ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Μεσσηνιακή ενημέρωση και άλλα 20/03/2012

Μεσσηνιακή ενημέρωση και άλλα 20/03/2012 :
** Χρυσαφικά σε... λάδι έφευγαν για Αλβανία από συμμορία ληστών στην Τριφυλία

~ Μέσα σε πλαστικά δοχεία με ελαιόλαδο και τα οποία έστελνε στην Αλβανία, έκρυβε τα χρυσαφικά η συμμορία των Αλβανών που δρούσε στην περιοχή της Τριφυλίας «χτυπώντας» σπίτια ηλικιωμένων. Ωστόσο, η παρατηρητικότητα ενός πολίτη και η πληροφορία που έφθασε στην Αστυνομία, ξεσκέπασαν την συμμορία των κακοποιών, ενώ σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες έχει συλληφθεί ο ένας από αυτούς και έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία άλλων τριών που επίσης συμμετείχαν σ' αυτήν.
~ Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι από τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και της ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί στην Τριφυλία, οι οποίοι και χειρίζονται την υπόθεση, έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον 8 ληστείες που έχουν γίνει στην περιοχή της Τριφυλίας σε βάρος ηλικιωμένων από τον Δεκέμβριο μέχρι και πρόσφατα.
~ Το γεγονός ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα φορτώνονταν διάφορα δέματα σε λεωφορεία που ταξιδεύουν στην Αλβανία, από συγκεκριμένο σημείο στο δρόμο Καλού Νερού - Τσακώνας, προκάλεσε εντύπωση... Ετσι μετά τη σχετική πληροφορία που έφτασε στην Αστυνομία, άνδρες της πήγαν στην περιοχή και κατάφεραν να εντοπίσουν ένα άτομο αλβανικής καταγωγής που φέρεται να είναι μέλος της συγκεκριμένης συμμορίας. Επίσης βρέθηκαν δύο δοχεία με λάδι που ήταν έτοιμα να φορτωθούν σε λεωφορείο και σε έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν χρυσαφικά στον πάτο τους, τα οποία είχαν κλαπεί στην τελευταία ληστεία που είχαν διαπράξει στην περιοχή και τα οποία παραδόθηκαν στους παθόντες.
~ Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων τριών ατόμων.

** Σύσταση ολομέλειας συλλόγων της επαρχίας επιδιώκει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Καλαμάτας Κ. Μαργέλης
~*  Διεργασίες για τη σύσταση Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Επαρχίας, ξεκινούν με πρωτοβουλία του Κώστα Μαργέλη. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας έκανε χθες δηλώσεις τονίζοντας τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των δικηγόρων της επαρχίας και των μεγάλων αστικών κέντρων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Προανήγγειλε μάλιστα εξελίξεις μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Αφορμή για τις παραπάνω δηλώσεις στάθηκε η διασπαστική συμπεριφορά των τριών μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στην Ολομέλεια του Σαββάτου. Οι Σύλλογοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά διαχώρισαν τη θέση τους και σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις. Στον αντίποδα οι δικηγόροι των επαρχιακών συλλόγων ψήφισαν υπέρ της συνέχισής τους.
* Ο Κώστας Μαργέλης αρχικά χαρακτήρισε παράδοξο το ότι οι συνάδελφοί του των μεγάλων αστικών κέντρων δεν συμμορφώθηκαν με την απόφαση της πλειοψηφίας. Μίλησε μάλιστα για απαξίωση του ρόλου της Ολομέλειας. «Εκτιμώ ότι με την απόφαση αναστολής των κινητοποιήσεων υποσκάπτουν το κύρος και την ισχύ της Ολομέλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά - ενώ πρόσθεσε: «Η Ολομέλεια πέθανε και στη θέση της πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι άλλο». Ηδη όπως σημείωσε στη συνέχεια έχει συσταθεί «κοινό μέτωπο πολλών περιφερειακών συλλόγων». Και είπε ότι «είμαστε στενοχωρημένοι που θα οδηγηθούμε σε διάσπαση της Ολομέλειας αλλά η απόφαση αυτή είναι μονόδρομος».
~* ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
* «Οι αποφάσεις της Ολομέλειας πρέπει να γίνονται σεβαστές απ’ όλους τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων», τόνισε σε άλλο σημείο ο Κώστας Μαργέλης. Χαρακτήρισε δε αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική τη συμπεριφορά των συναδέλφων τους από τους τρεις Συλλόγους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Στο συγκεκριμένο σημείο μάλιστα μίλησε ανοιχτά για κέντρα τα οποία επηρεάζουν τις αποφάσεις τους. «Απ’ ό,τι φαίνεται τα συμφέροντα των δικηγόρων της επαρχίας είναι διαφορετικά από τα συμφέροντα των δικηγόρων των μεγάλων αστικών κέντρων», είπε και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση τα συμφέροντα τα δικά μας είναι πιο αγνά. Παλεύουμε για τα αιτήματά μας, χωρίς να έχουμε πίσω μας μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία».
* Καταλήγοντας ο Κώστας Μαργέλης κατήγγειλε για μια ακόμα φορά δημόσια το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Νίκο Κανελλόπουλο, ότι πέρασε μέσα σε μια νύκτα τα νέα μέτρα για τους δικηγόρους «όντας εκπρόσωπος δικηγορικής εταιρείας».

** Λάδι από τη Στέρνα στο Δήμο Ιωαννιτών
~ Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέρνας ο Δήμος Ιωαννιτών θα προμηθευτεί φθηνό και ποιοτικό ελαιόλαδο, το οποίο θα διαθέσει στους δημότες του χωρίς μεσάζοντες. Πρόκειται για 53,5 τόνους λάδι, που θα διατεθεί με 3 ευρώ το λίτρο σε συσκευασία 5 λίτρων.
~ Αυτό μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών Φίλιππος Τσουμάνης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για έξτρα παρθένο φετινό ελαιόλαδο με γραμμές οξύτητας από 0,12 έως 0,30. Αναμένεται να διατεθεί σε 800 περίπου πολίτες του δήμου που έχουν κάνει αίτηση, σε 15 ημέρες από τώρα, στις αρχές Απριλίου.
~ «Είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την προσπάθεια», είπε ο κ. Τσουμάνης και σημείωσε: «Αναδείξαμε το πρόβλημα με τους μεσάζοντες και την ακρίβεια και βοηθήσαμε, εξυπηρετήσαμε τους συνδημότες μας. Μια φορά το κάναμε, δεν το ξανακάνουμε, δεν είμαστε έμποροι».

** Λάδι από το Λεύκτρο σε δημότες του Κορυδαλλού
~Ελαιόλαδο σε πολίτες του Δήμου Κορυδαλλού, χωρίς μεσάζοντες, σε πολύ καλή τιμή, χαμηλή για τον κόσμο, θα πουλήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεοχωρίου Λεύκτρου. Πρόκειται για φετινό έξτρα παρθένο λάδι των παραγωγών - μελών του, που θα διατεθεί τυποποιημένο σε συσκευασία 5 λίτρων με τη φίρμα του συνεταιρισμού, στην τιμή των 3,06 ευρώ το λίτρο. Οπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Κορυδαλλού, που ανέλαβε την πρωτοβουλία και απευθύνθηκε στη Μεσσηνιακή Μάνη, καθώς υπήρχαν πολλά αιτήματα δημοτών για φθηνό και ποιοτικό ελαιόλαδο, το προϊόν έχει ελεγχθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους και είναι πολύ καλό ποιοτικά.
~ Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Παρασκευάς Τζανετέας επεσήμανε ότι η τιμή είναι χαμηλή και συμφέρουσα για τον κόσμο του Δήμου Κορυδαλλού και σημείωσε πως απώτερος στόχος είναι η προβολή του ποιοτικού ελαιολάδου της Μάνης και η εξασφάλιση πελατείας και για τα επόμενα χρόνια, καθώς λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί φέτος οι παραγγελίες.
~ Η διανομή θα πραγματοποιηθεί από το συνεταιρισμό του Λεύκτρου στις 28 Μαρτίου, στο δημοτικό πάρκινγκ Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη και Πλαταιών).

*** Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών του ΠΑΣΟΚ στη Λακωνία
~ Ανακοινώνονται από την εφορευτική επιτροπή Λακωνίας τα τελικά συνολικά επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της 18ης Μαρτίου 2012 για την ανάδειξη Προέδρου του ΠΑΣΟΚ    ~** Ψήφισαν 2272
~** Ευάγγελος Βενιζέλος 2240

~*** Δήλωση Νάντιας για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ
~ Η συμμετοχή των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου του Κινήματος, ήταν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική παράταξη.
~ Ήταν μια έμπρακτη στήριξη στο νέο ξεκίνημα που κάνει το ΠΑΣΟΚ, με την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όπλο μας, σε αυτό το νέο ξεκίνημα, είναι η δύναμη της αλήθειας και των ιδεών μας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει αλήθειες για την κατάσταση της χώρας, τα λάθη που έγιναν και τις προοπτικές που υπάρχουν. Παράλληλα, πρέπει να καταθέσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και πολιτικών δράσεων στην κατεύθυνση της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
~ Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στη χθεσινή διαδικασία. Μας έδωσαν δύναμη σε μια δύσκολη στιγμή. Με τη δύναμη αυτή, θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε το στόχο μας για νίκη και πρωτιά στις επόμενες εκλογές. Για να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί μια δύναμη ευθύνης, ρεαλισμού και σταθερότητας στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση.

~** Νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος - 200.000 ψήφισαν πανελληνίως και 7.780 στη Νότια Πελοπόννησο

 *  Μεγαλύτερη της αναμενόμενης ήταν η προσέλευση στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ψήφισαν πανελλαδικά πάνω από 200.000 άτομα και εξέλεξαν με πανηγυρικό ποσοστό νέο πρόεδρο του κινήματος τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη Νότια Πελοπόννησο ψήφισαν περίπου 7.780 φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα, στη Μεσσηνία ψήφισαν συνολικά 3.780 και ο κ. Βενιζέλος έλαβε 3.700 ψήφους. Στην Αρκαδία ψήφισαν 1.822 και στη Λακωνία περίπου 2.200 φίλοι και μέλη του κινήματος .- 

** Ο Δημήτρης Κουσελάς για την εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ
* Για τη συμμετοχή και το αποτέλεσμα των εκλογών ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
* «Η συμμετοχή των μελών και των φίλων του Κινήματος στη χθεσινή ψηφοφορία, σε εθνικό επίπεδο και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Έδειξε τη θέληση της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ για ανάκαμψη, ανασύνταξη, νέα πορεία.
 * Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Ένα έργο που θα μπορέσει να φέρει σε πέρας με επιτυχία, στηριγμένος στην ενότητα και τη συστράτευση όλων. Στο πρόσωπό του και αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν αλλά και όσοι δεν πήγαν προσβλέπουν στην ανασύνταξη της κεντροαριστεράς και στη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
 * Ως πολιτικός νέας αντίληψης, πιστεύω ότι κομβικό ρόλο σ’ αυτό το σχέδιο πρέπει να έχει η νεολαία, για το μέλλον της οποίας οφείλουμε να διαμορφώσουμε τους καλύτερους όρους και τις προϋποθέσεις».

~** 3.700 Mεσσήνιοι ψήφισαν τον Ε. Βενιζέλο

 * Πέραν του αναμενομένου, σύμφωνα με όσα παραδέχθηκαν στο «Θάρρος» κομματικά στελέχη, ήταν η προσέλευση των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στις προχθεσινές εκλογές για την ανάδειξη του Ευάγγελου Βενιζέλου ως νέου προέδρου του κόμματος.
* Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας, προσήλθαν συνολικά 3.780 άτομα Ο κ. Βενιζέλος έλαβε 3.700 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 80 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια.
* Σε όλα τα εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία διεξήχθη κανονικά, δείγμα της καλής οργάνωσης από τη Νομαρχιακή Επιτροπή, ενώ χρειάστηκε να δοθεί μία ώρα παράταση.
* Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο γραμματέας της Ν.Ε. Χρ. Χριστόπουλος ανέφερε: «Το στοίχημα της συμμετοχής, με βάση και τη συγκυρία που έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ, κερδήθηκε. Η προσέλευση στη Μεσσηνία ήταν ίσως και η μεγαλύτερη σε όλη την Πελοπόννησο. Το επόμενο στοίχημα είναι για το ΠΑΣΟΚ να καταστρώσει τον προγραμματικό του λόγο στη βάση της ειλικρίνειας, της αλήθειας και των πραγματικών αναγκών της χώρας, έχοντας δύο άξονες: της ανάπτυξης και της επούλωσης των πληγών και των αδικιών, καθώς και της στήριξης των κοινωνικών ομάδων».
* Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρατήρησε: «Το μνημόνιο δεν είναι το τέρμα της πολιτικής, αλλά πολιτική υπάρχει και πέρα από αυτό. Το ΠΑΣΟΚ, ως σοσιαλιστικό κίνημα, θα πρέπει να βρει την κατάλληλη φόρμουλα για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους».
* Απέδωσε δε την αυξημένη, για τα δεδομένα, συμμετοχή στο γεγονός ότι «ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά της δημοκρατικής παράταξης, ότι διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει το λιθαράκι του σε ζητήματα για την κοινωνία και τις ασθένεστερες κοινωνικές ομάδες, καθώς και στην ελπίδα πως έχει τη δυνατότητα, παρά τα όσα συνέβησαν τα δύο τελευταία χρόνια, να δώσει λύσεις στα προβλήματα».
 * Αποτελέσματα
~* Τα αποτελέσματα, κατά καλλικράτειο Δήμο, έχουν ως εξής:
•Δήμος Δυτικής Μάνης: Ψήφισαν 169, Βενιζέλος 167, άκυρα - λευκά 2.
•Δήμος Καλαμάτας: Ψήφισαν 1.368, Βενιζέλος 1.327, άκυρα - λευκά 41.
•Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας, ψήφισαν 1.149, Βενιζέλος 1.114 άκυρα - λευκά 35.
•Δ.Ε. Άριος, Θουρίας και Αρφαρών ψήφισαν 219, Βενιζέλος 213, άκυρα - λευκά 6.
•Δήμος Μεσσήνης: Ψήφισαν 630, Βενιζέλος 623, άκυρα - λευκά 7.
•Δημοτικές Ενότητες Μεσσήνης, Ανδρούσας, Ιθώμης και Τρικόρφου, ψήφισαν 301, Βενιζέλος 296, άκυρα - λευκά 5.
•Δ.Ε Βουφράδος, ψήφισαν 57, Βενιζέλος 57.
•Δ.Ε. Αριστομένη, ψήφισαν 76, Βενιζέλος 76.
•Δ.Ε. Πεταλιδίου, ψήφισαν 138, Βενιζέλος 137, άκυρο - λευκό 1.
•Δ.Ε. Αίπειας, ψήφισαν 58, Βενιζέλος 57, άκυρο - λευκό 1.
•Δήμος Οιχαλίας: Ψήφισαν 192, Βενιζέλος 190, άκυρα - λευκά 2.
•Δήμος Πύλου - Νέστορος: Ψήφισαν 785, Βενιζέλος 769, άκυρα - λευκά 16.
•Δημοτικές Ενότητες Πύλου και Μεθώνης, ψήφισαν 198, Βενιζέλος 195, άκυρα - λευκά 3.
•Δ.Ε. Κορώνης, ψήφισαν 151, Βενιζέλος 148, άκυρα - λευκά 3.
•Δ.Ε. Παπαφλέσσα, ψήφισαν 185, Βενιζέλος 178, άκυρα - λευκά 7.
•Δ.Ε. Χιλιοχωρίων, ψήφισαν 105, Βενιζέλος 105.
•Δ.Ε. Νέστορος, ψήφισαν 146, Βενιζέλος 143, άκυρα - λευκά 3.
•Δήμος Τριφυλίας: Ψήφισαν 636, Βενιζέλος 624, άκυρα - λευκά 12.
•Δημοτική Ενότητα Αυλώνα, ψήφισαν 54, Βενιζέλος 53, άκυρο - λευκό 1.
•Δ.Ε. Αετού, ψήφισαν 130, Βενιζέλος 130,
•Δ.Ε. Κυπαρισσίας και Τριπύλης, ψήφισαν 272, Βενιζέλος 266, άκυρα - λευκά 6.
•Δ.Ε. Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, ψήφισαν 180, Βενιζέλος 175, άκυρα - λευκά 5.
 ~** Δηλώσεις Κουσελά  - Γιαννακοπούλου
* Για τη συμμετοχή και το αποτέλεσμα των εκλογών ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουσελάς, δήλωσε: «Η συμμετοχή των μελών και των φίλων του Κινήματος στην ψηφοφορία, σε εθνικό επίπεδο και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Έδειξε τη θέληση της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ για ανάκαμψη, ανασύνταξη, νέα πορεία.
* Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Ένα έργο που θα μπορέσει να φέρει σε πέρας με επιτυχία, στηριγμένος στην ενότητα και τη συστράτευση όλων. Στο πρόσωπό του και αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν, αλλά και όσοι δεν πήγαν, προσβλέπουν στην ανασύνταξη της κεντροαριστεράς και στη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
* Ως πολιτικός νέας αντίληψης, πιστεύω ότι κομβικό ρόλο σ’ αυτό το σχέδιο πρέπει να έχει η νεολαία, για το μέλλον της οποίας οφείλουμε να διαμορφώσουμε τους καλύτερους όρους και τις προϋποθέσεις».
* Από την πλευρά της η Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε πως «η συμμετοχή των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία ήταν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Ήταν μια έμπρακτη στήριξη στο νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ, με την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όπλο μας είναι η δύναμη της αλήθειας και των ιδεών μας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει αλήθειες για την κατάσταση της χώρας, τα λάθη που έγιναν και τις προοπτικές που υπάρχουν. Παράλληλα, πρέπει να καταθέσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και πολιτικών δράσεων στην κατεύθυνση της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
* Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στη διαδικασία. Μας έδωσαν δύναμη σε μια δύσκολη στιγμή. Με τη δύναμη αυτή, θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε το στόχο μας για νίκη και πρωτιά στις επόμενες εκλογές. Για να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί μια δύναμη ευθύνης, ρεαλισμού και σταθερότητας στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση».
 ~* ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
 ~ Δηλώσεις Γ. Κουτσούλη και Θ. Μπρεδήμα
* Το ΠΑΣΟΚ γύρισε σελίδα με την υπερψήφιση του Βαγγέλη Βενιζέλου. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι πολλοί ψηφοφόροι συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία του Κινήματος και επιζητούν το νέο ξεκίνημα που υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δε ζητά ούτε λευκή επιταγή ούτε συγχωροχάρτι για τα λάθη του παρελθόντος.
* Σχολιάζοντας τα προχθεσινά γενόμενα ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Γ. Κουτσούλης, δήλωσε στο «Θ»: «Ο κόσμος, παρά την πίκρα και την οργή του με την υπάρχουσα κατάσταση και την κρίση που βιώνουμε, πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια εγγύηση για τη λύση των νέων δεδομένων, ενώ οι Κασσάνδρες, που εκ του ασφαλούς κινδυνολογούσαν, διαψεύστηκαν.
* Από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι πρέπει να μπει στις προτάσεις και το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, γιατί δεν μπορεί να επιμερίζονται τα βάρη οι ίδιοι και οι ίδιοι και εκείνοι οι οποίοι πλούτισαν από τις θέσεις που κατείχαν να παραμένουν ατιμώρητοι. Ο κόσμος υπομένει, αλλά απαιτεί τη θωράκιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη γρήγορη απονομή της».
* Για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Θ. Μπρεδήμας, δήλωσε: «Μια νέα σελίδα ανοίγει στην πολιτική ιστορία του τόπου με την υπερψήφιση του Βαγγέλη Βενιζέλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, η εκλογή αυτή δικαιώνει τους αγώνες όλων εκείνων οι οποίοι από τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου είχαν στελεχώσει τις γραμμές του Κινήματος. Ασφαλώς το αποτέλεσμα δικαιώνει, επίσης, την ιστορική διαδρομή και τη μεγάλη προσφορά του νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Η προχθεσινή εξέλιξη είναι σημαντική και θα αποδειχθεί αυτό περισσότερο με τη μάχη των εκλογών, που θα γίνουν είτε στο τέλος Απριλίου είτε στις αρχές Μαΐου.
* Παράλληλα, όσοι προσήλθαν στις κάλπες της Κυριακής διατράνωσαν με τρόπο αποφασιστικό ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το κόμμα που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά ένα καινούργιο κόμμα, που αναγεννάται από την πορεία και την ιστορία του».  Α.Π.

** Κόπηκαν τα δέντρα στην κεντρική πλατεία

~ Ξεκίνησαν χθες σε πλήρεις ρυθμούς οι εργασίες για την ανάπλαση στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, στο αποκλεισμένο βόρειο τμήμα της οποίας ήδη κόπηκαν τα δέντρα του άλσους που βρισκόταν μεταξύ του ΟΤΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος.
~ Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς, οι εργασίες ανάπλασης θα γίνονται σταδιακά -ανά τμήμα της πλατείας- και αναμένεται, σύμφωνα με τη μελέτη, να διαρκέσουν περίπου ενάμιση χρόνο.
~ Ο προϋπολογισμός του έργου ανάπλασης -η μελέτη του οποίου έγινε από τον κοσμήτορα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιάννη Λιακατά- ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
~ Σύμφωνα δε με τη μελέτη, αναφέρουν στο δήμο, προβλέπονται -μεταξύ άλλων- διπλάσιο πράσινο, κατασκευή σιντριβανιού, κατασκευή ποδηλατόδρομου και διευθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

**  Σύλληψη 34χρονου για ναρκωτικά στην Κορινθία

 * Συνελήφθη, χθες (19-03-2012) το απόγευμα, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, ένας 34χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε ποσότητα κάνναβης.
 * Ειδικότερα, οι Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, βρήκαν στην κατοχή του 34χρονου και κατέσχεσαν, μίασυσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -178- γραμμαρίων.
 * Ο 34χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.
 * Τις αστυνομικές έρευνες και την προανάκριση, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου.

** Ετοιμοι να συγκροτήσουν περίπολα στη Βαλύρα

~  Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των νέων στη Βαλύρα να συγκροτήσουν εθελοντική ομάδα για την περιφρούρηση του τόπου τους, προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους επίδοξους κλέφτες και ληστές.
~ Η πρότασή τους κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή σε γενική συνέλευση που έγινε στο πρώην Δημαρχείο στη Βαλύρα, με τη συμμετοχή πολιτών καθώς επίσης του αντιδημάρχου Μεσσήνης Τάσου Ηλιόπουλου και του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, πρώην δημάρχου, Κώστα Γεωργακόπουλου.
~ Την ερχόμενη Πέμπτη πιθανότατα, προγραμματίζεται να συνεδριάσει η επιτροπή για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην περιοχή, όπου πρόκειται να τεθούν εκ νέου οι προτάσεις των πολιτών, να παρουσιαστεί η εθελοντική ομάδα και να εκδοθεί ψήφισμα, με στόχο -μεταξύ άλλων- τη διεκδίκηση στελέχωσης των τοπικών αστυνομικών τμημάτων.
~ Αφορμή για τη συζήτηση που έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στάθηκε αφενός η ληστεία που έγινε την περασμένη εβδομάδα σε βάρος του πατέρα και γιου, Δημήτρη και Σταύρου Μακρή και αφετέρου οι αυξημένες κλοπές που γίνονται από… περαστικούς.
~ Τόσο ο κ. Γεωργακόπουλος όσο και μερίδα πολιτών αντιμετώπισε την πρόταση των εθελοντών με κάποια επιφύλαξη, λόγω των ενδεχόμενων κινδύνων που ίσως κληθούν να αντιμετωπίσουν οι εθελοντές που θα περιπολούν στη διάρκεια της νύχτας, όσο και αν ο ρόλος τους περιορίζεται στην παρατήρηση. Ετέθη ακόμα η πρόταση οι περιπολίες να γίνονται από εταιρεία security, όπως και το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν κάμερες στις εισόδους της πόλης. Αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος, όπου θα αποτυπώνεται η έξαρση της εγκληματικότητας, η ανασφάλεια των πολιτών, η υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών και η αδυναμία της Πολιτείας να λάβει μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, οι οποίοι κινητοποιούνται πλέον εθελοντικά. Προτάθηκε ακόμα να επισημανθεί η παραβατικότητα των τσιγγάνων και η ανάγκη επανένταξής τους στην κοινωνία.

** "Φύκια για μεταξωτές κορδέλες"

το Πολυδύναμο λέει ο Π. Νίκας
 * Εξαγγελία με… κοντά πόδια και προεκλογικό άρωμα θεωρεί ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας τις ανακοινώσεις (το Σάββατο από τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη και το διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γ. Μπέζο) για τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας στο κτήριο της Καρδιολογικής Κλινικής, στο παλαιό νοσοκομείο.
* Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν δίπλα από το νέο Διοικητήριο του Δήμου (σ.σ. για το οποίο επανέλαβε ότι σύντομα αρχίζουν οι εργασίες) να λειτουργεί ένα κτήριο που παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες. Επίσης, υπογράμμισε ότι αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να στηρίξει τις κοινωνικές δομές που ήδη έχει δημιουργήσει ο Δήμος και λειτουργούν με αποτελεσματικότητα.
 * Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του τόνισε: «Το κεντρικό κτήριο έχει εκχωρηθεί στο Δήμο Καλαμάτας από τον τότε υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο και τις διοικήσεις του νοσοκομείου. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επ’ αυτού. Μέσα στις προσεχείς ημέρες μπαίνουν οι σκαλωσιές και ο εργολάβος ξεκινά το έργο της ανακατασκευής, ώστε εκεί να φιλοξενηθεί το νέο Δημαρχείο.
* Από εκεί και πέρα, για όλα αυτά τα οποία ανακοινώθηκαν έχω να πω τα εξής: Στην προεκλογική περίοδο θα ακούσουμε πολλά “θα”, θα ακούσουμε για “ανώγεια και για κατώγεια”, θα ακούσουμε διάφορες ιστορίες. Εντάξει. Αυτό το έργο πηγαίνει για προένταξη, στη συνέχεια πρέπει να ενταχθεί, να επιλεγεί ο εργολάβος, να ανακατασκευαστεί το κτήριο και στη συνέχεια να σκεφτούμε πώς ακριβώς θα λειτουργήσει, ποιος θα πληρώνει τα έξοδα λειτουργίας.
* Προσωπικά, εκτιμώ ότι μέχρι να γίνουν όλα αυτά δε θα υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα, οικονομική κρίση και κοινωνικά προβλήματα και τα ζητήματα θα έχουν ρυθμιστεί.
* Το πρόβλημά μας είναι τι γίνεται τώρα και αύριο. Πώς, δηλαδή, υποστηρίζεται ένας κόσμος που έχει τεράστια προβλήματα, ένα μέρος του πληθυσμού το οποίο χειμάζεται κυριολεκτικά και ο Δήμος Καλαμάτας κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Διαθέτει κοινωνικό παντοπωλείο, απ’ όπου έχουν εξυπηρετηθεί χιλιάδες οικογένειες, δίνει ένα πιάτο ζεστό φαΐ και σε κάθε περίπτωση υποστηρίζει έμπρακτα όλες τις εθελοντικές πρωτοβουλίες, όχι με “θα” και με λόγια, που έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν το συνδημότη που αντιμετωπίζει προβλήματα.
* Παρακαλώ το κράτος, το οποίο μας έχει δώσει ένα σύστημα υγείας διαλυμένο, όπου δεν είναι τίποτα όρθιο, να σταματήσει να μιλά για παρεμβάσεις σε προνοιακό επίπεδο και για υποσχέσεις χωρίς τέλος. Ένα μέρος του λαού πεινάει και έχει ανάγκη από βοήθεια σήμερα. Λοιπόν, όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει, εδώ είμαστε, να συνδράμει τις δομές που έχουμε. Εγώ μέχρι σήμερα μόνο από την Εκκλησία και το Μητροπολίτη έχω βρει βοήθεια επί της ουσίας». Του Αντώνη Πετρόγιαννη Πηγή : εφημ.  "Θάρρος" Καλαμάτας 2012
Σημείωση : ** Σε  αναγωγή από εκλογολόγους αυτών των αποτελεσμάτων το ΠΑΣΟΚ  στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές προβλέπεται να συγκεντρώσει ποσοστά ψήφων πανελλαδικά από 20 % - 30% , σε αντίθεση των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων που το φέρουν στο 15% .-

  ** Θ. Μπρεδήμας

~ Στο φως τα προεκλογικά έξοδα της «Αλλαγής»  * Συνέχεια στο θέμα των όσων συνέβησαν μεταξύ μελών της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας την περασμένη Παρασκευή, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, είχαμε χθες.
* Με δημόσια δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Δ. Μπούχαλης ζήτησε δημόσια συγγνώμη, τονίζοντας ότι αναλαμβάνει σε απόλυτο βαθμό το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.
* Κατόπιν, δηλώσεις για το θέμα είχαμε τόσο από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θ. Μπρεδήμα, όσο και από την οικονομικά υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας της παράταξης «Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας». Γ. Βασιλάκη.
 ~* ΑΒΑΣΙΜΟΙ ΟΙ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ  ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ
* Από την πλευρά του, ο κ. Μπρεδήμας σημείωσε τα εξής: «Παρά τη δημόσια συγγνώμη του αντιδημάρχου κ. Μπούχαλη προς το συνδυασμό μας για τα διαμειφθέντα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, επειδή από το κείμενο δε διαφαίνεται το όλον θέμα που δημιουργήθηκε εξαιτίας του ιδίου, διευκρινίζουμε ότι: όλως αορίστως και αναληθώς υποστήριξε ότι δε δηλώσαμε τις προεκλογικές μας δαπάνες και ότι δηλώσαμε ως έξοδα μόνο το ποσό των 4.000 ευρώ.
* Επειδή εμείς τηρήσαμε όλες τις εκ του νόμους προβλεπόμενες και επιβαλλόμενες υποχρεώσεις μας, όπως αυτές αναφέρονται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, δίνουμε στη δημοσιότητα συγκεντρωτική κατάσταση εσόδων - εξόδων. Από αυτή αποδεικνύεται ότι το σύνολο των προεκλογικών μας δαπανών ανήλθε σε 39.330,33 ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, 7.000 ευρώ ήσαν χορηγίες και τα υπόλοιπα ίδια διαθέσιμα.
* Μετά από αυτά που δημιουργήθηκαν από υπαιτιότητα του κ. αντιδημάρχου, θεωρούμε σκόπιμο να δηλώσουμε ότι σε θέματα διαφάνειας δε δεχόμαστε ούτε μύγα στο σπαθί μας».
* Η οικονομική διαχειρίστρια του συνδυασμού, κα Βασιλάκη, ανέφερε με τη σειρά της: «Η δημόσια συγγνώμη αποκαθιστά πλήρως τα πράγματα. Όμως, επειδή ως διαχειρίστρια του συνδυασμού και προσωπικά έζησα μεγάλη πίεση από το γεγονός, θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Μπούχαλη ότι ως νέος άνθρωπος επιβάλλεται να είναι περισσότερο προσεκτικός και να αποφεύγει παλιές πρακτικές, οι οποίες σπιλώνουν πρόσωπα και υπολήψεις. Να θυμάται πάντα πως πίσω από τις διαδικασίες υπάρχουν οι άνθρωποι, στους οποίους πρέπει να δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό».
 ~* ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ   Δ. ΜΠΟΥΧΑΛΗ
* Με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας την περασμένη Παρασκευή, σε γραπτή του δήλωση ο αντιδήμαρχος Δ. Μπούχαλης ζητεί δημόσια συγγνώμη, αναλαμβάνοντας, όπως σημειώνει, το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί.
* Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής: «Θα ήθελα να αναλάβω το μέρος της ευθύνης που μου αναλογεί για την ένταση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής. Σε μια εποχή που η κρίση μαστίζει το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας μας, είναι λυπηρό να αναλωνόμαστε σε ανούσιες προσωπικές αντιπαραθέσεις, δεν είναι άλλωστε αυτός ο σκοπός για τον οποίο μας εξέλεξαν οι συνδημότες μας. Θα ήθελα να δηλώσω ότι σέβομαι και εκτιμώ το σύνολο των συναδέλφων της μείζονος μειοψηφίας, καμία μομφή δεν έκανα για κανέναν προσωπικά, πόσο δε μάλλον για τον Δημήτρη τον Πουλόπουλο. Εάν, παρά ταύτα, οι συνάδελφοι νομίζουν ότι θίχθηκαν, ανακαλώ και τους ζητώ δημοσίως συγγνώμη». Του Αντώνη Πετρόγιαννη εφημ. "Θάρρος" 2012 .-

** Θ. Σαμέλης

~ Μεταπήδησε στο ΛΑΟΣ και θέτει υποψηφιότητα  * Την ένταξή του στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη ανακοίνωσε χθες με ανακοίνωσή του ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και στενός συνεργάτης του πρώην νομάρχη Δημήτρη Δράκου, Θανάσης Σαμέλης, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα είναι και υποψήφιος βουλευτής.
 * Στην ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι εκλογές που έρχονται μας βρίσκουν οικονομικά υπόδουλους στην ανάλγητη και άπληστη οικονομική ολιγαρχία, που δε δείχνει να έχει ίχνη ανθρωπισμού και δε φαίνεται να διαφέρει από την κομμουνιστική ολιγαρχία που έζησαν οι λαοί της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι ελληνοχριστιανικές μου αξίες, η λαϊκή μου καταγωγή, οι πολιτικές μου θέσεις της προοδευτικής Δημοκρατίας, η ιδιότητα του δασκάλου και η πολύχρονη συμμετοχή μου στα κοινά, με γνώσεις και πολιτική ηθική, με υποχρεώνουν να υπερασπιστώ τις εθνικές αξίες και τα λαϊκά συμφέροντα ως υποψήφιος βουλευτής με το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, αυθεντικό εκφραστή των πατριωτικών και λαϊκών συμφερόντων, υπό την ηγεσία του προέδρου κ. Γιώργου Καρατζαφέρη».

~** Δήμος Καλαμάτας

~ Εξοφλούνται οφειλές προς ιδιώτες  * Τις προηγούμενες ημέρες έφτασε στο Δήμο Καλαμάτας έγγραφο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε εξόφληση των οφειλών της προς τρίτους.
* «Είναι αλήθεια ότι γίνεται μια προσπάθεια νοικοκυρέματος του κράτους. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ και ένα μέρος τους ανήκουν και στους Δήμους. Τα χρήματα θα δοθούν από το δάνειο που θα συναφθεί.
 * Με αυτά θα εξοφλήσουμε και εμείς την αγορά, με την υπόσχεση να μη δημιουργηθούν άλλες οφειλές προς ιδιώτες. Ας κάνουν λίγη υπομονή οι προμηθευτές, οι εργολάβοι και ο κόσμος που οφείλουμε χρήματα. Μέχρι τις 26 Μαρτίου πρέπει να έχουμε στείλει τα σχετικά έγγραφα προς το Γενικό Λογιστήριο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
* Στις ρυθμίσεις δε θα μπει μόνο ο κεντρικός Δήμος, αλλά τόσο η “Φάρις” όσο και ο Φορέας, όπως και η ΔΕΥΑΚ. Ό,τι οφειλές είχαμε μέχρι το τέλος του 2011, αυτές θα ρυθμιστούν, όχι με τραπεζικά δάνεια, αλλά με χρήματα από την κυβέρνηση», υποστήριξε ο δήμαρχος Παν. Νίκας σε δηλώσεις του.-
Α.Π.

** Eπιμελητήρια

~ Προτάσεις για το Χωροταξικό Σχέδιο Τουρισμού σε ΥΠΕΚΑ  * Μακροσκελή επιστολή με αναλυτικές παρατηρήσεις για το Σχέδιο Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον τουρισμό έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Αδαμόπουλος, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.
* Το πρώτο ζήτημα που θέτει είναι η προθεσμία που έχει δοθεί για τη διαβούλευση, η οποία, όπως τονίζει, είναι τόσο περιορισμένη, που δίνει την εντύπωση ότι έχει τεθεί μόνο για να πληρωθεί ένας αναγκαίος «τύπος» και όχι για να διαμορφωθούν και κατατεθούν θέσεις.
 ~* Μεσσηνία – κρουαζιερόπλοια
* Ακολούθως αναφέρει ότι υπάρχουν αδυναμίες σχετικά με την κατανομή των περιοχών σε κατηγορίες, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη διάταξη για τα λιμάνια που είναι κατάλληλα για την ανάπτυξη τουρισμού κρουαζιέρας: «Έχουν παραλειφθεί η Καλαμάτα, λιμάνι κατάλληλο για επίσκεψη του σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, και η Πύλος, από την οποία διευκολύνεται η επίσκεψη στο Ανάκτορο του Νέστορα. Τα δύο αυτά λιμάνια είναι σε θέση να δεχθούν και να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια, ενώ στα αντίστοιχα αστικά κέντρα υπάρχει όλη η αναγκαία αστική υποδομή για περίθαλψη, προμήθειες, συναλλαγές κ.λπ. Να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά λιμάνια είναι πολύ πιο πιθανό να καθιερωθούν ως σταθμοί κρουαζιέρας, και λόγω της σημασίας και του ενδιαφέροντος των αντίστοιχων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αλλά και γιατί βρίσκονται στη “ρότα” των κρουαζιερόπλοιων, που –μετά το Κατάκολο- περιπλέουν την Πελοπόννησο. Δεν ισχύει το ίδιο για λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας που έχουν περιληφθεί στο Ειδικό Πλαίσιο, αν και με πολύ μικρότερες πιθανότητες να προσελκύσουν κρουαζιερόπλοια, οι διαδρομές των οποίων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επί 10ετίες τυποποιημένες και με πολλή προσπάθεια μπορούν να μεταβληθούν. Θεωρούμε ότι η αναγνωρισιμότητα, την οποία έχει αποκτήσει τα δύο τελευταία χρόνια η Μεσσηνία ως προορισμός, χάρη και στην εγκατάσταση του συγκροτήματος Costa Navarino, εγγυάται την επιτυχία της προσπάθειας αυτής».
 ~* Περιορισμός γραφειοκρατίας
* Εν συνεχεία αναφέρονται ζητήματα που αφορούν στα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα, υποστηρίζοντας ότι πουθενά δεν προβλέπεται απαγόρευση επενδύσεων και γενικά τουριστικής δραστηριότητας. Όπως σημειώνει, σε ορισμένα σημεία τίθεται ο όρος «περιορισμός», που μπορεί να εκληφθεί μόνο ως ποσοτικός ή χωρικός περιορισμός, που θα τεθεί από τον υποκείμενο σχεδιασμό. Γι’ αυτό θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι, όπου επιδιώκεται απαγόρευση, θα πρέπει να διατυπωθεί ρητά, διότι η ερμηνεία του όρου «περιορισμός» ως απαγόρευση δεν είναι δόκιμη.
* Ακολούθως επισημαίνει ότι το σχέδιο προβλέπει δυνατότητα νέων καταλυμάτων σχεδόν παντού, ενώ πριμοδοτεί τα υψηλής κατηγορίας καταλύματα με βασική κατεύθυνση την προαγωγή υφιστάμενων ξενοδοχείων σε υψηλής κατηγορίας και την αναβάθμιση των Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων και τη μετατροπή τους σε κύρια καταλύματα.
* Σε ό,τι αφορά τον Αστικό Τουρισμό, σημειώνεται ότι σε αυτόν σημαντικό ρόλο παίζει το εμπόριο, αλλά ανάπτυξη χωρίς ανοιχτά μαγαζιά το Σαββατοκύριακο δε νοείται. Το Πλαίσιο, όπως σημειώνει, δεν αναφέρεται καθόλου στο εμπόριο.
* Καταλήγοντας ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει ότι όλα τα στρατηγικά σχέδια κρίνονται από την καλή ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας, την αποδοχή τους και, φυσικά, την εξασφάλιση πόρων.
* Και υπογραμμίζει: «Σε κάθε περίπτωση, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η μείωση της πολυνομίας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κινητοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και την προσέλκυση επενδυτών». -

**  Συναντήσεις Παν. Νίκα για τα σκουπίδια

~ Συνέχεια στο θέμα του τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια έδωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παν. Νίκας.
~ Όπως ανέφερε, σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα σε συνέδριο που οργανώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και έχει ως θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, το πράσινο ταμείο και τα βιοκλιματικά.
 ~ «Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων», σχολίασε, «είναι σε προτεραιότητα για εμάς. Τα αδιέξοδα ολοένα και μεγαλώνουν και η μία πόλη μετά την άλλη βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η κατάσταση δεν πάει άλλο και αυτό έχω σκοπό να μεταφέρω και στις συναντήσεις που θα έχω το προσεχές διάστημα με τους ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς.
~ Πρέπει να ενημερωθούν για το θέμα λεπτομερώς γιατί 350.000 τόνοι σκουπίδια στην Πελοπόννησο δεν μπορούν να κρύβονται κάτω από το χαλί. Αναφέρομαι πάντα στο παρένθετο διάστημα των τριών χρόνων μέχρι να λειτουργήσει το εργοστάσιο της ολικής διαχείρισης». -  Α.Π.

** Προγραμματική σύμβαση για την "Τέντα"


~ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 * Στην Τρίπολη βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παν. Νίκας, προκειμένου να λάβει μέρος σε σύσκεψη για την όσο το δυνατόν καλύτερη οργανωτικά παρουσία της Περιφέρειας στο 5ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου.
* Επίσης, σήμερα ο κ. Νίκας θα συναντηθεί στην Αθήνα και με το γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξή, ώστε να υπογράψουν την προγραμματική σύμβαση για την ανακατασκευή του κλειστού γηπέδου της «Τέντας». -  Α.Π.

**  Από το Μαρδάκι άρχισαν οι εκδηλώσεις


~ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ
 * Από το Μαρδάκι, με την εκδήλωση «Συμβολή στον Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία», την οποία διοργάνωσαν τα Τοπικά Συμβούλια και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας και Πηγών, προχθές Κυριακή, άρχισαν οι εορτασμοί για την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Πέμπτη 22 Μαρτίου, οπότε στο Πνευματικό Κέντρο, στις 8.30 το βράδυ, θα λάβει χώρα συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας, στο πλαίσιο του εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, με τίτλο «Ορκίζουν σε στη στάχτη αυτή, Λόγο, Έργο, Νόημα» (Δ. Σολωμός - Ελεύθεροι Πολιορκημένοι).
 * Κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», τον «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου και τους Αχαρνής, ελληνικοί χοροί και τραγούδια σε μουσική των: Διονύση Σαββόπουλου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Χρήστου Λεοντή, Μάνου Χατζηδάκι, Σάκη Τσιλίκη, Παντελή Θαλασσινού και Γιώργου Χατζηνάσιου.
* Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας θα ξεκινήσουν το μεσημέρι (3.00 μ.μ.) της Παρασκευής 23 Μαρτίου και θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Δημαρχείο. Εκεί, μεταξύ άλλων, ο Πέτρος Θέμελης θα ανακηρυχθεί ως επίτιμος δημότης της πόλης. -  Α.Π.

 ** Τριφυλία

* Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή στις εκλογές για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
 * Ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες η συμμετοχή μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στις προχθεσινές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος στην Τριφυλία. Στις τέσσερις κάλπες που είχαν στηθεί σε Σιδηρόκαστρο, Κοπανάκι, Κυπαρισσία και Φιλιατρά προσήλθαν και ψήφισαν 636 άτομα!
* Λίγοι, θα πει κάποιος, για ολόκληρη Τριφυλία, αλλά ταυτόχρονα και «πάρα πολλοί», αν αναλογιστεί κανείς το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον των ημερών που διανύουμε, την αγανάκτηση και οργή του κόσμου και δη, των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!
 * Η εκλογική διαδικασία κύλησε ήρεμα και χωρίς το παραμικρό συμβάν να τη σκιάσει. Από το πρωί μέχρι και την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες, πήγαιναν και ψήφιζαν, ενώ στις συζητήσεις τους εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τα δύο προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ελπίδα τους για την αρχή της νέας ηγεσίας.
* Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η προσέλευση ακόμη και ηλικιωμένων, οι οποίοι έλεγαν πως, παρά τα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει σε βάρος τους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου, το Κίνημα πρέπει να μείνει ενωμένο και δυνατό, για να δώσει ξανά ελπίδα, να άρει τις αδικίες σε βάρος ασθενέστερων και να ξαναβρεί την ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα!
* Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία, τονίζοντας πως αυτή η κομματική – κοινωνική βάση της δημοκρατική παράταξης κρατά το ΠΑΣΟΚ ζωντανό και όρθιο και δίνει δύναμη στο νέο πρόεδρό του Ευάγγελο Βενιζέλο για ανάταση, ανασυγκρότηση, ανάκαμψη και νέους νικηφόρους αγώνες!
* Στο Δήμο Τριφυλίας συνολικά ψήφισαν 636 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ και ο μοναδικός υποψήφιος Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε 624 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 12 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια.
* Ανά Δημοτική Ενότητα τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Αυλώνας, ψήφισαν 54: Βενιζέλος 53, λευκό / άκυρο 1, Αετού, ψήφισαν 130: Βενιζέλος 130, Κυπαρισσίας και Τριπύλης, ψήφισαν 272: Βενιζέλος 266, λευκά / άκυρα 6, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, ψήφισαν 180: Βενιζέλος 175, λευκά / άκυρα 5.-  Του Ηλία Γιαννόπουλου

**Ο Καρέλιας επιμένει ελληνικά

~ ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΟΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΣΗΜΑΤΑ,
~ Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΚΕΡΔΗ
 * Η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ αναζητεί αγοραστές, η Κεράνης έχει κλείσει πριν από χρόνια, και από την άνοιξη του 2003 η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία, η Παπαστράτος, ανήκει στην αμερικανική πολυεθνική Phillip Morris. Η μοναδική εταιρεία που έχει απομείνει να θυμίζει τις παλιές «ένδοξες ημέρες» του Μεσοπολέμου, αλλά και του μεταπολέμου, της ανθούσας ελληνικής καπνοβιομηχανίας, είναι πλέον η Καρέλιας. Η σχέση της οικογένειας Καρέλια με τον καπνό έχει προ πολλού ξεπεράσει τα 100 χρόνια - χρονολογείται από το 1888 - και σε λίγα χρόνια θα κλείσει έναν αιώνα βιομηχανικής δραστηριότητας. Και σε μια αγορά όπου κυριαρχούν τα ξένα σήματα, που η διαφημιστική δυνατότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη λόγω απαγορεύσεων, η παλαιότερη καπνοβιομηχανία, όχι μόνο έχει κατορθώσει να επιβιώσει, αλλά και να έχει ικανοποιητικά κέρδη, όταν όλες οι άλλες καταγράφουν συνεχώς ζημιές.
* Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση διαμορφώνει νέους όρους στις συνήθειες των καπνιστών - οι δύο βασικές τάσεις είναι η στροφή σημαντικού μέρους των καταναλωτών στα στριφτά τσιγάρα και μεγάλου μέρους στις φθηνές μάρκες -, παρ’ όλα αυτά η εταιρεία κατόρθωσε να ευθυγραμμιστεί με τη νέα πραγματικότητα και να βελτιώσει τη θέση της στην αγορά. Ωστόσο, οι καπνιστές, λόγω της κρίσης, περιορίζονται ή περιορίζουν τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν. Στη διάρκεια του 2011 η κατανάλωση μειώθηκε κατά 13% - 15%. Εφέτος οι εκτιμήσεις δεν είναι αισιόδοξες.
* Η μικρή και εν πολλοίς άγνωστη ιστορία της τοποθέτησης των πρώτων σιγαροποιητικών μηχανών είναι αρκούντως χαρακτηριστική. «Σιγαροποιητικάς μηχανάς τελείων συστημάτων εκόμισεν το πρώτον εν Αθήναις ο καπνοβιομήχανος Κ. Βάρκας, εν Πειραιεί ο καπνοβιομήχανος Σπάθης και εν Πύργω ο καπνοβιομήχανος Β. Καραβασίλης τω 1909. Εκάστη σιγαροποιητική μηχανή λειτουργούσα επί 7 ώρας παράγει διακοσίας έως διακοσίας πεντήκοντα χιλιάδας σιγαρέτων, αναλόγως του συστήματος αυτής. Δεδομένου ότι έκαστος σιγαροποιός μετά του βοηθού αυτού ψαλιδιστού και του κολλητού κατασκεύαζε 2.000-3.000 σιγαρέτα ημερησίως, έπεται ότι εκάστη σιγαροποιητική μηχανή ανεπλήρωνεν εκατό περίπου εργάτας.
* Οι σιγαροποιοί Αθηνών, άμα ως επληροφορήθησαν ότι εις το Τελωνείον Πειραιώς εκομίσθη σιγαροποιητική μηχανή τελείου συστήματος, προβλέποντες ανεργίαν, απεφάσισαν όπως παντί τρόπω εμποδίσωσι την εγκατάστασιν ταύτης εις το Καπνεργοστάσιον. Προς τούτο κατήλθον εν σώματι εις Πειραιά και εδημιούργησαν ταραχάς συνεπεία των οποίων ήτο η προσωρινή αναστολή της μεταφοράς εις Αθήνας της μηχανής ταύτης. Ο Βάρκας τότε εζήτησε την προστασίαν της Αγγλικής Pρεσβείας, δεδομένου ότι την μηχανήν ταύτην είχεν αγοράσει παρ’ Αγγλικού εργοστασίου, υπό τον όρον της εγκαταστάσεώς της εις το Καπνεργοστάσιον Αθηνών.
* Ο Γραμματεύς της Αγγλικής Πρεσβείας συνέστησε εις τον Βάρκαν όπως αναρτήση την αγγλικήν σημαίαν επί της αμάξης ήτις θα μετέφερε την μηχανήν. Η Ελληνική Κυβέρνησις προς πρόληψιν επεισοδίου και προς προστασίαν της αγγλικής σημαίας διέταξε τον τότε ανθυπομοίραρχον και νυν aντιστράτηγον κ. Δημητρίου όπως μετά δυνάμεως εφίππου Χωροφυλακής συνοδεύση την άμαξαν την φέρουσαν την σιγαροποιητικήν μηχανήν μέχρι του Καπνεργοστασίου, διετάχθη δε και ειδική φρουρά όπως φρουρή το διαμέρισμα εις ο εγκαταστάθη αύτη προς πρόληψιν καταστροφής ταύτης υπό των εργατών» (Ι. Σερραίος, «Περί της Εισαγωγής Μονοπωλίου Καπνού εν Ελλάδι», Αθήνα, 1934).
 ~ Ο καπνός έφθανε με καΐκια στην Καλαμάτα
* Η μικρή επιχείρηση του 1888 σήμερα παράγει 45 εκατομμύρια τσιγάρα ημερησίως
* Η ιστορία της Καρέλιας αρχίζει το 1888, όταν ο Γιώργος και ο Ευστάθιος Καρέλιας δημιουργούν στην Καλαμάτα μια μικρή καπνεμπορική επιχείρηση, προμηθεύοντας με καπνό την πόλη και τα γύρω χωριά. Τότε ακόμη το βιομηχανοποιημένο τσιγάρο ήταν άγνωστο είδος στην Ελλάδα.
* «Ο καπνός, καθώς η Μεσσηνία δεν είναι καπνοπαραγωγική περιοχή, έρχεται με καΐκια από το Αγρίνιο και τη Λαμία. Ο Γ. Καρέλιας απέκτησε οκτώ παιδιά, τέσσερις γιους και τέσσερα κορίτσια. Αργότερα οι γιοι του Ανδρέας, Κωνσταντίνος, Ιωάννης και Ευστάθιος ασχολούνται με την επιχείρηση. Το 1916 ο γιος του Ανδρέας Καρέλιας αγοράζει την πρώτη σιγαροποιητική μηχανή» («Ιστορία του Ελληνικού Τσιγάρου», Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο, 1997). Και το πρώτο της τσιγάρο φέρει την επωνυμία «Πετρόμπεης Σιγαρέτα Αφοί Καρέλια».
* Στις πρώτες δεκαετίες, κυρίως ως το 1930, η εταιρεία κατόρθωσε να γίνει γνωστή στην περιοχή της Πελοποννήσου. Αλλά ως εκεί. Η περίοδος του Μεσοπολέμου είναι η «χρυσή εποχή» της ελληνικής καπνοβιομηχανίας. Η ανάπτυξή της είναι εντυπωσιακή. Ο καπνός είναι από τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα της ελληνικής γεωργίας και η ετήσια παραγωγή περίπου στις 30.000 - 40.000 τόνους - από αυτή την ποσότητα μόνο 5.000 - 6.000 τόνοι απορροφώνται από την εγχώρια καπνοβιομηχανία.
* Το 1929 η εταιρεία Καρέλιας κατόρθωσε να αναδειχθεί στην 29η θέση των ελληνικών βιομηχανιών καπνού. Η ανάπτυξή της ήταν αρκετά γρήγορη. Το 1932 βρέθηκε στην ένατη θέση μεταξύ των 164 καπνοβιομηχανιών επεξεργαζόμενη 131.105 κιλά καπνού και τον επόμενο χρόνο, το 1933, διατηρήθηκε στην ίδια θέση, μεταξύ όμως των 140 καπνοβιομηχανιών, ενώ φαίνεται ότι κέρδισε μερίδιο στην αγορά, αφού επεξεργάστηκε 136.788 κιλά καπνού. Και τα επόμενα χρόνια είναι ανοδικά για την εταιρεία. Το 1934 λανσάρει τα «Έξτρα Καρέλια» από καπνά Αγρινίου.
* Η «απογείωσή» της, όμως, γίνεται μετά τον πόλεμο, στη δεκαετία του 1950. Λίγο πριν, το 1947, προωθεί τα τσιγάρα «Αφοί Καρέλια», λαϊκά τσιγάρα σε πακέτο των 100, τα «Σέρτικα Λαμίας» με το περίφημο κόκκινο πακέτο που «καπνίσθηκε κατά κόρον από τις λαϊκές μάζες και τους πελοποννήσιους αγρότες. Θεωρήθηκε το καλύτερο σέρτικο τσιγάρο της εποχής του» και τα «Αφοί Καρέλια Αγρινίου». Από το 1950 και μετά τα τσιγάρα του Καρέλια προωθούνται πανελλαδικά και αποκτούν φανατικούς φίλους. Ώσπου το 1957 κυκλοφορεί το κλασικό πλέον «Καρέλια Φίλτρο» στην περίφημη κασετίνα που γνωρίζει εντυπωσιακή επιτυχία. Επίσης, την ίδια περίοδο κυκλοφόρησαν τα σήματα «Εκλεκτά», «Έξτρα Καρέλια», «Λουξ», «Ρεκόρ», «Rex», «Λήθη», «Ζαπάντι», «Ζαπάντι 12» και «Ζαπάντι 13».
* Η εταιρεία το 1962 μετατρέπεται σε ανώνυμη και βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων εταιρειών του κλάδου. Η παραγωγή της στηρίζεται στα λαϊκά τσιγάρα κατά κύριο λόγο και στα ημιπολυτελείας. Διέθετε 11 σήματα: στην κατηγορία των πολυτελείας τα «Φίλτρο» και «Rex», στα ημιπολυτελείας τις επωνυμίες «Φίλτρο» και «Καρέλια Αγρινίου», στην κατηγορία «εξαιρετικά» τα «Καρέλια Rekor» και «Σέρτικα Λαμίας», στην κατηγορία «συρταρωτά» τα «Έξτρα Καρέλια» και στην κατηγορία «βασικά» τα «Ελαφρά», τα «Σέρτικα» και τα «Τέλειον».
* Το 1971 μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της από το κέντρο της Καλαμάτας δύο χιλιόμετρα έξω από την πόλη και το 1973 η διοίκηση της εταιρείας κάνει το μεγάλο βήμα: εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ίδιο διάστημα τα ηνία της εταιρείας αναλαμβάνει ο Γεώργιος Καρέλιας, ως διευθύνων σύμβουλος, εκπροσωπώντας την τρίτη γενιά της οικογένειας. Τότε δημιουργείται το σήμα «Karelia Lights», που έρχεται πρώτο σε πωλήσεις στην κατηγορία του. Σήμερα η καπνοβιομηχανία Καρέλια ΑΕ είναι η δεύτερη σε μέγεθος καπνοβιομηχανία στην ελληνική αγορά, αλλά η μοναδική που παραμένει σε ελληνικά χέρια.
* Πρόεδρος της εταιρείας σήμερα είναι η κυρία Βικτωρία Γ. Καρέλια. Η εταιρεία έχει δυνατότητα παραγωγής 45 εκατομμυρίων τσιγάρων ημερησίως και διαθέτει αντιστοίχως 45.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Η εξαγωγική δραστηριότητά της εκτείνεται σε περισσότερες από 30 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής. Πριν από μερικά χρόνια, όταν διεκόπη η συνεργασία της με την αμερικανική R. J. Reynolds - παρήγε και διένεμε τα τσιγάρα «Camel» -, αρκετοί προέβλεπαν ότι η εταιρεία θα κλυδωνιζόταν, ωστόσο κατόρθωσε να αναδείξει ως βασικό παίκτη της αγοράς το «Καρέλια χρυσή κασετίνα», που ως τότε «κρατούσε χαμηλά».
-Αναδημοσίευση  από το «ΒΗΜΑ  της Κυριακής»

** Εκδήλωση της ΝΟΔΕ στη Χώρα


~ Μετά τα εγκλήματα του δρόμου, τα εγκλήματα του «λευκού κολάρου»
 * «Ασφάλεια ώρα μηδέν = Κοινωνία ώρα μηδέν» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που οργάνωσε προχθές στη Χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, με προσκεκλημένο το βουλευτή Μαγνησίας και υπεύθυνο του Τομέα Προστασίας του Πολίτη, Αθανάσιο Νάκο.
* Στην ανοικτή εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και κάτοικοι της περιοχής, ενώ παρευρέθησαν ο βουλευτής Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο τ. βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι διεκδικητές για το ψηφοδέλτιο Άγγ. Κωτσιόπουλος, Παν. Κατσίβελας, Ι. Αδαμόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης, Αντ. Μπούζα και αυτοδιοικητικά στελέχη.
 ~* Κοινωνική κρίση
* Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο γραμματέας της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Λύρας, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί προεκλογική, αλλά ουσίας και επιβίωσης, γιατί τέτοιο είναι το θέμα της ασφάλειας και της προστασίας του πολίτη. Μάλιστα, είπε ότι η ασφάλεια του πολίτη έχει κυρίαρχη θέση στην ιδεολογία και τον προγραμματισμό της Νέας Δημοκρατίας
* Κάλεσε δε όλους τους παρευρισκόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας που αποδέχτηκαν την πρόσκληση.
* Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, αναφέρθηκε στην ανασφάλεια που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι της υπαίθρου και τη διαδικασία που μπαίνουν αρκετοί να προσλάβουν ιδιωτικούς φύλακες.
* Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Περικλής Μαντάς, σημείωσε ότι η οικονομική κρίση που διανύουμε, σε συνδυασμό με το αίσθημα της απαξίωσης του πολιτικού μας συστήματος, εγκυμονεί τον κίνδυνο η κρίση ασφάλειας που υφίσταται να μετατραπεί σε κοινωνική κρίση, όπου η βία και η αυτοδικία θα κυριαρχήσουν. «Οι πολίτες έχουν, από τη μια, να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και, από την άλλη, έχουν χάσει το αίσθημα ασφάλειας στον τόπο τους. Ειδικότερα, όσοι ζουν στην περιφέρεια και σε απομονωμένα χωριά, έχουν έρθει σε απόγνωση. Απειλούνται καθημερινά από τις παράνομες ορέξεις κάθε παραβάτη», σχολίασε ο κ. Μαντάς, προσθέτοντας πως όλα αυτά κάνουν τους πολίτες να μην έχουν εμπιστοσύνη τόσο στην αστυνομία όσο και στο κράτος.
* Παρατήρησε, επίσης, ότι για λόγους επιβίωσης καταγράφονται κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς από Έλληνες, κι αυτό, όπως είπε, μόνο με δύο τρόπους μπορεί να αποτραπεί. Πρώτον, το κράτος να μεριμνήσει γι’ αυτούς τους πολίτες, εντείνοντας ενέργειες κοινωνικής μέριμνας και στήριξης των αδυνάτων και, δεύτερον, οι ίδιοι οι Έλληνες να βοηθήσουν το «διπλανό» τους.
* Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς έχει θέσει ως τρίτη προτεραιότητα το θέμα της ασφάλειας των πολιτών.
 ~* Τεράστιες ελλείψεις
* Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Αντώνης Κουτσολιάς, αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις στη δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και στα πενιχρά μέσα με τα οποία καλείται ο αστυνομικός να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του, με μειωμένο μισθό, υπερωρίες που δεν πληρώνεται και αρκετές φορές μόνος του, χωρίς καν συνάδελφο στο περιπολικό.
* Ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του γραμματέα της ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας, Δημήτρη Νέζη, ο οποίος υπογράμμισε ότι από παθητικοί υπήκοοι πρέπει να γίνουμε ενεργοί πολίτες.
* «Εύρωστες κοινωνικές ομάδες περνούν στο περιθώριο της κοινωνίας, οι πολίτες χάνουν την αυτοεκτίμησή τους και από νοικοκυραίοι με λόγο και αξίες, αναγκάζονται να γίνουν ζητιάνοι της τιμής και της υπόληψης τους» σχολίασε.
* Αναφέρθηκε ακόμη στα εγκλήματα δρόμου, όπως αποκαλούνται αδικήματα κατά της περιουσίας, ληστείες και διαρρήξεις, επισημαίνοντας: «Οι πολίτες, σαν να μην τους έφταναν τα προβλήματα λόγω οικονομικής κρίσης, νοιώθουν και απροστάτευτοι, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το κράτος αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες τους στον τομέα της ασφάλειας».
* Ωστόσο, μίλησε και για μια άλλη μορφή εγκλήματος, αυτή του «λευκού κολάρου», αναφέροντας ως παράδειγμα τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους στο ΙΚΑ: «Αν θέλουμε, λοιπόν, να μιλάμε για σοβαρή δέσμευση απέναντι στην πάταξη της εγκληματικότητας, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από όλους αυτούς οι οποίοι, μέσω της ασυλίας που τους παρέχει το εκάστοτε εξουσιαστικό σύστημα, ασκούν κεκαλυμμένη και ύπουλη βία, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα».
* Τέλος, αναφέρθηκε στη λαθρομετανάστευση, χαρακτηρίζοντας σοφή τη θέση του Αντ. Σαμαρά για κατάργηση του νόμου της ιθαγένειας.
 ~* Δραματικά στοιχεία
* Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Θανάσης Νάκος, απάντησε σε θέματα που του έθεσαν, ενώ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν για το 2011 είναι δραματικά, με την καταγραφή πάνω από 100.000 ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων, όπως και μίας ανθρωποκτονίας κάθε δύο ημέρες!
* «Η νέα απειλή είναι η φτώχεια και η ανέχεια, που αναμενόμενα αυξάνουν την εγκληματικότητα. Το κεντρικό πρόβλημα στη διαχείριση αυτής της τεράστιας κρίσης εντοπίζεται στο εξής: Τα δίκτυα του εγκλήματος οργανώνονται και τα δίκτυα προστασίας αποδιοργανώνονται. Ακριβώς τη στιγμή που πρέπει να συνασπιστούν με πολύ οργανωμένο τρόπο η Πολιτεία και οι πολίτες, η οικονομική κρίση “χτυπάει” την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Η Ελλάδα είναι απόλυτο παράδειγμα αυτής της κατάστασης. Οι πολίτες νιώθουν ανυπεράσπιστοι από την παρανομία, καθώς η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του νόμου έχει μειωθεί! Σε αυτό το περιβάλλον της γενικευμένης αταξίας, που τα μέσα είναι λιγότερα από τους κινδύνους, πρέπει να ξαναβάλουμε σοβαρά τις προτεραιότητες σε αυτή τη μάχη. Να απαντήσουμε στην ασύμμετρη απειλή της παράνομης μετανάστευσης, με σταθερή εθνική πολιτική. Με την κατάργηση των νόμων που προσελκύουν, αντί να αποθαρρύνουν τη λαθρομετανάστευση, με την αξιοποίηση των προγραμμάτων και πολιτικών εργαλείων για τον επαναπατρισμό λαθρομεταναστών. Να ενισχύσουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα και το αξιόμαχο των Σωμάτων Ασφαλείας. Να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες και να χτίσουμε μια σταθερή εθνική πολιτική για τη μετανάστευση και την ασφάλεια του πολίτη», τόνισε ο κ. Νάκος.
Της Βίκυς Βετουλάκη

** Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών


~* «Να μην πληρώσει κανένας το νέο χαράτσι της ΕΑΣ Μεσσηνίας»
 ~ «Να μην πληρώσει κανένας το νέο χαράτσι» που αποφάσισε η ισχνή πλειοψηφία της ΕΑΣ Μεσσηνίας, τονίζει σε σκληρή ανακοίνωσή του ο μαχητικός Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών.
~ Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως αποδείχτηκε ξανά πόση άγνοια έχει το Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας για την υπάρχουσα κατάσταση στον αγροτικό χώρο και αναφέρει πως, αντί να είναι στο πλευρό του αγρότη, του ζητά να κλείσει τη μαύρη τρύπα που άνοιξαν αυτοί με τη λανθασμένη διοίκησή τους!
 ~ Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών έχει ως εξής: «Για μία ακόμα φορά αποδείχτηκε πόση άγνοια έχει το Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας για την υπάρχουσα κατάσταση στον αγροτικό χώρο. Η απόφαση που πήραν για το καινούριο χαράτσι για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, σε μια περίοδο που ο αγρότης βλέπει τις τιμές των προϊόντων του (λάδι, κηπευτικά, κτηνοτροφικά) να κατρακυλούν και να έχει μηδενιστεί το εισόδημά του, καταδεικνύει καθαρά την άγνοιά τους. Οι κύριοι της ΕΑΣ αποφάσισαν να απαιτήσουν να πληρώσει ο αγρότης επιπλέον χαράτσι από αυτά που τους δίνει το υπουργείο για την ενεργοποίηση (28 ευρώ). Η ΕΑΣ Μεσσηνίας, αντί να είναι στο πλευρό του αγρότη και να τον στηρίζει, του ζητά να κλείσει αυτός την οικονομική τρύπα που άνοιξαν αυτοί με τη λανθασμένη διοίκησή της, λέγοντας ακόμα ότι θα προσλάβουν επιπλέον προσωπικό, θέλοντας να δικαιολογήσουν το χαράτσι. Είναι κοροϊδία στο πρόσωπο των απλήρωτων εργαζομένων. Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών καλεί όλους τους αγρότες να μην πληρώσει κανένας το νέο χαράτσι». -
Του Ηλία Γιαννόπουλου

** Ο τουρισμός μπορεί να σώσει το σιδηρόδρομο στην Πελοπό

~ ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
 * Εάν είχα το ελεύθερο από τους μετόχους της εταιρείας, θα ξεκινούσα τώρα τουριστικά δρομολόγια και δραστηριότητες στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου», εξομολογείται, μιλώντας προς το «Βήμα», έμπειρο στέλεχος της μεταφορικής αγοράς, που αναγνωρίζει σε αυτόν τον κρυμμένο και αφανή πλούτο με τους παλιούς σταθμούς, τις μετρικές ράγες και τα σταματημένα βαγόνια, αναπτυξιακή προοπτική, μέσα από τη χρήση αυτής της σπουδαίας παρακαταθήκης που άφησε πίσω της η βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας.
 * «Με εξαίρεση ορισμένα σημεία, το μετρικό δίκτυο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ποιοτικές τακτικές συγκοινωνίες. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι είναι άχρηστο. Τουναντίον, όλη η Πελοπόννησος σηκώνει τουριστικά δρομολόγια. Τα κρουαζιερόπλοια θα μπορούσαν να αφήνουν τους τουρίστες στο Κατάκολο και να κάνουν το γύρο του Μοριά με το τρένο, ξεκινώντας από την Ολυμπία, διασχίζοντας τις ακτές της Κυπαρισσίας, περνώντας από την Καλαμάτα, ταξιδεύοντας στην ορεινή Αρκαδία και καταλήγοντας στο λιμάνι του Ναυπλίου. Έτσι, θα μπορούσαν να απολαύσουν τη φύση, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και να δοκίμαζαν τη γαστρονομία του Μοριά», συνεχίζει.
* Δεκατέσσερις μήνες μετά την οριστική αναστολή των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Πελοπόννησο, με εξαίρεση τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο, τον Προαστιακό της Πάτρας και τη γραμμή Κατάκολο - Ολυμπία, η κίνηση των συρμών αποτελεί παρελθόν και το δίκτυο είναι σε προσωρινή αναστολή, παρόλο που κατά το 1/3, δηλαδή στο τμήμα Κόρινθος - Καλαμάτα, έχει ξαναφτιαχτεί από την αρχή με ευρωπαϊκούς πόρους.
* Όπως παρατηρούν κύκλοι του υπουργείου Υποδομών, και να ήθελε ο ΟΣΕ να επαναλειτουργήσει το δίκτυο, σήμερα αυτό θα ήταν αδύνατο, αφού έχουν απομείνει μόλις 2.721 εργαζόμενοι για να καλύψουν υπηρεσιακά το δίκτυο του Προαστιακού, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και τη συντήρηση της υποδομής και των συρμών, όταν οι συνολικές οργανικές θέσεις, που βέβαια στην πλειονότητά τους παρέμεναν ακάλυπτες, ήταν αρχικά 7.100. «Χρειάζονται χέρια για να δουλέψει ο Μοριάς, δε γίνεται έτσι», εξηγούν.
* Άρα, όπως επισημαίνουν, αν και η είσοδος νέων εταιρειών στην αγορά πλέον είναι εφικτή και αρκετοί μικροί ή μεγάλοι πιθανοί επενδυτές έχουν βολιδοσκοπήσει την κατάσταση, η ανάταξη του μετρικού δικτύου είναι, πρακτικά, αδύνατη, αφού ο ΟΣΕ δεν έχει επαρκές προσωπικό, πόσω μάλλον για ένα δίκτυο ηλικίας άνω των 110 ετών, με αυξημένες ανάγκες συντήρησης.
* Πάντως, ενδιαφέρον έχουν δείξει πολλοί τοπικοί φορείς με επικεφαλής το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, αλλά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ επισκέψεις έχουν πραγματοποιήσει και εκπρόσωποι ξένων εταιρειών, ωστόσο, η δημοσιονομική ασφυξία δε βοηθάει την αναβίωση του τρένου στο Μοριά.
* Το ίδιο το υπουργείο Υποδομών ομολογεί, άλλωστε -αναφερόμενο στη μετρική γραμμή της Δυτικής Αττικής-, ότι «το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής... είναι εφικτό, κατόπιν συντήρησης της υποδομής, αποκατάστασης της λειτουργίας των Συστημάτων Εξασφάλισης ισόπεδων Διαβάσεων και στελέχωσης με το αναγκαίο προσωπικό».
* Φορείς όπως ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ), αλλά και το δίκτυο «Επιβάτης», έχουν ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας του δικτύου, ακόμη και για τακτικά δρομολόγια, αφού θεωρούν ότι θα είναι βιώσιμα κι επικαλούνται σχετικές μελέτες. Αντίθετα, πηγές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σημειώνουν ότι πλην των τριών εν λειτουργία δρομολογίων του Μοριά, μόνο το Πάτρα-Πύργος μπορεί να συναγωνιστεί το αυτοκίνητο, εάν κι εφ’ όσον μπει τάξη στις ισόπεδες διαβάσεις της διαδρομής, οι οποίες, κατά περίεργο λόγο, είναι ιδιαίτερα πολλές και δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη ταχυτήτων από τους συρμούς.
* Κρίσιμο είναι και το ζήτημα των δεκάδων σταθμών και της σιδηροδρομικής υποδομής. Σε καταγγελία του δικτύου «Επιβάτης» ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ παραβιάζει τη νομοθεσία, παραχωρώντας τους παλιούς σιδηροδρομικούς σταθμούς σε Δήμους, η εταιρεία απάντησε ότι έχει δεχθεί πολλά αιτήματα από τους ΟΤΑ «για την αξιοποίηση των σιδηροδρομικών ακινήτων της ανενεργής μετρικής γραμμής Αγ. Αναργύρων - Κορίνθου».
* «Τα αιτήματα εστιάζονται στον ευπρεπισμό των ανενεργών σταθμών, στη χρήση παλαιών κτηρίων για την κάλυψη στεγαστικών τους αναγκών και, κυρίως, στον καθαρισμό και μετατροπή του σιδηροδρομικού διαδρόμου σε πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο. Είναι γεγονός, ότι μετά την παύση λειτουργίας της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής, στην πλειοψηφία των ανενεργών σταθμών παρατηρούνται εκτεταμένες φθορές από βανδαλισμούς, καταλήψεις κτιρίων από λαθρομετανάστες και γενικότερα μία εικόνα εγκατάλειψης που υποβαθμίζει τις περιοχές», σημειώνεται στην απάντηση της εταιρείας.
* «Παράλληλα, έως σήμερα δεν υπάρχει σαφής προγραμματισμός για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής από τον ΟΣΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η ΓΑΙΑΟΣΕ εξετάζει σε συνεργασία με τους Δήμους τη δυνατότητα διάθεσης προσωρινής χρήσης των παλαιών σιδηροδρομικών διαδρόμων για τη διαμόρφωσή τους σε πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο χωρίς την επέμβαση στη σιδηροδρομική υποδομή, ώστε, εφόσον χρειαστεί, να είναι δυνατή η άμεση επανακυκλοφορία του τραίνου», τονίζει.
* «Η ΓΑΙΑΟΣΕ πιστεύει ότι η επαναλειτουργία της γραμμής είναι σημαντική, αφενός, για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των προαστιακών περιοχών, αφετέρου, για τη συντήρηση και αξιοποίηση των ακινήτων των σιδηροδρομικών σταθμών με βιώσιμες χρήσεις που δε θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και θα σέβονται το χαρακτήρα των κτηρίων», καταλήγει στην απάντησή της η εταιρία.
* Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει υπογράψει σύμβαση με το Δήμο Πειραιά για την παραχώρηση του παλιού σταθμού του πρώτου λιμανιού της χώρας, καθώς και της μετρικής γραμμής. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μίας ριζικής στροφής του υπουργείου Υποδομών, αφού το 2007 προέβλεπε την «ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Σταθμό Αγίου Ιωάννη Ρέντη στο Σταθμό Αγίου Διονυσίου για την εξυπηρέτηση των επιβατών πλοίων της Ακτής Βασιλειάδη» και την «ανακαίνιση του Σταθμού Αγίου Διονυσίου».
* Παράλληλα, εκπονεί μελέτη για την αξιοποίηση σταθμών του μετρικού δικτύου των Αθηνών, όπως ο ιστορικός Σταθμός Πελοποννήσου, αλλά και το Αμαξοστάσιο των Αγίων Αναργύρων. Ο πρώτος, ωστόσο, που είναι ανεκτίμητης αξίας και μοναδικής αισθητικής, λόγω της διάλυσης της σύμβασης 994 του προαστιακού, βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα σε εργοτάξια, γεγονός που κάνει πηγές κοντά στην υπόθεση να δηλώνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές για οτιδήποτε αφορά στην αξιοποίησή του.

***Καθαρισμός σε "Κοσκάραγα" και "Ρίντομο"

~ Μεγάλη συμμετοχή αλλά και ρύπανση…
 * Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή φορέων έγινε προχθές Κυριακή ο καθαρισμός στη γέφυρα της «Κοσκάραγας» και το φαράγγι του «Ριντόμου» στη Δυτική Μάνη.
*  Ειδικότερα, συμμετείχαν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο Δήμος Δυτικής Μάνης, ο Φυσιολατρικός Σύλλογος «Γαία», το Κίνημα Πολιτών «Καθαρίζω τη Μάνη», ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, οι πολιτιστικοί τοπικοί σύλλογοι του Δήμου Δυτικής Μάνης και το Σώμα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού.
 * Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ο οποίος παρακολούθησε τη δράση, τόνισε χαρακτηριστικά: «Με αυτή μας την πρωτοβουλία θέλουμε να δείξουμε ότι η φροντίδα του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων. Πολλές φορές το λέμε αυτό, αλλά ελάχιστες το εφαρμόζουμε. Ξεκινάμε από την “Κοσκάραγα”, με στόχο να καθαρίσουμε όλη τη Μεσσηνία. Το μεγάλο ενδιαφέρον από πολίτες και εθελοντικές ομάδες δείχνει ότι η αφύπνιση των πολιτών έχει αρχίσει. Τους συγχαίρω όλους. Όλοι θέλουν να προσφέρουν και εμείς πρώτοι, ως Περιφέρεια, δηλώνουμε δίπλα τους, παρόντες».
* Συλλέχθηκε, δε, μεγάλος όγκος απορριμμάτων, ενώ διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη ρύπανση της περιοχής, από ασυνείδητους πολίτες, που εναποθέτουν εκεί σκουπίδια, φαινόμενο που πρέπει άμεσα να σταματήσει.
* Τη δράση πλαισίωσε μουσικά, με παραδοσιακά τραγούδια, εθελοντική ομάδα από τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, Κωνσταντίνο Σιάχο, Μάριο Κουρουνιώτη, Γρηγόρη Δραγανίγο και τους μαθητές Παναγιώτη Κουμεντέα, Παύλο Ευσταθόπουλο, Άγγελο Θανάση, και τη φιλική συμμετοχή του Κώστα Μανιάτη.

*** Αθλητικη ενημέρωση Σήμερα και Αύριο :
Α.Π.Σ.ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 1957 στο Γήπεδο Μεσσηνιακου Γ.Σ.
Αστέρας Αρφαρών - Πάμισος Μεσσήνης  2-0 .-
~ Αστέρας Αρφαρών :Από αριστερα όρθιοιΓιάννης Μπούρας (Έφορος) από Σταματινού , Ασημακόπουλος (προπονητής) , Λάκης (Βσίλης) Ιωάν.ιερέως Παπανηκολάου , Γιώργος Δημητρίου ιερέως Μπούρας , Γιώργος Ιωάν. ιερέα Παπανηκολάου , Σταύρος Ιωάν. ιερέως Παπανηκολάου , Σωτήρης Γρηγ. Νταραχάνης , Νικόλαος Τσιάβας Γιώρης Ανδρεόπουλος και Γιώργος Ηλ. Αργυράκης καθήμενοι : Χρήστος Σταυριανόπουλος ,  Παυλόπουλος και Παπαδημητρόπουλος .-   
~**  Για την Ευρωλίνκα στα Playoff  στο Μπάσκετ  Τρίτη , 20-03-2012   :
Στους  1ους από τους πέντε 5 συνολικά για πρόκριση στο Φάϊναλ Φόρ :
Μπαρτσελόνα - Ούνικς Καζάν  78-66 .- ^
Παναθηναϊκός - Μακαμπί Τέλ Αβίβ  93-73 , (79-52) , (55-34) , (28-18) .-^ ~ Τετάρτη 21/03/2012  :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μπιλμπάο 
Μοντεπάσκι Σιένα - Ολυμπιακός Πειραιώς

~ Στα Ημιτελικά  1ος  αγώνας στο κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο :
Ατρόμητος Αθηνών - Αστέρας Τρίπολης  --
Ολυμπιακός Πειραιώς - ΟΦΗ  Ηρακλείου  --   

~**  «Απογειώθηκε» στη Ριζούπολη η Καλαμάτα
~ Με τους τρεις βαθμούς της νίκης «πέταξε» από το «αεροδρόμιο» της Ριζούπολης η «Μαύρη Θύελλα» και πλέον από την 7η «προσγειώθηκε» στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Το συγκρότημα του Γιώργου Μπένου έκανε τη δική του υπέρβαση, πετυχαίνοντας την απόλυτη ανατροπή, αφού βρέθηκε πίσω στο σκορ, και κατέκτησε τελικά δίκαια το τρίποντο με σκορ 2-1, ρίχνοντας τον Απόλλωνα από την κορυφή.
~ Η Καλαμάτα τα καταφέρνει περίφημα στους εκτός έδρας αγώνες και αν εκμεταλλευτεί την έδρα της, τότε είναι ικανή για μεγάλα πράγματα. Για να συμβεί αυτό πρέπει να βελτιωθούν άρδην οι συνθήκες στο γήπεδό της, καθώς έχει αποδείξει ότι σε αγωνιστικούς χώρους με καλό χλοοτάπητα ξέρει και μπορεί να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει. Άλλωστε, ο τεχνικός της έκανε ξεχωριστή αναφορά τόσο μετά τον αγώνα με την Προοδευτική όσο και με τον Απόλλωνα.
 ~ Ποια ήταν όμως τα στοιχεία εκείνα που έκαναν τη διαφορά σε σχέση με τις πρόσφατες μέτριες εμφανίσεις; Ο Μπένος κατάφερε να προσδώσει τη δική του φιλοσοφία, ανέβασε ψυχολογικά τους παίκτες και είδε τακτικά το ματς να κυλά ακριβώς όπως το είχε σχεδιάσει. Έκανε μάλιστα μία – δύο κινήσεις αιφνιδιασμού, που επίσης του βγήκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Χρησιμοποίησε το νεαρό Σταθόπουλο κάτω από τα γκολπόστ, κερδίζοντας έτσι μια θέση μεγάλου, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε στα άκρα της μεσαίας γραμμής τους ταχύτατους Κωστή, Τριανταφυλλάκη, που δημιούργησαν πολλά προβλήματα, ειδικότερα στην κόντρα, στους γηπεδούχους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πάθος, τη δύναμη και τη σοβαρότητα που έβγαλαν οι παίκτες της Καλαμάτας, ήταν που καθόρισαν εν τέλει το αποτέλεσμα.
 ~* Η εικόνα του αγώνα
 ~ Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι γηπεδούχοι στο 2ο μόλις λεπτό ευτύχησαν να προηγηθούν με αριστερό ευθύβολο σουτ του Χανιώτη λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή. Η μπάλα κατέληξε στην δεξιά γωνία του πρωτοεμφανιζόμενου Σταθόπουλου, που, παρά την εκτίναξη, δεν κατάφερε να αποσοβήσει το γκολ. Στη συνέχεια η ομάδα της Καλαμάτας δεν το έβαλε κάτω παρά την ψυχρολουσία και προσπάθησε να βγει μπροστά με οργανωμένες αντεπιθέσεις, με στόχο να φέρει το παιχνίδι στα ίσια. Ευτύχησε να ισοφαρίσει στο 10’ λεπτό από στημένη φάση, καθώς μετά από εκτέλεση κόρνερ του Κωστή, ο Τσιμικλής με προβολή έστειλε την μπάλα να αναπαυθεί στη δεξιά γωνία του τερματοφύλακα των γηπεδούχων, Σταυριανού. Στο 12’ ο Απόλλωνας κέρδισε φάουλ λίγο έξω και δεξιά από την περιοχή της Καλαμάτας. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Διαμάντης, αλλά το σουτ που επιχείρησε απέκρουσε ο Σταθόπουλος, πέφτοντας, με υπερέκταση του σώματος, στην αριστερή του γωνία.
 ~ Η ολική ανατροπή έγινε στο 20’, ύστερα από μπαλιά του Κωστή ο Τριανταφυλλάκης βγήκε μόνος απέναντι στον Σταυριανό και, αφού πρώτα ευνοήθηκε από την κόντρα που του έβαλε ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων, πλάσαρε προ κενής εστίας, σημειώνοντας το δεύτερο τέρμα για τη «Μαύρη Θύελλα», και νικητήριο όπως αποδείχτηκε από τη συνέχεια του αγώνα. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε η ομάδα της Καλαμάτας μέσα σε 10 λεπτά να αντιστρέψει το εις βάρος της αποτέλεσμα και να γυρίσει το παιχνίδι «τούμπα».
 ~ Στη συνέχεια του πρώτου μέρους ο Απόλλωνας δεν κατόρθωσε να αντιδράσει, καθώς οι παίκτες της Καλαμάτας είχαν κλείσει καλά τους χώρους στο κέντρο, με συνεχή πίεση και αλληλοκάλυψη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η «Μαύρη Θύελλα» θα μπορούσε να πετύχει ένα ακόμη τέρμα στο πρώτο ημίχρονο σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη στο 42’, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Ρουμπουλάκου από τα αριστερά, ο προωθημένος Κωνσταντόπουλος πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε λίγα εκατοστά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Η δεύτερη φάση έγινε στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων, ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Ρουμπουλάκου από τα αριστερά, η μπάλα πέρασε παράλληλα από την εστία των γηπεδούχων, ενώ δυο παίκτες πετάχτηκαν στην πορεία της, μην μπορώντας για λίγο να τη σπρώξουν στα δίχτυα.
 ~ Στο δεύτερο ημίχρονο η «Ελαφρά Ταξιαρχία» μπήκε στον αγώνα με σκοπό να γυρίσει το παιχνίδι, αλλά βρήκε απέναντί της μια ψυχωμένη Καλαμάτα με καλό πρεσάρισμα στο χώρο του κέντρου και καίριες τοποθετήσεις στην άμυνα. Η μαζική αμυντική λειτουργία των φιλοξενούμενων ανάγκασε τους γηπεδούχους να παίξουν ανορθόδοξα από το 60’ και μετά, με μεγάλες μπαλιές (καμινάδες) και μακρινά γεμίσματα, που σκοπό είχαν να πετύχουν το Ζαχαρόπουλο και το Χανιώτη και αυτοί με τη σειρά τους να δημιουργήσουν κάποιο ρήγμα και να πετύχουν την ισοφάριση. Ο Απόλλωνας με αυτό το σύστημα κατάφερε να δημιουργήσει δύο σημαντικές ευκαιρίες, αλλά ο νεαρός γκολκίπερ της Καλαμάτας ήταν εκεί. Η πρώτη φάση έγινε στο 79’ με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Καραδέμητρου. Η μπάλα πήγαινε στο αριστερό «παραθυράκι» του Σταθόπουλου, αλλά ο νεαρός πορτιέρο ήταν παρών για να αποκρούσει και να παραχωρήσει το κόρνερ. Στο 81’ ο «μικρός» έκανε τη μεγάλη επέμβαση διώχνοντας με υπερένταση τη γυριστή κεφαλιά του Ζαχαρόπουλου σε κόρνερ. Η «Μαύρη Θύελλα» άντεξε μέχρι το τέλος και πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη απέναντι στον πρωτοπόρο μέχρι και πριν από τον αγώνα Απόλλωνα.
 ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ: Σταυριανός, Τσουκαλάς, Κοροβέσης (86' Μπιλίτσης), Γρομητσάρης, Κισκαμπάνης, Κωνσταντίνου, Λαζανάς (46' Ζαχαρόπουλος), Διαμάντης, Χανιώτης, Καραδέμητρος, Τσιλιγκίρης (75'Κρουσταλέλης).
 ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Σταθόπουλος, Τσόπελας, Ρουμπουλάκος, Μπλέτσας (46' Πετρουζέλης), Κωνσταντόπουλος, Ψυχογιόπουλος, Τσαγκαράκης, Τσιμικλής (73'Δασκαλάκης), Κωστής (61'Αλεξανδρόπουλος), Τριανταφυλλάκης, Κρητικός.
 ~* Συνέντευξη Τύπου
 ~ Ο Γιώργος Μπένος ξεκίνησε την ομιλία του με ευχαριστίες για τους γηπεδούχους και την πολύ καλή φιλοξενία που είχε η ομάδα της Καλαμάτας, από τους υπεύθυνους του Απόλλωνα αλλά και τους φιλάθλους της ομάδας στο τέλος του αγώνα. Στη συνέχεια, θέλοντας να στηρίξει και τον προπονητή του Απόλλωνα που αποδοκιμάστηκε, μίλησε για το ρόλο των προπονητών που, αντί να αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο μιας ομάδας, γίνονται τα εξιλαστήρια «θύματα» στις επικοινωνιακές ορέξεις των προέδρων με τους φιλάθλους.
 ~ Αναλύοντας το παιχνίδι, αναφέρθηκε στο δύσκολο ξεκίνημα της ομάδας, που βρέθηκε από το 2ο λεπτό να παίζει με την πλάτη στον τοίχο, αλλά στη συνέχεια βγήκε μπροστά και πέτυχε δύο τέρματα ανατρέποντας το σκηνικό. Ακολούθως, συμπλήρωσε: «Παίξαμε αμυντικά και θα μπορούσαμε σε δύο τουλάχιστον αντεπιθέσεις μας να πετύχουμε κάποιο τέρμα και να κλειδώσουμε τη νίκη» , ενώ πρόσθεσε: «Κρατήσαμε όμως τη νίκη και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες μου».
 ~ Σε ερώτηση για την επιλογή του δεκαεπτάχρονου Σταθόπουλου κάτω από τα δοκάρια της Μαύρης Θύελλας, είπε: «Η χρησιμοποίησή του ήταν δίκοπο μαχαίρι, αλλά εκ του αποτελέσματος κρίνεται επιτυχημένη».
 ~ Κλείνοντας, σε ερώτηση για το πότε θα κερδίσει η Καλαμάτα εντός έδρας, ο Μεσσήνιος προπονητής δήλωσε με καυστικό τρόπο «Ποτέ», θέλοντας να θίξει την κάκιστη κατάσταση του αγωνιστικού χώρου στην Καλαμάτα, που δεν επιτρέπει στην ομάδα να ξεδιπλώσει τις αρετές της.
 ~ Ο προπονητής του Απόλλωνα Στάθης Σταθόπουλος δεν είχε όρεξη για πολλή κουβέντα και γι’ αυτό αρκέστηκε να παραδεχθεί ότι η ομάδα του προσπάθησε να γυρίσει το ματς με ανορθόδοξο τρόπο, με αποτέλεσμα να γίνει στο δεύτερο κυρίως μέρος ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι. Για το τι φταίει και η «Ελαφρά Ταξιαρχία» δεν τα καταφέρνει τόσο καλά στην έδρα της, δεν είχε κάποια συγκεκριμένη απάντηση παρά αρκέστηκε να παραδεχτεί ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το άτυχο αποτέλεσμα της ομάδας του. Κλείνοντας, θέλησε να ευχηθεί καλή τύχη στην ομάδα της Καλαμάτας, που, όπως παραδέχθηκε, έπαιξε με ψυχή.
 ~* Παραλειπόμενα:
 -Αξίζει να σταθούμε στους φιλάθλους του Απόλλωνα που καταχειροκρότησαν τους παίκτες της Καλαμάτας κατά την αποχώρησή τους από τον αγωνιστικό χώρο. Μια κίνηση που δε βλέπουμε στα πολύπαθα ελληνικά γήπεδα.
 -Ο αγώνας διεξήχθη σε ιδανικές καιρικές συνθήκες, με το χορτάρι του γηπέδου να βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση, που επέτρεπε να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο.
 -Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Πουλήμας (Κέρκυρας), με βοηθούς τους Μπαλή (Κέρκυρας) και Γουργιώτη (Ανατ. Αττικής).
 -Πέντε κίτρινες βγήκαν στο παιχνίδι, οι τρεις για τη «Μαύρη Θύελλα». Συγκεκριμένα: Κωνσταντίνου, Χανιώτης - Ρουμπουλάκου, Κρητικός, Πετρουζέλης.
 -Το παιχνίδι παρακολούθησαν περίπου 1500 φίλοι του Απόλλωνα και περίπου 50 της Καλαμάτας. Στο γήπεδο παραβρέθηκαν και 20 περίπου οπαδοί της Προοδευτικής, που αρκετές φορές «εκτόξευσαν» αρκετά υβριστικά συνθήματα με στόχο την ομάδα, αλλά και τους φιλάθλους της Καλαμάτας. Μάλιστα, μετά το τέλος είχαμε μια μικρή ένταση εκτός γηπέδου.
- Ο προπονητής των γηπεδούχων Στάθης Σταθόπουλος αποδοκιμάστηκε έντονα στο τέλος του αγώνα, με τους φίλους του Απόλλωνα να ζητούν την απομάκρυνση του από τον πάγκο της ομάδας. Περίπου 100 Απολλωνιστές είχαν στήσει λαϊκά δικαστήρια και ζητούσαν την παραίτησή του.
Επιμέλεια: Γιάννης Μπούρας

** Τσιμικλής: Όλα τα λεφτά με Ζάκυνθο
 ~* ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΝΩΝ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ, ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ… ΔΥΣΚΟΛΑ Ο ΠΕΤΡΟΥΖΕΛΛΗΣ – ΜΕΣΑ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ
 * Μεγάλη βαθμολογικής και όχι μόνο νίκη μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή που πέτυχε η ομάδα της Καλαμάτας μέσα στη Ριζούπολη επί του φιλόδοξου και ισχυρού Απόλλωνα. Σ’ ένα ματς όπου μίλησαν πολύ περισσότερα σε σχέση με την αγωνιστική κατεύθυνση των δύο ομάδων, η Μαύρη Θύελλα απέδειξε γιατί, όπου και να αγωνίζεται, διαθέτει ειδικό βάρος και παραμένει ένα από τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σ’ αυτή, λοιπόν, την αναμέτρηση μίλησαν το πάθος, η δύναμη και η θέληση – σε συνδυασμό με την εξαιρετική καθοδήγηση του Μπένου από τον πάγκο, που κυριολεκτικά έσβησε τον ομόλογό του Στάθη Σταθόπουλο –, των ποδοσφαιριστών της Καλαμάτας, με τον Παναγιώτη Τσιμικλή να περιλαμβάνεται στη λίστα των… «ξεχωριστών». Ο 24χρονος πλέον αμυντικός μέσος έσφιξε τα δόντια – θυμίζουμε ότι ταλαιπωρήθηκε από ίωση τα προηγούμενα 24ωρα, χάνοντας προπονήσεις – και ήταν μεταξύ των κορυφαίων, ενώ κατάφερε να προσθέσει το όνομά του στον πίνακα των… χρυσών σκόρερ. Τι ήταν αυτό που άλλαξε και μέσα σε τόσο μικρό διάστημα συνέβαλε στο να μιλάμε για μια νέα ομάδα και ένα νέο ξεκίνημα; Ο Τσιμικλής είχε την απάντηση και δεν κρύφτηκε πίσω από τις λέξεις… «Δουλεύουμε σωστά το τελευταίο διάστημα. Οι ρυθμοί είναι πολύ πιο έντονοι, τέτοιοι που απαιτούνται σ’ αυτό το επίπεδο. Ο κ. Μπένος μάς έχει βοηθήσει από πολύ νωρίς, ρίχνοντας μεγάλο βάρος στην ψυχολογία, αλλά και στη φυσική κατάσταση με την τακτική. Όλα αυτά βγήκαν στο γήπεδο της Ριζούπολης, που ήταν και σύμμαχός μας, καθώς μπορέσαμε να παίξουμε ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση και την επιτυχία. Δε θα μπορούσα ν’ αφήσω απ’ έξω το βάρος της φανέλας που έχει η Καλαμάτα, το πάθος που έβγαλαν οι ποδοσφαιριστές και η θέληση για να δώσουν στην ομάδα ό,τι της στέρησαν τα προηγούμενα παιχνίδια. Για να είμαι ειλικρινής η νίκη αυτή ήρθε πιο εύκολα απ’ ό,τι περίμενα. Ίσως ήρθε η ώρα για τη δική μας αντεπίθεση», τόνισε ο σκληροτράχηλος αμυντικός μέσος, που έσπευσε αυτομάτως να ρίξει το βάρος στον αγώνα της επόμενης Τετάρτης με αντίπαλο τη Ζάκυνθο: «Είμαστε καλά, έχουμε ψυχολογία, όμως πρέπει να κερδίσουμε τη Ζάκυνθο. Για μένα ο αγώνας αυτός είναι όλα τα λεφτά και μονάχα με τους τρεις βαθμούς θα έχει αντίκρισμα η νίκη της Ριζούπολης. Εάν όλα κυλήσουν καλά στο ματς αυτό, τότε θα δείτε μιαν άλλη Καλαμάτα στη συνέχεια… μια ομάδα που στο τέλος θα βρεθεί πολύ ψηλά». Προβληματισμός λόγω γηπέδου… Δε λείπουν τα προβλήματα Η επόμενη υποχρέωση της Καλαμάτας είναι την Τετάρτη 28 Μαρτίου – τότε θα διεξαχθεί η προσεχής αγωνιστική – όταν και υποδέχεται στο στάδιο τη Ζάκυνθο. Εκείνο που προβληματίζει έντονα, είναι ο αγωνιστικός χώρος του Δημοτικού Σταδίου, με τους ιθύνοντες της Καλαμάτας να βρίσκονται σε επικοινωνία με τους υπευθύνους του Σταδίου, στοχεύοντας στην όποια βελτίωση μπορεί να υπάρξει στις μέρες που μεσολαβούν. Θα γίνουν κάποιες μικροεργασίες βελτίωσης, ευελπιστώντας ότι ο αγωνιστικός χώρος θα είναι τουλάχιστον ανεκτός. Το δεύτερο στοιχείο που πονοκεφαλιάζει, είναι τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει. Ο Τσαγκαράκης έχει δηλωθεί να εκτίσει την ποινή της μιας αγωνιστικής στο ματς αυτό, ο Κοψαχείλης παραμένει τραυματίας, ενώ ο Πετρουζέλλης συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες στο ματς της Ριζούπολης και ταυτόχρονα αποχώρησε με θλάση στη γάμπα. Δύσκολα θα είναι απόλυτα έτοιμος στον αγώνα της Ζακύνθου και γι’ αυτό υπάρχουν σκέψεις να δηλωθεί για να εκτίσει την ποινή του στο συγκεκριμένο ματς. Όσον αφορά στο αιμάτωμα που ταλαιπωρεί τον Κωστή, δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό και δεν υπάρχει ανησυχία περί της χρησιμοποίησής του. Όλα αυτά όμως θα ξεκαθαρίσουν από σήμερα, όταν και θ’ αρχίσει ουσιαστικά η προετοιμασία. Σήμερα το μεσημέρι η Καλαμάτα θα παίξει φιλικό μικρής διάρκειας με αντίπαλο την Ομόνοια – όσοι αγωνίστηκαν με τον Απόλλωνα θα ξεκουραστούν –, ενώ αύριο το ραντεβού θα είναι διπλό στο γήπεδο.- Του Νίκου Μπαλόπουλου

** ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
~* Φ. Διακουμής: «Πλέον μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μια ανάσα από τον τίτλο»
 ~* Ο 27ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ
 ~ Με δύο προσωπικά του τέρματα, αλλά και με την εν γένει εντυπωσιακή και σταθερή απόδοση της πλειοψηφίας των ποδοσφαιριστών, ο Εθνικός Μελιγαλά πήρε ένα σπουδαίο αλλά και δίκαιο διπλό μέσα στην καυτή έδρα του Τέλου Άγρα, και πλέον, μετά και το στραβοπάτημα της Σπερχογείας, βρίσκεται μια ανάσα από την κατάκτηση της πρωτιάς πέντε μόλις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Ο λόγος για τον αναγεννημένο Φώτη Διακουμή, που φανέρωσε πτυχές του πλούσιου ταλέντου του, και οδήγησε με ασφάλεια, έχοντας συνοδοιπόρους τον Αλέκο Δέδε αλλά και τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές του Εθνικού, την ομάδα του στην κατάκτηση του τριπόντου. Ο Πυλιώτης επιθετικός δείχνει να έχει αφήσει στο μακρινό παρελθόν τις δυσκολίες που ακολούθησαν τον τραυματισμό του, πριν από περίπου δύο χρόνια, και με τα εννέα τέρματα που έχει πετύχει, έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να επιτευχθεί η εντυπωσιακή πορεία του συλλόγου του Μελιγαλά. Μιλήσαμε μαζί του λίγες μόλις ώρες μετά το διπλό στους Γαργαλιάνους, και σε αντίθεση με την προηγούμενη συζήτηση που είχαμε κάνει πριν από περίπου δύο μήνες, ήταν πολύ πιο «απελευθερωμένος», βάζοντας πάντως σε ξεχωριστή θέση τις λέξεις σταθερότητα και σοβαρότητα… «Μαθηματικά δεν έχουμε εξασφαλίσει τον τίτλο, όμως πλέον μετά τη νίκη στους Γαργαλιάνους και το στραβοπάτημα της Σπερχογείας μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μια ανάσα απ’ αυτό. Η διαφορά είναι αρκετά καλή, και νομίζω δύσκολα αναστρέψιμη, όμως οφείλουμε να παραμείνουμε σοβαροί και σταθεροί στην απόδοσή μας μέχρι το τέλος της σεζόν. Απομένουν πέντε παιχνίδια, στα οποία οφείλουμε να δείξουμε τον καλό μας εαυτό, δίνοντας συνέχεια σ’ ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα», τόνισε ο Πυλιώτης επιθετικός, που ανέφερε και τα στοιχεία εκείνα τα οποία κάνουν τη διαφορά, φέρνοντας τον Εθνικό σε θέση πρωταθλητή: «Θεωρώ ότι είμαστε μια ομάδα με πολλούς έμπειρους ποδοσφαιριστές, που ξέρει να διαχειρίζεται τα παιχνίδια, να τα διαβάζει σωστά και να παίρνει τα αποτελέσματα. Μολονότι αντιμετωπίσαμε προβλήματα, εν τούτοις δείξαμε πολύ μεγάλη σταθερότητα και διάρκεια και τώρα δικαιωνόμαστε. Θα συμφωνήσω μ’ αυτούς που λένε ότι η Σπερχογεία παίζει το πιο θεαματικό ποδόσφαιρο, όμως θα προσθέσω ότι ο πρωταθλητισμός θέλει κάτι παραπάνω».
~ Κλείνοντας ο Διακουμής στάθηκε και στο επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή στα μπαράζ για την άνοδο στη Δ΄ Εθνική κατηγορία… «Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια θέσαμε ως προτεραιότητα τον να είμαστε ανταγωνιστικοί και να βρεθούμε όσο το δυνατό πιο ψηλά. Φαίνεται πως τα καταφέραμε, όμως ακόμη δεν έχουμε σκεφθεί τη συμμετοχή μας στα μπαράζ. Δική μου άποψη είναι πως ο Εθνικός θα πρέπει να προχωρήσει παραπέρα, έχοντας τις δυνατότητες να πετύχει την άνοδό του στη Δ΄ Εθνική κατηγορία».-  Του Νίκου Μπαλόπουλου

** Πρεμιέρα στο 8ο πρωτάθλημα παλαιμάχων ΕΠΣΜ
~ Ο Μεσσηνιακός 3-3 με την ομάδα των Γαργαλιάνων
* Ισόπαλο 3-3 έληξε το ματς μεταξύ του Μεσσηναικού και της ομάδας των Γαργαλιάνων, που διεξήχθη χθες το απόγευμα στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ στον Κορδία, για την πρεμιέρα του 8ου πρωταθλήματος παλαιμάχων που διοργανώνει η ΕΠΣΜ. Τα γκολ των «πρασίνων» πέτυχαν οι Βαγγέλης Κολοκάθης (11΄ με σουτ), Σωτήρης Μπουραντώνης (20΄ με σουτ) και Γαβρίλης Φυκούρας (35΄ με σουτ), ενώ για τους ερυθρόλευκους» των Γαργαλιάνων σκόραραν οι Θανάσης Λακριντής (33΄ και 68΄ με σουτ) και Μάκης Νικολόπουλος (40΄ μ’ εύστοχο κτύπημα πέναλτι). Πέναλτι για τον Μεσσηνιακό έχασε ο Αριστείδης Παπαγιαννόπουλος στο 70΄, καθώς το απέκρουσε ο Σπύρος Πολίτης. Δοκάρια για τους «πράσινους» είχαν οι Γιάννης Σακελλαρόπουλος (65΄ και 60΄ σε κεφαλιές) και Αριστείδης Παπαγιαννόπουλος (69΄ σε σουτ). Στο ματς κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη παλαιμάχων ποδοσφαιριστών. Διαιτητής ήταν ο Παναγιώτης Μανωλόπουλος, ενώ βοηθοί οι Δημήτρης Ταβουαλρέας και Παρασκευάς Ζαχαράκης.
* ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ (Γιώργος Νινιός, Λάκης Μισέρος): Αθανασόπουλος, Μουστάκας, Γεωργιόπουλος, Μούργος, Μπουραντώνης, Φυκούρας, Χριστόπουλος, Κολοκάθης, Γυφτοχρήστος, Δ. Σεβαστέλης, Καλατζής (αρχική ενδεκάδα), Δασκαλάκης, Πλάγος, Ι. Σακελλαρόπουλος, Ρακιντζής, Παπαγιαννόπουλος, Σολωμάκος, Κατσίποδας, Δρακόπουλος.
* ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ: Ν. Νικολόπουλος, Θεοδωρόπουλος, Καραχάλιος, Μ. Νικολόπουλος, Λακριντής, Τσορώνης, Ψίμαρνος, Καράτσαλος, Πρεβεζάνος, Ανδρ. Τόμπολος, Καμπύλης (αρχική ενδεκάδα), Ι. Ζόμπολος, Πολίτης, Λουστρόπουλος, Σκούντζος, Πετρόπουλος, Γκόνης, Κάππος.    -Γιατρός αγώνα ήταν η Αντωνία Ντούκου.
 ~ Απονομές  - Πριν από την έναρξη της συνάντησης έγινε η απονομή του Κυπέλλου του πρωταθλητή στο Mεσσηνιακό, όπως και των μεταλλίων στους ποδοσφαιριστές, αλλά και στη δευτεραθλήτρια ομάδα Παλαιμάχων Γαργαλιάνων. Τις απονομές έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος, β΄ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣΜ Αριστείδης Σταθόπουλος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ο α΄ αντιπρόεδρος της ΕΠΣΜ Λεωνίδας Οικονομίδης και οι ενωσιακοί προπονητές Άγγελος Σκαφιδάς και Αλέκος Τσατάς. Κοντά στην ομάδα παλαιμάχων του Μεσσηνιακού βρέθηκε και ο παλιός πρόεδρος Γιώργος Μαλαπέτσας.

** Μετάλιο η Β. Βρυώνη του ΟΑΚ
~ 2Ο ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΙΣ ΤΖΟΥΝΙΟΡ
* Η Βασιλική Βρυώνη είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του 1ου Ενωσιακού τζούνιορ που είχε διεξαχθεί πριν λίγο καιρό στην Πάτρα και η επιτυχία της επαναλήφθηκε προχθές στο 2ο Ενωσιακό που διοργάνωσε ο Όμιλος Αντισφαίρισης Καλαμάτας. Η ταλαντούχα τενίστρια του ΟΑΚ κέρδισε στα προημιτελικά με 2-0 (4-0, 4-0) την Αναστασία Μέλλου από το Ναύπλιο. Στον ημιτελικό ηττήθηκε όμως με 6-1, 6-3 από την Αθηνά Καμπιώτη (ΑΟ Ζακυνθινός) που ήταν και η μεγάλη νικήτρια στα κορίτσια 12 ετών (κέρδισε 2-1 την Γαβριέλα Χαραλαμπίδη της Νίκης Πατρών).
* Ο αντίστοιχος τελικός των αγοριών ήταν επίσης ζακυνθινή υπόθεση, καθώς ο Ανδρέας Κάρδαρης κέρδισε 6-0, 6-3 τον Αλέξανδρο Τσίκοβ.
* Στα αγόρια 16 ετών Μάριος Δημόπουλος (ΑΟΑ Πατρών) κέρδισε με 2-0 τον Αλέξανδρο Κόνδυλα του ίδιου συλλόγου και κατέκτησε το τρόπαιο.
* Στα κορίτσια η Αρχοντούλα Πετρουλάκη (Ξυλόκαστρο) επικράτησε στο μεγάλο τελικό με 7-5, 6-2 απέναντι στη Στέλλα Μαρκοπούλου της ΑΕΚ Τρίπολης, και στέφθηκε νικήτρια.
* Από πλευράς Ομίλου Αντισφαίρισης Καλαμάτας συμμετείχαν ακόμη στα αγόρια 16 ετών οι Παναγιώτης Καρελάς, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος και Μιχάλης Πούπουζας.
* Στα 12άρια αγωνίστηκαν οι Διονύσης Παυλόπουλος, Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος και στα κορίτσια οι Όλγα Μαργέλη, Δανάη Μητροπούλου και Βανέσα Γκιατάι.
* Για πρώτη φορά εκπροσωπήθηκε σε επίσημους αγώνες ο Σύλλογος Αντισφαίρισης Μεσσήνης με τους Βασιλική Φωτεινοπούλου, Σταύρο Παναγιωτόπουλο (12άρια) και Αναστασία Αθανασοπούλου (16άρια).
* Αγωνιστική παρουσία είχε όμως και ο Δίωνας Κυπαρισσίας με τους Κωνσταντίνο Αριδά και Φώτη Φωτεινόπουλο (κατηγορία 16 ετών).

**

 

  ~** ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 …ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ !!! :
 
 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας , Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012.
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/1-m-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 1 Mαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/2-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/3-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ενημέρωση - Εδήσεις -Σχόλια κ.α : Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/03/5-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Tr;ith 6 /03/2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012 , Ελεύθερες Σκέψεις θέσεις απόψεις και Σχόλια .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/03/7-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012 , Στο αγιάζι της καθημεριονότητας στην ενημέρωσή μας .-
 *** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/03/10-03-2012.html  , Σάββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης ,10-03-2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/03/11-2012.html  , Σήμερα είναι Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/12-2012.html  , Σχολιάζοντας Αδιακρίτως Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΘΕΣΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΑΔΙΑΚΡΗΤΩΣ :Δευτέρα 12 /03/2012 .-
~*** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/03/12-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΔΙΑΚΡΗΤΩΣ, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2012 : foto athos .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/13-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 13 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/14-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΤΑΫΓΕΤΟΣ Αναδημοσίευση Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/15-2012.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/16-2012.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/agion-oros-2012.html  ,
AGION OROS ΑΘΩΣ 2012 .- Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 ,.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/03/17-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/18032012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ Κυριακή 18/03/2012 - Ειδήσεις -Σχόλια κ.α .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/19-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/19032012.html  , Μεσσηνιακή ενημέρωση και άλλα 19/03/2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/arfara-messhnis-greece.html  , ARFARA MESSHNIΑS GREECE Φωτογραφίσεις , 20/03/2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/20032012.html  , ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ ,Φωτογραφίες 20/03/2012 .-
~**

*** Πριν 94 χρόνια

- ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ της λήξεως της χρήσεως των υπαρχόντων ήδη δελτίων διανομής τροφίμων την 1 Απριλίου ήτο επιβεβλημένη, τη απολύτω εξακριβώσει του πραγματικού πληθυσμού της πόλεως, η ενέργεια της απογραφής. Επομένως πρέπει πάντες οι απογραφείς και απογραφόμενοι να συμμορφωθούν απαρεγκλίτως προς την εκδοθείσαν επί του ζητήματος διαταγήν του Στρατιωτικού Διοικητού Μεσσηνίας.
 - ΠΑΣ δε παραβάτης της Στρατιωτικής Διαταγής θα επισύρη εναντίον του αυστηροτάτην τιμωρίαν. Αι δηλώσεις των απογραφομένων προς τους ιερείς των ενοριών εκάστου ναού πρέπει το πολύ μέχρι της προσεχούς Κυριακής 25ης Μαρτίου να έχωσιν εγχειρισθή. Οι δε ιερείς εν τη περιστάσει ταύτη πρέπει να επιδείξωσιν όλον τον απαιτούμενον ενδιαφέρον διότι ούτοι, ως εκ της θέσεώς των, είναι και τα ουσιωδέστερα όργανα πραγματικής και αληθούς απογραφής.
 - Ο Κωνσταντίνος Κακαβάνος κάτοικος Μουζούσης του Πλαταμώνος εφόνευσε δια κλαδευτηρίου την εξαδέλφην του Βασιλικήν Κακαβάνου δια λόγους τιμής.