ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  20  Μαΐου  2013  :


*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :

*** Βουτιά 50% στις οικοδομικές άδειες στην Πελοπόννησο  :
 Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα
 Χωρίς έλεος συνεχίζεται η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην εγχώρια αγορά, έχοντας αφανίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μόλις 1.240 οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν το Φεβρουάριο εφέτος στο σύνολο της χώρας, που αντιστοιχούν σε 191.500 μ2 επιφάνειας και 761.300 μ3 όγκου. Σε ποσοστά, δηλαδή, η μείωση στον αριθμό των οικοδομικών αδειών έφθασε όσον αφορά στην επιφάνεια το 48% και όσον αφορά στον όγκο το 47%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
Οι μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο όγκου καταγράφονται στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου (85,6%), ενώ την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών (Μάρτιος 2012 – Φεβρουάριος 2013) την αρνητική πρωτιά κατείχε η Περιφέρεια της Ηπείρου (55,1%), ακολουθούμενη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (53,3%).
Αναλυτικά,  για το φετινό Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το μέγεθος ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 1.230 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 189.000 μ2 επιφάνειας και 748.800 μ3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 45,4% όσον αφορά στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 46,2% στην επιφάνεια και κατά 44,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
Αντίστοιχα, το μέγεθος της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας κατά το φετινό Φεβρουάριο, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 10 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 2.400 μ2 επιφάνειας και 12.500 μ3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο για το Φεβρουάριο εφέτος, είναι 1,6%
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από το Μάρτιο του 2012 ως το Φεβρουάριο του 2013, στη συνολική οικοδομική δραστηριότητα παρατηρήθηκε μείωση κατά 42,9% όσον αφορά στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 36,1% στην επιφάνεια και κατά 34,7% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Μαρτίου 2011 – Φεβρουαρίου 2012.
Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 40,9% όσον αφορά στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 41,4% στην επιφάνεια και κατά 39,5% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2012.

*** Πανελλαδικές 2013: Φυσική, Ιστορία, Βιολογία, Μαθηματικά, γενικής Παιδείας, απαντήσεις, θέματα  :
Οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καλούνται να απαντήσουν σωστά σε ερωτήσεις που αφορούν στα μαθήματα Γενικής Παιδείας Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία. Σε λίγο θα δείτε εδώ τα θέματα και τις απαντήσεις εδώ.madata.gr
** Πανελλήνιες 2013 : Απαντήσεις για Μαθηματικά, Φυσική , Βιολογία, Ιστορία :
Δεύτερη ημέρα για τις Πανελλήνιες σήμερα και οι μαθητές εξετάζονται σε μαθήματα Γενικής Παιδείας  .     Πολλά και με εντυπωσιακές εκφωνήσεις ήταν τα φετινά μαθηματικά, σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια της ΟΕΦΕ. Τα θέματα χαρακτηρίστηκαν απαιτητικά και φαίνεται οτι απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους υποψηφίους καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Σε ο,τι αφορά στη Βιολογία τα θέματα χαρακτηρίστηκαν αναμενόμενα και χωρίς προβλήματα. Για πρώτη φορά, όπως είπε ο βιολόγος Μιχάλης Χαλκιόπουλος οι υποψήφιοι κλήθηκαν να λύσουν θέμα που δεν είχε μπει ξανά στις Πανελλαδικές, ωστόσο τα θέματα χαρακτηρίζονται ως βατά. Οι μέτριοι μαθητές μπορούν να γράψουν άνετα για έναν καλό βαθμό ενώ οι πολύ καλά διαβασμένοι μαθητές, μπορούν να πάρουν ακόμα και άριστα.
Σε ό,τι αφορά στη φυσική τα θέματα όπως είπε ο φυσικός Σπύρος Δαμιανός σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται εύκολα και κατανοητά.
(prismanews.gr)  Δείτε πιο κάτω τα θέματα αλλά και τις απαντήσεις αυτών.
ΘΕΜΑΤΑ
Βιολογία Γενικής
Ιστορία Γενικής
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας
Φυσική Γενικής
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Βιολογία Γενικής
Ιστορία Γενικής
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας
Φυσική Γενικής

*** Πολιτικό κόμμα το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου :
Το «Σχέδιο Β», μία πρωτοβουλία του Αλέκου Αλαβάνου που πρόβαλλε κατά κύριο λόγο την ανάγκη εξόδου της χώρας από το ευρώ, είναι από σήμερα πολιτικό κόμμα και φέρει τον ίδιο τίτλο.
Σήμερα, Κυριακή, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης για τη συγκρότηση του «Σχεδίου Β» ως πολιτικού φορέα.
Η πρόταση για την συγκρότηση και τις πολιτικές του «Σχεδίου Β» εγκρίθηκε ομόφωνα με 2 λευκά.
  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

*** Τι επιδιώκει ο κ. Νίκας;  :
 Οφείλω να ομολογήσω, επίσης, ότι, εξαιτίας του παραπάνω, δεν μπορώ να κατανοήσω πώς είναι δυνατόν «οι αρμόδιες υπηρεσίες να δουν με ευρύτητα την εγκύκλιο», όπως απαίτησε από λίγο έως πολύ ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν . Νίκας.
Θεωρώ ότι η εγκύκλιος καθορίζει με σαφήνεια το τι προβλέπεται και τι όχι, σχετικά με τις κατασκευές. Έτσι, ο κάθε λιμενικός (γιατί στο Λιμεναρχείο ανήκει ο έλεγχος) είναι υπόλογος στην υπηρεσία του για όσα διαπιστώσει και, κυρίως, αν διαπιστώσει κάτι που ξεφεύγει όσων ισχύουν.
  Και το ερώτημα είναι, γιατί ο κ. Νίκας ζητά από αυτούς τους ανθρώπους να παρανομήσουν. Θέλω να πιστεύω πως ο λόγος είναι προφανής, καθώς επιδιώκει να χαϊδέψει αυτιά, αυτά των επαγγελματιών, επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό που ζητά από τις υπηρεσίες. Άρα, προς τι όλο τούτο; Μήπως επιδιώκει να είναι ο καλός έναντι των κακών (υπηρεσιών) για το γνωστό λόγο;  Χ.Χ.   

*** Κινέζοι «οργώνουν» τη Μεσσηνία για ακίνητα και τουρισμό :
 Με δώρο τη βίζα για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων ψάχνουν σπίτι με θέα στην Ελλάδα Κινέζοι αστοί
 Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 Μέσα στις επόμενες εβδομάδες περισσότεροι από 1.000 ευκατάστατοι Κινέζοι ετοιμάζονται να καταπλεύσουν σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Αττική, αναζητώντας ευκαιρίες στην καταρρέουσα ελληνική κτηματαγορά.
Το δέλεαρ είναι, φυσικά, η παροχή βίζας, που, σύμφωνα με το νέο επενδυτικό νόμο, «δωρίζεται» σε κατοίκους τρίτων χωρών, εάν επενδύσουν στην αγορά ακινήτων ποσά 250.000 ευρώ και άνω.
Υψηλή θέση στην ατζέντα των Κινέζων επιχειρηματιών κατέχει η Μεσσηνία, αφού, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα αγοράς που έχουν κάνει, πληροί όλα τα κριτήρια που θέτουν για να προχωρήσουν σε αγορές γης και ακινήτων.
Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, διευθύνοντα σύμβουλο του κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates Α.Ε., ο οποίος περιμένει ένα group Κινέζων την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, στις προϋποθέσεις που έχουν καθορίσει οι εκπρόσωποι των υποψήφιων επενδυτών της μακρινής χώρας συγκαταλέγονται η θέα προς τη θάλασσα, η κοντινή απόσταση από νοσοκομεία και η εγγύτητα σε αεροδρόμιο (η διαδρομή να μην ξεπερνά τις δύο έως τρεις ώρες).
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό προφίλ των ενδιαφερόμενων Κινέζων, όπως αναφέρει ρεπορτάζ στον «Κόσμο του Επενδυτή», σχεδόν επτά στους δέκα έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να επενδύσουν ποσά που δεν ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ (ποσοστό 65%). Για ποσά που ξεκινούν από 500.000 ευρώ και φθάνουν το 1 εκατ. ευρώ, το ποσοστό των ενδιαφερομένων «πέφτει» στο 25%, ενώ μόλις ένας στους δέκα δηλώνει ότι ενδέχεται να επενδύσει ποσά πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Επειδή οι περισσότεροι έχουν ήδη γνώση για τη διακύμανση των τιμών στις περιοχές που θα επισκεφθούν, θέτουν ως όρο να μην υπάρξουν αλλοιώσεις από τους πωλητές ή τους εκπροσώπους τους, ενώ έχουν ήδη διαμηνύσει ότι αναζητούν πραγματικές ευκαιρίες προκειμένου να προχωρήσουν σε συναλλαγές.
  Πού ψάχνουν
Οι περιοχές που μέχρι τώρα έχουν επιλέξει και θα επισκεφθούν είναι η Πελοπόννησος και τα παράλια της Αττικής. Η Πελοπόννησος επιλέχθηκε λόγω και του αεροδρομίου της Καλαμάτας, αλλά και των τουριστικών sites διεθνούς προβολής, όπως το συγκρότημα “Costa Navarino” στη Μεσσηνία, περιοχή όπου λέγεται ότι έχει αποκτήσει οικοπεδική έκταση ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, και το “Amanzoe” στην Αργολίδα, που διαχειρίζεται η πολυτελής αλυσίδα Aman Resort. Συγκεκριμένα, θα επισκεφθούν τους Νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας και Αργολίδας, βλέποντας από νεόδμητες εξοχικές βίλες πάνω στο κύμα, μέχρι παραθαλάσσιους ελαιώνες και μεγάλες οικοπεδικές εκτάσεις, πρόσφορες για μελλοντικές τουριστικές επενδύσεις.
Εκτός από την Πελοπόννησο, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων και για την Κρήτη, όπου πέραν των εξοχικών αναζητούν και ξενοδοχειακές μονάδες.
Να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω περιοχές δεν επιλέχθηκαν τυχαία από τους Κινέζους, καθώς μαζί με τις Κυκλάδες είναι εκείνες που στην ουσία ωφελούνται από τη ρύθμιση σχετικά με την παροχή βίζας, μιας και Ιόνιο και Δωδεκάνησα προσκρούουν στο σκόπελο των παραμεθόριων περιοχών και στη… χαρτούρα που συνοδεύει μια αγορά ακινήτου από ξένο.
  Και ολόκληρα νησιά
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικούς μήνες εκπρόσωποι Κινέζων παζάρευαν την απόκτηση ενός μικρού ιδιωτικού νησιού στο Αιγαίο, αλλά το εγχείρημα έληξε άδοξα, όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ωστόσο, ακόμη και αν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας ξεπεραστούν, κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιμετωπιστούν άλλα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, η υπέρμετρη φορολόγηση των υπεράκτιων εταιρειών.
Να σημειωθεί ότι η αγορά μέσω offshore μεγάλου αριθμού κατοικιών για μεταπώληση σε επιμέρους αγορές αποτελεί συνηθισμένη πρακτική των επενδυτών σ’ όλο τον κόσμο, γεγονός που περιορίζει την εφαρμογή της ευεργετικής διάταξη αυστηρά σε φυσικά πρόσωπα.

***  Χρύσα Κουβελιώτη: Η Μεσσήνια που έφτασε στα… άστρα :
    
«Η αστροφυσικός που μεγαλουργεί στη ΝΑΣΑ»
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
ΕΙΠΑΝ ΓΙ’ ΑΥΤΗΝ
Έχει προσφέρει στην αστρονομία και στην αστροφυσική. Η έρευνά της διεύρυνε την επιστημονική γνώση μας για την αστροφυσική υψηλών ενεργειών
Τζάνετ Άντερσον, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της NASA

Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών, του ανώτερου επιστημονικού φορέα των ΗΠΑ, εξελέγη η Ελληνίδα αστροφυσικός της NASA, Χρύσα Κουβελιώτου, ως αναγνώριση της πολλαπλής συνεισφοράς της στη διαστημική και αστρονομική έρευνα.
Μετά τον Περικλή Παπαδόπουλο, είναι η δεύτερη μεσσηνιακής καταγωγής επιστήμων που διαπρέπει στο χώρο της αστροφυσικής και του διαστήματος.
Η κα Κουβελιώτη έλκει τις μεσσηνιακές της ρίζες από τον πατέρα της, ο οποίος είχε σπουδάσει μαθηματικός και εργαζόταν ως φροντιστής μέσης εκπαίδευσης. Η μητέρα της είχε τελειώσει την Ανωτάτη Εμπορική και συνταξιοδοτήθηκε ως διευθύντρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Η κα Κουβελιώτου έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για το έργο της, ενώ το περιοδικό Time την έχει χαρακτηρίσει ως ένα από τα 25 πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς στο πεδίο έρευνας του διαστήματος.
Είναι ανώτερη ερευνήτρια στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Μάρσαλ της NASA, στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, και, εδώ και χρόνια, διεξάγει έρευνες πάνω σε διάφορα αστρονομικά-αστροφυσικά φαινόμενα στο πεδίο των υψηλών ενεργειών, όπως οι μαύρες τρύπες, οι αστέρες νετρονίων και ιδίως οι εκρήξεις ακτινών-γάμα.
Η Ελληνίδα επιστήμων άρχισε να εργάζεται στη NASA το 2000, έπειτα από χρόνια θητείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έχει υπάρξει επικεφαλής ερευνήτρια σε πολλές επιστημονικές έρευνες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Σήμερα, μεταξύ άλλων, συμμετέχει στην επιστημονική ομάδα που μελετά τις εκρήξεις ακτινών γάμα (Gamma-Ray Bursts ή GRBs) μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου «Fermi». Ακόμα, συμμετέχει στις επιστημονικές ομάδες που κατευθύνουν τα τηλεσκόπια Swift και NuSTAR, μελετώντας τα πιο εκρηκτικά φαινόμενα στο σύμπαν.
Οι μελέτες της έχουν ρίξει φως στις εκρήξεις ακτινών-γάμα (τα πιο φωτεινά και ισχυρά φαινόμενα που έχουν ποτέ καταγραφεί στις εσχατιές του διαστήματος) και η ίδια συμμετείχε στη διεθνή επιστημονική ομάδα που για πρώτη φορά επιβεβαίωσε ότι αυτά τα φαινόμενα προέρχονται από πηγές εκτός του γαλαξία μας (κυρίως από τη βαρυτική κατάρρευση μεγάλων άστρων και τη συνακόλουθη δημιουργία μαύρων οπών).
Επιπλέον, η κα Κουβελιώτου με τους συνεργάτες της έκανε την πρώτη επιβεβαιωμένη ανακάλυψη ενός σπάνιου είδους πολύ πυκνών μαγνητικών άστρων νετρονίων (magnetars), που αποτελούν απομεινάρια εκρήξεων υπερκαινοφανών αστέρων (σούπερ-νόβα). Αυτά τα άστρα έχουν μαγνητικά πεδία τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερα από το γήινο.
Έχει δεχτεί διάφορα βραβεία για το έργο της, όπως το «Βραβείο Ρόσι» (2003) και το «Βραβείο Ντεκάρτ» (2004), ενώ το 2012 τιμήθηκε με το «Βραβείο Αστροφυσικής Ντάνι Χάινεμαν» (το απονέμουν από κοινού το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής και η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρία), καθώς και το Μετάλλιο Διακεκριμένης Υπηρεσίας της NASA.
Όπως έχει δηλώσει η ίδια, «όταν ήμουν ακόμα στην Ελλάδα, παρακολούθησα τον Νιλ Άρμστρονγκ να κάνει το διάσημο βήμα του στο φεγγάρι. Γοητεύτηκα τόσο που αποφάσισα αμέσως ότι ήθελα να γίνω αστροναύτης. Όμως, δεν υπήρχαν Έλληνες αστροναύτες κι έτσι επέλεξα ένα άλλο μονοπάτι: την αστρονομία».
  Ελλάδα: Σημείο αφετηρίας  αλλά και αναγκαστικής φυγής
Όλα ξεκίνησαν από εδώ. Πηγή έμπνευσης για την κυρία Κουβελιώτου ήταν τα άστρα στον ελληνικό ουρανό και αφορμή για όνειρα ο Νιλ Άρμστρονγκ. «Γεννήθηκα στην Ελλάδα, μεγάλωσα στην Ελλάδα, έζησα μέσα στην ελληνική πραγματικότητα, την ομορφιά του ελληνικού ουρανού και της ελληνικής νύχτας. Επίσης, έζησα την εποχή της πρώτης διαστημικής αποστολής στο φεγγάρι. Όλα αυτά για εμένα ήταν όνειρα που ήθελα να τα κάνω πραγματικότητα», λέει.
Το 1975 η κυρία Κουβελιώτου αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δύο χρόνια αργότερα πήρε Μάστερ Αστροφυσικής από το Πανεπιστήμιο του Sussex στην Αγγλία, ενώ το 1981 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πολυτεχνείο του Μονάχου και στο MaxPlanckInstitut. Ήταν το πρώτο άτομο διεθνώς που έκανε διδακτορικό στις εκλάμψεις ακτίνων τύπου γάμμα.
Το 1982 διορίστηκε επιμελήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ωστόσο, εξαρχής η μεγάλη της αγάπη ήταν η έρευνα. Έτσι, δύο φορές με διετείς εκπαιδευτικές άδειες πήγε στις ΗΠΑ, όπου και συνεργαζόταν με τη NASA για τις εκλάμψεις ακτίνων γάμμα.
Το αμέριστο ενδιαφέρον της για την έρευνα, αλλά κυρίως οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονταν στις ΗΠΑ, την ώθησαν να εγκαταλείψει τη θέση της στο ελληνικό πανεπιστήμιο και να αφοσιωθεί στο ερευνητικό έργο της στη NASA.
«Πήγαινα συνεχώς στην Αμερική για να κάνω έρευνα, γιατί δεν μπορούσα να κάνω έρευνα στην Ελλάδα όπως θα ήθελα. Δεν υπήρχαν οι δυνατότητες. Στη δεύτερη εκπαιδευτική άδεια εργάστηκα στο MarshallSpaceFlightCenter, στη NASA, και ήταν τόσο σημαντικές οι ανακαλύψεις σε καθημερινή βάση, που συνειδητοποίησα ότι άξιζε να παρατήσω τη σταθερότητα και τη μονιμότητα –γιατί ήμουν τότε μόνιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών– για να ζήσω τον ενθουσιασμό της καθημερινής ανακάλυψης, ανεξάρτητα του πόσο θα κρατούσε αυτό.
Βέβαια, όπως φάνηκε στην πορεία, ευτυχώς η ικανοποίηση και ο ενθουσιασμός έχουν κρατήσει ήδη είκοσι χρόνια. Πήρα μια απόφαση που για πολλούς είχε ρίσκα, αλλά για μένα δεν ήταν ρίσκο, αντίθετα καθόρισε την καριέρα μου σε διεθνές πλέον επίπεδο».
«Με τραβούσε η πρόσκληση του απρόσιτου αγνώστου»
 Όταν ήμουν μικρή, περνούσα πολλά καλοκαιρινά βράδια με τους φίλους μου στην αμμουδιά, κοιτάζοντας τα αστέρια. Η πρόκληση του απρόσιτου αγνώστου με τραβούσε σαν μαγνήτης και με ώθησε από τότε να χαράξω την πορεία της καριέρας μου. Όταν πήρα το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ρώτησα τον καθηγητή μου πώς και πού θα μπορούσα να σπουδάσω Αστρονομία. Μου απάντησε: «Δε σου συνιστώ καθόλου αυτή την επιλογή. Δεν υπάρχει μέλλον σε αυτή την επιστήμη». Όμως, εγώ αγνόησα τη συμβουλή του. Όταν είπα στον πατέρα μου ότι ήθελα να φύγω από την Ελλάδα για μεταπτυχιακές σπουδές, εκείνος μου απάντησε: «Θα προτιμούσα να κάνεις οικογένεια εδώ, αλλά δε θα σε εμποδίσω».
Μετά το διδακτορικό μου εργάστηκα για ένα διάστημα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία, έκανα το μεγάλο βήμα και βρέθηκα στις ΗΠΑ. Πάντοτε ήθελα να παρατηρώ το Σύμπαν, να βιώνω την απρόσμενη χαρά της ανακάλυψης νέων φαινομένων και να λύνω μυστήρια για να κατανοώ τον κόσμο. Κάθε φορά που μαθαίνω κάτι καινούργιο αντιλαμβάνομαι πόσο λίγα γνωρίζω, πόσες ζωές χρειάζομαι για να βρω τις απαντήσεις και πόσες μελλοντικές γενιές θα έχουν τις ίδιες ανησυχίες και θα ακολουθήσουν παρόμοια πορεία.
Η συμβουλή μου στους επίδοξους νέους επιστήμονες είναι: αποφασίστε εσείς για την τύχη σας. Οι καθηγητές σας θα σας οδηγήσουν στο σταυροδρόμι, αλλά εσείς θα αποφασίσετε πότε θα το διαβείτε και προς ποια κατεύθυνση. Αλλά να έχετε πάντα στο μυαλό σας αυτό: όσα εμπόδια και αν βρεθούν στον δρόμο σας, ακολουθήστε τα όνειρά σας και θα σας πάνε στα αστέρια.

***  Παρ' ολίγον τραγωδία στο Πανηλειακός-Χανιά :
Παρ' ολίγον τραγωδία στο Δημοτικό Στάδιο Πύργου το απόγευμα, κατά τη διάρκεια του αγώνα Πανηλειακός-Χανιά. Γύρω στο 60ό λεπτό, ο ποδοσφαιριστής του Πανηλειακού, Γιάννης Σωτηρόπουλος, χτύπησε άθελά του με το πόδι τον ποδοσφαιριστή των Χανίων, Ψυχουντάκη, σε διεκδίκηση της μπάλας.
Από το χτύπημα ο Ψυχουντάκης έμεινε αναίσθητος καθώς του γύρισε η γλώσσα, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση και να «παγώσουν» όλοι στο γήπεδο.
Ευτυχώς, η έγκαιρη επέμβαση των ιατρικών επιτελείων των δύο ομάδων απέτρεψε τα χειρότερα, ενώ τις πρώτες βοήθειες στον παίκτη προσέφερε και γιατρός που βρισκόταν στις κερκίδες.
Ύστερα από δέκα περίπου λεπτά, ο Ψυχουντάκης σηκώθηκε κερδίζοντας το χειροκρότημα από όλους τους φιλάθλους του γηπέδου.  Μάλιστα, ο ποδοσφαιριστής αρνήθηκε να μεταβεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, ζητώντας να συνεχίσει τον αγώνα, κάτι που συνέβη!
Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά ο προπονητής του τον έκανε αλλαγή, εν μέσω νέων χειροκροτημάτων.
Πηγή:patrisnews.com

*** Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013, στην Ελλάδα το "Before Midnight" (Βίντεο) :
Την Πέμπτη 13 Ιουνίου θα έρθει και στις αίθουσες της Ελλάδας η ταινία «Before Midnight» που μεγάλο μέρος της έχει γυριστεί στη Μεσσηνία.
Οι χαρισματικοί Ethan Hawke και Julie Delpy επιστρέφουν στους ρόλους των Jesse και Celine και μοιράζονται μαζί μας το τρίτο μέρος μιας ξεχωριστής ιστορίας αγάπης. Γυρισμένο στο αγέρωχο και ανεπιτήδευτο τοπίο της Μάνης, το «Πριν τα μεσάνυχτα» είναι η πιο πολυαναμενόμενη ταινία του καλοκαιριού σε παραγωγή της ελληνικής εταιρείας Faliro House
ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (BEFORE MIDNIGHT) - OFFICIAL... από FeelgoodEntertainment

*** Νέα πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης με τη συμμετοχή επισκεπτών στην Costa Navarino :
Να συμμετέχουν ενεργά στην τέχνη προτρέπει τους επισκέπτες της η Costa Navarino μέσα από τη νέα πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που θα εγκαινιαστεί στις 8 Ιουνίου.
Το νέο project “Costa Navarino: Engaging Art” φιλοδοξεί να αποτελέσει μία μόνιμη σκηνή σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας για Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στα ξενοδοχεία The Romanos, a Luxury Collection Resort και The Westin Resort Costa Navarino, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν, να περιηγηθούν, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στην καλλιτεχνική δημιουργία με ένα δυναμικό και εναλλακτικό τρόπο.
Η πρώτη έκθεση στο πλαίσιο του “Costa Navarino: Engaging Art” έχει θέμα “60 picks per minute” («60 περάσματα το λεπτό»), την έχει επιμεληθεί ο εικαστικός Δημήτρης Αντωνίτσης και υποστηρίζεται από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. Θα εγκαινιαστεί στις 8 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 6 Οκτωβρίου.
Τέσσερις in-residence καλλιτέχνες παρουσιάζουν διαδοχικά τις ατομικές τους εκθέσεις. Παράλληλα, μέσω workshops συνδιαλέγονται με τους επισκέπτες, τους προτρέπουν να λάβουν ενεργά μέρος στη δημιουργία του επόμενου έργου τέχνης που γίνεται in-situ. Κύριο χαρακτηριστικό της έκθεσης είναι το πώς συνδέονται δύο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους πρακτικές, η χειροτεχνία με τη σύγχρονη τέχνη.
Η έκθεση που φιλοξενείται στο Westin Tower δίνει ζωή σε αυτή τη δυναμική καλλιτεχνική αλληλεπίδραση, που εμπνέεται και από το μοναδικό τοπίο. Οι επισκέπτες λειτουργούν και ως συμμετέχοντες, συν-δημιουργοί, διερευνώντας μαζί με τους καλλιτέχνες τις εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης και της  λαογραφικής παράδοσης.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση “60 picks per minute” είναι οι: Δημήτρης Αντωνίτσης (έως τις 9 Ιουνίου), Jeffrey Apoian (10 Ιουνίου έως 4 Αυγούστου), Κωνσταντίνος Λαδιάνος (5 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου) και Διονύσης Χριστοφιλογιάννης (9 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου).

***  Ξεκινά μέσα στην εβδομάδα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

 ~Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Συνολικά περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι αναμένεται να υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις έως τις 30η Ιουνίου 2013 (δεν αποκλείεται η προθεσμία να παραταθεί).
 ~ Στη κλίμακα για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή περιλαμβάνει για μισθωτούς , ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ, ενώ για τους φορολογούμενους ηλικίας μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ ισχύει αφορολόγητο 9.000 ευρώ. Το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο.
Η ενιαία κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων του 2012
Κλιμάκιο Εισοδήματος (ευρώ)
Φορολογικός Συντελεστής
Φόρος Κλιμακίου (ευρώ)
Σύνολο Εισοδήματος (ευρώ)
Σύνολο Φόρου (ευρώ)
5.000
0%
0
5.000
0
7.000
10%
700
12.000
700
4.000
18%
720
16.000
1.420
10.000
25%
2.500
26.000
3.920
14.000
35%
4.900
40.000
8.820
20.000
38%
7.600
60.000
16.420
40.000
40%
16.000
100.000
32.420
Υπερβάλλον
45%
 
 
 
 Το έντυπο E1
 ~ Οι νέοι κωδικοί στο έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) μπορεί να αυξήσουν κατακόρυφα τη φορολογική επιβάρυνση εάν δεν τύχουν προσοχής. Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στα εξής:
 ~ Στον πίνακα 9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά,  προκειμένου να πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Έτσι, θα διαπιστωθεί αν πράγματι είναι προστατευόμενα μέλη και παρέχεται νόμιμα το πρόσθετο αφορολόγητο όριο. Οι φορολογούμενοι με προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά και το νέο έντυπο Ε 21, προκειμένου να εισπράξουν τα νέα οικογενειακά επιδόματα (κυμαίνονται από 13,33 έως 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος) και τα νέα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα τα οποία ανέρχονται σε 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί, μετά το τρίτο. Σε αυτό θα πρέπει να δηλώνονται η ηλικία, το εάν είναι φοιτητής ή όχι, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ. Οι νέοι ηλικίας 18 ετών θα υποχρεωθούν να λάβουν από την εφορία Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους, εφόσον πρόκειται για προστατευόμενο μέλος τους.
~ Στον κωδικό 659-660 θα δηλωθεί φέτος για πρώτη φορά το σύνολο των εισοδημάτων ακόμη και εισοδήματα που μέχρι σήμερα φορολογούνταν αυτοτελώς (τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, υπεραξίες ακινήτων, παροχές κ.α.). Η δήλωση των σχετικών στοιχείων συνεπάγεται ότι θα υπολογίζονται στον καθορισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (1%-4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος).
 ~ Στον πίνακα 8 του νέου Ε1 υπάρχουν οι κωδικοί 333 και 334 όπου θα δηλωθεί το ποσό που παρακρατήθηκε για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από μισθωτούς και συνταξιούχους κατά τη διάρκεια του 2012. Αν δεν συμπληρωθούν, ο φορολογούμενος, εφόσον το εισόδημά του υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, θα πληρώσει δεύτερη φορά την εν λόγω εισφορά. 
~ Ο κωδικός 027-028 του πίνακα 2 θα πρέπει να συμπληρωθεί από φορολογούμενους άνω των 62 ετών που ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 1951, ώστε να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ.
~ Τον κωδικό 019-020 στον πίνακα 2 θα συμπληρώσουν φορολογούμενοι μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών που έχουν ένα εργοδότη, αλλά και όσοι έχουν έως τρεις εργοδότες, αλλά το 75% των εσόδων τους προέρχεται από έναν εργοδότη. Η συμπλήρωση του κωδικού είναι απαραίτητη προκειμένου να επιβαρυνθούν με τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, αντί 650 ευρώ που ισχύει για τους επιτηδευματίες. 
 ~ Στον πίνακα 6 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που διέθεσαν πέρυσι για την αγορά ακινήτων ή την ανέγερση οικοδομών. Αυτές εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες». 
 ~ Στον πίνακα 4Ε και στον νέο κωδικός 177 όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά, θα πρέπει να το δηλώσουν. Αυτοί θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%. 
 ~ Στον πίνακα 5 του Ε1, στο σκέλος των τεκμηρίων και συγκεκριμένα στους κωδικούς 205 και 206 οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τους αριθμούς παροχής ρεύματος της πρώτης δευτερεύουσας και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους. Με τα στοιχεία αυτά θα γίνουν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν πληρώνουν το ΕΕΤΗΔΕ και δεν θα πληρώσουν το ΕΕΤΑ. 
  * Οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν στην Εφορία αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους και μέγιστο όριο τα 15.000 ευρώ, αλλά και να συλλέξουν για του χρόνου αποδείξεις αξίας ίσης με το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους (με μέγιστο απαιτούμενο όριο τα 10.500 ευρώ). Αν δεν συγκεντρώσουν τις αποδείξεις που απαιτείται, οι φορολογούμενοι απειλούνται με ποινή φόρου 10% επί της διαφοράς
Στα δικαιολογητικά που πρέπει να συνυποβληθούν φέτος με τη δήλωση για να αναγνωριστούν οι φοροαπαλλαγές και να υπάρξει έκπτωση 10% από τον φόρο περιλαμβάνονται η δαπάνη ενοικίου, οι δαπάνες για τόκους, οι δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, οι δαπάνες για δωρεές, οι δαπάνες για διατροφή από τον έναν σύζυγο στον άλλο, οι δαπάνες για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου.  Newsroom ΔΟΛ
*** Γιατί να γίνουμε καλύτεροι τώρα;

     Στα ίσια
Βίκυ Βετουλάκη
 
Πάλι φθάσαμε στο «πάρα πέντε» (για να μην πούμε στο «…και πέντε») να συζητάμε για το τι κατασκευές πρέπει ή δεν πρέπει να γίνονται στον αιγιαλό, στους χώρους που ενοικιάζουν τα καταστήματα από τους Δήμους.
Από πέρυσι, το φθινόπωρο, θυμάμαι τους επαγγελματίες της Ανατολικής Παραλίας να διαμαρτύρονται για τα μεγάλα πρόστιμα που τους είχαν καταλογιστεί για τη θερινή περίοδο αναφορικά με τις κατασκευές που είχαν φτιάξει.
Μάλιστα, είχαν εκφράσει την ελπίδα από νωρίς να υπάρξει συνεννόηση για τη νέα τουριστική περίοδο, και όχι να ξεκινήσει πάλι η σεζόν και να μην ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.
Στο βρόντο τα λόγια τους… Η σύσκεψη για το τι κατασκευές πρέπει να γίνουν διεξήχθη μόλις χθες, 17 Μαΐου!
Τώρα που η περίοδος έχει ξεκινήσει, πολλά καταστήματα έχουν ήδη ετοιμάσει τις κατασκευές τους στην παραλία και λειτουργούν, ενώ  όσοι επαγγελματίες έχουν καθυστερήσει, βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης των κατασκευών.
Οι δε Καλαματιανοί (γιατί δεν είναι μόνο οι επισκέπτες) έχουν αρχίσει από τη Μεγάλη Εβδομάδα να αναζητούν παραλιακά καταστήματα για να καθίσουν έξω και να θαυμάσουν τη θάλασσα.
Τώρα, λοιπόν, οι αρμόδιοι (όποιοι κι αν είναι αυτοί) αποφάσισαν να καθίσουν σε ένα τραπέζι με τους επαγγελματίες για να συζητήσουν το  καυτό αυτό θέμα, που θα έπρεπε να έχει λυθεί από το Μάρτιο, για να μην πούμε από το Φεβρουάριο.
Να λύσουν τι ακριβώς τώρα; Θεωρούν οι αρμόδιοι ότι οι επαγγελματίες που έχουν κάνει έξοδα, έχουν τελειώσει τις κατασκευές τους και περιμένουν κάθε βράδυ να δουλέψουν, έστω και με μία παρέα, ότι θα τις γκρεμίσουν και θα τις ξαναφτιάξουν;
Αν από το Μάρτιο το θέμα είχε διευθετηθεί, κανείς επαγγελματίας δε θα μπορούσε να ξεφύγει από τα συμφωνηθέντα και, φυσικά, δε θα «έβγαζε άχνα», αν «έτρωγε» πρόστιμο για τις παρανομίες του.
Τώρα, όμως, τι θα γίνει; Χθες έγινε η σύσκεψη και αύριο θα βγουν τα κλιμάκια ελέγχου να καταλογίσουν πρόστιμα για τις παρανομίες;
*** Μαθήματα ψυχραιμίας από τα παιδιά
    Της Μαρίας Νίκα
Περνώντας από Λύκεια της Καλαμάτας την περασμένη Δευτέρα για το θέμα της προληπτικής επιστράτευσης των καθηγητών εν όψει ενδεχόμενης απεργίας, περίμενα ότι θα συναντούσα εξαγριωμένους μαθητές. Αυτή την εντύπωση μου είχαν δώσει τα ρεπορτάζ των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών.
Τελικά, καμία σχέση. Η ατμόσφαιρα που βρήκα στα σχολεία ήταν εντελώς διαφορετική. «Ναι, έχουμε κάνει κόπο, έχουμε αγωνία για τις πανελλαδικές, όμως από την άλλη και οι καθηγητές μας είναι εργαζόμενοι και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Τους ανακοίνωσαν τα μέτρα τελευταία στιγμή. Τι να κάνουν κι αυτοί, να μην αντιδράσουν;» ήταν η απάντηση αρκετών παιδιών.
Ακόμη και εκείνα που δήλωσαν ότι δε συμφωνούσαν με την απεργία μέσα στις Πανελλαδικές, αντιμετώπιζαν το ζήτημα με ψυχραιμία. Δεν τα έβαλαν με τους καθηγητές τους, δεν έδειξαν οργή ή αγανάκτηση, αλλά κατανόηση.
Περισσότερο με εντυπωσίασε η απάντηση του Φώτη Μακρή. Ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου, που θέλει να σπουδάσει Πληροφορική, παρατήρησε: «Καλά κάνουν οι καθηγητές. Είμαι μαζί τους. Το πολύ πολύ να καθυστερήσουν οι Πανελλαδικές μια βδομάδα. Αρκεί να μην ακυρωθούν, γιατί κι εμείς έχουμε κάνει προετοιμασία. Όμως, αυτά που βγαίνουν και λένε οι πολιτικοί ότι μας χαλάνε την ηρεμία, δεν ισχύουν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». Και πρόσθεσε το εξής: «Οι βουλευτές και αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τους μαθητές και τα σχολεία, μας θυμούνται όποτε τους βολεύει και όχι όποτε πρέπει».
Σκέφτηκα ότι τα παιδιά μάς δίνουν μαθήματα ψυχραιμίας και σοβαρότητας. Μήπως πρέπει να αφήνουμε καμιά φορά να μιλάνε και αυτά για τα θέματα που τα αφορούν, αντί να μιλάμε εμείς για λογαριασμό τους και να προσπαθούμε να τους επιβάλουμε πώς θα νιώσουν, τι θα σκεφτούν;
Το περιστατικό μού έφερε στο νου μια συνέντευξη του γνωστού ψυχαναλυτή Ματθαίου Γιωσαφάτ, που προβλήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή τις ημέρες του Πάσχα. Μιλούσε για το πόσο κακό κάνει το φάσκιωμα στα βρέφη τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Αυτό το ασφυκτικό δέσιμο του σώματός τους, που τα κρατά ακίνητα, για να ισιώσει, λέει, το κορμί τους. Το παρομοίασε με δικτατορία. Με φασισμό, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεσή τους μεγαλώνοντας…

*** Σκέψεις σοφών    
 
 του Δημήτρη Γιατράκου
 Τι είναι και τούτο που γίνεται στο facebook; Λόγια σοφών, σκέψεις σοφών και δώσ’ του ατάκες, άλλες με ουσία, άλλες εξυπνακίστικες, άλλες εκνευριστικές, άλλες είναι αλήθεια έξυπνες και με πολύ χιούμορ, αλλά, πλην των τελευταίων, το πράγμα είναι..... Τις αναπαράγει ο ένας, τις κοινοποιεί ο άλλος, 1.000 like για το ένα, άλλα τόσα για το άλλο και πάει λέγοντας. Κάποιοι, όπως πολύ σωστά παρατήρησε μια φίλη, τα οικειοποιούνται και τα ποστάρουν σαν δικά τους για να εντυπωσιάσουν.
Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές κατηγορίες. Αυτοί που θέλουν ντε και καλά να μας πείσουν πως έχουν το νιονιό να κατανοήσουν τα σοφά λόγια, εκείνοι που αρέσκονται στα εύκολα και πουλάνε πνεύμα άκοπα και οι δήθεν, οι ντε και καλά κουλτούρα να φύγουμε.
Λίγοι, αναλογικά, είναι εκείνοι που γράφουν δικά τους, γνήσια, ορίτζιναλ πράγματα, τα οποία αξίζει να διαβάσεις. Και τι περίμενες εσύ από το FB; θα μπορούσε πολύ εύστοχα να παρατηρήσει κάποιος. Όπως και στα καφενεία που συχνάζει ο καθένας που λέει το μακρύ του και το κοντό του, έτσι και εκεί. Γιατί και το facebook, ένα παγκόσμιο καφενείο είναι, εκτός από κλειδαρότρυπα για μάτι. Αλλά μην πιάσουμε αυτή την πλευρά, γιατί ο χώρος δεν επαρκεί να το αναλύσουμε.
Επί του θέματος, λοιπόν, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και τα προβλήματα καταφεύγοντας εκεί, αντί να δανειζόμαστε σκέψεις άλλων και να τις αναπαράγουμε, μήπως είναι καλύτερα να βάζουμε το μυαλουδάκι μας να δουλεύει, μπας και κατεβάσει εκείνο κάτι σοφό; Διαφορετικά, δεν έχει νόημα η όποια συμμετοχή μας σε αυτό το αλισβερίσι. Πιο ωφέλιμο είναι να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να δούμε μια ταινία ή να πάμε να συναντήσουμε μια παρέα, απ’ το να ξημεροβραδιαζόμαστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας για το τίποτα.
  Αντί να δανειζόμαστε σκέψεις άλλων και να τις αναπαράγουμε, μήπως είναι καλύτερα να βάζουμε το μυαλουδάκι μας να δουλεύει, μπας και κατεβάσει εκείνο κάτι σοφό;

 
*** Ο καθρέφτης, το θέατρο και η πραγματικότητα         
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Μας αρέσει να εξαπατούμε αδιάκοπα τον εαυτό μας. Το πρωί κοιταζόμαστε στον καθρέπτη και αναφωνούμε σιωπηλά «πόσο σπουδαίοι, καλοί, ωραίοι είμαστε». Δημιουργούμε μία πραγματικότητα μάταιη και φανταστική. Και κατόπιν βγαίνουμε έξω. Φευ! Γιατί δεν το βλέπουν οι άλλοι αυτό που μας έδειξε το πρωί ο καθρέπτη μας;
Η κυβέρνηση κοιτάζεται στον καθρέπτη και «γελά» με τις «επιτυχίες της», το «διθυραμβικό κλίμα», αλλά οι Βρυξέλλες κόβουν το γέλιο και οδηγούν σε αναδιπλώσεις. Γιατί όταν βλέπει μια τρύπα κάποιων δισεκατομμυρίων, παρά τα μέτρα, τότε τα μεγάλα λόγια δεν αντέχουν στο συναπάντημά τους με την πραγματικότητα.
Όταν το Ινστιτούτο Bruegel διαπιστώνει ότι το ελληνικό Μνημόνιο είναι ένα από τα χειρότερα ανάμεσα σε 159 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όταν η έγκυρη αυτή δεξαμενή σκέψης (think tank) από τους υμνητές του Μνημονίου το χαρακτηρίζει έτσι, ουδείς πλέον μπορεί να μείνει αδιάφορος στις συνέπειες απέναντι σε μια τέτοιας διαστάσεως εθνική καταστροφή και εξαθλίωση του λαού.
Η κατάσταση της χώρας συνοψίζεται σε μια λέξη: υποτελής. Μας έκαναν ένα προτεκτοράτο χρέους, μια φόρου υποτελής επικράτεια. Οι όποιες μεταρρυθμίσεις ή εξυπηρετούν τα μνημόνια ή σφραγίζονται από αυτά.
Το σύστημα που μας έφερε ως εδώ σε τίποτα δεν έχει αλλάξει. Και θα μας πάει παρακάτω ακριβώς για να μην αλλάξει. Πρόνοιά του είναι μόνο τα δικά του προνόμια. Έτσι πολιτεύθηκε τόσες δεκαετίες, το ίδιο κάνει και τώρα.
Νομίζω πως η ζωή είναι ένα πολύ θλιβερό θέατρο.
Όταν ένας άνθρωπος ζει, ζει σε πολλαπλές πραγματικότητες. Κοιτάζεται ξανά στον καθρέπτη την ώρα που ζει υπό το κράτος των παθών του. Τότε ή μένει κατάπληκτος από την όψη του ή στριφογυρίζει τα μάτια του, για να μη δει τον εαυτό του, ή έξω φρενών φτύνει την εικόνα του ή, οργισμένος, δίνει μία γροθιά για να την καταστρέψει. Κι αν έκλαιγε, δεν μπορεί πια να κλάψει. Κι αν γελούσε, δεν μπορεί πια να γελάσει άλλο. Σε κάθε περίπτωση, κάτι δυσάρεστο θα είναι το αποτέλεσμα.
Κάτι δυσάρεστο υπάρχει και στο θέατρο του στρατηγείου της κυβέρνησης, κύριε Πιραντέλο, αλλά οι συγγραφείς της νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργούν μια άλλη πραγματικότητα, κι ας λέει άλλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όμως, δε θα τους αφήσω να μου χαλάσουν την Κυριακή. Παίρνω το δισάκι μου, τραγουδάω: «Όσες κι αν χτίζουν φυλακές, κι αν ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό, που όλο θα δραπετεύει. Σαν αερικό θα ζήσω...» και φεύγω για το δικό μου κόσμο...

 
***Οραματική ακροβασία ή nothing is impossible;            του Δημήτρη Γιατράκου 
Διαβάζοντας το προχθεσινό ρεπορτάζ του «Θάρρους» για το Ρωμύρι, ένα εγκαταλελειμμένο χωριό της ορεινής Πυλίας, με πανέμορφη φύση και τα απομεινάρια καταπληκτικών πέτρινων σπιτιών δείγμα ακμής και πολιτισμού στα χρόνια που κατοικούνταν, αναλογίστηκα πως και άλλα χωριά της Μεσσηνίας θα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
Συζητώντας το, μάλιστα, με φίλους, προέκυψε, ευκαιρίας δοθείσης, πως τέτοιου είδους οικισμοί, με γενναία, όπως τα χαρακτηρίζει και μια ψυχή, σπίτια, θα μπορούσαν τώρα, μάλιστα, που οι καιροί το επιτρέπουν να μετατραπούν σε χωριά-ξενώνες, προσελκύοντας τουρίστες που αναζητούν τη γαλήνη και την ησυχία, μακριά από τους εθνικούς δρόμους και τις πολύβουες παραλίες.
Είναι εφικτό, όμως, ένα τέτοιο εγχείρημα τη στιγμή που τα χωριά αυτά βρίσκονται στη μέση του πουθενά και στερούνται παντελώς υποδομών, ακόμα και δρόμων πρόσβασης, οι οποίοι βρίσκονται στην εποχή των μέσων του 20ού αιώνα;
Σαφώς και είναι δύσκολο, αλλά με το παράδειγμα της  Costa Navarino, που ο καπετάν Βασίλης έκανε το ακατόρθωτο συνενώνοντας πολλές μικρές ή μεγαλύτερες εκτάσεις γης για να δημιουργήσει την πρώτη, παγκόσμιας εμβέλειας, ολοκληρωμένη περιοχή τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, nothing is impossible, που λέει και η σχετική ρήση στην αγγλική. Τίποτα δεν είναι αδύνατον, αν υπάρχει όραμα συνδυασμένο με δημιουργικό οίστρο και, φυσικά, χρήμα.
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι κατ’ αρχήν η ιδέα ή η προώθησή της σε σοβαρούς επιχειρηματίες, που θα μπορούσαν να αναλάβουν το κόστος και την υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων. Με την τροπή που παίρνει ο τουρισμός στη Μεσσηνία θεωρώ πως οι κατά τόπους δημοτικοί άρχοντες θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα δώσουν ζωή στον τόπο, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα φέρουν χρήμα.
Προτείνω, λοιπόν, αν και πιστεύω πως ό,τι γράφω είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω, αν κρίνω από τα έργα και τις ημέρες των περισσοτέρων, να κινητοποιηθούν με όποια μέσα και δυνατότητες έχουν, αναθεωρώντας την παλαιοκομματική νοοτροπία και επικαιροποιώντας το ρόλο των Δήμων στη σημερινή πραγματικότητα, μη αφήνοντας τα πάντα στην όποια ιδιωτική πρωτοβουλία.
  Τίποτα δεν είναι αδύνατον, αν υπάρχει όραμα συνδυασμένο με δημιουργικό οίστρο και, φυσικά, χρήμα.

*** Απαγορεύσεις δόμησης, μέτρα - σοκ και αυστηροί περιορισμοί από Νέδα έως Κυπαρισσία :
Απαγορεύσεις δόμησης, μέτρα - σοκ και αυστηροί περιορισμοί από τη Νέδα έως την Κυπαρισσία περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την προστασία της περιοχής GR 25550005 «Θίνες Κυπαρισσίας», όπως αποκάλυψε από προχθες το μεσημέρι η ηλεκτρονική σελίδα του «Θ», tharrosnews.gr!
Το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός χρήσεων και περιορισμών δόμησης για την προστασία χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων της περιοχής “Θίνες Κυπαρισσίας” με κωδικό GR 2550005 του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 των Δήμων Αυλώνα και Κυπαρισσίας», το οποίο έχει στη διάθεσή του το «Θ», είναι έτοιμο προς υπογραφή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη.
Η ισχύς της Υπουργικής Απόφασης θα αρχίσει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα λήξει μετά την παρέλευση διετίας, με δυνατότητα παράτασης για ένα έτος! Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Υ.Α. που αποκαλύπτει το «Θ»: «Σκοπός της Υ.Α. είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού πόρου σε χερσαία και θαλάσσια τμήματα της περιοχής “Νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος”, οι οποίες διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία. Ειδικότερα, επιδιώκεται η διατήρηση και διαχείριση των σημαντικών και σπάνιων τύπων οικοτόπων, ιδίων των αμμοθινικών σχηματισμών και των παράκτιων δασών, η αποτελεσματική προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και η διατήρηση και διαχείριση των υπόλοιπων απειλούμενων, σπάνιων, ενδημικών και προστατευόμενων ειδών πανίδας, καθώς και χλωρίδας που απαντώνται στη συγκεκριμένη περιοχή».
Με την Υ.Α. θεσπίζονται τα όρια της Περιοχής Προστασίας (Οικοανάπτυξης) «Φυσικό Πάρκο Ν. Κυπαρισσιακού κόλπου» - (σ.σ. στο χάρτη με το μπλε περίγραμμα) και εντός της Περιοχής Προστασίας οριοθετούνται τρεις επιμέρους ζώνες: α) Περιοχή Ήπιας Οικιστικής Ανάπτυξης (Ζώνη ΙΙα) - (στο χάρτη με το θαλασσί δίχτυ), Περιοχή Ήπιας Τουριστικής Ανάπτυξης (Ζώνη ΙΙβ) - (στο χάρτη με το κίτρινο δίχτυ) και Περιοχή Ήπιας Βιοτεχνικής Ανάπτυξης Γεωργικού Τομέα (Ζώνη ΙΙγ) - (στο χάρτη με το μωβ δίχτυ). Εντός της Περιοχής Προστασίας οριοθετείται Περιοχή Προστασίας της Φύσης (Ζώνη Ι) - (στο χάρτη με το κόκκινο - απόλυτη προστασία), χερσαία έκταση με την ονομασία «Παράκτια περιοχή Βουνάκι - Αγιαννάκη – Ελαία», που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 και κάτω των 2000 κατοίκων του Δήμου Αυλώνα του Νομού Μεσσηνίας.
Στο Σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης περιλαμβάνονται μέτρα, απαγορεύσεις και περιορισμοί στη δόμηση και σε έργα και δραστηριότητες σε ολόκληρη την έκταση από τη Νέδα μέχρι την Κυπαρισσία, στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη και την «Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου» που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-NATURE No B4-3200/98/442 (Μάρτιος 2002), όπως φαίνεται και στο δεύτερο χάρτη που δημοσιεύουμε.
Σημεία Σχεδίου Υπουργικής Απόφασης:
Στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης (στο χάρτη με το κόκκινο χρώμα), η περιοχή από το «Μπραζέρι» του Καλού Νερού έως τη Νέδα, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, «διαχειριστικός στόχος είναι η διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας με παράλληλη παροχή στο κοινό δυνατοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων».
Στην περιοχή αυτή απαγορεύεται η δόμηση και οποιαδήποτε δραστηριότητα, πλην έργων για την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, ερευνών και δραστηριοτήτων ήπιου χαρακτήρα, με όρους και περιορισμούς που θα καθορίζονται από τον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης του Φυσικού Πάρκου Ν. Κυπαρισσιακού κόλπου που «θα» συσταθεί. Στην περιοχή αυτή απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων μέσων, με εξαιρέσεις κατόπιν άδειας του Φορέα.
Στην Περιοχή Ήπιας Οικιστικής Ανάπτυξης, από το «Μπραζέρι» Καλού Νερού έως το Βουνάκι, επιτρέπεται η ανέγερση οικιών με μέγιστο ύψος τα 4.5 μ. και αρτιότητα οικοπέδου στα 8 στρ.
Στην Περιοχή Ήπιας Τουριστικής Ανάπτυξης, από τη Νέδα έως το Βουνάκι, επιτρέπονται τουριστικές εγκαταστάσεις έως 800 τ.μ. στα 8 στρ.
Στην Περιοχή Ήπιας Βιοτεχνικής Ανάπτυξης Γεωργικού Τομέα, από το Κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου Κυπαρισσίας έως περίπου το Σεργιάνι, απαγορεύεται η δόμηση στα 100 μ. κάτω από τον εθνικό δρόμο, απαγορεύονται βιοτεχνίες, βιομηχανίες και πολυκαταστήματα και επιτρέπονται περιορισμένες χρήσεις.
Στην περιοχή που εκτείνεται από το λιμάνι Κυπαρισσίας έως το Βουνάκι, σε όλο το παραλιακό μέτωπο (σ.σ. αχρωμάτιστη στο χάρτη) απαγορεύονται τουριστικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες βιοτεχνικές, βιομηχανικές, μεταποίησης κ.ά. Η αρτιότητα ορίζεται στα 8 στρ., μέγιστη δόμηση 200 τ.μ. και η δόμηση μπορεί να γίνεται 100 μ. από τον αιγιαλό.
  -Στο χάρτη: Στο μπλε περίγραμμα είναι τα όρια Περιοχής Προστασίας (Οικοανάπτυξης) «Φυσικό Πάρκο Ν. Κυπαρισσιακού κόλπου», με το κόκκινο είναι η Περιοχή Προστασία της Φύσης, με το θαλασσί η Περιοχή Ήπιας Οικιστικής Ανάπτυξης, με το κίτρινο η Περιοχή Ήπιας Τουριστικής Ανάπτυξης, με το μωβ η Περιοχή Ήπιας Βιοτεχνικής Ανάπτυξης Γεωργικού Τομέα και αχρωμάτιστη η περιοχή από το λιμάνι Κυπαρισσίας έως το Βουνάκι.

***Κάλεσμα Μαργέλη στους νέους (βίντεο)      
  ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ 
 Κ. Μαργέλης: «Έργα παντού  και όχι έργα βιτρίνας στο κέντρο»
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Τις βασικές αρχές της κίνησης που διαμορφώνεται για τη διεκδίκηση του Δήμου Καλαμάτας ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, τονίζοντας πως είναι τιμή του να ηγηθεί ενός τέτοιου σχήματος.
Ο κ. Μαργέλης ξεκαθάρισε ότι διαχωριστικές γραμμές, αποκλεισμοί και προσωπικές φιλοδοξίες δεν έχουν θέση στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, ενώ στο νέο αυτό σχήμα δεν έχουν θέση «οι κομματικές επιλογές, οι επαγγελματίες πολιτικοί και οι εκπρόσωποι πάσης φύσεως οικονομικών συμφερόντων».
Ιδιαίτερο κάλεσμα απηύθυνε ο  υποψήφιος πλέον δήμαρχος στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι, όπως είπε, δεν πρέπει να λείψουν από την προσπάθεια αυτή.
Μάλιστα, κάνοντας και μια πρώτη κριτική στις μέχρι τώρα Δημοτικές Αρχές, είπε ότι δε θα γίνονται «έργα βιτρίνας στο κέντρο της πόλης, αλλά έργα σε όλες τις γειτονιές και τα δημοτικά διαμερίσματα».
  Όχι επαγγελματίες
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η οποία ήταν η πρώτη που έδωσε μετά την επίσημη πλέον ανακοίνωση ότι θα διεκδικήσει το Δήμο Καλαμάτας, ο κ. Μαργέλης τόνισε ότι η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών ζωής στον τόπο μας είναι καθήκον, υποχρέωση, αλλά και στάση ζωής όλων των ενεργών πολιτών:
«Είναι συνειδητή επιλογή, η οποία απορρέει από την επιθυμία, του καθενός χωριστά, να προσφέρει, να παρέμβει, να δηλώσει “παρών” σε κάθε δημιουργικό κάλεσμα. Σήμερα, το έτος 2013, πολίτες του Δήμου Καλαμάτας, προερχόμενοι από διαφορετικούς κομματικούς χώρους, ευαισθητοποιημένοι στα τοπικά προβλήματα και υπερβαίνοντας τις στενές κομματικές περιχαρακώσεις, αναζητούν σχήματα που εκφράζουν την πολυσυλλεκτικότητα και την αυτονομία, προσβλέποντας σε λύσεις του μέλλοντος.  Μου έχει ζητηθεί και είναι πραγματικά τιμή για εμένα να ηγηθώ ενός τέτοιου σχήματος. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση, η οποία απαιτεί και επιβάλλει συνεργασίες σε κάθε επίπεδο. Διαχωριστικές γραμμές, αποκλεισμοί και προσωπικές φιλοδοξίες δεν έχουν θέση στο νέο διαμορφούμενο τοπίο. Άνθρωποι με εντιμότητα και γνώση των προβλημάτων της καθημερινότητας καλούνται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών. Κομματικές επιλογές, επαγγελματίες πολιτικοί και εκπρόσωποι πάσης φύσεως οικονομικών συμφερόντων δεν έχουν θέση στο νέο σχήμα».
  Κάλεσμα
Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι σχεδιάζεται η επιλογή ενός διαφορετικού μοντέλου συνεργασίας, χωρίς προσωπικές σκοπιμότητες, με ισότιμη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, με στόχο να σταθεί δίπλα στην κοινωνία που πλήττεται, κατά προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών και στην καθημερινή μέριμνα για την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Και πρόσθεσε: «Ο Δήμος μας διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, μια ανεξάντλητη δεξαμενή γνώσης και εμπειρίας για παραγωγή δημιουργικής πολιτικής, από ανθρώπους καταξιωμένους στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική τους διαδρομή. Πολλοί από αυτούς, μέχρι σήμερα, έμεναν συνειδητά μακριά από τα κοινά, μη θέλοντας να εμπλακούν στις κρατούσες μικροπολιτικές αντιλήψεις.
Περιμένουμε και περιμένω όλους αυτούς να συστρατευθούν, για να δημιουργήσουμε στον τόπο μας μια σύγχρονη κοινωνία. Μια κοινωνία που θα σέβεται τις αξίες, θα σέβεται το περιβάλλον, μια τοπική κοινωνία που θα παρέχει στους κατοίκους της αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε.
Στόχος θα είναι η δημιουργία ενός μοντέλου που θα σέβεται τις τοπικές κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, με σχεδιασμό και υλοποίηση έργων υποδομής, για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, όχι μόνο σε έργα βιτρίνας στο κέντρο της πόλης, αλλά σε όλες τις γειτονιές, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα».
  Πρώτα οι νέοι
Όπως προαναφέραμε, ο κ. Μαργέλης έκανε ειδική αναφορά στους νέους: «Σε αυτή την υπερκομματική, συλλογική προσπάθεια, δεν πρέπει να λείψουν ειδικά οι νέοι άνθρωποι, από τους οποίους ζητούμε να δώσουν τη νεανική τους ορμή, την εξειδικευμένη τους γνώση, αλλά και την ξεχωριστή ποιότητα που τους διακρίνει. Είμαι πεπεισμένος ότι ήρθε η ώρα της παρέμβασης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα, αλλά και τα ζητήματα της καθημερινότητας, με σύνεση, εργατικότητα και εντιμότητα, μακριά από κομματικούς εγωισμούς και αγκυλώσεις.  Όλοι μαζί οφείλουμε να αγωνιστούμε, ανεξάρτητα από πολιτικούς αυτοπροσδιορισμούς, για το συμφέρον αυτού του τόπου, με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς, για το καλό των παιδιών μας, για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Είναι απαραίτητη για το κοινό καλό η προοπτική μιας μεγάλης και δυναμικής κοινωνικής συμμαχίας. Δε θα αρχίσουμε, σε καμία περίπτωση, από τώρα καμία προεκλογική καμπάνια, με τη συνηθισμένη έννοια. Επιθυμία μας είναι να αναπτυχθεί διάλογος με τους πολίτες, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση του προγράμματος, την ιεράρχηση επίλυσης των προβλημάτων και, το κυριότερο, τη στοχοποίηση της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου».
Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Μαργέλης, ο οποίος δε θέλησε να δεχτεί ερωτήσεις, είπε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης ότι σύντομα θα «τα ξαναπούμε»  και κάλεσε σε συστράτευση «για να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο Δήμο, ένα ενωμένο Δήμο, ένα Δήμο που δε θα αποκλείει κανέναν και θα είναι ανοιχτός σε όλους». 
Video: 


***  Αντιδράσεις για την απαγόρευση του χύμα ελαιολάδου στα εστιατόρια :                   
 Eντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 όλα τα εστιατόρια της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιούν σφραγισμένα και μιας χρήσης μπουκάλια με ελαιόλαδο αντί των μπολ ή άλλων συσκευασιών με χύμα ελαιόλαδο που επιτρέπονται ως τώρα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια κίνηση με σκοπό να βελτιωθεί η υγιεινή και που θα διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι το ελαιόλαδο που τους σερβίρεται στα εστιατόρια δεν έχει διαλυθεί με χαμηλότερης ποιότητας λάδι.
  Οι επικριτές, ωστόσο, αναρωτιούνται πώς η Κομισιόν η οποία είναι απασχολημένη με την αντιμετώπιση της κρίσης βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με ένα τέτοιο θέμα και εκτιμούν ότι αυτό θα πλήξει τους ελαιοπαραγωγούς.
  «Αν η ΕΕ διοικείτο λογικά και όπως έπρεπε, ο κόσμος δεν θα ήταν τόσο αντι-ευρωπαϊκός. Όταν σκέφτονται τέτοια τρελά πράγματα, δικαιολογημένα αμφισβητείται η δικαιοδοσία τους και η ορθή κρίση τους», σχολίασε η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Μαρίνα Γιαννακουδάκη.
  Η Κομισιόν ανέφερε ότι η απόφαση στηρίχθηκε από 15 από τις 27 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και των ελαιοπαραγωγικών χωρών - Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία.
  «Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως- παράγοντας το 70% της παραγωγής ελαιολάδου- ίσως αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια καλή είδηση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Όλιβερ Ντρου.
  Η Γερμανία αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη οδηγία σε μια ψηφοφορία Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ η Βρετανία απείχε.
  Η γερμανική εφημερίδα Sueddetsche Zeitung περιέγραψε το σχέδιο ως «την πιο περίεργη απόφαση μετά τη θρυλική οδηγία για την καμπυλότητα των αγγουριών».
  Η βρετανική «Telegraph» χαρακτήρισε το μέτρο «ανόητο», επικρίνοντας τη Βρετανία που απείχε από την ψηφοφορία στην ΕΕ και λέγοντας ότι θα έπρεπε να το είχε καταψηφίσει.
  Ο Εντζο Σίκα, ιδιοκτήτης ιταλικού εστιατορίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Reuters ότι ο νέος κανονισμός θα τον εμποδίσει από το να αγοράζει ελαιόλαδο απευθείας από έναν παραδοσιακό παραγωγό στην Ιταλία. «Λένε ότι σκέφτονται τους καταναλωτές, όμως αυτό θα αυξήσει το κόστος για μας και τους πελάτες μας. Σε εποχές κρίσης θα όφειλαν να ασχολούνται με άλλα πράγματα και όχι με αυτές τις ανοησίες», επισήμανε. Πηγή:http://tvxs.gr

*** Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 18 μέχρι τις 25 Ιουλίου :       
               Έφτασε αισίως στη 19η διοργάνωσή του το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.  Ένα φεστιβάλ ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό. Πάντα ξεχωριστό, πάντα ενήμερο για τις πρωτοποριακές τάσεις του σύγχρονου χορού σε όλο τον κόσμο, πάντα με την επιδίωξη να συστήσει στο ελληνικό κοινό τους πιο ενδιαφέροντες ερμηνευτές και χορογράφους και τα πιο συναρπαστικά έργα.  Ειδικοί, άνθρωποι του χορού, σπουδαστές και ευρύ κοινό ανανεώνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους στην όμορφη καλοκαιρινή Καλαμάτα, για να μοιραστούν τις παραστάσεις, την ατμόσφαιρα και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το πρόγραμμα.
  Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας διοργανώνεται από τις 18 μέχρι τις 25 Ιουλίου 2013 σε διάφορους χώρους της Καλαμάτας, με κυρίαρχο το μαγικό Αμφιθέατρο του Κάστρου.
  Φέτος το πρόγραμμά του, που έχει διαμορφωθεί με έντονα ερευνητική διάθεση, δίνει έμφαση στην παρουσίαση σημαντικών διεθνών δημιουργών, καταξιωμένων και ανερχόμενων, και προβάλλει μ’ ένα δυνατό πρόγραμμα τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, που δεν το βάζει κάτω παρά τις αντιξοότητες.    Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα δούμε φέτος, μεταξύ άλλων, την αναβίωση της μυθικής παράστασης Drumming της Anne Teresa De Keersmaeker [Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ] με την ομάδα της Rosas, καθώς και την αναβίωση μιας ιστορικής παράστασης που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται, χορεύεται και βλέπεται μια παράσταση χορού: του What the body does not remember του Wim Vandekeybus [Βιμ Βαντεκέυμπους], που θα παρουσιαστεί από την ομάδα του, την Ultima Vez. Δίπλα στους δύο εξέχοντες βέλγους δημιουργούς, ένας γάλλος χορευτής και χορογράφος που τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει τον δικό του δρόμο εκφραστικής διαδικασίας, με τη δική του ευαίσθητη πολιτικά και κοινωνικά ματιά: ο Rachid Ouramdane [Ρασίντ Ουραμντάν], με την παράσταση Exposition Universelle [Παγκόσμια έκθεση]. Πέρα από την Ευρώπη, το Φεστιβάλ διευρύνει την έρευνά του στην Κεντρική Αφρική και τη Λατινική Αμερική αποκαλύπτοντας στο κοινό δύο νέους δημιουργούς που σύντομα θ’ ακούμε το όνομά τους πιο συχνά. Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θ’ ανακοινωθεί σε λίγες μέρες και σίγουρα θ’ αποτελέσει έναν δυνατό πόλο έλξης για όλους όσοι θέλουν να «ζήσουν» την ξεχωριστή ατμόσφαιρα της Καλαμάτας, τις ημέρες του Φεστιβάλ της.    Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από δύο εκπαιδευτικές δραστηριότητες: ένα σεμινάριο σύγχρονου χορού που θα καθοδηγήσει ο ισπανός Jorge Crecis [Χόρχε Κρέσις], γνωστός για τη δυναμική προσέγγιση του χορού που πρεσβεύει, και ένα ερευνητικό εργαστήρι χορού με αφετηρία την ικανότητα του ανθρώπου να εφευρίσκει νέα παιχνίδια και να τα εφαρμόζει στο χορό, το οποίο θα καθοδηγήσουν η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη και η χορεύτρια Σάνια Στριμπάκου.
  Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ενεργοποιήσει την πόλη της Καλαμάτας και θα τη μετατρέψει για οκτώ μέρες σε μια πραγματική πόλη του σύγχρονου χορού, έτοιμη να υποδεχθεί καλλιτέχνες και επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

***Αμερικανοί φοιτητές γίνονται «πρεσβευτές» της Ελλάδας       
           
Καμπάνια της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον
   Τη δική τους εμπειρία από τη ζωή στην Ελλάδα καταγράφουν Αμερικανοί φοιτητές που σπούδασαν για κάποιο χρονικό διάστημα σε ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Μιλούν με συγκίνηση και νοσταλγία για τα μοναδικά τοπία των ελληνικών νησιών, τις απρόσμενες ομορφιές της Αθήνας, τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και τη νυχτερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη, τις ιδιαίτερες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Κυρίως, όμως, περιγράφουν μια χώρα ασφαλή, αντικρούοντας ορισμένα στερεότυπα που προβάλλονται από μερίδα των αμερικανικών ΜΜΕ.
Τις ιστορίες συγκέντρωσε η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της καμπάνιας “Study abroad in Greece”, που έχει στόχο να λειτουργήσουν οι φοιτητές ως «πρεσβευτές», αναδεικνύοντας θετικές πτυχές από τη ζωή στη χώρα μας. Οι εμπειρίες τους δημοσιοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook και twitter) της πρεσβείας και ορισμένες από αυτές στο μηνιαίο newsletter.
Να σημειωθεί ότι πάνω από 3.000 Αμερικανοί φοιτητές πανεπιστημίων κάθε χρόνο επιλέγουν να σπουδάσουν για ένα διάστημα σε κάποιο ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ η Ελλάδα είναι ο 15ος πιο δημοφιλής προορισμός για σπουδές στο εξωτερικό.
  Η αρχή έγινε με ένα γράμμα…
Έμπνευση για την καμπάνια αποτέλεσε ο γράμμα που έστειλε στην πρεσβεία η Μέγκαν Γκουλντ (Megan Gould), όπου εξηγούσε πόσο εκπληκτική ήταν η εμπειρία της από τη ζωή στην Ελλάδα, διαφορετική από όσα παρουσιάζονται στα μέσα ενημέρωσης.
Η Μέγκαν άκουσε πολλές φορές την ερώτηση «Πηγαίνεις στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Είναι ασφαλές;» ή κάποια παραλλαγή της. Χρειάστηκε να δηλώσει στους υπευθύνους του πανεπιστημίου όπου σπούδαζε, ότι εξακολουθούσε να θέλει να έρθει στην Ελλάδα, παρ’ όλα όσα είχε ακούσει και ότι οι γονείς της την υποστήριζαν σε αυτή την απόφασή της.
«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είχα διαφορετικά πράγματα στο μυαλό μου. Από τη μια πλευρά είχα εικόνες από μαζικές, επικίνδυνες ταραχές και από την άλλη, εικόνες από όμορφα χωριά με ασβεστωμένα σπιτάκια, γραφικές ντοπιολαλιές, σαλάτες με φέτα και χαμογελαστούς ανθρώπους» υπογραμμίζει η νεαρή Αμερικανίδα στο γράμμα της.
Για τη Μέγκαν, η ζωή στην Αθήνα ήταν μια εμπειρία που της άνοιξε τα μάτια. «Συνεχώς εκπλήσσομαι από τις διάφορες μορφές ομορφιάς που “λάμπουν” στην πόλη και δεν είναι γνωστές πίσω στην πατρίδα. Δεν περίμενα τις πορτοκαλιές στα πεζοδρόμια της γειτονιάς μου, που προσθέτουν φυσική ομορφιά και χρώμα” ανέφερε, εκφράζοντας την έκπληξή της για την ποσότητα πράσινου στην πόλη.
«Παρ’ όλο που η Ελλάδα περνάει οικονομική κρίση, το πορτρέτο της ζωής που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ δεν είναι απόλυτα ακριβές. Ναι, είναι συχνές οι απεργίες και οι διαδηλώσεις, αλλά γίνονται και θετικά πράγματα, που δεν παρουσιάζονται τόσο έντονα όσο τα λάθη και οι αποτυχίες των πολιτικών. Στην πραγματικότητα, η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται σε μερικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και οι εξαγωγές. Πολλά άτομα στην Ελλάδα πετυχαίνουν στις προσπάθειές τους και κάνουν πράγματα με αντίκτυπο, αλλά κανένας δεν ακούει γι’ αυτά, έξω από τα στενά όρια της κοινότητάς τους» επισημαίνει.
Η Μέγκαν έγινε μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Repower Greece”, η οποία προβάλλει ιστορίες επιτυχίας, ιστορίες ανθρώπων που πηγαίνουν μπροστά, δουλεύουν μαζί και αποτελούν μια πλευρά της Ελλάδας που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις λανθασμένες αντιλήψεις στη διεθνή κοινότητα και, ταυτόχρονα, θα δώσει ώθηση στο ηθικό των Ελλήνων, όπως λέει.
Τονίζει δε, ότι η προσοχή των μέσων ενημέρωσης δεν πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στους πολιτικούς της Ελλάδας. «Υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που κάνουν σπουδαία πράγματα στα καθημερινά δρώμενα της Ελλάδας, και αξίζει να ακουστούν και οι δικές τους ιστορίες. Αυτό που δείχνουν από την Ελλάδα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σήμερα δεν αντιπροσωπεύει με ακρίβεια την καθημερινή ζωή» τονίζει.
Καταλήγοντας, σημειώνει: «Είναι σημαντικό να δείξουμε πόσο όμορφη εξακολουθεί να είναι η ζωή στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι, παγκόσμια, θα πρέπει να γνωρίζουν όλη την ιστορία, όχι μόνο όσα οι λίγοι επιλέξουν να δείξουν».
  «Επέστρεψα καλύτερος άνθρωπος»
Αντιμέτωπη με την ανησυχία των καθηγητών και των γονιών και των φίλων της βρέθηκε η Έμιλι Φιτζέραλντ (Emily Fitzgerald), όταν τους δήλωσε την επιθυμία της να σπουδάσει στην Ελλάδα.
«Η σύμβουλός μου με προειδοποίησε για την οικονομική αναταραχή στην Αθήνα, οι γονείς μου παρακολούθησαν τις ειδήσεις και ανησύχησαν για τη σταθερότητα της χώρας, ορισμένοι από τους φίλους μου είχαν αμφιβολίες για την επιθυμία μου να πάω στην Ελλάδα, με την αγωνία για την πολιτική κατάσταση και τα προβλήματα που είχαν ακούσει. Δεν τους άκουσα. Πήγα, σπούδασα στην Ελλάδα κι επέστρεψα καλύτερος άνθρωπος. Ποτέ δεν είδα ταραχές, ποτέ δεν είχα προβλήματα σχετικά με τα χρήματα (εκτός κι αν θεωρείται πρόβλημα το να μην είσαι σε θέση να χρησιμοποιήσεις πιστωτική κάρτα σε ένα μικρό νησί) και, πάνω απ’ όλα, ποτέ δεν ένιωσα ανασφαλής. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος που μου προκάλεσε η λεγόμενη “αστάθεια στην Ελλάδα” ήταν μια καθυστέρηση του ταξιδιού για την ηπειρωτική χώρα, λόγω απεργίας στα πλοία» αναφέρει η Έμιλι.
Εκφράζει ακόμη την άποψη ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν αντιλαμβάνονται σωστά τα ζητήματα στην Ελλάδα, και αυτό κάνει σίγουρα τον κόσμο επιφυλακτικό στο να την επισκεφθεί.
«Υπάρχουν προβλήματα στην Ελλάδα με την κυβέρνηση και τον τρόπο που οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ασκείται, αλλά υπάρχουν επίσης προβλήματα στην Αμερική και πολλοί άνθρωποι διαφωνούν με τον τρόπο που η κυβέρνησή μας λειτουργεί» τονίζει και καταλήγει: «Θα έδινα τα πάντα για να είμαι σε θέση να επιστρέψω στην Ελλάδα. Γνώρισα μια πλευρά του εαυτού μου που δεν ένιωσα ποτέ πριν».
  Νόστος και άλγος
Για τη νοσταλγία (από το νόστο, την επιστροφή στο σπίτι και το άλγος τον πόνο) που την έλκει στην πατρίδα των προγόνων της, την οποία επισκέφθηκε για τρίτη φορά, μίλησε η ελληνικής καταγωγής Έμα Ούρι (Emma Uri).
Πριν φύγει για την Αθήνα, ο θείος της την κοίταξε με μάτια γεμάτα νοσταλγία και της είπε: «Θα ερωτευτείς την Ελλάδα. Μακάρι να ήμουν στην ηλικία σου, όταν ανακάλυψα αυτό το μέρος».
«Ο ερχομός μου στην Ελλάδα μού έδειξε έναν καινούργιο κόσμο, που συνδέεται με τις προσωπικές αξίες μου. Οι φίλοι και η οικογένεια είναι η κορυφαία προτεραιότητα, η φροντίδα για τους άλλους μια ακόμη. Οι καφετέριες είναι γεμάτες από συζητήσεις, σχέσεις, επιχειρήματα και πάθος. Οι πλατείες είναι γεμάτες με ανθρώπους, οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι με ανυπόμονους οδηγούς, η πόλη είναι πληθωρική και σφύζει από ζωή» τονίζει.
«Στην Ελλάδα βρήκα ένα σπίτι και να είμαι μακριά από αυτό προκαλεί έναν πόνο που δεν είναι εύκολα κατανοητός. Για να απαλύνω τον πόνο, πρέπει να επιστρέψω. Ανυπομονώ για τις εμπειρίες που θα ζήσω και τα μέρη στον κόσμο που θα διασχίσω, στο υπόλοιπο διάστημα των σπουδών μου και μετά την αποφοίτησή μου. Προς το παρόν, η νοσταλγία με τραβάει πίσω στην πατρίδα των προγόνων μου, έναν τόπο γεμάτο ζωή και αγάπη» προσθέτει.
  «Στην Ελλάδα, βρέθηκα στον παράδεισο»
Για την Αλίσα Γκρουέν, η Ελλάδα είναι μακράν το πιο όμορφο μέρος που έχει πάει ποτέ. «Ως κάποιος που είναι πολύ παθιασμένος με τη φωτογραφία, βρέθηκα στον παράδεισο με την καταγραφή όλης της ομορφιάς, έτσι ώστε να την πάρω σπίτι μαζί μου και να νιώθω πως είμαι πάντα στην Ελλάδα. Από την εκπληκτική θέα και τα αρχαία ερείπια στην ηπειρωτική χώρα, έως τις όμορφες παραλίες και τον ήλιο στα νησιά, μπορώ, με απόλυτη σιγουριά, να πω ότι έχω ερωτευτεί την Ελλάδα... Με λίγα λόγια, αυτό το ταξίδι με έκανε να θέλω να είμαι Ελληνίδα, να παντρευτώ έναν Έλληνα, ή απλά να επισκεφθώ την Ελλάδα ένα εκατομμύριο φορές. Ό,τι μπορώ να πάρω, θα το δεχτώ!» αναφέρει χαρακτηριστικά.
  ην κέρδισε ο… γύρος
Στη δυσκολία της να αποχαιρετήσει την Ελλάδα αναφέρθηκε η Μόργκαν Μπίσσετ -Τέσσιερ (Morgan Bisset Tessier) σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση στο blog της. Στη λίστα με τα 10 πράγματα που θα της λείψουν από τη Θεσσαλονίκη, η Μόργκαν έβαλε πρώτο το γύρο, ενώ συμπεριέλαβε τη νυχτερινή διασκέδαση, το χαλαρό τρόπο ζωής, την ελληνική ποπ μουσική και τους νέους της φίλους.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στη μαγεία των γιορτών των Χριστουγέννων, όπως την έζησε με το «Χωριό του Αϊ Βασίλη» και το φωτεινό διάκοσμο στα καταστήματα.
  Διαχρονικά μαθήματα
«Η Ελλάδα έχει να διδάξει μαθήματα που είναι διαχρονικά» σημειώνει από την πλευρά του ο Ρομπ Λιούις. «Μερικά είναι ξεκάθαρα: “Ο άνθρωπος είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων” (Πρωταγόρας). “Όλα τα πράγματα με μέτρο” (επιγραφή σε ναό στους Δελφούς). Αλλά πρέπει να τα ανακαλύψεις στη διάρκεια ενός γεύματος που μοιράζεσαι με φίλους, ενός ήρεμου απογευματινού καφέ, ή μιας βόλτας στη θάλασσα» αναφέρει.
«Απόλυτα όμορφη και καταπληκτική χώρα» χαρακτηρίζει την Ελλάδα η Μισέλ Μπέιτς, η οποία, επίσης, βρέθηκε αντιμέτωπη με την άποψη ότι η Ελλάδα είναι πολύ επικίνδυνο μέρος. «Όχι μόνο αισθάνομαι εξαιρετικά ασφαλής εδώ, αλλά η Ελλάδα έχει γίνει το δεύτερο σπίτι μου» απαντά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ του Γ. Χατζηγεωργίου

***  «Με τέτοια μέτρα, θα πάει κανείς να γίνει αγρότης;»        
   
   
  Της Μαρίας Νίκα
 «Με τα μέτρα που παίρνουν, όχι νέοι αγρότες δεν πρόκειται να έρθουν, αλλά θα φύγουμε κι εμείς που καλλιεργούμε χρόνια».
Αυτή ήταν η απάντηση των Μεσσήνιων παραγωγών χθες στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, σχολιάζοντας όσα έχουν ακουστεί περί φορολόγησης όλων των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων από το 2014.
Αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, ωστόσο σε σχετικό ρεπορτάζ του «Βήματος» την περασμένη Τετάρτη διαβάσαμε το εξής: «Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή, που συνεδρίασε χθες, οι επιβαρύνσεις σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι υψηλές, ενώ ειδικό καθεστώς εξετάζεται για χωράφια κατ’ επάγγελμα αγροτών, αλλά και σε αυτούς θα υπάρξει όριο αριθμού στρεμμάτων (π.χ.  έως 20) που θα φορολογηθούν με χαμηλότερα ποσά. Το σχέδιο που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα προβλέπει ότι για κάθε στρέμμα εκτός σχεδίου γης ο μέσος φόρος θα διαμορφωθεί σε 12 ευρώ ετησίως.
Για ακίνητα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε νησιά με έντονη τουριστική κίνηση ή σε βουνά που αποτελούν χειμερινούς προορισμούς για χιλιάδες πολίτες, η ετήσια επιβάρυνση θα είναι ανά στρέμμα πολύ υψηλότερη. Ο φόρος σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να ξεκινά από 20, 30 ή ακόμη και 50 ευρώ ανά στρέμμα. Αντίθετα, αγροτεμάχια που βρίσκονται σε λόγγους και ραχούλες θα φορολογηθούν πολύ χαμηλότερα από 12 ευρώ».
  Σταύρος Παναγιωτόπουλος, Χώρα     «Στον κόσμο αρέσει ο μαζοχισμός»
 «H δική μου άποψη είναι να μην πληρώσουμε καθόλου. Μας έχουν κόψει από παντού, από το ΦΠΑ, από την τιμή των προϊόντων, ενώ τα έξοδά μας αυξάνονται. Αν φορολογήσουν και τα αγροτεμάχια, θα επαναστατήσει ο κόσμος. Από τη μια λένε στους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη γη και από την άλλη τους απομακρύνουν με αυτά τα μέτρα. Εγώ έχω κηπευτικά, ελιές, αμπέλια… Δε βγαίνει τίποτα. Στο λέω με ειλικρίνεια. Αυξάνεται το ρεύμα, οι τιμές πέφτουν δραματικά στα προϊόντα, αλλά στον κόσμο αρέσει ο μαζοχισμός. Τι άλλο να πω;».
  Παύλος Κορωνιός, Μεσσήνη     «Θα πληρώνουμε τα κτήματά μας ξανά και ξανά»
 «Θέλουν, τα κτήματά μας, να τα πληρώνουμε ξανά και ξανά και ξανά. Αυτό ζητάνε τώρα. Δηλαδή, να σηκωθούμε να φύγουμε, να τα πάρουν όλα, να τελειώνουμε. Λένε να ασχοληθούν οι νέοι. Τα παιδιά μου έρχονται, αλλά πού να κάτσουν; Έχουν απογοητευθεί. Θα τα φορολογήσουν όλα. Και στο βουνό να έχεις ακόμα, θα στο φορολογήσουν. Μέχρι και για 50 ευρώ το στρέμμα έχουν πει, ανάλογα με την περιοχή».
  Σταύρος Νικολόπουλος, Φιλιατρά    «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»
 «Έτσι λένε, ότι θα φορολογήσουν και τα αγροτεμάχια. Το συζητάμε οι αγρότες μεταξύ μας, αλλά τι να κάνουμε; Ό,τι πει ο νόμος. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμη βέβαια δεν έχουμε ενημέρωση για το τι ακριβώς θα κάνουν. Το μόνο που έχουν πει, είναι ότι θα μπει φορολογία στα αγροτεμάχια».
  Παναγιώτης Κυριόπουλος, Χωματερό  «Ένα ακόμη κόστος για τους αγρότες»
 «Προς το παρόν δεν ξέρουμε τι γίνεται. Δεν έχουν καταλήξει κάπου, θα δούμε στην πορεία. Υπάρχει ανησυχία βέβαια. Έχουμε και στρέμματα, τα οποία δεν είναι καλλιεργήσιμα, θα πληρώσουμε και γι’ αυτά; Δεν ξέρουμε ακόμη. Το κόστος καλλιέργειας είναι έτσι κι αλλιώς υψηλό, άφησε τα, μην το ψάχνεις. Αν φορολογηθεί και η γη, θα είναι ένα επιπλέον κόστος για μας. Μπορεί να έχουμε κινητοποιήσεις, αυτό θα το κρίνουμε, γιατί ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει κάτι. Περιμένουμε να δούμε τι θα ανακοινωθεί».
  Δημήτρης Γκάργκουλας, Μεσσήνη   «Θα φύγουμε κι εμείς που καλλιεργούμε ήδη»
 «Κατ’ αρχάς, έχουμε πολλά έξοδα, με πολλές ζημιές πολλές φορές. Το κόστος καλλιέργειας είναι ήδη πολύ μεγάλο, αν το αυξήσουμε κι άλλο, δε θα κάνουμε τίποτα στο τέλος. Μας απασχολεί το θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, το κουβεντιάζουμε στο καφενείο, ακούγονται πολλά, στο τέλος θα δούμε. Τα έξοδα είναι μεγάλα, πετρέλαιο, μεροκάματα… Ποιος θα έρθει να γίνει αγρότης; Θα έρθει κανένας; Εδώ λέμε να φύγουμε κι εμείς που είμαστε τόσα χρόνια. Δεν αντέχουμε, είμαστε χρεωμένοι. Επίσης, για τις αποδείξεις που κόβουμε (13%), πριν είχαμε 5% επιστροφή ΦΠΑ, τώρα μας το μείωσαν στο 3%».
  Νίκος Σκλάβος, Ελαία         «Δίνουν κίνητρα, λέει, στους νέους!»
 «Μέχρι να τα φορολογήσουν, θα τα έχουμε πουλήσει και θα ησυχάσουμε. Ή θα μας τα πάρει η τράπεζα. Δίνουν κίνητρα σε νέους ανθρώπους, λένε. Ας έρθουν να ρωτήσουν τα παιδάκια, που τα έχουν εγκλωβίσει. Του χρόνου, οι μισοί θα είμαστε εδώ πέρα. Οι παραγωγές έχουν μειωθεί, αναγκαστικά την επόμενη χρονιά θα λείπουμε οι μισοί, γιατί δε θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε».
  Κατερίνα Γιαϊτζόγλου, Καρτερόλι      «Καταλάβατε τι γίνεται;»
 «Πέρυσι πλήρωνα 20 ευρώ νερό το στρέμμα, άρδευση κοινοτική. Φέτος το πήγανε 30 ευρώ το στρέμμα. Ένα σακί λίπασμα - μιλάμε για τα 50 κιλά - είχαν 20 ευρώ. Τώρα τα 40 κιλά έχουν πάει 30 ευρώ. Τα κιλά μειώθηκαν, η τιμή εκτοξεύθηκε. Και ο συνάδελφος εδώ πέρα πουλάει 30 λεπτά ντομάτα! Από πού θα βγει αυτός ο άνθρωπος; Καταλάβατε τι γίνεται; Θέλετε να ακούσετε πόσο έχει ο σπόρος; Ένα σποράκι ντομάτας έχει 28 λεπτά. Δεν έχει και καλλιέργεια; Λιπάσματα; Προσωπική εργασία; Μεροκάματα; Ραντίσματα; Πώς θα έρθει εδώ στον πάγκο; Βλέπετε, δίπλα, ο άνθρωπος πουλάει τα μαρουλάκια προς 1 ευρώ τα 4. Αγορά το φυτό έχει 10 λεπτά. Και το πουλάει 25 λεπτά! Πού είναι τα οργώματά του, πού είναι τα φυτέματά του, πού είναι τα νερά του; Τα ξέρουνε οι κυβερνώντες, αλλά…».

***Άλλαξε η εικόνα της Στούπας, όπως είχαν δεσμευτεί οι επαγγελματίες
           Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
Το είπαν και το έκαναν οι επαγγελματίες της Δυτικής Μάνης και εδώ και 20 ημέρες περίπου έχουν βαλθεί να αλλάξουν την όψη της Στούπας. Δε χρειάστηκε να γίνουν τεράστια πράγματα, απλώς να μεταφέρουν τους πολλούς κάδους απορριμμάτων που βρίσκονταν στις εισόδους του οικισμού και προκαλούσαν άσχημη εντύπωση στους επισκέπτες, ιδιαίτερα όταν ήταν γεμάτοι.
Νοίκιασαν ένα χώρο, μεταξύ Στούπας και Αγίου Νικολάου, μετέφεραν εκεί τους κάδους των επαγγελματιών, ενώ οι λιγοστοί που απέμειναν για να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοικιών, «εξαφανίστηκαν», αφού τοποθετήθηκαν σε άλλα σημεία, όχι ορατά από τους επισκέπτες.
Τα δε απορρίμματα των επαγγελματιών μεταφέρονται στο νοικιασμένο χώρο, όπου εναποτίθενται στους εκεί τοποθετημένους κάδους, οπότε είναι ευκολότερη η αποκομιδή τους.
Το εγχείρημα έχει και τις δυσκολίες του, όπως επισήμανε στο «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών, Σωτ. Σαραντέας, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ικανοποιεί όλους, αφού δε θα είναι αντιαισθητική η πρώτη εικόνα που θα σχηματίζουν για την περιοχή οι επισκέπτες.
  Οι αλλαγές
Για όσους επαγγελματίες δεν έχουν δυνατότητα μεταφοράς των απορριμμάτων τους, ο Σύλλογος μερίμνησε και «προσέλαβε» ένα άτομο, που ασχολείται οκτώ ώρες την ημέρα με αυτό το αντικείμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος αρχίζει να εργάζεται το βράδυ, με το κλείσιμο των εστιατορίων και για τέσσερις ώρες, ενώ το υπόλοιπο τετράωρο γίνεται το μεσημέρι, οπότε «βγαίνουν» και τα απορρίμματα των ξενοδοχείων. «Εξασφαλίζουμε έτσι ότι δε θα υπάρχουν σκουπίδια στους κάδους και, κυρίως, αυτά των εστιατορίων. Σε ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, αν καθυστερούσε η αποκομιδή τους για τον όποιο λόγο, θα άρχιζαν να κυκλοφορούν σκουλήκια στους δρόμους κι εμείς, αλλά και οι επισκέπτες, με μάσκα», είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να καταδείξει το πρόβλημα.
Ο κ. Σαραντέας πρόσθεσε πως καταβάλλεται προσπάθεια να επιβληθεί η απαγόρευση της χρήσης των εναπομεινάντων κάδων από τους επαγγελματίες, ενώ αυτή βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, «αφού θα πρέπει να βρούμε το βηματισμό μας για να υπάρχει συνέχεια μια άρτια εικόνα».
Ενδεικτικό στοιχείο της αποφασιστικότητας του Συλλόγου είναι ότι μέχρι να βρεθεί το άτομο που μεταφέρει τα απορρίμματα στο συγκεκριμένο χώρο, ο ίδιος ο κ. Σαραντέας ήταν εκείνος που είχε αναλάβει το έργο, διαθέτοντας τον εαυτό  του και το αυτοκίνητό του.
Ακόμη και την Κυριακή του Πάσχα γυρνούσε στους κάδους για να μαζέψει τα απορρίμματα. «Ήμασταν γεμάτοι κόσμο. Μεσολαβούσαν οι αργίες πέντε ημερών και τα σκουπίδια έπρεπε να μαζευτούν. Αν είχαν μείνει αμάζευτα, θα υπήρχε μια άθλια εικόνα, που δε θα ικανοποιούσε κανέναν μας, αλλά ταυτόχρονα θα έδιωχνε και τους επισκέπτες μας», σχολίασε.
  Κόστος
Η μεταφορά των απορριμμάτων έχει, όπως είναι αναμενόμενο, και επιπλέον κόστος, καθώς η αμοιβή του ατόμου που έχει αναλάβει το έργο, το ενοίκιο του οικοπέδου όπου έχουν συγκεντρωθεί οι κάδοι, αλλά και η αμοιβή μιας γυναίκας που εργάζεται με τετράωρη απασχόληση για την καθαριότητα της παραλίας, υπολογίστηκαν στε 10.000 ευρώ το χρόνο.
Αυτό σημαίνει περίπου 20 με 30 ευρώ το μήνα για κάθε επιχείρηση. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι περισσότεροι συμμετέχουν στο εγχείρημα, ενώ είναι λίγοι αυτοί που απομένουν.
  Εθελοντική εργασία
Όμως, πέραν της καθαριότητας σε επίπεδο απορριμμάτων, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η προσφορά εθελοντικής εργασίας μελών του Συλλόγου σε καθαρισμούς κοινόχρηστων χώρων. Χθες έγινε η τρίτη εξόρμηση που επιχειρήθηκε, ενώ μέλη του Δ.Σ. ενημερώνουν τους επαγγελματίες.
«Ευελπιστούμε ότι θα βρει τους ίδιους ρυθμούς και ο Άγιος Νικόλαος», κατέληξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών, σημειώνοντας πως κάθε αλλαγή που επιχειρείται έχει σκοπό τη βελτίωση της εικόνας της περιοχής.  

*** Θοδωρής Βλαχοδημήτρης: Ο ποιητής και στοχαστής σύμβολο των Χιλιοχωρίων-Πυλίας        
              του Ηλία Ευσταθίου Καραμπάτσου
Οδοντιάτρου-Perio Ms, μέλους Συνδέσμου «Φίλων Βλαχοδημήτρη», μέλους Πολιτιστικού Συλλόγου Χανδρινού-Χιλιοχωρίων «Ο Μαντάς»
 Όλο το σπουδαίο έργο του Βλαχοδημήτρη ενέχει πρώτα απ’ όλα αυθεντικά στοιχεία της βιογραφίας του. Την ταυτότητα της καταγωγής του, ο ποιητής Βλαχοδημήτρης μάς τη δίνει ήδη με την πρώτη ποιητική σύνθεση της νιότης του, που ’ναι συνάμα και δόκιμη και ώριμη ώρα της ποίησής του!
«Νέα από την πόλη του Νέστορα». Και μόνον ο τίτλος μάς οδηγεί κατευθείαν στην περιοχή του γλυκομίλητου- “ομορφόλογου”-όπως λέει ο ποιητής, σοφού Νέστορα. Στην πανέμορφη πυλιακή γη μας, που τα παράλια της αιώνες τώρα βρέχονται από τα ιερά κύματα της Ομηρικής Οδύσσειας.

«Σαν της ελιάς της χιλιόχρονης
 οι ρίζες μου χώνονται
 βαθιά στα δικά σου τα χώματα
 Απ’ του Νέστορα είμαι εγώ την πατρίδα
 Μέσα μου φέρνω μ’ ανταύγειες και χρώματα
 μιας χαράς την Ελπίδα»

Έχοντας πάντοτε στο νου του τη ΦΥΣΗ της ιδιαίτερης πατρίδας του, ο ποιητής τραγουδάει με ευλάβεια και λατρευτική διάθεση όλη εν γένει την ελληνική φύση! Υμνεί το μεσογειακό κλίμα και το ΦΩΣ. Προπαντός, αυτό το ιδιότυπο και ανελέητο ελληνικό φως, που χάρισε την κλασική τέχνη σε όλο τον κόσμο και έρχεται απευθείας από το «αείζωο πυρ» του Ηράκλειτου.
Αυτό το φως, αυτή τη «λύκη», ο ποιητής την πρωτόνιωσε πού αλλού… εδώ στο ΛΥΚΟΔΗΜΟ. Στην πλαγιά του όρους, δηλαδή, που προσέδιδε κατά την αρχαιότητα την ΛΥΚΗΝ, δηλαδή το Φως σε όλη την περιοχή των Χιλιοχωρίων. Περιοχή που έχει αναδείξει πάμπολλες προσωπικότητες του πνεύματος, της τέχνης και της επιστήμης, αλλά μόνον έναν ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΗ!
Ο ποιητής σφραγίζει την περήφανη καταγωγή του στα «Λυρικά Υπομνήματα»:

«Έλληνας, παιδί της γαλάζιας Μεσόγειος
απ’ το Παλιό Σουληνάρι, άντρας Πύλιος
εγκάτοικος τώρα της πόλης τ’ Αμβούργου»

Οι ηλιόλουστες μέρες, τα αγριολούλουδα των βουνών και του κάμπου, η ξάστερη νύχτα, τα μπουρίνια και τα δρυλάπια του καλοκαιριού, τα θλιμμένα φθινόπωρα, τα ρόδινα δειλινά, τα περήφανα κυπαρίσσια... εμπλουτίζουν το χωροχρόνο του ποιητή.
Εάν ο Ελύτης είναι ο ποιητής της θάλασσας, τότε σαφέστατα ο Βλαχοδημήτρης είναι ο ποιητής του βουνού και του κάμπου!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στα «Κύμβαλα»:

«Χάρηκες ποτέ Μπενάρες
πράσινα σπαρτά;
φορτωμένα αμπέλια;
καρπερές στο χώμα,
τ’ Απριλιού τις παπαρούνες
και τις ρόδινες βροχές;
Δύσες πυρκαγιές
σαν φλογισμένες
μεθυσμένα απ’ ομορφιά φεγγάρια
βράδυα του Μαγιού;»

Σημαντικότατο, όμως, είναι ότι ο ποιητής μέσα από τη βιωματική φιλοσοφία της υπαίθρου μας, τραγουδάει και διεκτραγωδεί τους καημούς της φτωχοζωής της ΑΓΡΟΤΙΑΣ:

[...] «Τότε είδαμε τον πατέρα να κάθεται καταμεσίς στ’ οργωμένο χωράφι,
πίσω απ’ των κουρασμένων βοδιών το ζευγάρι με το ξύλινο αλέτρι
π’ αγωνιζόταν την άκαρπη κι άγονη γη να ημερώσει

Τότε ακόμα σωστά τ’ αγνοούσαμε, το μαντεύαμε μόνο. Ονειρευόταν την Ευτυχία».

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, το γεγονός ότι αυτή η ευγένεια και η κομψότητα του λυρισμού της ποίησης του Βλαχοδημήτρη συνδυάζεται μ’ ένα ύφος λακωνικό και σαφές, χωρίς περιττά στολίδια...
Όπως ο βίος μας, οι κατοικίες μας και τα ξωκλήσια μας ήταν απλά, λιτά και απέριττα, από τον ίδιο καταγγελτικό ρεαλισμό, την ίδια ΔΩΡΙΚΟΤΗΤΑ και σαφήνεια, χαρακτηρίζεται και η ποίηση του Βλαχοδημήτρη!
Διαβάζουμε στον «Γυρισμό του Τειρεσία»:

«Εμπρός, αδερφοί μου, να πάρουμε πίσω, εμπρός
τη φωτιά και το φως στα αμώμητα χέρια μας
ο Προμηθέας αγνόησε θεούς και τυράννους
και μας τα δώσε για να γίνουμε ελεύθεροι»

O Bλαχοδημήτρης πήρε, λοιπόν, από τον τόπο μας απλά την ΕΜΠΝΕΥΣΗ και μας έδωσε πίσω απλόχερα τη πολύτιμη ΓΝΩΣΗ.
Συνδυάζοντας ο ποιητής τα εμπύρετα βιώματα του τόπου μας και της παράδοσης αυτού, με την εν γένει ελληνική πολιτιστική κληρονομιά που απέκτησε καθολικό κύρος για την ανθρωπότητα (με έννοιες όπως αυτή της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της λογικής και του μέτρου), ο ποιητής Βλαχοδημήτρης διατηρεί και προάγει αυτές τις διαχρονικές αξίες!
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η Συμβολή του έργου του Βλαχοδημήτρη στην προβολή του τόπου μας στη σφαίρα της ευρωπαϊκής διανόησης είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ! Το δε μήνυμά του είναι στη σημερινή μας Κρίση επίκαιρο παρά ποτέ:

«Φοβάμαι για καιρούς οι πολλοί
δεν θα δούνε στη γη
ροδόχρωμη αυγή
κι άσπρην ημέρα
Κονσόρτσια
πριβάτοι στρατοί
απλώνει η φοβέρα

Να αντιτάξουμε άρνηση
αν άρνηση δεν αντιτάξουμε
ποτέ δεν μπορούμε
τον κόσμο ν’ αλλάξουμε»

Ο Βλαχοδημήτρης έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του (το 2005) υπερκομματικός και «ατσαλάκωτός». Δεν εμπλέχτηκε στον παρασιτισμό, το lifestyle, τις δημόσιες σχέσεις της ελληνικής επικράτειας. Και η αναγνωρισμένη τέχνη του δεν υπήρξε ποτέ επιδοτούμενη, όπως το λάδι που «πανωγράφανε» κάποιοι κακοί αγρότες της περιοχής μας για να πάρουν απλώς και μόνο την επιδότηση...
Όπως θα ’λεγε και ο Μαγιακόφσκυ: «H τέχνη της ποίησης και του στοχασμού του Βλαχοδημήτρη δεν αντανακλά σαν καθρέφτης την ξεχασμένη πνευματικότητα της περιοχής μας, μα σαν φακός την μεγεθύνει»!

*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :

*** Αγκάλιασε την άνοδο ο Μεσσηνιακός κάνοντας το 3 στα 3 (φωτογραφίες) :
      
     
     
    Σαν σίφουνας ο Μεσσηνιακός και σήμερα κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Τροιζηνιακόυ και πέτυχε την τρίτη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια που τον φέρνει αγκαλιά με την άνοδο στη Γ εθνική.
Οι πράσινοι του Δημήτρη Τσάκωνα συνέτριψαν με το εντυπωσιακό 5-0 την ομάδα του Τροιζηνιακού
 Το σκόρ άνοιξε ο Μπεγέτης με εκπληκτικό γκολ στο '44 . Στο '48 ο Χελάς έκανε το 2-0 στο '50 με αυτογκολ έγινε το 3-0 στο ΄53 ο Αργυρόπουλος με σουτ στο "παραθυράκι" της εστίας έκανε το 4-0 και το τελικό 5-0 διαμόρφωσε  ο Αθανασόπουλος στο ΄76
Ο Μεσσηνιακός αγωνίστηκε με τους  Νιάρχος, Ι Καλογερόπουλος, Κουρεντζής, Μπεγέτης, Κωνσταντόπουλος, Χελάς,Αργυρόπουλος, Αντ Καλογερόπουλος, Αθανασόπουλος, Τσουλάκος, Δασκαλάκης.

*** Στάθηκε όρθια στο Μενίδι η Μαύρη Θύελλα  :
 Για την ιστορία της αγωνίστηκε η Μαύρη Θύελλα σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά ματς στο Μενίδι απέναντι στον Αχαρναικό που έχει εξασφαλίσει την άνοδο του στη Β εθνική κατηγορία.
Η Καλαμάτα είχε καλή παρουσία και απέσπασε ισοπαλία 1-1.
Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου είχε μεγάλη ευκαιρία για να προηγηθεί όταν σουτ του Ηλιόπουλου βρήκε στο δοκάρι.
Τελικά με την έναρξη του β ημιχρόνου οι παίκτες της Καλαμάτας άνοιξαν το σκορ όταν στο '49 ο Τριανταφυλλάκης βρήκε τον Ηλιόπουλο και αυτός σκόραρε κάνοντας το 0-1 .
Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι πίεσαν και ισοφάρισαν σχετικά γρήγορα την αναμέτρηση στο '55 με κεφαλιά του Ντεντόπουλου.
Στο τέλος ο Κολοβούρης κράτησε ζωντανή τη Μαύρη Θύελλα με μια εκπληκτική απόκρουση στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λιγοστοί οπαδοί της Μαύρης Θύελλας καταχειροκροτήθηκαν από όλο το γήπεδο για τη θερμή συμπαράσταση τους στην αγαπημένη τους ομάδα.
Συνθέσεις:
ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ: Παγούδης, Μάναλης, Αθανασόπουλος, Βεστάκης, Κουμπρόγλου, Μωυσιάδης,Χριστόπουλος, Ντεντόπουλος, Αναστασίου, Σαμαράς , Γκέζο
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κολοβούρης, Τρίψας, Ψυχογιόπουλος, Καντούτσης, Τριανταφυλλάκης, Ρήγας, Μπελεβέτης, Γεωργιόπουλος, Σαραντόπουλος, Πούτσι και Ηλιόπουλος

***  Με επιτυχία η ημερίδα στίβου της Ολυμπιάδας Καλαμάτας :
  
*
  Για 5η χρονιά διεξήχθη το Σάββατο το πρωί στο Στάδιο της Παραλίας η γιορτή στίβου της Ολυμπιάδας Καλαμάτας, με τη συμμετοχή αγοριών και κοριτσιών από τον ΑΣ Τριφυλίας. Ήταν πολύπλευρα επιτυχημένη και έλαβαν μέρος περίπου 130 παιδιά.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Νήπια
30 μ.
1. Βασίλης Κούρος, 2. Νίκος Σακκάς, 3. Γιώργος Ασημακόπουλος (Ολυμπιάδα)
1. Βασιλική Δρακοπούλου, 2. Βάλλια Γεωργακοπούλου, Παναγιώτα Σπυροπούλου (ΑΣΤ)
Μήκος
1. Μαριλένα Μαρκοπούλου, 2. Χριστίνα Χατζηαντωνίου (Ολυμπιάδα), 3. Νικολέτα Δρακοπούλου (ΑΣΤ)
1. Λεωνίδα Κουκουλάς, Θανάσης Μιχαλόπουλος, Παναγιώτης Κωνσταντινέας (Ολυμπιάδα)
Μπαλάκι
1. Λουκάς Πετροπουλέας, 2. Ιάσονας Τσιλικάς,, 3. Θανάσης Ασημακόπουλος (Ολυμπιάδα)
1. Έφη Καραμανέα, Μελίνα Αγγελάκου, Ελευθερία Χάικου (Ολυμπιάδα)
Α’-Β’ Δημοτικού
50 μ.
1. Μαρίνα Νικολοπούλου, 2. Δόμνα Τσέζι (Ολυμπιάδα), 3. Δώρα Καραμπότσου (ΑΣΤ).
1. Σταύρος Μπάκας (Ολυμπιάδα), 2. Γιώργος Πολυχρονόπουλος (ΑΣΤ), 3. Γιώργος Νταϊφώτης (Ολυμπιάδα)
400 μ.
1. Βαγγέλης Τσιλιμπέρδης, 2. Ορέστης Βασιλόπουλος (Ολυμπιάδα), 3. Ηλίας Σκαφάριου (ΑΣΤ)
Μήκος
1. Παναγιώτης Κλείδωνας (Ολυμπιάδα), 2. Φώτης Κυριόπουλος (ΑΣΤ), 3. Παναγιώτης Μαρκόπουλος
1.Αιμιλία Χρυσομάλλη (Ολυμπιάδα), 2. Παναγιώτα Γεωργακοπούλου (ΑΣΤ), 3. Διαμαντένια Κωνσταντινέα (Ολυμπιάδα)
Μπαλάκι (Ολυμπιάδα)
1. Ευτυχία Καρουτά, 2. Σίσσυ Ράλλη, 3. Χριστίνα Καλεμάι (Ολυμπιάδα)
1. Ιάσονας Διαμαντόπουλος, 2. Αντώνης Διαμαντόπουλος, 3. Φάνης Κάσης (Ολυμπιάδα)
Γ-Δ’ Δημοτικού
Μήκος
1. Θεοδώρα Μακρή, 2. Τίνα Γεωργιοπούλου (Ολυμπιάδα), 3. Στελίνα Κατσίβελα (ΑΣ Τριφυλίας)
Μπαλάκι
1. Γιάννης Βλαχαδάμης (ΑΣΤ), 2. Βασίλης Μανούσος, 3. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος (Ολυμπιάδα)
1. Τζένη Φραγκέα (Ολυμπιάδα)
400 μ.
1. Ευγενία Καλογεροπούλου, 2. Μαρία Πετροπούλου, 3. Γεωργία Πολυχρονοπούλου (ΑΣ Τριφυλίας)
1. Αναστάσης Πολυχρονόπουλος (ΑΣΤ), 2. Νίκος Κούκουλας, 3. Βασίλης Κακούρης (Ολυμπιάδα)
Σφύρα
1. Γιώργος Μαρκόπουλος (Ολυμπιάδα), 2. Γιώργος Στασινόπουλος, Δημήτρης Τριαντόπουλος (ΑΣΤ)
1. Χριστίνα Δημοπούλου
Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού
50 μ.
1. Βασίλης Γεωργιόπουλος, 2. Κωνσταντίνος Τσιάκος, 3. Τάσος Δριμής (ΑΣΤ)
1. Μαρία Διαμαντοπούλου, Παναγιώτα Κοτσινονού, Σταματική Φιλιπποπούλου (Ολυμπιάδα)
600 μ.
1. Μαρία Μουζάκη, 2. Ηλέκτρα Νικολοπούλου (Ολυμπιάδα), 3. Μαρία Κανελλοπούλου (ΑΣΤ)
Μπαλάκι
1. Ορέστης Μπιτσάκος (ΑΣΤ), 2. Ξενοφών Πλεματιάς (Ολυμπιάδα), 3. Χρήστος Πουλής (ΑΣΤ)
1. Σοφιτίνα Μπαξιβανάκη (Ολυμπιάδα), 2. Στέλλα Κάππου (ΑΣΤ), 3. Γεωργία Χότζα (Ολυμπιάδα)
Σφύρα
1. Μαριέτα Πετροπουλέα (Ολυμπιάδα)
1. Αθηνά Καργάκου, 2. Ανίτα Μπάκα, 3. Ελένη Μαυρέα
Μήκος
1. Σοφία Μαράντου, 2. Κωνσταντίνα Δημοπούλου, 3. Ξένια Κωνσταντοπούλου
1. Βαγγέλης Παλάντζας, 2. Γιάννης Σκιάνης (Ολυμπιάδα), Διονύσης Καπέλιος (ΑΣΤ)

*** «Ομάδα-μύθος ο Παναθηναϊκός» (pics)
«Ομάδα-μύθος ο Παναθηναϊκός» (© pics)
****
~ *** ANAΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2013 :
~*  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 01 ΜΑΪΟΣ 2013 .-
~*  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/1-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Μ. Τετάρτη  1η  Μάη  2013.-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/05/m-02-2013.html , M. ΠΕΜΠΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 02- Μαΐου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/03-2013.html ,  ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στο αγιάζι της ενημέρωσης 03- Μαΐου 2013 .-
 ~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/05/04-2013.html  , ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 04 ΜΑΪΟΥ 2013 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/05-2013.html , ΚΥΡΙΑΚΗ  ΠΑΣΧΑ  στο  αγιάζι της  ενημέρωσης 05 ΜΑΪΟΥ  2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/06-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 06 Μαΐου 2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/05/07-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη   07- Μαΐου   2013.-
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/05/08-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Μαΐου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/09-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Μαϊου 2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/05/10-2013.html , , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 10 -Μαΐου 2013.-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/11-2013.html , Το αγιάζι του Σαββάτου στην ενημέρωση 11 Μαΐου 2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/12-2013.html , Το αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 12 Μαΐου 2013 .-
 ~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/12-2013.html ., Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 12 Μαΐου 2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/05/13-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Μαΐου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/05/14-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  14  Μαΐου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/15-2013.html , Το   αγιάζι  της ενημέρωσης  Τετάρτη  15  Μαΐου  2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/15-2013.html , ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ Ιατρικά  Θέματα  Τετάρτη  15  Μαΐου  2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/16-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 16 Μαΐου 2013.
~ 
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html  ,Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή  17  Μαΐου  2013.-
~~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html  , Η  ΕΛΛΑΔΑ  ΜΕΣΑ ΑΠΟ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε Βλέπουμε  Ζούμε  Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η  ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ , Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα , Παρασκευή 17-05-2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/05/12013.html , Το  Σαββατιάτικο αγιάζι .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/2013-18-05-19-2013.html , ΓΙΟΡΟΒΙΖΙΟΝ 2013 Σάββατο 18-05 ..Το αγιάζι της ..Κυριακή 19 Μαΐου 2013 .- 
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/20-2013.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  20  Μαΐου  2013 .-


*** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ …..

~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10 Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html ,  ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις .....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή , Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  :
Τετάρτη 27 Μαρτίου  2013 .-  (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~* http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες 28 Μαρτίου 2013 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί 21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.- : `
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html  , Η  ΕΛΛΑΔΑ  ΜΕΣΑ ΑΠΟ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε Βλέπουμε  Ζούμε  Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η  ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ,  Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
 Παρασκευή 17-05-2013.-

~ ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η  ΕΛΛΑΔΑ μέσα  από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου  2013.-
 ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η  ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από  φωτογραφίες Παρασκευή  17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε  ΕΛΛΑΔΑ .