ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

 
Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  30  Αυγούστου  2013  :
Στο μοναστήρι (γυναικείο) Πέτρου και Παύλου (η Μίνα και  η Δέσποινα)
στην Βουλγαρία , μετά το Βελίκο Τέρνοβο
μεσαιωνική  πρωτεύουσα της  Βουλγαρίας στον ποταμό Γιάντρα .. 
 Ο ήλιο μέσα  στις φλώγες  και  τον καπνό ..
 
Στην  ακτή  Κωνσταντίνου -Ελένης  και στην Χρυσή αμμουδιά(Ζλάτνι-Πιασάτσι) στην Μαύρη Θάλασσα και στην πόλη  ΒΑΡΝΑ  της  Βουλγαρίας στο ξενοδοχείο 2013  (Λουτρόπολης)
Στη φωτογραφία , Αντώνης και Καλιρρόη Δημητροπούλου , Δέσποινα Σ. Σκούλικα , Ελένη Μ. Μπούρα , κα Αθανασοπούλου , Γεωργία Κ. Μανιάτη, και ο φίλος  συμπατριώτης και συγχωριανός Μαρίνος Μπούραςπαρέα της εκδρομής μας).-
Η Χρυσή  άμμος .τουριστικό  παραθαλάσσιο θέρετρο σε  έκταση  20  χιλιομέτρων , ανάμεσα και  δυτικά στους πρόποδες του Φραγέσκο πλατο της πόλης Βάρνας που χωρίζεται  από τα  ακροτήρια "Εμινέ" και το "Καλιάκρα " , μιά  παράλια πόλη πολύ παλιά στο μέσο του γραφικού όρμου , χτισμένη στην τοποθεσία της παλιάς "Οδυσσού" του  6ου αιώνα , πόλη των Μιλησίων -Ελλήνων .-

***ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα :
Προτομή  του αξέχαστου
Παπα-Γιάννη Π. Παπανικολάου  των Αρφαρών Μεσσηνίας ..

***  Οι μαθητές που αρίστευσαν (φωτογραφίες)         
  
 
 
 
 
 
 
 Με μια γρήγορη ματιά στις βάσεις που ανακοινώθηκαν χθες βρήκαμε μαθητές που κατάφεραν να μπουν στις σχολές υψηλής ζήτησης όπως συνηθίζουν να τις αποκαλούν.
Προκαταβολικά, να ζητήσουμε συγγνώμη από μαθητές που ίσως έχουμε παραλείψει, αλλά η έρευνα έγινε με βάση τους πίνακες των σχολείων της Καλαμάτας, ενώ από τα τηλεφωνικά νούμερα που καλέσαμε αρκετά δεν απαντήθηκαν.
  1ο ΛΥΚΕΙΟ
Σταυρούλα Σπάλα, 19.146 μόρια, πρώτη στην Ψυχολογία 
Η Σταυρούλα κατάφερε να συγκεντρώσει 19.146 μόρια και να μπει πρώτη στην Ψυχολογία Αθηνών. Η εν λόγω Σχολή ήταν η πρώτη της επιλογή, ενώ από το Γυμνάσιο είχε αντιληφθεί ότι ήθελε να σπουδάσει αυτό το αντικείμενο.
Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη για εκείνη, αλλά με προσπάθεια και υπομονή τα κατάφερε.
  Φωτεινή Τζανή, 18.538 μόρια
Τρίτη στη Νομική Αθήνας πέρασε η Φωτεινή Τζανή. Πάντα ήθελε να σπουδάσει αυτό το αντικείμενο, ενώ μετά από μια δύσκολη χρονιά και τα απαιτητικά θέματα των φετινών εξετάσεων, θα κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα.
  Δημήτρης Κολοβός, 17.574 μόρια 
Τέταρτος στη Φαρμακευτική Πάτρας, ως ειδική κατηγορία, εισήχθη ο Δημήτρης Κολοβός. Η Σχολή αυτή ήταν η πρώτη του επιλογή, ενώ η χρονιά για αυτόν ήταν δύσκολη, όπως και τα θέματα.
  2Ο  ΛΥΚΕΙΟ
Θοδωρής Πετρόπουλος, 18.277 μόρια 
Ο Θοδωρής Πετρόπουλος θα είναι πλέον φοιτητής στην Ιατρική Ιωαννίνων, μια σχολή που θεωρεί ενδιαφέρουσα, καθώς μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και να βοηθήσει κόσμο.
Η χρονιά για αυτόν κύλησε πολύ καλά, ενώ μεγάλη σημασία είχε η βοήθεια των καθηγητών, γι’ αυτό και αισθάνεται ευγνώμων απέναντί τους.
  Αθανασία Αλεξοπούλου, 18.296 μόρια
Υψηλή βαθμολογία κατάφερε να συγκεντρώσει και η Αθανασία Αλεξοπούλου, που πλέον περνά την πόρτα της Νομικής, μια σχολή που ήθελε από μικρή, αφού της άρεσε το επάγγελμα του δικηγόρου.
Η ίδια αισθάνεται δικαιωμένη και ξεκουράζεται από τη δύσκολη χρονιά που πέρασε.
  Γιώργος Φιλανδριανός, 18.330 μόρια
Στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο περνά ο Γιώργος Φιλανδριανός, αφού συγκέντρωσε 18.330 μόρια. Τον ενδιαφέρουν πολύ οι νέες τεχνολογίες, ενώ τη χρονιά που πέρασε τη χαρακτηρίζει πιεστική και αγχώδη.
  3ο ΛΥΚΕΙΟ
Μυρτώ Παντελάκη, 19.495 μόρια
Στο Στρατολογικό ΣΣΑΣ θα είναι από το Σεπτέμβριο η Μυρτώ Παντελάκη, που φέτος πέρασε μια δύσκολη χρονιά γεμάτη κούραση. Επέλεξε αυτή τη σχολή, αφού της παρέχει επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και αρκετές ευκαιρίες.
  Χριστίνα Βρεττού, 19.195 μόρια
Από μικρή ονειρευόταν να γίνει γιατρός η Χριστίνα Βρεττού και, μάλιστα, κατάφερε να μπει 26η. Η χρονιά που πέρασε ήθελε πολλές θυσίες, εξηγεί, ενώ τα θέματα ήταν πολλά και δύσκολα.
Ιωάννα Παπαδάκη, 19.298 μόρια
34η κατάφερε να περάσει η Ιωάννα Παπαδάκη στην Ιατρική Αθήνας, μια επιστήμη, κατά την ίδια, με πολύ ενδιαφέρον και μέλλον, καθώς προσφέρει στο συνάνθρωπο.  Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη και σκληρή, αλλά πλέον αισθάνεται δικαιωμένη για την επιτυχία της.
4ο ΛΥΚΕΙΟ
Μαρία Πολίτη, 18.600 μόρια
Άλλη μια γιατρός, αυτή τη φορά από το 4ο Λύκειο. Ο λόγος για τη Μαρία Πολίτη, που πέρασε στην Ιατρική Αθήνας. Πλέον προσπαθεί να ξεκουραστεί από μια πολύ κουραστική χρονιά.
  5ο ΛΥΚΕΙΟ
Ιωάννα Γαραντζιώτη, 18.514 μόρια
Η Ιωάννα Γαραντζιώτη κατόρθωσε να περάσει στην πρώτη της επιλογή, που ήταν η Ψυχολογία Παντείου. Τη συγκεκριμένη σχολή τη σκεφτόταν αρκετά χρόνια, ενώ η χρονιά των Πανελλαδικών για αυτή δεν ήταν ούτε δύσκολη ούτε εύκολη.
  Ελένη Καργάκου, 18.415 μόρια
Η Ελένη Καργάκου εισήλθε στην Ψυχολογία Αθηνών. Ναι μεν πέρασε μια δύσκολη χρονιά, που είχε και τα καλά της αλλά και τα κακά της, πλέον όμως όλα έχουν περάσει, αφού μπήκε στη σχολή που ήθελε και, μάλιστα, με καλή σειρά.
  Μαρία Κολόζη
Στην Καλαμάτα θα παραμείνει η Μαρία Κολόζη, αφού επέλεξε τη Σχολή Ιστορίας - Αρχαιολογίας. Μάλιστα, εισήχθη 8η. Επέλεξε αυτή τη Σχολή, γιατί της αρέσει πολύ το αντικείμενο. Σημασία, πάντως, έπαιξε και το οικονομικό, αφού δε θα χρειαστεί να αλλάξει πόλη.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας για τη Συρία στο αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ το απόγευμα       
       
Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα στις 7.00 το απόγευμα το ΚΚΕ, προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή του στην πιθανότητα χρήσης του αεροδρομίου της 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα για τις επιθέσεις στη Συρία.
Η πορεία θα καταλήξει στο αεροδρόμιο και οι συμμετέχοντες σε αυτή, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο δημοτικός σύμβουλος Κων. Μιχαλόπουλος, θα επιστρέψουν στην Καλαμάτα, προκειμένου να ενημερώσουν και τους δημότες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας για τα τεκταινόμενα.   


 ***   Οι κάτοικοι στο «Μπουρνιά» σκέπτονται να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω δυσοσμίας          
           Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
 Μια εφιαλτική κατάσταση ζουν το τελευταίο δεκαήμερο οι κάτοικοι του Μπουρνιά που έχουν την ατυχία να βρίσκονται νοτιότερα των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού. Κι αυτό, επειδή, όταν φυσά μαΐστρος, όπως είπε στο «Θ» ο κ. Θαν. Φραγκισκάκης, η δυσοσμία από το βιολογικό καθαρισμό είναι ανυπόφορη.
«Η κατάσταση είναι τρομακτική. Σκεφτόμαστε να φύγουμε από τα σπίτια μας, αφού δεν μπορούμε να ζήσουμε ούτε λεπτό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δε γνωρίζει τι συμβαίνει, αλλά βιώνει τις συνέπειες.
Δεν απέκλεισε, δε, την παροχή νομικής συμβουλής από δικηγόρο για τις περαιτέρω ενέργειες που θα γίνουν από τους κατοίκους.
Άφησε ακόμη να εννοηθεί ότι οι υπεύθυνοι του βιολογικού καθαρισμού δεν «πειράζουν» κάτι, όταν πνέει νοτιάς, γιατί η δυσοσμία θα πλήξει το αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ, που είναι ήδη γεμάτο πτήσεις.
Με βάση τις εκτιμήσεις του, για άγνωστους λόγους η μονάδα του βιολογικού δε λειτουργεί όπως πρέπει, αν και έγιναν σχετικές ανακοινώσεις για την αναβάθμισή της και τη βελτίωσή της αντί 4,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, αναρωτήθηκε πού πήγαν τόσα χρήματα και πότε θα ξεκινήσουν τα έργα βελτίωσης. -
 
*** Το παρασκήνιο του μπλόκου στο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση         
           Που σταμάτησε η ομάδα ΔΙΑΣ τον βουλευτή 
Στο ύψος του Ασπροπύργου ήταν το μπλόκο των αστυνομικών , που σταμάτησε τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση. Αστυνομικοί της ομάδας Δίας, του έκαναν έλεγχο και στο όχημα εντοπίστηκε όπλο το οποίο όπως αποδείχτηκε "κατείχε και μετέφερε παράνομα" . Ο ίδος υποστήριξε ότι ανήκει στον αστυνομικό του χωρίς όμως ο αστυνομικός να είναι μαζί. Αυτό που είπε είναι πως το είχε ξεχάσει στο αυτοκίνητο. Σε βάρος του βουλευτή και του αστυνομικού σχηματίστηκε αμέσως δικογραφία, ενώ ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα, διατάχθηκε εναντίον του ΕΔΕ και παραπέμπεται με το ερώτημα τηςε απόταξης. Ο βουλευτής φυσικά δεν συνελήφθη , αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και συνέχισε κανονικά το αταξίδι του για την Καλαμάτα. πηγή: parapolitika.gr
 
***  Στις 26 Οκτωβρίου αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ελευθερίας
Τις παραμονές της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου αναμένεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ελευθερίας, προς την 23ης Μαρτίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, στους δημοσιογράφους, Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι ο χώρος θα φυτευτεί με χαμηλότερα δέντρα από αυτά που υπήρχαν, καθώς θεωρούνται επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Θα φυτευτούν επίσης γρασίδι, λουλούδια και τοπικά αρωματικά φυτά, όπως δεντρολίβανο κ.λπ. Στον περιβάλλοντα χώρο εκτελούνται εργασίες δαπεδόστρωσης με κίτρινο πωρόλιθο και, όπως προβλέπει η αρχιτεκτονική μελέτη που εκπόνησε ο υπάλληλος του Δήμου Νικ. Γιαννακόπουλος, θα δημιουργηθεί ένα καθιστικό μεταξύ άλλων. Αυτό το καλλιτεχνικό σύνολο αποτελεί δωρεά στην πόλη της Καλαμάτας, τη γενέτειρά της, εκ μέρους της εικαστικού Ιολάνδης Παπαδοπούλου, στη μνήμη του συζύγου της Arnim Rolshausen, Γερμανού Φιλέλληνα, ο οποίος αγάπησε τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα διοργανωθεί και εκδήλωση, προκειμένου ο Δήμος να εκφράσει ευχαριστίες προς την κα Παπαδοπούλου. -
 
***  Με το Δένδια τα βάζει η Χρυσή Αυγή για την δικογραφία κατά του βουλευτή της Δ. Κουκούτση         
         Ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής με αφορμή τη δικογραφία κατά του βουλευτή της στο Νομό Μεσσηνίας, Δημήτρη Κουκούτση: 
Το υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ μαζί με τα κανάλια της διαπλοκής επέφεραν τεράστιο πλήγμα στην... "εγκληματική δράση" της Χρυσής Αυγής . Ο ελληνικός λαός μπορεί να κοιμάται ήσυχος πλέον και να μην ασχολείται με τους ληστές με τα καλάσνικοφ, τους αλλοδαπούς μαχαιροβγάλτες και τα λαμόγια της πολιτικής που τον έχουν κατακλέψει και κυκλοφορούν ελεύθερα.
  Αναμένουμε να δούμε πότε θα σταματήσουν για έλεγχο έστω και έναν βουλευτή οποιουδήποτε άλλου κόμματος, όπως εδώ και μήνες συμβαίνει με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
 
*** Προκηρύχθηκαν 3 μεταπτυχιακά στην Καλαμάτα          
            Από την γραμματεία των Πανεπιστημιακών Σχολών της Καλαμάτας προκηρύχθηκαν θέσεις για τα 3 μεταπτυχιακά ειδικότερα:
Σας ενημερώνουμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκηρύξεις των τριών μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τα οποία καλύπτουν βασικούς τομείς της Φιλολογίας, της Φιλοσοφίας και της Παιδαγωγικής, και πιστεύουμε ότι θα ενδιαφέρουν τους συναδέλφους στην Εκπαίδευση.
Για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκηρύξεις τριών αξιόλογων μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου:
  1. Διακρατικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΙ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Ανάπτυξη δεξιοτήτων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση για την διαχείριση προβλημάτων σε μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες και στις οικογένειές τους» (Τμήμα Φιλολογίας και Τμήμα Ι.Α.Δ.Π.Α. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πανεπιστήμιο Τορίνο)- Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 06-09-2013. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα λειτουργεί από το Ακαδημαϊκό Έτος 2012-2013.
  2. Διαπανεπιστημιακό και Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ηθική Φιλοσοφία» (Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Τμήμα Φ.Π.Ψ. ΕΚΠΑ)- Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 09-09-2013. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα λειτουργεί από το Ακαδημαϊκό Έτος 2009-2010.
  3. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία», Κατεύθυνση «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία» (Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου)- Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 27-09-2013. Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα διδάξουν Έλληνες και ξένοι Καθηγητές
 Για επιπλέον πληροφορίες οι εκπαιδευτικοί των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Τμήματος , καθώς και να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Γραμματείας: 27210-65105, 65128. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται Παρασκευή (17:00-21:00) και Σάββατο (09:00-17:00).

  ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΔΙ.Π.Μ.Σ.) «Ανάπτυξη δεξιοτήτων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση για την διαχείριση προβλημάτων σε μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες και στις οικογένειές τους».
   ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ακαδημαϊκά Έτη 2013-2015 Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ανάπτυξη δεξιοτήτων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση για την διαχείριση προβλημάτων σε μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες και στις οικογένειές τους», που διοργανώνουν τα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Torino στην Ιταλία, καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν αίτηση για την κάλυψη πενήντα (50) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών. Οι σπουδές οι οποίες διαρκούν τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα οδηγούν στο αντίστοιχο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Φ.Ε.Κ. 1126/Β/10.4.2012, 1707/Β/16.5.2012 και 1359/Β/09.07.2009).
  Οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλουν τα κάτωθι δικαιολογητικά:
  • Αίτηση συμμετοχής στο ΔΙ.Π.Μ.Σ.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής συνοδευόμενο από επίσημη μετάφραση και στην Ιταλική γλώσσα. Εάν ο τίτλος σπουδών έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, απαιτείται πιστοποιητικό αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).
  • Επικυρωμένο πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία των προπτυχιακών μαθημάτων, στο οποίο να αναγράφεται ο τίτλος και η βαθμολογία της πτυχιακής εργασίας καθώς και ο βαθμός του πτυχίου, που πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι (6). Το πιστοποιητικό αυτό θα συνοδεύεται από επίσημη μετάφραση και στην Ιταλική γλώσσα.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των υποψηφίων είναι η ύπαρξη πτυχιακής εργασίας για τη λήψη του πτυχίου.
  • Βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο να αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή / και η επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική και η κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.
  • Επικυρωμένο πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης, αποδεκτό από επίπεδο Β2 (Lower) έως επίπεδο C2 (Proficiency) μιας τουλάχιστον κύριας ευρωπαϊκής γλώσσας (αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής) ή επάρκειας ελληνικής γλώσσας. Αποδεκτά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας είναι αυτά που αναγνωρίζονται από το Α.Σ.Ε.Π. για τον διορισμό στον δημόσιο τομέα. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν διαθέτει πιστοποιητικό, η κατοχή ξένης γλώσσας θα διαπιστωθεί με εξετάσεις.
  • Ανάτυπα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά ή Πρακτικά συνεδρίων, αντίγραφα συγγραφικού έργου κ.τ.λ., εφόσον υπάρχουν.
  • Κάθε άλλο έργο ή δραστηριότητα (επικυρωμένα με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά) σε συνάφεια με το αντικείμενο του ΔΙ.Π.Μ.Σ.
  • Δύο συστατικές επιστολές από μέλη Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., Προϊσταμένους Μονάδων, εργοδότες.
  • Επικυρωμένη φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Επικυρωμένη Υπεύθυνη Δήλωση Απόδειξης Εμπειρίας (για την προϋπηρεσία, συνοδευόμενη από: 1. βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης, 2. βεβαίωση του οικείου φορέα του δημοσίου τομέα, από την οποία να προκύπτει και το είδος της εμπειρίας. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες: 1. βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης, 2. υποβολή μιας τουλάχιστον σχετικής σύμβασης ή δελτίων παροχής υπηρεσιών, που καλύπτουν ενδεικτικώς τη διάρκεια και το είδος της εμπειρίας).
  • Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες, στις οποίες να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου.
 Τα δικαιολογητικά, πρέπει να υποβληθούν από 15 Ιουλίου μέχρι και 6 Σεπτεμβρίου 2013, είτε αυτοπροσώπως είτε με συστημένη αλληλογραφία (με ευανάγνωστη σφραγίδα κατάθεσης των ΕΛΤΑ) είτε με courier στην Γραμματεία του ΔΙ.Π.Μ.Σ. (Πληροφορίες: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παλαιό Στρατόπεδο, Τ.Κ. 24.100, Καλαμάτα, τηλ. 27210-65105, e-mail:specedupgp@uop.gr).

  Στο ΔΙ.Π.Μ.Σ. για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, των Ιατρικών και Νοσηλευτικών Σχολών, των Σχολών Διοίκησης, Οικονομίας, Τεχνολογίας και Αθλητισμού, των Σχολών Θετικών και Βιολογικών Επιστημών, καθώς και των Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων ομογενών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι των αντίστοιχων τμημάτων των Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Για την φοίτηση στο ΔΙ.Π.Μ.Σ. απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, τα οποία ανέρχονται σε 5.000€, καταβλητέα σε δύο ισόποσες δόσεις, η καθεμία πριν από την έναρξη των μαθημάτων κάθε χειμερινού εξαμήνου.

  Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι:
  1. Επιτυχής εξέταση σε γραπτή δοκιμασία (βαθμός τουλάχιστον 50 με άριστα το 100), (συντελεστής βαρύτητας 0,50). Η επιτυχία στην γραπτή εξέταση αποτελεί προϋπόθεση για την αξιολόγηση των στοιχείων του φακέλου και την συνέντευξη.
  2. Αξιολόγηση στοιχείων του φακέλου (συντελεστής βαρύτητας 0,30).
       Ειδικότερα:
  • Βαθμός πτυχίου (20 μόρια)
  • Γλωσσομάθεια (20 μόρια)
  • Προϋπηρεσία (20 μόρια)
  • Δημοσιεύσεις (20 μόρια)
  • Δύο συστατικές επιστολές (20 μόρια)
  Προφορική εξέταση ενώπιον της Επιτροπής Καθηγητών (συντελεστής βαρύτητας 0,20). Ημερομηνία της γραπτής εξέτασης ορίζεται το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 15:00 μ.μ. στα Διδακτήρια της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Εξεταστέα Ύλη

Εισαγωγικές Έννοιες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

 Από το βιβλίο του Χρηστάκη, Κ.(2011). Η Εκπαίδευση των παιδιών με δυσκολίες. Εισαγωγή στην Ειδική Αγωγή. Τόμος Α’. Εκδόσεις Διάδραση, Αθήνα (ISBN: 978-960-954-127-5),  προτείνεται  η ακόλουθη ύλη.
  1. Εισαγωγικά, (βλ. κεφ.1, σελ.19-50)
  2. Το παιδί με δυσκολίες στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινότητα, (βλ. κεφ.2, σελ.51-78)
  3. Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, (βλ. κεφ.7, σελ.258-296)

 Κοινωνική και Εκπαιδευτική Ένταξη Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. 
  Από το βιβλίο της Ζώνιου-Σιδέρη,  Α. (2011). Οι ανάπηροι και η εκπαίδευσή τους- Μια ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση της ένταξης, Εκδόσεις Πεδίο, Αθήνα (ISBN: 978-960-9552-50-9), προτείνεται  η ακόλουθη ύλη.

  1. Αναπηρία, (βλ. κεφ.1, σελ.11-79)
  2. Ειδική Αγωγή, (βλ. κεφ.2, σελ. 82-87)
  3. Η Ένταξη, (βλ. κεφ.3, σελ.161-168, 176-181)
   Μέθοδοι Έρευνας στην Ειδική Αγωγή
 Από το βιβλίο των Αβραμίδη Ηλ., και Καλύβα Ευφρ. (2006). Μέθοδοι Έρευνας στην Ειδική Αγωγή: Θεωρία και Εφαρμογές. Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα (ISBN: 960-02-2002-6), προτείνεται  η ακόλουθη ύλη.
  1. Η Επισκόπηση της βιβλιογραφίας, Σκοποί και διαδικασίες (βλ. κεφ.3, σελ 63-100)
  2. Η Δημιουργία Ερευνητικού Σχεδίου/ Πλάνου, (βλ. κεφ.4, σελ. 108-121)  
  3. Μελέτες  Περίπτωσης ή Περιπτώσεων (βλ. κεφ. 10, σελ. 299-322)
 Η ημερομηνία της προφορικής εξέτασης για τους επιτυχόντες στην γραπτή εξέταση ορίζεται η 27η και η 28η  Σεπτεμβρίου 2013.
  Για την γραπτή και την προφορική εξέταση θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση των υποψηφίων από την Γραμματεία του ΔΙ.Π.Μ.Σ.

Για να δοθεί η δυνατότητα φοίτησης σε εργαζομένους και κατοίκους περιοχών και εκτός Πελοποννήσου, τα μαθήματα θα διεξάγονται ανά δεκαπενθήμερο (Παρασκευή 17:00-21:00 και Σάββατο 09:00-18:00) και ενδείκνυται να πραγματοποιηθεί εντατικότερη παρακολούθηση κατά τη δεύτερη εβδομάδα των Χριστουγέννων και κατά την δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα με τους Ιταλούς Καθηγητές στην Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο Φιλοσοφικό Κέντρο «Ευάγγελος Μουτσόπουλος» στην Μεσσήνη. Ένα μέρος των μαθημάτων πραγματοποιείται επίσης και στο Πανεπιστήμιο του Torino (12 ημέρες τον Ιούλιο του 2014).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Μ.Σ.)
  «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία»
Κατεύθυνση: «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία»
 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ακαδημαϊκά Έτη 2013-2015
 Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία» με  Κατεύθυνση: «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία», που διοργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν αίτηση για την κάλυψη πενήντα (50) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών. Οι σπουδές οι οποίες διαρκούν τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα οδηγούν στο αντίστοιχο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Φ.Ε.Κ. 3382/Β/18-12-2012).
  Οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλουν τα κάτωθι δικαιολογητικά:
  • Αίτηση συμμετοχής στο Π.Μ.Σ.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.  Εάν ο τίτλος σπουδών έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, απαιτείται πιστοποιητικό αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).
  • Επικυρωμένο πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία των προπτυχιακών μαθημάτων, στο οποίο να αναγράφεται ο βαθμός του πτυχίου, που πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι (6).
  • Βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο να αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή / και η επαγγελματική εμπειρία και, αν υπάρχουν, η επιστημονική και η κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.
  • Επικυρωμένο πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης, αποδεκτό από επίπεδο Β2  (Lower) έως επίπεδο C2 (Proficiency) μιας τουλάχιστον κύριας ευρωπαϊκής γλώσσας (αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής). Αποδεκτά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας είναι αυτά που αναγνωρίζονται από το Α.Σ.Ε.Π. για τον διορισμό στον δημόσιο τομέα. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν διαθέτει πιστοποιητικό, η κατοχή ξένης γλώσσας θα διαπιστωθεί με εξετάσεις.
  • Ανάτυπα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά ή Πρακτικά συνεδρίων, αντίγραφα συγγραφικού έργου κ.τ.λ., εφόσον υπάρχουν.
  • Κάθε άλλο έργο ή δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή  του υποψηφίου (επικυρωμένα με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά) σε συνάφεια με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.
  • Δύο συστατικές επιστολές από μέλη Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι., Προϊσταμένους Μονάδων, εργοδότες.
  • Επικυρωμένη φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες, στις οποίες να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου.
 Τα δικαιολογητικά, πρέπει να υποβληθούν από 9 Ιουλίου μέχρι και 27 Σεπτεμβρίου 2013, είτε αυτοπροσώπως είτε με συστημένη αλληλογραφία (με ευανάγνωστη σφραγίδα κατάθεσης των ΕΛΤΑ) είτε με courier στην Γραμματεία του Π.Μ.Σ. «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία» με Κατεύθυνση: «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία» (Πληροφορίες: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παλαιό Στρατόπεδο, Τ.Κ. 24.100, Καλαμάτα, τηλ. 27210-65102, 27210-65105 και 27210-65128,                                             e-mail:class-phil@uop.gr).

Στο Π.Μ.Σ. για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Ε.Ι. των Φιλοσοφικών Σχολών, γενικότερα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, των Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, των Παιδαγωγικών Επιστημών, των Θεατρικών Σπουδών και της Θεολογίας της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων ομογενών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
  Για την φοίτηση στο Π.Μ.Σ. απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, τα οποία ανέρχονται σε 3.600€, καταβλητέα σε τέσσερις (4) ισόποσες δόσεις, η καθεμία πριν από την έναρξη των μαθημάτων κάθε εξαμήνου. Γίνονται δεκτοί και υπότροφοι του Ι.Κ.Υ. ή άλλων Ιδρυμάτων.
    Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι:
   Αξιολόγηση αιτήσεων, με βάση τα στοιχεία που εμπεριέχονται στον φάκελο υποψηφιότητας.
  1. Συνέντευξη ενώπιον Επιτροπής.
 Ημερομηνία της συνέντευξης ορίζεται η Παρασκευή 4 (απόγευμα) και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013. Αναφορικά με την συνέντευξη θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση από την Γραμματεία του Π.Μ.Σ.

ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΗΘΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ»
 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014
 Το Διατμηματικό και Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ηθική Φιλοσοφία», που διοργανώνουν τα τμήματα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καλεί τους ενδιαφερομένους να καταθέσουν αίτηση για την κάλυψη τριάντα πέντε (35) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών. Οι σπουδές οδηγούν στο αντίστοιχο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης.  (ΦΕΚ 1597/11/8/2008).
  Οι υποψήφιοι  οφείλουν να υποβάλουν τα κάτωθι δικαιολογητικά:
♦          Αίτηση συμμετοχής στο Δ.Δ.Π.Μ.Σ.
♦          Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων  Ελληνικού Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή αντίστοιχων τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Σε περίπτωση που το πτυχίο έχει αποκτηθεί σε Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής θα πρέπει να κατατεθεί και πιστοποιητικό ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
♦          Επικυρωμένο Πιστοποιητικό σπουδών με  αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών μαθημάτων στο οποίο αναγράφεται και ο βαθμός του πτυχίου.
♦          Βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο  αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.
♦          Πιστοποιητικό κατοχής κύριας ευρωπαϊκής γλώσσας ή επάρκειας ελληνικής γλώσσας.  Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν διαθέτει πιστοποιητικό, η κατοχή ξένης γλώσσας θα διαπιστωθεί με εξετάσεις.
♦          Ανάτυπα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, αντίγραφα συγγραφικού έργου, κ.λ.π., εφόσον υπάρχουν.
♦          Κάθε άλλο έργο ή δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή  του υποψηφίου
♦          Δύο (2) συστατικές επιστολές από μέλη Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., προϊσταμένων μονάδων, εργοδότες.
♦          Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας.
♦          Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες, στις οποίες να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου.
  Τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν από 28-06-2013 μέχρι και 09-09-2013 στη Γραμματεία του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Ηθική Φιλοσοφία» (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παλαιό Στρατόπεδο, Τ.Κ. 24100, Καλαμάτα,  τηλ.: 2721065128, e-mail: eth-phil@uop.gr. Μέρες και ώρες λειτουργίας της Γραμματείας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00) ή να αποσταλούν στην ανωτέρω διεύθυνση με συστημένη επιστολή.
Σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στην σελίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου www.uop.gr (ανακοινώσεις μεταπτυχιακών), καθώς και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου http://kalamata.uop.gr/~litd/postgraduate/postgraduate.htm.
Στο Διαπανεπιστημιακό και Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, γίνονται δεκτοί, μετά από συνέντευξη και συνεκτίμηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Ανθρωπιστικών Επιστημών και Επιστημών της Φύσης του Ανθρώπου.
Για τη φοίτηση στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 3.600 ευρώ (την έναρξη κάθε εξαμήνου 900,00 ευρώ). Γίνονται δεκτοί και υπότροφοι του Ι.Κ.Υ. ή άλλων Ιδρυμάτων.
  Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, είναι:
1. Αξιολόγηση αιτήσεων, με βάση τα στοιχεία που εμπεριέχονται στον φάκελο υποψηφιότητας.
2. Συνέντευξη ενώπιον της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής, με στόχο να διαπιστωθεί ποιοι υποψήφιοι είναι ικανοί να ανταποκριθούν ουσιαστικά στις απαιτήσεις του Προγράμματος, συνεκτιμώντας το κίνητρο και το ενδιαφέρον αλλά και τη συνολικότερη συγκρότηση και επιστημονική επάρκειά τους σε σχέση με το αντικείμενο της Ηθικής  Φιλοσοφίας.
  Η ημερομηνία της συνέντευξης θα καθορισθεί μετά το πέρας της υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, με σχετική ανακοίνωση από την Γραμματεία του Δ.Δ.Π.Μ.Σ..    


***«Ελένη» του Ευριπίδη αύριο στο Ανοιχτό Θέατρο Μάνης 
  Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Δυτικής Μάνης παρουσιάζεται η «Ελένη» του Ευριπίδη αύριο Σάββατο, 31 Αυγούστου, στις 9.00 το βράδυ, στο Ανοιχτό Θέατρο Μάνης, στο Καμπινάρι Πλάτσας. Η «Ελένη», μια παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, είναι χαρακτηριστικό δείγμα ιλαροτραγωδίας, μιας και εδώ το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό. Η ίδια η υπόθεση του έργου, άλλωστε, τοποθετεί το εμβληματικό πρόσωπο της Ωραίας Ελένης, όχι στην Τροία, αλλά στην Αίγυπτο. Στην Τροία, σύμφωνα με την εκδοχή αυτή του Ευριπίδη, πήγε το αιθέρινο είδωλό της και η ίδια η Ελένη αμόλυντη, αθώα και άσπιλη, περιμένει τον άντρα της στην Αίγυπτο, πιστή στο γάμο της. Κι έτσι ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για ένα «πουκάμισο αδειανό»… Η παράσταση κινείται ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή κωμικού και τραγικού, κρατώντας τις λεπτές ισορροπίες που ένα τέτοιο έργο απαιτεί, ενώ τονίζεται η «Πιραντελική» διάστασή του με το παιχνίδι μεταξύ του «είναι» και του «φαίνεσθαι». Η «άχρονη» όψη της παράστασης συνδυάζεται με τον ήχο ανακατασκευασμένων αρχαίων οργάνων, μιας και ο συνθέτης της, Νίκος Ξανθούλης, έχει διεθνή αναγνώριση σε καλλιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο στον τομέα της αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής μουσικής. - 

***  Το μαλλί είναι θρησκεία         
Αν είχα πλούσια και μακριά μαλλιά, για να τα κουρέψω και να τα περιποιηθώ θα επισκεπτόμουν γυναικείο κομμωτήριο. Κι αυτό, γιατί θα ήθελα να οσφραινόμουν απευθείας τι γίνεται σε αυτούς τους χώρους. Ενώ έξω η κοινωνία χτυπάει το ένα με τ’ άλλο χέρι από την απελπισιά, όπως θα έλεγε κι ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, αλλά και το κεφάλι της στον τοίχο, θα πρόσθετα εγώ, εκεί σίγουρα κάτι άλλο «παίζει».
Γιατί, όπως μαθαίνω, τα κομμωτήρια δεν πεθαίνουν ποτέ. Και τα νυχάδικα, πρόσθεσε μια φίλη από το χώρο εργασίας, εξηγώντας μου, μάλιστα, πόσο ανάλαφρος θα νιώσω αν μου περιποιηθούν τα πέλματα των ποδιών, που τώρα το καλοκαίρι έχουν σκουρύνει λίγο από την ξυπολησιά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλω να μη γίνουν black is black.
Τέλος πάντων, αν κρίνω κι από τα δεκάδες κουτσομπολίστικα περιοδικά που αναρτώνται στα μανταλάκια των περιπτέρων, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Την ώρα που μας έχουν πάρει τα αυτιά με την κρίση η τηλεόραση και το ραδιόφωνο και εμείς απ’ τις εφημερίδες τρελαίνουμε και μαυρίζουμε την ψυχή τη δική μας και των αναγνωστών με όσα γράφουμε περί αυτής και των συνεπειών της, καταλήγω συλλήβδην ότι η κρίση, κρίση, το μαλλί, μαλλί και το νύχι, νύχι. Πρόσφατα είδα στην παραλία, μπορεί να ήμουν και καθυστερημένος, μασέρ-μασέζ, ασιατικής καταγωγής παρακαλώ, να περιποιούνται στις ξαπλώστρες Ελληνίδες, το τονίζω, που «ηλιοθεραπεύονταν». Μου πέρασε από το μυαλό, έτσι για το χαβαλέ που λένε, είχα και τις μαύρες μου, να τους φωνάξω κι εγώ, αλλά, ευτυχώς, με έπιασε, τελευταία στιγμή, μια... συστολή.
Έχοντας, λοιπόν, στο μυαλό μου όλα τούτα τα ετερόκλητα για την εποχή που ζούμε, προσπαθώ να βγάλω συμπέρασμα. Η κρίση αγγίζει το γυναικείο πληθυσμό ή την εικόνα του προς τα έξω και τη φιλαρέσκειά του δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά; Είναι umber alles, πάνω απ’ όλα δηλαδή, όπως λένε οι Γερμανοί για τη Γερμανία;
Μάλλον έτσι συμβαίνει, γιατί, όπως μου εκμυστηρεύτηκε μια κοπελιά, το μαλλί είναι θρησκεία. «Μας φτιάχνει την ψυχολογία, ρε παιδί μου, πώς να στο πω;».
  Μάλλον έτσι συμβαίνει, γιατί, όπως μου εκμυστηρεύτηκε μια κοπελιά, το μαλλί είναι θρησκεία. Μας φτιάχνει την ψυχολογία, ρε παιδί μου, πώς να στο πω;
Φωτογραφία: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*** Πού τους βρίσκω
    Του Γιώργου Κυριακόπουλου
 Καυχιόμουν πάντα ότι μπορώ να αξιολογώ χαρακτήρες, ότι μπορώ να ξεχωρίσω τους ειλικρινείς από τους μη, τους πραγματικούς φίλους από αυτούς που καμώνονται ότι είναι. Αυτή μου η πεποίθηση τα τελευταία χρόνια έχει πάει περίπατο, μπάζει νερά.
Η προσπάθεια μου να διεκδικήσω το Δήμο Καλαμάτας στις εκλογές του 2006, παρά τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων μου δημοτικών συμβούλων, στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία, γιατί βρήκα μπροστά μου, απέναντί μου, φίλους στενούς που θεωρούσα αδελφούς, για να δικαιωθεί πλήρως ο μεγάλος πολιτικός, αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, ο οποίος είχε πει: «Στην πολιτική η προδοσία είναι θέμα χρόνου». Παρά την απογοήτευση, τότε, ως φαίνεται δεν έβαλα μυαλό, δεν έμαθα να φυλάγομαι και έτσι μια άλλη εξίσου σημαντική απογοήτευση εισέπραξα προ ημερών από ένα νέο άνθρωπο, του οποίου εκτιμούσα την ποιότητα της δουλειάς και το ήθος του, κυρίως αυτό το τελευταίο. Με «έσφαξε», όχι με το μπαμπάκι, αλλά με το χασαπομάχαιρο. Αυτό που με στενοχώρησε ήταν ότι δεν είχε το θάρρος να μου πει αυτά που είχε στο μυαλό του και επέλεξε ένα τρίτο πρόσωπο, ανώνυμο, να μου τα μεταφέρει.
Μου ’ρχεται στο μυαλό η ατάκα παλιάς τηλεοπτικής διαφήμισης με το λοχία να φωνάζει στο φαντάρο: «Πού πας, ρε Καραμήτρο!!!». Και σκέφτομαι, που πάω και τους βρίσκω;
 
*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :

***  Βατός ο όμιλος για την ομάδα της Θεσσαλονίκης

Άλκμααρ, Μακάμπι Χάιφα και Σαχτέρ για ΠΑΟΚ
Η ολλανδική Άλκμααρ, η ισραηλινή Μακάμπι Χάιφα και η Σαχτέρ Καραγκάντι από το Καζακστάν θα είναι οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ στον 12ο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, όπως προέκυψε από την κλήρωση που έγινε σήμερα στο Μονακό.
Οι αναμετρήσεις αρχίζουν στις 19 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 12 Δεκεμβρίου, με τους δύο πρώτους από κάθε γκρουπ να προκρίνονται στη φάση των «32».
 
***ΑΛΚΜΑΡ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών 0-2 .-

Κέρδισε 0-2 αλλά δεν προκρίθηκεΔεν τα κατάφερε ο Ατρόμητος


Σπουδαία νίκη που όμως δεν συνοδεύθηκε από πρόκριση, πέτυχε σήμερα ο Ατρόμητος, καθώς στον δεύτερο αγώνα για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, επικράτησε εκτός έδρας της Άλκμααρ με 2-0, αλλά δεν κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος του 3-1 του πρώτου ματς.
Ο αγώνας έγινε σε δύο ...δόσεις, καθώς διεκόπη εχθές το βράδυ στο 59ο λεπτό, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εστιατόριο του γηπέδου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ηλεκτροφωτισμός.
Τα τέρματα του Ατρομήτου, πέτυχαν οι Παπαδόπουλος (53`) και Καραγκούνης (72`).
 
*** Το προφίλ της Άλκμααρ

Οι Ολλανδοί στο δρόμο του ΠΑΟΚΤο προφίλ της Άλκμααρ


Θα… βαρεθούμε να βλέπουμε την Άλκμααρ στην Ελλάδα. Μετά την πρόκρισή της επί του Ατρομήτου στα play offs (1-3 στο Περιστέρι, 0-2 στην Ολλανδία), η «ΑΖ» θα βρεθεί στο δρόμο του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League.
Ήταν μόλις δέκατη στην Ολλανδία, αλλά κατέκτησε το Κύπελλο νικώντας την Αϊντχόφεν, που ήταν ο έκτος τίτλος στην ιστορία της (έχει πάρει άλλα τρία Κύπελλα και δύο πρωταθλήματα). Φέτος μετά από τέσσερις αγωνιστικές μετρά μόλις έξι βαθμούς με απολογισμό δύο νίκες και ισάριθμες ήττες (γκολ 7-9).
Ιδρύθηκε το 1967, χρώματά της είναι το κόκκινο και το άσπρο, ενώ έδρα της το «AFAS Stadion» (17.000 θεατών). Προπονητής της είναι ο Γκέρτιαν Φερμπέικ, ενώ το καλοκαίρι έχασε τους δύο πιο ποιοτικούς παίκτες της, τον Τζόζι Άλτιντορ που μετακόμισε στη Σάντερλαντ και τον Άνταμ Μαχέρ που πωλήθηκε έναντι 6,5 εκατ. ευρώ στην Αϊντχόφεν.
Η Άλκμααρ είχε αντιμετωπίσει το 2005 για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA τον ΠΑΟΚ και τον απέκλεισε με δύο νίκες (2-3 και 2-1). Επίσης αντιμετώπισε τη Λάρισα στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 2007/08 (νίκη 1-0 στην Ολλανδία) και τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Champions League τη σεζόν 2009/10 (νίκη με 1-0 εντός, 0-0 εκτός).
Ρόστερ
 Τερματοφύλακες:
Εστέμπαν Αλβαράδο (Κόστα Ρίκα), Ιβ Ντε Βίντερ (Βέλγιο), Έρικ Χέιμπλοκ.
Αμυντικοί: Ματίας Γιόχανσον (Σουηδία), Ντιρκ Μαρσέλις, Νικ Φιργκέβερ, Ντόνι Γκόρτερ, Ετιέν Ράινερ, Τζέφρι Γκούβελεου, Γιόνας Χέιμας (Βέλγιο), Τόμας Λαμ (Φινλανδία), Γιαν Βάουτενς (Βέλγιο).
Μέσοι: Νεμάνια Γκουντέλι (Σερβία), Βίλι Όβερτομ (Καμερούν), Μάαρτεν Μάαρτενς (Βέλγιο), Βίκτορ Ελμ (Σουηδία), Έρικ Φάλκενμπουργκ, Μάρκους Χένρικσεν (Νορβηγία), Σέλσο Ορτίς (Παραγουάη).
Επιθετικοί: Γιόχαν Μπεργκ Γκουόμουντσον (Ισλανδία), Έλι Μπαμπάλι (Αυστραλία), Άαρον Γιόχανσον (ΗΠΑ), Στέφεν Μπέργκχαους, Ρόι Μπέιρενς, Φερνάντο Λιούις, Ντένι Άβντιτς (Σουηδία).
***
 

Βουκουρέστι
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013 :
Στο Δελφινάριο  στη Βάρνα  Βουλγαρίας 2013
Στο τέλος  της παράστασης  τα  δελφίνια  βγαίνουν από το νερό  και  χαιρετούν ...
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/07/13-2013.html , Από  όσα γράφοντε διαβάζουμε  καί   ακούμε Σάββατο 13  Ιουλίου  2013.-  
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/07/30-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30 Ιουλίου 2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/01-02-08-2013-03-2013.html , Προσκύνημα  στην ΤΗΝΟ  01 καί 02 -08 -2013 ,  Σάββατο  03 Αυγούστου  2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/08/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 03  Αυγούστου  2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/08/04-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή  04  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/08/04-2013.html , Όμορφα  και  ωραία νέα Κυριακή  04  Αυγούστου  2013.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/08/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  Ενημέρωσης  Δευτέρα 05  Αυγούστου  2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/08/05-2013.html  , Όμορφα  και  ώραία  Νέα  Δευτέρα  05  Αυγούστου 2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/08/05-2013.html , Ανθολογώντας τα γραφόμενα Δευτέρα 05 Αυγούστου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/08/06-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη  06 Αυγούστου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/08/07-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  07  Αυγούστου  2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/08/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Αυγούστου 2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html , Όμορφα  και  Ώραία  Νέα Πέμπτη  08  Αυγούστου  2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/08/09-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  09  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 10 Αυγούστου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/08/10-2013.html  , Όμορφα  καί  Ωραία  Νέα  Σάββατο 10  Αυγούστου 2013 ,-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/08/10-2013.html , Από  όσα  μαθαίνουμε ...... Σάββατο  10  Αυγούστου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/08/to-11-2013.html , To  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  11  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/08/11-2013.html , Όμορφα καί Ωραία Νέα Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/08/to-12-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/08/12-2013.html , Όμορφα  καί  Ωραία  Νέα  Δευτέρα  12  Αυγούστου  2013.-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/08/13-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 13 Αυγούστου 2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/08/13-2013.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΕΠΣΜ  Τρίτη  13  Αυγούστου  2013  : Ποδόσφαιρο   2013  -2014 ¨: ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ  ποδοσφαιρικών  Αγώνων .
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/08/13-2013.html , Όμορφα καί  Ωραία  Νέα , .. Τρίτη  13  Αυγούστου   2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/08/14-2013.html , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  14  Αυγούστου  2013.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/08/15-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  15  Αυγούστου  2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/08/16-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  16  Αυγούστου   2013.-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/08/16-2013.html , Όμορφα  και  Ωραία  Νέα Παρασκευή  16  Αυγούστου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/08/17-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Σάββατο  17  Αυγούστου 2013 .-
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/08/18-2013.html , Όμορφα  και  Ωραία  Νέα  Κυριακή 18 Αυγούστοπυ  2013 ,ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΑΝΩ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/08/19-2013.html , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  19  Αυγούστου  2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/08/20-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Τρίτη  20  Αυγούστου  2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/21-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  21  Αυγούστου  2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/08/20-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Τρίτη  20  Αυγούστου  2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/21-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  21  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/08/22-28-2013-29-2013.html , Εκδρομή  Βουλγαρία -  Ρουμανία 22-28  Αυγούστου  2013  Πέμπτη  29  Αυγούστου  2013 ,  Α΄ Μέρος  εκδρομής .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/08/29-2013.html , Εκδρομή-Διαδρομές Βουλγαρία -Ρουμανία  29  Αυγούστου  2013 :
Β΄ Μέρος  εκδρομής 22-28 Αυγούστου 2013  στην Βουλγαρία  καί  Ρουμανία : Μέσα  από   Φωτογραφίες και  Βίντεο ....   snstam , stamos01  Arfara  Greece  2013 .-
 ~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/29-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  29  Αυγούστου  2013.-
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/08/30-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  30  Αυγούστου  2013.-

Στη Κωνστάντζα της  Ρουμανίας στον Εύξινο Πόντο(Μαύρη θάλασσα)
ένα είδος  μουριών ...
~**  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :


 

~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2594   video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =       1115   video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =            1105   video.-
                                                         Σύνολο  :    4814     βίντεο ανηρτημένα .-









BUKUREST
PALATUL PARAMENTULUI
Το παλάτι  του  Τσαουσέσκου συνολικού  εμβαδού  364.000 τ.μ. δεκαόροφο  κτήριο  με  δέκα  ορόφους  κάτω από το  έδαφος και δέκα  στην επιφάνεια , που γιά  να κτιστεί  από το 1985-1989 δούλευαν  20.000 εργάτες  ανά  8ωρο , επομένως  60.000 εργάτες το  24ωρο ...... Δεν πρόλαβε  να το χαρεί ο  γιά  25  χρόνια δικτάκτωρας  Τσαουσέσκου ....
{Στη φωτογραφία Αντώνης Δημητρόπουλος από Κεντρικό  88 ετών και Σταμάτης Ν. Σκούλικας 67 ετών φιλαράκια καί παρέα  στην εκδρομή ....2013 .... } .-
~ Από   Εκδρομή – διαδρομές ….Βουλγαρία  - Ρουμανία  από 22 έως  28  Αυγούστου  2013 :
Μερικά  από τα  ερασιτεχνικά  Βίντεο από διαδρομές ....Βουλγαρία  και Ρουμανία  :
 ΚΡΕΣΝΑ Βουλγαρίας 2013: http://youtu.be/xalGz6XiGWQ  
 sandaski διασκέδαση 2013    02: http://youtu.be/fHYuQrl68xw ,
ΣΑΝΤΑΣΚΙ ξενοδοχείο διασκέδαση   2013: http://youtu.be/UHXs6QgZ-Ns  
  ΣΑΝΤΑΣΚΙ Βουλγαρίας 2013 είσοδος: http://youtu.be/pfts_FgQuzs
  Στενά Κρέσνα Βουλγαρία  τέμπη  2013: http://youtu.be/ly9yklXEsNg  
 Hotel Sneti Nikola SANDASKI 2013    01: http://youtu.be/uSJYS9uYoV4
 Διασκέδαση ξενοδοχείο Σαντάσκι 2013: http://youtu.be/m3RyNnBmEb4
 Ξενοδοχείο Σαντάσκι Βουλγαρίας 2013: http://youtu.be/MFx6Ee4e53U ,
Στο  μουσείο του χωριού στο Βουκουρέστι 2013
ποζάρει ο κ. Παν.  Αλευράς ..
 Διασκέδαση στην Βουλγαρίας Σαντάσκι 2013: http://youtu.be/XHC8bidi0bw
 Ξενοδοχείο Α   Νικόλας Σαντάσκι 2013: http://youtu.be/Vx46zb8ituE
 Χορός  τραγούδι  Σαντάσκι  2013: http://youtu.be/w-dUbl5E18g ,
 Διασκέδαση  στη  Βουλγαρία  2013: http://youtu.be/6AXYRQ2a0Qs ,
Βελικοτένοβα  Βουλγαρίας  ανέκδοτο   2013: http://youtu.be/Jldog0ScwLE
 ΑΡΜΠΑΝΑΣΙ  Βουλγαρίας  2013: http://youtu.be/QJwsZziCSCU
 ΒΕΛΙΚΟ ΤΥΡΝΟΒΟ  Βουλγαρίας  2013: http://youtu.be/OjAcsEsCFBc
 Βελίκο  Τύρνοβο  Βουλγαρίας φεύγοντας  αφήγηση  2013: http://youtu.be/e1qcbHdhJlM
 Veliko Ternovo Bulgaria 2013: http://youtu.be/mi9AO1y2S3Q ,
Ο Κάρολος Νταβίλας Γιατρός - Στρατιωτικός 
Αγωνιστής -πολεμιστής - εξέχουσα προσωπικότητα
στο Βουκουρέστη  Ρουμανίας
Το  αρχοντικό κατοικία και η προτομή(άγαλμα) του Παύλου  ή  Καρόλου Νταβίλα
στο κέντρο της πόλης  του Βουκουρεστίου της Ρουμανίας  
Στην φωτογραφία  μας Αποστόλης Φ. Δαβίλας καί \τα  αδέρφια Χρήστος  και Γεώργος
που πιστεύουν ότι  είναι  καταγωγή  και  η οικογένεια  Δαβιλαίων  στην Μεσσηνία .. ΒΕΛΙΚΟ ΤΕΡΝΟΒΟ πόλη Βουλγαρίας 2013: http://youtu.be/NZGxyTftWNM  ,
 Βελίκο Τέρνοβο Βουλγαρίας 2013: http://youtu.be/Ss_J0Br5vkM  ,
 Σεμπρίεβο Βουλγαρίας 2013: http://youtu.be/Q68KQQu0ovQ  ,
 Κίτσεβο Βουλγαρίας 2013: http://youtu.be/M9KwfJrL6yQ , 
** ~ ΣΟΦΙΑ Βουλγαρία   βροχή 27  08  2013: http://youtu.be/Cvnj255yinY ,
 ~Σόφια Βουλγαρία 2013: http://youtu.be/dyGENRmbXMc ,
~ Σόφια    Κούλα σύνορα 2013:   http://youtu.be/RUVsbJi-UqM ,
~ Ντούπνιτσα Πιπέροβο Βουλγαρίας 2013: http://youtu.be/YbgoDc69eNc ,
~ ΝΤΟΥΠΝΙΤΣΑ Κιουνστεντίλ Βουλγαρίας 2013: http://youtu.be/ndOkGm-dhY8 ,
 
***Στο τουριστικό  θέρετρο Μαμάγια =σημαίνει (γιαγιά) καί στα προάστεια της Κωνστάντζας της Ρουμανίας, καταπράσινη δίπλα στη μαύρη θάλασσα , μιά λορίδα στεριάς  10  χιλιομέτρο(με το Άκουα Πάρκ) που από την μιά πλευρά  βρίσκεται μιά μεγάλη λίμνη και δεξιά η Μαύρη θάλασσα , με Δελφινάριο , μεγάλη παιδική χαρά με νεροτσουλίθρες κ.α. ,με πολλά κέντρα διασκέδασης , 100 ξενοδοχεία , παραλία  γιά  μπάνια , μέσα στη λίμνη  υπάρχουν και δύο νησάκια και  πάνω απώ την λορίδα  της στεριάς σε ύψος 50  μέτρων  λειτουργεί τελεφερίκ γιά  να  απολαμβάνουν οι επισκέπτες τις ακτές -παραλίες της Μαύρης Θάλασσας , τη λίμνη , τους παιδότοπους κ.π.α. ...
Παιδότοπος από το τελεφερίκ της Μαμάγιας Ρουμανίας
 
***Διαγωνισμός φιλιού ...Αγάπης ...ή  ...Προδοσίας ; ?
Από τα  απρόοπτα της εκδρομής σε Βουλγαρία-Ρουμανία 2013.-  
Ελένη  και Μαρίνος 63 καί 68 ετών .-
 
 Δέσποινα-Σταμάτης 62 και 67 ετών.
 

   Τόλης - Αθανασία 37 και 30 ετών.
 
 Αντωνάκης - Καλληρρόη 88και 78 ετών.
Τα  4 τέσσερα ζευγάρια  γιά ...τον  τελικό !!!
                                               Τελικός  ...Προσεχώς !!!!!!!!!!!!!!!!!!

*** EKΔΡΟΜΗ - ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ  καί ...όνειρα  γλυκά  ...γιά  τους πιό δυναμικούς υπναράδες σε σχετικό διαγωνισμό ...μυστικότητος ... :
                                    Διαγωνισμός...!     ΥΠΝΟΣ   ΣΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ ΕΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ....!!!!!!!!!
 
 
 
 
                             Απενεμήθησαν και  τα τρεία  πρώτα  βραβεία  ύπνου  εν ταξιδίω....!!2013

  ~ Στρυμόνας ποταμός  Στα  σύνορα  Ελλάδας - Βουλγαρίας 28-08-2013: 
http://youtu.be/LGSNxNLw-pE ,

~ Έκθεση  εντυπώσεων εκδρομής 2013¨: http://youtu.be/WFi3A7b37BA ,


 ~ ΣΕΡΡΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2013: http://youtu.be/Ql48PJIjEeM , 
~ Θεσσαλονίκη  2013: http://youtu.be/E70HaNSfz1M 
~  Σαντάνκι  ερωτήσεις  ανέκδοτο  2013  : http://youtu.be/t5B64AvtZwM ,
*** ΟΙ   ΞΕΝΑΓΟΙ  ΤΗΣ  εκδρομής  μας 2013
Παύλος  Ζαφειρόπουλος
 ο ξεναγός  μας  στη  Βουλγαρία 2013

Παύλος Ζαφειρόπουλος Σόφια  τηλ. : 00359889556439 .-  
Πέτρος  Στεργίου Καστοριανός  από  Βουκουρέστη
ο  ξεναγός  μας  γιά  τη  Ρουμανία  2013 .-
Οι  δύο  ξεναγοί μας συνομηλούν με  εκδρομέα ..!
Ο Ξεναγός  εν  δράση ..
Στα  Ελληνο-Βουλγαρικά  σύνορα 2013

Ο οδηγό  του  πούλμαν Απόστολος Φ. Δαβίλλας 2013
 
 **  **
 Δελφινάριο  Βάρνας  2013: http://youtu.be/eNqNTDGAtNg  ,
~   ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ παράσταση Βάρνα 2013: http://youtu.be/Mtcr5Qdi6KI  ,
    Κούλα  σύνορα Βούλγαρο ελληνικά  2013: http://youtu.be/XXQYXgI9WqM  , 
~  Άνω   Πετρίτση  Βουλγαρίας  2013: http://youtu.be/OC9hYKLBr2c  ,
~   ΒΑΡΝΑ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟΝ 2013: http://youtu.be/1wOpkJE5pSg ,   
~   ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ παράσταση Βάρνα 2013: http://youtu.be/Mtcr5Qdi6KI  ,
~   Δελφινάριο πρόγραμμα Βάρνα 2013: http://youtu.be/A-6c5QRwqD4   ,
~   Δελφινάριο τα δελφίνια χαιρετούν 2013: http://youtu.be/vH_ULuIzpbY   ,    
~   Βάρνα  Δελφινάριον  παρουσίάσεις  2013: http://youtu.be/l_5HBvIWv9Y ,    

~ Δελφινάριον  Βάρνα  Βουλγαρίας  παράσταση  2013: http://youtu.be/rH-eBuZDqSI  ,

 

***

ΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΤΗΣ  ΕΚΔΡΟΜΗΣ  ΜΑΣ :
ΑΠΟ  22-28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013 :
1η  ημέρα 22-08-2013 :
Αναχώρηση ώρα  06.30  από Μεσσηνία περνώντας από  Κόρινθο - Κάζα - Θήβα - Ερυθρές -Καμένα Βούρλα - Άγιος Κωνσταντίνος - Λαμία- Λάρισσα - Τέμπη - Πλαραμώνας γιά μεσημεριανό φαγητό - Κατερίνη -Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Συνοριακός  Σταθμός Προμαχώνα - και  μετά από  έλεγχο φτάνουμε  στο Σαντάνσκι  της Βουλγαρίας  , όπου  φαγητό και διανυκτέρευση στο  ξενοδοχείο HOTEL SVETI NIKOLA - SANDANSKI .- Επίσκεψη  στην Βουλγαρία γιά μένα ίναι 2η  φορά . Την  1η το 2007 η διαδρομή μα είχε Φιλιπούπολη καί επιστροφή από Σουφλί Έβρου -Διδυμότειχο ..... κ.α.  -Αλεξανδρούπολη κ.λ.π. .... με διανυχτέρευση στο Σουφλί .-
2η  Ημέρα 23/08/2013  στην ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ   
 Μετά  το πρωϊνό μας , αναχώρηση  γιά  Ρουμανία ώρα  08.00 . Στο  δρόμο  μας περνάμε  από  Σόφια που  από  τους Θράκες  ονομαζότανε "Σέρντικα" , πρωτεύουσα της Βουλγαρίας με πληθσμό
1.249.800  κάτοικοι , με  επίσημη γλώσσα τα Βουλγάρικα , το  85% είναι Βούλγαροι , το 9,4% Τούρκοι , 4,7 % Ρόμα και   0,9 %  άλλες  ομάδες  εθνικοτήτων . Το  σημερινό πολίτευμα της Βουλγαρίας είναι  Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και  από 1 Ιανουαρίου  2007  ένταξη  στην Ε.Ε. ,  με  συνολική  έκταση   110.993,6   τ. χιλιόμετρα και πληθυσμό  7.428.000 κατοίκους με νόμισμα το  Λέβα σήμερα = 1 ευρώ περίπου  1,959 λέβα(ένα  πρός δύο περίπου) , καί  η ώρα είναι  στη Ζώνη της Ελληνικής  ώρας , κωδικός Τηλεφώνου Βουλγαρίας 00359- , ενώ  ο κωδικός της Ελλάδας  γιά Ελλάδα  είναι  0030 .- Συνορεύει βόρεια με Ρουμανία , Δυτικά Σερβία και  Σκόπια , πρός Νότια με  Ελλάδα  καί Τουρκία και πρός Ανατολική σε έκταση 378  χλμ ακτογραμμής με την Μαύρη Θάλασσα ή  Εύξινος Π΄ντος .- Η  Βουλγαρία  σε  έκταση  στην Ευρώπη  κατατλασσεται  στην 16η  σειρά , με κυριότερες πόλεις Σόφια , Πλέβεν , Στάρα Ζαγορά , Φιλιπούπολη , Ρούσε , Βάρνα , Μπουργάς  καί Σαντάνσκι ... .- Οροσειρές Στάρα Πλανίνα , Ροδόπη , και η Ρίλα .-
Το  πρώτο Βουλγαρικό κράτος  χρονολογελιται περί τον 7ο μ.χ. αιώνα (1η Βουλγαρική αυτοκρατορία 681-1018 μ.χ. , Η  2η βουλγάρικη αυτοκρατορία από το 1185-1396/1422 μ.χ, Μετά τον  Ρωσοτουρκικό πόλεμο  του 877-1878  δημιουργείται το τρίτο Βουλγάρικο κράτος το 1878 ,  γιά  να  αποκτήσει την πλήρη κυριαρχία  του το  1908 .-  Το  1945 , καί μετά  από τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο , στην μιρασιά των  μεγάλων Αγγλία  ,Γαλία , Γερμανία και Ρωσίας η Βουλγαρία  έγινε  κομμουνιστικό κράτος και μέλος -μέρος του Ανατολικού Μπλίκ μέχρι  το 1989 -90 όπου με τις πολιτικές αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη το Κομμουνιστικό Κόμμα επέστρεψε σε πολυκοματικές εκλογές και  η Βουλγαρία προχώρησε στη μετάβαση σε κοινοβουλευτική Δημοκρατία με ελεύθερη αγορά  και καπιταλισμό .- Είναι μέλος της Ε.Ε. , του ΝΑΤΟ , στα Η .Ε. καί στον Π.Ο.Ε.  .-
Από το 1987-1999 η Βουλγαρία αποτελούταν από  εννέα 9 επαρχίες ,. Από το 1999 , αποτελείται από είκοσι οκτώ 28 και όλες λαμβάνουν τα ονόματά  τους από τις αντίστοιχες πρωτεύουσές  τους .-
Αυτές είναι Σόφιας (πρωτεύουσα), προάστια Σόφιας , Πέρνικ(περιφέρεια Σόφιας) ,Κιουστεντίλ , Μπλαγκόεβγκραντ , Πλόβντιβ , Πάζαρνικ , Σμόλιαν , Χάσκοβο , Κιρτζαλί , Στάρα Ζαγορά , Μπουργκάς ,  Σλίβεν , Γιάμπολ , Βάρνα , Σούμεν , Ντόμπριτς , Ράζγκραντ , Ρούσε , Ταργκόβιστε , Σιλίστρα , Λόβετς , Πλέβεν , Γκάμπροβο , ΒελίκοΤάρνοβο , Μουντάνα , Βίντιν , Βράτσα , .-
*** Από τον  14ο  αιώνα η πόλη η οποία βρίσκεται  στους πρόποδες του όρους Βίτισσα ονομάζεται Σόφια .- Είδαμε και επισκευτήκαμε (2η  φορά) τον Καθεδρικό Ναό του Αλεξάντερ Νέφσκι , την Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου , (4ος  αιώνας)  και το Ναό  της Αγίας Σοφίας , (6ος αιώνας) , Επίσης τα μεγάλα πάρκα-κήπους,  τις μεγάλες πλατείες, το Πανεπιστήμιο , το Βασιλικό Ανάκτορο, όπου σήμερα στεγάζεται η Εθνική Πινακοθήκη και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο , το Ναό της Άγίας Πέτκας (14ος αιώνας) , στο βουνό Βίτοσσα  το πάρκο -κήπος με τις καμπάνες όλων των χωρών , περιήγηση στην περιοχή  του όρους Βίτοσσα , (καταπράσινο το καλοκαίρι και κάτασπρο από χιόνια το χειμώνα , Ελληνική πρεσβεία και προξενείο και μιά γενική περιήγηση στους δρόμους της Σόφιας με το πούλμαν αλλά και με ταπόδια .-
~** Μετά από 4αωρη παραμονή στη Σόφια , αναχώρηση γιά την πόλη Πλέβεν και μετά στην πόλη Ρούσε , όπου είναι και τα σύνορα 9διέλευση)από τη Γέφυρα Φιλίας που ενώνει την Βουλγαρία με την Ρουμανία περνώντας το Δούναβη ποταμό φτάνουμε στο Βουκουρέστι , στο ξενοδοχείο HOTEL RIN CENTRAL - BOUKOUREST , 1 MACEDONIA STREET tel.: 35924010515 and 359885706771 .-
Τακτοποίηση  φαγητό ξεκούραση , βραδυνή βόλτα στο Βουκουρέστι , στην πανέμορφη  και  αχόρταγη πόλη - πρωτεύουσα της Ρουμανίας με το εκπληκτικό  κτήιο -κατασκευή ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ,από 1985-1989 το σημερινό ονομαζόμενο PALATUL PARLAMENTULUI ,  το δεύτερο σε επιφάνεια  με  364.000 τ.μ. επιφάνεια κτησμάτων -κτίριο στον κόσμο , μετά το Πεντάγωνο στις Η.Π.Α. - Επίσης την επομένη 24-08-2013 τρίτη 3η Ημέρα της εκδρομής μας ,... επισκευτήκαμε το Μουσείο Χωριού μοναδικό στο είδος του , τις  πολλές μεγάλες λίμνες  της πανέμορφης καταπράσινης πόλης με τα επιβλητικά κτήσματα , την μεγάλη κεντρική πλατεία , το δρόμο με το Ατενέομ , την Αψίδα του Θριάμβου , την Στρατιωτική Ακοδημία , το παλάτι του Κατακουζινού , το παλάτι και  τα σπίτια  κατασκευές Τσαουσέσκου , το νεκροταφείο μνημείο πεσόντων Ρουμάνων από τον δικτάκτωρα Τσαουσέσκου , το άγαλμα των αεροπόρων , τους δρόμους νεολέας το βράδυ (διασκέδασης κ.α) και πολλά άλλα αξιοθέατα όπως το Πατριαρχείο κ.λπ. .- Διανυκτέρευση-φαγητό στο ξενοδοχείο RIN  CENTRAL BUKUREST , 55 TRAIAN STREET BUCHUREST ROMANIA  Tel.   2033846448 .- Στο Βουκουρέστι  είχαμε  δύο 2  διανυκτερεύσεις .-

*** 4η  Ημέρα 25 Αυγούστου  2013 : Μετά το πρωϊνό ώρα 08.00 αναχώρηση από Βουκουρέστι  γιά Κωνστάντζα , τη 2η σε πληθυσμό πόλη και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ρουμανίας στην Μαύρη Θάλασσα ή Εύξινο Πόντο .- Περιήγηση πόλης καί λιμάνι , είδαμε το Φάρο ,  το άγαλμα του Οτβίντου , λιμάνι κτήρια καί  έργα στους δρόμους του λιμανιού , και μετά αναχωρήσαμε γιάτην Βουλγαρία και την πόλη Βάρνα . - Προτύτερα επισκευτήκαμε την πανέμορφη ακτη Μάγια -Μαμάγια
= γιαγιά , το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο θέρετρο της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα γιά περισσότερο από δύο  ώρες  .- Στην πόλη Βάρνα το μεγαλύτερο λιμάνι της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα τακτοποίηση , φαγητό διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο , HOTEL AQUA VARNA Tel. : 35952631389  Βάρνα . Δύο  διανυκτερεύσεις στην πόλη της ΒΑΡΝΑΣ .-
~ Η  Βάρνα είναι μιάπανέμορφη τοποθεσία - πόλη παρόμοια με το Μπουργκάς(Πύργος) , στο μέσον ενός γραφικού όρμου , βρίσκεται χωμένη στοκοίλωμα της παραλίας που χωρίζει το Ακρωτήριο "Εμινέ" και το ακριτήριο "Καλιάκρα" και απλώνεται στους πρόποδες του Φραγιέσκο πλάτο .- Στο δυτικό μέρος της πόλης και σε απόσταση παραλίας είκοση 20  χιλιομέτρων απόσταση , βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα Τουριστικά θέρετρα της Βουλγαρίας , στη Μαύρη Θάλασσα , Ζλάντι Πιασάτσι (Χρυσή Άμμος ) και η ακτή παραλία "Κωνσταντίνου και Ελένης" της Βάρνας .- Η Βάρνα είναι μιά πολύ παλιά πόλη -όμορφη , χτισμένη στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης "Οδυσσού" που είχε ιδρυθεί τον 6ο αιώνα μ.χ. από μιά αποικία των Μιλησίων .- Την 5η Ημέρα 26 -08 -2013 στην πόλη Βάρνα επισκευτήκαμε όλα τα αξιοθέατ της πανέμορφης αυτής πόλης όπως : Χρυσή Άμμο , τις Ρωμαϊκές Θέρμες , το μιάς ώρας πρόγραμμα στο Δελφινάριο  με τα Δελφίνια .... , το Ιστορικό Μουσείο , το Ακβάριούμ , τον Κεντρικό Ναό , πολλά άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα , περιήγηση πόλη  μέρα και  βράδυ , επίσκεψη σε πολυκαταστήματα γιά ψώνια , στην κεντρική πλατεία στο κέντρο της πόλης και το βράδυ γιά ποτό κ.α. και επιστροφή στο ξενοδοχείο φαγητό , ξεκούραση  διανυχτέρευση .-
6η  Ημέρα  εκδρομής  27-08-2013 :
Μετά  το πρωϊνό ,8.00 ώρα , αναχώρηση  γιά  Σαντάνσκι .-  Πε΄νάμε  από την πανέμορφη πόλη  Βελίκο Τύρνοβο , μεσαιωνική  πρωτεύουσα  της Βουλγαρίας αμφιθεατρικά , πάνω από τον ποταμό Γιάντρα .  Επίκεψη στο οχυρό  Τσάρεβετς της  αρχαίας πόλης . Στην  διαδρομή μας επίσκεψη  στο γυναικείο μοναστήρι Παύλου και Πέτρου .- Περνάμε πάλι από τη βροχερή σήμερα Σόφια και καταλήγουμε ξανά στο ξενοδοχείο μας στο Σαντάσκι , δείπνος , δισκέδαση , διανυχτλερευση .-
7η  Ημέρα  28-08-2013 Ημέρα  επιστροφής  στην Ελλάδα  μας !!

Μετά  το πρωϊνό ώρα08.00 , αναχώρηση από Σαντάνσκι γιά Ελλάδα  περνώντας πάλι από συνοριακό φυλάκειο , Σέρρες - Θεσσαλονίκη - Κατερίνη - Θήβα - Κάζα - Κόρινθο - Τρίπολη - Μεσσηνία , με πλούσιες  και όμορφες αναμνήσεις .-

*** Λίγα λόγια  γιά  την Ρουμανία : Είναι πρώην  κομμουνιστικη  δημοκρατίαστα βορειοανατολικά Βαλκάνια .- Ο  πληθυσμός της Ρουμανίας είναι 22.000.000 κατοίκους και με  έκταση  238.390 τετρ. χιλιόμ. .- Οι  Ρουμάνοι  θεωρούν  τους εαυτούς  τους απογόνους Ρωμαίων στρατιωτών στη ρωμαϊκή επαρχία  της Δακίας.- Η γλώσσα είναι  τα Ρουμάνικα .-