ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Το αγιάζι της ενήμέρωσης 29 Ιανουαρίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενήμέρωσης  29  Ιανουαρίου  2014  :
~ Την  Παρασκευή  31  Ιανουαρίου  2014   , ο  Σύλλογος  Κυριών  Αρφαρών  και στης  20,00  ώρα ,  και στην  οικογενειακή  ταβέρνα "Ο  ΚΩΣΤΑΣ " Κ.Καπόγλη  , απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών θα  γίνει  κοπή  της  Πρωτοχρονιάτικής  πίτας ...
~ Κοπή πίτας  Συλλόγου  Γυναικών  Αρφαρών το  2012 :  http://youtu.be/zLK9Jv9-ACY  ,

~ Σύλλογος  Γυναικών Αρφαρών  2012 κοπή πίτας   : http://youtu.be/sndDoDfZ7qU ,
 


*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :


***  Αυλαία σήμερα για το 1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας         

           
Αυλαία πέφτει σήμερα για το Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας «Τεκμηρίωσις», που στην πρώτη, πιλοτική του διοργάνωση αγκαλιάστηκε και υποστηρίχθηκε θερμά από το κοινό της πόλης.
Η τελευταία ημέρα είναι αφιερωμένη στο γαστρονομικό ντοκιμαντέρ. Οι προβολές ξεκινούν στις 9.00 το πρωί με το «Seeds of hope» του Γιώργου Γκιούλη. Συνολικά, στο αφιέρωμα θα προβληθούν 9 ταινίες, μεταξύ των οποίων: “Taste The Waste” του Valentin Thurn, “Slow Food Story” του Stefano Sarco και “Food for love” της Μαριάννας Οικονόμου.
Ύστερα από μια γεμάτη εβδομάδα προβολών με πάνω από 70 ταινίες, το Πανόραμα θα κλείσει στις 9.00 το βράδυ με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Ομορφιές και δυσκολίες» του Κίμωνα Τσακίρη για τον Δημήτρη Τσίγγανο «Μίτσιγγκαν».
Μια σχεδόν «υπαρξιακή» ταινία για την Ελλάδα της κρίσης, που σχετίζεται τόσο με τη θεματική της ημέρας, δηλαδή τη γαστρονομία, όσο και με τη Μεσσηνία: «Ο Δημήτρης Τσίγγανος (γνωστός και ως “Μίτσιγκαν”) είναι ένας Έλληνας “καουμπόι”, ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες φάρμες στη Μεσσηνία, με την ονομασία “Ομορφιές και Δυσκολίες”. Ο Μίτσιγκαν λέει ότι αυτό είναι και το μότο του στη ζωή, μέχρι που φτάνει η στιγμή να το επιβεβαιώσει στην πράξη. Στην αρχή όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά, μέχρι που η οικονομική αλλά και η προσωπική κρίση που αντιμετωπίζει, τον κάνουν να αμφισβητήσει τη μέχρι τώρα πορεία του στη ζωή και να ξεκινήσει ένα ταξίδι για να συναντήσει παλιούς φίλους, αλλά και άγνωστους ανθρώπους. Στην πορεία του αυτή συλλέγει ιστορίες με Ομορφιές και Δυσκολίες από μια χώρα που δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια».
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει δεξίωση στο φουαγιέ του Εργατικού Κέντρου.
Η κυρία Βίκυ Κουμάντου (http://tastefull.gr/) εκ των συντελεστών του “Food for love” και αρθρογράφος του BΗΜΑ Gourmet, η οποία θα παραβρεθεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ κι ο Γαστροναύτης – Παναγιώτης Παπανικολόπουλος (www.facebook.com/gastronaftis), θα ετοιμάσουν τον μπουφέ της βραδιάς με νόστιμες συνταγές, βασισμένες σε μεσσηνιακά προϊόντα, τα οποία είναι φιλική προσφορά του “Τhe meatshop” του κυρίου Κουταβά.
Είσοδος ελεύθερη. 


***  Έκλεψαν και λεηλάτησαν το κοινωνικό ιατρείο Καλαμάτας! (φωτογραφίες και βίντεο)         

      
   
Όσο και αν ακούγεται απάνθρωπο και τραβηγμένο χθες βράδυ έκλεψαν το κοινωνικό ιατρείο Καλαμάτας,
Σε ένα ιατρείο που βρίσκεται σε χώρο του παλιού νοσοκομείου και εξυπηρετεί ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, μπούκαραν χθες άγνωστοι αφού πρώτα παραβίασαν την πόρτα.
Από το σημείο έχουν αφαιρέσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπολογιστές που εκλάπησαν είχαν προέλθει από δωρεές και δεν ήταν αξίας, όμως αυτό δεν πτόησε τους κλέφτες.
Τελικά μετά από τεράστιες προσπάθειες των ανθρώπων του Κοινωνικού Ιατρείου, το ιατρείο θα λειτουργήσει για το κοινό, αλλά όπως είναι λογικό θα υπάρξει καθυστέρηση στους ασθενείς και ακόμα έχει χαθεί ιστορικό που ήταν αποθηκευμένο στους υπολογιστές που εκλάπησαν, ενώ οι εισβολείς έχουν κόψει και τα τηλέφωνα του κτηρίου.
  Κλείνοντας να σημειωθεί ότι έχουν υποστεί βανδαλισμό και οι χώροι  που στεγαζόταν η σχολή για τις νοσοκόμες που ήταν στο ίδιο κτήριο.  Video:  http://youtu.be/V78MLMxLjpM ,

***  Ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης ανακοινώνει υποψηφιότητα για το Δήμο Μεσσήνης 

 Τελικά τα σενάρια που ήθελαν το νυν βουλευτή Μεσσηνίας, Δημήτρη Σαμπαζιώτη (σ.σ. είχε γράψει σχετικά το «Θάρρος» τις προηγούμενες ημέρες) να προτιμά για τη συνέχιση της πολιτικής του καριέρας την επιστροφή στην Αυτοδιοίκηση, επιβεβαιώνονται. Όπως ανακοίνωσε χθες ο ίδιος, την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, στις 12.30 μετά το μεσημέρι, στο καφέ IDEAL, στο πάρκο της Μεσσήνης, πρόκειται να ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου την υποψηφιότητά του για το Δήμο. - 


*** Βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες         

            
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στο κόμβο της Νεστάνης, το Σάββατο συγκέντρωση και στη Μεσσηνία
Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Αγροτών Πελοποννήσου, στην οποία συμμετέχουν και οι Μεσσήνιοι Σταύρος Δημόπουλος και Μπάμπης Καλογερόπουλος, καλεί με ανακοίνωσή της τους παραγωγούς - αγρότες της περιοχής να αντιδράσουν στα νέα μέτρα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν αναλυτικά: «Ένα ακόμα οργανωμένο σχέδιο κτυπήματος των μικρο–μεσαίων εισοδημάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στόχος αυτή τη φορά είναι οι αγρότες.
Η προχειρότητα που “φαίνεται να επικρατεί” σε ένα τόσο σοβαρό μέτρο όπως είναι η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, μετατρέπεται σε σχέδιο ξεκληρίσματος του μικρομεσαίου αγρότη. Ενώ η πληροφορία για την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους αγρότες είχε από καιρό διαρρεύσει στον Τύπο, μόλις στις 30 Δεκεμβρίου εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος. Το γεγονός αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο χρόνος ανακοίνωσης επελέγη έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης του αγροτικού κόσμου, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με την υποχρέωση της άμεσης μεταβολής εργασιών και την έκδοση βιβλίων. Η κυβέρνηση προφανώς δεν επιθυμούσε τη σύγκρουση και γι' αυτό δεν έδωσε χρονικά περιθώρια. Οι ασάφειες που υπάρχουν μέχρι και σήμερα δείχνουν ακριβώς τη σκοπιμότητα του σχεδιασμού.
Η φορολόγηση του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ στοχεύει στην εξαθλίωση του μικρομεσαίου αγρότη. Αν αυτός δε συγκεντρώνει μια ικανή περιουσία που να του εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό εισόδημα (τσιφλίκια), αφαιρουμένων του κόστους παραγωγής – διαβίωσης – φορολογίας, θα είναι αδύνατο να επιβιώσει. Συνέπεια αυτού θα είναι η συγκέντρωση της αγροτικής ιδιοκτησίας σε λίγους.
Τα έξοδα ξεκινούν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής ανεξάρτητα αν θα προκύψει τελικά φορολογητέο εισόδημα. Τα έξοδα τήρησης των βιβλίων, το τέλος επιτηδεύματος (μετά το 3ο έτος), τα πιθανά υπέρογκα πρόστιμα από την πιθανότητα παράλειψης ενός τιμολογίου, καθιστούν τη διαδικασία καταστροφική.
Μέσα στον ελλιπή σχεδιασμό δεν έχουν υπολογιστεί όλα τα στοιχεία παραγωγής τα οποία πρέπει να πληρώνονται από τον αγρότη, αλλά δεν εκπίπτουν από τη φορολόγησή του. Δεν υπάρχει επαρκής τρόπος υπολογισμού των απαραίτητων εργατικών δαπανών για τις αγροτικές εργασίες. Ο τρόπος που προτείνεται αφενός δεν καλύπτει όλες τις εργασίες, αφετέρου θα εκτινάξει το κόστος παραγωγής. Συνέπεια αυτού θα είναι η περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Καλούνται σύσσωμοι οι αγρότες να αντιδράσουν και να αντισταθούν στα σχέδια που τους επιφυλάσσει η τρόικα και η κυβέρνηση. Να αντισταθούν για την επιβίωση αυτών και των οικογενειών τους.
Καλούνται οι αγρότες της Πελοποννήσου να παραστούν μαζικά την Παρασκευή 31/1/2014 στις 15.00 στα διόδια της Τρίπολης (κόμβος Νεστάνης), προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους αγρότες της Ελλάδας και να βροντοφωνάξουμε τα δίκαια αιτήματά μας και την αντίθεσή μας στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης».
Στο δρόμο και στη Μεσσηνία
Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι αγρότες της Μεσσηνίας που αναφέρει τα εξής:
  Συνάδελφοι αγρότες - κτηνοτρόφοι, Παλεύουμε για την επιβίωσή μας!
Είναι ώρα ευθύνης για κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο που βλέπει να οδηγείται στη φτώχεια και να ξεκληρίζεται.
Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε οι αγρότες της περιοχής Χιλιοχωρίων αποφασίσαμε  το Σάββατο 1η Φλεβάρη ώρα 10 το πρωί την παράταξη των αγροτικών μας μηχανημάτων  στον κόμβο Σουληναρίου.
Καλούμε τους αγρότες της περιοχής μας σε μαζική συμμετοχή.

*** Τα φανάρια που θέλουν οδηγίες (φωτογραφίες)          
      
  
  
Διαβάζοντας χθες στο «Θάρρος» για τις κυκλοφοριακές αλλαγές λόγω της λειτουργίας των φαναριών στη διασταύρωση Κρήτης και Φιλελλήνων, πραγματικά αισθάνθηκα ότι έχω να λύσω κάποιον γρίφο. Τελικά, έπειτα από μερικά λεπτά, αντιλήφθηκα τις πρωτότυπες ρυθμίσεις που ισχύουν από χθες.
Από περιέργεια πήγα μια βόλτα στη διασταύρωση. Έμεινα εκεί περίπου 3 λεπτά. Ε, δεν υπήρξε φορά που να αλλάζει το φανάρι σε πράσινο και αυτοκίνητα που κινούνταν στην Κρήτης να μη στρίψουν παράνομα είτε προς τη Φιλελλήνων είτε προς το λιμάνι (φαίνεται και στη φωτογραφία)
Δεν κατάλαβα αν είναι η άγνοια των οδηγών για τη νέα σήμανση ή η πολυπλοκότητα των ρυθμίσεων, αλλά σίγουρα υπάρχει και θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα.
Για να βοηθήσω, έστω λίγο, αν μπορώ, τους αναγνώστες οδηγούς, να ενημερώσω ότι πλέον κάποιος που κατευθύνεται προς τη Φαρών από τη Λυκούργου δεν μπορεί να στρίψει αριστερά στη Φιλελλήνων, ούτε δεξιά προς το λιμάνι (μέσω της Μιαούλη).
Π.Μπ.
Υ.Γ.: Φίλος της εφημερίδας με ρώτησε αν γνωρίζουμε πότε θα φτιαχτούν τα φανάρια στα Ακοβίτικα. Έχουμε καμιά απάντηση από το Δημαρχείο;  
~  Ειδησεογραφική  ενημέρωση από εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας  Ν.  Μεσσηνίας ..

*** Γιάννης Μιχελάκης: Θα διεξαχθούν στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί οι εκλογές  

Στο περιθώριο δηλώσεών του στο ραδιοσταθμό «Βήμα» ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, για την κατάσταση στην Κεφαλονιά, απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όπως σημείωσε: «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το μυαλό μου τώρα, εδώ που είμαι, έχει να κάνει με άλλα. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Όλα θα γίνουν κανονικά (σ.σ. στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί)». - 

*** Γιατί οι αρχαίοι «έβαζαν νερό» στο κρασί τους
1neb5a
Συχνά, και ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, γίνομαι αποδέκτης ερωτημάτων σχετικών με το αν οι αρχαίοι Ελληνες είχαν υποκατάστατα των σημερινών ψυγείων και ακόμη αν είχαν τη δυνατότητα να ψύχουν τα διάφορα ποτά τους. Και στα δύο αυτά ερωτήματα η απάντηση είναι θετική.
Ωστόσο ακόμη και η πιο σύντομη ανάπτυξή τους απαιτεί έκταση που ξεπερνά τον περιορισμένο χώρο μιας επιφυλλίδας. Ετσι θα περιοριστώ στο δεύτερο ερώτημα, επιφυλασσόμενος σε μια άλλη, ελπίζω επίσης καλοκαιριάτικη, επιφυλλίδα να ασχοληθώ και με το πρώτο.
WineMixing[2]
Οπως είναι γνωστό, το κατ' εξοχήν ποτό των αρχαίων Ελλήνων ήταν ο «θείος οίνος». Ανδρες, γυναίκες και παιδιά γεύονταν το ένθεο αυτό ποτό και ιδιαίτερα οι πρώτοι, που συνομιλούσαν και φλυαρούσαν ατέλειωτες ώρες κάθε μέρα στους ανδρώνες πίνοντας κρασί. Οι συμμετέχοντες στις κρασοκατανύξεις αυτές συνήθως δεν έχαναν τη διαύγεια του νου τους επειδή το κρασί που κατανάλωναν ήταν νερωμένο. Σπάνια, και για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς, οι αρχαίοι Ελληνες έπιναν ανέρωτο κρασί, «άκρατον οίνον». Η ανάμειξη του κρασιού με το νερό γινόταν μέσα σε μεγάλα ευρύστομα αγγεία, γνωστά ως κρατήρες, και η συνήθης αναλογία ήταν τρία μέρη νερού προς ένα οίνου. Αυτή την αναλογία προτείνει και ο Ησίοδος, ο ποιητής της υπαίθρου, δεν λείπουν ωστόσο γραπτές μαρτυρίες που κάνουν λόγο για μείξη με νερό σε μεγαλύτερη αναλογία. Αυτή ακριβώς η κυριαρχία του νερού ήταν που απέτρεπε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις για τους πότες. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια που βάζει ο κωμικός ποιητής Αλέξις (4ος-3ος αι. π.Χ.) στο στόμα του Σόλωνα: «Ηδη από τα κάρα τον πουλάνε (τον οίνον) νερωμένο, όχι βέβαια για να κερδίσουν κάτι παραπάνω, αλλά γιατί προνοούν για τους αγοραστές, να έχουν μετά την οινοποσία το κεφάλι ελαφρύ» (μτφρ. Μ. Κοπιδάκη).
AlmaTademaGreekWine1873MexicoCityPerezSimonColl450
Το νερό που χρησιμοποιούσαν για το αραίωμα του κρασιού φρόντιζαν να προέρχεται από «σκιαράν παγάν» (πηγή), από «κρήνην αέναον και απόρρυτον» ή από «ψυχρόν φρέαρ». Ετσι μαζί με τη μείξη του κρασιού τους οι αρχαίοι πετύχαιναν συγχρόνως και την ψύξη του. Πολύ διαδεδομένη ήταν και η πρακτική να χρησιμοποιούν και νερό που προερχόταν από λιώσιμο χιονιού, το οποίο, ως γνωστόν, το συντηρούσαν ακόμη και το καλοκαίρι και το εμπορεύονταν. Ωστόσο είχαν εφεύρει και ιδιαίτερους τρόπους ψύξης του κρασιού. Γύρω στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. επινόησαν ένα αγγείο ειδικής κατασκευής που επέτρεπε την ψύξη του οίνου και τη διατήρησή του σε ψυχρή κατάσταση όσο αυτός βρισκόταν αποθηκευμένος σε μεγάλα στενόστομα αγγεία, στους αμφορείς, προτού μεταφερθεί στους κρατήρες. Πιο συγκεκριμένα κατασκεύασαν έναν ειδικό τύπο αμφορέα με κύριο γνώρισμα τα διπλά του τοιχώματα. Με τη βοήθεια των εσωτερικών τοιχωμάτων δημιουργούνταν ο κατ' εξοχήν χώρος του αγγείου, μέσα στον οποίο έχυναν, από το στόμιό του, το κρασί. Ο χώρος που σχηματιζόταν από τα εξωτερικά τοιχώματα και περιέβαλλε τον εσωτερικό γέμιζε με τη βοήθεια μιας προχοής που βρισκόταν στο πάνω μέρος με ψυχρό νερό ή χιόνι. Ετσι πετύχαιναν τη μόνιμη ψύξη του κρασιού, αφού εύκολα μπορούσαν να ανανεώνουν το ψυκτικό μέσο, όταν αυτό έλιωνε και ζεσταινόταν, με φρέσκο. Διά μέσου μιας οπής που βρισκόταν στο κάτω μέρος του αγγείου απομάκρυναν το ζεστό νερό και στη συνέχεια, σφραγίζοντάς την, έριχναν στον εξωτερικό χώρο του φρέσκο χιόνι ή κρύο νερό. Τέτοια αγγεία, γνωστά στους αρχαιολόγους ως αμφορείς - ψυκτήρες, κατασκευάζονταν στο δεύτερο μισό του 6ου αι. π.Χ. στην Αθήνα, αλλά και σε ένα άλλο μέρος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, πιθανόν στο Ρήγιο της Μεγάλης Ελλάδας, στη Ν. Ιταλία. Ανάλογες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που πετύχαιναν την ψύξη του κρασιού και γενικότερα υγρών συναντούμε σποραδικά και σε άλλα οινοφόρα αγγεία των αρχαίων Ελλήνων, όπως π.χ. σε οινοχόες.
greece_rouge_et_blanc_clip_image002
Μέσα στο τρίτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. αθηναίοι κεραμείς βρήκαν έναν άλλο τρόπο ψύξης κρασιού που εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες των συμποσιαστών. Ο προηγούμενος, που μόλις περιγράψαμε, απαιτούσε τη γρήγορη κατανάλωση του κρασιού από τη στιγμή που αυτό περνούσε από τον αμφορέα - ψυκτήρα στον κρατήρα. Αν όμως ο ρυθμός κατανάλωσης ήταν αργός, τότε το κρασί μέσα στον κρατήρα θα έχανε τη δροσιά του. Ετσι δημιουργήθηκε η ανάγκη να εφευρεθεί ένας άλλος τρόπος που θα εξασφάλιζε μόνιμη ψύξη του κρασιού. Δηλαδή, όταν αυτό θα γέμιζε τα κρασοπότηρα των αρχαίων γλεντζέδων, γνωστά κυρίως ως κύλικες, θα έπρεπε να είναι ακόμη κρύο ή δροσερό. Επινοήθηκε έτσι ένα χαρακτηριστικό μανιταρόσχημο αγγείο, το οποίο, αφού το γέμιζαν με κρασί, το τοποθετούσαν μέσα στον κρατήρα που ήταν γεμάτος με κρύο νερό ή χιόνι. Πετύχαιναν δηλαδή έναν τρόπο ψύξης που θυμίζει αυτόν με τον οποίο σήμερα διατηρούμε κρύο ένα μπουκάλι σαμπάνιας ή κρασιού καθώς το τοποθετούμε μέσα σε δοχείο που περιέχει παγάκια. Το κρασί το αντλούσαν από το στενόστομο μανιταρόσχημο αγγείο, τον ψυκτήρα, όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα, με τη βοήθεια μιας κουτάλας που είχε μακριά λαβή. Το σκεύος αυτό οι αρχαίοι το ονόμαζαν αρύταινα ή κύαθο. Είναι πολύ πιθανό ότι το κρασί στους ψυκτήρες αυτούς ήταν ανέρωτο, οπότε το αραίωμά του γινόταν εκ των υστέρων, μέσα στα ίδια τα κρασοπότηρα, με κρύο νερό που έφερναν με ένα κανάτι, την αρχαία οινοχόη. Ετσι, εκτός από τη μείξη του κρασιού, πετύχαιναν συγχρόνως και την καλύτερη ψύξη του.
dionisoskrasi
Οτι οι μανιταρόσχημοι ψυκτήρες, οι οποίοι με το ψηλό πόδι και το φουσκωτό σώμα τους «επέπλεαν» μέσα στο κρύο νερό (ή στο χιόνι) του κρατήρα, περιείχαν κρασί είναι σήμερα βέβαιο. Εκτός από ορισμένες σχετικές παραστάσεις, το μαρτυρούν και τρία ιδιόμορφα αγγεία που έγιναν σχετικά πρόσφατα γνωστά στην έρευνα. Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις κρατήρες που στο εσωτερικό τους έχουν ενσωματωμένο έναν ψυκτήρα. Δηλαδή, κρατήρας και ψυκτήρας αποτελούν στις περιπτώσεις αυτές ένα ενιαίο κατασκευαστικά σύνολο και γι' αυτό τα αγγεία αυτά τα αποκαλούμε κρατήρες - ψυκτήρες. Στο κάτω μέρος τους φέρουν προχοή, η παρουσία της οποίας δικαιολογείται μόνο αν δεχθούμε ότι διά μέσου αυτής απομακρυνόταν το ζεστό πια νερό του αγγείου, όταν ανανέωναν το ψυκτικό υλικό του. Επομένως το κρασί υποχρεωτικά πρέπει να βρισκόταν στον ψυκτήρα των αγγείων αυτών. Αλλωστε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα αγγεία αυτά είχαν λειτουργία ανάλογη με αυτήν των αμφορέων - ψυκτήρων που είδαμε παραπάνω. Ο τρόπος ψύξης που μόλις περιγράψαμε ήταν σε χρήση για 80 περίπου χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το 530 ως το 460/50 π.Χ.
Οπωσδήποτε οι κρατήρες - ψυκτήρες δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα συχνοί στην αρχαιότητα. Σποραδικά απαντώνται και σε άλλες εποχές, όπως π.χ. ένας που βρέθηκε στη μυκηναϊκή Τίρυνθα και χρονολογείται στον 13ο αι. π.Χ. Η σπανιότητά τους πρέπει να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχαίοι προτιμούσαν λίγο περισσότερο το κόκκινο κρασί που δεν απαιτεί ιδιαίτερη ψύξη. Κυρίως όμως στο ότι, όπως ήδη είπαμε παραπάνω, το νερό με το οποίο αραίωναν το κρασί φρόντιζαν να είναι «παγωμένο» έτσι ώστε δεν απαιτούνταν καμία φροντίδα για περαιτέρω ψύξη του θείου αυτού ποτού.
   Μιχάλης Α. Τιβέριος    Πηγή:  tovima.gr  04/07/1999
 
*** 1ο Φόρουμ Επαγγελμάτων στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
  «Κυρία, ήταν τέλεια, με βοήθησε να καταλάβω ποια είναι η κλίση μου»… Αυτό είναι ένα από τα σχόλια των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας που παρακολούθησαν το 1ο Φόρουμ Επαγγελμάτων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius με τίτλο “Les adolescents europeens et l'evolution du monde du travail” και του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Πώς, άραγε, αισθάνεται ένας έφηβος, όταν τόσοι αξιόλογοι άνθρωποι έρχονται στο σχολείο του, όχι για να τον βομβαρδίσουν με πληροφορίες σχετικές με το επάγγελμά τους, αλλά για να απαντήσουν στις δικές του ερωτήσεις, για να τον βοηθήσουν να διαμορφώσει τη δική του εικόνα; Σίγουρα αισθάνεται σημαντικός, αισθάνεται ότι έχει αξία, αντιλαμβάνεται ότι η κοινωνία ανοίγεται σε αυτόν, τον ακούει, τον αποδέχεται, τον εντάσσει. Μάλιστα, οι γονείς των μαθητών θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους εξής, καθώς έδωσαν αυτή την ευκαιρία στα παιδιά: Πλατάρος Ιωάννης, προϊστάμενος Β΄βαθμιας Εκπαίδευσης Σπάλα Γεωργία, σχολική σύμβουλος Τσαγκαράκη Μ., εκπαιδευτικός, διευθύντρια 2ου ΓΕΛ Θεοδωρακάκου Ελ., εκπαιδευτικός, διευθύντρια 2ου ΕΠΑΛ Ανδριανόπουλος Κωνσταντίνος, διευθυντής ξενοδοχείου Electra Palace Αργυρόπουλος Σπύρος, πυραγός Γιαννουλάτος Νικόλαος, πλωτάρχης ΛΣ Δερτιμάνη Μαρία, στρατιωτικός ε.α. Δερτιμάνης Κωνσταντίνος, ελαιοχρωματιστής Δήμιζα Παναγιώτα, ραδιοφωνική παραγωγός Δούζης Ιωάννης, ιατροδικαστής Καδόγλου Κορνηλία, τεχνολόγος ιατρικών μηχανημάτων – βιολόγος Καρβέλας Ιωάννης, διασώστης Κάτσαρης Παναγιώτης, γεωπόνος Κατσάς Αντώνης, δικηγόρος Κελεπούρη Μαρία, κοινωνική λειτουργός Κεχαγιόχλου Αλέξης, αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας Κορκολιάκου Ευανθία, συμβολαιογράφος Κοσμάς Γεώργιος, εμπορικός αντιπρόσωπος Κουκή Βιργινία, νοσηλεύτρια Κουράκλης Ιωάννης, εκπαιδευτικός, υπεύθυνος ΚΕΣΥΠ Κυβελέα Νίκη, εκπαιδευτικός Μαριρρόη Μηλιώνη, επισκέπτρια Υγείας Μούζος Γιάννης, ξυλουργός Μουτζούρη Μαρία, υπάλληλος σουπερμάρκετ Μουτζούρης Ιωάννης, αγρότης Μπαϊρακτάρης Ιωάννης, αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας Νάντια Μπίμπου, μαία Ντινοπούλου Λίλα, φυσικοθεραπεύτρια Παπαχριστοδούλου Νικόλαος, μηχανικός Πετρόπουλος Παν., εκπαιδευτικός, υπεύθυνος ΚΕΣΥΠ Πολυχρονόπουλος Ηρακλής, εκπαιδευτικός Πούπουζας Παναγιώτης, αστυνομικός υποδιευθυντής Πυρούσης Αντώνης, εκπαιδευτικός Σεφερλή Μαρία, μαία Τσελίκη Αναστασία, εργοθεραπεύτρια Χαϊδός Δημήτρης, τραπεζικός υπάλληλος Χαλκιάς Κωνσταντίνος, σκηνοθέτης. - 
 
***  Οι γυναίκες της Κυπαρισσίας ξέρουν καλά να διασκεδάζουν! (φωτογραφίες)
  
  
  
  
  Οι γυναίκες της Κυπαρισσίας, σύζυγοι και μητέρες, εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, άνεργες, επιστήμονες, αγρότισσες, απέδειξαν προχθές πως ξέρουν καλά, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, να περνούν όμορφα και να διασκεδάζουν! Η εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Συλλόγου Γυναικών Κυπαρισσίας «ΓΑΙΑ», το βράδυ της Κυριακής στο «Εν Πλω» στην παραλία Κυπαρισσίας, ήταν μόνο η αφορμή και οι γυναίκες άδραξαν την ευκαιρία να χαλαρώσουν, να περάσουν υπέροχα, να διασκεδάσουν και να ξεφαντώσουν! Απόλαυσαν τη βραδιά, χάρηκαν, το γλέντησαν και το ευχαριστήθηκαν! Για όλα είχαν φροντίσει τα μέλη του Δ.Σ. του δραστήριου συλλόγου, με την πρόεδρό τους Ελένη Διονυσοπούλου, τη διεύθυνση και το προσωπικό του καταστήματος! Αφού έκοψαν την πίτα και αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος, η πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει αναλάβει και διεκπεραιώσει με τη βοήθεια των γυναικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά την επαναλειτουργία της παιδικής χαράς με δαπάνες των γυναικών και συνδρομές χορηγών: «Συναντήσαμε αντιδράσεις και δυσκολίες, όμως δεν αφήσαμε να μας πτοήσουν. Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει! Εμείς δε διαχειριζόμαστε κονδύλια. Ως σύλλογος προσπαθούμε να σας ευχαριστούμε με τη λιγότερη οικονομική συμμετοχή, όμως είμαστε ανοιχτές στην καλοπροαίρετη κριτική, ανοιχτά, χωρίς λόγια πίσω από την πλάτη. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, εμείς διοργανώνουμε εκδρομές, καφέδες, χορούς, με στόχο να αλλάξουμε την ψυχολογία μας». Επίσης, ενημέρωσε για την αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, από τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο, καθώς και για την κινητή μονάδα μαστογραφίας που θα βρεθεί στην περιοχή το διήμερο 7 και 8 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια ο Γιάννης Καυκάς και ο Γιάννης Μπαμπής με τη μουσική και τα τραγούδια τους ξεσήκωσαν τις γυναίκες και ο χορός ήταν ασταμάτητος. Το δε φλουρί έτυχε στη Βούλα (Σταυρούλα) Σωτηροπούλου – Καρατζά! Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας Βιβή Παντελάκη, η δημοτική σύμβουλος Μαρία Πανουσιοπούλου και η πρόεδρος της Ένωσης Φιλιατρινών Γυναικών, Ελένη Μακρή! Του Ηλία Γιαννόπουλου - 
 
***  Πλημμύρισαν καλλιέργειες στη Μεσσήνη, ακαθάριστη τάφρος από το ΓΟΕΒ           
           
Χωρίς τον όγκο των προβλημάτων που είχαν προκληθεί στο τελευταίο κύμα κακοκαιρίας πέρασε η έντονη βροχόπτωση τα ξημερώματα της Κυριακής για το Δήμο Μεσσήνης. Η δυνατή βροχή είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη του Παμίσου και να πλημμυρίσουν πατατοχώραφα, ενώ μέρος του προβλήματος εντοπίζεται και στο μη καθαρισμό της τάφρου Τ3Δ, που δεν έχει καθαριστεί με ευθύνη του ΓΟΕΒ, όπως ανέφερε μιλώντας στο «Θάρρος» ο αντιδήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος.
Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, δεν έχει τα κατάλληλα μηχανήματα και να επέμβει, όπως έκανε στο παρελθόν καθαρίζοντας άλλες τάφρους, αλλά μπορεί να διαθέσει φορτηγά και γενικότερα να συνδράμει στην προσπάθεια, που θα πρέπει να καταβληθεί από τον ΓΟΕΒ, στον οποίο επρόκειτο να σταλεί σχετικό έγγραφο.
Η συγκεκριμένη τάφρος ξεκινά περίπου στο ύψος της γέφυρας του Παμίσου και καταλήγει πίσω από τα γήπεδα στον Άγιο Νικόλαο. 
 
***  Δίποδα τέρατα…          
 
Όπως μας έλεγαν κάτοικοι της περιοχής στην οδό Νέδοντος, κάποια τέρατα που λέγονται άνθρωποι έχουν γεμίσει το πράσινο μονοπάτι της περιοχής με φόλες. Επειδή υπάρχουν αρκετοί που βγάζουν τα τετράποδά τους για πρωινή αλλά και βραδινή βόλτα, ας έχουν το νου τους. Όπως και ο Δήμος με τις υπηρεσίες του πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.
Αυτοί που προέβησαν σε τέτοιες άθλιες πράξεις εξακολουθούν να ζουν ανάμεσά μας. Αναρωτιόμαστε τι άλλο πρέπει να γίνει, προκειμένου οι Αρχές να ασχοληθούν πιο οργανωμένα και αποτελεσματικά με το ζήτημα. Όταν, μάλιστα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η κακοποίηση ζώων είναι το πρώτο βήμα που οδηγεί στην εγκληματικότητα κατά ανθρώπων!
Μάλιστα, όπως μας έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες, στο συνοικισμό Κουταλά ένας ηλικιωμένος με αγροτικό είχε δέσει το σκυλί του και το τραβούσε με το αυτοκίνητο μέχρι αυτό να μην αντέξει. Το όνομά του είναι γνωστό, αλλά απορούμε γιατί δεν καταγγέλλεται από τους κατοίκους της περιοχής στην Αστυνομία...   Α.Π.  
 
***  Αποζημίωση από την ακαρπία: Αινιγματική η υπουργική απάντηση          
           
Προϋποθέσεις για αποζημίωση των παραγωγών
«Οι ζημιές από ακαρπία (μειωμένη παραγωγή [από] κακή καρπόδεση) μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων».
Τα παραπάνω αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας σε αναφορά την οποία είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας, όσον αφορά στη ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια από ακαρπία, η οποία αφορά και στη Μεσσηνία.
Στην απάντηση επισημαίνεται ακόμη ότι «από το ΥΠΑΑΤ έχει συσταθεί Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία εξετάζει το φαινόμενο της ακαρπίας εξαιτίας της οποίας προξενήθηκε η μείωση της παραγωγής στις ελαιοκαλλιέργειες της χώρας και στη συνέχεια θα συντάξει σχετική έκθεση – γνωμάτευση.
Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία της επιτροπής (σ.σ. η απάντηση του κ. Χαρακόπουλου φέρει ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2014) φαίνεται να υπάρχει σημαντική μείωση της ελαιοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και στο νομό μας.
Πάντως, διευκρινίζεται ότι για να τύχουν οι ελαιοπαραγωγοί ενίσχυσης θα πρέπει να υπάρχει μείωση κατά 30% τουλάχιστον της παραγωγής σε σχέση με τη μέση απόδοση των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας, αλλά και επιστημονική υποστήριξη, από το υπουργείο, ότι η ακαρπία είναι αποτέλεσμα κακών καιρικών συνθηκών και η δαπάνη που θα προκύψει να εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.  Α.Π.
 
***  Άλλη εικόνα με τις νέες παραλίες (φωτογραφίες)
            
 
Λες και βρίσκεσαι σε άλλη περιοχή μοιάζει πια η περιοχή του Ακρογιαλίου και ιδιαίτερα της Μικρής Μαντίνειας.    Η παραλία στη Μικρή Μαντίνεια έχει πλέον πλάτος πολλών μέτρων.   Β.Β. 
 
*** Στην Κεφαλονιά ο Αντώνης Σαμαράς          
           
Στην Κεφαλονιά, που χτυπήθηκε από τον σεισμό την Κυριακή, θα διανυκτερεύσει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Όπως έγινε γνωστό, ο Αντώνης Σαμαράς επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή στον πιλότο του κρατικού αεροσκάφους, αντί για την Αθήνα να κατευθυνθεί στην Κεφαλονιά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
*** Μια «βιομηχανία» για λίγους…       
    Έχοντας πια συμπληρώσει πολλά χρόνια σε αυτό το επάγγελμα και πάντοτε κοντά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού, έχω δει και αντιμετωπίσει πολλά.
Ένα από τα πιο δυσκολοχώνευτα, από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μέχρι και σήμερα που έχουμε φτάσει στην αιρετή Περιφερειακή Αρχή, είναι αυτή η ξεδιάντροπη βιομηχανία μελετών που στήνεται κάθε φορά, δαπανώντας απίστευτα ποσά, αφήνοντας την ίδια στιγμή καθημερινές ανάγκες των πολιτών άλυτες.
Εκατομμύρια δραχμές πρώτα και εκατομμύρια ευρώ στη συνέχεια, έχουν πεταχτεί, όχι απλώς στη θάλασσα, αλλά στο βούρκο, προκειμένου να επιβιώνει και να συντηρείται μια ολόκληρη «βιομηχανία».
Τι να πρωτοθυμηθώ! Μελέτη για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της Μεσσηνίας. Μελέτη που στοίχισε απίστευτα χρήματα, συντάχθηκε από Κύπριους, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ από κανέναν φορέα και ίσως να μην υπάρχει πλέον χωμένη ούτε σε συρτάρια και να έχει πεταχτεί σε καλάθι αχρήστων  ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε καλάθι ανακύκλωσης, μιας και ήταν από τις πιο ογκώδεις.
Άλλη πάλι: Μελέτη για τη δημιουργία Δασικού Χωριού στη Μεσσηνία. Στα αζήτητα κι αυτή. Αν θέλετε να δείτε ένα, πηγαίνετε να δείτε αυτά σε Ξάνθη, Καρδίτσα. Μην περιμένετε αυτό της Μεσσηνίας
Και φυσικά, δεν υπάρχει τέλος. Ακόμα και τώρα. Πρόσφατη η σύνταξη της μελέτης για τα σκουπίδια στο Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας. Κόστισε σε όλους εμάς πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Τι θα γίνει τώρα; Τίποτα! Για πέταμα πάει.
Αν συνεχίσω, θα χρειασθούμε όλη την εφημερίδα για να αριθμήσω τις μελέτες που έχουν συνταχθεί και τα χρήματα που έχουν πάει «υπέρ πίστεως» ορισμένων… πορτοφολιών. Αν, δε, καθίσουν να με συμπληρώσουν και οι συνάδελφοι που καλύπτουν τα θέματα των Δήμων, όρεξη να έχετε να μετράτε πεταμένα εκατομμύρια.  Συμπέρασμα; Περαστικά μας!
Της Βίκυς Βετουλάκη  
 
***  Σκουπίδια και θεσμοί
 
Αναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη Μεσσηνία σε σχέση με την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στην Καλλιρρόη, για την οποία «πέρασε» προχθές η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατά πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα σταθώ στις αντιρρήσεις και τους φόβους των κατοίκων ως προς τη λειτουργία της μονάδας, με βασικούς άξονες τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και του περιβάλλοντος γενικότερα, αλλά και την αρνητική επίπτωση στην περιουσία και την υγεία τους. Από την αντίπερα όχθη, ισχυρίζονται ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ευσταθεί. Το πρόβλημα, επομένως, εντοπίζεται, κατά την άποψή μου, στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το κράτος και οι επιχειρηματίες που θέλουν να ξεγλιστρήσουν, τα καταφέρνουν. Εάν, επομένως, οι κάτοικοι της Καλλιρρόης είχαν ένα έγγραφο όπου θα αναγράφονταν οι υποχρεώσεις της εταιρείας ως προς την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας, ώστε να μην υπάρχουν κίνδυνοι περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από την άλλη η εταιρεία γνώριζε πως σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεών της οι οικονομικές ρήτρες θα ήταν εξουθενωτικές, αλλά και, π.χ., ότι επί μία 15ετία οι μέτοχοι και οι συγγενείς τους σε πρώτο βαθμό δε θα μπορούσαν να λάβουν μέρος σε κανέναν διαγωνισμό, οι φόβοι ίσως να μην υπήρχαν. Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που θα εποπτεύουν την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας, όπως και όσοι γνωμοδότησαν θετικά στην κατασκευή της, θα πρέπει πάραυτα να έχουν επιπτώσεις, εάν ολιγωρήσουν στο έργο τους. Θέλω να πω ότι, δυστυχώς, και σε αυτή την περίπτωση, αυτό που δημιουργεί το φόβο είναι πρώτιστα η έλλειψη εμπιστοσύνης στη λειτουργία των θεσμών. Κι αυτό θέλει πολλή δουλειά, γιατί ακόμα ως κράτος βρισκόμαστε στο μηδέν… Άντα Αποστολάκη - 
 
*** Ο καφές της… ανάπτυξης
           
Όσο καμαρωτό να είναι το σημειωτόν, δεν παύει να είναι σημειωτόν. Ακριβώς αυτό φαίνεται να συμβαίνει στην ένδοξη χώρα μας. Νομίζουμε ότι κάτι γίνεται, ότι κάποιες στρεβλώσεις διορθώνονται, ότι βρέθηκαν λύσεις σε προβλήματα, ότι προχωράμε, αλλά τελικά όλα αποδεικνύονται μία πελώρια ψευδαίσθηση. Γιατί εκείνο που ενδιαφέρει την πολιτική τάξη και την κοινωνία είναι να κοροϊδεύουν τους άλλους και, τελικά, κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους.
Στη Μεσσηνία των τελευταίων ετών, πού έγιναν  οι περισσότερες επενδύσεις; Στις καφετέριες, τα σουβλατζίδικα και τα κομμωτήρια, όπως κατέδειξε το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε τις προηγούμενες ημέρες στο «Θάρρος», με βάση τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Εδώ οι αναγνώσεις είναι πολλές. Από τη μία οι επίσημες, που λένε ότι μια σειρά από παράγοντες «δεν άφησαν την περιοχή να μεταβεί σε ένα πιο παραγωγικό επιχειρηματικό μοντέλο».
Υπάρχουν, όμως, κι άλλες, που μπορεί να μην είναι επίσημες, παρά ταύτα υπάρχουν. Για την ακρίβεια, εξακολουθούν να υπάρχουν. Μία τέτοια ανάγνωση, ερμηνεία, συμπέρασμα είναι ότι οι καφετέριες είναι ταυτισμένες με τον τρόπο κίνησης και κοινωνικοποίησης των νεοελλήνων. Τα παλιά καφενεία μπορεί να υπάρχουν μόνο στα νησιά, σαν παραδοσιακοί προορισμοί, η λογική του καφενείου, όμως, στην πιο σύγχρονη μορφή της, έχει πάντα θέση στην καρδιά μας.
Μια δεύτερη ανάγνωση είναι ο μιμητισμός. «Άνοιξε ο Μήτσος καφετέρια ή σουβλατζίδικο και πάει καλά; Θα κάνω κι εγώ». Αλλιώς δεν εξηγείται πώς τα στενά του ιστορικού κέντρου έχουν γεμίσει καφέ, ποτάδικα, κάθε είδους, μεγέθους και αισθητικής...
Και μάλλον αυτό σημαίνει ότι η αναζήτηση νέων τομέων επένδυσης, επιχειρήσεων που θα κάνουν τη διαφορά ακριβώς επειδή θα είναι διαφορετικές, είναι αρκετά μακριά ακόμα από την επενδυτική σκέψη του νεοέλληνα.
Μια άλλη ανάγνωση, όχι η πιο αισιόδοξη, είναι ότι δε δίδαξε και πολλά εκείνη η σοκαριστική εικόνα των κλειστών καταστημάτων. Φαίνεται ότι εκείνο το παλιό –και παντοτινό– να είμαστε αφεντικά του εαυτού μας είναι πάντα ισχυρό. Ακόμη κι αν τίποτα δεν υποδηλώνει ότι η αγορά θα ανθήσει και θα μπορέσει να «θρέψει» όλες τις νέες επιχειρήσεις.
Βέβαια, τα κομμωτήρια είναι μιαν άλλη ιστορία. Με αρκετές πλευρές ανάγνωσης κι αυτή. Η μία είναι η επιθετικά αισιόδοξη: να φροντίσουμε την εμφάνισή μας όσο γίνεται, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε άλλα που θα θέλαμε. Η δεύτερη είναι δηλωτική μιας κοινωνικής πραγματικότητας: των πολλών νεαρών κοριτσιών που δε συνεχίζουν σε ανώτατη εκπαίδευση, που γοητεύονται από το lifestyle και τις τηλεπερσόνες και βρίσκουν αυτή την οδό ως τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση του ονείρου τους.
Εν πάση περιπτώσει, είτε εκτός είτε εντός κρίσης, η επενδυτική μας λογική είναι ανορθο-λογική. Επενδύουμε, απ’ ό,τι φαίνεται, σε αυτό που έχουμε μάθει, αγνοώντας τις ανάγκες που έχει η σύγχρονη κοινωνία. Ούτε διαμορφώνουμε, έτσι, νέες ανάγκες.
Στην αρχή της κρίσης λέγαμε ότι αναδύεται ένα ανταγωνιστικό τοπίο, όπου οι νέοι άνθρωποι θα φανερώσουν τις δεξιότητές τους, επιχειρώντας με καινοτομίες. Freddo μέτριο, είπατε; Το παραγωγικό μας πρόβλημα είχε να κάνει με τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και την εσωστρέφεια της οικονομίας μας. Και τι κάνουμε τώρα; Αναπαράγουμε ακριβώς το ίδιο μοντέλο. Φτιάχνουμε καφέ για να περνάνε την ώρα τους οι άνεργοι και σουβλατζίδικα για να τρώνε φθηνά.
Ναι, το ξέρω. Πουλάς τα χωράφια και το σπίτι και φτιάχνεις κάτι δικό σου, δε λέει πια να δουλεύεις για 500 ευρώ στον κάθε μαλάκα. Αν μη τι άλλο, κάποιος πρέπει να φτιάξει και έναν καφέ στην Ανάπτυξη, όταν έρθει.  Του Αντώνη Πετρογιάννη
 
***  Περαστικά στα παιδιά και τα εγγόνια μας... '
 
  Όπως έχουν ομολογήσει σύμπαντες οι πολιτικοί μας, η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν ακόμη πόλεμο στην ιστορία της, αμιγώς οικονομικό τούτη τη φορά. Μπορεί να μη βλέπουμε οδομαχίες και άρματα μάχης με εκατόμβες νεκρών ένθεν κακείθεν των δρόμων, αλλά στα μεγάλα αστικά κέντρα οι συνέπειες του οικονομικού πολέμου είναι πέρα για πέρα ορατές. Άλλωστε, και στην Κατοχή η Αθήνα ψωμολύσσαξε και τους κατοίκους της μάζευαν νεκρούς από τους δρόμους. Η επαρχία κουτσά-στραβά ήταν σε καλύτερη μοίρα, ωστόσο τα σημάδια που άφησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι εμφανή μέχρι σήμερα. Το κατοχικό σύνδρομο των παππούδων μας έχει περάσει στις επόμενες γενιές. Αναφέρομαι στο θέμα, γιατί πρόσφατα διάβασα πως, πέραν των δεινών στη διάρκεια του τότε πολέμου, οι Ευρωπαίοι που επιβίωσαν εμφάνισαν αυξημένα ποσοστά σωματικών και ψυχικών ασθενειών αργότερα στη ζωή τους, έως και αρκετές δεκαετίες μετά τη λήξη του, σύμφωνα με μια νέα γερμανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα. Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι όποια χώρα βίωσε «στο πετσί της» τον πόλεμο, ο πληθυσμός της -ιδίως όσοι ανήκαν στη μεσαία τάξη- είχε χειρότερη υγεία αργότερα. Η μελέτη έδειξε ότι όλοι, ακόμα και όταν ήσαν πολύ νέοι, αντιμετώπιζαν εν καιρώ αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, καρδιοπάθειας και κατάθλιψης, ιδίως κατά την τρίτη ηλικία. Η πείνα, οι διωγμοί, οι εκτελέσεις, η διάλυση των οικογενειών, η απώλεια των νοικοκυριών και της περιουσίας άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα σε πολλούς επιζήσαντες, για τους οποίους πια η ζωή δεν μπορούσε να είναι η ίδια όπως πριν από τον πόλεμο. Εκτός της Ελλάδας, τον τωρινό οικονομικό πόλεμο βιώνει όλη η νότια Ευρώπη, η οποία απειλείται από υγειονομική βόμβα. Για το θέμα έχει μιλήσει κατ’ επανάληψη και στην Αμερική ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης, εξηγώντας επιστημονικά πως η οικονομική κρίση έχει άμεση σχέση με την εκδήλωση εμφραγμάτων. Επειδή ο οικονομικός πόλεμος θα κρατήσει για πολύ μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα, είναι σίγουρο ότι στο μέλλον μια νέα γερμανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα ή κάποια άλλη θα αποδείξει τις συνέπειες του τωρινού πολέμου στους πληθυσμούς των χωρών που τον υπέστησαν. Περαστικά στα παιδιά και τα εγγόνια μας... του Δημήτρη Γιατράκου - 
 
***  Το καλαματιανό «Λάδι Βιώσας» ενθουσίασε τους Γερμανούς         
           
Μπορεί εντός του νομού η κατάσταση να μοιάζει έκρυθμη στο χώρο του ελαιολάδου και του συνεταιριστικού κινήματος, αλλά έξω, για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι οι μεσσηνιακές επιχειρήσεις τυποποίησης του προϊόντος «κλέβουν» το χειροκρότημα και την αποδοχή όλων.
Αυτό έγινε και στη Διεθνή Πράσινη Εβδομάδα (Internationale Grune Woche), η οποία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή στο Βερολίνο. «Ήταν η μεγαλύτερη στα χρονικά εκπροσώπηση της χώρας μας στην εν λόγω διοργάνωση, που είναι μια έκθεση προβολής παραδοσιακών προϊόντων της κάθε χώρας, απευθυνόμενη όχι σε εμπορικούς επισκέπτες και επιχειρήσεις, αλλά σε τελικούς καταναλωτές», υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Σαλαβόπουλος, γραμματέας Οικονομικών Εξωτερικών Υποθέσεων Α΄ στο γραφείο ΟΕΥ της πρεσβείας του Βερολίνου.
Την προσπάθεια υποστήριξαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και το Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, ο ΕΟΤ (επιχορήγησε τις επιδείξεις μαγειρικής) και ο Όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια (επιχορήγησε τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου).  Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα και στη σύνοδο υπουργών Γεωργίας, που λαμβάνουν χώρα πάντα στο περιθώριο της Πράσινης Εβδομάδας.
Στο ελληνικό περίπτερο το «παρών» έδωσε ο Γερμανός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, αλλά και ο υφυπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας και εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση, Γιόαχιμ Φούχτελ, που επισκέφτηκε δις τους Έλληνες παραγωγούς.
Μέσω της Πράσινης Εβδομάδας συστήθηκε στο γερμανικό κοινό η εταιρεία Λάδι Βιώσας (Biosas). Αν και μόλις τεσσάρων ετών, ήδη εξάγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Καλαμάτα στον Καναδά, στην Κίνα (Σαγκάη), στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο.
«Ήρθαμε με μια παλέτα 500 μπουκαλιών και την πουλήσαμε», αναφέρει ο κ. Βασίλης Νικολαΐδης, ενώ βρίσκεται καθ’ οδόν για μια συνάντηση με μαγαζάτορα του Βερολίνου. «Ήδη έχουμε κλείσει συμφωνίες με δύο καταστήματα λιανικής στο Βερολίνο και ένα χονδρέμπορο στο Ντίσελντορφ». Η ποιότητα του προϊόντος και η υψηλή αισθητική των συσκευασιών κέρδισαν πολλούς από τους 410.000 επισκέπτες. «Κανονίσαμε επιπλέον ορισμένες συναντήσεις με επιχειρηματίες της χονδρικής», συμπληρώνει η κa Θεοφανίδου εκ μέρους της εταιρείας.
Να σημειωθεί ότι συνολικά τριάντα Έλληνες εκθέτες συμμετείχαν στη μεγαλύτερη αγροτική και έκθεση τροφίμων του κόσμου, που κάθε χρόνο την επισκέπτονται τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης
 
***
 
*** ΑΘΛΗΤΙΚΉ  Ενημέρωση  :

*** Σάββατο, λόγω Υπαπαντής, ο αγώνας Μεσσηνιακός- Μεσολόγγι   * http://www.dikisports.blogspot.gr ,  

 Η μεγάλη γιορτή της Υπαπαντής την προσεχή Κυριακή οδήγησε τους υπεύθυνους του Μεσσηνιακού να ζητήσουν από την ΕΠΟ και να εξασφαλίσουν τη διεξαγωγή του προσεχή αγώνα με το Μεσολόγγι το Σάββατο. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. στο γήπεδο του ΜΓΣ και ανοίγει το 2ο γύρο του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής. Η καλαματιανή ομάδα έχει μεγάλη ανάγκη τη νίκη σε αυτό το παιχνίδι, καθώς μετά την πρόσφατη ήττα στη Μανωλάδα υποχώρησε βαθμολογικά και σε αυτή την προσπάθεια ποδοσφαιριστές και διοίκηση περιμένουν έντονη την παρουσία του φίλαθλου κόσμου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ και θα διατίθενται από τα εκδοτήρια του γηπέδου πριν τον αγώνα. Στο μεταξύ, η αγωνιστική προετοιμασία συνεχίζεται χωρίς απουσίες, με μοναδικό πρόβλημα τον βροχερό καιρό, που «μετακομίζει» τη σημερινή και αυριανή προπόνηση στο γήπεδο του Ασπροχώματος. Στα μετεγγαφικά δεν υπάρχει ακόμη απόφαση απόκτησης ή μη του Γκανέζου επιθετικού Μπαλαράμπε, ο οποίος συνεχίζει να προπονείται με τον Μεσσηνιακό, αλλά σύντομα θα υπάρχουν νέα τόσο γι’ αυτόν όσο και για τον τερματοφύλακα που θα καλύψει το κενό του Νίκου Κόκκαλη (υπέγραψε στον Αστέρα Τρίπολης). Τέλος, σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει από την Καλαμάτα ο χορηγός των «πρασίνων» Σταύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τον νικηφόρο αγώνα με την Αχαϊκή και παράλληλα να συζητήσει την πορεία και τον περαιτέρω σχεδιασμό της ομάδας, με τους εδώ συνεργάτες του. - 

*** Στη διάθεση του Μίλτου  Γκόφα και ο Σκόνδρας, ενώ σήμερα περιμένουν και τον Οντβόνγκ         
           
Μέρα ξεκούρασης  ήταν η χθεσινή για τους ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας, που εκμεταλλεύτηκαν το καθιερωμένο ρεπό της Τρίτης, όμως από σήμερα – η προπόνηση θα γίνει στο Ασπρόχωμα νωρίς το μεσημέρι - οι ρυθμοί ανεβαίνουν, με την προετοιμασία να επικεντρώνεται στο δύσκολο εκτός έδρας ματς με αντίπαλο τη Βάρδα. Ο κ. Γκόφας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να υπολογίζει πλέον τόσο τον Καλαντζή, που εξέτισε την ποινή του, όσο και το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, τον Νίκο Σκόνδρα, καθώς το δελτίο του θα έχει εκδοθεί πολύ πριν το ματς. Ως εκ τούτου η Καλαμάτα θα ταξιδέψει ακόμη πιο δυνατή και ισχυρή στην Βάρδα, με τα προβλήματα να εστιάζονται μονάχα στην απουσία του τιμωρημένου Τσιμικλή και πιθανότατα του Σκαρλάτου που προέρχεται από τραυματισμό. Ακόμη έτσι κι όμως, όπως φάνηκε και στο ματς με τα Σαγέικα, υπάρχει πληθώρα εναλλακτικών ποιοτικών λύσεων και οι απουσίες ακόμη κι αν είναι σημαντικές, δεν επηρεάζουν την ομάδα της Καλαμάτας.
Και τα ευχάριστα έχουν συνέχεια, καθώς σήμερα το μεσημέρι αναμένεται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ο Μπορίς Οντβόνγκ που θα συνδράμει στην εξέλιξη του πρωταθλήματος, στην προσπάθεια την οποία καταβάλει η Μαύρη Θύελλα να πετύχει την πολυπόθητη άνοδο στη Β΄ Εθνική.Του Νίκου Μπαλόπουλου , ....  ~*     http://www.sportstonoto.gr/   ,
~*  ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Μαύρη Θύελλα)  -ΕΘΝΙΚΟΣ  ΣΑΓΕΪΚΑ  2-0 Κυριακή  26/01/2014  : http://youtu.be/YKWQ150Eggs ,
 Εκδρομή στη Βάρδα ετοιμάζει το «ΒULLDOGS CLUB''
Εκδρομή στη Βάρδα για το παιχνίδι με την τοπική ομάδα διοργανώνει την Κυριακή το «Bulldogs Club” με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύνδεσμος να αναφέρει…
«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΔΙΚΑ) ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ BAR BAR ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 9 μ.μ. ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 12 μ.μ. ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ART MUSIC» ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 108. (ΩΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ).
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 7 ΕΥΡΩ
ΥΓ 1 – ΤΡΕΛΑΝΕ ΜΑΣ ΚΙ ΑΛΛΟ ΘΥΕΛΛΑ
ΥΓ 2- ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ.

***  Περίπου 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν το 2013 για ποδοσφαιρικές μεταγραφές
Οι Αγγλοι ξόδεψαν τα περισσότερα!
Η FIFA έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια αναφορά σε ό,τι αφορά στα ποσά που δαπανήθηκαν ανά χώρα για τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών. Για το 2013 οι Αγγλοι σπατάλησαν 669 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι Ισπανοί εισέπραξαν 414 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις των ποδοσφαιριστών!
Οπως αναφέρει η παγκόσμια ομοσπονδία, σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση των μεταγραφών των αγγλικών συλλόγων, έπαιξε το γεγονός ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League εκτινάχθηκαν κατά 70% πάνω. Τα δίκτυα BSkyB και BT έδωσαν για τριετές συμβόλαιο έναντι 3.018 δισεκατομμυρίων λιρών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του αγγλικού πρωταθλήματος!
Διαβάστε μερικά χαρακτηριστικά στατιστικά που προκύπτουν από τα στοιχεία των 200 χωρών-μελών της FIFA και 6000 συλλόγους:
  • Συνολικά μες στο 2013 έγιναν 12,309 μεταγραφές (αύξηση 4% σε σχέση με το 2012) με συνολική αξία μεταγραφών 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση κατά 41% σε σχέση με το 2012).
  • Η Βραζιλία με 1.402 μεταγραφές ήταν και πάλι η πιο κινητική.
  • Ο μ.ο. ηλικίας των ποδοσφιαριστών που πήραν μεταγραφή ήταν 25 ετών και τριών μηνών. Ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που αποκτήθηκε ήταν 43 ετών, ενώ υπήρξαν 48 μεταγραφές 16χρονων και 88 17χρονων!
  • Το 82% του συνολικού ποσού σπαταλάθηκε από εννιά χώρες, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Πορτογαλία.
  • Η μερίδα του λέοντος των χρημάτων που σπαταλήθηκαν και ισοδυναμεί με το 77% των μεταγραφών παγκοσμίως αναλογεί σε συναλλαγές μεταξύ ευρωπαϊκών συλλόγων.
  • Οι μάνατζερ των ομάδων έλαβαν το 7% και οι μεσάζοντες των ποδοσφαιριστών το 14%.
Οι λίστες με τις πιο δαπανηρές και τις πιο κερδοφόρες χώρες (σε δολλάρια):
Αγοραστές.
1. Αγγλία 913 (+51)
2. Ιταλία 475 (+120)
3. Γαλλία 420 (+74)
4. Ισπανία 319 (+78)
5. Γερμανία 239 (+1)
6. Ρωσία 214 (-33)
7. Ουκρανία 193 (+168)
8. Τουρκία 163 (+50)
9. Πορτογαλία 104 (+21)
10. Ουαλία 100 (+96)
11. Βραζιλία 73 (-21)
12. Ολλανδία 56 (+65)
13. ΗΑΕ 47 (+88)
14. Κατάρ 46 (+2)
15. Βέλγιο 43 (+39)
16. Σ. Αραβία 40 (+100)
17. Μεξικό 39 (+44)
18. Κίνα 28 (-45)
19. Αργεντινή 22 (-12)
20. Ελβετία 20 (-5)
Πωλητές
1. Ισπανία 565 (+166)
2. Ιταλία 436 (+47)
3. Πορτογαλία 323 (+42)
4. Βραζιλία 312 (+34)
5. Αγγλία 300 (+27)
6. Γαλλία 297 (+42)
7. Ολλανδία 182 (+31)
8. Ουκρανία 168 (+379)
9. Γερμανία 140 (-29)
10. Ρωσία 94 (+151)
11. Ουρουγουάη 63 (+7)
12. Κροατία 61 (+261)
13. Βέλγιο 60 (-13)
14. Αργεντινή 60 (+11)
15. Μεξικό 52 (+106)
16. Ρουμανία 42 (+269)
17. Ελβετία 42 (-46)
18. Δανία 39 (+3)
19. Σερβία 38 (+131)
20. Σκωτία 37 (+39)
*(ποσοστιαία αύξηση ή μείωση)
Newsroom ΔΟΛ

***  Ημέρα Κυπέλλου σε Λεωφόρο, Καραϊσκάκη και Ηράκλειο
Ημέρα Κυπέλλου σε Λεωφόρο, Καραϊσκάκη και Ηράκλειο
  (Φωτογραφία)   Ανοίγει σήμερα, Τετάρτη, η αυλαία της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας, με τρεις πολύ ενδιαφέροντες αγώνες. Αρχικά ο ΟΦΗ υποδέχεται τον Πανιώνιο στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» (16:00), με τις δύο ομάδες να έχουν μοιρασμένες πιθανότητες να βρεθούν στους «8» της διοργάνωσης.
Δύο ώρες αργότερα ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Ολυμπιακό Βόλου και θέλει να κάνει το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει τον νικητή του παραπάνω ζευγαριού.
Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός φιλοξενεί το απόγευμα τον επικίνδυνο Ατρόμητο, θέλοντας να κάνει τον επαναληπτικό στο Περιστέρι να αποκτήσει διαδικαστικό χαρακτήρα.
Tην Πέμπτη θα διεξαχθεί ο τελευταίος αγώνας των προημιτελικών, αανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Απόλλωνα Σμύρνης.
Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα:
ΟΦΗ - Πανιώνιος (16:00, ΟΤΕ sport 3)
Διαιτητής: Θάνος (Γρεβενών) Βοηθοί: Τάτσης (Ηπείρου), Πασχάλης (Ηπείρου).
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός Βόλου (18:00, OTE sport 3)
Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου) Βοηθοί: Καρσιώτης (Κορίνθου), Βλάσσης (Λασιθίου).
Ολυμπιακός - Ατρόμητος (20:00, ΟΤΕ sport 3)
Διαιτητής: Παππάς (Αθηνών) Βοηθοί: Ακρίβος (Αθηνών), Μπαλτάς (Αχαΐας).
  Ανοίγει σήμερα, Τετάρτη, η αυλαία της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας, με τρεις πολύ ενδιαφέροντες αγώνες. Αρχικά ο ΟΦΗ υποδέχεται τον Πανιώνιο στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» (16:00), με τις δύο ομάδες να έχουν μοιρασμένες πιθανότητες να βρεθούν στους «8» της διοργάνωσης.
Δύο ώρες αργότερα ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Ολυμπιακό Βόλου και θέλει να κάνει το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει τον νικητή του παραπάνω ζευγαριού.
Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός φιλοξενεί το απόγευμα τον επικίνδυνο Ατρόμητο, θέλοντας να κάνει τον επαναληπτικό στο Περιστέρι να αποκτήσει διαδικαστικό χαρακτήρα.
Tην Πέμπτη θα διεξαχθεί ο τελευταίος αγώνας των προημιτελικών, αανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Απόλλωνα Σμύρνης.
Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα:
** ΟΦΗ - Πανιώνιος  2-0 , (0-0) .- ^
Τα γκολ : 61΄ Παπάζογλου , 65΄ πεν. Κάλαϊτζιτς  .-
Διαιτητής: Θάνος (Γρεβενών) Βοηθοί: Τάτσης (Ηπείρου), Πασχάλης (Ηπείρου).Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΟΦΗ (Σα Πίντο): Φερνάντες, Μιλιάζες, Τριποτσέρης, Ζόρο, Μπούρμπος (46' Στάθης), Κάλαϊτζιτς, Μακρής, Ζε Εντουάρντο, Λαμπρόπουλος (34' Κουτσιανικούλης), Περογαμβράκης (76' Σίσιτς), Παπάζογλου
Πανιώνιος (Κ. Παναγόπουλος): Παπαδόπουλος, Ζαχαράκης, Κουλουχέρης, Λαμπρόπουλος, Κούρντι, Παναγιωτούδης (59' Παντίδος) , Μητρόπουλος, Κολοβός, Αραβίδης, Λάσνικ (56 Ντούνης), Γιάννου (84' Σταυροθανασόπουλος)   
Βίντεο  γκολ από αγώνα  :
~  ΟΦΗ -  Πανιώνιος  2- 0  1ο  γκολ  κύπελλο  29/01/2014 :       http://youtu.be/CdYFoFOIxhw 
 
~
ΟΦΗ  - Πανιώνιος  2- 0  2ο γκολ κύπελλο  29/01/ 2014 : http://youtu.be/zdwrjoU0wPU ,
 
 
** Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός Βόλου  4-0  , (0-0) .- ^ 
Τα γκολ :  48΄Ατζαγκούν ,57΄  Μπαϊράμη  , 74΄ Μπέργκ , 89΄ Καρέλης  ,
Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου) Βοηθοί: Καρσιώτης (Κορίνθου), Βλάσσης (Λασιθίου).  
Η ενδεκάδα του Παναθηναϊκού: Κοτσόλης, Χουχούμης, Τριανταφυλλόπουλος, Κουτρουμπής, Σπυρόπουλος, Λαγός, Ζέκα, Ντίνας, Ατζαγκούν(Πράνιτς), Μπαϊράμι (Καρέλης), Μπεργκ (Κλωναρίδης) .-
Ο  πάγκος του Γιάννη Αναστασίου: Ταμπάκης, Κλωναρίδης, Μαρινάκης, Καρέλης, Αμπέντ, Σίλντενφελντ, Πράνιτς,
 Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού Βόλου: Γεωργίου, Κατσιαρός, Κωστούλας, Μελίσσης, Γιαλούσης, Ρόκας, Πινδώνης(Κρυστομπάλ), Ολίσε(Δεινόπαπας ) , Κατσίκης(Καπετάνος), Γκούρμα, Μπρέσκα.
Ο πάγκος του Μάνουελ Ρόκα:  Γκίτκος, Κόμνος, Κριστομπάλ, Καπετάνος, Δεινόπαππας, Καρράς, Νικολιάς.
Τα  βίντεο  από αγώνα :
~ ΠΑΟ -  Ολυμπιακός  Βόλου κύπελλο  έναρξη  29/01/2014 : http://youtu.be/-YosceqWvCk ,
 
~

Παναθηναϊκός  - Ολυμπιακός Βόλου  1ο  γκολ  1 - 0  κύπελλο  29/01/ 2014 : http://youtu.be/vLXVZR_G2NU ,

 
ΠΑΟ -Ολυμπιακό    Βόλου   2ο  γκολ 2 -0 κύπελλο  29/01/2014 : http://youtu.be/73RPfW6Kx9M ,


~ Παναθηναϊκός -Ολυμπιακός  Βόλου  3ο  γκολ  3 -  κύπελλο  29/1/2014 : http://youtu.be/BFcwk4YxL8g
 
~ Παναθηναϊκός -Ολυμπιακός  Βόλου  4ο  γκολ  3 -0 κύπελλο  29-01-2014 : http://youtu.be/BAyzCGC07v0 , 
   
 
** Ολυμπιακός - Ατρόμητος  0-0 , (0-0). -^ Ολυμπιακός - Ατρόμητος 0-0 (Α' ΗΜΧ)
Τα  γκολ :
Διαιτητής: Παππάς (Αθηνών) Βοηθοί: Ακρίβος (Αθηνών), Μπαλτάς (Αχαΐας).Ολυμπιακός (Μίτσελ): Μέγιερι, Σαλίνο (Εντιγκά), Παπαδόπουλος, Μανωλάς, Μπονγκ, Μανιάτης, Σάμαρης, Κάμπελ, Φουστέρ (Σέποβιτς), Σαβιόλα(Ντομόγκεζ), Ολαϊτάν
Στον πάγκο του Ολυμπιακού: Κάρολ, Τόρες, Εντινγκά, Βέργος, Βούρος, Ντομίνγκεζ, ΣέποβιτςΑτρόμητος (Παράσχος): Σηφάκης, Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Ταυλαρίδης, Γιαννούλης, Ιγκλέσιας, Πίτου Γκαρσία, Φάμπιο (Καραμάνος),  Μπρίτο,(Ναπολεόνι) , Ούμπιδες ,Παπαδόπουλος  (Δημούτσος),
.Στον πάγκο του Ατρομήτου: Μπάρκας, Γεωργίου, Ναπολεόνι, Νάστος, Μπάλλας, Καραμάνος, Δημούτσος Βίντεο  από  αγώνα : ΟΣΦΠ - Ατρόμητος Αθηνών   0 - 0 στο ημίχρονο  κύπελλο  φάσεις , 29/ 01/2014 : http://youtu.be/MwWoouMhl0E , 


 


https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -  351  φίλοι .-
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~ http://www.youtube.com/stamos01 ,       = 3061   video.-
~   http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1497 video.-
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =    1473    video.-
                                              ** Σύνολον   :  6031  βίντεο αναρτημένα .-
~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home ,   2427 .-
~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  , 587  φίλοι .-

** Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  : http://www.twitter.com/stamos01/ ,
STAMOS -ARFARA -GREECE   ,
Arfara-Messinias- asteras-arfaron  ,
Stamos Arfara Messinias Greece  ,
ARFARA - KALAMATAS  ,
ASTERAS ARFARON 2011    ,
Arfara-Messinias 2  ,
 stamos-dynami ,
Arfara-Messinias ,
  Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
vlasios  ,
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/08-2014.html  , =Εμπεριέχει Ιστορία  Αρφαρών  και Α.Π.Σ. Αστέρα .-

***

~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013-31-2013.html  ,  Τελευταία  μέρα  του  2013 στην ενημέρωση Τρίτη  31 Δεκεμβρίου  2013  

~   ANARTHSEIS  IANOYARIOY  2014   : ~   ANARTHSEIS  IANOYARIOY  2014   :
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/2014-01-2014.html ,
~  Πρώτη  μέρα  του  2014  στην  ενημέρωση  Τετάρτη  01  Ιανουαρίου  2014   : ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ !!!  ΓΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑ  , ΕΥΗΜΕΡΙΑ ! , ΕΛΠΙΔΑ  ! , ΑΓΑΠΗ  . ΕΙΡΗΝΗ ,  ΧΑΡΑ  ΚΑΙ  ΑΝΘΡΩΠΙΑ !!!  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/01-2014.html , Ενημέρωση  Τετάρτης  01  Ιανουαρίου  2014.-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/02-2014.html , Ενημέρωση  της  Πέμπτης  02  Ιανουαρίου  2014  .-
~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Ενημέρωση  της Παρασκευής  03  Ιανουαρίου  2014 .- 
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  03  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/04-2014.html?showComment=1388836276942#c3402382603892749924 ,   Ενημέρωση  του  Σαββάτου  04  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/4-5-6-2014.html ,   ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ Σάββατο Κυριακή Δευτέρα 4 , 5 και 6 Ιανουαρίου 2014  .-
~   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/05-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  05  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/06-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  06 Ιανουαρίου  2014   .-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/07-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  07  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/08-2014.html , Ενημέρωση  της  Τετάρτης  08  Ιανουαρίου  2014.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/01/09-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  09 Ιανουαρίου  2014 .-~
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/10-2014.html  , Ενημέρωση  της  Παρασκευής 10  Ιανουαρίου  2014 ~
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/11-2014.html  , Ενημέρωση  του  Σαββάτου  11 Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/01/12-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  12  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/01/13-2014.html , Ενημέρωση της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 2014.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/01/15-2014.html ; , Ενημέρωση Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/01/16-2014.html , Ενημέρωση Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 .-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html ,   Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/01/18-2014.html , Ενημέρωση του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/01/19-2014.html , Ενημέρωση της Κυριακής 19 Ιανουαρίου 2014.-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/20-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα   20  Ιανουαρίου  2014
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/01/21-2014.html , Ενημέρωση της  Τρίτης  21  Ιανουαρίου  2014  ,.
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/22-2014.html   , Ενημέρωση Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/01/23-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 , .-
~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/24-2014.html , Ενημέρωση Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 .-
~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/25-26-2014.html ,   ,  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιανουαρίου 2014.-
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/25-2014.html  , Ενημέρωση του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/25-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/26-2014.html  ,  Ενημέρωση  της  Κυριακής  26  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/27-2014.html , Ενημέρωση  της  Δευτέρας  27  Ιανουαρίου  2014 .-
~  http:// http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/28-2014.htmlvlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/28-2014.html ,     , Ενημέρωση Τρίτη  28  Ιανουαρίου  2014 .- http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/29-2014.html .- Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  29  Ιανουαρίου  2014 .-
***