ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Άρωμα  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  30  Ιουλίου  2014   :
 ΣΑΛΑΜΙΝΑ  2014 


~** VIDEO   Ντοκουμέντο σε  γεγονότα  2010  (Σπάνιο)
 ~    Δίδυμοι Πύργοι   Ν.Υ.  11/09/2010  video2014 : http://youtu.be/jPZEq_nhKN0 ,
~** Απίστευτα  γεγονότα  2014 Η.Π.Α.   : http://youtu.be/aFZhZKfqnEs ,
~** ΛΟΣ ΑΤΖΕΛΕΣ  έσπασε  αγωγός ύδρευσης  29/07/2014 : http://youtu.be/rkK_r-ZbhCE ,

*** Μεσσηνιακά  και  άλλα  :



 ***   Ζήτημα νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος στη Μεσσήνη

 Ζήτημα νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος στη Μεσσήνη Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του εκλογοδικείου για τις ενστάσεις Της Βίκυς Βετουλάκη Στα χέρια των δικαστών του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας βρίσκεται από χθες η τύχη του Δήμου Μεσσήνης. Σε μια αναλυτική διαδικασία, οι δύο πλευρές, των Στ. Αναστασόπουλου και Γ. Τσώνη, ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους και εντός δύο ημερών οι δικηγόροι θα πρέπει να καταθέσουν τα υπομνήματά τους. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου το Εκλογοδικείο θα ανακοινώσει σε δημόσια συνεδρίαση την απόφασή του. Συνολικά έχει ζητηθεί η εξέταση 232 ψηφοδελτίων. Ωστόσο, η υπόθεση των εκλογών στο Δήμο Μεσσήνης, όπου μέχρι στιγμής έχει κριθεί για μια ψήφο υπέρ του δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου, παίρνει άλλη τροπή, αφού τέθηκε θέμα πλαστότητας κατά την εκλογική διαδικασία και, κατά συνέπεια, νοθείας των εκλογών στην περιοχή. - 
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του εκλογοδικείου για τις ενστάσεις Στα χέρια των δικαστών του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας βρίσκεται από χθες η τύχη του Δήμου Μεσσήνης. Σε μια αναλυτική διαδικασία, οι δύο πλευρές, των Στ. Αναστασόπουλου και Γ. Τσώνη, ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους και εντός δύο ημερών οι δικηγόροι θα πρέπει να καταθέσουν τα υπομνήματά τους. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου το Εκλογοδικείο θα ανακοινώσει σε δημόσια συνεδρίαση την απόφασή του. Συνολικά έχει ζητηθεί η εξέταση 232 ψηφοδελτίων.
Ωστόσο, η υπόθεση των εκλογών στο Δήμο Μεσσήνης, όπου μέχρι στιγμής έχει κριθεί για μια ψήφο υπέρ του δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου, παίρνει άλλη τροπή, αφού τέθηκε θέμα πλαστότητας κατά την εκλογική διαδικασία και, κατά συνέπεια, νοθείας των εκλογών στην περιοχή.
Κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Εκλογοδικείο, και από τις δύο πλευρές, αφέθηκαν σαφείς αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και όσα πιθανόν έγιναν όταν έκλεισαν οι κάλπες, ενώ βέλη εκτοξεύθηκαν και κατά δικαστικών αντιπροσώπων.
Πάντως, τη μήνιν της προέδρου προκάλεσε προς στιγμήν η ενέργεια των δύο πλευρών, παραμονές της χθεσινής συνεδρίασης, να δώσουν ποινική διάσταση στην υπόθεση, καταθέτοντας μηνύσεις για πλαστότητα.  Αναρωτήθηκε, μάλιστα, γιατί δεν το έκαναν ύστερα από την επανακαταμέτρηση και τόσες ημέρες μετά ανακάλυψαν ότι υπάρχει ζήτημα νοθείας.
  Εξέταση 232 ψηφοδελτίων
Την κατάθεση των επιχειρημάτων της πλευράς του κ. Τσώνη (παραστάθηκαν, επίσης, οι δικηγόροι Ευφροσύνη Βασιλαδιώτη και Αντ. Γιαννακόπουλος) ξεκίνησε ο δικηγόρος  Παναγιώτης Δημητρόπουλος, αναφερόμενος σε ψηφοδέλτιο από το 223ο Εκλογικό Τμήμα, το οποίο δεν προσμετρήθηκε υπέρ του πελάτη του, σημειώνοντας ότι αυτό και μόνο θα του είχε δώσει τη νίκη.
Όπως σημείωσε, ζητούν την εξέταση 232 ψηφοδελτίων, με αρκετά από αυτά να φέρουν διακριτικά γνωρίσματα (αστερίσκους, σημάδια, μεγάλους σταυρούς κ.ά.), δε ζητούν όμως την ακύρωση ψηφοδελτίων της β΄ Κυριακής που φέρουν σταυρούς, καθώς υπάρχει σχετική νομολογία.
Ακολούθως αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που πιθανολογεί πως υπάρχει παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας.
Στην πρώτη περίπτωση, στο 206 Ε.Τ., τα ψηφοδέλτια φαίνεται να έχουν αριθμηθεί, αφού πρώτα ξεχωρίστηκαν και στοιβάχτηκαν, ανάλογα με τον υποψήφιο, και όχι με τη σειρά που βγήκαν από την κάλπη, όπως ορίζει ο νόμος. Μεταξύ, δε, των στοιβαγμένων έγκυρων ψηφοδελτίων του κ. Τσώνη, βρέθηκαν και δύο έγκυρα του κ. Αναστασόπουλου χωρίς μονογραφή και αρίθμηση. Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι κάποιος αφαίρεσε δύο έγκυρα ψηφοδέλτια του  κ. Τσώνη και τοποθέτησε δύο του κ. Αναστασόπουλου. Πρόσθεσε ότι στην ίδια περίπτωση, στο βιβλίο διαλογής και στο πρακτικό, φαίνεται να έχουν γράψει δύο άτομα και όχι μόνο η δικαστική αντιπρόσωπος.
Στη δεύτερη περίπτωση που αφορά στο 225ο Ε.Τ., ο κ. Δημητρόπουλος σημείωσε ότι η δικαστική αντιπρόσωπος βρήκε δύο φακέλους υπεράριθμους. Γι’ αυτό από το σύνολο αφαίρεσε δύο φακέλους εκτός διαδικασίας, οι οποίοι, όμως, όπως είπε ο κ. Δημητρόπουλος, περιείχαν ψήφους για τον κ. Τσώνη. Εδώ, σημείωσε, πιθανολογούν την εκδοχή νοθείας, διότι προσμετρήθηκαν δύο φάκελοι που δεν είχαν σφραγίδα και μονογραφή της δικαστικής αντιπροσώπου, ενώ αυτοί που αφαιρέθηκαν είχαν κανονικά.
Τέλος, αναφέρθηκε σε τρία διπλοτυπωμένα ψηφοδέλτια. Όπως είπε, φαίνεται καθαρά πως οφείλεται σε τυπογραφικό λάθος και δεν πρέπει να κηρυχθούν άκυρα.
Συμπληρώνοντας ο δικηγόρος κ. Γιαννακόπουλος υποστήριξε ότι όλα οδηγούν σε υπόνοιες αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ αναφέρθηκε και σε δικαστική αντιπρόσωπο (δικηγόρο Καλαμάτας) που ο σύζυγός της ήταν υποψήφιος με τον κ. Αναστασόπουλο. Μάλιστα, η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντίδικης πλευράς, ενώ η πρόεδρος παρατήρησε ότι το δικαστήριο δε στέκεται στα πρόσωπα.
  Επιχειρήματα άλλης πλευράς
Από την πλευρά του δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου τα παραπάνω αντέκρουσε ο δικηγόρος Χρ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος παραστάθηκε μαζί με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Κ. Μαργέλη.
Αρχικά σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο το δικόγραφο της άλλης πλευράς, ως προς τους επιλαχόντες, ενώ για τα ψηφοδέλτια που φέρουν κατά την άλλη πλευρά διακριτικά γνωρίσματα, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι δεν είναι τίποτε άλλο από τυχαίες αποτυπώσεις κατά τη συνήθη εκλογική διαδικασία.
Για το ψηφοδέλτιο στο 223ο Ε.Τ., που δεν προσμετρήθηκε υπέρ του κ. Τσώνη, ο κ. Παναγιωτόπουλος έδωσε άλλη διάσταση, επικαλούμενος κεφαλαιώδες λάθος λογικής στα όσα επικαλείται η πλευρά του κ. Τσώνη.
Εξήγησε ότι το ψηφοδέλτιο που επικαλείται ο κ. Τσώνης έχει μονογραφή και αρίθμηση (33), αλλά στο «κουτάκι» του βιβλίου δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός. Αντίθετα, στο «κουτάκι» του βιβλίου διαλογής με τις ψήφους του κ. Αναστασόπουλου έχει αναγραφεί ψηφοδέλτιο με τον αριθμό 33, αλλά στο σάκο δεν υπάρχει το σώμα τέτοιου ψηφοδελτίου. Αναρωτήθηκε, λοιπόν, αν όντως πρόκειται για ψηφοδέλτιο που πράγματι ανήκει στον κ. Τσώνη ή από κάποιον έχει αφαιρεθεί ψηφοδέλτιο του δημάρχου και γι’ αυτό δεν υπάρχει. Κατέληξε γι’ αυτή την περίπτωση, λέγοντας ότι το βιβλίο διαλογής δείχνει ότι έχει αφαιρεθεί το ψηφοδέλτιο του κ. Αναστασόπουλου. Για το λόγο αυτό αρνούνται και προσβάλλουν τη γνησιότητα του ψηφοδελτίου που επικαλείται ο κ. Τσώνης. Μάλιστα, μίλησε για πλαστογραφία που έχει γίνει με μεγάλη επιτυχία, ενώ ζήτησε γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για να αποδειχθεί αν πρόκειται για την υπογραφή της δικαστικής αντιπροσώπου ή όχι.
Όσο για τους υπεράριθμους φακέλους στο 225ο Ε.Τ., υποστήριξε ότι αυτοί που έχουν προσμετρηθεί έχουν σφραγίδα και μονογραφή και δεν ισχύουν όσα λέει η άλλη πλευρά.
Για την περίπτωση του 206ου Ε.Τ., είπε ότι είναι αστείο να ψάχνονται δύο συγκεκριμένα ψηφοδέλτια και όχι κάποια άλλα από τα υπόλοιπα, όταν υπάρχει συμφωνία εκλογικών ευρημάτων και βιβλίων.
  Πλαστότητα - νοθεία
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ακόμη ότι στην ένστασή της η άλλη πλευρά μιλά ευθέως για πλαστότητα, ενώ στη διαδικασία χθες δεν είχε την ίδια βεβαιότητα και πιθανολογεί. Γι’ αυτό, υποστήριξε, με αφορμή τα όσα ανέφεραν και στην ένσταση, κατέθεσαν πρώτα μήνυση στην Εισαγγελία και χθες κατέθεσε η πλευρά του κ. Τσώνη.
Επιχειρηματολογώντας για τη νοθεία του αποτελέσματος, είπε ότι στο 257ο Ε.Τ. υπάρχει έγκυρο ψηφοδέλτιο του δημάρχου, που στην επανακαταμέτρηση βρέθηκε να έχει σύνθημα με μεγάλα γράμματα σε όλη την μπροστινή πλευρά. Αυτό, όπως είπε, είναι αδύνατον να υπήρχε όταν βγήκε το ψηφοδέλτιο από την κάλπη και η δικαστική αντιπρόσωπος να το καταχώρησε στα έγκυρα.
Για το θέμα της πλαστότητας ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε την εξέταση δύο μαρτύρων, αίτημα για το οποίο επιφυλάχθηκε το δικαστήριο.
Σε παρέμβασή της η πρόεδρος της έδρας έψεξε τους διαδίκους ότι προχώρησαν σε σοβαρές καταγγελίες, μπλέκοντας το Διοικητικό Πρωτοδικείο με την Εισαγγελία, για έρευνα που πρέπει να γίνει από την Εισαγγελία, όταν το εκλογικό υλικό βρίσκεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Μάλιστα, παρατήρησε ότι δεν προέκυψε τίποτα σχετικά με πλαστότητα και νοθεία κατά την επανακαταμέτρηση και ξαφνικά, μετά την κατάθεση των ενστάσεων, ξεκίνησαν οι μηνύσεις.
Εντός δύο ημερών οι δικηγόροι θα καταθέσουν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο τα υπομνήματα με τις θέσεις τους και θα αναμένουν τον ορισμό ημερομηνίας για την έκδοση της απόφασης.
Της Βίκυς Βετουλάκη - 

*** Περάστε από το ταμείο του Δήμου Καλαμάτας… για να μην τρέχετε

 Μέχρι τις 14 Αυγούστου Με ευνοϊκούς όρους για τους πολίτες ο νόμος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών Του Αντώνη Πετρόγιαννη Χιλιάδες χρεωστικά σημειώματα από το Δήμο Καλαμάτας έχουν κατακλύσει το τελευταίο διάστημα τις εισόδους των πολυκατοικιών και τα γραμματοκιβώτια των οικιών των δημοτών που οφείλουν μικρά ή μεγάλα ποσά. Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί που ανέφερε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Π. Μπουζιάνης. Για χρέη πάνω από 300 ευρώ έχουν σταλεί περίπου 5.000 ειδοποιητήρια, ενώ για χρέη από 100 έως 300 ευρώ περίπου 6.000. Δηλαδή, δεν υπάρχει οικογένεια στο Δήμο που να μην του χρωστάει. Οι δημότες, βέβαια, δεν έχουν άλλον τρόπο, παρά να προσέλθουν στο δημοτικό ταμείο, διότι σε διαφορετική περίπτωση η Δημοτική Αρχή είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε δέσμευση του ΑΦΜ κατ’ αρχάς, αλλά και σε αναγκαστική κατάσχεση στη συνέχεια. Όπως σημείωσε, όμως, ο κ. Μπουζιάνης, αυτή την περίοδο η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους οφειλέτες, αφού «τρέχει» ο Νόμος 4257/2014 περί ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο οποίος αποτελεί ανάσα για τους χιλιάδες οφειλέτες, πολίτες και επιχειρήσεις, που χρωστούν στους Δήμους. Μέχρι σήμερα, για να τύχουν των διατάξεων του παραπάνω νόμου, έχουν προσέλθει περίπου 500 δημότες, αλλά η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι μέχρι τις 14 Αυγούστου που λήγει η προθεσμία θα πρέπει όλοι οι οφειλέτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, μια και οι όροι είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί. Όπως ανέφερε, οφειλή 21.000 ευρώ με τη ρύθμιση έφτασε στα 2.500 ευρώ, ενώ οφειλή 12.000 ευρώ στα 1.000 ευρώ. Σε αυτή τη διαδικασία υπάγονται και οι δημότες των πρώην Δήμων Άριος, Αρφαρών και Θουρίας, οι οποίοι μετά τον "Καλλικράτη" βρέθηκαν να οφείλουν μικρά ή μεγάλα ποσά στο νέο Δήμο Καλαμάτας. Και γι' αυτούς, σύμφωνα με τον κ. Μπουζιάνη, η ρύθμιση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή. Με τη ρύθμιση, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους καταβάλλοντας έως και 100 δόσεις, απαλλασσόμενοι από προσαυξήσεις και πρόστιμα (πληρώνουν μόνον το κεφάλαιο της οφειλής σε εφάπαξ καταβολή). Οι οφειλέτες είναι εταιρείες, καταστηματάρχες, αλλά και φυσικά πρόσωπα, που μπορεί να χρωστούν από 300-500 ευρώ μέχρι και πολύ μεγαλύτερα ποσά, . - 

***  Πυροβολισμοί χθες το πρωί αναστάτωσαν τους κατοίκους

 Πυροβολισμοί χθες το πρωί, λίγο μετά τις 11.00, αναστάτωσαν τους κατοίκους που μένουν στην περιοχή κοντά στο κάμπινγκ της Μαραθόπολης. Μέσα σε διάστημα 2-3 λεπτών έπεσαν περίπου 10 πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκαν μέχρι και το χωριό της Μαραθόπολης. Οι κάτοικοι επικοινώνησαν, καθυστερημένα, με το Α.Τ. Γαργαλιάνων και κατάγγειλαν το γεγονός, ενώ στο σημείο έσπευσε περιπολικό. Πάντως, ορισμένες μαρτυρίες περίοικων αναφέρουν ότι υπήρχαν ύποπτες κινήσεις (αγροτικών) οχημάτων ακριβώς λίγο πριν από τους πυροβολισμούς στον επαρχιακό δρόμο Μαραθόπολης – Φιλιατρών. Από τους πυροβολισμούς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ εκτιμάται πως πιθανόν να ρίχτηκαν στον αέρα. Κανείς δεν μπορεί να πει τι ακριβώς συνέβη, ωστόσο οι περίοικοι είναι βέβαιοι ότι άκουσαν τους πυροβολισμούς. ΠΗΓΗ:gargalianoionline.gr - 

*** Λευκή Νύχτα στις 30 Αυγούστου στην Καλαμάτα

 Συνάντηση πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ στο Δημαρχείο Καλαμάτας, σχετικά με τη διοργάνωση της 2ης Λευκής Νύχτας του Δήμου Καλαμάτας, το Σάββατο 30 Αυγούστου. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν ιδέες και τρόποι για να έχει επιτυχία, αρτιότητα και μεγάλη προβολή και η φετινή διοργάνωση. Στη σύσκεψη μετέσχον ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και στελέχη του Δήμου Καλαμάτας, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Καλαμάτας και Νομού Μεσσηνίας Θεόδωρος Μπαζίγος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ανδρέας Ζαγάκος και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και συλλόγων. Στόχοι της διοργάνωσης Λευκής Νύχτας είναι να έλθουν στην Καλαμάτα επισκέπτες από όλη την Πελοπόννησο και την Αττική, καθώς και η οικονομική στήριξη του εμπορίου. -

***  Κινδύνευσε να πνιγεί χθες στον Αϊ-Λαγούδη

 Λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της ηλικιωμένη γυναίκα χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας. Η γυναίκα, που κάνει τις διακοπές της στην πόλη, κολυμπούσε, όταν γύρω στις 11.15 λουόμενη διαπίστωσαν πως επέπλεε μπρούμυτα. Κολύμπησαν προς το μέρος της και την έβγαλαν στην ακτή, ενώ στο μεταξύ εκλήθη ο ναυαγοσώστης που επιτηρεί την παραλία. Η ηλικιωμένη γυναίκα ήταν σε λιπόθυμη κατάσταση και ο ναυαγοσώστης τής παρέσχε τις πρώτες βοήθειες, της έκανε τεχνητή αναπνοή, ενώ της χορήγησε οξυγόνο από συσκευή που είχε στο εξοπλισμό του. Από αστυνομικό υπάλληλο, που βρισκόταν εκείνη την ώρα – εκτός υπηρεσίας – σε καφετέρια της παραλίας, ειδοποιήθηκε το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και στα επόμενα λεπτά αφίχθη ασθενοφόρο. Η ηλικιωμένη διακομίστηκε στο νοσοκομείο με την αναπνοή της να υποστηρίζεται μηχανικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, δε διατρέχει κίνδυνο η ζωή της μετά τις εξετάσεις που υποβλήθηκε και τη φροντίδα που της παρείχε το ιατρικό προσωπικό στα επείγοντα περιστατικά. -

***  Μικρή φυτεία καλλιεργούσε 66χρονος έξω από το Μελιγαλά

  Φυτεία με 30 χασισόδεντρα εντόπισε χθες το πρωί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στην αγροτική περιοχή «Πηγαδάκι» δυτικά του Μελιγαλά, μέσα σε βατουριώνα. Έπειτα από πληροφορίες οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί αστυνομική επιχείρηση και έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή. Κατά την επιχείρηση εντοπίστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο και εκχερσωμένο χώρο φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, η οποία αποτελούνταν από 30 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 40 έως 80 εκατοστά, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τη φυτεία καλλιεργούσε 66χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε λίγο αργότερα και συνελήφθη, καθώς ο βατουριώνας βρισκόταν εντός ελαιοπεριβόλου ιδιοκτησίας του. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. - 

***  Μετακινούμενη δυσοσμία…

 Σαν να μετακόμισε η δυσοσμία βόθρου που κυριαρχούσε στον Αλμυρό προς τη Βέργα, τις τελευταίες ημέρες. Κι ενώ από αυτό υπέφερε η περιοχή του Αλμυρού τα τελευταία καλοκαίρια, φέτος τη μυρωδιά τη νιώθεις μόλις περάσεις από τη γέφυρα πριν από την Αγία Σιών. Β.Β. -

*** «To catch a thief» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη

  Γυρισμένη το 1955, η ταινία – που θα προβάλει αύριο το βράδυ (9.30) η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας - μεταφέρει το θεατή στην κοσμοπολίτικη γαλλική Ριβιέρα, στα πολυτελή ξενοδοχεία της οποίας ξεσπά ένα κύμα κλοπών κοσμημάτων. Ο Κάρι Γκραντ, στο ρόλο του Αμερικανού Τζον Ρόμπι ή αλλιώς του «Γάτου», βρίσκεται στο στόχαστρο της Αστυνομίας λόγω της φήμης του ως διάσημου κλέφτη. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας που καταβάλλει για να ανακαλύψει τον πραγματικό ένοχο, θα γνωρίσει την πλούσια κι όμορφη Φράνσις Στήβενς (Γκρέις Κέλι). Με στόχο να αποδείξει την αθωότητά του και να ξεσκεπάσει τον πραγματικό κλέφτη, ο Ρόμπι θα χρησιμοποιήσει ως δόλωμα τη Φράνσις. Το σχέδιό του δεν τελεσφορεί, όμως η Φράνσις τον ερωτεύεται και προσπαθεί μαζί του να αποκαλύψει την ταυτότητα του δράστη. Ένα απολαυστικό κυνηγητό, με διάχυτο ερωτικό σασπένς και τη σφραγίδα του Άλφρεντ Χίτσκοκ, τα πλάνα της γαλλικής Ριβιέρας και τις πολύ καλές ερμηνείες των Κάρυ Γκραντ και Γκρέις Κέλι, αποτελούν τα κυριότερα συστατικά της ταινίας. Χώρος Προβολής: Καφέ Σινέ (Δυτική Παραλία Καλαμάτας). - 

***  Ρεκόρ καταγράφουν οι αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας 

 ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΤης Βίκυς Βετουλάκη Τις 296 έχουν φτάσει μέχρι τώρα οι αιτήσεις πολιτών στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών τους. Αριθμός- ρεκόρ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το 2013 είχαν κατατεθεί 283. Όσο δε για τις ημερομηνίες συζήτησης των αιτήσεων που κατατίθενται τώρα, ορίζονται για μετά το Μάρτιο του 2017! Οι αποφάσεις που εκδίδονται τώρα αφορούν αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2011 και το 2012. Στο μεταξύ, με νεότερη απόφασή του το Ειρηνοδικείο ρύθμισε τις οφειλές ζευγαριού.Στοιχεία Η εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 και τη χρονιά εκείνη κατατέθηκαν 33 αιτήσεις. Τον επόμενο χρόνο, το 2012, κατατέθηκαν 192. Ρεκόρ αποτελεί η φετινή χρονιά, με ήδη κατατεθειμένες 296 αιτήσεις, ενώ από τους ειρηνοδίκες φέτος έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής 95 αποφάσεις. Το 2012 εκδόθηκαν συνολικά 32, ενώ το 2013 εκδόθηκαν 84 αποφάσεις.Θετική απόφαση Στο μεταξύ, θετική ήταν η απόφαση για ζευγάρι που ζήτησε τη ρύθμιση των χρεών του. Πρόκειται για 51χρονο αγρότη και την 54χρονη σύζυγό του, συνταξιούχο του ΙΚΑ, που έχουν ένα παιδί. Το οικογενειακό τους εισόδημα το 2010 ανήλθε σε 10.866,19 ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο το μηνιαίο εισόδημά τους ανέρχεται στα 900 ευρώ, με τις δαπάνες διαβίωσης να υπολογίζονται στα 600 ευρώ. Αμφότεροι έχουν λάβει δάνεια, με κάποια από αυτά να έχουν εγγυητή τον έναν ή τον άλλον. Συνολικά, ο 51χρονος οφείλει 101.586,24 ευρώ και η 54χρονη 100.940,20 ευρώ. Στα χρέη της περιλαμβάνονται και στεγαστικά δάνεια για την κύρια κατοικία της οικογένειας, η οποία της ανήκει. Πρόκειται για διαμέρισμα 80 τ.μ., εμπορικής αξίας 70.000 ευρώ. Ο 51χρονος κατέχει ένα αυτοκίνητο, ενώ η 54χρονη, εκτός από το διαμέρισμα, δύο αγροκτήματα, συνολικού εμβαδού δύο στρεμμάτων και αξίας 2.000 ευρώ. Το δικαστήριο έκρινε ότι η εκποίησή τους δε θα προσφέρει. Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας έκρινε ότι από το 2010 το ζευγάρι έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής. Γι’ αυτό αποφάσισε τη ρύθμιση των χρεών του ως εξής: Για τα επόμενα 4 χρόνια θα καταβάλλουν ο μεν 51χρονος 100 ευρώ μηνιαίως, η δε 54χρονη 160 ευρώ μηνιαίως. Για τη διάσωση του σπιτιού η 54χρονη, 4 χρόνια μετά, θα αρχίσει να καταβάλει για διάρκεια 20 ετών 247,91 ευρώ μηνιαίως. Μετά την τήρηση των δύο αυτών ρυθμίσεων τα Ειρηνοδικείο έκρινε πως το ζευγάρι πρέπει να απαλλαγεί από το υπόλοιπο χρέος. Με την ολοκλήρωση της ρύθμισης το ζευγάρι θα έχει καταβάλει περίπου 72.000 ευρώ. - 

***  Άριστα τα νερά για κολύμπι στο Δήμο Καλαμάτας δείχνουν οι αναλύσεις

 Τα νερά κολύμβησης στο Δήμο Καλαμάτας είναι εξαιρετικής ποιότητας, όπως αποδεικνύεται από τους ελέγχους που πραγματοποιεί η ΔΕΥΑΚ. Οι έλεγχοι διενεργούνται κάθε δεκαπενθήμερο, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, στη θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητάς της, από την πίστα καρτ στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια. Τα ευρήματα των αναλύσεων, όσον αφορά στα δείγματα του πρώτου και του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου (δειγματοληψίες στις 9 και στις 21 του μηνός), δείχνουν ότι οι τιμές βρίσκονται πολύ κάτω από τα όρια των επιθυμητών και επιτρεπτών επιπέδων. - 

*** Συνελήφθη ένας 23χρονος Αλβανός για ναρκωτικά στην Καλαμάτα         
           
Κατασχέθηκαν ποσότητα κάνναβης, ζυγαριά ακριβείας, χρήματα και κινητό τηλέφωνο
 Συνελήφθη, σήμερατο πρωί, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας  23χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για παράβαση των Νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τους αλλοδαπούς.
Ειδικότερα, σήμερα το πρωί, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 23χρονου, όπου βρήκαν συνολικά και κατάσχεσαν:
Ποσότητα κάνναβης, βάρους -120- γραμμαρίων.
  • Ζυγαριά ακριβείας.
  • Το χρηματικό ποσό των -500- ευρώ.
  • Κινητό τηλέφωνο.
Ο 23χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ όπως προέκυψε διέμενε παράνομα στη χώρα.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. 

*** Εγκρίθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο Έξυπνης Εξειδίκευσης για το ΠΕΠ 2014 – 2020
 
 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΤης Βίκυς Βετουλάκη Το Στρατηγικό Σχέδιο Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Όπως τονίστηκε, η έγκριση της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020. Η στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020 και τα Τομεακά Προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης).Οικονομικό προφίλ Εισηγούμενη το θέμα, η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, τόνισε ότι η Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης είναι η προσπάθεια κινητοποίησης του ενδογενούς δυναμικού και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων, σε στενή συνεργασία με τους επιστημονικούς / ερευνητικούς φορείς, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σκιαγραφώντας το οικονομικό προφίλ της Περιφέρειας είπε: «Βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση εξόδου από την κυριαρχία του πρωτογενούς τομέα, με μια ετερόφωτη βιομηχανία, με κάποιες πολύ δυνατές επιχειρήσεις, που όμως δε δημιουργούν διασυνδέσεις -αυτό που λέμε διακλαδικές σχέσεις με τους άλλους τομείς της οικονομίας και άλλους κλάδους-, και έναν τριτογενή τομέα που βασίσθηκε στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο και στον τουρισμό, χωρίς να έχει αξιοποιήσει στο βαθμό που θα έπρεπε τα μοναδικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Επιπλέον, έχουμε μια ισχνή παρουσία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχεδόν παντελή απουσία από δυναμικά ερευνητικά κέντρα. Πού θέλουμε να πάμε, λοιπόν; Μείωση της σημασίας του πρωτογενούς; Nαι, είναι δεδομένο ότι με τη δομή και την οργάνωση του πρωτογενούς τομέα που έχουμε δεν μπορούμε να πάμε μακριά. Υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα στον πρωτογενή, ασφαλέστατα γιατί η γεωργία μας είναι στραμμένη στην παραγωγή, δηλαδή παράγουμε τρόφιμα που έχουν υψηλή ζήτηση λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους και δυνατότητες πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά. Λέξεις κλειδιά: μεταποίηση, συσκευασία, επώνυμο προϊόν, οικονομία κλίμακας, συμβολαιακή γεωργία, διερεύνηση νέων αγορών, μείωση κόστους παραγωγής, μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος, διασύνδεση με βιομηχανία και τουρισμό. Στη βιομηχανία υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης; Nαι, αλλά με ποιους όρους; Όχι σίγουρα με το χαμηλό εργατικό κόστος και τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων. Τουρισμός; Ναι, μπορούμε να έχουμε τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο, αξιοποιώντας νέες μορφές τουρισμού.Χαρακτηριστικά περιφέρειας Η κατεύθυνση που υιοθέτησε η Περιφέρεια για την Έξυπνη Εξειδίκευση είναι: -Να προσδιορίζεται σε σχέση με τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας -Να προωθεί τη διαδικασία της «επιχειρηματικής ανακάλυψης» για την Έξυπνη Εξειδίκευση -Να εξασφαλίσει κρίσιμη μάζα στις δραστηριότητες παραγωγής και καινοτομίας -Να έχει εξαγωγικό προσανατολισμό (outward – looking) -Να συνεκτιμά τις εξελίξεις στο άμεσο μέλλον (future – oriented). Προτιμήθηκε, λοιπόν, η υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού υποδείγματος , που δίνει έμφαση στην: -ανανέωση παραδοσιακών κλάδων με τον προσανατολισμό σε δραστηριότητες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και νέες market niches -εκσυγχρονισμό με την υιοθέτηση και τη διάδοση νέων τεχνολογιών -διαφοροποίηση από υφιστάμενες εξειδικεύσεις με συναφή πεδία -ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων μέσω ριζικής τεχνολογικής ανανέωσης και ανατρεπτικής καινοτομίας, και -αξιοποίηση νέων μορφών καινοτομίας, όπως ανοικτή καινοτομία, καινοτομία από χρήστες, κοινωνική καινοτομία, καινοτομία στις υπηρεσίες. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιφερειακής οικονομίας που προέκυψαν είναι: -Μεγάλη εξάρτηση από τον αγροδιατροφικό τομέα -Πληθώρα μικρών επιχειρήσεων -Απουσία, πλην εξαιρέσεων, μεγάλων επιχειρήσεων -Χωρικός κατακερματισμός και διασπορά των οικονομικών δραστηριοτήτων -Περιορισμένες χωρικές συγκεντρώσεις κλαδικής εξειδίκευσης.Περιφερειακός φορέας Οι κλάδοι και οι τομείς που εστιάζεται η Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι: -Αγροδιατροφικός Τομέας -Τουρισμός – Πολιτισμός -Μεταποιητική Βιομηχανία και Λοιποί Δυναμικοί Τομείς (παραγωγή προϊόντων ξύλου, μετάλλου, προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά, παραγωγή ειδών από πλαστικό, ειδών συσκευασίας, μηχανημάτων, οργάνων και δομικών υλικών, μαρμάρου) -Οριζόντιοι Υποστηρικτικοί Τομείς (ΤΠΕ, Ενέργεια, Περιβάλλον, Μεταφορές, Εφοδιαστική Αλυσίδα) Προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της Περιφερειακής Στρατηγικής είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός περιφερειακού φορέα για τη: -Διευκόλυνση της σύζευξης των αναγκών των επιχειρήσεων σε Έρευνα-Τεχνολογία–Καινοτομία με την διαθέσιμη τεχνογνωσία. -Ουσιαστική υποστήριξη των επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους για εξωστρέφεια, θεωρώντας ότι σε μεγάλο βαθμό η εσωτερική αγορά έχει κορεσθεί, αξιοποιώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά των -πελοποννησιακών προϊόντων -Διασύνδεση αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό μέσω της προώθησης εθελοντικών σημάτων ποιότητας και τον πολιτισμό -Προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού με έμφαση σε θαλάσσιο (γιώτινγκ – κρουαζιέρα), γαστρονομικό τουρισμό, τουρισμό πόλης, που προϋποθέτει την αναβάθμιση της εικόνας των πόλεων -Ενίσχυση του brand name «Μυθική Πελοπόννησος» και σύνδεση με τα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας -Ανάδειξη αλλά και προστασία της μοναδικότητας των «επώνυμων αγροτικών προϊόντων» της Περιφέρειας -Προώθηση δικτυώσεων για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας στις Μικρομεσαίες Μεταποιητικές Επιχειρήσεις που σχετίζονται έμμεσα με τον πρωτογενή τομέα (πλαστικά, υλικά συσκευασίας, γεωργικά μηχανήματα) -Αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Διαδικτύου για την τουριστική προβολή -Κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού σε νέες δεξιότητες που προκύπτουν από την εφαρμογή της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.Δράσεις Οι δράσεις που προτάθηκαν από την κα Νικολάκου, ανά Ταμείο και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, έχουν ως εξής:ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΕΤΠΑ -Χρηματοδότηση της δημιουργίας μηχανισμού υποστήριξης προς τις ΜΜΕ και στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Η χρηματοδοτική στήριξη θα είναι φθίνουσα με στόχο στο τέλος της περιόδου επιλεξιμότητας να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος. Βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας του είναι ολιγομελές προσωπικό και μεγάλο πλέγμα εξωτερικών συνεργατών. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός 500.000 ευρώ -Χρηματοδότηση δημιουργίας συστήματος Destination Management System (DMS) -Από το Ταμείο Στήριξης Επιχειρηματικότητας ένα ποσό της τάξης του 10 - 20% να δοθεί για τη δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου (πχ δημιουργία Venture capital) για καινοτόμα επενδυτικά σχέδια. Το ακριβές ποσό και το είδος του χρηματοδοτικού εργαλείου θα προσδιορισθεί κατά τη φάση της μελέτης του Περιφερειακού χρηματοδοτικού εργαλείου -Δημιουργία δικτύου Πολιτιστικών Διαδρομών, Γαστρονομικών Διαδρομών, Οικοτουριστικών Διαδρομών -Δράσεις δικτύωσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς πλαστικών, γεωργικών μηχανημάτων, μαρμάρου και λοιπών δομικών υλικών -Δράσεις υποστήριξης (mentoring, κ.λπ.) για τη συνένωση μικρών επιχειρήσεων με στόχο τις οικονομίες κλίμακας, μείωση κόστους κ.λπ. και την αύξηση της εξωστρέφειάς τους.ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - EKT -Δράσεις κατάρτισης ανέργων κυρίως αυξημένων εκπαιδευτικών προσόντων -Δράσεις κατάρτισης για την προσαρμογή των εργαζομένων σε επιχειρήσειςΠΕΠ Πελοποννήσου (ΕΓΤΑΑ) -Σύσταση επιχειρησιακής ομάδας στον κλάδο του οίνου με έμφαση στην παραγωγή και πιστοποίηση γενετικού πολλαπλασιαστικού υλικού των τοπικών ποικιλιών -Σύσταση επιχειρησιακής ομάδας για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, έμφαση στην προσαρμογή των παραδοσιακών θερμοκηπίων λαχανικών σε νέες τεχνολογίες και τεχνικές (υδροπονία, αεροπονία), επέκταση σε νέα είδη -Σύσταση επιχειρησιακής ομάδας για την εφαρμογή Γεωργίας Ακριβείας σε επιλεγμένες καλλιέργειεςΤΟΜΕΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΤΑ -Χρηματοδότηση μελετών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και χρήσης στην κοσμετολογία παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων (λάδι, μέλι, κ.λπ.) -Προώθηση Ιατρικού Τουρισμού -Οριζόντιες δράσεις (κουπόνια καινοτομίας, Δημιουργία Τεχνολογικών/ Επιχειρηματικών/ Εμπορευματικών Πάρκων) -Επέκταση Ευρυζωνικών Δικτύων -Ανάπτυξη πρότυπων μεθόδων διαχείρισης βοσκοτόπων -Σχεδιασμός –εγκατάσταση-λειτουργία πρότυπων κτηνοτροφικών πάρκων -Βελτίωση βοσκοικανότητας πτωχών σε οργανική ουσία εδαφών σε ορεινές και επικλινείς περιοχές -Αξιοποίηση παραπροϊόντων τυροκομείων, ελαιοτριβείων με πιλοτική εφαρμογή σε επιδεικτικές μονάδες. Μηχανισμός παρακολούθησης της Έξυπνης Εξειδίκευσης θα είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, που θα συγκροτηθεί, ενώ θα ενεργοποιηθεί και το Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου. - 

*** Ο σαγηνευτικός ποταμός Νέδοντας…Messinias ...Ηλείας ...
 Στην εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου στο Νέδοντα ποταμό αναφερόταν το πολύ όμορφο κείμενο της Ελένης Ξάφη, το οποίο δημοσίευσε το «Θ» την περασμένη Τετάρτη. Όσοι το απολαύσατε διαβάζοντάς το, σίγουρα θα σας σαγήνευσαν οι φωτογραφίες από το ποτάμι. «Κάτι είχα ακούσει για το Νέδοντα ποταμό. Υπήρξε για μερικά χρόνια “γείτονάς” μου. Με φλέρταρε συστηματικά, αλλά δεν έδωσα ποτέ σημασία. Πρόκειται για έναν ποταμό περικυκλωμένο από αυτοκίνητα και συστοιχίες πολυκατοικιών, με σχεδόν ανύπαρκτο ζωτικό χώρο, που πνίγεται ολοένα και περισσότερο μέσα στο τσιμέντο. Πώς θα μπορούσε να με σαγηνεύσει; Κι όμως, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας με έπεισε για την ύπαρξη ενός “διαφορετικού Νέδοντα”, ο οποίος ξεκινούσε σε απόσταση αναπνοής από την καρδιά της Καλαμάτας». Έτσι ξεκινούσε η αφήγηση… Διαβάζοντας το κείμενο και συνεπαρμένη από τις φωτογραφίες που το συνόδευαν, άφησα τη σκέψη μου να γυρίσει πίσω πολλά χρόνια, όταν βρέθηκα από τύχη στην περιοχή του Νέδοντα βόρεια της Κεντρικής Αγοράς. Όταν το σχεδόν εγκαταλελειμμένο γήπεδο ποδοσφαίρου, τα απορριμματοφόρα του Δήμου και οι λόφοι από μπάζα δε στάθηκαν ικανά να μειώσουν τη μαγεία του τοπίου! Μικροί καταρράκτες έκαναν ακόμα πιο ελκυστική την εικόνα. Είχα γράψει πολλές φορές τότε στο «Θ» ότι είναι κρίμα ο Δήμος Καλαμάτας να μη σχεδιάζει, με ελάχιστα τότε χρήματα, την αναμόρφωση του χώρου, προκειμένου να δημιουργήσει ένα χώρο περιπάτου, μια όαση σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης. Κανένας αρμόδιος φορέας δεν ευαισθητοποιήθηκε από την ιδέα. Ποιος ξέρει γιατί… Έπαψα να επισκέπτομαι το χώρο, γιατί με πονούσε αυτή η εγκατάλειψη. Είχα διαβάσει κάποτε μια φράση που ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση: «Οι άνθρωποι σηκώνουν ένα σύννεφο σκόνης με τα ποδοβολητά τους και μετά κάθονται σε μια γωνιά και τρίβουν τα μάτια τους, τάχα πως φταίει η σκόνη για την τύφλα τους». Άντα Αποστολάκη - 

***   Μια πάπια, μα ποια πάπια…         
 Διάβαζα τις προάλλες ότι ο Δανός φιλόσοφος Σέρεν Κίρκεγκορ συνήθιζε να λέει παραβολές, ενίοτε με πρωταγωνίστριες πάπιες. Μία πάει κάπως έτσι: Ένας άνθρωπος τάιζε τις αγριόπαπιες που μετανάστευαν στο Νότο κάθε χειμώνα, όταν περνούσαν από τη φάρμα του. Λίγο αργότερα, κάποιες από τις πάπιες δεν έκαναν τον κόπο να πετάξουν στο Νότο – τα έβγαζαν πέρα με αυτά που τους τάιζε κι έμειναν στη φάρμα. Ύστερα από τρία-τέσσερα χρόνια έγιναν τόσο ήμερες, που σχεδόν δεν μπορούσαν να πετάξουν. Και ο άνθρωπος διαπίστωσε το εξής: Δεν μπορείς να εξ-αγριώσεις τις εξημερωμένες πάπιες.
Ταράχθηκα λίγο με τις ιστορίες του Δανού. Κι όπως ήταν φυσικό, άρχισα να τις σκαλίζω περισσότερο. Γενική διαπίστωση, μάλλον έχει δίκιο. Δείτε τι γίνεται στην κοινωνία μας. Ο υπερήφανος ελληνικός λαός, παρά την κατάσταση που βρίσκεται,  κράτησε ψηλά τη σημαία της απάθειας και εξακολουθεί να την κρατά με καμάρι και συνέπεια. Δέχεται διεθνή συγχαρητήρια για την παθητικότητά του απέναντι στον εξευτελισμό και την εξαθλίωση, σκύβει το κεφάλι και φιλάει το χέρι που τον καρπαζώνει. Γιατί του Έλληνα ο τράχηλος το ζυγό τον υποφέρει και δε λέει και κουβέντα.
Θα μου πει κάποιος υπάρχουν και κάποιες αγωνιστικές «ντουφεκιές». Το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών, οι εθελοντικές δομές αλληλεγγύης, κάποιες κινήσεις που ζητούν ένα άλλο μέλλον. Σωστά. Μόνο που το μερικό δεν σώζει το όλον.
Οι περισσότεροι δε ζητούν τίποτε. Υπομένουν σιωπηλά τη διάλυση της ζωής τους. Τους τάζουν «κοινωνικά μερίσματα», μια χυδαία μορφή ελεημοσύνης, που αφαιρεί ό,τι απέμεινε από την αξιοπρέπεια των εξαθλιωμένων, δίνουν τη χαριστική βολή στη δημοκρατία, που έγινε δημοκρατία της εξαίρεσης, ή αλλιώς δημοκρατία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, δημοκρατία του φόβου, του ζόφου και της διαφθοράς, καθώς επιχειρείται με μισό δισεκατομμύριο ευρώ και μερικές πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας για ανέργους να στομωθεί η αγανάκτηση.
Κι όμως με τούτα και με τ’ άλλα οι... πάπιες εξημερώθηκαν. Δεν ακούνε, πλέον, την τραγική μάνα της Κρήτης, η οποία πριν πέσει από τα τείχη του Ηρακλείου έγραψε: «Κόρη μου, συγγνώμη, δεν άντεχα άλλο την ταλαιπωρία για ένα πιάτο φαΐ με αίμα».
Γιατί εκτός από την ωμή και απροκάλυπτη βία της πτώχευσης και της ανεργίας, έχουμε και τη συμβολική βία, αυτή που είναι ανεπαίσθητη και αφανής και κάνει τα θύματα να καταπίνουν το θυμό τους, να τον μεταβάλλουν σε ενοχή κι ύστερα σε συνενοχή και, τέλος, σε συναίνεση στο βιασμό τους. Ακολουθεί ο ακρωτηριασμός των επιθυμιών, η αυτοεγκατάλειψη, η αδράνεια και η αποπολιτικοποίηση. Υπ' αυτή την οπτική έχουμε μία εκούσια συμμόρφωση και ενδεχομένως και μία συνέργεια καταπιεστών και καταπιεζομένων. Γιατί οι πιο κραυγαλέες μορφές ανισοτήτων κι εκμετάλλευσης διαιωνίζονται στον κόσμο χάρη σε συμμαχίες της εξουσίας με τους εκμεταλλευόμενους.
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει διέξοδος. «Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», όπως λέει μια από πιο ηλίθιες κοινοτοπίες της εποχής. Αυτό που εννοεί είναι ότι ο χρόνος περνάει, δε σταματάει, οπότε οτιδήποτε και αν συμβεί, θα ακολουθήσει κάτι άλλο. Ναι, με αυτήν την έννοια, σίγουρα δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αρκεί να μην έχει ταμπού κανείς ως προς το τι περιμένει.
Προσπαθώ  να  αποφύγω τη συνέχεια, επειδή -στην πραγματικότητα- δε θέλω να αντιμετωπίσω την αμηχανία που μου προκαλεί...    Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Μόνο οι έμποροι μπορούν να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει         
   "Στα ίσια"
Της Βίκυς Βετουλάκη 

Τοπικοί έμποροι αγνόησαν επιδεικτικά τα περί κυριακάτικης καταναλωτικής «κραιπάλης». Στον κεντρικό εμπορικό ιστό της πόλης σχεδόν κανένα τοπικό εμπορικό κατάστημα δεν άνοιξε την περασμένη Κυριακή. Ανοικτά έμειναν μόνο τα καταστήματα – αλυσίδα και τα πολυκαταστήματα.
Δεν ήταν, όμως, μόνο οι τοπικοί έμποροι που έδειξαν την κάθετη αντίδρασή τους σε αυτή την απόφαση, αλλά και οι καταναλωτές. Μηδενική η κίνηση. Ελάχιστοι κυκλοφόρησαν και έκαναν ψώνια, παρά τις υψηλές και πολλαπλές προσφορές-«κράχτες» των καταστημάτων που ήταν ανοικτά.
Προφανώς, η απόφαση αυτή ήταν επιλογή των καταναλωτών, σκεφτόμενοι και ως εργαζόμενοι, και όχι λόγω οικονομικής κρίσης. Σε άλλες περιπτώσεις έχουν δείξει ότι μπορεί να μη σπαταλούν μεγάλα ποσά, αλλά «κυκλοφορούν» και το διασκεδάζουν.
Και πράγματι, υπάρχει αρκετός κόσμος που θα ήθελε να ψωνίσει με ησυχία και όχι φεύγοντας «κλεφτά» από τη δουλειά του για να προλάβει τα καταστήματα ανοικτά, διότι εργάζεται και αυτός τις ίδιες ώρες. Οι ίδιοι οι έμποροι δε, πιστεύω ότι θέλουν να εξυπηρετήσουν αυτό το καταναλωτικό κοινό.
Ο τρόπος, όμως, που θα γίνει αυτό, είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο εμπορικός κόσμος. Οι έμποροι, μαζί με τους εργαζομένους τους, θα βρουν το πώς και αν μπορεί να γίνει. Με αποφάσεις – εντολές δε λύνονται αυτά τα ζητήματα. Τρανό παράδειγμα η «λευκή νύχτα» που διοργανώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στην Καλαμάτα και η τεράστια επιτυχία που είχε με τη συμμετοχή όλων των εμπόρων. Και οι έμποροι δούλεψαν και οι καταναλωτές το ευχαριστήθηκαν.

 *** Άλλες δύο απάτες κατά ηλικιωμένων εξιχνιάσθηκαν στη Μεσσηνία

 Άλλες δύο περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων στη Μεσσηνία, από τη σπείρα που εξαρθρώθηκε τους προηγούμενες μήνες και δρούσε σε όλη τη Ελλάδα, εξιχνιάστηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης. Στην πρώτη περίπτωση, στις 18 Ιουνίου 2013 εξαπάτησαν 85χρονο στο Στρέφι, προσποιούμενοι τους εφοριακούς και τους απέσπασαν 180 ευρώ, ενώ στη δεύτερη, την 1η Αυγούστου 2013, στο Πουλίτσι, εξαπάτησαν 72χρονο και του πήραν 2.600 ευρώ, πάλι προσποιούμενοι τους εφοριακούς. Οι δράστες αναγνωρίσθηκαν από φωτογραφίες, αλλά και γραφολογική εξέταση, καθώς έδιναν… αποδείξεις για τα χρήματα που έπαιρναν. Η δικογραφία που σχηματίστηκε είναι σε βάρος 2 ημεδαπών, ηλικίας 45 και 52 ετών. - 

***  Άμεση αντίδραση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ για τη δυσοσμία στη Βέργα

  Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ, Ανδρέα Καραγιάννη, στο σχόλιό μας περί δυσοσμίας στη γέφυρα πριν από την Αγία Σιών. Μας εξήγησε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα με αντλιοστάσιο της περιοχής, το οποίο διορθώθηκε και η δυσοσμία θα έπρεπε να «έχει φύγει». Δεσμεύθηκε, όμως, να γίνει επανέλεγχος για να διαπιστωθεί αν παραμένει το πρόβλημα. Β.Β. - 

***  Έντεκα 8μηνες συμβάσεις στο Δήμο Μεσσήνης τεχνικών ειδικοτήτων

 Στην πρόσληψη 11 ατόμων τεχνικών ειδικοτήτων θα προχωρήσει ο Δήμος Μεσσήνης. Όσοι προσληφθούν, θα εργαστούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (χρονικής διάρκειας 8 μηνών) και θα καλύψουν εποχικές ή παροδικές ανάγκες ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου Μεσσήνης. Αναλυτικά ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα, οι θέσεις έχουν ως εξής: 1 θέση Δ.Ε. Χειριστή Μηχανημάτων Έργων Εκσκαφέα Φορτωτή (ομάδας Β' τάξης Γ'), 1 θέση Δ.Ε. Χειριστή Μηχανημάτων Έργων Grader (ομάδας Ζ' τάξης Β'), 1 θέση Δ.Ε. Χειριστή Μηχανημάτων Έργων Ισοπεδωτή Γαιών (ομάδας Ζ' τάξης Γ'), 8 θέσεις Υ.Ε. Εργατών Καθαριότητας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτησή τους και να την υποβάλουν είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στη διεύθυνση: Δήμος Μεσσήνης, Παύλου Πτωχού, Τ.Κ. 24200 Μεσσήνη, απευθύνοντάς την στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Μισθοδοσίας, υπόψη κας Σταματίνας Χριστοπούλου και κας Ευσταθίας Κουλέτση (τηλ. επικοινωνίας: 27223-60156). Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς, το εμπρόθεσμο κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων. Κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει μία μόνο αίτηση και για θέσεις μιας μόνο κατηγορίας προσωπικού (Δ.Ε. ή Υ.Ε.). Η σώρευση θέσεων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού σε μία ή περισσότερες αιτήσεις συνεπάγεται αυτοδικαίως ακύρωση όλων των αιτήσεων και αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία. Κατ’ εξαίρεση, σώρευση θέσεων δύο κατηγοριών επιτρέπεται μόνο όταν στην ανακοίνωση προβλέπονται τόσο θέσεις κατηγορίας Δ.Ε. που μπορεί να καλυφθούν επικουρικώς με εμπειρία και τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης όσο και θέσεις κατηγορίας Υ.Ε. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος της Υ.Ε. κατηγορίας θα χρησιμοποιήσει μία μόνο αίτηση στην οποία θα αναγράψει κατά σειρά προτίμησης το σύνολο των θέσεων (κατηγοριών Δ.Ε. και Υ.Ε.) που επιδιώκει. Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων: στο Δήμο Μεσσήνης (στην ανωτέρω διεύθυνση), στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr), στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αλλά και στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση (www.kep.gov.gr). - 

*** Δήλωση κατά Καμίνη - Μπουτάρη από τον Καφαντάρη και άλλους 7 Δημάρχους         
           
Η ανεξαρτησία προϋποθέτει
την ειλικρίνεια, κύριοι συνάδελφοι
 Με αφορμή το κείμενο που δημοσιεύθηκε σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές στην ΚΕΔΕ, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες σκέψεις, σχετικά με το παρόν, αλλά κυρίως το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
-Η πρόσφατη κρίση ανέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον ουσιαστικό θεσμικό, πολιτικό, και κυρίως κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία παρά τις σημαντικές περικοπές των πόρων, κράτησε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες και αποτέλεσε βασικό παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.
-Τα αποτελέσματα των εκλογών απέδειξαν ότι οι πολίτες ψήφισαν με βάση αυτοδιοικητικά και όχι κομματικά κριτήρια.
-Το αίτημα για «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και μια Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα και την κρατική χειραγώγηση» είναι σωστό και κοινώς αποδεκτό.
Επειδή, όμως, η ανεξαρτησία δεν μπορεί να αποτελεί μία ευκαιριακή ταμπέλα για την εκπλήρωση προσωπικών ή κομματικών στόχων, ανεξάρτητα αν αυτή την περίοδο είναι πολύ «της μόδας», διατυπώνουμε κάποια πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:
1. Εάν κάποιος διαβάσει προσεκτικά το κείμενο της κίνησης των έξι που έγιναν πέντε, τον Ιούνιο του 2013 (γιατί άραγε αποχώρησε ο κύριος Ιωακειμίδης την τελευταία στιγμή;) θα παρατηρήσει μία άλλη προσέγγιση για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με το σημερινό κείμενο. Μια προσέγγιση καθαρά κεντροαριστερή και καθόλου ανεξάρτητη. Με δεδομένο ότι οι βασικοί πρωτεργάτες και των δύο κειμένων είναι οι ίδιοι (Καμίνης και Μπουτάρης), τι άλλαξε από τότε;
2. Ο «ανεξάρτητος» κύριος Μπουτάρης γιατί δήλωνε σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν από την τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές, ότι είναι πιο Πασόκος από τους Πασόκους (Οκτώβριος 2013);
3. Ο «ανεξάρτητος» κύριος Καμίνης πριν από τον πρώτο γύρο, καθώς και μετά, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, με ποια κομματικά επιτελεία και πόσες φορές συναντήθηκε, τι διαπραγματεύθηκε μαζί τους και εάν αληθεύει ότι ζήτησε να μοιραστούν ψηφοδέλτιά του από τοπικές επιτροπές συγκεκριμένων κομμάτων;
4. Όταν ξεκίνησε η κουβέντα για αλλαγή του εκλογικού συστήματος εκλογής των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με απώτερο στόχο την πλήρη αποδέσμευση από τα κόμματα και τους μηχανισμούς, ποια ήταν η στάση των σημερινών «ανεξάρτητων» συναδέλφων;
Η αλήθεια είναι ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, - τουλάχιστον όσοι ασχολούμαστε χρόνια με αυτή - γνωριζόμαστε πολύ καλά. Σεβόμαστε ξεκάθαρα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των συναδέλφων και θεωρούμε απολύτως θεμιτές τις φιλοδοξίες τους, τόσο για αυτοδιοικητικούς όσο και για ευρύτερους πολιτικούς ρόλους.
Πιστεύουμε, όμως, ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία αυτό που απαιτείται δεν είναι γενικόλογα πολιτικά κείμενα, που προσπαθούν να λειτουργήσουν ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ, αλλά σοβαρές, στοχευμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις για την Αυτοδιοίκηση.
Πέρα και πάνω από όλα, όμως, απαιτείται σοβαρότητα, αξιοπιστία και ειλικρίνεια.
Βοσκόπουλος Ιωάννης, Δήμαρχος Φλώρινας
Καμπόσος Δημήτριος, Δήμαρχος Άργους - Μυκηνών
Καφαντάρης Δημήτριος, Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος
Μελετίου Νικόλαος, Δήμαρχος Ασπροπύργου
Παρίσης Αλέξανδρος, Δήμαρχος Κεφαλληνίας
Τζίτζιος Ιωάννης, Δήμαρχος Σιθωνίας
Χατζηδάκης Διονύσιος, Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου
Χιονίδης Σάββας, Δήμαρχος Κατερίνης 
 
***  Πέταξε μπόι ο κάδος; (φωτογραφία)         
 
Περνώντας την Κυριακή από την αγορά είδα τον κάδο-πηγάδι της φωτογραφίας να έχει «ψηλώσει». Θεώρησα ότι απλά δεν είχε μπει σωστά.
Χθες, ημέρα Τρίτη, περνώντας πάλι από το ίδιο σημείο, είδα τον κάδο ξανά εκεί στα ψηλά.
Πώς, άραγε, θα μπορέσει ένας πολίτης να πετάξει τα σκουπίδια του; Αν είναι να παραμείνει έτσι, ας μπει μια σκάλα τουλάχιστον…   Π.Μπ. 

***   Την ενοχή των κατηγορουμένων ζητά η εισαγγελέας στη δίκη της Μανωλάδας
Για την επίθεση εναντίον μεταναστών
Την ενοχή των κατηγορουμένων ζητά η εισαγγελέας στη δίκη της Μανωλάδας
Να κριθούν ένοχοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών Διονυσία Παπαδοπούλου και για τους τέσσερις κατηγορούμενους, στην υπόθεση της αιματηρής επίθεσης που είχε σημειωθεί στις 17 Απριλίου 2013, στη Νέα Μανωλάδα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 μετανάστες.    Η εισαγγελέας στην πρότασή της ζήτησε ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας να κριθεί ένοχος για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων.       Επίσης η εισαγγελέας δεν δέχτηκε τον ισχυρισμό των υπολοίπων κατηγορουμένων που ήσαν παρόντες στο επεισόδιο, ότι πυροβόλησαν σε βάρος των μεταναστών για λόγους άμυνας, καθώς όπως είπε δεν επιβεβαιώνεται από την ακροαματική διαδικασία ότι κινδύνεψαν.                   Σημείωσε ακόμη ότι οι πυροβολισμοί από τα κυνηγετικά όπλα ήταν σε ευθεία βολή.                      Έξω από το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας ήταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες μετανάστες, που φώναζαν συνθήματα και ζητούσαν την καταδίκη των κατηγορουμένων.             Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***   Βρέθηκε το αρχαίο κρασοπότηρο του Περικλή
Αγγείο του 5ου αιώνα π.Χ.
Βρέθηκε το αρχαίο κρασοπότηρο του Περικλή
Ένα απλό κρασοπότηρο -ένας μελαμβαφής σκύφος- του 5ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε σε αρχαίο τάφο στην Κηφισιά έρχεται να ταράξει τα νερά της αρχαιολογίας, καθώς όχι μόνο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Περικλή, αλλά δεν αποκλείεται να φέρει και την ιδιόχειρη υπογραφή του.
Σύμφωνα με Τα Νέα, το αγγείο ύψους μόλις οκτώ εκατοστών βρέθηκε σπασμένο σε 12 κομμάτια μέσα σε τάφο, στα θεμέλια υπό ανέγερση οικοδομής.
Όταν συγκολλήθηκε, η έκπληξη για τους αρχαιολόγους ήταν μεγάλη, αφού επάνω του ήταν χαραγμένα έξι ονόματα σε γενική πτώση: Αριστείδου, Διοδότου, Δαισίμου, Αρρίφρονος, Περικλέους και Ευκρίτου.
«Το όνομα Αρρίφρων είναι πολύ σπάνιο και το έφεραν ο παππούς και ο μεγάλος αδελφός του Περικλή. Η αναγραφή του ονόματος αυτού πάνω από εκείνο του Περικλή στην επιφάνεια του αγγείου μάς καθιστά κατά 99% βέβαιους ότι πρόκειται για τα δύο αδέλφια και ότι ο αναγραφόμενος Περικλής δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο που καθοδήγησε την τύχη της Αθήνας στην περίοδο της ύψιστης ακμής της» εξηγεί ο γραμματέας της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας και συνεκδότης της αρχαιογνωστικής επιθεώρησης «ΗΟΡΟΣ» (όρος), στο επετειακό τεύχος της οποίας δημοσιεύεται η μελέτη του σημαντικού ευρήματος, Αγγελος Π. Ματθαίου.

***  Αυστηρό το νέο πλαίσιο του «Πόθεν Έσχες»
Διευρυμένη λίστα υπόχρεων
Αυστηρό το νέο πλαίσιο του «Πόθεν Έσχες»
Η νέα λίστα των υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης «Πόθεν Έσχες», η οποία περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, δεν εξαιρεί σχεδόν κανέναν από εκείνους που έρχονται σε επαφή με δημόσιο χρήμα.
Πολιτικά πρόσωπα, δικαστές και δημοσιογράφοι, όσοι εμπλέκονται με την ιδιοκτησία ή τη διοίκηση διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΥΠ αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και γενικότερα αιρετοί, όλοι όσοι μετέχουν σε επιτροπές διαγωνισμών προμηθειών, η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και του Χρηματιστηρίου, γιατροί του ΕΣΥ, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, αστυνομικοί, λιμενικοί και συνοριακοί φύλακες αλλά και δασάρχες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, διαιτητές και η διοίκηση αθλητικών ομοσπονδιών ή αθλητικών ανώνυμων εταιρειών είναι μόνο μερικοί από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται σε ετήσια βάση, με ηλεκτρονικό τρόπο από το 2015 και κάθε προσαύξηση της περιουσίας θα πρέπει να συνδέει το έσχες με το πόθεν.
Ο έλεγχος δεν θα γίνεται απλώς με τη διασταύρωση στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις και το Ε9 αλλά θα περνούν από κόσκινο με ηλεκτρονικό τρόπο και οι δαπάνες διαβίωσης για να εξάγονται συμπεράσματα.
Απόρρητο για τους ελεγκτές των δηλώσεων πόθεν έσχες δεν υπάρχει σε κανένα επίπεδο: ούτε φορολογικό ούτε τραπεζικό ούτε χρηματιστηριακό ούτε επαγγελματικό.
Αν κάποιος μάλιστα κάνει το λάθος και δεν υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες ή ακόμα χειρότερα αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, οι ποινές είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές. Έως ένα εκατομμύριο ευρώ και κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ στην περίπτωση που δεν δικαιολογείται η προέλευση του περιουσιακού οφέλους προβλέπεται καταλογισμός χρηματικού ποσού υπέρ του Δημοσίου μέχρι της αξίας του περιουσιακού αποκτήματος, παρ' εκτός εάν το περιουσιακό στοιχείο έχει δημευθεί.

***
 
***  Αθλητική  ενημέρωση  :
 

***   Σήμερα βράδυ στον  3ο  προκριματικό  γύρο  για  συμμετοχή  στο  Τσάμπιονς Λίγκ  :

ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ  Βελγίου  - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪ888ΚΟΣ   -


***  Για πρώτη φορά στην Καλαμάτα τουρνουά Beach Tennis        
   
 
Για πρώτη φορά στην Καλαμάτα διοργανώνεται τουρνουά Beach Tennis .
Το προσεχές Σαββατοκύριακο 2 & 3 Αυγούστου, το Kalamata Beach Volley διοργανώνει τουρνουά Beach Tennis , στις εγκαταστάσεις στην παραλία της Καλαμάτας στην οδό Ναυαρίνου 223.
Δηλώστε συμμετοχή μέχρι και τη Παρασκευή 1 Αυγούστου για να αγωνιστείτε σε αυτό το εκπληκτικό άθλημα που έχει φανατικούς θαυμαστές από το χώρο της αντισφαίρισης και όχι μόνο και κερδίστε πολλά και πλούσια δώρα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστόσελίδα του KBV : www.kbv.gr  ή την σελίδα στο Facebook  ή στα τηλέφωνα 6944 504721 (Μάνος) & 6936 708461 (Γιώργος) 

***   Ο Αστέρας πάει για τη νίκη κόντρα στη Μάιντς σύμφωνα με τον Βεργέτη
Αναχώρησε την Τετάρτη η ομάδα
Ο Αστέρας πάει για τη νίκη κόντρα στη Μάιντς σύμφωνα με τον Βεργέτη
Κύριος στόχος του Αστέρα Τρίπολης είναι να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα και να προσπαθήσει να βάλει κάποιο γκολ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προπονητή των Αρκάδων, Στάικου Βεργέτη.
Ο Βεργέτης μίλησε στην κάμερα της Nova, για το ματς της Πέμπτης με την Μάιντς για τον τρίτο προκριματικό γύρω του Europa League και δήλωσε:
Για τον αγώνα με τη Μάιντς: «Είναι ένα ραντεβού με την ιστορία. Ένα παιχνίδι πρόκληση, φιλοδοξία και καριέρας για τους παίκτες. Ωραίες εμπειρίες αυτές. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο και πρέπει να τις χαιρόμαστε, πέρα του επαγγελματισμού μας».
«Η εποχή δε βολεύει από κάθε άποψη. Όσο το μοντάρισμα της ομάδας είναι σε διαδικασία και δεν έχει ολοκληρωθεί και με έναν θεωρητικά πιο αδύνατο αντίπαλο να παίζεις προβληματίζεσαι και σίγουρα δυσκολεύεσαι. Όμως εμείς είμαστε επαγγελματίες, ξέρουμε ότι αυτή είναι η δουλειά μας, αυτές είναι οι συνθήκες τη δεδομένη χρονική περίοδο και θα προσπαθήσουμε να παλέψουμε μέσα από αυτές τις συνθήκες».
Για το στόχο του Αστέρα Τρίπολης κόντρα στον γερμανικό σύλλογο τόνισε: «Θα κυνηγήσουμε και τα δυο. Δηλαδή όταν δεν έχουμε τη μπάλα, να διατηρήσουμε το μηδέν και όταν έχουμε τη μπάλα, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε γκολ».
Για το σύστημα που έχει στο μυαλό του, είπε: «Δεν είναι πολλές οι ημέρες που δουλέψαμε μετά το δεύτερο παιχνίδι με τη Ροβανιέμι, όμως είναι διαφορετικό το ύφος και το στυλ, που θα προσεγγίσουμε το παιχνίδι. Οι παίκτες έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουν και πιστεύω να βγει».
Newsroom ΔΟΛ

***


 
 ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
 http://www.youtube.com/stamos01 ,          3513     video.-        
 http://www.youtube.com/stamatios01 , =   1984    video .- 
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         1992  video.-  
 Σύνολον                                                      7489  βίντεο   .-

 
   http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2581  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  270   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,


 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    598.–
~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   196 .-
~**  http://www.twitter.com/stamos01/


***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2014 :
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Άρωμα Ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/04-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 04 Ιουλίου 2014 .-
~ . http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014  .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/78-9-2014.html , Τριήμερη  εκδρομή  στα  Τσουμέρκα 7.8.και 9  Ιουλίου  2014  , Πέμπτη  10  Ιουλίου  2014 .-  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html ., Άρωμα  Ελλάδας  από τριήμερη  εκδρομή στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/12-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Ιουλίου 2014.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/13.html  ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/13-20124.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 13  Ιουλίου  20124 .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/14-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Δευτέρα 14  Ιουλίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/15.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 , .- ~
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html ,
~ Επιλογές  Τετάρτη  16  Ιουλίου  2014  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html , 
~  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  17  Ιουλίου  2014 :    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 :    http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,.-
~  Ανθολόγιο Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014    :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,
~   Άρωμα Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014  :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~   Το    αγιάζι   της  ενημέρωσης  Παρασκευή 18  Ιουλίου  2014  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/18-2014.html  , .-  
~   ΕΠΙΛΟΓΕΣ Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/18-2014.html ,.-
~    ΕΠΙΛΟΓΕΣ Θεμάτων ,  Παρασκευή  17  Ιουλίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~   Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 19 Ιουλίου 2014     :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/19-2014.html , .-
~   Άρωμα  ενημέρωσης  Κυριακή  20  Ιουλίου  2014         :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/20-2014.html ,.-
~   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 20  Ιουλίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2014/07/20-2014.html ,
~   Επιλογές  ,  Κυριακή  20 Ιουλίου  2014     : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/20-2014.html , .-
~ Επιλογές Θεμάτων Δευτέρα 21 Ιουλίου  2014     : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / , .-
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014      :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/21-2014.html  , .-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  22 Ιουλίου  2014     : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/22-2014.html , .-
~ Επιλογές Θεμάτων  Τρίτη  22 Ιουλίου  2014    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/22-2014.html , .-
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/23-2014.html  ,
~ Επιλογές  θεμάτων  Τετάρτη  23  Ιουλίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/23-2014.html  , .-
~ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και  ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά  Μεσσηνίας  Πέμπτη 24  Ιουλίου  2014  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html ,
~  Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014   :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html , .- 
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Παρασκευή  25 Ιουλίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/25-2014.html , .-
~   Άρωμα από το αγιάζι της ενημέρωσης 26 Ιουλίου 2014    :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/26-2014.html , .-
~  Άρωμα Ελλάδας ΣΑΛΑΜΙΝΑ ημερήσια εκδρομή Κυριακή 27-07-2014   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/27-07-2014.html ,.-
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014    :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/28-2014.html ,.- 
~  Άρωμα στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  29  Ιουλίου 2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/29-2014.html  , .-  
~  Άρωμα  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  30  Ιουλίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/30-2014.html ,.-  



*** ΒΙΝΤΕΟ  από Μουσικά  ταξίδια  εκδηλώσεων  στο Δήμο Μεσσήνης  Ν. Μεσσηνίας Καλοκαίρι  2014  :
~ Φιλαρμονική Καλαμάτας στη  Μεσσήνη  28/07/2014: http://youtu.be/q6dPprYvK2w  ,
~ Φιλαρμονική  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  στη Μεσσήνη  28/07/2014   Νο2 : http://youtu.be/tGWiGFAl0uQ  ,
~ Φιλαρμονική  Λαυρίου  στη Μεσσήνη  28/07/2014 : http://youtu.be/yKykuXjbbSI ,
~ Φιλαρμονική ΛΑΥΡΙΟΥ  Νο  2  στη Μεσσήνη 28/07/2014 : http://youtu.be/PMdK75048No ,
~ Φιλαρμονική Λαυρίου Νο3  στη Μεσσήνη 28/07/2014: http://youtu.be/SSr6VdzrClc ,
~ Φιλαρμονική Λαυρίου Νο 4  στη Μεσσήνη  28/07/2014 : http://youtu.be/5z-NHTlWmaA ,
~ Φιλαρμονική Λαυρίου Νο  5  στη  Μεσσήνη 28/07/2014 : : http://youtu.be/9Iixrj1qoxw ,
~ Φιλαρμονική Λαυρίου  Νο  6  στη Μεσσήνη 28/07/2014 : http://youtu.be/yfBuUiit1dk ,
~ Φιλαρμονική Λαυρίου  Νο 7  στη  Μεσσήνη  28/07/2014 : http://youtu.be/BmRifZDRHcA  ,
~  Μεσσήνη  28-07-2014  εκδηλώσεις : http://youtu.be/HFBoywt44Dk ,
~ Φιλαρμονική Μεσσήνης 29/07/2014: http://youtu.be/fqorELaiwmw ,
~  2ο Φιλαρμονική  Μεσσήνης  29/07/2014: http://youtu.be/qE6HX48LEXk,   
~ 1   Φιλαρμονική Περαχώρας  Αγίων Θεοδώρων  στη Μεσσήνη 29/07/2014 : http://youtu.be/muWhMXrYD8E ,
~ 2   Φιλαρμονική Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων στη Μεσσήνη  29/07/2014 : http://youtu.be/VwUhZKllLuU ,
~ 3    Φιλαρμονική Περαχώρας  Αγίων Θεοδώρων στη Μεσσήνη  29/07/2014 : http://youtu.be/hhiVwO_MmUU ,
~ 4   Φιλαρμονική Αγίων   Θεοδώρων Περαχώρας  στη Μεσσήνη 29/07/2014 : http://youtu.be/-zNO5y-peEg ,
~ 5   Φιλαρμονική Αγίων Θεοδώρων Περαχώρα  29/07/2014  Μεσσήνη : http://youtu.be/7xXd7ajCtoo ,
~ 6   Φιλαρμονική Αγίων Θεοδώρων στη Μεσσήνη 29/07/2014 :  http://youtu.be/4nZJdFnOXNM  ,
~ 7  Φιλαρμονική Περαχώρας  29/07/2014  Μεσσήνη : http://youtu.be/ax6Y7E-Ul_4 ,
~8   Φιλαρμονική Περαχώρας  29/07/2014 Μεσσήνη : http://youtu.be/_WG39hQpzCM  ,
~* 8 α   Φιλαρμονική  Πέραχώρας 29/07/2014  στη Μεσσήνη  : http://youtu.be/PtivqeI_3r0 ,
~ * 9    Φιλαρμονική Περαχώρας  29/07/2014  στη Μεσσήνη: http://youtu.be/WSaLGQCArP8 ,
~ *  10   Φιλαρμονική  Περαχώρας  29/07/2014  στην Μεσσήνη : http://youtu.be/TRdgoFc_uXo ,
~* 11   Φιλαρμονική Περαχώρας 29/07/2014 στη Μεσσήνη  : http://youtu.be/qN64HEO3FXs ,
~* 12   Φιλαρμονική  Περαχώρας  στην Μεσσήνη  2014 : http://youtu.be/VohxbFvHLQU ,
~* 13   Φιλαρμονική  Περαχώρας  2014  στη Μεσσήνη : http://youtu.be/6X8fB7mfGzQ ,
~ * 14    Φιλαρμονική  Περαχώρας  2014  στη  Μεσσήνη :  http://youtu.be/jIPWO7GUXxw  ,
~* 15   Φιλαρμονική  Περαχώρας  2014  στη Μεσσήνη : http://youtu.be/lIfRPWizpjc  ,

~ ** Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  :
http://www.twitter.com/stamos01/                                    
STAMOS -ARFARA -GREECE   ,
Arfara-Messinias- asteras-arfaron  ,
Stamos Arfara Messinias Greece  ,
ARFARA - KALAMATAS  ,
ASTERAS ARFARON 2011                                                    
Arfara-Messinias 2  ,                                              
stamos-dynami                                             
Arfara-Messinias  ,
  Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
vlasios  ,            
Stamos Arfara Messinias GREECE  ,


 * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ         *
** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-    552  .                                                         
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-          
* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-                                                                                       
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-                                                        
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ        ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-                                                                
http://www.travelstyle.gr/portal/gr/destination_articles.php?dest_id=0&id=22559 , ΚΑΛΑΜΑΤΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-         
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/09022014-10-02-2014.html  , Διαδρομές  στην όμορφη  Ελλάδα μας  Κυριακή 09/02/2014 , Δευτέρα 10-02-2014 .-                                                
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 .-              
~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/04/2742014.html , ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΠΑΤΩΝ 27/4/2014 .- Από  επίσκεψη .-                
~   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-
~    www.aroma-elladas.gr  .-

~