ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης , η Εφημερίδα μας Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  ,
 η Εφημερίδα  μας 
Τρίτη  28  Οκτωβρίου  2014  :



*** Βίντεο και φωτογραφίες από το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού         
              
 
Το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, υλικό από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Είναι, ουσιαστικά, υλικό αμοντάριστο, σε συνοχή τα πλάνα, με φυσικούς ήχους,  αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η εργοταξιακή μορφή της ανασκαφής δεν επιτρέπει την επεξεργασία του υλικού, σε συνθήκες  studio. Παρουσιάζεται  το υλικό, όπως καταγράφεται κατά την ψηφιακή τεκμηρίωση της ανασκαφής.
Επίσης δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.  Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ.  Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.
Η υπόθεση εργασίας  που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι  υπάρχει  πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.
Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
   Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.
Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα  μέχρι τούδε στοιχεία, που  συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της  ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο,  καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος.  Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη.
Στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες  η  συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.
  Τεχνικές παρατηρήσεις
1.       Υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του  μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών ,ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει  για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις, κλπ).
 2.       Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη  πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης.

~  ΑΜΦΙΠΟΛΗ τύμβος  ανασκαφών σε 1ο  βίντεο 25-10-2014 : http://youtu.be/-g1lN7yRDos ,



***  Με σύμμαχο τον καιρό και με πολύ κόσμο η παρέλαση στην Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο)         
     
 
 
Με δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, παρέλαση και άλλες εκδηλώσεις, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού του  “OXI” και στην Καλαμάτα.
Την παρέλαση που ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις παρακολούθησε πλήθος κόσμου, όλα κύλησαν  χωρίς απρόοπτα, ενώ σύμμαχος ήταν και ο καιρός που κατάφερε να «αντέξει» χωρίς βροχή μέχρι το τέλος της παρέλασης.

Πιο συγκεκριμένα το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:
Καλαμάτα: Στις 7.00 το πρωί της Τρίτης θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών, η δε Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας θα περιέλθει τις οδούς της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια. Στις 8.00 θα γίνει έπαρση της σημαίας στην πλατεία 23ης Μαρτίου και στις 10.15 θα αναπεμφθεί δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αντώνιος Πυρούσης, φιλόλογος του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας, με τίτλο «Το Έπος του ’40 - Μια ιστορική και ηθική θεώρησή του». Ακολούθως, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της πλατείας 23ης Μαρτίου και θα κατατεθούν στέφανοι.
Στις 11.15 ξεκλινησε η παρέλαση προ των επισήμων στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, επί της οδού Αριστομένους.
•        Άρις: Στον Άρι, περί ώρα 9.30, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα τελεσθεί δοξολογία και στη συνέχεια θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων στο ηρώο των πεσόντων, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ακολουθήσει ο Εθνικός Ύμνος. Θα επακολουθήσει στην πλατεία παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άριος και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την Αικατερίνη Κάρκαλη, δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Άριος. Επίσης, μαθητές του Δημοτικού θα απαγγείλουν ποιήματα. Μετά το πέρας της εορτής θα παρατεθεί μικρή δεξίωση στην πρώην αίθουσα ΚΕΠ Άριος.
•        Αρφαρά: Στ’ Αρφαρά, στις 9.45 θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων. Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον φιλόλογο του Γυμνασίου Αρφαρών κ. Ιωάννη Γιαννόπουλο. Ακολούθως, στην πλατεία του ηρώου θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Κατόπιν, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει παρέλαση των μαθητών. Στη συνέχεια, στη νέα πλατεία, μετά την προσφώνηση του υπεύθυνου Αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας, μαθητές θα απαγγείλουν ποιήματα και κατόπιν μαθήτριες και μαθητές θα αποδώσουν εθνικούς χορούς. Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά το πέρας της θα παρατεθεί μικρή δεξίωση.
•        Θουρία: Στη Θουρία, στις 10.30 θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των Σχολείων της Τοπικής Κοινότητας Θουρίας. Στη συνέχεια θα τελεσθεί τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ηρώων. Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από την Παναγιωτίτσα Ανδρεάκου, διευθύντρια του Γυμνασίου Θουρίας. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές. Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά το πέρας της, θα δοθεί δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου της Δημοτικής Ενότητας.

***  Ειδικό συνεργάτη ζητά ο Δήμος Μεσσήνης           
            
Ειδικό συνεργάτη με πτυχίο ή δίπλωμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών, κλάδου Πληροφορικής, Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα της αλλοδαπής, με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, με εξειδίκευση σε θέματα αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλει να προσλάβει ο Δήμος Μεσσήνης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει έως τις 31 Οκτωβρίου να υποβάλουν σχετική αίτηση και βιογραφικό σημείωμα, μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά, στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού & Μισθοδοσίας) του Δήμου Μεσσήνης (Δ/νση: Π. Πτωχού - Μεσσήνη, τηλ. 2722360155-156), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Να έχουν τα γενικά προσόντα διορισμού
2. Να είναι κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών, κλάδου Πληροφορικής, Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα της αλλοδαπής.
3. Να έχουν ειδίκευση σε επιστημονικό ή επαγγελματικό τομέα αρμοδιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποδεικνύεται με αξιόλογη επιστημονική ενασχόληση (δημοσιεύσεις, συμμετοχή σε συνέδρια, ομάδες εργασίας, κ.λπ.) ή αξιόλογη επαγγελματική απασχόληση ή επαρκείς γνώσεις και σημαντική εμπειρία, ανάλογη με τα αντικείμενα απασχόλησης. Η ειδίκευση αυτή μπορεί να αποδεικνύεται και από την ιδιότητα των ενδιαφερομένων ως επαγγελματιών ειδικής εμπειρίας. 
 Video : Παρέλαση 28η Οκτωβρίου Καλαμάτα  , http://youtu.be/WoVSQBwMzj0 .-


***   4ήμερο Κινηματογραφικό Δρώμενο Avant Garde         
   
Σε ένα τετραήμερο Κινηματογραφικό Δρώμενο Avant Garde (1 - 4 Νοεμβρίου 2014) μας προσκαλεί τo cine club του Καλλιτεχνικού Στεκιού Καλαμάτας, παρουσιάζοντας, ζωντανά, έναν από τους μεγαλύτερους εκφραστές του.
Ειδικότερα, θα γίνει μία συνολική ανασκόπηση του έργου  του 32χρονου πολυπρόσωπου Βούλγαρου καλλιτέχνη Ivan Stanev (σκηνοθέτης Θεάτρου & Σινεμά, συγγραφέας-ποιητής, σκηνογράφος και παραγωγός) μέσα από προβολές σημαντικών ταινιών του, που αποτελούν ορόσημο στη γλώσσα του κινηματογράφου. Επίσης, μέσα από παράλληλη διήμερη παρουσίαση video-art και γραπτών του στο Καλλιτεχνικό Στέκι (Μπενάκη 5, στο Ιστορικό Κέντρο).
Σε όλες τις μέρες της εκδήλωσης θα προλογίζει και θα συντονίζει τη συζήτηση ο βραβευμένος σκηνοθέτης Αντώνης Τολάκης.
  Το πρόγραμμα
31 Οκτωβρίου: 19.00 - 20.00, ζωντανή συνέντευξη στην ΕΡΑ Καλαμάτας 107,2 (και από web στο www.ertopen.com)
1 & 2 Νοεμβρίου: 19.00 - 22.00, έκθεση συγγραμμάτων και προβολές videoart του Ivan Stanev στο Καλλιτεχνικό Στέκι (εγκαίνια: 1/11/14 στις 19.00)
2 Νοεμβρίου: 20.00, προβολή της ταινίας «Moon Lake» στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ (Δημοσθένους 2),
22.30, προβολή της ταινίας «Voiceless» του Αντώνη Τολάκη στο ΔΗΠΕΘΕΚ.
3 Νοεμβρίου: 20.00, προλογισμός του έργου του Ivan Stanev και προβολή της ταινίας «Villa Dei Misteri» στο ΔΗΠΕΘΕΚ.
4 Νοεμβρίου: 18.00-20.00, Masterclass Ανεξάρτητης Κινηματογραφίας-Τέχνης-Avant Garde από τον Ivan Stanev στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου REX (Αριστομένους 26).
Μετά το τέλος κάθε προβολής θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.
Να σημειωθεί πως η καλλιτεχνική προσφορά του Ivan Stanev ξεκινά απ’ το 1982, όταν η πρώτη του θεατρική παράσταση «Το μονοπάτι του ελαφιού» απαγορεύτηκε από το τότε καθεστώς της κομμουνιστικής Βουλγαρίας.
Ύστερα από μερικές ακόμη απαγορευμένες εμφανίσεις σε θεατρικές μεταφορές κειμένων όπως των Baudelaire, Chekhov, Muller, ο Stanev αποφασίζει να αυτοεξοριστεί το 1988 στο Βερολίνο (έπειτα από πρόσκληση του ίδιου του Muller), όπου και διαμένει έκτοτε, δημιουργώντας παράλληλα τη δική του θεατρική ομάδα Avant Garde με καλλιτέχνες όπως η Jeanette Spassova.

*** Καλαμάτα: Όσο με πληγώνεις, τόσο με πωρώνεις          
           
Το παραπάνω σύνθημα μπορεί να είναι γηπεδικό, αλλά εκφράζει απόλυτα την αγάπη μου για την Καλαμάτα.  Μπορεί σε αρκετούς αυτά που γράφω να φαίνονται εμπαθή, αλλά να είστε σίγουροι ότι αυτή την πόλη, όπως και πολλοί άλλοι, την αγαπάω και θέλω το καλό της.
Το πρωί της Κυριακής περπάτησα το πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου. Πέρα από τα παρατημένα και ξεβρασμένα από τη θάλασσα αντικείμενα, παρατήρησα  την κατάσταση του πεζοδρομίου.
Σπασμένα παρτέρια, τσιμέντο που έχει φύγει και φαίνονται τα σίδερα, δέντρα που έχουν γείρει στο πεζοδρόμιο και πολλά σκουπίδια, ήταν μόνο μερικά από αυτά που με απογοήτευσαν.
Ας γίνει ένα γενικό ρετουσάρισμα σε αυτό το κομμάτι. Είναι κρίμα να είναι σε αυτή την κατάσταση. Με το να κολλήσουμε 4-5 τουβλάκια σε ένα παρτέρι, δε λύνεται το θέμα. Π.Μπ. 

***  Από ληστής, βιαστής 19χρονος Αρμένιος στην Καλαμάτα         
           
Για τον άγριο βιασμό (χωρίς όμως συνουσία) μίας 19χρονης κοπέλας που αντιμετωπίζει προβλήματα νοητικής υστέρησης, αφού πρώτα την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία, την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε τουλάχιστον μία ακόμη  κοπέλα (η Αστυνομία εξετάζει άλλες δυο περιπτώσεις), καθώς και για απειλή με μαχαίρι, στην προσπάθειά του να εκφοβίσει για να μην αποκαλυφθούν οι πράξεις του, συνελήφθη στην Καλαμάτα ένας 19χρονος Αρμένιος, ο οποίος αύριο απολογείται στον Ανακριτή.  Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ την Τρίτη στο «Θάρρος»

*** Στα χέρια της Αστυνομίας ο 19χρονος βιαστής που είχε αναστατώσει την Καλαμάτα      
         
Από ληστής, βιαστής 19χρονος Αρμένιος
Για τον άγριο βιασμό (χωρίς όμως συνουσία) μίας 19χρονης κοπέλας με προβλήματα νοητικής υστέρησης, αφού πρώτα την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία, την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε τουλάχιστον μία  κοπέλα (η Αστυνομία εξετάζει άλλες δύο περιπτώσεις), καθώς και για την απειλή με μαχαίρι, στην προσπάθειά του να εκφοβίσει για να μην αποκαλυφθούν οι πράξεις του, συνελήφθη στην Καλαμάτα ένας 19χρονος Αρμένιος και αύριο απολογείται στον Ανακριτή.
Πρόκειται για τον έναν από τους δύο δράστες της ληστείας του καταστήματος ταχυμεταφορών Western Union  - ΤΝΤ στην οδό Ασκληπιού στην Καλαμάτα, το Φεβρουάριο του 2011.
Τότε ο 16χρονος Αρμένιος είχε ληστέψει το κατάστημα μαζί με ένα 19χρονο Ρουμάνο, ενώ με τη χρήση ενός πλαστικού πιστολιού είχαν αποσπάσει 2.500 ευρώ.
Ο 19χρονος σήμερα Αρμένιος είχε αποφυλακισθεί με περιοριστικούς όρους.
  Λιποθύμησε
Το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, λίγο μετά τη 1.30 τη νύχτα, μια 20χρονη κοπέλα, έντρομη και σε κατάσταση σοκ, φτάνει σε πιάτσα ταξί και σχεδόν λιποθυμάει. Όπως εξηγεί λίγη ώρα αργότερα στους αστυνομικούς, επέστρεφε στο σπίτι της, κινούμενη πεζή επί της οδού Αναγνωσταρά και μιλώντας στο κινητό τηλέφωνο. Πριν καλά καλά προλάβει να συνειδητοποιήσει ότι κάποιος την ακολουθεί, ένιωσε έναν άγνωστο να της σηκώνει τη φούστα και να τη θωπεύει.
Αντέδρασε άμεσα, φωνάζοντας δυνατά, με αποτέλεσμα ο δράστης να τραπεί σε φυγή. Αν και δεν είδε τα χαρακτηριστικά του, κατάφερε να συγκρατήσει αρκετά στοιχεία από το σωματότυπό του και να τα περιγράψει στους αστυνομικούς.
Ωστόσο, αξιωματικοί της Ασφάλειας είχαν δεχτεί τον τελευταίο μήνα πληροφορίες για αλλοδαπό που παρενοχλεί σεξουαλικά κοπέλες, ενώ αναζητώντας περισσότερα στοιχεία μετά και το περιστατικό της Πέμπτης, ανακάλυψαν πως η δράση του δεν είχε περιορισθεί στην προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αλλά είχε βιάσει μια 19χρονη.
  Τη βίασε και την εγκατέλειψε
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, στις 10 Οκτωβρίου το βράδυ ο 19χρονος Αρμένιος έπεισε 19χρονη με προβλήματα νοητικής υστέρησης να τη μεταφέρει με το μηχανάκι του στο σπίτι της.
Η 19χρονη πείσθηκε, όμως ο Αρμένιος, αντί για το σπίτι της, την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία έξω από την Καλαμάτα και τη βίασε χωρίς συνεύρεση (με τα χέρια). Μάλιστα, στη συνέχεια την εγκατέλειψε στο σημείο, με την έντρομη κοπέλα σε άθλια κατάσταση να περπατάει χιλιόμετρα για να επιστρέψει σπίτι της.
Και σαν μην έφταναν αυτά, τις επόμενες ημέρες άρχισε να εκφοβίζει και να απειλεί με μαχαίρι συγγενείς της 19χρονης, στους οποίους η κοπέλα είχε αποκαλύψει τι συνέβη, ώστε να μην αποκαλύψουν τίποτα, διότι θα τους σκοτώσει.
Έτσι, το βράδυ της Παρασκευής αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας παρακολούθησαν και συνέλαβαν στο κέντρο της Καλαμάτας το 19χρονο, ο οποίος αναγνωρίσθηκε από τα θύματά του. Μάλιστα, ιατροδικαστής έχει επιβεβαιώσει όλα όσα κατέθεσε η 19χρονη που βιάστηκε.
Ο εισαγγελέας, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε το Σάββατο, του άσκησε δίωξη για βιασμό, για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, οπλοφορία και απόπειρα παράνομης βίας. Αύριο ο 19χρονος αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί, ενώ ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν άλλα δύο περιστατικά με κοπέλες που παρενόχλησε σεξουαλικά, τα οποία και ερευνά η Αστυνομία.Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
 ***  Παράνομα τα «σκυλόκουτα»          
   
Παράνομη θεωρείται πλέον η μεταφορά κυνηγετικών σκύλων με αυτοκίνητο, σε ξύλινα ή άλλα κλουβιά προσαρτημένα στο πίσω μέρος του οχήματος, εκτός καμπίνας.
Συγκεκριμένα, με ενέργειες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας εκδόθηκε η εγκύκλιος 1969/100521/14.8.13 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4039 για την προστασία των κυνηγόσκυλων.
Οι κυνηγοί που θα συλληφθούν να παραβαίνουν το νόμο θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο τουλάχιστον 300 ευρώ ανά παράβαση. Αρμόδιες Αρχές για την επιβολή των προστίμων είναι τόσο η Θηροφυλακή όσο και η Αστυνομία σύμφωνα με τον ν. 4171, άρ. 81, παρ. 5.
Όπως επισημαίνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις «η νομοθεσία προβλέπει εμβολιασμό και σήμανση (microchip) όλων των κυνηγόσκυλων, αλλιώς αφαιρείται η άδεια κυνηγιού του ιδιοκτήτη τους» και χαρακτηρίζουν «μεσαιωνική» τη συνήθεια μεταφοράς των κυνηγόσκυλων σε κλουβιά, όπου κινδυνεύουν τόσο από τροχαία όσο και από τα καυσαέρια της εξάτμισης.
Τα δε δασαρχεία της χώρας επαγρυπνούν και έχουν ήδη λάβει εντολή να ελέγξουν το θέμα.  Α.Π. 

*** Το αμφιθέατρο του Διοικητηρίου γιόρτασε… χωρίς υπαλλήλους την 28η Οκτωβρίου!
     
Γιορτή για τους δημοσίους υπαλλήλους οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, αλλά οι μόνοι που δεν ήταν εκεί ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι!
Πάγια τακτική τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τους δημοσίους υπαλλήλους, είναι οι υπηρεσίες να αδειάζουν αλλά το αμφιθέατρο να μη γεμίζει.
Πάντως, τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, η εντεταλμένη σύμβουλος Αντωνία Μπούζα και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν περιφερειακός σύμβουλος, Παναγιώτης Αλευράς.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της διευθύντριας του 19ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, Μαρίας Κρόμπα, και συνεχίσθηκε με αφηγήσεις και τραγούδια από μαθητές και μαθήτριες του 4ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε τα εξής:
-Η Καλαμάτα πριν από τον πόλεμο (αφήγηση Γωγώ Χριστοπούλου)
-Κήρυξη πολέμου (αφήγηση Γωγώ Χριστοπούλου)
-Επιστράτευση - Καλαματιανοί στο μέτωπο (αφήγηση Έφη Σουλιμά)
-Τραγούδι «Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός», Σοφία Χριστακάκου, Μιχαήλ Πούπουζας
-Οι μαθητές στον αγώνα (αφήγηση Έφη Σουλιμά)
-Βομβαρδισμοί (αφήγηση Έφη Σουλιμά)
-Γερμανική επίθεση  (αφήγηση Θεώνη Γιαννακοπούλου)
-Σκιρτήματα αντίστασης - προσπάθεια υποστολής της γερμανικής σημαίας (αφήγηση -Θεώνη Γιαννακοπούλου)
-Μάχη της Καλαμάτας (αφήγηση Γιώργος Σπυρόπουλος)
-Πρώτη γερμανική κατοχή (αφήγηση Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου)
-Τραγούδι «Μελαχρινέ Ναπολιτάνε», Σοφία Χριστακάκου
-Ιταλική κατοχή (αφήγηση Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου)
-Επισιτισμός - λαϊκά συσσίτια (αφήγηση Μάγδα Ζυγούρη)
-Πείνα - μαύρη αγορά (αφήγηση Μάγδα Ζυγούρη)  
-Τέλος ιταλικής κατοχής (αφήγηση Σοφία Τσούση)
-Δεύτερη γερμανική κατοχή (αφήγηση Σοφία Τσούση)
-Ομαδικές συλλήψεις Καλαματιανών - εκτελέσεις Καλαματιανών (αφήγηση Ιωάννα Δελή)                         
-Τραγούδι «Το ακορντεόν», Γωγώ Χριστοπούλου, Ματθίλδη Τούμπουρου
-Απελευθέρωση Καλαμάτας (αφήγηση Μάγδα Ζυγούρη) - video
-Τραγούδι «Της Δικαιοσύνης ήλιε Νοητέ», Πούπουζας Μιχαήλ.
Υπεύθυνοι καθηγητές της εορτής: Γαλανοπούλου Ελένη, Μάγκλαρη Χριστίνα, Αθανάσιος Ρούτσης, υποστήριξη: Χαρούλα Κουτίβα
Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Γιατί συνεχίζουν να κάνουν γιορτή στο Διοικητήριο;          
   
Ευτυχώς που κάθε χρόνο οι μαθητές του σχολείου που καλύπτει μουσικά την εκδήλωση των δημοσίων υπαλλήλων στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου γεμίζουν τα καθίσματα…
Κάθε χρόνο, λοιπόν, και χειρότερα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε πού πηγαίνουν στις επετειακές αυτές γιορτές. Κατά δεκάδες, την ώρα της γιορτής, αναχωρούσαν από τις υπηρεσίες, όχι φυσικά για το αμφιθέατρο.
Ποιος, λοιπόν, ο λόγος κάθε φορά να οργανώνονται αυτές οι γιορτές στο Διοικητήριο;  Β.Β. 
 
*** Γνωστά στους επιστήμονες τα ρήγματα στην περιοχή του Πηδήματος         
               
Ίσως ευθύνονται για την καταστροφή της Αρχαίας Θουρίας τον 1ο μ.Χ. αιώνα 
   Σύμφωνα με τον υδρογεωλόγο – Γεωλόγο Ευστ. Σαμπαζιώτη
  Δεν είναι άγνωστα στην επιστημονική κοινότητα, αλλά χαρτογραφημένα στο γεωλογικό χάρτη του ΙΓΜΕ, τα ρήγματα στην περιοχή του Πηδήματος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υδρογεωλόγος – γεωλόγος, Ευστ. Σαμπαζιώτης, μιλώντας στο «Θ».
Ο κ. Σαμπαζιώτης έκανε μεταπτυχιακή διατριβή και ασχολήθηκε με τα νερά της περιοχής. Στο πλαίσιο της μελέτης του, τα αποτελέσματα της οποίας είχαν παρουσιαστεί σε ημερίδα στο «Ρεξ», ασχολήθηκε και με το συγκεκριμένο ρήγμα.
Όπως είπε, είναι μια συνέχεια της ρηξιγενούς ζώνης που ξεκινά από την Καλαμάτα και κατευθύνεται έως περίπου στα Αρφαρά, ενώ η διεύθυνσή της είναι βόρεια- βορειοδυτικά- νότια –νοτιοανατολικά. Αυτή η ρηξιγενής ζώνη οριοθετεί και τη λεκάνη της Κάτω Μεσσηνίας, δηλαδή του μεσσηνιακού κάμπου, με την ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου. Όλη αυτή η ζώνη δεν αποτελείται ευτυχώς από ένα ρήγμα, αλλά από πολλά μικρότερα, καθώς, όπως σημείωσε, αν ήταν ένα μεγάλο ρήγμα, θα κινδυνεύαμε πολύ περισσότερο.
  Ενεργοποιήθηκε πριν 20.000 χρόνια
Το συγκεκριμένο ρήγμα, που έτυχε τελευταία προβολής από το «Θ», λόγω της εκεί παρουσίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του σεισμολόγου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθαν. Γκανά, τέμνει ασβεστόλιθους και επανενεργοποιήθηκε στα νεοτεκτονικά χρόνια, δηλαδή τα τελευταία 20.000 χρόνια.
Αυτό το καταλαβαίνουμε, όπως εξήγησε, επειδή έχει μια ζώνη μυλονιτίωσης (όταν ένα ρήγμα ενεργοποιείται, τρίβει τα πετρώματα. Αυτό το τρίψιμο δημιουργεί ένα χαοτικό σχηματισμό που είναι σαν αλεύρι). Δίπλα του παρατηρούνται και σύγχρονα κορήματα, δηλαδή νεότερες καταπτώσεις.
Όλα αυτά τα ρήγματα ή τα περισσότερα από αυτά έχουν ενεργοποιηθεί στους πρόσφατους χρόνους.
Ο ίδιος απέδωσε την έρευνα που διενεργήθηκε στην περιοχή από το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών, ίσως για να διαπιστωθεί η ηλικία του ή η πιο πρόσφατη ενεργοποίησή του.
  Από τα ρήγματα της περιοχής καταστράφηκε η Αρχαία Θουρία  
Ο κ. Σαμπαζιώτης δε γνώριζε, κατά την έρευνα που έκανε, πότε εκδηλώθηκε τελευταία φορά σεισμός στην περιοχή. Ως γεωλόγος, χαρακτηρίζει το ρήγμα ενεργό και χωρίς μεγάλο μήκος, αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει την ηλικία του. «Το μόνο που μπορώ να πω με σαφήνεια, είναι ότι επειδή έκανα πρόσφατα μια επιστημονική δημοσίευση με το συνάδελφό μου Ι. Λαδά και την αρχαιολόγο Ξένη Αραπογιάννη, που είναι διευθύντρια των ανασκαφών στη Θουρία, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωγραφίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με θέμα την καταστροφή της αρχαίας Θουρίας, ενδέχεται να συνδέεται με τα ρήγματα της περιοχής. Από ιστορικά δεδομένα ξέρουμε ότι η αρχαία Θουρία καταστράφηκε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια περίπου, τον πρώτο μ.Χ. αιώνα.
Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή οφείλεται σε καταπτώσεις ογκολίθων που προκλήθηκαν από την ενεργοποίηση των ρηγμάτων της περιοχής. Αν δούμε δε τους χάρτες της μελέτης, το ρήγμα του Πηδήματος και τα άλλα της περιοχής είναι σε ευθεία με την αρχαία Θουρία. Άρα, συμπεραίνουμε ότι πριν από 2.000 χρόνια ίσως ήταν αυτό το ρήγμα ή κάποιο άλλο που έδωσε μεγάλο σεισμό στην περιοχή. Τα δε στοιχεία που έχουμε γενικότερα για την περιοχή μιλούν για σεισμούς έντασης 6 ρίχτερ, που επειδή είναι στην ξηρά μπορούν να έχουν συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά.
  Η έρευνα δε συνδέεται με σεισμό 
Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, καθώς η διεξαγωγή έρευνας δε σημαίνει ότι θα γίνει εκεί και σεισμός. Γίνεται επιστημονική μελέτη από τις χιλιάδες που γίνονται στα Πανεπιστήμια, με αντικείμενο πεδίου».
Ανέφερε, επίσης, πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει ανυψωθεί σημαντικά, επειδή εντοπίστηκαν θαλάσσιες αποθέσεις στην περιοχή της Κάτω Άμφειας σε υψόμετρο 460 μέτρων, από συνεχείς ενεργοποιήσεις και ίσως να είναι αυτό μια αιτία που ονομάστηκε η περιοχή Πήδημα, από γεωλογικής πλευράς, λόγω του «άλματος» που παρατηρείται.
Στο ερώτημα αν το συγκεκριμένο ρήγμα θα μπορούσε να δώσει μια μορφή ανάπτυξης στην περιοχή, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε πως η περιοχή του Δήμου Καλαμάτας βρίθει από γεωμορφές, που θα μπορούσαν άνετα να γίνουν επισκέψιμες, αλλά  δεν υπάρχει κάποια μεγάλη μορφή, όπως π.χ. το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, για να αποτελέσει ένα γεωλογικό πάρκο. Έφερε, μεταξύ άλλων, ως παράδειγμα το αναρριχητικό πάρκο στο Νέδοντα, που είναι ένα τεράστιο ρήγμα, για να προσθέσει πως μπορούν όλα αυτά να γίνουν επισκέψιμα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή και οι άνθρωποι που θα κατευθύνουν τον κόσμο.
Τέλος, υπογράμμισε πως η Μεσσηνία είναι μια άκρως σεισμογενής περιοχή. Αυτή η ρηξιγενής ζώνη με τα παρακλάδια της και τα κοντινά ρήγματα έχει δώσει τους σεισμούς της Καλαμάτας το ’86, στην περιοχή της Μαντίνειας το ’44 και θα πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στη σωστή μελέτη κατασκευής των κτηρίων και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόληψης. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς, αλλά μπορούμε να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης με ελέγχους στα κτήρια», σχολίασε.   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

***  Και στο Δήμο Πύλου- Νέστορος τίμησαν την επέτειο του «ΟΧΙ»          
   
Με αθρόα συμμετοχή από τους πολίτες, γιόρτασε και φέτος ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, την Εθνική Επέτειο για την 28η Οκτωβρίου του 1940. Στην Πύλο, την Καλλιθέα, το Κορυφάσιο, τη Χώρα, το Βλαχόπουλο, τη Στενωσιά, την Κορώνη, το Χαροκοπιό, τη Φοινικούντα, τη Μεθώνη, του Χανδρινού και το Σουληνάρι οι κεντρικοί δρόμοι γέμισαν από κόσμο, που έσπευσαν να καμαρώσουν και να χειροκροτήσουν την μαθητιώσα νεολαία, η οποία έλαβε μέρος στις παρελάσεις.
  Στην έδρα του δήμου, την Πύλο, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, με την καθιερωμένη επίσημη δοξολογία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου παρέστησε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, οι Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφάλειας  και πλήθος κόσμου.  Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο των Πεσόντων, από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Α’ Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριο Καφαντάρη, τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, των Σωμάτων Ασφαλείας του δήμου και των σχολείων. Αν και συννεφιασμένος, ο καιρός συμμάχησε, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η παρέλαση των μαθητών και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου. Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, Θεολόγος-Φιλόλογος, Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μετά το πέρας της παρέλασης, πραγματοποιήθηκε δεξίωση στο Δημαρχιακό Μέγαρό για τους δημότες της περιοχής.
  Στην Κορώνη, οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου και  ο πολιτιστικός σύλλογος Κορώνης χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, στο κέντρο της πόλης, με τον κόσμο να τους καταχειροκροτεί.
  Ο Δήμαρχος, συγκινημένος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα γιορτάζει όλη η Ελλάδα, αποδίδοντας φόρο τιμής στους Έλληνες του ’40, που θυσίασαν τη ζωή τους, προκειμένου να ζούμε εμείς ελεύθεροι. Είμαστε περήφανοι για την Ιστορία μας, καθώς η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, θυμίζει σε όλους μας ότι, όταν είμαστε ενωμένοι και όταν βάζουμε στόχους μπορούμε και να τους πετυχαίνουμε. Ο στόχος των Ελλήνων, όπως και τότε, είναι όχι μόνο να βελτιώσουμε τις ζωές μας, αλλά και να κάνουμε το μέλλον των παιδιών μας καλύτερο.» 

*** Λαμπρός εορτασμός του "ΟΧΙ" στην Κυπαρισσία παρά τον άστατο καιρό! (φωτογραφίες)         
     
  
  
  
  
  
  
  
  
 "ΌΧΙ" και στον άστατο καιρό είπε η μαθητιώσα νεολαία της Κυπαρισσίας και ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην έδρα του δήμου Τριφυλίας ήταν λαμπρός!
Η Δοξολογία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια του Γυμνασίου Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά.
Ακολούθως, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στις προτομές των Ηρώων της Επανάστασης του 1821, Μητροπολίτου Χριστιανουπόλεως Γερμανού Ζαφειρόπουλου και Πρωτοσύγκελου Αμβροσίου Φραντζή.
Στην οδό 25ης Μαρτίου, έγινε παρέλαση της Φιλαρμονικής, μαθητών, τμημάτων πολιτιστικών και αθλητικών Σωματείων μπροστά από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, τους επισήμους της Αυτοδιοίκησης, το νεοεκλεγέν Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας και το λαό που, παρά τον άστατο καιρό και το ψιλόβροχο, είχε κατακλύσει την πόλη!
Οι νέες και οι νέοι της Κυπαρισσίας και της περιοχή, με την λαμπρή παρουσία τους απέσπασαν τα εύσημα, γέμισαν με εθνική υπερηφάνεια τον κόσμο και κέρδισαν το χειροκρότημα των πολιτών!
Αμέσως μετά την παρέλαση ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας στην κεντρική πλατεία.
Στις επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου 1940 συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο γενικός γραμματέας του δήμου Γεώργιος Φιλντίσης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι από τις Δημοτικές Ενότητες Κυπαρισσίας, Αυλώνος, Αετού και Τριπύλης. Του Ηλία Γιαννόπουλου 

*** Λονδρέζικος καιρός και αύριο στην Καλαμάτα          
           
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 29/10/2014 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις απογευματινές ώρες ο ουρανός θα είναι νεφελώδης, θα υπάρξουν όμως και κάποια μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού και αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μπόρες κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα αναμένονται τις βραδινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ενδέχεται να αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Α-ΒΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Α-ΝΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ και προς τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
  Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr

***  Τιμή στη «Μάνα του έπους του ’40» Ελένη Ιωαννίδη! (φωτογραφίες)         
     
Την «Μάνα του έπους του ’40», ηρωίδα Ελληνίδα Μητέρα, Ελένη Ιωαννίδη, τίμησαν και φέτος στην Κυπαρισσία, στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου 1940! Στις 12:30 το μεσημέρι, στο άγαλμα της Ελένης Ιωαννίδη, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος πατέρα Παναγιώτη Σταθόπουλο, παρουσία απογόνων της οικογένειάς της, μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας με τους εκπαιδευτικούς τους, του αντιδημάρχου Κυπαρισσίας Παναγιώτη Τσίγγανου και της προέδρου της Δ.Σ. Κυπαρισσίας Σταματίας Αλεξοπούλου. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Κυπαρισσίας. Στεφάνια κατέθεσαν τα τρισέγγονα της Ελένης Ιωαννίδη, Παύλος, Ιωάννα και Φωτεινή και η μαθήτρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου, Αγγελική Σωτηροπούλου. Η Ελένη Ιωαννίδη προσέφερε θυσία στην πατρίδα εκτός από το παιδί της, Βαγγέλη, που σκοτώθηκε στις επιχειρήσεις της Κλεισούρας στις 8 Γενάρη 1941 και τα υπόλοιπα αγόρια της για να εκδικηθούν το θάνατο του αδερφού τους και να υπερασπιστούν την πατρίδα. Σε γράμμα της στις 2 Φεβρουαρίου 1941 στον Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, έγραψε πως: «ο υιός μου Ευάγγελος Ιωαννίδης έπεσε κατά τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας υιούς μου: Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιω. Ιωαννίδη να εκδικηθώσι τον θάνατον του αδελφού των. Κρατώ εις εφεδρίαν άλλους τέσσαρας: Πάνον, Αθανάσιον, Γρκγόριον και Μενέλαον Ιω. Ιωαννίδη κλάσεως 1917 και νεωτέρων. Παρακαλώ κληθώσι ονομαστικώς και ούτοι εις πάσαν περίστασιν ανάγκης της Πατρίδος ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού. Ύστατον επιφώνημα θέλει είναι: Ζήτω η Πατρίς!». Το 2009, η Ελληνική Πολιτεία και η Κυπαρισσία, απέδωσαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην Μάνα του Έπους του ’40, Ελένη Ιωαννίδη. Στο τέρμα της οδού Αθανασίου Ιωαννίδη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός της, από τον τότε Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Γεώργιο Σούρλα, καθώς και της μαρμάρινης πλάκας στη μνήμη των γυναικών, Ειρήνης Ντούφα, Νικολέτας Φρούσου, Μαριγώς Λιακοπούλου και Παναγιώτας Καρδίτσα, θύματα των βομβαρδισμών του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας στις 3 Μαρτίου 1941 στην Κυπαρισσία. Έκτοτε, κάθε χρόνο, παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο με τους οικείους της τελούν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη της Ελένης Ιωαννίδη και καταθέτουν στεφάνια στο άγαλμά της!    Του Ηλία Γιαννόπουλου

***   Και η ΔΕΗ έκανε βήμα… χθες για τη σημερινή παρέλαση          
           
Πραγματικά άφωνο με άφησε το τηλεφώνημα μιας φίλης μου που βρέθηκε χθες στη ΔΕΗ της Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα, μου είπε ότι στη ΔΕΗ την ενημέρωσαν ότι η χθεσινή ημέρα θεωρούνταν ημιαργία και έτσι το ωράριο ήταν μέχρι τις 11.30.
Άραγε, είπαν ποιήματα και έκαναν γιορτή ή έκαναν πρόβα το βήμα για τη σημερινή μέρα;
Θα τρελαθούμε, εντελώς, τελικά σε αυτή τη χώρα. Ελπίζω, πάντως, η φίλη μου να έκανε λάθος…
Π.Μπ. 

***  Το μήνυμα του πιλότου F16 που συγκίνησε την Ελλάδα (βίντεο)

  «Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη. Χρόνια πολλά Μακεδονία. Χρόνια πολλά Ελλάδα. Η ελληνική ομάδα αεροπορικών επιδείξεων εύχεται σε όλους τους Έλληνες χρόνια πολλά και σας καλεί για μια ακόμη φορά: Σηκώστε το κεφάλι ψηλά». Αυτό ήταν το μήνυμα του σμηναγού Σωτήρη Στράλη, του ανθρώπου που με το F16 επιφορτίστηκε την αεροπορική επίδειξη της στρατιωτικής παρέλασης της Θεσσαλονίκης, συγκινώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και ενθουσιάζοντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και προκαλώντας το αβίαστο χειροκρότημα όλων των περευρισκόμενων. O πιλότος απογειώθηκε με το μαχητικό του από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και ξεκίνησε την επίδειξη με μια εξομοίωση απογείωσης, ενώ στη συνέχεια τράβηξε το αεροσκάφος σε κατακόρυφη θέση πραγματοποιώντας έναν κλασικό ελιγμό. Ακολούθησε ο σχηματισμός ενός «8» πάνω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο χειριστής επέδειξε μετά την ικανότητα του F16 να πετά σε χαμηλό ύψος με μεγάλη ταχύτητα, ενώ έκανε και αρκετές περιστροφές γύρω από τον άξονά του, δείχνοντας τις ιδιαίτερες ικανότητες του μαχητικού. Άφωνοι έμειναν άπαντες με την απίστευτη κίνηση της στροφής 180° που έφτανε τα 9G! Ακολούθησαν οι άκρως εντυπωσιακοί ελιγμοί «Αιχμή του Δόρατος» και « Falcon Turn». protothema.gr - 
Video  : newsbomb.gr: Σμηναγός από το πιλοτήριο F- 16: «Έλληνες, σηκώστε το κεφάλι ψηλά»  ,
http://youtu.be/wHql79qqTIg  ,.-


*** Δε δέχτηκε ο δήμαρχος την έκδοση ψηφίσματος για το δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού που πρότεινε ο Ανδρινόπουλος         
            
Το σοβαρό θέμα του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, που όλο εξαγγέλλεται αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων που δικαιούνται δεκάδες ιδιοκτήτες, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος.
Ο κ. Ανδρινόπουλος, αφού τόνισε ότι ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού είναι ένα έργο που έχει ξεκινήσει απ’ το 2006, σημείωσε έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις μέρους των ιδιοκτητών και όχι όλων. Οι δε αποζημιώσεις που πρέπει άμεσα να δοθούν στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες είναι της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σχολίασε, μάλιστα, πως εάν δε δοθούν, το έργο τινάζεται στον αέρα. Επισήμανε δε πως από τις πληροφορίες που έχει και απ’ όσα γνωρίζουν για το θέμα και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν διαμαρτυρηθεί και στην Περιφέρεια και στο Δήμο, άλλα χρήματα δεν υπάρχουν εξασφαλισμένα και, ως εκ τούτου, το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει και, επιτέλους, να ολοκληρωθεί. Με μία προσφυγή, λοιπόν, οιουδήποτε εκ των ιδιοκτητών, μιας και 18 μήνες μετά το δικαστήριο για τις αποζημιώσεις αυτές δεν έχουν δοθεί σε όλους, θα σταματήσουν οι όποιες εργασίες, εάν και όταν αυτές ξεκινήσουν.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας πρότεινε την έκδοση σχετικού ψηφίσματος και την αποστολή του στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τους βουλευτές Μεσσηνίας, και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ώστε να πιέσουν να ασχοληθούν με το θέμα και να βρουν τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μην καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί το έργο.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε πως το θέμα του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού το είχε θέσει ο ίδιος σε προηγούμενη συνεδρίαση και για να επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα του έργου και το δίκιο των πολιτών οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί, τόνισε: «Η Δημοτική Αρχή έχει ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το θέμα αυτό. Οι πιστώσεις υπάρχουν! Οι πιστώσεις προβλέπονται απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πρόκειται να κατατεθούν απ’ τη στιγμή που θα δημοπρατηθεί και το δεύτερο κομμάτι του δρόμου, αυτή η εκκρεμότητα που υπάρχει».
Όπως ανέφερε ακόμη, είναι σε στενή σχέση με την Περιφέρεια και γίνονται όλες οι πιέσεις, από το Δήμο, προς την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, και έτσι δε δέχτηκε την έκδοση ψηφίσματος για το δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού. 
 
*** Καθολική αναγνώριση για την ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ
 
Το σημαντικό έργο, από κάθε άποψη, της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου έχει την καθολική αναγνώριση των ενδιαφερόμενων φορέων ανά την Ελλάδα. Συζητήσεις, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις σε πανελλήνιο επίπεδο για όσα κάνει είναι καθημερινό φαινόμενο. Χθες, στην έκδοση της εφημερίδας Agrenda, υπήρχε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα. Ευχάριστο είναι να βλέπεις ότι οι προσπάθειες κάποιων ανθρώπων βρίσκουν ανοικτές θύρες. Αν και η κεντρική εξουσία, σε όλες της τις μορφές, είχε την ίδια άποψη, τα πράγματα θα ήταν ασφαλώς καλύτερα για όλους. Α.Π. - 

***  Κενό ασφαλείας εντόπισε η Αστυνομία στο διαδίκτυο, οδηγίες και τρόποι προστασίας         
           
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου σχετικά με τον εντοπισμό μίας σοβαρής ευπάθειας στην ασφάλεια χρήσης του πρωτοκόλλου κρυπτογράφησης SSL-3, η οποία ονομάστηκε Poodle (Padding Oracle On Downloaded Legacy Encryption).
Ειδικότερα, το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης SSL-3 χρησιμοποιείται ευρέως για την κρυπτογραφημένη επικοινωνία μεταξύ ενός περιηγητή (browser) και ενός διακομιστή (server). Αν και το πρωτόκολλο SSL 3.0 είναι περίπου δεκαπέντε (15) ετών, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης (browsers) και ως εφεδρικό (backup) στους διακομιστές, εάν τα σύγχρονα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης αποτύχουν να συνδεθούν.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω ευπάθεια επιτρέπει σε έναν κακόβουλο χρήστη (cracker) να πραγματοποιήσει επιθέσεις, οι οποίες ονομάζονται ως "man-in-the-middle" και να παρακάμψει την κρυπτογραφημένη επικοινωνία μεταξύ ενός περιηγητή (browser) και ενός διακομιστή (server) συλλέγοντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά και τα cookies των συνδέσεων. Με τα στοιχεία αυτά, στη συνέχεια (ο κακόβουλος χρήστης) μπορεί να  αποκτήσει πρόσβαση στους διαδικτυακούς λογαριασμούς των χρηστών.
Επιπροσθέτως, το σημαντικότερο πρόβλημα που προκύπτει από την ευπάθεια Poodle είναι ότι εξαναγκάζει την υποβάθμιση (downgrade) σε SSL 3.0, καθιστώντας ευάλωτο ακόμα και ένα σύστημα που χρησιμοποιεί ανώτερη μέθοδο κρυπτογράφησης, όπως το πρωτόκολλο TLS (Transport Layer Security).
Σημειώνεται ότι οι συνθήκες στις οποίες μπορεί κάποιος κακόβουλος χρήστης (cracker) να εκμεταλλευτεί την ανωτέρω ευπάθεια με σχετική ευκολία είναι στα δημόσια δίκτυα (όπως τα public WiFi).
Καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα προστασίας, για την αποφυγή προσβολής από την παραπάνω ευπάθεια:
Εάν ο περιηγητής (browser) τους το υποστηρίζει, να απενεργοποιήσουν το πρωτόκολλο SSL 3.0 ή να χρησιμοποιήσουν εργαλεία που υποστηρίζουν TLS_FALLBACK_SCSV (Transport Layer Security Signalling Cipher Suite Value), το οποίο θα αποτρέψει επιθέσεις υποβάθμισης (downgrades).
  • Να έχουν πάντοτε ενημερωμένο (update) τον περιηγητή (browser) τους στην τελευταία επίσημη έκδοση.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση των δημόσιων δικτύων (public WiFi).
 Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες  μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 210-6476959
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα ios - android : CYBERKID

***  Η ιστορία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (φωτογραφίες)
 
 
 

   Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης Ο φωτογραφικός φακός, που ξεναγεί τα τελευταία χρόνια τους φίλους αναγνώστες, μέσα από ιστορικές φωτογραφίες και ιστορικά γεγονότα του τόπου, στέκεται σήμερα σ’ ένα αξιόλογο κομμάτι της πολιτιστικής μας προόδου. Πρόκειται για το Λύκειο των Ελληνίδων, που με την παρουσία του, περίπου μισόν αιώνα, κοσμεί τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα μεγάλο και αξιόλογο μέρος της όμορφης Καλαμάτας μας. Το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1967, με πρώτη πρόεδρο την αείμνηστη Ναυσικά Ι. Καρέλια και ένα εκλεκτό επιτελείο κυριών της πόλης (ένθετη φωτογραφία). Είναι ένα από τα αδελφά Λύκεια που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική, Ν. Ζηλανδία, και ανήκει στη διεθνή οργάνωση Λεσχών. Το έτος 1986 η Ναυσικά Ι. Καρέλια απεβίωσε και τη θέση της παίρνει η Νίτσα Αλμπάνη μέχρι το 1987. Τότε εκλέγεται νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την προεδρία αναλαμβάνει η κα Βικτωρία Γ. Καρέλια. Μία κυρία ικανή και δραστήρια, με όνειρα και φιλοδοξίες για το Λύκειο Ελληνίδων, αλλά και με τη σκέψη στο κοινωνικό σύνολο, στον άνθρωπο, στη μόρφωση των νέων και στην εξέλιξη. Με αγάπη και φροντίδα για τον τόπο μας, που τον αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα. Αγκάλιασε με πάθος και στοργή το Λύκειο Ελληνίδων και μαζί με το εκλεκτό συμβούλιο και τα μέλη, επιδόθηκε στην άνοδο και διεύρυνση του συλλόγου, ενώ παράλληλα συνέβαλλε με αμέτρητες προσφορές και χορηγίες και σε άλλους τομείς των κοινωνικών εκδηλώσεων στον τόπο μας (χορωδιακές συναυλίες, παραστάσεις κ.ά.). Η άνοδος του Λ.Ε. υπήρξε εντυπωσιακή. Πιστοί όλοι στη διατήρηση και διαφύλαξη των ελληνικών παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων, καθώς και στην ανύψωση και πρόοδο των Ελληνίδων και γενικότερα των νέων της πόλης μας. Αξιόλογο αποτέλεσμα της πολύχρονης και συστηματικής εργασίας στον εθνικό λαογραφικό τομέα είναι η απόκτηση μιας πλούσιας και σπάνιας συλλογής από αυθεντικές ελληνικές φορεσιές, καθώς και κοσμημάτων αξιόλογης παλαιότητας. Ακόμα ένα αξιόλογο επίτευγμα είναι η απόκτηση ιδιόκτητου οικήματος στην οδό Αγίου Νικολάου 17, όπου στεγάστηκαν ο σύλλογος, οι ενδυμασίες, τα αρχεία και όλες οι άλλες δραστηριότητες του Λ.Ε. Η δε χορευτική ομάδα που πλαισιώνει το σύλλογο, έχει αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές, όπου κι αν έχει εμφανισθεί, για τη χάρη και την ομορφιά της. Έχει αντιπροσωπεύσει την Καλαμάτα, και την Ελλάδα γενικότερα, στον ελλαδικό χώρο, καθώς και στο εξωτερικό: Κύπρο, Γιουγκοσλαβία, Ουκρανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Αμερική, Καναδά, Αφρική, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Τσεχία, Αίγυπτο, Ρωσία. Έχει ακόμη εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου, αλλά και σ’ ένα πλήθος εκδηλώσεων και σεμιναρίων παραδοσιακών χορών. Επιπλέον, έχει παρασταθεί σε θεατρικές και χορωδιακές παραγωγές και έχει αποσπάσει, όπως προαναφέραμε, ενθουσιώδεις κριτικές από τους ειδικούς. Κάθε χρόνο το Λ.Ε. παρουσιάζει παιδικές παραστάσεις με όλο το δυναμικό, οι οποίες χαρακτηρίζονται για την πρωτοτυπία τους και την άρτια εκτέλεση. Στις παρελάσεις των εθνικών επετείων καμαρώνουμε όλοι μας τα νέα βλαστάρια με τις πανέμορφες παραδοσιακές φορεσιές τους και μας μεταδίδουν το αίσθημα της ανόθευτης διατήρησης των παραδόσεών μας και της εθνικής υπερηφάνειας. Κάθε χρόνο φοιτούν στις τάξεις του περισσότερα από επτακόσια άτομα, όλων των ηλικιών. Η χορευτική ομάδα και η παραδοσιακή χορωδία πραγματοποιούν σημαντικές καλλιτεχνικές παραστάσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, μεταφέροντας την ελληνική ομορφιά και λεβεντιά μέσα από τις πανέμορφες παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας. Απ’ το δημοσίευμα αυτό δε θα πρέπει να απουσιάσει ένα μεγάλο επίτευγμα, που οφείλεται στο σύλλογο του Λ.Ε. Πρόκειται για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου παραδοσιακών ενδυμασιών και κοσμημάτων, σε διατηρητέο κτήριο (κτήριο Πλεματιά – Βογόπουλου, στην οδό Σταδίου, έναντι εφημερίδος «Θάρρος»), το οποίο του παραχωρήθηκε υπό μορφή χρησιδανείου από το Δήμο Καλαμάτας. Αυτός ο μουσειακός χώρος θα αποτελέσει και για τις επερχόμενες γενιές ένα φωτεινό φάρο του τόπου μας, που θα εκπέμπει την ακτινοβολία της τοπικής μας παράδοσης και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επίσης, θα ήταν παράλειψη του γράφοντος να μην αναφερθεί (για ιστορικούς, κυρίως, λόγους) στα ονόματα του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του, που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου του τόπου μας: Πρόεδρος: Βικτωρία Γ. Καρέλια Α΄ Αντιπρόεδρος: Σύλβια Κουτουμάνου Β΄ Αντιπρόεδρος: Ελένη Κανάκη – Βασιλάκη Γεν. Γραμματέας: Σύλβια Κουτουμάνου Ειδική Γραμματέας: Ευγενία Καρέλια Γενική Ταμίας: Ευθυμία Κοντού Οικονομική Έφορος – Έφορος Χορού: Άννα Μαύρου – Μπουζιάνη Τα μέλη: Ελένη Αγγελοπούλου, Ιωάννα Εγγλέζου, Μάρω Θεοφιλοπούλου, Διονυσία Καλλικούνη, Σπάρτη Καλογεροπούλου, Σοφία Καπετανάκη, Σοφία Λαμπροπούλου, Μαρία Λιναρδάκη, Μάνια Παπαντωνίου. Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για την ευγενή προσφορά και τις υπηρεσίες τους! Ακόμα, στους χοροδιδασκάλους, τους μουσικοδιδασκάλους, ιδιαίτερα στους νέους μας εκτελεστές των χορών και των τραγουδιών, και σε όλους όσοι συντελούν σ’ αυτό το ωραίο κομμάτι που στολίζει την πόλη μας! -

***  Στις κορυφαίες επιχειρήσεις η «Καρέλιας Α.Ε.» για το 2013 

 Μέσα στις αντίξοες συνθήκες και το περιβάλλον της ύφεσης, κάποιες ελληνικές εταιρείες κατάφεραν να αντισταθούν στην κρίση και να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Η ICAP Group, με στοιχεία της ICAP Databank, ανέδειξε τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς για τη χρήση του 2013. Το κριτήριο είναι τα κέρδη EBITDA (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων), δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες, πριν από την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων- εξόδων, καθώς και των αποσβέσεων επί των πάγιων στοιχείων. Σύμφωνα με την έκδοση της ICAP, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», η κορυφή της κατάταξης των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων για το 2013 παρέμεινε σταθερή σε μεγάλο βαθμό. Δεκαέξι εταιρείες είναι στην πρώτη 20άδα τόσο το 2012 όσο και το 2013, με μικρή εναλλαγή στις θέσεις κατάταξης. Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία για το 2013 αναδείχθηκε η Alpha Bank, ακολουθούμενη από την Τράπεζα Πειραιώς. Τα κέρδη των δύο αυτών πρώτων εταιρειών αντιπροσωπεύουν οφέλη που προέκυψαν από την αρνητική υπεραξία των εξαγορών τους. Νεοεισερχόμενες εταιρείες στις πρώτες 20 ήταν η Αεροπορία Αιγαίου και η Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών. Η συμμετοχή των πρώτων 20 εταιρειών της κατάταξης είναι καθοριστική για το σύνολο της αγοράς, αφού μόνο αυτές κάλυψαν το 2013 μερίδιο 61,4% επί των συνολικών κερδών EBITDA καθώς και μερίδιο 42,7% επί του συνολικού κύκλου εργασιών που πραγματοποίησαν και οι 500 εταιρείες της κατάταξης συνολικά. Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, στον τομέα της βιομηχανίας κορυφαία, σύμφωνα με την ICAP, ήταν η εταιρεία Motor Oil Διυλιστήρια Κορίνθου και ακολουθούν καπνοβιομηχανία Καρέλια, Metka και Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Στον τομέα του εμπορίου στην κορυφή βρέθηκαν πέντε εταιρείες με κέρδη άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ, με «πρωταθλήτρια» για πέμπτο συνεχή χρόνο την εταιρεία Jumbo. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι εταιρείες Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και Μασούτης. Από τις «λοιπές υπηρεσίες» (εκτός τραπεζών, εταιρειών factoring, ασφαλειών, τουρισμού) πρώτη ήταν η ΔΕΗ και ακολούθησαν η Cosmote Κινητές Τηλεπικοινωνίες, η ΟΤΕ, ακολουθούμενες από την ΟΠΑΠ και την ΑΔΜΗΕ. Στον τουριστικό κλάδο, η πρώτη πεντάδα αποτελείται από τρεις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων με πρώτη και δεύτερη τις Autohellas και Olympic AE και δύο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με επικεφαλής τη ΦΑΙΑΞ. - 

***

*** Αθλητικό  αγιάζι :
 
 
 
***  Μετά από χρόνια η Μαύρη Θύελλα λειτουργεί τη δική της μπουτίκ          
           
Εφοδιασμένο με τις επίσημες φετινές φανέλες της Καλαμάτας θα είναι το περίπτερο της ομάδας στην συμβολή των οδών Φαρών και Ναυαρίνου, κατά την λειτουργία του, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, ενόψει του αγώνα με τον Πανελευσινιακό! Οι φίλοι της «Μαύρης Θύελλας» θα μπορούν να προμηθευτούν την φανέλα της ομάδας (κατασκευής της γνωστής εταιρίας αθλητικών ειδών Nike, σε μεγέθη για μικρούς και μεγάλους) καθώς επίσης κασκόλ, μπρελόκ, κούπες και σκουφιά, όλα στα χρώματα του αγαπημένου μας συλλόγου από το ανακαινισμένο περίπτερο σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.
Οι πρώτες φανέλες μάλιστα που προμηθεύτηκε ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της Καλαμάτας, Νίκος Νίκας, βρίσκονται καθ΄ οδόν για την Αυστραλία μετά από σχετική παραγγελία καλαματιανού ομογενή!
Στο περίπτερο θα διατίθενται βεβαίως και εισιτήρια για την αναμέτρηση της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής με τον Πανελευσινιακό που θα γίνει στις 15:00, την Κυριακή στο Δημοτικό στάδιο Παραλίας αλλά και εισιτήρια διαρκείας.
 
*** Δεν τα κατάφερε απέναντι στον ανώτερο Πανερυθραϊκό η Καλαμάτα '80

 Την πρώτη της ήττα στη φετινή σεζόν γνώρισε η ομάδα της Καλαμάτας στην Αθήνα απέναντι στον πανίσχυρο Πανερυθραϊκό. Η ομάδα της Αθήνας επικράτησε με 3-0 σετ (25-21, 25-18, 25-22). Οι παίκτες του Χρήστου Δημητρακόπουλου πάλαιψαν τα σετ αλλά λάθη σε κρίσιμα σημεία των σετ δεν του επέτρεψε να πάρουν κάποιο απο αυτά. Πλέον η Καλαμάτα '80 στρέφει το ενδιαφέρον της στην εντός έδρας αναμέτρηση απέναντι στον Πήγασο Νέου Κόσμου, την επόμενη εβδομάδα στην Καλαμάτα. - 

*** Για  το  κύπελλο  ομάδων Γ΄ εθνικής
ΕΡΜΗΣ ΚΙΒΕΡΙΟΥ - ΑΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1-6
Βίντεο  :  http://youtu.be/XjQOzbgQd34  ,.-



***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ 
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,         3738    video.-                       
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,      2173     video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2181   video.- 
Σύνολον                                                        8092    βίντεο   .-
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2614  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  , 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  289   
https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    684.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   243 .-                                 
~** http://www.twitter.com/stamos01/ , 
~** https://www.facebook.com/ingossip.gr .-
 ~* https://www.facebook.com/pages/Cyprus-Facial-Surgery/360916934042776  , .- Cyprus Facial Surgery .-
~ http://bromobrysi.blogspot.gr/2014_03_01_archive.html ,
~*  https://www.facebook.com/groups/1457837701152462/   ,  ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ  Μέλη  ,
~** https://www.facebook.com/ioanna.georgakopoulou =  Ιωάννα  Γεωργακοπούλου .-

***  ΑΠΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  :

~ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014   Σάββατο 18 Οκτωβρίου  2014   :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/1110-18102014-18-2014.html .-

~  Ενημέρωση της Κυριακής  19  Οκτωβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/10/19-2014.html ,.-                     
~  Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο  18  και  19  Οκτωβρίου  2014: :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/18-19-2014.html .-
~ Άρωμα ενημέρωσης  Δευτέρα  20  Οκτωβρίου  2014  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/10/20-2014.html ,.-           
~ Επιλογές  αναρτήσεων Δευτέρα  20  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/20-2014.html ,.-
~Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  21  Οκτωβρίου  2014   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/21-2014.html ,.-
~ ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014    Τρίτη  21  Οκτωβρίου  2014  ,  Μέρος 2ο Δεύτερο ! :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/1110-18102014-21-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τετάρτη  22  Οκτωβρίου  2014   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/10/22-2014.html .-
~ Άρωμα  ενημέρωσης   Πέμπτη  23  Οκτωβρίου  2014   :  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/10/23-2014.html ,.- 
~ Άρωμα ενημέρωσης από εφημερίδα μας ,Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/10/24-2014.html ,.-
~ ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014
,
  Παρασκευή  24 Οκτωβρίου  2014  ,  Μέρος Γ΄   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/10/1110-18102014-24-2014.html ,.-
~΄Αρωμα  ενημέρωσης  Σάββατο  25  Οκτωβρίου  2014  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/10/25-2014.html .-
~ Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο  25  και 26 Οκτωβρίου  2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/25-26-2014.html .-
~  Άρωμα  ενημέρωσης  Κυριακή 26 Οκτωβρίου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/10/26-2014.html ,.-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,
η  εφημερίδα  μας ,
Δευτέρα  27  Οκτωβρίου  2014    :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/10/27-2014.html .-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  ,
 η Εφημερίδα  μας 
Τρίτη  28  Οκτωβρίου  2014    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/28-2014.html .-

***
*** Από εκδρομή 11-18 Οκτωβρίου στην Σικελία Καλαβρία  Απουλία :

102~**Καθεδρικός Ορτίγια Συρακουσών 15/10/2014 : http://youtu.be/ssX_21ObtOk ,
~** Κατάνια  Σικελίας   15/10/2014 : http://youtu.be/7LTIcmMNEZk ,
~**ΛΕΤΣΕ καθεδρικός Τιμίου Σταυρού 17-10-2014: http://youtu.be/KKcOsX7BaeA ,
~** Μεσσίνα Σικελίας  διαδρομή  16/10/2014 : http://youtu.be/dyKpSwQ3ODE ,
~**Κατάνια 16/10/2014 : http://youtu.be/UU6h3ynGLwo ,
~**Σικελία  16/10/2014 : http://youtu.be/aTR9Z03Tp3E 
 ~** Αίτνα  ηφαίστειο  15/10/2014 : http://youtu.be/b_Ez201hDG4 ,
~**Αίτνα  κρατήρας  Σιλβέστρι  15/10/2014 : http://youtu.be/TrbMnw4hXbk ,
110 ~**Σικελία Ν Ιταλία  διαδρομή  16/10/2014 : http://youtu.be/CZWCp5Fumfo ,
~**ΛΕΤΣΕ  LECCE  17/10/2014 : http://youtu.be/NlWMWjklajY , 
~** Σικελία  κοιλάδα ναών Ακράγας 13/10/2014 : http://youtu.be/g-lvx0CiONI ,
~** Σκύλα  και Χάρυβδη Καλαβρία Μεσσίνα 12/10/2014: http://youtu.be/mPTyKjS6O0U  ,
~**Τράπανι  Σεγκέστα  Σικελίας 13/10/2014 : http://youtu.be/HhLtSQHoLhY ,
115 ~**Παλέρμο Σικελίας 13/10/2014 : http://youtu.be/DU-gIQZI65M ,
~** ΚΑΛΗΜΕΡΑ ελληνόφωνο Απουλίας  17/10/2014 : http://youtu.be/KFV7LutT0Tw ,
~**ΚΑΤΑΝΙΑ  Ξενοδοχείο διαμονής  17/10/2014 : http://youtu.be/_skq9ij8QDc ,
~**Κατάνια Σικελία  17/10/2014 : http://youtu.be/i78cLZkQsuY
~**ΚΑΤΑΝΙΑ στο ξενοδοχείο Βίλα Ντε Βόσκο 16/10/2014 :   http://youtu.be/GCM7Mncc0a8 ,
120~** ΚΕΦΑΛΟΥ Παλέρμου Σικελίας 15/10/2014 :   http://youtu.be/eFEeBr_nPWw ,  
~**ΛΕΤΣΕ καθεδρικός Τιμίου Σταυρου  16/10/2014 :   , http://youtu.be/qVi5PlVEVS4 ,
~**Μεσσίνα  Ρέτζιο Χάρυβδη και Σκύλα 17/10/2014 : http://youtu.be/EvAGUqGfJQY ,
~**ΜΕΣΣΙΝΑ Σικελίας  17/10/2014 :http://youtu.be/6a2AJR_yuPc ,
~**Μεσσίνα Σικελίας  καθεδρικός ναός  17/10/2014 : http://youtu.be/e2_Nuw-mgJc ,
125~** ΜΕΣΣΙΝΑ Σικελίας Καθεδρικός 17/10/2014 : http://youtu.be/xvCNiQCJLsY ,
~** Σικελία ΕΝΝΑ προς ΚΑΤΑΝΙΑ  διαδρομή 16/10/2014 : http://youtu.be/Fwo4tLuhamI ,
~** ΣΙΡΑΚΟΥΣΕΣ αρχαιολογικός χώρος 16/10/2014 : http://youtu.be/XrvcgjwfGtk ,
~** ΤΑΟΡΜΙΝΑ  Σικελίας 16/10/2014 : http://youtu.be/mcTxq5jFcho ,
~** ΤΑΡΑΝΤΟ Απουλίας 17/10/2014 : http://youtu.be/VJnpkTT7rAI ,
130 ~** ΠΑΤΡΑ  λιμάνι για ΜΠΑΡΙ  Ιταλίας 11/10/2014 : http://youtu.be/_GbcqsCg64c ,
~** ΠΑΛΕΡΜΟ Σικελία 13/10/2014 : http://youtu.be/jFdkjJeNYSA ,
~** Καλαβρία  προς Ρέτζιο Ν Ιταλίας 12/10/2014 : http://youtu.be/cpEy9g682Tk ,
~**ΜΟΝΡΕΑΛΕ  Χρυσή κοιλάδα Παλέρμου 14/10/2014 : http://youtu.be/esbH0mRn60Q  .
~** ΣΕΓΚΕΣΤΑ  Σικελίας Παλέρμου 13/10/2014 : http://youtu.be/-s27tPoF3Nw  ,
135 ~**  ΕΝΝΑ  ΚΑΤΑΝΙΑ Σικελίας  16-10-2014 P1170867: http://youtu.be/b1XwYrKBoo0 ,
** ΠΑΛΕΡΜΟ ενημέρωση  καθεδρικός 14//10/2014: http://youtu.be/bAk-BzrOCNg ,
~ **Σκύλα  και Χάρυβδη Ρέτζιο Μεσσίνα στενά  από πλοίο  13/10/2014 : http://youtu.be/hsS2xYFYGWM ,
~**Μεσσίνα  Σικελίας 13/10/2014 : http://youtu.be/58ku1UoqGrU ,
~**ΚΑΛΑΒΡΥΑ  πρός Ρήγιο ή Ρέτζιο 12/10/2014 : http://youtu.be/bU6kwrrPpHo ,
140~**ΠΑΤΡΑ  11/10/2014  από πλοίο : http://youtu.be/iYeI3F6mgDA ,
~**ΠΑΤΡΑ 11/10/2014  γιά ΜΠΑΡΙ : http://youtu.be/voA71Yp5B1o ,
~**Ρήγιο Μεσσήνα  12/10/2014 : http://youtu.be/RgR7sM_FSkA ,
~** ΜΠΑΡΙ  Ιταλίας  φεύγοντας 18/10/2014 : http://youtu.be/rpAwUaZHzfA 
~** Απουλία Καλαβρία  από Μπάρι  12/10/2014 : http://youtu.be/v3VjhI6_OOU ,
145~**ΠΑΤΡΑ  πηγαίνοντας γιά ΜΠΑΡΙ Ιταλίας 11/10/2014:  http://youtu.be/zm4tbrNykRM ,
~**Μεσσίνα  Παλέρμο  13/10/2014  διαδρομή : http://youtu.be/n8431e5d2qA ,
~**ΚΑΛΑΒΡΥΑ  Ν  Ιταλία  12/10/2014  διαδρομή : http://youtu.be/t93Jo2CTSFU ,
~**ΜΕΣΣΙΝΑ Σικελίας  από  πλοίο 13/10/2014 : http://youtu.be/1wHoOjoI5ZQ ,
~**Περιοχή Πελοριτάνι  Σικελίας 13/10/2014 : http://youtu.be/GlsIj20pFAk
150~**Μεσσίνα Ταορμίνα  Σικελία 13/10/2014 : http://youtu.be/zdmq0QMTOBk
~**Κατάνια  προς Ακράγαντα  13/10/2014 : http://youtu.be/EEZGG58xAhU
~**Κίμωνας Σκαρέας  τραγουδάει  στην Καλαβρία 12/10/2014 : http://youtu.be/AJJsZkKMrEo ,
~**ΚΑΛΗΜΕΡΑ ελληνόφωνο Απουλίας  17/102014 : http://youtu.be/4Q9_8CQaJs4 ,
~**   ΚΑΤΑΝΙΑ ξενοδοχείο διαμονής : ΚΑΤΑΝΙΑ Ξενοδοχείο διαμονής 17 10 2014http://youtu.be/s7OVz14I-xU ,
155~**  Κατάνια   Σικελίας  : http://youtu.be/9gAMM_t-yC4 ~
~**ΚΑΤΑΝΙΑ στο ξενοδοχείο Βίλα Ντε Βόσκο 16/10/2014 : http://youtu.be/qZibbaZu3wg ,
~**ΚΕΦΑΛΟΥ Παλέρμου Σικελίας 15/10/2014 : http://youtu.be/J5QUy1ZTJDk ,
~**ΛΕΤΣΕ καθεδρικός Τιμίου Σταυρου  16/10/2014 : http://youtu.be/3bNufaguJDo ,
~**Μεσσίνα  Ρέτζιο Χάρυβδη και Σκύλα 17/10/2014 : http://youtu.be/Mp0IYDkj1U4 ,
160 ~**ΜΕΣΣΙΝΑ Σικελίας  17/10/2014 : http://youtu.be/fLFmMt4anOs ,
~*Μεσσίνα Σικελίας  καθεδρικός ναός  17/10/2014 : http://youtu.be/IsIMXwqo2Bg ,
~**ΜΕΣΣΙΝΑ Σικελίας Καθεδρικός 17/10/2014 : http://youtu.be/pMOUPPRHpNo ,
~**Σικελία ΕΝΝΑ προς ΚΑΤΑΝΙΑ  διαδρομή 16/10/2014: http://youtu.be/7CxVfD1cIE0 ,
~**ΣΙΡΑΚΟΥΣΕΣ αρχαιολογικός χώρος 16/10/2014 : http://youtu.be/pJWpeRLS2sQ ,
165 ~**ΤΑΟΡΜΙΝΑ  Σικελίας 16/10/2014 : http://youtu.be/XImKRdEM0mo ,
~** ΤΑΡΑΝΤΟ Απουλίας 17 10 2014   :  http://youtu.be/k58gvz6MnW8  ,
~**Σικελία  ενημέρωση Αίτνα  13/10/2014 : http://youtu.be/X72FJUW_tBs
~** Σικελία  διαδρομή  για  Ακράγαντα 13/10/2014 : http://youtu.be/MguJZbUynpE ,
~ ** Αίτνα  από Κατάνια  15/10/2014 : http://youtu.be/tKMif2K__Tk ,
170 ~**  Ρήγιο ή Ρέτζιο  Καλαβρίας  13/10/2014 : http://youtu.be/ysOi3K0JnUw  ,
~**Έννα  Σικελίας 16/10/2014 : http://youtu.be/r9aOPtodRzc ,
~**Ρήγιο Μεσσήνα πλοίο  πορθμείο  13/10/2014: http://youtu.be/KhGt63VoXuQ ,
~**Καλαβρία  ΣΙΚΕΛΙΑ  διαδρομή  13/10/2014 : http://youtu.be/Ia6K0S6zhVw ,
~**Παλέρμο Σικελίας  Μπαίνοντας  13/10/2014 : http://youtu.be/EU9-6l9ezj8 ,
175 ~**ΠΑΛΕΡΜΟ  Σικελίας 13/10/2014 : http://youtu.be/jNC5wSgfHlA ,
 
** Ακράγας Λιμάνι  Εμπεδοκλή  13/10/2014 : http://youtu.be/jubkglk-OpY ,
~** Ακράγας Λιμάνι  Εμπεδοκλή  13/10/2014 : http://youtu.be/jubkglk-OpY ,
~** Πορθμός Ρήγιο Μεσσίνα  13/10/2014 : http://youtu.be/jpQ6WqSUhaY ,
~**ΣΕΓΚΕΣΤΑ  Σικελίας  13/10/2014 : http://youtu.be/gJm8eoXQwzc ,
~**  Ρήγιο  για  Μεσσίνα  πορθμός  13/10/2014 : http://youtu.be/91wBUnl-aJQ ,
180 ~**Σικελία  διαδρομή  13/10/2014 : http://youtu.be/_lcJlQ4nG4A ,
~**  Σικελία  προς  Κατάνια  διαδρομή 15-10-2014: http://youtu.be/BaT6r4gkRF0 ,
~**Λιμάνι  Εμπεδοκλή  Ακράγαντα  13-10-2014 : http://youtu.be/KCXXFro9llQ ,.
~**Περιοχή Ακράγαντα  Σικελίας 13-10-2014 : http://youtu.be/TS1324Vc9-g ,
184 ~**Σικελία  διαδρομή  13-10-2014 : http://youtu.be/nc-iuSpPb3w ,