***  Πώς θα καταλάβετε αν έχετε ρήξη μηνίσκου;
gonato

~   Τα ανθρώπινα γόνατα είναι μεγάλη υπόθεση, γι' αυτό και πρέπει να τα προσέχουμε ιδιαιτέρως. Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές παθήσεις στο γόνατο και παρακάτω παραθέτουμε κάποια εμφανή συμπτώματα που θα σας βοηθήσουν να την αντιληφθείτε.
Κάθε γόνατο διαθέτει έναν έσω και έναν έξω μηνίσκο, δομές σε σχήμα μισοφέγγαρου που συμβάλλουν στην προστασία της άρθρωσης. Η ρήξη μηνίσκου είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού, λόγω ισχυρής περιστροφής ή υπερέκτασης της άρθρωσης του γόνατος. Η φθορά του μηνίσκου μπορεί επίσης να επέλθει σταδιακά, λόγω προχωρημένης ηλικίας ή υπερβολικής καταπόνησης (υπερχρήση).
Συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου
- οξύς πόνος στο γόνατο
- οίδημα (πρήξιμο) της άρθρωσης
- δυσκαμψία του γόνατος
- ψηλαφητό ή αισθητό μέσω της ακοής «κρακ» στην άρθρωση κατά την κίνηση
- υποχώρηση της άρθρωσης (το γόνατο λυγίζει αιφνιδίως κατά το περπάτημα)
- «μπλοκάρισμα» της άρθρωσης (αδυναμία πλήρους έκτασης ή κάμψης του γόνατος)


***  Kαρκίνος της ουροδόχου κύστης - Δείτε τα συμπτώματα
prognosis

~ Πολύ συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, ο καρκινικός όγκος της ουροδόχου κύστης, o οποίος συνήθως προκαλείται από τα κύτταρα που σχηματίζουν την εσωτερική επένδυση της κύστης και μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων.
Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με έκθεση σε χημικές ουσίες, το κάπνισμα τσιγάρων αλλά και οι θεραπείες ακτινοβολίας για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι αυτά που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Καλό θα είναι να γνωρίζουμε τα πρώιμα συμπτώματα που οδηγούν στην ανίχνευση του σε αρχικό στάδιο και βελτιώνει έτσι τις πιθανότητες της επιτυχούς θεραπείας. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά τα οποία δημοσίευσε το ιατρικό site Μedinova:
Αίμα στα ούρα
Το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι ορατό είτε με γυμνό μάτι είτε να ανιχνευτεί σε μια εργαστηριακή ανάλυση δείγματος ούρων. Η αιματουρία μπορεί να ανιχνευτεί κατά τη διάρκεια μιας ανάλυσης ούρων που είναι μέρος μιας τυπικής ιατρικής εξέτασης. Η παρουσία αίματος αλλάζει το χρώμα των ούρων και μπορεί να το κάνει σκούρο κίτρινο, έντονο κόκκινο ή ακόμα και στο χρώμα της κόκα κόλα.
Παράγοντες που πρέπει να εξετάσει κανείς σχετικά με την περίπτωση αίματος στα ούρα είναι η έμμηνος ρύση, η αιματηρή εκσπερμάτιση που μπορεί να οφείλεται σε ένα πρόβλημα του προστάτη ή αίμα από τα κόπρανα που συγχέεται με το αίμα στα ούρα. Αν επίσης φάει κανείς παντζάρια μπορεί να έχει κόκκινα ούρα και να το εκλάβει ως αιματουρία, όμως δεν συντρέχει τέτοια περίπτωση. Το αίμα που είναι ορατό με γυμνό μάτι και δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλες αιτίες θα πρέπει να τύχει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.
Επώδυνη ούρηση
Κάθε πόνος, δυσφορία και αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση που διαρκεί για περισσότερο από μία ημέρα και δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλη αιτία, όπως για παράδειγμα μια λοίμωξη του ουροποιητικού, κολπίτιδα ή προστατίτιδα, τότε θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ένα άτομο που βιώνει αυτό το σύμπτωμα θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του.
Αυξημένη συχνότητα και επείγουσα ανάγκη για ούρηση
Οι μεταβολές στη συχνότητα ούρησης ενός ανθρώπου που προηγουμένως δεν παρουσίαζε τέτοια προβλήματα, καθώς και η ξαφνική και επείγουσα ανάγκη ούρησης μπορούν να είναι συμπτώματα καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί μήπως προέρχονται από άλλες αιτίες. Τόσο η συχνότητα, όσο και η επείγουσα ανάγκη ούρησης είναι επίσης συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης, ή του συνδρόμου μιας υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης ή ακόμα αποτέλεσμα κατανάλωσης καφεΐνης ή αλκοόλ, διόγκωσης προστάτη ή χρήσης διουρητικών φαρμάκων.
Εάν η συχνή, επώδυνη και επείγουσα ανάγκη ούρησης δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλες συνθήκες, και παράλληλα μαζί μ’ αυτήν υπάρχει και αιματουρία, τότε είναι απαραίτητη η ιατρική φροντίδα.

 ***  Μια φορά την εβδομάδα κάνουν σεξ τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια