ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου  2016 :




~**Παναγία η Βουλκανιώτισσα από Ι.Ν.Παναγίας Μεσσήνης στο δρόμο επιστροφής στην Ι.Μ. Βουλκάνου  28-09-2016: https://youtu.be/myJfYgoZjZU .-


ΧΙΛΙΕΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΚΥΡΙΟΥ ΕΥΧΕΣ !
για Υγεία , Ευτυχία ,Χαρά και Αγάπη ... 
Από τα γενέθλια 65α της Δέσποινας  
27/09/2016
Όσιος Ισαάκ ο ΣύροςΌποιος απομακρύνεται εκ της ενθυμήσεως του Θεού, βαστά μέσα του πονηρή καρδία μίσος κατά του πλησίον. Όποιος μετά της ενθυμήσεως του Θεού τιμά πάντα άνθρωπον, ευρίσκει βοήθειαν εκ παντός ανθρώπου δια του νεύματος του Θεού.
  
~** Γενέθλια 65α  Δέσποινας γιαγιάς  27/09/2016: https://youtu.be/KHiIyVUN85Q .-


~**Τα  παιχνίδια των παιδιών 28/09/2016 :
https://youtu.be/A6UPejsFnec .-

~ 28 Σεπτεμβρίου
Προφήτου Βαρούχ(1). Μάρτυρος Αλεξάνδρου.Μαρτύρων Αλφειού και Ζωσίμου. Ευσταθίου του Ρωμαίου και Καλλινίκου. Ηλιοδώρου, Μάρκου του ποιμένος, Νέωνος, Νίκωνος, Αλεξάνδρου. Οσίων Χαρίτωνος ομολογητού (†350). Αυξεντίου και Νεοφύτου του Εγκλείστου των εν Κύπρω.
(1)Ο προφήτης Βαρούχ ο Δίκαιος ήταν γιος του Νηρίου, αφοσιωμένος ακόλουθος και γραμματέας του προφήτη Ιερεμία. Ήταν φιλαλήθης και θαρραλέος. Ο Βαρούχ έγραψε με υπαγόρευση τού Ιερεμία, που ήταν φυλακισμένος, προφητείες, με την εντολή να τις διαβάσει στο λαό σε ημέρα νηστείας. Όταν ο βασιλιάς Ιωακείμ πληροφορήθηκε το γεγονός, έριξε τις προφητείες στη φωτιά. Οι προφητείες όμως εκείνες ξαναγράφτηκαν. Ο Βαρούχ φυλακίστηκε για την φιλαλήθη και θαρραλέα γλώσσα του. Ο Βαρούχ στο ομώνυμό του βιβλίο προλέγει καθαρά την ενανθρώπιση του Κυρίου Ιησού Χριστού. ~
Στις 28/09/2016 εορτάζουν:
Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής, Προφήτης Βαρούχ ο Δίκαιος, Όσιος Αυξέντιος ο Μοναχός, που ασκήτευσε στην Κύπρο, Εύρεσις Ιερών Λειψάνων οσίου Νεοφύτου του εν Κύπρω Εγκλείστου
~   Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
~  Χαρίτων τοῦ Πνεύματος, καταυγασθεῖς ταὶς αὐγαίς, φωστὴρ ἐχρημάτισας, τῆς ἐναρέτου ζωῆς, Χαρίτων μακάριε, σὺ γὰρ ὁμολογία, ἀληθείας ἐμπρέψας, ἔλαμψας ἐν ἐρήμῳ, ἐγκράτειας τοὶς πόνοις. Διὸ τῶν εὐφημούντων σέ, Πάτερ μνημόνευε.
~* Απολυτίκιο Αγ. Χαρίτωνος - 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/VKBGBLRzpGI .-

~
Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ' αυτόν Σαράντα εννέα Μάρτυρες

Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ' αυτόν ....
 
Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μετάσταση)

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μετάσταση)
 
Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος

Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος
 
Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής (Σύλληψη)

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής (Σ....
 
Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός

Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Οσία Κασσιανή η Υμνογράφος

Οσία Κασσιανή η Υμνογράφος
 
Προεόρτια της Γέννησης της Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας

Προεόρτια της Γέννησης της Δεσποίνης ημώ....
 
Προφήτης Ζαχαρίας και η σύζυγος του Ελισάβετ

Προφήτης Ζαχαρίας και η σύζυγος του Ελισάβετ
 
Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος
 
~ Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής - Θεοφάνους του Κρητός Καθολικόν Μ. Λαύρας Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής Στο σπήλαιο του Οσίου Χαρίτωνος
Ο Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής καταγόταν από το Ικόνιο και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού (270 - 275 μ.Χ.). Ήταν γνωστός για το χριστιανικό του ήθος, γι αυτό και όταν εξεδώθηκε διάταγμα κατά των Χριστιανών, ήταν από τους πρώτους που συνέλαβε ο Έπαρχος της πόλης. Υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια, αλλά ενώ ακόμη βρισκόταν στη φυλακή ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός δολοφονήθηκε. Ο Πρόβος που τον διαδέχθηκε στο θρόνο ακύρωσε το διάταγμα κι έτσι ο Χαρίτων αφέθηκε ελεύθερος. Αποφάσισε να καταφύγει στα Ιεροσόλυμα και να ζήσει ως αναχωρητής σε σπηλιές της περιοχής. Η φήμη του διαδόθηκε πολύ γρήγορα και ήρθαν στο πλευρό του πολλοί μαθητευόμενοι. Έτσι έκτισε στη Φαρά μεγάλη Λαύρα. Ποθώντας όμως την ερημία, αναχώρησε και πάλι για τα ενδότερα της ερήμου, όπου στην περιοχή Σουκά, έκτισε νέα Λαύρα. Εκεί παρέδωσε την ψυχή του εν Κυρίω.
Ο τόπος ασκήσεως του Οσίου Χαρίτωνος Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ' αυτόν Σαράντα εννέα Μάρτυρες Άγιος Πέτρος Πατριάρχης Μόσχας Ιερομάρτυρας Άγιοι Μάρκος, Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα Αγία Ακυλίνα

***  5 ρίχτερ «ταρακούνησαν» όλη τη Μεσσηνία 
Στις 10¨17 το πρωί της Τετάρτης ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε ολόκληρη τη Μεσσηνία. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Μεσσηνιακό κόλπο, κοντά στην Κορώνη, και ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ. Το μεγάλο του εστιακό βάθος, 19χμ, είναι η αιτία που έγινε αισθητός σε ολόκληρη σχεδόν την Πελοπόννησο. Μέχρι στιγμής , έχει καταγραφεί μικρή μετασεισμική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων, και με κάθε επιφύλαξη, φαίνεται πως ο σεισμός των 5 ρίχτερ ήταν το κύριο γεγονός ενώ λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους, δεν αναμένουν μεγάλη μετασεισμική ακολουθία.  Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο ενώ για λόγους πρόληψης ζήτησαν τα παιδιά στα σχολεία της Πυλίας να παραμείνουν στα προαύλια για μάθημα για τη σημερινή ημέρα.

***  Ευ. Λέκκας: «Τα παιδιά στα σχολεία της περιοχής του σεισμού να παραμείνουν στα προαύλια» 
Μεγάλη πιθανότητα ο σεισμός των 5 Ρίχτερ να ήταν το κύριο γεγονός
  Το «Θάρρος» επικοινώνησε με τον πρόεδρο  του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα, λίγα λεπτά μετά από την έντονη σεισμική δόνηση , που «ταρακούνησε» ολόκληρη τη Μεσσηνία. Ο κ. Λέκκας σημείωσε, με κάθε επιφύλαξη, ότι λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους (λόγος που ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και την Πάτρα), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα , αυτό να ήταν το κύριο γεγονός και η μετασεισμική ακολουθία να είναι μικρή… Ήδη δεν έχει σημειωθεί κανένας άλλος μετασεισμός. Ο ίδιος για λόγους πρόληψης και ασφάλειας, ζήτησε τόσο από το Δήμαρχο της περιοχής όσο και από τον Περιφερειάρχη τα παιδιά στα σχολεία να παραμείνουν για μάθημα στα προαύλια και να μην μπουν στις αίθουσες. Το επιστημονικό δυναμικό της χώρας παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και τα δεδομένα από το σεισμό των 5 ρίχτερ στο Μεσσηνιακό κόλπο. 

*** Εκκενώθηκαν σχολεία και Δικαστικό Μέγαρο λόγω του σεισμού (φωτογραφίες) 
Κλείνει το σχολείο της Κορώνης
Η σεισμική δόνηση που τάραξε όλη τη Μεσσηνία ήταν τόσο ισχυρή που χρειάστηκε η εκκένωση δημοσίων κτηρίων.
Ειδικότερα μεταξύ άλλων εκκενώθηκαν τα σχολεία της Καλαμάτας, το Διοικητήριο αλλά και τα δικαστήρια.
Πριν λίγο ο Δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για ζημίες.
Οι γονείς των μαθητών της Κορώνης ενημερώθηκαν να παραλάβουν τα παιδιά τους.

***  Λεουτσάκος και Πετράκος πέταξαν φέιγ βολάν μέσα στη Βουλή 
Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη πριν από λίγη ώρα στα θεωρεία της Βουλής, όπου βρίσκονταν οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος και Θανάσης Πετράκος.
Οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη ΛΑΕ πέταξαν φέιγ βολάν κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ στην αίθουσα της ολομέλειας όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Άμεση ήταν η παρέμβαση της ασφάλειας του Κοινοβουλίου που οδήγησαν εκτός θεωρείων τους δύο πρώην βουλευτές. «Γίναμε μάρτυρες μιας πράξης από δύο πρώην βουλευτές και αυτό που μοιράστηκε ήταν για να υπενθυμίσει τι λέγατε», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προκαλώντας αντιδράσεις και σχόλια στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Να μην υπάρξει καμία κατηγορία, γιατί αυτοί έπρεπε να κάθονται σε αυτά τα έδρανα και όχι στα θεωρεία, αλλά τους αποκλείσατε για να μην σας θυμίζουν τι λέγατε», συνέχισε.
Με το φέιγ βολάν στα χέρια ανέβηκε στο βήμα η Άννα Καραμανλή από τη ΝΔ. «Το αφιερώνω στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούν Νόμπελ υποκρισίας», είπε.
Για show μίλησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος.
cnn.gr

***  «Αράχνιασαν» στα συρτάρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου τα αντιπλημμυρικά στο Νέδοντα 
Με τα… νεύρα της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας φαίνεται να… παίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσον αφορά σε ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.
Σύμφωνα με χθεσινό δελτίο Τύπου από το Δήμο Καλαμάτας, "την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου με τίτλο 'Επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Νέδοντα Μεσσηνίας - Βελτίωση διευθετημένης κοίτης' ζήτησε στις 26 Απριλίου του 2011 η ΔΕΥΑΚ από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η ΔΕΥΑΚ επανήλθε επί του θέματος με άλλα 4 έγγραφά της, τα έτη 2011, 2013 και 2014.
Στο 6ο κατά σειράν έγγραφο της Επιχείρησης για το θέμα αυτό, χθες, το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Γιάννης Καμβυσίδης, αναφέρονται τα εξής προς τη Διεύθυνση ΠΕΧΩ Περιφέρειας Πελοποννήσου: 'Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών εγγράφων και επειδή τα έργα στον ποταμό Νέδοντα είναι πρώτης προτεραιότητας για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Καλαμάτας, θα θέλαμε να μας γνωρίσετε εάν χρειάζεσθε επιπλέον στοιχεία για την έγκριση της μελέτης'".
Α.Π.

***  Άμεσες αποζημιώσεις στους αγρότες για ακραία καιρικά φαινόμενα 
Πρόσθετη οικονομική βοήθεια από 15 έως 40 εκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, «τα χρήματα θα εκταμιευθούν από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 /2020 και θα κατευθυνθούν αποκλειστικά για την κάλυψη ζημιών στις αγροτικές εγκαταστάσεις που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ». Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχετικό μέτρο θα προκηρυχθεί σύντομα.
  Το ιστορικό
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το ύψος των φετινών ζημιών στις καλλιέργειες και τις αγροτικές μονάδες ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 110-120 εκατομμύρια ευρώ και ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ταμειακών ροών.
Το 2016 αναμένεται να αποτελέσει μια από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας, καθώς κατά τη διάρκειά του έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και οι καταστροφές των τελευταίων εβδομάδων έκριναν αναγκαία την παρέμβαση του υπουργείου.
Το ΥΠΑΑΤ προχωρά σε αναθεώρηση με αύξηση του προϋπολογισμού μέτρου που εντάσσεται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, με την άμεση ενεργοποίησή του, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» κοινοτικούς πόρους ύψους 40 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Το πρόγραμμα αφορά στη στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών, με σκοπό οι ενισχύσεις - αποζημιώσεις να διασφαλίσουν τη δυνατότητα των γεωργών και των κτηνοτρόφων που επλήγησαν να ανασυστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές της χώρας συνεχίζοντας την οικονομική τους δραστηριότητα. Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας στο δικαιούχο γεωργό ή σε ομάδα ή οργάνωση παραγωγών της οποία είναι μέλος.
Το ποσό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών για πράξεις αποκατάστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, αντίξοες κλιματικές συνθήκες και καταστροφικά συμβάντα.
Συγκεκριμένα μπορούν να δικαιολογηθούν οι δαπάνες για: Την ανασύσταση φυτικού και ζωικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, με εξαίρεση την αγορά ετήσιων φυτών. Την αποκατάσταση υποδομών για τη διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού. Την αποκατάσταση κτηριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές ή την αγορά νέων μηχανημάτων.
Οι βασικές αρχές των κριτηρίων επιλογής αφορούν στα εξής: Στις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής, με προτεραιότητα σε ζημιές σε προϊόντα που αφορούν σε τομείς που επηρεάζουν την ευρύτερη οικονομία της περιοχής (π.χ. μονοκαλλιέργεια - μαστίχα Χίου). Στο ύψος ζημιάς, με προτεραιότητα το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς, βάσει εκτιμήσεων. Στην αξία του γεωργικού δυναμικού, με προτεραιότητα στις ζημιές παγίου κεφαλαίου και εξοπλισμού. Στον επαγγελματία αγρότη, όπως αυτός ορίζεται από την εθνική νομοθεσία.
Επιτρέπεται η καταβολή ενισχύσεων όταν συντρέχουν αθροιστικά τα εξής: Η εκμετάλλευση είναι καθ' όλα νόμιμη, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, και προκειμένου για νομικά πρόσωπα λειτουργεί τουλάχιστον ένα έτος με οικονομικά αποτελέσματα. Οι ζημιές προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα, βάσει επίσημων μετεωρολογικών δεδομένων, εργαστηριακών αποτελεσμάτων, κτηνιατρικών ή γεωπονικών εκτιμήσεων κ.λπ., κατά περίπτωση και υπόκεινται στην επίσημη αναγνώριση του ΥΠΑΑΤ ότι σημειώθηκε φυσική καταστροφή και ότι η καταστροφή ή τα μέτρα που ελήφθησαν σύμφωνα με την οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου για την εξάλειψη ή συγκράτηση μιας φυτικής ασθένειας ή προσβολής από παράσιτα έχει προκαλέσει καταστροφή σε 30% των ειδών της ευρύτερης περιοχής με βάση τα επίσημα στοιχεία της χώρας. Το επίπεδο των ζημιών που οφείλονται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή έκτακτα γεγονότα ξεπερνά το 30% των ομοειδών ειδών και σε επίπεδο παραγωγού.

***  Πέθανε ο βετεράνος ισραηλινός πολιτικός Σιμόν Πέρες   Ο τελευταίος μιας γενιάςΠέθανε ο βετεράνος ισραηλινός πολιτικός Σιμόν Πέρες  
O Πέρες υπηρέτησε σε 12 κυβερνήσεις, υπήρξε πρωθυπουργός (1984-1986 και 1995-1996) και πρόεδρος από το 2007 έως το 2014 
~  Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και τέως πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες πέθανε τη νύκτα σε ηλικία 93 ετών έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, ανακοίνωσε ο γιατρός του Ράφι Γουόλντεν.
Ο Σιμόν Πέρες έφυγε από τη ζωή περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογενείας του, δήλωσε άνθρωπος του περιβάλλοντός του.
Με τον Σιμόν Πέρες χάνεται μία ιστορική φυσιογνωμία, ο τελευταίος επιζών της γενιάς των πατέρων του Κράτους του Ισραήλ και ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των συμφωνιών του 'Οσλο που έθεσαν τις βάσεις της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του 1990.
Γεννήθηκε το 1923 και εξελέγη για πρώτη φορά στην Κνεσέτ το 1959. Υπηρέτησε σε 12 κυβερνήσεις, υπήρξε πρωθυπουργός του Κράτους του Ισραήλ (1984-1986 και 1995-1996) και πρόεδρος από το 2007 έως το 2014.
Διατέλεσε επίσης σε διαδοχικές κυβερνήσεις υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας.
Ήταν στέλεχος του Εργατικού Κόμματος (1968-2005) και του Καντίμα (2005-2016).  Newsroom ΔΟΛ

***  Ξεκίνησε δυναμικά η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, συνεχίζονται οι εγγραφές 
Ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες τρίωρες συναντήσεις της πολυπληθέστατης, όπως πάντα, θεατρικής ομάδας της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, όπου έγινε η πρώτη γνωριμία με τα καινούργια μέλη και ακολούθησαν ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, δραματοποίησης και έκφρασης, σε ένα ομαδικό κλίμα αισιοδοξίας και όμορφης δημιουργικής διάθεσης.
Υπεύθυνη στη θεατρική διδασκαλία είναι η ηθοποιός και σκηνοθέτις Δέσποινα Δρεπανιά, η οποία είχε σκηνοθετήσει παλιότερα με επιτυχία την παράσταση της Πειραματικής «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.
Στα δε μελλοντικά θεατρικά σχέδια του συλλόγου είναι το τρυφερό θεατρικό έργο "Το Σκλαβί" της Ξένιας Καλογεροπούλου. Έπονται οι συναντήσεις- μαθήματα της θεατρικής ομάδας κάθε Σάββατο 6.00-9.00 μ.μ. και Κυριακή 5.00-8.00 μ.μ.
Να σημειωθεί πως συνεχίζονται οι εγγραφές για τα τμήματα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά από 4-12 χρόνων και ενηλίκων, όπως και για τα δημιουργικά εργαστήρια ενηλίκων, κάθε απόγευμα, 7.00-9.00, Ευριπίδου 2.
Πληροφορίες 2721021653, 6977437279, 6971540945.

***  Η απόφαση για την διαχείριση των απορριμμάτων ελήφθη αλλά έχει δρόμο για να υλοποιηθεί 
Οι πολιτικοί κραδασμοί που δημιουργήθηκαν στις διάφορες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση προώθησης της κεντρικής διαχείρισης στο πρόβλημα των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καταβάλλεται προσπάθεια να απορροφηθούν, υπό το εξής αφήγημα:
«Λαμβάνοντας υπόψη το εκρηκτικό πρόβλημα αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου εκτός των άλλων εξακολουθούν να λειτουργούν δεκάδες ΧΑΔΑ (σ.σ. χωματερές), η λύση που θα δοθεί πρέπει να έχει όσο το δυνατόν άμεσα αποτελέσματα και να καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας».
Με τη φράση αυτή οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος γνωμοδότησαν υπέρ της ανάθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη, επιλέγοντας ανάμεσα στα «σενάρια» που προτείνει ο περιφερειακός σχεδιασμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή της σχετικής σύμβασης θα γίνει μέσα σε ένα δίμηνο και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υποχρεώνεται να κάνει διαχείριση των απορριμμάτων ή, εν πάση περιπτώσει, να τα υποδέχεται, μέσα σε ένα πεντάμηνο από την υπογραφή. Προφανώς, ισχύουν οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν αποδεκτές από τις δύο πλευρές, την κυβέρνηση και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κατά τις σχετικές συζητήσεις.
Σε σχετική της ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας φαίνεται να επικροτεί την απόφαση, μπροστά στο χρόνιο αδιέξοδο με το θέμα. Σημειώνει, δε, πως εκτιμά ότι «ο δρόμος θα είναι μακρύς και τα προβλήματα που θα πρέπει να ξεπερασθούν μεγάλα, αλλά - χωρίς αμφιβολία - φαίνεται πως έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, που προσδιορίζει την κατεύθυνση διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, δηλαδή την κεντρική διαχείριση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας, όταν υπήρχε η πεποίθηση πλέον πως δεν προωθείται η τοπική διαχείριση και αυτό διότι οι 20 από τους 26 Δήμους της Πελοποννήσου δεν είχαν κάνει τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση, τάχθηκε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης".
Πάντως, ακόμα και με την παραπάνω απόφαση, δε φαίνεται να «κλείνει» η υπόθεση. Ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα στις πέντε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία) εξακολουθεί να βρίσκεται «σε τεντωμένο σκοινί».
Όπως υποστηρίζει ο Γιώργος Λιάλιος στη χθεσινή "Καθημερινή", αναφερόμενος και στην ιστορία του θέματος, "έπειτα από αρκετές επεισοδιακές συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου των Δήμων για τα σκουπίδια (ΦΟΔΣΑ), ακολούθησε στα μέσα του καλοκαιριού η έγκριση του περιφερειακού σχεδίου (ΠΕΣΔΑ).
Στη συνέχεια, οι δήμαρχοι Άργους, Τρίπολης, Κορίνθου, Σπάρτης και Β. Κυνουρίας απέστειλαν εξώδικο στον ΦΟΔΣΑ, υποστηρίζοντας ότι το τελικό κείμενο του ΠΕΣΔΑ που εστάλη στην κυβέρνηση δεν απηχούσε τις απόψεις τους (οι ίδιοι υποστηρίζουν τη διαχείριση σε τοπικό επίπεδο). Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο ΦΟΔΣΑ απέστειλε κάποιες προσθήκες, οι οποίες έγιναν αποδεκτές και έτσι η διαδικασία έγκρισης του περιφερειακού σχεδιασμού συνεχίστηκε.
Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας οι δύο συναρμόδιοι γενικοί γραμματείς (Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Βαγγέλης Καπετάνιος και Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη) απέστειλαν στον ΦΟΔΣΑ τις παρατηρήσεις τους, γνωμοδοτώντας τελικά υπέρ της ανάθεσης σε ιδιώτη.
Συγκεκριμένα, το “σενάριο” το οποίο προέκριναν ήταν εκείνο της “κεντρικής” διαχείρισης των απορριμμάτων με παράλληλη ανάπτυξη μικρών μονάδων μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας που θα εξυπηρετούν μεμονωμένους Δήμους ή ομάδες Δήμων και τη δημιουργία τοπικών μονάδων κομποστοποίησης βιοαποβλήτων.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι μεγάλες μονάδες δε θα διαχειρίζονται σύμμεικτα (κοινά) σκουπίδια, αλλά το υπόλοιπο έπειτα από διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων.
Το σενάριο αυτό πρακτικά συνεπάγεται την υπογραφή της σύμβασης με τον προσωρινό ανάδοχο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (εκκρεμεί από τον Ιούλιο του 2013). Κι αυτό, γιατί οι όποιες μονάδες τοπικής διαχείρισης για τα σύμμεικτα ή τα βιοαποδομήσιμα δεν έχουν μελετηθεί (χωροθετηθεί, ελεγχθεί, αδειοδοτηθεί), επομένως ακόμα κι αν ένας Δήμος επιθυμεί να διατηρήσει ένα κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην πράξη αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Το ερώτημα, τώρα, είναι αν η λύση που προέκριναν οι δύο γενικοί γραμματείς θα τύχει της στήριξης όλων των Δήμων (ή οι αποφάσεις θα προσβληθούν στο ΣτΕ, το οποίο, σημειωτέον, έχει απορρίψει στο παρελθόν δύο προσφυγές).
Η Πολιτεία, πάντως, δεν έχει... άγχος για τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς είναι το μόνο από τα ΣΔΙΤ που έχει ενταχθεί στο τοπικό Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και δε χρειάζεται να “ανταγωνιστεί” τα έργα των υπολοίπων Περιφερειών για ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ».  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Πρόταση ΒΟΜΒΑ από τη Ρωσία! Ανατρέπει τα ΠΑΝΤΑ στο Αιγαίο...

~ Εξακολουθεί να ισχύει η πρόταση της Ρωσίας να εξοπλίσει τη χώρα μας με τετάρτης γενιάς Su-35, τα οποία θα κόστιζαν 70 εκατομμύρια ευρώ, με εκπαίδευση, νέο οπλισμό και όχι μόνο καλύτερο σύστημα από τα F35 αλλά, και το μισό της τιμής.
Η Ρωσική πρόταση περιλαμβάνει χαμηλότοκο δάνειο με επιτόκιο 2,5% με 20ετείς όρους αποπληρωμής, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι το 20% θα εξοφληθεί με αγροτικά προϊόντα.
Για άλλη μια φορά η Ελληνική κυβέρνηση χάνει την ευκαιρία μέσα από τα χέρια της για να επανδρώσει με τα καλύτερα πολεμοφόδια την Πολεμική Αεροπορία μας.
Δείτε βίντεο με τη σύγκριση των Αμερικανικών F35 και των Ρωσικών Su35: SU 35 VS F 35 UNBIASED DETAILED COMPARISON:TOP 5 FACTS (Updated) : https://youtu.be/0YDEhIp50go  .-

***  Απονεμήθηκαν οι υποτροφίες «Παναγιώτη (Πήτερ) Χρ. Χανδρινού» 
 
Την περασμένη Κυριακή στην Αρτεμίσια
 Όσοι παραβρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στην εκδήλωση επίδοσης υποτροφιών «Παναγιώτη (Πήτερ) Χανδρινού» στην Αρτεμισία ένιωσαν για κάποια λεπτά ότι η μιζέρια, που έχει πλακώσει τη χώρα, έκανε για λίγο στην άκρη. Η κακομοιριά, η κλάψα, η θυματοποίηση, η ακύρωση κάθε επιτυχίας, ο μηδενισμός, ο αρνητισμός, δε βρίσκονταν στο χώρο της εκδήλωσης. Η «ρετσινιά» της αριστείας, η ενοχοποίηση της επιτυχίας, δεν είχαν χώρο.
Φέτος, δικαιούχοι ήταν και οι έξι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής και έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, με μοναδική διαφορά πως οι πέραν των δύο πρώτων είχαν μικρότερο χρηματικό έπαθλο. Η σειρά κατάταξης των βραβευθέντων ήταν η εξής: Πουλοπάτης Παναγιώτης του Ιωάννη, Πουλοπάτη Πολυξένη του Ηρακλή, Βρυώνη Γεωργία του Κωνσταντίνου, Καρνούσκος Ιάσονας του Γεωργίου, Καρνούσκου Παναγιώτα του Ιωάννη, Γιαννακοπούλου Βασιλική του Κωνσταντίνου.
Στην ομιλία της η εκπρόσωπος της οικογένειας που έχει θεσμοθετήσει την υποτροφία, Γεωργία Βασιλάκη, τόνισε μεταξύ άλλων:  «Νιώθω βαθιά συγκίνηση, αγάπη, χαρά και ευγνωμοσύνη γι’ αυτό που συντελείται σήμερα εδώ, ο αμέτρητος πόνος έδωσε ενέργεια και δύναμη γι’ αυτήν τη θεάρεστη πράξη! Εκφράζω, όχι μόνο τα προσωπικά μου συναισθήματα, αλλά και όλων των μελών της Ειδικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από την υποφαινόμενη, τον τοπικό εκπρόσωπο της κοινότητάς μας κ. Σάλμα Νικήτα και τους κυρίους Ηλία Αθ. Λάζαρο, Γεώργιο Ιωάννου Πετράκο και Μάριο Παν/του Αθανασόπουλο, συστάθηκε δε υπό την αιγίδα της οικογένειάς σας, κύριε Χανδρινέ, με σκοπό τη θεσμοθέτηση υποτροφίας και Απονομής Αριστείων, με χρηματικό έπαθλο 4.000 χιλιάδων ευρώ, σε δυο νεοεισαχθέντες σπουδαστές εις την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την Τοπική Κοινότητα της Αρτεμισίας εις μνήμην του τέκνου σας Παναγιώτη, ο οποίος, στη σύντομη θαυμαστή περιπέτεια της ζωής, γέμισε 42 ολόκληρα χρόνια ανάτασης, γεμάτα ωραίους αγώνες και πείσμα, έζησε με πληρότητα και αφθονία, σκόρπισε απλόχερα ομορφιά και καλοσύνη, έγινε το πιo θαυμαστό, το πιο τρυφερό ανθρώπινο πλάσμα, άγγιξε την τέλεια διανοητική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη της ύπαρξής του και έφυγε ενωρίς για να συνεχίσει το αιώνιο ταξίδι στη μεταθανάτια ζωή”.
Στην τελετή παρέστησαν οι γονείς του αείμνηστου Παναγιώτη Χανδρινού, Χρήστος και Βασιλική Χανδρινού.]    Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Φρικιαστικό βίντεο! Όλη η ΑΛΗΘΕΙΑ για τους Μουσουλμάνους! "Οι Ρωμιοί έχουν το νοστιμότερο..."

~ Ήρθαν για να μας πιουν το αίμα, το δήλωσαν μόνοι τους και τότε και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να το κάνουν με όποιον τρόπο μπορούν, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Λόγος γίνεται για το αποκαλυπτικό βίντεο όπου μιλά τζιχαντιστής ιστορικός για την μάχη στο υψίπεδο του ποταμού Ιερομύακα (Γιαρμούκ) το 636 μ.Χ. μεταξύ Βυζαντινών και Αράβων, στην οποία οι διοικητές, πρόγονοι των Ισλαμιστών, των Αράβων δήλωσαν ότι διεξάγουν τον ‘’Ιερό Πόλεμο’’ για να πιουν το αίμα των Ρωμιών, που είναι… νόστιμο! Εννοούσαν τον εξισλαμισμό ή την θανάτωση σε περίπτωση που δεν έσκυβαν το κεφάλι, αλλά αυτά που δεν έκαναν τότε τα κάνουν τώρα, απομυζώντας με τους πολέμους και τους πρόσφυγές τους όλη τη ζωτική ενέργειά μας, τα αγαθά μας, τις πόλεις μας, μέχρι να πάρουν και τις ζωές μας…
Με τέτοια πλάσματα συζητήσεις για «ειρηνική» και «ανθρωπιστική» λύση είναι κούφια λόγια, καθώς την ώρα που σε καταστρέφουν δεν νοείται να μείνεις άπραγος. Ξυπνήστε προτού γευτούν και το αίμα των παιδιών μας…
Παρακολουθήστε παρακάτω το ανατριχιαστικό ΒΙΝΤΕΟ: "Οι Ρωμιοί έχουν το νοστιμότερο αίμα. Ήρθαμε για να το πιούμε." ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜ!   : https://youtu.be/XjhofxzXYFA .- {Μήπως αναρωτιέστε γιατί οι Μουσουλμάνοι φέρονται με τέτοια κτηνωδία σε όσους δεν είναι Μουσουλμάνοι; Είστε από εκείνους που ζείτε σε φαντασιώσεις περί "ειρηνικής συνύπαρξης"; Ελπίζετε μια ότι υπάρχει μια "μέση οδό" συνύπαρξης με το Ισλάμ; Πιστεύεται τις ανοησίες περί "καλών Μουσουλμάνων" και "κακών Ισλαμιστών"; Έχετε κολλήσει το μικρόβιο της "λευκής ενοχής" και πιστεύεται ότι όλα τα κακά της γης τα κάνανε αποκλειστικά και μόνο οι λευκοί; Είστε κρετίνος και κατηγορείται τις σταυροφορίες για το μίσος και τις συγκρούσεις μεταξύ του καλού Ισλάμ (το οποίο απλά υπερασπιζόταν τα εδάφη του) απέναντι στους μοχθηρούς και ιμπεριαλιστές Χριστιανούς;
Επειδή αυτές οι ψευδαισθήσεις αρμόζουν σε αμόρφωτους και ηλίθιους κρετίνους (εξυπακούεται ότι οι αριστεροί είναι και τα δύο) πάρτε ένα μάθημα Ισλαμικής θεολογίας (και παράλληλα ιστορίας) για την μάχη στο υψίπεδο του ποταμού Ιερομύακα (Γιαρμούκ) το 636 μ.Χ. μεταξύ Βυζαντινών και Αράβων και εξάγεται τα συμπεράσματα σας.
Παρακαλούνται όσοι διατηρούν ακόμα ψευδαισθήσεις περί ειρηνικής συνύπαρξης να μεταβούν στο πλησιέστερο Hot Spot να προσφέρουν το αίμα τους οικειοθελώς για να το πιουν αυτοί που ξανά-έρχονται τώρα σαν...πρόσφυγες. Είναι και πάλι νηστικοί, φτωχοί και ρακένδυτοι, γιατί δεν είναι άξιοι για τίποτα παρά μόνο να κλέψουν και να λεηλατήσουν, όμως τώρα δεν μπορούν να νικήσουν σε μάχη και έτσι καταφεύγουν στη δεύτερη επιλογή του Ισλάμ, την Taqiyya, δηλ. την εξαπάτηση και το ψέμα και στηρίζονται στις "γόνιμες κοιλιές" των γυναικών τους για να εξισλαμίσουν την Ευρώπη.
Ταΐστε λοιπόν αυτούς που έπιναν το αίμα των προγόνων σας και θα πιουν και το αίμα των παιδιών σας....} .-

*** Βουνά από σκουπίδια 
Η απαράμιλλη σε «ομορφιά» εικόνα της φωτογραφίας προέρχεται από τη Σάντοβα και δεν είναι η μοναδική σε όλο το δρόμο προς τις Κιτριές.
Το πρόβλημα στο Δήμο Δυτικής Μάνης με τα σκουπίδια έχει ξεπεράσει κάθε όριο, με την κατάσταση μέρα με τη μέρα να γίνεται και πιο τραγική. Και η εικόνα αυτή δεν είναι τωρινή, αλλά κυριαρχούσε και πολλές ημέρες του καλοκαιριού. Μαζί με τον άθλιο δρόμο, για τον οποίο χρόνια τώρα φωνάζουμε, αποτρέπουν τους επισκέπτες να βρεθούν σε ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της περιοχής μας.  Β.Β. 

*** Συμφωνία ΜΑΜΟΥΘ ανατρέπει τα ΠΑΝΤΑ στη Μεσόγειο...

~ Την ίδια ώρα που η Ελλάδα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, συνταρακτικές εξελίξεις συμβαίνουν γύρω της.
Όπως έγινε γνωστό, οι εταιρείες Noble και Delek υπέγραψαν συμφωνία ύψους 10 δις δολαρίων για να εκμεταλλευτούν το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου.
"Υπό την αίρεση των ρυθμιστικών εγκρίσεων από το Ισραήλ και την Ιορδανία, οι πωλήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μόλις αρχίσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος", ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η η Noble Energy ενώ αναμένεται να διατεθεί στην Εθνική Εταιρία Ηλεκτρισμού της Ιορδανίας (NEPCO)αέριο 1,6 τρισεκ. κυβικών ποδιών μέσα στα προσεχή τρία χρόνια.

(Η κόκκινη γραμμή υποδεικνύει τον ήδη υπάρχον σωλήνα φυσικού αερίου. Η μαύρη διακεκομμένη αντιπροσωπεύει αυτόν που θα δημιουργηθεί για το Ισραήλ. Η κόκκινη διακεκομμένη για την Ιορδανία)

*** Αυτό ήταν! Νόμος του κράτους τα προαπαιτούμενα...

~  Πέρασε με 152 ΝΑΙ το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα από την Ολομέλεια της Βουλής.
Στην κεντρική φωτογραφία βλέπεται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δίνει, ελαφρώς ευδιάθετος, θετική ψήφο.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

*** ΕΛΛΑΣ ΠΕΡΙ  ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΡΙ  ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ...

~ Οἱ Ἕλληνες προερχόμενοι ἀπό τόν  κεντρικόν κορμό τῆς Ἑλλάδος εἰς αὐτά τά ἐδάφη εἶχον μετοικήσει  καί ὄχι μόνον. Ὁ Ἕλλην ἦτο ναυσιπλόος, ἐξερευνητής, μαχητής, σοφός. Ἠ Ἑλληνική ἱστορία δέν εἶναι 3.000 ἐτῶν ὡς κακῶς λέγεται ἀλλά 11.500. Ὁ Σόλων κατὰ τὴν διάρκειαν τῆς ζωῆς του εἶχεν ἐπισκεφθεῖ τὴν Αἴγυπτον καὶ εἰς αὐτὴν τὴν συνάντησιν ὁ Αἰγύπτιος ἱερεὺς τοῦ ἀπεκάλυψεν ὅτι «ἐσεῖς οἱ Ἕλληνες ἔχετε μίαν ἱστορίαν 9.000 ἐτῶν, ἐνῶ ἡ δική μας εἶναι 8.000 ἐτῶν» <ΠΛΑΤΩΝΟΣ -ΤΙΜΑΙΟΣ ΚΡΙΤΙΑΣ> Εἰς τούς Ὀλυμπιακούς ἀγῶνας τῶν ὁποίων ἔτος ἐνάρξεως  ἀναφέρεται ὅτι εἶναι τό 776 Π.Χ, καθ΄ ὅτι οἱ Ὀλυμπιακοί προϋπῆρχον, καί ἕως τό 58 Μ.Χ.συμετεῖχον μόνον Ἕλληνες, δηλ. ἀδιαλείπτως διά 800 καί πλέον ἔτη συμμετεῖχον μόνον Ἕλληνες, ἀπό ὅλα τά μήκη καί πλάτη  τοῦ πλανήτη Γῆ. Ἐκτός ἀπό τό 56 Μ.Χ ποῦ συμμετεῖχεν ὁ Νέρων, ἀλλά καί αὐτός ἐπικαλέσθηκεν ὡς ἐπιχείρημα, τό ὅτι καί ἐμεῖς οἱ Ρωμαίοι Ἕλληνες ἤμαστε, βεβαίως δέ καί τήν ἰσχύν του.
Ὁ Ἰσοκράτης πρός τιμήν τῆς 100ης Ὀλυμπιάδος γράφει τόν πανηγυρικόν του καί λέγει: «ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν, ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν, αὐτόχθονες ὄντες».
Δηλ. Εἰς αὐτήν τήν χώραν κατοικοῦμεν χωρίς νά ἐκδιώξωμεν ἄλλους, οὔτε ἤταν ἔρημος καί τήν καταλάβαμεν, οὔτε ἀπό πολλά ἔθνη ὡς μιγάδες συγκεντρωθήκαμεν, ἀλλ΄ οὕτως καλῶς καί γνησίως ὑπάρχομεν, ὥστ΄ἐξ αὐτῆς ἀκριβῶς γεννηθήκαμεν, ταύτην κατέχοντες καθ΄ὅλον τόν χρόνον ἐξακολουθοῦμεν νά ζῶμεν, καθ΄ὅτι εἴμαστε αὐτόχθονες.
Εἶναι Χειμώνας τοῦ 480 π.Χ., μετά τήν ναυμαχία τῆς Σαλαμῖνος, λίγο πρίν τή μάχη τῶν Πλαταιῶν καί  ὁ  Μαρδόνιος, στρατηγός τῶν Περσῶν,  ἐπιχειρεῖ  διά τοῦ χρυσοῦ νά ἐξαγοράσει τούς Ἕλληνες. Ἡ Ἀθήνα ἔχει μετατραπεῖ σέ  σωρό καμμένων  ἐρειπείων καί  ἡ Ἀττική γῆ ἔχει γίνει  στάχτη:  ὡς καί τά δένδρα κομμένα καί καμμένα ἀπό τίς ὀρδές τῶν βαρβάρων .  Οἱ Λακεδαιμόνιοι, φοβούμενοι μήπως οἱ Ἀθηναῖοι μηδίσουν, στέλνουν πρεσβεία στήν Ἀθήνα.
ὁ Ἡρόδοτος γράφει τήν μνημειώδη ἀπάντηση τῶν Ἀθηναίων:
Τό μέν δεῖσαι Λακεδαιμονίους...  οὔτε χρυσός γής ἐστι οὐδαμόθι τοσούτος  οὔτε χώρη κάλλεει καί ἀρετή μέγα ὑπερφέρουσα  τά ἠμεῖς δεξάμενοι  ἐθέλοιμεν ἄν μηδίσαντες  καταδουλῶσαι τήν Ἑλλάδα. ...  αὔτις δέ τό Ἑλληνικόν  ἐόν ὄμαιμον τέ καί ὁμόγλωσσον,  καί Θεῶν ἱδρύματα κοινά καί θυσίαι  ἤθεα τέ ὁμότροπα,  τῶν προδότας γενέσθαι Ἀθηναίους οὐκ ἄν εὖ ἔχοι. ...ἔστ’ ἄν καί εἰς περιή Ἀθηναίων  μηδαμά ὁμολογήσοντας ἠμέας Ξέρξη…
Τό ὅτι οἱ  Λακεδαιμόνιοι φοβήθηκαν μήπως ἔλθομεν σέ συμφωνία μέ τόν βάρβαρο εἶναι  ἀπολύτως ἀνθρώπινο.  Ὅμως εἶναι ἀναμφιβόλως  ἐπαίσχυντο, πού φαίνεστε νά φοβάστε σχετικά  μέ τό φρόνημα τῶν Ἀθηναίων ἐνῶ αὐτό τό γνωρίζετε ἄριστα, ὅτι δηλαδή πουθενά στή γῆ δέν ὑπάρχει τόσο χρυσάφι  οὔτε χώρα, πού νά ὑπερέχει ἐξαιρετικά ὡς πρός τήν ὀμορφιά καί τήν ἀρετή, τά ὁποία δεχόμενοι θά θέλαμε  νά ταχθοῦμε μέ τό μέρος τῶν Μήδων καί νά ὑποδουλώσουμε ἐντελῶς τήν Ἑλλάδα. Διότι εἶναι πολλά καί σημαντικά  αὐτά πού μᾶς ἐμποδίζουν νά πράξωμε τοῦτα, ἀκόμη κι ἄν τό ἐπιθυμούσαμε, καί πρῶτα καί μέγιστα εἶναι τά ἀγάλματα καί τά οἰκήματα τῶν θεῶν, πού εἶναι πυρπολημένα καί θαμμένα στό χῶμα, γιά τά ὁποία εἶναι ἀνάγκη νά ἐπιβάλωμε τή μεγίστη τιμωρία παρά νά συμμαχήσωμε μέ αὐτόν πού διέπραξε αὐτά, καί  ἐπιπλέον ἡ Ελληνικότητα, πού εἶναι τό ὄμαιμο, τό ὁμόγλωσσο, τά κοινά  ἱδρύματα τά ἀφιερωμένα στούς θεούς καί οἱ θυσίες, καθώς καί τά ὁμοειδῆ  ἤθη, πού δέν θά  ἦτο ποτέ ἀνδρεῖο νά τά προδώσουν οἱ Ἀθηναῖοι.
Νά γνωρίζετε λοιπόν καλά, ἄν ἔτυχε στό παρελθόν νά μήν τό γνωρίζετε, ὅτι ἕως ὅτου σώζεται  ἔστω καί  ἕνας  Ἀθηναῖος, μέ κανένα τρόπο δέν πρόκειται νά συνομολογήσωμεν μέ τόν Ξέρξη.
  Ὁ  Πλάτων εἰς τήν <ΠΟΛΙΤΕΙΑ> του 469-470 του γράφει:
Φημί γάρ τό μέν Ἑλληνικόν γένος αὐτό αὑτῶ οἰκεῖον εἶναι καί συγγενές,
τῶ δέ βαρβαρικῶ  ὀθνεῖον καί ἀλλότριον. Φαίνεται μοι, ὥσπερ καί ὁνομάζεται δύο ταῦτα ὁνόματα πόλεμος τε καί στάσις, οὔτω καί εἶναι δύο, ὄντα ἐπί δυοῖν τίνοιν  διαφοραῖν.....  Ἕλληνας μέν ἄρα βαρβάροις καί βαρβάρους Ἕλλησι πολεμεῖν μαχομένους τέ φήσομεν καί πολεμίοις φύσει εἶναι, καί πόλεμον τήν ἔχθραν ταύτην κλητέον. Ἕλληνας δέ Ἕλλησιν, ὅταν τί τοιοῦτον δρῶσιν, φύσει μέν φίλους εἶναι, νοσεῖν δ΄ἐν τῶ τοιούτω τήν Ἑλλάδα καί στασιάζειν, καί στάσιν τήν τοιαύτην ἔχθραν κλητέον.
  Ἡ λέξις ἰθαγένεια ὁποία εἶναι σύνθετος ἀποτελουμένη ἀπό τό ἰθύς+γένος, τό ρῆμα εἶναι ἰθύνω=καθιστῶ εὐθύ, δηλ ὁ ἀπ' εὐθείας προερχόμενος ἀπό τό ἴδιον γένος.  Κατά τούς σοφούς ἡμῶν προγόνους διά νά εἶσαι Ἕλλην οἱ γονεῖς σου πρέπει νά εἶναι καί οἱ δύο Ἕλληνες. Ἐάν κάποιος παρακατιανός καί ξεπεσμένος (ἕλλην) ἀποκτοῦσεν παιδιά μέ μία βάρβαρη, τά παιδιά τά ἀποκαλοῦσαν μιξοβάρβαρα καί δέν τά ἀνεγνώριζον γιά Ἕλληνα.
  ΠΑΤΡΙΣ (ἐκ τοῦ πατρός) Εἶναι ἕνα σύνολον ἀνθρώπων κατοικούντων εἰς μίαν ὁρισμένην γεωγραφικήν περιοχήν, ἐχόντων τήν ἰδίαν γλώσσαν καί τό ἴδιον παρελθόν, συνδεομένων δέ διά κοινῶν ἠθῶν καί ἐθίμων, καί ἐχόντων τάς ἰδίας προσδοκίας διά τό μέλλον, εἶναι ὁ τόπος ποῦ ἐγεννήθησαν καί ἐνταφιάσθησαν οἱ πρόγονοι των.
  Σεβαστοί Ἕλληνες μέ ποτάμια αἵματος εἰς τά πεδία τῶν μαχῶν ἐπότισαν τό δένδρον τῆς Ἐλευθερίας διά νά μάς τήν κληροδοτήσουν αὐτήν τήν Πατρίδαν Ἐλευθέραν καθαράν καί ἄφθαρτον, ἐμεῖς δέ νά ἀναπνέωμεν τόν ἀέρα τῆς ἐλευθερίας μέ τάς δικάς των θυσίας. Ὁφείλομεν εἰς τόν παρόντα χρόνον, ἀλλά καί εἰς τό ἀπώτατον μέλον νά εἴμεθα εὐγνώμονες πρός τούς ἥρωας μας καί προγόνους μας. Καθαράν μᾶς τήν παρέδωσαν καθαράν ὁφείλομεν νά τήν παραδώσωμεν εἰς τάς γενεάς πού ἔρχονται.
Ὅλοι ὁμολογοῦν ὅτι εὐρισκόμεθα σέ παρακμή. Διέξοδος εἰς τό ἀδιέξοδον  τῆς παρακμῆς εἶναι ἐπιστροφή εἰς  τήν σοφίαν, τό μεγαλεῖον, τήν λαμπρότητα, τήν πολεμικήν ἀρετήν, τήν δόξαν τῶν προγόνων μας, ἐπιστροφή εἰς τάς ρίζας μας πού εἶναι αἰώνιαι, διαχρονικαί,  ἀειθαλεῖς,  Πατρίς-Θρησκεία-Οἰκογένεια. Ἐπιστροφή εἰς τόν Ἑλληνικόν πολιτισμόν καί τάς ἙλληνοΧριστιανικάς παραδόσεις.                                                                           
ΜΠΑΡΑΜΠΟΥΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

***  «Συμφωνία Aλήθειας» τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...

~ Του Νίκου Ιγγλέση
    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,  Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Μετά τους Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο, Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να γίνει ο πέμπτος μνημονιακός πρωθυπουργός της χώρας και να συνεχίσει το «θεάρεστο»  έργο όλων των προηγούμενων.
    Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι για να πετύχει το στόχο του πρέπει να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό ένα διαφορετικό πρόγραμμα απ’ αυτό που υλοποίησαν οι προκάτοχοί του. Αλλιώς γιατί να τον προτιμήσουν οι πολίτες; Ο κ. Μητσοτάκης ψήφισε το δεύτερο και τρίτο Μνημόνιο και επί δυόμισι χρόνια εφάρμοζε την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά τώρα έχει κάποιες «φαεινές ιδέες», χρήσιμες όμως προκειμένου να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα.
    Έτσι, ο πρόεδρος της ΝΔ,  πήγε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και εξήγγειλε μια «Συμφωνία Αλήθειας» μεταξύ του ίδιου και του λαού. Μπορεί, προσώρας, η συμφωνία αυτή να υπογράφεται μόνο από το ένα των συμβαλλόμενων μερών, αλλά ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του έχουν  ένα νέο αφήγημα να παραμυθιάζουν τους ιθαγενείς, πουλώντας  «χάντρες και καθρεφτάκια» έναντι ψήφων.
    Περιστολή των δαπανών του Δημοσίου και μείωση κάποιων φορολογικών συντελεστών είναι το «τυράκι» που δίνει στους πολίτες ο κ. Μητσοτάκης, ελπίζοντας ότι αυτοί δε θα αντιληφθούν τη «φάκα». Ελπίζει ότι θα τον ψηφίσουν και θα παραμείνουν στη «φάκα» των Μνημονίων, των αξιολογήσεων, των προαπαιτούμενων,  στη «φάκα» της Ευρωζώνης και του αέναου χρέους.
    Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών (20% τον πρώτο χρόνο και 10% το δεύτερο)  εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ. Το μέτρο αυτό θα μειώσει τα έσοδα του Δημοσίου κατά περίπου 855 εκατ. ευρώ. Επίσης εξήγγειλε ότι ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% το δεύτερο). Το μέτρο αυτό επίσης θα μειώσει τα έσοδα κατά περίπου 262 εκατ. Μαζί με κάποιες ακόμη περικοπές φόρων (ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24 % στο 13%, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί κ.ά.) η απώλεια εσόδων θα ανέλθει σε 1,9 δις. ευρώ.
    Επειδή όμως είμαστε εντός της Ευρωζώνης, επειδή δεν έχουμε εθνικό νόμισμα και το κράτος έχει απωλέσει τη δυνατότητα αύξησης της νομισματικής κυκλοφορίας, επειδή τα ελλείμματα απαγορεύονται «δια ροπάλου» από τους δανειστές, ο κ. Μητσοτάκης, κατόπιν ενδελεχούς  μελέτης, ανακάλυψε τη δυνατότητα περεταίρω μείωσης των εδώ και έξι χρόνια συρρικνούμενων  δημοσίων δαπανών κατά 1,5 δις. ευρώ τον πρώτο χρόνο και κατά 2 δις. στη συνέχεια.
    Η εξοικονόμηση δαπανών κατά τον πρόεδρο της ΝΔ θα προέλθει:
1.  Από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 200 εκατ. ή κατά 12%. Σημειώνουμε  ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2016, θα ανέλθουν σε 1,7 δις. και είναι μειωμένες κατά 287 εκατ. έναντι του 2015 και κατά 143 εκατ. έναντι του 2014 που ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται ενοίκια, ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνα, μετακινήσεις προσωπικού, προμήθειες κλπ., όλων των υπουργείων. Μια ακόμη μείωση των καταναλωτικών δαπανών είναι βέβαιο ότι  θα οδηγήσει πολλές δημόσιες υπηρεσίες να «λειτουργούν» χωρίς ρεύμα και τηλεφωνικές συνδέσεις ενώ οι υπάλληλοι θα φέρνουν χαρτί και στιλό από το σπίτι τους.
2.  Από τη «βελτίωση», όπως αποκαλεί ο κ. Μητσοτάκης τη συρρίκνωση, των αποτελεσμάτων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΔΕΚΟ  κατά 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2016, τα Νομικά Πρόσωπα επιχορηγούνται με 612 εκατ. ευρώ και οι ΔΕΚΟ με 307 εκατ., σύνολο 919 εκατ. ευρώ. Η μείωση της χρηματοδότησης κατά 44% (400 εκατ.) θα οδηγήσει στο κλείσιμο ή την υπολειτουργία μεγάλου αριθμού Νομικών Προσώπων, πολλά από τα οποία ασκούν κοινωνική πολιτική, ενώ οι ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα οι συγκοινωνιακοί φορείς θα πρέπει να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους (εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ.).
3. Από την αναστολή προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους κατά 150 εκατ. ευρώ. Επειδή όμως αυξήσεις στους μισθούς δε δίνονται από το 2010,  το μέτρο αφορά σε μισθολογικές ωριμάνσεις (βαθμολογικές, χρόνου υπηρεσίας κλπ.) και θα προκαλέσει περεταίρω απαξίωση του Δημοσίου. Αντίθετα όταν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν λόγω 31.000 κενών θέσεων (1 νοσηλευτής για 40 ασθενείς) και όταν 200 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι κλειστές λόγω έλλειψης ειδικευμένων στελεχών, επιβάλλεται η πρόσληψη προσωπικού, που απαιτεί αύξηση δαπανών, αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη «Συμφωνία Αλήθειας».
4.  Από τον «εξορθολογισμό» της κρατικής επιχορήγησης στα «ευγενή ταμεία» κατά 140 εκατ. Να σημειώσουμε ότι «ευγενή ταμεία» δεν υπάρχουν πια και η επιχορήγηση που δίνεται - σε κάποια από αυτά - οφείλεται στο ότι το κράτος έχει οικειοποιηθεί τις ασφαλιστικές εισφορές παρελθόντων ετών, εργοδότη και εργαζομένων, όπως π.χ. στο ταμείο προσωπικού της ΔΕΗ. Ο «εξορθολογισμός» αυτός θα προκαλέσει νέα μείωση συντάξεων.
5.  Από τη μείωση, κατά 140 εκατ. ευρώ, των δαπανών για τόκους εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Η μείωση των τόκων  σημαίνει μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού από τις εγχώριες τράπεζες και αύξηση του δανεισμού από τον ESM  και το ΔΝΤ, άρα μεγέθυνση του χρέους προς τους δανειστές.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε μερικά ακόμη, αμφιβόλου αποτελέσματος, μέτρα μείωσης δαπανών (ισοδύναμα), προκειμένου να επιτύχει τον ισοσκελισμό της απώλειας εσόδων. Όλο αυτό το «μεγαλεπίβολο» σχέδιο, για τη σωτηρία της Ελλάδας, δεν προέκυψε μόνο από τους οικονομικούς «ογκόλιθους» του επιτελείου της ΝΔ, αλλά και από δημόσια διαβούλευση, στις αρχές του καλοκαιριού, στην οποία συμμετείχαν περίπου 25.000 οπαδοί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η «Συμφωνία Αλήθειας» είναι μια επικοινωνιακή φούσκα του προέδρου της ΝΔ για να δώσει την εντύπωση ότι διαφέρει σε κάτι από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Στην πράξη καμιά ουσιαστική διαφοροποίηση δεν μπορεί να υπάρξει, αφού και οι δυο δε θέλουνε να αμφισβητήσουν το πλαίσιο της Ευρωζώνης και τα Μνημόνια που αυτή επιβάλλει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ  κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «μας κάνει όλους φτωχότερους, ηττημένους, λιγότερο ελεύθερους». Αυτά έγιναν τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες που κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ τα δυόμισι  χρόνια που κυβερνούσε η ΝΔ τρώγαμε με χρυσά κουτάλια. Οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι, κ. Μητσοτάκη, όσο κι’ αν κάποιοι θέλουν να τους κάνουν, με την αιχμή του δόρατος τα Μαζικά Μέσα, όχι Ενημέρωσης αλλά, Προπαγάνδας.
Οι δανειστές, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ που θέλει, όπως δήλωσε, να ξεχάσουμε το παρελθόν,  δεν έχουν καμιά ευθύνη, το ίδιο και οι λάθος πολλαπλασιαστές του πρώτου Μνημονίου, το ίδιο και το PSI που έγινε με δυο χρόνια καθυστέρηση, για να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα οι γαλλο-γερμανικές τράπεζες. Οι επικυρίαρχοι δανειστές έχουν σ’ όλα δίκιο κατά τον κ. Μητσοτάκη και απαιτούνται κι’ άλλες ακόμη  «μεταρρυθμίσεις», έπειτα από έξι χρόνια «μεταρρυθμίσεων», μέχρις ότου εξοντωθεί τελείως ο ελληνικός λαός.
Δε γνωρίζουμε ποιες είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες του προέδρου της ΝΔ, αλλά γνωρίζουμε ότι οι επικυρίαρχοι δανειστές θέλουν να έχουν έτοιμη την εναλλακτική λύση όταν πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπό το βάρος των μνημονιακών αδιεξόδων και τη διάψευση των  ελπίδων που είχε καλλιεργήσει. Μια εναλλακτική λύση που δε θα αμφισβητεί τα Μνημόνια, την Ευρωζώνη και το χρέος και δε θα διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά θα πουλάει φρούδες ελπίδες στους εξαθλιωμένους πολίτες για οικονομική ανάκαμψη, που όλο έρχεται αλλά ποτέ δε θα φτάνει.
Η «Συμφωνία Αλήθειας» είναι άλλη μια απόπειρα να επηρεαστεί η ψυχολογία των πολιτών, να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι τίποτα καλύτερο δεν είναι εφικτό και έτσι να συνεχιστούν αδιατάραχτα ο ολοκληρωτικός έλεγχος και η λαφυραγώγηση της ελληνικής αποικίας από το  Δ΄ Ράϊχ.
Ο Νίκος Ιγγλέσης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Η Επανάσταση του Grexit – Το Σχέδιο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη    http://greekattack.wordpress.com .-

***  Ελπιδεμποροπανηγύρεις Ζαππείου...

~  Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Aρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Το Ζάππειον φαίνεται πως (παρ) ακολουθεί την τύχη της Δ.Ε. Θεσσαλονίκης.
Υποβαθμίζεται σιγά -σιγά, διαχρονικά με όσα ευτράπελα, αλλά και ανεπίτρεπτα συμβαίνουν εκεί. Τόπος ΕΛΠΙΔΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΕΩΝ.
Φιλοξενούνται κακόγουστα πανηγυράκια τα οποία διοργανώνονται από δικούς μας. Συχνά συμμετέχουν ξένοι Ηγέτες και ηγετίσκοι ελπιδέμποροι αερολόγων και πλανερών προκειμένου να (αισχρο) κερδίζουν μέσω ΕΙΚΟΝΟΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ.
Το τελευταίο ... κρούσμα  πανηγυριού  έγινε πρόσφατα με συμμετοχή Αρχηγών Κρατών, Προέδρων, Πρωθυπουργών και, φυσικά, του Έλληνα διοργανωτή /οικοδεσπότη. Ο καθένας προσήλθε για τους δικούς του λόγους, και όλοι μαζί για να επωφεληθούν και να τα πιούν στην υγεία των κορόιδων ιθαγενών των χωρών τους!....
- Ο Πρωθυπουργός μας είχε σοβαρούς λόγους να σκηνοθετήσει και να λάβει μέρος /να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο αποπροσανατολιστικό ξεφάντωμα.
Η Χώρα μας είναι καταχρεωμένη, πτωχευμένη, προτεκτοράτο.
Προσπάθησε να προσεταιριστεί Νοτιοευρωπαίους , να συνάψει νέες συμμαχίες με τις χώρες του Νότου (που υποφέρουν εξαιτίας των περιορισμών, λιτότητας, στα οποία οι Βορειοευρωπαίοι εμμένουν).
Βέβαια (απειρία, νεανικός ενθουσιασμός, σκοπιμότητα;) "συγχέει" το επιθυμητό με το εφικτό.
Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να συγκινηθεί η Γ.Ε (= Γερμανική Ευρώπη) από επαρχιώτικα Νοτιοπανηγυράκια διαμαρτυρίας.
Επιπρόσθετα, αυτή καθ' αυτήν η προσπάθεια σύμπηξης αραγούς , διαφοροποιούμενου μετώπου των Νοτιοευρωπαίων θα λειτουργούσε ως βόμβα στα ήδη σαθρά θεμέλια της Ε.Ε. Οι παρόμοιες ευκαιριακές ... "συμμαχίες /μέτωπα" δεν είναι βιώσιμες, ειδικά όταν υπάρχουν χαοτικές διαφορές - συμφέροντα μεταξύ των συνεταίρων . Τι κοινό άραγε έχει μια αποικία - προτεκτοράτο (όπως εμείς) υποθηκευμένο για 99 (!!!) χρόνια, με τους άλλους που ναι μεν έχουν προβλήματα, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν την ανεξαρτησία τους και να διαφεντεύουν τα του οίκου τους;
Προδήλως το πανηγυράκι μας στήθηκε αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση.
- Πολλοί απορούν: για ποιό λόγο οι ξένοι προσκεκλημένοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση, αφού δεν βρίσκονται στην άθλια θέση της Ελλάδας, και συνεπώς μπορούν να (καθ)ορίσουν την πορεία των χωρών τους, χωρίς να ρωτήσουν κανένα, ή να υποκύψουν σε πιέσεις;
Απλή η απάντηση: Για δική τους εσωτερική κατανάλωση, παραπλάνηση, αποπροσανατολισμό , ΕΙΚΟΝΟΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ πως -δήθεν - κάτι κάνουν, αγωνιούν και αγωνίζονται, φτιάχνουν συμμαχίες , συσκέπτονται, πολεμούν τη λιτότητα και, προσεχώς, θα .... την αντιμετωπίσουν !......
 Όλοι αυτοί οι πυγμαίοι , τα ΝΑΝΩΔΗ και ΘΑΜΝΩΔΟΙ πολιτικά Ευρωπαϊκά αναστήματα, είναι ανίκανα να εφαρμόσουν ευεργετικές λαϊκές πολιτικές, να  πατάξουν την διαφθορά, (και την διαφθοροδιαπλοκή τους) και να ανακουφίσουν τους λαούς τους.
Αντ' αυτού -όπως και οι ντόπιοι μας - αναλίσκονται σε βερμπαλισμούς ...........ανακούφισης, φιέστες, ΕΛΠΙΔΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ στο Ζάππειο (και όχι μόνον).
"Κοινή γαρ η μοίρα των κακομοιριασμένων και το πεπρωμένο της αυτογελοιοποίησης τους  φυγείν αδύνατον".
Αλήθεια τι /ποιός /ποιοί εμποδίζουν τους ξένους Νότιους ηγετίσκους να σηκώσουν το ανάστημά τους (Σ.Σ Εμείς, της μοίρας οι απόκληροι, δεν μπορούμε - για ακόμη .... 99 χρόνια! Στα .... 100 ποιός ζεί και ποιός πεθαίνει) στους Γερμανούς και να τους πούν ότι θα προχωρήσουν μονομερώς - και χωρίς να τους δώσουν λογαριασμό - σε χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, ώστε να ανασάνουν οι λαοί τους; Ουδείς!
Τότε γιατί δεν το πράττουν; Για τρείς λόγους:
α. Επειδή είναι ψοφοδεείς φιλιππινέζες της αφέντρας τους.
β. (ο σπουδαιότερος λόγος) επειδή έχουν μεγάλα χρέη και ελλείμματα τα οποία δημιούργησαν και, τώρα πλέον, αδυνατούν να τα αντιμετωπίσουν με άλλο τρόπο, πλην των περιοριστικών μέτρων λιτότητας.
γ. Η πιθανότητα να χρεωκοπήσουν (αύριο) και να αναγκαστούν να ζητήσουν οικονομική ενίσχυση , αλά - γκρέκα. Από που θα την πάρουν;
Από τους ομοιοπαθείς συν-εταίρους/επαίτες Νοτιοζήτουλες "συμμάχους" του .... Νότιου "Άξονά" τους;
Αντί λοιπόν να έχουν το σθένος να πουν αλήθειες στους λαούς τους, ότι δηλαδή δεν γίνεται διαφορετικά, κυνηγούν τάχα και ξορκίζουν την ..... "λιτότητα" (Βορειοευρωπαικής προέλευσης ) με κάθε μέσο /τρόπο. Ακόμη και πανηγυριώτικο!......
 ΥΓ Αποτυχημένοι ηγετίσκοι του Ευρωνότου αυτοσυγκρατηθείτε
πρέπει να μετανοήσετε, να μεταμεληθείτε
ειλικρινή συγνώμη για τα ανομήματά σας ζητήστε
Κατά μέρος τις αυτογελοιοποιήσεις αφήστε!

*** ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ  ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟΝ...

~  Όταν λέμε Πατριωτισμό εννοούμε την φιλοπατρία δηλ. την υπερβολική αγάπη προς την πατρίδα, όπως επίσης όταν λέμε θρησκεία, απλά εννοούμε την φυσική και τέλεια ολόψυχη στροφή και αφοσίωση του ανθρώπου στο Θεό. Ώστε! Ο άνθρωπος με αυτή την στροφή του προς τον Θεό, να νοιώθει και να ομολογεί, πως χωρίς τον θεό δεν μπορεί να ζήσει, ούτε χαρούμενος, ούτε ευτυχισμένος, ούτε και ειρηνικός.
          Οι Νέες προοδευτικές ιδέες της παγκοσμιοποίησης, συμπαραμαρτούσης και της αριστερής ιδεοληψίας , θεωρούν την συμπόρευση αυτή του Ελληνισμού και της θρησκείας στοιχεία Ρατσισμού, Εθνικισμού και άκρατου Πατριωτισμού. Και! Επειδή αποτελούν εμπόδιο, κατά την γνώμη των σκεπτομένων έτσι στην πρόοδο των Λαών θα πρέπει να πλήξουνε τους Έλληνες βαθειά στις πολιτιστικές τους ρίζες. Δηλαδή! Να πλήξουν την γλώσσα, βασικά την θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά τους αποθέματα, να αποκόψουν κάθε επαφή με το παρελθόν των, ώστε να εξουδετερώσουν κάθε δυνατότητα αντίστασης, στα νέα σχέδια παγκοσμιοποίησης και συνύπαρξης των Λαών.                            
     Η ταύτισης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας αποτελεί θετικό στοιχείον και πηγή προόδου του έθνους, διότι με την σύζευξη των δύο τούτων παραγόντων και με τον άρρηκτο δεσμό των δύο τούτων εννοιών, το έθνος μεγαλούργησε κατά την μακραίωνα ιστορική του πορεία.
          Σήμερα κυκλοφορεί από κάποιους κύκλους δυστυχώς και στην Ελλάδα ότι: «Εις την Ελλάδα, η ισχυρά έννοια της εθνικής ταυτότητας που συνδέεται με την Ορθοδοξία και την Ελληνική καταγωγή, ημπορεί να οδηγήσει εις υπερβολικό εθνικισμό ή εθνοκεντρισμό». Άρα, δεν είναι μόνο οι ξένοι οι οποίοι επιδιώκουν την αποκοπή των Ελλήνων από την θρησκεία των, είναι και μερικοί Έλληνες, άλλοι ενσυνειδήτως και άλλοι ασυνειδήτως και αφελώς. οι οποίοι θέλουν να μεταλλάξουν την υπάρχουσα ταύτιση μεταξύ Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, με σημαιοφόρο της ιδέας αυτής, δυστυχώς και το σημερινό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
         Η προσφώνηση προ ετών, που ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, απηύθυνε στον Πάπα ήταν, κατά κοινή ομολογία, ένα λαμπρό πολιτικό-θρησκευτικό κείμενο. Θα μπορούσε άνετα να συγκριθεί με την προσφώνηση που είχε απευθύνει αργότερα ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος στον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Κλίντον. Η εύστοχη και ευγενική τόλμη και των δυο αυτών προσφωνήσεων έδωσαν στην Ελληνική κοινωνία την αίσθηση ότι εκφράζεται η συλλογική της αξιοπρέπεια, που αγνοείται οδυνηρά και σκόπιμα από τον επίσημο σήμερα Κυβερνητικό λόγο.
     Έχει μεγάλη σημασία για την ψυχολογία και το φρόνημα κάθε λαού, να τον εκφράζουν οι ηγέτες του, με απεριόριστη καταγγελία των ταπεινώσεων που έχει υποστεί και να απαιτούν απ’ τους αυτουργούς τουλάχιστον αίτηση συγνώμης.
- Η πίστη του Ελληνικού λαού στην θρησκεία του είναι βαθειά ριζωμένη μέσα του, στηρίζεται στα θεμελιώδη κείμενα της χριστιανικής εκκλησίας, που καταγράφουν μόνο ιστορικές αλήθειες όχι θεωρητικές αρχές ή ιδεολογικές διακηρύξεις. «Εωράκαμεν τοις οφθαλμοίς ημών…» και «εθεασάμεθα και αι χείρες ημών εψηλάφησαν». Ιδρυτική επομένως αφετηρία της χριστιανικής εκκλησίας είναι η εμπειρική αμεσότητα
      Η άρρηκτη πίστη του Έλληνα στην θρησκεία του απορρέει από την ιστορική αλήθεια καταγεγραμμένη στα Ευαγγέλια, έρχεται να βεβαιώσει ότι ο Ιησούς Χριστός πραγμάτωσε ιστορικά την αγάπη ως τρόπο ελευθερίας από τον θάνατο: «Ανέστη εκ νεκρών». Δίχως ιδεολογικές επεξεργασίες κατατίθεται η μαρτυρία των αυτοπτών μαρτύρων: τον είδαν να πεθαίνει μαρτυρικά επί του Σταυρού και οι ίδιοι, ύστερα από τρεις ημέρες τον συνάντησαν σε άμεση εγγύτητα, ψηλάφησαν τα σημάδια του μαρτυρίου του, μίλησαν, περπάτησαν και έφαγαν μαζί του. Δεν ήταν φάντασμα ή ομαδική αυθυποβολή. Ήταν ο ίδιος που θανατώθηκε δημόσια, και τώρα ζωντανός με σάρκα και οστά ανάμεσα στους δύσπιστους και πανικόβλητους μαθητές του. Η Ανάσταση βεβαίωνε ότι ο Ιησούς ήταν υιός του Θεού, ήταν ο ενανθρωπίσας Θεός.
     Η Παναγία είναι η εικόνα της απεριόριστης θείας αγάπης. Έτσι μάθαμε και μ’ αυτό τον τρόπο μεγαλώσαμε τόσο εμείς όσο και οι παλαιότεροι από εμάς. Παράδοση που ξεκινά εδώ και περίπου δύο χιλιάδες χρόνια λίγο μετά δηλαδή από την γέννηση του Χριστού, όταν ο Απόστολος Παύλος ήλθε στην Ελλάδα και δίδαξε στο ανήσυχο πνεύμα των Ελλήνων αυτό που από μόνοι τους επιθυμούσαν να οριστικοποιήσουν τον θάνατο των παλαιών θεών και να εγκολπωθούν την ύπαρξη του ενός μοναδικού και αληθινού Θεού.
    Το Χριστιανικό στοιχείο αναμείχθηκε με το ελληνικό, που βρισκόταν τους τελευταίους προ Χριστού αιώνες σε παρακμή και έψαχνε για μια νέα ταυτότητα ή όπως μας εξηγεί ο Γρηγόριος Νύσσης: <<..τελούσε σε διαρκή κατάσταση εγκυμοσύνης, χωρίς να κατορθώνει να τεκνοποιήσει..>>.
    Ο καρπός της ζωογόνου αυτής ένωσης έμελλε να μεγαλουργήσει με την δημιουργία ενός ιδιαίτερου πολιτισμού που διαρκεί μέχρι σήμερα και καλείται ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
    Ενώθηκε η αρχαιοελληνική σοφία του αρίστου και τέλειου με την χριστιανική του εναρέτου και της αγάπης.
    Σήμερα ο άνθρωπος σε πολλά έχει ξεφύγει από το πλαίσιο της Ελληνοχριστιανικής ζωής. Μέσα στις δύσκολες ώρες που περνάμε καθημερινά, το άτομο αναπτύσσεται λανθασμένα και γίνεται ένα ξεπερασμένο γρανάζι το απρόσωπου συστήματος που κανείς δεν ελέγχει. Η κυριαρχία του ανωνύμου και η ταύτιση του κακού με την εξουσία και την δύναμη είναι σε κάθε βήμα μπροστά μας.
    Ένας ολοκληρωμένος αντιανθρωπισμός, που αποσυνθέτει και αντικειμενοποιεί τον άνθρωπο, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι υπάρχοντες υγιείς τύποι που υπηρετούν το καλό των πολλών, θεωρούνται ξεπερασμένοι ή συνθλίβονται από τους παθολογικούς που υπηρετούν τα συμφέροντα των ολίγων.
    Πρέπει λοιπόν ο άνθρωπος να επανέλθει στις ρίζες του, εάν θέλει να έχει μέλλον, στην γεμάτη αγάπη και πίστη θρησκεία του, που επεκτάθηκε όχι γιατί καταπιέζει, αλλά το αντίθετο, γιατί στην ανθρώπινη σχετική ελευθερία αντέτεινε την θεία την απόλυτη ελευθερία.
 Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Αντγος ε. α.  Επίτιμος Δκτης της Σ.Σ.Ε.  

***  Ο καιρός  σήμερα Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τετάρτη 28/9/2016 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και ελάχιστες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  400.000 ευρώ, τουλάχιστον, μείον για έργα εξαιτίας παλιών δανείων στο Δήμο Τριφυλίας
Έργα και δράσεις του εξόχως σοβαρού και σημαντικού ποσού της τάξεως των 400.000 ευρώ στερείται ο δήμος Τριφυλίας εξαιτίας παλιών δανείων των Καποδιστριακών δήμων, που από την πρώτη του έτους ενεργοποιήθηκαν οι τοκοχρεωλυτικές τους δόσεις. «Από 1η Ιανουαρίου ενεργοποιήθηκαν οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων (σ.σ. πρώην δήμου Γαργαλιάνων κυρίως) με αποτέλεσμα ο δήμος Τριφυλίας να στερείται έργα και δράσεις ποσού 400.000 ευρώ ετησίως», ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Μαρία Πανουσιοπούλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής για το προσχέδιο προϋπολογισμού του δήμου Τριφυλίας έτους 2017! Ανατρέχοντας στο αρχείο, στην αντίστοιχη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2016, το Σεπτέμβριο του 2015, διαπιστώνεται πως, η ίδια είχε αναφέρει ότι, «Μέχρι 31/12ου του 2015 έχουν παγώσει τα δάνεια του δήμου.
Ο δήμος έχει οφειλή σε δάνεια 3.265.000 ευρώ. Για μία τριετία δεν πληρώνει τοκοχρεολύσια. Φανταστείτε ότι το 2016 θα αρχίσουν να πληρώνονται και δόσεις δανείων που, σε ετήσια βάση, θα φθάνουν περίπου τις 700.000 ευρώ, 670.000 ευρώ είναι!», συμπληρώνοντας ότι, «αυτά είναι δάνεια που τα έφεραν οι Καποδιστριακοί δήμοι. Ο Καλλικρατικός δήμος Τριφυλίας δεν έχει πάρει κανένα δάνειο!». Σε εκείνη τη συνεδρίαση, ακολούθως είχε τονίσει ότι, «Ο δήμος Τριφυλίας, κατά την Απογραφή (σ.σ. το 2011), παρέλαβε 4.095.614,53 ευρώ σε δάνεια κι εμείς καλούμαστε τώρα να διαχειριστούμε 3.265.00 ευρώ σε δάνεια».
Όπως έχει ειπωθεί και σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, 2011 – 2014, έγινε αποπληρωμή μέρους των δανείων ενώ για ένα δάνειο, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο και έρχεται από τον πρώην δήμο Γαργαλιάνων, η αποπληρωμή του – ήταν γνωστό άλλωστε – θα ξεκινούσε, όπως και ξεκίνησε, από την 1η Ιανουαρίου 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Θ», η κα Πανουσιοπούλου είχε πει ότι, το χρηματικό ποσό για την αποπληρωμή των δανείων, δηλαδή οι 670.000 ευρώ, που τότε είχε αναφέρει, θα κρατούνται – παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και εάν ο δήμος εάν δεν έχει εξασφαλίσει από ίδια έσοδα, θα είναι ελλειμματικός. Είτε 400.000 ευρώ, που ανέφερε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ο.Ε. για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2017, είτε 670.000 ευρώ που είχε αναφέρει στην αντίστοιχη συνεδρίαση για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2016, το σίγουρο είναι ότι ο δήμος Τριφυλίας στερείται έργα και δράσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εξαιτίας παλιών δανείων των Καποδιστριακών δήμων! Και, για να μην είναι ελλειμματικός ο προϋπολογισμός και ο δήμος, αυτό το «κενό» πρέπει να καλύπτεται από ίδια έσοδα του δήμου. Καλύπτεται, δηλαδή, από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι και δημότες του δήμου Τριφυλίας, οι οποίοι, ουσιαστικά, είναι εκείνοι που «αποπληρώνουν» τα δάνεια με έμμεσο τρόπο. Και, μάλιστα, δάνεια άλλων και για άλλους, παλιούς, πρώην δήμους, πληρώνουν σήμερα όλοι οι δημότες της Τριφυλίας οι οποίοι τότε ήσαν δημότες άλλων, παλιών, πρώην δήμων της περιοχής!
Πληρώνoυν, δηλαδή, σήμερα οι κάτοικοι της ορεινής και μειονεκτικής Δ.Ε. Τριπύλης (που δεν είχε κανέναν δάνειο η πρώην Κοινότητα Τριπύλης) δημοτικά τέλη τα οποία πάνε για να καλύψουν την αποπληρωμή δανείων των άλλων, πρώην δήμων!
Γενικά, πληρώνουν όλοι οι δημότες για την κάλυψη της αποπληρωμής των δανείων, χωρίς όμως, ειδικότερα, όλοι να έχουν καμία σχέση ή να απολαμβάνουν έργα, υπηρεσίες και δράσεις από αυτά τα δάνεια καθώς έγιναν σε άλλους, πρώην δήμους, άλλες εποχές, από άλλες δημοτικές Αρχές και σε άλλες περιοχές από αυτές που ζουν ή δραστηριοποιούνται οι ίδιοι κάτοικοι και επαγγελματίες.
Θυμίζουμε, τέλος, πως, σύμφωνα με την Απογραφή  περιουσίας  Δήμου  Τριφυλίας και τον Ισολογισμό Έναρξης 01-01-2011, οι Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις - Δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που κληροδότησαν στο νέο - τότε- δήμο Τριφυλίας οι προηγούμενοι δήμαρχοι και οι Καποδιστριακοί δήμοι, ανέρχονταν σε 4.095.614,53 ευρώ και αναλύονταν ως εξής: Δήμος Αετού 556.373,56 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 362.534,88 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 71.987,64 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 2.693.029,71 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 411.688,74 ευρώ!
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Ακτινογραφία ενός προεδρικού καβγά: Τι έδειξε το ντιμπέιτ Χίλαρι και Τραμπ    
Παίζοντας σκάκι στην αυλή του σχολείουΑκτινογραφία ενός προεδρικού καβγά: Τι έδειξε το ντιμπέιτ Χίλαρι και Τραμπ  
Από τη χειραψία μέχρι τους μορφασμούς, ήταν όλα προσεκτικά υπολογισμένα -αλλά έτσι έμειναν μόνο για την Κλίντον μέχρι τέλους
~  Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται, βάσει των πρώτων μετρήσεων, ότι κατέρριψε τα ρεκόρ τηλεθέασης για προεδρικό ντιμπέιτ (έφτασε τους 80,9 εκατ. θεατές), αλλά αυτό είναι δευτερεύον: Στα 90 λεπτά που κύλησαν, η Χίλαρι Κλίντον σταδιακά αλλά πολύ στρατηγικά πολιόρκησε τον Ντόναλντ Τραμπ, καταλήγοντας να στρέφει εναντίον του τα ίδια του τα όπλα και να αναδεικνύεται κυρίαρχη. Ποια ήταν τα μεγάλα και τα μικρά μέσα που έκριναν το ντιμπέιτ, και πού κρύβεται η «ύπουλη» αβεβαιότητα πίσω την τελική εικόνα.
Επιγραμματικά, η αρχική στρατηγική των δύο υποψηφίων επιβεβαιώθηκε ως αυτό που είχαν αφήσει να διαρρεύσουν τα επιτελεία τους: Ο μεν Τραμπ προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, η δε Κλίντον να διορθώσει όσα στην εικόνα της την έχουν κρατήσει μακριά από αναποφάσιστους -με το καίριο όμως σημείο να επιτεθεί ψυχρά και αποφασιστικά στον Τραμπ.
Το αποτέλεσμα ήταν πως μετά την πρώτη μισή ώρα, η πλάστιγγα είχε γείρει -ο Τραμπ είχε αρχίσει να χάνει έδαφος, κάτι που φάνηκε πιο πολύ με το πόσες φορές διέκοπτε τη συνομιλήτριά του. Ο Τραμπ κατάφερε, αλλά όχι εντελώς, να αποφύγει, μεγάλα λάθη, κι η Κλίντον άφησε κάποιες ευκαιρίες να πάνε χαμένες αλλά συνέχισε συγκεντρωμένα μέχρι τέλους την επίθεσή της, στην οποία λίγες φορές ο Τραμπ κατάφερε να κρατήσει πραγματικά άμυνα.
Το πρώτο σημαντικό μέσο της Κλίντον ήταν μη λεκτικό: Το χαμόγελο με το ελάχιστο πρόσχημα πως «κρύβει» την περιφρόνησή της.
Το πόσο προσεκτικός ήταν ο Τραμπ φάνηκε ήδη πριν μιλήσει: Η χειραψία με την Κλίντον έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για έναν υποψήφιο που έχει κατηγορηθεί ως μισογύνης - οποιαδήποτε άλλη χειρονομία θα κατέληγε μπούμερανγκ, και ήταν η πρώτη απόδειξη πως ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα απέφευγε προκλήσεις (μετά την αναμέτρηση μάλιστα, φάνηκε... σχεδόν να το μετανιώνει).
Οι προσφωνήσεις των δύο υποψηφίων ήταν επίσης χαρακτηριστικές της στρατηγικής τους: Το «κυρία υπουργέ» τόνιζε το ότι η Κλίντον ήταν τμήμα του «κατεστημένου», το «Ντόναλντ» προσφερόταν με λεπτή αλλά ορατή ειρωνεία -ανάλογη της ψυχρής αλλά αποφασιστικής επιθετικότητας του Τραμπ.
Η Κλίντον αξιοποίησε τις πάγιες επικοινωνιακές μεθόδους για τους αμερικανούς πολιτικούς, με σημαντικότερη την αναφορά σε μέλη της οικογένειάς της. Στην αρχή έκανε αναφορά στα γενέθλια της εγγονής της, στη συνέχεια στο ταπεινό οικονομικό παρελθόν του πατέρα της -αυτό, που την όριζε «γιαγιά» και «κόρη», ήταν ένα από τα μέσα για μία έλλειψη στην εκστρατεία της που θεωρείται σημαντική, την απόστασή της από τον ψηφοφόρο.
Μία άλλη σημαντική διαφορά αναδείχθηκε με τη σύνταξη που χρησιμοποίησαν οι υποψήφιοι: Η Κλίντον χρησιμοποιούσε συνεχώς το «εμείς», ο Τραμπ το «εγώ». Και αυτό αντανακλά τις διαφορετικές επικοινωνιακές επιλογές των δύο στρατοπέδων -το σλόγκαν της Κλίντον είναι «ισχυρότεροι μαζί», ο Τραμπ βασίζεται στο να παρουσιάζεται ως επιτυχημένος επιχειρηματίας που δίνει ο ίδιος λύσεις.
Και οι δύο υποψήφιοι απέφυγαν την παγίδα να κατηγορήσουν ευθέως για ψέματα τον άλλον, αλλά εντέχνως μίλησαν για αναφορές που «δεν στέκουν» και κάλεσαν τους «εμπειρογνώμονες» να επαληθεύσουν ή να διαψεύσουν αναφορές.
Όμως, το κρισιμότερο ήταν η ψυχραιμία που έδειξε η Κλίντον, την οποία δεν συνέκρινε μεν ανοικτά αλλά άφησε συνειδητά και στοχευμένα να αντιδιασταλεί με το ταμπεραμέντο του Τραμπ.
Αυτό φάνηκε καλύτερα με την αντεπίθεση στον υπαινιγμό του Τραμπ πως ήρθε «διαβασμένη» -«ναι, ήρθα προετοιμασμένη. Και ξέρετε για τι άλλο έχω κάνει προετοιμασία; Για το Λευκό Οίκο». Ήταν η μία από τις δύο ισχυρότερες φράσεις από την πλευρά της Κλίντον που έστελναν το μήνυμα καταλληλότητας για το ύπατο αξίωμα.
Αντιθέτως, ένα από τα χειρότερα σημεία του Τραμπ ήταν η δική του αντεπίθεση στον υπαινιγμό της Κλίντον ότι έχει αποφύγει φόρους. «Ίσως σημαίνει ότι είμαι έξυπνος» είπε, λέγοντας ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις «όταν η Κλίντον δημοσιεύσει τα mail της» -τροφή για όσους τον κατηγορούν για αλαζονεία.
Η κορύφωση της στρατηγικής της Κλίντον ήταν το σημείο στο οποίο έκανε τον Τραμπ -ο οποίος, όπως είπε, «εκνευρίζεται με ένα tweet, άρα δεν έχει το ταμπεραμέντο να ελέγχει πυρηνικά όπλα»- να επικαλεστεί το δικό του ταμπεραμέντο ως προσόν για το Λευκό Οίκο.
Η Κλίντον τον άφησε να ψάχνει τα λόγια με τα οποία θα υπερασπιζόταν τον εαυτό του, ώστε στο τέλος να απαντήσει μόνο ως εξής: «Ουάου. Εντάξει.» είπε, γελώντας. Η κίνηση αυτή ήταν ισχυρότατη: Συνόψιζε την εικόνα που είχε στήσει σε όλη τη συνομιλία, εκείνη του ενήλικα που έχει απέναντί της έναν ανεξέλεγκτο έφηβο -και, αποφεύγοντας την απάντηση αλλά με χρήση ειρωνείας και μορφασμών, ήταν σαν να έλεγε ότι τα λόγια δεν πιάνουν απέναντι σε μία τέτοια στάση.
Στην ίδια λογική κινείτο προηγουμένως το «Ντόναλντ, όλοι ξέρουμε ότι ζεις στη δική σου πραγματικότητα».
Το ισχυρότερο ωστόσο σημείο του Τραμπ ήταν η φράση που επίσης συνοψίζει την στρατηγική παρουσίασης της αντιπάλου του, να αντιστρέψει δηλαδή το δυνατό χαρτί της εμπειρίας ως απόδειξη ανικανότητας: «Ναι, έχει εμπειρία, αλλά έχει πολύ κακή εμπειρία» είπε.
Ακόμη κι αυτό όμως δεν το χειρίστηκε απολύτως σωστά: Όταν η Κλίντον είπε, απαντώντας στις κατηγορίες του Τραμπ για τα πεπραγμένα μέχρι και του Μπιλ Κλίντον, ότι «στο τέλος, θα φταίω για τα πάντα» είπε. «Ναι, γιατί όχι» απάντησε ημι-αστειευόμενος ο Τραμπ, κάτι που επανέλαβε ξανά με σαρκασμό η Κλίντον.
Εν ολίγοις, η Κλίντον εμφανίστηκε κυρίαρχη ενώ ο Τραμπ κατέληξε να ψάχνει τα λόγια του, να μην μπορεί πάντα να αντικρούσει τις επιθέσεις της και να καταφεύγει στις διακοπές (την διέκοψε 51 φορές, η Κλίντον μόνο 17). Κατά γενική ομολογία των εφημερίδων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, κυρίαρχη αναδείχθηκε η Κλίντον.
Υπάρχει όμως εδώ ένα άλλο σημείο, που φωτίζει μία διάσταση ολόκληρης της πολιτικής ανόδου του Τραμπ: Η εικόνα που έδωσαν οι δύο υποψήφιοι -η αντιπαράθεση της «ψυχρής, προετοιμασμένης υπολογίστριας» απέναντι στον «αυθόρμητο που τα λέει έξω από τα δόντια» μπορεί να μην επιδέχεται σημαντικών αποκλίσεων στην ανάγνωση του ντιμπέιτ, αλλά δεν έχει απαραίτητα για όλους την ίδια αξία. Υπάρχει τμήμα των ψηφοφόρων που ακριβώς αυτό θέλει από τον Τραμπ και ακριβώς αυτό το απωθεί στην «Κλίντον του κατεστημένου» -μερίδα πάντως που ήταν, κατά τεκμήριο, εξ αρχής χαμένη για την Κλίντον.    Βασίλης Ψυχογιός  Newsroom ΔΟΛ

***  "Ναυμαχία" στην Πύλο για την αγορά της μαρίνας 
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του αποτιμητή του δικαιώματος παραχώρησης της μαρίνας Πύλου, την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνει πως η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) εμμένει στο στόχο για υποβολή δεσμευτικών προσφορών στο επόμενο τρίμηνο.
Ο διαγωνισμός για την 40ετή παραχώρηση της μαρίνας Πύλου είχε ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια, το Σεπτέμβριο του 2013, αλλά υπήρξαν εμπλοκές με την Αρχαιολογία, την τοπική Δημοτική Αρχή, καθώς και πολυετείς διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί κοινός τόπος.
Παρά το γεγονός πως αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 11 όμιλοι και έχουν περάσει στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού οκτώ εξ αυτών, οι πληροφορίες φέρνουν ως σίγουρο υποψήφιο την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου η οποία ελέγχει το γειτονικό ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino.
Μειοψηφικό μερίδιο στο τελευταίο ελέγχει η οικογένεια Olayan από τη Σαουδική Αραβία, η οποία όμως διατηρεί επιχειρηματική παρουσία σχεδόν μισού αιώνα στη χώρα μας. Επιπλέον, η πλευρά Κωνσταντακόπουλου συνεργάζεται και με τον τουρκικό όμιλο Dogus (που κατέχει το 50% της μαρίνας Φλοίσβου και σειρά άλλων τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο). Οι δύο όμιλοι κατέθεσαν, ως γνωστόν, από κοινού προσφορά για την απόκτηση του ξενοδοχείου Hilton από την Ιονική Ξενοδοχειακή (Alpha Bank).
Τόσο η Dogus όσο και η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για τη μαρίνα Πύλου, όπως και στους διαγωνισμούς για άλλες μαρίνες που δεν προχώρησαν. Μένει, βέβαια, να αποδειχθεί αν το ενδιαφέρον των δύο ομίλων θα είναι δεσμευτικό με την υποβολή οικονομικής προσφοράς.
Για να προχωρήσει ο διαγωνισμός της μαρίνας Πύλου χρειάστηκαν πολυετή παζάρια μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Τελικά το τελευταίο αποδέχθηκε την τελική πρόταση του Ταμείου στα μέσα του έτους. Μεταξύ των προβλέψεων που έχουν ενταχθεί στον τελικό σχεδιασμό για τη μαρίνα είναι οι πλωτές εξέδρες, ξύλινος επιθαλάσσιος διάδρομος για τη διέλευση των επισκεπτών, κτίσματα ύψους 7,5 μέτρων με στέγη έως 4,5 μέτρα, με δυνατότητα κάλυψης 30% και συντελεστή δόμησης 0,2.
Ο ακριβής χρόνος υποβολής των δεσμευτικών προσφορών θα κριθεί από το πότε θα καλυφθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες από τις αρχαιολογικές και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

***  Προκηρύξεις 4 νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 
Από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα αρχίσει η χρηματοδότηση τεσσάρων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα τέσσερα από τα οκτώ προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου θα προκηρυχθούν στις αρχές του μήνα, υπογράμμισε, απευθυνόμενος σε επαγγελματίες και εμπόρους, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.
«Κοινό χαρακτηριστικό των τεσσάρων προγραμμάτων (του α’ γύρου επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ) είναι ότι είναι για μικρές, πολύ μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις» επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς ξεκινήσαμε, το ένα τρίτο των πόρων, τα 20 δισ. θα πάνε σε στήριξη επιχειρηματικότητας».
Όσο για τα τέσσερα προγράμματα του νέου αναπτυξιακού νόμου, συνολικού ύψους 600 εκ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα πέσουν στην αγορά μέσα στο πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης, όσων επένδυσαν με παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Σημείωσε δε, ότι ο νέος αναπτυξιακός δίνει έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Εμείς κληρονομήσαμε δύο αναπτυξιακούς με τεράστια προβλήματα, περίπου έξι χιλιάδες επενδυτικά σχέδια στο ράφι, χωρίς να ξέρουμε ποιός έχει τελειώσει, ποιός δικαιούται, ποιός δε δικαιούται, σε τι στάδιο βρίσκονται και χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες επενδυτές 4 δισ.» είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και κάνει ενέργειες για να βάλει «τάξη σε αυτό το χάος» των παλιών αναπτυξιακών, μέσα «σε εννιά μήνες», ώστε να αξιολογηθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση όσοι, με τους δύο προηγούμενους νόμους, επένδυσαν μέσα στην κρίση.
«Αυτοί που έχουν κάνει αίτηση ότι έχουν προχωρήσει το 50% του επενδυτικού τους έργου, ή το 100%, εντός εξαμήνου θα κριθούν» είπε ο υπουργός.

***  Κυριακή στο… γραφείο για τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΤ 
Δουλεύουν δημόσιες ή δημοτικές υπηρεσίες στην Τριφυλία και την Κυριακή; Η απάντηση που θα σπεύσει να δώσει κανείς είναι: «όχι, βέβαια, δε δουλεύουν»! Κι όμως, στο Δήμο Τριφυλίας η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΤ) δουλεύει και Κυριακή.
Η ΔΕΥΑΤ δουλεύει καθημερινές, από το πρωί έως το μεσημέρι, όπως όλες οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, αλλά δουλεύει και απογεύματα, αργίες, γιορτές και Κυριακές! Αυτό διαπιστώσαμε και προχθές περνώντας έξω από τα γραφεία της στο ισόγειο του Δημοτικού Μεγάρου Κυπαρισσίας! Η ώρα ήταν 12.00 το μεσημέρι, ενώ απέξω ήταν παρκαρισμένα αυτοκίνητα και στο γραφείο η πόρτα και τα παράθυρα ανοιχτά.
Κοιτάζοντας μέσα, υπάλληλοι της Επιχείρησης ήταν εκεί. Τι να συνέβη; Κυριακάτικα συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ; Πώς και γιατί, άραγε, οι υπάλληλοι ήταν στο γραφείο;
Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που υπάλληλοι είναι στο γραφείο της ΔΕΥΑΤ σε ώρες εκτός ωραρίου, μιας και πολλά απογεύματα έχουμε δει να εργάζονται. Αλλά Κυριακή μεσημέρι;
Πλησιάζοντας και καλημερίζοντας τους υπαλλήλους, η ερώτηση μία: «Τι πάθατε κυριακάτικα και είστε εδώ;». Χαμογελαστοί, ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΤ, Φώτης Γκούτης, η προϊσταμένη Τάνια Ψιλογαλάνη και η Τόνια Παπαδοπούλου με μιας απάντησαν: «Δουλεύουμε!».
Και όντως, αυτό έκαναν! Δούλευαν κυριακάτικα! Χαρτιά, παραχαρτιά, σημειώσεις, υπολογιστές, κομπιουτεράκια, σχέδια, κινητά, όλα απλωμένα στο γραφείο και οι τρεις από πάνω να γράφουν, να σβήνουν, να μετράνε, να σχεδιάζουν, να τσεκάρουν, να διασταυρώνουν.
Αντί να χαλαρώνουν, ήταν στη ΔΕΥΑΤ προετοιμάζοντας έργα και δράσεις της Επιχείρησης για τη νέα χρονιά. Ήταν στη ΔΕΥΑΤ τσεκάροντας ευρώ ευρώ τα οικονομικά στοιχεία ώστε να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2017. Ήταν εκεί για την εύρυθμη κι απρόσκοπτη λειτουργία της ΔΕΥΑΤ. Άλλωστε, η ΔΕΥΑΤ ήταν - από την πρώτη μέρα λειτουργίας της ως ΔΕΥΑΚΥ - και είναι οι άνθρωποί της!
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Περιοδεία της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά 
Περισσότεροι από 20 βουλευτές απ’ όλη την Ελλάδα και δεκάδες στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (συντονιστές, τομεάρχες, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, επικεφαλής Γραμματειών κ.ά.) επισκέπτονται τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όλη την εβδομάδα, με στόχο να μεταδώσουν το μήνυμα της «Συμφωνίας Αλήθειας» της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, στελέχη της επισκέπτονται περισσότερες από 40 πρότυπες αγροτικές συνεταιριστικές μονάδες στην Πελοπόννησο, περισσότερα από 10 τμήματα ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα, περισσότερες από 20 μονάδες καινοτομίας και επιτυχημένες επιχειρήσεις στον κλάδο της νεανικής επιχειρηματικότητας, καθώς και περί τις 30 δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.
Στόχος είναι μέσα από τις στοχευμένες αυτές δράσεις κομματικών στελεχών, να αναδειχθεί η σημασία που έχουν στην παραγωγή υπεραξίας και πλούτου στις τοπικές κοινωνίες η έρευνα, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η αριστεία, αλλά και να στείλει η Ν.Δ. το μήνυμα ότι χρειάζεται ένα κλίμα στο οποίο να μπορούν να κινητοποιηθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και να αξιοποιηθούν οι ενδογενείς και, κυρίως, οι τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες.
Να σημειωθεί πως τα «οδοιπορικά» σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν πριν από την επίσκεψη της Ν.Δ. στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα. Αναφερόμενος δε στο «οδοιπορικό της Ν.Δ. για τη Συμφωνία Αλήθειας», ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης τονίζει: «Σκοπός μας είναι να επικοινωνήσουμε τη Συμφωνία Αλήθειας της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους τους Έλληνες, να ακούσουμε τις απόψεις τους, τις θέσεις τους, αλλά και να συζητήσουμε με τον κάθε έναν πολίτη, επαγγελματία, ακαδημαϊκό, άνεργο, οικογενειάρχη που δίνει καθημερινά τον αγώνα του από το δικό του μετερίζι. Η Νέα Δημοκρατία χτίζει τη Συμφωνία Αλήθειας απευθυνόμενη σε όλα τα ενεργά – παραγωγικά κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας».
  Μεσσηνία
Όσον αφορά στη Μεσσηνία, θα την επισκεφθούν μεθαύριο Παρασκευή οι Κ. Τασούλας, Γ. Γεωργαντάς και Α. Σαμαράς, με το εξής πρόγραμμα:
-Παπαδημητρίου Εργοστάσιο - Θουρία Μεσσηνίας, εταιρεία παρασκευής βαλσαμικού ξιδιού και άλλων προϊόντων (μουστάρδα, σάλτσες κλπ) με ιδιαίτερο εξαγωγικό προσανατολισμό
-Θερμοκήπια (καταστροφή από τις πρόσφατες πλημμύρες)
-ΣΥΚΙΚΗ ΑΕ, Καλαμάτα, Κλαδικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σύκων και Ξηρών Καρπών
-Ένωση, Θουρία, λάδι - σταφίδα (Κατσούλης)
-Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών & Πολιτισμικών Σπουδών, ΤΕΙ Πελοποννήσου: Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
-PIDIMA OLIVE OIL, Πήδημα, οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής και συσκευασίας ελαιολάδου με μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και ιδιαίτερο εξαγωγικό χαρακτήρα
-Αλεξανδρακειον Γηροκομείο Μητρόπολης Μεσσηνίας, Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, Άσυλο Ανιάτων « Η Στέγη της Εκκλησίας», Σανατόριο – Ψυχιατρείο «Ο Προφήτης Ηλίας», Παρθένιον Γηροκομείον, Παπαδοπούλειον Βρεφοκομείον, Ταμείον Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών, Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή- Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
-Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και το Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο
-Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, Γ. Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
  ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
•Η Ν.Δ. εργάζεται για ένα συλλογικό εθνικό όραμα για τη μετά το μνημόνιο Ελλάδα
•Την Ελλάδα που απελευθερώνει και είναι δίπλα, όχι απέναντι, στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας και ειδικά στους νέους
•Την Ελλάδα που επιδιώκει την αριστεία και την επιβράβευση σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και η οποία, πέρα από την ατομική επιτυχία, διαμορφώνει συλλογικά πρότυπα
•Την Ελλάδα που βάζει το δημόσιο συμφέρον και τη λειτουργία των θεσμών μας στην πρώτη θέση της πολιτικής
•Την Ελλάδα που δε λησμονά ότι στο επίκεντρο κάθε δίκαιης δημόσιας πολιτικής είναι οι «ξεχασμένοι Έλληνες». Οι απομονωμένοι στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής συμπολίτες μας. Που δεν έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας, που υποφέρουν σιωπηλά και με αξιοπρέπεια
•Το πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνει μέτρα οικονομικής πολιτικής, για μείωση της φορολογίας και αντίστοιχη μείωση της κρατικής δαπάνης, προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της ανεργίας, καθώς και μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να δώσουν προοπτική και ελπίδα στους πολίτες
•Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας έχει στο επίκεντρό του τις νέες δουλειές και η μείωση της ανεργίας θα έλθει μέσα από νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα, που θα προκύψουν από νέες επενδύσεις κι όχι από κρατικές προσλήψεις. Δουλειές για τους πολλούς κι όχι για το κόμμα και τους κολλητούς
•Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους δεν αρκούν ημίμετρα και ξαναζεσταμένες συνταγές. Χρειάζονται νέες ιδέες και νέες πολιτικές, τόλμη, αποφασιστικότητα, ρίσκο
•Χρειάζεται εμπροσθοβαρής υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα σπάσουν το φαύλο κύκλο της αναξιοπιστίας και της ασυνέπειας της οικονομικής πολιτικής
•Πρωτοβουλίες που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, με στόχο την πλήρη πρόσβαση της ελληνικής δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, αλλά και την ταχύτατη αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού
•Πρωτοβουλίες που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εγχώριων και ξένων, μετατρέποντας ταχύτατα την Ελλάδα σε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις
•Πρωτοβουλίες που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το αναπτυξιακό μέρισμα αφορά όλους και όχι λίγους προνομιούχους.

***  «Παίζουν» ισόβια για τα εικονικά τιμολόγια 
Τα ισόβια κρίνει σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων
 Η μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων, με την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες της Τριφυλίας, ξεκίνησε να εκδικάζεται από χθες, σε δεύτερο βαθμό, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Κατηγορούμενα είναι πέντε άτομα, εκ των οποίων τα τρία έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη (δύο Αθηναίοι και ένας Θεσσαλονικιός), ένας Φιλιατρινός που έδωσε τα ονόματα των αγροτών στα οποία κόπηκαν τα εικονικά τιμολόγια αγοραπωλησίας προϊόντων και έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 20 ετών, και ένας από την Αμφιλοχία, που έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 21 ετών.
Η υπόθεση, που αποκάλυψε το 2012 το ΣΔΟΕ, είχε απασχολήσει το πανελλήνιο, καθώς τα ποσά των εικονικών τιμολογίων ήταν ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εμπλέκονταν αρκετοί αγρότες.
Χθες εκδικάσθηκε σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση και σήμερα αναμένεται η έκδοση της απόφασης.
  Έπαιρναν το ΦΠΑ
Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε επί μήνες το ΣΔΟΕ και στα τέλη του Μαΐου του 2012, έπειτα από συνεργασία με τις Αρχές αγρότη της Τριφυλίας, στήθηκε ειδική επιχείρηση. Στο Καλό Νερό το ΣΔΟΕ συνέλαβε δύο άτομα για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Στο αυτοκίνητο που επέβαιναν βρέθηκαν μπλοκ πλαστών τιμολογίων, από τα οποία τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί. Τα τιμολόγια που είχαν κοπεί μόνο εκείνη τη φορά ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υφίστατο, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως εμπλέκεται και δεύτερη εταιρεία «μαϊμού».
Οι δύο εταιρείες – μαϊμού εκτύπωναν έντυπα δελτία αποστολής και τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων με στοιχεία τους και τα θεωρούσαν με διάτρηση, κατ’ απομίμηση της γνήσιας θεώρησης των ΔΟΥ Χαϊδαρίου και ΙΑ Αθηνών, προκειμένου αυτά να φαίνονται νόμιμα.
Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατατίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα, τα εικονικά αγροτικά τιμολόγια είχαν κατατεθεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας, Φιλιατρών, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Άργους, Πύλου και Πύργου Τριφυλίας, ενώ τα δικαιολογητικά για επιστροφή ΦΠΑ στις ΔΟΥ Φιλιατρών, Άργους και Καλαμάτας.
Από το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ, οι κατηγορούμενοι ως μέλη του κυκλώματος εισέπρατταν το 4% και οι αγρότες το υπόλοιπο 7%.
Στο εδώλιο, έχουν καθίσει για την υπόθεση αυτή και 20 αγρότες από τα Φιλιατρά, του Ρωμανού, τους Γαργαλιάνους, την Αθήνα και το Ριζόμυλο. Από αυτούς σε πρώτο βαθμό αθώοι κρίθηκαν 14, ενώ πέντε καταδικάσθηκαν για κακουργήματα και ένας για πλημμέλημα.
Έχει δε υπολογισθεί ότι οι δύο εταιρίες - μαϊμού που συμμετείχαν στο κύκλωμα έκοψαν εικονικά τιμολόγια ύψους 7.667.826,28 ευρώ και ο ΦΠΑ που διεκδικήθηκε να επιστραφεί ανέρχεται σε 843.460,89 ευρώ.
  Μετανιωμένοι όλοι
Η υπάλληλος του ΣΔΟΕ που χειρίσθηκε μεγάλο μέρος της συγκεκριμένης υπόθεσης στην κατάθεσή της χθες την παρουσίασε, λέγοντας ότι το 2011 υπήρξε εισαγγελική παραγγελία για έλεγχο στη ΔΟΥ σε ό,τι αφορά την επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες, καθώς είχαν διαπιστωθεί πλαστά τιμολόγια συγκεκριμένης εταιρείας από την Αθήνα.
Εξήγησε λεπτομερέστατα πώς ενήργησαν οι κατηγορούμενοι, ενώ για τον έναν κατηγορούμενο Αθηναίο, που έχει καταδικασθεί σε ισόβια, ανέφερε πως ήταν ο «τελευταίος τροχός της αμάξης» στην όλη υπόθεση.
Ο Φιλιατρινός, που είναι και ο μόνος που πλέον δεν κρατείται, δεν παρευρέθηκε στη χθεσινή διαδικασία και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο.
Ο Θεσσαλονικιός στην απολογία του είπε ότι ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον προηγούμενο κατηγορούμενο από τα Φιλιατρά το Μάρτιο του 2010. Ήρθαν σε επαφή, ώστε να κάνουν απευθείας συναλλαγή με αγροτικά προϊόντα και να μην εμπλέκεται μεσάζων.
Ως λάθος του αναγνώρισε ότι κάποια στιγμή κατάλαβε ότι κάτι γινόταν με τα τιμολόγια και δεν πήγε να το καταγγείλει. Μάλιστα, ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό. Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν πίστευε ότι πρόκειται για τόσα πολλά λεφτά, ενώ δήλωσε πως πλέον ντρέπεται το δικαστήριο και την οικογένειά του.
Ο πρώτος Αθηναίος κατέθεσε πως, αναζητώντας δουλειά, του είπαν για μια νέα αποθήκη (μία από τις δύο εταιρείες – μαϊμού) και άρχισε να εργάζεται ως οδηγός. Εκεί γνώρισε και τον άλλο Αθηναίο. Όταν πρωτοπήγε στο Φιλιατρινό, είπε ότι είδε πολύ μεγάλη κινητικότητα από αγοραπωλησία προϊόντων, αλλά δεν μπορούσε να ξέρει τι και ποιος. Του είχαν δώσει την εντολή, όπως ανέφερε, να κόβει τα τιμολόγια. Εξήγησε πως αυτός δε γνώριζε τις διαδικασίες με τα τιμολόγια και πως όταν είδε ότι ο όγκος τους ήταν πολύ μεγάλος αντέδρασε, γιατί κατάλαβε ότι κάτι γινόταν, αλλά είχε ανάγκη τη δουλειά. Υπογράμμισε δε ότι ποτέ δεν πήρε χρήματα.
Επιβεβαίωσε ότι ο Φιλιατρινός είχε σε χαρτί ονόματα παραγωγών, ποσότητες προϊόντων και χρήματα και αυτός έκοψε τα τιμολόγια που του ζήτησε. Κατέληξε ζητώντας συγγνώμη απ’ όποιον έβλαψε.
Ο δεύτερος Αθηναίος ζήτησε συγγνώμη που έβλαψε το κράτος, αλλά και τον εαυτό του, γιατί έχει αρρωστήσει βαριά από αυτή την ιστορία. Είπε ότι γνώρισε το Θεσσαλονικιό από το Φιλιατρινό, όταν πήγε με τον πρώτο Αθηναίο για να πάρει εμπορεύματα, έπειτα από εντολή της εταιρείας. Αναφέρθηκε κι αυτός στο χαρτί με τα ονόματα παραγωγών που τους έδωσε ο Φιλιατρινός, ενώ είπε πως αυτός έπαιρνε και τα τιμολόγια.
Καταλήγοντας σημείωσε πως, όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, στο σπίτι του δεν πρόκειται να έχει ούτε χαρτοπετσέτα, όχι χαρτί.
Ο τελευταίος κατηγορούμενος από την Αμφιλοχία ξεκίνησε την απολογία του λέγοντας ότι άνοιξε μια εταιρεία στην Αθήνα, η οποία δεν πήγε καλά και ύστερα από 4 μήνες την έκλεισε. Δε διέκοψε τη δραστηριότητα, όμως, για οικονομικούς λόγους. Κάποια στιγμή είπε πως γνώρισε τους δύο Αθηναίους, οι οποίοι του ζήτησαν να εκδώσει 10 τιμολόγια της εταιρείας του και θα έπαιρνε  αμοιβή ύψους 2.000 ευρώ. Είπε πως ήξερε ότι είναι εικονικά αυτά τα τιμολόγια, πως είχε οικονομική ανάγκη, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη ιστορία, ούτε γνωρίζει τους άλλους κατηγορούμενους.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της πρότεινε να δικασθούν οι τέσσερις πρώτοι κατηγορούμενοι με το νέο φορολογικό νόμο (άμα γίνει δεκτή η πρόταση, θα καταφέρουν να «σπάσουν» τα ισόβια), ενώ για τον τελευταίο ζήτησε να δικασθεί για απλή συνέργεια.

***  Κτηριακά προβλήματα, ελλείψεις σε καθηγητές και συμπαράσταση τα αιτήματα για τις καταλήψεις 
Δεύτερη μέρα των καταλήψεων σε σχολεία της Καλαμάτας η χθεσινή, ενώ σήμερα, όπως μας είπαν οι μαθητές, θα σταματήσει εκείνη στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Ωστόσο, δε σταματούν τον «αγώνα» τους, καθώς θα συνεχίσουν με άλλες μορφές αντίδρασης, ενώ σήμερα θα σταματήσει και η κατάληψη στο 4ο Γενικό Λύκειο, «μια κατάληψη συμπαράστασης» όπως τη χαρακτήρισαν.
Ειδικότερα, χθες υπό κατάληψη τελούσαν τα 4ο και 6ο Γενικά Λύκεια, το 4 Επαγγελματικό Λύκειο, καθώς και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.
  
Σχετικά με τα αιτήματα ανά σχολείο, οι μαθητές του Μουσικού ζητούν πιστοποίηση μουσικών σπουδών, κάτι που μάλιστα τους είχαν πει ότι θα γίνει, αναλυτικά προγράμματα στα μουσικά μαθήματα, να καλυφθούν τα κενά των καθηγητών, ενώ, τέλος, θέτουν θέμα μεταφοράς από και προς το σχολείο, αφού πολλοί μαθητές μένουν μακριά.
Όσον αφορά στο μέλλον των κινητοποιήσεων, από σήμερα σταματούν την κατάληψη, αλλά θα συνεχίσουν με άλλου είδους κινητοποιήσεις.
  
Στο 4ο Γενικό Λύκειο η κατάληψη γίνεται για λόγους συμπαράστασης στους συμμαθητές τους στα άλλα σχολεία, αφού θεωρούν άδικο να χάσουν εκδρομές και περιπάτους λόγω αυτής.
Η κατάληψη και στο 4ο ΓΕΛ θα λήξει σήμερα, όπως μας είπαν χθες τα παιδιά.
  
Τέλος, στο κτηριακό συγκρότημα της Αθηνών, όπου στεγάζονται το 6ο Γενικό Λύκειο καθώς και το 4ο Επαγγελματικό Λύκειο, τα κτηριακά προβλήματα είναι γνωστά, γι’ αυτό και γίνεται η κατάληψη, όπως μας είπαν οι μαθητές των δύο σχολείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι έγιναν κάποιες «βαριές» επισκευές, αλλά προφανώς δε στάθηκαν ικανές… άλλωστε, είναι το συγκρότημα για το οποίο ο δήμαρχος Καλαμάτας είχε υποστηρίξει ότι πιο συμφέρον θα ήταν να κατεδαφιστεί παρά να επισκευαστεί.

Σχετικά με τις καταλήψεις σε αυτά τα δύο σχολεία, οι μαθητές δήλωσαν ότι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει πότε θα λήξουν, όμως αυτό μπορεί να γινόταν και σήμερα το πρωί.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Για το ΙΚΑ Καλαμάτας 
Μπορεί κάποια πράγματα να είναι αυτονόητα, αλλά εδώ που γεννηθήκαμε ακόμα κι αυτά μοιάζουν με μια μικρή επανάσταση. Προχθές ήρθε στην εφημερίδα ένας κύριος, προκειμένου να μας μεταβιβάσει τον ενθουσιασμό του για τον τρόπο εξυπηρέτησης από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΙΚΑ Καλαμάτας.
Μας μίλησε για εργαζόμενους ευγενικούς, πρόθυμους να εξυπηρετήσουν. Σίγουρα μια τέτοια συμπεριφορά αναβαθμίζει το κύρος του θεσμού, σε μια περίοδο που όλα είναι… μαύρα. Το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε στον ενθουσιασμό του συνδημότη είναι η προτροπή προς τους εργαζόμενους του ΙΚΑ να συνεχίσουν να δουλεύουν με το ίδιο μεράκι. Το έχουμε ανάγκη όλοι μας…   Α.Π. 

*** Συνεργασία Δήμου Καλαμάτας με τους Συλλόγους Μηχανικών για την αποκατάσταση ζημιών από την πλημμύρα 
Με τους Συλλόγους Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας και Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας θα συνεργασθεί ο Δήμος Καλαμάτας για την εκπόνηση μελετών, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε η πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου.
Οι δύο Σύλλογοι, ευγενώς προσφερθέντες με έγγραφα των Διοικήσεών τους, επιθυμούν να συνδράμουν το Δήμο Καλαμάτας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της πλημμύρας.
Μάλιστα, ο δήμαρχος, με έγγραφό του προς τους προέδρους των δύο Συλλόγων, αναφέρει: «Ο Δήμος Καλαμάτας αποδέχεται με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευχαριστίες την προσφορά των Συλλόγων σας για τη συνδρομή μελών σας στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, για την επούλωση των τραυμάτων που προκάλεσε στην περιοχή μας η θεομηνία της 7/9/2016.
Στο πλαίσιο αυτό παραθέτουμε σειρά μελετών που πρέπει άμεσα να γίνουν και παρακαλούμε να μας γνωρίσετε αν υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον από μέλη σας να αναλάβουν ή να συνδράμουν στην εκπόνηση των μελετών αυτών».
Οι μελέτες αφορούν στο ρέμα Μπελογιανναίικο στο Πήδημα, στο τεχνικό ομβρίων των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία, στο τεχνικό ομβρίων στο δρόμο της Κάτω Άμφειας, στην είσοδο του οικισμού, στο τεχνικό ομβρίων στη θέση Αντλιοστάσιο στην Κάτω Άμφεια, σε τεχνικό γέφυρας στο Πλατύ στη θέση Μαργάνη, στην επισκευή - ενίσχυση 2 πέτρινων γεφυρών στη θέση Σκόμαρα στα Αρφαρά, στους τοίχους αντιστήριξης σε διάφορα σημεία της Άμφειας, στον έλεγχο και την αποκατάσταση δύο γεφυρών στον κεντρικό δρόμο Αρφαρών – Βρομόβρυσης, στην αντιπλημμύριση της Τέντας, στη γέφυρα στη θέση Σπυριδαίικα της Καλαμάτας, σε τοίχους στο ρέμα Ξερίλας στη Θουρία, σε τοίχο αντιστήριξης στη θέση Χελώνια στην Κάτω Άμφεια και στην αποκατάσταση φθορών στο Λαδοκαρβελιώτικο γεφύρι (νεότερο μνημείο).

***  Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Game Over – Η αλήθεια για την κρίση» στην Καλαμάτα 
Στο χώρο εκδηλώσεων του πολυκαταστήματος Public έγινε προχθές το βράδυ η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, «Game Over - η αλήθεια για την κρίση», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και βρίσκεται ήδη στη δεύτερη έκδοσή του.
Η αγγλική του έκδοση “Game Over: The inside story of the Greek Crisis” κυκλοφορεί επίσης από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Το βιβλίο, πέρα από την άποψη που μπορεί να έχει κάποιος, αποτελεί σημαντικό ανάγνωσμα της εποχής μας, ακριβώς επειδή γράφτηκε από έναν πρωταγωνιστή της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Η κεντρική ιδέα των όσων υποστήριξε ο πρώην υπουργός ήταν ότι δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, από την εφαρμογή ενός μνημονίου, εφόσον δεν υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια προληπτικά οικονομικά μέτρα. Το Game Over αποτελεί μία από τις σοβαρότερες εκ των έσω πολιτική μαρτυρία για τα έξι χρόνια που συγκλόνισαν τη χώρα.
Ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως η συγγραφή του "Game Over Η αλήθεια για την κρίση" προέκυψε από μια προσωπική ανάγκη να παραθέσει τα πραγματικά γεγονότα, όπως συνέβησαν πριν προσφύγει η Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης, στηριζόμενος στις σημειώσεις του από τις συναντήσεις του Eurogroup και άλλα σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της χώρας.
Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία το βιβλίο να διαβαστεί και από όσους έχουν διαφορετική άποψη περί των γεγονότων και των χειρισμών της τότε πολιτικής ηγεσίας, αλλά και την ελπίδα πως η συγκεκριμένη ανάλυση θα αποτελέσει για όλους, όπως συνέβη και για τον ίδιο, ένα μάθημα αυτογνωσίας, μια κοινή αφήγηση του γιατί έγιναν όσα έγιναν, που εντέλει θα είναι η βάση για μια ουσιαστική λύση στην ελληνική κρίση.
Να σημειώσουμε ότι μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών μίλησαν για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας και η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δημοσιογράφος Άννυ Ποδηματά. Στο ακροατήριο ήταν δήμαρχοι της Καλαμάτας, o νυν Παναγιώτης Νίκας και οι πρώην Γιώργος Κουτσούλης και Χρήστος Μαλαπάνης.
Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Αφιέρωμα του Αντ1 στο Ανάκτορο του Νέστορα (βίντεο) 
 
Εκτενές αφιέρωμα για το μοναδικό Μυκηναϊκό Παλάτι που σώζεται στη χώρα μας, το Ανάκτορο του Νέστορος στον άνω Εγκλιανό στη Χώρα , παρουσίασε στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων η τηλεόραση του Αντ1. Η ρεπόρτερ του σταθμού Φαίη Χρυσοχόου, επισκέφθηκε τον προσφάτως ανακαινισμένο αρχαιολογικό χώρο και συνομίλησε τόσο με τουρίστες που βρέθηκαν στο χώρο όσο και με τον αντιδήμαρχο Πύλου κ. Πετρόπουλου. Επίσης στον Αντ1 μίλησε και η αρχαιολόγος Σάρον Στόκερ που μαζί με τον αρχαιολόγο Τζακ Ντέιβις έφεραν στο φως τον ασύλητο τάφο του πολεμιστή στην περιοχή της Χώρας.  Δείτε εδώ το βίντεο από το ρεπορτάζ του Αντ1   :

 ***  Εκδηλώσεις από Ομάδα «ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ» και Σχολείο Τουρισμού 
Συμμετέχοντας στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η Ομάδα «ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ», σε συνεργασία με το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και το “Cloud keys”, θα επισκεφτούν με την αρχαιολόγο Τίνα Γερολύμπου δύο τοπόσημα της Καλαμάτας, το Φρούριο και τους Αγίους Αποστόλους, στο πλαίσιο ανάδειξης του αρχαιολογικού-θρησκευτικού τουρισμού. Σημείο συνάντησης η είσοδος του Φρουρίου (Κάστρου) στις 5.30 μ.μ.
Στις 8.00 μ.μ. στο «κύμα» (Ναυαρίνου 167) θα διεξαχθεί εκδήλωση με θέμα «Τι τουρισμό θέλουμε;» με ομιλητή το δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη.

***  Επιβατηγό/Οχηματαγωγό ΠΑΡΟΣ: «Ένα πλοίο που έσωζε ζωές» 
Το ΠΑΡΟΣ το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Καλαμάτας (Φωτογραφία: Βασίλειος Σπ. Μανιάτης)
«Σα βγεις στον πηγαιμό για…»  …την Καλαμάτα, ο δρόμος είναι ευθύς και γρήγορος φίλε ταξιδιώτη. Όμως εκεί, στην είσοδο της πόλης μια μαρμάρινη στήλη γράφει για σένα: «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 13 ΣΕΠ.1986, λιμάνι – γιορτή – Σάββατο – 20.20, Σεισμός 6,2 ρίχτερ, Καλαμάτα ώρα μηδέν, ξαφνικά ο δρόμος έφυγε κάτω από τα πόδια μας….».
1] to mnimeio.jpg
Μαρμάρινη στήλη στην είσοδο της Καλαμάτας που θυμίζει στον επισκέπτη την τραγωδία της πόλης και των κατοίκων της στις 13 Σεπτεμβρίου 1986.
  Ποια η γιορτή; και τι έγινε στο λιμάνι εκείνο το σαββατόβραδο του Σεπτέμβρη πριν από ακριβώς 30 χρόνια;
Εκείνη την ημέρα, 13 του Σεπτέμβρη του 1986 ήταν, από νωρίς ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται στο λιμάνι. Ήθελε να δει από κοντά το καινούργιο «επισκέπτη» και να βιώσει ότι σήμαινε η παρουσία του για την πόλη. Θα γινόταν τα εγκαίνια, για το άνοιγμα μιας καινούργια γραμμής. Θα ενώνονταν για πρώτη φορά ακτοπλοϊκώς, η Πελοπόννησος με την Κρήτη, η Καλαμάτα με το Καστέλι Κισσάμου. Οι τοπικές εφημερίδες έγραφαν από μέρες για το σπουδαίο γεγονός.
Δυο μέρες πριν, ένα μικρό αλλά όμορφο πλοίο, ένα ελληνικό σκαρί είχε δέσει στο λιμάνι της Καλαμάτας. Πλοίαρχός του ο cpt Γιάννης Τζεφερός. Το πορτοκαλί του χρώμα έλαμπε την ώρα που ο ήλιος κρυβόταν πίσω από τη κορυφογραμμή του Λυκόδημου. Ήταν το ΕΓ/ΟΓ  ΠΑΡΟΣ, ένα πλοίο που υπηρέτησε πιστά τις ελληνικές θάλασσες αλλά, θα περάσει στην ιστορία σαν: “το πλοίο που έσωζε ζωές”.
  Ευτυχής συγκυρία σε άτυχη στιγμή.
Το απόγευμα εκείνο άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι είχαν κατέβει στο λιμάνι. Εκεί γινόταν η γιορτή. Εκεί οι τοπικοί άρχοντες της πόλης και του νομού, εκεί οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και της εκκλησίας. Όμως εκεί  -20 λεπτά μετά τις 8-  κι ένας «ανεπιθύμητος επισκέπτης», ο γιος του Τάρταρου και της Γης, ο αρχηγός των Γιγάντων της μυθολογίας, ο Εγκέλαδος. Τρομάρα, πανικός και αμέσως μετά το χάος. Κι ύστερα έμεινε η γκρεμισμένη πόλη και οι κάτοικοί της, να μετρούν πληγές και απώλειες. Όμως οι ίδιοι, το ένιωσαν αμέσως και το πιστεύουν ακόμη και σήμερα ότι είχαν τη τύχη με το μέρος τους γιατί, την ώρα του σεισμού δεν βρίσκονταν στα σπίτια τους αλλά στο λιμάνι, δίπλα σε εκείνο το πλοίο.
Το ΠΑΡΟΣ θα μείνει κοντά τους για περίπου έξι μήνες προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους σεισμοπαθείς. Δίπλα του, στο σπασμένο λιμάνι θα καταπλεύσουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα ΑΡΗΣ και ΚΩΣ μαζί με τα ΛΟΓΧΗ ΣΦΑΝΔΟΝΗ, ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ, ΑΧΙΛΛΕΥΣ και ΟΥΡΑΝΟΣ. Στα πλοία επέβαιναν 15 ιατροί, 45 τεχνικοί του ναυτικού ενώ στη διάθεση των σεισμοπαθών είχαν τεθεί 5 σκηνές χειρουργείου, φάρμακα, 2.300 κουβέρτες, 500 σκηνές, και τρόφιμα. Αργότερα θα έρθει και το  ΜΑΡΙΑΝΝΑ VI. Στον αθηναϊκό τύπο της εποχής διαβάζουμε: «Ένα πλοίο – ξενοδοχείο, το ΜΑΡΙΑΝΝΑ VI, που μπορεί να στεγάσει μέχρι 1000 άστεγους πλέει ήδη προς το λιμάνι της Καλαμάτας. Είναι προσφορά του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση. Το πλοίο απέπλευσε από την Τζέντα, όπου χρησιμοποιείτο για τη διαμονή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του. Είναι γεμάτο φάρμακα και τρόφιμα και διαθέτει χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για σχολικές αίθουσες».
Την Άνοιξη του ΄87 στη Καλαμάτα ακόμη, αναλαμβάνει στο ΠΑΡΟΣ ο Σπύρος Μαντζουράτος για να ξεκίνησε τα ταξίδια. Ο cpt Μαντζουράτος θυμάται από εκείνες τις μέρες: «Όταν ανέλαβα το ΠΑΡΟΣ μείναμε στη Καλαμάτα για ακόμη λίγο καιρό. Όπως ήταν φυσικό η πόλη δεν είχε προλάβει να κλείσει τις πληγές που είχε αφήσει πίσω του ο εγκέλαδος. Στο πλοίο είχε εγκαταστήσει το γραφείο του ο τότε νομάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Πετροπουλάκης και είχαν τα αυτοσχέδια ιατρεία τους δυο αξιωματικοί-γιατροί του Λιμενικού Σώματος. που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους φιλοξενούμενους εκεί σεισμοπαθείς.  Όταν ξεκινήσαμε, κάναμε την γραμμή Καστέλι-Κύθηρα-Καλαμάτα  μία φορά την εβδομάδα και μετά από Πειραιά για Πάρο-Νάξο-Ίο-Σαντορίνη».
Όταν το ΠΑΡΟΣ θα φύγει οριστικά από την Καλαμάτα είχε αρχίσει η κτίσιμο της νέας πόλης. Μηνύματα συμπαράστασης αλλά και βοήθεια έρχονταν από κάθε γωνιά της Ελλάδος και από το εξωτερικό. Και αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι, στον μαραθώνιο Αγάπης που διοργανώθηκε για αυτούς που κτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο, η συμμετοχή των ναυτιλιακών οργανισμών και των εταιρειών που σχετίζονται με την ναυτιλία, τους ναυτικούς και γενικά τους ανθρώπους της θάλασσας ήταν σημαντική. Η Εστία Ναυτικών προσέφερε τότε 15.000.000 δρχ. ο ΟΛΠ 5.000.000 δρχ. κι ο ΟΛΘ επίσης 5.000.000 δρχ. Το στρατιωτικό προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας 2.000.000 δρχ. και το ΝΑΤ μία μηνιαία σύνταξη στους σεισμοπαθείς ασφαλισμένους του. Η Ένωση Φορτηγών Μεσογειακών Πλοίων προσέφερε 1.000.000 δρχ, η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Ακτοπλοϊκών 1.000.000 δρχ. καθώς και η ΠΝΟ που προσέφερε 5.000.000 δρχ κ.ά.
4] ws fivos.jpg
(Το  ΕΓ/ΟΓ  ΦΟΙΒΟΣ (κατόπιν ΠΑΡΟΣ) υπό κατασκευή το 1972 στο Πέραμα. (Φωτ. Βαλάκης) )
  Ειδική αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη.
Όμως η βοήθεια που πρόσφερε το ΠΑΡΟΣ στη τραυματισμένη Καλαμάτα και στους κατοίκους της δεν ήταν η μόνη. Σεπτέμβριος ήταν και πάλι -αλλά τέσσερα χρόνια πριν- όταν το έστειλαν σε εμπόλεμη ζώνη για μια ειδική αποστολή. Το 1982, με πλοίαρχο τον Δημήτρη Μηνδρινό μετέφερε Παλαιστίνιους πρόσφυγες από το Λίβανο στην Υεμένη.
Από εκείνο το ταξίδι θυμάται ο cpt Μηνδρινός: «Μετέφερα 850 παλαιστινίους από τη Βυρηττό στην Χοντέιντα ( Al Hudaydah) λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά θάλασσα μαζί με ένα ακόμη ελληνικό πλοίο  [σ.σ. ήταν το Ατλαντίς του Καβουνίδη]. Μεταφέραμε τους πρόσφυγες γυναικόπαιδα αλλά και στρατιώτες, σε ένα ταξίδι 6 ημερών μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Είχαμε δε συνοδεία επάνω στο πλοίο μας και τρεις  αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού. Μετά την έξοδό μας από την διώρυγα του Σουέζ και μπαίνοντας στην Ερυθρά Θάλασσα μας συνόδευαν δυο αμερικανικά πολεμικά πλοία μέχρι που μπήκαμε στα χωρικά ύδατα της Υεμένης…. Ήταν μια επιχείρηση με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Να σκεφτείτε ότι και μέσα στο λιμάνι της Βηρυτού κάποια στιγμή ακούστηκε ένας δυνατός κρότος και διαπιστώσαμε ότι ακριβώς από πάνω μας είχε κτυπηθεί με ρουκέτα ένα πολεμικό αεροπλάνο. Στο λιμάνι υπήρχε βέβαια φρουρά αλλά με τη βοήθεια και του Αι Νικόλα γυρίσαμε σώοι κι αβλαβείς…..».
Για αυτό το ταξίδι με το πλοίο ΠΑΡΟΣ, το οποίο για ακόμη φορά είχε σώσει ζωές, ο cpt Δημήτρης Μηνδρινός βραβεύτηκε στις 10/1/86 από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.
    22] to paros stin Kalamata.jpg
Το ΕΓ/ΟΓ ΠΑΡΟΣ στη Καλαμάτα (1986).
Το πλοίο και η ιστορία του.
Το ΠΑΡΟΣ ναυπηγήθηκε στο Πέραμα το 1972. Το μήκος του ήταν 90,3 μ. και το πλάτος 14,61 μ. Πρωτοβαφτίστηκε ΦΟΙΒΟΣ και ξεκίνησε με πλοίαρχο τον Δημήτρη Δημόπουλο, για ένα μικρό διάστημα στη γραμμή Πειραιά-Σύρο-Πάρο-Νάξο-Ίο-Σαντορίνη και στη συνέχεια από Πάτρα για Brindisi.
Το 1977 το αγόρασε ο ποντοπόρος πλοίαρχος του Ε.Ν. Γιώργος Κουτσοβίλης  και το μετονόμασε σε: ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ για ταξίδια πάλι στο Ιόνιο από Πάτρα μέχρι το Brindisi εναλλάξ με το ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ συμμετέχοντας στη κοινοπραξία: Cross Ferry Line. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και στα πλαίσια μιας αναδιάρθρωσης της ελληνικής ακτοπλοΐας σε σωστότερες βάσεις το ΠΑΡΟΣ μεταβιβάστηκε στην Α.Ν.Ε. Νάξου. Με το πορτοκαλί χρώμα ταξίδεψε δίπλα στο ΝΑΞΟΣ για χρόνια, χωρίς ποτέ όμως να αποκτήσει τη δική του λάμψη. Στις αρχές του ΄91 όμως πουλήθηκαν και τα δύο στην Arkadia Lines του Κώστας Μουλόπουλου και ντύθηκαν στα λευκά. Το ΠΑΡΟΣ μετονομάστηκε σε: ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞΠΡΕΣ και ταξίδεψε στη γραμμή από Πειραιά για Σύρο-Πάρο-Νάξο-Ίο-Σαντορίνη-Ηράκλειο. Το 1992 αγοράστηκε από τον Γ.Δ. Βεντούρη, αλλάζει όνομα σε: ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΞΩΝ και δρομολογήθηκε στα Επτάνησα με το σινιάλο της Ventouris N.W. Ionian Lines, από Αμφιλοχία για Παξούς και Κέρκυρα και συνδέοντας την Ελλάδα με την Ιταλία μέσω Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Εντούτοις ελάχιστα δρομολόγια έγιναν κι αυτά σε ακανόνιστες ώρες και με πολλές ταλαιπωρίες.
Θα περάσει για λίγο στην επιδοτούμενη γραμμή της Αλεξανδρούπολης, θα δεχθεί δολιοφθορά τον Νοέμβρη του ΄96 κι ενώ ήταν δεμένο στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας, θα ξαναγυρίσει για λίγο στο Ιόνιο πάντα με το όνομα: Παναγία Παξών, αλλά το καλοκαίρι του ΄98 βρίσκεται δεμένο στην Αμφιλοχία με επίσχεση εργασίας από το πλήρωμα. Από την Ελευσίνα, στις 27 Ιουλίου 2002, έφυγε ρυμουλκούμενο για την Aliaga (Τουρκία) και για τη φλόγα του διαλυτή.
  Τριάντα χρόνια μετά….
Φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τους φοβερούς και καταστροφικούς σεισμούς της Καλαμάτας. Η νέα πόλη είναι πλέον μια σύγχρονη, όμορφη και ανθρώπινη πόλη που έχει αφήσει πίσω οτιδήποτε την πλήγωσε στο παρελθόν. Όμως οι κάτοικοί της έχουν κρατήσει στη μνήμη τους εκείνο το όμορφο πορτοκαλί πλοίο, που για χάρη του είχαν κατέβει στο λιμάνι και δεν ήταν στα σπίτια τους να τους πλακώσει η μανία του εγκέλαδου. Ήταν το ΠΑΡΟΣ, ένα πλοίο που έσωζε ζωές.-
 Του ΣΠΥΡΟΥ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ*
  Πηγές:
  2002, 28 Νοεμβρίου. Μας έφυγε το Πάρος.... Εφοπλιστής. (τευχ. 116) σελ. 52-53.
1986, 16 Σεπτεμβρίου.  Η καταστροφή της Μεσσηνίας. Τα Νέα, σελ.13.
1986, 22 Σεπτεμβρίου.  Κουράγιο Καλαμάτα. Ελευθεροτυπία, σελ.18.
1986, 25 Σεπτεμβρίου.  Καθημερινός Μαραθώνιος Αγάπης. Ελευθεροτυπία, σελ.13.
Πάρος (ΙΜΟ 7206885) - Ferries εκτός δράσης. Ανακτήθηκε Ιούλιος 7, 2015, από http://www.shipfriends.gr/forum/topic/πάρος.
*Ο Σπύρος Μ. Θεοδωράκης είναι πρώην τραπεζικός. Αρθρογραφεί στο ναυτιλιακό περιοδικό Εφοπλιστής, την εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα και είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Κρήτη fm 87,5  (Αθήνα).

***  «Γνωρίζοντας την Τριφυλία» 
Η «Έγκριση Πρωτοκόλλου ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής  του Τουριστικού Οδηγού» ήταν το τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας και ομόφωνα έλαβε σχετική απόφαση το Σώμα. Ο Ταξιδιωτικός Οδηγός, όπως αναφέρεται, έχει 217 σελίδες, με πολλές φωτογραφίες και πληροφορίες και τα κείμενά του, γραμμένα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, είναι η ματιά και η γραφή, η περιγραφή και το βίωμα της περιπλάνησης, η αίσθηση του οδοιπόρου, των περιηγητών. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο ανακαλύπτει κανείς ανεξάντλητες πτυχές της Τριφυλίας σε ένα ταξίδι στο ονειρικό σταυροδρόμι της φύσης, του πολιτισμού και της παράδοσης. Ο Ταξιδιωτικός Οδηγός θα παρουσιαστεί επίσημα στο 2ο Forum Τουρισμού, που θα διεξαχθεί στην Τριφυλία, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ενώ σημείωσε πως, εκδόθηκε σε 3.000 αντίτυπα, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, αλλά χρειάζονται διορθώσεις και βελτιώσεις και το 2017 θα εκδοθούν και άλλα αντίτυπα.  Η.Γ.  

*** Αθλητική ενημέρωση :
***  Champions League
 21.45 Ντόρτμουντ-Ρεάλ Μαδρίτης (OTE Sport2HD)  2-2 .- ^
21.45 Λέστερ-Πόρτο (OTE Sport3HD)  1-0 .- ^
21.45 Μονακό-Λεβερκούζεν (OTE Sport4HD)  1-1 .- ^
21.45 Ντινάμο Ζάγκρεμπ-Γιουβέντους (OTE Sport) 0-4 .-^
21.45 Σεβίλη-Λιόν (OTE Sport6HD)  1-0 .- ^
21.45 Κοπεγχάγη-Μπριζ (OTE Sport7HD) 4-0 .- ^
21.45 ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Τότεναμ (OTE Sport8HD)  1-1 .- ^
Επίσης
17.00 UEFA Youth League: Ντόρτμουντ-Ρεάλ Μαδρίτης (OTE Sport7HD)
 03.45 Copa Sudamericana: Ατλέτικο Νασιονάλ-Σολ ντε Αμέρικα (OTE Sport3HD)
Ισοπαλία στο Ντόρτμουντ, νίκες για Γιούβε, Λέστερ, Τότεναμ
~*** Σε αναμετρήσεις για τη 2η αγωνιστική του Champions League σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:5ος ΟΜΙΛΟΣ
 ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Τότεναμ 1-1
(90+4΄ Γκλικ - 72΄ Σον)
Μονακό - Λεβερκούζεν 1-1
(Γκλικ 94' -74΄ Ερνάντες)

5ος ΟΜΙΛΟΣ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Μονακό 1-1-0 3-2 4
Τότεναμ 1-0-1 2-2 3
Λεβερκούζεν 0-2-0 3-3 2
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 0-1-1 2-3 1

6ος ΟΜΙΛΟΣ

 Ντόρτμουντ - Ρεάλ Μαδρίτης 2-2
(43΄ Ομπαμεγιάνγκ, 87΄ Σούρλε - 17΄ Ρονάλντο, 68΄ Βαράν)
Σπόρτινγκ Λισ. - Λέγκια Βαρσ. 2-0
(28΄ Ρουϊς, 37΄ Ντοστ)

6ος ΟΜΙΛΟΣ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Ντόρτμουντ 1-1-0 8-2 4
Ρεάλ Μαδρίτης 1-1-0 4-3 4
Σπόρτινγκ Λισ. 1-0-1 3-2 3
Λέγκια Βαρσοβίας 0-0-2 0-8 0

7ος ΟΜΙΛΟΣ

 Κοπεγχάγη - Μπριζ 4-0
(54΄αυτ. Ντενσβίλ, 64΄ Ντιλέινι, 69΄ Σανταντέρ, 90+2΄ Γιόργκενσεν)
Λέστερ - Πόρτο 1-0
(25΄ Σλιμάνι)

7ος ΟΜΙΛΟΣ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Λέστερ 2-0-0 4-0 6
Κοπεγχάγη 1-1-0 5-1 4
Πόρτο 0-1-1 1-2 1
Μπριζ 0-0-2 0-7 0

8ος ΟΜΙΛΟΣ

 Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Γιουβέντους 0-4
(24΄ Πιάνιτς, 31΄ Ιγκουαϊν, 57΄ Ντιμπάλα, 85΄αυτ. Σέμπερ)
Σεβίλη - Λιόν 1-0
(52΄ Μπεν Γεντέρ)

8ος ΟΜΙΛΟΣ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Γιουβέντους 1-1-0 4-0 4
Σεβίλη 1-1-0 1-0 4
Λιόν 1-0-1 3-1 3
Ντιναμό Ζάγκρεμπ 0-0-2 0-7 0

***  Τετάρτη 28/09/2016  ΜΕΤΑΔΩΣΕΙΣ  TV :
19:30 OTE Sport 8
ΑΕΚ - Γαλατάσαραϊ
Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου
21:45 ΕΡΤ1 / OTE Sport 2
Ατλέτικο Μαδρίτης - Μπάγερν Μονάχου 1-0 .- ^
Champions League
21:45 OTE Sport 3
Γκλάντμπαχ - Μπαρτσελόνα  1-2 .- ^
Champions League
21:45 OTE Sport 1
Λεπτό προς λεπτό
Champions League
21:45 OTE Sport 7
Λουντογκόρετς - Παρί Σεν Ζερμέν   1-3 .- ^
Champions League
21:45 OTE Sport 6
Άρσεναλ - Βασιλεία   2-0 .- ^
Champions League
21:45 OTE Sport 5
Νάπολι - Μπενφίκα  4-2 .- ^
Champions League
21:45 OTE Sport 4
Σέλτικ - Μάντσεστερ Σίτι  3-3 .- ^
Champions League
21:45 OTE Sport 8
Ροστόβ - Αϊντχόφεν  2-2 .- ^
Champions League

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτός είναι ο δικαστής που πήρε στα χέρια του την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης»
Όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Θωμαΐδης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών που ανέλαβε την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» είχε εμπλακεί στο παραδικαστικό του 2007, αλλά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτός είναι ο δικαστής που πήρε στα χέρια του την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης»
~  Σοβαρή εξέλιξη στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» έφερε στο «φως» ο Κυριάκος Θωμαΐδης, στην εκπομπή «Έφεση της Τρίτης», του ΣΠΟΡ FM 94,6.
Έπειτα από την κλήρωση που έγινε, λοιπόν, προέκυψε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών, που θα κρίνει πόσοι εκ των 35 κατηγορούμενων (28 έχει προτείνει ο εισαγγελέας Δασκαλόπουλος να παραπεμφθούν σε δίκη, ενώ ένας είναι αποθανών) θα καθίσουν στο εδώλιο της δικαιοσύνης και το αν θα προφυλακιστεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Και το όνομα αυτού, Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος.
Ο εν λόγω δικαστής, που έχει διατελέσει προϊστάμενος στα πρωτοδικεία Θράκης και Εύβοιας, ενεπλάκη στο παραδικαστικό κύκλωμα του 2007, που συγκλόνισε την Ελλάδα. Ο ίδιος, βέβαια, απηλλάγη (ήταν ανάμεσα στους 18 απαλλαγέντες) και ουδέποτε παραπέμφθηκε σε δίκη, με απόφαση του εισαγγελέα Εφετών, Κυριάκου Καρούτσου. 
Μέλη, εξάλλου, του συμβουλίου είναι οι κυρίες Αγγελάκη, Κανελλοπούλου, Ρουσέα και Ροδέση. Να σημειώσουμε, τέλος, πως ο κ. Σταμαδιάνος βρίσκεται στην κορυφή της δικαστικής βαθμίδας, ως ένας από τους τρεις προέδρους των Συμβουλίων Εφετών.
Ήττα του ΠΑΟΚ από την Μπεστ Μπελικεσίρ με 87-83
*** Στο πρώτο παιχνίδι του στο πλαίσιο του Pinar Cup, στη Σμύρνη :
ΜΠΕΣΤ ΜΠΑΛΙΚΕΣΙΡ-ΠΑΟΚ  87-83
Δεκάλεπτα: 17-21, 40-41, 64-69, 87-83
ΜΠΕΣΤ ΜΠΑΛΙΚΕΣΙΡ: Σέλμπι 16, Ουίλιαμς 11, Νίκολς 13 (2), Ακάι 2, Γκριν 18 (1), Χόρτουμ, Παστάλ, Οφοέγκμπου 18, Γκολούμποβιτς 9, Κοζάν.
ΠΑΟΚ: Μιλιένοβιτς 11 (2), Κόνιαρης 4, Τσόχλας, Γλυνιαδάκης 10, Χρυσικόπουλος 2, Καμάρας, Τέιλορ, Σάιμπερτ 13 (2), Μπράιαντ 19 (1), Κλάντον 9, Μαργαρίτης 13 (1).

***  Ατομικό με μάσκα ο Μάνταλος, τρέχει για ΟΣΦΠ    Μετά την χτύπημα στη μύτη
Ατομικό με μάσκα ο Μάνταλος, τρέχει για ΟΣΦΠ
~  Ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης η προετοιμασία της ΑΕΚ για το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, την Κυριακή (20:30) στο «Γ.Καραϊσκάκης».
Ο Πέτρος Μάνταλος προπονήθηκε για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό και την επέμβαση που έκανε στη μύτη και ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα με τρέξιμο και μπάλα, φορώντας ειδική μάσκα.
Θεραπεία και πρόγραμμα στο γυμναστήριο έκανε ο Ούγκο Αλμέιδα, ενώ ο Ρόναλντ Βάργκας έμεινε εκτός και θα θα υποβληθεί την Τετάρτη σε απεικονιστικό έλεγχο στο Ιατρικό Κέντρο.
Ο άσος από τη Βενεζουέλα έχει κάκωση στον αριστερό προσαγωγό και από τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η συμμετοχή του στο ντέρμπι.
Συνεπώς, με τα σημερινά δεδομένα αυξάνονται οι ελπίδες για τον Μάνταλο, παραμένουν το ίδιο (αυξημένες) αυτές του Αλμέιδα και περιορίζονται ελαφρά τού Βάργκας.
Το ενδιαφέρον πλέον είναι καθημερινό και νεότερα θα υπάρξουν μετά την πρωινή (10:30) προπόνηση της Τετάρτης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  ΕΠΟ: Απορρίφθηκε η προσφυγή των «6», εκλογές στις 26/10   Από το Διαιτητικό ΔικαστήριοΕΠΟ: Απορρίφθηκε η προσφυγή των «6», εκλογές στις 26/10
~ Το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας απέρριψε την προσφυγή που είχαν καταθέσει έξι Ενώσεις-μέλη της ΕΠΟ, οι οποίες πρόσκεινται στην «αντιπολίτευση», με την οποία ζητούσαν να κριθούν άκυρες οι αποφάσεις που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή στις 12 Σεπτεμβρίου και κατ' επέκταση να μη διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, που έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου, στα Χανιά.
Ως εκ τούτου οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν οριστικά στις 26/10, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Διαιτητικό Δικαστήριο στη σημερινή συνεδρίασή του.
Η απόφαση:
«ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 155/27-9-2016
Υπόθεση: Προσφυγή-αίτηση των: 1.ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, 2.ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, 3.ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, 4.ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, 5.ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΑΜΟΥ, 6.ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, Κατά 1) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, 2) Των από 12/9/2016 αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με τις οποίες: α. Εγκρίθηκε ο Κώδικας Αρχαιρεσιών της ΕΠΟ, β. Συνεκλήθη η Γενική Συνέλευση των Ενώσεων-μελών της ΕΠΟ για την εκλογή της Εκλογικής της Επιτροπής του άρθρου 58 του Καταστατικού για τις 14 Οκτωβρίου και γ. Συνεκλήθη η Ειδική Εκλογική Συνέλευση των Ενώσεων-Μελών της ΕΠΟ για την εκλογή Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, τακτικών και αναπληρωματικών μελών Ε.Ε. της ΕΠΟ και Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου και τακτικών και αναπληρωματικών μελών Επιτροπής Ελέγχου και Συμμόρφωσης, 3) Της από 12/9/2016 με αριθμό πρωτ. 27317/2016 πρόσκλησης της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που απεστάλη προς τις Ενώσεις-Μέλη της Ε.Π.Ο., καθώς και του από 13/9/2016 με αριθμ. πρωτ. 27504/2016 ενημερωτικού σημειώματος προς όλες τις Ενώσεις-Μέλη της Ε.Π.Ο., 4) Κάθε άλλης συναφούς πράξης ή απόφασης της Ε.Π.Ο. που συνδέεται με τις παραπάνω πράξεις και αποφάσεις της.
Απόφαση: Δικάζει με παρόντες τους διαδίκους. Απορρίπτει κατά πλειοψηφία μειοψηφούντων δυο (2) μελών την με αριθμό 28189/19-9-2016 προσφυγή των δευτεροβάθμιων Ποδοσφαιρικών Σωματείων-μελών της καθ’ ης Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), με την οποία ζητούσαν να κηρυχθούν άκυρες οι από 12.09.2016 αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, με τις οποίες: α) εγκρίθηκε ο Κώδικας Αρχαιρεσιών της ΕΠΟ β) συνεκλήθη για τις 14.10.2016 Γενική Συνέλευση της καθ’ ης, για την εκλογή Εκλογικής Επιτροπής του άρθρου 58 του Καταστατικού της καθ’ ης, γ) συνεκλήθη για τις 26.10.2016 Γενική Εκλογική Συνέλευση για την εκλογή Προέδρου και μελών τακτικών και αναπληρωματικών της Εκτελεστικής Επιτροπής της καθ’ ης, ως και Προέδρου Αναπληρωτή Προέδρου, τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής Ελέγχου και Συμμόρφωσης της καθ’ ης, ως και να ακυρωθούν α) η από 12.09.2016 πρόσκληση προς τις Ενώσεις – μέλη της καθ’ ης για τη Γενική Συνέλευση της 12.10.2016 και β) το από 13.09.2016 ενημερωτικό σημείωμα προς όλες τις Ενώσεις-μέλη της καθ’ ης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Στις 6/11 το ντέρμπι των «αιωνίων» στο Φάληρο και όλο το πρόγραμμα
Το 2017 η... πρεμιέρα
  Στις 6/11 το ντέρμπι των «αιωνίων» στο Φάληρο και όλο το πρόγραμμα
~ Έγινε γνωστό το πρόγραμμα της Σούπερ Λιγκ μέχρι το φινάλε του Α' γύρου (7η-15η αγωνιστική). Στις 6 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το μεγάλο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» για την 10η αγωνιστική και δυο εβδομάδες αργότερα (20/11) ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την ΑΕΚ στη Λεωφόρο.
Το Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου στο Φάληρο και στις 30 του ίδιου μήνα το ντέρμπι Δικεφάλων ΠΑΟΚ - ΑΕΚ στο γήπεδο της Τούμπας.
Στις 4 Δεκεμβρίου υποδέχεται το «τριφύλλι» τον ΠΑΟΚ στο «Απόστολος Νικολαΐδης», ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η Ένωση δίνει πέντε αγώνες το Σάββατο ως το φινάλε του πρώτου γύρου.
Στη συνεδρίαση παρέστη και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος αποδέχθηκε το αίτημα των ΠΑΕ για παράταση στην ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου.
Του... χρόνου 1η και 2η αγωνιστικήΠαράλληλα, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Λίγκας η 1η αγωνιστική θα γίνει στις 3 και 4 Ιανουαρίου και η 2η αγωνιστική στις 7 και 8 Ιανουαρίου. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι η 16η αγωνιστική (η πρώτη του δεύτερου γύρου) θα πάει μια εβδομάδα μετά μιας και είχε προγραμματιστεί για τις 7/8 Ιανουαρίου.
Πρόγραμμα 7ης Αγωνιστικής

ΗΜ/ΝΙΑΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣΣΤΑΔΙΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Σάββατο 15/10/201616:00ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - Α.Ο.Κ.ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Σάββατο 15/10/201618:15ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣΓΗΠΕΔΟ "ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ"
Σάββατο 15/10/201620:30ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ.Σ.Σ.
Κυριακή 16/10/201616:00ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Α.Ο. ΞΑΝΘΗΓΗΠΕΔΟ "ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ"
Κυριακή 16/10/201618:15ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΒΕΡΟΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Κυριακή 16/10/201618:15ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ "ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ"
Κυριακή 16/10/201620:30Π.Α.Ο.Κ. - ΑΕΠ ΗΡΑΚΛΗΣΓΗΠΕΔΟ Α.Σ. ΠΑΟΚ ΤΟΥΜΠΑΣ
Δευτέρα 17/10/201619:30Α.Ε.Λ. - Α.Ε.Κ.AEL FC ARENA

Πρόγραμμα 8ης Αγωνιστικής
ΗΜ/ΝΙΑΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣΣΤΑΔΙΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Σάββατο 22/10/201616:00Α.Ο.Κ. - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΕ.Α.Κ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Σάββατο 22/10/201618:15ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - Α.Ο. ΞΑΝΘΗΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ
Σάββατο 22/10/201620:30Α.Ε.Κ. - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣΟ.Α.Κ.Α.
Κυριακή 23/10/201616:00ΑΕΠ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
Κυριακή 23/10/201618:15ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Κυριακή 23/10/201618:15ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - Α.Ε.Λ.ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ "ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ"
Κυριακή 23/10/201620:30ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Π.Α.Ο.Κ.ΣΤΑΔΙΟ "Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ"
Δευτέρα 24/10/201619:30ΒΕΡΟΙΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Πρόγραμμα 9ης Αγωνιστικής
ΗΜ/ΝΙΑΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣΣΤΑΔΙΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Σάββατο 29/10/201615:00Α.Ε.Λ. - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣAEL FC ARENA
Σάββατο 29/10/201617:15Α.Ο. ΞΑΝΘΗ - Α.Ο.Κ.SKODA ΞΑΝΘΗ ARENA
Σάββατο 29/10/201619:30ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Κυριακή 30/10/201615:00ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΕΠ ΗΡΑΚΛΗΣΓΗΠΕΔΟ "ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ"
Κυριακή 30/10/201617:15ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣΓΗΠΕΔΟ "ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ"
Κυριακή 30/10/201617:15ΒΕΡΟΙΑ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
Κυριακή 30/10/201619:30Π.Α.Ο.Κ. - Α.Ε.Κ.ΓΗΠΕΔΟ Α.Σ. ΠΑΟΚ ΤΟΥΜΠΑΣ
Δευτέρα 31/10/201619:30ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

Πρόγραμμα 10ης Αγωνιστικής
ΗΜ/ΝΙΑΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣΣΤΑΔΙΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Σάββατο 05/11/201615:00ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ "ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ"
Σάββατο 05/11/201617:15ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - Α.Ο. ΞΑΝΘΗΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Σάββατο 05/11/201619:30Α.Ε.Κ. - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝΟ.Α.Κ.Α.
Κυριακή 06/11/201615:00ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - Π.Α.Ο.Κ.ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ.Σ.Σ.
Κυριακή 06/11/201617:15Α.Ο.Κ. - ΒΕΡΟΙΑΕ.Α.Κ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κυριακή 06/11/201617:15ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - Α.Ε.Λ.ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Κυριακή 06/11/201619:30ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣΣΤΑΔΙΟ "Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ"
Δευτέρα 07/11/201619:30ΑΕΠ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

Πρόγραμμα 11ης Αγωνιστικής
ΗΜ/ΝΙΑΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣΣΤΑΔΙΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Σάββατο 19/11/201615:00ΑΕΠ ΗΡΑΚΛΗΣ - Α.Ο.Κ.ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
Σάββατο 19/11/201617:15ΒΕΡΟΙΑ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
Σάββατο 19/11/201619:30ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ
Κυριακή 20/11/201615:00Α.Ε.Λ. - Π.Α.Ο.Κ.AEL FC ARENA
Κυριακή 20/11/201617:15ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣΓΗΠΕΔΟ "ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ"
Κυριακή 20/11/201617:15Α.Ο. ΞΑΝΘΗ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑΞΑΝΘΗ ARENA
Κυριακή 20/11/201619:30ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Α.Ε.Κ.ΓΗΠΕΔΟ "ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ"
Δευτέρα 21/11/201619:30ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Πρόγραμμα 12ης Αγωνιστικής
ΗΜ/ΝΙΑΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣΣΤΑΔΙΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Σάββατο 26/11/201615:00ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΒΕΡΟΙΑΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ "ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ"
Σάββατο 26/11/201617:15ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - Α.Ε.Λ.ΓΗΠΕΔΟ "ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ"
Σάββατο 26/11/201619:30Α.Ε.Κ. - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣΟ.Α.Κ.Α.
Κυριακή 27/11/201615:00ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Α.Ο.Κ.ΣΤΑΔΙΟ "Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ"
Κυριακή 27/11/201617:15ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΑΕΠ ΗΡΑΚΛΗΣΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Κυριακή 27/11/201617:15ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - Α.Ο. ΞΑΝΘΗΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Κυριακή 27/11/201619:30ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ.Σ.Σ.
Δευτέρα 28/11/201619:30Π.Α.Ο.Κ. - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝΓΗΠΕΔΟ Α.Σ. ΠΑΟΚ ΤΟΥΜΠΑΣ

Πρόγραμμα 13ης Αγωνιστικής
ΗΜ/ΝΙΑΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣΣΤΑΔΙΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Σάββατο 03/12/201615:00ΒΕΡΟΙΑ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
Σάββατο 03/12/201617:15ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ
Σάββατο 03/12/201619:30Α.Ο.Κ. - Α.Ε.Κ.Ε.Α.Κ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κυριακή 04/12/201615:00ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣΣΤΑΔΙΟ "Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ"
Κυριακή 04/12/201617:15Α.Ε.Λ. - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝAEL FC ARENA
Κυριακή 04/12/201617:15Α.Ο. ΞΑΝΘΗ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΞΑΝΘΗ ARENA
Κυριακή 04/12/201619:30ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Π.Α.Ο.Κ.ΓΗΠΕΔΟ "ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ"
Δευτέρα 05/12/201619:30ΑΕΠ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

Πρόγραμμα 14ης Αγωνιστικής
ΗΜ/ΝΙΑΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣΣΤΑΔΙΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Σάββατο 10/12/201615:00ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΒΕΡΟΙΑΓΗΠΕΔΟ "ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ"
Σάββατο 10/12/201617:15Α.Ο. ΞΑΝΘΗ - Α.Ε.Λ.ΞΑΝΘΗ ARENA
Σάββατο 10/12/201619:30Α.Ε.Κ. - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣΟ.Α.Κ.Α.
Κυριακή 11/12/201615:00ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΕΠ ΗΡΑΚΛΗΣΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Κυριακή 11/12/201617:15Π.Α.Ο.Κ. - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣΓΗΠΕΔΟ Α.Σ. ΠΑΟΚ ΤΟΥΜΠΑΣ
Κυριακή 11/12/201617:15ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - Α.Ο.Κ.ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ.Σ.Σ.
Κυριακή 11/12/201619:30ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Δευτέρα 12/12/201619:30ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ "ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ"

Πρόγραμμα 15ης Αγωνιστικής
ΗΜ/ΝΙΑΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣΣΤΑΔΙΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Σάββατο 17/12/201615:00ΒΕΡΟΙΑ - Α.Ο. ΞΑΝΘΗΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
Σάββατο 17/12/201617:15ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ
Σάββατο 17/12/201619:30Α.Ο.Κ. - Π.Α.Ο.Κ.Ε.Α.Κ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κυριακή 18/12/201615:00ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣΣΤΑΔΙΟ "Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ"
Κυριακή 18/12/201617:15ΑΕΠ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
Κυριακή 18/12/201617:15ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Κυριακή 18/12/201619:30Α.Ε.Λ. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣAEL FC ARENA
Δευτέρα 19/12/201619:30Α.Ε.Κ. - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Σε  φιλικά :
***  ΑΕΚ-Γαλατάσαραϊ   96-95
Τα δεκάλεπτα: 28-13, 52-33, 75-61, 96-95
ΑΕΚ (Ζντοβτς): Ούκιτς 9, Σάκοτα 12, Βασιλειάδης 7, Μιλόσεβιτς 14, Ντίξον 34, Λαρεντζάκης 4, Όουενς 4, Άτιτς 2, Μωραΐτης, Μαυροειδής, Σκουλίδας, Γουίλιαμς 5, Τσαλμπούρης 6.
Γαλατάσαραϊ (Αταμάν): Σμιθ 29, Πρέλτζιτς 12, Χατσίγεβα, Κορκμάζ 8, Τόμπσον 11, Αράρ 2, Πλάις 12, Ντέι 9, Ντίμπλερ 3, Γκιουλέρ, Κοκσάλ 9.
*** ΣΤΕΑΟΥΑ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ-ΑΡΗΣ 76-91
Δεκάλεπτα: 26-24, 40-52, 60-74, 76-91
ΣΤΕΑΟΥΑ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ: Νεγκοϊτσέσκου, Σιγιάρτο 7 (1), Ντάρβιτσε 1, Γέφτοβιτς 13, Πετράτσε, Λονγκ 14 (3), Ιλιέσκου 4, Ρουνκάουσκας 27 (5), Πόπα, Μπάτσιου 2, Ντουζνίσκι 8
ΑΡΗΣ : Μαρμπλ 13 (3), Ξανθόπουλος 2, Φλιώνης, Τσαϊρέλης 4, Τζένκινς 16 (2), Κάμινγκς 16 (2), Ζάρας 9 (1), Μούρτος 4, Σίμτσακ 4, Μπάκνερ 9, Σανικίτζε 6, Καββαδάς 8.

***  ΠΙΝΑΡ ΚΑΡΣΙΓΙΑΚΑ-ΠΑΟΚ  96-75
Δεκάλεπτα: 27-22, 49-29, 73-54, 96-75
ΠΙΝΑΡ ΚΑΡΣΙΓΙΑΚΑ (Νέναντ Μάρκοβιτς): Ντίλαρντ 14 (2), Πέτγουεϊ 8 (2), Μπεϊγιούλ 7 (1), Μπον 6, Γκιουβέν, 4, Τσελέπ 2, Μπράουν 11 (3), Πονίτκα 15 (2), Καραχάν 3, Σεντούρκ 1, Σάμερς 20 (3), Ντογκάν 5.
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Μιλιένοβιτς 9 (1), Κόνιαρης, Τσόχλας, Γλυνιαδάκης 10, Χρυσικόπουλος 4, Καμάρας 3 (1), Τέιλορ 13 (3), Σάιμπερτ 5, Μπράιαντ 5 (1), Πέινερς 7, Κλάντον 16, Μαργαρίτης 3 (1).

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ  2016  : 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 01  Σεπτεμβρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-01-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  01  Σεπτεμβρίου  2016   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-01-2016.html .-
~ ΑΡΦΑΡΑ  -ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ  για το χωριό μας ΑΡΦΑΡΑ -ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πέμπτη 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-02-2016.html .-
~Εφημερίδα μας  Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-02-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2016   ~  ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-2016.html .-
~Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο-κύριακο 03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου  2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-05-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-06-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-07-2016.html .-
~    Η Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2016: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/09/arfara-nwes-08-2016.html .-

  ~ Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-08-2016.html .- ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-09-2016.html ,-.-  
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11 Σεπτεμβρίου  2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/10-11-2016.html .-  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου 2016  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-09-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-10-2016.html .-
~
  Η Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS  στο αγιάζι της εςνημέρωσης   Σάββατο  17  Σεπτεμβρίου  2016 : Επιστροφή από Ι. Προσκύνημα στο Περιβόλι της Παναγίας ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 11  Σεπτεμβρίου  έως 17 /09 /2016 ..... Φωτογραφίες φωτογραφίσεις  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-17-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου  2016   :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-18-2016.html .-  
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-19-2016.html  .-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-20-2016.html .- 
~
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-21-2016.html .- 
  ~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 22  Σεπτεμβρίου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-22-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 23  Σεπτεμβρίου  2016 Βίντεο από Άγιον Όρος : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-23-2016.html ,-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-24-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 25  Σεπτεμβρίου  2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-25-2016.html .-
~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html .- ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-20-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-21-2016.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 22  Σεπτεμβρίου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-22-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 23  Σεπτεμβρίου  2016 Βίντεο από Άγιον Όρος : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-23-2016.html ,-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-24-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 25  Σεπτεμβρίου  2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-25-2016.html .-
~Επίσκεψη προσκύνημα ΑΙΓΙΝΑ Κυριακή  25/09/2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/09/25092016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  26  Σεπτεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-26.html .- 

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 24  και 25 Σεπτεμβρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/24-25-2016.html  .-  ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-27-2016.html .-
~
 ~ ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5012  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3123 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3108  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.243  βίντεο   .
~ ~ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 29 Αυγούστου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-29-2016.html .-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 27  και 28  Αυγούστου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/27-28-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  Arfara  News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29  Αυγούστου  2016: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-29-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30  Αυγούστου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-30-2016.html .-
~ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ -ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  -ΑΘΩΣ Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 ΟΛΑ ΟΣΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ !  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/30-2016.html  .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο Αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  31 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-31-2016.html .-
~ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά Μεσσηνίας Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/…/24-2014.html .-
~~Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         

*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
  και
~