Στη σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, όταν όλες οι άλλες θεραπείες δεν έχουν επιφέρει τις αναμενόμενες βελτιώσεις αλλά η γενική σας υγεία βρίσκεται ακόμα σε σχετικά καλή κατάσταση, μπορεί να είστε κατάλληλος/-η υποψήφιος/-α για μια επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς. Δυστυχώς, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε μήνες ή ακόμα και χρόνια έως ότου βρεθεί μια κατάλληλη καρδιά, καθώς παρατηρείται έλλειψη δωρητών.
Η μεταμόσχευση καρδιάς μπορεί να παρατείνει τη ζωή σας και να βελτιώσει την ποιότητά της σε σύγκριση με τη συμβατική θεραπεία. Ωστόσο, πρόκειται για σημαντική απόφαση και οι ασθενείς αξιολογούνται πολύ προσεκτικά πριν από τη διεξαγωγή της μεταμόσχευσης.
Τι περιλαμβάνει;
Η μεταμόσχευση καρδιάς είναι μια περίπλοκη επέμβαση που μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 10 ώρες. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, θα συνδεθείτε με ένα μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο και στο σώμα σας. Στη συνέχεια, θα αφαιρεθεί η καρδιά σας και κατόπιν τα αιμοφόρα αγγεία σας θα συνδεθούν με τη νέα σας καρδιά, επιτρέποντας τη ροή του αίματος στο σώμα σας.
Μετά την εγχείρηση, θα παρακολουθείστε στενά για να ελέγχεται μήπως το σώμα σας αποβάλει τη νέα σας καρδιά. Μετά τη μεταμόσχευση απαιτούνται αρκετά φάρμακα σε μόνιμη βάση ώστε να μην αποβάλει το σώμα σας την καρδιά του δωρητή.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεταμόσχευση καρδιάς, μπορείτε να επισκεφτείτε τους παρακάτω ιστότοπους: