ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

 Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης  Τρίτη 13  Μαρτίου 2012  :
Ο Γεροπλάτανος
Τοποντικάκι μας ενημερώνει :
                                  http://www.seismoi.gr/  :  SEISMOI

*** Κομισιόν: Έρχονται απολύσεις στο ελληνικό δημόσιο

* Απολύσεις στο δημόσιο, αυστηρή τήρηση του κανόνα 1/5 αλλά και νέο κύμα περικοπών κοινωνικών, ασφαλιστικών και άλλων δαπανών θα θεσπίσει η Ελλάδα έως το Μάιο με στόχο την εύρεση τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ), αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτέλεση του μνημονίου.

* Η ίδια έκθεση προβλέπει μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων κατά 13% φέτος, εκτόξευση της ανεργίας στο 17,9% από 15,9% ένα χρόνο πριν και ύφεση 4,7%. "Η ανάκαμψη που αναμενόταν το επόμενο έτος, θα καθυστερήσει περαιτέρω με πάγωμα -στην καλύτερη περίπτωση- της δραστηριότητας το 2013. Ο θετικός ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ δεν αναμένεται να επιστρέψει νωρίτερα από το 2014", επισημαίνεται στην έκθεση.  * Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Κομισιόν, δεσμεύεται να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ το 2012, εκτίμηση που λαμβάνει υπόψιν την επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών. Παράλληλα, δεσμεύεται να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα 1,8% και 4,5% του ΑΕΠ το 2013 και το 2014 αντίστοιχα. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ) για τη διετία 2013-2014.
* Τα μέτρα αυτά θα προέλθουν «από σημαντικές πρόσθετες περικοπές δαπανών που θα πρέπει να ανακοινωθούν από την Ελλάδα στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το Μάιο του 2012. Θα περιλαμβάνουν την ανασκόπηση των δημοσίων δαπανών, περικοπές στις κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις, επιδόματα, δαπάνες υγείας) αλλά και στην άμυνα, καθώς και την αναδιάρθρωση της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης.  * Στην έκθεση γίνεται ρητή αναφορά στη μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο μέσω απολύσεων και πιστής διατήρησης του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.
 * Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, η Κομισιόν αναφέρει πως βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση της παρατεταμένης ύφεσης και το υποβαθμισμένο πιστωτικό προφίλ της οικονομίας στο σύνολό της.
* Για τις αποκρατικοποιήσεις, η Επιτροπή σημειώνει ότι τους μήνες που προηγήθηκαν του PSI, η αγορά ήταν ιδιαίτερα εχθρική απέναντι στα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου. Το 2011 αντλήθηκαν μόλις περίπου 1,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο ο στόχος συγκέντρωσης 50 δισ. ευρώ παραμένει βιώσιμος, αν και σε πολύ μεγαλύτερο ορίζονται από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
***Κουτρουμάνης: Θα αναζητήσουμε €2,5 δισ. από απάτες

*Τα κοινωνικά επιδόματα επανεξετάζονται στο σύνολό τους σε συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
 ~ Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, από τους 250.000 δικαιούχους επιδομάτων θα διαγραφούν σε πρώτη φάση 40.000 οι οποίοι δεν προσήλθαν για να απογραφούν, ενώ ο αριθμός όσων λαμβάνουν παροχές που δεν δικαιούται, αντιπροσωπεύει το 20% του συνόλου.
 ~ Στην όλη προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών φαίνεται να αποδίδει σημαντικά το σύστημα της καταβολής παροχών και επιδομάτων μέσω τραπεζών σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΙΚΑ.
 ~ Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αποκαλύφθηκε η μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας, ενώ εντοπίστηκαν 40.000 συντάξεις «μαϊμού», οι οποίες και διακόπηκαν, που κόστιζαν στο ασφαλιστικό σύστημα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.
 ~ Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας υπήρξε κατηγορηματικός, ότι πέραν των ποινικών κυρώσεων, θα αναζητηθούν αναδρομικά όλα τα ποσά που έχουν εισπραχθεί παράνομα με διάφορους τρόπους από το ασφαλιστικό σύστημα και τα οποία ανέρχονται σε 2,5 δισ.
 ~ Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά την περίπτωση ασφαλισμένου, που λάμβανε σύνταξη από το 1978 μέχρι σήμερα χωρίς να τη δικαιούται.
 ~ Επίσης εκτιμά, ότι από τον επανέλεγχο των επιδομάτων συντάξεων και παροχών θα εξοικονομηθούν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,5 δισ. αφορά παράνομες συντάξεις, ενώ 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης.
 ~ Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά να αναπληρώσει μέρος των απωλειών που προκαλεί στο ασφαλιστικό σύστημα η ύφεση ύψους 11 δισ. ευρώ, με μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, όπως η καθιέρωση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών μέσω των τραπεζών και της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας από την 1η Μαΐου.
 ~ Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των επιχορηγήσεων από τον Κρατικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2002 έως το 2012, ανήλθε στα 154,5 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον 42,7 δισ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για τη διετία 2013- 2015. Πηγή: www.athina984.gr

*** Για το 2014 αναβάλλεται η επιστροφή στην ανάπτυξη

*Βαθαίνει η ύφεση, μειώνονται οι προσδοκίες για έσοδα αποκρατικοποιήσεων και μεγαλώνει το πακέτο των νέων μέτρων στην νέα έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Πέρα από τα “καλά” νέα ότι το χρέος μετά από την πιστή εφαρμογή του νέου προγράμματος μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το όριο διατηριστιμότητας (120% του ΑΕΠ) η έκθεση στην οποία βασίστηκε η αξιολόγηση της τρόικας δείχνει ότι τα πράγματα στην πραγματική οικονομία γίνονται όλο και πιο δύσκολα.
 * Η ύφεση του 2011 προσδιορίζεται πλέον στο 6,8%, στο 4,8% αναμένεται να φτάσει φέτος ενώ η ανάπτυξη μεταφέρεται όχι για το 2013 όπως εκτιμούνταν πριν από λίγες ημέρες (θα είναι μηδενική λέει τώρα η τρόικα) αλλά για το 2014 και θα είναι της τάξης του 2,5%.
 * Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις υπολογίζονται πλέον αντί για 50 δις ευρώ σε 45 δισ. ευρώ όχι άμεσα αλλά έως το 2020. Έως το 2014 αναμένεται στο καλό σενάριο να εισρεύσουν 12 δισ. ευρώ.
 * Τα μέτρα που θα απαιτηθούν θα πρέπει να πληρώσουν και 6 δις ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές. Θα υπάρχει και ένα αποθεματικό αποκλίσεων 5 δισ. ευρώ πέραν των 3 δις ευρώ που ήδη προβλέπονται., το οποίο θα μαζευτεί έως το τέλος του 2014 με τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν έως τον Ιούνιο στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
 * Υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο το οποίο αναφέρει ότι το χρέος δεν θα υποχωρήσει στο 116,5% το 2020 αλλά θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 146,7% του ΑΕΠ την ίδια χρονιά εξ αιτίας μεγαλύτερης ύφεσης και αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος....

***Κακουργήματα για υπαλλήλους του ΥΠΑΑΝ που εκβίαζαν επιχειρηματία

* Βαριές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα απήγγειλε ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης σε δυο υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης που συνελήφθησαν μετά από καταγγελία μεγαλοξενοδόχου της Αργολίδας ότι του ζητούσαν εκβιαστικά 120.000 ευρώ για να ξεμπλοκάρουν επιχορήγηση που είχε ζητήσει για επένδυση ύψους 4,7 εκατομμυρίων ευρώ. Ο εισαγγελέας τους άσκησε δίωξη για παθητική δωροδοκία από κοινού και εκβίαση από κοινού και κατ΄ επάγγελμα.
 * Η σύλληψη των υπαλλήλων έγινε, σύμφωνα με την αστυνομία, επ΄ αυτοφώρω, τη στιγμή που ο ένας εξ αυτών εισέπραττε 120.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα από τον επιχειρηματία.
 * Σύμφωνα με την αστυνομία, παρά το ότι για την επιχείρηση του εκβιαζόμενου είχε εγκριθεί από τον υφυπουργό Ανάπτυξης επιχορήγηση 4,7 εκατ. ευρώ, οι δυο υπάλληλοι δεν προχωρούσαν τις διαδικασίες ζητώντας οικονομικό αντάλλαγμα. Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε το περιστατικό στη δίωξη οργανωμένου εγκλήματος και οι υπάλληλοι συνελήφθησαν στο σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό αφού είχαν εισπράξει τα χρήματα. Η εισαγγελία μάλιστα λόγω της μεγάλης ηθικής απαξίας της πράξης των δύο δημοσίων υπαλλήλων εξέδοσε διάταξη με την οποία επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, αλλά το Capital.gr για λόγους δεοντολογίας και προσωπικών δεδομένων δεν τα παραθέτει.
 * Οι δύο κατηγορούμενοι δημοσίοι υπάλληλοι θα απολογηθούν στον ανακριτή.

*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση 13/03/2012 :
~** Για το Τσάμπιον Λίγκ  στην Ευρώπη :
Μπάγερν - Βασιλεία   7-0 , (3-0) .-  ^
Ίντερ - Μαρσέϊγ   2-1 , (0-0) .- ^  

~** Αύριο  13/03/2012 :
Τσέλσι - Νάπολι
Ρεάλ  Μανδρίτης - ΤΣΣΚΑ Μόσχας

~** Αύριο  14/03/2012 : Σε εξ αναβολής αγώνες ποδοσφαίρου στην ελληνική Σούπερ Λινκ : Λεβαδειακός -  ΠΑΣ Γιάννινα
και  Δόξα Δράμας - Ατρόμητος Αθηνών

~** «Τελικός» παραμονής για Λιβαδειά!

Ως αγώνα που μπορεί να τους διώξει μια και καλή το άγχος της παραμονής αντιμετωπίζουν στον Λεβαδειακό το εξ αναβολής παιχνίδι της Τετάρτης με τον ΠΑΣ Γιάννινα!



~* ΠΡΟΣΟΧΗ-ΔΕΙΤΕ: Μαρκάρουν τα σπίτια επιδέξιοι κλέφτες...
Aν δείτε τα σημάδια αυτά έξω από το σπίτι σας... πχ. πόρτα, γραμματοκιβώτιο, τοίχο, κλπ, σβήστε τα αμέσως !  Κάποια "μπουμπούκια" σας έβαλαν στόχο και ειδοποιούν συνθηματικά τους συναδέλφους τους. Εύχομαι να μην τα δείτε ποτέ...

 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα :
** Οδ. Βουδούρης: "Αυτό το ΠΑΣΟΚ δε με χωράει"

~* Με Βενιζέλο οι Δ. Κουσελάς και Ν. Γιαννακοπούλου
 * Την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου στηρίζουν αναφανδόν οι Δημ. Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ ο ανεξάρτητος, πια, βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, μιλώντας στο «Θάρρος», έκοψε κάθε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Πλέον, είναι σε αναζήτηση πολιτικής στέγης, ενώ όταν τον ρωτήσαμε τι προτίθεται να πράξει και προς τα πού θα στραφεί, στην κίνηση δηλαδή των Λούκας Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη ή κάπου αλλού, δε θέλησε να απαντήσει.
* Η πλήρης διάρρηξη των σχέσεων του κ. Βουδούρη με το ΠΑΣΟΚ αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για τη μετέπειτα πολιτική του πορεία, ενώ, από την άλλη, θα πρέπει να καλυφθεί το κενό που αφήνει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.
 ~ Δημ. Κουσελάς
* Υπέρ της υποψηφιότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου τάχθηκε ο Δημ. Κουσελάς, λέγοντας πως ήταν ένας από τους πρώτους που έσπευσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του, και πως ο υποψήφιος νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα στέλεχος καταξιωμένο, όχι μόνο στη συνείδηση της ελληνικής κοινής γνώμης, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Επωμίστηκε ένα βαρύ φορτίο, της διαπραγμάτευσης της χώρας για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, υπό αντίξοες συνθήκες, και το έφερε σε πέρας με αποτελεσματικότητα.
~* Νάντια Γιαννακοπούλου
* Υπέρ Βενιζέλου έχει ταχθεί προ καιρού και η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία επισήμανε ότι πλέον το μεγάλο ζητούμενο είναι η αντιστροφή της αρνητικής εικόνας και η κοινωνία να αρχίσει να εμπιστεύεται ξανά το ΠΑΣΟΚ. Εξέφρασε δε την άποψη ότι στο πρόσωπο του κ. Βενιζέλου βρίσκεται ένας ηγέτης με κύρος, ικανότητες, γνώσεις, αλλά και πολιτικό βάρος, που θα μπορέσει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε ανάκαμψη και να συμφιλιώσει τις σχέσεις του με την κοινωνία, που έχουν διαρραγεί τα τελευταία δύο χρόνια.
 ~* Οδ. Βουδούρης
* «Είναι σαφές ότι εμένα αυτό το ΠΑΣΟΚ δε με χωράει. Έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου και θεωρώ ότι η υπογραφή του δεύτερου μνημονίου είναι μια νεοφιλελεύθερη στροφή και κίνηση υποταγής στους δανειστές μας και, συνεπώς, δεν μπορώ να το ακολουθήσω. Δεν είμαι εγώ εκείνος που εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ, είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που εγκαταλείπει τον κόσμο που μέχρι σήμερα την έχει υποστηρίξει. Εγώ θέλω να είμαι συνεπής με αυτό τον κόσμο και προς τα εκεί θα προσανατολιστώ».
* Με αυτή του τη δήλωση στο «Θάρρος», ο διαγραμμένος από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής Μεσσηνίας, Οδυσσέας Βουδούρης, έκοψε κάθε σχέση με το κόμμα υπό τη σημαία του οποίου εκλέχθηκε.
* Δεν μπόρεσε να μη σχολιάσει, με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο, τα αποτελέσματα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, από την οποία προέκυψε ως μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου ο κ. Βενιζέλος.
* Σε γραπτή του δήλωση σημειώνει: «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οδήγησε με το δεύτερο μνημόνιο αυτό το μεγάλο δημοκρατικό, προοδευτικό κίνημα σε μια πρωτοφανή δεξιά στροφή και σε μια ταπεινωτική υποταγή στους δανειστές της χώρας μας. Σήμερα διαπιστώνουμε με λύπη πως ακυρώνει και το δημοκρατικό χαρακτήρα αυτής της ιστορικής παράταξης. Η αδυναμία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να δρομολογήσει μια ουσιαστική διαδικασία διαδοχής, που να αντανακλά τις διαφορετικές απόψεις, θυμίζει άλλες εποχές και σηματοδοτεί το τέλμα στο οποίο έχει οδηγηθεί αυτό το κόμμα.
* Το γεγονός ότι μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κορυφαίο κομματικό και κυβερνητικό στέλεχος τις δυο τελευταίες δεκαετίες, σημαίνει, δυστυχώς, ότι καμία ελπίδα ανανέωσης και ανατροπής του πολιτικού συστήματος που ευθύνεται για την κρίση δεν μπορεί να προέλθει σήμερα από το ΠΑΣΟΚ.
* Ως γνωστό, όμως, δεν υπάρχει “τέλος της ιστορίας”. Ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος, οι εργαζόμενοι, η μεσαία τάξη, όλοι αυτοί που πίστεψαν σε μια ριζική αλλαγή, μια ανατροπή του σαθρού πολιτικού συστήματος το 2009, θα βρουν το δρόμο να εκφραστούν και να βάλουν την Ελλάδα στην τροχιά της ελπίδας».  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

**Νέα Δημοκρατία
~ Μέχρι 15 Μαρτίου οι αιτήσεις για υποψήφιους βουλευτές  * Σε συνέχεια των αποφάσεων της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, που συνεδρίασε προχθές υπό την προεδρία του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά και συζήτησε θέματα προεκλογικής ετοιμασίας και ετοιμότητας, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, βουλευτής Αρκαδίας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, απέστειλε προς όλες τις ΝΟΔΕ, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και την ΟΝΝΕΔ εγκύκλιο με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματος κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
* Έτσι, σύμφωνα με αυτή, σχετικές αιτήσεις από κάθε ενδιαφερόμενο, που πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις, μπορεί να υποβάλλονται από χθες 12 Μαρτίου έως και τις 6.00 το απόγευμα της 15ης Μαρτίου 2012.
 * Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, οι δηλώσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να συνοδεύονται από πρόσφατο πιστοποιητικό ποινικού μητρώου και –εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι πρώην βουλευτής- από δήλωση παραίτησής του από το δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης οποιουδήποτε ποσού αναδρομικώς οφειλομένων αναπροσαρμογών της βουλευτικής του αποζημίωσης, καθώς και κάθε άλλου ποσού που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο προς τη βουλευτική του ιδιότητα.
* Όσον αφορά στο ψηφοδέλτιο στη Μεσσηνία, ο κ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει πως η μία θέση τού ανήκει. Δικαιωματικά τη θέση τους έχουν σε αυτό ο βουλευτής Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο τέως βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Θέση από τις επόμενες τέσσερις που απομένουν διεκδικούν ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Άγγελος Κωτσιόπουλος, ο πολιτικός μηχανικός Μίλτος Χρυσομάλλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Αδαμόπουλος, ο γιατρός Παναγιώτης Κατσίβελας, η πρώην υποψήφια Μπέσσυ Πλέτσα, η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα και η πρώην δήμαρχος Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη.
 ~ Του Αντώνη Πετρόγιαννη Από εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας 2012 .-

 ** Αεροδρόμιο Καλαμάτας
~ Αυξημένη αναμένεται η κίνηση το καλοκαίρι  * Αεροσκάφη από την Ολλανδία, την Τσεχία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Αυστρία, αλλά και τις πτήσεις εσωτερικού προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, περιλαμβάνει ο προγραμματισμός των θερινών πτήσεων του αεροδρομίου Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
* Η αρχή των διεθνών θερινών πτήσεων θα γίνει στις 16 Απριλίου με το σκάφος της Transavia να μεταφέρει επιβάτες από την Ολλανδία μέσω Κυθήρων, δρομολόγιο που θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου.
* Ακολουθεί αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας που, μέσω Σαντορίνης, θα μεταφέρει τουρίστες έως την 1η Οκτωβρίου.
 * Αεροσκάφος από την Τσεχία θα καλύπτει το δρομολόγιο μέσω Κέρκυρας από τις 18 Ιουνίου έως τις 3 Οκτωβρίου, η Air Berlin θα μεταφέρει επισκέπτες κάθε Πέμπτη από τη Νυρεμβέργη, από τις 3 Μαΐου έως τις 25 Οκτωβρίου,
* Στο πρόγραμμα υπάρχουν, επίσης, αφίξεις και αναχωρήσεις από το Λονδίνο, η πτήση από και προς το Όσλο της Νορβηγίας θα γίνεται κάθε Σάββατο από τις 12 Μαΐου έως τις 13 Οκτωβρίου, ενώ αυτή για την Αρλάντα της Σουηδίας, επίσης κάθε Σάββατο από τις 9 Ιουνίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Θα υπάρξει και μία ακόμη πτήση προς Σουηδία, στο Γκέτεμποργκ, κάθε Κυριακή από τις 13 Μαΐου έως τις 23 Σεπτεμβρίου.
* Δύο πτήσεις προς Μάντσεστερ και Λονδίνο θα έχει κάθε Κυριακή από τις 6 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου η Thomas Cook, ενώ κάθε Κυριακή, από τις 20 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η Austrian Air θα συνδέει την Καλαμάτα με τη Βιέννη.
* Όσον αφορά στα δρομολόγια του εσωτερικού, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο τύπος του αεροσκάφους της Aegean Airlines που θα συνδέει καθημερινά την Καλαμάτα με την Αθήνα από τις 5 Απριλίου έως τις 27 Οκτωβρίου.
* Επίσης, όσον αφορά στη σύνδεση της Καλαμάτας με τη Θεσσαλονίκη, τα δρομολόγια έχουν προγραμματιστεί κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό ποια εταιρεία θα τα αναλάβει, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάντως, θα ξεκινήσουν από τις 25 Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως τις 21 Οκτωβρίου.
* Σχετικά με τη σύνδεση με το Ηράκλειο, θα γίνεται από την Aegean Airlines, με τα αεροπλάνα να έρχονται από Μόσχα κάθε Τρίτη και Παρασκευή από τις 25 Μαΐου έως τις 5 Οκτωβρίου.



** Πολιτική εκδήλωση το Σάββατο με Παπαδημούλη, Θεωνά
* Πολιτική εκδήλωση διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας το προσεχές Σάββατο, 17 Μαρτίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», με θέμα: «Η Ελλάδα μετά τη νέα δανειακή σύμβαση και η εναλλακτική πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ».
* Ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Γιάννης Θεωνάς, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

** Δημοκρατική Αριστερά
~* Οι υποψήφιοι βουλευτές στη Μεσσηνία και διμέτωπος αγώνας
 ~ Κατά τη διάρκεια των εργασιών, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, της Κεντρικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Αριστεράς», εγκρίθηκε ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων του κόμματος για τις εθνικές εκλογές.
~ Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, υποψήφιοι του κόμματος στη Μεσσηνία θα είναι οι: Μπάμπης Βακαλόπουλος, Γιάννης Καούνης, Μπάμπης Πατσούρης, Δημήτρης Τροχάτος, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι δύο γυναίκες υποψήφιες.
 ~ Παράλληλα, ανακοινώθηκε η σύνθεση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας: γραμματέας ο Παν. Χαλβατσιώτης, μέλη οι Φάνης Αθανασόπουλος, Ηλίας Γουρνάς, Γιάννης Δημητριάδης, Γιώργος Κωτσόβολος, Παναγιώτης Λουρμπέας, Γιάννης Σάκκουλας, Νίκος Τσαπόγας, Γιάννης Τσώτσος, Θανάσης Φειδάς, Ζαχαρίας Φούτρος. Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου θα είναι ο Φ. Αθανασόπουλος.
~ Στην ίδια συνεδρίαση η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος, ενώ ο πρόεδρος Φ. Κουβέλης κατά την ομιλία του εν όψει των εθνικών εκλογών κήρυξε διμέτωπο στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. «Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει το δικό της πρόγραμμα για τη χώρα. Πρόγραμμα που είναι διαφορετικό και αντίθετο προς την πολιτική που εφαρμόζουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία» σχολίασε μεταξύ άλλων.Α .Π.

** Δήμος Δυτικής Μάνης

~* Σκέψεις για κοινωνικό παντοπωλείο
 * Σε κοινοτικά προγράμματα για την άντληση πόρων, προκειμένου να εκτελεστούν έργα, έχει στρέψει την προσοχή του ο Δήμος Δυτικής Μάνης, σύμφωνα με όσα είπε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας.
* Όπως ανέφερε, η στροφή προς τα κοινοτικά κονδύλια έγινε επειδή ήταν δύσκολο για το Δήμο, στη συγκεκριμένη συγκυρία, να περιμένει οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση.
* Πρόσθεσε δε πως τα μεγάλα έργα των υποδομών σχετίζονται με τον τουρισμό και ανέφερε ως παράδειγμα την αίτηση που υποβλήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του βιολογικού καθαρισμού και του δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή του τέως Δήμου Λεύκτρου, λέγοντας πως υπάρχουν θετικές πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση.
 * Ακολούθως, αναφέρθηκε σε μια πρόταση με προοπτική ένταξης, που αφορά στην κατασκευή δύο αγροτικών δρόμων στην περιοχή του Σταυροπηγίου, με κατεύθυνση προς τη θάλασσα, ενώ ο Δήμος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της εκπόνησης των τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης σε Αβία και Δολούς, που θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο κεντρικό αγωγό αποχέτευσης, καθώς και την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στον τέως Δήμο Λεύκτρου.
* Αναφερόμενος στα έργα προστασίας των ακτών του Ακρογιαλίου από τη διάβρωση, γνωστοποίησε ότι έως τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Απριλίου αναμένεται και η εγκατάσταση του αναδόχου.
 ~* Βοηθητικά τουριστικά έργα
* Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης μίλησε, επίσης, για τα βοηθητικά του τουρισμού έργα. Στην ενότητα αυτή κατέταξε την πρόταση κατασκευής τουριστικού αγκυροβολίου στην Καρδαμύλη, σημειώνοντας ότι υφίσταται η σχετική μελέτη και ο Δήμος είναι έτοιμος να καταθέσει την πρότασή του, καθώς υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ. Το ίδιο (κατασκευή τουριστικού αγκυροβολίου) θα επιχειρηθεί να γίνει και για το λιμάνι του Αγίου Νικολάου, ώστε να εξασφαλιστεί και εκεί η πρόσδεση τουριστικών σκαφών, αλλά και να αγκυροβολούν με μεγαλύτερη ασφάλεια τα αλιευτικά σκάφη.
 ~* Ημερίδα για την κρουαζιέρα
* Στις προθέσεις του είναι η διοργάνωση, σύντομα, ημερίδας, στην οποία θα συμμετέχουν οι Δήμοι που έχουν παράλιο μέτωπο προς το Μεσσηνιακό κόλπο. Θέμα της θα είναι η διοργάνωση κρουαζιερών στο Μεσσηνιακό. Αν αυτό επιτύχει, σχολίασε, θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.
* Καταβάλλεται, δε, προσπάθεια ένταξης στο ΕΣΠΑ μελέτης και επισκευής – συντήρησης των πεζοπορικών μονοπατιών, ώστε με τον εναλλακτικό τουρισμό να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δε φθάνουν οι τρεις καλοκαιρινοί μήνες».
 ~* Σχολική στέγη και αθλητισμός
* Ακολούθως, επεκτάθηκε σε άλλα έργα. Στον τομέα της σχολικής στέγης ανέφερε πως απομένει η κατασκευή ενός νηπιαγωγείου σε υφιστάμενο οικόπεδο στη Στούπα, παρατηρώντας ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άδειες και μελέτες, ώστε να ενταχθεί το έργο.
* Στις αθλητικές υποδομές, θα ολοκληρωθεί το γήπεδο της Αβίας, από πλευράς εκτάσεως και θα ακολουθήσει η υποβολή μελέτης για την κατασκευή αθλητικού κέντρου στην Καρδαμύλη, προκειμένου να υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή ή και ενδεχομένως να προσελκυστούν και αθλητές, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
 ~* Κοινωνικό παντοπωλείο  και λαϊκή αγορά
* Ο κ. Γιαννημάρας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση δημιουργίας κοινωνικού παντοπωλείου και λαϊκής αγοράς, που θα βοηθήσει τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. «Η οικονομική κρίση θα έρθει και στην ύπαιθρο και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» σχολίασε.
 * Σύσκεψη για τα προβλήματα από τα έργα στο Ακρογιάλι
* Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως για το Ακρογιάλι θα γίνει σύσκεψη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκαλέσουν τα έργα, τα οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι. Την ίδια περίοδο αναμένεται να αρχίσουν και τα έργα διαπλάτυνσης του δρόμου προς Αρεόπολη, στις διασταυρώσεις με την Καλόγρια και τη Στούπα, ενώ, αναφερόμενος στο Ακρογιάλι, σημείωσε: «Δε θέλουμε να μας ξαναβρεί χειμώνας υπό αυτές τις συνθήκες».
* Έδωσε διευκρινίσεις σε ερώτηση για το Θέατρο Μάνης, ενώ όσον αφορά στα της εκκρεμότητας του τέως Δήμου Αβίας με τη ΔΕΥΑΚ, για τον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης λυμάτων, απάντησε πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του τέως Δήμου έχει τις απόψεις της. Αν βρεθεί λύση, έχει καλώς, παρατήρησε και πρόσθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προκύψει μέσω των νομικών ποιος ευθύνεται, ενώ εξέφρασε τη διάθεσή του να ολοκληρωθεί κάθε εκκρεμότητα.
* Για το ζήτημα των απορριμμάτων, μιας και ο Δήμος δε διαθέτει ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ για τη διάθεσή τους, προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για τη μεταφορά τους. Κατέστη άγονος, αφού δεν κατατέθηκαν προσφορές, και θα επαναληφθεί. Σημείωσε πως το θέμα είναι τεράστιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί σύντομα λύση μέσω του διαγωνισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και την ανησυχία του για το τι θα γίνει στο ενδιάμεσο διάστημα.  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

** Νάντια Σερεμετάκη

~ «Γεύση δε σημαίνει μόνο φαΐ, είναι και γούστο και αισθητική…»
 * Η γεύση συνήθως ταυτίζεται με την τροφή και την κατανάλωσή της. Ωστόσο, το συμπόσιο που ξεκινά σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας διερευνά τη γεύση στις μεταφορικές διαστάσεις της. Αποκαλύπτει τη σχέση της με τις άλλες αισθήσεις και κυρίως τη μνήμη, δηλαδή με την ιστορία και την πολιτισμική μας ταυτότητα.
* Έτσι μας περιγράφει το σκεπτικό της η Νάντια Σερεμετάκη, καθηγήτρια Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά και διδάσκουσα σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, η οποία είχε την ιδέα για τη διοργάνωση του συμποσίου με γενικό τίτλο «Γεύση και Μνήμη».
 * «Η μνήμη δεν είναι απλά μια πηγή από ιδέες, έχει υλικές και αισθητήριες διαστάσεις, οι οποίες είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής και του πολιτισμού μας. Είναι συνδεδεμένη με ήχους, οσμές, θέες, γεύσεις - που συχνά πυροδοτούν βαθιά αισθήματα» λέει η κα Σερεμετάκη και προσθέτει: «Ζούμε σε μια εποχή, που υπάρχει ξαφνικά μια φοβερή έμφαση στο σώμα. Τι τρώμε, τι είναι υγιεινό, τι δεν είναι. Όλα αυτά αφορούν στη βιολογική διάσταση. Το δικό μας πρόγραμμα φιλοδοξεί να μας πάει πίσω στην πραγματική έννοια, αυτή του συμποσίου, που έχει να κάνει με την ελληνική σκέψη και κουλτούρα. Σήμερα, έχουμε άπειρες συνταγές και εκπομπές στην τηλεόραση, τόσο που κοντεύει να μας κοπεί η όρεξη. Μαγειρεύουν παιδάκια, ηλικιωμένοι… Έχουμε τρελαθεί στη μαγειρική! Κι όμως, η γεύση στα ελληνικά έχει πολύ περισσότερες συνιστώσες. Γεύση είναι και γούστο, είναι και αισθητική, είναι δεκάδες χιλιάδες πράγματα. Το συμπόσιο, λοιπόν, αυτό προσπαθεί να δείξει, με πράξη και λόγο. Και τονίζω τη λέξη συμπόσιο, γιατί αυτή είναι η παλιά καλή έννοια. Συν-πίνω, συν-τρώγω και ανταλλάσσω και ιδέες».
* Αναφερόμενη στο συμπόσιο της Καλαμάτας, η κα Σερεμετάκη μιλά για πρωτοτυπία σε διεθνές επίπεδο: «Η πρώτη καινοτομία είναι ότι υπάρχει σκεπτικό καταγραμμένο, άρα θεωρητική θέση. Δεύτερον, δε σταματά στην εκδήλωση, είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με επακόλουθα. Τρίτο σημαντικό είναι ο διάλογος που αναπτύσσεται μεταξύ όλων όσοι μετέχουν».
* Η ιδέα για την εκδήλωση ήρθε από το βιβλίο της Νάντιας Σερεμετάκη «Παλιννόστηση αισθήσεων», που διδάσκεται στο εξωτερικό και σε τομείς πέραν του γνωστικού αντικειμένου της Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας. Ένα βιβλίο που βασίζεται σε ελληνικά δεδομένα. «Είναι μια παρέμβαση θεωρητική, και στην Ελλάδα έχουμε να παράγουμε και να εξάγουμε θεωρητική ιδέα, δεν ξέρω κι εγώ πόσα χρόνια».
* Όσο για τη μεγαλύτερη πρόκληση: «Να περάσουμε την επιστημονική γνώση και γραφή στο ευρύτερο κοινό, να την κάνουμε δημόσια γνώση. Και το κοινό, όχι απλώς να την ακούσει και να τη μάθει, αλλά να συμμετέχει».
* Το Συμπόσιο στο Πνευματικό Κέντρο, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, ξεκινά σήμερα στις 7.00 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαρτίου.
 ~ Σημερινό πρόγραμμα
* «Στον ίσκιο της ελιάς». Χορευτικό με τη Σάνια Στριμπάκου και τη μαθήτρια της Σχολής Χορού «Φάρις» Σταυρίνα Ξυπόλυτου. Χορογραφία: Σάνια Στριμπάκου. Μουσική: Στάθης Γυφτάκης.
 * «Πανεπιστήμιο και Κοινωνία». Ομιλία του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, πρύτανη Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
 * «Πανεπιστήμιο και Περιφέρεια Πελοποννήσου - Συμμετέχοντες Δήμοι, Γεύση και Μνήμη σε Δράση». Ομιλία της κας Νάντιας Σερεμετάκη, επιστημονικής υπεύθυνης του Προγράμματος «Καθημερινός Πολιτισμός» του Πανεπιστημίου.
 * «Ανασκάπτοντας τη Γεύση». Προβολή βίντεο που καταγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας των σχολείων της Μεσσηνίας για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση «Γεύση και Μνήμη». Βιντεοσκοπήσεις: Νίκος Σφακιανάκης.
 * «Μουσική και Γευστική Επιχειρηματικότητα». Κουαρτέτο Cook-oo. Παίζουν: Κώστας Γιαξόγλου - πιάνο, Αρίωνας Γυφτάκης - κοντραμπάσο, Γιώργος Κάστανος - σαξόφωνο, Σωτήρης Κάτσος - ντραμς. Τοπικά εδέσματα προσφέρουν βραβευμένοι επιχειρηματίες, πολιτιστικοί σύλλογοι και πολίτες.
 * «Γεύση και Γούστο: Η τελετουργία της κουλούρας». Εισήγηση - παρουσίαση για τους γαμήλιους άρτους, με μαγνητοσκοπημένη παρασκευή και αφηγήσεις για το στολισμό τους. Λύκειο Ελληνίδων - πρόεδρος: Βίκυ Καρέλια.
 * «Το Σώμα της Μνήμης». Θεατρικό με την ομάδα κουκλοθέατρου της Πειραματικής Σκηνής. Παρουσίαση: Λέττα Πετρουλάκη, Φανή Αλεξανδρίδη.
* «Από τη Δημιουργία στη Διατήρηση». Κεντρική ομιλία από τον Βασίλη Καραποστόλη, καθηγητή Πολιτισμού και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών.  Της Μαρίας Νίκα

** Μελιγαλάς

~ Σύλληψη Έλληνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας
 * Για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος ενός 45χρονου Έλληνα συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής στο Μελιγαλά, ένας 47χρονος κάτοικος της περιοχής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 47χρονος πήγε με το Ι.Χ. φορτηγό του το βράδυ της Κυριακής στην επιχείρηση του 45χρονου, στην εθνική οδό Τσακώνας – Καλού Νερού.
* Τον πυροβόλησε με όπλο, χωρίς να τον τραυματίσει, αλλά προκάλεσε υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο του θύματος και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.
* Μετά από αστυνομική έρευνα και, προφανώς, καταγγελία του 45χρονου, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Μελιγαλά εντόπισαν και συνέλαβαν τον 47χρονο στα όρια του αυτοφώρου.

** Σύλλογος Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών


~ Συνάντηση με διευθύντρια Πολεοδομίας για προβλήματα κλάδου και πολεοδομικές μελέτες
 ~ Με τη διευθύντρια Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτα Κουράκλη, συναντήθηκε στις 9 του μήνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας. Στη διάρκεια της συνάντησης, το Δ.Σ. εξέθεσε τα διαχρονικά αιτήματα των μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τη λειτουργία της υπηρεσίας. Η συζήτηση ήταν εκτενής και εποικοδομητική και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας των φορέων των μηχανικών με τους εκπροσώπους της Πολιτείας, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου που διέπει το επάγγελμα.
 ~ «Ο νόμος 4014/11 για τα αυθαίρετα, ο νόμος 403/11, καθώς και τα εκτελεστικά προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, με τις μεγάλες τομές τόσο για το ρόλο των υπηρεσιών δόμησης όσο και για το ρόλο των μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών, στους οποίους ανατίθεται, εκτός των άλλων, το βάρος του ελέγχου όλων των κατασκευών, σε συνδυασμό με την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας, επιβάλλουν σε όλους μας αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και προσαρμογή της παραγωγικότητάς μας σε σύγχρονους ρυθμούς» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
~ Σε ό,τι αφορά την οικοδομή και το βαθμό που ο χρόνος αδειοδότησης αποτελεί παράμετρο της ποιότητας του επενδυτικού κλίματος, διαπιστώθηκε ότι είναι δυνατή η τήρηση των προβλεπόμενων χρόνων.
~ «Επισημάναμε, τόσο στο δήμαρχο όσο και στην κα Κουράκλη, τη σπουδαιότητα που έχουν μερικές από τις πάγιες διεκδικήσεις μας και μας ανακοινώθηκε η πρόθεση του Δήμου να προωθήσει άμεσα τα πιο κάτω:
-συστηματική παρακολούθηση της πορείας έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων των περιοχών Ασπροχώματος, Βέργας, Μαντίνειας και Κηπούπολης
-παραγωγή και διάθεση στους μηχανικούς ψηφιακού υλικού, όπως σχεδίων πόλεων, πράξεων εφαρμογής, ορίων οικισμών, χαρακτηρισμούς οδών, αρχαιολογικών χώρων, περιοχών Natura, τροποποιήσεων σχεδίων, καθορισμούς οικ. γραμμών κ.λπ.» αναφέρεται από την πλευρά των μηχανικών για τη συνάντηση με την κα Κουράκλη, αλλά και για εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα με το δήμαρχο Καλαμάτας.

**  Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ


* Νέες πληρωμές, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του μέτρου 214 (γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα), με συνολικό ποσό 1.957.611,39 ευρώ, ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
* Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την Παρασκευή 9 Μαρτίου εκδόθηκαν 9 εντολές πληρωμής 624 δικαιούχων του μέτρου 214 (αγροπεριβαλλοντικά μέτρα) με 1.957.611,39 ευρώ.
* Την Τετάρτη 7 Μαρτίου ο οργανισμός ανακοίνωσε μια ακόμα πληρωμή, συνολικού ύψους 3.825.365,85 ευρώ, για την οποία εκδόθηκαν συνολικά 66 εντολές πληρωμής 869 δικαιούχων.

** Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ

~ Π. Καλλιντέρης: «Μοναδικό συναίσθημα να παίζεις για την Καλαμάτα»
* Τα στοιχεία που κέντρισαν την προσοχή του κόσμου στο κυριακάτικο ματς της Καλαμάτας με αντίπαλο την Προοδευτική ήταν αρκετά… Η παρουσία Μπένου αλλά και Φασουλή στο τεχνικό τιμ της ομάδας, η μαχητικότητα των παικτών και το πάθος για νίκη, έστω κι αν αυτό δεν ήρθε τελικά, ο κακός αγωνιστικός χώρος και πολλά ακόμη. Περισσότερο, όμως, μου έκανε εντύπωση η προσπάθεια στήριξης των φιλάθλων απέναντι στον τερματοφύλακα της Καλαμάτας Πάρη Καλλιντέρη, που πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση, σε επαγγελματικό επίπεδο, με τη φανέλα της Μαύρης Θύελλας. Γνωρίζοντας ότι είχε να καλύψει το μεγάλο κενό του Σωκράτη Κοψαχείλη και τα δεδομένα που υπήρχαν λόγω του άγχους, ο φίλαθλος κόσμος της ομάδας προσπαθούσε με κάθε τρόπο να ανεβάσει τον 30χρονο πορτιέρο, κάτι που είχαν κάνει νωρίτερα τεχνικό τιμ και συμπαίκτες του, με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει. Κράτησε το μηδέν, πραγματοποιώντας μεστή και σταθερή εμφάνιση. Πώς, όμως, αισθάνθηκε ο ίδιος;
* «Είναι μοναδικό το συναίσθημα να αγωνίζεσαι για την Καλαμάτα. Θα προτιμούσα σίγουρα να έχει συνδυαστεί αυτό με τη νίκη, όμως κρατάω την πρώτη μου επαγγελματική συμμετοχή με την ομάδα ως κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Το χάρηκα ιδιαίτερα γιατί είχα τη μεγάλη στήριξη των προπονητών, των συμπαικτών μου και ακόμη περισσότερου του κόσμου κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τους ευχαριστώ όλους γι’ αυτό και τους υπόσχομαι πως όποτε αγωνίζομαι θα δίνω το 1000% για την ομάδα», μας δήλωσε ο Καλλιντέρης, που δε θα μπορούσε να μην κάνει το ίδιο και στο ερώτημα για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας, μετά τον ερχομό του Γιώργου Μπένου στο τεχνικό τιμ: «Είναι ένας προπονητής που ξέρει άριστα την ομάδα και τις επαγγελματικές κατηγορίες, με γνώση και εμπειρία. Εμείς σαν παίκτες πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε το καλύτερο δυνατό, και από κοινού να προσπαθήσουμε να δώσουμε στην ομάδα αυτά που δικαιούται. Περιμένω ότι η συνέχεια θα είναι καλύτερη, το λέω με σιγουριά γιατί πραγματικά υπάρχουν οι δυνατότητες. Θέλουμε τον κόσμο κοντά μας και να ξέρει ότι εμείς πάντοτε θα ματώνουμε για τη φανέλα της Καλαμάτας».
 ~ Ανεβάζει στροφές ο Μπένος
* Αυτό που θα επιδιώξει ο νέος προπονητής της Καλαμάτας είναι να καλύψει κενά και αδυναμίες, βάζοντας το συντομότερο δυνατό τη σφραγίδα του, ζητώντας καλύτερες ημέρες. Δεν μπορούσε να γίνει σε τόσο σύντομο διάστημα και γι’ αυτό η ομάδα εμφανίστηκε με έντονο το στίγμα του Έλβιο Μάνα, όμως ο Μπένος είναι αποφασισμένος να κάνει το επόμενο βήμα και δε δείχνει διάθεση να χάσει λεπτό. Χθες η ομάδα προπονήθηκε σε δύο γκρουπ, στο «Γ. Λουκαρέας», ενώ σήμερα θα δώσει φιλικό παιχνίδι στις 3.30 μ.μ. στον ίδιο χώρο με αντίπαλο την Ομόνοια και αύριο το ραντεβού θα είναι διπλό. Όλα αυτά δείχνουν ότι θέλει να μάθει άμεσα τα πάντα για τους παίκτες τους, αλλά και να περάσει τα δικά του προπονητικά δεδομένα. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε μια πιο ελκυστική Καλαμάτα, που θα ζητά και το καλό ποδόσφαιρο, αρχής γενομένης, γιατί όχι, και από το δύσκολο αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης.
* Σ’ αυτόν θα δώσει το «παρών» ο Μπλέτσας, που έλειπε πάντως και χθες λόγω της ίωσης, ενώ λίγες είναι οι πιθανότητες για τον Κοψαχείλη, που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από το πρόβλημα στη μέση. Χθες απουσίαζαν λόγω ίωσης οι Καραντζανίδης, Νικητόπουλος και ο Μπεγέτης λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, όμως όλοι τους θα βρίσκονται λογικά στη διάθεση του κ. Μπένου.
* Όσον αφορά στον Τσαγκαράκη που συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες, θα αποφασιστεί σήμερα από το τεχνικό τιμ σε ποιο ματς θα εκτίσει την ποινή της μιας αγωνιστικής.  Του Νίκου Μπαλόπουλου

**Μια Κυριακή γεμάτη ματ…


ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΚΑΚΙ
 * Τη δυναμική του σκακιού στην πόλη της Καλαμάτας και εν γένει στη Μεσσηνία ανέδειξαν οι σχολικοί αγώνες σκάκι που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο ξενοδοχείο «Ελίτ». Και ένα ενδεικτικό μέτρο σύγκρισης είναι ότι οι συμμετοχές από το νομό μας ήταν περισσότερες από 120 (με μόλις 2 από τη Λακωνία, που είναι βέβαια αξιέπαινες), ενώ στην αντίστοιχη διοργάνωση των τριών υπολοίπων νομών της ΕΣΣΠΕΠ Αργολίδας-Κορινθίας-Αρκαδίας έφτασαν τις 108 (η Ηλεία «ενσωματώθηκε» με την Αχαΐα).
 * Όλη η προχθεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη, θα λέγαμε, στο σκάκι, καθώς το πρωί (9.30-2.30 μ.μ. περίπου) διεξήχθησαν τα ατομικά πρωταθλήματα Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και το απόγευμα (από τις 4 μ.μ. έως το βράδυ) τα αντίστοιχα ομαδικά.
 * Οι υπεύθυνοι διοργανωτές του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από την επιτυχία της διπλής διοργάνωσης, καθώς μάλιστα συνδυάστηκε με πολυάριθμες διακρίσεις αθλητών του που κατά συντριπτική πλειοψηφία κατέκτησαν πρωτιές και μετάλλια.
 ~* Αναλυτικότερα οι νικητές ανά κατηγορία:
 * Νηπιαγωγεία: Νίκος Αλεξόπουλος (26ο Καλαμάτας), Α’ Δημοτικού: Μιχάλης Κατσαρέας (7ο Καλαμάτας), Β’ Τάξη: Αντώνης Δημόπουλος (3ο Καλαμάτας), Γ’: Χρήστος Λιάκος (7ο), Δ’: Μαριάνθη Λούκα (21ο), Ε’ Απόλλων Μπακής (Εκπ. Μπουγά), Στ’: Γιάννης Σταθόπουλος (3ο Μεσσήνης). Γυμνάσια: Δημήτρης Αγγελακάκης (Παραλίας). Λύκεια: Ιάσονας Μουτζούρης (Παραλίας)-ισοβαθμία με Σπύρο Διασάκο (1ο ΓΕΛ Καλαμάτας).
 *  ~ Στο ομαδικό οι συμμετοχές στα Δημοτικά έφτασαν τις 13 (1η θέση τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά), ενώ άλλες έξι υπήρχαν στα Γυμνάσια-Λύκεια (νικήτριες αναδείχθηκαν οι ομάδες του Παραλίας (3ο ΓΕΛ και 1ο Γυμνάσιο).
 ~ Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από απόφαση της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που στα πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα προκρίνονταν μόνο οι νικητές κάθε κατηγορίας, οι συμμετοχές είναι ελεύθερες για την τελική φάση που θα γίνει 6-8 Απριλίου στη Χαλκιδική (πληροφορίες-συμμετοχές κα Τούλα Χατζηπαναγιώτου-Τσιάλα, τηλ. 6945-499716).   Χ.Ε.

** ΕΡΑΝΗ: Μετά τις Βρασιές ο Πάμισος...


ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ-ΒΡΑΣΙΕΣ 2-0
~ Με δύο γκολ και τρία δοκάρια έπιασε 3η θέση…
* ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΙΧ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΑΚΗΣ ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΤΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΩΝ
* Με δύο γκολ και τρία δοκάρια δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιός ήταν καλύτερος στην προχθεσινή αναμέτρηση των Φιλιατρών… Η Εράνη πήρε μια «καθαρή» νίκη, με αρκετές ακόμη ευκαιρίες και ελάχιστες επικίνδυνες στιγμές από την πλευρά των Βρασιών, που απείλησαν πάντως για το 1-1, όταν στο 60’ σε ένα σουτ και μετά την απόκρουση του Αλεξανδρόπουλου η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι. Το 2-0 της 17ης αγωνιστικής επέτρεψε στο τριφυλιακό συγκρότημα να αναρριχηθεί στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Δ’ Εθνικής, ακριβώς πίσω από τους μονομάχους του τίτλου στον 6ο Όμιλο Παναιγιάλειο και Πανόπουλο. Η ομάδα του Νίκου Κακαλέτρη έβαλε τις βάσεις της επικράτησης στο ημίωρο, με το γκολ που σημείωσε ο Κώστας Καραχάλιος με ωραίο σουτ από πλάγια (έπειτα από πάσα του Δημήτρη Μικελάτου). Στο 70’ ο Μιχάλης Γρηγορακάκης (από πάσα του Βαγγέλη Κουτσουρέ) «κλείδωσε» τη νίκη της Εράνης, με την επίτευξη του 2ου γκολ. Δοκάρια είχαν στο 20’ ο Μικελάτος, στο 80’ ο Κουτσουρές με εκτέλεση φάουλ και λίγο πριν τη συμπλήρωση του 90λέπτου ο Κόλλιας.
~* ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: Αλεξανδρόπουλος, Καραχάλιος, Ι. Γρηγορακάκης, Μπαστάκος, Φουρναράκος, Κώτσος, Γεωργιόπουλος (75′ Κόλλιας), Κουτσουρές, Λυμπερόπουλος (61′ Μιχ. Γρηγορακάκης), Ανδρεόπουλος, Μικελάτος (87′ Σταθόπουλος).
~* ΒΡΑΣΙΕΣ: Αφουξενίδης, Καλατζής, Κόλιας, Νομικός (72′ Μπακάλης), Παρασκευάς (20’ λ.τρ. Κολιόπουλος), Κολιός, Ζαγκλής, Παπανικολάου, Γαγλίας, Κατσούδας, Χαρμπαλής (60′ Κατσιάνι).
* Με Ντινιώτη στο κύπελλο
~ Με ανεβασμένη ψυχολογία η Εράνη ετοιμάζεται για τον αυριανό επαναληπτικό κυπέλλου με τον Πάμισο που θα ξεκινήσει στις 3.30 μ.μ. στο παλιό γήπεδο Φιλιατρών. Η ομάδα του Νίκου Κακαλέτρη θα ολοκληρώσει σήμερα με χαλάρωμα την προετοιμασία της και με πλήρη σύνθεση -συμπεριλαμβανομένου του Ηλία Ντινιώτη που είναι ακόμη τιμωρημένος στο πρωτάθλημα, αλλά έχει κανονικά δικαίωμα συμμετοχής στο κύπελλο- θα κυνηγήσει τη νίκη που θα την οδηγήσει για μια ακόμη χρονιά στον τελικό.
* ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ: Ποιά 3η θέση, πέντε βαθμούς πάνω από τη ζώνη!
~ Ο προπονητής της Εράνης, Νίκος Κακαλέτρης σπεύδει να προσγειώσει στην πραγματικότητα όσους εντυπωσιάστηκαν από την κατάληψη της 3ης θέσης στον 6ο Όμιλο της Δ’ Εθνικής: «Στο μυαλό μας είναι ότι βρισκόμαστε μόλις 5 βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού και ο στόχος είναι να παραμείνουμε όσο πιο μακριά γίνεται από αυτή. Κρατάμε τους τρεις βαθμούς, την καλή εμφάνιση –έχουμε βέβαια κάνει και καλύτερες- και τη διάθεση που έδειξαν τα παιδιά και συνεχίζουμε τη δουλειά και την προσπάθεια. Το ενθαρρυντικό είναι ότι φάνηκε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε στην πράξη τη φιλοσοφία που από την αρχή της χρονιάς προσπαθήσαμε να περάσουμε» σχολιάζει ο Νίκος Κακαλέτρης.

** Πριν 94 χρόνια

- ΑΦΙΧΘΗΣΑΝ και παρελήφθησαν ενταύθα δύο βαγόνια αλεύρων προοριζόμενα δια την πόλιν μας.
 - ΣΗΜΕΡΟΝ θα γίνη διανομή 200 δραμίων άρτου κατ’ άτομον προς 1,20 κατ’ οκάν και 140 δραμίων αλεύρων προς 1, 48 κατ’ οκάν.
 - Η Αγροτική Λαϊκή Τράπεζα Τζεφερεμινίου έχει εις τας αποθήκας της 5000 οκάδας καυσόξυλα και 600 οκάδας σύκα βουρλιασμένα. Οι βουλόμενοι δύνανται να κάμωσι τας προσφοράς των δια τα είδη ταύτα εις τα Γραφεία της ενταύθα Κεντρικής Αγροτικής Τραπέζης.
 - ΕΙΣ την οδόν Γρηγορίου ευρέθη υπό των αστυνομικών οργάνων έκθετον βρέφος άρρεν εντός τετρατρόχου παραδοθέν εις το Δημαρχείον προς περίθαλψιν.
 - ΑΓΝΩΣΤΟΙ εισελθόντες εις το εν Γαργαλιάνοις Ξενοδοχείον του φαγητού Κ. Λογιωτάτου αφήρεσαν διάφορα πράγματα αξίας 90 δραχμών.
 - Ο πρόεδρος της Κοινότητος Μπάλας ανέφερεν εις το Νομογεωπονικόν Γραφείον, ότι λόγω της ανομβρίας η εφετεινή παραγωγή των σιτηρών εις την περιφέρειαν της Κοινότητός του θα είναι πολύ μικρά.

**

 
*** ** http://snsarfara.blogspot.com/2012/02/blog-post.html  , Τριήμερο Απόκρεων και καρναβαλιών , Σάββατο 25 , Κυριακή 26 και Καθαροδευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012 .-

** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/28-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012.-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/29-2012.html  , ΘΕΣΕΙΣ ..ΣΚΕΨΕΙΣ ..ΑΠΟΨΕΙΣ Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/02/29-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 .-
** ~** ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 …ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ !!! :
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας , Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012.
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/1-m-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 1 Mαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/2-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/3-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 3 Μαρτίου 2012
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ενημέρωση - Εδήσεις -Σχόλια κ.α : Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/03/5-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Tr;ith 6 /03/2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012 , Ελεύθερες Σκέψεις θέσεις απόψεις και Σχόλια .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/03/7-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012 , Στο αγιάζι της καθημεριονότητας στην ενημέρωσή μας .-
*** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/03/10-03-2012.html  , Σάββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης ,10-03-2012 .-
 ** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/03/11-2012.html  , Σήμερα είναι Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 .-
 ~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/12-2012.html  , Σχολιάζοντας Αδιακρίτως Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 .-
 ** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΘΕΣΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΑΔΙΑΚΡΗΤΩΣ :Δευτέρα 12 /03/2012 .-
 ~*** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/03/12-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΔΙΑΚΡΗΤΩΣ : Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2012 : foto athos .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/13-2012.html , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης  Τρίτη 13  Μαρτίου 2012 .-
  ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/14-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012  .-

 *** ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΜΑΣ :
Κεντρική πλατεία Αρφαρών Καλαμάτας
ΑΡΦΑΡΑ
παλιές φωτογραφίες
Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ από το 1930 !
Γέροντας Ιερομόναχος Γαβριήλ (κατά κόσμον Ιωάννης Αθανασίου Κατσιαμπάνης ) στην Ιερά Καλύβα Αγίου Γεωργίου Καρτσωναίϊκα της Σκήτης Αγίας Άννης στο Άγιον 'Ορος 2010 .
Γέροντας μοναχός Κυριακός , στην Ι.Μ. Εσφηγμένου από το 1951 , ηληκίας 86 ετών από το Διαβιλίτσι , κατά κόσμον Βασίλειος Ευθυμιόπουλος 2011.-
Από ποδοσφαιρικό αγώνα στο Γήπεδο Αρφαρών το 2012 .!
Το  νέο  αίμα  στο ποδόσφαιρο  του Α.Π.Σ.ΑΣΤΕΡΑ ΑΡΦΑΡΩΝ  2011-2012 !
** Στο Δημοτικό Γήπεδο  Αρφαρών μετά από αγώνα νίκης  στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣΜεσσηνίας περιόδου 2011-2012 .-
** ** https://www.facebook.com/pages/ΑΠΣ-Αστέρας-Αρφαρών/242460325812829#!/profile.php?id=695132198   .-

** http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1446349692  . 2029.-


 ~ http://www.facebook.com/profile.php?id=1446349692#!/profile.php?id=1037492258 .- 373 .-

~ http://www.sync.gr/stamos1  : Φίλοι : 4439 /Σε έχουν 1815 φίλο : 1811 .- Eεπισκέψεις : 37.479 , Μοναδικά Μέλη : 1216 .-

~ http://www.youtube.com/stamos01  .-

Stamos01 = 1520 , Βίντεο , stamatios01=59 βίντεο , vlasiskal= 134 βίντεο .-=1705 .-

~ http://snsarfara.blogspot.com/  .-

~ http://www.twitter.com/stamos01/ .- Following : 177,

Followers : 12 , Tweets : 2,714 ,

** *** http://platykalamatasmessinias.blogspot.com/  , ΠΛΑΤΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ .-


*** http://www.arxaiaithomi.gr/  , ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ .-

*** http://lyrasi.blogspot.com/ , ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΛΥΡΑΣ

*** http://lyrasi.blogspot.com/  , ΒΑΛΥΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ .-

*** http://valira-messinias.pblogs.gr/  , ΙΘΩΜΑΤΑ .-

*** http://eklisval.blogspot.com/  , Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ – ΒΑΛΥΡΑΣ .-

*** http://dimmerop.blogspot.com/  ,ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΡΟΠΗΣ .-

*** http://vlasiosarfara.blogspot.com/  , ΒΛΑΣΗΣ ΑΡΦΑΡΑ .-

~** http://www.aetosmess.blogspot.com/  , ΑΕΤΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

*** http://thamyrisvalyra.blogspot.com/  ,ΘΥΜΑΡΙΣ ΠΟΛ.ΣΥΛ. ΒΑΛΥΡΑΣ .-

*** http://familykormas.blogspot.com/  ,ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΡΜΑ .-

*** http://dsval.blogspot.com/  , ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΑΛΥΡΑΣ .-

*** http://lampainalezimessinias.blogspot.com/ ,ΛΑΜΠΑΙΝΑ – ΛΕΣΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-

*** http://meropitopik.blogspot.com/  ,ΜΕΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-

*** http://ithominews.blogspot.com/  , ΙΘΩΜΗ ΝΙΟΥΣ .-

*** http://notosspor.blogspot.com/  , ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ .-

*** http://storyval.blogspot.com/  , ΒΑΛΥΡΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ .-

*** http://culutreval.blogspot.com/  ,ΒΑΛΥΡΑ –ΠΟΛΚΙΤΙΣΜΟΣ .-

*** http://valped.blogspot.com/  , ΒΑΛΥΡΑ –ΕΚΠ.-ΠΑΙΔΕΙΑ .-

*** http://messiniasblogs.blogspot.com/  , ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ .-

*** http://lykeiomeligala.blogspot.com/  , ΓΥΜΝΑΣΙΟ –ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ .-

*** http://dipanoskaltsis.blogspot.com/  , ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ .-

*** http://megalopoli.blogspot.com/, ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ .-

*** http://valta-trifilias.blogspot.com/ , ΒΑΛΤΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ .-

*** http://pyrgostrifylias.blogspot.com/  , ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ .-

*** http://snsstamoskal.blogspot.com/  , ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2 .-

*** http://anodorio.blogspot.com/  , ΑΝΩ ΔΩΡΙΟ –ΣΟΥΛΙΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-

*** http://messiniwn-ithi.blogspot.com/  , ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΗΘΗ .-

*** http://trifylianews.blogspot.com/  , ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ .-

*** http://www.mmess.gr/  . ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-

*** http://www.immspartis.gr/  , ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ .-

*** http://www.inathos.gr/athos/el/  , ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ .-

*** http://www.inathos.gr/athos/el/  , ΚΕΦΑΛΙΝΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-

*** http://giannislinardos.blogspot.com/  , ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΛΙΝΑΡΔΟΣ .-

*** http://xalkia.blogspot.com/  , ΧΑΛΚΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-

*** http://kdavilla.blogspot.com/  , ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΔΑΒΙΛΛΑΣ .-

*** http://www.terapad.com/  , ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-

*** http://davillas.blogspot.com/   , ΚΕΦΑΛΙΝΟΥ –ΔΑΒΙΛΛΑΙΟΙ .-

*** http://oriniithomi.blogspot.com/  , ΖΕΡΜΠΙΣΙΑ – ΚΕΦΑΛΙΝΟΣ- ΡΕΥΜΑΤΙΑ .-

*** http://tzeferemini.blogspot.com/  , ΒΑΛΥΡΑ-ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΙ .- http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/2011.html#!/2011/10/2011.html .- ARFARA KALAMATAS .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου