ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Mεσσηνιακά και Άλλα στο αγιάζι της Ενημέρωσης

Mεσσηνιακά  και  Άλλα στο αγιάζι της Ενημέρωσης :
Δευτέρα , 23 Οκτωβρίου  2012 ,

Μετά το τελευταίο Ντιμπέϊτ ο Πόεδρος  ΟΜΠΑΜΑ
προηγείται του  αντίπαλού του στις προσεχείς; προεδρικές  εκλογές
την Η.Π.Α.

Η ΕΥΡΩΠΗ  ΚΛΩΝΙΖΕΤΑΙ ! Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΗΡΥΞΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ?, Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ , ΑΛΛΑ ΟΙ  ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ   ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ , ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΑΝΕΛΠΙΣΤΟ ΚΡΑΧ!!  ,...ΟΠΩΣ  ΤΟ 1929 !!!
Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ  ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ  ΥΠΟΦΕΡΕΙ  ΓΙΑ  1-2 ΧΡΟΠΝΙΑ , ΟΙ ΔΑΝΙΣΤΕΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ; ΠΟΛΥ ΣΙΓΟΥΡΑ !! , "ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ ΕΧΟΝΤΑ ΟΥ ΛΑΒΕΙΝ "  ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΛΑΟΙ , ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΌΝΙΑ ! ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ κ.λ.π.
Η  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ  ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΙΓΑ  ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΛΛΑ !!!  ΑΥΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ , ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ , ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ..Στην πατριδα μας..ΠΟΥ  ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ  ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ !!!...

~** Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 12/10/2012  Μετά απο την σημερινή απογευματική συνάντηση σύσκεψη , ΣΑΜΑΡΑ -ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ -ΚΟΥΒΕΛΗ :

http://youtu.be/OD4xOLEe9so ,





 ~ *** A.K.ΣΑΜΑΡΑΣ 231-10-2012 :


http://youtu.be/WH0fZ1yVg5c ,




~** Μνημόνιο τρόϊκας 2012  :

http://youtu.be/1mSJJ9hg5b0 ,




Το  μικρό μας  ποντικάκι του Υ/Η ΄πάντα κοντά μας ! :

*** Για το βιασμό στα Φιλιατρά :
Image
* Την επόμενη Τρίτη η απολογία του 36χρονου

 Με ενδιαφέρον αναμένεται να συνεχισθεί την επόμενη Τρίτη, με την απολογία του κατηγορουμένου, η δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας του 36χρονου από το Φιλιατρά ο οποίος κατηγορείται για το βιασμό μιας 19χρονης Βουλγάρας το Φεβρουάριο του 2012.
 Χθες η δίκη συνεχίσθηκε για δεύτερη ημέρα και ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, αλλά διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας.
 Οι μάρτυρες κατέθεσαν πως το μαγαζί που εργαζόταν η κοπέλα δεν ήταν καφενείο αλλά μπαρ, ενώ ο ιδιοκτήτης του- ο οποίος, αν και έχει αναζητηθεί, δεν έχει εντοπισθεί, καθώς οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει αναχωρήσει για τον Καναδά - δραστηριοποιόταν μόνιμα με καταστήματα της νύχτας στην περιοχή των Φιλιατρών και απασχολούσε γυναίκες.
 Καταθέσεις
 Σύμφωνα με την κατάθεση της κοπέλας, την πρώτη ημέρα της δίκης, στις 7 Φεβρουαρίου φέτος, όταν τελείωσε την εργασία της (σερβίρισμα), γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα, με την προτροπή του αφεντικού της ο κατηγορούμενος την πήρε από τα Φιλιατρά για να την πάει στο σπίτι της στο Μάραθο.
 Στο δρόμο, όμως, όπως κατέθεσε, ο 36χρονος άρχισε να τη χαϊδεύει. Όταν αυτή αντιστάθηκε, άρχισε να τη χτυπά και σταμάτησε σε ερημικό δρόμο, όπου απαίτησε να γδυθεί και τη βίασε.
 Χθες η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση φίλης της 19χρονης, η οποία την πήγε για δουλειά στο μαγαζί. Παλιότερα και η ίδια δούλευε σε μπιλιαρδάδικο του ίδιου ανθρώπου.
 Όπως κατέθεσε, η κοπέλα στο μαγαζί σέρβιρε και καθάριζε και δεν έκανε παρέα με πελάτες, ενώ παρατήρησε πως κακώς δέχτηκε να τη γυρίσει ο πελάτης στο Μάραθο. Το δικαιολόγησε, όμως, λέγοντας ότι είναι ευκολόπιστη και δε βάζει κακό με το μυαλό της. Για το αφεντικό, εξέφρασε την άποψη ότι «έχει βάλει το χεράκι του» για ό,τι έχει γίνει και πως «αν κάποιος του δώσει χρήματα, είναι πρώτος σε όλα». Είπε, επίσης, πως λένε ψέματα πως δεν τον βρίσκουν, καθώς τον είδε στα Φιλιατρά δύο μέρες πριν ξεκινήσει η δίκη, ενώ υποστήριξε πως έχει πολλούς φίλους αστυνομικούς και τον καλύπτουν.
 Ιδιοκτήτης ταβέρνας της περιοχής, ο οποίος ήταν φίλος με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και σύχναζε στα μαγαζιά του, τον περιέγραψε ως έναν άνθρωπο που ασχολούνταν με τη νύχτα και «είχε μαγαζιά της αρπαχτής, ποτάδικα, όπου έφερνε κοπέλες».
 «Σαβούρα»
 Για το συγκεκριμένο κατάστημα, είπε ότι ήταν «το τελευταίο του χαρτί», αφού τα τελευταία χρόνια είχε ξεπέσει και «ψείριζε τις συνταξούλες των παππούδων». Λειτουργούσε παράνομα, «ούτε ταμειακή δεν είχε» όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σε ερώτηση από την Έδρα τι κόσμος πήγαινε στα καταστήματά του, απάντησε: «Σαβούρα». Επίσης, σχολίασε ότι το συγκεκριμένο μαγαζί δεν ήταν καφενείο, άνοιγε στις 7.00 το απόγευμα και έκλεινε τις πρώτες πρωινές ώρες. Σε αυτό δούλευε και η δεύτερη γυναίκα του ιδιοκτήτη, μια Ρουμάνα, η οποία επίσης έκανε παρέα σε πελάτες.
 Σκιαγραφώντας περισσότερο το χαρακτήρα του, ανέφερε πως ανά τον κόσμο έχει «6 γυναίκες και 11 παιδιά» και τον παρουσίασε ως άνθρωπο χωρίς όρια.
 Για την εργασία της 19χρονης στο συγκεκριμένο μαγαζί, είπε ότι πήγαινε τις παραγγελίες στους πελάτες και όποιος ήθελε την κερνούσε «ποτό» (συνήθως κόκα κόλα ή νερό, που αποτελεί τακτική των καταστημάτων με γυναίκες για να μην μεθάνε), το οποίο κόστιζε 5 ευρώ. Από αυτά, το 1 ευρώ ανήκε στην κοπέλα.
 Για τον άνθρωπο που είχε αναλάβει να πηγαινοφέρνει την κοπέλα από το σπίτι της στο κατάστημα και αντίστροφα, αλλά το βράδυ του συμβάντος δεν μπορούσε, είπε ότι ήταν μπράβος του ιδιοκτήτη, ο οποίος εργαζόταν και σε άλλα του καταστήματα.
 Για τον κατηγορούμενο, κατέθεσε ότι είναι ήσυχος και πήγαινε ως πελάτης στο μαγαζί, χωρίς ποτέ να έχει δημιουργήσει πρόβλημα. Εκτίμησε πως είναι άδικη η κατηγορία και δεν είχε ανάγκη να κάνει κάτι τέτοιο.
 Εκείνο το βράδυ ήταν στο μαγαζί και είδε την κοπέλα χαμογελαστή. Όταν κάποια στιγμή πέρασε δίπλα από τον κατηγορούμενο, έσκυψε και του έδωσε ένα φιλί στο μάγουλο. Παρατήρησε ότι υπήρχε οικειότητα μεταξύ τους και σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι είχε δει τη 19χρονη να κάνει παρέα και σε 72χρονους. Μάλιστα, εκφράζοντας το δικαστήριο την απορία του γι’ αυτό, απάντησε «πως δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπει σε τέτοια μαγαζιά μια πιτσιρίκα να χαριεντίζεται με ηλικιωμένους». Πρόσθεσε, δε, ότι ο ιδιοκτήτης ήταν ευχαριστημένος από τη δουλειά της 19χρονης και από τα ποτά που έβγαζε από τους πελάτες.
 Με την ολοκλήρωση της κατάθεσής του, η Πολιτική Αγωγή αμφισβήτησε την παρουσία του μάρτυρα το βράδυ εκείνο στο μαγαζί.
 Κατά την ανάγνωση των εγγράφων, αναφέρθηκε από την ιατροδικαστική έκθεση ότι δε βρέθηκαν στην κοπέλα σημάδια βίας ή συνουσίας.
 Η χθεσινή ημέρα ολοκληρώθηκε με την κατάθεση των αδελφών του κατηγορουμένου, οι οποίοι τόνισαν ότι ο 36χρονος δεν είχε ανάγκη να κάνει κάτι τέτοιο και ό,τι έγινε εκείνο το βράδυ, έγινε με τη θέληση και των δύο. Μάλιστα, ο δεύτερος αδελφός είπε ότι όλα τα Φιλιατρά λένε ότι ο αδελφός του είναι θύμα και πως, επίσης, όλοι ξέρουν ότι πήγαιναν στα συγκεκριμένα μαγαζιά γιατί είχε γυναίκες.
 Τέλος, αναγνώσθηκε η κατάθεση του ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει πει ότι η κοπέλα ήταν καλή στη δουλειά της και ο κατηγορούμενος καλός άνθρωπος. Για το βράδυ εκείνο, ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος θα την πήγαινε σπίτι της, αλλά ξημερώματα τον πήρε τηλέφωνο η κοπέλα και του είπε ότι τη βίασε.    Της Βίκυς Βετουλάκη


*** Ερωτηματικά για το θάνατο της 76χρονης :
Image
* Από το μπαλκόνι στους Γαργαλιάνους

Θλίψη έχει σκορπίσει τους Γαργαλιάνους ο θάνατος 76χρονης, πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού της, ενώ πολλά είναι τα ερωτηματικά για το θλιβερό συμβάν. Η 76χρονη Α.Κ., κάτοικος εν ζωή Γαργαλιάνων, διέμενε με το σύζυγό της στην οικία τους σε παράδρομο πίσω από το Δημοτικό Κατάστημα Γαργαλιάνων, δίπλα στο κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», η ίδια φέρεται να αντιμετώπιζε κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας. Το πρωί της Κυριακής η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο πεζοδρόμιο του σπιτιού σχεδόν μπροστά από την πόρτα εισόδου, ενώ στο μπαλκόνι του ορόφου βρέθηκε καρέκλα, που εκτιμάται ότι είχε χρησιμοποιηθεί για να κάνει η 76χρονη το απονενοημένο διάβημα. Ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η ίδια φέρεται να αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, τα οποία ίσως να μην της επέτρεπαν να ανέβει από το ισόγειο στον όροφο (σ.σ. το σπίτι ήταν «μεζονέτα») και να βγει στο μπαλκόνι.
Η κηδεία της άτυχης γυναίκας έγινε χθες το πρωί, με το σύζυγό της να είναι συντετριμμένος και τους συγγενείς και φίλους της οικογένειας να ψελλίζουν με μάτια βουρκωμένα μόνο ένα «γιατί;» και ένα «πώς;»…

*** Προβλήματα θα δημιουργήσει η συνταξιοδότηση :
Image
* Στη λειτουργία του Δήμου Καλαμάτας

Δυσάρεστες εξελίξεις για το Δήμο Καλαμάτας και τη σύνθεση του προσωπικού του προβλέπει ο δήμαρχος Παν. Νίκας σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα μέτρα που περιγράφονται ως λύση για το εργασιακό.
Όπως τόνισε, «εκτιμώ ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις όσον αφορά στο καθεστώς εργασίας στο Δήμο Καλαμάτας. Θα υπάρξουν πολύ σοβαρά ζητήματα, αφού θα ενταθεί η έλλειψη προσωπικού, διότι θα μας απαγορεύσουν να προσλαμβάνουμε εργαζόμενους με οκτάμηνη και δίμηνη διάρκεια σύμβασης. Επιπλέον, αν περάσει αυτό που λέγεται, συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου 2013, εκτιμούμε ότι δεκάδες υπάλληλοι και, μάλιστα, επιστήμονες με τεράστια εμπειρία, επιτελικά στελέχη, θα εξαναγκαστούν σε παραίτηση.
Αυτή η εξέλιξη είναι ευνόητο ότι θα κάνει δραματική την κατάσταση στο Δήμο Καλαμάτας, διότι τα περισσότερα από τα στελέχη έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης.
Προφανώς, σε περίπτωση που υπάρξει αυτή η εξέλιξη, θα προχωρήσουμε σε συρρίκνωση των υπηρεσιών και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
Από την άλλη πλευρά, παραμένει ως πρώτη προτεραιότητα και κόκκινη γραμμή για εμάς η μισθοδοσία των υπαλλήλων. Υπάρχουν πολλοί Δήμοι στη χώρα που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εμείς, παρότι μας επέβαλαν την ιστορία με τα σκουπίδια, ένα θέμα με τεράστιο οικονομικό κόστος για το Δήμο, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αυτά, όμως, θα τα πούμε στον κατάλληλο χρόνο, αλλά σίγουρα είναι μια προσπάθεια που στρέφεται κατά των συμφερόντων της πόλης».  Του Αντώνη Πετρόγιαν78νη

*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :
3η αγωνιστική για το Champion League :


ΣΠΑΡΤΑΚ Μόσχας – Μπενφίκα 2-1 .- ^

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΣΕΛΤΙΚ  2-1 .- ^
ΓΑΛΑΤΑΣΕΡΑΪ - ΚΛΟΥΖ   1-1 .- ^

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. -ΜΠΡΑΝΓΑ  3-2 .- ^

ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ – ΤΣΕΛΣΙ   1-2  .- ^

ΝΟΡΤΖΕΛΑΝΤ – ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ  1-1 .- ^


ΛΙΛ-ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου  0-1 .- ^
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ – ΒΑΛΕΝΘΙΑ  0-3 .- ^


~* Το γκόλ του ΣΑΜΑΡΑ με την ΣΕΛΤΙΚ :


http://youtu.be/OgL91E1zYfM ,



~* Το γκόλ του ΚΑΠΕΤΑΝΟΥ με την ΚΡΟΥΖ :

http://youtu.be/Oc5Lcwn0g2A ,


~** Γ΄ εθνική στο ελληνικό ποδόσφαιρο 1η αγωνισική 21/10/2012 :
ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ – ΡΟΥΒΑΣ 1-0 .- ^

ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ – ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ 0-2 .- ^

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ α.α. 0-3 ?

ΓΛΥΦΑΔΑ – ΦΩΣΤΗΡΑΣ 2-2 .- ^

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ –ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1-1 .- ^

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ –ΧΑΝΙΑ 2-1 .- ^


~** Δ΄ Εθνική 6ος Όμιλος 1η αγωνιστική 21/10/2012 :

ΠΟΦ. Πανόπουλου – Εθνικός Μελιγαλά 3-0 .- ^

Ατρόμητος Λάππα – Δόξα Ν. Μανολάδας 2-1 .- ^

ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης – Εθνικός Σαγέϊκα 1-0 .- ^

ΑΧΑΪΚΗ – Διαγόρας Βραχνέϊκων 0-0 .- ^

ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών – ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ 0-1 .- ^


~**** Στα Τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου ΕΠΣ Μεσσηνίας :

Σάββατο 20/10/2012 :

~** Α΄ Κατηγορία ΕΠΣΜεσσηνίας : 4η αγωνιστική

Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑΣ – Α.Ο ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ 3-1 .- ^

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. – ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου 7-0 .- ^


~** Β΄ τοπική ερασιτεχνική ΕΠΣΜεσσηνίας :

1ος Όμιλος   , 3η αγωνιστική

Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ Καλαμάτας – ΝΙΚΗ Πλάτης 5-2 .- ^

Α.Σ.Ανδρούσας – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Καλαμάτας 2-0 .- ^

ΑΟΕΣΩΜ. Καλαμάτας – Α.Σ. Μάνεσι 1-3 .- ^

Νέος Άρις Άριος - ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας 3-0 .- ^

2ος Όμιλος : 3η αγωνιστική

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης – Θύελλα Χαροκοπιού 3-1 .-^

ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης- Α.Ο. Μιλτιάδης Πύργου 4-1 .- ^

Α.Ο.Χατζή – ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. 1-4 .- ^

~** Γ΄ Τοπική κατηγορία   , 2η αγωνιστική

1ος Όμιλος

ΔΙΑΓΟΡΑΣ Κοπανακίου – Α.Ο.Πανευαϊκός 1-5 .- ^

Α.Ε. Γαργαλιάνων – Θησέας Καλαμάτας 0-1 .- ^

2ος Όμιλος

Νέστωρ Πύλου – Α.Ο. Ερμής Καλαμάτας 1-0 .- ^


~*** Κυριακή 21/10/2012 :

~* Στην Α΄ Κατηγορία ΕΠΣΜεσσηνίας

ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας 3-0 .- ^

Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών – Α.Ο.Ασπρόχωμα 2-1 , (0-1).- ^

Α.Ε. Αβίας - Α.Ο. Φαρραί 3-2 .- ^

Α.Ο. Μεθώνης - Α.Ο. Κυπαρισσίας 2-3

A.O. Δωρίου – A.O . Διαβολιτσίου 0-0

~* Για την Β΄ τοπική κατηγορία ΕΠΣΜεσσηνίας

1ος Όμιλος

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ 7-0 .- ^

Α.Ε. Κυπαρισσίας Ηρακλής – Αστέρας Βαλύρας 1-3 .- ^

Αστέρας Μικρομάνης – Α.Σ. Πανθουριακός 1-0

2ος Όμιλος

Α.Ο.Στενωσιάς – ΠΑΟ Καλλιθέας 4-2 .- ^

ΔΟΞΑ Καλαμάτας – ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας 2-0

Α.Ε. Λογγά – ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας

ΑΠ.Σ. Δήμου Παπαφλέσσα - Τσικλητήρας Πύλου 2-0

~* Για την Γ΄ τοπική ερασιτεχνική ΕΠΣΜεσσηνίας 

1ος Όμιλος

Δημάκειο ΕΑΟ Ταϋγέτου – Θύελλα Παραλίας 0-0 .- ^

Α.Ο. Διοδίων – ΠΑΟ Καλού Νερού 1-0 .- ^

Πράσινα Πουλιά – Παπαφλέσσας Άμφειας 0-2

Νέδουσα Αλαγονίας - Α.Ο. Διοδίων Τε

2ος Όμιλος

ΑΠΟ Καλαμάτας Ίκαρος – ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας

Α.Ε. Αιθαίας – Α.Σ. Δαναός Καλαμάτας 2-0 .-^

Αναγέννηση Παραλίας ΠΑΟΚ Καλαμάτας 1-3

Α.Ο. Βέργας – Α.Σ. Αμφιθέας 6-1 .- ^

Α.Ε. Μάνης ΑΕΚ Καλαμάτας 3-0 .- ^

*** Τα σκουπίδια της Πελοποννήσου :
Image
* Πρώτη προτεραιότητα της Κομισιόν

 Σε συμφωνία για την άμεση μεταφορά των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων) από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη») στο ΠΕΠ Πελοποννήσου κατέληξαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν.
 Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας των περιφερειαρχών Αττικής Γ. Σγουρού και Πελοποννήσου Π. Τατούλη, διευθυντικών στελεχών των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της Task Force με τους γενικούς γραμματείς του ΥΠΕΚΑ Μ. Ευαγγελίδου, ΥΠΕΣ Γ. Ιωαννίδη και του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ Ν. Μαντζούφα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.
 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου αποτελεί «έργο πρώτης προτεραιότητας» για την Κομισιόν. Εκτός των άλλων, προχωρά κανονικά εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων και «αποτελεί το μόνο έργο σε αυτόν τον τομέα που θα απορροφήσει σίγουρα τα σχετικά κονδύλια».
 Για το λόγο αυτό, συμφώνησαν με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης να έχουν ολοκληρωθεί εντός 10 ημερών όλες οι διαδικασίες ώστε να εκχωρηθούν οι αναγκαία πόροι ΕΠΠΕΡΑΑ στο ΠΕΠ Πελοποννήσου.

*** Σωματείο ιδρύουν Καλαματιανοί και άλλοι "επενδυτές" :
Image
* Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις, σε Ελλάδα και Κύπρο, για το θέμα των Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας.

 Στην Ελλάδα, βρίσκεται υπό ίδρυση Σωματείο Κατόχων Αξιογράφων ΜΑΕΚ και μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή σε αυτό περίπου 50 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλοί Καλαματιανοί, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους καταθέτες, που μετατράπηκαν εν αγνοία τους σε επενδυτές, έχουν ήδη ξεκινήσει με τη βοήθεια νομικών το δικό τους αγώνα για δικαίωση, διεκδικώντας τουλάχιστον την επιστροφή του κεφαλαίου τους.
 Στην Κύπρο, τα Μέσα Ενημέρωσης δημοσιοποίησαν το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε η Κεντρική Τράπεζα (ανάλογη με την Τράπεζα της Ελλάδος) για τα αξιόγραφα, το οποίο απεστάλη και στις εμπλεκόμενες τράπεζες και τους ζητά να εκφράσουν τις απόψεις τους έως τις 26 Οκτωβρίου.
 Το πόρισμα
 Το πόρισμα για το θέμα των τραπεζικών αξιογράφων, αξίας 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, αποκάλυψε προ ημερών η εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα “60 λεπτά”». Σε αυτό φαίνεται να επιρρίπτονται ευθύνες στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, ενώ «φωτογραφίζονται» συγκεκριμένα στελέχη τους ως ηθικοί αυτουργοί, οι οποίοι συνέβαλαν ώστε καταθέτες να μετατραπούν σε επενδυτές μετά από παρότρυνση ή συμβουλές μη εξουσιοδοτημένων ατόμων, εργαζομένων στις δύο τράπεζες.
 Το πόρισμα είναι πολυσέλιδο και περιέχει «αποδείξεις και ονόματα», και όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη εκπομπή, δικαιώνει τις ανησυχίες των επηρεαζόμενων. Για την Τράπεζα Κύπρου η Κεντρική ετοίμασε πόρισμα 17 σελίδων και για τη Λαϊκή 27, ενώ απευθύνει επιστολή και προς τις δύο τράπεζες, με την οποία τους κοινοποιεί: «Εκ πρώτης όψεως η Τράπεζα (και για τις δυο) έχει εμπλακεί σε διαδικασίες παροχής και διάθεσης των αξιογράφων, οι οποίες συνίστανται στην παροχή της επενδυτικής υπηρεσίας-συμβουλής, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι πρόνοιες του περί επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων νόμου και χωρίς να έχει τηρηθεί η σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας. Συνεπώς, επειδή η Κεντρική δύναται να λάβει μέτρα, καλείστε να εκφράσετε τις απόψεις και παρατηρήσεις σας επί των ευρημάτων μέχρι τις 26 Οκτωβρίου...».
 Για την Τράπεζα Κύπρου στο πόρισμα αναφέρεται:
 -Δεν έδινε λεπτομερή εικόνα των κινδύνων που συνόδευαν την επένδυση των αξιογράφων.
 -Οι επαφές με τους πελάτες ήταν τηλεφωνικές αλλά και προσωπικές, ενώ όσοι υπάλληλοι ανέλαβαν να πείσουν για την αγορά αξιογράφων έδιναν πάντα έμφαση στα πλεονεκτήματα, αποκρύβοντας τα μειονεκτήματα της επένδυσης.
 -Δεν καθίστατο σαφές ότι δεν πρόκειται για επενδυτικό προϊόν.
 -Υπήρχαν γραπτές οδηγίες προς τους υπαλλήλους να υπογραμμίζουν το υψηλό επιτόκιο και να αναλύουν τις βασικές απορίες, χωρίς να αναφέρονται σε κινδύνους και μειονεκτήματα.
 -Όσοι προωθούσαν τα αξιόγραφα, δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, δεν είχαν δηλαδή την απαιτούμενη από το νόμο άδεια να το κάνουν.
 Η Τράπεζα Κύπρου
 Από την πλευρά της, η Τράπεζα Κύπρου σε ανακοίνωσή της σχετικά με το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει ότι, ανεξάρτητα από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών για το θέμα των αξιογράφων, καθώς και την έκβαση της πρότασης που επεξεργάζεται το υπουργείο, η Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τις ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις του θέματος, προτίθεται να εισηγηθεί στις Εποπτικές Αρχές εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο ήδη επεξεργάζεται, σε συναντήσεις που θα έχει μαζί τους στο άμεσο μέλλον.
 Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η Τράπεζα Κύπρου δεν προτίθεται στο παρόν στάδιο να σχολιάσει δημόσια το περιεχόμενο των προκαταρκτικών ευρημάτων της Κεντρικής Τράπεζας.
 Σε σχέση με τα εν λόγω ευρήματα θα υποβληθούν παραστάσεις προς την Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει καθορίσει η Κεντρική Τράπεζα.
 H Τράπεζα συμμετείχε σε ομάδα εργασίας, η οποία σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει και υποβάλει προκαταρκτική πρόταση για το θέμα των αξιογράφων για έγκριση από το υπουργείο και την τρόικα».
 Ευαγγελία Καούρη
 Η πληρεξούσια Καλαματιανή δικηγόρος των καταθετών – επενδυτών, Ευαγγελία Καούρη, με αφορμή το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη και πρόσθεσε: «Από όσα έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ, στο πόρισμα φαίνεται να επιρρίπτονται ευθύνες στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή για παρότρυνση ή συμβουλές από μη εξουσιοδοτημένα άτομα-εργαζομένους στις δύο τράπεζες, ώστε καταθέτες να μετατραπούν σε επενδυτές.
 Το πόρισμα θα αποτελέσει βασικό αποδεικτικό στοιχείο στα χέρια των κατόχων ΜΑΕΚ στην περίπτωση που προσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια, για να διεκδικήσουν το απωλεσθέν κεφάλαιό τους.
 Εν συντομία, σας αναφέρω ότι τα ΜΑΕΚ είναι άληκτα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου, που έχουν δυο εξαιρετικά επαχθείς όρους περί ακύρωσης τόκων, όπως και έγινε τον Ιούνιο του 2012 και αναγκαστική μετατροπή του κεφαλαίου σε μετοχές, ενδεχόμενο πολύ πιθανό, λόγω της εμπλοκής της τρόικας στην Κύπρο. Στην περίπτωση αυτή, θα χαθεί τουλάχιστον το 80-90 % του κεφαλαίου.
 Τα ΜΑΕΚ, όπως και οι ίδιοι οι όροι έκδοσής τους αναφέρουν, αποτελούν νέα μορφή επένδυσης και πιθανόν να μην είναι κατάλληλα για όλους τους επενδυτές. Παρά ταύτα, προωθήθηκαν από μη καταρτισμένους και πιστοποιημένους υπαλλήλους και διευθυντές της Τράπεζας ως ένα απλό, τύπου προθεσμιακής κατάθεσης προϊόν, σε άτομα που δεν είχαν το κατάλληλο και συμβατό με τη συγκεκριμένη επένδυση επενδυτικό προφίλ».
 Η κα Καούρη ανέφερε, επίσης, ότι έχει έρθει σε επαφή με πλήθος συμπολιτών και με ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, από την Ορεστιάδα μέχρι την Κρήτη, και έχει αναλάβει με το δικηγόρο Αθηνών, καλαματιανής καταγωγής, Μιχ. Κοσμόπουλο, τις υποθέσεις έξι Καλαματιανών και πολλών συμπατριωτών. «Από όσα οι ίδιοι μας έχουν μεταφέρει, είτε κλήθηκαν από τους υπαλλήλους τηλεφωνικά είτε, με αφορμή άλλη συναλλαγή τους με την τράπεζα, οι υπάλληλοι και οι διευθυντές των καταστημάτων, στους οποίους είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη λόγω συγγενικών σχέσεων ή φιλικών δεσμών, τους προέτρεψαν να τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις, που μέχρι τότε διατηρούσαν σε προθεσμιακές καταθέσεις, στα ΜΑΕΚ. Όχι μόνο δεν τους εξήγησαν τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που διέτρεχαν οι αποταμιεύσεις τους, αλλά τους τα παρουσίασαν ως μία συμφέρουσα σε καιρό κρίσης τοποθέτηση των οικονομιών τους με εγγυημένο το κεφάλαιό τους».
 Ανέφερε δε, πως έχει ξεκινήσει τη σχετική έρευνα για τη συλλογή στοιχείων πριν από ένα χρόνο και πρόσθεσε πως στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα» καταγράφηκαν κραυγαλέες περιπτώσεις ανθρώπων, όπως υπερήλικες, ανήλικα παιδιά, άτομα με αναπηρία, συγγενείς των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος της εταιρείας «Ήλιος», οι οποίοι είχαν τοποθετήσει εκεί τις αποζημιώσεις τους, αλλά και άτομα που είχαν μετατρέψει σε ΜΑΕΚ όλη τους την περιουσία.  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  Πηγή  εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας  2012 .-

*** Αεροπορικές ασκήσεις Ελλάδας-Γαλλίας από την 120ΠΕΑ :
Image
*  Κοινές ασκήσεις σε προχωρημένο στάδιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης διεξήγαγαν αποσπάσματα της ελληνικής και της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, την περασμένη εβδομάδα, στην περιοχή της Καλαμάτας. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με απόσπασμα της 362ης Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος και αεροσκάφη T-2Ε και η γαλλική πλευρά με απόσπασμα της 3/13 εκπαιδευτικής Μοίρας Auvergne και 4 αεροσκάφη Alpha Jet, που έφθασαν στην 120 Πτέρυγα Εκπάίδευσης Αέρος, στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας, από την έδρα τους το αεροδρόμιο Tours, στην κεντρική Γαλλία.

~ Οι Έλληνες και οι Γάλλοι εκπαιδευτές πραγματοποίησαν τις ασκήσεις, πετώντας σε μεικτούς σχηματισμούς T-2E και Alpha Jet, κι έχοντας την ευκαιρία να πετάξουν και με τους δύο τύπους αεροσκαφών.

 Μετά το τέλος της συνεκπαίδευσης -την περασμένη Παρασκευή- οι Γάλλοι ιπτάμενοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη φιλοξενία και την ικανοποίησή τους για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού των Ελλήνων συναδέλφων τους.

*** "Θα καθαρίσει ο χώρος από τους αθίγγανους σε Αγ. Τριάδα" :
Image
* Ζήτησε και πάλι τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και πρωτοβουλίες διοικητικής αποβολής από τον ΟΑΕΔ
Σύμφωνα, τουλάχιστον, με τις δηλώσεις που προβαίνει, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ο δήμαρχος Παν. Νίκας, φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το θέμα της διοικητικής αποβολής των αθιγγάνων από την περιοχή του Πολυκλαδικού και τους δημοτικούς χώρους που έχουν καταλάβει, ως μια… πιστολιά στον αέρα. Προγραμματίζει με μια σειρά ενεργειών της να δώσει ένα τέλος.
Με νεότερες, χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Νίκας τόνισε ότι η διοικητική αποβολή θα γίνει πράξη πολύ σύντομα. «Ο χώρος στα “Παλιάμπελα” θα καθαρίσει και θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου, το οποίο θα χρησιμοποιεί τόσο η νεολαία της περιοχής όσο και η ποδοσφαιρική ομάδα της Καλαμάτας, ως προπονητικό κέντρο», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε, δε, ότι η Δημοτική Αρχή δε θα σταματήσει τη διαδικασία της έκδοσης πρωτόκολλων διοικητικής αποβολής στη συγκεκριμένη περιοχή. «Όπου υπάρχουν αθίγγανοι που έχουν καταλάβει δημοτικούς χώρους, θα πρέπει να τους εκκενώσουν» παρατήρησε.
Από την άλλη πλευρά, επανέλαβε ότι και ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάλογη διαδικασία, διότι στους χώρους που του ανήκουν εμφανίζεται και το σημαντικότερο πρόβλημα.
Στις δηλώσεις του σχολίασε και τη στάση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο θέμα της κατασκήνωσης στην «Μπιρμπίτα»: «Στην τελευταία του επίσκεψη ο κ. Τατούλης προέβη σε ορισμένες εύστοχες διαπιστώσεις. Πρέπει, όμως, αυτές να γίνουν και πράξη. Ο Δήμος Καλαμάτας από την πλευρά του έχει κάθε διάθεση να συνεργαστεί για τη διαχείρισή της. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, γιατί η κατάσταση στην Αγία Τριάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** "Θα καθαρίσει ο χώρος από τους αθίγγανους σε Αγ. Τριάδα"Καλαμάτας  :
Image
* Ζήτησε και πάλι τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου,

αλλά και πρωτοβουλίες διοικητικής αποβολής από τον ΟΑΕΔ
Σύμφωνα, τουλάχιστον, με τις δηλώσεις που προβαίνει, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ο δήμαρχος Παν. Νίκας, φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το θέμα της διοικητικής αποβολής των αθιγγάνων από την περιοχή του Πολυκλαδικού και τους δημοτικούς χώρους που έχουν καταλάβει, ως μια… πιστολιά στον αέρα. Προγραμματίζει με μια σειρά ενεργειών της να δώσει ένα τέλος.
Με νεότερες, χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Νίκας τόνισε ότι η διοικητική αποβολή θα γίνει πράξη πολύ σύντομα. «Ο χώρος στα “Παλιάμπελα” θα καθαρίσει και θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου, το οποίο θα χρησιμοποιεί τόσο η νεολαία της περιοχής όσο και η ποδοσφαιρική ομάδα της Καλαμάτας, ως προπονητικό κέντρο», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε, δε, ότι η Δημοτική Αρχή δε θα σταματήσει τη διαδικασία της έκδοσης πρωτόκολλων διοικητικής αποβολής στη συγκεκριμένη περιοχή. «Όπου υπάρχουν αθίγγανοι που έχουν καταλάβει δημοτικούς χώρους, θα πρέπει να τους εκκενώσουν» παρατήρησε.
Από την άλλη πλευρά, επανέλαβε ότι και ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάλογη διαδικασία, διότι στους χώρους που του ανήκουν εμφανίζεται και το σημαντικότερο πρόβλημα.
Στις δηλώσεις του σχολίασε και τη στάση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο θέμα της κατασκήνωσης στην «Μπιρμπίτα»: «Στην τελευταία του επίσκεψη ο κ. Τατούλης προέβη σε ορισμένες εύστοχες διαπιστώσεις. Πρέπει, όμως, αυτές να γίνουν και πράξη. Ο Δήμος Καλαμάτας από την πλευρά του έχει κάθε διάθεση να συνεργαστεί για τη διαχείρισή της. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, γιατί η κατάσταση στην Αγία Τριάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Θρασύτατη ληστεία ηλικιωμένων στο Αμπελόφυτο :
Image
* Εφιαλτικές στιγμές στα χέρια δύο κακοποιών έζησαν δύο ηλικιωμένοι, στο σπίτι τους στο Αμπελόφυτο (Αγορέλιτσα), τα ξημερώματα της Κυριακής.

Λίγο πριν από τις 4.00, οι άγνωστοι παραβίασαν το παράθυρο της οικίας των ηλικιωμένων και τους επιτέθηκαν στο υπνοδωμάτιό τους ενώ κοιμούνταν. Στα χέρια των δύο κακοποιών, ο 81χρονος και η 73χρονη σύζυγός του έζησαν εφιαλτικές στιγμές και δέχθηκαν απειλές για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα με σουγιά και κατσαβίδι.
Μάλιστα, οι δράστες τραυμάτισαν τον 81χρονο με το κατσαβίδι στο χέρι, ενώ επιτέθηκαν στην 73χρονη γρονθοκοπώντας την. Έψαξαν δε όλο το σπίτι και το έκαναν άνω - κάτω για να βρουν τη λεία τους, η οποία περιορίστηκε σε μερικές δεκάδες ευρώ. Αφού άρπαξαν κι ένα χρυσό σταυρό, ετράπησαν σε φυγή, με τους ηλικιωμένους να είναι σε έντρομη κατάσταση.
 Αυτό το κρούσμα, στην ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων, έρχεται να προστεθεί σε εκείνα της ένοπλης ληστείας και των παραβιάσεων στη Μαραθόπολη, ενώ εντείνονται οι φόβοι και η ανησυχία των κατοίκων, καθώς, πια, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, ακόμη και μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

*** Πριν 94 χρόνια


Η Νομαρχία εγνώρισε προς τον Μοίραρχον Ζαμπετάκην ότι αναλαμβάνει την προμήθειαν ασβέστου δια την απολύμανσιν των οικιών, ήτις θ’ αρχίση εντός των ημερών αυτών κατά τον ορισθέντα τρόπον. Η άσβεστος θα παραχωρείται δωρεάν εις τους απόρους.
 Η σιδηροδρομική συγκοινωνία μετά των Αθηνών απεκατέστη από της παρελθούσης Κυριακής. Το εσπέρας της χθες αφίχθησαν αρκετοί ταξειδιώται με το εμπορικόν τραίνον, σήμερον δε αφικνείται κανονικώς και επιβατικόν τραίνον.
 ΠΡΟΣΕΚΛΗΘΗΣΑΝ οι ιατροί της πόλεώς μας, όπως προσέλθωσι σήμερον εις την ενταύθα Μοιραρχίαν και δηλώσωσι τους νοσηλευομένους εις τας κλινικάς των γριπποπαθείς.
 ΚΑΤΑ τηλεγραφήματα προς την Νομαρχίαν εις την Κυπαρισσίαν απέθανον 4 άτομα εκ γρίππης, ομοίως δε εις τους Γαργαλιάνους και εν έτερον εις την Ζαχάρω. Η Νομαρχία διέταξε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα κατά της νόσου.
 ΔΙΕΤΑΧΘΗ υπό της Νομαρχίας η διακοπή των παραστάσεων του Κινηματογράφου και του Καραγκιόζη προς προφύλαξιν από της γρίππης.
 ΤΟ Κέντρον Εφοδιασμού Πύργου εγνώρισεν εις την Νομαρχίαν, ότι διαθέτει προς πώλησιν 7.000 κυτία γάλακτος Νεστλέ αρίστης ποιότητος προς 2,60 έκαστον κυτίον. Όσοι εκ των εμπόρων θέλουν να προμηθευθούν, δέον να σπεύσουν να ειδοποιήσουν την Νομαρχίαν.

*** ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Απάντηση της Διαχειριστικής Αρχής για τις προσλήψεις των δικηγόρων :

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ  Απάντηση της Διαχειριστικής Αρχής  για τις προσλήψεις των δικηγόρων
* Σε συνέχεια δημοσιευμάτων ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ανάθεση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε διάφορα δικηγορικά γραφεία υπηρεσιών νομικής υποστήριξης σχετικά με έργα του ΕΣΠΑ σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
 Η Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής αποτελεί έναν από τους τέσσερις άξονες του εγκεκριμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και σχετίζεται με τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό, την προετοιμασία (υποβοήθηση δικαιούχων του Προγράμματος), την αξιολόγηση, τη διαχείριση, την παρακολούθηση, τη δημοσιότητα, την εφαρμογή και τον έλεγχο των επιχειρησιακών προγραμμάτων και των πράξεων που εντάσσονται σε αυτά και χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους μέσω του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων της χώρας μας.
 Στο πλαίσιο αυτό η Πράξη με τίτλο «Συμβουλευτικές υπηρεσίες υποστήριξης ΕΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου 2011-2013» αποτελεί έργο ενταγμένο στον άξονα της Τεχνικής Υποστήριξης μέσω του οποίου υλοποιούνται οι στόχοι που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Μεταξύ των υποέργων τη Πράξης αυτής περιλαμβάνονται και οι αναθέσεις των υπηρεσιών νομικής υποστήριξης συμβουλευτικού χαρακτήρα σε πέντε δικηγορικά γραφεία, αναθέσεις οι οποίες αποσκοπούν αφενός στην υποβοήθηση της ωρίμανσης έργων που θέτουν υποψηφιότητα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ αφετέρου στην επίλυση διοικητικών και νομικών προβλημάτων των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και υλοποιούνται μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 Η νομική βάση με την οποία υλοποιείται και ασκείται η εν γένει διαχείριση του άξονα της Τεχνικής Υποστήριξης απαρτίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 4/2002 (Φ.Ε.Κ. 3Α / 14.01.2002) και την Υπουργική Απόφαση 51540 / ΕΥΣΣΑΑΠ 3628 / 12.11.2010 (Φ.Ε.Κ. 1856Β / 26.11.2010). Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την ανάθεση των πέντε συμβάσεων νομικών υπηρεσιών στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις διατάξεις αυτές .
 Συγκεκριμένα η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Πελοποννήσου βασιζόμενη στα Άρθρα 5, 6 και 7 της Υπουργικής Απόφασης 51540 / ΕΥΣΣΑΑΠ 3628 / 12.11.2010, δημοσιοποίησε πρόσκληση με αριθμό πρωτοκόλλου 492 / 14.02.2012 (η οποία σημειωτέων αναρτήθηκε στο Πρόγραμμα Διαύγεια) για την δημιουργία καταλόγου – μητρώου συμβούλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απευθύνεται σε διάφορες κατηγορίες συμβούλων τεχνικού και νομικού αντικειμένου παροχής υπηρεσιών, δημοσιοποιήθηκε δε στην ιστοσελίδα του ΔΕΠΙΝ HYPERLINK "http://www.dytikiellada-peloponnisos-ionio.gr" www.dytikiellada-peloponnisos-ionio.gr και παραμένει ανοιχτή σε συνεχή και διαρκή βάση έως τις 31.12.2015. Σημειώνεται δηλαδή ότι η εν λόγω πρόσκληση είναι ακόμη ανοικτή για υποβολή υποψηφιοτήτων με χωρική κάλυψη όλη την επικράτεια της χώρας μας. Στις προσκλήσεις αυτής της μορφής δεν είναι δυνατόν να τεθούν κριτήρια εντοπιότητας για την επιλογή των υποψηφίων προμηθευτών και των παρόχων τεχνικών ή / και νομικών υπηρεσιών. Με βάση την σημερινή ενημέρωση του καταλόγου η οποία έλαβε χώρα μετά την υποβολή των αρχικών υποψηφιοτήτων (οι οποίες ανέρχονται σε 75 υποψήφιες Εταιρείες) η Ε.Δ.Α. με σχετικό Πρακτικό της Επιτροπής αξιολόγησε και κατηγοριοποίησε τις υποβληθείσες αιτήσεις ανάλογα με το αντικείμενό τους. Η βάση αυτή θα ενημερωθεί και θα συμπληρωθεί εκ νέου με τις υποψηφιότητες εκείνες οι οποίες έχουν ήδη υποβληθεί ή θα υποβληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι τα νομικά γραφεία των Δικηγορικών συλλόγων της Περιφέρειας δεν έχουν εκδηλώσει μέχρι σήμερα ενδιαφέρον για εγγραφή στο μητρώο συμβούλων της Περιφέρειας ούτως ώστε να καταστούν βάσει της Υπ. αριθ. Αριθμ. 51540 /ΕΥΣΣΑΑΠ 3628/ 12-11-2010 υπουργικής απόφασης δικαιούχοι συμβάσεων νομικών υπηρεσιών. Θεωρούμε επομένως ότι είναι άκαιρη και ατυχής η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας η οποία κάνει λόγο για έλλειψη διαφάνειας και απαξίωση των δικηγόρων μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αλλά και των λοιπών Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι καθ’ όλα σύννομη και διαφανής και δεν μπορεί να θεωρηθεί ευθύνη της Περιφέρειας η έλλειψη ενημέρωσης και μειωμένης υποβολής υποψηφιοτήτων από επαγγελματίες της Περιφέρειάς μας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν, είναι και θα είναι ανοικτή στην υποβολή προτάσεων με βάση τη διαδικασία που αναφέρθηκε ανωτέρω προκειμένου να συμπληρωθεί ο σχετικός κατάλογος των προμηθευτών και των παρόχων τεχνικών ή / και νομικών υπηρεσιών.
 Για την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Πελοποννήσου
 Ο Διευθυντής
 Αναστάσιος Σκούρας

***  Διαμαρτυρία για τις αναθέσεις σε δικηγόρους από το Δικηγορικό Σύλλογο Κορινθίας  :

* Με απόφασή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορινθίας εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για την ανάθεση νομικών υποθέσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε δικηγόρους των Αθηνών και του Πειραιώς. Παράλληλα ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορινθίας "επιφυλάσσεται περαιτέρω να διερευνήσει τη νομιμότητα των άνω αναθέσεων". Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κορινθίας συνεδρίασε εκτάκτως προχθές και αποφάσισε ομοφώνως να καταγγείλει την πρακτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αναλυτικά η ομόφωνη απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Κορινθίας:

 «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου διαμαρτύρεται έντονα και αποδοκιμάζει το γεγονός της ανάθεσης έργου συμβουλευτικής νομικής υποστήριξης υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας σε δικηγορικό γραφείο Πειραιώς όπως και το γεγονός της ανάθεσης ομοίου έργου υποστήριξης υπηρεσιών των άλλων περιφερειακών ενοτήτων της περιφέρειάς μας σε δικηγορικά γραφεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης δεδομένου ότι:
 1.- Με τον τρόπο αυτό απαξιώνονται οι δικηγόροι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας ως και οι δικηγόροι των υπολοίπων περιφερειακών ενοτήτων της περιφέρειάς μας και μάλιστα μέσα από διαδικασίες οι οποίες δεν έγιναν ποτέ γνωστές στους τυχόν ενδιαφερόμενους δικηγόρους.
 2.- Θεωρεί ότι η παραπάνω ενέργεια δημιουργεί μείζον ηθικό ζήτημα και αποφασίζει να απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς ήτοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας για να εκδηλώσει την διαμαρτυρία του.
 3.- Επιφυλάσσεται περαιτέρω να διερευνήσει τη νομιμότητα των άνω αναθέσεων οπότε και θα λάβει τις αντίστοιχες αποφάσεις.
 4.- Αποφασίζει τον συντονισμό των παραπάνω ενεργειών του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου με τους λοιπούς Δικηγορικούς Συλλόγους της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

*** Διαμαρτυρία για τις αναθέσεις σε δικηγόρους από το Δικηγορικό Σύλλογο Κορινθίας  :
Διαμαρτυρία για τις  αναθέσεις σε δικηγόρους από το Δικηγορικό Σύλλογο Κορινθίας
* Με απόφασή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορινθίας εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για την ανάθεση νομικών υποθέσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε δικηγόρους των Αθηνών και του Πειραιώς. Παράλληλα ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορινθίας "επιφυλάσσεται περαιτέρω να διερευνήσει τη νομιμότητα των άνω αναθέσεων". Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κορινθίας συνεδρίασε εκτάκτως προχθές και αποφάσισε ομοφώνως να καταγγείλει την πρακτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αναλυτικά η ομόφωνη απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Κορινθίας:

 «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου διαμαρτύρεται έντονα και αποδοκιμάζει το γεγονός της ανάθεσης έργου συμβουλευτικής νομικής υποστήριξης υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας σε δικηγορικό γραφείο Πειραιώς όπως και το γεγονός της ανάθεσης ομοίου έργου υποστήριξης υπηρεσιών των άλλων περιφερειακών ενοτήτων της περιφέρειάς μας σε δικηγορικά γραφεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης δεδομένου ότι:
 1.- Με τον τρόπο αυτό απαξιώνονται οι δικηγόροι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας ως και οι δικηγόροι των υπολοίπων περιφερειακών ενοτήτων της περιφέρειάς μας και μάλιστα μέσα από διαδικασίες οι οποίες δεν έγιναν ποτέ γνωστές στους τυχόν ενδιαφερόμενους δικηγόρους.
 2.- Θεωρεί ότι η παραπάνω ενέργεια δημιουργεί μείζον ηθικό ζήτημα και αποφασίζει να απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς ήτοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας για να εκδηλώσει την διαμαρτυρία του.
 3.- Επιφυλάσσεται περαιτέρω να διερευνήσει τη νομιμότητα των άνω αναθέσεων οπότε και θα λάβει τις αντίστοιχες αποφάσεις.
 4.- Αποφασίζει τον συντονισμό των παραπάνω ενεργειών του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου με τους λοιπούς Δικηγορικούς Συλλόγους της Περιφέρειας Πελοποννήσου».


***  Το πρόγραμμα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στη Μεγαλόπολη :
Το πρόγραμμα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στη Μεγαλόπολη
* Ανακοiνώθηκε από το Δήμο Μεγαλόπολης το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον φετινό εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

 1. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
 α. Γενικός σημαιοστολισμός από της ογδόης πρωινής ώρας της 26ης μέχρι της δύσης του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2012.
 β. Διακόσμηση προθηκών καταστημάτων με εθνικά χρώματα, φωτογραφίες Ηρώων κ.λ.π.
 (Επί της περιπτώσεως αυτής εκφράζεται η παράκληση προς τους Συλλόγους Εμποροβιομηχανικό και Επαγγελματιών-Βιοτεχνών, όπως συστήσουν στα μέλη τους την διακόσμηση των προθηκών των καταστημάτων τους).
 2. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
 α. Ομιλίες από κατάλληλους ομιλητές σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, στις υπηρεσίες, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στα ΝΠΔΔ, με φροντίδα των Προϊσταμένων τους για την σημασία της Εθνικής Επετείου.
 β. Ώρα 12.00΄μ. θα ψαλεί Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγωνιστών του 1940 και θα λάβει χώρα στην Κεντρική Πλατεία, στέψη των Ηρώων από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Μέσης, Τεχνικής, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγείων.
 γ. Φωταγώγηση τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2012 όλων καταστημάτων, των υπηρεσιών της Περιφέρειας, των ΟΤΑ καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και Τραπεζών και των οδών, πλατειών, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.
 3. ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
 α. Ώρα 7.30΄π.μ. θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών με μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως.
 β. Ώρα 9.30΄π.μ. προσέλευση στο Δημαρχείο.
 γ. Ώρα 10.00΄π.μ. τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.
 δ. Ώρα 10.30΄π.μ. συγκέντρωση όλων στην Κεντρική Πλατεία, όπου προ του Ηρώου, θα ψαλεί τρισάγιο.
 (Στην Εκκλησία και στη συγκέντρωση στην πλατεία θα παρίστανται διμοιρία μαθητών από κάθε σχολείο Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, η οποία θα συνοδεύει την σημαία. Οι υπόλοιπες διμοιρίες των μαθητών θα είναι παρατεταγμένες επί της οδού Παπαναστασίου στο ύψος της οδού Πολυβίου και πάνω, 15΄ενωρίτερα πριν ξεκινήσει η παρέλαση).
 Μετά το τέλος του Τρισαγίου θα γίνει κατάθεση στεφάνων, κατά την εξής σειρά:
 1. Δήμος Μεγαλόπολης, 2. Εθνική Αντίσταση, 3. Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Μεγαλόπολης, 4. Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγαλόπολης, 5. Προϊστάμενος Γραφείου Β/θμιας Εκπαίδευσης, 6. Νομικό πρόσωπο «Κοινωνική Προστασία & Αλληλεγγύη» Δήμου Μεγαλόπολης
 Οι Πρόεδροι όλων των Συλλόγων και Σωματείων της πόλης, αφού δηλώσουν συμμετοχή στον Δήμο Μεγαλόπολης μέχρι την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012, ότι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι.
 Μετά την κατάθεση των στεφάνων θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του γ΄ Δημοτικού Σχολείου Μεγαλόπολης, κα Παρασκευοπούλου Ελένη .
 Στη συνέχεια θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αθανάτων νεκρών και θα ψαλεί ο Εθνικός Ύμνος.
 ε. Ώρα 11.15΄π.μ. Θα αρχίσει η παρέλαση των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίου, Ενιαίου Λυκείου, ΕΠΑΛ, μπροστά από τις Αρχές της πόλης, που κάθονται στο ύψος της Κεντρικής Πλατείας, απέναντι από την τράπεζα ALPHA BANK, κατά σειρά και θέση όπως αυτές καθορίζονται από τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών «Περί των επισήμων τελετών και εορτών και του προβαδίσματος των Αρχών».
 στ. Ώρα 11.45΄π.μ. Χοροί από μαθητές και μαθήτριες στην Κεντρική Πλατεία.
 Τελετάρχες ορίζουμε την Αντιδήμαρχο κα. Ειρήνη Λύγουρη, τους Υπαλλήλους του Δήμου Στυλιανή Θεοφανοπούλου και Νικήτα Τζιούβελη.
 Συντονιστής της παρέλασης ορίζεται ο γυμναστής του γ’ δημοτικού σχολείου κ. Παναγιώτης Κατσούλας.
 ζ. Ώρα 6.30΄μ.μ. επίσημη υποστολή της σημαίας.
 Παρακαλείται η Αστυνομική Αρχή να φροντίσει για τον σημαιοστολισμό και την τήρηση της τάξης σε όλους τους χρόνους και τόπους της τελετής.
 Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης
 Παναγιώτης Γ. Μπούρας

*** Συνάντηση τριτέκνων Λακωνίας με την Φ. Πατριανάκου :
Συνάντηση τριτέκνων Λακωνίας με την Φ. Πατριανάκου
* Σας ενημερώνουμε πως το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας είχε το βράδυ 19/10/2012 συνάντηση με την βουλευτή Λακωνίας κ. Πατριανάκου Φεβρωνία. Συζητήθηκαν τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το σωματείο μας σε τοπικό επίπεδο καθώς και σε θέματα που αφορούν πανελλαδικά τα σωματεία τριτέκνων οικογενειών. Ειδικότερα, όσον αφορά στο πρώτο, ενημερώσαμε την κ. Πατριανάκου για τις προσπάθειές μας να επιτύχουμε μειωμένα τιμολόγια σε δημοτικά τέλη, λογαριασμούς νερού, εισιτήρια ΚΤΕΛ. Όσον αφορά στο δεύτερο, παρουσιάσαμε τις διαρκείς επιδιώξεις μας για εξομοίωση των τριτέκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες σε επίπεδο τουλάχιστον κοινωνικών παροχών (π.χ. δωρεάν διανομή τροφίμων). Η συνάντηση μας έδωσε χρήσιμα συμπεράσματα καθώς η κ. Πατριανάκου τοποθετήθηκε θετικά στα αιτήματά μας και εκδήλωσε ενδιαφέρον να λάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. Τέλος, συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή και το πόσο θα συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο το οικογενειακό μας εισόδημά. Διαπιστώθηκαν οι μη αναστρέψιμες συνέπειες που θα έχουν αυτά ιδίως στις οικογένειες που με πολύ μεγάλη δυσκολία ανταποκρίνονται στις καθημερινές τους ανάγκες. Η κ. Πατριανάκου δήλωσε ότι όσα μέχρι σήμερα δημοσιοποιούνται δεν αποτελούν ανακοινώσεις της κυβέρνησης και κατά συνέπεια δεν αποτελούν βάση συζήτησης. Υποσχέθηκε όμως μια γενικότερη πολιτική δράση προς μια κατεύθυνση ανακούφισης των πολυμελών οικογενειών από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.


***   ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Μια διπλή εκκλησία με ξεχωριστή ιστορία :
Του Ηλία Μπιτσάνη
Η τουρκική σημαία ερέθισε χρυσαυγίτες. Δεν ήξεραν βασικούς κανόνες ναυσιπλοΐας
* Πολλοί θα έχουν παρατηρήσει απέναντι από το Επισκοπείο μια διπλή εκκλησία. Λίγο όμως γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο της πόλης που συνδέεται με την ιστορία της από τους βυζαντινούς χώρους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Η αναδρομή σε αυτή έχει τη δική της αξία για εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν την πόλη και την εξέλιξή της.
 Οπως προαναφέρθηκε, η διπλή εκκλησία βρίσκεται στην οδό Μητροπολίτου Μελετίου. Επίσημα από το υπουργείο Πολιτισμού έχει κηρυχθεί «δίδυμος μονόκλιτος ναός με δίρριχτη στέγη και τρίπλευρη κόγχη Ιερού, κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα. Τα αρχιτεκτονικά μέλη των θυρωμάτων προέρχονται από τον πυρποληθέντα ναό του Αγίου Αθανασίου Τζάνε που προϋπήρχε στη θέση αυτή».
 Στο κείμενο αυτό υπάρχουν σοβαρές ιστορικές και άλλες ανακρίβειες.
 Κατ’ αρχήν δεν είναι «δίδυμος ναός», αλλά δύο εκκλησίες οι οποίες έχουν κτισθεί σε εντελώς διαφορετικούς χρόνους και πάντως όχι το 19ο αιώνα.
 Η εκκλησία που βρίσκεται προς βορράν είναι ο Αγιος Νικόλαος (παλαιός). Η εκκλησία προς νότο είναι ο Αγιος Αθανάσιος που κτίσθηκε πολύ αργότερα από το 1912, όταν κατεδαφίστηκε η ιστορική εκκλησία Αγιος Αθανάσιος Τζάνε που βρισκόταν περίπου στη συμβολή των οδών Μητροπολίτου Μελετίου και Υπαπαντής.
 Η αρχική εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι βυζαντινή. Αυτή την άποψη διατυπώνει με σαφήνεια ο Α. Μπον στο βιβλίο του για τις βυζαντινές εκκλησίες της Καλαμάτας. Σε απόσπασμα που συγκρίνει χρονολογικά τις παλιές εκκλησίες της Καλαμάτας, ο Μπον σημειώνει ότι ο Αγιος Κωνσταντίνος και ο Αγιος Νικόλαος είναι περίπου σύγχρονοι «γιατί μοιάζουν πολύ με τον Αγιο Αθανάσιο [σ.σ. την εκκλησία η οποία κατεδαφίστηκε], αλλά με λιγότερο πλούσια διακόσμηση. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι οι δύο αυτοί ναοί διατηρούν ίχνη της πρώτης περιόδου: Ο ανατολικός τοίχος και η αψίδα είναι τουλάχιστον βυζαντινά, ενώ το υπόλοιπο κτήριο ξαναφτιάχθηκε και ίσως επεκτάθηκε το 17ο αιώνα».
 Πρέπει να σημειωθεί ότι η αγιογράφηση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, σύμφωνα με επιγραφή που υπήρχε, είχε γίνει το 1626 και η εκκλησία πρέπει να είχε κατασκευαστεί λίγα χρόνια νωρίτερα.
 Τα αρχιτεκτονικά μέρη του θυρώματος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου δεν προέρχονται από την παλαιά εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (η οποία μάλιστα κατεδαφίστηκε νύχτα, και δεν νομίζουμε ότι μπήκε κανένας στον κόπο να αποξηλώσει αυτό το τμήμα).
 Αυτό φαίνεται και από τη σύγκριση δύο εικόνων. Στη μια υπάρχει το σημερινό θύρωμα του Αγίου Νικολάου και στην άλλη το σχέδιο που έχει φτιαχθεί από φωτογραφία του θυρώματος του Αγίου Αθανασίου. Μπορεί το αρχιτεκτονικό στυλ να είναι ακριβώς το ίδιο, τα σχέδια όμως είναι εντελώς διαφορετικά. Δεν υπάρχει στον Αγιο Νικόλαο αετός, και στη θέση των κρίνων βρίσκονται σχεδιάσματα στρογγυλού άνθους.
 Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από το Δ. Δουκάκη, ο οποίος σε μια εποχή που δεν είχε κατεδαφιστεί ακόμη ο Αγιος Αθανάσιος έγραφε για τον Αγιο Νικόλαο: «Ο ναός ούτος, ως εκ της εξωτερικής θύρας υ-ποσημαίνεται, φαίνεται αναγόμενος εις την φράγκικην εποχήν, διότι έξωθεν της θύρας υπάρχουν εμβλήματα φράγκικα».
 Ο Δ. Δουκάκης δίνει και τις υπόλοιπες υπάρχουσες πληροφορίες για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου: «Ο ναός ούτος ήταν εζωγραφισμένος, οι επίτροποι όμως του ναού επέχρισαν τας τοιχογραφίας αυτού δι’ ασβέστου, και μόνον εις τα κόγχας της Προθέσεως διασώζεται η εικών του Ιησού. Ο Αγιος Νικόλαος είναι αριστούργημα τέχνης, κάτωθεν δε της εικόνος υπάρχει η εξής επιγραφή: "Δέησις του δούλου του Θεού Ιωάννου Πρωτοσυγκέλλου 1819 Ιουνίου 1"».
 Αργότερα, ζημιά έγινε και για να τοποθετηθεί το φωτιστικό της εξωτερικής πόρτας. Οπως φαίνεται το φως τοποθετήθηκε σε σημείο που κατέστρεψε μέρος της άνω πλευράς του θυρώματος.
 Για τη χρονολόγηση του θυρώματος -και από αυτό, τη χρονολόγηση κατασκευής- της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου -άρα και του αντίστοιχου του Αγίου Νικολάου- αναπτύχθηκαν κατά το παρελθόν διαφορετικές απόψεις. Ο ρυθμός μπαρόκ που διακρίνει το θύρωμα έχει εμφανιστεί μετά την Αναγέννηση και δεν μπορεί να είναι έργο του 13ου αιώνα όπως είχε υποστηριχθεί από ορισμένες πλευρές. Και επειδή την εποχή της κατασκευής των εκκλησιών δεν υπήρχαν Ενετοί στην Καλαμάτα, δίνεται η ερμηνεία ότι με την κατασκευή των εκκλησιών αυτών ασχολήθηκε «αρχιτέκτων μετακληθείς ή εκ Κρήτης ή πιθανότερον εκ Ζακύνθου».
 Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε στην -άγνωστη για πολλούς- ιστορία του κατεδαφισθέντος Αγίου Αθανασίου Τζάνε.
 Με λεπτομέρειες για το θέμα αυτό έχει γράψει ο Γιάν. Αναπλιώτης (22). Νωρίτερα (1913), είχε γράψει στον "Εκκλησιαστικό Φάρο" ο Δ. Δουκάκης, ο οποίος αναφέρει ότι στο υπέρθυρο της εκκλησίας υπήρχε η επιγραφή:
 † ΙΣΤΟΡΗΘΗ Ο ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣ ΤΟΥΤΟΣ ΝΑΟΣ
 ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙ’ ΕΞΟΔΩΝ ΤΩΝ
 ΠΡΟΥΧΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΧΑΤΣΗ ΗΛΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
 ΣΩΤΗΡΙΩ ΕΤΕΙ 1626 ΚΑΤΑ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟΝ
 † ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ ΔΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΤΩΝ
 ΕΠΙΤΡΟΠΕΥΟΝΤΩΝ ΤΩΝ Κ.Κ. Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
 Γ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Τ.Θ. ΒΟΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟ
 Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ 1866
 Σύμφωνα, με τον Δουκάκη, ο Γάλλος μεσαιωνοδίφης Μπουσόν που περιηγήθηκε το 1840 την Καλαμάτα, έγραφε: «Εν τω μητροπολιτικώ ναώ του Αγίου Αθανασίου υπάρχουν εισέτι ζωγραφίαι αρχαίοι, κωδωνοστάσια λίθινα νορμανδικής αρχιτεκτονικής και θύραι τινές με πυραμίδας φέρουσας άνωθεν αψίδας διμερείς».
 Στη νότια εξωτερική πόρτα της εκκλησίας ήταν χαραγμένος ο δικέφαλος και δύο ανάγλυφα κρίνα (σύμβολα των βασιλιάδων της Γαλλίας).
 Η εκκλησία καταστράφηκε το 1825 από τον Ιμπραήμ και ανακαινίσθηκε μετά την απελευθέρωση, όπως δε γράφει ο Δουκάκης: «Επί πολλά έτη εχρημάτισε ως εφημέριος του ναού ο Γεώργιος Πολίτης Οικονόμος, λείψανον του ιερού αγώνος, καταγόμενος εκ το χωρίου Γιαννιτσά».
 Και συνεχίζει ο Δουκάκης: «Η εν τω ναώ ευρισκομένη εικών του Αγίου Αθανασίου χρονολογείται από του 1813 [...] Η εικών της Θεοτόκου φέρει χρονολογίαν 1811, Φεβρουαρίου 13, χειρ Κωνστανίνου Χίου.
 Η δε εσωτερική επιφάνεια των τοίχων του ναού και του νάρθηκος είναι εζωγραφισμένη δι’ αγιογραφιών, εικονιζουσών ιερά πρόσωπα και ιστορήματα της Παλαιάς και Νέας Διαθήκης».
 Ο Γιάν. Αναπλιώτης, επικαλείται τις πληροφορίες του Π. Οικονομάκη για την αγιογράφηση της εκκλησίας:
 «Διά του γενομένου τότε επιχρωματισμού [σ.σ. αναφέρεται στην ανακαίνιση του 1866] κατεστράφησαν πολλαί των αγιογραφιών του ναού. Αι διασωθείσαι τοιχογραφίαι, έργον όχι μεγάλου καλλιτέχνου, ήσαν πολύτιμοι διά την ιστορίαν του βίου των κατοίκων της πόλεως. Εκείνο το οποίο διέκρινε τας τοιχογραφίας του ναού από τας των άλλων ναών της εποχής της Τουρκοκρατίας ήτο η ποικιλία, πρωτοτυπία και ημερότης εις τας παραστάσεις».
 Ο Δουκάκης κάνει και μια σύντομη αναφορά στη χρονολόγηση της κατασκευής της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου: «Και ο μεν Αδαμαντίου εσφαλμένως λέγει ότι είναι κτίσμα του ΙΓ’ αιώνος επί Βιλλεαρδουΐνου. Ο δε βυζαντινολόγος Κωνσταντόπουλος λέγει ότι η θύρα αύτη ανήκει εις τον ρυθμόν τον λεγόμενο Βaroco, τον αναφανέντα μετά του ρυθμού της Αναγεννήσεως [...] Ο ναός του Αγίου Αθανασίου, καθώς και εκ της επιγραφής φαίνεται, εκτίσθη το 1626, και τον ναόν τούτον ανήγειρε αρχιτέκτων μετακληθείς εκ Ζακύνθου, καθ’ ην εποχήν την πόλιν δεν κατείχον οι Βενετοί».
  Η εκκλησία, με υπουργική απόφαση στις 30 Αυγούστου 1905, κηρύχθηκε αρχαιολογικό μνημείο μετά από γνωμοδότηση επιτροπής καθηγητών αποτελούμενης από τους Ν.Γ. Πολίτη, Π. Καββαδία και Σ. Λάμπρου.
 Η κήρυξη του Αγίου Αθανασίου Τζάνε ως μνημείου δεν έγινε τυχαία. Εκείνη την εποχή είχαν αρχίσει οι συζητήσεις για την κατεδάφιση της εκκλησίας προκειμένου να ανοιχτεί δρόμος προς την εκκλησία της Υπαπαντής και να περάσει η γραμμή του τραμ.
 Το Δεκέμβριο του 1906, όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι κατεδαφίστηκε ο Αγιος Αθανάσιος, ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρίες και η εφημερίδα "Αθήναι" του Γ. Πώπ ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα.
 Η κοινή γνώμη της Καλαμάτας διχάσθηκε για το θέμα της κατεδάφισης. Υπέρ αυτής τάχθηκαν οι νεότεροι παράγοντες, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την κατεδάφιση μέσα από τις στήλες των τοπικών εφημερίδων.
 Ο διχασμός αντανακλούσε και τις διαφορετικές αντιλήψεις εκείνης της εποχής για την ανάπτυξη της πόλης: Η νεότερη γενιά επεδίωκε την κατασκευή έργων που θα άλλαζαν την όψη της πόλης, και δεν είναι τυχαίο ότι στο διάστημα αυτό γίνεται το πρώτο οργανωμένο σε έκταση σχέδιο πόλης, υπογράφονται οι συμβάσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα και το τραμ, γίνονται διανοίξεις μεγαλύτερων δρόμων. Σε αυτή τη λογική οι νεότεροι ήταν πρόθυμοι να θυσιάσουν ακόμη και μνημεία της πόλης.
 Η υπόθεση έφθασε στη Βουλή το 1909 με πρωτοβουλία του βουλευτή Πυλίας Π. Σάκκη ο οποίος υπερασπίστηκε την άποψη της κατεδάφισης, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να αρθεί το διάταγμα, το χαρακτηρίζον τον ναόν τούτον ως κειμήλιον, και να επιτραπεί η κατεδάφισις αυτού», και αυτό γιατί «συμβαίνει η μόνη ευρεία οδός, η διανοιγομένη εν Καλάμαις, να μένει ημιτελής, διότι εις το μέσον αυτής κείται ο ναός ούτος». Την ορθότητα της κήρυξης της εκκλησίας ως μνημείου υπερασπίστηκε ο υπουργός Παιδείας Στάης.
 Ηταν όμως μόνον η πρώτη φάση στην προσπάθεια κατεδάφισης. Γιατί στη συνέχεια ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις από όλους τους τοπικούς παράγοντες και το 1910 (όταν τη θέση του υπουργού Παιδείας είχε καταλάβει ο Αλεξανδρής) ακυρώθηκε το διάταγμα που χαρακτήριζε την εκκλησία μνημείο.
 Ο Ν. Ζερβής συνδυάζοντας δημοσιεύματα της εφημερίδας "Θάρρος" εκείνης της εποχής, εκτιμά ότι η κατεδάφιση έγινε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 1913, χρονιά κατά την οποία για πρώτη φορά γιορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αθανασίου στον Αγιο Νικόλαο Φραγκόλιμνας. Ο Γιάν. Αναπλιώτης από τη μελέτη των σχετικών κειμένων που είχε στη διάθεσή του καταλήγει στο εξής συμπέρασμα για τα αίτια της κατεδάφισης: «Βασικός λόγος του αφανισμού του σπουδαίου αυτού εθνικού κειμηλίου δεν ήταν ότι έπρεπε να κατεδαφιστεί για να στρωθούν οι γραμμές του τραμ, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά άλλος: Ο Αϊ-Θανάσης, σκέπτονταν οι αποτελούντες τότε την πνευματική, οικονομική και κοινωνική ηγεσία της πόλεως, αποτελούσε εμπόδιο στην οπτική προβολή του καθεδρικού Ναού της Υπαπαντής. Κι έπρεπε να βγει από τη μέση».
 Η καινούργια εκκλησία χτίστηκε μετά το 1928, γιατί ο Διον. Πόταρης σε σύντομο σημείωμά του, συνοδευόμενο από αυθεντική φωτογραφία της πύλης της εκκλησίας, γράφει ότι «ο ναός κατεδαφίσθη προ ολίγων ετών προς διάνοιξιν της οδού Υπαπαντής και πάντες οι λίθοι της θύρας του ναού απόκεινται εις έναν περιφραγμένον χώρον παραπλεύρως της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, κειμένου εν τη Πλατεία Φραγκολίμνης, εισί δε εκ πώρου λίθου». Αλλά χτίστηκε πριν το 1936, αφού ο Ορ. Χρυσοσπάθης το χρόνο αυτό γράφει για τη "διπλή" πλέον εκκλησία.
 Από τα όσα γράφει και ο Δ. Πόταρης, είναι προφανές ότι πολλά υλικά από τον Αγιο Αθανάσιο που κατεδαφίστηκε, χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της νέας εκκλησίας δίπλα στον Αγιο Νικόλαο (παλαιό).
 Για το προσωνύμιο "Τζάνε" ο Ορ. Χρυσοσπάθης αναφέρει ότι «ο ναός αυτός ανήκε στην οικογένεια Τζάνε». Το βέβαιο είναι ότι δίπλα από την εκκλησία και στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το κτήριο της Φιλαρμονικής, ήταν ο Πύργος του Πανάγου Τζάνε.
 [Από το βιβλίο του Ηλία Μπιτσάνη "Εκκλησιαστικά μνημεία ιστορίας και πολιτισμού στην Καλαμάτα"]

*** Κωνσταντινέας στο ΣΚΑΪ: ""Γνωρίζω καλά τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης":
Κωνσταντινέας στο ΣΚΑΪ: ""Γνωρίζω καλά τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης" (βίντεο)
* "Γνωρίζω καλά τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης που δέχτηκε η επιχείρηση μου. Ξέρω ποιοι ώθησαν αυτούς οι οποίοι έβαλαν τον εμπρηστικό μηχανισμό. Είναι εκείνοι οι οποίοι αναφέρονται στους διαλόγους που έχουν καταγράψει οι κοριοί της ΕΥΠ για το σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια". Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον πρώην διαιτητή Πέτρο Κωνστναντινέα, ο οποίος μιλώντας χθες βράδυ στην εκπομπή "Δίκη στον ΣΚΑΪ" του Κυριάκου Θωμαϊδη αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχθηκε στο φούρνο του τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Μεσσήνιος ρέφερι μάλιστα στη συνέχεια θέλησε να απαντήσει στα όσους τον αποκαλούν στην ποδοσφαιρική πιάτσα ως "πνευματικό παιδί του Σταθόπουλου" λέγοντας: ""Ορισμένοι με αποκαλούν πνευματικό παιδί του Σταθόπουλου. Εγώ προκαλώ όποιον έχει στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα και να με εκθέσει. Εγώ δεν έχω σχέση με τέτοια πράγματα. Μου είχαν προτείνει να γίνω ο... σέντερ φορ συγκεκριμένης ομάδας αλλά το αρνήθηκα. Μου πρότειναν να με κάνουν τον Κολίνα της Ελλάδας".Κλείνοντας, κατηγόρησε τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Δουκάκο ότι ερχόταν συνεχώς σε επαφή μαζί του την εποχή που «σφύριζε», μιλώντας του με αισχρούς χαρακτηρισμούς, με αποτέλεσμα να διακόψει κάθε επικοινωνία μαζί.

 * Παρακολουθείστε ακολούθως ολόκληρη τη χθεσινοβραδινή εκπομπή στο ΣΚΑΪ στην οποία μίλησε ο Πέτρος Κωνσταντινέας (μετά το 52:00). Στο πρώτο μέρος της εκπομπής μάλιστα υπάρχουν σημαντικές αναφορές στην υπόθεση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό και στην περιβόητη Διπλή Ανάπλαση με σημαντικές παρεμβάσεις από το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον πρόεδρο της πράσινης ΠΑΕ Γιάννη Αλαφούζο.

*** Σεμινάριο εκπαίδευσης 17 αγροτών στα Φιλιατρά

Του  Κώστα Μπούρα
Σεμινάριο εκπαίδευσης 17 αγροτών στα Φιλιατρά
* Ξεκίνησε χθες στις εγκαταστάσεις του ΟΓΕΚΑ "Δήμητρα" στα Φιλιατρά σεμινάριο εκπαίδευσης 17 νέων αγροτών της ευρύτερης περιοχής με αντικείμενο τα κηπευτικά. Το σεμινάριο αφορά αγρότες που εντάχθηκαν στο καθεστώς νέων αγροτών το 2009 και είναι διάρκειας 150 ωρών, ενώ αποτελεί το πρώτο από τα 3 σεμινάρια που θα γίνουν στην Μεσσηνία, καθώς θα ακολουθήσουν αυτά σε Κυπαρισσία και Μεσσήνη. Το παράρτημα του ΟΓΕΚΑ "Δήμητρα" Κυπαρισσίας έχει την ευθύνη για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Νομό Ηλείας που καταδεικνύει για ακόμη μια φορά τον σημαντικό του ρόλο.

Χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΟΓΕΚΑ "Δήμητρα" Κυπαρισσίας, Γιώργος Τσουμάνης τόνισε: «Ξεκίνησε το σεμινάριο νέων αγροτών με γνωστικό αντικείμενο τα κηπευτικά. Αφορά νέους αγρότες οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο καθεστώς αυτό το 2009. Αφορά 17 νέους αγρότες της περιοχής, είναι διάρκειας 150 ωρών και τελειώνει στις 13 Νοεμβρίου. Οι αγρότες είναι από την ευρύτερη περιοχή Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, για αυτό επιλέξαμε να γίνει στο "Δήμητρα" Φιλιατρών που είναι μια νεόδμητη δομή έτσι ώστε να υπάρχει μια ανταποδοτικότητα του οργανισμού προς τους αγρότες της περιοχής. Στο σεμινάριο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τα κηπευτικά τόσο θερμοκηπίου όσο και υπαίθρου και έχουν να κάνουν με την θρέψη, την άρδευση, την καλλιέργεια, τις ασθένειες, την υδροπονία και ορισμένα άλλα ειδικά θέματα. Τελειώνοντας κάποιος από το σεμινάριο θα έχει αποκτήσει όλες τις δεξιότητες ώστε να βοηθηθεί να βελτιώσει τον τρόπο παραγωγής του.
Αυτό είναι το πρώτο από τα τρία σεμινάρια που θα γίνουν στην Μεσσηνία. Θα ακολουθήσει ένα στην Κυπαρισσία για τη ζωική παραγωγή και το άλλο στη Μεσσήνη για κηπευτικά και επειδή μας έχει ανατεθεί από την κεντρική υπηρεσία ο συντονισμός όλων των σεμιναρίων εκπαίδευσης για νέους αγρότες όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Νομού Ηλείας, αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη ότι το τοπικό παράρτημα του Οργανισμού "Δήμητρα" στην Κυπαρισσία βρίσκεται σε σωστή τροχιά».


*** Αριστοτέλης Φράγκος: Δε θα επεδίωκα ποτέ να υμνήσω την απογοήτευσή μου με εγκωμιαστικά ποιήματα

Αριστοτέλης Φράγκος: Δε θα επεδίωκα ποτέ να υμνήσω την απογοήτευσή μου με εγκωμιαστικά ποιήματα
* Δύο σημαντικές στιγμές είχε ο μήνας αυτός για τον πρόεδρο της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων Αριστοτέλη Φράγκο. Η ποιητική συλλογή του "Κύκλος ακαθορίστου διαμέτρου" βραβεύθηκε ως το καλύτερο από τα βιβλία του 2012 από την Επιτροπή Ανάγνωσης και Αξιολόγησης του Λογοτεχνικού Περιοδικού "Κελαινώ", τη στιγμή που ο ίδιος εξέδωσε το νέο του πόνημα "Αλαλες λέξεις, βουβές νότες"...
 Η νέα συλλογή θα παρουσιαστεί και επίσημα στις 17 Νοεμβρίου, Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.
 Συνέντευξη  στη Γιούλα Σαρδέλη
 - "Αλαλες λέξεις, βουβές νότες". Εντελώς... άηχος ο τίτλος, σε μια εποχή που μόνο φωνές ακούμε γύρω μας. Τι σηματοδοτεί αυτή η αντίθεση;
 "Ο τίτλος στο σύνολό του έχει μεταφορική υπόσταση ή παραβολική αν προτιμάτε. Και θα μπορούσα βέβαια να τον δικαιολογήσω με το γνωστό γνωμικό που λέει «όσο θέλεις βρόντα στου κουφού την πόρτα». Συνεπώς η αντίθεση σηματοδοτεί, πώς μπορεί εγώ να εκφράζω μέσω των ποιημάτων μου, μία γενικότερη διαμαρτυρία, μία αγανάκτηση και μία κατακραυγή για τα τεκταινόμενα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, αλλά ποιο είναι το αποτέλεσμα, όταν εγώ που καταγράφω τις απόψεις μου δε βρίσκουν απήχηση και ηχούν μόνο ως «φωνή βοώντος». Δε θα πρέπει λοιπόν να υποθέσω πως είναι λέξεις-στίχοι που δεν ειπώθηκαν ποτέ ή εν τοιαύτη περιπτώσει σαν νότες που δεν ακούστηκε κατά τον ίδιο τρόπο ποτέ η αρμονία τους;".
 - "Στοχεύοντας να αγνοήσουμε το μοναδικό έπαθλο της ζωής, που είναι ο θάνατος". Γιατί ο θάνατος αναδεικνύεται σε αυτό το στίχο ως έπαθλο της ζωής; Δείχνει αυτό μια απογοήτευση από την πλευρά του δημιουργού;
 "Οχι, δε θα έλεγα πως είμαι πεσιμιστής, αν αυτό υπονοεί το ερώτημά σας. Και πολύ περισσότερο δε θα επεδίωκα ποτέ να υμνήσω την απογοήτευσή μου με εγκωμιαστικά ποιήματα, δηλαδή να προσποιούμαι, ενώ ψυχολογικά ανηφορίζω το Γολγοθά μου. Ανεξάρτητα όμως από τις δικές μου θεωρίες, θα ανταπαντήσω στο ερώτημά σας με μία έμμεση ερώτηση. Νομίζετε υπάρχουν πολλοί που θα τους ενδιέφερε η όποια απογοήτευση, όταν η κοινωνία μας έπαψε προ πολλού να καλλιεργεί στους «ανθρώπινους κήπους της», τα δυσεύρετα σήμερα συναισθήματα, όπως της κατανόησης, του ενδιαφέροντος και της αλληλοβοήθειας; Ωστόσο και για να γίνω πιο σαφής, προσωπικά ευγνωμονώ κι ευχαριστώ τη ζωή που με ανέχεται και μου προσφέρει τη μέχρι σήμερα γενναιόδωρη φιλοξενία της. Αλλά επειδή κάποτε η απέριττη φιλοξενία της όντως τελειώνει, θεωρώ πως είναι λογικό και δεν το λέω ειρωνικά, πως το έπαθλο που κερδίζουμε όλοι μας στο τέλος, δεν είναι παρά αυτό που μας αναλογεί, δηλαδή το έπαθλο του θανάτου".
 - "Πατρίδα, με στεναχώρησες πολύ" λέει ο "Κανένας", ο οποίος όπως δεν αποτινάσσει από πάνω του την ατομική ευθύνη. Τι γνώμη έχετε για τις συλλογικές και τις ατομικές ευθύνες στο φταίγμα; Ποιες από αυτές έφτασαν τη χώρα στο σημείο το σημερινό;
 "Διαφωνώ και επικρίνω κατηγορηματικά τη «λακωνική ρήση» του τέως υπουργού του ΠΑΣΟΚ, του Θ. Πάγκαλου, «μαζί τα φάγαμε», και την επικρίνω ως συκοφαντικά γελοία και ανυπόστατα ψευδή. Καθότι κι όπως πολύ καλά γνωρίζετε, «το ψάρι απ’ το κεφάλι βρωμάει». Ωστόσο, θα συμμεριστώ ως ένα σημείο την άποψή του, καθώς θεωρώ πως κι εμείς σαν λαός δεν είμαστε τελείως αναμάρτητοι. Και δεν παύει, άσχετα με το κραυγαλέο μερίδιο ευθύνης της πολιτικής ασυδοσίας, να συναινέσαμε κι εμείς έμμεσα τόσο στην προσωπική μας κατρακύλα, όσο κι αυτής της χώρας μας, με την «ωχαδερφίστικη» αδιαφορία μας".
 - "Αναθεωρώ, υποτάσσομαι, ελπίζω". Αυτά τα τρία ρήματα χρησιμοποιείτε σε ένα σύντομο στίχο σας. Εχει την υπομονή ο σημερινός άνθρωπος για να βαδίσει αυτό το δρόμο;
 "Λένε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Εγώ πρόσθεσα δύο ρήματα επί πλέον, το «αναθεωρώ και υποτάσσομαι» και αυτό το έπραξα προκειμένου να επισημάνω πως πριν αφήσουμε την ελπίδα να ψυχορραγεί αβοήθητη, καλόν είναι να αναθεωρήσουμε τις όποιες δυσοίωνες σκέψεις μας βαραίνουν και ενόσω στη συνέχεια σκεφτούμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες".
 - Πώς και αποφασίσατε, τέλος, να δοκιμαστείτε στο χαϊκού; Ηταν η πρώτη αυτή απόπειρα;
 "Κατέληξα όντως ως πρώτη απόπειρα να συμπεριλάβω στη συλλογή μου μερικά χαϊκού, καθώς και τάνκα, με μοναδική ωστόσο, επιδίωξη να εμπλουτιστεί σε ποικιλία η θεματογραφία του βιβλίου και να προσφέρει συνάμα κι άλλες εναλλακτικές. Και για να ακριβολογώ, δε θα τολμούσα ποτέ να πειραματιστώ και να συμπεριλάβω στην παρούσα συλλογή τα δύο είδη της κινέζικης ποιητικής τεχνοτροπίας αν δεν ήμουν σίγουρος πως συνάδουν με το ύφος του βιβλίου. Διότι μη ξεχνιόμαστε η κρίση των αναγνωστών είναι αντικειμενικά αμερόληπτη και ανυποχώρητα καταιγιστική, γεγονός που σημαίνει πως θα με κρίνουν χωρίς ενδοιασμούς για αυτό που δημοσιοποίησα, δηλαδή το σύνολο του έργου μου. Συνεπώς δε θα με κρίνουν με πιότερη επιείκεια, αν τα ψήγματα της κινέζικης ποίησης που παραθέτω αντιπροσωπεύουν την πρώτη μου ή όχι απόπειρα".
 Ο Αριστοτέλης Φράγκος έχει εργαστεί ως τραπεζικός υπάλληλος στη Γερμανία. Μετά από λίγα χρόνια παραμονής εκεί επανήλθε στην Ελλάδα το 1977 και ως το 2005 εργάστηκε στην Καπνοβιομηχανία Καρέλια.
 Οι άλλες ποιητικές του συλλογές έχουν τους τίτλους: Νεκρός Δρόμος, Ανθούπολη, Χημεία Υπνου, Του Μάη μελωδία, Χρωμάτων ψίθυροι, Πολύμνια, Κύκλος ακαθορίστου διαμέτρου. Εχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις για την μέχρι τώρα συγγραφική του πορεία.

*** Ντρίπλες Νίκα για τα σκουπίδια προσπαθώντας να αποσείσει ευθύνες :
Ντρίπλες Νίκα για τα σκουπίδια προσπαθώντας να αποσείσει ευθύνες
* Σε γενικότητες, για μία ακόμα φορά, αναλώθηκε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα του περιοδικού "HotDoc", το οποίο εμπλέκει το Δήμο Καλαμάτας σε υπόθεση παράνομης απόθεσης σκουπιδιών σε περιοχή της Ολυμπίας, κοντά στον Αλφειό.

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι «αυτά θα τα πούμε στον χρόνο τον κατάλληλο», ενώ ερωτώμενος από την «Ε» πότε, εν πάση περιπτώσει, εκτιμά ότι θα έχει φθάσει «ο κατάλληλος χρόνος», είπε ότι «η ιστορία των απορριμμάτων αδικεί τη δημοτική αρχή», επιρρίπτοντας ευθύνες στους πάντες.
 δημοτική αρχή, δήλωσε, «σύρθηκε σε μια ιστορία, ιδίως από αυτούς που έσπευσαν στον Ταΰγετο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν». Αποκάλυψε μάλιστα ότι μπροστά στο αδιέξοδο είχε ζητήσει -χωρίς να διευκρινίσει από ποιον- να επαναλειτουργήσει η Μαραθόλακκα, αλλά συνάντησε άρνηση. Υπεραμύνθηκε δε της θέσης του αυτής, υποστηρίζοντας ότι «αν δεν έχεις άλλη λύση, είναι προτιμότερο να πηγαίνουν τα σκουπίδια σε μια ελεγχόμενη χωματερή από το να μεταφέρονται τήδε κακείσε».
Νωρίτερα δε, είχε κάνει ξανά λόγο για «αγωνιώδη προσπάθεια», μιλώντας για «μια Ελλάδα γεμάτη χωματερές», προσθέτοντας ότι ο Δήμος Καλαμάτας «έχει εξαναγκαστεί να πληρώνει για μεταφορά, κι αυτό είναι τραγικό και κατά των συμφερόντων της πόλης». Παράλληλα είπε ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν δυνατότητα πλέον να κάνουν κάτι, «η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια μας, εμείς έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και περιμένουμε από την Πολιτεία» δήλωσε ο Π. Νίκας, αναφέροντας ότι χθες συναντήθηκαν για το θέμα αυτό στην Αθήνα, ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη.
ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ...
Ο Π. Νίκας, ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από την «Ε» για το δημοσίευμα του περιοδικού "HotDoc", αρκέστηκε να δηλώσει ότι είχε γνώση «εδώ και 10 ημέρες, όταν επικοινώνησε μαζί μου ο δημοσιογράφος. Ο,τι είχα να πω το είπα με την φιλαλήθεια και την εντιμότητα που με διακρίνει» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλαμάτας, που παρουσίασε τη δημοτική αρχή περίπου ως θύμα των περιστάσεων.
«Το θέμα των απορριμμάτων στην πόλη της Καλαμάτας είναι μία ιστορία που αδικεί τη δημοτική αρχή, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Σύρθηκε σε μια ιστορία, ιδίως από αυτούς που έσπευσαν στον Ταΰγετο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν» υποστήριξε.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα «όλα αυτά να έχουν τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα» και παρατήρησε επίσης ότι «κάθε έντιμος δημοσιογράφος γνωρίζει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια του δήμου, είναι εθνικό πρόβλημα».
ΑΠΕΣΕΙΣΕ ΕΥΘΥΝΕΣ
Ο δήμαρχος, για μία ακόμα φορά, απέσεισε τις ευθύνες από τη δημοτική αρχή -«εμείς ό,τι είχαμε να προτείνουμε το προτείναμε ευθέως. Το πρόβλημα έχει σχέση με τα χρήματα που έχουν ξοδέψει αλλεπάλληλες κυβερνήσεις κι από εδώ και πέρα είναι στα δικά τους χέρια να πάρουν αποφάσεις» δήλωσε και πρόσθεσε: «Εμείς δεν διαχειριζόμαστε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πάνω από 300.000.000 ευρώ. Αυτοί που τα διαχειρίζονται να συνεννοηθούν και να δώσουν τη λύση. Και λύση δεν έχει δοθεί πουθενά, ούτε καν στην Αθήνα -εκτός από τη Δυτική Μακεδονία όπου έχει προχωρήσει η διαδικασία των ΣΔΙΤ».
 Μάλιστα πέρασε στην επίθεση, δηλώνοντας ότι ασκείται μόνο κριτική, χωρίς να υπάρχουν προτάσεις: «Οποιος θεωρεί ότι υπάρχει λύση να βγει και να την προτείνει. Γιατί ακούω για ΜΟΛΑΚ, όμως η ΜΟΛΑΚ δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στον ΠΕΣΔΑ. Και δύο φορές που προτάθηκε από προηγούμενες δημοτικές αρχές να εκσυγχρονιστεί μέσω Κοινοτικών κονδυλίων, απορρίφθηκε από αλλεπάλληλους κρατικούς περιφερειάρχες, άλλους του ΠΑΣΟΚ και άλλους της ΝΔ. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά σε όλη τη χώρα».
 Σχολιάζοντας εξ άλλου, μετά από σχετική ερώτηση, την άδεια που έδωσε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στον δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο να χρησιμοποιήσει ΧΑΔΑ στην ευρύτερη περιοχή της ηλειακής πρωτεύουσας, ο Π. Νίκας δήλωσε: «Εκτιμώ ότι είναι μια διαφορετική πολιτική, μιας διαφορετικής κυβέρνησης, η οποία δεν έδωσε καμία δυνατότητα στον Δήμο Καλαμάτας όταν προέκυψε αυτό το πρόβλημα. Το μόνο που μας δόθηκε είναι ότι μας επιβλήθηκε ο κ. Σούκος, τον οποίο πλήρωσε η Περιφέρεια».
 Ο Π. Νίκας διευκρίνισε ότι η χωματερή στον Πύργο άνοιξε καθώς η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το δήμαρχο -«η χωματερή άνοιξε για λόγους υγείας. Το ζήτησα κι εγώ και δεν έγινε. Είναι μια διαφορετική κυβέρνηση και μια διαφορετική πολιτική, πιο σωστή. Γιατί αν δεν έχεις άλλη λύση, είναι προτιμότερο να πηγαίνουν τα σκουπίδια σε μια ελεγχόμενη χωματερή από το να μεταφέρονται τήδε κακείσε».
 Καταλήγοντας δε επανέλαβε ότι αυτό που ζητεί «είναι να υπάρξει μια συνεργασία όλων πάνω σε λογική βάση και υπάρχουν δυνατότητες. Και προφανώς ζητώ βοήθεια από όλους -εδώ και τρία χρόνια ζητώ μια πρόταση, δεν είναι δυνατόν κανένας δήμαρχος στην Ελλάδα να μην έχει λύση. Εν πάση περιπτώσει, το αισιόδοξο μήνυμα είναι -και τα μετράω τα λόγια μου- ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η Πελοπόννησος να έχει μπει σε τροχιά επίλυσης του προβλήματος» εκτίμησε ο δήμαρχος Καλαμάτας.
 ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΖΗΤΕΙ Ο ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ
Διαπαραταξιακή επιτροπή στο Δήμο Καλαμάτας η οποία θα ερευνήσει το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων θα ζητήσει το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, ανακοίνωσε χθες ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης, επικεφαλής του συνδυασμού.
 Η πρόταση θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής είπε ο Στ. Μπεχράκης, που δήλωσε συγκεκριμένα:
 «Θα ζητήσουμε να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα λειτουργήσει ως εξεταστική, διερευνώντας το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, των παραστατικών καθώς και των χώρων διάθεσης των σκουπιδιών.
 Παράλληλα, οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να δραστηριοποιηθούν στο μέγιστο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».
 Καταλήγοντας ο Στ. Μπεχράκης υπενθύμισε ότι «από την αρχή της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής θέταμε επίμονα το θέμα αυτό, με ταυτόχρονη κατάθεση προτάσεων για την διαχείριση των σκουπιδιών της πόλης».

***

 ***  
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/09/29-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012.-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/30-2012-5-29092012-0-1.html  , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΤΩΒΡΙΟΥ 2012 :

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/10/01-2012-blogger-10-2012-1830.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/2012-01-2012-1912-2012-p-1030004.html  , Ιστρορία μας (μέρος της ) μέσα από Βιντεοπαρουσιάσεις 2012 , Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/02-2012-2012.html  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ , Τρίτη 02 Ο τωβρίου 2012 .-

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/02-2012-2012.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα .-

~*** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Αθλητική Τετάρτη 03 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/video-2012.html  , ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ σε VIDEO 2012 , Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  ,H ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ μέσα από Βίντεο , ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΟΥΜΕ , Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/06102012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ Σάββατο 06/ Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα στο αγιάζι της Ενημέρωσης , Κυριακή 07 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8.html  , ΕΛΛΑΔΑ μέσα από ΒΙΝΤΕΟ , Μένουμε Βλέπουμε και Ζούμε Ελλάδα , Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8.html  , Μεσσηνιακή ενημέρωση και Άλλα , Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2012.

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης στην καθημερινίτητά μας , Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα από το ποντικάκι μας , Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 .-

~** ~*** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης - Ενημέρωση Παρουσίαση, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Αυτοί που έκαψαν την Ελλαδα μας στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 .-

  ~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Ταξιδεύοντας στη γνώση ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ , Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 ,.-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/a.html  , Aυτά που συμβαίνουν σήμερα χθές και αύριο , Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 .

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης ,
Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 , .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ , Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/10/m.html  , MΕΣΣΗΝΙΑΚΑ καί Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης : , Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post_17.html  ,. Εθνική Ελλάδας Ανδρών στο ποδόσφαιρο , Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post_17.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση , Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012
Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/10/blog-post_18.html  , Ενημέρωση και καθημερινότητα ,Μεσσηνιακά και Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/2012-2013.html  , Ευρωμπάσκετ 2012-2013 , Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 .

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/2012.html  , Γιατροί ΕΥΟΠΥ στο Ν. Μεσσηνίας 2012 , Παρασκευή 19/10/2012 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/2012-2013_20.html  , Σούπερ Λίγκα στην Ελλάδα 2012-2013 , Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post_20.html  , ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Μεσσηνιακών Ποδοσφαιρικών Σωματείων

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/m.html  , Mένουμε ζούμε και Βλέπουμε Ελλάδα , μέσα από Βίντεο .. , Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/2-1.html  , ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ -Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΙΑ 2-1 την Κυριακή 21/10/2012 , ΔΕΥΤΕΡΑ 22Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_22.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/h.html  , H Ιστορία ενός χωριού Δ΄ συνέχεια , ΤΟ ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 .-

 ~ ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/m.html , Mεσσηνιακά  και  Άλλα στο αγιάζι της Ενημέρωσης  , Δευτέρα , 23 Οκτωβρίου  2012 .-

 BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :

~ http://www.youtube.com/stamos01  , =2044 video.-
~ http://www.youtube.com/stamatios01  , =396video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal  , = 382 video.-

***
~** Μνημόνιο τρόϊκας 2012  :


http://youtu.be/1mSJJ9hg5b0 ,



~** Αναλύσεις Πολιτ. εξελήξεων 2012  :

http://youtu.be/FEUFsKp-9CE ,





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου