ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 04 Φεβρουαρίου 2016

ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016   :

 
  
 
~
***  Πέτρες στη χολή: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Τι θα συμβεί αν δεν τις αφαιρέσετε

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να δημιουργούνται πέτρες στη χολή σε όλο και νεώτερους ανθρώπους.
Σημαντικό παράγοντα κινδύνου αποτελεί η παχυσαρκία, καθώς με την αύξηση του βάρους οι πέτρες πολλαπλασιάζονται.
Παχυσαρκία
Η επιδημία παιδικής παχυσαρκίας αυξάνει τη συχνότητα της χολολιθίασης σε νέους. Μελέτη που έγινε στην Καλιφόρνια, σε 510.000 άτομα 10 έως 19 ετών, έδειξε ότι τα παχύσαρκα αγόρια έχουν 3 φορές περισσότερες πέτρες στη χολή και τα παχύσαρκα κορίτσια 8 φορές περισσότερες.
Ο ρόλος του φύλου
Οι γυναίκες είναι δύο φορές πιο επιρρεπείς από τους άντρες στη δημιουργία λίθων στη χολή, ενώ αρνητική είναι και η επίδραση της εγκυμοσύνης.
Επίσης οι συχνές αυξομειώσεις βάρους συμβάλλουν στη δημιουργία λίθων, καθώς οι γρήγορες δίαιτες αυξάνουν την ιζηματοποίηση της χολής και μειώνουν τη διαλυτότητά της.
bigstock Tablet with Gallstone on scr 110156756
Τι θα συμβεί αν δεν τις αφαιρέσετε
Αν η χολολιθίαση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει δύο σοβαρές επιπλοκές, οξεία χολοκυστίτιδα και αποφρακτικό ίκτερο.
Στη χολοκυστίτιδα οι πέτρες προκαλούν φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη και ο ασθενής εμφανίζει ισχυρό πόνο ψηλά στην κοιλιά. Προοδευτικά μπορεί να παρουσιαστούν ναυτία, εμετός, πυρετός. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται αντιβίωση και επείγουσα επέμβαση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως (χολοκυστεκτομή).
Άλλη συχνή επιπλοκή της χολολιθίασης είναι ο αποφρακτικός ίκτερος. Συμβαίνει όταν μικρές πέτρες από τη χοληδόχο κύστη κατεβούν μέσα από τον χοληδόχο πόρο, το σωληνάκι που φυσιολογικά φέρνει τη χολή στο έντερο (δωδεκαδάκτυλο), και τον φράξουν.
Τότε η χολή, αδυνατώντας να φτάσει στο έντερο, λιμνάζει στο ήπαρ και μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος καθιστώντας το χρώμα του δέρματος κίτρινο (ίκτερος) και τα ούρα σκουρόχρωμα, σαν κονιάκ. Τα κόπρανα γίνονται σχεδόν άσπρα, γιατί η χολή, που τους δίνει χρώμα, δεν χύνεται πια στο έντερο. 

***  Πονόλαιμος: Πότε είναι ανησυχητικός
Ο πονόλαιμος είναι αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα και συνδέεται με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
Ένας ενήλικας εμφανίζει πονόλαιμο 2-3 φορές το χρόνο, ενώ τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή, λόγω του ότι το ανοσοποιητικό τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.
Το συχνότερο αίτιο για τον πονόλαιμο είναι οι ιοί και ακολουθούν τα βακτήρια και διάφοροι παράγοντες, όπως η χαμηλή θερμοκρασία, ο κλιματισμός, τα αλλεργιογόνα κλπ.
Ο πονόλαιμος μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης.
Επειδή ο πονόλαιμος μπορεί να αποτελεί πρόδρομη κατάσταση σοβαρών ασθενειών, είναι χρήσιμο να απευθυνθείτε σε γιατρό αν:
-Ο πονόλαιμος επανεμφανίζεται ή διαρκεί περισσότερες από επτά ημέρες
-Δεν μπορείτε να καταπιείτε υγρά
-Οι αδένες στο λαιμό σας είναι πρησμένοι
-Έχετε παρατεταμένη βραχνάδα
-Έχετε κόκκινα εξανθήματα
-Πόνο στο αυτί που δεν υποχωρεί σε 48 ώρες
-Έχετε πυρετό
ponolaimos
Αντιμετώπιση
Περίπου το 40% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς θεραπεία μέσα σε τρεις ημέρες και το 80% μέσα σε επτά ημέρες. Η αντιμετώπιση του πονόλαιμου συνδέεται με την ανακούφιση των υπαρχόντων συμπτωμάτων (π.χ. τοπικός πόνος και φλεγμονή) και απομάκρυνση των υποκείμενων αιτίων.
Εφόσον ο πονόλαιμος δεν συνδέεται με κάποια σοβαρή πάθηση, μπορείτε να ανακουφιστείτε με τοπική αγωγή, που περιλαμβάνει παστίλιες, σπρέι και διαλύματα για γαργάρες. 

*** Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ποιος είναι ο χρόνος που ορίζουν οι σεξολόγοι 
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ποιος είναι ο χρόνος που ορίζουν οι σεξολόγοι
Μία από τις πιο συνήθεις σεξουαλικές δυσλειτουργίες είναι πρόωρη εκσπερμάτιση, η οποία συνήθως εμφανίζεται σε άντρες κάτω των 60 ετών.
Παρά το γεγονός, όμως, ότι επηρεάζει περίπου 1 στους 5 άντρες παγκοσμίως, συνεχίζει να αποτελεί μία από τις παθήσεις που έχουν την ελλιπέστερη διάγνωση και θεραπεία.
Επί της ουσίας πρόκειται για περίπλοκη ιατρική πάθηση για την οποία ευθύνονται διάφοροι παράγοντες και περιγράφεται ως σύντομος λανθάνων χρόνος εκσπερμάτισης, ελλιπής ή μηδενικός έλεγχος εκσπερμάτισης, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στους άνδρες που υποφέρουν και τους συντρόφους τους.
Ουσιαστικά, η φάση της διέγερσης, παρόλο που χαρακτηρίζεται από φυσιολογική στύση, είναι πολύ σύντομη και ακολουθείται από ταχεία εκσπερμάτιση και οργασμό. Έτσι χάνεται η ενδιάμεση φάση, η οποία είναι τόσο απαραίτητη και για τους δύο εμπλεκόμενους στην απόλαυση του σεξ.
Οι τύποι της πρόωρης εκσπερμάτισης:
Πρωτογενής: Προκύπτει κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή στη ζωή του άνδρα και διαρκεί εφ' όρου ζωής. Σε αυτήν την περίπτωση η εκσπερμάτιση προκύπτει πολύ γρήγορα πριν την κολπική διείσδυση ή σε λιγότερο από 1-2 λεπτά μετά τη διείσδυση.
Δευτερογενής: Εμφανίζεται σταδιακά ή ξαφνικά, ενώ σε προγενέστερο στάδιο η διαδικασία εκσπερμάτισης ήταν φυσιολογική.
Ποια είναι τα σημάδια που «δείχνουν» πρόωρη εκσπερμάτιση:
- Η εκσπερμάτιση γίνεται πριν ή αμέσως μετά τη διείσδυση στον κόλπο.
- Η εκσπερμάτιση γίνεται πριν το θελήσει ο άνδρας. Το κριτήριο αυτό υπονοεί πως η εκσπερμάτιση δεν γίνεται κατά τη βούληση του ατόμου.
- Η εκσπερμάτιση γίνεται τόσο γρήγορα που προκαλεί έκδηλη ενόχληση ή διαπροσωπικές δυσκολίες. Το κριτήριο αυτό δίνει έμφαση στις αρνητικές συνέπειες.
Πώς ορίζεται χρονικά η πρόωρη εκσπερμάτιση:
Η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής πρόσφατα πρότεινε να υιοθετηθεί το διάστημα μικρότερο τους ενός λεπτού, ως κριτήριο για τον ορισμό της πρόωρης εκσπερμάτισης. Αν και το κριτήριο αυτό παρέχει μια αντικειμενική αξιολόγηση, ενέχει τον κίνδυνο να παραμεληθεί η σημασία της προσωπικής εμπειρίας.
   ***  Δείτε τι σημαίνει για την υγεία μας όταν έχει πικρή γεύση το στόμα...  stoma
~ Οι υποδοχείς της γεύσης βρίσκονται στους γευστικούς κάλυκες, που εντοπίζονται στην γλώσσα, την υπερώα, την επιγλωττίδα, τον οισοφάγο, τον λάρυγγα. Η αίσθηση της γεύσης εξυπηρετείται με τα προσωπικά, γλωσσοφαρυγγικά, πνευμονογαστρικά νεύρα.
Οι κεντρικές συνδέσεις των νεύρων καταλήγουν στο στέλεχος του εγκεφάλου, στον πυρήνα της μονήρους δεσμίδας. Πολυάριθμες νευρικές οδοί συνδέονται με την γέφυρα, τη νήσο REIL, τον φλοιό, τον θάλαμο, τον πρόσθιο εγκέφαλο, τον υποθάλαμο, την ανώνυμη ταινία, τον κεντρικό πυρήνα της αμυγδαλής, την τελική ταινία.
Οι διαταραχές της αίσθησης της γεύσης προκαλούνται από παθολογικές καταστάσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση της ουσίας στα υποδεκτικά κύτταρα του γευστικού κάλυκα (απώλεια μεταφοράς), ή προκαλούν βλάβη στα υποδεκτικά κύτταρα αυτά καθαυτά (αισθητηριακή απώλεια) ή βλάβη στα νεύρα και στις γευστικές οδούς (νευρική απώλεια).
Νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές γεύσης λόγω απώλειας μεταφοράς είναι τα φάρμακα, τα βαρέα μέταλλα, η ξηροστομία κλπ., νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές γεύσης λόγω αισθητηριακής απώλειας είναι το γήρας, λοιμώξεις, ενδοκρινικά νοσήματα κλπ., νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές γεύσης λόγω νευρικής απώλειας είναι τα ψυχιατρικά νοσήματα οι μεταβολικές διαταραχές, τα τραύματα, οι λοιμώξεις, ο καρκίνος κλπ. Οι μηχανισμοί είναι μεικτοί σε ορισμένες παθολογικές περιπτώσεις. Ορισμένοι τοξικοί παράγοντες της καθημερινότητας, όπως το κάπνισμα προκαλούν αλλοιώσεις στην γευστική ετοιμότητα του σώματος.
Οι διαταραχές γεύσης περιλαμβάνουν:
- Τη μειωμένη αίσθηση γεύσης: Ο ασθενής έχει κανονικά αισθήματα γεύσης αλλά ανταποκρίνεται μειωμένα στα γευστικά ερεθίσματα, επί παραδείγματι δεν αισθάνεται την αλμυρή γεύση.
- Την διαστροφή της γεύσης: Ο ασθενής έχει αισθήματα γεύσης αλλά η ποιότητά τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, επί παραδείγματι νιώθει το αλμυρό ως ξινό.
- Την ύπαρξη αναίτιων γευστικών αισθημάτων: Ο ασθενής έχει μονίμως αίσθημα γεύσης χωρίς γευστικό ερέθισμα, επί παραδείγματι νιώθει  μόνιμη πικράδα στο στόμα χωρίς να έχει στο στόμα του κάτι πικρό.
Η πικρίλα στόματος είναι από την πιο κοινή διαταραχή γεύσης που μειώνει το επίπεδο ζωής του πάσχοντος από διαταραχή γεύσης. Μπορεί να είναι μόνιμη, διαλείπουσα, να εμφανίζεται με συγκεκριμένο εκλυτικό αίτιο (π.χ. φαγητό) να εμφανίζεται μόνο κατά την ημέρα ή τη νύχτα.
Τα κύρια νοσήματα που προκαλούν πικρίλα στόματος είναι τοπικές παθήσεις στόματος οδοντιατρικές παθήσεις, νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις που αλλάζουν την ποιότητα των σωματικών υγρών του στόματος και προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος.
Τι πρέπει επιπρόσθετα να γνωρίζετε εσείς, που εμφανίζετε διαταραχή γεύσης:
1.Το μπούκωμα και η ρινική συμφόρηση είναι οι πιο κοινοί παράγοντες που διαταράσσουν τη σωστή αίσθηση της γεύσης. Οι κοινές ιώσεις προκαλούν παροδική διαταραχή όσφρησης και γεύσης.
2. Ορισμένα φάρμακα προκαλούν ως παρενέργεια διαταραχή γεύσης με προεξάρχον σύμπτωμα την ξινίλα ή την πικρίλα. Η κατάχρηση αντιβιοτικών, προκαλεί δυσλειτουργία της γεύσης, λόγω υπερβολικής ανάπτυξης μυκήτων.
3.Βουρτσίζετε και καθαρίζετε με επιμέλεια σε καθημερινή βάση το στόμα σας. Η κακή υγιεινή των δοντιών μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την γεύση.
4.Εάν η διαταραχή επιμένει, η σωστή παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη.
5.Η εργαστηριακή διερεύνηση των διαταραχών της γεύσης γίνεται με γενικές ή ειδικές εξετάσεις ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο.

***  Κοιμηθείτε γυμνοί... 7 λόγοι που κάνει καλό!  gimno
~  Όπως έδειξαν πρόσφατες μελέτες αυτοί που κοιμούνται γυμνοί τείνουν να είναι πιο υγειείς ενώ διατηρούν το σώμα τους πιο νέο για περισσότερο διάστημα...
Διαβάστε παρκάτω τα οφέλη του γυμνού ύπνου:
1. O "γυμνός ύπνος" σε κρατάει πιο όμορφο και πιο νέο
Όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι στους 21 βαθμούς κελσίου, τότε οι αντιγηραντικές ορμόνες, η μελατονίνη και η αυξητική ορμόνη κάνουν την εμφάνισή τους στο σώμα μας και λειτουργούν πιο ευεργετικά για εμάς. Σε αυτή τη θερμοκρασία την οποία "πιάνουμε" όταν κοιμόμαστε γυμνοί, κάνουμε καλύτερες καύσεις, αναγεννώνται τα κύτταρα του δέρματος και των μαλλιών και σύμφωνα με τη μελέτη του Cheri Mah από το πανεπιστήμιο του Stanford, σε βάθος χρόνου θα δείχνουμε έως και 10 χρόνια νεώτεροι.Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι έχετε ζεστά χέρια και πόδια. Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος επιτυγχάνεται γιατί στέλνεται αίμα στα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος και ειδικότερα στα χέρια και τα πόδια και από εκεί η θερμότητα χάνεται στο περιβάλλον. Αλλά αν τα χέρια και τα πόδια είναι κρύα, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα συστέλλονται και αυτό μειώνει τη ροή του αίματος. Έτσι η θερμοκρασία του κεντρικού σώματος δεν θα είναι σε θέση να πέσει τόσο εύκολα.
2. Θα αισθάνεσαι πιο χαρούμενος και λιγότερο στρεσαρισμένος
Με τον γυμνό ύπνο, το σώμα παράγει περισσότερη ωκυτοκίνη, ή αλλιώς την "ορμόνη της αγάπης". Όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλο γυμνό σώμα, παράγουμε περισσότερη ωκυτοκίνη. Το ζευγάρι που κοιμάται μαζί γυμνό, αισθάνεται καλύτερα, τα δύο άτομα πιο ασφαλή, ενώ μειώνεται η πίεση, προστατεύεται η καρδιά, ελαττώνεται το άγχος και εν γένει ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
3. Καλύτερη ποιότητα ύπνου
Για να κοιμηθούμε βαθιά το σώμα μας πρέπει να ρίξει τουλάχιστον μισό βαθμό την θερμοκρασία μας. Αν κάτι εμποδίζει την πτώση της θερμοκρασίας ο εγκέφαλος ενεργοποιείται πιο έντονα και ο άνθρωπος ξυπνάει. Τα ρούχα ανεβάζουν τη θερμοκρασία και σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, το να αποφεύγονται διευκολύνει τον βαθύς ύπνο. Η μελέτη του UniSA's Centre for Sleep Research της Αυστραλίας άλλωστε, σημειώνει πως ο ύπνος με ρούχα μπορεί να οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε μερική απώλεια μνήμης, μιας και δυσχεραίνεται η λειτουργία του εγκεφάλου.
4. Καλύτερη "αναπνοή" των γεννητικών οργάνων
Ο άνθρωπος που κοιμάται γυμνός, άντρας ή γυναίκας, βοηθά στη καλύτερη χρήση του "θερμοστάτη" των γεννητικών οργάνων και άρα στον πιο εύκολο ύπνο. Στις γυναίκες, όταν η συγκεκριμένη περιοχή υπερθερμαίνεται, είναι πιο επιρρεπείς σε μεγαλύτερη από το φυσιολογικό συγκέντρωση βακτηρίων στην περιοχή. Στους άντρες οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τη γονιμότητα. Από την άλλη, ο ενοχλητικός ιδρώτας της συγκεκριμένης περιοχής είναι πρόβλημα κοινό τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.
5. Αίσθηση ελευθερίας
Γδύνεσαι, κοιμάσαι, χωρίς ιεροτελεστίες. Ο άνθρωπος που κοιμάται γυμνός αισθάνεται ελεύθερος, κάτι που συντελεί ψυχολογικά στη μείωση του άγχους και του στρες.
6. Καφέ λίπος
Σε μια μελέτη, μετά από τέσσερις εβδομάδες ύπνου στη θερμοκρασία των 19 βαθμών Κελσίου οι εθελοντές διπλασίασαν την ποσότητα του καφέ λίπους τους. Το κρύο περιβάλλον αδυνατίζει ενεργοποιώντας το καφέ λίπος το οποίο παράγει 300 φορές παραπάνω θερμότητα από κάθε άλλο όργανο του σώματος. Αυτό σημαίνει πως αν ενεργοποιείται το καφέ λίπος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα τότε ξοδεύετε θερμίδες. Βέβαια, η δαπάνη αυτή της ενέργειας δεν είναι αρκετή για να χάσετε βάρος αλλά η μελέτη έδειξε πως βελτιώθηκε η αντίσταση στην ινσουλίνη.
7. Χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και λίπους στην κοιλιά
Σε υγιείς συνήθειες ύπνου, καθώς πέφτει η θερμοκρασία του σώματος και η αυξητική ορμόνη ανεβαίνει, η κορτιζόλη μειώνεται. Το σώμα ξεκουράζεται και αναρρώνει πραγματικά μεταξύ 10μ.μ. και 2π.μ., όπου και η κορτιζόλη βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα. Από τις 2 π.μ. οι επινεφρίδιοι αδένες, ή αδένες άγχους, αρχίζουν να εργάζονται για την παραγωγή κορτιζόλης σε προετοιμασία για την επόμενη μέρα, η οποία βρίσκεται στις κορυφές στις 4 π.μ. και φτάνει το υψηλότερο σημείο της γύρω στις 6 π.μ. – ακριβώς την κατάλληλη ώρα για να ξυπνήσεις νιώθοντας ενέργεια.
Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, υψώνουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη, αυξάνουν την όρεξη, αναστατώνουν τις κανονικές συνήθειες ύπνου, μειώνουν τη λίμπιντο και αυξάνουν την επιθυμία για ζάχαρη και υδατάνθρακες. Επίσης, συμβάλουν σε άλλες ορμονικές ανισορροπίες και παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του PMS, της στειρότητας, της νόσου του θυρεοειδούς και διαταραχές των σακχάρων στο αίμα.

*** Ο ιός Ζίκα «κτύπησε» και στην Ιρλανδία      
Τα πρώτα κρούσματα του ιού Ζίκα στην Ιρλανδία καταγράφηκαν σε δύο πρόσωπα που έχουν ιστορικό ταξιδιών σε μια χώρα που πλήττεται από την ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Υπηρεσιών Υγείας…
(Health Service Executive, HSE) της χώρας.
Τα δύο πρόσωπα αυτά, που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους και κανένα από τα δύο δεν υπάρχει ενδεχόμενο να κυοφορήσει, είναι καλά στην υγεία τους και έχουν αναρρώσει πλήρως, ανέφερε η HSE σε ανακοίνωσή της.
«Ο εντοπισμός κρουσμάτων του Ζίκα στην Ιρλανδία δεν είναι απροσδόκητο γεγονός, καθώς πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα συνεπεία των ταξιδιών (υπηκόων τους) σε περιοχές που πλήττονται από την επιδημία του ιού», αναφέρεται επίσης στη σχετική ανακοίνωση.

 
*** 
 H καθημερινή πίεση, το στρες των δυσάρεστων ακουσμάτων, η πίεση στην εργασία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η απώλεια εργασίας, η απώλεια σημαντικού μέρους του εισοδήματος, η κατήφεια και η κατάθλιψη, δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αυξηθούν τα περιστατικά καρκίνου.
Μάλιστα πλέον καταγράφεται, αρκετούς μήνες πλέον, ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και βρίσκονται σε στάδιο θεραπείας ή παρακολούθησης, λόγω οικονομικής αδυναμίας να μην προσέρχονται για τις υποχρεωτικές εξετάσεις τους και ακόμα χειρότερα να μην λαμβάνουν τα θεραπευτικά τους σχήματα όπως θα έπρεπε. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ασθενείς, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης να περιμένουν για μήνες ραντεβού για να εξεταστούν και ας έχουν πιθανή διάγνωση καρκίνου.

Σε όλη αυτήν την κατάσταση εκείνο που μπορεί να βοηθήσει σοβαρά και να μην αυξηθούν τα περιστατικά καρκίνου, είναι να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. Μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης, και επίσης μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Αποτελεί, δε, μοναδική πρωτοβουλία βάσει της οποίας όλος ο κόσμος μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις του για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας του καρκίνου.
Ο καρκίνος έχει μια γενετική συνιστώσα, η οποία δεν μπορεί να προληφθεί. Όμως, δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση και, αντίστροφα, ο καρκίνος μπορεί να πλήξει ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Η καρκινογένεση είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί χρόνο για να πραγματοποιηθεί και υπάρχουν συνήθως αρκετά στάδια μέχρι ένα φυσιολογικό κύτταρο να μετατραπεί σε καρκινικό. Στον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του καρκίνου συμβάλλει ποικιλία παραγόντων, που περιλαμβάνουν:
 • Ανωμαλίες στο γενετικό υλικό που οδηγούν σε βλάβες του κυττάρου, ενεργοποίηση γονιδίων, ή σε εξάλειψη ογκοκατασταλτικών γονιδίων

 • Αδυναμία του αμυντικού συστήματος του οργανισμού να καταστρέψει τα παθολογικά κύτταρα

 • Φαινόμενα που με την σειρά τους προκαλούνται από σύνθετους παράγοντες, που περιλαμβάνουν έκθεση σε καρκινογόνα, μικρόβια και ιούς, κληρονομικές προδιαθέσεις, χρήση καπνού, διατροφικές συνήθειες.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.
Ο καρκίνος μπορεί να αποφευχθεί ακολουθώντας μερικούς κανόνες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τέτοιοι είναι:
- Διακοπή του καπνίσματος
- Σωματική άσκηση
- Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
- Πρόληψη κατά της παχυσαρκίας
- Υγιεινή διατροφή
- Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο
- Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο
- Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος.
Τρώτε Υγιεινά
 • Τρώτε μια ποικιλία από ωμά και μαγειρεμένα λαχανικά, φρούτα και όσπρια (π.χ. ξερά φασόλια, φακές). Εκατοντάδες μελέτες έχουν αποδείξει πως διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά λειτουργεί αποτρεπτικά για αρκετές κακοήθεις νεοπλασίες, όπως αυτή των πνευμόνων, του στόματος, του οισοφάγου, του στομάχου, και του κόλον, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του παγκρέατος, του ήπατος, της μήτρας και των ωοθηκών. Όλων των ειδών τα φρούτα, ιδιαίτερα τα πορτοκάλια, τα μήλα, οι φράουλες, τα ακτινίδια, το μάνγκο, τα μανταρίνια, τα γκρέιπ φρουτ, τα σύκα, τα βατόμουρα, τα ακτινίδια, τα πεπόνια, τα βερύκοκα, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και τα κουκούτσια φρούτων που περιέχουν αμυγδαλίνη.
 • Τρώτε άφθονα δημητριακά (συμπεριλαμβάνοντας ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και χυλοπίτες), κατά προτίμηση ολικής αλέσεως.
 • Τρώτε κόκκινο κρέας το πολύ τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Τις άλλες ημέρες επιλέγετε ψάρια, πουλερικά, ξερά ή κονσερβοποιημένα φασόλια ή φακές.
 • Περιορίζετε τα επεξεργασμένα κρέατα ή τα αλλαντικά (π.χ. λουκάνικα Φρανκφούρτης, μπέικον και ζαμπόν).
 • Επιλέγετε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.
 • Μην τρώτε πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα λιπαρά. Ελέγχετε αν υπάρχουν καμουφλαρισμένα λίπη (π.χ. σνακ, κέικ και έτοιμα φαγητά). Δίαιτες με υψηλά λιπαρά συνδέονται με καρκίνο εντέρου, προστάτη και ενδομητρίου.
 • Επιλέγετε γιαούρτια, τυριά και γάλατα χαμηλών λιπαρών. Το ασβέστιο προστατεύει από το εντερικό καρκίνο. Αποβουτυρωμένο γάλα ή με 1%λιπαρά, γιαούρτι και χυμός πορτοκαλιού ενισχυμένο σε ασβέστιο είναι καλές πηγές ασβεστίου.
Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης του ασθενούς. Θα πρέπει παρά τις δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης, να γίνονται εκείνες οι προληπτικές εξετάσεις (παπ τεστ, μαστογραφία, PSA, δερματοσκόπηση κλπ) τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.
Αξίζει να διαφυλάξουμε την υγεία μας για να μπορέσουμε να αντμετωπίσουμε όλα τα άλλα.

  *** 
 Το επιβεβαίωσαν οι αμερικανικές αρχές - Ένα άτομο από τις ΗΠΑ προσβλήθηκε από τον ιό έπειτα από σεξουαλική επαφή που είχε με έναν ασθενή

Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει οι νέες ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών για τον ιό Ζίκα.

Σήμερα αξιωματούχοι του τομέα Υγείας του Ντάλας των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής.
Όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές, καταγράφηκε περιστατικό όπου ο ασθενής μολύνθηκε έπειτα από ερωτική επαφή.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και όπως μετέδωσε το Reuters, ο ασθενής βρίσκεται στο Τέξας και είχε σεξουαλική επαφή με ένα άλλο άτομο το οποίο είχε προσβληθεί από τον Ζίκα και πρόσφατα είχε επιστρέψει στις ΗΠΑ από χώρα του εξωτερικού, στην οποία ο ιός βρίσκεται σε έξαρση.
Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε ποια είναι η χώρα αυτή.
Πάντως, την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευμα των New York Times ανέφερε πως υπάρχουν δύο περιστατικά ανίχνευσης του ιού σε ανθρώπινο σπέρμα, ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογράμμιζε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο εν λόγω κίνδυνος.
Τι είναι ο ιός Ζίκα
Ο ιός Ζίκα έφτασε στην Βραζιλία το Μάιο και μέσα σε λίγους μήνες κρούσματα του ιού έχουν σημειωθεί σε 17 χώρες αναφέρει σε δημοσίευμα του το «Economist».
Ο Ζίκα μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού.
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Πάντως, το 80% των ανθρώπων που προσβάλονται από τον ιό, δεν παρουσιάζουν τα συμπτώματά του.
Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4 - 7 ημέρες.
Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.
Kontranews 

***   Κρόκος και πράσινο τσάι, για αντιοξειδωτική δράση
Δύο από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά φυτά, με αμέτρητες ιδιότητες και ισχυρή αντιοξειδωτική
δράση, συναντιούνται σε αυτό το υπέροχο ρόφημα. Προερχόμενα από διαφορετικούς πολιτισμούς, τα δύο φυτά αποτελούσαν από τα αρχαία χρόνια βασικά συστατικά της ιατρικής επιστήμης και θεωρούντας ελιξήρια μακροζωϊας. Λίγα λόγια για τον Κρόκο            Ο Κρόκος ο ήμερος (Crocus sativus L.) είναι ενα από τα πιο σπάνια φαρμακευτικά φυτά. Τα αποξηραμένα στίγματα του λουλουδιού αποτελούν τον πολύτιμο κρόκο ή σαφράν ή ζαφορά ή σαφράνι. Εδώ και τριακόσια χρόνια ο Κρόκος Κοζάνης καλλιεργείται και αναπτύσσεται αποκλειστικά στο Ν. Κοζάνης. Ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητα του,
που τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία κρόκου βιολογικής καλλιέργειας στον κόσμο.
Είναι αντιθρομβωτικός και τονωτικός, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, στην πέψη, σε κρίσεις άσθματος, στη ναυτία, στο πρήξιμο της νεογιλής οδοντοφυΐας, είναι εμμηναγωγό, αντιπυρετικό και δυναμωτικό.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα, όπως αναφέρεται σε αιγυπτιακό πάπυρο που χρονολογείται από το 1550 π.Χ., ενώ αποτελούσε απαραίτητο συστατικό στα ιατρικά παρασκευάσματα του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και του Γαληνού, οι οποίοι τον συνιστούσαν ως παυσίπονο, αντιπυρετικό, υπνωτικό, εμμηναγωγό, επουλωτικό. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και της σύγχρονης ιατρικής για τον κρόκο. Η σχετική έρευνα είναι συνεχής και πολύπλευρη.
Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα διαπιστώθηκε με βεβαιότητα ότι ο κρόκος ασκεί:
~ Αντιοξειδωτική δράση. Η δράση αυτή θεωρείται σήμερα ιδιαίτερα επωφελής για τον οργανισμό από πολλές πλευρές.
  • Αντιθρομβωτική δράση. Αποτέλεσμα της αντιαιμοπεταλιακής δράσης που παρατηρήθηκε σε εργαστηριακό επίπεδο. Στη δράση αυτή αποδίδεται η μειωμένη συχνότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων στη Valencia της Ισπανίας όπου η κατανάλωση κρόκου είναι μεγάλη.
  • Αντικαρκινική δράση. Η δράση αυτή διαπιστώθηκε από πολλές έρευνες σε καθαρά πειραματικό επίπεδο.
  • Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα τη μνήμη (στην Ιαπωνία κυκλοφορεί ήδη επίσημα σχετικό σκεύασμα).
  • Ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα (σχετικό σκεύασμα κυκλοφορεί στην Ευρώπη). Μέχρι στιγμής, η μελέτη της βιολογικής δραστικότητας των φυσικών υδατοδιαλυτών καροτενοειδών του κρόκου έδειξε ότι αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό και ταυτόχρονα διαφοροποιούν τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα των σειρών Κ562 και Ηί-60 (λευχαιμικά κύτταρα)
Λίγα λόγια για το πράσινο τσάι
Μερικές από τις αποδεδειγμένες δράσεις του είναι:
-Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό, προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία, υποστηρίζει την πέψη, βοηθά την καρδιά και το κυκλοφορικό, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου, ενδυναμώνει τα οστά, προστατεύει το σμάλτο των δοντιών, επιβραδύνει τη γήρανση της επιδερμίδας, επιταχύνει τις καύσεις, διευκολύνει το αδυνάτισμα, μειώνει το σωματικό λίπος και αυξάνει την αντοχή.
-Αποτελεί πραγματικό ελιξήριο υγείας και νεανικότητας, αφού μας προσφέρει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Η δράση του όμως δε σταματάει εδώ. Πολυάριθμες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι ΄χαρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα στην καθημερινή μάχη του κατά των μικροβίων  και των ελεύθυερων ριζών, αυξάνοντας έτσι την προστασία μας απέναντι στις ασθένειες και την πρόωρη γήρανση.
-Το πράσινο τσάι, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, επιστημονικές έρευνες αναφέρουν τις ευεργετικές επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων και στον έλεχγο της χοληστερόλης, ενώ συμβάλλει και στην καλή υγεία του συκωτιού.
-Τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου στις χώρες της Δύσης είναι μια ανησυχητική πραγματικότητα. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (World Health Organization) πρόσφατα ανακοίνωσε ότι 70% περίπου των περιπτώσεων σχετίζονται με τη διατροφή, γεγονός που αυξάνει το ενδιαφέρον για το ρόλο συγκεκριμένων τροφίμων και ποτών στην πρόληψη του καρκίνου.

***  Γνωρίζατε ότι η ρίγανη έχει τόσες ευεργετικές ιδιότητες;
Στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν σύμβολο χαράς και ευτυχίας σε τέτοιο βαθμό ώστε το στεφάνι στους γάμους περιείχε και κλαδιά ρίγανης. Χρησιμοποιούνταν κυρίως ως φάρμακο για δηλητηριάσεις, σπασμούς και πρηξίματα, σαν αφέψημα κατά του στομαχόπονου, ενώ κατείχε ξεχωριστή θέση στην μαγειρική για πολλούς αιώνες. Είναι σπασμολυτική, καταπολεμά το άσθμα, την ατονία και τη δυσμηνόρροια.Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης: 

Βοηθά στους μυικούς πόνους και στους ρευματισμούς.
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, το λεγόμενο ριγανόλαδο, καταπολεμά αποτελεσματικά το πονόδοντο, όταν εφαρμοσθεί τοπικά.
Βοηθά στους ρευματικούς πόνους : θερμαίνουμε σε ένα στεγνό τηγάνι φρέσκια κοπανισμένη ρίγανη και τη βάζουμε στο σημείο που πονάει. Με την θέρμανση το αιθέριο έλαιο της γίνεται ακόμα πιο δραστικό. 
Έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 φορές περισσότερο από την πατάτα και 42 φορές περισσότερο από το μήλο. 
Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης και για αυτόν τον λόγο είναι σοφό να πίνεται κυρίως σαν αφέψημα. 
Στην Ιταλική αλλά και στην Ελληνική κουζίνα τη χρησιμοποιούμε πολύ, φρέσκια αλλά κυρίως αποξηραμένη σε χωριάτικες σαλάτες, πίτσες, σάλτσες και φυσικά σαν άρτυμα στα κρέατα. Επίσης μπορούμε να αρωματίσουμε ελαιόλαδο, ξύδι ακόμα και βούτυρο για να τα χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες μαγειρικές παρασκευές. 
Για να διατηρήσει το σκούρο πράσινο ζωντανό χρώμα της και μετά την αποξύρανση, αφού τη μαζέψουμε, είναι καλό να την πλύνουμε και να την στεγνώσουμε αμέσως. Στη συνέχεια τη συσκευάζουμε σε ματσάκια και τη τοποθετούμε σε σκοτεινό σημείο για να ξεραθεί. Όταν αποξηρανθεί εντελώς, τρίβουμε προσεκτικά τα φύλλα της και την αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα ώστε να τα χρησιμοποιούμε κατά βούληση.
Μερικά «μυστικά» για τη ρίγανη: 
Βάλτε το φυτό της ρίγανης στη γλάστρα μαζί με το χώμα και προσθέστε λίγα χαλίκια. Ποτίζετε το χώμα με μικρή ποσότητα νερού περίπου 2 φορές την εβδομάδα (ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες) και μην ποτίζετε ποτέ τα φύλλα του φυτού. Θα αναπτύσσεται συνέχεια και έτσι θα μπορείτε να τη μαζεύετε από το σπίτι σας φρέσκια για όλο το χρόνο!.

***  Το φαρμάκι των φιδιών, φάρμακο για σοβαρές ασθένειες
Για παράδειγμα, το δηλητήριο από την μεξικανική χονδρωτή σαύρα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να αναπτυχθεί μια θεραπεία κατά του διαβήτη
Το φαρμάκι των φιδιών, φάρμακο για σοβαρές ασθένειες      
Μπορεί ένας κροταλίας και χιλιάδες άλλα δηλητηριώδη ζώα να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση σοβαρών και ευρέως διαδεδομένων ασθενειών; Έρευνες έχουν δείξει ότι το ίδιο δηλητήριο που μπορεί να μας σκοτώσει, θα μπορούσε επίσης τελικά να μας βοηθήσει στην θεραπεία του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλεργιών ή ακόμα και της παχυσαρκίας.
Οι επιστήμονες από ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα χρησιμοποίησαν φασματομετρία μάζας και άλλες σύνθετες τεχνικές για να προσδιορίσουν τις τοξίνες από 203 δηλητηριώδη είδη. Πρόσφατα ταξινομήθηκαν πάνω από 4.000 από αυτές τις μίνι πρωτεΐνες.
Για παράδειγμα,  το δηλητήριο από την μεξικανική χονδρωτή σαύρα, που προέρχεται από την Κεντρική Αμερική, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να αναπτυχθεί μια θεραπεία κατά του διαβήτη, σύμφωνα με το Euronews. Η συγκεκριμένη σαύρα φιλοξενείται σε ένα ασυνήθιστο αγρόκτημα στο Νότιο Βέλγιο, όπου υπάρχουν περίπου 200 εξαιρετικά δηλητηριώδη είδη. Όλα αυτά τα ζώα εκτρέφονται με μεγάλη προσοχή και με την φιλοδοξία να αποδώσει καρπούς μια εν εξελίξει έρευνα.
Ο Λοϊκ Κεντίν, βιολόγος χημικός στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, προσθέτει αναφορικά με την διαδικασία: «Αυτό το δηλητήριο προέρχεται από μια επικίνδυνη οχιά από τη Νότια Αμερική. Είναι ένα πολύ ενεργό και ισχυρό δηλητήριο, ένα πολύπλοκο χημικό κοκτέιλ. Και θέλουμε να προσδιορίσουμε ποια από αυτά τα συστατικά έχουν την δυναμική για να αναπτυχθούν τελικά νέα φάρμακα».
Μόλις εντοπιστούν και αναγνωριστούν, στη συνέχεια αυτές οι τοξίνες παράγονται μέσω εξαιρετικά πολύπλοκων βιολογικών και συνθετικών διαδικασιών. Ο χημικός Ζιλ Μουριέ αναλύει: «Στο τέλος της διαδικασίας μας, παίρνουμε μια ρητίνη. Από αυτήν την ρητίνη λαμβάνουμε ένα συνθετικό προϊόν, από το οποίο στη συνέχεια λαμβάνεται η τοξίνη που τελικά θα δοκιμαστεί στα εργαστήρια».
Οι ληφθείσες τοξίνες στην συνέχεια πράγματι εξετάστηκαν και έγινε διαλογή και σύγκριση με επιλεγμένους μοριακούς στόχους. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, λένε οι ερευνητές.
Και καθώς αυτό θα είναι καλό για την υγεία μας, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η δουλειά τους θα οδηγήσει σε αλλαγή της στάσης μας απέναντι σε πλάσματα που προκαλούν μεν φόβο, αλλά ίσως να είναι ευεργετικά για την αντιμετώπιση ασθενειών.

***  Πώς να αντιμετωπίσετε ένα κρυολόγημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Το τελευταίο διάστημα επί της ουσίας η γρίπη «θερίζει» στην χώρα μας, με τους μισούς περίπου να βρίσκονται στο κρεβάτι
Πώς να αντιμετωπίσετε ένα κρυολόγημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης     
Το τελευταίο διάστημα επί της ουσίας η γρίπη «θερίζει» στην χώρα μας, με τους μισούς περίπου να βρίσκονται στο κρεβάτι.
Αυτό που συνίσταται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ξεκούραση, κατανάλωση πολλών υγρών και εφαρμογή φαρμακευτικής αγωγής. Τι γίνεται όμως με τις μέλλουσες μανούλες που λόγω της εγκυμοσύνης είναι προτιμότερο να αποφεύγουν τα φάρμακα και να ακολουθούν φυσικές λύσεις;        Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία του σώματός σας Φροντίστε με ένα θερμόμετρο να ελέγχετε τη θερμοκρασία του σώματός σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ υψηλή. Αν είναι πάνω από 38, αυτό σημαίνει ότι έχετε πυρετό.
Σε αυτή την περίπτωση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να σας πει αν χρειάζεται να πάρετε κάποιο αντιπυρετικό ή όχι. Υπάρχουν φάρμακα που επιτρέπεται να πάρετε όπως η παρακεταμόλη. Αυτή την απόφαση βέβαια δεν μπορείτε να την πάρετε μόνη σας, γι΄αυτό ζητήστε έγκαιρα τη συμβουλή του γιατρού σας.
Δοκιμάστε φυσικές θεραπείες
Αντί για φάρμακα δοκιμάστε στο σπίτι να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα με φυσικές θεραπείες.
Για τη ρινική συμφόρηση και τον πονόλαιμο, δοκιμάστε να πιείτε τσάι με τζίντζερ και λεμόνι. Η συνταγή αυτή είναι ό,τι πρέπει και για τις πρωινές ναυτίες.
Οι χυμοί πλούσιοι σε βιταμίνη C, έχουν τη δύναμη να θεραπεύσουν τον πονόλαιμο και να καταπραΰνουν το στομάχι. Για να δημιουργήσετε έναν αντιοξειδωτικό χυμό θα χρειαστείτε φρούτα και λαχανικά όπως παντζάρια, καρότα, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, αχλάδια και ρόδι.
Τέλος οι βαθιές αναπνοές πάνω από ένα μπολ με βραστό νερό (εισπνοή ατμού) καθώς ο θερμός και ο υγρός αέρας βοηθάει τη συμφόρηση να χαλαρώσει.
Μείνετε ενυδατωμένοι
Πίνετε άφθονο νερό, χυμούς και ζεστά ροφήματα καθώς είναι καλό για το σώμα σας να μένει ενυδατωμένο όταν υποφέρετε από κρυολόγημα. Αυτό επειδή τα άφθονα υγρά θα αντικαταστήσουν εκείνα που χάνονται λόγω της εφίδρωσης και της καταρροής.
Έτσι κι αλλιώς κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, πρέπει να πίνετε περίπου 10 ποτήρια νερό της ημέρα, προσπαθήστε λοιπόν να τα κάνετε 12 ή 13 ποτήρια ώστε να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνετε.  
Φροντίστε να τρώτε καλά
Η διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση του καλού επιπέδου του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε ένα ευρύ φάσμα από πολύχρωμα τρόφιμα – κόκκινες ντομάτες, σπανάκι, κίτρινες πιπεριές, μελιτζάνες – δεδομένου ότι θα ενισχυθεί η πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Προσέξτε την υγιεινή σας
Φροντίστε να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής ώστε να μην εξαπλώνονται τα μικρόβια. Οι ιοί μεταφέρονται πολύ εύκολα με το φτέρνισμα και μέσω της επαφής των χεριών. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά πριν από το φαγητό, κατά τις ώρες που βρίσκεστε στο γραφείο και μην ακουμπάτε συνέχεια τα χέρια σας στο πρόσωπο.

***  Έκτακτη Ενημέρωση για τον ιό ΖΙΚΑ από το ΥΠΕΞ!
zikas ~  Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιεί πως με βάση τα τωρινά δεδομένα, τα άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν ή διαμένουν σε χώρες όπου ενδημεί ο ιός Ζίκα, έχουν πιθανότητα να νοσήσουν και γι` αυτό το λόγο θα πρέπει να λάβουν μέτρα προφύλαξης. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να φορούν φαρδιά και ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο και να χρησιμοποιούν στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά όπως DEET (N -diethyl- m-toluamide ) σε συγκέντρωση 30%-50%. 
Για τον ψεκασμό των ρούχων συνίσταται η χρήση εντομοκτόνων όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, αλλεθρίνη κ.α. Τα πιο πάνω εντομοαπωθητικά δεν συνιστώνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 μηνών. Επιπλέον συνίσταται να χρησιμοποιούν εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να κοιμηθούν και να χρησιμοποιούν κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Η κουνουπιέρα καλό θα είναι να ψεκάζεται με εντομοκτόνο και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να προτιμούν να κυκλοφορούν σε χώρους που κλιματίζονται. 
Για τα άτομα που γυρίζουν από ταξίδι σε χώρα επηρεασμένη από τον ιό και μέσα σε τρεις εβδομάδες από την επιστροφή τους παρουσιάσουν συμπτώματα που μοιάζουν με της νόσου, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους, αναφέροντας το ιστορικό του ταξιδιού τους. Το ΥΠΕΞ εξηγεί ότι ο ιός Ζίκα είναι ιός που μεταδίδεται στους ανθρώπους με κουνούπια της οικογένειας Aedes ιδιαίτερα τα Aedes aegypti και Aedes albopictus. 
Η νόσος που μεταδίδει ο ιός μπορεί να προκαλέσει πυρετό που διαρκεί γύρω στις 4-7 ημέρες, εξάνθημα, πόνους στις αρθρώσεις, επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα των ματιών), πόνους στους μυς και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και κατά κανόνα αποθεραπεύεται ενώ τα παρουσιάζουν μόνο 1 στα 5 άτομα από αυτά που νοσούν. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν 2-7 ημέρες μετά από τσίμπημα μολυσμένου εντόμου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθούν μέχρι και 12 ημέρες μετά το τσίμπημα. 
Η ανακοίνωση προσθέτει ακόμα ότι φαίνεται να υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνδέουν τη νόσο στις έγκυες με μικροκεφαλία στα νεογέννητα, παρόλο που δεν έχει ακόμα αποδειχθεί αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των δύο καταστάσεων. Διερευνάται επίσης η συσχέτιση αυξημένων περιστατικών Guillain-Barre με τη νόσο. Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια διαταραχή, κατά την οποία το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς μπορεί να βλάψει τα δικά του νεύρα, με αποτέλεσμα μυική αδυναμία και μερικές φορές παραλύσεις μυών. 
 Δεν υπάρχει ακόμα κάποιο εμβόλιο για τον ιό, αλλά ούτε και κάποια ειδική θεραπεία. “Είναι όμως σχετικά εύκολο να αντιμετωπιστεί, αφού πρόκειται συνήθως για ήπια νόσο. Η θεραπεία είναι συμπτωματική και κυρίως αφορά ανάπαυση, καλή ενυδάτωση, καταπολέμηση του πόνου και του πυρετού. Συνήθως αποφεύγεται η λήψη ασπιρίνης ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων”. Στο μεταξύ, έγκυες ή και γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες και που προτίθενται να ταξιδέψουν σε κάποια από τις επηρεαζόμενες χώρες, θα πρέπει να συζητήσουν τα σχέδια τους με τον γιατρό τους και να σκεφθούν να αναβάλουν το ταξίδι τους ιδιαίτερα προς περιοχές με έντονη μετάδοση της νόσου. 
 
***  ~ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ  : 
Σπαθόχορτο ή Βαλσαμόχορτο – ένα βότανο που χαϊδεύει την ψυχή     Το Βαλσαμόχορτό ή Σπαθόχορτο (Hypericum perforatum) είναι ένα φυτό που φτάνει το 60 εκατοστά ύψος. Τα άνθη του, όταν ανθήσουν είναι κίτρινα ή χρυσοκίτρινα. Χαρακτηριστικό του είναι οι μικρές βούλες σε χρώματα πορτοκαλί, κόκκινο ή και καφέ που βρίσκονται πάνω στα άνθη του. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες οφείλονται κυρίως στην ουσία υπερικίνη.

Το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξωτερική ή εσωτερική χρήση. Όταν το καταναλώνει κάποιος με τη μορφή τσαγιού ή σε σταγόνες ή λάδι ( το γνωστό σπαθόλαδο) έχει θετική επίδραση στην πέψη.
Αυτό όμως που το κάνει πολύ ιδιαίτερο είναι η επίδραση στην ψυχολογία. Η κατάθλιψη συχνά συσχετίζεται με την έλλειψη νευροδιαβιβαστών όπως την ντοπαμίνη, την νοραδρεναλίνη και τη σεροτονίνη.
Η κατανάλωση βαλσαμόχορτου αυξάνει το ποσοστό αυτών των ουσιών και έτσι λειτουργεί αντικαταθλιπτικά. Λέγεται ότι η τακτική του κατανάλωση βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ωστόσο αυτή του είδους η επίδραση δεν είναι άμεση. Ένα άτομο θα πρέπει να καταναλώνει το βαλσαμόχορτο τακτικά για τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες. Πολλοί ισχυρίζονται ότι μια «θεραπεία» με βαλσαμόχορτο δείχνει αποτέλεσμα όταν κρατήσει πάνω από 4 έως 6 μήνες.
Το σπαθόλαδο είναι γνωστό για την εξωτερική του χρήση. Είναι ιδανικό για την επούλωση πληγών και έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, ιδίως σε περίπτωση εγκαύματος. Ακόμα απαλύνει τους μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους. Κάποιοι ερευνητές αποδίδουν στο σπαθόλαδο αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και τονωτικές (ειδικά για το κυκλοφορικό σύστημα) ιδιότητες.
Πολλοί μάλιστα έχουν δει όφελος μετά από την κατανάλωση σπαθόλαδου σε περίπτωση γαστρίτιδας, φλεγμονής της χοληδόχου κύστης και σε προβλήματα του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος .
Δοσολογία
Η δοσολογία στο τσάι του βαλσαμόχορτου είναι 2 – 4 γρ., περίπου δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού το οποίο περιχύνουμε με καυτό νερό. Αφού «τραβήξει» για 5 – 10 λεπτά στη συνέχεια στραγγίζεται. Καθώς όμως το κάθε σκεύασμα τσαγιού είναι διαφορετικό σε περιεκτικότητα υπερικίνης θα πρέπει να διαβαστούν προσεκτικά εκ των προτέρων οι οδηγίες χρήσης και να δείξετε προσοχή στις παρενέργειες.
Το σπαθόλαδο παρασκευάζεται ως εξής:
Τοποθετείτε τα άνθη του σπαθόχορτου σε ένα αποστειρωμένο βάζο και τα σκεπάζετε ολοκληρωτικά με ελαιόλαδο. Κλείνετε το βάζο με πανί ή χαρτί ώστε να εξατμίζεται η υγρασία από τα άνθη. Θα πρέπει να «σταθεί» το μείγμα για τουλάχιστον 40 – 50 ημέρες.
Σκεύασμα ή κάψουλες
Για την επίδραση στη διάθεση φαίνεται πως αυτού του είδους η χρήση είναι η πιο αποτελεσματική. Ωστόσο θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη η άποψη του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Οι ειδικοί ωστόσο συνήθως συνυπογράφουν για την επίτευξη μιας αντικαταθλιπτικής δράσης την κατανάλωση τουλάχιστον 600 – 900 mg ημερησίως.
Παρενέργειες και ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις
Σε άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα μια υψηλή δοσολογία μπορεί να φέρει συμπτώματα όπως αυτά στην περίπτωση ηλιακού εγκαύματος δηλαδή κνησμό, οίδημα κλπ.
Αίσθημα εσωτερικής ανησυχίας, ζάλη, κόπωση, υπνηλία και γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί επίσης να είναι επακόλουθα μιας υπερδοσολογίας.
Αλληλεπιδράσεις μπορεί να υπάρχουν με σκευάσματα όπως:
– αντιπηκτικά (π.χ. βαρφαρίνη)
– αντικαταθλιπτικά
– κατασταλτικά του ανοσοποιητικού συστήματος
– για καρδιαγγειακά νοσήματα, HIV και άσθμα
– αντισυλληπτικά
Η κατανάλωση σπαθόχορτου ή αλλιώς βαλσαμόχορτου δεν είναι αρκετή όταν ένα άτομο πάσχει από σοβαρής μορφής κατάθλιψη. Επίσης είναι σημαντικό να μη λαμβάνεται κάποιο σκεύασμα ή κάψουλες με προσωπική πρωτοβουλία. Μην το λάβετε αν έχετε αλλεργική προδιάθεση. Για την κατανάλωσή του την περίοδο εγκυμοσύνης ή του θηλασμού συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
~
*** Μωβ πατάτα (Purple Majesty) Το όνομα αυτής της νέας ποικιλίας είναι Purple Majesty και δημιουργήθηκε από Αγγλους ερευνητές του Colorado State University, οι οποίοι διασταύρωσαν παραδοσιακές ποικιλίες πατάτας. Σημειώνεται πως δεν πρόκειται για κάποιο γενετικά τροποποιημένο προϊόν.

Το μωβ χρώμα, οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει έως και δέκα φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά, τις ανθοκυανίνες, σε σύγκριση με τις λευκές πατάτες.
Οι συγκεκριμένες πατάτες καλλιεργούνται στην Σκωτίας από την εταιρία του Albert Bartlett, καθώς ειδικές δοκιμές έδειξαν ότι το έδαφος της ενδείκνυται για την καλλιέργεια της. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε και η πρώτη συγκομιδή της, που έφτασε τους τετρακόσιους τόνους.-
 
***  *** ΧΡΕΙΣΗΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ :
Πώς  πιάνουμε (φτιάχνουμε) το προζύμι  :
http://2.bp.blogspot.com/-ApascfkvTj4/UBhDKx8JE3I/AAAAAAAAAbs/Fu_G7CelVpY/s1600/_MG_8073b_1.jpgΤο καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η οποία επιταχύνει την διαδικασία. Βέβαια το χειμώνα η διαδικασία δεν είναι διαφορετική, απλά παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο. Από την στιγμή που θα έχουμε μια υγιή καλλιέργεια, το προζύμι μπορεί να διατηρηθεί αρκετά εύκολα και όποτε το χρειαστούμε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μετά από ένα μικρό φρεσκάρισμα.
Γενικά
Υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί τρόποι για να "πιάσουμε" προζύμι, κάποιοι έχουν λογική, αλλά οι περισσότεροι είναι γεμάτοι προκαταλήψεις και είναι, είτε ανούσιοι, είτε καταλήγουν σε μέτριας ποιότητας προζύμι. Για να πιάσουμε το προζύμι, πρέπει να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες, ώστε να αναπτυχθούν οι επιθυμητοί μικροοργανισμοί. Όπως στους περισσότερους μικροοργανισμούς, οι συνθήκες αυτές είναι η υγρασία και το κατάλληλο θρεπτικό, ή αλλιώς φαγητό. 
Για να "πιάσουμε" λοιπόν προζύμι, πρέπει αρχικά να αιχμαλωτίσουμε τους μικροοργανισμούς με το κατάλληλο δόλωμα και έπειτα να αναπτυχθεί μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα τους. Η σύσταση του αλευριού είναι σχεδόν ιδανική για να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί σε ισορροπία η πολύπλοκη αυτή συμβιωτική σχέση. Ο μύκητας ζυμώνει κυρίως τα απλά σάκχαρα του μείγματος και τα υποπροϊόντα της ζύμωσής του γίνονται τροφή για τα βακτήρια της καλλιέργειας. Τα βακτήρια με την σειρά τους διασπούν κάποια πιο πολύπλοκα σάκχαρα για να μπορέσουν να ζυμωθούν από τους μύκητες της καλλιέργειας και εκκρίνουν ένα αντιβιοτικό με το οποίο προστατεύουν την καλλιέργεια.
Γι' αυτό τον λόγο το φαγητό τους από την αρχή πρέπει να είναι ακριβώς αυτό, αλεύρι και νερό. Οποιαδήποτε διαφορετική προσθήκη όπως ζάχαρη, γαλακτοκομικά, όσπρια, φρούτα, αλάτι, επηρεάζει  τόσο τους μικροοργανισμούς που αιχμαλωτίζονται, όσο και την ισορροπία μεταξύ τους. Από την στιγμή βέβαια που θα έχουμε μια υγιή και σταθερή καλλιέργεια, μπορούμε με αυτήν να ζυμώσουμε τόσο ψωμιά που περιέχουν μόνο αλεύρι και νερό, όσο και πλούσια ζυμάρια που μπορεί να περιέχουν ζάχαρη, γάλα, αυγά, βούτυρο κλπ.                          Τι χρειαζόμαστε

Χρειαζόμαστε ένα βάζο και μια ζυγαριά, όπως αναφέρθηκαν στον βασικό εξοπλισμό. Μέσα στο βάζο αρχικά θα αιχμαλωτίσουμε και μετέπειτα θα διατηρούμε την καλλιέργεια, δηλαδή το προζύμι. Η ζυγαριά σε αυτή την φάση δεν είναι απαραίτητη, η ακρίβεια που δίνει όμως βοηθά πάρα πολύ, όπως και σε όλες τις φάσεις παραγωγής ψωμιού. 


Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε σαν τροφή για το προζύμι πρέπει να είναι το αλεύρι που θα χρησιμοποιούμε σαν βάση για τα περισσότερα ζυμάρια, οπότε διαλέγουμε κάποιο αλεύρι από σιτάρι είτε σκληρό είτε για όλες τις χρήσειςΤο νερό που θα δώσει την υγρασία μπορεί να είναι οποιοδήποτε, όπως νερό βρύσης, αν και θεωρητικά είναι καλύτερα το νερό να μην περιέχει χλώριο το οποίο περιορίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Διαδικασία

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, νερό και αλεύρι ανακατεύονται στο βάζο. Το μείγμα αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου εκτεθειμένο, τόσο στους μικροοργανισμούς του αέρα, όσο και στους μικροοργανισμούς που έχει το ίδιο το αλεύρι. Διάφοροι μικροοργανισμοί "μολύνουν" αυτό το μείγμα και ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Η αρχική αυτή φάση κρατά περίπου μία βδομάδα. Κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας η καλλιέργεια ταΐζεται, προστίθεται δηλαδή αλεύρι και νερό με συχνότητα περίπου μια φορά την ημέρα. Τα προϊόντα ζύμωσης των μικροοργανισμών στην αρχική αυτή φάση μπορεί να είναι από διάφορους εστέρες (μυρωδιά ώριμων φρούτων) μέχρι και ενώσεις θείου, που δεν μυρίζουν πολύ ευχάριστα. 

Ο σακχαρομύκητας είναι ο πρώτος που κάνει την εμφάνισή του, παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλ. Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και από την δεύτερη ημέρα. Ένα στέλεχος λακτοβάκιλου εμφανίζεται περίπου στο τέλος της βδομάδας, συμπληρώνοντας τις προϋποθέσεις για μια ισορροπημένη καλλιέργεια, παράγοντας οξέα και δίνοντας μια όξινη μυρωδιά. Εκείνη την στιγμή οι μικροοργανισμοί έχουν έναν αξιόλογο πληθυσμό, ρίχνουν το pH και τελικά γίνονται κυρίαρχοι στο μείγμα. Το προζύμι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά από την στιγμή που αποκτήσει ικανότητα να φουσκώνει, αν και πρακτικά πρέπει να αποκτήσει όξινη μυρωδιά και γεύση για να θεωρείται ολοκληρωμένο.
Αναλυτικά

Πρώτη ημέρα Ξεκινάμε την διαδικασία τοποθετώντας στην παγίδα το κατάλληλο δόλωμα, δηλαδή αλεύρι και νερό. Το ανακάτεμα τις δύο πρώτες μέρες έχει σαν στόχο τον εμπλουτισμό του μείγματος με οξυγόνο, καθώς και την ομογενοποίηση του μικροβιακού του φορτίου, ενσωματώνοντας το πάνω μέρος του μείγματος, που έρχεται σε επαφή με τον αέρα, με το εσωτερικό.
  • Μετράμε στο βάζο 70γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 70γρ νερό
    Η υφή πρέπει να είναι πηχτού χυλού αρχικά
  • Τα ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι μέχρι να ενυδατωθεί το αλεύρι
    Μπορούμε να αφήσουμε το κουτάλι μέσα στο βάζο για ευκολία
  • Αφήνουμε το βάζο για δύο ημέρες
  • Ανακατεύουμε 3-4 φορές την ημέρα
Ανάλογα την εποχή, προς το τέλος της δεύτερης ημέρας, θα παρατηρηθούν κάποια σημάδια ζύμωσης όπως μικρές φυσαλίδες. Συνήθως παρατηρείται στο επάνω μέρος να συγκεντρώνεται κάποιο υγρό (προϊόν ζύμωσης) και η υφή του μείγματος να γίνεται πολύ πιο αραιή λόγω της πρωτεόλυσης των πρωτεϊνών.

 

Τρίτη ημέρα

Συνήθως μετά την δεύτερη ημέρα παρατηρούμε κάποια δραστηριότητα. Ειδικά το καλοκαίρι παρατηρείται ίσως μια αμυδρή μυρωδιά αλκοόλ ή/και τυριού (λακτικό οξύ), ένδειξη ζυμώσεων στο μείγμα. Ανανεώνουμε το φαγητό μειώνοντας το ποσοστό του νερού διότι ήδη το μείγμα έχει πολύ αραιή υφή.

  • Προσθέτουμε στο μείγμα 70γρ νερό και 90γρ αλεύρι
  • Τα ανακατεύουμε μέχρι να ενυδατωθεί το αλεύρι
  • Αφήνουμε το μείγμα 24 ώρες

Τέταρτη ημέρα
Αν και βρισκόμαστε μόλις στην τέταρτη ημέρα, θα δούμε μεγαλύτερες και περισσότερες φουσκάλες και το μείγμα να φουσκώνει. Αν δεν υπάρχουν καθόλου σημάδια ζύμωσης επαναλαμβάνουμε τα βήματα της προηγούμενης ημέρας, είναι πολύ σπάνιο όμως αυτό να συμβεί. Ειδικά με αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος ίσως παρουσιαστούν μυρωδιές ώριμων φρούτων μέχρι να έρθει η καλλιέργεια σε ισορροπία.

Στο τέλος της τρίτης ημέρας υπάρχουν ήδη έντονα σημάδια ζύμωσης

Πετάμε σχεδόν όλο το μείγμα, αφήνοντας το πολύ μια κουταλιά της σούπας συνολικά 

  • Προσθέτουμε στο μείγμα 80γρ νερό και 100γρ αλεύρι
  • Τα ανακατεύουμε μέχρι να ενυδατωθεί το αλεύρι
  • Αφήνουμε το μείγμα 24 ώρες

Ο βασικός λόγος που πετάμε το μεγαλύτερο μέρος καλλιέργειας είναι καθαρά πρακτικός και δεν εξαρτάται από το γεγονός ότι η καλλιέργεια είναι ημιτελής. Αν συνεχίζαμε το τάισμα με αυτό τον ρυθμό, το μέγεθος της καλλιέργειας θα αυξανόταν εκθετικά και στο τέλος θα έπρεπε να κρατάμε το προζύμι σε βαρέλι. Με αυτό τον τρόπο δεν σπαταλάμε επίσης πολύ αλεύρι για το κάθε τάισμα.  Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι πως με αυτό τον τρόπο η καλλιέργεια πολλαπλασιάζεται συνέχεια και σαν συνέπεια τονώνεται από φρέσκα κύτταρα, τα οποία είναι ικανά να ζυμώσουν το αλεύρι με μεγαλύτερη ένταση. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες να κυριαρχήσουν ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί.
Πέμπτη ημέρα και στην μετέπειτα
Εφόσον έχουμε σταθερά σημάδια ζύμωσης, επαναλαμβάνουμε τα βήματα της προηγούμενης ημέρας. Η καλλιέργεια είναι σχεδόν έτοιμη. Αν θέλουμε μπορούμε να μειώσουμε λίγο ακόμα την υγρασία  περίπου στο 70% ώστε να μπορούμε πιο εύκολα να διακρίνουμε την διόγκωση του μείγματος. Η υφή του μείγματος μετά το τάισμα πρέπει να είναι περίπου σαν υγρό ζυμάρι αλλά όχι σαν χυλός.

\Πετάμε σχεδόν όλο το μείγμα, αφήνοντας συνολικά το πολύ μια κουταλιά της σούπας 

  • Προσθέτουμε στο μείγμα 70γρ νερό και 100γρ αλεύρι
  • Τα ανακατεύουμε μέχρι να ενυδατωθεί το αλεύρι
  • Αφήνουμε το μείγμα 24 ώρες

Μερικές σημειώσεις Πολύ μεγάλη προσοχή στα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με μαγιά ή ζυμάρια που περιέχουν μαγιά, να μην έρχονται ποτέ σε επαφή με το προζύμι διότι υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης του προζυμιού. Ο μικροοργανισμός της μαγιάς, ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον σακχαρομήκυτα που υπάρχει στο προζύμι, έχει την ικανότητα να ζυμώνει την μαλτόζη (πολύπλοκο σάκχαρο). Για αυτή την ικανότητα το προζύμι βασίζεται στους λακτοβάκιλους, οι οποίοι ζυμώνουν και διασπούν την μαλτόζη. Όταν μαγιά έρθει σε επαφή με προζύμι, ζυμώνει όλη την μαλτόζη περιορίζοντας πάρα πολύ την ανάπτυξη των βακτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο διαταράσσει την ισορροπία και κυριαρχεί στο μείγμα, καταστρέφοντας το προζύμι.
Προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί στο πρόγραμμα ταΐσματος. Ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες που το προζύμι δεν έχει καθόλου ισορροπία, πρέπει να διατηρήσουμε αυστηρό πρόγραμμα. Για να διευκολύνουμε την κυριαρχία των κατάλληλων μικροοργανισμών, δεν αφήνουμε ποτέ το μείγμα χωρίς το κατάλληλο φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Όταν τελειώνει το φαγητό οι επιθυμητοί μικροοργανισμοί αρχίζουν να γίνονται λιγότερο δραστήριοι και με την πάροδο του χρόνου πεθαίνουν. Τα πεθαμένα τους κύτταρα γίνονται τροφή για ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς οι οποίοι, ειδικά αν το προζύμι βρίσκεται στην αρχική φάση, μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν τους επιθυμητούς οργανισμούς να αναπτυχθούν.  
Για τις πρώτες δύο μέρες χρησιμοποιήθηκε 100% υγρασία, δηλαδή ίση ποσότητα νερού και αλευριού. Με αυτό τον τρόπο επιταχύνεται η μικροβιακή δραστηριότητα λόγω της αυξημένης υγρασίας. Στην συνέχεια μειώθηκε σε 80% και τελικά σε 70%, για να επιβραδυνθεί λίγο η ζύμωση και να είναι πιο εμφανής η διόγκωση του προζυμιού. Σε αυτόν τον οδηγό χρησιμοποιήθηκε αλεύρι για όλες τις χρήσεις γιατί συνήθως αυτό υπάρχει πιο συχνά σε κάθε σπίτι. Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί αλεύρι από σκληρό σιτάρι πρέπει να προσαρμοστεί η αναλογία αλευριού-νερού, αυξάνοντας το νερό περίπου 10% σε κάθε περίπτωση. Αρχικά δηλαδή 110% υγρασία, έπειτα 90% και τελικά 80%, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του αλευριού σε πρωτεΐνες. 
Περισσότερα για τα ποσοστά αρτοποιίας.

Διατήρηση υγιούς καλλιέργειας

Από την στιγμή που θα αποκτήσουμε μια υγιή καλλιέργεια, ανάλογα την συχνότητα που φτιάχνουμε ψωμί, μπορούμε να ακολουθήσουμε διαφορετικούς τρόπους διατήρησής της.
Καθημερινή χρήση
Όταν φτιάχνουμε ψωμί καθημερινά ή κάθε δεύτερη ημέρα, η καλύτερη επιλογή είναι η συνέχιση του προγράμματος ταΐσματος που χρησιμοποιήσαμε κατά το "πιάσιμο" του προζυμιού. Αυτός ο τρόπος ταΐσματος προϋποθέτει δέσμευση αντίστοιχη με ένα κατοικίδιο λόγω της καθημερινής σχεδόν φροντίδας που χρειάζεται. Διασφαλίζει όμως μια ενεργή και δυνατή καλλιέργεια, η οποία με τον καιρό ωριμάζει και γίνεται όλο και πιο σταθερή. Προτείνεται για αρχάριους, διότι το προζύμι είναι έτοιμο οποιαδήποτε στιγμή να ζυμώσει ψωμί και δεν χρειάζεται κάποιος επιπλέον έλεγχος. 

Σε αυτή την περίπτωση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το καθημερινό και συνεπές τάισμα είναι πολύ σημαντικό. Εξαιτίας της μεγάλης θερμοκρασίας, η ζύμωση τελειώνει γρήγορα και ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί μολύνουν και αλλάζουν την ισορροπία της καλλιέργειας. Τον χειμώνα αυτό το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί και η καλλιέργεια να συντηρείται ακόμη και με ένα τάισμα κάθε δύο ημέρες. Σε αυτό συμβάλει η χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος η οποία καθυστερεί την μόλυνση του μείγματος από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς και επειδή οι επιθυμητοί μικροοργανισμοί ζυμώνουν πιο αργά το θρεπτικό. Το κόστος σε αυτή την περίπτωση είναι η "σπατάλη" 100γρ αλευριού καθημερινά, ένα κόστος όμως που δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά την ημέρα, δηλαδή 3 ευρώ τον μήνα.

Η πρώτη δοκιμή με το καινούργιο προζύμι την 5η μόλις ημέρα

Σπάνια χρήση Στην περίπτωση που φτιάχνουμε ψωμί μια φορά την εβδομάδα ή πιο σπάνια και δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να διατηρήσουμε την καθημερινή ανανέωση της τροφής του προζυμιού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν διαφορετικό τρόπο διατήρησης του προζυμιού. Διατηρούμε το προζύμι στο ψυγείο. Μετά από ένα τάισμα και μόλις το προζύμι φτάσει την μέγιστη διόγκωση, ρίχνουμε τον ρυθμό ζύμωσης, τοποθετώντας το στο ψυγείο. Κάθε φορά που θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε βγάζουμε μια κουταλιά σε ένα μπολάκι και εκτελούμε ένα ή σπάνια δύο ταΐσματα κάθε 24 ώρες, για να γίνει πάλι πλήρως ενεργό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να διατηρηθεί για δυο εβδομάδες τουλάχιστον χωρίς ανανέωση του φαγητού. Μόλις περάσουν οι δύο εβδομάδες, το βγάζουμε και το φρεσκάρουμε. Αν όμως βρίσκεται για πολύ καιρό στο ψυγείο χωρίς να ανανεωθεί, τότε ίσως χρειαστεί πολλαπλά ταΐσματα για να γίνει πλήρως ενεργό.

Η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου επιβραδύνει την ζύμωση

Συντήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα Όταν θέλουμε να φύγουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το σπίτι, έχουμε δύο επιλογές. Είτε παίρνουμε μαζί το κατοικίδιο (προζύμι), είτε αλλάζουμε την υγρασία του ταΐσματος και το αφήνουμε στο ψυγείο. Πρέπει σε αυτή την περίπτωση να ταΐσουμε το προζύμι με μείγμα χαμηλό σε υγρασία, ακόμη και 55%, π.χ. 100 γρ αλεύρι και 55 γρ νερό. Το προζύμι θα είναι σαν σφιχτό ζυμάρι και για να ομογενοποιήσουμε το ζυμώνουμε δυνατά σε έναν πάγκο και το επιστρέφουμε στο βάζο. Μόλις περάσει ο χρόνος που συνήθως φτάνει τον μέγιστο όγκο η καλλιέργειά μας, το τοποθετούμε στο ψυγείο. Με αυτή την σύσταση μπορεί να διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και περισσότερο από δύο μήνες.

Πότε και πώς χρησιμοποιείται  

Πότε είναι έτοιμη η καλλιέργεια Από την στιγμή που η καλλιέργεια αποκτά ικανότητα να φουσκώνει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ζυμώσει ψωμί. Για να έχει όμως όλες τις ευεργετικές ιδιότητες, θα πρέπει να αναπτυχθεί στην καλλιέργεια κάποιο βακτήριο που θα παράγει οξέα, όταν δηλαδή το προζύμι αποκτήσει όξινη μυρωδιά και γεύση. Αυτό συνήθως δεν παίρνει πάνω από μια βδομάδα, αλλά εξαρτάται πολύ από την θερμοκρασία περιβάλλοντος, δηλαδή την εποχή. Στο πείραμα που έγινε, το βάζο ήταν στους ~30C και στο τέλος της 4ης ημέρας απέκτησε έντονη όξινη μυρωδιά, ήταν έτοιμο δηλαδή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τον χειμώνα το προζύμι μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από μια εβδομάδα για να αποκτήσει ισορροπία. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον χρόνο που θα είναι έτοιμο το προζύμι, οπότε αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι δεδομένο.
Στάδια ζύμωσης και μέγιστη διόγκωση Μόλις το προζύμι αποκτήσει όξινη μυρωδιά είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσουμε τον ρυθμό της ζύμωσης. Αυτό γίνεται παρατηρώντας το προζύμι να διογκώνεται, με πιο σημαντική την στιγμή της μέγιστης διόγκωσης του προζυμιού στο βάζο. Όπως αναφέρθηκε, μειώνοντας λίγο την υγρασία(70%) κατά το τάισμα της καλλιέργειας, μπορούμε να διακρίνουμε πιο εύκολα την διόγκωση στο βάζο. Κάθε φορά που ανανεώνουμε το φαγητό, το προζύμι αρχίζει να ζυμώνει το αλεύρι και σταδιακά να διογκώνεται. Κάποια στιγμή φτάνει το μέγιστο όπου μένει για λίγο χρονικό διάστημα. Σε εκείνο το σημείο το προζύμι περιέχει τον μεγαλύτερο και πιο ενεργό πληθυσμό από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά την ζύμωση. 

Στάδια ζύμωσης και διόγκωση ολοκληρωμένης καλλιέργειας, διάρκειας 7 ωρών
Για καλύτερα και πιο προβλέψιμα αποτελέσματα, χρησιμοποιούμε το προζύμι περίπου κατά το χρονικό διάστημα που έχει τον μέγιστο όγκοΑυτή η στιγμή είναι ιδανική για να χρησιμοποιήσουμε το προζύμι, αν και μια ή και δύο ώρες νωρίτερα ή αργότερα δεν έχουν πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα. Πολύ νωρίς όμως η αργά στην ζύμωση, όταν το προζύμι θα έχει μικρό όγκο, θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η καλλιέργεια φτάνει την μέγιστη διόγκωση περίπου στις 7 ώρες μετά το τάισμα.
Οι χρόνοι που αναφέρονται αντιστοιχούν στην συγκεκριμένη θερμοκρασία περιβάλλοντος (καλοκαίρι) και στην συγκεκριμένη καλλιέργεια. Κάθε προζύμι, για διάφορους λόγους, χρειάζεται διαφορετικό χρονικό διάστημα να φτάσει στο μέγιστο, οπότε καταγράφουμε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για την δική μας καλλιέργεια. Αυτό που συμβαίνει από εκείνη την στιγμή και μετά, είναι πως το φαγητό αρχίζει να τελειώνει και οι περισσότεροι μικροοργανισμοί σταματάνε να ζυμώνουν και πεθαίνουν, μειώνοντας κατά πολύ τον πληθυσμό και την ικανότητά του να ζυμώσει. Ειδικά στα τελευταία στάδια κατά το οποία η δράση των πρωτεολυτικών ενζύμων είναι πολύ έντονη, ο όγκος του προζυμιού μειώνεται πολύ και η υφή του γίνεται πολύ αραιή.

Με αυτό τον απλό τρόπο μπορεί να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί μια υγιής και ισορροπημένη καλλιέργεια. Απο εκεί και πέρα με λίγη φροντίδα θα μας δίνει πολύ πιο νόστιμα και υγιεινά ψωμιά απο οποιονδήποτε φούρνο.  prozymi

 ***  6 και 1 συμβουλές για να μην τρίζετε τα δόντια σας 
Υιοθετήστε μερικά απλά βήματα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τον «εφιάλτη» να τρίζετε τα δόντια σας.
1. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε τις ώρες πριν από τον ύπνο για να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους και του στρες. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε στο υπνοδωμάτιό σας ένα περιβάλλον άνετο, σκοτεινό και ήσυχο.
2. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει το άγχος και να επιτείνει την εμφάνιση του φαινομένου, γι” αυτό βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά και συμπληρώνετε οκτώ ώρες ύπνου.
Στη διάρκεια της ημέρας χαλαρώνετε το στόμα σας ή βάζετε τη γλώσσα ανάμεσα στα δόντια σας, όταν συνειδητοποιείτε ότι το σύμπτωμα… έχει κάνει την εμφάνισή του.
3. Δοκιμάστε να κοιμηθείτε στο πλάι ή μπρούμυτα, γιατί το τρίξιμο των δοντιών εμφανίζεται πιο συχνά όταν κοιμάστε ανάσκελα.
4. Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη, γιατί αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του συμπτώματος.
5. Μη μασάτε μολύβια ή στυλό και αποφύγετε τις τσίχλες, ώστε να παραμένουν χαλαροί οι μύες της γνάθου.
6. Αν το σύμπτωμα εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας προσπαθείτε να το σταματήσετε. Ένας τρόπος είναι να ανοίγετε λίγο το στόμα σας ή να βάζετε τη γλώσσα σας μεταξύ των δοντιών σας.
7. Οταν αντιληφθείτε ότι έχετε ένταση, προσπαθήστε να χαλαρώσετε όλο το σώμα σας επάνω στην καρέκλα σας και πάρτε βαθιές αναπνοές.
Συντάκτης: Χριστίνα Μπουντούρη, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός
 
***   Αρχαίο Σπιτικό Σιρόπι που αφαιρεί το φλέγμα από τους πνεύμονες και θεραπεύει τον βήχα!
Δεν υπάρχει τίποτα που να χρειάζεστε περισσότερο από ένα φάρμακο που να είναι ικανό να θεραπεύσει τον βήχα σας και να απομακρύνει τη βλέννα από τους πνεύμονες σας σε αυτό την κρύα περίοδο. Αυτό το αρχαίο φάρμακο κάνει ακριβώς αυτό. Είναι ασφαλές για παιδιά και ενήλικες και έχει πολλά οφέλη.
Το καρότο είναι το πιο ωφέλιμο και υγιεινότερο λαχανικό στον πλανήτη. Έχει αφθονία αντιοξειδωτικών και ο χυμός του έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα της πίεσης του αίματος και μπορεί δυνητικά να εμποδίσει την εμφάνιση του διαβήτη. Καλό είναι να πίνετε χυμό καρότου παρά να τα τρώτε ωμά επειδή ο χυμός έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
Άλλα οφέλη για την υγεία από τα καρότο, περιλαμβάνουν:
Διεγείρει την πέψη
Προλαμβάνει τον καρκίνο
Προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Είναι ένας πολύ καλός παράγοντας αποτοξίνωσης για το σώμα
Είναι πλούσιο σε ασβέστιο
Αποτρέπει την ακμή
Μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης
Είναι εξαιρετικό για την υγεία του δέρματος.
Συνταγή
Τι θα χρειαστείτε
½ κιλό καρότα
3 κουταλιές της σούπας μέλι
Προετοιμασία
Κόβουμε τα καρότα και τα βάζουμε σε βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν
Τα βγάζουμε έξω από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν
Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι ή ένα μίξερ για να τεμαχίσουμε τα καρότα
Αναμειγνύουμε το νερό και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε σταθερό μείγμα
Προσθέτουμε το μείγμα μελιού και νερού στα πολτοποιημένα καρότα
Το σιρόπι για τον βήχα είναι έτοιμο
Το φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος
Λαμβάνουμε περίπου 4 κουταλιές την ημέρα.
Σε μια μέρα θα πρέπει να είστε σε θέση να αισθανθείτε τα αποτελέσματα
 
***  Αloe vera: Πού μπορεί να φανεί χρήσιμη
 
 Η αλόη η γνήσια, (aloe vera), αρχικώς πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε στην Αφρική από όπου στη συνέχεια εισήχθη στα κράτη της Μεσογείου. Έχει μακρά χρήση σε πολλά ιατρικά συστήματα στον κόσμο. Έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τους Αιγύπτιους, Ασσύριους, στη Μεσοποταμία, στην αρχαία Ελλάδα, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ιαπωνία. Χορηγούνταν για τη δυσκοιλιότητα, τους κολικούς, δερματικές παθήσεις, λοιμώξεις. Η Aloe Vera ως φυτό περιγράφεται λεπτομερώς από τον Διοσκουρίδη.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, στη Δύση, η χρήση της γενικεύτηκε για τη θεραπεία των πληγών, για γεννητικά έλκη, τριχόπτωση, κοιλιακά προβλήματα, αιμορροΐδες. Η χρήση της στην ιατρική ατόνησε κατά τον εικοστό αιώνα για να επανέλθει δριμύτερη από τις αρχές του αιώνα που διανύουμε. Οι επιστημονικές έρευνες, ωστόσο, που αφορούν τις ιατρικές ιδιότητες της αλόης είναι ακόμη λίγες, λόγω έλλειψης ικανού αριθμού χρηματοδοτών.
Η ιατρική χρήση της αλόης σήμερα
Με βάση τα δεδομένα που έχουμε από την ιατρική επιστημονική έρευνα, η επίδραση της αλόης στα οργανικά συστήματα του σώματος οφείλεται σε 75 δυνητικά ενεργά συστατικά που έχουν ταυτοποιηθεί στο φυτό, όπως πολυφαινολικές ενώσεις, καροτενοειδή, στεροειδή, τερπένια, σαπωνίνες, ανθρακινόνες, ένζυμα σαλικυλικά οξέα, φυτοστερόλες βιταμίνες, μέταλλα, σακχαρίτες, αμινοξέα. Το έκκριμα των φύλλων περιέχει ανθρακινόνες, που συντελούν στην καθαρτική επίδραση του φυτού.
Η αλόη χρησιμοποιείται σήμερα
Για τη δυσκοιλιότητα
Για περιπτώσεις διαβήτη, δυσλιπιδαιμίας
Ως αντιφλεγμονώδες
Για τη μείωση των παρενεργειών καρκινικών φαρμάκων
Ως ανοσορυθμιστικό
Ως καθαρτικό
Ως επουλωτικό
Σε περιπτώσεις καρκίνου
Για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης
Παρενέργειες- αλληλεπιδράσεις με φάρμακα
Το πρόβλημα των παρενεργειών περιπλέκεται από τη διαδικασία τυποποίησης του προϊόντος το οποίο είναι αρκετά ευαίσθητο, εμπλουτίζεται με πρόσθετα και συντηρητικά, επιμολύνεται συχνά από ρυπαντές του προϊόντος γέλης, νοθεύεται με προϊόντα που χρησιμοποιούν υλικά πληρώσεως, όπως μαλτοδεξτρίνη, γλυκόζη, γλυκερίνη, και το μηλικό οξύ.
Η αλόη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε άτομα με γνωστή αλλεργία σε φυτά της οικογένειας Liliaceae (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδια τουλίπες). Η τοπική εφαρμογή μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής σε υπερευαίσθητα άτομα, ενώ η από του στόματος χρήση μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, καρδιακή αρρυθμία και σπάνια ηπατική βλάβη, νεφρική βλάβη, δυσλειτουργία θυρεοειδούς. Η χρήση της Aloe vera κατά τη διάρκεια αναπαραγωγικής προσπάθειας ή εγκυμοσύνης δεν συνιστάται, διότι μπορεί να έχει τερατογόνο και τοξικολογική επίδραση στο έμβρυο.
Η αλόη μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που μπορεί να μεταβάλουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα (π.χ. θειαζιδικά διουρητικά, κορτικοστεροειδή) με φάρμακα που προκαλούν υπογλυκαιμία (π.χ. αντιδιαβητικά φάρμακα), με καρδιακές γλυκοσίδες και με αναισθητικά φάρμακα.
www.votanafysh.com .-

*** Συναγερμός: 34 νεκροί από τη γρίπη, και είμαστε ακόμα στην αρχή
Τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τους ειδικούς
Συναγερμός: 34 νεκροί από τη γρίπη, και είμαστε ακόμα στην αρχή
Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χάνουν τη μάχη από επιπλοκές της γρίπης και οι αυξημένες ανάγκες για κρεβάτια εντατικής που είναι πλέον δυσεύρετα, απασχόλησαν τη σύσκεψη που έγινε σήμερα στο υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη.
Μέχρι σήμερα 34 άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους σε ηλικία κάτω των 60 ετών, έχουν πεθάνει από επιπλοκές κυρίως του ιού Η1Ν1, ενώ τουλάχιστον 80 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώθηκε ο φόβος των επιστημόνων για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη χώρα μας, η οποία συμβάλλει στην πιο γρήγορη μετάδοση του ιού, αλλά και τη μη προστασία των ευπαθών οπαδών στις επιπλοκές της γρίπης.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα. Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, που δεν ξεπερνά το 10%. Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο, αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.
Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, με τις πρώτες εκδηλώσεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της καμπύλης της εποχικής γρίπης και εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου.
“Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάσχουν από γρίπη τύπου Α και ειδικότερα από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Στην πλειονότητά τους είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη και δεν έχουν εμβολιασθεί”, αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας προς τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.
Με δεδομένο ότι το στέλεχος της γρίπης που ενδημεί φέτος στη χώρα μας είναι πιο επιθετικό και ευθύνεται για αρκετές από τις επιπλοκές των ασθενών, αλλά και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, οι επιστήμονες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις ελλείψεις που καταγράφονται σε κρεβάτια ΜΕΘ και συζήτησαν τρόπους για να αυξηθούν. Μία από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν και η χρήση κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ. Επανειλημμένα το υπουργείο Υγείας έχει εκτιμήσει ότι ανεξάρτητα από το κύμα της γρίπης, χρειάζονται 200 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ και προσλήψεις γιατρών και κυρίως νοσηλευτών.
Πάντως, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου. Εκτιμάται ότι με τους παραπάνω διορισμούς θα σταθεροποιηθεί η λειτουργία των σημερινών κλινών ΜΕΘ και ότι θα ανοίξουν επιπλέον κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά παραμένουν τα τελευταία χρόνια κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό.
Από την πλευρά του το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. εκτιμά ότι αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων, και υπενθυμίζει τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης:
Α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Β. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
- Μεταμόσχευση οργάνων
- Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
Επίσης, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι υποφέρουν από νευρομυϊκά νοσήματα, οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, οι λεχωίδες, οι θηλάζουσες. Επίσης τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2, τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
Προσεκτικά πρέπει να είναι και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών, ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. Επαγρύπνηση χρειάζεται και από τους κλειστούς πληθυσμούς (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.), και από τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
“Η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης" είναι σημαντική, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο υπενθυμίζει ότι η σωστή χρήση των αντιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμα και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές.
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε τέλος στην πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος του τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς και στη δωρεάν διάθεση των αντιϊκών φαρμάκων tamiflu και relenza από τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, του ΕΟΠΥΥ, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ και των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης.


***  Τα προβιοτικά από το γιαούρτι κάνουν καλό στο...
giaourti

~ Το ανθρώπινο δέρμα φιλοξενεί μια ποικιλία μικροοργανισμών, συλλογικά γνωστών ως μικροχλωρίδα του δέρματος. Μέσα στο δέρμα υπάρχει ένα πολύπλοκο δίκτυο αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μικροβίων και των κυττάρων της επιδερμίδας. Φιλικά βακτήρια όπως ο γαλακτοβάκιλλος και ο bifidobacteria έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία ορισμένων μολύνσεων και ότι συμβάλλουν στην προαγωγή της υγιεινής ανοσίας και στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος.
Από του στόματος χορηγούμενα πρεβιοτικά και προβιοτικά έχουν δείξει σε ζωντανούς οργανισμούς ότι εξισορροπούν τη μικροχλωρίδα του δέρματος και βελτιστοποιούν  τη λειτουργία του δερματικού φραγμού. Επίσης τα λαμβανόμενα από το στόμα προβιοτικά ενισχύουν την κυτταρική αντιοξειδωτική ικανότητα και καταπολεμούν τη φλεγμονή. Επιπλέον, τα προβιοτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των τοξικών παραπροϊόντων, προστατεύουν τον βλεννογόνο του εντέρου, αυξάνουν την βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών και ενισχύουν τον εντερικό φραγμού κατά μολυσματικών μικροβίων που μπορεί να βλάψουν την υγεία του δέρματος.   Μάριος  Δημόπουλος  Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***   Αν είστε καπνιστές διαβάστε! Σας ενδιαφέρει...
kapnist
~  Υπάρχουν κάποιες υπερτροφές που σας βοηθούν να αποβάλλεται την νικοτίνη από τον οργανισμό σας άμεσα.
Δείτε ποιες είναι αυτές:
Μπρόκολο
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Β5. Επειδή το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό θα πρέπει να τρώτε περισσότερο μπρόκολο για την εξάλειψη της νικοτίνης από τον οργανισμό σας.
Πορτοκάλια
Ο χυμός πορτοκάλι είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Η τακτική κατανάλωση πορτοκαλιών θα ενισχύσει το μεταβολισμό σας και θα σας ανακουφίσει από το στρές.
Χυμός καρότου
Είναι πολύ πιθανόν να γνωρίζετε ότι κάθε φόρα που ανάβετε ένα τσιγάρο, η νικοτίνη παραμένει στο σώμα σας για 3 ημέρες και προκαλεί βλάβες στο δέρμα σας. Ο χυμός καρότων κάνει καλό στο δέρμα εφόσον είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C , Κ και Β , που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά όπλα στην απομάκρυνση της νικοτίνης από τον οργανισμό.
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά , όχι μόνο γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αλλά περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος.
Ακτινίδια
Τα ακτινίδια είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και Ε. Όταν καπνίζετε, τα επίπεδα αυτών των βιταμινών μειώνονται. Το θαυματουργό αυτό φρούτο θα σας βοηθήσει να εξαλείψετε τη νικοτίνη από το σώμα σας, αυξάνοντας τα επίπεδα των βιταμινών αυτών.
Νερό
Το κάπνισμα αφυδατώνει το σώμα σας. Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, με άφθονο πόσιμο νερό μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα και την εξάλειψη της νικοτίνης από το σώμα σας.
***  Χρησιμοποιήστε το λεμόνι... αλλιώς...
 lemoni
 ~  Μέχρι τώρα όλες οι ευρέως γνωστές χρήσεις του λεμονιού αφορούσαν τις συνταγές της μαμάς και τα κλασικά ντολμαδάκια της γιαγιάς... Που αλλού όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το λεμόνι εκτός κουζίνας;
Δύο τρία λεμόνια βρίσκονται πάντα σε κάποιο καλαθάκι στην κουζίνα σου γι'αυτό διάβαστε 17 άλλους τρόπους να τα χρησιμοποιήσετε...
Στον τομέα της υγεία
1. Αντιικό φάρμακο
Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού έχει αντιική δράση, καθιστώντας τη χρήση του σχεδόν επιτακτική σε κρυολογήματα και ιώσεις. Όταν είστε άρρωστος, προσθέστε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού στο ζεστό μπάνιο, που ετοιμάζεστε να κάνετε ή ψεκάστε το δωμάτιό σας με ένα διάλυμα από λεμόνι και νερό.
2. Η πανίσχυρη βιταμίνη C
Το λεμόνι είναι σύμμαχος στην πρόληψη του σκορβούτου, λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, ενώ η δράση του είναι αξιοσημείωτη και σε λοιμώξεις και τοξικές συνθήκες.
3. Αποσυμφορητικό του λεμφικού
Προσθέστε το χυμό λεμονιού στο νερό και τα τρόφιμά σας για να «καταπολεμήσετε» την παχυσαρκία, την κυτταρίτιδα, τις καρδιακές παθήσεις και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
4. Μμμμμ, αρωματοθεραπεία
Τα έλαια του λεμονιού φημίζονται για την κατευναστική τους δράση, ειδικά ενάντια στις φοβίες και την κατάθλιψη. Προσθέτοντας μερικές σταγόνες από αγνό έλαιο λεμονιού σε ένα δοχείο και χρησιμοποιώντας το στον χώρο σας, βοηθά στην ηρεμία και τη θετική ενέργεια.
Χρήσεις για μυρωδάτο σπίτι
5. Γυάλισμα επίπλων
Το έλαιο λεμονιού είναι γνωστό για τη λιπαντική του ιδιότητα. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί επιμένουν, ότι μία καλή πρακτική για να έχετε καλογυαλισμένα έπιπλα είναι να χρησιμοποιήσετε έλαιο λεμονιού. Προσοχή, ωστόσο πριν το επιχειρήσετε συμβουλευτείτε έναν ειδικό, για τις δοσολογίες.
6. Αντισηπτική και αποσμητική δράση
Ο χυμός του λεμονιού είναι ιδανική και φτηνή επιλογή για να καθαρίσετε, να απολυμάνετε και να αρωματίσετε το ξύλο κοπής και άλλα μαγειρικά σκεύη. Το οξύ στο χυμό λεμονιού «σκοτώνει» τη μούχλα, τα βακτήρια και τα μικρόβια. Παρά το γεγονός, ότι δεν έχει τη δύναμη να αποστειρώσει το σπίτι σας 100%, η τακτική του χρήση βοηθά το σπίτι να είναι μόνιμα καθαρό και μυρωδάτο, γεμάτο φρεσκάδα.
7. Σκουπίδια
Χρησιμοποιείστε τα υπολείμματα του λεμονιού και τις φλούδες του για να αποβάλλετε τη μυρωδιά των σκουπιδιών από το σπίτι σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε φλούδες λεμονιού στο ντουλάπι της κουζίνας σας, που συνήθως υπάρχει ο κάδος απορριμμάτων, για να αποβάλλετε τις δυσάρεστες οσμές. Θυμηθείτε όμως, να πετάξετε τις φλούδες, πριν μυρίσουν και αυτές.
8. Τα κάνει αόρατα
Το οξύ στο χυμό του λεμονιού έχει την ιδιότητα να «σπάει» τα αλκαλικά μέταλλα, που περιέχει το «σκληρό» νερό. Κάντε ένα διάλυμα από ίσα μέρη νερό και λεμόνι και αφήστε το, για λίγες ώρες στα γυάλινα ποτήρια, πιάτα κ.λπ πριν τα πλύνετε. Οι λεκέδες θα εξαφανιστούν και η γυαλάδα θα σας εκπλήξει.
9. Αποσμητικό χώρου
Σιγοβράστε φέτες λεμονιών για λίγες ώρες στο νερό. Η αναλογία είναι περίπου 2-3 λεμόνια σε περίπου 4 φλιτζάνια νερό. Η μυρωδιά θα σας συναρπάσει, χωρίς πολλά λόγια.
10. Φούρνος μικροκυμάτων
Βάλτε μια ή δύο φέτες λεμονιού σε ένα φλιτζάνι νερό και αφήστε το στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα σε υψηλή θερμοκρασία. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό πανί για να καθαρίσετε το εσωτερικό του φούρνου και αμέσως θα μοιάζει σα καινούργιος.
11. Μεταλλικές επιφάνειες
Ένα οξύ, όπως είναι ο χυμός λεμονιού, μπορεί να κάνει θαύματα στον καθαρισμό μετάλλων όπως το χρώμιο, ο χαλκός και ο ορείχαλκος. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το χυμό λεμονιού πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες, είτε τρίβοντας απευθείας το μέταλλο με ένα κομμένο λεμόνι (χρησιμοποιήσει το χυμού για μια σάλτσα, σαλάτα ή ό,τι άλλο θέλετε), είτε αναμειγνύοντας το χυμό λεμονιού με αλάτι και τρίβοντας με ένα πανί κλπ.
12. Λευκότερα από λευκά
Ο χυμός λεμονιού (ειδικά μάλιστα σε συνδυασμό με τον ήλιο) έχει αποδειχτεί, ότι λευκαίνει τα ρούχα, ξανθαίνει τα μαλλιά κ.λπ. Μουσκέψτε μερικά γκρι ρούχα σε νερό, προσθέστε μισή κούπα χυμό λεμονιού και αφήστε τα να μουλιάσουν με λίγο απορρυπαντικό πλυντηρίου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, πριν το ξέπλυμα. Κρεμάστε τα έξω μία ηλιόλουστη μέρα και θα εντυπωσιαστείτε. Προσοχή, για αρχή καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιήσετε «καλά» ρούχα. Κάντε μία δοκιμή σε ένα πανί.
13. Αντί για σαπούνι
Τα σαπούνια του εμπορίου είναι αρκετά «σκληρά» και δεν απομακρύνουν όλα τα αλκαλικά στίγματα, που αφήνει το νερό. Καλύτερο θα ήταν να ρίξετε χυμό λεμονιού απευθείας σε ένα σφουγγάρι και να τρίψετε τη ντουσιέρα, τη μπανιέρα και τους νεροχύτες. Αφήστε για λίγη ώρα και έπειτα ξεπλύντε.
Για την προσωπική σας υγιεινή
14. Πρόσωπο που λάμπει
Ο φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού είναι ένα εξαιρετικό καθαριστικό για το πρόσωπο. Το λεμόνι είναι ένα φυσικό άλφα υδροξύ και λειτουργεί δραστικά αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα. Προσθέστε λίγο χυμό καρότου για βιταμίνη Α και θα έχετε ένα θρεπτικό καθαριστικό για το δέρμα σας. Στην περίπτωση, βέβαια, που πάσχετε από κάποιο δερματολογικό πρόβλημα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε πρώτα τον δερματολόγο σας.
15. Λακ για δυνατό κράτημα
Οι διαλύτες στα περισσότερα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, όπως είναι η λακ και τα σπρέι, θα μπορούσαν να προκαλέσουν «πυρκαγιά» στο κεφάλι σας, αν βρεθείτε κοντά σε φωτιά. Αντίθετα, ένα φυσικό σπρέι με λεμόνι είναι η απάντηση σε ένα δυνατό κράτημα μαλλιών, χωρίς χημικά.
16. Ανταύγειες
Στύψτε μισό φλιτζάνι λεμόνι και τοποθετήστε το σε ένα δοχείο με απλικατέρ. Ψεκάστε τα μαλλιά σας και καθίστε στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν. Ξεπλύνετε καλά με προσοχή, για να μη μπει λεμόνι στα μάτια σας.
17. Λεύκανση δέρματος
Απλώστε φρεσκοστυμμένο χυμό, κατευθείαν στα σημεία που έχετε σημάδια ή κηλίδες στο δέρμα σας και αφήστε το να στεγνώσει. Ξεπλύνετε και επαναλάβατε εάν χρειάζεται. Στην περίπτωση που έχετε κάποιο δερματολογικό πρόβλημα, συμβουλευτείτε πρώτα τον δερματολόγο σας.

 ***  Απίστευτο! Δείτε το φαγητό που καταπολεμά το στρες...
fai
~  Μπορεί οι τηγανητές πατάτες να θεωρούνται "απαγορευμένο φαγητό" από διαιτολόγους και γιατρούς, ωστόσο μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τελικά κάνουν καλό!
Παρότι είναι ένα από τα πιο ανθυγιεινά φαγητά, ερευνητές ανακοίνωσαν ότι καταπολεμούν το στρες, ύστερα από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους, οι οποίοι είχαν χωριστεί σε δυο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε μεγάλη ποσότητα αλατιού και εμφάνιζε υπερνατριαιμία, σε αντίθεση από την δεύτερη που δεν κατανάλωνε αλάτι και είχε χαμηλά επίπεδα νατρίου.
Στην συνέχεια, οι ερευνητές εξέθεσαν και τις δυο ομάδες σε καταστάσεις που προκαλούν στρες και αποδείχτηκε ότι, η πρώτη ομάδα που είχε υψηλά επίπεδα αλατιού, παρουσίαζε μειωμένη δραστηριότητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επανήλθαν πιο γρήγορα στα φυσιολογικά επίπεδα.
Το αλάτι λοιπόν, σύμφωνα με την έρευνα, που περιέχεται στις τηγανητές πατάτες, μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες.
Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι η υπερκατανάλωση τηγανητών πατατών, προκαλεί διαβήτη και υπέρταση.

***  Με αυτές τις μυρωδιές οι γυναίκες θέλουν όλο και περισσότερο σεξ...
gynai
~ Υπάρχουν κάποιες μυρωδίες οι οποίες αυξάνουν την επιθυμία του σεξ όλο και περισσότερο στις γυναίκες.
Αυτό το γεγονός δεν το γνωρίζουν όλοι αλλά και μερικές μυρωδιές από αυτά είναι άγνωστο σε όλους ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν την ερωτική διάθεση της γυναίκας.
Η μυρωδιά του ταλκ (πούδρα για μωρά), του αγγουριού και της γλυκόριζας έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στο γυναικείο σώμα 13%.
Ακόμα άλλη μια μυρωδιά που τρελαίνει τις γυναίκες και θέλουν όλο και περισσότερο σεξ είναι η κολοκυθόπιτα. Η μυρωδιά της μπορεί ανεβάσει τη λίμπιντο σε όλες τις γυναίκες.

***  Δείτε το! Εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C!
chgj
O γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, «Ιογενής Ηπατίτιδα 2016-2021» που έγινε στο πλαίσιο του 138ου Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ),  μίλησε για τη νέα εθνική γραμμή καταπολέμισης του ιού.
Νέο σχέδιο δράσης λοιπόν για την καταπολέμισης της ηπατίτιδας C ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, αξιοποιώντας το πρόσφατα ολοκληρωμένο μητρώο ασθενών, ενώ ενεργοποιείται παράλληλα η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με στόχο να υπάρξει μείωση των τιμών στα καινοτομικά φάρμακα και να αναβαθμιστεί με τον τρόπο αυτό η θεραπεία της νόσου.
Τα παραπάνω ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, «Ιογενής Ηπατίτιδα 2016-2021» που έγινε στο πλαίσιο του 138ου Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ο κ. Μπασκόζος δήλωσε σχετικά¨ «Στοχεύουμε στον τερματισμό της ιογενούς ηπατίτιδας στην Ελλάδα σύμφωνα με τα όσα ορίζει η στρατηγική του ΠΟΥ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα που βιώνει μια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση τα τελευταία έξι χρόνια. Τα μέτρα λιτότητας έχουν τορπιλίσει το υγειονομικό σύστημα της χώρας μας με αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ελληνικού λαού. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει θεραπεία για την ηπατίτιδα C, στο υψηλό κόστος της οποίας η χώρα μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Η συζήτηση που αφορά την πρόσβαση στην τελευταία γενιά των αντιικών φαρμάκων είναι μεγάλη, και έχουμε την πολιτική βούληση αυτό [σ.σ. να υπάρξει η πρόσβαση] να γίνει πραγματικότητα».
***  Δείτε το! Να γιατί κοκκινόζουμε όταν πίνουμε αλκοόλ...
wine
Όλοι έχουν παρατηρήσει ότι πολλοί είναι οι άνθρωποι που μετά την κατανάλωση αλκοόλ κοκκινίζουν στο πρόσωπο. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που οφείλεται σε μια κληρονομική κατάσταση η οποία σχετίζεται με την ανεπάρκεια ενός ενζύμου που ονομάζεται αλδεϋδική διϋδρογενάση 2 και βρίσκεται παντού μέσα στο σώμα αλλά κυρίως στο συκώτι.
Υπολογίζεται ότι περίπου 540 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ανεπάρκεια σε αυτό το ένζυμο, ύστερα από μετάλλαξη του υπεύθυνου γι’ αυτό γονιδίου. Σχετική έρευνα του εθνικού ιδρύματος για την κατάχρηση οινοπνεύματος στο Ρόκβιλ του Μέρυλαντ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κοκκινίζουν στο πρόσωπο μετά από κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου.
Φαίνεαι να υπάρχουν δύο αντίγραφα κάθε γονιδίου για το ένζυμο αυτό στο ανθρώπινο σώμα, αλλά είναι δυνατό ένα άτομο να έχει μεταλλαγή στο ένα, στα δύο ή σε κανένα αντίγραφο του γονίδιου του ενζύμου αυτούΟι άνθρωποι λοιπόν με αυτήν την μεταλλαγή και στα δύο αντίγραφα του γονιδίου δεν έχουν καμία ανιχνεύσιμη δραστηριότητα της αλδεϋδικής διϋδρογενάσης 2, και η ένταση που προκαλείται στον οργανισμό τους ως απάντηση στην κατανάλωση οινοπνεύματος είναι τόσο ανυπόφορη που τους οδηγεί σε πλήρη αποχή από το αλκοόλ. 
Τα άτομα με μετάλλαξη ενός μόνο αντιγράφου του γονιδίου έχουν περιορισμένη δραστηριότητα του ενζύμου, έτσι και η αντίδραση του οργανισμού τους στο οινόπνευμα είναι λιγότερο επίπονη. Μπορούν επομένως να αναπτύξουν κάποια ανοχή στο οινόπνευμα και ίσως να γίνουν βαριοί πότες. Είναι τα άτομα αυτά που έχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου.
Όμως οι άνθρωποι με έλλειψη της αλδεϋδικής  διϋδρογενάσης 2, πρέπει να είναι ενήμεροι για τον αυξημένο κίνδυνο να ασθενήσουν από οισοφαγικό καρκίνο, με μεγαλύτερες πιθανότητες νόσησης λόγω καπνίσματος, συμβουλεύουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι άτομα με μέτρια ή μεγαλύτερη χρήση οινοπνεύματος, πρέπει να υποβάλλονται προληπτικά σε οισοφαγική ενδοσκόπηση για τον εντοπισμό καρκίνου σε αρχικό ακόμα στάδιο.

***  Δείτε σε τι ωφελεί το νέο λάδι Κριλ...
 ladi

Το λάδι Κριλ φαίνεται να είναι η νέα μορφή Ω-3 λιπαρών που χρειάζεται ο οργανισμός μας!
Για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού , απαιτείται η παροχή μιας σειράς θρεπτικών συστατικών, θερμιδογόνων και μη. Είναι όμως λιγότερο γνωστό ή ακόμη και παραγνωρισμένο, το γεγονός ότι για να συμβάλλουν θετικά όλα αυτά τα συστατικά στην υγεία ενός οργανισμού, πρέπει να βρίσκονται σε μία αναλογία μεταξύ τους.
 Προκειμένου για παράδειγμα να έχουμε υγιείς κυτταρικές μεμβράνες και σωστή ορμονική λειτουργία, δεν χρειάζεται απλά να καταναλώνουμε ω-6 (πλούσιες πηγές το αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο, τα δημητριακά, το λίπος του κοτόπουλου, κλπ) και ω-3 λιπαρά οξέα (πλούσιες πηγές τα ιχθυέλαια, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, κλπ). Το πιό σημαντικό είναι να υπάρχει μια σωστή αναλογία πρόσληψης, μεταξύ αυτών των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
***  Ο θηλασμός μπορεί να σώσει 800.000 ζωές παιδιών ετησίως στον κόσμο

Ο παρατεταμένος θηλασμός μπορεί να σώσει τη ζωή 800.000 και πλέον βρεφών κάθε χρόνο και παράλληλα να εξοικονομεί δισεκατομμύρια δολάρια στα συστήματα υγείας σε παγκόσμια κλίμακα χάρη στον προστατευτικό του ρόλο από ορισμένες παιδικές ασθένειες, σύμφωνα με μια σειρά από μελέτες που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα.
Μόνο ένα παιδί στα πέντε θηλάζει έως τους 12 πρώτους μήνες της ζωής του στις πλούσιες χώρες, και ένα παιδί στα τρία θηλάζει αποκλειστικά τους έξι πρώτους μήνες στις χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος", επισημαίνει η βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Συνεπώς εκατομμύρια είναι τα παιδιά που δεν επωφελούνται πλήρως από τα οφέλη του μητρικού γάλατος, διαπιστώνουν οι ερευνητές.
Το μητρικό γάλα καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά "αποκλειστικό" μητρικό θηλασμό έως την ηλικία των έξι μηνών και μερικό θηλασμό έως τα δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, λιγότερο από το 40% των βρεφών στον κόσμο επωφελείται σήμερα από τον θηλασμό.
Εκτός από την αμιγώς διατροφική πλευρά, ο θηλασμός φημίζεται εδώ και χρόνια για την ευεργετική του δράση στην υγεία του βρέφους και αυτή της μητέρας του.
Ο μακροχρόνιος θηλασμός "μπορεί να σώσει 800.000 και πλέον ζωές παιδιών ετησίως στον κόσμο, αριθμός που ισοδυναμεί με το 13% του συνόλου των θανάτων παιδιών ηλικίας μικρότερης των δύο ετών". Μπορεί επίσης να αποτρέπει κάθε χρόνο τον θάνατο 20.000 μητέρων από καρκίνο του μαστού, διευκρινίζουν οι συντάκτες που βασίζονται σε σειρά ερευνών.
Επίσης, σε αντίθεση με μια «εσφαλμένη και ευρέως διαδεδομένη άποψη», τα οφέλη του θηλασμού δεν αφορούν μόνο τις φτωχές χώρες. «Οι εργασίες μας δείχνουν σαφώς ότι ο θηλασμός σώζει ζωές και επιτρέπει την εξοικονόμηση πόρων σε όλες τις χώρες, πλούσιες ή φτωχές", τονίζουν οι συντάκτες και αναφέρουν ότι από εκεί πηγάζει η ανάγκη να προωθηθεί η πρακτική του θηλασμού σε παγκόσμια κλίμακα.
«Στις πλούσιες χώρες, ο θηλασμός μειώνει κατά περισσότερο από ένα τρίτο τα κρούσματα αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη. Στις φτωχές χώρες ή τις χώρες μεσαίου εισοδήματος σχεδόν οι μισές επιδημίες διάρροιας και το ένα τρίτο των αναπνευστικών λοιμώξεων θα μπορούσε να αποτραπεί χάρη στο θηλασμό".
Ο μακροχρόνιος θηλασμός φέρεται επίσης να μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη στο παιδί, ενώ στις μητέρες δείχνει να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Οι ερευνητές υπολόγισαν εξάλλου ότι, αν αυξανόταν σε 90% το ποσοστό του αποκλειστικού θηλασμού έως τους πρώτους έξι μήνες στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βραζιλία και σε 45% στη Βρετανία, θα μειωνόταν το κόστος θεραπείας κοινών παιδικών ασθενειών, όπως η πνευμονία, η διάρροια, το άσθμα.
Χάρη στο θηλασμό, "μια εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας τουλάχιστον 2,45 δισεκ. δολαρίων στις ΗΠΑ, 29,5 εκατ. στη Βρετανία, 223,6 εκατ. στην Κίνα και 6 εκατ. στη Βραζιλία" θα ήταν εφικτή.
Στις πλούσιες χώρες, η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά παγκοσμίως όσον αφορά τον θηλασμό έως 12 μήνες (αντίστοιχα κάτω από 1%, 2% και 3%).
Στη βάση προγενέστερης μελέτης που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2015 και υποστήριζε ότι ο θηλασμός συντείνει σε περισσότερη ευφυΐα, περισσότερα χρόνια σπουδών και συνεπώς σε καλύτερα εισοδήματα στην ενήλικη ζωή, οι συντάκτες εκτιμούν ότι ο ανεπαρκής θηλασμός προκάλεσε απώλειες 302 δισεκ. δολαρίων (0,49% του παγκόσμιου ΑΕΠ) το 2012.
Οι επιστήμονες εκφράζουν λύπη εξάλλου για επιθετικές διαφημίσεις υπέρ των υποκατάστατων γάλατος που υπονομεύουν, σύμφωνα με τους συντάκτες, τις προσπάθειες των αρχών για την προώθηση του μητρικού θηλασμού. "Ο κορεσμός των αγορών πλούσιων χωρών οδήγησε τους βιομήχανους να εισχωρήσουν γρήγορα στις αναδυόμενες αγορές. Οι παγκόσμιες πωλήσεις γάλατος (σε αντικατάσταση του μητρικού) αυξήθηκαν από δύο δισεκ. δολάρια το 1987 σε 40 δισεκ. περίπου το 2014".
Οι χώρες ωστόσο είναι σε θέση να προωθήσουν σημαντικά τον θηλασμό. Για παράδειγμα, στη Βραζιλία η διάρκεια του θηλασμού από 2,5 μήνες που ήταν το 1974-1975 αυξήθηκε σε 14 μήνες το 2006-2007 χάρη στην πολιτική προώθησης του θηλασμού και τις μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης.

***  Τι είναι ο προδιαβήτης και με τι συνδέεται

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση νεφρικής νόσου, καθώς εκτιμάται ότι περίπου το 30% των ασθενών με διαβήτη τύπου Ι και ποσοστό 10-40% των ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ θα εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια.Ωστόσο, νέα μελέτη δείχνει πως ακόμη και πριν από τη διάγνωση διαβήτη τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενδεχομένως να προκαλούν βλάβες στη νεφρική λειτουργία.

Στη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Kidney Disease», συμμετείχαν συνολικά 1.300 εθελοντές ηλικίας 50-62, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για διάστημα 5-6 ετών, κατά μέσο όρο. Από αυτούς, 595 διαγνώστηκαν με προδιαβήτη κατά την έναρξη της μελέτης.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής καθώς και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι ασθενείς με προδιαβήτη παρουσίασαν συμπτώματα που συνδέονται με πρόωρη βλάβη της νεφρικής λειτουργίας, όπως είναι τα αυξημένα επίπεδα αλβουμίνης στα ούρα.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, προηγούμενες μελέτες δεν κατάφεραν να δείξουν πώς ο προδιαβήτης συνδέεται με νεφρική βλάβη. Ωστόσο, στην παρούσα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν πιο ακριβείς μέθοδοι για την αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας.
Τονίζουν, δε, ότι ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση που θα πρέπει να αποτελεί στόχο για έγκαιρες παρεμβάσεις αλλαγής στις συνήθειες διατροφής και άσκησης, προκειμένου να προληφθεί η χρόνια νεφρική νόσος.
Πηγή: neadiatrofis.gr
\
***   Οκτώ βότανα και φυτά που κάνουν θαύματα στην υγεία
  Όταν προτείνουμε λύσεις για υγιεινή διατροφή συνήθως εστιάζουμε στα φρούτα και τα λαχανικά και παραβλέπουμε τα βότανα.   Και όμως τα βότανα και τα αρτυματικά φυτά δεν χαρίζουν μόνο ιδιαίτερη γεύση στα πιάτα μας, υποκαθιστώντας συχνά το αλάτι και τη ζάχαρη, αλλά προσφέρουν και σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.

Πολλά βότανα περιέχουν πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, μειώνουν τις κυτταρικές φλεγμονές, διατηρούν σε ισορροπία τα μικρόβια στην πεπτική οδό, χαρίζουν μακροζωία και λειτουργούν ως καταπραϋντικά.
Οκτώ από αυτά είναι τα εξής:

Κόλιανδρος ή κορίανδρος 
Ο κόλιανδρος είναι πλούσιος σε βιταμίνη K, δυναμώνει τα οστά και συμβάλλει στην πήξη του αίματος. Τα φύλλα του φρέσκου κόλιανδρου έχουν και αντιβακτηριδιακή δράση κατά της σαλμονέλας. Το έλαιο στα φύλλα του επιβραδύνει την οξείδωση άλλων τροφίμων και λειτουργεί ως συντηρητικό. Τέλος, μελετώνται οι ιδιότητες του κόλιανδρου στον καθαρισμό του νερού και στην απομάκρυνση του μολύβδου από τον οργανισμό.
Όταν χρησιμοποιείται τον κόλιανδρο στη μαγειρική χρησιμοποιήστε τόσο τα στελέχη όσο και τα φύλλα, διότι δίνουν έντονο άρωμα. Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα, ως άρτυμα στα φασόλια, τις φακές και το ρύζι, μπαίνει στις πράσινες σαλάτες, αλλά γίνεται και σάλτσα πέστο.

Θυμάρι
 Το θυμάρι είναι μικρό, αλλά θαυματουργό. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι καταπολεμά την αντίσταση ορισμένων βακτηρίων σε αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη. Χρησιμοποιείται στην πρακτική ιατρική στις φλεγμονές του αναπνευστικού και το τσάι του μαλακώνει τον βήχα. Το θυμάρι περιέχει πάρα πολλά αντιοξειδωτικά και χημικές ουσίες που είτε αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων είτε καθαρίζουν τα βακτήρια στα τρόφιμα. Για αυτό ακριβώς είναι καλό να προσθέτουμε θυμάρι στις πράσινες σαλάτες.
Το θυμάρι είναι άριστη πηγή βιταμινών C και A, ινών, αλλά και μετάλλων όπως ο σίδηρος και το μαγγάνιο.

Δενδρολίβανο
 Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή διατροφή. Περιέχει καρνοσίνη, ένα χημικό με αντικαρκινική δράση. Το δενδρολίβανο βελτιώνει τη διάθεση και τη μνήμη, καταπραΰνει τον πόνο, όπως αυτός των ημικρανιών και τη δυσπεψία και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Επίσης, χαρίζει ωραία αναπνοή και ενισχύει την τριχοφυΐα της κεφαλής.
Λεβάντα
 Η λεβάντα είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό που καταπολεμά το άγχος, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και αντιμετωπίζει τις φλεγμονές στον οργανισμό. Μπορεί να μην χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα, αλλά τα φύλλα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια. Το τσάι λεβάντας αντιμετωπίζει το φούσκωμα, καταπολεμά τη δυσπεψία και την ημικρανία, ενώ μειώνει και τους σπασμούς.
Δυόσμος
 Όπως η λεβάντα και ο δυόσμος είναι φυσικό καταπραϋντικό. Συμβάλλει στην καλή πέψη, γι΄αυτό πολλοί πίνουν τσάι μέντας μετά το γεύμα τους. Μειώνει επίσης τον στομαχόπονο και τους πόνους στο στήθος. Επίσης, ο δυόσμος δροσίζει το σώμα, γι΄αυτό συνοδεύει ποτά και επιδόρπια το καλοκαίρι. Ο δυόσμος ανακουφίζει το άσθμα, προλαμβάνει την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα χαρίζοντας δροσερή αναπνοή και λευκαίνει τα δόντια. Επίσης, μειώνει τα αέρια και εξαφανίζει τα φλέματα που συσσωρεύονται στον οισοφάγο.
Βασιλικός
 Ο βασιλικός χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην αγιουβερδική ιατρική για την καταπολέμηση του άγχους. Θεωρείται ως ιερό φυτό από τους ινδουιστές που συχνά τον φυτεύουν γύρω από τους ναούς τους. Σύμφωνα με το WebMD, καταπολεμά τη γρίπη, τον διαβήτη, το άσθμα, τη βρογχίτιδα, την ωτίτιδα, τον πονοκέφαλο, την ηπατίτιδα, την ελονοσία, αλλά και τις λειχήνες στο δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά του βασιλικού μειώνουν το πρήξιμο και τον πόνο, ενώ η μάσηση των φύλλων καταπολεμά τον βήχα και άλλα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.
Ρίγανη
 Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνη K, η οποία προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα και ενισχύει τα οστά. Οι αντιβακτηριαδιακές της ιδιότητες είναι εντυπωσιακές και αντιμετωπίζει τη λοιμώδη διαρροϊκή ασθένεια γιαρδίαση αποτελεσματικότερα από το επίσημο φάρμακο. Είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγγάνιο, ίνες και λιπαρά οξέα ωμέγα-3.
Μαϊντανός
 Ο μαϊντανός δεν είναι απλώς το πράσινο αρωματικό στη σαλάτα ή το πιάτο μας. Προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα με τις βιταμίνες A και C, δυναμώνει τα οστά και συνθέτει το λίπος με τη βιταμίνη K. Τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει, όπως η λουτεολίνη, βοηθούν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδη.
***  Η φύση προσφέρει το καλύτερο αντιγριππικό

Η Φύση διαθέτει το απόλυτο εμβόλιο κατά της γρίπης και προσφέρει μια καθαρή κι εξαιρετικά ισχυρή τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος που ένα εμβόλιο δεν μπορεί καν να ανταγωνιστεί.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ιός του κοινού κρυολογήματος είναι πιο σταθερός στις χαμηλές θερμοκρασίες κι έτσι μπορεί να επιβιώνει και να μεταφέρεται με τον αέρα σε ξηρό και κρύο περιβάλλον. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό του κοινού κρυολογήματος και τον ιό της γρίπης, αλλά ενδεχομένως η βασική αιτία που το ανθρώπινο σώμα είναι ευαίσθητο στον ιό του κοινού κρυολογήματος το χειμώνα είναι η λοιμογόνος ικανότητά του. Κι επιπλέον, ο κρύος αέρας και τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας ξεραίνουν τις ρινικές διόδους και αυξάνουν τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τον χειμώνα ακόμα και ο ιός της γρίπης διαθέτει ένα κάλυμμα το οποίο τον βοηθά να εξαπλωθεί μέσω του αέρα.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουμε κατά τη διάρκεια μιας ιογενούς ασθένειας είναι συχνά η προσπάθεια του σώματος να απαλλαγεί από τον ιό και να ελαχιστοποιήσει τις βλάβες. Το φτάρνισμα εκτοξεύει τον ιό από τη μύτη, ο βήχας από τους πνεύμονες και τον λαιμό, ο εμετός από το στομάχι και η διάρροια από το έντερο.
Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η γρίπη δεν είναι καθόλου συνηθισμένη. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από γρίπη ίσως είναι δύσκολο να διακριθούν από εκείνα που οφείλονται σε άλλους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Οι πιθανότητες είναι ότι αν είστε από 30 ετών και πάνω, μάλλον πρόκειται για κρυολόγημα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από έρευνες που δείχνουν ότι τα άτομα ηλικίας από 30 ετών και πάνω μπορούν να περιμένουν μόνο 2 εξάρσεις της γρίπης ανά δεκαετία για το υπόλοιπο της ζωής τους. Δεδομένου ότι και οι 2 ασθένειες διαθέτουν ορισμένα παρόμοια συμπτώματα και εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της «εποχής της γρίπης και του κρυολογήματος», συνήθως συνυπάρχουν στη συνείδησή μας αν και δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Με περισσότερους από 200 ιούς που είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες που μοιάζουν με τη γρίπη (ILI), ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης και να εξακολουθεί να αρρωσταίνει από αυτό που περιγράφεται ως «γρίπη». Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχεδόν το 90% όλων των ασθενειών που μοιάζουν με τη γρίπη δεν προκαλούνται από τον ιό της γρίπης ο οποίος είναι ενεργός μόνο σε ποσοστό 14%.
Δείτε κάποιους τρόπους για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό απέναντι στον ιό του κρυολογήματος
Το εμβόλιο της Φύσης κατά της γρίπης
Συνταγή:
8 φρέσκα λεμόνια
2 φρέσκα πορτοκάλια
2 φλιτζάνια χυμός ανανά
2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο τζίντζερ
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κουρκούμη
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
2 κουταλιές της σούπας ανεπεξέργαστο μέλι
1 κεφάλι σκόρδο (μπορείτε να βάλετε και 2 αν είναι ανεκτό)
Ανακατέψτε όλα τα συστατικά και αποθηκεύστε τα σε ένα γυάλινο βάζο. Αυτή η συνταγή έχει εξαιρετικά καλά αποτελέσματα αν αρχίσετε να την χρησιμοποιείτε μόλις ξεκινήσουν τα συμπτώματα. Όταν ξεκινήσουν, καταναλώστε 1 φλιτζάνι 3 φορές την ημέρα μέχρι να υποχωρήσουν.
Πάρτε βιταμίνη D
Η βιταμίνη D φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γρίπης στο 1/3. Η σωστή καθημερινή δόση της βιταμίνης D3 για τους ενήλικες είναι περίπου 5000 IU την ημέρα κι όχι από 200 ως 600 IU όπως συνιστάται από το Ινστιτούτο Ιατρικής, το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής και τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ.
Πάρτε προβιοτικά
 Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και μύκητες που ωφελούν την υγεία και ειδικά το πεπτικό σύστημα. Τα προβιοτικά συμπληρώματα υψηλής δραστικότητας όπως το Laktokhan περιέχουν την ακριβή αναλογία των ζωντανών μικροοργανισμών που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας υγιούς φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου, η οποία είναι ωφέλιμη για την καλή υγεία. Το Laktokhan βοηθά στην αντιμετώπιση της οξείας λοιμώδους διάρροιας, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισής της και βοηθά στην αντιμετώπιση της διάρροιας που οφείλεται στα αντιβιοτικά.
Αποφύγετε τη ζάχαρη
 Έχει μια εκπληκτική ικανότητα να εξασθενεί και να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Χρησιμοποιήστε βότανα για την καταπολέμηση των ιών
 Τα αντιιικά βότανα αποτελούν μερικά από τα καλύτερα ανοσοδιεγερτικά. Τα βότανα αυτά είναι η εχινάκεια, η καλέντουλα και ο μαύρος σαμπούκος. Άλλα σημαντικά αντιιικά βότανα περιλαμβάνουν την Αχιλλέα (Achillea millefolium), τον Ύσσωπο (Hyssopus officinalis), το μελισσόχορτο (Melissa officinalis), το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum), τη μαντζουράνα (Origanum Majorana), τη ρίγανη (Origanum vulgare), την πανάκεια (Prunella vulgaris), το δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis) και τη βερβένα (Verbena hastata).
Αποτοξίνωση
 Μάλλον τίποτα άλλο δεν θα φέρει μεγαλύτερη διαφορά στη γενική υγεία σας από την αποτοξίνωση. Το ήπαρ είναι τόσο σημαντικό για την καλή μας υγεία ώστε πολλοί θεραπευτές υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες ασθένειες δεν μπορούν να εμφανιστούν στο σώμα όταν το συκώτι είναι καθαρό. Έτσι, η αποτοξίνωση του συκωτιού είναι απαραίτητη κατά καιρούς.  Πηγή: enallaktikidrasi
***   Καρκίνος του προστάτη: Το χειρουργείο ή η ακτινοθεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα;


Οι ασθενείς με τοπικό -μη μεταστατικό- καρκίνο του προστάτη, που είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου, έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης έπειτα από θεραπεία με χειρουργική αφαίρεση από ό,τι με ακτινοβολίες, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Ναμ του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό ουρολογίας «European Urology», προέβησαν στην πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) όλων των έως τώρα δημοσιευμένων μελετών που συγκρίνουν τη χειρουργική επέμβαση με την ακτινοθεραπεία.

Η έρευνα δείχνει ότι, ανεξάρτητα από το είδος της ακτινοθεραπείας και την επιθετικότητα του καρκίνου, γενικά η χειρουργική αφαίρεση υπερτερεί, εμφανίζοντας μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας. Από την άλλη, όπως επεσήμανε και ο Ναμ, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που η ακτινοθεραπεία είναι καταλληλότερη, συνεπώς είναι σημαντικό η θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί να συζητείται μεταξύ γιατρού και ασθενούς.
Ο καρκίνος που περιορίζεται τοπικά στον προστάτη αφορά περίπου στο 80% των συνολικών περιστατικών της νόσου. Περίπου 400.000 άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη στην Ευρώπη κάθε χρόνο, από τους οποίους οι 320.000 έχουν τοπικό καρκίνο. Ανάλογα με τη χώρα, οι ογκολόγοι προτιμούν περισσότερο την ακτινοθεραπεία ή τη χειρουργική αφαίρεση.
Η νέα μετα-ανάλυση δείχνει ότι οι ασθενείς έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν αν κάνουν ακτινοθεραπεία αντί χειρουργική επέμβαση.
Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής, της PROTECΤ, τα οποία αναμένονται εντός του έτους, πρόκειται να επιβεβαιώσουν την «ανωτερότητα» ή μη του χειρουργείου.


***  Πόσο κόκκινο κρέας είναι καλό να τρώμε;
Μελέτες έχουν συνδέσει τη συχνή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και με την εμφάνιση καρκίνου
Πόσο κόκκινο κρέας είναι καλό να τρώμε;
Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν μηχανισμούς οι οποίοι οδηγούν στην καρκινοποίηση των κυττάρων λόγω κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Τα αποτελέσματα τους έδειξαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, προκαλεί στο παχύ έντερο τη δημιουργία σύνθετων χημικών νιτρικών ενώσεων (N-nitrosocompounds).
Οι ενώσεις αυτές προσκολλώνται στο DNA των κυττάρων του εντέρου αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μεταλλάξεων και άλλων αλλοιώσεων που οδηγούν σε καρκίνο.
Την ίδια ώρα, έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος, όπως είναι τα λουκάνικα, το μπέικον, το λεγόμενο "κορν μπιφ" και πολλά άλλα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος φαίνεται να σχετίζεται και με τα καρδιομεταβολικά νοσήματα. Ομάδα ερευνητών της Δημόσιας Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard βρήκε ότι οι επιδράσεις στην υγεία διαφέρουν τόσο ανάλογα με τον τύπο του κρέατος που καταναλώνεται όσο και με την υπό μελέτη νόσο. Συγκεκριμένα, το φρέσκο κόκκινο κρέας φαίνεται να είναι σχετικά ουδέτερο, ενώ ημερήσια κατανάλωση (1 μερίδα) επεξεργασμένου κρέατος (π.χ., μπέικον, σαλάμι, κλπ) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο κατά 42% και για διαβήτη κατά 19%. 
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η μείωση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος μόνον ωφελεί τον οργανισμό. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, θα πρέπει να αποφεύγουμε το επεξεργασμένο κρέας, και να καταναλώνουμε με μέτρο φρέσκο κόκκινο κρέας (1-2 φορές την βδομάδα), ενώ φυσικά θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην κατανάλωση τροφών με προστατευτικές για την υγεία επιδράσεις, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής άλεσης, και τα έλαια φυτικής προέλευσης.


***   Αφιέρωμα Παιδί       
Φροντίστε το όπως του αξίζει. Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι νέοι γονείς
Αφιέρωμα Παιδί

Οι νέοι γονείς παρότι είναι ευτυχισμένοι όταν αποκτούν ένα παιδί, δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία και τον πανικό τους, καθώς η άγνοιά τους για την ανατροφή των παιδιών, τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς. Το πρώτο μπάνιο, η διατροφή αλλά και ο “πονοκέφαλος” της ψείρας στα πρώτα χρόνια του σχολείου, είναι ορισμένα από τα προβλήματα τα οποία έρχονται αντιμέτωποι.
 Μέσα σε όλα αυτά το ψυχολογικό κομμάτι και πώς οι γονείς θα πρέπει να χειριστούν τα παιδιά σε αυτά τις “πρώτες” δοκιμασίες της ζωής τους, έχει κυρίαρχο ρόλο. Με στόχο να διαλύσουμε κάποια ταμπού αλλά και να βοηθήσουμε τους γονείς να δώσουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στα παιδιά τους, γράψαμε τον παρακάτω οδηγό “επιβίωσης” για νέους γονείς.

 

Διαβάστε παρακάτω τα τρόφιμα που βοηθούν διαπιστωμένα στην απώλεια βάρους. Πάρτε λοιπόν χαρτί και στυλό και σημειώστε τα υλικά που θα πρέπει να εντάξετε στη δίαιτά σας, ώστε να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας, σύμφωνα με το ediva.
Χυμός λεμονιού
 Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι το ζεστό νερό με λεμόνι το πρωί είναι εκπληκτικό για την καλή πέψη και βοηθάει τρομερά το σώμα σας, καθώς είναι λιποδιαλυτικό ρόφημα.
Επίσης, αν καταναλώσετε μερικές κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, λίγο πριν ή ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, μπορείτε να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα σας για να μην εκτοξευθεί ψηλά με κάποιο συγκεκριμένο φαγητό.
Κανέλα
 Αυτό το υπέροχο μπαχαρικό με την έντονη μυρωδιά και γεύση, βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος, αλλά και στη διατήρηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης. Επιπλέον, είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ έχει και αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
Πιπέρι Καγιέν
 Το συγκεκριμένο είδος πιπεριού μπορεί να βοηθήσει να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες, αλλά και να περιορίσει ταυτόχρονα την πείνα σας. Φυσικά, το ίδιο αποτελεσματικές είναι και οι κόκκινες καυτερές πιπεριές, τις οποίες μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή.
Λάδι καρύδας και γάλα καρύδας
 Τόσο το λάδι όσο και το γάλα καρύδας είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και έχουν αντιβακτηριδιακές και αντιιικές ιδιότητες, οι οποίες τα κάνουν 
ιδανικά για να κρατήσετε τη σωστή ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερό σας.   Πηγή: govastileto
***  ΕΠΙΝΑ ΝΕΡΟ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΜΟΛΙΣ ΞΥΠΝΟΥΣΑ…ΚΑΙ ΜΟΥ ΣΥΝΕΒΕΙ ΑΥΤΟ…
 Γνωρίζετε ήδη ότι το να πίνετε 7-8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι πραγματικά σημαντικό για την υγεία σας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πίνοντας ένα ποτήρι νερό αμέσως μετά το ξύπνημα έχει και σημαντικά θεραπευτικά οφέλη.
Όσο κοιμάστε το σώμα σας αφυδατώνεται, επειδή χρειάζεται υγρά για να λειτουργήσει και η μόνη πηγή του εκείνες τις ώρες είναι τα υγρά που ήδη έχει. Προκειμένου να μειωθεί το σωματικό σας λίπος, είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό. Είναι κάτι που όλοι οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι συνιστούν. Επίσης, το νερό θα σας βοηθήσει να αυξήσετε το επίπεδο της ενέργειάς σας.
Θα πρέπει να πίνετε περίπου 450ml νερό αμέσως μόλις ξυπνάτε. Μπορείτε να πίνετε ακόμη περισσότερο, ανάλογα με το βάρος σας.
Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό αμέσως μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι:
-Ενεργοποιείται ο μεταβολισμός
Ένα μεγάλο ποτήρι και απαραίτητα δροσερό ποτήρι νερού μετά το ξύπνημα αυξάνει τον μεταβολισμό σας μέχρι και 24%.
-Ενυδάτωση του οργανισμού
Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε άμεσα, αλλά το σώμα σας “διψάει” μόλις ξυπνάτε, επειδή δεν έχετε πιει νερό για 7-8 ώρες.
-Αποτοξίνωση
Η πρόσληψη υγρών βοηθά στον καθαρισμό του σώματος από τις τοξίνες. Η κατανάλωση υγρών αμέσως μετά το ξύπνημα ενισχύσει αυτήν τη λειτουργία.
-Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία
Ο εγκεφαλικός ιστό περιέχει 75% νερό. Ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί πλήρως, όταν δεν είναι σωστά ενυδατωμένος. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να αισθάνεστε εξαντλημένοι, να έχετε αυξημένη κόπωση ή μεταβολές της ψυχικής σας διάθεσης.
-Μειωμένη όρεξη
Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι που πίνουν ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα χάνουν 2-3 κιλά σε μια περίοδο τριών μηνών. Το νερό γεμίζει το στομάχι με μια ουσία που έχει 0 θερμίδες, ενώ σας κάνει αν αισθάνεστε πλήρεις.
Το να πίνετε αρκετό νερό μόλις ξυπνάτε το πρωί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καθαρίσει το παχύ έντερο, επιτρέποντας την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Συνολικά, αν κάνετε συνήθειά σας την κατανάλωση ενός μεγάλου ποτηριού με νερό κάθε πρωί μόλις ξυπνάτε, θα έχετε τα ακόλουθα οφέλη:
-Πιο λαμπερό δέρμα
-Αυξημένη παραγωγή νέων κυττάρων
-Καλύτερη υγεία του λεμφικού συστήματος
-Μεγαλύτερη απώλεια βάρους
-Καλύτερος καθαρισμός του παχέος εντέρου

***   ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ… ΦΑΤΕ ΚΑΝΕΛΑ!!!!!!!!!!!!!!

Η κανέλα αποτελεί ένα μοναδικό καρύκευμα με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και θεραπευτικές ιδιότητες.
 Συστατικά της κανέλας έχουν επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α.
Παράλληλα, βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στόμαχου ενώ έχει θετική επίδραση στο έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου
Η κανέλα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.
 Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγο, η κανέλα μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο του Πάρκινσον, μια διαταραχή στον εγκέφαλο που οδηγεί σε τρέμουλο (τρόμους) και δυσκολία στη βάδιση, την κίνηση και το συντονισμό.
 Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Neuroimmune Pharmacology, βρήκε πως όταν ο ανθρώπινος οργανισμός επεξεργάζεται το συγκεκριμένο μπαχαρικό, σχηματίζεται ένα χημικό στοιχείο που ονομάζεται βενζοϊκό νάτριο. Πρόκειται για μια εγκεκριμένη ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων.

***   Έπινε χυμό καρότου κάθε πρωί για 8 μήνες. Δείτε τι της συνέβη μετά

Η Ann Cameron είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέως εντέρου και το 2012 υπεβλήθη σε επέμβαση. Έχοντας βιώσει τις χημειοθεραπείες με το σύζυγό της ο οποίος πέθανε από καρκίνο των πενυμόνων το 2005 δεν ‘ηθελε να περάσει η ίδια αυτή τη διαδικασία.
Μετά την επέμβαση αισθανόταν καλύτερα, χωρίς τις χημειοθεραπείες όμως, ο καρκίνος εξαπλώθηκε στους πνεύμονες. Τότε αποφασισε να περάσει τον χρόνο της μελετώντας εναλλακτικές λύσεις και ανακάλυψε την ιστορία ενός 26χρονου που έπασχε από καρκίνο του δέρματος.
giphy-facebook_s
Έγραφε ο νεαρός ότι νίκησε τον καρκίνο πίνοντας 2,5 κιλά χυμό καρότο την ημέρα.
Έτσι, η Ann άρχισε να πίνει καθημερινά την ίδια ποσότητα χυμού καρότο. Μετά από 8 εβδομάδες ισχυρίζεται η ίδια ότι ο καρκίνος σταμάτησε να εξαπλώνεται, και οι όγκοι και οι λεμφαδένες άρχισαν να συρρικνώνονται.
Τους επόμενους τέσσερις μήνες οι ιστοί άρχισαν να επανέρχονται και οι όγκοι να υποχωρούν. Μετά από 8 μήνες, η μαγνητική τομογραφία στην οποία υπεβλήθη, έδειξε ότι ο καρκίνος είχε φύγει.

***  ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΗΣΥΧΗΣΟΥΝ! 

Το πάγκρεας είναι ένα σημαντικότατο όργανο που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στομάχι. Στους ενήλικες, το μήκος του φτάνει περίπου τα 15 εκατοστά και το πάχος του δεν ξεπερνά τα 6 εκατοστά.
Το πάγκρεας διαθέτει δύο είδη αδένων, τον εξωκρινή και τον ενδοκρινή αδένα. Ο εξωκρινής αδένας παράγει ένα υγρό που απελευθερώνεται στο έντερο. Το υγρό αυτό περιέχει ένζυμα που διευκολύνουν την πέψη. Χωρίς αυτά τα ένζυμα, μέρος των τροφών που καταναλώνουμε θα περνούσαν αδιάσπαστες από το έντερο χωρίς να απορροφώνται. Μικρό μέρος των κυττάρων του παγκρέατος ανήκουν στην κατηγορία των ενδοκρινικών κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά συμβάλλουν στην παραγωγή σημαντικότατων ορμονών, όπως η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη, οι οποίες απελευθερώνονται απευθείας στο αίμα.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ανάλογα με το είδος των κυττάρων του παγκρέατος που πλήττονται από τον καρκίνο –κύτταρα του ενδοκρινούς ή του εξωκρινούς αδένα– οι ενδείξεις και τα συμπτώματα διαφέρουν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα συμπτώματα του καρκίνου στο πάγκρεας είναι όμοια με τα συμπτώματα άλλων, ακίνδυνων, παθήσεων, οπότε η εξέταση από το γιατρό κρίνεται απαραίτητη ώστε να προκύψει ορθή και ακριβής διάγνωση.
Καρκίνος του εξωκρινούς αδένα
 Σε αρχικό στάδιο, ο καρκίνος δεν προκαλεί εμφανή σημάδια και συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, κατά πάσα πιθανότητα ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί πέρα από το πάγκρεας.
Τυπικά συμπτώματα του καρκίνου στον εξωκρινή αδένα είναι τα εξής:
– ίκτερος (κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος)
– πολύ σκούρο ή πολύ ανοιχτό χρώμα στα κόπρανα
~   φαγούρα στο δέρμα
– πόνος στην κοιλιά ή στη μέση
  ανεξήγητη απώλεια βάρους και μειωμένη όρεξη
– διαταραχές της πέψης (δυσκολία μεταβολισμού των λιπαρών)
– ναυτία και τάση προς έμετο
– διόγκωση της χοληδόχου κύστης
– σχηματισμός θρόμβου (κυρίως στα κάτω άκρα)
Καρκίνος του ενδοκρινούς αδένα
Ένας καρκινικός όγκος στον ενδοκρινή αδένα του παγκρέατος προκαλεί την παραγωγή μεγάλης ποσότητας ορμονών, οι οποίες απελευθερώνονται στο αίμα. Ανάλογα με το είδος του καρκινικού όγκου, παράγονται διαφορετικές ορμόνες και επομένως εκδηλώνονται διαφορετικά συμπτώματα.
Ενδεικτικά:
Γαστρίνωμα: Παράγεται μεγάλη ποσότητα οξέων στο στομάχι, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται έλκη, πόνος, ναυτία και απώλεια όρεξης.
Γλυκαγόνωμα: Η υπέρμετρη παραγωγή γλυκαγόνης οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα διαβήτη, όπως έντονη δίψα, πείνα, συχνουρία και εξανθήματα στο δέρμα.
Ινσουλίνωμα: Παράγεται μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να εκδηλώνεται αδυναμία, σύγχυση, εφίδρωση και ταχυπαλμία και τάση λιποθυμίας.


***  Σπιτικό Σιρόπι που Εξισορροπεί τη Χοληστερόλη και Λιώνει το Λίπος
Είναι πραγματικά δύσκολο να απαλλαγούμε από το επιπλέον βάρος και το λίπος γύρω από τη μέση. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν μια φυσική συνταγή που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτά τα λίπη.
Το καλύτερο βέβαια είναι να την συνδυάσετε και με ασκήσεις έστω και αν αυτές είναι ένα γρήγορο περπάτημα.
Δείτε: Το περπάτημα μπορεί και προλαμβάνει σωρεία ασθενειών
Η προετοιμασία είναι εύκολη και δεν απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα!
Υλικά
3 λεμόνια
4 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας κανέλα
2 εκατοστά ρίζα τζίντζερ
130 γραμμάρια χρένο (βότανο)
Εκτέλεση
Η προετοιμασία αυτού του σιροπιού είναι πολύ απλή.
Κόβουμε το τζίντζερ και το χρένο και τα βάζουμε σε ένα μπλέντερ.
Κόβουμε τα λεμόνια και τα προσθέτουμε (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και όσες από τις φλούδες θέλετε, άλλωστε μην ξεχνάτε: Μην πετάτε τις φλούδες λεμονιού)
Στο τέλος προσθέτουμε την κανέλα και το μέλι.
Κρατήστε το μείγμα καλά κλεισμένο σε γυάλινο βάζο και στο ψυγείο.
Χρήση
Πάρτε 1 κουταλιά της σούπας δύο φορές την ημέρα.
Μία κουταλιά της σούπας το πρωί και 1 το βράδυ.
Καταναλώστε αυτό το φάρμακο για 21 μέρα και θα παρατηρήσετε τα αποτελέσματα.
«Τροφή»: Επίσης όσον αφορά το λεμόνι και τις φλούδες του – Η συστηματική χρήση λεμονιού μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Σύμφωνα με πειραματική μελέτη που πραγματοποίησαν Αμερικανοί επιστήμονες, όταν σε ινδικά χοιρίδια τα οποία είχαν ακολουθήσει δίαιτα πλούσια σε χοληστερόλη χορηγήθηκε ξύσμα από φλοιό λεμονιού, τα επίπεδα της LDL στο αίμα τους μειώθηκαν σημαντικά. Αποδείχθηκε, μάλιστα, ότι οι φλούδες του λεμονιού περιείχαν εικοσαπλάσια ποσότητα φλαβονοειδών -στα οποία οφείλεται η ευεργετική αυτή ιδιότητα- σε σχέση με τον χυμό του.
Επίσης σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, μισή κουταλιά του γλυκού κανέλα ημερησίως παρέχει σημαντική βοήθεια στην καρδιά, αφού μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη στο αίμα έως και κατά 18% και τα τριγλυκερίδια μέχρι 30%.
Αναφέρεται, μάλιστα, πως η χορήγηση σκόνης από αποξηραμένο φλοιό κανέλας με την ταυτόχρονη κατανάλωση μελιού έχει θεαματικά αποτελέσματα, αφού ρίχνει έως και κατά 10% τη χοληστερίνη σε διάστημα δύο ωρών.


***  Ενίσχυση μεταβολισμού, απομάκρυνση τοξινών και λίπους σε μόλις 48 ώρες

Έκτακτη Δίαιτα 48 ωρών που απομακρύνει τις τοξίνες και λιώνει το λίπος με μεγάλη ταχύτητα!
Όποτε και αν αποφασίσετε να απομακρύνετε τις τοξίνες από το σώμα σας, στη συνέχεια θα πρέπει να φροντίσετε κάθε τρόφιμο που θα καταναλώσετε να σας προμηθεύσει με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Ως εκ τούτου, σας παρουσιάζουμε ένα ποτό για τον καθαρισμό και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Το ποτό εκτός αυτού και το λίπος λιώνει και θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε.
Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία αποτοξίνωσης καλύτερη στιγμή είναι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Λαχανικά και σιτηρά με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο είναι αναγκαίο για να καταναλωθούν καθ` όλη αυτή τη διάρκεια, προκειμένου να επιταχυνθεί η ίδια η διαδικασία αποτοξίνωσης.
Συνταγή ροφήματος για απώλεια βάρους
1 κουτ. καυτερές πιπεριές
1 κουτ. τζίντζερ
2 κουτ. χυμό λεμονιού
1 κουτ. από σιρόπι σφενδάμου
300 ml νερού
εκτέλεση
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ, ανακατέψτε τα καλά και το ποτό σας είναι έτοιμο.
Η καλύτερη ώρα για να το καταναλώσετε είναι το βράδυ πριν τον ύπνο.
Προσοχή στα καυτερά, αν έχετε ευαίσθητο στομάχι, πεπτικό έλκος ή απλά μια σχετική δυσανεξία προς αυτά.
~ Θαυματουργό ποτό που ενισχύει τον μεταβολισμό
4 σκελίδες σκόρδο
6 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
2 ντομάτες
6 παγάκια
500 ml νερού
 Η προετοιμασία για αυτό το ποτό είναι η ίδια με το προηγούμενο ρόφημα, αλλά αυτό το καταναλώνετε με άδειο στομάχι πριν από το πρωινό.
«Τροφή»: Κατά την γνώμη μου να μην χρησιμοποιήσετε την ντομάτα αυτήν την εποχή. Να περιμένετε για μετά την Άνοιξη που αρχίζει η εποχή της. Προσωπικά θα αντικαθιστούσα π.χ. με γκρέιπφρουτ ή κάποια άλλη πηγή λυκοπενίου μέχρι τότε!
Πίνετε άφθονο πράσινο τσάι κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών (χωρίς ζάχαρη και τεχνητά πρόσθετα γλυκαντικά) και φυσικά καταναλώστε διάφορα δημητριακά και αρκετά λαχανικά.


***  ΦΑΤΕ 2 ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΖΩΗ ΣΑΣ ΑΜΕΣΩΣ! Δείτε γιατί…


Οι περισσότεροι έχετε ακούσει το ρητό «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα»…
 Αλλά υπάρχει ένα άλλο φρούτο εκεί έξω που έχει επίσης τεράστια οφέλη για την υγεία και αν τρώτε δύο απο αυτά κάθε μέρα θα νιώσετε εντελώς γεμάτοι ενέργεια. Δείτε εδώ γιατί αν τρώτε 2 μπανάνες την ημέρα θα αλλάξει η ζωή σας προς το καλύτερο.
Τεχνικά μια μπανάνα είναι ένα μούρο, αφού ανήκουν στην ίδια οικογένεια, όπως και οι ντομάτες, τα αγγούρια και οι κολοκύθες. Περιέχουν μερικά ισχυρά συστατικά που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Παρέχουν όχι μόνο ενέργεια, αλλά βοηθούν στην καταπολέμηση ορισμένων συμπτωμάτων.
 Ενέργεια
 Τρώγοντας μια ή δύο μπανάνες πριν από το γυμναστήριο θα σας δώσει όλη την ενέργεια που χρειάζεστε για μια ώρα αξίας άσκησης. Ενώ οι βιταμίνες και τα μέταλλα θα διατηρήσουν το σώμα σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης, το κάλιο θα σας βοηθήσει στην πρόληψη των μυϊκών κράμπών.
 Κατάθλιψη
 Έκπληξη για πολλούς είναι ότι οι μπανάνες μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν με την κατάθλιψη. Περιέχουν μέταλλα που βοηθούν και δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες στο μυαλό σας για να σας παρέχει ευημερία και ευτυχία.
Πίεση αίματος
 Η πίεση του αίματος μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά με τις μπανάνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς αυτό μπορεί να σας προστατεύσει από το να πέσετε θύματα εγκεφαλικών επεισόδιων και καρδιακών προσβολών. Μάλιστα το κάλιο που περιέχουν είναι ιδανικό για άτομα με καρδιακές παθήσεις.
 Αναιμία
Οι μπανάνες είναι ίδανικό συμπλήρωμα για εκείνους που πάσχουν από αναιμία. Έχουν πολύ σίδηρο το οποίο βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης, ενισχύοντας την παροχή αίματος στο σώμα σας.
 Κακή διάθεση
Δοκιμάστε να φάτε μπανάνα την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κακή διάθεση. Οι μπανάνες ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β θα ηρεμήσουν τα νεύρα σας. Θα νιώσετε πιο χαλαροί και η διάθεσή σας θα αλλάξει.
 Έλκη στομάχου
Οι μπανάνες δημιουργούν στο στομάχι σας μια «επένδυση» με μια ταινία που πραγματικά μπορεί να παράσχει προστασία σε αυτα τα… ενοχλητικά οξέα που δημιουργούν τα προβλήματα.
 Καούρα
 Μια μπανάνα μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση ότι ψάχνετε «φάρμακο» για την καούρα. Παρέχει άμεση ανακούφιση ενώ βοηθά και στην καταπολεμήση των συμπτωμάτων της.
 Οι μπανάνες είναι πραγματικά φοβερές, όπως εξηγεί το tonwtiko. Πρόκειται για ένα φρούτο το οποίο πραγματικά θα ικανοποιήσει την πείνα σας και εδώ έχουμε πολλά παραδείγματα για το πώς μπορούν να παρέχουν καταπληκτικά οφέλη για την υγεία σας, βοηθώντας με τις κοινές ασθένειες, να παρέχουν άμεση ενέργεια και βελτίωση της διάθεσης, όπως αναφέρει το Kontranews

***  Παραγγέλνετε τον καφέ σας με καστανή ζάχαρη; Δείτε κάτι που σίγουρα δεν ξέρετε…

~ Ολοένα και περισσότεροι από εμάς, επιλέγουμε την μαύρη ή καστανή ζάχαρη στον καφέ που παραγγέλνουμε στις καφετέριες. Αλλά πόσο καλά γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι η καστανή ζάχαρη; Έχετε αναρωτηθεί πότε αν είναι όντως τόσο πιο καλή για την υγεία σας;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίζετε πώς παράγεται η ζάχαρη:
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζάχαρης είναι είτε στελέχη από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα (ρίζα). Όσον αφορά πρώτο λοιπόν, που είναι και το συνηθέστερο:
-Αφότου το ζαχαροκάλαμο περισυλλεγεί, κόβεται σε μικρά κομμάτια
-Τα κομμάτια αυτά κονιορτοποιούνται, προκειμένου να απελευθερώσουν τον ζαχαρούχο χυμό ζαχαροκάλαμου
-Ο χυμός αυτός έχει συνήθως κάποιες ακαθαρσίες, όπως η λάσπη, κομμάτια μίσχου κλπ, γι’ αυτό και στη συνέχεια υπόκειται διήθησης με μηχανικές και χημικές διεργασίες
-Το καθαρισμένο υγρό στη συνέχεια βράζει, έως ότου το νερό εξατμιστεί
-Ο υπόλοιπος “χυμός” θερμαίνεται και πάλι και η ζάχαρη αρχίζει να κρυσταλλώνεται. Ένα παραπροϊόν από αυτήν τη διεργασία ονομάζεται “μητρικό” και είναι η πηγή της μελάσας.
-Τέλος, με την μέθοδο της φυγοκέντρησης διαχωρίζονται οι μεμονωμένοι κρύσταλλοι ζάχαρης.
Το αποτέλεσμα είναι ακατέργαστη ζάχαρη. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι σχετικά μεγάλα και έχουν ένα καφέ χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό ΔΕΝ είναι η καστανή ζάχαρη.
 
***  ΝΕΑ «ΤΡΕΛΗ» ΜΕΛΕΤΗ: ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ!
Αν βαριέστε να γυμναστείτε και θέλετε να χάσετε κιλά ή απλά δεν έχετε χρόνο για να πάτε στο γυμναστήριο, χαλαρώστε… Ανοίξτε ένα κόκκινο κρασί και απολαύστε ένα ποτηράκι.
 Όσο κι αν και ακούγεται απίστευτο, το κόκκινο κρασί μπορεί να αντικαταστήσει την άθληση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μελέτη Καναδών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ισούται με μία ώρα στο γυμναστήριο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Alberta του Καναδά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρεσβερατρόλη, βασικό συστατικό του κόκκινου κρασιού, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση του ανθρώπου, τους μύες αλλά και την καρδιακή λειτουργία σαν να έκανε μία ώρα στο γυμναστήριο.

***


 
***  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βοτανοθεραπείας στη ζωή  μας :
  1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-

3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαϊου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -

7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαϊου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .-
 9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  

10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   

12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 

14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  

18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-    26.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.- ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
!!! 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-         
   43.- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-   ~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html 47.-  ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
 
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 

50.- 
                                                                                                                                
 ~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016   :  
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  01 Φεβρουαρίου  2016 :   http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 02  Φεβρουαρίου 2016: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-02-2016.html .- 
 ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Η  Εφημερίδα  μας ,Τρίτη  02  Φεβρουαρίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/02-2016.html .-
 ~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  04 Φεβρουαρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-04-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  03 Φεβρουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/03-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  04 Φεβρουαρίου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-04-2016.html .-

~  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .-
~                                                                                                                                                                    ~

***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2016  :     
 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-   
 ~  Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  27  Ιανουαρίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-27-2016.html .- 
 ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη  27/01/2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/27012016.html .- 
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις , Τετάρτη  27 Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/27-2016.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  28  Ιανουαρίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-28-2016.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  29  Ιανουαρίου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-29-2016.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  30  Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-30-2016.html .- 
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Ιανουαρίου  2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-31-2016.html .-  

 ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4475 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2794 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2764   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.033  βίντεο   .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου