ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2016

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2016 :
~

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΑΝΩ ΜΑΣ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ.
Άγιος Ιωάννης ο ΚαρπάθιοςΌταν η ψυχή βγει από το σώμα, ο εχθρός διάβολος ορμά εναντίον της με θρασύτητα και την πολεμά και την ονειδίζει και γίνεται αυστηρός και φοβερός κατήγορος των αμαρτιών της. Αλλά τότε μπορεί να δει κανείς την ψυχή που αγαπά τον Θεό και έχει μεγάλη πίστη σ’ Αυτόν, αν και πολλές φορές είχε πληγωθεί από αμαρτίες, να μην κατατρομάζει στις εφόδους του εχθρού και τις απειλές του, αλλά μάλλον να ενισχύεται με τη χάρη του Κυρίου και να τη φτερώνει η χαρά· να την κάνουν θαρραλέα οι άγιοι άγγελοι πού την οδηγούν και περιτειχισμένη από το φώς της πίστεως να αντιλέγει δυνατά με μεγάλο θάρρος στον πονηρό διάβολο: «Τί κοινό υπάρχει μεταξύ μας, εχθρέ του Θεού; Τί κοινό υπάρχει μεταξύ μας, δραπέτη των ουρανών και δούλε πονηρέ; δεν έχεις εσύ πάνω μας καμιά εξουσία. Ὁ Χριστός, ο Υιός του Θεού, έχει την εξουσία πάνω σ’ εμάς και πάνω σε όλα. Σ’ Αυτόν αμαρτήσαμε και σ’ Αυτόν θα απολογηθούμε, έχοντας ως εγγύηση της ευσπλαχνίας Του απέναντί μας και της σωτηρίας μας τον Τίμιο Σταυρό Του. Συ όμως, καταστροφέα, φύγε μακριά από μάς. δεν έχεις τίποτα εσύ με τούς δούλους του Χριστού». και ενώ θα λέει αυτά η ψυχή με θάρρος, φεύγει πίσω ο διάβολος θρηνώντας με μεγάλη φωνή, μην μπορώντας να αντισταθεί στο όνομα του Χριστού. Ανεβαίνοντας η ψυχή, πετάει προς τα κάτω και ραπίζει τον εχθρό όπως το γεράκι χτυπά τον κόρακα. και έπειτα από αυτό, μεταφέρεται από τούς θείους αγγέλους γεμάτη χαρά στους τόπους πού της έχουν οριστεί, ανάλογα με την κατάστασή της.

~ 6 Σεπτεμβρίου
Μαρτύρων Ανδρέου, Ανδρόνικου του στρατιώτου, Πελαγίας και Θέκλης. Βίβου, Διονυσίου, Ευδοξίου, Ζήνωνος, Θεοκτίστου, Καλλοδότης, Κυριακού, Μακαρίου, Ρωμύλου. Φαύστου πρεσβυτέρου και Σαραπάμβωνος. ~

Σήμερα 06/09/2016 εορτάζουν:

Ανάμνηση Θαύματος Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις Χωναίς (ή Κολασσαίς), Αγία Καλοδότη

~ Ἦχος δ’.
~ Τῶν οὐρανίων στρατιῶν Ἀρχιστράτηγε, δυσωποῦμέν σε ἀεὶ ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι, ἵνα ταῖς σαῖς δεήσεσι τειχίσης ἡμᾶς, σκέπη τῶν πτερύγων, τῆς ἀῢλου σου δόξης, φρουρῶν ἡμᾶς προσπίπτοντας, ἐκτενῶς καὶ βοῶντας· Ἐκ τῶν κινδύνων λύτρωσαι ἡμᾶς, ὡς ταξιάρχης τῶν ἄνω Δυνάμεων.
~* Απολυτίκιο Θαύματος Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Το εν Χώναις Θαύμα) - 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/xV4Fzowme8g .-

~
Προφήτης Ζαχαρίας και η σύζυγος του Ελισάβετ

Προφήτης Ζαχαρίας και η σύζυγος του Ελισάβετ
 
Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος
 
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ι....
 
Σύναξη των Ευρυτάνων Αγίων

Σύναξη των Ευρυτάνων Αγίων
 
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
 
Εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας στην Ξυνιάδα Δομοκού

Εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας τη....
 
Σύναξη της Παναγίας της Τριχερούσας στο Άγιο Όρος

Σύναξη της Παναγίας της Τριχερούσας στο ....
 
Σύναξη της Παναγίας Θεομάνας στην Νέα Κίο Αργολίδας

Σύναξη της Παναγίας Θεομάνας στην Νέα Κί....
 
Σύναξη της Παναγίας της Φανερωμένης στην Νέα Αρτάκη Χαλκίδας

Σύναξη της Παναγίας της Φανερωμένης στην....
~
Ανάμνηση Θαύματος Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις Χωναίς (ή Κολασσαίς) Αγία Καλοδότη Σύναξη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Νημπορίου Ανάμνηση Θαύματος Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις Χωναίς (ή Κολασσαίς), Αγία Καλοδότη
~

***Υπάλληλος του Νοσοκομείου Καλαμάτας άρπαξε 462.000 ευρώ
Εισαγγελέας μπαίνει στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας για γιγαντιαίο έλλειμμα που εντόπισαν οι ελεγκτικές Αρχές στο ταμείο του νοσηλευτικού ιδρύματος. Περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ έκανε φτερά, όπως διαπίστωσαν ειδικοί ελεγκτές Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ). Σε πόρισμα-καταπέλτη, το οποίο παρουσιάζει «Το Βήμα», ο επί εικοσαετία ταμίας του νοσοκομείου φέρεται να ιδιοποιήθηκε παρανόμως ποσό που ανέρχεται σε 462.375,83 ευρώ.
Πρόκειται για το άθροισμα χρηματικών ποσών τα οποία καταβλήθηκαν από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία για νοσήλια κ.λπ. προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας, εισπράχθηκαν και δεν αποδόθηκαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά σύμφωνα με τη διενεργηθείσα έρευνα φαίνεται ότι παρακρατήθηκαν από τον υπόλογο ταμία. Η έκθεση ελέγχου - ΕΔΕ (ένορκη διοικητική εξέταση) που συντάχτηκε τον Αύγουστο διαβιβάζεται τόσο στην Εισαγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας για απόδοση ποινικών ευθυνών όσο και στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό σε βάρος του υπόλογου υπαλλήλου.
«Ανεξέλεγκτος»...
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι επιθεωρητές στην έκθεσή τους περιγράφουν μια γενικότερη εικόνα αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης. Κυριότερο χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε επί σειρά ετών, όπως αποτυπώνεται στο πόρισμα, είναι η έλλειψη εσωτερικού ελέγχου και ασφαλιστικών δικλίδων ώστε να εντοπίζονται και να φρενάρονται εν τη γενέσει τους κρούσματα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Σκιαγραφούνται παθογένειες που ταλαιπωρούν πολλούς φορείς στη δημόσια διοίκηση. Μείζον ζήτημα για τις υπηρεσίες των οργανισμών στο Δημόσιο παραμένει η διαμόρφωση συγκεκριμένων ελεγκτικών διαδικασιών εντός της υπηρεσίας, η χρήση εργαλείων τεχνολογίας, αλλά και η ύπαρξη περιγραμμάτων θέσης καθώς και καθηκοντολογίου.
Οι ελεγκτές συγκέντρωσαν και διασταύρωσαν τις πληρωμές από δώδεκα ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων: Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), ΤΥΔΚΥ - ΟΠΑΔ ΤΥΔΚΥ, Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ) - πριν και μετά το 2003 -, Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ), ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΑΠΟΤΕ, ΟΓΑ, Ταμείο Δικηγόρων Αθήνας. Κατέγραψαν ανά ασφαλιστικό ταμείο τις πληρωμές, χωρίς την έκδοση γραμματίων εισπράξεων από τον ταμία, σε βάθος χρόνου (από το 2003 και μετά) προσθέτοντας και μη αποδοθείσες ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις από δικαστικές αποφάσεις. Προέκυψε έτσι το ποσό των 462.375,83 ευρώ το οποίο εισπράχθηκε και δεν αποδόθηκε από τον υπόλογο υπάλληλο. Οπως σημειώνεται στην έκθεση των επιθεωρητών, εν τοις πράγμασι ανέπτυξε ένα «ίδιον ταμείο» το οποίο τηρούσε κατά εξωλογιστικό τρόπο με πρόσχημα την κάλυψη αναγκών μέσω της παγίας προκαταβολής του νοσοκομείου.
Οι «τρύπες»
Παράλληλα, όμως, οι ελεγκτές τονίζουν πως στην κατάσταση αυτή και στη γιγάντωση του ελλείμματος του ταμείου του νοσοκομείου προέκυψε ότι συνέβαλε η μακροχρόνια παραμονή του ίδιου προσώπου στη νευραλγική θέση του ταμία επί περίπου 20 έτη και η έλλειψη μέριμνας για αντικατάστασή του (rotation), αλλά και η έλλειψη μέριμνας για έλεγχο (σε τακτική ή δειγματοληπτική βάση) του εν λόγω ταμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου.Συμβολή είχαν επίσης η έλλειψη ελέγχου συμμόρφωσης του ταμία στους διαχειριστικούς κανόνες σε περιπτώσεις ρευστοποίησης επιταγών και ανάληψης μετρητών, η έλλειψη ενημέρωσης των υπηρεσιών του νοσοκομείου για γενόμενες πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και ο αλυσιτελής εσωτερικός έλεγχος του Νοσοκομείου Καλαμάτας και η αδυναμία του να λειτουργήσει προληπτικά ως προς τη μη απόδοση εισπραττόμενων εσόδων από την πλευρά του ταμία.
Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου από το 1995 και μετά με σειρά αποφάσεών της εξουσιοδοτούσε τον ίδιο υπάλληλο, τον ταμία ο οποίος εγκαλείται, προκειμένου να εισπράττει από τις τράπεζες χρηματικά ποσά από οφειλόμενα νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία κατατίθενται σε διάφορες τράπεζες.
Πώς το μυρίστηκαν
Πλήρωνε δάνεια με τον μισθό και ζούσε με την «καβάτζα»
Το λάκτισμα για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της υπόθεσης είχε δοθεί το 2014, με αφορμή δειγματοληπτικό έλεγχο από υπάλληλο του λογιστηρίου του νοσοκομείου στις εισπράξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία. Διαπίστωσε ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ των απαιτήσεων του νοσοκομείου με τις υποχρεώσεις προς αυτό που ανέφερε το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ). Αρχές Μαΐου 2014 έγινε η αρχή και με την αριθμ. 380/5.5.2014 πράξη διοικητή του νοσοκομείου συγκροτήθηκε άμεσα τριμελής επιτροπή για τη διερεύνηση. Υστερα από συγκέντρωση στοιχείων, η αρμόδια υπηρεσία με έγγραφό της κατέγραψε ότι ο ταμίας αν και εισέπραξε για το χρονικό διάστημα 2007 - 2010 το ποσό των 53.139,29 ευρώ, εν τούτοις δεν εξέδωσε γραμμάτια είσπραξης και δεν τα καταχώρισε ως εισπράξεις... Εκλήθη άμεσα σε απολογία ο ταμίας και ο διοικητής αποφάσισε την αναστολή άσκησης καθηκόντων του από 5.5.2014 και μέχρις ότου αποφανθεί το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο για τη θέση αυτού σε δυνητική αργία.
Ζητήθηκε από το οικονομικό τμήμα ο περαιτέρω έλεγχος συμφωνίας των απαιτήσεων του νοσοκομείου από τα ασφαλιστικά ταμεία και οι αντίστοιχες εισπράξεις από το ταμείο της υπηρεσίας. Ενημερώνονται για το θέμα ο υπουργός Υγείας, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Ο ταμίας σε υπόμνημά του για την αρχική υπόθεση των «εισπραχθέντων» από το ΤΥΠΕΤ αναγνώρισε ότι δεν εξέδωσε αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης, δηλαδή δεν τα καταχώρισε τυπικά στο ταμείο του νοσοκομείου. Προέβαλε ότι ο λόγος που το έκανε δεν ήταν η αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους του, αλλά η απόλυτη αναγκαιότητα τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν, έστω και με διοικητικά ή γραφειοκρατικό παράτυπο τρόπο, για την αποπληρωμή τρεχουσών και έκτακτων δαπανών του νοσοκομείου, για τις οποίες δεν επαρκούσε η εγκριθείσα πάγια προκαταβολή που είχε εκχωρηθεί στο ταμείο... Οπως επισημαίνουν στην πρόσφατη έκθεσή τους, στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησαν κατ' εντολήν του ΓΕΔΔ, ο ισχυρισμός του ταμία απορρίφθηκε ως αβάσιμος. Στην έκθεση σημειώνεται ότι από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν διαπιστώθηκαν καταθέσεις σημαντικών χρηματικών ποσών χωρίς δυνατότητα αιτιολόγησης εκ μέρους του (προϊόντα δανείων κ.λπ.). Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι τα χρηματικά ποσά της μισθοδοσίας του για μεγάλο χρονικό διάστημα κατευθύνονταν αποκλειστικά σε εξυπηρέτηση δανειακών συμβάσεων που είχε συνάψει με τραπεζικά ιδρύματα.
tovima.gr

*** Διασφάλιση ποιότητας στα έργα με μεγάλες εκπτώσεις θα ζητά η περιφέρεια
Ο νέος νόμος που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις έργων, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε από τον Αύγουστο, αλλά κυρίως οι πολύ υψηλές σε ορισμένες περιπτώσεις εκπτώσεις που κατακυρώνονται σε δημοπρασίες έργων, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν συνάντηση στην έδρα της περιφέρειας.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε προχθές στα πλαίσια συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, είχαν κληθεί και συμμετείχαν οι Διευθυντές των τεχνικών υπηρεσιών όλων των περιφερειακών ενοτήτων, αλλά και ο Διευθυντής της κεντρικής υπηρεσίας στην Τρίπολη.
Καθώς, το νομοθετικό πλαίσιο, δεν αφήνει περιθώρια αποκλεισμού των πολύ υψηλών ποσοστών εκπτώσεων που καταθέτουν ανάδοχοι εργολάβοι, συμφωνήθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις, να ζητείται τεκμηρίωση από το μειοδότη για το πώς θα εκτελέσει το έργο.
Πάντως, το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ποιότητα των έργων που κατασκευάζονται, αφού πλέον κατακυρώνονται έργα ακόμα και με έκπτωση άνω του 70%!
  Υψηλές εκπτώσεις
Κατά τη σύσκεψη στην περιφέρεια, τονίσθηκε στα τεχνικά στελέχη, η πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του νέου νόμου.
Η Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης έργων Ντίνα Νικολάκου, ερωτώμενη από το «Θ» σημείωσε ότι ο νέος νόμος φέρνει αρκετά καινούργια δεδομένα στον τρόπο των δημοπρατήσεων έργων και αυτά αναλύθηκαν στη συνάντηση από το Διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας των τεχνικών έργων κ. Κωστόγιαννη. Οι αλλαγές, εστιάζονται κυρίως σε ζητήματα που αφορούν προθεσμίες, αλλά και τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών για τα τεχνικά έργα, οι οποίοι αν και θα έπρεπε, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα από το υπουργείο. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει εντός του 2017.
Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης, επικεντρώθηκε στο φαινόμενο των υψηλών εκπτώσεων σε δημόσια έργα. Το τελευταίο διάστημα σε διαγωνισμούς έργων παρατηρούνται ακόμα και ποσοστά εκπτώσεων που πλησιάζουν να αγγίξουν το 80%.
«Ενώ αρχικά, αυτό το φαινόμενο είχε εμφανισθεί σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες, τώρα φαίνεται ότι επεκτείνεται σε όλες. Βέβαια, ο κ. Κωστόγιαννης, μας ενημέρωσε ότι το φαινόμενο έχει εμφανισθεί σε όλη την Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση, όμως έχει να κάνει και με την κατάργηση των εγγυήσεων. Δηλαδή, παλαιότερα  όταν υπήρχε υψηλό ποσοστό έκπτωσης, ο νόμος υποχρέωνε τον εργολάβο να καταθέσει μεγαλύτερο ποσό εγγύησης. Αυτό, λόγω της κρίσης και επειδή μόνο όσοι κατέθεταν υψηλές εγγυητικές επιστολές μπορούσαν να υποβάλλουν προσφορά, καταργήθηκε για να μπορούν να συμμετέχουν και οι μικροί εργολάβοι. Αυτή τη στιγμή, όπως έχει το νομικό πλαίσιο, όταν έχεις μια μεγάλη έκπτωση και επειδή οι διαγωνισμοί είναι μειοδοτικοί, δεν μπορείς να παρέμβεις και να επαναπροκηρύξεις το έργο επειδή είναι μεγάλη η έκπτωση. Ωστόσο, οφείλουμε να έχουμε απόλυτη εποπτεία και παρακολούθηση των έργων αυτών, ώστε να παραδίδονται ποιοτικά όπως πρέπει. Γι’ αυτό όταν έχουμε μεγάλες εκπτώσεις, πρέπει να υπάρχει ειδική τεκμηρίωση από τον προσφέροντα. Αν, δηλαδή, ένα έργο έχει προϋπολογισμό 1 εκατομμύριο ευρώ και δίνεται έκπτωση 70%, πρέπει να μας τεκμηριώσει ο εργολάβος πως θα το εκτελέσει με 300.000 ευρώ», παρατήρησε η κα Νικολάκου.
  Τεκμηρίωση
Η αντιπεριφερειάρχης στη συνέχεια επισήμανε ότι συζητήθηκε με τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών, αν αιτία των μεγάλων εκπτώσεων είναι οι υψηλοί προϋπολογισμοί των έργων, όμως διευκρινίσθηκε ότι οι τιμές καθορίζονται με στοιχεία και πίνακες του υπουργείου.
Επίσης, στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των νέων πρότυπων τευχών δημοπράτησης που ορίζει ο νέος νόμος, τα οποία δεν έχουν σταλεί ακόμα από το υπουργείο και μπορεί να δημιουργήσει καθυστερήσεις στη δημοπράτηση έργων. Μάλιστα, το θέμα αυτό, μαζί και με άλλες διευκρινίσεις που απαιτούνται, τέθηκαν από την κα Νικολκαου στον Υπουργό κ. Σπίρτζη κατά τα εγκαίνια του πρώτου τμήματος της Ολυμπίας Οδού.
«Στη συνάντηση καταλήξαμε ότι πρέπει πρώτον, η υπηρεσία να επικοινωνήσει με το υπουργείο για να σταλούν άμεσα οι διευκρινίσεις, ώστε να μην έχουμε επισφάλειες σε καμία δημοπρασία έργου. Δεύτερον, να είμαστε σε επιφυλακή για τις μεγάλες εκπτώσεις. Όταν σταλούν τα νέα τεύχη δημοπράτησης, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, ώστε εκεί να έχουμε και τις παρατηρήσεις από τις υπηρεσίες.
Πάντως, και ο κ. Κωστόγιανης  και ο κ. Γιαννακέας των τεχνικών έργων Μεσσηνίας, συμμετέχουν στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της περιφέρειας. Και οι δύο συμφωνούν ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορούμε να παρέμβουμε, παρά μόνο να παρακολουθούμε πολύ στενά την εκτέλεση των έργων. Ο κ. Γιαννακέας μάλιστα επισήμανε, ότι υπάρχουν περιπτώσεις έργων με μεγάλες εκπτώσεις, τα οποία δεν έχουν καλή πορεία και παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις. Αυτό πιστεύω δεν είναι απόλυτο, διότι υπάρχουν κι άλλα έργα που δεν έχουν μεγάλες εκπτώσεις και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Είναι βέβαιο πάντως ότι ο νόμος πρέπει να μας θωρακίσει απέναντι στις πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση από τον ανάδοχο. Όταν το υπουργείο δίνει τιμές για ένα υλικό – οι οποίες είναι ο μέσος όρος-, πως είναι δυνατόν να λέει κάποιος «εγώ θα το βρω 60% ποιο φτηνό». Όλα αυτά μας προβληματίζουν και αφού δεν μπορούμε να παρέμβουμε, μόνη λύση είναι η αυστηρή επίβλεψη. Είναι θετικό βέβαια, να πετυχαίνουμε μεγάλες εκπτώσεις σε ένα έργο, γιατί από τις εκπτώσεις των δημοσίων έργων μπορούμε και κάνουμε άλλα έργα, δεν είναι όμως μόνο το οικονομικό σκέλος σε αυτή την υπόθεση. Γιατί έχουμε δει δημόσια έργα να κατασκευάζονται και αμέσως μετά να θέλουν συντήρηση», κατέληξε η κα Νικολάκου.  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Ερωτηματικά για την "κοινοποίηση" της ρύπανσης στη Μαραθόπολη δύο εβδομάδες μετά…
Ερωτηματικά προκαλεί στη Μαραθόπολη και την ευρύτερη περιοχή, το γεγονός ότι μόλις προχθές από το δήμο Τριφυλίας "κοινοποιήθηκε" το θέμα της ρύπανσης που έχει υποστεί η θαλάσσια περιοχή και η ακτή από πετρελαιοειδή, ενώ κηλίδες και πίσσα υπάρχουν σχεδόν δύο εβδομάδες, όπως λένε κάτοικοι και επαγγελματίες. Μάλιστα, ισχυρίζεται  ότι μετά τις 20 Αυγούστου είδαν, αρχικά, το χρώμα της θάλασσας να αλλάζει και μετά από μία με δύο μέρες η ακτή και οι παραλίες είχαν γεμίσει με πίσσα που υφίσταται ακόμα και σήμερα, σε πολλά δε σημεία έχει ήδη ξεραθεί, γεγονός το οποίο, σημειώνουν,  δείχνει ότι έχουν περάσει αρκετές μέρες από τότε που ξεκίνησε η ρύπανση και ξεβράστηκε η πίσσα. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, τονίζουν, δεν είδαν να ενδιαφέρεται κανένας αρμόδιος, παρά το γεγονός ότι ο δήμος, η δημοτική Αρχή Τριφυλίας και τα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων είχαν ενημερωθεί. Μάλιστα, λουόμενοι είχαν βγάλει και φωτογραφίες τις οποίες φέρονται να είχαν δείξει και σε τοπικούς παράγοντες. Μήπως, αναρωτιούνται,  αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στο φόβο να πληγεί ο τουρισμός αν το θέμα δημοσιοποιείτο; Όμως, είναι γεγονός, ότι ο κόσμος που υπήρχε στην περιοχή,  είδε τις κηλίδες και την πίσσα και είναι ο ίδιος ο κόσμος που πρώτος ρωτούσε σχετικά επαγγελματίες και κατοίκους εάν ξέρουν τι συμβαίνει και εάν υπάρχει πρόβλημα με τη θάλασσα στην περιοχή και «κίνδυνος» εάν κολυμπούν.

***  Αναστάτωση από τσαντάκια στην οδό Γεωργούλη
Αναστάτωση από τσαντάκια στην οδό Γεωργούλη
~  Αναστάτωση προκλήθηκε λίγο πριν της 11 το βράδυ στην οδό Γεωργούλη στο κέντρο της Καλαμάτας.
Σε μικρή απόσταση από την πλατεία Ταξιαρχών άγνωστος άρπαξε την τσάντα ηλικιωμένης και εξαφανίστηκε. Η άτυχη γυναίκα έβαλε τις φωνές καλώντας σε βοήθεια με τους περίοικους να ειδοποιούν άμεσα την Αστυνομία. Αυτή την ώρα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αναζητούν το δράστη στα γύρω στενά.

*** Μπροστά η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ
Μπροστά η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ
~ Προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνοντας 27,5% (από 28% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ στις 27-29 Ιουνίου 2016) έναντι 17,5% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (από 17% στη δημοσκόπηση του Ιουνίου). Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% και ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ με 5,5%, η Ένωση Κεντρώων με 3,5% ενώ οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και η ΛΑΕ παραμένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνοντας 2% , 1,5% και 1,5 % αντίστοιχα.  Ωστόσο μεγάλο είναι το ποσοστό που δηλώνει Άλλο ( 9,5%) και ΔΞ/ΔΑ (18,5%). Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ποσοστό 22%, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ακολουθεί με 19% ο πρωθυπουργός.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Παππάς: "Πολύ παραγωγικές οι συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών"
Παππάς: "Πολύ παραγωγικές οι συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών"
~ «Πολύ παραγωγικές» χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τις συναντήσεις που είχε με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών, που προέκυψαν από τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Ο κ. Παππάς είπε ότι όλα έγιναν «σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης» και προανήγγειλε ότι τέτοιες συναντήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα, και δικές του, και του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με τους συμβούλους των ιδιοκτητών, για να οργανώσουν με συγκροτημένο τρόπο τη μετάβαση στην καινούρια τηλεοπτική πραγματικότητα.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έκανε αποχωρώντας από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Παππάς μίλησε για πολύ παραγωγικές συναντήσεις και πρόσθεσε «νομίζω ότι όλοι οι προσωρινοί υπερθεματιστές έχουν συνείδηση της ευθύνης που φαίνεται ότι αναλαμβάνουν, διότι υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα για την αντικειμενικότητα, για την με ίσους όρους προβολή όλων των απόψεων, υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο και που για πρώτη φορά προβλέπουν και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και πάρα πολύ αυστηρές προδιαγραφές για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και βέβαια πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την παραγωγή προγραμμάτων και την ποιότητα τους».
Σε ερώτημα σχετικά με τον χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης (σ.σ. εκ μέρους των τεσσάρων υπερθεματιστών), ο κ. Παππάς είπε ότι είναι σαφές και από τον νόμο και από την προκήρυξη το πώς αυτά πρέπει να δρομολογηθούν. «Κρατήστε πάντως ότι όλα έγιναν σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: «Και σε σχέση με τη λεγόμενη Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου που θα ενισχύσει κατακόρυφα τη διαφάνεια σε μια αγορά που μάλλον δεν φημίζεται για τη διαφάνειά της».
Ερωτηθείς για τους άνεργους που θα προκύψουν, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι είναι υποκριτικό ορισμένοι να επιτίθενται στην κυβέρνηση για αυτά τα ζητήματα και πως για πρώτη φορά, με τον νόμο της κυβέρνησης, μπαίνει φρένο στη μείωση της απασχόλησης στον κλάδο της τηλεόρασης. Είπε ειδικότερα ότι «ο κλάδος της τηλεόρασης έχει υποφέρει από ραγδαία μείωση της απασχόλησης» και πως «είναι η πρώτη φορά που με τον ν.4339, τον δικό μας νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες μπαίνει ένα φρένο στη μείωση της απασχόλησης». Ο κ. Παππάς τόνισε ότι «ειδικά όσοι κατηγορούσαν εμένα προσωπικά και την κυβέρνηση ότι παραβιάζουμε το διευθυντικό δικαίωμα, όταν απαιτήσαμε, ψηφίσαμε και περάσαμε να είναι τουλάχιστον 400 οι εργαζόμενοι στα κανάλια εθνικής εμβέλειας -ακολουθούν βεβαίως και τα περιφερειακά όπου κι εκεί για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις απασχόλησης θα είναι πάρα πολύ αυστηρές- είναι υποκριτικό ορισμένοι να επιτίθενται σε εμάς για αυτά τα ζητήματα». Συμπλήρωσε ότι «θα υπάρξουν βεβαίως όλες οι μέριμνες που αφορούν άλλα υπουργεία και λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά για πρώτη φορά, νομίζω ότι ο νόμος ο δικός μας, έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο».
Σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο συμμαχιών μεταξύ καναλαρχών, σημείωσε ότι αυτά είναι επιχειρηματικές αποφάσεις τις οποίες δεν θα ήθελε εκείνος να σχολιάσει και να παρέμβει.
Νομίζω ότι θα είμαστε μέσα στα προβλεπόμενα, δεν θα καθυστερήσουμε, απάντησε αναφορικά με τις περιφερειακές και θεματικές άδειες.
Τέλος, ο κ. Παππάς ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του αναφέροντας ότι οι 3 μήνες είναι το απώτερο όριο, δεν υπάρχει από καμιά πλευρά διάθεση για καθυστερήσεις, και οι προσωρινοί υπερθεματιστές που έχουν κανάλια που ήδη λειτουργούν αλλά και οι καινούργιοι θέλουν αυτή η διαδικασία να μην τραβήξει για πάρα πολύ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Από αύριο οι εξετάσεις των ΑΕΙ-ΤΕΙ για τους Έλληνες εξωτερικού
Από αύριο οι εξετάσεις των ΑΕΙ-ΤΕΙ για τους Έλληνες εξωτερικού
~  Έναρξη, αύριο, Τρίτη, των εξετάσεων των Ελλήνων του εξωτερικού, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ξεκινούν αύριο οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό».
Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ τα εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή τις εξετάσεις των Ελλήνων του Εξωτερικού, ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Θεοδόσης Πελεγρίνης, δήλωσε:
«Ενόψει των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ θα ήθελα να ευχηθώ στους Ελληνόπαιδες του εξωτερικού όλα να πάνε καλά, σύμφωνα με την προετοιμασία τους και τα όνειρα τους.
»Με την αφορμή αυτή θα ήθελα να τονίσω την αταλάντευτη βούληση του υπουργείου Παιδείας όλοι οι Ελληνόπαιδες να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Πολύ πρόσφατα, το υπουργείο Παιδείας θέσπισε ειδικό νόμο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, προκειμένου μεταξύ άλλων να εξασφαλιστούν για τους Έλληνες μαθητές στα σχολεία του εξωτερικού, οι συνθήκες εκείνες, ώστε να μην βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους μαθητές του τόπου μας.
»Κανένας, όμως, νόμος δεν μπορεί να πετύχει στο στόχο του εάν δεν αντιμετωπιστεί απ’ όλους μας με την δέουσα ειλικρίνεια.
»Προς τούτο, καλούνται πλέον οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από τις κομματικές σκοπιμότητες, να στηρίξουν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.
»Η παιδεία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός φορέα και καμιάς παράταξης. Είναι η επένδυση για την προκοπή της χώρας μας στο μέλλον».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Σεισμός 3,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Μεθώνης
Σεισμός 3,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Μεθώνης
~ Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε απόψε στις 8:11 μ.μ. ανοιχτά της Μεθώνης.
Σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών η δόνηση ήταν σε εστιακό βάθος 10 χλμ. Από ην πλευρά του το Ευρωμεσογειακό Κέντρο προσδιορίζει τη δόνηση σε 3.8 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 12 χλμ. και με επίκεντρο 70 χλμ νοτιοδυτικά της Μεθώνης, 112 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλαμάτας.

***  Στους ρυθμούς του ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ η ΕΛΛΑΔΑ...

~ Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώθηκε σεισμός 4.1 Ρίχτερ στα 31 χιλιόμετρα ανοιχτά της Ρόδου. Η ασθενής δόνηση καταγράφηκε στις  08.27 από τους σεισμογράφους τεσσάρων φορέων του  Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, με εστιακό βάθος 28 χιλιόμετρα. Παρόλο που το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο ανέφερε τον σεισμό στα 4,2 Ρίχτερ και έγινε έντονα αντιληπτός στο νησί, δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ούτε καταστροφές. Καθησυχαστικές οι προγνώσεις των σεισμολόγων για μεταγενέστερες δονήσεις στην περιοχή, καθώς την επιβλέπουν με προσοχή.


***  Εκλεψαν παγκάρι εκκλησίας στην Αμφιθέα
Εκλεψαν παγκάρι εκκλησίας στην Αμφιθέα 
~ Το παγκάρι της εκκλησίας στην Αμφιθέα έβαλαν στο μάτι ένας 39χρονος και μία 32χρονη.
Κατάφεραν να αφαιρέσουν το ποσό των... 19 ευρώ το μεσημέρι της Παρασκευής, αλλά λίγο αργότερα συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Μεσσήνης. Οι δράστες επέστρεψαν το μικρό χρηματικό ποσό, που είχαν αφαιρέσει.

***  Το tweet του Τσίπρα για το θάνατο του Αλέξανδρου Βέλιου
Το tweet του Τσίπρα για το θάνατο του Αλέξανδρου Βέλιου
~ "Ο Αλέξανδρος Βέλιος υπήρξε ένας από τους σπάνιους ανθρώπους που ακόμα και με το θάνατό τους κατόρθωσαν να εκφράσουν αγάπη για τη ζωή", αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter για τον θάνατο του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου.
Και τονίζει σε διαδοχική ανάρτησή του:"Έφυγε με την αξιοπρέπεια που επέβαλαν οι απόψεις του. Θέλω να εκφράσω στους οικείους του το θαυμασμό και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".
~*Alexis Tsipras    atsipras   
Ο Αλέξανδρος Βέλιος υπήρξε ένας από τους σπάνιους ανθρώπους που ακόμα και με το θάνατο τους κατόρθωσαν να εκφράσουν αγάπη για τη ζωή. 1/2 
 ~* Alexis Tsipras
@atsipras
Έφυγε με την αξιοπρέπεια που επέβαλαν οι απόψεις του. Θέλω να εκφράσω στους οικείους του το θαυμασμό και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. 2/2

 *** Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών σε φουσκωτό σκάφος στις εκβολές του ποταμού Ευήνου
 Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών σε φουσκωτό σκάφος στις εκβολές του ποταμού Ευήνου
~ Στον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, πιθανότατα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, προχώρησαν σήμερα άνδρες του Λιμεναρχείου Μεσολογγίου, έπειτα από καταδίωξη φουσκωτού σκάφους.
Ειδικότερα, πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου, αφού εντόπισε φουσκωτό σκάφος περίπου 10 μέτρων, άρχισε να το καταδιώκει. Ο χειριστής του φουσκωτού, στην προσπάθειά του να ξεφύγει, το προσάραξε σε αβαθή, κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευήνου, στην περιοχή Μπούκα Ευηνοχωρίου και κατάφερε να εξαφανισθεί. Στη συνέχεια, οι λιμενικοί ερεύνησαν το σκάφος, όπου εντόπισαν σάκους με την ποσότητα των ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μεσολογγίου για καταμέτρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λιμενικοί ερευνούν εξονυχιστικά το φουσκωτό σκάφος, για να εντοπίσουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στον εντοπισμό του χειριστή. Παράλληλα, γίνονται έρευνες και στην ευρύτερη περιοχή του Ευηνοχωρίου, αφού οι λιμενικοί εκτιμούν ότι ο χειριστής του σκάφους, θα πρέπει να κινήθηκε στην περιοχή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Στις καλένδες το υπόλοιπο της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ
Εκκρεμούν τα προαπαιτούμεναΣτις καλένδες το υπόλοιπο της δόσης των 2,8 δισ. ευρώΟ υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
~ Τα 2,8 δισ. ευρώ της προηγούμενης δόσης δεν φαίνεται να εκταμιεύονται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αναμενόταν, καθώς τα διαδοχικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες, «δείχνουν» τις καθυστερήσεις της Αθήνας.
Οι δανειστές επιμένουν ότι έχουν υλοποιηθεί μόλις 2 από τα 15 προαπαιτούμενα. Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τρίτης, στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις οι δηλώσεις υπουργών, με τις οποίες αμφισβητούνται τα συμφωνηθέντα για τις ιδιωτικοποιήσεις που αποτελούν βασικό κομμάτι των προαπαιτούμενων.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού, η απόφαση για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και η προκήρυξη για τη διάθεση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή.
Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανησυχούν ότι η Ελλάδα ίσως επιχειρήσει να κάνει πίσω έναντι των δεσμεύσεών της, ενώ θα διεκδικεί τα 2,8 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, αναλυτές πιθανολογούν ότι οι προειδοποιητικές βολές για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εκταμίευση ίσως σχετίζονται με σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας εξαιτίας της υποχώρησης της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος CDU, όπως φάνηκε και στις τοπικές εκλογές της Κυριακής.
Η Γερμανία δεν θα θελήσει να κάνει καμία παραχώρηση στο χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές του 2017, επισημαίνουν με νόημα οι αναλυτές.
Κανονικά, τα 15 προαπαιτούμενα έπρεπε να έχουν ικανοποιηθεί στο σύνολό τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία αυτή δείχνει αδύνατη και η κυβέρνηση θέτει τώρα στόχο τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως από την επίσκεψη στην Αθήνα των αντιπροσωπειών των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα. Newsroom ΔΟΛ
~* O οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings διατήρησε αμετάβλητη τη μακροπρόθεση διαβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο «CCC» και εμφανίζεται επιφυλακτικός για το μέλλον, προβλέποντας ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μπορεί να «γλιστρήσει» έως το δεύτερο τρίμηνο του 2017.
Η Fitch σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η συνακόλουθη εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ από τον ESM ολοκληρώθηκε το Μάιο με αρκετούς μήνες καθυστέρηση σε σχέση με το προγραμματισμένο.
Παράλληλα σημειώνει ότι αν και οι δημοσιονομικές επιδόσεις, μέχρι στιγμής, συνάδουν με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ το 2016, οι αντίστοιχοι στόχοι για το 2017 (1,75%) και το 2018 (3,5%) «θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο για να επιτευχθούν».
Ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει πλέον να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα μέτρα, εκτιμά όμως ότι η ασθενής ιδιοκτησία του προγράμματος καθιστά την εφαρμογή τους δύσκολη.
«Η δεύτερη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2016, με τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά να αναμένεται να είναι το πιο αμφιλεγόμενο στοιχείο» αναφέρει ο οίκος.
Παράλληλα εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει τα απαιτούμενα «μαξιλάρια» ρευστότητας για να τραβήξει την αξιολόγηση έως το δεύτερο τρίμηνο του 2017 χωρίς νέα εκταμίευση κεφαλαίων, γεγονός που «αυξάνει την πιθανότητα ολίσθησης των διαπραγματεύσεων στο επόμενο έτος».
Η Fitch τονίζει ότι η φύση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι πιθανό να εξαρτηθεί από τη χαλάρωση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων και το βαθμό δέσμευσης στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Εντούτοις, μέχρι στιγμής το Eurogroup έχει καθορίσει μόνο γενικές παραμέτρους μιας πιθανής συμφωνίας για το χρέος.
Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις έναντι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θεωρεί ότι το κυβερνών κόμμα παρά την ισχνή πλειοψηφία θα συνεχίσει να βασίζεται σε ψήφους από κεντρώα κόμματα. Παρόλα αυτά, προσθέτει, το δυναμικό για πολιτικές εκπλήξεις παραμένει
~*  Η Ευρωζώνη δεν θα απελευθερώσει επιπλέον χρήματα για την Ελλάδα στο Eurogroup της Μπρατισλάβα, την Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
Η εφημερίδα επικαλείται πηγές που αναφέρουν πως η Αθήνα έχει εφαρμόσει μόνο 2 από τις 15 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν προϋποθέσεις για την εκταμίευση των χρημάτων.
Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως κινείται με αργούς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι το Eurogroup έχει εγκρίνει δόση ύψους 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα τον Μάιο, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί. Για το υπόλοιπο ποσό των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» εφόσον υλοποιηθούν οι 15 εκκρεμότητες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Eurogroup θα συζητήσει μόνο την έκθεση προόδου για την Ελλάδα στη συνεδρίαση της Μπρατισλάβα.
~* Το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ βάσει του σχεδίου δεν προβλεπόταν να δοθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καθησυχάζοντας σχετικά με δημοσίευμα.
Κινούμαστε εντός του προγραμματισμένου πλαισίου, τονίζουν και εξηγούν ότι η έγκριση θα δοθεί, μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου. Μόνο σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας θα υπάρξει στο Εurogroup της Παρασκευής.
Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών εντός του προγραμματισμένου πλαισίου βρίσκεται η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το «πράσινο φως» για την οποία θα δοθεί, μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου.
Οπότε, έτσι και αλλιώς, το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υποδόσης δεν θα αποτελούσε αντικείμενο του άτυπου Eurogroup, που θα συνέλθει στη Μπρατισλάβα, στις 9 Σεπτεμβρίου, εξηγούν.
Στις διευκρινίσεις αυτές προχώρησαν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά και από το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ «Handelsblatt», το οποίο, επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλωμάτη, αναφέρει ότι στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα θα υπάρξει μόνον μία σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας, όχι, όμως, έγκριση νέας δόσης στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο αξιωματούχο που επικαλειται η γερμανική εφημερίδα, έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου και, κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν εντός του έτους.
Όπως επισημαίνουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για να εκταμιευθεί η υποδόση, πρέπει να διαπιστώσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).
Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης». Στη συνέχεια, θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Σημειώνεται ότι, εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται άμεσα τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με μία νέα δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.
Η ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Συμβούλιο θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος.
Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης παραπέμπει στη δήλωση της ευρωομάδας για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία «η πρόσθετη εκταμίευση, μετά το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης, συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».

***  Ο Δήμος Μεσσήνης έκλεισε το Πολυλίμνιο
Μετά το θάνατο της 23χρονης κοπέλας από την Πάτρα στις 13 Αυγούστου, ο Δήμος Μεσσήνης αποφάσισε να αποκλείσει την πρόσβαση στο στο φαράγγι του Πολυλιμνίου.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο  Γεωλογικών και Μεταλλευτικών  Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε) στο φαράγγι του Πολυλιμνίου  και κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα  τα οποία παραθέτουμε ως έχουν:
«Από τις παρατηρήσεις της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Πολυλιμνίου προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Το Πολυλίμνιο σαν σύνολο (φαράγγι , λίμνες, καταρράκτες, χλωρίδα, πανίδα) αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
2. Ο χώρος προβάλλεται ιδιαίτερα στα μέσα πληροφόρησης και παρουσιάζει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, χωρίς να υπάρχουν ωστόσο επίσημες καταγραφές του ημερήσιου αριθμού των επισκεπτών ή της χρονικής κατανομής τους.
3. Έχουν γίνει στο παρελθόν αποσπασματικές διαμορφώσεις από τον Καποδιστριακό Δήμο Βουφράδων, οι οποίες διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών στο φαράγγι. Δεν είναι όμως σαφές αν οι υπάρχουσες υποδομές πληρούν τις συνθήκες ασφάλειας και ικανοποιούν τις ανάγκες του πλήθους των επισκεπτών, αφού δεν υπάρχει επίσημη Διαχειριστική Μελέτη για το σύνολο της περιοχής,  ούτε Υπεύθυνος Φορέας Διαχείρισης.
4. Από την τεχνικογεωλογική εξέταση προέκυψε ότι ο κίνδυνος καταπτώσεων από τα πρανή του Πολυλιμνίου είναι υπαρκτός. Η χρονική στιγμή, η συχνότητα και η κλίμακα εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων δεν μπορεί να υπολογιστεί, αφού εκτός των άλλων παραμέτρων επηρεάζεται σημαντικά από τυχαίους και απρόβλεπτους παράγοντες όπως είναι ο σεισμός ή η έντονη βροχόπτωση. Τονίζεται ότι ιδιαίτερα σε περίπτωση ισχυρού σεισμού σε ώρα ου κινείται πολύς κόσμος κατά μήκος της διαδρομής του φαραγγιού, οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές, δεδομένου ότι η μορφολογία του χώρου δεν προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους επισκέπτες.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αλλά και το τελευταίο τραγικό συμβάν, είναι φανερό ότι ο χώρος του Πολυλιμνίου θα πρέπει να επανεξεταστεί, τόσο από άποψη ασφάλειας των επισκεπτών από καταστροφικά φαινόμενα, όσο και από πλευράς αλλοίωσης του φυσικού τοπίου, που μπορεί να προκαλέσει  η μαζική και ανεξέλεγκτη προσέλευση κόσμου. Η επανεξέταση αυτή προϋποθέτει τα ακόλουθα:
1. Οριοθέτηση της περιοχής ενδιαφέροντος
2. Αποσαφήνιση του νομικού καθεστώτος της περιοχής (ιδιοκτησιακό καθεστώς προστασίας κλπ)
3. Δημιουργία φορέα  Διαχείρισης, ο οποίος θα εκπονήσει Διαχειριστική Μελέτη της περιοχής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πρόσφατο σχέδιο υπουργικής απόφασης του Υπουργείου  Περιβάλλοντος  και Ενέργειας  με τίτλο «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών». Η Δημόσια Διαβούλευση για το εν λόγω σχέδιο, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 42 παρ. 9 του ν. 428/2014, ολοκληρώθηκε στις 22/8/2016. Στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V του σχεδίου Υ.Α περιγράφεται λεπτομερώς το περιεχόμενο της Διαχειριστικής Μελέτης, ειδικό κεφάλαιο της οποίας καλύπτει το θέμα των απαιτήσεων ασφάλειας.
4. Στην παρούσα κατάσταση κανένα προσωρινό μέτρο δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτα την ασφάλεια των επισκεπτών, εκτός από την απαγόρευση εισόδου στο φαράγγι. Αν αυτό δεν είναι εφαρμόσιμο, προτείνεται σαν ελάχιστη άμεση ενέργεια η σαφής σήμανση του χώρου σχετικά με τον κίνδυνο των καταπτώσεων, καθώς και η κοινοποίηση αυτού του κινδύνου στα μέσα, προκειμένου οι επισκέπτες να είναι ενημερωμένοι για τον κίνδυνο και να αποφασίζουν αν θα εισέλθουν με δική τους ευθύνη στο χώρο».
Κατόπιν των ανωτέρω ο Δήμος Μεσσήνης αναλογιζόμενος τη σοβαρότητα του θέματος και την επικινδυνότητα που παρουσιάζει η περιοχή βάσει της προαναφερθείσας αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από το Ι.Γ.Μ.Ε  τοποθέτησε ήδη σήμανση που απαγορεύει την είσοδο στο Πολυλίμνιο και απέκλεισε με συρματόπλεγμα την είσοδο, αφού η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι το κύριο μέλημά του. Σχετική ενημέρωση για την απαγόρευση εισόδου στο φαράγγι θα υπάρξει και στην ιστοσελίδα του Δήμου Μεσσήνης.

***  Συνελήφθη 24χρονη μητέρα με πλαστό διαβατήριο στο αεροδρόμιο
Μία 24χρονη Αφγανή με το ανήλικο παιδί της συνελήφθη χθες το πρωί στον αερολιμένα της Καλαμάτας, κατά την προσπάθειά της να επιβιβασθεί σε πτήση για τη Δανία με πλαστό διαβατήριο.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας συνέλαβαν την 24χρονη για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς. Κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων της, καθώς είχε σκοπό να ταξιδέψει με πτήση για την Κοπεγχάγη Δανίας, διαπίστωσαν ότι ήταν πλαστά. Βρέθηκε δε και κατασχέθηκε ένα διαβατήριο πορτογαλικών Αρχών, ενώ η 24χρονη συνόδευε και το ανήλικο παιδί της, για το οποίο υπέδειξε διαβατήριο Αρχών Πορτογαλίας, το οποίο επίσης κατασχέθηκε.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

***   ΣΔΙΤ για την Πελοπόννησο με βελτιωμένους όρους
Τέλος χρόνου για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έτσι, και με δεδομένο αυτό, η Πολιτεία καταλήγει στο διαχωρισμό των προτεινόμενων έργων σε πρώτης (άμεσα) και δεύτερης (μετά το 2020) προτεραιότητας, με «ξεφούσκωμα» των προϋπολογισμών και την ενθάρρυνση Περιφερειών και Δήμων να αναζητήσουν πόρους και από άλλες πηγές, ώστε να αντιμετωπισθεί το χρηματοδοτικό κενό των –τουλάχιστον– 420 εκατομμυρίων ευρώ στην υλοποίηση του νέου εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τα παραπάνω υποστηρίζει σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ο Γιώργος Λιάλιος στην "Καθημερινή", όπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η εφαρμογή ενός νέου εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα, με πιο φιλόδοξους στόχους (σε κάποιες περιπτώσεις πιο προωθημένους και από εκείνους της κοινοτικής νομοθεσίας), σε μια χώρα όπου εξακολουθούν να πετούν τα σκουπίδια σε ρέματα και χωματερές, ήταν εξαρχής δύσκολος (κατά πολλούς ανέφικτος) στόχος.
Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Βαγγέλης Καπετάνιος, είναι αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι τα πράγματα έχουν πάρει πλέον το δρόμο τους.
Πού βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα; Τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκαν τα πρώτα τρία ΠΕΣΔΑ: της Κρήτης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον κ. Καπετάνιο, θα ακολουθήσουν το Σεπτέμβριο οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας. Τον Οκτώβριο η Αττική, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά και το Νότιο Αιγαίο. Και τέλος, το Νοέμβριο το Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο.
  Η διαχείριση σε ιδιώτη
Πελοπόννησος και Αττική συγκεντρώνουν, όπως είναι επόμενο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στην Πελοπόννησο, λοιπόν, μετά την κατάθεση του ΠΕΣΔΑ ακολούθησε η υποβολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και όλα δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν μπει σε μια πορεία. Ποια είναι αυτή;
Η υπογραφή της ΣΔΙΤ (της ανάθεσης, δηλαδή, της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη) και μάλιστα σύντομα. Έπρεπε να χαθούν δύο χρόνια για να καταλήξουμε στο ίδιο αποτέλεσμα; “Δεν είναι το ίδιο”, υποστηρίζει ο κ. Καπετάνιος. “Έγιναν βελτιώσεις στη σύμβαση μέσα από μια διαπραγμάτευση”. Παρά την άποψη του κ. Καπετάνιου, όμως, η γενική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα αποδεικνύει ότι ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης, Τσιρώνης ήταν τελικά μόνος του στην επιλογή να “ανεβάσει τους τόνους” ενάντια στις ΣΔΙΤ"».

*** Όλα είναι έτοιμα για το “Navarino Challenge”
Το “Navarino Challenge” αναμένεται να κεντρίσει, για ακόμα μία χρονιά, το ενδιαφέρον όλου του φίλαθλου κόσμου, που θα έχει την ευκαιρία να αθληθεί και να διασκεδάσει χωρίς ανταγωνισμό με περισσότερες από 15 δραστηριότητες (για όλη την οικογένεια), στην Πύλο και την Costa Navarino.
Για τρίτη μάλιστα, συνεχή χρονιά, αθλητές και διοργανωτές θα κινηθούν με την ασφάλεια και τους αποδοτικούς κινητήρες των αυτοκίνητων της Ford Motor Ελλάς AEBE, επίσημου υποστηρικτή του “Navarino Challenge”.
Μια από τις δραστηριότητες που αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον φέτος, είναι αυτή του golf, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη χρονιά ως επίσημη αποκλειστική δραστηριότητα του “Navarino Challenge”!
taekwondo_by Vladimir Rys.jpg
Η δραστηριότητα του golf θα έχει την υποστήριξη του Navarino Golf Academy και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 17.30 και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις 18.30, στο “The Dunes Course”, το πρώτο signature γήπεδο golf 18 οπών στην Ελλάδα.
Στα μυστικά της πιο δημοφιλούς κορεάτικης πολεμικής τέχνης, του TaeKwonDo, θα αναλάβει να μας μυήσει για ακόμα μια χρονιά ο δις Αργυρός Ολυμπιονίκης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης.
Το πρόγραμμα του “Navarino Challenge” περιλαμβάνει μαθήματα TaeKwonDo για μικρούς και μεγάλους την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 17.00, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ των εγκαταστάσεων της Costa Navarino.
Δυναμικό «παρών» στα μαθήματα αναμένεται να δώσουν παιδιά από την Καλαμάτα, την Κυπαρισσία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.
boccia_by Vladimir Rys.jpg
«Το “Navarino Challenge” είναι ένας θεαματικός αγώνας και νιώθω πολύ περήφανος που συνεργάζομαι σε αυτό το event», τόνισε και ο υπερ- μαραθωνοδρόμος Κωνσταντίνος Καρνάζης, ο οποίος είναι ένας από τους πρεσβευτές αυτής της ετήσιας τριήμερης συνάντησης στη Μεσσηνία και στην Costa Navarino.
«Φέτος έχουμε μια πολύ όμορφη, καινούργια διαδρομή: ο δρόμος ακολουθεί την ακτογραμμή και συνεχίζει στην ενδοχώρα παράλληλα με υδάτινες οδούς. Αλλά αυτό που κάνει το “Navarino Challenge” τόσο σπουδαίο είναι οι άνθρωποι. Όλοι όσοι συμμετέχουν είναι δεδομένο ότι θα περάσουν υπέροχα, είτε περπατώντας τη διαδρομή των 5 χλμ. είτε τρέχοντας στον ημιμαραθώνιο», λέει ο Καρνάζης, που θα είναι εκεί για να τρέξει μαζί με τον κόσμο.
Ένα βασικό μέρος της κοσμοθεωρίας του είναι ότι όλοι μπορούν να τρέξουν, αύριο το πρωί, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης. «Δε χρειάζεται να τρέξουν γρήγορα ή να τρέξουν πολύ, όλοι όμως μπορούν να τρέξουν. Αυτό ακριβώς λέω στους ανθρώπους που συναντάω στο “Navarino Challenge”. Τρέξτε καλά και ζήστε ακολουθώντας τις αρχές του Ολυμπιακού Κινήματος, να συνεισφέρετε στο χτίσιμο ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου, εκπαιδεύοντας τους νέους μέσα από τον αθλητισμό, χωρίς καμία διάκριση και σύμφωνα με το Ολυμπιακό πνεύμα, με αμοιβαία κατανόηση σε ένα κλίμα φιλίας, αλληλεγγύης και ευ αγωνίζεσθαι».
Πέραν των αγώνων τρεξίματος διοργανώνεται επίσης ένα πλήθος δραστηριοτήτων σχετικών με τον αθλητισμό, την υγιεινή διατροφή, τη μεσογειακή κουλτούρα.
Το φετινό “Navarino Challenge” θα διαρκέσει από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

***  Φθινοπωρινή άνοιξη στις τιμές ελαιολάδου
Ξαναπιάνοντας το νήμα μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου σπεύδουν σε επιλεγμένες αγορές, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε συγκεκριμένες ποιότητες και ποσότητες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Ζαμπούνη στην εφημερίδα "Ύπαιθρος Χώρα".
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, μια ώθηση προς τα επάνω στην Ισπανία, όπου τα έξτρα πιάνουν τα 3,25 ευρώ (τιμή βυτίου) και τα αντίστοιχα λαμπάντε 1% τα 3,10 ευρώ.
Η ανοδική αυτή κίνηση, μέσω Ιταλίας, επηρεάζει και τις ελληνικές τιμές. Δύο δημοπρασίες την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψαν 3,35 ευρώ στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας και 3,25 ευρώ στην Κριτσά Λασιθίου (πρόκειται για τιμές δεξαμενής βυτίου).
Οι τιμές παραγωγού για την ποιότητα του εξτρίσιμο 0,3 βαθμών οξύτητας κυμαίνεται στις διάφορες περιοχές από 2,90 έως 3,15 ευρώ. Συγκεκριμένα, 2,90 Ηράκλειο, 2,95 Ρέθυμνο, 3,10 Λασίθι, 3,05 Μεσσηνία, 3,00 Αχαΐα και Ηλεία 3,05, έως και 3,15 Λακωνία.
Να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για μέσο όρο τιμών παραγωγού, δηλαδή για μικρές παρτίδες, άρα είναι πάντοτε χαμηλότερες από τις τιμές σε ομοιογενείς μεγαλύτερες παρτίδες βυτίου ή/και δεξαμενής.
Κατά τα άλλα, καθώς το καλοκαίρι φεύγει επιβεβαιώνονται οι προηγούμενες αποκλειστικές και ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το μέγεθος της παραγωγής 2016/17, με την Ισπανία μεταξύ 1,45 και 1,50 εκ. τόνων, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία από +200 χιλ. εκάστη και την Τυνησία πολύ χαμηλά, κάτω από τους 200 χιλ. τόνους.

*** Οι 14 μη εκδοθείσες αποδείξεις σφράγισαν κατάστημα στην Καλαμάτα       
Εκτεταμένους ελέγχους σε καταστήματα στην παραλία της Καλαμάτας έκαναν το βράδυ της Παρασκευής υπάλληλοι της εφορίας Πύργου, βεβαιώνοντας φορολογικές παραβάσεις. Μάλιστα, σε μια περίπτωση το κατάστημα σφραγίσθηκε για ένα 48ωρο.
Οι υπάλληλοι της εφορίας που διενήργησαν τους ελέγχους διαπίστωσαν διάφορες παραβάσεις σε καταστήματα και, κυρίως, τη μη έκδοση αποδείξεων. Μάλιστα, σε ένα από αυτά διαπίστωσαν ότι δεν είχαν εκδοθεί 14 αποδείξεις σε τραπέζια πελατών.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα, όταν ο αριθμός των μη εκδοθέντων αποδείξεων υπερβαίνει τις 10, τότε το κατάστημα σφραγίζεται για 48 ώρες. Αυτό έγινε και στο συγκεκριμένο, η είσοδος του οποίου σφραγίστηκε με αλυσίδα και τοποθετήθηκε πινακίδα για το λόγο που επιβλήθηκε η ποινή.  Β.Β.

*** Μετρήστε και ΚΕΡΔΙΣΤΕ! Πόσες φορές έχει ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ... (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Τάσεις φυγής έχει κατά καιρούς ο Πάνος Καμμένος, το "δεξί" χέρι του "αριστερού" ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι κάτι τον πιέζει και συνεχώς απειλεί ότι θα παραιτηθεί αλλά προκοπή δεν βλέπουμε, δεν το κάνει τελικά.
Δεν ξέρει τι θέλει; Μας εμπαίζει; Το κάνει για επικοινωνιακούς λόγους; Ποιος ξέρει; Πάντως με την πρώτη ευκαιρία-τσουπ- πετάει μια παραίτηση, έτσι να βρίσκεται.
Πάμε να δούμε μία μία  όλες τις φορές:
Απειλή Νο 1: Όταν ήταν να ψηφιστεί το μνημόνιο, όπου έβριζε όσους το είχαν ψηφίσει στο παρελθόν. Έχουμε μια μικρή ελπίδα ότι μπορεί να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να βρίζει, πλέον, και τον εαυτό του αλλά διατηρούμε και κάποιες επιφυλάξεις:
Video1 :  Π.Καμμένος: Ούτε νεκρός με όσους ψήφισαν μνημόνια! , https://youtu.be/OmLtJPxTeEc  .- {Έτσι σας εξαπάτησε ο μπουρλωτιέρης του Κουγκίου, ο mister Panos. Και μετά χάθηκε 'ΣΤΑ 4'...σημεία του ορίζοντα...} .-
(Εναλλακτικά ΕΔΩ)
Απειλή Νο 2: ΦΠΑ στα νησιά. Προεκλογική δέσμευση να μην επιτρέψει την ψήφιση και μάλιστα χαρακτήρισε την αύξηση "αντισυνταγματική" και "εγκληματική απόφαση". Τελικά την ψήφισε:
Video 2 : Καμμένος: Ο ΦΠΑ στα νησιά δεν θα αυξηθεί ποτέ!   https://youtu.be/jryh0q93kCQ  .-
(Εναλλακτικά ΕΔΩ)
Video 3 : Καμμένος: Έγκλημα η αύξηση του ΦΠΑ (που ο ίδιος ψήφισε) , https://youtu.be/QvNSIG1xklw .-{Πολλά είναι τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί σε βάρος της πολύπαθης πατρίδας μας.. Αργά ή γρήγορα η Νέμεσις θα επέλθει για όλους όσους εξαθλίωσαν τους Έλληνες και ξεπούλησαν την ένδοξη γη των προγόνων μας που πλέον έχει μετατραπεί και επίσημα σε αποικία.. Όσον αφορά το παραπάνω βίντεο, (και) η αύξηση του ΦΠΑ ήταν προαπαιτούμενο στο μνημόνιο 3 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΑΝΕΛ - ΠΟΤΑΜΙ χωρίς καν να λάβουν υπόψιν το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Το πρώτο δημοψήφισμα μετά από 41 χρόνια (!!) μέσα από το οποίο οι Έλληνες δήλωσαν περίτρανα ΟΧΙ στα μνημόνια, στην λιτότητα, στην εξαθλίωση, στο ξεπούλημα της πατρίδας μας.. Το ΟΧΙ που μετέτρεψαν σε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ αποδεικνύοντας πως η λαϊκή κυριαρχία είναι παραμύθι... Ξυπνήστε αδέλφια Έλληνες πριν να είναι πολύ αργά... ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ}.-
(Εναλλακτικά ΕΔΩ)
Απειλή Νο 3: Αν δεν έβλεπε την παραίτηση Μουζάλα, τότε θα βλέπαμε όλοι τη δική του! Μιλάμε για τότε που ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αποκάλεσε τα Σκόπια "Μακεδονία". Ποιος είδε τον Καμμένο και δεν φοβήθηκε. Τελικά μετά από λίγες μέρες τον δικαιολόγησε κιόλας λέγοντας ότι πρόκειται για "γλωσσικό ολίσθημα".
Video 4: Κολοτούμπα για Μουζάλα μυρίζουν οι δηλώσεις του Π Καμμένου 17 3 2016  , https://youtu.be/U35NjdMtNc8  .- {Οι αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ :ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ  Δεν υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης για Μουζάλα, υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση για την τετραετία, είπε ο Πάνος Καμμένος} .-
(Εναλλακτικά ΕΔΩ)
Απειλή Νο 4: Απείλησε ότι θα τινάξει την κυβέρνηση εξαιτίας του Φίλη που αμφισβήτησε τη γενοκτονία των Ποντίων. Εν τέλει, φύλαξε τα πυρομαχικά του:
Video 5 : «Ανιστόρητη» χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας Π.Καμμένος τη δήλωση Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων , https://youtu.be/9xMJjYQ58O0  .-
(Εναλλακτικά ΕΔΩ)
Απειλή Νο 5: Μέτρα για το Πολυνομοσχέδιο. "Ναι σε όλα" είπε ο "κύριος" Καμμένος. Δεν θα πούμε κάτι άλλο:
VIDEO  6: Όρσε! Ρεσιτάλ Πάκα(καμμένος) Ψηφίστε Μνημόνιο να σώσουμε την Ευρώπη. https://youtu.be/Iq8TIb_otXo  .-
(Εναλλακτικά ΕΔΩ)
Απειλή Νο 6: Με φόντο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Καμμένος (όνομα και πράμα-τελικά) τόνισε ότι ο κουμπάρος του Βλαδίμηρος Καλογρίτσας δεν πρέπει να λάβει μέρος, καθώς πρόκειται για έναν κατασκευαστή που λαμβάνει εργολαβίες από το Δημόσιο.
Ξέρουμε όλοι τι έγινε, ο κ. Καλογρίτσας πήρε άδεια και ο κ. Καμμένος έπαθε αμνησία.
Συλλεκτικά βίντεο που αποδεικνύουν τι μέρος του λόγου είναι ο συγκυβερνήτης της Ελλάδας.
Μόνο να προσέξουμε μην την πατήσουμε σαν τον βοσκό στο παραμύθι με τον λύκο. Μην παραιτηθεί και δεν τον πιστέψουμε...

***  Πολιτικός ΣΕΙΣΜΟΣ! Αποκαλύψεις-ΣΟΚ...

~  Σε σπασμωδικές κινήσεις αναφέρεται ότι έχει προβεί ο Ταγίπ Ερντογάν ενόσω συνεχίζονται οι καταδιώξεις των πραξικοπηματιών της Φετουλάχ Γικουλέν. Με αφορμή τις κατηγορίες  του ναυάρχου Özden Örnek, αρχηγού του τουρκικού στόλου, δύο συνεργάτες από τον στενό κύκλο του Ερντογάν έχουν μπει αυτή τη φορά στο στόχαστρο για την συμμετοχή τους στο πραξικόπημα. Ο λόγος γίνεται για τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον  πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων της Τουρκίας εδώ και χρόνια.
Εάν η καταγγελία για τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα  ληφθεί υπόψιν και υποστούν τις ανάλογες ποινές, αυτό θα κρούσει επίμονα πλέον τον κώδωνα του κινδύνου για την πολιτική σταθερότητα της τουρκικής κοινωνίας, στο βωμό πάντα των φιλοδοξιών του Ερντογάν…

*** Αυτόν τον ΜΗΝΑ σε αυτό το ΝΗΣΙ θα χτυπήσουν οι Τούρκοι...

~ Το Καστελόριζο θα είναι  η πρώτη επιλογή για απόβαση Τουρκικών δυνάμεων, κι ας θεωρείται απίθανο από πολλούς. Γιατί, αναρωτιούνται κάποιοι, να επιτεθεί ένας στρατός σε ένα τόσο μικρό νησί, ένα που μοιάζει τόσο ασήμαντο από άποψη συμφέροντος σε σχέση με τη Χίο για παράδειγμα; Ακριβώς αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που καθορίζει την επιλογή του νησιού ως σημείο επίθεσης.
Το Καστελόριζο βρίσκεται στα 800 χιλιόμετρα από την Ελευσίνα ενώ απέχει μόλις 3,5 χιλιόμετρα από τις Μικρασιατικές ακτές, που σημαίνει ότι η Τουρκική αποστολή έχει αμεσότατη πρόσβαση. Εν συνεχεία, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους του νησιού, της τάξης 5 επί 2 χλμ πλάτος, στην περίπτωση κατάληψής των ακτών του από εχθρικό στρατό δεν μένει χώρος στο Ελληνικό στράτευμα να αμυνθεί σωστά, παρά μόνο αν διώξει του επιτεθέντες προς τη θάλασσα αποφασιστικά και γρήγορα, πράγμα ριψοκίνδυνο. Η μόνη λοιπόν λύση για μια πιο σίγουρη υπεράσπιση είναι από την μεριά της θάλασσας και του αέρα. Και στις δύο περιπτώσεις οι Τούρκοι έχουν τις πιθανότητες με το μέρος τους… Διότι αφενός από την θάλασσα, εάν δεν υπάρχει ήδη αποβιβασμένος ο ελληνικός στόλος  η απόσταση που έχει να διανύσει είναι πολύ μεγαλύτερη από τον τουρκικό, οπότε δεν θα φτάσει εγκαίρως, αφετέρου από τον αέρα υπάρχει το εμπόδιο των καιρικών φαινομένων που παρακολουθούν αεικίνητα οι Τουρκικές δυνάμεις σε απόσταση αναπνοής από το νησί, με αποτέλεσμα πάλι να έχουν προβάδισμα σε σχέση με τα ελληνικά αεριωθούμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Καστελόριζο αποτελεί τον κόμβο Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ, γεγονός που την καθιστά στρατηγικής σημασίας για την αποκομμένη σε αυτό το εγχείρημα Τουρκία. Η κυβέρνηση λοιπόν οφείλει να στηρίζει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ώστε να βρίσκονται σε μια συνεχή εγρήγορση που θα αποδειχθεί καίρια σε περίπτωση εχθροπραξιών.

***  ΠΡΟΣΟΧΗ!ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΣΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ!

~  Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους φίλους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ πως η εκδήλωση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00μμ στο Πνευματικό Κέντρο Αθ. Διάκος (Οδός Τρυπιά 45) ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Για την ακρίβεια η  προγραμματισμένη εκδήλωση της Λύσης, ακυρώνεται λόγω της απόφασης του Δήμου της νέας Φιλαδέλφειας, να δώσει την αίθουσα σε άλλον, (παραβιάζοντας τη συμφωνία)  και απαιτώντας από εμάς να πάμε σε μικρότερη αίθουσα η οποία δεν πληροί ούτε τις προδιαγραφές ούτε και τους κανόνες ασφαλείας που είναι απαραίτητοι.
Δεν θέλουμε να πιστέψουμε τα όσα μας μεταφέρθηκαν, από κατοίκους, ότι όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, λόγω της ιδεολογικής αγκύλωσης από πλευράς του Δήμου, ενημερώνουμε λοιπόν το Δήμαρχο ότι τέτοιες ενέργειες είναι το λιγότερο αντιδημοκρατικές και αυταρχικές και του λέμε ότι όσο μας χτυπούν τόσο «μεγαλώνουμε» .
Θα ενημερωθείτε εκ νέου για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ από το VOICENEWS.GR, την σελίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ (www.ellinikilisi.gr), το ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ του ALERT TV καθώς και από την καθημερινή εκπομπή του Κ. Βελόπουλου ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΡΗΞΗ.

***  Νευρίασε ο Τσίπρας! Τι εντολή έδωσε...

~ Εν όψει της επικείμενης εκταμίευσης των 2,8 δις ευρώ, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να πραγματοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται ώστε να 'κλείσει" η δόση.
Στη σύσκεψη με τους υπουργούς στο Μαξίμου, στην οποία αντικείμενο συζήτησης είναι τα ειδικά μισθολόγια, η παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ αλλά και η εφαρμογή προαπαιτούμενων και συγκεκριμένα, τα 12 από τα 15 που πρέπει να κλείσουν μέχρι τα μέσα του μήνα.
Το επόμενο βήμα θα είναι η εκταμίευση των 2,8 δις, η δεύτερη αξιολόγηση και με ο πέρας της, οι συζητήσεις για την απομείωση του χρέους.

***  Άτακτη ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ της Κυβέρνησης! Απέσυρε τροπολογία...

~ Την απόσυρση της τροπολογίας,  που προέβλεπε την απαγόρευση πώλησης καπνικών προϊόντων στα ψιλικατζίδικα, και η οποία είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και αρμόδιων κοινωνικών φορέων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων  Νίκος Μανιός.

Η τροπολογία, είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία που αφορά την πώληση καπνικών και άλλων συναφών προϊόντων.

***  Πρώην ΕΛΛΗΝΑΣ μεγάλο-Υπουργός παραπέμπεται σε ΔΙΚΗ! Δείτε...

~  Πρόσφατα ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά από εντολή της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, παραπέμφθηκε στα χέρια της Δικαιοσύνης  για την μεταφορά καταθέσεων στο εξωτερικό, συνολικά ύψους 362.417 ευρώ, με 56 μεταφορές κεφαλαίων περί τα  7.700 με  9.800 δολάρια τη φορά. Με βούλευμα που ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Δρακουμάτσος, ορίζει υπόλογο σε δίκη τον Γ. Χαρδούβελη για τη μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» οσον αφορά  τα οικονομικά έτη 2011 και 2012, την εποχή εν ολίγοις που τελούσε χρέη διευθυντή Γραφείου υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμου.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών παραπέμπεται για τα εξής:
- Κατά το έτος 2011 εμφανίζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.
- Κατά το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και β) ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει εντοπιστεί να μην έχει καταθέσει, ως όφειλε, δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης κατά τα έτη 2011 και 2012.


***  Υγειονομική ΒΟΜΒΑ! ΚΙΝΔΥΝΟΣ τα κέντρα κράτησης ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ...
 
~  Με επίκαιρη ερώτηση του προς το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, ο βουλευτής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, επαναφέρει στο προσκήνιο τις καταγγελίες-κατηγορίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για εγκληματική αμέλεια στην υγειονομική κάλυψη των προσφύγων-λαθρομεταναστών.
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ τίθεται σε σοβαρότατο κίνδυνο η δημόσια υγεία, καθώς στα κέντρα κράτησης εμφανίζονται όλο και συχνότερα κρούσματα ηπατίτιδας Α, ελλείψει των κατάλληλων εμβολίων.
Μάλιστα ο ΙΣΑ καταγγέλλει πως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «νίπτει τας χείρας της» παραπέμποντας τις τοπικές αρχές στις ΜΚΟ για την προμήθειά τους, ενώ δεν έχει δώσει καμία απάντηση για να διαψεύσει τις καταγγελίες.
Ελπίζουμε να υπάρξουν απαντήσεις αφενός και αφετέρου να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης των ασθενειών.

*** Μεγάλες ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ στην ΕΛΛΑΔΑ! Δείτε πού θα χτυπήσει  η κακοκαιρία... (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

~   Εν μία νυκτί η εποχή άλλαξε και από καλοκαίρι έγινε χειμώνας. Έντονη κακοκαιρία χτύπησε τις περισσότερες περιοχές της δυτικής Ελλάδας με βροχοπτώσεις που μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια ενώ οι ισχυροί άνεμοι έριξαν δέντρα.
Εικόνες από τον κέντρο του Πύργου.


Video : Έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχοπτώσεις στον Πύργο | Patrisnews , https://youtu.be/YBXONXdBQsc  .- {Έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχοπτώσεις στον Πύργο | Patrisnews}.-
(Εναλλακτικά ΕΔΩ)
Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην Κεφαλονιά. Ενδεικτικά, δείτε φωτογραφία που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Κωνσταντάτος.

Με βάση το δελτίο της ΕΜΥ, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η κακοκαιρία να χτυπήσει τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησος και σταδιακά μέχρι το τέλος της ημέρας τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Πελοπόννησος, την ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία.


***  Φόλες στην Κυπαρισσία, ανησυχία σε κατοίκους… 
Δύο κρούσματα με φόλες, σε διάστημα πέντε ημερών, σημειώθηκαν στην Κυπαρισσία, με τραγική κατάληξη τη δηλητηρίαση δύο οικόσιτων σκυλιών. Τα κρούσματα προκαλούν έντονη ανησυχία και φόβο στους κατοίκους και τους φιλόζωους της περιοχής, καθώς, όπως διαπιστώνεται, ασυνείδητος ή ασυνείδητοι έχουν γεμίσει την πόλη με φόλες, προφανώς με στόχο αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα που τα βγάζουν βόλτα οι ιδιοκτήτες τους. Και στα δύο τελευταία συμβάντα τα δεσποζόμενα ζώα τα είχαν βγάλει βόλτα με λουράκι, αλλά δυστυχώς ήταν τόσο ισχυρό το φάρμακο, που τα άτυχα σκυλάκια κατέληξαν με το που έγλειψαν το δηλητήριο.
Επιπρόσθετα, αξίζει να τονιστεί, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει, πως από τις φόλες που ρίπτονται όπου να ’ναι κινδυνεύει και η δημόσια υγεία των κατοίκων της πόλης και δη των μικρών παιδιών.

*** ΥφΕξ κ. Ξυδάκης: Συμβίωση με Τούρκους!

~  Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ
 Όχι πολύ παλαιότερα, ο Υφυπουργός εξωτερικών κος Ξυδάκης είχε δηλώσει ότι δεν είναι και τραγικό να αναγνωστεί ένα απόσπασμα του Κορανίου στην Αγία Σοφία.
Πρόσφατα (26/08/16) δήλωσε:
… Η Ελλάδα είναι έτοιμη δηλαδή να υποδεχθεί τεράστιες ορδές μουσουλμάνων …
… θα ήθελε στην γείτονα χώρα να επικρατεί ειρήνη και πως ανησυχεί έντονα για την κατάσταση, καθώς με τους Τούρκους ζούμε μαζί για 600 χρόνια! …
Χωρίς να σχολιάζουμε τις δηλώσεις αυτές σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε μερικά χαρακτηριστικά αυτής της συμβίωσης των μη Μουσουλμάνων (απίστων) με τους Τούρκους:
 - Οι άπιστοι είναι υπήκοοι δεύτερης κατηγορίας στην κοινωνία, υπόκεινται στο μουσουλμανικό και όχι στο δυτικό δίκαιο, και πληρώνουν κεφαλικούς φόρους.
 - Στους απίστους εφαρμόζεται η συλλογική ευθύνη, με βίαιους εκτοπισμούς σε άλλες περιοχές, με αρπαγές εφήβων που μετατρέπονται σε γενίτσαρους, με ομαδικές σφαγές και γενοκτονίες κατά περίπτωση.
Αν θυμηθούμε τις πρόσφατες ειδήσεις για τις 60.000 άτομα (Μουσουλμάνους) που έχει συλλάβει το Τουρκικό κράτος με την “κατηγορία” συνεργασίας με τον Γκιουλέν, μπορούμε να εκτιμήσουμε τι θα σημαίνει ακόμα και σήμερα η συμβίωση “απίστων” με τους Τούρκους.

***  Σεπτεμβριανά 1955:Το φονικό πογκρόμ στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης...

~  «Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν πολύ καλά οργανωμένη ενέργεια
και ωφέλιμη για να καθαρίσει η χώρα μας από το Ελληνικό στοιχείο
που είναι ένας βραχνάς»
Ισμέτ Ινονού, Αρχηγός Τουρκικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,
9 Σεπτεμβρίου 1955
***
«Τη νύχτα αυτή η Κωνσταντινούπολη μετατράπηκε
σε τόπο της Αποκάλυψης. Δεν υπάρχουν λέξεις,
ούτε συγκρίσεις που να μπορούν να δώσουν μια εικόνα της φρίκης»
Ελβετική Εφημερίδα Α-Ζ, 15 Σεπτεμβρίου 1955
***
 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΥΜΑΚΗ*
 Τον Απρίλιο του 1955 η Κύπρος ήταν αποικία της Βρετανίας – το 1878  την απέκτησε από την οθωμανική αυτοκρατορία η οποία την είχε υποδουλώσει  το 1571.
Την εποχή εκείνη ο Κυπριακός λαός διεκδικούσε επίμονα το δικαίωμα αυτοδιάθεσης που είχε παραχωρηθεί σε δεκάδες άλλους λαούς της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η βούληση του Κυπριακού λαού είχε ήδη εκφραστεί με το δημοψήφισμα του 1950, το οποίο οργάνωσε ο γηραιός Μητροπολίτης Κυρήνειας Μακάριος ο Β’ και το αποτέλεσμα του οποίου ζητούσε, σε ποσοστό 95,7%, την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Η αποικιοκρατική Βρετανία δεν είχε καμιά διάθεση να εγκαταλείψει τις ανεκτίμητης γεωστρατηγικής αξίας βάσεις της στο αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Μεσογείου. Από τον Ιούλιο μάλιστα του 1964, η  κυνική, ύπουλη και πρόστυχη πολιτική της Βρετανίας στην Κύπρο διακηρύχτηκε πανηγυρικά όταν ο Υφυπουργός Αποικιών της Βρετανίας Χένρυ Χόπκινσον δήλωνε με τον πιο ωμό τρόπο στην Βρετανική Βουλή, πως η αρχή της αυτοδιάθεσης για την Κύπρο δεν θα εφαρμοστεί ποτέ.
Μπροστά την απόλυτη Βρετανική αδιαλλαξία, οι Κύπριοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν δυναμικά το προφανέστατο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης τους, με τον ένοπλο επαναστατικό αγώνα που κήρυξε η ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955.
Ο αγώνας των Κυπρίων εξαπλώθηκε γρήγορα και όταν το αίτημα της αυτοδιάθεσης άρχισε να σαρώνει ολόκληρη την Κύπρο, η Βρετανία αφ΄ ενός μεν κατέφυγε σε κάθε σκληρό ή απάνθρωπο μέσο για να στραγγαλίσει την θέληση των Κυπρίων, αφ΄ ετέρου δε άρχισε να μηχανορραφεί σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά εδώ και ολόκληρους αιώνες: Διαίρει και Βασίλευε.
Έτσι, ενώ η Τουρκία είχε πανηγυρικά παραιτηθεί από οποιοδήποτε δικαίωμα στην Κύπρο με τα άρθρα 20 και 27 της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923 (σχετικό με το θέμα είναι το άρθρο μας 11ης Φεβρουαρίου 2014 με τίτλο «Κυπριακό: Ευκαιρία ή παγίδα;»), η Βρετανία όχι μόνο φρόντισε να την επαναφέρει σαν ισότιμο συνομιλητή στο αίτημα αυτοδιάθεσης της μεγαλονήσου οργανώνοντας  στο Λονδίνο την τριμερή διάσκεψη για το Κυπριακό (Αύγουστος 1955), αλλά έκανε και επίμονες συστάσεις στους Τούρκους να δείξουν «αποφασιστικότητα».
Η Τουρκική βουλιμία δεν χρειαζόταν μεγαλύτερη ενθάρρυνση για να αφυπνιστεί. Ήταν η εποχή που οι Τούρκοι έψαχναν στον χάρτη να ανακαλύψουν που βρίσκεται η Κύπρος,  όταν ξαφνικά ολόκληρη η Τουρκία πλημμύρισε με τις οργανώσεις «Η Κύπρος είναι Τουρκική» οι οποίες σε πολλές περιοχές στελεχωνόταν από μέλη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και χρηματοδοτούντο απλόχερα από την Τουρκική κυβέρνηση. Ο αρχηγός της οργάνωσης Χικμέτ Μπίλ, δημοσιογράφος της Χουρριέτ που ανήκε στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού Αντάν Μεντερές*1, αναδείχτηκε σε καταπληκτικό έμπορο του φανατισμού και του κιτρινισμού: Από 11.000 φύλλα ημερήσιας κυκλοφορίας, τα συνεχή, πύρινα ανθελληνικά άρθρα απογείωσαν τις πωλήσεις της εφημερίδας σε 600.000 φύλλα ημερησίως, δείχνοντας τον δρόμο και στον υπόλοιπο Τουρκικό Τύπο.
Η Τουρκική κυβέρνηση διέβλεψε, μέσα στο ανθελληνικό κλίμα που η ίδια δημιουργούσε, μια θαυμάσια ευκαιρία να ξεφορτωθεί τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης τον οποίο από την επομένη της υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, θεωρούσε «βραχνά». Επί πλέον, τα μεγάλα προβλήματα υγείας του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου την εποχή εκείνη, σε συνδυασμό με την απροκάλυπτη και δραστήρια Βρετανική υποστήριξη, πρόσφεραν επιπρόσθετα πλεονεκτήματα στα τουρκικά σχέδια.
Οι συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας από το 1923 να «ξεφορτωθεί» τον Ελληνισμό που η ίδια συμφώνησε να κρατήσει στις αλησμόνητες πατρίδες,  δεν είχαν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ούτε η σταδιακή απαγόρευση άσκησης δεκάδων επαγγελμάτων ώστε να εξαναγκαστούν να φύγουν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, ούτε ο εμπρησμός που το 1928 αποτέφρωσε τα Ταταύλα, την πιο φημισμένη συνοικία του Ελληνισμού της Πόλης,  ούτε η στρατολόγηση 20 ηλικιών χριστιανών και η αποστολή τους σε τάγματα καταναγκαστικής εργασίας το 1941 όταν η Ελλάδα πολεμούσε στο πλευρό των συμμάχων για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, ούτε το 1942 η επιβολή του αυθαίρετου, κατά την κρίση του κάθε εφόρου, έκτακτου φόρου περιουσίας στους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Πόλης, ούτε οι συνεχείς και ποικιλόμορφες διώξεις κατάφεραν να πετύχουν αυτό που επιζητούσαν επίμονα οι Τούρκοι επί ολόκληρες  δεκαετίες.
Τώρα όμως υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για ένα μεθοδικό και αποφασιστικό χτύπημα.
Το σχέδιο της Τουρκικής κυβέρνησης καταστρώθηκε προσεκτικά υπό την υψηλή εποπτεία των Βρετανών και τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της 5ης προς την 6η Σεπτεμβρίου 1955:
Ο Χασάν Μεχμέτογλου, φύλακας του χώρου στον οποίο βρίσκονται τόσο το σπίτι που οι Τούρκοι θεωρούν πως γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ όσο και το Τουρκικό Προξενείο στην Θεσσαλονίκη, τοποθετεί ένα εκρηκτικό μηχανισμό μικρής ισχύος τον οποίο παρέλαβε από τον τότε φοιτητή, Έλληνα πολίτη, μουσουλμάνο το θρήσκευμα, Οκτάι Εγκίν*2, γιό παλαιού βουλευτή Ροδόπης του Ελληνικού κοινοβουλίου. Ο μηχανισμός εκρήγνυται προκαλώντας το σπάσιμο μερικών τζαμιών χωρίς καμιά άλλη σοβαρή ζημιά.
Στις 6 το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 άρχισαν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης εκατοντάδες αστυνομικοί με πολιτικά, μέλη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, οργανωμένοι φοιτητές και απλοί πολίτες εντεταγμένοι στο Βαθύ Κράτος της Τουρκίας, ειδοποιημένοι μέσα από τα αμέτρητα τζαμιά της Κωνσταντινούπολης.
  Την ώρα της συγκέντρωσης άρχισε να διανέμεται στους συγκεντρωμένους το έκτακτο παράρτημα της εφημερίδας «Istanbul Express» με τεράστιους τίτλους παραπληροφόρησης: «Καταστράφηκε το σπίτι του πατέρα μας με βόμβα» ενώ το κείμενο περιέγραφε μια φανταστική καταστροφή του υποτιθέμενου σπιτιού του Μουσταφά Κεμάλ και του Τουρκικού Προξενείου στην Θεσσαλονίκη, από τους «κακούς Έλληνες».
Η κυκλοφορία της εφημερίδας ήταν το σύνθημα της εκκίνησης ενός αδίστακτου, οργανωμένου και φονικού πογκρόμ εναντίον του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Στους γύρω δρόμους της πλατείας Ταξίμ, από τα σταθμευμένα στρατιωτικά αυτοκίνητα και άλλα τροχοφόρα, άρχισαν να κατεβαίνουν άτομα του Τουρκικού υπόκοσμου μαζί με Λαζούς, Τσέτες και Κούρδους που είχαν μεταφερθεί από τα βάθη της Ανατολής για να συμμετέχουν στο πλιάτσικο. Όλοι κρατούσαν σιδερένιους λοστούς, ρόπαλα, μαχαίρια και διαρρηκτικά εργαλεία. Οι οπλισμένες ομάδες ενώθηκαν με τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές σε ένα τεράστιο ποτάμι εκατό περίπου χιλιάδων ανθρώπων και ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Ακολούθησαν ώρες πραγματικής κόλασης.
Τα συνθήματα «Yikin, Kirin, Giavourdur» (Σπάστε, Γκρεμίστε, είναι Γκιαούρης) και «Kahrolsun Giavourlar» (Ανάθεμα στους Γκιαούρηδες) άρχισαν να δονούν την ατμόσφαιρα και ένα μέρος του όχλου κινήθηκε στην Λεωφόρο του περίφημου Πέρα με τα 700 περίπου καταστήματα, το συντριπτικό ποσοστό των οποίων ανήκε στους Έλληνες. Από τους πρώτους στόχους που δέχτηκε την επίθεση του παθιασμένου όχλου είναι το καφενείο «Επτάλοφος» στην πλατεία Ταξίμ. Τζάμια, τραπέζια, μπουφέδες  γίνονται συντρίμμια και η γιγαντιαία επιδρομή αρχίζει.
 Οι οργανωμένοι διαδηλωτές είναι χωρισμένοι σε τρείς ομάδες. Η πρώτη ομάδα σπάει με λοστούς τα ρολά, τις πόρτες και τα τζάμια των καταστημάτων. Η δεύτερη αρπάζει και σκορπάει στους δρόμους τα εμπορεύματα και η τρίτη καταστρέφει και λεηλατεί. Εκατό περίπου οργανωμένες ομάδες εκτελούν το φρικιαστικό τους έργο σε μια τεράστια έκταση από τον Βόσπορο έως την θάλασσα του Μαρμαρά. Τα Ελληνικά σπίτια και καταστήματα είχαν σημαδευτεί με ευδιάκριτα σήματα από τις προηγούμενες μέρες και οι επικεφαλής των διαδηλωτών, με καταλόγους στα χέρια τους, καθοδηγούν τον όχλο.
Πρόκειται για ένα οργανωμένο τυφώνα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του. Τριάντα επτά νεκροί*3, εκατοντάδες τραυματίες, περισσότεροι από διακόσιοι βιασμοί και κακοποίηση δεκάδων κληρικών, υπήρξαν τα ανθρώπινα θύματα του οργανωμένου τυφώνα.
Κατά το πολύωρο πογκρόμ, λεηλατούνται και παραδίδονται στις φλόγες 73 Ελληνικές εκκλησίες. Καταστρέφονται εικόνες, αγιογραφίες και σκεύη ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.
Καταστρέφονται ολοσχερώς και τα 26 Ελληνικά σχολεία και οι πίνακες γραμμένοι με το τελευταίο μάθημα της μέρας, σκορπάνε στους δρόμους. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζάππειο Λύκειο δέχονται την επίθεση του όχλου με απίστευτη μανία.
4.359 Ελληνικά καταστήματα ή επιχειρήσεις και 3.500 χριστιανικά σπίτια καταστρέφονται, λεηλατούνται, πυρπολούνται ή παραδίδονται στο μένος του όχλου. *4
Ρημάζονται κυριολεκτικά και καταστρέφονται τα πιεστήρια και τα γραφεία και των τριών ομογενειακών εφημερίδων της Κωνσταντινούπολης.
21 Ελληνικά εργοστάσια καταστρέφονται ολοκληρωτικά και σε όσα βρίσκονται κοντά στα παράλια του Βοσπόρου, οι μηχανές και τα εργαλεία τους πετιούνται στη θάλασσα.
110 Ελληνικά εστιατόρια και ξενοδοχεία καταστρέφονται, λεηλατούνται και παραδίδονται στις φλόγες.
Οι Πατριαρχικοί Τάφοι και τα σκηνώματα των μεγάλων ευεργετών τα οποία από το 1850 τοποθετούνται στον αυλόγυρο της Ιεράς Μονής της Ζωοδόχου Πηγής, δέχονται την επίθεση του όχλου που με κανιβαλική μανία σπάει τους τάφους, ξεθάβει οστά νεκρών και τα σκορπάει στους δρόμους.
Στο μεγάλο Ελληνικό νεκροταφείο του Σισλί ομάδα διαδηλωτών επί ώρες καταστρέφει τάφους, σταυρούς, σκάβει τους πιο πρόσφατους μαχαιρώνοντας και τεμαχίζοντας πτώματα.
Όταν οι οργανωμένες ομάδες του Τουρκικού όχλου ολοκλήρωσαν το μακάβριο έργο τους, η Τουρκική κυβέρνηση κήρυξε στρατιωτικό νόμο και με την συνήθη υποκριτική άνεση των Τούρκων κατηγόρησε τους ανύπαρκτους τότε στην Τουρκία κομμουνιστές, πως ήταν οι υπεύθυνοι για τα γεγονότα.
Ακόμα και στις μέρες μας, η Τουρκία με την διαχρονική υποκριτική της συνήθεια, ισχυρίζεται σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς πως ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης συρρικνώθηκε (από 120.000 που συμφωνήθηκε το 1923, σήμερα υπάρχουν μερικές χιλιάδες που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού) επειδή … «έφυγε οικειοθελώς» από τις εστίες του αναζητώντας σε άλλα μέρη μια καλύτερη ζωή, όπως ακριβώς κάνουν όλοι οι οικονομικοί μετανάστες!!!
   ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Σαν επίλογο, ας θυμηθούμε ένα σύντομο κείμενο του Ακαδημαϊκού και συγγραφέα Ηλία Βενέζη (1904-1973) με τίτλο «Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 1955», γραμμένο την επομένη των γεγονότων και δημοσιευμένο στην Νέα Εστία στις 15/9/1955 (Τεύχος 677, σελίδα 1184):
Οι απίστευτες βαρβαρότητες του όχλου της αντίπερα όχθης του Αιγαίου εναντίον του ελληνισμού και της χριστιανοσύνης ξυπνούνε σε τούτο εδώ το έθνος μνήμη ανατριχιαστική. Η Ελλάδα ξαναθυμάται τις μέρες του 1922, -τις μέρες που ήταν φλόγες, και κραυγή θηρίου, και αίμα και κοπάδια κυνηγημένων, ξεριζωμένων ανθρώπων, γυναικών και παιδιών και γερόντων. Είχαμε πάρει τότε τους εφέστιους θεούς μας και ξεκινήσαμε γυμνοί απ΄ την Ανατολή, αφήνοντας τη γη και τα κόκαλα των πατέρων μας. Και είπαμε να ριζώσουμε στη γη της Ελλάδας και να ξεχάσουμε.
Βάζουμε το χέρι στην καρδιά πως κάναμε το καθετί για να ξεχάσουμε. Στα βιβλία που γράφαμε, όσα δένονταν με το δράμα του 22, κοιτάζαμε να βλέπουμε όσο γίνεται λιγώτερο το θηρίο της Ασίας, όσο γίνεται λιγώτερο τον «εχθρό». Ανιχνεύαμε να βρούμε τον άνθρωπο, να τα εξηγήσουμε όλα με τη μοίρα του, να βρούμε μια δικαίωση εκεί που μονάχα το ένστικτο του θηρίου και το πάθος έδιναν τη σωστή εξήγηση και ερμηνεία στα γεγονότα. Προχωρήσαμε ακόμα πιο πολύ. Είπαμε να ξεχάσουμε την Ιστορία – εμείς, ένας λαός που έχει ανάγκη ν΄ακουμπά στην Ιστορία. Και αλλάξαμε τον τόνο των βιβλίων που δίδασκαν στα παιδιά μας. Αμβλύναμε τις σκληρές γραμμές, τα μαρτύρια του Γένους στον καιρό του 1821 και στους μετέπειτα καιρούς, φτάσαμε ακόμα να σβήνουμε περιστατικά, ονόματα, θηριωδίες. Όλα αυτά, ίσως συναντηθούμε με την αντίπερα χώρα, ίσως επιτέλους γίνουμε φίλοι.
Οι μέρες του Σεπτεμβρίου του 1955 μας γυρίζουν στις μέρες του 1922. Βλέπουμε τώρα πως είχαμε λάθος λέγοντας πως απ΄ τη μια στιγμή στην άλλη το θηρίο γίνεται άνθρωπος. Όχι, φαίνεται πως δεν γίνεται. Γι΄ αυτό από τη σκοπιά τούτη εδώ που εκφράζει το ελληνικό πνεύμα, θέλουμε να πούμε την πικρία μας γιατί απατηθήκαμε.
Θα πρέπει τώρα να ξανακοιτάξουμε τον εαυτό μας. Δε θ΄αποφασίσουμε να διδάξουμε τώρα στα παιδιά μας το μίσος. Αλλά θ΄ αποφασίσουμε πως το χρέος μας, ως ελλήνων συγγραφέων, είναι αυτό: να ξαναθυμηθούμε πάλι, να μην πάψουμε να θυμόμαστε, να μάθουμε στα παιδιά μας να θυμούνται.*5
 *1 Ο Αντάν Μεντερές ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960 και απαγχονίστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 για πλήθος σκανδάλων και αποκρουστικών πράξεων - μεταξύ των οποίων και τα Σεπτεμβριανά.
*2 Ο Οκτάι Ενγκίν το 1956 διέφυγε στην Τουρκία όπου υπηρέτησε στην Τουρκική ΜΙΤ και αργότερα έγινε Νομάρχης της πόλης Nevşehir.
*3 Ο αριθμός των νεκρών του πογκρόμ ήταν μικρός (37 νεκροί σύμφωνα με τον «κατάλογο νεκρών» που συνέταξε ο καθηγητής Σπύρος Βρυώνης, στην σελίδα 677 του μνημειώδους έργου του «Ο Μηχανισμός της καταστροφής», εκδόσεις Εστία, 2007) επειδή είχαν δοθεί ρητές εντολές να αποφευχθεί η αιματοχυσία ώστε να μην καταγγελθεί η τουρκική κυβέρνηση σαν ανεχόμενη σφαγές πολιτών της.
*4 «Ο Μηχανισμός της καταστροφής» Καθηγητή Σπύρου Βρυώνη, σελίδες 299 και 313.
*5 Η υπογράμμιση είναι δική μας.
  *Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Πέρα και στην συνέχεια φοίτησε για δυο χρόνια στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο, πριν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, λόγω της απέλασης του πατέρα του, το 1964. Στην Ελλάδα τέλειωσε το Γυμνάσιο Παγκρατίου στην Αθήνα και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, από το 1967, άρχισε να εργάζεται σε ελληνική βιομηχανία (κλάδος ποτών) στην οποία παρέμεινε επί 30 συνεχή χρόνια και της οποίας διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εξαγωγών. Την δεκαετία 2003 - 2013 ασχολήθηκε με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» (1992) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).

*** Η αναμενόμενη τουρκική επέμβαση και η τύχη των Κούρδων...

~ Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη*
 Τις μεταμεσονύκτιες ώρες της 24 Αυγούστου ξεκίνησε η περιορισμένης έκτασης αναμενόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Τουρκικά στρατιωτικά μέσα και τμήματα των ειδικών δυνάμεων παρείχαν κάλυψη σε μαχητές των «μετριοπαθών» αντιπάλων του Assadγια να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του ISIS από τη συνοριακή συριακή πόλη Jarablus. Ο στόχος είχε επιτευχθεί μέχρι το τέλος της ημέρας, υπό την κάλυψη και αμερικανικών αεροσκαφών και χωρίς να προβληθεί ισχυρή αντίσταση από τους τζιχαντιστές.
Πρωταρχικός στόχος της τουρκικής επέμβασης, όπως και απροκάλυπτα δηλώθηκε, είναι η αναχαίτιση της κουρδικής προέλασης δυτικά του ποταμού Ευφράτη. Δευτερεύων στόχος, η εξουδετέρωση των μαχητών του ISISπου με ορμητήριο τα τουρκοσυριακά σύνορα προβαίνουν σε σειρά τρομοκρατικών πράξεων στην Τουρκία. Η τουρκική ενέργεια έτυχε της αμερικανικής αποδοχής, της ρωσικής σιωπηράς συγκατάθεσης, της απόλυτης σιωπής της Τεχεράνης και μιας χλιαρής αντίδρασης της Δαμασκού. Αναπόφευκτα, νέες θεωρίες συνωμοσίας, νέες συμμαχίες και νέα σενάρια εμφανίστηκαν για να εξηγήσουν τις εξελίξεις.
Ειδικά στον ελληνικό Τύπο, εμφανής είναι η αγωνία για τη μετά την κατάληψη της Jarablus, παρεμπόδιση της συνένωσης των κουρδικών καντονιώντης Συρίας. Μια ανησυχία που βασίζεται στη γενικώς αποδεκτή ρήση «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» αλλά παραγνωρίζει σωρεία άλλων παραγόντων,προϋποθέσεων και εθνικών συμφερόντων. Ανάλογη αγωνία παρατηρούμε για την επιβίωση του καθεστώτος του Άσσαντ αντί να ανησυχούμε και να επικροτούμε την επικράτηση μιας μετριοπαθούς διάδοχης κατάστασης. Αντίστοιχες προτιμήσεις, συχνά μερικώς δικαιολογημένες, εμφανίσαμε και στο παρελθόν για αποτυχημένα καθεστώτα που είχαν στοχοποιηθεί από την πλειονότητα του πολιτισμένου κόσμου. Εκτιμώ ότι ενίοτε, εμείς οι Έλληνες, αναζητούμε εναγωνίως «συμμάχους» οι οποίοι θα αναλάβουν μαζί μας να μοιραστούν το πραγματικά μεγάλο βάρος της αναχαίτισης της τουρκικής επεκτατικότητας. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε ότι η προσέλκυση αξιόπιστων «συμμάχων» είναι απόρροια του δικού μας ειδικού βάρους, της δικής μας ισχύος και κυρίως της δικής μας αποφασιστικότητος να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Επανερχόμενοι όμως στην τουρκική επέμβαση, παρατηρούμε ότι η Άγκυρα, παρά τις επιμέρους τριβές με τους υπολοίπους εμπλεκόμενους, έχει επιτύχει τη λιγότερο ή περισσότερο, εμφανή έγκριση τους για να προχωρήσει στο σχέδιο της. Αντίστοιχη έγκριση, με συγκεκριμένο όριο (ίσως και συγκεκριμένη παρέκκλιση για το Manbij) δόθηκε από τους Αμερικάνους και στους Κούρδους (Syrian Democratic Forces-SDF) οι όποιοι φαίνεται και να συμμορφώνονται. Δίαυλοι επικοινωνίας έχουν κατά καιρούς αναπτυχθεί μεταξύ όλων σχεδόν των εμπλεκομένων στη συριακή κρίση και τελευταία φαίνεται ότι δρομολογείται και αποκατάσταση επαφής Άγκυρας-Δαμασκού. Το φαινόμενο αυτό είναι αναπόφευκτο σε μια ανελέητη πενταετή σύγκρουση στην οποία καμία πλευρά δεν φαίνεται ικανή να επικρατήσει ενώ τα αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα της έχουν διαχυθεί σε μεγάλη κλίμακα.
Υπό αυτό το πρίσμα, η τουρκική επέμβαση, ενδεχομένως να θέτει τέρμα σε επικίνδυνους μαξιμαλιστικούς στόχους Κούρδων για περαιτέρω προέλαση δυτικώς του Ευφράτη και σε εδάφη χωρίς κουρδική πλειονότητα. Αντίστοιχα, περιορίζει τυχόν όνειρα της Δαμασκού περί αποκατάστασης του ελέγχου σε όλη την επικράτεια με τη βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας αλλά και των κουρασμένων ιρανών εθελοντών. Συγχρόνως περιορίζει το χώρο που ελέγχει ο ISIS και υπό προϋποθέσεις ίσως περιορίσει και τις ροές προσφύγων προς την Τουρκία και εν συνεχεία προς την Ευρώπη. Αναμφίβολα όλα τα παραπάνω αποτελούν δευτερεύοντες στόχους της Τουρκίας αλλά με μια συντονισμένη προσπάθεια, κυρίως ΗΠΑ-Ρωσίας, μπορεί να καταστούν αμοιβαία οφέλη για όλους τους εμπλεκομένους. Βέβαια, η τουρκική επέμβαση, εφόσον παραμείνει συγκρατημένη και εντός των ορίων που μάλλον έχει αποδεχθεί, θα επιφέρει ενίσχυση της πολιτικής της Άγκυρας, του κυρίαρχου «Σουλτάνου» αλλά και μερική αποκατάσταση του καταρρακωμένου γοήτρου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Να μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι πέραν ενός ορίου ενδυνάμωση των Κούρδων δεν είναι επιθυμητή για τους περισσοτέρους των εμπλεκομένων και ειδικά για τις γειτονικές χώρες με κουρδικές μειονότητες (Τουρκία, Ιράκ, Ιράν, Συρία). Επιπλέον, ΗΠΑ και Ευρώπη, επιζητούν ως επί το πλείστον τη σταθερότητα της περιοχής και όχι τυχόν αποκατάσταση αδικιών των προηγουμένων αιώνων! Ήδη οι ΗΠΑ επιζητούν τη σταδιακή τους απομάκρυνση και απεμπλοκή. Ούτε όμως η ίδια η Ρωσία φαίνεται ότι ονειρεύεται την επιστροφή στην εποχή των χιλιάδων σοβιετικών συμβούλων στη Μέση Ανατολή. Η σταθερότητα της περιοχής, η αντιμετώπιση της εξαγώγιμης τρομοκρατίας, η επικερδής συμμετοχή σε ενεργειακά προγράμματα, η εκμετάλλευση νέων αγορών αποτελούν τους στόχους των μεγάλων δυνάμεων με τη βασική υποσημείωση της μη ανάδειξης ενός, τοπικού ή μη, κυρίαρχου παίκτη. Δυστυχώς όμως αρκετοί από τους τοπικούς «παίκτες» αποδεικνύονται ακόμη «ανώριμοι» και με αποτυχημένες επιλογές τους δυναμιτίζουν τη σταθερότητα επιδιώκοντας τη μαξιμαλιστική προώθηση των στόχων τους.
Παρά τη διαφαινόμενη μερική τουρκική επιτυχία, η Άγκυρα έχει να διανύσει μεγάλο και δύσκολο δρόμο τα επόμενα χρόνια, ισορροπώντας μεταξύ της παραχώρησης περιορισμένης αυτονομίας στους Κούρδους και στη δυναμική αντιμετώπιση τους. Οι κουρδικές επαρχίες της Συρίας θα αποκτήσουν αναπόφευκτα facto ή de jure, μια εκτεταμένη αυτονομία, παραπλήσια του ιρακινού Κουρδιστάν χωρίς να φαίνεται πιθανή μια επαναχάραξη των συνόρων. Η ικανότητα του Ερντογκάν ως ηγέτη θα φανεί από το κατά πόσο θα είναι ικανός να εντάξει τους Κούρδους σε μια ενωμένη ευημερούσα τουρκική ομοσπονδιακή δημοκρατία, ενδυναμώνοντας σε τελευταία ανάλυση το τουρκικό κράτος ή θα το οδηγήσει σε μια συνεχόμενη αιμορραγία χωρίς τέλος. Το βράδυ της 15ης Ιουλίου, η Τουρκία διέφυγε –ίσως κατά σύμπτωση- τον κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου. Στο κουρδικό όμως ζήτημα, η σύγκρουση είναι εδώ και δεκαετίες σε εξέλιξη και κάθε ώρα που περνάει καθιστά δυσκολότερη μια προσέγγιση καθώς ενισχύει την αντιπαλότητα με δεσμούς αίματος και από τις δύο πλευρές.
Αν βέβαια ρωτάτε πια εξέλιξη συμφέρει την Ελλάδα, επιτρέψτε μου να επιλέξω την επικράτηση της σταθερότητος στην ευρύτερη περιοχή που εκτιμώ ότι υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ρόλου, της ισχύος αλλά και σε μια σταδιακή αναδιαμόρφωση της ενιαίας μορφής του σημερινού επεκτατικού και αναθεωρητικού τουρκικού κράτους. Καίτοι όμως η βίαιη διάσπαση ή δημιουργία χαλαρής ομοσπονδίας-συνομοσπονδίας στην Τουρκία (Τούρκοι-Κούρδοι όπως στην περίπτωση του Ιράκ), προβάλλονται ως ελκυστικές εξελίξεις, εντούτοις ενέχουν τον κίνδυνο της προσπάθειας αντιστάθμισης των απωλειών με επεκτατική κίνηση προς δυσμάς αλλά ακόμη και τυχόν μετεξέλιξης της νέας Τουρκίας σε μια ακόμη περισσότερο ισχυρή αναθεωρητική σουνιτική δύναμη. Συνοψίζοντας, κάθε άλλη λύση πέραν της σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, όσο δελεαστική και να προβάλλει, ενέχει κινδύνους μη διαχειρίσιμους από την Ελλάδα (ειδικά την παρούσα χρονική συγκυρία) αλλά και τη Δύση γενικότερα. Επειδή όμως η εξέλιξη των γεγονότων δεν καθορίζεται και ελάχιστα επηρεάζεται από τις ενέργειες και κυρίως τις επιθυμίες μας, προέχει η προετοιμασία μας για αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου, με βάση την αρχή της «αυτοβοήθειας» αλλά και την τοποθέτηση μας με την ορθή «συμμαχία».
* Ο κ. Ιπποκράτης Δασκαλάκης είναι Υποστράτηγος (εα) (rafaelmarippo@yahoo.gr )
- Πτυχιούχος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου
- Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)
- Συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)
- Διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)

***  Η Ελληνική τηλεόραση και τα Τουρκικά σήριαλ...


Γράφει ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΜΑΚΗΣ

Μέχρι και το 2014 ο ΑΝΤ1 μετέδωσε –ούτε λίγο, ούτε πολύ-  δεκαπέντε τουρκικά τηλεοπτικά σήριαλ, το MEGA άλλα έντεκα, ο ΑΛΦΑ έξη και το STAR τέσσερα! …. Το αποτέλεσμα ήταν ότι για χρόνια, ανοίγοντας την Ελληνική τηλεόραση σε «μεγάλα κανάλια», άκουγες … συνέχεια τούρκικα!
Το φθινόπωρο του 2012 η Ελληνική τηλεόραση είχε κυριολεκτικά πλημμυρίσει από πολυδάπανες, Τουρκικές τηλεοπτικές σειρές επιδοτούμενες από το Τουρκικό υπουργείο πολιτισμού με στόχο την «πολιτισμική διείσδυση» σε διάφορες χώρες-στόχους. Οι πολυδάπανες αυτές  παραγωγές προσφέρονται σε «τιμές ευκαιρίας» με μια και μοναδική προϋπόθεση: Να μεταδίδονται στην Τουρκική γλώσσα και όχι μεταγλωττισμένες.
Όταν οι Ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί – με πρωταγωνιστές MEGA και ΑΝΤ1- άρχισαν να προσθέτουν στο πρόγραμμα τους εκτός από τις γνωστές σαπουνόπερες αλα Τούρκα και καθαρά προπαγανδιστικές σειρές, με αποκορύφωμα τον «Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή» είχε προκληθεί η πρώτη μαζική αντίδραση.
Στα πλαίσια των αντιδράσεων αυτών είχε αναρτηθεί και το (διαχρονικό) άρθρο «Σύγχρονα γιουσουφάκια και Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής» το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε περισσότερες από εκατό ιστοσελίδες και μπλοκ. Αξίζει τον κόπο να το ξαναθυμηθούμε:
«Στην σύγχρονη Ελλάδα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, της ανεργίας που σαρώνει τον ανθό της ελληνικής νεολαίας – και όχι μόνο, της εισβολής λαθρομεταναστών που μετέτρεψε την χώρα σε Ελντοράντο σωματέμπορων και αδίστακτων εμπόρων ψεύτικης ελπίδας σε εκατοντάδες χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους, παρακολουθούμε απαθείς και τον πνευματικό ευνουχισμό της ελληνικής κοινωνίας με την πρόθυμη συνδρομή σύγχρονων γιουσουφάκιδων του χρήματος οι οποίοι αφού άρπαξαν από το Ελληνικό κράτος λαθραίες τηλεοπτικές συχνότητες θησαυρίζουν επί ολόκληρες δεκαετίες χωρίς να δίνουν δεκάρα τσακιστή για οτιδήποτε άλλο εκτός από το χρήμα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:
Εδώ και λίγα χρόνια μπαίνει συστηματικά και ανενόχλητα σε κάθε ελληνικό σπίτι μια τελείως ψεύτικη και φανταστική εικόνα της σύγχρονης Τουρκίας με την προβολή τηλεοπτικών σειρών που παρουσιάζουν σαν ήρωες πρόσωπα που δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 0,5% των 75 εκατομμυρίων της σύγχρονης Τουρκικής κοινωνίας.
Η συστηματική αυτή «ωραιοποίηση» και η συνεχής προβολή ανύπαρκτων «πρότυπων» που δημιουργούν μια «ιδανική» αλλά φανταστική εικόνα της σύγχρονης Τουρκίας, υπήρξε απλά το πρώτο βήμα. Ακολουθεί το δεύτερο με την «ωραιοποίηση» ενός αιματοβαμμένου κατακτητή-Σουλτάνου και λίαν προσεχώς επίκειται το τρίτο βήμα της αλα-τουρκα αποχαύνωσης με την «ωραιοποίηση» της άλωσης της Κωνσταντινούπολης!
Ποιος ήταν όμως πραγματικά ο Σουλειμάν ο μεγαλοπρεπής (1493-1566), ο άνθρωπος που επέλεξε, καθόλου μα καθόλου τυχαία, να μας παρουσιάσει η τουρκική προπαγανδιστική «παραγωγή»;
Ήταν ο μοναδικός από τους 36 Σουλτάνους που παρέλασαν στην κορυφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο οποίος την οδήγησε, μέσω αιματηρών κατακτήσεων, στην μεγαλύτερη γεωγραφικής της έκταση. Ταυτόχρονα, ήταν ένας αιματοβαμμένος Σουλτάνος που δολοφόνησε όλα του τα αδέλφια, δύο γιούς, θείους και επτά εγγόνια για να «εξασφαλίσει» την απόλυτη εξουσία του. Ήταν ο άνθρωπος που ενέτεινε το παιδομάζωμα αγοριών από χριστιανικές οικογένειες για να τα μετατρέψει είτε σε γενίτσαρους, είτε σε γιουσουφάκια. Ο άνθρωπος που έβαψε τα χέρια του με ποταμό χριστιανικού αίματος αλλά δεν δίστασε να παντρευτεί την κόρη ενός χριστιανού ιερέα, την Ρωξελάνη, μία από τις 300 παλλακίδες του τεράστιου χαρεμιού του, η οποία πρώτα πέρασε από την «διαδικασία» του βίαιου εξισλαμισμού και στην συνέχεια μετονομάστηκε σε Χουρέμ (χαμογελαστή).
Αυτόν τον άνθρωπο έρχεται σήμερα να μας παρουσιάσει, μεταμορφωμένο σε άγγελο, η τουρκική τηλεοπτική σειρά «Σουλειμάν ο μεγαλοπρεπής» που μπαίνει ανενόχλητα στα σπίτια μας για να μας «διδάξει» το οθωμανικό «μεγαλείο».
Με την έναρξη προβολής της σειράς στο τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤ1 το οποίο, τελείως συμπτωματικά, αφιερώνει καθημερινά μετά το κεντρικό δελτίο των ειδήσεων του, ώρες ολόκληρες σε τουρκικές τηλεοπτικές σειρές που διαδέχονται η μία την άλλη, ένας Έλληνας πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας (Γιώργος Καραμπελιάς) έγραψε σε άρθρο του με τίτλο «Να απαντήσουμε στην πολιτισμική Τουρκοποίηση» (περιοδικό Άρδην / Ρήξη, Τεύχος 87 / 1-9-2012), μεταξύ άλλων, ότι «Το Τουρκικό κράτος έχει ήδη καταλάβει τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες της Ελληνικής Δημοκρατίας χωρίς ακόμα να χρειαστεί να καταλάβει το έδαφος της Ελλάδος» καταγγέλλοντας πως οι τηλεοπτικές σειρές που προβάλλονται στην Ελλάδα «είναι ειδικά φτιαγμένες ως προπαγανδιστικό όπλο για την επανοθωμανοποίηση των βαλκανικών λαών και των Ελλήνων» ζητώντας την απόσυρση της σειράς με σχετική ψηφοφορία στο διαδίκτυο (www.ardin-rixi.gr/archives/7383) η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφών.
Την «υπεράσπιση» του ΑΝΤ1 ανέλαβε ένας από τους μετόχους του MEGA που, τελείως συμπτωματικά, προβάλλει επίσης άλλες δύο τουρκικές τηλεοπτικές σειρές σε πολλές ώρες υψηλής ακροαματικότητας, μέσα από το έγκυρο «Βήμα» (Δημήτρης Τζίνης, 7-9-2012):
«Τα επιχειρήματα αυτά δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική….. το μόνο που υπάρχει πίσω από την προβολή της συγκεκριμένης σειράς είναι η σχέση κόστους – οφέλους για x, y, z κανάλι. Οι τουρκικές παραγωγές έχουν ασύγκριτα χαμηλό κόστος από την παραγωγή μιας ελληνικής σειράς και –μέσω της αποδεδειγμένα υψηλής τηλεθέασης τους- φέρνουν τα λεφτά τους πίσω και με το παραπάνω ………. η ανοησία που μας δέρνει μας κάνει να βλέπουμε εθνικιστικά φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν…».
Εμείς όμως οι κοινοί θνητοί που μας δέρνει η ανοησία βλέποντας ανύπαρκτα εθνικιστικά φαντάσματα, σπάμε το κεφάλι μας να βάλουμε τα πράγματα σε μια ζυγαριά:
x, y, z. Μάλιστα. Αν το τουρκικό σήριαλ είναι πιο φτηνό και κερδίζουμε, το πλασάρουμε στον κόσμο. Τώρα τι λέει και τι δεν λέει, τι μας αφορά; Εμείς αρπάξαμε τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες για ολόκληρες δεκαετίες με την γνωστή μέθοδο της διαπλοκής, οι βλακείες που έχουνε σχέση με την «εθνική συνείδηση», την «υποτέλεια», την «ενδοτικότητα» ή την «εθνική αξιοπρέπεια» δεν μας αφορούν καθόλου, υποχρέωση απέναντι στην χώρα που ζούμε και στην κοινωνία που τρώει ότι της σερβίρουμε δεν βλέπουμε καμιά, άρα πολύ καλά κάνουμε και θησαυρίζουμε. Τώρα αν η τουρκική ΜΙΤ «επιδοτεί» έμμεσα ή άμεσα τις παραγωγές αυτές για να μας τις δίνουν τζάμπα, σκασίλα μας! Εμάς το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να βγάζουμε λεφτά. Απλά πράγματα – x, y, z!
Από την άλλη πλευρά πάλι, εμείς οι κοινοί θνητοί που μας δέρνει η ανοησία βλέποντας ανύπαρκτα εθνικιστικά φαντάσματα, σκεφτόμαστε πως οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές απευθύνονται σε 70.000.000 τουρκικό κοινό συν το κοινό που εξασφαλίζουν οι διάφοροι σύγχρονοι γιουσουφάκιδες σε χώρες-στόχους, συν κάποιες «επιδοτήσεις», άρα είναι πράγματι τζάμπα. Αντίθετα, οι Ελληνικές σειρές απευθύνονται σε ένα κοινό μόλις 10.000.000, είναι ακριβές και δεν συμφέρουν καθόλου. Άρα οι τουρκικές σειρές θα είναι πάντα φθηνότερες και οι ελληνικές τηλεοπτικές σειρές θα είναι πάντα ακριβότερες. Μήπως λοιπόν σε λίγο όλα τα ελληνικά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια μας βομβαρδίζουν ακόμα πιο ανελέητα με τουρκικές τηλεοπτικές σειρές ώστε όταν ανοίγουμε την ελληνική τηλεόραση να μην ακούμε πλέον την ελληνική γλώσσα αλλά την τούρκικη, παρακολουθώντας τούρκικες σειρές σε ιδιαίτερα φροντισμένη συσκευασία «βιτρίνας»; Αφού η λογική των καναλιών x, y, z είναι το κέρδος και μόνο το κέρδος, δεν φαίνεται να απέχουμε και πολύ από αυτό!!
Ας σοβαρευτούμε όμως. Τα σύγχρονα γιουσουφάκια του χρήματος, ποσώς ενδιαφέρονται για τον πνευματικό εκμαυλισμό της ελληνικής κοινωνίας. Δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή αν ένας αιματοβαμμένος δολοφόνος παρουσιάζεται στα παιδιά μας σαν αγγελικό πρότυπο. Αν η ιστορία μπαίνει περίτεχνα στο κρεβάτι του Προκρούστη για να «εμφανίσει» ένα αιμοβόρο λύκο σαν άκακο αρνάκι. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι αποκλειστικά και μόνο πόσα χρήματα θα βάλουν στις τσέπες τους.
Και εμείς; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Μα τι άλλο από το να τους «χτυπήσουμε» εκεί που τους ενδιαφέρει, εκεί που τους «πονάει»:
(1) Μετά τις 9 το βράδυ μην ανοίγετε στην οθόνη της τηλεόρασης σας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Τα μηχανάκια της ραδιοτηλεοπτικής μέτρησης θα σταματήσουν να καταγράφουν «αποδεδειγμένες τηλεοπτικές ακροαματικότητες» και δεν θα δικαιολογούν τα διαφημιστικά έσοδα, δηλαδή το χρήμα.
(2) Διαβάζετε προσεκτικά κάθε μήνα στο ελεύθερο ακόμα διαδίκτυο τον κατάλογο των εταιριών που πληρώνουν διαφήμιση στην τηλεοπτική σειρά «Σουλειμάν» και κάντε μποϊκοτάζ στα προϊόντα τους. Άλλωστε το συντριπτικό ποσοστό των διαφημιζομένων είναι πολυεθνικές εταιρίες που προβάλλουν τα πανάκριβα, εισαγόμενα προϊόντα τους και, επί πλέον, τους συμφέρει τα μέγιστα η πνευματική αποχαύνωση του νεοέλληνα!
Αν επιτέλους ξυπνήσουμε και χρησιμοποιήσουμε την τεράστια δύναμη που έχουμε στα χέρια μας κρατώντας το τηλεκοντρόλ, θα καταφέρουμε να απαξιώσουμε σε ακροαματικότητα τον αιματοβαμμένο «Σουλεϊμάν» που μας παρουσιάζεται μεταμορφωμένος σε «ελκυστικό πρότυπο». Τότε είναι βέβαιο πως τα εγχώρια γιουσουφάκια του χρήματος θα το σκεφτούν πάρα πολύ πριν μας σερβίρουν το επόμενο προϊόν της τηλεοπτικής μας οθωμανοποίησης!
Μην τους προσφέρετε λοιπόν «ακροαματικότητα», δηλαδή τα λεφτά για τα οποία γυαλίζει το μάτι τους περισσότερο και από τους χρόνια πεινασμένους!
Απέχετε συνειδητά από την παθητική παρακολούθηση του συστηματικού, πνευματικού μας ευνουχισμού!
Παρακολουθείτε προσεκτικά στο ελεύθερο διαδίκτυο τον μηνιαίο κατάλογο των εταιριών και των προϊόντων που χρηματοδοτούν με την διαφήμιση τους την πολιτιστική μας τουρκοποίηση και μην αγοράζετε τα προϊόντα τους!
Πρέπει επί τέλους να σταματήσουμε αυτήν την παθητική απραξία απέναντι στην ορατή πλέον δια γυμνού οφθαλμού προσπάθεια να μετατραπούμε σε γιουσουφάκια της νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας που ονειρεύεται η τριανδρία Ερντογάν, Γκιουλ, Νταβούτογλου. Με την βοήθεια βέβαια και την λογική των x, y, z (Ελληνικών;) τηλεοπτικών σταθμών…»
Το αποτέλεσμα της μαζικής κινητοποίησης και της ευαισθητοποίησης του τηλεοπτικού κοινού το φθινόπωρο του 2012, ήταν η κατακόρυφη μείωση των διαφημίσεων (και του χρήματος) στην τηλεοπτική σειρά «Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής» με φυσικό επακόλουθο την διακοπή της μετάδοσης της με την «κομψή» δικαιολογία πως το σίριαλ «δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του στην Τουρκία κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στον προγραμματισμό του καναλιού»!
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α: Μέχρι και το 2014 ο ΑΝΤ1 μετέδωσε –ούτε λίγο, ούτε πολύ- 15 (ναι, δεκαπέντε) τουρκικά τηλεοπτικά σήριαλ, το MEGA άλλα έντεκα, ο ΑΛΦΑ έξη και το STAR τέσσερα! (Ο ΣΚΑΙ, προς τιμήν του, «απείχε» ανέκαθεν από τα χρήματα που «μοίραζαν» οι Τούρκοι με τα πάμφθηνα σήριαλ). Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν ότι για χρόνια, ανοίγοντας την Ελληνική τηλεόραση σε «μεγάλα κανάλια», άκουγες … συνέχεια τούρκικα!
Η κατάσταση αυτή, σε μειωμένη βέβαια «ένταση», συνεχίζεται και σήμερα  με το STAR να έχει υποκαταστήσει τον ΑΝΤ1 προβάλλοντας ταυτοχρόνως, την μία μετά την άλλη, δύο τουρκικές σειρές (Karasevda – Μαύρος σεβντάς και Bahar – Άνοιξη), ενώ το πάλαι-ποτέ μεγάλο κανάλι μεταδίδει το Karagul – Μαύρο τριαντάφυλλο).
Όλα Kara, δηλαδή μαύρα. Αυτό δηλαδή που αξίζουν οι τηλεοπτικές συχνότητες που εξακολουθούν να μας προσφέρουν μπόλικο, εικονικό νέο-οθωμανικό «πολιτισμό» σε συσκευασία πολυτελείας.
Ίσως μάλιστα, κάποιες από αυτές, να άρχισαν να καταρρέουν από την αντίδραση των τηλεθεατών στην ιερή προσήλωση που επιδεικνύουν, χρόνια ολόκληρα, στον όψιμο νέο-οθωμανικό «πολιτισμό». Κατάντια…

*** Αθλητική ενημέρωση  :

***  Ραγδαίες ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στο Ελληνικό ποδόσφαιρο...

~ Ο Αλέξης Πλατής ανέφερε στον "αέρα" του Sport24 Radio 103,3 πως «προτείνεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης να καθίσει στο εδώλιο, αντιμέτωπος με τέσσερις κακουργηματικές πράξεις».
Ο εισαγγελέας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, προτείνει τη σύλληψη και προσωρινή κράτηση του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού, αντικαθιστώντας τους περιοριστικούς όρους που του είχε επιβάλει ο ανακριτής Διαφθοράς, μετά την απολογία του πριν από περίπου έναν χρόνο. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στους όρους ήταν και αυτός της μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.
Ζητά επίσης να δικαστούν δεκάδες κατηγορούμενοι κατά περίσταση για βαρύτατες πράξεις, όπως ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, εκρήξεις και άλλα.
Τον τελευταίο λόγο για την υπόθεση έχει πλέον η δικαιοσύνη…

***  Σέντρα με την 3η αγωνιστική στη Σούπερ Λιγκ  Αναμένεται το πρόγραμμα...Σέντρα με την 3η αγωνιστική στη Σούπερ Λιγκ
~ Σε ακόμη μια… παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία, το εφετινό πρωτάθλημα της Super League δεν θα ξεκινήσει κανονικά με πρεμιέρα από την πρώτη αλλά από την τρίτη αγωνιστική.
Εξήγηση πάντως υπάρχει και είναι η πίεση που άσκησε η NOVA στις ΠΑΕ προκειμένου να συμβεί αυτό, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η συνδρομητική πλατφόρμα που έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης απειλούσε με ενεργοποίηση των ρητρών κι αυτό σήμαινε μεγάλη οικονομική απώλεια για το συνεταιρισμό.
Η πρώτη σέντρα, λοιπόν, θα γίνει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου κι εκείνο που απομένει είναι να καθοριστεί επακριβώς το πρόγραμμα. Στη σχετική ψηφοφορία που διενεργήθηκε το αποτέλεσμα ήταν 9-6 υπέρ της πρότασης για εκκίνηση από την 3η αγωνιστική.
Ολυμπιακός, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, Λάρισα, Κέρκυρα, Πλατανιάς, Πανιώνιος, Ξάνθη και Λεβαδειακός ψήφισαν υπέρ, ΑΕΚ, Βέροια, Ηρακλής, Παναιτωλικός, ΠΑΟΚ, ΠΑΣ Γιάννινα κατά και ο Παναθηναϊκός «λευκό».
Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής:
Σάββατο
16:00 Κέρκυρα-Πλατανιάς
18:15 ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός
20:30 Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός
Κυριακή
16:00 ΑΕΚ-Ξάνθη
18:15 Πανιώνιος-Αστέρας Τρίπολης
18:15 ΠΑΣ Γιάννινα-Ατρόμητος
20:30 Ολυμπιακός-Βέροια
Δευτέρα
19:30 Ηρακλής-Λάρισα
 
Νίκη του μπασκετικού ΠΑΟΚ στο πρώτο φιλικό της χρονιάς
***  ΠΑΟΚ-ΜΖΤ από την ΠΓΔΜ  76-72 .- ^
{Σε φιλικό αγώνα, τον πρώτο του για τη νέα σεζόν}.-
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 24-8, 38-33, 61-55, 76-72
ΠΑΟΚ: Mιλιένοβιτς 10, Κόνιαρης 8 (2), Τσόχλας 2, Μαργαρίτης 8, Γλυνιαδάκης 10, Χρυσικόπουλος, Καμάρας, Tέιλορ 4, Μπράιαντ 13 (2), Πέινερς 9 (1), Κλάντο 12.
ΜΖΤ: Τσβετκόφσκι, Ντιμτσέφσκι 6 (2), Μινόφσκι, Θάϊμς 16 (2), Μάσεϊ 8 (1), Ντρένοβατς 23 (2), Λεονίντ, Σκοτ 11, Λούσιτς 4, Λάλιτς 4.

***  Σκίμπε: «Είμαστε σίγουροι ότι πρέπει και θα νικήσουμε»
Εν όψει Γιβραλτάρ
ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ-ΕΛΛΑΔΑ Σκίμπε: «Είμαστε σίγουροι ότι πρέπει και θα νικήσουμε»
~  Σίγουρος ότι η Εθνική θα ξεκινήσει με νίκη τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018, την Τρίτη απέναντι στο Γιβραλτάρ εμφανίστηκε ο ομοσπονδιακός προπονητής Μίχαελ Σκίμπε. Ο γερμανός τεχνικός υποστήριξε ότι η «γαλανόλευκη» θα πάρει την νίκη στην πρεμιέρα, ενώ κατέστησε σαφές ότι τα φιλικά τον βοήθησαν να βγάλει συμπεράσματα.
~Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στις αναμετρήσεις της 1ης αγωνιστικής για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2018:
1ος όμιλος
 Σουηδία-Ολλανδία 6/09
Λευκορωσία-Γαλλία 6/09
Βουλγαρία-Λουξεμβούργο 6/09

2ος όμιλοςΕλβετία-Πορτογαλία 6/09
Ν.Φαρόε-Ουγγαρία 6/09
Ανδόρα-Λετονία 6/09

3ος όμιλος
 Σαν Μαρίνο-Αζερμπαϊτζάν 0-1
(45΄ Γκουρμπάνοφ)
Νορβηγία-Γερμανία 0-3
(16΄,61΄Μίλερ, 45΄ Κίμιχ)
Τσεχία-Β.Ιρλανδία 0-0

4ος όμιλος
 Γεωργία-Αυστρία 5/09  1-2  .- ^
(78' Ανανίτζε - 16' Χιντερέγκερ, 42' Γιάνκο)
Σερβία-ΕΪΡΕ 5/09  2-2 .- ^
(62΄ Κόστιτς, 69΄ Τάντιτς - 3΄ Χέντρικ, 81΄ Μέρφι)
Ουαλία-Μολδαβία 5/09  4-0 .- ^
(38΄ Βόουκς, 44΄ Άλεν, 51΄,90΄+5 πεν. Μπέιλ)

 5ος όμιλος Καζακστάν-Πολωνία 2-2
(51΄,58΄ Κιζνιτσένκο - 9΄ Κλάπουτσκα, 35΄πεν. Λεβαντόφσκι)
Δανία-Αρμενία 1-0
(17΄ Έρικσεν)
Ρουμανία-Μαυροβούνιο 1-1
(85΄ Πόπα - 87΄ Μπεκιράι)

6ος όμιλος Λιθουανία-Σλοβενία 2-2
(32΄ Σέρνιχ, 34΄ Σλίβκα - 77΄ Κριν, 90΄+3 Σέζαρ)
Σλοβακία-Αγγλία 0-1
(90΄+5 Λαλάνα)
Μάλτα-Σκωτία 1-5
(14΄ Εφιονγκ - 10΄,60΄πεν,84΄ Σνόντγκρας, 53΄ Μάρτιν, 78΄ Φλέτσερ)

7ος όμιλος
Ισπανία-Λιχτενστάιν 5/09  8-0 ,-^
(10΄,67΄ Ντιέγκο Κόστα, 55΄ Σέρχι Ρομπέρτο, 59΄,90΄+1 Σίλβα, 60΄ Βιτόλο, 82΄,84΄ Μοράτα)   
Αλβανία-ΠΓΔΜ 5/09  1-1  .-^  Διεκόπηκε στο 76΄ .-
 (9΄ Σαντίκου - 51΄ Αλιόσκι)
Ισραήλ-Ιταλία 5/09  1-3 .-^
(35΄ Μπεν Χαϊμ - 14΄ Πελέ, 31΄πεν. Καντρέβα, 83΄ Ιμόμπιλε)

8ος όμιλος
Κύπρος-Βέλγιο 6/09
Βοσνία/Ερζεγ.-Εσθονία 6/09
Γιβραλτάρ-ΕΛΛΑΔΑ 6/09

9ος όμιλος
Κροατία-Τουρκία 5/09  1-1 .- ^
(44΄πεν. Ράκιτιτς - 45΄+3 Τσαλχάνογλου)
Ουκρανία-Ισλανδία 5/09  1-1 .- ^
(41΄ Γιαρμολένκο - 6΄ Φινμπόγκασον)  
Φινλανδία-Κόσοβο 5/09  1-1 .- ^
(18΄ Αραγιούουρι - 61΄πεν. Μπερίσα)

*** Επίθεση και... ξύλο στην κλήρωση της Football League
Από 30 κουκουλοφόρουςΕπίθεση και... ξύλο στην κλήρωση της Football League Στα επεισόδια τραυματίστηκε σοβαρά ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου InTime, Στέλιος Βολιτάκης
~ Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην κλήρωση του πρωταθλήματος της Football League στο Αττικό Άλσος.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, περίπου 30 κουκουλοφόροι εισέβαλαν στον χώρο μετά από... μάχες με τους άνδρες ασφαλείας, πέταξαν μια φωτοβολίδα και προκάλεσαν ζημιές στον χώρο.
Όπως αναφέρεται στο «flnews.gr», οι εισβολείς έσπασαν τα τραπέζια, πέταξαν καρέκλες, έσπασαν λάπτοπ δημοσιογράφων, ενώ έριξαν κάτω και τις κάμερες.
Στα επεισόδια τραυματίστηκε σοβαρά ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου InTime, Στέλιος Βολιτάκης.
Ζημιές προκλήθηκαν και στον χώρο του πάρκινγκ και σε αυτοκίνητα, ενώ οι κουκουλοφόροι διέφυγαν πριν την άφιξη της αστυνομικής δύναμης.
Στην εκδήλωση βραβεύτηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης για την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η διαδικασία που προηγήθηκε δεν ανέδειξε ντέρμπι, καθώς τα φαβορί για την επιστροφή στη Super League, Άρης και ΟΦΗ θα παίξουν εκτός έδρας με την Καρδίτσα και τον Κισσαμικό αντίστοιχα, ενώ η «νεοφώτιστη» Σπάρτη θα υποδεχθεί τον Πανθρακικό.
Στο περιθώριο της διαδικασίας ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, Στέλιος Σφακιανάκης, βράβευσε τον προκάτοχό του, Σπύρο Καλογιάννη, αλλά και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη, για την προσφορά τους στο ποδόσφαιρο.
Αν και το πρωτάθλημα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 25 Σεπτεμβρίου, οι ημερομηνίες των αγώναν δεν έγιναν γνωστές.

Η κλήρωση της περιόδου 2016/2017:

1η Αγωνιστική (18η)Απόλλων Σμύρνης-Καλλιθέα
Σπάρτη-Πανθρακικός
Παναιγιάλειος-ΑΟ Χανιά
Αν. Καρδίτσας-Άρης
Αγροτικός Αστέρας-ΑΟ Τρίκαλα
Αιγινιακός-Λαμία
Πανσερραϊκός-Πανελευσινιακός
Κισσαμικός-ΟΦΗ
Αχαρναϊκός-Καλλονή

2η Αγωνιστική (19η)

Σπάρτη-Απόλλων Σμύρνης
Καλλιθέα-Παναιγιάλειος
Πανθρακικός-Αν. Καρδίτσας
ΑΟ Χανιά-Αγροτικός Αστέρας
Άρης-Αιγινιακός
AΟ Τρίκαλα-Πανσερραϊκός
Λαμία-Κισσαμικός
Πανελευσινιακός-Αχαρναϊκός
ΟΦΗ-Καλλονή

3η αγωνιστική (20ή)

Απόλλων Σμύρνης-Παναιγιάλειος
Αν. Καρδίτσας-Σπάρτη
Αγροτικός Αστέρας-Καλλιθέα
Αιγινιακός-Πανθρακικός
Πανσερραϊκός-ΑΟ Χανιά
Κισσαμικός-Άρης
Αχαρναϊκός-ΑΟ Τρίκαλα
Καλλονή-Λαμία
ΟΦΗ-Πανελευσινιακός

4η αγωνιστική (21η)

Αν. Καρδίτσας-Απόλλων Σμύρνης
Παναιγιάλειος-Αγροτικός Αστέρας
Σπάρτη-Αιγινιακός
Καλλιθέα-Πανσερραϊκός
Πανθρακικός-Κισσαμικός
ΑΟ Χανιά-Αχαρναϊκός
Άρης-Καλλονή
ΑΟ Τρίκαλα-ΟΦΗ
Λαμία-Πανελευσινιακός

5η αγωνιστική (22η)

Απόλλων Σμύρνης-Αγροτικός Αστέρας
Αιγινιακός-Αν. Καρδίτσας
Πανσερραϊκός-Παναιγιάλειος
Κισσαμικός-Σπάρτη
Αχαρναϊκός-Καλλιθέα
Καλλονή-Πανθρακικός
ΟΦΗ-ΑΟ Χανιά
Πανελευσινιακός-Άρης
Λαμία-ΑΟ Τρίκαλα

6η αγωνιστική (23η)

Αιγινιακός-Απόλλων Σμύρνης
Αγροτικός Αστέρας-Πανσερραϊκός
Αν. Καρδίτσας-Κισσαμικός
Παναιγιάλειος-Αχαρναϊκός
Σπάρτη-Καλλονή
Καλλιθέα-ΟΦΗ
Πανθρακικός-Πανελευσινιακός
ΑΟ Χανιά-Λαμία
Άρης-ΑΟ Τρίκαλα

7η αγωνιστική (24η)

Απόλλων Σμύρνης-Πανσερραϊκός
Κισσαμικός-Αιγινιακός
Αχαρναϊκός-Αγροτικός Αστέρας
Καλλονή-Αν. Καρδίτσας
ΟΦΗ-Παναιγιάλειος
Πανελευσινιακός-Σπάρτη
Λαμία-Καλλιθέα
ΑΟ Τρίκαλα-Πανθρακικός
Άρης-ΑΟ Χανιά


8η αγωνιστική (25η)

Κισσαμικός-Απόλλων Σμύρνης
Πανσερραϊκός-Αχαρναϊκός
Αιγινιακός-Καλλονή
Αγροτικός Αστέρας-ΟΦΗ
Αν. Καρδίτσας-Πανελευσινιακός
Παναιγιάλειος-Λαμία
Σπάρτη-ΑΟ Τρίκαλα
Καλλιθέα-Άρης
Πανθρακικός-ΑΟ Χανιά

9η αγωνιστική (26η)
Απόλλων Σμύρνης-Αχαρναϊκός
Καλλονή-Κισσαμικός
ΟΦΗ-Πανσερραϊκός
Πανελευσινιακός-Αιγινιακός
Λαμία-Αγροτικός Αστέρας
ΑΟ Τρίκαλα-Αν. Καρδίτσας
Άρης-Παναιγιάλειος
ΑΟ Χανιά-Σπάρτη
Πανθρακικός-Καλλιθέα

10η αγωνιστική (27η)

Καλλονή-Απόλλων Σμύρνης
Αχαρναϊκός-ΟΦΗ
Κισσαμικός-Πανελευσινιακός
Πανσερραϊκός-Λαμία
Αιγινιακός-ΑΟ Τρίκαλα
Αγροτικός Αστέρας-Άρης
Αν. Καρδίτσας-ΑΟ Χανιά
Παναιγιάλειος-Πανθρακικός
Καλλιθέα-Σπάρτη

11η αγωνιστική (28η)

Απόλλων Σμύρνης-ΟΦΗ
Πανελευσινιακός-Καλλονή
Λαμία-Αχαρναϊκός
ΑΟ Τρίκαλα-Κισσαμικός
Άρης-Πανσερραϊκός
ΑΟ Χανιά-Αιγινιακός
Πανθρακικός-Αγροτικός Αστέρας
Καλλιθέα-Αν. Καρδίτσας
Σπάρτη-Παναιγιάλειος

12η αγωνιστική (29η)

Πανελευσινιακός-Απόλλων Σμύρνης
ΟΦΗ-Λαμία
Καλλονή-ΑΟ Τρίκαλα
Αχαρναϊκός-Άρης
Κισσαμικός-ΑΟ Χανιά
Πανσερραϊκός-Πανθρακικός
Αιγινιακός-Καλλιθέα
Αγροτικός Αστέρας-Σπάρτη
Παναιγιάλειος-Αν. Καρδίτσας

13η αγωνιστική (30ή)

Απόλλων Σμύρνης-Λαμία
ΑΟ Τρίκαλα-Πανελευσινιακός
Άρης-ΟΦΗ
ΑΟ Χανιά-Καλλονή
Πανθρακικός-Αχαρναϊκός
Καλλιθέα-Κισσαμικός
Σπάρτη-Πανσερραϊκός
Παναιγιάλειος-Αιγινιακός
Αν. Καρδίτσας-Αγροτικός Αστέρας

14η αγωνιστική (31η)ΑΟ Τρίκαλα-Απόλλων Σμύρνης
Λαμία-Άρης
Πανελευσινιακός-ΑΟ Χανιά
ΟΦΗ-Πανθρακικός
Καλλονή-Καλλιθέα
Αχαρναϊκός-Σπάρτη
Κισσαμικός-Παναιγιάλειος
Πανσερραϊκός-Αν. Καρδίτσας
Αγροτικός Αστέρας-Αιγινιακός

15η αγωνιστική (32η)

Απόλλων Σμύρνης-Άρης
ΑΟ Χανιά-ΑΟ Τρίκαλα
Πανθρακικός-Λαμία
Καλλιθέα-Πανελευσινιακός
Σπάρτη-ΟΦΗ
Παναιγιάλειος-Καλλονή
Αν. Καρδίτσας-Αχαρναϊκός
Αγροτικός Αστέρας-Κισσαμικός
Αιγινιακός-Πανσερραϊκός

16η αγωνιστική (33η)

ΑΟ Χανιά-Απόλλων Σμύρνης
Άρης-Πανθρακικός
ΑΟ Τρίκαλα-Καλλιθέα
Λαμία-Σπάρτη
Πανελευσινιακός-Παναιγιάλειος
ΟΦΗ-Αν. Καρδίτσας
Καλλονή-Αγροτικός Αστέρας
Αχαρναϊκός-Αιγινιακός
Πανσερραϊκός-Κισσαμικός

17η αγωνιστική (34η)

Απόλλων Σμύρνης-Πανθρακικός
Καλλιθέα-ΑΟ Χανιά
Σπάρτη-Άρης
Παναιγιάλειος-ΑΟ Τρίκαλα
Αν. Καρδίτσας-Λαμία
Αγροτικός Αστέρας-Πανελευσινιακός
Αιγινιακός-ΟΦΗ
Πανσερραϊκός-Καλλονή
Κισσαμικός-Αχαρναϊκός

***  Football league: Καταδίκασε την επίθεση ο Κοντονής
«Βαθιά κρίση στο ποδόσφαιρο»Football league: Καταδίκασε την επίθεση ο Κοντονής
~  Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής καταδίκασε τα επεισόδια που έγιναν στην κλήρωση του πρωταθλήματος της Football League. «Η απαράδεκτη επίθεση στο χώρο διεξαγωγής της κλήρωσης της Football League είναι απολύτως καταδικαστέα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η απαράδεκτη επίθεση στο χώρο διεξαγωγής της κλήρωσης της Football League είναι απολύτως καταδικαστέα. Αποδεικνύει τη βαθιά κρίση και την ανυποληψία την οποία έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ωστόσο η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να διορθωθεί με βιαιοπραγίες και άνανδρες επιθέσεις πολλών απέναντι σε λίγους και οπλισμένων απέναντι σε μικρά παιδιά.
Θεωρώ βέβαιο ότι και αυτή τη φορά η ελληνική αστυνομία θα εξιχνιάσει την υπόθεση και οι υπεύθυνοι αυτής της άνανδρης επίθεσης, που προκάλεσε και το σοβαρό τραυματισμό ενός εργαζόμενου ανθρώπου, θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Γκιρτζίκης: «Αυτό το ποδόσφαιρο ευαγγελίζονται κάποιοι» 
Βρέθηκαν κλειδιά με το «τριώροφο»Γκιρτζίκης: «Αυτό το ποδόσφαιρο ευαγγελίζονται κάποιοι»
~ Η επίθεση από κρανοφόρους στο χώρο όπου διεξαγόταν η κλήρωση για το πρωτάθλημα της Football League, στο Αττικό Άλσος, καταδικάστηκε από τους υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο και Δημήτρη Ελευθεριάδη.
Στην εκδήλωσε παρίστατο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Γκιρτζίκης, ο οποίος τιμήθηκε από τη Λίγκα. Τη στιγμή της εισβολής ο Ξανθιώτης παράγοντας πήδησε από τα προστατευτικά κάγκελα που υπάρχουν στον κήπο του χώρου, προκειμένου να αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο.
Όταν τελείωσαν τα επεισόδια επέστρεψε στο τραπέζι του μαζί με άλλους παράγοντες και τον πρόεδρο της Football League, Στέλιο Σφακιανάκη. Σχολιάζοντας όσα συνέβησαν μίλησε για «ωμή βία», αφήνοντας υπονοούμενα για στοχευμένη επίθεση.
«Ήταν ωμή βία. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο που ευαγγελίζονται κάποιοι. Αυτή η επίθεση έγινε σε μια εκδήλωση όπου υπήρχαν γυναίκες, παιδιά και παιδική χαρά δίπλα και πέταξαν καπνογόνα. Είναι σημαντικό να βλέπουμε όλες τις πλευρές γιατί τελικά θύμα είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο», δήλωσε ο κ. Γκιρτζίκης.
Να σημειωθεί ότι μετά την αποχώρηση των εισβολέων στο χώρο βρέθηκαν κλειδιά μηχανής, με μπρελόκ το «τριώροφο», όπου βρίσκεται ο σύνδεσμος του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Με επιτυχία το 5ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη
Με περισσότερους από 250 κολυμβητές και δρομείς διεξήχθη σήμερα το πρωί το αγωνιστικό σκέλος του 5ου Κυπέλλου Εθελοντή Δότη, με επίκεντρο την παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο Ελίτ.  Μέσα σε ευχάριστο κλίμα οι συμμετέχοντες και οι διοργανωτές του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας και του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας διέδωσαν το σύνθημα «Δώρισε την ευκαιρία για ζωή: γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών και κάνε τη λευχαιμία παρελθόν» και η προτροπής τους βρήκε σημαντική ανταπόκριση, καθώς έγιναν πολυάριθμες εγγραφές εθελοντών-δοτών. Ανάμεσά τους και η Ελληνίδα πρωταθλήτρια –παρούσα σε 4 Ολυμπιακούς Αγώνες, Μαριάννα Λυμπερτά, στην οποία έγινε τιμητική βράβευση.
Νικητής στα 500 μ. κολύμβηση αναδείχθηκε ο Θανάσης Παπαμανωλόπουλος και 1η νικήτρια η Εριέττα Παπαμανωλοπούλου. Στα 1.000μ. το νήμα έκοψε ο Βασίλης Τσάκαλης και στα 3 χλμ. ο Λάμπρος Γκουντούμης.
Στα 5 χλμ. ο 16χρονος Νίκος Πονηρέας υπερέβαλλε εαυτόν και επιβραβεύθηκε με την πρωτιά, ενώ 1η γυναίκα ήταν η Ελένη Εξερτζόγλου.
Η αυλαία του φετινού Κυπέλλου Εθελοντή Δότη θα πέσει το βράδυ στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ, όπου από τις 8 το βράδυ θα ξεκινήσουν οι υπόλοιπες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν ψυχαγωγικό-μουσικό μέρος, χαιρετισμούς επισήμων και επιστημονικές ομιλίες για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς, αίματος, μυελού των οστών και οργάνων για μεταμοσχεύσεις.

***  Δύο πρωτιές στο διεθνές τουρνουά της Λάρισας για τον Γιώργο Λαζαρίδη
Συμμετοχή και …κούπα έχει καθιερώσει πλέον ο Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος τα …πήρε όλα πάλι, αυτή τη φορά «εντός» ελληνικών συνόρων και πιο συγκεκριμένα στο διεθνές τουρνουά Όλυμπος που διεξήχθη στη Λάρισα 2-4 Σεπτεμβρίου. Ο Καλαματιανός παγκόσμιος πρωταθλητής κατέκτησε την 1η θέση τόσο στο μονό, όσο και στο διπλό με συμπαίκτη τον Ντίνο Διαλεκτόπουλο, τον οποίο και ευχαριστεί για την καλή συνεργασία.
«Χαίρομαι για τις 2 πρωτιές, δεν πανηγυρίζω όμως, μιας και οι αντίπαλοι μου είναι καινούργια παιδιά στο άθλημα. Η νίκη είναι δική τους και η χαρά δική μου που έπαιξα μαζί τους. Συγχαρητήρια στους αντιπάλους μας Χριστόδουλο Παπαδόπουλο και Παναγιώτη Σαουλίδη. Η προσπάθεια είναι συνεχής και ο αγώνας δύσκολος. Μαζί θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Γιατί Γίνεται!» είναι το μήνυμα του Καλαματιανού παγκόσμιου πρωταθλητή, ο οποίος δεν κουράζεται να παραδίδει μαθήματα ψυχής και ήθους…

 *** Ο ποδηλατόδρομος στην πλατεία Όθωνος 
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ανάγκασαν» τη Δημοτική Αρχή να προβεί σε συμμάζεμα της πλατείας Όθωνος, όπως έχουμε ήδη αναφέρει. Συμμάζεμα, όμως, που εκτεινόταν μερικά μόνο μέτρα από την προτομή…
Ενδεικτικά, οι γραμμές του ποδηλατόδρομου που για χρόνια είχαν ξεθωριάσει εντελώς, ξαφνικά βάφτηκαν, όμως το κίτρινο χρώμα ήταν για μερικά μόλις μέτρα δίπλα από το μνημείο.
Οι υπόλοιπες αφημένες στην τύχη τους.  Π.Μπ. 



~~~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ  2015  : 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 01  Σεπτεμβρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-01-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  01  Σεπτεμβρίου  2016   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-01-2016.html .-
~ ΑΡΦΑΡΑ  -ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ  για το χωριό μας ΑΡΦΑΡΑ -ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πέμπτη 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-02-2016.html .-
~Εφημερίδα μας  Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-02-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2016   ~  ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-2016.html .-
~Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο-κύριακο 03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου  2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-05-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-06-2016.html .-   
~

~ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 29 Αυγούστου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-29-2016.html .-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 27  και 28  Αυγούστου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/27-28-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  Arfara  News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29  Αυγούστου  2016: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-29-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30  Αυγούστου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-30-2016.html .-
~ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ -ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  -ΑΘΩΣ Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 ΟΛΑ ΟΣΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ !  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/30-2016.html  .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο Αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  31 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-31-2016.html .-
~ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά Μεσσηνίας Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/…/24-2014.html .-
~~Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 

~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4932  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3081 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3068  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.081        βίντεο   .-  

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 


~**  Φωτογραφίες ...Φωτογραφίσεις από διήμερη βόλτα -εκδρομή -Διαδρομή στην Εύβοια .....














~* VIDEO ,,,,..... ΑΠΟ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ στην ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ 03 και 04/09/2016 :
 1~ΑΙΔΗΨΟΣ  από πλοίο από Αρκίτσα  03/09/2016:
~Αιδηψός στο λιμάνι από Αρκίτσα  03/09/2016:
https://youtu.be/kkwAqwY_pFs .-
~Αλιβέρι  Εύβοιας  διαδρομή 03/09/2016 :
 https://youtu.be/WoNXHqTKojE .-
~ΑΡΚΙΤΣΑ  λιμάνι  φερυ μπώτ   03/09/2016:
 https://youtu.be/Nr10S6rD6lE .-
5~ Αρκίτσα  Αταλάντης  Αιδηψός  Εύβοιας  με το φέρυ 03/09/2016:    https://youtu.be/Le7xmV8nwRE .-
~Διαδρομή εκδρομή Εύβοια με τραγούδια 03/09/2016:
https://youtu.be/rBW3Fj2eA2s .-
~ΕΡΕΤΡΙΑ  Εύβοια  03/09/2016 :
  https://youtu.be/jiYnwuadU-U .-  
~Εύβοια  διαδρομή Ερέτριας Αμάρυνθος  4-09-2016:
https://youtu.be/kTzlbNrCL8w .-
~Εύβοια  εκδρομή 03/09/2016 ενημέρωση για Προκόπη και Α  Ιωάννη Ρώσο :
https://youtu.be/aMVXnLLISuc .-
10~Εύβοια εκδρομή 03/09/2016  ενημέρωση για Άγιο Ιωάννη Ρώσο από Αθανασία : https://youtu.be/fvP6kmkmxZg .-
~ΛΙΜΝΗ Ευβοίας  φαγητό 03/09/2016:
https://youtu.be/KLbIcO5k4KI  .
 ~*  Ι Μ  Σωτήρος Κύμη Ευβοίας Θεία Λειτουργία 04/09/2016: .-
https://youtu.be/NRCFW9KQI0E .-
~*   Ι Μ  Σωτήρος Κύμη πηγαίνοντας  04/09/2016
https://youtu.be/trNbyCt69_Q .-
~*Χαλκίδα διαδρομή 04/09/2016 :
 https://youtu.be/QGY6jPUUb9M .-

15 ~*   Ι Μ  Σωτήρος Κύμης Πηγαίνοντας 04/09/2016:
 https://youtu.be/GiDzU5a5JF4 .-
~*Ι Μ  Αγίου Νικολάου Άνω Βάθεια  Αμάρυνθος Εύβοια 04/09/2016: https://youtu.be/Wy8hH9Y0GGI .-
~*Κύμη Εύβοιας βρύσες χωνευτικό 04/09/2016:
 https://youtu.be/3IEv52QyuqQ .-
~* Ξενοδοχείο  Κύμη  παραλία  04/09/2016:
 https://youtu.be/VdhIf5mpbUs .-
~ *Ξενοδοχείο ΚΥΜΗ  04/09/2016:

20 ~Προκόπι Άγιος Ιωάννης Ρώσος προσκύνημα 03/09/2016:
 https://youtu.be/1tcmfkBGUIQ .-
ΠΡΟΚΟΠΙ Εύβοιας Αγιάννης Ρώσος 03/09/2016:
 https://youtu.be/tEDjgJ7jiQY .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου