ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

 Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 :
Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης .....
 
Η σιωπή είναι η μητέρα όλων των αρετών. Σιωπάτε, γέρνετε το κεφάλι σας και λέτε την ευχήν μέσα στην καρδίαν σας.

Όσιος Άνθιμος ο Βαγιάνος ο εν Χίω
 
 
 ~ 24 Μαρτίου
Προεόρτια του Ευαγγελισμού της υπεραγίας Θεοτόκου. Αρτέμωνος (1) ιερομάρτυρος επισκόπου Σελευκείας († α΄αι.) της Πισιδίας, Παρθενίου (2) Γ` του οικουμενικού πατριάρχου (1657). Των εν Καισαρεία Παλαιστίνης Οκτώ Μαρτύρων. Οσίων Αβραάμ, Αρτέμονος επισκόπου Σελευκείας, Ζαχαρίου «του εν Χαρσικίω», Μαρτίνου του Θηβαίου καί Στεφάνου του Ξυλινίτου.
(1) Ο άγιος Ιερομάρτυρας Αρτέμων, έζησε στους αποστολικούς χρόνους. Όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τη Σελεύκεια της Πισιδίας για να κηρύξει το λόγο του Θεού, μεταξύ των ψυχών που γοητεύθηκαν από το κήρυγμα και τη διδασκαλία του Αποστόλου, ήταν και ο Αρτέμων τον οποίο ο Παύλος για τις πολλές του αρετές και τον ζήλο του κατέστησε και επίσκοπο της περιοχής. Επιλογή η οποία σύντομα δικαιώθηκε από τον βίο του αγίου, ο οποίος αναλώθηκε κυριολεκτικά στη διακονία του λαού του Θεού. Φρόντισε για τη ορθή κατήχηση των πιστών, για την παραμυθία των πτωχών και αδυνάτων, γενόμενος παράδειγμα για όλους τούς πιστούς. Εκοιμήθη οσιακά, το δε θάνατό του θρήνησε όλο του το ποίμνιο.
(2) Ο άγιος Ιερομάρτυρας Παρθένιος, καταγόταν από την Μυτιλήνη και ήταν γιος ευσεβών και ενάρετων γονέων. Αφιερώθηκε με την μελέτη των Θείων Γραφών και πολύ σύντομα εθεωρείτο ένας εκ των σοφότερων ανδρών του 17ου αι. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και στη συνέχεια επίσκοπος της Χίου. Το έτος 1656 εξελέγη πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως διαδεχόμενος τον Παρθενίου του Β`. Ως πατριάρχης ασχολήθηκε επισταμένως με την ελληνική παιδεία. Κάποια εκ των επιστολών του με «επαναστατικό» περιεχόμενο, έπεσε στο χέρια της Υψηλής πύλης. Έτσι ο Σουλτάνος Ιμπραήμ ο Α` διέταξε τη θανάτωση του Παρθενίου. Γι` αυτό το λόγο το Σάββατο, του Λαζάρου - 24 Μαρτίου 1657 - τον κρέμασαν στη Καγκελωτή πύλη Παρμάμ - Κάπου, το δε λείψανό του παρέμεινε εκεί για τρεις ημέρες. Αργότερα το παρέλαβαν οι Χριστιανοί και το έθαψαν με τις δέουσες τιμές.  ~
Σήμερα 24/03/2017 εορτάζουν:
Δ' Χαιρετισμοί, Προεόρτια του Ευαγγελισμού της υπεραγίας Θεοτόκου, Άγιος Αρτέμων Ιερομάρτυρας, πρεσβύτερος Λαοδικείας, Άγιος Παρθένιος ο Γ (ή Παρθενάκης) Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
 
~  Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
~   Παρθένιον άπαντες τον Ιεράρχην Χριστού, γενναίως αθλήσαντα βασιλευούση ποτέ, υμνήσωμεν λέγοντες· Λέσβον την σην πατρίδα, αγιώτατε πάτερ, φύλαττε εν ειρήνη, ιεραίς σου πρεσβείαις, ως έχων παρρησίαν, μάρτυς πολύαθλε.
~* Απολυτίκιο Αγ. Παρθενίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως - 24 ΜΑΡΤΙΟΥ : https://youtu.be/qcOf_wtYd_4 .-

~
Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσ....
 
Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών

Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφο....
 
Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας
 
Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρο....
 
Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας
 
Άγιος Νικηφόρος

Άγιος Νικηφόρος
 
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
 
Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης

Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανο....
 
Αγία Αγάθη

Αγία Αγάθη
 
Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)

Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)
 
*** Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου η Καλαμάτα γιόρτασε την 23η Μαρτίου 1821 (φωτογραφίες & βίντεο) 
Παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση γιόρτασε  η Καλαμάτα την 196η επέτειο από την απελευθέρωσή της.
Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφίχθη στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου τελέστηκε δοξολογία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο ηρώο της πλατείας της 23ης Μαρτίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο  καθηγητής Γεώργιος Ανδρειωμένος αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Λίγο πριν ξεκινήσει η Αναπαράσταση o Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε  ότι, «Η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι διαχρονικώς  προσανατολισμένοι με συνέπεια και αυταπάρνηση στο ευρωπαϊκό όραμα»,
  Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά, υπενθυμίζοντας το ιστορικό γεγονός, πως «στις 23 Μαρτίου του 1821 η "Μεσσηνιακή Γερουσία" απηύθυνε έκκληση υπέρ του υπόδουλου γένους και της ελευθερίας των Ελλήνων προς τους λαούς της Ευρώπης».
Ειδικότερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε: «Με αφορμή τη σημερινή επέτειο και με τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 25η Μαρτίου -και αυτή η σύμπτωση δεν είναι τυχαία- θα ήθελα να τονίσω τούτο: πρέπει να θυμόμαστε σήμερα ότι οι επαναστατημένοι Έλληνες της «Μεσσηνιακής Γερουσίας» την πρώτη τους έκκληση υπέρ του υπόδουλου γένους και για την ελευθερία των Ελλήνων την έκαναν προς τους λαούς της Ευρώπης. Από τότε φαινόταν πόσο η Ελλάδα ήταν προσηλωμένη με συνέπεια και αυταπάρνηση στο ευρωπαϊκό όραμα. Αυτή ακριβώς η συνέπειά μας και η προσήλωσή μας στην Ευρώπη και το ευρωπαϊκό όραμα, μας δίνει και σήμερα, αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, το δικαίωμα να διακηρύξουμε τούτο, "urbi et orbi":
  «Εμείς οι Έλληνες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχουμε αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι ο δρόμος μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Και όχι μόνο θα πορευτούμε αυτόν τον δρόμο -πράγμα που είναι απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου- αλλά θα πρωταγωνιστήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτές τις κρίσιμες ώρες, έτσι ώστε μαζί με τους άλλους εταίρους μας να βοηθήσουμε προκειμένου η Ευρώπη να γυρίσει πάλι στις ρίζες, να βρει το δρόμο της και επομένως να μπορέσει να εκπληρώσει τον παγκόσμιο προορισμό της.»
Αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «την 23η Μαρτίου 1821, εδώ στην Καλαμάτα, οι επαναστατημένοι Έλληνες αποφασισμένοι και ενωμένοι, στο πλαίσιο της "Μεσσηνιακής Γερουσίας", συνέβαλαν τα μέγιστα στην οργανωμένη έναρξη της Εθνεγερσίας, την 25η Μαρτίου του 1821, στην Αγία Λαύρα».
  Ακολούθησε η καθιερωμένη αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας και στη συνέχεια η παρέλαση των σχολείων της πόλης και των χορευτικών συλλόγων.
Αμέσως μετά το τέλος της τελετής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε πεζός στην οδό 23ης Μαρτίου, όπου έγινε δεκτός με μεγάλη θέρμη από τους πολίτες της Καλαμάτας, με τους οποίους και συνομίλησε για αρκετή ώρα,.
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός οικονομικών Αλέξης Χαρίτσης. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης,  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ίδιου κόμματος  Αντώνιος Γρέγος, πλήθος αυδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων και χιλιάδες κόσμου, με σύμμαχο τον καλό καιρό.
  Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τελέσε τα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος αγαλμάτων για την εθνεγερσία, δωρεά της Ιολάνδης Παπαδοπούλου – Rolshausen στη συμβολή των οδών Νέδοντος και 23ης Μαρτίου. Η σύνθεση αναπαριστά την Ελλάδα να στεφανώνει τον Έλληνα αγωνιστή του 1821.
Λίγο αργότερα, στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας έγινε  η υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του εκπροσώπου της κυβέρνησης και των Αρχών και ακολούθησε  η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας.
  Οι λαμπροί εορτασμοί θα ολοκληρωθούν απόψε το βράδυ με τη μεγάλη συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας με τίτλο «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»
 Αντώνης Σαμαράς: «Η σημερινή ημέρα είναι δείγμα γραφής του χθες, που πρέπει να μας ενώσει στο αύριο»

Μήνυμα ενότητας έστειλε μετά το πέρας των εορτασμών της απελευθέρωσης της Καλαμάτας ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς σε σύντομη δήλωση του τόνισε ότι πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις των ελλήνων στις δυνάμεις του έθνους και να μην τις βάζουμε σε δεύτερη μοίρα… «Χωρίς αυτές τις δυνάμεις δε θα υπάρχει , μέλλον δε θα υπάρχει ανάπτυξη, δεν θα υπάρχει προοπτική» συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα δείγμα γραφής του χθες που πρέπει να μας ενώσει στο αύριο.
Video: Αναπαράσταση 23 Μαρτίου 2017 , https://youtu.be/m42W5peYHIc .-
Βίντεο 2 : Προκόπης Παυλόπουλος Καλαμάτα 23 Μαρτίου 1821 , https://youtu.be/V-9EBkRgLGU .-
~*Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ γιόρτασε την επέτειο απελευθέρωσης 23/03/2017: https://youtu.be/MaPHBr1comM  .-

*** Νέα «βασίλισσα» του τουρισμού η Μεσσηνία – Στα σκαριά νέο πολυτελές ξενοδοχείο στην Καρδαμύλη 
Μπορεί κάθε χρόνο τα φλας να αστράφτουν για τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και ορισμένους άλλους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όμως η Μεσσηνία, όχι μόνο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την αίγλη τους, αλλά κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην τουριστική αγορά. Θάλασσα, καλό φαγητό, αρχαιολογικοί χώροι και ό,τι λαχταρά η ψυχή των τουριστών υπάρχει στη Μεσσηνία. Γι’ αυτό ξενόγλωσσες εφημερίδες και μεγάλοι τουριστικοί οδηγοί σε δημοσιεύματά τους για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς που αξίζει να επισκεφθεί κανείς εντάσσουν και το νομό μας.
Εξάλλου, η ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με σειρά συνδέσεων με ευρωπαϊκές πόλεις, δίνει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν. Σύμφωνα, δε, με τα πρώτα στοιχεία φέτος, οι διεθνείς αφίξεις θα φτάσουν και μπορεί να ξεπεράσουν τις 200.000.
Ένας, επιπλέον, λόγος που η γενικότερη τουριστική εικόνα είναι ευνοϊκή για τη Μεσσηνία αποτυπώνεται και στον αριθμό των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται υπό σχεδιασμό ή είναι στο στάδιο της κατασκευής.
Εκτός από τις ήδη γνωστές επενδύσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία Stone Village Resort A.E. προγραμματίζει την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων με δυναμικότητα 90 κλινών στην περιοχή Καρδαμύλη του Δήμου Δυτικής Μάνης. Η μονάδα θα κατασκευασθεί σε έκταση 21 στρεμμάτων.
Η επένδυση έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες άδειες και σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στη θέση "ΔΥΟ ΓΕΦΥΡΙΑ- ΜΑΝΔΡΙ ΚΑΡΑΒΙΤΗ", συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 11.288.304,64 ευρώ, ενώ η συνολική ενίσχυση που θα λάβει ξεπερνά τα πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ, με τη μορφή επιχορήγησης.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο αριθμός νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν μετά το 2ο έτος λειτουργίας της ανέρχεται σε 31.
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Φραγκόσυκο: Ένα φρούτο με παρελθόν, παρόν και μέλλον 
Νικήτας Τζώρτζης: Αυξημένη ζήτηση αλλά μικρή η παραγωγή στην Ελλάδα
Η παρουσία του φραγκόσυκου στην Ελλάδα μετρά εκατοντάδες χρόνια, όμως στο παρελθόν δεν υπήρχε οργανωμένη καλλιέργεια, κάτι που δειλά δειλά αλλάζει.
Πρόκειται για φρούτο εύκολο στην καλλιέργειά του, με πολλές ευκαιρίες μεταποίησης και θρεπτικές ουσίες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη ζήτηση, με μικρή ωστόσο προσφορά, τουλάχιστον σε επίπεδο Ελλάδας.
Το «Θάρρος» βρέθηκε στη Μεσσήνη, όπου συνάντησε τον Νικήτα Τζώρτζη, ένα νέο που αποφάσισε να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα και έπειτα από έρευνα κατέληξε στην καλλιέργεια του φραγκόσυκου.
Όπως μας εξήγησε, η αυξημένη ζήτηση, αλλά και το είδος της καλλιέργειας, τον έφεραν ένα βήμα παρακάτω και έτσι, εκτός από την πώληση των φρούτων, προχώρησε στη δημιουργία φυτωρίου. Εκεί μας έδειξε τις τεχνικές φύτευσης, που είναι απλές και εύκολες για τον καθέναν, αρκεί βέβαια να γίνουν υπό την επίβλεψη κάποιου που να γνωρίζει το αντικείμενο όπως ο κ. Τζώρτζης.
  -Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα με το φραγκόσυκο;
Πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισα να δημιουργήσω μία δική μου καλλιέργεια. Ψάχνοντας κατέληξα στο ότι το φραγκόσυκο είναι μια καλή επιλογή. Είναι μια ανέξοδη καλλιέργεια, της οποίας το προϊόν έχει πολλές δυνατότητες και ως φρούτο και σε μεταποιητικό επίπεδο.
Σημαντικός παράγοντας στην επιλογή της καλλιέργειας ήταν και τόσο πόσο εύκολη είναι. Δεν απαιτεί πολλά πράγματα, ούτε λιπάσματα, ούτε κλαδέματα, ούτε ποτίσματα, αυτά δηλαδή που χρειάζονται οι περισσότερες καλλιέργειες.
Το μόνο που πρέπει να κάνει ένας καλλιεργητής φραγκόσυκων είναι να προσέχει στα πρώτη έτη του φυτού, ενώ μετά αυτό δεν έχει καμία απαίτηση.

-Αν κάποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με αυτή την καλλιέργεια, τι κεφάλαιο χρειάζεται;
Σχετικά με άλλες καλλιέργειες το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο. Το φραγκόσυκο, αφού φυτευτεί, έχει μηδενικό κόστος, καθώς, για παράδειγμα, δε χρειάζεται εργατικά όπως η ελιά.
Από εκεί και πέρα, το φυτό παράγει για δύο μήνες το καλοκαίρι και δε θέλει καμία άλλη βοήθεια από τον παραγωγό.
Το θέμα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει έλλειψη φραγκοσυκιών στη χώρα, ενώ η ζήτηση είναι μεγάλη. Έτσι στόχος μας είναι παραγωγοί να στραφούν σε αυτό.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν αρκετοί σε όλη τη χώρα που έρχονται στο φυτώριό μας και θέλουν να μάθουν για την καλλιέργεια.
Για να ξεκινήσει κάποιος δε χρειάζεται να έχει έναν ολόκληρο κάμπο δικό του, και 5 στρέμματα για αρχή είναι μια καλή έκταση. Να σημειωθεί εδώ ότι το κάθε στρέμμα χωρά περίπου 120 με 150 φυτά.
   -Καλείτε τον κόσμο να ασχοληθεί με αυτό όπως παρατηρώ…
Ναι, φυσικά, εμείς θέλουμε κόσμο να ασχοληθεί, αφού υπάρχει ζήτηση, ζήτηση που είναι αδύνατη να καλύψει ένα άτομο. Έτσι, αν όλοι μαζί δημιουργήσουμε μια ομάδα παραγωγών, το μέλλον θα είναι καλύτερο για όλους, αφού θα μπορούμε να καλύψουμε τις μεγάλες ποσότητες που οι εταιρείες ζητούν.
Δε σας κρύβω ότι έγινε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούμε όλοι οι παραγωγοί, αλλά τελικά η παραγόμενη ποσότητα είναι μικρή.
  
-Από πότε ένα τέτοιο φυτό αρχίζει να δίνει καρπούς και τι ποικιλίες έχετε;
Η φραγκοσυκιά δίνει τα πρώτα της φρούτα στον τρίτο χρόνο ζωής. Εμείς πλέον έχουμε 2.500 ρίζες τριών διαφορετικών ποικιλιών. Αυτές ξεχωρίζουν μεταξύ τους από το χρώμα του καρπού, ενώ πρέπει εδώ να τονιστεί ότι τα φύλλα δεν έχουν αγκάθια, κάτι πολύ σημαντικό και για τον καταναλωτή και για τον καλλιεργητή.
   -Όποιος, λοιπόν, το αποφασίσει, πού μπορεί να βρει τα φυτά και πόσο εύκολη είναι η φύτευσή τους;
Εμείς μέχρι σήμερα έχουμε δώσει πάρα πολλά φυτά σε νέους καλλιεργητές και, φυσικά, είμαστε δίπλα τους στα πρώτα τους βήματα.
Το μόνο δύσκολο σε αυτή την καλλιέργεια είναι εκείνο της αρχής, γι’ αυτό θα χρειαστεί κάποιον που να έχει ασχοληθεί.
  
-Μπορεί σε όλη την Ελλάδα να ευδοκιμήσει η φραγκοσυκιά;
Όχι, δεν μπορεί σε περιοχές που έχει συχνά πάγο, όπως σε περιοχές της βορείου Ελλάδος. Η νότια Ελλάδα είναι ιδανική, αφού τα εδάφη μας είναι κατάλληλα, ενώ το σημαντικό για το φυτό και ουσιαστικά αυτό που το τρέφει είναι ο ήλιος!
Το έδαφος που είναι καταλληλότερο για την καλλιέργειά του είναι το μέσης συστάσεως, που έχει καλή στράγγιση. Δεν έχει ιδιαίτερη προτίμηση στο έδαφος, αρκεί αυτό να μη είναι υγρό και να στραγγίζει καλά. Μπορεί να αναπτυχθεί σε πετρώδεις, αμμώδεις ή ξηρές τοποθεσίες, σε αβαθή εδάφη ή μετρίου βάθους, φτωχά σε οργανική ύλη, ακόμη και σε πλαγιές, όπου άλλη καλλιέργεια είναι δύσκολη έως αδύνατη.
Στα αργιλώδη και ασβεστώδη εδάφη ευδοκιμεί λιγότερο απ' όσο στα μέσης συστάσεως. Η δε ανάπτυξη σε βραχώδη εδάφη επιτυγχάνεται χάριν του ισχυρού συστήματος ριζών το οποίο διαθέτει και σταδιακά προκαλεί διάσπαση και αποσάθρωση αυτών.
  -Από εκεί και πέρα, πού μπορεί κάποιος να πουλήσει τα φρούτα;
Γενικότερα στην Ελλάδα υστερούμε σε ποσότητες, έτσι γίνεται εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων, κυρίως, από την Ιταλία. Η Ελλάδα, πάντως, τα δύο τελευταία χρόνια προσπαθεί οργανωμένα να καλλιεργήσει αυτό το φυτό.
Ένα σημαντικό ακόμα ατού του φραγκόσυκου είναι ότι ο πολτός του μπορεί να διατηρηθεί όλο το χρόνο, αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, γι’ αυτό υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εταιρείες που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικότερα γιαούρτι και παγωτά.
  
-Τι θρεπτικές ουσίες έχει το φραγκόσυκο, που όλο και πιο πολύ ακούμε να το ζητούν;
Το φραγκόσυκο εξαιτίας των φυτικών ινών και της πηκτίνης που περιέχει μπορεί να ελαττώσει τη γλυκόζη του αίματος, μειώνοντας την απορρόφηση του σακχάρου στο στομάχι και το έντερο. Είναι φρούτο το οποίο καταπολεμά το σακχαρώδη διαβήτη. Αναλυτικότερα, το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει βοηθά στην καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων και αυξάνει τη σωματική αντοχή.
Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά, που δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο, αλλά και σε διάφορους ιστούς και όργανα, όπως στις αρτηρίες, τα νεύρα, τους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.
Επίσης, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς τα άνθη και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως διουρητικά, αντισπασμωδικά, αντιδιαρροϊκά, αιμολυτικά, καθώς για καταπολέμηση της ψαμμιάσεως, της άμμου στα νεφρά και της νεφρίτιδας.
  ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Το φραγκόσυκο χρησιμοποιείται από γλυκό και ποτό μέχρι... καλλυντικά και ζωοτροφή. Από το φραγκόσυκο παράγονται από γλυκά και φυσικές χρωστικές ουσίες μέχρι ζωοτροφές και οινόπνευμα.
Στο Μεξικό, άλλωστε, από όπου και προέρχεται, παράγεται το γνωστό αλκοολούχο ποτό που όλοι έχουμε δοκιμάσει, η τεκίλα.
Στη Σικελία, επίσης, από το φραγκόσυκο παρασκευάζουν ένα λικέρ, το Ficodi, ενώ από τους καρπούς και τα άνθη παρασκευάζουν αλοιφές για το δέρμα.
Το φραγκόσυκο καλλιεργείται, κυρίως, για τον καρπό του. Σε πολλές περιοχές, όμως, καλλιεργείται για την παραγωγή μίας κόκκινης χρωστικής ουσίας. Επίσης, παράγεται μία ακόμη χρωστική ουσία, που είναι η μόνη χρωστική τροφίμων (Ε120) που επιτρέπεται στην παραγωγή λουκάνικων, ποτών, ειδών ζαχαροπλαστικής κ.λπ.
Οι καρποί του χρησιμοποιούνται, κυρίως, ως φρούτο. Οι καρποί, όπως και τα άνθη, έχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, που υπολογίζεται στο 0,04% του χυμού.
Γενικά πωλούνται δύο ειδών καρποί στον περισσότερο κόσμο:
-Οι καρποί που προέρχονται από τα πρώτα άνθη. Τα φραγκόσυκα αυτά έχουν ικανοποιητικό μέγεθος και καλή γεύση
-Οι καρποί που είναι όψιμοι. Οι καρποί αυτοί παράγονται, αφού απομακρυνθούν με τα χέρια οι πρώτοι οφθαλμοί. Έχουν μεγάλο μέγεθος και υπέροχη γεύση.
Ένα άλλο προϊόν του φραγκόσυκου που έχει μεγάλη ζήτηση είναι το έλαιο που παράγεται από τους σπόρους του και το οποίο διανέμεται στην αγορά ως ελιξίριο της νεότητας, καθώς έχει ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, πωλείται δε σε πολύ υψηλές τιμές.
Για τους Μαροκινούς, ένα σημαντικό παράγωγο της φραγκοσυκιάς είναι η πρωτεΐνη AGP (αραβινογαλακτική), η οποία έχει πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία. Έπειτα από ζύμωση των καρπών του φραγκόσυκου, παράγεται ένα μη αλκοολούχο ποτό με υπέροχη γεύση.
Στην Αμερική, παράγεται από τους σπόρους του φραγκόσυκου ένα είδος λευκού αλεύρου, από το οποίο παράγεται ψωμί.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 Περισσότερες πληροφορίες για το φυτώριο του Νικήτα Τζώρτζη δείτε εδώ

***  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Κορίνθου -Τρίπολης – Καλαμάτας και Λεύκτρο-Σπάρτη λόγω εργασιών 
Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι, έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου  Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης, από την κατασκευάστρια εταιρεία, στην περιοχή της σήραγγας Ραψομάτη και ημιστέγαστρα στη συνέχεια αυτής.
  Οι ρυθμίσεις αυτές, που αποσκοπούν στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων καθώς και στην αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού, περιλαμβάνουν το τμήμα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 182,9 και 185,6 (σήραγγα Ραψομάτη και κατεύθυνση προς Καλαμάτα) και ειδικότερα:
     Από τη Δευτέρα (27.3.2017) έως και την Παρασκευή (31.3.2017) η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από τον κλάδο της σήραγγας της κατεύθυνσης προς Αθήνα (Ραψομάτη Α), από τον οποίο θα εξυπηρετηθούν αμφότερες οι κατευθύνσεις, σε μία λωρίδα κυκλοφορίας έκαστη.
Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με όλες τις προσωρινές πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες και λοιπά μέσα οδικής σήμανσης που θα τοποθετηθούν.

*** Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε τους επισήμους και πήγε να χαιρετίσει τον κόσμο (φωτογραφίες και βίντεο) 
 
 
 
 
Για ακόμα μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να αφήσει το πρωτόκολλο στην άκρη και να δείξει ότι παραμένει ταπεινός και δεν ξεχνά την Καλαμάτα.
Έτσι, λίγο πριν ξεκινήσει η αναπαράσταση, όταν έφθασε στο σημείο που είχε τοποθετηθεί η καρέκλα του, την έδιωξε θέλοντας να παρακολουθήσει όρθιος.
Με το πέρας δε της τελετής και ενώ όλοι οι επίσημοι κατευθύνονταν προς το σημείο που θα γίνονταν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ο ίδιος αποφάσισε να μετακινηθεί ανάποδα, ώστε να χαιρετίσει και να συνομιλήσει με τον κόσμο.
Η κίνηση αυτή μπορεί να προκάλεσε «πονοκέφαλο» στη φρουρά του, αλλά όταν ο ΠτΔ βρίσκεται στην Καλαμάτα δε χάνει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κόσμο.
Προκόπης Παυλόπουλος Καλαμάτα- Κόσμος , https://youtu.be/6LfMDLC_kN8 .- 
Video: 
Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καλαμάτα Κόσμος , https://youtu.be/xhJ0YcWbfps .-

***  Διαμαρτυρία στην αναπαράσταση από τους Μανιάτες για τους δασικούς χάρτες 
Πανό υπέρ της απόσυρσης των αναρτημένων δασικών χαρτών σήκωσε ομάδα πολιτών από τη Μάνη κατά τη διάρκεια της τελετής αναπαράστασης της απελευθέρωσης της Καλαμάτας.
Με αυτό τον ειρηνικό τρόπο επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν αλλά και να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία για το πρόβλημα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Χάρις στην άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας το πανό κατέβηκε χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό απρόοπτο. 

*** Μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα έπιασε δουλειά στην Ελευσίνα 
Ανακοίνωση με αιχμές δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας, η ανακοίνωση έχει να κάνει με ορισμό μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, που πλέον έχει οριστεί μέλος του Δ.Σ. της «Ελευσίνα 2021 Α.Ε.».
Ακολουθεί το δημοσίευμα του Δήμου:
Πληροφορηθήκαμε ότι ο Γιάννης Τροχόπουλος, μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της «Ελευσίνα 2021 Α.Ε.».
Ο κ. Τροχόπουλος ήταν ένα από τα δύο μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής, που είχαν ορισθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση (κάθε Κυβέρνηση ορίζει δύο μέλη, όταν διαγωνίζονται πόλεις της).
Τι να πούμε...
Και εις ανώτερα!
Κατά τ' άλλα, όλα γίνονται αντικειμενικά και αξιοκρατικά.

*** Μάκαρης για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη: «Ασύνδετα έργα, με αμφίβολο αποτέλεσμα για την Καλαμάτα» 
Εκδήλωση- συζήτηση για το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας. Ένα πρόγραμμα που τις τελευταίες ημέρες απασχολεί έντονα την πόλη, γι’ αυτό, άλλωστε, έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις.
Στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, λοιπόν, βρέθηκαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και δημότες που θέλησαν να εκφράσουν τη γνώμη τους.
Κεντρικός ομιλητής και συντονιστής ήταν ο επικεφαλής του «Ανοιχτού Δήμου-Ενεργών Πολιτών», Μανώλης Μάκαρης. Άλλωστε, κατόπιν πρωτοβουλίας της δικής του παράταξης διοργανώθηκε αυτή τη συζήτηση.
Ο κ. Μάκαρης χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία για την Καλαμάτα μέσω του προγράμματος να επιτευχθεί μια διαφορετική ανάπτυξη για την πόλη. Ειδικότερα, όπως είπε, στόχος θα πρέπει να είναι η επιτυχία στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα, αλλά και στον επιχειρηματικό, χωρίς όμως να αμελούμε τον παράγοντα περιβάλλον.
Μιλώντας για το πρόγραμμα, είπε ότι ξεκίνησε το 2014, όμως, όπως τόνισε, δυστυχώς, φτάσαμε στο 2017 και ακόμα η κατάσταση είναι νεφελώδης, ενώ μέχρι τον Απρίλιο θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης από το Δήμο Καλαμάτας.
Χαρακτήρισε το παραπάνω λάθος, αφού μέσα σε δύο μήνες είναι αδύνατο να γίνει διαβούλευση. Έτσι η παράταξή του αποφάσισε να καλύψει αυτό το έλλειμμα διαβούλευσης με την εκδήλωση της Τετάρτης.
Κατά την άποψη της παράταξης του κ. Μάκαρη, σε σχέση με τα έργα που έχουν κατατεθεί από το Δήμο Καλαμάτας, αυτά είναι ασύνδετα μεταξύ τους και εγείρουν αμφιβολίες αν θα έχουν ένα συνολικό όφελος για την Καλαμάτα.
Δική τους πρόταση είναι να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο και αυτό να αναδειχθεί, με στόχο να επιτευχθεί, έστω, μέρος του μέσω του Προγράμματος. Από εκεί και πέρα, ό,τι μείνει, να γίνει μέσα από άλλα προγράμματα.
Κλείνοντας ανέφερε ότι το μεγάλο στοίχημα μέσω αυτού του προγράμματος είναι η παραλία της Καλαμάτας, που μπορεί να αποτελέσει μια περιοχή Βιώσιμης Ανάπτυξης. Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, με στόχο να επιλεγεί η καλύτερη πρόταση και να γίνει πράξη.
Ο κ. Μάκαρης δεν ξέχασε και το Ιστορικό Κέντρο, που, όπως υποστήριξε, έχει σημαντικά προβλήματα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Εντυπωσιακή ανταπόκριση των Καλαματιανών στη δωρεά μαλλιών 
Για 5η και τελευταία ημέρα θα λειτουργήσει σήμερα στην Καλαμάτα το κινητό κομμωτήριο που συγκεντρώνει κοτσίδες για την κατασκευή περουκών στο πλαίσιο της πανελλαδικής πρωτοβουλίας του Συλλόγου Γυναικών με Εμπειρία Καρκίνου «Άλμα Ζωής». Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς κατά μέσον όρο κάθε μέρα περίπου 30 άτομα, ανάμεσα στα οποία και πολλά παιδιά, δώριζαν τα μαλλιά τους.
Είναι από τις καλές ειδήσεις που θέλουμε όλοι να ακούμε και αποδεικνύουν ότι η διάθεση για εθελοντική προσφορά και συμμετοχή στην ανάγκη του άλλου παραμένει ελπιδοφόρα ισχυρή.
«Χαρίζουμε δύναμη στις γυναίκες που χρειάζονται λίγη παραπάνω από τη δική μας» σχολιάζει η Κέλλυ Φερέτου, η οποία φρόντισε για την οργάνωση και στελέχωση του κινητού κομμωτηρίου, το οποίο θα ολοκληρώσει τη λειτουργία του σήμερα (10.30 έως 21.00) έξω από τον Α/Β Βασιλόπουλο στην οδό Ψαρών, σε συνεργασία με το σούπερ μάρκετ και μεγάλη ιδιωτική εταιρεία καλλυντικών.  Χ.Ε.

*** Με βελτιώσεις για τους αγρότες οι δασικοί χάρτες 
Παρατείνεται σε 105 μέρες, από 60 που προβλεπόταν αρχικά, το δικαίωμα ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με βελτιωτική νομοθετική αλλαγή στην οποία προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής προχθές.
Η παράταση της προθεσμίας κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς θα παρέχει στους ενδιαφερομένους τον απαιτούμενο χρόνο για την πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωσή τους πριν αποφασίσουν αν θα υποβάλλουν αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών.
Επίσης, καταργείται η υποχρέωση αποστολής ψηφιακού αντιγράφου του αναρτημένου δασικού χάρτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Στους δύο αυτούς φορείς θα αποστέλλεται ο κυρωμένος χάρτης που μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ.
Ακόμα, προβλέπεται η εξαίρεση από την κύρωση των δασικών χαρτών, εκτάσεων που, σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία, δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις και παρόλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί εντός ευρύτερα αναδασωτέων εκτάσεων. Με άλλη διάταξη δύναται να ανακληθεί μερικώς ή ολικώς αρμοδίως κάθε διοικητική πράξη σχετική της κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας. Κατά αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, δεν ανακόπτεται η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά περιεχομένου και διασφαλίζεται η συνταγματική κατοχύρωση και προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων.
Ορίζεται ότι οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων αποφαίνονται επίσης επί αντιρρήσεων για το δασικό εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων σε περιοχές κηρυχθείσες ως αναδασωτέες. Η πρόβλεψη αυτή είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις εκτάσεων που, ενώ περιλαμβάνονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες, έχουν διαφορετική μορφή.
Σε περίπτωση εξαίρεσης των εν λόγω εκτάσεων από την υπαγωγή τους στο δασικό χάρτη η σχετική απόφαση γνωστοποιείται στο Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη διαδικασία ανάκλησης ή τροποποίησης της απόφασης κήρυξης περιοχής ως αναδασωτέας.
Τέλος, με υπουργική απόφαση καθορίζονται εφεξής οι τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες αποτύπωσης στους δασικούς χάρτες και των αναδασμών που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την σχετική αγροτική νομοθεσία.
  Η ψηφοφορία
Η νομοθετική αλλαγή έγινε στην επίμαχη τροπολογία για τους δασικούς χάρτες που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση μνημονίου συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ψηφίστηκε αρχικά κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και χθες από την ολομέλεια της Βουλής.
Σημειώνεται πως ο νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 2 Μαρτίου 2017.

***  Επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας ο Προκόπης Παυλόπουλος
Ημέρα χαράς και συγκίνησης ήταν η χθεσινή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς αναγορεύθηκε επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας και πρώτος το λόγο πήρε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Μασσέλος, που δήλωσε χαρούμενος και περήφανος που μια τόσο εμβληματική μορφή σαν αυτή του ΠτΔ θα αναγορευόταν σε λίγη ώρα καθηγητής του Τμήματος.
Μάλιστα, θέλησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε το Πανεπιστήμιο να τον αναγορεύσει καθηγητή, αναφερόμενος στη ζωή του Προκόπη Παυλόπουλου και στο πώς ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από την Καλαμάτα να σπουδάσει Νομική κατάφερε να κάνει τόσα πολλά και να φτάσει ύψιστο αξίωμα για την Ελλάδα.
Αρχικά αναφέρθηκε στο έργο του Προκόπη Παυλόπουλου ως καθηγητή στα αμφιθέατρα και στη συνέχεια στο συγγραφικό του έργο, καθώς έχει καταξιωθεί ως ένας από τους πιο έγκριτους νομικούς. Τέλος, ανέφερε το πολιτικό μέρος που αφορά στον Προκόπη Παυλόπουλο, έναν πολιτικό που τον χαρακτηρίζει το δίκαιο, η διαφάνεια και η νηφαλιότητα.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μασσέλος είπε στον ΠτΔ ότι τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές που περνά η κοινωνία μας, όλοι έχουμε την ανάγκη του σθένους, της αποφασιστικότητάς του, του συναινετικού του λόγου, της εμπειρίας και του κύρους του, και τον κάλεσε να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για την ανάκαμψη της πατρίδας.
Ακολούθησε χαιρετισμός του κοσμήτορα της Σχολής, Αλέξιου Σαββίδη, που αναγνώστηκε στο αμφιθέατρο και αναφερόταν στην αμφίδρομη τιμή που έλαβε χθες ο ΠτΔ. Όπως εξήγησε, τιμώντας το πρόσωπο του ΠτΔ, η τιμή επιστρέφει στο Τμήμα.
Στο βήμα μετά ανέβηκε ο πρόεδρος του Τμήματος, Νικόλαος Ζαχαριάς, για ένα σύντομο χαιρετισμό. Μίλησε για την πορεία του τμήματος μέχρι σήμερα, ενώ τόνισε ότι η χώρα θα εξέλθει της κρίσης με όχημα την παιδεία.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος, Θανάσης Χρήστου, με ένα χειμαρρώδες και εντυπωσιακό Εγκώμιον /Laudatio μίλησε για το έργο και τη ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Έπειτα οι πρυτανικές Αρχές φόρεσαν την τήβεννο στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει με θέμα «Οι τρεις Πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού». Μια ομιλία, όμως, άκρως συγκινητική, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να ξεκινά απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, δηλαδή τους καθηγητές του Πανεπιστημίου. Όπως είπε, η ακαδημαϊκή του διαδρομή ήταν εκείνη που σηματοδότησε ολόκληρη τη ζωή του και αποτέλεσε την ουσία της.
Μιλώντας για τη χθεσινή ημέρα, συγκινημένος είπε ότι έχει μεγάλη σημασία για τον ίδιο, γιατί είναι ένας τίτλος σε ένα πανεπιστήμιο της γενέτειράς του, σε χώρους δηλαδή που μεγάλωσε αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε, αφού, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, για έναν επαρχιώτη οι ρίζες δεν κόβονται ποτέ.
Ο δεύτερος λόγος, εξίσου σημαντικός για τον ίδιο, ήταν ο εξής: αφού γεννήθηκε το 1950, σύμφωνα με την Πανεπιστημιακή Νομοθεσία, το 2017, αν είχε μείνει στο πανεπιστήμιο, θα ήταν η τελευταία του χρονιά. Έτσι στη χθεσινή εκδήλωση αισθάνθηκε ότι βρίσκεται στην αίθουσα του πανεπιστημίου και κάνει ένα από τα τελευταία του μαθήματα, μαθήματα που, όπως είπε, του έλειψαν, παρά το γεγονός ότι η τιμή του να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι τεράστια.
Στη συνέχεια είπε ότι νοσταλγεί αυτά τα χρόνια, τα χρόνια στις αίθουσες της Νομικής, τους φοιτητές, τη διδασκαλία και τη διαρκή αμφισβήτηση της γνώσης, αφού στην επιστήμη τίποτα δεν είναι σταθερό. Στην επιστήμη, σχολίασε, αυτό που έχει σημασία είναι να μπορείς πραγματικά να διαψεύδεις αυτό που νομίζεις, ώστε να προχωρήσεις ακόμα περισσότερο.
Έπειτα από αυτή τη μικρή εξομολόγηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε ένα από τα τελευταία του μαθήματα, αυτή τη φορά όχι σε αίθουσα της Νομικής, αλλά στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης», της σχολής της οποίας πλέον είναι καθηγητής από χθες το βράδυ.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
«Στις 25 Μαρτίου, μία σημαδιακή ημέρα, συνέρχεται μια εμβληματική σύνοδος κορυφής και εκεί οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να αναλογισθούν ακόμα, ποια είναι η κληρονομιά τους» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Καλαμάτα
«Οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να αναλογισθούν την σημασία της Ευρώπης για ολόκληρο τον κόσμο, διότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο για τους λαούς της, αλλά είναι μία παγκόσμια δύναμη που μόνο αυτή μπορεί να διασφαλίσει κορυφαίες αξίες».
Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ξεκινώντας την ομιλία του στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης στην Ρώμη, με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή της.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «στις 25 Μαρτίου, μία σημαδιακή ημέρα, συνέρχεται μια εμβληματική σύνοδος κορυφής, η οποία θέλει να γιορτάσει, αλλά πολύ περισσότερο να αποτιμήσει τα 60 χρόνια από την ημέρα που δημιουργήθηκε και εκεί οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να αναλογισθούν ακόμα, ποια είναι η κληρονομιά τους».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «εκείνο που οφείλουμε να αντιληφθούμε, είναι ότι πριν από όλα η Ευρώπη είναι πολιτισμός» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις στο κόσμο που διεκδικούν, είτε την οικονομική ισχύ είτε την στρατιωτική ισχύ, αλλά η Ευρώπη για να είναι Ευρώπη δεν πρέπει παρά να διεκδικεί την μόνη ισχύ η οποία της ταιριάζει και η οποία είναι πολύτιμη για την ανθρωπότητα, δηλαδή τον παγκόσμιο πολιτισμό, που είναι ο δικός της πολιτισμός το υπόδειγμα του δικού της πολιτισμού.» Για αυτό όπως σημείωσε «επέλεξα να μιλήσω για το πως θα πρέπει να υπερασπιστούμε αυτό τον πολιτισμό, αφού ξέρουμε όμως σε τι στηρίζεται αυτός πολιτισμός και τι εκφράζει.»
«Μπορούμε να φανταστούμε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό σαν ένα αέτωμα που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Οι τρεις πυλώνες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού δηλαδή το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, η θεσμική κληρονομιά της Αρχαίας Ρώμης και η Χριστιανική Διδασκαλία, δείχνουν το χρέος κάθε ευρωπαϊκού λαού, αλλά και κάθε ευρωπαίου πολίτη, ως προς το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας απόψε στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, κατά την διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.
Όπως εξήγησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «ή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπερασπισθεί, στο ακέραιο, τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού της, οι οποίες διασφαλίζουν την φυσιογνωμία της, την συνοχή της και την σταθερή πορεία της προς τον τελικό της προορισμό, ήτοι την ομοσπονδιακή ενοποίησή της, ή στην αντίθετη περίπτωση, θα περιέλθει σε μια κατάσταση ληθάργου και μαρασμού -θεσμικού, πολιτικού και πολιτισμικού, συνακόλουθα δε οικονομικού και αναπτυξιακού- που θα σημάνει το άδοξο και άδικο τέλος της».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «μπροστά σ' αυτή την υπαρξιακή, κυριολεκτικώς, επιλογή, κάθε ευρωπαϊκός λαός και κάθε ευρωπαίος πολίτης οφείλουν να αναλογισθούν ότι η υπεράσπιση μιας σταθερής και αποτελεσματικής ενωμένης Ευρώπης δεν αφορά μόνο «τα του οίκου μας». «Γιατί, όπως αποδεικνύουν πρωτίστως οι ταραγμένοι καιροί μας,» συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «ο ρόλος της Ευρώπης, με τα χαρακτηριστικά που προεκτέθηκαν, είναι παγκόσμιος» και πρόσθεσε: «Καμιά άλλη δύναμη στον πλανήτη δεν διαθέτει την δύναμη να υπερασπισθεί καλύτερα τα ιδεώδη του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης από την Ευρώπη της ιστορίας και του πολιτισμού, που έχει πλήρη συναίσθηση ταυτοχρόνως της παρακαταθήκης του παρελθόντος της και, κυρίως, των προκλήσεων του μέλλοντός της».
Οι πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σηματοδοτούν και το ιστορικό οδοιπορικό του ως την σημερινή του κατάληξη». Επίσης, πρόσθεσε, «οι τρεις πυλώνες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, με βάση την ιστορική τους ιδιοσυστασία, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του Ιανού» και εξήγησε: «Κι αυτό γιατί δεν περιορίζονται να φωτίσουν την διαδρομή του παρελθόντος τους αλλά, όλως αντιθέτως, δείχνουν σταθερά το μέλλον στο οποίο προσβλέπουν, με την έννοια ότι αν η μελλοντική τους πορεία ανακοπεί, τότε η δημιουργία τους θα περιορισθεί σ' ένα ιστορικό απολίθωμα, καταδικασμένο στην αδήριτη φθορά.»
Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στην ομιλία του ότι «οι ρίζες των τριών πυλώνων συνδέονται αρρήκτως μεταξύ τους, και είναι αυτός ο κύριος λόγος για τον οποίο το αέτωμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού έχει αναδειχθεί τόσο ανθεκτικό στους ανά τους αιώνες κραδασμούς, και πρωτίστως στους πρόσφατους τεκτονικούς, πολιτισμικούς και άλλους, κραδασμούς που συνεπάγονται κατά κύριο λόγο οι εξάρσεις του πολέμου και της βάρβαρης τρομοκρατίας, ιδίως δε της τζιχαντιστικής».
Σχετικά με την συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, ως προς την εξέλιξη και διαμόρφωση του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι είναι, τουλάχιστον, διπλή και εξήγησε: «Από τη μια πλευρά το αρχαίο ελληνικό πνεύμα διέπλασε τον πολιτισμό αυτόν θέτοντας, μέσω της απελευθέρωσης του πνεύματος από τον μύθο και τις συνακόλουθες δοξασίες και εμμονές, τις βάσεις της επιστήμης και της σύγχρονης δυτικής φιλοσοφικής σκέψης».
Από την άλλη πλευρά, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «μας δείχνει σήμερα τον δρόμο υπεράσπισης του πολιτισμού μας, κυρίως δια της αποτροπής της μετάπτωσης της επιστήμης σε άγονο εμπειρικό πεδίο σώρευσης απλής γνώσης και συλλογής άπειρης, πλην όμως ανώφελης, πληροφορίας». «Μέσα από αυτή την διπλή συμβολή του», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «το αρχαίο ελληνικό πνεύμα μένει αενάως ζωντανό και επίκαιρο, τόσον ως γενάρχης όσο και ως αμετακίνητος πυλώνας του πολιτισμού μας».
Όσον αφορά στον πυλώνα της θεσμικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ρώμης, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «μέσω αυτής άρχισαν να διαφαίνονται δύο από τα πιο ουσιώδη στοιχεία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή το κράτος δικαίου και η διάκριση μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, άρα και η διάκριση μεταξύ πολιτικής κοινωνίας και κοινωνίας των πολιτών».
Σχετικά με τον πυλώνα της χριστιανικής διδασκαλίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συνδέεται αρρήκτως με τους δύο άλλους και την σύνδεση αυτή αποδίδει εκφραστικά, φυσικά μεταξύ άλλων, η αμφίδρομη σχέση μεταξύ τους», προσθέτοντας: «Μια σχέση την οποία τεκμηριώνει ιστορικώς, και δη οιονεί αμαχήτως, το ότι: Ο μεν Χριστιανισμός και η, σημαντική για την πορεία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, διδασκαλία του μπόρεσαν να αναδειχθούν, εν πολλοίς, επειδή βρήκαν διπλό πρόσφορο έδαφος: Πρώτον, το έδαφος της επικράτειας αρχικώς της Ρωμαϊκής και, μετέπειτα, της επιγόνου της, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καθώς και της θεσμικής κληρονομιάς τους, αφού αυτό διευκόλυνε την οργάνωση και λειτουργία της Χριστιανικής Εκκλησίας στις απαρχές της και το εντεύθεν πρωτόλειο "κανονικό δίκαιο». Και, δεύτερον, το "έδαφος" της ελληνικής και της λατινικής γλώσσας, δοθέντος ότι μέσα από αυτές τις γλώσσες διαδόθηκε η χριστιανική διδασκαλία και διατυπώθηκε η λειτουργία της χριστιανικής Εκκλησίας». Όμως, όπως ανέφερε στην συνέχεια, «και από την άλλη πλευρά, ήταν οι "φερτές ύλες» του, άκρως "πλωτού" διανοητικώς, "ποταμού" της Χριστιανικής διδασκαλίας, οι οποίες γονιμοποίησαν τις πολιτισμικές παρακαταθήκες των πυλώνων του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και της θεσμικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ρώμης. Έτσι προέκυψε το "κληροδότημα" της χριστιανικής διδασκαλίας στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, το οποίο συνθέτουν οι αρχές και οι αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης».

***  8 στους 10 Καλαματιανούς βρίσκονται στα social media 
 
 
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας, που γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ημερίδα με θέμα ««Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην Καθημερινή Ζωή».
Την ημερίδα οργάνωσε το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Πρώτος εισηγητής ήταν ο διευθυντής του ΚΕΚ,  Παναγιώτης Τζαβάρας, ο οποίος ανέλυσε το ζήτημα «Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ελλάδα και τον κόσμο». Παράλληλα, παρουσίασε ένα μέρος της έρευνας που διενεργεί στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, για την επίδραση των «social media» στην πόλη της Καλαμάτας. Η έρευνα αυτή δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα, ότι 8/10 Καλαματιανούς κάθε ηλικίας χρησιμοποιούν για περισσότερο από μία ώρα καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το Facebook να «πρωταγωνιστεί».
Στη συνέχεια, ο Μεσσήνιος στην καταγωγή αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Χρήστος Μπούρας, μίλησε για το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν τον τρόπο επικοινωνίας μας. Κατέληξε με το συμπέρασμα ότι την τεχνολογία ή θα την κατακτήσουμε ή θα μας κατακτήσει, με την έκβαση να εξαρτάται περισσότερο από εμάς…
Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Κώστας Θεολόγου, καθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η απώλεια του προσώπου στον κόσμο της ψηφιακής δικτύωσης».
Ο Σπυρίδων Στέλιος, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μίλησε από την πλευρά του για τη διαμόρφωση ενός νέου κοσμοπολιτισμού μέσα από τα «Social Media».
Το «παρών» στην ημερίδα έδωσε και ο Θεόδωρος Φορτσάκης, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός και καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του ανέπτυξε το θέμα «Μέσα Κοινωνική Δικτύωσης και Πολιτική»… με πολλούς «ενδιαφερόμενους» να βρίσκονται στο αμφιθέατρο. Την ημερίδα έκλεισε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, που εξέπληξε για ακόμα μια φορά με τις γνώσεις του γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, ενώ τόνισε ότι η καινούργια κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως με τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φοβίζει την κοινωνία των ανθρώπων.
Συντονιστής ήταν ο υπεύθυνος του ΚΕΚ, Απόστολος Γκούνης, που αξίζει τα συγχαρητήρια μαζί με τον Παναγιώτη Τζαβάρα για την άρτια ημερίδα που διοργάνωσαν. Του Κώστα Γαζούλη  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

 *** Αναλυτικά το πρόγραμμα της  28ης αγωνιστικής της Euroleague:

28η αγωνιστικήΠέμπτη, 23/3/2017 :

Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)  80-77 .- ^

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)
77-93 , (33-44).-^
Τα δεκάλεπτα: 14-17, 33-44, 58-71, 77-93 .-^

Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία)  76-84 .- ^

Μπασκόνια (Ισπανία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  63-72 , (21-37) .-^

Τα  δεκάλεπτα : 6-24 ,(21-37) ,37-54, 63-72 .-
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πατέρνικο (Ιταλία), Μάντιλα (Φινλανδία), Ομπρκνέβιτς (Σερβία)
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (Σίτο Αλόνσο): Λάρκιν 7 (1), Βόιτμαν 12, Χανγκά 13 (1), Μπουμπουά, Μπλάζιτς, Ντιόπ 7, Τίγι 2, Λαπροβίτολα 5 (1), Σενγκέλια 6, Μπάντιντζερ 11 (1), Λουζ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 18 (2), Νίκολς 2, Ρίβερς, Τζέιμς 11 (1), Παππάς 4, Φελντέιν 8 (2), Γκιστ 11 (1), Γκάμπριελ 6 (2), Μπουρούσης 4, Καλάθης 8.


Παρασκευή, 24/3/2017 :
Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)

Νταρουσάφακα (Τουρκία)-Γαλατασαράι (Τουρκία)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 21:00

Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 Ν-Η Β.
Ρεάλ Μαδρίτης    20-7 47  27η αγων.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας     20-7 47   27η αγων.
Ολυμπιακός 19-8 46    27η αγων.
Φενερμπαχτσέ 17-11   45 ^  28η αγων.
---------------------
Παναθηναϊκός 17-11 45 ^  28η αγων.
Αναντολού Εφές 16-12 44 ^  28η αγων.
Μπασκόνια 16-12  44 ^  28η αγων.
Ερυθρός Αστέρας 15-12  42   27η αγων.
----------------------
Νταρουσάφακα 13-14  40   27η αγων.
Μακάμπι Τελ Αβίβ  10-18  39 ^ 28η αγων.
Ζαλγκίρις 13-15  39 ^   28η αγων.
Μπαρτσελόνα 10-16  36   27η αγων.
~~~~~~~~~~~~~~~
Μπάμπεργκ   10-18  38 ^ 28η αγων.
Γαλατασαράι   10-17 37   27η αγων.
Ούνιξ Καζάν 7-20  34   27η αγων.
Αρμάνι Μιλάνο 7-20  35 ^   28η αγων.

*** Οι  τελευταίες δυο αγωνιστικές  της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ :
Αγωνιστική ημέρα: 29

30.03. 20:00Αναντολού ΕφέςΟλυμπιακός
 

30.03. 21:45ΜπάμπεργκΝταρουσάφακα
 

30.03. 22:00ΜπαρτσελόναΜακάμπι Τελ Αβίβ
 

31.03. 20:00ΓαλατάσαράιΜπασκόνια
 

31.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΟύνικς Καζάν
 

31.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΜιλάνο
 

31.03. 21:45ΠαναθηναϊκόςΤΣΣΚΑ Μόσχας
 

31.03. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΦενερμπαχτσέ
 
Αγωνιστική ημέρα: 30
06.04. 20:45ΦενερμπαχτσέΜπαρτσελόνα
 
06.04. 21:00ΜπάμπεργκΓαλατάσαράι
 
06.04. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΠαναθηναϊκός
 
06.04. 22:00ΜπασκόνιαΖαλγκίρις Κάουνας
 
07.04. 20:00ΝταρουσάφακαΕρυθρός Αστέρας
 
07.04. 20:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΟλυμπιακός
 
07.04. 21:45ΜιλάνοΟύνικς Καζάν
 
07.04. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΑναντολού Εφές
 
*** Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα (τα ματς των υπόλοιπων ομίλων δειξάγονται το Σαββατοκύριακο):
Πρεμιέρα της 5ης αγωνιστικής των προκριματικών του Μουντιάλ 2018

4ος όμιλος

Γεωργία- Σερβία 19:00
Αυστρία- Μολδαβία 21:45
Ιρλανδία- Ουαλία 21:45

Η βαθμολογία
1. Ιρλανδία 10
2. Σερβία 8
3. Ουαλία 6
4. Αυστρία 4
5. Γεωργία 2
6. Μολδαβία 1

7ος όμιλος

Ιταλία- Αλβανία 21:45
Λιχτενστάιν- FYROM 21:45
Ισπανία- Ισραήλ 21:45

Η βαθμολογία
1. Ισπανία 10
2. Ιταλία 10
3. Ισραήλ 9
4. Αλβανία 6
5. FYROM 0
6. Λιχτενστάιν 0

9ος όμιλος

Τουρκία- Φινλανδία 19:00
Κροατία- Ουκρανίας 21: 45
Κόσοβο- Ισλανδία 21:45

Η βαθμολογία
1. Κροατία 10
2. Ουκρανία 8
3. Ισλανδία 7
4. Τουρκία 5
5. Φινλανδία 1
6. Κόσοβο 1

*** ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ  :
Παρασκευή 24/03/2017
06:50 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Αυστραλίας
2ες ελεύθερες δοκιμές

17:00 Novasports 3HD
Πρωτέας Βούλας - Ολυμπιακός
Final-4 Κυπέλλου γυναικών

17:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP Masters
Miami Open

18:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Ρωσία - Ακτή Ελεφαντοστού
Φιλικό

18:00 Novasports 1HD
Ούνικς Καζάν - ΤΣΣΚΑ Μόσχας
EuroLeague

19:00 COSMOTE SPORT 2 HD
Γεωργία - Σερβία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Τουρκία - Φινλανδία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:15 Novasports 3HD
Νταρουσάφακα - Γαλατάσαραϊ
EuroLeague

20:00 Novasports 3HD
Νίκη Λευκάδας - Πανιώνιος
Final-4 Κυπέλλου γυναικών

21:00 Novasports 2HD
Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης
EuroLeague

21:45 COSMOTE SPORT 8 HD
Αυστρία - Μολδαβία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 7 HD
Κροατία - Ουκρανία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 3 HD
Ιρλανδία - Ουαλία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Ισπανία - Ισραήλ
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 1 HD
Ιταλία - Αλβανία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

22:00 Novasports 1HD
Μπαρτσελόνα - Ερυθρός Αστέρας
EuroLeague

01:00 FOX Sports
Pittsburgh Penguins - New York Islanders
NHL

01:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Σάρλοτ Χόρνετς - Κλίβελαντ Καβαλίερς
ΝΒΑ

04:50 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Αυστραλίας
3ες ελεύθερες δοκιμές

Σάββατο 25/03/2017


07:50 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Αυστραλίας
Κατατακτήριες δοκιμές

15:00 ΕΡΤ3
Λαμία - Χανιά
Football League

17:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP Masters
Miami Open

17:00 Novasports 1HD
Απόλλων Πατρών - Κολοσσός
Basket League

17:00 Novasports 1HD
Κύμη - Άρης
Basket League

17:00 Novasports 1HD
Λαύριο - Δόξα Λευκάδας
Basket League

17:00 Novasports 1HD
Τρίκαλα - Κόροιβος
Basket League

19:00 COSMOTE SPORT 8 HD
Ελβετία - Λετονία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 7 HD
Σουηδία - Λευκορωσία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Βοσνία/Ερζεγοβίνη - Γιβραλτάρ
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 2 HD
Κύπρος - Εσθονία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:30 Novasports 1HD
ΠΑΟΚ - Προμηθέας Πατρών
Basket League

20:00 Eurosport 1
New England Revolution - Minnesota United
MLS

20:00 FOX Sports
Columbus Blue Jackets - Philadelphia Flyers
NHL

21:30 COSMOTE SPORT 4 HD
Λος Άντζελες Κλίπερς - Γιούτα Τζαζ
ΝΒΑ

21:45 ΣΚΑΪ
Βέλγιο - Ελλάδα
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 8 HD
Ναντ - Παρί Σεν Ζερμέν
Champions League

21:45 COSMOTE SPORT 7 HD
Λουξεμβούργο - Γαλλία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 3 HD
Πορτογαλία - Ουγγαρία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Βουλγαρία - Ολλανδία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 1 HD
Βέλγιο - Ελλάδα
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

22:00 Eurosport 1
New York Red Bulls - Real Salt Lake
MLS

01:30 COSMOTE SPORT 4 HD
Κλίβελαντ Καβαλίερς - Ουάσινγκτον Ουίζαρντς
ΝΒΑ

Κυριακή 26/03/2017

08:00 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Αυστραλίας
Αγώνας

08:00 FOX Sports
Storm - Tigers
NRL

10:30 FOX Sports
Warriors - Dragons
NRL

13:00 COSMOTE SPORT 8 HD
Καζέρτα - Βενέτσια
Serie A

13:30 COSMOTE SPORT 7 HD
Μπαρτσελόνα - Ανδόρα
Liga Endesa

14:00 Novasports 3HD
Final-4 Κυπέλλου γυναικών
Μικρός τελικός

15:00 ΕΡΤ3
Τρίκαλα - Άρης
Football League

15:30 Eurosport 1
Gent-Wevelgem
Βέλγιο

17:00 Novasports 3HD
Final-4 Κυπέλλου γυναικών
Τελικός

18:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP Masters
Miami Open

19:00 ΕΡΤ3
Final-4 Κυπέλλου
Τελικός

19:00 COSMOTE SPORT 7 HD
Αρμενία - Καζακστάν
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Σαν Μαρίνο - Τσεχία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 2 HD
Αζερμπαϊτζάν – Γερμανία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Αγγλία - Λιθουανία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 4 HD
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός
Basket League

19:30 FOX Sports
Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers
NHL

20:00 COSMOTE SPORT 8 HD
Σάρλοτ Χόρνετς - Φίνιξ Σανς
ΝΒΑ

20:30 COSMOTE SPORT 5 HD
MotoGP: GP Κατάρ
Αγώνας

21:45 COSMOTE SPORT 7 HD
Ρουμανία - Δανία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 3 HD
Σκωτία - Σλοβενία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Βόρειος Ιρλανδία - Νορβηγία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 1 HD
Μαυροβούνιο - Πολωνία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

22:30 COSMOTE SPORT 8 HD
Χιούστον Ρόκετς - Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
ΝΒΑ

22:30 COSMOTE SPORT 5 HD
NASCAR Cup Series
Auto Club 400

00:00 FOX Sports
New Jersey Devils - Dallas Stars
NHL

04:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP Masters
~Από τελευταίες αναρτήσεις  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2017 :
  ~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25  και  26 Φεβρουαρίου 2017  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/25-26-2017-super-league-25022017-3-0-1-0.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Κ. Δευτέρα 27  Φεβρουαρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας    :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/02/news.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη  28  Φεβρουαρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .... :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-28-2017.html .-  
~**
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας RFAA NEWS Πέμπτη 02-03-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/rfaa-news-02-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-03-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  04  Μαρτίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή της Ορθοδοξίας 05  Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-05-2017.html .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 04  και 05 Μαρτίου  2017  :Ανασκόπηση όλων των αθλητικών εβδομάδας που έφυγε  .... :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 06 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-06-2017.html .-
~*   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  06  Μαρτίου 2017  :   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07  Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/03/news-07-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08  Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .... :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-08-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NWES 2 - Τετάρτη  08 Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-nwes-2-08-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  09  Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής  μας ....  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-09-2017.html .-  
 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ..:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News  Σάββατο  11 Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ....   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή  12 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-12-2017.html  
 ~*
ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11  , 12  και  13  Μαρτίου  2017  :Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/11-12-13-2017.html .-

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Δευτέρα 13 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  ....   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-13-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  14 Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....     :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/news-14-2017.html    .- 
~*  Η  Εφημερίδα μας  Arfara News 2 .. Τρίτη 14  Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-2.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  15 Μαρτίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας ....  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-15-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη  16 Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .....  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-16-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 17 Μαρτίου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :   http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/news-17-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  18 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-18-2017.html .-

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 19 Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/  .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 18  , 19  και 20  Μαρτίου  2017  :
~
Μαζί με την αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ...:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/18-19-20-2017.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Δευτέρα 20 Μαρτίου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-20-2017.html .-

~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  21 Μαρτίου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-21-2017.html  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη  22 Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/news-22-2017.html .
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS η 23 Μαρτίου 2017 :Στο  αγιάζι της καθημερινή μας ενημέρωσης :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-23-2017.html .-  

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 :
Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-24-2017.html .- 

~

*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5414   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3486   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3493 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.393  βίντεο   .-