ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Μεσσηνιακά καί Άλλα Τρίτη 03 Ιουλίου 2012

Μεσσηνιακά καί Άλλα Τρίτη  03  Ιουλίου  2012  :


Το  ποντικάκι μας στο αγιάζι της ενημέρωσης : !!!
**
*** Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή: Ασφαλτόστρωση της Αριστομένους :

~ Την Παρασκευή 6 Ιουλίου, το αργότερο, θα γίνει η ασφαλτόστρωση της Αριστομένους, η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά να γίνει τις πρώτες 2 με 3 ημέρες του μήνα.
* Ο λόγος, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Χρίστος Ριζάς, είναι ότι προέκυψαν ορισμένα προβλήματα της τελευταίας στιγμής με τις υπόγειες καλωδιώσεις στο ύψος της Ιατροπούλου, τα οποία ωστόσο ξεπεράστηκαν και ήδη από χθες έχει ξεκινήσει η προεργασία για την ασφαλτόστρωση.
* Η χρονική αυτή καθυστέρηση μετατόπισε χρονικά και το κλείσιμο της Σιδηροδρομικού Σταθμού -στην περιοχή μπροστά από τον ΟΤΕ, όπου ο δρόμος καταργείται και ενοποιείται με την πλατεία.
* Ο συγκεκριμένος δρόμος θα κλείσει στην αρχή της επόμενης εβδομάδας -από την Κροντήρη μέχρι και τη Μητροπέτροβα- διατηρώντας ο υπόλοιπος την προς νότον κίνηση των οχημάτων.
* Παράλληλα θα μετακινηθούν και οι τσίγκοι στην πλατεία -«μετακομίζοντας» δυτικά της Αριστομένους- ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν και τα έργα ανάπλασης στο τμήμα της πλατείας μπροστά από την καφετέρια «Αθανασίου» και του πρώην Μούστου.  Β.Γ.Μ.

~*** Το πρωθυπουργικό γραφείο παρακολουθεί το θέμα στενά: Ελπίδες για οριστική λύση στα πυροδάνεια :
~ Ελπίδες τόσο για τη βραχυπρόθεσμη όσο και για τη μακροπρόθεσμη, οριστική λύση του προβλήματος αποπληρωμής των δανείων πυρόπληκτων γεννά η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου που εστάλη στα Επιμελητήρια, σύμφωνα με την οποία εξετάζεται η η δυνατότητα να δοθεί παράταση και στα δάνεια που δεν έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι εντός των επόμενων ημερών «με υπουργική απόφαση θα δοθεί παράταση 3 μηνών για να υποβληθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στους πυρόπληκτους που έχουν κάνει αίτηση αναστολής πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανείων τους».
* Η ανακοίνωση αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο είναι ενήμερος για τα δάνεια πυρόπληκτων, αλλά και ότι έχει μελετήσει λύσεις για την οριστική λύση του προβλήματος αποπληρωμής τους. Μία από τις προτεινόμενες λύσεις αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και μπορεί να εφαρμοστεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συγκεκριμένα τα Επιμελητήρια προτείνουν «μετατροπή των πυρόπληκτων δανείων σε 30ετούς διάρκειας και με επιτόκιο Εuribor 3μήνου +70%, γιατί η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της δεν θα κρατήσουν μόνον 1 έτος».
~* Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
* Αναλυτικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για τα δάνεια πυρόπληκτων έχει ως εξής:
~ «Μέσα στις επόμενες μέρες, με υπουργική απόφαση θα δοθεί παράταση τριών (3) μηνών για να υποβληθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στους πυρόπληκτους που έχουν κάνει αίτηση αναστολής πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανείων τους. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αφορά τις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και πήραν δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Εξετάζεται η επέκταση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης και σε αυτούς που δεν πήραν εγγυημένα δάνεια».
~ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
* Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με ανακοίνωσή του εκφράζει την ικανοποίησή του για την ενεργή ενασχόληση του πρωθυπουργού με το πρόβλημα της αποπληρωμής των πυρόπληκτων δανείων. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
* «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχθηκε η επιχειρηματική κοινότητα και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας την ανακοίνωση Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού μας Αντώνη Σαμαρά, ότι στις επόμενες ημέρες με υπουργική απόφαση θα δοθεί 3μηνη παράταση στην υποβολή αιτήσεων για την αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα πυρόπληκτα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, η εξέταση της επέκτασης της υπουργικής απόφασης 2/22475/0025/25-4-2012 του Φίλιππου Σαχινίδη, ώστε να συμπεριληφθούν στην αναστολή πληρωμής για 1 έτος και τα πυρόπληκτα δάνεια που δεν έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μας δίνει την ελπίδα ότι άμεσα θα ικανοποιηθούν και αυτά, αφού στην οικονομική κρίση που περνά η πατρίδα μας περισσότερο πλήττονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το πρόβλημα ρευστότητας καθημερινά γίνεται μεγαλύτερο.
* Φυσικά περιμένουμε στο επόμενο διάστημα και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε να υποστηρίξουμε παλαιότερο αίτημά μας για την μετέπειτα μετατροπή των ανωτέρω δανείων σε 30ετούς διάρκειας και με επιτόκιο Εuribor 3μήνου +70%, γιατί η οικονομική κρίση και οι συνέπειες της δεν θα κρατήσουν μόνον 1 έτος.
* Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού μας Αντώνη Σαμαρά, που εκφράστηκε στην συνάντηση που είχαμε μαζί του οι πρόεδροι των 6 Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών στις 5 Απριλίου 2012, μετουσιώνεται σε πράξεις από τις πρώτες που υλοποιεί η νέα κυβέρνηση και μας δίνει την αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα έρθουν και τα νέα αναπτυξιακά οικονομικά μέτρα, που θα αντιστρέψουν την μέχρι τώρα αρνητική πορεία στις εργασίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
~* ΛΑΘΟΣ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
* Η Εθνική Τράπεζα δεν δέχεται αιτήσεις για παράταση της αποπληρωμής δόσεων των δανείων πυροπλήκτων, καθώς η ερμηνεία της εγκυκλίου 178 που δημοσίευσε η "Ε" του Σαββατοκύριακου αποδείχτηκε λανθασμένη. Η εγκύκλιος αυτή δίνει οδηγίες για την παράταση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση στα δάνεια που δεν έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Θ.Λ. " ελευθερία "

~*** Η "Οπερα της βαλίτσας" στην Αρχαία Μεσσήνη:
~ Για πρώτη φορά εκτός Αθηνών η Εθνική Λυρική Σκηνή, θα παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο στις 9 το βράδυ, στην Αρχαία Μεσσήνη, την "Οπερα της βαλίτσας", με την παραγωγή "Μποέμ" του Τζιάκομο Πουτσίνι.
* Για το άνοιγμα που κάνει η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το "Διάζωμα" στο κοινό εκτός των ορίων της πρωτεύουσας, μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο δημαρχείο Μεσσήνης, ο μεσσήνιος αντιπρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του εν λόγω πολιτιστικού οργανισμού Μύρων Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος. Τις ευχαριστίες τους εξέφρασαν και τόνισαν τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ "Αρχαία Μεσσήνη" Γ. Δαβίλας.
* Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή επισημαίνοντας τόσο το σπουδαίο έργο που γίνεται όσο και την άριστη διαχείριση που την καθιστά επιτυχημένο οργανισμό. Αναφέρθηκε στο έργο του Μ. Μιχαηλίδη, στο συντοπίτη μας λυρικό Δημήτρη Πλατανιά λέγοντας πως πρόκειται για τον καλύτερο στο είδος του, καθώς και στο πρόσωπο και τη δράση του Σταύρου Μπένου και κάλεσε τους μεσσήνιους να παρακολουθήσουν την "Οπερα της βαλίτσας" στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
* Ο Σταύρος Μπένος στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να αποκτήσει μια δυναμική σχέση με την περιφέρεια, μίλησε για τις πολλές πολιτιστικές πρωτιές του τόπου μας, στις οποίες συγκαταλέγεται πλέον και η επιλογή της Αρχαίας Μεσσήνης για το άνοιγμα του οργανισμού στην περιφέρεια και αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας του Διαζώματος με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
* Ειδικά για την Αρχαία Μεσσήνη τόνισε πως πρόκειται για ότι σημαντικότερο των τελευταίων 30 ετών στο χώρο, χάρη στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και τους σπουδαίους αρχαιολόγους.
* Για την Εθνική Λυρική Σκηνή σχολίασε πως "δεν υπάρχει επιτυχέστερο παράδειγμα σε όλο το χώρο του Δημοσίου" καθώς όπως εξήγησε, αν και εισπράξει τη μισή χρηματοδότηση πλέον, όχι απλώς συνεχίζει το έργο της αλλά ξεχρεώνει κι ενδεχόμενες παλιές οφειλές, τονίζοντας γενικότερα την προσφορά του αντιπροέδρου της Σάκη Θεοδωρόπουλου.
* Από τη μεριά του ο Μ. Μιχαηλίδης μίλησε για την προσπάθεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τον τελευταίο χρόνο να βγει προς τα έξω. Εκανε γνωστό πως το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" είναι χορηγός της "Οπερας της βαλίτσας" που θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα. Εξήρε την προσφορά του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού και του αντιπροέδρου κ. Θεοδωρόπουλου ειδικότερα.
* Η "Οπερα της βαλίτσας" εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πολιτιστικές δράσεις στην Αθήνα» που οργανώνει η Εθνική Λυρική σκηνή με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού. Παρουσιάζει διάσημες όπερες και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης "τα σκηνικά της είναι τόσο ευέλικτα, που χωράνε μέσα σε μια… βαλίτσα".
* Οι συντελεστές για την παραγωγή "Μποέμ" έχουν ως εξής: Σκηνοθεσία Ισίδωρος Σιδέρης, σκηνικά - κοστούμια Γιάννης Κατρανίτσας, χορογραφία Διονύσης Τσαφταρίδης, φωτισμοί Νίκος Εργαζάκης. Ροντόλφο: Γιάννης Χριστόπουλος, Μιμή: Ελενα Κελεσίδη, Μαρτσέλλο: Χάρης Ανδριανός , Μουζέττα: Δέσποινα Σκαρλάτου (6/7) – Μαρία Κόκκα (7/7), Σωνάρ: Ζαφείρης Κουτελιέρης, Κολλίνε: Κώστας Ντότσικας, Αλτσιντόρο: Χρήστος Αμβράζης, Ερωτας – Θάνατος: Διονύσης Τσαφταρίδης.
~ Υπεύθυνοι καλλιτεχνικών δράσεων Λυδία Αγγελοπούλου, Σταμάτης Μπερής.
~ Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ. Κ.Δ. Πηγή : εφημερίδα «ελευθερία» Μεσσηνίας 2012 .-

~*** Δράσεις ΚΕΕΛΠΝΟ Μεσσηνίας :
~ Αγώνες κατά της φυματίωσης
* Προσπάθειες για την πρόληψη του AIDS
~ Οδηγίες για την προστασία από τσιμπήματα εντόμων
* Οδηγίες για τη διασφάλιση της υγείας των ταξιδιωτών ενόψει του Euro 2012
~ Το κάπνισμα οφείλεται για 3.5 εκ. θανάτους ετησίως
* Πολυανθεκτικά παθογόνα στα νοσοκομεία
~ Μηνιγγίτιδα (βακτηριακή ή ιογενής)
* Γαστρεντερίτιδα


~** Σύμφωνα με τον Αθανασόπουλο, στα παπλωματάδικα: Οι καταστηματάρχες προκαλούν συσκότιση :
~ Στους καταστηματάρχες της πλατείας Αμφείας, στα Παπλωματάδικα του Ιστορικού Κέντρου, επιρρίπτει ακέραια την ευθύνη για τα προβλήματα με τον ηλεκτροφωτισμό της περιοχής ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Κώστας Αθανασόπουλος, πολιτικά υπεύθυνος για ζητήματα ηλεκτροφωτισμού.
* Σύμφωνα με όσα υποστήριξε χθες το μεσημέρι ο Κ. Αθανασόπουλος, είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην πιο πάνω περιοχή που «πειράζουν» τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις: «Κόβουν τα καλώδια για να προκαλούν συσκότιση», ισχυρίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος.
* Ο Κ. Αθανασόπουλος υποστήριξε επίσης ότι έχουν τοποθετηθεί αυθαίρετα ακόμα και διακόπτες σε στύλους του δημοτικού φωτισμού, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αναβοσβήνουν τα φώτα κατά το δοκούν.
* «Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις από την πλευρά του δήμου και την αποκατάσταση των δικτύων από τις υπηρεσίες του, το φαινόμενο συνεχίζεται. Θα υπάρξουν όμως εκτενέστερες δηλώσεις», κατέληξε ο παλαίμαχος δημοτικός σύμβουλος.  Β.Γ.Μ.

~*** "Ορνιθες" του Αριστοφάνη από αύριο στο Κάστρο Καλαμάτας :
~ Με τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη κάνει πρεμιέρα αύριο βράδυ το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο, ενώ θα γίνουν ακόμη 2 παραστάσεις ως την Παρασκευή στο Κάστρο Καλαμάτας.
* Η πολυμήχανη ομάδα έδωσε χθες στο "Rex" συνέντευξη τύπου, στην οποία τονίστηκε πως αυτή είναι η 7η φορά που το ΜΕΘ παρουσιάζει Αριστοφάνη. Αξίζει να τονιστεί πως στην πολύ δύσκολη οικονομική στιγμή που διανύουμε, το ΜΕΘ κάνει γνωστό ότι οι άνεργοι μπορούν να δουν την παράσταση δωρεάν, έχοντας μαζί τους την κάρτα ανεργίας.
* Οπως ανέφερε ο Γιώργος Παντελόπουλος πρόεδρος του ΜΕΘ, η ομάδα έθεσε δυο στόχους και κατάφερε να τους πετύχει. Αρχικά μέσα από αυτή την παράσταση το ΜΕΘ "απάντησε" στην κρίση με πολιτισμό και εθελοντισμό και δεύτερον έδειξε πώς ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, μπορεί να υπάρξει φως. Αμέριστη ήταν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος, και η συμπαράσταση των φίλων του ΜΕΘ, του επί τόσα χρόνια προέδρου Θεόδωρου Σινάνη, του Βασίλη Αντωνόπουλου και όλων των νέων παιδιών. Ο Γιώργος Καπελούζος νέος ηθοποιός στην ομάδα τόνισε πως η παράσταση αξίζει και κάλεσε όλους τους πολίτες την παρακολουθήσουν, γιατί είναι το αποτέλεσμα πολλών μηνών πρόβας.
* Να σημειωθεί πως έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις στα Αρφαρά , το Μελιγαλά και στου Βλαχιώτη Λακωνίας. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 10 ευρώ και 7 ευρώ το μειωμένο.
* Μουσική Μάνος Χατζιδάκις, χορογραφίες Σβετλάνα Ομπράζτσοβα, μουσική διδασκαλία Νίκος Τσότρας, σκηνικά-κουστούμια Λαμπρινή Καρδαρά, σκηνοθεσία Πάνος Παπαϊωάννου. Διανομή: Πεισθέταιρος Βασίλης Αντωνόπουλος, Ευελπίδης Παναγιώτης Λούζης, Τροχίλος Γιώργος Λυκούσης, Εποπας Σωτήρης Πετρίδης, Ιερέας Κώστας Γιαννακόπουλος, Ποιητής Χρήστος Λυκούσης, Χρησμολόγος Τρύφωνας Βίγκος, Μέτων Κυριάκος Μίχος, Επίτροπος Γιώργος Καπελούζος, Ψηφισματοπώλης Γιώργος Παπαδόπουλος, Αγγελιοφόρος Γιώτα Ζαχαροπούλου, Φύλακας Τζένη Καραταράκη, Ιρις Γεωργία Λαζάρου, Κήρυκας Ευανθία Κυριαζή, Κινησίας Παναγιώτης Λούζης, Συκοφάντης Μιχάλης Καραταράκης, Προμηθέας Κώστας Γιαννόπουλος, Ποσειδώνας Χρήστος Καγιούλης, Ηρακλής Σωτήρης Πετρίδης,   Τρίβολος Κυριάκος Μίχος, Αγγελος Βασίλης Μπιτσώνης, κορυφαία χορού Eλένη Αναγνωστοπούλου, χορός Τρίφωνας Βίγκος, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Ελένη Δασκαλάκη, Γιώτα Ζαχαροπούλου, Μαρία Θεοδωρακάτου, Τζένη Καραταράκη, Μιχάλης Καραταράκης, Γιώργος Καπελούζος, Ευανθία Κυριαζή, Γεωργία Λαζάρου, Μαρία Λυκούση, Γιώργος Λυκούσης, Χρήστος Λυκούσης, Kυριάκος Μίχος, Γωγώ Μπελογιάννη, Βασίλης Μπιτσώνης, Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Αηδόνα Γεωργία Λαζάρου, Βασίλεια Γιώτα Ζαχαροπούλου, Τελάλης Γιώργος Λυκούσης, Κουκουβάγια Χρήστος Δημόπουλος.   Γ.Σαρ.

~*** Φωτιές νότια του παλιού νοσοκομείου Καλαμάτας:

~ Με μεγάλη πυκνότητα εκδηλώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα πυρκαγιές στην περιοχή νότια του παλιού νοσοκομείου της Καλαμάτας -τόσο μέσα στον περίβολο του κτηρίου, όπου λειτουργεί το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όσο και έξω από αυτόν.
* Μία από τις πιο πρόσφατες έκαψε έκταση μερικών δεκάδων τετραγωνικών μέτρων πριν επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να τη σβήσει. Ιχνη από μικρότερες πυρκαγιές υπάρχουν και σε άλλα δύο σημεία μέσα στον περίβολο -νότια της σχολής νοσηλευτικής- καθώς και έξω από τον περίβολο, δίπλα στο λυόμενο που στέγαζε παλιότερα το ΕΚΑΒ.
* Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει κινηθεί ώστε οι χώροι, τόσο μέσα από τον περίβολο του παλιού νοσοκομείου, όσο και έξω από αυτόν, να καθαριστούν από τα ξερόχορτα -και ήδη βρισκόμαστε στον Ιούλιο.
* Την επικίνδυνη αυτή κατάσταση είχε επισημάνει και η «Ε» με πρόσφατο σχόλιό της, όπου τονιζόταν ότι δεν μπορεί ο δήμος να ζητεί από τους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από τα ξερά χόρτα, όταν ο ίδιος από την πλευρά του αφήνει τα ξερά χόρτα να πληθαίνουν σε πεζοδρόμια και άλλους χώρους ιδιοκτησίας του.

~*** Παρουσιάστηκε η αυτοβιογραφία της Δέσποινας Στυλιανοπούλου :
~ Πάνω από 250 άτομα βρέθηκαν την Κυριακή το βράδυ στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας της Δέσποινας Στυλιανοπούλου "Ηθοποιός αμέσου δράσεως", που έγινε στο Δημαρχείο Μεσσήνης.
* Για το βιβλίο και την κ. Στυλιανοπούλου μίλησαν ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος και ο εκδότης της, συγγραφέας και παραγωγός Νίκος Μουρατίδης.
* Η κ. Στυλιανοπούλου το προηγούμενο βράδυ βρέθηκε μαζί με τον κ. Μουρατίδη στο πάρτι του City FM στη Μπούκα, συγκεντρώνοντας όλα τα βλέμματα. Το βιβλίο της κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Τετράγωνο".

~*** “Ariston” στο Λονδίνο από Γαργαλιάνους :
~ Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο εκπροσώπησε επάξια στο Λονδίνο η εταιρεία τυποποίησης “Αγγελος Δούκας – Παναγιώτης Δούκας Ο.Ε.” από τους Γαργαλιάνους, τα προϊόντα της οποίας φέρουν την εμπορική ονομασία “Ariston Hellas”.
* H τριφυλιακή εταιρεία έλαβε μέρος στην διεθνή έκθεση “Taste of London” με ιδιαίτερη επιτυχία, όντας η μοναδική εκπρόσωπος της Μεσσηνίας μεταξύ 25 ακόμα ελληνικών εταιρειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συγκεκριμένη διοργάνωση περνούσαν 50.000 επισκέπτες ημερησίως. Πρόκειται για μία ακόμα επιτυχημένη σελίδα στην ιστορία της εταιρείας, μετά και τις διακρίσεις που έλαβε προσφάτως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δ.Πλ. εφημ. Ελευθερία Καλαμάτας 2012 .-

~** Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, λέει ο Χ. Ράιχενμπαχ

* Στους άξονες στους οποίους πρέπει να δώσει βάρος η Ελλάδα προκειμένου να εξέλθει από την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αναφέρθηκε την Τρίτη, από το βήμα του Συνεδρίου του Economist, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ (Task Force) για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ. Όπως τόνισε, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και να εστιάσει στις αποκρατικοποιήσεις .
* Ειδικά για τα φορολογικά έσοδα, είπε πως καταβάλλεται προσπάθεια με το ΔΝΤ για τη συλλογή των φόρων με τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή Βρετανών και Γερμανών τεχνοκρατών στη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου.
 * Ο ίδιος είπε πως πρέπει να αντικατασταθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων από ένα νέο πλαίσιο.
 * Για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τόνισε πως ο ΟΟΣΑ και Γάλλοι εμπειρογνώμονες επεξεργάζονται ήδη αλλαγές με στόχο τη ταχύτερη λήψη αποφάσεων και τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%.
 * Ο κ. Ράιχενμπαχ εστίασε στην ανάγκη για απλοποίηση διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων, ώστε να υιοθετηθούν βέλτιστες πρακτικές, ενώ είπε πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις σε κλάδους όπως αυτός της οικοδομής, του τουρισμού, του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου.
 * Τέλος, τόνισε πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές για τη διευκόλυνση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και να μειωθούν οι διοικητικές διαδικασίες και τα προσκόμματα στα τελωνεία, τομέας στον οποίο η Ελλάδα θα ενισχυθεί από Ολλανδούς τεχνοκράτες.
 * Σημειώνεται πως ο κ. Ράιχενμπαχ θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, με τον οποίο θα εξετάσουν θέματα σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον, το ΕΣΠΑ και τις αποκρατικοποιήσεις. Αργότερα εντός της ημέρας και συγκεκριμένα στις 16:00 θα συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.  Newsroom ΔΟΛ

~** Κατά των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων τάσσεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος

* Την αντίθεσή του στη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2012 εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist το πρωί της Τρίτης. Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της «έντιμης αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών και της αξιοποίησης του προσωπικού του δημοσίου, λέγοντας πως έτσι θα υπάρξουν και καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα.  *   * Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «οι απολύσεις με ένα βάρβαρο τρόπο και για λόγους συμβολισμού 15.000 δημοσίων υπαλλήλων δεν χρειάζεται να γίνουν, αλλά χρειάζεται να γίνει έντιμη αξιολόγηση υπαλλήλων, υπηρεσιών και υποδομών, ώστε να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση, που θα έχει και καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα».   Newsroom ΔΟΛ

~** Υπόθεση «Μεσάι»
ImageΣυνεχίζεται η προφυλάκιση των επτά
Την παραμονή τους στη φυλακή, με συνέχιση της προφυλάκισής τους, αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για τα επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε παραμονές Χριστουγέννων και κατηγορείται για τη διπλή ανθρωποκτονία, του 35χρονου Αλβανού Φελίπ Μεσάι και του 2,5 χρόνων γιου του Κέρι, για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και όπλων, καθώς και για εκβίαση καταστηματαρχών.
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα και από αυτά έχουν προφυλακισθεί τα επτά.

* Προφυλακισμένοι από την ημέρα της σύλληψής τους είναι ο 49χρονος Β.Β. που φέρεται ως αρχηγός της οργάνωσης, η σύζυγός του Α.Β., ο Αλβανός που εκτελούσε τα συμβόλαια θανάτου με το όνομα «Νίκος», τα δύο αδέλφια Ν.Δ. και Χ.Δ., ο ξάδελφός τους Δ.Σ. και ο υπάλληλος οργανισμού Γ.Π.
Με τη συμπλήρωση έξι μηνών από την προφυλάκισή τους, την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκαν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προτάσεις για τη συνέχιση ή μη της κράτησής τους και χθες ελήφθη η απόφαση για παράτασή της τους επόμενους 6 μήνες. Β.Β.

~** " Οι τράπεζες μετέτραψαν καταθέσεις σε αέρα κοπανιστό"
ImageΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΕΚ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
* Διαστάσεις και στην Κύπρο λαμβάνει το ζήτημα με τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου. Την Κυριακή, ίδια ημέρα με το δημοσίευμα του «Θάρρους» για την προσφυγή Καλαματιανών στο Συνήγορο του Καταναλωτή, κυπριακές εφημερίδες και άλλα Μέσα Ενημέρωσης δημοσίευαν ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επενδυτών Χρηματοοικονομικών Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ) προς τις εποπτικές αρχές.
*
Στην «Καθημερινή της Κύπρου» υπήρχε ως τίτλος «ΠΑΣΕΧΑ: Να καταγγελθούν οι τράπεζες για τα ΜΑΕΚ» και στο κείμενο, αναγραφόταν: «Ο ΠΑΣΕΧΑ καλεί τις εποπτικές αρχές να ερευνήσουν “πώς οι τράπεζες μετέτρεψαν καταθέσεις απλών ανθρώπων σε αέρα κοπανιστό, εκμεταλλευόμενοι τη σχέση εμπιστοσύνης καταθετών και τράπεζας” και καλεί τη Βουλή να εξετάσει το θέμα “καθώς μια χούφτα τραπεζιτών έπαιξε στα ζάρια το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και υποθήκευσε την ευημερία δεκάδων χιλιάδων επενδυτών αλλά και απλών καταθετών”.
Σε ανακοίνωση του, ο ΠΑΣΕΧΑ, “κατόπιν δεκάδων παραπόνων και καταγγελιών που έχει δεχθεί τελευταίες μέρες από κατόχους αξιογράφων και ΜΑΕΚ για τη μη καταβολή τόκων από κυπριακές τράπεζες”, καλεί το κοινό να εξετάσει κατά πόσο έχει λάβει συμβουλές από εγκεκριμένους συμβούλους επενδύσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κατά πόσο η μη καταβολή τόκων συνάδει με τους όρους του ενημερωτικού δελτίου.
“Οι κάτοχοι αξιογραφών και ΜΑΕΚ που είχαν παροτρυνθεί από τραπεζίτες ή έλαβαν συμβουλές από μη εγκεκριμένους συμβούλους επενδύσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να μετατρέψουν καταθέσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα χωρίς να τους εξηγηθούν πλήρως οι διάφοροι κίνδυνοι, μπορούν να προβούν σε γραπτή καταγγελία τόσο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και στην Κεντρική Τράπεζα. Μπορούν, επίσης, εάν το επιθυμούν να λάβουν νομικές συμβουλές για λήψη και νομικών μέτρων εναντίον εκδοτών”, καταλήγει».
Sigmalive
Από την πλευρά της, η ιστοσελίδα sigmalive.com φιλοξενούσε το ίδιο δημοσίευμα με τίτλο «ΠΑΣΕΧΑ εναντίον τραπεζών».
~ «Ο Φιλελεύθερος»
Τέλος, η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» είχε τίτλο «“Ψυχρολουσία” για χιλιάδες επενδυτές αξιογράφων» και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεκάδες χιλιάδες κάτοχοι αξιογράφων των δύο μεγάλων τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής έχουν πάθει “ψυχρολουσία” μετά την αναστολή ή την ακύρωση πληρωμής τόκων.
[…] Οι σχετικές ανακοινώσεις των δύο τραπεζών άφησαν έκπληκτους πολλούς επενδυτές που είχαν επενδύσει πριν λίγα χρόνια στα εν λόγω αξιόγραφα για να λαμβάνουν τους σχετικά ψηλούς τόκους. Κατά την αγορά των αξιογράφων πολλοί αγνόησαν τα “μικρά γράμματα” των ενημερωτικών δελτίων, που υποδήλωναν τους αυξημένους κινδύνους που αναλάμβαναν».
Επιμέλεια: Χάρης Χαραλαμπόπουλος εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας 2012 .-
 
 ~** Δήμος Πύλου-Νέστορος  
*
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών ή νομικών προσώπων
Δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθ. 1828/Β/8-6-2012 ΦΕΚ η υπ’ αριθμ. 20124 /8-6-2012 ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών με θέμα «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΟΤΑ α΄ βαθμού».
Με αυτή ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Δήμους και καταβάλλονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 3 του Ν. 4038/2012 (Α΄ 14), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ. 9 του πέμπτου άρθρου του Ν. 4047/2012 (Α΄ 31).
* Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον το σύνολο των βασικών οφειλών δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις εβδομήντα πέντε χιλιάδες (75.000) ευρώ, όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.
Η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στο Δήμο, το αργότερο εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 20124 /8-6-2012 ΚΥΑ, ήτοι έως και την 8η Οκτωβρίου 2012. Με την αίτηση ο οφειλέτης επιλέγει να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ως ακολούθως:
α) Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
β) Σε δύο (2) έως δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
γ) Σε δεκατρείς (13) έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
δ) Σε είκοσι πέντε (25) έως τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
ε) Σε τριάντα επτά (37) έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα πέντε τοις εκατό (45%) από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
στ) Σε σαράντα εννέα (49) έως εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης αιτείται την καταβολή των οφειλών του σε αριθμό δόσεων άνω των είκοσι τεσσάρων (24), τότε το αίτημα εξετάζεται από το δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο, μετά από πρόταση του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, που αποφαίνονται σχετικά με την αδυναμία του υπόχρεου για πληρωμή σε συντομότερο χρόνο, με επισημείωση επί της υποβληθείσας αίτησης, ανάλογα με τη φορολογική εικόνα και τη φοροδοτική ικανότητα του υπόχρεου, βάσει των ακόλουθων δικαιολογητικών:
α) Υποβληθείσες δηλώσεις (όταν απαιτείται):
α1) Φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων τριών (3) ετών
α2) Της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ και οριστικής δήλωσης ΦΜΥ
α3) Όλων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και προσωρινών δηλώσεων ΦΜΥ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής/οριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση
α4) Δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9
β) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ζημία των δύο (2) τουλάχιστον τελευταίων ετών
γ) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν καταστροφή αγαθών ή περιουσιακών στοιχείων επιχείρησης ή φυσικού προσώπου
δ) Δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν βαριά ασθένεια του οφειλέτη ή μέλους της οικογενείας του με α΄ βαθμό συγγένειας ή προστατευόμενου μέλους, ή του προσώπου που έχει προσωπική ευθύνη για την καταβολή της οφειλής
ε) Βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ
στ) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.
Τα παραπάνω δικαιολογητικά λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση για τη διαμόρφωση της απόφασης επί του αιτήματος, με εξαίρεση τις δηλώσεις της ως άνω περίπτωσης α), η υποβολή των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω εξέταση του αιτήματος.
Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.
Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των εκατό (100) ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι αυτής, χορηγείται στους υπόχρεους αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας.
Οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται περαιτέρω με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την εξόφλησή τους.
Η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης επιβαρύνεται κατά μήνα με 1% προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Η μη καταβολή τριών (3) συνεχών μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης, καθώς και η μη καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης, εφόσον παρέλθει αντίστοιχο χρονικό διάστημα, έχει ως συνέπεια για το υπόλοιπο της οφειλής: α) την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης, β) την καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης και γ) την επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.
Εφόσον ο οφειλέτης επιθυμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης απαλλαγής κατά ποσοστό επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται, με απόφαση του δημάρχου ή του οριζόμενου από αυτόν αντιδημάρχου.

~**Παράσταση της Λυρικής Σκηνής ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
* Την πρώτη της έξοδο από το κλεινόν άστυ, προκειμένου να παρουσιάσει στο πλαίσιο «Η όπερα της Βαλίτσας» την παραγωγή Μποέμ του Πουτσίνι, πραγματοποιεί η Εθνική Λυρική Σκηνή, με τις δύο παραστάσεις που θα δώσει στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης την Παρασκευή και το Σάββατο, 6 και 7 Ιουλίου.
Οι παραστάσεις θα δοθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας Λυρικής Σκηνής, «Διαζώματος» και Δήμου Μεσσήνης.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο Δημαρχείο Μεσσήνης, ο δήμαρχος Στ. Αναστασόπουλος δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος για τη συνεργασία, που «ανοίγει» τον αρχαιολογικό χώρο στο κοινό.
Μίλησε, επίσης, για τη μεγάλη προβολή της Αρχαίας Μεσσήνης, αφού περιλαμβάνεται στο έντυπο των παραστάσεων της ΕΛΣ που κυκλοφορεί σε 60.000 αντίτυπα, ενώ ευχαρίστησε για την παράσταση και την προϊσταμένη της ΛΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Άννα Καραπαναγιώτου.
Όπως σημείωσε ακόμη, ο αρχαιολογικός χώρος μετεξελίσσεται και βελτιώνεται. Από φέτος διαθέτει αναψυκτήριο, ενώ λειτουργεί έως τη δύση του ηλίου και τους 12 μήνες του έτους. Αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τον καθηγητή Π. Θέμελη και το «Διάζωμα» για την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου με ποιοτικές παραστάσεις και κάλεσε το κοινό να προσέλθει να παρακολουθήσει τις δύο παραστάσεις.
~ Σάκης Θεοδωρόπουλος
Από την πλευρά του, ο Μεσσήνιος αντιπρόεδρος της Λυρικής Σκηνής, Σάκης Θεοδωρόπουλος, ευχαρίστησε το δήμαρχο Μεσσήνης για την ανταπόκριση και το πώς αγκάλιασε την πρόταση, αλλά και τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ «Αρχαία Μεσσήνη», Γ. Δαβίλλα, για τις προσπάθειές του να υπάρξει μεγαλύτερη επιτυχία.
Αφού έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου του «Διαζώματος», Στ. Μπένου, αναφέρθηκε στη μείωση του ελλείμματος της Λυρικής Σκηνής, που τα τελευταία δύο χρόνια, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, μειώθηκε από τα 17 εκατ. ευρώ στα 7, ενώ μίλησε και για το ξεπούλημα των εισιτηρίων σε αρκετές παραστάσεις της.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος μίλησε με πολύ καλά λόγια και για τον Δημ. Πλατανιά, το Μεσσήνιο λυρικό τραγουδιστή, ενώ κάλεσε τους Μεσσήνιους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση και να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις.
~ Στ. Μπένος
Ο πρόεδρος του «Διαζώματος», Στ. Μπένος, χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» το γεγονός ότι η Λυρική Σκηνή, ο κορυφαίος πολιτιστικός οργανισμός της χώρας, αφήνει τα τείχη της Αθήνας για να αποκτήσει σχέση με την περιφέρεια.
Αναφέρθηκε στις πανελλαδικές πρωτιές της Μεσσηνίας (το πρώτο ΔΗΠΕΘΕ, η πρώτη ΔΕΠΑ, το Φεστιβάλ Χορού κ.ά.) και πρόσθεσε: «Θέλαμε να δείξουμε την αντιστοιχία της σύγχρονης δημιουργίας με την ιερότητα των χώρων. Κάτι που για να γίνει, έπρεπε να συναντηθούν η σπουδαία οικογένεια των αρχαιολόγων με την καλλιτεχνική κοινότητα και τους πολίτες και με το “Διάζωμα” να γεφυρώνει αυτή τη διαφορά».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η Λυρική Σκηνή είναι το επιτυχέστερο παράδειγμα διαχείρισης δημόσιου οργανισμού, καθώς, παρά τη μείωση των χρηματοδοτήσεων, κατάφερε να εξοφλεί και παλαιότερες οφειλές της.
Σημείωσε δε πως «άνοιξε πλέον στην κοινωνία, από τους πολύ λίγους που απευθυνόταν», ενώ είχε να πει πολύ καλές κουβέντες για όλους τους παριστάμενους.
~ Μύρων Μιχαηλίδης
Τη χαρά του για την παρουσία του στη Μεσσήνη εξέφρασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, Μύρων Μιχαηλίδης, μιλώντας ταυτόχρονα για την εξωστρεφή πολιτική που ακολούθησε. Γνωστοποίησε πως το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος θα είναι επίσημος χορηγός της «Όπερας της Βαλίτσας» για όλη την Ελλάδα και πρόσθεσε πως αποτελεί σύμπτυξη όπερας, χωρίς όμως έκπτωση στο αποτέλεσμα. Οι παραστάσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου είναι οι πρώτες που θα δοθούν σε αρχαίο θέατρο, συνέχισε, ενώ ευχαρίστησε όλα τα συνεργαζόμενα μέρη.
Όπως σημείωσε, «η παρουσία μας σε αρχαία θέατρα σημαίνει ότι η όπερα γυρίζει στις ρίζες της, στο θέατρο».
~ Γ. Δαβίλλας
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε και ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Αρχαία Μεσσήνη», Γ. Δαβίλλας, σημειώνοντας πως στόχος είναι να αναδειχθεί η Αρχαία Μεσσήνη ως πολιτιστικό κέντρο, ενδεχομένως και σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε.
Γνωστοποίησε πως εισιτήρια προπωλούνται από το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (10.00 το πρωί έως 1.00 μετά το μεσημέρι και 6.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ) και το ΚΕΠ Μεσσήνης, ενώ, στην περίπτωση που δεν πουληθούν όλα, θα διατίθενται στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
~* Η παράσταση
Η υπόθεση αφορά στον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και στη ράφτρα Μιμή, από τη στιγμή που συναντιούνται έως το θάνατο της κοπέλας από φυματίωση.
Η σκηνοθεσία ανήκει στον Ισίδωρο Σιδέρη, τα σκηνικά - κοστούμια στον Γιάννη Κατρανίτσα, η χορογραφία στον Διονύση Τσαφταρίδη και οι φωτισμοί στον Νίκο Εργαζάκη.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιάννης Χριστόπουλος (Ροντόλφο), Έλενα Κελεσίδη (Μιμή), Χάρης Ανδριανός (Μαρτσέλλο), Δέσποινα Σκαρλάτου (6 Ιουλίου) – Μαρία Κόκκα (7 Ιουλίου) ως Μουζέττα, Ζαφείρης Κουτελιέρης (Σωνάρ), Κώστας Ντότσικας (Κολλίνε), Χρήστος Αμβράζης (Αλτσιντόρο), Διονύσης Τσαφταρίδης (Έρωτας – Θάνατος).
 Υπεύθυνοι καλλιτεχνικών δράσεων είναι οι Λυδία Αγγελοπούλου και Σταμάτης Μπερής, ενώ το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ. Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

~** 56 άτομα στη σύνταξη μέσα σε 18 μήνες
«Φυλλορροεί» το προσωπικό του Δήμου Καλαμάτας
Η δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Δήμο Καλαμάτας, λόγω του μειωμένου αριθμού υπαλλήλων του, ιδιαίτερα σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, αποτυπώνεται και στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθ. Ηλιόπουλος.
Όπως τόνισε, «από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Διοικητικού, από τις αρχές του 2011 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2012, έχουν συνταξιοδοτηθεί από το μόνιμο προσωπικό συνολικά 56 άτομα. Τα 45 από αυτά τον προηγούμενο χρόνο και τα έντεκα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Από αυτούς, τα οκτώ άτομα ή ποσοστό 15% προέρχεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας, η οποία, όπως φαίνεται, είναι και αυτή που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.
* Αν αναλογιστούμε ότι σήμερα το προσωπικό του κεντρικού Δήμου, εκτός νομικών προσώπων, ανέρχεται σε 465 υπαλλήλους, μέσα 18 μήνες έχει συνταξιοδοτηθεί το 10%. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και έχει σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Τα μέτρα απαγόρευσης των προσλήψεων έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση τραγική, όχι φυσικά μόνο στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά και σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Από την πλευρά μας προτείνουμε η πολιτική αυτή να αλλάξει, οι προσλήψεις να γίνονται ορθολογικά με κάποιον προγραμματισμό και μελέτη και να επανεξετάσουν οι υπεύθυνοι την πολιτική των μετατάξεων. Λέγεται ότι υπάρχουν υπεράριθμες υπηρεσίες ή υπηρεσίες που δεν έχουν σκοπό και αντικείμενο. Ας το δουν αυτό οι αρμόδιοι και ας ενισχύσουν τους Δήμους όπου υπάρχει υπαρκτό πρόβλημα». Του Αντώνη Πετρόγιαννη





~** Μεγάλη αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων στη Μεσσηνία
Image
Μεγάλη αύξηση οχημάτων, κυρίως επιβατικών αυτοκινήτων, που κυκλοφορούν ανασφάλιστα έχει καταγράψει η Τροχαία Καλαμάτας τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο διοικητής της υπηρεσίας Ηλίας Αξιωτόπουλος, αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος και το οποίο αντιλαμβάνεται όταν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.
Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν παρατηρήσει μια μικρή μείωση στην αγορά των ασφαλιστήριων συμβολαίων αυτοκινήτων, χωρίς όμως να έχουν εικόνα για ανασφάλιστα οχήματα, ενώ το σίγουρο στοιχείο είναι η δυσκολία των ανθρώπων να καταβάλλουν τα ασφάλιστρα, ζητώντας μειώσεις ή δόσεις.

Ανασφάλιστα αυτοκίνητα
Κατά το διοικητή της Τροχαίας Καλαμάτας, έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στα ανασφάλιστα αυτοκίνητα και βεβαιώνεται πληθώρα τέτοιων παραβάσεων: «Σε σχέση με άλλες χρονιές, είναι πάρα πολλές οι παραβάσεις για ανασφάλιστα οχήματα. Και οι τάσεις είναι αυξητικές. Ως Τροχαία έχουμε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτό το κομμάτι, διότι θεωρούμε ότι είναι από τις πιο σοβαρές παραβάσεις και, δυστυχώς, αυτό οι οδηγοί το καταλαβαίνουν μόνο όταν εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει τραυματισμός, κάποιοι που ήταν ανασφάλιστα τα οχήματά τους αναγκάστηκαν να πουλήσουν ακόμα και το σπίτι τους για να ανταπεξέλθουν».
Τα πρόστιμα, όπως εξήγησε, είναι πολύ υψηλά για τη συγκεκριμένη παράβαση. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα είναι 500 ευρώ, για τα δίκυκλα 250 ευρώ, ενώ για τα φορτηγά το διοικητικό πρόστιμο φθάνει τα 1.000 ευρώ. Όμως, εκτός από το διοικητικό πρόστιμο, υπάρχει και το ποινικό μέρος, αφού ο παραβάτης παραπέμπεται στο Δικαστήριο. Αν, μάλιστα, εμπλακεί σε τροχαίο, εκτός από τα παραπάνω, χρεώνεται με τις ζημιές τόσο του δικού του οχήματος όσο και του άλλου.
«Σίγουρα αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση, όμως οι οδηγοί πρέπει να ξέρουν ότι ρισκάρουν πολύ οδηγώντας ένα ανασφάλιστο όχημα. Εφόσον κινούν το όχημά τους, η ασφάλισή του είναι το πρώτο που πρέπει να φροντίζουν», σχολίασε ο κ. Αξιωτόπουλος.
Ασφαλιστικές εταιρείες
Η κα Στεφοπούλου Παναγιώτα από την Αγροτική Ασφαλιστική σημείωσε ότι στα ασφαλιστικά γραφεία δεν υπάρχει ιδιαίτερη εικόνα για ανασφάλιστα οχήματα, ωστόσο στο τελευταίο σεμινάριο που παρακολούθησαν στην Αθήνα τούς ενημέρωσαν ότι θα ξεπεράσουν πανελλαδικά το 1,5 εκατομμύριο.
Κάποιες ακυρώσεις σε συμβόλαια γίνονται, χωρίς αυτές να είναι ιδιαίτερες και χωρίς να είναι σίγουρο ότι πρόκειται για οδηγούς που θα κυκλοφορούν ανασφάλιστοι. Πάντως, η κα Στεφοπούλου εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολος ο φετινός χειμώνας και το ασφαλιστήριο θα είναι είδος πολυτελείας για αρκετούς.
Πτώση στην αγορά των ασφαλιστήριων συμβολαίων έχει διαπιστώσει και το ασφαλιστικό γραφείο του κ. Παναγιώτη Γαλάνη, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό, όπως μας τόνισε. Υπάρχουν ακυρώσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αλλά και παύσεις από ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι συνεχίζουν εκ νέου την ασφάλιση όταν βρουν τα χρήματα. Παράλληλα, όπως είπε, ευνοούνται τα μηχανάκια που έχουν λιγότερα έξοδα, καθώς πολλοί τα προτιμούν.
Φθηνές, αλλά παράλληλα καλές και αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρείες, αναζητά ο κόσμος, σύμφωνα με τον κ. Χάρη Αδαμόπουλο, από το ασφαλιστικό γραφείο του κ. Δημήτρη Αδαμόπουλου. Μειώσεις ασφαλιστηρίων, όπως είπε, δεν υπάρχουν, αλλά ο κόσμος ζητά καλές τιμές, κάτι που κάνει το γραφείο τους, τρίμηνα ασφαλιστήρια και καταβολή με ευκολίες.
Από το ασφαλιστικό γραφείο «Calco» η κα Ελένη Κωστάρα σημείωσε πως δεν έχει μειωθεί η δουλειά στο χώρο της ασφάλειας οχημάτων, αλλά ο κόσμος αναζητά φτηνές και αξιόπιστες εταιρείες.
Η κρίση δεν έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο των ασφαλειών, σύμφωνα με την κα Ευγενία Δημακοπούλου, υπεύθυνη του γραφείου «Ασφάλειες Νακόπουλος» στην Καλαμάτα. Υπάρχει, όπως είπε, ενδιαφέρον, ενώ ιδιαίτερη αύξηση έχει παρατηρηθεί στην ιδιωτική ασφάλιση, με έμφαση στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων επιλέγουν μεγάλα και αξιόπιστα γραφεία. Μπορεί, λοιπόν, να γίνονται κάποιες ακυρώσεις, αλλά παράλληλα γίνονται και νέα συμβόλαια.
Αυτό που έχει παρατηρηθεί, ωστόσο, είναι η δυσκολία του κόσμου να πληρώσει τα ασφάλιστρα. Μάλιστα, όπως είπε η κα Δημακοπούλου, κάποιοι ασφαλίζουν το μηχανάκι τους για το καλοκαίρι και σταματούν το αυτοκίνητο, ενώ το χειμώνα κάνουν το αντίθετο. 
Της Βίκυς Βετουλάκη 

~** Δήμος Καλαμάτας
Προσλήψεις 75 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων
* Σε μία ακόμη απόπειρα να «μπαλώσει» τις αδυναμίες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τον αριθμό των υπαλλήλων στο Δήμο Καλαμάτας προχωρεί η Δημοτική Αρχή με την πρόσληψη 75 συνολικά εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων.
Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και, όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, πρόκειται για προσλήψεις ορισμένου χρόνου για την ικανοποίηση αυξανόμενων αναγκών. Επισήμανε, μάλιστα, ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν είναι με βάση κριτήρια του ΑΣΕΠ, εκτός από κάποιες ελάχιστες κατηγορίες των οποίων η πρόσληψη θα γίνει με έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και απόφαση του δημάρχου Παν. Νίκα.

* Σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα, από τα 75 άτομα τα είκοσι (20) αφορούν στον τομέα της καθαριότητας, η οποία αντιμετωπίζει και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η διάρκεια της σύμβασης είναι οκτώ (8) μηνών, το είδος της σύμβασης «εργασία ορισμένου χρόνου», ενώ οι διαδικασίες πρόσληψης θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ.
Εκτός, όμως, από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, προβλέπεται να προσληφθούν δύο (2) άτομα για να καλύψουν τις ανάγκες του Δημοτικού Κοιμητηρίου. Η εργασία τους θα διαρκέσει οκτώ (8) μήνες, ενώ και εδώ θα ακολουθηθούν διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ. Επίσης, ένας (1) ιατρός εργασίας για δώδεκα (12) μήνες μέσω ΑΣΕΠ, δεκατέσσερις (14) εργάτες πυροπροστασίας για δύο (2) μήνες και κατόπιν έγκρισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και απόφασης του δημάρχου Καλαμάτας. Επιπλέον, είκοσι (20) εργατοτεχνίτες για πέντε (5) ημέρες το μήνα και τρία (3) άτομα, μέσω ΑΣΕΠ, για τις ανάγκες του ΚΕΠ Δήμου Καλαμάτας.
Για την εφαρμογή του προγράμματος που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και έχει τίτλο «Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων- προαγωγή της υγείας των πολιτών με αξιοποίηση εφαρμογών τηλεϊατρικής τηλεκαρδιολογίας», θα προσληφθούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ ένας (1) ειδικός καρδιολόγος, επιστημονικός σύμβουλος εφαρμογών τηλεϊατρικής, δύο (2) ειδικοί ιατροί παθολόγοι και τέσσερις νοσηλευτές.
Επιπρόσθετα, για το πρόγραμμα με τίτλο «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας σε τοπικό επίπεδο», θα προσληφθούν, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, για δώδεκα μήνες, ένας (1) κοινωνιολόγος, ένας (1) ψυχολόγος, ένας (1) κοινωνικός λειτουργός και ένας (1) νομικός.
Τέλος, προβλέπεται να προσληφθούν για δύο μήνες, με έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και απόφαση δημάρχου, τέσσερις (4) χειριστές μηχανημάτων.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
~** Για την παράταση στα πυρόπληκτα δάνεια
ImageΙκανοποίηση Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και Τατούλη
* Την ικανοποίησή του εκ μέρους της επιχειρηματικής κοινότητας για την ανακοίνωση Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, ότι στις επόμενες ημέρες με υπουργική απόφαση θα δοθεί τρίμηνη παράταση στην υποβολή αιτήσεων για την αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα πυρόπληκτα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημ. Αδαμόπουλος.
* Ο κ. Αδαμόπουλος προσθέτει ότι η εξέταση της επέκτασης της υπουργικής απόφασης του Φ. Σαχινίδη, ώστε να συμπεριληφθούν στην αναστολή πληρωμής για ένα έτος και τα πυρόπληκτα δάνεια που δεν έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, «μας δίνει την ελπίδα ότι άμεσα θα ικανοποιηθούν και αυτά, αφού στην οικονομική κρίση που περνά η πατρίδα μας, περισσότερο πλήττονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το πρόβλημα ρευστότητας καθημερινά γίνεται μεγαλύτερο».
Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «περιμένουμε στο επόμενο διάστημα και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε να υποστηρίξουμε παλαιότερο αίτημά μας για τη μετέπειτα μετατροπή των ανωτέρω δανείων σε τριαντακονταετούς διάρκειας και με επιτόκιο Εuribor 3μήνου +70%, γιατί η οικονομική κρίση και οι συνέπειες της δε θα κρατήσουν μόνο ένα έτος».
Εξάλλου, την ικανοποίησή του για το ενδεχόμενο παράτασης πληρωμής εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Σε δηλώσεις του προς το Α-ΜΠΕ επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση η παράταση θα πρέπει να δοθεί χωρίς εξαιρέσεις για το σύνολο των πυροπλήκτων που έλαβαν δάνεια, είτε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου είτε με εγγραφή εμπραγμάτων εξασφαλίσεων σε περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών.
Πρόσθεσε δε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του θεσμού του «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης», θα προσπαθήσει να παράσχει κάθε συνδρομή προς τους δανειολήπτες που θεωρούν ότι θίγονται, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

~** Πριν 94 χρόνια
- ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΑ εωρτάσθη εις την πόλιν μας η προχθεσινή Εθνική επέτειος της Γαλλίας. Εις το Γαλλικόν προξενείον σημαιοστόλιστον επεσκέφθησαν τον Πρόξενον της Γαλλίας ο Ιωσήφ Κεκ, ο Νομάρχης Καλκάνης, ο Στρατιωτικός Διοικητής Ζούκης, το Δημοτικόν Συμβούλιον μετά του Δημαρχούντος Δικαιάκου, ο Εμπορικός Σύλλογος μετά του Προεδρείου του, αι λοιπαί στρατιωτικαί και πολιτικαί αρχαί της πόλεως, τα Σωματεία, οι Σύνδεσμοι, αι Συντεχνείαι και πλήθος κόσμου.
- Ο Κεκ φιλοφρονέστατα εδέχετο τους προσερχομένους εκφράζοντας τας ευχάς των υπέρ της Γαλλικής Δημοκρατίας, εις ιδιαιτέραν δε αίθουσαν προσεφέροντο εις αυτούς αναψυκτικά.
- ΚΑΘ’ όλην την προχθεσινήν ημέραν η πόλις μας ήτο σημαιοστόλιστος, την εσπέραν δε εφωτοαγωγήθησαν πάντα τα δημόσια και ιδιωτικά καταστήματα.
- ΑΠΟΨΕ εις τον Κινηματογράφον του Σταθμού δίδεται το δίπρακτον κοινωνικόν δράμα το «Ενταφιασθέν έγκλημα», το επίκαιρον πολεμικόν έργον «Προς την Αλσατίαν» και ο «Καλλωπισμός των Ελεφάντων» εκ του φυσικού.

~** Έρκος οδόντων
Η πραγματικότητα, η ψευδαίσθηση και η ουσία
Τους φίλους τούς επιλέγεις, τους συγγενείς τούς φορτώνεσαι και ενίοτε εξαναγκάζεσαι να μετέρχεσαι τη διπλωματική οδό για να κρατήσεις κάποιες ισορροπίες υπέρ βωμών και εστιών (;) του παρελθόντος, κυρίως.
* Το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, που πέρασε μπήκα σ’ ένα τέτοιο τριπάκι, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως το βράδυ της Κυριακής μού έκατσε ευχάριστα, καθώς η συνάντηση με ένα κομμάτι από το σόι της μάνας μου, από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο της πόλης, μου δημιούργησε πολύ ευχάριστη διάθεση.
* Η κυρίως κουβέντα είχε να κάνει με τη μαμά πατρίδα. «Εμείς ακούμε κρίση», μου έλεγαν, «αλλά δεν τη βλέπουμε». Βλέπετε, το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο από ξένοιαστους ανθρώπους που απολάμβαναν το μπάνιο τους στην πισίνα, ενώ και η παραλιακή μέσω και έξω από τη θάλασσα έσφυζε από ζωή. Η απόλυτη ψευδαίσθηση για κάποιους που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, αλλά έχουν και την οικονομική άνεση που τους επιτρέπει να μην πέσουν πάνω στην άλλη Ελλάδα, της οργής, της μιζέριας και της ανασφάλειας. Να μη δουν το αποκρουστικό πρόσωπο της καθημερινότητας.
* Πού είναι, λοιπόν, η κρίση, πού κρύβεται; Αν έκαναν «ρεπορτάζ» περνώντας πριν έλθουν στην Καλαμάτα από το τριτοκοσμικό κέντρο της Αθήνας και τον Άγιο Παντελεήμονα με τις ορδές των μεταναστών, αν περιδιάβαιναν την προηγούμενη εβδομάδα τον Πειραιά και συναντούσαν τις ουρές, μέσα στο λιοπύρι, των «αθλίων» που έτρεχαν από την Αθήνα για να πάρουν τα φάρμακά μην τους εύρει το εγκεφαλικό, θα έβλεπαν την πραγματική Ελλάδα. Ας είναι, όμως. Καλύτερα έτσι. Δε συμβαίνει, άλλωστε, να μη θέλουμε να δούμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο που η αρρώστια το έχει λιώσει και του έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά, για να το θυμόμαστε υγιές και όλο ζωντάνια; Συμβαίνει, αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει.
* Άλλωστε, οι περί ου ο λόγος άνθρωποι ήλθαν εδώ για να ξεκουραστούν και να χαρούν. Γιατί, λοιπόν, να τους βάλουμε στο τριπάκι μας; Και όπως πολύ εύστοχα οι ίδιοι παρατήρησαν, ό,τι και αν συμβεί, η ομορφιά αυτού του τόπου αποκλείεται να αλλοιωθεί. Ας το κρατήσουμε αυτό εμείς οι πολύξεροι ιθαγενείς, γιατί τα πιο όμορφα πράγματα δεν εξαγοράζονται…
~ Του Δημήτρη Γιατράκου

~** Nirvana - Come as You Are (MTV Unplugged in New York) Live: http://youtu.be/YcnvM2Eg_Rc ,


~** H σκιώδης κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ... βολεύτηκαν όλοι:
~Συνεδρίασε σήμερα η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και αποφάσισε την κατανομή των βουλευτών στις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής και στις Επιτροπές Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου. Επίσης συζητήθηκε η δομή και η λειτουργία της Κ.Ο. Η σύνθεση των Επιτροπών Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου, όσον αφορά τους βουλευτές, είναι η εξής:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
1. Κουράκης Τάσος
2. Αμανατίδης Γιάννης
3. Βαμβακά Τζένη
4. Δριτσέλη Παναγιώτα
5. Μαντάς Χρήστος
6. Πάντζας Γιώργος
7. Τατσόπουλος Πέτρος
8. Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
9. Φωτίου Θεανώ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
1. Δρίτσας Θοδωρής
2. Βαρεμένος Γιώργος
3. Χατζηλάμπρου Βασίλης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
1. Μητρόπουλος Αλέξης
2. Αθανασίου Νάσος
3. Καραγιουσούφ Αϊχάν

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
1. Διώτη Ηρώ
2. Πετράκος Θανάσης
3. Αλεξόπουλος Απόστολος
4. Ιγγλέζη Κατερίνα
5. Καλογερή Αγνή
6. Καφαντάρη Χαρά
7. Ουζουνίδου Ευγενία

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
1. Δρίτσας Θοδωρής
2. Γάκης Δημήτρης
3. Συρμαλένιος Νίκος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
1. Σακοράφα Σοφία
2. Γεροβασίλη Όλγα
3. Μπάρκας Κώστας
4. Σταμπουλή Αφροδίτη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
1. Δούρου Ρένα
2. Γερμανίδης Παναγιώτης
3. Τριανταφύλλου Μαρία
4. Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
1. Κωνσταντοπούλου Ζωή
2. Κανελλοπούλου Μαρία
3. Κατριβάνου Βάσω
4. Κοντονής Σταύρος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
1. Τσουκαλάς Δημήτρης
2. Διακάκη Μαρία
3. Παναγούλης Στάθης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
1. Αμμανατίδου Λίτσα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
1. Κριτσωτάκης Μιχάλης
2. Σαμοϊλης Στέφανος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
1. Αποστόλου Βαγγέλης
2. Αμμανατίδου Λίτσα
3. Κοδέλας Δημήτρης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
1. Στρατούλης Δημήτρης
2. Καραγιαννίδης Χρήστος
3. Σταθάς Γιάννης
4. Μπόλαρη Μαρία
5. Χαραλαμπίδου Δέσποινα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
1. Ξανθός Ανδρέας
2. Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
3. Δερμιτζάκης Κώστας
4. Ζαχαριάς Κώστας
5. Ζερδελής Γιάννης
6. Μιχαλάκης Νίκος
7. Κυριακάκης Βασίλης
8. Γαϊτάνη Ιωάννα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
1. Σταθάκης Γιώργος
2. Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
3. Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
4. Χουσείν Ζεϊμπέκ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
1. Τσακαλώτος Ευκλείδης
2. Βαλαβάνη Νάντια
3. Γελαλής Δημήτρης

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ
Μητρόπουλος Αλέξης
Δραγασάκης Γιάννης
Κωνσταντοπούλου Ζωή
Στρατούλης Δημήτρης
Οι Ε.Ε.Κ.Ε. θα στελεχωθούν περαιτέρω με ειδικούς επιστήμονες, επιστημονικούς συνεργάτες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με σχετικές αρμοδιότητες.

Ο καταμερισμός του έργου των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων είναι ο εξής:
Κουρουμπλής Παναγιώτης – Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών ΥποθέσεωνΛαφαζάνης Παναγιώτης – Διαρκής Επιτροπή των Οικονομικών και Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και ΔικαιοσύνηςΠαπαδημούλης Δημήτρης – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

~** "Κάποια στιγμή θα ζητιανεύεις..αυτό που εγώ σου χάριζα με την καρδιά μου.."

~**...αναπληρωτής Διοικητής των Ιρανικών Χερσαίων Δυνάμεων, Morteza Mirban, διεμήνυσε ότι ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ-Ισραήλ δεν θα έχει σε καμία περίπτωση τα χαρακτηριστικά με τους πολέμους που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε."Σε καμία περίπτωση οι εχθροί μας δεν μπορούν να φανταστούν το τι τους περιμένει", επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι το Ιράν έχει ήδη συμφωνήσει με τη Χεζμπολάχ να πράξουν από κοινού, στην περίπτωση που ξεκινήσει ο πόλεμος!

~**Άνθισε το ακάνθινο στεφάνι του Εσταυρωμένου Ιησού:

~ Φαίνεται χαρακτηριστικά το ανθισμένο ακάνθινο στεφάνι και τα πράσινα φύλλα που διαρκώς πυκνώνουν
Πολλοί μιλάνε για θαύμα. Άλλοι πάλι, για θεϊκό μήνυμα. Σε καιρούς χαλεπούς, με την κρίση να μαστίζει τη χώρα μας, τη φτώχεια, τη δυστυχία και την κατάθλιψη να οδηγούν πολλούς συνανθρώπους μας στο αδιέξοδο, ακόμη και την αυτοκτονία, στις παρυφές του Υμηττού πάνω από του Παπάγου, ένα εκπληκτικό, ελπιδοφόρο όσο και ανεξήγητο φαινόμενο, λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Στην ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, το ακάνθινο στεφάνι που το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, περιέβαλε τον εσταυρωμένο Ιησού, ανθίζει!!! Πάνω από δύο μήνες πέρασαν από την εβδομάδα των Παθών του Κυρίου και μικρά κόκκινα άνθη και πολλά φύλλα που όλο και πυκνώνουν, στολίζουν πλέον το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού Χριστού!!!


Πολλοί, μέσα στην καταχνιά των ημερών, βλέπουν στο φαινόμενο αυτό, ως μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.
Η ηγουμένη της ιεράς μονής κ. Χριστονύμφη Σπυροπούλου, δεν ήθελε να μας δώσει κανένα επιπρόσθετο στοιχείο για το φαινόμενο, αλλά περιορίσθηκε να πει: «Προτιμούμε να μείνει στην αφάνεια. Παρακαλώ πολύ μην δημοσιεύσετε τίποτε. Δεν θέλουμε να δοθεί δημοσιότητα, αλλά να παραμείνει ως μαρτυρία δική μας, εντός της ιεράς μονής. Δεν επιθυμούμε η ιερά μονή να αποτελέσει αφορμή για οποιονδήποτε σχολιασμό».
Η ηγουμένη, είχε δυσάρεστη εμπειρία πριν από χρόνια, όταν είχε σημειωθεί άλλο θαυματουργό φαινόμενο στο εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου (ανήκει στην μονή και βρίσκεται δίπλα από τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο) και τότε, η επί μακρώ προσέλευση πιστών είχε αποτελέσει αντικείμενο μεμονωμένων κακόπιστων σχολιασμών, ότι –δήθεν- η ιερά μονή επωφελείτο οικονομικά από το γεγονός. Η μακραίωνη ιστορία της ιεράς μονής, η οποία έχει αποδείξει ότι παραμένει τόπος αυστηρά μοναστηριακός και μακριά από κοσμικές εκφάνσεις, έθεσε άμεσα στο περιθώριο τέτοιες μεμονωμένες συκοφαντίες. Η σεμνότητα και το χριστιανικό ήθος της ηγουμένης άλλωστε, το αποδεικνύουν.
Το γεγονός όμως, με το κατάξερο ακάνθινο στεφάνι πάνω από τον εσταυρωμένο Ιησού, το οποίο ξαφνικά ανθίζει, δεν μπορεί να αποσιωπηθεί, διότι συγκλονίζει ως φαινόμενο από μόνο του.
Ο πατήρ Ευάγγελος, δείχνει με θαυμασμό
το ανθισμένο πλέον στεφάνι
Το ίδιο αποκαλύπτει και ο ιερέας Ευάγγελος Πιτσουλάκης ο οποίος κάθε Κυριακή εκτελεί το Μυστήριο της Θείας Λειτουργίας στην ιερά μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου: «Το ακάνθινο στεφάνι ήταν επί τρεις μήνες κατάξερο, φρυγανιασμένο, έτοιμο να πέσει. Ήταν ένας νεκρός οργανισμός και όμως, εδώ και λίγες ημέρες βγάζει πολλά φυλλαράκια και κόκκινα μικρά άνθη. Συγκλονίστηκα όταν το είδα. Να πάνε να δουν όσοι δεν πιστεύουν στον Χριστό και στα θαύματα».
Ρωτήσαμε τον ιερέα εάν στο συγκεκριμένο μοναστήρι, έχουν σημειωθεί και κατά το παρελθόν παρόμοια θαυματουργά φαινόμενα.
Πατήρ Ευάγγελος: Γνωρίζω πολύ καλά ότι παλαιότερα, υπήρχε στην ιερά μονή μια μικρή εικόνα της Παναγίας που δάκρυζε κι έβγαζε μύρο. Την θυμάμαι την εικόνα αυτή. Μια καλόγρια που έφυγε από το μοναστήρι, πήρε μαζί της και την εικόνα.
Υπάρχει επιστημονική εξήγηση του συγκεκριμένου φαινομένου; Μπορεί ένα ξερό κλαδί που δεν ποτίζεται ούτε βρέχεται, ένας νεκρός οργανισμός που παραμένει επί μήνες σε κλειστό χώρο, ξαφνικά να παίρνει ζωή;
Ρωτήσαμε τον γεωπόνο κ. Σοφιανίδη, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε είναι δυνατόν, ένα ξερό φυτό να ανθίσει από μόνο του».
Σε στιγμές που ο τόπος διέρχεται τεράστια κρίση και η πίστη των χριστιανών δοκιμάζεται, φαινόμενα σαν αυτό που αντικρίζουν οι προσερχόμενοι στην ιερά μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου πιστοί, στις παρυφές του Υμηττού, αν μη τι άλλο προσφέρουν παρηγοριά, ελπίδα και αισιοδοξία ότι ο Χριστός είναι ζώσα πραγματικότητα. Βρίσκεται δίπλα μας και δείχνει την παρουσία Του.
Ο πατήρ Ευάγγελος Πιτσουλάκης ομολογεί ότι και ο ίδιος αισθάνεται συγκλονισμένος για το φαινόμενο. Μιλάει για θαύμα και καλεί τους πιστούς να το δουν από κοντά
Για την Ιερά Μονή τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου, αξίζει να πούμε ότι βρίεσκεται κτισμένη στους Δυτικούς πρόποδες τού Υμηττού. Υπάγεται Εκκλησιαστικά στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και Διοικητικά στα όρια τού Δήμου Παπάγου – Χολαργού. Κατά τον Καθηγητή Φιλοσοφίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Θεοδωρακόπουλο, προϋπήρχε στην θέση αυτή αρχαίος Ναός της Αρτέμιδος και αργότερα παλαιοχριστιανικός ναός της Παναγίας.
Ο κυρίως Ναός, χρονολογείται στον 11ο – 12ο αιώνα , ο νάρθηκας τέλος 13ου αρχές 14ου, η Τράπεζα και το οψοφυλάκιο τον 16ο αιώνα.
Η παράδοση λέει ότι όταν σπούδαζε ο Μέγας Βασίλειος στην Αθήνα, μελετούσε στο σημείο όπου βρίσκεται η ιερά Μονή.
Το αρχαιότερο έγγραφο πού σώζεται και αφορά στην προσφορά τού φόρου από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής ( Πετράκης ) είναι του έτους 1702. Σε έγγραφο του έτους 1722, αναφέρεται η πώληση της περιοχής της Ιεράς Μονής στην Ιερά Μονή Πετράκη. Τον 18ο αι. κατέστη Μετόχιο της Μονής Ασωμάτων – Πετράκη. Το έτος 1942 εγκαταστάθηκε σε αυτή γυναικεία αδελφότης. Από το 1971 λειτουργεί ως Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή .

~*** Ο ΦΩΤΟΦΟΡΟΣ ΘΕΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ&ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ:
~ ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ !!
~ Το Άγαλμα της Ελευθερίας, του οποίου η επίσημη ονομασία είναι "Η Ελευθερία φωτίζοντας τον κόσμο" (αγγλιστί "Liberty enlightening the World" γαλλιστί "la Liberte eclairant le monde"), είναι ένα κολοσσιαίο άγαλμα πάνω στην ομώνυμη νησίδα και μέσα στο άνω τμήμα του Κόλπου της Νέας Υόρκης. Το άγαλμα αυτό στήθηκε σε ανάμνηση της φιλίας των λαών των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

~ Το συνολικό του ύψος είναι 93 μέτρα (302 πόδια) μαζί με το βάθρο, και κατά την εκδοχή της εγκυκλοπαίδειας Μπριτάννικα παρουσιάζει μια γυναίκα να κηρύττει την ελευθερία. Η γυναίκα αυτή κρατάει έναν πυρσό στο υψωμένο δεξί της χέρι και μια ενεπίγραφη πλάκα στο αριστερό όπου αναγράφεται η ημερομηνία 4 Ιουλίου 1776.
Ένας ανελκυστήρας ανεβάζει έως το ύψος του εξώστη και μια ελικοειδής σκάλα οδηγεί σε μιαν εξέδρα παρατηρήσεως πάνω στο στέμμα που φοράει η Ελευθερία. 0 πυρσός που κρατάει βρίσκεται σε 93 μέτρα ύφος πάνω από την επιφάνεια της θαλάσσης. Στην βάση του αγάλματος βρίσκεται το Αμερικανικό Μουσείο της Μεταναστεύσεως (American Museum of Immigration).
Την πρόταση για την κατασκευή του αγάλματος διατύπωσε ένας Γάλλος ιστορικός, ο Εντουάρ ντε Λαμπουλάϊγ, μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο. Συγκεντρώθηκε ένας ικανός αριθμός χρημάτων με εισφορές του γαλλικού λαού και το έργο άρχισε στη Γαλλία το 1875, υπό την διεύθυνση του γλύπτη Φρεντερίκ-Ωγκύστ Μπαρτολντί.
~Την διαχείριση και φροντίδα του αγάλματος είχε στην αρχή η Επιτροπή Φάρων, επειδή ο φωτεινός πυρσός θεωρήθηκε ως είδος φάρου για τους ναυτιλλομένους. Επειδή όμως το φρούριο Γουντ εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό, το άγαλμα μεταφέρθηκε το 1901 στο υπουργείο των Στρατιωτικών. Το 1924 ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο. Το 1937 το φρούριο Γουντ αποστρατιωτικοποιήθηκε και το υπόλοιπο νησί ενσωματώθηκε στο μνημείο ως περιβάλλων χώρος. Το 1956 το νησί Μπέντλο μετονομάσθηκε σε "Νησί της Ελευθερίας" (Liberty Island) και το 1965 προστέθηκε στο συγκρότημα η γειτονική νησίδα 'Ελις, άλλοτε σταθμός μεταναστών. Η συνολική έκταση του χώρου του μνημείου έφθασε έτσι τα 23,63 εκτάρια.
Είπαμε ανωτέρω ότι κατά την εκδοχή της εγκυκλοπαίδειας "Μπριτάννικα" το άγαλμα παρουσιάζει μια γυναίκα να κηρύττει την ελευθερία, υπονοώντας ότι η γυναίκα αυτή είναι προσωποποιημένη η Ελευθερία.Αποκρύπτουν όμως συστηματικά ότι και σε αυτό το σημείο η αθάνατος Ελλάς έχει δώσει για μία ακόμη φορά τα φώτα της. Πράγματι αυτός που σχεδίασε το άγαλμα της ελευθερίας κάπου αλλού είχε δει την μορφή αυτή.
Και η μορφή αυτή είναι η μορφή του Φωτοφόρου Απόλλωνος - Ηλίου!...

~Ο φωτοφόρος Απόλλων απεικονίζεται με αυτήν ακριβώς την μορφή. Και ευτυχώς για μας η αθάνατη ελληνική γη της Κορινθίας μας διέσωσε αυτή την εικόνα για να μπορούμε σήμερα να γνωρίζουμε την αλήθεια.
Η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Κορίνθου, περνά όμως απαρατήρητη για τον επισκέπτη που δεν είναι υποψιασμένος. Βρίσκεται σε μία τρίπτυχη πλάκα μαζί με άλλες δύο παραστάσεις. Η μία, στο αριστερό τμήμα, απεικονίζει έναν Άγγελο, μορφή όμοια και ίδια με αυτήν της Χριστιανικής πίστεως, και είναι κατά τους αρχαιολόγους η μορφή της θεάς Εκάτης. Στο δεξιό τμήμα απεικονίζεται ρόδακας. Και στην μέση ω του θαύματος!!! Η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος, ίδια με αυτήν του αγάλματος της Ελευθερίας! Η πνευματική ιδιοκτησία είναι πασιφανές σε ποιόν ανήκει.

~Λέγεται από ανθρώπους της Κορίνθου που γνωρίζουν ότι ο διευθυντής της Αμερικανικής Αρχαιολογικής αποστολής, σώφρων και έντιμος άνθρωπος, έχει δηλώσει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να έρχονται να προσκυνούν στον χώρο του Μουσείου όπου η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος, διότι είναι η πηγή του εθνικού τους συμβόλου. (Στην φωτογραφία αριστερά, βλέπετε το γλυπτό με την παράσταση του ζωοδώτη Απόλλωνα - Ηλίου με το πύρινο άρμα του)

~ Ας ενημερωθούν λοιπόν μερικοί.. ότι το εθνικό τους σύμβολο, το οφείλουν στην Ελλάδα και στους Έλληνες.Δεν θα είναι εξ άλλου οι μόνοι. Πάρα πολλά απο τα σύμβολα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί απο άλλους λαούς ,είναι Ελληνικά.
~ Οι Τούρκοι πήραν την ημισέληνο από το νόμισμα των Βυζαντίων που απεικόνιζε την νίκη τους επί του Φιλίππου σε μία νύχτα που το χάσικο φεγγάρι με το αστέρι ενεφανίσθησαν με την ίδια ακριβώς απεικόνιση στον ουρανό.
Ο Αδόλφος Χίτλερ οικειοποιήθηκε την περίφημη "τετραγάμμα", την κοσμούσα το ιμάτιο της Αθηνάς του Παρθενώνος, ένα από τα κατ' εξοχήν ωραιότερα σύμβολα των Ελλήνων και του έδωσε μιαρή χροιά ονομάζοντας το "σβάστικα" και κάνοντας το σύμβολο του ναζισμού.
Οι σκοπιανοί οικειοποιήθηκαν το αστέρι της Βεργίνας, οι δε υπόλοιποι βόρειοι γείτονές μας τον Δικέφαλο Αετό του Βυζαντίου.
Στις ημέρες μας όμως οι Έλληνες δεν γνωρίζουν και δεν θυμούνται. Ο ανθελληνικός Χριστιανισμός έχει παίξει καλά το παιχνίδι του. Άλλοτε αποκρύπτει, άλλοτε παραποιεί, άλλοτε διαστρεβλώνει τα γεγονότα.
Είναι αυτό που έχει γράψει ο μεγάλος Θουκυδίδης στο Γ,82,4: "Και την ειωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων ες τα έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει", που αποδίδεται "για να δικαιολογούν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και την σημασία των λέξεων".
Έτσι δεν γίνεται σήμερα; Απλό παράδειγμα, και δεν είναι το μόνο, αποτελεί ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνος, έργο του Φειδία. Έχουμε φθάσει σήμερα σε τέτοιο σημείο διαστρεβλώσεως, που τα γλυπτά του Παρθενώνος είναι γνωστά παγκοσμίως με τον όρο ελγίνεια μάρμαρα. Τα περίφημα γλυπτά του Παρθενώνος, τα γλυπτά του Φειδία, δεν είναι γνωστά με το όνομα του δημιουργού αλλά με το όνομα του κλέφτη.!
Προς το παρόν να γνωρίζουν οι συνέλληνες και ιδιαιτέρως οι συμπατριώτες μας των ΗΠΑ, και να το μεταφέρουν στους Αμερικανούς, ότι το εθνικό τους σύμβολο, το άγαλμα της Ελευθερίας, έλκει την καταγωγή τής μορφής του από την Ελλάδα και ιδιαιτέρως από την μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος.
Τούτο δε μπορούν να το αποδείξουν αλλά και να το θαυμάσουν στο Μουσείο της Κορίνθου, το οποίο τους καλούμε να επισκεφθούν το συντομότερο.
(Απο το περιοδικό ΕΛΛΗΝΟΡΑΜΑ, του καθηγητή Φιλολόγου-Ιστορικού Αντωνίου Αντωνάκου)
Θα επανέλθουμε στο Ελληνικό Αρχείο με εκτενές άρθρο ,σχετικά με όλα τα Αρχαία Ελληνικά σύμβολα που έχουν χρησιμοποιηθεί από δεκάδες ξένους λαούς...
Μέχρι τότε, παρακολουθήστε το παρακάτω εκπληκτικό βίντεο, από τον Αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου.

~**
*** ANΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 :

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/06/27-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/06/28062012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 28/06/2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/06/28-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/06/29-2012_28.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/06/t-29062012_29.html  , TΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 29/06/2012 .-
~** http://vlasiosrfara.blogspot.gr/2012/06/30-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

AΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  - ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 :
~ ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/01-2012_01.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 01 Ιουλίου 2012.-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/02-2012.html  , Δευτέρα μιά άλλη μέρα στην ενημέρωση 02 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/02-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 02 Ιουλίου 2012 .-
~ ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/03-2012.html  , Μεσσηνιακά καί Άλλα Τρίτη 03 Ιουλίου 2012 .-
**
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  από το Άλμπουμ :
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ :
Κόμβος  Αρφαρών στην περιοχή " πουρίδα" Άγιου Κωνσταντίνου  Αρφαρών ο νέος Εθνικός κλειστός Αυτοκινητόδρομος 2012
Στον κόμβο  Αγίου  Κωνσταντίνου Αρφαρών , περιοχή "πουρίδα"
από  έργα  νέαε Ε.Ο. Καλαμάτας - Τρίπολης 2012
ΑΡΦΑΡΑ   ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ τοποθεσίες περιοχής
Φωτογραφίες από νέα διόδια Πήδημα Αρφαρών περιοχή " λιγεριά " Πηδήματος  2012
*
TΑ  ΒΙΝΤΕΟ από την Βιντεοθήκη μας :

~** 025. Διαδρομή Αρφαρά -Νέα Ε.Ο. 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=3InaB6Qh9eI  ,



~** 028 I.X. OIKOGENEIA 03/07/ 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=Kcpja34kXVA  ,



~** 029. Ι.Ν, Αναστέσεως Παραλία Καλαμάτας 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=Xl4JTPVUFd0  ,



~** 030. Παραλία Καμάτας 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=BWEIvpEt-ko



~** Διαδρομή στη θαλασσα παραλία Καλαμάτας 2012 : 032 Μπάνια στη θαλασσα Καλαμάτας 2012
http://www.youtube.com/watch?v=zHkzvBIf5Jw
http://youtu.be/zHkzvBIf5Jw  ,



033 paralia Kalamatas 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=tBxcBr_ppVo

Εικόνα 035 ΚΑΛΑΜΑΤΑ παραλία 2012
http://www.youtube.com/watch?v=Nn--L2EZCJ8 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου