ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  22 Ιουλίου  2014  :




 
*** Μεσσηνιακά  και  άλλα   :

*** Διεθνές Φεστιβάλ Χορού: Παράσταση εργαστηρίου “What if” χθες και «Πλάνητες» σήμερα  ':

Το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεχίζει απόψε την πετυχημένη φετινή του διαδρομή. Η ομάδα «Αερίτες» θα παρουσιάσει την παράσταση με τίτλο «Πλάνητες», στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού, στις 10.00. Χθες παρουσιάστηκε η παράσταση του εργαστηρίου “What if”, στο Μέγαρο Χορού/Στούντιο. Το Σαββατοκύριακο, στο αμφιθέατρο του Κάστρου, παρουσιάσθηκε η παράσταση Badke, που προέκυψε από τη συνεργασία του KVS (Βασιλικού Θεάτρου της Φλάνδρας), των ballets C de la B και του Ιδρύματος A.M. Qattan. Επίσης, προχθές δόθηκε 4 φορές στο Μέγαρο Χορού η παράσταση της Mette Ingvartsen με τίτλο «Evaporated Landscapes». - 

***  Το ΤΑΙΔΕΠ βγάζει ξανά στο σφυρί το κτήριο Αλειφέρη         
            
Διατηρητέα κτήρια, καταστήματα και παραθαλάσσια οικόπεδα περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο των 14 ακινήτων που βγάζει στο σφυρί το ΤΑΙΠΕΔ μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας στις 17 Σεπτεμβρίου.
Από την ομάδα των 14 ακινήτων ξεχωρίζουν το κτήριο Αλειφέρη στην Καλαμάτα, το 6ώροφο κτίριο στην οδό Ευαγγελιστρίας 9 στο κέντρο της Αθήνας, μια παραθαλάσσια έκταση 17 στρεμμάτων στο Ρίο, ένα 3ώροφο διατηρητέο κτήριο στην παλαιά πόλη της Θεσσαλονίκης, ένα 4ώροφο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας.
Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για ακίνητα που είχε επιχειρηθεί να πωληθούν και στο παρελθόν, αλλά χωρίς επιτυχία. Μάλιστα, το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να διευκολύνει και τους αγοραστές, αναφέρει στις αγγελίες πως ο τρόπος αποπληρωμής για τα ακίνητα και τα οικόπεδα θα είναι σε δόσεις.
Στον ίδιο γύρο e-δημοπρασιών πωλούνται κτήρια που στέγαζαν Ειρηνοδικεία σε επαρχιακές πόλεις. Τέτοιο είναι ένα διώροφο ακίνητο στη Λίμνη Ευβοίας, καθώς και τα κτήρια στα οποία λειτουργούσαν κάποτε τα Ειρηνοδικεία Ανδρίτσαινας (Ηλεία), Παραμυθιάς (Σούλι) και Κλειτορίας Καλαβρύτων. 

*** Γιορτή Ρυζιού με... εδέσματα και πολύ κόσμο

 Με μεγάλη επιτυχία, καθώς υπολογίζεται ότι συνέρρευσαν πάνω από 2.000 άτομα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η Γιορτή Ρυζιού στη Σπερχογεία, για δεύτερη φορά. Τη Γιορτή διοργάνωσε ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας. Στο κοινό προσφέρθηκαν εδέσματα μαγειρεμένα με τοπικό ρύζι, που προέβαλαν με τον καλύτερο τρόπο το προϊόν αυτό, το οποίο εξακολουθούν να παράγουν μερακλήδες καλλιεργητές στο Βάλτο. Έγινε, όμως, και διαγωνισμός, στον οποίο μετείχαν οι τοπικές μαγείρισσες. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Λέσχη Αρχιμαγείρων, που βράβευσε τα καλύτερα πιάτα, τα οποία είχαν ετοιμάσει οι διαγωνισθείσες κυρίες: μιλφέιγ από ρύζι, μπακλαβάς με ρύζι και κολοκυθανθοί γεμιστοί με ρύζι. Φυσικά, όλες οι συνταγές ετοιμάσθηκαν με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα. - 

*** Νέες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλων που ελέγχθηκε από την αστυνομία         
           
Μετά από την παροχή νέων πλήροφοριών από την Αστυνομία η εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλων που ελέχθηκε στην Καλαμάτα το βράδυ της Παρασκευής και βρέθηκε με αντικείμενα χωρίς παραστατικά δεν βρίσκεται μέσα στην βιομηχανική περιοχή της Καλαμάτας , αλλά στην ευρύτερη περιοχή . 

*** Προβολή της Καλαμάτας μέσω της ΝΕΡΙΤ και την εκπομπή “Επι-μένουμε Ελλάδα” (βίντεο)         
   
Προσκεκλημένος της εκπομπής της ΝΕΡΙΤ «Επι-μένουμε Ελλάδα» ήταν χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Παν. Νίκας και μέσω της δημόσιας τηλεόρασης προβλήθηκαν η Καλαμάτα και η περιοχή της.
Ο δήμαρχος είχε την ευκαιρία επί 15 λεπτά περίπου να παρουσιάσει τον τόπο μας, ως φιλοξενούμενος της καθημερινής, ζωντανής εκπομπής της ΝΕΡΙΤ, που προβάλλει τον τουρισμό και στηρίζει την περιφέρεια και τα ελληνικά προϊόντα.
Σε διάλογο με τους παρουσιαστές Ρένια Τσιτσιμπίκου και Πέτρο Κουμπλή, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της Καλαμάτας και της περιοχής της, τονίζοντας πως παλιότερα οι επισκέπτες «πέρναγαν απλά από την Καλαμάτα, τώρα έρχονται για την Καλαμάτα». Η δε επισκεψιμότητα στην πόλη και την περιοχή μας έχει αυξηθεί εξαιτίας του αυτοκινητόδρομου και των διεθνών συνδέσεων μέσω του αεροδρομίου «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», κάτι στο οποίο συνέβαλαν η Costa Navarino και η Aegean.
Χάρις στη λειτουργία υδατοδρομίου, θα υπάρξουν συνδέσεις της Καλαμάτας με τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου στο άμεσο μέλλον, επισήμανε ο δήμαρχος.
Η Καλαμάτα αποτελεί πλέον την «αιχμή του δόρατος» για την τουριστική ανάπτυξη, τόνισε ακόμη, προσθέτοντας πως, εκτός από φυσικές ομορφιές, προσφέρει και σημαντικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο. Πιο γνωστή είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που διαθέτει εθνική διάσταση και στη διοργάνωση του οποίου θα πρέπει να συμβάλει η κυβέρνηση. Ο δήμαρχος συμπλήρωσε ότι «το Μέγαρο Χορού είναι άλλος ένας λόγος που πρέπει να στηριχθεί το Φεστιβάλ Χορού».
Στην εκπομπή έγινε, επίσης, λόγος για την πρώτη Λευκή Νύχτα που διοργανώθηκε πέρυσι με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η Λευκή Νύχτα θα διεξαχθεί και φέτος, το Σάββατο 30 Αυγούστου προς την Κυριακή 31 του μήνα.
Video: Ο Δήμαρχος Καλαμάτας στο "Επι-μένουμε Ελλάδα"  ,.. http://youtu.be/7NQ55mEOirI ,
 
 ***  Πανελλήνια κατακραυγή
 
 Θύελλα αντιδράσεων και πανελλήνια κατακραυγή έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο ιδιοκτήτης ταβέρνας στη Νέα Στύρα Ευβοίας σκότωσε ένα αθώο κουτάβι μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θαμώνων του καταστήματός του. Η μόλις τρεισήμισι μηνών Μάγκυ βρήκε φρικιαστικό θάνατο στα χέρια του απάνθρωπου επιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα τη δελέασε αρχικά με ένα μεζεδάκι ώστε να τον πλησιάσει και έπειτα σε κατάσταση αμόκ της θρυμμάτισε το κρανίο με μία καρέκλα! Περαστικοί και πελάτες που έγιναν αυτόπτες μάρτυρες του ανατριχιαστικού περιστατικού, δεν μπορούσαν να πιστέψουν την απίστευτη αγριότητα που επέδειξε ένας άνθρωπος σε ένα ανυπεράσπιστο σκυλάκι, ενώ ακόμα και οι ψυχραιμότεροι υπέστησαν σοκ. Το ζώο δεν πέθανε ακαριαία, αλλά λίγο αργότερα, αφού η κτηνίατρος που το εξέτασε και είδε ότι η κατάστασή του ήταν μη ανατρέψιμη, αποφάσισε να του κάνει ευθανασία για τον απαλλάξει από το μαρτύριο. - 

***  Παρουσίαση τεχνολογιών σε ημερίδα του υπουργείου Εξωτερικών από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 

Ημερίδα προβολής ώριμων (κοντά στο στάδιο εμπορικής αξιοποίησης) ερευνητικών αποτελεσμάτων ελληνικών ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη, 17 Ιουλίου, το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει αναλάβει για προβολή της ελληνικής καινοτομίας και τεχνολογίας στο εξωτερικό. Στην ημερίδα παρευρέθησαν πρέσβεις και οικονομικοί/εμπορικοί ακόλουθοι χωρών διαπιστευμένων στην Ελλάδα, καθώς και Έλληνες ομόλογοί τους. Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν τρεις ώριμες τεχνολογίες λογισμικού ανάπτυξης ηλεκτρονικών συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η παρουσίαση των τεχνολογιών έγινε από το διευθυντή του και πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή Κωνσταντίνο Μασσέλο. Ειδικότερα, οι τεχνολογίες αφορούν σε προγράμματα λογισμικού σχεδίασης και υλοποίησης ηλεκτρονικών συστημάτων και έχουν ως στόχο τη μείωση τους κόστους και του χρόνου σχεδίασης ηλεκτρονικών συστημάτων. Η χρήση αυτών των τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτρονικά προϊόντα και υπηρεσίες χαμηλού κόστους, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα διαφορετικών πτυχών της καθημερινής ζωής. Οι αντίστοιχες παρουσιάσεις είχαν τους ακόλουθους τίτλους: «MATLAB compiler for cost and time efficient electronic systems development», «The HercuLeS high level synthesis tool for low cost and fast time to market electronic systems development» και «Software Tool for Middle Stage Compiler Design». Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης υψηλής προστιθέμενης αξίας. Επιπλέον, η προβολή της Ελλάδας ως τόπου παραγωγής καινοτομίας εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στη δημιουργία διαφορετικής και ελκυστικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες προβολής ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων. - 

*** Διακοπές ρεύματος αύριο σε περιοχές της Μεσσηνίας
 
Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα σημειωθεί αύριο Τετάρτη, 23 Ιουλίου, από τις 8.30 έως τις 10.00 το πρωί, στις περιοχές των πρώην Δήμων Ανδανίας και Είρας, καθώς και στα δ.δ. Ζευγολατιού και Καλλιρρόης, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ -  

***  Εργασίες θωράκισης και προστασίας στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Φιλιατρών         
           
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται εργασίες ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Φιλιατρών, ένα πρόβλημα το οποίο πολλές φορές είχε τεθεί σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών και με ανακοινώσεις του είχε αναδείξει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σαράντος Κουκούμης.
Έπειτα και από πρωτοβουλία του προέδρου του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, Ζαχαρία Κανελλόπουλου, και παρεμβάσεις του στην Τεχνική Υπηρεσία και με συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσίγγανο, η Τεχνική Υπηρεσία με το υπ’ αριθ.15434/25-06-2014 αίτημά της γνωστοποίησε στην Οικονομική Υπηρεσία την ανάγκη ανάληψης δαπάνης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έργο «Ενίσχυση φέροντος οργανισμού Παιδικού Σταθμού Φιλιατρών», αποστέλλοντας την από 23-06-2014 Τεχνική Περιγραφή του έργου και εισηγούμενη την απευθείας ανάθεσή του.
Η Οικονομική Επιτροπή σε συνεδρίασή της στις 4 Ιουλίου, με την υπ’ αριθμ. 159/2014 απόφασή της, ενέκρινε τη δαπάνη, τη διάθεση πίστωσης και την απευθείας ανάθεση του έργου «Ενίσχυση Φέροντος Οργανισμού Παιδικού Σταθμού Φιλιατρών». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7.026,55 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ  23%), η χρηματοδότηση είναι από ΣΑΤΑ Σχολικών Κτηρίων και αφορά εργασίες αποκατάστασης βλαβών του φέροντος οργανισμού (υποστυλώματα, δοκοί) και συγκεκριμένα στον ημιυπαίθριο χώρο στην ανατολική πτέρυγα του κτηρίου, καθώς και την ενίσχυσή του από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Αναλυτικότερα, οι εργασίες που θα υλοποιηθούν έχουν ως εξής: 1) Εκσκαφή μέχρι την εύρεση της θεμελίωσης των υποστυλωμάτων (περίπου 1,5 μ.), αφού προηγηθεί προσεκτική καθαίρεση της πλακόστρωσης, 2) Αφαίρεση σαθρού σκυροδέματος στις περιοχές επεμβάσεων, 3) Επιμελής καθαρισμός ράβδων οπλισμού από τα οξείδια, 4) Εφαρμογή υλικού αντιδιαβρωτικής προστασίας, 5) Εφαρμογή κονιάματος ενίσχυσης πρόσφυσης, 6) Διάστρωση λεπτής στρώσης από λεπτόκοκκο τσιμεντοειδές κονίαμα φινιρίσματος, 7) Πρόσθετη ενίσχυση υποστυλωμάτων από ελαφρύ οπλισμό (δομικό πλέγμα Β500C Φ8/15), 8) Επιχρίσματα τριπτά – τριβιδιστά με τσιμεντοκονίαμα των 450 kg τσιμέντου, 9) Επίχωση των εκσκαμμένων τμημάτων με θραυστό υλικό λατομείου, 10) Αποκατάσταση των πλακοστρώσεων και σοβατεπιών περιμετρικά των υποστυλωμάτων, 11) Χρωματισμοί των υποστυλωμάτων, των δοκών κι όπου αλλού απαιτείται στην εν λόγω όψη του κτηρίου.
Ανέθεσε, επίσης, την εκτέλεση του έργου στον Φωτεινό Παναγιώτη του Γεωργίου. Στις 10 Ιουλίου υπεγράφη το συμφωνητικό του έργου μεταξύ του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια και του αναδόχου, και μέσα σε 2 μήνες, μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, πρέπει να έχει περατωθεί, κάτι που αναμένεται πως θα γίνει πολύ πιο γρήγορα, ώστε κατά το νέο σχολικό έτος ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Φιλιατρών να μην έχει προβλήματα.   του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Η Μάνη και η Καλαμάτα στη British Airways         
    
Πριν από μερικές εβδομάδες o Guardian δημοσίευσε ένα μεγάλο άρθρο της Mary Beard. Η διακεκριμένη κλασική φιλόλογος, καθηγήτρια στο Cambridge, ταξίδεψε στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής για να ακολουθήσει τα «βήματα» του Αριστοτέλη στις καταπράσινες διαδρομές του Στρατονικού Όρους, μέχρι τα αρχαία Στάγειρα. «Σ’ αυτό το κομμάτι της Ελλάδας είδα παραλίες και απόλαυσα θέα στη θάλασσα για τα οποία αξίζει να... πεθάνει κανείς», έγραψε.
Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας όπου ανέβηκε η αφήγησή της, η ανταπόκριση των Βρετανών αναγνωστών ήταν μεγάλη. «Η Χαλκιδική είναι πραγματικό διαμάντι!» σχολίασε ένας. «Η Κρήτη είναι το ομορφότερο μέρος στην Ελλάδα. Έχετε πάει;» ρώτησε κάποιος άλλος. «Σας ευχαριστώ, με εμπνεύσατε για τις επόμενες διακοπές μου», έγραψε ένας τρίτος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος επιφανής Ευρωπαίος -της επιστήμης, των γραμμάτων, των τεχνών- εκθειάζει τις ομορφιές της χώρας μας. Όμως, τον τελευταίο καιρό η συχνότητα τέτοιων δημοσιευμάτων είναι εντυπωσιακή. Και μάλιστα από τους opinion leaders, τους ταξιδιωτικούς συντάκτες. Με το «μάγκωμα» των περασμένων ετών -λόγω επεισοδίων, ειδικά στην Αθήνα- να έχει παρέλθει, τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα περιλαμβάνουν φέτος την Ελλάδα ανάμεσα στους πιο hot προορισμούς. Και οι τουρίστες ανταποκρίνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έκλεισε με αύξηση 17,1%, δηλαδή 760.000 επιπλέον αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Το «Κ» επικοινώνησε με πέντε ταξιδιωτικούς ρεπόρτερ που με τα κείμενά τους για τη χώρα μας την κάνουν ακόμη πιο ελκυστική στα μάτια των υποψήφιων επισκεπτών της. Και ακούσαμε ενδιαφέρουσες ιστορίες για τη δική τους «ελληνική εμπειρία».
Ας δούμε μία:
  Juliet Kinsman, Βρετανίδα
Περιοδικό High Life της British Airways, www.mrandmrssmith.com (θέματα τουρισμού πολυτελείας), Conde Nast Traveler
  «Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τρως σε ένα ελληνικό ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα». Για την Juliet η Ελλάδα κάθε άλλο παρά terra incognita είναι. Όποιος παρακολουθεί τα ταξιδιωτικά ρεπορτάζ της, διαπιστώνει ότι λίγα σημεία έχει αφήσει στο χάρτη της χώρας μας ανεξερεύνητα. Και πάντα στα κείμενά της αποτυπώνεται η αγάπη της για τον τόπο μας.
Πρόσφατα ταξίδεψε στην Πελοπόννησο, από τo Πόρτο Χέλι μέχρι τη Μονεμβάσια του Γιάννη Ρίτσου και από την Καρδαμύλη του Πάτρικ Λι Φέρμορ μέχρι την Καλαμάτα. Έγραψε στο inflight περιοδικό της British Airways για παραλίες με χρυσαφένια άμμο και τιρκουάζ νερά, για τα καταπράσινα φαράγγια του Ταϋγέτου, για πεδιάδες γεμάτες λιόδενδρα.
«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στον κόσμο από το να τρως στο ταβερνάκι ενός ελληνικού χωριού, δίπλα στη θάλασσα, με τα χταπόδια να ξεραίνονται στον ήλιο, κρεμασμένα πάνω από το τραπέζι σου».
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ενθουσιάστηκε με την πλατεία Αγίας Ειρήνης. «Πριν από λίγα χρόνια, οι τουρίστες απέφευγαν τα... κακομοιριασμένα σοκάκια νότια της πλατείας Συντάγματος. Σήμερα, αυτή η περιοχή έχει γίνει ένας ασφαλής παράδεισος για τους χίπστερ, με νέα μαγαζιά να ξεφυτρώνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα!».
H ίδια δε φοβήθηκε ποτέ, όπως τόνισε στην κουβέντα μας. «Ακόμη κι όταν μια μέρα, βγαίνοντας από τη “Μεγάλη Βρετανία”, έπεσα πάνω σε κάποια μικροεπεισόδια με διαδηλωτές, δεν αισθάνθηκα ότι κινδυνεύω. Αλλά είναι τόσο σπάνια πια τέτοια γεγονότα. Η ένταση έχει φύγει, το κοινό στο εξωτερικό δε βομβαρδίζεται πια με αρνητικές εικόνες. Η αίσθησή μου είναι ότι η Ελλάδα έγινε ξανά δημοφιλής προορισμός, όχι μόνο για το μέσο Ευρωπαίο, αλλά και για τους οικονομικά ισχυρούς. Ποτέ ο τουρισμός πολυτελείας δε γνώριζε στη χώρα σας την άνθηση που γνωρίζει σήμερα...»
Ποιες είναι, κατά τη γνώμη της, οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά; «Να βρει ο τουρίστας κάτι μοναδικό. Εγώ ποτέ δε θα ξεχάσω την υπέροχη ξενάγηση που μου έκανε στην Αθήνα η Ελίνα, μια κοπέλα από την ομάδα Dopios. Είδα την πόλη πραγματικά σαν ντόπιος και αυτό είναι ανεκτίμητο!».

*** Ross Daly: Ντροπή μας…          
   
Ο Ιρλανδοκρητικός μουσικός Ρος Ντέιλι με ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζει την αδιαφορία της κοινωνίας της Κρήτης για το Μουσείο του Ν. Καζαντζάκη και την πρόθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη να αναλάβει τα χρέη του, υπογράφοντας με τη διοίκηση και συμφωνητικό: «Μεγάλη Ντροπή. Δε μας αξίζει ένας Νίκος Καζαντζάκης και ούτε ένα μουσείο αντίστοιχο».
Το Μουσείο Ν. Καζαντζάκη, που ήταν υποψήφιο για «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς» το 2012, στεγάζεται στο σπίτι που γεννήθηκαν οι γονείς του Νίκου Καζαντζάκη, στο χωριό Μυρτιά, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το μουσείο βρίσκεται αντιμέτωπο με την οικονομική κατάρρευση και κινδυνεύει με λουκέτο.
Οι υπεύθυνοι του Μουσείου απηύθυναν κάλεσμα στην κοινωνία της Κρήτης, ωστόσο δεν υπήρξε σημαντική ανταπόκριση. Ως «σωτήρας» του μουσείου εμφανίστηκε ο εφοπλιστής και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση με στημένους αγώνες.
Σύμφωνα με τη «Νέα Κρήτη», ο Βαγγέλης Μαρινάκης υπέγραψε την Πέμπτη συμφωνητικό με τη διοίκηση του μουσείου, ώστε να αναλάβει τα χρέη και τα έξοδα για τα επόμενα χρόνια.
Ο Ιρλανδοκρητικός μουσικοσυνθέτης Ρος Ντέιλι, που ζει στο κοντινό χωριό Χουδέτσι, όπου και η έδρα του μουσικού εργαστηρίου του «Λαβύρινθος», έγραψε στο Facebook: «Εάν ο μόνος τρόπος που μπορεί να σωθεί το Μουσείο Καζαντζάκη στην ίδια τη γενέτειρά του είναι με την αρωγή της ποδοσφαιρικής (και όχι μόνο) μαφίας και όχι με τη συλλογική προσπάθεια του συνόλου του κρητικού λαού (και φτωχοί και πλούσιοι, ό,τι μπορεί ο καθένας), τότε δε μας αξίζει ένας Νίκος Καζαντζάκης και ούτε ένα μουσείο αντίστοιχο. Αυτή η είδηση είναι πολύ μεγάλη ντροπή!». 
 
*** 4 πρόσφατες φωτογραφίες της Πόλα Ρούπα έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία (φωτογραφίες) 
  
 
 Οι φωτογραφίες της Ρούπα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛΑΣ μετά από εισαγγελική διάταξη, τις φωτογραφίες της επικηρυγμένης για θέματα τρομοκρατίας και συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη, Πόλας Ρούπας. Τα στοιχεία ταυτότητας της είναι, Ρούπα Παναγιώτα του Βίκτωρα και της Ειρήνης, γεν. 03-04-1969 στη Καλαμάτα Μεσσηνίας. Στις φωτογραφίες η καταζητούμενη απεικονίζεται σε στιγμιότυπα εικόνων κλειστού κυκλώματος καμερών ασφαλείας, όπου εμφανώς έχει προβεί σε αλλαγή της εμφάνισής της. Η Ρούπα ενδέχεται να κυκλοφορεί με το ασημί αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας ΥΗΤ-2959, HYUNDAI ACCENT, το οποίο είχε αγοράσει ο Νικος Μαζιώτης, με πλαστή ταυτότητα με στοιχεία Μιχάλης ΜιχελΆκης του Νικολάου και της Αρχοντίας. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του συγκεκριμένου αυτοκινήτου επικεντρώνονται σε περιοχές της Αττικής, όπως τα Πατήσια, τον Άγιο Νικόλαο, τη Κυψέλη, τη Νέα Χαλκηδόνα, τη Νέα Ιωνία, τον Μαραθώνα, τη Νέα Μάκρη και το Γραμματικό, καθώς και στις περιοχές του Κιάτου και της Ακράτας Κορινθίας. ‘Όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με το παραπάνω πρόσωπο να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 1014 και 10414 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας. -
 
***  Γιορτή Λαδιού στη Μικρή Μαντίνεια
 
  Άκρως επιτυχημένη υπήρξε η 4η Γιορτή Λαδιού στη Μικρή Μαντίνεια, που διοργανώθηκε προχθές το βράδυ στον αύλειο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου της Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Καλαμάτας. Μάλιστα, στο πλαίσιο της γιορτής αναπτύχθηκαν και θέματα οικολογικών δράσεων, σχετικά με την κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων και τους σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών. Τη Γιορτή Λαδιού, που προβάλλει το θαυμάσιο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα της Μικρής Μαντίνειας, αλλά και το λαϊκό μας πολιτισμό, μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς, διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας «Μαντιναίοι», η Τοπική Κοινότητα και ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μικρής Μαντίνειας, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησής του «Φάρις». Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρής Μαντίνειας, Έφη Καμπουγέρη, τόνισε στο χαιρετισμό της πως η παρουσία πλήθους κόσμου δίδει στους διοργανωτές τη δύναμη να συνεχίσουν, ενώ ευχαρίστησε το δήμαρχο και το Δήμο Καλαμάτας για τη στήριξη. Από την πλευρά του, ο κ. Νίκας συνεχάρη τους διοργανωτές, τονίζοντας πως προβάλλουν ένα θαυμάσιο προϊόν, το τοπικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, για το οποίο δίδουν όλη τη φροντίδα τους. Ταυτόχρονα, προβάλλουν την παραδοσιακή κουζίνα και ζαχαροπλαστική τους. Επίσης, αναδεικνύουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους. Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στη δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρής Μαντίνειας, επισημαίνοντας ότι πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου Καλαμάτας, μαζί με τις γυναίκες του χωριού, για τις σπουδαίες εκδηλώσεις του Δήμου και ιδιαίτερα για την Αγροτική Έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον». Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της δωρεάς Παναγιώταρου, τονίζοντας πως θα γίνει από το Δήμο σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τους κατοίκους, ενώ υπογράμμισε την αξία της ενότητας όλων για ένα καλύτερο μέλλον. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Στέλιος Λιακέας, επισήμανε, στο δικό του χαιρετισμό, ότι οι αγρότες χρειάζονται στήριξη για να παράγουν, με το δήμαρχο να αναφέρεται στην προβολή από το Δήμο του ελαιολάδου. Ακολούθως, ο Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», αναφέρθηκε στη διαδικασία της κομποστοποίησης και τα οφέλη της. Πρόκειται για φυσική διαδικασία κατά την οποία αποκτάται λίπασμα, η οποία διεξάγεται στους κομποστοποιητές που ο Δήμος Καλαμάτας έχει εγκαταστήσει σε συνεργασία με την ομάδα Re:thinkproject. Η Μυρτώ Φοίφα, εκπρόσωπος του Re:think project, γνωστοποίησε στο κοινό άλλη μια δράση της ομάδας αυτής, την παραχώρηση – ανταλλαγή σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών. Η γιορτή συνεχίσθηκε με παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό Όμιλο «Λεύκιππος» και τη Χορευτική Ομάδα Μικρής Μαντίνειας. Σε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση προσφέρθηκαν εδέσματα παρασκευασμένα με ελαιόλαδο, όπως λαλάγγια, λαδοκούλουρα, λαδοπαξιμάδια και κουραμπιέδες με λάδι. - 
 
***  Τα βιβλία σώζουν ζωές         
            
«Δε χρειάζεται να κάψεις τα βιβλία για να καταστρέψεις έναν πολιτισμό. Αρκεί να κάνεις τους ανθρώπους να σταματήσουν να τα διαβάζουν»
Ray Βradbury
(ΗΠΑ 1920)
Τα βιβλία όρθια στις βιβλιοθήκες του κόσμου, μοιάζει να μας κοιτάζουν με οίκτο και συμπόνια, καθώς τα προσπερνάμε αδιάφοροι και βιαστικοί. Και ούτε ένα βλέμμα να τους ρίξουμε ούτε μια κίνηση ν’ αγγίξουμε κάπως το σώμα τους, να ξεφυλλίσουμε τις σοφές σελίδες τους.
«Καλά πώς ζουν χωρίς εμάς οι άνθρωποι», ίσως να λένε μεταξύ τους τα βιβλία. «Πώς βγάζουν πέρα τη μονότονη και φορτική ζωή τους, χωρίς τους θησαυρούς μας, τα παραμύθια και τα ποιήματά μας, τα εξωτικά μυθιστορήματα, τις ιστορίες της αγάπης. Πώς ζουν χωρίς αυτά οι άνθρωποι;».
«Τα βιβλία», έγραφε το 1435 ο βιβλιόφιλος Ρίτσαρντ Ντε Μπιούρι, «μας τέρπουν, όταν μας χαμογελάει η τύχη και μας παρηγορούν στις θύελλες της ζωής. Τα γράμματα και τα βιβλία είναι η ζωή για τους ανθρώπους».
Και ο συγγραφέας Έρμαν Έσσε σε ένα από τα εξαιρετικά βιβλία του σημειώνει: «Το βιβλίο είναι μια σπίθα δύναμης, μια αναπνοή καθαρού αέρα και σε βοηθάει να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να δώσεις ένα νόημα στη ζωή σου». Και ο Κωστής Παλαμάς μ' ένα του στίχο διακήρυξε: «και τα βιβλία να είναι κρίνα».
Ωστόσο, στις μέρες μας, παρά τους υπέροχους αυτούς ύμνους για την ανεκτίμητη αξία των βιβλίων, φαίνεται ότι ολοένα και περισσότεροι από εμάς εγκαταλείπουμε την ιδέα να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην ανάγνωση κάποιου βιβλίου. «Είναι φανερό», λένε οι ειδικοί, «πως τα βιβλία δε συγκινούν πια τους νεοέλληνες. Και μάλλον έχουν δίκιο. Γιατί σύμφωνα με τις στατιστικές που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μόνο δύο με τρεις στους δέκα Έλληνες διαβάζουν βιβλία συστηματικά, βιβλία στον ελεύθερο χρόνο τους. Οι περισσότεροι μάλλον προτιμούν να «το ρίξουν έξω», συχνάζοντας στις καφετέριες, σε κέντρα διασκέδασης, ή σε ταβέρνες με τους λαχταριστούς μεζέδες και το κόκκινο κρασί. Όμως, για τα βιβλία βέβαια, ούτε λόγος.
Ίσως να φταίει και η ίδια η ζωή υποστηρίζουν κάποιοι, το άγχος, η κούραση, η μέριμνα των καθημερινών πραγμάτων. Ή ίσως πάλι να είναι τόσο λίγος, τόσο μετρημένος και τόσο πολύτιμος ο ελεύθερος χρόνος τους που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να τον «ξοδέψουν», παραδομένοι στις σοφές σελίδες κάποιου βιβλίου.
Και δεν έχουν άδικο. Ο τρόπος που ζούμε, ή καλύτερα ο τρόπος που μας επέβαλαν να ζούμε, είναι αυτός που μας κρατάει μακριά από τη γοητεία των βιβλίων.
Κουρασμένοι από το μόχθο της ημέρας, εξαντλημένοι από το βάρος των υποχρεώσεων, κυνηγημένοι από τις φροντίδες της καθημερινής ζωής, η ανάγνωση κάποιου βιβλίου φαντάζει μακρινό, ανεκπλήρωτο όνειρο.
Όμως, τα βιβλία δεν παύουν να είναι ο ίδιος ο πολιτισμός: η σοφία, η ελπίδα, ο μαγικός κόσμος της φαντασίας. Δεν παύουν ποτέ να είναι η αυτοσυνείδηση και η γνώση του κόσμου γύρω μας, οι δάσκαλοι της ζωής.
Νιώθει κανείς να τον πνίγει το παράπονο και η θλίψη στη θέα των παραγκωνισμένων, των ξεχασμένων, των παρατημένων από τους ανθρώπους βιβλίων.
Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό πως νοιαζόμαστε περισσότερο για άλλα πράγματα παρά για τα βιβλία και πως η συντροφιά τους μας είναι ξένη κάπως και απόμακρη.
Κι όμως, λένε με σιγουριά, όσοι διαβάζουν χρόνια και χρόνια: και ένα μόνο βιβλίο μπορεί ν’ αλλάξει τη ζωή μας.
Διαβάζοντας κανείς παντού: στους δρόμους και στις πλατείες, κάτω από δροσερούς ίσκιους δέντρων, σε σκαλοπάτια φιλόξενων σπιτιών ή ακούγοντας το φλοίσβο των κυμάτων μπορεί να μάθει αλήθειες που δεν ήξερε, μπορεί να δει ν’ ανοίγουν πόρτες κλειδωμένες της ζωής του, που αγνοούσε.
Ναι! Ένα βιβλίο μπορεί ν’ αλλάξει τη ζωή μας.  Του Σταύρου Τσαγκαράκη  Φιλολόγου-συγγραφέα 

***  Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη ΔΕΗ αύριο στο λιμάνι της Καλαμάτας

 Το ξεπούλημα της ΔΕΗ δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους της Επιχείρησης, αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, γιατί πρόκειται για δημόσια περιουσία και το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο. Αυτό τόνισαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ, καθώς και ο υπεύθυνος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, που κάλεσαν όλους τους Καλαματιανούς σε ανοιχτή εκδήλωση αύριο στο λιμάνι. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8.30 το βράδυ με ομιλητές τον Νίκο Φωτόπουλο, εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ και τον Θανάση Πετράκο, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέντευξη που δόθηκε χθες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας μίλησαν ο Κώστας Γεωργακίλας, ο Κώστας Σαρδέλης και ο Μπάμπης Σταθόπουλος από τους εργαζομένους της ΔΕΗ, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ο Θανάσης Πετράκος και ο Κυριάκος Αναγνωστόπουλος από τους συνταξιούχους της ΔΕΗ. Ο Κώστας Γεωργακίλας τόνισε ότι ξεπουλιέται «κοψοχρονιά» η ΔΕΗ, με δώρο ένα πελατολόγιο 2.000.000 νοικοκυριών, τα οποία δε θα ερωτηθούν γι’ αυτό. Είπε ότι είναι βέβαιο πως η τιμή της ενέργειας, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα αυξηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό και κάλεσε όλη την κοινωνία να κάνει δική της υπόθεση αυτό το τεράστιο ζήτημα. Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος πρόσθεσε ότι ξεπουλιούνται, εκτός από τις υποδομές της ΔΕΗ και φυσικοί πόροι, οι οποίοι θα έπρεπε να φυλάσσονται για τις επόμενες γενιές αντί να παραδίδονται στους ιδιώτες για εκμετάλλευση. Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι όλοι οι παραγωγικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς έχουν ταχθεί κατά του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, το οποίο υποστήριξε ότι υπαγόρευσαν στην κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Είπε ακόμη ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ απαγορεύεται και από το Σύνταγμα, που προβλέπει ρητά ότι τέτοιες δημόσιες εταιρείες απαγορεύεται να μεταβιβαστούν σε ιδιώτες, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 49%. Ο Κυριάκος Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι η κοινωνία στηρίζει τον αγώνα για δημόσια ΔΕΗ και προειδοποίησε τους «γαμπρούς» που θα επιχειρήσουν να πάρουν «νύφη» τη ΔΕΗ, ότι δε θα περάσουν ανθόσπαρτες καταστάσεις. Ο Κώστας Σαρδέλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι την ημέρα που η απεργία στη ΔΕΗ κηρύχθηκε παράνομη και επιστρατεύτηκαν οι εργαζόμενοι, η παραγωγή ρεύματος ότι μόνο κάλυπτε τη ζήτηση, αλλά την ξεπερνούσε σε μεγάλο βαθμό. Τόνισε, λοιπόν, ότι τότε τους διακόπτες δεν τους κατέβαζαν οι εργαζόμενοι, αφού έδιναν περισσότερο ρεύμα από το απαιτούμενο, αλλά η ίδια η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις και να προχωρήσει στο σχεδιασμό της. Τέλος, κάλεσμα προσέλευσης στην ανοιχτή εκδήλωση της Τετάρτης, στο λιμάνι της Καλαμάτας, απηύθυνε ο Μπάμπης Σταθόπουλος. - 

***  Ακόμα 83 γονίδια βρέθηκαν να εμπλέκονται στη σχιζοφρένεια
Το βιολογικό υπόβαθρο 
Ακόμα 83 γονίδια βρέθηκαν να εμπλέκονται στη σχιζοφρένεια
Επιστήμονες έφεραν στο φως περισσότερα από 80 άγνωστα μέχρι σήμερα γονίδια τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση Nature.
Ισχυρό βιολογικό υπόβαθρο
 Η διεθνής ερευνητική ομάδα που περιελάμβανε επιστήμονες από 80 κέντρα σε 35 χώρες αναφέρει ότι διεξήγαγε τη μεγαλύτερη γενετική ανάλυση που έχει γίνει ως σήμερα σχετικά με τη συγκεκριμένη ψυχική νόσο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή μπορεί να έχει ισχυρό βιολογικό υπόβαθρο. Οι ερευνητές, επικεφαλής των οποίων ήταν ειδικοί του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, πιστεύουν ότι τα νέα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν μελλοντικά σε αποτελεσματικότερες θεραπείες.
Επί μακρόν οι επιστήμονες διαφωνούσαν σχετικά με τον ρόλο που παίζουν τα γονίδια στην εμφάνιση σχιζοφρένειας – μιας νόσου που «πλήττει» 24 εκατομμύρια άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τώρα το διεθνές κονσόρτσιουμ (Psychiatric Genomics Consortium, PGC) εξέτασε ενδελεχώς το γενετικό προφίλ περισσότερων από 37.000 ασθενών το οποίο και συνέκρινε με εκείνο περίπου 110.000 ατόμων χωρίς σχιζοφρένεια.
83 άγνωστα μέχρι σήμερα γονίδια
 Οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερα από 100 γονίδια που σχετίζονται με προδιάθεση για σχιζοφρένεια, 83 εκ των οποίων ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα. Πολλά από αυτά εμπλέκονται στη μεταφορά χημικών σημάτων εντός του εγκεφάλου ενώ άλλα σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζοντας τη λειτουργία του.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μάλιστα έναν αλγόριθμο ο οποίος μπορεί να εξαγάγει ένα «σκορ κινδύνου» σχετικά με τη συμβολή κάθε γονιδιακής παραλλαγής που εντοπίστηκε στην εμφάνιση σχιζοφρένειας. Αυτό θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε πρόβλεψη των ατόμων που θα εμφανίσουν τη νόσο.
Ο καθηγητής Μάικλ Ο’Ντόνοβαν από το Πανεπιστήμιο Κάρντιφ ο οποίος ηγήθηκε της μεγάλης ερευνητικής ομάδας ανέφερε ότι «επί πολλά έτη ήταν δύσκολο να αναπτυχθούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη σχιζοφρένεια καθώς γνωρίζαμε ελάχιστα για τη βιολογία της νόσου. Η ανακάλυψη τόσο πολλών γονιδίων που φαίνεται να σχετίζονται με αυτή ανοίγει ένα παράθυρο για πειράματα τα οποία θα ‘ξεκλειδώσουν’ το βιολογικό της υπόβαθρο και θα οδηγήσουν, όπως ελπίζουμε, σε νέες θεραπείες».
«Πραγματικές» ψυχικές νόσοι
 Από την πλευρά του ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέρτις από το University College του Λονδίνου, εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης είπε στο BBC: «Η μελέτη αυτή θέτει την ψυχιατρική στην ίδια κατηγορία με άλλα πεδία της ιατρικής. Στο παρελθόν πιστευόταν λανθασμένα ότι οι ψυχικές νόσοι δεν αποτελούν ‘πραγματικές’ νόσους. Τώρα δείχνουμε ότι υπάρχουν βιολογικές διεργασίες που οδηγούν σε αυτές».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ο’Ντόνοβαν, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διπλασιάσει το δείγμα των ατόμων με σχιζοφρένεια μέχρι το επόμενο έτος, γεγονός που θα της επιτρέψει να εντοπίσει τα πιο «ένοχα» γονίδια για την εμφάνιση της νόσου. Οι ειδικοί σκοπεύουν επίσης να περιλάβουν γενετικό υλικό από ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο –η μέχρι στιγμής «συλλογή» τους αφορά κυρίως άτομα από τη Βόρεια Ευρώπη.
Γενετικό υπόβαθρο και στον αυτισμό
 Μάλιστα το κονσόρτσιουμ μελετά και άλλες διαταραχές. Σύμφωνα με δημοσίευση στο τεύχος της 20ής Ιουλίου της επιθεώρησης Nature Genetics την οποία υπογράφουν πολλοί από τους επιστήμονες που συμμετέχουν και στην ομάδα της σχιζοφρένειας, μελετήθηκε το γονιδίωμα 466 ατόμων με αυτισμό και περίπου 2.500 ατόμων χωρίς τη διαταραχή, και, όπως προέκυψε, ποσοστό της τάξεως του 52% του κινδύνου για εμφάνιση αυτισμού έχει γενετική βάση. Μόνο το 2,6% του κινδύνου φάνηκε να συνδέεται με αυθόρμητες μεταλλάξεις που συμβαίνουν κατά την ανάπτυξη.
Το κονσόρτσιουμ PGC χρησιμοποιεί επίσης μια πλατφόρμα που ονομάζεται PsychChip η οποία στοχεύει τμήματα του γονιδιώματος που σχετίζονται με αρκετές ψυχικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Μέχρι το τέλος του έτους η ερευνητική ομάδα ελπίζει να έχει αλληλουχίσει δείγματα 100.000 ατόμων με διάφορες ψυχικές νόσους ώστε να φέρει στο φως τα γονίδια που σχετίζονται με αυτές.   Βήμα Science  Newsroom ΔΟΛ
 
***  Μην αφήσετε τις κολπίτιδες να χαλάσουν τις διακοπές σας
Γράφει ο Δρ Βασίλειος Αθανασίου Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, Ph.D.
Μην αφήσετε τις κολπίτιδες να χαλάσουν τις διακοπές σας
Το καλοκαίρι  ιδιαίτερα στην όμορφη και ηλιόλουστη Ελλάδα μας είναι μια περίοδος ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης. Η θάλασσα, η κατανάλωση αλκοόλ και οι πιο συχνές ερωτικές επαφές έχουν σαν αποτέλεσμα τη συχνή ταλαιπωρία των γυναικών από τις κολπίτιδες, τις πιο γνωστές γυναικολογικές λοιμώξεις.
  Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη αυτών των λοιμώξεων είναι μεταξύ άλλων η αύξηση τοπικά της θερμοκρασίας και υγρασίας, η επαφή με την άμμο, η αύξηση των σεξουαλικών επαφών, συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων. Επίσης, η αύξηση της κατανάλωσης υδατανθράκων, η κατάχρηση αλκοόλ και ζάχαρης έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα την ευκολότερη ανάπτυξη και επέκταση τους.
Θα μπορούσαμε χονδρικά να τις κατατάξουμε στις έξης κατηγορίες:
Α) Μυκητιάσεις
Β) Μικροβιακές λοιμώξεις
Γ) Ιογενείς λοιμώξεις
Μυκητιάσεις: το συχνότερο είδος που προκαλεί φλεγμονή στον άνθρωπο είναι η Candida Albicans. Προκαλεί φλεγμονή όταν η φυσιολογική κατάσταση του κόλπου διαταράσσεται από διάφορες καταστάσεις όπως διαβήτη, χρήση αντιβιοτικών και κορτικοστεροειδών. Παρουσιάζεται συνήθως με έντονο κνησμό ερυθρότητα στο αιδοίο και αυξημένη έκκριση λευκωπών κολπικών υγρών. Η θεραπεία είναι κυρίως τοπική με την εφαρμογή κολπικών υπόθετων ή κρέμας. Σημαντικό είναι η παράλληλη προληπτική θεραπεία του συντρόφου.
Μικροβιακές λοιμώξεις: Τα κυριότερα υπεύθυνα μικρόβια είναι ο αιμόφιλος του κόπου (Gardnerella Vaginalis ), E. Coli, το μυκόπλασμα – ουρεόπλασμα, τα χλαμύδια, ο γονόκοκκος και ο εντερόκοκκος.
Τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο έντονα από τις μυκητιάσεις και περιλαμβάνουν κολπικές εκκρίσεις διαφόρων χρωμάτων με δυσάρεστη οσμή, ερυθρότητα και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή. Η θεραπευτική αντιμετώπιση στηρίζεται στα αποτελέσματα του αντιβιογράμματος της καλλιέργειας του κολπικού υγρού και η αγωγή πρέπει να δίνεται για τουλάχιστον 7 με 10 ημέρες. Είναι σημαντικό η θεραπεία να γίνεται μετά από καλλιέργεια κολπικού υγρού και να είναι πλήρης. Διαφορετικά μια πλημμελής θεραπεία χωρίς ιατρική παρακολούθηση μπορεί να οδηγήσει σε χρονιότητα με συνεχή ταλαιπωρία της γυναικάς.
Επίσης, η πλημμελής αντιμετώπιση και η χρονιότητα αυτών των λοιμώξεων αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργήσει προβλήματα υπογονιμότητας. 
Οι ιοί  που προσβάλλουν συνήθως το γεννητικό σύστημα είναι οι ιοί του έρπητα, ο μεγαλοκυτταρικός ιός και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV.
Στελέχη του HPV εάν δεν διαγνωστούν κι αντιμετωπιστούν σωστά είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε κακοήθη εξαλλαγή. Προς τούτο τα τελευταία χρόνια υπάρχει κατάλληλος εμβολιασμός καλύπτοντας πλέον του 70 % των προβλημάτων. Συνίσταται παράλληλα για την θωράκιση του ατόμου και την αύξηση της ανοσολογικής του κατάστασης η καλή φυσική κατάσταση. Η εξαντλητικές δίαιτες, η μη ισορροπημένη διατροφή, το κάπνισμα, μη άσκηση, το stress κ.α. αποτελούν προδιαθεσιακους παράγοντες.
Εν κατακλείδι το καλοκαίρι μια ξέγνοιαστη περίοδος πρέπει να είμαστε ενήμεροι και προσεκτικοί έτσι ώστε οι καλοκαιρινές μας διακοπές να είναι πάντα μια ανέμελη δροσιά για μας.
health.in.gr
 
***   Με το μορφωτικό επίπεδο σχετίζεται η μυωπία
Το τίμημα της γνώσης
Με το μορφωτικό επίπεδο σχετίζεται η μυωπία
 Νέα Υόρκη

Όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο κάποιου, τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιβάρυνση για την όρασή του, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο
Ophthalmology.
Οι ερευνητές του Οφθαλμολογικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μάιντς, με επικεφαλής τον καθηγητή Νόρμπερτ Πφάιφερ, υποστηρίζουν ότι όσο πιο μορφωμένος είναι κάποιος, τόσο αυξάνεται η μυωπία του. Μάλιστα, η μόρφωση φαίνεται να επηρεάζει την σοβαρότητα της μυωπίας, περισσότερα από τα σχετιζόμενα με την όραση γονίδια.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 4.658 άτομα, 35 - 74 ετών.
Το ποσοστό μυωπίας μεταξύ των ατόμων που δεν είχαν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν ξεπερνούσε το 24%, ενώ στους αποφοίτους Λυκείου και επαγγελματικών σχολών ήταν 35% και στους πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ήταν 53%.
Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, η μυωπία αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια που περνάει κανείς στα θρανία. Κάθε πρόσθετος χρόνος επιμόρφωσης αυξάνει κατά μέσο όρο το ποσοστό μυωπίας.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και τις επιπτώσεις 45 γενετικών παραγόντων, αλλά διαπίστωσαν ότι το γενετικό υπόβαθρο παίζει πολύ μικρότερο ρόλο, σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο, στο βαθμό μυωπίας που έχει κάποιος.
Η μυωπία, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητική τάση επηρεάζοντας την οξύτητα της μακρινής όρασης μας. Η παθολογική μυωπία συνιστά μείζονα αιτία δυσχέριας της όρασης και εν καιρώ μπορεί να συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές, όπως η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς φακού, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο πρόωρος καταρράκτης και το γλαύκωμα.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο κανείς βγαίνει στο εξωτερικό περιβάλλον και εκτίθεται στον ήλιο, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μυωπίας. Για τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα, τα μάτια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για κοντινές δραστηριότητες, όπως ανάγνωση και παρακολούθηση οθονών κάθε είδους (τηλεόρασης, υπολογιστή, κινητού κ.α.). Όπως επεσήμαναν οι γερμανοί ερευνητές, αυτό ισχύει ως συμβουλή ιδιαίτερα για τους φοιτητές που περνούν πολλές σε κλειστούς χώρους, στο σπίτι και στις σχολές τους.  Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή  health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
***   Μειώθηκαν οι θάνατοι από AIDS, φυματίωση και ελονοσία
Και οι νέες λοιμώξεις
Μειώθηκαν οι θάνατοι από AIDS, φυματίωση και ελονοσία
Μελβούρνη, Αυστραλία

μείωση των θανάτων από AIDS, ελονοσία και φυματίωση καταγράφει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο 20ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας, του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής τον Δρ Κρίστοφερ Μάρεϊ, ανέλυσαν στοιχεία από 188 χώρες και διαπίστωσαν ότι οι νέες λοιμώξεις από τον ιό HIV έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο, συγκριτικά με το 2005, που αποτελέσε την χρονιά κορύφωσης της επιδημίας, παγκοσμίως. Επίσης, οι θάνατοι παιδιών από ελονοσία στην υποσαχάρια Αφρική έχουν μειωθεί κατά 31,5%, συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ οι θάνατοι από φυματίωση παρουσίασαν μείωση 3,7%, την περίοδο 2000-2013.
Πιο αναλυτικά, η μείωση των θανάτων από AIDS αποδίδεται στην καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπισή του με τα κοκτέιλ αντιρετροϊκών φαρμάκων. Η νόσος έχει μετατραπεί σε χρόνια πάθηση, αφού το 2013 ο αριθμός των πασχόντων ανερχόταν σε 30 εκατομμύρια, ενώ καταγράφηκαν 1,8 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις (έναντι 2,8 εκατ. νέων μολύνσεων στο αποκορύφωμα που είχαν φθάσει οι νέες μολύνσεις το 1997), καθώς και 1,3 εκατ. θάνατοι (έναντι 1,7 εκατ. θανάτων στο αποκορύφωμα που είχαν φθάσει οι θάνατοι το 2005). Η μέση ετήσια μείωση των νέων μολύνσεων του AIDS είναι της τάξης του 2,7% (2,4% στους ενήλικες και 7,2% στα παιδιά).Πέρυσι, περίπου ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών προσβλήθηκε από AIDS, ενώ γενικά περισσότεροι άνδρες (54%) από ό,τι γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Από την άλλη, υπάρχουν αρκετά περισσότερες νέες μολύνσεις σε γυναίκες ηλικίας 15 - 24 ετών από ό,τι σε συνομήλικους άνδρες. Εξάλλου, η μελέτη επισημαίνει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ορισμένες χώρες με σχετικά υψηλά ποσοστά κρουσμάτων (Πορτογαλία, Ισπανία, Ρωσία, Ουκρανία).
Σε ότι αφορά την φυματίωση, έχει επίσης σημειωθεί πρόοδος καθώς μετά το 2000 επιταχύνεται σταδιακά η μείωση τόσο των νέων κρουσμάτων, όσο και των θανάτων. Ενώ μεταξύ 1990 - 2000 είχε καταγραφεί μέση ετήσια αύξηση περιστατικών κατά 0,4%, την επόμενη δεκαετία σημειώθηκε μείωση 1,3% κατ' έτος. Το 2013 υπήρξαν 7,5 εκατ. νέες μολύνσεις φυματίωσης και 1,4 εκατ. θάνατοι.
Τέλος, σε ότι αφορά την ελονοσία, ενώ μεταξύ 1990 - 2004 υπήρξε σημαντική αύξηση νέων περιστατικών και θανάτων παγκοσμίως, μετά το 2004 καταγράφεται μια μείωση θανάτων (π.χ. οι θάνατοι παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική μειώθηκαν κατά 31,5%). Έτσι, το 2013 υπήρξαν διεθνώς περίπου 855.000 θάνατοι έναντι 1,2 εκατ. θανάτων στο αποκορύφωμα του 2004.
Παρά λοιπόν την πρόοδο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, καθώς καθεμιά από τις τρεις ασθένειες εξακολουθεί να προκαλεί ένα εκατομμύριο θανάτους, κάθε χρόνο. Προειδοποιούν μάλιστα, ότι χωρίς συντονισμένη δράση δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σταδιακής ανόδου των θανάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστημονική ομάδα συμμετείχαν ο καθηγητής Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Βασιλική Σταθοπούλου από το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».  Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή  health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
***   Πως λειτουργεί η καρδιά
Πως λειτουργεί η καρδιά
 Τι δεν πάει καλά;
Η καρδιά είναι μια μυϊκή αντλία στον θώρακα που εργάζεται διαρκώς, ωθώντας μέρα-νύχτα αίμα σε όλο το σώμα. Συσπάται και χαλαρώνει 100.000 φορές την ημέρα - και για να επιτελέσει σωστά αυτό το έργο, πρέπει και η ίδια να εφοδιάζεται με αρκετό αίμα. Το αίμα αυτό παρέχουν στην καρδιά οι στεφανιαίες αρτηρίες.
Πως λειτουργεί η καρδιά
Η βασική λειτουργία της καρδιάς είναί να ωθεί, μέσω μεγάλων αρτηριών, ανοιχτό κόκκινο, πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά αίμα σε όλο το σώμα. Όταν το οξυγόνο απορροφηθεί από τους ιστούς, οι φλέβες παραλαμβάνουν το αίμα-το οποίο είναι πλέον σκούρο κόκκινο και με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο - και το μεταφέρουν πίσω στην καρδιά. Η καρδιά έχει δύο τμήματα, καθένα από τα οποία λειτουργεί ως ξεχωριστή αντλία.
Τα δυο αυτά τμήματα με τη σειρά τους χωρίζονται σε δύο θαλάμους - έτσι δημιουργούνται τέσσερις συνολικά θάλαμοι. Οι θάλαμοι που βρίσκονται προς τα πάνω λέγονται κόλποι και δρουν ως συλλέκτες αίματος, ενώ οι κάτω λέγονται κοιλίες και δρουν ως προωθητήρες. Το δεξιό τμήμα της καρδιάς δέχεται αίμα από τις φλέβες όλου του σώματος και το ωθεί στους πνεύμονες, για να οξυγονωθεί και πάλι. Η αριστερή πλευρά συγκεντρώνει το αίμα που επιστρέφει από τους πνεύμονες και το ωθεί στους ιστούς όλου του σώματος, για να τους εφοδιάσει με αίμα. Για να φθάσει το αίμα σε όλα τα όργανα και τους μυς, πρέπει να ωθείται με μεγάλη πίεση - αν ποτέ κόψατε μια αρτηρία, σίγουρα θα έχετε δει το αίμα να ξεπηδά σαν πίδακας εξαιτίας της!
Ο καρδιακός μυς είναι αρκετά δυνατός για να ασκεί αυτήν τη λειτουργία και, σε αντίθεση με τους μυς των ποδιών, δεν κουράζεται. Ωστόσο, χρειάζεται και ο ίδιος πολύ καλή παροχή αίματος - ένα έργο που επιτελούν οι στεφανιαίες αρτηρίες και οι κλάδοι τους.
Οι Στεφανιαίες Αρτηρίες
Οι στεφανιαίες αρτηρίες εκφύονται από το τμήμα της αορτής (του κύριου αγγείου της καρδιάς) που εκβάλλει από την αριστερή κοιλία (τον κύριο θάλαμο παροχής οξυγονωμένου αίματος) και έτσι είναι οι πρώτες αρτηρίες του σώματος που δέχονται οξυγονωμένο αίμα. Οι δύο στεφανιαίες αρτηρίες, η δεξιά και η αριστερή, είναι σχετικά μικρές, έχοντας διάμετρο 3-4 χιλιοστά του μέτρου. Οι στεφανιαίες αρτηρίες διέρχονται από την επιφάνεια της καρδιάς και ενώνονται στο πίσω τμήμα της, σχηματίζοντας, έτσι, σχεδόν έναν κύκλο. Όταν οι αρχαίοι είχαν πρωτοπαρατηρήσει αυτή τους τη διάταξη, την είχαν περιγράψει σαν κορώνα και έτσι ονομάσθηκαν στα λατινικά (κορωνοειδείς) - ένας όρος που ισχύει και στις ημέρες μας.
Εφ' όσον οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι τόσο σημαντικές, οι γιατροί γνωρίζουν όλους τους κλάδους και τις διαφοροποιήσεις τους, που μπορεί να υπάρχουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αριστερά στεφανιαία αρτηρία έχει δύο βασικούς κλάδους (την πρόσθια κατιούσα και την περισπωμένη αρτηρία), οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν άλλους κλάδους. Η αριστερή στεφανιαία αρτηρία αιματώνει κυρίως την αριστερή κοιλία, η οποία είναι η πιο μυώδης από τις δύο κοιλίες της καρδιάς, διότι πρέπει να ωθήσει αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Η δεξιά στεφανιαία αρτηρία είναι συνήθως μικρότερη και εφοδιάζει με αίμα την κάτω πλευρά της καρδιάς και τη δεξιά κοιλία - τον θάλαμο που ωθεί αίμα στους πνεύμονες.
Οι στεφανιαίες αρτηρίες έχουν παρόμοια δομή με τις άλλες αρτηρίες του σώματος. Υπάρχει, ωστόσο, μία διαφορά: το αίμα μπορεί να ρέει μέσα τους για να φθάσει στον καρδιακό μυ μόνο μεταξύ των καρδιακών παλμών, όταν η καρδιά χαλαρώνει. Εν όσω ο καρδιακός μυς πάλλεται, η πίεση είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσει να φθάσει αίμα στον ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά χρειάζεται ένα πολύ αποτελεσματικό δίκτυο λεπτών αιμοφόρων αγγείων μέσα στον καρδιακό μυ, για να φθάνει το αίμα όπου είναι απαραίτητο. Σε περίπτωση στεφανιαίας νόσου, οι στεφανιαίες αρτηρίες αναπτύσσουν στένωση (σαν ένας σωλήνας νερού που "πιάνει" πουρί), και ο καρδιακός μυς αρχίζει να στερείται το αίμα και το οξυγόνο που τόσο χρειάζεται. Οταν ο ασθενής ξεκουράζεται, αυτό μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά όταν η καρδιά προσπαθεί να λειτουργήσει πιο σκληρά απ' όσο συνήθως - λ.χ., όταν ανεβαίνετε μια σκάλα - οι στεφανιαίες αρτηρίες ενδέχεται να μην μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες σε οξυγόνο, με επακόλουθο να αναπτύσσει ο ασθενής πόνο στο στήθος. Ο πόνος συνήθως υποχωρεί με την ανάπαυση. Αν η στεφανιαία αρτηρία αποφραχθεί πλήρως από έναν θρόμβο, νεκρώνεται η περιοχή του καρδιακού μυός που αυτή τροφοδοτούσε με αίμα.
Αθηρωματική πλάκα
Οι ιατρικοί όροι αρτηριοσκλήρυνση, αθήρωμα και αθηρωματική πλάκα περιγράφουν την ίδια κατάσταση. 'Όταν γεννιόμαστε, τα αγγεία μας είναι εύκαμπτα και ελαστικά και το αίμα διέρχεται με ευκολία από αυτά. Καθώς περνούν τα χρόνια, ωστόσο, στα εσωτερικά τοιχώματα τους μπορεί να αρχίσουν να συσσωρεύονται λιπώδη ιζήματα. Τα ιζήματα αυξάνονται με τον καιρό και σχηματίζουν εξογκώματα (αθηρώματα), τα οποία προεκβάλλουν στο κέντρο του αρτηριακού σωλήνα, με επακόλουθο να μειώνουν τη ροή αίματος. Η έκταση των αλλοιώσεων αυτών και ο ρυθμός αναπτύξεως τους μπορεί να επηρεασθούν από τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα - κυρίως από τα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης που είναι ευρύτερα γνωστή ως "κακή" χοληστερόλη. Οι άνθρωποι με αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης στα αίμα τους έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρά αθηρώματα. Ωστόσο, όλοι είναι πιθανόν να παρουσιάσουν τέτοιες αλλοιώσεις στα αγγεία τους, όταν φθάσουν στη μέση ηλικία.
Καθώς τα αθηρώματα μεγαλώνουν, προκαλούν πάχυνση και εξασθένηση του τοιχώματος των αρτηριών, και προοδευτικά μειώνεται η ποσότητα του αίματος που μπορεί να διέρχεται από αυτές. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επηρεάσει κάθε όργανο του σώματος με σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Έτσι, τα αθηρώματα των αρτηριών του εγκεφάλου οδηγούν σε εγκεφαλικό, των αρτηριών των κάτω άκρων σε γάγγραινα και των στεφανιαίων αρτηριών σε έμφραγμα. Η διαδικασία σκληρύνσεως των αρτηριών δεν είναι η ίδια σε όλες τις αρτηρίες του σώματος και οι διαφοροποιήσεις μπορεί να είναι ιδιαιτέρως έντονες στις στεφανιαίες αρτηρίες. Η στένωση μπορεί να επηρεάσει μία μόνο στεφανιαία αρτηρία ή τμήμα αυτής ή μπορεί να επηρεάσει μία στεφανιαία αρτηρία καθ' όλο το μήκος της - στοιχεία πολύ σημαντικά για τον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας.
Όταν η διάγνωση είναι «στεφανιαία νόσος», ο γιατρός μπορεί να μιλάει για μονό-, διπλό- ή τριπλοαγγειακή νόσο, αναλόγως με το αν η σκλήρυνση αφορά τους δύο βασικούς κλάδους της αριοτεράς στεφανιαίας αρτηρίας και τη δεξιά ή όχι. Σε γενικές γραμμές, αν το πρόβλημα είναι μονοανγειακό ή διπλοαγγειακό μπορεί να αντιμετωπισθεί με φάρμακα ή αγγειοπλαστική, ενώ αν είναι τριπλοαγγειακό (άρα, αφορά όλα τα βασικά στεφανιαία αγγεία) χρειάζεται εγχείρηση στεφανιαίας παρακάμψεως.
Θρόμβωση
Όταν τραυματιζόμαστε, ενεργοποιείται ο μηχανισμός πήξεως του αίματος, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία.Έ τσι, απελευθερώνεται στην παρακείμενη περιοχή πλήθος χημικών ουσιών, που ενεργοποιούν το αίμα και το κάνουν να πήζει. Για να εμποδιστεί το αίμα να πήξει υπερβολικά πολύ δημιουργώντας θρόμβους, και μάλιστα σε λάθος χρονικές στιγμές, ο οργανισμός μας παράγει επίσης άλλες χημικές ουσίες με φυσικές αντιθρομβωτικές ή αιμολυτικές ικανότητες. Ο όρος θρόμβωση, λοιπόν, χρησιμοποιείται για να περιγραφεί η δημιουργία ενός θρόμβου αίματος. Στην περίπτωση της στεφανιαίας νόσου δημιουργείται ένας θρόμβος αίματος όχι λόγω εξωτερικού τραυματισμού, αλλά λόγω βλάβης στο εσωτερικό αρτηριακό τοίχωμα, η οποία οφείλεται στη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων σ' αυτό.
Φυσιολογικά, το εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών μας είναι λείο και δεν παρέχει καμία εστία, στην οποία να μπορεί να δημιουργηθεί ένας θρόμβος. Όταν, όμως, αναπτύσσεται η αθηρωματική πλάκα, το εσωτερικό αρτηριακό τοίχωμα δεν είναι πλέον λείο, αλλά παρουσιάζει εξογκώματα και βαθουλώματα. Στα βαθουλώματα αυτά προσκολλώνται μικρά κύτταρα που λέγονται αιμοπετάλια, για να τα "κλείσουν". Αν τα βαθουλώματα είναι μικρά δεν υπάρχουν συνέπειες. Αν, όμως, η αρτηρία είναι ήδη πολύ στενωμένη, ακόμα και η δημιουργία ενός πολύ μικρού «μπαλώματος» (θρόμβου) μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος. Ξέρουμε πλέον ότι αυτή η διαδικασία είναι η αιτία της αιφνίδιας επιδεινώσεως της στηθάγχης - της επονομαζόμενης ασταθούς στηθάγχης.
Στην περίπτωση του εμφράγματος, υπεύθυνη είναι μάλλον μια διαφορετική διαδικασία. Το λιπώδες ίζημα στην αρτηρία δεν περιέχει μόνο λιπίδια αλλά περιβάλλεται και από ουλώδη ιστό, ο οποίος προκαλείται από την ίδια τη χοληστερόλη. Ο ιστός αυτός δημιουργεί ένα ινώδες περίβλημα γύρω από το ίζημα, το οποίο είναι πολύ πιο άκαμπτο από την υπόλοιπη αρτηρία. Κάθε απότομη πίεση μπορεί να προκαλέσει διαχωρισμό αυτού του περιβλήματος, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη βλάβη στο αρτηριακό τοίχωμα. Αυτό έχει ως επακόλουθο τον σχηματισμό ακόμα μεγαλύτερου θρόμβου, ο οποίος συνήθως αποφράσσει εντελώς την αρτηρία. Σε μία τέτοια περίπτωση, το αίμα δεν μπορεί πλέον να φθάσει στο τμήμα του καρδιακού μυός που βρίσκεται μετά τον θρόμβο, με επακόλουθο να νεκρώνονται τα κύτταρα του σ' αυτό το τμήμα. Η θρόμβωση είναι ένα από τα κύρια προβλήματα στη στεφανιαία νόσο. Αποτελεί την αιτία των περισσότερων περιπτώσεων αιφνίδιας επιδείνωσης της στηθάγχης και των περισσότερων εμφραγμάτων.Όπως θα δούμε στη συνέχεια, οι νεώτερες και πολύ αποτελεσματικές θεραπείες της στεφανιαίας νόσου επιδρούν αφαιρώντας αυτούς τους θρόμβους και προλαμβάνοντας .την υποτροπή τους. Έχουμε πλέον στη διάθεση μας πολύπλοκα και ακριβά φάρμακα που μπορούν να διαλύσουν έναν θρόμβο σε περίπτωση εμφράγματος, καθώς και απλά, εξίσου αποτελεσματικά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, που μπορούν να εμποδίσουν εξ αρχής την ανάπτυξη του. Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες ορισμένων ανθρώπων να παρουσιάσουν θρομβώσεις του αίματος. Και η αυξημένη επιρρέπεια στην ανάπτυξη θρομβώσεων ενδέχεται να εξηγεί γιατί σε ορισμένες χώρες, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, οι άνθρωποι εμφανίζουν με αυξημένη συχνότητα στεφανιαία νόσο.
Έμφραγμα
Το έμφραγμα είναι το τελικό επακόλουθο, όταν αποφραχθεί από έναν θρόμβο μια άρρωστη στεφανιαία αρτηρία. Το τμήμα του καρδιακού μυός (ή μυοκαρδίου) που αιματωνόταν από αυτή την αρτηρία, σταματά ξαφνικά να εφοδιάζεται με αίμα και οξυγόνο, με επακόλουθο να αναπτύσσεται πόνος, ο οποίος εντείνεται καθώς περνούν τα λεπτά. Εάν ο θρόμβος δεν διαλυθεί μόνος του (κάτι που σπανίως γίνεται), το τμήμα αυτό του μυοκαρδίου νεκρώνεται μέσα σε 5-10 λεπτά - και αυτό είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η ακριβής έκταση του εμφράγματος και του νεκρωμένου μυοκαρδίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ο πρώτος είναι το μέγεθος της αρτηρίας: όσο μεγαλύτερη είναι η αρτηρία που αποφράχθηκε, τόσο μεγαλύτερη είναι και η βλάβη. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η κατάσταση των άλλων στεφανιαίων αρτηριών: η βλάβη είναι μεγαλύτερη, όταν έχουν πρόβλημα και άλλες στεφανιαίες αρτηρίες. Τέλος, η έκταση του εμφράγματος εξαρτάται και από το αν έχουν αναπτυχθεί βοηθητικά αγγεία στο μυοκάρδιο. Αν έχουν αναπτυχθεί βοηθητικά αγγεία για να τροφοδοτήσουν με αίμα την απειλούμενη περιοχή του μυοκαρδίου, η βλάβη μετά το έμφραγμα θα είναι πολύ μικρότερη. Η τακτική άσκηση διεγείρει ικανοποιητικά την ανάπτυξη βοηθητικών αγγείων - και αυτός είναι ένας από τους λόγους που αποτελεί τόσο σημαντικό τμήμα των θεραπευτικών προγραμμάτων για πάσχοντες από στεφανιαία νόσο.
Πέρα από τον πόνο, η βλάβη στο μυοκάρδιο έχει ως επακόλουθο να μην μπορεί πλέον η καρδιά να πάλλεται αποτελεσματικά, με συνέπεια να μειώνεται η αρτηριακή πίεση, οδηγώντας σε απώλεια των αισθήσεων και εφίδρωση ή ναυτία. Το άλλο σημαντικό πρόβλημα στα πρώιμα στάδια είναι ότι η νέκρωση του μυοκαρδίου προκαλεί καρδιακές αρρυθμίες. Οι αρρυθμίες αυτές μπορεί να απειλήσουν τη ζωή και να οδηγήσουν στην επονομαζόμενη ανακοπή της καρδιάς. Εφ' όσον οι αρρυθμίες είναι τόσο επικίνδυνες, έχει ζωτική σημασία να παρακολουθείται στενά η καρδιακή λειτουργία τις πρώτες 48 ώρες περίπου μετά το έμφραγμα - κάτι που συνήθως γίνεται στο νοσοκομείο σε μία Μονάδα Εμφραγμάτων. Ευτυχώς, οι αρρυθμίες σπανίως εκδηλώνονται όταν περάσουν 2-3 ημέρες, και τότε οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να μεταφερθούν σε θαλάμους, για να αναρρώσουν πριν επιστρέψουν στο σπίτι.
Ύστερα από ένα έμφραγμα, ο οργανισμός αρχίζει αμέσως να επιδιορθώνει τις βλάβες. Ειδικά κύτταρα αφαιρούν τα νεκρωμένα κύτταρα του καρδιακού μυός και αρχίζει να δημιουργείται ουλώδης ή ινώδης ιστός - μια διαδικασία που ολοκληρώνεται σε 6-8 εβδομάδες. Ο ουλώδης ιστός είναι πολύ γερός, αλλά δυστυχώς το τμήμα του καρδιακού μυός που έχει νεκρωθεί δεν μπορεί να αντικατασταθεί, με επακόλουθο να παρατηρείται αναπόφευκτη εξασθένηση της καρδιάς. Για τους περισσότερους ασθενείς με μικρό έμφραγμα, η εξασθένηση αυτή δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη συνολική αποδοτικότητα της καρδιάς ως αντλίας. Αν, ωστόσο, έχει υποστεί βλάβη μεγάλο τμήμα του καρδιακού μυός, η καρδιά διογκώνεται και δεν μπορεί πλέον να ωθεί αποτελεσματικά το αίμα. Σε τέτοια περίπτωση, ο ασθενής έχει καρδιακή ανεπάρκεια.
Το τελικό αποτέλεσμα
Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί από πολλές ασθένειες που προσβάλλουν την καρδιά, κυρίως από την υπέρταση, αλλά στις χώρες της Δύσης η πιο συχνή αιτία της πιθανώς να είναι η στεφανιαία νόσος. Όταν η καρδιά σταματά να ωθεί αποτελεσματικά το αίμα, οι πνεύμονες υπερφορτώνονται με αίμα, με επακόλουθο να αναπτύσσεται δύσπνοια. Η συμφόρηση του υπόλοιπου σώματος οδηγεί σε κατακράτηση υγρών, που προκαλεί διόγκωση στους αστραγάλους και τα πόδια. Επί χρόνια, η βάση της θεραπείας ήταν τα διουρητικά φάρμακα, τα οποία προκαλούν αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα και τους πνεύμονες. Σήμερα, όμως, υπάρχει μία νέα ομάδα φαρμάκων που λέγονται αναστολείς του ΑΟΕ (ενζύμου μετατροπής της αγγειοτασίνης), τα οποία είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά, κυρίως όσον αφορά τη μείωση της δύσπνοιας.

Ένα άλλο επακόλουθο της δημιουργίας ουλώδους ιστού στον καρδιακό μυ είναι ότι ο ιστός δεν ανταποκρίνεται στις ηλεκτρικές διεργασίες που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, οδηγώντας έτσι σε καρδιακή αρρυθμία. Η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας αυτού του είδους είναι ο ινιδισμός των κόλπων (κολπική μαρμαρυγή) που συνήθως αντιμετωπίζεται με διγοξίνη, ένα παλαιό φάρμακο που παράγεται από το φυτό δακτυλίτιδα. Οι άλλου είδους αρρυθμίες μπορεί να αντιμετωπισθούν με φάρμακα, όπως οι βήτα-αναστολείς - ένα από τα πιο χρήσιμα φάρμακα για τη στεφανιαία νόσο.
Οι επιδράσεις του γήρατος
Η στεφανιαία νόσος αναπτύσσεται βαθμιαία και είναι απρόβλεπτη. Τα λιπώδη ιζήματα στις αρτηρίες μπορεί να συσσωρεύονται πολύ αργά επί 20-30 χρόνια-χρονικό διάστημα κατά το μεγαλύτερο μέρος του οποίου οι ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα. Η στηθάγχη εκδηλώνεται μόνον όταν αποφραχθούν μία ή περισσότερες στεφανιαίες αρτηρίες κατά 70% και επηρεασθεί η παροχή αίματος στο τμήμα του καρδιακού μυός που αυτές αιματώνουν. Επειδή η όλη διαδικασία είναι τόσο αργή, η καρδιά έχει τη δυνατότητα να υπερσκελίσει τις αλλοιώσεις δημιουργώντας νέα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία δημιουργούν την επονομαζόμενη παράπλευρη κυκλοφορία. Ουσιαστικά, οι στεφανιαίες αρτηρίες δημιουργούν ένα δίκτυο αγγείων γύρω από την καρδιά και όταν μία από αυτές αποφραχθεί, κλάδοι από μία άλλη επεκτείνονται για να βοηθήσουν την προσβεβλημένη περιοχή του καρδιακού μυός. Μολονότι η δημιουργία της στεφανιαίας αθηρωμάτωσης είναι αργή, ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναπτυχθεί κάποιος θρόμβος. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν στηθάγχη περιστασιακά μπορεί να παρουσιάσουν αιφνίδια επιδείνωση της καταστάσεως τους (ασταθής στηθάγχη) ή να πάθουν έμφραγμα. Ευτυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά: κάθε χρόνο μόνον το 5% των πασχόντων από στηθάγχη παρουσιάζουν τέτοιου είδους επιδείνωση.
Ανησυχητικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι το έμφραγμα μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά σε κάποιον που δεν γνώριζε ότι πάσχει από στεφανιαία νόσο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ένα σχετικά μικρό λιπώδες ίζημα (το οποίο δεν δημιουργεί πρόβλημα στη ροή του αίματος) αποκολλάται ξαφνικά και δημιουργείται θρόμβος, που μπορεί να αποφράξει την αρτηρία. Αρχίζουμε, πλέον, να καταλαβαίνουμε καλύτερα τη διαδικασία αυτή και υπάρχουν φάρμακα που φαίνεται να μπορούν να την εμποδίσουν να συμβεί.
Περίπτωση 1η:Στηθάγχη
Πριν από τρεις μήνες, ο Αρθουρ συνειδητοποίησε ότι πονούσε στο στήθος κάθε φορά που ανέβαινε μία σκάλα ή πήγαινε βόλτα σε έναν λόφο δίπλα στο σπίτι του, ιδίως όταν έκανε κρύο. Ο γιατρός του, του είπε ότι είχε στηθάγχη και του συνέστησε θεραπεία με ένα αντιστηθαγχικό φάρμακο που λέγεται ατενολό-λη. Ο Αρθουρ αισθάνεται πλέον καλά και δεν έχει συμπτώματα.
Περίπτωση 2η: Έμφραγμα
Ο Τζων ήταν αθλητής και μαραθωνοδρόμος. Ο πατέρας του είχε πεθάνει από έμφραγμα στα 64 χρόνια του, αλλά ο Τζων ουδέποτε είχε αισθανθεί την παραμικρή ενόχληση. Κατά τη διάρκεια ενός δρόμου αντοχής 16 χιλιομέτρων, όμως, ο Τζων σωριάστηκε κάτω νιώθοντας έντονο πόνο στο οτήθος και λίγο αργότερα πέθανε. Η αυτοψία που διενεργήθηκε, έδειξε ότι είχε πεθάνει από έμφραγμα.
Βασικά Σημεία που αξίζει να θυμάστε
  • Για να λειτουργεί η καρδιά ως αντλία, ο καρδιακός μυς (ή μυοκάρδιο) πρέπει να εφοδιάζεται με επαρκείς ποσότητες αίματος από τις στεφανιαίες αρτηρίες.
  • Στην περίπτωση της στεφανιαίας νόσου, οι στεφανιαίες αρτηρίες παρουσιάζουν στένωση λόγω επικαθήσεως λιπωδών ιζημάτων στα τοιχώματά τους (αθήρωμα).
  • Η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να στερήσει οξυγόνο από τον καρδιακό μυ, γεγονός που οδηγεί στον πόνο που αποκαλείται στηθάγχη.
  • Το έμφραγμα (ή καρδιακή προσβολή) αναπτύσσεται όταν μια στενωμένη στεφανιαία αρτηρία αποφράσσεται πλήρως από έναν θρόμβο, και ο καρδιακός μυς αρχίζει να νεκρώνεται.
  • Ύστερα από ένα έμφραγμα (ή καρδιακή προσβολή) ο καρδιακός μυς επουλώνεται με τη δημιουργία ουλώδους ιστού. Υπό την προϋπόθεση ότι η βλάβη αυτή δεν είναι εκτεταμένη, μπορεί να αναμένει κανείς πλήρη ανάρρωση.    ealth.in.gr
***
 
 *** Αθλητική  ενημέρωση  :

*** Πανελληνιονίκης για 10η χρονιά ο Τσάτουμας!

 ΤΟ ΑΛΜΑ ΣΤΑ 8,08 ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΝΗΣΙΩΤΗ» ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΖΥΡΙΧΗ Ένα άλμα ήταν αρκετό την περασμένη Κυριακή στο ΟΑΚΑ για να δώσει στον Λούη Τσάτουμα την 10η νίκη του σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου. Ο αθλητής του Δημήτρη Βασιλικού και του ΜΓΣ από τη Μεσσήνη «πέταξε» με την πρώτη του προσπάθεια στα 8,08 μ. που του χάρισαν ένα σπάνιο και ζηλευτό ρεκόρ. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ μετά το δεύτερο άλμα του που ήταν άκυρο έφυγε πρόωρα από τον αγώνα, καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία. Ο αθλητής εξετάστηκε από τους γιατρούς της ομοσπονδίας, όπου δεν διαπίστωσαν κάτι ανησυχητικό. "Ένιωθα μια αδιαθεσία που δεν μου επέτρεπε να συνεχίσω τον αγώνα μου. Δεν φαίνεται να είναι κάτι ανησυχητικό, ωστόσο δεν υπήρχε λόγος να μείνω στον αγώνα" δήλωσε ο ίδιος. Ο επόμενος μεγάλος αγωνιστικός σταθμός για τον Τσάτουμα θα είναι το Πανευρωπαϊκό της Ζυρίχης. - 

***   «Η ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ, με έφερε στον ΠΑΟ», λέει ο Νέλσον
«Ιδανικός συμπαίκτης ο Διαμαντίδης»
«Η ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ, με έφερε στον ΠΑΟ», λέει ο Νέλσον
Μπορεί ο ΝτεΜάρκους Νέλσον να βρίσκεται στον Παναθηναϊκό ως ο παίκτης που θα πλαισιώσει τον Δημήτρη Διαμαντίδη στα γκαρντ, αλλά και εκείνος που θα τον αναπληρώσει και θα του δώσει τις απαραίτητες ανάσες, αφού τα στοιχεία που συνοδεύουν τον Αμερικανό είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο, ο ίδιος στις πρώτες δηλώσεις του ως παίκτης του «τριφυλλιού», εκθείασε τον Έλληνα αρχηγό.
Ο απόφοιτος του Ντιούκ, μίλησε για βήμα παραπάνω που ονειρεύεται στην καριέρα του, ευχαρίστησε τους ανθρώπους της «πράσινης» ΚΑΕ που τον επέλεξαν και έπλεξε το εγκώμιο του Διαμαντίδη.
«Είμαι ευγνώμων στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού που με εντόπισαν, με εμπιστεύτηκαν κι ακολούθως επικοινώνησαν με τον ατζέντη μου. Προφανώς είμαι πολύ ευτυχισμένος και θα δώσω τα πάντα ώστε να πετύχει η ομάδα τους στόχους της», δήλωσε στην ιστοσελίδα του «τριφυλλιού» ο 29χρονος γκαρντ, ο οποίος στη συνέχεια θυμήθηκε τις περσινές σκληρές μονομαχίες της τότε ομάδας του (Ερυθρός Αστέρας) με τον Παναθηναϊκό, αλλά και τον Διαμαντίδη:
«Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που κερδίζει το σεβασμό σου, επειδή παίζει σκληρά. Πέρσι έφτασαν μέχρι τα πλέι οφ κι έβλεπες ότι από πλευράς τακτικής έπαιζαν σωστά.
Απέναντί μας βρέθηκαν πίσω στο σκορ, αλλά είχαν το σωστό τρόπο να μειώσουν τη διαφορά και να νικήσουν στο Βελιγράδι, όπως και στην Αθήνα, όταν και πήραν την πρόκριση για την επόμενη φάση.
Τότε ήμουν απέναντι, τώρα είμαι στη... σωστή πλευρά! Οι φίλοι του Παναθηναϊκού δημιούργησαν υπέροχη ατμόσφαιρα κι ενίσχυσαν την ομάδα τους και προσδοκώ να ζήσω τέτοια ατμόσφαιρα. Αισθάνομαι πολύ όμορφα, επειδή θα βρεθώ στο πλευρό ενός μεγάλου παίκτη, όπως ο Διαμαντίδης.
Κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο, είναι ιδανικός συμπαίκτης και η καριέρα του μιλάει από μόνη της για την αξία του. Προφανώς ο στόχος μου είναι να έχουμε μια ιδανική συνεργασία κι εγώ να τον ενισχύσω με το μυαλό, τα αθλητικά μου προσόντα, την ενέργεια και τη φρεσκάδα μου. Το σίγουρο είναι ότι θα με βοηθήσει πολύ και θα τον βοηθήσω».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***


*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ 
 http://www.youtube.com/stamos01 ,         3513     video.-        
 http://www.youtube.com/stamatios01 , =   1960    video .-                     
 http://www.youtube.com/vlasiskal , =        1963  video.- 
Σύνολον                                                       7436  βίντεο   .-
 Γαλατάς -Πόρος
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2579  .-    
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  , 
 https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  270   
https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 Πόρος
 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    598.–
~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   196 .-
~* http://www.twitter.com/stamos01/
 Πόρος
 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-   http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 .-
 Πόρος
 ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΟΥΝΙΟΥ    2014   :
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης 01 Ιούνιος 2014,.-    
~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ  Δευτέρα  16  Ιουνίου  2014  ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 16 Ιουνίου 2014 .-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/28-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ - Η  Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου  Ποδοσφαίρου  Σάββατο 28 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/06/29-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 .-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/06/30-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσής Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 .-
 Αίγινα
ΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2014 :
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Άρωμα Ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/04-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 04 Ιουλίου 2014 .-
~ . http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014  .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/78-9-2014.html , Τριήμερη  εκδρομή  στα  Τσουμέρκα 7.8.και 9  Ιουλίου  2014  , Πέμπτη  10  Ιουλίου  2014 .-  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html .,  Άρωμα  Ελλάδας  από τριήμερη  εκδρομή στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/12-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Ιουλίου 2014.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/13.html  ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/13-20124.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 13  Ιουλίου  20124 .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/14-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Δευτέρα 14  Ιουλίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/15.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 ,
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html ,
~ Επιλογές  Τετάρτη  16  Ιουλίου  2014  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html , 
~  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  17  Ιουλίου  2014 :    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 :    http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,.-
~  Ανθολόγιο Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014    :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,
~   Άρωμα Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014  :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~   Το    αγιάζι   της  ενημέρωσης  Παρασκευή 18  Ιουλίου  2014  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/18-2014.html  , .-  
~   ΕΠΙΛΟΓΕΣ Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/18-2014.html ,.-
~    ΕΠΙΛΟΓΕΣ Θεμάτων ,  Παρασκευή  17  Ιουλίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~   Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 19 Ιουλίου 2014     :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/19-2014.html , .-
~   Άρωμα  ενημέρωσης  Κυριακή  20  Ιουλίου  2014         :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/20-2014.html ,.-
~   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 20  Ιουλίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2014/07/20-2014.html ,
~   Επιλογές  ,  Κυριακή  20 Ιουλίου  2014     : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/20-2014.html , .-
~ Επιλογές Θεμάτων Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014     : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / , .-
  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014      :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/21-2014.html  , .-
Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  22 Ιουλίου  2014     : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/22-2014.html , .-

 Αρφαρά  Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου