ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 01 Δεκεμβρίου 2015

ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  : 
~

 

  
 ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας
~ Υγεία είναι : η διαρκής πάλη του οργανισμού κάθε ζωντανού οργανισμού , έναντι της αρρώστιας –της νόσου .-
Περπάτημα μισής ώρας μειώνει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη
~ Θάνατος είναι : το τέλος της ζωής .-

 
Κοινωνικότης , είναι : να βγεις έξω από το σπίτι σου , έξω από την οικογένεια σου , έξω από τον εαυτό σου , έξω από την πατρίδα σου , έξω από την Ήπειρό σου , έξω από τον πλανήτη σου , και να δεις , να μάθεις , να γνωρίσεις , πως τρέφονται , πως ζούνε , πως διαβάζουν, πως διασκεδάζουν , πως παίζουν , πως κλαίνε , πως γελάνε , πως τραγουδάνε , πως περπατάνε , πως χορεύουνε , και γενικά πως συμπεριφέρονται εν γένει οι άλλοι άνθρωποι.-
 
Τιμιότης σημαίνει :, αλήθεια στη σκέψη , αλήθεια στα λόγια και αλήθεια στα έργα .-

***  Μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του προστάτη
prostatis2
-  Αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άντρες και ίσως τη σοβαρότερη, καθώς αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο γενικά. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει σε καθοριστικό βαθμό, για αυτό ο αντρικός πληθυσμός είναι αναγκαίο να ευαισθητοποιηθεί πάνω σε αυτό το κομμάτι και να κάνει συχνά εξετάσεις, καθ’ υπόδειξη γιατρού, φυσικά. Και αυτό γιατί ενδείξεις στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί, δεν υπάρχουν. Η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με προληπτικό συχνό έλεγχο.
Δείτε το παρακάτω βίντεο και μάθετε περισσότερα  ,  Καρκίνος του προστάτη Διάγνωση και θεραπεία  ,  https://youtu.be/xsacY4bk0QU  .-

*** Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;
hand
-  Όλοι έχουμε δει ασθενείς που πάσχουν από αυτή την επίπονη ασθένεια, όμως δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι. Ο λόγος για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μια συνηθισμένη πάθηση, κατά την οποία πιέζεται το μέσο νεύρο στον καρπό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώθει μούδιασμα, πόνο σε προχωρημένο στάδιο, και αδυναμία στο χέρι. Η πάθηση ατυή μπορεί να προκληθεί εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων καθημερινών κινήσεων του καρπού, πχ σε χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σπάνια, μπορεί να οφείλεται σε άλλες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο υποθυρεοειδισμός κλπ.  Δείτε το ακόλουθο βίντεο για να μάθετε περισσότερα  ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ  ,  https://youtu.be/zbq0_3P9v_o  .-

***  Διατροφή και Σακχαρώδης Διαβήτης (ΒΙΝΤΕΟ)
Untitled17
-  Είναι πλέον γνωστό πως η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Στο βίντεο που ακολουθεί παρέχονται διατροφικές οδηγίες.
Δείτε το βίντεο ,  Διατροφή & Σακχαρώδης Διαβήτης ΟΛΟ ΥΓΕΙΑ  , https://youtu.be/6R1EwMmKKzc  .-

*** Μουρουνέλαιο: Ποιες ιδιότητες έχει, πού ωφελεί 


Το μουρουνέλαιο παράγεται από το συκώτι των λευκών ψαριών, όπως της μουρούνας ή άλλων συγγενικών ψαριών, όπως ο μπακαλιάρος, ο γάδος και ο ιππόγλωσσος.
-  Η διαφορά του από τα ιχθυέλαια είναι ότι τα τελευταία παράγονται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών όπως του σολομού, της ρέγκας, της σαρδέλας κλπ.
-  Παρά την έντονη και για πολλούς δυσάρεστη γεύση του, το μουρουνέλαιο θεωρείται εξαιρετική τροφή, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη πολλών ασθενειών.
~  Ιδιότητες
-Το μουρουνέλαιο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης A που είναι πολύ σημαντική για την όραση και την ανάπτυξη των οστών.
-Περιέχει επίσης βιταμίνη D, που και αυτή συμβάλλει στη διατήρηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στα σωστά επίπεδα στο αίμα, με αποτέλεσμα γερά οστά.
-Τέλος, περιέχει βιταμίνη K που βοηθά στην πήξη του αίματος και Ω-3 λιπαρά οξέα.
~   Πού ωφελεί
-   Καρδιακές παθήσεις
Προστατεύει την καρδιά και προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει το μέγεθος των αθηρωμάτων που αποφράσσουν τις αρτηρίες και την αρτηριακή πίεση.
-  Παιδιά
Το μουρουνέλαιο μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς τα προστατεύει από ασθένειες και τους παρέχει σημαντικές θρεπτικές ουσίες και λιπαρά οξέα. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης των παιδιών, το μουρουνέλαιο είναι σημαντικό για υγιή οστά και δόντια.
-  Μαλλιά και δέρμα
Οι βιταμίνες και τα λιπαρά οξέα που περιέχει μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Το μουρουνέλαιο εφαρμόζεται και τοπικά, επιταχύνοντας την επούλωση των τραυμάτων.
-  Αρθρώσεις & Οστεοαρθρίτιδα
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που αποτελούν κύριο συστατικό του μουρουνέλαιου, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα σε τμήματα αρθρώσεων γονάτων από άτομα που είχαν υποβληθεί σε αρθροπλαστική.
-  Ραχίτιδα και οστεομαλακία
Πρόκειται για δύο διαταραχές που οφείλονται σε έλλειψη βιταμίνης D και έχουν ως αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται αδύναμα και μαλακά και να κινδυνεύουν από κατάγματα. Η οστεομαλακία αναπτύσσεται σε ενήλικες, ενώ η ραχίτιδα σε παιδιά. Το μουρουνέλαιο αποτελεί ένα ισχυρό όπλο κατά της ασθένειας.
-  Όραση
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το μουρουνέλαιο μπορεί να προλάβει τα προβλήματα όρασης που δημιουργούνται με το πέρασμα των χρόνων.
-  Κατάθλιψη
Σε μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών και της παρατεταμένης έλλειψης φυσικού φωτός κατά τους χειμερινούς μήνες, τη Νορβηγία, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν συχνά μουρουνέλαιο ήταν λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και ότι η τάση αυτή ήταν ευθέως ανάλογη με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο χρησιμοποιούσαν μουρουνέλαιο. Από τους επιστήμονες υποστηρίζεται ότι μια κουταλιά σούπας μουρουνέλαιο καθημερινά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 30%.

*** Δείτε γιατί είναι ξεχωριστοί οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 – Τι τους κάνει μοναδικούς 
Η ομάδα αίματος 0 είναι ένας αρχέγονος τύπος αίματος και προέρχεται από τους προγόνους μας, οι οποίοι ήταν επιθετικοί και πανούργοι κυνηγοί.
Ακόμη και σήμερα, οι άνθρωποι που έχουν αυτή την ομάδα αίματος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες τις κοινωνίες. Οι ηγετικές ικανότητες αλλά και η ικανότητά τους να μένουν συγκεντρωμένοι και ενεργητικοί είναι μερικές από αυτές που διαθέτουν τα συγκεκριμένα άτομα. Είναι επίσης παραγωγικοί και ισχυροί.
Ωστόσο, όταν στρεσάρονται θυμώνουν, γίνονται παρορμητικοί και υπερκινητικοί. Η κακή διατροφή, οι ανθυγιεινές συνήθειες, η έλλειψη άσκησης ή τα αυξημένα επίπεδα στρες τους κάνουν πιο ευαίσθητους στις αρνητικές μεταβολικές επιδράσεις, όπως η παχυσαρκία, η χαμηλή δραστηριότητα του θυρεοειδούς και η αντίσταση στην ινσουλίνη. Η γενετική κληρονομιά τους δίνει τη δυνατότητα να είναι παραγωγικοί, ισχυροί, με μακροζωία και αισιοδοξία.
Τι είναι αυτό που σας κάνει μοναδικούς;
Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 είναι επιρρεπείς σε ορισμένες ασθένειες, όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και το έλκος. Επίσης, έχουν συχνά ανεπαρκή ποσοστά ιωδίου και χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών. Το πρώτο αποτελεί ένα χημικό στοιχείο του οποίου ο ρόλος είναι η ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς. Η ανισορροπία των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες, όπως κατακράτηση υγρών, κόπωση και παχυσαρκία.
Αν έχετε ομάδα αίματος 0, τότε μάλλον εκκρίνετε υψηλότερα επίπεδα γαστρικού οξέος σε σύγκριση με τα άτομα από άλλες ομάδες αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλκος και ερεθισμό του στομάχου.
Υπήρχε ως ερώτηση ακόμα και σε συνεντεύξεις για εύρεση εργασίας!
Η συγκεκριμένη ομάδα αίματος συσχετιζόταν με το είδος της προσωπικότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ιαπωνία. Υπήρχε ως ερώτηση ακόμα και σε συνεντεύξεις για εύρεση εργασίας! Τα άτομα αυτά περιγράφονται ως συγκεντρωμένα, αφοσιωμένα, οργανωμένα, επιμελή, υπεύθυνα και πρακτικά.
Πιστεύεται ότι διαθέτουν καλύτερη αίσθηση του προσανατολισμού και είναι καλύτερα σε ζητήματα λογικής. Θεωρείται επίσης ότι όλα τα παραπάνω προέρχονται από το γεγονός ότι οι πρόγονοί τους ήταν κυνηγοί κι έπρεπε να παρατηρούν συνεχώς και με ακρίβεια το περιβάλλον με σκοπό την επιβίωση.
Συχνά το στρες προκαλείται από υπερκινητικότητα και υπερβολικό θυμό. Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 είναι πιο επιρρεπείς στην καταστροφική συμπεριφορά όταν είναι πολύ κουρασμένοι, λυπημένοι ή βαριούνται. Αυτή η καταστροφική συμπεριφορά ίσως περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η αναζήτηση της περιπέτειας, το ρίσκο, τα τυχερά παιχνίδια και η παρορμητικότητα.
Πρέπει λοιπόν να αποφεύγουν το αλκοόλ και την καφεΐνη. Η καφεΐνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερή επειδή αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, τα οποία είναι ούτως ή άλλως υψηλά σε αυτά τα άτομα.
Η άσκηση είναι πολύ σημαντική, διότι έχει χαλαρωτική επίδραση σε ολόκληρο το σώμα. Περισσότερο από όσους ανήκουν σε κάποια άλλη ομάδα αίματος, όσοι ανήκουν στην ομάδα 0 πρέπει να είναι σωματικά δραστήριοι προκειμένου να διατηρήσουν συναισθηματική σταθερότητα και καλή γενική υγεία. Η άσκηση από 3 ως 4 φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητη.
Για καλύτερα αποτελέσματα, καλό είναι να κάνουν αερόβιες ασκήσεις από 30 ως 45 λεπτά τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα.
Γι’ αυτόν τον λόγο, ρυθμίστε τους στόχους σας. Ανεξαρτήτως από το αν ασκείστε σε ετήσια, μηνιαία, εβδομαδιαία ή ημερήσια βάση, το σημαντικό είναι να αποφεύγετε τις παρορμητικές αντιδράσεις.
Αν έχετε ομάδα αίματος 0 πρέπει να τρώτε όλα τα γεύματα της ημέρας, ακόμη και σνακ, καθισμένοι στο τραπέζι. Επίσης, όταν τρώτε φροντίστε να μασάτε αργά και να είστε χαλαροί.
Τέλος, προσπαθήστε να μην ξοδεύετε χρήματα ή να παίρνετε σημαντικές αποφάσεις όταν είστε πολύ αγχωμένοι. Αν έχετε περιττά κιλά, σίγουρα πρέπει να κάνετε γυμναστική από 30 ως 45 λεπτά. Οι αερόβιες ασκήσεις είναι προτιμότερες τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα.

*** Τα παρακάτω δεν πρέπει να τα φάτε ποτέ πριν πέσετε για ύπνο
Όλοι ξέρουμε ότι δεν κάνει καλό να πέφτουμε για ύπνο με γεμάτο στομάχι μετά όμως από μια μέρα κουραστική είναι λογικό να πεινάμε…
Το πεπτικό μας σύστημα παρόλαυτα, όσο και να πεινάει είναι προγραμματισμένο να ζει συγκεκριμένες τροφές σε συγκεκριμένες ώρες. Επίσης, το γεύμα πριν κοιμηθούμε εκτός ότι επιβαρύνει τον ποιοτικό ύπνο, έπιβαρυνει  και την καρδιά, εκτός φυσικά από είναι εξαιρετικά παχυντικη συνηθεια… Οπότε, είναι καλύτερα αν πρέπει να φάμε αργά, να φάμε κάτι ελαφρύ και να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τα παρακάτω:
1)Σοκολάτα ή καφέ
Ολες οι σοκολάτες και ειδικότερα η μαύρη, όπως και ο καφές, περιέχουν καφεΐνη, η οποία λειτουργεί σαν διεγερτικό που βελτιώνει την πνευματική εγρήγορση, μειώνει την κούραση, και επιταχύνει το μεταβολικό ρυθμό σας, δηλαδή ότι δεν θέλουμε πριν πέσετε για ύπνο.
2)Πικάντικα φαγητά
Το σώμα για να αφομοιώσει τα πικάντικα φαγητά χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια πράγμα που ειναι  δύσκολο να γίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, γιατί η πέψη επιβραδύνεται κατα τη διάρκεια του ύπνου. Η κατανάλωση πικάντικων τροφίμων πριν τον ύπνο θα σας αναγκάσει να ξυπνήσετε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
3
)Λιπαρά
Πίτσες, χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και άλλα κακά λίπη είναι ότι χειρότερο πριν τον ύπνο. Αποδεδειγμένα, σύμφωνα με μελέτες μειώνουν την ποιότητα του ύπνου.
4)Κόκκινο κρέας
Λόγω της πρωτεΐνης που περιέχει γιατί το σώμα δυσκολεύεται  να την διασπάσει. Τρώγοντας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες πριν τον ύπνο, επιβαρυνουμε το πεπτικό μας σύστημα. Επίσης οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες περιέχουν, τυροσίνη, ένα αμινοξύ που διεγείρει τον εγκέφαλο και μας κρατά σε εγρήγορση.
5)Λαχανικά και Φρούτα
Ενω γενικά κάνουν καλο, ειναι προτιμότερο να τα αποφεύγουμε πριν τον ύπνο. Αρκετά από αυτά, όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο περιέχουν τρυπτοφάνη, το ίδιο αμινοξύ που υπάρχει στις πρωτεΐνες και αφενός επηρεάζει την καλή ποιότητα του ύπνου και αφετέρου είναι δύσπεπτα.
6)junk food
Το πρόχειρο φαγητό έχει συνδεθεί ούτως η άλλως  με την αύξηση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας. Αν το τρώτε το βράδυ, είναι ακόμα πιο πιθανό να πάρετε βάρος απο οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας.
7)Αλκοόλ
Το να πίνετε το βράδυ δεν σημαίνει οτι θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα…Ο ύπνος που θα προκαλέσει , δεν ξεκουράζει αφού ο ύπνος θα ειναι κάθε άλλο παρά ποιοτικός.
8)Γλυκά
Η ζάχαρη είναι αυτή που προκαλεί εγρήγορση και μας γεμίζει ενέργεια, κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε πριν τον ύπνο. Εκτός αυτού,μην ξεχνάμε οτι τα γλυκά ειναι ιδιαίτερα παχυντικά!

***  Αυτές τις λιπαρές τροφές φάτες άφοβα!
Σε αυτές τις τροφές μπορείς να λές πιο συχνά “ναι”
Όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται οι…
παρακάτω τροφές, σύμφωνα με μελέτες, βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, της παχυσαρκίας, συνεισφέρουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και σε κάνουν εξυπνότερη.
1. Sashimi (ωμό ψάρι, είδος σούσι)
Το σούσι και συγκεκριμένα το σασίμι (δηλαδή ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί στην ωμή τους εκδοχή), είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 και μία «άπαχη» πρωτεΐνη την οποία χρειάζεται ο οργανισμός σου. Ευκαιρία για περισσότερο σούσι!
Αυτό που δεν φαντάζεσαι ότι σε κάνει να παίρνεις βάρος
2.Σποράκια (Ηλιόσποροι)
16 γραμμάρια λιπαρών τροφών αρκούν για να βελτιώσεις την λειτουργία της καρδιάς. Οι ηλιόσποροι συγκεκριμένα είναι και πηγή πρωτεΐνών, οπότε σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να βάζεις μια χούφτα στην σαλάτα σου.
 Διάβασε εδώ 7 πράγματα που συμβαίνουν όταν αρχίζεις να προσέχεις τη διατροφή σου
3. Ελιές
Αν σκεφτείς πως 7 ελιές έχουν 3 γραμμάρια καλών λιπαρών και μόνο 28 θερμίδες, αξίζει και με το παραπάνω να τις βάλεις στη ζωή σου. Για έξτρα γεύση μπορείς να τις συνοδεύσεις με λίγο λάδι, ψιλοκομμένο σκόρδο και φρέσκο ή αποξηραμένο δεντρολίβανο.
 12 πράγματα που δεν ήξερες για το μεταβολισμό σου
4. Βούτυρο
Είναι καλύτερο από τη μαργαρίνη αφού η τελευταία έχει κατηγορηθεί για μεγάλη περιεκτικότητα σε «κακά» λιπαρά. Μη το παρακάνεις όμως. Μια κουταλιά της σούπας απλωμένη σε μια φέτα ψωμί είναι ιδανική ποσότητα.
 18 κόλπα για να τρως πιο υγιεινά (αλλά όχι πιο βαρετά)
5. Αυγά
Εάν δεν έχεις υψηλά ποσοστά χοληστερόλης, μπορείς να τρως μέχρι και τέσσερα αυγά την εβδομάδα. Ο κρόκος εκτός από καλά λιπαρά, είναι πλούσιος σε ωμέγα 3 και βιταμίνες.

***  Δείτε πως να προφυλαχτείτε από την εποχική γρίπη
Πρόκειται για λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της γρίπης, ο οποίος μπορεί να…
προσβάλλει οποιοδήποτε άτομο. Τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν στην κοινότητα είναι μέχρι τώρα ο τύπος Α -και κυρίως ο υπότυπος Α (Η1Ν1)- και λιγότερο ο τύπος Β.
Συμπτώματα
Η γριπώδης συνδρομή εισβάλλει με υψηλό πυρετό, πόνο στο λαιμό, κεφαλαλγία, βήχα, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις. Σπανιότερα, παρατηρείται δυσκολία στην αναπνοή.
Μετάδοση
Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με σταγονίδια που μεταφέρονται με τον βήχα, αλλά και με το φτέρνισμα.
Μέτρα προστασίας
Πρώτο και κύριο μέτρο αποτελεί το αντιγριπικό εμβόλιο. Στη συνέχεια, η τήρηση κανόνων υγιεινής μπορεί να μας προφυλάξει.
• Δεν αμελούμε να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.
• Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο και όχι με την παλάμη μας, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
• Δεν αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.
• Αποφεύγουμε κλειστούς και μη σωστά αεριζόμενους χώρους.
• Όταν αρρωστήσουμε, παραμένουμε σπίτι, μακριά από το σχολείο ή την εργασία.
Αντιμετώπιση
Συνήθως χορηγούνται αντιπυρετικά σε συνδυασμό με ενυδάτωση. Ωστόσο, υπάρχουν και αντιιικά φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν ώστε να γίνει ηπιότερη η ασθένεια και περιορίζουν την πιθανή εμφάνιση επιπλοκών. Για να είναι όμως αποτελεσματική η αντιιική προστασία, θα πρέπει η θεραπεία να ξεκινήσει μέσα στις δύο πρώτες μέρες των συμπτωμάτων.
Διάγνωση
Η οριστική απάντηση για το αν πρόκειται για τον ιό της γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα για τον Η1Ν1 γίνεται με μοριακή ανίχνευση με Real Time-PCR.
Αντιγριπικό εμβόλιο
Αυτό προκειμένου να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να χορηγείται έγκαιρα πριν και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
Παρότι το εμβόλιο απευθύνεται σε όλο τον πληθυσμό, ωστόσο είναι σημαντικό να εμβολιάζονται ενήλικες και παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης, το παιδιατρικό αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία, συνιστάται χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκων. Ενημερωτικά, ευπαθείς ομάδες είναι οι κάτωθι:
1) Άτομα άνω των 60 ετών.
2) Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν τα παρακάτω:
• Ανοσοκαταστολή
• Μεταμόσχευση οργάνων
• Καρδιαγγειακή νόσο
• Άσθμα ή άλλες πνευμονοπάθειες
• Δρεπανοκυτταρική αναιμία, όπως και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.
• Σακχαρώδης διαβήτης
• Νεφροπάθεια
• Έγκυες ανεξαρτήτου ηλικίας κυήσεως
• Παιδιά που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (πχ σε ρευματοειδή αρθρίτιδα) για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από την γρίπη.
• Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών
• Κλειστοί πληθυσμοί (στρατιωτικοί, τρόφιμοι ιδρυμάτων, κ.α.)
• Εργαζόμενοι σε χώρους υγείας.
Επίσης, συνήθως απαιτείται σε αυτές τις ομάδες και δεύτερη δόση αντιγριπικού εμβολίου 3 μήνες μετά την πρώτη χορήγηση, καθώς με την πάροδο του χρόνου εξασθενεί η ανοσιακή απάντηση.
Αξίζει να τονιστεί ότι η παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως κορυφώνεται το Φεβρουάριο-Μάρτιο.

***  Αυτές είναι οι τροφές – θάνατος που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι με καρκίνο.
Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποβεί σωτήρια για τον ασθενή, ενώ παράγοντες όπως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της εκδήλωσης καρκίνου. Με αφορμή την πρόσφατη έρευνα για το επεξεργασμένο κρέας, το onmed.gr, μας παρουσιάζει τις τροφές πρέπει να αποφεύγουμε.
Επεξεργασμένο κρέας
loukanika1445885867
Τα λουκάνικα, το μπέικον και τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα που αγοράζουμε περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου και χημικών. Μελέτες έχουν δείξει, ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου μέχρι και 43%. Το νιτρικό νάτριο είναι μεγάλος ένοχος που θεωρείται ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Επεξεργασμένη ζάχαρη
Several types of white sugar - refined sugar and granulated suga
Η επεξεργασμένη ζάχαρη αποτελεί κάτι σαν τροφή για τα καρκινικά κύτταρα, βοηθώντας τα να μεγαλώσουν. Ένας εξίσου επικίνδυνος ένοχος, όμως, είναι και το υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο μεταβολίζεται εύκολα από τα καρκινικά κύτταρα. Το σιρόπι αυτό υπάρχει σε γλυκά όπως κέικ εμπορίου, μπισκότα, αναψυκτικά, σάλτσες, χυμούς και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι
Μετά το ραφινάρισμα, το επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι δεν χάνει μόνο τα περισσότερα θρεπτικά του συστατικά, αλλά λευκαίνεται με ένα χημικό που ονομάζεται αέριο χλωρίου, το οποίο θεωρείται επικίνδυνο, προκαλεί ερεθισμούς και μπορεί να αποδειχτεί ακόμη και μοιραίο.
Έχει επίσης υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που ανεβάζει απότομα το σάκχαρο του αίματος κι όχι μόνο μας παχαίνει, αλλά θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Τεχνητά γλυκαντικά
1379973445960957583
Σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν καθημερινά γλυκαντικά, τελικά αυξάνουν το βάρος τους και δυσκολεύονται να ελέγξουν το σάκχαρο του αίματος, ενώ για ορισμένα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, οι απόψεις διίστανται για το αν είναι ακίνδυνο ή καρκινογόνο.
Αλκοόλ
poto-01
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, παχυσαρκία και διάφορους τύπους καρκίνου. Μελέτη έχει δείξει ότι οι γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση και πίνουν ένα ποτό την ημέρα ή και λιγότερο παρουσιάζουν αύξηση στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου.
Καπνιστές και αλατισμένες τροφές
salt-014
Αυτές οι τροφές, όταν τις αγοράζετε έτοιμες, συνήθως περιέχουν νιτρώδες νάτριο, το οποίο συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου όταν περνάει στο πεπτικό. Τα καπνιστά κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και του εντέρου.
Σολομός ιχθυοτροφείου
Λόγω της μόλυνσής του με παράσιτα, χημικά και αντιβιοτικά, ο σολομός ιχθυοτροφείου μπορεί να μεταλλαχτεί από υγιεινό ψάρι σε απόλυτα ανθυγιεινό.
Γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα χημικά τους μπορεί να μεγαλώνουν τους καρκινικούς όγκους. Γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς μπορεί να βρείτε σε παράγωγα τροφίμων από καλαμπόκι και σόγια, γι’ αυτό φροντίστε να αγοράζετε πάντα με βάση την ετικέτα, προτιμώντας τα βιολογικά προϊόντα και την ντόπια παραγωγή.
Κόκκινο κρέας
vrhkan-giati-to-kokkino-kreas-prokalei-karkino
Οι μικρές και ελεγχόμενες ποσότητες κόκκινου κρέατος στη διατροφή δεν βλάπτουν, αντιθέτως παρέχουν σίδηρο και πρωτεΐνη στον οργανισμό. Όταν, όμως, καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο και ειδικά του εντέρου. Προτιμήστε το κρέας ζώου που τρέφεται με χορτάρι, καθώς αυτό περιέχει λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι ευεργετικό απέναντι σε κάποιους τύπους καρκίνου.

*** Η μοναξιά ανοίγει τον δρόμο στην αρρώστια και στον πρόωρο θάνατο   
Η μοναξιά δεν είναι μόνο ένα επώδυνο συναίσθημα, αλλά επίσης ένας παράγοντας αυξημένου κινδύνου για διάφορες ασθένειες, ενώ αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου ενός ηλικιωμένου κατά 14%, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενα αντίστοιχα ευρήματα.
Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Τζον Κακιόπο του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ και μελέτησε τόσο ανθρώπους (μοναχικούς και μη, για λόγους σύγκρισης), όσο και μοναχικές μαϊμούδες, ρίχνει περισσότερο φως στους βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων δρα η μοναξιά σε κυτταρικό επίπεδο.
Σε γενικές γραμμές, η κοινωνική απομόνωση μειώνει την αποτελεσματικότητα του αμυντικού (ανοσοποιητικού) μηχανισμού ενός ανθρώπου και αυξάνει το επίπεδο της χρόνιας φλεγμονής.
Όπως διαπίστωσε η νέα έρευνα, εξαιτίας της μοναξιάς, αυξάνεται η έκφραση (ενεργοποίηση) των γονιδίων που εμπλέκονται στη χρόνια εσωτερική φλεγμονή, ενώ αντίστροφα μειώνεται η έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στην άμυνα κατά των ιών.
Η συνέπεια είναι ότι τα λευκοκύτταρα (βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) στους μοναχικούς ανθρώπους έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα να καταπολέμήσουν τις λοιμώξεις.
Πηγή: news.gr


***  Έλκη στο στόμα: Οι 4 συνηθέστερες αιτίες
Τα επίπονα έλκη που σχηματίζονται στη στοματική κοιλότητα είναι συχνά αποτέλεσμα τραυματισμού, για παράδειγμα λόγω μιας αδέξιας κίνησης που κάναμε με την οδοντόβουρτσα. Άλλοτε πάλι η αιτία που σχηματίζονται τα έλκη δεν είναι τόσο προφανής.
Αν και τα έλκη στο στόμα συνήθως υποχωρούν χωρίς θεραπεία μέσα σε μερικές ημέρες, όταν επιμένουν αποτελούν πιθανώς ένδειξη για κάποια εσωτερική δυσλειτουργία.
Δείτε μερικές από τις συνηθέστερες αιτίες που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα έλκη που δεν επουλώνονται.
1. Αυξημένο στρες
 Ο συνηθέστερος τύπος στοματικού έλκους είναι η λεγόμενη άφθα. Μια άφθα έχει σχήμα οβάλ ή στρογγυλό και συνήθως δεν ξεπερνά σε διάμετρο τα 10 χιλιοστά. Οι άφθες υποχωρούν σχεδόν πάντα μέσα σε 2-3 εβδομάδες χωρίς θεραπεία. Η αιτία που εμφανίζονται οι άφθες συνήθως δεν είναι εμφανής, έχουν όμως συνδεθεί με το αυξημένο στρες.
2. Καφές και σοκολάτα
 Η ευαισθησία στη θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται στη σοκολάτα, ή το σαλικυλικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε διάφορα είδη μούρων, μπορεί να είναι η αιτία που εμφανίζονται τα έλκη. Οι δύο αυτές ουσίες βρίσκονται επίσης στον καφέ, τα αμύγδαλα, το τυρί και την τομάτα. Στην περίπτωση αυτή, τα έλκη δεν αποτελούν ένδειξη αλλεργικής αντίδρασης ούτε συνοδεύονται από άλλες ενοχλήσεις.
3. Έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης Β12
Η συχνή εμφάνιση ελκών στο στόμα σε συνδυασμό με την επίμονη κούραση μπορεί να οφείλονται σε διατροφική έλλειψη και συγκεκριμένα σε έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης Β12. Η έλλειψη αυτών των συστατικών μπορεί να οδηγήσει στα στοματικά έλκη επειδή και τα δύο είναι απαραίτητα για να αναγεννηθούν αποτελεσματικά τα κύτταρα στο εσωτερικό του στόματος.
4. Γαστρεντερικές διαταραχές
 Τα επίμονα στοματικά έλκη, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με τη μόνιμη κούραση και την απώλεια βάρους, μπορεί να αποτελούν ένδειξη για κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη). Η αυτοάνοση διαταραχή συνεπάγεται αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Τα αντισώματα που απελευθερώνονται ως αντίδραση στην κατανάλωση γλουτένης καταστρέφουν το εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου, επομένως δεν απορροφώνται σωστά από τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπλαση των κυττάρων. Τα βαθιά έλκη στο στόμα μπορεί επίσης να υποδεικνύουν νόσο του Crohn, η οποία οφείλεται σε φλεγμονή του εντέρου.
Εάν τα στοματικά έλκη επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

***   Δέκα τροφές που δεν πρέπει να τρως πριν πας για ύπνο 
 
Φάγατε το βραδινό σας, όμως ακόμα πεινάτε κι αυτό που σκέφτεστε συνέχεια είναι το τι θα φάτε, για να μην γουργουρίζει το στομάχι σας όλη τη νύχτα;
Καλό θα είναι λοιπόν πριν πάτε στο κρεβάτι να φάτε ένα μικρό σνακ, όμως υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε. Ενώ είναι αλήθεια ότι ένα μικρό «σνακ τα μεσάνυχτα» δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, δεν ισχύει για όλες τις τροφές, αφού υπάρχουν πολλές από αυτές που δεν πρέπει να καταναλώνονται πριν από τον ύπνο.
1) Κόκκινο κρέας
Μια μεγάλη, ζουμερή μπριζόλα μπορεί να είναι πεντανόστιμη, αλλά δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορείτε να φάτε πριν τον ύπνο. Το κόκκινο κρέας θα κρατήσει τις φυσικές διεργασίες του σώματός σας σε επαγρύπνηση και θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο το βαθύ ύπνου που χρειάζεστε πραγματικά μετά από μια δύσκολη μέρα.
2) Λαχανικά
Τα λαχανικά είναι εκ φύσεως θρεπτικά, κι έτσι μπορεί να πιστεύετε ότι είναι η τέλεια και πιο υγιεινή τροφή πριν τον ύπνο. Κι όμως κάνετε λάθος. Τα λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, που κινούνται απίστευτα αργά μέσα στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτό είναι άλλο ένα βραδινό σνακ που θα σας κρατήσει ξύπνιους για αρκετή ώρα.
3) Τσιπς και άλλα επεξεργασμένα σνακ
Ένα από τα θετικά των σνακ, όπως τα πατατάκια, είναι το πόσο βολικά είναι. Μπορείτε να πάρετε ένα σακουλάκι, να τσιμπήσετε και να χορτάσετε. Το θέμα είναι ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν μεγάλες ποσότητες όξινου γλουταμινικού νατρίου, το οποίο προκαλεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, προβλήματα στον ύπνο, τα οποία θέλουμε να αποφύγουμε.
4) Ζυμαρικά
Τα ζυμαρικά είναι μια από τις καλύτερες τροφές αν πεινάτε, διότι χορταίνετε εύκολα με μικρές ποσότητες. Το θέμα με την κατανάλωση ζυμαρικών αργά το βράδυ είναι ότι μια τόσο λιπαρή τροφή θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα σε αύξηση του σωματικού σας βάρους ενώ κοιμάστε. Οι υδατάνθρακες των ζυμαρικών μετατρέπονται πολύ γρήγορα σε λίπος, άρα, εάν προσπαθείτε να τρώτε υγιεινά το βράδυ, αναζητείστε κάτι άλλο για να ξεγελάσετε την πείνα σας.
5) Παγωτό Αυτή είναι άλλη μια επιλογή για τσιμπολόγημα που μπορεί να φαίνεται βολική, αλλά στην πραγματικότητα είναι κακή ιδέα. Το παγωτό είναι πολύ μεγάλη πηγή λίπους και ζάχαρης και στερείτε από το σώμα σας την ευκαιρία που χρειάζεται για να κάψει κάποια από αυτά τα στοιχεία πριν πάτε για ύπνο, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.
6) Κομμάτι πίτσα
Εάν σας έχει ξεμείνει κανένα κομμάτι πίτσα στο ψυγείο, σίγουρα θα θέλετε να το κρατήσετε για πιο μετά. Τα λιπαρά και παχυντικά συστατικά, για τα οποία είναι γνωστή η πίτσα, όχι μόνο θα οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού σας βάρους, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν καούρα και άλλα συναφή προβλήματα πριν πέσετε για ύπνο.
7) Δημητριακά
Ένα μπολ δημητριακών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκίνησε τη μέρα σας. Το θέμα με την κατανάλωση δημητριακών πριν τον ύπνο, όμως, είναι ότι περιέχουν τόση ποσότητα ζάχαρης και υδατανθράκων, που το σώμα σας δε θα έχει καμία πιθανότητα να ξεκουραστεί πραγματικά.
8) Κάθε είδους σοκολάτα
Πολλοί από μας δεν συνειδητοποιούμε ότι η σοκολάτα είναι πηγή καφεΐνης, που είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε πριν τον ύπνο. Όπως δε θα θέλετε να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ κι αμέσως να πάτε στο κρεβάτι, θα πρέπει να κόψετε τη σοκολάτα ακριβώς για τον ίδιο λόγο.
9) Αλκοόλ
Ένα «ποτάκι» μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα , αλλά στην πραγματικότητα εμποδίζετε τις λειτουργίες αποκατάστασης του ύπνου. Ακόμα κι αν σας χαλαρώνει, θα στερηθείτε την ποιότητα του ύπνου που χρειάζεστε για να λειτουργήσετε την επόμενη μέρα.
10) Καυτερές πιπεριές
Οι καυτερές πιπεριές είναι γεμάτες υδατάνθρακες και πολύ πλούσιες σε θερμίδες από τη φύση τους. Όχι μόνο θα σας στερήσουν τον ύπνο που χρειάζεστε, αλλά είναι πιθανό να συντελέσουν και στην αύξηση του βάρους σας.
Πηγή: news.gr

***   Πως μπορώ να ενδυναμώσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα;
Την ενδυνάμωση και την αποφυγή συχνών κρυολογημάτων μπορούν να προκαλέσουν οι διατροφικές μας συνήθειες.
Ορισμένες τροφές λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ουσίες, όπως βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία, βοηθούν τον οργανισμό να μην προσβληθεί από ιούς και κρυολογήματα. Σας παρουσιάζουμε αυτές τις τροφές …
Σκόρδο
Ξεχωρίζει για την έντονη γεύση του και να αφήνει δυσάρεστη μυρωδιά, όμως έχει σημαντικό ρόλο για την καλή δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό το οφείλει στην υψηλή του περιεκτικότητα σε θειούχες χημικές ενώσεις όπως η αλλικίνη. Η αλλικίνη και οι υπόλοιπες ενώσεις καταπολεμούν έμμεσα λοιμώξεις και βακτηρίδια. Συγκεκριμένα ενισχύουν τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων και αυξάνουν την παραγωγή αντισωμάτων. Για τις θετικές επιδράσεις του σκόρδου στην υγεία του ανθρώπου, έχουν εκπονηθεί αρκετές έρευνες. Σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν περισσότερες από έξι σκελίδες σε εβδομαδιαία βάση, εμφανίζουν 30% λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του εντέρου και κατά 50% για καρκίνο του στομάχου. Πολλοί βέβαια είναι αυτοί που αμφισβητούν τα παραπάνω αποτελέσματα. Στον αντίποδα, επιβεβαιωμένη είναι η ικανότητα του σκόρδου να χαμηλώνει την πίεση του αίματος.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
Στην κατηγορία αυτή μπορούν να τοποθετηθούν φρούτα (πορτοκάλι, φράουλες, εσπεριδοειδή) και λαχανικά (μπρόκολο, ντομάτες). Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους διατροφικούς παράγοντες που ενισχύουν τον οργανισμό μας. Η βιταμίνη C έχει και αυτή την ιδιότητα να αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, αντισωμάτων αλλά και τα επίπεδα της ιντερφερόνης, ενός αντισώματος που βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και αποτρέπει την προσβολή από ιους. Εκτός των άλλων, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά την αύξηση των επιπέδων της HDL (καλή) χοληστερόλης, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Γιαούρτι
Μας το δίνουν κυρίως όταν παίρνουμε αντιβίωση καθώς βοηθά τη διαδικασία της πέψης. Τα προβιοτικά που περιέχει είναι «καλά» βακτήρια, τα οποία προστατεύουν το έντερο από νόσους που προκαλούνται από μικρόβια. Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατανάλωση περίπου 200ml γιαουρτιού σε ημερήσια βάση είναι τόσο αποτελεσματική, όσο η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Τσάι
Το τσάι φαίνεται να ενισχύει τη δράση των ιντερφερόνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, άτομα που έπιναν 5 κούπες μαύρο τσάι καθημερινά για δύο εβδομάδες, εμφάνιζαν δεκαπλάσιες ιντερεφερνόνες στο αίμα τους σε σχέση με άτομα που έπιναν φαρμακευτικά σκευάσματα. Το αμινοξύ που είναι υπεύθυνο για τη δράση αυτή βρίσκεται σε μεγάλα ποσοστά τόσο στο πράσινο όσο και στο μαύρο τσάι. Εκτός των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του τσαγιού λοιπόν, παρατηρούμε και σημαντικές δράσεις του σε άλλους τομείς.
Τροφές πλούσιες σε σελήνιο
Τροφές όπως ψάρι (τόνος, λιθρίνι), κοτόπουλο, ξηροί καρποί και γενικότερα δημητριακά είναι πλούσιες σε σελήνιο. Το στοιχείο αυτό αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια και ενεργοποιεί τα αντικαρκινικά κύτταρα. Επίσης απομακρύνει πιθανούς ιούς της γρίπης από τον οργανισμό. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του σεληνίου, είναι πως υπάρχει σε αρκετές τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερες από μία φορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Εκτός από τις παραπάνω τροφές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μπορείτε να λάβετε επιπλέον μέτρα. Καταναλώνετε πολλά υγρά καθώς ο οργανισμός αφυδατώνεται συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε και μας κάνει ευάλωτους. Επίσης όταν έχετε κρυολόγημα, προτιμήστε καυτερές τροφές, όπως πιπεριές, ραπανάκια, πιπέρι καθώς περιέχουν βλεννολυτικά. Οι ουσίες αυτές, βοηθούν στην απόχρεμψη των βλεννών και καταπολεμούν το κρύωμα. Φροντίστε να αποφεύγετε διατροφικές συνήθειες που μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό σας, όπως η χρήση αλκοόλ, fast food και κατάχρησης ζάχαρης και λιπαρών ουσιών. Αυτά τα τρόφιμα θεωρούνται «κακοί παράγοντες» και πιθανώς να εξασθενήσουν το ανοσοποιητικό σας.


***  Έλληνες επιστήμονες νίκησαν την υπέρταση χωρίς φάρμακα
Ένα πρωτοποριακό και συνάμα επαναστατικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της υπέρτασης χωρίς φάρμακα, αλλά μόνο με έλεγχο του στρες έρχεται να αλλάξει ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της πάθησης.
Το καινοτόμο παρεμβατικό ερευνητικό έργο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αντιμετωπίζει επιτυχώς την υπέρταση με επιστημονικές μεθόδους διαχείρισης του στρες, που οδηγούν σε αλλαγή του τρόπου ζωής σε προϋπερτασικά και υπερτασικά άτομα.
Τα παραπάνω τόνισαν, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, οι καθηγητές, και επιστημονικά υπεύθυνοι του ερευνητικού προγράμματος, Γεώργιος Χρούσος και Χριστίνα Δαρβίρη, καθώς και ο καθηγητής Αθανάσιος Πρωτογέρου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του προγράμματος που διεξήχθη από τον Ιανουάριο του 2013 έως και το Φεβρουάριο του 2015.
Τα αποτελέσματα κατέδειξαν σημαντική μείωση τόσο της συστολικής, όσο και της διαστολικής αρτηριακής υπέρτασης, ως άμεση συνέπεια ελέγχου του στρες, της απώλειας σωματικού βάρους και της μείωσης της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας αντίστοιχα, ενώ έδειξαν και αξιοσημείωτη βελτίωση στη συνολική ποιότητα ζωής των πασχόντων που συμμετείχαν σε αυτό.
Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, στην περίπτωση της υπέρτασης η ενεργοποίηση του συστήματος του στρες εξαιτίας στρεσογόνων παραγόντων οδηγεί σε αυξημένη δραστηριοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, η οποία, με την σειρά της, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, μέσω της αντίστασης των αγγείων και της κατακράτησης υγρών.
Ακόμα, ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι η ύπαρξη υπερβολικού ή χρόνιου στρες οδηγεί στην υιοθέτηση ανθυγιεινού τρόπου ζωής (κακή διατροφή, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, κάπνισμα, οι οποίες θεωρούνται κακές μέθοδοι διαχείρισης του στρες), εμποδίζει την έγκαιρη ανίχνευση της υπέρτασης, αλλά και τη συμμόρφωση των προ-υπερτασικών και υπερτασικών ατόμων στις οδηγίες των γιατρών επειδή ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής πυροδοτεί το στρες και πυροδοτείται εκ νέου από αυτό, δημιουργώντας, έτσι, έναν φαύλο κύκλο.
Σκοπός του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος ήταν η εκπαίδευση των ασθενών στην αυτορρύθμιση της υπέρτασης, μέσω επιστημονικών μεθόδων διαχείρισης του στρες για την αλλαγή του τρόπου ζωής τους, αφού δεν καταγράφεται σημαντική βελτίωσή του χωρίς αυτή.
Τα αποτελέσματα του Προγράμματος καταγράφουν σημαντική βελτίωση του βάρους, της ποιότητας και ποσότητας του ύπνου, της αύξησης της ικανοποίησης, των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και της φυσικής δραστηριότητας, καθώς και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής, μείωση της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και αλλαγή κατηγορίας κατάταξης όσον αφορά στην αρτηριακή υπέρταση.
Μετά το τέλος της παρέμβασης παρατηρήθηκε ότι το 14.9% των ασθενών στην ομάδα παρέμβασης μείωσε κατά 10mmHg ή περισσότερο τη συστολική αρτηριακή πίεση ενώ το 21.7% των ασθενών στην ομάδα παρέμβασης μείωσε κατά 5mmHg ή περισσότερο τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Οι αλλαγές στη Συστολική Αρτηριακή Πίεση συντελέστηκαν, κυρίως, λόγω μείωσης του σωματικού βάρους, ενώ στη Διαστολική σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η μείωση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στο 6% των ασθενών της ομάδας παρέμβασης έγινε μείωση ή διακοπή των αντιυπερτασικών φαρμάκων έναντι του 2.8% της ομάδας ελέγχου ενώ το 35.7% των ασθενών στην ομάδα παρέμβασης κατέβηκε κατηγορία κατάταξης της Αρτηριακής Υπέρτασης έναντι του 17.5% της ομάδας ελέγχου .
Επίσης το 8.8% των συμμετεχόντων της ομάδας παρέμβασης μείωσε σημαντικά το Δείκτη Μάζας Σώματος και στατιστικά σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε στην ομάδα παρέμβασης σχετικά με τα επίπεδα αντιλαμβανόμενου στρες (μέση μείωση 5.67), κατάθλιψης (μέση μείωση 4.66) και άγχους (μέση μείωση 4.21), έναντι της ομάδας ελέγχου.
Οι ασθενείς που βελτιώθηκαν περισσότερο ήταν ιδιαίτερα παχύσαρκοι, με έναν σχετικά ανθυγιεινό τρόπο ζωής, με μειωμένη αυτοεκτίμηση, αλλά με σχετικά χαμηλό ψυχολογικό distress και αυξημένη την πεποίθηση ότι ήταν οι μόνοι υπεύθυνοι για την κατάσταση της υγείας τους.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά αποτελέσματα, ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής: το 53.8% των συμμετεχόντων ανέφεραν πως μετά την παρέμβαση περπατούσαν πάνω από 8.000 βήματα ημερησίως, ενώ το 17.3% ανέφεραν πως μετά την παρέμβαση περπατούσαν πάνω από 10.000 βήματα ημερησίως. Σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, υπήρξε στατιστικά σημαντική αύξηση στην κατανάλωση νερού και φρούτων/λαχανικών (80.9% και 76.4%, αντίστοιχα) και στατιστικά σημαντική μείωση στην κατανάλωση νατρίου (80.9%) στην ομάδα παρέμβασης.
Το 60.9% των συμμετεχόντων στην ομάδα παρέμβασης ανέφερε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου. Η διαφραγματική αναπνοή και η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση εφαρμόστηκαν από το80.1% του δείγματος. Το 43.6% των συμμετεχόντων ανέφεραν αύξηση στη θετική σκέψη και καλύτερη διαχείριση του θυμού. Το 35.3% ανέφερε καλύτερη ρύθμιση της διάθεσης και μια έντονη αίσθηση χαλάρωσης.
Τα αποτελέσματα έχουν ήδη δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Τα θετικά οφέλη όμως, δεν εξαντλούνται στον πάσχοντα. Διάχυση της ωφέλειας παρατηρήθηκε και στις οικογένειες των συμμετεχόντων, με ποικίλες ποιοτικές καταγραφές στη μετάδοση της αλλαγής του τρόπου ζωής και εκμάθησης των τεχνικών του στρες στα μέλη των οικογενειών τους.
«Φιλοδοξία μας είναι», τόνισαν οι ειδικοί, «το Πρόγραμμα αυτό, να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι των Αντιϋπερτασικών Ιατρείων όλης της χώρας, εισάγοντας τη διαχείριση του στρες τόσο σε ό,τι αφορά την πρόληψη (προ-υπέρταση), όσο και στη θεραπεία, μέσω της διάδοσης της φιλοσοφίας της αυτορρύθμισης της υπέρτασης, της ενδυνάμωσης και της ενίσχυσης της αξίας της προαγωγής της υγείας στο γενικό πληθυσμό».

***  Σκολίωση (Βίντεο)
skoliwsi
-  Ως σκολίωση ορίζεται, σύμφωνα με τη Scoliosis Research Society (SRS), το μεγαλύτερο των 11 μοιρών κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης με ταυτόχρονη στροφή των σπονδύλων.
Δείτε το Βίντεο :  Εκπαιδευτική Τηλεόραση: Σκολίωση  , https://youtu.be/sn_0enOopAs  .-
***  Σκολίωση (Βίντεο)
smoking
-  Η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Το κάπνισμα προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και προβλήματα καρκίνου, κυκλοφορίας του αίματος και κακής λειτουργίας του πνεύμονα.  Δείτε το Βίντεο : ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ MOY Τίτλος: Πως θα κόψω το κάπνισμα  , https://youtu.be/RBmdpzqoKjM  .-

***  Ναρκωτικά: Η μάστιγα των νέων (Βίντεο)
drugs
-  Η βουλιμία αποτελεί μια από τις συχνότερες διατροφικές διαταραχές του οργανισμού μας. Η βουλιμία είναι μια ασθένεια κατά την οποία ένα άτομο έχει τακτικά επεισόδια υπερφαγίας και αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο. Το άτομο τότε χρησιμοποιεί διαφορετικούς τρόπους, όπως εμετό ή καθαρτικά για να εμποδίσει με κάθε τρόπο την αύξηση του σωματικού βάρους. Δείτε το Βίντεο.  Περί Διατροφής - Ψυχογενής βουλιμία: ότι πρέπει να γνωρίζουμε , https://youtu.be/6n3nYn5xdnA .-

*** Βουλιμία. Μια συχνή διατροφική διαταραχή
neurvoul
-  Η βουλιμία αποτελεί μια από τις συχνότερες διατροφικές διαταραχές του οργανισμού μας. Η βουλιμία είναι μια ασθένεια κατά την οποία ένα άτομο έχει τακτικά επεισόδια υπερφαγίας και αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο. Το άτομο τότε χρησιμοποιεί διαφορετικούς τρόπους, όπως εμετό ή καθαρτικά για να εμποδίσει με κάθε τρόπο την αύξηση του σωματικού βάρους. Δείτε το Βίντεο.  Περί Διατροφής - Ψυχογενής βουλιμία: ότι πρέπει να γνωρίζουμε  , https://youtu.be/6n3nYn5xdnA .-

***  ΣΟΚ! Μην κοιμάστε ποτέ με ανοιχτές τηλεοράσεις
sleepingtvroom
-   Μπορεί με μια πρώτη ματιά να δείχνει ως τίποτα περισσότερο από μια άκακη συνήθεια, όμως στην πραγματικότητα, το να κοιμάστε με την τηλεόραση ανοιχτή επηρεάζει άμεσα την υγεία.
Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το να κοιμάστε μπροστά από μια ανοιχτή τηλεόραση αποτελεί μια βλαβερή συνήθεια και συνιστούν, ο βραδινός ύπνος να λαμβάνει χώρα σε σκοτεινά δωμάτια.
Ο λόγος για αυτό δεν είναι άλλος από την απορύθμιση του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού μας, διότι το φως ερεθίζει τον αμφιβληστροειδή και μπλοκάρει την δημιουργία μελατονίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για τον ύπνο, με αποτέλεσμα το ανθρώπινο σώμα να "νομίζει" πως έχει έρθει η επόμενη μέρα, καθιστώντας αδύνατη την πλήρη ξεκούραση.
Οπότε κατά την διάρκεια του ύπνου θα πρέπει να αποφεύγετε τις ισχυρές πηγές φωτός, όπως για παράδειγμα την τηλεόραση.

***  Εφτά γεγονότα ανορεξίας
anorexia
-  Η νευρική ανορεξία μαστίζει τη νεολαία σήμερα.  Δείτε το βίντεο   , 7 MUST KNOW Facts about ANOREXIA - Mental Health Videos with Kati Morton , https://youtu.be/vJ6sdBjv2E4 .-

*** Για καλή καρδιαγγειακή υγεία και πρόληψη του καρκίνου είναι το βότανο Alium cepa
ke
-  Για καλή καρδιαγγειακή υγεία και πρόληψη του καρκίνου Βοτανικό    όνομα:    Alium cepa Κοινό    όνομα:    Onion
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση Το    κρεμμύδι    είναι    φυτό,    γνωστό    και    με    τα    ονόματα    κρόμμυον    ή    Άλλιον    το    κοινό.    Το    κρεμμύδι    είναι    λαχανικό    με    επιστημονική    ονομασία    Άλλιο    το    κρόμμυο    (Allium    cepa)    και    πιθανή    προέλευση    από    τη    νοτιοανατολική    Ασία.    Τα    φύλλα    αλλά    και    ο    βολβός    του    τρώγονται,    έχοντας    χαρακτηριστική    καυτερή    γεύση    και    άρωμα,    που    μετριάζεται    αν    το    κρεμμύδι    μαγειρευτεί.    Είναι    γνωστό    εδώ    και    χιλιάδες    χρόνια,    καθώς    θεωρούνταν    -όχι    άδικα-    δυναμωτικό    αλλά    και    με    ιαματικές    ιδιότητες,    ενώ    η    εύκολη    καλλιέργειά    του    και    η    μεγάλη    διάρκεια    ζωής    σε    αποθήκευση    βοήθησαν    στη    διάδοσή    του.    Οι    ωφέλιμες    επιδράσεις    του    κρεμμυδιού    στον    ανθρώπινο    οργανισμό    είναι    τόσες    ώστε,    όταν    καταναλίσκεται    για    τρόφιμο    επιδρά    και    σαν    φάρμακο    συγχρόνως.    Έτσι    συγχέονται    οι    διαιτητικές    και    θεραπευτικές    του    ιδιότητες. Παραδοσιακά    έχει    χρησιμοποιηθεί    ως    διουρητικό,    κυρίως    κατά    της    υδρωπικίας,    της    κιρρώσεως    του    ήπατος,    αντιβακτηριδιακό,    εμμηναγωγό,    χωνευτικό,    για    το    αναπνευστικό    σύστημα,    για    το    άσθμα,    τη    λαρυγγίτιδα,    βρογχίτιδα,    γρίπη,    για    τις    παθήσεις    του    συκωτιού    και    κατά    της    νευροπάθειας.    Πιστευόταν    ότι    το    κρεμμύδι    είναι    ευεργετικό    στους    υπερτασικούς    και    στους    εμφυσηματικούς.    Κρεμμύδι    που    θα    μουσκέψει    σε    κρασί    λευκό    είναι    κατά    των    σκουληκιών.    Σε    τσιμπήματα    σφήκας,    και    μέλισσας,    αφού    αφαιρεθεί    το    κεντρί,    τοποθετούμενο    μισό    κρεμμύδι    δρα    θεραπευτικά.    Στις    περιπτώσεις    πόνου    στα    αυτιά    ψήνουμε    στο    φούρνο    ένα    μικρό    κρεμμύδι,    το    λιώνουμε    μαζί    με    βούτυρο    και    αφού    το    βάλουμε    σε    λεπτή    γάζα    το    τοποθετούμε    μέσα    στο    αυτί    όσο    το    δυνατόν    πιο    ζεστό.    Το    ίδιο    παρασκεύασμα    τοποθετούμενο    στους    καλόγερους    (δοθιήνες)    τους    ωριμάζει.    Στην    περίπτωση    αιμορροΐδων    ψήνουμε    ένα    κρεμμύδι    μέσα    σε    χοιρινό    λίπος    και    το    βάζουμε    στις    αιμορροΐδες.    Εσωτερικώς,    η    κρομμυδόσουπα    είναι    χωνευτική    και    τονωτική.    Το    ωμό    κρομμύδι    είναι    άμεσα    τονωτικό.    Ωμό    κρεμμύδι    κοπανισμένο    με    αλάτι    σε    κατάπλασμα    κατευνάζει    τους    πόνους    από    καψίματα.    Βράζουμε    κρεμμύδια,    τα    σπάζουμε,    ρίχνουμε    επάνω    λίγη    ζάχαρη    και    ζεστά    τα    βάζουμε    κατάπλασμα    σε    πόνους    ή    σε    σπυριά    που    πρέπει    να    ανοίξουν    για    να    βγει    το    πύο.    Τα    πράσινα    φύλλα    του    κρεμμυδιού,    τα    δίνουμε    στα    μικρά    παιδιά    να    τα    μασήσουν    για    να    βγάλουν    γρήγορα    και    χωρίς    πόνους    τα    δοντάκια    τους.    Βρασμένα    κρεμμύδια    (ξερά)    δίνουμε    στη    λεχώνα    να    τρώει    για    να    κατεβάζει    πολύ    γάλα.    Τα    φρέσκα    κρεμμυδάκια    τα    τρώνε    και    σε    αρκετή    ποσότητα    οι    διαβητικοί    και    κατεβαίνει    το    ζάχαρο.    Το    ξερό    κρεμμύδι    είναι    αποτελεσματικό    φάρμακο    στην    ουρία,    όταν    τρώγεται    ως    εξής:    Βράζουμε    κάθε    μέρα    μια    οκά    ξερά    κρεμμύδια    σε    νερό,    μέχρι    να    σωθεί    το    νερό    και    να    χυλώσει    το    ζουμί,    και    τα    κρεμμύδια    αυτά    με    το    ζουμί,    στο    οποίο    ρίχνουμε    και    λίγο    λάδι,    τα    τρώει    ο    άρρωστος    σε    δυο    δόσεις,    μεσημέρι-βράδυ    στο    φαγητό    του.    Εννοείται    ότι    τα    βρασμένα    κρεμμύδια    δεν    θα    είναι    το    κύριο    φαγητό    του    αρρώστου.    Με    τη    δίαιτα    αυτή    επί    ένα    μήνα,    δεν    μένει    ούτε    ίχνος    ουρίας    στο    αίμα    του    αρρώστου,    αλλά    και    αργότερα    και    σε    αραιά    διαστήματα    πρέπει    να    τρώει    ο
άρρωστος    κρεμμύδια    βρασμένα    για    να    μην    του    ξαναέλθει    ουρία.    Στο    ζαχαροδιαβήτη,    ο    άρρωστος    κόβει    ωμά    ξερά    κρεμμύδια,    τα    στύβει    και    πίνει    το    ζουμί    τους,    από    μισό    φλιτζάνι    του    καφέ,    κάθε    πρωί    νηστικός.        Όσοι    υποφέρουν    από    πόνους    των    αυτιών,    κόβουν    σε    μικρά    κομμάτια    ξερά    κρεμμύδια,    τα    στύβουν    και    από    το    ζουμί    τους    ρίχνουν    μέσα    στο    πονεμένο    αυτί    3-5    σταγόνες    κρεμμυδόζουμο    δύο    φορές    την    ήμερα    (πρωί    και    βράδυ)    και    σε    λίγες    ημέρες    περνούν    οι    πόνοι(201). Θεωρείτο    φάρμακο    κατά    της    χολέρας.    Το    κρεμμύδι    αποτελεί    ένα    αποτελεσματικό    φάρμακο    ενάντια    στη    χολέρα.    Περίπου    30    γραμμάρια    κρεμμύδι    και    επτά    μαύρες    πιπεριές,    χτυπημένα    στο    γουδοχέρι,    αρκούν    για    να    ανακουφίσουν    έναν    ασθενή    που    πάσχει    από    χολέρα.    Καταπολεμά    τη    δίψα    και    την    ανησυχία    και    ο    ασθενής    αισθάνεται    καλύτερα.    Μειώνει    επίσης    τον    εμετό    και    τη    διάρροια    σχεδόν    αμέσως.    Το    χρησιμοποιούσαν    κατά    της    τριχόπτωσης.    Η    εφαρμογή    του    «χυμού»    από    το    κρεμμύδι    στο    τριχωτό    της    κεφαλής    δύο    φορές    την    εβδομάδα    για    2    μήνες,    ενισχύει    την    τρίχα    και    βοηθά    στην    αναγέννησή    της.    Το    κρεμμύδι    είναι    ευεργετικό    για    το    δέρμα    και    διεγείρει    την    κυκλοφορία    του    αίματος    στη    βλεννογόνο    μεμβράνη.    Επίσης    σε    κάποιες    περιπτώσεις    εξαφανίζει    ακόμη    και    τα    κονδυλώματα    αν    τρίψετε    πάνω    τους    κρεμμύδια    κομμένα.    Ψητά    ή    αλλιώς    μαγειρεμένα,    τα    κρεμμύδια    μπορούν    να    εφαρμοστούν    ως    κατάπλασμα    σε    μώλωπες    και    πληγές    για    να    επουλωθούν    γρηγορότερα    χάρη    στην    καυστική    δράση    τους.    Ο    χυμός    του    κρεμμυδιού    ανακατεμένος    με    λάδι    ελιάς    ή    μέλι,    λέγεται    ότι    είναι    η    καλύτερη    θεραπεία    για    την    ακμή.    Τα    κρεμμύδια    τείνουν    να    αυξάνουν    την    ανάγκη    για    μια    υγιή    σεξουαλική    ζωή.    Μια    κουταλιά    σούπας   χυμού    από    κρεμμύδι    μαζί    με    μια    κουταλιά    από    χυμό    τζίντζερ,    τρεις    φορές    την    ημέρα,    μπορεί    να    αυξήσει    την    λίμπιντο    και    τη    σεξουαλική    διάθεση. Για    εκείνους    που    υποφέρουν    από    ένα    αίσθημα    καψίματος    κατά    την    ούρηση,    τα    κρεμμύδια    μπορούν    να    προσφέρουν    σημαντική    ανακούφιση.    Ο    ασθενής    θα    πρέπει    να    πιει    νερό    βρασμένο    με    6    -    7    γραμμάρια    κρεμμυδιού. Ανακουφίζει    από    το    κρυολόγημα.    Βάλτε    μισό    κρεμμύδι    σε    ένα    κατσαρολάκι    με    νερό    και    βράστε    το    μείγμα.    Πιείτε    το    και    αμέσως    ο    λαιμός    σας    θα    ανακουφιστεί. Απαλύνει    τον    πόνο    από    τσιμπήματα.    Αν    σας    ενοχλεί    κάποιο    τσίμπημα    μέλισσας    ή    άλλου    εντόμου,    τρίψτε    στο    δέρμα    σας    λίγο    κρεμμύδι    και    αμέσως    ο    πόνος    θα    μετριαστεί. Ανακουφίζει    τον    πόνο    από    κάψιμο.    Βάλτε    μια    φλούδα    κρεμμυδιού    πάνω    στο    κάψιμο    και    αμέσως    θα    ανακουφιστείτε.    Επιπλέον    το    κρεμμύδι    έχει    αντιβακτηριδιακές    ιδιότητες    και    βοηθάει    στην    αποφυγή    μόλυνσης. Οι    παλιοί    βοτανολόγοι    έβαζαν    κρεμμύδι    σε    σιρόπι    για    τον    βήχα    ή    σε    βάμμα    για    την    ανακούφιση    από    την    υδρωπικία.    Θεωρείτο    από    πολλούς    βοτανολόγους    ως    μια    πιο    αδύναμη    παραλλαγή    του    σκόρδου    και    είχε    τη    φήμη    του    αφροδισιακού. Όλες    αυτές    είναι    λαϊκές    χρήσεις    και    δεν    έχουν    τεκμηριωθεί    από    σύγχρονες    επιστημονικές    έρευνες.
Σύγχρονες έρευνες Τα    βασικά    συστατικά    του    κρεμμυδιού    είναι    τα    θειώδη    συστατικά,    όπως    το    αλκυλικό    προπουλοδιθειούχο    (APDS)    και    φλαβονοειδή,    όπως    η    κουερσετίνη.    Σε    αυτά    τα    συστατικά    οφείλεται    η    θεραπευτική    δράση    του    κρεμμυδιού.    Πολλοί    ερευνητές    θεωρούν    ότι    τα    αλυλ-προπυλδισουλφίδια    που    περιέ    χει    το    κρεμμύδι    είναι    υπεύθυνα    για    τη    μείωση    των    επιπέδων    σακχάρου,    καθώς    αυξάνουν    την    ποσότητα    της    ελεύθερης    διαθέσιμης    ινσουλίνης    στο    αίμα.    Μελέτη    που    δημοσιεύτηκε    το    2003    στο    επι    στημονικό    περιοδικό    «International    Journal    of    Food    Sciences    and    Nutrition»    καταδεικνύει    την    υπογλυκαιμική    και    αντιοξειδωτική    δράση    του    κρεμμυδιού.    Το    κρεμμύδι    αποτελεί,    επίσης,    μια    πολύ    καλή    πηγή    χρωμίου.    Από    κλινικές    έρευνες    σε    διαβητικούς,    που    δημοσιεύτηκαν    σε    έγκυρα    επιστημονικά    περιοδικά,    όπως    στο    «Diabetes    &    Metabolism»,    διαπιστώθηκε    ότι    το    χρώμιο    έχει    την    ικανότητα    να    μειώνει    τα    επίπεδα    σακχάρου    νηστείας,    να    βελτιώνει    την    ανοχή    στη    γλυκόζη    αίματος,    να    μειώνει    την    ολική    χοληστερίνη    και    τα    τριγλυκερίδια,    καθώς    και    να    αυξάνει    τα    επίπεδα    της    καλής    χοληστερίνης    στο    αίμα.    Διάφορες    μη    ελεγχόμενες    μελέτες    σε    ανθρώπους(202-203)    και    μια    διπλή-τυφλή    κλινική    δοκιμή(204)    έχουν    δείξει    ότι    μεγάλες    ποσότητες    κρεμμυδιού    μπορούν    να    μειώσουν    τα    επίπεδα    του    σακχάρου    στο    αίμα    σε    άτομα    με    διαβήτη.    Το    κρεμμύδι    δεν    μειώνει    τα    επίπεδα    σακχάρου    σε    υγιή    άτομα    που    δεν    πάσχουν    από    διαβήτη.            Πολλές    είναι    οι    επιδημιολογικές    έρευνες    που    υποστηρίζουν    ότι    τα    φλαβονοειδή,    και    ιδιαίτερα    η    κουερσετίνη,    που    περιέχει    το    κρεμμύδι    αναστέλλουν    τη    δράση    και    την    ανάπτυξη    των    καρκινικών    κυττάρων.    Σύμφωνα    με    μελέτη    του    Ινστιτούτου    Φαρμακολογίας    του    Μιλάνου,    η    οποία    δημοσιεύτηκε    το    2006    στο    επιστημονικό    περιοδικό    «American    Journal    of    Clinical    Nutrition»,    όσοι    καταναλώνουν    συστηματικά    κρεμμύδι    και    σκόρδο    έχουν    μικρότερες    πιθανότητες    να    εμφανίσουν    καρκίνο.    Μάλιστα,    τα    ποσοστά    μείωσης    του    κινδύνου    για    καρκίνο    στο    στόμα    και    το    φάρυγγα    διαμορφώνονται    στο    84%,    για    τον    καρκίνο    του    μαστού    στο    25%,    για    τον    καρκίνο    των    ωοθηκών    στο    73%    και    για    τον    καρκίνο    του    προστάτη    στο    71%.    Η    κατανάλωση    μισού    κρεμμυδιού    την    ημέρα    συνδέεται    με    πτώση    κατά    50%    του    κινδύνου    για    καρκίνο    στο    στομάχι(205). Μια    γαλλική    επιδημιολογική    μελέτη    έδειξε    ότι    η    πρόσληψη    κρεμμυδιού    συνδέθηκε    επίσης    με    μειωμένο    κίνδυνο    καρκίνου    του    μαστού(206). Η    συχνή    κατανάλωση    κρεμμυδιού    έχει    αποδειχθεί    ότι    μειώνει    τα    επίπεδα    χοληστερίνης,    καθώς    και    την    υψηλή    αρτηριακή    πίεση.    Αποτέλεσμα    είναι    η    κατανάλωση    κρεμμυδιού    να    δρα    προληπτικά    κατά    της    εμφάνισης    στεφανιαίας    νόσου,    αθηροσκλήρωσης    και    εμφράγματος.    Αυτό    οφείλεται    κυρίως    στα    σουλφιδικά    του    συστατικά    (φλαβονοειδή).    Τα    τελευταία,    σε    συνδυασμό    με    το    χρώμιο    και    τη    βιταμίνη    Β6    που    περιέχει    το    κρεμμύδι,    μειώνουν    τα    επίπεδα    ομοκυστεΐνης    στο    αίμα,    που    αποτελεί    έναν    ακόμη    σημαντικό    παράγοντα    κινδύνου    για    καρδιακή    ανακοπή    και    έμφραγμα.    Μια    μετα-ανάλυση    7    μελετών    (στις    οποίες    συμμετείχαν    100.000    άνθρωποι),    η    οποία    δημοσιεύτηκε    το    2003    στο    επιστημονικό    περιοδικό    «European    Journal    of    Clinical    Nutrition»,    κατέληξε    στο    συμπέρασμα    ότι    όσοι    κατανάλωναν    συχνά    κρεμμύδι,    τσάι,    μήλο    και    μπρόκολο,    που    είναι    οι    πιο    πλούσιες    πηγές    φλαβονοειδών    (ισχυρά    αντιοξειδωτικά),    είχαν    20%    μικρότερες    πιθανότητες    να    εμφανίσουν    καρδιαγγειακή    νόσο(207).    Μια    κλινική    δοκιμή    έδειξε    ότι    ένα    εκχύλισμα    κρεμμυδιού    μπορούσε    να    μειώσει    την    πίεση    του    αίματος    σε    άτομα    με    υπέρταση(208).    Σε    μια    μελέτη    σε    υγιείς    εθελοντές    άνδρες    η  λήψη    50    γραμμαρίων    ωμού    ή    βρασμένου    κρεμμυδιού    εμπόδισε    την    αύξηση    της    χοληστερίνης    που    σχετίζεται    με    την    κατανάλωση    ενός    γεύματος    πλούσιου    σε    λιπαρά(209).  Πολλά    συστατικά    του    κρεμμυδιού    συμβάλλουν    στη    μείωση    της    οξύτητας    των    συμπτωμάτων    που    σχετίζονται    με    φλεγμονώδεις    καταστάσεις,    είτε    αυτές    οφείλονται    σε    οστεοαρθρίτιδα    και    ρευματοειδή    αρθρίτιδα    είτε    σε    αλλεργικό    φλεγμονώδες    άσθμα    και    σε    αναπνευστική    συμφόρηση    λόγω    κοινού    κρυολογήματος.    Υπεύθυνα    για    την    αντιφλεγμονώδη    δράση    του    κρεμμυδιού    είναι    κυρίως    η    βιταμίνη    C    και    τα    φλαβονοειδή    και    ιδιαίτερα    η    κουερσιτίνη.    Μελέτη    που    δημοσιεύτηκε    το    2006    στο    περιοδικό    «Journal    of    Biological    Regu    lators    &    Homeostatic    Agents»    από    την    Ιατρική    Σχολή    της    Βοστόνης    αναδεικνύει    τη    σημαντική    φαρμακευτική    δράση    του    κρεμμυδιού    στη    φλεγμονή.    Η   αντιφλεγμονώδης    δράση    του    φαίνεται    από    το    γεγονός    ότι    υποδόριες    ενέσεις    και    τοπικές    εφαρμογές    εμποδίζουν    τις    δερματικές    αντιδράσεις    σε    φλεγμονώδεις    ουσίες,    σε    άτομα    με    ή    χωρίς    έκζεμα,    όπως    έδειξε    μια    διπλή-τυφλή    μελέτη(210). Δεν    έχουν    διεξαχθεί    μελέτες    σε    ανθρώπους    για    να    αποδείξουν    αν    το    κρεμμύδι    βοηθά    τα    άτομα    με    άσθμα    ή    βήχα,    αλλά    μάλλον    η    αντιφλεγμονώδης    δράση    των    συστατικών    του    κρεμμυδιού    θα    βοηθά    και    σε    αυτές    τις    καταστάσεις. Σύμφωνα    με    μελέτες,    κυρίως    σε    πειραματόζωα,    η    κατανάλωση    κρεμμυδιού    βοηθά    στην    πρόληψη    της    οστεοπόρωσης.    Μια    σχετική    μελέτη    σε    πειραματόζωα,    που    δημοσιεύτηκε    το    2005    στο    περιοδικό    «Journal    of    Agriculture    and    Food    Chemistry»    και    πραγματοποιήθηκε    στο    πανεπιστήμιο    της    Βέρνης    στην    Ελβετία,    υποστηρίζει    ότι    η    κατανάλωση    κρεμ    μυδιού    βοηθά    στη    διατήρηση    της    οστικής    πυκνότητας,    με    τρόπο    μάλιστα    αντίστοιχο    της    φαρμακευτικής    αγωγής    που    χορηγείται    σε    ασθενείς    με    οστεοπόρωση. Οι    τελευταίες    έρευνες    Ρώσων    γιατρών,    επιβεβαιώνουν    τις    βακτηριοκτόνες    ιδιότητες    του    κρεμμυδιού.    Σύμφωνα    με    τα    ευρήματα    αυτά,    αν    ένα    άτομο    καταναλώνει    ένα    ωμό    κρεμμύδι    κάθε    μέρα,    μασώντας    το    καλά,    προστατεύει    τα    δόντια    του    από    μια    σειρά    παθήσεων    που    σχετίζονται    με    την    κακή    υγιεινή    του    στόματος.   Δοσολογία Η    συνιστώμενη    δοσολογία    είναι    25-100    γραμμάρια    κρεμμυδιού    (κυρίως    ωμού)    την    ημέρα.    Μια    τέτοια    ποσότητα    έχει    χρησιμοποιηθεί    στις    μελέτες    που    τεκμηριώνουν    τη    θεραπευτική    δράση    του    κρεμμυδιού.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Το    κρεμμύδι    είναι    απόλυτα    ασφαλές    και    χωρίς    παρενέργειες.    Μην    το    τρώτε    αν    έχετε    κολίτιδα    (σύνδρομο    ευερέθιστου    εντέρου),    αποφύγετε    τη    συχνή    κατανάλωση    κρεμμυδιού,    γιατί    θα    επιδεινώσει    την    κατάστασή    σας.

*** Τα βότανα του Hoxsey
bo
-  Μια    και    αναφερόμαστε    στα    αντικαρκινικά    βότανα    της    Αμερικής,    θα    ήταν    σοβαρή    παράλειψη,    αν    δεν   αναφέραμε    τα    περίφημα    βοτανικά    σκευάσματα    του    Harry Hoxsey    (για    τον    Harry Hoxsey    και    την    πολεμική    που    δέχθηκε    από    το    αμερικανικό    κατεστημένο    έχουμε    ήδη    αναφερθεί). Τα    βοτανικά    σκευάσματα    του    Harry Hoxsey    δεν    ήταν    δική    του    ανακάλυψη,    αλλά    είχαν    φτάσει    στα    χέρια    του    από    τον    προπάππου    του    περνώντας    από    γενιά    σε    γενιά.    Συγκεκριμένα    ο    προπάππους    του    John Hoxsey    εφεύρε    αυτή    τη    βοτανική    συνταγή    εντελώς    τυχαία.    Ήταν    εκτροφέας    αλόγων    στο    Ιλινόις    και    ένα    άλογό    του    είχε    καρκίνο    στο    πόδι.    Το    άφησε    λοιπόν    στο    λιβάδι    να    πεθάνει.    Το    άλογο    όμως    δεν    πέθανε.    Θεραπεύτηκε    τρώγοντας    κάποιους    θάμνους    και    φυτά.    Ο    John Hoxsey παρατήρησε    ποια    φυτά    ήταν    αυτά,    μάζεψε    δείγματά    τους    και    έφτιαξε    με    αυτά    ένα    υγρό,    μια    αλοιφή    και    μια    σκόνη.    Με    αυτά    θεράπευε    άλογα    από    καρκίνο.    Οι    συνταγές    αυτές    πέρασαν    στα    χέρια    του    πατέρα    του    Harry Hoxsey,    ο    οποίος    ήταν    χειρουργός-κτηνίατρος,    αλλά    δεν    περιορίστηκε    μόνο    στη    θεραπεία    των    αλόγων.    Κρυφά    χρησιμοποιούσε    τα    βοτανικά    αυτά    φάρμακα,    για    να    θεραπεύσει    από    καρκίνο    και    ανθρώπους,    με    εξαιρετική    επιτυχία.    Από    οκτώ    χρονών    ο    Harry Hoxsey    ήταν    βοηθός    του    πατέρα    του    και    μετά    τον    θάνατό    του    συνέχισε    το    έργο    του    με    μεγαλύτερο    πείσμα    και    περισσότερη    προσήλωση,    αφού    τη    δεκαετία    του    1950    η    Αντικαρκινική    Κλινική    του    στο    Ντάλας    ήταν    το    μεγαλύτερο    αντικαρκινικό    κέντρο    με    υποκαταστήματα    σε    δεκαεπτά    πολιτείες. Το    αντικαρκινικό    φάρμακο    του    Hoxsey    αποτελείται    από    τα    παρακάτω    βότανα:    red clover    (Trifolium pratense),    bucthorn bark    (Rhamnus purshianus),    burdock root    (Arctium Lappa),    stillingia root    (Stillingia sylvatica),    barberry bark    (Berberis vulgaris),    chaparral (Larrea tridentata)    και    prickly ash bark    (Zanthoxylum americanum). Θα    αναρωτηθείτε    γιατί    συγκαταλέξαμε    το    βοτανικό    αυτό    σκεύασμα    του    Hoxsey    στον    κατάλογο    των    παραδοσιακών    βοτάνων    των    Ινδιάνων    της    Αμερικής.    Ο    λόγος    είναι    ότι    τα    βότανα    αυτά    που    περιέχονται    στο    σκεύασμα    του    Hoxsey,    όπως    μας    πληροφορεί    ο    διακεκριμένος    βοτανολόγος    James Duke    του    Αμερικανικού    Υπουργείου    Γεωργίας,    χρησιμοποιούντο    από    τους    Ινδιάνους    θεραπευτές    για    τη    θεραπεία    του    καρκίνου.    Ευρωπαίοι    γιατροί    που    επισκέφθηκαν    την    Αμερική    πληροφορήθηκαν    για    τα    αντικαρκινικά    αυτά    βότανα,    εκτίμησαν    τη    θεραπευτική    τους    αξία    και    τα    έφεραν    στην    πατρίδα    τους,    για    να    θεραπεύσουν    τους    ασθενείς    τους    από    καρκίνο. Αλλά    και    η    αλοιφή    που    χρησιμοποιούσε    ο    Hoxsey,    για    να    θεραπεύει    εξωτερικές    μορφές    καρκίνου,    χρησιμοποιείτο    από    τους    Ινδιάνους    θεραπευτές.    Η    αλοιφή    του    αποτελείτο    από    αιματόρριζα    (Sanguinaria canadensis),    ένα    αγριολούλουδο    που    ανθίζει    την    άνοιξη,    αναμεμειγμένη    με    χλωριούχο    ψευδάργυρο    και    θειούχο    αντιμόνιο.    Το    ρίζωμα    της    αιματόρριζας    περιέχει    ένα    αλκαλοειδές,    την    σανγκουιναρίνη,    η    οποία    έχει    ισχυρή    αντικαρκινική    δράση.    Τη    δράση    της    αυτή    είχαν    ανακαλύψει    οι    Ινδιάνοι    των    ακτών    της    λίμνης    Σουπίριορ    και    χρησιμοποιούσαν    τον    χυμό    της    αιματόρριζας,    για    να    θεραπεύσουν    τον    καρκίνο.    Ένας    γιατρός    του    νοσοκομείου    Middlesex    του    Λονδίνου,    ο    Dr. Fell,    παρασκεύασε    το    1850,    βασισμένος    στη    λαϊκή    ιατρική    παράδοση    των    Ινδιάνων,    μια    αλοιφή    από    αιματόρριζα,    χλωριούχο    ψευδάργυρο,    αλεύρι    και    νερό,    σχεδόν    πανομοιότυπη    με    αυτήν    του    Hoxsey,    και    με    αυτήν    θεράπευε    κακοήθεις    όγκους    μέσα    σε    δύο    ως    τέσσερις    εβδομάδες.  Ας    αναφερθούμε    στις    αποδείξεις    για    την    αντικαρκινική    δράση    του    βοτανικού    σκευάσματος    του    Hoxsey    που    χρησιμοποιείτο    εσωτερικά.    Ο    προαναφερθείς    βοτανολόγος    του    Αμερικανικού    Υπουργείου    Γεωργίας    James Duke    επιβεβαιώνει    με    το    κύρος    του    ότι    όλα    τα    βότανα    που    εμπεριέχονται    στο    σκεύασμα    του    Hoxsey    έχουν    ισχυρή    αντικαρκινική    δράση.    Για    παράδειγμα    δύο    Ούγγροι    επιστήμονες    απέδειξαν    το    1966    ότι    το    burdock    (άρκτιο)    έχει    σημαντική    αντικαρκινική    δράση.    Επιπλέον    το    1984    Ιάπωνες    ερευνητές    στο    πανεπιστήμιο    Ναγκόγια    εντόπισαν    στο    άρκτιο    ένα    είδος    αντιμεταλλαξιογόνου    ουσίας.    Η    ανακάλυψη    αυτής    της    ουσίας    ήταν    τόσο    σημαντική,    ώστε    οι    Ιάπωνες    επιστήμονες    την    ονόμασαν    factor-B    (παράγοντας    Β)    από    το    factor burdock    (παράγοντας    αρκτίου)(530). Μελέτες    μάλιστα    έχουν    δείξει    την    αντιογκική    δράση    των    βοτάνων    prickly ash    (Zanthoxylum americanum),    του    stillingia sylvatica    και    των    συστατικών    του    barberry bark    (Berberis vulgaris)(531-532). Η    γενιστεΐνη    που    βρίσκεται    στο    red clover    (Trifolium pratense)    έχει    αντικαρκινική    και    αντιοξειδωτική    και    αντιοιστρογονική    δράση.    Επιπλέον    η    γενιστεΐνη    προάγει    την    αντι-αγγειογένεση    και    εμποδίζει    κατ’    αυτόν    τον    τρόπο    την    ανάπτυξη    των    όγκων(533).    Το    licorice    (Glycyrrhiza uralensis)    έχει    αποδειχθεί    ότι    ενισχύει    το    ανοσοποιητικό    σύστημα    και    δρα    απευθείας    κατά    των    όγκων(534). Εκτός    όμως    από    τις    έρευνες    που    αποδεικνύουν    την    αντικαρκινική    δράση    των    επι    μέρους    βοτάνων    που    περιέχονται    στο    σκεύασμα    του    Hoxsey,    υπάρχουν    πολυάριθμες    μαρτυρίες    και    έχουν    διεξαχθεί    πολυάριθμες    έρευνες,    που    αποδεικνύουν    ότι    το    βοτανικό    σκεύασμα    του    Hoxsey    μπορεί    να    βοηθήσει    τους    καρκινοπαθείς.    Συγκεκριμένα    το    1954    έγινε    μια    επιθεώρηση    στην    κλινική    του    Hoxsey    από    δέκα    ανεξάρτητους    γιατρούς    από    διάφορα    μέρη    των    ΗΠΑ.    Οι    γιατροί    αυτοί,    αφού    εξέτασαν    εκατοντάδες    ιστορικά    και    μίλησαν    με    ασθενείς    και    πρώην    ασθενείς,    πείστηκαν    για    την    αποτελεσματικότητα    της    θεραπείας    του    Hoxsey.    Συνέταξαν    μια    αναφορά,    όπου    δήλωναν    εντυπωσιασμένοι    τα    ακόλουθα:    «Θεραπεύει επιτυχώς αποδεδειγμένες περιπτώσεις καρκίνου, τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού, χωρίς τη χρήση χειρουργικής, ραδίου ή ακτίνων Χ. Χρησιμοποιώντας το σύνηθες κριτήριο των περιπτώσεων ασθενών που παραμένουν απαλλαγμένοι από συμπτώματα πέντε ή έξι χρόνια μετά την αγωγή, κριτήριο που έχει καθιερωθεί από τις ιατρικές αρχές, είδαμε αρκετές περιπτώσεις, ώστε να δικαιολογείται ένα τέτοιο συμπέρασμα. Μερικοί από τους ασθενείς που είδαμε ήταν απαλλαγμένοι από συμπτώματα μέχρι και 24 χρόνια μετά την αγωγή, και τα δεδομένα δείχνουν ότι όλοι έχαιραν άκρας υγείας. Εμείς ως επιτροπή πιστεύουμε ότι η αγωγή Hoxsey είναι ανώτερη από τέτοιες συμβατικές μεθόδους αγωγής, όπως οι ακτίνες Χ, το ράδιο και η χειρουργική. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε αυτή την κλινική με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε η αγωγή να τεθεί στη διάθεση του αμερικανικού κοινού»(535). Αλλά    και    πρόσφατες    έρευνες    πιστοποιούν    την    ανωτέρω    αναφορά.    Μια    τέτοια    έρευνα    παραθέτει    ο    φυσιοπαθητικός    (naturopath)    Steve Austin:    «Για πέντε χρόνια ασθενείς με προχωρημένη μορφή καρκίνου υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε τρεις κλινικές, που εφαρμόζουν εναλλακτικές αντικαρκινικές θεραπείες του Hoxsey, του Conteras και του Gerson. Έξι από τους 16 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στην κλινική του Hoxsey παρέμειναν ζωντανοί και ήταν απαλλαγμένοι από την ασθένεια ύστερα από 5 χρόνια. Μάλιστα δύο από τους ασθενείς είχαν καρκίνους καταληκτικού σταδίου και είχαν κριθεί από τους συμβατικούς γιατρούς ανίατοι. Αντίθετα όλοι οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία στις δύο άλλες κλινικές, όπου δεν χορηγούντο τα φάρμακα του Hoxsey, είχαν πεθάνει στο τέλος των 5 χρόνων»(536). Το    έργο    του    Hoxsey    συνέχισε    η    Mildred Nelson στο    Βιο-Ιατρικό    Κέντρο    στην    Tijuana    στο    Μεξικό.    Η    Nelson    ισχυριζόταν    ότι    το    80%    των    ασθενών    που    περνούσαν    από    το    ιατρικό    της    κέντρο    ευεργετούνταν.    Εκτός    από    τα    βοτανικά    σκευάσματα    του    Hoxsey    χορηγούσε    στους    ασθενείς    της    συμπληρώματα    διατροφής,    όπως    βιταμίνη    C,    ασβέστιο,    καθαρτικές    ταμπλέτες    κ.λπ..    Έδινε    και    ειδικό    διαιτολόγιο    στους    ασθενείς    της,    όπου    αποκλείονταν    διάφορες    τροφές. Μια    μελέτη    για    την    επιβεβαίωση    των    ισχυρισμών    της    έκανε    ο    Steve Austin    μαζί    με    ορισμένους    συνεργάτες    του.    Ο    Austin    αρχικά    ήταν    αρνητικά    προκατειλημμένος    κατά    της    αγωγής    του    Hoxsey,    όπως    ο    ίδιος    ομολογεί:    «Πρέπει να πω ότι έβλεπα με σκεπτικισμό το πρόγραμμα του Hoxsey. Αρχικά πίστευα ότι ήταν μια ανοησία».    Ο    Austin    παρακολούθησε    την    πορεία    35    ασθενών    που    υποβλήθηκαν    σε    αγωγή    στην    εν    λόγω    κλινική,    αλλά    με    22    από    αυτούς    κατάφερε    να    διατηρήσει    επαφή    είτε    για    πέντε    χρόνια    μετά    την    αγωγή    είτε    μέχρι    τον    θάνατό    τους.    Από    τους    22    ασθενείς    οι    11    είχαν    πεθάνει    ως    το    τέλος    της    πενταετίας,    η    τύχη    των    τριών    ήταν    αμφίβολη    και    8    ασθενείς    είχαν    θεραπευθεί    εντελώς    από    τον    καρκίνο.    Ο    Austin    δήλωσε:    «Η τελική εικόνα – 8 από τους 22 ασθενείς επιζούσαν μετά την παρέλευση της πενταετίας – δείχνει ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα λόγω τύχης και μόνο αναμενόμενα, ιδιαίτερα αφού ένας από τους οκτώ είχε μελάνωμα τελικού σταδίου και ένας άλλος καρκίνο των πνευμόνων».    Εξάλλου,    όπως    τονίζει,    η    μελέτη    του    αυτή    ήταν    προκαταρκτική,    το    δείγμα    μικρό,    αρκετοί    από    τους    22    ασθενείς    βρίσκονταν    σε    πολύ    προχωρημένο    στάδιο    καρκίνου    και    ενδέχεται    ορισμένοι    να    μην    έπαιρναν    ανελλιπώς    τα    βοτανικά    σκευάσματα    και    τα    συμπληρώματα    διατροφής    ή    να    μην    ακολουθούσαν    την    ειδική    δίαιτα    που    τους    είχε    συστήσει    το    ιατρικό    κέντρο    της    Nelson(537). Όπως    ομολογεί    η    Nelson,    τα    θεραπευτικά    αποτελέσματα    που    είχε    η    κλινική    του    Hoxsey    στο    Ντάλας    ήταν    σημαντικότερα    από    ότι    στην    κλινική    της    στην    Tijuana.    Κάποιες    μορφές    καρκίνου    είναι    δυσκολότερο    να    θεραπευθούν    με    τη    θεραπεία    του    Hoxsey    σήμερα    από    ότι    πριν    ορισμένες    δεκαετίες.    Αυτό    κατά    τη    γνώμη    της    συμβαίνει,    διότι    το    ανθρώπινο    σώμα    είναι    πιο    μολυσμένο    σήμερα    λόγω    της    μεγαλύτερης    μόλυνσης    του    περιβάλλοντος.

*** Το βότανο σαπαράλ κάνει θαύματα
vot
-  Το    chaparral    (σαπαράλ)    είναι    ένα    βοτανικό    προϊόν    με    θαυματουργή    δράση    κατά    του    καρκίνου    και    άλλων    ασθενειών.    Παρασκευάζεται    από    τα    φυλλαράκια    και    τους    βλαστούς    του    Larrea divericata Coville    ή    Larrea tridentata Coville,    ενός    θάμνου    του    Μεξικού,    για    τον    οποίο    οι    Ινδιάνοι    διατείνονται:    «Το φυτό αυτό θεραπεύει τα πάντα. Αυτό μας έχει δώσει η φύση»(512). Οι    Ινδιάνοι    θεραπευτές    θεράπευαν    με    το    τσάι    chaparral    διάφορες    ασθένειες    όπως    αρθρίτιδα,    φυματίωση,    αφροδισιακά    νοσήματα,    κρυολόγημα    και    βρογχίτιδα(513).    Ιδιαίτερα    δημοφιλές    ήταν    κατά    του    καρκίνου.    Οι    Ινδιάνοι    θεραπευτές    το    χρησιμοποιούσαν    με    επιτυχία    για    τη    λευχαιμία    και    για    τους    καρκίνους    του    νεφρού,    του    συκωτιού,    των    πνευμόνων    και    του    στομάχου(514). Πού    οφείλεται    όμως    η    αντικαρκινική    δράση    του    chaparral;    Το    chaparral    περιέχει    πολυσακχαρίτες    που    ενισχύουν    το    ανοσοποιητικό    σύστημα    και    μια    ουσία,    το    nordihydroguaiaretic acid    (NDGA),    που    έχει    ισχυρή    αντιοξειδωτική    δράση.    Εργαστηριακές    (in vitro)    μελέτες    έχουν    αποδείξει    ότι    το    NDGA    σταματά    την    αύξηση    των    όγκων(515).    Η    δράση    του    αυτή    αιτιολογείται    λόγω    του    ότι    σταματά    τη    μεταφορά    των    ηλεκτρονίων    στα    μιτοχόνδρια.    Τα    μιτοχόνδρια    παράγουν    ενέργεια    μέσα    στα    κύτταρα    και    κατά    συνέπεια    με    το    NDGA    οι    όγκοι    δεν    έχουν    την    κατάλληλη    ενέργεια,    για    να    επιβιώσουν.    Πλην    τούτου    ο    Dean Burk,    ο    οποίος    υπήρξε    ιδρυτής    του    Εθνικού    Αντικαρκινικού    Ιστιτούτου    της    Αμερικής,    σε    πείραμα    που    διεξήγαγε    στο    εν    λόγω    ινστιτούτο    απέδειξε    ότι    το    NDGA    καταστέλλει    την    αναερόβια    και    αερόβια    γλυκόλυση,    τη    διάσπαση    δηλαδή    σακχάρων    από    ένζυμα,    κάτι    που    σημαίνει    ότι    έχει    ισχυρή    αντικαρκινική    δράση,    διότι,    όπως    έχει    αποδείξει    ο    νομπελίστας    βιοχημικός    Otto Warburg,    τα    καρκινικά    κύτταρα    ζουν    σε    ζυμώσεις    σακχάρου. Ερευνητές    πειραματίστηκαν    βάζοντας    benzyl peroxide    (BPO),    ένα    ισχυρό    καρκινογόνο,    στο    δέρμα    ποντικών    που    είχαν    την    τάση    να    αναπτύξουν    καρκίνο.    Βρήκαν    ότι    το    NDGA,    ένα    συστατικό    του    chaparral,    ήταν    αποτελεσματικό    στην    πρόληψη    της    ανάπτυξης    καρκινικών    κυττάρων.    Έβγαλαν    το    συμπέρασμα    ότι    οι    ισχυρές    αντιοξειδωτικές    ιδιότητες    του    chaparral    ήταν    υπεύθυνες    για    την    αναχαίτιση    της    δημιουργίας    καρκινικών    κυττάρων,    τα    οποία    θα    προκαλούνταν    ως    αποτέλεσμα    της    έκθεσης    στο    BPO. Το    Εθνικό    Ινστιτούτο    Καρκίνου    της    Αμερικής    βασιζόμενο    σε    μια    δημοσίευση    του    1969    για    την    περίπτωση    ενός    ασθενή    με    κακοήθη    μελάνωμα,    ο    οποίος    θεραπεύτηκε    πίνοντας    αποκλειστικά    τσάι    chaparral(516) και    λαμβάνοντας    υπόψη    τις    διάφορες    εργαστηριακές    μελέτες    για    την    αντικαρκινική    δράση    του    NDGA, έγινε    χορηγός    μιας    κλινικής    μελέτης    για    την    επιβεβαίωση    ή    μη    της    αντικαρκινικής    δράσης    του    chaparral    ή    της    ουσίας    NDGA.    59    ασθενείς    με    προχωρημένη    μορφή    καρκίνου,    που    θεωρείτο    από    τη    συμβατική    ιατρική    ανίατη,    έκαναν    θεραπεία    για    ένα    χρονικό    διάστημα    με    τσάι    chaparral    ή    με    NDGA    στο    πανεπιστήμιο    του    Utah. Συγκεκριμένα    ορισμένοι    ασθενείς    έπιναν    δύο    με    τρία    ποτήρια    καθημερινά    τσάι    chaparral,    ενώ    άλλοι    ασθενείς    λάμβαναν    διά    στόματος    250    με    3.000    mg NDGA καθημερινά.    Σε    τέσσερις    ασθενείς    σημειώθηκε    μείωση    του    όγκου.    Οι    δύο    από    τους    τέσσερις    ασθενείς    είχαν    κακοήθες    μελάνωμα.    Η    συρρίκνωση    του    όγκου    επιτεύχθηκε    για    τον    πρώτο    ασθενή    σε    τρεις    μήνες    ενώ    για    τον    δεύτερο    ύστερα    από    20    μήνες.    Ο    τρίτος    ασθενής    έπασχε    από    χοριοκαρκίνωμα    εξαπλωμένο    στους    πνεύμονες    και    η    διάρκεια    ανταπόκρισης    ήταν    δύο    μήνες.    Ο    τέταρτος    ασθενής    έπασχε    από    λεμφοσάρκωμα    και    η    διάρκεια    ανταπόκρισης    ήταν    10    ημέρες.    Σε    27    από    τους    ασθενείς    παρατηρήθηκε    αντικειμενική    βελτίωση    της    υγείας    τους    κατά    τη    διάρκεια    της    θεραπείας    με    chaparral    ή    NDGA. Το    chaparral    λοιπόν    θα    μπορούσε    να    αποτελέσει    ένα    φάρμακο    κατά    του    καρκίνου.    Το    θέμα    άρχισε    να    παίρνει    τεράστιες    διαστάσεις    –    διαστάσεις    που    απειλούσαν    τα    οικονομικά    συμφέροντα    των    μεγαλοεταιρειών    φαρμάκου    –    και    ξαφνικά    οι    έρευνες    διακόπηκαν.    Ο    γιατρός-ανθρωπολόγος    John Heinerman    εξηγεί    ότι    η    ιατρική    ομάδα    του    πανεπιστημίου    «αναστατώθηκε κάπως από τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, αφού τα μέσα ενημέρωσης έγραφαν ότι το έργο της ομάδας μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη θεραπείας για τον καρκίνο. Δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί πραγματικά διακόπηκαν οι έρευνες για το chaparral στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Utah»(517). Όλα    ξεκίνησαν,    όπως    είπαμε,    από    την    περίπτωση    ενός    85χρονου    εργάτη    από    τα    μέσα    της    Αριζόνας,    του    Ερνστ    Φαρ,    ο    οποίος    είχε    ένα    κακοήθες    μελάνωμα,    μια    θανάσιμη    μορφή    καρκίνου    του    δέρματος    στο    δεξί    μάγουλο    και    στον    λαιμό    του.    Είχε    υποστεί    τέσσερις  
εγχειρήσεις    για    κακοήθες    μελάνωμα    στο    δεξί    μάγουλο.    Κάθε    φορά    μετά    την    εγχείρηση    ο    καρκίνος    ξαναεμφανιζόταν.    Ο    Dr. Charles Smart    του    πανεπιστημίου    του    Utah,    ο    οποίος    τεκμηρίωσε    ότι    ο    όγκος    ήταν    3    με    4    εκατοστά,    τον    παρακολούθησε.    Επειδή    οι    προηγούμενες    εγχειρήσεις    απέτυχαν    να    προλάβουν    πλήρως    την    επανεμφάνιση    του    μελανώματος,    ο    ασθενής    επέστρεψε    σπίτι    και    αποφάσισε    να    πάρει    τσάι    chaparral.    Έβαζε    7    με    8    γραμμάρια    των    φύλλων    σε    ένα    τέταρτο    ζεστό    νερό    και    έπινε    δύο    με    τρεις    κούπες    την    ημέρα.    Ξεκίνησε    να    παίρνει    τσάι    chaparral    το    Νοέμβριο    του    1967    και    τον    Φεβρουάριο    του    1968    οι    βλάβες    στο    πρόσωπο    συρρικνώθηκαν    σε    2-3    χιλιοστά    και    οι    μάζες    στον    λαιμό    του    έφυγαν    εντελώς.    Επιπλέον    η    γενικότερη    υγεία    του    βελτιώθηκε    και    κέρδισε    βάρος.    Έζησε    μέχρι    τα    96    του. Η    εν    λόγω    έρευνα    στο    πανεπιστήμιο    του    Utah συνέβαλε    στο    να    δημιουργηθεί    στην    Αμερική    «ζήτημα    chaparral».    Εφημερίδες    και    περιοδικά    αναφέρονταν    στη    θεραπευτική    αντικαρκινική    του    δράση    και    πολλοί    ασθενείς    θεραπεύτηκαν    από    καρκίνο    λαμβάνοντας    chaparral.    Σε    ένα    άρθρο    του    Γουίλιαμ    Μακ    Γκραθ,    που    δημοσιεύτηκε    στο    φύλλο    της    27ης    Ιουνίου    1979    της    εφημερίδας    Budget,    αναφέρεται    η    περίπτωση    ενός    ηλικιωμένου    άνδρα    που    θεραπεύτηκε    μόνος    από    καταληκτικό    καρκίνο    παίρνοντας    15    κάψουλες    σαπαράλ    την    ημέρα.    Ο    John Heinerman    παραθέτει    κατάλογο    ασθενών    που    ωφελήθηκαν    λαμβάνοντας    chaparral.    Για    παράδειγμα    ένας    άνδρας    από    το    Όκλαντ    της    Καλιφόρνια    που    έπασχε    από    λευχαιμία    σταμάτησε    την    εξέλιξη    της    νόσου    λαμβάνοντας    chaparral.    Μια    γυναίκα    στο    Όρεγκον    είχε    καρκίνο    του    τραχήλου    της    μήτρας    και    οι    γιατροί    τη    συμβούλεψαν    να    κάνει    ολική    ή    μερική    υστερεκτομή.    Εκείνη    αρνήθηκε    και    άρχισε    να    παίρνει    chaparral    μαζί    με    διάφορα    άλλα    βότανα.    Έναν    μήνα    αργότερα    έκανε    τεστ    Παπανικολάου    των    κυττάρων    του    τραχήλου    της    μήτρας,    το    οποίο    δεν    έδειξε    κανένα    ίχνος    καρκίνου.    Παρ’    όλα    αυτά    το    chaparral    μπήκε    στη    μαύρη    λίστα    των    Αναπόδεικτων    Μεθόδων    της    Αμερικανικής    Αντικαρκινικής    Εταιρείας,    όπου    παραμένει    μέχρι    σήμερα.

*** Το βότανο χρυσάνθεμο καταπολεμά τις ημικρανίες
xri
Το βότανο που καταπολεμά τις ημικρανίες Λατινικό    όνομα:    Chyrsanthemum parthenium Διεθνές    όνομα:    Feverfew
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση Το    χρυσάνθεμο    είναι    ένα    βότανο    που    καλλιεργείται    σε    όλες    τις    ΗΠΑ    και    την    Ευρώπη    για    τις    διακοσμητικές    του    ιδιότητες.    Το    κοινό    του    όνομα    feverfew (fever=    πυρετός,    few=λίγος)    αναφέρεται    στη    λαϊκή    του    χρήση    ως    βότανο    που    μειώνει    τον    πυρετό.    Κατά    τη    διάρκεια    του    Μεσαίωνα    χρησιμοποιείτο    για    τη    μείωση    του    πονοκεφάλου    που    είναι    επακόλουθο    της    χρήσης    αλκοόλ    ή    οπίου.    Οι    πρώτοι    Ευρωπαίοι    αποικιστές    στην    Αμερική    παρατήρησαν    ότι    τα    έντομα    δεν    έτρωγαν    το    χρυσάνθεμο    ή    το    έδαφος    που    φύεται    το    βότανο.    Αυτοί    οι    έξυπνοι    παρατηρητές    το    φύτεψαν    ως    σύνορο    και    παρασιτοκτόνο    για    τους    λαχανόκηπους    τους.    Το    χρυσάνθεμο    έχει    χρησιμοποιηθεί    για    την    αντιμετώπιση    των    ίδιων    ασθενειών    που    αντιμετωπίζονται    από    την    ασπιρίνη.    Είναι    περισσότερο    δημοφιλές    για    τη    χρήση    του    για    την    αντιμετώπιση    των    ημικρανιών,    του    πυρετού    και    της    αρθρίτιδας.    Η    λαϊκή    βιβλιογραφία    τονίζει    τόσο    την    αποτελεσματικότητά    του    που    έχει    προκαλέσει    την    προσοχή    των    επιστημόνων,    οι    οποίοι    έχουν    καθορίσει    τη    χημική    και    φαρμακευτική    του    δράση    σε    σημαντικό    βαθμό.    Σήμερα    χρησιμοποιείται    εκτενώς    για    την    πρόληψη    των    ημικρανιών.    Χρησιμοποιείται    επίσης    για    την    αντιμετώπιση    του    πόνου    της    περιόδου,    της    δυσμηνόρροιας,    του    άσθματος,    των    φλεγμονωδών    καταστάσεων    του    δέρματος    και    της    αρθρίτιδας. Σύγχρονη έρευνα Το    φύλλο    του    χρυσάνθεμου    είναι    πλούσιο    σε    μια    ομάδα    χημικών    που    ονομάζονται    λακτόνες    σεσκιτερπενίων,    με    κυρίαρχη    την    παρθενολίδη.    Αυτά    τα    πικρά    συστατικά    έχουν    μια    ποικιλία    φυσιολογικών    επιδράσεων    που    τεκμηριώνουν    τις    περισσότερες    από    τις    λαϊκές    χρήσεις    του    φυτού.    Έχουν    φανεί    ότι    εμποδίζουν    τη    σύνθεση    των    προσταγλανδινών,    μειώνουν    τον    ρυθμό    με    τον    οποίο    το    αίμα    πήζει,    εμποδίζουν    την    ισταμίνη    και    έχουν    ήπια    ηρεμιστική    δράση.    Αν    θέλαμε    να    περιγράψουμε    τη    δράση    της    ασπιρίνης,    θα    χρησιμοποιούσαμε    σχεδόν    την    ίδια    γλώσσα.    Οι    προσταγλανδίνες    συχνά    συνοδεύονται    με    πόνο    και    φλεγμονή.    Η    συσσώρευση    των    αιμοπεταλίων    ή    η    πήξη    του    αίματος    θεωρείται    ότι    παίζει    ρόλο    σε    μερικές    περιπτώσεις    ημικρανιών.    Η    ισταμίνη    συνδέεται    με    φλεγμονή.    Η    αντιμετώπιση    αυτών    των    καταστάσεων    εξηγεί    τη    λαϊκή    χρήση    του.    Αν    και    τα    φυσιολογικά    αποτελέσματα    είναι    παρ    όμοια,    οι    παρθενολίδες    του    χρυσάνθεμου    δεν    λειτουργούν    με    τον    ίδιο    τρόπο,    όπως    τα    saliculates    της    ασπιρίνης,    και    αυτό    έχει    οδηγήσει    τους    ερευνητές    σε    βαθιά    μελέτη    της    δράσης    τους    για    την    αντιμετώπιση    και    την    πρόληψη    των    ημικρανιών,    μια    περιοχή    στην    οποία    η    ασπιρίνη    δεν    είναι    πάντα    αποτελεσματική.    Διάφορες    διπλές-τυφλές    δοκιμές    με    ασθενείς    που    έπασχαν    από    ημικρανίες    έδειξαν    ότι    το    χρυσάνθεμο    ελαττώνει    τη    σοβαρότητα,    τη    διάρκεια    και    τη    συχνότητα    των    ημικρανιών(414-416).
Δοσολογία Οι    μελέτες    δείχνουν    ότι    τα    αποξηραμένα    κονιορτοποιημένα    φύλλα    του    χρυσάνθεμου    είναι    αποτελεσματικότερα    από    τα    αλκοολούχα    εκχυλίσματά    του.    Συνιστώνται    οι    κάψουλες    ή    ταμπλέτες    που    περιέχουν    τουλάχιστον    250    mcg    παρθενολίδης    την    ημέρα.   Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Το    χρυσάνθεμο    είναι    γενικά    ασφαλές    στις    συνιστώμενες    δοσολογίες.    Πρέπει    να    αποφεύγεται    από    εγκύους    και    παιδιά    κάτω    των    2    ετών.

 ***  Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 5 λόγοι για να απορρίψεις κάποιον που δε βάζει προφυλακτικό
Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μιας μάστιγας η οποία μετρά εκατομμύρια θύματα, και από την οποία δυστυχώς συνεχίζουν να νοσούν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη. Το AIDS λοιπόν, ή αλλιώς ιός HIV, είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ, έπειτα και από τη δημόσια παραδοχή του διάσημου ηθοποιού Charlie Sheen, ότι τα τελευταία 4 χρόνια είναι οροθετικός. Ως βασικότερος τρόπος μετάδοσης του AIDS, είναι στατιστικά η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, κάτι που κάνει τη νόσο ιδιαιτέρως κοινή ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Γι' αυτό λοιπόν, και με αφορμή τη σημαντική αυτή ημέρα, λέμε να αναλύσουμε λίγο το θέμα σεξ και προφυλακτικό, ή στην προκειμένη σεξ... χωρίς προφυλακτικό. Για ποιο λόγο, ή μάλλον λόγους,  θα πρέπει να πεις όχι σε κάποιον που αρνείται να πάρει προφυλάξεις, δεδομένου ότι δεν είναι ο σταθερός σου σύντροφος; Για δες παρακάτω...
1. Φυσικά ο νούμερο 1 λόγος δεν είναι άλλος από το AIDS όπως αναφέραμε και παραπάνω. Και μπορεί εκείνος να σε διαβεβαιώσει ότι έκανε εξετάσεις πριν 15 μέρες και είναι υγιέστατος ή να σε κοροιδέψει λέγοντάς σου ότι δεν κολλάνε έτσι εύκολα οι άνθρωποι AIDS αλλά δυστυχώς βάλε καλά στο μυαλό σου, ότι αυτό που συμβαίνει στο διπλανό σου δε θα αργήσει να συμβεί και σε σένα. Εξάλλου είναι ένας άνθρωπος που δε γνωρίζεις καλά και ίσως να μην πάτε και ποτέ για έναν καφε. Οπότε νομίζουμε πως δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσεις και να διακινδυνεύσεις γιατί ένα σεξ, σίγουρα θα το βρεις και αλλού και μάλιστα προστατευμένο!
2. Ο δεύτερος λόγος είναι τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μπορεί να μην είναι AIDS αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε φθείρουν τον οργανισμό, δεν ταλαιπωρούν τον ασθενή και κάποιες φορές δεν μπορούν να  προκαλέσουν ακόμα και μόνιμες βλάβες. Ο κατάλογος είναι μακρύς-κονδυλώματα, χλαμύδια, ηπατίτιδα, σύφιλη- είναι μόνο μερικά από αυτά, και το γεγονός ότι δε λέγονται AIDS δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει και να τα φοβάσαι. Γι' αυτό, σκέψου το λίγο καλύτερα πριν κάνεις το βήμα και του κάνεις το χατίρι.
3. Και αφού αφήσουμε τα... παθολογικά στην άκρη, περνάμε τώρα σε κάτι εξίσου σημαντικό. Έστω ότι όντως δεν έχει τίποτα, και έστω ότι πραγματικά οι εξετάσεις του είναι πεντακάθαρες, μπορεί όμως να είναι απολύτως σίγουρος; Ή είναι διατεθειμμένος να το ρισκάρει γιατί μάλλον δεν τον ενδιαφέρεις και ιδιαίτερα; Σίγουρα όχι σε σημείο να σου μεταδώσει κάτι σοβαρό, αλλά πιθανότατα να μην έχει και κανένα καημό για το αν εσύ είσαι 100% προστατευμένη και ασφαλής. Μάλλον ένας τέτοιος άντρας δεν σου ταιριάζει ούτε καν για σεξ. Έτσι δεν είναι;
4. Kαι καλά να μη σκέφτεται εσένα, δεν του είσαι και τίποτα, είναι δυνατόν να μη σκέφτεται τον ίδιο του τον εαυτό; Είναι δυνατόν να είναι ενήλικας και-υποθέτουμε νοήμων-και να ρισκάρει να θέσει σε κίνδυνο την ίδια του την υγεία απλά και μόνο για να έχει λίγη απόλαυση παραπάνω; Που για πολλούς βέβαια είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά τελοσπάντων. Nαι καλά το κατάλαβες: Δε σε σέβεται καθόλου γιατί πολύ απλά δε σέβεται και δεν υπολογίζει τον ίδιο του τον εαυτό. Οπότε μάλλον δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς παραπάνω.
5. Kαι εκτός από όλα τα υπόλοιπα, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης. Κάτι το οποίο είναι ίσως το πιο απίθανο από τα παραπάνω, αλλά σίγουρα με λίγη απροσεξία εφικτό. Και παρόλο που οι απόψεις σε τέτοια ζητήματα διίστανται-καθώς μπαίνει το θέμα των αμβλώσεων στην μέση-εσύ καλό θα ήταν να προσέχεις λίγο παραπάνω, εκτός πια αν θέλεις τόσο πολύ να κάνεις παιδί με κάποιον με τον οποίο δεν έχεις καμία σχέση ουσιαστικά.
Και κάτι τελευταίο: Υποθέτουμε έχεις συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πλέον ταμπού να έχει μία γυναίκα προφυλακτικά στην τσάντα της. Just in case...
πηγή: queen.gr  

***  Το βότανο μύρτιλλο βελτιώνει τη νυχτερινή όραση
my
-  Ένα φυτό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που βελτιώνει τη νυχτερινή όραση, προλαμβάνει τον καταρράκτη και βοηθά στον διαβήτη Βοτανικό    όνομα:    Vaccinium myrtillus Κοινό    όνομα:    Bilberry
 Παραδοσιακή ιστορία και χρήση    Το    μύρτιλλο    είναι    ένα    θαμνώδες    πολυετές    φυτό    που    αναπτύσσεται    στα    περισσότερα    εύκρατα    κλίματα    του    κόσμου.    Είναι    ένα    από    μια    ομάδα    200    μούρων    που    παράγουν    φυτά    τα    οποία    έχουν    εδώδιμα    φρούτα.    Τα    περισσότερα    της    οικογένειας    Ericaceae,    συμπεριλαμβανομένων    του    βατόμουρου,    του    σταφυλιού    και    του    φραγκοστάφυλου,    περιέχουν    τα    έχοντα    πορφυρό    χρώμα    φλαβονοειδή    που    ονομάζονται    ανθοκυανoσίδες.    Αυτά    τα    πικρά    συστατικά    είναι    υπεύθυνα    για    τις    φαρμακευτικές    ιδιότητες    των    φρούτων.        Οι    ανθοκυανοσίδες    του    μύρτιλλου    έχουν    σημαντική    φαρμακολογική    δράση.    Χρησιμοποιούνται    ιδιαίτερα    ως    αντιγηραντικά    συστατικά.    Αυτά    τα    πικρά    συστατικά    εμποδίζουν    την    καταστροφή    του    κολλαγόνου,    εκκαθαρίζουν    τις    ελεύθερες    ρίζες,    μειώνουν    τη    διαπερατότητα    των    τριχοειδών,    αυξάνουν    την    κυκλοφορία    του    αίματος    στα    περιφερικά    αγγεία    και    στον    εγκέφαλο,    μειώνουν    τη    φλεγμονή    και    τον    πόνο    και    ανακουφίζουν    τους    μυϊκούς    σπασμούς.    Είναι    ένα    από    τα    πιο    δημοφιλή    μη    συνταγογραφούμενα    φάρμακα    σε    διάφορες    ευρωπαϊκές    χώρες.    Είναι    τόσο    αποτελεσματικό    που    μια    μικρή    δόση    λέγεται    ότι    βελτιώνει    τη    νυχτερινή    όραση    ενός    ατόμου    μέσα    σε    λίγες    ώρες.    Έχει    χρησιμοποιηθεί    παραδοσιακά    για    τη    θεραπεία    της    κακής    νυχτερινής    όρασης,    των    μωλώπων,    της    ευθραυστότητας    των    τριχοειδών    αγγείων,    των    κιρσών,    της    κακής    κυκλοφορίας,    της    ασθένειας    Raynaud,    των    κυκλοφορικών    προβλημάτων    λόγω    διαβήτη,    της    ρευματοειδούς    αρθρίτιδας,    του    ουρικού    οξέος,    της    περιοδοντικής    ασθένειας    και    της    διάρροιας.  
 Σύγχρονες έρευνες    Το    μύρτιλλο    μελετήθηκε    αρχικά    για    τις    επιδράσεις    του    στην    κακή    νυχτερινή    όραση.    Η    σύγχρονη    έρευνα    για    τα    μύρτιλλα    βασίστηκε    εν    μέρει    στις    χρήσεις    του    από    τους    Βρετανούς    πιλότους    του    Β΄    Παγκοσμίου    Πολέμου,    που    παρατήρησαν    ότι    η    νυχτερινή    τους    όραση    βελτιωνόταν    όταν    έτρωγαν    μαρμελάδα    από    μύρτιλλο    πριν    από    τις    νυχτερινές    επιθέσεις.    Οι    έρευνες    απέδειξαν    ότι    η    τακτική    χρήση    του    φρούτου    συντελεί    σε    γρηγορότερη    προσαρμογή    στο    σκοτάδι    και    στην    αντηλιά    και    σε    βελτιωμένη    οπτική    οξύτητα    και    στο    νυχτερινό    φως    και    στο    σκοτεινό    φως    κατά    τη    διάρκεια    της    ημέρας,    ότι    βοηθά    δηλαδή    στη    νυχτερινή    τύφλωση(238-239).    Αυτό    συμβαίνει,    διότι    οι    ανθοκυανοσίδες    στα    μύρτιλλα    επιταχύνουν    τη    ροδοψίνη,    της    χρωστικής    που    χρησιμοποιείται    σε    κύτταρα    του    ματιού    για    νυχτερινή    όραση.            Το    μύρτιλλο    μπορεί    να    είναι    χρήσιμο    στην    πρόληψη    και    τη    θεραπεία    του    γλαυκώματος,    διότι    δυναμώνει    τους    συνδετικούς    ιστούς    και    προλαμβάνει    τις    ελεύθερες    ρίζες.    Προκαταρκτικές    μελέτες    σε    ανθρώπους    έδειξαν    ότι    τα    μύρτιλλα    προλαμβάνουν    τον    καταρράκτη(240)    και    ίσως    βοηθούν    άτομα    με    εκφύλιση    ωχράς    κηλίδας    και    διαβητική    αμφιβληστροειδοπάθεια(241-242).       Στον    έλεγχο    του    διαβήτη,    βραχύχρονη    λήψη    μύρτιλλου    μειώνει    το    σάκχαρο    του    αίματος,    ενώ    η    μακρόχρονη    λήψη    του    προστατεύει    το    κυκλοφορικό    σύστημα.    Οι    συνδετικοί    ιστοί    δεν    καταστρέφονται    και    τα    τριχοειδή    λειτουργούν    πιο    φυσιολογικά.        Το    μύρτιλλο    και    τα    εκχυλίσματά    του    έχουν    εντυπωσιακές    αντιγηραντικές    ιδιότητες.    Οι    ανθοκυανοσίδες    είναι    ισχυρά    αντιοξειδωτικά.    Τα    μύρτιλλα    προστατεύουν    τη    χοληστερίνη    από    την    οξείδωση    σε    εργαστηριακά    πειράματα.    Σε    άλλες    χρόνιες    εκφυλιστικές    ασθένειες,    όπως    στη    ρευματοειδή    αρθρίτιδα,    με    την    μακρόχρονη    λήψη    μειώνεται    η    φλεγμονή    και    ο    πόνος,    ενώ    η    βλάβη    των    συνδετικών    ιστών    διατηρείται    στο    ελάχιστο.    Δοσολογία    Η    συνιστώμενη    δοσολογία    είναι    240-600    mg    μύρτιλλου    σε    κάψουλες    ή    ταμπλέτες,    τυποποιημένο    να    περιέχει    25%    ανθοκυανοσίδες.    Μπορούν    επίσης    να    καταναλώνονται    20-60    γραμμάρια    του    φρούτου    καθημερινά.    Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις    Το    μύρτιλλο    δεν    προκαλεί    παρενέργειες,    αν    καταναλώνεται    στις    συνιστώμενες    δοσολογίες.

***  O Λυκίσκος είναι ηρεμιστικό βότανο για το νευρικό στομάχι
ly
-  Ένα ηρεμιστικό βότανο για το νευρικό στομάχι, με διουρητική και αποχρεμπτική δράση Βοτανικό    όνομα:    Humulus lupulus Κοινό    όνομα:    Hops
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση Η    πιο    δημοφιλής    χρήση    του    λυκίσκου    είναι    για    την    παρασκευή    της    μπύρας.    Ο    λυκίσκος    συμβάλλει    στην    ξεχωριστή    γεύση    και    άρωμα    στη    μπύρα,    και    μάλιστα    παρέχει    φυσική    συντήρηση    στο    ποτό,    όντας    έτσι    ένα    αποτελεσματικό    βακτηριοκτόνο.    Τα    λουλούδια    του    τρώγονται    επίσης    στη    θέση    των    σπαραγγιών,    ιδιαίτερα    στο    Βέλγιο,    ενώ    το    έλαιο    χρησιμοποιείται    σε    πολλά    αρώματα.    Ο    λυκίσκος    είναι    ιθαγενής    στην    Ευρώπη    και    στη    βόρεια    Αμερική,    όπου    τώρα    καλλιεργείται    ευρέως. Ο    λυκίσκος    έχει    χρησιμοποιηθεί    ως    ηρεμιστικό,    κατευναστικό    και    υπνωτικό.    Έχει    θεωρηθεί    ιδιαίτερα    χρήσιμο    στην    ανακούφιση    του    νευρικού    στομάχου    και    στο    να    βοηθά    στον    ύπνο.    Διάφορες    ιθαγενείς    φυλές    της    βόρειας    Αμερικής    το    χρησιμοποιούσαν    κατά    της    υπεροξύτητας    και    της    δυσπεψίας.    Το    αφέψημα    από    λυκίσκο    το    συνιστούσαν    οι    βοτανοθεραπευτές    ως    φάρμακο    για    την    αϋπνία,    ειδικά    για    εκείνους    με    αϋπνία    ως    αποτέλεσμα    διαταραχής    στο    στομάχι.        Είναι    επίσης    διουρητικό    και    ανθελμινθικό    (κατά    των    σκωλήκων).    Μια    από    τις    δημοφιλέστερες    λαϊκές    του    χρήσεις    είναι    ως    γέμισμα    μαξιλαριών,    το    οποίο,    όταν    χρησιμοποιείται    στη    θέση    του    καθιερωμένου    μαξιλαριού,    λέγεται    ότι    παρέχει    ευχάριστο    ύπνο.    Ένα    κατάπλασμα    λυκίσκου    χρησιμοποιούταν    τοπικά    για    τη    θεραπεία    ελκών    και    δερματικών    πληγών    και    για    την    ανακούφιση    μυϊκών    σπασμών    και    νευρικών    πόνων.  
Σύγχρονες έρευνες Ο    λυκίσκος    έχει    μια    σημαντικά    πικρή    γεύση    λόγω    των    αντιβιοτικών    πικρών    οξέων    που    περιέχει,    τη    χουμουλόνη    και    λουπουλόνη.    Αυτά    τα    ερεθιστικά    πικρά    οξέα,    μαζί    με    τα    πτητικά    έλαια,    διεγείρουν    (κυρίως    μέσω    ερεθισμού)    την    ουροφόρο    οδό    και    τους    πνεύμονες    να    αποβάλλουν    τις    τοξίνες.    Τα    αποτελέσματα    είναι    διουρητική    και    αποχρεμπτική    επίδραση.    Τα    έλαια    διεγείρουν    επίσης    την    παραγωγή    πεπτικών    υγρών,    βοηθώντας    έτσι    αποτελεσματικά    στην    πέψη.    Οι    ηρεμιστικές    και    αντισπασμωδικές    ιδιότητες    του    λυκίσκου    οφείλονται    στα    διάφορα    φλαβονοειδή    που    υπάρχουν    στα    λουλούδια    του    φυτού.    Κάποια    βοτανικά    παρασκευάσματα    για    την    αϋπνία    συνδυάζουν    λυκίσκο    με    άλλα    ηρεμιστικά    βότανα,    όπως    η    βαλεριάνα.
Δοσολογία Η    δοσολογία    είναι    500    mg    αποξηραμένου    φυτού    για    την    ανησυχία    και    την    αϋπνία.    Μπορείτε    επίσης    να    πιείτε    τσάι    από    τα    αποξηραμένα    φρούτα    του.    Ρίχνετε    ένα    φλιτζάνι    βραστό    νερό    πάνω    σε    1-2    κουταλάκια    του    φρούτου.    Αφήνετε    το    μείγμα    να    μουλιάσει    για    15    λεπτά    και    το    πίνετε.    Μπορείτε    επίσης    να    καταναλώσετε    βάμματα,    1-2    ml    δύο    με    τρεις    φορές    την    ημέρα.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Η    χρήση    του    λυκίσκου    είναι    γενικά    ασφαλής    και    δεν    έχουν    παρατηρηθεί    σημαντικές    παρενέργειες.

***  Λυγαριά: To βότανο για τις γυναίκες
lig
-  Ένα χρήσιμο βότανο για τις γυναίκες, το οποίο καταπολεμά τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και τη στειρότητα με αμηνόρροια Βοτανικό    όνομα:    Vitex agnus castus Κοινό    όνομα:    Vitex
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση Η    λυγαριά    αποτελεί    μέλος    της    οικογένειας    Verbenaceae    (βερβένα)    και    προέρχεται    από    τη    Μεσόγειο    και    την    Ασία.    Ο    Ιπποκράτης,    ο    Διοσκουρίδης    και    ο    Θεόφραστος    ανέφεραν    τη    χρήση    της    λυγαριάς    για    πάρα    πολλές    παθήσεις.    Η    λυγαριά    χρησιμοποιήθηκε    για    αιμορραγία    μετά    τη    γέννα    και    για    παθήσεις    της    μήτρας.    Ο    Διοσκουρίδης    έγραψε    για    τη    λυγαριά:    «Η άγνος ή λυγαριά είναι θάμνος δενδρώδης, που φυτρώνει δίπλα σε ποτάμια και πετρώδεις περιοχές και χαράδρες, με κλαδιά που σπάνε δύσκολα, φύλλα σαν της ελιάς, πιο μαλακά όμως. Άλλη βγάζει λευκό άνθος μαζί με μια ελαφριά πορφυρότητα, ενώ άλλη βγάζει πορφυρό, και σπόρο σαν το πιπέρι. - Έχει ιδιότητες θερμαντικές και μαλακτικές. Ο καρπός της, όταν πίνεται, βοηθά όσους έχουν δαγκωθεί από φίδι, όσους πάσχουν από τη σπλήνα και όσους έχουν υδρωπικία. -  Όταν πίνεται σε ποσότητα μιας δραχμής μαζί με κρασί, κατεβάζει γάλα και προκαλεί την έμμηνο ρύση, ενώ ελευθερώνει και το σπέρμα, χτυπάει όμως και το κεφάλι προκαλώντας νάρκη. -  Το αφέψημα του ίδιου του φυτού και του καρπού βοηθά τις παθήσεις και τις φλεγμονές της μήτρας με ατμόλουτρα των γυναικείων οργάνων.
-  Ο σπόρος, όταν πίνεται μαζί με γλήχωνα και γίνεται υποκαπνισμός και εισάγεται με βύσμα, προκαλεί την έμμηνο κάθαρση. -  Ως κατάπλασμα διαλύει τον πονοκέφαλο, και γίνονται πλύσεις με αυτόν μαζί με ξίδι και λάδι σε όσους έχουν λήθαργο και φρενίτιδα. -  Και τα φύλλα της, όταν γίνονται θυμίαμα και όταν στρώνονται από κάτω, διώχνουν τα φίδια, και όταν γίνονται κατάπλασμα, βοηθούν όσους έχουν δαγκωθεί από τα φίδια. -  Μαζί με βούτυρο και φύλλα αμπελιού μαλακώνουν τα σκληρώματα των όρχεων. -  O σπόρος ως κατάπλασμα μαζί με νερό καταπραΰνει τις ραγάδες στον πρωκτό. -  Μαζί με τα φύλλα θεραπεύει τα διαστρέμματα και τα τραύματα. -  Μάλιστα φαίνεται ότι εμποδίζει τα συγκάματα κατά τις οδοιπορίες, αν κανείς κρατά στο χέρι του ένα κλαδί της. -  Έχει ονομαστεί «άγνος», επειδή οι γυναίκες που παρέμεναν αγνές κατά τα Θεσμοφόρια, τη χρησιμοποιούσαν ως στρώμα. Λέγεται μάλιστα «λυγαριά», επειδή τα κλαδιά της είναι ευλύγιστα». Η    λατινική    ονομασία    του    βοτάνου    προέρχεται    από    το    γεγονός    ότι    οι    μοναχοί    το    λάμβαναν    ως    αντιαφροδισιακό,    για    να    θέσουν    υπό    έλεγχο    τη    λίμπιντό    τους,    προκειμένου    να    στρέψουν    τις    σκέψεις    τους    σε    πιο    πνευματικές    ενασχολήσεις.      
Σύγχρονες έρευνες Η    λυγαριά    είναι    ένα    βότανο    αποτελεσματικό    για    τα    συμπτώματα    του    προεμμηνορροϊκού    συνδρόμου.    Η    θεραπευτική    του    δράση    δεν    προκαλείται    από     κάποιο    απομονωμένο    συστατικό    της    λυγαριάς,    αλλά    απαιτείται    το    εκχύλισμα    από    όλο    τον    καρπό.    Δεν    περιέχει    ορμόνες.    Τα    οφέλη    του    προκύπτουν    από    τη    δράση    του    στον    αδένα    της    υπόφυσης,    και    συγκεκριμένα    στην    ωχρινοποιητική    ορμόνη.    Αυτό    αυξάνει    την    παραγωγή    προγεστερόνης    και    βοηθά    στη    ρύθμιση    του    εμμηνορροϊκού    κύκλου.    Μειώνει    επίσης    ελαφρά    τα    αυξημένα    επίπεδα    προλακτίνης. Μια    μελέτη    έδειξε    ότι    οι    γυναίκες    που    έπαιρναν    λυγαριά    για    τρεις    εμμηνορροϊκούς    κύκλους    είχαν    σημαντική    μείωση    των    συμπτωμάτων    του    προεμμηνορροϊκού    συνδρόμου,    όπως    ευερεθιστότητα,    πονοκεφάλους,    εναλλαγές    στη    διάθεση    και    ευαισθησία    στο    στήθος(222).    Ομοίως    έχουν    δείξει    και    άλλες    μελέτες(223-225). Μια    μελέτη    έδειξε    ότι    η    λυγαριά    μπορεί    να    βοηθήσει    τις    γυναίκες    με    ακανόνιστη    περίοδο    και    στειρότητα(226). Μια    άλλη    μελέτη    έδειξε    ότι    η    λυγαριά    μπορεί    να    μειώσει    την    ακμή    που    σχετίζεται    με    το    προεμμηνορροϊκό    σύνδρομο(227).    Έρευνες    αποδεικνύουν    ότι    η    λυγαριά    ευνοεί    τις    ορμόνες    που    ελέγχουν    την    παραγωγή    του    γάλακτος    και    το    «κατέβασμα»    αυτού    από    το    μαστικό    ιστό(228). Σύμφωνα    με    τη    Dr. Marilyn Glenville(229),    η    λυγαριά    συμβάλλει    στην    αντιμετώπιση    της    δυσμηνόρροιας,    της    αμηνόρροιας,    ρυθμίζει    τη    διάρκεια    του    εμμηνορροϊκού    κύκλου    όταν    αυτός    είναι    πολύ    βραχύς,    παρέχει    ανακούφιση    από    τη    δυσμηνόρροια    και    αυξάνει    την    αναλογία    των    οιστρογόνων    έναντι    της    προγεστερόνης,    εξισορροπώντας    τις    υπερβολικές    τιμές    των    οιστρογόνων. Η    δρ.    Γκλένβιλ    χορήγησε    το    βότανο    σε    μεγαλύτερες    γυναίκες    που    είχαν    υψηλές    τιμές    ωοθυλακιοτρόπου    ορμόνης    (ένδειξη    ότι    η    εμμηνόπαυση    πλησιάζει)    και    συνεπώς    είχαν    κριθεί    ακατάλληλες    για    εξωσωματική    γονιμοποίηση.    Η    λυγαριά    μείωσε    τις    τιμές    της    ωοθυλακιοτρόπου    ορμόνης,    κι    έτσι    οι    γυναίκες    υποβλήθηκαν    σε    εξωσωματική    γονιμοποίηση. Η    γονιμότητα    των    γυναικών    που    υποφέρουν    από    σύνδρομο    πολυκυστικών    ωοθηκών    θα    ωφεληθεί    σε    μεγάλο    βαθμό    από    τη    λήψη    της    λυγαριάς. Η    λυγαριά    είναι    ισχυρότατο    βότανο,    και    κατά    πάσα    πιθανότητα    θα    είναι    πιο    αποτελεσματική    σε    σύγκριση    με    την    κρέμα    από    άγριο    γιαμ,    στις    γυναίκες    που    έχουν    βραχύ    εμμηνορροϊκό    κύκλο.    Σε    μια    έρευνα    στην    οποία    μετείχαν    σαράντα    οκτώ    γυναίκες    με    πρόβλημα    γονιμότητας    που    πήραν    λυγαριά    επί    τρεις    μήνες,    οι    επτά    έμειναν    έγκυες,    ενώ    είκοσι    πέντε    από    αυτές    εμφάνισαν    φυσιολογικές    τιμές    προγεστερόνης,    που    είναι    απαραίτητες    για    να    λάβει    χώρα    η    σύλληψη.
Δοσολογία Η    συνιστώμενη    δόση    είναι    30-40    mg    αποξηραμένου    βοτάνου.    Η    λυγαριά    αργεί    να    δράσει.    Για    την    ανακούφιση    από    τα    συμπτώματα    του    προεμμηνορροϊκού    συνδρόμου    απαιτούνται    τέσσερις    με    έξι    μήνες.    Γυναίκες    που    αντιμετωπίζουν    στειρότητα    με    αμηνόρροια    μπορούν    να    χρησιμοποιούν    λυγαριά    για    12    με    18    μήνες.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Η    λυγαριά    έχει    αποδειχθεί    ότι    δεν    έχει    παρενέργειες.    Παρόλα    αυτά,    μερικά    άτομα    παρουσίασαν    αλλεργικές    αντιδράσεις,    κεφαλαλγίες    και    αυξημένη    ροή    κατά    την    έμμηνο    ρύση    μετά    από    θεραπεία    με    λυγαριά.    Εάν    εμφανιστούν    παρόμοια    συμπτώματα,    θα    πρέπει    να    συμβουλευτείτε    κάποιον    ειδικό    γιατρό.    Οι    έγκυες    και    οι    γυναίκες    σε    θηλασμό    θα    πρέπει    να    συμβουλευτούν    έναν    ειδικό    γιατρό    πριν    χρησιμοποιήσουν    τη    λυγαριά,    διότι    δεν    υπάρχουν    στοιχεία    από    μελέτες    που    να    αποδεικνύουν    την    ασφάλεια    της    χρήσης    της    στις    περιπτώσεις    αυτές.    Δεν    συνιστάται    η    χρήση    της    λυγαριάς    σε    παιδιά.    Η    λυγαριά    μπορεί    να    αλληλεπιδράσει    με    άλλη    θεραπευτική    αγωγή    ενδοκρινών    ορμονών    (Θεραπεία    Υποκατάστασης    Ορμονών    –    ΗRT,    δια    του    στόματος    χορηγούμενα    αντισυλληπτικά    ή    ορμόνες    φύλου).

***  Ένα βότανο κατά του βήχα είναι το Μαρούβιο
mar
-  Ένα βότανο κατά του βήχα Βοτανικό    όνομα:    Marrubium vulgare Κοινό    όνομα:    Horehound
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση .Το    μαρούβιο    είναι    ένα    πολυετές    φυτό    που    είναι    ιθαγενές    στην    Ευρώπη    και    την    Ασία.    Ο    Γαληνός    συνιστούσε    το    μαρούβιο    ως    θεραπεία    του    βήχα    και    άλλων    αναπνευστικών    παθήσεων.    Οι    Αμερικανοί    εκλεκτικοί    γιατροί-βοτανολόγοι    του    19ου    αιώνα    χρησιμοποιούσαν    το    μαρούβιο    όχι    μόνο    για    τον    βήχα,    αλλά    και    για    το    άσθμα    και    τα    γυναικολογικά    προβλήματα.
Σύγχρονες έρευνες Το    κύριο    ενεργό    συστατικό    του    μαρούβιου    είναι    η    μαρρουβιλίνη,    η    οποία    πιστεύεται    ότι    είναι    υπεύθυνη    για    την    αποχρεμπτική    δράση    του    βοτάνου.    Η    μαρρουβιλίνη    συμβάλλει    στην    πικρή    γεύση    του    βοτάνου,    κάτι    που    αυξάνει    τα    γαστρικά    υγρά    με    αποτέλεσμα    τη    διέγερση    της    όρεξης.
Δοσολογία Η    δοσολογία    είναι    3/4    του    κουταλιού    μαρούβιο    την    ημέρα.    Μπορείτε    επίσης    να    βράσετε    1-2    γραμμάρια    ρίζας    σε    200    ml    νερό    και    να    καταναλώνετε    τρεις    φορές    την    ημέρα    από    το    τσάι    αυτό.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Άτομα    με    γαστρίτιδα    και    πεπτικό    έλκος    θα    πρέπει    να    προσέχουν,    όταν    χρησιμοποιούν    μαρούβιο,    διότι    περιέχει    μια    πικρή    ουσία    που    αυξάνει    την    παραγωγή    γαστρικών    οξέων.    Το    μαρούβιο    δεν    θα    πρέπει    να    χρησιμοποιείται    κατά    τη    διάρκεια    της    εγκυμοσύνης.

***  Ένα βότανο που καταπολεμά τον επιχείλιο έρπητα είναι το Μελισσόχορτο
mell
-  Ένα βότανο που καταπολεμά τον επιχείλιο έρπητα, τον υπερθυρεοειδισμό, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, το στρες και την αϋπνία  Βοτανικό    όνομα:    Melissa officinalis Κοινό    όνομα:    Lemon balm
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση Το    μελισσόχορτο    είναι    επίσης    γνωστό    ως    μελισσόφυλλο    ή    μελισσοβότανο    ή    αγριομέλισσα    ή    μελιττίς    ή    μελισσάκι    ή    κιτροβάλσαμο.    Ανήκει    στην    οικογένεια    των    χειλανθών    (lamiaciae)    και    η    επιστημονική    του    ονομασία    είναι    Melissa Officinalis.    Τα    φύλλα    του    μοιάζουν    με    εκείνα    της    μέντας    αλλά    βγάζουν    ένα    γλυκό    και    ελαφρώς    λεμονάτο    άρωμα.    Κατά    τη    διάρκεια    του    καλοκαιριού    «γεννά»    μικρά    λευκά    άνθη,    γεμάτα    νέκταρ,    τα    οποία    προσελκύουν    τις    μέλισσες.    Από    τα    άνθη    του    φυτού    οι    μέλισσες    φτιάχνουν    ένα    από    τα    καλύτερα    μέλια.    Το    φυτό    είναι    ιθαγενές    της    νότιας    Ευρώπης    και    της    περιοχής    της    Μεσογείου,    αλλά    σήμερα    καλλιεργείται    σε    όλο    το    κόσμο.        Ήταν    γνωστό    στην    αρχαιότητα    και    αναφέρεται    από    τους    Πλίνιο,    Θεόφραστο    και    Διοσκουρίδη,    με    τις    ονομασίες    μελόφυλλον,    μελίτταιον    και    μελίτιον.    Για    περισσότερο    από    2000    χρόνια,    το    μελισσόχορτο    ήταν    πολύτιμο    συστατικό    πολλών    ελιξηρίων    της    ζωής,    ενώ    ήταν    ιδιαίτερα    αγαπητό    στον    Αβικέννα,    Άραβα    γιατρό    του    11ου    αι..    Επί    αιώνες    ήταν    δημοφιλές    ως    αποτελεσματική    θεραπεία    για    τη    μελαγχολία,    το    λήθαργο,    την    κακή    μνήμη,    αλλά    και    ως    βοήθημα    για    την    αποκατάσταση    της    νεανικής    «ζωτικότητας».    Οι    μοναχοί    του    Μεσαίωνα    έβαζαν    μελισσόχορτο    μέσα    σε    «τονωτικά»  που    «ανακούφιζαν    την    καρδιά»,    για    να    δυναμώσουν    την    καρδιά    και    να    τονώσουν    τη    διάθεση.    Το    νερό    των    Καρμελιτών,    ένα    παρασκεύασμα    του    17ου    αι.    που    έφτια    χναν    οι    μοναχές    του    τάγματος    των    Καρμελιτών    για    δυναμωτικό    και    κατευναστικό    των    νευρικών    πονοκεφάλων    και    της    νευραλγίας,    συνδύαζε    μελισσόχορτο    με    φλούδα    λεμονιού,    μοσχοκάρυδο    και    ρίζα    αγγελικής.    Έχει    χρησιμοποιηθεί    παραδοσιακά    από    βοτανοθεραπευτές    για    τη    θεραπεία    του    μετεωρισμού,    των    προβλημάτων    του    ύπνου    και    των    καρδιακών    προβλημάτων.    Επιπλέον,    χρησιμοποιούνταν    κάποιες    φορές    από    τους    βοτανοθεραπευτές    τοπικές    εφαρμογές    στους    κροτάφους    για    αϋπνία    ή    νευρικούς    πόνους.    Τα    φύλλα    του    μελισσόχορτου,    με    τη    γλυκιά    γεύση    και    το    άρωμα    λεμονιού,    είναι    άριστη    προσθήκη    για    τα    ποντς    φρούτων,    τα    κρασιά    και    τους    χυμούς.
 Σύγχρονες έρευνες    Περιέχει    ευγενόλη,    σιτράλη    Α    &    Β,    κοπαίνη,    καφεϊκό    οξύ,    θυμόλη,    ουρσολικό    οξύ,    λιναλοόλη,    λουτεολίνη,    ροσμαρινικό,    γερανιόλη,    γερανιάλη,    καρυοφυλλένιο    και    σιτρονέλα.    Στα    τελευταία    τρία    αποδίδεται    και    το    άρωμά    του.    Τα    φλαβονοειδή,    τα    φαινολικά    οξέα    και    άλλες    ουσίες    φαίνεται    ότι    είναι    υπεύθυνες    για    τη    δράση    του    φυτού    κατά    του    έρπη    και    τη    ρυθμιστική    του    ικανότητα    για    τον    θυρεοειδή. Το    μελισσόχορτο    είναι    γνωστό    για    την    αντισπασμωδική,    αντιφλεγμονώδη    και    αντιμικροβιακή    του    δράση.    Η    αντιβακτηριακή    και    αντισταμινική    του    δράση    καθιστά    το    μελισσόχορτο    άριστη    θεραπεία    για    μολύνσεις    και    αλλεργίες,    όπως    ο    αλλεργικός    κατάρρους,    το    έκζεμα    και    οι    φλεγμονώδεις    παθήσεις    των    ματιών. Συμβάλλει    στη    μακροζωία    επειδή    είναι    σωματικό    και    πνευματικό    διεγερτικό.    Τονώνει    την    καρδιά    και    το    κυκλοφορικό    σύστημα    προκαλώντας    διαστολή    των    περιφερειακών    αγγείων,    μειώνοντας    έτσι    την    πίεση    του    αίματος.    Θεωρείται    πολύ    σημαντική    η    συμβολή    του    στην    καταπολέμηση    των    ιών.    Έρευνες    επιβεβαιώνουν    μάλιστα    τη    χρησιμότητά    του    σε    περιπτώσεις    επιχείλιου    έρπητα.    Ερευνητές    του    πανεπιστημίου    του    Μέριλαντ    ανακάλυψαν    ότι    το    μελισσόχορτο    είναι    αποτελεσματικό    ενάντια    στην    ερυθρότητα    της    περιοχής    που    βρίσκεται    ο    επιχείλιος    έρπητας,    ενώ    το    πρήξιμο    υποχωρεί    μόλις    μέσα    σε    δύο    ημέρες.    Η    ανακούφιση    από    τα    συμπτώματα    του    έρπητα    είναι    άμεση    και    σημαντική,    δεδομένου    ότι    στις    περισσότερες    περιπτώσεις    χρειάζεται    περισσότερες    από    10    μέρες    για    να    υποχωρήσει.    Σύμφωνα    με    διπλή-τυφλή    μελέτη,    η    τοπική    χρήση    ενός    συμπυκνωμένου    εκχυλίσματος    μελισσόχορτου    επιταχύνει    τον    χρόνο    ίασης    του    στοματικού    έρπη(230-231).    Εργαστηριακές    μελέτες    ανακάλυψαν    ότι    το    μελισσόχορτο    μπλοκάρει    τη    σύνδεση    των    αντισωμάτων    με    τα    κύτταρα    του    θυρεοειδούς    που    προκαλούν    τη    νόσο    του    Grave    (υπερθυρεοειδισμός)(232).    Ωστόσο,    δεν    υπάρχουν    σημαντικές    κλινικές    δοκιμές    που    να    αποδεικνύουν    την    αποτελεσματικότητα    του    μελισσόχορτου    στη    θεραπεία    της    νόσου    του    Grave.    Επομένως,    η    κατανάλωση    μελισσόχορτου    προληπτικά    ίσως    είναι    συνετή,    δεδομένου    ότι    τα    προβλήματα    θυρεοειδούς,    ιδιαίτερα    στις    γυναίκες,    έχουν    πάρει    διαστάσεις    επιδημίας. Μπορεί    να    χρησιμοποιηθεί    σε    εμπύρετες    παθήσεις    όπως    η    γρίπη.    Ανακουφίζει    τους    σπασμούς    του    πεπτικού    σωλήνα    και    χρησιμοποιείται    στη    φυσώδη    δυσπεψία.    Τονώνει    το    πεπτικό    σύστημα    και    είναι    καλό    χωνευτικό,    ιδιαίτερα    σε    κακή    χώνεψη    από    νευρικότητα.    Μελέτες    έδειξαν    πως    η    κατανάλωσή    του    προστατεύει    από    τα    έλκη.    Πιο    συγκεκριμένα,    η    κατανάλωση    μελισσόχορτου    φάνηκε    να    αυξάνει    την    έκκριση    προσταγλαδίνης    Ε2    (PGE2)    και    βλεννίνης    από    τον    οργανισμό    και    να    μειώνει    την    έκκριση    οξέων. Έχει    αντικαταθλιπτικές    ιδιότητες    και    είναι    ιδιαίτερα    χρήσιμο    σε    νευρικές    κρίσεις,    νευρασθένειες,    υστερίες.    Πρόκειται    για    φυτό    εξαιρετικά    αποτελεσματικό    σε    περιπτώσεις    αϋπνίας,    έντονου    στρες,    έντασης    και    ευερεθιστότητας,    ενώ    μπορεί    να    βοηθήσει    ακόμα    και    άτομα    με    κατάθλιψη,    χάρη    στις    καταπραϋντικές    και    χαλαρωτικές    του    ιδιότητες.    Κλινικές    μελέτες    έδειξαν    πως    η    δράση    του    αυτή    οφείλεται,    κατά    κύριο    λόγο,    στο    ροσμαρινικό    οξύ    (rosmarinic    acid)    που    περιέχει    το    βότανο    (και    όχι    στα    αιθέρια    έλαια    όπως    υποστηρίζουν    αρκετοί).    Πρόσφατη    συστηματική    έρευνα    σε    φοιτητές    έδειξε    πως    η    κατανάλωση    μελισσόχορτου    μείωνε    σημαντικά    το    στρες    κατά    τη    διάρκεια    των    εξετάσεων,    οδηγώντας    σε    καλύτερη    συγκέντρωση    και    επιδόσεις    (μέχρι    και    6    ώρες    μετά    την    κατανάλωση).    Μειώνει    το    άγχος    και    τη    μελαγχολία,    επειδή    επηρεάζει    το    τμήμα    του    εγκεφάλου    που    σχετίζεται    με    την    ψυχική    διάθεση.    Μια    μικρή    προκαταρκτική    δοκιμή    μελέτησε    την    ποιότητα    του    ύπνου    μετά    από    κατανάλωση    ενός    προϊόντος    που    περιείχε    εκχύλισμα    μελισσόχορτου    και    βαλεριάνας    σε    σύγκριση    με    το    υπνωτικό    φάρμακο    trizolam.    Η    αποτελεσματικότητα    του    βοτανικού    συνδυασμού    ήταν    παρόμοια    με    αυτή    του    φαρμάκου,    εκτιμούμενο    όσον    αφορά    στην    ικανότητα    να    προκαλεί    ύπνο    και    από    την    ποιότητα    του    ύπνου(233).    Μια    άλλη    δοκιμή    ανακάλυψε    ότι    ο    ίδιος    συνδυασμός    μελισσόχορτου    και    βαλεριάνας,    όταν    λαμβάνεται    για    περίοδο    δύο    εβδομάδων,    είναι    αποτελεσματικός    για    τη    βελτίωση    της    ποιότητας    του    ύπνου(234).   Είναι    σπασμολυτικό,    σε    νευραλγίες    προσώπου,    δοντιών    και    αυτιών.    Επίσης    ρυθμίζει    τα    έμμηνα    σε    περιπτώσεις    δυσμηνόρροιας    και    πόνων.    Θεωρείται    καλό    τονωτικό    του    εγκεφάλου    και    εφιδρωτικό.    Το    μελλισόχορτο    καθαρίζει    το    μυαλό,    αυξάνει    την    αντίληψη    και    ενισχύει    τη    μνήμη,    έχει    αποδειχθεί    βοηθητικό    σε    ασθενείς    με    Αλτσχάιμερ. Χάρη    στην    ιδιότητά    του    να    δρα    κατά    των    πόνων    στις    νευρικές    απολήξεις,    το    μελισσόχορτο    συστήνεται    σε    ανθρώπους    με    πονοκεφάλους,    ημικρανίες    και    άλλους    πόνους    (π.χ.    πόνοι    περιόδου,    πονόδοντος,    εντερικοί    κολικοί).   Δοσολογία Η    συνιστώμενη    δοσολογία    είναι    1,5    -    4,5    γραμμάρια    σε    τσάι    μερικές    φορές    την    ημέρα.    Για    την    αϋπνία    συνιστώνται    τα    συμπυκνωμένα    εκχυλίσματα    (160- 200 mg).    Για    τον    έρπη    μπορούν    να    χρησιμοποιηθούν    πολύ    συμπυκνωμένα    εκχυλίσματα    σε    μορφή    κρέμας    που    θα    εφαρμόζονται    τρεις    με    τέσσερις    φορές    στην    περιοχή    του    προβλήματος.    Για    στομαχικές    διαταραχές,    το    μελισσόχορτο    συνδυάζεται    πολλές    φορές    με    μέντα.     Για    αϋπνία,    το    μελισσόχορτο    συνδυάζεται    με    βαλεριάνα.   Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Το    μελισσόχορτο    είναι    γενικά    ασφαλές    για    μακρόχρονη    χρήση.

***  BOMBA! Ανακαλύφθηκε το φάρμακο κατά του καρκίνου...
karki
-  Η ουσία DCA βοηθά στην ίαση του καρκίνου έως και 100% σύμφωνα με τον ιατρό Ευάγγελο Μιχαλάκη.
Κατά τον ίδιο δεν το χορηγούν γιατί πρόκειται για ουσία η οποία δεν κοστίζει και έτσι αφήνουν εκατομμύρια ανθρώπους να χάσουν τη ζωή τους για να συνεχίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες να εισπράττουν υπέρογκα ποσά.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: DCA το φάρμακο του καρκίνου εμποδίζεται να κυκλοφορήσει   ,  https://youtu.be/0-ITqLVvoVA  .- 

***  Το αποτελεσματικότερο φυτό για την αντιμετώπιση του διαβήτη Gymnema
gg
- Το αποτελεσματικότερο φυτό για την αντιμετώπιση
του διαβήτη τύπου I και II
Βοτανικό όνομα: Gymnema sylvestre
Κοινό όνομα: Gymnema
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Το gymnema είναι ένα ιθαγενές δένδρο στην Αφρική και στην Ινδία. Είναι τώρα κοινό σε όλο τον κόσμο και είναι πολύ δημοφιλές στην Ινδία και στην Ιαπωνία. Τα φύλλα του έχουν τη μοναδική ικανότητα να μπλοκάρουν την αίσθηση της γλυκύτητας όταν κάποιος τα μασάει. Οι κόκκοι σακχαρόζης (σουκρόζης) έχουν τη γεύση άμμου μετά τη μάσηση φύλλων gymnema.
Η πικρή, στυπτική και πικάντικη γεύση δεν μπλοκάρεται από το βότανο, και η επίδραση διαρκεί 1-2 ώρες. Η ικανότητά του να μπλοκάρει τις γλυκές γεύσεις οδήγησε προφανώς στον λαϊκό μύθο ότι το gymnema μπορεί να μπλοκάρει την απορρόφηση των καταναλωνώμενων υδατανθράκων (το όνειρο κάθε ατόμου που θέλει να χάσει βάρος). Αυτός ο ισχυρισμός δεν ισχύει, αλλά το γεύμα μετά το gymnema είναι εντελώς αηδιαστικό για τη γεύση. Το gymnema χρησιμοποιείται συχνά σε διαιτητικές φόρμουλες γι᾿ αυτό το λόγο. Μερικοί όμως παρασκευαστές ισχυρίστηκαν εσφαλμένα ότι το gymnema μπορεί να επιτρέψει στη ζάχαρη να περάσει μέσα από τον γαστρεντερικό σωλήνα αναφομοίωτη. Διαφημίσεις περιείχαν φράσεις, όπως «πώς να κόψετε τις θερμίδες της ζάχαρης χωρίς να σταματήσετε τη ζάχαρη». Το gymnema είχε υπάρξει ένα σημαντικό μέρος στην Αγιουρβεδική ιατρική για κάποια περίοδο και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα βοτανικά παρασκευάσματα στην Ιαπωνία σήμερα. Η ιστορία του και η χρήση του βασίζονται αποκλειστικά στη διαχείριση ασθενειών του σακχάρου του αίματος, όπως ο διαβήτης.
Σύγχρονη έρευνα   Συστατικά του gymnema, όπως το gymnemic acid, όταν εφαρμόζονται στη γλώσσα, μπλοκάρουν την αίσθηση της γλυκύτητας. Κλινικά αυτό έχει δείξει κάποια σημασία. Άτομα που έχουν τοποθετήσει εκχυλίσματα gymnema στη γλώσσα τους, έχουν φανεί ότι καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες σε κάθε γεύμα σε σύγκριση με τα άτομα ελέγχου (που δεν τοποθετούσαν gymnema στη γλώσσα τους). Η κατανάλωση καψουλών ή ταμπλετών gymnema δεν έχει φανεί ότι προκαλεί την ίδια επίδραση.  Το gymnema είναι πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Τα εκχυλίσματα gymnema έχουν φανεί ότι ενισχύουν τον έλεγχο της γλυκόζης σε διαβητικούς σκύλους και κουνέλια. Το gymnema δεν έχει επίδραση στα ζώα που τους έχει αφαιρεθεί το πάγκρεας, κάτι που δείχνει ότι το gymnema ενισχύει την  παραγωγή ινσουλίνης. Υπάρχουν αποδείξεις σε μελέτες σε ζώα ότι το πετυχαίνει αυτό, αναγεννώντας τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.  Μελέτες σε ανθρώπους και με τους δύο τύπους διαβήτη (διαβήτη τύπου I και διαβήτη τύπου II) ενισχύουν την πιθανότητα αναγέννησης του παγκρέατος(77-78).   Το εκχύλισμα gymnema έχει δείξει θετικά κλινικά αποτελέσματα και στον διαβήτη τύπου I και στον διαβήτη τύπου II. Ένα εκχύλισμα από τα φύλλα του  gymnema sylvestre που δόθηκε σε 27 ασθενείς με διαβήτη τύπου I, οι οποίοι έκαναν θεραπεία με ινσουλίνη, φάνηκε ότι μείωσε την ανάγκη τους για ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και βελτίωσε τον έλεγχο του σακχάρου. Στον διαβήτη τύπου I το gymnema  φαίνεται ότι ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης. Σε μια μελέτη με διαβητικούς τύπου II, σε 22 ασθενείς δόθηκε εκχύλισμα gymnema μαζί με τα στοματικά τους  υπογλυκαιμικά φάρμακα. Όλοι οι ασθενείς είχαν βελτιωμένο έλεγχο σακχάρου. 21 από τους 22 ασθενείς ήταν  ικανοί να μειώσουν τη δόση των φαρμάκων τους σημαντικά. 5 ασθενείς μπόρεσαν να διακόψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή και να διατηρούν τον έλεγχο του σακχάρου μόνο με το εκχύλισμα gymnema. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκχύλισμα gymnema που δίνεται σε υγιείς εθελοντές δεν μειώνει το σάκχαρο του αίματος και δεν ασκεί υπογλυκαιμικές επιδράσεις.
Δοσολογία
Η δοσολογία για το εκχύλισμα gymnema sylvestre είναι 400 mg την ημέρα και για τον διαβήτη τύπου I και για τον διαβήτη τύπου II.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες από τη χρήση του gymnema sylvestre.

***  Το βακτηριοκτόνο βότανο Γκότου Κόλα
got
-  Ένα βακτηριοκτόνο βότανο, αποτελεσματικό για την επούλωση των πληγών, τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και την κυτταρίτιδα
Βοτανικό όνομα: Centella asiatica
Διεθνές όνομα: Gotu Kola
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Το gotu kola αναπτύσσεται σε τροπικές περιοχές του κόσμου. Χρησιμοποιείται στη Σρι Λάνκα ως επικάλυψη εδάφους για την καθυστέρηση της διάβρωσης των
εδαφών. Είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα βότανα στην αγιουρβεδική (παραδοσιακή ινδική) βοτανική ιατρική, όπου χρησιμοποιείται ως νευρικό τονωτικό και για όλες τις παθήσεις του μυαλού και των νεύρων, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας, της σχιζοφρένειας και της απώλειας μνήμης. Οι αγιουρβεδικοί  γιατροί το χρησιμοποιούσαν για την καρδιοπάθεια, για την κατακράτηση νερού, για τη βραχνάδα, για τη βρογχίτιδα και τον βήχα στα παιδιά και ως κατάπλασμα για δερματικές παθήσεις. Οι Κινέζοι εκτιμούσαν το gotu kola περισσότερο ως ένα φυτό που αυξάνει τη
μακροζωία και την ικανότητα του εγκεφάλου. Έχει ιστορικά τη φήμη ότι αυξάνει τη νοητική δραστηριότητα. Μια ινδική παροιμία λέει: «Ένα φύλλο gotu kola την ημέρα το γήρας θα το κάνει πέρα». Το ενδιαφέρον για το gotu kola ξεκίνησε όταν οι σύγχρονοι επιστήμονες, ερευνώντας τη χρήση του  για τη μακροζωία και την ικανότητα του εγκεφάλου, ανακάλυψαν ότι το βότανο αυτό έχει μεγάλη αξία για τον πυρετό και για φλεγμονώδεις καταστάσεις. Έχει  χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για τη θεραπεία χοιραδικών δερματικών ασθενειών, όπως η λέπρα, συφιλιδικές ασθένειες του δέρματος και έλκη. Οι Ινδοί το  εκτιμούσαν ως θεραπεία για τη δυσεντερία, τα έλκη, τη χολέρα, τον πυρετό, τους πονοκεφάλους και τους στομαχικούς πόνους.
Σύγχρονες έρευνες   Τα πιο ενεργά συστατικά του gotu kola είναι οι σαπωνίνες τριτερπενίων ασιατικοσίδη, βραχμοσίδη και βραχμινοσίδη. Η ασιατικοσίδη έχει την ευρεία αντιβιοτική δράση του βοτάνου. Έχει βρεθεί ότι είναι βακτηριοκτόνο, μυκητοκτόνο, αμοιβαδοκτόνο, εντομοκτόνο και κατά των συφιλιδικών ασθενειών του δέρματος. Όπως με όλες τις σαπωνίνες, ο τρόπος δράσης
είναι να αδυνατίζει τους μεμβρανώδεις ιστούς. Διαλύοντας μερικώς τα κυτταρικά τοιχώματα, τα διάφορα μικρόβια γίνονται πιο εύκολο να θανατωθούν. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται σε χοιραδικές ασθένειες, όπως η λέπρα, όπου οι σαπωνίνες μπορούν σε αυτή να διαλύουν το κηρώδες επικάλυμμα του βακίλου της λέπρας, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο τρωτό στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Η ασιατικοσίδη είναι ένας κυτταρικός πολλαπλασιαστής και επιταχύνει την επούλωση των πληγών διεγείροντας τη μίτωση (κυτταρική διαίρεση).    Είναι έτσι χρήσιμο στη θεραπεία των ελκών του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Λόγω του ότι διεγείρει την κυτταρική διαίρεση, η ασιατικοσίδη έχει ταξινομηθεί ως ένα πιθανό καρκινογόνο από μερικούς ερευνητές.
Μια αρχική δοκιμή σε ανθρώπους ανακάλυψε ότι το εκχύλισμα gotu kola βελτίωσε την ίαση μολυσμένων πληγών(60). Επιπλέον, μια αναφορά γαλλικών μελετών θεωρεί ότι η τοπική χρήση του gotu kola μπορεί να βελτιώσει την ίαση εγκαυμάτων και πληγών(61). Τα πτητικά έλαια του gotu kola προκαλούν διουρητική και καθαριστική του αίματος επίδραση, προκαλώντας καθαριστική διέγερση στα νεφρά. Τα πτητικά έλαια περιέχουν επίσης χοληστερηνικά στεροειδή όπως βήτα-σιτοστερόλη που χαμηλώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης.  Τα φλαβονοειδή του βοτάνου προκαλούν αντισπασμωδικές επιδράσεις στους μαλακούς μύες.
Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια(62-63). Το gotu kola χρησιμοποιείται σε βοτανικά παρασκευάσματα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
Δοσολογία
Ως τυποποιημένα εκχυλίσματα που περιέχουν έως και 100% σαπωνίνες, η δοσολογία είναι 60 mg μια ή δυο φορές την ημέρα. Ως αφέψημα των αποξηραμένων φύλλων, η δοσολογία είναι 1-2 κουταλάκια του τσαγιού (5-10 γρ.) σε 150 ml βραστό νερό.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Λόγω της παρουσίας των γλυκοσιδών, της βραχμοσίδης και βραχμινοσίδης, μερικές πηγές δείχνουν ότι μεγάλες δόσεις του gotu kola μπορούν να προκαλέσουν ναρκωτικές επιδράσεις. Οι αποδείξεις γι᾿ αυτές τις επιδράσεις είναι ατελείς και αμφιλεγόμενες. Δεν έχουν καταγραφεί τοξικές επιδράσεις στη Βρετανική Βοτανική Φαρμακοποιία, και το gotu kola θεωρείται ασφαλές από όλους τους βοτανολόγους.

*** Το βότανο Βούπλευρο βοηθάει το συκώτι
bo
-  Ένα φυτικό φάρμακο για το συκώτι, την ηπατίτιδα
και το στρες
Λατινικό όνομα: Bubleurum Chinese
Διεθνές όνομα: Bupleurum
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Το βούπλευρο είναι ένα πολυετές φυτό που είναι ιθαγενές στις βόρειες επαρχίες της Κίνας. Τώρα φύεται άγριο στη βόρεια Ευρώπη. Τον Mεσαίωνα πιστευόταν ότι το βότανο ήταν χρήσιμο στη θεραπεία παθήσεων του ήπατος και της χοληδόχου κύστης λόγω του κίτρινου χρώματος των λουλουδιών του. Το βούπλευρο είναι ένα σημαντικό βότανο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για πάνω από 2.000 χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε πρώτα για τη θεραπεία των πυρετών, συμπεριλαμβανομένης της ελονοσίας και του πυρετού του μαύρου νερού, μιας σοβαρής μορφής ελονοσίας, όπου τα κύτταρα του αίματος καταστρέφονται, συντελώντας σε σκούρα ούρα. Στη σημερινή λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καταστάσεων του στρες. Αυτές οι
καταστάσεις είναι γνωστές στην κινεζική φιλοσοφία ως ασθένειες υπερβολικού «ξύλου». Συχνά περιλαμβάνουν ένα υπερφορτωμένο συκώτι και χοληδόχο κύστη. Συνδέονται επίσης με τον τρόπο ζωής. Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, τη σπασμωδική δυσμηνόρροια, την κατάθλιψη, τις φλεγμονώδεις ασθένειες του δέρματος και τους όγκους. Το βούπλευρο χρησιμοποιείτο επίσης στην κινεζική ιατρική για δυσπεψία, αιμορροΐδες και πρόπτωση μήτρας.  Σύγχρονη έρευνα
Το βούπλευρο περιέχει πικρές σαϊκοσαπωνίνες που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση καθώς και κατασταλτική δράση κατά του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η ανάγκη για την ενίσχυση της λειτουργίας του ήπατος για την αντιμετώπιση των τοξινών της σύγχρονης εποχής και η ανάγκη για τη χαλάρωση των νεύρων έχουν γίνει πολύ σημαντικά στις μέρες μας. Το βούπλευρο λέγεται ότι ανακουφίζει τις παρενέργειες από τη χρήση στεροειδών. Αυτές οι επιδράσεις περιλαμβάνουν αϋπνία, υπέρταση, ευερεθιστότητα και φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος. Εργαστηριακές μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι οι σαϊκοσαπωνίνες μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ(43).   Το βούπλευρο είναι το βασικό συστατικό σε μια ιαπωνέζικη βοτανική φόρμουλα, γνωστή ως σο-σάικο-το. Το σο-σάικο-το περιέχει τα ακόλουθα βό τανα: ρίζα bupleurum falcatum, ρίζα paeonia lactifora, ρίζωμα Pinellia ternate, φλοιό Cinnamomum cassia, ρίζωμα Zingiber officinale, καρπό Ziziphus jujube, ρίζα Panax ginseng, ρίζα Scutellaria baicalensis και ρίζωμα Glycyrrhiza uralensis. Δοκιμές σε ανθρώπους έδειξαν ότι η φόρμουλα σο-σάικο-το ίσως βοηθά στη μείωση  των συμπτωμάτων και των επιπέδων των ενζύμων στο αίμα, στο ήπαρ, σε παιδιά και ενήλικες με χρόνια ενεργή ιογενή ηπατίτιδα(44). Το σο-σάικο-το βρέθηκε επίσης σε μια μελέτη ότι μειώνει τον κίνδυνο για άτομα με χρόνια ιογενή ηπατίτιδα να αναπτύξουν καρκίνο στο ήπαρ(45). Διάφορες μελέτες στην Ιαπωνία έχουν δείξει ότι το σο-σάικο-το ή άλλες φόρμουλες που περιέχουν βούπλευρο μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων σε άτομα με επιληψία που δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή για τις κρίσεις(46-47).
Δοσολογία
Η δοσολογία είναι 500-2.000 mg αποξηραμένης ρίζας βούπλευρου τρεις φορές την ημέρα καθημερινά σε κάψουλες.
Παρενέργειες-Αντενδείξεις
Το βούπλευρο δεν ενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

*** To βότανο με αναλγητική, αντιφλεγμονώδη και αντιαρθριτική δράση
agr
-  Ένα βότανο με αναλγητική, αντιφλεγμονώδη και
αντιαρθριτική δράση
Βοτανικό όνομα: Harpagophytum procubens
Διεθνές όνομα: Devil’s claw
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Το αρπαγόφυτο είναι ένα αφρικανικό βότανο που παίρνει το όνομά του (Devil’s claw = νύχια διαβόλου) από το γεγονός ότι η ρίζα του έχει σχήμα νυχιού. Είναι ιθαγενές σε ερήμους της νοτιοδυτικής Αφρικής. Χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων, όπως αλλεργιών, νεφρίτιδας και ηπατίτιδας, καθώς και για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων. Δίνεται σε Αφρικανές για την ανακούφιση του πόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ευρώπη, όπου πωλείται σχεδόν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής του ρευματισμού και της αρθρίτιδας. Οι βοτανολόγοι θεωρούν αυτή τη ρίζα ως έναν από τους χρησιμότερους καθαριστές του αίματος στη βοτανική material medica (φαρμακευτική ύλη). Φαρμακευτικές ιδιότητες
Το αρπαγόφυτο έχει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση και καθαρίζει το αίμα. Το βότανο έχει μελετηθεί από επιστήμονες που αναζητούν μια θεραπεία για μια ποικιλία χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων. Γερμανικές κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή της αρθρίτιδας. Έχει επίσης φανεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και ουρικού οξέος στον ορό του αίματος. Αυτή είναι η έννοια του «καθαριστή αίματος», που χρησιμοποιούν οι βοτανολόγοι.
Το φυτό οφείλει τη δράση του στα πικρά μονοτερπένια γλυκοσίδια: τις αρπαγοσίδες και τα σχετιζόμενα με αυτές συστατικά. Αυτά τα πικρά συστατικά δεν λειτουργούν όπως άλλα αντιαρθριτικά φάρμακα. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς λειτουργούν οι αρπαγοσίδες. Σε μια δοκιμή βρέθηκε ότι το φυτό μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα το ίδιο
αποτελεσματικά με το αργής δράσης αναλγητικό/προστατευτικό των χόνδρων φάρμακο diarcerhein(15). Μια διπλή-τυφλή μελέτη ανέφερε ότι το αρπαγόφυτο (600 ή 1.200 mg την ημέρα) βοηθά στη μείωση της οσφυαλγίας(16).  Το αρπαγόφυτο θεωρείται από τους βοτανολόγους ισχυρό πικρό βότανο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με δυσπεψία.
Δοσολογία
Ως διεγερτικό της πέψης χρησιμοποιείται 1 γραμμάριο την ημέρα σκόνη κονιορτοποιημένου βολβού του φυτού. Για το βάμμα, η συνιστώμενη ποσότητα είναι
1-2 ml τρεις φορές την ημέρα. Για οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα χρησιμοποιούνται 4,4-10 γραμμάρια σκόνης την ημέρα. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να λαμβάνονται τυποποιημένα εκχυλίσματα 1.200-2.500 mg την ημέρα.
Παρενέργειες
Άτομα με στομαχικά έλκη ή έλκος δωδεκαδακτύλου, καούρες, γαστρίτιδα ή υπερβολικά οξέα στομάχου δεν θα πρέπει να λαμβάνουν το αρπαγόφυτο, διότι προάγει την έκκριση στομαχικών οξέων. Άτομα με χολολιθίαση θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν από τη χρήση του.

 ***  Ένα βότανο Αρκτοστάφυλος που καταπολεμά τις μολύνσεις
boy
-  Ένα βότανο που καταπολεμά τις μολύνσεις
της ουροδόχου κύστης
Βοτανικό όνομα: Arctostaphylos
Κοινό όνομα: Uva ursi
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Ο αρκτοστάφυλος είναι ένας αειθαλής θάμνος με μικρά σκληρά φύλλα που είναι ιθαγενής σε εύκρατες  περιοχές του βορείου ημισφαιρίου. Το όνομά του uva ursi προέρχεται από τις λατινικές λέξεις uva (σταφύλι) και ursus (αρκούδα). Το όνομα αρκτοστάφυλος προέρχεται από την ελληνική λέξη άρκτος (αρκούδα) και το σταφύλι.
Ο αρκτοστάφυλος είναι ένα στυπτικό βότανο που επηρεάζει το ουροποιητικό σύστημα. Έχει χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τη νυχτερινή ούρηση, τις ασθένειες της ουροδόχου κύστης, την κυστίτιδα, τις μολύνσεις των νεφρών και του ουροδόχου σωλήνα. Λέγεται ότι έχει την ικανότητα να διαλύει τις πέτρες στα νεφρά.
Σύγχρονες έρευνες
Ο αρκτοστάφυλος είναι ένα από τα πιο χρήσιμα βότανα σε πολλές περιπτώσεις μόλυνσης της ουροδόχου κύστης. Η περισσότερη έρευνα έχει επικεντρωθεί σε ένα αντισηπτικό συστατικό του αρκτοστάφυλου, την αρμπουτίνη, που αποτελεί το 7% με 9% των φύλλων του φυτού. Η αρμπουτίνη μετατρέπεται σε υδροκουινόνη στο σώμα (ένα σχετιζόμενο συστατικό με αντισηπτικές ιδιότητες στον ουροδόχο σωλήνα). Ωστόσο, ολόκληρο το ανεπεξέργαστο εκχύλισμα του φυτού είναι πιο αποτελεσματικό φαρμακευτικά από ότι η απομονωμένη αρμπουτίνη. Ο αρκτοστάφυλος αναφέρεται ότι είναι πολύ δραστικός κατά του E-coli και έχει διουρητικές ιδιότητες.
Η προληπτική δράση ενός τυποποιημένου εκχυλίσματος αρκτοστάφυλου σε επαναλαμβανόμενες
μολύνσεις της ουροδόχου κύστης αξιολογήθηκε σε μια διπλή-τυφλή μελέτη σε 57 γυναίκες. Στο τέλος του ενός χρόνου, πέντε από τις 27 γυναίκες της ομάδας placebo είχαν επανεμφάνιση της μόλυνσης, ενώ καμιά από τις 30 γυναίκες που λάμβαναν εκχύλισμα αρκτοστάφυλου δεν είχαν επανεμφάνιση(14). Αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δείχνουν ότι η τακτική λήψη αρκτοστάφυλου, όπως και cranberry, μπορεί να προλάβει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης.
Δοσολογία
Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 700-1.000 mg τυποποιημένου εκχυλίσματος αρκτοστάφυλου σε κάψουλες ή ταμπλέτες (που περιέχουν 20% αρμπουτίνη) τρεις φορές την ημέρα. Μπορεί επίσης να λαμβάνεται αλκοολούχο βάμμα σε ποσότητα 5 ml τρεις φορές την ημέρα. Μπορεί επίσης να λαμβάνεται έγχυμα αρκτοστάφυλου (3 γραμμάρια σε 150 ml βραστού νερού) τρεις φορές την ημέρα.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Μεγάλες δόσεις αρκτοστάφυλου προκαλούν παρενέργειες. 15 γραμμάρια αποξηραμένων φύλλων αρκτοστάφυλου έχουν φανεί ότι προκαλούν ναυτία σε ευαίσθητα άτομα. Σημάδια υπερβολικής τοξικότητας περιλαμβάνουν: βούισμα στα αυτιά, ναυτία, εμετό, αίσθημα ασφυξίας και δυσκολία στην αναπνοή. Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

***  Είμαστε έτοιμοι για την πρώτη ανθρώπινη κλωνοποίηση;
clone
-  Σε κινήσεις υπέρ της πρώτης ανθρώπινης κλωνοποίησης φαίνεται πως έχει προβεί ένας Κινέζος επιστήμονας, ονόματι Xu Xiaochun.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Xu Xiaochun, δηλώνει ανοιχτά πως είναι έτοιμος να δημιουργήσει τον πρώτο ανθρώπινο κλώνο και πως το μόνο εμπόδιο που αντιμετωπίζει είναι η κοινωνική αποδοχή, καθώς η κοινωνία αδυνατεί στην παρούσα φάση να αποδεχτεί ένα τέτοιο γεγονός.
Σύμφωνα με τον Xu Xiaochun: "Θέλουμε το κοινό να δει ότι η κλωνοποίηση δεν είναι κάτι  τόσο τρελό, ότι οι επιστήμονες δεν είναι κάτι παράξενοι τύποι, ντυμένοι με παλτά εργαστηρίων, που κρύβονται πίσω από μια σφραγισμένη πόρτα και κάνουν περίεργα πειράματα".
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Xu Xiaochun, αποτελεί τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Boyalife, η οποία πρόκειται να ανοίξει ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια κλωνοποίησης, μέσα στο 2016. Το συγκεκριμένο εργαστήριο πρόκειται να κλωνοποιεί 1.000.000 αγελάδες κάθε χρόνο, μέχρι το 2020.

~ ΟΛΕΣ  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  για  την ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ   :
1~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 14 Μαΐου 2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html  .-
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .-
4~**   
~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015  ΒΛΑΣΗΣ  :http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-
 8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .-

 9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-
 10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 

 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .- 
 12  ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~
ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-    
 15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ 
Τρίτη  16  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-
18 - ΥΓΕΙΑ
για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015
: http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-

19.- ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-                         

22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-   23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
24.-
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-

25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.-
ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.- 
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-
31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
34.- ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-   
35.- ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-

38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .-  
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
  40.-  ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
~                                    
   Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ     ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ      

Ήρθε ο καινούργιος     Χρόνος 2011 ...Αγάπη
Θέματα Υγείας για     όλους μας .      
Θέματα Υγείας     για όλους μας Νοέμβριος 2009 .
θέματα υγείας     Νο 1    Υγεία για όλους     Οκτώβρης - Νοέμβρης 2009 .  
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ     Νο 2    Υγεία για όλους     Νοέμβρης -Δεκεμβρίου 2009 *  
ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ     ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΔΙΑΚΡΗΤΩΣ foto athos- Βότανα και Υγεία      
ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ . Stamos1 DentisT Dentistry.  .-
YGEIA GIA OLOUS    -Υγεία για όλους Ιούλιος 2010 , ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ     μας Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 , 
 FOTOS -ODONTIATRIKIS sns arfara 2008 Dentist , Υγεία για όλους     μας 27   
O ODONTIATROS STH ZOH MAS    , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ     ΜΑΣ 13-03-2013  
Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ  .- Υγεία για όλους     μας- 0dontiatriki.-
Yγεία για όλους     Δεκέμβριος 2010 07/12/2010 . ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΛΗΨΗ.-      stamos   
 (Α) ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ {Ανορεξία} .-   (Β).-ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ και ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ(1) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ   ,  ~ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ .-  2) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Νο 1 , για όλους μας .-   (3) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ για όλους μας (Νο 2) .-( 4) Υγεία για όλους , Ιανουάριος- Φεβρουάριος , 2009 .- , (5) Υγεία για όλους ΄Μάρτιος- Απρίλιος 2009.-  
      ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ .- ,  (9) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ σήμερα sns Arfara     Dentist .-
  10) Φωτογραφίες για Οδοντιατρική Ενημέρωση .- (11) stamos: ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ και ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ .-
  (12) ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ - DENTIST .-     Η     Οδοντιατρική μέσα από εικόνες και Φωτογραφίες. sns.-
   ·    Ειδήσεις - Αθλητικά - Παράξενα - Υγεία για όλους και πολλά άλλα .-        ~ ΕΙΔΗΣΕΙΣ -ΥΓΕΙΑ.-             ~ Ειδήσεις-Νέα - Αθλητικά -Παράξενα-Υγεία για όλους και     άλλα .  Υγεία γιά όλους μας 01 Φεβρουαρίου 2013  .-
~* Υγεία ...και ..Γυναίκα ...Καρκίνος Μαστού ..όσα πρέπει να ξέρουμε 22/12/2010 . .-  . Υγεία για όλους Μάρτιος 5/3/2011 ,
  ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013  .-Υγεία (1) 
Υγεία πάνω απ΄     όλα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014  , Υγεία για όλους Φεβρουάριος
Υγεία για όλους μας Φεβρουάριος 2011 (1)  Οδοντίατρος και Εμφυτεύματα .
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΛΙΓΟ-ΛΟΓΑ .- , ~ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ιατρικά Θέματα Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013  .-

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :  
Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-01-2015.html .-   
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
~

 ~*** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015   :
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  31/10  και 1, 2 Νοεμβρίου 2015  :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/3110-1-2-2015.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA   NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  01  Νοεμβρίου  2015 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-01-2015.html .- 
 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Νοεμβρίου  2015  :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr /  .-
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  03  Νοεμβρίου  2015  : 
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-03-2015.html .-  
------------------   ~  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  20  Νοεμβρίου  2015  :         http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-20-2015.html .- 
  Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS    στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  21  Νοεμβρίου  2015 :   http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-21-2015.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  22  Νοεμβρίου  2015   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-22-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  23  Νοεμβρίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-23-2015.html .-

~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  24  Νοεμβρίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-24-2015.html .- 
 ~  Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  24  Νοεμβρίου  2015   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/11/24-2015.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-25-2015.html .- 
  ~  ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας     ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015    : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-26-2015.html . -
~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης 26  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  27  Νοεμβρίου   2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-27-2015.html .-                                                                                                                        
~ Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  28  και  29  Νοεμβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/28-29-2015.html .-
~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015:
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/10-11-2015.html .-
  ~ Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS   Σάββατο  28  Νοεμβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-28-2015.html .-

~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  29  Νοεμβρίου  2015 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-29-2015.html .-                                                                                                                      ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  30  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-30-2015.html .-                                                                                                
  *** *** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS
,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2
,
7.
stamos-dynami
,
8.
Arfara-Messinias
,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios
,
  
~  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4642-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,

https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 565 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.455  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   527 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  483. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,        
~  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου