ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

 Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 :
Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης .....
 
Η σιωπή είναι η μητέρα όλων των αρετών. Σιωπάτε, γέρνετε το κεφάλι σας και λέτε την ευχήν μέσα στην καρδίαν σας.

Όσιος Άνθιμος ο Βαγιάνος ο εν Χίω
 
 
         Από εορταστικές εκδηλώσεις  για επαίτειο  25ης  Μαρτίου επανάστασης  του 1821  στο Αρφαρά  Μεσσηνίας Σάββατο  25-03-2017  :




~ 24 Μαρτίου
Προεόρτια του Ευαγγελισμού της υπεραγίας Θεοτόκου. Αρτέμωνος (1) ιερομάρτυρος επισκόπου Σελευκείας († α΄αι.) της Πισιδίας, Παρθενίου (2) Γ` του οικουμενικού πατριάρχου (1657). Των εν Καισαρεία Παλαιστίνης Οκτώ Μαρτύρων. Οσίων Αβραάμ, Αρτέμονος επισκόπου Σελευκείας, Ζαχαρίου «του εν Χαρσικίω», Μαρτίνου του Θηβαίου καί Στεφάνου του Ξυλινίτου.
(1) Ο άγιος Ιερομάρτυρας Αρτέμων, έζησε στους αποστολικούς χρόνους. Όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τη Σελεύκεια της Πισιδίας για να κηρύξει το λόγο του Θεού, μεταξύ των ψυχών που γοητεύθηκαν από το κήρυγμα και τη διδασκαλία του Αποστόλου, ήταν και ο Αρτέμων τον οποίο ο Παύλος για τις πολλές του αρετές και τον ζήλο του κατέστησε και επίσκοπο της περιοχής. Επιλογή η οποία σύντομα δικαιώθηκε από τον βίο του αγίου, ο οποίος αναλώθηκε κυριολεκτικά στη διακονία του λαού του Θεού. Φρόντισε για τη ορθή κατήχηση των πιστών, για την παραμυθία των πτωχών και αδυνάτων, γενόμενος παράδειγμα για όλους τούς πιστούς. Εκοιμήθη οσιακά, το δε θάνατό του θρήνησε όλο του το ποίμνιο.
(2) Ο άγιος Ιερομάρτυρας Παρθένιος, καταγόταν από την Μυτιλήνη και ήταν γιος ευσεβών και ενάρετων γονέων. Αφιερώθηκε με την μελέτη των Θείων Γραφών και πολύ σύντομα εθεωρείτο ένας εκ των σοφότερων ανδρών του 17ου αι. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και στη συνέχεια επίσκοπος της Χίου. Το έτος 1656 εξελέγη πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως διαδεχόμενος τον Παρθενίου του Β`. Ως πατριάρχης ασχολήθηκε επισταμένως με την ελληνική παιδεία. Κάποια εκ των επιστολών του με «επαναστατικό» περιεχόμενο, έπεσε στο χέρια της Υψηλής πύλης. Έτσι ο Σουλτάνος Ιμπραήμ ο Α` διέταξε τη θανάτωση του Παρθενίου. Γι` αυτό το λόγο το Σάββατο, του Λαζάρου - 24 Μαρτίου 1657 - τον κρέμασαν στη Καγκελωτή πύλη Παρμάμ - Κάπου, το δε λείψανό του παρέμεινε εκεί για τρεις ημέρες. Αργότερα το παρέλαβαν οι Χριστιανοί και το έθαψαν με τις δέουσες τιμές.  ~
VIDEO για σήμερα :
~* Δ΄ Χαιρετισμοί ΑΡΦΑΡΑ  24/03/2017:
 https://youtu.be/1OE40QbNVcA  .-
~ Δ΄  Χαιρετισμοί Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρά ομιλία 1  24/03/2017:
 https://youtu.be/DA5urDHa-eY  .-  
~*ΑΡΦΑΡΑ Δ΄ Χαιρετισμοί 24/03/2017:
https://youtu.be/XdaSB2c9S9I .-



Σήμερα 24/03/2017 εορτάζουν:
Δ' Χαιρετισμοί, Προεόρτια του Ευαγγελισμού της υπεραγίας Θεοτόκου, Άγιος Αρτέμων Ιερομάρτυρας, πρεσβύτερος Λαοδικείας, Άγιος Παρθένιος ο Γ (ή Παρθενάκης) Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
 
~  Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
~   Παρθένιον άπαντες τον Ιεράρχην Χριστού, γενναίως αθλήσαντα βασιλευούση ποτέ, υμνήσωμεν λέγοντες· Λέσβον την σην πατρίδα, αγιώτατε πάτερ, φύλαττε εν ειρήνη, ιεραίς σου πρεσβείαις, ως έχων παρρησίαν, μάρτυς πολύαθλε.
~* Απολυτίκιο Αγ. Παρθενίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως - 24 ΜΑΡΤΙΟΥ : https://youtu.be/qcOf_wtYd_4 .-

~
Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσ....
 
Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών

Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφο....
 
Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας
 
Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρο....
 
Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας
 
Άγιος Νικηφόρος

Άγιος Νικηφόρος
 
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
 
Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης

Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανο....
 
Αγία Αγάθη

Αγία Αγάθη
 
Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)

Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)
 

 
 

 
  

 
 

 
 
 
  
 
 

 

*** Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου η Καλαμάτα γιόρτασε την 23η Μαρτίου 1821 (φωτογραφίες & βίντεο) 
Παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση γιόρτασε  η Καλαμάτα την 196η επέτειο από την απελευθέρωσή της.
Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφίχθη στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου τελέστηκε δοξολογία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο ηρώο της πλατείας της 23ης Μαρτίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο  καθηγητής Γεώργιος Ανδρειωμένος αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Λίγο πριν ξεκινήσει η Αναπαράσταση o Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε  ότι, «Η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι διαχρονικώς  προσανατολισμένοι με συνέπεια και αυταπάρνηση στο ευρωπαϊκό όραμα»,
  Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά, υπενθυμίζοντας το ιστορικό γεγονός, πως «στις 23 Μαρτίου του 1821 η "Μεσσηνιακή Γερουσία" απηύθυνε έκκληση υπέρ του υπόδουλου γένους και της ελευθερίας των Ελλήνων προς τους λαούς της Ευρώπης».
Ειδικότερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε: «Με αφορμή τη σημερινή επέτειο και με τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 25η Μαρτίου -και αυτή η σύμπτωση δεν είναι τυχαία- θα ήθελα να τονίσω τούτο: πρέπει να θυμόμαστε σήμερα ότι οι επαναστατημένοι Έλληνες της «Μεσσηνιακής Γερουσίας» την πρώτη τους έκκληση υπέρ του υπόδουλου γένους και για την ελευθερία των Ελλήνων την έκαναν προς τους λαούς της Ευρώπης. Από τότε φαινόταν πόσο η Ελλάδα ήταν προσηλωμένη με συνέπεια και αυταπάρνηση στο ευρωπαϊκό όραμα. Αυτή ακριβώς η συνέπειά μας και η προσήλωσή μας στην Ευρώπη και το ευρωπαϊκό όραμα, μας δίνει και σήμερα, αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, το δικαίωμα να διακηρύξουμε τούτο, "urbi et orbi":
  «Εμείς οι Έλληνες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχουμε αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι ο δρόμος μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Και όχι μόνο θα πορευτούμε αυτόν τον δρόμο -πράγμα που είναι απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου- αλλά θα πρωταγωνιστήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτές τις κρίσιμες ώρες, έτσι ώστε μαζί με τους άλλους εταίρους μας να βοηθήσουμε προκειμένου η Ευρώπη να γυρίσει πάλι στις ρίζες, να βρει το δρόμο της και επομένως να μπορέσει να εκπληρώσει τον παγκόσμιο προορισμό της.»
Αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «την 23η Μαρτίου 1821, εδώ στην Καλαμάτα, οι επαναστατημένοι Έλληνες αποφασισμένοι και ενωμένοι, στο πλαίσιο της "Μεσσηνιακής Γερουσίας", συνέβαλαν τα μέγιστα στην οργανωμένη έναρξη της Εθνεγερσίας, την 25η Μαρτίου του 1821, στην Αγία Λαύρα».
  Ακολούθησε η καθιερωμένη αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας και στη συνέχεια η παρέλαση των σχολείων της πόλης και των χορευτικών συλλόγων.
Αμέσως μετά το τέλος της τελετής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε πεζός στην οδό 23ης Μαρτίου, όπου έγινε δεκτός με μεγάλη θέρμη από τους πολίτες της Καλαμάτας, με τους οποίους και συνομίλησε για αρκετή ώρα,.
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός οικονομικών Αλέξης Χαρίτσης. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης,  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ίδιου κόμματος  Αντώνιος Γρέγος, πλήθος αυδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων και χιλιάδες κόσμου, με σύμμαχο τον καλό καιρό.
  Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τελέσε τα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος αγαλμάτων για την εθνεγερσία, δωρεά της Ιολάνδης Παπαδοπούλου – Rolshausen στη συμβολή των οδών Νέδοντος και 23ης Μαρτίου. Η σύνθεση αναπαριστά την Ελλάδα να στεφανώνει τον Έλληνα αγωνιστή του 1821.
Λίγο αργότερα, στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας έγινε  η υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του εκπροσώπου της κυβέρνησης και των Αρχών και ακολούθησε  η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας.
  Οι λαμπροί εορτασμοί θα ολοκληρωθούν απόψε το βράδυ με τη μεγάλη συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας με τίτλο «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»
 Αντώνης Σαμαράς: «Η σημερινή ημέρα είναι δείγμα γραφής του χθες, που πρέπει να μας ενώσει στο αύριο»

Μήνυμα ενότητας έστειλε μετά το πέρας των εορτασμών της απελευθέρωσης της Καλαμάτας ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς σε σύντομη δήλωση του τόνισε ότι πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις των ελλήνων στις δυνάμεις του έθνους και να μην τις βάζουμε σε δεύτερη μοίρα… «Χωρίς αυτές τις δυνάμεις δε θα υπάρχει , μέλλον δε θα υπάρχει ανάπτυξη, δεν θα υπάρχει προοπτική» συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα δείγμα γραφής του χθες που πρέπει να μας ενώσει στο αύριο.
Video: Αναπαράσταση 23 Μαρτίου 2017 , https://youtu.be/m42W5peYHIc .-
Βίντεο 2 : Προκόπης Παυλόπουλος Καλαμάτα 23 Μαρτίου 1821 , https://youtu.be/V-9EBkRgLGU .-
~*Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ γιόρτασε την επέτειο απελευθέρωσης 23/03/2017: https://youtu.be/MaPHBr1comM  .-

*** Νέα «βασίλισσα» του τουρισμού η Μεσσηνία – Στα σκαριά νέο πολυτελές ξενοδοχείο στην Καρδαμύλη 
Μπορεί κάθε χρόνο τα φλας να αστράφτουν για τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και ορισμένους άλλους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όμως η Μεσσηνία, όχι μόνο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την αίγλη τους, αλλά κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην τουριστική αγορά. Θάλασσα, καλό φαγητό, αρχαιολογικοί χώροι και ό,τι λαχταρά η ψυχή των τουριστών υπάρχει στη Μεσσηνία. Γι’ αυτό ξενόγλωσσες εφημερίδες και μεγάλοι τουριστικοί οδηγοί σε δημοσιεύματά τους για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς που αξίζει να επισκεφθεί κανείς εντάσσουν και το νομό μας.
Εξάλλου, η ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με σειρά συνδέσεων με ευρωπαϊκές πόλεις, δίνει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν. Σύμφωνα, δε, με τα πρώτα στοιχεία φέτος, οι διεθνείς αφίξεις θα φτάσουν και μπορεί να ξεπεράσουν τις 200.000.
Ένας, επιπλέον, λόγος που η γενικότερη τουριστική εικόνα είναι ευνοϊκή για τη Μεσσηνία αποτυπώνεται και στον αριθμό των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται υπό σχεδιασμό ή είναι στο στάδιο της κατασκευής.
Εκτός από τις ήδη γνωστές επενδύσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία Stone Village Resort A.E. προγραμματίζει την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων με δυναμικότητα 90 κλινών στην περιοχή Καρδαμύλη του Δήμου Δυτικής Μάνης. Η μονάδα θα κατασκευασθεί σε έκταση 21 στρεμμάτων.
Η επένδυση έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες άδειες και σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στη θέση "ΔΥΟ ΓΕΦΥΡΙΑ- ΜΑΝΔΡΙ ΚΑΡΑΒΙΤΗ", συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 11.288.304,64 ευρώ, ενώ η συνολική ενίσχυση που θα λάβει ξεπερνά τα πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ, με τη μορφή επιχορήγησης.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο αριθμός νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν μετά το 2ο έτος λειτουργίας της ανέρχεται σε 31.
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Φραγκόσυκο: Ένα φρούτο με παρελθόν, παρόν και μέλλον 
Νικήτας Τζώρτζης: Αυξημένη ζήτηση αλλά μικρή η παραγωγή στην Ελλάδα
Η παρουσία του φραγκόσυκου στην Ελλάδα μετρά εκατοντάδες χρόνια, όμως στο παρελθόν δεν υπήρχε οργανωμένη καλλιέργεια, κάτι που δειλά δειλά αλλάζει.
Πρόκειται για φρούτο εύκολο στην καλλιέργειά του, με πολλές ευκαιρίες μεταποίησης και θρεπτικές ουσίες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη ζήτηση, με μικρή ωστόσο προσφορά, τουλάχιστον σε επίπεδο Ελλάδας.
Το «Θάρρος» βρέθηκε στη Μεσσήνη, όπου συνάντησε τον Νικήτα Τζώρτζη, ένα νέο που αποφάσισε να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα και έπειτα από έρευνα κατέληξε στην καλλιέργεια του φραγκόσυκου.
Όπως μας εξήγησε, η αυξημένη ζήτηση, αλλά και το είδος της καλλιέργειας, τον έφεραν ένα βήμα παρακάτω και έτσι, εκτός από την πώληση των φρούτων, προχώρησε στη δημιουργία φυτωρίου. Εκεί μας έδειξε τις τεχνικές φύτευσης, που είναι απλές και εύκολες για τον καθέναν, αρκεί βέβαια να γίνουν υπό την επίβλεψη κάποιου που να γνωρίζει το αντικείμενο όπως ο κ. Τζώρτζης.
  -Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα με το φραγκόσυκο;
Πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισα να δημιουργήσω μία δική μου καλλιέργεια. Ψάχνοντας κατέληξα στο ότι το φραγκόσυκο είναι μια καλή επιλογή. Είναι μια ανέξοδη καλλιέργεια, της οποίας το προϊόν έχει πολλές δυνατότητες και ως φρούτο και σε μεταποιητικό επίπεδο.
Σημαντικός παράγοντας στην επιλογή της καλλιέργειας ήταν και τόσο πόσο εύκολη είναι. Δεν απαιτεί πολλά πράγματα, ούτε λιπάσματα, ούτε κλαδέματα, ούτε ποτίσματα, αυτά δηλαδή που χρειάζονται οι περισσότερες καλλιέργειες.
Το μόνο που πρέπει να κάνει ένας καλλιεργητής φραγκόσυκων είναι να προσέχει στα πρώτη έτη του φυτού, ενώ μετά αυτό δεν έχει καμία απαίτηση.

-Αν κάποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με αυτή την καλλιέργεια, τι κεφάλαιο χρειάζεται;
Σχετικά με άλλες καλλιέργειες το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο. Το φραγκόσυκο, αφού φυτευτεί, έχει μηδενικό κόστος, καθώς, για παράδειγμα, δε χρειάζεται εργατικά όπως η ελιά.
Από εκεί και πέρα, το φυτό παράγει για δύο μήνες το καλοκαίρι και δε θέλει καμία άλλη βοήθεια από τον παραγωγό.
Το θέμα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει έλλειψη φραγκοσυκιών στη χώρα, ενώ η ζήτηση είναι μεγάλη. Έτσι στόχος μας είναι παραγωγοί να στραφούν σε αυτό.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν αρκετοί σε όλη τη χώρα που έρχονται στο φυτώριό μας και θέλουν να μάθουν για την καλλιέργεια.
Για να ξεκινήσει κάποιος δε χρειάζεται να έχει έναν ολόκληρο κάμπο δικό του, και 5 στρέμματα για αρχή είναι μια καλή έκταση. Να σημειωθεί εδώ ότι το κάθε στρέμμα χωρά περίπου 120 με 150 φυτά.
   -Καλείτε τον κόσμο να ασχοληθεί με αυτό όπως παρατηρώ…
Ναι, φυσικά, εμείς θέλουμε κόσμο να ασχοληθεί, αφού υπάρχει ζήτηση, ζήτηση που είναι αδύνατη να καλύψει ένα άτομο. Έτσι, αν όλοι μαζί δημιουργήσουμε μια ομάδα παραγωγών, το μέλλον θα είναι καλύτερο για όλους, αφού θα μπορούμε να καλύψουμε τις μεγάλες ποσότητες που οι εταιρείες ζητούν.
Δε σας κρύβω ότι έγινε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούμε όλοι οι παραγωγοί, αλλά τελικά η παραγόμενη ποσότητα είναι μικρή.
  
-Από πότε ένα τέτοιο φυτό αρχίζει να δίνει καρπούς και τι ποικιλίες έχετε;
Η φραγκοσυκιά δίνει τα πρώτα της φρούτα στον τρίτο χρόνο ζωής. Εμείς πλέον έχουμε 2.500 ρίζες τριών διαφορετικών ποικιλιών. Αυτές ξεχωρίζουν μεταξύ τους από το χρώμα του καρπού, ενώ πρέπει εδώ να τονιστεί ότι τα φύλλα δεν έχουν αγκάθια, κάτι πολύ σημαντικό και για τον καταναλωτή και για τον καλλιεργητή.
   -Όποιος, λοιπόν, το αποφασίσει, πού μπορεί να βρει τα φυτά και πόσο εύκολη είναι η φύτευσή τους;
Εμείς μέχρι σήμερα έχουμε δώσει πάρα πολλά φυτά σε νέους καλλιεργητές και, φυσικά, είμαστε δίπλα τους στα πρώτα τους βήματα.
Το μόνο δύσκολο σε αυτή την καλλιέργεια είναι εκείνο της αρχής, γι’ αυτό θα χρειαστεί κάποιον που να έχει ασχοληθεί.
  
-Μπορεί σε όλη την Ελλάδα να ευδοκιμήσει η φραγκοσυκιά;
Όχι, δεν μπορεί σε περιοχές που έχει συχνά πάγο, όπως σε περιοχές της βορείου Ελλάδος. Η νότια Ελλάδα είναι ιδανική, αφού τα εδάφη μας είναι κατάλληλα, ενώ το σημαντικό για το φυτό και ουσιαστικά αυτό που το τρέφει είναι ο ήλιος!
Το έδαφος που είναι καταλληλότερο για την καλλιέργειά του είναι το μέσης συστάσεως, που έχει καλή στράγγιση. Δεν έχει ιδιαίτερη προτίμηση στο έδαφος, αρκεί αυτό να μη είναι υγρό και να στραγγίζει καλά. Μπορεί να αναπτυχθεί σε πετρώδεις, αμμώδεις ή ξηρές τοποθεσίες, σε αβαθή εδάφη ή μετρίου βάθους, φτωχά σε οργανική ύλη, ακόμη και σε πλαγιές, όπου άλλη καλλιέργεια είναι δύσκολη έως αδύνατη.
Στα αργιλώδη και ασβεστώδη εδάφη ευδοκιμεί λιγότερο απ' όσο στα μέσης συστάσεως. Η δε ανάπτυξη σε βραχώδη εδάφη επιτυγχάνεται χάριν του ισχυρού συστήματος ριζών το οποίο διαθέτει και σταδιακά προκαλεί διάσπαση και αποσάθρωση αυτών.
  -Από εκεί και πέρα, πού μπορεί κάποιος να πουλήσει τα φρούτα;
Γενικότερα στην Ελλάδα υστερούμε σε ποσότητες, έτσι γίνεται εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων, κυρίως, από την Ιταλία. Η Ελλάδα, πάντως, τα δύο τελευταία χρόνια προσπαθεί οργανωμένα να καλλιεργήσει αυτό το φυτό.
Ένα σημαντικό ακόμα ατού του φραγκόσυκου είναι ότι ο πολτός του μπορεί να διατηρηθεί όλο το χρόνο, αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, γι’ αυτό υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εταιρείες που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικότερα γιαούρτι και παγωτά.
  
-Τι θρεπτικές ουσίες έχει το φραγκόσυκο, που όλο και πιο πολύ ακούμε να το ζητούν;
Το φραγκόσυκο εξαιτίας των φυτικών ινών και της πηκτίνης που περιέχει μπορεί να ελαττώσει τη γλυκόζη του αίματος, μειώνοντας την απορρόφηση του σακχάρου στο στομάχι και το έντερο. Είναι φρούτο το οποίο καταπολεμά το σακχαρώδη διαβήτη. Αναλυτικότερα, το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει βοηθά στην καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων και αυξάνει τη σωματική αντοχή.
Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά, που δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο, αλλά και σε διάφορους ιστούς και όργανα, όπως στις αρτηρίες, τα νεύρα, τους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.
Επίσης, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς τα άνθη και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως διουρητικά, αντισπασμωδικά, αντιδιαρροϊκά, αιμολυτικά, καθώς για καταπολέμηση της ψαμμιάσεως, της άμμου στα νεφρά και της νεφρίτιδας.
  ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Το φραγκόσυκο χρησιμοποιείται από γλυκό και ποτό μέχρι... καλλυντικά και ζωοτροφή. Από το φραγκόσυκο παράγονται από γλυκά και φυσικές χρωστικές ουσίες μέχρι ζωοτροφές και οινόπνευμα.
Στο Μεξικό, άλλωστε, από όπου και προέρχεται, παράγεται το γνωστό αλκοολούχο ποτό που όλοι έχουμε δοκιμάσει, η τεκίλα.
Στη Σικελία, επίσης, από το φραγκόσυκο παρασκευάζουν ένα λικέρ, το Ficodi, ενώ από τους καρπούς και τα άνθη παρασκευάζουν αλοιφές για το δέρμα.
Το φραγκόσυκο καλλιεργείται, κυρίως, για τον καρπό του. Σε πολλές περιοχές, όμως, καλλιεργείται για την παραγωγή μίας κόκκινης χρωστικής ουσίας. Επίσης, παράγεται μία ακόμη χρωστική ουσία, που είναι η μόνη χρωστική τροφίμων (Ε120) που επιτρέπεται στην παραγωγή λουκάνικων, ποτών, ειδών ζαχαροπλαστικής κ.λπ.
Οι καρποί του χρησιμοποιούνται, κυρίως, ως φρούτο. Οι καρποί, όπως και τα άνθη, έχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, που υπολογίζεται στο 0,04% του χυμού.
Γενικά πωλούνται δύο ειδών καρποί στον περισσότερο κόσμο:
-Οι καρποί που προέρχονται από τα πρώτα άνθη. Τα φραγκόσυκα αυτά έχουν ικανοποιητικό μέγεθος και καλή γεύση
-Οι καρποί που είναι όψιμοι. Οι καρποί αυτοί παράγονται, αφού απομακρυνθούν με τα χέρια οι πρώτοι οφθαλμοί. Έχουν μεγάλο μέγεθος και υπέροχη γεύση.
Ένα άλλο προϊόν του φραγκόσυκου που έχει μεγάλη ζήτηση είναι το έλαιο που παράγεται από τους σπόρους του και το οποίο διανέμεται στην αγορά ως ελιξίριο της νεότητας, καθώς έχει ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, πωλείται δε σε πολύ υψηλές τιμές.
Για τους Μαροκινούς, ένα σημαντικό παράγωγο της φραγκοσυκιάς είναι η πρωτεΐνη AGP (αραβινογαλακτική), η οποία έχει πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία. Έπειτα από ζύμωση των καρπών του φραγκόσυκου, παράγεται ένα μη αλκοολούχο ποτό με υπέροχη γεύση.
Στην Αμερική, παράγεται από τους σπόρους του φραγκόσυκου ένα είδος λευκού αλεύρου, από το οποίο παράγεται ψωμί.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 Περισσότερες πληροφορίες για το φυτώριο του Νικήτα Τζώρτζη δείτε εδώ

***  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Κορίνθου -Τρίπολης – Καλαμάτας και Λεύκτρο-Σπάρτη λόγω εργασιών 
Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι, έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου  Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης, από την κατασκευάστρια εταιρεία, στην περιοχή της σήραγγας Ραψομάτη και ημιστέγαστρα στη συνέχεια αυτής.
  Οι ρυθμίσεις αυτές, που αποσκοπούν στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων καθώς και στην αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού, περιλαμβάνουν το τμήμα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 182,9 και 185,6 (σήραγγα Ραψομάτη και κατεύθυνση προς Καλαμάτα) και ειδικότερα:
     Από τη Δευτέρα (27.3.2017) έως και την Παρασκευή (31.3.2017) η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από τον κλάδο της σήραγγας της κατεύθυνσης προς Αθήνα (Ραψομάτη Α), από τον οποίο θα εξυπηρετηθούν αμφότερες οι κατευθύνσεις, σε μία λωρίδα κυκλοφορίας έκαστη.
Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με όλες τις προσωρινές πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες και λοιπά μέσα οδικής σήμανσης που θα τοποθετηθούν.

*** Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε τους επισήμους και πήγε να χαιρετίσει τον κόσμο (φωτογραφίες και βίντεο) 
 
 
 
 
Για ακόμα μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να αφήσει το πρωτόκολλο στην άκρη και να δείξει ότι παραμένει ταπεινός και δεν ξεχνά την Καλαμάτα.
Έτσι, λίγο πριν ξεκινήσει η αναπαράσταση, όταν έφθασε στο σημείο που είχε τοποθετηθεί η καρέκλα του, την έδιωξε θέλοντας να παρακολουθήσει όρθιος.
Με το πέρας δε της τελετής και ενώ όλοι οι επίσημοι κατευθύνονταν προς το σημείο που θα γίνονταν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ο ίδιος αποφάσισε να μετακινηθεί ανάποδα, ώστε να χαιρετίσει και να συνομιλήσει με τον κόσμο.
Η κίνηση αυτή μπορεί να προκάλεσε «πονοκέφαλο» στη φρουρά του, αλλά όταν ο ΠτΔ βρίσκεται στην Καλαμάτα δε χάνει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κόσμο.
Προκόπης Παυλόπουλος Καλαμάτα- Κόσμος , https://youtu.be/6LfMDLC_kN8 .- 
Video: 
Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καλαμάτα Κόσμος , https://youtu.be/xhJ0YcWbfps .-

***  Διαμαρτυρία στην αναπαράσταση από τους Μανιάτες για τους δασικούς χάρτες 
Πανό υπέρ της απόσυρσης των αναρτημένων δασικών χαρτών σήκωσε ομάδα πολιτών από τη Μάνη κατά τη διάρκεια της τελετής αναπαράστασης της απελευθέρωσης της Καλαμάτας.
Με αυτό τον ειρηνικό τρόπο επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν αλλά και να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία για το πρόβλημα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Χάρις στην άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας το πανό κατέβηκε χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό απρόοπτο. 

*** Μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα έπιασε δουλειά στην Ελευσίνα 
Ανακοίνωση με αιχμές δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας, η ανακοίνωση έχει να κάνει με ορισμό μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, που πλέον έχει οριστεί μέλος του Δ.Σ. της «Ελευσίνα 2021 Α.Ε.».
Ακολουθεί το δημοσίευμα του Δήμου:
Πληροφορηθήκαμε ότι ο Γιάννης Τροχόπουλος, μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της «Ελευσίνα 2021 Α.Ε.».
Ο κ. Τροχόπουλος ήταν ένα από τα δύο μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής, που είχαν ορισθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση (κάθε Κυβέρνηση ορίζει δύο μέλη, όταν διαγωνίζονται πόλεις της).
Τι να πούμε...
Και εις ανώτερα!
Κατά τ' άλλα, όλα γίνονται αντικειμενικά και αξιοκρατικά.

*** Μάκαρης για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη: «Ασύνδετα έργα, με αμφίβολο αποτέλεσμα για την Καλαμάτα» 
Εκδήλωση- συζήτηση για το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας. Ένα πρόγραμμα που τις τελευταίες ημέρες απασχολεί έντονα την πόλη, γι’ αυτό, άλλωστε, έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις.
Στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, λοιπόν, βρέθηκαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και δημότες που θέλησαν να εκφράσουν τη γνώμη τους.
Κεντρικός ομιλητής και συντονιστής ήταν ο επικεφαλής του «Ανοιχτού Δήμου-Ενεργών Πολιτών», Μανώλης Μάκαρης. Άλλωστε, κατόπιν πρωτοβουλίας της δικής του παράταξης διοργανώθηκε αυτή τη συζήτηση.
Ο κ. Μάκαρης χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία για την Καλαμάτα μέσω του προγράμματος να επιτευχθεί μια διαφορετική ανάπτυξη για την πόλη. Ειδικότερα, όπως είπε, στόχος θα πρέπει να είναι η επιτυχία στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα, αλλά και στον επιχειρηματικό, χωρίς όμως να αμελούμε τον παράγοντα περιβάλλον.
Μιλώντας για το πρόγραμμα, είπε ότι ξεκίνησε το 2014, όμως, όπως τόνισε, δυστυχώς, φτάσαμε στο 2017 και ακόμα η κατάσταση είναι νεφελώδης, ενώ μέχρι τον Απρίλιο θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης από το Δήμο Καλαμάτας.
Χαρακτήρισε το παραπάνω λάθος, αφού μέσα σε δύο μήνες είναι αδύνατο να γίνει διαβούλευση. Έτσι η παράταξή του αποφάσισε να καλύψει αυτό το έλλειμμα διαβούλευσης με την εκδήλωση της Τετάρτης.
Κατά την άποψη της παράταξης του κ. Μάκαρη, σε σχέση με τα έργα που έχουν κατατεθεί από το Δήμο Καλαμάτας, αυτά είναι ασύνδετα μεταξύ τους και εγείρουν αμφιβολίες αν θα έχουν ένα συνολικό όφελος για την Καλαμάτα.
Δική τους πρόταση είναι να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο και αυτό να αναδειχθεί, με στόχο να επιτευχθεί, έστω, μέρος του μέσω του Προγράμματος. Από εκεί και πέρα, ό,τι μείνει, να γίνει μέσα από άλλα προγράμματα.
Κλείνοντας ανέφερε ότι το μεγάλο στοίχημα μέσω αυτού του προγράμματος είναι η παραλία της Καλαμάτας, που μπορεί να αποτελέσει μια περιοχή Βιώσιμης Ανάπτυξης. Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, με στόχο να επιλεγεί η καλύτερη πρόταση και να γίνει πράξη.
Ο κ. Μάκαρης δεν ξέχασε και το Ιστορικό Κέντρο, που, όπως υποστήριξε, έχει σημαντικά προβλήματα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Εντυπωσιακή ανταπόκριση των Καλαματιανών στη δωρεά μαλλιών 
Για 5η και τελευταία ημέρα θα λειτουργήσει σήμερα στην Καλαμάτα το κινητό κομμωτήριο που συγκεντρώνει κοτσίδες για την κατασκευή περουκών στο πλαίσιο της πανελλαδικής πρωτοβουλίας του Συλλόγου Γυναικών με Εμπειρία Καρκίνου «Άλμα Ζωής». Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς κατά μέσον όρο κάθε μέρα περίπου 30 άτομα, ανάμεσα στα οποία και πολλά παιδιά, δώριζαν τα μαλλιά τους.
Είναι από τις καλές ειδήσεις που θέλουμε όλοι να ακούμε και αποδεικνύουν ότι η διάθεση για εθελοντική προσφορά και συμμετοχή στην ανάγκη του άλλου παραμένει ελπιδοφόρα ισχυρή.
«Χαρίζουμε δύναμη στις γυναίκες που χρειάζονται λίγη παραπάνω από τη δική μας» σχολιάζει η Κέλλυ Φερέτου, η οποία φρόντισε για την οργάνωση και στελέχωση του κινητού κομμωτηρίου, το οποίο θα ολοκληρώσει τη λειτουργία του σήμερα (10.30 έως 21.00) έξω από τον Α/Β Βασιλόπουλο στην οδό Ψαρών, σε συνεργασία με το σούπερ μάρκετ και μεγάλη ιδιωτική εταιρεία καλλυντικών.  Χ.Ε.

*** Με βελτιώσεις για τους αγρότες οι δασικοί χάρτες 
Παρατείνεται σε 105 μέρες, από 60 που προβλεπόταν αρχικά, το δικαίωμα ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με βελτιωτική νομοθετική αλλαγή στην οποία προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής προχθές.
Η παράταση της προθεσμίας κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς θα παρέχει στους ενδιαφερομένους τον απαιτούμενο χρόνο για την πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωσή τους πριν αποφασίσουν αν θα υποβάλλουν αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών.
Επίσης, καταργείται η υποχρέωση αποστολής ψηφιακού αντιγράφου του αναρτημένου δασικού χάρτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Στους δύο αυτούς φορείς θα αποστέλλεται ο κυρωμένος χάρτης που μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ.
Ακόμα, προβλέπεται η εξαίρεση από την κύρωση των δασικών χαρτών, εκτάσεων που, σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία, δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις και παρόλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί εντός ευρύτερα αναδασωτέων εκτάσεων. Με άλλη διάταξη δύναται να ανακληθεί μερικώς ή ολικώς αρμοδίως κάθε διοικητική πράξη σχετική της κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας. Κατά αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, δεν ανακόπτεται η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά περιεχομένου και διασφαλίζεται η συνταγματική κατοχύρωση και προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων.
Ορίζεται ότι οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων αποφαίνονται επίσης επί αντιρρήσεων για το δασικό εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων σε περιοχές κηρυχθείσες ως αναδασωτέες. Η πρόβλεψη αυτή είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις εκτάσεων που, ενώ περιλαμβάνονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες, έχουν διαφορετική μορφή.
Σε περίπτωση εξαίρεσης των εν λόγω εκτάσεων από την υπαγωγή τους στο δασικό χάρτη η σχετική απόφαση γνωστοποιείται στο Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη διαδικασία ανάκλησης ή τροποποίησης της απόφασης κήρυξης περιοχής ως αναδασωτέας.
Τέλος, με υπουργική απόφαση καθορίζονται εφεξής οι τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες αποτύπωσης στους δασικούς χάρτες και των αναδασμών που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την σχετική αγροτική νομοθεσία.
  Η ψηφοφορία
Η νομοθετική αλλαγή έγινε στην επίμαχη τροπολογία για τους δασικούς χάρτες που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση μνημονίου συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ψηφίστηκε αρχικά κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και χθες από την ολομέλεια της Βουλής.
Σημειώνεται πως ο νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 2 Μαρτίου 2017.

***  Επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας ο Προκόπης Παυλόπουλος
Ημέρα χαράς και συγκίνησης ήταν η χθεσινή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς αναγορεύθηκε επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας και πρώτος το λόγο πήρε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Μασσέλος, που δήλωσε χαρούμενος και περήφανος που μια τόσο εμβληματική μορφή σαν αυτή του ΠτΔ θα αναγορευόταν σε λίγη ώρα καθηγητής του Τμήματος.
Μάλιστα, θέλησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε το Πανεπιστήμιο να τον αναγορεύσει καθηγητή, αναφερόμενος στη ζωή του Προκόπη Παυλόπουλου και στο πώς ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από την Καλαμάτα να σπουδάσει Νομική κατάφερε να κάνει τόσα πολλά και να φτάσει ύψιστο αξίωμα για την Ελλάδα.
Αρχικά αναφέρθηκε στο έργο του Προκόπη Παυλόπουλου ως καθηγητή στα αμφιθέατρα και στη συνέχεια στο συγγραφικό του έργο, καθώς έχει καταξιωθεί ως ένας από τους πιο έγκριτους νομικούς. Τέλος, ανέφερε το πολιτικό μέρος που αφορά στον Προκόπη Παυλόπουλο, έναν πολιτικό που τον χαρακτηρίζει το δίκαιο, η διαφάνεια και η νηφαλιότητα.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μασσέλος είπε στον ΠτΔ ότι τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές που περνά η κοινωνία μας, όλοι έχουμε την ανάγκη του σθένους, της αποφασιστικότητάς του, του συναινετικού του λόγου, της εμπειρίας και του κύρους του, και τον κάλεσε να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για την ανάκαμψη της πατρίδας.
Ακολούθησε χαιρετισμός του κοσμήτορα της Σχολής, Αλέξιου Σαββίδη, που αναγνώστηκε στο αμφιθέατρο και αναφερόταν στην αμφίδρομη τιμή που έλαβε χθες ο ΠτΔ. Όπως εξήγησε, τιμώντας το πρόσωπο του ΠτΔ, η τιμή επιστρέφει στο Τμήμα.
Στο βήμα μετά ανέβηκε ο πρόεδρος του Τμήματος, Νικόλαος Ζαχαριάς, για ένα σύντομο χαιρετισμό. Μίλησε για την πορεία του τμήματος μέχρι σήμερα, ενώ τόνισε ότι η χώρα θα εξέλθει της κρίσης με όχημα την παιδεία.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος, Θανάσης Χρήστου, με ένα χειμαρρώδες και εντυπωσιακό Εγκώμιον /Laudatio μίλησε για το έργο και τη ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Έπειτα οι πρυτανικές Αρχές φόρεσαν την τήβεννο στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει με θέμα «Οι τρεις Πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού». Μια ομιλία, όμως, άκρως συγκινητική, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να ξεκινά απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, δηλαδή τους καθηγητές του Πανεπιστημίου. Όπως είπε, η ακαδημαϊκή του διαδρομή ήταν εκείνη που σηματοδότησε ολόκληρη τη ζωή του και αποτέλεσε την ουσία της.
Μιλώντας για τη χθεσινή ημέρα, συγκινημένος είπε ότι έχει μεγάλη σημασία για τον ίδιο, γιατί είναι ένας τίτλος σε ένα πανεπιστήμιο της γενέτειράς του, σε χώρους δηλαδή που μεγάλωσε αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε, αφού, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, για έναν επαρχιώτη οι ρίζες δεν κόβονται ποτέ.
Ο δεύτερος λόγος, εξίσου σημαντικός για τον ίδιο, ήταν ο εξής: αφού γεννήθηκε το 1950, σύμφωνα με την Πανεπιστημιακή Νομοθεσία, το 2017, αν είχε μείνει στο πανεπιστήμιο, θα ήταν η τελευταία του χρονιά. Έτσι στη χθεσινή εκδήλωση αισθάνθηκε ότι βρίσκεται στην αίθουσα του πανεπιστημίου και κάνει ένα από τα τελευταία του μαθήματα, μαθήματα που, όπως είπε, του έλειψαν, παρά το γεγονός ότι η τιμή του να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι τεράστια.
Στη συνέχεια είπε ότι νοσταλγεί αυτά τα χρόνια, τα χρόνια στις αίθουσες της Νομικής, τους φοιτητές, τη διδασκαλία και τη διαρκή αμφισβήτηση της γνώσης, αφού στην επιστήμη τίποτα δεν είναι σταθερό. Στην επιστήμη, σχολίασε, αυτό που έχει σημασία είναι να μπορείς πραγματικά να διαψεύδεις αυτό που νομίζεις, ώστε να προχωρήσεις ακόμα περισσότερο.
Έπειτα από αυτή τη μικρή εξομολόγηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε ένα από τα τελευταία του μαθήματα, αυτή τη φορά όχι σε αίθουσα της Νομικής, αλλά στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης», της σχολής της οποίας πλέον είναι καθηγητής από χθες το βράδυ.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
«Στις 25 Μαρτίου, μία σημαδιακή ημέρα, συνέρχεται μια εμβληματική σύνοδος κορυφής και εκεί οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να αναλογισθούν ακόμα, ποια είναι η κληρονομιά τους» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Καλαμάτα
«Οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να αναλογισθούν την σημασία της Ευρώπης για ολόκληρο τον κόσμο, διότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο για τους λαούς της, αλλά είναι μία παγκόσμια δύναμη που μόνο αυτή μπορεί να διασφαλίσει κορυφαίες αξίες».
Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ξεκινώντας την ομιλία του στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης στην Ρώμη, με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή της.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «στις 25 Μαρτίου, μία σημαδιακή ημέρα, συνέρχεται μια εμβληματική σύνοδος κορυφής, η οποία θέλει να γιορτάσει, αλλά πολύ περισσότερο να αποτιμήσει τα 60 χρόνια από την ημέρα που δημιουργήθηκε και εκεί οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να αναλογισθούν ακόμα, ποια είναι η κληρονομιά τους».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «εκείνο που οφείλουμε να αντιληφθούμε, είναι ότι πριν από όλα η Ευρώπη είναι πολιτισμός» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις στο κόσμο που διεκδικούν, είτε την οικονομική ισχύ είτε την στρατιωτική ισχύ, αλλά η Ευρώπη για να είναι Ευρώπη δεν πρέπει παρά να διεκδικεί την μόνη ισχύ η οποία της ταιριάζει και η οποία είναι πολύτιμη για την ανθρωπότητα, δηλαδή τον παγκόσμιο πολιτισμό, που είναι ο δικός της πολιτισμός το υπόδειγμα του δικού της πολιτισμού.» Για αυτό όπως σημείωσε «επέλεξα να μιλήσω για το πως θα πρέπει να υπερασπιστούμε αυτό τον πολιτισμό, αφού ξέρουμε όμως σε τι στηρίζεται αυτός πολιτισμός και τι εκφράζει.»
«Μπορούμε να φανταστούμε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό σαν ένα αέτωμα που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Οι τρεις πυλώνες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού δηλαδή το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, η θεσμική κληρονομιά της Αρχαίας Ρώμης και η Χριστιανική Διδασκαλία, δείχνουν το χρέος κάθε ευρωπαϊκού λαού, αλλά και κάθε ευρωπαίου πολίτη, ως προς το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας απόψε στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, κατά την διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.
Όπως εξήγησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «ή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπερασπισθεί, στο ακέραιο, τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού της, οι οποίες διασφαλίζουν την φυσιογνωμία της, την συνοχή της και την σταθερή πορεία της προς τον τελικό της προορισμό, ήτοι την ομοσπονδιακή ενοποίησή της, ή στην αντίθετη περίπτωση, θα περιέλθει σε μια κατάσταση ληθάργου και μαρασμού -θεσμικού, πολιτικού και πολιτισμικού, συνακόλουθα δε οικονομικού και αναπτυξιακού- που θα σημάνει το άδοξο και άδικο τέλος της».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «μπροστά σ' αυτή την υπαρξιακή, κυριολεκτικώς, επιλογή, κάθε ευρωπαϊκός λαός και κάθε ευρωπαίος πολίτης οφείλουν να αναλογισθούν ότι η υπεράσπιση μιας σταθερής και αποτελεσματικής ενωμένης Ευρώπης δεν αφορά μόνο «τα του οίκου μας». «Γιατί, όπως αποδεικνύουν πρωτίστως οι ταραγμένοι καιροί μας,» συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «ο ρόλος της Ευρώπης, με τα χαρακτηριστικά που προεκτέθηκαν, είναι παγκόσμιος» και πρόσθεσε: «Καμιά άλλη δύναμη στον πλανήτη δεν διαθέτει την δύναμη να υπερασπισθεί καλύτερα τα ιδεώδη του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης από την Ευρώπη της ιστορίας και του πολιτισμού, που έχει πλήρη συναίσθηση ταυτοχρόνως της παρακαταθήκης του παρελθόντος της και, κυρίως, των προκλήσεων του μέλλοντός της».
Οι πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σηματοδοτούν και το ιστορικό οδοιπορικό του ως την σημερινή του κατάληξη». Επίσης, πρόσθεσε, «οι τρεις πυλώνες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, με βάση την ιστορική τους ιδιοσυστασία, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του Ιανού» και εξήγησε: «Κι αυτό γιατί δεν περιορίζονται να φωτίσουν την διαδρομή του παρελθόντος τους αλλά, όλως αντιθέτως, δείχνουν σταθερά το μέλλον στο οποίο προσβλέπουν, με την έννοια ότι αν η μελλοντική τους πορεία ανακοπεί, τότε η δημιουργία τους θα περιορισθεί σ' ένα ιστορικό απολίθωμα, καταδικασμένο στην αδήριτη φθορά.»
Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στην ομιλία του ότι «οι ρίζες των τριών πυλώνων συνδέονται αρρήκτως μεταξύ τους, και είναι αυτός ο κύριος λόγος για τον οποίο το αέτωμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού έχει αναδειχθεί τόσο ανθεκτικό στους ανά τους αιώνες κραδασμούς, και πρωτίστως στους πρόσφατους τεκτονικούς, πολιτισμικούς και άλλους, κραδασμούς που συνεπάγονται κατά κύριο λόγο οι εξάρσεις του πολέμου και της βάρβαρης τρομοκρατίας, ιδίως δε της τζιχαντιστικής».
Σχετικά με την συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, ως προς την εξέλιξη και διαμόρφωση του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι είναι, τουλάχιστον, διπλή και εξήγησε: «Από τη μια πλευρά το αρχαίο ελληνικό πνεύμα διέπλασε τον πολιτισμό αυτόν θέτοντας, μέσω της απελευθέρωσης του πνεύματος από τον μύθο και τις συνακόλουθες δοξασίες και εμμονές, τις βάσεις της επιστήμης και της σύγχρονης δυτικής φιλοσοφικής σκέψης».
Από την άλλη πλευρά, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «μας δείχνει σήμερα τον δρόμο υπεράσπισης του πολιτισμού μας, κυρίως δια της αποτροπής της μετάπτωσης της επιστήμης σε άγονο εμπειρικό πεδίο σώρευσης απλής γνώσης και συλλογής άπειρης, πλην όμως ανώφελης, πληροφορίας». «Μέσα από αυτή την διπλή συμβολή του», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «το αρχαίο ελληνικό πνεύμα μένει αενάως ζωντανό και επίκαιρο, τόσον ως γενάρχης όσο και ως αμετακίνητος πυλώνας του πολιτισμού μας».
Όσον αφορά στον πυλώνα της θεσμικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ρώμης, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «μέσω αυτής άρχισαν να διαφαίνονται δύο από τα πιο ουσιώδη στοιχεία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή το κράτος δικαίου και η διάκριση μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, άρα και η διάκριση μεταξύ πολιτικής κοινωνίας και κοινωνίας των πολιτών».
Σχετικά με τον πυλώνα της χριστιανικής διδασκαλίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συνδέεται αρρήκτως με τους δύο άλλους και την σύνδεση αυτή αποδίδει εκφραστικά, φυσικά μεταξύ άλλων, η αμφίδρομη σχέση μεταξύ τους», προσθέτοντας: «Μια σχέση την οποία τεκμηριώνει ιστορικώς, και δη οιονεί αμαχήτως, το ότι: Ο μεν Χριστιανισμός και η, σημαντική για την πορεία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, διδασκαλία του μπόρεσαν να αναδειχθούν, εν πολλοίς, επειδή βρήκαν διπλό πρόσφορο έδαφος: Πρώτον, το έδαφος της επικράτειας αρχικώς της Ρωμαϊκής και, μετέπειτα, της επιγόνου της, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καθώς και της θεσμικής κληρονομιάς τους, αφού αυτό διευκόλυνε την οργάνωση και λειτουργία της Χριστιανικής Εκκλησίας στις απαρχές της και το εντεύθεν πρωτόλειο "κανονικό δίκαιο». Και, δεύτερον, το "έδαφος" της ελληνικής και της λατινικής γλώσσας, δοθέντος ότι μέσα από αυτές τις γλώσσες διαδόθηκε η χριστιανική διδασκαλία και διατυπώθηκε η λειτουργία της χριστιανικής Εκκλησίας». Όμως, όπως ανέφερε στην συνέχεια, «και από την άλλη πλευρά, ήταν οι "φερτές ύλες» του, άκρως "πλωτού" διανοητικώς, "ποταμού" της Χριστιανικής διδασκαλίας, οι οποίες γονιμοποίησαν τις πολιτισμικές παρακαταθήκες των πυλώνων του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και της θεσμικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ρώμης. Έτσι προέκυψε το "κληροδότημα" της χριστιανικής διδασκαλίας στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, το οποίο συνθέτουν οι αρχές και οι αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης».

***  8 στους 10 Καλαματιανούς βρίσκονται στα social media 
 
 
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας, που γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ημερίδα με θέμα ««Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην Καθημερινή Ζωή».
Την ημερίδα οργάνωσε το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Πρώτος εισηγητής ήταν ο διευθυντής του ΚΕΚ,  Παναγιώτης Τζαβάρας, ο οποίος ανέλυσε το ζήτημα «Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ελλάδα και τον κόσμο». Παράλληλα, παρουσίασε ένα μέρος της έρευνας που διενεργεί στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, για την επίδραση των «social media» στην πόλη της Καλαμάτας. Η έρευνα αυτή δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα, ότι 8/10 Καλαματιανούς κάθε ηλικίας χρησιμοποιούν για περισσότερο από μία ώρα καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το Facebook να «πρωταγωνιστεί».
Στη συνέχεια, ο Μεσσήνιος στην καταγωγή αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Χρήστος Μπούρας, μίλησε για το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν τον τρόπο επικοινωνίας μας. Κατέληξε με το συμπέρασμα ότι την τεχνολογία ή θα την κατακτήσουμε ή θα μας κατακτήσει, με την έκβαση να εξαρτάται περισσότερο από εμάς…
Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Κώστας Θεολόγου, καθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η απώλεια του προσώπου στον κόσμο της ψηφιακής δικτύωσης».
Ο Σπυρίδων Στέλιος, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μίλησε από την πλευρά του για τη διαμόρφωση ενός νέου κοσμοπολιτισμού μέσα από τα «Social Media».
Το «παρών» στην ημερίδα έδωσε και ο Θεόδωρος Φορτσάκης, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός και καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του ανέπτυξε το θέμα «Μέσα Κοινωνική Δικτύωσης και Πολιτική»… με πολλούς «ενδιαφερόμενους» να βρίσκονται στο αμφιθέατρο. Την ημερίδα έκλεισε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, που εξέπληξε για ακόμα μια φορά με τις γνώσεις του γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, ενώ τόνισε ότι η καινούργια κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως με τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φοβίζει την κοινωνία των ανθρώπων.
Συντονιστής ήταν ο υπεύθυνος του ΚΕΚ, Απόστολος Γκούνης, που αξίζει τα συγχαρητήρια μαζί με τον Παναγιώτη Τζαβάρα για την άρτια ημερίδα που διοργάνωσαν. Του Κώστα Γαζούλη  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***  Ραγδαία επιδείνωση ! Είμαστε στο ΠΑΡΑ ΕΝΑ για ΤΕΜΑΧΙΣΜΟ της Τουρκίας...

~   Επιδεινώνονται οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, με τον Ερντογάν να βρίσκεται σε δεινή θέση, ενόψει και του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη χώρα.
Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, η συνεργασία της Ρωσίας με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, που η Τουρκία τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες, ήταν, όπως φαίνεται η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ειδικά, μετά και τη προειδοποιητική απειλή εκ Άγκυρας πως αν υπάρξουν πυρά από τη συριακή πλευρά των συνόρων, τότε η απάντηση της Τουρκίας θα είναι άμεση και σκληρή.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν θα ανεχτεί ούτε ότι υπολογίζει την εμπρηστική πολιτική που διαμηνύει ότι θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος. Απόδειξη είναι η στήριξη που δείχνει στη Μαρί Λεπέν, την ίδια ώρα που η Τουρκία έχει ξεκινήσει «πόλεμο» με την Ευρώπη, αλλά και στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αρνηθεί επανειλημμένως να συναντηθεί με τον Ερντογάν, παρά τις εκκλήσεις του.
Είναι φανερό ότι η Τουρκία έχει ξεμείνει από συμμάχους και έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση…

*** Στα ΟΠΛΑ !  Τα ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ενισχύονται

~  Αναβρασμός επικρατεί στα Βαλκάνια, με τις όποιες εξελίξεις να επηρεάζουν και τη χώρα μας.
Οι Αλβανοί «ακουμπάνε» τα Σκόπια και το σίγουρο είναι ότι ό,τι προκύψει στη χώρα, θα «χτυπήσει» και την Ελλάδα.
Για τον λόγο αυτό, έχει αποφασιστεί η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην ελληνο-αλβανική μεθόριο αλλά και στα σύνορα με Βουλγαρία και Σκόπια, με αφορμή τις κινήσεις και την εμφάνιση του UCK-UCC στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ήδη, την Τετάρτη 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε άσκηση με ρίψεις αλεξιπτωτιστών και αναμένεται να γίνουν αντίστοιχες στο προσεχές μέλλον, στέλνοντας ένα μήνυμα ετοιμότητας στις γείτονες χώρες.

*** ΣΟΚ !  Πρόεδρος κόμματος: «Να δώσουμε το όνομα ‘Μακεδονία’ στα Σκόπια»...

~  «Πιέζουν οι Ευρωπαίοι, πιέζουν οι Αμερικανοί, έχει αναγνωριστεί από 136 κράτη με το όνομα ‘Μακεδονία’ […]Πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός […] Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για καυγάδες», τάδε έφη Βασίλης Λεβέντης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, πετάει τη μάσκα του και στο βίντεο που σας παρουσιάζουμε, συμβουλεύει τους Έλληνες να δεχθούν το όνομα ‘Μακεδονία’ για τα Σκόπια για μη χαλάσουν χατίρι στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς που «πιέζουν».
Αυτούς θέλει ο ελληνικός λαός στη Βουλή;..
~  VIDEO : Υπερξεβράκωμα Λεβέντη για το Σκοπιανό! ., https://youtu.be/ABDc1-bz0cA  .-

***  ΑΛΕΞΗ ΔΙΑΛΕΞΕ ! ΕΚΛΟΓΕΣ ή ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ;  Zέχνει η Αριστερά...

~  Αριστερά από τα… LIDL θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την κυβέρνηση που έχει η χώρα, και όχι μόνο γιατί οι πολιτικές της ουδεμία σχέση έχουν με τις αξίες που-υποτίθεται- ότι πρεσβεύει η αριστερά, αλλά ακόμα και κάθε μέλος ξεχωριστά έχει «μαύρο» παρελθόν και παρόν.
Ποιον να πρωτοπιάσουμε και τι να πρωτοθυμηθούμε…
Έχουμε τον Αλέξη Τσίπρα που συναντάται κρυφά με την οικογένεια Rothschild και μάλιστα, ζητάει και δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, που είναι στην κατοχή της γνωστής οικογενείας.
Έχουμε τον Γιάννη Μουζάλα που «χάνει» το 70% από τα 803 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες. Αλλά δεν είναι και ο μόνος που τα έχει χαμένα, αφού και ο Γιώργος Σταθάκης θυμόμαστε ότι είχε ξεχάσει να δηλώσει στη φορολογική δήλωση του για το 2011 περίπου 1.800.000 ευρώ και 38 ακίνητα (πολλά είναι-λογικό είναι).
Εμείς όμως δεν ξεχνάμε τον Αλέκο Φλαμπουράρη, που κατέχει το 50%+1 των μετοχών της κατασκευαστικής εταιρείας «ΔΙΑΤΜΗΣΗ», ούτε τον Παύλο Πολάκη που είχε ομολογήσει ότι δημοσίως ότι διατηρούσε διπλό ταμείο στον Δήμο Σφακίων, ένα μαύρο και ένα άσπρο και φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι ο Χρήστος Σπίρτζης υπέγραφε αβέρτα απευθείας αναθέσεις οδικά έργα σε μηχανικούς και δικηγόρους.
Θα συνεχίσουμε λίγο ακόμα υπενθυμίζοντας το Καλογρίτσα gate και το σάλο που είχε προκληθεί με τα… βοσκοτόπια, όπως και το σαματά που είχε προκύψει με τις τηλεοπτικές άδειες και την ήτταν της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ.
Σε όλα αυτά, αξίζει μια αναφορά στο «μαγαζάκι» του ΣΥΡΙΖΑ, την ΕΡΤ, που λίγο ακόμα και θα μας ότι έχουμε βγει από την κρίση και ότι η Γερμανία χρειάζεται τώρα δανεικά, αλλά και την εφημερίδα «Αυγή», με τα δάνεια με εγγυητή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε τα αριστερά σκανδαλάκια και σε συμπυκνωμένη μορφή:

Τέτοια «αριστερή» κυβέρνηση να μη μας ξανατύχει…

***  ΣΟΚ ! Δήλωση-ΠΑΡΑΔΟΧΗ! Mετά τον ΑΠΡΙΛΙΟ, ΤΕΛΟΣ

~  Όλα θα κριθούν τον Απρίλιο όσον αφορά την αξιολόγηση και οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες.
Όπως υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, αν η αξιολόγηση δεν κλείσει ούτε τον Απρίλιο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος παύσης πληρωμών στο Δημόσιο, με τον ίδιο να εκφράζει αμφιβολίες αν η αξιολόγηση θα καταφέρει να κλείσει τον επόμενο μήνα.

***  ΕΚΤΑΚΤΟ ! Έσκασε τώρα !  ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ-ΣΟΚ...

~  Αιφνιδιαστική παραίτηση από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς υπέβαλε σήμερα Παρασκευή με έγγραφό της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Ελένη Ράικου που τα τελευταία χρόνια είχε διενεργήσει όλες τις μεγάλες έρευνες για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς.
Η κυρία Ράικου με το έγγραφό της που αριθμεί, σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 4 σελίδες, καταγγέλλει σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου που έχουν θορυβηθεί και πλήττονται, όπως αναφέρει, από την συνεχιζόμενη έρευνα για την υπόθεση της Novartis την οποία η ίδια χαρακτηρίζει «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».
Η εισαγγελική λειτουργός που επόπτευσε όλες τις έρευνες διαφθοράς τα τελευταία χρόνια και οδήγησε στη φυλακή δεκάδες κρατικούς αξιωματούχους και τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο προχώρησε σε αιφνιδιαστική παραίτηση και υπέβαλε αίτημα άμεσης αντικατάστασης της, συνοδεύοντας την ενέργειά της με βαρύτατες καταγγελίες για στοχοποίησή της, από  ανεξέλεγκτη δράση μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου που βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας της υπηρεσίας και αφήνοντας αιχμές για τη μη παροχή θεσμικής κάλυψης από την πλευρά τουλάχιστον της ηγεσίας της δικαιοσύνης.
Η αιφνίδια παραίτηση της, όπως σημειώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφό της προκλήθηκε από διαφημιστικό σπότ κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο θεωρεί συκοφαντικό, ανυπόστατο και «ότι υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα».
Η εισαγγελική λειτουργός σύμφωνα με πληροφορίες  στο τετρασέλιδο έγγραφο της το οποίο απευθύνει προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την άμεση αντικατάσταση της, καταγγέλλει ότι " έχει στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που στόχο έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας ( Nοvartis ) και όχι μόνο".
Η κυρία Ράϊκου αφήνει αιχμές, ότι τα συμφέροντα που βάλλουν εναντίον της και τα οποία, όπως υποστηρίζει, υποκρύπτονται πίσω από το συκοφαντικό δημοσίευμα, δρουν ανενόχλητα και με άνωθεν καλύψεις, καθώς  όπως αναφέρει ότι η ίδια «δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται» και ως εκ τούτου ζητά την άμεση αντικατάσταση της.
Στο έγγραφο της μεταξύ άλλων δηλώνει ότι ζητά την άμεση αντικατάσταση της, γιατί αρνείται όπως λέει, "να μετατραπεί σε "Ιφιγένεια" στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει,  ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική της εξόντωση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνας της".
Στο έγγραφό της επίσης  η εισαγγελική λειτουργός αναφέρεται στα σημαντικά ευρήματα των ερευνών για την υπόθεση της Nοvartis, και σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνει, ότι τις τελευταίες ημέρες η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων ( κυρίως γιατρών δημόσιων νοσοκομείων) που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία με σημαντικά ποσά και ότι διαπιστώθηκε ότι από τον ίδιο λογαριασμό χρηματικά ποσά εισέπρατταν και νομικά πρόσωπα που χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να δίδονται μίζες με τελικούς αποδέκτες άλλους κρατικούς αξιωματούχους.
Η κυρία Ράικου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκτιμά, ότι είναι πιθανή η ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, και σημειώνει πως ως τώρα έχουν εντοπιστεί μίζες 28 εκ. ευρώ, ενώ χαρακτηρίζει την υπόθεση ως «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».
Στη συνέχεια αναφέρεται επί μακρόν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε διαφημιστικό σποτ εβδομαδιαίας εφημερίδας (Documento), στο οποίο προβάλλεται δημοσίευμα το οποίο η ίδια χαρακτηρίζει συκοφαντικό και ότι υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα, στο οποίο γίνεται αναφορά για ενέργειες συγκάλυψης του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου και του Γιάννου Παπαντωνίου από την Εισαγγελία Διαφθοράς και γίνεται επίκληση αναφοράς συγκεκριμένης ανακρίτριας.
Η Ελένη Ράικου διεξοδικά αναφέρεται σε ενέργειες της ιδίας και της υπηρεσίας της κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου και χαρακτηρίζει τα αναφερόμενα σε βάρος της ως υποβολιμιαία, ενώ παραθέτει συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος των δύο αυτών προσώπων και στοιχεία για την αποκάλυψη των υποθέσεων για τις οποίες είχαν ερευνηθεί.
καθημερινή

*** ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ VoiceNews! Ουδεμία σχέση ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ με τη Ρωσία (αλλά η Γερμανία;)...

~   Σε "κονταροχτύπημα" μεταξύ τεσσάρων ισχυρών αντιπάλων εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί η διαγωνιστική διαδικασία για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Ποιοι είναι οι 4 μνηστήρες που θα καταθέσουν κλειστούς φακέλους με τις προσφορές τους...
Σε "κονταροχτύπημα" μεταξύ τεσσάρων ισχυρών αντιπάλων εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί η διαγωνιστική διαδικασία για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), καθώς σήμερα Παρασκευή, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, αναμένεται να καταθέσουν φακέλους όλοι οι ενδιαφερόμενοι, που είχαν παραμείνει ενεργοί κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. «Δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να αλλοιώνει την εικόνα ότι στις επτά το βράδυ ώρα Αγγλίας, εννέα ώρα Ελλάδας, προσφορές θα καταθέσουν και οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΛΘ ΑΕ, Κωνσταντίνος Μέλλιος. Και οι τέσσερις εταιρείες ή σχήματα, που θα διεκδικήσουν το 67%, θεωρούνται ισχυροί παίκτες στη διαχείριση λιμένων και τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση, αν το δεδηλωμένο ενδιαφέρον των τεσσάρων θα "εκφραστεί" και σε επίπεδο ύψους προσφορών, εκτιμάται ότι θα γίνει εμφανές το αργότερο μέχρι τις 7 Απριλίου, οπότε και αναμένεται να αποσφραγιστούν οι φάκελοι.
Η κοινοπραξία DIEP- CMA CGM του  Ιβάν Σαββίδη
Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο σχήμα που συγκρότησαν το γερμανικό fund DIEP (Deutsche Invest Equity Partners GmbH) και ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, είναι η CMA CGM, τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως ναυτιλιακή εταιρεία στη μεταφορά containers. O όμιλος CMA CGM, που μεταξύ των άλλων αποτελεί μέλος της τετραμελούς συμμαχίας OCEAN Alliance, στην οποία ανήκει και η Cosco, εξυπηρετεί τα 420 από τα 521 εμπορικά λιμάνια της υφηλίου και ο ενοποιημένος τζίρος του προσεγγίζει τα 22 δισ. δολάρια.
O δεύτερος εταίρος του σχήματος, Deutsche Invest Equity Partners GmbH, έχει το επιχειρηματικό του στρατηγείο στο Μόναχο και διαχειρίζεται κεφάλαια που αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ βάσει του επιχειρηματικού του προφίλ προσδιορίζεται ως επενδυτικό κεφάλαιο με τοποθετήσεις σε επιχειρηματικές συμμετοχές, αναπτυξιακές δράσεις και διαχείριση ακινήτων, με εστίαση στις αγορές της Γερμανίας, της Κίνας και των ΗΠΑ. Ο δε μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, λίγους μήνες πριν, είχε γνωστοποιήσει διά στόματος υψηλών στελεχών του ομίλου του ό,τι προτίθεται να επενδύσει κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια σε υπό εξέλιξη προγράμματα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο ομογενής επιχειρηματίας έχει, μεταξύ άλλων, ήδη επενδύσει στη ΣΕΚΑΠ, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" και στη "Σουρωτή", ενώ έχει αποκτήσει ακίνητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική.
Η ιαπωνική Mitsui ΟSK Lines
Πρόκειται για εταιρεία που ανήκει στον ιαπωνικό όμιλο Mitsui & Co Ltd, έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους του κόσμου, με πολυσχιδή δραστηριότητα, η οποία εκτείνεται από τα μεταλλεύματα και τα logistcs μέχρι τις τραπεζικές υπηρεσίες, την ενέργεια και τα τρόφιμα.  Ο όμιλος διαθέτει παρουσία σε 66 χώρες, ενώ το ενδιαφέρον της για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει συσχετιστεί κατά καιρούς -αλλά όχι από την ίδια την εταιρεία- με την επιθυμία της να το αξιοποιήσει για ευχερέστερη πρόσβαση στα πλούσια αποθέματα των μεταλλείων του Κοσόβου. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πάντως, ο σύμβουλος Α΄Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο, Διονύσης Πρωτοπαπάς, εξέφρασε την άποψη ότι κάτι τέτοιο θα είχε νόημα μόνο εάν οι Ιάπωνες είχαν εξαγοράσει μεταλλεία στην περιοχή.
«Νομίζω ότι το ενδιαφέρον της Mitsui για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σχετίζεται ευρύτερα με τη στρατηγική γεωγραφική θέση του λιμανιού. Γι΄ αυτό άλλωστε και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ειδικά για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης τόσο πολλοί και τόσο μεγάλοι όμιλοι. Θεωρώ ότι το μεγάλο αυτό ενδιαφέρον δείχνει ότι υπάρχει πραγματικό βάθος και δίνει μια πρόγευση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Η P&O Steam Navigation Company του ομίλου της Dubai Ports World
O όμιλος διατηρεί σταθερό και αναλλοίωτο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια, καθώς είχε δώσει το "παρών" και στον προηγούμενο διαγωνισμό για την απόκτησή του, το 2008. Τότε, είχε καταθέσει την τρίτη μεγαλύτερη προσφορά, αλλά πολύ χαμηλότερη από αυτές των Hutchison (που είχε ανακηρυχθεί πλειοδότης) και της Cosco (που τελικά "μπήκε" στο λιμάνι του Πειραιά). Ο όμιλος διαχειρίζεται μερικά από τα μεγαλύτερα λιμάνια και λιμενικές εγκαταστάσεις σε δεκάδες χώρες ανά τον τον κόσμο και συνεργάζεται με τη συμμαχία «THE» Alliance.
Συγκεκριμένα, έχει υπό τη διαχείρισή του 65 τερματικούς σταθμούς, με μεγαλύτερη ανάπτυξη σε Ινδία, Κίνα και Μέση Ανατολή, ενώ στη γεωγραφικά "γειτονιά" της Ελλάδας διαχειρίζεται τα λιμάνια της Κοστάντζας στη Ρουμανία και της Γιαρίντσα στη βόρεια Τουρκία, που δυνητικά λειτουργούν ανταγωνιστικά προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η International Container Terminal Services
Είναι εταιρεία με έδρα της Φιλιππίνες, που κατατάσσεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων διαχειριστών container terminals παγκοσμίως και διαθέτει παρουσία σε 28 λιμάνια, με πολύ ισχυρή παρουσία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (14 λιμάνια), αλλά και στην Αφρική (τρία) και την Αμερική (επτά). Στην Ευρώπη έχει μικρότερη παρουσία, διαχειριζόμενη τους τερματικούς σταθμούς των λιμένων Gdynia στην Πολωνία (από το 2003) και Ριέκα στην Κροατία (θεωρείται λιμάνι ανταγωνιστικό προς αυτό της Θεσσαλονίκης, στο οποίο η ICTS μπήκε το 2011 από κοινού με την Luka Rijeka d.d με 30ετή σύμβαση παραχώρησης).
Η εταιρεία διαχειρίζεται, επίσης, τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Μπατούμι στη Γεωργία. Στη γεωγραφική βάση της, τις Φιλιππίνες, η ICTSI έχει αναλάβει τη διαχείριση εννέα λιμένων, ενώ σημαντική είναι η παρουσία της στη Λατινική Αμερική, όπου έχει τοποθετήσει την εταιρική σημαία της σε Μεξικό, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Κολομβία, Αργεντινή και Ονδούρα.   Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ το και ΔΙΑΔΩΣΤΕ το! ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ για το τιμολόγιο της ΔΕΗ! Κλοπή;..

~  Παρανόμως και χωρίς ενημέρωση των καταναλωτών γίνεται η είσπραξη  'χαρατσιού' από τη ΔΕΗ, με ονομασία στο τιμολόγιο ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ -Ν.2773/99 άρθρο 29″ το οποίο το υπολογίζει με άγνωστο ποσοστό επί της αξίας του καταναλωθέντος ηλεκτρικού ρεύματος.
Υποτίθεται ότι με τα χρήματα αυτά καλύπτονται όσοι είναι εντεταγμένοι στο “κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ” όμως το άρθρο 29 του Νόμου 2773/99, έχει καταργηθεί από τον Αύγουστο του 2010, με νεότερο νόμο που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Περιμένουμε ενημέρωση από τη ΔΕΗ.

***  Δώστε βάση ! Τι ΙΣΧΥΕΙ για την 25η Μαρτίου…

~   Mε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τη νομοθεσία σχετικά με τον τρόπο πληρωμής όσων εργαστούν την αργία της 25ης Μαρτίου.
Αναλυτικά:
Η εορτή της 25ης Μαρτίου από το νόμο έχει καθοριστεί ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν Κυριακές και αργίες.
 Φέτος η 25η Μαρτίου συμπίπτει με ημέρα Σάββατο έτσι ισχύουν τα εξής:
α) Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν:
1) Όσοι εργάζονται με πενθήμερο, αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, θα πρέπει να λάβουν ένα ημερομίσθιο επιπλέον.
2) Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό και δεν θα απασχοληθούν το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, λόγω συστήματος πενθήμερης εργασίας, δεν δικαιούνται να λάβουν τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού τους.
Επί συστήματος εξαήμερης απασχόλησης, όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν απασχοληθούν στις 25 Μαρτίου 2017, θα λάβουν κανονικά το αναλογούν ημερομίσθιο, (6 ημερομίσθια συνολικά την εβδομάδα) ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό δεν δικαιούνται άλλης αμοιβής πέραν του μισθού τους.
 β) Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν
 Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται
 1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν .
 2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.
β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.
Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

***  ΠΟΛΕΜΟΣ Σόφιας-Άγκυρας ! ΜΕΣΩ ΕΛΛΑΔΑΣ περνάνε...

~  Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενόψει τον εκλογών της Κυριακής.
Χιλιάδες Βούλγαροι συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία και εμπόδιζαν την είσοδο τουρκικής καταγωγής Βουλγάρων πολιτών που επιχειρούσαν να εισέλθουν στη Βουλγαρία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 1.000 λεωφορεία με πάνω από 50.000 ψηφοφόρους είχαν ξεκινήσει για τη Βουλγαρία.
Λόγω του κλεισίματος των συνόρων, πολλοί πολίτες τουρκικής καταγωγής περνάνε από την Ελλάδα, όπως μεταδίδουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ, για να περάσουν στη χώρα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οποιαδήποτε εξέλιξη συμβαίνει στις γειτονικές χώρες, επηρεάζει και την Ελλάδα και για άλλη μια φορά η χώρα μας είναι στη μέση του τυφώνα.

***  ΕΚΤΑΚΤΟ ! Το Ισλαμικό Κράτος χτύπησε τη Ρωσία ! Κλιμάκωση πριν την εξαΰλωση...

~  Σαν επιθανάτιος ρόγχος φαίνεται η επίθεση των τζιχαντιστών σε ρωσική στρατιωτική βάση στην Τσετσενία, λίγο πριν η Ρωσία τους εξαφανίσει από τον χάρτη.
Το Ισλαμικο Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα, στο οποίο σκοτώθηκαν έξι μέλη των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας μετά από σύγκρουση με τους τρομοκράτες και πριν πέσουν νεκροί και οι ίδιοι.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στο γεγονός και πρόσθεσε ότι έχουν τραυματιστεί και τρεις στρατιώτες.

*** Παγωμάρα στο στούντιο !  ΑΥΤΟ θα κάνει ο Ερντογάν...

~  Ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, η οποία αναμένεται να αυξηθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη χώρα.
Όπως υπογράμμισε, «στη μία περίπτωση που θα κερδίσει το δημοψήφισμα ο κ. Ερντογάν και θα περιενδυθεί με τις εξουσίες τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει ως αντιδημοκρατικές, το πρόγραμμα του θα είναι, διασπείροντας αναταραχή στην περιοχή, να βρίσκεται συνεχώς καθισμένος σε μία καρέκλα γύρω από ένα τραπέζι για την επαναχάραξη της περιοχής».
Το δεύτερο είναι σε περίπτωση που χάσει το δημοψήφισμα, όπου εκ των πραγμάτων θα το αποδώσει στην τρισκατάρατο Δύση και τον πόλεμο που του έκανε, επειδή δεν τον άφησε να ενημερώσει τους συμπολίτες του, θα εξαπολύσει μεγαλύτερο πόλεμο εναντίον της Ευρώπης, γιατί πρέπει να δικαιολογηθεί απέναντι στην πελατεία του».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος αλλά και όλοι όσοι μελετούν και αναλύουν τα εθνικά θέματα, έχουν σύγκλιση απόψεων ως προς την επεκτατική πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος, είτε κερδίσει είτε χάσει στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Τουρκίας.
Μην ξεχνάμε ότι η σύγκρουση με την Ευρώπη με αφορμή την απαγόρευση των προεκλογικών συγκεντρώσεων, είναι τεχνητή και συμφέρει και τις δύο πλευρές.
Από τη μια τους Ευρωπαίους ηγέτες,, που επιδεικνύουν ένα στιβαρό πρόσωπο ενόψει των εκλογών, και από την άλλη τον Ερντογάν, που βρίσκει την αφορμή που ψάχνει για να κατηγορήσει τη Δύση.

***  ΕΜΦΥΛΙΟΣ στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ για την ΕΛΛΑΔΑ !  Χτυπούν τον ΣΟΙΜΠΛΕ...

~   Διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξαιτίας της Ελλάδας.
Ο Γκάμπριελ υποστήριξε ότι η Γερμανία πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, με τον Σόιμπλε να του απαντώ πως «είναι παντελώς προς τη λάθος κατεύθυνση» και «στέλνει λάθος μήνυμα», ενώ, έθεσε ξανά grexit, λέγοντας πως η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη μόνο αν έχει ανταγωνιστική οικονομία.
Λίγες ώρες αργότερα, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο εκπρόσωπος του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημείωσε ότι η Ελλάδα «φυσικά και χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όμως έχει ήδη υλοποιήσει πολλές από αυτές», ενώ, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για το θέμα των συντάξεων και τα εργασιακά.

*** Τουλάχιστον τα φάγαμε (όσοι τα φάγανε) στις ΓΥΝΑΙΚΕΣ !  Δείτε τον Ντάισελμπλουμ όπως ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΔΕΙ… 

~  Σάλος προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι χώρες του Νότου «έφαγαν τα χρήματα σε σναπς και γυναίκες».
Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεχωρίζει τις χώρες του Νότου από την υπόλοιπη Ευρώπη, λες και στις άλλες χώρες οι πολίτες δεν πίνουν ή δεν σπαταλούν χρήματα για το ωραίο φύλλο.
Ειδικά ο κος Ντάισελμπλουμ δεν θα έπρεπε να είναι σοβαροφανής και μας να κάνει μαθήματα ηθικής, όταν ο ίδιος είχε παρευρεθεί σε παρελάση για ομοφυλόφιλους στο Άμστερνταμ, το 2013, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, για το δικαίωμα ελευθερίας στον σεξουαλικό προσανατολισμό, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες και αναγράφεται και στο σχετικό ρεπορτάζ της telegraaf.
Τουλάχιστον κε Ντάισελμπλουμ, όσοι τα φάγανε, τα φάγανε στις γυναίκες.


~   Απάντηση στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, μέσω της οποίας ο πρωθυπουργός έθετε ζήτημα για τις εργασιακές σχέσεις, έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Με δική του επιστολή, ο κος Γιούνκερ τονίζει ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κοινωνικό κεκτημένο της Ε.Ε. εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.», ενώ, προσθέσει ότι «δεν υπάρχει ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους» και ότι δεν υπάρχει χώρος «για ιδεολογικές προσεγγίσεις».
Αναλυτικά, ολόκληρη η επιστολή του κου Γιούνκερ:
«Διάβασα την επιστολή του Πρωθυπουργού με μεγάλη προσοχή.
Κατανοώ το ευρωπαϊκό πνεύμα και την έκκληση για επιστροφή στην ομαλότητα μετά από τόσες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Για εμένα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κοινωνικό κεκτημένο της Ε.Ε. εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημοσίως με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα ήδη από τον Μάιο 2015 εξέφρασα την υποστήριξή μου σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή προέβη σε αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων του νέου προγράμματος πριν την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2015. Και αυτός είναι ο λόγος, όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, για τον οποίο πιέσαμε ώστε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να προβεί σε συστάσεις, υπό το πρίσμα των ευρωπαϊκών και διεθνών βέλτιστων πρακτικών.
Αυτοί οι εμπειρογνώμονες παρουσίασαν την έκθεσή τους το περασμένο φθινόπωρο και υποστηρίζουμε τις συστάσεις τους. Ορισμένες από αυτές είναι ξεκάθαρες, όταν πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου. Άλλες είναι πιο ελαστικές, όταν πρόκειται για πρακτικές ρυθμίσεις ή τρόπους εργασίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως ορθώς υπενθυμίζει η έκθεση, και είναι γνωστό σε όλους, δεν υπάρχει «ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους» στο κοινωνικό κεκτημένο ή στο οικονομικό εγχειρίδιο, όταν πρόκειται για την οργάνωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι σε αυτά τα θέματα δεν πρέπει να υπάρχει ούτε χώρος για ιδεολογικές προσεγγίσεις.
Από εμπειρία, και έχω ειδικούς γύρω από το τραπέζι, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι το πώς το σύστημα έχει σχεδιαστεί στα χαρτιά, αλλά αυτό που οι κοινωνικοί εταίροι πράττουν, μέσω της ικανότητάς τους να συμμετέχουν αυτόνομα αλλά και από κοινού με τις δημόσιες αρχές.
Τα ζητήματα αυτά αποτελούν μέρος της συζήτησης σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος για την Ελλάδα και συμφωνώ ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να ολοκληρωθεί γρήγορα. Δεν είμαστε μακριά: σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες βδομάδες και τις τελευταίες μέρες ακόμα μέχρι και αργά χθες το βράδυ.
Πιστεύω ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από όλες τις πλευρές κατά την έναρξη του προγράμματος: οι δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να μην αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας. Και η δέσμευση των πιστωτών να δώσουν στην Ελλάδα το επιθυμητό και απαραίτητο περιθώριο ελιγμών για να δημιουργήσει το δικό της μέλλον. Όλα αυτά με σεβασμό προς το κοινωνικό κεκτημένο, του οποίου είμαστε οι θεματοφύλακες.
Νομίζω ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να εργαστούν με υπευθυνότητα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τότε και εμείς θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε για τον σκοπό αυτό.
Καλώ όλους να συνεχίσουν το έργο τους σε αυτό το πνεύμα»

***  ΕΚΤΑΚΤΟ !  ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ συγκρούστηκε με Ελληνικό του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

~  Επικίνδυνα παιχνίδια λαμβάνουν χώρα στις θάλασσες μας, καθώς η τουρκική προκλητικότητα διογκώνεται μέτρα με τη μέρα και είχαμε περιστατικό σύγκρουσης τουρκικού σκάφους με ελληνικό.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, τουρκικό αλιευτικό σκάφος παραβίασε τα χωρικά ύδατα και έφτασε στο Φαρμακονήσι. Άμεσα στο σημείο έφτασε σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ζήτησε από τον καπετάνιο του τουρκικού να αποχωρήσει.
Ωστόσο, ο καπετάνιος αρνήθηκε και αντίδρασε έντονα με ελιγμούς, κατά τη διάρκεια των οποίων πλώρη του αλιευτικού σκάφους προσέκρουσε στην πρύμνη του λιμενικού σκάφους.
Εν τέλει, το τουρκικό σκάφος αποχώρησε μετά από καταδίωξη.

*** ΒΡΕΘΗΚΕ ο νέος ΑΪΝΣΤΑΙΝ ! Είναι 10 ετών και είναι ΕΛΛΗΝΑΣ...

~  Περήφανους έκανε τους γονείς του και τους Έλληνες ο 10χρονος Καλαματιανός Δημήτρης Παρθένιος, μαθητής της Ε Δημοτικού που πέρασε με επιτυχία το Intermediate SCAT τεστ για χαρισματικά παιδιά του Κολεγίου "Ανατόλια", το οποίο έγινε την Κυριακή στην Καλαμάτα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε δύο ενότητες: verbal και quantitative.
Ο 10χρονος Δημήτρης, μετά την επιτυχία του με πολύ υψηλό σκορ στα Μαθηματικά (478), διεκδικεί υποτροφία στα δίδακτρα του προγράμματος και μια θέση ανάμεσα στους χαρισματικούς μαθητές από όλη την Ελλάδα, σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 3 εβδομάδων.

***   25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821: ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ – ΠΡΟΣΤΑΞΕΙΣ...

~  25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ – ΠΡΟΣΤΑΞΕΙΣ
 Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Αντγος ε.α.
Επίτιμος Διοικητής της Σ.Σ.Ε.
     Στην ωραία αυτή γαλανή γωνία της γης, με τον λαμπρό και ζείδωρο ήλιο της, επί πέντε χιλιάδες (5000) χρόνια, όσα μέχρι σήμερα έχει αριθμήσει η αρχαιολογική σκαπάνη, εγεννήθη, εξετράφη και έζησε η Ελληνική φυλή. Οι Έλληνες είναι αυτόχθονες εις την γην αυτήν.
    - Μετά την πτώση της Βασιλεύουσας και την κατάκτηση της υπολοίπου Ελλάδος, το έθνος έχει χάσει εντελώς την πολιτική του ανεξαρτησία και ζει κάτω από τον ζυγό του πιο βάρβαρου αλλόφυλου και αλλόθρησκου Κατακτητή. Κατά την περίοδο αυτή ο Ελληνικός λαός έδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή. Συσπειρωμένο στα χρόνια της σκλαβιάς το Ελληνικό Έθνος, γύρω από τους Εθνικούς θεσμούς, την μεγάλη Εκκλησία και τις κοινότητες, με στήριγμα την ορθόδοξη πίστη του και την Εθνική συνείδηση, κατόρθωσε να επιζήσει. Οι διωγμοί, οι σφαγές, ο βίαιος εξισλαμισμός, το παιδομάζωμα για τους γενιτσάρους, δεν μπόρεσαν να επιτύχουν την εξαφάνιση του Ελληνισμού.
    - Έτσι! περνούσαν τα χρόνια και οι αιώνες για τους σκλαβωμένους Έλληνες, που ποτέ δεν έπαψαν να πιστεύουν, να ελπίζουν και να αγωνίζονται για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού. Η πυριτιδαποθήκη που αιώνες σιγοάναβε το φιτίλι της υπομονής και της επιμονής του Έθνους για την απόκτηση της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας του, επιτέλους ανατινάχθηκε το πρωινό εκείνο της 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ του 1821, την ημέρα ακριβώς του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
    - Κιβωτός του Νώε υπήρξε η εκκλησία στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, επάνω της στηρίχθηκε το γένος των Ελλήνων και γλίτωσε τον αφανισμό. Αυτή και μόνο κατόρθωσε να εξασφαλίσει την συνέχεια της παράδοσης και κράτησε ζωντανή μέσα στις ψυχές των υποδούλων Ελλήνων την Εθνική τους ταυτότητα. Ο Ιερέας έγινε δάσκαλος και παιδαγωγός και σημαιοφόρος της Εθνικής Ιδέας.
•    «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», προστάζει η προκήρυξη του ΥΨΗΛΑΝΤΗ.
•    Θα πει ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ το περίφημο «Ο Θεός έδωσε την υπογραφή του για την Ελευθερία της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω».
    - Το 1821 δεν θα είχε γίνει αν είχε αποκοπεί η ψυχή του γένους από την παράδοση και από τις ρίζες:
•    Τα ονόματα των Καραβιών των Επαναστατών ήταν βγαλμένα από το θρυλικό παρελθόν των Ελλήνων όπως «ΑΡΗΣ», «ΚΙΜΩΝ», «ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ», «ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ», «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», «ΑΘΗΝΑ», «ΑΦΡΟΔΙΤΗ», κ.λπ.
•    Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ στα Δολιανά φωνάζει στους Τούρκους: «Σταθείτε Πέρσαι να πολεμήσουμε…», έτσι δρασκελίζει 24 αιώνες Ελληνικής Ιστορίας.
•    Θα πει ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: «Πάμε να δούμε τους Έλληνες εις το μέρος όπου κατοικούνε να βρούμε τον γέρο ΣΩΚΡΑΤΗ, τον ΠΛΑΤΩΝΑ, τον ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ, τον Λεβέντη ΛΕΩΝΙΔΑ και να τους ειπούμε, τις χαροποιές ειδήσεις, ότι αναστήθηκαν οι απόγονοί τους».
    Μήνυμα που προστάζουν οι ήρωες του 1821: «Προστατέψτε τις παραδόσεις μας, είναι ο ομφάλιος λώρος που μας συνδέει με την ζωοδότρα μήτρα του Ελληνισμού. Κρατείσθε τις ρίζες μας, είναι φυλαχτό για την διατήρηση του Ελληνικού Έθνους».
    - Ας έλθουμε όμως στο δραματικό και εθνοκτόνο δίδαγμα του 1821. Ας μιλήσουμε με θάρρος και τόλμη για την εθνική μας αρρώστια την ΔΙΧΟΝΟΙΑ. Το 1821 για την διχόνοια δεν μιλάει απλώς, δεν διδάσκει απλώς, δεν κραυγάζει απλώς, αλλά αναθεματίζει, μαστιγώνει, εξορκίζει και την χαρακτηρίζει κατάρα κωδικοποιημένη στα χρωμοσώματα και τα γονίδιά μας. Με την έναρξη της επαναστάσεως, στην αρχή όλα πήγαιναν καλά. Οι Επαναστάτες ενωμένοι και μονιασμένοι, νικούσαν συνεχώς τους Τούρκους. Μόλις όμως απομακρύνθηκε κάπως ο κίνδυνος, ξέσπασε η επιδημία και άρχισε η φαγωμάρα.
•    Λέει ο ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ την άνοιξη του 1825 στον ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ: «Δεν θέλουμε να εννοήσουμε ότι τίποτε δεν εκάμαμε νικήσαντες τους Τούρκους, αν δεν νικήσουμε και σύντομα μάλιστα τα πάθη μας. Διχόνοια να ο μεγάλος εχθρός μας αυτός θα μας φάει…».
•    «Δολερή» την χαρακτηρίζει ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός στον Εθνικό μας Ύμνο. Την παρουσιάζει να κρατάει ένα σκήπτρο, το σύμβολο της εξουσίας και χαμογελαστά να το υπόσχεται σ’ όλους.
•    Γράφει ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: «Τα πολλά εγώ δεν κατόρθωσαν να γίνουν εμείς».
•    Δυστυχώς! το χειρότερο αποτέλεσμα της διχόνοιας ήταν ότι χρειάστηκε πλέον η επέμβαση των τριών προστάτιδων δυνάμεων στο Ναυαρίνο. Τελικά! η Διχόνοια μας φιλοδώρησε με προστάτες, από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των οποίων δεν έχουμε ακόμη γλυτώσει και πολύ φοβούμαι δεν πρόκειται να γλυτώσουμε.
     - Το 1821 ξανάναψε το καντήλι του γένους. Στις μέρες μας όμως η φλόγα του τρεμοσβήνει επικίνδυνα. Άνεμοι και μπουρίνια ολόγυρά μας. Μέσα στα τείχη διακρίνουμε πολλές φορές ανθρώπους τραγικούς, ανερμάτιστους και κενούς, γκρεμίζουν με μανία το παρελθόν, το περιφρονούν, το συντρίβουν και το καταπατούν. Η Νεολαία μας, δημιούργημα δικό μας, ξεκομμένη από την παράδοση, απομακρυσμένη από την χριστιανική πίστη, εκμαυλισμένη από την καταναλωτική κοινωνία, ζει σ’ ένα πνευματικό λήθαργο. Παθαίνει αναφυλαξία όταν ακούει να της μιλάνε για φιλοπατρία, για ιδανικά, για Ελπίδα.
    - Όμως! μια ενδόμυχη πίστη μας κάνει να ελπίζουμε, ότι όλα αυτά τα συμπτώματα της φθοράς και της παρακμής δεν είναι παρά επιφανειακά, εποχιακά και επιπόλαια. Ναι! μαραίνονται τα φύλλα στο εθνικό μας δένδρο. Μαραίνονται και μαδάνε επικίνδυνα. Όμως! η ρίζα του αιωνόβιου δένδρου της φυλής, η ψυχή του γένους είναι ικανή, όποτε χρειαστεί, να ανεβάσει νέους ζείδωρους χυμούς και καινούργιες ανθοφόρες δυνάμεις. Αυτή την ρίζα κανένας κατακλυσμός, κανένας ευδαιμονισμός, μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να την χαλάσει. Πιστεύω! ούτε και οι Εθνομηδενιστές της σημερινής προοδευτικής Νομενκλατούρας να την χαλάσουν.
•    «ΟΧΙ» λοιπόν στον άκρατο ευδαιμονισμό και στην υποδούλωση στα υλιστικά συνθήματα και κελεύσματα της εποχής.
•    «ΟΧΙ» στον εγωκεντρισμό, στον μηδενισμό και στην ισοπέδωση των πάντων, που μετατρέπουν τον Άνθρωπο σε ευάλωτη μάζα.
•    «ΟΧΙ» σε κάθε προσπάθεια αποξένωσής μας από την Εθνική και Θρησκευτική μας Παράδοση.
•    «ΟΧΙ» στους σύγχρονους διανοούμενους της πεντάρας, καλυπτόμενοι πίσω από την ασπίδα του πανεπιστημιακού θώκου, επιχειρούν να διαστρεβλώσουν και να αμφισβητήσουν τα αυτονόητα.
•    Και! προς παντός «ΟΧΙ» στην απεμπόληση της Ελληνικής εθνικής παιδείας των νέων μας (Τι γαρ φίλτερον ανδρί πατρώας χθόνος. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ).
•    «ΝΑΙ» στο να είμαστε συνεχώς με το όπλο παρά πόδα και να μη λησμονούμε ότι, δεν έχουμε την πολυτέλεια των άλλων Ευρωπαίων να συνορεύουμε με λαούς μόνο ευρωπαϊκούς.
 - Ας ευχηθούμε λοιπόν, με την ευκαιρία της εφετινής επετείου του 1821 και ας ελπίζουμε στα δύσκολα αυτά χρόνια, ιδεολογικής και οικονομικής δοκιμασίας της Πατρίδος μας, να έλθει κάποτε η γενιά εκείνη των Ελλήνων πολιτικών, που θα απαλλάξει τους Έλληνες από την κατάρα της διχόνοιας και θα κάμει το δένδρο του γένους μας να παραμείνει παντοτινά Αειθαλές και Ζείδωρο.

***  Σελίδες Ελληνικής Ιστορίας: Θ. Κολοκοτρώνης και Τουρκοπροσκυνημένοι...

~   Σελίδες Ελληνικής Ιστορίας: Θ. Κολοκοτρώνης και Τουρκοπροσκυνημένοι
Της Δήμητρας Ρετσινά–Φωτεινίδου, Φιλολόγου–Μ.Α. Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.

«Η επανάσταση η δική μας (γράφει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα Απομνημονεύματά του) δεν μοιάζει με καμιά από όσες γίνονται στην Ευρώπη. Της Ευρώπης οι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος. Ο δικός μας πόλεμος ήταν ο πλέον δίκαιος, ήταν έθνος με άλλο έθνος… Ούτε ποτέ θέλησε ο Σουλτάνος να θεωρήσει τον Ελληνικόν λαόν ως λαόν, αλλά ως σκλάβους. Μια φορά όταν επήραμε το Ναύπλιον ήρθε ο Χάμιλτον να με δει. Μου είπε ότι πρέπει οι Έλληνες να ζητήσουν συμβιβασμό και η Αγγλία να μεσιτεύσει. Εγώ του αποκρίθηκα ότι αυτό δεν γίνεται ποτέ, ελευθερία ή θάνατος!
»Εμείς Καπετάν Χάμιλτον ποτέ συμβιβασμό δεν κάναμε με τους Τούρκους. Άλλους έκοψε, άλλους σκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, ζούσαμε ελεύθεροι από γεννεά εις γεννεά. Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμία συνθήκη δεν έκαμε. Η φρουρά του είχε παντοτινό πόλεμο με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήταν πάντοτε ανυπότακτα. – με είπε, ποιά είναι η βασιλική φρουρά του, ποιά τα φρούρια. – η φρουρά είναι οι λεγόμενοι Κλέφται, τα φρούρια η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά. Έτσι δεν με ομίλησε πλέον…»
Ο ατρόμητος Γέρος του Μοριά μόνο στον καιρό του προσκυνήματος φοβήθηκε! Ούτε στην αρχή της επανάστασης ούτε με τον Δράμαλη που ήρθε με 30,000 στράτευμα εκλεκτό... Η Ρούμελη ήταν προσκυνημένη, η Αθήνα πεσμένη. Μόνο η Πελοπόννησος με τα δύο νησιά Υδρα και Σπέτσες είχαν κάποια  δύναμη.
Στα Απομνημονεύματά του διηγείται: «Ο Κιουταχής είχε πάρει προσκυνοχάρτια. Πάσχιζε να πάρει και ο Ιμπραϊμ για να τα στείλει στην Κωνσταντινούπολη και όταν ο Υπουργός της Αγγλίας ή άλλης δυνάμεως μεσίτευαν στον Σουλτάνο για την Ελλάδα να τους αποκριθεί, ποιά Ελλάδα; Η Ελλάς είναι προσκυνημένη, να τα προσκυνοχάρτια τους...»
Μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη και την υποταγή της Ρούμελης η επαναστατική δύναμη είχε περιοριστεί στην Πελοπόννησο. Τα δύο ΒΑ κάστρα, Ακροκόρινθος και Παλαμήδι, τα κατείχαν οι Ρουμελιώτες που λήστευαν τον κόσμο. Ο υπόλοιπος Μοριάς ήταν στη διάκριση του Ιμπραϊμ, που γυρίζοντας από το Μεσολόγγι, ξανάρχιζε τις καταστροφικές του περιοδείες με τον τουρκοαιγυπτιακό στρατό. Αποφασισμένος να αλλάξει τακτική και να ακολουθήσει το παράδειγμα του Κιουταχή στη Ρούμελη, ο Ιμπραϊμ προσεταιρίζεται τους αλβανόφωνους οπλαρχηγούς των κοτζαμπάσηδων της Αχαϊας (Καλαβρυτοχώρια), Ηλείας κ.ά. υποσχόμενος βόδια και άλογα, φοροαπαλλαγές και αξιώματα.
Ο Κολοκοτρώνης εξεγέρθηκε κατά της προδοσίας με το σύνθημα «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», διέταξε να πάρουν τα όπλα όλοι από 15-60 ετών και τιμώρησε παραδειγματικά τον Πατρινό Νενέκο (τον σκότωσε ο Σαγιάς) ως «Τούρκο» και όχι ως Χριστιανό. Με τον Κολοκοτρώνη ήταν οι κράτιστοι της Πελοποννήσου: Πετιμεζαίοι, Πλαπούτας, Νικηταράς, Δ. Μελετόπουλος, Γ. Χελιώτης κ.ά.
Ως Γενικός Αρχηγός του στρατού της Πελοποννήσου αναγνωρισμένος και από τον Αρχιστράτηγο Άγγλο Τζώρτζ, ο Κολοκοτρώνης είχε εσωτερικούς εχθρούς τους ολιγαρχικούς πολιτικούς του Μοριά. Αυτοί ήταν οι: Δεληγιανναίοι, Λονταίοι, Μαυρομιχαλαίοι, Νοταραίοι, Θ. Ζαϊμης, Μπενιζέλος Ρούφος, Σ. Θεοχαρόπουλος. Εκτός από τις αντιζηλίες οι πρόκριτοι είχαν δυσαρεστηθεί με την απόφαση της συνέλευσης της Τροιζήνας για την εκλογή του Καποδίστρια ως Κυβερνήτη γιατί θίγονταν οι  προσωπικές τους φιλοδοξίες. Σχημάτισαν μια νέα κυβέρνηση, τη λεγόμενη «Αντικυβερνητική Επιτροπή», με την οποία αντί να βοηθούν τον αγώνα του Κολοκοτρώνη του στερούσαν τροφές και πολεμοφόδια.
Εκείνοι που πρωτοστάτησαν στο προσκύνημα το 1827 ήταν οι καπεταναίοι των αρχόντων. Ο Νενέκος με τους οπαδούς του ήταν οπλαρχηγός του κοτζάμπαση της Πάτρας Μπενιζέλου Ρούφου. Ο Γκολφίνος Λουμπιστιάνος ήταν οπλαρχηγός του πρόκριτου της Βοστίτσας Ανδρέα Λόντου κ.ά.
Ο Β. Πετιμεζάς έλεγε στον Κολοκοτρώνη: «Βίασε όλα τα άρματα, δώσε τσεκούρι και φωτιά» Οι Κορίνθιοι οπλαρχηγοί του ζητούσαν «φουσέκια» (φυσέκια). Ο Κολοκοτρώνης άπλωσε τα στρατεύματα και διέταξε «όποιο χωριό δεν γυρίσει πίσω στην Επανάσταση είναι τα σπίτια τους καϊμένα (καμμένα), τα αμπέλια τους καϊμένα και θα τους αφανίσω… Αν όμως επιστρέψει το Έθνος θα τους συγχωρήσει».
Πολλές είναι οι επιστολές του Κολοκοτρώνη προς την «Αντικυβερνητική Επιτροπή» και την «Σεβαστή Βουλή» στις οποίες εκθέτει τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα και ζητά να καλυφθούν οι ανάγκες σε ζωοτροφές και πολεμοφόδια: «Η Πατρίς τρέχει τον έσχατο κίνδυνο και καμιά πρόβλεψη δεν γίνεται.. Απέκαμα να γράφω, σωροί θα έχουν γίνει οι αναφορές μου… Χάνεται ο λαός τον οποίο παριστάνετε (αντιπροσωπείτε) Κύριοι αντιπρόσωποι του λαού…»!
Τελικά απευθύνθηκε σε φιλέλληνες: Ευνάρδο Έβερετ, Τζώρτζ. Ο Τζώρτζ τον αποκαλούσε «περιπόθητο» φίλο ενώ την «Αντικυβερνητική Επιτροπή» αποκαλούσε φατρία άξια κοινής αποστροφής.
Ο Κεχαγιάμπεης  με εντολή του Ιμπραϊμ κάλεσε τους Μεσσήνιους να προσκυνήσουν, διαφορετικά τους περίμενε η ερήμωση του τόπου! Ο λαός με την στήριξη του Κολοκοτρώνη του απάντησε: «Είμεθα αποφασισμένοι να αποθάνωμεν ελεύθεροι Έλληνες»! Τότε ο Κεχαγιάμπεης άρχισε με φωτιές και τσεκούρια να καταστρέφει χιλιάδες δέντρα, αμπέλια κ.ά. Αυτό όμως δεν είναι έργο πολεμικό, του αντιγύριζε ο Κολοκοτρώνης: «Πέτρα πάνω στην πέτρα να μη μείνει εμείς δεν προσκυνούμε. Μόνο ένας Έλληνας  να μείνει πάντα θα πολεμούμε και μη ελπίζεις πως την γη μας θα την κάνεις δική σου, βγάλε το από το νου σου»!
Αυτή η συμπεριφορά του Ιμπραϊμ, που παραβίαζε το Διεθνές Δίκαιο, είχε ως αποτέλεσμα την επέμβαση των Ναυάρχων Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας.  Η νικηφόρα ναυμαχία κατά του τουρκο -αιγυπτιακού στόλου έγινε στο Ναυαρίνο (8/10/1827).
Ο Κολοκοτρώνης γράφει: «Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Εμείς αν δεν ήμασταν τρελοί δεν θα κάναμε επανάσταση γιατί θα συλλογιζόμασταν για πολεμοφόδια, καβαλαρία, πυροβολικό… για τη δύναμη τη δική μας και την τουρκική. Τώρα που νικήσαμε, που τελειώσαμε με καλό τον πόλεμο μας μακαρίζουν, μας επαινούν. Αν δεν ευτυχούσαμε θα μας καταριόσαντε…
»Μοιάζαμε σαν να είναι στο λιμάνι 50, 60 καράβια φορτωμένα, ένα από αυτά ξεκόβει, κάνει πανιά, πηγαίνει στη δουλειά του με μεγάλη φουρτούνα, μεγάλο άνεμο, πηγαίνει, πουλά, κερδίζει, γυρίζει πίσω σώο. Τότε ακούς τα άλλα καράβια και λέγουν, ιδού άνθρωπος, ιδού παλικάρια, ιδού φρόνιμος και όχι σαν εμάς όπου καθόμεθα έτσι δειλοί, χαϊμένοι και κατηγορούνται οι καπετανέοι ως ανάξιοι. Αν δεν ευδοκιμούσε το καράβι θα έλεγαν, μα τι τρελός να σηκωθεί με τέτοια φουρτούνα, με τέτοιον άνεμο, να χαθεί ο παλιάνθρωπος πήρε τον κόσμο στον λαιμό του…»

*** ΔΗΓΜΑΤΑ...

~ ΔΗΓΜΑΤΑ
Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Πληθαίνουν τα κοινωνικά παρακμιακά φαινόμενα.
Ουδείς - εκ των υπευθυνοανεύθυνων, καθ'  ύλην αρμοδίων , συγκινείται.
Ενδεικτικά παραδείγματα:
1. Μαφιόζικες πρακτικές εφαρμόζονται. Όχι μόνον για την προστασία των συμφερόντων ανθρώπων του υποκόσμου / "νύχτας", αλλά και ευυπόληπτων εργοδοτών /επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται νόμιμα /στο φώς της ημέρας (!).
Ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να εφαρμόζουν έκνομες μεθόδους για να αυξήσουν τα εισοδήματα τους: επιστρατεύουν μπράβους οι οποίοι συνοδεύουν τους εργαζόμενους στα ΑΤΜ των Τραπεζών και όταν γίνεται ανάληψη του μισθού τους, τους  παρακρατούν (;) με  "ευγενικό"  τρόπο οι κ.κ μπράβοι (ατάκα και ) επί τόπου ένα ποσοστό - σεβαστό - το οποίο επιστρέφεται στον εργοδότη.
Τελικά ωφελούνται και οι τρείς εμπλεκόμενοι:
- Ο εργοδότης, επειδή ληστεύει τον υπάλληλό του, αλλά και φοροδιαφεύγει.
- Ο κος "φουσκωτός", επειδή προσπορίζεται - αξιοπρεπώς; - τα  προς το ζην. - Ο ίδιος ο Υπάλληλος, επειδή, όσο και αν ακούγεται περίεργο, δεν κινδυνεύει να του αρπάξουν κακοποιοί τα χρήματα που σηκώνει από την Τράπεζα!
Απλά μαθηματικά είναι: Αν πχ κάνει ανάληψη 600 €, θα πρέπει να δώσει περίπου (σήμερα, αύριο μάλλον θα αυξηθεί) 150 € στον συνοδό / προστάτη του. Αν τον έκλεβαν, τότε θα έχανε όλα του τα χρήματα. Τώρα με κόστος προστασίας 150 € διασφαλίζει τα υπόλοιπα 450 ! Άρα ωφελείται τα υπόλοιπα 3/4.
Απορώ γιατί διαμαρτύρονται κάποιοι.
Δεν πήγαν ποτέ σχολείο;
2. Διοικητής Οργανισμού θεώρησε φυσικό / φυσιολογικό - κάτι σαν το .... φυσικό αέριο ας πούμε - να υπογράψει  την προαγωγή ... του  και , στη συνέχεια, να χορηγήσει στον εαυτό του, 250.000 € εφάπαξ!!!. Όλα βέβαια μέσα σε νόμιμα πλαίσια με τις απαραίτητες  μάλιστα  κρατήσεις!
Πολλοί συμπολίτες αναξιοπαθούντες προσπάθησαν να ... κρατηθούν για να μην πάρουν φόρα και δεν αφήσουν τίποτα όρθιο.
Συγκρατήθηκαν όταν ο αρμόδιος Υπουργός τους εξήγησε πως ... ουδέν το επίμεμπτον υπάρχει στην όλη υπόθεση. Ευτυχώς!....
3. Πρωτοκλασσάτος Υπουργός βλέπει ως Σαμουράι τους συντρόφους του της Συγκυβέρνησης ως πολεμιστές, οι οποίοι ενωμένοι θα μείνουν αγωνιζόμενοι, μέχρι το τέλος της 4ετίας, αλλά και πέραν αυτής.
Δυσεξήγητος ο αγώνας τους, δυσνόητος και δύσπεπτος για τον λιμοκτονούντα λαό, που έχοντας υποστεί πολλά, διακρίνει /υποψιάζεται πως ο αγώνας δίνεται "Υπερ καρεκλών/βλωμών και εστιών".
4. Τελικά ποιό είναι το μείζον (ζητούμενο):
Το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση ή το πως  -με ποιούς επαχθείς ή και επαχθέστατους όρους - θα κλείσει;
Έχουν άραγε (εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι) αντιληφθεί την ειδοποιό διαφορά, ανάμεσα στο πότε και στο πως ;
(Σ.Σ Εντελώς πληροφοριακά -επιμορφωτικά προς  τους κ. κ  Συγκυβερνώντες : ο διαφημιζόμενος/ τιτλοφορούμενος "Εντιμος Συμβιβασμός" τους δεν συνάδει /συνδέεται αποκλειστικά με το ένα ή το άλλο μόνον επειδή απλούστατα ... πάει με όλα - ως πολιτικάντικο πονηρό φραστικό επινόημα-).
5. Ποιός άραγε ψεύδεται; ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος ή ο τ. Υπουργός; Τι ελέχθη όταν συναντήθηκαν; Τι συμφώνησαν; Τι ισχύει;
Μήπως είχαν δίκιο οι αγρότες που ζήτησαν να συναντήσουν (άλλον Υπουργό) μόνον παρουσία και δικών τους καμερών , ώστε να καταγραφούν όσα λέγονται κατ' ιδίαν;
6. ΕΘΝΟΓΟΝΕΑΣ  ισχυρίστηκε πως καλώς μειώθηκε η επιβάρυνση της εισφοράς αλληλεγγύης των βουλευτών , αφού πρέπει να έχουν ... "καθαρό μυαλό, χωρίς οικονομικά προβλήματα". Λες και άλλοι επαγγελματίες οι οποίοι προσφέρουν πολύ περισσότερο υπεύθυνο έργο, μπορούν να δουλεύουν με ανέχεια και θολωμένο μυαλό!...
Οφείλουμε χάριτες σε όλους αυτούς τους πλουσιοπάροχα αμοιβόμενους - εδώ και δεκαετίες - ΚΑΘΑΡΟΜΥΑΛΗΔΕΣ που κατάφεραν να μας εξαθλιώσουν. Να ...καθαρίσουν τους Έλληνες  με  "καθαρές"  δουλειές από ορκισμένους                   κ α θ α ρ ο δ ο ύ λ η δ ε ς !....
 ΥΓ Κανείς πλέον δεν εμπιστεύεται κανέναν.  Ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει και λέει ό,τι - και όπως -θέλει. Δεν υπάρχει λογική, μέτρο, φιλότιμο, ντροπή. Ευτυχώς που υπάρχει "Κράτος", "Δημοκρατία " "Κοινοβούλιο", "Τάξη" και (Αν) ασφάλεια! Ισχυροί λόγοι ανησυχίας !

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

 *** Αναλυτικά το πρόγραμμα της  28ης αγωνιστικής της Euroleague:

28η αγωνιστικήΠέμπτη, 23/3/2017 :

Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)  80-77 .- ^

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)
77-93 , (33-44).-^
Τα δεκάλεπτα: 14-17, 33-44, 58-71, 77-93 .-^

Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία)  76-84 .- ^

Μπασκόνια (Ισπανία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  63-72 , (21-37) .-^

Τα  δεκάλεπτα : 6-24 ,(21-37) ,37-54, 63-72 .-
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πατέρνικο (Ιταλία), Μάντιλα (Φινλανδία), Ομπρκνέβιτς (Σερβία)
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (Σίτο Αλόνσο): Λάρκιν 7 (1), Βόιτμαν 12, Χανγκά 13 (1), Μπουμπουά, Μπλάζιτς, Ντιόπ 7, Τίγι 2, Λαπροβίτολα 5 (1), Σενγκέλια 6, Μπάντιντζερ 11 (1), Λουζ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 18 (2), Νίκολς 2, Ρίβερς, Τζέιμς 11 (1), Παππάς 4, Φελντέιν 8 (2), Γκιστ 11 (1), Γκάμπριελ 6 (2), Μπουρούσης 4, Καλάθης 8.

VIDEO:
~*ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ-ΠΑΟ 63-72 28η  αγων  23/03/2017:
https://youtu.be/HuLjRDi37AE  .-

Παρασκευή, 24/3/2017 :
Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)  74-85 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 18-25, 33-44, 55-74, 74-85 .-

Νταρουσάφακα (Τουρκία)-Γαλατασαράι (Τουρκία)  73-67 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 16-18, 37-39, 61-52, 73-67 .-

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  -Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)  73-79 , (37-37) .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 20-19 , (37-37) , 54-58 , 73-79 .-
VIDEO:
~*ΟΣΦΠ-ΡΕΑΛ    Α΄ ημίχρονο  37-37  24/03/2017  28η  αγων:

Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)    64-55 .- ^

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 Ν-Η Β.
Ρεάλ Μαδρίτης    21-7 49  
ΤΣΣΚΑ Μόσχας     21-7 49    
Ολυμπιακός 19-9   47   
Φενερμπαχτσέ 17-11   45 
---------------------
Παναθηναϊκός 17-11 45 
Αναντολού Εφές 16-12 44 
Μπασκόνια 16-12  44 
Ερυθρός Αστέρας 15-13  43   
----------------------
Νταρουσάφακα 14-14  42    
Μακάμπι Τελ Αβίβ  10-18  39 
Ζαλγκίρις 13-15  39 ^   
Μπαρτσελόνα 11-16  38   
~~~~~~~~~~~~~~~
Μπάμπεργκ   10-18  38   
Γαλατασαράι   10-18  38    
Ούνιξ Καζάν 7-21   35    
Αρμάνι Μιλάνο 7-20  35 

*** Οι  τελευταίες δυο αγωνιστικές  της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ :
Αγωνιστική ημέρα: 29

30.03. 20:00Αναντολού ΕφέςΟλυμπιακός
 

30.03. 21:45ΜπάμπεργκΝταρουσάφακα
 

30.03. 22:00ΜπαρτσελόναΜακάμπι Τελ Αβίβ
 

31.03. 20:00ΓαλατάσαράιΜπασκόνια
 

31.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΟύνικς Καζάν
 

31.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΜιλάνο
 

31.03. 21:45ΠαναθηναϊκόςΤΣΣΚΑ Μόσχας
 

31.03. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΦενερμπαχτσέ
 
Αγωνιστική ημέρα: 30
06.04. 20:45ΦενερμπαχτσέΜπαρτσελόνα
 
06.04. 21:00ΜπάμπεργκΓαλατάσαράι
 
06.04. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΠαναθηναϊκός
 
06.04. 22:00ΜπασκόνιαΖαλγκίρις Κάουνας
 
07.04. 20:00ΝταρουσάφακαΕρυθρός Αστέρας
 
07.04. 20:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΟλυμπιακός
 
07.04. 21:45ΜιλάνοΟύνικς Καζάν
 
07.04. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΑναντολού Εφές
 
*** Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα (τα ματς των υπόλοιπων ομίλων δειξάγονται το Σαββατοκύριακο):
Πρεμιέρα της 5ης αγωνιστικής των προκριματικών του Μουντιάλ 2018

4ος όμιλος

Γεωργία- Σερβία 19:00
Αυστρία- Μολδαβία 21:45
Ιρλανδία- Ουαλία 21:45

Η βαθμολογία
1. Ιρλανδία 10
2. Σερβία 8
3. Ουαλία 6
4. Αυστρία 4
5. Γεωργία 2
6. Μολδαβία 1

7ος όμιλος

Ιταλία- Αλβανία 21:45
Λιχτενστάιν- FYROM 21:45
Ισπανία- Ισραήλ 21:45

Η βαθμολογία
1. Ισπανία 10
2. Ιταλία 10
3. Ισραήλ 9
4. Αλβανία 6
5. FYROM 0
6. Λιχτενστάιν 0

9ος όμιλος

Τουρκία- Φινλανδία 19:00
Κροατία- Ουκρανίας 21: 45
Κόσοβο- Ισλανδία 21:45

Η βαθμολογία
1. Κροατία 10
2. Ουκρανία 8
3. Ισλανδία 7
4. Τουρκία 5
5. Φινλανδία 1
6. Κόσοβο 1

*** ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ  :
Παρασκευή 24/03/2017 06:50 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Αυστραλίας
2ες ελεύθερες δοκιμές

17:00 Novasports 3HD
Πρωτέας Βούλας - Ολυμπιακός
Final-4 Κυπέλλου γυναικών

17:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP Masters
Miami Open

18:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Ρωσία - Ακτή Ελεφαντοστού
Φιλικό

18:00 Novasports 1HD
Ούνικς Καζάν - ΤΣΣΚΑ Μόσχας
EuroLeague

19:00 COSMOTE SPORT 2 HD
Γεωργία - Σερβία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Τουρκία - Φινλανδία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:15 Novasports 3HD
Νταρουσάφακα - Γαλατάσαραϊ
EuroLeague

20:00 Novasports 3HD
Νίκη Λευκάδας - Πανιώνιος
Final-4 Κυπέλλου γυναικών

21:00 Novasports 2HD
Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης
EuroLeague

21:45 COSMOTE SPORT 8 HD
Αυστρία - Μολδαβία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 7 HD
Κροατία - Ουκρανία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 3 HD
Ιρλανδία - Ουαλία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Ισπανία - Ισραήλ
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 1 HD
Ιταλία - Αλβανία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

22:00 Novasports 1HD
Μπαρτσελόνα - Ερυθρός Αστέρας
EuroLeague

01:00 FOX Sports
Pittsburgh Penguins - New York Islanders
NHL

01:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Σάρλοτ Χόρνετς - Κλίβελαντ Καβαλίερς
ΝΒΑ

04:50 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Αυστραλίας
3ες ελεύθερες δοκιμές

Σάββατο 25/03/2017


07:50 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Αυστραλίας
Κατατακτήριες δοκιμές

15:00 ΕΡΤ3
Λαμία - Χανιά
Football League

17:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP Masters
Miami Open

17:00 Novasports 1HD
Απόλλων Πατρών - Κολοσσός
Basket League

17:00 Novasports 1HD
Κύμη - Άρης
Basket League

17:00 Novasports 1HD
Λαύριο - Δόξα Λευκάδας
Basket League

17:00 Novasports 1HD
Τρίκαλα - Κόροιβος
Basket League

19:00 COSMOTE SPORT 8 HD
Ελβετία - Λετονία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 7 HD
Σουηδία - Λευκορωσία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Βοσνία/Ερζεγοβίνη - Γιβραλτάρ
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 2 HD
Κύπρος - Εσθονία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:30 Novasports 1HD
ΠΑΟΚ - Προμηθέας Πατρών
Basket League

20:00 Eurosport 1
New England Revolution - Minnesota United
MLS

20:00 FOX Sports
Columbus Blue Jackets - Philadelphia Flyers
NHL

21:30 COSMOTE SPORT 4 HD
Λος Άντζελες Κλίπερς - Γιούτα Τζαζ
ΝΒΑ

21:45 ΣΚΑΪ
Βέλγιο - Ελλάδα
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 8 HD
Ναντ - Παρί Σεν Ζερμέν
Champions League

21:45 COSMOTE SPORT 7 HD
Λουξεμβούργο - Γαλλία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 3 HD
Πορτογαλία - Ουγγαρία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Βουλγαρία - Ολλανδία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 1 HD
Βέλγιο - Ελλάδα
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

22:00 Eurosport 1
New York Red Bulls - Real Salt Lake
MLS

01:30 COSMOTE SPORT 4 HD
Κλίβελαντ Καβαλίερς - Ουάσινγκτον Ουίζαρντς
ΝΒΑ

Κυριακή 26/03/2017

08:00 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Αυστραλίας
Αγώνας

08:00 FOX Sports
Storm - Tigers
NRL

10:30 FOX Sports
Warriors - Dragons
NRL

13:00 COSMOTE SPORT 8 HD
Καζέρτα - Βενέτσια
Serie A

13:30 COSMOTE SPORT 7 HD
Μπαρτσελόνα - Ανδόρα
Liga Endesa

14:00 Novasports 3HD
Final-4 Κυπέλλου γυναικών
Μικρός τελικός

15:00 ΕΡΤ3
Τρίκαλα - Άρης
Football League

15:30 Eurosport 1
Gent-Wevelgem
Βέλγιο

17:00 Novasports 3HD
Final-4 Κυπέλλου γυναικών
Τελικός

18:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP Masters
Miami Open

19:00 ΕΡΤ3
Final-4 Κυπέλλου
Τελικός

19:00 COSMOTE SPORT 7 HD
Αρμενία - Καζακστάν
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Σαν Μαρίνο - Τσεχία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 2 HD
Αζερμπαϊτζάν – Γερμανία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Αγγλία - Λιθουανία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

19:00 COSMOTE SPORT 4 HD
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός
Basket League

19:30 FOX Sports
Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers
NHL

20:00 COSMOTE SPORT 8 HD
Σάρλοτ Χόρνετς - Φίνιξ Σανς
ΝΒΑ

20:30 COSMOTE SPORT 5 HD
MotoGP: GP Κατάρ
Αγώνας

21:45 COSMOTE SPORT 7 HD
Ρουμανία - Δανία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 3 HD
Σκωτία - Σλοβενία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Βόρειος Ιρλανδία - Νορβηγία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

21:45 COSMOTE SPORT 1 HD
Μαυροβούνιο - Πολωνία
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου

22:30 COSMOTE SPORT 8 HD
Χιούστον Ρόκετς - Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
ΝΒΑ

22:30 COSMOTE SPORT 5 HD
NASCAR Cup Series
Auto Club 400

00:00 FOX Sports
New Jersey Devils - Dallas Stars
NHL

04:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP Masters

~Από τελευταίες αναρτήσεις  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2017 :
  ~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25  και  26 Φεβρουαρίου 2017  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/25-26-2017-super-league-25022017-3-0-1-0.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Κ. Δευτέρα 27  Φεβρουαρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας    :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/02/news.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη  28  Φεβρουαρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .... :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-28-2017.html .-  
~**
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας RFAA NEWS Πέμπτη 02-03-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/rfaa-news-02-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-03-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  04  Μαρτίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή της Ορθοδοξίας 05  Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-05-2017.html .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 04  και 05 Μαρτίου  2017  :Ανασκόπηση όλων των αθλητικών εβδομάδας που έφυγε  .... :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 06 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-06-2017.html .-
~*   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  06  Μαρτίου 2017  :   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07  Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/03/news-07-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08  Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .... :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-08-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NWES 2 - Τετάρτη  08 Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-nwes-2-08-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  09  Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής  μας ....  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-09-2017.html .-  
 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ..:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News  Σάββατο  11 Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ....   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή  12 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-12-2017.html  
 ~*
ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11  , 12  και  13  Μαρτίου  2017  :Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/11-12-13-2017.html .-

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Δευτέρα 13 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  ....   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-13-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  14 Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....     :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/news-14-2017.html    .- 
~*  Η  Εφημερίδα μας  Arfara News 2 .. Τρίτη 14  Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-2.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  15 Μαρτίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας ....  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-15-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη  16 Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .....  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-16-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 17 Μαρτίου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :   http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/news-17-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  18 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-18-2017.html .-

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 19 Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/  .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 18  , 19  και 20  Μαρτίου  2017  :
~
Μαζί με την αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ...:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/18-19-20-2017.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Δευτέρα 20 Μαρτίου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-20-2017.html .-

~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  21 Μαρτίου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-21-2017.html  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη  22 Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/news-22-2017.html .
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS η 23 Μαρτίου 2017 :Στο  αγιάζι της καθημερινή μας ενημέρωσης :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-23-2017.html .-  

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 :
Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-24-2017.html .- 

~

*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5414   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3486   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3493 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.393  βίντεο   .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου