ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

 ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:  Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 :~με  24 θέματα
 
***  Στοματικές άφθες
Σταμάτης Σκορδής  Οδοντίατρος
 Οι άφθες στο στοματικό βλεννογόνο είναι μία συχνή νόσος, η οποία εμφανίζεται είτε με τη μορφή σποραδικών περιστατικών είτε εποχικών εκδηλώσεων με συχνές υποτροπές, δημιουργώντας μία επώδυνη και ενοχλητική κατάσταση στο στόμα του ασθενούς.
Πού οφείλονται οι άφθες;
Πολλοί παράγοντες ενοχοποιήθηκαν για τη δημιουργία τους, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα η ακριβής αιτιολογία. Σύμφωνα με μία άποψη, οφείλονται σε μικροβιακό παράγοντα και συγκεκριμένα στον L-τύπο στρεπτόκοκκου. Η επικρατέστερη, όμως, θεωρία υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία ανοσολογική αντίδραση αυτοάνοσου τύπου, στην οποία κάποια αμυντικά κύτταρα του οργανισμού επιτίθενται σε έναν άγνωστο "εχθρό" και δημιουργούν μία αντίδραση με τη μορφή τοπικής φλεγμονής που οδηγεί στην εμφάνισή τους. Μπορεί το ακριβές αίτιο που προκαλεί τις άφθες να είναι άγνωστο, γνωστοί όμως είναι πολλοί εκλυτικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία τους.
Μερικοί από αυτούς είναι:
· Τραυματισμοί του βλεννογόνου
· Ορμονικές διαταραχές (καταμήνιος κύκλος, εγκυμοσύνη)
· ¶γχος, στρες
· Αλλεργία σε τροφές ή φάρμακα
· Γαστρεντερικές διαταραχές
· Έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών
Ποια είναι η κλινική εικόνα;
Οι άφθες εμφανίζονται σαν στρογγυλά ή ωοειδή έλκη (πληγές), διαμέτρου 2-7 χιλιοστών, το κέντρο των οποίων καλύπτεται από λευκοκίτρινη μεμβράνη, ενώ η περιφέρεια είναι χρώματος ερυθρού. Μπορεί να είναι λίγες, δύο έως τρεις, ή πολλές και διάσπαρτες. Εντοπίζονται κυρίως στη γλώσσα και μέσα από τα χείλη και τα μάγουλα. Οι ασθενείς παραπονιούνται για έντονο κάψιμο στην περιοχή, δυσκολία στη λήψη της τροφής και έντονη σιαλόρροια. Η βλάβη πρέπει να κάνει τον κύκλο της, διαρκεί περίπου 7-14 ημέρες και η αποκατάσταση του στοματικού βλεννογόνου γίνεται χωρίς να αφήσει ουλή.
Κάθε πότε υποτροπιάζουν οι άφθες;
Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των περιοδικών εμφανίσεών τους ποικίλλει και μπορεί να κυμαίνεται από λίγες ημέρες μέχρι εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει διευκρινιστεί με ακρίβεια το φαινόμενο της περιοδικότητας και της χρονολογικής διακύμανσης.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται μόνο από την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενούς.
Υπάρχει θεραπεία;
Η θεραπεία δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τη συμπτωματική ανακούφιση του ασθενούς, αλλά και τη διερεύνηση της συσχέτισης με κάποιον από τους εκλυτικούς παράγοντες που προκαλούν τις άφθες. Από τη στιγμή που θα εντοπιστεί τέτοια σχέση, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί ο εκλυτικός παράγοντας σε συνδυασμό με την εφαρμογή της συμπτωματικής θεραπείας. Η σύγχρονη θεραπευτική τους βασίζεται σε τοπική εφαρμογή κορτικοστεροειδών, με ή χωρίς τοπικά χημειοθεραπευτικά και αναισθητικά. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πλύση του στόματος διάλυμα τετρακυκλίνης 2%, τέσσερις φορές ημερησίως για 4-7 ημέρες. Οι θεραπείες αυτές έχουν σκοπό να ελαττώσουν ή να εξαφανίσουν τον πόνο και να μειώσουν το μέγεθος που έχουν οι άφθες, καθώς και την περίοδο επούλωσής τους.

~*** Έχουν σχέση τα εμβόλια με τον αυτισμό;
Γράφει ο Kωνσταντίνος Καρύδης, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος 
Λόγω των σοβαρών εξάρσεων ιλαράς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και Ρουμανία, και της καταγραφής 100 περιστατικών ιλαράς κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες στη χώρα μας, εκρίθη απαραίτητο να τονισθεί στην κοινότητα το θέμα του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς και να κοινοποιηθούν οι τελευταίες αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Σήμερα θα σταθούμε, μόνον, σε κάτι που τείνει να αποδυναμώσει τον εμβολιασμό διεθνώς, ειδικά έναντι της ιλαράς.
Πολλές δημοσιευμένες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό. Πώς προέκυψε αυτό;
Πράγματι μεγάλος αριθμός υψηλού επιπέδου δημοσιευμένων μελετών σε έγκριτα περιοδικά συνέκρινε μεγάλους αριθμούς εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων παιδιών για πολλά χρόνια. Η μεγαλύτερη μελέτη περιέλαβε 537.303 παιδιά που γεννήθηκαν στη Δανία και βρέθηκε ότι τα ανεμβολίαστα είχαν τις ίδιες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό, όπως τα εμβολιασμένα. Όταν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα εννέα άλλων μελετών που αφορούσαν 1.500.000 παιδιά που ζούσαν σε διαφορετικές χώρες, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι δεν ήταν υπεύθυνα τα εμβόλια για εμφάνιση του αυτισμού.
Τότε, τί προκαλεί τον αυτισμό;
Δεν είναι ακριβώς γνωστό, γιατί κάποια παιδιά αναπτύσσουν αυτισμό. Η ιδέα ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό ήταν ελκυστική σε κάποιους ανθρώπους που ήθελαν να βρουν μια απάντηση. Όμως, η ιδέα προέκυψε από λίγες, μόνον, μελέτες που είχαν άσχημα σχεδιασθεί και αποδείχθηκαν λανθασμένες στη συνέχεια. Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι ο αυτισμός δεν μπορεί να εξηγηθεί από μια μόνο αιτία, αλλά είναι πιθανόν να οφείλεται σε ένα συνδυασμό αναπτυξια-κών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Από πού προήλθε, λοιπόν, αυτή η παρεξηγημένη σχέση εμβολίων και αυτισμού;           
Το 1998, μια ερευνητική ομάδα στo Hνωμένο Βασίλειο, με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο Αντριου Γουέικφιλντ, διατύπωσε την άποψη ότι μερικά παιδιά που είχαν λάβει εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) ανέπτυξαν νόσο του εντέρου και αναπτυξιακές διαταραχές, όπως αυτισμό. Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία είχαν συμμετάσχει μόνο 12 παιδιά, δημοσιεύθηκαν σε σοβαρό ιατρικό περιοδικό (Lancet). Ωστόσο, οι συγγραφείς ανακάλεσαν τον ισχυρισμό τους ότι υπήρχε σχέση μεταξύ του εμβολιασμού με τον αυτισμό, το 2004. Το άρθρο αποσύρθηκε από το περιοδικό το 2010. Το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο της Βρετανίας διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα που αναφέρονται στο άρθρο «είχε αποδειχθεί ότι είναι ψευδή». Στη συνέχεια δημοσιεύτηκε από το Lancet και η συγγνώμη του περιοδικού, 12 χρόνια μετά την αρχική δημοσίευση και αναστάτωση της κοινωνίας ,αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος από τον Γουέικφιλντ στο Ηνωμένο Βασίλειο κι αυτός μετανάστευσε στις ΗΠΑ.
Η ζημιά, όμως, για τη Δημόσια Υγεία, τα εμβόλια και το ευρύτερο κοινό σχετικά με τον τρόπο που αυτό αντιμετωπίζει καταστάσεις κρίσης και εμπιστοσύνης είχε γίνει και δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στο ευρύτερο κοινό θα πρέπει να περιλάβουμε και ορισμένους επαγγελματίες υγείας (γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς) και πολλούς άλλους που δεν έχουν διαρκώς επικαιροποιούμενη γνώση για τα εμβόλια, αλλά συχνά έχουν άποψη, λανθασμένη προφανώς, που εκφράζουν κατ' ιδίαν ή από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης. «Μα μου το είπε ο θείος μου που είναι Παθολόγος, με απέτρεψε ο φαρμακοποιός μου, η φίλη μου, που δουλεύει στο Παίδων ρώτησε και δεν το έκανε στα παιδιά της κ.ο.κ.».
Μετά, αφού κατέστη σαφές ότι το εμβόλιο MMR δεν ήταν το πρόβλημα, μερικοί άνθρωποι σκέφτηκαν ότι ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται μερικές φορές σε εμβόλια που είναι συσκευασμένα σε περιέκτες πολλαπλών δόσεων μπορεί να συνδέεται με αυτισμό. Το συντηρητικό, που ονομάζεται θειομερσάλη, είναι ένα άλας που περιέχει μια μικρή ποσότητα υδραργύρου. Το συγκεκριμένο άλας δεν είναι το είδος της ένωσης υδραργύρου που συσσωρεύεται στο ανθρώπινο σώμα. Κανένα από τα εμβόλια που κατά κανόνα χορηγείται είναι συσκευασμένα σε περιέκτες πολλαπλών δόσεων. Η ιδέα της χρησιμοποίησης των ξεχωριστών εμβολίων ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Γουέικφιλντ, ο οποίος σημειωτέον είχε ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον προς τούτο. Σε μελέτη από όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έλαβαν ξεχωριστά εμβόλια ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες για ανάπτυξη αυτισμού από εκείνα που έλαβαν το συνδυασμένο εμβόλιο MMR. Ξεχωριστά εμβόλια για την ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα δεν είναι διαθέσιμα σήμερα. Η μελέτη του Γουέικφιλντ και ο ισχυρισμός του ότι το εμβόλιο MMR μπορεί να προκαλέσει αυτισμό οδήγησε σε πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και αντίστοιχη αύξηση της ιλαράς και της παρωτίτιδας, με αποτέλεσμα αύξηση της νόσησης και θανάτους. Προκλήθηκε γενικότερο κλίμα δυσπιστίας για όλα τα εμβόλια με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση ελεγχόμενων ασθενειών που είχαν ελαττωθεί σε πολλές χώρες. Ακόμη το Ινστιτούτο Ιατρικής (ΙΟΜ) των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου των Νόσων (CDC) και η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK NHS) δεν βρήκαν κάποια σχέση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού. Ανασκοπήσεις της ιατρικής βιβλιογραφίας πέραν των δύο που αναφέρθηκαν στην πρώτη απάντηση παραπάνω δεν βρήκαν καμιά σχέση μεταξύ MMR και αυτισμού ή νόσου του εντέρου, αυτής που αυθαίρετα ο γαστρεντερολόγος Γουέικφιλντονόμασε «αυτιστική εντεροκολίτιδα».   health.in.gr

*** Πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις:
Ανάγκη συστηματικού και πλήρους εμβολιασμού των παιδιών με πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο      
Ο πνευμονιόκοκκος (Streptococcus pneumoniae) είναι Gram(+) βακτήριο που συνήθως καλύπτεται από πολυσακχαριδική κάψα, που αποτελεί τη βάση της παθογονικότητάς του για τον άνθρωπο. Με βάση την αντιγονική δομή των πολυσακχαριτών της κάψας, έχουν απομονωθεί πάνω από 90 ορότυποι, αλλά υπολογίζεται ότι το 62% των διεισδυτικών πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων οφείλεται στους 10 συχνότερους από αυτούς [1].
Το βακτήριο αποικίζει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και αποτελεί συχνό στοιχείο της φυσιολογικής χλωρίδας του ρινοφάρυγγα των παιδιών (μέχρι 65% σε παιδιά βρεφονηπιακών σταθμών) και σε μικρότερο βαθμό των ενηλίκων (15%) [2]. Η διάρκεια της φορείας ποικίλλει και είναι γενικά μεγαλύτερη στα παιδιά. Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων και με αυτοενοφθάλμιση από το αναπνευστικό.
Ο πνευμονιόκοκκος προκαλεί τόσο διεισδυτικές λοιμώξεις (ΔΠΝ), όπως σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία, πνευμονία με βακτηριαιμία ή/και εμπύημα, όσο και μη διεισδυτικές λοιμώξεις ,όπως οξεία μέση ωτίτιδα, πνευμονία, παραρρινοκολπίτιδα κ.α. Οι μη διεισδυτικές λοιμώξεις είναι βέβαια πιο ήπιες αλλά είναι πολύ πιο διαδεδομένες και αποτελούν αιτία εκτεταμένης χρήσης αντιβιοτικών στην κοινότητα. Επιδημιολογικά στοιχεία από ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν ότι η επίπτωση της νόσου είναι μεγαλύτερη στα παιδιά κάτω των 5 ετών και κυρίως στα βρέφη και νήπια ως 2 ετών και κατά δεύτερο λόγο στους ενήλικες άνω των 55-65 ετών [3,4]. Στα παιδιά ως 2 ετών η βακτηριαιμία χωρίς σαφή εστία λοίμωξης αποτελεί τη συχνότερη εκδήλωση διεισδυτικής νόσου (70%), ενώ η βακτηριαιμική πνευμονία αναλογεί σε ένα ποσοστό 12-16% [1]. Στους ενήλικες πιο συχνή κλινική εκδήλωση πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης είναι η πνευμονία καλύπτοντας το 36% των περιστατικών πνευμονίας της κοινότητας (CAP) και το 50% των νοσοκομειακών πνευμονιών [1]. Η οξεία μέση ωτίτιδα (ΟΜΩ) αποτελεί ιδιαίτερα συχνή λοίμωξη της παιδικής ηλικίας. Υπολογίζεται ότι μέσα στους πρώτους 12 μήνες ζωής, 60% των βρεφών θα έχουν περάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο οξείας μέσης ωτίτιδας [1]. Ο πνευμονιόκοκκος ευθύνεται για την πλειονότητα των περιπτώσεων μικροβιακής ΟΜΩ στα παιδιά και κυρίως για το πρώτο επεισόδιο σε ηλικία κάτω του έτους, αλλά και στους ενήλικες [5]. Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί επίσης το κύριο αίτιο βακτηριακής μηνιγγίτιδας τόσο για τα παιδιά <5 p="">Συνολικά κάθε χρόνο 1,6 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο, από τους οποίους περίπου 700.000-1.000.000 είναι παιδιά κάτω των 5 ετών [7].
 Ο ρόλος των εμβολίων στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου
Η πνευμονιοκοκκική νόσος προλαμβάνεται με συστηματικό αντιπνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό. Το 7δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο (PCV-7) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2000 στις ΗΠΑ, ενώ στη χώρα μας κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2004 και εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ) το 2006 [8]. Το εμβόλιο περιλαμβάνει τους ορότυπους 4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F, 23F. Το όφελος του συστηματικού εμβολιασμού κυρίως στα παιδιά <5 29="" 2="" 39="" 40="" 50="" 7="" 89="" 95="" 98="" pcv-7=""> 5 ετών έφθασε το 100% το 2007, που αντιπροσώπευε μια συνολική μείωση κατά 76% των συνολικών περιστατικών ΔΠΝ [17]. Αντίστοιχα για τους ενήλικες >65 ετών, στα πλαίσια της συλλογικής ανοσίας, η μείωση των ΔΠΝ από τους ορότυπους του PCV-7 έφθασε το 92% και το 37% συνολικά για όλα τα περιστατικά ΔΠΝ [17]. Σημαντικά ήταν τα οφέλη και στις μη διεισδυτικές λοιμώξεις, αφού για παράδειγμα καταγράφηκε μείωση 22% στο συνολικό αριθμό νοσηλειών παιδιών <1 24="" 48="" 70="" 92="" 94="" cap="" p="">Η ευρεία χρήση του PCV-7 οδήγησε σε σημαντική μείωση των περιπτώσεων ΔΠΝ από τους 7 ορότυπους, αλλά έφερε στο προσκήνιο κάποιους άλλους ορότυπους που δεν περιλαμβάνονται και χαρακτηρίζονται από σημαντική διεισδυτική ικανότητα, όπως οι 1,5,6A και κυρίως ο 19A [22]. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν συζευγμένα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια 2ης γενιάς με σκοπό την αντιμετώπιση των αναδυόμενων αυτών οροτύπων. Το 2009 εντάχθηκε στο ΕΠΕ το 10δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο (PCV-10), που περιελάμβανε επιπλέον του 7δύναμου τους ορότυπους 1, 5 και 7F, ενώ τον Ιούνιο του 2010 εντάχθηκε το 13δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο [23] (PCV-13), στο οποίο περιλαμβάνονται οι ορότυποι του 10δύναμου και επιπλέον οι ορότυποι 3, 6Α και 19Α, που έχουν αυξημένη παρουσία και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια [24]. Πολυκεντρική μελέτη που διεξήχθη στη χώρα μας έδειξε ότι ο ορότυπος 19Α είναι το συχνότερο αίτιο ΔΠΝ και ΟΜΩ σε παιδιά <5 .="" 19="" 19a="" 1="" 23="" 2="" 36="" 3="" 45="" 6="" 7f="" 8="" agency="" ealth="" hpa="" p="" pcv-13="" protection="">Τα συζευγμένα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια σύμφωνα με το ισχύον ΕΠΕ χορηγούνται σε 4 δόσεις στις ηλικίες 2, 4, 6 και 12-15 μηνών [31].
Εκτός των συζευγμένων ενταγμένο στο ΕΠΕ είναι και το 23δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV-23) που περιλαμβάνει τους ορότυπους 1, 2, 3, 4, 5, 6B, 7F, 8, 9N, 9V, 10A, 11A, 12F, 14, 15B, 17F, 18C, 19A, 19F, 20, 22F, 23F και 33F και έχει ένδειξη να γίνεται επιπλέον του συζευγμένου και τουλάχιστον 2 μήνες μετά την τελευταία δόση αυτού, σε παιδιά >2 ετών που ανήκουν σε ομάδες με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, όπως προαναφέρθηκε. Μια αναμνηστική δόση PPSV-23 συνιστάται να γίνεται 5 χρόνια μετά την πρώτη δόση στα άτομα αυτά [31].
Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος με πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο σύμφωνα με το ΕΠΕ αναμένεται να θωρακίσει τα παιδιά έναντι των πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων.
Βιβλιογραφία:

  1. Centers for Disease Control and Prevention. Pneumococcal disease in: Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases. Atkinson W, Wolfe S, Hamborsky J, McIntyre L, eds. 11th ed. Washington DC: Public Health Foundation, 2009; 217-230.
  2. Pilishvili T, Noggle B, Moore MR. Pneumococcal disease In: Centers for Disease Control and Prevention, Manual for the Surveillance of Vaccine-Preventable Diseases. Roush SW, McIntyre L, Baldy LM, eds. 4th ed. CDC, Atlanta, GA, 2008.
  3. ECDC. Annual epidemiological report on communicable diseases in Europe. Available at: http://www.ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/1011_SUR_Annual_ Epidemiοlogical_Report_on_Communicable_Diseases_in_Europe.pdf .
  4. Centers for Disease Control and Prevention. Active Bacterial Core Surveillance (ABCs) report, Emerging Infections Program Network, Streptococcus pneumoniae, 2009. Available at: http://www.cdc.gov/abcs/reports-findings/survreports/spneu09.pdf .
  5. Schwartz LE, Brown RB. Purulent otitis media in adults. Arch Intern Med 1992;152:2301-4.
  6. Quagliarello VJ, Scheld WM. Treatment of bacterial meningitis. N Eng J Med 1997;336: 708-716.
  7. WHO. Pneumococcal conjugate vaccine for childhood immunization – WHO position paper. Wkly Epidemiol Rec 2007;82:93-104.
  8. Έγγραφο Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων με Αρ. Πρωτ. Φ 80000/2179/145/6-4-2006 με θέμα “Σχετικά με τα εμβόλια Ανεμευλογιάς-Μηνιγγιτιδοκόκκου-Πνευμονιοκόκκου.”
  9. Isaacman DJ, Fletcher MA, Fritzell B, Ciuryla V, Schranz J. Indirect effects associated with widespread vaccination of infants with heptavalent pneumococcal conjugate vaccine (PCV7;Prevnar). Vaccine 2007; 25:2420-7.
  10. Millar EV, Watt JP, Bronsdon M, Dallas J, Reid R, Santosham M, O’ Brien KL. Indirect effect of 7-valent pneumococcal conjugate vaccine on pneumococcal colonization among unvaccinated household members. Clin Infect Dis 2008; 47:989-96.
  11. Center KJ. Prevenar vaccination: review of the global data, 2006. Vaccine 2007; 25:3085-9.
  12. Van der Linden M, Reinert R. Surveillance of IPD in children in Germany 2004-2008, before and after the introduction of the national immuniztionprogram for PCV7. Presented at 6th International Symposium on Pneumococci and Pneumococcal Diseases (ISPPD) Reykjavick, Iceland, 8-12 June 2008.
  13. Aristegui J, Bernaola E, Pocheville I, Garcia C, Arranz L, Duran G , Pérez L, Bastida M, Canduela C, Herranz Aguirre M, Garrote E, Fletcher MA, Pérez C. Reduction in pediatric invasive pneumococcal disease in the Basque Country and Navarre, Spain, after introduction of the heptavalent pneumococcal conjugate vaccine. Eur J Clin Microbiol Infect Dis 2007;26:303-10.
  14. Vestrheim DF, Høiby EA, Bergsaker MR, Rønning K, Aaberge IS, Caugant DA. Indirect effect of conjugate pneumococcal vaccination in a 2+1 dose schedule. Vaccine 2010; 28: 2214−21.
  15. Ingels H, Rasmussen J, Andersen PH, Harboe ZB, Glismann S, Konradsen H, Hoffmann S, Valentiner-Branth P, Lambertsen L; Danish Pneumococcal Surveillance Collaboration Group 2009-2010. Impact of pneumococcal vaccination in Denmark during the first 3 years after PCV introduction in the childhood immunization programme. Vaccine 2012; 30: 3944−50.
  16. Miller E, Andrews NJ, Waight PA, Slack MP, George RC. Herd immunity and serotype replacement 4 years after seven-valent pneumococcal conjugate vaccination in England and Wales: an observational cohort study. Lancet Infect Dis 2011; 11: 760−8.
  17. Pilishvili T, Lexau C, Farley MM, Hadler J, Harrison LH, Bennett NM, Reingold A, Thomas A, Schaffner W, Craig AS, Smith PJ, Beall BW, Whitney CG, Moore MR; Active Bacterial Core Surveillance/Emerging Infections Program Network Sustained reductions in invasive pneumococcal disease in the era of conjugate vaccine. J Infect Dis 2010; 201:32-41.
  18. Lee GE, Lorch SA, Sheffler-Collins S, Kronman MP, Shah SS.. National hospitalization trends for pediatric pneumonia and associated complications. Pediatrics 2010; 126: 204−13.
  19. Durando P, Crovari P, Ansaldi F, Sticchi L, Sticchi C, Turello V, Marensi L, Giacchino R, Timitilli A, Carloni R, Azzari C, Icardi G; Collaborative Group for Pneumococcal Vaccination in Liguria.. Universal childhood immunisation against Streptococcus pneumoniae: the five-year experience of Liguria Region, Italy. Vaccine 2009; 27: 3459−62.
  20. Stamboulidis K, Chatzaki D, Poulakou G, Ioannidou S, Lebessi E, Katsarolis I, Sypsa V, Tsakanikos M, Kafetzis D, Tsolia MN.. The impact of the heptavalent pneumococcal conjugate vaccine on the epidemiology of acute otitis media complicated by otorrhea. Pediatr Infect Dis J 2011; 30: 551−5.
  21. Spijkerman J, van Gils EJ, Veenhoven RH, Hak E, Yzerman EP, van der Ende A, Wijmenga-Monsuur AJ, van den Dobbelsteen GP, Sanders EA. Carriage of Streptococcus pneumoniae 3 years after start of vaccination program, the Netherlands. Emerg Infect Dis 2011: 17; 584−91.
  22. Munoz_Almagro C, Jordan I, Gene A, Latorre C, Garcia-Garcia JJ, Pallares R. Emergence of invasive pneumococcal disease caused by nonvaccine serotypes in the era of 7-valent conjugate vaccine. Clin Infect Dis 2008;46:174-82.
  23. Έγγραφο Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου με Αρ. Πρωτ. 32156/3-6-2010 με θέμα: “Εκτακτη εισαγωγή του συζευγμένου πολυσακχαριδικού πνευμονιοκοκκικού εμβολίου PREVENAR 13 ενέσιμο εναιώρημα (ΒΤ x 1 προγεμισμένη σύριγγα ) 0,5 ml + χωριστή βελόνα) από την εταιρεία Wyeth Hellas.
  24. Syriopoulou V, Menegas D, Georgakopoulou T, Koutouzis E, Charissiadou A, Chrysakι A, Pangalis A, Theodoridou M, Daikos GL. Pneumococcal disease in children: changing serotypes and antimicrobial resistance in a tertiary hospital in Greece (2002-2011). 8th International Symposium on Pneumococci and Pneumococcal Diseases (ISPPD), Iguacu Falls, Brazil, 12-15 March 2012. Poster No 195.
  25. Syriopoulou V, Syrogiannopoulos GA, Georgakopoulou T, Tsolia M, Menegas D, Koutouzis E, Galanakis E, Kavaliotis J, Tsilimigkaki A, Siamopoulou-Mavridou A, Maraki S, Michailidou E, Christaki M, Stavrou S, Charissiadou A, Roilides E, Daikos GI, Grivea IN, Kafetzis D. Serotype distribution and antimicrobial susceptibility of Streptococcus pneumoniae following introduction of 13-valent pneumococcal conjugate vaccine (PCV13) in Greece. 30th Annual meeting of the European Society for Pediatric Infectious Diseases (ESPID), Thessaloniki, Greece, 8-12 May 2012.
  26. Kaplan SL, Barson W, Lin P,Romero J, Bradley J, Tan T Hoffman J, Givner L, Hulten K, Mason E,. Early Trends for Invasive Pneumococcal Infections in Children Following the Introduction of the 13-Valent Pneumococcal Conjugate Vaccine. IDSA 49th Annual Meeting; Oct. 20-23, 2011; Boston. Presentation #LB-1.
  27. http://www.hpa.org.uk/Topics/InfectiousDiseases/InfectionsAZ/Pneumococcal/EpidemiologicalDataPneumococcal/CurrentEpidemiologyPneumococcal/InPrevenar13NotIn PrevenarPCV7/pneumo08Cummulativeweekly24IN13NOTIN7vacc/
  28. Andrews N Kaye P, Slack M, George R, Miller E. Effectiveness of the 13 valent pneumococcal conjugate vaccine against IPD in England and Wales 8th International Symposium on Pneumococci and Pneumococcal Diseases (ISPPD), Iguacu Falls, Brazil, 12-15 March 2012. Poster No 148.
  29. Van der Linden M, von Kries R, Imöhl M. Effects of three years of immunization with higher valent pneumococcal conjugate vaccines on serotype distributions among reported IPD cases in German children and adults. 52nd Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC), San Francisco, USA, 9-12 September 2012 Poster, G-863.
  30. Georgakopoulou T, Menegas D, Tzanakaki G, Pipa E, Vernardaki A, Mavraganis P, Theodoridou M, Kremastinou J. Epidemiology of Bacterial Meningitis in Greece, in the Era of Conjugate Vaccines: A 7 years review 2005-2011. 52nd Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC), San Francisco, USA, 9-12 September 2012 Poster G3-1543.
  31. Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2011. Available at: static.diavgeia.gov.gr/doc/45Ψ6Θ-Θ0Κ
  32. Θεανώ Γεωργακοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης

 ***  Βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας (1998-2011) και πρόληψη
Εισαγωγή
Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι νόσημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό και ένα από τα θέματα που απασχολούν συχνά τη δημόσια υγεία. Με τον όρο βακτηριακή μηνιγγίτιδα εννοούμε οξεία λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος με συμμετοχή των μηνίγγων. Στους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες περιλαμβάνονται μηνιγγιτιδόκοκκος, πνευμονιόκοκκος, αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου b και λιγότερο συχνά β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Β, Gram (-) μικρόβια και λιστέρια [1,2].
Στα παιδιά, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας [1]. Τα τελευταία χρόνια λόγω της συστηματικής εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των περιστατικών μηνιγγίτιδας από αιμόφιλο ινφλουέντζας, ενώ αναμένεται αντίστοιχη μείωση των περιστατικών μηνιγγίτιδας από πνευμονιόκοκκο.
Στους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος ακολουθούμενος από το μηνιγγιτιδόκοκκο και έπεται η λιστέρια, η οποία εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα στους άνω των 50 ετών (όπως και στα νεογνά) [2]. Λιγότερο συχνά βακτηριακά αίτια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β, τα εντεροβακτηριοειδή και η λιστέρια προκαλούν νόσο σε ευαίσθητους πληθυσμούς, κυρίως ανοσοκατασταλμένους ασθενείς [1,2].
Η μετάδοση των λοιμογόνων παραγόντων γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Πηγή εξάπλωσης ιδιαίτερα για το μηνιγγιτιδόκοκκο αποτελούν οι ασυμπτωματικοί φορείς, που υπολογίζονται στο 10% περίπου του γενικού πληθυσμού και έως και το 25% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων [3].
Επιδημιολογική επιτήρηση
Η Ελλάδα επιτηρεί τη μηνιγγίτιδα ως σύνολο, δηλαδή συλλέγει στοιχεία τόσο για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο (που αποτελεί συνήθως τον κύριο στόχο της επιτήρησης), όσο για τη λοιπή βακτηριακή αλλά και την άσηπτη μηνιγγίτιδα.
Το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ συγκεντρώνει στοιχεία για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας από όλη τη χώρα, τα οποία προέρχονται από την υποχρεωτική δήλωση, από τις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών και μετά από καθημερινή επικοινωνία με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ακολουθεί επικοινωνία με το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο ασθενής προκειμένου να ληφθούν συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με την κλινική εικόνα και τα εργαστηριακά ευρήματα του ασθενούς. Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η αιτιολογική κατάταξη του κρούσματος προκειμένου να ληφθούν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας όλα τα απαραίτητα μέτρα (χημειοπροφύλαξη, όταν χρειάζεται, ή εμβολιασμός), ώστε να αποτραπεί η διασπορά της νόσου σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με το κρούσμα.
Τα στοιχεία καταγράφονται και αναλύονται κατά εβδομάδα, μήνα, έτος, νομαρχία δήλωσης, υπεύθυνο μικροοργανισμό, τύπο κρούσματος, ηλικία και φύλο, προκειμένου να διαπιστωθούν επιδημικές εξάρσεις
Μηνιγγιτιδοκοκκική Μηνιγγίτιδα
Διαχρονική τάση
Στη χρονική περίοδο 1998-2011 δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 1.952 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας, με τα κρούσματα να κυμαίνονται μεταξύ 50 και 263 ανά έτος και η μέση δηλούμενη επίπτωσή της ήταν 1,29 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού (Γράφημα 1). Κατά τη χρονική περίοδο αυτή (1998-2011) η επίπτωση του νοσήματος παρουσίασε σταθερά πτωτική πορεία.

Κατανομή κατά ηλικία
Για τη χρονική περίοδο 1998-2011, ο αριθμός των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας με γνωστή ηλικία ήταν 1843 (υπήρχαν 109 κρούσματα με άγνωστη ηλικία). Το νόσημα παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών, με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση 9,1κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η μέση δηλούμενη επίπτωση προοδευτικά μειώνεται στις ηλικίες 5-14 ετών (3,8 ανά 100.000 πληθυσμού) και 15-24 ετών (1,3 ανά 100.000 πληθυσμού). Στις ηλικίες άνω των 25 ετών η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας είναι ιδιαίτερα μικρή και δεν ξεπερνά τις 0,3 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού (Γράφημα 2).

Εργαστηριακά δεδομένα – Οροομάδες
Κατά την περίοδο 1998-2011, το ποσοστό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας που δηλώθηκε ήταν 78%. Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα έγινε οροτυπικός έλεγχος στο 63,7% (1244) των στελεχών μηνιγγιτιδόκοκκου, από τα οποία 1062/1244 (85,4%) ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκουν σε μια από τις πέντε οροομάδες (A, B, C, W135, Y), οι οποίες ευθύνονται για τη συντριπτική πλειοψηφία των διεισδυτικών λοιμώξεων παγκοσμίως. Στη χώρα μας το 61% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας όπου έγινε προσδιορισμός της οροομάδας οφείλεται στην οροομάδα Β, ενώ δεύτερη σε συχνότητα ταυτοποιήσιμη οροομάδα είναι η C (Γράφημα 3).

Θνητότητα – Θνησιμότητα
Κατά την περίοδο 1998-2011 καταγράφηκαν 117 θάνατοι από μηνιγγιτιδόκοκκο, που αναλογεί σε θνητότητα 6%. Η μεγαλύτερη θνητότητα καταγράφηκε το έτος 1998 (12,3%), ενώ η μικρότερη το έτος 2011 (2%). Η μέση δηλούμενη θνησιμότητα για τη χρονική περίοδο 1998-2011 είναι 0,08 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.
 Λοιπές Βακτηριακές Μηνιγγίτιδες
Διαχρονική τάση
Κατά το χρονικό διάστημα 1998-2011 δηλώθηκαν συνολικά στο ΚΕΕΛΠΝΟ 2.407 βακτηριακές μη μηνιγγιτιδοκοκκικές μηνιγγίτιδες με τα κρούσματα να κυμαίνονται μεταξύ 60 και 250 ανά έτος (μέση τιμή κρουσμάτων ανά έτος: 172). Η μέση δηλούμενη ετήσια επίπτωση των λοιπών βακτηριακών μηνιγγιτίδων για αυτήν την περίοδο ήταν 1,6 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού (Γράφημα 1). Η επίπτωση του νοσήματος, κατά την περίοδο 1998-2008 παρουσίασε αυξητική τάση με κάποιες διακυμάνσεις, ενώ για τα έτη 2009-2011 η πορεία είναι σταθερά πτωτική (Γράφημα 2).
Κατανομή κατά ηλικία
Για τη χρονική περίοδο 1998-2011, ο αριθμός των κρουσμάτων με γνωστή ηλικία ήταν 2.164 (υπήρχαν 243 κρούσματα με άγνωστη ηλικία). Το νόσημα παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών, με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση 7,9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η μέση δηλούμενη επίπτωση προοδευτικά μειώνεται στις ηλικίες 5-14 ετών (2,4 ανά 100.000 πληθυσμού) και 15-24 ετών (0,8 ανά 100.000 πληθυσμού), ενώ για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 25 ετών παρουσιάζεται μια προοδευτική αύξηση της επίπτωσης, με μέγιστη τιμή τα 1,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού στις ηλικίες >65 ετών (Γράφημα 3).
Εργαστηριακά δεδομένα
Την περίοδο 1998-2011, το ποσοστό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων βακτηριακής μη μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας που δηλώθηκε ήταν 41%.Κατά την αναφερόμενη περίοδο, επί του συνόλου των δηλωμένων κρουσμάτων με κλινικοεργαστηριακή εικόνα συμβατή με βακτηριακή μηνιγγίτιδα, έγινε ταυτοποίηση κάποιου μικροοργανισμού στο 47,3% (1.139 δείγματα). Οι υπεύθυνοι μικροοργανισμοί για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα συνοψίζονται στον Πίνακα 1 όπου φαίνεται ότι το συχνότερο αίτιο των λοιπών βακτηριακών μηνιγγιτίδων είναι ο πνευμονιόκοκκος.
Πίνακα 1: Κατανομή βακτηριακής μη μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας ανά αιτιολογικό παράγοντα στην Ελλάδα, 1998-2011
ΜικροοργανισμοίΑρ. Κρουσμάτων%
Streptococcus pneumoniae
Streptococcus spp (group A και B)
Haemophilus influenza
Listeria monocytogenes
Staph. Aureus
E.coli
Staphylococcus spp
Pseudomonas spp
Pseudomonas aeruginosa
Klebsiella pneumoniae
Άλλα
706
174
75
51
42
22
17
12
9
9
22
62,0
15,3
6,6
4,5
3,7
1,9
1,5
1,1
0,8
0,8
1,9
Συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα1139100
 Θνητότητα – Θνησιμότητα
Κατά την περίοδο 1998-2011 καταγράφηκαν 114 θάνατοι από μη βακτηριακή, μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, που αναλογεί σε θνητότητα 4,7%. Η μεγαλύτερη θνητότητα καταγράφηκε το έτος 2000 (7%), ενώ η μικρότερη το έτος 1998 (1,6%). Η μέση δηλούμενη θνησιμότητα για τη χρονική περίοδο 1998-2011 είναι 0,07 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.
Προληπτικά μέτρα
Α. Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος
Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου πυροδοτείται σειρά ενεργειών που είναι οι ακόλουθες:
  • Δήλωση του κρούσματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
  • Απομόνωση του πάσχοντα για 24 ώρες μετά την έναρξη κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής [1]Η εφαρμογή απολύμανσης του σχολικού ή άλλου χώρου δεν έχει θέση στην πρόληψη μετάδοσης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.
  • Καραντίνα δεν εφαρμόζεται [1]
  • Προφύλαξη των επαφών: Χημειοπροφύλαξη πρέπει να λάβουν το ταχύτερο δυνατό όλα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επικίνδυνη επαφή με κρούσμα διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε διάστημα επτά ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων αυτού, εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις [1,4]. Η χημειοπροφύλαξη πρέπει να χορηγείται ιδανικά το πρώτο 24ωρο μετά την ταυτοποίηση του πρώτου κρούσματος, γιατί η συχνότητα δευτερογενούς προσβολής των στενών επαφών είναι υψηλότερη τις πρώτες μέρες μετά την έναρξη της νόσου στο πρώτο κρούσμα [5,6].H χημειοπροφύλαξη δεν έχει νόημα αν έχουν παρέλθει περισσότερες από 10 ημέρες από την επαφή με το κρούσμα.
  • Φάρμακο εκλογής αποτελεί η ριφαμπικίνη [1,2,4,7] η οποία χορηγείται δυο φορές την ημέρα για 2 ημέρες: σε βρέφη <1 5mg="" kg="">1 μηνός σε δόση 10mg/kg και σε ενήλικες σε δόση 600mg. Ριφαμπικίνη δε χορηγείται σε έγκυες. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί κεφτριαξόνη σε μια δόση ενδομυϊκά των 250mg σε ενήλικες και 125mg σε παιδιά <15 500mg="" 90="" 95="" li="">
  • Ως επικίνδυνη επαφή ορίζεται η στενή και παρατεταμένη (>8 ώρες) επαφή με τον ασθενή ή η άμεση επαφή με το σάλιο ή τις ρινοφαρυγγικές του εκκρίσεις μέσα σε επτά ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ασθενούς έως 24 ώρες μετά την έναρξη κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής [11]. Επικίνδυνες επαφές θεωρούνται:
    • Τα άτομα του οικιακού περιβάλλοντος.
    • Τα άτομα που σε ομαδική διαβίωση κοιμούνται στον ίδιο θάλαμο.
    • Τα άτομα που είχαν στενή επαφή με το κρούσμα ή τις αναπνευστικές εκκρίσεις του (π.χ. στενοί φίλοι, ερωτικοί σύντροφοι, ιατροί και νοσηλευτές που κατά την προσαγωγή του κρούσματος ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή ή τις εκκρίσεις του π.χ. τεχνητή αναζωογόνηση, διασωλήνωση κλπ).
    • Οι επιβάτες που κάθονταν δίπλα στο κρούσμα κατά τη διάρκεια αεροπορικής πτήσης > οκτώ ωρών.
    • Τα παιδιά και οι ενήλικες που είχαν επαφή με το κρούσμα στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ιδρύματος που φοιτούσε το κρούσμα (παιδικός σταθμός/νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο).
Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε παιδικό σταθμό/νηπιαγωγείο, χημειοπροφύλαξη πρέπει να χορηγείται σε όλα τα παιδιά και το προσωπικό που παρακολουθούν το ίδιο τμήμα ή και στις άλλες τάξεις αν υπάρχει συγχρωτισμός διαρκείας. Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, λύκειο κλπ., χημειοπροφύλαξη χορηγείται μόνο στα παιδιά που είχαν στενή επαφή με τον ασθενή (π.χ. στενοί φίλοι, παιδιά που κάθονται στο ίδιο θρανίο κλπ.) και όχι όλη η τάξη. Χημειοπροφύλαξη πρέπει επίσης να χορηγείται και σε άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή κατά τη διάρκεια εξωσχολικών δραστηριοτήτων (φροντιστήρια, γυμναστήρια).
Η παρακολούθηση για ύποπτα κρούσματα στο περιβάλλον του ασθενούς (οικιακό, επαγγελματικό, παιδικός σταθμός/ νηπιαγωγείο, σχολείο) πρέπει να είναι συνεχής. Συγκεκριμένα σε μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο, η παρακολούθηση πρέπει να γίνεται για όλα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον πάσχοντα κατά τη χρονική περίοδο των επτά ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων αυτού έως 24 ώρες μετά την έναρξη κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής. Η εμφάνιση πυρετού σε κάποιο άτομο στο στενό οικογενειακό περιβάλλον ή το χώρο κοινής διαβίωσης με τον πάσχοντα, μέσα σε 10 ημέρες από την έκθεση – επαφή με τον ασθενή, αποτελεί σημείο εγρήγορσης για άμεση ιατρική εκτίμηση και εφαρμογή των κατάλληλων διαγνωστικών και θεραπευτικών ενεργειών.
Οι οροομάδες του μηνιγγιτιδόκοκκου, για τις οποίες υπάρχει εμβόλιο, είναι: A, C, Y και W135. Αποτελεσματικό εμβόλιο για πρόληψη μηνιγγίτιδας από οροομάδα Β δεν κυκλοφορεί διεθνώς, ενώ αναμένεται η κυκλοφορία του εντός των επόμενων ετών.
 Β. Πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα
Σε μηνιγγίτιδα από πνευμονιόκοκκο δεν ενδείκνυται χορήγηση χημειοπροφύλαξης στα άτομα που ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα, ενώ ο αντιπνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό μέσο στην πρόληψη διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου.
Γ. Μηνιγγίτιδα από αιμόφιλο ινφλουέντζας
Σε μηνιγγίτιδα από αιμόφιλο ινφλουέντζας τύπου b χημειοπροφύλαξη πρέπει να λάβουν τα παιδιά <τεσσάρων ετών που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα και οι ενήλικες του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος που ήρθαν σε στενή επαφή με το κρούσμα. Αν υπάρχει μεμονωμένο κρούσμα σε παιδικό σταθμό η χορήγηση χημειοπροφύλαξης είναι αμφιλεγόμενη. Σε περίπτωση εμφάνισης δύο κρουσμάτων με μεσοδιάστημα 60 ημερών σε παιδικό σταθμό όπου υπάρχουν ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα παιδιά χορηγείται χημειοπροφύλαξη σε όλα τα παιδιά και τους εργαζόμενους. Φάρμακο εκλογής αποτελεί η ριφαμπικίνη, η οποία χορηγείται σε μια ημερήσια δόση με 20mg/kg (max.600 mg/kg ) για τέσσερις ημέρες. Ο εμβολιασμός αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη της νόσου.
Χρήσιμες συμβουλές
  • Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι οξεία φλεγμονή των μηνίγγων του εγκεφάλου. Είναι σοβαρή και χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και επείγουσα θεραπεία με αντιβιοτικά.
  • Χημειοπροφύλαξη πρέπει να λάβουν το ταχύτερο δυνατό όλα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επικίνδυνη επαφή με κρούσμα διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε διάστημα επτά ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων αυτού. Χημειοπροφύλαξη δε χορηγείται σε μηνιγγίτιδα από πνευμονιόκοκκο.
  • Η εφαρμογή απολύμανσης του σχολικού ή άλλου χώρου δεν έχει θέση στην πρόληψη μετάδοσης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.
  • Ο εμβολιασμός αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο στην πρόληψη μηνιγγίτιδας από αιμόφιλο ινφλουέντζας τύπου b και ορισμένων μορφών μηνιγγιτιδοκοκκικής και πνευμονιοκοκκικής μηνιγγίτιδας.
 Βιβλιογραφία:
  1. American Public Health Association. Control of communicable diseases manual, 19th edition. Heymann DL ed. 2008; p. 414-426.
  2. Tunkel A, Scheld M. Acute meningitis In: Mandell G, Bennett J, Dolin R (eds). Mandell, Douglas, and Bennett’s principles and practice of infectious diseases. 6th edition. Philadelphia, PA Elsevier/ Churchil Livingston. 2005: 1083-1126.
  3. Woods CR. Neisseria Meningitidis (Meningococcus). In: Kliegman RM, Behrman RE, Jenson HB, Stanton BF eds. Nelson textbook of pediatrics. 18th ed. Philadelphia: Saunders Elsevier. 2007; p: 1164-1169.
  4. Anderson MS, Glode MP, Smith AL. Meningococcal infections. In: Feigin RD, Cherry JD, Demmler-Harrison GJ, Kaplan SL eds. Textbook ofPediatricInfectious Diseases, 6th edition. Saunders Elsevier. 2009; pp: 1350-1366.
  5. CDC. Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases (The Pink Book). Atkinson W, Wolfe S, Hamborsky J, eds. 12th ed. Washington DC: Public Health Foundation, 2011.
  6. CDC. Prevention and control of meningococcal disease. 1. MMWR 2005;54(RR-7):1–17.
  7. MacNeil J, Cohn A. Meningococcal disease. In: Roush SW, McIntyre L, Baldy LM eds. CDC. Manual for the surveillance of vaccine-preventable diseases. (5th ed) Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, GA, 2011
  8. Broome CV. The carrier state: Neisseria meningitidis. J Antimicrob Chemother 1986; 18 (suppl. A):25-34.
  9. Dworzack DL, Sanders CC, Horowitz EA, et al. Evaluation of single-dose ciprofloxacin in the eradication of Neisseria meningitidis from nasopharyngeal carriers. Antimicrob Agents Chemother 1988; 32:1740-1.
  10. Schwartz B, Al-Tobaiqi A, Al-Ruwais A, Fontaire RE, A’ashi J, Hightower AW, Broome CV, Music SI. Comparative efficacy of ceftriaxone and rifampin in eradicating pharyngeal carriage of group A Neisseria meningitidis. Lancet 1988; 2:1239-42.
  11. Gardner P. Prevention of meningococcal disease. N Engl J Med 2006; 355:1466-73.Γεωργακοπούλου Θεανώ, Πίπα Ευθαλία, Μαυραγάνης Παντελής, Πούφτα Σοφία, Βερναρδάκη Αλεξάνδρα γραφείο νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης 


 ***  Εμβόλιo για τον πνευμονιόκοκκο σε ενήλικες      
Συστάσεις για PPSV23 (PNEUMOVAX)
Υπολογίζεται ότι ετησίως στις Η.Π.Α. οι θάνατοι από πνευμονιόκοκκο ανέρχονται σε 4.000 και στην πλειοψηφία τους αφορούν ενήλικες. Το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου [Pneumococcal polysaccharide vaccine, PPSV23 (PNEUMOVAX)] συστήνεται από το 1997 για την πρόληψη διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης σε ενήλικες. Μία απλή δόση του εμβολίου συνιστάται για όλους τους ενήλικες, ηλικίας 65 χρονών και πάνω. Η ίδια επίσης δοσολογία συνιστάται για ενήλικες ηλικίας 19 έως 65 χρονών με χρόνια πάθηση, όπως νόσοι του καρδιαγγειακού ή αναπνευστικού συστήματος. Επίσης σε ενήλικες ασθενείς με άσθμα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια ηπατική νόσο, αλλά και καπνιστές, πάσχοντες από αλκοολισμό και άτομα που διαμένουν σε γηροκομεία ή σε ιδρύματα.
Ενήλικες, ηλικίας 19 έως 64 ετών, με υψηλό κίνδυνο για διεισδυτική πνευμονιοκοκκική λοίμωξη, θα πρέπει να λαμβάνουν 2 δόσεις του PPSV23 με διαφορά μεταξύ τους τουλάχιστον 5 χρόνια. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται άτομα με λειτουργική ή ανατομική ασπληνία και ανοσοκατασταλμένα από οποιαδήποτε αιτία άτομα (ένεκα ασθένειας, λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ή ανοσοκατασταλτικής θεραπείας). Άτομα που έλαβαν 1 ή 2 δόσεις του PPSV23 πρίν την ηλικία των 65 χρονών για οποιαδήποτε ένδειξη θα πρέπει να πάρουν ακόμα μία δόση σε ηλικία 65 ετών ή μεγαλύτερη, υπό την προϋπόθεση οτι έχουν περάσει τουλάχιστον 5 χρόνια από την προηγούμενη δόση. Τα άτομα που παίρνουν την πρώτη δόση σε ηλικία ≥ 65 ετών δεν χρειάζεται να λάβουν επιπρόσθετες δόσεις. Το PPSV23 είναι αποτελεσματικό όσον αφορά την πρόληψη διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης σε ενήλικες, αλλά δεν υπάρχει κοινή αποδοχή ως προς την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου για την πρόληψη μη διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης σε ηλικιωμένους ή σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή.
Συστάσεις για PCV13 (Prenevar 13)
Ένα άλλο εμβόλιο, το 13-σθενές πνευμονιοκοκκικό συνεζευγμένο εμβόλιο (PCV13) έχει πρόσφατα λάβει ένδειξη για την πρόληψη πνευμονοκοκκικής λοίμωξης σε ενήλικες. Η χρήση από το 2000 του 7-σθενούς πνευμονιοκοκκικού συνεζευγμένου εμβολίου(γνωστού επίσης ως PCV7) σε νεογνά και μικρά παιδιά είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του αριθμού των διεισδυτικών πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων προκαλουμένων από τους ορότυπους του εμβολίου στα παιδιά και κατα συνέπεια στους ενήλικες μέσω ανοσίας. Το PCV13 (Prenevar 13) το οποίο αντικατέστησε τη χρήση του PCV7, έλαβε ένδειξη για συνταγογράφηση σε νεογνά και μικρά παιδιά τον Φεβρουάριο του 2010. Το Δεκέμβριο του 2011, χορηγήθηκε άδεια για χρήση του PCV13 σε ενήλικες ηλικίας ≥ 50 χρονών. Το ACIP (AdvisoryCommitteeonImmunizationPractices) δεν έχει ακόμα εκδώσει συστάσεις για χρήση του PCV13 σε όλους τους ενήλικες ηλικίας ≥50 χρονών. Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση του εμβολίου σε όλες τις ομάδες ενηλίκων ηλικίας ≥ 50 χρονών βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα, λόγω του ότι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τον Ιούνιο του 2012, το ACIP συνέστησε τη χρήση του PCV13 σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή ηλικίας ≥ 19 ετών, με λειτουργική ή ανατομική ασπληνία, σε άτομα με διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ή άτομα που φέρουν εμφυτεύματα του κοχλία. Η εν λόγω κατηγορία ατόμων είναι σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για προσβολή από διεισδυτική πνευμονοκοκκική λοίμωξη. Παρά την επιτυχία της συλλογικής ανοσίας (αγέλης) στον γενικό πληθυσμό των ενηλίκων με την διάθεση χρήσης του PCV7 για παιδιά, δεν παρατηρήθηκαν ανάλογες επιπτώσεις μεταξύ των ανοσοκατασταλμένων ασθενών. Επειδή η πιθανότητα λοίμωξης από πνευμονιόκοκκο μεταξύ ανοσοκατασταλμένων ενηλίκων παραμένει σε ψηλό ποσοστό και επειδή οι έμμεσες συνέπειες της χρήσης του PCV13 σε παιδιά δεν φαίνεται να εξαλείφει τους ορότυπους του PCV13 από ανοσοκατασταλμένους ενήλικες, το ACIP κατέληξε οτι το PCV13 θα πρέπει να συστήνεται για τη συγκεκριμένη ομάδα ενηλίκων.
Εντούτοις, το PCV13 από μόνο του ίσως να μην προσφέρει επαρκή κάλυψη για νοσογόνους ορότυπους του πνευμονιοκόκκου και ως εκ τούτου το ACIP κατέληξε οτι και τα δύο εμβόλια, ήτοι το PCV13 και το ΡΡSV23, θα πρέπει να συνιστώνται σε ενήλικες που ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες υψηλού κινδύνου.
Ποια άτομα χρειάζεται να λάβουν τόσο το PPSV23 όσο και το PCV13;
Το ACIP συμφώνησε στις ακόλουθες συστάσεις: Ενήλικες ηλικίας 19 έως 64 χρονών με ανοσοκαταστολή, με λειτουργική ή ανατομική ασπληνία, με διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ή που φέρουν εμφυτεύματα του κοχλία και οι οποίοι δεν είχαν λάβει προηγουμένως ούτε το PCV13 ούτε το ΡΡSV23, θα πρέπει να λάβουν μία μονή δόση PCV13 ακολουθούμενη από μία δόση ΡΡSV23 τουλάχιστον 8 εβδομάδες αργότερα. Σε ενήλικες που υπάρχει ένδειξη για επιπρόσθετες δόσεις του ΡΡSV23, η δεύτερη δόση προτείνεται να δίνεται 5 χρόνια μετά την πρώτη δόση. Επιπροσθέτως, τα άτομα που έλαβαν ΡΡSV23 πρίν την ηλικία των 65 ετών για οποιοδήποτε ένδειξη, θα πρέπει να πάρουν άλλη μία δόση σε ηλικία ≥ 65 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει τουλάχιστον 5 χρόνια από την προηγούμενη δόση.
Ενήλικες σε αυτή την ομάδα, οι οποίοι είχαν εμβολιασθεί με ΡΡSV23, θα πρέπει να λάβουν μία δόση PCV13 ένα ή περισσότερα χρόνια μετά την τελευταία δόση ΡΡSV23. Για τα άτομα που απαιτούν επιπρόσθετες δόσεις του ΡΡSV23, η πρώτη δόση θα πρέπει να δίνεται όχι νωρίτερα από 8 εβδομάδες μετά το PCV13 και τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την πιο πρόσφατη δόση του ΡΡSV23. Μελλοντικές ανακοινώσεις του ACIP θα εναρμονίσουν συστάσεις για τα δύο εμβόλια και θα προτείνουν κατευθυντήριες οδηγίες που θα αφορούν την κοόρτη (cohort) ηλικιωμένων ατόμων που ήδη είχαν λάβει το PCV13 σε παιδική ή εφηβική ηλικία.
Βιβλιογραφία: CDC pneumococcal vaccines work group of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP).  Γεώργιος Πάνος, MD, PhD, Επ. Καθηγητής Παθολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

~    ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :  
ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  : 
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   
12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  

http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015:
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,
ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 

16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  
18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
 
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
  
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
 ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
 
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
  
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :  
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
 58.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
 
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
 
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 
 
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-   Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   : 
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016
 :
 
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .-   
 
65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
66.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 23-11-2016  : 

http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .-  
 67.-   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .- 
 68~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

70~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .-   
71 .-~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 25 Ιανουαρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/25-2017-to-o.html .-   
72.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-  

73.- ~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας : ΥΓΕΙΑ  ..από το Α - Ω ....16/02/2017  :  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html .-    
74.- ~*  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...υγεία το Α και το Ω  .. Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου  2017:  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post_24.html .- 
75.-
  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  Μαρτίου 2017  :
  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .-   
76.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
77.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 
78~*ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη  25 Μαΐου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post_24.html .-   
79 .- ~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
80.-
   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ....το  Α-και το  Ω ...

΄Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017  ..
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
81.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !!
82.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:  Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post_30.html .-

~** 

*** Μυκητιάσεις στόματος

Η πιο συχνή μυκητίαση πού απαντάται, στην στοματική κοιλότητα, είναι η μονιλίαση. Η μονιλίαση οφείλεται στον μύκητα Candida Albicans πού σαπροφυτεί στό στόμα, στο φάρυγγα, στο γαστρεντερικό σωλήνα και στον κόλπο και κάτω από ορισμένες συνθήκες και την επίδραση ορισμένων παραγόντων, μπορεί να μεταπέσει σε παθογόνο κατάσταση προκαλώντας λοίμωξη.
Σε ποιούς εμφανίζεται και ποιοί είναι οι εκλυτικοί παράγοντες;
Η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένους και άτομα που είναι εξασθενημένα. Έχει παρατηρηθεί ,όμως, και σε βρέφη πού μολύνθηκαν κατά τον τοκετό, από την μονιλίαση του κόλπου της μητέρας. Μερικοί από τους παράγοντες πού ευνοούν τον πολλαπλασιασμό και την μετάπτωση του μύκητα στην παθογόνο κατάσταση είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι υποβιταμινώσεις και διάφορες κακοήθεις νεοπλασίες. Η μονιλίαση αποτελεί , επίσης, χαρακτηριστικό στοματολογικό σύμπτωμα σε φορείς ή ασθενείς από τον ιό του aids.
Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω μυκητίαση;
Η μυκητίαση χαρακτηρίζεται, από την εμφάνιση στο στοματικό βλεννογόνο και κυρίως στη γλώσσα, στην υπερώα, στην παρειά και στα χείλη, λευκών μαλακών πλακών με μικρό μέγεθος πού μοιάζουν με πήγματα γάλακτος και είναι διάσπαρτες ή συρρέουν.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Οι πλάκες της μονιλιάσεως αποκολλώνται σχετικά εύκολα και καταλείπουν ερυθρά επιφάνεια πού συνήθως αιμορραγεί. Οι ασθενείς αισθάνονται ότι το στόμα τους είναι ξηρό και πονούν ενώ καταπίνουν με δυσκολία.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της μονιλιάσεως βασίζεται στην κλινική εικόνα και στην μικροβιολογική και ιστολογική εξέταση δείγματος από τις βλάβες του στόματος από τον ειδικό ιατρό ή οδοντίατρο. 
Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των παραγόντων πού μπορεί να επιδείνωσε ή να προκάλεσε την εμφάνιση της μονιλιάσεως και στη συνέχεια γίνεται η αντιμετώπιση των βλαβών που έχει προκαλέσει η νόσος. Φάρμακο εκλογής είναι η μυκοστατίνη και η αμφοτερίνη Β με τοπική χορήγηση σε μορφή εναιωρήματος ή δισκίων πού διαλύονται στο στόμα ή αλοιφής.


***  Εποχική γρίπη: 6 μύθοι που μάλλον σας κάνουν να αρρωσταίνετε πιο συχνά
~ Καθώς η περίοδος της εποχικής γρίπης φτάνει στην κορύφωσή της και γίνεται όλο και πιο σοβαρή, είναι σημαντικό όλοι οι άνθρωποι να εφαρμόζουν πρακτικές καλής υγιεινής και να γνωρίζουν ακριβώς τι ισχύει και τι όχι, αναφορικά με τη γρίπη.
* Για να καταπολεμήσετε την εποχική γρίπη, είναι απαραίτητο να ξεδιαλύνετε στο μυαλό σας ορισμένους “μύθους”. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να σας κάνουν να ασθενείτε τακτικότερα και με πιο έντονα συμπτώματα.
Μύθος #1: Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τη γρίπη
ΛΑΘΟΣ: Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα για την αγωγή βακτηριακών και όχι ιογενών λοιμώξεων. Η γρίπη είναι ένας ιός και δεν ανταποκρίνεται σε καμία αντιβιοτική θεραπεία. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση σε οποιοδήποτε είδος γρίπης. Αντιθέτως, μπορεί να οδηγήσουν τους ασθενείς σε μια δευτερεύουσα βακτηριακή λοίμωξη, αν λαμβάνονται χωρίς λόγο. Ωστόσο, αν πράγματι υπάρχει δευτερεύουσα μόλυνση στους πνεύμονες (ένα πολύ σύνηθες σενάριο), τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν.
Μύθος #2: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να σας κολλήσει τη γρίπη
ΛΑΘΟΣ και, μάλιστα μεγάλο: Τα ενέσιμα εμβόλια αναπτύσσονται από απενεργοποιημένο ιό της γρίπης, ο οποίος δεν είναι βιολογικά ικανός να προκαλέσει μόλυνση. Ορισμένα ενέσιμα εμβόλια δεν προέρχονται από τον ιό αλλά από ανασυνδυασμένες προηγούμενες εκδόσεις του αντιγριπικού εμβολίου. Ωστόσο, είναι πιθανό κάποιος να εκδηλώσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις ή παρενέργειες στο ίδιο το εμβόλιο.
Τα συμπτώματα των παρενεργειών από το εμβόλιο μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στους μυς και στο σώμα και χαμηλό πυρετό, που διαρκεί μόνο 1-2 ημέρες. Αυτές οι παρενέργειες παρατηρούνται και με άλλους τύπους εμβολίων. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη πίσω από τον μύθο αυτό και δυστυχώς διαδίδεται τα τελευταία χρόνια. Αφορμή είναι ότι οι παρενέργειες στο εμβόλιο για την εποχική γρίπη κάνουν κάποιους να πιστεύουν πως εκείνοι οι άνθρωποι που λαμβάνουν το εμβόλιο, αρρωσταίνουν και μεταδίδουν τον ιό της γρίπης. Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει!
Μύθος #3: Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να εμβολιαστούν
ΛΑΘΟΣ: Κάποιες έγκυες γυναίκες ανησυχούν πως το εμβόλιο για την εποχική γρίπη θα μπορούσε να τους κολλήσει τον ιό. Άλλες πιστεύουν πως τα συντηρητικά στο εμβόλιο μπορεί να βλάψουν το έμβρυο στην μήτρα τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το εμβόλιο της γρίπης μεταδίδει στην μητέρα τον ιό της γρίπης. Και καμία απόδειξη δεν υπάρχει ότι βλάπτει με οποιοδήποτε τρόπο το έμβρυο. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν τον εμβολιασμό της εγκύου γυναίκας ως μια επιπλέον προστασία για το μωρό μετά τη γέννησή του. Αυτό ισχύει επειδή το παιδί θα μεταφέρει τα μητρικά αντισώματα κατά της γρίπης για μέχρι και τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του.
Μύθος #4: Αν κολλήσετε τη γρίπη, δεν χρειάζεται να κάνετε το εμβόλιο
ΙΣΩΣ: Είναι γνωστό ότι χρειάζεστε ένα νέο εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα στελέχη του ιού μεταλλάσσονται και άρα η προστασία που σας παρέχει το κάθε εμβόλιο εξασθεί σταδιακά. Αν κολλήσατε ήδη τη γρίπη, τότε το εμβόλιο είναι περιττό και δεν είναι απαραίτητο. Προσοχή όμως: θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι αυτό που περάσατε ήταν όντως γρίπη και όχι κάποιο απλό κρυολόγημα ή κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται με εξέταση αίματος.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης, περισσότερα από ένα στελέχη του ιούς θα “κυκλοφορήσουν” στον γενικό πληθυσμό. Η μόλυνση από ένα στέλεχος της γρίπης δεν θα παρέχει στο άτομο προστασία έναντι των άλλων στελεχών. Ως εκ τούτου, οι γιατροί συνιστούν τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, ακόμη και σε εκείνους που κόλλησαν ήδη τη γρίπη.
Μύθος #5: Ο κρύος καιρός προκαλεί τη γρίπη
ΛΑΘΟΣ: Μπορεί να φαίνεται σαν να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της εποχής της γρίπης και των μηνών με χαμηλή θερμοκρασία (χειμώνας), αλλά δεν υπάρχει καμία συσχέτιση. Η εποχική γρίπη έχει μια περιοδικότητα που έχει να κάνει περισσότερο με τον κύκλο του ιού. Η πτώση της βαρομετρικής πίεσης μπορεί να κάνει οποιαδήποτε ιογενή λοίμωξη πιο πιθανή, αλλά κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος ως προς το γιατί συμβαίνει αυτό.
Η μετάδοση του ιού της γρίπης είναι αυτή που προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης. Ο κρύος καιρός δεν συνδέεται άμεσα με τις λοιμώξεις από εποχική γρίπη. Ωστόσο, ο κρύος καιρός οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα να περνούν οι άνθρωποι περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Έτσι βρίσκονται σε κοντινή επαφή με άλλους ανθρώπους και άρα η μετάδοση του ιού από άτομο σε άτομο του ιού είναι ευκολότερη.
Μύθος #6: Ο ιός της γρίπης δεν είναι επικίνδυνος
ΛΑΘΟΣ: Ο ιός της γρίπης είναι πολύ επικίνδυνος, προκαλώντας περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο από τον ιό του AIDS. Δεν πρόκειται απλά για κάποια πιο βαριά μορφή κρυολογήματος. Μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση και βήχα, πόνους στο σώμα και πυρετό. Μπορεί επίσης να καταστρέψει την επένδυση των πνευμόνων μόνιμα και να σας αφήσει με μια ισόβια αναπηρία.
http://www.medicaldaily.com

***  20 ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ
Δρ Brent Hunter
Πολλοί ειδικοί γιατροί συμφωνούν τώρα ότι είναι πιο σημαντικό να προστατεύετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από το εμβόλιο της γρίπης όσο από την ίδια τη γρίπη.
Ας ρίξουμε μια ματιά τους λόγους πίσω από την απόφαση αυτή.
Τα εξαιρετικά τοξικά συστατικά και η έλλειψη επαρκούς έρευνας για την απενεργοποίηση ή ακόμη και θανατηφόρες παρενέργειες, εδώ είναι 20 λόγοι που θα θέλετε να εξετάσετε πριν από το  ετήσιο αντιγριππικό  εμβόλιο σας.
Αυτό το άρθρο είναι μια συλλογή εκ νέου μετά από δύο μεγάλα άρθρα από BeWellBuzz.com .
Ακολουθήστε τις συνδέσεις με τις πληροφορίες από το CDC , τα έγγραφα για την FDA και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ? καθώς και πολλές άλλες εξέχουσες γιατροί όπως ο Δρ Joseph Mercola, ο Δρ Russell Blaylock και πολλές άλλες αναφορές.
Η συγκλονιστική αλήθεια σχετικά με τους  θανάτους από την  γρίπη και το εμβόλιο της γρίπης!
1) Υπάρχει μια παντελής έλλειψη σε  πραγματικές αποδείξεις ότι τα μικρά παιδιά θα επωφεληθούν ακόμη από το εμβόλιο της γρίπης.
Μια συστηματική ανασκόπηση σε  51 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 260.000 παιδιά ηλικίας 6 έως 23 μηνών δεν βρέθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι περισσότερο αποτελεσματικό  από το εικονικό φάρμακο. Επίσης, οι πυροβολισμοί είναι μόνο σε θέση να προστατεύουν από ορισμένα στελέχη του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι αν έρθει σε επαφή με ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού θα έχετε ακόμα την γρίπη.
Εμβόλιο Nation
2) Η  Προετοιμασία για τα εμβόλια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ιατρικά περιοδικά έχουν δημοσιεύσει χιλιάδες άρθρα που αποκαλύπτουν ότι η έγχυση εμβολίων μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας  και μια σειρά από άλλες λοιμώξεις. Αυτό αυξάνει περαιτέρω την ευαισθησία του σώματος στις ασθένειες που το εμβόλιο υποτίθεται ότι προστατεύει.
3) Η γρίπη προκαλεί ανοσοκαταστολή.
Τα εμβολιασμένα παιδιά μέσα σε λίγες ημέρες ή λίγες εβδομάδες θα αναπτύξουν ρινική καταρροή, πνευμονία, λοιμώξεις του αυτιού και βρογχιολίτιδα; Ο λόγος είναι ο ιός της γρίπης  που εισάγεται στο σώμα τους που δημιουργεί αυτά τα συμπτώματα. Αναφέρει, επίσης, ανοσοκαταστολή (π.χ. μείωση της βουλευτικής ασυλίας). Τα εμβόλια της γρίπης στην πραγματικότητα δεν ανοσοποίηση αλλά ευαισθητοποιήσει το σώμα κατά του ιού.
4) Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει επιπλέον συστατικά του ανοσοποιητικού σε ευαισθητοποίηση.
Ένα γνωστό γεγονός  είναι ότι τα εμβόλια της γρίπης περιέχουν στελέχη του ιού της γρίπης σε συνδυασμό με άλλα συστατικά. Τώρα σκεφτείτε τον αντίκτυπο  σε ένα τέτοιο εμβόλιο που  μπορεί να έχει πάνω από κάποιον με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος; Εάν έχετε μια ασθένεια που μειώνει ήδη την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμήσει τον ιό, λαμβάνοντας το εμβόλιο της γρίπης θα βάλει το σώμα σας σε κίνδυνο για να πάρει τα πλήρη αποτελέσματα της γρίπης και να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε πνευμονία και άλλες μεταδοτικές ασθένειες.
Τι περιέχει  ένα εμβόλιο της γρίπης
5) Η γρίπη πλάνα περιέχει  υδράργυρο. 
Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Η ποσότητα του υδραργύρου που περιέχεται σε ένα εμβόλιο της γρίπης πολλαπλών δόσεων είναι πολύ υψηλότερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο ημερήσιο όριο έκθεσης. Τοξικότητας του υδραργύρου μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης, κατάθλιψη , ADD, από του στόματος προβλήματα υγείας, το πεπτικό ανισορροπίες, αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλά άλλα τέτοια σοβαρές ασθένειες για την υγεία.
6) Το εμβόλιο της γρίπης είναι αναποτελεσματικό και επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους 
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα εμβόλια γρίπης μπορεί να προκαλέσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μια έκθεση δείχνει ότι οι άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο για 3 έως 5 χρόνια είχαν 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ από τους ανθρώπους που δεν είχαν. Επίσης, με την ηλικία, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί, μειώνοντας έτσι την ικανότητά σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
7) Η Συμβουλευτική Επιτροπή CDC 
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διορίζει 15-μέλοι της συμβουλευτικής επιτροπής για τις πρακτικές Ανοσοποίηση (ACIP). Η επιτροπή αυτή είναι αρμόδια για να αποφασίσει ποιοι  θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο. Σχεδόν όλα τα ACIP έχουν οικονομικό συμφέρον σε εμβολιασμούς. Οι ίδιοι οι άνθρωποι πιέζουν  αυτά τα εμβόλια για να  έχουν δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό από μόνο του δημιουργεί μια αμφιβολία για το πόσο αποτελεσματικά είναι πραγματικά αυτά τα εμβόλια της γρίπης.
Εμβόλιο γρίπης Exposed: Σκεφτείτε δύο φορές!
8) Η κατάχρηση των εμβολίων της γρίπης μπορεί να κάνει τους ιούς της γρίπης πιο θανατηφόρους
Η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική χρήση του εμβολίου της γρίπης και τα φάρμακα όπως το Tamiflu και το Relenza μπορεί να αλλάξει πραγματικά τους ιούς της γρίπης και να τους αναγκάσει να μεταλλαχθούν σε ένα πιο θανατηφόρο στέλεχος
9) Διάφορα συστατικά που μπορεί  να προκαλέσουν  σοβαρές νευρολογικές διαταραχές.
Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι τα συστατικά που περιέχονται στα εμβόλια γρίπης μπορεί πραγματικά να προκαλέσουν σοβαρές νευρολογικές διαταραχές. Στο ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων το 1976  πολλοί που πήραν το εμβόλιο της γρίπης ανέπτυξαν μόνιμη βλάβη των νεύρων. Εμβόλια κατά της γρίπης μπορεί να περιέχουν πολλά  βλαβερά υλικά, όπως απορρυπαντικά, υδράργυρο, φορμαλδεΰδη, και στελέχη του ζωντανού ιού της γρίπης.
10) Το γελοίο παιχνίδι εικασίας των στελεχών της γρίπης. 
Προσπαθώντας να μαντέψετε τι στέλεχος για τον εμβολιασμό έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό από ένα παιχνίδι εικασίας. Αυτό ήταν πολύ αληθινό τα τελευταία χρόνια με το στέλεχος H1N1.
11) CDC αναφέρει ακόμη περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες με Fluzone High-Dose. 
Sanofi Pasteur του Fluzone High-Dose είναι ένα νέο εμβόλιο κατά της γρίπης που δημιουργήθηκε το 2010 για ανθρώπους άνω των 65 ετών. Ακόμα κι αν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης (CDC).Η Νόσος επιμένει ότι το εμβόλιο είναι τόσο ασφαλές όσο οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο της εποχικής γρίπης, το γεγονός είναι ότι  είναι γεμάτο με παρενέργειες όπως  πόνο, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, μυϊκή πόνους, πυρετό και αδιαθεσία. Όλες τα αναφερόμενα αρνητικά συμπτώματα παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια κλινικών μελετών για την Fluzone High-Dose.
12) CDC αναμένει τουλάχιστον ήπια, συμπτώματα που μοιάζουν με παρενέργειες. 
Το CDC αναφέρει ότι το εμβόλιο της γρίπης 2013-2014 θα έχουν επίσης τις ίδιες παρενέργειες των εμβολίων 2010-2013  Αυτές περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα, ευαισθησία, ή οίδημα όταν η ένεση χορηγείται για ρινική συμφόρηση μετά από το εμβόλιο της γρίπης του  ρινικού σπρέι.
13) Της Novartis  το μονοσθενούς εμβολίοπροκάλεσε σύνδρομο Guillain-Barré, αναφυλακτικό σοκ, και  θάνατο.
Το 2009 ένθετο συσκευασίας για τη Novartis «μονοσθενούς εμβολίου το οποίο διέρρευσε στο διαδίκτυο δημιούργησε ένα τεράστιο σάλο. Γιατί; Επειδή,οι  παρενέργειες, όπως αναφέρεται στην εισαγωγή, περιλαμβάνουν: Guillain-Barré, αναφυλακτικό σοκ, αγγειίτιδα, και  θάνατος. Αυτό το εύρημα υποστηρίζεται από  δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το 2007 και το 2009, εκ των οποίων η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, από κάθε εκατομμύριο άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με γρίπη, μεταξύ 40 και 70 ανέπτυξαν σύνδρομο Guillain-Barre μετά  τον εμβολιασμό. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν την σταμάτησαν οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υγείας από την προώθηση του εμβολίου στην αγορά το 2010 και το 2011.
14) Το 2010 το εμβόλιο της γρίπης για τα παιδιά προκάλεσε υψηλό ποσοστό  πυρετικών σπασμών. 
Τον Δεκέμβριο του 2010, όμως, το εμβόλιο της γρίπης έχουν καταρτιστεί ειδικά για παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών, βρέθηκε να προκαλεί μια  υψηλότερη από το κανονικό συχνότητα των πυρετικών σπασμών .
15) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε το 2010 μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου H1N1 και της ναρκοληψίας. Τον Φεβρουάριο του 2010, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) αναφέρει ότι σε 12 χώρες είχαν καταγραφεί μια πιθανή σχέση μεταξύ της ανάπτυξης της ναρκοληψίας, μια χρόνια διαταραχή του νευρικού συστήματος που κάνει τους ανθρώπους ανεξέλεγκτα να κοιμηθούν
16) Εμβόλιο της H1N1 της γρίπης συνδεθεί με τις αποβολές.
Μια σειρά των αποβολών καταγράφηκαν στις ΗΠΑ μετά τον Ιούνιο του 2010 λόγω του εμβολιασμού Η1Ν1. Εκατοντάδες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σε όλη τη χώρα, και οι περισσότερες αποβολές πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
17) Αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου Alzhiemer του 10 φορές! 
Ο Δρ Hugh Fudenberg, ένας παγκοσμίου φήμης immunogeneticist ανακοίνωσε ότι έχετε  δέκα φορές αυξημένη πιθανότητα της νόσου του Alzheimer με πέντε εμβολιασμούς  γρίπης. Αυτό είναι δέκα φορές πιο πιθανό από ό, τι χωρίς εμβόλια γρίπης ή ένα όχι δέκα τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες.
18) Το 2010, η Αυστραλία απαγόρευσε τα εμβόλια γρίπης στα παιδιά. 
Τα εμβολιασμένα παιδιά πήγαιναν σε σπασμούς, άρχισε εμετό, εμφανίζουν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα του πυρετού, και σπασμούς.
Εμβόλια κατά της γρίπης, τον αυτισμό και Αλτσχάιμερ
19) Δεν υπάρχουν ενδείξεις προστασίας σε άτομα άνω των 65 ετών. 
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην συστηματική ανασκόπηση Cochrane το 2010 δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η τακτική ή εποχιακή γρίπη (οι εμβολιασμοί)προστατεύουν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα: «Τα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της γρίπης σε άνω των 65 ετών είναι κακή, παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός  συνιστάται για την πρόληψη της γρίπης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας για τα τελευταία 40 χρόνια.»
20) The Lancet δημοσίευσε μελέτη που δείχνει ότι το εμβόλιο της γρίπης ήταν μόνο 1,2% αποτελεσματική. 
Μια μελέτη που διεξήχθη από το The Lancet το 2010 έφερε κάποιες αναπάντεχες αποκαλύψεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών της γρίπης. Η μελέτη περιελάμβανε μια ομάδα ελέγχου από 13.095 ενήλικες που δεν είχαν εμβολιαστεί. Η ομάδα παρακολουθήθηκε για να δούμε εάν οι συμμετέχοντες είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης, αλλά 97% παρέμειναν ανεπηρέαστα . Μόνο το 2,7% ή 357 άτομα σε μη εμβολιασμένα ομάδα κατέληξαν από τον ιό. Από την ομάδα των ενηλίκων που είχαν εμβολιαστεί με ένα τρισθενές απενεργοποιημένο εμβόλιο γρίπης, μόνο το 1,2% δεν είχε  την γρίπη .
Η διαφορά μεταξύ των δύο αποτελεσμάτων είναι ότι το εμβόλιο της γρίπης μόνο εμποδίζει τη γρίπη σε 1,5 από κάθε 100 ενήλικες ένεση με το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι 60% , όπως σας έχουν πει .
Πηγές για το άρθρο:
(1) 10 λόγοι για τους οποίους Flu Shots είναι πιο επικίνδυνοι από μια γρίπη!
10 Reasons Why Flu Shots Are More Dangerous Than a Flu!
(2) 10 Περισσότερα λόγοι για τους οποίους το εμβόλιο της γρίπης είναι πιο επικίνδυνη από τη γρίπη
10 More Reasons Why The Flu Shot Is More Dangerous Than The Flu
(3) FLU: Δείκτης των άρθρων σχετικά με FLU http://www.vaclib.org/basic/fluindex.htm
(4) θα πρέπει να πάρετε το εμβόλιο της γρίπης; Οι κίνδυνοι και οι κίνδυνοι του: Εμβόλια γρίπης και της γρίπης Εμβολιασμοί http://www.angelfire.com/az/sthurston/flu_shots_and_flu_vaccines.html
(5) Οι Killer εμβόλια. Μια ειλικρινής Ιατρός προειδοποιεί σοβαρούς κινδύνους http://w3.newsmax.com/blaylock/1.cfm
(6) Ένα εμβόλιο της γρίπης Χρονολόγιο | Η πρόσφατη ιστορία περιστρέφεται γύρω από Κίνδυνοι Εμβόλιο
A Flu Vaccine Timeline | The Recent History Revolving Around Vaccine Dangers
(7) 2013-2014 για την εποχική γρίπη Εμβόλιο Ασφάλεια Ερωτήσεις & Απαντήσεις http://www.cdc.gov/flu/protect/vaccine/general.htm
(8) Η αποτελεσματικότητα και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της γρίπης: μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση http://minnesota.publicradio.org/features/2011/10/documents/flu.pdf
(9) Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν χωρίς εμβόλιο γρίπης vaccinations http://www.collegiatetimes.com/stories/19357/people-can-do-without-yearly-flu-vaccinations
(10) Προσοχή! Βολές της γρίπης μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας http://www.articlecity.com/articles/health/article_366.shtml
(11) Εμβόλιο Έκδοχα & Media Περίληψη. Έκδοχα περιλαμβάνονται στις ΗΠΑ εμβόλια, από εμβόλιο. http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downloads/appendices/B/excipient-table-2.pdf
(12) Εμβόλιο γρίπης Προειδοποίηση για τις έγκυες γυναίκες http://vaccineinfo.net/immunization/vaccine/influenza/flu_vaccine_warning.shtml
(13) Αποφύγετε Flu Shots, Πάρτε βιταμίνη D Αντ ‘αυτού, Donald W. Με Miller, νεώτερος, MD http://www.lewrockwell.com/2008/10/donald-w-miller-jr-md/dont-get- α-flu-shot-2 /
(14) Εμβόλιο γρίπης Exposed http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/09/26/flu-vaccine-exposed.aspx
(15) των χοίρων εμβόλιο της γρίπης που προκαλεί παράλυση, προ-πανδημικά εμβολιασμού κατά της γρίπης των πτηνών proposed http://therefusers.com/refusers-newsroom/swine-flu-vaccine-caused-paralysis-pre-pandemic-bird-flu-vaccination-proposed/#.Ult1hFBwq8E
(16) Guillain-Barré Syndrome (GBS) Ερωτήσεις & Απαντήσεις http://www.cdc.gov/flu/protect/vaccine/guillainbarre.htm
(17) Fluzone High-Dose Εποχιακά γρίπης http://www.cdc.gov/flu/protect/vaccine/qa_fluzone.htm
(18) Εποχιακά Shot Γρίπη: Ερωτήσεις & Απαντήσεις http://www.cdc.gov/flu/about/qa/flushot.htm
(19) Η Novartis Vaccines and Diagnostics Limited. Σεπτεμβρίου 2009. Γρίπη Α (Η1Ν1) 2009 μονοσθενούς εμβολίου.
http://www.fda.gov/downloads/biologicsbloodvaccines/vaccines/approvedproducts/ucm182242.pdf
(20) γρίπη Shot προκαλούνται επιληπτικές κρίσεις στην αυστραλιανή παιδιά, μελέτη λέει http://www.theepochtimes.com/n2/health/flu-shot-seizures-children-42851.html
(21) πυρετικών σπασμών Μετά την παιδική ηλικία Εμβολιασμοί, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης Εμβολιασμός http://www.cdc.gov/flu/protect/vaccine/febrile.htm
(22) Δήλωση σχετικά με ναρκοληψία και vaccination http://www.who.int/vaccine_safety/committee/topics/influenza/pandemic/h1n1_safety_assessing/narcolepsy_statement/en/
Εμβολίου (23) που συνδέεται με Η1Ν1 700 τοις εκατό αύξηση στις αποβολές
http://www.naturalnews.com/030657_vaccines_miscarriages.html # ixzz2hfWKg3KR
(24) από τα εμβόλια γρίπης είναι εξαιρετικά αναποτελεσματική και τοξικές http://www.naturalnews.com/037323_flu_vaccines_junk_science_toxicity.html
(25) Η Αυστραλία απαγορεύει τα εμβόλια γρίπης στα παιδιά μετά από εμετό, πυρετό, επιληπτικές κρίσεις
http://www.naturalnews.com/029586_Australia_vaccines.html # ixzz2hfKeUtFC
(26) Flu Shots ενδέχεται να μην προστατεύσει τους ηλικιωμένους ή το πολύ Young http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=flu-shots-may-not-protect-the-elderly-or-the-very-young
(27) Προειδοποίηση φίλους και την οικογένειά σας: Το Νέο εμβόλιο είναι Dangerous http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/10/17/dangerous-new-ineffective-flu-vaccine-released-for-seniors.aspx
(28) Μελέτη του εμβολίου Σοκ αποκαλύπτει εμβόλια κατά της γρίπης πρόληψη της γρίπης μόνο σε 1,5 από 100 ενηλίκους (όχι 60%, όπως σας έχουν πει)  http://www.naturalnews.com/033998_influenza_vaccines_effectiveness.html # ixzz2hfXdZOmH
http://wellnessachiever.net/

***  Σάλος με τις νέες σταγόνες αδυνατίσματος. Ελληνίδα μαμά σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ, χάνοντας 23 κιλά σε 4 εβδομάδες!     
Το άρθρο συντάχθηκε από το ηλεκτρονικό περιοδικό Healthy Mum Daily, για να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τη νέα δίαιτα, που έχει συναρπάσει τις Ελληνίδες.
~ Η ιατρική μας ρεπόρτερ Άννα Βελιδάκη ερευνά τα πάντα γύρω από τη νέα μέθοδο αδυνατίσματος, η οποία πολύ γρήγορα κέρδισε χιλιάδες θαυμάστριες σε όλη την Ελλάδα.
* (Healthy Mum Daily) - Για τους τρεις τελευταίους μήνες, οι αναγνώστριές μας έχουν τρελαθεί με αυτό το προϊόν , το οποίο βοηθά τις γυναίκες απ' όλο τον κόσμο να χάσουν βάρος. Αυτή η επαναστατική μέθοδος αποκαλείται ακόμα "Το Ιερό Δισκοπότηρο" του Αδυνατίσματος και έχει φιλοξενηθεί σε άπειρες δημοφιλείς εκπομπές. Το προϊόν είναι αποδεδειγμένα ασφαλές για συνεχή χρήση και το σημαντικότερο - είναι οικονομικό και προσιτό για όλους.
Δεκάδες σελέμπριτις, όπως οι Vicki Pattison, Jessica Simpson, Ricky Gervais και Jonah Hill έχουν χάσει πάρα πολλά κιλά λίπους, με μόλις μερικές σταγόνες . Το εκπληκτικό αποτέλεσμα είναι κλινικά αποδεδειγμένο, ότι όχι μόνο καίει άμεσα το λίπος, αλλά επίσης απομακρύνει όλες τις βλαβερές τοξίνες από το σώμα και αυξάνει το μεταβολισμό, χωρίς να βλάπτει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Όπως αναφέρουμε πάντα, όταν ερευνούμε τις τελευταίες τάσεις στο αδυνάτισμα, η απώλεια βάρους μοιάζει μια απίθανη πρόκληση, ενώ τα αποτελέσματα είναι επώδυνα απογοητευτικά. Ωστόσο, μετά από τη διεξοδική μας έρευνα, που περιλάμβανε συνεντεύξεις από άτομα, που χάνουν βάρος με αυτή τη μέθοδο, είμαστε κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα. Συνεχίστε να διαβάζετε και θα μάθετε, γιατί δημιουργήσαμε αυτό το ειδικό ρεπορτάζ.
 Ο λόγος, για τον οποίο οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν, είναι, ότι θέτουν μη ρεαλιστικούς περιορισμούς στο πώς θα ζήσει κάποιος τη ζωή του. Μερικοί υποστηρίζουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης, ενώ άλλοι εστιάζουν στον περιορισμό των υδατανθράκων. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε δραστικές αλλαγές στον τύπο φαγητού, που καταναλώνετε. Σ' αυτό το ειδικό ρεπορτάζ, θα ρίξουμε μια ματιά σε βάθος σε αυτή τη μέθοδο αδυνατίσματος, η οποία ελπίζουμε να είναι διαφορετική από τις άλλες και δεν απαιτεί χρόνο στο γυμναστήριο ή δραστική μείωση των θερμίδων... και φυσικά, δεν θα ξετινάξει τον προϋπολογισμό σας.     
Ίσως έχετε ήδη δει κάτι, για το εξαιρετικά δημοφιλές προϊόν Eco Slim κάπου στο διαδίκτυο. Περιέχει L-καρνιτίνη, Καφεΐνη, και Χιτοζάνη, συστατικά, που αποδεδειγμένα εξαφανίζει το λίπος από το σώμα σας. Έρευνες, που διεξήχθησαν από το διάσημο πανεπιστήμιο UCLA των ΗΠΑ έδειξαν, ότι το Eco Slim επιταχύνει το μεταβολισμό και τις λιποδιαλυτικές διαδικασίες του οργανισμού κατά 318%, αν λαμβάνεται καθημερινά. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι, πώς λόγω των θαυματουργών ιδιοτήτων του προϊόντος, στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει πολλές απομιμήσεις του Eco Slim, όπου το 90% αυτών ΔΕΝ είναι καθαρές και αγνές. Τα περισσότερα προϊόντα-απομιμήσεις έχουν 60-70% καθαρότητα, γι' αυτό εξετάσαμε το Eco Slim, για να βρούμε τις διαφορές. Η φόρμουλα υπόσχεται, ότι προσφέρει στο σώμα σας 95% καθαρά εκχυλίσματα Ινδικής τσουκνίδας και γκουαρανά. Μας κίνησε την περιέργεια. To Eco Slim υπόσχεται, ότι προσφέρει στο σώμα σας 95% καθαρά εκχυλίσματα Ινδικής τσουκνίδας και γκουαρανά. Μας κίνησε την περιέργεια.
Ανακαλύψαμε επίσης, ότι όσοι παίρνουν το Eco Slim έχουν τα πιο σοκαριστικά αποτελέσματα απώλειας βάρους, που έχουμε δει. Οι μαρτυρίες χρηστών υποδεικνύουν, ότι η χρήση του προϊόντος οδηγεί σε σημαντική μείωση του βάρους, αυξάνει την ενέργεια και βελτιώνει την υγεία. Αν ακόμα είστε σκεπτικοί, δεν είστε οι μόνοι. Όταν αρχικά μάθαμε, για τις σταγόνες αδυνατίσματος , το μυαλό μας πήγε αμέσως σε κάποιο ακόμα αναποτελεσματικό προϊόν αδυνατίσματος.
Παρ' όλα αυτά, αρχίσαμε να ερευνούμε ανάμεσα στις πολυάριθμες ιστορίες επιτυχίας ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο και αποφασίσαμε, ότι αυτή η τάση στο αδυνάτισμα αξίζει μια προσεκτικότερη ματιά. Επιπλέον, βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον το γεγονός, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής τους.
 ~Η αναγνώστριά μας Μαίρη Φωτιάδου ανέφερε, ότι έχει χάσει περισσότερα από 25 κιλά μέσα σε μόνο 5 εβδομάδες με τη βοήθεια του Eco Slim και τη δίαιτα με τις σταγόνες.
Στο blog της αποκαλύπτει, τα εξής: "Δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο εύκολο ήταν τελικά. Δεν άλλαξα τίποτα στη διατροφή μου, ούτε στην καθημερινότητά μου, κι όμως το λίπος εξαφανίστηκε. Λατρεύω αυτό το προϊόν! Επιτέλους, βρέθηκε μια δίαιτα, που έχει αποτέλεσμα".
~
Για τη δοκιμή του Healthy Mum Daily αποφασίσαμε να γίνω το πειραματόζωο για τη δίαιτα, καθώς επρόκειτο να παντρευτώ και ήθελα να χάσω περίπου 13 κιλά για το γάμο μου. Για να δοκιμάσω το Eco Slim και τη μέθοδο αυτή, παράγγειλα το προϊόν online. Παρόλο, που υπάρχουν πολλά παρόμοια προϊόντα διαθέσιμα, επέλεξα το Eco Slim δεδομένου, ότι έχει ελεγχθεί κλινικά και εγκριθεί από τα εργαστήρια του GNP της Καλιφόρνια, ένα ινστιτούτο γνωστό για τις αυστηρές του προδιαγραφές στον τομέα των αδυνατιστικών προϊόντων .
Η παραγγελία του Eco Slim είχε έκπτωση και μέσα σε λίγες μέρες παρέλαβα το πακέτο μου με ελάχιστα έξοδα αποστολής. Το Eco Slim αποτελεί ένα από τα πιο συμπυκνωμένα και καθαρότερα προϊόντα αδυνατίσματος της αγοράς.
Παρά τις αμφιβολίες μας, θέλαμε να δούμε οι ίδιες, αν το προϊόν τελικά μπορεί να κάνει όλα όσα ισχυρίζεται. Οι περισσότερες μαρτυρίες δείχνουν, ότι η τακτική λήψη του Eco Slim για τουλάχιστον ένα μήνα είναι απαραίτητη, για να εξασφαλίσετε το μέγιστο αποτέλεσμα αδυνατίσματος. Μετά από περαιτέρω έρευνα αποφάσισαμε να προχωρήσουμε στη δοκιμή.      
Το Eco Slim έχει αποδειχθεί κλινικά, ότι:
  • Ρυθμίζει την ορμονική ισορροπία του σώματος
  • Ρυθμίζει τις μεταβολικές διαδικασίες, ενδυναμώνει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.
  • Προσαρμόζει το μεταβολισμό, βοηθά την πέψη των θρεπτικών στοιχείων.
  • Μειώνει τη χοληστερόλη, ρυθμίζει τη λειτουργία της γαστρεντερικής οδού.
  • Εξαφανίζει τις τοξίνες και τα περιττά υγρά, καίει το λίπος και προκαλεί την ανανέωση των κυττάρων.
Υποβάλλοντας το Eco Slim σε Δοκιμή      
Οι σταγόνες Eco Slim κατέφτασαν μέσα σε 4 ημέρες αφότου υπέβαλα την παραγγελία μου online.
~*  Τέλος, αν έχετε αμφιβολίες για τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου, πρέπει να τη δοκιμάσετε μόνοι σας. Από τη δική μας πλευρά, τα αποτελέσματα είναι πραγματικά . Εμείς, στο Healthy Mum Daily, αξιολογούμε περισσότερες από 100 μεθόδους αδυνατίσματος κάθε χρόνο και πάντα διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας στην αρχή, όμως σε αυτή την περίπτωση γρήγορα γίναμε πιστές φαν του προϊόντος. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, χαιρόμαστε να βλέπουμε, ότι οι άνθρωποι επιτέλους βρίσκουν μια αποτελεσματική μέθοδο αδυνατίσματος.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: *Στην κλινική δοκιμή, αποδείχθηκε, ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε το προϊόν ΤΑΚΤΙΚΑ για να επιτύχετε παρόμοια αποτελέσματα.
     ...
Χρησιμοποιήστε τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ και ζητήστε την έκπτωσή σας σήμερα κιόλας!        
 Όπως ξέρετε, σπάνια δημοσιεύουμε τέτοιες ειδικές αναφορές, καθώς η πραγματικότητα είναι, ότι τα περισσότερα προϊόντα απώλειας βάρους ισχυρίζονται κάτι, που τελικά δεν κάνουν. Αυτό όμως αποτελεί μια επανάσταση στο αδυνάτισμα, που δεν μπορούμε να κρατήσουμε κρυφή από το κοινό μας. Δοκιμάστε το και πείτε μας τις εντυπώσεις σας!  

*** Οδηγίες για τον Πονόδοντο
 Ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο
Η ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο μπορεί να οφείλεται σε κάποιο ταλαιπωρημένο σφράγισμα, σε μικρή τερηδόνα ή σε υφίζηση (υποχώρηση) των ούλων που αποκαλύπτουν ένα μικρό τμήμα της ρίζας. Αν η ευαισθησία οφείλεται σε σφράγισμα ή τερηδόνα, επισκεφθείτε τον οδοντογιατρό σας για την αποκατάσταση του προβλήματος. Αν οφείλεται σε υποχώρηση των ούλων, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές οδοντόκρεμες πού κυκλοφορούν στο εμπόριο για ευαίσθητα δόντια. Βουρτσίζετε με μαλακή οδοντόβουρτσα με ήπιες κινήσεις πάνω κάτω. 
Οξύς πόνος κατά τη διάρκεια της μάσησης
Ο οξύς πόνος στη μάσηση μπορεί να οφείλεται σε τερηδόνα, σε σπασμένο σφράγισμα, σε περιοδοντικό πρόβλημα ή ακόμα και σε πρόβλημα του νεύρου του δοντιού. Σε αυτή την περίπτωση επισκεφθείτε το συντομότερο τον οδοντογιατρό σας για έλεγχο και θεραπεία. 
Έντονος πόνος σε ζεστά ή κρύα φαγητά, ή επίμονος και συνεχής πόνος με ευαισθησία στην αφή
Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε πρόβλημα με τον πολφό (νεύρο) του δοντιού και πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντογιατρό σας για απονεύρωση, διότι ο πόνος μπορεί να γίνει ανυπόφορος. Μέχρι τότε πάρτε ένα ισχυρό παυσίπονο.
Πόνος στα δόντια και στην άρθρωση μετά τον ύπνο
Αν παρουσιάζεται συχνά πόνος στα δόντια και στην κροταφογναθική άρθρωση σε συνδυασμό με πονοκεφάλους μετά τον ύπνο, κατά πάσα πιθανότητα τρίζετε τα δόντια στον ύπνο σας. Επειδή η κατάσταση αυτή μπορεί να χειροτερέψει και να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα, συμβουλευτείτε τον οδοντογιατρό σας για την ανεύρεση της καλύτερης θεραπείας. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές ο ασθενής φορά τη νύχτα έναν ειδικά σχεδιασμένο νάρθηκα στο στόμα του, έτσι ώστε να μειώνονται οι πιέσεις στα δόντια και να χαλαρώνουν οι μύες της περιοχής.

*** Ο καρκίνος του παχέος εντέρου θα ανιχνεύεται σε 1 δευτερόλεπτο! [vid]
 
~Ένα νέο λογισμικό που κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, υποστηρίζουν ερευνητές.
Πώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανιχνεύεται από το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης
Το λογισμικό ΤΝ το πέτυχε αυτό “διαβάζοντας” μεγεθυμένες ενδοσκοπικές εικόνες από το έντερο. Στην συνέχεια αντιπαρέβαλε αυτές τις εικόνες με μία βάση δεδομένων από 30.000 άλλες παρόμοιες εικόνες. Από την σύγκριση το μηχάνημα κατάφερε να διαγνώσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το σύστημα ανέλυσε περισσότερα από 300 αδενώματα του ορθού σε 250 ασθενείς. Χρειάστηκε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να αξιολογήσει κάθε περιστατικό ξεχωριστά! Μάλιστα, προσδιόρισε την κακοήθεια των όγκων με ακρίβεια 94%, ισχυρίζονται οι ερευνητές.
~ Βίντεο : Video Comment – Yuichi Mori on “Impact of an automated system for endocytoscopic diagnosis of..." : https://youtu.be/DYGBTaUiTuc  .-
Τι λέει ο επικεφαλής της έρευνας
“Η πιο αξιοσημείωτη ανακάλυψη με αυτό το σύστημα είναι ότι η ΤΝ επιτρέπει την οπτική βιοψία των ορθοκολικών πολύποδων σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ανεξάρτητα από την ικανότητα των γιατρών που κάνουν την ενδοσκόπηση”. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Yuichi Mori, από το Showa University στην Yokohama της Ιαπωνίας. Ήταν εκείνος που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας σε συνέδριο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας της Ένωσης Γαστρεντερολογίας, το οποίο έγινε στην Βαρκελώνη.
Αν και το σύστημα ΤΝ δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση από το αρμόδιο ρυθμιστικό όργανο, ο δρ Mori πιστεύει ότι θα μπορούσε να απαλλάξει πολλούς ασθενείς από περιττό χειρουργείο. Και πρόσθεσε:
“Επιτρέπει την πλήρη εκτομή αδενοσωμικών (καρκινικών) πολύποδων και αποτρέπει την περιττή πολυπεκτομή (απομάκρυνση) μη νεοπλασματικών πολυπόδων (...) Πιστεύουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι αποδεκτά για κλινική εφαρμογή και ο άμεσος στόχος μας είναι να λάβουμε ρυθμιστική έγκριση για το διαγνωστικό σύστημα”.
http://www.zdnet.com

*** Πώς να αποφύγετε τις εξάρσεις της ψωρίασης
 
~Τι συνιστά η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία.
Ο χειμώνας προκαλεί εξάρσεις της ψωρίασης στο 80% των ασθενών, αλλά ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί η αποξηραντική δράση των χαμηλών θερμοκρασιών και της κεντρικής θέρμανσης. Αυτό αναφέρουν ειδικοί από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης που εορτάζεται στις 29 Οκτωβρίου κάθε έτους για να δίνει «φωνή» στα 125 εκατομμύρια των πασχόντων σε όλο τον κόσμο.
Η ψωρίαση είναι μία χρόνια, μη μεταδοτική ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις και οφείλεται σε υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος (είναι δηλαδή ένα αυτοάνοσο νόσημα).
Υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου 250.000 Έλληνες, με τα περισσότερα κρούσματα να εκδηλώνονται στις ηλικίες 20-30 και 50-60 ετών.
Η ψωρίαση δεν είναι μία ενιαία ασθένεια, αλλά έχει διάφορες μορφές, που εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο και μπορεί να είναι τοπικές ή γενικευμένες. Η πιο συχνή μορφή ψωρίασης είναι η κατά πλάκας που προσβάλλει το 80% των ασθενών. 'Αλλες βασικές μορφές είναι η σταγονοειδής (10% των κρουσμάτων), η φλυκταινώδης και η ερυθροδερμική.
Το 10-30% των πασχόντων από ψωρίαση, κυρίως στις ηλικίες άνω των 40 ετών, εκδηλώνουν και ψωριασική αρθρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή σε επιλεγμένες αρθρώσεις.
 Για την αποφυγή και αντιμετώπιση των χειμερινών εξάρσεών της η ΕΔΑΕ συνιστά , εντατική ενυδάτωση, χλιαρό ντους, μαλακά ρούχα, άφθονο νερό, έλεγχος του στρες, έλεγχος της συννοσηρότητας. Επίσης προσεγμένη διατροφή, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή μπορεί να ωφελήσει σημαντικά, προσαρμογή της θεραπείας, αφού το χειμώνα κατά κανόνα γίνεται πιο συχνή, εντατική ή ισχυρή η φαρμακευτική αγωγή και προσοχή στη θερμοκρασία και την υγρασία στο σπίτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς ιδανικά η θερμοκρασία πρέπει να είναι 23-24 βαθμοί Κελσίου και η υγρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%.

***  ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΎΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ
~ Η θεραπεία Gerson είναι μια ασφαλής, φυσική θεραπεία που αναπτύχθηκε από τον Δρ Max Gerson στη δεκαετία του 1920 που χρησιμοποιεί βιολογικά τρόφιμα, παραγωγή χυμού, κλύσματα καφέ, αποτοξίνωση και φυσικά συμπληρώματα για να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα του σώματος να θεραπεύσει τον εαυτό του. Σύμφωνα με το ίδρυμα Gerson, “Κατά τα τελευταία 60 χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τη θεραπεία Gerson για “ανίατες” ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η αρθρίτιδα.” θεραπεία Gerson περιλαμβάνει 3 σημαντικά βήματα που πρέπει να εκτελούνται ταυτόχρονα.
Το πρώτο βήμα είναι η αποτοξίνωση με κλύσματα καφέ.
  Το δεύτερο βήμα είναι η διατροφή Gerson που παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων με 13 ποτήρια καθημερινά από φρέσκα λαχανικά και χυμούς φρούτων.
Το τρίτο βήμα είναι η συμπλήρωση με θρεπτικά συστατικά, Χρησιμοποιούνται κυρίως κάλιο, ιώδιο, και ορμόνες του θυρεοειδούς. επιπλέον νιασίνη, η παγκρεατίνη, το λινέλαιο, το καστορέλαιο, το συνένζυμο Q10, Wobe-Mugos προϊόντα ένζυμο, laetrile, ακατέργαστο συκώτι ή ένεση βιταμίνης Β12 και γαστρεντερικά προϊόντα ενζύμων.
Η θεραπεία αποσκοπεί στην αποκατάσταση των ασθενικών κυττάρων του σώματος σε κανονικά επίπεδα.
Μετά την αρχική εβδομάδα 6-12 εντατικής θεραπείας, το πρόγραμμα θεραπείας Gerson απαιτεί ο ασθενής με καρκίνο να εμμείνει σε μια δίαιτα συντήρησης σε χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, χαμηλή περιεκτικότητας σε ζάχαρη, χαμηλής ζωική πρωτεΐνη και υψηλής σε κάλιο δίαιτα. Όλα τα είδη των νωπών με βιολογικά λαχανικά και τα φρούτα
 Καπνός, αλκοόλ, κονσέρβες, κατεψυγμένα, και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα αποθαρρύνονται. Το αλάτι και η ζάχαρη θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν ή να αποφεύγονται εντελώς – θα πρέπει να προέρχονται από τις φυσικές τροφές και όχι από επεξεργασμένες πηγές.
Η αποτοξίνωση του ήπατος και η παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση του καρκίνου.Η αποτοξίνωση του ήπατος με τον καφέ κλύσμα είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία στη θεραπεία Gerson. Επίσης, μειώνει την ποσότητα στο αίμα τοξίνες, τον καθαρισμό από τα δηλητήρια, Στα φυσιολογικά κύτταρα τα κλύσματα καφέ προκαλούν διαστολή των χοληφόρων οδών, την διευκόλυνση της αποβολής των νεκρών κυττάρων του καρκίνου στο ήπαρ και την διάλυση των τοξικών προϊόντων από το αίμα σε όλο τον εντερικό τοίχωμα.
  Gerson therapy2
Βήμα 1 – Καφές( κλύσματα)
Τα Κλύσματα καφέ έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό στη θεραπεία και την αντιστροφή του καρκίνου. Θα μειωθεί η ποσότητα στο αίμα από τοξίνες,και  ο καθαρισμός από δηλητήρια από τα υγρά που τρέφουν τα κύτταρα.
Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας κόκκους καφέ σε ένα τέταρτο (1 λίτρο) με βραστό νερό (αποσταγμένο είτε εμφιαλωμένο νερό). Αφήστε το μείγμα  να βράσει για 3 λεπτά και αφήστε να σιγοβράζει για άλλα 15 λεπτά.
Διηθείται το μείγμα και προσθέτουμε περισσότερο νερό για να το υγρό μέρος να γεμίσει μέχρι συνολικού όγκου 1 quart (1 λίτρου). Το υγρό σε θερμοκρασία δωματίου. Κρεμάστε τη σακούλα κλύσμα ή κάδο περίπου 18 εκατοστά πάνω από το σώμα. Ετοιμάστε τον εαυτό σας για να ενσπείρουν το διάλυμα του καφέ στον πρωκτό
 Τοποθετήστε κάποιο μαλακό υλικό στο πάτωμα του μπάνιου, το σκεπάζουμε με πλαστικό φύλλο και μια πετσέτα,και ξαπλώσετε στο πάτωμα στην δεξιά σας πλευρά, με τα πόδια επάνω σε μια χαλαρή θέση.
Αφήστε τον χρόνο με την βαρύτητα, η δύναμη του υγρού να πάει εντός του ορθού και στο εντέρου. Κρατήστε το υγρό στο εσωτερικό του σώματος για περίπου 15 λεπτά, και στη συνέχεια αφήστε το υγρό.
Βήμα 2 – Η διατροφή Gerson
 ximoi-diatrofi
Σε γενικές γραμμές όλα τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή Gerson θα πρέπει να είναι βιολογικά και φρέσκα. Ωστόσο, εάν δεν είναι δυνατόν να ληφθούν τα βιολογικά προϊόντα, τα φρούτα από σούπερ μάρκετ και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται επιμελώς για να καθαριστούν από τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα.
Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αποδεκτά, εκτός από: μούρα, καρύδια, ανανάς, αβοκάντο, και αγγούρι.  Τα Μούρα και ο ανανάς μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις . Οι ξηροί καρποί είναι πολύ υψηλά σε πρωτεΐνες. Το Αβοκάντο είναι υπερβολικά υψηλό σε λιπαρά. Τα Αγγούρια σε χυμούς είναι δύσκολο να τα χωνέψει το σώμα
 Οι Σαλάτες με φρούτα η λαχανικά θα πρέπει να καταναλώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα πιο συνηθισμένα συστατικά σε σαλάτα περιλαμβάνει τα μήλα, τα καρότα, το κάρδαμο, τα κρεμμυδάκια, σέλινο, μαρούλι, κουνουπίδι, μπρόκολο, αντίδια, φρέσκα κρεμμύδια, ραδίκια, ντομάτες, πράσινες πιπεριές, ραδίκια, τα τεύτλα, το λάχανο. Το  ξίδι μηλίτη, χυμό λεμονιού, και το λινέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσα σαλάτας.
Πατάτες συνιστώνται για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο. Καφέ ή άγριο ρύζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τις πατάτες πότε-πότε. Γλυκοπατάτες μία φορά την εβδομάδα.
Για πρωινό. Μήλο, παπάγια, ή άλλα φρέσκα φρούτα μπορούν να προστεθούν. Το μέλι, το καθαρό σιρόπι σφενδάμου, ή μελάσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντική ουσία εκτός από τους διαβητικούς και τους υπογλυκαιμικούς ασθενείς. Αποξηραμένα φρούτα μπορούν επίσης να προστεθούν, αλλά θα πρέπει να είναι χωρίς ζάχαρη. Συνιστάται η κομπόστα.
  Ο Ιπποκράτης
Ειδική σούπα καρκίνου συνιστάται για κάθε γεύμα.
Τουλάχιστον 8 κουταλιές μπορούν να καταναλωθούν σε κάθε γεύμα. Η σούπα από τα ακόλουθα συστατικά:
3 με 4 μίσχους του σέλινου
 Μικρή ποσότητα μαϊντανό
1 1 / 2 κιλά ντομάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
2 επιπλέον μέτριο κρεμμύδι
 Μερικές σκελίδες σκόρδο
1 κιλό πατάτες
 Τα παραπάνω συστατικά είναι που πρέπει να καλυφθούν με φιλτραρισμένο ή νερό από πηγή βουνού και μαγειρεμένα για 2 ώρες. Το μείγμα υποβάλλεται σε επεξεργασία για μια παχιά κρεμώ δη σούπα στο μύλο των τροφίμων, επιτρέπεται μόνο οι ίνες και οι φλούδες να παραμείνουν. Συνιστάται να προετοιμάσετε τη σούπα και  να την βάζετε στο ψυγείο μόνο για 2 ημέρες κατανάλωσης.
  Βότανα και μπαχαρικά, δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης κατά τις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας, επειδή έχουν την τάση να παρεμβαίνουν με την επούλωσης. Ο Δρ Gerson λέει περιορισμένη η χρήση αυτών των αρωματικών ουσιών σε μικρές ποσότητες από τις ήπιες, όπως οι μπαχάρι, γλυκάνισο, δάφνη, κολίανδρο, άνηθο, μάραθο, εξουδετέρωσης, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, κρόκος, εστραγκόν, θυμάρι, οξαλίδα και το καλοκαίρι αλμυρές.
Το μαγείρεμα των λαχανικών, το νερό θα πρέπει να προστεθεί όσο το δυνατόν λιγότερο, επειδή υπάρχουν ήδη αρκετό φυσικό νερό στα 13 ποτήρια με χυμούς.
Αλάτι και λιπαρά ψωμί σίκαλης μπορεί να καταναλωθεί μόνο μετά την κατανάλωση απο όλα τα απαιτούμενα γεύματα.
Ένα παράδειγμα ενός πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει 8 γραμμάρια του χυμού πορτοκαλιού, ένα μπολ με μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης με φρούτα επιλογής, και φρυγανισμένο ψωμί σίκαλης.
Ένα παράδειγμα ένα γεύμα ή το δείπνο μπορεί να περιλαμβάνει σαλάτα με ωμά φρούτα και λαχανικά, ένα κύπελλο του Ιπποκράτη Σούπα 8 γραμμάρια του μήλου-χυμό καρότο, μία ψητή πατάτα, φρέσκα μαγειρεμένα λαχανικά, ωμά ή κομπόστα φρούτων. Το βιβλίο «Η θεραπεία Gerson” δημοσιεύτηκε το 2001 από Charlotte Gerson και Morton Walker περιλαμβάνει πολλές συνταγές για τα γεύματα Gerson. Το βιβλίο μπορεί να αγοραστεί απευθείας σύνδεση από την Amazon.
ΤΑ Δεκατρία ποτήρια καθημερινά από φρέσκα φρούτα και χυμοί λαχανικών είναι το πιο σημαντικό συστατικό στην θεραπεία Gerson, επειδή παρέχουν τα απαιτούμενα ένζυμα, βιταμίνες και μέταλλα για την αποκατάσταση της νοσούντων στο σώμα σε υγιή κατάσταση. Οκτώ γραμμάρια από χυμο φρούτων ή λαχανικών που πρέπει να παρασκευάζεται και καταναλώνεται κάθε ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας για τις 13 ώρες. Περίπου 4 έως 6 ποτήρια μήλο-καρότο χυμούς, και 2 έως 4 ποτήρια πράσινο χυμό φύλλων θα πρέπει να διατηρείται καθημερινά, και τα υπόλοιπα από τα 13 ποτήρια μπορεί να είναι άλλων φρούτων ή λαχανικών.
  Τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται στον πράσινο χυμό θα πρέπει να είναι από την παρακάτω λίστα:
μαρούλι,σέσκουλο,κορυφές των τεύτλων (μικρά εσωτερικά φύλλα),Νεροκάρδαμο,λιγο κόκκινο λάχανο.πράσινο πιπέρι,Αντίδι
 Εσκαρόλ
 Ένα τυπικό πρόγραμμα των 13 * ποτήρια χυμούς και 3 κανονικά γεύματα σε Gerson διατροφή έχει ως εξής:
8:00 πμ – Χυμός πορτοκαλιού και πρωινό
9:00 πμ – Ένα ποτήρι χυμό Πράσινης
9:30 πμ – Ένα ποτήρι μήλου-χυμό καρότου
10:00 πμ – Ένα ποτήρι μήλο-καρότο χυμό
11:00 πμ – Ένα ποτήρι χυμό καρότου
12:00 μμ – Ένα ποτήρι χυμό πράσινου
1:00 μμ – Ένα ποτήρι χυμό μήλο-καρότο και το μεσημεριανό γεύμα
2: 24:00 – Ένα ποτήρι χυμό πράσινου
3:00 μμ – Ένα ποτήρι χυμό καρότου
16:00 – Ένα ποτήρι χυμό καρότου
17:00 – Ένα ποτήρια χυμού μήλου-καρότο
6:00 μμ – Ένα ποτήρι χυμό πράσινου
19:00 – Ένα ποτήρι χυμό μήλο-καρότο και δείπνο
* Ένα ποτήρι πρέπει να έχει περίπου 8-γραμ. περιεχόμενο.
  Απαγορευμένα Τρόφιμα & Ουσίες στην Θεραπεία Gerson
 karkinos-kill-autoktonia-kid-bullet-karkinos-xeri-tsigaro-kremala-tsigaro
Οι παρακάτω τροφές πρέπει να αποφεύγονται εντελώς για το πρόγραμμα θεραπείας Gerson για τους ασθενείς με καρκίνο. Η μη συμμόρφωση 100% του χρόνου που θα καταστήσει τη θεραπεία Gerson αναποτελεσματική.
Όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αυτά που είναι εμφιαλωμένα, κονσέρβες, κατεψυγμένα, διατηρημένα, έστω και εξευγενισμένα, παστά, καπνιστά, ή sulphured (εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται ρητώς ως επιτρέπεται) απαγορεύονται.
Απαγορεύεται τα Γαλακτοκομικά προϊόντα όλων των τύπων, όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος κατσικίσιου). Αυτά περιλαμβάνουν το τυρί, κρέμα, παγωτό, γάλα πάγο, το βούτυρο και το βουτυρόγαλα, εκτός όπως ρητά επιτρέπεται από πρωτεΐνες. Ωστόσο, νωπά, με βουτυρόγαλα χωρίς πρόσθετα μπορεί να ληφθεί μετά από την έκτη έως δωδέκατη εβδομάδα της θεραπείας, καθώς και ανάλατο, χωρίς λίπος .
Το αλκοόλ απαγορεύεται επειδή περιορίζει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο και χώρους πίεση για το ήπαρ για να αποτοξινώσει και να το αφαιρέσετε από το σώμα.
Ανανάδες και μούρα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση
 Τα αβοκάντο είναι πολύ υψηλό σε λιπαρά.
Αγγούρια σε συνδυασμό με τους απαιτούμενους χυμούς που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά είναι δύσκολο να  το χωνέψει.
Μπαχαρικά όπως το μαύρο πιπέρι και πάπρικα είναι ερεθιστικά. Βασιλικό, ρίγανη, και άλλοι είναι που πρέπει να αποφεύγονται λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς  σε οξέα τα αρωματικά τους. Πιπέρι καγιέν, jalapenos, και ούτω καθεξής είναι επίσης ερεθιστικά και μπορεί να σταματήσει τη θεραπεία.
Σόγια και προϊόντα σόγιας, συμπεριλαμβανομένων tofu, tempeh, miso, Tamari, σάλτσες σόγιας, Liquid Aminos του Bragg, υφής φυτική πρωτεΐνη, γάλα σόγιας, και όλα τα άλλα με βάση τη σόγια προϊόντα έχουν αρθεί. Για πολλούς και διάφορους λόγους συμπεριλαμβανομένης της υψηλής τους περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. τοξική για την αναστολή της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών, και / ή αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, η χρήση σόγιας σε όλες τις μορφές της, πρέπει να αποφεύγεται.
Ξερά φασόλια και όσπρια δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.
Φύτρα από τα φασόλια ή σπόρους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε L-canavanine, ένα ανώριμο αμινοξύ που είναι υπεύθυνο για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, οι ασθενείς που δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό χρόνιου πόνου στις αρθρώσεις έχουν αναπτύξει την ξαφνική εμφάνιση των συμπτωμάτων αρθρίτιδας μετά από κατάποση τα λάχανα αλφάλφα. ΣΕ έρευνα οι Υγιή πίθηκοι έχουν αναπτύξει ερυθηματώδη λύκο από τα λάχανα αλφάλφα στη διατροφή τους.
Τα έλαια και τα λίπη κάθε είδους απαγορεύεται, με εξαίρεση τα φρέσκα, ωμά, η το οργανικό λινέλαιο.
Αλεύρι και η ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη και ο  καφέ απαγορεύονται.
Μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, απαγορεύονται τα αυγά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, και όλα τα άλλα κρέατα ή προϊόντα σάρκα των ζώων. Οι ζωικές τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πρωτεΐνης,, χημικές ουσίες, συντηρητικά, ορμόνες, και το αλάτι, και είναι δύσκολο να χωνέψει.
Μαύρο τσάι, πράσινο τσάι, και άλλα μη φυτικά ή καφεϊνούχα τσάγια είναι απαγορευμένα λόγω ανεπιθύμητων αρωματικά οξέα τους και περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Ο Δρ Gerson αναφέρει οτι τα αρωματικά κάνουν παρεμβολή στη θεραπεία με την παραγωγή σε αλλεργικές αντιδράσεις.
Απαγορεύεται Candy, κέικ, muffins, γλυκά και άλλα εξευγενισμένα γλυκά. Μερικά ψωμιά και αρτοσκευάσματα μπορούν να ψηθούν με τα επιτρεπόμενα συστατικά, αλλά δεν πρέπει να καταναλώνονται σε τακτική βάση.
Το πόσιμο νερό δεν ενθαρρύνεται. Ο Δρ Gerson πίστευαν ότι ο ασθενής θεραπεία Gerson δεν πρέπει να πίνουν νερό, γιατί αραιώνει το οξύ του στομάχου και δεν επιτρέπει την μέγιστη χωρητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα για τη διατροφή από φρέσκα τρόφιμα και τους χυμούς. Οι χυμοί παρέχουν ήδη επαρκείς ποσότητες υγρών.
Τα μανιτάρια δεν είναι λαχανικά, αλλά μύκητες και περιέχουν πολύπλοκες πρωτεΐνες και είναι δύσκολο να αφομοιώσουν και να προσφέρουν λίγη διατροφή και πρέπει να αποφεύγεται.
Καφές και υποκατάστατα του καφέ από το στόμα, με ή χωρίς καφεΐνη προκαλεί ανεπιθύμητες διέγερση του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, όταν ο καφές έχει ληφθεί ορθά, προσφέρει μια εντελώς συμφέρουσα επίδραση στο ήπαρ, όπου, εκτός από την αποτοξίνωση, αυξάνει την παραγωγή της γλουταθειόνης S-τρανσφεράσης (ένα επιθυμητό ένζυμο).
Οι ξηροί καρποί και σπόροι, όπως αμύγδαλα, βερίκοκο, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, τα φιστίκια, τα κάσιους, και όλοι οι άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι, απαγορεύεται επειδή εχουνι πάρα πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λιπαρά και αλάτι
 Καυτερές πιπεριές περιέχουν το ίδιο ισχυρές αρωματικές ενώσεις βρίσκονται στα απαγορευμένα μπαχαρικά. έχουν την τάση να αναστέλλουν την θεραπεία και θα πρέπει να αποφεύγεται. Πράσινες, κίτρινες, και γλυκές κόκκινες πιπεριές μπορεί να χρησιμοποιηθουν χωρίς περιορισμό.
Μουστάρδα και καρότο χόρτα θα πρέπει να αποφεύγεται.
Μπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα περιέχει νάτριο και στυπτηρία (αλουμίνιο),το οποίο είναι ιδιαίτερα τοξικό. Αλουμίνιο-free και δεν περιέχουν νάτριο σε σκόνη ψησίματος, όπως Featherweight (καλιούχων σκόνη) μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιστασιακά.
Κάθε προϊόν που περιέχει φθόριο, όπως δημόσιο νερό, οδοντόκρεμα, γαργάρα το στόμα, βαφές μαλλιών, σαλόνι ομορφιάς μονίμων, των καλλυντικών, κάτω από-βραχίονα αποσμητικά, κραγιόν, και λοσιόν (συμπεριλαμβανομένων ενυδατική λοσιόν) πρέπει να αποφεύγονται τελείως. Ο λιναρόσπορος το πετρέλαιο μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα ως μια ενυδατική κρέμα.
Συμπληρώματα Διατροφής
 egkefalow-skaki
Η θεραπεία Gerson δεν απαιτεί πάρα πολλά συμπληρώματα διατροφής, επειδή όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι ήδη παρούσα στη διατροφή Gerson. Παρακάτω είναι τα λίγα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία
Lugol το καθαρό (ιωδιούχο κάλιο)  – Η συμβατική συγκέντρωση USP του Lugol διάλυμα περιέχει 5 γραμμάρια ιωδίου και 10 γραμμάρια του ιωδιούχου καλίου σε 100 ml διαλύματος. Η συγκέντρωση του Lugol διάλυμα που χρησιμοποιείται στη θεραπεία Gerson είναι 5 γραμμάρια ιωδιούχου καλίου και 10 γραμμάρια ιωδίου σε 200 ml διαλύματος. Τυπική δόση χρησιμοποιώντας Gerson ‘s Lugol λύση για τους ασθενείς με καρκίνο δεν προ-θεραπεία με χημειοθεραπεία είναι 3 σταγόνες προστίθενται στο πορτοκάλι ή μήλο-καρότο χυμό 6 φορές την ημέρα.
Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε μία σταγόνα 6 φορές την ημέρα μετά από 2 έως 3 εβδομάδες. Για τους ασθενείς με καρκίνο του προ-θεραπεία με χημειοθεραπεία ξεκινούν με μία σταγόνα 6 φορές την ημέρα. Η δόση μειώνεται μετά από 5 με 6 εβδομάδες σε 3 έως 4 σταγόνες την ημέρα. Lugol λύση δεν θα πρέπει να προστεθούν στο πράσινο  χυμό.
Άλατα καλίου Σύνθετα
 Στην ομάδα του Δρ Gerson πίστευαν ότι η αρχή όλων των εκφυλιστικών ασθενειών είναι η απώλεια των ιόντων καλίου στα κύτταρα, και την εισβολή των ιόντων νατρίου μαζί με το νερό στα κύτταρα. Αυτό φέρνει σε οίδημα, απώλεια σε ηλεκτρικό δυναμικό των κυττάρων, ακατάλληλη διαμόρφωση ένζυμων, μειωμένη οξείδωση των κυττάρων, και άλλες βλάβες των κυττάρων. Η βάση σε όλα τα ένζυμα από τα κύτταρα απαιτεί κάλιο ως καταλύτη. Αντίθετα, το νάτριο αναστέλλει την παραγωγής ενζύμων. Μια λύση από άλατα καλίου ένωση είναι κατασκευασμένο από 33 γραμμάρια ανά τεμάχιο του οξικού καλίου, κάλιο μονοφωσφορικής, και κάλιο γλυκονικό, αραιωμένο σε 32 ουγγιές του αποσταγμένου. Τυπική δοσολογία κυμαίνεται 1 έως 4 κουταλιές 10 φορές την ημέρα του διαλύματος (συνολικά 3,5 με 14 γραμμάρια καλίου την ημέρα). Έχουν προστεθεί στο πορτοκάλι, μήλο-καρότο, πράσινο ή χυμούς φύλλα, αλλά όχι στο καθαρό χυμό καρότο. Το κύριο όφελος από άλατα καλίου ένωση για τη θεραπεία του συνδρόμου καταστροφή των ιστών (TDS), το οποίο βρίσκεται σε όλες τις μορφές καρκίνου.
Acidol-Pepsin Capsule (βηταΐνη HCL και πεψίνη) – Αυτό είναι που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση στην πέψη των τροφίμων και χυμών. Η δοσολογία είναι 2 κάψουλες 3 φορές την ημέρα.
  Νιασίνη (βιταμίνη Β3) – η κανονική δοσολογία για ασθενείς με καρκίνο είναι έξι των 50 mg δισκία νιασίνης καθημερινά για 6 μήνες. Για προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου, η δόση αυξάνεται σε 50 mg νιασίνης κάθε ώρα, 24 ώρες την ημέρα (συνολικά 1200 mg νιασίνης καθημερινά).
Θεραπεία Gerson χρησιμοποιεί το νικοτινικό σε μορφή της νιασίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει δερματικές-έξαψη δράση, με προσωρινές αλλά αβλαβή ερυθρότητα, θερμότητα, και κνησμός. Δεν θα πρέπει να διακόπτεται εάν αυτό ξεπλύνετε το δέρμα εμφανίζεται επειδή νιασίνη παρέχει αγγειοδιαστολή, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει τη θερμοκρασία του δέρματος ., αυξάνει την οξυγόνωση, προάγει την κυτταρική διατροφή, και παράγει μια συνολική επίδραση αποτοξίνωσης . (Υπάρχει επίσης ένα φλος χωρίς εμπορικό σήμα της νιασίνης) . Ωστόσο, νιασίνη πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή κάθε είδους αιμορραγία .
  Παγκρεατίνη Ταμπλέτες Enzyme – Αυτά τα δισκία περιέχουν 3 ομάδες των ενζύμων για την πέψη και απορρόφηση των τροφών. Οι 3 ομάδες είναι οι λιπάσες που πέψη των λιπών, η αμυλάση που πέψη άμυλο, και το πρωτεάσες που πέψη των πρωτεϊνών καθώς και τις μάζες όγκου. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι τρεις 325-mg δισκία 4 φορές την ημέρα. Σύμφωνα με τον Δρ Gerson, παγκρεατίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με σάρκωμα.
  ¨Λινέλαιο – Η συνήθης δόση είναι 2 κουταλιές της βιολογικής ψυχρής πίεσης την ημέρα για τον πρώτο μήνα και στη συνέχεια μειώνεται σε μία κουταλιά της σούπας καθημερινά μετά, είναι προτιμότερο να λαμβάνονται σε γεύμα ή το δείπνο ως μέρος του σάλτσα σαλάτας, ή με πατάτες ή τα λαχανικά. Δεν πρέπει να θερμανθεί ή μαγειρευτεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ερευνητής λινέλαιο, Δρ Johanna Budwig της Γερμανίας, συνιστάται ο συνδυασμός ενός λινέλαιο μέρος και 4 τυρί cottage μέρη για τους ασθενείς με καρκίνο, ωστόσο, το τυρί cottage είναι απαγορευμένη τροφή σε θεραπεία Gerson κατά τους πρώτους 6 12 εβδομάδες θεραπείας.
Γύρη και Βασιλικός Πολτός – Bee γύρη είναι που πρέπει να ληφθούν όταν οι πρωτεΐνες είναι εκ νέου στη διατροφή του ασθενή, αρχίζοντας από περίπου 10 έως 12η εβδομάδα της θεραπείας. Η κανονική δόση είναι 2 έως 4 κουταλιές την ημέρα της γύρης. Βασιλικός πολτός είναι ένα προαιρετικό συμπλήρωμα. Η κανονική δόση είναι 100 mg σε μορφή κάψουλας που λαμβάνονται μία ώρα πριν το πρωινό. Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται μαζί με ζεστό φαγητό.
Ένεση βιταμίνης Β12 και το ολικό εκχύλισμα ήπατος – Η βιταμίνη Β12 σε θεραπεία Gerson είναι χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση στο μέσο γλουτιαίο μυ, O.1 cc (100 mcg) μία φορά την ημέρα για 4 έως 6 μήνες ή και περισσότερο. Συνοδεύεται ταυτόχρονα (στην ίδια σύριγγα για ένεση) κατά 3 cc του αργού εκχύλισμα ήπατος.
Βιταμίνη C – Η δοσολογία θεραπεία Gerson της βιταμίνης C είναι 1,0 έως 1,5 γραμμάρια την ημέρα με τη μορφή του ασκορβικού οξέος, όχι με τη μορφή του ασβεστίου . Το ασκορβικό νάτριο σε υπερβολικές δόσεις της βιταμίνης C που επιτρέπεται, είτε ενδοφλεβίως είτε με τη μορφή ταμπλέτας της τάξης του 30-50 γραμμάρια την ημέρα.
 (Tablet κάρβουνο
 Ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δηλητηριάσεις, μείωση εντερικά αέρια ( τυμπανισμός ), μειώνουν τη χοληστερόλη , πρόληψη  σε πονοκέφαλο και στη θεραπεία των προβλημάτων ροής της χολής (χολόσταση) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .
Πώς λειτουργεί;
Ο ενεργός άνθρακας είναι καλό για να παγιδεύει τα χημικά και εμποδίζει την απορρόφησή τους.
– Αυτό χρησιμοποιείται μόνο στην περίπτωση της διάρροιας ή προβλήματα στην απορρόφηση του φυσικού αερίου στον εντερικό σωλήνα. Η δοσολογία εξαρτάται από την έκταση των συμπτωμάτων.)
Αμυγδαλίνη ή Laetrile – Αυτό είναι ένα προαιρετικό συμπλήρωμα εξαιτίας της νομιμότητας της χρήσης του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, χρησιμοποιείται στις περισσότερες από τις κλινικές του καρκίνου στην Τιχουάνα με μια κανονική δόση των 9 γραμμάρια laetrile μαζί με υπερβολικές δόσεις της βιταμίνης C και του συμπλέγματος Β ενδοφλεβίως ημερησίως για 3 έως 6 εβδομάδες. Είναι ένα από τα πιο ακριβά μέρη στη θεραπεία του καρκίνου στην Τιχουάνα.
Πηγή  http://www.alternative-cancer-care.com /

*** Προσοχή στις πατάτες που έχουν αυτή την όψη – Τι κίνδυνος υπάρχει [vid]
~ Έχετε σίγουρα ακούσει ότι οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, αλλά, τελικά, είναι τόσο κακό αν αυτό δεν τηρηθεί;
* Άλλωστε, αν διατηρείτε τις πατάτες κάπου με υγρασία, ή με αρκετό φως δεν πρόκειται να επηρεάσει τη γεύση τους. Αυτό είναι σωστό, αλλά μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σας.
Όταν διατηρείτε τις πατάτες σε κάποιο πολύ υγρό ή πολύ ζεστό περιβάλλον, πιθανώς να έχετε προσέξει κάτι ιδιαίτερο που συμβαίνει: έχουν την τάση να βγάζουν φύτρες και να παίρνουν μια πρασινωπή απόχρωση. Σίγουρα μπορείτε απλά να κόψετε αυτές τις φύτρες και να μαγειρέψετε την υπόλοιπη πατάτα, αλλά αυτό δεν συνιστάται. Το σώφρον είναι να πετάξετε τελείως κάθε πατάτα που έχει πάρει πράσινη απόχρωση σε κάποιο σημείο της.
Τι είναι η σολανίνη στις πατάτες
Αναρωτιέστε γιατί; Επειδή, αν έχει συμβεί αυτό, τότε έχει παραχθεί μέσα στην πατάτα ένα δηλητήριο που ονομάζεται σολανίνη. Πρόκειται για μία πολύ τοξική ουσία, ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες.
Η σολανίνη δημιουργείται στις πατάτες, όταν διατηρούνται σε “λάθος” περιβάλλον για πάρα πολύ καιρό (όπως είπαμε, κάπου που υπάρχει υγρασία, φως και ίσως και ζέστη). Αν καταναλωθεί, αυτή η σολανίνη μπορεί να σας προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα.
Η αλήθεια βέβαια είναι, ότι ένα άτομο 45 κιλών (πχ ένα παιδί) θα πρέπει να καταναλώσει 450 γραμμάρια πράσινης πατάτας, για να αρρωστήσει ουσιαστικά. Έτσι, με μια απλή μπουκιά, για παράδειγμα, αν και δεν συνιστάται, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πάθετε κάτι.
Είναι λογικό, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι θάνατοι από σολανίνη έχουν καταγραφεί σε περιόδους πείνας, όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε ό, τι μπορούν για να αποφύγουν την πείνα - ακόμα κι αν είναι πράσινες πατάτες.
Σύμφωνα με την ιρλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ο τρόπος για να καταλάβετε αν έχετε πάρει επικίνδυνη ποσότητα σολανίνης είναι εάν αισθανθείτε πόνο στο στομάχι και υπνηλία, μετά την κατανάλωση πατάτας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μπορείτε να κόψετε και να πετάξετε τα κομμάτια της πατάτας που είναι πράσινα και να φάτε την υπόλοιπη, αλλά αν η πατάτα έχει πικρή γεύση, τότε πετάξτε την αμέσως!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την σολανίνη και τους κινδύνους από την κατανάλωση πράσινης πατάτας, δείτε το ενημερωτικό βίντεο που ακολουθεί.
Βίντεο :Green Potatoes Could Indicate Solanine Poisoning    , https://youtu.be/ppjB0RCo630  .-
Βίντεο 2 : Do You Know Green Potato Are Very Dangerous For Health  , https://youtu.be/Hp3EzHTnsR8 .-

*** Πάρκινσον: Σημαντική βελτίωση με εμφύτευση φορητής αντλίας
~ Σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών με προχωρημένη νόσο Πάρκινσον παρέχει η χρήση μιας αντλίας, που ενώνεται με ένα «σωληνάκι» στο σώμα και τροφοδοτεί συνεχώς τον οργανισμό με φάρμακο.
~ Η αντλία περιέχει υγρή ντοπαμίνη και μελέτες έχουν δείξει πως όταν τοποθετείται στους κατάλληλους ασθενείς και ρυθμίζεται σωστά από εξειδικευμένους γιατρούς, μπορεί να βελτιώσει περισσότερο από 90% τις κινητικές διαταραχές, όπως οι αργές κινήσεις (βραδυκινησία), η δυσκαμψία, το τρέμουλο, η δυσκινησία και η δυσκολία βάδισης.
Μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά (κατά περισσότερο από 60%) τα μη κινητικά συμπτώματα, όπως η δυσκοιλιότητα, η συχνουρία, οι διαταραχές στον ύπνο κ.λπ., καθώς και να ωφελήσει ασθενείς με δυσκολίες στην κατάποση.
Μάλιστα τα οφέλη αυτά αντέχουν στον χρόνο, αφού σύμφωνα με διεθνείς μελέτες προσφέρει έως και 10 χρόνια καλύτερης ζωής στους ασθενείς.
Ιατρείο Νόσου Πάρκινσον
Όπως εξηγεί ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και υπεύθυνος του Ιατρείου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Πάρκινσον στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν, η αντλία είναι φορητή (μπορεί, λ.χ., να τοποθετηθεί σε ένα τσαντάκι γύρω από τη μέση του ασθενούς ή σε φανέλα με ειδική τσέπη, για να είναι κάτω από τα ρούχα του) και ενώνεται με το σώμα με έναν λεπτό καθετήρα (σωληνάκι) που τοποθετείται στην κοιλιά και καταλήγει στο λεπτό έντερο.
Η αντλία μπορεί να τοποθετηθεί σε ασθενείς κάθε ηλικίας εφ’ όσον πληρούν ορισμένα κριτήρια.
«Κατ’ αρχάς, δεν πρέπει να πάσχουν από τελικού σταδίου νόσο, αλλά από προχωρημένη κατά την οποία παύουν να έχουν μια ζωή όπως την επιθυμούν και δυσκολεύονται πολύ στην καθημερινότητά τους», λέει ο Δρ. Ζήκος. «Ο κόσμος νομίζει ότι “προχωρημένο” είναι το στάδιο της νόσου όταν ο ασθενής βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο ή περπατά λίγο αλλά με βοήθεια. Αυτό όμως είναι το τελικό στάδιο, που αντενδείκνυται για την τοποθέτηση αντλίας».
Έτσι, «κατάλληλοι υποψήφιοι για την τοποθέτηση αντλίας είναι οι ασθενείς χωρίς ψυχικό νόσημα ή σοβαρή άνοια, που έχουν τουλάχιστον πέντε χρόνια νόσο Πάρκινσον και τους οποίους η ντοπαμίνη ακόμα βοηθά σημαντικά αλλά δεν τους καλύπτει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, με συνέπεια να έχουν σημαντικές διακυμάνσεις στην κινητικότητά τους (εναλλάσσονται περίοδοι δυσκινησίας και ακινησίας μεταξύ των δόσεων)», συνεχίζει.
Δυσκολίες
Εξαιτίας αυτών των διακυμάνσεων οι συγκεκριμένοι ασθενείς δυσκολεύονται πολύ στην εργασία, τη διασκέδαση και τις καθημερινές δραστηριότητές τους, παρότι έχουν εξαντλήσει ή τείνουν να εξαντλήσουν τα όρια της φαρμακευτικής αγωγής, αφού παίρνουν φάρμακα τέσσερις ή περισσότερες φορές την ημέρα.
Έτσι, ο μέσος, υποψήφιος ασθενής προχωρημένου σταδίου για τοποθέτηση αντλίας είναι «ηλικίας 65 ετών ή νεότερος, με Πάρκινσον επί μία 7ετία, που παίρνει τέσσερις φορές την ημέρα μεγάλη δόση ντοπαμίνης και παράλληλα παίρνει δύο ή τρία άλλα ντοπαμινεργικά φάρμακα που τον βοηθούν μεν, αλλά ημερησίως θα έχει τουλάχιστον 2-3 ώρες ακινησία ή 1-2 ώρες υπερκινησία, σε βαθμό που θα τον δυσκολεύουν στην καθημερινότητά του», εξηγεί ο Δρ. Ζήκος.
Οι ασθενείς με αυτά τα χαρακτηριστικά εξετάζονται από διεπιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν εξειδικευμένος νευρολόγος, νευροψυχολόγος και γαστρεντερολόγος, για να εξακριβωθεί αν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για τοποθέτηση της αντλίας.
Δοκιμαστική διαδικασία
Αν κριθεί ότι ο ασθενής πληροί τα κριτήρια της τοποθέτησης, εισάγεται για τρεις ημέρες στο νοσοκομείο ώστε να γίνει μία δοκιμαστική διαδικασία, κατά την οποία θα λαμβάνει μεν την υγρή ντοπαμίνη, αλλά με σωληνάκι από τη μύτη και όχι από την κοιλιά.
«Για να είμαστε σίγουροι ότι η συνεχής έγχυση φαρμάκου θα έχει αποτέλεσμα και για να μην χειρουργούμε αδίκως τον ασθενή, του κάνουμε εισαγωγή και του τοποθετούμε εξωτερικό ρινοεντερικό καθετήρα, τον οποίο συνδέουμε με την αντλία», λέει ο Δρ. Ζήκος. «Πρόκειται για ένα λεπτό σωληνάκι, το οποίο τοποθετείται από τη μύτη με τζελ ξυλοκαΐνης.
Τις επόμενες μέρες ρυθμίζουμε τη δόση της ντοπαμίνης στη βέλτιστη συγκέντρωση, διακόπτουμε τα άλλα φάρμακα που έπαιρνε ο ασθενής και τον παρακολουθούμε για να καταγράφουμε την εξέλιξή του. Την τρίτη ημέρα εξετάζουμε την κινητικότητα και την βελτίωση στην καθημερινή ζωή του, με την βασική ερώτηση να είναι αν αισθάνεται όσο βελτιωμένος θα ήθελε. Από τους περισσότερους από 60 ασθενείς στους οποίους έχουμε τοποθετήσει αντλία τα τελευταία χρόνια, μόνο ένας δεν είχε την βελτίωση που ήθελε».
Εύκολη τοποθέτηση
Η τελική τοποθέτηση γίνεται με μικρή χειρουργική επέμβαση διαρκείας περίπου 35 λεπτών, που διενεργείται με μέθη και απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας.
«Η αντλία είναι πολύ αποτελεσματική, δεν έχει περιορισμούς στην ηλικία, είναι λιγότερο επεμβατική από άλλες μεθόδους αλλά ταυτοχρόνως είναι και εύκολα αναστρέψιμη αν υπάρξει ανάγκη», λέει ο δρ Ζήκος. «Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν ότι θα τοποθετηθεί νωρίς και όχι σε τελικού σταδίου ασθενείς».
Ένα άλλο πλεονέκτημά της είναι ότι η υγρή ντοπαμίνη εγχέεται ακριβώς στο τμήμα του εντέρου που την απορροφά, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η δράση της από το φαγητό που καταναλώνει ο ασθενής. Έτσι, οι ασθενείς μπορούν να τρώνε ό,τι και όποτε θέλουν.
Ο ασθενής συνδέει την αντλία το πρωί και το βράδυ την αποσυνδέει για να κοιμηθεί.
Το ίδιο γίνεται και για να πλυθεί ή να κάνει μπάνιο στη θάλασσα. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να κάνει έξτρα δόση του φαρμάκου, αν αισθανθεί πως η δόση που έχει πάρει δεν τον καλύπτει.
Τέλος, μπορεί να έχει δωρεάν νοσηλευτική φροντίδα σε τακτά χρονικά διαστήματα από εξειδικευμένους νοσηλευτές.

*** Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Νωρίτερα να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος
Στα 45 και όχι στα 50 έτη
~ Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα πρέπει να ξεκινούν από την ηλικία των 45 ετών, και όχι από τα 50 που ορίζουν μέχρι σήμερα οι κατευθυντήριες οδηγίες, ώστε να ανακοπεί η αυξανόμενη θνησιμότητα της νόσου σε νεαρά άτομα.
Την σύσταση αυτή έκαναν γάλλοι ερευνητές κατά τη διάρκεια της 25ης Εβδομάδας Ενωμένης Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογίας στην Βαρκελώνη.
Ο Δρ Νταβιντ Καρσεντί και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 6.027 κολονοσκοπήσεις και διαπίστωσαν 400% αύξηση στην ανίχνευση νεοπλασιών σε ασθενείς 45-49 ετών, συγκριτικά με ασθενείς 40-44 ετών. Το ποσοστό ανίχνευσης νεοπλασίας ήταν 8% υψηλότερο στα άτομα 45-49 ετών από αυτό στην ομάδα των ατόμων 50-54 ετών.
Ο μέσος αριθμός πολυπόδων και του ποσοστού ανίχνευσης αδενωμάτων ήταν επίσης αυξημένα κατά 95,8% και 95,4%, αντίστοιχα, στις ηλικίες των 40-44 ετών και 45-49 ετών. Τα ποσοστά αυτά ήταν σοβαρότερα από τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στις ηλικιακές ομάδες 45-49 ετών και 50-54 ετών, που ήταν 19,1% και 11,5%, αντίστοιχα.
«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι στην ηλικία των 45 ετών παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση στη συχνότητα των ορθοκολικών αλλοιώσεων, εδικά στην ρυθμό ανίχνευσης των πρώιμων νεοπλασιών. Ακόμα και αν εξαιρέσουμε ασθενείς με οικογενειακό και προσωπικό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου από τη μελέτη, και πάλι υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση στα ποσοστά ανίχνευσης ασθενών ήδη από την ηλικία των 45 ετών», εξήγησε ο Δρ Καρσεντί.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία καρκινικού θανάτου στην Ευρώπη, προκαλώντας τον θάνατο 215.000 ατόμων στην Ευρώπη, ετησίως. Η γαλλική μελέτη έρχεται να τεκμηριώσει ότι τρεις στις δέκα διαγνώσεις της νόσου αφορούν πλέον άτομα κάτω των 55 ετών. Υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν ότι ο προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του προστάτη μειώνει τη συχνότητα και τη θνησιμότητα, αλλά προς το παρόν υπάρχει αρκετή διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ τόσο στην πρόσβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις όσο και στα ποσοστά ανίχνευσης της πάθησης.
«Παρά τις διαφοροποιήσεις, η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι ο έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου πρέπει να ξεκινά από τηνν ηλικία των 45 ετών και όχι μεταξύ 50-55 ετών που ισχύει σήμερα. Μόνο έτσι θα πετύχουμε πρώιμη διάγνωση της νόσου σε νεαρούς ενήλικες και θα την έγκαιρη αφαίρεση των πολυπόδων που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικά μορφώματα σε βάθος χρόνου», καταλήγει ο γάλλος ειδικός.
Μαίρη Μπιμπή  health.in.gr

*** Σχολική άρνηση ή φοβία: Ποια είναι τα αίτια και πώς αντιμετωπίζεται;
~  Η είσοδος του παιδιού στο σχολείο είναι μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στη ζωή του και η πρώτη εμπειρία παρατεταμένης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον. Καλείται να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός ανοιχτού συστήματος, όπως είναι το σχολείο, και στις μη προβλέψιμες αλλαγές του.
«Πολύ συχνά τα παιδιά εξαιτίας αυτών των αλλαγών εκδηλώνουν σχολική φοβία. Ως σχολική φοβία ορίζεται ο έντονος φόβος του παιδιού σχετικά με κάποιες πτυχές της σχολικής ζωής. Παρουσιάζεται στο 8% του μαθητικού πληθυσμού και δεν είναι ένα απλό πρόβλημα απειθαρχίας. Πρόκειται για μια πραγματική ψυχολογική διαταραχή», εξηγεί ο Φώτης Παπαναστασίου, Ειδικός Παιδαγωγός-Συγγραφέας.
Εκτός από την είσοδο του παιδιού για πρώτη φορά στο σχολείο, οι αιτίες της σχολικής φοβίας είναι ποικίλες και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως:
~ Σχολική ετοιμότητα. Με τον όρο σχολική ετοιμότητα εννοούμε ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού σε κοινωνικο-συναισθηματικό, κινητικό, γνωστικό και σωματικό επίπεδο. Είναι καθοριστικής σημασίας μιας και αξιολογεί κανείς αν το παιδί είναι έτοιμο να διδαχθεί με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο τα γνωστικά αντικείμενα του Δημοτικού σχολείου.
  • Προσδοκίες γονέων. Οι πολύ υψηλές ή οι πολύ χαμηλές προσδοκίες των γονέων επηρεάζουν άμεσα τη στάση και τις πεποιθήσεις του παιδιού απέναντι στο σχολικό πλαίσιο και τη μαθησιακή διαδικασία.
  • Υπερπροστατευτικότητα των γονέων. Πολλές φορές οι γονείς, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το παιδί τους, του στερούν την ευκαιρία να αυτονομηθεί και να νιώσει ανεξάρτητο με αποτέλεσμα να αισθάνεται φόβο και άγχος κάθε φορά που απομακρύνεται από την οικογενειακή εστία.
  • Σχολικός εκφοβισμός. Αν το παιδί έχει πέσει θύμα σχολικού φοβισμού, το σχολείο φαντάζει γι’ αυτό ένας τόπος μαρτυρίου και είναι αναμενόμενο να μη θέλει να πηγαίνει.
  • Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό ή από το δημοτικό στο γυμνάσιο, καθώς κι η πολύ συχνή αλλαγή σχολείου λόγω επαγγέλματος των γονέων, π.χ. στρατιωτικοί, πιθανόν να είναι οι αιτίες της σχολικής φοβίας.
  • Δυσκολίες μάθησης. Τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες λόγω της καθημερινής ματαίωσης που βιώνουν πολύ συχνά εκδηλώνουν σχολική φοβία κι αρνούνται συστηματικά να πάνε στο σχολείο.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου τα συμπτώματα διαφέρουν σε κάθε περίπτωση, ωστόσο τα κύρια συμπτώματα της σχολικής φοβίας είναι τα εξής:
~ Ξεσπάσματα θυμού
  • Πόνος στο στήθος
  • Εμετός
  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Στομαχόπονος
  • Πονοκέφαλος
  • Κλάματα
Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί έχει πραγματικά σχολική φοβία;
- Θα πρέπει να έχει γίνει προσπάθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα να πάει το παιδί στο σχολείο χωρίς θετικό αποτέλεσμα
- Να υποφέρει από άγχος σε σχέση με πολλά άλλα ζητήματα
- Οι φόβοι να μην υποχωρούν παρά τις προσπάθειες των γονέων
- Να παρουσιάζει περιοδικώς επαναλαμβανόμενα οργανικά συμπτώματα.
Για την διαχείριση της κατάστασης, ο κ. Παπαναστασίου συμβουλεύει: «αρχικά καλό θα είναι οι γονείς να απευθυνθούν σε έναν παιδίατρο για να τους διαβεβαιώσει ότι τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε φυσικά αίτια. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν έχουν φυσικά αίτια θα πρέπει το παιδί να επιστρέψει το συντομότερο στο σχολείο και να πηγαίνει κάθε μέρα. Σε διαφορετική περίπτωση θα δυσκολευτεί να ενταχθεί ξανά στη σχολική τάξη».
Σημαντικό είναι οι γονείς να κατανοήσουν ότι τα συμπτώματα που εκδηλώνει το παιδί είναι πραγματικά και πιθανότατα να οφείλονται στο άγχος του παιδιού να επιστρέψει στο σχολείο.
Οι γονείς καλό θα είναι να προσεγγίσουν το παιδί με κατανόηση και να μην κρατήσουν αυστηρή στάση. Θα πρέπει να συζητήσουν μαζί του και να προσπαθήσουν να μάθουν την αιτία της φοβίας του να πάει στο σχολείο.
Τέλος, καλό θα είναι οι γονείς να σημειώνουν την συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων ώστε να ενημερώνουν το γιατρό και το δάσκαλο του παιδιού.
«Στην περίπτωση που το παιδί αρνείται για μεγάλο χρονικό διάστημα να πάει στο σχολείο, καλό θα είναι οι γονείς να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τόσο το παιδί όσο και τους ίδιους να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματα», καταλήγει ο Ειδικός Παιδαγωγός. health.in.gr

***  Ύψος παιδιού: Βρείτε πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας
~ Δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος για να προβλέψουμε το πόσο θα ψηλώσει ένα παιδί ως ενήλικας. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες φόρμουλες που μπορούν να παρέχουν στους γονείς μια λογική εικασία για την ανάπτυξη του παιδιού τους.
* Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να "προβλέψετε" πόσο θα ψηλώσει ένα παιδί είναι ο ακόλουθος:
  • Προσθέστε το ύψος της μητέρας και το ύψος του πατέρα σε εκατοστά.
  • Προσθέστε περίπου 13 εκατοστά για τα αγόρια, ή αφαιρέσετε 13 εκατοστά για τα κορίτσια.
  • Διαιρέστε τον αριθμό δια του 2.
Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η μέθοδος δίνει σωστή πρόβλεψη για το πόσο θα ψηλώσει τελικά ένα παιδί, με περιθώριο λάθους της τάξης των ±10 εκατοστών.
Ένας άλλος τρόπος για να εκτιμηθεί το ύψος των ενηλίκων του παιδιού είναι να διπλασιάσετε το ύψος ενός αγοριού σε ηλικία 2 ετών, ή το ύψος ενός κοριτσιού στην ηλικία των 18 μηνών και να κάνετε την αναγωγή.
Θυμηθείτε, το ύψος ενός παιδιού ελέγχεται από γενετικούς παράγοντες. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Μερικά παιδιά αρχίζουν την φάση της ανάπτυξής τους από νωρίς, ενώ άλλα παιδιά καθυστερούν να αναπτυχθούν.
Αν έχετε απορίες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού σας, μιλήστε με το γιατρό του. Εκείνος παρακολουθεί την ανάπτυξη του παιδιού σας σε ένα τυποποιημένο διάγραμμα και μπορεί να καθορίσει αν το παιδί σας ακολουθεί την κανονική καμπύλη ανάπτυξης, καθώς και να βοηθήσει στο να κάνετε μια πρόβλεψη για το πόσο ψηλό θα γίνει ως ενήλικο άτομο.
Μάθετε με ένα κλικ πόσο ψηλό θα γίνει το παιδί σας με τον ειδικό αυτόματο υπολογιστή
Κάντε κλικ ΕΔΩ για να υπολογίσετε πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας. Σημειώσεις:
  • Στον πίνακα που βλέπετε, επιλέξτε πρώτα απ' όλα την ένδειξη “Metric Units”, προκειμένου να συνεχίσετε τον υπολογισμό σε μέτρα και εκατοστά και όχι σε ίντσες και πόδια
  • Στο πεδίο “Child's Age” συμπληρώστε την ηλικία του παιδιού σε δεκαδική μορφή (π.χ. για παιδί 5 ετών και 11 μηνών γράψτε 5.11)
  • Στο πεδίο “Child's Gender” επιλέξτε το φύλο του παιδιού. Επιλέξτε“male” για αγόρι, ή “female” για κορίτσι
  • Στο πεδίο “Child's Height” συμπληρώστε το ύψος. Δηλαδή πόσο ψηλό είναι ΤΩΡΑ το παιδί
  • Στο πεδίο “Child's Weight” συμπληρώστε το βάρος του παιδιού σε κιλά
  • Στο πεδίο “Mother's Height” συμπληρώστε το ύψος της μητέρας σε εκατοστά
  • Στο πεδίο “Father's Height” συμπληρώστε το ύψος του πατέρα σε εκατοστά
  • Πατήστε “Calculate” και πάνω από τον πίνακα θα δείτε με πράσινα γράμματα το αποτέλεσμα   http://www.mayoclinic.org .- 
*** Διπολική διαταραχή: Τα βασικά σημάδια – Πώς θα καταλάβετε έναν διπολικό
~ Διπολική διαταραχή (ονομάζεται επίσης και μανιοκατάθλιψη) είναι μια ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σοβαρές εναλλαγές της διάθεσης, επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατάθλιψης και τουλάχιστον ένα επεισόδιο μανίας.
*  Η διπολική διαταραχή είναι ένα είδος διαταραχής της διάθεσης που προσβάλλει περισσότερο από 1% των ενηλίκων. Δείτε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διπολική διαταραχή:
  • Είναι η 5η κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο.
  • Είναι η 9η αιτία πρόωρου θανάτου ή αναπηρίας σε όλο τον κόσμο.
  • Ο αριθμός των ατόμων με διπολική διαταραχή που αυτοκτονούν είναι 60 φορές υψηλότερος από εκείνον του γενικού πληθυσμού.
  • Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το ψυχικό νόσημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από κατάχρηση ουσιών, όπως ο αλκοολισμός, καθώς και από άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.
  • Οι άντρες την εκδηλώνουν νωρίτερα από τις γυναίκες (κατά μέσο όρο).
  • Τύποι διπολικής διαταραχής
Η διπολική διαταραχή έχει διάφορους τύπους, όπως η τύπου-1 και η τύπου-2. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα συμβαίνουν οι εναλλαγές της διάθεσης, τα επεισόδια της διπολικής διαταραχής μπορεί επίσης να χαρακτηριστούν ως “ανάμικτα” (επεισόδιο εναλλαγής της διάθεσης που διαρκεί λιγότερο από το συνηθισμένο που απαιτείται για τη διάγνωση), τα οποία συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα από το σύνηθες (τέσσερα ή περισσότερα σοβαρά επεισόδια ανά έτος). Περίπου το 40% των ατόμων με διπολική διαταραχή έχει τουλάχιστον μία περίοδο ταχείας εναλλαγής διάθεσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Για κάθε είδος και διάρκεια της ασθένειας, ο ασθενής βιώνει σημαντικά προβλήματα που παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά του (εργασία, κοινωνικές σχέσεις κλπ) και μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία, ή μπορεί να έχει ψυχωσικά συμπτώματα (για παράδειγμα, παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις).
Η διάγνωση της διπολικής διαταραχής τύπου-1 προϋποθέτει το άτομο να έχει τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο, αλλά δεν απαιτεί προϊστορία μείζονος κατάθλιψης. Η διπολική διαταραχή τύπου-2 διαγιγνώσκεται αν το άτομο έχει βιώσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης και τουλάχιστον ένα επεισόδιο υπομανίας (ηπιότερη μορφή μανίας).
Σημάδια και συμπτώματα της διπολικής διαταραχής
Για να εξεταστεί η πιθανότητα διπολικής διαταραχής, το άτομο πρέπει να έχει εκδηλώσει τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο. Τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου επεισοδίου πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον μια εβδομάδα και να περιλαμβάνουν:
  • Αυξημένη, επιθετική, ή ευερέθιστη διάθεση
  • Σκέψεις που “τρέχουν” διαρκώς από το ένα θέμα στο άλλο
  • Αλλαγές στην ομιλία (γρήγορη, υπερβολική ομιλία)
  • Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
  • Μεγαλοπρεπείς πεποιθήσεις (για παράδειγμα, το να πιστεύει το άτομο ότι έχει υπερδυνάμεις ή κάποιο υπερβολικό ταλέντο ή αδυναμία)
  • Διαρκείς αλλαγές θεματικών ενοτήτων στην ομιλία (το άτομο αλλάζει επανειλημμένα αντικείμενο συζήτησης σε θέματα που δεν σχετίζονται μεταξύ τους)
  • Αυξημένη δραστηριότητα και προσήλωση σε καθημερινούς, απλούς “στόχους”
  • Παρορμητικότητα και κακή κρίση (όπως οι παράλογες δαπάνες, το υπερβολικό ξεφάντωμα και η ασυδοσία στις πράξεις)
Τα συμπτώματα ενός μανιακού επεισοδίου της πρώιμης (δηλαδή σε νεαρή ηλικία) εμφάνισης διπολικής διαταραχής τείνουν να περιλαμβάνουν ξεσπάσματα θυμού και οργής, καθώς και ευερεθιστότητα, σε αντίθεση με την επεκτατική -υπερβολικά αυξημένη- διάθεση που παρατηρείται στους ενήλικες. Ο έφηβος με διπολική διαταραχή είναι πιο πιθανό να παρουσιάζει κατάθλιψη και ανάμικτα επεισόδια με γρήγορες εναλλαγές στη διάθεση.
Παρά τις διαφορές στα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής σε εφήβους και παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες, πολλοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με ορισμένα είδη παιδικής διπολικής διαταραχής εξακολουθούν να έχουν αυτά τα συμπτώματα και ως ενήλικες. Τα συμπτώματα της ασθένειας σε γυναίκες τείνουν να περιλαμβάνουν περισσότερο καταθλιπτικά επεισόδια και αυξημένο άγχος με μεγαλύτερη συχνότητα επεισοδίων σε σύγκριση με τους άνδρες.
Παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό καταθλιπτικό επεισόδιο δεν αποτελεί από μόνο του προϋπόθεση για τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής, τέτοιου τύπου επεισόδια (καταθλιπτικά) συχνά εναλλάσσονται με μανιακά επεισόδια. Μάλιστα η επίμονη και διαρκής θλίψη εμφανίζεται πιο συχνά από ό,τι η μανία σε πολλούς ανθρώπους με διπολική διαταραχή.
Τα χαρακτηριστικά των καταθλιπτικών επεισοδίων περιλαμβάνουν μια σειρά από τα ακόλουθα συμπτώματα:
  • Επίμονη κατάθλιψη ή ευερέθιστη διάθεση
  • Μειωμένο ενδιαφέρον για προηγουμένως ευχάριστες δραστηριότητες
  • Αλλαγές ή προβλήματα στην όρεξη, το σωματικό βάρος, ή τον ύπνο
  • Ευερεθιστότητα ή έλλειψη δραστηριότητας
  • Αυξημένη συχνότητα κόπωσης
  • Αίσθημα αναξιότητας
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Σκέψεις θανάτου ή σκέψεις/σχέδια/πράξεις αυτοκτονίας  http://www.medicinenet.com
***  Τα βασικά οφέλη του λεμονιού για την υγεία και την ομορφιά
~  Πολλοί είναι εκείνοι που ξεκινούν την μέρα τους με ένα ποτήρι νερό με λεμόνι γνωρίζοντας τα πολύ σημαντικά οφέλη του για την υγεία.
Τα όσα προσφέρει το συγκεκριμένο εσπεριδοειδές στον οργανισμό μας είναι πολλά και κάποια από αυτά άγνωστα.
Δείτε παρακάτω στη λίστα ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού για την υγεία μας...
1. Ενισχύει με φυσικό τρόπο το ανοσοποιητικό μας σύστημα
2. Βοηθά στο να έχουμε πιο νεανικό δέρμα
3. Κάνει ευκολότερη την απώλεια βάρους
4. Βοηθά στην καλύτερη πέψη
5. Έχει ιδιότητες που κάνουν
6. Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης     Tromaktiko

***  Παγκόσμια Ημέρα για το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το εγκεφαλικό

~ Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (World Stroke Organization), ένας στους έξι ανθρώπους στον κόσμο θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του.Κάθε 6 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένας θάνατος από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ κάθε 2 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο. Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο παθαίνουν συνολικά 17 εκατομμύρια άτομα το χρόνο. Πίσω από αυτά τα νούμερα υπάρχουν αληθινές ζωές. Οι ζωές όλων μας...
~ Τι είναι το εγκεφαλικόΤο εγκεφαλικό είναι μια ξαφνική διαταραχή στη λειτουργία του εγκεφάλου και συμβαίνει όταν διαταράσσεται η παροχή αίματος. στον εγκέφαλο. Υπάρχουν πολλοί τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων και για κάθε ασθενή τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά.
Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από την περιοχή στην οποία συνέβη η βλάβη αλλά και από την έκταση της βλάβης. Τα εγκεφαλικά επεισόδια ονομάζονται ισχαιμικά όταν μια αρτηρία ή κάποιος κλάδος της δεν μπορούν να παρέχουν αίμα σε μια περιοχή του εγκεφάλου, ενώ ονομάζονται αιμορραγικά όταν ένα αγγείο σπάσει μέσα στον εγκέφαλο.
Αιτίες του εγκεφαλικού είναι βλάβες των μεγάλων αρτηριών του εγκεφάλου ή των μικρών τους κλάδων (συνήθως από αθηροσκλήρυνση, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, κάπνισμα) ή προβλήματα της καρδιακής λειτουργίας ή των βαλβίδων της καρδιάς. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία που πολλές φορές εμφανίζεται περιστασιακά και λέγεται παροξυντική και μπορεί να αποτελεί κρυφή αιτία ενός εγκεφαλικού.
Το εγκεφαλικό μπορεί να αντιμετωπιστεί – Γνωρίζω-Προλαβαίνω-Θεραπεύω
bigstock 203944318
Συμπτώματα
Συνηθισμένα συμπτώματα του εγκεφαλικού:
- ξαφνική απώλεια της κίνησης στο χέρι και το πόδι στη μία πλευρά του σώματος ή πυκνό μούδιασμα στο χέρι και το πόδι
- ξαφνική αδυναμία στην ομιλία ή κατανόηση
- ξαφνική ασυμμετρία, στράβωμα, στο πρόσωπο
Τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί επίσης να υποδεικνύουν εγκεφαλικό:
- ξαφνική απώλεια της όρασης από το ένα μάτι ή από το ένα πλάγιο και των δύο ματιών
- ξαφνικός ίλιγγος και διαταραχές στην ισορροπία, όταν συμβαίνουν για πρώτη φορά
- ξαφνικός δυνατός πονοκέφαλος, όταν συμβαίνει για πρώτη φορά
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παροδικά και να διαρκέσουν μόνο για λίγα λεπτά. Απευθυνθείτε άμεσα σε ιατρό.
Πρόληψη
Αντιμετωπίζουμε τους παράγοντες κινδύνου. Παράγοντας κινδύνου ονομάζεται μια συνήθεια ή κατάσταση που αν υπάρχει αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.
Αποδεδειγμένοι παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό είναι οι εξής:
- αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
- αυξημένα λιπίδια στο αίμα
- δυσλιπιδαιμία
- αυξημένες τιμές σακχάρου
- κάπνισμα
- κατάχρηση αλκοόλ και/ή τοξικών ουσιών
- επεισόδια άπνοιας στον ύπνο
- κολπική μαρμαρυγή
Το εγκεφαλικό δεν περιμένει! Ούτε και εμείς! Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε! *Το υλικό προέρχεται από την έκδοση: Εγκεφαλικό: ένας οδηγός για τους ασθενείς και φροντιστές τους (Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων)
Πηγή: Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ), Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων (ΕΕΑΕΝ)

***  Πώς να μειώσετε το αλάτι που τρώτε στα φαγητά

~  Το αλάτι είναι ένα αγαθό το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη συντήρηση των τροφίμων και να ενισχύσει τη γεύση του αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλατιού εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία.
Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού συμβάλλει στην ανάπτυξη υπέρτασης σε άτομα με σχετική προδιάθεση. Άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, και κυρίως εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με αυτούς που έχουν φυσιολογική πίεση.
Μπορείτε, βέβαια, να ελέξγετε με κάποιους τρόπους πόσο αλάτι προσλαμβάνετε και να το περιορίσετε. Δείτε μερικές συμβουλές - Μάθετε να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και αρωματικά βότανα (π.χ. άνηθο, ρίγανη, δεντρολίβανο) για να ενισχύσετε τη γεύση των τροφών.
- Όταν ψωνίζετε, μην ξεχνάτε να διαβάζετε τις ετικέτες της συσκευασίας του τροφίμου που επιλέγετε.
- Να είστε προσεκτικοί στην επιλογή έτοιμων σαλτσών και «στιγμιαίων» προϊόντων τα οποία ενδεχομένως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
- Ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που διατηρούνται σε άλμη πριν τις καταναλώσετε.
- Ξαρμυρίζετε τις ελιές και τη φέτα που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην ελληνική χωριάτικη σαλάτα.
- Όταν βράζετε ζυμαρικά/ρύζι, μην προσθέτετε αλάτι στο νερό.
baby.gr

***  Άσπρη γλώσσα: Αιτίες, θεραπεία και πρόληψη

~ ​Η άσπρη γλώσσα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε περιοχή της γλώσσας έχει μια γκριζωπή-λευκή απόχρωση. Ολόκληρη η γλώσσα μπορεί να είναι επικαλυμμένη, ή το σημάδι μπορεί να εμφανιστεί σε μπαλώματα.
Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί λόγοι για μια άσπρη γλώσσα και ο καθένας έχει μια συγκεκριμένη θεραπεία. Μια άσπρη γλώσσα είναι συνήθως ένα ακίνδυνο σύμπτωμα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υποδεικνύει μια σοβαρή κατάσταση.
Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις πιο συνήθεις αιτίες μιας λευκής γλώσσας και των σπιτικών θεραπειών για να απαλλαγούμε από το πρόβλημα.
Άσπρη γλώσσα: Αιτίες
 Η πιο συνηθισμένη αιτία λευκής γλώσσας είναι η κακή στοματική υγιεινή. Το πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο είναι σαν μικρά σπυράκια στην γλώσσα. Αυτά μπορεί να αρχίσουν να διογκώνονται και να φλεγμαίνουν σε ένα στόμα που δεν καθαρίζεται καλά.
Πολλά μικρόβια, υπολείμματα και σωματίδια τροφίμων, καθώς και νεκρά κύτταρα μπορούν να κολλήσουν ανάμεσα σε αυτές τις θηλές του επιθηλίου. Αυτό κάνει την γλώσσα να εμφανίζεται λευκή, καθώς τα σωματίδια συσσωρεύονται.
Τα προβλήματα στοματικής και υγιεινής που μπορούν να οδηγήσουν σε άσπρη γλώσσα περιλαμβάνουν:
Ξηροστομία που προκαλείται από την εισπνοή με το στόμα. Συμβαίνει συχνά σε όσους κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό
 Λάθος ή μη-επαρκές βούρτσισμα των δοντιών
 Λάθος ή επαρκής καθαρισμός της γλώσσας
 Αφυδάτωση
 Ερεθισμό από αιχμηρά άκρα στο στόμα, όπως δόντια, οδοντικά εργαλεία (π.χ. σιδεράκια), ή τεχνητές οδοντοστοιχίες
 Συχνή κατανάλωση αλκοόλ
 Κάπνισμα
 Η βασική υγιεινή του στόματος είναι απαραίτητη για όλους, αλλά υπάρχουν κάποιες παθήσεις που προκαλούν άσπρη γλώσσα ακόμα και σε άτομα που φροντίζουν πολύ το στόμα τους. Αυτές περιλαμβάνουν:
Ομαλός λειχήνας στόματος
 Είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που μπορεί να επηρεάσει το στόμα και να εκδηλωθεί με παχιά, λευκά κομμάτια δέρματος, που εμφανίζονται στο στόμα και την γλώσσα.
Αυτά τα λευκά μπαλώματα μπορεί να εμφανιστούν παράλληλα με άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των ελκών, ή των επώδυνων μάγουλων και ούλων.
Λευκοπλακία
 Η λευκοπλακία προκαλεί παχιά λευκά μπαλώματα στην γλώσσα και το στόμα. Προκαλείται συνήθως από ερεθιστικές ουσίες, όπως ο καπνός (τσιγάρο) και το αλκοόλ. Μπορεί επίσης να προκύψει από φλεγμονώδεις παθήσεις και ερεθισμούς από οδοντοστοιχίες.
Τα μπαλώματα που προκαλεί η λευκοπλακία είναι αβλαβή από μόνα τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές. Γι' αυτό και η λευκοπλακία πρέπει πάντοτε να διαγιγνώσκεται από οδοντίατρο.
Ζυμομύκητες στο στόμα
 Πρόκειται για μια μυκητιασική λοίμωξη που προκαλείται από τον ζυμομύκητα Candida. Είναι σύνηθες να εκδηλώνεται με μπαλώματα στο στόμα και στην γλώσσα. Αυτά τα μπαλώματα συνήθως έχουν λευκό ή ασπρόμαυρο χρώμα και μπορεί να έχουν δυσάρεστη γεύση. Μπορεί επίσης να αποδειχτεί επώδυνη κατάσταση, ειδικά όταν ο ασθενείς τρώει, ή πίνει.
Οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ζυμομύκητες στο στόμα. Αυτό περιλαμβάνει τα άτομα που έχουν πάρει πρόσφατα αντιβιοτικά, ή έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Η κακή στοματική υγιεινή, ή η φθορά των τεχνητών οδοντοστοιχιών είναι άλλοι παράγοντες κινδύνου. Η εν λόγω πάθηση μπορεί να προκληθεί και από την χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών για το άσθμα.
Σύφιλη
 Η σύφιλη είναι ένα σύνηθες σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στο στόμα.
Αν δεν αντιμετωπιστεί με την ενδεδειγμένη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση λευκών σημαδιών στην γλώσσα και πληγών (έλκη) στο στόμα. Η σύφιλη απαιτεί ιατρική περίθαλψη.
Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν άσπρη γλώσσα
 Ο καρκίνος του στόματος ή της γλώσσας και άλλες σοβαρές παθήσεις στο στόμα μπορεί επίσης να χειροτερεύσουν τα συμπτώματα.
Οι υποκείμενες χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε μια άσπρη γλώσσα.
Άσπρη γλώσσα: Θεραπεία
 Μια λευκή γλώσσα που προκαλείται από μια συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να χρειαστεί ειδική ιατρική θεραπεία.
Ο ζυμομύκητας αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα για 1-2 εβδομάδες. Ο ομαλός λειχήνας στόματος θεραπεύεται με κορτικοστεροειδή αν είναι κάτι σοβαρό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις παρακολουθείται απλώς από γιατρό, ή οδοντίατρο. Η λευκοπλακία θα πρέπει επίσης να παρακολουθείται από έναν επαγγελματία υγείας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν επιδεινώνεται. Η σύφιλη θεραπεύεται με την αντιβιοτική πενικιλίνη. Αυτή σκοτώνει τα βακτήρια, που προκαλούν την ασθένεια. Τέλος, η μείωση των ερεθιστικών στο στόμα, όπως το αλκοόλ και ο καπνός, μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να υποχωρήσουν τα λευκά μπαλώματα στην γλώσσα.
Προβιοτικά
 Τα προβιοτικά είναι στελέχη βακτηρίων που είναι καλά για το πεπτικό σύστημα. Πολλές έρευνες για τα προβιοτικά επικεντρώνονται στην βελτίωση της υγείας του εντέρου. Αλλά τα προβιοτικά είναι χρήσιμα και για την στοματική υγιεινή.
Μια έρευνα έδειξε ότι τα προβιοτικά βακτηρίδια μπορούν να καταλάβουν το στόμα καθώς και το έντερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση μολυσματικών ζυμών και άλλων επιβλαβών βακτηρίων.
Αν και τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι επαρκή, τα προβιοτικά μπορεί ακόμα να συμβάλουν στην εξισορρόπηση του περιβάλλοντος στο στόμα και να σας προστατεύσουν εξαρχής από μια άσπρη γλώσσα.
Scrub με μαγειρική σόδα
 Βάλτε λίγη μαγειρική σόδα σε μια οδοντόβουρτσα και πλύνετε με αυτή την γλώσσα, τα δόντια και τα ούλα σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των βακτηρίων που προκαλούν την άσπρη γλώσσα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η μαγειρική σόδα σκοτώνει επιβλαβή βακτήρια που συνήθως προκαλούν λοιμώξεις στο στόμα, όπως ο στρεπτόκοκκος και ο ζυμομύκητας Candida.
Ωμό σκόρδο
 Η κατανάλωση ωμού σκόρδου μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις που προκαλούνται από την Candida. Έρευνα έδειξε ότι μια ένωση στο σκόρδο που ονομάζεται αλλικίνη ήταν αποτελεσματική στην καταπολέμηση του επιβλαβούς στελέχους Candida albicans.
Καθαρισμός με ξύστρα γλώσσας
 Η απαλή απόξεση της γλώσσας από πίσω προς τα εμπρός μπορεί επίσης να απομακρύνει τα βακτήρια και τα υπολείμματα, που συσσωρεύονται στο στόμα.
Αν και δεν είναι πάντοτε δυνατό να αποφευχθεί η άσπρη γλώσσα, η βασική στοματική υγιεινή βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη. Αυτό περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα.
Πολλοί άνθρωποι επωφελούνται επίσης από τη χρήση μιας ξύστρας γλώσσας κάθε μέρα, ή το βούρτσισμα της γλώσσας με μια οδοντόβουρτσα.
Οι επιλογές για τον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή μιας λευκής γλώσσας κατά περιόδους. Η αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ επίσης βοηθάει. Το ίδιο κάνει μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία και θρεπτικά στοιχεία.
Τέλος, η τακτική επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για έλεγχο είναι σημαντική για την στοματική υγιεινή. Πρέπει να αναφέρετε τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα στον οδοντίατρο για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

 ***  Ροχαλητό ή ρινική καταρροή σε βρέφη και παιδιά

~ Συντρέχουν αρκετοί λόγοι για ένα παιδί ή ένα βρέφος να «τρέχει» η μύτη του Το φαινόμενο αυτό συνοδεύεται από συμπτώματα της ρινικής συμφόρησης, ρινικής ομιλίας και επίμονη ρινική καταρροή.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από την αδυναμία του παιδιού να φυσήξει τη μύτη του σωστά για να ελευθερωθεί από τις εκκρίσεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το παιδί αρχίζει να αναπνέει μόνο με το στόμα του.
Οι πιο κοινές αιτίες της χρόνιας ρινικής συμφόρησης και ρινικών εκκρίσεων σε βρέφη και παιδιά είναι οι εξής:
Υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (Πολύ συχνά)
Υπερτροφία των ρινικών κογχών (Συχνά)
Σημαντική σκολίωση ρινικού διαφράγματος (Σπάνια)
Αλλεργική ρινίτιδα (Συχνά)
Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (Συχνά)
Γενετικές ασθένειες όπως η κυστική ίνωση και πρωτοπαθή δυσκινησία των κροσσών (Σπάνια)
Ανατομικές συνθήκες, όπως ατρησία ρινικής χοάνης (Σπάνια)
Προσέξτε ότι παραπάνω δεν αναφέρονται οι μολύνσεις των παραρρίνιων κόλπων (ιγμορίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόλπος (παραρρίνιοι κόλποι) δεν έχουν αναπτυχθεί μέχρι την εφηβεία.
Έτσι, τα παιδιά κάτω των 7 ετών γενικά δεν πάσχουν από ιγμορίτιδα.
Ανεξάρτητα από τις αιτίες της ρινικής συμφόρησης, η ρινική πλύση θα πρέπει να γίνεται με φυσιολογικό ορό που ακολουθείται με το φύσημα της μύτης ή αναρρόφηση. Συνιστάται να το κάνουν πιο συχνά από 4 φορές την ημέρα στα παιδιά για να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.
Σε ενήλικες με την ρινική συμφόρηση, η ρινική πλύση μπορεί να γίνει 20 ή 30 φορές την ημέρα, γι’ αυτό να έχετε κατά νου, αν το κάνετε μία ή δύο φορές την ήμερα σε ένα μωρό με βουλωμένη μύτη, αυτό δεν θα είναι αρκετό.
Εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την πραγματική αιτία και να αποφασίσετε σχετικά με τη θεραπεία.
«Τα συμπτώματα του παρουσιάζονται όλο το χρόνο και φαίνεται ότι δεν σχετίζονται με την ασθένεια ή την εποχή του χρόνου.»
Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι μια κοινή αιτία του συγκεκριμένου προβλήματος.
Σ’ αυτή την περίπτωση η αδενοειδεκτομή είναι απαραίτητη. Παρ ‘όλα αυτά, ο κίνδυνος της αιμορραγίας και του οιδήματος κατά τη μετεγχειρητική περίοδο σε παιδιά κάτω των 3 ετών και ως εκ τούτου δεν συνιστάται, αν το παιδί δεν πάσχει σε μεγάλο βαθμό. Είναι καλύτερα να περιμένετε.
Από την ηλικία των 2 ετών, μπορείτε να ορίσετε ρινικό σπρέι στεροειδών λίγο περισσότερο από 3 μήνες (διαβάστε τη μελέτη εδώ και εδώ) για τη μείωση της υπερτροφίας αδενοειδών εκβλαστήσεων, ρινικών κογχών και συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.
Σπάνια, μπορεί να υπάρχουν ανατομικά προβλήματα, όπως η ατρησία ρινικής χοάνης οποία επίσης  χρειάζεται χειρουργική θεραπεία.
Η ενδοσκόπηση της μύτης είναι απαραίτητη για να βοηθήσει οριστικά στον προσδιορισμό της αιτίας της ρινικής συμφόρησης. Η ενδοσκόπηση ρινός συνήθως γίνεται κατά την διάρκεια της αρχικής επίσκεψης στο ιατρείο, με εύκαμπτο ρινολαρυγγοσκόπιο. Αυτή η μελέτη είναι σχεδόν ανώδυνη και διαρκεί λίγα μόνο λεπτά.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μη-συνεργασίας του παιδιού, η έρευνα διεξάγεται στο χειρουργείο.
«Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως με τον πυρετό και την άφθονη σε χρώμα ρινική καταρροή.»
Η πιο πιθανή αιτία είναι μια ιογενή ασθένεια (το πιο κοινό), μετά – μια βακτηριακή ύπερ-λοίμωξη  (αυτό σημαίνει όταν η βακτηριακή λοίμωξη είναι σε κατάσταση, όπου η ιογενής νόσος είναι επίσης παρούσα).
Λιγότερο συχνή είναι μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη.
Ιογενείς συστατικά πιθανόν να είναι παρόντες, αν τα συμπτώματα βελτιώσουν με τα αντιβιοτικά και άμεσα επανεμφανίζονται μετά από ολοκλήρωση των αντιβιοτικών.
Σε περίπτωση εάν το παιδί σας δεν είναι βαριά άρρωστο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη χρήση των αντιβιοτικών. Συνιστάται η συντηρητική θεραπεία με τη συνέχιση της ρινικής πλύσης με φυσιολογικό ορό. Επίσης μπορεί να είναι χρήσιμη η εφαρμογή και των ρινικών σπρέι.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι γενετικές ανωμαλίες, όπως η κυστική ίνωση, πρωτοπαθή δυσκινησία των κροσσών είναι ο κύριος λόγος.  Η παρουσία των ρινικών πολυπόδων σε παιδιά υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα μιας γενετικής ασθένειας.
«Η ρινική συμφόρηση με διαφανή οπισθορινική καταρροή, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιόδους του έτους. Πρόβλημα της βουλωμένης μύτης .»
Εάν το παιδί δεν έχει πυρετό αλλά η σταθερή οπισθορινική καταρροή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα – τα κρεατάκια ή αλλεργία μπορεί να είναι η αιτία.
Η θεραπεία γίνεται με τη χρήση των αντιισταμινικών και αν το παιδί είναι άνω των 2 ετών, Ο φυσιολογικός ορός συνιστάται η χρήση των στεροειδών σπρέι για τη μύτη. Το αλάτι ψεκασμού είναι επίσης πολύ χρήσιμο σε αυτή την κατάσταση.
Επιπλέον, πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά μετά αδενοτομή.

***

~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2017  :
~** ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -κρουαζιέρες στην  ΕΛΛΑΔΑ :Κυριακή  30 Σεπτεμβρίου 2017 ... Από τριήμερη εκδρομή με Γραφείο Δαβίλα τούρς  στις ΣΠΟΡΑΔΕΣ . Σάββατο 30/09/2017 Κυριακή 01/Οκτωβρίου και Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2017  :   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/10/30-2017.html  .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 01/10  και 02- Οκτωβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-0110-02-2017.html  .- 
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 21 και 22 Οκτωβρίου  2017:Αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/21-22-2017-8-0-1.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/10/news-25-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  20008 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-26-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης     από το  2008  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/10/news-27-2017-2008.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 28  Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-28-2017.html  .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-29-2017.html .- 
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 28 και 29  Οκτωβρίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/28-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NWES Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-nwes-30-2017.html .- 
~*  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:  Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post_30.html .-
~*
~***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5896   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas       
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3761   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3757  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.414    βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview  .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01   .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal  .-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279   ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         

*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

~**

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-nwes-30-2017.html .- 

3 σχόλια:

  1. When it comes to dealing with common skin conditions like tinea versicolor, many individuals are seeking effective, Home Remedies for Tinea Versicolor that not only provide relief but also address the root cause of the issue.
    Home Remedies for Tinea Versicolor
    Organic Remedies for Tinea Versicolor
    Natural Ways to Treat Tinea Versicolor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Exploring the Best Treatment for Granuloma Annulare.Granuloma annulare is a common skin condition characterized by raised, ring-shaped lesions, usually occurring on the fingers and hands. While this condition typically goes away on its own within two years, it can sometimes be stubborn and linger longer. Many patients seek out granuloma annulare natural treatment to reduce symptoms and speed up recovery. Below are some of the potential benefits associated with managing granuloma annulare with natural methods.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Learn About the Granuloma Annulare Over The Counter Treatment.Granuloma annulare is a skin condition that typically appears as a rash with raised bumps arranged in a circle or ring shape. It usually affects people between the ages of four and 34, although it can be seen in people of all ages. The exact cause of granuloma annulare is unknown; however, there are several possible treatments available, including topical over-the-counter remedies.We will discuss the definition, symptoms and causes of granuloma annulare as well as the different types of topical over-the-counter treatments that may be used to help treat this condition.

    ΑπάντησηΔιαγραφή