ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018  , 
Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας.....


ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΣ  ΠΑΛΗ-ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ -ΑΡΡΩΣΤΕΙΑΣ....




 ~ Τι είναι η τερηδόνα των δοντιών ;;
Η τερηδόνα είναι νόσος που οφείλεται σε μικροοργανισμούς που υπάρχουν φυσιολογικά στην στοματική κοιλότητα και έχουν την ικανότητα να διασπούν τους υδατάνθρακες παράγοντας οξέα, τα οποία διαβρώνουν την επιφάνεια του δοντιού.-
~ Η τερηδόνα είναι νόσος των σκληρών οδοντικών ιστών(οδοντίνης), η οποία χαρακτηρίζεται από απομεταλλικοποίηση της ανόργανης και αποδομή της οργανικής δομής του δοντιού.-
~ Σε τι οφείλεται η δημιουργία της τερηδόνας ;
Οφείλεται σε ειδικούς  μικροοργανισμούς ,  που υπάρχουν φυσιολογικά στην στοματική κοιλότητα και καλούνται τερηδονογόνοι .-
~Οι τερηδονογόνοι μικροοργανισμοί σχηματίζουν μεγάλες ομάδες στην επιφάνεια των δοντιών , την οδοντική πλάκα και προκαλούν ζύμωση των υδατανθράκων(ζάχαρη), η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή οξέων. - Τα οξέα , που παράγονται από τους μικροοργανισμούς της οδοντικής πλάκας , προκαλούν απασβέστωση, δηλαδή απώλεια ανόργανων συστατικών από τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς, με αποτέλεσμα την δημιουργία της τερηδονικής κοιλότητας (τερηδόνας-χάλασμα(κουφάλιασμα) επιφάνειας μύλης δοντιού.-
~   Η ύπαρξη και μόνον των τερηδονογόνων μικροοργανισμών δεν είναι ικανή να προκαλέσει εκδήλωση της νόσου, δηλαδή εμφάνιση τερηδονικής κοιλότητας. Επιπλέον παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο είναι η διατροφή , αλλά και η αντίσταση , άμυνα , κληρονομικότητα του ξενιστή , στην δράση των μικροβίων .-

~* Τι είναι η οδοντική πλάκα;;Είναι
μικροοργανισμοί που χηματίζουν μεγάλες ομάδες στην επιφάνεια των δοντιών (οδοντική πλάκα) και προκαλούν ζύμωση των υδατανθρακών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία της τερηδόνας όπως προαναφέραμε
* Συμπέρασμα : Για να υπάρξει ΤΕΡΗΔΟΝΑ ,.. χρειάζοντε τρεις παράγοντες : Μικροοργανισμοί(μικρόβια) , είδος διατροφής(φαγητό για τα μικρόβια) . και η άμυνα, αντίσταση .κληρονομικότητα των οδοντικήω ιστων (αδαμαντίνης , οδοντίνης , οστέινης) .-
 
*** Σκλήρυνση κατά Πλάκας
~Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει την μυελίνη ως δικό του ιστό και την καταστρέφει. Η μυελίνη είναι το περίβλημα των νευρικών κυττάρων και παίζει κεντρικό ρόλο στην μετάδοση των νευρικών σημάτων. Στα σημεία που προκύπτει βλάβη της μυελίνης, αυτή αντικαθίσταται από πλάκες  ουλώδη ιστού. Η καταστροφή της μυελίνης περιγράφεται και ως απομυελίνωση.



 ~ Η βλάβη της μυελίνης προκαλεί συμπτώματα που είναι αντίστοιχα της περιοχής του νευρικού συστήματος που έχει πληγεί. Οπτική νευρίτιδα, μυϊκή αδυναμία, μυϊκοί σπασμοί, αστάθεια, δυσκολία στη βάδιση, διαταραχές της αισθητικότητας, δυσκολία στην κατάποση και ακράτεια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα.
~ Η διάγνωση της ΣΚΠ γίνεται με βάση τα συμπτώματα, τα ευρήματα της νευρολογικής εξέτασης και διαγνωστικά στοιχεία από τις εξετάσεις της μαγνητικής τομογραφίας και της ανάλυσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
~ Οι φαρμακευτικές θεραπείες στοχεύουν στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και ενώ μειώνουν τον αριθμό των υποτροπών της νόσου,
δεν έχουν μέχρι σήμερα επιδείξει ουσιαστική αποτελεσματικότητα στην αλλαγή της πορείας της νόσου.
* Αίτια - Μεταβολομική Ιατρική και Σκλήρυνση κατά Πλάκας
~  Ενοχοποιούνται πολλαπλοί παράγοντες στην πρόκληση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως ιοί, γονίδια, χρόνια φλεγμονή, βαρέα μέταλλα, φάρμακα, βιομηχανικά χημικά, ελλείψεις σε βιταμίνες όπως η Β1, η Β12 και η D3, διαταραχές στην ισορροπία των ω3 λιπαρών, το στρες, η αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας και η δυσλειτουργία των κυττάρων που παράγουν τη μυελίνη.
Η μεταβολομική ιατρική επικεντρώνεται κυρίως  σε  επιγενετικούς παράγοντες (περιβάλλον, διατροφή, τοξίνες, ελλείψεις, στρες) που οδηγούν στην αλλοίωση της φυσιολογικής μορφολογίας των νευρικών κυττάρων και της μυελίνης. Η έλλειψη συστατικών που είναι απαραίτητα για την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και η παρουσία ξένων προς τη ζωή τοξικών ενώσεων (ξενοβιοτικά) προκαλούν αλλοίωση στην μορφή τους και οδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα, που δεν τα αναγνωρίζει πια, να τους επιτεθεί.
~  Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής είναι βέβαια απαραίτητη για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Είναι όμως μια ενέργεια, που ενώ καταφέρνει συχνά να βελτιώσει τα συμπτώματα και να μειώσει τις υποτροπές, δεν αλλάζει ουσιαστικά την πορεία της νόσου, όταν δεν πλαισιώνεται από την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας των νευρικών κυττάρων.
Οι μεταβολομικές αναλύσεις επιτρέπουν την διάγνωση των μοριακών διαταραχών που συνδέονται με την εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και την διαχείριση των πραγματικών αιτίων. Στόχος της μεταβολικής ιατρικής δεν είναι μόνο η καταστολή των συμπτωμάτων αλλά η επαναφορά της αρχικής φυσιολογικής λειτουργίας και μοριακής ισορροπίας.
~  Όπως συμβαίνει σε όλα τα αυτοάνοσα, δεν υπάρχει ένα και μοναδικό αίτιο για την ΣΚΠ, πρόκειται για την ορχηστρωμένη αλληλεπίδραση πολλαπλών παραγόντων που οδηγούν στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης νόσου. Από τους παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο την πορεία της νόσου μπορούμε να απομονώσουμε ως πιο σημαντικούς:
* την βιταμίνη D και οι συμπαράγοντες της βιταμίνης D

  • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας 
  • τα ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα
  • την κατάσταση των αντιοξειδωτικών μηχανισμών
  • την επιβάρυνση από τοξικές ουσίες 
  • την ανοσορύθμιση - φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • την ικανότητα ρύθμισης της φλεγμονής
  • την επάρκεια σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά  
Με την μέχρι τώρα εμπειρία μας σε παρόμοια περιστατικά μπορώ να πω ότι ενώ είναι εφικτή η σταθεροποίηση της νόσου στο σημείο που βρίσκεται όταν έρχεται ο ασθενής σε εμάς, δεν είναι το ίδιο εφικτή η πλήρης αποκατάσταση επί εγκαταστημένων βλαβών.
Ο νευρικός ιστός είναι πολύ εξειδικευμένος ιστός και δεν αναπλάθεται όπως άλλοι ιστοί του σώματος. Αυτός είναι και λόγος που ενώ η μεταβολομική προσέγγιση έχει συνήθως εξαιρετικά αποτελέσματα και σημαντική βελτίωση της κλινικής εικόνας σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως οι αρθρίτιδες, η νόσος του Chron, η ελκώδης κολίτιδα, η ψωρίαση, ή ο ερυθηματώδης λύκος, στην ΣΚΠ ο πρωτεύων στόχος είναι η σταθεροποίηση της νόσου. Όσο πιο πρώιμη είναι η προσέλευση του ασθενούς βέβαια, τόσο καλύτερα και τα αποτελέσματα. 
~Ο ρόλος της βιταμίνης DΗ βιταμίνη D είναι βασικός παράγοντας σε όλα τα αυτοάνοσα και ειδικά στην ΣΚΠ. Υψηλές δόσεις βιταμίνης D έχουν ανοσο-ρυθμιστική δράση μειώνοντας παράγοντες που προκαλούν φλεγμονή (ιντερλευκίνη 17) και βελτιώνοντας μηχανισμούς που ελέγχουν την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού (CD4+ μνήμης).
Ερευνητές από το John Hopkins, το Duke University και το Stanford δημοσίευσαν αποτελέσματα μελέτης στο Neurology που αφορά την χορήγηση βιταμίνης D σε δύο ομάδες ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Στη μια ομάδα δόθηκε βιταμίνη D σε χαμηλή δόση και στην άλλη ομάδα χορηγήθηκαν υψηλότερες δόσεις 10.400iu για 6 μήνες.
Η μέση τιμή της βιταμίνης D στο αίμα αυτών που έλαβαν 800iu ήταν πολύ χαμηλή (6.9 ng/ml), ενώ η μέση τιμή αυτών που έλαβαν αυξημένη δόση ήταν σημαντικά υψηλότερη (34.9 ng/ml) χωρίς και πάλι όμως να επιτυγχάνονται ιδανικά επίπεδα (κοντά στα 100 ng/ml).
Από την έρευνα προέκυψε ότι υψηλές δόσεις βιταμίνης D είναι ασφαλής και προκαλούν ισχυρό ανοσο-ρυθμιστικό αποτέλεσμα στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Αυτό σημαίνει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών ρυθμίστηκε ξανά προς μια φυσιολογική λειτουργία. Στα αυτοάνοσα νοσήματα αυτή η ρύθμιση χάνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει και επιτίθεται στους δικούς του ιστούς με σταδιακή καταστροφή αυτών των συγκεκριμένων οργάνων. Η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα αποκαθιστά την ικανότητα του οργανισμού να αναγνωρίζει τα δικά του κύτταρα και ιστούς.
Η επίτευξη Ιδανικών επίπεδων βιταμίνης D πρέπει να είναι στόχος τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία της ΣΚΠ. Η μέτρηση των επιπέδων της 25 OH D3 θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα. Ιδανικές θεωρούνται τιμές που κυμαίνονται από 50-80 ng/dl.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ασθενείς που πάσχουν από αυτοανοσία μπορεί να εμφανίζουν αντίσταση στην βιταμίνη D και να χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις και υψηλότερες τιμές για να μπορέσει το σώμα τους να εκφράσει πλήρως τη δράση της πολύτιμης αυτής βιταμίνης σε συνάρτηση με την παράλληλη χορήγηση των συμπαραγόντων της D3 (βιτ. K2, Zn, βόριο, Μαγνήσιο και ασβέστιο). Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση και την παράλληλη μέτρηση εργαστηριακών παραμέτρων που μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε αντικειμενικά την ανταπόκριση του οργανισμού.
Μυελίνωση και Βακτήρια 
 Η μυελίνη παράγεται στον εγκέφαλο από εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται ολιγοδενδροκύτταρα, καθένα από τα οποία έχει ένα μικρό αριθμό κλάδων που σχηματίζουν ένα επίπεδο στρώμα μυελίνης και τυλίγονται γύρω από έναν άξονα.
Η διαδικασία της μυελίνωσης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και ωρίμανση του εγκεφάλου. Η μυελίνωση είναι κρίσιμη για την κανονική, καθημερινή λειτουργία του εγκεφάλου και η κατάρρευσή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.
~Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cork ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα των γονιδίων σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Βρήκαν ότι πολλά από τα βακτήρια του εντέρου εμπλέκονται στην μυελίνωση (τη διαδικασία κατά την οποία οι νευρώνες του εγκεφάλου περιτυλίγονται με μυελίνη, μια ουσία που επιτρέπει στα μηνύματα να μεταβιβάζονται αστραπιαία και αποτελεσματικά από και προς τον εγκέφαλο) και φαίνεται να είναι πολύ πιο δραστική στον προμετωπιαίο φλοιό των πειραματόζωων τα οποία ήταν στείρα μικροβίων σε σύγκριση με τα φυσιολογικά ζώα.
Στην σκλήρυνση κατά πλάκας, η μείωση της μυελίνης στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα, και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πλήρη τύφλωση και παράλυση.
Αυτή η μελέτη δείχνει μια σαφή σχέση μεταξύ του ανθρώπινου μικροβιώματος και της μυελίνωσης στον εγκέφαλο και τη σημασία της χλωρίδας στην παθογένεια και τη θεραπεία νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ω3 λιπαρά οξέα, μυελίνη και φλεγμονή
 Τα λιπαρά οξέα είναι μόρια λίπους που συμμετέχουν σε πολυάριθμες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Χρειάζονται στην παραγωγή των ορμονών, των κυτταρικών μεμβρανών και των ουσιών που ελέγχουν τη φλεγμονή. Αυτά χωρίζονται σε κατηγορίες όπως τα ω3, τα ω6, τα ω9 και τα κορεσμένα. 
Η χορήγηση ω3 λιπαρών έχει βρεθεί ότι προστατεύει από την απώλεια μυελίνης και βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας της μυελίνης.
Τα ω3 πρέπει να βρίσκονται σε σωστές αναλογίες με τα υπόλοιπα λιπαρά ώστε να μπορεί το σώμα να λειτουργήσει φυσιολογικά. Η ιδανική αναλογία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών στη διατροφή μας πρέπει να είναι 1:1. Θα πρέπει να έχουμε ένα μόριο ωμέγα-3 για κάθε μόριο ωμέγα 6. Αλλά και μια σχέση μέχρι 1:5 θεωρείται ένας καλός στόχος.
Η σχέση που καταγράφεται όμως στη σύγχρονη διατροφή είναι 1:16. Σε αιματολογικές αναλύσεις που πραγματοποιήσαμε σε ασθενείς μας τα τελευταία χρόνια, εντοπίστηκαν συχνά περιπτώσεις με αναλογίες της τάξεως του 1:40 ή και ακόμη περισσότερο, λόγω της σχεδόν πλήρους απομάκρυνσης από τη φυσική διατροφή. Η απόκλιση είναι συνήθως μεγαλύτερη σε παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας όπου συχνά παρατηρούνται και οι χειρότερες διατροφικές συνήθειες.
Όταν οι αναλογίες των λιπαρών οξέων μεταξύ τους αλλάζουν, αλλοιώνεται αντίστοιχα η ακεραιότητα και η λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών σε όλα τα κύτταρα στο σώμα μας. Τυχόν μεταβολή της σύνθεσής τους, τις καθιστά πιο άκαμπτες ή πιο ελαστικές από το φυσιολογικό, γεγονός που επηρεάζει τη διέλευση των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου μέσω της μεμβράνης και, επομένως, τη συνολική λειτουργία κάθε κυττάρου και συστήματος μέσα στο σώμα.
Καλύτερες αναλογίες ω3 προς ω6 σχετίζονται με μείωση της φλεγμονής σε ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα ή εκφυλιστικά νοσήματα.
  Είναι προφανές ότι για να βελτιώσουμε την υγεία μας δεν αρκεί να καταστείλουμε τη νόσο, θα πρέπει να κάνουμε ενέργειες προς την ενίσχυση της υγείας.  Η μεταβολομική ιατρική μας επιτρέπει να καταγράψουμε την ακριβή απόκλιση του κάθε ασθενή από την ιδανική λειτουργία και να οδηγήσει στην εξατομικευμένη αιτιολογική θεραπεία.   Στην Υγειά Σας!

*** Νόσος Αλτσχάιμερ
~  Η νόσος Αλτσχάιμερ, γνωστή απλά και ως το Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τα χρόνια .-
~ .Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα αποτελώντας την αιτία του  60% με 70%  των περιπτώσεων άνοιας. -
~ Η νόσος Αλτσχάιμερ περιγράφηκε αρχικά από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοϊσιο Αλτσχάϊμερ  το 1906 (εξ ού και το όνομα).-
~  Το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα της νόσου είναι η δυσκολία στην ανάκλιση πρόσφατων συμβάντων (απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης). -
 ~ Καθώς η ασθένεια προχωρεί, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στη γλώσσα, στον προσανατολισμό (συμπεριλαμβανομένης της εύκολης απώλειας προσανατολισμού), στις διακυμάνσεις της διάθεσης, στην απώλεια κινήτρων, στη μη αυτοεξυπηρέτηση και σε θέματα συμπεριφοράς. Καθώς η κατάσταση ενός ατόμου χειροτερεύει, συχνά αποχωρούν από την οικογένεια και την κοινωνία. Σταδιακά, χάνονται σωματικές λειτουργίες, τελικά οδηγούν σε θάνατο.-
~ Αν και η ταχύτητα της εξέλιξης μπορεί να ποικίλει, το μέσο προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση είναι τρία έως εννέα έτη.-  Γενικά η νόσος εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών , αν και πρόωρο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.-
 ~ Κατ' εκτίμηση 26,6 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παγκοσμίως Αλτσχάιμερ το 2006, και αυτός ο αριθμός μπορεί να τετραπλασιάσει μέχρι το 2050. Αν και ο κάθε πάσχων έχει Αλτσχάιμερ με έναν ιδιαίτερο τρόπο, υπάρχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Τα πιο πρόωρα αισθητά συμπτώματα της ασθένειας συχνά δεν διαγιγνώσκονται ως Αλτσχάιμερ αλλά ως κάτι διαφορετικό, π.χ στρες ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές. Στα πρώτα στάδια, το συνηθέστερο αναγνωρισμένο σύμπτωμα είναι η απώλεια μνήμης, όπως και η δυσκολία στην επαναφορά στην μνήμη πρόσφατων γεγονότων.-
~ Η διερεύνηση για διάγνωση Αλτσχάιμερ σε πιθανούς ασθενείς επιβεβαιώνεται συνήθως με διανοητικές αξιολογήσεις και γνωστικές δοκιμές, που ακολουθούνται συχνά από ακτινογραφίες κτλ του εγκεφάλου. Με την πρόοδο της ασθένειας, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σύγχυση, οξυθυμία, επιθετικότητα, ταλάντευση διάθεσης, διακοπή ομιλίας, απώλεια της μακροπρόθεσμης μνήμης, και τη γενική κοινωνική απόσυρση του πάσχοντος καθώς οι αισθήσεις του μειώνονται.-
~ Βαθμιαία, οι σωματικές λειτουργίες μειώνονται, οδηγώντας τελικά στο θάνατο .-   Η πρόγνωση είναι δύσκολο να αξιολογηθεί, καθώς η διάρκεια της ασθένειας ποικίλλει. .
~ Το Αλτσχάιμερ αναπτύσσεται για μια απροσδιόριστη χρονική περίοδο, και μπορεί να αναπτυχθεί για χρόνια. Η μέση υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής μετά από τη διάγνωση είναι περίπου επτά έτη. Λιγότεροι από 3% των ατόμων ζουν περισσότερο από δεκατέσσερα έτη μετά από τη διάγνωση. Η αιτία και η πρόοδος η της ασθένειας δεν είναι κατανοητή καλά ακόμη. Η έρευνα δείχνει ότι η ασθένεια συνδέεται με πλάκες στον εγκέφαλο. Από το 2008, περισσότερες από 500 κλινικές δοκιμές ερευνούν πιθανές θεραπείες για την ασθένεια, αλλά είναι άγνωστο εάν οποιαδήποτε από αυτές θα αποδειχθεί επιτυχής. Πολλά μέτρα έχουν προταθεί για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ, αλλά η αξία τους δεν είναι ακόμη αποδεδειγμένη στην επιβράδυνση ή τη μείωση της δριμύτητας της ασθένειας.
~ Η διαρκής διανοητική εγρήγορση, η σωματική άσκηση, και μια ισορροπημένη διατροφή συστήνονται ως πιθανή μέθοδος πρόληψης. Επειδή η νόσος Αλτσχάιμερ δεν μπορεί να θεραπευτεί και είναι εκφυλιστική, η διαχείριση των ασθενών είναι πολύ σημαντική. Ο/Η σύζυγος ή ένας στενός συγγενής συχνά παίρνει το βάρος της φροντίδας του ασθενούς. Στις αναπτυγμένες χώρες, το Αλτσχάιμερ είναι μια από τις δαπανηρές ασθένειες στην κοινωνία.

***  Προστάτης:
~ Τι είναι το PSA και ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές
~   Η εξέταση του PSA αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, παρότι δεν είναι τέλεια ούτε συμφωνούν όλοι οι γιατροί με την ευρεία χρήση της.
Ωστόσο οι περισσότεροι άνδρες (το 70%) που υποβάλλονται σε αυτήν δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι, ούτε ποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχει, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Brown που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο επιστημονικό περιοδικό Urology.
«Η εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), που χρησιμοποιείται ευρέως από τη δεκαετία του ’80, πιστεύεται ότι έχει συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη ανίχνευση πολλών κρουσμάτων καρκίνου του προστάτη», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ. «Ωστόσο δεν είναι τέλεια και μόνη της δεν είναι επαρκής για την έγκαιρη διάγνωση. Παραδείγματος χάριν, αδυνατεί να ξεχωρίσει τους ασθενείς με υψηλού και χαμηλού κινδύνου καρκίνο (αυτές οι δύο ομάδες συχνά έχουν παρόμοια επίπεδα PSA), δεν αυξάνεται μόνο σε περίπτωση καρκίνου και δεν ανιχνεύει όλους τους αρχικούς όγκους (χάνει το 18-28%, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες)».
Να, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι άνδρες για το PSA, τα επίπεδα και την σημασία τους.
  1. Τι είναι. Το PSA (ή ειδικό προστατικό αντιγόνο) είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται μόνο από ορισμένα κύτταρα του προστάτη. Η πρωτεΐνη αυτή εκκρίνεται από τον προστάτη στο σπέρμα, για να το υγροποιήσει μετά την εκσπερμάτιση. Επομένως το μεγαλύτερο τμήμα του παραγόμενου PSA αποβάλλεται από τον οργανισμό του άνδρα με το σπέρμα. Υπάρχει όμως και μια μικρή ποσότητα που διαφεύγει στο αίμα. Αυτή την ποσότητα ανιχνεύει η εξέταση του PSA.
  2. Το αυξάνουν πολλοί παράγοντες. Αν και τα περισσότερα εργαστήρια που μετρούν το PSA αναγράφουν στα αποτελέσματά τους ότι είναι ένας «καρκινικός δείκτης», στην πραγματικότητα τα επίπεδα του PSA μπορεί να αυξηθούν εξαιτίας πολλών ασθενειών και καταστάσεων. «Η έλλειψη ειδικότητας (specificity) είναι ένας από τους μεγάλους περιορισμούς του PSA», τονίζει ο Δρ. Πούλιας. «Τα επίπεδα του PSA δεν αυξάνονται μόνο σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη, αλλά και άλλων προστατικών ασθενειών (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, προστατίτιδα), καθώς και μετά από διέγερση του προστάτη, όπως συμβαίνει, λ.χ., κατά την εκσπερμάτιση, την δακτυλική εξέταση του προστάτη, την κυστεοσκόπηση, την κατακράτηση ούρων, την τοποθέτηση ουροκαθετήρα ή τη βιοψία προστάτου». Ακόμα και ορισμένες έντονες ασκήσεις, όπως η ποδηλασία, μπορεί να τα επηρεάσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται στους άνδρες να αποφεύγουν το σεξ και την ποδηλασία επί τουλάχιστον 1-2 ημέρες πριν κάνουν το PSA.
  3. Το μειώνουν ορισμένα φάρμακα και βότανα. Ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη μπορεί να μειώσουν το PSA κατά 50% μέσα σε 6-12 μήνες από την έναρξη της χρήσης τους. Στα φάρμακα αυτά συμπεριλαμβάνονται η φιναστερίδη, η δουταστερίδη και η ταμσουλοζίνη. Τα επίπεδα του PSA μπορεί να μειώσει και το φάρμακο κετοκοναζόλη που χορηγείται για τις μυκητιάσεις, καθώς και ορισμένα συμπληρώματα βοτάνων όπως η σερενόα η πριονωτή (saw palmetto) και τα συμπληρώματα φυτοοιστρογόνων. Επομένως, «οι άνδρες που πρόκειται να υποβληθούν σε εξέταση PSA πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους για όλα τα φάρμακα, τα βότανα και τα συμπληρώματα που ενδεχομένως παίρνουν», επισημαίνει ο Δρ. Πούλιας.
  4. Δεν έχει συγκεκριμένες φυσιολογικές τιμές. Αν και πολλά εργαστήρια ορίζουν ως φυσιολογικές τις τιμές του ολικού PSA κάτω από 4 ng/ml, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. «Ο όγκος του προστατικού αδένα αυξάνεται σε με την ηλικία και έτσι παράγει περισσότερο PSA, συνεπώς είναι λογικό να βλέπουμε χαμηλότερα επίπεδα στους νεότερους άνδρες και υψηλότερα στους πιο ηλικιωμένους», εξηγεί ο Δρ. Πούλιας. Εξαιτίας αυτής της ηλικιακής διακύμανσης, έχει προταθεί η ιδέα της προσαρμογής των φυσιολογικών τιμών αναλόγως με την ηλικία ως εξής:
* 40-49 ετών = έως 2,5 ng/ml
* 50-59 ετών = έως 3,5 ng/ml
* 60-69 ετών = έως 4,5 ng/ml
* Άνω των 70 ετών = έως 6,5 ng/ml
«Ούτε αυτές οι τιμές όμως είναι απόλυτες, διότι μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την εθνικότητα ή με το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη», σπεύδει να προειδοποιήσει ο Δρ. Πούλιας. «Σε κάθε περίπτωση, όταν βλέπουμε έναν άνδρα με πάρα πολύ υψηλό PSA για την ηλικία του ή με PSA το οποίο αυξάνεται κατά περισσότερο από 0,20 ng/ml από τον έναν χρόνο στον άλλο, συνήθως τον παραπέμπουμε για βιοψία προστάτου, ακόμα κι αν η δακτυλική εξέταση δεν αποκαλύψει κάτι ύποπτο. Για να μην ανησυχεί όμως ο κόσμος, πρέπει να ξέρει ότι καρκίνο θα έχει τελικά μόνο ο ένας στους τέσσερις άνδρες που κάνουν βιοψία προστάτη. Οι υπόλοιποι συνήθως έχουν καλοήθη υπερπλασία προστάτη ή προστατίτιδα».
  1. Έχει σημασία και η μορφή του. Το PSA που απελευθερώνεται στο αίμα μπορεί να είναι ενωμένο με άλλες ουσίες (συνδεδεμένο PSA) ή να είναι μόνο του (ελεύθερο PSA). Το άθροισμα αυτών των δύο είναι το ολικό PSA. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό του ελεύθερου PSA (στα αποτελέσματα των εξετάσεων αναγράφεται και ως «free PSA») είναι χαμηλότερο στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς καρκίνο. Έτσι, όταν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η αύξηση του PSA οφείλεται σε καλοήθη νόσο ή σε καρκίνο, οι γιατροί μπορεί να ελέγξουν και τον λόγο (αναλογία) του ελεύθερου προς το ολικό PSA (free PSA/total PSA ratio), που εξετάζεται κυρίως στις τιμές ολικού PSA από 4 έως 10 ng/ml. Όταν η τιμή αυτού του λόγου είναι πάνω από 0,24, σημαίνει ότι ο άνδρας έχει πολύ ελεύθερο PSA και επομένως πολύ δύσκολα θα έχει καρκίνο. Όσο πιο χαμηλός, όμως, είναι, τόσο πιθανότερο είναι να έχει καρκίνο και επομένως χρειάζεται βιοψία. Επειδή, πάντως, ούτε αυτή η αναλογία είναι πάντοτε αρκετή, μπορεί να εφαρμοστεί μια ειδική εξέταση που λέγεται πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία, για να αποφασιστεί αν είναι απαραίτητη η βιοψία προστάτη ή όχι.
  2. Πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) συνιστά να αρχίζει τακτικός έλεγχος του PSA σε ηλικία 50 ετών στους άνδρες με μέτριο κίνδυνο προστατικού καρκίνου, σε ηλικία 45 ετών στους άνδρες υψηλού κινδύνου (όσοι έχουν έναν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη) και σε ηλικία 40 ετών στους άνδρες με πάρα πολύ υψηλό κίνδυνο (δύο ή περισσότεροι συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο προστάτη). Σε κάθε περίπτωση, για τις ηλικίες άνω των 50 ετών ο έλεγχος συνιστάται να είναι ετήσιος και να συνδυάζεται με δακτυλική εξέταση του προστάτη.
 *** Καρκίνος του προστάτη:
σχετίζεται με σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο;
~  Τη συσχέτιση μιας συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης, γνωστή ως τριχομονίαση, με τον καρκίνο του προστάτη υποδεικνύουν όλο και περισσότερες μελέτες. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου αυξάνονται στους άνδρες που έχουν μολυνθεί.
«Προκαλούμενη από το ένα μικροσκοπικό, μονοκύτταρο πρωτόζωο-παράσιτο, το Trichomonas vaginalis, η τριχομονίαση (οι κοινά λεγόμενες τριχομονάδες) είναι μία από τις πιο συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φορείς του είναι περίπου 275 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους  μισούς είναι άνδρες. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συνηθέστερος καρκίνος στους άνδρες και αντιπροσωπεύει περίπου το 8% του συνόλου των νέων περιπτώσεων καρκίνου. Σύμφωνα με μελέτες, 1 στις 5 νέες διαγνώσεις καρκίνου στους άνδρες θα αφορά στον καρκίνο του προστάτη. Είναι φανερός λοιπόν ο λόγος που ερευνητές θέλησαν να ερευνήσουν την πιθανότητα σύνδεσης των δύο νόσων και την αιτία, καθώς η εύρεση σχέσης μπορεί να μειώσει το ποσοστό των νέων περιστατικών», επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Δρ. Nίκος Μερτζιώτης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Πανεπιστημίου του Sassari στην Ιταλία, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), εξέτασε τη σχέση μεταξύ του καρκίνου του προστάτη και του παρασίτου Trichomonas vaginalis που προκαλεί την τριχομονίαση και ανακάλυψε ότι το παράσιτο εκκρίνει μια πρωτεΐνη που διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων του προστάτη και επίσης προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ενισχύει την εξαλλαγή των κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα. Αυτή η πρωτεΐνη (TvMIF) – είναι αξιοσημείωτα παρόμοια με μια άλλη πρωτεΐνη που βρίσκεται αυξημένη σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, την HuMIF.
«Η τριχομονιάση είναι μια ιάσιμη νόσος, από την οποία μπορεί να απαλλαχθεί κάποιος απλά λαμβάνοντας αντιβίωση. Το πρόβλημα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών δεν παρουσιάζει συμπτώματα -που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνά το 70% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί- οπότε δεν γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένοι και γι’ αυτό δεν αναζητούν θεραπεία», σημειώνει ο Δρ. Μερτζιώτης. Είναι, δηλαδή, μια νόσος που είναι εύκολο να θεραπευτεί αλλά δύσκολο να διαγνωστεί, εξαιτίας της μεγάλης πιθανότητας έλλειψης συμπτωμάτων.
Η πρόληψη, ωστόσο, είναι η καλύτερη στάση ζωής. Η λήψη προφυλακτικών μέτρων κατά τη σεξουαλική πράξη μπορεί να προστατεύσει από τη μετάδοση της νόσου. Παρότι οι περισσότεροι άνδρες με τριχομονίαση είναι ασυμπτωματικοί, μερικοί μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα, στα οποία περιλαμβάνονται κνησμός ή ερεθισμός στο πέος, αίσθηση καύσου μετά από την ούρηση ή την εκσπερμάτιση, συχνουρία, δυσουρία ή έκκριση υγρού από την ουρήθρα. Οι γυναίκες με τη λοίμωξη που έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα μπορεί να παρατηρήσουν κνησμό, αίσθηση καύσου, ερυθρότητα ή πόνο στα γεννητικά όργανα, δυσφορία στην ούρηση ή εκκρίσεις που είναι διαυγείς, άσπρες ή κίτρινο-πράσινες. Ο εντοπισμός και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προστατεύσει τους άνδρες από τη μετάδοση της νόσου.
Η συγκεκριμένη μελέτη υποδεικνύει έναν πιθανό τρόπο με τον οποίο το παράσιτο Trichomonas vaginalis ενθαρρύνει τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν ταχύτερα. Υποστηρίζει δε προηγούμενη μελέτη, που είχε δημοσιευθεί στο Journal of the National Cancer Institute, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνδρες με αντισώματα έναντι του T. vaginalis είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μια επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη που κάνει μεταστάσεις εκτός προστάτη και η οποία είναι δύσκολο να θεραπευτεί.
Είναι γνωστό ότι η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη που δεν είναι εντοπισμένος αλλά έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος έγκειται στη χημειοθεραπεία και στην ορμονοθεραπεία. Όταν, όμως, ο συγκεκριμένος καρκίνος εντοπιστεί εγκαίρως οι διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση είναι αρκετές. Μια πολλά υποσχόμενη είναι η εστιακή θεραπεία που στοχεύει στην καταστροφή των όγκων, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Ουσιαστικά αφορά σε μια ποικιλία μη επεμβατικών τεχνικών που εκτελούνται χωρίς ανάγκη νοσηλείας και γενικής αναισθησίας.
«Πρόκειται για  μια καινούργια μέθοδο απεικόνισης, η οποία συνδυάζει τη μαγνητική τομογραφία του προστάτη με το διορθικό υπερηχογράφημα. Πραγματοποιείται με τη λήψη μιας τρισδιάστατης εικόνας του προστάτη αλλά και της βλάβης (του όγκου) και  τοποθέτηση των εικόνων στον υπέρηχο που εκτελείται παράλληλα. Ένας αισθητήρας μας καθοδηγεί απευθείας στη βλάβη για τη λήψη βιοψίας, με απόλυτη ακρίβεια, μόνο από την ύποπτη εστία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο έως μηδενικό ποσοστό λοιμώξεων και τριπλάσιο ποσοστό ανίχνευσης  καρκίνων σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο. Μόλις η βλάβη με ιστολογική αποδειχθεί ότι είναι καρκινική τότε με εξαιρετική  ακρίβεια καταστρέφεται, απευθείας με βελόνα (που φέρει την ίνα του laser) δια μέσω του δέρματος χωρίς τομή, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς του προστάτη», μας εξηγεί ο Δρ. Μερτζιώτης.
Η εστιακή θεραπεία έχει αρχίσει ήδη και εφαρμόζεται  σε γνωστά κέντρα στην Αμερική και σε πολύ λίγα κέντρα της Ευρώπης. Στη χώρα μας πραγματοποιείται από τον  Δρ. Μερτζιώτη και την ομάδα του.
Άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που έχει δημοσιευθεί στο PLoS Pathogens, έδειξε ότι το παράσιτο που προκαλεί την τριχομονίαση ενεργοποιεί μια σειρά πρωτεϊνών, η τελευταία από τις οποίες εξασφαλίζει ότι οι πρωτεΐνες παραμένουν ενεργές. Η εκ των συγγραφέων Siobhan Sutcliffe, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον είχε παλαιότερα διεξάγει και άλλη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι οι μολυσμένοι άνδρες έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη. Μια άλλη από το Χάρβαρντ βρήκε ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου στους μολυσμένους άνδρες.
«Οι έρευνες συνεχίζονται και η γνώση του μηχανισμού πίσω από τον συσχετισμό μεταξύ τριχομονίασης και καρκίνου του προστάτη θα οδηγήσει σε καλύτερη διάγνωση και θεραπεία. Το σημαντικό είναι οι άνδρες να ελέγχονται για τη λοίμωξη προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες να νοσήσουν από τον συγκεκριμένο καρκίνο», καταλήγει ο Δρ. Μερτζιώτης.

*** Laser Προστατεκτομή
~  Τι είναι η θεραπεία Greenlight Laser
Η θεραπεία Greenlight Laser είναι μία μέθοδος ελάχιστα επεμβατική που διενεργείται με μια μικρή οπτική ίνα που εισάγεται στην ουρήθρα μέσω ενός κυστεοσκοπίου. Η ίνα μεταφέρει ενέργεια laser υψηλής ισχύος που θερμαίνει ταχύτατα τον προστατικό ιστό, προκαλώντας την εχάχνωσή του. Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να αφαιρεθεί όλος ο υπερτροφικός προστατικός ιστός. Η φυσιολογική ροή των ούρων αποκαθίστανται άμεσα και οι περισσότεροι ασθενείς ανακουφίζονται γρήγορα από τα ουρολογικά τους συμπτώματα.
Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με το Greenlight Laser;
Πρώτα, ο γιατρός θα αξιολογήσει αν είστε υποψήφιος για τη θεραπεία αυτή. Μετά, την ημέρα της επέμβασής σας, θα προσέλθετε στο Κέντρο. Θα πρέπει να έχετε κάποιον μαζί σας για να σας οδηγήσει στο σπίτι.
Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, γι’αυτό η διαδικασία της θεραπείας μπορεί να ποικίλει. Πιο κάτω είναι μια γενική περιγραφή της διαδικασίας και τι να περιμένετε.
 1.    Πριν τη θεραπεία ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει ένα ηρεμιστικό προκειμένου να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Άλλα φάρμακα που μπορεί να σας δώσει ο γιατρός θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κάποια λοίμωξη.
2.    Μπορεί να σας ζητηθεί να ουρήσετε προκειμένου να εκκενωθεί η κύστη σας.
3.    Θα σας φέρουν στην αίθουσα θεραπείας και θα σας βάλουν στο κρεβάτι όπου και θα ξαπλώσετε ανάσκελα. Θα σας χορηγηθεί αναισθησία που θα σας επιτρέπει να κοιμηθείτε καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Αναλόγως της περίπτωσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν άλλοι τύποι αναισθησίας, όπως π.χ. ραχιαία (που αναισθητοποιεί από τη μέση και κάτω), ή τοπικό περινεϊκό μπλοκ.
4.    Μόλις κοιμηθείτε ή αναισθητοποιηθεί η περιοχή του προστάτη, ο ιατρός σας θα εισάγει ένα κυστεοσκόπιο μέσω της ουρήθρας.
5.    Η οπτική ίνα του laser εισάγεται μέσω του κυστεοσκόπιου και προωθείται μέσα στην ουρήθρα στην περιοχή του προστάτη.
6.    Ο γιατρός εξαχνώνει συστηματικά τον υπερτροφικό προστατικό ιστό μέχρι να αφαιρεθεί η απόφραξη.
7.    Στο τέλος της διαδικασίας ο ιατρός μπορεί να τοποθετήσει ένα προσωρινό καθετήρα για να διευκολύνει την αποχέτευση των ούρων από την κύστη.
Τι να περιμένετε μετά τη θεραπεία σας με το Greenlight Laser;
Εφ’όσον αυτή είναι μια διαδικασία Ημερήσιας Νοσηλείας, τυπικά θα επιστρέψετε σπίτι εντός λίγων ωρών από την επέμβαση, ή την επόμενη ημέρα. Θα πρέπει λοιπόν να έχετε κάποιον συνοδό να σας οδηγήσει σπίτι.
Αν τοποθετήθηκε καθετήρας στην ουροδόχο κύστη σας στο τέλος της διαδικασίας, τυπικά θα αφαιρεθεί εντός 24ώρου. Όμως, ασθενείς με δυσλειτουργίες στην ουροδόχο κύστη, ή εκείνοι στους οποίους απαιτήθηκε πρωτύτερα παρατεταμένος καθετηριασμός ως αποτέλεσμα σοβαρών ουρολογικών συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστούν καθετήρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι περισσότεροι ασθενείς βιώνουν πολύ γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα και δραματική βελτίωση στη ροή των ούρων. Αυτό τυπικά συμβαίνει εντός 24 ωρών από την επέμβαση. Όμως, το ιατρικό ιστορικό, η κατάσταση της υγείας και άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το χρόνο ανάρρωσης.
Μπορεί να αισθανθείτε ήπια ενόχληση όπως ελαφριά αίσθηση καύσου κατά την ούρηση και μικρή ποσότητα αίματος στα ούρα σας για μια εβδομάδα περίπου. Επίσης ανάλογα με την κατάσταση της κύστης σας, μπορεί να βιώσετε μεγαλύτερη συχνότητα και επιτακτικότητα στην ούρηση. Αυτό θα επιλυθεί με το χρόνο καθώς η ουροδόχος κύστη σας προσαρμόζεται τώρα που αφαιρέθηκε η απόφραξη από την ουρήθρα σας.
Ποιά είναι τα πλενεκτήματα της θεραπείας με το Greenlight Laser;
·    Ταχεία βελτίωση της ροής των ούρων.
·    Γρήγορα επιστροφή στις καθημερινές σας δραστηριότητες
·    Πρακτικά ανίμακτη μέθοδος
·    Μια οριστική θεραπεία, που διαρκεί
·    Λιγότερο από 1% οι αναφερθείσες περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας
·    Ολιγόωρος ως πιθανός καθόλου καθετηριασμός (λιγότερο από 24 ώρες στις περισσότερες περιπτώσεις)
·    Διαδικασία ημερήσιας νοσηλείας σε κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς
·    Έχει ήδη εφαρμοστεί σε πάνω από 300.000 ασθενείς παγκοσμίως, με συνεχή αύξηση   .
Δρ. Νικόλαος Π. Παρδαλίδης
Χειρουργός Ουρολόγος

Ο ιατρός Νικόλαος Παν. Παρδαλίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εκπαιδεύτηκε στη Χειρουργική Ουρολογία στην Ελλάδα και στην Ενδοσκοπική, Λαπαροσκοπική, Ρομποτική Ουρολογία στην Αμερική.
Είναι αριστούχος Διδάκτορας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διπλωματούχος του Κολλεγίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων.
Μεταξύ των επιστημονικών  δραστηριοτήτων του συγκαταλέγονται: η συμμετοχή του σε πολλούς ελληνικούς και ξένους συλλόγους και εταιρείες, προέδρου σε πολλά ιατρικά συνέδρια και ημερίδες, συγγραφή ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων, προσκεκλημένου ομιλητή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εκπαιδευτή σε πολλές δραστηριότητες της ειδικότητάς του.
   
*** Αραιά δόντια: Που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται η έλλειψη δοντιών
~  Περισσότεροι από ένας στους 12 ανθρώπους γεννιούνται με λιγότερα δόντια από το φυσιολογικό, με συνέπεια τα δόντια τους να φαίνονται πιο αραιά ή πιο μικρά και μυτερά. Η κατάσταση αυτή λέγεται ολιγοδοντία και σε πολλές περιπτώσεις είναι κληρονομική.
Επειδή η έλλειψη δοντιών πολλές φορές αφορά την πιο ευαίσθητη αισθητικά περιοχή του ανθρώπου, το μέσο πρόσωπο, είναι εξαιρετικά σημαντική η σωστή αντιμετώπισή της.
Η έλλειψη των δοντιών συνήθως γίνεται αντιληπτή κατά την παιδική ηλικία, όταν αρχίζουν να ανατέλλουν τα μόνιμα δόντια και διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κενά ανάμεσά τους.
Η διαφορά από την εμφάνιση των συνομηλίκων τους μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών με ολιγοδοντία, ιδιαίτερα αν τα αραιά δόντια τους γίνουν αντικείμενο πειραγμάτων και αρνητικών σχολίων. Έχει παρατηρηθεί ότι αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί γύρω στην ηλικία των 9 ετών, όταν τα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν την διαφορετικότητά τους και απογοητεύονται.
Εκτός, όμως, από τις συνέπειες στην ψυχοκοινωνική σφαίρα, η έλλειψη των δοντιών μπορεί να έχει και λειτουργικούς περιορισμούς, κυρίως εάν απουσιάζουν αρκετά δόντια.
Όπως εξηγεί η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων, η ολιγοδοντία είναι η πιο συχνή αναπτυξιακή διαταραχή της μόνιμης οδοντοφυΐας και ο επιστημονικός όρος είναι «συγγενής έλλειψη δοντιών».     Στην καυκάσια φυλή έχει ποσοστό 2-10%, με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Τα δόντια με τα μεγαλύτερα ποσοστά συγγενούς ελλείψεως είναι οι 3οι γομφίοι (φρονιμίτες), οι 2οι κάτω προγόμφιοι (βρίσκονται στα πλάγια του στόματος) και άνω πλάγιοι τομείς (είναι τα δόντια δεξιά και αριστερά από τα κεντρικά δόντια της άνω γνάθου).
Υπάρχουν και περιπτώσεις με μεγάλο αριθμό δοντιών που λείπουν και πολλές από αυτές συνδέονται με κάποιο σύνδρομο εξωδερμικής δυσπλασίας ή με συστηματικές ασθένειες όπως η σύφιλη, η νόσος Ricketts κ.ά.
Η ολιγοδοντία μπορεί εύκολα να διαγνωστεί με μια πανοραμική ακτινογραφία, η οποία αποκαλύπτει αν τα δόντια που απουσιάζουν είναι έγκλειστα στο οστό της γνάθου ή δεν υπάρχουν καθόλου.
Πού οφείλεται όμως η εκ γενετής (συγγενής) έλλειψη των δοντιών; «Η ακριβής αιτία της δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι είναι μία πολυπαραγοντική κατάσταση που έχει γενετικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες», απαντά η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη. «Τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι στην ανάπτυξή της παίζουν ρόλο πολλαπλά γονίδια (έχουν συσχετισθεί πάνω από 200),  με συχνότερα συσχετιζόμενα τα MSX1, PAX9, AXIN2 κ.ά. Σημαντικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της είναι σοβαρές διαταραχές διατροφής κατά την κύηση ή την βρεφική ηλικία, καθώς και το κάπνισμα της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ολιγοδοντίας ενώ σε άλλες δεν ανευρίσκεται κάποια αιτία».
Αν και ακριβή στοιχεία για τη συχνότητά της δεν υπάρχουν, μία έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί πριν από αρκετά χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ποσοστό 8,4% του ελληνικού πληθυσμού έχει ολιγοδοντία.
Η θεραπευτική αντιμετώπισή της εξαρτάται από την ηλικία του πάσχοντος και τον αριθμό και την θέση των δοντιών που απουσιάζουν. «Οριστικές αποφάσεις για τη θεραπεία συνήθως δεν λαμβάνονται, εάν δεν ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των νεογιλών δοντιών από τα υπάρχοντα μόνιμα, κάτι που συνήθως συμβαίνει έως τα πρώτα χρόνια της εφηβείας (12-14 ετών)», εξηγεί η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη.
Η αισθητική διαταραχή που προκύπτει από την συγγενή έλλειψη προσθίων δοντιών είναι συνήθως πολύ ενοχλητική και τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη η συνεργασία πολλών οδοντιατρικών ειδικοτήτων για ένα άριστο αποτέλεσμα.
Επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, πρέπει από νωρίς να αποφασισθεί αν στο συγκεκριμένο τύπο προσώπου είναι καλύτερη μια προσθετική αποκατάσταση (που θα γίνει αργότερα) ή μια συμπλησίαση των διπλανών δοντιών ώστε να καλυφθούν τα κενά. Η απόφαση αφορά τον ασθενή, τον ορθοδοντικό και τον οδοντίατρο ή προσθετολόγο.
Η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται για να ισιώσουν τα δόντια και να μικρύνει το κενό ανάμεσά τους ή για να δημιουργηθεί χώρος για να τοποθετηθεί μια οδοντική γέφυρα ή εμφύτευμα.
Όταν μικρύνει ικανοποιητικά το κενό ανάμεσα στα δόντια, μπορεί να ακολουθήσει προσθετική παρέμβαση με ρητίνες ή όψεις πορσελάνης ώστε να γίνει πιο συμμετρική η  οδοντοστοιχία, να καλυφθούν πλήρως τα κενά και να αποκτήσουν τα δόντια που μετακινήθηκαν μορφολογία παρόμοια με εκείνη των δοντιών που λείπουν.
Αν επιλεγεί η λύση της τοποθέτησης οδοντικής γέφυρας ή εμφυτευμάτων, το παιδί πρέπει να περιμένει να ενηλικιωθεί. Στο μεσοδιάστημα, το κενό ανάμεσα στα δόντια του αντιμετωπίζεται είτε με μια κινητή ορθοδοντική συσκευή (μέσα στην οποία στερεώνεται ένα ακρυλικό δόντι), είτε με προσκόλληση ακρυλικού δοντιού στον ακίνητο ορθοδοντικό μηχανισμό του ή με ήπιες προσθετικές αποκαταστάσεις τύπου Μaryland.
Με την μεγάλη εξέλιξη της ορθοδοντικής σε «αόρατες» τεχνολογίες, ακόμα κι αν δεν γίνει ορθοδοντική θεραπεία στην παιδική ηλικία και το άτομο ενηλικιωθεί, μπορεί αργότερα στη ζωή να αντιμετωπίσει την έλλειψη των δοντιών με συνδυασμό ορθοδοντικής και προσθετικής, ώστε να αποκτήσει το υγιές χαμόγελο που επιθυμεί, καταλήγει η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη.

***  Στοματική υγεία για την μέλλουσα μητέρα και το παιδί
~  Υπάρχει ένας μύθος ότι το έμβρυο ¨κλέβει¨ το ασβέστιο από την μητέρα και γι αυτό χαλούν τα δόντια της. Η αλήθεια είναι ότι συχνά η έγκυος καταναλώνει γλυκά ανάμεσα στα γεύματα και αυτά ευθύνονται για την κατάσταση των δοντιών της.
Τα νεογιλά δόντια του εμβρύου, αρχίζουν να διαμορφώνονται στην 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Το ασβέστιο που χρειάζεται το έμβρυο, κατευθύνεται πρώτα στη δημιουργία των δοντιών και ό τι περισσεύει φτιάχνει οστά. Επειδή το έμβρυο δεν έχει κατάγματα, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την διαφορά.
Η διατροφή της μητέρας παίζει τεράστιο ρόλο για την στοματική υγεία του εμβρύου και όχι μόνο. Θα πρέπει να καταναλώνει κρέας, αυγό, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και αμυλούχες τροφές και βέβαια καφεϊνη με μέτρο, όχι αλκοόλ και όχι κάπνισμα. Επίσης τα γλυκά καλό είναι να αποφεύγονται ή έστω να καταναλώνονται στο τέλος των γευμάτων και όχι ανάμεσα στα γεύματα. Με την προϋπόθεση ότι ακολουθεί βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε κύριο γεύμα.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει η μέλλουσα μητέρα ότι το φθόριο είναι απαραίτητο στο έμβρυο και στο παιδί έως 10 ετών. Οσο είναι έγκυος, από την 5η εβδομάδα μέχρι την γέννα, η μητέρα θα πρέπει να παίρνει μικροποσότητες φθορίου (1 μέρος ανά 1.000.000 σε νερό, ανά ημέρα), το οποίο φθάνει στο έμβρυο μερικώς, μέσω του πλακούντα. Όταν γεννηθεί, θα πρέπει να πίνει νερό φθοριωμένο (1mg φθόριο/1 lit νερό) και αργότερα καραμέλες φθορίου. Μέχρι 3 ετών 0, 25 mg την ημέρα, 3-6 ετών 0,5 mg την ημέρα και 6-10 ετών 1 mg την ημέρα.
Η συστηματική λήψη φθορίου θωρακίζει τα δόντια του παιδιού, με αποτέλεσμα όταν στην εφηβεία τα παιδιά δεν ακολουθούν συνήθως πολύ σωστή διατροφή, μπορεί να μην αποκτήσουν τερηδονισμένα δόντια, προστατευμένα από το φθόριο που λάμβαναν έως 10 ετών.
Βέβαια, εκτός από όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και καταστάσεις που μεταβιβάζονται γενετικά στο έμβρυο και δεν έχουν να κάνουν με διατροφή ή λήψη φθορίου και οδηγούν σε υποπλασία αδαμαντίνης ή και οδοντίνης.
Συνοψίζοντας χρειάζεται
    1. Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
    2. Λήψη φθορίου από την έγκυο και μετά από το παιδί
    3. Αποφυγή τερηδονογόνων τροφών (γλυκά, …)
    4. Επίσκεψη στον οδοντίατρο ακόμη και στην εγκυμοσύνη (οι οδοντίατροι θα αποφύγουν άσκοπες ακτινογραφίες ή αναισθησία που δεν πρέπει)
    5.  . Νικόλαος Κουβελάς
Επίκουρος  Καθηγητής της Παιδοδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστημονικό Υπεύθυνο της EURODENTICA

 ***  «Σιδεράκια»: δεν είναι μόνο για παιδιά
~  Όλο και περισσότεροι ενήλικες κάνουν ορθοδοντικές θεραπείες για να διορθώσουν προβλήματα που προϋπήρχαν ή δημιουργήθηκαν με το πέρασμα των χρόνων και να αποκτήσουν τέλειο χαμόγελο. Και οι ορθοδοντικοί τους προσφέρουν μηχανισμούς ειδικά σχεδιασμένους για να είναι πιο διακριτικοί ή ακόμα και «αόρατοι» σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μεταλλικά «σιδεράκια».
 Στατιστικές μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι περίπου ένας στους τρεις ορθοδοντικούς ασθενείς είναι πλέον ενήλικας. Εκτός από τα άτομα εκείνα που αποφασίζουν να διορθώσουν στην ενήλικη ζωή τους παλιά ορθοδοντικά προβλήματα όπως ο συνωστισμός, ο προγναθισμός, η χασμοδοντία, η αυξημένη κατακόρυφη πρόταξη  και άλλα προβλήματα κακής σύγκλεισης, πολλοί ενήλικες καταφεύγουν στην βοήθεια του ορθοδοντικού για να διορθώσουν προβλήματα που προκύπτουν εξ αιτίας και άλλων οδοντιατρικών προβλημάτων.
 Ένα τέτοιο κλασικό παράδειγμα είναι τα διαστήματα που εμφανίζονται ξαφνικά ανάμεσα στα δόντια τους. Αυτά συνήθως υποκρύπτουν κάποιο περιοδοντικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να διορθωθεί προτού γίνει η ορθοδοντική θεραπεία, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο επιδείνωσης και τελικά πρόωρης απώλειας των δοντιών.
 Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος ορθοδοντικής θεραπείας είναι όταν ο ενήλικας ανακαλύπτει ένα νεογιλό δόντι (συνήθως κυνόδοντα) στη θέση του μόνιμου και χρειάζεται ειδική θεραπεία για να αποκαλυφθεί το έγκλειστο δόντι και  να έρθει στην κανονική του θέση στο στόμα.
 Σε αρκετές περιπτώσεις η ορθοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για οδοντικά εμφυτεύματα ή ακίνητους μηχανισμούς όπως οι «γέφυρες». Στις περιπτώσεις αυτές διορθώνονται πρώτα οι θέσεις των παρακείμενων δοντιών και προετοιμάζεται το στόμα ώστε να υπάρξει τελικά ένα άριστο προσθετικό αποτέλεσμα.
 Τέλος, μια ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία ασθενών είναι τα άτομα που εμφανίζουν έντονες δυσμορφίες στο πρόσωπο που έχουν σαν βάση σκελετικές δυσαρμονίες στην άνω ή κάτω γνάθο. Η συνδυαστική προσέγγιση ορθοδοντικής και γναθοχειρουργικής θεραπείας δίνει πραγματικά ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο στην αισθητική όσο και την σύγκλειση και την λειτουργία του στόματος.
 «Αν και οι βασικές αρχές για ίσιωμα των δοντιών είναι λίγο-πολύ ίδιες σε όλες τις ηλικίες, στους ενήλικες πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κυρίως στα περιοδοντικά προβλήματα, τα οποία και πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν την έναρξη οποιασδήποτε ορθοδοντικής θεραπείας», αναφέρει η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, ειδική ορθοδοντικός παιδιών & ενηλίκων. «Δυσκολίες μπορεί να δημιουργήσουν και οι δεκαετίες οδοντιατρικών πράξεων (π.χ. σφραγίσματα, απονευρώσεις) που έχουν προηγηθεί, καθώς και το γεγονός ότι τα δόντια και τα οστά της γνάθου έχουν ολοκληρώσει προ πολλού την ανάπτυξή τους, επομένως οι μεταβολές των ιστών συντελούνται με διαφορετικούς ρυθμούς απ’ ότι στα παιδιά».
 Σε σχεδόν μία στις τρεις περιπτώσεις, ο ενήλικας που χρειάζεται «σιδεράκια» τα φορούσε και στην παιδική/εφηβική ηλικία, αλλά τα δόντια του έχασαν πάλι την σύγκλεισή τους επειδή διέκοψε πρόωρα το στάδιο συγκράτησης, το οποίο είναι απαραίτητο μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας. Στο στάδιο αυτό χρησιμοποιούνται ειδικά συγκρατητικά µέσα για να διατηρηθούν τα δόντια παθητικά στη νέα τους θέση έως ότου σταθεροποιηθούν.
 Όλα αυτά σημαίνουν ότι «η ορθοδοντική στους ενήλικες, όπως άλλωστε και στα παιδιά, απαιτεί στενή συνεργασία με το γενικό οδοντίατρο, αλλά επιπρόσθετα μπορεί να χρειαστεί συνεργασία και με άλλες ειδικότητες της οδοντιατρικής, όπως η περιοδοντολογία, η προσθετική, η ενδοδοντία και η γναθοχειρουργική σε περιπτώσεις έντονης σκελετικής δυσαρμονίας. Κατά συνέπεια έχει μεγάλη σημασία να γίνεται σωστά η επιλογή του ορθοδοντικού και της ομάδας που θα αναλάβει τον ασθενή» υπογραμμίζει η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη.
 Πέρα από τη διόρθωση των προβλημάτων και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, η ορθοδοντική θεραπεία έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διατηρήσουν τα δόντια τους για όλη τους τη ζωή. Μελέτες έχουν δείξει πως έπειτα από ορθοδοντικές παρεμβάσεις οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο κίνητρο για να φροντίζουν σχολαστικά τη στοματική υγιεινή τους και αυτό μακροπρόθεσμα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των δοντιών.
 Μέχρι ποια ηλικία μπορεί ένας ενήλικος να βάλει «σιδεράκια»; Ανώτατο ηλικιακό όριο δεν φαίνεται να υπάρχει, αρκεί να θυμόμαστε ότι η ορθοδοντική θεραπεία ξεκινά σε ένα υγιές στόμα απαλλαγμένο από τερηδόνα και φλεγμονές των ούλων. Επίσης, γενικά προβλήματα υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και άλλες συστηματικές νόσοι προϋποθέτουν συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό.
 Η χρήση διφοσφωνικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούν γυναίκες στην εμμηνόπαυση επιδρά στις ορθοδοντικές μετακινήσεις και το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει δραματικά τα περιοδοντικά προβλήματα.
 Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται κατά την ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι κινητοί (ο ασθενής μπορεί να τους βγάλει μόνος από το στόμα) ή ακίνητοι (αφαιρούνται μόνο από τον ορθοδοντικό). Για αισθητικούς λόγους, οι ακίνητοι που χρησιμοποιούνται στους ενήλικες είναι από πορσελάνη ώστε να μειώνεται σημαντικά η εμφάνισή τους όταν προσκολλώνται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών.
 Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης «αόρατων» μηχανισμών που τοποθετούνται στην γλωσσική, την εσωτερική δηλαδή επιφάνεια των δοντιών. Η γλωσσική ορθοδοντική, όπως λέγεται η μέθοδος, επινοήθηκε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τελειοποιήθηκε στο πέρασμα του χρόνου και σήμερα εφαρμόζεται για σχεδόν όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα των ενήλικων. Το μειονέκτημά της είναι ότι απαιτεί από τον ασθενή μεγάλη προσήλωση στη θεραπεία, πιστή τήρηση των συμβουλών του ορθοδοντικού και άριστη στοματική υγιεινή. Χρειάζεται επίσης διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων για να προσαρμοστεί ο ασθενής στο νέο παροδικό στοματικό περιβάλλον, όσον αφορά την ομιλία.
 Τέλος, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας έδωσε στους ορθοδοντικούς την δυνατότητα θεραπειών με χρήση διαφανών ναρθήκων. Οι νάρθηκες αυτοί μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιηθούν αντί της κλασσικής ορθοδοντικής με σιδεράκια, χωρίς αυτό να σημαίνει ούτε ότι είναι πανάκεια ούτε μια εύκολη λύση. Απαιτούν ειδικό σχεδιασμό από τον ορθοδοντικό ο οποίος γνωρίζει πλήρως τις βιολογικές διαδικασίες του ανθρώπινου οργανισμού, τις απαιτήσεις και τις επιπτώσεις των αντίστοιχων δυνάμεων, τονίζει η κ. Δούμα-Μιχελάκη.
 Έρευνα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Ορθοδοντικών  2014 έδειξε ότι το 72% των ενηλίκων ασθενών είχαν ερωτήματα όπως «τι θα πουν οι άλλοι;», «μήπως είμαι πολύ μεγάλος;», «πως θα φαίνομαι;» πριν την έναρξη της ορθοδοντικής. Μετά την έναρξη σχεδόν κανείς δεν είχε πια τα ίδια ερωτηματικά. Στο τέλος, η επίδραση που αναφέρεται όχι μόνο στην υγεία του στόματος αλλά κυρίως στην ψυχολογική και συναισθηματική υγεία των ενηλίκων ορθοδοντικών ασθενών είναι εντυπωσιακή.

***  Βγάλτε τις αμυγδαλές να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου στον φάρυγγα
~   Eνα ακόμη  όπλο  στην φαρέτρα τους κατά του καρκίνου του στόματος-στοματοφάρυγγα διαθέτουν πλέον οι Ωτορινολαρυγγολόγοι μετά από πολύχρονη επιστημονική μελέτη.
Πρόκειται για την  προληπτική αμυγδαλεκτομή  η οποία  μειώνει θεαματικά  τον μελλοντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του στόματος-στοματοφάρυγγα  και ειδικότερα του καρκίνου που σχετίζεται με τον ιό του  HPV.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διήρκησε 35 χρόνια και δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό CancerPreventionReserchη μείωση φτάνει το 60% και όταν  η αφαίρεση των αμυγδαλών έγινε στην παιδική ηλικία, η μείωση της πιθανότητας έφτανε στο 85%.
«Η αμυγδαλεκτομή δεν θα πρέπει να γίνεται συστηματικά για πρόληψη, καθώς οι πιθανότητες είναι μικρές για το νόσημα» αναφέρει ο διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει με έμφαση
«Ωστόσο  οι ασθενείς  με HPVπου είναι υψηλού ρίσκου, κατά τα πρότυπα των BRCAθετικών ασθενών για τον καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή  για προληπτικούς λόγους έναντι του καρκίνου».
Οι καρκίνοι του στόματος-στοματοφάρυγγα, οι περισσότεροι εκ των οποίων αφορούν στις αμυγδαλές και τη βάση της γλώσσας, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια  βρίσκονται σε έξαρση.
Κι αυτό οφείλεται στην αύξηση των κρουσμάτων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, γνωστός ως HPV, που είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενος.
Το ερώτημα που προέκυψε ήταν  για τους Ω.Ρ.Λ αν η αμυγδαλεκτομή, μια πολλή συχνή και διαδεδομένη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να μειώσει το ρίσκο γι’ αυτούς τους καρκίνους.
Η μελέτη έγινε στη Δανία, όπου μελετήθηκαν δεδομένα από το DanishCancerRegistryκαι βρέθηκε ότι 90755 ασθενείς είχαν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή. Ανάμεσα στο 1977 και το 2012, οι αμυγδαλεκτομές μειώθηκαν κατά 33,8%. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, κατά την ίδια περίοδο, οι περιπτώσεις καρκίνου του στοματοφάρυγγα είχαν αυξηθεί σημαντικά.
Οι μελετητές βρήκαν ότι η απουσία των αμυγδαλών μειώνει την πιθανότητα για καρκίνο κατά 60%, ενώ ,όταν η αφαίρεση των αμυγδαλών είχε γίνει στην παιδική ηλικία, η μείωση της πιθανότητας έφτανε στο 85%!
Όπως εξηγεί ο κ Αρτόπουλος σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός για τον ιό HPVβρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρόληψης, ενώ η αμυγδαλεκτομή μπορεί να θεωρηθεί ως ένα επιπλέον όπλο στην μάχη κατά του καρκίνου στόματος από HPV.
ΚΑΡΚΙΝΟΙ      ΣΤΟΜΑΤΟΣ-ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΑ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συχνά τον εντοπίζουμε :
  • Στις αμυγδαλές
  • Στο φάρυγγα
  • Στο κάτω χείλος
  • Στη γλώσσα
  • Στο έδαφος του στόματος
  • Στις παρειές
  • Στα ούλα
  • Στην υπερώα
 Ο καρκίνος του στόματος-στοματοφάρυγγα εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους ηλικίας άνω των σαράντα χρόνων αλλά μπορεί να προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Αναφέρονται μερικά προειδοποιητικά σημεία που βοηθούν στην αποκάλυψή τους:
  • Πληγή στο στόμα που δεν επουλώνεται.
  • Πόνος ή αίσθημα ότι κάτι έχει σφηνωθεί στο φάρυγγα.
  • Δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση.
  • Δυσκολία στην κίνηση της κάτω γνάθου ή της γλώσσας.
  • Μούδιασμα της γλώσσας ή άλλης περιοχής του στόματος.
  • Διόγκωση στη γνάθο το οποίο εμποδίζει την οδοντοστοιχία να εφαρμόζει στη θέση της ή την καθιστά άβολη.
  • Λευκή ή κόκκινη κηλίδα στα ούλα, στη γλώσσα, ή στο βλεννογόνο του στόματος.
  • Διόγκωση ή πάχυνση στην παρειά ή στα χείλη.
  • Διόγκωση στη γνάθο το οποίο εμποδίζει την οδοντοστοιχία να εφαρμόζει στη θέση της ή την καθιστά άβολη.
 ΔΙΑΦΝΩΣΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
 Η κλινική εικόνα θέτει την υποψία, αλλά η διάγνωση μπαίνει με τη βιοψία.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από τους εξής παράγοντες: Τη  θέση της βλάβης, την έκτασή της, τον ιστολογικό τύπο, όπως αυτός έχει προκύψει από την ληφθήσα βιοψία και την παρουσία ή μη τραχηλικών και απομακρυσμένων μεταστάσεων.
Η χειρουργική εξαίρεση, η σύγχρονη ακτινοθεραπία και χημειοθεραπεία με φάρμακα νέας γενιάς είναι τα όπλα στην αντιμετώπιση της νόσου. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

***  Ο Χαλκός αποδεικνύεται αποτελεσματικός στην αδρανοποίηση του ιού γρίπης Α (H1N1)
~ Τα αποτελέσματα μιας μελέτης του πανεπιστημίου του  Southampton, παρουσιάστηκαν στη 2η Ετήσια Παγκόσμια Συνάντηση “BIT Life Sciences” για τα αντιβιοτικά, στο Πεκίνο. Η νέα έρευνα δείχνει την αποτελεσματική δράση του χαλκού στην αδρανοποίηση της γρίπης Α (συμπεριλαμβανομένου του H1N1). Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε  από τον Δρ. C. William Keevil, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Southampton, παρουσιάστηκε στη 2η Ετήσια Παγκόσμια Συνάντηση “BIT Life Sciences” για τα αντιβιοτικά, στις 18 Ιουλίου 2009, στο Πεκίνο. 
Η μελέτη του Δρ. Keevil, περιελάμβανε μια σειρά από πειράματα που εξετάζουν την επώαση της γρίπης Α σε επιφάνειες χαλκού και ανοξείδωτου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, στο ανοξείδωτο μετά από την επώαση για 24 ώρες 500.000 μόρια ιών ήταν ακόμα μολυσματικά, ενώ στο χαλκό μετά από 1 ώρα μόνο επώασης το 75% των ιών εξουδετερώθηκαν, και μετά από 6 ώρες ακριβώς 500 μόρια παρέμειναν ενεργά. Σε παρόμοιο πείραμα εκτέθηκε και ο ιός των αδένων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Δρ. Keevil έρχονται να προστεθούν στις πρόσφατες μελέτες, που ήδη έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του χαλκού στην εξόντωση των παθογόνων βακτηριδίων που περιλαμβάνουν το Ε. COLI, τη σαλμονέλα και το MRSA – ένα από τα πιο ιογόνα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτηρίδια, το οποίο ευθύνεται για τις περισσότερες νοσοκομειακές και όχι μόνο μολύνσεις.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στην 2η Ετήσια Παγκόσμια Συνάντηση “BIT Life Sciences” για τα αντιβιοτικά, θα συμβάλει στην περαιτέρω κατανόηση των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του χαλκού, οι οποίες ενεργά εμποδίζουν την αύξηση των βακτηριδίων, των αλγών, των μυκήτων και των ιών.
Ο Δρ. Keevil δήλωσε : «Υπάρχει πλέον πραγματική και πιεστική ανάγκη να χρησιμοποιηθούν όλα τα κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα με αποδεδειγμένες αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού, για να αντιμετωπιστεί η απειλή της μόλυνσης από τους ιούς γρίπης Α, όπως ο H1N1, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Οι μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι, η χρήση του χαλκού ως υλικό επιφάνειας σε βασικούς δημόσιους χώρους – όπως τα νοσοκομεία και οι πάγκοι προετοιμασίας τροφίμων – μπορεί ουσιαστικά να περιορίσει και να μειώσει τη διάδοση επιβλαβών μολύνσεων».
Η χρήση του χαλκού ως προληπτικό μέτρο υγείας, γίνεται όλο και περισσότερο αναγνωρισμένη. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Αμερικής (ΕΡΑ), έχει εγκρίνει την καταχώρηση του χαλκού στη λίστα που περιλαμβάνει τα στοιχεία με αντιμικροβιακές ιδιότητες, σύμφωνα με τα αποδεδειγμένα οφέλη δημόσιας υγείας.
Ο Δρ. Keevil πρόσθεσε : «Αυτά τα οφέλη δημόσιας υγείας, που υποστηρίζονται από εκτενείς αντιμικροβιακές δοκιμές, βασίζονται στο γεγονός ότι ο χαλκός, ο ορείχαλκος και ο μπρούντζος είναι σε θέση να εξοντώσουν τα επιβλαβή και ενδεχομένως θανάσιμα βακτηρίδια».
Ο χαλκός, είναι το πρώτο στερεό υλικό που λαμβάνει τέτοιου είδους αναγνώριση από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Αμερικής (ΕΡΑ), που αποδεδειγμένα σκοτώνει περισσότερο από 99.9% των συγκεκριμένων βακτηριδίων (συμπεριλαμβανομένου του υπέρ-ιού MRSA) μέσα σε δύο ώρες, και συνεχίζει να σκοτώνει περισσότερο από το 99% (αυτών) των βακτηριδίων, ακόμα και μετά από επαναλαμβανόμενη μόλυνση.
Τα μέταλλα του χαλκού, αντίθετα από άλλα επεξεργασμένα υλικά, διατηρούν την αντιβακτηριδιακή αποτελεσματικότητά τους προσφέροντας μακροπρόθεσμη προστασία. Κατά συνέπεια, ο χαλκός μπορεί να παίξει έναν κεντρικό ρόλο, ως παράγοντας ελέγχου της  διάδοσης επιβλαβών παθογόνων και συμπληρωματικά, των τυποποιημένων πρακτικών υγιεινής, οι οποίες θα συνεχίσουν να απαιτούν τους αυστηρούς ελέγχους για την ανάπτυξη εμβολίων κατά των ιώσεων.
Σε αναγνώριση αυτών των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων, ο χαλκός χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε διάφορα προϊόντα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία. Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ανάπτυξης Χαλκού, δοκιμάζουν τη χρήση του χαλκού σε οχήματα μαζικής μεταφοράς, έχοντας δημιουργήσει  αντιμικροβιακά κλιματιστικά με σωλήνες χαλκού σε ένα πρότυπο λεωφορείο. Οι συζητήσεις είναι αυτήν την περίοδο εν εξελίξει με τους τοπικούς κατασκευαστές μονάδων οικιακού κλιματισμού, για να προωθηθούν τα πρόσθετα νέα αντιμικροβιακά κλιματιστικά με σωλήνες και πτερύγια από χαλκό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ανάπτυξης Χαλκού βρίσκεται σε συζητήσεις επίσης με το Ningbo Boqiang, ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη που συμμετέχουν στα εθνικά πρότυπα διανομέων νερού της Κίνας, για να παράγουν και να προωθήσουν χάλκινες δεξαμενές νερού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ανάπτυξης Χαλκού, συζητάει με κατασκευαστές και τοπικές εξεταστικές οργανώσεις για να προωθήσει, τις ήδη σε εξέλιξη έρευνες για τις εφαρμόσιμες χρήσεις του χαλκού. Συνεργάζεται επίσης, με ειδικούς του χαλκού για να βελτιώσει τις συναρμολογήσεις του σε συσκευές, καθώς επίσης και με κατασκευαστές συσκευών για να ερευνήσει και να αναπτύξει τα τελικά προϊόντα, που θα ενισχύσουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη δημόσια υγεία για τον περιορισμό μολύνσεων όπως ο H1N1.
ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ) είναι μέλος του European Copper Institute (E.C.I.) που πρωταρχικό σκοπό έχει το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Επίσης, ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο 24 Κέντρων Χαλκού το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Copper Association (I.C.A.), ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.
Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιριών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου.

***   Καρκίνος – συμπτώματα:
Μην αμελήσετε ποτέ αυτά τα πέντε “ανύποπτα” σημάδια [vid]
~ Τα συμπτώματα του καρκίνου είναι συνήθως δύσκολο να εντοπιστούν στα πρώιμα στάδια, αλλά σε αυτό το κείμενο, βλέπουμε εκείνα τα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε.
* καρκίνος εκδηλώνεται με σημάδια που συνήθως περιλαμβάνουν αλλαγές στο σώμα, οι οποίες δεν είναι φυσιολογικές, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
Εάν εμφανιστούν ξαφνικά εξογκώματα, ή αν βρείτε αίμα στα ούρα σας, θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου.
“Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται συχνά από άλλες, μη καρκινικές ασθένειες, αλλά είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ώστε να μπορούν να διερευνήσει κάθε πιθανότητα”, αναφέρει το NHS.
~   Τα “ανύποπτα” σημάδια καρκίνου που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε:
Δυσκολία στην κατάποση
Η δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση) μπορεί να προκληθεί από καρκίνο του στόματος, του λαιμού ή του οισοφάγου.
Οι καρκίνοι που αναπτύσσονται σε αυτό το τμήμα του σώματος δυσκολεύουν τον ασθενή να καταπιεί τροφές και ποτά.
Ελιές που αλλάζουν μορφή
Οι ελιές είναι μικρά, χρωματισμένα σημεία στο δέρμα. Συνήθως δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας, αλλά θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό, εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή σε κάποια ελιά στο δέρμα.
Οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι κακοήθους μελανώματος, ενός επικίνδυνου τύπου καρκίνου του δέρματος. Εάν μια ελιά έχει ένα περίεργο σχήμα, ή έχει “οδοντωτές άκρες”, θα πρέπει να την δει ένας δερματολόγος.
Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του δέρματος, εάν η ελιά είναι μεγαλύτερη από 7 χιλιοστά, σας προκαλεί φαγούρα, έχει δημιουργήσει κρούστα ή/και αιμορραγεί. 
Επίμονος πονοκέφαλος
Οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από αυξημένη πίεση στο κεφάλι. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος, για να αναπτυχθεί ο εγκέφαλος στο κρανίο, αλλά ένας αυξανόμενος όγκος μπορεί να αυξήσει την πίεση και να προκαλέσει πονοκέφαλο.
Οι πονοκέφαλοι είναι πολύ κοινοί, αλλά θα μπορούσαν επίσης να είναι ένα σύμπτωμα ενός όγκου στον εγκέφαλο.
Θα πρέπει να σας δει ένας γιατρός, αν έχετε πονοκεφάλους όλο και πιο συχνά, σύμφωνα με τον οργανισμό υγείας Cancer Research UK.
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Θα πρέπει επίσης να δείτε τον γιατρό σας αν έχετε χάσει πολύ βάρος τους τελευταίους μήνες, που δεν μπορεί να εξηγηθεί από αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση ή το στρες σας, αναφέρει το NHS.
Η ακούσια απώλεια βάρους δεν έχει πάντα υποκείμενη αιτία, αλλά μπορεί να προκληθεί από καρκίνο.
Η απώλεια βάρους αποτελεί ένδειξη διαφόρων μορφών καρκίνου. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι καρκίνου του παγκρέατος, καθώς το πάγκρεας παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη των τροφών.
Ασυνήθιστη αιμορραγία
Η ανεξήγητη αιμορραγία μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαφόρων τύπων καρκίνου.
Η εύρεση αίματος στα ούρα σας μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Ενώ μία από τις πρώτες ενδείξεις πρωκτικού καρκίνου είναι η εύρεση αίματος στα κόπρανα.
Αλλά, ασυνήθιστη αιμορραγία μπορεί να προκληθεί από μια σειρά άλλων συνθηκών, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
https://www.express.co.uk

*** Τι σημαίνει αν έχετε μια ελιά που “σας τρώει”Πότε η φαγούρα είναι καρκίνος του δέρματος
 ~  Οι ελιές (ή σπίλοι) του δέρματος είναι κάτι φυσιολογικό. Συνιστούν το αποτέλεσμα της ανάπτυξης του δέρματος σε εστιασμένα σημεία, αντί σε μία ευρύτερη περιοχή. Οι περισσότερες ελιές είναι ακίνδυνες, αλλά μερικές φορές γίνονται καρκινικές.
Καρκίνος του δέρματος - Οι ελιές είναι καφέ, ή μαύρες και μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα. Οι περισσότερες αναπτύσσονται στην πρώιμη παιδική ηλικία και στην πρώιμη ενηλικίωση. Ένα άτομο μπορεί να έχει μέχρι 40 ελιές μέχρι την στιγμή που ενηλικιώνεται.
Οι σπίλοι μπορούν να αλλάξουν, αλλά η αλλαγή είναι πολύ αργή. Μπορούν να αλλάξουν χρώμα, μέγεθος, σχήμα, ή να αναπτύξουν τρίχες. Κάποιες δεν αλλάζουν ποτέ, ενώ άλλες σιγά-σιγά εξαφανίζονται. Όλες αυτές οι συμπεριφορές θεωρούνται φυσιολογικές εάν συμβαίνουν σταδιακά και σε διάρκεια πολλών ετών.
Τι προκαλεί φαγούρα σε μια ελιά του δέρματος;
Οι περισσότεροι σπίλοι δεν είναι καρκινικοί. Αυτοί που είναι καρκινικοί θα φαίνονται αρκετά διαφορετικοί στην όψη από άλλους στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμφανίζονται πριν από την ενηλικίωση.
Διάφορες αιτίες μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα) σε μια ελιά του δέρματος.
Οι κνησμώδεις ελιές μπορεί να σχετίζονται με την χρήση νέων προϊόντων, όπως απορρυπαντικά ρούχων, λοσιόν, ή σαπούνια. Ή μια κνησμώδης, ερεθισμένη ελιά θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας χημικής ουσίας, που έχει έρθει σε επαφή με το δέρμα.
Θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας να ελέγξει την ελιά στην οποία έχετε φαγούρα, ακόμη και αν θεωρείτε ότι ξέρετε την αιτία. Αν και σπάνια, αυτή η φαγούρα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του δέρματος. Φυσιολογικοί σπίλοι έναντι μη φυσιολογικών σπιλών
Οι φυσιολογικές κρεατοελιές είναι συνήθως μικρές, στρογγυλές κηλίδες στο δέρμα που έχουν χρώμα καφέ ή μαύρο. Είναι είτε ανυψωμένες (σαν μικρά εξογκώματα), είτε επίπεδες, έχουν ομοιόμορφη όψη και είναι ίδιες σε όλο τους το εμβαδόν.
Μια ελιά θα μπορούσε να θεωρηθεί ανώμαλη εάν το χρώμα και η υφή της δεν είναι ομοιόμορφα, ή αν άλλαξε πρόσφατα στην όψη της. Για παράδειγμα, ένας γιατρός θα πρέπει να κληθεί να ελέγξει μια ελιά, αν ήταν επίπεδη και ξαφνικά έγινε σαν εξόγκωμα στο δέρμα. 
Άλλα χαρακτηριστικά των μη φυσιολογικών σπιλών περιλαμβάνουν:
  • η περιφέρειά της (ως σχήμα) είναι ακανόνιστη
  • έχει περισσότερα από ένα χρώματα
  • είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από την γόμα ενός μολυβιού
  • έχει αλλάξει καθ' οποιονδήποτε τρόπο σε σχέση με το πώς ήταν
Φυσικά, δεν σημαίνει ότι αν μια ελιά είναι μη φυσιολογική, ή αν σας προκαλεί φαγούρα, ότι είναι και καρκινική. Αλλά αν έχετε μια ελιά που βγάζει υγρό, σας προκαλεί φαγούρα, αιμορραγεί, ή έχει αλλάξει από φυσιολογική σε μη φυσιολογική, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για εξέταση.
Καρκίνος του δέρματος: Μελάνωμα
Το μελάνωμα είναι ένας από τους συνηθέστερους καρκίνους του δέρματος στους Καυκάσιους πληθυσμούς, όπως ο ευρωπαϊκός. Εμφανίζεται περίπου σε 1 στους 38 ανθρώπους γι' αυτούς τους πληθυσμούς.
Ο κίνδυνος μελανώματος αυξάνεται με την ηλικία, ενώ η ηλικία των 63 ετών είναι ο μέσος όρος ηλικίας όπου και διαγιγνώσκεται. Αλλά οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι, μπορεί να διαγνωστεί με αυτόν τον τύπο καρκίνου του δέρματος.
Το μελάνωμα είναι ένας από τους σοβαρότερους καρκίνους του δέρματος, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα.
Μια αλλαγμένη ελιά είναι το πρώτο σημάδι ότι κάτι μπορεί να είναι λάθος. Το μελάνωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στην ανάπτυξη νέων σπίλων.
Οι αλλαγές των σπίλων μπορεί να σχετίζονται με το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ή την υφή τους. Τα μελανώματα συνήθως δημιουργούν μαύρες και μαύρες-μπλε περιοχές μέσα σε μία ελιά ή σε άλλες δερματικές αναπτύξεις.
Τα πρόσθετα δερματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • πληγές που δεν θεραπεύονται
  • αλλαγή χρώματος, ερυθρότητα ή διόγκωση στο περιβάλλον δέρμα
  • φαγούρα, τρυφερότητα ή πόνος στην ελιά, ή στο περιβάλλον δέρμα
Το μελάνωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα μάτια και να προκαλέσει θολή όραση, σκοτεινά σημεία στην ίριδα, ή απώλεια της όρασης. Η ίριδα του ματιού είναι η λεπτή, στρογγυλή δομή που ελέγχει το μέγεθος και την έκταση της κόρης και την ποσότητα φωτός που φτάνει στον αμφιβληστροειδή. Η ίριδα είναι επίσης υπεύθυνη για το χρώμα των ματιών. Καρκίνος του δέρματος: Άλλα είδη που προκαλούν φαγούρα
Οι μη-μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος μπορεί να προκαλέσουν πολλαπλές, ασυνήθιστες αλλοιώσεις του δέρματος που μπορεί να είναι κνησμώδεις και να σας πονούν.
Κάποιοι μπορεί να μοιάζουν με κρεατοελιές, αλλά τείνουν να είναι νέες δερματικές αναπτύξεις. Μερικές αυξήσεις στο δέρμα μπορεί ακόμη και να μοιάζουν με πληγές, ή κονδυλώματα.
Το 2014, οι ερευνητές από το Temple University διαπίστωσαν ότι μέχρι και το 37% των αλλοιώσεων από τον καρκίνο του δέρματος προκαλούν φαγούρα και περίπου το 28% συνοδεύονται από πόνο.
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων, δύο τύποι καρκίνων του δέρματος πέραν του μελανώματος, προκαλούν φαγούρα συχνότερα από το μελάνωμα.
Καρκίνος του δέρματος: Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
Είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Είναι επίσης ο πιο συχνά διαγνωσμένος τύπος καρκίνου στις Η.Π.Α.
Ένα τέτοιο καρκίνωμα αναπτύσσεται σε μέρη του δέρματος που εκτίθενται πολύ έκθεση στον ήλιο, όπως το πρόσωπο και ο λαιμός. Αν εντοπιστεί αρκετά νωρίς, μπορεί να θεραπευτεί.
Καρκίνος του δέρματος: Καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων
Είναι ο δεύτερος συνηθέστερος τύπος καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος.
Είναι το αποτέλεσμα της ανώμαλης κυτταρικής ανάπτυξης, που προκύπτει από τα πλακώδη κύτταρα ή από κύτταρα που καλύπτουν τα ανώτερα στρώματα του δέρματος.
Εμφανίζεται ως κόκκινα μπαλώματα, ανυψωμένα μπαλώματα και ανοικτές πληγές στο δέρμα ενός ατόμου.
Όταν εντοπιστεί νωρίς, το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων είναι θεραπεύσιμο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ωστόσο, μπορεί να εισβάλει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί ή να μετασταθεί σε κοντινούς λεμφαδένες, απομακρυσμένους ιστούς και όργανα και μπορεί να γίνει θανατηφόρο. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις μετάστασης ενός τέτοιου καρκινώματος είναι σπάνιες.  https://www.medicalnewstoday.com

***  Ψυχοσωματικά:
Τα σημεία του σώματος που μπορεί να χτυπήσει το άγχος
~  Είναι ευρέως γνωστό ότι το ψυχολογικό στρες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, κρυολογήματος, γρίπης, ακόμα και αλλεργιών. Ποιος είναι όμως ο μηχανισμός που στηρίζει αυτήν την αλληλεπίδραση;
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
Σύμφωνα με τη σύγχρονη έρευνα, φαίνεται ότι η ορμόνη κορτιζόλη έχει σημαντικό ρόλο στο μηχανισμό αυτό. Η απελευθέρωση της ορμόνης σε μεγαλύτερες δόσεις κατά τη διάρκεια του στρες, παρέχει στο σώμα περισσότερη ενέργεια για άμεση δράση. Παράλληλα, αναστέλλει την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε λοιμώξεις, όπως η γρίπη, και κρατά σε αναμονή τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις του οργανισμού όπως είναι ο βήχας, το φτέρνισμα και ο πυρετός σε αναμονή.
Όταν όμως τα επίπεδα της κορτιζόλης παραμένουν υψηλά, το σώμα ίσως γίνεται ολοένα και λιγότερο ευαίσθητο σε αυτά, με τον ίδιο τρόπο που τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η ερευνητική ομάδα του Carnegie Mellon εξέτασε την παραπάνω υπόθεση. Στην πρώτη φάση της πειραματικής διαδικασίας 276 υγιείς ενήλικες εκτέθηκαν σε ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και μετά απομονώθηκαν και παρακολουθήθηκαν για 5 ημέρες. Τα άτομα που είχαν πρόσφατα βιώσει στρεσογόνες εμπειρίες ήταν πιο πιθανό να επιδείξουν αντίσταση στην κορτιζόλη και να εκδηλώσουν κρυολόγημα.
Σε μια δεύτερη φάση, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέπτυσσαν μεγαλύτερη αντίσταση στην κορτιζόλη παρήγαγαν, επίσης, περισσότερες κυτοκίνες, οι οποίες είναι παράγοντες του ανοσοποιητικού συστήματος που προάγουν τη φλεγμονή και αυξάνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως από τη στιγμή που η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο στην έναρξη και την εξέλιξη ενός μεγάλου εύρους ασθενειών, τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί διευρύνουν την κατανόηση του ρόλου τους στρες στην ανθρώπινη υγεία.
Πού χτυπά η κακή ψυχολογία;
Aπό την επιστημονική ομάδα του Αναστάσιου Παπαλαζάρου- Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, πτυχιούχο και διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου.
«…Όπως ακριβώς δεν πρέπει να επιχειρούμε να θεραπεύσουμε τα μάτια χωρίς το κεφάλι, ούτε το κεφάλι χωρίς το σώμα, έτσι ούτε το σώμα χωρίς την ψυχή», σύμφωνα με το Σωκράτη.
Το σώμα μας είναι ο καθρέφτης των σκέψεων και πεποιθήσεών μας. Το σώμα μας μιλάει πάντα, μας στέλνει διαρκώς μηνύματα, αρκεί εμείς να βρούμε το χρόνο και τον τρόπο να τα ακούσουμε. Κάθε κύτταρο που υπάρχει μέσα στο σώμα μας ανταποκρίνεται σε κάθε σκέψη που κάνουμε και σε κάθε λέξη που προφέρουμε. Οι τρόποι με τους οποίους εκφράζουμε τις σκέψεις μας και οι λέξεις που προφέρουμε προκαλούν στο σώμα συμπεριφορές και στάσεις που άλλοτε το ησυχάζουν και άλλοτε του προκαλούν ανησυχίες.
Η ακαμψία του σώματος αντιπροσωπεύει την ακαμψία του νου μας. Ο φόβος μας κάνει να παραμένουμε στον παλιό τρόπο συμπεριφοράς και δυσκολευόμαστε να είμαστε ευέλικτοι. Αν πιστεύουμε πως υπάρχει «ένας μόνον τρόπος» για να κάνουμε κάτι, συχνά νιώθουμε τους εαυτούς μας «πιασμένους».
Τα γόνατα όπως και ο σβέρκος, προσδιορίζουν την ευελιξία του κάθε ατόμου. Εκφράζουν την υποχώρηση και την περηφάνια το εγώ και την ισχυρογνωμοσύνη. Πολλές φορές, όταν προχωράμε προς τα εμπός φοβόμαστε ότι θα λυγίσουμε και θα υποχωρήσουμε και τότε γινόμαστε αδιάλλακτοι. Αυτό σκληραίνει τις κλειδώσεις. Επιθυμούμε να πάμε μπροστά, όμως δεν θέλουμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Γι αυτό τα γόνατα χρειάζονται πολύ χρόνο για θεραπευτούν, επειδή εμπλέκεται το εγώ μας, η περηφάνια και ευθύτητά μας.
Το υπερβολικό βάρος αντιπροσωπεύει την ανάγκη για προστασία. Επιζητούμε προστασία από τις πληγές, την ταπείνωση, την κριτική, την κακομεταχείριση, τη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, από ένα φόβο για τη ζωή γενικά. Αν αρχίσουμε να κάνουμε «δίαιτα» στις αρνητικές σκέψεις, το βάρος μας θα ρυθμιστεί από μόνο του.
Η πλάτη αντιπροσωπεύει το σύστημα της στήριξής μας. Όταν έχουμε προβλήματα με τη μέση μας, αυτό σημαίνει συνήθως πως νιώθουμε ότι δεν μας στηρίζει κανείς. Πολύ συχνά έχουμε την πεποίθηση πως τα μόνα στηρίγματα στη ζωή είναι η δουλειά, η οικογένεια ή ο σύντροφός μας. Στην πραγματικότητα έχουμε απόλυτη στήριξη από το σύμπαν, από την ίδια τη ζωή.
Μάλιστα:
• Το πάνω μέρος της πλάτης έχει σχέση με την αίσθηση κάποιας έλλειψης συναισθηματικής στήριξης. ΄Εχουμε την πεποίθηση πως ο σύζυγος, η γυναίκα, οι φίλοι, το αφεντικό μας δε μας καταλαβαίνουν και δε μας στηρίζουν.
• Το κέντρο της πλάτης έχει σχέση με την ενοχή και με εκείνα που βρίσκονται πίσω μας. Μήπως έχουμε την αίσθηση πως κάποιος μας μαχαιρώνει πισώπλατα;
• Μήπως τα οικονομικά μας είναι άσχημα ή μήπως στεναχωριόμαστε υπερβολικά γι΄αυτά; Τότε το κάτω μέρος της πλάτης μας θα μας ενοχλεί. Η έλλειψη χρημάτων ή ο φόβος για την έλλειψή τους προκαλούν ενοχλήσεις στη μέση. Το ποσό των χρημάτων που έχουμε δεν έχει καμιά σχέση μ΄αυτό.
Οι καταχρήσεις και το πολύ κάπνισμα είναι τρόποι άρνησης της ζωής. Κρύβουν τη βαθιά αίσθηση ότι δεν αξίζουμε να ζούμε. Το να επιπλήττουμε τον εαυτό μας δεν αρκεί για να κόψουμε τη συνήθεια του καπνίσματος. Είναι η βασική πεποίθηση που χρειάζεται πρώτα να αλλάξει.
Δεν έχει μεγάλη σημασία αυτό που μας συμβαίνει, αλλά το πώς εμείς αντιδρούμε σ΄αυτό. Ας σκεφτούμε λοιπόν ποιες πεποιθήσεις μας χρειάζεται να αλλάξουμε για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες, πιο στοργικές σχέσεις στη ζωή μας. ΠΗΓΗ: www.awakengr.com   , www.healingeffect.gr  .-

***  Βρέθηκε το αντίσωμα κατά των αλλεργικών αντιδράσεων
~  Διεθνής επιστημονική ομάδα βρήκε έναν νέο μηχανισμό δια του οποίου ένα αντίσωμα μπορεί να προλάβει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ευρεία γκάμα ασθενών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.
Οι ερευνητές του Τμήματος Μηχανικής, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου του Αάρχους στη Δανία, συνεργάστηκαν με γερμανούς ειδικούς και κατάφεραν να περιγράψουν την μοριακή δομή και τους μηχανισμούς δράσης ενός αντισώματος που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα αποτελεσματικό αντι-αλλεργικό παράγοντα.

Αρχικά οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βελτιώσουν τις υπάρχουσες θεραπείες, αλλά τελικά ανακάλυψαν πως ένα συγκεκριμνένο αντίσωμα απενεργοποιεί τις αλλεργικές αντιδράσεις. Το αντίσωμα αλληλεπιδρά σε μια περίπλοκη βιοχημική διαδικασία in vivo δια της οποία προλαμβάνει την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) να προσκολλληθεί στα κύτταρα, και έτσι τελικά δεν εκδηλώνονται τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης.
Ουσιαστικά η λειτουργία του αντισώματος είναι να παρεμβαίνει στην πρόσδεση της IgE σε δύο τελεστές (CD23 και FceRI) στα ανοσοκύτταρα, και επομένως καθίσταται αδύνατον για το αλλεργικό μόριο να προσδεθεί και να προκαλέσει αντιδράσεις στον οργανισμό. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το αντίσωμα αφαιρεί τα μόρια IgE ακόμα και αφού αυτά έχουν προσδεθεί στους υποδοχείς τους.
Σε εργαστηριακές συνθήκες, χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά για να διαταραχθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ αλλεργιογόνων μορίων και των ανοσοκυττάρων. Οι επιστήμονες έκαναν ex vivo πειράματα με αιματοποιητικά κύτταρα από ασθενείς με αλλεργία στην γύρη και τα τσιμπήματα εντόμων. Αλλά υποστηρίζουν ότι η νέα προληπτική αγωγή μπορεί και αφορά και άλλες αλλεργίες καθώς και το άσθμα.

Επίσης, εν αντιθέσει με τα υπάρχοντα θεραπευτικά αντισώματα το νέο αντίσωμα δεν χορηγείται με ενέσιμο τρόπο. Μπορεί να χορηγηθεί σε εισπνεόμενη μορφή ή και να είναι πόσιμο, καθιστώντας το πιο εύχρηστο, φθηνότερο και πιο προσιτό στους ασθενείς.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να αξιολογηθεί σε ευρεία κλινική δοκιμή πριν τεθεί στη διάθεση γιατρών και ασθενών. Πηγή: www.in.gr

***  Προσοχή: Αυτές οι 8 τροφές δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται ωμές
~  Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν ωμό κρέας και τα ωμά αυγά Ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμη τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να μαγειρευτούν καθώς σε διαφορετική περίπτωση εγκυμονούν κινδύνους.
Πατάτες
Η κατανάλωση ωμής πατάτας μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και άλλα προβλήματα στο πεπτικό, λόγω των αμύλων που περιέχει και τα οποία είναι ανθεκτικά στην πέψη.
Το χειρότερο είναι ότι αν οι πατάτες έχουν μείνει για μεγάλο διάστημα σε υγρό και σκιερό μέρος, πρασινίζουν και αναπτύσσουν μια τοξική ουσία, τη σολανίνη.
Εάν παρατηρήσετε ότι η πατάτα έχει αρχίσει να εμφανίζει πράσινες κηλίδες στο περίβλημά της, αποφύγετέ την τελείως, καθώς μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Γιούκα
Το φυτό γιούκα έχει ρίζα που μοιάζει με την πατάτα και αποτελεί βασικό συνοδευτικό πιάτων στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα. Μπορεί να γίνει βραστή ή ψητή και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Κρύβει όμως ένα ύπουλο και δυνητικά θανατηφόρο συστατικό. Τα φύλλα και οι ρίζες της ακατέργαστης γιούκα περιέχουν κυανογόνες γλυκοσίδες, χημικές ουσίες που απελευθερώνουν κυανίδιο όταν τρώγονται. Πριν καταναλωθεί απαιτείται καλό πλύσιμο, ξεφλούδισμα και μαγείρεμα.
Κόκκινα φασόλια
Άλλη μία υγιεινή τροφή που μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν καταναλωθεί με λάθος τρόπο. Τα κόκκινα φασόλια είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο στομάχι σας. Τα ωμά κόκκινα φασόλια περιέχουν φυτοαιμαγλουτινίνη, μια λεκτίνη που υπάρχει και σε άλλες τροφές φυτικής προέλευσης, αλλά βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα ωμά κόκκινα φασόλια και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο στομάχι και συμπτώματα ανάλογα με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να τα βράζετε καλά πριν τα καταναλώσετε.
Συσκευασμένα λουκάνικα Φρανκφούρτης
Πρόκειται για μία έτσι κι αλλιώς ανθυγιεινή τροφή, η κατανάλωσή τους όμως χωρίς να μαγειρευτούν, μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη.
Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι αφού είναι προμαγειρεμένα, μπορούν να καταναλωθούν απευθείας από τη συσκευασία, σύμφωνα όμως με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τα συσκευασμένα λουκάνικα για χοτ ντογκ μπορεί να είναι μολυσμένα με το βακτηρίδιο listeria, το οποίο εξολοθρεύεται μόνο με το μαγείρεμά τους.
Γάλα
Το μη παστεριωμένο γάλα που καταναλώνεται κατευθείαν από τα ζώα μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία, καθώς είναι πιθανό να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια όπως σαλμονέλα και E.coli. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το μη παστεριωμένο γάλα είναι 150 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει ασθένειες σχετικές με τη διατροφή, συγκριτικά με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε πάντα παστεριωμένο γάλα.
Πικραμύγδαλα
Εκτός από τα γλυκά υπάρχουν και τα πικρά αμύγδαλα, τα οποία περιέχουν υδροκυανικό οξύ, ένα υδατικό διάλυμα υδροκυανίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν περίπου 70 ακατέργαστα πικραμύγδαλα για να σκοτώσουν έναν ενήλικα. Ευτυχώς, είναι ασφαλή αν τα μαγειρέψετε. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε αποστάγματα και λικέρ με γεύση αμυγδάλου.
Αλεύρι
Θα έχετε ακούσει  για τους κινδύνους που κρύβει η κατανάλωση ωμών αυγών, γι’ αυτό και απαγορεύεται η κατανάλωση άψητης ζύμης κέικ ή μπισκότων. Δεν είναι όμως μόνο τα ωμά αυγά το πρόβλημα, καθώς η κατανάλωση προψημένων αλεύρων, μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής. Κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας του και μέχρι να φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, το αλεύρι μπορεί να έρθει σε επαφή με πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως το E.coli, το οποίο εξολοθρεύεται μόνο με το μαγείρεμα.
Μελιτζάνα
Οι ωμές μελιτζάνες περιέχουν σολανίνη, την ίδια επικίνδυνη τοξίνη που βρίσκεται και στις πατάτες. Μεγαλύτερη ποσότητα αυτής της επικίνδυνης ουσίας περιέχουν οι μελιτζάνες που συλλέγονται νωρίς. Οι μελιτζάνες μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, γι’ αυτό πρέπει να τις μαγειρεύετε πριν τις καταναλώσετε.

*** Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αυτά είναι τα 12 πρώιμα σημάδια

~  Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου προσβάλλει τις αρθρώσεις του, προκαλώντας τους φλεγμονή. Ποια είναι τα πρώτα σημάδια αυτής της κατάστασης;
Ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ): Τα συμπτώματα επηρεάζουν συνήθως τα χέρια, τους καρπούς και τα πόδια. Το να διακρίνετε τα πρώιμα σημάδια στην ΡΑ μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Η έγκαιρη και συνεπής αντιμετώπιση της αρθρίτιδας μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή των αρθρώσεων και, τελικά, την αναπηρία.
Αυτό το άρθρο εξετάζει τα πρώιμα σημάδια της ΡΑ.
Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκύπτει από ένα πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι υγιές, βοηθάει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Σε άτομα με ΡΑ, το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα τα κύτταρα στην εσωτερική επένδυση των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα την φλεγμονή τους. Αυτό κάνει τις αρθρώσεις να πρηστούν, να σκληρύνουν και να σας πονούν.
Τα άτομα που έχουν ΡΑ θα έχουν μερικές περιόδους όπου δεν εμφανίζουν συμπτώματα και άλλες φορές που τα συμπτώματα παρουσιάζουν έξαρση.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για την ΡΑ, αλλά η σωστή θεραπεία και η μέτρια άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των φλεγμονών. Εάν η ρευματοειδής αρθρίτιδα αφεθεί χωρίς κατάλληλη αγωγή, οι αρθρώσεις, ο χόνδρος και τα οστά στις πληγείσες περιοχές μπορεί να καταστραφούν.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα πρώιμα σημάδια
Τα κύρια συμπτώματα της ΡΑ είναι ο πόνος και η ακαμψία των αρθρώσεων. Πριν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, όμως, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κάποια πρώιμα σημάδια.
Ορισμένα από αυτά τα σημάδια σχετίζονται με το πώς το άτομο αισθάνεται συνολικά, ενώ άλλα αφορούν ειδικά τις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα που επηρεάζουν τις αρθρώσεις ενός ατόμου είναι πιο πιθανό να υποδηλώνουν ΡΑ, ιδιαίτερα εάν επηρεάζουν περισσότερες από μία αρθρώσεις ή και τις δύο πλευρές του σώματος.
Τα σήματα έγκαιρης προειδοποίησης της ΡΑ περιλαμβάνουν:
1. Κόπωση
Πριν από οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα, ένα άτομο με ΡΑ μπορεί να αισθάνεται εξαιρετικά κουρασμένο και να στερείται ενέργειας. Μπορεί επίσης να αισθάνονται κατάθλιψη.
Τα συναισθήματα κόπωσης μπορεί να επηρεάσουν:
Καθημερινές δραστηριότητες
Σχέσεις
Σεξουαλική διάθεση
Παραγωγικότητα στην εργασία
Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να οφείλεται στην αντίδραση του σώματος στη φλεγμονή των αρθρώσεων.
2. Ελαφρύς πυρετός
Η φλεγμονή που σχετίζεται με την ΡΑ μπορεί να προκαλέσει την αδιαθεσία των ασθενών και πυρετό. Μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία, η οποία είναι ένα πρώιμο σημάδι που μερικές φορές συνοδεύει την κόπωση. Μπορεί να προηγείται οποιωνδήποτε αξιοσημείωτων επιπτώσεων στις αρθρώσεις.
3. Απώλεια βάρους
Ένα τρίτο σημάδια είναι ανεξήγητη απώλεια βάρους, η οποία είναι πιθανώς μια έμμεση επίδραση της φλεγμονής. Όταν κάποιος αισθάνεται εμπύρετος και κουρασμένος, χωρίς όρεξη, μπορεί συνεπεία αυτών να αρχίσει να χάνει και βάρος.
4. Ακαμψία αρθρώσεων
Ένα άλλο πρώιμο σημάδι της ΡΑ είναι η ακαμψία των αρθρώσεων. Η δυσκαμψία μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή δύο μικρές αρθρώσεις, συχνά στα δάχτυλα. Μπορεί να έρθει αργά, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Εκτός από την ακαμψία που επηρεάζει συγκεκριμένες αρθρώσεις, ένα γενικό αίσθημα δυσκαμψίας στο σώμα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ΡΑ.
Αυτός ο τύπος δυσκαμψίας επηρεάζει συνήθως ένα άτομο αφού έχει παραμείνει ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το σύμπτωμα είναι η αιτία της πρωινής δυσκαμψίας, ένα χαρακτηριστικό παράπονο των ασθενών με ΡΑ.
5. Ευαισθησία αρθρώσεων
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται και με αυξημένη ευαισθησία στις αρθρώσεις. Αυτό επηρεάζει τόσο χέρια, όσο και πόδια και θεωρείται τυπικό πρώιμο σημάδι της ΡΑ.
Στα χέρια, η άρθρωση στην μέση και στην βάση των δακτύλων μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητη, όταν πιέζεται ή κατά τη διάρκεια μιας κίνησης.
Στα πόδια, οι αρθρώσεις στην βάση των ποδιών μπορεί να πάθουν το ίδιο. Αυτός ο πόνος μπορεί να κάνει τους ασθενείς να περπατούν στις φτέρνες, ή να σηκώνουν τα δάχτυλα των ποδιών τους καθώς περπατούν.
6. Πόνος στις αρθρώσεις
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα παρουσιάζει πόνο των αρθρώσεων στα δάκτυλα, τους καρπούς και τα πόδια. Η φλεγμονή καθιστά την εσωτερική επένδυση της άρθρωσης παχύτερη και επίσης προκαλεί την παραγωγή επιπλέον αρθριτικού υγρού.
Και οι δύο αυτοί παράγοντες ασκούν πίεση στην κάψουλα που περιβάλλει την άρθρωση και ερεθίζουν τις νευρικές απολήξεις που περιέχει, προκαλώντας πόνο.
7. Οίδημα (πρήξιμο) των αρθρώσεων
Οι αρθρώσεις που φαίνονται πρησμένες στα χέρια και τα πόδια είναι ένα τυπικό σημάδι της ΡΑ. Το πρήξιμο των αρθρώσεων τείνει να είναι πιο εμφανές καθώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα εξελίσσεται, αλλά το ελαφρύ πρήξιμο μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι.
8. Ερυθρότητα των αρθρώσεων
Η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να τους προσδώσει μια κοκκινωπή απόχρωση. Ο αποχρωματισμός του δέρματος γύρω από τις αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια είναι ένα σημάδι της ΡΑ.
Η ερυθρότητα συμβαίνει επειδή η φλεγμονή προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στο περιβάλλον δέρμα. Τα ευρύτερα αγγεία επιτρέπουν την ροή περισσότερου αίματος σε αυτήν την περιοχή, δίνοντας στο δέρμα κοκκινωπή εμφάνιση.
9. Θερμότητα στις αρθρώσεις
Η αυξημένη θερμότητα της άρθρωσης προκαλείται από φλεγμονή και μπορεί να εμφανιστεί πριν καν παρατηρήσετε ερυθρότητα, ή διόγκωση. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ΡΑ.
10. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα
Το μούδιασμα και το τσούξιμο που επηρεάζουν τα χέρια και τα πόδια μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ΡΑ. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από φλεγμονή στις αρθρώσεις που προκαλεί συμπίεση νεύρων, με αποτέλεσμα την απώλεια της αίσθησης στο σημείο.
11. Μείωση του εύρους κινήσεων
Στα πρώτα της στάδια η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην κάμψη του καρπού προς τα εμπρός και προς τα πίσω.
Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η βλάβη στις αρθρώσεις μπορεί να επηρεάσει τους συνδέσμους και τους τένοντες, καθιστώντας δύσκολο να τις λυγίσει και να τις ευθυγραμμίσει.
12. Προβληματικές αρθρώσεις και στις δύο πλευρές
Είναι σύνηθες για τους ασθενείς με ΡΑ να βιώνουν συμπτώματα στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος. Αν και αυτή η συμμετρία είναι τυπική, δεν ισχύει για όλους με την κατάσταση.
Tromaktiko

*** 9 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σας αν αρχίσετε να τρώτε 2 αβγά κάθε μέρα
Οι χρήσιμες ιδιότητες των αβγών κοτόπουλου έχουν αμφισβητηθεί επανειλημμένα. Οι άνθρωποι συκοφαντούσαν αυτό το προϊόν, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικό στη σύνθεσή του, με διάφορους τρόπους.
Παρακάτω θα μάθετε τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, σχετικά με τα οφέλη των αβγών για το ανθρώπινο σώμα. Αποδείχθηκε ότι 2-3 αβγά είναι η βέλτιστη ημερήσια δόση.
Ο εγκέφαλος βρίσκεται υπό την προστασία της χολίνης
Τα φωσφολιπίδια, που εξασφαλίζουν την κανονική επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων, αποτελούνται από χολίνη. Έχει αποδειχθεί κλινικά ότι αυτή η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι το πιο σημαντικό δομικό υλικό του εγκεφάλου. Αν τρώτε 2 αβγά την ημέρα, το σώμα σας λαμβάνει αρκετό από αυτό το θρεπτικό συστατικό. Η ανεπάρκεια χολίνης οδηγεί σε μείωση της μνήμης.
Η όραση διατηρείται χάρις στη λουτεΐνη
Νέα έρευνα έχει δείξει ότι τα αβγά κοτόπουλου είναι πλούσια σε λουτεΐνη. Αυτή η ουσία είναι υπεύθυνη για την καθαρή και καλή όραση. Από την ανεπάρκειά της, γίνονται καταστροφικές αλλαγές στους ιστούς των ματιών και η όραση χειροτερεύει ανεπανόρθωτα.
Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου
Αν ρωτήσετε κάποιον αν προτιμά να πιει μια κουταλιά ιχθυελαίου ή να φάει ένα βραστό αβγό, η πλειοψηφία θα προτιμήσει τη δεύτερη επιλογή. Ειδικά αν ανακαλύψουν ότι το περιεχόμενο της βιταμίνης D είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Επιπλέον, οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε βιταμίνη D στα αβγά. Μπορούν να προσθέσουν στη διατροφή των ζώων, ειδικά συμπληρώματα. Η βιταμίνη D βοηθά το ασβέστιο να απορροφηθεί και ενισχύει καλύτερα τα οστά και τα δόντια.
Το σύμπλεγμα βιταμίνης Β προστατεύει το δέρμα, τα μαλλιά και το συκώτι
Η βιοτίνη, η βιταμίνη Β12 και οι εύπεπτες πρωτεΐνες, συμβάλλουν στην ενίσχυση της τρίχας και του δέρματος. Τα φωσφολιπίδια που περιέχονται στα αβγά, ενισχύουν την εξάλειψη των τοξινών από το ήπαρ.
Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνεται
Μια νέα έρευνα έδειξε ότι η χοληστερόλη από τα αβγά εξισορροπείται με φωσφατίδια, επομένως δεν είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Αναστέλλει επίσης την παραγωγή χοληστερόλης στο σώμα. Επιπλέον, τα αβγά περιέχουν ωμέγα-3 οξέα που μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αρχίζετε να χάνετε βάρος
Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν συνδυάσετε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων με κατανάλωση αβγών για πρωινό, χάνετε βάρος δύο φορές πιο γρήγορα. Ένα τέτοιο πρωινό σας κρατά χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντάς σας να μειώσετε την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνετε σε μια μέρα.
Μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου
Η χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλο, μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης, στις γυναίκες των οποίων η καθημερινή διατροφή στην εφηβεία περιελάμβανε αβγά, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μειώθηκε κατά 18%.
Είναι χρήσιμα αν σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδιά
Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν επίσης στο σχηματισμό ορμονών φύλου. Η βιταμίνη B9 έχει ένα άλλο όνομα: φολικό οξύ. Με τη βοήθειά του, σχηματίζονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια και ο νευρικός σωλήνας του εμβρύου και μειώνεται ο κίνδυνος νοητικής υστέρησης του παιδιού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βιταμίνη Β9 είναι τόσο απαραίτητη για τις γυναίκες κατά τον προγραμματισμό της εγκυμοσύνης. 1 αβγό κοτόπουλου περιέχει 7,0 μικρογραμμάρια βιταμίνης.
Η διαδικασία γήρανσης επιβραδύνεται
Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησαν Ολλανδοί επιστήμονες. Στο 87% των γυναικών ηλικίας από 35 έως 40 ετών, τα σημάδια γήρανσης εξαφανίστηκαν και το δέρμα έγινε πιο σφριγηλό. Επίσης, στους άνδρες οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια εξομαλύνθηκαν αισθητά. Tromaktiko

 *** 6 Σημάδια Που Δείχνουν Ότι Η Χολή Σας Κινδυνεύει
Μην αγνοήσετε τη ύπουλα σημάδια που υποδεικνύουν δυσλειτουργία στη χοληδόχο κύστη.
Σε σύγκριση με άλλα όργανα του πεπτικού, όπως το στομάχι ή και το έντερο, η χοληδόχος κύστη είναι ένα «παραμελημένο» όργανο, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για τη λειτουργία του, τη σημασία του αλλά και για τα συμπτώματα που προκαλεί.
Πού βρίσκεται και πού χρησιμεύει
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι και λίγο πιο πάνω από το πάγκρεας, ψηλά και δεξιά στην κοιλιακή χώρα. Συνηθίζουμε να την αποκαλούμε απλώς χολή, αν και ορθότερα η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται για να περιγράψει το υγρό που αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη και το οποίο βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών κατά τη διαδικασία της πέψης.
Η χολή που αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη αποτελείται από λιπαρές ουσίες, όπως η χοληστερόλη. Όταν τα επίπεδα των ουσιών αυτών είναι πολύ υψηλά αυξάνονται οι πιθανότητες να σχηματιστούν συμπαγείς κρύσταλλοι (πέτρες) που προκαλούν τη λεγόμενη χολολιθίαση –κοινώς τις πέτρες στη χολή.
Η χολολιθίαση είναι σε πολλές περιπτώσεις «αθόρυβη», δηλαδή δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται θεραπεία και οι πέτρες ανιχνεύονται τυχαία με αξονική ή υπέρηχο που διενεργείται για τη διερεύνηση άλλου ιατρικού προβλήματος.
Άλλοτε πάλι οι πέτρες προκαλούν σαφή σημάδια και συμπτώματα που μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά. Στην περίπτωση αυτή η χολολιθίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση, φαρμακευτική αγωγή ή λιθοτριψία.

Ποια συμπτώματα προκαλεί
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν εκδηλώνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα.
1. Πόνος στην κοιλιακή χώρα
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα που προκαλούν οι πέτρες στη χολή είναι τα επεισόδια πόνου που παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις. Ο πόνος περιγράφεται συνήθως ως έντονος, επίμονος και ιδιαίτερα αισθητός μετά από ένα λιπαρό γεύμα. Εντοπίζεται κυρίως ψηλά και δεξιά στην κοιλιά, όμως συχνά «ακτινοβολεί» προς την πλάτη ή και τον ώμο.
2. Ναυτία και εμετός
Αν μια πέτρα σφηνώσει σε κάποιον από τους αγωγούς που μεταφέρουν το υγρό της χολής προκαλείται στο σημείο φλεγμονή και οίδημα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται ένα αίσθημα ναυτίας που συχνά συνοδεύεται από τάση για εμετό.
3. Καούρα
Τα συμπτώματα της χολολιθίασης μπορεί να «μιμούνται» αυτά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (καούρα, κράμπες στην κοιλιά κ.ά.), επομένως επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό για ορθή αξιολόγηση και διάγνωση. Όταν η καούρα και οι κοιλιακές κράμπες εμφανίζονται ξανά και ξανά μετά από το φαγητό –και δεν ανακουφίζονται με τη σωματική δραστηριότητα ή την ξεκούραση– ενδεχομένως δείχνουν ότι μια πέτρα έχει μπλοκάρει την έξοδο της χοληδόχου κύστης.

4. Ίκτερος
Όταν μια πέτρα φράζει κάποιο χοληφόρο αγγείο, δηλαδή κάποιον από τους αγωγούς μέσω των οποίων η χολή περνά στο λεπτό έντερο, συσσωρεύεται στη χοληδόχο κύστη χολερυθρίνη, μια ουσία με κίτρινο χρώμα. Η συσσώρευση χολερυθρίνης προσδίδει στο δέρμα και στο λευκό μέρος των ματιών κιτρινωπή απόχρωση, κατάσταση γνωστή ως ίκτερος.
5. Σκουρόχρωμα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα
Η διάσπαση της χολερυθρίνης κατά τη διαδικασία της πέψης είναι αυτή που προσδίδει στα ούρα το χαρακτηριστικό κίτρινο και στα κόπρανα το καφέ χρώμα τους. Μια απόφραξη των χοληφόρων αγγείων και κατ’ επέκταση η συσσώρευση χολερυθρίνης οδηγούν συχνά σε αλλοίωση του χρώματος τόσο των ούρων όσο και των κοπράνων.
6. Πυρετός, ρίγη, ταχυπαλμία
Τα συμπτώματα αυτά –ειδικά αν συνδυάζονται με τον επίμονο πόνο στην κοιλιά– δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή απόφραξη στη χοληδόχο κύστη και επακόλουθη λοίμωξη. Η λοίμωξη αποτελεί επείγουσα κατάσταση, γι’ αυτό και επιβάλλεται άμεση ιατρική παρέμβαση.
~
*** Εγκεφαλικό: Προσοχή Στα Πρώιμα Σημάδια – Πώς Να Τα Αναγνωρίσετε
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο ή όταν η κανονική ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο είναι αποκλεισμένη.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια πραγματική στιγμή έκτακτης ανάγκης. Όσο πιο γρήγορα λάβει την προβλεπόμενη θεραπεία ο ασθενής, τόσο πιο πιθανό είναι ότι η ζημιά μπορεί να ελαχιστοποιηθεί. Κάθε στιγμή μετράει!
Δείτε τι πρέπει να προσέχετε και να έχετε πάντα στο νου σας:
  • Πρόσωπο: Μήπως το πρόσωπο του ασθενούς «γέρνει» από τη μία πλευρά, ενώ προσπαθεί να χαμογελάσει;
  • Μήπως ο ασθενής αδυνατεί να σηκώσει το ένα του χέρι, ενώ προσπαθεί να σηκώσει και τα δυο χέρια ταυτόχρονα;
  • Ομιλία. Μπορεί ο ασθενής να επαναλάβει μια απλή πρόταση; Μήπως η ομιλία του είναι μπερδεμένη ή παράξενη;
  • Χρόνος. Κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισόδιο κάθε λεπτό μετράει. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε το 166!

Άλλα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία ή μούδιασμα στην μία πλευρά του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των δύο ποδιών
  • Θαμπή όραση ή απώλεια της όρασης, ιδιαίτερα στον ένα οφθαλμό.
  • Έντονος πονοκέφαλος.
  • Ανεξήγητη ζάληαστάθεια ή μια ξαφνική πτώση, ειδικά αν συνοδεύεται από κάποιο από τα άλλα συμπτώματα.
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν κυρίως την υψηλή πίεση του αίματος, το κάπνισμα, τον διαβήτη και την καρδιακής νόσου.
~
***  Ποια προβλήματα των ποδιών μπορεί να υποκρύπτουν σοβαρές παθήσεις;
Τα άκρα μας και ιδιαίτερα τα πόδια μας μπορούν να εμφανίσουν προβλήματα που ενδέχεται να συνδέονται με πιο σοβαρές παθολογικές καταστάσεις.
Εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στα πόδια σας που δεν θεωρείτε φυσιολογική, είναι καλό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Δείτε τρία παράδοξα συμπτώματα και τι μπορεί να σημαίνουν για την υγεία σας:
Μουδιασμένα δάκτυλα
Σας έχει συμβεί ποτέ να μην νιώθετε τα δάχτυλά των ποδιών σας ή να βγάζετε τις μπότες το χειμώνα και να διαπιστώνετε ότι τα δάχτυλά σας έχουν γίνει άσπρα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να είναι σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος. Πολλές γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο Reynaud, μια πάθηση που προκαλεί μούδιασμα σε ορισμένα μέρη του σώματος, ειδικά στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, κατά τους ψυχρούς μήνες του χρόνου.
Εάν πάσχετε από το σύνδρομο ή αντιμετωπίζετε άλλο πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος, είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προκειμένου να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως να φοράτε γάντια και χοντρές κάλτσες.
Πόδια που μυρμηγκιάζουν
Αν νιώθετε στα πόδια σας μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος, μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαβήτη. Ο ποδίατρος είναι συχνά ο πρώτος που κάνει διάγνωση του διαβήτη.
~ Οι ασθενείς συχνά διαμαρτύρονται ότι τα πόδια τους μουδιάζουν ή ότι νιώθουν τσούξιμο ή κάψιμο. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι πρόκειται για συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας, μία βλάβη στα νεύρα των άκρων, η πιο κοινή αιτία της οποίας είναι ο διαβήτης.
Εύθραυστα νύχια
Τα νύχια σας μπορούν επίσης να δείξουν πολλά για την υγεία σας. Ένας ποδίατρος μπορεί να καταλάβει αν κάποιος έχει πάθει στο παρελθόν δηλητηρίαση από μόλυβδο ή αν τα επίπεδα βιταμινών στον οργανισμό του είναι ανεπαρκή απλά κοιτάζοντας τα νύχια του. Ανάλογα με την έλλειψη, εμφανίζονται διαφορετικά συμπτώματα στα νύχια. Για παράδειγμα, η έλλειψη σιδήρου προκαλεί εύθραυστα νύχια.
Τα νύχια σας μπορούν επίσης να δείξουν αν έχετε πρόβλημα με το θυρεοειδή ή αν πάσχετε από κάποια άλλη ενδοκρινολογική διαταραχή.
  onmed

*** 

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-07-2018-7.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) , Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-1-2-08-2018-2018.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  09 Ιανουαρίου 2018
* : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-09-2018-09-01-1047-9.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Τετάρτη  10 Ιανουαρίου  2018
  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-10-2018.html .- 
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου  2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/news-11-2018.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Παρασκευή  12  Ιανουαρίου  2018
 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-12-2018-12-1-226-2-305.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης ..,
Σάββατο 13 Ιανουαρίου  2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_13.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,.
Κυριακή 14  Ιανουαρίου  2018 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,.Δευτέρα 15  Ιανουαρίου 2018 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης ,.
 Τρίτη  16  Ιανουαρίου  2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_16.html .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη 17  Ιανουαρίου  2017  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-17-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  18 Ιανουαρίου  2018
:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-19-2018.html .-  
~** Βρίσκομαι στην σοβαρή απόφαση σκέψεις τέλη Φεβρουαρίου 2018 να σταματήσω όλες μου τις αναρτήσεις σε όλα τα ιστολόγιά μου ?; STAMOS 01 ARFARA 2018 ....
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/…/arfara-news-20-2018.html  .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή  21  Ιανουαρίου  2018
:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-21-2018.html .- 

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο , 20  και 21 Ιανουαρίου 2018 , Δευτέρα 22-01-2018   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/20-21-2018-22-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 23 Ιανουαρίου  2018
   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-23-2018.html  .-
~**  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 24  Ιανουαρίου 2018
 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-24-2018-24-1.html .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Πέμπτη 25  Ιανουαρίου 2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-25-2018-24-01-2018-140.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-26-2018-26-1.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018
:   http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-27-2018.html .-
~**   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή 28  Ιανουαρίου 2018
: http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-28-2018-2011-2011.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018
  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-29-2018-29.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 30  Ιανουαρίου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-30-2018-30-1.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο  27 και 28  Ιανουαρίου 2018 ,Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/27-28-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018
:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-31-2018-31-1.html .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-

~**
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6008   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3864   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3852  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 744   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  


***  ~  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :  ΥΓΕΙΑ  από το  Α   έως  και το -Ω  ......  :
 1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html  .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html  .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   
12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,
ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  
18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
 http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html  .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html  .-
 ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html  .-
49.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
50.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαΐου  2016 :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαΐου  2016  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
 58.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-   Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html  .-   
 65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
66.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 23-11-2016  : 

http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .-  
 67.-   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .- 
 68~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

70~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .-   
71 .-~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 25 Ιανουαρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/25-2017-to-o.html .-   
72.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-  

73.- ~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας : ΥΓΕΙΑ  ..από το Α - Ω ....16/02/2017  :  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html .-    
74.- ~*  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...υγεία το Α και το Ω  .. Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου  2017:  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post_24.html .- 
75.-
  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  Μαρτίου 2017  :

  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .-    76.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
77.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 
78~*ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη  25 Μαΐου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post_24.html .-   
79 .- ~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
80.-
   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ....το  Α-και το  Ω ...

΄Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017  ..
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
81.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !!
82.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:  Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post_30.html .-
83~  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..: Τετάρτη  22 Νοεμβρίου  2017 .. , http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html .-   
84 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
85 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017  , 
Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας    : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .- 

86.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
87 ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .- 
88.-
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου