ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018  με  23  Ιατρικά θέματα

 ~* ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΣ  ΠΑΛΗ-ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ -ΑΡΡΩΣΤΕΙΑΣ....
 *** Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο καρκίνος δεν είναι πια επάρατη νόσος                
καρκίνου
Ο καρκίνος δεν ισοδυναμεί πια με θανατική καταδίκη για τους περισσότερους ασθενείς, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το 65% όσων νοσούν από αυτόν, κατορθώνουν να τον νικήσουν.
~  Φαντασθείτε έναν άνδρα που κάθεται απέναντι από έναν γιατρό, ο οποίος του εξηγεί ότι «έχετε έναν επιθετικό καρκίνο» και πως, σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, «φαίνεται να έχει απλωθεί αλλού».
Φαντασθείτε το σοκ αυτού του ανθρώπου, που ακούει επίσης ότι «θα το παλέψουμε όμως όσο μπορούμε».
Σκηνές σαν κι αυτή ήταν πολύ συνηθισμένες πριν από λίγες δεκαετίες, όταν η διάγνωση του καρκίνου συνήθως γινόταν καθυστερημένα και οι θεραπευτικές επιλογές ήταν περιορισμένες.
Μοιραία, λοιπόν, ο κόσμος είχε μάθει να θεωρεί ότι η διάγνωση του καρκίνου ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη. Και αυτή την άποψη, πολλοί εξακολουθούν να την έχουν και σήμερα.
Ωστόσο, η «επάρατη νόσος» όπως πολλοί επιμένουν να την αποκαλούν, μόνο επάρατη δεν είναι πια. Τουλάχιστον για τις πιο συχνές μορφές καρκίνου, αλλά και για μερικές σπανιότερες για τις οποίες όμως έχει γίνει πολλή έρευνα.
Η πρόοδος στη διάγνωση και στη θεραπεία είναι τόσο μεγάλη, ώστε πιθανότερο είναι πλέον να ιαθεί ένας ασθενής με καρκίνο, παρά να πεθάνει εξαιτίας του.
Αυτό τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) τόνισε ότι υπάρχουν πλέον όλα τα απαιτούμενα όπλα για να μειωθεί η επίπτωσή του και να βελτιωθεί η επιβίωση και η ποιότητα ζωής των ασθενών που ζουν με αυτόν.
«Ξέρουμε πια τις κύριες αιτίες του», δήλωσε ο δρ Ετιέν Κρουγκ, διευθυντής στο Τμήμα Διαχείρισης Μη Μεταδιδόμενων Νόσων, Αναπηρίας, Βίας και Πρόληψης Τραυματισμών του ΠΟΥ. «Η καταπολέμησή τους θα οδηγήσει στην αποφυγή πάρα πολλών νέων κρουσμάτων. Και η ενίσχυση της αντίδρασης των συστημάτων Υγείας θα εξασφαλίσει πρωιμότερη διάγνωση και καλύτερη πρόσβαση στις θεραπείες από εξειδικευμένο προσωπικό, διασώζοντας έτσι εκατομμύρια ζωές».
Λιγότεροι θάνατοι στα προηγμένα κράτη
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι από καρκίνο. Ωστόσο το 70% αυτών των θανάτων (ή τα 6,16 εκατομμύρια) καταγράφονται στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπου δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές για την αντιμετώπισή του.
Η διαφορά ανάμεσα στις εύπορες και στις φτωχές χώρες είναι ιδιαίτερα εμφανής στους καρκίνους της παιδικής ηλικίας.
Το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών είναι πάνω από 80% στις εύπορες χώρες. Στις φτωχές όμως δύσκολα φθάνει το 20%, υπογραμμίζει ο διεθνής οργανισμός.
Η ακτινοθεραπεία
Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η παγκόσμια διαφορά σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην ακτινοθεραπεία.
Η ακτινοθεραπεία αποτελεί μία από τις κύριες μεθόδους καταπολέμησης του καρκίνου και ενδείκνυται για το 52% όλων των πασχόντων. Ωστόσο το 90% των καρκινοπαθών στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν πρόσβαση στην ακτινοθεραπεία.
Επιπλέον, ακόμα και στις προηγμένες χώρες δεν έχουν όλοι οι ασθενείς πρόσβαση σε μια προηγμένη μορφή ακτινοθεραπείας, την ακτινοθεραπεία διαμορφούμενης έντασης (Intensity Modulated Radiotherapy - IMRT), σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ακτινοθεραπείας & Ογκολογίας (ESTRO).
Επιζεί το 65%
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στις ανεπτυγμένες χώρες το 65% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο ξεπερνούν το ορόσημο της 5ετίας από τη διάγνωση, που σηματοδοτεί την ίαση.
Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νικήσει τον καρκίνο και πολλοί από αυτούς πριν από δεκαετίες.
Στις ΗΠΑ, λ.χ., ο αριθμός των επιζησάντων υπολογίζεται σε 15,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO). Ο αντίστοιχος αριθμός το 1971 ήταν 3 εκατομμύρια άνθρωποι.
Από τους σημερινούς επιζήσαντες, το 40% είχαν διαγνωστεί με καρκίνο πριν από μία δεκαετία και το 17% πριν από 20 χρόνια.
Οι περισσότεροι επιζήσαντες έπασχαν από συχνούς καρκίνους. Το 23% από καρκίνο του μαστού, το 21% από καρκίνο του προστάτη και το 9% από καρκίνο του παχέος εντέρου. Υπάρχουν όμως και πολλοί που έπασχαν από πιο σπάνιους καρκίνους, όπως των ωοθηκών ή το μελάνωμα στο δέρμα.
Πού οφείλεται η πρόοδος
Η αύξηση στον αριθμό των επιζησάντων οφείλεται σε σημαντικές βελτιώσεις σε τέσσερις βασικούς τομείς:
  1. Στον προληπτικό έλεγχο (τσεκάπ) που εντοπίζει τον καρκίνο νωρίς. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η μαστογραφία για τον καρκίνο μαστού και η εξέταση PSA για τον καρκίνο προστάτη. Αλλά και η κολονοσκόπηση για τον καρκίνο παχέος εντέρου και το τεστ Παπ για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.
  2. Στις κλασικές θεραπείες, όπως οι χειρουργικές τεχνικές και η ακτινοθεραπεία.
  3. Στη διαχείριση των παρενεργειών των θεραπειών, που επιτρέπει να τηρείται το πρόγραμμα της θεραπείας.
  4. Στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, όπως οι στοχευμένες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία.
*** Παχυσαρκία, διαβήτης: Δύο σοβαρές, κρυφές αιτίες του καρκίνου                   
παχυσαρκία
Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου, το πιο αποτελεσματικό «φάρμακο» εναντίον του είναι η πρόληψη.
 ~   Ολοένα περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο. Και αυτό επιβεβαιώνει πόσο μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος ζωής για την πρόληψη.
Όπως τονίζει ο κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων –Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας στην «Βιοκλινική» Θεσσαλονίκης, το σχεδόν 50% των πιο συχνών μορφών καρκίνου μπορεί να προληφθούν.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως η σωστή διατροφή, η συστηματική γυμναστική, η αποφυγή του καπνίσματος και η προσοχή στον ήλιο.
Μόνο το κάπνισμα, λ.χ., ευθύνεται για το 33% όλων των κρουσμάτων καρκίνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να γίνεται εμβολιασμός εναντίον των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός αυτός όχι μόνο προκαλεί καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και πολλές άλλες μορφές της νόσου. Μεταξύ άλλων ενοχοποιείται για καρκίνους στη στοματική κοιλότητα, στο στοματοφάρυγγα, στον κόλπο, στο αιδοίο, στον πρωκτό και στο πέος.
Καθοριστικό το αδυνάτισμα
Μόνο αυτά τα μέτρα, όμως, δεν είναι αρκετά. Ολοένα περισσότερες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι πολύ σημαντικό είναι και το υγιές σωματικό βάρος.
Στην πραγματικότητα, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών μορφών καρκίνου, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS). Αυτές είναι:
  • Ο καρκίνος του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση)
  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (κόλον, ορθόν)
  • Ο καρκίνος του ενδομητρίου
  • Ο καρκίνος των ωοθηκών
  • Ο καρκίνος του οισοφάγου
  • Ο καρκίνος του νεφρού
  • Ο καρκίνος του παγκρέατος
  • Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστεως
  • Ο καρκίνος του ήπατος
  • Ο καρκίνος του στομάχου
  • Ο καρκίνος του θυρεοειδούς
  • Το πολλαπλούν μυέλωμα
  • Το μηνιγγίωμα (όγκος του εγκεφάλου)
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF), ανά καρκίνο το ποσοστό των κρουσμάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι:
  • Αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου: 35%
  • Καρκίνος του παγκρέατος: 18%
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου: 16%
  • Καρκίνος του ήπατος: 27%
  • Καρκίνος του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση): 17%
  • Καρκίνος του ενδομητρίου: 50%
  • Καρκίνος του νεφρού: 24%
  • Καρκίνος των ωοθηκών: 5%
Και σαν να μην έφταναν αυτά, η παχυσαρκία φαίνεται ότι επιδεινώνει και την πρόγνωση μετά την ανάπτυξη του καρκίνου.
Πρόβλημα και το αυξημένο «ζάχαρο»
Πρόβλημα συνιστούν και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό Diabetes UK, ο τύπου 2 διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδηλώσεως ορισμένων μορφών καρκίνου:
  • Καρκίνος του παγκρέατος
  • Καρκίνος του ήπατος
  • Καρκίνος του ενδομητρίου
Ο τύπου 2 διαβήτης σχετίζεται επίσης με αύξηση κατά 20-50% του κινδύνου για:
  • Καρκίνο του παχέος εντέρου
  • Καρκίνο της ουροδόχου κύστης
  • Καρκίνο του μαστού
  • Μη Χότζκιν λέμφωμα (αιματολογικός καρκίνος)
Όσον αφορά τον τύπου 1 διαβήτη, ως  φαίνεται αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Το 6% των κρουσμάτων
Συνολικά, παχυσαρκία και διαβήτης ευθύνονται για το τουλάχιστον 6% όλων των κρουσμάτων καρκίνου, σύμφωνα με μία πρόσφατη, σημαντική παγκόσμια έρευνα.
Ωστόσο σε μερικές μορφές η συμβολή τους είναι πολύ μεγάλη. Η έρευνα έδειξε, παραδείγματος χάριν, ότι ένα στα τέσσερα κρούσματα καρκίνου του ήπατος και αδενοκαρκινώματος οισοφάγου οφείλονται στον διαβήτη και την παχυσαρκία.
Το ίδιο και το 38,4% των κρουσμάτων καρκίνου του ενδομητρίου.
Η συμβολή της παχυσαρκίας είναι μεγαλύτερη: ευθύνεται για διπλάσια κρούσματα καρκίνου απ’ ό,τι ο διαβήτης.
Η έρευνα βασίσθηκε σε στοιχεία από 175 χώρες και δημοσιεύθηκε πέρυσι το Νοέμβριο στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet Diabetes and Endocrinology.
Σύμφωνα με αυτήν, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος πολλά περιττά κιλά για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου. Ακόμα κι αν είναι υπέρβαρος, κινδυνεύει περισσότερο απ’ ό,τι τα φυσιολογικού βάρους άτομα.

*** Καρκίνοι κεφαλής & τραχήλου: Τι αλλάζει με την ανοσοθεραπεία
 καρκίνοι κεφαλής & τραχήλου
~ Η ανοσοθεραπεία παρατείνει τη ζωή και βελτιώνει την ποιότητά της σε αρκετούς ασθενείς με προχωρημένους ή πολυανθεκτικούς καρκίνους κεφαλής & τραχήλου.
*  Οι καρκίνοι κεφαλής & τραχήλου είναι δύσκολοι στην αντιμετώπισή τους και συνήθως διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο ή μεταστατικό στάδιο.
Συχνά εξάλλου αποδεικνύονται δυσβάσταχτοι για τους ασθενείς.  Η θέση ανάπτυξή τους (π.χ. στο στόμα, το λάρυγγα, τη ρινική κοιλότητα) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα κατάποσης και ομιλίας.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι θεραπείες (π.χ. η ακτινοθεραπεία στο πρόσωπο, η χημειοθεραπεία ή μια παραμορφωτική χειρουργική επέμβαση) μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών «έχει τα υψηλότερα ποσοστά σοβαρής κατάθλιψης με αυτοκτονικό ιδεασμό απ’ όλους τους άλλους πάσχοντες από καρκίνο», κατά την κυρία Αμάντα Ψυρρή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έβδομος συχνότερος
Οι καρκίνοι κεφαλής & τραχήλου αποτελούν τον έβδομο συχνότερο καρκίνο παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 600.000 νέες περιπτώσεις και έως 300.00 θάνατοι.
Όπως συμβαίνει με όλους τους καρκίνους, έτσι και σε αυτή την περίπτωση η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για την επιβίωση. Στο τελικό στάδιο με πολλαπλές μεταστάσεις το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης υπολογίζεται σε λιγότερο από 4%.
Όπως εξηγεί η κυρία Ψυρρή, η αντιμετώπιση των καρκίνων κεφαλής & τραχήλου αρχίζει με χειρουργική επέμβαση και, αναλόγως με την περίπτωση, μπορεί να συνεχισθεί με χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία. Στο θεραπευτικό πλάνο μπορεί επίσης να προστεθούν και βιολογικές θεραπείες.
Αν υπάρξει υποτροπή, μπορεί να χρειασθεί νέος κύκλος θεραπειών. Ωστόσο στο 30-40% των περιπτώσεων οι ασθενείς έχουν τοπικά προχωρημένη ή μεταστατική νόσο και έχουν κάνει πολλές θεραπείες αλλά δεν ανταποκρίνονται.
Τα φρένα του ανοσοποιητικού
«Για τους ασθενείς αυτούς εγκρίθηκαν την τελευταία διετία δύο ανοσοθεραπείες που ανήκουν στους αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού», λέει η κυρία Ψυρρή, η οποία είναι υπεύθυνη του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αττικόν και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου (ΕΕΚΚΕΤ).
Τα έως τώρα αποτελέσματα από την ανοσοθεραπεία στους ασθενείς είναι πολύ καλά.
«Σε ικανοποιητικό ποσοστό περιστατικών η ανοσοθεραπεία εξαφανίζει τους όγκους και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής», λέει η κυρία Ψυρρή. «Στους ασθενείς με τοπικά προχωρημένη ή μεταστατική νόσο, η επιβίωση στον ένα χρόνο από τη διάγνωση από 19,7% που ήταν με τις χημειοθεραπείες έφτασε το 34% με τις ανοσοθεραπείες.
»Έχουμε επίσης ασθενείς με πολυανθεκτική νόσο οι οποίοι φθάνουν την διετία και κάποιοι μπορεί να ιαθούν. Οι εκβάσεις αυτές μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν ανήκουστες».
Ποιότητα της ζωής
Τα νέα φάρμακα σταθεροποιούν επίσης τα συμπτώματα των ασθενών.  Και βελτιώνουν παραμέτρους της ποιότητας της ζωής όπως η καθημερινή δραστηριότητα και η κοινωνική επάρκεια.
Επιπλέον, «ως φαίνεται δρουν και μετά το τέλος της χορήγησής τους, πιθανώς επειδή το ανοσοποιητικό έχει μνήμη», προσθέτει η κυρία Ψυρρή. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς να παραμένουν σε ύφεση για αρκετούς μήνες έπειτα από την ολοκλήρωση της ανοσοθεραπείας».
Συνολικά, στην ανοσοθεραπεία φαίνεται ότι ανταποκρίνονται ένας στους τρεις ασθενείς με καρκίνο κεφαλής & τραχήλου. Ωστόσο οι ειδικοί ελπίζουν ότι η αναλογία αυτή θα είναι ευνοϊκότερη, αν η θεραπεία αρχίσει νωρίτερα ή συνδυαστεί με χημειοθεραπεία. Και ήδη έχουν αρχίσει τις σχετικές μελέτες.
Κάπνισμα, αλκοόλ η κύρια αιτία
Οι καρκίνοι κεφαλής & τραχήλου έχουν ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα το κάπνισμα (οι εννέα στους δέκα πάσχοντες είναι καπνιστές).
Άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι το ποτό, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται.
Υπάρχει, όμως, μια κατηγορία όγκων στις αμυγδαλές και τη βάση της γλώσσας (οροφάρυγγας) που προκαλούνται σε μη καπνιστές από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός αυτός μεταδίδεται με το σεξ και είναι περισσότερο γνωστός ως αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Σε κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Σουηδία, το 70% των νέων περιπτώσεων καρκίνου του οροφάρυγγα οφείλονται πλέον στον ιό HPV.
Οι περισσότεροι πάσχοντες από καρκίνο κεφαλής-τραχήλου είναι άνδρες.

***  Μαγνήσιο: Τα συμπτώματα αν έχετε έλλειψη – Ποιες τροφές δίνουν λύση            
μαγνήσιο
Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη ή μειωμένη εντερική απορρόφηση του μαγνησίου.
 ~ Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του σώματος. Το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα, συμβάλλει στην δόμηση δυνατών οστών και δτην σταθεροποίηση του καρδιακού ρυθμού.
Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται άμεσα με αυξημένη ευερεθιστότητα του νευρικού συστήματος με τετανία (σπασμοί των χεριών και των ποδιών, μυϊκή σύσπαση και κράμπες, σπασμός του λάρυγγα, κ.λπ.).
Το χαμηλό επίπεδο μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία) συχνά συνδέεται με χαμηλά επίπεδα ασβεστίου (υπασβεστιαιμία) και καλίου (υποκαλιαιμία).
Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών, η συνιστώμενη ημερήσια δόση μαγνησίου είναι 420 mg ανά ημέρα για τους άνδρες και 320 mg ανά ημέρα για τις γυναίκες. Το ανώτερο όριο του μαγνησίου ως συμπλήρωμα διατροφής είναι 350 mg ημερησίως, εκτός από το μαγνήσιο που παίρνετε με φυσικό τρόπο από την τροφή και το νερό. Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη μαγνησίου   
Ναυτία και έμετος
Τα πρώιμα σημάδια της έλλειψης μαγνησίου μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από μια απώλεια της όρεξης μέχρι ναυτία και έμετο.
Πίεση αίματος
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των επιπέδων μαγνησίου και της αρτηριακής πίεσης. Σε αυτές τις μελέτες, οι εθελοντές με χαμηλό μαγνήσιο ήταν πιο πιθανό να έχουν υπέρταση ή υψηλή πίεση του αίματος. 
Προβλήματα ύπνου
Η χρόνια αϋπνία και άλλες διαταραχές του ύπνου μπορεί να συνδέονται με την ανεπάρκεια μαγνησίου. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να παίξουν ρόλο-κλειδί στη ρύθμιση του ύπνου. 
Άγχος και κατάθλιψη
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ του μαγνησίου και του νευρικού συστήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το συγκεκριμένο μέταλλο φαίνεται να έχει μια θετική επίδραση στο στρες, το άγχος και ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης. 
Καρδιακά προβλήματα
Παρά το γεγονός ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να επηρεάσουν σχεδόν κάθε σύστημα στο σώμα, μία από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις μπορεί να είναι στην καρδιά. Οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη μαγνησίου είναι επιρρεπείς σε αρρυθμία, ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Σε σχετικές μελέτες, τα άτομα με στεφανιαία νόσο είχαν μια υψηλότερη συχνότητα της έλλειψης μαγνησίου από εκείνους χωρίς την πάθηση.  Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Η αιτία αυτού του συνδρόμου δεν είναι σαφής, αλλά μερικές φορές μπορεί να συνδεθεί με μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση, όπως η έλλειψη μιας βιταμίνης ή η ανεπάρκεια μετάλλων στον οργανισμό, όπως το μαγνήσιο.
Μειωμένη ενέργεια
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη μαγνησίου κάνει το σώμα να εργάζεται πιο σκληρά για να φέρει εις πέρας τις καθημερινές λειτουργίες. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι εθελοντές χρησιμοποιούσαν περισσότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια μιας σωματικής δραστηριότητας, όταν τα επίπεδα μαγνησίου τους ήταν χαμηλά. Δεν έχει σημασία αν ασκείστε πολύ ή όχι. Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα με χαμηλό μαγνήσιο, ανεξάρτητα από το αν το άτομο είναι δραστήριο ή διάγει καθιστικό βίο. 
Μυϊκοί σπασμοί και αδυναμία
Το μαγνήσιο έχει αποδειχτεί ότι σταθεροποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και ειδικά τη νευρώδη ίνα που μεταδίδει πληροφορίες από τα νευρικά κύτταρα προς το υπόλοιπο σώμα. Όταν η ποσότητα του μαγνησίου πέφτει, το αποτέλεσμα είναι η υπερβολική νευρομυϊκή δραστηριότητα, που μπορεί να εκδηλωθεί με μυϊκό τρόμο, σπασμούς και γενικευμένη αδυναμία. 'Ελλειψη μαγνησίου και διατροφή: Σε ποιες τροφές θα βρείτε το μαγνήσιο
Οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να παίρνουν περίπου 310 mg μαγνησίου καθημερινά και οι ενήλικες άνδρες 400 mg. Αυτό αυξάνεται στα 320 mg και 420 mg αντίστοιχα μετά την ηλικία των 30 ετών.
Μπορείτε να βρείτε μαγνήσιο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Σε γενικές γραμμές, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συνήθως είναι πλούσιες και σε μαγνήσιο.
Εδώ είναι μερικές καλές πηγές μαγνησίου:
  • Αμύγδαλα, ψημένα, 30 γραμμάρια: 80 mg
  • Σπανάκι, βρασμένο, 1/2 φλιτζάνι: 78 mg
  • Κάσιους, ψημένα, 30 γραμμάρια: 74 mg
  • Φιστίκια, καβουρδισμένα, 1/4 φλιτζανιού: 63 mg
  • Γάλα σόγιας, 1 φλιτζάνι: 61 mg
  • Μαύρα φασόλια, μαγειρεμένα, 1/2 φλιτζάνι: 60 mg
  • Φυστικοβούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας: 49 mg
  • Ψωμί, ολικής αλέσεως, 2 φέτες: 46 mg
  • Αβοκάντο, 1 φλιτζάνι: 44 mg
  • Πατάτες, ψημένες με τη φλούδα, 85 γραμμάρια: 43 mg
  • Ρύζι, καφέ, μαγειρεμένο, 1/2 φλιτζάνι: 42 mg
  • Γιαούρτι, απλό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, 225 γραμμάρια: 42 mg  http://www.medicinenet.com  ,  http://www.mnn.com  .-
*** Λέμφωμα Χότζκιν: Καλύτερη αντιμετώπιση μετά τις υποτροπές                 
λέμφωμα Χότζκιν
Ιδιαίτερα αποτελεσματική αποδεικνύεται η ανοσοθεραπεία για την αντιμετώπιση των υποτροπών του λεμφώματος Χότζκιν, οι οποίες μπορεί να συμβούν ακόμα και πολλά χρόνια έπειτα από την αρχική θεραπεία.
~  Το λέμφωμα Χότζκιν δεν είναι από τους πιο συχνούς ούτε από τους πιο απειλητικούς καρκίνους. Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 350 νέες περιπτώσεις, με τους ασθενείς να έχουν διάμεση ηλικία τα 35-40 χρόνια.
«Το λέμφωμα Χότζκιν δεν είναι πολύ απειλητικό αλλά ούτε και αθώο», λέει ο  αιματολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Λαϊκό» στην Αθήνα. «Αν και τα ποσοστά ιάσεως είναι πολύ υψηλά, ακόμα κι όταν είναι προχωρημένο, σημαντικό ποσοστό ασθενών είτε είναι εξ αρχής ανθεκτικοί είτε υποτροπιάζουν και χρειάζονται πρόσθετη θεραπεία».
Το ποσοστό ιάσεως όταν το λέμφωμα Χότζκιν είναι αρχικού σταδίου φθάνει το 90%, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS). Αντίστοιχα, φθάνει το 65% στο στάδιο IV, δηλαδή όταν η νόσος είναι προχωρημένη.
Οι υποτροπές μπορεί να συμβούν τόσο σε πάσχοντες από αρχικό λέμφωμα Χότζκιν, όσο και από προχωρημένο. Παρότι, δε, οι περισσότερες εκδηλώνονται μέσα στην πρώτη πενταετία από τη διάγνωση, μπορεί να εμφανιστούν και πολύ αργότερα.
Έως ένας στους τρεις
«Από τους ασθενείς με αρχικό λέμφωμα Χότζκιν υποτροπιάζουν ο ένας στους πέντε», εξηγεί ο κ. Βασιλακόπουλος. «Και από εκείνους με προχωρημένο, ο ένας στους τρεις. Η πιθανότητα υποτροπής στα 20 έτη είναι 20% στα αρχικά στάδια και 34% στα προχωρημένα».
Συνολικά, το 20-30% των ασθενών υποτροπιάζουν έπειτα από την θεραπεία 1ης γραμμής, δηλαδή την αρχική χημειοθεραπεία, με ή χωρίς ακτινοθεραπεία.
Όταν συμβεί η πρώτη υποτροπή, «η θεραπεία εκλογής είναι η νέα χημειοθεραπεία και ακολούθως η αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων», λέει ο κ. Βασιλακόπουλος. «Με αυτή τη μέθοδο ιάται το 45-50% των ασθενών. Δυστυχώς οι υπόλοιποι υποτροπιάζουν εκ νέου και έως πρότινος η πρόγνωσή τους δεν ήταν πολύ καλή. Είχαν διάμεση επιβίωση 2,5 χρόνια και 5ετή συνολική επιβίωση περίπου 30%».
Μονοκλωνικά αντισώματα
Την τελευταία πενταετία, όμως, άρχισαν να εφαρμόζονται ανοσοθεραπείες που έδωσαν νέες ελπίδες στους ασθενείς με λέμφωμα Χότζκιν που υποτροπιάζουν μετά τη μεταμόσχευση.
Οι ανοσοθεραπείες αυτές είναι μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν τα μόρια CD30 στην επιφάνεια των κυττάρων των όγκων και πιο πρόσφατα ακόμα οι αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού (check-point inhibitors).
Ο πρώτος τύπος ανοσοθεραπείας, που χορηγείται ως 3ης γραμμής θεραπεία, περιλαμβάνει το φάρμακο brentuximab vedotin. Σε αυτό ανταποκρίνεται το 70-75% των ασθενών. Από τους ασθενείς αυτούς, σχεδόν εννέα στους δέκα ζουν επί τουλάχιστον έναν χρόνο, με την 5ετή συνολική επιβίωση να είναι 41%.
Αναστολείς των «φρένων» του ανοσοποιητικού
Στους ασθενείς που υποτροπιάζουν και πάλι, χορηγείται η νέου τύπου ανοσοθεραπεία, οι αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού nivolumab και pembrolizumab. Τα φάρμακα αυτά στοχεύουν τα «φρένα» του ανοσοποιητικού, δηλαδή τα μόρια PD-1 στην επιφάνεια των κυττάρων του.
Από τους ασθενείς που παίρνουν αυτά τα φάρμακα, σε όλους σχεδόν μειώνεται το φορτίο της νόσου. Έτσι, το 70% επιτυγχάνουν μερική ύφεση και το 20% πλήρη ύφεση.
Με βάση εξάλλου τα έως τώρα στοιχεία, οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς (το 80-90%) διατηρούν την ύφεση για τουλάχιστον μία διετία. Στους 18 μήνες, για παράδειγμα, η συνολική επιβίωση είναι περίπου 90%, έναντι περίπου 60% με τις συμβατικές θεραπείες, κατά τον κ. Βασιλακόπουλο.
Ακόμα, όμως, κι αν δεν ανταποκριθούν οι ασθενείς, βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής τους διότι επιτυγχάνουν παρατεταμένη σταθεροποίηση της νόσου τους.
«Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα και ήδη διεξάγονται κλινικές μελέτες για την αξιολόγηση του θεραπευτικού οφέλους των αναστολέων αυτών σε πρωιμότερες γραμμές θεραπείας και ιδίως σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με λέμφωμα Hodgkin», καταλήγει ο κ. Βασιλακόπουλος.

***  Γιατί έχετε φαγούρα στα γένια – Τι λύσεις υπάρχουν για να ηρεμήσετε
 φαγούρα στα γένια
~ Η φαγούρα στα γένια είναι δυσάρεστη και άβολη. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αν η γενειάδα βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, ή ακόμα και αν είναι αναπτυγμένη.
~ Η φαγούρα στα γένια μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή, μπορεί να είναι εύκολο να αγνοηθεί και να υποχωρήσει μόνη της, ή μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική και να απαιτεί ιατρική περίθαλψη.  
Από τι προκαλείται η φαγούρα στα γένια
Ορισμένα αίτια είναι ήσσονος σημασίας, ενώ άλλα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και να απαιτούν θεραπεία. Τα πιο συνηθισμένα αίτια είναι: 
1. Πώς μεγαλώνουν οι τρίχες στο πρόσωπο του καθενός
Ανάλογα με τους τρόπους που αναπτύσσονται οι τρίχες και τα θυλάκια, η διαδικασία ανάπτυξης μιας γενειάδας μπορεί να προκαλέσει φαγούρα. Όταν ξυρίζεστε, η αιχμηρή άκρη της τρίχας παραμένει στο εσωτερικό του τριχοθυλακίου. Καθώς μεγαλώνει η τρίχα, η αιχμηρή άκρη μπορεί να χαράξει το θυλάκιο και να προκαλέσει κνησμό.
Αν κάποιος που συνήθιζε να ξυρίζεται συχνά, αρχίσει να αφήνει γένια, αυτό μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένο ερεθισμό των τριχοθυλακίων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σημαντική ταλαιπωρία και κνησμό.
2. Ξηροδερμία
Αυτή μπορεί να προκληθεί από, ή να είναι μια αντίδραση σε:
  • σαπούνια ή προϊόντα περιποίησης
  • νερό που είναι πολύ ζεστό
  • αλλαγές στον καιρό
  • μειωμένη έκκριση φυσικών ελαίων (σμήγμα) στο δέρμα
Μια κατάσταση που ονομάζεται ιχθύωση (ichthyosis) προκαλεί την πάχυνση του δέρματος, που αρχίζει μετά να έχει νιφάδες νεκρής επιδερμίδας. Υπάρχουν 20 διαφορετικοί τύποι αυτής της κατάστασης.
Πολλοί την έχουν συνήθως επειδή φέρουν ένα ελαττωματικό γονίδιο που κληρονόμησαν από τους γονείς τους. Η χρήση μαλακτικών για την ενυδάτωση του δέρματος και το βούρτσισμα των μαλλιών για την απομάκρυνση των νιφάδων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ιχθύωσης.
Η ψωρίαση και το έκζεμα είναι άλλες δερματικές παθήσεις που προκαλούν σοβαρή ξηρότητα. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε φαγούρα στα γένια. 3. Τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα
Αυτό συμβαίνει όταν μια τρίχα που έχει ξυριστεί, ή κοπεί αρχίσει να μεγαλώνει προς τα μέσα, δηλαδή μέσα στο τριχοθυλάκιο. Ο επακόλουθος ερεθισμός μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο θυλάκιο και κνησμό. 
4. Σμηγματορροϊκό έκζεμα
Το σμηγματορροϊκό έκζεμα αναφέρεται επίσης ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα του δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται και κιτρινωπές νιφάδες δέρματος. Όταν βρίσκεται στο τριχωτό της κεφαλής, το σμηγματορροϊκό έκζεμα είναι γνωστό ως πιτυρίδα.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο ενός ατόμου και τα άτομα με λιπαρό δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.
5. Θυλακίτιδα
Η θυλακίτιδα περιγράφει την φλεγμονή του θυλακίου της τρίχας. Εάν αυτό συμβαίνει στο πρόσωπο, μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα στα γένια.
Τα παράσιτα, τα βακτηρίδια, οι μύκητες και οι τρίχες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Η θυλακίτιδα είναι συνήθως ορατή στο πρόσωπο, καθώς τα θυλάκια της περιοχής γενειάδας θα φαίνονται κόκκινα και μπορεί να είναι επώδυνα. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν φουσκάλες.
6. Ψευδοθυλακίτιδα (pseudofolliculitis barbae)
Καθώς μεγαλώνει, μια τρίχα γενειάδας μπορεί να κόψει το εσωτερικό του ωοθυλακίου ή να καμπυλωθεί προς τα πίσω και να αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα στο δέρμα. Αυτό ονομάζεται pseudofolliculitis barbae.
Η κατάσταση προκαλεί φλεγμονή του θυλακίου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και επώδυνα σημάδια από το ξυραφάκι. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν κυψέλες γεμάτες με πύον. Η ψευδοθυλακίτιδα, σε αντίθεση με την θυλακίτιδα, δεν προκαλείται από μόλυνση.
7. Tinea barbae
Η πάθηση tinea barbae προκαλείται από έναν μύκητα. Μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, κρούστα και φλεγμονή στο δέρμα και μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα. Τα μάγουλα, το πηγούνι και το στόμα είναι οι συχνότερα πληγείσες περιοχές.
Φαγούρα στα γένια: Τι μπορείτε να κάνετε
Επειδή η φαγούρα στα γένια είναι κάτι συνηθισμένο, υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισής της. Ορισμένες μέθοδοι θεραπείας αφορούν απλές αλλαγές στις καθημερινές πρακτικές προσωπικής υγιεινής.
Ωστόσο, εάν η φαγούρα προκαλείται από μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα και αντιβιοτικά. Παρακάτω είναι μερικοί συνήθεις τρόποι για να βρείτε ανακούφιση: 
1. Κρατήστε το πρόσωπό σας καθαρό
Το τακτικό πλύσιμο της γενειάδας και του προσώπου απομακρύνει τις βρωμιές και τα βακτηρίδια. Εξασφαλίζει επίσης ότι το δέρμα δεν γίνεται πολύ λιπαρό. Να πλένετε τα γένια και το πρόσωπό σας κάθε μέρα με χλιαρό νερό και καθαριστικό προσώπου.
2. Κάνετε συχνά ντους
Κάντε ντους καθημερινά, ή κάθε δεύτερη μέρα. Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά ζεστό νερό και μην παραμένετε πολύ ώρα στο μπάνιο, ή στο ντους.
3. Περιποίηση της γενειάδας
Η περιποίηση των τριχών στα γένια θα τα κάνει πιο μαλακά και δεν θα ερεθίζουν πολύ το δέρμα. Βάλτε έλαια jojoba, ή argan που ενδείκνυνται για καλή διατήρηση της γενειάδας.
4. Αποφυγή χημικών ουσιών
Κατά το ξύρισμα ή το κόψιμο της γενειάδας, προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε αφρούς, λοσιόν και άλλες ουσίες, που περιέχουν σκληρά χημικά. Επιλέξτε μια φυσική εναλλακτική λύση.
5. Αφήστε τις τρίχες να μεγαλώσουν
Όταν αφήνετε γένια, αφήστε τις τρίχες να μεγαλώσουν πέρα ​​από το θυλάκιο. Αυτό θα μειώσει τους κινδύνους ερεθισμού και βλάβης των τριχοθυλακίων.
6. Φάρμακα
Εάν η αιτία για την φαγούρα στα γένια είναι μια υποκείμενη δερματική πάθηση, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τα πιο κοινά φάρμακα περιλαμβάνουν:
  • Αλοιφή με γαλακτικό οξύ και ουρία. Αυτό θα βοηθήσει στη θεραπεία του ξηρού δέρματος:
  • Mupirocin (Bactroban) για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων
  • Αντιμυκητιασική κρέμα για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων
  • Κορτικοστεροειδή κρέμα εάν η αιτία είναι μη λοιμώδης
  • Υδροκορτιζόνη, κλομπεταζόλη (Cormax) ή δεσονίδιο για τη θεραπεία του σμηγματορροϊκού εκζέματος, εάν η φλεγμονή είναι μη μολυσματική
  • Κετοκοναζόλη (Nizoral) εάν η αιτία του σμηγματορροϊκού εκζέματος είναι μια μυκητιακή λοίμωξη
  • Γλυκολικό οξύ (Neo-Strata) για την αντιμετώπιση της ψευδοθυλακίτιδας barbae
  • Τοπική αντιμυκητιασική θεραπεία για ήπιες περιπτώσεις tinea barbae. Η από του στόματος αντιμυκητιασική θεραπεία, όπως ιτρακοναζόλη ή τερμπιναφίνη, είναι επίσης χρήσιμη   https://www.medicalnewstoday.com
 *** Βιταμίνη D: Σε ποιες τροφές θα την βρείτε – Πόση χρειάζεστε ανά ηλικία – Τι να προσέχετε 
βιταμίνη D
Παραδόξως λίγες τροφές περιέχουν πολύ βιταμίνη D, εκτός και αν έχει προστεθεί τεχνητά σε αυτές.
 ~ Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα είναι φτιαγμένο για να παίρνει βιταμίνη D (vitamin d) μέσω του δέρματος (την παράγει με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία) και μέσω όχι από το στόμα (μέσω της διατροφής).
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής δομής των οστών.
Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας εύκολος και αξιόπιστος τρόπος για τους περισσότερους ανθρώπους για να πάρετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε. Η απευθείας έκθεση του δέρματος στο φως του ήλιου δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα (για χρονικό διάστημα ίσο με το 1/4 του χρόνου στον οποίο μπορεί να πάθετε ήπιο ηλιακό έγκαυμα) είναι αρκετή για να παράγει όση βιταμίνη D σας είναι απαραίτητη. Ο αναγκαίος χρόνος έκθεσης στον ήλιο διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, την εποχή, την ώρα της ημέρας κ.λπ.

Υπάρχουν τρεις “σούπερ” διαιτητικές πηγές βιταμίνης D:

  • Σολομός (ιδιαίτερα ο άγριος, που αλιεύεται, και όχι ο σολομός ιχθυοτροφείου)
  • Σκουμπρί (ιδιαίτερα το άγριο, που αλιεύεται)
  • Μανιτάρια εκτίθενται σε υπεριώδες φως και έτσι έχουν περισσότερη βιταμίνη D
Σημείωση: Φάτε μέχρι 340 γραμμάρια/εβδομάδα από μια ποικιλία από ψάρια και οστρακοειδή, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. 
Άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνης D:
  • Μουρουνέλαιο (προειδοποίηση: το μουρουνέλαιο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να είναι κακή για εσάς. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας)
  • Τόνος (κονσέρβα σε νερό)
  • Σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι)
  • Γάλα ή γιαούρτι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D (ανεξάρτητα από το αν είναι άπαχα, ή με μειωμένα λιπαρά)
  • Συκώτι από βοδινό, ή μοσχάρι
  • Κρόκοι αυγών
  • Τυρί

Πόση βιταμίνη D χρειάζεστε
Υποθέτοντας ότι το άτομο δεν παίρνει παράγει καθόλου βιταμίνη D από τον ήλιο -και ταυτόχρονα ότι αυτό το άτομο παίρνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου- οι ειδικοί προτείνουν να παίρνει τις ακόλουθες ποσότητες της βιταμίνης D από τη διατροφή, ή τα συμπληρώματα διατροφής (Σημείωση: Το ανώτατο όριο στις παρακάτω τιμές δεν είναι η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης, αλλά η ποσότητα που θεωρείται το ανώτατο ασφαλές επίπεδο):
  • Βρέφη ηλικίας 0 έως 6 μηνών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 400 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 1.000 IU/ημέρα.
  • Βρέφη ηλικίας 6 έως 12 μηνών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 400 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 1.500 IU/ημέρα.
  • Ηλικία 1-3 ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 600 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 2.500 IU/ημέρα.
  • Ηλικία 4-8 ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 600 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 3.000 IU/ημέρα.
  • Ηλικία 9-70 ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 600 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 4.000 IU/ημέρα.
  • Ηλικία 71+ ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 800 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 4.000 IU/ημέρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώνετε το γιατρό σας προτού πάρετε οποιαδήποτε απόφαση για συμπλήρωμα διατροφής, όπως συμπληρώματα βιταμίνης D.
Οι ειδικοί συνιστούν σε γενικές γραμμές ότι οι υγιείς ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 2.000 UI βιταμίνης D ημερησίως, ή περισσότερο σε περίπτωση που έχουν μικρή ή καθόλου έκθεση στον ήλιο.
Υπάρχουν στοιχεία ότι οι άνθρωποι με πολύ λίπος σώματος χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D από τους πιο αδύνατους ανθρώπους.
Η λήψη βιταμίνης D για μεγάλες χρονικές περιόδους σε δόσεις υψηλότερες από τις 4000 μονάδες (IU) ημερησίως είναι ίσως ανασφαλής και μπορεί να προκαλέσει υπερβολικά υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Κάποιες φορές είναι απαραίτητη η πολύ υψηλή δόση (βραχυπρόθεσμα) για την θεραπεία της ανεπάρκειας της βιταμίνης D. Αυτό το είδος της θεραπείας πρέπει να γίνεται ΠΑΝΤΑ υπό την επίβλεψη ενός γιατρού!
βιταμίνη d
Βιταμίνη D: Δοσολογία
Οι ακόλουθες δόσεις έχουν προκύψει από επιστημονικές έρευνες:
Λήψη από το στόμα:
  • Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων: 400-1000 IU/ημέρα για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες συνιστούν υψηλότερες δόσεις της τάξης των 1000-2000 IU ημερησίως.
  • Για την πρόληψη καταγμάτων από πτώση: 800-1000 IU/ημέρα σε συνδυασμό με λήψη ασβεστίου 1000-1200 mg/ημέρα.
  • Για την πρόληψη της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας: Μακροχρόνια κατανάλωση τουλάχιστον 400 IU ημερησίως, κυρίως με τη μορφή ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος.
  • Για την πρόληψη όλων των τύπων καρκίνου: Λήψη 1400-1500 mg/ημέρα συν βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη) 1100 IU/ημέρα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
  • Για μυϊκό πόνο που προκαλείται από την λήψη στατινών: Λήψη βιταμίνης D2 (εργοκαλσιφερόλη), ή βιταμίνης D3 (χοληκαλσιφερόλη) σε δοσολογία 50.000 IU μία φορά την εβδομάδα, ή 400 IU ημερησίως.
  • Για την πρόληψη της γρίπης: Λήψη βιταμίνης D (χοληκαλσιφερόλη) σε δόση 1200 IU ημερησίως.  http://www.webmd.com  . , http://www.webmd.com  . , http://www.webmd.com
 ***  Τι θα συμβεί στο παιδί σε 10 μέρες, αφότου του κόψετε την επιπλέον ζάχαρη                 
ζάχαρη
Μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών, ειδικά εκείνων που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, μειώνονται μέσα σε 10 μόλις ημέρες οι πιθανότητες για πολλές μεταβολικές νόσους, σύμφωνα με μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Obesity.

  ***  Ξηροφθαλμία: 8 συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε                   
σύνδρομο ξηροφθαλμίας
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους το δυσάρεστο αίσθημα καύσου, το υπερβολικό δάκρυσμα, το κοκκίνισμα και τον κνησμό που προκαλούνται όταν αναπτύσσεται ξηρότητα στα μάτια. Για πολλούς ανθρώπους, όμως, η ξηροφθαλμία δεν είναι μία παροδική ενόχληση, αλλά ένα επίμονο πρόβλημα που αποκαλείται σύνδρομο ξηροφθαλμίας, πλήττει σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους και απαιτεί συνεχή και προσεκτική φροντίδα.
 ~  Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας αναπτύσσεται όταν οι δακρυϊκοί πόροι δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες δακρύων ή όταν τα παραγόμενα δάκρυα δεν είναι αρκετά ποιοτικά.
«Τα δάκρυα, τα οποία αποτελούνται από τρεις ξεχωριστές στοιβάδες, είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των ματιών και η ανεπάρκειά τους μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School.
«Μεταξύ άλλων είναι απαραίτητα για να υγραίνονται και να λιπαίνονται τα μάτια, για να τα τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, για να καθαρίζουν την επιφάνειά τους, αλλά και για να εστιάζουν καλύτερα τις εικόνες που βλέπουν».
Όλες αυτές οι λειτουργίες διαταράσσονται όταν η δακρυϊκή στοιβάδα δεν παράγει αρκετά δάκρυα ή όταν τα δάκρυα που παράγει δεν έχουν την επιθυμητή σύσταση αφού, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν αποτελούνται μόνο από άλατα και νερό, αλλά από εκατοντάδες πρωτεΐνες, ηλεκτρολύτες, αντισώματα και λιπίδια.
«Κάθε άνθρωπος μπορεί να εκδηλώσει σύνδρομο ξηροφθαλμίας, αλλά είναι πιο συχνό στις γυναίκες, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους», λέει ο Δρ Κανελλόπουλος. 
Τί μπορούν να κάνουν οι πάσχοντες για να βοηθηθούν; Ο Δρ. Κανελλόπουλος έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να τους βοηθήσουν.
* Προσέξτε πού ζείτε. Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι η εμφάνιση του συνδρόμου ξηροφθαλμίας είναι πιθανότερη σε όσους ζουν σε αστικά κέντρα με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μία από αυτές είχε πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ και είχε δείξει πως οι κάτοικοι των πόλεων του Σικάγου και της Νέας Υόρκης είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με το σύνδρομο, σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε επαρχιακές περιοχές.
Αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου ξηροφθαλμίας διατρέχουν και όσοι ζουν σε μεγάλο υψόμετρο, όπου τυπικά ο αέρας είναι πιο ξηρός.
Αν λοιπόν ζείτε σε μολυσμένο ή ξερό αέρα, πρέπει να τοποθετήσετε στο σπίτι σας ένα υψηλής ποιότητας φίλτρο αέρα και να χρησιμοποιείτε υγραντήρα για να προσθέτετε υγρασία στην ατμόσφαιρα.
* Προστατευθείτε όταν φυσάει.
Αν στην περιοχή όπου ζείτε ή/και εργάζεστε φυσά συχνά δυνατός αέρας, φροντίστε να προστατεύετε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου που θα έχουν προστατευτικά στα πλάγια, διότι οι ριπές του αέρα προκαλούν ξηροφθαλμία. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε πιστολάκι για να στεγνώνετε τα μαλλιά σας, αλλά και ανεμιστήρες (δεν πρέπει ποτέ να σας «κτυπούν» καταπρόσωπο).
* Αποφύγετε τον καπνό των τσιγάρων.
Ο καπνός όχι μόνο είναι ιδιαίτερα ερεθιστικός για τα μάτια με ξηροφθαλμία, αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες ανάπτυξης του συνδρόμου ξηροφθαλμίας.
* Να ξεκουράζετε τα μάτια σας.
Η εργασία μπροστά στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή λάπτοπ, καθώς και το πολύωρο διάβασμα ή τηλεόραση μπορεί να οδηγήσουν στην ξηροφθαλμία, διότι όταν το βλέμμα είναι «καρφωμένο» σε ένα σημείο δεν βλεφαρίζουμε όσο συχνά χρειάζεται. Για να αποφύγετε αυτό τον κίνδυνο, να κάνετε διάλειμμα κάθε 10 λεπτά για να ξεκουράζετε τα μάτια σας. Φροντίστε επίσης να βλεφαρίζετε πιο συχνά, για να βοηθάτε τα μάτια σας να ανακτούν λίγη από την υγρασία που έχουν χάσει.
* Δοκιμάστε τα τεχνητά δάκρυα.
Τα τεχνητά δάκρυα διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Να τα χρησιμοποιείτε όσο συχνά χρειάζεστε, αλλά αν διαπιστώσετε ότι σας είναι απαραίτητα συχνότερα από μία φορά κάθε 2 ώρες, προτιμήστε όσα δεν περιέχουν συντηρητικά. Τα ενυδατικά τζελ για τα μάτια επίσης μπορεί να σας βοηθήσουν. Επειδή όμως είναι πιο παχύρρευστα και θολώνουν την όραση, καλό είναι να τα χρησιμοποιείτε πριν μπείτε για ύπνο. Αν δεν είστε σίγουροι για το τι ακριβώς χρειάζεστε, συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας.
* Αυξήστε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση από τα συμπτώματα του συνδρόμου ξηροφθαλμίας αυξάνοντας την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων. Πρόκειται για ένα είδος ωφέλιμων λιπιδίων που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στα ιχθυέλαια (π.χ. στο μουρουνέλαιο) και στα παχιά (λιπαρά) ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγγα, το σκουμπρί, ο τόνος κ.λπ. Στο εμπόριο διατίθενται επίσης και ειδικά εμπλουτισμένα προϊόντα. Συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας, διότι μπορεί να σας χορηγήσει και διατροφικό συμπλήρωμα των λιπιδίων αυτών.
* Να φροντίζετε τα βλέφαρά σας.
Τα θερμά επιθέματα (κομπρέσες) στα μάτια μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος από τους αδένες των βλεφάρων, συμβάλλοντας στην βελτίωση της ποιότητας των δακρύων σας. Καλό είναι επίσης να πλένετε προσεκτικά τα βλέφαρά σας με καθαρό πανί, σαπούνι και χλιαρό νερό, ξεβγάζοντάς τα στη συνέχεια απαλά.
* Να έχετε το νου σας το χειμώνα.
Ο χειμώνας ευνοεί την εμφάνιση συνδρόμου ξηροφθαλμίας ή εξάρσεων του συνδρόμου, επειδή η υγρασία της ατμόσφαιρας πέφτει στη διάρκειά του λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν εκτεθειμένοι στην (αποξηραντική) κεντρική θέρμανση.
Για να αντισταθμίσετε την μειωμένη χειμερινή υγρασία χρειάζεστε έναν υγραντήρα στους θερμαινόμενους χώρους, καθώς και να πίνετε άφθονα υγρά για να διατηρείτε ο οργανισμός σας καλά ενυδατωμένος και να προστατεύετε τα μάτια σας από το κρύο. Αν φοράτε φακούς επαφής πρέπει να τους φροντίζετε σχολαστικά, διότι τα μάτια σας απειλούνται ακόμα περισσότερο από την ξηρότητα.

 *** Καρκίνος: Αυξανόμενες ελπίδες για τους ασθενείς με μεταστάσεις                 
μεταστάσεις
Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου είναι ελπιδοφόρες, καθώς υπάρχουν ακόμα και μεταστατικές μορφές της νόσου στις οποίες οι ασθενείς επιζούν επί χρόνια.
 ~  Ο καρκίνος δεν είναι μία ενιαία νόσος αλλά έχει σχεδόν 200 μορφές. Επιπλέον, συχνά διαγιγνώσκεται όταν έχει κάνει μεταστάσεις, οπότε η αντιμετώπισή του είναι πιο δύσκολη.
Οι εξελίξεις της Ιατρικής, ωστόσο, έχουν αρχίσει να παρατείνουν σημαντικά τη ζωή  ακόμα και ασθενών με μεταστάσεις. Οι περιπτώσεις του μελανώματος, του καρκίνου του νεφρού και του καρκίνου του πνεύμονα είναι πολύ χαρακτηριστικές.
Πριν από σχεδόν μία δεκαετία, η μέση επιβίωση για τους ασθενείς με μελάνωμα που είχε κάνει μεταστάσεις ήταν περίπου 6 μήνες. Μόλις το 30-35% ζούσαν για ένα χρόνο, ενώ ιστορικά το ποσοστό της πενταετούς επιβίωσης ήταν κάτω από 10%.
Χαμηλή ήταν η μέση επιβίωση και στον καρκίνο του πνεύμονα με μεταστάσεις. Ήταν λίγοι μήνες, ενώ η πενταετής επιβίωση ήταν μονοψήφιο ποσοστό, μόλις 4%.
Στον μεταστατικό καρκίνο του νεφρού η μέση επιβίωση επίσης μετριόταν σε μήνες, αφού μόνο το 10% των ασθενών επιζούσαν επί περισσότερο από ένα χρόνο.
Η κατάσταση στις συγκεκριμένες και σε άλλες μορφές καρκίνου διαρκώς βελτιώνεται, χάρη στις νεότερες και καλύτερα σχεδιασμένες θεραπείες. Και μολονότι ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η επιστήμη νίκησε τον καρκίνο, μπορεί με ασφάλεια να λεχθεί ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.
«Η μακροχρόνια επιβίωση με καλή ποιότητα ζωής ήταν πάντα η μεγάλη πρόκληση, ιδιαίτερα για τους ασθενείς με προχωρημένες ή μεταστατικές μορφές καρκίνου», λέει ο κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων –Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας στην «Βιοκλινική» Θεσσαλονίκης. «Για πολλούς ασθενείς αυτοί παραμένουν μη επιτεύξιμοι στόχοι, αλλά για άλλους η βελτίωση είναι θεαματική. Οι εξελίξεις και τα νέα ερευνητικά δεδομένα είναι τέτοια, ώστε ξέρουμε πως ό,τι λέμε σήμερα, μπορεί να είναι ξεπερασμένο την επόμενη εβδομάδα».
Όπως εξηγεί ο κ. Μπουκοβίνας, η βελτίωση στις χειρουργικές τεχνικές και την ακτινοθεραπεία, και η ανάπτυξη και έγκριση στοχευμένων φαρμάκων συνέβαλλαν σημαντικά στην καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου.
Ειδικά, όμως, για τους ασθενείς με μεταστάσεις, η καθοριστική εξέλιξη ήταν η Ανοσο-ογκολογία.
«Η Ανοσο-ογκολογία συμπεριλαμβάνει παράγοντες οι οποίοι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει τον καρκίνο», λέει. «Σε αντίθεση, δηλαδή, με τις άλλες θεραπείες, τα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα δεν στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού».
Αυτό είναι απαραίτητο διότι ο καρκίνος χρησιμοποιεί διάφορους μοριακούς μηχανισμούς για να «κρύβεται» από το ανοσοποιητικό και να αποφεύγει τις επιθέσεις του.
Ο καρκίνος του νεφρού
Ο καρκίνος του νεφρού που έχει κάνει μεταστάσεις θεωρείται από τους γιατρούς ένα πολύ καλό μοντέλο για να κατανοήσει κανείς την πρόοδο που έχει συντελεσθεί χάρη στην Ανοσο-ογκολογία.
Ο καρκίνος του νεφρού είναι ο 12ος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες, συνήθως στην έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής. Η πιο συχνή μορφή του είναι το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο αντιπροσωπεύει το 80-90% των όγκων του.
«Μέχρι το 2006, για την αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού είχαμε μόνο τις εγχειρήσεις, αλλά έκτοτε υπήρξε κοσμογονία στις θεραπείες», λέει ο παθολόγος-ογκολόγος Αριστοτέλης Μπάμιας, καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας στην Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και πρόεδρος της Ελληνικής Ερευνητικής Ομάδας Ουρογεννητικού Καρκίνου (ΕΕΟΟΓΕΚ).
Όπως εξηγεί, η αρχή έγινε με τα στοχευμένα φάρμακα, από τα οποία έχουν εγκριθεί σχεδόν 10.  Πιο πρόσφατα το θεραπευτικό οπλοστάσιο εμπλουτίσθηκε και με την πρώτη νέου τύπου ανοσοθεραπεία, το φάρμακο nivolumab που ανήκει στους αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού (check-point inhibitors).
«Τα στοχευμένα φάρμακα υπερδιπλασίασαν την μέση επιβίωση στις μεταστατικές μορφές», εξηγεί ο κ. Μπάμιας. «Με την ανοσοθεραπεία, όμως, βλέπουμε σημαντική παράταση της ζωής  ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στα άλλα φάρμακα ή υποτροπιάζουν και οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Μάλιστα η παράταση αυτή είναι με βελτιωμένη ποιότητα ζωής, αφού οι ασθενείς αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα και αισθάνονται πιο καλά».
Οι νέες θεραπείες σημαίνουν ότι σήμερα περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με μεταστάσεις ζουν πλέον επί τουλάχιστον 2 χρόνια μετά τη διάγνωση. Επιπλέον, ο ένας στους οκτώ ξεπερνούν το ορόσημο της 5ετούς επιβίωσης, έπειτα από το οποίο θεωρείται ότι στην πλειονότητά τους έχουν ξεπεράσει τη νόσο.
Το μελάνωμα
Ο πρώτος όγκος, όμως, στον οποίο εφαρμόσθηκαν οι αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού ήταν το προχωρημένο ή μεταστατικό μελάνωμα.
«Η αφετηρία για το μεταστατικό μελάνωμα ήταν το 2010», λέει η καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας Ελένη Γκόγκα, από την Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Λαϊκό. «Μέχρι τότε εφαρμοζόταν κυρίως χημειοθεραπεία, έπειτα από την οποία η επιβίωση στον έναν χρόνο ήταν 30-35% και στην πενταετία πολύ χαμηλότερη. Το 2010, για πρώτη φορά στην ιστορία του μελανώματος, παρουσιάσθηκαν αποτελέσματα που έδειξαν σημαντική παράταση της επιβίωσης με ένα φάρμακο. Ήταν το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο ipilimumab που εγκρίθηκε το 2011».
Μέχρι το 2013, η μέση επιβίωση στο μελάνωμα με μεταστάσεις είχε σχεδόν διπλασιαστεί (από τους 6 στους 11 μήνες). Επίσης, το 22% των ασθενών είχαν φθάσει στα 3 χρόνια επιβίωσης.
Το καλοκαίρι του 2015 εγκρίθηκαν τα νεότερα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα nivolumab και pembrolizumab, που έχουν διαφορετικό μηχανισμό δράσης από το ipilimumab. Και ένα χρόνο αργότερα εγκρίθηκε ο συνδυασμός του ipilimumab με το nivolumab.
Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν ότι το 2017, η μέση ολική επιβίωση για το μελάνωμα με μεταστάσεις με τη λήψη μεμονωμένων των ανοσοθεραπειών έφτασε τους 37 μήνες και:
  • Η επιβίωση για 1 χρόνο από τη διάγνωση αυξήθηκε από 30% σε 80%
  • Η διετής επιβίωση αυξήθηκε από 15% σε 60%
  • Η τριετής επιβίωση έφτασε το 55%
  • Η 5ετής επιβίωση έφτασε το 35-40%
  • Η 10ετής επιβίωση έφτασε το 20%
Επιπλέον, «συνδυάζοντας ανοσοθεραπευτικούς παράγοντες, σημειώνονται ποσοστά τριετούς επιβίωσης κοντά στο 60%», τονίζει η κυρία Γκόγκα.
Οι ανοσοθεραπείες συνήθως ενδείκνυνται για τα βαριά περιστατικά, στα οποία το μελάνωμα δεν μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, έχει κάνει μεταστάσεις ή έχει πάνω από 50% πιθανότητες να υποτροπιάσει.
Για τις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις μελανώματος υπάρχουν και πολλές άλλες θεραπείες.
Ο καρκίνος του πνεύμονα
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Αφενός αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στον κόσμο. Αφετέρου το 70% των ασθενών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με συνέπεια να έχει υψηλή θνησιμότητα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους εξαιτίας του καρκίνου του πνεύμονα.
Ωστόσο, και στην περίπτωση του προχωρημένου και μεταστατικού καρκίνου του πνεύμονα έχουν γίνει βήματα προόδου και μάλιστα για την πιο συχνή μορφή του, τον μη-μικροκυτταρικό.
Όπως εξήγησε σε πρόσφατη εκδήλωση ο καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας Κωνσταντίνος Συρίγος, την περίοδο 2000-2017 η μέση επιβίωση αυξήθηκε από τους λίγους μήνες στα 2 χρόνια. Επιπλέον, το σχεδόν 20% των ασθενών ξεπερνούν την τριετία από τη διάγνωση.
«Αυτό οφείλεται στην ανοσοθεραπεία, με την οποία εκπαιδεύουμε το ανοσοποιητικό για να “βλέπει” και να σκοτώνει τον καρκίνο», είπε. «Και το πιο σημαντικό είναι ότι το ανοσοποιητικό έχει μνήμη. Έτσι, μετά το τέλος της ανοσοθεραπείας, εξακολουθεί να θυμάται και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα».
Ο κ. Συρίγος επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα στην αντιμετώπιση του καρκίνου είναι το κόστος. «Πρέπει να φθηνύνουν τα φάρμακα και να διατεθούν πολλά χρήματα για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση», είπε.
Όσον αφορά τους ασθενείς, τόνισε πως η επιλογή του γιατρού που θα αντιμετωπίσει τον καρκίνο τους μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επιβίωση. Και πρόσθεσε πως αυτός πρέπει πάντοτε να είναι ογκολόγος και όχι, λ.χ., γυναικολόγος που δίνει θεραπεία για καρκίνο του μαστού.
Δεν ανταποκρίνονται όλοι
Παρότι είναι συχνά σωτήρια η ανοσοθεραπεία με τους αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς σε αυτήν.
Αν και υπάρχει διαφορά ανάλογα με τη μορφή του καρκίνου, κατά μέσον όρο ανταποκρίνεται ένας στους τέσσερις ασθενείς.
Ειδικά για το μελάνωμα το μέσο ποσοστό ανταπόκρισης είναι υψηλότερο από τις άλλες μορφές καρκίνου (υπερβαίνει το 40%). «Έχει διαπιστωθεί ότι περισσότερο ζουν με τα νέα φάρμακα ασθενείς που βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση και χωρίς πολλά προσβεβλημένα όργανα», εξηγεί η κυρία Γκόγκα.
Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί η ανοσοθεραπεία δεν αποδίδει σε όλους. Ούτε έχουν τρόπο να ξέρουν εκ των προτέρων ποιος θα ανταποκριθεί. Γίνονται όμως πολλές έρευνες για να βρεθούν ουσίες στο αίμα (βιοδείκτες) που θα μπορούσαν να έχουν προγνωστική αξία. Και αυτό, επειδή πιστεύεται ότι το κλειδί είναι τα μοριακά χαρακτηριστικά των όγκων, που διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.
Όπως πάντως ισχύει για όλες τις θεραπείες, έτσι και η ανοσοθεραπεία έχει δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ευτυχώς, όμως, συνήθως είναι ήπιες και διαχειρίσιμες, και τα ποσοστά εγκατάλειψης της θεραπείας είναι χαμηλά, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι εγκρίσεις
Την τελευταία επταετία έχουν εγκριθεί σε ΗΠΑ ή/και Ευρώπη έξι ανοσοθεραπείες της οικογένειας των αναστολέων σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού. Πρόκειται για τα φάρμακα:
  • Ipilimumab (στοχεύει την πρωτεΐνη CTLA-4)
  • Nivolumab και pembrolizumab (στοχεύουν το «χειρόφρενο» του ανοσοποιητικού PD-1)
  • Avelumab, durvalumab και atezolizumab (στοχεύουν την πρωτεΐνη PD-L1).
Οι ανοσοθεραπείες αυτές είναι εγκεκριμένες για μία ή περισσότερες από τις εξής μορφές καρκίνου:
  • Μελάνωμα
  • Μη-μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα
  • Λέμφωμα Χότζκιν
  • Καρκίνοι κεφαλής-τραχήλου από πλακώδη κύτταρα
  • Καρκίνος νεφρού (νεφροκυτταρικό καρκίνωμα)
  • Καρκίνος ουροθηλίου (ουροδόχος κύστη).
  • Καρκίνος ήπατος (ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα)
  • Καρκίνος παχέος εντέρου
  • Καρκίνος στομάχου (γαστρικός καρκίνος)
  • Καρκίνωμα Μέρκελ (μορφή καρκίνου δέρματος)
Τις περισσότερες εγκρίσεις έχει το nivolumab (όλες, πλην του καρκινώματος Μέρκελ και του καρκίνου του στομάχου).
Οι τρεις από τις ενδείξεις (ήπατος, παχέος εντέρου, στομάχου) είναι εγκεκριμένες στις ΗΠΑ, αλλά όχι ακόμα στην Ευρώπη.
Τέλος, διεξάγονται εκατοντάδες μελέτες σε όλο τον κόσμο για πιθανή εφαρμογή των ανοσοθεραπειών σε δεκάδες άλλες μορφές καρκίνου. Μόνο με το nivolumab, π.χ., διεξάγονται 400 κλινικές μελέτες για άλλες 20 μορφές καρκίνου. 

 ***Προσοχή: ΑΥΤΑ τα Σημάδια Δείχνουν Πιθανό Καρκίνο του Πνεύμονα
Μία από τις πιο αθόρυβες και επικίνδυνες ασθένειες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδεικτικό της «αθόρυβης» δράσης του είναι πως στο 40% των περιπτώσεων, η διάγνωση γίνεται αφού η νόσος έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, στο 1/3 των περιπτώσεων, ο καρκίνος έχει φτάσει το στάδιο 3.
Μάθετε τα απλά σημάδια που υποδεικνύουν καρκίνο του πνεύμονα και προστατευθείτε
Επίμονος βήχας
Μπορεί να οφείλεται απλά σε ένα κοινό κρυολόγημα ή μία λοίμωξη του αναπνευστικού. Ωστόσο, σε περίπτωση που συνεχίζει για περισσότερο από μια ή δύο εβδομάδες, είναι ξηρός και συνοδεύεται από βλέννα τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα κάποιον ειδικό.
Αλλαγή στον τύπο του βήχα
Ιδιαίτερα αν είστε καπνιστής, σε περίπτωση που ο βήχας αλλάξει, μην το αγνοήσετε. Συγκεκριμένα, αν ο βήχας είναι πιο συχνός, προκαλεί βαθύτερο ή βραχνό ήχο, αιμόπτυση ή περισσότερη βλέννα από το συνηθισμένο, καλό θα είναι να υποβληθείτε στις απαραίτητες εξετάσεις.
Η δύσπνοια
Πρόκειται για ένα πιθανό σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή αν εμφανίζετε μετά από μία εργασία, που παλαιότερα μπορούσατε να κάνετε χωρίς ενοχλήσεις.
Πόνος στο στήθος, τον ώμο ή την πλάτη
Ενημερώστε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε είδος πόνου στο στήθος, είτε αυτός είναι οξύς, ήπιος, σταθερός ή επαναλαμβανόμενος ανά διαστήματα. . Όταν ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί πόνο στο στήθος, η ενόχληση μπορεί να προκύψει από διογκωμένους λεμφαδένες ή μετάσταση στο θωρακικό τοίχωμα του υπεζωκότα (επένδυση γύρω από τους πνεύμονες) ή στις νευρώσεις. Επίσης, ο καρκίνος του πνεύμονα μερικές φορές σχετίζεται και με τον πόνο στον ώμο, το βραχίονα ή τον αυχένα.
Συριγμός ή σφύριγμα κατά την αναπνοή
Ο συριγμός είναι δυνατόν να οφείλεται στους αεραγωγούς που έχουν μπλοκάρει ή έχουν φλεγμονή. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να συνδέεται με αιτίες που είναι θεραπεύσιμες, ωστόσο μπορεί να είναι επίσης ένα σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα.
Αλλαγή στη φωνή
Ιδιαίτερα, η βραχνάδα μπορεί να προκληθεί από ένα απλό κρυολόγημα, αλλά ενδεχομένως η αιτία να είναι πιο ανησυχητική.
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους στην περίπτωση του καρκίνου μπορεί να προκύψει από τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούν την αποθηκευμένη ενέργεια του σώματός σας.
Πονοκέφαλος
Ίσως πρόκειται για σημάδι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλο. Βέβαια, ο κάθε πονοκέφαλος δε σημαίνει αυτόματα μετάσταση στον εγκέφαλο, απλά μερικές φορές, ένας όγκος του πνεύμονα μπορεί να δημιουργήσει πίεση στην άνω κοίλη φλέβα, η οποία είναι η μεγάλη φλέβα που κινεί το αίμα από το άνω μέρος του σώματος προς την καρδιά, προκαλώντας πόνο.

*** Ουρικό οξύ: Τα βότανα που το «διαλύουν»
Η όξινη διατροφή είναι συχνά πλούσια σε πουρίνες. Είναι ουσίες, που απαντώνται συνήθως σε κρέας, τυριά, οστρακοειδή, μανιτάρια και κρασί. Οι πουρίνες συμβάλλουν στον σχηματισμό και την καθίζηση κρυστάλλων ουρικού οξέος.
Τότε είναι που λέμε ότι κάποιος έχει πρόβλημα με το ουρικό οξύ. Οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος μπορεί να συσσωρευθούν στους νεφρούς, όπου σχηματίζουν πέτρες στα νεφρά. Επίσης, μπορεί να συσσωρευθούν μέσα στις αρθρώσεις, όπου οδηγούν σε ουρική αρθρίτιδα. Οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος είναι αιχμηροί και προκαλούν πόνο και φλεγμονή στους περιβάλλοντες ιστούς.
Μερικά βότανα είναι αποτελεσματικά στη διάλυση και απομάκρυνση κρυστάλλων ουρικού οξέος από το σώμα
Ουρικό οξύ και… φρέσκος χυμός λεμονιού
Η κατανάλωση φρέσκου χυμού λεμονιού μπορεί να αποτρέψει τις εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας. Μπορεί, επίσης, να μειώσει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Αυτό το πετυχαίνει διεγείροντας τον σχηματισμό ανθρακικού ασβεστίου μέσα στο σώμα. Το ανθρακικό ασβέστιο εξουδετερώνει τα οξέα στο αίμα. Αυτά οδηγούν σε ουρική αρθρίτιδα, συνήθως στο μεγάλο δάκτυλο του πέλματος. Ο φρέσκος χυμός λεμονιού είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Αυτή ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις και ελαχιστοποιεί τις βλάβες που προκαλούνται από τα αιχμηρά κρύσταλλα ουρικού οξέος. Το λεμόνι ενεργεί ως διαλύτης για τους κρυστάλλους και τους διαλύει, μειώνοντας τα επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό.
Ουρικό οξύ και… ρίζα από το φυτό Burdock
Η ρίζα αυτού του φυτού είναι ένα παραδοσιακό φυτικό φάρμακο για διάφορους τύπους αρθρίτιδας. Βοηθάει, φυσικά, και στις εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας.

Έχει δυνατές ιδιότητες καθαρισμού της κυκλοφορίας του αίματος από τις τοξίνες. Έτσι, μειώνει την φλεγμονή και προωθεί την αποβολή τους μέσω των ούρων. Το ουρικό οξύ αποβάλλεται και αυτό μέσω της ούρησης. Η δοσολογία είναι 20-30 σταγόνες από εκχύλισμα της ρίζας bourdock σε που αναμιγνύεται σε 235 ml νερό. Πίνετε το ρόφημα αυτό 3-4 φορές την ημέρα για μερικές ημέρες.
Ουρικό οξύ και… βότανο “Devil’s Claw”
Το “νύχι του διαβόλου” είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία των συμπτωμάτων διάφορων τύπων αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της ουρικής αρθρίτιδας.

Είναι ικανό να διαλύσει και να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Μια συνήθης συνιστώμενη δόση είναι 500-750 mg, τρεις φορές την ημέρα. Πάρτε το τις περιόδους που έχετε έξαρση ουρικής αρθρίτιδας.
Ουρικό οξύ και… βλαστοί από το βότανο Alfalfa
Είναι μια πλούσια πηγή πολυάριθμων βιταμινών και μετάλλων, αλλά μειώνει και τα επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό.

Το βότανο alfalfa έχει ισχυρή αλκαλική επίδραση στο σώμα. Δηλαδή αυξάνει τα επίπεδα pH και διαλύει τους κρυστάλλους ουρικού οξέος. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας. Γενικά, το ουρικό οξύ παραμένει διαλυμένο σε αλκαλικό περιβάλλον.
Ουρικό οξύ και… βύσσινο
Τα βύσσινα και ο συμπυκνωμένος χυμός τους είναι δημοφιλή φάρμακα για την ουρική αρθρίτιδα και τις πέτρες στα νεφρά, που δημιουργούνται από το ουρικό οξύ. Τα βύσσινα μειώνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος στον ορό. Επίσης, συμβάλλουν στην διάλυση των κρυστάλλων μέσα σε αρθρώσεις και των λίθων στους νεφρούς. Τα βύσσινα προκαλούν αλκαλοποίηση στο αίμα και τους ιστούς, παρόμοια με το βότανο alfalfa και τον χυμό λεμονιού. Επιπλέον, περιέχουν έναν τύπο ενζύμου που εξουδετερώνει το ουρικό οξύ, τις ανθοκυανίνες. Πρόκειται για ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία. Η δοσολογία, που συνήθως συνιστάται για τον έλεγχο της ουρικής αρθρίτιδας είναι 6-24 βύσσινα ημερησίως.

*** 5 τροφές που θα καθαρίσουν γρήγορα και φυσικά το πεπτικό σας σύστημα και θα χάσετε και κιλά
Αν δυσκολεύεστε να χάσετε κιλά ύστερα από εξαντλητικές δίαιτες, γυμναστική και συμπληρώματα διατροφής, ίσως υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα, όπως π.χ. το πεπτικό σας σύστημα και ο μεταβολισμός σας.
Η ικανότητα του οργανισμού μας να διασπά τις τροφές, να τις μετατρέπει σε ενέργεια και να στέλνει τα «υπολείμματα» στο πεπτικό σύστημα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να διατηρούμε ή να χάνουμε βάρος.
Αντί λοιπόν να εστιάσετε σε μια συγκεκριμένη δίαιτα, δοκιμάστε τις παρακάτω τροφές για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας και να βελτιώσετε το πεπτικό σας σύστημα.
1. Psyllium
Υπάρχουν πολλά βότανα για τον καθαρισμό του εντέρου ή φυτικά συμπληρώματα για τον ίδιο λόγο, αλλά αν θέλετε να κάνετε οικονομία μπορείτε απλά να τα προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή. Ειδικά το psyllium έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ ανακουφίζει επίσης από διάρροια και κολίτιδα.
2. Λιναρόσπορος
Βοηθά στον καθαρισμό του εντέρου (όπως το psyllium) και συντηρεί την εντερική μικροχλωρίδα ενώ αφαιρεί τις τοξίνες και τα παράσιτα. Καταναλώστε ένα κουταλάκι λιναρόσπορο κάθε πρωί για μία εβδομάδα. Στην δεύτερη εβδομάδα αυξήστε τη δόση σε δύο κουταλάκια και την τρίτη εβδομάδα σε 3.
3. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι 25 με 35γρ. Αν π.χ. τρώτε βρώμη για πρωινό κάνετε ήδη καλό στην υγεία σας, αλλά ψάξτε και για άλλες τροφές που θα εμπλουτίσουν τη διατροφή σας.
4. Ωμά φρούτα και λαχανικά
Αν καταναλώνετε ντομάτες και άλλα λαχανικά ή φρούτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, θα βελτιώσετε τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, την κυκλοφορία του αίματος και της καρδιάς.
5. Προβιοτικά και προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση
Κι όμως! Τα βακτήρια βοηθούν στον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος!
Πηγή: eccefpolis.gr

*** Το πολύ αλκοόλ προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και τελικά άνοια
Η κατάχρηση του αλκοόλ σχετίζεται με τριπλάσιο κίνδυνο άνοιας, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες Η κατάχρηση του αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση όλων των μορφών άνοιας, ιδίως της
πρώιμης που εκδηλώνεται σε πιο μικρή ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη γαλλική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Παρισιού και του Μπορντό και του ιατρικού ινστιτούτου INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "The Lancet Public Health", ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο ενηλίκους που είχαν διαγνωσθεί με άνοια κάθε αιτιολογίας (μεταξύ άλλων λόγω Αλτσχάιμερ) και παράλληλα για σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ.
Περίπου το 3% των περιστατικών άνοιας αποδόθηκε σε εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας του αλκοόλ. Η κατάχρηση του αλκοόλ σχετιζόταν με τριπλάσιο κίνδυνο άνοιας, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες.
Ειδικότερα, από τις περίπου 57.300 περιπτώσεις πρώιμης άνοιας πριν την ηλικία των 65 ετών (το 5% του συνόλου), η πλειονότητά τους (39%) σχετιζόταν με τη βαριά και παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ ή με κάποια διαταραχή σχετική με το αλκοόλ (18%).
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ένα πιθανό όφελος για τη εγκεφαλική υγεία των ηλικιωμένων από την ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αλλά αυξανόμενο κίνδυνο σε περίπτωση μεγάλης κατανάλωσης, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα έρευνα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί χρόνια και βαριά την κατανάλωση αλκοόλ, όταν ξεπερνά τα 60 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ τη μέρα για τους άνδρες (πάνω από έξι ποτά τη μέρα) και τα 40 γραμμάρια για τις γυναίκες (πάνω από τέσσερα ποτά).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η σχέση ανάμεσα στην άνοια και στο αλκοόλ χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, αλλά πιθανότατα οφείλεται στο ότι το αλκοόλ οδηγεί σε μόνιμη δομική και λειτουργική εγκεφαλική βλάβη».
Οι διαταραχές στη χρήση του αλκοόλ αυξάνουν, επίσης, τον κίνδυνο για υπέρταση, διαβήτη, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο για αγγειακή άνοια. Η κατάχρηση του αλκοόλ συνδέεται ακόμη με το κάπνισμα και την κατάθλιψη, που αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για άνοια.  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Υποκατάστατο ζάχαρης; - Τι πρέπει να ξέρετε για το σιρόπι από αγαύη!
Οι βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης είναι από τα λίγα πράγματα που οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα υγείας συμφωνούν σχεδόν απόλυτα. Ο καθένας μας πλέον ξέρει ότι η ζάχαρη είναι ανθυγιεινή και οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητά προσπαθούν να την περιορίσουν στο ελάχιστο.
Δεν αποτελεί, επίσης, έκπληξη, ότι όλα τα υπόλοιπα είδη γλυκαντικών ουσιών έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, ως υποκατάστατα της ζάχαρης, είτε είναι εντελώς φυσικά, είτε είναι πολύ επεξεργασμένα.
Ένα από αυτά τα γλυκαντικά είναι και το νέκταρ, ή σιρόπι, από αγαύη(Agave). Προβάλλεται ως ένα φυσικό γλυκαντικό και διατίθεται στο εμπόριο ως μια ουσία που είναι φιλική ακόμα και προς τα άτομα με διαβήτη, αφού δεν εκτοξεύει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ωστόσο, είναι σώφρον να γνωρίζετε καλά τι ακριβώς είναι το νέκταρ αγαύης και τι περιέχει πραγματικά...
Τι είναι η αγαύη;
Το φυτό Agave μεγαλώνει εγγενώς στα νότια των ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική. Είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί και συνδέεται ιδιαίτερα με το Μεξικό. Αν και οι περισσότεροι από εσάς μάθατε την αγαύη τα τελευταία χρόνια, η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στο Μεξικό για διάφορους σκοπούς, καθώς πιστεύεται ότι έχει (και) θεραπευτικές ιδιότητες.
Κατά βάση, όμως, οι Μεξικανοί χρησιμοποιούν τον χυμό του φυτού, για να παράγουν την πασίγνωστη σε όλους μας τεκίλα, το εθνικό τους ποτό. Όπως και πολλά φυτά στη φυσική τους κατάσταση, η αγαύη ίσως έχει κάποια οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, όταν το προϊόν υποβάλλεται σε επεξεργασία τείνει να χάνει μερικές (ή όλες) από αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Και, δυστυχώς, αυτό μοιάζει να επαληθεύεται και στην περίπτωση του νέκταρ της αγαύης.
Πώς παράγεται το νέκταρ/σιρόπι της αγαύης;
Η γλυκαντική ουσία που συνήθως πωλείται ως “νέκταρ” αγαύης είναι επί της ουσίας πιο κοντά σε “σιρόπι” αγαύης. Και η αλήθεια είναι ότι έχει πολύ λίγα κοινά με το παραδοσιακό γλυκαντικό από τους Μεξικανούς.
Η διαδικασία εκκίνησης είναι η ίδια. Παίρνουν το φυτό και κόβουν και πιέζουν τα φύλα τους για να εξάγουν το ζαχαρούχο υγρό. Αυτό το υγρό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά περιέχει επίσης υγιές χημικές ενώσεις, όπως οι φρουκτάνες, οι οποίες συνδέονται με ευεργετικά αποτελέσματα στο μεταβολισμό και την ινσουλίνη.
Ωστόσο, όταν υποβάλλεται σε επεξεργασία για να γίνει σιρόπι, οι φρουκτάνες διασπώνται σε φρουκτόζη. Αυτό γίνεται όταν το αγνό ζαχαρούχο υγρό της αγαύης εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες (βρασμός) ή/και σε ένζυμα.
Αυτή η διαδικασία καταστρέφει το σύνολο των θετικών για την υγεία σας ιδιοτήτων του φυτού Agave. Η διαδικασία παραγωγής είναι παρόμοια με το πώς παράγονται άλλες ανθυγιεινές γλυκαντικές ουσίες, όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.
Δηλαδή η γλυκαντική ουσία που πωλείται ως νέκταρ από αγαύη ΔΕΝ είναι στην πραγματικότητα “νέκταρ”, αλλά μια εκλεπτυσμένη και βαριά επεξεργασμένη γλυκαντική ουσία που παράγεται από το πραγματικό νέκταρ του φυτού Agave.
Το νέκταρ αγαύης ΔΕΝ αυξάνει πολύ το σάκχαρο του αίματος
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα η ζάχαρη σε ένα τρόφιμο εισέρχεται στο αίμα σας. Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερη είναι η τιμή του δείκτη αυτού σε μια τροφή, τόσο μεγαλύτερη είναι η απότομη αύξηση που επιφέρει στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τόσο χειρότερο είναι για την υγεία σας.
Σε αντίθεση με τη γλυκόζη, η φρουκτόζη δεν πάει απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος και ως εκ τούτου δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή τα επίπεδα ινσουλίνης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτός είναι και ο λόγος, που, τα γλυκαντικά υψηλής φρουκτόζης αναφέρονται συχνά στο εμπόριο ως “υγιή”, ή “φιλικά προς διαβητικούς”.
Το νέκταρ από αγαύη έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κυρίως επειδή σχεδόν όλη του η ζάχαρη είναι φρουκτόζη. Έχει πολύ λίγη γλυκόζη, τουλάχιστον σε σύγκριση με την κανονική ζάχαρη.
Μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια συνέκρινε τις μεταβολικές επιδράσεις του νέκταρ αγαύης με την σακχαρόζη (απλό σάκχαρο) μετά από 34 ημέρες. Τα ποντίκια που έπαιρναν το νέκταρ αγαύης είχαν πάρει λιγότερο βάρος και είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.
Αυτό είναι αναμενόμενο σε μια βραχυπρόθεσμη μελέτη 34 ημερών, ότι δηλαδή η γλυκόζη στην απλή ζάχαρη αυξάνει πολύ τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, ενώ η φρουκτόζη δεν το κάνει. Τούτου λεχθέντος... ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα μόνο από τα πολλά πράγματα που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας όταν εξετάζετε τις επιπτώσεις των διαφόρων γλυκαντικών ουσιών στην υγεία σας.
Οι βλαβερές συνέπειες της αγαύης (και της ζάχαρης σε γενικές γραμμές) δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον γλυκαιμικό δείκτη, αλλά με τις πολύ μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης που περιέχει η αγαύη. Και το νέκταρ αγαύης που υπάρχει στο εμπόριο έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.
Το νέκταρ αγαύης έχει πάρα πολύ φρουκτόζη
Η ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης περιέχουν δύο απλά σάκχαρα και είναι περίπου το μισό σε γλυκόζη και το μισό σε φρουκτόζη. Παρά το γεγονός ότι τόσο η γλυκόζη, όσο και η φρουκτόζη μοιάζουν πολύ, έχουν εντελώς διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα.
Η γλυκόζη είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μόριο. Βρίσκεται σε πολλά υγιεινά τρόφιμα (όπως τα καρότα και οι πατάτες) και το σώμα μας την παράγει και από μόνο του για να βεβαιωθεί ότι έχετε πάντα αρκετή. Στην πραγματικότητα, κάθε ζωντανό κύτταρο του πλανήτη έχει γλυκόζη μέσα του, επειδή το μόριο αυτό είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τη ζωή.
Αλλά ενώ το κάθε κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να μεταβολίσει γλυκόζη, το ήπαρ είναι το μόνο όργανο που μπορεί να μεταβολίσει την φρουκτόζη σε σημαντικές ποσότητες.
Στο πλαίσιο μιας “τυπικής” δυτικής διατροφής που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και θερμίδες, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρουκτόζης μπορεί να αποδειχτεί πολύ επιβλαβής στην μεταβολική σας υγεία.
Φρουκτόζη
Το ήπαρ υπερφορτώνεται και αρχίζει να μετατρέπει την σε φρουκτόζη σε λίπος, το οποίο μεταφέρεται ως σωματίδια VLDL και αυξάνει τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι μέρος αυτού του λίπους μπορεί να εισχωρήσει στο συκώτι και να προκαλέσει λιπώδη νόσο του ήπατος.
Παρά το γεγονός ότι η φρουκτόζη δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις μακροχρόνια στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, αυξάνοντας έντονα τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2.
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρουκτόζης μπορεί να έχει διάφορες άλλες βλαβερές συνέπειες, όπως η αύξηση των μικρών, πυκνών σωματιδίων LDL χοληστερίνης και οξειδωμένης LDL χοληστερίνης, και συσσώρευση του λίπους της κοιλιάς.
Προσέξτε: το νέκταρ από αγαύη είναι περίπου 85% φρουκτόζη, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο ποσοστό από εκείνο που έχει η απλή ζάχαρη!
Να θυμάστε, ωστόσο, ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει για την φυσική φρουκτόζη που υπάρχει στα φρούτα, τα οποία περιέχουν και πολλές φυτικές ίνες και μας κάνουν να νιώθουμε πλήρεις. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι καλά εξοπλισμένος για να χειριστεί τις μικρές ποσότητες φρουκτόζης που βρίσκονται στα φρούτα.  ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

*** ΓΙΑΟΥΡΤΙ: 10 Φυσικές Θεραπείες Για Το Δέρμα Και Τα Μαλλιά!
Σας αρέσει το γιαούρτι; Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε 10 εκπληκτικά οφέλη του γιαουρτιού για το δέρμα και τα μαλλιά.
Το γιαούρτι είναι ζωή. Και όπως κάθε άλλη γυναίκα στον πλανήτη, νοιαζόμαστε πολύ για το δέρμα και τα μαλλιά μας – γι ‘αυτό είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι το γιαούρτι είναι τόσο εξαιρετικό ως προϊόν ομορφιάς.
Είναι εξαιρετικά υγιεινό – το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, βιταμίνες Β2 και D, ασβέστιο και πολλή πρωτεΐνη – περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά που κάνουν θαύματα στο δέρμα και τα μαλλιά σας. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες περιλαμβάνουν βιταμίνες Β, ψευδάργυρο και γαλακτικό οξύ.
Ωστόσο, η ποιότητα του γιαουρτιού έχει σημασία εδώ. Πάντα να επιλέγετε τον οργανικό τύπο, αλλιώς διατρέχετε τον κίνδυνο βλαβερών προσθέτων που θα καταργήσουν οποιαδήποτε καλή δουλειά θα μπορούσε να κάνει το γιαούρτι.
#1 Μπορεί να θεραπεύσει την ξηροδερμία
Το ξηρό δέρμα είναι ενοχλητικό: προκαλεί φαγούρα, κοκκινίζει, μπορεί ακόμη και να πρηστεί συνοδευόμενο από πόνο. Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά η ξηροδερμία μπορεί επίσης να φαίνεται αρκετά απωθητική και με αυτόν τον τρόπο να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή μας.
Τα καλά νέα είναι ότι το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ξηροδερμίας και να αποτρέψει την επανεμφάνισή της. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε γαλακτικό οξύ, το οποίο εξαλείφει τα βακτήρια και τα μικρόβια που προκαλούν αυτή τη δυσάρεστη φαγούρα. Το γιαούρτι περιέχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντιοξειδωτικά που καταπραΰνουν το ξηρό δέρμα.
#2 Προσφέρει ανακούφιση από τα ηλιακά εγκαύματα
Αυτό είναι ένα άλλο από τα εκπληκτικά οφέλη του γιαουρτιού για το δέρμα. Την επόμενη φορά που θα καθίσετε πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο και καείτε ελαφρώς, αντί να αφήσετε να χαλάσουν οι διακοπές σας, στραφείτε στον νέο σας φίλο, το γιαούρτι.
Γιατί; Επειδή η περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο μπορεί να μετριάσει τα ηλιακά εγκαύματα. Φοβερό, σωστά;! Απλά συνδυάστε το με αιθέριο έλαιο χαμομηλιού και εφαρμόστε το στις πληγείσες περιοχές.
#3 Αντιμετωπίζει την πιτυρίδα
Η πιτυρίδα συνήθως προκαλείται από έναν μύκητα, ο οποίος προκαλεί το τριχωτό της κεφαλής να αναπτύξει εκείνο το γνωστό ξεφλούδισμα του δέρματος. Και μόλις εμφανιστεί, είναι εύκολο να απογοητευτείτε, καθώς δεν είναι εύκολο να αποκρύψετε το γεγονός ότι έχετε πιτυρίδα – όχι όταν καλύπτει τους ώμους σας! Ευτυχώς, το γιαούρτι είναι εδώ για να σας σώσει.
Ένα από τα μεγάλα οφέλη του γιαουρτιού για το δέρμα είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πιτυρίδας. Είναι ένας φυσικός αντιμυκητιασικός παράγοντας και η πιτυρίδα είναι ο εχθρός του. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι απαλό μασάζ με γιαούρτι, για περίπου 10 λεπτά. Για καλύτερο αποτέλεσμα, προσθέστε λίγο λεμόνι. Στη συνέχεια, αφήστε το να δράσει για μία ώρα πριν ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
#4 Καταπολεμά την ακμή
Μία από τις πιο ενοχλητικές και παρόλα αυτά συνηθισμένες δερματικές παθήσεις, η ακμή, μπορεί να γίνει ο εφιάλτης μας. Ωστόσο, λόγω των αντιβακτηριακών του παραγόντων, το γιαούρτι είναι σε θέση να καταπολεμήσει την ακμή και να καθαρίσει αποτελεσματικά την επιδερμίδα.
Αυτό είναι ένα άλλο από τα μεγάλα οφέλη του γιαουρτιού για το δέρμα. Απλά το εφαρμόζετε στις πληγείσες περιοχές και αφήνετε να δράσει για 30 λεπτά.
#5 Ως μαλακτική κρέμα μαλλιών
Ένα από τα υπέροχα οφέλη του γιαουρτιού για τα μαλλιά είναι ότι μπορεί να τα θρέψει με φυσικό τρόπο. Στοιχηματίζετε ότι ποτέ δεν σκεφτήκατε πως το γιαούρτι θα λειτουργούσε ως μαλακτικό;! Μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας πιο απαλά, πιο λεία και πιο λαμπερά από την κοινή μαλακτική κρέμα που χρησιμοποιείτε όλο αυτό το διάστημα!
Και επειδή το γιαούρτι έχει αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, πρόκειται επίσης να διατηρήσει το τριχωτό της κεφαλής σας καθαρό και προστατευμένο από μολύνσεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το απλώσετε στα μαλλιά σας για περίπου 20 λεπτά πριν ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
#6 Ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών
Θέλετε τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν γρηγορότερα; Ο συνδυασμός από 1 μόνο αυγό με 2 κ.σ. γιαούρτι μπορεί να σας βοηθήσει. Χτυπήστε το αυγό σε ένα μπολ πριν προσθέσετε το γιαούρτι.
Δημιουργήστε μια πάστα και στη συνέχεια εφαρμόστε το μείγμα στις ρίζες. Καλύψτε όλα τα μαλλιά και αφήστε το για 30 λεπτά πριν ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
#7 Βοηθά στη μείωση των κηλίδων
Κηλίδες. Πολλές από εμάς τις έχουμε και όλες τις μισούμε. Αν υπήρχε μόνο ένας τρόπος να απαλλαγούμε από τις ατέλειες για πάντα! Λοιπόν, στην πραγματικότητα υπάρχει λύση – και έρχεται με τη μορφή του γιαουρτιού. Σωστά, επειδή το γιαούρτι περιέχει γαλακτικό οξύ, λειτουργεί τόσο ως παράγοντας απολέπισης, όσο και ως φυσικό καθαριστικό που μπορεί να αποκαταστήσει τη νεανική ακτινοβολία και τη λάμψη του δέρματος. Καταπληκτικό.
Επίσης, επειδή έχει λευκαντικό αποτέλεσμα (ήπιας μορφής, φυσικά), το γιαούρτι είναι σε θέση να εξισορροπήσει καλύτερα τον αποχρωματισμό του δέρματος. Για να μειώσετε τις ατέλειες χρησιμοποιώντας γιαούρτι, απλά απλώστε το σε οποιαδήποτε περιοχή υπάρχει ανάγκη, κάνοντας απαλό μασάζ για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε να σταθεί για 15 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
#8 Προσφέρει εξαιρετική ενυδάτωση
Το δέρμα σας χρειάζεται περισσότερη υγρασία; Το μόνο που χρειάζεστε είναι 4 κ.σ. γιαούρτι, 1 κ.σ. κακάο και 1 κ.γλ. μέλι.
Ρίξτε τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομοιογενές. Στη συνέχεια, εφαρμόστε αυτή τη φυσική μάσκα στον λαιμό και το πρόσωπό σας και αφήστε τη να δράσει για 20 περίπου λεπτά. Τέλος, ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, επειδή το γιαούρτι είναι καλό στην ενυδάτωση του δέρματός σας – επιπλέον το φωτίζει και ενισχύει την ελαστικότητά του.
#9 Μειώνει τους μαύρους κύκλους
Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο εκπληκτικά οφέλη του γιαουρτιού για το δέρμα. Έχετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας; Δεν είναι ό,τι καλύτερο και το ξέρετε.
Ωστόσο, εφαρμόζοντας μια μάσκα από γιαούρτι στο πρόσωπό σας, μπορείτε να εξαλείψετε τους μαύρους κύκλους. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε ψευδάργυρο, ο οποίος μπορεί επίσης να μειώσει τα σημάδια, ενώ φωτίζει τον τόνο του δέρματός σας.
#10 Μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες
Το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Δυστυχώς, όλοι πρέπει να μεγαλώσουμε. Ωστόσο, είναι πλέον εφικτό να καθυστερήσουμε τη διαδικασία γήρανσης και να την επιβραδύνουμε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Για να καταπολεμήσετε τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, φτιάξτε ένα scrub με γιαούρτι. Απλά ανακατέψτε 2 κ.σ. γιαούρτι με 1 κ.σ. βρώμη. Αυτό που θέλετε είναι μια ομοιόμορφη πάστα. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το μείγμα στο πρόσωπό σας και κάνετε απαλό μασάζ.
Αφήστε το να δράσει για περίπου 15 λεπτά πριν ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Λειτουργεί αποτελεσματικά λόγω της περιεκτικότητας του γιαουρτιού σε γαλακτικό οξύ που βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από το δέρμα.
Happy Beauty Time!
Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr
*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

***  Υψηλό σάκχαρο στο αίμα: 5 σοβαρές επιπτώσεις αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως!!!
Υψηλό σάκχαρο στο αίμα: 5 σοβαρές επιπτώσεις αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Ο διαβήτης τύπου 2 εκδηλώνεται με υπερβολική δίψα, ανεξήγητη απώλεια βάρους και κούραση.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το πάγκρεας παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης, ώστε να λειτουργήσει σωστά ο μεταβολισμός. Όταν, όμως, υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη, το πάγκρεας χρειάζεται να παράξει μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης, για να ξεπεράσει αυτή την αντίσταση.
Ενώ στην αρχή καταφέρνει με υπερπροσπάθεια να ανταπεξέλθει στις συνθήκες αυτές, αν η στρεσογόνος κατάσταση συνεχιστεί επί μακρόν, η ινσουλίνη δεν επαρκεί και το σάκχαρο του αίματος αρχίζει σταδιακά να αυξάνεται. Τη στιγμή που εισέρχεται κάποιος σε αυτή τη φάση της ήπιας ανεπάρκειας, υπάρχει προδιάθεση για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
Η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο τα αιμοφόρα αγγεία και τα ζωτικά όργανα των ασθενών.
Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφρικής νόσου και σεξουαλικής δυσλειτουργίας. 
Καρδιακές παθήσεις
Οι διαβητικοί έχουν έως και πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις ή να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο παρατεταμένα ανεπαρκής έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, κατά την οποία επικάθονται λιπίδια στα τοιχώματα των μεγάλου και μέσου μεγέθους αρτηριών. Τα λιπίδια αυτά (κυρίως η «κακή» LDL χοληστερόλη) που κυκλοφορούν στο αίμα, με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν να διαβρώνουν τα τοιχώματα των αρτηριών, να δημιουργούν αθηρωματικές πλάκες και σταδιακά οι αρτηρίες να χάνουν την ελαστικότητά τους και να μειώνεται η διάμετρός τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή παροχή αίματος στην καρδιά, προκαλώντας στηθάγχη και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.  Βλάβες των νεύρων
Η υπερβολική γλυκόζη στο αίμα μπορεί να τραυματίσει τα αιμοφόρα αγγεία στα νεύρα. Αυτός είναι ο λόγος που προκαλείται μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια των ασθενών. Όταν ο διαβήτης επηρεάζει τα νεύρα στο πεπτικό σύστημα, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, εμετούς, διάρροια και δυσκοιλιότητα. 
Νεφρική Νόσος
Περίπου το 40% των ασθενών με διαβήτη εκδηλώνουν νεφρική νόσο. Ο διαβήτης αποτελεί ενδοκρινολογική διαταραχή, κατά την οποία οι ιστοί δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν και να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη (σάκχαρο) για ενέργεια. Έτσι, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα, προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία (μικρά και μεγάλα) και στους ιστούς σε ολόκληρο το σώμα και οδηγεί σε πλήθος επιπλοκών, όπως τύφλωση, γάγγραινα και νεφρική ανεπάρκεια που χρειάζεται αιμοκάθαρση.
Οι επιπλοκές που επιβαρύνουν τους νεφρούς, συνήθως εμφανίζονται μετά από τα πρώτα 10-15 χρόνια του διαβήτη. Γι΄ αυτό, ακόμη και αυτοί που γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη, συνήθως παραβλέπουν τον κίνδυνο και δεν τον αντιμετωπίζουν έγκαιρα. Όμως, η βλάβη των νεφρών, όπως και οι άλλες επιπλοκές, προχωράει αργά και σταθερά. Οι παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση νεφρικής προσβολής είναι η ανεπαρκής ρύθμιση του σακχάρου, με επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ΗbΑ1c> 7,5%, η υψηλή αρτηριακή πίεση > 130/80 mmHg, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η γενετική προδιάθεση. 
Διαβητικό πόδι
Με τον όρο αυτό περιγράφονται οι βλάβες που μπορεί να δημιουργηθούν στο πόδι ενός πάσχοντα από διαβήτη (από τον αστράγαλο και κάτω) ως αποτέλεσμα περιφερικής νευροπάθειας ή/και περιφερικής αρτηριοπάθειας, σε συνδυασμό με κάποιο τραυματισμό του ποδιού που δεν έγινε αντιληπτός. Ο ασθενής με περιφερική νευροπάθεια μπορεί να μην αισθάνεται τα επώδυνα ερεθίσματα. Έτσι, κάποιος επαναλαμβανόμενος μικροτραυματισμός, πχ. από ένα στενό παπούτσι, μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγάλη και βαθιά πληγή (έλκος). Μια τέτοια πληγή, ειδικά σε ασθενείς που έχουν και κακή κυκλοφορία λόγω αρτηριοπάθειας, μπορεί να επιμένει για πολλούς μήνες, να μολυνθεί ή και να προκαλέσει οστεομυελίτιδα (λοίμωξη στο οστό που βρίσκεται από κάτω). Για τη θεραπεία των ελκών αυτών απαιτείται πρώτα απ’ όλα «αποφόρτιση» (ουσιαστικά να μην πιέζεται η περιοχή καθόλου), τακτική τοπική περιποίηση, τακτικός χειρουργικός καθαρισμός από τον ειδικό και, κατά περίπτωση, χρήση αντιβιοτικών. Δυστυχώς, η κατάληξη δεν είναι πάντα καλή και ο ακρωτηριασμός δεν μπορεί πάντοτε να αποφευχθεί. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η πρόληψη, η οποία βασίζεται σε ειδικά παπούτσια και πάτους για διαβητικούς, καθώς και στη σωστή εκπαίδευση του διαβητικού πάνω στην καθημερινή φροντίδα των ποδιών του.
Σεξουαλική δυσλειτουργία
Τα άτομα με διαβήτη είναι πιθανό να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία. Συνήθως αντιματωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, αλλά οι ασθενείς που καπνίζουν και έχουν αναπτύξει ήδη βλάβες στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι γυναίκες με διαβήτη μπορεί να βιώσουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, λιγότερη ευχαρίστηση από το σεξ, κολπική ξηρότητα, απουσία οργασμού και πόνο στο σεξ

***  Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Οι 33 τροφές που μειώνουν τον πόνο
Μια μεγάλη ανασκόπηση σε επιμέρους έρευνες, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition, απαριθμεί εκείνες τις τροφές που έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μακροπρόθεσμα.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ενήλικες σε όλον τον κόσμο. Το γεγονός ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση διαταραχή σημαίνει ότι το σώμα δεν αναγνωρίζει τα δικά του υγιή κύτταρα και τα προσβάλλει σαν να είναι ξένα. Αυτό προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις, η οποία μεταφράζεται σε:
δυσκαμψίαοίδημαπόνοκαι μερικές φορές ακόμη και ανωμαλίεςΤα λεγόμενα αντιρευματικά φάρμακα είναι συνήθως η πρώτη γραμμή θεραπείας για τη νόσο. Αλλά η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν έχει καμία οριστική θεραπεία την στιγμή. Εάν ένα άτομο με ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν αντιδρά καλά σε αυτά τα φάρμακα, οι αποκαλούμενοι τροποποιητές βιολογικής απόκρισης (“biologicals”) είναι η δεύτερη επιλογή θεραπείας.
Ποιος έκανε τη νέα έρευναΌπως επισημαίνουν οι συντάκτες της νέας ανασκόπησης, οι βιολογικές ουσίες είναι δαπανηρές και μπορούν να έχουν σοβαρές παρενέργειες. Έτσι, ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Τεχνολογίας Kalinga (KIIT) στο Bhubaneswar της Ινδίας, ξεκίνησαν να διερευνούν διαιτητικές εναλλακτικές λύσεις για τη φαρμακευτική αγωγή.
Ο δρ. Bhawna Gupta, μαζί με τους Shweta Khanna και Kumar Sagar Jaiswal στο Εργαστήριο Βιολογίας Ασθενειών του KIIT στη Σχολή Βιοτεχνολογίας, επανεξέτασαν προϋπάρχουσες έρευνες “από διάφορα εργαστηριακά πειράματα υπό διαφορετικές συνθήκες”.
Εστίασαν τα ευρήματά τους σε 33 τροφές, που, αποδεδειγμένα, μειώνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Η μελέτη είναι μόνο η δεύτερη για να γίνει μια συνολική διαιτητική αξιολόγηση αυτής της ασθένειας. Αυτοί οι ερευνητές επέλεξαν αυστηρά εκείνες τις τροφές που αποδείχτηκαν επιστημονικά ότι έχουν μακροχρόνια οφέλη.
Ολόκληροι σπόροι, όσπρια, φρούτα και μπαχαρικάΟι συγγραφείς απαριθμούν τις τροφές, ομαδοποιώντας τες σε οκτώ κατηγορίες:
φρούταδημητριακάόσπριαδημητριακά ολικής αλέσεωςμπαχαρικάβόταναέλαια"διάφορα"Τα φρούτα περιλαμβάνουν:δαμάσκηναγκρέιπφρουτσταφύλιαβατόμουρα βακκίνιαμπανάνεςρόδιαμάνγκοροδάκιναμήλαΤα δημητριακά περιλαμβάνουν:ολόκληρο πλιγούρι βρώμηςψωμί ολικής αλέσεωςολόκληρο ρύζι (μαζί με τον φλοιό του, όπως π.χ. το καστανό ρύζι)Οι ολόκληροι σπόροι περιλαμβάνουν:καλαμπόκισίκαληκριθάρισιτάρισόργος (είναι γένος αγγειόσπερμων μονοκότυλων φυτών της οικογένειας Graminae που ανήκει στην ομάδα των σιτηρών)Σπόρος canary (καναβούρι)Επίσης:Μπαχαρικά (κουρκούμη, τζίντζερ)ελαιόλαδοιχθυέλαιοπράσινο τσάιγιαούρτιΑυτά μπορούν να μειώσουν το επίπεδο των κυτοκινών. Αυτές οι ουσίες εκκρίνονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μπορούν, επίσης, να μειώσουν το οξειδωτικό στρες, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις τοξίνες.
Τι λένε οι ερευνητές“Η τακτική κατανάλωση συγκεκριμένων διαιτητικών ινών, λαχανικών, φρούτων και μπαχαρικών, καθώς και η εξάλειψη των συστατικών που προκαλούν φλεγμονή και βλάβες μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας”, λέει ο δρ. Gupta.
Και προσθέτει: “Η ενσωμάτωση προβιοτικών στη διατροφή μπορεί επίσης να μειώσει την εξέλιξη και τα συμπτώματα (...) Η επισκόπησή μας επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα διαιτητικά συστατικά και φυτοχημικά προϊόντα από τροφές που έχουν αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα”.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη εναλλακτικών φαρμάκων.
“Οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να αναπτύξουν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα λεγόμενα nutraceuticals έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των χημικά προσαρμοσμένων φαρμάκων, καθώς δεν συνδέονται με παρενέργειες, προέρχονται από φυσικές πηγές και είναι φθηνότερα”, εξηγεί ο dr. Gupta.
Προσοχή : Ωστόσο, οι συγγραφείς προειδοποιούν επίσης τους ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα ενάντια στην ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή τους σε υπερβολικό βαθμό ή/και χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.“Τα διαιτητικά συστατικά ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφία και τις καιρικές συνθήκες. Έτσι οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τις διατροφικές τους ανάγκες, τις αλλεργίες και οποιοδήποτε άλλο ιστορικό των νόσων που σχετίζονται με τα τρόφιμα (...) Προτείνουμε έντονα στους πάσχοντες να συμβουλευτεί γιατρούς και διαιτολόγους προτού ακολουθήσουν οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής”. iatropedia.gr

***  Εγκεφαλικό: Tips για να μειώσετε τον κίνδυνο!
Το εγκεφαλικό είναι ένα ιατρικό πρόβλημα γύρω από το οποίο επικρατούν διάφοροι μύθοι Ένας από τους πιο δημοφιλείς είναι ότι δεν προλαμβάνεται. Αυτό όμως δεν ισχύει αφού είναι στο χέρι σας να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.
Παράγοντες κινδύνου αποτελούν:
η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη. Τι να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο
Γνωρίστε τους αριθμούς σας
Στο πλαίσιο αυτό διατηρήστε την αρτηριακή πίεση χαμηλή.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση ασκεί συνεχή πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία αυξάνεται ο κίνδυνος να φράξουν οι αρτηρίες και έτσι να συμβεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής σας θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε αντι υπερτασιακά φάρμακα κάθε μέρα.
Μετράτε καθημερινά την πίεση σας
Σταματήστε το κάπνισμα
Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα σημαντικό βήμα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Και τα οφέλη έρχονται γρήγορα - μόλις πέντε χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο θα είναι ίδιος με εκείνη ενός μη καπνιστή.
Σίγουρα το εγχείρημα δεν είναι εύκολο . Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το ποια μέθοδος διακοπής του καπνίσματος είναι κατάλληλη για εσάς.
Φάτε υγιεινά
"Ξεκινήστε με την αντικατάσταση υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τροφές με χαμηλά λιπαρά και αντικαταστήσετε τα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη με τροφές όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, και λαχανικά», λέει η Τζούλια Renee Zumpano, RD, LD, διαιτολόγος στην Cleveland Clinic.
"Οι αλλαγές αυτές θα σας χαρίσουν αντιοξειδωτικά στοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία της καρδιάς.  
Tromaktiko

*** Αυτή η Θαυματουργή σπιτική Συνταγή θα σας βοηθήσει να Ανακτήσετε την Ακοής σας έως και το 97%!
Τα προβλήματα ακοής είναι συχνά αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά αυτόν τον καιρό, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων υποφέρουν από προβλήματα αυτού του είδους.
Η απώλεια της ακοής αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην καθημερινότητά και στις εργασίες, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει τη ζωή σας σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα ή δυσάρεστες καταστάσεις στη δουλειά, ή ακόμα και η ζωή σας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, αν δεν μπορείτε να ακούσετε τις κόρνες των αυτοκινήτων, ενώ περπατάτε ή οδηγείτε.
Υπάρχουν πολλά σκευάσματα της αγοράς που υπόσχονται να θεραπεύσουν το πρόβλημα, αλλά σας προτείνουμε μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία που θα σας βοηθήσει να ανακτήσει την ικανότητα ακοής ή να να μειώσετε τα προβλήματα ακοής.
Το καλύτερο για αυτό το γιατροσόφι είναι ότι προσφέρει και εξαιρετικά αποτελέσματα σε άτομα ηλικίας 80 και 90 ετών. Πιστεύεται ότι μπορεί να ανακτήσει έως και το 97% της ακοής σας.
Τα βασικά συστατικά πιθανώς υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σας, και είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο και είναι το σκόρδο και το ελαιόλαδο.
Το σκόρδο έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας. Να πώς να το χρησιμοποιήσετε για να ανακτήσετε την ακοή σας:
Θα χρειαστείτε:
3 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
βαμβάκι ή γάζα
σταγονόμετρο
 Οδηγίες:
Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου, τις πλένουμε, και τις πιέζουμε για βγάλουν χυμό. Προσπαθήστε να βγάλετε όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό.
Στη συνέχεια, αναμείξτε το χυμό σκόρδου με ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα σταγονόμετρο.
Χρήση:
Θα πρέπει να ρίχνουμε 3-4 σταγόνες του μείγματος στο αυτί. Κλείστε το αυτί με βαμβάκι ή γάζα. Ξαπλώστε για να βοηθήσετε το λάδι να διεισδύσει βαθιά μέσα στον ακουστικό πόρο.
Τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ σύντομα, και σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε!

***  Κράμπες: Πώς αντιμετωπίζονται, ποιοι είναι πιο επιρρεπείς;
Η μυϊκή κράμπα είναι ένα από τα πλέον συνήθη φαινόμενα, δηλαδή ένας οξύς πόνος, που κάνει κάποιον να σφαδάζει, κάτι σαν τανάλια, που σφίγγει τη γάμπα ή τον μηρό. Γρήγορα, όμως, συνέρχεται και αντιλαμβάνεται ότι είναι απλώς μία συνηθισμένη κράμπα.
Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός της κράμπας είναι παρόμοιος με αυτόν που προαναφέρθηκε και μπορεί να συμβεί σε κάθε άνθρωπο, οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή του. Κανείς δεν έχει «ανοσία», είτε είναι επαγγελματίας αθλητής είτε όχι.
Γι' αυτόν τον λόγο καλό είναι να γνωρίζουμε τι είναι, πού οφείλεται, πώς εκδηλώνεται, πώς αντιμετωπίζεται και πώς προλαμβάνεται.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Η. Γουδέβενο, φυσικοθεραπευτή, Drmanualmedicine, επιστημονικό συνεργάτη Πανεπιστημίου Κρήτης, η πρώτη κατηγορία «υποψηφίων» περιλαμβάνει όσους ασχολούνται με αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χάντμπολ, το τένις, το σκι, η ποδηλασία, δρομείς μικρών και μεγάλων αποστάσεων, καθώς και άλτες.
«Τι είναι, όμως, ακριβώς η κράμπα; Ο ιατρικός ορισμός την αναφέρει ως μια επώδυνη, σπασμωδική και ακούσια σύσπαση και όχι ως μυϊκή κάκωση. Οι συσπάσεις αυτές είναι παρατεταμένες και αφορούν σε όλες τις ίνες του μυός.
Μπορεί να διαρκέσουν λίγα δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά και σε πολύ σπάνιες και ακραίες περιπτώσεις μερικές ώρες. Ουσιαστικά πρόκειται για μια στιγμιαία και παροδική ανικανότητα του μυός να χαλαρώσει», μας εξηγεί ο Dr Γουδέβενος.
Δυνητικά κάθε μυς μπορεί να πάθει κράμπα. Οι ομάδες μυών που προσβάλλονται συχνότερα είναι αυτές των κάτω άκρων (γαστροκνήμιοι, τετρακέφαλοι καμπτήρες και πελματιαίοι). Επίσης οι κοιλιακοί, ο δελτοειδής (στα χέρια) και ορισμένοι μύες της πλάτης. Ο σπασμός μπορεί να είναι μικρός και να προκαλεί ελαφρά μυϊκή σύσπαση ή πολύ δυνατός, σε σημείο ακινητοποίησης.
Πρόκειται για μια εκδήλωση κόπωσης και μπορεί να αφορά σε όσους ασκούνται σε υγρά και θερμά κλίματα, που δεν κατέχουν συνήθως τη σωστή τεχνική κατάρτιση του αθλήματος και δεν χρησιμοποιούν την κατάλληλη ένδυση και υπόδηση.
Όπως λέει ο κ. Γιώργος Η. Γουδέβενος: «Η ιδιαίτερα παρατεταμένη εφίδρωση, χωρίς την επαρκή αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών, μπορεί να είναι λόγος εμφάνισης της κράμπας. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του ύπνου την νύχτα, οπότε η συμβουλή του ειδικού γιατρού είναι απαραίτητη, για να αποκλειστούν άλλες αιτίες, π.χ. αγγειακής ή νευρολογικής φύσεως. Η εμφάνιση της κράμπας μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, ακόμη και ψυχολογικών, όμως ως κύρια και βασική αιτία θεωρείται η συσσώρευση γαλακτικού οξέος στις μυϊκές ίνες. Στους μεσήλικες (και άνω) μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερλιπιδαιμίας».
Άλλες αιτίες και αντιμετώπιση
 Άλλες αιτίες θεωρούνται οι φλεγμονές, οι διατάσεις, οι μικρορήξεις, οι τραυματισμοί και οι κακώσεις των μυών, αλλά και η κακή κυκλοφορία του αίματος (π.χ. λόγω σφιχτών καλτσών ή στενών παπουτσιών), η κακή φυσική ή ψυχική κατάσταση, η ακινησία κάποιου μέλους για μεγάλο διάστημα, που προκαλεί ατροφία των μυών (π.χ. διάστρεμμα ή κάταγμα κτλ), καθώς και η κόπωση ή η γενική κατάπτωση.
Η έλλειψη σιδήρου, οι μολύνσεις, οι κιρσοί και το κρύο παίζουν ρόλο. Υπάρχει, εξάλλου, περίπτωση να εμφανισθεί κράμπα στη διάρκεια της περιόδου στις γυναίκες.
«Η αντιμετώπιση της κράμπας, μόλις εμφανιστεί, είναι η ακόλουθη: Με ψυχραιμία, κάνουμε διάταση (δηλαδή τέντωμα) του πάσχοντος μυός, με ταυτόχρονη ελαφρά πίεση με την παλάμη επάνω στο μυ (όχι μάλαξη!).
Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να επιμηκύνουμε τον μυ με το χέρι και πρέπει να γίνεται με προσοχή, χωρίς βία, γιατί μπορεί να προκληθεί ρήξη των συσπασμένων μυών», τονίζει ο ειδικός.
Όπως εξηγεί, πρέπει να δίνουμε χρόνο ανάπαυσης για ανάκτηση δυνάμεων. Κατόπιν εφαρμόζουμε απαλές κινήσεις του μέλους μέχρι να χαλαρώσει πλήρως η σύσπαση.
Ιατρικά, μπορεί να δοθεί μυοχαλαρωτική φαρμακευτική αγωγή, αν η σύσπαση επιμένει, και να συστηθεί λήψη (για αναπλήρωση) ηλεκτρολυτών, ιδιαίτερα αν αυτό κριθεί απαραίτητο μετά τις αιματολογικές εξετάσεις.
«Φυσικοθεραπευτικά χρησιμοποιούμε θερμοθεραπεία, δινόλουτρα, υπερήχους, διασταυρούμενα ρεύματα, κινησιοθεραπεία, ήπια μάλαξη και διατατικές ασκήσεις», σύμφωνα με τον Dr manual medicine.
Προληπτικά και προπονητικά συνιστάται η αυστηρή και πειθαρχημένη εκμάθηση της σωστής τεχνικής του κάθε αθλήματος ξεχωριστά. Επιβάλλεται η κατάλληλη προθέρμανση, ζέσταμα όλων των μυών πριν από την άθληση. Επίσης, διατατικές ασκήσεις τόσο πριν από τον αγώνα όσο και μετά. Η επαρκής λήψη υγρών (πριν από τους αγώνες, κατά τη διάρκειά τους και μετά). Σπουδαία φυσική πηγή ιχνοστοιχείων, ηλεκτρολυτών, βιταμινών κτλ αποτελούν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και η ισορροπημένη διατροφή.
 * Να αποφεύγεται η άθληση σε σκληρό έδαφος, όπως στην άσφαλτο ή στο τσιμέντο.
 * Να μην υπερεκτιμώνται οι αντοχές του καθενός και η προπόνηση ή η άθληση να γίνονται με προοδευτικό τρόπο, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι μύες παραπάνω απ' όσο αντέχουν.
 * Η ένδυση πρέπει να είναι άνετη και υγιεινή με βαμβακερά ρούχα και όχι συνθετικά, τα παπούτσια να έχουν αερόσολες (αντικραδασμικό υλικό), να εφαρμόζουν καλά στη φτέρνα και να μην πιέζουν τα δάχτυλα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους λάτρεις της θάλασσας και της κολύμβησης, όπου η εμφάνιση της κράμπας μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, αν δεν αντιμετωπιστεί ψύχραιμα.
Παράγοντας πρόκλησης μπορεί να είναι η χρήση βατραχοπέδιλων, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι αγύμναστα.
Τέλος, υπάρχει και ένα είδος κράμπας, αυτή του γραφέα, που οφείλεται στην υπέρχρηση του χεριού και των δαχτύλων λόγω γραφικής εργασίας και έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο και το τρεμούλιασμα (υπερτονία) των μυών του χεριού.
Συμπερασματικά, η κράμπα ως κατάσταση δεν είναι κάτι σοβαρό, επειδή όμως είναι επώδυνη και καθηλωτική, είναι καλό να διακόπτετε κάθε δραστηριότητα (ιδιαίτερα αν συμβαίνει συχνά) για 24-48 ώρες. Αν παρ' όλα αυτά επανεμφανίζεται, επιβάλλεται η επίσκεψη στον ειδικό γιατρό για υποβολή σε πλήρη ιατρικό έλεγχο, για την ανεύρεση της αιτίας που την προκαλεί.
Η κατανόηση του μηχανισμού πρόκλησης και του τρόπου αντιμετώπισης της κράμπας, από τα νέα παιδιά έως και τα «μεγαλύτερα», είναι σημαντική για την ψύχραιμη αντιμετώπισή της και, όπως καταλήγει ο φυσικοθεραπευτής, να μην ξεχνάμε ότι, αν μας τύχει, κράμπα είναι... θα περάσει.

***  Οι τροφές που «γερνάνε» πρόωρα το συκώτι!!!
Οι τροφές που «γερνάνε» πρόωρα το συκώτι.
Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, αφού διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να επιδράσουν εξαιρετικά επιβαρυντικά για το συκώτι.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στη σχετική μελέτη τους στην επιθεώρηση Journal of Nutritional Biochemistry, οι βλάβες που προκαλούνται στο συκώτι οδηγούν σε μια μορφή μη αλκοολικής νόσου που ονομάζεται στεατοηπατίτιδα (NASH).
Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή στο συκώτι. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πάθηση που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρότερες βλάβες, όπως η κίρρωση και ο καρκίνος στο συκώτι. Είναι συχνότερη στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπολογίζεται ότι προσβάλλει ποσοστό 1-3% των παιδιών, 5% των εφήβων, 18% των ενηλίκων 20-40 ετών, 39% των ενηλίκων 40-50 ετών και πάνω από το 40% των ενηλίκων 70 ετών και άνω.
Σκοπός της μελέτης ήταν να εξεταστεί η μακροπρόθεσμη επίδραση διαφόρων λιπαρών στο συκώτι, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και ψάρια. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από δοκιμές σε πειραματόζωα (ποντίκια), παρακολουθώντας σε βάθος χρόνου την υγεία του ήπατός τους.
Όπως εξηγεί ο José Luis Quiles Morales, καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας και ένας εκ των ερευνητών που πραγματοποίησαν τις δοκιμές, «η έρευνά μας έδειξε ότι με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύεται στο συκώτι λίπος, ωστόσο το πιο σημαντικό μας εύρημά μας ήταν ότι το είδος του λίπους που συσσωρεύεται εξαρτάται από τα λιπαρά που λαμβάνονται μέσω της διατροφής». Αυτό, συμπληρώνει, σημαίνει ότι το συκώτι γερνά με διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με τη διατροφή και κατ’ επέκταση είναι λιγότερο ή περισσότερο επιρρεπές σε ασθένειες.
Οι τροφές που «γερνάνε» πρόωρα το συκώτι
Από τα τρία είδη λιπαρών που μελετήθηκαν –έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και ιχθυέλαια– το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν αυτό που φάνηκε να συμβάλει στον μεγαλύτερο βαθμό στην καλή υγεία του ήπατος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
Από την άλλη, το ηλιέλαιο συνδέθηκε με την κατοπινή εκδήλωση ίνωσης, με αλλαγές στη δομή του ήπατος, με «μπλοκάρισμα» της έκφρασης ορισμένων γονιδίων αλλά και με τα υψηλά επίπεδα οξείδωσης στο συκώτι.
Όσο για τα ιχθυέλαια, τα πειράματα υπέδειξαν ότι προωθούν τη διαδικασία της οξείδωσης, με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του ήπατος, αλλά και μια μείωση στο μήκος των τελομερών, μιας περιοχής του DNA στο άκρο κάθε χρωμοσώματος που αποτελεί τον κυριότερο δείκτη αξιολόγησης της γήρανσης του οργανισμού.
«Οι μεταβολές που προκλήθηκαν από τη μακροχρόνια κατανάλωση ηλιέλαιου και ιχθυελαίων καθιστούν το συκώτι ευάλωτο στη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, μια πολύ σοβαρή νόσο που δρα σαν καταλύτης και για την εκδήλωση άλλων σοβαρών ασθενειών του ήπατος» αναφέρει επιλογικά ο Quiles Morales.

***  Τρία σωματικά σημάδια που υποδεικνύουν άγχος
Το άγχος ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους καθώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας δημιουργούν στρεσογόνες συνθήκες.
Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις το άγχος μπορεί να μας έχει χτυπήσει την πόρτα χωρίς να το έχουμε καταλάβει και να επηρεάζει τον οργανισμό μας. Δείτε παρακάτω τρία σημάδια σώμα σας που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε πολύ άγχος χωρίς να το καταλαβαίνετε...
1. Απώλεια μαλλιών
Ένα συμβάν με ένταση ή μια περίοδος με πολλές υποχρεώσεις και άγχος μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση των μαλλιών σας για κάποιο διάστημα. Το διάστημα αυτό μπορεί να είναι ακόμη και πέντε μήνες.
2. Πόνος στο στόμαχι
Το άγχος συχνά προκαλεί πόνους στο στομάχι. Αν διαπιστώσετε ότι δεν παίζει ρόλο η διατροφή σας και οι πόνοι στο στομάχι αυξάνονται ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.
3. Εξανθήματα
Το στρες και μια περίοδος άγχους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν διάφορα εξανθήματα στο δέρμα σας. Αυτά ίσως οφείλονται στο γεγονός ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Σε κάθε περίπτωση η γνώμη ενός ειδικού θα σας δώσει την απάντηση για το πού οφείλονται. Πηγή Tromaktiko

**1~**Βράσε μπανάνες, πιες το ζουμί και πέσε για ύπνο – Μόλις δεις τι απίστευτο θα συμβεί θα το κάνεις κ : https://youtu.be/1QXrg0kR0pg .- [ O ύπνος είναι πάρα πολύ σημαντικός για την υγεία μας και σχετίζεται με πολλές ζωτικές λειτουργίες αλλά και με την εμφάνισή μας, καθώς αποδεδειγμένα σχετίζεται με το δέρμα και τα κιλά μας.   Το Gegonota.eu σας παρουσιάζει λοιπόν ένα απολύτως φυσικό τρικ για να μπορείτε να κοιμηθείτε πιο εύκολα και να έχετε περισσότερη ενέργεια όταν ξυπνάτε. Πολλοί το αποκαλούν “τσάι μπανάνας” και η αλήθεια είναι πως αυτός ο χαρακτηρισμός είναι κοντά στην πραγματικότητα.  Δείτε λοιπόν τη συνταγή που θα σας κάνει ν ...] .-
2~** Δείτε τι συμβαίνει όταν πίνετε νερό με μέλι με άδειο στομάχι! : https://youtu.be/rsKRF76W3tk .- {    Πιθανώς θα γνωρίζετε τα ιατρικά πλεονεκτήματα του μελιού, αλλά έχετε ποτέ ανακαλύψει τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού με μέλι;  Οδηγίες για την προετοιμασία του νερού με μέλι  Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και ανακατέψτε. Θα προκύψει ένα μείγμα 30% μελιού , το οποίο είναι πανομοιότυπο με το πλάσμα του αίματος. Το μέλι κάνει μία παχιά ένωση στο νερό, το οποίο επεκτείνει τα ιατρικά πλεονεκτήματα του παρόντος μείγματος. Το νερό με μέλι αβίαστα συγκρατείται από  ... ] .-
3~** Τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε πριν φτιάξουμε ρύζι : https://youtu.be/4FPE5j8z5VA  .- [    Μπορεί να νομίζετε ότι τα κάνετε όλα σωστά, αλλά Ιρλανδός ειδικός αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουμε από δηλητηρίαση με αρσενικό, εάν δεν μαγειρεύουμε σωστά το ρύζι.  Ο κλασικός τρόπος που μαγειρεύουμε το ρύζι, αφήνει ίχνη αρσενικού στο πιάτο μας και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη, αναπτυξιακές διαταραχές και καρκίνο.  Αν δεν χρησιμοποιούμε μπόλικο νερό για να ξεπλένουμε το ρύζι, πριν το μαγειρέψουμε, δεν ξεπλένουμε το αρσενικό και είμαστε επιρρεπείς σε χ ...] .-
4~**    Έπιναν χυμό ντομάτας κάθε μέρα επί δυο μήνες και δείτε τι έπαθαν! ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! : https://youtu.be/yoVpgKJlqDE .- [    Οι ντομάτες θεωρούνται “υπερτροφή”. Για να αναδείξουν με έναν ακόμα τρόπο το γιατί, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα πείραμα.  Συγκέντρωσαν γυναίκες διαφόρων ηλικιών, σωματικού βάρους και προέλευσης, και τους έδωσαν οδηγίες να πίνουν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ντομάτας (250 ml) για δύο μήνες.  Η πιο γρήγορη και ορατή αλλαγή ήταν η σημαντική απώλεια βάρους και οι ειδικοί εξήγησαν ότι αυτό δεν ήταν απλά απώλεια υγρών μέσω της αυξημένης ούρησης, αλλά ήταν  ... ] .-
5~**ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΣΟΔΑ 1000 Φορές πιο ισχυρό από την Χημειοθεραπεία; https://youtu.be/J2MYtXjLsNE  .- [ Γιατί το γεγονός αυτό φυλάσσεται ως μυστικό? Όντας γνωρίζουν τις ισχυρές ιδιότητες που το λεμόνι προσφέρει και είναι εντελώς αντίθετο προς το συμφέρον σε κάποιες παγκόσμιες οργανώσεις.Για το λόγο αυτό, σας συνιστούμε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο και να βοηθήσει ένα φίλο που το χρειάζεται!Λεμόνι και-σόδα-ο συνδυασμός-που σώζει ζωές Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει τις αντικαρκινικές ιδιότητες του λεμονιού. Το Λεμόνι παρέχει και άλλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων την ισχυρή δύναμη στη θεραπεία κύσ ... ] .-
6~** «Επινα νερό με λεμόνι καθημερινά, για 2 εβδομάδες και ορίστε τι μου συνέβη» : https://youtu.be/Tn4yFvVXEGg .- [ Στην προσπάθεια σας να ανανεώσετε τα κύτταρα του οργανισμού σας, να «κόψετε» χρόνια από την εμφάνιση σας και να αποκτήσετε ενέργεια, . πιθανότατα να έχετε δοκιμάσει πολλά τονωτικά ροφήματα βοτάνων, φρούτων ή λαχανικών, σε συνδυασμό με τη σωστή γυμναστική και την προσεγμένη διατροφή σας. . Πώς θα σας φαινόταν όμως αν τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα κρύβονταν σε ένα πολύ πιο απλό και οικονομικό συνδυασμό, που περιλαμβάνει λεμόνι και νερό; . Το λεμονόνερο, όπως συνηθίζεται να το αποκαλούν, θεωρείται ένα από τα «φάρμακα» ευεξίας που δρα κατά των τοξινών και το έχουν εμπιστευτεί όχι μόνο οι διατροφολόγοι, αλλά και σταρ του Χόλιγουντ, σαν την Γκούινεθ Πάλτροου. . Προτού το αμφισβητήσετε, η Ντίνα Γκάτσμαν, μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα: άρχισε να πίνει δύο κούπες λεμονόνερου καθημερινά και για δύο εβδομάδες και μοιράζεται τις αλλαγές που παρατήρησε στο σώμα και την υγεία της. . Η επιδερμίδα . Τα λεμόνια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και προλαμβάνο ... ] .-
7~** 8 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σας αν αρχίσετε να τρώτε μέλι κάθε μέρα : https://youtu.be/SXfuRGlzqnU .- [  Ποτέ δεν σταματάμε να ψάχνουμε το τέλειο προϊόν που μπορεί να κάνει θαύματα στο σώμα μας, αλλά να είναι και νόστιμο. . Κι όμως αυτό το προϊόν δεν είναι άλλο από το μέλι που έχουμε όλοι στο σπίτι μας. Δείτε παρακάτω τα οφέλη που έχει το μέλι για την υγεία μας. . Το μέλι είναι το τέλειο αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική του κατανάλωση μπορεί να καθαρίσει τον οργανισμό μας από τις τοξίνες. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές του ικανότητες θα κάνουν την επιδερμίδα σας να λάμψει. . Αν ακολουθείτε κάποια διατροφή, γνωρίζετε ότι οι γιατροί συστήνουν την αποφυγή όλων των γλυκών με βάση την ζάχαρη, εκτός από το μέλι. Αυτό συμβαίνει γιατί το μέλι ενισχύει τον μεταβολισμό και αυτό είναι βασικό για την απώλεια βάρους. . Το μέλι δεν έχει καθόλου χοληστερίνη. Μάλιστα, οι βιταμίνες που περιέχει το μέλι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. . Έρευνα έχει δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο μέλι μπορούν να αποτρέψουν την στένωση των αρτηριών. Η στένωση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπ ...] .-
8~**  Αν καταναλώνετε μία Κουταλιά Μέλι με Σκόρδο για 7 μέρες, αυτό θα συμβεί στο σώμα σας : https://youtu.be/tLBoGJzBKx4 .- [   Το σκόρδο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο σήμερα και είναι βασικό συστατικό στις περισσότερες κουζίνες παγκοσμίως. Παρά την ιδιαίτερη γεύση του, είναι απίστευτα αποτελεσματικό στην θεραπεία διάφορων παθήσεων, ειδικά όταν καταναλώνεται ωμό. Το σκόρδο πιστεύεται ότι μπορεί να προλάβει και να θεραπεύσει σχεδόν όλες τις ασθένειες, όπως την αθηροσκλήρωση και τα καρδιακά επεισόδια, αλλά επίσης μειώνει την χοληστερίνη και την πίεση.    Θεραπεύει και λιγότερο σημαντικές ασθένειες, όπ ...] .-
9~** Δοκιμάστε 8 ιδανικές τροφές για να μειώσετε το ουρικό οξύ : https://youtu.be/JYdUtJ0WRAg .- [    Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγει αυτόματα το σώμα μας διασπώντας ουσίες οι οποίες ονομάζονται πουρίνες.  Πουρίνες βρίσκονται σ’ αυτές τις τροφές:  Συκώτι Ψάρι Θαλασσινά Φασόλια Αρακάς Αλλαντικά Αναψυκτικά Μπύρα   Σε γενικές γραμμές, το σώμα είναι ικανό να διασπάσει το ουρικό οξύ μέσω του αίματος. Έπειτα, ταξιδεύει μέσα από τα νεφρά και εξουδετερώνεται εντελώς από τα ούρα.  Παρόλα αυτά, κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν ν’ αποβάλουν επαρκείς ποσότητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι  ... ] .-
10~** Πώς Ένα Βραστό Αυγό Και Λίγο Ξύδι Κάθε Πρωΐ Σκοτώνουν Τον Μεγαλύτερο Εχθρό Στο Σώμα Σας! : https://youtu.be/kZoTjHqHXq8 .-[   Έχετε φάει ποτέ βραστά αυγά, αναμειγμένα με ξύδι; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μόνο ένα βραστό αυγό και λίγο ξύδι κάθε πρωί μπορεί να συμβάλλει στη εξουδετέρωση ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας – τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης, ένα πολύ κοινό πρόβλημα υγείας που πλήττει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμβαίνει όταν το πάγκρεας σταματήσει να παράγει ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που έχει.    Τα συνηθισμένα συμπτώματ ...] .-
 11~**  Κάνει να τρώμε τον κρόκο του αυγού; : https://youtu.be/61BSfJQqgms .- [ Πολλά ακούμε για τα αυγά και τη θέση που πρέπει να έχουν στη διατροφή μας. Ακόμη και οι γνώμες των ειδικών διίστανται.Για παράδειγμα άλλοι μας λένε ότι μπορούμε να φάμε άφοβα τα αυγά ολόκληρα και ότι μάλιστα είναι από τις καλύτερες τροφές, ενώ άλλοι πάλι μας υποδεικνύουν να τρώμε μόνο μερικούς κρόκους την εβδομάδα και να "συμπληρώνουμε" με όσα ασπράδια θέλουμε. Τι ισχύει όμως τελικά; Κάνει να τρώμε τον κρόκο του αυγού; Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο βλαβερός όσο λένε; Ας δούμε απλά και κατανοητ ...] .-
12~**Τι να ξέρετε πριν φάτε καλαμπόκι  : https://youtu.be/HR2J9biYFgo .- [ Σίγουρα οι περισσότεροι έχετε μνήμες από μασούλημα καλαμποκιού τα καλοκαίρια στις διακοπές, αφού σε κάθε γωνιά ψήνονται και μας... δελεάζουν. Τι πρέπει, όμως, να προσέχετε γενικά με το καλαμπόκι;   -Το συμβατικό καλαμπόκι είναι ένα από τα τρόφιμα που μπορεί να είναι γενετικά τροποποιημένα και να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Για να απομακρυνθείτε από αυτή την πιθανότητα, προτιμήστε το βιολογικό καλαμπόκι και τα προϊόντα του.  -Οι θερμίδες του είναι αρκετές και φτάνουν τις 365 στα 100 γραμμάρ ... ] .-
13~**Να τι συμβαίνει στο Σώμα σας εάν τρώτε Αυγά κάθε Μέρα για ένα Μήνα! : https://youtu.be/rJvX6eGioyg .- [    Εάν παίρνετε συμπληρώματα διατροφής για αρκετό καιρό, στο τέλος θα δείτε πως είτε δεν έχουν αποτέλεσμα ή πως στην ουσία κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό. Αντιθέτως, πολλές τροφές που είχαν κακή φήμη, αρχίζουν να ονομάζονται σιγά σιγά ‘Super Foods’! Τα αυγά ανήκουν σ’αυτήν την κατηγορία.  Ιστορικά, υπήρχαν πάντα ευρήματα που έδειχναν πως τα αυγά συντελούσαν στην αύξηση της χοληστερίνης. Αυτό πλέον όμως όμως φαίνεται να καταρρίπτεται από καινούργιες έρευνες που έχουν βρει πως το σώμα σταματάει ... ] .-
14~**Έχετε σάλια στο μαξιλάρι σας όταν ξυπνάτε; Είστε πολύ τυχεροί και θα σας εξηγήσουμε το γιατί : https://youtu.be/R_4Vc7EVeOQ .- [ Ο ύπνος είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για το σώμα μας. Εάν θέλουμε να έχουμε μια παραγωγική και δραστήρια ζωή , πρέπει να έχουμε έναν καλό ύπνο κάθε φορά που τελειώνει η μέρα μας, αποφεύγοντας την αϋπνία ή πρέπει να βρούμε τρόπους για να την προλάβουμε .   Οι άνθρωποι που αδυνατούν να ξεκουραστούν όσο πρέπει , επηρεάζουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου με πολύ αρνητικό τρόπο. Ακόμα και η υγεία τους παρουσιάζει σημαντική φθορά.  Παρά τη μεγάλη ευχαρίστηση και την τεράστια ανάγκη που έχουμε σχετικ ... ] .-
15~**Μειώστε το λίπος της κοιλιάς με 8 απλούς τρόπους : https://youtu.be/uqWAPQ8v13k .- [Το να μειώσετε το λίπος της κοιλιάς αποτελεί πραγματική πρόκληση! Μάθετε τον τρόπο!] .-
16~** Πως Να Χάσετε Λίπος Από Την Κοιλιά Σε 1 Ημέρα (Υγιεινός Τρόπος) : https://youtu.be/jQxIMyJqY4Y .- [ Ανακαλύψτε πως μπορείτε να χάσετε λίπος από την κοιλιά (και όχι μόνο) σε 1 ημέρα και να κάνετε υγιεινή αποτοξίνωση στον οργανισμό σας. Είναι μια γρήγορη δίαιτα αλλά αποτελεσματική και προπαντός υγιεινή, που θα βοηθήσει το σώμα να απαλλαγεί από το ανεπιθύμητο φούσκωμα.  Αν επιλέγετε γενικά μια ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση, θα καταφέρετε να χάσετε επιπλέον κιλά.    Επίσης, φροντίστε γενικά να διατηρείτε καλά ενυδατωμένο το σώμα σας, πίνοντας αρκετό νερό και ροφήματα κάθε μέρα.   Δοκιμάστε λοιπόν, την απλή, υγιεινή και γρήγορη αυτή δίαιτα και Καλή Επιτυχία!!  *ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν κάποια/ος έχει σημαντικό βάρος ή λαμβάνει φάρμακα, καλύτερα να ρωτήσει τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του για να βεβαιωθεί ότι μπορεί να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη δίαιτα. ] .-
17~** 10 τροφές για να κάψετε γρήγορα το λίπος της κοιλιάς https://youtu.be/g4VUwdOj2pw  .- [ Ωραία κ σίγουρα αποδοτική η αναφορά σας σε αυτά τα τρόφιμα  σε συνδοασμό με την άσκηση βέβαια.Σας ευχαριστούμε!] .-
18~** 11 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ : https://youtu.be/wFhqU_XBoOY .-    [ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ e-book ''Πως & Ποιες Τροφές Δίνουν ή Παίρνουν Ενέργεια;'' + ''Πίνακας Αλκαλικών & Όξινων Τροφών'  Πατήστε ΕΔΩ: https://goo.gl/c95DBS  .-  Ο συνδυασμός του λεμονιού και η μαγειρική σόδα έχει 1000 φορές πιο ισχυρή επίδραση από τη χημειοθεραπεία! Γιατί το γεγονός αυτό φυλάσσεται ως μυστικό? Όντας γνωρίζουν τις ισχυρές ιδιότητες όπου το λεμόνι προσφέρει και είναι εντελώς αντίθετο προς το συμφέρον σε κάποιες παγκόσμιες οργανώσεις. Για το λόγο αυτό, σας συνιστούμε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο και να βοηθήσει ένα φίλο που το χρειάζεται Λεμόνι και-σόδα-ο συνδυασμός-που σώζει ζωές Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει τις αντικαρκινικές ιδιότητες του λεμονιού. Το Λεμόνι παρέχει και άλλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων την ισχυρή δύναμη στη θεραπεία κύστεων και όγκων. Τα Λεμόνια έχουν την δύναμη να θεραπεύσουν τον καρκίνο, δεδομένου ότι έχει δοκιμαστεί σε όλους τους τύπους καρκίνου. Προσθέτοντας μαγειρική σόδα το κάνει ακόμα πιο ισχυρό, γιατί η μαγειρική σόδα φέρνει pH σε κανονικό επίπεδο. Το λεμόνι έχει επίσης ισχυρή αντιμικροβιακή επίδραση στην αγωγή βακτηριακών και μυκητιακών λοιμώξεων…Είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση στα Εσωτερικά παράσιτα και την ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης. Το Λεμόνι είναι ευεργετικό για το νευρικό σύστημα, καθώς και – αυτό είναι ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό, για τη μείωση του στρες και κατευναστικό των νευρικών κρίσεων.  Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φαρμάκων ισχυρίζεται ότι σε 20 εργαστηριακά πειράματα, που διεξάγονται από το 1970 μέχρι πρόσφατα, απέδειξε ότι:      Το λεμόνι καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα σε 12 τύπους καρκίνου. Αποτρέπει την μετάσταση των καρκινικών κυττάρων και είναι 10.000 ισχυρότερο από φάρμακα όπως αδριαμυκίνη, χημειοθεραπεία και ναρκωτικά προϊόντα.  Το πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο συνδυασμός του εκχυλίσματος λεμονιού και της μαγειρική σόδα καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα(μόνο), χωρίς να βλάπτουν τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς. Τα πειράματα έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο θα πρέπει να πίνουν χυμό λεμονιού και ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Αυτή η θεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει τις καταστροφικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Ο καλύτερος τρόπος να βεβαιωθείτε ότι τα λεμόνια είναι βιολογικά, χωρίς χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, είναι να αυξηθεί αυτό το φρούτο στο δικό σας κήπο ή σε μια κατσαρόλα. Τα βιολογικά λεμόνια είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικά από τα λεμόνια που καλλιεργούνται με χημικά λιπάσματα και αντιμετωπίζονται με χημικά. Συνταγή  Προσθέστε ένα ή δύο κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού σε μισό ποτήρι νερό. Στη συνέχεια θα πρέπει να ανακατεύετε λίγο την σόδα, μέχρι περίπου 1/8 του κουταλιού του γλυκού. Υπάρχει επίσης και ένας άλλος συνδυασμός: Χυμός μισού λεμονιού και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 350 γρ νερού..   .- ] .-
19~** 7 ΛΟΓΟΙ Να Πίνετε Νερό με Κουρκουμά Κάθε Πρωϊ! : https://youtu.be/MnZQBZg50YM .- [ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ e-book ''Πως & Ποιες Τροφές Δίνουν ή  Παίρνουν Ενέργεια;'' + ''Πίνακας Αλκαλικών & Όξινων Τροφών' Πατήστε ΕΔΩ: https://goo.gl/c95DBS .- ] .-
20~** Ο Θεός Έφτιαξε Αυτό το Φυσικό Αντιβιοτικό για τους Ανθρώπους! Είναι το πιο Δυνατό Αντιοξειδωτικό κ : https://youtu.be/ectlarKDag8  .-  [ Ο βασιλικός αποτελεί εδώ και πολύ καιρό ένα από τα κυριότερα συστατικά των φυτικών φαρμάκων. . Το βότανο αυτό είναι γεμάτο σε τονωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά. Μάλιστα σε πολλά μέρη του κόσμου δικαίως το αποκαλούν “ιερό” βότανο. . Υπάρχουν πάνω από 60 κατηγορίες βασιλικού οι οποίες κατηγοριοποιούνται σε 3 ομάδες (γλυκός, μοβ και θαμνώδης). Ο βασιλικός ευδοκιμεί σε ζεστά, τροπικά κλίματα. . Σημείωση: Αυτό το απίστευτα ευεργετικό φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εσωτερικούς χώρους. . Το μόνο που έχετε να κάνετε προκειμένου να το καλλιεργήσετε, είναι να αφαιρείτε τα άνθη όταν αυτά εμφανίζονται. Με αυτόν τον τρόπο το φυτό σας θα παραμείνει ακμαίο και θα βγάλει καινούρια φύλλα. . Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους αυτό το φυτό θεωρείται ένα από τα πιο υγιή βότανα στη γη. . Εκτός από τη μοναδική, έντονη γεύση που δίνει στα φαγητά, ο βασιλικός περιέχει επίσης ένα μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Κ, που είν ... ] .-
21~** Αλάνθαστη φυσική συνταγή με μέλι και κουρκουμά : https://youtu.be/UtkwmBIH02M .- [ Ο κουρκουμάς είναι ένα παραδοσιακό μπαχαρικό που προέρχεται από την οικογένεια φυτών zingiberaceae, μέλος της οποίας είναι και το τζίντζερ.  Είναι αρκετά κοινός στην Ασία, ειδικά στην Ινδία, από την οποία εξάγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κουρκουμά στον κόσμο.    Η ρίζα του κουρκουμά είναι το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται και περιέχει ενεργές ουσίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως καρύκευμα όσο και φαρμακευτικά.  Μάλιστα, λόγω του έντονου πορτοκαλί του χρώματος, μερικές ετα
22~** ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Το Ρόφημα Που Καθαρίζει Το Έντερο Και Αδυνατίζει! : https://youtu.be/IO8oqBV8h_M  .- [ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ e-book ''Πως & Ποιες Τροφές Δίνουν ή  Παίρνουν Ενέργεια;'' + ''Πίνακας Αλκαλικών & Όξινων Τροφών' Πατήστε ΕΔΩ: https://goo.gl/c95DBS  .- ] .-
23~** ΑΠΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ Που Καθαρίζει Το Αίμα - Το Συκώτι - Το Έντερο! : https://youtu.be/mfe9RIesz94 .- [ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ e-book ''Πως & Ποιες Τροφές Δίνουν ή Παίρνουν Ενέργεια;'' + ''Πίνακας Αλκαλικών & Όξινων Τροφών'  Πατήστε ΕΔΩ: https://goo.gl/c95DBS .- ] .-
24~** 5 τρόποι για υγιές συκώτι, πάγκρεας και νεφρά : https://youtu.be/Tf9GEjJTyyQ .-   [ Στο σημερινό άρθρο θα σας μάθουμε πώς να αναζωογονήσετε το συκώτι, το πάγκρεας και νεφρά σας με μερικές νέες πληροφορίες. ] .-
25~** Αποτοξίνωση στο συκώτι σας σε μια εβδομάδα : https://youtu.be/6oGYqE-u9V0 .-   [Αποτοξίνωση στο συκώτι σας σε μια εβδομάδα ] .-
26~**  Ροφήματα που καθαρίζουν το συκώτι : https://youtu.be/nBttgHqqJls  .- [ Στο άρθρο αυτό, θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα ροφήματα που καθαρίζουν το συκώτι αποτελεσματικά και φυσικά. ] .-
27~** Μόνο ένα ποτήρι από αυτό θα ανανεώσει το συκώτι σας : https://youtu.be/GNnbm2W3CbI  .- [ Το συκώτι μας είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των πρωτεϊνών και την αποτοξίνωσηολόκληρου του σώματος..  Έτσι, όταν πρόκειται για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του ήπατος, η υγιεινή διατροφή και ένας υγιεινός τρόπο ζωής είναι εκείνα τα οποία έχουν την μεγαλύτερη σημασία. . Το σώμα μας είναι γεμάτο με βλαβερές τοξίνες που οφείλονται στις ανθυγιεινές συνήθειες μας, όπως η κατανάλωση επεξεργασμένων και ανθυγιεινών τροφών και η συχνή και μεγάλη κατανάλωση λίπους. . Συνήθως, οι ασθένειες του ήπατος είναι δύσκολο να ανιχνευθούν και αυτός είναι ο λόγος, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν διαγνωστεί πολύ αργά. . Εξαιτίας αυτού, το σώμα μας χρειάζεται μια αποτοξίνωση η οποία θα θα ξεπλύνει τις τοξίνες και έτσι θα βοηθήσετε το συκώτι σας να διατηρήσει την καλή του λειτουργία. . Και, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο ήπαρ, θα πρέπει να καταναλώνετε υγιεινές τροφές και κατά καιρούς να δίνετε την ευκαιρία στο συκώτι σας να καθαρίζει..  Έτσι, σας παρουσιάζουμε ένα ποτό που θα σας βοη ... ] .-
28~** H σκόνη αυτή είναι ισχυρότερη από τη μαγειρική σόδα! Απομακρύνει κάθε πόνο και θεραπεύει όλο το σώ :   https://youtu.be/qrwCgCeQnsM .- [ Σύντομα το καλοκαίρι θα είναι εδώ – μια εποχή που περνάμε περισσότερο χρόνο στον ήλιο, και στη συνέχεια θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στα τρία πιο σημαντικά πράγματα – στην ενυδάτωση του σώματος,την προστασία από τον ήλιο και την ξεκούραση, ώστε το σώμα να να ξεκουραστεί και να είναι υγιές. . Το πιο κοινό πρόβλημα κατά την έναρξη της περιόδου αυτής είναι ο πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις , που προκαλείται από την ξαφνική αύξηση της δραστηριότητας, καθώς και το ξηρό δέρμα λόγω της εφίδρωσης και του αντίκτυπου της υπεριώδης ακτινοβολίας. . Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μια από τις καλύτερες λύσεις – μια σπιτική λοσιόν μαγνησίου, με έλαιο μαγνησίου, η οποία μπορεί να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα με τη μία! . Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο είναι απαραίτητο για όλα τα κύτταρα του σώματος, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να λειτουργήσουν..  Ακόμη, 300 χημικές διεργασίες στο σώμα απαιτούν την παρουσία μαγνησίου, πράγμα που  ... ] .-
29~** ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ - Η Τροφή Που Καταπολεμά 7 Αρρώστιες! https://youtu.be/cP2D4wG_njA  .- [ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ e-book ''Πως & Ποιες Τροφές Δίνουν ή Παίρνουν Ενέργεια;'' + ''Πίνακας Αλκαλικών & Όξινων Τροφών'   Πατήστε ΕΔΩ: https://goo.gl/c95DBS .- ] .-
30~** ΠΟΣΟ Κουρκουμά Μπορώ Να Τρώω; https://youtu.be/ac4lpAWL_04 .-  [ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ e-book ''Πως & Ποιες Τροφές Δίνουν ή Παίρνουν Ενέργεια;'' + ''Πίνακας Αλκαλικών & Όξινων Τροφών'  Πατήστε ΕΔΩ: https://goo.gl/c95DBS  .- ] .-
31~**  ΛΩΤΟΣ - 14 Λόγοι Να Τρώτε Κάθε Μέρα! : https://youtu.be/mrIYmvnFdwA .- [INSTAGRAM: http://bit.ly/2Nr0DA1  💎 Γραφτείτε στο κανάλι YOUTUBE: goo.gl/6EeUhP   💎 FACEBOOK: goo.gl/Shsbzm .- ] .-
32~**  Ρόφημα με μαϊντανό και λεμόνι για να καταπολεμήσετε... : https://youtu.be/73xkAzFRTmk  .- [
33~** Ελαιόλαδο και λεμόνι: τέλειο για το πρωί https://youtu.be/TDyrmsblSOg  .- [ Γνωρίζετε τι μπορεί να κάνει για την υγεία σας μια απλή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και λεμόνι; Διαπιστώστε το μαζί μας! ] .-
34~** Τσουκνίδα- Ένα ρόφημα που κάνει θαύματα : https://youtu.be/8ulSxVewfSo  .- [    Τα φύλλα της τσουκνίδας  μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο φαγητό, στις σαλάτες, σε χόρτα, σούπες,   πίτες, ροφήματα και έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.    Η τσουκνίδα είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.  Τα φύλλα της τσουκνίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο φαγητό, στις  σαλάτες, σε χόρτα, σούπες, πίτες, ροφήματα και έχουν πολλαπλά οφέλη για   τον οργανισμό.   Συγκεκριμένα:  -Είναι πλούσια σε ασβέστιο που ωφελεί τα οστά, αλλά και σε κάλιο,  συμβάλλοντας στ ... ۞ ۝   💖 I do not own any images. For information on copyright infringement, please  contact: vct226@gmail.com  .- ] .-
35  ~**  20 Τροφές που καθαρίζουν αποτελεσματικά τις αρτηρίες και προστατεύουν την καρδιά με φυσικό τρόπο! : https://youtu.be/X0WqLn33Khg  .- [ Τα καρδιακά προβλήματα είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε πολλές χώρες. Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου τόσο για καρδιακή προσβολή όσο και για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι οι φραγμένες αρτηρίες, που μπορούν να διακόψουν τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Το άγχος, η έλλειψη κίνησης, και κυρίως οι κακές διατροφικές επιλογές είναι οι βασικοί παράγοντες για αυξημένα ποσοστά καρδιακής προσβολής. Αλλά κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή μας μπορούμε να μειώσουμε δραστικά τον κίνδυν ...] .-
36~** ΣΩΣΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ! Αυτά είναι τα 9 Φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνουμε : https://youtu.be/JccC4wMBcXY , .- [ Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι ιδιότροποι με το φαγητό και δεν θέλουν να ακουμπήσουν ξαναζεσταμένο φαγητό, αν και πολλοί από εμάς λατρεύουμε τον φούρνο μικροκυμάτων που μας λύνει τα χέρια.. Ωστόσο, αν τρώτε ξαναζεσταμένο φαγητό, πρέπει να γνωρίζετε κάτι: έρευνα έδειξε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας, ειδικά αν δεν το αποθηκεύετε σωστά. Δείτε παρακάτω μια λίστα τροφίμων που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε:. 1. Σέλινο. Το σέλινο μπορεί να γίνει τοξικό αν το ξαναζεστάνετε γιατί π .. ,2 Μανιτάρια . ,.3 .- κοτόπουλο .. , 4.-Σπανάκι -μαρούλι .. 5.. Αυγά  .. 6.- ρύζι …7 .- γογγύλια και μπατζάρια … 8.-  έλαια … 9 .- πατάτες … .] .-
37~**  Η πλαστική ουσία που τρώμε κάθε μέρα και δεν το γνωρίζουμε! Η Μαργαρίνη  : https://youtu.be/FaqS9MD_OA8 .- [ Αρχικά κατασκευάστηκε για τη χρήση σε γαλοπούλες ως τροφή πάχυνσης. Όταν από την χρήση πέθαναν οι γαλοπούλες, οι επενδυτές που είχαν ξοδέψει αρκετά κεφάλαια για την έρευνα ήθελαν να κάνουν απόσβεση. Το προϊόν ήταν η… μαργαρίνη (!) μια άσπρη ουσία χωρίς να έχει την εμφάνιση είδος φαγώσιμου. Πρόσθεσαν… χρωστικό κίτρινο χρώμα και μια γευστική ουσία και το διέθεσαν στην καταναλωτική αγορά. Γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ βουτύρου και μαργαρίνης; 1) Και τα δύο προϊόντα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες. 2) ... ] .-
38 ~** Wifi και κινητα τηλέφωνα : ο σιωπηλός δολοφόνος που μας σκοτώνει πολύ αργά… https://youtu.be/8cxhAOHkvDY .-  [ Σχεδόν όλοι έχουμε Wi-Fi στο σπίτι μας. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι, και εξήχθη το συμπέρασμα ότι το Wi-Fi μπορεί να είναι επιζήμιο για τη γενική υγεία, ειδικά των παιδιών. Έτσι, το Wi-Fi έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου μέχρι και στην ποιότητα του ύπνου.  Οι πιθανοί κίνδυνοι του Wi-Fi  1.) Βλάπτει την παιδική ανάπτυξη  Η μη θερμική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων από το Wi-Fi μπορεί να διαταράξει την φυσιολογική κυτταρική ανάπτυξη, ειδικά την ...] .-
39.- Αυτά είναι τα 5 μυστικά για να διαλέγετε πάντα το καλό καρπούζι : https://youtu.be/jMjz-PKO-8Q .- [ Ο καιρός θυμίζει καλοκαίρι. Και, ως γνωστόν, καλοκαίρι = καρπούζι. Δεν υπάρχει κανένα άλλο φρούτο που να έχει κερδίσει επάξια την αναγνώριση ως το “σήμα κατατεθέν” μιας εποχής. . Αλλά δεν καταφέρνουμε πάντα να διαλέξουμε το φρέσκο, γλυκό και ζουμερό καρπούζι, μέσα από τον σωρό στα σημεία πώλησης. . Πολλές φορές μας “τυχαίνει” κάποιο που περισσότερο θυμίζει... κολοκύθα στη γεύση. Δείτε μερικά απλά μυστικά για να διαλέγετε πάντα το πιο καλό καρπούζι, αρκεί να είστε λίγο παρατηρητικοί. . Παρατηρήστε το κίτρινο τμήμα. Είναι το κομμάτι του καρπουζιού, με το οποίο το φρούτο ακουμπούσε στο χωράφι, μέχρι να έρθει η στιγμή που κόπηκε..  Στα “γινομένα” καρπούζια αυτό το σημείο έχει χρώμα “κρεμώδες κίτρινο” ή ακόμα και “πορτοκαλοκίτρινες” κηλίδες. Αντίθετα, τα πιο “άγουρα” καρπούζια έχουν πιο άσπρο χρωματισμό σε αυτό το σημείο. . Ψάξτε για καφέ σημάδια σαν αυτά. Αυτά τα σημάδια επάνω στα καρπούζια, αποκαλύπτουν ότι οι μέλισσες ακούμπησαν επάνω στα σημεία επικονίασης του άνθους πολλές φορές..  Όσο ... ] .-
40~** Καταπολεμά Τον Καρκίνο,Τη Χοληστερίνη Και Βελτιώνει Τη Μνήμη το Μάγκο  -Δείτε Ποιος Είναι Ο «Βασιλιάς Των Φρ  : https://youtu.be/gCTalCYnYYM  . [ Πρόκειται για ένα από τα πιο ωφέλιμα φρούτα για την υγεία μας. . Ακούγοντας τη λέξη μάνγκο, στο μυαλό σας έρχεται κάτι εξωτικό, τροπικό αλλά κυρίως μακρινό..  Δεν έχετε άδικο, αφού το μάνγκο είναι φρούτο που προέρχεται από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής. . Το συγκεκριμένο μάλιστα φρούτο, δεν αποτελεί μόνο μέρος της διατροφής και της κουλτούρας συγκεκριμένων χωρών, αλλά και των θρύλων που το θέλουν να είναι θεραπευτικό και έρχονται από τα βάθη της ιστορίας..  Λένε μάλιστα ότι ο Βούδας εμφανίστηκε στη σκιά των δέντρων μιας φυτείας μάνγκο. . Όσο μακρινές και απρόσιτες είναι αυτές οι ιστορίες, τόσο κοντά μας βρίσκονται πια, δεδομένου ότι το μάνγκο πλέον καλλιεργείται και στην Ελλάδα και στη συγκεκριμένη στην Κρήτη, ενώ είναι εύκολο να το βρείτε στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα μαναβικής. . Γιατί όμως να εντάξετε το μάνγκο στη διατροφή σας; . Ποικιλίες μάνγκο . Κάποιες ποικιλίες λένε ότι έχουν γεύση μέντας, λεμονιού, μπανάνας ή ανανά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν τη δική τους ξεχ ... ] .-
41~** 10 τροφές για ένα γρήγορο θάνατο – Οι χειρότερες τροφές. : https://youtu.be/wQKqtwOXyPw  .- [ 1. Όλα τα βιομηχανοποιημένα αρτοσκευάσματα: . Κουλουράκια,κουλούρια,κέικ,μπισκότα,κρουασάν,κριτσίνια,cookies κλπ. . Πραγματικές διατροφικές βόμβες που περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά,ζάχαρη, άσπρο αλεύρι αλλά και αρκετά συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης. . Πολλές και 100% κενές θερμίδες,σάκχαρο εκτός ελέγχου,κακό ενεργειακό προφίλ,μικρή ικανότητα κορεσμού. . Από τις κυριότερες αιτίες για το διατροφικό χάλι του δυτικού κόσμου γιατί ο όλεθρος που προκαλούν δεν τους φαίνεται σε πρώτη θεώρηση. . Αν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτά περιοριστείτε τουλάχιστον στις σπιτικές βερσιόν . 2. Όλα τα αναψυκτικά ανθρακούχα και μή , είτε είναι με ζάχαρη είτε με συνθετικά γλυκαντικά (“διαίτης”). . Περιέχουν τόνους από ζάχαρη (ακόμη χειρότερα είναι τα τεχνητά γλυκαντικά),πολλά τεχνητά χρώματα και συνήθως καφεΐνη. . Τα ανθρακούχα επί πλέον αποτελούν ευθεία απειλή για την οστική πυκνότητα και ιδίως αυτά που περιέχουν επιπρόσθετα φωσφορικό οξύ. . Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν πολλές και κενές θερμίδες κ ... ] .-
42~**  Το ήξερες; Αυτά είναι τα απίστευτα οφέλη του σύκου! Η απόλυτη υπερτροφή του καλοκαιριού… :  https://youtu.be/efBE306ZjOI .-   [Με τη μοναδική του γλυκιά γεύση και το… λαστιχωτό εσωτερικό, γεμίζει το στόμα μας με την πλούσια σύστασή του.  Πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα, το οποίο όχι μόνο μας γλυκαίνει αλλά και μας οφελεί όσο δεν φαντάζεστε!  Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, ανόργανα άλατα και διαλυτές ίνες, όπως αναφέρει το xorisorianews.  Είναι πλούσια σε ορυκτά, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και χαλκού και είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών Α, Ε και Κ που συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία.  Τα 11 οφέλη του σύκου:  -Προστατεύει από τον καρκίνο  -Μειώνει τη χοληστερόλη  -Προλαμβάνει την υψηλή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις  -Μειώνει την κούραση και βελτιώνει τη μνήμη  -Έχει καθαρτική δράση και είναι χρήσιμο για τη δυσκοιλιότητα  -Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, όποτε είναι η τέλεια εναλλακτική για εκείνους που δεν  αταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα  -Πέρα από ασβέστιο έχει και κάλιο. Και τα δύο προλαμβάνουν την οστεοπόρωση και βοηθούν στην ανάπτυξη της οστικής πυκνότητας.  -Πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάτι που το καθιστά αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους  -Βοηθάει τον ύπνο και την απαλλαγή από διαταραχές του  -Αν το πολτοποιήσετε και το απλώσετε στο δέρμα, είναι εξαιρετικό για την ακμή ] .-
43~** Ρίχνει στα πόδια της μουστάρδα.Ο λόγος θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό!  : https://youtu.be/R2OlPvnFQy4 .- [ Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την μουστάρδα, ένα σάντουιτς έρχεται πιθανότατ στο μυαλό τους. . Αλλά στην πραγματικότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ περισσότερα! Δεν είναι μόνο ένα γευστικό καρύκευμα αλλά και σύμμαχος για την υγεία σας και το σπίτι σας. . Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες και ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε! Ποτέ δεν θα ξαναδείτε τη μουστάρδα με τον ίδιο τρόπο. . 1. Χαλαρώστε τους μυς σας . Πάσχετε από κράμπες; Έχετε τακτικούς μυϊκούς πόνους; Η μουστάρδα μπορεί βοηθήσει να κρατήσετε αυτούς τους πόνους υπό έλεγχο. Δοκιμάστε ένα ζεστό μπάνιο με μουστάρδα. . Ανακατέψτε δύο κουταλιές της σούπας μουστάρδα με δύο κουταλιές της σούπας Epsom άλατα μπάνιου και προσθέστε το μείγμα στο νερό του μπάνιου σας. Η μουστάρδα ενισχύει την αποτελεσματικότητα των αλάτων και λειτουργεί στην ανακούφιση επώδυνων καταστάσεων. . Για να ανακουφίσετε μικρότερες περιοχές, μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια χαλαρωτική αλοιφή. Απλά ανακατέψτε σπόρους μουστάρδας με ένα μέρος αλεύρι. Τώρα προσθέ ... ] .-
44 ~** Έβαλε αλάτι δίπλα στο χώμα του φυτού και αυτό που έγινε δεν το πίστευε κάνεις : https://youtu.be/TH-G54yZVKw .-  [ Από τους αρχαίους χρόνους, τα άλατα Epsom χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου της συντήρησης των κήπων..  Τα άλατα Epsom είναι άφθονα σε μαγνήσιο και θειικό, δύο φυσικώς ενυπάρχοντα ανόργανα τα οποία είναι απαραίτητα για το έδαφος. . Παρακάτω, δείτε μια μικρή λίστα με τα οφέλη αυτού του καταπληκτικού προϊόντος. . 1.Λίπασμα . Σε μερικά φυτά τους αρέσουν ιδιαίτερα τα άλατα Epsom, καθώς τους δίνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. . Το μόνο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να βάλετε μερικά άλατα Epsom γύρω από το φυτό σας προκειμένου να εξασφαλίσετε μια παραγωγική περίοδο άνθησης..  Με τη χρήση των αλάτων Epsom ως φυσικό λίπασμα μπορείτε να έχετε ωραία λουλούδια τα οποία θα αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. . Εκτός από τα τριαντάφυλλα και άλλα λουλούδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα άλατα Epsom για φοίνικες, πιπεριές, ντομάτες, και άλλα φρούτα και λαχανικά προκειμένου να αυξήσετε την παραγωγή τους! . 2.Φυσικό εντομοκτόνο . Βάζοντας μερικά άλατα Epso ...] .-
45~** ΤΑ 4 ΦΥΛΛΑ ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΥΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ 1.- Δάφνη -δαφνέλαιων 2- Μυρτιά ήμερη μερτυνιά  -άγρια κάνει τα μύρτιλα 3.- Άγριον τριαντάφυλλον -ρόδα δαμασκέ (ροδόσταμα) 4. Ρίγανη   : https://youtu.be/jjps83CSR20 .-  [ΜΑΙΡΗ ΙΕΡΟΘΕΟΥ , ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ.. ]
46~** Φτιάξε δαφνέλαιο σε μια μέρα  : https://youtu.be/sp1Yh4guipY .- [με λάδι η Παρασκευή του }
47 .- **ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ: Όλες οι αλήθειες! : https://youtu.be/JkEniCR9b2c .-    [ Ο Antonis Cooken  για ακόμα μια φορά τολμά να ασχοληθεί με ένα  αυτοφυές φυτό που  βρίσκεται παντού και όμως οι Νεοέλληνες το αγνοούμε επιδεικτικά, την Τσουκνίδα. Η ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ στα δύσκολα χρόνια των Ελλήνων έσωσε κόσμο και για αυτό μέριμνα μας είναι να την επαναφέρουμε στη διατροφή μας. 01:02 - Σύνεργα συλλογής Τσουκνίδας 02:50 - Αναδρομική αξία Τσουκνίδας 03:51 - Στέγνωμα, στεγνόπιτες Τσουκνίδας 04:43 - Χρήσιμα μέρη τσουκνίδας 04:48 - Ρόφημα τσουκνίδας 06:44 - Ιστορική αναδρομή 07:21 - Διατήρηση, αποθήκευση τσουκνίδας 07:49 - ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΜΑ για την φήμη της τσουκνίδας 08:59 - Μεταφορά τσουκνίδας 09:49 - Αναγνώριση κοσμοπολίτισσας τσουκνίδας 10:49 - Ζεμάτισμα, προετοιμασία για μαγείρεμα τσουκνίδας 12:48 - ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ  τσουκνίδας  13:49 - Βρώσιμες χρήσεις τσουκνίδας 17:52 - Λίπασμα - Φυτοπροστασία από τσουκνίδα 19:28 - Κατάπλασμα Τσουκνίδας 22:50 - Έγχυμα, Αφέψημα, εξωτερική χρήση τσουκνίδας. ] .-
48~**  ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Άγρια φαγώσιμα χόρτα μέρος 1 : https://youtu.be/3czuPB45YbQ .-
49~** ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Άγρια φαγώσιμα χόρτα μερος 2 : https://youtu.be/7R8MCWZOY5g .-
50~** ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Αγρια φαγωσιμα χορτα μερος 3: https://youtu.be/hfe33tX-tI0 .-
51~**Φίλα φραγκοσυκιάς τηγανητά : https://youtu.be/ZSuT60G8LYA .-
52~**Tips: Φραγκόσυκα, μάζεμα και καθάρισμα. Φραγκάγκαθα ΤΕΛΟΣ!!! : https://youtu.be/v2zxZjyUWWA .- [ Πολυαγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού το φραγκόσυκο αλλά για να το γευτείς πρέπει να πληρώσεις τίμημα. Τα μικρά αγκαθάκια, τα φραγκάγκαθα, με το παραμικρό αεράκι τρυπώνουν στα πιο απίθανα σημεία του σώματος αν δεν ξέρεις τα  κολπάκια που θα σε σώσουν από το βασανιστικό τους αγκύλωμα!!!! Δες το βίντεο και μάζεψε όσα φραγόσυκα τραβάει η όρεξή σου! * * * * * *  ΦΡΑΓΚΑΓΚΑΘΑ ΤΕΛΟΣ * * * * *   Φόρα την πανοπλία σου, πάρε τα όπλα ανά χείρας και βγες στους αγρούς για άγρια ώριμα φραγκόσυκα!  Απόλαυσε χωρίς κίνδυνο το πιο αγνό φρούτο αφού δεν έχει λιπάσματα και ραντίσματα.  Σχετικά με το MagiaCookTv / about us : Καλωσορίσατε στο magiacookTv δηλαδή στην κουζίνα μου, εκεί  όπου με πολύ κέφι και μεράκι σας παρουσιάζω συνταγές αγαπημένες. Μαγειρέματα εύκολα και νόστιμα ! Το μαγείρεμα είναι μία διαδικασία διασκεδαστική και ταυτόχρονα πολύ δημιουργική. Με οδηγό τις πρώτες ύλες και τη φαντασία μας μαγειρεύουμε έτσι όπως μας αρέσει, δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί, μόνο πειραματισμοί!  Θέλω να σας παρακινήσω όλους να μπείτε στην κουζίνα σας και να φτιάξετε ότι τραβάει η όρεξή σας! Η προετοιμασία ενός γεύματος είναι εκδήλωση  συναισθημάτων όπως  η αγάπη, το νοιάζομαι και σε σκέφτομαι προς εμάς τους ίδιους αλλά και σε όσους το προσφέρουμε. Εγγραφείτε στο κανάλι μου για να κάνουμε μαζί μαγικά μαγειρικά ταξίδια, να μοιραστούμε ιστορίες και γεύσεις τόπων.  Welcome to magiacookTv, at my kitchen, where I  present favorite recipes with much enthusiasm and passion. Cooking easy and delicious! Cooking is a fun and at the same time very creative process. We are cooking guided by raw materials and our imagination, there are no rules and restrictions, only experiments! I want to urge all of you to get to your kitchen and cook according to your appetite! Preparing a meal is an emotional event such as love, caring and thinking of ourselves and those who offer it.  Subscribe to my channel to participate in magic culinary trips, to share stories and flavors of places. Επισκεφτείτε μας για περισσότερες συνταγές : / Follow us :


~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .- 
 ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

 ~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 
 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-1942-httpsyoutu.html .-       
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .-

~**   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/news.html .- ~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03  και  04  Φεβρουαρίου 2018 .Μια  αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/03-04-2018.html .-  
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  07 Φεβρουαρίου  2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 

 ~*** 
 
 Πέμπτη 08  Φεβρουαρίου 2018 . ~ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 09  Φεβρουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/news-09-2018-08-02-2018-11.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο  10  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-10-2018-10-1-202.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Φεβρουαρίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-  
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11  Φεβρουαρίου 2018 , Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/10-11-2018-11-02-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσηςΔευτέρα 12 Φεβρουαρίου  2018 .- http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-12-2018.html .-
~** ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-15-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2918
 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-16-2918-16-307-1.html .- 

~**  H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της εφημερίδα μας ,
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/h-arfara-news-17-2018-17-1-307.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 18 Φεβρουαρίου  2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κ. Δευτέρα  19 Φεβρουαρίου  2018 ,
~
ΚΑΛΗ  ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ  !  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news_19.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  20 Φεβρουαρίου 2018
; http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-20-2018.html  .-
~**
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 17  και  18  Φεβρουαρίου 2018 ,Αθλητική επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/17-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018
 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~**
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-

~ **  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 23  Φεβρουαρίου 2018 .  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Σάββατο 24  Φεβρουαρίου 2018  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/news-24-2018.html .- ~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή Ορθοδοξίας 25 Φεβρουαρίου 2018
 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-25-2018.html .- 
~**
    Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .- 
~** *ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018
  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post_26.html .- 
~**
 ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6106   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3911   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3912  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 929   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-   
   
  

~* ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΣ  ΠΑΛΗ-ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ -ΑΡΡΩΣΤΕΙΑΣ....

***~  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :  ΥΓΕΙΑ  από το  Α   έως  και το -Ω  ......  :
 1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html  .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html  .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   
12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  

http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015:
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,
ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 

16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  
18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
 
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html  .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
  
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html  .-
 ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
 
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html  .-
49.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
50.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
  
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαΐου  2016 :  
 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαΐου  2016  :
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
 58.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
 
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
 
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 
 
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-   Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   : 
 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016
 :
 
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html  .-   
 
65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
66.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 23-11-2016  : 

http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .-  
 67.-   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .- 
 68~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

70~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .-   
71 .-~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 25 Ιανουαρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/25-2017-to-o.html .-   
72.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-  

73.- ~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας : ΥΓΕΙΑ  ..από το Α - Ω ....16/02/2017  :  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html .-    
74.- ~*  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...υγεία το Α και το Ω  .. Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου  2017:  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post_24.html .- 
75.-
  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  Μαρτίου 2017  :
  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .-   
76.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
77.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 
78~*ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη  25 Μαΐου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post_24.html .-   
79 .- ~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
80.-
   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ....το  Α-και το  Ω ...

΄Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017  ..
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
81.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !!
82.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:  Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post_30.html .-
83~  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..: Τετάρτη  22 Νοεμβρίου  2017 .. , http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html .-   
84 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
85 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω
..:Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017  ,  Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας    : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .- 
86.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
87 ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .- 
88.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018
  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post_26.html .- 
 89.-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου