ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα  ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Κυριακή 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2018 .
~
~ *  ΒΊΝΤΕΟ , από Μ. Εσπερινό στην εκκλησία του Σωτήρος στο Ζυγοβίστι που κτίστηκε σε 44 ημέρες και έχει και τον πολυέλαιο προσφοράς του Θ. Κολοκοτρώνη Κυριακή 05 Αυγούστου 2018  ...:





1.- Αρτοκλασία  Εσπερινός Ζυγοβίστι  05/08/2018 Ναός Σωτήρος :
2.-   Ζυγoβίστι περιφορά Ι  Εικόνας  εσπερινός 05/08/2018 :
3.- Ι. Ν. ΣΩΤΗΡΟΣ  ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ   εντός Ομιλία  05/08/2018 :
4.- Μ. ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ στο Ζυγοβίτσι  05/08/2018: :
5.- Εσπερινός  ναός Σωτήρος Ζυγιβίστι  05/08/2018 :
6.- ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ  πλατεία Ναός ΣΩΤΗΡΟΣ  05/08/2018 :
https://youtu.be/CfmgQQyi0RY .-



~
 ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ πλατεία 

 Ι.Ν. ΣΩΤΗΡΟΣ  ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ 

ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ 

 ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ πλατεία 

 Ι.Μ. ΑΙΜΙΑΛΩΝ κατεβαινοντας 



~**    Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Το φως της Μεταμορφώσεως στη ζωή μας

~  του Αρχιμ. Ειρηναίου Λαφτσή, Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως

Σήμερα σταματάμε την πορεία μας προς τη Γεσθημανή, καθώς η Εκκλησία μας διακόπτει τη σειρά των Παρακλήσεων για να τελέσουμε τον Εσπερινό της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Χριστού.

*  Όπως μας αναφέρουν οι Ευαγγελιστές στο Θαβώρ ο Χριστός «μετεμορφώθη έμπροσθεν αυτών (Πέτρος, Ιάκωβος, Ιωάννης) και έλαμψεν το πρόσωπο αυτού ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού εγένετο λευκά ως το φως» (Ματθ. 17, 2). Και οι τρεις μαθητές Του «είδον την δόξαν αυτού» (Λουκ. 9, 28).  Όσο κι αν προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε με τη σκέψη μας το μεγαλείο της Μεταμορφώσεως, είναι αδύνατο να το αντιληφθούμε. Σύμφωνα με τους ερμηνευτές, μόνο ένα μικρό μέρος της απείρου θείας δόξης εξέλαμψε κατά την Μεταμόρφωση. Το φως το οποίο είδαν οι μαθητές στο όρος Θαβώρ, υπήρχε και προ αυτού του γεγονότος ως φυσική λαμπρότητα της θεότητος του Χριστού. Άλλωστε δεν ήταν μόνο άνθρωπος, ήταν και Θεός. Μεταμορφούμενος ο Χριστός δεν προσέλαβε κάποιο επιπλέον στοιχείο το οποίο δεν είχε. Τα μάτια των μαθητών αξιώθηκαν να δουν το ένδοξο και άκτιστο φως της θεότητος του Ιησού. Προηγουμένως η Χάρις του Αγίου Πνεύματος δεν τους άφηνε να το δουν.  Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς (Λόγος υπέρ των ιερώς ησυχαζόντων Α’) ομιλεί περί της ενδυναμώσεως των οφθαλμών της ψυχής με τη θεία Χάρη, ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος να δει το θαβώρειον φως, που είναι το φως της Βασιλείας του Θεού και το οποίο αποκτά αγωνιζόμενος μέσα στην Εκκλησία με την προσωπική του πνευματική εμπειρία ο κάθε χριστιανός.  Οι άγιοι Μακάριος ο Αιγύπτιος και Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης αναφέρουν πως τα πνευματικά είναι ανέγγιχτα από τους πολλούς επειδή το Άγιο Πνεύμα έρχεται σε ψυχές πιστές και αγίες. Ο θησαυρός του φωτός αποκαλύπτεται μόνο σ’ εκείνον που έχει την υπομονή και τη θέληση να αγωνίζεται. Όλοι οι άνθρωποι που θα αγωνισθούν πνευματικά θα ενδυθούν με το θαβώρειο φως και σωματικά και ψυχικά. Αυτοί θα είναι όσοι για τον Χριστό αρνήθηκαν τα χρήματα, τη δόξα, την ηδονή των παθών, τον εαυτό τους, επειδή αισθάνθηκαν την επιθυμία να ζήσουν μόνο για τον Χριστό.
Το φως του Θαβώρ υπήρχε και θα υπάρχει πάντοτε, αλλά δεν μπορούν να το δουν όλοι, όπως δεν μπόρεσαν να το δουν και όλοι οι μαθητές. Ας θυμηθούμε όταν αυτό το φως εμφανίστηκε στο πρόσωπο του Μωυσή που πλημμυριζόταν από τη θεία Χάρη, αλλά δεν μπορούσαν να το δουν αυτοί που στρέφονταν προς αυτό με τα αισθητά μάτια.
Το φως αυτό της Μεταμορφώσεως, όπως λέει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος, φαίνεται μόνο διά της προσευχής και της λατρείας του Θεού. Κι όταν το δει (ο άνθρωπος) δεν θα ενδιαφερθεί για τίποτε άλλο στη ζωή του. Αυτός που το βλέπει, δε μιλά. Αυτός που δεν το βλέπει, τυφλός πνευματικά, συνήθως προσπαθεί να το διακωμωδήσει. Ας θυμηθούμε τι γίνεται με την αφή του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο.  Αυτός ο λόγος περί του θαβωρείου φωτός στην εποχή μας έχει εξαιρετική σημασία. Αν ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά την αληθινή σχέση με το Θεό του, αν παλεύει να διώξει το σκοτάδι της ζωής του, αν ψάξει να ξεκουράσει την ψυχή του, αν επιθυμήσει να γλιτώσει από το άγχος του, τότε πρέπει να γνωρίζει πως αυτό θα το καταφέρει μόνο αν πλησιάσει και βιώσει τον Χριστό. Τότε μόνο ο άνθρωπος μπορεί να μεταμορφωθεί, όταν απλώσει το χέρι στο Χριστό για να τον ανεβάσει μαζί Του στο Θαβώρ. Αν γνωρίσουμε το Χριστό, τότε θα λάβουμε το δώρο της πνευματικής ζωής. Θα μεταμορφώσουμε τη ζωή και την κοινωνία μας και θα την πλημμυρίσουμε με το φως του Χριστού που λείπει σήμερα από τον κόσμο μας. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Γρηγορίου του Παλαμά: «Ο καινούριος εν Χριστώ άνθρωπος είναι φως και βλέπει δια του φωτός, κι όταν βλέπει τον εαυτό του βλέπει φως». Μοναδική ελπίδα στο σκοτάδι της υπάρξεώς μας είναι ο Χριστός και το φως που προσφέρει στη γη.
~**   Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Γιατί ευλογούνται τα σταφύλια;

Η Ευλογία των σταφυλιών κατά τη Μεταμόρφωση κατανοείται μέσα από τις θεολογικές, ανθρωπολογικές και κοσμολογικὲς διαστάσεις της εορτής αυτής. Ο Κύριος «ημέρας εξ» η «ωσεί ημέρας οκτώ», μετά την πρόρρηση του Πάθους Του,«εις όρος υψηλόν… μετεμορφώθη έμπροσθεν αυτών (Πέτρου, ᾿Ιακώβου και ᾿Ιωάννου),  και έλαμψε το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος,τα δε ιμάτια αυτού εγένετο λευκά ως το φως».
*  Αυτός είναι ο Δημιουργός του κόσμου, αλλά και ο κυρίαρχος των εσχάτων. Αυτός είναι η άμπελος «εν ουρανοίς μεν έχουσα την ρίζαν, επί γης δε τα κλήματα·άμπελος  κλαδευομένη το σώμα, αλλ᾿ ου την ρίζαν· άμπελος μετά τρίτην ημέραν του κλαδευθήναι βλαστάνουσα τον βότρυντής αναστάσεως».
Είναι φυσικό, λοιπόν, με τη Μεταμόρφωση του Κυρίου να φωτίζεται και να δοξάζεται ολόκληρος ο κόσμος.  Η κτίση φαιδρύνεται και αποκτά τη λαμπρότητα που είχε κατά το χρόνο της δημιουργίας. Γι᾿ αυτόν ακριβώς το λόγο και η κτίση, ανταποκρινόμενη δοξολογικά σ᾿ αυτή τη δωρεά  και την ελπίδα, αναφέρεται προς το Δημιουργό της και τον ευχαριστεί, αλλά και η Εκκλησία στην πιο κατάλληλη εορτή, της Δημιουργίας και των Εσχάτων της ανανέωσης και της ελπίδας, συνηθίζει να ευλογεί τον κόσμο και τις απαρχές του, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η ανανέωση αρχίζει από το Θεό, περνά μέσα από τη φύση και καταλήγει στη σωτηρία του ανθρώπου. ~* Η ευλογία των σταφυλιών, των αντιπροσωπευτικών αυτών απαρχών του κόσμου, είναι μία λειτουργική πράξη που τονίζει -ιδιαίτερα τη δοξολογική και ευχαριστιακή προσφορά  της ύλης και των καρπών της γης στο Δημιουργό Θεό και κτίστη των απάντων. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο καρπός αυτός της αμπέλου μας δίδει το κρασί, που ο Χριστός ευλόγησε στην Κανά, για να τονίσει την εν Χριστώ μεταμόρφωση του κόσμου, αλλά και μας το παρέδωσε στο Μυστικό Δείπνο, ως το στοιχείο εκείνο, που μαζί με το ψωμί, την  ώρα της θείας Λειτουργίας αφθαρτοποιούνται χαρισματικά, μεταποιούμενα σε Κυριακό «σῶμα καὶ αἷμα», θεία Ευχαριστία. Εκτός τούτων, η ευλογία των σταφυλιών τονίζει και την ανάγκη συνεχούς πνευματικής καρποφορίας και μεταμορφωτικής πορείας του ανθρώπου, καθόσον «οι τω ύψει των  αρετών διαπρέψαντες, και της ενθέου δόξης αξιωθήσονται». Γ.Σκαλτσή, Καθηγητου Α.Π.Θ-Απόσπασμα  Περιοδ. «Εφημέριος», Σεπτέμβριος 2000
***   Το κάλλος της Παναγίας

~  του Φώτη Κόντογλου

Η Παναγία είναι το πνευματικό στόλισμα της Ορθοδοξίας. Γιά μας τους Έλληνες είναι η πονεμένη μητέρα, η παρηγορήτρια κ᾿ η προστάτρια, που μας παραστέκεται σε κάθε περίσταση.   *  Σε κάθε μέρος της Ελλάδας είναι χτισμένες αμέτρητες εκκλησιές και μοναστήρια, παλάτια αυτηνής της ταπεινής βασίλισσας, κι᾿ ένα σωρό ρημοκλήσια, μέσα στα βουνά, στους κάμπους και στα νησιά, μοσκοβολημένα από την παρθενική και πνευματική ευωδία της.  Μέσα στο καθένα απ᾿ αυτά βρίσκεται το παληό και σεβάσμιο εικόνισμά της με το μελαχροινό και χρυσοκέρινο πρόσωπό της, που το βρέχουνε ολοένα τα δάκρυα του βασανισμένου λαού μας, γιατί δεν έχουμε άλλη να μας βοηθήσει, παρεκτός από την Παναγία, «άλλην γαρ ουκ έχομεν αμαρτωλοί προς Θεόν εν κινδύνοις και θλίψεσιν αεί μεσιτείαν, οι κατακαμπτόμενοι υπό πταισμάτων πολλών».  Το κάλλος της Παναγίας δεν είναι κάλλος σαρκικό, αλλά πνευματικό, γιατί εκεί που υπάρχει ο πόνος κ᾿ η αγιότητα, υπάρχει μονάχα κάλλος πνευματικό. Το σαρκικό κάλλος φέρνει τη σαρκική έξαψη, ενώ το πνευματικό κάλλος φέρνει κατυάνυξη, σεβασμό κι᾿ αγνή αγάπη. Αυτό το κάλλος έχει η Παναγία.  ~ Κι᾿ αυτό το κάλλος είναι αποτυπωμένο στα ελληνικά εικονίσματά της που τα κάνανε άνθρωποι ευσεβείς οπού νηστεύανε και ψέλνανε και βρισκόντανε σε συντριβή καρδίας και σε πνευματική καθαρότητα.  Στην όψη της Παναγίας έχει τυπωθεί αυτό το μυστικό κάλλος που τραβά σαν μαγνήτης τις ευσεβείς ψυχές και τις ησυχάζει και τις παρηγορά.    Κι᾿ αυτή η πνευματική ευωδία είναι το λεγόμενο Χαροποιόν Πένθος που μας χαρίζει η Εκκλησία του Χριστού, ένα βότανο άγνωστο στους ανθρώπους που δεν πήγανε κοντά σ᾿ αυτόν τον καλόν ποιμένα.  Τούτη τη χαροποιά λύπη την έχουνε όλα όσα έκανε η ορθόδοξη τέχνη, και τα ευωδιάζει σαν σμύρνα και σαν αλόη, καν εικόνισμα είναι, καν υμνωδία, καν ψαλμωδία, καν χειρόγραφο, καν άμφια, καν λόγος, καν κίνημα, καν ευλογία, καν χαιρετισμός, καν μοναστήρι, καν κελλί καν σκαλιστό ξύλο, καν κέντημα, καν καντήλι, καν αναλόγι, καν μανουάλι, ότι και νάναι αγιωτικό.  «Παναγία και Υπεραγία» εκδόσεις Αρμός

***   Η νηστεία του Δεκαπενταυγούστου

~  Επιμέλεια: π. Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος.

«Eις τιμήν αποβλέπει της του Θεού Λόγου Μητρός»
Από την 1η Αυγούστου η Εκκλησία εισέρχεται στην περίοδο της νηστείας του Δεκαπενταυγούστου, η οποία διαρκεί έως τις 14 Αυγούστου.  ~  

~  Ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι η νηστεία αυτή «εις τιμήν αποβλέπει της του Θεού Λόγου Μητρός, η οποία προγνωρίζουσα την αγίαν της μετάστασιν από τον κόσμον, πάντοτε ηγωνίζεται υπέρ υμών, και ενήστευεν, αν και χρείαν δεν είχε νηστείας, ως καθαρά και πανάμωμος, ζώσα δε αγγελικώς η υψηλοτέρα και των Αγγέλων και προσευχομένη συνεχώς και πάντοτε δι’ ημάς ικετεύουσα. Διά τούτο και ημείς χρεωστούμεν να νηστεύσωμεν εκμιμούμενοι τον βίον της».
Κατά τη περίοδο αυτή νηστεύουμε όλες τις μέρες τις εβδομάδας, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, που γίνεται κατάλυση μόνο οίνου και ελαίου. Ανήμερα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου, γίνεται κατάλυση ιχθύος. Επίσης, προβλέπεται κατάλυση ιχθύος αν η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) συμπέσει ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή.  Η νηστεία κατά τους ιερούς Πατέρες της Εκκλησίας.  Όπως για πολλά πράγματα της Εκκλησίας, προκειμένου να τα νοήσουμε ορθά, καταφεύγουμε στη διερμηνεία των σοφότερων της Εκκλησίας, δηλαδή των αγίων Πατέρων και Διδασκάλων της Οικουμένης, έτσι και στο ζήτημα της νηστείας θα ζητήσουμε τη συμβουλή τους, διότι αυτοί, ως θεόπνευστοι φύλακες της Παραδόσεως, μεταλαμπαδεύουν σε μάς ανόθευτη την αγιοπνευματική εμπειρία των μαθητών του Κυρίου και των μεταποστολικών Πατέρων έως σήμερα, ιδίως σε ό,τι αφορά τα πράγματα που σχετίζονται με τη σωτηρία μας. Όσο αφορά, λοιπόν, στη νηστεία, από το πλούσιο πνευματικό καταστάλαγμα των Αγίων μαθαίνουμε ότι είναι αναγκαία για όλους τους Χριστιανούς, και γι’ αυτό η Εκκλησία πολύ νωρίς καθόρισε τις μέρες και τις περιόδους νηστείας.  Η τήρηση της νηστείας, σύμφωνα με τους αγίους Πατέρες, είναι αγαθή νοουμένου ότι συμμετέχουμε στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Κάθε αποσύνδεση της νηστείας από τη ζωή του Σώματος της Εκκλησίας μπορεί να έχει απρόβλεπτες πνευματικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, παρόλο που μπορεί να εκκλησιαζόμαστε, τηρώντας τη νηστεία χωρίς να ασκούμε τις αγίες αρετές της ταπείνωσης και της ελεημοσύνης ενδέχεται να οδηγηθούμε, σιγά-σιγά, στον φαρισαϊσμό. Στο σημείο, δηλαδή, που να νομίζουμε ότι με το να απέχουμε από ορισμένα φαγητά εκτελούμε το «καθήκον» μας και είμαστε άξιοι να σταθούμε ενώπιον του φοβερού βήματος του Χριστού. Επίσης, όπως λένε οι Πατέρες, όταν αμαρτάνουμε και δεν εξομολογούμαστε, στο τέλος, κυριευόμαστε από την απελπισία, με αποτέλεσμα να θεωρούμε εσφαλμένα, μεταξύ άλλων, πως είναι μάταιο να νηστεύουμε ή ότι η νηστεία δεν είναι σπουδαία και σημαντική στη ζωή μας. Ωστόσο, αυτό είναι πράγμα που ο πιστός το κανονίζει σε συνεννόηση με τον πνευματικό του, αφού η νηστεία δεν είναι σωματοκτόνος, όπως λένε οι ιεροί Πατέρες, αλλά μέσο με το οποίο ο άνθρωπος αναμορφώνει το χαρακτήρα του, εργαλείο με το οποίο χαλκεύει τα πάθη του, συμπαραστάτης στην άσκηση των αγίων αρετών του Ευαγγελίου και ασπίδα που αποκρούει τα πονηρά βέλη των διαβόλων.  Ο Μέγας Βασίλειος στον Λόγο B΄, Περί Νηστείας, τονίζει ότι αυτοί που δεν παλεύουν με αίμα και σάρκα, αλλά με τις αρχές, με τις εξουσίες, με τους κοσμοκράτορες του σκότους τούτου, με τα πνευματικά της πονηρίας, «αυτοί είναι ανάγκη να ασκούνται για τον πόλεμο αυτόν, με τη νηστεία και την εγκράτεια. Διότι, το μεν λάδι παχαίνει τον αθλητή, η δε νηστεία ισχυροποιεί τον ασκητή της ευσεβείας. Ώστε, όσον αφαιρείς από τη σάρκα, τόσον θα κάμεις να απαστράπτει η ψυχή από την πνευματική λαμπρότητα. Διότι, όχι με σωματικές δυνάμεις, αλλά με την καρτερία της ψυχής και την υπομονή στις θλίψεις επιτυγχάνεται η κυριαρχία προς τις αόρατες δυνάμεις. Η νηστεία, λοιπόν, είναι ωφέλιμη για όλο το χρόνο για αυτούς που την προτιμούν, πολύ δε περισσότερο τώρα. Κανείς να μην εξαιρέσει τον εαυτό του από τον κατάλογο των νηστευτών. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται όλα τα γένη και κάθε ηλικία και όλες οι διαφορές των αξιωμάτων. … Είσαι πλούσιος; Μη βρίζεις τη νηστεία. Μήτε να την αποπέμψεις από το σπίτι σου ατιμασμένη από την ηδονή, για να μη σε καταγγείλει κάποτε στο νομοθέτη των νηστειών και σου επιφέρει πολλαπλάσια την στέρηση από καταδίκη, ή σωματική αρρώστια, ή κάποια άλλη δυσχερή περίσταση. O φτωχός να μην ειρωνεύεται τη νηστεία, διότι από πολύ παλαιά την έχει συγκάτοικο και ομοτράπεζο. Στις γυναίκες, δε, όπως η αναπνοή, έτσι και η νηστεία είναι οικεία και φυσιολογική. Τα παιδιά, όπως τα θαλερά από τα φυτά, με το νερό της νηστείας ας ποτίζονται. Στους οδοιπόρους η νηστεία είναι καλός συνταξιδιώτης. Διότι, όπως ακριβώς η τρυφή τους αναγκάζει να σηκώνουν βάρη, κουβαλώντας μαζί τους τις απολαύσεις, έτσι η νηστεία τους κάνει ελαφρούς και ευκίνητους. … να αρκούμαστε σε αυτά τα αναγκαία, σαν να τρεφόμαστε σε στρατόπεδο. Να αθλείσαι σαν καλός στρατιώτης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.  …Προκειμένου, λοιπόν, να νηστεύσεις μη σκυθρωπάσεις φαρισαϊκώς, αλλ’ ευαγγελικώς λάμπρυνε τον εαυτό σου, δηλαδή, να μην πενθείς για τη στέρηση της κοιλιάς, αλλά να χαίρεσαι ολόψυχα τις πνευματικές απολαύσεις. Διότι, γνωρίζεις ότι «η σάρκα επιθυμεί εναντίον του πνεύματος, το δε πνεύμα εναντίον της σάρκας». Επειδή, λοιπόν, αυτά αντιτίθενται μεταξύ τους, ας μειώσουμε την αδυναμία της σάρκας, ας αυξήσουμε δε τη δύναμη των ψυχών, ώστε με τη νηστεία, αφού λάβουμε τα νικητήρια κατά των παθών, να φορέσουμε και τα στεφάνια της εγκράτειας. Η νηστεία χωρίς οινοποσία, χωρίς μέθη. Γι’ αυτό στις μέρες της νηστείας δεν επιτρέπεται η κατάλυση oίνoυ και ελαίου. Εμπρός, κάμε, λοιπόν, τον εαυτό σου άξιο για την τόσο σεμνή νηστεία, μη διαφθείρεις με τη σημερινή μέθη την αυριανή εγκράτεια. Κακός ο συλλογισμός, πονηρή η σκέψη. Κανείς, ενώ πρόκειται να νυμφευθεί γυναίκα σεμνή σύμφωνα με τους νόμους του γάμου, δεν βάζει στο σπίτι του προηγουμένως παλλακίδες και πόρνες. Διότι, η νόμιμος σύζυγος δεν ανέχεται τη συνοίκηση με τις διεφθαρμένες. Μη, λοιπόν, και συ, ενώ αναμένεται νηστεία, οδηγείς πρώτα τη μέθη, τη δημόσια πόρνη, τη μητέρα της αναισχυντίας, τη φίλη του γέλωτα, τη μανιακή, την εύκολη σε κάθε ιδέα ασχημοσύνης. Δεν θα μπει η νηστεία και η προσευχή σε ψυχή, που λερώθηκε από τη μέθη. Τον νηστευτή μέσα στις ιερές αυλές προσδέχεται ο Κύριος, τον μέθυσο σαν ακάθαρτο και ανίερο δεν τον δέχεται. Εάν έρχεσαι μεθυσμένος στη νηστεία, ποιο είναι το όφελός σου; Διότι, εάν σε αποκλείει η μέθη από τη βασιλεία, πού σου είναι, λοιπόν, χρήσιμη η νηστεία;». ~  Η νηστεία προφυλάσσει τα νήπια, σωφρονίζει το νέο, κάνει σεβαστό το γέροντα, διότι τα γεράματα είναι πιο σεβαστά, όταν στολίζονται με τη νηστεία. Για τις γυναίκες στολίδι ταιριαστό, φυλακτήριο της συζυγικής ζωής, τροφός της παρθενίας. Τρυφερά γέλια και πορνικά, τραγούδια και έξαλλοι χοροί αμέσως από την πόλη απομακρύνονται, σαν να έχουν φυγαδευθεί από κάποιο αυστηρό δικαστή, τη νηστεία.    Η νηστεία είναι η βάση της ειρήνης του κόσμου. Εάν δε όλοι αυτήν εδέχοντο ως σύμβουλο για αυτά, που πρέπει να πράττουμε, τίποτε δεν θα εμπόδιζε να είναι άκρα ειρήνη σε ολόκληρη την οικουμένη. Ούτε τα έθνη θα επαναστατούσαν μεταξύ τους, ούτε τα στρατεύματα θα έρχονταν σε σύρραξη. Δεν θα κατασκευάζονταν όπλα, εάν επικρατούσε η νηστεία, δεν θα γίνονταν δικαστήρια, ούτε θα φυλακίζονταν μερικοί, ούτε γενικώς θα φιλοξενούσαν οι ερημιές κακοποιούς ή οι πόλεις τους συκοφάντες ή η θάλασσα τους πειρατές.   Εάν όλοι ήταν μαθητές της νηστείας, δεν θα ήταν τόσον πολυστένακτη η ζωή μας και γεμάτη από κατήφεια. Διότι, είναι φανερό ότι θα δίδασκε σε όλους όχι μόνον την εγκράτεια από τα φαγητά, αλλά και της φιλαργυρίας και πλεονεξίας και κάθε κακίας την ολοκληρωτική αποστροφή και αποξένωση. Εάν αυτά είχαν αποβληθεί, τίποτε δεν θα εμπόδιζε με βαθειά ειρήνη και αταραξία ψυχών τη ζωή μας να περάσουμε.   Τι είναι η νηστεία; Η νηστεία, είναι η ομοίωση των Αγγέλων, η συγκάτοικος των δικαίων, η εγκράτεια της ζωής. Αυτή τον Μωϋσή έκαμε νομοθέτη. O, δε, Σαμουήλ είναι καρπός της νηστείας. Αυτή ανέθρεψε τον μεγάλο Σαμψών, και έως τότε που συντρόφευε τον άνδρα, κατά χιλιάδες φονεύονταν οι εχθροί, και κατακρημνίζονταν οι πύλες των πόλεων, και τα λιοντάρια δεν άντεχαν την δύναμη των χεριών του. Όταν, δε, τον κατέλαβε η πορνεία και η μέθη, αιχμαλωτίσθηκε από τους εχθρούς του, και αφού τον τύφλωσαν έγινε παιχνίδι στους δούλους των αλλοφύλων. Αφού νήστευσε ο Ηλίας σταμάτησε τον ουρανό επί τρία χρόνια και έξι μήνες για να μη βρέξει.    Δεχθείτε αυτήν, οι φτωχοί, τη συγκάτοικό σας και ομοτράπεζο. Οι δούλοι, την ανάπαυση από τους συνεχείς καμάτους της υπηρεσίας. Οι πλούσιοι, αυτήν που σας γιατρεύει από τη βλάβη του χορτασμού και με τη μεταβολή κάνει πιο τερπνά αυτά, που από τη συνήθεια περιφρονούνται. Οι άρρωστοι, τη μητέρα της υγείας. Οι υγιείς, το φυλακτήριο της υγείας. Για τούτο οι πιο έμπειροι με τη νηστεία αφαιρούν το πλεονάζον πάχος, ώστε να μη συντριβεί η δύναμη με το βάρος της παχυσαρκίας. Έτσι σε κάθε έργο και σε κάθε σωματική ιδιοσυγκρασία βρίσκεται η ωφέλεια της νηστείας και σε όλα ομοίως αρμόζει, στα σπίτια, στις αγορές, στις νύκτες, στις μέρες, στις πόλεις, στις ερημιές. Αυτή, λοιπόν, που με τόσα μέσα χαρίζει σε μας το καλό, ας υποδεχθούμε με χαρά, κατά το λόγο του Κυρίου, χωρίς να είμαστε κατηφείς, όπως οι υποκριτές, αλλά το χαρωπό της ψυχής χωρίς προσποίηση να δείχνουμε.   Η νηστεία είναι η αρχή της μετανοίας. Δεν αρκεί βεβαίως μόνον η αποχή από τις τροφές, για την επαινετή νηστεία, αλλά ας νηστεύσουμε νηστεία δεκτή, ευάρεστη στον Θεό. Αληθινή νηστεία είναι η αποξένωση από το κακό, η εγκράτεια της γλώσσας, η αποχή από το θυμό, ο χωρισμός από τις επιθυμίες, την καταλαλιά, το ψεύδος, την ψευδορκία. H στέρηση από αυτά είναι αληθινή νηστεία…», προσθέτει ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας.   «Η νηστεία προστατεύει κάθε αρετή. Είναι η αρχή του πνευματικού αγώνα, το στεφάνι αυτών που εγκρατεύονται, το κάλλος της παρθενίας και του αγιασμού, η λαμπρότητα της σωφροσύνης, η αρχή της χριστιανικής ζωής, η μητέρα της προσευχής, η πηγή της σωφροσύνης και της φρόνησης. Αυτή διδάσκει την ησυχία και προηγείται όλων των καλών έργων», σημειώνει ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
***   Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού- 6 Αυγούστου

~  Βασίλειος Στογιάννος, Καθηγητής Ιστορίας των χρόνων & της Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Η  δεν είναι από τις εορτές που το περιεχόμενό τους μπορεί να εξαντληθεί στην ανάμνηση ενός γεγονότος. Η ευρύτητα του εορτασμού είναι ανάλογη και με το θεολογικό και σωτηριολογικό περιεχόμενο της εορτής. ~Η Εκκλησία έθεσε τη Μεταμόρφωση του Χριστού εορτολογικά στο κέντρο του διαστήματος από το Πάσχα μέχρι τα Χριστούγεννα. Χονδρικά μεσολαβεί περίπου το ίδιο διάστημα -τέσσερις μήνες- ανάμεσα στις τρεις μεγάλες Δεσποτικές εορτές. Η Μεταμόρφωση, μαζί με την Ενανθρώπιση και το Πάσχα, είναι ένας από τους πνευματικούς σταθμούς της ανθρώπινης πορείας μέσα στο χρόνο. Κι αυτό δείχνει πως η Εκκλησία δεν θεώρησε ποτέ τη Μεταμόρφωση ως ένα απλό θαύμα, αλλά ως μία πράξη του Χριστού τής ίδιας σημασίας για την σωτηρία μας με την Ενσάρκωση και την Ανάσταση. Γι’ αυτό πρόταξε την νηστεία, γι’ αυτό περικύκλωσε την κυρία ημέρα της εορτής με προεόρτια και μεθέορτα.

Μια και τόσο μεγάλη είναι η εορτή, καλό θα είναι να μιλήσουμε λίγο για το νόημά της, έτσι που ο εορτασμός μας να έχει μια σωστή θεμελίωση και να μην εξαντλείται στην τήρηση των πατροπαράδοτων εθίμων. Η Μεταμόρφωση του Χριστού είναι ένα επεισόδιο από την επίγεια δράση του, που έλαβε χώρα λίγο πριν από την πορεία του προς την Ιερουσαλήμ, πορεία που απέληξε στο Πάθος και την Ανάσταση. Μαζί με την Βάπτιση έχει κοινή την αποκάλυψη της αγίας Τριάδος. Μαζί με την Ανάσταση έχει κοινή την αποκάλυψη της δόξας του Θεού. Μαζί με την Πεντηκοστή έχει κοινή την δημιουργική επενέργεια του Παρακλήτου.  Είναι αποκάλυψη του Θεού προς τον άνθρωπο η Μεταμόρφωση, που βοηθά στη σωτηρία μας με τη σωστή θεογνωσία και ανθρωπογνωσία που παρέχει. Αποκαλύπτεται σ’ αυτήν ποιός είναι ο Χριστός, αλλά συγχρόνως και ποιός είναι ο άνθρωπος και που βαδίζει η ιστορία μας. Αυτά τα τρία σημεία θα δούμε στη συνέχεια -χωρίς φυσικά και να εξαντλούμε το νόημά της. Μας δείχνει η Μεταμόρφωση ποιoς είναι ο Χριστός. Πολλοί σύγχρονοί μας έχουν για τον Χριστό την πλανεμένη αντίληψη πως είναι ένας μεγάλος δάσκαλος ή ένας ηθικολόγος. Η Μεταμόρφωσή του όμως αποκαλύπτει ότι είναι Υιός του Θεού. Η αλλαγή της μορφής του, το θεϊκό άκτιστο φως που το περιτριγύρισε, η ουράνια φωνή του Πατρός που μαρτύρησε για τη θεϊκή του φύση, όλα δείχνουν ότι είναι Θεός. Μπορεί να έζησε ανάμεσά μας με την μορφή δούλου, μπορεί από αγάπη για μας να υπέμεινε το σταυρικό θάνατο, δεν παύει όμως ούτε στιγμή να είναι ο Λόγος του Θεού που ενανθρώπησε, δίδαξε, έπαθε και αναστήθηκε από απέραντη αγάπη για το πλάσμα του, τον άνθρωπο. Επειδή είναι Θεός, γι’ αυτό είναι και σωτήρας μας. Επειδή είναι Θεός, γι’ αυτό τα λόγια του και η ζωή του είναι δεσμευτικά για τους πιστούς. Επειδή είναι Θεός, γι’ αυτό η ζωή και το έργο του είναι το κέντρο της πίστεώς μας.  Δεν είναι μόνο Θεός όμως ο Χριστός. Είναι και άνθρωπος, τέλειος άνθρωπος, ο πρώτος αληθινός άνθρωπος στην ιστορία του γένους μας. Είναι ο νέος Αδάμ, που συνομιλεί και πάλι με τον Θεό και Πατέρα, όπως ο παλαιός Αδάμ στον Παράδεισο. Είναι όμως πολύ παραπάνω από τον παλαιό, τον πρώτο Αδάμ ο Χριστός. Γιατί έχει ένα καινούριο γνώρισμα, που δεν μπόρεσε να αποκτήσει εκείνος, την ομοίωση με τον Θεό. Και ως άνθρωπος ο Χριστός είναι όμοιος με τον Θεό. Γιατί με την απόλυτη υπακοή του έγινε όμοιος με τον Λόγο, με τη θεϊκή φύση του. Η θέλησή του η ανθρώπινη ακολούθησε από την πρώτη στιγμή και μέχρι την ώρα του θανάτου τη θεϊκή του θέληση. Η επιθυμία του η ανθρώπινη ήταν ταυτισμένη με τη θεϊκή επιθυμία του. Έτσι έγινε και ως άνθρωπος αυτό που ήταν ως Θεός: Υιός του Θεού. Αυτό ακριβώς είναι που μας δίνει τη δυνατότητα της σωτηρίας, ότι δηλ. ο Χριστός θέωσε την ανθρώπινη φύση μας.  Ανέλαβε να κάνει ό,τι δεν κατόρθωσε ο παλαιός Αδάμ, να κάνει τον άνθρωπο υιό του Θεού με τη θέωση της φύσεώς του. Θεός αληθινός και άνθρωπος αληθινός αποκαλύπτεται κατά τη Μεταμόρφωσή του ο Χριστός. Θεός αληθινός, γιατί το μαρτυρεί η ουράνια φωνή και ο ερχομός του Μωυσή και του Ηλία. Θεός αληθινός, όπως το δείχνει η στάση των μαθητών του και η έκπληξή τους. Άνθρωπος αληθινός όπως το δείχνει η αλλαγή της μορφής του, όταν αποκαλύφθηκε στη θεωμένη μορφή της. Άνθρωπος αληθινός, όπως ήταν και πριν και μετά από τη Μεταμόρφωση ανάμεσά μας.
***   Αγρυπνία για την Αγία Μαρία Μαγδαληνή στη Μονή Σίμωνος Πέτρας

Η μνήμη της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής τιμάται στο Αγιο Ορος και ιδιαιτέρως εορτάζεται στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας όπου θα τελεστεί Αγρυπνία.
Στη Μονή φυλάσσεται και το λείψανο του αριστερού χεριού της Αγίας Μυροφόρου και Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής…
Την εποχή που πρωτοπροσκύνησα το αδιάφθορο χέρι, αυτό παρουσιαζόταν γυμνό πάνω σε ένα κόκκινο βελούδο, όχι δηλαδή μέσα σε μια θήκη, όπως αφήνει να εννοηθεί η φωτογραφία.  Απόγευμα στο αρχονταρίκι της μονής Σιμωνόπετρας, ο αρχοντάρης διηγείται περί του αγίου λειψάνου σε ομάδα προσκυνητών.  – Το χέρι είναι άφθαρτο, με όλο του το δέρμα και τους τένοντες. Διατηρείται σε φυσική θερμοκρασία ζωντανού σώματος και… ευωδιάζει. Μάλιστα εξαιτίας των θαυμάτων της, η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή θεωρείται και δεύτερος κτήτορας της Σιμωνόπετρας.  – Λένε, πάτερ, πως όσοι το ασπάζονται διαπιστώνουν ότι είναι θερμό.  – Ναι, είναι αλήθεια. Όσοι το ασπάζονται με ευλάβεια και πίστη διαπιστώνουν τη φυσική θερμότητα ζωντανού σώματος.  Χαμογελούμε λίγο αμήχανοι. «Και τι γίνεται, πάτερ, αν το ασπαστείς και δεν είναι θερμό», ρωτά κάποιος.  – Να σας πω… Κάποιος προσκυνητής το ασπάστηκε, αλλά δεν το ένοιωσε θερμό, ενώ όλοι οι φίλοι του το ένοιωθαν θερμό. Τότε αυτός έπεσε σε κατάθλιψη, ήταν σκεφτικός όλη την ώρα, και τελικά μάς το αποκάλυψε και ζήτησε τη βοήθειά μας.  Ο γέροντας τού συνέστησε να εξομολογηθεί, να προσευχηθεί στην Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή και να ξαναπροσκυνήσει το ιερό της λείψανο την άλλη μέρα. Πράγμα που έγινε. Την άλλη μέρα, ο προσκυνητής, αφού εξομολογήθηκε, ασπάστηκε το χέρι της και ένοιωσε μεγάλη θερμότητα και ευωδία να εξέρχεται του λειψάνου. Ευχαριστούσε δε μετά δακρύων. Μετά δακρύων!  – Ποια λέτε να ήταν η αιτία, πάτερ;  – Τι να σας πω! Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή απωθείται από τις σαρκικές αμαρτίες. Σαρκικοί άνθρωποι με πορνείες, μοιχείες και τα τέτοια, αναδίδουν πνευματική δυσωδία που η Αγία την αποστρέφεται. Ίσως ήθελε να δείξει τη δυσαρέσκειά της και την αποστροφή της.  «Πω, πω, πάτερ, να σ’ αποστρέφεται ακόμα και το λείψανο για τις σαρκικές σου αμαρτίες!» λέει κάποιος.  – Αύριο που θα προσκυνήσετε μετά τη Θεία Λειτουργία, παρατηρήστε μία μικρή πληγή στην πάνω πλευρά του χεριού. Σα να λείπει ένα μικρό κομμάτι. Οι Ρώσοι μοναχοί, στις αρχές του εικοστού αιώνα, που είχε πολλούς τότε το Άγιον Όρος, το είχαν σε μεγάλη ευλάβεια. Κάποιοι από αυτούς, όπως το ασπάζονταν, το δάγκαναν κρυφά και έκοβαν ένα μικρό κομματάκι, μια ακίδα, για ευλογία. Το έκρυβαν στο στόμα τους. Μέχρι να τους πάρουν είδηση οι μοναχοί τότε της Μονής, είχε γίνει μια μικρή πληγή. 
***  Οι 8μηνίτες «έφτασαν» στα Δασαρχεία, αλλά δε μπορούν να αξιοποιηθούν 
Υπηρεσία άρχισαν να… αναλαμβάνουν τα περίπου 100 άτομα που προσελήφθησαν στη Μεσσηνία με 8μηνες συμβάσεις από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά εν... αγνοία των Δασαρχείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.
Η προκήρυξη είχε γίνει τους προηγούμενους μήνες, με το υπουργείο να καταρτίζει μόνο του τις λίστες με τις ειδικότητες και με τα Δασαρχεία σε όλη την Ελλάδα να μαθαίνουν μετά την προκήρυξη τις ειδικότητες που θα απασχοληθούν στις υπηρεσίες τους. Σε αντίθεση με τους Δήμους που ρωτήθηκαν τι ειδικότητες είχαν ανάγκη να προσληφθούν.
Έτσι, οι υπηρεσίες των Δασαρχείων έχουν βρεθεί με δεκάδες άτομα που δεν ξέρουν ούτε τι να κάνουν ούτε πώς να τα απασχολήσουν.
 Δεκάδες 8μηνίτες
Για παράδειγμα στο Δασαρχείο Καλαμάτας, από την Τετάρτη, παρουσιάσθηκαν τα πρώτα 41 άτομα και συγκεκριμένα 4 διοικητικοί υπάλληλοι, 2 δασοπόνοι και 35 εργάτες. Την επόμενη εβδομάδα θα αναλάβουν υπηρεσία και οι υπόλοιποι, που περίπου είναι άλλοι 15 εργάτες.
Περίπου 40 άτομα προσελήφθησαν με τις 8μηνες συμβάσεις στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας.
Το πρόγραμμα προβλέπει ότι τα Δασαρχεία θα πρέπει να τους εκπαιδεύσουν με δύο εβδομάδες θεωρητική εκπαίδευση και μία εβδομάδα πρακτική! Εν μέσω, λοιπόν, θερινής περιόδου οι ελάχιστοι υπάλληλοι των Δασαρχείων θα πρέπει να αφιερώσουν ένα μήνα για την εκπαίδευση των 8μηνιτών για την αντιπυρική προστασία!
 Ούτε όρθιοι!
Στα δε μικρά Δασαρχεία, όπως της Κυπαρισσίας, που στεγάζεται σε ελάχιστο χώρο, δεν μπορεί ούτε… όρθιους να φιλοξενήσουν τους νεοπροσληφθέντες!
Από την άλλη πλευρά, είναι σίγουρο ότι τα Δασαρχεία δε διαθέτουν εξοπλισμό και εργαλεία για να εφοδιάσουν τόσα άτομα, ώστε να μπορούν να εργασθούν.
Το πρόγραμμα, βέβαια, προβλέπει ότι το κόστος των μέσων ατομικής προστασίας των εργατών/τριών (ΜΑΠ), των εργαλείων και του απαιτούμενου εξοπλισμού αυτών για την εκτέλεση των εργασιών, καθώς και τα καύσιμα, τα λιπαντικά και τις δαπάνες της προμήθειας ανταλλακτικών, επισκευής-συντήρησης των οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί κ.λπ., θα καλυφθούν από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου! Ωστόσο, το «Πράσινο Ταμείο» για τη συντήρηση των δασικών δρόμων του Ταϋγέτου διέθεσε στο Δασαρχείο Καλαμάτας το αστρονομικό ποσό των 18.000 ευρώ!
Υπό διαφορετικές βέβαια συνθήκες τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να προσφέρουν τεράστιο έργο στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια πάσχουν σημαντικά και από εξειδικευμένο προσωπικό και από εξοπλισμό, ακόμα και σε λειτουργικά έξοδα που αφορούν στη λειτουργία μηχανημάτων και τη μετακίνησή τους.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Εγκαινιάστηκε χθες στο Πάρκο του ΟΣΕ η 7η έκθεση «Άρτος - Οίνος –Έλαιον» 
Εγκαινιάστηκε χθες βράδυ 7η έκθεση «Άρτος - Οίνος –Έλαιον», που θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, με 54 περίπτερα εκθετών με αγροτικά και τοπικά προϊόντα, καθώς και είδη χειροτεχνίας από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, την Αττική, την Κρήτη, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.
Κατά τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης, καθημερινά 6.00-11.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν παράλληλα πολιτιστικές εκδηλώσεις και λαογραφικά δρώμενα, μαγειρική και γευσιγνωσία με γνωστούς σεφ.
Το σημερινό και αυριανό πρόγραμμα έχουν ως εξής:
 Σάββατο 4 Αυγούστου
20.30: Μουσικό Πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας (χώρος λίμνης πάρκου)
21.00 – 23.00: Γευσιγνωσία ελαιολάδου από το Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας (περίπτερο 4)
21.00: Παρουσιάσεις μαγειρικής από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας (πλατεία Αναψυκτηρίου)
 Κυριακή 5 Αυγούστου
20.30: Κεντρική λαογραφική εκδήλωση. Επίδειξη παρασκευής τοπικών εδεσμάτων & λαογραφικά δρώμενα (χώρος πατινάζ)
21.00 – 23.00: Γευσιγνωσία ελαιολάδου από το Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας (περίπτερο 4). -Καθημερινά 18.00 – 23.00 Έκθεση της Λαογραφικής Συλλογής του Σπύρου Κατσίρα.

***  Στο Περιφερειακό το θέμα με τα ταξί στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας 
Στην Τρίπολη θα συνεδριάσει την Τετάρτη, 8 Αυγούστου, στις 4.00 το απόγευμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Ανάμεσα στα θέματα έχει τεθεί προς συζήτηση και η διευθέτηση του ζητήματος με τα ταξί στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με επερωτήσεις συμβούλων, ανάμεσα στις οποίες της Δήμητρας Λυμπεροπούλου για την πιλοτική εφαρμογή βιολογικής μεθόδου δακοκτονίας στην Περιφέρεια, όπως και των Σαράντου Αλεξανδρή και Σταύρου Χρυσαδάκου για το αγροτικό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην ημερήσια διάταξη έχουν συμπεριληφθεί και τα εξής θέματα που αφορούν στη Μεσσηνία:
-Έγκριση παράτασης ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων στο Δήμο Καλαμάτας το Σάββατο 1/9/2018. «Λευκή Νύχτα»
-Ορισμός εκπροσώπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ
-Έγκριση 2ης τροποποίησης τεχνικού προγράμματος ΚΑΠ 20%, έτους 2018
-Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΚΕΚ ΠΕ Μεσσηνίας, με σκοπό την υλοποίηση έργου κατάρτισης ενηλίκων 2018 – 2019.
-Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας, για την εκτέλεση του έργου: «Κατασκευή λιθόστρωτης οδού ΤΚ Λαδά Δήμου Καλαμάτας»
-Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Πύλου – Νέστορος και του Δ. Μεσσήνης, για την εκτέλεση του έργου «Δρόμος Χατζή – Κρεμμύδια Δήμου Πύλου – Νέστορος»
-Έγκριση τροποποίησης της αριθμ. 430/4-12-2017 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με το έργο «Δράσεις Τουριστικής Προβολής και προβολής – προώθησης αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το έτος 2018»
-Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ως κύριου φορέα χρηματοδότησης) και της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε.», για την υλοποίηση του έργου «Υπηρεσίες διεθνούς δικτύωσης για προνομιακή κατάταξη και αναγνωσιμότητα του προορισμού Πελοπόννησος μέσα από τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και αερομεταφορείς». Β.Β.

***  ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. και ΟΝΝΕΔ Τριφυλίας: Συνεδρίαση για τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές 
Προχθές το απόγευμα στην Κυπαρισσία πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της ΔΗΜ.Τ.Ο. ΝΔ Τριφυλίας και ΟΝΝΕΔ Τριφυλίας, με τη διευρυμένη σύνθεσή της, με κύριο κορμό της συζήτησης το ενδεχόμενο πρόωρων Βουλευτικών εκλογών.
Μετά από διαλογική συζήτηση και κατάθεση απόψεων, ο πρόεδρος της ΔΗ.Τ.Ε., Γιώργος Φωτεινός, ζήτησε από όλα τα μέλη και την ΟΝΝΕΔ να είναι σε εγρήγορση.
Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Φωτεινός ενημέρωσε όλα τα μέλη της ΔΗΜ.Τ.Ε. για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν προ ημερών με τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα κατόπιν προκλήσεως του κ. Δημάρχου και ακολούθησε ενημέρωση και διεξοδική συζήτηση για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019.
Συζητήθηκε επίσης να αναζητηθεί νέος χώρος στέγασης των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας Τριφυλίας, κάτι που βρήκε σύμφωνα όλα τα μέλη του συμβουλίου ενώ αποφασίστηκε από τον επόμενο μήνα οι συνεδριάσεις της ΔΗΜ.Τ.Ο. να γίνονται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα και σε διαφορετική Δημοτική Ενότητα (Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, κλπ κλπ) συζητώντας τα προβλήματα των πολιτών της κάθε Ενότητας.

***  Ανησυχία κατοίκων για μη ένταξη του αλιευτικού Μαραθόπολης στο ΕΣΠΑ 
Έντονη είναι η ανησυχία κατοίκων της Μαραθόπολης και ευρύτερα της Δ.Ε. Γαργαλιάνων σχετικά με το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις της Περιφερερειακής Αρχής και της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει και είναι ορατός ο κίνδυνος το έργο να μείνει ή ήδη να έχει μείνει εκτός ΕΣΠΑ.
Θυμίζεται ότι το Μάρτιο σημειώθηκε, όπως έχουμε αναφέρει στο «Θ», «κακός χαμός» μετά την αποκάλυψη περί μη υποβολής πρότασης ένταξης στο ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για το έργο «Ανάπτυξη Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης».
Μετά τα ρεπορτάζ, τις δηλώσεις και τις αναρτήσεις στο facebook, αναγκάστηκε στις 16 Μαρτίου το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου να εκδώσει δελτίο Τύπου με θεματικό τίτλο «Η αλήθεια για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης» και υπότιτλο «Επίδοξοι προστάτες – κοινοί συκοφάντες», με δήλωση της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνας Νικολάκου: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, έσπευσε να προετοιμαστεί κατάλληλα, σε αγαστή συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές Τριφυλίας και Λουτρακίου, για την υλοποίηση των αλιευτικών καταφυγίων σε Μαραθόπολη, προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, και Αγίους Θεοδώρους, προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα… […] Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να αξιοποιήσει τη χρηματοδοτική δυνατότητα της δεύτερης πρόσκλησης του υπουργείου (ΑΔΑ: ΨΙ1Γ4653ΠΓ-2ΑΧ), προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορά στο κατασκευαστικό έργο και παραμένει σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους».
Εκτός από το «μπάχαλο» με τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων (για άλλη πρόσκληση είχαν ληφθεί αποφάσεις και, μετά την αποκάλυψη από το Gargalianoionline της άγνοιας και του λάθους των Αρχών, ελήφθησαν άλλες αποφάσεις), από το Μάρτιο μέχρι σήμερα παρήλθαν σχεδόν πέντε μήνες χωρίς καμία εξέλιξη.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες που κυκλοφορούν στην Τριφυλία, η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου δεν υπέβαλε το προηγούμενο διάστημα πρόταση ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ για το αλιευτικό Μαραθόπολης. Υποβλήθηκαν από άλλες Περιφέρειες προτάσεις στη σχετική Πρόσκληση, με συνέπεια να αξιολογηθούν και να ενταχθούν τα έργα εκείνα και πλέον να μην υπάρχει επαρκής διαθέσιμη χρηματοδότηση για το αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθόπολης, με το έργο να μένει εκτός ΕΣΠΑ και να χάνεται η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την υλοποίησή του...  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Ο καιρός  σήμερα  Κυριακή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Κυριακή 05/08/2018 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Τις βραδινές ώρες ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-65%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 8.4 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Δεκατέσσερις Κινέζοι μαθητές στο Δημαρχείο Καλαμάτας 
Δεκατέσσερις μαθήτριες και μαθητές, με τους συνοδούς τους καθηγητές, από το Λύκειο Xuejun της Hangzhou, μιας μεγαλούπολης που βρίσκεται σε απόσταση 2 ωρών από τη Σαγκάη της Κίνας, επισκέφθηκαν χθες το Δημαρχείο Καλαμάτας και συναντήθηκαν με το δήμαρχο. Να σημειωθεί πως οι μαθητές και οι καθηγητές τους πραγματοποιούν εκπαιδευτική εκδρομή στην Καλαμάτα και συνοδεύονταν από το διοργανωτή εκπαιδευτικών εκδρομών Δημήτρη Παπαδημητρίου και Έλληνα διερμηνέα.
Ο κ. Νίκας υποδέχθηκε τους επισκέπτες από την Κίνα, τονίζοντας ότι η Καλαμάτα έχει αδελφοποιηθεί με τη Σι'αν και πως το Νοέμβριο θα επισκεφθεί τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ο δήμαρχος της κινεζικής αδελφής πόλης, αναφορικά με την οποία η Καλαμάτα προσδοκά βαθύτερη συνεργασία.
Επίσης, τόνισε πως η Καλαμάτα είναι μία πόλη με χιλιάδες χρόνια ιστορίας και κοντά της βρίσκονται σπουδαίοι ιστορικοί τόποι. Επισήμανε, επίσης, πως οι Έλληνες σέβονται και αγαπούν την Κίνα, που είναι μια χώρα η οποία επίσης έχει χιλιάδες χρόνια ιστορίας και στην οποία αναπτύχθηκε σπουδαίος πολιτισμός.
Από την Καλαμάτα ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, για την απελευθέρωση από τους Τούρκους, όπως ανέφερε στους επισκέπτες από την Κίνα ο δήμαρχος, στους οποίους προσέφερε αντίγραφο της Προειδοποιήσεως της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς.
Τους ενημέρωσε, επίσης, για τη σημερινή κατάσταση της Καλαμάτας και τις προοπτικές της πόλης και της περιοχής της, επισημαίνοντας ότι πραγματοποιούνται μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού κάθε χρόνο και ανά δύο έτη ο Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών, στις οποίες – αντιστοίχως - έχουν λάβει μέρος Κινέζοι καλλιτέχνες και χορωδίες από την Κίνα.
Ανέφερε, ακόμη, ότι η Καλαμάτα είναι πόλη νεανική, με 100 σχολεία, ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο.
Ο Π. Νίκας είπε πως η πόλη και η περιοχή της έχουν αναβαθμισθεί χάρη στο νέο αυτοκινητόδρομο και το αεροδρόμιο, που συνδέεται με 30 ευρωπαϊκές πόλεις. Οι υποδομές αυτές βοηθούν την Καλαμάτα να τα καταφέρει καλύτερα μέσα στην κρίση.
Παράλληλα, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των μαθητών, οι οποίες εστιάσθηκαν σε εκπαιδευτικά ζητήματα, καθώς τους ανέφερε πως ήταν καθηγητής φιλόλογος.
Σε καθέναν από τους επισκέπτες προσφέρθηκαν τοπικά προϊόντα και άλλα αναμνηστικά, ενώ ο ίδιος έλαβε ως δώρο παραδοσιακό κινέζικο αντικείμενο.

***  Καθαρισμός εθνικού και επαρχιακού δικτύου Μεσσηνίας 
Με εντατικό ρυθμό και υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου, Π.Ε. Μεσσηνίας, υλοποιούνται οι εργολαβίες για εργασίες καθαρισμού παρόδιας βλάστησης, καθαρισμού τάφρων, κοπής δέντρων και απομάκρυνσης χόρτων και φύλλων δέντρων στο εθνικό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού.
Μέχρι σήμερα έχουν καθαριστεί:
Επαρχιακό δίκτυο: 7η Επαρχιακή Οδός Μεσσήνη-Διαβολίτσι, 22η και 24η Επαρχιακή Οδός, 3η Επαρχιακή Οδός Τρίοδος-Μάνεσι-Στρέφι, 6η Επαρχιακή Οδός Σπιτάλι, 23η Επαρχιακή Οδός Αμφιθέα-Τρίκορφο, 9η Επαρχιακή Οδός Ριζόμυλος-Πύλος (συνεχίζονται οι εργασίες)
Εθνικό δίκτυο: 82η Εθνική Οδός – Κόμβος Γιάλοβας- Κόμβος Κουκουνάρας, 9η Εθνική Οδός Πύλος – Μεθώνη, 9η Εθνική Οδός Λαγκούβαρδος – Γαργαλιάνοι και 9η Εθνική Οδός Καλό Νερό –Ηλεία (συνεχίζονται οι εργασίες).
Θα ακολουθήσουν εργασίες στην 9Αη Εθνική Οδό Καλό Νερό –Τσακώνα και στην Επαρχιακή Οδό Ριζόμυλος – Κορώνη.

*** Επισκευή αντιδιαβρωτικού τοίχου στην Τραχήλα Μάνης 
Ένα σημαντικό έργο oλοκληρώθηκε στην Τραχήλα της Δυτικής Μάνης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου που αφορά στην επισκευή και ενίσχυση του αντιδιαβρωτικού τοίχου στον παραλιακό δρόμο.
Το έργο, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ, κρίθηκε αναγκαίο, καθώς στο μέσον του παραλιακού μετώπου του οικισμού της Τραχήλας υπήρχε βύθισμα στο τσιμεντένιο κατάστρωμα.
Η βλάβη που δημιουργήθηκε ήταν αποτέλεσμα της υποσκαφής από τη δύναμη των κυμάτων στον αντιδιαβρωτικό τοίχο.
Σε μήκος περίπου 20 μέτρων, λοιπόν, αντικαταστάθηκαν συγχρόνως και τα κάγκελα, τα οποία ήσαν σαθρά και έτσι ένα «μπαλκόνι» με μοναδική θέα δημιουργήθηκε σε ένα μαγικό τόπο, το οποίο δύνανται πλέον να απολαύσουν πολίτες και επισκέπτες.

***   XΡΙΣΤΕ ΜΟΥ ΒΟΗΘΑ ΜΑΣ!ΔΕΙΤΕ τι θα παθαίνουν οι Έλληνες για 40 χρόνια…

Η Ελλάδα έχει ακόμα μεγάλο χρέος, μικρή ανάπτυξη και πολύ εύθραυστο ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να υποστηρίζει για πολύ ότι δεν θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια  Μπορεί η Ευρώπη να πανηγυρίζει ότι η Ελλάδα είναι τώρα success story αλλά η Ελλάδα έχει υπάρξει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες στην ιστορία εκτός από τις περιόδους πολέμων ή επαναστάσεων γράφει σε ανάλυσή της η εφημερίδα Washington Post τονίζοντας – με αφορμή και την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ – ότι «παρά τα χαμηλότερα επιτόκια και τις μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, η Ελλάδα έχει ακόμα μεγάλο χρέος, μικρή ανάπτυξη και πολύ εύθραυστο ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να υποστηρίζει για πολύ ότι δεν θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια». Η Washington Post υπενθυμίζει ότι με βάση την τελευταία συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. «Και ναι αυτό σημαίνει ακόμα τέσσερις δεκαετίες λιτότητας. Οπότε δεν είναι περίεργο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 μέχρι το 2030». 
wp-arthro-1
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι με την εξαίρεση του Σαν Μαρίνο, υποάρχουν μόνο τέσσερις χώρες που είχαν μεγαλύτερη συρρίκνωση στην οικονομία τους από την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια: Η Λιβυή, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Αυτοκρατορική Γουινέα. «Οι δύο πρώτες χτυπήθηκαν από εμφύλιο και οι άλλες δύο είναι πετρελαιοπαραγωγές δικτατορίες που ήταν τόσο διεθφαρμένες και ανίκανες ώστε επιδείνωσαν την πετρελαϊκή κρίση. Ακόμα και η Ουκρανία η οικονομία της οποίας το 2009 χτυπήθηκε σφοδρά ενώ είχε και την ένταση με τη Ρωσία το 2014, τα πήγε καλύτερα από την Ελλάδα» αναφέρει η Washington Post. Και το άρθρο καταλήγει: «Αυτό (σ.σ. η Ελλάδα) είναι ό,τι αποκαλεί επιτυχία η Ευρώπη: μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ ώστε μοιάζει να έχει βγει από πόλεμο».  ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
***  AΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ! 150 εκατ η Περιφέρεια στον ΙΔΡΥΜΑ για Μελέτες! Το Πολυτεχνείο το ξέχασαν;..

150 εκ. για μελέτες η Ρένα στο ίδρυμα του μεγιστάνα; 150 εκ. για μελέτες ανάπλασης όταν το Πολυτεχνείο και οι υπηρεσίες του δημοσίου που διέλυσαν θα τις έκαναν τζάμπα και θα δίναμε σε αρχιτέκτονες νέους και μηχανικούς και καμία υποτροφία να σπουδάσουν και αυτοί οι φτωχοί και ταλαντούχοι στα Χάρβαρντ όχι μόνο οι γόνοι και πλούσιοι; Καλά διαβάσατε. Όπως μαθαίνουμε η Περιφέρεια Αττικής έχει αναθέσει στο Ίδρυμα Νιάρχος, τη δημιουργία μελετών ανάπλασης. Ορθά βέβαια πρέπει να συντάσσονται μελέτες. Ωστόσο θέλει να μας πει η Περιφέρεια πως ουδείς στο Μετσόβιο μπορούσε να το αναλάβει; Tόσοι μορφωμένοι Έλληνες δεν μπορούσαν;  Οι υπηρεσίες του Κράτους, είτε της Κεντρικής Διοίκησης είτε της Περιφερειακής δεν μπορούσαν;
Εκτός κι αν το κάνουν αυτό για να τα έχουν καλά με τους επιχειρηματίες. Αυτό θα σκεφτόταν τουλάχιστον, κάποιος κακοπροαίρετος.  ~   Πάντως ο Κ.Βελόπουλος έχει στηλιτεύσει τις σχέσεις Περιφέρειας και Ιδρύματος Νιάρχου.

Bέβαια και στο παρελθόν δόθηκαν κρατικά χρήματα στο Ίδρυμα. Όλα νόμιμα εννοείται, δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε αυτό. Ηθικά όμως;
Tέλος θέλουμε να αναφέρουμε πως πηγή πληροφοριών υπήρξε το άρθρο της Ραχήλ Μακρή (ΕΔΩ) σσ VoiceNews εάν η Περιφέρεια ενημερώσει τα ΜΜΕ για το θέμα φυσικά και θα δημοσιεύσουμε την απάντηση.
***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ κι ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ!Απειλή για την Ελλάδα το «ισλαμικό τρίγωνο»…

Οι κατά καιρούς επιθέσεις τζιχαντιστών στην Ευρώπη εντείνουν την επιφυλακή των ελληνικών αρχών ασφαλείας που αναγνωρίζουν ότι η ισλαμική τρομοκρατία δεν υπακούει σε κανόνες. Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει παράδοση αποικιοκρατίας και ως εκ τούτου να μην είναι πρώτος στόχος, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως δεν εκδηλωθεί και εδώ επίθεση. Ειδικά όταν δίπλα της υπάρχει το «ισλαμικό τρίγωνο».  Της Νεφέλης Λυγερού   Είναι εξωπραγματικό να θεωρούμε ότι αυτά που συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν μπορούν να φτάσουν στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά μας ειπώθηκε, «όταν παίρνει φωτιά το διπλανό διαμέρισμα, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να περάσει τη μεσοτοιχία». Οι αρχές ασφαλείας, μάλιστα, θεωρούν πιθανούς στόχους και ως εκ τούτου εστιάζουν την προσοχή τους σε εστιατόρια, συναυλίες και αρχαιολογικούς χώρους.
Η υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική επικράτεια αντιπροσωπεύει μία δυνάμει απειλή. Το γεγονός, μάλιστα, πως πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε απόγνωση, επειδή έχουν εγκλωβισθεί εδώ, ενισχύει τις πιθανότητες να μετατραπούν σε «μοναχικούς λύκους». Είναι θετικό, ωστόσο, ότι μέχρι σήμερα –σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες των αρμοδίων αρχών– κανένας Έλληνας πολίτης μουσουλμανικού θρησκεύματος δεν έχει μεταβεί στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσει στις γραμμές του ISIS. Αντιθέτως, είναι πολλοί οι μουσουλμάνοι πολίτες ευρωπαϊκών χωρών που το έχουν κάνει.   Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι διεξοδικές έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών δεν έχουν εντοπίσει οργανωμένους πυρήνες που να σχεδιάζουν τρομοκρατική επιχείρηση. Παραμένουν, ωστόσο, σε καθεστώς υψηλής επιφυλακής, έχοντας τα μάτια τους στραμμένα κυρίως στους εξής χώρους:   Οι τρεις χώροι    Ο πρώτος είναι οι φυλακές. Έχει παρατηρηθεί πως μουσουλμάνοι με ποινικό μητρώο ριζοσπαστικοποιούνται και δημιουργούν πυρήνες, στρατολογώντας ομόθρησκούς τους στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και ενδεχομένως στην ισλαμική τρομοκρατία. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει μια «δεξαμενή» νεαρών ισλαμιστών από όπου θα μπορούσε να προκύψει πρόβλημα.   Ο δεύτερος είναι οι δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών και οι γκετοποιημένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι μετανάστες ζουν σε αστικές φτωχογειτονιές, ή σε άτυπες κοινότητες, σε χώρους, δηλαδή, που δύσκολα εποπτεύονται και δύσκολα εφαρμόζεται ο νόμος. Βιώνοντας σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, εάν υπάρχει και μία ροπή, η απόγνωση μπορεί να οδηγήσει στον ισλαμικό φανατισμό. Η αποξένωση, ο εξευτελισμός, η έλλειψη ευκαιριών και η απλή πλήξη κάνει τους νέους ιδιαίτερα ευπαθείς.   Ο τρίτος χώρος είναι οι δεκάδες άτυποι χώροι λατρείας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό, σε όλη την Αττική λειτουργούν ανεξέλεγκτα σε ακατάλληλους χώρους, σε υπόγεια και σε πάρκινγκ, παράνομα τζαμιά. Η προσοχή των αρχών ασφαλείας είναι στραμμένη στους ιμάμηδες με ρητορική μίσους. Εκεί –πάντα κατά τις ίδιες πηγές– γίνεται προσηλυτισμός και στη συνέχεια στρατολόγηση.   Θύλακοι στη γειτονιά    Στην Αλβανία συνελήφθησαν πριν ενάμιση χρόνο δύο ιμάμηδες στα τζαμιά τους. Εκτός από το να προπαγανδίζουν την πλέον ακραία εκδοχή του Ισλάμ, στρατολογούσαν τους πιο φανατικούς νέους και οργάνωναν τη μετάβασή τους στις εμπόλεμες περιοχές στη Μέση Ανατολή. Το φαινόμενο τέτοιων ιμάμηδων έχει προ πολλού πάψει να αποτελεί σπάνια εξαίρεση και ούτε περιορίζεται στην Αλβανία.   Σε συλλήψεις, δίκες και φυλακίσεις έχουν προχωρήσει οι αρχές στο Κόσοβο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στη Βουλγαρία. Εκεί, οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί συνδέονταν περισσότερο με την τουρκική εθνική ιδεολογία, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει επιρρεπείς στον ισλαμικό εξτρεμισμό. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στην απειλή που προκύπτει από τη γειτνίαση με τέτοιες περιοχές. Μπορεί να μην υπάρχουν επιβεβαιωμένοι θύλακοι ισλαμικής τρομοκρατίας στην ελληνική επικράτεια, αλλά υπάρχουν ακριβώς δίπλα μας.  Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ιμάμηδες στρατολογούσαν άτομα από ορεινά χωριά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσόβου, της νότιας Σερβίας (Πρέσεβο) και της Αλβανίας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως οδηγοί στα αφύλακτα συνοριακά περάσματα. Είναι αυτοί που έναντι αμοιβής βοηθάνε τζιχαντιστές που δυσκολεύονται να φθάσουν στην Ευρώπη.    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ηγεσία του ISIS, διαπιστώνοντας ότι χάνει τον έλεγχο ολοένα και περισσοτέρων εδαφών στο Ιράκ και στη Συρία, μετατοπίζει το κέντρο βάρους της δράσης στη Δύση, μέσω της οργάνωσης τρομοκρατικών επιθέσεων. Όταν έπεσε η Ράκα, η άτυπη πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Συρία, η τάση αυτή προσέλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις.      Ένας αριθμός τζιχαντιστών προσπαθεί να μεταβεί στην Ευρώπη με κάθε τρόπο και αρκετοί τα καταφέρνουν, βοηθούμενοι και από ομοϊδεάτες τους που διαθέτουν ευρωπαϊκά διαβατήρια. Το ρεύμα αυτό, σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους θυλάκους στην Ευρώπη, δημιουργούν μία βάση για τρομοκρατικές επιθέσεις.   Το ισλαμικό τρίγωνο   Είναι κοινός τόπος για τις αρχές ασφαλείας ότι η μαζική είσοδος προσφύγων-μεταναστών επέτρεψε την είσοδο στην Ευρώπη ενός σημαντικού αριθμού ισλαμιστών, οι οποίοι ήταν ήδη τζιχαντιστές ή βρίσκονται σε διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης και ως εκ τούτου αποτελούν δεξαμενή για στρατολόγηση στην ισλαμική τρομοκρατία.   Από εκεί θα προέλθουν οι μελλοντικές επιθέσεις του ΙSIS στην Ευρώπη. Οι εξτρεμιστές ισλαμιστές προσπαθούν να δημιουργήσουν στα Βαλκάνια ένα «ισλαμικό τρίγωνο», με πλευρές τους μουσουλμάνους της Βοσνίας, τους Αλβανούς (Αλβανία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ και νότια Σερβία) και τους μουσουλμάνους στη νοτιοδυτική Βουλγαρία. Όπως είναι προφανές, μία τέτοια εξέλιξη δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα.   Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που το ενδιαφέρον των ελληνικών αλλά και ξένων υπηρεσιών ασφαλείας είναι στραμμένο το τελευταίο διάστημα στο Κόσοβο και στην Αλβανία. Κλιμάκια πρακτόρων αναζητούν στοιχεία τόσο για την εκπαίδευση τζιχαντιστών σε στρατόπεδα του Κοσόβου, όσο και για το λαθρεμπόριο όπλων από Αλβανία και Βουλγαρία με τελικό αποδέκτη φανατικούς ισλαμιστές.   Δίκτυο πληροφοριών      Οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας εστιάζουν την προσοχή τους κυρίως στην ελληνική επικράτεια, παρακολουθώντας άτομα και χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση φανατικών ισλαμιστών, σχεδόν αποκλειστικά σουνιτών. Προτεραιότητα των ερευνών είναι οι μετανάστες από Ασία και Αφρική, παλαιοί και νέοι.   Επίσης, ελέγχονται και οι διερχόμενοι, ακόμα και όσοι έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο. Η εμπειρία δείχνει ότι ελλοχεύει κίνδυνος σε όσους μετακινούνται προς την Ευρώπη, περνώντας από σειρά χωρών. Σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, έχει στηθεί ένα δίκτυο συλλογής πληροφοριών, ενώ όταν απαιτείται διεξάγονται και μικρής κλίμακας προληπτικές επιχειρήσεις σε χώρους-κλειδιά.   Προσοχή δίνεται και στην παρακολούθηση όλων των κινήσεων που συνδέονται με την ανέγερση του χωρίς μιναρέ τεμένους στον Βοτανικό, χωρητικότητας 350 ατόμων. Οι αρμόδιες αρχές επιδιώκουν εξαρχής να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο το τέμενος να μετατραπεί σε κέντρο προσηλυτισμού.   Όπως ομολογεί και αρμόδιος παράγοντας, τη στιγμή που κυοφορούνται εξελίξεις στα βόρεια και ενδέχεται να αυξηθούν οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, τα σύνορά μας (χερσαία και τα θαλάσσια) παραμένουν σε μεγάλο βαθμό “ανοχύρωτα”. Αφενός, επειδή η στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών είναι κατώτερη των αναγκών, αφετέρου επειδή η γεωμορφία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αποτελεσματικού ελέγχου.   slpress
***  ΤΗΝ ΞΗΛΩΣΑΝ! ΚΛΕΠΤΟΜΑΝΗ έβαλαν στη διαχείριση του Ταμείου Πυροπλήκτων;…

Η ευρωβουλευτής Ελίζα Βοζεμπεργκ καταγγέλει ότι «η υπεύθυνη του ταμείου πυρόπληκτων είχε συλληφθεί για κλοπή φούστας στη Νέα Υόρκη»    Giannis Efstathiou 
Το έγραψε η αγαπημένη φίλη κι εξαιρετική συνάδελφος Laurie Kezas χωρίς ονόματα… Χωρίς καν φύλο…    Laurie Kezas  Τα χρήματα που δίνετε στο ταμείο για τους πληγέντες, θα τα διαχειριστεί διπλωμάτης που εκδιώχτηκε από τις ΗΠΑ για κλοπή. Εντάξει, μερικά ρουχαλάκια βούτηξε, μην γινόμαστε υστερικοί…    Πριν αναλάβει τη διαχείριση του Ταμείου των κονδυλίων για τους πυρόπληκτους, αντικαταστάθηκε η Διπλωματική Υπάλληλος, Καλλιόπη Ντούτη.  Όπως γράφει ο «Μικροπολιτικός» στα Νέα  έγγραφο του Υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη– υπάγεται στο γραφείο του η Διπλωματική Σύμβουλος- το οποίο διαβιβάστηκε σε όλες τις σχετικές Διευθύνσεις του ΥΠΕΞ, αντικαθίσταται η Πρέσβης από άλλο πρόσωπο.  Σύμφωνα με τον «Παραπολιτικό» -με επιφυλάξεις- το Ταμείο αναλαμβάνει πρόσωπο από το γραφείο του Αλέκου Φλαμπουράρη  Η Καλλιόπη Ντούτη, είχε συλληφθεί προ ετών για κλοπή ενδύματος (φούστα) σε πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης. Οι Αρχές είχαν ζητήσει την άρση της Διπλωματικής ιδιότητάς της, ωστόσο το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό και επέστρεψε στην Ελλάδα.   press-gr    στο μεταξύ για την εν λόγω κυρία είχαμε γράψει και πρόσφατα άλλο άρθρο μας με τίτλο Δείτε ποιος τοποθετήθηκε στο ΤΑΜΕΙΟ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ από την κυβέρνηση… (ΕΓΓΡΑΦΑ)
***  Σαν σήμερα: Καθιερώνεται ως εθνικός ύμνος ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Σολωμού…

Ποίημα του Διονυσίου Σολωμού (1798-1857), οι δύο πρώτες στροφές του οποίου σε μουσική του Νικολάου Μάντζαρου (1795-1872), αποτελούν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας (1865) και της Κύπρου (1966). Ο Ύμνος εις την Ελευθερία γράφτηκε από τον 25χρονο Σολωμό στη Ζάκυνθο, πρώτα στα ιταλικά και εν συνεχεία στα ελληνικά, τον Μάιο του 1823, σε μία περίοδο ιδιαίτερης έξαρσης της Ελληνικής Επανάστασης. «…Δε θέλω να περάσει κανενός από το μυαλό πως την ώρα που νικούν οι δικοί μας στο Μαραθώνα, εγώ κάθομαι και τραγουδώ για ένα βοσκόπουλο…» (Ο θάνατος του βοσκού), έγραφε στον φίλο του Γεώργιο Δε Ρώσση την ίδια εποχή.  Το ποίημα του Σολωμού αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές. Το μέτρο είναι τροχαϊκό με εναλλαγές επτασύλλαβων και οκτασύλλαβων στίχων.
Σύμφωνα με το περιεχόμενό του μπορεί να χωρισθεί στα εξής μέρη:
• Προοίμιο (στρ. 1-34). Ο ποιητής παρουσιάζει τη θεά ελευθερία, θυμίζει τα περασμένα μαρτύρια του Ελληνισμού, την εξέγερση των σκλάβων, τη χαρά του Ελληνισμού, την έχθρα των Ευρωπαίων ηγεμόνων και την περιφρονητική αδιαφορία των Ελλήνων για τα φιλότουρκα αισθήματά τους.
• Η περιγραφή της Μάχης της Τριπολιτσάς (στρ. 35-74).
• Η μάχη της Κορίνθου και η καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια (στρ. 75-87).
• Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου στα 1822 και ο πνιγμός των Τούρκων στον ποταμό Αχελώο (στρ. 88-122).
• Τα πολεμικά κατορθώματα στη θάλασσα, η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας κοντά στην Τένεδο και ο απαγχονισμός του Γρηγορίου Ε’. (στρ. 123-138).
• Επίλογος (στρ. 139-158). Ο ποιητής συμβουλεύει τους αγωνιστές να απαλλαγούν από τη διχόνοια και προτρέπει τους δυνατούς της Ευρώπης να αφήσουν την Ελλάδα να ελευθερωθεί (Γιάννης Ν. Παππάς: «Για να γνωρίσουμε το Σολωμό», εκδ. Μεταίχμιο).   ~* Η φήμη του ποιήματος ξεπέρασε γρήγορα τα στενά όρια της Ζακύνθου. Το 1824 μεταφράστηκε μέρος του στα αγγλικά και ολόκληρο στα γαλλικά. Στον επαναστατημένο ελληνικό χώρο δημοσιεύτηκε τον ίδιο χρόνο στο Μεσολόγγι, στην εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά» του Ιάκωβου Μάγερ. Θα ακολουθήσουν και άλλες δημοσιεύσεις τον επόμενο χρόνο, ενώ στις 21 Οκτωβρίου του 1825 θα δημοσιευθεί και η πρώτη κριτική του ποιήματος από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη στη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος, που εκδιδόταν στο Ναύπλιο. Μεταξύ 1828 και 1830, ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν μελοποιήθηκε από τον κερκυραίο μουσουργό Νικόλαο Μάντζαρο για τετράφωνη ανδρική χορωδία και ακουγόταν με ενθουσιασμό σε εθνικές εορτές στα Επτάνησα. Τον Δεκέμβριο του 1844 ο Μάντζαρος παρουσίασε μια νέα μελοποίηση του ποιήματος και την υπέβαλε στον βασιλιά Όθωνα, με την ελπίδα να γίνει το «εθνικό άσμα» της χώρας. Μέχρι τότε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας ήταν ο Βαυαρικός (η γνωστή μελωδία του Χάιντν, που σήμερα είναι ο εθνικός ύμνος της Γερμανίας και της Αυστρίας). Το έργο έγινε δεκτό μόνο ως σύνθεση και βραβεύτηκε με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος. Το 1865, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κέρκυρα, ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ άκουσε την εκδοχή της σύνθεσης του Μάντζαρου για ορχήστρα πνευστών από την μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας και του έκανε εντύπωση. Ακολούθησε το Βασιλικό Διάταγμα της 4ης Αυγούστου 1865, που το χαρακτήρισε «επίσημον εθνικόν άσμα» και εντελλόταν η εκτέλεσή του «κατά πάσας τας ναυτικάς παρατάξεις του Βασιλικού Ναυτικού». Επίσης, ενημερώθηκαν οι ξένοι πρέσβεις, ώστε να ανακρούεται και από τα ξένα πλοία στις περιπτώσεις απόδοσης τιμών προς τον Βασιλιά της Ελλάδος ή την Ελληνική Σημαία. Από τότε ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, μελοποιημένος από τον Νικόλαο Μάντζαρο, θεωρείται ως εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Από τις 18 Νοεμβρίου 1966 με την απόφαση 6133 του υπουργικού συμβουλίου καθιερώθηκε και ως εθνικός ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Πηγή: sansimera.gr
***   ΒΟΜΒΑ! Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΕΝΑ ΔΑΣΗ;..

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και καμμένες εκτάσεις πέσαμε πάνω σε ενδιαφέροντα στοιχεία. Πίσω στο μακρινό 2010 (ΠΗΓΗ) η κα Γλυκερία Σιούτη, καθηγήτρια δημοσίου δικαίου στην Νομική σχολή Αθηνών και για μία περίοδο σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου δήλωνε τα εξής: 
Μιλώντας σε ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας υποστήριξε ότι δεν είναι σωστό να αποκλείεται η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και ότι πάνω από το 95 % των αιολικών πάρκων στην ηπειρωτική Ελλάδα αναπτύσσονται σε δασικές εκτάσεις.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η κ. Σιούτη ανέφερε στην εισήγησή της ότι είναι παράλογο να αξιώνει κανείς να ολοκληρωθεί η αναδάσωση, προκειμένου να επιτραπεί η κατασκευή μονάδων ΑΠΕ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να κοπούν κάποια από τα δέντρα, τα οποία στο μεταξύ θα έχουν αναπτυχθεί. Όπως βλέπετε καταλαβαίνουμε πως πίστευε ότι και τα καμμένα δάση μπορεί να μπουν στο «στόχαστρο». Το 2016 κατά τη διάρκεια του 1ου χειμερινού νομικού σχολείου, που διοργάνωσε στην Κομοτηνή το τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών (ELSA) ήταν προσκεκλημένη και δήλωσε πως (ΠΗΓΗ) «Η “χρυσή τομή” είναι εφικτή μέσα από την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης», παρατήρησε, «που είναι μία νομική και επιστημονική έννοια, σύμφωνα με την οποία για να αποφασιστεί αν θα γίνει ένα έργο, όπως για παράδειγμα ένας αιολικός σταθμός ή ένας φωτοβολταϊκός σταθμός, πρέπει η διοίκηση που αποφασίζει και στη συνέχεια το δικαστήριο που θα ελέγξει τη νομιμότητα αυτής της απόφασης, να συνεκτιμήσουν τα δεδομένα μετά από μία στάθμιση συμφερόντων, όπου η επιδίωξη θα είναι χωρίς να βλάπτεται υπερβολικά το δασικό περιβάλλον να επιτρέπεται στο παράδειγμά μας η αδειοδότηση εγκατάστασης τέτοιων σταθμών».  Φυσικά και δεν υπονοούμε πως η κα Σιούτη επιθυμεί την καταστροφή του περιβάλλοντος. Με αφορμή όμως τις κατά καιρούς δηλώσεις της, οι οποίες φυσικά βασίζονται στην επιστημονική της κατάρτιση, βλέπουμε πως μερίδα ΚΑΙ του νομικού κόσμου πιστεύει πως οι καμμένες εκτάσεις ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ξαναγίνουν δάσος εν συνόλω.  Μάλιστα το 2016 κατέληγε την ομιλία της λέγοντας πως «Αυτό όμως που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη έχει τρεις πυλώνες, την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή», επισήμανε, για να υπογραμμίσει ότι «δεν είναι μόνο η προστασία του περιβάλλοντος». «Αν θέλετε, η προστασία του περιβάλλοντος έχει μια πρωτεύουσα σημασία», σημείωσε κλείνοντας, «αλλά πρέπει να γίνεται στάθμιση ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις πυλώνες. Αυτό είναι το “κλειδί”».  Φοβούμαστε πως αυτό που εκφράζει η κα Σιούτη κι άλλοι νομικοί κάποια συμφέροντα πιθανώς να μην το συμμεριστούν, αλλά να το ερμηνεύσουν κατά το δοκούν και να κινηθούν με γνώμονα το κέρδος ΜΟΝΟ. Κατά συνέπεια απαιτείται εγρήγορση από όλους, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως.
***   ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΩ! Συλλαλητήριο για την ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ μας…

Οι Έλληνες δεν ξεχνούν την Μακεδονία, ούτε την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών. Γι αυτό κι αντιδρούν μέχρι τελικής πτώσης.  Το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. – 10 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης” (Λεωφόρος Στρατού, 54621 Θεσσαλονίκη) θα λάβει χώρα μεγάλο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. 
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές:
Η επονείδιστη συνθήκη των Πρεσπών μαζί με τα μνημόνια, την δημογραφική, πολιτιστική και οικονομική κατάρρευση του Ελληνικού λαού, με τον διωγμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την Ελλάδα, και προσφάτως με τους απανθρακωμένους Έλληνες των τυχαίων ή μη πυρκαγιών στην Αττική μας αναγκάζουν σε αντίσταση με κάθε νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο τρόπο, πριν εξαφανιστούμε ως Μακεδόνες και ως Έλληνες.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 την ημέρα εγκαινίων τής Διεθνούς Έκθεσης τής Θεσσαλονίκης πλημμυρίζουμε την Θεσσαλονίκη με εκατομμύρια Ελλήνων και απαγορεύουμε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Πάνο Καμμένο και όλη την ενδοτική κυβέρνησή τους που τεμαχίζει την Ελλάδα και την Μακεδονία, να προσβάλλουν με την παρουσία τους την Μακεδονία.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Ελληνικός λαός θα δείξει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Εξωτερικών Νικόλας Κοτζιάς, ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος, το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου και όσοι πολιτικοί στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ στην Θεσσαλονίκη και στην Μακεδονία, καθώς με αυτήν ολοκλήρωσαν το ιστορικό έγκλημα που οδηγεί στο διαμελισμό της χώρας και είναι εναντίον του Ελληνικού λαού. Αυτό το έργο εγκαινίασαν οι προκάτοχοί τους από το 2009 μέσω των Μνημονίων και συμβάλει με την σιωπηλή του συγκατάθεση και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος. Αν δεν ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών δε θα υπάρχει πλέον ελεύθερη Ελλάδα, δε θα υπάρχουν ελεύθεροι Έλληνες. Με αυτήν την Συμφωνία υπέγραψαν το θάνατο τής Μακεδονίας και τής Ελλάδος. Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία είναι η καρδιά και το ιστορικό κέντρο του Ελληνικού και Ορθοδόξου Ελληνισμού εδώ και χιλιετηρίδες. Για αυτό δεν παραιτούμαστε από την Ιστορία μας. Δεν παραιτούμαστε από την Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι η ιστορική μας αυτοσυνειδησία εδώ και χιλιετηρίδες.
***   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!”Βρέθηκε Αρχαία Ελληνίδα”! Έναν χρόνο την κράταγαν μυστική οι Γερμανοί…

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι μια σαρκοφάγος του 3ου αιώνα, που βρέθηκε στην πόλη Zuelpich, στην σημερινή έκταση της δυτικής Γερμανίας, περιείχε τα λείψανα μιας νεαρής γυναίκας, η οποία θάφτηκε μαζί με φιαλίδια-αρωματοδοχεία, πυξίδα (αγγείο για καλλυντικά, για ψιμυθιασμό / μακιγιάζ) και έναν ασημένιο καθρέφτη χειρός! Το Landesmuseum στην Βόννη εδήλωσε, την περασμένη Δευτέρα, ότι το τεράστιο πέτρινο φέρετρο περιείχε έναν ασυνήθιστο πλούτο κτερισμάτων για ομορφιά, κοσμήματα, καρφίτσες και ένα πτυσσόμενο μαχαίρι, με λαβή με την μορφή του αρχαίου Έλληνα ήρωος και ημιθέου, Ηρακλέους!
Η σαρκοφάγος ήταν 4,5 τόνων και ανακαλύφθηκε κατά μήκος της αρχαίας οδού, που συνέδεε τους οικισμούς Trevorum και Colonia Claudia Ara Agrippinensium, τότε της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας – τώρα πόλεις Τρίερ / Trier και Κολωνία (= αποικία) της Γερμανίας.  Οι αρχαιολόγοι κράτησαν την ανακάλυψή τους το περασμένο έτος μυστική, μέχρι να διερευνηθούν περαιτέρω και άλλοι τάφοι στην περιοχή…  Τα ταφικά κτερίσματα εκτέθηκαν στο Meckenheim της Γερμανίας, την περασμένη Δευτέρα (30 Ιουλίου 2018), κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου γι’ αυτήν την ταφή.  ΠΗΓΗPhys-org, 30.7.2018.  Φωτ.: Oliver Berg/dpa via AP.
Εάν η γυναίκα αυτή δεν ήταν Ελληνίδα, ή ελληνικής καταγωγής, δεν θα είχε και δεν θα τολμούσαν οι συγγενείς της να την θάψουν με αντικείμενα που να παραπέμπουν σε Έλληνα ήρωα. Ήταν, λοιπόν, μια Ελληνίδα Ρωμαία πολίτης
Μου κάνει εντύπωση που οι αρχαιολόγοι κράτησαν την ανακάλυψή τους μυστική, για έναν χρόνο… Γιατί άρα γε;
Ακόμη σκέπτομαι, πως αν για κάθε ανάλογο τάφο που βρίσκαμε στην Ελλάδα, το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας, έδινε και μια συνέντευξη Τύπου, τότε δεν θα είχαμε χρόνο να κάναμε κάτι άλλο στην ζωή μας, αρχαιολόγοι και δημοσιογράφοι… Παρ’ όλ’ αυτά, κι όμως, έτσι θα πρέπει να γίνεται…Τέλος, υπενθυμίζω ότι δεν είναι οι πρώτοι αρχαίοι ελληνικοί τάφοι που βρίσκονται στην νυν έκταση της Γερμανίας – και φυσικά δεν θα είναι και οι τελευταίοι… του Γιώργου Λεκάκη
***   Δημοσκόπηση-ΒΟΜΒΑ! Στο 5% η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ…

Ο ελληνικός λαός απορρίπτει το πολιτικό σύστημα που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα και δείχνει την προτίμηση του για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, όπως φαίνεται από δύο νέες δημοσκοπήσεις.  Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ξεπερνάει το 5% σε τρεις νομούς της Μακεδονίας, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, των οποίων τα ποσοστά δεν άγγιξαν το 10% και το 1% αντίστοιχα.  Οι δύο «κρυφές »δημοσκοπήσεις-η μια εκ των οποίων έγινε για λογαριασμό ξένης πρεσβείας που ενδιαφέρεται για τις εγχώριες εξελίξεις όπως αναφέρει η εφημερίδα «Παραπολιτικά»- διενεργήθηκαν μετά τα τραγικά γεγονότα στην Ανατολική Αττική και αποτυπώνουν την απέχθεια του ελληνικού λαού για την κυβέρνηση.
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις δύο έρευνες είναι ότι για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κινείται κάτω από το 15%.
Στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά, η απήχηση του κυβερνώντος κόμματος κινείται σε μονοψήφια ποσοστά και συγκεκριμένα στην Ανατολική Αττική η δυναμική του δεν ξεπερνά ποσοστό 9%. Απεναντίας, τα ποσοστά της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στις δημοσκοπήσεις έχουν ανοδική πορεία και είναι πλέον φανερό ότι οι ψηφοφόροι επιθυμούν μια ελληνική φωνή να τους εκπροσωπεί εντός του Κοινοβουλίου. Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, κο Βελόπουλο να σχολιάσει το αποτέλεσμα, ωστόσο αρνήθηκε ευγενικά λέγοντας πως είναι πάγια θέση του να μην σχολιάζει δημοσκοπήσεις.
***  AΠΟΚΑΛΥΨΗ! Αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ και τους 8 ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ;…
~  Εδώ και μήνες που σαπίζουν στις τουρκικές φυλακές της Αδριανουπόλεως οι δύο ‘Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης. Τα μήντια διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για τα Διασυνοριακά επεισόδια, κι ότι κάθε φορά που δημιουργείτο ένα θέμα, η λύση δινόταν με αμοιβαία τηλεφωνήματα μεταξύ των υπευθύνων Τούρκων και Ελλή­νων αξιωματικών…  Μήπως όμως δεν ισχύει ακριβώς έτσι;   Από το 1971 υπάρχει τέτοια Συμφωνία για την επί­λυση των Διασυνοριακών επεισοδίων και μά­λιστα την έχει υπογράψει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, που τότε (1971) ήταν κορυφαίος Σύμβουλος στην Πρεσβεία μας στην Άγκυρα…  Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΝΗΣ:   «Ξεκινώντας από τους 8 Τούρκους α­ξιωματικούς, ο χειρισμός μέχρι τώρα ήταν εσφαλμένος. Κι επειδή ακούω από πολλούς, ακόμα και από Πολιτικούς, ότι αυτά τα θέμα­τα κάποτε λύνονταν με τηλεφωνήματα μετα­ξύ των Διοικητών, ΔΙΑΦΩΝΩ, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αυτή η αντίληψη που παρου­σιάζεται, δείχνει είτε άγνοια, είτε μια πολύ ε­πιφανειακή γνώση των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων. Μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρ­κίας υπάρχει Συμφωνία αντιμετωπίσεως των Μεθοριακών Επεισοδίων, η οποία έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών το 1971. Και για ιστορικούς λόγους, να αναφέρω ότι αυ­τός που την έχει υπογράψει ήταν ο τότε Σύμ­βουλος της Πρεσβείας μας στην Άγκυρα και μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης, κατ΄ εξουσιοδότηση του υπουργείου Ε­ξωτερικών… Αυτή η Σύμβαση έχει κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 1979 (σ.σ.: επί «Εθνάρχη» Καραμανλή…), πλην όμως δεν βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή. Το γιατί δεν βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή είναι ένα θέμα που πρέπει να απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Στην περίπτωση των δύο στρα­τιωτικών επιχειρήθηκε σε στρατιωτικό επί­πεδο να χρησιμοποιηθεί αυτή η Συνθήκη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙ­ΗΘΗΚΕ ΚΑΘΟΛΟΥ αυτή η Συνθήκη, με απο­τέλεσμα να βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο! Έπρεπε να γίνει μια διαχείριση με βά­ση την Συμφωνία του 1971 και είμαστε εν α­δικώ, γιατί ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΑΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩ­ΝΙΑ… Άλλωστε, το ελικόπτερο των Τούρκων εξαπάτησε τις Ελληνικές Αρχές, γιατί δήλω­σε ότι βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου α­νάγκης και ζήτησε να χρησιμοποιήσει το αε­ροδρόμιο της Αλεξανδρουπόλεως. Η Τουρ­κία και στις δύο περιπτώσεις, ΚΑΙ των «8», ΚΑΙ των «2», έχει βάλει την Ελλάδα στην γω­νία και την εξουθενώνει. Με τους «8» μάς κατηγορεί ότι περιθάλπουμε και υποθάλπου­με τους Πραξικοπηματίες οι οποίοι επιχείρη­σαν να καταλύσουν το Δημοκρατικό Πολί­τευμα, ενώ τους «2» τους χρησιμοποιεί σαν όχημα σε μια ισχυρή πληροφοριακή εκστρα­τεία εναντίον της Ελλάδος, με σκοπό την ψυχολογική εξουθένωση της πολιτικής και στρ­ατιωτικής μας ηγεσίας και ιδίως του Στρα­τεύματος και του Ελληνικού πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο αυτή την στιγμή…»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΖΗΣ: ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΜΙΤ… ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, ο παριστάμενος καθηγητής της Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΖΗΣ, αποκάλυψε ότι η… «γενναιοδωρία» των Ελληνικών Αρχών να αφή­νουν ανεξέλεγκτο το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, εκλαμβάνεται από τους Τούρκους ως ΑΔΥΝΑΜΙΑ της Ελλάδος και όχι ως πράξη καλής θελήσεως!.. Και κατέληξε ο καθηγητής ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΖΗΣ: «Το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή είναι ΥΠΟΣΤΑΘ­ΜΟΣ ΤΗΣ ΜΙΤ»!..
***   ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ τα έβγαλε το ΤΑΙΠΕΔ! ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΑΣ…
Εσοδα ύψους 2,1 δισ. ευρώ επιχειρεί να διασφαλίσει για το 2018 το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο ήδη έχει εξασφαλίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ και τώρα αναμένει το κλείσιμο της συμφωνίας για τον…. ….ΔΑΑ, προκειμένου τα επιδιωκόμενα έσοδα να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τον προγραμματισμένο στόχο των 2 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα καταφέρει να κλείσει και το Ελληνικό, τότε τα έσοδα δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 2,4 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα το Ταμείο έχει εισπράξει πάνω από 750 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναδιάταξης του ΔΕΣΦΑ, με την απόκτηση του 34% από το Ελληνικό Δημόσιο και την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του 66%. «Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία», αναφέρουν παράγοντες κοντά στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η οποία όμως απαιτεί τον χρόνο της, καθώς οι προαπαιτούμενες γενικές συνελεύσεις για την απόσχιση και εκχώρηση του 34% της ΔΕΣΦΑ, απαιτούν χρόνο. «Αν σ’ αυτό συνυπολογιστεί και ο Αύγουστος, τότε μια συναλλαγή μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο», καταλήγει καλά ενημερωμένη πηγή. Η συναλλαγή αυτή θα αποφέρει 535 εκατ. ευρώ στους πωλητές, εκ των οποίων τα 252 εκατ. ευρώ αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο πωλητής του 31% του ΔΕΣΦΑ και τα υπόλοιπα 283 εκατ. ευρώ τα ΕΛΠΕ που είναι ο πωλητής του 35%. Το ποσό των 252 εκατ. ευρώ αν προστεθεί στα ήδη εισπραχθέντα ποσά από την πώληση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ (284 εκατ. ευρώ), του 67% των μετοχών του ΟΛΘ (233 εκατ. ευρώ) και των δικαιωμάτων συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας (166 εκατ. ευρώ), τότε τα διασφαλισμένα έσοδα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πλησιάζουν για τη φετινή χρονιά το 1 δισ. ευρώ.
~  Ο καταλύτης ωστόσο είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και το δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης κατά 20 έτη. Το δικαίωμα αυτό αποτιμήθηκε από τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε 1,1 δισ. ευρώ και φαίνεται ότι υπάρχει η κατ’ αρχήν (και προφορική) συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο ΔΑΑ δηλαδή και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν συμφωνήσει για την υλοποίησή της. Στο πλαίσιο αυτό ο ΔΑΑ πρέπει να φέρει μια νέα έγγραφη συμφωνία, η οποία θα γίνει αποδεκτή από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και η οποία θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το στοίχημα που τίθεται πλέον είναι αν επαρκεί ο χρόνος να ολοκληρωθεί η συναλλαγή αυτή μέχρι το τέλος του έτους. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί η βούληση του ΤΑΙΠΕΔ που θέλει να εισπράξει το συγκεκριμένο υπέρογκο ποσό, αλλά κυρίως η βούληση του ΔΑΑ να μην ξεπεραστεί η 31η/12/2018. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε πιθανόν να πρέπει να επανυπολογιστεί το τίμημα της σχετικής σύμβασης, με βάση το κλείσιμο της κίνησης του αερολιμένα της 31/12/2018, αντί της κίνησης μέχρι 30/6/2018.  Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής για το Ελληνικό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το οποίο θεωρείται περισσότερο απίθανο, τότε το ΤΑΙΠΕΔ έχει λαμβάνειν επιπλέον 300 εκατ. ευρώ που αφορούν την προκαταβολή της σχετικής συμφωνίας. Στην περίπτωση αυτή, οι εξωγενείς παράγοντες που την επηρεάζουν είναι περισσότεροι απ’ ό,τι στον ΔΑΑ. Κυρίως είναι η προσπάθεια που ξεκίνησε η κυβέρνηση μέσω της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για την εξεύρεση επενδυτή για τη σχετική άδεια λειτουργίας καζίνο στην έκταση. Κι επειδή είναι ακόμη πρώιμο να ισχυριστεί ακόμη κάποιος ότι η υπόθεση αυτή θα κλείσει σύντομα, η διαδικασία παραμένει αρκετά ρευστή ως προς την έκβασή της. Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τελευταία έκθεσή του για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας, εκτιμά ότι ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ, για άλλη μία φορά δεν θα επιτευχθεί. Έντυπη Έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
***   ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ! Πρώτο το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ! Παράγεται από ΒΩΞΙΤΗ… Μιλάμε για δις….
Πρωταθλητισμό στις εξαγωγές κάνουν 18 ελληνικά προϊόντα σύμφωνα με έκθεση της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Τα προϊόντα αυτά κατέγραψαν αύξηση των εξαγωγών κατά 71% την περίοδο 2009 – 2017.
Τα προϊόντα αυτά είναι:  αλουμίνιο (σσ VoiceNews o βωξίτης αποτελεί το μοναδικό μετάλλευμα /πρώτη ύλη παραγωγής αλουμινίου και έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας.)
ελαιόλαδο
φρέσκο ψάρι (τσιπούρα/λαβράκι)
καπνός
Φέτα
μάρμαρο
ελιές
βαμβάκι
γούνες
κομπόστα
τσιμέντο
γιαούρτι
μετρητές ηλεκτρισμού
ανελκυστήρες
καπνιστό ψάρι
παγωγό
κρέας (πρόβειο και κατσικίσιο)
φιστίκια Αιγίνης
Συγκεκριμένα, τα «δυναμικά» αυτά προϊόντα (30% των ελληνικών εξαγωγών) διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:  *  τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα που καλύπτουν το 27% των ελληνικών εξαγωγών και έχουν κατακτήσει σημαντικά μερίδια στις διεθνείς αγορές (όπως το αλουμίνιο, το μάρμαρο, το ελαιόλαδο, οι ελιές και η φέτα και τα ανερχόμενα εξαγωγικά προϊόντα που ενώ ακόμα καλύπτουν μόλις το 3% των ελληνικών εξαγωγών, έχουν εκρηκτική πορεία κατάκτησης μεριδίων στις διεθνείς αγορές (όπως το γιαούρτι, το παγωτό, το καπνιστό ψάρι και τα φιστίκια) Όπως τονίζεται, κατά τη διάρκεια της κρίσης τα βασικά προϊόντα διατήρησαν το μερίδιο τους στις διεθνείς αγορές κατά μέσο όρο στο 2,5% και τα ανερχόμενα σχεδόν διπλασίασαν το μερίδιο τους προσεγγίζοντας το 2%.  Ως αποτέλεσμα, τα δυναμικά προϊόντα (βασικά και ανερχόμενα), τριπλασίασαν τη στήριξη τους στο ελληνικό ΑΕΠ σε 0,12% ετησίως την περίοδο της κρίσης (με σωρευτική συνεισφορά της τάξης των 2δισεκ ευρώ από 0,04% προ κρίσης ενώ η αντίστοιχη συνεισφορά των λοιπών εξαγωγών περιορίστηκε κατά σχεδόν 80% (φτάνοντας το 0,08% ετησίως κατά την περίοδο κρίσης αό 0,34% προ κρίσης).  Huffington Post
***  Ποιός ακριβώς ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς; Ήταν στρατιωτική ιδιοφυΐα διεθνούς διαμετρήματος;..  
Ποιός ακριβώς ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς;  1. Η τεθλασμένη μνήμη   Το έπος του 1940 έχει απορροφήσει και συμπυκνώσει την συλλογική μνήμη για τον Μεταξά. Ο Ιωάννης Μεταξάς (Ιθάκη 12 Απριλίου 1871 –Κηφισσιά  29 Ιανουαρίου 1941) έχει αποτυπωθεί στην ιστορία κυρίως για το ΟΧΙ που εξέπεμψε στις 28 Οκτωβρίου 1940, δηλαδή την άρνηση υποταγής στην ιμπεριαλιστική και φασιστική Ιταλία. Σε δεύτερο πλάνο, η μνήμη του συνδέεται με το δικτατορικό καθεστώς που εγκαθίδρυσε την 4η Αυγούστου 1936 και διηύθυνε μέχρι τον θάνατό του στις 29 Ιανουαρίου 1941. Από εκεί και πέρα υπάρχει συνήθως άγνοια. Αλλά η δράση του Μεταξά εκτείνεται πολλές δεκαετίες πίσω, και μάλιστα σε διαφορετικούς αλλά όλους σημαντικούς ρόλους. Η οικεία φιγούρα του ηλικιωμένου Μεταξά που επιθεωρεί παρελάσεις της ΕΠΟΝ ή του πρωθυπουργού του ΟΧΙ, είναι μόνον οι τελευταίες στιγμές μίας μακράς, πολυσχιδούς, καθοριστικής γιά την νεώτερη ελληνική ιστορία διαδρομής.
2. Ήταν ο Μεταξάς στρατιωτική ιδιοφυΐα;   Ο Μεταξάς υπήρξε πράγματι στρατιωτική ιδιοφυΐα διεθνούς διαμετρήματος. Δεν είναι αστικός μύθος ότι οι συμμαθητές του στην Πρωσσική Ακαδημία Πολέμου, όπου φοίτησε το διάστημα 1898-1902 με υποτροφία του ελληνικού κράτους, θεωρούσαν ότι «ουδέν πρόβλημα άλυτον διά τον Ιωάννην Μεταξάν». Αφηγείται ο Ιωάννης Θεοδωρακόπουλοςστο αυτοβιογραφικό Αγαπημένη μου Χαϊδελβέργη (Αθήνα 1980, σ.268): «Ένας [Γερμανός] στρατηγός, όταν έμαθε ότι ήμουν Έλλην, μου είπε ότι είχε συμφοιτητή στην Ακαδημία Πολέμου τον Μεταξά και ότι στην Ακαδημία κυκλοφορούσε ο λόγος ότι γιά τον Μεταξά δεν είναι τίποτε δύσκολο.»  Πέραν αυτής της ακαδημαϊκής μαρτυρίας, υπάρχουν και τα γεγονότα. Δεν είναι τυχαία η εκτίμηση και η εμπιστοσύνη που έτρεφε για αυτόν διαχρονικά όλο το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο και η βασιλική δυναστεία. Ο Μεταξάς, μόλις επέστρεψε από την Γερμανία, τοποθετήθηκε στο Επιτελείο, συνέβαλε στην εκπόνηση του νέου σύγχρονου στρατιωτικού κανονισμού (1904) και ανέλαβε την στρατιωτική εκπαίδευση του μετέπειτα βασιλέως Γεωργίου Β΄. Αλλά και ο Βενιζέλος, μόλις έγινε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 1910, τοποθέτησε αμέσως τον Μεταξά ως υπασπιστή του. 





COMMONS WIKIMEDIA
Τέλη των Δεύτερων Βαλκανικών Πολέμων – Ελληνικό αρχηγείο στο χωριό Hadji-Beylik από τα αριστερά προς τα δεξιά Στρατηγός Βίκτωρας Δουσμάνης, Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α΄, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ιωάννης Μεταξάς, και ο Ξενοφώντας Στρατηγός 

Στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, όλες οι κινήσεις του ελληνικού στρατού πραγματοποιήθηκαν βάσει επιτελικών σχεδίων του Μεταξά.Το σχέδιο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και το σχέδιο κατάληψης του Μπιζανίου ήταν έργα του Μεταξά, ο οποίος ήταν παρών σε όλες τις επιχειρήσεις δίπλα στον διάδοχο-αρχιστράτηγο. Το 1912 ο Βενιζέλος τον έστειλε στην Σόφια για να συνάψει την ελληνοβουλγαρική συνθήκη συμμαχίας, ενώ τον Δεκέμβριο του 1912 τον έστειλε στο Λονδίνο για να διαπραγματευθεί την συνθήκη ειρήνης με τους Τούρκους. Εδώ πρόκειται γιά μετατόπιση του Μεταξά στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, και μάλιστα με πρωτοβουλία του μεγάλου «κυνηγού κεφαλών» Βενιζέλου. Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Στα τέλη του 1914, λίγο πριν από την έναρξη της συμμαχικής απόβασης στην Καλλίπολη, ο Μεταξάς κατάρτισε με βασιλική εντολή σχέδιο γιά την κατάληψη των Δαρδανελλίων και το παρέδωσε στον Βρεταννό ναύαρχο Marc Kerr,αναπληρωτή διοικητή του ελληνικού στόλου. Όταν, όμως, τον Φεβρουάριο του 1915 βολιδοσκοπήθηκε η ελληνική κυβέρνηση με θέμα την συμμετοχή της Ελλάδος στην επιχείρηση, ο Μεταξάς απέκρουσε την πρόταση, διαμηνύοντας στο βρεταννικό ναυαρχείο ότι η επιχείρηση θα αποτύγχανε, επειδή οι Γερμανοί και Τούρκοι είχαν προλάβει να οχυρώσουν τα Στενά. Η πρόβλεψη του Μεταξά, που οδήγησε στην ρήξη Βενιζέλου-Κωνσταντίνου, επαληθεύθηκε με τραγικό τρόπο (700.000 νεκροί Αγγλογάλλοι).   Δεύτερη σπουδαία πρόβλεψη του Μεταξά. Όταν το 1921 του επροτάθη από τον πρωθυπουργό Γούναρη η αρχιστρατηγία στην Μικρά Ασία, ο Μεταξάς αρνήθηκε,εξηγώντας με ακράδαντα γεωστρατηγικά επιχειρήματα γιατί η Μικρασιατική Εκστρατεία δεν είχε πιθανότητες επιτυχίας. Ο Μεταξάς υπήρξε αρχιτέκτων της περιφανούς νίκης εναντίον της Ιταλίας το 1940. Προηγήθηκαν όμως ριζική ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων, πολυετής προετοιμασία, η κατασκευή της «γραμμής Μεταξά», τοποθέτηση των κατάλληλων προσώπων στις κατάλληλες θέσεις, ψυχολογική και επικοινωνιακή προετοιμασία της ελληνικής κοινωνίας και άρτιος επιτελικός σχεδιασμός, δημιουργία καταφυγίων, αεράμυνας, πυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών. Όλα αυτά ήταν έργα του Μεταξά, ο οποίος στην ουσία έστησε ένα υπόδειγμα μηχανισμού έκτακτης ανάγκης.





COMMONS WIKIMEDIA
Η Γραμή Μεταξά   

Τελικώς, οι τρεις μεγαλύτερες στρατιωτικές νίκες της Ελλάδος στον Εικοστό Αιώνα (1912, 1923, 1940) είναι σε σημαντικό βαθμό, τουλάχιστον όσον αφορά τον επιτελικό σχεδιασμό, έργα του Μεταξά.  3. Ήταν ο Μεταξάς ένας ακόμα στρατηγός που πολιτεύθηκε;  Ο Μεταξάς εκτός από στρατιωτικός υπήρξε και πολιτικός. Δεν ήταν όμως ένας στρατιωτικός που αναμείχθηκε στην πολιτική, όπως πχ ο στρατάρχης Παπάγος ή ο Νικόλαος Πλαστήρας. Η πολιτική του ταυτότητα προέκυψε αυτόνομα, ως προϊόν ιδεολογικών επιρροών και πολιτικών επιλογών. Διέθετε συγκροτημένη πολιτική σκέψη και, όπως αποδείχθηκε, ικανότητες κυβερνήτη.  Το διάστημα του Εθνικού Διχασμού (1915-17) ο Μεταξάς υπήρξε στενός συνεργάτης και σύμβουλος του βασιλιά Κωνσταντίνου. Είναι αυτός που, εν όψει συμμαχικής απόβασης στην Αθήνα, οργανώνει τους συνδέσμους των Επιστράτων. Σημειωτέον ότι οι Επίστρατοι (ως επί το πλείστον αστοί, επιστήμονες, έμποροι, και στρατολογήθηκαν από τα καλύτερα στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας), κινητοποιήθηκαν διότι θεώρησαν ότι οι ωμές συμμαχικές παρεμβάσεις έθιγαν την εθνική κυριαρχία και τάχθηκαν με τον Κωνσταντίνο.  Ακολουθεί η ανατροπή του καθεστώτος του Κωνσταντίνου από μοίρα του γαλλικού στόλου και τον γερουσιαστή Zonnart-το 1917 . Ο Μεταξάς εξορίζεται στην Κορσική, δραπετεύει μαζί με τον Γούναρη στην Σαρδηνία, επιστρέφει το 1920, προάγεται αναδρομικά και εν αποστρατεία σε αντιστράτηγο, δεν πολιτεύεται. Το 1921 αρνείται την αρχιστρατηγία, παρακολουθεί αμέτοχος την Μικρασιατική Καταστροφή, την έξωση του Κωνσταντίνου και την Επανάσταση του 1922. Το 1923 αποπειράται να ανατρέψει το καθεστώς Πλαστήρα οργανώνοντας το κίνημα Λεοναρδόπουλου-Γαργαλίδη, αποτυγχάνει και φυγαδεύεται υπό μυθιστορηματικές συνθήκες στην Ιταλία. Ίσως ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία τουΤο 1924, όταν ο Παπαναστασίου ανακηρύσσει την Πρώτη Ελληνική Δημοκρατία, ο Μεταξάς την αναγνωρίζει ώστε να μπορέσει να αμνηστευθεί και να επιστρέψει. Αλλά η αναγνώριση αυτή του κοστίζει πολιτικά. Διότι, όταν ιδρύει το κόμμα των Ελευθεροφρόνων, η αντιβενιζελική παράταξη δεν τον ακολουθεί και συντάσσεται με το Λαϊκό Κόμμα του Παναγή Τσαλδάρη, που υποστηρίζει αδιάλλακτα την μοναρχία. Έτσι ο Μεταξάς, στην διάρκεια του Μεσοπολέμου, πολιτεύεται επικεφαλής προσωποπαγούς κόμματος με περιορισμένη απήχηση. Εκλέγεται στην Βουλή, συμμετέχει ως κυβερνητικός εταίρος και υπουργός στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζαίμη το 1926, επίσης στις κυβερνήσεις του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Παναγή Τσαλδάρη το 1932-35. Πρωταγωνιστεί στην Παλινόρθωση του 1935, συμμετέχει στις εκλογές του Ιανουαρίου 1936, εισέρχεται στην Βουλή. Η βουλή αδυνατεί να αναδείξει κυβέρνηση, επικρατεί ακυβερνησία. Τον Μάρτιο ο Μεταξάς διορίζεται υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Δεμερτζή. Λίγο αργότερα διορίζεται αντιπρόεδρος. Εμφανής η στήριξη του βασιλιά. Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Δεμερτζή, τον Απρίλιο, διορίζεται από τον βασιλιά πρωθυπουργός και λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, και μάλιστα και από τα βενιζελικά και από τα αντιβενιζελικά κόμματα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Τον Αύγουστο, λόγω επικείμενης γενικής απεργίας και εικαζομένων ταραχών, ζητά και λαμβάνει από τον Γεώργιο την αναστολή ορισμένων διατάξεων του Συντάγματος, καταργεί τον κοινοβουλευτισμό και εγκαθιδρύει δικτατορία.Ο έγκριτος ιστορικός Γρηγόριος Δαφνής γράφει στον επίλογο της κλασσικής δίτομης ιστορίας του Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων ότι στην ουσία ο Μεταξάς υπήρξε η ομόθυμη λύση του αστικού καθεστώτος στην αποσύνθεση του μεσοπολεμικού κοινοβουλευτισμού και στην απειλή που εξέπεμπε το ΚΚΕ.        4. Ο Μεταξάς υπήρξε μία αντικοινοβουλευτική εξαίρεση στην εποχή του;     Ο Μεταξάς υπήρξε δικτάτωρ, και μάλιστα σκληρός και άτεγκτος. Δεν αποτελούσε όμως εξαίρεση, ήταν μια εποχή που οι πάντες επεδίωκαν να γίνουν δικτάτορες. Ο Νικόλαος Πλαστήρας πραγματοποίησε στρατιωτικό κίνημα τον Μάρτιο του 1933, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του Λαϊκού Κόμματος, απέτυχε και διέφυγε διωκόμενος στην Γαλλία. Από εκεί επέστρεψε μετά τον πόλεμο γιά να αναδειχθεί σε αρχηγό της δημοκρατικής παράταξης. Τον Μάρτιο του 1935, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ηγήθηκε μεγάλου στρατιωτικού κινήματος που βύθισε την χώρα σε πολυήμερη και πολυαίμακτη εμφύλια σύγκρουση, αλλά απέτυχε και διέφυγε στην Γαλλία, από όπου ποτέ δεν επέστρεψε. Το κίνημα του Βενιζέλου κατέστειλε ο Γεώργιος Κονδύλης, και επέβαλε βραχύβια δικτατορία. Υπήρχαν πολλοί επίδοξοι δικτάτορες, αυτή είναι η πικρή αλήθεια μίας πολιτικά υπανάπτυκτης κοινωνίας. Απλώς ο Μεταξάς το επέτυχε, και μάλιστα με την «βούλα» του βασιλιά και αναίμακτα.





COMMONS WIKIMEDIA    

5. Ήταν ο Μεταξάς φασιστής;  Σε αντίθεση με τα ευρέως αναπαραγόμενα στην νεώτερη βιβλιογραφία, το καθεστώς Μεταξά δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί αμιγώς φασιστικό, αν και είχε κάποια επιφανειακά φασιστικά στοιχεία, πχ. οργανωμένη νεολαία και αστυνομικό κράτος. Έλειπαν όμως τα ουσιωδέστερα, όπως ο ρατσισμός και ο σωβινισμός, ο επιθετικός εθνικισμός και ο αντισημιτισμόςΟ Μεταξάς είχε εξαιρετικές σχέσεις με την ισραηλιτική κοινότητα της χώρας, ενώ από τον λόγο του απουσιάζουν εντελώς αναφορές φυλετικού και σωβινιστικού χαρακτήρα. Επίσης απουσιάζει παντελώς οιαδήποτε εδαφική διεκδίκηση εις βάρος άλλων κρατών ή αναφορά σε ζωτικό χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως εν ενεργεία πρωθυπουργός διατύπωσε την άποψη ότι η Ελληνικότητα είναι «οικουμενική, ειρηνική, ανθρώπινη, πανανθρώπινη». [Λόγοι, Β΄τόμος, σ.320]. Κάποτε ανέφερε ως μέγιστο επίτευγμά του ότι «καθ’ όλην την διακυβέρνησίν μου δεν εχύθη ούτε ρανίς αίματος» [Λόγοι, Β΄τόμος, 2.373]. Αλλά και ο εθνικισμός-σωβινισμός απουσιάζει τόσο από τον λόγο όσο και από την πολιτική του: οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επί Μεταξά θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν εξαιρετικές, όπως και η διαβαλκανική συνεργασία.  Ο αντικομμουνισμός έχει συνδεθεί στενά μέ την ανάμνηση του καθεστώτος Μεταξά, με τον «πάγο και ρετσινόλαδο» του βάναυσου υφυπουργού Ασφαλείας Μανιαδάκη, τις διώξεις, φυλακίσεις, εξορία των κομμουνιστών. Αλλά όλα τα καθεστώτα του Μεσοπολέμου, συντηρητικά, προοδευτικά ή και σοσιαλδημοκρατικά, στην Ελλάδα και σε ολόκληρη τη Ευρώπη, εδίωξαν τον κομμουνισμό (στην Γερμανία το 1919 ο σοσιαλιστής καγκελάριος Έμπερτ κατέστειλε αγρίως την κομμουνιστική επανάσταση, ενώ και στην Ελλάδα το 1924 η κυβέρνηση Παπαναστασίου διέλυσε βιαίως τις απεργιακές κινητοποιήσεις). Την αντικομμουνιστική νομοθεσία στον Μεσοπόλεμο θέσπισε η κυβέρνηση Βενιζέλου με τον νόμο περί Ιδιωνύμου του 1929 (νόμος 4229/24 Ιουλίου 1929 ”Περί των μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών”). Ο αντικομμουνισμός ήταν η συνισταμένη όλων των πολιτικών δυνάμεων του Μεσοπολέμου και υπερέβαινε τις άλλες διαφορές τους. Σημειωτέον ότι το κομμουνιστικό κίνημα παγκοσμίως και στην Ελλάδα διακήρυσσε δημοσίως την πρόθεσή του να ανατρέψει με επαναστατική βία το αστικό καθεστώς και να επιβάλει κομμουνιστική δικτατορία. Και το εννοούσε. Επίσης πίσω του υπήρχε ένα πανίσχυρο κράτος, η Σοβιετική Ένωση, που ήλεγχε απολύτως και στήριζε τα απανταχού κομμουνιστικά κόμματα. Επομένως ο πράγματι σφοδρός, ανελέητος αντικομμουνισμός του Μεταξά ήταν απότοκος της διεθνούς συγκυρίας και λογική απόληξη της ανασφάλειας του αστικού καθεστώτος αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, που δεν επιθυμούσε επιβολή κομμουνιστικής δικτατορίας (πλην φυσικά των οπαδών του ΚΚΕ). Η διαφορά είναι ότι ο Μεταξάς διέθετε τον οργανωτικό νου, τις ικανότητες και την σκληρότητα να εξαρθρώσει αποτελεσματικά τους κομμουνιστικούς μηχανισμούς, κάτι που δεν είχαν καταφέρει ποτέ σε αυτόν τον βαθμό οι διάφορες κυβερνήσεις.   6. Ήταν ο Μεταξάς γερμανόφιλος;  Τον Μεταξά συνοδεύει η φήμη του γερμανόφιλου, τόσο κατά την περίοδο του Εθνικού Διχασμού όσο και κατά την πενταετή δικτατορία του. Και τα δύο είναι εσφαλμένα και δεν επιβεβαιώνονται από τις διαθέσιμες πηγές. Το 1915-7 ο Κωνσταντίνος, στον οποίο ήταν απόλυτα αφοσιωμένος ο Μεταξάς, είχε φιλοσυμμαχικό προσανατολισμό, αλλά προσέκρουσε στην επίμονη άρνηση των Βρεταννών στην είσοδο της Ελλάδος στον πόλεμο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ως εξόριστος στην Ελβετία το 1917-20 ο Κωνσταντίνος ελάμβανε βρεταννική επιχορήγηση, ενώ αρνήθηκε την γερμανική βοήθεια που του προσεφέρθη.  Στην περίπτωση της 4ης Αυγούστου, και πάλι ο Μεταξάς δεν προκύπτει από πουθενά γερμανόφιλος: ταυτίστηκε πλήρως με την βρεταννική πολιτική σε όλα τα επίπεδα,ρύθμισε ευνοϊκά τα βρεταννικά δάνεια, οδήγησε την Ελλάδα στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων. Αλλά το κυριώτερο είναι ότι ο Μεταξάς υπήρξε επιλογή του βασιλέως Γεωργίου Β΄: ενός απολύτως αγγλόφιλου μονάρχη, που διατηρούσε στενές οργανικές σχέσεις με το βρεταννικό κατεστημένο, και γιά τον οποίον ο βιογράφος του και στενός συνεργάτης του Πιπινέλης γράφει ότι «ήταν Άγγλος στην ψυχή». Ο Γεώργιος επέστρεψε στην Ελλάδα με την Αγγλίδα σύντροφό του μετά από πολυετή εξορία στο Λονδίνο, και με συνοπτικές διαδικασίες οργάνωσε την άνοδο του Μεταξά στην εξουσία. Με δική του υπογραφή εγκαθιδρύθηκε η δικτατορία της 4ης Αυγούστου, η δική του συναίνεση διασφάλιζε την νομιμότητα του καθεστώτος. Διότι, εν όψει του επερχομένου παγκοσμίου πολέμου, η βρεταννική πολιτική ήθελε ένα αξιόπιστο και ικανό πρόσωπο με στρατιωτική εμπειρία στην ηγεσία της συμμάχου της Ελλάδος. 





COMMONS WIKIMEDIA
: Meeting of the Anglo-Greek War Council. Left to right: Major General Gambier-Parry, General Metaxas, George II King of Greece, Air Vice Marshal D’Albiac (RAF) and General Papagos.   

7. Τι ήταν ακριβώς η 4η Αυγούστου; Το καθεστώς του Μεταξά εστράφη πολιτικά εναντίον δύο ομάδων: των παλαιών πολιτευτών και των κομμουνιστών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο περί δικτατορίας, με κατασταλτικούς μηχανισμούς, λογοκρισία, παρακολουθήσεις κλπ. Αλλά δεν είναι αλήθεια ότι ο Μεταξάς δεν είχε κοινωνική στήριξη ή έστω αποδοχή. Δεν αναπτύχθηκε σοβαρή αντιπολίτευση στο καθεστώς του. Στα επίσημα έντυπα του καθεστώτος (Νέον Κράτος κλπ.) δημοσίευαν κείμενα σχεδόν όλοι οι σημαντικοί διανοούμενοι του Μεσοπολέμου, ακόμα και αριστεροί: Λεκατσάς, Μαλακάσης, Μαρινάτος, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Παπανούτσος, Παράσχος, Νίκος Σβορῶνος, Άγγελος Σικελιανός κ.ά.. Αμηχανία στους ιδεολογικά προκατειλημμένους αναλυτές προκαλεί η επιμονή με την οποία ο Μεταξάς προώθησε την διδασκαλία της δημοτικής στην εκπαίδευση, αναθέτοντας μάλιστα την εκπόνηση συστηματικής γραμματικής της νεοελληνικής στον σπουδαίο δημοτικιστή Μ.Τριανταφυλλίδη. Επίσης ο Μεταξάς στήριξε το θέατρο και τις καλές τέχνες, διευκρίνισε μάλιστα σε λόγο του ότι δεν νοείται στρατευμένη τέχνη υπό εποπτεία. » [Λόγοι, Α´ τόμος, σ. 307].  Ο Μεταξάς άσκησε προχωρημένη κοινωνική πολιτική, αποσκοπώντας στην κοινωνική συνοχή και παράλληλα στην εξουδετέρωση της ανισότητας που τροφοδοτούσε πολιτικά τον κομμουνισμό. Ακολούθησε δηλαδή το πρότυπο του Μπίσμαρκ. Απεχθανόταν την πλουτοκρατία, δεν αποκήρυσσε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά επέβαλε φιλεργατική νομοθεσία και αυστηρούς ελέγχους.  Χρησιμοποιούσε τον όρο διευθυνόμενη οικονομία. Στα πλαίσια αυτά θέσπισετις συλλογικές συμβάσεις, την υποχρεωτική διαιτησία, τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, τα ασφαλιστικά δικαστήρια, το εργατικό οκτάωρο και το υπαλληλικό επτάωρο, τους κατώτατους μισθούς, τα πολυϊατρεία (11 στην Αθήνα, 8 στον Πειραιά και 7 στην Θεσσαλονίκη) κλπ. Ο μαρξιστής ιστορικός Ν. Ψυρούκης καταγράφει 106 γενικές πανελλήνιας κλίμακας συλλογικές συμβάσεις εργασίας και 545 τοπικής σημασίας την περίοδο 1936-38 [στο έργο του γιά την 4η Αυγούστου, 1994, σ.138]. Αυτά καθιστούν την αξιολόγηση της 4ης Αυγούστου σύνθετο εγχείρημα.  8. Ποιός είπε το ΟΧΙ, ο Μεταξάς ή ο λαός;  Μέρος της αριστερής κυρίως διανόησης υποστήριξε ότι «το ΟΧΙ το είπε ο λαός και όχι ο Μεταξάς». Το ερώτημα φυσικά είναι ψευδεπίγραφο και ανιστόρητο.. Το ΟΧΙ διατύπωσε και μετέφερε στον Ιταλό πρεσβευτή Γκράτσι τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου, αγουροξυπνημένος και φορώντας την ρόμπα του, αλλά όχι αιφνιδιασμένος και «σαν έτοιμος από καιρό», ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Μεταξάς. Και ταυτόχρονα, ασφαλώς το ΟΧΙ εξέφραζε την συνολική, πάνδημη, διακομματική, γενναία στάση του ελληνικού λαού, ο οποίος ανέλαβε και την αιματηρή ευθύνη της υλοποίησής του.  9. Τι πραγματικά έγινε τον Ιανουάριο του 1941;  Ασάφεια, συνομωσιολογία και παραφιλολογία επικρατεί σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις του Μεταξά πριν τον θάνατό του. Καθώς δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις, μπορεί μόνον κανείς να διατυπώσει ερωτήματα. Το κεντρικό ερώτημα είναι εάν ο Μεταξάς σκόπευε να έρθει σε κάποιου είδους συνεννόηση με την Γερμανία, ώστε να αποφευχθεί η εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην ήδη εξαντλημένη από τον πόλεμο με την Ιταλία Ελλάδα. Τι ακριβώς μήνυμα μετέφερε η περίφημη αποστολή Πεσματζόγλου που έλαβε εντολή να μεταβεί στην Ζυρίχη γιά να συναντήσει υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματούχους;  Σχετικά γράφει ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος:«Ο Μεταξάς, όμως, ήταν σώφρων πολιτικός, όπως και στρατιωτικός. Ανεπηρέαστος από τις επιτυχίες του ελληνικού στρατού, δεν επιθυμούσε τη συνέχιση του πολέμου και δεν ανεχόταν η Ελλάς να είναι «τμήμα θυσίας» του γαλλο-βρεταννικού στρατοπέδου. Δοκίμασε, λοιπόν, με αποστολή μυστική εμπίστου προσώπου να επιτύχει σύναψη ανακωχής με κεκτημένα τη δόξα του ελληνικού στρατού και τα κατεχόμενα εδάφη της Βορείου Ηπείρου. Αξίζει να παραθέσω τώρα ό,τι άκουσα ο ίδιος προ ετών σε τηλεοπτική εκπομπή: αφηγητής για προσωπική δράση του ήταν ο Γιώργος Πεσμαζόγλου, πρώην υπουργός με άψογο παρελθόν. Είπε, λοιπόν, ο αξιόπιστος αυτός πρώην υπουργός, ότι ο Μεταξάς του ανέθεσε να μεταβεί στην Ελβετία και να προβεί εκεί στις δέουσες ενέργειες για σύναψη ανακωχής, επωφελέστατης για την Ελλάδα. Επήλθε όμως τότε ο θάνατος, πολύ άκαιρα, του Μεταξά. Ο Πεσμαζόγλου έχασε τη σπουδαία μυστική εντολή του. Η εμπλοκή της Ελλάδος στον πόλεμο συνεχίσθηκε.» [εφημερίδα Η Καθημερινή, 28 Οκτωβρίου 2010, Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος και ο Ιωάννης Μεταξάς].  Ο αιφνίδιος και αδόκητος θάνατος του Μεταξά διευκόλυνε την εμπλοκή της εξαντλημένης Ελλάδος και σε δεύτερο πόλεμο εναντίον του ακατανίκητου γερμανικού στρατού. Αλλά αυτή εξυπηρετούσε τον υπέρτερο συμμαχικό στόχο της έγκαιρης εκκένωσης της Ελλάδος από τα βρεταννικά στρατεύματα. Επ΄αυτού, άλλωστε, επήλθε τον δραματικό Απρίλιο του 1941 σύγκρουση μεταξύ των μεράρχων της Ηπείρου και του συμμαχικού στρατηγείου, με αποτέλεσμα οι μέραρχοι να αγνοήσουν τις εντολές του επιτελείου και να υπογράψουν μονομερώς συνθήκη με τον στρατάρχη φον Λίστ ώστε να μην εξοντωθεί η ήδη εξουθενωμένη στρατευμένη ελληνική νεολαία στα βουνά της Ηπείρου. 10. Μεταλλασσόμενη υστεροφημία  Ο Μεταξάς κέρδισε την υστεροφημία του λόγω του έπους του Σαράντα, το οποίο αποτελεί πηγή έμπνευσης, αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας γιά την ελληνική κοινωνία μέχρι σήμερα. Γι΄αυτό ακριβώς και (σε αντίθεση με την χούντα της 21ης Απριλίου, που κατακρημνίσθηκε στα τάρταρα της ελληνικής ιστορίας λόγω της εθνικής καταστροφής της Κύπρου) βασικά στελέχη του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου επεβίωσαν πολιτικά και αναδείχθηκαν μεταπολεμικά σε κορυφαίες θέσεις. Πχ ο υπουργός Οικονομικών του Μεταξά Ανδρέας Αποστολίδης έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Καραμανλή επί ΕΡΕ, ο υπουργός Παιδείας της 4ης Αυγούστου Κ.Γεωργακόπουλος έγινε υπηρεσιακός πρωθυπουργός το 1958, ο επίφοβος Μανιαδάκης με τον πάγο και το ρετσινόλαδο εξελέγετο μεταπολεμικώς βουλευτής του Συναγερμού και της ΕΡΕ. Η χούντα της 21ης Απριλίου επικαλέσθηκε τον Μεταξά ως ιδεολογικό της εμπνευστή, αλλά ο Μεταξάς ήταν προσωπικότητα με τεράστια παιδεία και στρατιωτικές δάφνες, ενώ οι συνταγματάρχες ήταν ωχρές απομιμήσεις που οδήγησαν την χώρα σε μία εθνική καταστροφή. Μετά το 1974, η Αριστερά επεχείρησε να απαξιώσει τον Μεταξά περισσότερο λόγω του γεγονότος ότι ήταν αντικομμουνιστής και λιγότερο λόγω του γεγονότος ότι ήταν δικτάτορας (δικτάτορες ήταν και ο Λένιν, ο Στάλιν, ο Μάο κλπ. που η αριστερή διανόηση εθαύμαζε).  Σήμερα, που η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από κανέναν, αφού η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και το παρελθόν των στρατιωτικών παρεμβάσεων στην πολιτική έχει οριστικά εκλείψει, η ιστορική επιστήμη οφείλει να αναλύσει τα δραματικά γεγονότα του 20ού αιώνα με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα. Μελέτης Η. Μελετόπουλος Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Παν/μιου της Γενεύης  HuffingtonPost
*** ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας :
~**  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ από το ΚΕΕΛΠΝΟ! Αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα-Επικίνδυνες διαστάσεις…

Η νόσος των Λεγεωνάριων απασχολεί κάθε μέρα και περισσότερο τους Έλληνες πολίτες, με πολλούς -όμως- αν όχι τους περισσότερους, να μην γνωρίζουν καν περί τίνος πρόκειται.  Η συζήτηση με θέμα «νόσος των Λεγεωνάριων» έχει έρθει στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες με άσχημο τρόπο. Ο δημοσιογράφος Μάνος Αντώναρος, πέθανε δυστυχώς μετά από νοσηλεία στην Εντατική, αφού προσβλήθηκε από την συγκεκριμένη νόσο.
Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες το θέμα έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα, αφού και ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας επίσης προσβληθεί από τη νόσο.
Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για κρούσματα νόσου των λεγεωναρίων στη χώρα μας, το ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρά σε επίσημη ενημέρωση με δελτίο Τύπου, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα.   Διαβάστε τι πρέπει να γνωρίζετε εδώ.           Τι είναι και από τι προκαλείται η νόσος των Λεγεωνάριων  Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι η λεγεωνέλλωση είναι μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionella.  Εμφανίζεται με δύο μορφές:  – τον πυρετό Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή και  – τη νόσο των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως ως πνευμονία και είναι δυνητικά θανατηφόρος σε 5-30% των κρουσμάτων περίπου.  Η λεγιονέλλα είναι ένα βακτηρίδιο ευρέως διαδεδομένο στη φύση, που απαντάται στο υδάτινο περιβάλλον και δύναται να αποικίσει όλα τα συστήματα ύδρευσης, τόσο το δίκτυο παροχής θερμού όσο το δίκτυο παροχής κρύου νερού (ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού παρουσιάζονται στο δίκτυο διανομής νερού σε θερμοκρασίες από 20οC – 50οC). Πώς μεταδίδεται η νόσος των Λεγεωνάριων – Πώς θα προστατευτείτε  Η μετάδοση της νόσου γίνεται με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους). Για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου απαιτείται η συστηματική λήψη κατάλληλων μέτρων για τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων με υδρόψυκτους πύργους ψύξης.  Ιδιαίτερα σε χώρους όπως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, υδάτινα πάρκα, νοσοκομεία, ιαματικά λουτρά, κρουαζιερόπλοια, αλλά και η αποφυγή δημιουργίας εστίας μόλυνσης στα σημεία των δικτύων όπου παρατηρείται συχνή αυξομείωση της θερμοκρασίας και εμφανίζονται εναποθέσεις αλάτων και ξένων σωμάτων γενικότερα.  Η νόσος των λεγεωναρίων δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ούτε μέσω της χρήσης οικιακών κλιματιστικών ή κλιματιστικών αυτοκινήτων που διαθέτουν αερόψυκτο σύστημα. Η συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών.  Το ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφει τα κρούσματα της νόσου μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων και ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες προκειμένου – όπου είναι απαραίτητο- να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.  Αύξηση των κρουσμάτων – Οι δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ  Κατά το έτος 2017, παρατηρήθηκε αύξηση στα κρούσματα λεγεωνάριων σε ταξιδιώτες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στον έλεγχο και στην πρόληψη της νόσου των λεγεωναρίων σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα για την τουριστική περίοδο 2018, με δράσεις όπως:  Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε τουριστικούς προορισμούς για τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές τουριστικών καταλυμάτων, με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και τα μέτρα πρόληψης της νόσου των Λεγεωναρίων.  Αποστολή ενημερωτικών επιστολών προς το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, καθώς και τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού.  newsit.gr
~**  Έρχεται το πρώτο χάπι που θα προλαμβάνει τις ημικρανίες…
Το πράσινο φως έδωσαν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας για το πρώτο φάρμακο που είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προλαμβάνει τις ημικρανίες.  Το Erenumab μπλοκάρει την καλσιτονίνη, που οι επιστήμονες θεωρούν ότι συνδέεται με την έναρξη κάθε ημικρανίας. Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι ταλαιπωρούνται από χρόνιες ημικρανίες για τις οποίες δεν υπάρχει, προς το παρόν, θεραπεία.
Διαβάστε περισσότερα για το χάπι εδώ.  Αν και υπάρχουν αρκετές προτεινόμενες πρακτικές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, η εταιρεία Novartis υπογραμμίζει ότι το φάρμακο, σε ενέσιμη μορφή, είναι το μόνο που προλαμβάνει την εμφάνιση της ημικρανίας και έχει λάβει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.  Στις κλινικές δοκιμές, η συχνότητα των ημικρανιών μειώθηκε στο μισό σε όσους από τους εθελοντές ακολούθησαν την συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.  «Το Erenumab είναι ενδεικτικό της δέσμευσής μας να αναπτύσσουμε πρωτοποριακές θεραπείες για ανθρώπους που υποφέρουν από εξουθενωτικά προβλήματα», δήλωσε ο Χασέμπ Αχμάντ, διαχειριστικός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας για τη Βρετανία και την Ιρλανδία.  «Η εξέλιξη αυτή είναι υπέροχη. Η νέα θεραπεία ενδέχομένως να βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια ημικρανία ή και περιστασιακά επεισόδια», σχολίασε η επικεφαλής του «Ταμείου Ημικρανίας», Γουέντι Τόμας.  «Η ημικρανία είναι εξαιρετικά επίπονη και έχει συμπτώματα που περιλαμβάνουν τον εμετό και προβλήματα στην όραση, όποτε η συχνή εμφάνισή της κυριολεκτικά καταστρέφει ζωές», πρόσθεσε η Τόμας.  «Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατεθεί στους ασθενείς το συντομότερο δυνατό», προσθέτει.  lifo.gr
~ ** 

*** Αθλητικά Νέα :

***  Ρινάτ Μπιλιαλεντίνοφ : Η Σπαρτάκ θα αποκλειστεί αν υποτιμήσει τον ΠΑΟΚ  
Ο πρώην προπονητής της Ρούμπιν Καζάν μίλησε για τα ματς του ΠΑΟΚ με την Σπαρτάκ Μόσχας και προειδοποίησε τους συμπατριώτες του να μην υποτιμήσουν τον «Δικέφαλο»

Ρινάτ Μπιλιαλεντίνοφ : Η Σπαρτάκ θα αποκλειστεί αν υποτιμήσει τον ΠΑΟΚ | in.gr
Ο Ρινάτ Μπιλιαλεντίνοφ τοποθετήθηκε σε μέσα της Ρωσίας για τις αναμετρήσεις ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την Σπαρτάκ Μόσχας. Ο Ρώσος πρώην προπονητής της Ρούμπιν Καζάν, προειδοποίησε τους Μοσχοβίτες να μην υποτιμήσουν τον «Δικέφαλο» γιατί τότε κινδυνεύουν με αποκλεισμό.
Ο 60χρονος προπονητής μάλιστα σχολίασε ότι το βράδυ στην «Τούμπα» θα είναι δύσκολο και οτι ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλο πλεονέκτημα όταν αγωνίζεται εντός έδρας. Από την άλλη ο Μαξίμ Μπόσκοφ, πρώην ποδοσφαιριστής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ήταν πολύ αισιόδοξος για την πρόκριση της Σπαρτάκ. «Μολονότι δεν θα είναι εύκολο, νομίζω ότι η Σπαρτάκ μπορεί να προκριθεί. Επίσης η Σπαρτάκ έχει και ένα τεράστιο αριθμό οπαδών» είπε χαρακτηριστικά.
*** Στην Βέρντερ Βρέμης ο Στέφανο Καπίνο! Έπεσαν οι υπογραφές…

Στο δυναμικό της Βέρντερ Βρέμης ανήκει από σήμερα ο Στέφανος Καπίνο. Ο 24χρονος πορτίερο έφυγε από την Νότιγχαμ Φόρεστ και θα… συνεχίσει την καριέρα του στον γερμανικό σύλλογο, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Φρανκ Μπάουμαν, να εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του:  «Ο Στέφανος έχει ήδη ένα πολύ ενδιαφέρον μονοπάτι πίσω του. Σε ηλικία 24 ετών, έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα η ανάπτυξή του δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί»
Ο προπονητή της ομάδας, Κρίστιαν Βάντερ, τόνισε: «Ο Στέφανος ταιριάζει απόλυτα με την ομάδα.Είναι έμπειρος και έχει δυναμική ανάπτυξης. Δεν θα είναι δύσκολο γι ‘αυτόν να προσαρμοστεί γιατί γνωρίζει ήδη τη Bundesliga».  sport-fm.gr
 ***  ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ!Οι υποψήφιοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στα πλέι οφ του Europa League…

Μόνο εύκολο έργο δεν θα έχει ο Ολυμπιακός στα πλέι οφ του Europa League, εφόσον καταφέρει πρώτα να ξεπεράσει το εμπόδιο της Λουκέρνης.  Η UEFA ανακοίνωσε τα υπό-γκρουπ για την κλήρωση της Δευτέρας, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται στο pot των ισχυρών. Οι Πειραιώτες, πάντως, θα χρειαστεί να κάνουν μία μικρή υπέρβαση, αφού εφόσον ξεπεράσουν το εμπόδιο της Λουκέρνης είναι πιθανό να συγκρουστούν με πολύ ισχυρή ομάδα.
~  Ο Ολυμπιακός θα βρει μπροστά του των νικητή των εξής ζευγαριών
Red Bull Λειψία – Κραϊόβα      Χιμπέρνιαν – Μόλντε   Σπάρτακ Σουμπότιτσα – Μπρόντμπι             Στουρμ Γκρατς – ΑΕΚ Λάρνακας                Μπασάκσεχιρ – Μπέρνλι          Ο Ολυμπιακός δεν επιθυμεί, φυσικά, να διασταυρωθεί με το ζευγάρι Μπασάκσεχιρ – Μπέρνλι, αλλά ούτε με τη Λειψία, η οποία πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στο γερμανικό πρωτάθλημα. Επιθυμητός αντίπαλος είναι η Χιμπέρνιαν που απέκλεισε τον Αστέρα Τρίπολης, η Μπρόντμπι, αλλά και ο νικητής του ζευγαριού Στουρμ Γκρατς – ΑΕΚ Λάρνακας.  newsit
***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΙΟΥΛΙΟΥ  2018  :   
~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 01  ΙΟΥΛΙΟΥ  2018 .  ΚΑΛΟ και Ευλογημένο μήνα για όλους μας !: http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .-  
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της  ενημέρωσης .  Δευτέρα  02  Ιουλίου 2018.  ΟΜΟΡΦΗ , ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~*  ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη  03  Ιουλίου  2018 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 04 Ιουλίου  2018  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html  .- 

~*ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
Πέμπτη 05 Ιουλίου 2018  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html  .  - 
~* ARFARA 2  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της  ενημέρωσης .  Πέμπτη  05  ΙΟΥΛΙΟΥ 2018  :  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/07/arfara-2.html .-
~* ARFARA    ΑΡΦΑΡ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 06 Ιουλίου 2018 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-  
~*  ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 07  Ιουνίου 2018 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~*  ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  08- Ιουλίου 2018 . :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .- 
~*  Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018 , ARFARA ΑΡΦΑΡΑ  , ΒΙΝΤΕΟ από εκδηλώσεις και ΟΜΙΛΙΕΣ στο ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  , http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara-08-2018-video-1.html  .-   

~**  ARFARA ΑΡΦΑΡ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα  09 Ιουλίου 2018 . : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
   
*~* arfara ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης. 
ΤΡΊΤΗ 10  Ιουλίου 2018  : http://snsarfara.blogspot.com/2018/07/arfara.html .
~* ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 11 Ιουλίου  2018:  http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara.html .- 
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 12 Ιουλίου 2016   :
  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara_12.html .-
~ * ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara_13.html .-
~* ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ.. ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ....Σάββατο  14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 ,  :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/14-2018.html .- 
~*ARFARA ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 .
  :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara_14.html .
~* ARFARA  ΑΡΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  15 ΙΟΥΛΙΟΥ  2018 .  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_15.html .-
~* ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_15.html     .- 

~*ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..
Τρίτη 17 Ιουλίου  2018  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_17.html .- 

~*ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ  μας   Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 18 Ιουνίου 2018 . :http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-  

~*ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ  τα ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 19 ΙΟΥΛΊΟΥ  2018 .   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara_18.html .- 

~* ΕΛΛΑΔΑ- ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ Στα Ελληνικά Νησιά μας ΄ Α/ .- ΚΥΚΛΑΔΕΣ ..... 1ο μέρος ~* ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ.. ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ....Σάββατο  14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 ,  :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/14-2018.html .-
Β/ .-  ΚΥΚΛΑΔΕΣ ...   2ο μέρος .. Πέμπτη 19  Ιουλίου 2018  :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/blog-post_19.html .-
 
~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . 
Παρασκευή  20 Ιουλίου  2018  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara_19.html .-

~* ΕΛΛΑΔΑ- ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ Στα Ελληνικά Νησιά μας ΄  Παρασκευή  20  Ιουλίου 2018  :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/20-2018.html .-
~ *  ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ τα  ΝΕΑ  μας , Στο αγιάζι της  ενημέρωσης . Σάββατο  21  Ιουλίου  2018 :   http://snsarfara.blogspot.com/2018/07/arfara_21.html  .-
~*  ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ  τα  ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 22  Ιουλίου  2018   : http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara_22.html .-
~* ~ ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ  τα  ΝΕΑ  μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη  24 Ιουλίου  2018 . :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara_24.html .- 
~* ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ  μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη  25  Ιουλίου 2018 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_24.html .-
~* ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ  μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . 
Τετάρτη  25  Ιουλίου 2018 .  :   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_24.html .- 
~*~*ARFARARA  ΑΡΦΑΡΑ  τα ΝΕΑ μας , Στο αγιάζι της  ενημέρωσής . Πέμπτη  26  Ιουνίου 2018   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfarara.html .-
~* ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ Αγία Παρασκευή 26/07/2018 Θ Λ : https://youtu.be/VJukF-RirkI .-
~*~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .-
~*ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ  τα ΝΕΑ μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 28  Ιουλίου  2018 .
:  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/07/arfara_28.html .-

~*ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ τα  ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 29 Ιουλίου 2018 .   : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/07/arfara_28.html  .-~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 30  Ιουλίου  2018   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara_30.html .-
~*  ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .   Τρίτη  31  Ιουλίου 2918   :    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara.html .- 

~* ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2018  : 
~* ARFARA τα NΕΑ μας  Η Εφημερίδα μας ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2018 .ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για  όλους μας  ! : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/07/arfara-n.html .- 
~* ARFARA  NEWS ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη  02 Αυγούστου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-
~*ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή  03  Αυγούστου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-
~* ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 04 Αυγούστου 2018 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-  
~* ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα  ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Κυριακή 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-  
~*
~* 
~*1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,http://www.youtube.com/stamos01 ,   6450  video.  -    ΣταματηςΣκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμοςσκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
Σύνολον                                  14. 322   βίντεο   .-   
TWITTER .... STAMOS 01 , S .-
https://twitter.com/stamos01  .-
https://twitter.com/StamatiosS .-  1.-https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/

 Arfara Kalamatas Messinias | Facebook     Αναρτήθηκε από 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΟΡΕΙΝΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΉ 5 / 8 / 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου