ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών . 
Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
~

 



~ ** 24 Σεπτεμβρίου: Εορτή του Αγίου Σιλουάνου του Αθωνίτη 
~   Τη μνήμη του Αγίου Σιλουάνου του Αθωνίτη τιμά σήμερα, 24 Σεπτεβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Σιλουανός ο Αγιορείτης έγινε γνωστός πριν ακόμα αγιοκαταχτεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία με το βιογραφικό έργο «Ο γέροντας Σιλουανός του Άθω», που το συνέγραψε με ωραίο τρόπο ο Ηγούμενος της Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος, που έζησε κοντά στον Άγιο για πολύ καιρό στον Άθω.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Σωφρόνιο, ο Άγιος Σιλουανός ασκήθηκε στο Άγιον Όρος για 46 ολόκληρα χρόνια και συγκεκριμένα στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα. Γεννήθηκε το 1866 μ.Χ. στο χωριό Σόβοκ της επαρχίας Λεμπεντιάσκ της Ρωσίας και το κοσμικό του όνομα ήταν Συμεών Ιβάνοβιτς Αντόνωφ. Στη Ρωσία έκανε το επάγγελμα του ξυλουργού.
Στο Άγιο Όρος ήλθε το 1892 μ.Χ. και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην άσκηση και την προσευχή. Το 1911 μ.Χ. έγινε μεγαλόσχημος και στολίστηκε με πολλές άγιες αρετές και γέμισε όλος από θείο φως. Το 1915 μ.Χ. βγήκε για λίγο από το Άγιον Όρος και επισκέφθηκε τα μοναστήρια της πατρίδας του. Απεβίωσε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1938 μ.Χ. και η Ορθόδοξη Εκκλησία πρόσφατα τον αγιοποίησε.
Έτερον Απολυτίκιον
Ήχος γ’. Θείας πίστεως.

Ποίημα Παύλου Ιερομόναχου
Κήρυξ δέδοσαι, τη οικουμένη, συ γλυκύτατος, εν θεολόγοις, της του Χριστού αγάπης τρισόλβιε· τον Ταπεινόν γαρ και Πράον εώρακας, και την Εκείνου καρδίαν κατέμαθες. Όθεν άπαντες, Σιλουανέ ελλαμπόμενοι, τοις θεογλώσσοις ρήμασι, δοξάζομεν το Πνεύμα το δοξάσαν σε.
~**  Αγάπη και συναίσθημα

~  Η αγάπη, πρέπει να είναι αγάπη πρώτιστα στον Ιησούν και διά Ιησού η έκφρασή της στους αδελφούς μας. Θα πρέπει να αγνοηθεί ο ρόλος του συναισθήματος;
Θα ήταν λάθος η παραγνώρισή του. Ο άνθρωπος δεν είναι άγγελος, για να αγαπάει σαν άγγελος. Και ως άνθρωπος έχει την ιδιοτυπία του στην έκφραση της αγάπης του.
Μιλώντας για αγάπη δεν μπορούμε να αποφύγουμε να μιλήσουμε για τρυφερότητα καρδιάς, για ευαισθησία κ.λπ. Η αγάπη λειτουργεί μέσα μας όχι ως κάτι ξένο προς τον μηχανισμό του ψυχικού μας κόσμου. Όμως η χριστιανική αγάπη δεν είναι μόνο συναισθηματισμός. Είναι χάρισμα του Θεού, στο οποίο καλείται να συμμετάσχει και ο συναισθηματισμός μας εξαγιαζόμενος.
Ο Κύριός μας δεν καταργεί το συναίσθημα, αλλά το εξαγιάζει. Προσέχοντας στο παράδειγμά Του βλέπουμεπόση ανθρωπιά δείχνει, πόσο γλυκός είναι. Τον συγκινούν τα παιδιά, τα οποία παίρνει στην αγκαλιά Του και τα παρουσιάζει ως εικόνες για μια ώριμη και συνετή αθωότητα και παιδικότητα.
Στενάζει μπροστά στον ανθρώπινο πόνο, τον οποίο απαλείφει από πολλές καρδιές. Κλαίει μπροστά στο θέαμα του θανάτου, που θέτει τέρμα στην ομορφιά της ζωής. Και μιλάει λίγο πριν από το θείο πάθος Του, με μια απέραντη τρυφερότητα στους μαθητές Του, που δεν διστάζει να τους ονομάσει «τεκνία» Του.
Θυμηθείτε την ωραία και τόσο παραστατική εικόνα, που χρησιμοποιεί απευθυνόμενος με θλίψη στην Ιερουσαλήμ για την άρνησή της να δεχθεί την αγάπη Του: «Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ!… ποσάκις ηθέλησα επισυνάξαι τα τέκνα σου ον τρόπον όρνις την εαυτής νοσιάν υπό τας πτέρυγας, και ουκ ηθελήσατε!». Πόση θλιμμένη τρυφερότητα δεν κρύβει αυτό το παράπονο!
Και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, που ακολούθησαν τα ίχνη του Κυρίου, δεν παραγνώρισαν τον μεγάλο θησαυρό της ευαισθησίας και της συναισθηματικότητας, προκειμένου να εκφράσουν την πεντακάθαρη αγάπη τους στα παιδιά του Θεού, τα πνευματικά τους αδέρφια. Πρώτος και καλύτερος ο μεγάλος απόστολος Παύλος.Πόση ήταν η αγάπη του για τον Κύριο, το γνωρίζουμε καλά. Και δεν μας είναι άγνωστη η υπερβολή της αγάπης του για τους πιστούς, τους οποίους «εγέννησεν εν τω Ευαγγελίω».
Έτσι σε μια στιγμή ξεσπάσματος της καρδιάς του αφήνει να ακουστεί ετούτη η κραυγή: «Τεκνία μου, ους πάλιν ωδίνω, άχρις ου μορφωθή Χριστός εν υμίν! Ήθελον δε παρείναι προς υμάς άρτι και αλλάξαι την φωνήν μου!» (Γαλ. δ’ 19-20). Και σε άλλη περίπτωση: «Τις ασθενεί, και ουκ ασθενώ; Τις σκανδαλίζεται, και ουκ εγώ πυρούμαι;» (Β’ Κορ. ια’ 29), έκραζε με πόνο πολύ. Πώς να μη συγκινήσουν τις καρδιές τέτοιες εκδηλώσεις αγάπης θεϊκής σε μεγαλείο και ντυμένης τόση ανθρωπιά και κατανόηση;
Ας ακούσουμε και δύο άλλες φωνές, από τις πάμπολλες, μέσα από την ασκητική παράδοση της Εκκλησίας μας. Είναι κλασσικό και ανυπέρβλητο το χωρίο του Ισαάκ του Σύρου, όπου μιλάει για «καύσιν καρδίας». Να, τι λέει, για να το υπενθυμίσω στην αγάπη σας:
«Καρδία ελεήμων εστί καύσις υπέρ πάσης της κτίσεως, υπέρ ανθρώπων και των ορνέων και των ζώων και των δαιμόνων και υπέρ παντός κτίσματος. Και εκ της μνήμης αυτών και της θεωρίας ρέουσιν οι οφθαλμοί αυτού δάκρυα. Και εκ της πολλής και σφοδράς ελεημοσύνης και συνεχούσης την καρδίαν και εκ της πολλής καρτερίας σμικρύνεται η καρδία αυτού (=του θεωρούντος και δακρύοντος) και ου δύναται βαστάσαι ή ακούσαι ή ιδείν βλάβην τινά ή λύπην μικράν εν τη κτίσει γινομένην. Διά τούτο υπέρ των αλόγων και υπέρ των εχθρών της αληθείας και υπέρ των βλαπτόντων αυτών εν πάση ώρα ευχήν μετά δακρύων προσφέρει του φυλαχθήναι αυτούς και ιλασθήναι αυτούς. Ομοίως και υπέρ φύσεως των ερπετών εκ της πολλής ελεημοσύνης της κινουμένης εν τη καρδία αυτού αμέτρως κατά την ομοιότητα του Θεού» (Ισαάκ του Σύρου, Τα ευρεθέντα ασκητικά, Λόγος πα’. εκδ. Σπανού, Αθήνα, σ. 306).
Και με απλά λόγια: Καρδιά ελεήμων, δηλαδή καρδιά γεμάτη τρυφερή αγάπη είναι τελικά θέρμη καρδιάς, που καίγεται κυριολεκτικά για όλα τα δημιουργήματα, για τους ανθρώπους, για τα πουλιά, για τα ζώα και για τους δαίμονες και γενικά για κάθε κτίσμα. Και στην ανάμνησή τους και στη θέα τους τα μάτια του ανθρώπου, που έχει ελεήμονα καρδιά, πλημμυρίζουν από δάκρυα. Από την πολλή και έντονη αγαπητική διάθεση, που συνέχει την καρδιά του, και από την πολλή καρτερικότητά της γίνεται πολύ ευαίσθητη και δεν μπορεί να ανεχθεί ή να ακούσει ή να ιδεί να συμβαίνει κάποια βλάβη ή κάποια μικρή λύπη στη Δημιουργία. Γι’ αυτό και κάθε ώρα και στιγμή προσεύχεται με δάκρυα και για τα χωρίς λογικό δημιουργήματα και για τους εχθρούς της αλήθειας και γι’ αυτούς, που του προξενούν ζημιές και βλάβες παρακαλώντας τον Θεό να φυλαχτούν και να συγχωρεθούν.Το ίδιο προσεύχεται ακόμη και για τα ερπετά (που γι’ αυτά νιώθει κανένας ενστικτώδη αποστροφή). Και το κάνει αυτό εξαιτίας της άμετρης ευαισθησίας, που έχει στην καρδιά του, όπως ο Θεός.
Ένα άλλο δείγμα ιερής τρυφερότητας αναφέρεται στον διακριτικότατο και σοφότατο Αββά Ποιμένα, έναν από τους πιο μεγάλους Αββάδες.
«Παρέβαλόν τινες των γερόντων προς τον Αββάν Ποιμένα και είπον αυτώ. θέλεις, αν ίδωμεν τους αδελφούς νυστάζοντας εις την σύναξιν, ίνα νύξωμεν αυτούς ίνα γρηγορώσιν εις την αγρυπνίαν; Ο δε λέγει αυτοίς. εγώ τέως αν ίδω τον αδελφόν νυστάζοντα, τιθώ την κεφαλήν αυτού επί τα γόνατά μου και αναπαύω αυτόν» (Γεροντικόν, εκδ. «Αστέρος», Αθήνα 1970, σ. 99, Αββάς Ποιμήν).
Πήγαν, λέει η διήγηση, κάποιοι γέροντες στον Αββά Ποιμένα και του είπαν: επιτρέπεις, αν δούμε τους αδελφούς να νυστάζουν την ώρα της ιερής συνάξεως, να τους σκουντήσουμε λιγάκι για να μην κοιμούνται κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας; Ο Αββάς τους αποκρίθηκε: εγώ, αν δω τον αδελφό μου να νυστάζει, του βάζω το κεφάλι στα γόνατά μου και τον ξεκουράζω.
Αλήθεια, τι υπερβολή τρυφερότητας και κατανοήσεως του κόπου ή της αδυναμίας του άλλου!
Η υπερφυσική και ουράνια αγάπη δεν θα μπορούσε να εκφραστεί καλύτερα, εξαγνισμένη και αγιασμένη εν Χριστώ, από τον τρόπο, με τον οποίο εκφράζονται και οι ανωτέρω Πατέρες, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι. Γι’ αυτό δεν σταυρώθηκε ο Κύριος και δεν αναστήθηκε, για να μεταμορφώσει τη φύση μας και να την κάνει από θηριώδη και αγριωπή, λεπτή, τρυφερή, πονετική, γεμάτη κατανοούσα αγάπη; Η μεταμορφώνουσα την «πεπτωκυίαν» φύση μας χάρις χύνεται πλούσια στην ανθρώπινη καρδιά, την ανασταίνει από την σκληρότητα και διαφθορά της, ώστε να μπορεί άνετα διά μέσου της να εκφράζονται τα πλούσια χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, ένα από τα οποία, το κυριότερο δε, είναι η αγάπη (Γαλ. ε’ 22).
Επομένως, προκειμένου να εκφράσουμε την αγάπη μας προς τα έξω, δεν πρέπει να αλλοιώσουμε αφύσικα την καρδιά μας και να στραγγαλίσουμε την ευαισθησία της, αλλά κυρίως να αφήσουμε τη χάρη του Κυρίου να κατευθύνεται σωστά και να κυριαρχεί μεταμορφωμένη στον ίδιο τον εαυτό της, με πλήρη αυτολησμοσύνη της, χάριν του αγαπωμένου, «μη ζητούσα τα εαυτής». Δεν είναι το ίδιο να καταπνίγουμε την καρδιά μας και να τη διαστρέφουμε και να την μικραίνουμε και το ίδιο να τη θέτουμε στην υπηρεσία της πνευματικής αγάπης, να την ευαισθητοποιούμε πιο πολύ, να την κάνουμε πλατιά και ευρύχωρη, ξένη προς κάθε μικρότητα και κάθε φίλαυτη και εγωιστική επιδίωξη, που σ’ αυτήν θα μας ωθούσε ευχαρίστως «ο παλαιός ημών άνθρωπος» (Ρωμ. ς’ 6).
Ιερομ. Ευσεβίος Βίττης, Εμείς και η αγάπη μας, εκδ. Ορθόδοξος
***  5 άτομα συνελήφθησαν για τον ξυλοδαρμό του Πέτρου Κωνσταντινέα 
Από την πρώτη στιγμή που έγινε η χθεσινή επίθεση στον Πέτρο Κωνσταντινέα, η Αστυνομία είχε προσαγάγει 5 άτομα.
Άτομα που τελικά συνελήφθησαν, ειδικότερα πρόκειται για δυο 26χρονους, έναν 36χρονο, έναν 37χρονο και έναν 63χρονο.
Οι κατηγορίες μέχρι στιγμής είναι τρεις, με τη δικογραφία να μην έχει ολοκληρωθεί και την Αστυνομία να αναζητά και άλλα άτομα που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό.
Τέλος να σημειωθεί ότι μέσα στην ημέρα, ο βουλευτής Μεσσηνίας θα βγει από το Νοσοκομείο.

***  Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την επίθεση στον Πέτρο Κωνσταντινέα 
Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού για την επίθεση που δέχθηκε ο Πέτρος Κωνσταντινέα το απόγευμα της Κυριακής στην Καλαμάτα.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Οι φασίστες που επιτέθηκαν άνανδρα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέα, θα βρεθούν άμεσα και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτά για τους φυσικούς αυτουργούς.
Οι ηθικοί αυτουργοί που επενδύουν στον εθνικισμό και το διχαστικό λόγο μήπως και κερδίσουν μερικές ψήφους από την Ακροδεξιά, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους.

***  Η Νέα Δημοκρατία για την επίθεση στον Πέτρο Κωνσταντινέα 
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας.
Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία».

***  Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ: «Φασιστική και άνανδρη η επίθεση που δέχθηκε ο Π. Κωνσταντινέας 
Η φασιστική, άνανδρη επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο κρούσμα ακροδεξιάς βίας, που προσβάλλει τις δημοκρατικές αξίες. Επιβάλλεται το αντιφασιστικό κίνημα και οι δημοκρατικοί πολίτες να ενδυναμώσουν τους αγώνες για την εξάλειψη του νεοναζισμού. Είναι  βαθύτατα γελασμένοι οι απόγονοι του Χίτλερ αν νομίζουν ότι θα εκφοβίσουν και θα τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται για μια καλύτερη κοινωνία. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους όσοι καλλιεργούν τον εθνικιστικό και διχαστικό λόγο και νομιμοποιούν με τη στάση τους αποτρόπαιες συμπεριφορές. Αναμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν έμπρακτα αυτή τη βίαιη επίθεση.
Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ

***  Στο νοσοκομείο Καλαμάτας ο Π. Κωνσταντινέας έπειτα από ξυλοδαρμό  
Συμπλοκή μεταξύ φιλάθλων της Καλαμάτας και του βουλευτή Μεσσηνίας, Πέτρου Κωνσταντινέα, σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όταν ο βουλευτής διέσχιζε την οδό Καλλιπατείρας, άγνωστος του φώναξε και ο κ. Κωνσταντινέας σταμάτησε.
Εκείνη τη στιγμή στο σημείο συγκεντρώθηκαν αρκετά ακόμα άτομα και, όπως μας είπαν από το περιβάλλον του βουλευτή, τον ξυλοκόπησαν.
Αυτή τη στιγμή ο Πέτρος Κωνσταντινέας βρίσκεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας προκειμένου να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.
Σύμφωνα με την Αστυνομία μέχρι στιγμής έχουν γίνει 5 προσαγωγές ατόμων, ενώ η ερεύνα συνεχίζεται.

*** Ο Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας για την επίθεση στον Πέτρο Κωνσταντινέα 
Εκφράζω την συμπαράσταση μου και τις ευχές μου για γρήγορη ανάρρωση, στον Βουλευτή Μεσσηνίας Πέτρο Κωνσταντινέα που έπεσε θύμα άνανδρης επίθεσης.
Δεν υφίσταται άλλοθι και νομιμοποιητικό πλαίσιο στη χρήση βίας για οποιαδήποτε διαφωνία.
Δυστυχώς καθημερινά η Δημοκρατία μας διολισθαίνει και ο εκφασισμός της κοινωνίας μας είναι ορατός όσο ποτέ.
Ελπίζω πως η οργανωμένη πολιτεία θα ακολουθήσει κάθε προβλεπόμενη ενέργεια ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι.
Και επιτέλους ας γίνει αντιληπτό πως το ''φίδι '' κινείται ανάμεσα μας και οφείλουμε άπαντες να αφυπνιστούμε και να αναλογιστούμε για την πολιτική μας δράση και ρητορική.

***  «Σαφάρι» για τις ανεξόφλητες οφειλές από τη ΔΕΗ 
Τέλος στην ανοχή του «δεν πληρώνω» επιχειρεί να βάλει η ΔΕΗ προκειμένου να περιορίσει τη διαρροή εσόδων από ανεξόφλητες οφειλές λογαριασμών ρεύματος, που υπολογίζεται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Από τον περασμένο Αύγουστο, η Γενική Διεύθυνση Εμπορίας της επιχείρησης έχει ξεκινήσει να στέλνει μαζικά ειδοποιητήρια με υπογραφή δικηγόρου σε πελάτες της, μέσω των οποίων τους ενημερώνει για το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών, καλώντας τους να προσέλθουν στα κατά τόπους καταστήματα και να προχωρήσουν σε διακανονισμό για την εξόφλησή τους.
Μέσα στο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου έχουν σταλεί συνολικά 500 χιλιάδες ειδοποιητήρια σε καταναλωτές που έχουν απλήρωτους τουλάχιστον δύο εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, κάτι το οποίο σημαίνει ότι επί ένα οκτάμηνο τουλάχιστον καταναλώνουν ρεύμα χωρίς να πληρώνουν.
Στα καταστήματα της ΔΕΗ συρρέουν καθημερινά καταναλωτές αυτής της κατηγορίας και όχι μόνο για να διακανονίσουν τις οφειλές τους, καθώς διαισθάνονται πλέον ότι η περίοδος της ανοχής έληξε και το επόμενο βήμα είναι να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση.
 Μάλιστα, η ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε τη διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων της κατά δύο ώρες, δηλαδή μέχρι τις 16.00, και έως το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές που προσέρχονται για διακανονισμό οφειλών και κυρίως πελάτες με αγροτικό τιμολόγιο. Το «κυνήγι» των ανεξόφλητων οφειλών μέσω ειδοποιητηρίων από τη ΔΕΗ προχωράει παράλληλα με το έργο της Qualco, η οποία έχει αναλάβει τη δέσμευση να βάλει στα ταμεία της επιχείρησης 450 εκατ. ευρώ στο επόμενο οκτάμηνο.
Με τη συνεργασία άνω των 12 εξειδικευμένων εταιρειών ενημέρωσης και δικηγορικά γραφεία, η Qualco έχει στοχεύσει σε πρώτη φάση σε πελάτες που έχουν να πληρώσουν λογαριασμό ρεύματος πάνω από ένα χρόνο και αυτό που επιδιώκει μέσω τηλεφωνικών επαφών είναι διακανονισμοί, ώστε οι ανεξόφλητες οφειλές να μην ξεπερνούν τον ένα χρόνο.
Σε αυτό το πλαίσιο προτείνονται 10-12 δόσεις αποπληρωμής ανάλογα με το ποσό και τις δυνατότητες του κάθε οφειλέτη. Η πορεία του διακανονισμού ελέγχεται με τηλεφωνική ειδοποίηση πριν από την καταβολή της δόσης και σε περίπτωση που ο πελάτης δηλώσει αδυναμία η εταιρεία προτείνει μείωση της δόσης προσαρμοσμένη στις δυνατότητές του. Όταν η Qualco εντοπίζει ειδικές κατηγορίες καταναλωτών, όπως για παράδειγμα άνεργοι ή χαμηλόμισθοι, τους συμβουλεύει να απευθυνθούν στη ΔΕΗ για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
Το θέμα των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ έχει τεθεί από την Mckinsey στις προτεραιότητες του νέου μπίζνες πλαν της επιχείρησης. Η Mckinsey εκτιμά ότι μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις μπορεί να εισρεύσει στα ταμεία της επιχείρησης ένα ποσό της τάξης των 690 εκατ. ευρώ με 1,1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από τα 301 εκατ. ευρώ που χρωστά το Δημόσιο, ο στόχος είναι να εισπραχθούν τα 180 με 220 εκατ. ευρώ.
Στα 396 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη πελατών της υψηλής τάσης και η αναφορά γίνεται στη ΛΑΡΚΟ και άλλες τρεις βιομηχανίες. Ο στόχος είναι η είσπραξη έστω 20 με 40 εκατ. ευρώ.
Για την κατηγορία των ευάλωτων πελατών που χρωστούν κοντά στα 336 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ θα διεκδικήσει την είσπραξη αδιευκρίνιστου ποσού. Οι ανενεργοί πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης που έχουν αλλάξει προμηθευτές, θα αντιμετωπιστούν με αποκοπή ηλεκτροδότησης. Από τα 815 εκατ. ευρώ η εταιρεία μπορεί να εισπράξει ποσά 35 με 75 εκατ. ευρώ.Από τους οφειλέτες που έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό συνολικού ύψους 472 εκατ. ευρώ, η επιχείρηση για όσους χάνουν τις ρυθμίσεις θα επιδιώξει την είσπραξη ποσών με τηλεφωνικές οχλήσεις και προειδοποιήσεις για διακοπές.
Για οφειλέτες με ποσά της τάξης των 5.000 ευρώ οι επικεφαλής των καταστημάτων θα επιδιώξουν συναντήσεις και προτάσεις ρυθμίσεων. Τα χρέη αυτής της κατηγορίας ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να μπουν στα ταμεία ποσά της τάξης των 75 με 220 εκατ. ευρώ. Στα 98 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη των μη διακανονισμένων οφειλετών της μέσης τάσης, με τη ΔΕΗ να στοχεύει στην είσπραξη 30 με 50 εκατ. ευρώ.

***  Περιφέρεια Πελοποννήσου: "Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία απέναντι σε κάθε μορφή βίας" 
Καταδικάζουμε απερίφραστα την άνανδρη επίθεση εις βάρος του Βουλευτή του Σύριζα Μεσσηνίας κ. Πέτρου Κωνσταντινέα.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε έκφραση τυφλής βίας, η οποία σαφώς προκαλεί κοινωνική αναταραχή και απειλεί την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία.
Σε κάθε περίπτωση που απειλείται η δημοκρατία, πόσο μάλλον όταν βάλλεται ένας βουλευτής που εκπροσωπεί τον Ελληνικό λαό στο Κοινοβούλιο, είναι χρέος μας άμεσα να αντιδράσουμε και να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε "γνωστούς - αγνώστους" με σαφώς ιδιοτελή κίνητρα.
Αναμένουμε την ίδια στάση να τηρήσουν και οι λοιποί θεσμικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου προκειμένου να μην πληγεί το αρραγές μέτωπο της νομιμότητας και της προάσπισης της δημοκρατίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου".  

*** ΠΣ «Η Καλαμάτα»: Κάθε απόπειρα ανάμειξης του Συλλόγου στην επίθεση κατά του κ. Κωνσταντινέα, είναι αβάσιμη 
Από τον “ΠΣ Η Καλαμάτα” ανακοινώνονται τα παρακάτω:
Η Διοίκηση και τα μέλη του ΠΣ «Η Καλαμάτα» καταδικάζουν οποιαδήποτε μορφής βία και δεν εμπλέκονται ούτε ενθαρρύνουν τέτοια φαινόμενα.Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν θέση ούτε στον Αθλητισμό ούτε στην Δημοκρατία.
Τέλος, κάθε απόπειρα ανάμειξης του Συλλόγου μας στην επίθεση κατά του κ. Κωνσταντινέα, είναι αβάσιμη και δημιουργεί σκόπιμη παραπληροφόρηση, για την οποία ο Σύλλογός μας θα προσφύγει άμεσα στην Δικαιοσύνη.

***  Προχωρούν σε ανοικτή συγκέντρωση του ψηφοδελτίου οι 6 της μείζονος μειοψηφίας 
Τη δική τους απάντηση στέλνουν οι έξι (6) δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας (Σταμάτης Μπεχράκης, Στάθης Σταματόπουλος, Μαρία Βεργινάδη, Γιάννης Θεοφιλόπουλος, Κώστας Γεωργακίλας και Δημήτρης Φαββατάς) στη χθεσινή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής του "Ανοιχτού Δήμου", τόσο για αυτά που συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όσο και στις υπόνοιες που αφήνουν για "έλλειψη" δημοκρατικότητας από την πλευρά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Θάρρους", σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να προχωρήσουν σε πρόσκληση ανοιχτής συνάντησης των υποψηφίων του ψηφοδελτίου "Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες".
Εκεί θα συζητηθούν ανοικτά, προβλήματα και προτάσεις για το μέλλον της παράταξης. Όπως μας είπαν στελέχη των έξι (6) η πρόσκληση είναι ανοιχτή χωρίς να αποκλείεται κανένας από όσους/ες συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας της παράταξης.
Επιπλέον, για την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής του "Ανοιχτού Δήμου, ο Σταμάτης Μπεχράκης μας επανέλαβε: "Η ρήξη δεν είναι προϊόν που συνέβη με δική μας ευθύνη, αφού ο Μανώλης Μάκαρης είναι εκείνος που  δεν μας ενημέρωσε για τις κινήσεις του.
Αυτός διέκοψε την επικοινωνία μαζί μας και δεν μπορεί μια δημοτική ομάδα να λειτουργεί με τον τρόπο που το έκανε μέχρι σήμερα. Το πως καθίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι θέμα μείζονος σημασίας.
Από την πλευρά μας επιδιώκουμε να… ανοίξει ο συνδυασμός και να προσελκύσει κι άλλες δυνάμεις και πρόσωπα. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν πρόκειται για διαφωνία ενός δημοτικού συμβούλου, αλλά όλης της δημοτικής ομάδας. Εξυπακούεται ότι με βάση αυτά τα δεδομένα δημιουργείται πρόβλημα. Τέλος, στην αναφορά για “καρέκλες”, θεωρώ ότι υπερέβη τα εσκαμμένα, μια και όλοι μας, με τη στάση που έχουμε κρατήσει στο παρελθόν, δεν αφήνουμε περιθώρια για φραστικές υπερβολές και δημιουργία εντυπώσεων".
Επιπλέον, ο Δημήτρης Φαββατάς έχει δηλώσει ότι "εδώ κι αρκετό καιρό ο Μανώλης Μάκαρης έχει πάρει ένα μοναχικό δρόμο. Τη δημοτική ομάδα, σύμφωνα με ομόφωνη απόφασή μας, θα την εκπροσωπεί ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Σταματόπουλος και θα γίνουν διεργασίες ώστε να διευρυνθεί ο συνδυασμός μας. Σκοπός μας είναι να αλλάξει χέρια ο Δήμος Καλαμάτας. Τον κ. Μάκαρη τον ενδιαφέρει να είναι μόνο επικεφαλής".
Πέρα από τις εξελίξεις στον "Ανοιχτό Δήμο- Ενεργοί Πολίτες" θα πρέπει να επαναλάβουμε, προς άρση εντυπώσεων, ότι έγκαιρα το τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφέρει ότι οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις στις οποίες συμμετέχουν και στελέχη του κόμματος δεν αποτελούν χειροκροτητές κυβερνητικών πολιτικών, ούτε προπύργια προώθησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και σχεδίων.
Στο πλαίσιο αυτό, επιδίωξη πρέπει να είναι η διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων σχημάτων, η πίστη στις προγραμματικές αρχές των αυτοδιοικητικών παρατάξεων και η αποτελεσματική παρέμβασή τους στην επίλυση των τοπικών- περιφερειακών θεμάτων.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Συζητείται έντονα ότι, τελικά, ενδέχεται να μην είναι υποψήφιος ο Π. Κατσίβελας για το Δήμο Τριφυλίας 
Ένα πρωτοφανές  και παράδοξο «φαινόμενο» εξελίσσεται στην Τριφυλία σχετικά με το… πολιτικό μέλλον του σημερινού δημάρχου, Παναγιώτη Κατσίβελα, καθώς παρότι ο ίδιος μέσα σε ελάχιστες μέρες έχει δηλώσει δημόσια τρεις (τουλάχιστον) φορές ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2019, στην περιοχή συζητείται έντονα ότι, τελικά, δε θα είναι υποψήφιος. Από πού μπορεί να εκπορεύεται αυτό το «σενάριο» ή «φημολογία» ή, κατ’ άλλους, «δεδομένο», είναι άγνωστο. Το βέβαιον είναι ότι πυροδοτείται και διαρκώς ενισχύεται. Ο κ. Κατσίβελας φέρεται ότι δήλωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του στο περιθώριο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου στις 10 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Κυπαρισσία, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, έξω από τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν «μιας και πλησιάζουν οι εκλογές έχουμε ανακοίνωση νέας υποψηφιότητας», απάντησε ότι, «για μένα, δική μου υποψηφιότητα; Το ’χω πει από την…, εδώ και μήνες, ότι θα ’μαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές» και το βράδυ της ίδιας μέρας προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος το 2019.
 Ωστόσο, απορία κι έκπληξη προκάλεσε ότι την επόμενη κιόλας μέρα, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» κυκλοφόρησε γράφοντας ουσιαστικά το ακριβώς αντίθετο! «Σκάει βόμβα» ο τίτλος του “σχολίου” της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στο οποίο αναφέρονταν τα εξής: «Ένα βήμα βρισκόμαστε πριν να σκάσει μια βόμβα μεγατόνων στη Μεσσηνία, καθώς ο νυν δήμαρχος Τριφυλίας, Τάκης Κατσίβελας, είναι πολύ πιθανό να μην είναι εκ νέου υποψήφιος. Οι κακές γλώσσες της περιοχής υποστηρίζουν ότι ο λόγος της μη καθόδου του είναι η απώλεια στήριξης από τον Αντ. Σαμαρά».
Θυμίζεται ότι, τον Ιούλιο, δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» σχετικά με τις εξελίξεις που διαμορφώνονταν στο δήμο Τριφυλίας εν όψει των εκλογών του 2019 και τους «γαλάζιους» μνηστήρες, πλην Κατσίβελα, είχε προκαλέσει αίσθηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα εκείνο, εκτός του νυν δημάρχου, εμφανίζονται ακόμα τρία στελέχη από το χώρο της ΝΔ που σκοπεύουν να είναι υποψήφιοι  και η Πειραιώς, πολύ σύντομα, θα κληθεί να βρει την άκρη για το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιο με τη «γαλάζια» στήριξη. Τονιζόταν δε ότι ο Π. Κατσίβελας έκανε σχεδιασμούς χωρίς να υπολογίζει την πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού του, καθώς έχουν χαράξει ξεχωριστές πορείες και  ορισμένοι δηλώνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν τη δημαρχία.
Το δημοσίευμα έφερε τίτλο «Μνηστήρες στην Τριφυλία» και σε αυτό αναφερόταν ότι, «Πολύ σύντομα θα κληθεί η Πειραιώς να βρει την άκρη στο Δήμο Τριφυλίας για το πρόσωπο που θα κατέβει υποψήφιος  με τη “γαλάζια” στήριξη το 2019, καθώς, μέχρι στιγμής, εκτός του νυν Δημάρχου, Π. Κατσίβελα, εμφανίζονται ακόμα τρία στελέχη από το χώρο της Ν.Δ. που σκοπεύουν να είναι υποψήφιοι. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Π. Κατσίβελας κάνει τους σχεδιασμούς του χωρίς να υπολογίζει την πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού του, οι οποίοι έχουν χαράξει ξεχωριστές πορείες, με ορισμένους να δηλώνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν τη δημαρχία». Το γεγονός δε ότι ο κ. Κατσίβελας το τελευταίο χρονικό διάστημα επαναλαμβάνει «μονότονα» ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2019 αντί να βάζει τέλος σε «σενάρια», «φήμες», «ενδεχόμενα», είναι ακριβώς αυτό που επιτείνει και εντείνει τις συζητήσεις ότι, τελικά, δε θα είναι υποψήφιος.
 Όπως έχουμε αναφέρει, στην Τριφυλία ουσιαστικά «βοά ο τόπος», για πλήρη ρήξη των σχέσεων του κ. Κατσίβελα με ΝΔ και Σαμαρά, γεγονός που έκανε τον κ. Κατσίβελα να εκδώσει και δελτίο Τύπου για τις σχέσεις του με τον κ. Σαμαρά, «φουντώνοντας» ακόμη περισσότερο όσα «κυκλοφορούν». Όλοι γνωρίζουν ότι ο ίδιος είναι πλήρως ταυτισμένος με τον κ. Τατούλη, ο οποίος τόσο για τη ΝΔ, όσο και για τον Αντ. Σαμαρά αποτελεί «κόκκινο πανί», επισήμως δε και δημοσίως ελέχθη ότι είναι «κομμένος» και ότι η ΝΔ θα στηρίξει άλλον για Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.
Είναι επίσης γνωστό και στις πέτρες ότι έχει διαρραγεί πλήρως η συνοχή της δημοτικής παράταξης του κ. Κατσίβελα και οι περισσότεροι εκ των δημοτικών και τοπικών συμβούλων φέρονται να μην τον ακολουθούν σε τυχόν νέα του υποψηφιότητα. Ακόμα και “εξωθεσμικοί” θεωρητικώς υποτιθέμενοι «στυλοβάτες» του, φέρονται ότι τον εγκαταλείπουν και μάλιστα ότι στηρίζουν άλλη υποψηφιότητα, εκτός της δημοτικής του παράταξης, ανθρώπου που ήταν (και ίσως είναι ακόμη) συνομιλητής του και ομοτράπεζός του. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι μόλις πληροφορήθηκαν για τη δήλωση του κ. Κατσίβελα, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ότι δηλαδή θα είναι υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές, ακόμα και συνεργάτες του, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι εξεπλάγησαν, καθώς δεν τους είχε καν ενημερώσει και δεν έχουν συγκληθεί ως δημοτική παράταξη και συνδυασμός εδώ και χρόνια, προκειμένου να συζητήσουν για θέματα του δήμου και πολύ δε περισσότερο για να συναποφασίσουν σχετικά με τις εκλογές του 2019… Από πολλούς εκλαμβάνεται η δήλωση του κ. Κατσίβελα ως μονομερής ενέργεια, στην οποία δίνονται διάφορες ερμηνείες. Εκείνο που θεωρείται δεδομένο πάντως στην Τριφυλία είναι ότι η ΝΔ και οι ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας που κινούνται σε φιλελεύθερο και προοδευτικό δημοκρατικό χώρο, θα κινηθούν ενωμένες με δυνατή υποψηφιότητα προοπτικής και όχι υπό τον κ. Κατσίβελα.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Ο καιρός  σήμερα Δευτέρα στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 24/09/2018 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 5.3 (Μέτριος).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***   Ομιλία με τίτλο: «Μεγάλες τομές της Παγκόσμιας και της Ελληνικής Ιστορίας» 
Μία ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Μεγάλες τομές της Παγκόσμιας και της Ελληνικής Ιστορίας» από τη διακεκριμένη ιστορικό, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου, διοργανώνει η Λέσχη Lions «Καλαμάτα – Νέστωρ».
Η ομιλία, στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη, θα δοθεί σήμερα στις 7.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Rex στην Καλαμάτα.
 Σύντομο βιογραφικό
Η καθηγήτρια Μαρία Δ. Ευθυμίου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1955. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι. Έχει ακόμη διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες.
Από το 1981 ανήκει στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του ΕΚΠΑ και στην παρούσα φάση κατέχει τον τίτλο της αναπληρώτριας καθηγήτριας. Από τη θέση αυτή, έχει διδάξει, επί 37 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει δεκάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικά.
Έχει ακόμη εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολυάριθμα Διεθνή Συνέδρια Ιστορίας.
Έχει μετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Επίσης, έχει συμμετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με έξι ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας (mathesis.cup.gr).
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που έχει αναπτύξει σε πανεπιστημιακό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

*** Μεταβίβαση ακινήτου, με «εισπράκτορα» χρωστούμενων το συμβολαιογράφο 
Δυνατότητα πώλησης των ακινήτων, με παρακράτηση των «χρωστούμενων» και με το συμβολαιογράφο σε ρόλο «εισπράκτορα», δίδεται πλέον με νέα διάταξη νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε. Παράλληλα, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η απόκτηση πρόσβασης των φορολογικών αρχών σε όλες τις πληροφορίες τραπεζικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα.
Οι φορολογούμενοι με οφειλές από φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ) που προχωρούν στην πώληση κάποιου ακινήτου, θα μπορούν να λαμβάνουν το προβλεπόμενο πιστοποιητικό από την Εφορία, με παρακράτηση, όχι μόνο του ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων για το συγκεκριμένο ακίνητο, αλλά και του συνολικά οφειλόμενου ποσού ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ, χωρίς να απαιτείται ρύθμιση.
Το ποσό θα παρακρατείται και αποδίδεται στο Δημόσιο από το συμβολαιογράφο, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εντός τριών ημερών.
Παράλληλα, πρόσβαση αποκτούν οι φορολογικές Αρχές σε όλες τις πληροφορίες τραπεζικού, μετοχικού και ασφαλιστικού (π.χ. ασφαλιστήρια συμβόλαια) χαρακτήρα, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η φορολογική διοίκηση θα αποκτήσει πρόσβαση στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων, που πλέον είναι υποχρεωμένες να τηρούν όλες οι ανώνυμες εταιρείες.
 ΚΑΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΕΝΦΙΑ
Μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να μπορεί να πληρωθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις, ωστόσο χιλιάδες φορολογούμενοι προπληρώνουν για άλλη μία χρονιά το συνολικό ποσό μέσω των αυτόματων συμψηφισμών.
Οι φορολογούμενοι που έλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά για τα εισοδήματα του 2017 δε θα εισπράξουν τις επιστροφές φόρου, καθώς αυτές ήδη συμψηφίστηκαν με τις οφειλές ΕΝΦΙΑ, που βεβαιώθηκαν τον Αύγουστο.
Και μάλιστα, ο συμψηφισμός αφορά στο συνολικό ποσό οφειλής για τον ΕΝΦΙΑ- εφόσον το ποσό της επιστροφής φόρου είναι επαρκές- και όχι μόνο της πρώτης δόσης για την οποία η ημερομηνία πληρωμής δεν έχει ακόμη παρέλθει.

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Γιατί όλοι θέλουν να γίνουν δήμαρχοι ;
Η απλή αναλογική  άνοιξε θεμιτές φιλοδοξίες  με προμελετημένες κινήσεις για το αλισβερίσι της διοίκησης....

Μια από τις πρώτες επιπτώσεις της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, προτού ακόμη μπούμε σε προεκλογική περίοδο, έχει προκύψει.
Η πολυδιάσπαση των παρατάξεων, τα πολλά νέα σχήματα, οι δεκάδες υποψήφιοι σε κάθε δήμο, ακόμη και τα φαινόμενα αμετροέπειας είναι μπροστά μας.
Οι ορέξεις άνοιξαν και οι μνηστήρες αποδείχτηκαν περισσότεροι  από όσους περιμέναμε.
Αν ο πολύς χρόνος ( οκτώ  μήνες) μέχρι τις εκλογές είναι ικανός να περιορίσει αυτό το μπάχαλο με τις απίστευτα πολλές υποψηφιότητες σε κάθε δήμο πια, είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε μέχρι και ένα μήνα πριν το Μάιο του 2019.
 Νωρίτερα θα διαπιστώσουμε αν όλες οι πιθανές υποψηφιότητες θα καταλήξουν σε αυτόνομα ψηφοδέλτια ή θα επιτευχθούν συμφωνίες στην άτυπη προεκλογική περίοδο, ώστε στην τυπική να φτάσουμε σε ένα νορμάλ αριθμό παρατάξεων ανά δήμο και να μην μπούμε στις κάλπες κουβαλώντας καθένας μας από ένα τόμο ψηφοδέλτια.
 Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω ότι έγινε ήδη εμφανής η νοοτροπία που διακρίνει την ελληνική κοινωνία -και στις εκλογές- ότι όλοι μας πιστεύουμε πως μπορούμε να είμαστε πρόεδροι, πρωθυπουργοί, δήμαρχοι...
Ή μήπως όχι;
Πάντως, οι υποψήφιοι για τους 6 δήμους της Μεσσηνίας  ξαφνικά προέκυψαν πολλαπλάσιοι του 2014. Τυχαίο;
Ορισμένοι ίσως πραγματικά να πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν δήμαρχοι, παρά το γεγονός ότι η δυναμική τους είναι εμφανώς χαμηλότερη από εκείνη ενός δημάρχου στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
 Θέλετε να το πείτε μωροφιλοδοξία, θέλετε να το χαρακτηρίσετε αμετροέπεια, θέλετε να τους αποκαλέσετε υπερφίαλους; Δικό σας θέμα.
 Μερικές φορές, από όσο μου επιτρέπει η εμπειρία μου και η συναναστροφή μου (επαγγελματικά) με αυτούς τους ανθρώπους, δεν είναι τίποτα περισσότερο από πίστη στον εαυτό τους, στις δυνάμεις τους, και όραμα (και διάθεση) να πετύχουν κάτι καλύτερο για τον δήμο τους.
Μην την αποκλείετε αυτή την πλευρά. Μπορεί σε κάποιους να φαντάζει πολύ αθώα για να είναι αληθινή, όμως υπάρχει.
Και υπάρχουν και εκείνοι που πραγματικά πιστεύουν ότι μπορούν να είναι πρώτοι στην εκλογική διαδικασία (παρότι ξεκινούν πολύ χαμηλότερα για την κοινή γνώμη), εκμεταλλευόμενοι το ρευστό πολιτικό σκηνικό, την απέχθεια των πολιτών για τα κόμματα και βρίσκοντας παράθυρο ευκαιρίας για να αναλάβουν τις τύχες ενός δήμου, με στόχο να υλοποιήσουν το δικό τους σχέδιο.
Θεωρούν βάσει επιχειρημάτων και στοιχείων ότι είναι καλύτεροι και έχουν πιθανότητες συγκριτικά με τους αντιπάλους τους (ή πιθανότητες ανατροπής των σημερινών δεδομένων), έστω κι αν εκείνοι έχουν κομματικές στηρίξεις ή θεωρούνται τα φαβορί. Θεμιτό, ειδικά όταν έχουν σχέδιο και το καταθέτουν στους πολίτες, ζητώντας τη στήριξή τους γι' αυτό.
Πάμε στους υπόλοιπους, που είναι και οι περισσότεροι.
Γιατί κάποιος να είναι υποψήφιος για δήμαρχος, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί δήμαρχος; 
Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας διακριτός διαχωρισμός. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι με μια δημοτική παράταξη μπορούν να έχουν ουσιαστικό λόγο στα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας και μέσα από την παρουσία τους στο δημοτικό συμβούλιο να κάνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Αυτό είναι το υγιές κομμάτι των υποψηφιοτήτων.
Μάλιστα, η απλή αναλογική σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προσφέρει και θέσεις διοίκησης σε μια παράταξη της αντιπολίτευσης και άρα εφαρμογής πολιτικών, ωφέλιμων για την τοπική κοινωνία και το δήμο.
Υπάρχει όμως και το κομμάτι της συναλλαγής.
 Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, που επιδιώκουν το αλισβερίσι και η απλή αναλογική τούς το προσφέρει στο πιάτο. 
Είναι εκείνοι που διασπούν παρατάξεις, επιδιώκοντας τις μη ισχυρές διοικήσεις, ακριβώς για να έχουν στο χέρι τον πρώτο σε ψήφους και να τον ελέγχουν, όχι για λόγους αντιπολίτευσης και διαφάνειας – χρηστής διοίκησης, αλλά για ιδιοτελείς σκοπούς.
Εδώ η απλή αναλογική έχει κάνει το θαύμα της. 
Αντί να ενισχύσει τη δημοκρατία, τη ναρκοθετεί. 
Διότι εισάγει τη δυνατότητα της συναλλαγής. 
Δεν είμαστε κόσμος αγγελικά πλασμένος και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για το καλό του τόπου, παρά μόνο για το προσωπικό τους όφελος και την εξυπηρέτηση πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων.
Ποια είναι η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο εκλογικό σύστημα; 
Μα η δυνατότητα εκλογής από τη μια και η αδυναμία αυτοδυναμίας από την άλλη. Με το προηγούμενο σύστημα είναι αλήθεια ότι υπήρχε η δυνατότητα ανεξέλεγκτων διοικήσεων. Η πλειοψηφία της διοίκησης ενός δήμου δεν έδινε περιθώρια ουσιαστικής αντίδρασης ακόμη και σε «παραφωνίες» της διοίκησης.
 Έτσι, η αντιπολίτευση εμφανιζόταν σε πολλές περιπτώσεις ανίσχυρη και η διοίκηση το απόλυτο αφεντικό στο δήμο, που κάνει ό,τι γουστάρει και δε δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
Προφανώς και δεν είναι κάτι τέτοιο το επιθυμητό, ούτε δημοκρατικό.
Προφανώς και έπρεπε να διορθωθεί για να μην έχουμε φαινόμενα αλαζονείας και παράλογων αποφάσεων. Αν και οι νόμοι περιόριζαν και προστάτευαν από ακόμη χειρότερα φαινόμενα αδιαφάνειας και ρεμούλας ως ένα βαθμό, αυτά διαχρονικά δεν έλειψαν...
Το ίδιο σύστημα αποδείχτηκε ότι δε στερούσε τον πλουραλισμό και την πολυφωνία από τα συλλογικά όργανα του δήμου.
Όταν μπορεί να εκφράζεται αναλογικά το 3% του εκλογικού σώματος δεν το λες και μειωμένη αντιπροσωπευτικότητα...
Το νέο σύστημα είναι πιθανό να δώσει βήμα σε ακόμη περισσότερες φωνές.
Θετικό, όμως δεν είναι αυτό το μείζον.
Η δημοκρατία δε στηρίζεται μόνο στην πολυφωνία...
Υπάρχει η εισαγωγή της συναλλαγής, αν ένας δήμος θέλει πλέον να αποκτήσει διοίκηση. 
Με το νέο σύστημα, οι διοικήσεις δε θα προκύψουν από προγραμματικές συμφωνίες (δηλαδή κοινή κάθοδο παρατάξεων στις εκλογές), αλλά από μετεκλογικά παζάρια. 
Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται σήμερα πολλοί υποψήφιοι για να κατέλθουν αυτόνομοι στις εκλογές, όπου μπορούν να αποσπάσουν ικανοποιητικά ποσοστά (και έναν ικανό αριθμό εδρών), τα οποία με τη σειρά τους είναι απαραίτητα στον πρώτο συνδυασμό, προκειμένου να διοικήσει.
Έτσι, ακόμη και ορισμένοι οι οποίοι χωρίς διασφαλισμένη θέση σε μια διοίκηση δε θα έδιναν δεκάρα για τα τοπικά κοινά και την αυτοδιοίκηση, πλέον σκέφτονται να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, ώστε μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών να πατήσουν δια της πλαγίας οδού πόδι στη διοίκηση του δήμου και να έχουν μάλιστα σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας σε καθεστώς ομηρίας τον όποιο δήμαρχο.
Η επισφαλής πλειοψηφία είναι το όχημα για κάθε είδους... εκβιασμό.
Αυτό συμβαίνει με τις δημοτικές παρατάξεις, που κυρίως προέρχονται από τα μεγάλα κόμματα.
Στο ΠΑΣΟΚ έχουν εμπειρία, καθώς βίωσαν τη βίαιη κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος, η αντανάκλαση της οποίας στις δημοτικές εκλογές ήταν η πολυδιάσπαση παρατάξεων, με στελέχη προερχόμενα από το κόμμα και τελικά την απώλεια πολλών δήμων.
Κάτι ανάλογο πιθανώς θα βιώσει με την απλή αναλογική και η ΝΔ, που είναι η ανερχόμενη εκλογική δύναμη και ήδη έχει στελέχη της στην ηγεσία των περισσότερων δήμων.
 Οι φιλοδοξίες είναι πολλές και η απλή αναλογική δεν τις περιορίζει (με την έννοια του εξορθολογισμού), αλλά τις ενισχύει.
Δίνει τη δυνατότητα σε ένα αλισβερίσι προμελετημένο, ακόμη και σε έναν ωμό εκβιασμό (που εντός της τετραετίας μπορεί να εξελιχθεί σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις) και καθόλου δημοκρατικό, διαφανές και ωφέλιμο για τον τόπο.
Ενισχύει τους κυνηγούς της καρέκλας και τις αλαζονικές τάσεις ή ακόμη χειρότερα σε ορισμένες περιπτώσεις συμφέροντα παρεών και ομάδων, που δεν έχουν καμία σχέση με το συλλογικό συμφέρον .
Το έργο των πολιτών στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι πολύ δύσκολο και η απόφαση στην κάλπη ενδεχομένως να είναι πολύ πιο σημαντική από κάθε άλλη φορά. Κινδυνεύουν με την ψήφο τους να νομιμοποιήσουν συμπεριφορές πρωτόγνωρες για την τοπική κοινωνία, που μπορεί να φτάσουν και στα όρια της νομιμότητας. 
Μπορεί να ενισχύσουν συμφέροντα εν αγνοία τους και να στερήσουν τη δυνατότητα να διοικηθεί ο δήμος τους με διαφάνεια, με σύνεση, με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κινδυνεύουν να αποφασίσουν να μη γίνει κανένα σοβαρό έργο και να μη λαμβάνονται αποφάσεις για σοβαρότατα ζητήματα της καθημερινότητάς τους και για τη λειτουργία του δήμου τους.
Να χαθούν τέσσερα χρόνια για τον τόπο τους και για τους ίδιους, με μια ιδιότυπη ακυβερνησία.
Όμως την ευθύνη για το όποιο μπάχαλο ακολουθήσει τις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής δεν θα τη φέρει ο ψηφοφόρος, αλλά οι εμπνευστές αυτής της επικίνδυνης ιστορίας, που δε δίνουν καν τη διέξοδο των επαναληπτικών εκλογών σε περίπτωση που δεν υπάρξει μετεκλογική συμφωνία ανάμεσα στις παρατάξεις, εγκλωβίζοντας έτσι τους πάντες σε αυτό το αποκρουστικό αλισβερίσι.
 Εφαρμόζοντας μια «μπασταρδεμένη» απλή αναλογική.
Εύχομαι οι φόβοι, που εκφράζονται από τους περισσότερους αυτοδιοικητικούς, να αποδειχτούν απλώς ανεδαφικές φοβίες και να μην ψάχνουμε αυτά τα τέσσερα χρόνια για τη χαμένη αυτοδιοίκηση...
Β.Μ

***  ΒΟΜΒΑ: Ετοιμάζεται για νέα ΕΙΣΒΟΛΗ στη Συρία ο Ερντογάν…

Μετά την εισβολή στο Αφρίν, φαίνεται ότι ο Ερντογάν ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε νέα επιχείρηση στις κουρδικές περιοχές της Συρίας. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εισβολή στα ανατολικά του Ευφράτη για να επιβάλει τις «ζώνες ασφαλείας». «Με την βοήθεια του Θεού, κατά την προσεχή περίοδο θα αυξήσουμε τον αριθμό των ζωνών ασφάλειας στην Συρία, συμπεριλαμβάνοντας και την περιοχή στα ανατολικά του Ευφράτη» ανέφερε μεταξύ άλλων Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
Θυμίζουμε ότι η Τουρκία τρέμει το σενάριο αυτονόμησης των Κούρδων της Συρίας, καθώς αυτό θα σημάνει και τη διάλυσή της, και γι’ αυτό έχει εισβάλει στις περιοχές που ελέγχονται από το YPG, το οποίο και θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση όπως και το PKK.
Με πληροφορίες από Hurriyet
*** ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ! Το Μαξίμου επιμένει ότι ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΕΛΟΣ…

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάζει πάγο στα σχέδια του Μαξίμου να καλοπιάσει το Eurogroup και τις ξένες κυβερνήσεις -με τις πλάτες της Κομισιόν- για να μην κοπούν οι συντάξεις το 2019. Η δήλωση την περασμένη Πέμπτη από την Ουάσινγκτον του εκπροσώπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ότι το θέμα των περικοπών έχει κλείσει από το 2017 ήδη έπληξε το αφήγημα της κυβέρνησης στο εσωτερικό. Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στις διεθνείς αγορές να βάλουν στο μικροσκόπιο την Ελλάδα για το θέμα του Ασφαλιστικού, προκαλώντας τον εκνευρισμό και τη δήλωση-σοκ του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους ξένους επενδυτές στο Λονδίνο, ότι οι περικοπές των συντάξεων το 2019 είναι «αχρείαστες» για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού στη χώρα μας επειδή ουσιαστικά την εγγυάται (μετά το 2030 ή 2040) ο φυσικός θάνατος των συνταξιούχων! Συμπληγάδες και τα ξένα κοινοβούλια  Ακόμα χειρότερα, η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ θορύβησε την κυβέρνηση γιατί απειλεί να μπλοκάρει και την όποια τυχόν συμφωνία μπορούσε να λάβει το Eurogroup (ακύρωση ή αναβολή) για τις μειώσεις των συντάξεων. Αποφάσεις το Eurogroup δεν μπορεί να λάβει, εάν δεν εξασφαλιστεί ομοφωνία των κυβερνήσεων. Αντίθετα με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει δέσμευση για συγκεκριμένα μέτρα και τυχόν ακύρωσή τους θα σκόνταφτε στα εθνικά κοινοβούλια κρατών όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, που με βάση τα μέτρα αυτά αποφάσισαν για τη διάσωσή μας. Ετσι, ακόμα κι αν η κυβέρνηση έκλεινε ένα «super deal» με τους δανειστές (μαζί με Σκοπιανό κ.λπ.) για μη περικοπή των συντάξεων, το Eurogroup δεν είναι εξουσιοδοτημένο να ακυρώσει μέτρα για τα οποία ο Γερμανός υπουργός Ολαφ Σολτς και άλλοι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα περάσουν από «πειθαρχικό έλεγχο» της Βουλής της χώρας τους. Ειδικά στη Γερμανία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός θεωρείται εύθραυστος, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων λειτουργεί ολόκληρο «τμήμα τεκμηρίωσης» για την Ελλάδα.
«A la Varoufakis» Αντιθέτως, μετά τις δηλώσεις Ράις, τα περιθώρια για μια «διασταλτική ερμηνεία» όσων έχουν συμφωνηθεί περιορίζονται. Ο κ. Τσακαλώτος έχει πλέον δύο κρίσιμους μήνες μπροστά του για να αποδείξει ότι μπορεί έως τον Νοέμβριο να χτίσει συμμαχίες προκειμένου να συμφωνήσει το Eurogroup να ακυρωθούν οι μειώσεις στις συντάξεις. Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση καταφεύγει στο παλιό κόλπο της εποχής Βαρουφάκη, με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών να κάνει ταξίδια και επαφές στην Ευρώπη για «διαπραγμάτευση» σχετικά με θέματα που έχουν ήδη κλείσει. Κουβέντα να γίνεται  Το αφήγημα αυτό όμως δεν άντεξε ούτε δέκα ημέρες αφότου το εξέθεσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Αρκούσε μια… ξερή δήλωση του κ. Ράις για να σπάσει τη σιωπή του το ΔΝΤ την περασμένη Πέμπτη και να υπογραμμίσει ότι το αφήγημα απευθύνεται μάλλον στο εσωτερικό της χώρας παρά στους δανειστές και τις αγορές. Αλλωστε η ηχηρή διάψευση διεθνώς την προηγούμενη Παρασκευή για τα περί συμφωνίας με τους θεσμούς, αλλά και η σιωπή του κ. Σολτς μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου την Τετάρτη στο Βερολίνο καταδεικνύουν ότι ούτε ένας από τους ξένους παίκτες δεν μιλά επισήμως για «διαπραγμάτευση» πλην του Μαξίμου, άρα είτε η κυβέρνηση ασκεί μυστική διπλωματία, είτε διαπραγμάτευση δεν υπάρχει! Διαπραγμάτευση… προς τα μέσα  Στο εσωτερικό, πάντως, η κυβέρνηση επιδιώκει -και έχει καταφέρει- να μονοπωλεί την επικαιρότητα το θέμα των συντάξεων προβάλλοντας την εικόνα ότι σχεδόν έχει στο τσεπάκι της την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις, επειδή είναι «αχρείαστες» και «παράλογες», προφανώς για να αρνηθεί να κάνει πράξη όσα υπέγραψε. Τους λέει και ο κ. Τσακαλώτος, «το θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία, και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους, είναι αν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων το 2019. Κυρίαρχο επιχείρημα της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του είναι ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Το μέτρο επηρεάζει μόνο τους παλιούς συνταξιούχους που ήταν στο Ασφαλιστικό πριν από τη μεγάλη μεταρρύθμιση του 2016».  Μεταθέτει έτσι το θέμα στο δημοσιονομικό πεδίο, ενώ «ξεχνά» να πει το παραμικρό: ■ Για τους συνταξιούχους «γ’ κατηγορίας» που δημιούργησαν η «διαπραγμάτευση» και οι νόμοι της κυβέρνησης, οι οποίοι από 1/1/2015 (προ του 2016) ζουν με κύρια σύνταξη ούτε 100 ευρώ – δηλαδή λιγότερα και από επικουρική ή μέρισμα που λαμβάνουν όλοι οι άλλοι (προ ή μετά του νόμου Κατρούγκαλου) συνταξιούχοι. ■ Για την προσωπική διαφορά που κόπηκε ήδη αναδρομικά από το 2016 (αντί από 1/1/2019) και χωρίς κόφτη 18% στις χήρες και τους χήρους παλιών συνταξιούχων. ■ Για το ότι η κυβέρνηση κάνει σημαία πως «λεφτά υπάρχουν» από το θηριώδες υπερπλεόνασμα των 9 δισ., το οποίο προβλέπει ότι θα εξασφαλίσει έως το 2022 – ενώ έως το 2015 ξόρκιζε τα υψηλά πλεονάσματα ως «ανέφικτα» και «καταστροφή» για την κοινωνία και την οικονομία. ■ Για το ότι η Κομισιόν προβλέπει 60% μικρότερο υπερπλεόνασμα την πενταετία έως το 2022 (3,5 δισ. ευρώ), ενώ το ΔΝΤ «μηδέν υπερπλεόνασμα»!  Kωστής Πλάντζος για το Πρώτο Θέμα
*** ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΓΥΡΤΗΣ Ο ΖΑΕΦ; Η συμφωνία των Πρεσπών είναι απαράδεκτη για τα εθνικά συμφέροντα…

O Zάεφ, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων έχει εξελιχθεί σε πολιτικό αγύρτη μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.  Συνολικά 11 φορές έχει ποδοπατήσει την υπογεγραμμένη συμφωνία χρησιμοποιώντας τον όρο Μακεδονία κι απαλείφοντας το Βόρεια, ουσιαστικά καταργώντας αυτή την ίδια τη συμφωνία.
Με βάση αυτό, θα έπρεπε να έχει καταρρεύσει ως ανήθικη και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα η «Συμφωνία», αλλά όχι. Το Μαξίμου θεωρεί πως όλα είναι καλά. Άγνωστο γιατί (εκτός κι αν δεχόμαστε εντολές απ’ έξω).
Η Ελλάδα έκανε μία τεράστια υποχώρηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών κι ο Ζάεφ είναι πολιτικός αγύρτης που προσβάλλει την Ελλάδα με αυτό τον τρόπο. Φυσικά όλα αυτά τα κάνει διότι έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων κάτι που του δίνει πολιτικό αέρα.
Είναι πρωτοφανές τόσοι πολιτικοί διεθνώς να έχουν παρέμβει και να δηλώνουν στους πολίτες των Σκοπίων πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου. Ούτε στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν είχαμε τόσο ωμές παρεμβάσεις.
Είναι ωμές και πολιτικές παρεμβάσεις αλλά ο Ζαεφ πολιτικά ισχυροποιείται όταν το διεθνές σύστημα τον στηρίζει.
Τέλος θέλουμε να θυμίσουμε το εξής. Ακούμε συχνά πυκνά τη λατινική ρήση pacta sunt servanda, που σημαίνει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Το ακούμε κυρίως για τις συμφωνίες της Ελλάδας σε οικονομικό επίπεδο αλλά και γενικότερα. Όσοι αναφέρουν την ρήση όμως ξεχνούν (επιμέλως ; ) τη συνέχεια αυτής.
Η φράση δεν πάει από μόνη της αλλά έχει και συνέχεια, το rebus sic stantibus που πάει να πει «εφόσον εξακολουθούν τα πράγματα να είναι ίδια». Δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται εφόσον εξακολουθούν τα πράγματα να είναι ίδια.
Είναι τα πράγματα ίδια με τη στάση του Ζάεφ;
Τροφή για σκέψη…


*** Αθλητική ενημέρωση :
***~** Δευτέρα  24 -09-2018  :
~* Παναιτωλικός - ΠΑΣ Λαμία 2-2,(1-0) .- ^ 
Τ α γκολ : 74' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ! 74' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ! 1-1 ΜΕ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΝ ΕΠΣΤΑΪΝ! Εκπληκτική κάθετη του Μπερτόλιο στον Γερμανό που ξεπερνά και τον Κυριακίδη και σε κενή εστία κάνει το 1-1 , 88' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ! 2-1 ΤΗ ΛΑΜΙΑ! Τραγικό λάθος του Βασιλαντωνόπουλου που κρατά την μπάλα στην περιοχή της ομάδας του και του την κλέβει ο Καμαρά, ο τελευταίος έκανε το πλασέ και απέκρουσε ο Σαράνοφ, αλλά στο ριμπάουντ ο Μανά κάνει το 2-1.- 94΄ πέναλτι για Λαμία , 95' ΠΕΝΑΛΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ! Ο Μπαράλες κάνει την κεφαλιά μετά τη σέντρα του Μαστούρ, η μπάλα στο απλωμένο χέρι του Μιχάι και σωστά δίνεται το πέναλτι.( Είναι ακόμα στο έδαφος ο Μιχάι καθώς έπεσε άσχημα στον αγωνιστικό χώρο ) εκτέλεση με τον Μαστούρ ,ο  Αντέτζο 99' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ! 2-2 ΜΕ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΝ ΑΝΤΕΤΖΟ!Κακή εκτέλεση του Μαστούρ, απέκρουσε ο Κυριακίδης, αλλά ο Αντέτζο που είχε μπει νωρίτερα στην περιοχή (και κανονικά θα έπρεπε να δοθεί επανάληψη) σκοράρει και κάνει το 2-2 .- 101' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ! οφσαϊτ .- Ο Μαρινάκης που έκανε την κεφαλιά ήταν όντως εκτεθειμένος και δίνεται οφσάιντ .- 
 Διαιτητής :Διαιτητής: Ευάγγελος Μανούχος, Α' βοηθός: Τρύφων Πετρόπουλος, Β' βοηθός: Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, 4ος: Κωνσταντίνος Κοτσάνης
Κάρτες : 7' Κίτρινη κάρτα στον Σκόνδρα για φάουλ στον Μάζουρεκ, 37' Κίτρινη κάρτα στον Βάντερσον , 53' Κίτρινη κάρτα στον Μιχάι , 64' Κίτρινη κάρτα στον Ντίας για θέατρο , 
Συνθέσεις : 
Παναιτωλικός: Κυριακίδης, Μαρινάκης, Μιχάι, Άργκους, Τσοκάνης, Έρικσον, Πάουλο, Ντίας, Ουίλιαν, Μάζουρεκ, Μοράρ.
Λαμία: Σαράνοφ – Βασιλαντωνόπουλος, Αναστασιάδης, Αντέτζο, Βάντερσον – Μπλάζιτς, Σκόνδρας – Καραμάνος, Μπερτόλιο, Έπσταϊν - Μπαράλες
Στον πάγκο των γηπεδούχων: Γιαννακόπουλος, Χαντάκιας, Ρότσα, Μανά, Λουσέρο, Λιάβας, Καμαρά
Στον πάγκο των φιλοξενούμενων: Μελίσσας, Καρυπίδης, Καραγκούνης, Πλιάτσικας, Μαστούρ, Τσούκαλος, Ασίγκμπα
~** 60' Αλλαγή για τη Λαμία. Εκτός ο Καραμάνος, μέσα ο Μαστούρ  , 70΄ Αλλαγή για Παναιτωλικό Μέσα ο Μανά, εκτός ο Ουίλιαν που έχει και κίτρινη κάρτα , 78' Αλλαγή για τη Λαμία. Εκτός ο Μπερτόλιο, μέσα ο Καραγκούνης , 80' Αλλαγή για τον Παναιτωλικό. Εκτός ο Μάρκος Πάουλο, μέσα ο Καμαρά. , 85' Αλλαγή για τη Λαμία. Εκτός ο Επστάιν, μέσα ο Πλιάτσικας ,  87' Αλλαγή για τον Παναιτωλικό. Μέσα ο Λουσέρο, εκτός ο Άργκους , 
~*  Τέσσερα λεπτά καθυστερήσεων .-


~* Πανιώνιος - Ολυμπιακός   0-1,(0-0) .- ^ 
Τα  γκολ : 64΄  ακύρωση κανονικού γκολ από επόπτη Σπυρόπουλο ,63' Ο Μασούρας στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Ο διαιτητής κακώς δεν κατοχύρωσε το τέρμα. Ο παίκτης του Πανιωνίου καλυπτόταν από τους αμυντικούς του Ολυμπιακού. , 90+1 Γκολ για τον Ολυμπιακό. Ο Χασάν στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα με καλή κεφαλιά. , .-
Διαιτητής :Διαιτητές: Εμμανουήλ Σκούλας, Παντελής Σπυρόπουλος, Μαρία Δέτση. Τέταρτος ο Τάσης..-
Κάρτες : 40' Κίτρινη κάρτα στον Ομάρ. , 64' Κίτρινη κάρτα στον Ντουρμισάι. , .-
Συνθέσεις : 
Πανιώνιος: Μανοϊλοβιτς, Παπαγεωργίου, Μπανανά, Ντομίνγκες, Κούρντι, Κεϊτά, Κόρμπος, Μασούρας, Τσιλούλης, Ντουρμισάϊ, Σπιριντόνοβιτς.
Ολυμπιακός: Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μεριά, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Φετφατζίδης, Φορτούνης, Ποντένσε, Γκερέρο.
Στον πάγκο του Πανιώνιου: Κότνικ, Σταυρόπουλος, Σαραμαντάς, Μανθάτης, Πίρις, Σοφιάν, Οικονομίδης.
Στον πάγκο του Ολυμπιακού: Χουτεσιώτης, Νάτχο, Χριστοδουλόπουλος, Γκιγιέρμε, Χασάν, Κούτρης, Μιράντα.
~** 58' Αλλαγή για τον Ολυμπιακό. Ο Νάτχο στη θέση του Φορτούνη. , 61' Αλλαγή για τον Πανιώνιο. Ο Κότνικ στη θέση του Μανοϊλοβιτς. , 74' Αλλαγή για τον Ολυμπιακό. Ο Χασάν στη θέση του Μπουχαλάκη. , 78' Αλλαγή για τον Πανιώνιο.  Ο Μανθάτης στη θέση του Τσιλούλη., 80΄ Ο Χριστοδουλόπουλος μέσα , έξω ο Ποντένσε,  Στο 83΄ Ο  Οικονομίδης στη θέση του Μασούρα .- 
~* Πέντε λεπτά οι καθυστερήσεις  .- 

***  ***** Για την 4η αγωνιστική στο ποδόσφαιρο στην SUPER LEAGUE  :
~**   Σάββατο 22-09-2018 :~* Αστέρας Τρίπολης -Απόλλων Σμύρνης  2-0.,(2-0) .- ^
~* Ατρόμητος Αθηνών - ΑΕΛ Λάρισα  2-0 ,(0-0) .- ^
~* ΠΑΣ Γιάννινα - Άρις Θεσσαλονίκης  1-0 , (0-0).- 

~**  Κυριακή 23-09-2018  τέταρτης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας :
~* Ξάνθη - ΟΦΗ  3-0 ,(2-0).- ^ 
Τα γκολ:28' Γκολ για την Ξάνθη με κεφαλιά του Γέντρισεκ! [Ο Σαρπόνγκ εκτέλεσε το κόρνερ, ο Γέντρισεκ πήδηξε ψηλότερα από όλους στο πρώτο δοκάρι και "εκτέλεσε" τον Σωτηρίου για να γράψει το Ξάνθη-ΟΦΗ 1-0.] ,40' Γκολ για την Ξάνθη με τον Γέντρισεκ! [Ο επιθετικός της Ξάνθης βρέθηκε μόνος του στην πλάτη της άμυνας του ΟΦΗ, πέρασε και τον Σωτηρίου για να πλασάρει σε κενή εστία.] ,87' Γκολ για την Ξάνθη με τον Κοβάτσεβιτς! , [Ο μέσος της Ξάνθης εκτέλεσε απευθείας το φάουλ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σωτηρίου.] ,
Διαιτητές :Διαιτητής του αγώνα ο Αναστάσιος Παπαπέτρου.
Κάρτες : 24' Κίτρινη κάρτα στον Λισγάρα.,  43' Κίτρινη κάρτα στον Αραβίδη. , 64' Κίτρινη κάρτα στον Βουό. Στο 63' δέχθηκε κίτρινη κάρτα και ο Καμαρά. , 
Συνθέσεις : 
Η ενδεκάδα της Ξάνθης (4-2-3-1): Ζίβκοβιτς – Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Κασάδο, Σιλά – Καμαρά, Κοβάτσεβιτς – Κίκε, Σαρπόνγκ, Καντά – Γέντρισεκ
Η ενδεκάδα του ΟΦΗ (4-4-2): Σωτηρίου – Κυριακίδης, Παπάζογλου, Ποτουρίδης, Κοιλιάρας – Κουτσιανικούλης, Μεγιάδο, Παπαστεριανός, Πλατέλλας - Αραβίδης, Βουό
Στον πάγκο για την Ξάνθη οι Σταθάκης, Ντε Λούκας, Αλμέιδα, Μελιόπουλος, Θυμιάνης, Σουλεϊμάν, Κάστρο.
Στον πάγκο για τον ΟΦΗ οι Στρέζος, Νάστος, Ντίνας, Κομεσίδης, Κοροβέσης, Μπολάκης, Νέιρα.
~** 9' Πρώτη αλλαγή για τον ΟΦΗ. Ο Κομεσίδης παίρνει τη θέση του τραυματία Παπάζογλου.,  61' Πρώτη αλλαγή για την Ξάνθη. Ο Ντε Λούκας παίρνει τη θέση του Κίκε., 68' Τρίτη και τελευταία αλλαγή για τον ΟΦΗ. Ο Νέιρα αντικαθιστά τον Κουτσιανικούλη. , 80' Δεύτερη αλλαγή για την Ξάνθη. Ο Κάστρο παίρνει τη θέση του Σαρπόνγκ , 89' Τρίτη και τελευταία αλλαγή για την Ξάνθη. Ο Μελιόπουλος αντικαθιστά τον Κοβάτσεβιτς. .-  ~* Τρία τα λεπτά των καθυστερήσεων..-

~* Παναθηναϊκός - Λεβαδειακός  3-0 ,(2-0) .- ^ 
~*  Ο ΠΑΟ την Ξάνθη 1-0 εκτός, την ΛΑΜΙΑ 3-1 εντός, την ΑΕΛάρισσα 3-1 εκτός, .-

Τα γκολ :5΄Αργύρης Καμπετσής ,[ 5' Γκοοοολ! 1-0 ο Παναθηναϊκός, με τον Χατζηγιοβάνη να κάνει τη σέντρα, από τα δεξιά, τον Αργύρη Καμπετσή να βάζει την προβολή και να ανοίγει το σκορ, πετυχαίνοντας το πρώτο του "πράσινο" τέρμα...]. 45΄ Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης ,[45' Γκοοοολ! 2-0 ο Παναθηναϊκός,με τον Χατζηγιοβάνη να κάνει την παράλληλη σέντρα και τον επερχόμενο Χατζηθεοδωρίδη να σπρώχνει τη μπάλα στα δίχτυα.] , (36΄Δοκάρι και με Χατζηγιοβάνη ) ,Γκολ ο Παναθηναϊκός, 3-0!
   93΄ Γιόχανσον [Ύστερα από ωραία συνεργασία με τον Μακέντα, που του έστρωσε την μπάλα με τακουνάκι, ο Γιόχανσον βρέθηκε απέναντι από τον Εμπασί και τον νίκησε.] .- 
Διαιτητές :Διαιτητής της αναμέτρησης έχει οριστεί ο Γιώργος Τζοβάρας του Συνδέσμου Φθιώτιδας.
Κάρτες :32' Κίτρινη κάρτα στον Καραχάλιο, για φάουλ στον Χαζτηγιοβάνη.,35' Κίτρινη κάρτα στον Νανγκίς, για σκληρό φάουλ στον Ινσούα , 42' Κίτρινη κάρτα στον Όμο, για φάουλ στον Μπουζούκη. ,  Συνθέσεις :  
Η 11αδα του Παναθηναϊκού: Διούδης, Γιόχανσον, Ινσούα, Κολοβέτσιος, Μαυρομμάτης, Κουρμπέλης, Δώνης, Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης, Χατζηθεοδωρίδης, Καμπετσής
Όσο για το σχήμα με το οποίο ξεκινάει ο Λεβαδειακός; Αυτό απαρτίζεται από τους Επασί, Φαβαρό, Όμο, Νανγκίς, Μαρκόφσκι, Ζησόπουλο, Καραχάλιο, Χατζηλάμπρο, Τσαμπούρη, Σαβατόνγκο και Σουμπίνιο.
Στον πάγκο του Παναθηναϊκού θα καθίσουν οι: Κότσαρης, Στάικος, Μακέντα, Εμμανουηλίδης, Κάτσε, Πούγγουρας και Κουλιμπαλί.
Στον πάγκο του Λεβαδειακού θα καθίσουν οι Μπάγιτς, Μανγκα, Παντελιάδης, Γιακουμάκης, Κρνετα, Μητρόπουλος και Αντιλέχου.
~** Διπλή αλλαγή για τον Λεβαδειακό, Μέσα οι Κρνέτα και Γιακουμάκης, έξω Όμο και Νανγκίς. , Αλλαγές Παναθηναϊκού  66' Διπλή αλλαγή για τον ΠΑΟ. Χατζηθεοδωρίδης και Δώνης έξω, Εμαννουηλίδης και Κάτσε μέσα. , 72' Τελευταία αλλαγή του Λεβαδειακού, με τον Μανγκά να αντικαθιστά τον Σουμπίνιο.. , 75' ΟΜακέντα αντικαθιστά τον Καμπετσή, κάνοντας ντεμπούτο με τα πράσινα σε επίσημο ματς... .-    Τρία λεπτά οι καθυστερήσεις .-

~* ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - ΑΕΚ Αθηνών  2-0, (1-0) .- ^
~** Ο ΠΑΟΚ των Αστέρα Τρίπολης (1-0),τον Πανιωνίου (0-1) και τον ΟΦΗ (1-3) .-
Τα γκολ : 20΄ δοκάρι του Λιβάγια , 29' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ! ΣΚΟΡΕΡ Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ! [29' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ! ΣΚΟΡΕΡ Ο ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ!1-0 Ο ΠΑΟΚ! Ελεύθερο του Μπάρκα, κεφαλιά του Μαουρίσιο, τραγικό λάθος του Λαμπρόπουλου και ο Πρίγιοβιτς που έχει... υποπτευθεί την «γκέλα» παίρνει την μπάλα, προστατεύει με το σώμα του το μαρκάρισμα του Οικονόμου και με δυνατό δεξί πλασέ μέσα από την περιοχή, δεν αφήνει περιθώριο στον Μπάρκα. 1-0 ο ΠΑΟΚ!] .-, 58΄ -59' ΓΚΟΛ Ο ΠΑΟΚ! 2-0 ΜΕ ΣΚΟΡΕΡ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ![ 59' ΓΚΟΛ Ο ΠΑΟΚ! 2-0 ΜΕ ΣΚΟΡΕΡ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ! Τρομερή συνεργασία του Μάτος με τον Πρίγιοβιτς. Ο Βραζιλιάνος έκανε τη σέντρα, αφού είχε παίξει το 1-2 με τον Σέρβο και ο τελευταίος εντελώς αμαρκάριστος, ξεχασμένος από τον Λαμπρόπουλο στο πρώτο δοκάρι έκανε το ιδανικό τελείωμα για το 2-0! Λάθος και του Γαλανόπουλου που αφήνει τον Μάτος με μεγάλη ευκολία να κάνει τη σέντρα] , 62' ΔΟΚΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ! ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ! Σουτ του Μπακασέτα έξω από την περιοχή, η μπάλα χτυπάει στο δεξί δοκάρι του Πασχαλάκη! , 
Διαιτητές :Ο διαιτητής της αναμέτρησης, ο Φινλανδός, Γκεστράνιους , Στην Τούμπα βρίσκεται ο αρχιδιαιτητής, Βίτορ Περέιρα ,
Κάρτες : 22' Κίτρινη κάρτα στον Μαουρίσιο για μαρκάρισμα στον Μπακασέτα , 33' Κίτρινη κάρτα στον Μάνταλο για δυνατό φάουλ στον Λημνιό , 78' Κίτρινη κάρτα στον Ζαμπά για μαρκάρισμα στον Μάνταλο , Αποβάλλεται από τον πάγκο του ΠΑΟΚ ο πρώην επόπτης, Σαραϊδάρης, που πλέον είναι παράγοντας στον Δικέφαλο , 
Συνθέσεις : 
ΠΑΟΚ   (4-2-3-1) Αναλυτικά: Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Κρέσπο-Βαρέλα, Μάτος, Μαουρίσιο-Κάνιας, Μπίσεσβαρ-Λημνιός, Πέλκας, Πρίγιοβιτς .- 
ΑΕΚ (4-2-3-1): Μπάρκας, Μπακάκης, Λόπες, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας, Μάνταλος, Λιβάια, Πόνσε .-
Στον πάγκο για τον ΠΑΟΚ: Ρέι, Χατσερίντι, Σάκχοφ, Βέρνμπλουμ, Ζαμπά, Ελ Καντουρί, Καρέλης
Στον πάγκο για την ΑΕΚ: Τσιντώτας, Γκάλο, Τσόσιτς, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Κλωναρίδης, Γιακουμάκης
~* 23' Τρεις τελικές για τον ΠΑΟΚ όλες στην εστία, πέντε για την ΑΕΚ οι τρεις στην εστία
~* * 64' Αλλαγή για την ΑΕΚ. Εκτός ο Γαλανόπουλος, μέσα ο Κλωναρίδης , 70' Δεύτερη αλλαγή για την ΑΕΚ. Εκτός ο Πόνσε, μέσα ο Γκάλο  75' Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Εκτός ο Λημνιός, μέσα ο Ζαμπά. ,87' Αλλαγή για την ΑΕΚ. Τσόσιτςαντί Σιμόες στο ματς , 89' Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Βέρνμπλουμ αντί του Μπίσεσβαρ .-   ~**  Τρία λεπτά οι καθυστερήσεις που έδειξε ο τέταρτος, παίζονται ήδη .- 

***  5η Αγωνιστική 20η
ΟΦΗ-ΑΕΚ
Λαμία-Ξάνθη
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ
ΑΕΛ-Παναιτωλικός
Απόλλων Σμύρνης-Πανιώνιος
Λεβαδειακός-Ατρόμητος
Άρης-Αστέρας
Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα  
*** ~ 6η Αγωνιστική 21η
Λαμία-ΟΦΗ
ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Ξάνθη-ΑΕΛ
ΠΑΟΚ-Απόλλων Σμύρνης
Παναιτωλικός-Λεβαδειακός
Πανιώνιος-Άρης
Ατρόμητος-ΠΑΣ Γιάννινα
Αστέρας-Παναθηναϊκός

~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018:                         
 ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας . Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 01 Σεπτεμβρίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ    http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-                                                                                    ~** ARFARA  NEWS  Η  Εφημερίδα μας Αρφαρά τα Νέα μας . Κυριακή  02 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης    http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-                                                   ~** ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας : Κυριακή 02  Σεπτεμβρίου 2018 .....  από το Α ---έως και το Ω   ...  :http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/09/02-2018.html  .-                                                                               ~** ARFARA  NEWS   Η Εφημερίδα ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Δευτέρα  03  Σεπτεμβρίου  2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/09/arfara-news-03-2018.html.-                                         ~** ARFARA NEWS  η  Εφημερίδα μας τα ΝΕΑ των ΑΡΦΑΡΩΝ . Τρίτη  04 Σεπτεμβρίου  2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html  .-                                        ~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας .  Στο αγιάζι της ενημέρωσης ., Τετάρτη 05 Σεπτεμβρίου 2018 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .- ~**ARFARA  NEWS  Η Εφημερίδα μας τα ΝΕΑ των Αρφαρών . Παρασκευή  07 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-                                    ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα τα ΝΕΑ των Αρφαρών . Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-                                                  ~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Αρφαρά τα Νέα μας . Κυριακή  09 Σεπτεμβρίου  2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-                                                                                                                                        ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα ΝΕΑ των ΑΡΦΑΡΩΝ . Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-                                                                                                                                           ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα  Νέα των Αρφαρών . Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-                                                                                                                                       ~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών .Τετάρτη  12 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/09/arfara-news_11.html  .-              ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  τα Νέα των Αρφαρών . Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018 ,Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news_13.html .-                                        ~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα Νέα  των Αρφαρών .Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης    http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-                                                ~**~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα Νέα των  Αρφαρών . Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html.-                                    ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας  τα Νέα των Αρφαρών . Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-                                                         ~**  ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ  Επισκέψεις -Προσκύνημα μέσα από ερασιτεχνικά βίντεο : Κυριακή 16-09-2018  http://snsarfara.blogspot.com/2018/09/16-09-2018.html .-                                                                            ~**   ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/09/arfara-news_16.html .-                         ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών . Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/09/arfara-news_21.html .-                                     ~* * ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Κυριακή  23 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης    http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/09/arfara-news-23-2018.html .- 
~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών .  Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news_24.html  .-
~**
~**

***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:    
 ~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,   http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -    Σταματης Σκουλικας 
 2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .-    http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.   http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας 
  Σύνολο  14.444   βίντεο   .- 
ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ    =      http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh   .-          
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako  .-              http://www.arfara1964athens.gr/    ARFARA ATHENS ..  www.arfara1964athens.gr   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   
 ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .\
*** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .- 
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ    

~**  Γράφει ο Αποστόλης Χρ. Γιαννακούτζος από το πόνημα ΠΑΜΙΣΟΣ - ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΚΟΙΤΗ







ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΠΑΜΙΣΟΥ

Στο Ναό του Παμίσου στον Άγιο Φλώρο, σε μια απόσταση από το Αρφαρά 2.000 μέτρων και ...2.000 χρόνων! με διαταγή του βασιλιά Συβότα της αρχαίας Μεσσηνίας γίνονταν προεόρτια για τις μεγάλες Τελετουργίες – Μυστήρια που περιγράφονται στις επιγραφές της Ανδανίας. Στις ίδιες περίπου ημερομηνίες με την Γιορτή Μουσταλευριάς - Πετιμεζιού που τελούμε για τρίτη συνεχή χρονιά στο Αρφαρά Μεσσηνίας. Οι επιγραφές αυτές βρίσκονται εντοιχισμένες στο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στο χωριό Κωνσταντίνοι. Και ήσαν τόσο σπουδαίες αυτές οι Γιορτές, Τα Κάρνεια, ώστε οι Σπαρτιάτες δεν έστειλαν στρατό στο Μαραθώνα, κι απαγόρευσαν στο Λεωνίδα να μεταβεί στις Θερμοπύλες.
ΟΙ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΔΑΝΙΑΣ IG V,1 1390
Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΒΑΛΕΝΤΙΑΝΟΣ
Ο αυτοκράτορας Βαλεντιανός (321-375) απαγόρευσε δια νόμου τo 364 μΧ τις νυκτερινές γιορτές και τα Μυστήρια στη Ρωμαική αυτοκρατορία.
Τότε ο Πραιτέξτατος, ο οποίος ήταν Ανθύπατος Αχαίας (Διοικητής Πελοποννήσου)με τεκμηριωμένο αίτημα διαμαρτυρίας προς τον Αυτοκράτορα απαίτησε την κατάργηση αυτού του νόμου στην Ελλάδα.
«τούτον, είπε, τον νόμον, αβίωτον τοις Έλλησι καταστήσειν τον βίον, ει μέλλοιεν κωλύεσθαι τα συνέχοντα το ανθρώπειον γένος αγιώτατα μυστήρια κατά θεσμόν εκτελείν»
Ο Βαλεντιανός έκανε δεκτό το αίτημα και διέταξε κατ εξαίρεση, την απενεργοποίηση του νόμου για τους Έλληνες!!
Και επέτρεψε στους Έλληνες να εκτελούν νόμιμα "πάντα τα εξ αρχής πάτρια"!!
(Παπαρρηγόπουλος, Τόμος 3, σελ 394)
Παρατήρηση:
Αυτές οι νυχτερινές γιορτές «συνέχουν το ανθρώπειον γένος» έγραφε ο ανθύπατος,
δηλαδή συνδέουν με φιλικότητα τους ανθρώπους μεταξύ τους!!!
ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΦΑΡΩΝ
Αποφοίτησα από το Αρμένειο Γυμνάσιο-Λύκειο Αρφαρών το οποίο ήταν κλασσικής κατεύθυνσης κι ως εκ τούτου διδασκόμαστε αρχαία Ελληνικά για έξι χρόνια.
Με συγκίνηση θυμάμαι τους φιλολόγους καθηγητές που μας δίδαξαν, την κυρία Βασιλική Οικονομάκου, την κυρία Ελευθερία Μπενέα, τον κύριο Γεώργιο Καζά, την κυρία Μπενίση-Δημητρέλη, την κυρία Μαρία Κώνστα και την κυρία Μακρή Μαρία.
Δάσκαλός μου ήταν και ο Παναγιώτης Γεωργούντζος Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων στα γραφεία της οποίας εργαζόμουν για τρία χρόνια ως φοιτητής.
Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΓΡΑΦΩΝ
Προσπάθησα λοιπόν να μεταφράσω το κείμενο (μέγεθος δέκα δακτυλογραφημένων σελίδων) από τις επιγραφές της Ανδανίας κάτι που είναι σχετικά εύκολο με τη βοήθεια του Λεξικού του Σκαρλάτου Βυζαντίου.

Το δύσκολο όμως ήταν να μεταφερθώ στα μυστήρια και επειδή δε γνωρίζω την ιδιότητα των μακρινών μου προγόνων τους επισκέφτηκα όλους διότι κάποιοι και κάποιες ήσαν ίσως οι μακρινοί μου φυσικοί πρόγονοι.
Έτσι έπρεπε να γίνω βοηθός του Ιεροφάντη-φαρμακοποιού που πειραματίζεται και φτιάχνει τον κυκεώνα, να γίνω ιερέας του Απόλλωνα που έχει τον πρώτο λόγο στις ιερές, να βρω χρήματα και να πληρώσω για να γίνω μυούμενος στις ένθεες ουσίες του κυκεώνα, να γίνω ραβδοφόρος που εκτελεί εντολές, θεοσεβούμενος που θυσιάζω γουρνοπούλα και μετά την ψήνω για τσιμπούσι με την οικογένεια και φίλους και να λέω «τι να κάνουμε, αφού έτσι τα βρήκαμε», να γίνω δούλος που με απόγνωση ζητάει άσυλο, ταμίας που προσπαθεί να υπεξαιρέσει χρήματα, σύνεδρος-δημοτικός σύμβουλος να δίνω εικονικά χαμόγελα και χειραψίες στους υποστηρικτές μου θεωρώντας τους άθλιους για τα τερατώδη ρουσφέτια που απαιτούν, επισκέπτης για μιά ώρα στο βαλανείο και μετά στις σκηνές των ιερών γυναικών έτσι από περιέργεια κι ότι προκύψει, έμπορος να προσπαθώ να πουλήσω με νοθεία τα προιόντα μου, κλέφτρόνι που μ έπιασαν και αντιμετωπίζω το μαστίγωμα ενώ απλά ήθελα να βρω χρήματα γιατί κυκλοφορούσαν ιερόδουλες από την Κόρινθο, να βλέπω μπροστά μου έναν νεαρό να παίζει κιθάρα ενθουσιαμένος με πάθος «κατά τον δαίμονα εαυτού», ο οποίος με πρόσεξε και διέταξε τον υπηρέτη του να με κεράσει ένα ποτό με ουσίες και σταμάτησα να πίνω παγωμένος όχι από τις ουσίες αλλά επειδή μου ψιθύριζαν «ρε που ξέρεις τον αυτοκράτορα;” και πως ο νεαρός με την κιθάρα ήταν ο φιλέλληνας ειρηνιστής Νέρωνας, να γίνω παιδί και να κοιτάω σαν χαμένο αυτές τις πρωτόγνωρες παραστάσεις κάθε είδους, να γίνω ρουφιάνος και να κρυφακούω αντιφρονούντες και δυσαρεστημένους, να γίνω ποιητής και να καταπίνω την οργή μου για τα τεκταινόμενα βλέποντας την πολιτικοθρησκευτική ηγεσία να κοροιδεύει τον κόσμο ευελπιστώντας στα πλούσια αφιερώματα, να συμμετέχω σε μυστική συνωμοσία μήπως και εκτελέσουμε στην οχλοβοή έναν σατανικό σύνεδρο, να κατορθώσω ύστερα από σπρωξιές να βρεθώ μπροστά στο μουσικό συγκρότημα με τις ημίγυμνες αυλητρίδες και τις χορεύτριες που με πέντε δραχμές σε έπαιρναν σε κάτι σπάνιους χορούς και δεν άντεχα αυτή την ένταση και τα εκκωφαντικά τραγούδια, πάραυτα έγινε σιγή οι μουσικοί άρχισαν να τραυλίζουν, και στο διπλανό άγαλμα της Άρτεμιδας είδα να πέφτει το τόξο από τα χέρια της και με τρόμο είδα στο άγαλμα του Δία να του πέφτει κάτω ο κεραυνός άκαπνος κι αθόρυβος κι ο Δίας σιγά-σιγά να αρχίζει να ...ανορθώνεται! Ιερή σιγή εκτός προγράμματος! Μάντεψε φίλε αναγνώστη την αιτία...Η αιφνιδιαστική επίσκεψη της Λαίδας συνοδευόμενη από την Λάμια σόκαραν με την εμφάνισή τους τον κόσμο, (λοιπόν προσωπικά ψηφίζω την Λάμια) και επικρατούσε σιγή ιερού ερωτικού θαυμασμού που ακόμα κι ο Εμπειρίκος αδυνατεί να περιγράψει, κι ακούστηκε η Λάμια να ψιθυρίζει «σήμερα δεν έχουμε πάρει κανένα, όποιος είναι μάγκας μας ακολουθεί» αλλά έπρεπε να διαθέσεις ολόκληρη περιουσία κι εγώ δεν είχα καμία τύχη γιατί είχα στην τσέπη μου μόνο μερικά κέρματα όπως λέει κι ο Λουντέμης
(και να διαλευκαίνει-επιδεινώνει την κατάσταση ο σεξολόγος Πλάτωνας στο "Φαίδρο" γράφοντας πως ερωτευόμαστε τα κορίτσια που μοιάζουν σ όσες καλλονές οι φυσικοί μας πρόγονοι θαύμαζαν αλλά ήταν αδύνατο να τις πλησιάσουν).
Ξαφνικά την σιγή ακολουθούν εκκωφαντικές επευφημίες ζητωκραυγές και χειροκροτήματα για τις διάσημες εταίρες εφάμιλλα του ιπποδρόμου και του σταδίου Καραισκάκη.
Κι εγώ να έχω αποβλακωθεί οπότε δίπλα μου μια φιλήδονη εταίρα πράκτορας της CIA της Σπάρτης μου λέει:
--Φίλε μου δημοσιογράφε αυτά που βλέπεις είναι ένα ξενέρωτο πανηγυράκι μπροστά στις γιορτές που κάνουμε στη Σπάρτη, θάρθεις μαζί μου στη Σπάρτη;
Δελεαστική η πρότασή της και το επιχείρημά της γνωρίζοντας την ελευθερία ηθών και ενστίκτων που θεσμοθέτησε ο Λυκούργος. Τότε σκέφτηκα πως τα συνηθισμένα στο sex Σπαρτιατικά στρατεύματα κατοχής στην υπόδουλη Μεσσηνία δεν συνοδεύονταν από σπαρτιάτισσες κι επομένως οι γυναίκες και τα κορίτσια των Ειλώτων ήσαν στη διάθεσή τους κατά βούληση. Κι έτσι ετέθησαν σταθερές βάσεις απελευθέρωσης των ηθών στη Μεσσηνία, όπως κατ ανάλογο τρόπο περιγράφει ο Μαρξ τις αιτίες της σεξουαλικής απελευθέρωσης στην Αγγλία και στη Γερμανία που οφείλεται στον απόλυτο εξευτελισμό των ανήλικων κοριτσιών που εργάζονταν από παιδική ηλικία δωδεκάωρα κατά την βιομηχανική επανάσταση. –Λοιπόν θάρθεις; Με επαναφέρει η ξανθιά εξωτική σπαρτιάτισσα! Μα «πουτάνακαλυψε» που λέει κι ο Παπακωνσταντίνου το όνειρο που έβλεπα και με επανέφερε στους ρυθμούς της η σύγχρονη κοινωνία!
......................................................................................................................................................................................................................................................................................
Αφήνω κάποιες σειρές για να τις συμπληρώσει ένας μελλοντικός συμπατριώτης όταν οι σύγχρονες γιορτές και πανηγύρια θάχουν εμπλουτιστεί και με άλλο περιεχόμενο καθότι σήμερα όλα έχουν υποκατασταθεί από παγωμένη μπύρα ψητή γουρνοπούλα και τις απόκριες με μπακαλιάρο.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ
Διαπίστωσα λοιπόν ότι πολλά σημεία των μυστηρίων απαιτούν ιδιαίτερη μελέτη σ ένα δεύτερο επίπεδο για να εξηγηθούν κάποιες καταστάσεις που αναφέρονται συνοπτικά.
Ασφαλώς κρύβονται διάφορα δρώμενα που με μια πρώτη κι επιπόλαιη ματιά περνούν απαρατήρητα. Η αποκάλυψη των απόρρητων δρώμενων από τους μυημένους επέφερε τότε τη θανατική ποινή όπως πχ το απόρρητο περιεχόμενο της «κίστης». Για δε τα παραισθησιογόνα της κίστης έχουν απαντήσει οι Δυτικοί ερευνητές.
Βλέπουμε στους κανονισμούς πως εκτός από τους ιερείς και τις ιέρειες υπήρχαν και οι ιερές γυναίκες οι ιεροί άντρες καθώς και οι ιερές παρθένες που λάμβαναν μέρος στην παρέλαση με κλήρωση και οι οποίες έστηναν τις σκηνές τους στον απαγορευμένο χώρο όπου υπήρχε και το βαλανείο.
Παρακάτω παραθέτω τη μετάφραση με την ευγνωμοσύνη μου στους ανωτέρω καθηγητές που μ έμαθαν να προσεγγίζω στοιχειωδώς τα αρχαία κείμενα αλλά και να προσπαθώ να μεταφερθώ στην αρχαία εποχή προυπόθεση για να εντοπίζω τα «κρυμμένα» νοήματα.
Για να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια στην απόδοση έγιναν μερικές μικρές τροποποιήσεις.
ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ ΜΕΛΕΤΗ
Πέραν του φιλοσοφικού και κοινωνικού πλούτου, της άρτιας οργάνωσης της Εμποροπανήγυρης και των Μυστηρίων που περιγράφονται στις Επιγραφές της Ανδανίας, υπάρχει η περιέργεια αναπάντητων καταστάσεων που απαιτεί ενδελεχή μελέτη του πολυδιάστατου περιεχομένου των αρχαίων γιορτών.
ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Σημαντικό προσωπικό βοήθημα για κάθε Μεσσήνιο που ερευνά την ιστορία των φυσικών κι όχι των μεταφυσικών προγόνων του,
όποιοι κι αν είναι αυτοί,
είναι η μελέτη των επιγραφών που ευρίσκονται στο χωριό Κωνσταντίνοι.
Θα δούμε ένα κείμενο που περιέχει μόνο Ελληνικές λέξεις.
Καμιά Σλαβική λέξη, καμιά Αλβανική λέξη, καμιά Βενετική και Φράγκικη,
καμιά Τουρκική.
Περίπου 600 χρόνια μετά την κατασκευή της μαρμάρινης επιγραφής,
κατά τον 7ο αιώνα ήρθαν κι έμειναν στην Πελοπόννησο οι Σλάβοι,
το 1204 μ Χ ήρθαν οι Φράγκοι και οι Βενετοί στρατιώτες κι άφησαν απογόνους,
το 1380 μ Χ έφεραν κι εγκατέστησαν οι Παλαιολόγοι τους Αλβανούς
και μετά το 1460 μΧ ήρθαν σταδιακά και λίγοι Τούρκοι.
Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΓΡΑΦΗΣ
Η αρχική εκτίμηση της χρονολογίας κατασκευής της επιγραφής εκτιμάται από τον Παναγιώτη Γεωργούντζο περί το 93 πΧ και τελευταία από τον καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη περί το 24 πΧ. επομένως η χρονολογία κυμαίνεται μεταξύ των ετών 24 πΧ και 93 πΧ. κατά τη Ρωμαική Διοίκηση.
Βάσιμες λοιπόν πιθανότητες να επιμελήθηκε της κατασκευής ο ίδιος ο φιλέλληνας αυτοκράτορας Νέρων ή και να παρευρέθη στη μεγάλη γιορτή. Δυό χρόνια διέμενε στην Πελοπόννησο και διοικούσε τη Ρωμαική Αυτοκρατορία με Έλληνες αντιπροσώπους του στη Ρώμη.
ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΓΡΑΦΩΝ
εἱματισμοῦ. (15-20)
οἱ τελούμενοι τὰ μυστήρια ἀνυπόδετοι ἔστωσαν καὶ ἐχόντω τὸν εἱματισμὸν λευκόν, αἱ δὲ γυναῖκες μὴ διαφανῆ μηδὲ τὰ σαμεῖα ἐν τοῖς εἱματίοις πλατύτερα ἡμιδακτυλίου, καὶ αἱ μὲν ἰδιώτιες ἐχόντω χιτῶνα λίνεον καὶ εἱμάτιον μὴ πλείονος ἄξια δραχμᾶν ἑκατόν,
αἱ δὲ παῖδες καλάσηριν ἢ σινδονίταν καὶ εἱμάτιον μὴ πλείονος ἄξια μνᾶς, αἱ δὲ δοῦλαι καλάσηριν ἢ σινδονίταν καὶ εἱμάτιον μὴ πλείονος ἄξια δραxμᾶν πεντήκοντα.
αἱ δὲ ἱεραί, αἱ μὲν γυναῖκες καλάσηριν ἢ ὑπόδυμα μὴ ἔχον σκιὰς καὶ εἱμάτιον μὴ πλέονος ἄξια δύο μνᾶν, αἱ δὲ [παῖδε]ς καλάσηριν ἢ εἱμάτιον μὴ πλείονος ἄξια δραχμᾶν ἑκατόν.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ (15-20)
Οι υπό μύηση στα Μυστήρια θα είναι ξυπόλυτοι και θα φορούν λευκά ρούχα,
οι δε (υπό μύηση;) γυναίκες δε θα φορούν διαφανή (αποκαλυπτικά) ρούχα, ούτε τα σειρήτια του φορέματος θα είναι πλατύτερα από ημιδακτύλιο,
και οι (μη ιερές) γυναίκες που απλά συμμετέχουν στην τελετή θα φέρουν χιτώνα λινό και ιμάτιο αξίας μικρότερης των εκατό δραχμών,
οι δε (μη ιερές) παρθένες καλάσηρι ή σινδωνίτη (ινδικό ύφασμα) και ιμάτιο αξίας μικρότερης της μιας μνας,
οι δε δούλες τα ίδια αλλά αξίας μικρότερης των πενήντα δραχμών.
Από τις ιερές οι μεν ιερές γυναίκες καλάσηρι ή υπόδυμα (λεπτό χιτώνα) χωρίς απόχρωση και ιμάτιο αξίας μικρότερης από διακόσιες δραχμές,
οι δε ιερές παρθένες καλάσηρι ή ιμάτιο αξίας μικρότερης των εκατό δραχμών.
(ΠΑΜΙΣΟΣ - ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΚΟΙΤΗ, σελ. 176)
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου