ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:  
Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017  ,  Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  
ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΣ  ΠΑΛΗ-ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ -ΑΡΡΩΣΤΕΙΑΣ....
~



*** Δόντια: Πρώτες βοήθειες για τα απρόοπτα στο σπίτι
Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου σώματος, αλλά σε αυτή συμβαίνει το 5% όλων των σωματικών μικροτραυματισμών των ενηλίκων και το 17% των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
Αφού λοιπόν είναι τόσα πολλά τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν στο στόμα, πώς πρέπει να αντιδράσουμε στο καθένα από αυτά έως ότου φθάσουμε στον οδοντίατρο; Η Δρ. Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργός-οδοντίατρος ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική και διευθύντρια της Κλινικής Athens Life Smile, εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε κατά περίπτωση:
  1. Πονόδοντος. Τοποθετήστε ψυχρά επιθέματα. Αν αυτό δεν βοηθήσει, να κάνετε στοματοπλύσεις με χλιαρό νερό. Να απομακρύνετε επίσης τα υπολείμματα της τροφής από την περιοχή που πονάει και να πάρετε κάποιο αναλγητικό. Απαραίτητο όμως είναι να κλείσετε άμεσα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας.
Συνήθης αιτία του πονόδοντου είναι η φλεγμονή του νεύρου ή η νέκρωσή του εξαιτίας προβλημάτων όπως οι βαθιές τερηδόνες, τα εκτεταμένα σφραγίσματα και  οι κακές προσθετικές εργασίες.
  1. Ευαισθησία: Χρησιμοποιήστε απευαισθητοποιητική οδοντόκρεμα και μαλακή οδοντόβουρτσα και να αποφεύγετε την κατανάλωση κρύων ροφημάτων και τροφών. Χρησιμοποιήστε απευαισθητοποιητικά gel στη διάρκεια της νύχτας.
Η λήψη κρύων ροφημάτων και τροφών  μπορεί  να δημιουργήσει ευαισθησίες σε δόντια στα οποία τα ούλα έχουν υποστεί υφιζήσεις (υποχώρηση). Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί έντονη ευαισθησία σε δόντια με αυχενικές αποτριβές (είναι η απώλεια οδοντικής ουσίας στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, στα όρια των ούλων) εξαιτίας του κακού βουρτσίσματος.
  1. Αιμορραγία των ούλων: Να κάνετε επιμελές βούρτσισμα των δοντιών με μαλακή οδοντόβουρτσα, χρήση μεσοδόντιου νήματος χωρίς να τραυματίζονται τα ούλα και στοματοπλύσεις κυριώς με αλατόνερο, μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.
Η αιμορραγία των ούλων είναι συνήθως αποτέλεσμα ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Σε σπάνιες περιπτώσεις υποκρύπτει σοβαρότερη συστηματική νόσο, που θα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί και να αντιμετωπισθεί.
  1. Αποκόλληση στεφάνης ή γέφυρας: Χρησιμοποιήστε μία συγκολλητική ουσία οδοντιατρικής χρήσεως που μπορείτε να προμηθευτείτε άμεσα από το φαρμακείο για να κολλήσετε τη στεφάνη ή τη γέφυρα μέχρι την άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο. Η απλούστερη ίσως λύση είναι η χρήση μιας συγκολλητικής κρέμας οδοντοστοιχιών.
Για να την εφαρμόσετε σωστά, καθαρίστε εσωτερικά τη στεφάνη από τα χαλαρά υπολείμματα κόλλας ή τροφών. Εν συνεχεία, τοποθετήστε στο εσωτερικό της μικρή ποσότητα κρέμας οδοντοστοιχιών και επικαθίστε την στο αντίστοιχο δόντι.
Η κόλλα αυτή δεν στερεοποιείται και δεν έχει μεγάλη διάρκεια γιατί διαλύεται από τα στοματικά υγρά, αλλά προσφέρει μια σχετική σταθερότητα και αίσθημα ασφάλειας. Απλά, κάθε μερικές ώρες όταν η στεφάνη αρχίσει να γίνεται χαλαρή, θα πρέπει να αφαιρείται από το στόμα, να καθαρίζεται το εσωτερικό της όπως και το αντίστοιχο δόντι, να προστίθεται νέα ποσότητα κόλλας και να επανατοποθετείται.
Η αποκόλληση γέφυρας ή στεφάνης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις απόρροια ελαττωματικής εφαρμογής της προσθετικής εργασίας, με εξαίρεση εκείνες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες πήρε υγρασία από σάλιο ή νερό η συγκολλητική κονία, στη διάρκεια της συγκόλλησης. Εάν  συνεχίσει να ξεκολλά η προσθετική εργασία,  απαιτείται αντικατάσταση.
  1. Αιμορραγία μετά από εξαγωγή: Χρησιμοποιήστε καθαρή γάζα για να πωματίσετε την περιοχή (δηλαδή, διπλώστε την γάζα δημιουργώντας ένα «κουβαράκι» αρκετά παχύ ώστε όταν το τοποθετήσετε στο σημείο της εξαγωγής και κλείσετε τα πάνω με τα κάτω δόντια να ασκεί πίεση στην περιοχή της εξαγωγής) . Διατηρήστε τη γάζα υπό πίεση 30-45 λεπτά χωρίς να την αλλάξετε ακόμα κι αν ποτίσει εντελώς με αίμα.
Αν η αιμορραγία συνεχίζεται, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο.
  1. Σπάσιμο δοντιού: Πάρτε ένα αναλγητικό και τοποθετήστε στο εναπομένον δόντι οδοντικό κηρό ή, ελλείψει αυτού, τσίχλα χωρίς ζάχαρη, μέχρι την επίσκεψη στον οδοντίατρο.
Το σπάσιμο δοντιού είναι αποτέλεσμα κτυπήματος, χρήσης των δοντιών ως εργαλείων κοπής ή χρόνιου  σφιξίματος ή τριξίματος των δοντιών στη διάρκεια της νύχτας. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται άμεσα η κατασκευή από τον οδοντίατρο ενός νάρθηκα  (μασελάκι), τον οποίο θα φοράτε κάθε βράδυ για να προστατεύσετε εφεξής τα δόντια σας.
  1. Απώλεια δοντιού λόγω κτυπήματος. Αν εξαιτίας ενός κτυπήματος βγει από τη θέση του ένα δόντι και πέσει το έδαφος, πρέπει να το ξεπλύνετε πολύ απαλά για να απομακρύνετε τυχόν ξένα σώματα/ακαθαρσίες, χρησιμοποιώντας φυσιολογικό ορό, γάλα ή κρύο νερό. Στη συνέχεια, επανατοποθετήστε το στη θέση του και συγκρατήστε το με ελαφρά πίεση έως ότου επισκεφθείτε τον οδοντίατρο και γίνει προσπάθεια σταθεροποίησης.
Αν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε το δόντι  στη θέση του, τοποθετήστε το σε φυσιολογικό ορό ή, στην καλύτερη περίπτωση, κρατήστε το στο στόμα σας σε επαφή με σάλιο.
Σε όλες τις περιπτώσεις η  επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να είναι  άμεση.
  1. Κακοσμία στόματος: Βουρτσίστε τα δόντια με μία οδοντόκρεμα με έντονη γεύση, ιδιαίτερα τα σημεία τους που είναι σε επαφή με τα ούλα. Καθαρίστε επίσης την γλώσσα και τον ουρανίσκο και χρησιμοποιήστε ανάμεσα στα δόντια νήμα.
Αν η κακοσμία οφείλεται σε πρόσκαιρη στομαχική διαταραχή ή τη λήψη τροφών  όπως σκόρδο, κρεμμύδι κ.λπ. θα υποχωρήσει. Αν συνεχίζεται, προγραμματίστε   σύντομα επίσκεψη στον οδοντίατρο.
  1. Έλκη στο στόμα: Χρησιμοποιήστε για προσωρινή ανακούφιση ένα κομμάτι πάγου και διάλυμα από νερό και σόδα στην πληγή για μερικά λεπτά και επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο. Ένα πολύ καλό ήπιο αντισηπτικό είναι το χαμομήλι, με το οποίο μπορείτε να κάνετε στοματοπλύσεις.
Τα έλκη μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραύματος από σπασμένα δόντια, σφραγίσματα ή παλιές προσθετικές εργασίες, λοίμωξης ή μόλυνσης από τροφές ή μολυσμένα χέρια, stress και γενικότερα μειωμένης αντίστασης του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. άφθες). Σε μερικές (περιορισμένες) περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν εκδηλώσεις άλλων διαταραχών, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρών (π.χ. αποβιταμινώσεων), που χρειάζονται διερεύνηση.
«Η καλή, προληπτική στοματική υγιεινή, η οποία συνίσταται σε καθαρισμό κάθε εξάμηνο από τον οδοντίατρο, καθημερινό βούρτσισμα και καθαρισμό με οδοντικό νήμα,  καθώς και επιλογή σωστού οδοντιάτρου, βοηθά στο να αποφύγουμε μεγάλο μέρος των συμβαμάτων αυτών», καταλήγει η Δρ. Κωστομοίρη.

***  Σιδεράκια στα δόντια: Πρώτες βοήθειες για τα πιο συνηθισμένα απρόοπτα
Η ορθοδοντική θεραπεία βασίζεται σε διάφορες ιατρικές συσκευές και τεχνικές που αποκαθιστούν σταδιακά την σύγκλειση των δοντιών και χαρίζουν στο άτομο το όμορφο, υγιές χαμόγελο που επιθυμεί. Ωστόσο μερικές φορές συμβαίνουν και ατυχήματα.
Από ένα συρματάκι που προεξέχει έως τα χαλαρά άγκιστρα τα απρόοπτα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι πολλά και διαφορετικά. Η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων, εξηγεί τι μπορεί να συμβεί και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί.
* Ενόχληση από τα σιδεράκια. Με τις σύγχρονες τεχνολογίες η δυσφορία που μπορεί να υπήρχε παλαιότερα έχει αντικατασταθεί από μια μικρή ενόχληση που συνήθως εκδηλώνεται 4-6 ώρες μετά την τοποθέτηση ή την προσαρμογή τους και μπορεί να διαρκέσει έως 1-2 ημέρες μετά. Αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα, όταν και αν χρειαστεί.
* Παγίδευση τροφής ανάμεσα στα δόντια. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική αλλά ευτυχώς διορθώνεται εύκολα με ένα μεσοδόντιο βουρτσάκι, οδοντικό νήμα ή τις ειδικές οδοντιατρικές οδοντογλυφίδες. Μερικές φορές η τροφή μπορεί να απομακρυνθεί και με το βούρτσισμα των δοντιών.
* Απόσπαση των προσδέσεων. Οι προσδέσεις είναι μικροί ελαστικοί δακτύλιοι (ή λεπτά σύρματα) που συγκρατούν το ειδικό ορθοδοντικό σύρμα στο άγκιστρο (το άγκιστρο είναι ο μεταλλικός σχηματισμός που προσκολλάται στο δόντι). Εάν βγει μία ελαστική πρόσδεση από τη θέση της, μπορείτε να την σπρώξετε πίσω με ένα αποστειρωμένο τσιμπιδάκι. Εάν προεξέχει προς τα χείλη σας αλλά δεν είναι χαλαρή, μπορείτε να την ωθήσετε στη θέση της με την άκρη μιας μπατονέτας. Αν η πρόσδεση σπάσει, αφαιρέστε την με ένα τσιμπιδάκι. Και αν η ελαστική ή συρμάτινη πρόσδεση χαθεί, ειδοποιήστε τον ορθοδοντικό ο οποίος θα σας συμβουλεύσει πότε να τον επισκεφθείτε. Να θυμάστε, όμως, ότι αν σπάσει ή βγει από τη θέση της μια πρόσδεση, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες, επομένως χρειάζονται όλες έλεγχο. Μην παραλείψετε επίσης να ενημερώσετε τον ορθοδοντικό, για να σας πει πότε πρέπει να τον επισκεφθείτε.
* Ερεθισμός στα χείλη και τα μάγουλα. Μερικές φορές, όταν πρωτοτοποθετούνται τα σιδεράκια, προκαλούν ερεθισμό στη στοματική κοιλότητα. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί στη διάρκεια του φαγητού. Για την αποφυγή του ερεθισμού, ο ορθοδοντικός θα σας εφοδιάσει με ειδικό κερί, που μπορείτε να εφαρμόζετε πάνω στο σιδεράκι που προκαλεί τον ερεθισμό. Το κερί είναι αβλαβές και δεν υπάρχει πρόβλημα αν το καταπιείτε. Το κερί είναι μια προσωρινή λύση, καθώς σύντομα τα μαλακά μόρια του στόματος (χείλη, παρειές) «σκληραίνουν» τοπικά και ανθίστανται στους ερεθισμούς από τα σιδεράκια.
* Πληγές στο στόμα. Μερικοί ασθενείς είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση πληγών (έλκη) στα μαλακά μόρια της στοματικής κοιλότητας (χείλη, παρειές, γλώσσα). Οι πληγές μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες όπως οι άφθες ή οι ερπητικές λοιμώξεις. Ο τοπικός ερεθισμός από τα σιδεράκια μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση τέτοιου είδους ελκών ή να τα επιδεινώσει. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο είναι το στρες, η κληρονομικότητα κ.λπ. Να τονίσουμε ότι τα σιδεράκια δεν προκαλούν άφθες. Οι άφθες είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Αν εμφανίσετε μία ή περισσότερες πληγές στη στοματική κοιλότητα, μπορεί να χρειασθείτε τοπική εφαρμογή σκευασμάτων καθαρισμού, επούλωσης και γρήγορης ανακούφισης. Ενημερώστε τον ορθοδοντικό σας για να σας προτείνει κάποιο κατάλληλο και να σας συμβουλεύσει για τα περαιτέρω βήματά σας.
* Σύρμα που προεξέχει. Μερικές φορές προεξέχει η άκρη ενός σύρματος και ερεθίζει το στόμα του ασθενούς. Μπορείτε να το πιέσετε προς τα δόντια με ένα αποστειρωμένο τσιμπιδάκι. Εάν δεν μπορείτε να το ωθήσετε σε θέση από την οποία δεν θα σας ενοχλεί πια, καλύψτε το με λίγο ειδικό κερί και ενημερώστε τον ορθοδοντικό. Αν το σύρμα σάς ενοχλεί πάρα πολύ και δεν μπορείτε να επισκεφθείτε άμεσα τον ορθοδοντικό, η τελευταία λύση είναι να το κόψετε με έναν αποστειρωμένο κόφτη. Πριν το κόψετε όμως, βάλτε διπλωμένη γάζα γύρω του, για να μην το καταπιείτε.
* Χαλαρά άγκιστρα, σύρματα ή δακτύλιοι. Όταν χαλαρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο τα σιδεράκια, πρέπει να ενημερώνεται ο ορθοδοντικός για να καθορίσει τι πρέπει να γίνει (π.χ. αν το άγκιστρο βρίσκεται εκτός θέσης, μπορεί να έχει αποτύχει η συγκόλληση και να χρειάζεται διόρθωση).
Τα άγκιστρα, τα οποία τοποθετούνται στο κέντρο κάθε δοντιού, μπορεί να χαλαρώσουν ή να μετακινηθούν και τα σύρματα να λυγίσουν εάν ο ασθενής δαγκώσει σκληρή τροφή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στη διάρκεια παιχνιδιών ή αθλημάτων.
Σκληρές τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι ορθοδοντικοί ασθενείς είναι, μεταξύ άλλων, οι ολόκληροι, σκληροί ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια κ.λπ.), τα ολόκληρα σκληρά φρούτα και λαχανικά, (π.χ. μήλα, αχλάδια, καρότα), το καλαμπόκι στα κάρβουνα, τα σκληρά πρέτζελ, η κόρα του ψωμιού και η σκληρή ζύμη στην πίτσα, τα παϊδάκια, τα σκληρά κουλούρια και μπισκότα και γενικότερα ό,τι απαιτεί να το δαγκώσετε δυνατά για να κόψετε ένα κομμάτι.
Εάν το χαλαρό άγκιστρο έχει περιστραφεί στο σύρμα και προεξέχει, ο ασθενής μπορεί να το διορθώσει προσωρινά χρησιμοποιώντας αποστειρωμένο τσιμπιδάκι για να το μετακινήσει κατά μήκος του σύρματος μέχρι να βρεθεί μεταξύ δύο δοντιών. Όταν φθάσει εκεί, πρέπει να το περιστρέψει έως ότου έρθει στη σωστή θέση και ύστερα να το σύρει πίσω στο κέντρο το δοντιού. Ωστόσο αμέσως μετά χρειάζεται έλεγχο και αντιμετώπιση από τον ορθοδοντικό.
* Κατάποση τμήματος της κατασκευής. Αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια αλλά για ευνόητους λόγους προκαλεί τη μέγιστη ανησυχία στους ασθενείς.
Αν ο πάσχων δεν έχει συμπτώματα, το τμήμα μπορεί να έχει προωθηθεί στο στομάχι απ’ όπου θα αποβληθεί από τον οργανισμό. Αν, όμως, μετά την κατάποση ο πάσχων βήχει πολύ ή έχει δύσπνοια, το κομμάτι αυτό μπορεί να έχει εισέλθει στο αναπνευστικό σύστημα.
Αν νομίζετε ότι αυτό σας συνέβη, καλέστε επειγόντως τον ορθοδοντικό σας και τις πρώτες βοήθειες. Στο μεσοδιάστημα, αν είναι ορατό το κομμάτι που έχετε καταπιεί, προσπαθήστε να το αφαιρέσετε από τον λαιμό σας με ένα τσιμπιδάκι (με την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν θα τραυματίσετε τους ιστούς του λαιμού σας).
Εάν είναι εφικτό, ελέγξτε όλα τα σιδεράκια μη τυχόν και υπάρχει κανένα άλλο χαλαρωμένο , έτοιμο να βγει κι αυτό από τη θέση του, ώστε να έχετε το νου σας.
Σε κάθε περίπτωση, αν συμβεί κατάποση απαιτείται άμεση ενημέρωση του ορθοδοντικού.

***  Πότε θά γίνει η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο, και γιατί;
Τα τελευταία χρόνια η ιατρική και η οδοντιατρική έχουν κάνει στροφή στον τομέα της πρόληψης των ασθενειών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει δωθεί μεγάλη έμφαση στην πρόληψη της τερηδόνας.
Η τερηδόνα είναι με βάση εκτεταμένες επιδημιολογικές μελέτες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, η πιο συχνή χρόνια παιδική ασθένεια, πιο συχνή και από το βρογχικό άσθμα.
Ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αύξησε σημαντικά τα ποσοστά βαριάς μορφής τερηδόνας  σε πολύ μικρά παιδιά στη νεογιλή οδοντοφυία. Για να αποτρέψουν αυτήν την κατάσταση, τόσο η Αμερικάνικη όσο και οι Ευρωπαικές Ακαδημίες Παιδοδοντίας συστήνουν να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο μετά τα πρώτα γενέθλια του.
Αυτό γίνεται τόσο για υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της ανάπτυξης του στοματογναθικού συστήματος όσο και για να ενημερωθεί ο γονέας για τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τερηδόνας.
Ο παρατεταμένος νυχτερινός θηλασμός ή η συνεχής χρήση του μπιμπερό, η χρήση πιπίλας, η διατροφή και η στοματική υγειινή θα αναλυθούν απο τον ειδικό παιδοδοντίατρο και θα δωθούν εξατομικευμενες συμβουλές. Μετά την ολοκλήρωση του νεογιλού φραγμού στην ηλικία των 3 ετών θα αρχίσει το προληπτικό πρόγραμμα με έναν οδοντικό καθαρισμό και φθορίωση των νεογιλών δοντιών.
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να προστατεύουμε τα νεογιλά δόντια αφού «αυτά θα αλλαχθούν»;  Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα νεογιλά δόντια δεν αλλάζουν όλα ταυτόχρονα στην ηλικία των 6 ετών.
Τα πρώτα δόντια που θα αλλάξουν θα είναι τα πρόσθια κάτω από την ηλικία των 4.5-5 ετών και θα ακολουθήσουν τα πάνω πρόσθια στην ηλικία των 6-7 ετών.  Τα οπίσθια  θα αρχίζουν να αλλάζουν από την ηλικία των 9 μεχρι τα 12.
Παράλληλα οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι, τα πιο σημαντικά δόντια και στον ενήλικα, ανατέλλουν στην ηλικία των 6 ετών πίσω από τη νεογιλη οδοντοφυία. Αν λοιπόν σε κάποια μικρότερη ηλικία εμφανιστεί τερηδόνα και δε θεραπευτεί εγκαίρως, κάποια στιγμή το παιδί θα αρχίσει να υποφέρει από πόνο και θα έχει σοβαρές δυσκολίες κατά τη μάσηση.
Οι νεότερες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά με μεγάλες τερηδονογόνες βλάβες έχουν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων και έλλειψη βάρους. Τα αποστήματα επίσης που εμφανίζονται μπορεί να οδηγήσουν και σε σοβαρές καταστάσεις  για τη ζωή του παιδιού.
Θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με αντιβίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα χαλασμένα δόντια να αφαιρεθούν. Η πρόωρη απώλεια των νεογιλών δοντίων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια χώρου για τα καινούρια μόνιμα δόντια.
Αυτό δημιουργεί στα παιδιά σοβαρά ορθοδοντικά προβλήματα, που θα είναι πιο δύσκολο να επιληθούν στο μέλλον. Τέλος, όλες οι νεότερες έρευνες δείχνουν ότι κατά τη συνύπαρξη των μόνιμων και των νεογιλών δοντιών, τα μικρόβια της τερηδόνας μεταφέρονται και μπορούν να προξενήσουν βλάβες και στα μόνιμα δόντια με συνέπεια να ταλαιπωρείται ο ασθενής για όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Γι’αυτό, πρέπει να διδάξουμε τις καλές συνήθειες στοματικής υγειινής από πολύ μικρή ηλικία στα παιδιά μας αλλά και να φροντίσουμε να έχουν την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα.
Λίλα Παπαδοπούλου DDS, MS Παιδοδοντίατρος , Ειδικευθείσα Harvard University, Boston University MA ΗΠΑ

***  «Σιδεράκια»: δεν είναι μόνο για παιδιά
Όλο και περισσότεροι ενήλικες κάνουν ορθοδοντικές θεραπείες για να διορθώσουν προβλήματα που προϋπήρχαν ή δημιουργήθηκαν με το πέρασμα των χρόνων και να αποκτήσουν τέλειο χαμόγελο. Και οι ορθοδοντικοί τους προσφέρουν μηχανισμούς ειδικά σχεδιασμένους για να είναι πιο διακριτικοί ή ακόμα και «αόρατοι» σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μεταλλικά «σιδεράκια».
 Στατιστικές μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι περίπου ένας στους τρεις ορθοδοντικούς ασθενείς είναι πλέον ενήλικας. Εκτός από τα άτομα εκείνα που αποφασίζουν να διορθώσουν στην ενήλικη ζωή τους παλιά ορθοδοντικά προβλήματα όπως ο συνωστισμός, ο προγναθισμός, η χασμοδοντία, η αυξημένη κατακόρυφη πρόταξη  και άλλα προβλήματα κακής σύγκλεισης, πολλοί ενήλικες καταφεύγουν στην βοήθεια του ορθοδοντικού για να διορθώσουν προβλήματα που προκύπτουν εξ αιτίας και άλλων οδοντιατρικών προβλημάτων.
 Ένα τέτοιο κλασικό παράδειγμα είναι τα διαστήματα που εμφανίζονται ξαφνικά ανάμεσα στα δόντια τους. Αυτά συνήθως υποκρύπτουν κάποιο περιοδοντικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να διορθωθεί προτού γίνει η ορθοδοντική θεραπεία, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο επιδείνωσης και τελικά πρόωρης απώλειας των δοντιών.
 Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος ορθοδοντικής θεραπείας είναι όταν ο ενήλικας ανακαλύπτει ένα νεογιλό δόντι (συνήθως κυνόδοντα) στη θέση του μόνιμου και χρειάζεται ειδική θεραπεία για να αποκαλυφθεί το έγκλειστο δόντι και  να έρθει στην κανονική του θέση στο στόμα.
 Σε αρκετές περιπτώσεις η ορθοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για οδοντικά εμφυτεύματα ή ακίνητους μηχανισμούς όπως οι «γέφυρες». Στις περιπτώσεις αυτές διορθώνονται πρώτα οι θέσεις των παρακείμενων δοντιών και προετοιμάζεται το στόμα ώστε να υπάρξει τελικά ένα άριστο προσθετικό αποτέλεσμα.
 Τέλος, μια ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία ασθενών είναι τα άτομα που εμφανίζουν έντονες δυσμορφίες στο πρόσωπο που έχουν σαν βάση σκελετικές δυσαρμονίες στην άνω ή κάτω γνάθο. Η συνδυαστική προσέγγιση ορθοδοντικής και γναθοχειρουργικής θεραπείας δίνει πραγματικά ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο στην αισθητική όσο και την σύγκλειση και την λειτουργία του στόματος.
 «Αν και οι βασικές αρχές για ίσιωμα των δοντιών είναι λίγο-πολύ ίδιες σε όλες τις ηλικίες, στους ενήλικες πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κυρίως στα περιοδοντικά προβλήματα, τα οποία και πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν την έναρξη οποιασδήποτε ορθοδοντικής θεραπείας», αναφέρει η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, ειδική ορθοδοντικός παιδιών & ενηλίκων. «Δυσκολίες μπορεί να δημιουργήσουν και οι δεκαετίες οδοντιατρικών πράξεων (π.χ. σφραγίσματα, απονευρώσεις) που έχουν προηγηθεί, καθώς και το γεγονός ότι τα δόντια και τα οστά της γνάθου έχουν ολοκληρώσει προ πολλού την ανάπτυξή τους, επομένως οι μεταβολές των ιστών συντελούνται με διαφορετικούς ρυθμούς απ’ ότι στα παιδιά».
 Σε σχεδόν μία στις τρεις περιπτώσεις, ο ενήλικας που χρειάζεται «σιδεράκια» τα φορούσε και στην παιδική/εφηβική ηλικία, αλλά τα δόντια του έχασαν πάλι την σύγκλεισή τους επειδή διέκοψε πρόωρα το στάδιο συγκράτησης, το οποίο είναι απαραίτητο μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας. Στο στάδιο αυτό χρησιμοποιούνται ειδικά συγκρατητικά µέσα για να διατηρηθούν τα δόντια παθητικά στη νέα τους θέση έως ότου σταθεροποιηθούν.
 Όλα αυτά σημαίνουν ότι «η ορθοδοντική στους ενήλικες, όπως άλλωστε και στα παιδιά, απαιτεί στενή συνεργασία με το γενικό οδοντίατρο, αλλά επιπρόσθετα μπορεί να χρειαστεί συνεργασία και με άλλες ειδικότητες της οδοντιατρικής, όπως η περιοδοντολογία, η προσθετική, η ενδοδοντία και η γναθοχειρουργική σε περιπτώσεις έντονης σκελετικής δυσαρμονίας. Κατά συνέπεια έχει μεγάλη σημασία να γίνεται σωστά η επιλογή του ορθοδοντικού και της ομάδας που θα αναλάβει τον ασθενή» υπογραμμίζει η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη.
 Πέρα από τη διόρθωση των προβλημάτων και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, η ορθοδοντική θεραπεία έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διατηρήσουν τα δόντια τους για όλη τους τη ζωή. Μελέτες έχουν δείξει πως έπειτα από ορθοδοντικές παρεμβάσεις οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο κίνητρο για να φροντίζουν σχολαστικά τη στοματική υγιεινή τους και αυτό μακροπρόθεσμα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των δοντιών.
 Μέχρι ποια ηλικία μπορεί ένας ενήλικος να βάλει «σιδεράκια»; Ανώτατο ηλικιακό όριο δεν φαίνεται να υπάρχει, αρκεί να θυμόμαστε ότι η ορθοδοντική θεραπεία ξεκινά σε ένα υγιές στόμα απαλλαγμένο από τερηδόνα και φλεγμονές των ούλων. Επίσης, γενικά προβλήματα υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και άλλες συστηματικές νόσοι προϋποθέτουν συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό.
 Η χρήση διφοσφωνικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούν γυναίκες στην εμμηνόπαυση επιδρά στις ορθοδοντικές μετακινήσεις και το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει δραματικά τα περιοδοντικά προβλήματα.
 Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται κατά την ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι κινητοί (ο ασθενής μπορεί να τους βγάλει μόνος από το στόμα) ή ακίνητοι (αφαιρούνται μόνο από τον ορθοδοντικό). Για αισθητικούς λόγους, οι ακίνητοι που χρησιμοποιούνται στους ενήλικες είναι από πορσελάνη ώστε να μειώνεται σημαντικά η εμφάνισή τους όταν προσκολλώνται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών.
 Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης «αόρατων» μηχανισμών που τοποθετούνται στην γλωσσική, την εσωτερική δηλαδή επιφάνεια των δοντιών. Η γλωσσική ορθοδοντική, όπως λέγεται η μέθοδος, επινοήθηκε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τελειοποιήθηκε στο πέρασμα του χρόνου και σήμερα εφαρμόζεται για σχεδόν όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα των ενήλικων. Το μειονέκτημά της είναι ότι απαιτεί από τον ασθενή μεγάλη προσήλωση στη θεραπεία, πιστή τήρηση των συμβουλών του ορθοδοντικού και άριστη στοματική υγιεινή. Χρειάζεται επίσης διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων για να προσαρμοστεί ο ασθενής στο νέο παροδικό στοματικό περιβάλλον, όσον αφορά την ομιλία.
 Τέλος, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας έδωσε στους ορθοδοντικούς την δυνατότητα θεραπειών με χρήση διαφανών ναρθήκων. Οι νάρθηκες αυτοί μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιηθούν αντί της κλασσικής ορθοδοντικής με σιδεράκια, χωρίς αυτό να σημαίνει ούτε ότι είναι πανάκεια ούτε μια εύκολη λύση. Απαιτούν ειδικό σχεδιασμό από τον ορθοδοντικό ο οποίος γνωρίζει πλήρως τις βιολογικές διαδικασίες του ανθρώπινου οργανισμού, τις απαιτήσεις και τις επιπτώσεις των αντίστοιχων δυνάμεων, τονίζει η κ. Δούμα-Μιχελάκη.
 Έρευνα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Ορθοδοντικών  2014 έδειξε ότι το 72% των ενηλίκων ασθενών είχαν ερωτήματα όπως «τι θα πουν οι άλλοι;», «μήπως είμαι πολύ μεγάλος;», «πως θα φαίνομαι;» πριν την έναρξη της ορθοδοντικής. Μετά την έναρξη σχεδόν κανείς δεν είχε πια τα ίδια ερωτηματικά. Στο τέλος, η επίδραση που αναφέρεται όχι μόνο στην υγεία του στόματος αλλά κυρίως στην ψυχολογική και συναισθηματική υγεία των ενηλίκων ορθοδοντικών ασθενών είναι εντυπωσιακή.

*** Λεύκανση των Δοντιών – Μύθοι και Πραγματικότητα
Αισθητική οδοντιατρική, veneers, λεύκανση από τη μία, ηλεκτρονικό ρετουσάρισμα και photo-shop από την άλλη. Εργαλεία-φετίχ σε μια εποχή που αποθεώνει την αψεγάδιαστη νεότητα ενός αστραφτερού χαμόγελου, ασχέτως αν είναι αληθινό ή όχι.Είμαστε δέσμιοι της τεχνητής ομορφιάς των μοντέλων. Ακόμη και το πιο λαμπερό χαμόγελο ενός μανεκέν είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο όμορφο από όσο φαίνεται στην φωτογραφία ή αν είναι αληθινό σίγουρα δεν έχει επιτευχθεί μόνο με την λεύκανση, αλλά με veneers.Είμαστε σε συνεχή αναζήτηση μοντέλων ομορφιάς που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.
 Πώς θα το φτάσουμε; Με την βοήθεια ενός αισθητικού οδοντιάτρου και το ποντίκι του υπολογιστή.
Τι κι αν το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα; Το να φαινόμαστε καλύτεροι απ’ ότι είμαστε δεν είναι πλέον αντιδεοντολογικό, το επιτάσσει η εποχή.
Η λεύκανση των δοντιών είναι η πιο οικονομική και η λιγότερα επεμβατική μέθοδος της αισθητικής οδοντιατρικής.
 1. Από τι επηρεάζεται το χρώμα των δοντιών ;
 Το χρώμα των δοντιών επηρεάζεται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Οι εξωτερικές χρωστικές δημιουργούνται από τροφές πλούσιες σε τανίνη όπως ο καφές, το τσάι , και το κόκκινο κρασί. Το τσιγάρο, η χλωρεξιδίνη (αντισηπτικός παράγοντας που περιέχεται σε πολλά στοματικά διαλύματα) και ο σίδηρος, δημιουργούν έντονες χρωστικές στα δόντια. Οι εσωτερικές χρωστικές δημιουργούνται από νέκρωση του δοντιού μετά την απονεύρωση το δόντι «μαυρίζει» , από την τερηδόνα, από το οδοντιατρικό αμάλγαμα ‘’μαύρο σφράγισμα’’ και από διάφορα αντιβιοτικά.
 2. Ποιες είναι οι συνήθεις μέθοδοι λεύκανσης ;
Οι μέθοδοι λεύκανσης των δοντιών, που χρησιμοποιεί κάθε οδοντίατρος, χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
  • χημική λεύκανση
  • φωτοθερμική
  • φωτοχημική
Η χημική λεύκανση γίνεται με τους νάρθηκες «μασελάκια» όπου ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να φορά για κάποιες ώρες της ημέρας ή της νύχτας για διάστημα κάποιων ημερών ή και εβδομάδων ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος. Ο λευκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται, είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή το πρωτοξείδιο του καρβαμιδίου σε διάφορες περιεκτικότητες, από πολύ ελαφρά σκευάσματα έως πολύ βαριά, πάντα όμως με pH όξινο.
 Επειδή η κατάσταση με τις περιεκτικότητες του οξέως, έγινε κάποια στιγμή ανεξέλεγκτη σε χώρες όπως η Αγγλία, μπήκε φραγμός και απογορεύτηκε η θεραπεία με νάρθηκες σε υψηλές περιεκτικότητες.
 Παράλληλα, πολλά είναι τα άρθρα που τεκμηριώνουν ότι η κατάποση του λευκαντικού που περιέχεται στους νάρθηκες, δημιουργεί πολλά γαστρεντερολογικά προβλήματα. Στην χώρα μας συνεχίζεται να προτείνεται η θεραπεία ως οικονομική λύση.
 Η φωτοθερμική λεύκανση ήταν το επόμενο στάδιο.Οι λευκαντικοί παράγοντες παρέμειναν οι ίδιοι, απλά ενεργοποιούνται με την βοήθεια του φωτός. Οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στην παγκόσμια αγορά ήταν οι συσκευές πολυμερισμού(συσκευές που εκπέμπουν « μπλέ φως» και χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για τον πολυμερισμό της συνθετικής ρητίνης «λευκό σφράγισμα») και οι πιο σύγχρονες plasma light (ακτινοβολία παρόμοια σε σύνθεση με την ηλιακή).
 Στην φωτοχημική λεύκανση ανήκει η θεραπεία με το KTP laser.
Το KTP laser θεωρείται η πιο ασφαλής και τελευταίας τεχνολογίας μορφή λεύκανσης. Επεμβαίνουμε στο χρώμα σε μια επίσκεψη μισής ώρας. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου με όλες τις προηγούμενες του παρελθόντος, είναι ότι το λευκαντικό gel που χρησιμοποιείται έχει βασικό ph ( αλκαλικό υπεροξείδιο του υδρογόνου), με αποτέλεσμα να μην δημιουργεί φθορές στην αδαμαντίνη. Παράλληλα με την χρήση του KTP laser δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία στα δόντια και δεν πονάμε κατά την λεύκανση. Έχει εγγυημένα αποτελέσματα και στα πιο σκούρα  χρώματα  στα οποία ίσως χρειαστεί και μια δεύτερη επίσκεψη, ενώ με όλες τις άλλες μεθόδους χρειάζονται εβδομάδες για να επιτευχθεί ο στόχος. Δεν καταπίνουμε λευκαντικά οξέα όπως γίνεται με τους νάρθηκες « μασελάκι » αφού η επέμβαση γίνεται στο ιατρείο από ειδικό και έτσι δεν κινδυνεύει το στομάχι μας από πιθανές διατρήσεις.
 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 ~ Απαραίτητο στάδιο μετά από κάθε λεύκανση είναι η φθορίωση.
  • Στα πολύ σκούρα χρώματα ούτε η τεχνική με τους νάρθηκες, ούτε η τεχνική με το plasma light λειτουργούν. Το μόνο μέσο που έχει αποδειχθεί ότι λευκαίνει το χρώμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι το KTP laser βάση διεθνών επιστημονικών μελετών. Απλά θα χρειαστούν μέχρι 4 συνεδρίες «Prof .Moritz. ORAL LASER APPLICATION».
  • Εάν καπνίζουμε πολύ, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες καφέ,  καμία μέθοδος δεν θα μας χαρίσει μακροχρόνια αποτελέσματα.
  • Με την λεύκανση επεμβαίνουμε μόνο στο χρώμα των δοντιών και όχι στο σχήμα. Το χρώμα που μας χαρίζει η μέθοδος είναι το φυσιολογικό λευκό που είχαμε όταν ήμασταν νέοι και όχι bleach white αποχρώσεις. Παρατεταμένη χρήση λεύκανσης με νάρθηκες προκαλεί αφυδάτωση στα δόντια και όψη κιμωλίας, κάνοντας την αδαμαντίνη υπερβολικά εύθραυστη.
  • Εάν ο ενδιαφερόμενος έχει λευκά σφραγίσματα ή προσθετικές εργασίες, «θήκες» στα μπροστινά του δόντια, αυτά δεν λευκαίνονται.
  • Δεν είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για λεύκανση. Ιδανικός υποψήφιος είναι αυτός που δεν έχει κατάγματα, περιοδοντικά προβλήματα (περιοδοντίτιδα), ρωγμές και πολλαπλά σφραγίσματα.
  • Παράλληλα τα δόντια πρέπει να είναι ίσια, γιατί μόνο έτσι θα αναδειχθούν. Εάν έχουμε προβληματικό χρώμα και σχήμα, τότε επιλέγουμε veneers ή bonding, διορθώνοντας και τα δύο προβλήματα.
  • Γενικά θεωρώ ότι οποιαδήποτε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Η σωστή επιλογή μεθόδου από τον γιατρό για τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο, είναι πολύ σημαντική. Μην ξεχνάτε όμως ότι δεν πρόκειται απλά για το χρώμα των μαλλιών σας…..
  • Μην υπερβάλλετε στις απαιτήσεις του λευκού. Καμία μέθοδος λεύκανσης δεν θα σας χαρίσει τις bleach white αποχρώσεις που βλέπουμε στα ΜΜΕ. Σε αυτά τα χαμόγελα είναι συνήθως τοποθετημένα veneers πορσελάνης. Η λεύκανση το μόνο που κάνει είναι να επαναφέρει το φυσιολογικό λευκό που είχαμε όταν είμασταν νέοι.
  • Πριν ξεκινήσετε την λεύκανση, κάντε μία καλή εκτίμηση του τύπου της δυσχρωμίας σας. Μπορεί, για παράδειγμα, η αιτία να είναι κάποιο γενετικό πρόβλημα της αδαμαντίνης ή της οδοντίνης, ή μπορεί να οφείλεται στην συστηματική χρήση για μεγάλα διαστήματα αντιβιοτικών ή συμπληρωμάτων σιδήρου. Προσοχή χρειάζεται επίσης στην χλωρεξιδίνη, έναν αντιμικροβιακό παράγοντα που βρίσκεται στα επαγγελματικά οδοντιατρικά στοματικά διαλύματα και που σε χρόνια χρήση, «βάφει» τα δόντια.
  • Προσοχή απαιτείται και στην χρήση λευκαντικών οδοντόπαστων. Οι περισσότερες έχουν μεγάλους αποτρεπτικούς κόκκους σαν «άμμο», οι οποίες σε καθημερινή χρήση καταστρέφουν την αδαμαντίνη μας. Η χρήση τους πρέπει να περιορίζεται σε 2 φορές την εβδομάδα.
  • Συνιστάται αποχή από την χρήση προϊόντων λεύκανσης, που πωλούνται ανεξέλεγκτα στα super markets και τοποθετούνται στα δόντια με πινελάκι ή με ταινίες. Εκτός του ότι προκαλούν εγκαύματα στα ούλα, καταστρέφουν και την αδαμαντίνη. Εάν υπάρχουν προσθετικές εργασίες ή λευκά σφραγίσματα στα μπροστινά μας δόντια, συστήνεται η αντικατάστασή τους, γιατί η λεύκανση, γίνεται μόνο στα φυσικά μας δόντια.
 Τα άμεσα όπλα βελτίωσης της εικόνας που επιτάσσει η εποχή, είναι το Botox το υαλουρονικό οξύ και η λεύκανση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα τρία μαζί άμεσα σε ένα απόγευμα? Σαφώς και ναι. Ίσως, είναι και η απόλυτη ολοκλήρωση ενός προσώπου, στις μικρές ηλικίες. Πάντα όμως με μέτρο. Και τα ενέσιμα στο δέρμα δεν θέλουν υπερβολή και η λεύκανση δεν θέλει υπερβολή. Αρυτίδιαστο, ανέκφραστο πρόσωπο και κατάλευκη οδοντοστοιχία παραπέμπει στην τάση υστερίας που ξέσπασε κάποια χρόνια πριν στην Αμερική με τα Botox party και τα lunch break bleaching. Αποτελέσματα αφύσικα, πρόσωπα αποστειρωμένα, λες και δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ μια κούπα καφέ, ή δεν είχαν εκτεθεί ούτε 10 λεπτά στον ήλιο. Αφού τα έκαναν οι Αμερικάνοι και είδαμε ότι δεν μας πάει η φόρμουλα ως μεσογειακός λαός που είμαστε, γιατί τόση υστερία.
 Συμβουλή ! Soft Botox, soft  υαλουρονικό, φυσικό λευκό στο χαμόγελο.Πιστέψτε με, αξίζει.

 *** Εντοπίστηκαν παράνομες λευκάνσεις δοντιών .Σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών!
Λουκέτο μπήκε σε επιχείρηση που πραγματοποιούσε παράνομα λευκάνσεις δοντιών,χωρίς να διαθέτει σχετική άδεια, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
Την καταγγελία για την ύπαρξη της παράνομης επιχείρησης είχε κάνει στο υπουργείο Υγείας ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΟΣΠ) και έπειτα από το πόρισμα του Σώματος
Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και τις ενέργειες του ΟΣΠ, η επιχείρηση αναγκάστηκε να προβεί σε διακοπή λειτουργίας της στην εφορία και οριστική
παύση των εργασιών της.
Η επιχείρηση που διαφήμιζε ότι προσέφερε στο κοινό υπηρεσίες «κοσμητικής λεύκανσης δοντιών» εκτός οδοντιατρείου με πρωτοποριακές μεθόδους και πωλούσε στους
ανυποψίαστους πολίτες αγνώστου προελεύσεως σκευάσματα «λεύκανσης» ήταν παράνομη και οι ενέργειές της αντίθετες προς την κείμενη νομοθεσία σχετική με το οδοντιατρικό
επάγγελμα.
Όπως αναφέρει η έκθεση του ΣΕΥΥΠ, η οποία κοινοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, «η επιχείρηση δεν αποτελεί θεσμοθετημένο
ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ και δεν εμπίπτει στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των οδοντιατρείων. Ως εκ τούτου, δεν δύναται να διενεργούνται οδοντιατρικές
πράξεις εντός της επιχείρησης».
Έπειτα από την έκθεση του ΣΕΥΥΠ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εξέδωσε σχετική απόφαση για να ξεκαθαρίσει το θολό νομοθετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και τον έλεγχο των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών λεύκανσης οδόντων. Στην
απόφαση του υπουργείου αναφέρεται πως «εφόσον διαπιστώνεται η παροχή υπηρεσιών λεύκανσης οδόντων από εργαζομένους που δε διαθέτουν άδεια ασκήσεως οδοντιατρικού
επαγγέλματος και σε χώρο που δεν πληροί τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές λειτουργίας οδοντιατρείου και δεν διαθέτει σχετική βεβαίωση λειτουργίας, θα
πρέπει να λαμβάνονται τα προσήκοντα διοικητικά μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας του πληθυσμού και της ατομικής υγείας των πολιτών».
Για να μπει ένα τέλος στην παράνομη άσκηση της οδοντιατρικής το υπουργείο Υγείας όρισε τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιώς στην περιοχή ευθύνης του αρμόδιο για τον έλεγχο και τη χορήγηση αδειών στα καταστήματα λεύκανσης. Αυτό σημαίνει ότι θα τηρείται η ισονομία και την οδοντιατρική θα την ασκούν μόνο οδοντίατροι οι οποίοι θα υπάγονται στον ίδιο δεοντολογικό κανονισμό.
«Μπήκε λουκέτο στο κατάστημα που διενεργούσε παράνομες οδοντιατρικές πράξεις, όμως ακόμα σημαντικότερο είναι ότι σταματήσαμε έγκαιρα την εξάπλωση του φαινομένου και δημιουργήσαμε ένα μονοπάτι που μας δώσει το δικαίωμα να επεμβαίνουμε σε ανάλογα περιστατικά με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας» τονίζει η πρόεδρος του ΟΣΠ
Μαρία Μενενάκου και συμπληρώνει πως «παράλληλα θα ξεκινήσουμε ενημερωτική καμπάνια για τα νόμιμα οδοντιατρεία γιατί οι πολίτες δικαιούνται να λαμβάνουν υψηλού
επιπέδου περίθαλψη και να μην πέφτουν θύματα παραπλάνησης από αυτούς που θεωρούν τη δουλειά μας εύκολη».
Τονίζεται πως ο ΟΣΠ θα ακολουθεί κάθε νόμιμη διαδικασία προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία και την αξιοπρέπεια του οδοντιατρικού λειτουργήματος και
προειδοποιεί το κοινό να μην αποδέχεται την εφαρμογή μεθόδων ή την πώληση λευκαντικών σκευασμάτων αν δεν διενεργούνται από οδοντίατρο σε νόμιμα αδειοδοτημένο οδοντιατρείο.
Για το Δ.Σ.  Η Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Μαρία Μενενάκου Μιχάλης Αγρανιώτης

***  Αισθητική οδοντιατρική και ζάχαρο; χαμογελάστε και πάλι άφοβα!
Αισθητική οδοντιατρική και ζάχαρο; Χαμογελάστε και πάλι άφοβα!Μήπως αποφεύγετε να χαμογελάτε στις φωτογραφίες ή κρύβετε το στόμα σας όταν γελάτε; Ο χρόνος που περνάει αλλά και οι χρωστικές στα διάφορα ποτά και φαγητά αλλοιώνουν την εικόνα των δοντιών μας. Τώρα πια δεν είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με ένα χαμόγελο που δεν μας κολακεύει. Η αισθητική οδοντιατρική μπορεί γρήγορα και ανώδυνα να πραγματοποιήσει το όνειρό μας για ένα πανέμορφο, λαμπερό χαμόγελο που χαρίζει αυτοπεποίθηση, βελτιώνει την συνολική μας εικόνα και ανεβάζει τη διάθεσή μας. Υπάρχουν ενδείξεις άλλωστε ότι η πορεία του διαβήτη επηρεάζεται άμεσα από την ψυχολογική μας κατάσταση, και αυτή μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά όταν νιώθουμε όμορφα με την εμφάνισή μας και έχουμε υψηλή αυτοεκτίμηση.
 Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν για τα άτομα με ζαχαρώδη διαβήτη να δικαιούνται ένα λαμπερό χαμόγελο. 
 Υγιές χαμόγελο πάνω απ’ όλα
Το ζάχαρο επιβαρύνει μεν την στοματική υγεία, δεν καθιστά όμως τις αισθητικές οδοντιατρικές θεραπείες απαγορευτικές. Είναι γεγονός ότι λόγω του διαβήτη οι φλεγμονές στο στόμα, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντική νόσος, εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση απ’ ότι σε υγιή άτομα. Παράλληλα, με τον σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζεται και η ξηροστομία, δηλαδή η έλλειψη σάλιου.
 Αυτή επιδρά αρνητικά στην γενική υγεία του στόματος, αφού το σάλιο έχει πολλαπλές ευεργετικές δράσεις στα δόντια: τα ξεπλένει από τα υπολείμματα τροφής, επαναφέρει το pH του στόματος σε ουδέτερα επίπεδα και έχει αντιμικροβιακή δράση. Για κάθε αισθητική θεραπεία, ξεκινάμε με το πρώτο, κρίσιμο βήμα που είναι η φροντίδα των ούλων, κάνοντας βαθύ καθαρισμό των δοντιών στο ιατρείο. 
 Λεύκανση δοντιών
Τα λευκά δόντια είναι ο καθρέφτης της υγείας, της φρεσκάδας και της ομορφιάς σε ένα χαμόγελο. Η λεύκανση δοντιών, η πιο γνωστή αισθητική θεραπεία, χαρίζει λαμπερό χρώμα στα δόντια που δεν έχουν επικαλύψεις ή σφραγίσματα στην επιφάνειά τους. Συνδυασμένες τεχνικές στο ιατρείο και το σπίτι με τα γνωστά μασελάκια φέρνουν πολύ γρήγορα και μόνιμα αποτελέσματα. Επειδή τα δόντια ατόμων με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για να τερηδονιστούν, πριν την λεύκανση τα εξετάζουμε εξονυχιστικά για υποψία τερηδόνας.
 Έστω και πολύ μικρά χαλάσματα σφραγίζονται με πολλή προσοχή χωρίς τροχιστεί υγιές σμάλτο. Επίσης, συστήνουμε τακτικό βούρτσισμα των δοντιών τρεις φορές την ημέρα με κάποια λευκαντική οδοντόκρεμα και για όσες μέρες διαρκεί η λευκαντική θεραπεία, και στη συνέχεια με φθοριούχες οδοντόκρεμες για την προστασία του σμάλτου.
 Αισθητικές όψεις  
Οι αισθητικές όψεις καλύπτουν ελαττώματα στο σχήμα και το χρώμα των δοντιών, δημιουργώντας μια νέα εικόνα του δοντιού που δείχνει απόλυτα φυσική. Οι όψεις από σύνθετη ρητίνη συγκολλούνται άμεσα, σε μία επίσκεψη στα δόντια με τη μέθοδο bonding. Ο οδοντίατρος, τοποθετεί τη λευκή ρητίνη, σε πολλαπλές στρώσεις στην επιφάνεια του δοντιού και αφού τη «στεγνώσει» με ένα ισχυρό μπλε φως, τη φορμάρει δίνοντας της το τελικό σχήμα, με παρόμοιο τρόπο, όπως δημιουργεί ένας γλύπτης το γλυπτό του.
 Προσοχή όμως, η επίσκεψη για τις άμεσες όψεις ρητίνης  μπορεί να διαρκέσει από δύο μέχρι αρκετές ώρες. Αυτό είναι σημαντικό να το ξέρετε για να προγραμματίσετε την ημέρα σας, δηλαδή  πόσα διαλείμματα θα χρειαστείτε ενδιάμεσα για να πάρετε στην ώρα τους τα φάρμακά σας, ή ακόμα και να φάτε κ. Οι όψεις ρητίνης έχουν το πλεονέκτημα ότι καθιστούν τα δόντια πιο ανθεκτικά, αφού προστατεύουν το σμάλτο με την επικάλυψη, δυστυχώς όμως δεν γίνονται άτρωτα στην τερηδόνα. 
 Άτομα με διαβήτη που όπως αναφέραμε διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τερηδόνα και ουλίτιδα, πρέπει να δίνουν έμφαση στη στοματική τους υγιεινή (βούρτσισμα και οδοντικό νήμα), αφού στις αισθητικές όψεις προσκολλώνται ευκολότερα μικροβιακή πλάκα και υπολείμματα τροφών απ’ ότι στα φυσικά δόντια.
 Λευκά σφραγίσματα
Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια το μέταλλο ήταν το μόνο υλικό που εμπιστευόμασταν για σφραγίσματα στους γομφίους, σήμερα μπορούμε πια άφοβα να αντικαταστήσουμε τα παλιά μεταλλικά σφραγίσματα. Τα νέα εξελιγμένα υλικά από σύνθετες ρητίνες είναι πολύ ανθεκτικά και προσαρμόζονται απόλυτα στο χρώμα του φυσικού δοντιού. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όταν αφαιρούμε τα μεταλλικά σφραγίσματα από αμάλγαμα που περιέχει υδράργυρο είναι να μην έρθει η σκόνη του μετάλλου σε επαφή με το βλεννογόνο του στόματος ή το σάλιο και  το καταπιεί ο ασθενής κατά λάθος. Υπάρχουν υπόνοιες ότι ο υδράργυρος που είναι δεσμευμένος στο αμάλγαμα μπορεί να έχει τοξική δράση και να επηρεάζει το ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων με διαβήτη. Ο οδοντίατρος μπορεί με μια ειδική συσκευή να απομονώσει το δόντι τοποθετώντας γύρω του μια ελαστική μεμβράνη  και να απορροφήσει τα ρινίσματα μετάλλου χωρίς αυτά να διασκορπίζονται μέσα στο στόμα.
 Δεν χρειάζεται λοιπόν να εγκαταλείψετε το όνειρό σας για ένα υπέροχο, λαμπερό χαμόγελο, μόνο λόγω του ζαχάρου.  Εφόσον ληφθούν όλοι οι παράγοντες υπ’ όψη και γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες, μπορούν τα άτομα με διαβήτη να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της αισθητικής οδοντιατρικής και να απολαμβάνουν το όμορφο και υγιές χαμόγελό τους για πολλά χρόνια.
 Όταν επισκέπτεστε τον οδοντίατρο, να θυμάστε τα ακόλουθα:
  • Βεβαιωθείτε ότι ο οδοντίατρός σας είναι ενήμερος για την κατάστασή σας και τα φάρμακα που παίρνετε
  • Το πρωί πριν το ραντεβού σας μην αμελήσετε να μετρήστε το ζάχαρό σας
  • Πάντα να έχετε μαζί σας τα εξαρτήματα για τη μέτρηση του ζαχάρου
  • Επιλέγετε πρωινά ραντεβού που το ζάχαρο είναι συνήθως σε καλύτερα επίπεδα.
 Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την αισθητική οδοντιατρική και το ζάχαρο στο http://www.my-smile.gr/2528-leukansi-diabetes/
 
*** Ραγδαία αύξηση του καρκίνου των σιελογόνων αδένων
Ραγδαία αύξηση των περιστατικών με καρκίνο των σιελογόνων αδένων, αλλά και των τοπικών και μακρινών μεταστάσεων που προκαλούν,  παρατηρείται  τα τελευταία χρόνια.
Αυτό τονίστηκε στη διεθνή συνάντηση 10THAnnualEUROPEANHEAD& NECKCOURSE, η οποία πραγματοποιήθηκε 15-17 Νοεμβρίου στο Πόζναν της Πολωνίας με έμφαση στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση των όγκων της κεφαλής και του τραχήλου.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 1973 είχαμε 10,4 περιπτώσεις ανά 1,000,000 ανθρώπους, ενώ αντίστοιχα το 2009 είχαμε 16 κρούσματα ανά 1,000,000!
Τα νέα δεδομένα που ανακοινώθηκαν και αφορούν στον καρκίνο των σιελογόνων αδένων είναι:
ØΗ χρήση της ακτινοθεραπείας στην υποτροπή του πλειόμορφου αδενώματος (καλοήθης όγκος),
ØΗ χρήση της χημειοθεραπείας, που φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται απαραίτητη τόσο στην υποτροπή της κακοήθειας, όσο και στις μεταστάσεις σε προχωρημένους όγκους,
ØΗ ανάγκη για επιπλέον χειρουργική επέμβαση μετά από ακτινο-χημειοθεραπεία σε προχωρημένη νόσο.
Οι όγκοι των σιελογόνων αδένων αντιπροσωπεύουν το 6% όλων των όγκων στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου. Στις ΗΠΑ εμφανίζονται 5,5 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, με το 0,9% να αφορά σε κακοήθη νεοπλάσματα. Η πενταετής επιβίωση κατά μέσο όρο βρίσκεται στο 72%.
«Οι καλοήθεις όγκοι των σιελογόνων αδένων εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες που έχουν κλείσει τα 40 χρόνια ζωής, ενώ οι αντίστοιχοι κακοήθεις αφορούν και στα δύο φύλλα από 60 χρόνων και άνω» εξηγεί ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» .
             ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ –ΑΙΤΟΛΟΓΙΑ –ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες και στατιστικά στοιχεία τα βασικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι όγκοι των σιελογόνων αδένων είναι:
ØΔιόγκωση στην περιοχή της παρωτίδας ή του υπογναθίου,
ØΔυσκαταποσία, φαρυγγοδυνία σε ανάπτυξη των όγκων στο φάρυγγα ή τη στοματική κοιλότητα.
Εμφανίζονται κυρίως μετά από:
ØΑκτινοθεραπεία στην περιοχή για άλλους όγκους κεφαλής και τραχήλου (πχ. καρκίνος ρινοφάρυγγα),
ØΈκθεση σε ραδιενεργές ουσίες ή καρκινογόνα χημικά,
ØΈκθεση σε πριονίδια, φυτοφάρμακα, βιομηχανικούς διαλύτες, χημικά από επεξεργασία δέρματος,
ØΚάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Σύμφωνα με τον κ. Αρτόπουλο οι όγκοι των σιελογόνων αδένων χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες:
 Στους μείζονες αδένες όπως,
Øοι παρωτίδες, οι υπογνάθιοι και οι υπογλώσσιοι αδένες και
Στους ελάσσονες-μικρούς αδένες
Ø600-1000 που βρίσκονται διάσπαρτοι στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.
Οι όγκοι των σιελογόνων αδένων εμφανίζονται κατά 80% στην παρωτίδα, κατά 10-15% στον υπογνάθιο και 5-10% σε όλους του υπόλοιπους αδένες.
Οι όγκοι στην παρωτίδα είναι κατά 80% καλοήθεις. Οι συχνότεροι είναι το πλειόμορφο αδένωμα ή μικτός όγκος (59%) και το κυσταδενολέμφωμα ή όγκος του Warthin(7,3%). Το υπόλοιπο 20% είναι κακοήθεια με το βλεννοεπιδερμοειδές καρκίνωμα της παρωτίδας να είναι το συχνότερο (7,9%).
Οι όγκοι του υπογναθίου είναι κατά 50% καλοήθεις και 50% κακοήθεις, ενώ του υπογλωσσίου αδένα και των ελασσόνων-μικρών είναι κατά μόλις 20% καλοήθεις και κατά 80% κακοήθεις.
Στα παιδιά οι όγκοι των σιελογόνων αδένων είναι πάρα πολύ σπάνιοι. Από αυτούς, το 65% είναι καλοήθεις ( το αιμαγγείωμα είναι το συχνότερο, με το μικτό όγκο να ακολουθεί), ενώ το 35% είναι κακοήθεις (κυρίως βλεννοεπιδερμοειδές καρκίνωμα).                 
                           ΔΙΑΓΝΩΣΗ   ΚΑΙ   ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η διάγνωση γίνεται:
Øκλινικά με τη διόγκωση της περιοχής ,
Ø απεικονιστικά με τον υπέρηχο(U/s), την αξονική (CT) ή/και τη μαγνητική (MRI) τομογραφία,
Ø βιοψία δια λεπτής βελόνης (FNAB), η οποία μπορεί να ταυτοποιήσει τον όγκο προ του χειρουργείου, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα από το χειρουργό.
Η θεραπεία:
Øείναι αποκλειστικά χειρουργική για τους καλοήθεις όγκους,
Ø καταρχήν χειρουργική για τους κακοήθεις όγκους. Εάν υπάρχει προεγχειρητική FNAB, μπορεί να χρειασθεί και συναφαίρεση των λεμφαδένων της περιοχής ή ακόμα και εκτεταμένος λεμφαδενικός καθαρισμός,
Ø βάση της ιστολογικής έκθεσης μετά την επέμβαση θα χρειασθεί ακτινοθεραπεία,
Ø η χημειοθεραπεία δεν έχει θέση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (με αρκετές όμως εξαιρέσεις).

***  Καρκίνος Προστάτη: Ένοχες οι λίγες ώρες ύπνου
 
Αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη έχουν οι άνδρες που δεν κοιμούνται επαρκώς τη νύχτα. Όπως αποκάλυψε πρόσφατη μελέτη, όσοι κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες κάθε βράδυ αντιμετωπίζουν 55% υψηλότερες πιθανότητες για να νοσήσουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν η διάρκεια του ύπνου αυξάνεται στις 6 ώρες ο κίνδυνος δεν υφίσταται. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση οι πιθανότητες αγγίζουν το 29% και προειδοποιούν ότι η συστηματική έλλειψη ύπνου είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τους άνδρες κάτω των 65 ετών που δεν ακολουθούν  τις συνιστώμενες 7 ώρες ύπνου.
«Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος των ανδρών, ιδιαίτερα όσων έχουν περάσει τα 65, καθώς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 60% των περιστατικών αφορούν σ’ αυτές τις ηλικίες. Μόνο στις ΗΠΑ το 2017 διαγνώστηκαν περίπου 161.000 νέα περιστατικά και σημειώθηκαν περίπου 26.700 θάνατοι απ’ αυτή την αιτία. Ωστόσο, πρόκειται για μια  μορφή καρκίνου που έχει υψηλές πιθανότητες ίασης, αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως και να εφαρμοστεί η ενδεδειγμένη θεραπεία», επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Δρ. Nίκος Μερτζιώτης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δεδομένης της ύπαρξης ολοένα αυξανόμενων ενδείξεων ότι παράγοντες που σχετίζονται με τον κιρκαδικό (βιολογικό) ρυθμό επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, ερευνητές από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου θέλησαν να επιβεβαιώσουν και επεκτείνουν ευρήματα προηγούμενης έρευνάς τους που είχε αποκαλύψει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ύπνου βραχείας διάρκειας και υψηλότερου κινδύνου θανάτου από καρκίνο του προστάτη. Όμως, επειδή η προηγούμενη έρευνα περιελάμβανε μόνο εργαζόμενους και είχε επικεντρωθεί ειδικά σε όσους εργάζονταν με βάρδιες, επιδίωξαν την εξέταση της συσχέτισης συνδυάζοντας τα ευρήματα αυτά με μια παλαιότερη έρευνα που δεν αφορούσε μόνο στη συγκεκριμένη ομάδα ανδρών.
Συγκεκριμένα, εξέτασαν δεδομένα από δύο μεγάλες, μακροχρόνιες μελέτες, εκ των οποίων η πρώτη αφορούσε περισσότερους από 407.000 άνδρες μεταξύ 1950 και 1972, ενώ η δεύτερη πάνω από 416.000 άντρες από το 1982 έως το 2012. Παρότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν νοσούσε από καρκίνο του προστάτη κατά την έναρξη της μελέτης, περισσότεροι από 1.500 άνδρες στην πρώτη μελέτη και από 8.700 άνδρες στη δεύτερη μελέτη έχασαν τη ζωή τους από αυτή την αιτία κατά τη διάρκεια των περιόδων παρακολούθησης.
Οι ερευνητές, αφού μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου των ανδρών, διαπίστωσαν ότι οι μικρότεροι των 65 ετών άνδρες ο ύπνος των οποίων περιορίζονταν μεταξύ 3 και 5 ωρών τη νύχτα είχαν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη, ενώ όσοι συνήθιζαν τις 6 ώρες νυχτερινού ύπνου διέτρεχαν 29% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση με τους άνδρες που απολάμβαναν 7 ώρες κάθε βράδυ.
Ο συσχετισμός όμως δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς όσοι ήταν άνω των 65 ετών δεν εμφάνισαν διαφορά στον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμούνταν τα βράδια.
«Η ύπαρξη καρκίνου του προστάτη συχνά ανακαλύπτεται μέσω προληπτικών εξετάσεων, διότι στα αρχικά στάδια δεν υπάρχουν συνήθως ιδιαίτερα συμπτώματα. Η αδυναμία ούρησης, η συχνοουρία τη νύχτα, η ακράτεια, τα προβλήματα στύσης και η οδυνηρή εκσπερμάτωση είναι από τα συμπτώματα που υποδηλώνουν την πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου του προστάτη, καθώς τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις και άλλων, καλοηθών παθήσεων. Όπως και πολλές άλλες μορφές καρκίνου έτσι και ο καρκίνος του προστάτη έχει υψηλά ποσοστά ίασης όταν διαγνωστεί σε αρχικά στάδια και με τις νέες χειρουργικές μεθόδους η θεραπεία του είναι περισσότερο εφικτή από ποτέ. Η εστιακή θεραπεία (focal therapy), που εφαρμόζεται πια και στη χώρα μας, είναι ο νέος επαναστατικός τρόπος αντιμετώπισης του πρώιμου καρκίνου του προστάτη, τα δε αποτελέσματά του είναι άριστα», σημειώνει ο Δρ. Μερτζιώτης και μας εξηγεί περαιτέρω: «Η μέθοδος στηρίζεται στην απεικόνιση που συνδυάζει τη μαγνητική τομογραφία του προστάτη με το διορθικό υπερηχογράφημα. Από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η ακριβής καταστροφή της καρκινικής βλάβης διαδερμικά, χωρίς τομή, που έχει ως αποτέλεσμα τον μηδενισμό των πιθανοτήτων εμφάνισης ανεπιθύμητων προβλημάτων όπως ακράτεια, στυτική δυσλειτουργία κ.ά. που προκύπτουν όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Σημαντικό είναι επίσης ότι η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται νοσηλεία του ασθενή, παρά μόνο παραμονή λίγων ωρών στην κλινική. Όσο όμως κι αν έχει εξελιχθεί η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη κύριο μέλημα όλων των ανδρών πρέπει να είναι η πρόληψη».
Τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν ένδειξη ότι ο φυσικός κύκλος ύπνου-αφύπνισης του σώματος που ονομάζεται κιρκαδικός ρυθμός  μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Κι αυτό γιατί
ο κακός ύπνος όχι μόνο απενεργοποιεί τα γονίδια που προστατεύουν από την ανάπτυξη του καρκίνου, αλλά παλαιότερες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ελέγχει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, τα χαμηλά επίπεδα της οποίας μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των γενετικών μεταλλάξεων, σε μείωση της αποκατάστασης του γενετικού υλικού και σε εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. «Η παρατηρούμενη συσχέτιση μεταξύ της βραχείας διάρκειας του ύπνου και υψηλότερου κινδύνου θανάτου από καρκίνο του προστάτη μόνο κατά τη διάρκεια των πρώτων 8 ετών παρακολούθησης υποδηλώνει ότι η βραχεία διάρκεια του ύπνου θα μπορούσε να επηρεάσει τα μεταγενέστερα στάδια της καρκινογένεσης του προστάτη», ανέφεραν οι ερευνητές.
Παρόλο που η σχέση μεταξύ περιορισμένου ύπνου και καρκίνου του προστάτη δεν παρατηρήθηκε σε άτομα άνω των 65 ετών, οι ερευνητές πιθανολογούν ότι οφείλεται στη φυσική μείωση των επιπέδων της μελατονίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας με το πέρασμα των ετών, η οποία μπορεί να μειώσει τη σχετική επίδραση της έλλειψης ύπνου.
Όπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Dr Susan Gapstur, αντιπρόεδρος επιδημιολογίας της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση για την καλύτερη κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών,  και σε περίπτωση επιβεβαίωσης των ευρημάτων της συγκεκριμένης έρευνας θα ενισχυθούν τα διαθέσιμα στοιχεία για τη σημασία της υιοθέτησης συνηθειών που επιτρέπουν τον επαρκή ύπνο προκειμένου οι άνδρες να απολαμβάνουν  καλύτερη υγεία.
«Επομένως, εάν επαληθευτούν τα αποτελέσματα της μελέτης θα σημαίνει ότι ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος δεν προσφέρει μόνο σωματική ξεκούραση, πνευματική διαύγεια και τρόπο ανασυγκρότησης του οργανισμού, αλλά ενδεχομένως να είναι τόσο κρίσιμης σημασίας που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου», καταλήγει ο Δρ. Μερτζιώτης.

*** Από τη γέννησή του μέχρι το θάνατό του, ο άνθρωπος, δεν είναι μόνος του. Μαζί του ζει, αναπτύσσεται και πορεύεται ένας τεράστιος μικρόκοσμος, που τον ακολουθεί σε κάθε βήμα, κάθε λεπτό: Τα μικρόβια!.
«Ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας»  Οδυσσέας Ελύτης
Ποιά σημασία έχει το ανθρώπινο μικροβίωμα στην υγεία και την αρρώστια;
Παρ’ όλο που ένας  πολύ μικρός, απειροελάχιστος αριθμός από τα μικρόβια του πλανήτη μας, ανήκει στα «κακά» μικρόβια, τα οποία προκαλούν τις νόσους που ονομάζουμε λοιμώξεις και πιθανόν άλλες σήμερα αγνώστου αιτιολογίας, τα περισσότερα μικρόβια, χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε, αποτελούν πραγματικούς «πιστούς συντρόφους» μας, και είναι από ακίνδυνα έως απαραίτητα για τη ζωή και το περιβάλλον μας.
Ένα πληθυσμός από αυτά τα «καλά» μικρόβια αποικίζουν σταδιακά από τη γέννησή μας το ανθρώπινο σώμα, εξωτερικά και εσωτερικά, και διαμορφώνουν τη λεγόμενη «φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα», η οποία είναι απόλυτα απαραίτητη για την καλή μας υγεία, αποτρέποντας την εγκατάσταση άλλων επικινδύνων μικροβίων, ενισχύοντας την άμυνα μας σε βλαπτικούς ηπαράγοντες, συνθέτοντας ουσίες χρήσιμες που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει κ.α.
Ο συνολικός αριθμός αυτών των μικροβίων και συγκεκριμένα των μικροβιακών κυττάρων είναι περίπου της τάξης του 1014, δηλ. δέκα φορές περισσότερα από τα ανθρώπινα κύτταρα , ζυγίζουν μόλις περίπου 2000 γραμμάρια και αποτελεί το 90% του εαυτού μας. Με βάση την πολύπλοκη δραστηριότητά του, το ανθρώπινο μικροβίωμα μπορεί να χαρακτηριστεί από μεταβολική άποψη ως ένα όργανο ισοδύναμο του ήπατος, και ότι λειτουργικά μαζί με τον ανθρώπινο οργανισμό αποτελεί έναν υπεροργανισμό. Είναι δε πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί αν ο άνθρωπος ή τα μικρόβια είναι ο φιλοξενούμενος ή ο οικοδεσπότης.
Ο ρόλος αυτού του μικροβιακού πληθυσμού κατανοήθηκε τελικά ότι είναι τόσο σημαντικός για την ανθρώπινη φυσιολογία και παθοφυσιολογία, και το 2001 εισήχθη από τον νομπελίστα Joshua Lederberg ένασ νέος επιστημονικός όρος το «μικροβίωμα», ο οποίος δεν αναφέρεται μόνο στα μικρόβια της φυσιολογικής μας χλωρίδας, με την έννοια των μικροβιακών κυττάρων, αλλά στο συνολικό μικροβιακό γενετικό υλικό τους, δηλ. το γονιδίωμά τους, το οποίο λόγω της βιολογικής σημασίας του για τον άνθρωπο, θα πρέπει να θεωρείται μέρος του συνολικού ανθρωπίνου γονιδιώματος! Αυτή η επαναστατική αντίληψη για τη σχέση ανθρώπου – μικροβίων έγινε η αιτία για το ξεκίνημα της διερεύνησης του ρόλου του μικροβιώματος στην ανθρώπινη υγεία και νόσο, με την επίσημη σύσταση ενός διεθνούς προγράμματος το 2008 από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health, NIH) το “Human Microbiome Project”, δηλ. το επιστημονικό πρόγραμμα γαι το μικροβίωμα.
Σκοπός του προγράμματος είναι ο χαρακτηρισμός του ανθρωπίνου μικροβιώματος με τη δημιουργία βάσεων δεδομένων αναφοράς για τις αλληλουχίες των μικροβιακών γονιδιωμάτων που υπάρχουν σε διάφορους πληθυσμούς, η διερεύνηση της σχέσης συγκεκριμένων τύπων μικροβιώματος με διαφόρους νόσους ή και η σημασία της μεταβολής του μικροβιώματος στην καλή υγεία ή τη νόσο, η ανάπτυξη τεχνολογιών για την υπολογιστική ανάλυση και δημιουργία αποθετηρίου πληροφοριών για διασπορά της γνώσης και τέλος τους ηθικούς-δεοντολογικούς, νομικούς και κοινωνικούς φραγμούς που πιθανόν υπεισέρχονται στην έρευνα του ανθρωπίνου μικροβιώματος.  Όλα αυτά φυσικά ισχύουν και για την έρευνα ζωϊκών μικροβιωμάτων.
Το ανθρώπινο μικροβίωμα αποτελείται απο βακτήρια, αρχαία (αρχαιοβακτήρια), μύκητες, ιούς και πρωτόζωα. Αυτά σε διαφορετικό αριθμό και σύνθεση βρίσκονται στο δέρμα, τη στοματική κοιλότητα, το αναπνευστικό σύστημα, το έντερο, τον κόλπο στη γυναίκα, και με βάση πρόσφατες μελέτες στον πλακούνται και τη μήτρα. Το πλέον μελετημένο όμως μικροβίωμα είναι αυτό του παχέος εντέρου, το οποίο είναι το πλουσιότερο σε ποικιλία και αριθμό (1011 βακτήρια/γραμμάριο κοπράνων) και φαίνεται ότι είναι και το βασικότερο για την καθόλου φυσιολογική  λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Το είδος των μικροοργανισμών και η ποσοστική σχέση μεταξύ τους αποτελούν τον τύπο εντερικού μικροβιώματος (εντεροβίωμα) κάθε ανθρώπου και είναι σε μέγάλο βαθμό εξατομικευμένα. Η ανάλυση του εντερικού μικροβιώματος έγινε σήμερα εύκολη με την ανάπτυξη νέων τεχνικών αλληλούχισης του DNA (αλληλούχιση DNA νέας γενιάς, next generation sequencing). Τα αποτελέσματα μετα-αναλύσεων έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για την πιθανή σχέση διαφόρων τύπων μικροβιωμάτων με διάφορα νοσήματα.
Με βάση πειραματικά δεδομένα σε ζώα και επιδημιολογικές και κλινικοεργαστηριακές μελέτες σε ανθρώπους, σήμερα υπάρχουν ενδείξεις για τη σχέση διαφόρων τύπων μικροβιωμάτων με καρδιαγγειακά νοσήματα, ευερέθιστο έντερο και φλεγμονώδη εντερική νόσο, διαβήτη τύπου Ι, παχυσαρκία , διάφορες μορφές καρκίνου και νευροψυχιατρικές διαταραχές (βλ. βιβλίο
«Τα Μικρόβια και ο Άνθρωπος» και www.tamikrovia.gr).
Στόχος της ιατρικής είναι η παρέμβαση με σκοπό την αποκατάσταση της σύνθεσης του μικροβιώματος σε τύπους που σχετίζονται με καλή υγεία. Σε αυτό πρωτεύοντα ρόλο παίζουν η διατροφή, το σωματικό βάρος και βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και οι καταχρήσεις σε αλκοόλ, καφέ κ.α.
Η ανάπτυξη παρεμβατικών θεραπευτικών μεθόδων σε σχέση με τον τύπο μικροβιώματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προσωποποιημένης ιατρικής (personalized medicine), έναν από τους βασικούς πυλώνες της σύγχρονης προσέγγισης της ιατρικής πράξης που διεθνώς χαρακτηρίζεται ως P4 – Medicine (από τα αρχικά τέσεερα λατινικά P των όρων predictive, preventive, personalized, participatory).
Prof. Dr. med.Stylianos Chatzipanagiotou Medical Biopathologist, Clinical Microbiologist Associate Professor of Medical Microbiology National and Kapodistrian University of Athens Medical School – Aeginition Hospital Dept. of Clinical Microbiology and Medical Biopathology
Νίκος Ι. Λεγάκης Ομ.Καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
 
*** Δεδομένα για την ψωριασική αρθρίτιδα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο EULAR
Τα μακροχρόνια αποτελέσματα του προγράμματος κλινικών μελετών PALACE για την απρεμιλάστη, τον από του στόματος εκλεκτικό αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης 4 (PDE4), παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας (EULAR 2017) στη Μαδρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Celgene International Sàrl, θυγατρικής εταιρείας της Celgene Corporation (NASDAQ: CELG).
 Αποτελέσματα από την ανοιχτή φάση επέκτασης της μελέτης PALACE 1, η οποία αξιολόγησε ασθενείς που έλαβαν 4 έτη θεραπείας με απρεμιλάστη 30 mg (n=123), χρησιμοποιήθηκαν για να εξετάσουν τον έλεγχο της ψωριασικής αρθρίτιδας σε διάφορες παραμέτρους ενεργού φλεγμονής, όπως ο αριθμός των διογκωμένων αρθρώσεων (SJC) και η βελτίωση στη λειτουργικότητα του ασθενούς, σύμφωνα με τον Δείκτη Λειτουργικής Ικανότητας του ερωτηματολογίου αξιολόγησης υγείας (HAQ-DI).
 Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μία χρόνια αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από πόνο, δυσκαμψία, οίδημα και ευαισθησία των αρθρώσεων, φλεγμονή συγκεκριμένων συνδέσμων και τενόντων, καθώς και σχετιζόμενη ψωρίαση.Για την επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη οι μακροχρόνιες επιδράσεις της θεραπείας. Η ψωριασική αρθρίτιδα, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κινητικότητα και τη σωματική λειτουργία.
 Τα αποτελέσματα της PALACE 1 κατέδειξαν ότι οι ασθενείς που συνέχισαν να λαμβάνουν θεραπεία με απρεμιλάστη 30 mg BID (n=123/504), το εγκεκριμένο δηλαδή δοσολογικό σχήμα, παρουσίασαν κλινικά σημαντικές βελτιώσεις ως προς τα σημεία και τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας, τη σωματική λειτουργία και τη σχετιζόμενη ψωρίαση κατά την εβδομάδα 208. Σημαντική βελτίωση καταδείχθηκε από τη σύγκριση του ποσοστού ανταπόκρισης ACR20 μεταξύ της εβδομάδας 52, το οποίο ήταν 53,2% (n= 101/190), με εκείνο της εβδομάδας 208 που ήταν 67,5% (n=83/123), (ACR20: βελτίωση κατά 20% στα τροποποιημένα κριτήρια ανταπόκρισης του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας – μία σύνθετη βαθμολογία πόνου, αναπηρίας και φλεγμονής).
Βελτιώσεις στον αριθμό των διογκωμένων αρθρώσεων παρατηρήθηκαν σε ολόκληρη τη διάρκεια της μελέτης (από -50,5% την εβδομάδα 52 σε -84,2% την εβδομάδα 208), ενώ ο αριθμός ευαίσθητων αρθρώσεων (TJC) επίσης βελτιώθηκε από -45,1% την εβδομάδα 52 σε -78,1% την εβδομάδα 208. Στη διάρκεια της 4ετούς παρακολούθησης παρατηρήθηκαν και βελτιώσεις στη λειτουργικότητα στις βαθμολογίες του Δείκτη HAQ-DI, με μία μέση μεταβολή κατά −0,47 την εβδομάδα 208, υποδεικνύοντας μία ελάχιστη κλινικά σημαντική διαφορά (MCID). Αυτές οι βελτιώσεις στον Δείκτη HAQ-DI θεωρείται ότι μεταφράζονται σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας.
 Παράλληλα, αξιολογήθηκε και ο αντίκτυπος στην κόπωση, καθώς οι ασθενείς αναφέρουν την κόπωση ως μια αρνητική επίδραση της νόσου ή και της θεραπείας. Μία βελτίωση στη μέση βαθμολογία της κλίμακας Λειτουργικής Αξιολόγησης της Θεραπείας Χρόνιας Νόσου – Κόπωσης (FACIT-F) παρατηρήθηκε από την εβδομάδα 52 (3,8) έως την εβδομάδα 208 (5,7), ενώ ο πληθυσμός ασθενών παρουσίασε μέση βαθμολογία 35,7, γεγονός το οποίο υποδεικνύει μείωση της κόπωσης.
 Στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας EULAR 2017 παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα των δεδομένων ασφάλειας από τη θεραπεία με απρεμιλάστη σε βάθος 4ετίας, σε μια ξεχωριστή ανάλυση των μελετών PALACE 1-3. Ειδικότερα, η συγκεντρωτική ανάλυση αξιολόγησε τη μακροχρόνια ασφάλεια της θεραπείας με απρεμιλάστη 30 mg BID σε ασθενείς με ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα, παρά την προηγούμενη λήψη συμβατικών τροποποιητικών της νόσου αντιρρευματικών φαρμάκων (DMARD) ή/και βιολογικών παραγόντων. Η ανάλυση αυτή κατέδειξε ότι η επίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών παρέμεινε σταθερή ή μειώθηκε με τη μακροχρόνια έκθεση στην απρεμιλάστη 30 mg BID.
 Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιας έως μέτριας βαρύτητας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 52 εβδομάδων της θεραπείας με απρεμιλάστη 30 mg (n=721), οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν σε ποσοστό ≥5% των ασθενών ήταν διάρροια, ναυτία, κεφαλαλγία, λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και ρινοφαρυγγίτιδα (οίδημα των ρινικών διόδων και του οπίσθιου μέρους του φάρυγγα). Τα περισσότερα περιστατικά διάρροιας και ναυτίας αναφέρθηκαν εντός των πρώτων 2 εβδομάδων της θεραπείας και κατά κανόνα υποχώρησαν εντός 4 εβδομάδων.
 Κατά τη διάρκεια των επόμενων 3 ετών παρακολούθησης (εβδομάδες 52-208), η συχνότητα αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών δεν αυξήθηκε με την παρατεταμένη έκθεση στην απρεμιλάστη 30 mg BID. Για τους ασθενείς που λάμβαναν απρεμιλάστη 30 mg BID, η επίπτωση των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν μεταξύ των εβδομάδων 0-52 σε σύγκριση με την επίπτωση εκείνων που αναφέρθηκαν μεταξύ των εβδομάδων 156-208 (n=401) ήταν: διάρροια (15,5% έναντι 1,0%), ναυτία (15% έναντι 0,7%), λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (8,3% έναντι 5,2%), κεφαλαλγία (10,4% έναντι 1,7%) και ρινοφαρυγγίτιδα (5,7% έναντι 6,5%).
 Το ποσοστό των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 7% κατά τη διάρκεια της έκθεσης στις εβδομάδες 156 έως 208. Στην πλειονότητά τους αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν σε έναν ασθενή η καθεμία, ενώ το ποσοστό διακοπής της θεραπείας λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 1,7%. Για τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ειδικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής ευκαιριακής λοίμωξης, τα ποσοστά που αναφέρθηκαν ήταν πολύ χαμηλά και συγκρίσιμα με εκείνα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους θεραπείας.
 Σχετικά με το πρόγραμμα PALACE
Οι PALACE 1, 2 και 3 είναι τρεις εγκριτικές, πολυκεντρικές, διπλά τυφλά, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες παραλλήλων ομάδων Φάσης III, με δύο ομάδες δραστικής θεραπείας. Σε αυτές τις μελέτες, 1.493 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1:1:1 για να λαμβάνουν απρεμιλάστη 20 mg δύο φορές την ημέρα ή απρεμιλάστη 30 mg δύο φορές την ημέρα ή εικονικό φάρμακο τηρώντας αυτό τον τρόπο αναλογίας, για 16 εβδομάδες. Την εβδομάδα 16, κάποιοι ασθενείς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο τυχαιοποιήθηκαν σε μία από τις δύο ομάδες της απρεμιλάστης, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν να λαμβάνουν εικονικό φάρμακο έως και την εβδομάδα 24. Μετά την εβδομάδα 24, οι ασθενείς ξεκίνησαν μία επακόλουθη φάση μακροχρόνιας ανοιχτής αγωγής με δραστική θεραπεία. Στις μελέτες PALACE 1, 2 και 3 εντάχθηκε ένα ευρύ φάσμα ασθενών με ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα που είχαν κατά το παρελθόν αντιμετωπιστεί με από του στόματος τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα (DMARD) ή/και βιολογικούς παράγοντες, ενώ σε ορισμένους ασθενείς προηγούμενη θεραπεία με αναστολέα του παράγοντα νέκρωσης του όγκου (TNF) είχε αποτύχει. Μεταξύ του πρώτου έτους της θεραπείας και ενός διαστήματος έως και 4 ετών θεραπείας, παρατηρήθηκε χαμηλό ποσοστό διακοπής της θεραπείας λόγω ανεπιθύμητων συμβάντων, το οποίο κυμάνθηκε από 1,6% (n=7) έως 2,5% (n=13).
Στη μελέτη PALACE 1 εντάχθηκαν ασθενείς με ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα που λάμβαναν θεραπεία με απρεμιλάστη 20 mg ή 30 mg δύο φορές την ημέρα ή εικονικό φάρμακο. Μετά από 24 εβδομάδες, η ομάδα του εικονικού φαρμάκου τυχαιοποιήθηκε εκ νέου σε μία ομάδα απρεμιλάστης. Οι ασθενείς λάμβαναν την απρεμιλάστη ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με συγχορηγούμενα τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα (DMARD), συμπεριλαμβανομένης της μεθοτρεξάτης.
 Σχετικά με την Ψωριασική Αρθρίτιδα
Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που πάσχουν από ψωρίαση μπορεί να αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προσβάλλει τον οργανισμό με διαφορετικούς τρόπους από εκείνους της ψωρίασης και συχνά προκαλεί πόνο, καθώς και οίδημα και ευαισθησία, ιδιαίτερα γύρω από τις αρθρώσεις. Είναι σαφές ότι οι δύο παθήσεις συνδέονται στενά και ότι, εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κινητικότητα και τη σωματική λειτουργία.3,4
Οι αρθρώσεις των ασθενών που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα συχνά παρουσιάζουν οίδημα και ευαισθησία, οδηγώντας σε σημαντική αναπηρία. Το 89% των ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα δηλώνει ότι αισθάνεται πόνο στις αρθρώσεις.
Δύο διακριτά σωματικά συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι η δακτυλίτιδα (φλεγμονή ενός ολόκληρου δακτύλου) και η ενθεσίτιδα (φλεγμονή στις θέσεις όπου οι τένοντες ή οι σύνδεσμοι προσφύονται στο οστό). Ένας σημαντικός αριθμός – το 41% – των ατόμων που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα παρουσιάζει δακτυλίτιδα στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, ενώ η ενθεσίτιδα είναι γνωστό ότι προσβάλλει έως και το 71% των ασθενών.
 Σχετικά με την απρεμιλάστη
Η απρεμιλάστη είναι ένας από του στόματος μικρομοριακός αναστολέας της φωσφοδιεστεράσης 4 (PDE4), ενός ενζύμου ειδικού για την κυκλική μονοφωσφορική αδενοσίνη (cAMP). Η αναστολή της PDE4 έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της ενδοκυτταρικής cAMP, η οποία πιστεύεται ότι ρυθμίζει εμμέσως την παραγωγή φλεγμονωδών μεσολαβητών.
Η απρεμιλάστη έλαβε άδεια κυκλοφορίας από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 και πλέον αποζημιώνεται από τα συστήματα υγείας σε 24 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 19 χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότεροι από 150.000 ασθενείς παγκοσμίως λαμβάνουν θεραπεία με απρεμιλάστη.

*** Βγάλτε τις αμυγδαλές να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου στον φάρυγγα
Eνα ακόμη  όπλο  στην φαρέτρα τους κατά του καρκίνου του στόματος-στοματοφάρυγγα διαθέτουν πλέον οι Ωτορινολαρυγγολόγοι μετά από πολύχρονη επιστημονική μελέτη.
Πρόκειται για την  προληπτική αμυγδαλεκτομή  η οποία  μειώνει θεαματικά  τον μελλοντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του στόματος-στοματοφάρυγγα  και ειδικότερα του καρκίνου που σχετίζεται με τον ιό του  HPV.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διήρκησε 35 χρόνια και δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό CancerPreventionReserchη μείωση φτάνει το 60% και όταν  η αφαίρεση των αμυγδαλών έγινε στην παιδική ηλικία, η μείωση της πιθανότητας έφτανε στο 85%.
«Η αμυγδαλεκτομή δεν θα πρέπει να γίνεται συστηματικά για πρόληψη, καθώς οι πιθανότητες είναι μικρές για το νόσημα» αναφέρει ο διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει με έμφαση
«Ωστόσο  οι ασθενείς  με HPVπου είναι υψηλού ρίσκου, κατά τα πρότυπα των BRCAθετικών ασθενών για τον καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή  για προληπτικούς λόγους έναντι του καρκίνου».
Οι καρκίνοι του στόματος-στοματοφάρυγγα, οι περισσότεροι εκ των οποίων αφορούν στις αμυγδαλές και τη βάση της γλώσσας, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια  βρίσκονται σε έξαρση.
Κι αυτό οφείλεται στην αύξηση των κρουσμάτων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, γνωστός ως HPV, που είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενος.
Το ερώτημα που προέκυψε ήταν  για τους Ω.Ρ.Λ αν η αμυγδαλεκτομή, μια πολλή συχνή και διαδεδομένη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να μειώσει το ρίσκο γι’ αυτούς τους καρκίνους.
Η μελέτη έγινε στη Δανία, όπου μελετήθηκαν δεδομένα από το DanishCancerRegistryκαι βρέθηκε ότι 90755 ασθενείς είχαν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή. Ανάμεσα στο 1977 και το 2012, οι αμυγδαλεκτομές μειώθηκαν κατά 33,8%. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, κατά την ίδια περίοδο, οι περιπτώσεις καρκίνου του στοματοφάρυγγα είχαν αυξηθεί σημαντικά.
Οι μελετητές βρήκαν ότι η απουσία των αμυγδαλών μειώνει την πιθανότητα για καρκίνο κατά 60%, ενώ ,όταν η αφαίρεση των αμυγδαλών είχε γίνει στην παιδική ηλικία, η μείωση της πιθανότητας έφτανε στο 85%!
Όπως εξηγεί ο κ Αρτόπουλος σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός για τον ιό HPVβρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρόληψης, ενώ η αμυγδαλεκτομή μπορεί να θεωρηθεί ως ένα επιπλέον όπλο στην μάχη κατά του καρκίνου στόματος από HPV.
ΚΑΡΚΙΝΟΙ      ΣΤΟΜΑΤΟΣ-ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΑ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Συχνά τον εντοπίζουμε :
~ Στις αμυγδαλές
  • Στο φάρυγγα
  • Στο κάτω χείλος
  • Στη γλώσσα
  • Στο έδαφος του στόματος
  • Στις παρειές
  • Στα ούλα
  • Στην υπερώα
 Ο καρκίνος του στόματος-στοματοφάρυγγα εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους ηλικίας άνω των σαράντα χρόνων αλλά μπορεί να προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Αναφέρονται μερικά προειδοποιητικά σημεία που βοηθούν στην αποκάλυψή τους:
  • Πληγή στο στόμα που δεν επουλώνεται.
  • Πόνος ή αίσθημα ότι κάτι έχει σφηνωθεί στο φάρυγγα.
  • Δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση.
  • Δυσκολία στην κίνηση της κάτω γνάθου ή της γλώσσας.
  • Μούδιασμα της γλώσσας ή άλλης περιοχής του στόματος.
  • Διόγκωση στη γνάθο το οποίο εμποδίζει την οδοντοστοιχία να εφαρμόζει στη θέση της ή την καθιστά άβολη.
  • Λευκή ή κόκκινη κηλίδα στα ούλα, στη γλώσσα, ή στο βλεννογόνο του στόματος.
  • Διόγκωση ή πάχυνση στην παρειά ή στα χείλη.
  • Διόγκωση στη γνάθο το οποίο εμποδίζει την οδοντοστοιχία να εφαρμόζει στη θέση της ή την καθιστά άβολη.
 ΔΙΑΦΝΩΣΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
 Η κλινική εικόνα θέτει την υποψία, αλλά η διάγνωση μπαίνει με τη βιοψία.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από τους εξής παράγοντες: Τη  θέση της βλάβης, την έκτασή της, τον ιστολογικό τύπο, όπως αυτός έχει προκύψει από την ληφθήσα βιοψία και την παρουσία ή μη τραχηλικών και απομακρυσμένων μεταστάσεων.
Η χειρουργική εξαίρεση, η σύγχρονη ακτινοθεραπία και χημειοθεραπεία με φάρμακα νέας γενιάς είναι τα όπλα στην αντιμετώπιση της νόσου. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.
***  ¨Του παιδιού μου το παιδί είναι δύο φορές παιδί μου¨
Το πασίγνωστο αυτό λαϊκό γνωμικό βρήκε απόλυτη εφαρμογή στο πρόσωπο μιας Ελληνίδας μητέρας, η οποία κυοφόρησε τα έμβρυα της κόρης της που δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει.
Η συγκινητική, όσο και πρωτοποριακή παρένθετη μητρότητα στη χώρα μας ολοκληρώθηκε με επιτυχή τοκετό το Σάββατο 20 Ιουνίου, στη Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική στο “Αρεταίειο Νοσοκομείο” υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Γ.Κ. Κρεατσά, μετά από κύηση 32 εβδομάδων. Ο τοκετός πραγματοποιήθηκε με καισαρική τομή σε γυναίκα ηλικίας 50 ετών, η οποία λόγω σοβαρής παθολογίας της κυήσεως, όπως η προεκλαμψία, υπεβλήθη σε καισαρική τομή και έφερε στη ζωή πρόωρα δίδυμα ζώντα και αρτιμελή ένα αγοράκι με βάρος γέννησης 1.950 gr και ένα κοριτσάκι με βάρος γέννησης 1.760 gr.
Η παρένθετη μητέρα και γιαγιά των διδύμων κυοφόρησε τα τέκνα της κόρης της λόγω συγγενούς διαμαρτίας της θυγατέρας η οποία αφορούσε την απουσία μήτρας –άρα και εμμήνου ρήσεως και απουσία κόλπου.
Στο γεγονός, που συνέβη για πρώτη φορά σε μια Πανεπιστημιακή κλινική στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Β’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής, κ. Γ. Κ. Κρεατσάς, ο ειδικός Παιδογυναικολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής –Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ε. Δεληγεώρογλου και ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Κ. Πάντος.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, έχοντας το γενετικό υλικό της πάσχουσας με σύνδρομο Rokitansky και του συζύγου της, με εξωσωματική γονιμοποίηση έγινε εμβρυομεταφορά στη δανεική μήτρα της παρένθετης μητέρας και γιαγιάς ταυτόχρονα, όπου μετά από κύηση 32 εβδομάδων είδαν το φως της ζωής τα δίδυμα. Η κύηση και ο τοκετός αυτός δίδουν την ελπίδα της μητρότητας και σε πολλές άλλες γυναίκες με συγγενείς διαμαρτίες του γεννητικού συστήματος αυτού του τύπου.
Η κόρη χειρουργήθηκε προ ετών στο τμήμα παιδικής – εφηβικής γυναικολογίας και επανορθωτικής χειρουργικής από τον καθηγητή κ. Γ. Κ. Κρεατσά και τους συνεργάτες του για τη δημιουργία νεοκόλπου, που θα επέτρεπε στη νεαρή γυναίκα τη σύναψη φυσιολογικών σεξουαλικών επαφών. Η νεαρή γυναίκα έχει άριστη λειτουργία των ωοθηκών – άρα και του ορμονικού προφίλ- με αποτέλεσμα όταν ήλθε εις γάμου κοινωνίαν να αποζητήσει τη χαρά της τεκνοποίησης.
Ο νομοθέτης με μια σειρά νομικών διαδικασιών δίνει πλέον την ευκαιρία να γευτούν τη χαρά της τεκνοποίησης «με δανεική μήτρα» και οι Ελληνίδες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο τμήμα μας, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο έχουν χειρουργηθεί μέχρι σήμερα 180 νεαρές γυναίκες με απουσία μήτρας και κόλπου, δημιουργώντας νεόκολπο με την τεχνική του καθηγητού κ. Γ.Κ. Κρεατσά, η οποία έχει καθιερωθεί για την αποκατάσταση συγγενών ανωμαλιών αυτού του τύπου, δηλαδή με σύνδρομο Rokitansky.

***  Διαταραχές περιόδου: τι τις προκαλεί;
Ξέρετε πότε άρχισε η τελευταία σας περίοδο ή πόσες μέρες διήρκεσε; Αν όχι, ίσως είναι ώρα να αρχίσετε να προσέχετε τον έμμηνο κύκλο σας, γιατί η καταγραφή του θα σας βοηθήσει αφενός να καταλάβετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς, αφετέρου  να αναγνωρίσετε τυχόν σημαντικές αλλαγές που θα μπορούσαν να σημαίνουν κάτι σοβαρό.
Η έμμηνος ρύση (ή εμμηνόρροια ή περίοδος) είναι αποτέλεσμα της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων, άλλοι από τους οποίους πηγάζουν από τον ίδιο τον οργανισμό (π.χ. κεντρικό νευρικό σύστημα, ωοθήκες, μήτρα) και άλλοι είναι εξωγενείς.
Οι περισσότερες γυναίκες έχουν εμμηνόρροια για τέσσερις έως επτά ημέρες κάθε 28 ημέρες (έμμηνος κύκλος), αν και σε γενικές γραμμές θεωρούνται φυσιολογικοί οι κύκλοι από 21 έως 35 ημέρες.
Ωστόσο στο τουλάχιστον 30% των κοριτσιών και των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παρατηρείται διαταραχή του εμμήνου κύκλου από καιρό σε καιρό, με αποτέλεσμα είτε να έχουν έμμηνο ρύση νωρίτερα ή αργότερα από το αναμενόμενο, είτε να «χάνουν» μία ή περισσότερες περιόδους, να έχει η εμμηνόρροια διάρκεια μικρότερη ή μεγαλύτερη από το σύνηθες, να αλλάζει η ποσότητα ή ακόμα και το χρώμα του αίματος κ.λπ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτού του είδους οι διαταραχές δεν οφείλονται σε κάτι σοβαρό, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο να γίνει λεπτομερής διερεύνηση γιατί πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ (www.gynecologie.gr), εξηγεί ποιες είναι οι πιο χαρακτηριστικές διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές αιτίες τους και πότε πρέπει μια γυναίκα να απευθυνθεί στον γιατρό.
Τί εννοούμε όταν λέμε διαταραχή του κύκλου;
Η διαταραχή του κύκλου σημαίνει μία σειρά από διαφορετικά συμπτώματα ή καταστάσεις που μπορεί να συνυπάρχουν. Έτσι, μιλάμε για διαταραχή του κύκλου όταν:
* Η εμμηνόρροια εμφανίζεται νωρίτερα από τις 21 ημέρες ή αργότερα από τις 35 ημέρες.
* Η γυναίκα χάνει τρεις ή περισσότερες περιόδους στη σειρά, χωρίς να είναι έγκυος, να θηλάζει ή να έχει μπει στην κλιμακτήριο (η κατάσταση αυτή λέγεται αμηνόρροια).
* Η εμμηνόρροια είναι πολύ πιο έντονη ή πολύ πιο μικρή από το σύνηθες.
* Η εμμηνόρροια διαρκεί επί περισσότερο από επτά ημέρες.
* Η περίοδος συνοδεύεται από πόνο, κράμπες, ναυτία ή έμετο (η κατάσταση αυτή λέγεται δυσμηνόρροια).
* Η γυναίκα έχει αιμορραγία ή κηλίδες αίματος μεταξύ των εμμήνων ρύσεων, μετά την εμμηνόπαυση ή μετά το σεξ.
Τί μπορεί να προκαλέσει αυτού του είδους τις διαταραχές;
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, άλλοτε  αθώες και άλλοτε σοβαρές, που κυμαίνονται από μία εγκυμοσύνη ή ορμονικές διαταραχές έως λοιμώξεις, κακοήθειες, νοσήματα, τραυματισμούς και λήψη ορισμένων φαρμάκων.
Πολύ συνηθισμένες αιτίες είναι το έντονο στρες και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η απώλεια πολλών κιλών, οι ακραίες δίαιτες, η υπερβολικά έντονη γυμναστική (η αμηνόρροια είναι πολύ συχνή στις αθλήτριες που προπονούνται καθημερινά και σκληρά), μία ασθένεια και οτιδήποτε άλλο διαταράξει τη ρουτίνα της γυναίκας.
Ρόλο μπορεί να παίξει και η έναρξη ή η διακοπή της λήψης αντισυλληπτικών (μερικές γυναίκες χρειάζονται έως και έξι μήνες μετά τη διακοπή έως ότου σταθεροποιηθεί ο κύκλος τους), καθώς και ιατρικά προβλήματα όπως τα ινομυώματα και οι πολύποδες της μήτρας, η ενδομητρίωση, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής (νευρογενής ανορεξία και βουλιμία).
Άλλες πιθανές αιτίες είναι η λήψη στεροειδών ή αντιπηκτικών φαρμάκων, οι αιμορραγικές διαταραχές, τα νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός), οι διαταραχές της υπόφυσης του εγκεφάλου που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού ή ακόμα και οι καρκινικοί όγκοι των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του τραχήλου της μήτρας.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η αξιολόγηση στην οποία θα υποβληθεί η γυναίκα εξαρτάται από την ηλικία της, τη διάρκεια της διαταραχής της εμμήνου ρύσεως, το ιατρικό ιστορικό της (ο γιατρός πρέπει να ενημερωθεί για το τι έχει αλλάξει στον έμμηνο κύκλο και την εμμηνόρροια και αν υπάρχουν πρόσθετα συμπτώματα) και τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης.
Οι πρώτες εξετάσεις που συνιστώνται συνήθως είναι υπερηχογραφικός έλεγχος και τεστ Παπανικολάου. Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως αιματολογικές (για να αποκλείσει π.χ. το ενδεχόμενο αναιμίας και άλλων ιατρικών διαταραχών), καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος (για να αποκλείσει το ενδεχόμενο λοίμωξης), βιοψία ενδομητρίου (μπορεί να διαγνώσει την ενδομητρίωση, τις ορμονικές διαταραχές ή να εντοπίσει καρκινικά κύτταρα) κ.λπ.
Πότε πρέπει να απευθυνθεί η γυναίκα στον γιατρό;
Συνήθως συνιστάται να ζητηθεί συμβουλή από τον γυναικολόγο ιατρό όταν η γυναίκα έχει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που ακολουθούν:
* Πονάει πολύ στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή μεταξύ των περιόδων.
* Έχει ασυνήθιστα έντονη αιμορραγία (χρειάσθηκε να αλλάξει σερβιέτα ή ταμπόν κάθε ώρα και επί 2 ή 3 συνεχόμενες ώρες) ή αποβάλλει ασυνήθιστα μεγάλα πήγματα αίματος.
* Έχει μη φυσιολογικό κολπικό έκκριμα ή έκκριμα που μυρίζει άσχημα.
* Αναπτύξει υψηλό πυρετό.
* Η περίοδός της διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες.
* Έχει κολπική αιμορραγία ή κηλίδες μεταξύ των περιόδων ή μετά την κλιμακτήριο.
* Η περίοδός της έχει γίνει πολύ ακανόνιστη, ενώ έως πρότινος είχε ομαλό έμμηνο κύκλο.
* Έχει ναυτία ή έμετο στη διάρκεια της εμμηνόρροιας.
* Έχει συμπτώματα συνδρόμου τοξικού σοκ, όπως πυρετό πάνω από 38,8 βαθμούς Κελσίου, έμετο, διάρροια, τάση λιποθυμίας ή ίλιγγο. Το σύνδρομο αυτό είναι μία σπάνια εκδήλωση έπειτα από μόλυνση και έχει παρατηρηθεί σε μερικές γυναίκες οι οποίες, για παράδειγμα, φορούσαν το ίδιο ταμπόν επί πολύ περισσότερες ώρες απ’ όσο έπρεπε.
Εξυπακούεται ότι η γυναίκα θα επισκεφτεί τον γιατρό και αν υποψιάζεται ότι είναι έγκυος και γι’ αυτό έχει διαταραχή της περιόδου της.
Σε ό,τι αφορά στη θεραπεία, αυτή θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία που τυχόν θα ανευρεθεί.

*** Νηστεία: Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία μας;
Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί μια πνευματική διαδικασία και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Κάθε χρόνο, όμως, τίθεται το ίδιο ερώτημα: κάνει καλό ή κακό στην υγεία μας;
«Η νηστεία, όπως ήδη γνωρίζετε, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα πολλών θρησκειών, περιλαμβανομένου του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Ισλαμισμού. Εδώ και χρόνια υπάρχει σε εξέλιξη μια επιστημονική διαμάχη για το αν είναι ωφέλιμη ή όχι για την υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι προϋποθέτει τη στέρηση τροφής. Αυτό είναι που απωθεί πολλούς εξ ημών από το να νηστέψουμε. Αλλά είτε το πιστεύετε, είτε όχι, η στέρηση της τροφής είναι το “κλειδί” για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα», εξηγεί η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από
την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής.
Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications έδειξε ότι, μια ολιγοθερμιδική διατροφή βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Μάλιστα, το όφελος είναι μεγαλύτερο για τους ηλικιωμένους.
«Θα έχετε παρατηρήσει ότι όσο νεότεροι είμαστε, τόσο πιο γρήγορο και αποτελεσματικό μεταβολισμό έχουμε. Μια από τις κύριες συνέπειες της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης του σώματος και των ασθενειών γενικότερα, είναι ο αργός μεταβολισμός. Εύλογα θα αναρωτηθείτε αν μπορούμε να πάμε κόντρα στη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Φυσικά και μπορούμε, με τη νηστεία. Διότι, όσο λιγότερο τρώμε, τόσο μικρότερο το φορτίο για το πεπτικό μας σύστημα. Η νηστεία ουσιαστικά δίνει στο πεπτικό σύστημα τη δυνατότητα να ξεκουραστεί. Όταν η πέψη είναι πτωχή, το πρώτο που επηρεάζεται στον οργανισμό μας είναι ο μεταβολισμός και η ικανότητα καύσης του λίπους. Η νηστεία μπορεί να ρυθμίσει την πέψη και να προάγει την υγιή λειτουργία του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι τον μεταβολισμό. Επίσης, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η νηστεία έχει θετική επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, μηχανισμός που μας επιτρέπει να ανεχόμαστε καλύτερα τους υδατάνθρακες, δηλαδή τη ζάχαρη. Επιπλέον, επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας αντί για τη ζάχαρη. Τέλος, βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και της πείνας. Με λίγα λόγια, η νηστεία είναι σαν το κουμπί που κάνει reset σε μια ηλεκτρονική συσκευή. Η στέρηση της τροφής βοηθά το σώμα να αυτορυθμιστεί και να επιβιώσει», λέει η Δρ. Κοΐνη.
Στη φύση, όταν τα ζώα αρρωσταίνουν σταματάνε να τρώνε και επικεντρώνονται στην ανάπαυση. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός για να μειώσουν το εσωτερικό στρες, ώστε το σώμα τους να μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Οι άνθρωποι είμαστε τα μόνα έμβια όντα που αναζητάμε τροφή όταν είμαστε άρρωστοι, δηλαδή ακόμα και όταν δεν την χρειαζόμαστε.
«Όμως η νηστεία, δηλαδή η στέρηση της τροφής, είναι ο τρόπος για να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα επειδή μειώνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, ρυθμίζει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις στο σώμα, αποτρέπει το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, συντελεί σε μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία ενεργοποιώντας τα βλαστικά κύτταρα να μετατραπούν σε νέους νευρώνες και άλλες χημικές ουσίες που προάγουν τη νευρική υγεία. Προστατεύει, επίσης, τα εγκεφαλικά κύτταρα από αλλαγές που συνδέονται με τις νόσους του Alzheimer και του Πάρκινσον. Ακόμη, η νηστεία δημιουργεί χώρο για περισσότερη ενέργεια στο σώμα, αφού το πεπτικό σύστημα ξεκουράζεται και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να απορροφήσει ενέργεια», σύμφωνα με την πιστοποιημένη Ιατρό Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
Η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι, η νηστεία μας επιτρέπει να αισθανόμαστε καλύτερα τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. «Με ένα ελαφρύτερο σώμα και μυαλό γινόμαστε πιο συνειδητοποιημένοι και ευγνώμονες για τα πράγματα γύρω μας. Δυστυχώς όμως ο τρόπος που πολλοί άνθρωποι κάνουν σήμερα τη νηστεία είναι λάθος, καθώς τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες, πράγμα που προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα και διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών της λεπτίνης και της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την αύξηση της πείνας. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόσληψη φαγητού, άρα σε αύξηση του σωματικού βάρους. Γι’ αυτό και στο μυαλό πολλών ανθρώπων η νηστεία έχει αρνητική υπόσταση. Όταν όμως γίνεται σωστά, δηλαδή με φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρουσιάζουν παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος, η νηστεία μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να έχει στη σωματική και πνευματική μας υγεία».

*** Προσοχή το γλαύκωμα τυφλώνει
Περισσότεροι από 11,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τυφλωθεί μέχρι το 2020 από γλαύκωμα!
Την  δυσοίωνη αυτή εκτίμηση κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γλαυκώματος, σύμφωνα με στοιχεία του οποίου το γλαύκωμα«καλπάζει»  τυφλώνοντας κάθε χρόνο πάνω από 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το 2013   64,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν  γλαύκωμα  και ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευτεί το 2020 στα 76 εκατομμύρια!
Παρά την εξέλιξη της οφθαλμολογίας, το γλαύκωμα είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως καθώς στα αρχικά  στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα και όταν διαγνωστεί η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γλαυκώματος, με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος ( 12 με 18 Μαρτίου), αναφέρει ότι σύμφωνα με μελέτες για την επιδείνωση της κατάστασης ευθύνονται οι δημοσιονομικοί περιορισμοί στον τομέα της υγείας και η έλλειψη η κακή ενημέρωση κυρίως στους αγροτικούς πληθυσμούς.
Η έλλειψη ενημέρωση στους αγροτικούς πληθυσμούς είναι υπεύθυνη για το γεγονός  ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών φτάνουν στον γιατρό όταν η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη.
               ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ -ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
«Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στη συνέχεια η τακτική παρακολούθηση του ασθενή  μπορούν να αποτρέψουν  την τύφλωση από γλαύκωμα» τονίζει ο διαπρεπής ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκηςκαι επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης.
«Κι αυτό γατί, συνεχίζει ο κ Κοζομπόλης, οι νέες χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα,  όπως η χρήση  μικροσκοπικών βαλβίδων, βοηθούν στην απορροή του υδατοειδούς υγρού που είναι υπεύθυνο για την αυξημένη πίεση του οφθαλμού και  βάζουν φρένο στην εξέλιξη της νόσου. Μπορούν δε να εφαρμοστούν οι μέθοδοι αυτές επιτυχώς σε συνδυασμό με την εγχείρηση καταρράκτη».
 Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς της 3ης ηλικίας, αν και σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί σε νέους ανθρώπους καθώς επίσης και σε παιδιά.
           ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ  ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
Η αιτία του γλαυκώματος είναι πολυπαραγοντική και οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι:
ØH αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση,
Ø Tο οικογενειακό ιστορικό,
Ø Oλεπτός κερατοειδής,
ØHμυωπία
ØOσακχαρώδης διαβήτης
ØΙστορικό οφθαλμικού τραύματος
ØΜακροχρόνια τοπική ή συστηματική χρήση κορτιζόνης    

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους η μόνη άμυνα που έχουν κυρίως τα άτομα της τρίτης ηλικίας απέναντι στο γλαύκωμα  είναι η πρόληψη, η οποία μπορεί να γίνεται με μια τουλάχιστον εξέταση το χρόνο,. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ     -ΘΕΡΑΠΕΙΑ
«Η αντιμετώπιση του γλαυκώματος, όταν αυτό διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να γίνει είτε με φαρμακευτική αγωγή (κολλύρια),  είτε με ειδικό laser (Selective Laser Trabecouloplasty), αλλά και με χειρουργική επέμβαση» τονίζει ο κ Κοζομπόλης και προσθέτει
«Στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται το laserαυτό δρα στις ήδη υπάρχουσες αποχετευτικές οδούς του ματιού, μειώνοντας τις αντιστάσεις που συναντά το υγρό του ματιού κατά την αποχέτευσή του, με αποτέλεσμα την μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης».
Η χειρουργική επέμβαση για την πάθηση του γλαυκώματος ονομάζεται τραμπεκουλεκτομή. Κατά την επέμβαση αυτή ο γιατρός με εργαλεία μικροχειρουργικής δημιουργεί μία παρακαμπτήριο οδό αποχέτευσης του υγρού του ματιού με σκοπό τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Σε περιπτώσεις που έχουν προηγηθεί άλλες επεμβάσεις στο μάτι και η πιθανότητα επιτυχίας της τραμπεκουλεκτομής κρίνεται από τον γιατρό ότι είναι μειωμένη, μπορεί να γίνει αντιγλαυκωματική επέμβαση με τοποθέτηση αντιγλαυκωματικής βαλβίδας. Οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε χειρουργείο μιας ημέρας.
Από μελέτες που έχουν γίνει, το περπάτημα και η αερόβιος άσκηση δρουν ευεργετικά στην μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, ενώ αντίθετα η συστηματική άρση βαρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξησή της. Είναι σημαντικό για όλους  η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση και κρίνεται επιβεβλημένη σε όσους έχουν κληρονομικό ιστορικό γλαυκώματος.
Το οικονομικό κόστος από τις επιπτώσεις του γλαυκώματος είναι τεράστιο και ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα. Αθροιστικά το μέσο άμεσο και έμμεσο (επιβάρυνση οικογένειας, συστήματος υγείας, απώλεια εργατοωρών κ.λ.π.) ετήσιο κόστος για κάθε γλαυκωματικό ασθενή μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 – 20.000 Ευρώ σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες.

*** Πέτρα στο νεφρό: Γιατί είναι πιθανότερη το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που αυξάνονται τα κρούσματα κολικού από πέτρα στο νεφρό, με τον Αύγουστο να είναι ο μήνας της κορύφωσής τους.
Τα περιστατικά νεφρολιθίασης, όπως λέγεται η πάθηση, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια (σύμφωνα με μερικές έρευνες φτάνει το 30%), εξαιτίας κυρίως της ακολούθησης μιας διατροφής με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη ή/και αλάτι και πολλές ζωικές πρωτεΐνες (π.χ. κρέατα). Ωστόσο για την θερινή αύξηση των κρουσμάτων, ο κύριος ένοχος είναι η αφυδάτωση.
Όπως εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, MD, PhD, επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου ΥΓΕΙΑ-Μητέρα και πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, καθώς αυξάνεται η περιβαλλοντική θερμοκρασία, ιδρώνουμε περισσότερο και έτσι έχουμε μεγάλες απώλειες υγρών. Εάν τα υγρά αυτά δεν αναπληρώνονται, τα παραγώμενα ούρα είναι «συμπυκνωμένα» και περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τα άλατα που δημιουργούν τις πέτρες. «Για να καταλάβει κάποιος αν ενυδατώνεται καλά, δεν έχει παρά να κοιτάξει το χρώμα των ούρων του: αν είναι σχεδόν διάφανο, πίνει άφθονα υγρά, ενώ αν κίτρινο ή σκούρο κίτρινο, δεν πίνει αρκετά», συνιστά.
Τί είναι όμως οι πέτρες στα νεφρά και πώς δημιουργούνται; «Ο οργανισμός  αφομοιώνει από τα τρόφιμα τα συστατικά που του χρειάζονται και αποβάλλει στα ούρα όσα είναι περιττά», απαντά ο Δρ. Πούλιας. «Οι λίθοι σχηματίζονται όταν ορισμένες από τις αποβαλλόμενες ουσίες (όπως το ασβέστιο και τα οξαλικά και τα φωσφορικά άλατα) βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις και στο κατάλληλο περιβάλλον ούρων, με αποτέλεσμα την κρυσταλλοποίησή τους. Ανάλογα με τις ουσίες που έχουν κρυσταλλοποιηθεί, οι νεφρικοί λίθοι χωρίζονται σε λίθους ασβεστίου (οξαλικού και φωσφορικού), λίθους ουρικού οξέος, φλεγμονώδεις λίθους και λίθους κυστίνης».
Οι λίθοι ασβεστίου είναι οι πιο συνηθισμένοι (80% των περιπτώσεων) και συχνά δημιουργούνται σε αλκαλικό περιβάλλον ούρων (λίθοι φωσφορικού ασβεστίου). Αντίστοιχα, οι λίθοι ουρικού οξέος συνήθως δημιουργούνται όταν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση  ουρικού οξέος  στα ούρα και όξινο περιβάλλον ούρων. Ωστόσο αν υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη συγκέντρωση ουρικού οξέος στα ούρα, από μόνη της είναι ικανή να προκαλέσει κρυστάλλωση και ανάπτυξη λίθων (την αποβολή ουρικού οξέος στα ούρα αυξάνουν τα διαιτολόγια με υπερβολικά πολλές ζωικές πρωτεΐνες, όπως κρέας, ψάρι, οστρακοειδή κ.λπ.).
Οι φλεγμονώδεις λίθοι αναπτύσσονται σε χρόνιες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, επομένως «η επιμελής αντιμετώπισή τους προφυλάσσει από την ανάπτυξη λιθίασης», συνεχίζει ο Δρ. Πούλιας. Όσον αφορά  τους λίθους κυστίνης, «αυτοί οφείλονται σε γενετική  διαταραχή κατά την οποία παρατηρείται διαφυγή του συγκεκριμένου αμινοξέος από τους νεφρούς και υπερσυγκέντρωση στα ούρα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κρυστάλλων».
Υπολογίζεται ότι πάνω από ένας στους δέκα ενήλικες εκδηλώνουν τουλάχιστον μία νεφρολιθίαση στη διάρκεια της ζωής τους, με το τουλάχιστον 65% των πασχόντων να είναι άνδρες. Η μέση ηλικία εμφάνισης της πέτρας για πρώτη φορά είναι τα 30-40 έτη για τους άνδρες και τα 35-55 έτη για τις γυναίκες, αλλά πολύ συχνές είναι και σε νεότερα άτομα.
Σε μία στις δύο περιπτώσεις, οι λίθοι υποτροπιάζουν μέσα σε μία δεκαετία, ενώ στο 75% των περιπτώσεων υποτροπιάζουν μέσα σε μία 20ετία.
Συμπτώματα και διάγνωση
Η νεφρολιθίαση συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά μπορεί και να εκδηλωθεί με πόνο, αίμα στα ούρα (αιματουρία) ή και με ουρολοίμωξη.
Η πέτρα δημιουργείται στα ούρα, που με τη σειρά τους παράγονται στους νεφρούς. Από εκεί, καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη μέσα από τους ουρητήρες (είναι δύο «σωληνάκια» που ενώνουν τους νεφρούς με την κύστη). Για να προκαλέσει μία πέτρα συμπτώματα, θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη (συνήθως με διάμετρο πάνω από 4 χιλιοστά) ώστε να δυσκολεύεται να περάσει από τον ουρητήρα ή/και να του προκαλέσει απόφραξη.
Η απόφραξη με τη σειρά της οδηγεί στην διάταση του ουρητήρα και του νεφρού, επειδή τα ούρα μένουν στάσιμα (η κατάσταση αυτή λέγεται στάση ούρων). Η διάταση του ουρητήρα και του νεφρού λέγεται υδρονέφρωση και συνοδεύεται από σπασμό και πόνο στην νεφρική χώρα.
Ο αιφνίδιος αυτός πόνος, που αντανακλάται στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο και συνοδεύεται από μικρή ή μεγάλη αιματουρία, ναυτία και έμετο ονομάζεται κολικός του νεφρού και οφείλεται στην απόφραξη του ουρητήρα.
Η διάγνωση της νεφρολιθίασης γίνεται με απεικονιστικές εξετάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η απλή ακτινογραφία νεφρών-ουρητήρων-κύστης (οι γιατροί την αποκαλούν ΝΟΚ), το υπερηχογράφημα νεφρών και η αξονική τομογραφία με την οποία εντοπίζεται η ακριβής θέση της πέτρας.
Η θεραπεία του κολικού συνήθως είναι φαρμακευτική (π.χ. αναλγητικά, σπασμολυτικά, αντιβιοτικά), αλλά αν ο πόνος λόγω απόφραξης επιμένει και αναπτυχθεί φλεγμονή με πυρετό απαιτείται τοποθέτηση ουρητηρικού καθετήρα για άμεση αποσυμφόρηση του νεφρού. Εάν οι απεικονιστικές εξετάσεις αποκαλύψουν έναν λίθο, μπορεί να απαιτηθεί πρόσθετη θεραπεία αναλόγως με το μέγεθος και τη θέση του (π.χ. εξωσωματική λιθοτριψία, διαδερμική λιθοτριψία ή  ενδοσκοπική  ουρητηρολιθοτριψία).
Η πρόληψη
Πολλοί άνθρωποι που έχουν βιώσει κολικό του νεφρού λένε ότι είναι ένας από τους χειρότερους πόνους, καθώς οι λίθοι συχνά είναι οδοντωτοί και «σκαλώνουν» στον στενό αυλό του ουρητήρα. Επομένως, αξίζει τον κόπο να λαμβάνουμε απλά μέτρα για να προστατευόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ορισμένες διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της νεφρολιθίασης. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, είναι να πίνουμε άφθονα υγρά, αλλά κυρίως νερό.
«Τουλάχιστον 2,5 λίτρα υγρά το 24ωρο είναι απαραίτητα για να αραιώνουν τα συστατικά της κρυστάλλωσης στα ούρα και έτσι να μειώνεται ο κίνδυνος λιθίασης», λέει ο Δρ. Πούλιας. «Όμως όσοι γυμνάζονται ή έχουν βαρύ, χειρωνακτικό επάγγελμα μπορεί να χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα».
Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να πίνουμε και ένα ποτήρι φυσικό χυμό από πορτοκάλι ή άλλο εσπεριδοειδές την ημέρα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης). Απαραίτητο είναι ακόμα να αποφεύγουμε τα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα (κατά κανόνα περιέχουν πολύ αλάτι), να χρησιμοποιούμε ελάχιστο έως καθόλου επιτραπέζιο αλάτι στο μαγείρεμα και στο σερβίρισμα του φαγητού , καθώς και να μην κάνουμε υπερκατανάλωση ασβεστίου (οι ενήλικες χρειάζονται δύο-τρία γαλακτοκομικά την ημέρα).

*** Πρωκτικές ραγάδες: Πώς μπορούν να θεραπευτούν;
Σημαντικές είναι οι διαφορές μεταξύ των πρωκτικών ραγάδων και των αιμορροΐδων, δύο παθήσεων που ταλαιπωρούν εκατομμύρια άτομα σ’ όλον τον κόσμο. Συχνά, λόγω των κοινών συμπτωμάτων, που είναι ο πόνος, η αιμορραγία και ο κνησμός, οι πάσχοντες συγχέουν τις δύο παθήσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ομοιότητές τους είναι απολύτως επιφανειακές.
«Οι δύο παθήσεις δεν πρέπει να συγχέονται, καθώς οι αιμορροΐδες είναι πρησμένες φλέβες, ενώ οι ραγάδες είναι έλκη ή σχισμές στο δέρμα. Ειδικότερα, οι ραγάδες εμφανίζονται στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα και προκαλούνται, τις περισσότερες φορές, από τραυματισμό που προκαλείται κατά κύριο λόγο από δυσκοιλιότητα, λόγω δηλαδή των σκληρών και αφυδατωμένων κοπράνων. Έρευνα υποδεικνύει ότι ένα μικρό «ελάττωμα» στην ανθρώπινη ανατομία που μπορεί να συμβάλλει στην ύπαρξη χρόνιων ραγάδων (αλλά και αιμορροΐδων) το οποίο δεν είναι άλλο από τον υπερβολικά στενό πρωκτικό σωλήνα. Η αυξημένη πίεση στον εσωτερικό του πρωκτικού σφιγκτήρα και η μειωμένη ροή αίματος στην περιοχή στην οποία παρουσιάζονται οι ραγάδες μπορεί να καταστήσουν πιο επιρρεπή τα άτομα σε χρόνια προβλήματα», διευκρινίζει ο γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).
«Σπανιότερα, οι ραγάδες πρωκτικού δακτυλίου προκαλούνται από υποκλυσμό, ή κατά τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων στην περιοχή. Επίσης, μπορεί να σχετίζονται με την ύπαρξη καρκίνου, νόσου Crohn, φυματίωσης, ιογενών λοιμώξεων και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων (σύφιλη, HIV)», προσθέτει.
Αναλόγως του χρονικού διαστήματος ύπαρξής τους, δηλαδή υφίστανται λιγότερο ή περισσότερο από 6 εβδομάδες, διακρίνονται σε οξείες και σε χρόνιες. Τα βασικά συμπτώματα που προκαλούν στον ασθενή είναι σοβαρός πρωκτικός πόνος κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την αφόδευση και αιμορραγία. Ο πόνος, ο οποίος έχει αποδοθεί στον σπασμό του εσωτερικού σφιγκτήρα, είναι τόσο έντονος που ο ασθενής φοβάται και κατά συνέπεια αποφεύγει την αφόδευση.
Όσοι υποφέρουν από πρωκτικές ραγάδες γνωρίζουν ότι αυτές οι μικρές πληγές είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές και μπορούν να καταστήσουν -τουλάχιστον τις ώρες που περνούν πάσχοντες καθήμενοι- ιδιαίτερα επώδυνες. Ενθαρρυντικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις θεραπεύονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Βέβαια, σε σοβαρές και χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την οριστική αντιμετώπισή τους.
Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Ξιάρχος, η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή, δεν υπερβαίνει τη μισή ώρα, ενώ ο ασθενής επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι του. Εκτελείται με τη χρήση Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό και τα αποτελέσματα που προσφέρει είναι άριστα. Υπάρχει δε περίπτωση η επέμβαση να συνδυαστεί με μερική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, για την ταχύτερη επούλωση αλλά και την αντιμετώπιση του χρόνιου σπασμού. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και σε 48 ώρες ο ασθενής απαλλάσσεται εντελώς από τον πόνο κατά την αφόδευση.
Υπάρχουν όμως και ορισμένες πρακτικές που δύνανται να βοηθήσουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των πρωκτικών ραγάδων. Τέτοιες είναι:
Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Ο δυτικός τρόπος ζωής και διατροφής, η οποία δεν περιλαμβάνει αρκετές ποσότητες φυτικών ινών, μπορεί να οδηγήσει σε  πρωκτικές ραγάδες (όπως και σε αιμορροΐδες). Η ένταξη υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες τροφών στο καθημερινό διαιτολόγιο και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν το έντερο να λειτουργεί φυσιολογικά. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως σε συνδυασμό με την κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού ημερησίως αποτελούν τον αρχικό στόχο είτε για την πρόληψη είτε για την αντιμετώπιση των πρωκτικών ραγάδων, οι οποίες αρχίζουν να επουλώνονται, όταν δεν τραυματίζονται ξανά και ξανά με τα σκληρά κόπρανα.
Θεραπεία της διάρροιας
Η διάρροια είναι άλλη μια αιτία δημιουργίας και επιδείνωσης της ραγάδας δακτυλίου και αυτό τόσο γιατί τα υγρά κόπρανα μπορούν να μαλακώσουν τους ιστούς γύρω της όσο και γιατί περιέχουν οξύ που μπορεί να κάψει την ωμή πρωκτική περιοχή. Για την αντιμετώπιση της διάρροιας ενδείκνυται μια ήπια διατροφή, που δεν περιλαμβάνει τροφές που προκαλούν συσπάσεις του εντέρου, όπως επίσης και η λήψη συμπληρωμάτων φυτικών ινών χωρίς μεγάλη κατανάλωση νερού.
Προσοχή στη διατροφή
Είναι γνωστό ότι ορισμένες τροφές μπορούν να ερεθίσουν τους ιστούς του πρωκτικού σωλήνα. Τέτοια είναι τα καυτερά ή πικάντικα φαγητά, καθώς και η καφεΐνη.
Έλεγχος του βάρος και της εφίδρωσης
Η έκκριση ιδρώτα, που εντείνεται όταν υπάρχει πλεονάζον βάρος, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την επούλωση της πρωκτικής ραγάδας.
Αποφυγή του ξυσίματος
Η εκπλήρωση της επιθυμίας για ανακούφιση της φαγούρας που προκαλούν οι πρωκτικές ραγάδες, χρησιμοποιώντας τα νύχια, μπορεί να γδάρει περαιτέρω το δέρμα προκαλώντας επιδείνωση της κατάστασης και επιπλέον φαγούρα και ενόχληση.
Ελαχιστοποίηση του χρόνου παραμονής στη λεκάνη
Ο χρόνος αφόδευσης πρέπει να περιορίζεται σε μερικά λεπτά μόνο. Είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι η συνήθεια που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να διαβάζουν εφημερίδα, περιοδικά ή να παίζουν με το κινητό τους, έχει αρνητικές επιπτώσεις καθώς προκαλεί συμφόρηση των αιμοφόρων αγγείων της περιοχής του πρωκτού.
Αποφυγή χρήσης χαρτιού
Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού μετά την αφόδευση είναι η πλύση με άφθονο, χλιαρό νερό. Το χαρτί τουαλέτας προκαλεί τριβή στην περιοχή και μπορεί να επιδεινώσει τη ραγάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα μωρομάντιλα, η  χρήση τους όμως είναι προτιμότερη όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό. Όταν είναι αναπόφευκτη η χρήση χαρτιού υγείας, είναι προτιμότερη η επιλογή ενός χαρτιού υψηλής ποιότητας, χωρίς χρώματα και αρώματα.
Σύμφωνα με τον Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο, οι ραγάδες πρωκτικού δακτυλίου δεν απαιτούν ειδική φροντίδα, παρά μόνο εάν επιμένουν πέραν των 2 μηνών. Σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη πρωκτικού αποστήματος και πρωκτικού συριγγίου, τα οποία είναι πολύ σοβαρότερα από τις ραγάδες. Επειδή δε το έλκος που δεν επουλώνεται μπορεί να υποκρύπτει άλλες, επικίνδυνες νόσους πάντοτε πρέπει να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση για τη θεραπεία του.
Σημ.  : Τέλος  η άμεση αντιμετώπιση ραγάδων και αιμορροΐδων , μπορεί να γίνει με πολύ θεαματικά αποτελέσματα  : α .- Τοποθέτηση μια γάζας εμποτισμένης με  ΜΗΛΟΞΥΔΟ στον πρωκτό εξωτερικά για μισή ώρα .(γίνεται  επανάληψη μέχρι ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα).-
Σε  περίπτωση εσωτερικών αιμορροΐδων ή ραγάδων , τοποθετούμαι παγοκύστες από μηλόξυδο εντός του πρωκτού που φτιάχνουμαι σε διαμόρφωση στην πλαστελίνη .-

*** Η ανοσοθεραπεία η μεγάλη ελπίδα κατά του καρκίνου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) ενέκρινε την άδεια κυκλοφορίας του atezolizumab ως μονοθεραπεία για ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) που είχαν λάβει προηγουμένως χημειοθεραπεία καθώς και για ασθενείς με μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα (mUC) που είτε έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνη είτε θεωρούνται ακατάλληλοι για σισπλατίνη. Η θεραπεία με atezolizumab αποτελεί την πρώτη εγκεκριμένη αντι-PD-L1 ανοσοθεραπεία για τις συγκεκριμένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης.
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση της Ε.Ε. αφορά σε έγκριση του atezolizumab ως μονοθεραπεία για ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό ΜΜΚΠ μετά από προηγούμενη χημειοθεραπεία, ανεξάρτητα από την κατάσταση του PD-L1. Οι ασθενείς με EGFR ενεργοποιητικές μεταλλάξεις ή όγκους θετικούς για ALK μεταλλάξεις  θα πρέπει επίσης να έχουν λάβει στοχεύουσα θεραπεία πριν λάβουν atezolizumab.
Το σύνολο των δεδομένων για το atezolizumab και στις δύο ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων ανταποκρίσεων στον προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης, και την αύξηση της συνολικής επιβίωσης που παρατηρήθηκε στην  μελέτη φάσης III για τον προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα, υποδεικνύουν πως οι ασθενείς που πάσχουν από αυτούς τους τύπους καρκίνου, μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη από τη θεραπεία με atezolizumab, ανεξάρτητα από τα επίπεδα έκφρασης του PD-L1.
Σχετικά με το atezolizumab
Το atezolizumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσδένεται στην πρωτεΐνη PD-L1, η οποία εκφράζεται στα καρκινικά κύτταρα και στα διηθούντα τον όγκο ανοσοκύτταρα, εμποδίζοντας την αλληλεπίδρασή της με τους υποδοχείς PD-1 και B7.1. Με την πρόσδεση στον PD-L1, το atezolizumab μπορεί να αποκαταστήσει τη δραστηριότητα των Τ-κυττάρων. Το atezolizumab έχει εκτενές κλινικό πρόγραμμα ως βασικό φάρμακο συνδυασμού με ανοσοθεραπείες για τον καρκίνο, στοχευμένα φάρμακα και διάφορες χημειοθεραπείες σε ένα ευρύ φάσμα όγκων.
 Σχετικά με το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 1,59 εκατομμύρια άνθρωποι εξαιτίας της νόσου. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερους από 4.350 θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε ημέρα. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί γενικά να διακριθεί σε δύο βασικούς τύπους: το ΜΜΚΠ και το μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα. Ο ΜΜΚΠ είναι ο πιο συχνός τύπος, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 85% όλων των περιπτώσεων.
 Σχετικά με το ουροθηλιακό καρκίνωμα
Το μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα συνδέεται με κακή πρόγνωση και περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Μέχρι πρόσφατα και για περισσότερα από 30 χρόνια δεν είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου. Το ουροθηλιακό καρκίνωμα είναι ο ένατος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με διάγνωση 430.000 νέων περιστατικών το 2012, που οδηγεί σε περίπου 165.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.Οι άνδρες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν ουροθηλιακό καρκίνωμα από τις γυναίκες  και η νόσος είναι τρεις φορές πιο συχνή στις ανεπτυγμένες χώρες σε σύγκριση με στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.
Ο Καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας, Διευθυντής Ογκολογικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χαράλαμπος Καλόφωνος απηύθυνε χαιρετισμό δηλώνοντας πως «η Ανοσο-Ογκολογία αποτελεί μία νέα θεραπευτική στρατηγική κατά του καρκίνου.» Παράλληλα, αναφερόμενος στο 15ο Μετεκπαιδευτικό Σεμιναρίο «Εξελίξεις στην Ογκολογία», που πραγματοποιήθηκε  στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής & Βιοϊατρικής Έρευνας (ΙΜΒΕ) σε συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, σημείωσε πως «Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα και ο μεγάλος όγκος νέας γνώσης στο πεδίο της βιολογίας του καρκίνου και στη θεραπευτική έχει δημιουργήσει επιτακτική ανάγκη για δημιουργική προσπέλαση των νέων δεδομένων και μεταφορά τους στην επιστημονική κοινότητα. Στόχος μας, ως Οργανωτική Επιτροπή, ήταν το Σεμινάριο να συντελέσει στην ενημέρωση για τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της σύγχρονης έρευνας και τις νέες θεραπευτικές δυνατότητες που παρέχονται
 Ο κ. Γεώργιος Πενθερουδάκης,  Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στους ελπιδοφόρους δρόμους που ανοίγει η ανοσοθεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου, λέγοντας ότι «Η έρευνα της ανοσοθεραπείας του καρκίνου επιχειρεί να κατανοήσει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η προσαρμοστική ανοσολογική άμυνα του οργανισμού έναντι της ικανότητας του καρκίνου να εξελίσσεται και να αποφεύγει την καταστροφή. Μια νέα κατεύθυνση στον τομέα αυτό, αποτελεί η διερεύνηση του μονοπατιού PD-1/PDL1 (συνδέτης υποδοχέα προγραμματισμένου θανάτου 1). Τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι  το συγκεκριμένο μονοπάτι αποτελεί έναν σημαντικό  μηχανισμό ανοσοδιαφυγής σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου, ενώ ο αποκλεισμός του μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάσταση της αντικαρκινικής δραστηριότητας των T-κυττάρων και σε ενισχυμένη Τ-κυτταρική διέγερση
 Στην εισήγησή του σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της θεραπείας του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ο κ. Μιχάλης Καραμούζης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος ΙΜΒΕ, δήλωσε ότι «Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί έναν από τους δέκα συχνότερους καρκίνους παγκοσμίως, με τους θανάτους εξαιτίας της νόσου ετησίως να υπολογίζονται περίπου σε 165.000. Τα περισσότερα περιστατικά διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο η νόσος χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά υποτροπής, ενώ ειδικότερα οι γυναίκες έχουν υψηλότερη πιθανότητα να διαγνωσθούν εξαρχής με διηθητική νόσο  σε σχέση με τους άνδρες (85% έναντι 51%). Παρά το γεγονός ότι στον τομέα της θεραπείας της μεταστατικής μορφής της νόσου, τα τελευταία 30 χρόνια δεν είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η εικόνα αυτή φαίνεται να αλλάζει με την είσοδο των ανοσοθεραπειών στην ιατρική φαρέτρα
 Τέλος, ο κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΠΕ στην ομιλία του τόνισε ότι «Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου υπερβαίνουν ετησίως εκείνους από καρκίνο του μαστού, κολοορθικού και καρκίνου του προστάτη αθροιστικά. Για 20-25 χρόνια οι γιατροί είχαν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, όμως αυτή τη στιγμή με την εισαγωγή της ανοσοθεραπείας, ειδικότερα στην αντιμετώπιση του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), έχει προκύψει μια νέα ελπίδα για τους ασθενείς. Μάλιστα, βλέπουμε ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ασθενών ενδέχεται να επωφελείται από το συνδυασμό της ανοσοθεραπείας με άλλους παράγοντες.»
 Νέα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα
 Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) ενέκρινε την άδεια κυκλοφορίας του atezolizumab ως μονοθεραπεία για ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) που είχαν λάβει προηγουμένως χημειοθεραπεία καθώς και για ασθενείς με μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα (mUC) που είτε έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνη είτε θεωρούνται ακατάλληλοι για σισπλατίνη. Η θεραπεία με atezolizumab αποτελεί την πρώτη στην Ευρώπη εγκεκριμένη αντι-PD-L1 ανοσοθεραπεία για τις συγκεκριμένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και της ουροδόχου  κύστης


~ Από τελευταίες αναρτήσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 29  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-30-2017.html .-

~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-04-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-05-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 06  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-06-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-07-2017.html .-
~* AΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03 και 04 Δεκεμβρίου 2017 :
Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας  που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/03-03-2017.html .- 
 ~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-08-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 09  Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-09-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-10-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας (2)- ARFARA NEWS  -2- Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/2-news-2-10-2017.html .-
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 09 και 10  Δεκεμβρίου 2017 :Μια επισκόπηση -ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/09-10-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  11 Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από  το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-11-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 12 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-12-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  13 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008   :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-13-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-14-2017.html .-
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017  , 
Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας    : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .- 
~*

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3802  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 563   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~



ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :  ΥΓΕΙΑ  από το  Α   έως  και το -Ω  ......  :
 1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html  .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html  .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   
12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,
ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  
18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
 http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html  .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html  .-
 ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html  .-
49.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
50.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαΐου  2016 :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαΐου  2016  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
 58.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-   Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μαςhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html  .-   
 65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
66.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 23-11-2016  : 

http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .-  
 67.-   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .- 
 68~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

70~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .-   
71 .-~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 25 Ιανουαρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/25-2017-to-o.html .-   
72.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-  

73.- ~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας : ΥΓΕΙΑ  ..από το Α - Ω ....16/02/2017  :  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html .-    
74.- ~*  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...υγεία το Α και το Ω  .. Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου  2017:  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post_24.html .- 
75.-
  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  Μαρτίου 2017  :
  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .-    76.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
77.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 
78~*ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη  25 Μαΐου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post_24.html .-   
79 .- ~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
80.-
   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ....το  Α-και το  Ω ...
΄Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017  ..
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
81.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !!
82.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:  Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post_30.html .-
83~  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..: Τετάρτη  22 Νοεμβρίου  2017 .. , http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html .-   
84 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
85 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017  , 
Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας    : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .- 
86.-

  ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΩΝ :
~«Άθλιοι πλέον πάψετε
Με στόμφο να υμνείτε
Θανατερώς και γοερώς
Το ψεύδος να υμνείτε !»
"Κατατρεγμός", μνήμη Ελένης Παπαδάκη. Νικηφόρος Βυζαντινός
~*Διά να είναι η Φυλή εις το χάλι που είναι, φανερόν οτι οι τωρινοί Έλληνες είσθε οι χειρότεροι που υπήρξαν ποτέ      Περικλής Γιαννόπουλος    1870-1910
~* Ήθος ανθρώπω δαίμων.   Ηράκλειτος
ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι το πεπρωμένο του .
~*Η ζωή είναι μια σειρά απο επιλογές. Η ζωή που ζείς, είναι το αποτέλεσμα αυτών. Νικηφόρος Βυζαντινός
~*  Ένα καλοντυμένο κορίτσι ακόμη και αν το πορτοφόλι της είναι απελπιστικά άδειο, μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο.
Louise Brooks, αμερικανίδα ηθοποιός του βωβού κινηματόγραφου. Στην φωτογραφία η ίδια. (1906 - 1985).
~* Η ποίηση δεν έχει χρήματα, αλλά ούτε και τα χρήματα έχουν ποίηση.
Ρόμπερτ Γρέιβς, Άγγλος ποιητής και μυθιστορηματογράφος.(1895 - 1985)
~* Και μέσα απο τις στάχτες σου
παντοτινά θ΄ανάβει
τ΄άσβεστο φώς της λευτεριάς
να βλέπουνε οι σκλάβοι !
Νικηφόρος Βυζαντινός για τον Γρηγόρη Αυξεντίου
~* Εκ του οράν το εράν.  Αρχαιοελληνική παροιμία
~* Η ομορφιά δεν σβήνει ποτέ, εμείς απλώς ενίοτε δεν μπορούμε να την διακρίνουμε.
~* Αν τουλάχιστον, μέσα στους ανθρώπους
αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία...
Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους,
θα διασκεδάζαμε όλοι στην κηδεία.
Καρυωτάκης, "Πρέβεζα". (Η τελευταία στροφή)
~* Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;
Θέλει ακόμα κι αυτό είναι ωραίο
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυο φορώντας τα πόδια που `χει
στο `να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι.  \ Γεώργιος Σουρής
~* Όταν είμουν νέος πίστευα πως το χρήμα είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Τώρα που είμαι γέρος, το ξέρω.   Όσκαρ Ουάιλντ
~* Ο Φάουστ μέσα στις θάλλασες του μυαλού του, σέρνει ολάκερη τη νύχτα του Μεσαίωνα. Και όλα τα χρώματα και τις εκρήξεις της Αναγέννησης. Είναι ο παλαιός και ο νέος.
Δημήτρης Λιαντίνης, "Γκέμμα". Το τελευταίο του βιβλίο.
σσ. Αναφορά στους ανθρωπότυπους του ομότιτλου μυθιστορήματος του Γκαίτε.
~* Σκιάς όναρ άνθρωπος.  μτφρ: ο άνθρωπος είναι τ’ όνειρο μιας σκιάς.
Πίνδαρος, ο μεγαλύτερος λυρικός ποιητής της αρχαιότητος
~* Αν δεν κάνεις αγώνα για τις ιδέες σου, είτε εσύ δεν αξίζεις, είτε οι ιδέες σου.   Έζρα Πάουντ   Συγγραφέας, λόγιος του 20ου αιώνα.
~* Δεν υπήκουσα παρά είς μίαν ιδέαν. Το να φανώ χρήσιμος, είς τον πλήσιον και είς τον τόπον μου. Παύλος Μελάς
~* Στην προσπάθεια σου να αλλάξεις το κόσμο, ξεκίνησε πρωτίστως απο τον εαυτόν σου. Το πλέον δύσκολο έργο που μπορείς να αναλάβεις.
~* alea jacta est   Ο κύβος ερρίφθη  Ιούλιος Καίσαρας
~* Τα πάντα ρεί και ουδέν μένει - Ηράκλειτος.
~* Ου πάντα τοις πάσι ρητά.
μτφρ: δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους
Πυθαγόραςο Σάμιος. Εκ των σημαντικότερων Ελλήνων φιλοσόφων
~* Διά να είναι η Φυλή εις το χάλι που είναι, φανερόν οτι οι τωρινοί Έλληνες είσθε οι χειρότεροι που υπήρξαν ποτέ   Περικλής Γιαννόπουλος   1870-1910