ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ...... 
Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017  ...

~  Υγεία είναι ,  η διαρκής πάλη (αγώνας) ,  κάθε  οργανικού κυττάρου ζωϊκού , ανθρώπινου , ή  φυτικού , έναντι της ασθένειας (νόσου) ....
~


ΟΤΑΝ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ , ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ, ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ , ΤΟΤΕ  ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΣΑΙ Ή ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΣ!




~ ΤΙΜΑ ΙΑΤΡΟΝ ΠΡΟΣ ΧΡΕΙΑΙΣ  ΑΥΤΟΥ , ΚΑΙ ΓΑΡ ΑΥΤΟΝ ΕΚΤΙΣΕ ΚΥΡΙΟΣ .
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΙΑΤΡΟΥ ΑΝΥΨΩΣΕΙ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΥΤΟΥ ,
ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΜΕΓΙΣΤΑΝΩΝ .-
  Σοφία Σειράχ , ΚΕΦ. ΛΗ στ 1-4  .-



*** ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ… ΦΑΤΕ ΚΑΝΕΛΑ!!!!!!!!!!!!!!
Η κανέλα αποτελεί ένα μοναδικό καρύκευμα με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και θεραπευτικές ιδιότητες.
 Συστατικά της κανέλας έχουν επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α.
Παράλληλα, βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στόμαχου ενώ έχει θετική επίδραση στο έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγο, η κανέλα μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο του Πάρκινσον, μια διαταραχή στον εγκέφαλο που οδηγεί σε τρέμουλο (τρόμους) και δυσκολία στη βάδιση, την κίνηση και το συντονισμό.
 Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Neuroimmune Pharmacology, βρήκε πως όταν ο ανθρώπινος οργανισμός επεξεργάζεται το συγκεκριμένο μπαχαρικό, σχηματίζεται ένα χημικό στοιχείο που ονομάζεται βενζοϊκό νάτριο. Πρόκειται για μια εγκεκριμένη ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων.

*** Κύστη κόκκυγος: Τι ισχύει για το κολύμπι στην θάλασσα
~ Το καλοκαίρι και η θάλασσα είναι έννοιες συνυφασμένες για όλους τους Έλληνες. Από μικρά παιδιά περιμένουμε να έρθουν οι ζέστες, για να πάμε στην παραλία και να κολυμπήσουμε στην θάλασσα.
Τι συμβαίνει, όμως, αν κάποιος άνθρωπος έχει κάνει επέμβαση για κύστη κόκκυγος και είναι ακόμα σε περίοδος επούλωσης; Μπορεί να κάνει μπάνιο στην θάλασσα, την στιγμή που ακόμα και το μπάνιο στο σπίτι του γίνεται με πολύ προσεκτικό τρόπο, ώστε να μην μολυνθεί η πληγή από την επέμβαση;
Τι είναι η κύστη κόκκυγος
Μια κύστη κόκκυγος είναι μια ανώμαλη κοιλότητα του δέρματος που συνήθως περιέχει τα μαλλιά υπολείμματα νεκρού δέρματος. Είναι μια κύστη που δημιουργείται σχεδόν πάντα κοντά στον κόκκυγα, στην κορυφή των γλουτών.
Αυτές οι κύστες συνήθως συμβαίνουν όταν τρίχες τρυπούν το δέρμα και στη συνέχεια εισχωρούν σε αυτό προκαλώντας φλεγμονή. Αν μια κύστη κόκκυγος μολυνθεί, το απόστημα που δημιουργείται είναι συχνά εξαιρετικά επώδυνο. Η κύστη μπορεί να αποστραγγιστεί μέσω μιας μικρής τομής ή να αφαιρεθεί τελείως χειρουργικά.
Η κύστη κόκκυγος συμβαίνουν συχνότερα σε νέους άνδρες και το πρόβλημα έχει μια τάση να επαναλαμβάνεται. Οι άνθρωποι που κάθονται για μεγάλες χρονικές περιόδους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια κύστη κόκκυγος.
Εάν μία χρονίως μολυσμένη κύστη κόκκυγος δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να υπάρχει ένας ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος το άτομο να αναπτύξει έναν τύπο καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση και πώς επουλώνεται η πληγή
Μετά την επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να:
Αφήσει την πληγή ανοιχτή: Στην επιλογή αυτή, η χειρουργική πληγή παραμένει ανοιχτή και γεμάτη με ειδικό επίδεσμο για να μπορέσει να θεραπευτεί από μέσα προς τα έξω. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε μεγαλύτερο χρόνο επούλωσης, αλλά συνήθως εμπεριέχει χαμηλότερο κίνδυνο μιας επαναλαμβανόμενης λοίμωξης της κύστης.
Κλείσει την πληγή με ράμματα: Σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος επούλωσης είναι μικρότερος, αλλά υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος υποτροπής.
Η φροντίδα της πληγής είναι εξαιρετικά σημαντική μετά την επέμβαση. Ο γιατρός θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες για το πώς να αλλάζετε τις γάζες/επιδέσμους, πώς να βάζετε και να βγάζετε τα ρούχα σας με προσοχή, καθώς και τι να περιμένετε από μια φυσιολογική διαδικασία επούλωσης. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να ξυρίσετε την περιοχή γύρω από την πληγή για να αποτρέψετε τυχόν τρίχες να εισέλθουν σε αυτή.
Τι συμβαίνει με το κολύμπι στην θάλασσα
Ο χρόνος επούλωσης της πληγής από την επέμβαση κύστη κόκκυγος είναι αρκετά μεγάλος. Ως εκ τούτου, πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι μετά από μερικές εβδομάδες, οπότε και η πληγή φαινομενικά θα έχει αρχίσει να κλείνει, μπορούν να κάνουν ελεύθερα μπάνιο, τόσο στο ντους του σπιτιού τους, όσο και στην θάλασσα.
Αυτό είναι ΛΑΘΟΣ! Είναι σώφρον να αποφύγετε να κολυμπήσετε στην θάλασσα, ή ακόμα και απλά να μπείτε στο νερό, επειδή υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί η πληγή. Αν συμβεί αυτό η ταλαιπωρία και τα προβλήματα που συνοδεύουν μια τέτοια μόλυνση θα είναι πολύ επώδυνα.
Υπάρχουν κάποιες πρόχειρες λύσεις “στεγανοποίησης” της περιοχής της πληγής, ώστε να μην περνάει νερό. Αν εφαρμόσετε κάτι τέτοιο, τότε θυμηθείτε ότι αν επιλέξετε να μπείτε στην θάλασσα, καλό θα είναι να μην κολυμπήσετε, αλλά απλά να μπείτε στο νερό, να κάτσετε λίγη ώρα (ίσα-ίσα για να “δροσιστείτε”) και να βγείτε πάλι έξω.
http://www.mayoclinic.org

***  Θέλεις λευκά δόντια; Φτιάξε το πιο εύκολο λευκαντικό
Το αλάτι είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.
Εκτός από βασικό συστατικό της διατροφής όμως, μπορεί να αποτελέσει μέρος πολλών φυσικών συνταγών ομορφιάς και περιποίησης.
Μία από αυτές είναι και η συνταγή που ακολουθεί και υπόσχεται να σας χαρίσει το πιο αστραφτερό χαμόγελο!
Πώς θα το φτιάξετε
- Ανακατεύετε δύο κουταλιές μαγειρική σόδα, μία κουταλιά χοντρό αλάτι και ελάχιστο νερό, ώστε τα υλικά να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα.
- Βρέχετε την οδοντόβουρτσά σας και τη βουτάτε στο μείγμα.
- Βουρτσίζετε τα δόντια σας ως συνήθως.
Το αλάτι και η σόδα είναι ο καλύτερος φυσικός συνδυασμός που απομακρύνει τις δυσχρωμίες από τα δόντια και φωτίζει τον τόνο τους.
Επιπλέον, το αλάτι περιέχει και φθόριο, το οποίο δυναμώνει τα ούλα.
Αν στα ίδια υλικά προσθέσετε περισσότερο νερό, φτιάχνετε ένα στοματικό διάλυμα που σκοτώνει τα βακτηρίδια της κακοσμίας.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

*** Καλοκαίρι και θάλασσα: Προσοχή στις μυκητιάσεις – Οι 6 κανόνες υγιεινής
~ Οι μύκητες και τα μικρόβια ζουν σε ζεστές και υγρές επιφάνειες όπου μπορούν να πολλαπλασιαστούν, προκαλώντας λοιμώξεις, που εμφανίζονται με τσούξιμο, υγρά, φαγούρα ή και πόνο στα γεννητικά όργανα και την ουρήθρα αλλά και με δυσοσμία και αλλαγή στο χρώμα δέρματος-νυχιών στα πόδια.
~ Οι μυκητιάσεις από την θάλασσα στα πόδια και τα γεννητικά όργανα αλλά και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύ συχνές το καλοκαίρι ειδικά στις γυναίκες.
Για να αποφύγετε τις μυκητιάσεις αυτές που μπορεί να χαλάσουν για λίγο τις διακοπές σας, αρκεί να προσέξετε τα εξής:

  1. Αλλάζετε το κάτω μέρος του μαγιό αν πρόκειται να ξαπλώσετε σε σκιερό μέρος (πχ κάτω από ομπρέλα) και δεν σκοπεύετε να ξαναμπείτε σύντομα στην θάλασσα. Αν, βέβαια, κάνετε ηλιοθεραπεία στον ήλιο, τότε το μαγιό θα στεγνώσει σύντομα και δεν διατρέχετε τον ίδιο κίνδυνο.
  2. Να σκουπίζετε τα δάχτυλα των ποδιών και τα πέλματα πολύ καλά μετά από κάθε επαφή με το νερό, καθώς η υγρασία αποτελεί το ιδανικό "περιβάλλον" για τους μύκητες.
  3. Να φοράτε ΠΑΝΤΑ παντόφλες, όταν κυκλοφορείτε γύρω από πισίνα.
  4. Να μην κάθεστε με το μαγιό, ή γυμνοί, επάνω σε ξαπλώστρες, βότσαλα, ή άμμο χωρίς να βάλετε από κάτω μία δική σας, καθαρή πετσέτα.
  5. Να πλένεστε με ζεστό νερό και σαπούνι αμέσως μετά την θάλασσα, ή την πισίνα.
  6. Να ουρείτε μετά το σεξ, ειδικά αν αυτό έγινε χωρίς προφυλακτικό, ακόμα και με τον/την σύντροφο της ζωής σας. Επίσης να αδειάζετε καλά την κύστη σας κάθε φορά.

*** Τα κρυμμένα μυστικά των σπόρων του καρπουζιού - Οι περισσότεροι αγνοούν τα τεράστια οφέλη τους
Το καρπούζι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές φρούτο. Ενώ όλοι απολαμβάνουν τη γεύση του, συνήθως απορρίπτουν τους μικροσκοπικούς του σπόρους χωρίς να συνειδητοποιούν ή μάλλον να γνωρίζουν τα οφέλη για την υγεία τους.
Αυτοί οι σπόροι είναι φορτωμένοι με θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων και απαραίτητων πρωτεϊνών.
Μάλιστα, είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Β, όπως θειαμίνη, νιασίνη, φολικό οξύ και μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο και χαλκό. Καταγράφονται ακολούθως τα οφέλη των σπόρων για την υγεία σας για να μην τους φτύσετε ξανά. Αυτό το καλοκαίρι θα τους φάτε!
(Διαβάστε τα πάντα για το καρπούζι και τις θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες του εδώ)
1. Το σώμα σας χρειάζεται αμινοξέα
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βασικά αμινοξέα όπως η αργινίνη και η λυσίνη τα οποία το σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του και αυτά πρέπει να προέλθουν από διάφορες πηγές τροφίμων. Οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν μερικά από αυτά τα βασικά αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη και το γλουταμινικό οξύ.
Η λυσίνη βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου για να διευκολύνει τον σχηματισμό του κολλαγόνου και των συνδετικών ιστών του σώματος, ενώ η αργινίνη βελτιώνει τον μεταβολισμό του σώματος, το καρδιαγγειακό σύστημα και τη σεξουαλική υγεία.
2. Οι σπόροι του καρπουζιού είναι καλές πηγές μαγνησίου 
Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική λειτουργία της καρδιάς, τη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος, υποστηρίζοντας τη μεταβολική διαδικασία και την πρωτεϊνική σύνθεση. Είναι επίσης ευεργετικό στη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υπέρτασης ελέγχοντας την πίεση του αίματος και τον διαβήτη.
3. Οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν λυκοπένιο 
Το λυκοπένιο είναι καλό για το πρόσωπό σας και επίσης βοηθά στη βελτίωση της ανδρικής γονιμότητας.
4. Οι σπόροι είναι εξαιρετικές πηγές των πολυβιταμινών Β και μπορεί να αντικαταστήσουν κάποια από τα συμπληρώματα 
Η βιταμίνη Β που υπάρχει στους σπόρους περιλαμβάνει νιασίνη, φυλλικό οξύ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6 και παντοθενικό οξύ. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του αίματος, του νευρικού συστήματος και την αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση.
5. Αυτοί οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του διαβήτη 
Βράζουμε μια χούφτα σπόρους καρπούζι σε 1 λίτρο νερό για 45 λεπτά, κρατώντας το δοχείο σκεπασμένο. Το αφέψημα θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά όπως το τσάι.
6. Οι σπόροι του καρπουζιού είναι αποτελεσματικοί στην αποκατάσταση της υγείας μετά από ασθένεια, ενώ ενισχύουν τη μνήμη σας
7. Σχεδόν οι μισοί από τους σπόρους περιέχουν έλαιο, το οποίο αποτελείται από 20% κορεσμένο λίπος και το υπόλοιπο από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, συμπεριλαμβανομένων ωμέγα-6 λιπαρών οξέων  
Ένα φλιτζάνι αποξηραμένοι σπόροι περιέχουν περίπου 50 γραμμάρια λίπους, το οποίο αποτελεί περίπου το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας. Έτσι, οι σπόροι είναι μια σημαντική πηγή θερμίδων και ενέργειας.
Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, οι σπόροι καρπούζι κρίνονται πολύτιμοι για το δέρμα σας. Είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, διατηρώντας το δέρμα σας υγιές και λαμπερό από μέσα. Μερικά από τα οφέλη για το δέρμα είναι τα εξής:
8. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα στους σπόρους διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο, μαλακό, ενώ προλαμβάνουν την ακμή και άλλες δερματικές παθήσεις
9. Οι σπόροι του καρπουζιού αποτρέπουν τα σημάδια της γήρανσης, επειδή περιέχουν αντιοξειδωτικά και έλαια που κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται νεότερο, υγιέστερο και πιο ζωντανό. 
Τα οφέλη αυτά μπορεί να παρατηρηθούν με την κατανάλωση μιας χούφτας την εβδομάδα.
10. Αφαιρούν το σμήγμα, τη βρωμιά και το λίπος που συσσωρεύονται στους πόρους του δέρματός σας και είναι υπεύθυνα για την πρόκληση της ακμής.
Αυτό το έλαιο είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος με τάση ακμής και ωρίμανσης του δέρματος.
11. Το εκχύλισμα των σπόρων φυλακίζει την υγρασία επιβραδύνοντας τη γήρανση. Επίσης αναζωογονεί την ελαστικότητα του δέρματός σας.
12. Το ευρύ φάσμα των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στους σπόρους προστατεύουν το δέρμα σας από ορισμένους τύπους καρκίνου του δέρματος και μολύνσεις.

***  Καντιντίαση: Πώς προκαλείται, με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται και τι πρέπει να κάνετε
~ Η καντιντίαση στις γυναίκες είναι η κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες. Είναι δηλαδή μία λοίμωξη των γεννητικών οργάνων, η οποία οφείλεται στους ζυμομύκητες του γένους Candida με κύριο “ένοχο” τον μύκητα Candida Albicans.
~ Στην καντιντίαση, είναι γνωστό ότι η Candida αποτελεί φυσιολογικό σαπρόφυτο των βλεννογόνων της στοματικής κοιλότητας, του κόλπου και του γαστρεντερικού σωλήνα και η λοίμωξη συνήθως προέρχεται από ενδογενείς παράγοντες.
Καντιντίαση: Αίτια και παράγοντες που την πυροδοτούν
Η Candida μεταδίδεται πολύ εύκολα με τη σεξουαλική επαφή, αλλά η μετάδοση ή ανάπτυξή της μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
  • Μετάδοση από τον πρωκτό
  • Μετά από λήψη αντιβιοτικών ευρέως φάσματος, όπως οι τετρακυκλίνες
  • Μετά από ορμονικές επιδράσεις, όπως εγκυμοσύνη, λήψη αντισυλληπτικών από το στόμα
  • Κάτω από την επίδραση συνθηκών υγρασίας του περιβάλλοντος, όπως τα καλοκαιρινά θαλάσσια μπάνια, ή η χρήση συνθετικών εσωρούχων που δημιουργούν εφίδρωση
  • Έντονος ερεθισμός της περιοχής μετά από φλεγμονές, π.χ. έντονο σεξ
Καντιντίαση: Συμπτώματα
Η κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες εμφανίζεται με τα παρακάτω συμπτώματα:
  • Φαγούρα
  • Διάχυτη ερυθρότητα και οίδημα στα χείλη του αιδοίου
  • Αίσθημα καψίματος
  • Παχύρρευστο, λευκοκίτρινο, πυώδες υγρό που εκκρίνεται από τον κόλπο με χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή
  • Τα τοιχώματα του κόλπου εμφανίζονται ερεθισμένα και η ασθενής έχει ένα έντονο αίσθημα ξηρότητας, σε σημείο που η συνουσία (ερωτική επαφή) να γίνεται επώδυνη
Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Η χρόνια καντιντίαση είναι μια κατάσταση για την οποία δύσκολα μπορούμε να θέσουμε ακριβή και σαφή ορισμό. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει εργαστηριακή εξέταση που μπορεί να επισημάνει με σαφήνεια τη νόσο.
Για πρακτικούς λόγους, όλες οι περιπτώσεις των επαναλαμβανόμενων ερεθισμών του κόλπου και η εμφάνιση κολπικών εκκρίσεων, θεωρούνται ως πιθανές περιπτώσεις χρόνιας καντιντίασης.
Έτσι η διάγνωση στηρίζεται στη χαρακτηριστική κλινική εικόνα και επιβεβαιώνεται εργαστηριακά με την καλλιέργεια του κολπικού εκκρίματος για την ανεύρεση της Candida.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές
  • Φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί προς τις μηρογεννητικές πτυχές, το εφηβαίο και το περίνεο και να προκληθεί μόλυνση και των περιοχών αυτών.
  • Εμμηνορροϊκές ανωμαλίες
Άλλα γενικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη μόλυνση είναι:
  • Κόπωση
  • Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος)
  • Ευερεθιστότητα
Στην περίπτωση που η μόλυνση επεκταθεί και σε άλλα συστήματα μπορεί να εμφανισθούν επιπλοκές από:
  • Γαστρεντερικό, όπως καούρα, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Αναπνευστικό, όπως αλλεργία με φτέρνισμα και δύσπνοια
  • Νευρικό, όπως διαταραχές μνήμης, άγχος, κατάθλιψη και έλλειψη συγκέντρωσης.
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η θεραπεία γίνεται:
  • Με την χορήγηση κολπικών υπόθετων ή κρεμών
Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με ταυτόχρονη χορήγηση από το στόμα δισκίων:
  • Ιτρακοναζόλης
  • Φλουκοναζόλης
Οπωσδήποτε θα πρέπει ταυτόχρονα να ακολουθεί την θεραπεία και ο ερωτικός σύντροφος.
Πώς να προφυλαχτείτε από την καντιντίαση
Οι υποτροπές της νόσου είναι πολύ συχνές και η αντιμετώπιση τους δεν είναι πάντα ικανοποιητική.
  • Οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστούς σκοτεινούς χώρους. Ένα από τα καλύτερα προληπτικά μέτρα συνεπώς, είναι να κοιμάται κανείς χωρίς πολλά ρούχα. Έτσι η περιοχή θα είναι δροσερή και ξηρή.
  • Επιπλέον να αποφεύγετε τα κολλητά ρούχα ή όσα κατασκευάζονται από υλικά τα οποία εμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα, όπως τα πλαστικά, τα νάιλον και τα δερμάτινα, ( τα εσώρουχά σας πρέπει να είναι βαμβακερά, διότι μόνο αυτά κρατούν την υγρασία μακριά από το δέρμα σας). Καλό είναι επίσης να φοράτε συχνά φούστες.
  • Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε πούδρες όταν βγαίνετε από το μπάνιο.
  • Αποφύγετε τη συχνή χρήση αντισυλληπτικών αλοιφών και τα αφρόλουτρα
  • Ξεχάστε τα σπερματοκτόνα γιατί πρόκειται για χημικές ουσίες, που μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο σας
  • Για να αποφεύγεται ο ερεθισμός του κόλπου, καλό είναι να χρησιμοποιείτε απλό, άσπρο χαρτί υγείας
  • Η φορά με την οποία θα σκουπίζεστε (μετά την τουαλέτα) θα πρέπει, να είναι από εμπρός προς τα πίσω. Και πριν ακουμπήσετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων, να πλένετε οτιδήποτε έχει ακουμπήσει το χέρι σας
  • Να πλένεστε πριν και μετά από κάθε σεξουαλική πράξη γιατί αν εσείς και ο σύντροφός σας είστε καθαροί υπάρχουν μειωμένες πιθανότητες μετάδοσης μυκήτων.
  • Ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μέρες τις περιόδου. Η κολπική πλύση μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στη μήτρα σας, λόγω την προς τα πάνω ροής του νερού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ μην κάνετε κολπικές πλύσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης!

*** ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΦΑΡΜΑΚΟ
~ Το καρπούζι είναι ένα φρούτο καλοκαιρινό, αλλά εκτός από την νόστιμη γλυκιά γεύση του που όλοι γνωρίζουμε, περιέχει επίσης φαρμακευτικές ιδιότητες: μείωση της αρτηριακής πίεσης, θεραπεία οιδημάτων και τους μύκητες του δέρματος και πολλά άλλα .Περιέχει σημαντική ποσότητα β-καροτένιο, βιταμίνη Β, βιταμίνη C και βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, ιώδιο και το μαγγάνιο.
Δεν περιέχει μόνο 29 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, το οποίο είναι ένας ακόμα καλός λόγος για να τρώμε καρπούζι.
(Διαβάστε τα πάντα για το καρπούζι και τις θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες του εδώ)
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τρώμε καρπούζι:
 Οι σπόροι του καθαριζουν τα αιμοφόρα αγγεία, μείωνουν την αρτηριακή πίεση και βελτίωνουν την λειτουργία των νεφρών.
Για τον καθαρισμό των νεφρών συνιστάται να τρώτε καρπούζι μόνο για μια ολόκληρη μέρα.
Κόψτε μικρούς κύβους καρπούζι και τρώτε πολλά κομμάτια κάθε δεκαπέντε λεπτά. Η Νηστεία είναι ευεργετική για όσους πάσχουν από πέτρες και λοιμώξεις των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος. 
Το καρπούζι είναι ένα καλό διουρητικό και ως εκ τούτου καλό για οιδήματα. είναι επίσης ευεργετικό για τη δυσκοιλιότητα, καθώς είναι ένα ήπιο καθαρτικό.
Καθαρισμός των νεφρών : νηστεία με καρπούζι για μια ημέρα ή δύο.
Λοίμωξη των νεφρών : το ιδιο
Ηπατική δυσλειτουργία : σε ποτό 3 φλιτζάνια την ημέρα με χυμό καρπουζιού.

Πέτρες στα νεφρά : 1/5 του ένα φλιτζάνι καρπούζι σπόρους σε ένα ποτήρι νερό βάλτε τα σε μίξερ και πίνετε τρία ποτήρια νερό την ημέρα.
Μύκητες του δέρματος : τρίψτε το δέρμα καρπουζιού στο δέρμα πολλές φορές την ημέρα. Προφανώς η φλούδα περιέχει αντιμυκητιακές ιδιότητες.
Κηλίδες του δέρματος : το ιδιο
Οίδημα : Πιείτε 3 φλιτζάνια χυμό καρπουζιού την ημέρα (το καρπούζι έχει διουρητικές ιδιότητες).
Δυσκοιλιότητα : το ίδιο
Υψηλή πίεση του αίματος : το ίδιο. 100 γραμμάρια χυμό καρπουζιού περιέχει μόνο 1 mg νατρίου και 95 mg καλίου (κάλιο ενθαρρύνει την ούρηση).
Η ουρική αρθρίτιδα : Με καρπούζι νηστεία για δύο ημέρες.Το Καρπούζι καθαρίζει την συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού.
Διαβήτης : συνιστάται για τους διαβητικούς. Περιέχει 95% νερό και ένα σχετικά μικρό ποσό της σακχαρόζης.
Καρδιακές διαταραχές : τρώτε καρπούζι ταχτικά
Προβλήματα στις αρτηρίες : το ίδιο
Εμετός : πίνετε αρκετά ποτήρια χυμό καρπουζιού με άδειο στομάχι.
Ναυτία : το ίδιο. Το Καρπούζι χαλαρώνει τον βλεννογόνο του στομάχου.
Δυσεντερία : τρώτε καρπούζι αρκετές φορές την ημέρα.
Εντερικές λοιμώξεις : το ίδιο. Προφανώς το καρπούζι έχει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.
Αν και εσείς γνωρίζετε κάτι άλλο για το καρπούζι αφήστε το σχόλιο σας

*** Κολπίτιδα: Τα ύπουλα συμπτώματα από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
~  Κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή του κόλπου που μπορεί να οδηγήσει σε έκκριση υγρών, φαγούρα και πόνο. Η αιτία είναι συνήθως μια μεταβολή στην κανονική ισορροπία των κολπικών βακτηρίων ή μια μόλυνση.
                Κολπίτιδα μπορεί επίσης να προκύψουν από τη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση.
Οι πιο κοινοί τύποι κολπίτιδας είναι:
  • Βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία προκύπτει από υπερανάπτυξη ενός ή περισσοτέρων μικροοργανισμών που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στον κόλπο της γυναίκας
  • Καντιντίαση, η οποία συνήθως προκαλείται από έναν μύκητα που επίσης υπάρχει με φυσικό τρόπο στον κόλπο και ο οποίος ονομάζεται Candida albicans
  • Τριχομονάδες, που προκαλούνται από ένα παράσιτο και συνήθως μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή
  • Κολπική ατροφία (ατροφική κολπίτιδα), η οποία προκύπτει από μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση
Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος της κολπίτιδας έχετε.
Συμπτώματα
Τα σημάδια και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Αλλαγή στο χρώμα, την οσμή ή το ποσό της απαλλαγής (έκκρισης υγρού) από τον κόλπο
  • Κολπική φαγούρα ή ερεθισμό
  • Πόνο κατά τη συνουσία
  • Επώδυνη ούρηση
  • Ελαφρά κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος
Τα χαρακτηριστικά των κολπικών εκκρίσεων μπορεί να υποδεικνύουν και τον τύπο της κολπίτιδας που έχετε. Τα παραδείγματα αυτά περιλαμβάνουν:
  • Βακτηριακή κολπίτιδα. Μπορεί να αναπτυχθεί με ένα γκριζωπό-λευκό, δυσώδες υγρό. Η οσμή μπορεί να είναι πιο εμφανής μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Μυκητιασική λοίμωξη. Το κύριο σύμπτωμα είναι η φαγούρα, αλλά μπορεί να έχετε και έκκριση ενός λευκού, παχύρρευστου υγρού.
  • Τριχομονάδες. Μια μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει την έκκριση ενός πρασινο-κίτρινου υγρού, μερικές φορές με αφρώδη υφή.
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη κολπική δυσφορία, ειδικά εάν:
  • Δεν είχατε ποτέ ξανά στο παρελθόν κάποια κολπική λοίμωξη. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει την αιτία και να σας βοηθήσει να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα.
  • Είχατε κολπικές μολύνσεις πριν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, φαίνονται διαφορετικές.
  • Είχατε πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ή ένα πρόσφατο νέο σύντροφο. Θα μπορούσατε να έχετε κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Τα σημάδια και τα συμπτώματα ορισμένων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων είναι παρόμοια με εκείνα της καντιντίασης ή της βακτηριακής κολπίτιδας.
  • Έχετε ολοκληρώσει κάποια θεραπεία με φάρμακα κατά της καντιντίασης, αλλά τα συμπτώματα επιμένουν, έχετε πυρετό, ή έχετε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κολπική μυρωδιά. Αυτά είναι σημάδια ότι η λοίμωξη μπορεί να είναι από κάτι άλλο εκτός από ζύμη ή από ένα ανθεκτικό στέλεχος του ζυμομύκητα.                   http://www.mayoclinic.org

***  Η δρακοντιά και η λαϊκή θεραπευτική της χρήση στην αρθρίτιδα
~ Arum Maculatum, κοινώς δρακοντιά, φαί του φιδιού, φιδόχορτο.
Σε άλλα μέρη της Ελλάδας ονομάζεται επίσης και σταφύλι του φιδιού, λιάρος.
Άλλα είδη στην Ελλάδα: Arum Dioscoridis, Arum Creticum, Arum Italicum, Arum Orientale.
Στη Γαλλία ονομάζεται, "αυτί του γαιδάρου" και "βοηδόγλωσσα".
Τον 16ο-18ο αιώνα σε περιπτώσεις σιτοδείας χρησιμοποιήθηκε αντί άρτου λόγω της μεγάλης ποσότητας αμύλου που περιέχει. Η λήψη του προϋπόθετε καλό ψήσιμο προς καταστροφή των τοξικών συστατικών. 
Ακόμη και σήμερα στις Βαλεαρίδες νήσους χρησιμοποιείται αντί άρτου.
Οικογένεια: Araceae ή Aroideae
Αυτή η οικογένεια περιλαμβάνει 2.000 περίπου είδη που κατατάσσονται σε 115 γένη. Βρίσκονται σε τροπικές και εύκρατες περιοχές, σπανίως υδρόβια, με ορατή σπάθη και πολλές ρίζες. Οι καρποί είναι συνήθως σε σχηματισμό "τσαμπιού". Ανήκει στα μονοκοτυλήδονα. Από την οικογένεια αυτή χρησιμοποιείται το είδος Arum Maculatum.
Περιγραφή
Είναι πόα πολυετής αναδυομένη από βολβό διαμέτρου 2 εκ. 'Έχει φύλλα λογχοειδή (σχήμα βέλους) μήκους μέχρι 25 εκ., βαθυπράσινα, στιλπνά, αμβλέα που έχουν συχνά καφεκόκκινες κηλίδες. Τα άνθη εμφανίζονται την άνοιξη σε ερυθρή ταξιανθία (τσαμπί), που περιβάλλεται από ένα ωχροπράσινο βράκτειο φύλλο, την καλούμενη σπάθη. Οι καρποί είναι κόκκινες ράγες δηλητηριώδεις. Εποχή ανθήσεως Απρίλιος-Μάιος. 
Το φυτό ανευρίσκεται στην Ευρώπη, Β. Αφρική, Αμερική, Ασία.
Φύεται σε πορώδη εδάφη, αραιά δάση, χαράδρες, υγρούς ζεστούς τόπους και στους φράκτες. Ανευρίσκεται στη χαράδρα του Βίκου καθώς και στην πέριξ αυτής της περιοχής.
Χρήση στο Ζαγόρι
Χρησιμοποιείται σε αρθραλγίες και αρθρίτιδες. Γίνεται συλλογή της ρίζας, πλύσιμο από το χώμα, σύνθλιψη και εν συνεχεία καλός βρασμός σε νερό μέχρι να λιώσει και γίνει σαν αλοιφή. Αυτή η αλοιφή τυλίγεται σε ένα πανί και τοποθετείται στην πάσχουσα άρθρωση. Κατά πληροφορίες πασχόντων, ο πόνος υποχωρεί μετά ώρας και αποκαθίσταται η κινητικότητα.
Ιστορία-Χρήση
Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα σαν η Μεγάλη Δρακοντιά, ή άρον ή ίσαρον από τον Διοσκουρίδη. Η σκόνη της ρίζας πινόμενη με νερό χρησιμοποιείτο σαν αφροδισιακό. Αναφέρεται από τον Ιπποκράτη, Γαληνό, Θεόφραστο και Πλίνιο. Λόγω του ότι χρησιμοποιείται ως αφροδισιακό έλαβε τον μεσαίωνα και το όνομα L.
Χρησιμοποιήθηκε πολύ σε έλκη, πολύποδες, στομαχικές παθήσεις, ως καθαρτικό, αποχρεμπτικό, αντιρευματικό. Στις λαϊκές βοτανοθεραπευτικές αναφέρεται η χρήση του επίσης ως διουρητικού και εκτρωτικού.
Δραστικά μέρη-Συστατικά
Όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη. Η πρόσφατη ρίζα έχει γεύση καυστική και λίγο πικρή. Τιθέμενη επί του δέρματος προκαλεί φλύκταινες. Εσωτερικά προκαλεί οίδημα γλώσσας, εμετούς, σπασμούς, διαστολή κόρης, αναισθησία . Η ρίζα ξηρή ή καβουρδισμένη χάνει την καυστικότητά της. Τα φύλλα ερεθίζουν το δέρμα. Όλο το φυτό περιέχει ένα δηλητήριο χημικώς ασταθές, την αροίνη. Η αροίνη είναι ερεθιστική για το δέρμα και τοπική για το Κ.Ν.Σ. Συχνά συμβαίνουν δηλητηριάσεις σε παιδιά που τρώνε τους καρπούς του φυτού. Όταν βραστεί ή αποξηρανθεί το φυτό, η αροίνη διασπάται.
Συνοψίζοντας οι ενέργειες του φυτού είναι: διουρητική, καθαρτική, αφροδισιακή, εκτρωτική, αποχρεμπτική, κατά ελκών, πολυπόδων, αντιρευματική.
Συστατικά: αροίνη (τοξικό συστατικό), άμυλο σε μεγάλη ποσότητα, σάκχαρο 4,5%, κολλώδεις ουσίες (κόμμι) 5,5%, βασσορίνη 5%, σαπωνίνες. Οι σαπωνίνες προκαλούν υπεραιμία των βλεννογόνων και αύξηση της αιμάτωσης των σπλάχνων με αποτέλεσμα να έχουν διουρητική, εκτρωτική, αφροδισιακή και σε συνδυασμό με άλλες ουσίες προκαλούν καθαρτική ενέργεια.
Η βασσορίνη είναι πολυσακχαρίτης αδιάλυτος στο νερό, εντός του οποίου διογκούται στο 4πλάσιο (καθαρτική ενέργεια). Σε περιπτώσεις γαστριτίδων ή πεπτικού έλκους η ενέργεια οφείλεται στο περιεχόμενο κόμμι που επικαλύπτει τον βλεννογόνο, τον προασπίζει από βλαπτικές επιδράσεις, ελαττώνει τον πόνο και περιορίζει την φλεγμονή.
Η αποχρεμπτική ενέργεια του αφεψήματος οφείλεται πιθανώς στην επί μακρόν διατηρούμενη θερμότητα επί καταπόσεως (λόγω της κολλώδους ουσίας που περιέχει) και στην αντανακλαστική αύξηση των εκκρίσεων της τραχείας και βρόγχων. Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιείται και στην λαρυγγοτραχείτιδα, σε συνδυασμό με την προστατευτική επίδραση του κόμμεος. Εξωτερικά επιθέματα νωπής μη βρασμένης ρίζας προκαλούν υπεραιμία στην πάσχουσα άρθρωση και ύφεση του άλγους, λόγω ερεθιστικής επίδρασης της αροίνης επί του δέρματος. Στην περίπτωση που βράζεται η αναλγητική της ενέργεια οφείλεται στη θερμότητα του επιθέματος και στις σαπωνίνες. Επίσης βρασμένη ή αποξηραμένη σαν επίθεμα εξωτερικά υποβοηθεί στην επούλωση ελκών λόγω της κολλώδους ουσίας (κόμμι) που περιέχει.
Συμπεραίνεται ότι είναι γνωστή και διαδεδομένη η χρήση της ρίζας Arum Maculatum ως επιθέματος στην αρθρίτιδα από τους αρχαίους Έλληνες που την χρησιμοποιούσαν όμως νωπή και όχι βρασμένη. Το επίθεμα βρασμένης ρίζας που χρησιμοποιείται στο Ζαγόρι δρα κυρίως ως θερμό επίθεμα.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Όλα τα είδη του γένους αυτού, έχουν δηλητηριώδεις ιδιότητες και χρειάζεται προσοχή, γιατί τα μικρά παιδιά έλκονται από το κόκκινο χρώμα της ταξικαρπίας του.
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα ή φυσικά σκευάσματα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας με δική σας πρωτοβουλία.
Οι φυσικές θεραπείες και δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε απαραιτήτως τον ιατρό σας για οποιοδήποτε θέμα υγείας και πριν την χρήση οποιουδήποτε βοτάνου ή θεραπείας.
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την συνταγή ειδικού ιατρού.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Η ιστοσελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη για την χρήση των πληροφοριών
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

***  Να μπει το παιδί στην θάλασσα μετά το φαγητό; Δείτε ποια είναι η αλήθεια
~  Εδώ και δεκαετίες έχει παγιωθεί στην συνείδηση των γονέων ότι από την στιγμή που θα δώσουν το παιδί τους κάτι να φάει στην παραλία, πρέπει να περάσει τουλάχιστον 1 ώρα (πολλοί γονείς κρατούν τα παιδιά ακόμα και 3 ώρες) προτού το αφήσουν να μπει στην θάλασσα.
~ Ισχύει, λοιπόν, κάτι τέτοιο; Είναι επικίνδυνο για το παιδί να μπει στην θάλασσα αμέσως αφότου έχει φάει;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ, δεν είναι επικίνδυνο! Το κολύμπι αμέσως μετά το φαγητό δεν είναι επικίνδυνο, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε κράμπες στο στομάχι.
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το κολύμπι με γεμάτο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό. Μάλιστα, είναι διαδεδομένη και η άποψη ότι η άνωση του θαλασσινού νερού “σπρώχνει” με κάποιον τρόπο την τροφή στο στομάχι προς τα πάνω και προκαλεί πνιγμό. Αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη που να υποστηρίζει μια τέτοια πιθανότητα.
Μετά το φαγητό, το σώμα κατευθύνει το αίμα στο στομάχι για να βοηθήσει στην πέψη, οπότε είναι πιθανό (αν και σπάνιο) ότι το κολύμπι με γεμάτο στομάχι θα προκαλέσει κράμπες. Αλλά σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, μια κράμπα στο στομάχι δεν κάνει τους ανθρώπους να πνίγονται!
Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός συνιστά τη χρήση κοινής λογικής, όσον αφορά το κολύμπι μετά το φαγητό. Είναι σώφρον να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να νιώθει άνετα και να “έχει κατέβει” καλά το φαγητό στο στομάχι του, προτού το αφήσετε να μπει και πάλι στο νερό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κρατάτε με το ζόρι στην ξαπλώστρα δίπλα σας για 1 και 2 ώρες!
Η συμμετοχή σε έντονη δραστηριότητα αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες, ναυτία και έμετο. Και αν το παιδί είναι ήδη κουρασμένο μετά το φαγητό, τότε δεν θα έβλαπτε να το κρατήσετε δίπλα σας για λίγο και να του εξηγήσετε ότι πρώτα πρέπει να ξεκουραστεί, προτού συνεχίσει το παιχνίδι στο νερό.
http://www.babycenter.com

*** Κανένας άλλος σπόρος φυτού δεν έχει τόσα οφέλη για την υγεία!
~  Αν σας έλεγαν ότι σε κάθε σπίτι, σε κάθε ψυγείο και σε κάθε τραπέζι υπάρχει ένα “μαγικό” συστατικό με απίστευτα οφέλη για το άσθμα, τον καρκίνο του γαστρενετερικού, τη χοληστερόλη, την υγεία των μαλλιών, τις δερματικές ασθένειες, μέχρι και τη δυσπεψία, ωστόσο πολλοί άνθρωποι αρνούνται να το καταναλώσουν λόγω γευστικών “ιδιαιτεροτήτων”, τι θα λέγατε;
Μάλλον ότι όποιος το κάνει είναι “τρελός”. Αυτό ακριβώς θα μονολογήσετε και εσείς μόλις μάθετε τι απίστευτες ευεργετικές ιδιότητες των σπόρων της μουστάρδας για την υγεία μας.
Όπως είναι γνωστό η μουστάρδα φτιάχνεται από τους σπόρους συγκεκριμένων φυτών της οικογένειας των Σταυρανθών ή των Βρασσικιδών. Εκτός από την απλή προσθήκη γεύσης στο φαγητό σας, οι σπόροι της μουστάρδας έχουν μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Δείτε ποιες είναι αυτές:
Έλεγχος των συμπτωμάτων του άσθματος: Οι σπόροι μουστάρδας είναι πλούσιοι σε σελήνιο και μαγνήσιο. Και τα δύο αυτά στοιχεία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αν καταναλώνετε τακτικά μουστάρδα, θα περιορίσετε τα συμπτώματα του άσθματος, του κρυολογήματος και της συμφόρησης στο στήθος.
Προστασία από τον καρκίνο του γαστρεντερικού: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σπόροι μουστάρδας έχουν ιδιότητες που μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων καρκινικών κυττάρων και βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού των νέων καρκινικών όγκων.
Ανακουφίζει από ρευματικούς, αρθριτικούς και μυϊκούς πόνους: Το σελήνιο και το μαγνήσιο που περιέχει η μουστάρδα της προσδίδουν την αντιφλεγμονώδη δράση της και τις θερμαντικές της ιδιότητες. Όταν εφαρμόζεται στο σώμα, η πάστα από πολτοποιημένους σπόρους μουστάρδας θερμαίνει την περιοχή και βοηθάει να χαλαρώσει τους μυς, οδηγώντας σε ανακούφιση από τον πόνο.
Μειώνει τη χοληστερόλη: Η μουστάρδα περιέχει υψηλά επίπεδα νιασίνης ή βιταμίνης Β3. Η νιασίνη έχει ιδιότητες που βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και προστατεύει τις αρτηρίες από αθηροσκλήρωση (τη συσσώρευση πλάκας). Βοηθάει επίσης στη ρύθμιση της ροή του αίματος και
~προστατεύει το σώμα από την υπέρταση.  
Ευνοεί την ανάπτυξη των μαλλιών: Η μουστάρδα περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η υψηλή ποσότητα β-καροτένιου. Κατά την παραγωγή φυσικών ελαίων από το σώμα (όπως αυτά στο τριχωτό της κεφαλής που θρέφουν τις τρίχες), το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία είναι εξαιρετική για την ανάπτυξη των μαλλιών. Εκτός από αυτό, η μουστάρδα περιέχει επίσης σίδηρο, λιπαρά οξέα, ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία ευνοούν την τριχοφυΐα.
Βοηθάει στη μείωση της δυσκοιλιότητας: Οι σπόροι της μουστάρδας περιέχουν μία μοναδική ουσία που είναι το κλειδί για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Εκτός από αυτό, είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, οι σπόροι μουστάρδας αυξάνουν την παραγωγή του σάλιου, με αποτέλεσμα την καλύτερη πέψη.
Καταπολεμάει τις λοιμώξεις του δέρματος: Η μουστάρδα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο, το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση των λοιμώξεων του δέρματος. Το θείο δίνει στους σπόρους αντί-μυκητιακές και αντι-βακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των περισσότερων παθήσεων του δέρματος.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας  δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

***  Το χειρότερο μέρος για να κάθεστε όταν πάτε στη θάλασσα
~ Ετοιμάζεστε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές; Ή μήπως μια ακόμα “εξόρμηση” στην κοντινή παραλία εκεί κοντά που κατοικείτε; Όπως και να έχει, την επόμενη φορά που θα πάτε για μπάνιο στη θάλασσα, πρέπει να έχετε το νου σας σχετικά με το που θα επιλέξετε να κάτσετε.
~  Και αυτό επειδή, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Χαβάης, αν πάτε στην θάλασσα και κάθεστε απευθείας επάνω στην άμμο, χωρίς πετσέτα/ψάθα, τότε διατρέχετε τον μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσετε από την έκθεση σε κάποιο βακτήριο.
Οι επιστήμονες αναφέρουν στην σχετική έκθεση, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Science & Technology, στην άμμο η συγκέντρωση βακτηρίων είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι στο νερό της θάλασσας.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η εν λόγω μελέτη ξεκίνησε ως ανάλυση για την επικινδυνότητα των θαλασσών και των παραλιών που είναι κοντά σε σημεία όπου με σωλήνες εκβάλλονται απόβλητα από διάφορες βιομηχανίες ή και οικισμούς.
Ωστόσο, πρόσεξαν ότι κατά την τελευταία δεκαετία, τα επίπεδα βακτηρίων στις αμμουδιές είναι 10 έως 100 φορές υψηλότερα από ό,τι στο θαλασσινό νερό. Η εξήγηση που έδωσαν είναι ότι τα βακτήρια αποσυντίθενται πολύ πιο αργά στην αμμουδιά σε σχέση με το νερό. Έτσι υπάρχουν περισσότερα βακτήρια στις παραλίες από ό,τι στο νερό.
Το πιο επικίνδυνο από αυτά τα βακτήρια ήταν εκείνο του E.coli επειδή ο εντερόκοκκος είναι πολύ ανθεκτικός. http://www.cbsnews.com/

*** ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ: Η AΡΧΑΙΑ ΑΦΑΡΜΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

~ Ο Όρος Φυσιοθεραπεία (και Φυσιοθεραπευτική) δεν έχει καμμία απολύτως συγγένεια ή άλλη σχέση με την συνηθισμένη φυσιοθεραπεία, που όλοι γνωρίζουμε, και αποτελεί ένα κομμάτι της σύγχρονης Κλασικής Ιατρικής. Η Φυσιοθεραπευτική εμφανίζεται αρχικά στις Πελασγικές κοινότητες της Μεσογείου, τουλάχιστον από τις αρχές της 3ης π.Χ. χιλιετίας, κατά την περίοδο του Τρωικού Πολέμου, στις Ορφικές κοινότητες, για ν ‘αποτελέσει στα Αμφιαράεια, στα Ασκληπιεία και στις κοινότητες των Πυθαγορείων την κύρια και φυσική θεραπευτική μέθοδο.
Οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Ιάπωνες, οι Φοίνικες, οι Αιγύπτιοι, οι Ίνκας ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗΝ λαοί ασκούσαν ΚΑΙ ΤΗΝ χρησιμοποιούσαν εκ. παραλλήλου. Όλες σχεδόν οι φιλοσοφικές κοινότητες του Κλασικού και του Ελληνιστικού κόσμου οικειοποιήθηκαν τις ήπιες θεραπευτικές μεθόδους της, ενώ χιλιάδες ιατροφιλόσοφοι είχαν με αυτή θαυμαστά αποτελέσματα. Η πορεία της θα εκτροχιαστεί σταδιακά από την μηχανιστική αντίληψη του Ρωμαϊκού κόσμου, για να εξαφανισθεί σχεδόν οριστικά κατά τον Μεσαίωνα.
Τί ΕΙΝΑΙ Η. Φυσιοθεραπευτική
Πρόκειται ΓΙΑ Μιά μέθοδο θεραπείας, που φροντίζει για την επανάκτηση της ανθρώπινης υγείας χρησιμοποιώντας μόνον φυσικά μέσα, χωρίς να μεταχειρίζεται σε καμμία περίπτωση φάρμακα, ηλεκτρισμό, ακτινοβολίες, μηχανικά και ηλεκτρονικά μέσα και εγχειρήσεις. Ουσιαστικά η Φυσιοθεραπευτική βασίζεται αποκλειστικά στις σύμφυτες εσωτερικές θεραπευτικές δυνάμεις του ανθρώπινου οργανισμού, που έχει επιλέξει και επινοήσει γι ‘αυτόν η Φύση.
Η Φυσιοθεραπευτική έχει πολλούς κλάδους και χρησιμοποιεί μόνο ήπιες και φυσικές μεθόδους θεραπείας, όπως η υγιεινή διατροφή και η νηστειοθεραπεία, η οστεοπαθητική ( επαναφορά των οστών στην σωστή τους θέση με ειδικές κινήσεις), η ηλιοθεραπεία, η υδροθεραπεία, τα ατμόλουτρα και τα κλύσματα, η αεροθεραπεία, οι μαλάξεις (μασάζ-ρεφλεξολογία), οι αναπνευστικές ασκήσεις, η ελαφρά γυμναστική (π.χ. περπάτημα, κολύμβηση ), η μουσικοθεραπεία, το θέατρο κ.ά.. Δύο βασικά και αλληλοεξαρτώμενα κομμάτια της Φυσιοθεραπευτικής είναι η θεραπεία μέσω των τροφών σε συνδυασμό με την καθημερινή ελαφρά γυμναστική. Επίσης η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός (φλεβοτομία τον αποκαλούσε ο Ιπποκράτης) αποτελούν δύο ήπιες και φυσικές μεθόδους θεραπείας, που εντάσσονται και αυτές στη σφαίρα της Φυσιοθεραπευτικής.
Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση προληπτικής θεραπείας μέσω δύο βασικών φυσιοθεραπευτικών μεθόδων (διατροφή με ωμοφαγία και άσκηση) εμφανίζεται κατά την διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, όπου ο σοφός ήρωας και στρατηγός των Αχαιών Παλαμήδης ο Ναυπλιεύς, λόγω του λοιμού που πλησίαζε στο στρατόπεδό του, άλλαξε την διατροφή των στρατιωτών του με αποτέλεσμα την κατάσταση ανοσίας: «Ο Παλαμήδης ήταν αυτοδίδακτος και, όταν πήγε στον Κένταυρο Χείρωνα, ήταν ήδη σοφός και γνώριζε περισσότερα από εκείνον »(παρ. 708). Κάποια στιγμή αντιλήφθηκε, ότι κάποια επιδημία λοιμού πλησίαζε τις ακτές της Μικράς Ασίας: «Είπε στον Οδυσσέα:» Εμείς οι Έλληνες πρέπει να φροντίσουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας, διότι πρέπει όσοι σκοπεύουν να προφυλαχθούν από επιδημίες να τρέφονται ελαφρά και να γυμνάζονται καθημερινά. Ιατρική βέβαια δεν κατέχω, όμως με την σοφία που διδάχθηκα όλα γίνονται κατανοητά. «Με τα λόγια τούτα εμπόδισε την αγορά κρεάτων και τους είπε να μην χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές τροφές. Φρόντισε δε οι στρατιώτες του να τρέφονται με ξηρούς καρπούς, άγρια ​​φρούτα και λαχανικά και όλοι υπάκουσαν, διότι ο, τι έλεγε ο Παλαμήδης το θεωρούσαν θεόσταλτο και με ισχύ χρησμού. Πράγματι η επιδημία που προέβλεψε παρουσιάσθηκε πρωτίστως στις πόλεις του Ελλησπόντου, καθώς λένε, και μετά ενέσκηψε και στο Ίλιον. Απ ‘τους Έλληνες όμως δεν προσέβαλε σχεδόν κανέναν, παρ’ όλο που είχαν το στρατόπεδό τους σε μολυσμένη περιοχή. »(Φιλόστρατος,« Ηρωικά », παρ. 712).
Βλέπουμε εδώ τις δύο βασικές αρχές της Φυσιοθεραπευτικής, την πρόληψη της επιδημίας του λοιμού και την κατάσταση ανοσίας μέσω της διατροφής με ωμές «ζωντανές» τροφές, πάντοτε σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση. Ωμοφαγία και άσκηση αποτελούν δύο βασικές φυσικές μεθόδους πρόληψης της Φυσιοθεραπευτικής. «Η ψυχή και το σώμα αλληλοεπηρεάζονται.
Και η ψυχική κατάσταση, όταν μεταβάλλεται, μετα-βάλλει μαζί και την σωμα-τική. Και η σωματική κατάσταση κι εκείνη, όταν μεταβάλλεται, μεταβάλλει μαζί της και την ψυχική. »Αριστοτέλης. Οι αρχαίοι ιατροφιλόσοφοι, που εφήρμοζαν την Ολιστική Ιατρική (η μέθοδος, που θεραπεύει το όλον και όχι το μέρος), θεωρούσαν τις ασθένειες ψυχοσωματικές. Γράφει ο Αριστοτέλης για την σχέση ψυχής-σώματος: «Θεωρώ ότι η ψυχή και το σώμα αλληλοεπηρεάζονται απόλυτα. Και η ψυχική κατάσταση, όταν μεταβάλλεται, μεταβάλλει μαζί και την σωματική. Και η σωματική κατάσταση κι εκείνη, όταν μεταβάλλεται, μεταβάλλει μαζί της και την ψυχική. »(« Φυσιογνωμικά »808 β-12.)
Δύο απ ‘τις βασικότερες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους της κλασικής εποχής ήταν το θέατρο και η συχνή μελέτη της φιλοσοφίας. Η φιλοσοφία γαληνεύει και ηρεμεί την ψυχή δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες, που αποτελούν τη βάση της ψυχικής υγείας. Το μέτρο και η εγκράτεια ήταν δύο βασικά κομμάτια της κοινής φιλοσοφικής και ιατρικής διδασκαλίας με σκοπό την υγιεινή διαβίωση και την πρόληψη των ασθενειών: «Το σώμα δεν πρέπει να κινείται προς τις ηδονές απ ‘τις επιθυμίες του στομάχου ή της ψυχής, καθ’ ότι η πηγή αυτής της κίνησης είναι παρά φύση και δημιουργεί ασθένειες. Όπως ακριβώς το γαργάλημα προκαλεί στην ψυχή γέλιο, που δεν είναι πηγαίο, ούτε γλυκό, ούτε ευτυχισμένο, αλλά σπασμωδικό και δυσάρεστο, κατά τον ίδιο τρόπο και όσες ηδονές νοιώθει το σώμα από παρά φύση ερεθισμούς του προκαλούν ταραχή, σύγχυση και εξασθένιση. »(Πλούταρχος , «Υγιεινά Παραγγέλματα», παρ 7)..
Παρομοίως διαβάζουμε και στα «Χρυσά Έπη» των Πυθαγορείων: «Και την υγεία του σώματος δεν πρέπει να αμελείς, αλλά με μέτρο να πίνεις, να τρως και να ασκείσαι, μέτρο τέτοιο, που ποτέ δεν θα σε βλάψει, ακολουθώντας πάντοτε δίαιτα λιτή και καθαρή. »Οι Πυθαγόρειοι έδιναν μεγάλη σημασία στην πρόληψη. Έτρωγαν υγιεινά (λίγο ή καθόλου κρέας), άκουγαν συγκεκριμένα μουσικά έργα και ασκούνταν με τον χορό και τη γυμναστική με βάρη, όπως μας πληροφορεί ο Ιάμβλιχος. Συνιστούσαν δε στα μέλη τους να επαγρυπνούν επί της υγείας μόνοι τους, να την διατηρούν σε καλή κατάσταση δια της εγκράτειας και του μέτρου και, εάν ποτε διαταρασσόταν, έπρεπε να μην εμπιστευθούν σε άλλον την φροντίδα και την αποκατάστασή της, καθ ‘ότι οι ίδιοι κατείχαν γνώσεις της Φυσιοθεραπευτικής. Επίσης κατείχαν και τη γνώση της Ομοιοπαθητικής, την οποία αργότερα σπούδασε κι ο Ιπποκράτης. Η προσπάθεια αυτή της αυτοΐασης ήταν τόσο γνωστή στον αρχαίο κόσμο, που είχε καταστεί παροιμιώδης για πολλούς. Ο αυτοκράτωρ Τιβέριος είχε αποδεχθεί αυτήν την Πυθαγόρεια προτροπή ως κανόνα βίου και έλεγε, ότι «κάθε άνθρωπος που είχε περάσει τα τριάντα έτη και καλούσε ή ακόμη συμβουλευόταν ιατρό, ήταν απλώς αδαής» (Σουετώνιος, «Βίος Τιβερίου», παρ. 66).
Ιπποκράτης : Ο πατέρας Της Φυσιοθεραπευτικής
αυτος, ο οποίος επιστημονικοποίησε την μέθοδο της Φυσιοθεραπευτικής, αλλά και ο πατέρας όλων των ιατρικών και θεραπευτικών επιστημών, είναι ο Ασκληπιάδης ιατροφιλόσοφος Ιπποκράτης ο Κώος. Ο Ιπποκράτης υπήρξε πιστός στις μεθόδους των Ασκληπιάδων ιατρών, αν και σπούδασε την τέχνη της Ιατρικής σε διάφορα μέρη της Μεσογείου (Αίγυπτο, Μακεδονία, Θράκη, Ιωνία). «Θεωρώ, ότι η Ιατρική δεν χρειάζεται νεωτεριστικές θεωρίες, όπως συμβαίνει με τα αξεδιάλυτα και αβέβαια πράγματα.» («Περί Φυσών» I, παρ. 3.)
Στο «Περί Διαίτης» έργον του μας εξηγεί τις δύο απ ‘τις βασικότερες μεθόδους της Φυσιοθεραπευτικής: «Θεωρώ, πως όποιος πρόκειται να γράψει ορθά για την ανθρώπινη διατροφή πρέπει αρχικώς να γνωρίζει και να διακρίνει τα της ανθρώπινης φύσης. Να γνωρίζει τα στοιχεία, απ ‘τα οποία εξ αρχής αποτελείται ο άνθρωπος, και να διακρίνει από ποιά μέρη ελέγχεται. Αν αγνοεί την αρχική σύνθεση της ζωής, δεν θα καταφέρει να κατανοήσει τι προκαλούν εκείνα τα συστατικά. Αν δεν γνωρίζει τι επικρατεί στο σώμα, δεν θα είναι ικανός να συστήσει ωφέλιμη διατροφική αγωγή για τον άνθρωπο (…). Ακόμη όμως κι αν αποκτήσουμε γνώμη για όλα αυτά, δεν θα εξασφαλισθεί ικανοποιητικά η θεραπεία του άρρωστου ανθρώπου, διότι μοναχά η τροφή δεν αρκεί, για να συντηρήσει τον άνθρωπο σε καλή υγεία, αν δεν την συνδυάσει με τη γυμναστική. Η τροφή και η άσκηση έχουν αντίθετες ιδιότητες, συμβάλλουν όμως αμοιβαία στην διατήρηση της υγείας »(παρ. 2).
Σε πολλά απ ‘τα έργα του βλέπουμε αυτούσιες τις διδασκαλίες των Φυσικών φιλοσόφων, όπως του Δημοκρίτου περί ατόμου, μικρόκοσμου και μακρόκοσμου, τα τέσσερα στοιχεία-ριζώματα του Εμπεδοκλή, που συνθέτουν τον ανθρώπινο οργανισμό, τον νόμο των αντιθέτων και την αέναη κίνηση του Ηράκλειτου, ολόκληρες παραγράφους της διδασκαλίας του Αναξαγόρα περί αιωνίας ύπαρξης του κόσμου και ανακύκλωσης της ύλης και πολλές Πυθαγόρειες φιλοσοφικές θέσεις, όπως περί παραλληλισμού της ανθρώπινης αρμονικής ψυχοσωματικής ανάπτυξης σε σχέση με τη μουσική αρμονία των σφαιρών, περί ενεργειακής εμψύχωσης όλων των σωμάτων και οργανισμών κ.ά. . Επομένως οι βασικές γνώσεις του Ιπποκράτη, αλλά και όλων των προηγούμενων και επόμενων ιατρών θεραπευτών ήταν καθαρά φιλοσοφικές.
Κατά τον Ιπποκράτη «οι αρρώστιες δεν προσβάλλουν τους ανθρώπους ξαφνικά, αλλά συσσωρεύονται σταδιακά μέσα στο σώμα και ξεσπούν απότομα με την παθολογική κρίση.» («Περί Διαίτης», παρ. 2).
«Οι ασθένειες, που βαδίζουν ομαλά προς την κρίση ή έχουν κριθεί οριστικά, δεν πρέπει να εμποδίζονται στην πορεία τους από νεωτεριστικές μεθόδους ούτε με καθαρτικά, ούτε με άλλα ερεθιστικά μέσα, παρά να αφήνονται και ν ‘ακολουθούν τη φυσιολογική τους εξέλιξη. »(« Αφορισμοί »20.) Τα συμπτώματα, όπως ο πυρετός, η διάρροια, ο εμετός, οι διάφοροι πόνοι, αποτελούν την προσπάθεια του αμυντικού μηχανισμού να θεραπεύσει την αιτία της ασθένειας. Πρόκειται για τον σοφό μηχανισμό αυτοΐασης, που διαθέτει το σώμα μας. Γι ‘αυτό δεν θα πρέπει να καταπιέσουμε τα συμπτώματα με φάρμακα. Βεβαίως, αν η έντασή τους είναι μεγάλη και κινδυνεύουμε να πεθάνουμε, θα πρέπει να τα καταπραΰνουμε με «ήπιο τρόπο», όπως μας προτείνει ο Ιπποκράτης.
«Ο άνθρωπος που είναι συνετός και σώφρων, πρέπει να συλλογίζεται πως η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τους ανθρώπους και να μάθει πως να ωφελείται απ ‘τις αρρώστιες με βάση τις γνώσεις που διαθέτει. »(« Περί Διαίτης Υγιεινής », παρ. 9.) Η ωφέλεια, που αναφέρει εδώ ο Ιπποκράτης είναι η ενδυνάμωση του οργανισμού μετά από κάθε ασθένεια, όταν αυτή θεραπευτεί μέσω των συμπτωμάτων της. Η θεραπεία θα επέλθει μέσω της Ομοιοπαθητικής μεθόδου ή του Βελονισμού (φλεβοτομίας), και όχι μέσω των αντί … μεθόδων, που βίαια και επιθετικά χρησιμοποιεί η σύγχρονη Κλασική Ιατρική (βλ.: «» Ασθένεια «… Ο μοναδικός δρόμος για την ίαση και την υγεία »). «Σχετικά με τις ασθένειες ο ιατρός πρέπει να αποβλέπει σε δύο πράγματα:. Αν δεν μπορεί να ωφελήσει τον ασθενή, τουλάχιστον ας μην τον βλάψει» (.. «Επιδημιών Α», παρ 1-3)
Τα συμπτώματα, όπως ο πυρετός, η διάρροια, ο εμετός, οι διάφοροι πόνοι, αποτελούν την προσπάθεια του αμυν-τικού μηχανισμού να θεραπεύσει την αιτία της ασθένειας. Πρόκειται για τον σοφό μηχανισμό αυτοΐασης, που διαθέτει το σώμα μας. Γι ‘αυτό δεν θα πρέπει να καταπιέσουμε τα συμπτώματα με φάρμα-κα. Βεβαίως, αν η έντα-σή τους είναι μεγάλη και κινδυνεύουμε να πεθάνουμε, θα πρέπει να τα καταπραΰνουμε με «ήπιο τρόπο», όπως μας προτείνει ο Ιπποκράτης.
Κατά τον Ιπποκράτη δεν υπάρχουν ασθένειες με την έννοια που θεωρούμε σήμερα, υπάρχουν απλά ασθενείς άνθρωποι, ισχύει δηλαδή το «ενιαίο των νόσων». Όλες οι ασθένειες προκαλούνται απ ‘την ανισορροπία των τεσσάρων χυμών που υπάρχουν στο σώμα, που ρέουν ως συγκοινωνούντα δοχεία πάντοτε μέσα στον άνθρωπο. «Το σώμα του ανθρώπου περιέχει αίμα, φλέγμα, ξανθή χολή και μαύρη χολή. Ιδού από τι αποτελείται η φύση του σώματος, ιδού ό, τι ευθύνεται για την ασθένεια ή την υγεία. Με αυτές τις συνθήκες υπάρχει πλήρης υγεία, όταν οι χυμοί βρίσκονται σε σωστή αναλογία μεταξύ τους τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και ποσότητας και όταν η ανάμειξή τους είναι άριστη. Η νόσος εμφανίζεται, όταν ένας από αυτούς τους χυμούς βρίσκεται σε πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη ποσότητα και απομονώνεται μέσα στο σώμα, αντί ν ‘αναμειχθεί με όλους τους άλλους. »(« Περί Φύσιος Ανθρώπου », κεφ. 4.)
Οι χυμοί του σώματος σχετίζονται με τις τέσσερις εποχές και τα τέσσερα στοιχεία, που συνθέτουν την ίδια την Φύση (πυρ, ύδωρ, αήρ, γη), επομένως ο άνθρωπος αποτελεί μία δυναμική και εξελίξιμη αρμονία τεσσάρων αντιθέτων δυνάμεων, που προέρχονται απ ‘τις δύο κύριες πρωταρχικές και αντιφατικές δυνάμεις , που είδαμε πρηγουμένως, το «πυρ» και το «ύδωρ». Εδώ βλέπουμε την ταύτιση των Ιπποκρατικών στοιχείων με την Πυθαγορική αντίληψη περί τετρακτύος και των ριζωμάτων του Εμπεδοκλέους. «Τέσσερις λοιπόν χυμοί υπάρχουν και, όπως εξηγήθηκε, η ανισορροπία τους επιφέρει βλάβη στον οργανισμό · και τέσσερις είναι, όπως είδαμε, και οι πηγές των χυμών. Τέσσερις όμως είναι και οι αγωγοί, με τους οποίους καθαρίζεται ο οργανισμός απ ‘τον κάθε χυμό:. (.. «Περί Νούσων» Δ, παρ 10) οι αγωγοί ετούτοι είναι το στόμα, η μύτη, ο πρωκτός και η ουρήθρα »
«Η φύση είναι πάντοτε ο ιατρός των ασθενειών. Η φύση βρίσκει τους τρόπους θεραπείας, χωρίς να σκέπτεται. »(« Επιδημιών Ιστορίαι »5,1). Δηλαδή η Φύση είναι αποκλειστικά και μόνο ο γιατρός των ασθενειών και όχι ο γιατρός, ο οποίος πρέπει να είναι ο συνοδοιπόρος του ασθενούς στον δρόμο προς την ίαση. Εδώ μας υποδεικνύει τον αφύσικο δρόμο που ακολουθεί η σύγχρονη Ιατρική, που ισχυρίζεται ότι οι γιατροί με τις βίαιες μεθόδους τους (χημικά φάρμακα, εγχειρήσεις, ακτινοβολίες) θεραπεύουν τους ασθενείς. Κατά τον Ιπποκράτη «η τέχνη της θεραπείας απαιτεί απ ‘τον ιατρό να σχηματίσει μία άποψη για την αρρώστια, με σκοπό να την θεραπεύσει περισσότερο με ήπιους τρόπους και με φρόνηση, παρά με τόλμη και με τρόπο βίαιο» («Περί Τέχνης», παρ. 11). Η χειρουργική και οι καυτηριασμοί χρησιμοποιούνταν απ ‘τους κλασικούς γιατρούς μόνο σε έσχατες περιπτώσεις.
Η σύγχρονη Ιατρική έχει τελείως διαφορετικές θέσεις από εκείνες του Ιπποκράτη. Θεωρεί ότι κάθε ασθένεια είναι ξεχωριστή (αφού μεταδίδεται κυρίως μέσω των μικροβίων ή οφείλεται σε διαφόρων ειδών βλάβες) και δεν σχετίζεται με μία άλλη που είχε πλήξει τον οργανισμό παλαιότερα, ενώ τα τελευταία χρόνια κάποιοι ιατροί δέχονται ως αιτία και τους ψυχικούς παράγοντες. Γράφει ο Ιπποκράτης για την πορεία της ασθένειας μέσα στο σώμα: «. Σε περιπτώσεις ψυχασθένειας μανιακής μορφής η εμφάνιση δυσεντερίας ή ύδρωπος είναι καλό» (. «Αφορισμός» 5) «Σ ‘εκείνον που πάσχει από στηθάγχη, αν παρουσιαστεί οίδημα και ερύθημα στο στήθος , είναι καλό σημάδι, διότι μας δείχνει ότι το νόσημα φεύγει προς τα έξω. »(« Αφορισμός »49.)« Στους ψυχοπαθείς, αν εμφανιστούν κιρσοί η αιμορροΐδες, αυτό δείχνει ότι η μανία θα γιατρευθεί. »(« Αφορισμός »21.)
Τα διάφορα συμπτώματα, που τα ονομάζουμε αρρώστια, απο-τελούν την προσπάθεια που κάνει ο οργανισμός μας, για να ισορ-ροπήσει την ανώ-μαλη κατάσταση που δημιουργήθηκε, προκειμένου να επα-ναφέρει την ομαλή λειτουργία του.
Εδώ βλέπουμε το «ενιαίο των νόσων »ως μία διαταραχή, που μπορεί να ξεκινήσει από μία απλή ακμή, να εξελιχθεί σταδιακά σε κιρσούς κι αιμορροΐδες και να καταλήξει τελικώς σε ψυχοπάθεια. Ο νόμος της κατεύθυνσης των συμπτωμάτων από πάνω προς τα κάτω και από μέσα προς τα έξω ως πορεία προς την ίαση και το αντίθετο ως επιδείνωση της ασθένειας, αποτελούν και τους δύο απ ‘τους πέντε βασικούς θεμελιακούς νόμους της σύγχρονης Ομοιοπαθητικής. Επομένως τα διάφορα συμπτώματα, που τα ονομάζουμε αρρώστια, είναι τ ‘αποτελέσματα της ανισορροπίας των τεσσάρων χυμών του σώματος και αποτελούν την προσπάθεια που κάνει ο οργανισμός, για να ισορροπήσει την ανώμαλη κατάσταση που δημιουργήθηκε, προκειμένου να επαναφέρει την ομαλή λειτουργία του.
Κατά τον Ιπποκράτη οι ιδιοσυγκρασίες των ανθρώπων διαφέρουν κάθετα μεταξύ τους δημιουργώντας μία τεράστια πολυπλοκότητα. Τα νοσήματα (ακόμη και οι επιδημίες) εμφανίζονται με διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου, επομένως και η θεραπεία πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με την περίπτωση. Ας δούμε πόσους διαφορετικούς παράγοντες πρέπει ο ιατρός να λαμβάνει υπ ‘όψη του, για να κάνει την σωστή διάγνωση και θεραπεία μέσα από δύο έργα του Ιπποκράτη: «Στις ασθένειες μαθαίνουμε να εξάγουμε τα σημεία διάγνωσης απ’ την εξέταση των εξής παραγόντων: της ανθρώπινης φύσης γενικά και της κράσης του καθενός ειδικότερα, της φύσης της ασθένειας, των ιατρικών συνταγών, του ιατρού που συνέστησε την αγωγή, της γενικής κατάστασης της ατμόσφαιρας και των ιδιαίτερων συνθηκών του ουρανού, της κάθε περιοχής, της εποχής, των συνηθειών της διατροφής και του τρόπου ζωής του, της ηλικίας, των λόγων του και των παραλλαγών που παρουσιάζουν, της σιωπής, των σκέψεων που απασχολούν τον άρρωστο, του ύπνου, της αϋπνίας, των ονείρων, του χαρακτήρα, των κινήσεων των χεριών, των κνησμών, των δακρύων, της φύσης των κρίσεών του, των κενώσεων, των ούρων, των φλεγμάτων, των εμετών, των εναλλαγών που γίνονται ανάμεσα στις ασθένειες, των αποστημάτων, των εφιδρώσεων, των κρυολογημάτων, του ρίγους, του βήχα, των φταρνισμάτων, του λόξυγκα, της αναπνοής, των ρεψιμάτων , του τρόπου αποβολής αερίων (σιωπηλός η θορυβώδης), των αιμορραγιών και των αιμορροΐδων. »(« Επιδημιών Α »I, παρ. 10).
«Πρέπει να εξετάζουμε: την αναλογία των ασκήσεων σε σχέση με την ποσότητα των τροφών, τις εποχές του έτους και τις αλλαγές των ανέμων, την θέση των τόπων που ζει ο άρρωστος, την ανατολή, την δύση και τις κινήσεις των άστρων, για να ξέρουμε να παίρνουμε προφύλαξη στις αλλαγές και στις υπερβολές των τροφών, των ποτών, των ανέμων και όλου του κόσμου. »(« Περί Διαίτης »II, παρ. 3).
Επίσης η νηστειοθεραπεία και η φρουτοθεραπεία χρησιμοποιούνταν αναλόγως της βαρύτητας της κάθε περίπτωσης . «Ο άρρωστος πρέπει να περιορίζει την ποσότητα της τροφής του, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη και η απόλυτη αποχή απ ‘το φαγητό.» («Περί Διαίτης Οξέων», 11 παρ.).
Για τον Ιπποκράτη η υγεία του ανθρώπου είναι η έκφραση μιας φυσικής αρμονίας, ενώ η αρρώστια φανερώνει με μία εσωτερική δυσαρμονία κάποια διαφωνία ανάμεσα στον άνθρωπο και την Φύση. Για την ελληνική κλασική ιατρική σκέψη «θεραπεύω» σήμαινε «εναρμονίζω».
Η αναβίωση της Φυσιοθεραπευτικής
Η φυσιοθεραπευτική αναβίωσε δειλά δειλά στην Ευρώπη την εποχή της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, όταν δημοσιεύτηκαν τα παραγκωνισμένα έργα του Ιπποκράτη και των άλλων γιατρών και φιλοσόφων της κλασικής Ελλάδας. Η πρόοδός της ξεκίνησε ουσιαστικά κατά τις αρχές του 20ου αιώνα με τις ονομασίες Νεοϊπποκρατική Ιατρική, Φυσική Υγιεινή η Φυσιοθεραπευτική και σταμάτησε με την λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ανέλαβαν την πορεία της παγκόσμιας Ιατρικής οι φαρμακοβιομηχανίες. (Βλ.: «Φαρμακοβιομηχανίες:. Η παγκόσμια απειλή»)
Στην νεώτερη Ελλάδα η αναβίωση της Φυσιοθεραπευτικής έγινε κατά την δεκαετία του 1930 – 1940 από δύο σπουδαίους Έλληνες φυσιοθεραπευτές, την Άννα Κατσίγρα και τον Ηλία Πέτρου. 1935 ο Ηλίας Πέτρου στο έργο του «Φυσική Υγιεινή», σελ Το. 14, αναφέρει για τις ασθένειες: «Ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει πραγματικά τι είναι υγεία, ούτε την ελαχίστη αντίληψη έχει για την αρρώστια. Και επειδή δεν ξέρει τι σημαίνει υγεία, δεν ξέρει επίσης τους όρους και τις συνθήκες, που απαιτούνται για την ανάκτηση και τη διατήρησή της. Όταν ο άνθρωπος αρρωσταίνει, αντί ν ‘απομακρύνει τις αιτίες και ν’ αλλάξει τις συνθήκες που προηγούνται της αρρώστιας, προσπαθεί να «θεραπεύσει» τα συμπτώματα, διότι νομίζει πως έτσι θ ‘ανακτήσει τη χαμένη υγεία του, καταφεύγοντας σε φάρμακα, ναρκωτικά μέσα, ερεθιστικές και διεγερτικές ενέργειες, βοτανικές συσκευασίες, ηλεκτρικές και μηχανικές θεραπείες, φθάνοντας στις πνευματικές και θεουργικές παρακλήσεις, ως και στις μαγείες και μαγγανείες ακόμη (…). Όταν ο άνθρωπος παραβιάσει το φυσικό νόμο, που διέπει την ζωή του, η συνέπεια της παραβίασης εκδηλώνεται στον παραβάτη, η υγεία κλονίζεται και τα συμπτώματα του εκφυλισμού αρχίζουν να εκδηλώνονται στο σώμα. »  Ο Αμερικανός φυσιοθεραπευτής Ντόναλτ Λόου στο έργο του «Είμαστε όπως Τρώμε», 2001, σελ. 12-13, αναφέρει: «Δεν υπάρχει παρά μόνον ένα αίτιο της αρρώστιας, η τοξαιμία, που σημαίνει δηλητηρίαση του αίματος από τοξίνες, που δημιουργείται από λανθασμένη διατροφή και κακή αποβολή των αχρήστων απ ‘το σώμα (…). Καταστάσεις απ ‘αυτές που θεωρούμε ως αρρώστιες δεν είναι παρά μόνον συμπτώματα που παράγονται απ’ το σώμα, για να μας προειδοποιήσουν, ότι προσπαθεί να εξουδετερώσει κάποια τοξική κατάσταση (…) Η παρουσία του πόνου είναι ένας οδηγός, όχι μόνον ως προς το που κάτι δεν πάει καλά, αλλά και ως προς τι δεν πάει καλά. Η τόσο διαδεδομένη χρήση των παυσίπονων φαρμάκων, που συγκαλύπτουν τον πόνο, τείνει να σβήσει απ ‘τον νου μας την ανάγκη ν’ ασχοληθούμε με τα αίτια που προκαλούν τον πόνο. Αν τα σύγχρονα φάρμακα ήταν τόσο σπουδαία, δεν θα υπήρχε το σοβαρό πρόβλημα των ιατρογενών ασθενειών, που γίνεται όλο και πιο οξύ και έχει δημιουργήσει την ανάγκη σύστασης ιδιαίτερου κλάδου Ιατρικής, που ονομάζεται Ιατρογενής Ιατρική. »(Πρόκειται για μία σύγχρονη θεραπευτική μέθοδο, που προσπαθεί να θεραπεύσει ασθένειες που προέκυψαν απ ‘τις παρενέργειες των συγχρόνων χημικών φαρμάκων.)
Η Φυσιοθεραπευτική εξελίχθηκε στην Ευρώπη και κυρίως στην Αμερική με την ονομασία Φυσική Υγιεινή η Naturopathy και περιέχει αρκετά στοιχεία της Ιπποκρατικής ιατρικής τέχνης.
Βασίλειος Μαυρομμάτης

***  Κράμπα στην θάλασσα: Τι να κάνετε εκείνη τη στιγμή
~ Το κολύμπι στην θάλασσα είναι μία από τις πιο απολαυστικές στιγμές των καλοκαιρινών μας διακοπών. Αλλά, πολλοί άνθρωποι, επειδή δεν ασκούνται τακτικά τους υπόλοιπους... 11 μήνες του χρόνου, όταν ξαφνικά αρχίζουν να κολυμπούν για αρκετή ώρα, κουράζονται εύκολα και είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν κράμπες.
~  Μια κράμπα είναι μια επώδυνη αλλά όχι επικίνδυνη κατάσταση, όταν είστε στην στεριά. Αλλά, όταν είστε μέσα στο νερό, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη για την ζωή σας, αφού σας εμποδίζει να κολυμπήσετε σωστά και αυξάνει την πιθανότητα πνιγμού!
Εκτός από τους αγύμναστους μυς, οι βασικές αιτίες που σας πιάνει κράμπα είναι η θερμοκρασία του νερού (η κρύα θάλασσα “ευνοεί” τις κράμπες), η διατροφή σας και μια πιθανή αφυδάτωση του οργανισμού. Επίσης, η θέση του πέλματος όταν κολυμπάτε (τεντωμένο πέλμα σε ευθεία με το πόδι) αυξάνει την τάση στους μυς της γάμπας.
Αν σας πιάσει κράμπα την στιγμή που κολυμπάτε, μην χάσετε την ψυχραιμία σας. Θυμηθείτε ότι είναι κάτι παροδικό και ξαπλώστε ανάσκελα στην επιφάνεια του νερού με τα χέρια σε έκταση για καλύτερη άνωση και έλεγχο στις κινήσεις σας.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τεντώσετε τον μυ που έχει κράμπα. Σηκώστε το πέλμα προς τα επάνω σε γωνία 90 μοιρών με το πόδι και ακόμα περισσότερο, αν μπορείτε.
Μόλις έχετε ισορροπία στο νερό (έστω και ανάσκελα), λυγίστε το γόνατο, φέρτε το πόδι κοντά σας και με το χέρι σας κάντε μασάζ στον μυ.
Στην συνέχεια βγείτε στην στεριά χωρίς να κουράζετε το πόδι που πάθατε κράμπα, όσο αυτό είναι δυνατόν. Όταν βγείτε, βρείτε λίγο πάγο, αν υπάρχει, και βάλτε τον στον μυ. http://triathlete-europe.competitor.com
http://www.livestrong.com

***  Πώς το Τζίντζερ Καταστρέφει τον καρκίνο του Προστάτη και του παχέος εντέρου
~ Παραδοσιακοί θεραπευτές στο πέρασμα των αιώνων έχουν χρησιμοποιήσει το τζίντζερ/πιπερόριζα ως θεραπεία για τους ασθενείς τους. Η σύγχρονη επιστήμη έχει επίσης επιβεβαιώσει τις ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες του βοτάνου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου.
‘Εχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food and Chemical Toxicology, τα gingerols*, τα οποία είναι shogaols*
και paradols(oι ουσίες αυτές έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες της ασπιρίνης και της ιβουπροφαίνης)που βρίσκονται στην πιπερόριζα.
Το τζίνζερ μειώνει τον πόνο μειώνοντας τη φλεγμονή καθώς και αναστέλλοντας το βασικό ένζυμο που την προκαλεί ,είναι αντικαρκινικές ενώσεις και μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο. Ωστόσο, οι θεραπευτικές ιδιότητες της πιπερόριζας το υπερβαίνουν. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η πιπερόριζα μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του καρκίνου του προστάτη και είναι πιο ισχυρή από τις χημειοθεραπείες.
Καταστρέφει τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition Zingiber Officinale Roscoe, το εκχύλισμα του τζίντζερ μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη στον άνθρωπο. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν 100 mg τζίντζερ για 1 kg σωματικού βάρους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πιπερόριζα μείωσε την ανάπτυξη του όγκου για περίπου 56%. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η πιπερόριζα στοχεύει μόνο τα καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή.
Καταστρέφει καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου
Κατά τη διάρκεια του συνέδριου Frontiers in Cancer Prevention Research το 2003, οι ερευνητές παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι η πιπερόριζα προσφέρει προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σε μια μελέτη από το 2015, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η πιπερόριζα μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα του παχέος με αποτέλεσμα την πρόληψη αυτού του τύπου καρκίνου.
Τι κάνει το Ginger πιο ισχυρό από τις χημειοθεραπείες;
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τζίντζερ είναι σε θέση να αποτρέψει διάφορους τύπους καρκίνου σκοτώνοντας αποτελεσματικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του καρκίνου του προστάτη και σε αντίθεση με τις χημειοθεραπείες, προσφέρει λιγότερο επικίνδυνη και φυσική εναλλακτική λύση,καθώς σκοτώνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας τα υγιή σώα και αβλαβείς.
Παρ ‘όλα αυτά, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η πιπερόριζα ακόμη ερευνάται και οι μελέτες διεξήχθησαν σε ποντίκια ή σε vitro καθώς εξακολουθεί να χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τον άνθρωπο.
Το Τζίντζερ/πιπερόριζα ως θεραπεία
Μπορείτε να ενσωματώσετε το τζίντζερ στη διατροφή σας καταναλώνοντας το σε τακτική βάση προλαμβάνωντας ίσως την εμφάνιση των ειδών του καρκίνου που προαναφέραμε.
Γενικά, η συνιστώμενη δόση του τζίντζερ την ημέρα είναι 4 g, ενώ οι γυναίκες που είναι έγκυες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 1 g ανά ημέρα.
*gingerols:Τζιντζερόλη, ή [6] -gingerol, είναι το δραστικό συστατικό του φρέσκου τζίντζερ.
Χημικά, η τζιντζερόλη είναι συγγενής της καψαϊκίνης και της πιπερίνης, οι ενώσεις που δίνουν στις πιπεριές τσίλι και στο μαύρο πιπέρι την αντίστοιχη πικάντικη γεύση τους. Συνήθως συναντάται ως ένα πικάντικο κίτρινο έλαιο, αλλά επίσης μπορεί να σχηματίσει ένα χαμηλής τήξης κρυσταλλικό στερεό.
Το μαγειρεμένο τζίντζερ μετατρέπει την τζιντζερόλη -gingerol σε τζιντζερόνη-zingerone, η οποία είναι λιγότερο πικάντικη και έχει ένα πικάντικο γλυκό άρωμα. Όταν το τζίντζερ aποξηραίνεται,η τζιντζερόλη υποβάλλεται σε μια αντίδραση αφυδάτωσης που σχηματίζει τα shogaols, τα οποία είναι περίπου δύο φορές πιο πικάντικα όσο και τo gingerol. Αυτό εξηγεί γιατί τα αποξηραμένα τζίντζερ είναι πιο έντονα σε γεύση από ό, τι το φρέσκο τζίντζερ.
*shogaols:Σογκαόλη, επίσης γνωστή ως (6) -shogaol, είναι ένα πικάντικο συστατικό του τζίντζερ παρόμοιας χημικής δομής με του gingerol. Όπως η τζιντζερόνη, παράγεται όταν το τζίντζερ είναι αποξηραμέναοή μαγειρεμένο. Η σογκαόλη σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης ή μέσω της υπερβολικής θερμότητας, πιθανότατα δημιουργήθηκε από μια αντίδραση αφυδάτωσης των gingerols. Η αναλογία των shogaol στα gingerols μερικές φορές λαμβάνεται ως ένδειξη της ποιότητας του προϊόντος.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO , GINGER root CURES CANCER - 10,000 times MORE EFFECTIVE than CHEMO  , https://youtu.be/33Tjpk0fisk .-

***  Καύσωνας: Πώς προετοιμαζόμαστε σωστά
~  Μπορεί το καλοκαίρι να είναι συνυφασμένο με τις διακοπές, την ξεγνοιασιά και την θάλασσα, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες που το συνοδεύουν, ειδικά στην χώρα μας, εγείρουν πάντα το πρόβλημα της προσοχής για την υγεία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και όχι μόνο.
~ Τα μικρά παιδιά, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, αλλά και όσοι έχουν εξασθενημένο οργανισμό από κάποια ασθένεια ή θεραπεία, οφείλουν να προστατεύονται από τον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η μέση θερμοκρασία που ξεπερνάει τους 30°C την ημέρα και τους 15°C τη νύχτα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Οι κυριότεροι κίνδυνοι που προκύπτουν από ένα κύμα καύσωνα είναι οι εξής:
-Αφυδάτωση
-Υπερθέρμανση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει επιμέρους συμπτώματα σε άτομα που έχουν ήδη προβλήματα με την καρδιά ή την αναπνοή τους
-Θερμοπληξία
Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;
Ένα κύμα καύσωνα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι στην υπερβολική ζέστη είναι:
-Ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα όσοι είναι άνω των 75 ετών
-Βρέφη και μικρά παιδιά
-Άτομα με σοβαρή χρόνια πάθηση, ειδικά με καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα
-Άτομα με κινητικά προβλήματα, για παράδειγμα, ασθενείς με Πάρκινσον ή άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο
-Άτομα με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
-Άνθρωποι που παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επηρεάζουν την εφίδρωση και τον έλεγχο της θερμοκρασίας
-Άνθρωποι που είναι σωματικά δραστήριοι, για παράδειγμα, εργάτες ή επαγγελματίες αθλητές
Τι να κάνετε για να προστατευθείτε από το κύμα καύσωνα
Οι ακόλουθες συμβουλές ισχύουν για όλους:
-Κλείστε τα παράθυρα στο σπίτι από το πρωί. Προσπαθήστε να τα ανοίξετε για τον εξαερισμό του χώρου, όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός, συνήθως μετά το απόγευμα.
-Αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο: Προσπαθήστε να μην βγείτε έξω μεταξύ 11:00 και 15:00.
-Κρατήστε τα δωμάτια στο σπίτι δροσερά, κλείνοντας τα πατζούρια. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες πίσω από ένα κλειστό παράθυρο (τα μεταλλικά στόρια και οι σκουρόχρωμες κουρτίνες μπορεί να κάνουν το δωμάτιο πιο ζεστό).
-Κάντε 1-2 δροσερά ντους μέσα στην ημέρα και αν νιώσετε σε κάποια στιγμή να ζεσταίνεστε, ρίξτε δροσερό νερό στο πρόσωπό σας.
-Πίνετε κρύα ποτά τακτικά, όπως νερό και χυμούς φρούτων. Αποφεύγετε το τσάι, τον καφέ και το αλκοόλ.
-Εφόσον γνωρίζετε ότι αναμένεται κύμα καύσωνα, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετές προμήθειες, όπως τροφή, νερό και τα φάρμακα που ενδεχομένως παίρνετε, ώστε να μην χρειαστεί να βγείτε έξω.
-Προσπαθήστε να φοράτε χαλαρά, δροσερά ρούχα και ένα καπέλο, αν είνα ανάγκη να βγείτε έξω.
-Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά, έστω και από τηλεφώνου, φίλους, συγγενείς και γείτονες, που μπορεί να έχουν δυσκολίες να φροντίσουν τον εαυτό τους.  http://www.nhs.uk/

*** Πνιγμός στην θάλασσα: Τα σωστά βήματα για να βοηθήσουμε όποιον κινδυνεύει
~  Δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι γινόμαστε όλοι μας δέκτες δυσάρεστων ειδήσεων από πνιγμούς ανθρώπων στις παραλίες όλης της χώρας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την “συμπεριφορά” της ίδιας της θάλασσας, αλλά και εκείνη πολλών ριψοκίνδυνων συνανθρώπων μας, οι οποίοι δεν την “σέβονται” όπως θα έπρεπε.
Πνιγμός - Σε κάθε περίπτωση, αν βρεθείτε μπροστά σε ένα περιστατικό στην παραλία, όπου κάποιος άνθρωπος πνίγεται και η ζωή του κινδυνεύει άμεσα, τότε είναι καλό να γνωρίζετε τα βασικά πρώτα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να τον βοηθήσετε.
Δείτε ποια είναι αυτά:
1. Καλέστε βοήθεια: Ειδοποίησε ένα ναυαγοσώστη, αν κάποιος είναι κοντά. Αν όχι, καλέστε το 166. Αν είστε μόνοι, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.
2. Μετακινήστε το πρόσωπο που κινδυνεύει: Βγάλτε το άτομο έξω από το νερό.
3. Ελέγξτε αν το άτομο αναπνέει: Τοποθετήστε το αυτί σας δίπλα στο στόμα και τη μύτη του ατόμου. Αισθάνεστε αέρα στο μάγουλό σας; Κοιτάξτε, επίσης, να δείτε αν το στήθος του ατόμου κινείται.
4. Αν το άτομο είναι δεν αναπνέει, ελέγξτε τον σφυγμό του: Ελέγξτε τον σφυγμό του ατόμου για 10 δευτερόλεπτα.
5. Αν δεν υπάρχει σφυγμός, ξεκινήστε “τεχνητή αναπνοή
-- Προσεκτικά τοποθετήστε άτομο ανάσκελα.
-- Τοποθετήστε την βάση της παλάμης (κοντά στον καρπό) του ενός χεριού σας στο κέντρο του θώρακα στη νοητή ευθεία της θηλής. Μπορείτε, επίσης, βάλετε το ένα σας χέρι πάνω από το άλλο. Αν πρόκειται για βρέφος, τοποθετήστε δύο δάχτυλα στο στέρνο.
-- Πιέστε προς τα κάτω περίπου 4-5 εκατοστά. Φροντίστε να μην πατήσετε στα πλευρά. Για ένα βρέφος, πιέστε προς τα κάτω για 2-3 εκατοστά. Φροντίστε να μην πατήσετε στο τέλος του στέρνου.
-- Κάντε 30 θωρακικές συμπιέσεις, με ρυθμό 100 ανά λεπτό ή περισσότερο. Αφήστε το στήθος του ατόμου να ανασηκωθεί πλήρως προτού ξαναπιέσετε προς τα κάτω.
-- Ελέγξτε για να δείτε αν το άτομο έχει αρχίσει και αναπνέει.
6. Επαναλάβετε αν το άτομο δεν αναπνέει
-- Ανοίξτε τον αεραγωγό του ατόμου γέρνοντας το κεφάλι του προς τα πίσω και ανοίγοντας το πηγούνι του.
-- Κλείστε με τα δάχτυλά σας την μύτη του ατόμου. Καλύψτε το στόμα του θύματος με το δικό σας για να δημιουργήσετε μια “αεροστεγή δίοδο αέρα” από εσάς προς αυτόν και στη συνέχεια δώστε του 2 αναπνοές διάρκειας 1” η κάθε μία, και προσέξτε το στέρνο του να ανυψώνεται. Αν το κάνει, αυτό σημαίνει ότι ο αέρας που εκπνέετε περνάει στους πνεύμονές του.
-- Δώστε 2 αναπνοές και συνεχίστε 30 θωρακικές συμπιέσεις.
-- Συνεχίστε αυτόν τον κύκλο των 30 συμπιέσεις και 2 αναπνοών μέχρι το άτομο να αρχίζει να αναπνέει ή να φτάσει η επείγουσα ιατρική βοήθεια.
http://www.webmd.com .-

***  Πνιγμός από αντικείμενο: Οι κινήσεις που σώζουν το παιδί [vid]
~ Το συγκεκριμένο βίντεο έχει σαρώσει στο διαδίκτυο, αφού αποτυπώνει με γραφικό και ταυτόχρονα ενημερωτικό τρόπο το ποιες είναι οι σωστές κινήσεις που πρέπει να κάνει κάποιος, προκειμένου να βοηθήσει ένα μικρό παιδί που πνίγεται, επειδή κατάπιε κάποιο αντικείμενο.
~  Ο πνιγμός από αντικείμενο είναι ένας μόνιμος "τρόμος" κάθε γονέα για το παιδί του. Το βίντεο δημιουργήθηκε από τον βρετανικό φορέα Υγείας, St John Ambulance, ο οποίος έχει ως κεντρικό του σκοπό να ενημερώνει το ευρύ κοινό επάνω σε απλά, πρακτικά θέματα που σώζουν ζωές ή κάνουν καλό στην υγεία.
Η διαφήμιση που δημιούργησαν έχει διάρκεια μόλις 41” και οι “πρωταγωνιστές” είναι μικρά παιχνίδια, ακριβώς όπως αυτά που πολλά παιδιά βάζουν στο στόμα τους.
Πνιγμός από αντικείμενο: Τι πρέπει να κάνετε στο παιδί
Αυτό που πρέπει να κάνετε με ένα μικρό παιδί που πνίγεται από κάποιο αντικείμενο, είναι να το πάρετε μπρούμυτα στα πόδια σας με ελαφρά κλίση σώματος προς τα κάτω και να το χτυπήσετε στην πλάτη, για να βοηθήσετε το αντικείμενο να “ανέβει” στον οισοφάγο του.
Στην συνέχεια πρέπει να το γυρίσετε ανάσκελα διατηρώντας την ίδια κλίση στο σώμα του και να πιέσετε το διάφραγμα με τα δάχτυλά σας. Αυτό θα προκαλέσει μια αυτόματη αντίδραση και το παιδί θα βήξει/φτύσει προς τα έξω το αντικείμενο.  Δείτε το βίντεο από το St John Ambulance:  St John Ambulance The Chokeables advert: save a choking baby  , https://youtu.be/gtbUB1XPW_o  .-

***  Πνιγμός: Οι Πρώτες Βοήθειες αν σας «σταθεί κάτι στον λαιμό»
~ Ο πνιγμός είναι μια από τις πιο συνήθεις αιτίες θανάτου την ώρα ενός γεύματος. Επίσης τα μικρά παιδιά που συνηθίζουν να βάζουν διάφορα πράγματα στο στόμα τους κινδυνεύουν περισσότερο με πνιγμό. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα σωστά βήματα σε περίπτωση που κάτι "σταθεί στον λαιμό" σε εσάς ή σε κάποιο δικό σας άτομο.
Πνιγμός: Πρώτες Βοήθειες
1. Πείτε του να βήχει.
πνιγμός2. Σταθείτε πλάι και ελαφρώς πιο πίσω του
- Βάλτε το ένα χέρι σας στο στήθος του και γείρτε τον προς τα εμπρός. Δώστε 5 χτυπήματα με την άλλη παλάμη σας στο κέντρο της πλάτης του
3. Εάν αποτύχουν τα χτυπήματα στην πλάτη και αναπνέει:
- Σταθείτε πίσω του και βάλτε τα χέρια σας γύρω από τη μέση του
- Γείρτε τον όσο το δυνατόν περισσότερο προς τα εμπρός
- Κάντε γροθιά το χέρι σας και βάλτε στο πάνω μέρος της κοιλιάς του
- Αγκαλιάστε με το άλλο χέρι τη γροθιά σας
- Πιέστε δυνατά με κατεύθυνση προς τα μέσα και πάνω.
- Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα μέχρι να βγει το ξένο σώμα
- Εάν το θύμα σε οποιαδήποτε στιγμή χάσει τις αισθήσεις του: Κάντε “τεχνητή αναπνοή” (Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση/ΚΑΡΠΑ).
VIDEO : First Aid Training - Choking - Adult & Child   , https://youtu.be/SwJlZnu05Cw  .-

***  Πνιγμός: Τι να κάνετε αν είστε μόνοι σας και δεν έχετε βοήθεια (ΒΙΝΤΕΟ)
~ Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν πάνω-κάτω τι πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν κάποιον την στιγμή που πνίγεται από κάτι που κατάπιε.
~  Αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τι να κάνουν, αν ο πνιγμός συμβεί στους ίδιους και δεν είναι κανείς εκεί κοντά για να τους βοηθήσει.
Εδώ θα δείτε τις συμβουλές και βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνετε, για να ανταποκριθείτε σωστά και εγκαίρως σε αυτή την περίπτωση. Είναι κάτι που σίγουρα αξίζει να δείτε, αφού μια μέρα μπορεί να σώσει τη ζωή σας!
Ο Jeff Rehman, γιατρός στο πυροσβεστικό Σώμα των ΗΠΑ με 22 χρόνια εμπειρίας, παρουσιάζει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να σώσετε τον εαυτό σας σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις.
Εδώ είναι τα βασικά σημεία:
  • Μην πανικοβάλλεστε. Παραμείνετε όσο πιο ψύχραιμοι μπορείτε
  • Γονατίστε στο πάτωμα, με το σώμα σας να στηρίζεται από τα τεντωμένα χέρια σας. Προσοχή: Πρέπει να το κάνετε στο πάτωμα και όχι σε κάποιο στρώμα/κρεβάτι κλπ. Το έδαφος πρέπει να είναι σκληρό.
  • Απότομα τραβήξτε μακριά τα χέρια σας και αφήστε το σώμα σας να πέσει απότομα στο έδαφος, ώστε ο κορμός σας να χτυπήσει σκληρά στο πάτωμα. Το σκληρό χτύπημα στο στήθος σας θα αναγκάσει μεγάλη ποσότητα αέρα να εξέλθει απότομα και με πίεση από τους πνεύμονές σας και, την ίδια στιγμή, να παρασύρει μαζί του και να αποβάλλει το όποιο αντικείμενο εμποδίζει τη ροή του αέρα.
Δείτε το βίντεο με τις οδηγίες και την αναπαράσταση από τον δρ Rehman: THIS VIDEO COULD SAVE YOUR LIFE!! w/ Jeff Rehman Fire fighter/Paramedic   , https://youtu.be/Op2TjTQs7X0  .-

***  Ηλίαση: Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες;
~ Η ηλίαση ασθένεια, κυρίως καλοκαιρινή, που προσβάλλει τον οργανισμό τοπικά όταν τον εκθέτουμε απότομα στον ήλιο και γενικά όταν τον εκθέτουμε παρατεταμένα σε μεγάλη ζέστη.
~  Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής αλλά και βαριάς. Οι ελαφριές μορφές ηλίασης εκδηλώνονται με αίσθημα γενικής κόπωσης, ζάλη και αναπνευστική δυσχέρεια. Το πρόσωπο γίνεται κόκκινο και σε ορισμένες περιπτώσεις ωχρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούνται φουσκάλες στο δέρμα. Η βαριά μορφή ηλίασης εκδηλώνεται με γενική κατάπτωση, ίλιγγο, ναυτία ή και εμετό, κοκκίνισμα στο πρόσωπο, επιτάχυνση του σφυγμού και της αναπνοής, πυρετό (38°-39°), σπασμούς και απώλεια αισθήσεων.
Οι πρώτες βοήθειες είναι οι εξής: Να ξαπλώσουμε τον άρρωστο σε σκιερό και δροσερό μέρος, να του ξεκουμπώσουμε τα ρούχα, να του δώσουμε νερό, να του τοποθετήσουμε κρύες κομπρέσες και να καλέσουμε γιατρό. Επίσης να του δώσουμε καρδιοτονωτικά και φάρμακα που διεγείρουν την αναπνοή. Οι βαριές μορφές ηλίασης μπορεί να είναι και θανατηφόρες.
Η ηλίαση είναι συχνότερη στα παιδιά, επειδή τα κόκαλα του κρανίου τους είναι λεπτά, γι' αυτό δεν πρέπει να εκτίθενται για πολύ στον ήλιο.
Παρατηρείται συχνότερα στις τροπικές χώρες, αλλά και στις εύκρατες περιοχές. Στα μεσογειακά κλίματα η ελαφριά επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι η συχνότερη περίπτωση.

***  Πώς να βοηθήσετε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού και τι πρέπει να του λέτε
~  Μια κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου που προκαλεί σοβαρές σωματικές αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή κάποια προφανή αιτία που εκδηλώνεται η κρίση.
~ Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι μια έντονη και δύσκολη εμπειρία για το άτομο. Όταν συμβαίνουν κρίσεις πανικού, ίσως να νομίζετε ότι χάνετε τον έλεγχο, ότι παθαίνετε μια καρδιακή προσβολή ή ακόμα και ότι πεθαίνετε.
Αν κάποιος γνωστός σας παθαίνει μια κρίση πανικού, αυτός ή αυτή μπορεί να βιώσει υπερβολικό άγχος και να μην μπορεί να σκεφτεί καθαρά.
Μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού, κάνοντας τα εξής:
-Μείνετε μαζί του/της και διατηρήστε την ηρεμία και ψυχραιμία σας.
-Ρωτήστε τον/την αν παίρνει κάποιο φάρμακο για την κατάστασή του/της και φροντίστε ώστε να το πάρει εκείνη τη στιγμή.
-Μετακινήστε το άτομο σε ένα ήσυχο μέρος.
-Μην κάνετε υποθέσεις σχετικά με το τι χρειάζεται το άτομο. Ρωτήστε το!
-Μιλήστε μαζί του χρησιμοποιώντας μικρές, απλές προτάσεις.
-Να είστε “προβλέψιμοι”. Αποφύγετε τις εκπλήξεις και κάθε τύπου έντονη συμπεριφορά.
-Βοηθήστε το άτομο να μείνει ήρεμο, ζητώντας του να επαναλάβει μαζί σας μια απλή, φυσική κίνηση, όπως το να σηκώσει τα χέρια του πάνω από το κεφάλι.
-Βοηθήστε το άτομο να επιβραδύνει την αναπνοή του, μετρώντας μαζί του ήρεμα και σταθερά μέχρι το 10, παίρνοντας βαθιές και αργές αναπνοές.
Είναι χρήσιμο όταν ένα άτομο βιώνει μια κρίση πανικού, να του λέμε πράγματα όπως:
-"Μπορείτε να το ξεπεράσετε όλο αυτό"
-"Μπράβο, τα πας πολύ καλά. Είμαι περήφανος για σένα"
-"Πες μου τι χρειάζεσαι τώρα"
-”Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Εστιάστε στο παρόν"
-"Αυτό που αισθάνεστε σας τρομάζει, το καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι επικίνδυνο. Θα σας περάσει"
Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες, μπορείτε να:
-Μειώστε το στρες του ατόμου σε αυτή την πολύ αγχωτική κατάσταση
-Αποτρέψετε την κατάσταση από το να επιδεινωθεί
-Βοηθήσετε το άτομο να ελέγξει όσο είναι δυνατόν μια κατάσταση σύγχυσης.  http://www.webmd.com/

***  Κρίση πανικού: Πότε μπορεί να συμβεί;
~  Η κρίση πανικού είναι μια σοβαρή κατάσταση που χτυπά χωρίς λόγο ή προειδοποίηση. Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν φόβο και νευρικότητα, καθώς επίσης εφίδρωση και ταχυκαρδία.
~  Η κρίση πανικού εμφανίζεται συχνά μαζί με άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη, ο αλκοολισμός, ή η κατάχρηση ναρκωτικών.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα που συχνά διαρκούν περίπου 10 λεπτά, περιλαμβάνουν:
Δυσκολία στην αναπνοή
Έντονο αίσθημα του φόβου
Αίσθημα πνιγμού
αίσθημα λιποθυμίας
Τρόμος
Εφίδρωση
Ναυτία ή στομαχόπονο
Μυρμηκίαση ή μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών
Ρίγη ή εξάψεις
Αιτίες
Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή, οι μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών και περιβαλλοντικών.
Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν.
Οικογενειακό ιστορικό.
Ανωμαλίες στον εγκέφαλο.
Έντονο άγχος
Στρεσογόνα γεγονότα και σημαντικές μεταβάσεις της ζωής, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν κρίσεις πανικού.
Υπολογίζεται ότι περίπου 2,4 εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.
Συνήθως μια κρίση πανικού ξεκινά στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές της ενήλικης ζωής. Είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.   πηγή:http://www.webmd.com

***   Κρίση πανικού ή καρδιακό επεισόδιο; Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση [vid]
~  Οι κρίσεις πανικού και οι καρδιακές προσβολές έχουν παρόμοια συμπτώματα: δύσπνοια, ταχυπαλμία, πόνος στο στήθος, ζάλη, ίλιγγος, μούδιασμα των χεριών και των ποδιών, εφίδρωση, λιποθυμία και τρέμουλο. Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν την εμπειρία αυτή σαν “να χάνουν τον έλεγχο” ή σαν “να πρόκειται να πεθάνουν”.
~  Μια κρίση πανικού συμβαίνει αυθόρμητα ή μπορεί να την πυροδοτήσει ένα αγχωτικό γεγονός, αλλά δεν δημιουργεί άμεσο κίνδυνο. Μια καρδιακή προσβολή είναι επικίνδυνη και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Στις γυναίκες, όμως, με συμπτώματα καρδιακής νόσου, γίνεται μερικές φορές λάθος διάγνωση για κρίση πανικού.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Άγχος και την Κατάθλιψη (Anxiety and Depression Association of America – ADAA), αν κάποιος που έχει υποστεί στο παρελθόν καρδιακή προσβολή και έχει, επίσης, κρίσεις πανικού, δεν παίρνουμε ρίσκο και τον μεταφέρουμε άμεσα στο νοσοκομείο. Είτε προκύψει ότι πρόκειται για μια ακόμα κρίση πανικού ή όχι, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα πάντα ως πιθανή καρδιακή προσβολή.
Εκείνοι που δεν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, αλλά έχουν διαγνωστεί με διαταραχή πανικού και φοβούνται μια πιθανή καρδιακή προσβολή, θα πρέπει να κάνουν τακτικά λεπτομερή φυσική αξιολόγηση για να καθορίσουν την υγεία της καρδιάς τους. Αν δεν διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής, τότε θα πρέπει να εστιάσουν στην ψυχολογική θεραπεία: Θα πρέπει να μην αγχώνονται υπερβολικά τη στιγμή μιας κρίσης πανικού και να βγάλουν από το μυαλό τους την σκέψη ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή.
video : Panic Attacks Vs. Heart Attack Medical Course , https://youtu.be/yqxBKsnBW8s  .-
~ Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με τακτικές κρίσεις πανικού ή διαταραχή πανικού και είναι κάτω των 50 ετών, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου ή εμφράγματος. Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης δεν είναι οριστικά και δεν έχουν καθοριστεί οι λόγοι για την αύξηση των καρδιακών παθήσεων και εμφραγμάτων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περισσότερες έρευνες είναι απαραίτητες για να διαπιστωθεί αν η διαταραχή πανικού είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου.  http://www.adaa.org

***  Υποθυρεοειδισμός: Προσοχή στα πρώιμα σημάδια που φέρνουν προβλήματα με το σωματικό βάρος
~  Τα πρώιμα σημάδια του υποθυρεοειδισμού συγχέονται πολλές φορές με άλλες ασθένειες. Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού μπορεί να αναπτυχθούν τόσο σταδιακά, ώστε να υποθέσουμε λανθασμένα ότι οι αλλαγές που επιφέρει η ασθένεια είναι απλά μέρος της φυσιολογικής γήρανσης.
Υποθυρεοειδισμός - Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές από τις “έγκαιρες” προειδοποιήσεις, όπως αύξηση του σωματικού βάρους και η κούραση, είναι συνηθισμένα συμπτώματα.
Το αντίθετο είναι επίσης αληθές. Τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι τόσο κοινά με τόσες πολλές διαφορετικές παθήσεις, που ακόμη και αν τα έχετε, μπορεί να μην έχετε υποθυρεοειδισμό.
Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός
Ο θυρεοειδής σας είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας, ακριβώς πάνω από το ύψος της κλείδας σας. Ο θυρεοειδής παράγει τις ορμόνες που ρυθμίζουν το επίπεδο ενέργειας του σώματός σας. Εάν υπολειτουργεί, τότε έχετε υποθυρεοειδισμό, που σημαίνει ότι ολόκληρο το σύστημά σας επιβραδύνεται.
Συμπτώματα πρώιμου υποθυρεοειδισμού
-Χρόνια κόπωση
-Μικρή αντοχή/ανοχή στο κρύο
-Αύξηση σωματικού βάρους
-Συχνοί πονοκέφαλοι
-Δυσκολία στη συγκέντρωση
-Διάφοροι πόνοι στο σώμα
-Δυσκοιλιότητα
-Ξηρό δέρμα
-Μη-κανονική εμμήνη ρύση
Η αύξηση του βάρους είναι ένα σημάδι που μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους. Μπορεί να είναι ένα σημάδι υποθυρεοειδισμού, ή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υποθυρεοειδισμό. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, έδειξε ότι αν ένα άτομο είναι υπέρβαρο στην παιδική ηλικία, τότε έχει αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης υποθυρεοειδισμού ως ενήλικας, ειδικά στις γυναίκες.
http://www.everydayhealth.com .-

***  Θυρεοειδής: Προσοχή στα 4 σημάδια που δείχνουν πρόβλημα
~  Ο θυρεοειδής, ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στον λαιμό, μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις σε μια τεράστια ποικιλία σωματικών λειτουργιών αν δεν λειτουργεί σωστά, ενώ, αν είστε γυναίκα άνω των 35 οι πιθανότητες για να εκδηλώσετε κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς είναι ακόμα μεγαλύτερες (ακόμα και πάνω από 30%).
~  Γι' αυτό είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε εκείνα τα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί όπως πρέπει, ώστε να ενημερώσετε αναλόγως τον προσωπικό σας γιατρό και να σας προτείνει εξειδικευμένες εξετάσεις, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.
Θυρεοειδής: Δείτε 4 σημάδια δυσλειτουργίας του, τα οποία πολλοί άνθρωποι αγνοούν:
Είστε διαρκώς κουρασμένοι: Η έλλειψη ενέργειας μέσα στην ημέρα χωρίς προφανή αιτία είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια υποθυρεοειδισμού, δηλαδή της κατάστασης κατά την οποία ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί.
Αισθάνεστε ανεξήγητα λυπημένοι: Αν έχετε προσέξει τον τελευταίο καιρό ότι έχετε συμπτώματα κατάθλιψης χωρίς να έχει γίνει κάποια άλλα αλλαγή στη ζωή σας, τότε είναι πιθανό η μειωμένη παραγωγή ορμόνης από τον θυρεοειδή να προκαλεί πτώση στα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της ορμόνης που ανεβάζει την ψυχολογική σας διάθεση.
Έχετε μειωμένη λίμπιντο: Η μειωμένη (ή και μηδενική) σεξουαλική διάθεση είναι πολλές φορές ένδειξη δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Η μειωμένη παραγωγή ορμόνης συμβάλλει στην ανάλογη πτώση της σεξουαλικής διάθεσης, αλλά και τα υπόλοιπα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού (αύξηση σωματικού βάρους, μειωμένη ενέργεια κλπ) μπορεί επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο.
Το δέρμα σας είναι ξηρό: Μια επιδερμίδα που είναι ξηρή και με φαγούρα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Η αλλαγή στην υφή και την εμφάνιση της επιδερμίδας είναι πιθανό να οφείλεται σε μειωμένο μεταβολισμό (που προκαλείται από πολύ μικρή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών), ο οποίος μπορεί να μειώσει την εφίδρωση. Όταν το δέρμα δεν έχει αρκετή υγρασία από την φυσική εφίδρωση, μπορεί γρήγορα να γίνει ξηρό και να ξεφλουδίζει. Ομοίως, τα νύχια μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να δημιουργηθούν γραμμές.  http://www.health.com

***  Υπερθυρεοειδισμός: Δείτε τα συμπτώματα που συνήθως αγνοούμε
~  Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας απελευθερώνει περισσότερες ορμόνες από τις ανάγκες του οργανισμού με συνέπεια να επηρεάζουν σχεδόν κάθε μέρος του σώματος: από τον εγκέφαλο και το δέρμα έως και τους μυς.
~  Ο υπερθυρεοειδισμός είναι πέντε έως δέκα φορές πιο πιθανό να εκδηλωθεί στις γυναίκες παρά στους άντρες.
Αιτίες υπερθυρεοειδισμού
  • Νόσος του Graves: Η πιο κοινή αιτία του υπερθυρεοειδισμού είναι μια αυτοάνοση πάθηση που ονομάζεται νόσος του Graves. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος δημιουργεί ένα αντίσωμα το οποίο ευθύνεται για την υπερβολική ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών.
  • Θυρεοειδίτιδα: Η θυρεοειδίτιδα είναι φλεγμονή του θυρεοειδούς. Ένας ιός ή κάποιο πρόβλημα στο ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί διόγκωση του αδένα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θυρεοειδίτιδας. Οι πιο κοινοί είναι:
  • Υποξεία: Μια ξαφνική, επώδυνη μορφή θυρεοειδίτιδας από άγνωστη αιτία. Ο θυρεοειδής θεραπεύεται συνήθως από μόνος του μετά από λίγους μήνες.
  • Μετά τον τοκετό: Αυτό το είδος της θυρεοειδίτιδας πλήττει τις γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη . Διαρκεί συνήθως ένα ή δύο μήνες και στις περισσότερες γυναίκες, ο θυρεοειδής επιστρέφει στο φυσιολογικό.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
  • Άγχος , νευρικότητα και ευερεθιστότητα
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Διπλή όραση
  • Μάτια που διογκώνονται, ή «προεξέχουν» (σε ασθενείς με νόσο του Graves)
  • Αλλαγές στην υγεία των μαλλιών (εύθραυστα μαλλιά , λέπτυνση των μαλλιών και απώλεια τριχών)
  • Καρδιακή αρρυθμία (ειδικά σε ηλικιωμένους ενήλικες)
  • Αλλαγές στην έμμηνο ρύση
  • Μυϊκή αδυναμία (ιδιαίτερα στους μηρούς και τα μπράτσα)
  • Ταχυκαρδία (συνήθως πάνω από 100 παλμούς ανά λεπτό)
  • Τρεμάμενα χέρια
  • Εφίδρωση
  • Απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη
Κλείστε ένα ραντεβού άμεσα με το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα   http://www.webmd.com

***  Όζοι θυρεοειδούς αδένα – Όλα όσα είναι ανάγκη να ξέρετε
~  Σήμερα είναι πολύ συχνή η περίπτωση ασθενών στους οποίους σε τυχαίο έλεγχο θυρεοειδούς ή  μετά από υποψία του ιατρού και έλεγχο θυρεοειδούς, έγινε η διάγνωση ενός ή περισσότερων όζων στον θυρεοειδή αδένα, συνήθως με υπερηχογράφημα.
Τί είναι αυτό που ονομάζουμε όζος θυρεοειδούς;
Οι όζοι του θυρεοειδούς αδένα είναι δυνατό να αντιπροσωπεύουν διάφορες καλοήθεις  οντότητες,
αλλά και κακοήθεις: κυστικούς σχηματισμούς, αδενώματα, καρκινώματα και άλλα. Στην πλειονότητα τους οι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή ή και ακόμη και στον ίδιο όζο του ασθενούς η καλοήθεια με την κακοήθεια, π.χ. ένας ασθενής να έχει καλοήθεις και κακοήθεις όζους ταυτόχρονα ή σε έναν ασθενή να υπάρχει μια “καλοήθης” κύστη η οποία σε ένα σημείο της έχει καρκίνο.
Οι όζοι είναι δυνατό να ψηλαφούνται, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται αντιληπτοί μόνο με το υπερηχογράφημα. Οι όζοι είναι δυνατό να είναι λειτουργικοί, δηλαδή να εκκρίνουν θυρεοειδικές ορμόνες. Όταν κάποιος όζος εκκρίνει ορμόνες είναι πιο σπάνιο να είναι καρκίνος.
Οι όζοι θυρεοειδούς είναι τέσσερις φορές πιο συχνοί στις γυναίκες και η συχνότητα αυξάνει με την ηλικία, με την έκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία και με την μειωμένη πρόσληψη ιωδίου. Είναι σαφές ότι οι ασθενείς με κακοήθεια θα πρέπει να χειρουργούνται, όπως επίσης και ασθενείς με αμφιβολία για κακοήθεια η οποία δεν μπορεί να διευκρινισθεί.
Τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούμε για την διάγνωση και έλεγχο του θυρεοειδούς αδένα και των παθήσεων του είναι:
1. εξετάσεις αίματος(ορμόνες θυρεοειδούς, TSH, θυρεοσφαιρίνη, καλσιτονίνη, αντισώματα, κτλ)
2. Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς
3. Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς
4. Βιοψία με λεπτή βελόνη (FNAB-Fine Needle Aspiration Biopsy)
5. Αξονική τομογραφία
6. Μαγνητική τομογραφία
Εξετάσεις αίματος:
Με τις εξετάσεις αίματος, ελέγχουμε την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα ως σύνολο και ελέγχουμε για παθήσεις όπου έχουμε αυξημένο αριθμό αντισωμάτων όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto για παράδειγμα. Επίσης σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών ελέγχουμε και για ορμόνες οι αυξημένες τιμές των οποίων θέτουν υποψία για καρκίνωμα.
Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς
Με το υπερηχογράφημα γίνεται απεικονιστικός έλεγχος του θυρεοειδούς. Ελέγχεται δηλαδή η δομή του. Εδώ αναγνωρίζονται οι όζοι καθώς και αλλοιώσεις στην αρχιτεκτονική του από άλλες ενδεχόμενες παθήσεις. Η μορφή ενός όζου στο υπερηχογράφημα μας δίνει στοιχεία σχετικά με την καλοήθεια ή κακοήθεια αυτού.
Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς
Με το σπινθηρογράφημα διευκρινίζουμε την λειτουργικότητα του θυρεοειδή σε κάθε τμήμα του και την λειτουργικότητα των όζων εάν υπάρχουν. Εξ αιτίας της χαμηλής διαγνωστικής του αξίας σχετικά με την κακοήθεια ή όχι ενός όζου, η συγκεκριμένη εξέταση χρησιμοποιείται σε πολύ περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων σήμερα.
Βιοψία με λεπτή βελόνη (FNAB-Fine Needle Aspiration Biopsy)
Με την FNA λαμβάνουμε υλικό με λεπτή βελόνα από τον θυρεοειδή ή τους όζους και το υλικό αυτό ελέγχεται στο μικροσκόπιο για να διευκρινιστεί εάν υπάρχει ή όχι κακοήθεια.
Τέσσερα είναι τα πιθανά αποτελέσματα από την FNA: 
1. Θετικό για κακοήθεια-καρκίνο
2. Καλόηθες δείγμα
3. Δείγμα μη επαρκές για διάγνωση
4. Δείγμα ύποπτο για καρκίνο
Στην περίπτωση όπου υπάρχει θετικό αποτέλεσμα για κακοήθεια, δρομολογείται η περαιτέρω χειρουργική θεραπεία του ασθενούς. Στην περίπτωση που το δείγμα είναι καλόηθες τότε ο ασθενής υποβάλλεται ξανά σε FNA σε έξι μήνες και εάν και τότε δεν υπάρχει καμία διαφορά, τότε ελέγχεται ο ασθενής μια φορά τον χρόνο.
Εάν υπάρξει κάποια ανησυχητική για κακοήθεια αλλαγή, τότε δρομολογείται η περαιτέρω χειρουργική θεραπεία του ασθενούς. Στην περίπτωση που το δείγμα είναι μη επαρκές για διάγνωση, κάτι το οποίο θα φανεί μετά την κυτταρολογική του εξέταση και ανάλυση, θα πρέπει να επαναληφθεί η εξέταση μέχρις ότου υπάρξει ικανοποιητικό δείγμα. Εάν παρά τις επαναληπτικές λήψεις δειγμάτων δεν γίνει εφικτή  η λήψη ικανοποιητικού δείγματος, θα πρέπει να δρομολογηθεί χειρουργική αντιμετώπιση.
Στην περίπτωση που το δείγμα είναι ύποπτο για καρκίνο, αυτό σημαίνει ότι το δείγμα είναι επαρκές και η εξέταση έγινε σωστά, αλλά δεν είναι δυνατό να διευκρινιστεί από αυτή την εξέταση εάν υπάρχει κακοήθεια ή όχι, λόγω της φύσης της νόσου και τους περιορισμούς της εξέτασης. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά ο ασθενής.
Σε περίπτωση πολλαπλών όζων είναι σαφές ότι δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν όλοι για κακοήθεια, αλλά μόνο οι πιο ύποπτοι. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπό συνθήκες είναι ασφαλέστερο να χειρουργείται ο ασθενής ώστε αποκλειστεί το ενδεχόμενο αδιάγνωστου καρκίνου. Χειρουργική θεραπεία επίσης συνίσταται και σε ασθενείς οι οποίοι έχουν μεν καλοήθη νόσο, αλλά δεν μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα της προβλεπόμενης παρακολούθησης με εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Τελικά σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να χειρουργηθώ εάν έχω όζους στον θυρεοειδή;
1. Όταν έχει προκύψει ότι πρόκειται για καρκίνο
2. Όταν δεν μπορεί να αποκλειστεί ο καρκίνος.
3. Όταν δεν είναι δυνατό να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα μετά από επανειλημμένες βιοψίες FNA
4. Όταν οι όζοι είναι πολλαπλοί και δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν όλοι για αποκλεισμό κακοήθειας και ο ασθενής δεν μπορεί να ακολουθήσει τακτικό πρόγραμμα παρακολούθησης ακόμη και εάν το αποτέλεσμα της βιοψίας FNA μιλάει για καλοήθεια ενός όζου ο οποίος και εξετάστηκε.
5. Όταν οι όζοι δημιουργούν λειτουργικό πρόβλημα με τις ορμόνες που παράγουν
6. Όταν οι όζοι δημιουργούν προβλήματα λόγω πίεσης που ασκούν σε γύρω ιστούς, π.χ τραχεία προκαλώντας δύσπνοια.
7. Γενικά όταν ο ασθενής δεν είναι δυνατό να παρακολουθηθεί συχνά με εξετάσεις και να επισκέπτεται τον ιατρό στα προβλεπόμενα διαστήματα.
Ανδρέας Μπακογιάννης   Χειρουργός  www.absurgery.gr

***  Φάρμακα που παίρνουν εκατομμύρια άνθρωποι συνδέονται με τον πρόωρο θάνατο!
~  Μια κατηγορία ευρέως συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, που χορηγούνται για τις καούρες που προκαλούν τα υπερβολικά οξέα του στομαχιού, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ίσως είναι ώρα να περιορισθεί η χρήση -ιδίως η διάρκειά της- αυτών των δημοφιλών φαρμάκων.
~  Ο κίνδυνος από αυτά τα φάρμακα αυξάνετται ανάλογα με την χρονική περίοδο χρήσης τους. Όσοι τα παίρνουν για περισσότερο από ένα έτος, έχουν 51% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όσοι τα παίρνουν έξι μήνες έως έτος, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 31%, ενώ ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 17% για τους χρήστες από τρεις έως έξι μήνες. Για χορήγηση έως ένα τρίμηνο δεν φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος.
Τα εν λόγω φάρμακα έχουν στο παρελθόν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως σοβαρά προβλήματα στα νεφρά, κατάγματα οστών σε άτομα με οστεοπόρωση, άνοια κ.α. Η νέα έρευνα συνδέει πλέον τη μακρόχρονη χρήση τους και με αυξημένο κίνδυνο για την ίδια τη ζωή.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων -που μπλοκάρουν τα ένζυμα τα οποία παράγουν γαστρικά οξέα- για να αντιμετωπίσουν τις καούρες, το έλκος και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως γαστρική αιμορραγία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καρκίνο του οισοφάγου κ.α.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ιατρικής Ζιγιάντ Αλ-Άλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα για περίπου 276.000 χρήστες των συγκεκριμένων φαρμάκων, καθώς και για 73.400 άτομα που έπαιρναν μια άλλη κατηγορία φαρμάκων για τη μείωση των γαστρικών οξέων, τους Η2-ανταγωνιστές.
Διαπιστώθηκε ένας αυξημένος κατά 25% κίνδυνος θανάτου για όσους έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων, σε σχέση με όσους έπαιρναν Η2-ανταγωνιστές. Για κάθε 500 άτομα που παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων επί ένα έτος, συμβαίνει ένας παραπάνω θάνατος, ο οποίος θα αλλιώς δεν θα είχε συμβεί. Λαμβάνοντας υπόψη τα εκατομμύρια των ανθρώπων που παίρνουν αυτά τα φάρμακα τακτικά, αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, «μεταφράζεται» σε αρκετές χιλιάδες πρόσθετους θανάτους κάθε χρόνο.
Αν κανείς παίρνει τα φάρμακα αυτά για χρονικό διάστημα έως ενός μήνα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου δεν εμφανίζει διαφορές ανάμεσα σε όσους παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων και σε όσους παίρνουν Η2-ανταγωνιστές. Όμως μετά από ένα έως δύο έτη χρήσης, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι σχεδόν 50% μεγαλύτερος για τους πρώτους σε σχέση με τους δεύτερους.
Αν και η συνιστώμενη θεραπεία με αναστολείς αντλίας πρωτονίων συνήθως είναι σύντομη (π.χ. δύο έως οκτώ εβδομάδες σε περίπτωση έλκους), στην πραγματικότητα πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να παίρνουν τα φάρμακα αυτά επί μήνες ή και χρόνια.
Γι αυτό, όπως είπε ο δρ Αλ-Άλι, «πρέπει να γίνεται περιοδική επαναξιολόγηση από το γιατρό κατά πόσο όντως ένας άνθρωπος είναι ανάγκη να παίρνει αυτά τα φάρμακα. Τις περισσότερες φορές είναι περιττή η χορήγησή τους για ένα ή δύο χρόνια».
«Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων σώζουν ζωές. Αν χρειαζόμουν, ασφαλώς θα έπαιρνα. Αλλά δεν θα το έκανα, αν δεν το είχα πραγματικά ανάγκη. Και θα ήθελα ο γιατρός μου να με παρακολουθεί προσεκτικά και να μου κόψει αυτά τα φάρμακα, από τη στιγμή που δεν τα χρειάζομαι πια» πρόσθεσε.
Μάλιστα, σκευάσματα που περιέχουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων -αν και σε χαμηλότερη δοσολογία- πωλούνται και εκτός φαρμακείων, πράγμα που αυξάνει τους δυνητικούς κινδύνους, σε περίπτωση που κάποιος δεν συμβουλεύεται το γιατρό.  Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα): Τι να πιείτε για να ηρεμήσει το στομάχι σας
~ Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κατάσταση όπου τα οξέα του στομάχου ρέουν προς τα πάνω, προς τον οισοφάγο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, ναυτία, βραχνάδα, ρέψιμο, πονόλαιμο και αίσθημα παλινδρόμησης υγρών.
~ Τα συμπτώματα στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μειώνονται, εφόσον αποφεύγετε κάποια ροφήματα, όπως ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά και χυμούς ντομάτας και εσπεριδοειδών.
Αλλά ποια ροφήματα κάνουν καλό σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; Η απάντηση σε αυτό είναι πιο δύσκολο να βρεθεί, αφού μπορεί να διαφέρει για τον καθένα. Σε γενικές γραμμές, όμως, αξίζει να δοκιμάσετε τα ακόλουθα ροφήματα και να καταλήξετε σε εκείνο που βοηθάει περισσότερο εσάς προσωπικά.
Τσάι βοτάνων
Το τσάι από βότανα είναι μια καλή επιλογή για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επειδή μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να καταπραΰνει πολλά προβλήματα στο στομάχι, όπως τα φυσικά αέρια και η ναυτία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία, είναι ΟΚ να πίνετε οποιοδήποτε τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εκτός από εκείνα με δυόσμο ή μέντα.
Ως πρόσθετα στο τσάι σας, οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι το αποξηραμένο τζίντζερ και ο αποξηραμένος μάραθος μπορούν να επιταχύνουν τη διέλευση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο. Η Mayo Clinic προτείνει το χαμομήλι και την γλυκόριζα ως βότανα που καταπραΰνουν τα συμπτώματα της καούρας.
Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αναφέρει ότι η γλυκόριζα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ενάντια στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε αρκετές μελέτες. Έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την επίστρωση βλέννας στοην εσωτερική επένδυση του οισοφάγου, η οποία μειώνει την επίδραση του οξέος στο στομάχι.
Όταν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα βότανα, όπως εκχυλίσματα τσαγιού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κουταλάκι του γλυκού βότανο ανά φλιτζάνι ζεστό νερό. Μουλιάστε τα φύλλα ή τους ανθούς για 5 έως 10 λεπτά. Τις ρίζες αφήστε τις στο ζεστό νερό για 10 έως 20 λεπτά. Για καλύτερα αποτελέσματα, πίνετε 2 με 4 φλιτζάνια ανά ημέρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα βότανα μπορεί να παρεμβαίνουν με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επικοινωνήστε πρώτα με τον γιατρό σας προτού δοκιμάσετε κάποιο “φυτικό φάρμακο”.
Κατσικίσιο ή άπαχο γάλα
Επειδή το κλασικό αγελαδινό γάλα περιέχει σημαντική ποσότητα λίπους και είναι δύσκολο να το αφομοιώσει ο οργανισμός, οι ειδικοί συνιστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα από κατσίκα. Όπως όλα τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, έτσι και το πλήρες αγελαδινό γάλα μπορεί να χαλαρώσει τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση, ή επιδείνωση, της καούρας από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Επίσης, επιλέξτε γάλα με όσο το δυνατόν χαμηλότερα λιπαρά, αν δεν έχετε άλλη επιλογή από το να πιείτε αγελαδινό γάλα. Το Κέντρο Υγείας McKinley στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις περιλαμβάνει το πλήρως αποβουτυρωμένο γάλα, ως μέρος της συνιστώμενης διατροφής για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Χυμοί από μη εσπεριδοειδή φρούτα
Τα εσπεριδοειδή φρούτα, όπως το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το γκρέιπ φρουτ και ο χυμός ανανά είναι πολύ όξινα και μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος. Άλλα είδη χυμών, όπως από μήλο, καρότο, aloe vera και λάχανο, είναι λιγότερο όξινα και, συνεπώς, είναι λιγότερο πιθανό να σας προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επειδή οι τροφές με βάση την ντομάτα μπορεί να προκαλέσουν καούρες, αποφύγετε και τον χυμό ντομάτας.
Νερό
Μερικές φορές, οι απλούστερες λύσεις είναι και οι καλύτερες. Το Ιατρικό Κέντρο Tufts συνιστά να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να μειώσετε τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος. Μερικοί γιατροί συστήνουν επίσης να επιλέγετε αλκαλικό νερό για να μειώσετε την οξύτητα του στομάχου και να περιορίσετε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Γενικές οδηγίες/συμβουλές
Όπως και με το φαγητό, το πότε και το πώς πίνετε κάτι, μπορεί να κάνει τη διαφορά στα συμπτώματα της καούρας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να μην έχετε τέτοια συμπτώματα:
-- Μην παρακάμπτετε το πρωινό, ή το μεσημεριανό γεύμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και ροφημάτων αργότερα μέσα στην ημέρα και, άρα, να δυσκολέψει πολύ τον ύπνο σας.
-- Μην τρώτε αργά το βράδυ σνακ. Αυτό περιλαμβάνει και να μην πίνετε ροφήματα που μπορεί να προκαλέσουν καούρα.
-- Διατηρήστε μια όρθια στάση σώματος (ίσια πλάτη όταν κάθεστε) κατά τη διάρκεια που γευματίζετε ή πίνετε κάτι.
-- Μην τρώτε για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο.
-- Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε ορισμένα άτομα.
-- Περιορίστε, ή εξαλείψτε τα πικάντικα και τα τηγανητά τρόφιμα.
http://www.healthline.com

*** Παλινδρόμηση χολής: Αίτια και συμπτώματα
~  Η παλινδρόμηση χολής εμφανίζεται όταν η χολή (ένα χωνευτικό υγρό που παράγεται στο συκώτι σας) “ανεβαίνει” (παλινδρομεί) προς το στομάχι σας και προς τον σωλήνα που το συνδέει με το στόμα σας (οισοφάγος).
~ Η χολή είναι ένα πρασινοκίτρινο υγρό που είναι απαραίτητο για την πέψη των λιπών και για την εξάλειψη των φθαρμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων και ορισμένων τοξινών από το σώμα. Η χολή παράγεται στο ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη σας.
Η παλινδρόμηση χολής μπορεί να συνοδεύει μια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που είναι ο ιατρικός όρος για την παλινδρόμηση οξέων του στομάχου στον οισοφάγο σας. Ωστόσο, η παλινδρόμηση χολής και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι δύο παρεμφερείς, αλλά ξεχωριστές καταστάσεις.
Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από ενδεχόμενες αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.
Η κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει έστω και μια μικρή ποσότητα λίπους σηματοδοτεί τη χοληδόχο κύστη σας να απελευθερώσει χολή, η οποία ρέει μέσα από δύο μικρούς σωλήνες (από τον κυστικό πόρο και τον κοινό χοληδόχο πόρο) στο ανώτερο τμήμα του λεπτού σας εντέρου (δωδεκαδάκτυλο).
Παλινδρόμηση χολής στο στομάχι
Η χολή και οι τροφές συναντιούνται στο δωδεκαδάκτυλο και εισέρχονται στο λεπτό έντερο μέσω της βαλβίδας του πυλωρικού, ένα “δαχτυλίδι” μυών που βρίσκεται στην έξοδο του στομαχιού σας. Η πυλωρική βαλβίδα ανοίγει ελαφρώς ώστε να απελευθερώνει περίπου 3,5 χιλιοστόλιτρα υγροποιημένης τροφής κάθε φορά, αλλά όχι αρκετά, ώστε να επιτρέψει στα πεπτικά υγρά αν εισέλθουν στο στομάχι. Σε πολλές περιπτώσεις, εξαιτίας της παλινδρόμησης της χολής, η βαλβίδα αυτή δεν κλείνει σωστά, και η χολή εισέρχεται στο στομάχι.
Παλινδρόμηση χολής στον οισοφάγο
Η χολή και τα στομαχικά οξέα μπορεί να εισέλθουν στον οισοφάγο όταν μια άλλη μυϊκή βαλβίδα, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, δυσλειτουργεί. Ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι. Η βαλβίδα αυτή ανοίγει όσο χρειάζεται για να επιτρέψει στο φαγητό να περάσει από τον οισοφάγο μέσα στο στομάχι. Αλλά αν η βαλβίδα εξασθενήσει ή χαλαρώσει ασυνήθιστα, τότε η χολή μπορεί να ανέβει προς τον οισοφάγο.
Τι οδηγεί σε παλινδρόμηση χολής;
Η παλινδρόμηση χολής μπορεί να προκληθεί από:
Χειρουργικές επιπλοκές: Η γαστρική χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της ολικής αφαίρεσης στομάχου (γαστρεκτομή) και της γαστρικής χειρουργικής επέμβασης παράκαμψης για την απώλεια βάρους, είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες περιπτώσεις παλινδρόμησης της χολής.
Πεπτικά έλκη: Ένα πεπτικό έλκος μπορεί να εμποδίσει την πυλωρική βαλβίδα να ανοίξει σωστά για να επιτρέψει στο στομάχι να αδειάσει όσο γρήγορα θα έπρεπε. Η συσσώρευση τροφής στο στομάχι για μεγαλύτερο διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη γαστρική πίεση και να επιτρέψει στη χολή και τα οξέα του στομάχου να ανέβουν προς τον οισοφάγο.
Χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή): Οι άνθρωποι που τους αφαιρείται χειρουργικά για κάποιο λόγο η χοληδόχος κύστη έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν παλινδρόμηση της χολής από ό,τι τα άτομα που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτήν τη χειρουργική επέμβαση.
ΣυμπτώματαΗ παλινδρόμηση χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα σημάδια και τα συμπτώματα είναι παρόμοια και είναι πιθανό και οι δύο καταστάσεις να συμβούν ταυτόχρονα.
Τα σημάδια παλινδρόμησης της χολής περιλαμβάνουν:
-Έντονος πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς
-Συχνές καούρες στο στομάχι: Μια αίσθηση καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται στο λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας
-Ναυτία
-Εμετός με ένα πρασινοκίτρινο υγρό (χολή)
-Βήχας ή βραχνάδα
-Ακούσια απώλεια βάρους
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε συχνά συμπτώματα παλινδρόμησης, ή αν χάνετε βάρος χωρίς προσπάθεια.
Εάν έχετε διαγνωσθεί με τη νόσο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αλλά νιώθετε ότι η φαρμακευτική σας αγωγή δεν σας βοηθάει αρκετά, καλέστε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον θεραπεία για την παλινδρόμηση χολής.  http://www.mayoclinic.org/

***  Δείτε τα δέκα σήμαδια που δείχνουν πρόβλημα στη χολή!
~  Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο κάτω από το συκώτι και ρόλος της είναι να βοηθάει στη διάσπαση των τροφών και την πέψη. Πολλές φορές όμως δημιουργεί κάποια προβλήματα, τα οποία εμφανίζονται συνήθως με πόνο στην κοιλιά. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις παθήσεις και τα συμπτώματα της χοληδόχου κύστης.
~ Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Η χοληδόχος κύστη δεν είναι ένα όργανο που προκαλεί πολλή προσοχή, αν δεν εμφανιστεί κάποιος πόνος.
Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός σάκος που αποθηκεύει τη χολή από το ήπαρ και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι. Ο ρόλος της είναι να απελευθερώνει τη χολή στο λεπτό έντερο και συμβάλει έτσι στη διάσπαση των τροφίμων που τρώμε, ιδιαίτερα τα λιπαρά. Ας δούμε όμως, ποια είναι τα σημάδια, όταν κάτι δεν πάει καλά με την χοληδόχο κύστη.
- Οι χολόλιθοι (χολολιθίαση). Αυτό είναι το όνομα της ασθένειας, όταν μικρές πέτρες, αναπτύσσονται στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης. Οι χολόλιθοι μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο, γνωστό και ως κολικό της χοληδόχου κύστης.
- Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα). Φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως μπορεί να προκληθεί από χολόλιθους, υπερβολική χρήση αλκοόλ, λοιμώξεις, ή ακόμη και όγκους.
Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το πρόβλημα της χοληδόχου κύστης, αλλά τα περισσότερα ξεκινούν με πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, είτε στη μέση. Περισσότερα συμπτώματα είναι:
- πόνος που επιδεινώνεται μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος, ιδιαίτερα μετά από ένα μεγάλο, βαρύ και λιπαρό γεύμα
- πόνος που αυξάνεται με την εισπνοή
πόνος στο στήθος
-καούρα, δυσπεψία και πολλά αέρια
- Έμετος, ναυτία, πυρετός
Αν εντοπίσετε το πρόβλημα, είναι απόλυτα εφικτό να βρεθεί η άμεση θεραπεία, για να λειτουργήσει ομαλά και πάλι το πεπτικό σας σύστημα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη  Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com  www.bountouri.gr

*** Τι κάνει το τσιγάρο στους πνεύμονες: Το βίντεο που σόκαρε τους καπνιστές παγκοσμίως [pics, vid]
 ~  Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τον καρκίνο των πνευμόνων, ή το άσθμα, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν την πλήρη έκταση των βλαβών που το κάπνισμα μπορεί να κάνει στους πνεύμονές τους. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα (εισπνοή καπνού από το τσιγάρο κάποιου άλλου) μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη μακροπρόθεσμα.
~ Δεν είναι μόνο ότι το τσιγάρο προκαλεί μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες, αλλά μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μια κρίση άσθματος σε άτομα που δεν είναι “φανατικοί καπνιστές”.
Πώς είναι στην πραγματικότητα η βλάβη στους πνεύμονες από το κάπνισμα
Εδώ βλέπετε την ακτινογραφία ενός ατόμου που δεν καπνίζει και έχει υγιείς πνεύμονες (αριστερά) και την αντίστοιχη ακτινογραφία ενός ατόμου που είναι χρόνιος καπνιστής και έχει κατεστραμμένους πνεύμονες (δεξιά).
κάπνισμα
Το κάπνισμα καταστρέφει τον πνευμονικό ιστό και αυτό είναι άμεσα ορατό στον καθένα. Ο καπνός από το τσιγάρο περιέχει περίπου 4.000 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του μονοξειδίου του άνθρακα. Αυτό δυσχεραίνει πολύ την λειτουργία των πνευμόνων και εμποδίζει το πολύτιμο οξυγόνο να κυκλοφορεί σωστά μέσα στο σώμα. Οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου ερεθίζουν και προκαλούν φλεγμονή στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες.
Αυτές οι χημικές ουσίες “αφοπλίζουν” το φυσικό αμυντικό σύστημα των πνευμόνων. Μικροσκοπικές τρίχες στους αεραγωγούς, που ονομάζονται “βλεφαρίδες των πνευμόνων”, φιλτράρουν κανονικά τις τοξίνες και άλλα βακτήρια που εισέρχονται σε αυτούς, αλλά το κάπνισμα τις καταστρέφει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διάφορες τοξίνες και βακτήρια να φτάνουν και να αναπαράγονται μέσα στους πνεύμονες.
Οι πνεύμονες ενός καπνιστή
Οι υγιείς πνεύμονες έχουν ανοικτό ροζ χρώμα, ενώ οι πνεύμονες ενός καπνιστή έχουν σκούρο χρώμα και στίγματα οφείλονται στην εισπνεόμενη πίσσα από το τσιγάρο. Η υφή των δύο διαφέρει επίσης, με τον κατεστραμμένο πνεύμονα να είναι πολύ πιο σκληρός και “εύθραυστος” σε σχέση με τον υγιή.
κάπνισμα
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι ένας τύπος αποφρακτικής πνευμονικής νόσου, στην οποία, μακροπρόθεσμα, η ροή του αέρα στους πνεύμονες είναι ανεπαρκής. Μοιάζει με το άσθμα που προκαλείται από το κάπνισμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει και ΧΑΠ. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε σε πολύ κοντινό πλάνο το εσωτερικό ενός πνεύμονα που παρουσιάζει πολλαπλές κοιλότητες γεμάτες εναποθέσεις άνθρακα (μαύρες κηλίδες).
κάπνισμα
Το βίντεο που σόκαρε του καπνιστές παγκοσμίως
Ένας καθηγητής στο νοσοκομείο Yan Chai στο Χονγκ Κονγκ, έκανε το ακόλουθο βίντεο, για να “ταρακουνήσει” τους φοιτητές που κάπνιζαν ασταμάτητα και να αποτρέψει άλλους να αρχίσουν το κάπνισμα. Συνέκρινε δύο πνεύμονες (και οι δύο είναι υγιείς κατά την έναρξη του πειράματος) αφήνοντας τον ένα “αναπνεύσει” καθαρό αέρα και τον άλλο να “καπνίσει” 60 τσιγάρα. Τα αποτελέσματα ακόμα και μετά από αυτή την πολύ περιορισμένη έκθεση στο τσιγάρο είναι σοκαριστικά...
~ Βίντεο : Shocking witness the damage caused by smoking 60 cigarettes , https://youtu.be/2ov7UIJgYyM  .-
Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση;
Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Πνεύμονα, περίπου το 47% των καπνιστών προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα κάθε χρόνο. Αλλά γίνεται να αποκαταστήσουν την λειτουργία των πνευμόνων τους, ακόμα και αν καταφέρουν να απαλλαγούν από το τσιγάρο;
ΝΑΙ, λέει ο οργανισμός υγείας "Why Quit", ο οποίος διεξάγει έρευνες και παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες σχετικά με την διακοπή του καπνίσματος. Η ικανότητα των πνευμόνων να θεραπεύσουν τον εαυτό τους είναι ένα μικρό θαύμα του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά ανάλογα με το πόσο καιρό είστε καπνιστές, μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο για τους πνεύμονές σας να ανακάμψουν πλήρως.
Πρώτη μέρα αφότου κόψετε το κάπνισμα: Το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό. Τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα θα πέσουν επίσης στο φυσιολογικό.
Πρώτος μήνας αφότου κόψετε το κάπνισμα: Οι πνεύμονές σας θα αρχίσουν να επεξεργάζονται το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά και το στερητικό στρες που σχετίζεται με το κόψιμο του καπνίσματος θα υποχωρήσει.
Πρώτο έτος αφότου σταματήσετε το κάπνισμα: Ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου θα έχει μειωθεί στο 50% σε σχέση με έναν καπνιστή.
Πρώτη δεκαετία αφότου κόψετε το κάπνισμα: Ο κίνδυνος καρκίνο του πνεύμονα, του στόματος, του φάρυγγα, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και του παγκρέατος μειώνεται δραματικά.
http://www.health24.com

***  Κάπνισμα: Οι τροφές που βοηθούν να κόψετε το τσιγάρο
~ Τα τσιγάρα (και γενικά ο καπνός) περιέχουν μεγάλες ποσότητες νικοτίνης. Η νικοτίνη είναι μια εθιστική ουσία και γι' αυτό είναι δύσκολο για έναν καπνιστή να κόψει το κάπνισμα.
~  Υπάρχουν τροφές που μειώνουν την “επιθυμία” για κάπνισμα, δηλαδή για νικοτίνη. Η δύναμη της θέλησης υποχωρεί, όταν το μυαλό λέει στο σώμα ότι εξακολουθεί να έχει την ανάγκη για ένα ακόμα τσιγάρο.
Οι υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλο διεγείρουν το αίσθημα της ευφορίας που προκαλείται από τη νικοτίνη. Αυτό το συναίσθημα εξακολουθεί να είναι ισχυρό στον καπνιστή, ακόμη και μήνες ή και χρόνια αφότου κόψει το τσιγάρο.
Δείτε ποιες τροφές μειώνουν την επιθυμία για κάπνισμα και γιατί:
Νερό: Πολλά προγράμματα διακοπής του καπνίσματος συνήθως ενθαρρύνουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Το νερό μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα και βοηθά το σώμα να “ξεχάσει” την ευφορία που νιώθει από τη νικοτίνη. Αν πίνετε 6-8 ποτήρια νερό κάθε μέρα θα δείτε ότι θα έχετε μειωμένη επιθυμία για τσιγάρο.
Τσίχλα: Οι τσίχλες βοηθούν στην υποκατάσταση της ευχαρίστησης που νιώθει στο στόμα του ένας καπνιστής, όταν καπνίζει ένα τσιγάρο. Βοηθά στο να μειώσει την επιθυμία του ατόμου να θέλει τη νικοτίνη που υπάρχει σε αυτό. Δίνει στον καπνιστή “κάτι να κάνει” με το στόμα του. Αν επιλέξετε διάφορες μάρκες τσίχλας (είναι σημαντική και η ποικιλία) με γεύσεις που σας αρέσουν, θα σας βοηθήσει να απευαισθητοποιήσετε τον εγκέφαλό σας από τη νικοτίνη. Το ίδιο ισχύει και για τις καραμέλες.
Θρεπτικά σνακ: Τα θρεπτικά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα και τραγανά λαχανικά, θα μειώσουν την επιθυμία για νικοτίνη, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες από την κλινική Mayo. Κρατήστε μερικά φρούτα σε ένα μπολ κοντά σας θα δώσει στον καπνιστή την τεχνητή “ανακούφιση” ότι αν χρειαστεί άμεσα κάτι για να αποσπάσει το μυαλό του από το τσιγάρο, θα το έχει πάντα εκεί δίπλα του.
Άλλα σνακ: Τα καρύδια, οι ηλιόσποροι και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τσιπς θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται με μέτρο, αλλά θα σας βοηθήσουν στη μείωση της επιθυμίας για τσιγάρο. Αν, μάλιστα, κρατήσετε μια ποικιλία σε σνακ από λαχανικά ψητά ή τηγανητά, τότε θα δείτε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.  http://www.livestrong.com

***  Ίλιγγος: Τι να κάνετε για να σταματήσει με την τεχνική Epley – Το βίντεο που σάρωσε στο Youtube [vids]
~  Όταν η δρ Carol Foster, καθηγήτρια ωτορινολαρυγγολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κολοράντο, ανέβαζε στο Youtube ένα βίντεο, όπου παρουσίαζε μια τεχνική για να σταματάει κανείς τον ίλιγγο και την έντονη ζαλάδα, δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν τόσο δημοφιλές βίντεο σε όλο τον κόσμο και ότι θα έφτανε να γίνει ρεπορτάζ σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Ίλιγγος - Πρώτα απ' όλα, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο ίλιγγος είναι η αίσθηση της περιστροφής, του έντονου λικνίσματος, ή της αίσθησης ότι “όλα γυρίζουν” γύρω σας, ακόμα και όταν είστε απόλυτα ακίνητοι.
Ίλλιγος: Τι τον προκαλεί
Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τον ίλιγγο. Ο ίλιγγος μπορεί να οριστεί με βάση το αν η αιτία είναι περιφερική ή κεντρική. Οι κεντρικές αιτίες του ιλίγγου προκύπτουν στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, ενώ ο περιφερικός ίλιγγος οφείλεται σε ένα πρόβλημα μέσα στο εσωτερικό αυτί. Στο εσωτερικό αυτί μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή λόγω ασθένειας, ή κάποιοι μικροί κρύσταλλοι ή πέτρες που συνήθως βρίσκονται μέσα στο εσωτερικό αυτί μπορεί να μετατοπιστούν και να προκαλέσουν ερεθισμό στα μικρά τριχωτά κύτταρα μέσα στα ημικυκλικά κανάλια, οδηγώντας σε ίλιγγο. Αυτό είναι γνωστό ως καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης.
Η ασθένεια Meniere, που σχετίζονται με την απώλεια ακοής και τις εμβοές (βούισμα των αυτιών), και προκαλείται από συσσώρευση υγρού μέσα στο εσωτερικό αυτί, μπορεί επίσης να προκαλέσει ιλίγγους. Τραύματα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες στο εσωτερικό αυτί και να γίνει αιτία ιλίγγου. Πιο σπάνια, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ή κάποιοι όγκοι μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα ιλίγγου.
Η τεχνική Epley και το βίντεο που σάρωσε στο Youtube
Πριν μερικά χρόνια, η δρ Carol Foster, που αναφέραμε παραπάνω, παρουσίασε την δική της εκδοχή στην τεχνική Epley, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακολουθία κινήσεων που μπορεί να κάνει το άτομο σε μια κρίση ιλίγγου, προκειμένου να του περάσει η ζαλάδα.  Εκτιμάται, ότι κατά 90%, η τεχνική Epley, η οποία πήρε την ονομασία της από έναν χειρουργό από το Όρεγκον που την επινόησε το 1980, σταματάει τον ίλιγγο.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία «επανατοποθέτηση» του καναλιού στο εσωτερικό αυτί. «Είναι μια απλή μηχανική διαταραχή», λέει η δρ Foster που έχει πραγματοποιήσει τις κινήσεις αυτές χιλιάδες φορές. «Μπορείτε να διορθώσετε τον ίλιγγο μέσα σε λίγα λεπτά», προσθέτει.
Βίντεο : Simple Fix To Vertigo Continues To Be Widely Viewed Online Video   , https://youtu.be/lGddMNLnTBk  .-
~   Η διαδικασία είναι γρήγορη και συνήθως διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά. Δείτε βήμα-βήμα πώς γίνεται:
-Καθίστε στο πάτωμα με τα γόνατά σας και ακουμπήστε επάνω στις φτέρνες σας, πίσω σας.
-Γύρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω, ώστε να κοιτάξετε το ταβάνι. Μείνετε εκεί για μερικά δευτερόλεπτα. Μην ανησυχήσετε αν η ζαλάδα σας αυξηθεί για λίγο.
-Βάλτε τα χέρια σας στο πάτωμα μπροστά σας και αφήστε το κεφάλι σας να κρεμάσει χαλαρά, με το πηγούνι σας ελαφρώς προς τα μέσα.
-Ακουμπήστε ελαφρά το επάνω μέρος του κεφαλιού σας στο πάτωμα, ώστε το πρόσωπό σας να «κοιτάει» προς το σώμα σας.
-Γυρίστε το κεφάλι σας είτε προς τον αριστερό, είτε προς τον δεξί σας αγκώνα, ανάλογα με το αυτί που χρειάζεται θεραπεία. Περιμένετε λίγο σε αυτήν τη θέση, μέχρι να σταματήσει η ζαλάδα σας, ή μετρήστε μέχρι το 30 περίπου.
-Κρατώντας το κεφάλι σε αυτήν τη θέση, ανυψώστε το με μια γρήγορη κίνηση στο επίπεδο της πλάτης σας (παράλληλα με το πάτωμα). Και πάλι, παραμείνετε σε αυτήν τη θέση, μέχρι να σταματήσει και πάλι η ζαλάδα σας, για άλλο τόσο χρόνο.
-Τέλος, ανασηκωθείτε με την μέση σας σε όρθια θέση και σιγά-σιγά, σταθείτε και πάλι στα πόδια σας.
Βίντεο 2 : How To Treat Vertigo - Best Way To Treat Vertigo , https://youtu.be/I0hXx14hEtQ .-
~ Η βαρύτητα επιτρέπει στους κρυστάλλους του εσωτερικού αυτιού που μετατοπίστηκαν να επιστρέψουν στη θέση τους. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε την τεχνική μερικές φορές. Η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε ίλιγγο από μόνη της, και κάποιοι ασθενείς μερικές φορές αναφέρουν ότι αισθάνονται λίγο να έχουν χάσει την ισορροπία τους για μια ή δύο μέρες αργότερα.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όμως, αναφέρουν ο ίλιγγος που είχαν σταμάτησε με την τεχνική Epley. https://www.nytimes.com .-
http://www.medicinenet.com  .-

***  Ίλιγγος ή ζάλη; Μάθετε να τα ξεχωρίζετε!
~  Ίλιγγοι και συχνές ζαλάδες, είναιαπό τα πιο κοινά συμπτώματα, πουοδηγούν τους περισσότερους ασθενείς στο γιατρό.Παρά το γεγονός ότι η εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών πολλές φορές δεν είναι ανησυχητικές σπάνια αποτελούν μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι πρέπει να κάνετε και στις δυο περιπτώσεις.
~ Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Ο όρος είναι δύσκολος να κατανοηθεί δεδομένου ότι περιγράφει διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Με τον όρο ζάλη μπορεί να περιγράφεται το αίσθημα περιστροφής, η αδυναμία, η λιποθυμία, η θολή όραση, ο πονοκέφαλος, το βάρος στο κεφάλι,η αστάθεια και τα προβλήματα ισορροπίας. Μερικές φορές οι άνθρωποι αναφέρουν οτι ζαλίζονται όταν αισθάνονται κουρασμένοι, συγχυσμένοι και συναισθηματικά φορτισμένοι. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μια προσωρινή κατάσταση που υποχωρεί από μόνη της, χωρίς να υπάρχει μια συγκεκριμένη διάγνωση.
Υπάρχουν διάφορες αιτίες ζάλης. Μερικές είναι συχνές και άλλες σπάνιες. Τις περισσότερες φορές είναι ήσσονος σημασίας προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι υπάρχουν σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να είναι και απειλητικές για τη ζωή.
Αν η ζάλη συνοδεύεται με την αίσθηση οτι περιστρέφονται τα πάντα γύρω σας και έχετε ναυτία ή κάνετε εμετούς τότε έχετε ίλιγγο.
Πολλές φορές η ημικρανία συνοδεύεται με ζάλη, η οποία μπορεί να έρθει πριν, μετά ή ακόμη και χωρίς τον πονοκέφαλο. Το άγχος και το στρες ειδικά αν έχετε την τάση να αναπνέετε γρήγορα υπό τέτοιες συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν ζάλη.
Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και μία ξαφνική πτώση της πίεσης, η αφυδάτωση, ο πυρετός και η αναιμία.
Τέλος, οι αρρυθμίες της καρδιάς και ορισμένα φάρμακα μπορεί να ευθύνονται για τα επανειλημένα επεισόδια ζάλης.
Είναι καλύτερα να έχετε μια ιατρική εξήγηση για τη ζάλη. Εάν έχετε ένα παρατεταμένο ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια και δεν είστε σίγουροι τι τα προκαλεί τότε είναι καλύτερα να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Το ίδιο ισχύει εάν εμφανίζετε συνοδά συμπτώματα, όπως:
Πονοκέφαλο, ιδιαίτερα αν είναι σοβαρός ή διαφορετικός από αυτόν που έχετε συνήθως
Απώλεια ακοής ή όρασης
Πρόβλημα με την ομιλία
Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια
Δυσκολία στο περπάτημα
Απώλεια των αισθήσεων
Μούδιασμα στο σώμα
Πόνος στο στήθος
Ακανόνιστο ρυθμό καρδιάς.
Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί να σας πει την αιτία της ζάλης από τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη  Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
www.bountouri.gr   email: cbountouri@gmail.com

***  Ζαλάδα όταν ξυπνάτε: Μην το αγνοείτε – Όλες οι πιθανές αιτίες\
~ Μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να νιώθουν πλήρως αναζωογονημένοι μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο, ενώ άλλοι μόλις και μετά βίας σηκώνονται από το κρεβάτι.
~  Ακόμα και η δεύτερη κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα φυσιολογική, εκτός εάν συνοδεύεται από ζαλάδα, διανοητική ανεπάρκεια και ευερεθιστότητα, ή κατάθλιψη. Πιθανώς το πιο ανησυχητικό είναι όταν ένα άτομο αισθάνεται έντονη ζαλάδα το πρωί μετά το ξύπνημα, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφόρων πιο σοβαρών ασθενειών.
Ζαλάδα μετά τον ύπνο
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε ζάλη όταν ξυπνάτε ποικίλλουν. Αν και η ζαλάδα μπορεί να είναι ένα κοινό σύμπτωμα από διάφορες υποκείμενες αιτίες, μπορεί να οφείλεται σε:
  • Ανεπαρκή επίπεδα οξυγόνου στο αίμα
  • Χαμηλά ή υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
  • Χαμηλή πίεση αίματος ή άλλες διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος
  • Διαταραχές στο εσωτερικό του αυτιού
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πιθανές αιτίες του να ξυπνήσετε με ζαλάδα μετά τον βραδινό ύπνο, ή ακόμα και μετά από ένα σύντομο υπνάκο το μεσημέρι. Το να σας συμβαίνει αραιά και πού, δεν συντελεί λόγο ανησυχίας. Συμβαίνει σε πολλούς από εμάς κάθε τόσο και υποχωρεί σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, αν η ζαλάδα μετά τον ύπνο είναι συχνό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, μην το αμελήσετε, ιδίως όταν η ζάλη προκαλεί έλλειψη συντονισμού, κακή ισορροπία και ακόμη και επεισόδια λιποθυμίας.
Η ζαλάδα είναι ένα από αυτά τα γενικευμένα συμπτώματα, που μπορεί να προκύψουν από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Δεν είναι πάντα εύκολο να απομονωθούν και είναι επίσης πολύ υποκειμενικά. Αυτό που είναι γνωστό, όμως, είναι ότι η ζάλη τείνει να προκύπτει με μία ή περισσότερες από τις φυσιολογικές ανωμαλίες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Μερικές φορές παρουσιάζεται για άγνωστους λόγους, ή εξαιτίας ψυχολογικών αιτιών. Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ζαλάδα όταν ξυπνάτε μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκή ύπνο, χρήση ορισμένων φαρμάκων, αλκοόλ και άλλων ουσιών.
Ζαλάδα όταν ξυπνάτε: Αίτια
Ένα άτομο που ξυπνά με το αίσθημα ζάλης το πρωί, μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο και χωρίς φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να εξετάσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες συνθήκες. Αυτές δεν είναι οι μοναδικές ασθένειες, που εκδηλώνονται -μεταξύ άλλων- με ζαλάδα το πρωί, αλλά είναι από τις πιο κοινές αιτίες.
Ανωμαλίες στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα
Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις όπου τα μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε ζαλάδα όταν ξυπνάτε.
  • Σακχαρώδης διαβήτης: Για τα άτομα με διαβήτη (τύπου 1 και τύπου 2), το πρωί μπορεί να είναι μια χρονική στιγμή όπου καταγράφονται ανωμαλίες στα επίπεδα γλυκόζης λόγω των φυσικών ορμονικών αλλαγών, καθώς και από κακή γενική διαχείριση του διαβήτη. Το πρώτο είναι γνωστό ως “φαινόμενο Somogyi”, ή “φαινόμενο της αυγής”, όπου οι κυκλικές αλλαγές στα επίπεδα ορμονών (συνήθως μεταξύ 03:00 και 08:00 το πρωί) προκαλεί σημαντική αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Υπογλυκαιμία: Η υπογλυκαιμία, ή αλλιώς τα πολύ χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αναπτύσσεται όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να διατηρήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μέσα σε υγιές εύρος. Επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου το άτομο δεν προσλαμβάνει τροφή, πέφτει χαμηλά η γλυκόζη στο αίμα του και αυτό οδηγεί σε ζαλάδα μετά το ξύπνημα. Το πρόβλημα υποχωρεί μετά το πρωινό γεύμα, στις περισσότερες περιπτώσεις, αν και στην περίπτωση της “αντιδραστικής υπογλυκαιμίας” τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν λίγες ώρες μετά το φαγητό.
Μειωμένο επίπεδο οξυγόνου
Το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα κατά το ξύπνημα μπορεί να συνδέεται με με ανωμαλίες του αίματος καθώς και των αεραγωγών, των πνευμόνων και με καρδιακές παθήσεις.
  • Αναιμία: Ο πιο κοινός τύπος αναιμίας είναι εκείνος που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου. Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου του αίματος είναι μειωμένη λόγω των χαμηλότερων επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Σε συνδυασμό με τη μείωση του ρυθμού της αναπνοής, της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια του ύπνου, ένα άτομο με αναιμία μπορεί να ξυπνήσει με αφύσικα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και αυτό εξηγεί την πρωινή ζαλάδα.
  • Υπνική άπνοια: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα των ατόμων με αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι αισθητά χαμηλότερα το πρωί. Η άπνοια ύπνου είναι μια κατάσταση όπου η αναπνοή σταματά στιγμιαία, καθώς το άτομο κοιμάται. Ο πιο κοινός τύπος, η αποφρακτική άπνοια ύπνου, οφείλεται στην κατάρρευση (χαλάρωση, πτώση) των ιστών του φάρυγγα κατά τη διάρκεια του ύπνου με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται ο αεραγωγός.
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): Η ΧΑΠ είναι μια χρόνια αναπνευστική κατάσταση όπου η ροή του αέρα παρεμποδίζεται εξαιτίας στένωσης, ή απόφραξης των αεραγωγών και ανεπαρκούς λειτουργίας των πνευμόνων. Είναι μια ασθένεια που συνδέεται με το μακροχρόνιο κάπνισμα. Οι ασθενείς με ΧΑΠ ξυπνούν το πρωί με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και αυτό προκαλεί αίσθημα ζάλης.
Καρδιαγγειακές παθήσεις
Ορισμένες από τις ασθένειες που αναφέρονται παρακάτω μπορεί να επηρεάσουν την πίεση του αίματος, τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα με διάφορους τρόπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πάντοτε πρόβλημα με την καρδιά, ή τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά, ως παθήσεις, επηρεάζουν την γενική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Υπόταση (χαμηλή πίεση αίματος): Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Μπορεί -μεταξύ άλλων- να συνδέεται με καρδιακή ανεπάρκεια, αναιμία, απώλεια αίματος, αφυδάτωση, ορμονικές ανισορροπίες και εγκυμοσύνη. Η υπόταση συχνά οδηγεί σε ζαλάδα και μπορεί να είναι πιο έντονη το πρωί, καθώς ο ρυθμός της καρδιάς και η πίεση είναι συνήθως χαμηλότερα όταν κοιμάστε. Η ορθοστατική υπόταση συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να διατηρήσει την κατάλληλη πίεση του αίματος, όταν σηκώνεστε από καθιστή θέση, ή όταν είστε ξαπλωμένοι.
Καρδιακή νόσος
Υπάρχουν πολλές καρδιακές παθήσεις, που μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα εξαιτίας διαταραχών στην ροή του αίματος. Μπορεί να μην σας συμβαίνει μόνο το πρωί που ξυπνάτε, αλλά να επιδεινώνεται όταν στέκεστε όρθιοι ξαφνικά από καθιστή θέση, ή μόλις σηκώνεστε από το κρεβάτι μετά τον ύπνο. Οποιαδήποτε καρδιακή νόσος μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα. Μερικές από αυτές τις αιτίες περιλαμβάνουν:
Υπέρταση
Οι άνθρωποι με υπέρταση μπορεί επίσης να υποφέρουν από ζαλάδα το πρωί, ειδικά όταν η πίεση του αίματος είναι πολύ υψηλή. Ωστόσο, αυτό συνήθως δεν περιορίζεται μόνο τις πρωινές ώρες. Απλά η ζαλάδα είναι πιο εμφανής, όταν σηκώνεστε από μια καθιστή, ή ξαπλωτή θέση.
Διαταραχές στο εσωτερικό του αυτιού
Το εσωτερικό αυτί περιέχει τα όργανα της ισορροπίας και, όταν αυτά τα όργανα δυσλειτουργούν, η ζαλάδα είναι ένα από τα συμπτώματα. Όπως και με άλλες υποκείμενες αιτίες, η ζαλάδα μπορεί να μην περιορίζεται μόνο τις πρωινές ώρες. Η λαβυρινθίτιδα και η νόσος του Meniere είναι δύο παθήσεις που προκαλούν προβλήματα σε αυτά τα όργανα στο αυτί.
Άλλα αίτια
Η ζαλάδα όταν ξυπνάτε μπορεί επίσης να προκύψει από:
http://www.healthhype.com .-

***  Ζαλάδα μετά το φαγητό: Γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται
~  Ένα αίσθημα ζάλης μετά την κατανάλωση κυρίως γευμάτων είναι σύνηθες στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών. Δεν είναι τόσο κοινή σε νεότερους ανθρώπους.
~  Αυτή η ζαλάδα, γνωστή επίσης και ως “μεταγευματική υπόταση”, μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ισορροπίας, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε λιποθυμία ή πτώση.
Τι συμβαίνει
Η μεταγευματική υπόταση είναι μια πτώση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση), μετά από ένα γεύμα (μεταγευματική). Το αίμα κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, αλλά υπάρχει συνήθως μια αύξηση της ροής του αίματος σε μια περιοχή του σώματος όπου υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα. Η ζαλάδα οφείλεται σε κάτι που ονομάζεται και “φαινόμενο της πεταλούδας”, όπου μια μικρή αλλαγή σε μια περιοχή έχει μεγάλη επίδραση στην άλλη περιοχή. Η πέψη είναι μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί μεγάλη ροή αίματος προς τα όργανα για να ολοκληρωθεί. Για να γίνει αυτό η καρδιά πρέπει να αντλέι το αίμα γρηγορότερα και να το “στερεί” από άλλα μέρη του σώματος. Καθώς συμβαίνει αυτό, τα αιμοφόρα αγγεία σε άλλα μέρη του σώματος συστέλλονται για να μειώσουν τη ροής του αίματος, το οποίο ανακατευθύνεται προς τα έντερα. Έτσι το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει μια κανονική πίεση του αίματος.
Σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά τους ηλικιωμένους, η καρδιά δεν είναι σε θέση να αυξήσει τους παλμούς της κατά την πέψη. Μερικές φορές τα αιμοφόρα αγγεία σε άλλα μέρη του σώματος αποτυγχάνουν να συσταλλούν επαρκώς ώστε η ροή του αίματος να εκτραπεί προς τα κοιλιακά όργανα. Αυτό προκαλεί πτώση της πίεσης του αίματος μετά από την κατανάλωση των γευμάτων, η οποία είναι γνωστή ως μεταγευματική υπόταση. Η ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης γίνεται αισθητή ως ζαλάδα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων σε σοβαρές περιπτώσεις. Αυτή η κατάσταση συνήθως συνδέεται με άλλες ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να διατηρήσει τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, ή η νόσος του Πάρκινσον.
Τι να κάνετε
Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά ή αν σας προκαλούν προβλήματα, όπως λιποθυμία, πτώση, ή σύγχυση. Μαζί με την κατάλληλη ιατρική θεραπεία, μπορείτε να ακολουθήσετε και κάποια απλά καθημερινά μέτρα, όπως:
  • Αποφύγετε να παραλείπετε γεύματα, ειδικά το πρωινό.
  • Φάτε τα γεύματα στην ώρα τους.
  • Τρώτε δείπνο τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο.
  • Αποφεύγετε να τρώτε μεγάλα γεύματα. Καλό θα είναι να τρώτε μικρά, τακτικά γεύματα.
  • Αποφύγετε να πίνετε αναψυκτικά και άλλα ανθρακούχα ποτά με τα γεύματα. Πιείτε νερό ή άλλα υγιεινά ποτά.
  • Μείνετε καλά ενυδατωμένοι με άφθονο νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Εάν πάσχετε από γαστρίτιδα, αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα και τρώτε μόνο φρούτα και λαχανικά για λίγες ημέρες.
  • Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες μετά το φαγητό.
  • Ορισμένα μπαχαρικά συμβάλλουν στο να μειώσετε τα αισθήματα της ζάλης μετά το φαγητό, όπως το πιπέρι καγιέν και το τζίντζερ. Ετοιμάστε τσάι από βότανα για να πιείτε μετά το φαγητό.
http://www.md-health.com

***  Ζαλάδα όταν σηκώνεστε: Πότε συνδέεται με το Πάρκινσον
~  Όταν ένα άτομο σηκώνεται, σημειώνεται μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, ή ακόμη και θολή όραση, αν και θα μπορούσε απλά να οφείλεται σε αφυδάτωση ή σε παρενέργειες κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.
~  Ωστόσο, αν η ζαλάδα όταν σηκώνεστε είναι κάτι που σας συμβαίνει συχνά, θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης κάτι πιο σοβαρού, που ονομάζεται ορθοστατική υπόταση (ΟΥ), σύμφωνα με νέα έρευνα που διενεργήθηκε από ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη των ΗΠΑ.
Ορθοστατική υπόταση είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά την αλλαγή θέσης. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε 3 λεπτά από τη στιγμή που το άτομο θα σηκωθεί από καθιστή θέση, ή το ανάποδο. Έτσι επέρχεται η ζαλάδα εκείνη τη στιγμή.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα ιατρικά αρχεία 165 ανθρώπων που είχαν κάνει σημαντικές εξετάσεις του νευρικού τους συστήματος, για να δουν οι γιατροί αν το αυτόνομο νευρικό τους σύστημα λειτουργούσε κανονικά.
Το 54% των ανθρώπων με καθυστερημένη Ο.Υ. ανέπτυξε σε λίγα χρόνια πλήρη Ο.Υ.
Από τα άτομα αυτά, τα 48 είχαν διαγνωστεί με καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση (ΚΟΥ), τα 42 είχαν διαγνωστεί με ΟΥ (μια πιο σοβαρή μορφή ΚΟΥ), ενώ τα 75 δεν είχαν καμία από τις δύο αυτές παθήσεις. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 59 έτη.
Κατά τη διάρκεια της 10χρονης περιόδου παρακολούθησης των συμμετεχόντων, το 54% των ατόμων με ΚΟΥ ανέπτυξε πλήρη ΟΥ, ενώ το 31% ανέπτυξε κάποια εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Πάρκινσον ή άνοια με σωμάτια Lewy (ασθένεια που προκαλείται από ανώμαλη συσσώρευση πρωτεΐνης στον εγκέφαλο). Εκείνοι με ΚΟΥ που επίσης είχαν και διαβήτη κατά την έναρξη της μελέτης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πλήρη ΟΥ από ό,τι εκείνοι που δεν είχαν διαβήτη.
Το ποσοστό θανάτου μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν 29% για τα άτομα με ΚΟΥ και 64% για τα άτομα με ΟΥ. Για όσους έχουν δεν είχαν καμία από τις δύο παθήσεις, το ποσοστό θανάτου ήταν 9%. Για τα άτομα με ΚΟΥ που αργότερα εξελίχθηκε σε ΚΟΥ, το ποσοστό θνησιμότητας στη διάρκεια των 10 ετών της έρευνας ήταν 50%.
Πολλοί από εκείνους με ΚΟΥ, που δεν ανέπτυξαν την πλήρη μορφή της πάθησης, λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να επηρέασε την αρτηριακή τους πίεση, και άρα τα αποτελέσματα της έρευνας στην δική τους περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ Christopher Gibbons, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι περισσότερο από το ήμισυ των ανθρώπων με καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση θα αναπτύξουν την πιο σοβαρή μορφή της νόσου (δηλαδή πλήρη ΟΥ). Και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη αναγνώριση, διάγνωση και θεραπεία αυτής της κατάστασης και, ενδεχομένως, περισσότερων υποκείμενων νόσων που μπορεί να συμβάλλουν σε πρόωρο θάνατο.  http://www.medicalnewstoday.com .-

*** Οι γιατροί ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ! «Μην βάζετε στο αιδοίο σας ΑΥΤΟ»...

~  Φως στα απόκρυφα των γυναικών ρίχνει μία κάψουλα που κατά την εισαγωγή της στο αιδοίο, απελευθερώνει μία ουσία που θυμίζει glitter. Αυτή είναι η νέα παράξενη τάση της μόδας, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» με τους γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια κίνηση.
«Μην βομβαρδίζετε το αιδοίο σας με γκλίτερ», συμβουλεύουν αρκετοί γυναικολόγοι επισημαίνοντας ότι η δράση της συγκεκριμένης κάψουλας έχει ως αποτέλεσμα...το αιδοίο να εμφανίζει κάτι σαν… έγκαυμα.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Independent», μία εταιρεία online είχε την φαεινή ιδέα να προωθήσει στο εμπόριο τις αμφιλεγόμενες κάψουλες με στόχο, όπως ισχυρίζεται, να φαίνεται το αιδοίο πιο όμορφο και να έχει καλύτερη γεύση.
Η ιστοσελίδα «Pretty Woman Inc» αναφέρει ότι, οι κάψουλες αυτές είναι αρκετές για να δείξουν στον εραστή ότι το αιδοίο δείχνει πιο όμορφο κι έχει καλύτερη γεύση, πιο γλυκιά θα λέγαμε. Από την ώρα που κυκλοφόρησαν οι κάψουλες με γκλίτερ, εξαντλήθηκαν σε λίγες μέρες.
Ωστόσο, πολλοί γυναικολόγοι προειδοποιούν ότι, η παράξενη νέα τάση θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε επικίνδυνες λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων.
«Το αιδοίο περιέχει μια ευαίσθητη ισορροπία καλών βακτηριδίων, τα οποία είναι εκεί για να την προστατεύσουν», δήλωσε η γιατρός Βανέσα Μακέι, εκπρόσωπος του «Royal College of Obstetricians and Gynecologists» (RCOG).»Με την εισαγωγή της κάψουλας αυτής διαταράσσεται η ισορροπία… προσθέτει».
Τον τελευταίο χρόνο, το γκλίτερ επέστρεψε δυναμικά στη μόδα και πλέον βρίσκεται κυριολεκτικά παντού. Στις ρίζες των μαλλιών, στις βλεφαρίδες. Η τελευταία τάση της μόδας ήταν το γκλίτερ να απλώνεται στα οπίσθια και στους γλουτούς των γυναικών.Τώρα όμως εισχώρησε και στα απόκρυφα των γυναικών…
protothema.gr

***  Έτσι εκδηλώνεται ο σταφυλόκοκκος στο δέρμα – Πώς θα τον αναγνωρίσετε [pics]
~  Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να εκδηλωθεί με μια ποικιλία συμπτωμάτων που κυμαίνονται από μικρά προβλήματα του δέρματος μέχρι και ενδοκαρδίτιδα, μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του εσωτερικού τοιχώματος της καρδιάς (ενδοκάρδιο). Ως εκ τούτου, τα σημάδια και τα συμπτώματα των λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο ποικίλλουν ευρέως, ανάλογα με τη θέση (σημείο του σώματος) και τη σοβαρότητα της λοίμωξης.
~  Εάν ο σταφυλόκοκκος εισέλθει στον οργανισμό, είτε μέσω μιας πληγής στο δέρμα, είτε μέσω της αναπνευστικής οδού, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις. Υπάρχουν περισσότερα από 30 είδη βακτηρίων σταφυλόκοκκου που προκαλούν λοιμώξεις, αλλά ο πιο κοινός τύπος της λοίμωξης προκαλείται από το βακτήριο Staphylococcus aureus.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από σταφυλόκοκκο
Αν και ο καθένας μπορεί να πάθει μια μόλυνση από σταφυλόκοκκο, ορισμένες καταστάσεις θέτουν κάποιους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι:
  • Νεογέννητα
  • Οι γυναίκες που θηλάζουν
  • Άτομα με διαβήτη
  • Άτομα με πνευμονοπάθεια
  • Άτομα με καρκίνο
  • Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Εκείνοι που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών ή φαρμάκων
  • Άτομα με τραυματισμούς του δέρματος ή δερματικές διαταραχές
  • Άτομα με χειρουργικές τομές στο σώμα τους
  • Άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων καθετήρων
 ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, αφορούν σημάδια από προχωρημένη μόλυνση από σταφυλόκοκκο στο δέρμα ασθενών. Αν έχετε ευαισθησία σε τέτοιες εικόνες, μην προχωρήσετε παρακάτω.
 Πώς εκδηλώνεται ο σταφυλόκοκκος στο δέρμα των ασθενών
Τα συμπτώματα της σταφυλοκοκκικής νόσου του δέρματος περιλαμβάνουν αποστήματα με πύον. Πόνος, πρήξιμο και ερυθρότητα στην περιοχή της μόλυνσης είναι συνήθη σημάδια. Εάν η μόλυνση είναι στο αίμα (βακτηριαιμία ή σηψαιμία), τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, και χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση).
σταφυλόκοκκος
σταφυλόκοκκος
σταφυλόκοκκος
σταφυλόκοκκος
http://www.medicinenet.com

***   5 ΤΡΟΠΟΙ για να ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ καλύτερα παρά την πολλή ζέστη...

~ Αγαπάμε το καλοκαίρι, αγαπάμε τον ήλιο και το να τον απολαμβάνουμε στην ξαπλώστρα με θέα την θάλασσα και ένα κοκτέιλ στο χέρι.
Αυτό που δεν αγαπάμε καθόλου, όμως, είναι τη ζέστη. Εκείνη την ανυπόφορη που σε κάνει να «λιώνεις», όταν βγαίνεις στον δρόμο ή κοιμάσαι και δεν θέλεις να ανάψεις το air condition.
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι καθόλου ευχάριστο να ξυπνάς μέσα στο βράδυ μούσκεμα από τον ιδρώτα ή να μην μπορείς να κοιμηθείς εξαιτίας της ζέστης.
 Για να παραμένεις δροσερός/η και να κοιμάσαι καλύτερα, το purewow έχει λύσεις:
Κάνε ντους πριν πέσεις για ύπνο
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κάνεις ένα ντους πριν πέσεις για ύπνο. Ενα χλιαρό μπάνιο θα χαμηλώσει τη θερμοκρασία του σώματος και θα σε χαλαρώσει, διώχνοντας εκείνο το ενοχλητικό αίσθημα πως «κολλάς».
 Κράτα κλειστές τις κουρτίνες
Με το που ξυπνήσεις θα πρέπει να ανοίξεις το παράθυρο, ώστε να μπει ήλιος μέσα στο δωμάτιο. Το φυσικό φως βοηθά το σώμα να παράγει βιταμίνη D και αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, που βελτιώνουν τη διάθεση.
Μόλις, αεριστεί, ωστόσο, το δωμάτιο, κλείσε τις κουρτίνες, μην αφήνοντας τον ήλιο να το ζεστάνει.
 Βάλε μεταξωτή μαξιλαροθήκη
Ασε τα βαμβακερά στην άκρη και επίλεξε μια μεταξωτή μαξιλαροθήκη. Το μετάξι μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος και είναι ίσως το πιο δροσερό ύφασμα. Παράλληλα, προστατεύει το δέρμα μακροπρόθεσμα και είναι καλύτερο και για τα μαλλιά σου.
 Κοιμήσου μόνος/η
Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να κοιμηθείς μόνος ή μόνη επειδή ζεσταίνεσαι. Οταν κοιμάσαι χωρίς κάποιον δίπλα σου μπορείς να απλωθείς ώστε να μην ενώνονται τα χέρια και και τα πόδια σου με την κυκλοφορία αέρα να είναι πολύ καλύτερη.
 Διάλεξε σεντόνια με μικρότερη πυκνότητα
Είναι γνωστό πως όσο πιο πυκνό είναι το σεντόνι, τόσο πιο καλή είναι η ποιότητά του. Ωστόσο, το καλοκαίρι μπορείς να επιλέξεις σεντόνια με μικρότερη πυκνότητα που επιτρέπουν μεγαλύτερη κυκλοφορία του αέρα.
iefimerida.gr

*** ΣΟΚ! Τα ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ προκαλούν ΚΑΡΚΙΝΟ... (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Σοκ έπαθαν επιστήμονες όταν ανακάλυψαν κάτι ζοφερό ενώ ήλεγχαν ορισμένα γνωστά αντηλιακά.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, ορισμένα αντηλιακά έχουν μια ουσία η οποία όταν αντιδρά με χλώριο και υπεριώδη ακτινοβολία μετατρέπει το αντηλιακό σε τοξικό.
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Albert Lebedev δήλωσε: «Με βάση τα πειράματα θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι μια γενικά ασφαλής ένωση μετατρέπεται στο νερό και σχηματίζει πιο επικίνδυνα προϊόντα. [...] Η μελέτη των προϊόντων μετασχηματισμού οποιουδήποτε δημοφιλούς καλλυντικού είναι πολύ σημαντική, καθώς συχνά αποδεικνύεται πολύ πιο τοξική και επικίνδυνη».
Η έρευνα έγινε θέμα ακόμη και στην Daily Mail όπου η Δρ Emma Wedgeworth, εκπρόσωπος του British Skin Foundation, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να εξετάζουμε τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούμε στο δέρμα, οπότε αυτό σίγουρα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά».
Μάλιστα οι ειδικοί συνδέουν την επικίνδυνη ουσία που βρέθηκε ακόμη και με δυσλειτουργίες του ήπατος και των νεφρών, μαζί με τη διαταραχή του νευρικού συστήματος.
 Δείτε στο παρακάτω βίντεο τους κινδύνους που υπάρχουν από τις χημικές ουσίες σε διάφορα αντηλιακά:Δεν θα πιστέψετε πόσο επικίνδυνα είναι τα αντηλιακά ,  https://youtu.be/EHF21cGCOJ4  .-

*** Το δημοφιλές φυτό της αρχαιότητας! Φάρμακο και τεράστια πηγή εσόδων...

~  Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως κατάπλασμα και ο Ιούλιος Καίσαρας είχε στην κατοχή του μεγάλες ποσότητες του φυτού, τις οποίες παραχώρησε στο ταμείο του ρωμαϊκού κράτους. Ο λόγος για το σύλφιο, το φυτό που ευδοκιμούσε στη βόρεια Αφρική και θεωρείται συγγενικό με τον μάραθο και το σέλινο. Ο Θεόφραστος το σύγκρινε με την «Ηράκλεια Πανάκεια» και ανέφερε πως ήταν ένα σκιανθές φυτό. Φύτρωνε σε έκταση 200 επί 55 χιλιόμετρα στη σημερινή Λιβύη. Σε μια λακωνική κύλικα απεικονίζεται ο βασιλιάς της Κυρήνης να επιβλέπει την συγκομιδή του φυτού, καθώς στην εξαγωγή τουτηριζόταν η οικονομία αυτής της ελληνικής αποικίας στη βόρεια Αφρική. Το σύλφιο ήταν τυπωμένο στα νομίσματα και αποτελούσε το έμβλημα της πόλης.

Οι Ρωμαίοι ονόμαζαν τον χυμό του φυτού λασήρα και το κοστολογούσαν όπως το ασήμι. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι αξίζει το βάρος του σε δηνάρια. Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως αντισυλληπτικό και ως φάρμακο για τον βήχα και τον πονόλαιμο. Παράλληλα, το χρησιμοποιούσαν και ως καρύκευμα στη μαγειρική. Χαρακτηριστικά, ο Αθηναίος στο έργο του «Δειπνοσοφισταί» αναφέρει ότι έτρωγαν παστό ψάρι, μαριναρισμένο με κρασί, λάδι και σύλφιο. Ο «Κύλιξ του Αρκεσίλα». O βασιλιάς της Κυρήνης Αρκεσίλαος Β’, επιβλέπει την συσκευασία και φόρτωση του σίλφιου.
 Σύμφωνα με τον Θεόφραστο, το σύλφιο δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί. Σιγά σιγά άρχισε να εκλείπει και λέγεται ότι τα τελευταία κλαράκια του φυτού προσφέρθηκαν ως δώρο στον αυτοκράτορα Νέρωνα. Οι αιτίες της εξαφάνισης δεν είναι ξεκάθαρες. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, την εποχή της γέννησης του Χριστού κάποιοι λαοί της ερήμου κατέστρεψαν τις ρίζες του φυτού. Επίσης, η υπερκατανάλωση του σύλφιου τόσο από τους ανθρώπους όσο και από τα ζώα που βοσκούσαν στις περιοχές όπου φύτρωνε, οδήγησε στην εξαφάνιση του. Το σύλφιο καταναλώθηκε και καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα τον 2ο και τον 3ο αιώνα π.Χ., περίοδος κατά την οποία θεωρείτο αγαπημένο φυτό των αρχαίων Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Αιγυπτίων. Θεωρείται ότι εξαφανίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Παρόλο που είχαν προσπαθήσει να το καλλιεργήσουν σε άλλα μέρη, το φυτό δεν φύτρωνε πουθενά εκτός της Κυρηναϊκής. Μέχρι σήμερα οι βοτανολόγοι δεν έχουν καταφέρει να το ταυτοποιήσουν.... Πηγή: mixanitouxronou

***  Έσκασε σαν ΒΟΜΒΑ! Μετά από αυτό θα το ξανασκεφτείτε να φάτε ΣΑΛΑΤΑ
 
~  Έσκασε σαν ΒΟΜΒΑ! Μετά από αυτό θα το ξανασκεφτείτε να φάτε ΣΑΛΑΤΑ…
Όποιος πει πως δεν έχει κάνει ποτέ «μακροβούτι» στη σαλάτα λέει σίγουρα ψέματα καθώς είναι μία συνήθεια που όλοι λατρεύουμε!
Ωστόσο η τακτική αυτή μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να κρύβει κινδύνους, προειδοποιεί ένας ειδικός από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Οι κίνδυνοι εγείρονται όταν τρώει κάποιος τη μισή μπουκιά και ξαναβουτάει την υπόλοιπη στο λάδι (ή στο ντιπ ή σε οποιαδήποτε σάλτσα), παρότι δεν τρώει μόνος του αλλά παρακάθεται σε γεύμα με συγγενείς, φίλους, γνωστούς ή/και αγνώστους όπως συμβαίνει λ.χ. σε ένα πάρτι.
Η… επανάληψη αυτή έχει ως συνέπεια να μεταφέρονται βακτήρια από το στόμα του στο λάδι – και στη συνέχεια να βρίσκουν τον δρόμο προς το στόμα των συνδαιτυμόνων του.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο ιατρικό μπλογκ του Χάρβαρντ, ο δρ Ρόμπερτ Σμέρλινγκ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής του Τμήματος Ρευματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, αναφέρει μία παλαιότερη μελέτη στην οποία είχαν αναλυθεί τα βακτήρια σε κριτσίνια πριν και μετά από διπλό βούτηγμα σε ντιπ.
Η μόλυνση του ντιπ αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με τις επαναλήψεις, με τρεις έως έξι εμβαπτίσεις της μασημένης μπουκιάς να οδηγούν στη μεταφορά σχεδόν 10.000 βακτηρίων στη σάλτσα.
Επιπλέον, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κλίμσον της Νότιας Καρολίνας που πραγματοποίησαν τη μελέτη υπολόγισαν ότι σε ένα αληθινό πάρτι, κάθε επανάληψη θα οδηγούσε στη μεταφορά 50-100 βακτηρίων από άτομο σε άτομο ανά μπουκιά.

***  SOS! TΙ να κάνετε αν πατήσετε ΑΧΙΝΟ… 
~  SOS! TΙ να κάνετε αν πατήσετε ΑΧΙΝΟ…
Σε όλους μας έχει τύχει να πατήσουμε κατά λάθος έναν αχινό, καθώς μπαίνουμε στη θάλασσα και δεν βλέπουμε καλά πού πατάμε.
Αν πατήσετε αχινό, ο πόνος είναι οξύς στην αρχή και σε περίπτωση που τα αγκάθια του έχουν μπει βαθιά στο δέρμα, ο πόνος είναι και διαρκής μέχρι να καταφέρετε να τα βγάλετε.
Οι αχινοί έχουν δύο τύπους δηλητηριωδών οργάνων: μεγάλα αγκάθια και κάποια μικρότερα, που ονομάζονται pedicellaria. Τα μεγάλα αγκάθια δημιουργούν πληγές στο δέρμα. Τα pedicellaria είναι μικρά, λεπτά και μυτερά όργανα που βρίσκονται μέσα στα μεγάλα αγκάθια και απελευθερώνουν το δηλητήριο όταν το μεγάλο αγκάθι έχει τρυπήσει το “θύμα” του. Δεν είναι όλοι οι αχινοί δηλητηριώδεις γι’ αυτό και δεν πονάνε όλοι το ίδιο. Αλλά, ούτως ή άλλως το δηλητήριό τους δεν είναι πολύ δυνατό και προκαλεί απλά λίγο παραπάνω πόνο.
Αν πατήσετε αχινό:
— Βυθίστε την πληγείσα περιοχή για 30-90 λεπτά σε νερό τόσο ζεστό, όσο αντέχετε. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται για να μειώσετε τον πόνο.
— Χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκι για να αφαιρέσετε τα αγκάθια.
— Για να αφαιρέσετε τα pedicellaria βάλτε κρέμα ξυρίσματος στην πληγείσα περιοχή και απαλά περάστε από πάνω με ένα ξυράφι.
— Στη συνέχεια τρίψτε την πληγή με σαπούνι και νερό και ολοκκληρώστε με καλό πλύσιμο με άφθονο νερό.
— Μην κλείνετε την πληγή με τραυμαπλάστ, ή άλλο υλικό.
Εάν εμφανιστούν συμπτώματα λοίμωξης, όπως πύον, ερυθρότητα, ή αυξημένη θερμότητα στο σημείο, εφαρμόστε τοπικά κάποια αντιβιοτική αλοιφή και καλέστε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.
emedicinehealth.com    iatropedia.gr

*** Ζέστη και ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ! Έτσι θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά
 
~ Ζέστη και ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ! Έτσι θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά…
Μπορεί το καλοκαίρι, η ζέστη και το παιχνίδι στην θάλασσα να αρέσουν σε όλους, όμως η αυξημένη θερμοκρασία κρύβει πολλούς κινδύνους. Η μη τακτική και επαρκής ενυδάτωση είναι δυνατόν να προκαλέσει αφυδάτωση.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στην αφυδάτωση είναι:

***  Διαβήτης τύπου2: Ποια η σχέση του με τον σταφυλόκοκκο
~ Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα ανακάλυψαν ότι μια κύρια αιτία για την εμφάνιση του διαβήτη τύπου-2 μπορεί να είναι η έκθεση σε μια τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Staphylococcus aureus, δηλαδή τον σταφυλόκοκκο.
~   Η τελευταία εξέλιξη είναι σύμφωνη με πρόσφατες μελέτες που έδειξαν ότι το συγκεκριμένο βακτήριο αλληλεπιδρά με το ανθρώπινο μικροβίωμα (το οικοσύστημα των βακτηρίων που αποικίζουν το ανθρώπινο σώμα και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του) και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες πέρα από τις απλές λοιμώξεις, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και τα έλκη του στομάχου.
Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέθεσαν κουνέλια πειραματόζωα στην τοξίνη του σταφυλόκοκκου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, οπότε και διαπιστώθηκε ότι τα ζώα ανέπτυξαν πολλά από τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου-2, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη, της δυσανεξίας στη γλυκόζη και της συστηματικής φλεγμονή.
Στους ανθρώπους, η παχυσαρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου-2. Η παχυσαρκία επίσης, όμως, αλλάζει το μικροβίωμα του ανθρώπινου οργανισμού. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα “σούπερ-αντιγόνα” που παράγονται από τα βακτήρια σταφυλόκοκκου διαταράσσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στο σώμα.
Ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής Patrick Schlievert από το Carver College of Medicine του πανεπιστημίου της Αϊόβα, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι άνθρωποι παίρνουν βάρος, είναι όλο και πιο πιθανό να αποικίζεται το μικροβίωμά τους από βακτήρια σταφυλόκοκκου. Οι άνθρωποι που αποικίζονται από τα βακτηρίδια σταφυλόκοκκου γίνονται χρονίως εκτεθειμένοι στα “σούπερ-αντιγόνα” που παράγουν τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση mBio.
http://www.upi.com/

***   Η υγεία μας ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ με την υγεία των… μελισσών! Τι έδειξε μεγάλη έρευνα...

~  Οι δύο πρώτες μεγάλης κλίμακας επιστημονικές έρευνες, που έγιναν σε πραγματικές συνθήκες στηνΕυρώπη και στον Καναδά σχετικά με τα νεοκοτινοειδή, επιβεβαίωσαν τις υποψίες: ότι τα εν λόγω ευρέως χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα μπορούν να βλάψουν σοβαρά τις μέλισσες, τόσο εκείνες των μελισσιών όσο και τις άγριες, μειώνοντας τις δυνατότητες αναπαραγωγής τους και τελικά την πιθανότητα επιβίωσής τους το χειμώνα.
Με δεδομένο ότι οι μέλισσες είναι ζωτικοί επικονιαστές των φυτών στη φύση, ό,τι κάνει κακό σε αυτές, έχει επίπτωση στην παραγωγή τροφίμων και άρα τελικά βλάπτει τους ανθρώπους.
Ήδη από τη δεκαετία του 1990 είχαν εκφρασθεί οι πρώτες υποψίες ότι οι εν λόγω ουσίες που χρησιμοποιούνται διεθνώς στις γεωργικές καλλιέργειες για την προστασία τους, έχουν παρενέργειες στις μέλισσες που κάθονται πάνω στα φυτά. Παρέμεναν όμως έως τώρα αβεβαιότητες σχετικά με το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα - και τώρα υπάρχει πλέον μια απάντηση: είναι όντως σοβαρό και κάτι πρέπει να γίνει, προτού είναι αργά για τις μέλισσες (και δεν πρόκειται μόνο για το μέλι τους, αλλά για όλες τις άλλες πολύτιμες υπηρεσίες τους στα οικοσυστήματα).
Οι δύο έρευνες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Science" (σ.σ. εδώ η πρώτη και εδώ η δεύτερη), αποτέλεσαν τα πιο φιλόδοξα έως τώρα πειράματα πεδίου για τις επιπτώσεις των νεοκοτινοειδών, καλύπτοντας 33 τοποθεσίες σε μια συνολική έκταση 2.000 εκταρίων (3.000 γηπέδων ποδοσφαίρου).
Στην Ευρώπη οι μελέτες έλαβαν χώρα στη Βρετανία, στη Γερμανία και στην Ουγγαρία και -όπως και στον Καναδά, που έγινε η δεύτερη μελέτη- διαπίστωσαν ότι τα νεοκοτινοειδή επιφέρουν μείωση στους πληθυσμούς διαφόρων ειδών μελισσών (με μόνη εξαίρεση ένα είδος μέλισσας στη Γερμανία), αλλά και άλλες συνέπειες, όπως μικρότερο προσδόκιμο ζωής, απώλεια των βασιλισσών από τα μελίσσια, γέννηση λιγότερων απογόνων κ.α.
Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τις μέλισσες, αν τα νεοκοτινοειδή ανακατεύονται με μυκητοκτόνα και άλλα αγροχημικά. Η ευρωπαϊκή έρευνα εστιάσθηκε στις επιπτώσεις από τη χρήση δύο νεοκοτινοειδών, του clothianidin της Bayer CropScience και του thiamethoxam της Syngenta, οι οποίες και χρηματοδότησαν εν μέρει την έρευνα. Η Bayer, παρά τα νέα ευρήματα, δήλωσε ότι δεν τα θεωρεί πειστικά, ενώ η Syngenta επεσήμανε την περίπτωση της Γερμανίας, όπου οι επιπτώσεις φαίνεται να είναι πολύ μικρότερες.
Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι όσο λιγότερες αρρώστιες πλήττουν τα μελίσσια και όσα περισσότερα φυτά με άνθη υπάρχουν γύρω από τα μελίσσια (όπως π.χ. στη Γερμανία), τόσο μικρότερη φαίνεται να είναι η επίπτωση των νεοκοτινοειδών στις μέλισσες μιας περιοχής.
Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από έκθεση της ευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής για τα τρόφιμα (EFSA), επέβαλε προσωρινή απαγόρευση στη χρήση νεοκοτινοειδών. Τώρα, μετά τις νέες μελέτες, είναι πολύ πιθανό να ζητήσει να περιορισθεί περαιτέρω η χρήση τους, υπό την πίεση και διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων. Όμως αφού η Επιτροπή παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν γι' αυτές.   Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** ΒΟΜΒΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ! Ένα από τα ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ βότανα του ΚΟΣΜΟΥ...

~  Eίναι ένα από τα ισχυρότερα διουρητικά και εφιδρωτικά βότανα το οποίο βοηθά στην αποβολή των άχρηστων συσσωρευμένων υλικών του οργανισμού. Είναι το βότανο που αυξάνει την έκκριση χολής ώστε να αφομοιωθούν καλύτερα τα λιπαρά τρόφιμα.
Τα συστατικά της είναι κυρίως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, πτητικά έλαια, φυτικές στερόλες, τανίνες και λιπαρά έλαια.
Η κολλιτσίδα γνωστή και ως αrctium lappa, Burdock root, αrctium minus, λάππα, πλατανομαντηλίδα, αρκουδοβότανο, εκτός από μακρά ιστορία έχει και την φήμη ενός από τα θρεπτικότερα και...

***  Διαβήτης τύπου 1 και 2: Μάθετε να τα ξεχωρίζετε
~ Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είτε έχουν απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης (σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1) ή παράγουν πολύ λίγη ινσουλίνη ή δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά (σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2). Η ινσουλίνη παραγέται από ειδικά κύτταρα του παγκρέατος. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων του οργανισμού, εμπλέκεται στην διατήρηση των αποθεμάτων ενέργειας και δρα σε όλους τους ιστούς του σώματος (κυρίως στο συκώτι, μύες και λιπώδη ιστό) βοηθώντας στην πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2.
~ Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Ο διαβήτης τύπου 1 (παλαιότερα ονομαζόταν νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης), αντιπροσωπεύει το 5-10 % των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη. Στον διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού καταστρέφει τα κύτταρα που απελευθερώνουν ινσουλίνη με αποτέλεσμα να εξαλείφουν τελικά την παραγωγή ινσουλίνης από το σώμα.
Χωρίς ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν μπορούν να απορροφήσουν το σάκχαρο (γλυκόζη), το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας.
Ο διαβήτης τύπου 2 (παλαιότερα ονομαζόταν των ενηλίκων ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης) μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Εμφανίζεται πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, αλλά σημαντική αύξηση παρατηρείται πλέον και στα παιδιά.
Ο διαβήτης τύπου 2 αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη, καθώς είναι υπεύθυνος για το 90-95 %. Η ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 οφείλεται στο συνδυασμό γενετικών παραγόντων και τρόπου ζωής. Στον διαβήτη τύπου 2 ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη με σωστό τρόπο. Αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Όμως καθώς ο διαβήτης τύπου 2 επιδεινώνεται, το πάγκρεας παράγει ολοένα και λιγότερη ινσουλίνη. Αυτό ονομάζεται ανεπάρκεια ινσουλίνης.
Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται στην παιδική ηλικία ή κατά την ενηλικίωση. Συνήθως οι ασθενείς το μαθαίνουν αφού αναζητήσουν επείγουσα ιατρική βοήθεια, λόγω των σοβαρών συμπτωμάτων της ξαφνικής αύξησης του σακχάρου στο αίμα.
Τα επεισόδια υπογλυκαιμίας (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα) είναι συχνά σε αυτούς τους ασθενείς.
Δεν μπορεί να προληφθεί.
Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι ασυμπτωματικά πριν από τη διάγνωση. Συνήθως η νόσος εκδηλώνεται στην ενήλικη ζωή, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών διαγιγνώσκεται πλέον με τη νόσο.
Τα επεισόδια υπογλυκαιμίας δεν είναι συχνά, εκτός και αν ο ασθενής παίρνει συγκεκριμένα αντιδιαβητικά δισκία ή κάνει ινσουλίνη.
Μπορεί να προληφθεί ή να καθυστερήσει η εμφάνισή του υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους, σωστής διατροφής και τακτικής άσκησης.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη  Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com .-   www.bountouri.gr .-

*** Οι ΤΡΟΦΕΣ που θα ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ τον οργανισμό σας

~  Η νικοτίνη προκαλεί ταχεία αύξηση της πίεσης του αίματος και σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες. Επιπλέον, ακόμη και αν κάποιος σταματήσει το κάπνισμα, η επίδραση της νικοτίνης μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.
Κάπνισμα – Η υγιεινή διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τη νικοτίνη από τον οργανισμό σας. Ορισμένες τροφές περιέχουν συστατικά τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει και να απομακρύνει με φυσικό τρόπο τα κατάλοιπα της νικοτίνης.
Δείτε EΔΩ τις 6 καλύτερες τροφές που θα σας βοηθήσουν να αποβάλλεται τη νικοτίνη από το σώμα σας.
Μπρόκολο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Β5. Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό. Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερο μπρόκολο για την εξάλειψη της νικοτίνης από τον οργανισμό σας.
Πορτοκάλια: Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Η τακτική κατανάλωση πορτοκαλιών θα ενισχύσει το μεταβολισμό σας και θα μειώσει το στρες, το οποίο είναι “διακόπτης” επιθυμίας για νικοτίνη από ένα εξαρτημένο άτομο.
Χυμός καρότου: Εάν καπνίζετε, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που ανάβετε ένα τσιγάρο η νικοτίνη παραμένει στο σώμα σας για τρεις ημέρες. Η νικοτίνη προκαλεί, επίσης, βλάβες στο δέρμα σας. Ο χυμός καρότων είναι καλός για το δέρμα και είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C, Κ και Β, που έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της νικοτίνης από τον οργανισμό.
Σπανάκι: Το σπανάκι είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για την υγεία, διότι δεν είναι μόνο πλούσιο σε βιταμίνες, αλλά περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος.
Ακτινίδια: Αυτό το “θαυματουργό” φρούτο θα σας βοηθήσει να εξαλείψετε τη νικοτίνη από το σώμα σας. Τα ακτινίδια είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και Ε. Όταν καπνίζετε, τα επίπεδα αυτών των βιταμινών μειώνονται.
Νερό: Το κάπνισμα αφυδατώνει το σώμα σας. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, με άφθονο πόσιμο νερό μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα και να αποβάλλετε τη νικοτίνη από τον οργανισμό σας.

***  Θα κάνετε ΣΕΞ; Μη φάτε με ΤΙΠΟΤΑ τις παρακάτω ΤΡΟΦΕΣ...

~ Ενώ όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τις τροφές που πρέπει να τρώμε για να ανέβει η λίμπιντο κι η ερωτική μας διάθεση, κανείς δεν μας μίλησε ποτέ για τις τροφές που ΔΕΝ πρέπει να τρώμε πριν το σεξ.
Το φαγητό είναι ικανό να επηρεάσει τη σεξουαλική μας διάθεση τόσο με θετικό όσο και με αρνητικό τρόπο, επομένως είναι αναγκαίο να κάνεις σοφές επιλογές αν έχεις σκοπό να «γλεντήσεις» σήμερα το βράδυ. Ετοιμάσου λοιπόν για μερικές διατροφικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφύγεις να καταναλώσεις αν σχεδιάζεις να κάνεις σεξ απόψε:
 1. Τυρί
Αρκετά προφανές το συγκεκριμένο. Για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, το τυρί είναι μία τροφή που είναι ικανή να καταστρέψει κάθε ερωτική διάθεση. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παράγουν εκκρίσεις (βλέννα) σε περίπτωση που δεν το γνώριζες, επομένως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να καταναλώσεις τυρί πριν κάνεις σεξ.
 2. Σοκολάτα
Ω ναι. Η σοκολάτα είναι απαγορευτική πριν το σεξ, εκτός κι αν πρόκειται για τη μαύρη. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει 70% κακάο και δεν είναι μόνο ένας απολαυστικός τρόπος να ξεγελάσεις την κοιλιά σου, αλλά και προάγγελος της σεροτονίνης, της ορμόνης που σε κάνει να νιώθεις χαρούμενος και μειώνει τα επίπεδα του στρες. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη (dafuq), την ίδια χημική ουσία που εκκρίνει το σώμα όταν ερωτεύεσαι.
 3. Τσίχλα
Η τσίχλα είναι ιδανική στο να προκαλεί δύο πράγματα: πρήξιμο και ρέψιμο. Νομίζω ότι είναι τα τελευταία πράγματα που θέλει κανείς να του συμβούν την ώρα που κάνει σεξ, οπότε απέφυγε την τσιχλίτσα και φάε καμία καραμελίτσα.
 4. Κόκκινο κρέας
Μπορεί το φαγητό και δη το κόκκινο κρέας να σου δίνει ενέργεια, αλλά σε κάνει να πέφτεις σε λήθαργο αφού φας. Το μόνο που θα θες ύστερα από ένα πλούσιο γεύμα με κρέας, θα είναι να θες να κοιμηθείς του καλού καιρού, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός κάνει υπερπροσπάθεια για να χωνέψει. Τα σχέδια για σεξάκι λοιπόν, αναγκαστικά θα αναβληθούν.
 5. Μπρόκολο
Όσο υγιεινό κι αν είναι ως τροφή, πρέπει να το αποφύγεις όπως ο διάολος το λιβάνι πριν από το σεξ. Το μπρόκολο είναι γεμάτο με χημικές ουσίες που κατευνάζουν τη λειτουργία των οιστρογόνων με αποτέλεσμα να μεινώνουν τη λίμπιντο και την ερωτική διέγερση της γυναίκας.
 6. Τηγανιτές πατάτες
Τα λιπαρά που διαθέτουν μπορούν να είναι πολύ βλαβερά για τους άντρες και να έχουν αρνητική επίδραση στην τεστοστερόνη τους. Μπορεί επίσης να γίνει ακόμη πιο δύσκολο για εκείνους να διατηρήσουν την στύση τους. Επίσης οι τηγανιτές πατάτες απελευθερώνουν πολύ γρήγορα ενέργεια στο σύστημά μας, η οποία εξαντλείται το ίδιο σύντομα, με αποτέλεσμα να νιώθουμε τελικά καταρρακωμένοι.
 7. Κόκκινο κρασί
Ναι, ακόμη κι αυτό. Ένα ποτηράκι κρασί φυσικά κι επιτρέπεται, αλλά σε καμία περίπτωση ένα ολόκληρο μπουκάλι. Το αλκοόλ είναι ικανό να μειώσει την ευαισθησία σου στα αγγίγματα και να εξασθενίσει τον οργασμό σου. Αντί να κάνεις αγκαλιές με εκείνον/η, θα κάνεις αγκαλιές με το μαξιλάρι...
 8. Βρώμη
Ενώ η βρώμη έχει απίστευτα θετικά και καλά για τον οργανισμό σου κι είναι ιδανική για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, λίγο πριν το σεξ είναι ικανή να καταστρέψει τη σεξουαλική σου επιθυμία. Άσε που επειδή είναι τίγκα στους υδατάνθρακες θα σου προκαλέσει βραδινό φούσκωμα.
 neopolis.gr

***  Η ινσουλίνη με απλά λόγια. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί
~  Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που απαιτεί μεγάλη προσοχή. Οι διαβητικοί βλέπουν τη ζωή τους και τις συνήθειες τους να αλλάζουν, από τη μια μέρα στην άλλη. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε για τη θεραπεία του διαβήτη με την ινσουλίνη. Πότε και ποιοι πρέπει να την λαμβάνουν; Σε ποιες ποσότητες; Πως επιδρά στον οργανισμό; Τι γίνεται με τις έγκυες; Η ινσουλίνη με απλά λόγια λοιπόν...
~ Του Ηλία Σιακαβέλλα
παθολόγου
Η θεραπεία με ινσουλίνη είναι κατάλληλη και για τον τύπο 1 (τ.1) και για τον τύπο 2 (τ.2) διαβήτη. Η απόλυτη έλλειψη της φυσικώς παραγόμενης ινσουλίνης στο σώμα μας, η οποία συμβαίνει στον τ.1 θεραπεύεται επιτυχώς μόνο με τη συνεχή χρήση ινσουλίνης και μάλιστα είτε με τη μορφή πολλαπλών ενέσεων την ημέρα είτε με την τοποθέτηση κάτω από το δέρμα συσκευής συνεχούς έγχυσής της (αντλία ινσουλίνης).
Τα πράγματα στον τ.2 είναι λιγότερα ξεκάθαρα. Κι ο λόγος είναι ότι τα άτομα με τ.2 βρίσκονται χρονικώς ανάμεσα στο να έχουν κυρίως αντίσταση των κυττάρων τους στη δράση της ινσουλίνης που παράγει το πάγκρεάς τους και λιγότερο έλλειψή της και στο να έχουν κυρίως έλλειψή της και αντίσταση στη δράση της. Ωστόσο, η ινσουλινοθεραπεία είναι απαραίτητη στον τ. 2 σε:
- ασθενείς που δεν ελέγχουν επαρκώς το σάκχαρό τους με τις μέγιστες δόσεις αντιδιαβητικών χαπιών ή/και ενέσιμων φαρμάκων (τα λεγόμενα ινκρετινομιμητικά)
- διαβητικούς που θα χειρουργηθούν
- ασθενείς που δεν αντέχουν λόγω παρενεργειών τα αντιδιαβητικά χάπια ή/και τα ενέσιμα
- ασθενείς με σημαντικό πρόβλημα νεφρών ή ήπατος ή με αλλεργίες, ώστε να εμποδίζεται η χρήση αντιδιαβητικών χαπιών ή/και ενέσιμων φαρμάκων
- διαβητικές γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν ή είναι ήδη έγκυες
- διαβητικούς που εισάγονται στο νοσοκομείο
Ινσουλίνη επίσης, θα ξεκινήσουν οι διαβητικοί τ.2, οι οποίοι
- δεν μπορούν να ελέγξουν το σάκχαρό τους μόνο με δίαιτα και άσκηση
- έχουν πολλά συμπτώματα αρρύθμιστου διαβήτη με πολύ ψηλό σάκχαρο >250mg/dL
- πρωτοδιαγνώστηκαν με διαβήτη με πολύ ψηλό σάκχαρο
- έχουν εξελισσόμενες μικροαγγειακές βλάβες εξαιτίας του διαβήτη (καταστροφή της όρασης, των νεύρων, των νεφρών)
Η κυρίως χρησιμοποιούμενη ινσουλίνη σήμερα είναι εκείνη που παράγεται με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA. Παράγεται σε ουσιαστικώς απεριόριστες ποσότητες με τη μέγιστη καθαρότητα είτε με την ακριβώς ίδια σειρά αμινοξέων όπως και η παραγόμενη από το πάγκρεας είτε ως «ανθρώπινα ανάλογα» όπου η σειρά των αμινοξέων αλλάζεται με σκοπό να επιτευχθούν τα επιθυμητά φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά της (πότε ξεκινά να δρα, πότε κορυφώνει την δράση της, πόσο διαρκεί, πότε εξαντλείται). Ευνόητο βέβαια, ότι αφού φτιάχνεται από αμινοξέα, η ινσουλίνη δεν είναι ούτε λίπος ούτε υδατάνθρακας, αλλά πρωτεΐνη. Γι’ αυτό και δεν φτιάχνεται σε χάπι αφού το στομάχι τη διασπά αμέσως πριν μπει στην αιματική κυκλοφορία.
Σε φυσιολογικά άτομα υπάρχει μια συνεχής χαμηλή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας μεταξύ των γευμάτων, αρκετής όμως, ώστε ν’ αναστείλει την υπερπαραγωγή σακχάρου και κετονικών σωμάτων από το ήπαρ (τοξικές οργανικές ενώσεις που προέρχονται από την καύση του λίπους στα κύτταρα του ήπατος και απελευθερώνονται στα ούρα και στο αίμα). Αυτή η παραγωγή ινσουλίνης μεταξύ των γευμάτων, αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρεται ως «βασική έκκριση ινσουλίνης».
Τρώγοντας αυξάνει σε πολλαπλάσια επίπεδα η παραγωγή ινσουλίνης, ώστε να εμποδιστεί το σάκχαρο να φτάσει σε βλαπτικά επίπεδα στο αίμα, προάγοντας και την κατακράτηση από τον οργανισμό θρεπτικών συστατικών ως αποθήκες ενέργειας. Αυτή παραγωγή λέγεται «μεταγευματική παραγωγή ινσουλίνης».
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ
1. Ανάλογα ινσουλίνης
Σχεδιάστηκαν για να μιμηθούν την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Η γρήγορη έναρξη της δράσης τους βελτιώνει την ικανότητα του διαβητικού να προσαρμόσει τη δόση ακριβώς στους υδατάνθρακες που περιέχει το γεύμα του κι έτσι να είναι σίγουρο ότι ινσουλίνη κι υδατάνθρακες θα φτάσουν στο αίμα την ίδια χρονική στιγμή. Η ένεσή τους δεν πρέπει να γίνεται περισσότερο από 15΄ πριν την έναρξη του γεύματος ή σε άτομα που δεν μπορεί να προβλεφθεί η κατανάλωση υδατανθράκων κάθε φορά (παιδιά και ηλικιωμένοι) να γίνει έως και 20΄ μετά την έναρξη του γεύματος. Η σύντομη διάρκεια δράσης τους μπορεί να οδηγήσει σε ψηλό σάκχαρο πριν το επόμενο γεύμα αν ο ασθενής δεν λαμβάνει κάποια στιγμή του 24ώρου και μια βασική δόση ενδιάμεσης ή βραδείας δράσης ινσουλίνη. Όμως, κάνουν λιγότερες μεταγευματικές υπογλυκαιμίες συγκρινόμενες με τις ταχείας δράσης ινσουλίνες
2. Ταχείας δράσης ινσουλίνη
Παρότι σχεδιάστηκαν για να συμπίπτει τροφή και ινσουλίνη στα γεύματα -η ένεση πρέπει να γίνεται 30-45΄ πριν το γεύμα- η σχετικώς αργότερη έναρξη της δράσης τους από εκείνη των αναλόγων ινσουλίνης προκαλεί ένα διαρκέστερο και λιγότερο προβλέψιμο διάστημα χρονικής καθυστέρησης (=ο χρόνος ανάμεσα την ένεση και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα). Ασχέτως αυτών, μπορεί να δοθεί ως μέρος ενός σχήματος πολλαπλών ημερήσιων δόσεων ινσουλίνης:
- σε ασθενείς που παίρνουν και ανάλογα ινσουλίνης κι έτσι να υπάρχει ένα είδος «γέφυρας» μεταξύ των γευμάτων αφού διαρκεί λίγο περισσότερο από τα ανάλογα ινσουλίνης, π.χ. η ένεση πριν το πρόγευμα ενός αναλόγου δεν θα καλύψει την άνοδο του σακχάρου από το δεκατιανό γεύμα
αφού διαρκεί έως κι 6 ώρες μπορεί να συνεισφέρει στη διατήρηση καλού σακχάρου μεταξύ των γευμάτων συνδυαζόμενη με μια ένεση ενδιάμεσης ή βραδείας δράσης ινσουλίνη
όταν ένα γεύμα πλούσιο σε λίπος καθυστερεί την είσοδο στο αίμα των υδατανθράκων που περιέχονται στο ίδιο γεύμα, προσθέτοντας ή αντικαθιστώντας μερικές μονάδες αναλόγου ινσουλίνης με την ταχεία, θα βοηθήσει στο να υπάρχει αρκετή ινσουλίνη στο αίμα όταν θα εισέλθουν σ’ αυτό οι υ/α.
- σε ασθενείς που έχουν για λόγους άλλης παθολογίας καθυστερημένο άδειασμα του στομάχου προς το λεπτό έντερο.
3. Ενδιάμεσης δράσης ινσουλίνη
Σε διαβητικούς τ.1 που κάνουν πολλές ενέσεις ινσουλίνης και το σάκχαρο τους δεν ρυθμίζεται, λόγω εντονότερης αύξησης της αυξητικής ορμόνης κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου και της εξασθένησης της δραστικότητας της βραδινής ένεσης ινσουλίνης, υπάρχει αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης αλλά κι έλλειψη ινσουλίνης νωρίς το πρωί (4:00 – 8:00 π.μ.). Αυτή εκδηλώνεται με αύξηση του πρωινού σακχάρου νηστείας. Το φαινόμενο αυτό καλείται «φαινόμενο της αυγής». Έρχεται λοιπόν αυτός εδώ ο τύπος ινσουλίνης και χορηγούμενος πριν το βραδινό ύπνο (όχι πριν το βραδινό γεύμα) καλύπτει αυτό το υψηλό πρωινό σάκχαρο. Επίσης, δίνοντάς τη και το πρωί πριν το πρόγευμα, κρατάει χαμηλά το σάκχαρο μέχρι το κυρίως μεσημεριανό γεύμα, ενώ καλύπτει κάπως και το απογευματινό μικρογεύμα.
4. Βραδείας (αλλά επί μακρόν) δράσης ινσουλίνη
Πρόκειται για τις λεγόμενες βασικές ινσουλίνες αφού παρέχουν μια επίπεδη σταθερή δράση επί περίπου 24 ώρες στους περισσοτέρους ασθενείς. Δεν μπορούν ν’ αναμιχθούν με άλλο τύπο ινσουλίνης στην ίδια σύριγγα και δίνονται μια φορά την ημέρα. Σπανίως, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που ρυθμίζονται καλύτερα με τη δόση διαιρεμένη σε πρωινή και βραδυνή ένεση, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Συχνά συγχρησιμοποιείται σε ασθενείς με διαβήτη τ.2 που λαμβάνουν και αντιδιαβητικά χάπια ή σε κάποιο σχήμα μαζί με τα ανάλογα ινσουλίνης.
Τέλος, αξίζει ν’ αναφέρω 2-3 πράγματα ακόμη για την ενέσιμη ινσουλίνη. Στην πραγματικότητα η απορρόφηση τής κάθε ένεσης από τον οργανισμό μπορεί να κυμαίνεται από 20-40% από μέρα σε μέρα (!) στον ίδιο ασθενή εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων στο σημείο της ένεσης, αναλόγως με το βάθος που γίνεται η ένεση, τη ροή αίματος σε κάθε σημείο ή με το αν υπάρχει οίδημα (πρήξιμο) στο σημείο της ένεσης. Επίσης, σε βάθος εβδομάδων ή μηνών μπορεί να συμβούν αλλαγές στην ευαισθησία του οργανισμού στην ενέσιμη ινσουλίνη γι’ αυτό, το ημερολόγιο με τις τακτικές μετρήσεις του ασθενούς είναι το όπλο και για εκείνον/η και για τον γιατρό, για να επιτευχθεί η άριστη ρύθμιση που είναι:
- πριν τα γεύματα: σάκχαρο 70-130mg/dL (έγκυες 60-99)
- πριν τον ύπνο: 100-140mg/dL (έγκυες 60-99)
- 1-2 ώρες μετά το γεύμα: κάτω από 180mg/dL (έγκυες 100-129)
Ηλίας Κ. Σιακαβέλλας   Παθολόγος

*** Η προληπτική ιατρική σώζει ζωές. Δείτε ανά ηλικία τις απαραίτητες εξετάσεις
~  Το επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε αφορά την προληπτική ιατρική. Θα ενημερωθείτε για όλες τις απαραίτητες εξετάσεις που προληπτικά, πρέπει να κάνει ο καθένας μας, ανά ηλικία και για την κάθε πάθηση. Εξετάσεις για καρδιά, για καρκίνο, ακόμη και για λοιμώδη νοσήματα.
~ Του Σπύρου Γαλάνη
Γενικού/οικογενειακού γιατρού
Στη Προληπτική ιατρική οφείλεται η επιτυχία της πρωτογενούς και της δευτερογενούς πρόληψης με αποτέλεσμα να έχουν σωθεί ανθρώπινες ζωές. Με την απόκτηση των γνώσεων για τα αίτια παθήσεων και νοσημάτων, έγινε εφικτή η εφαρμογή μέτρων ώστε να αποκτηθεί προστασία και έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών .
Στον προληπτικό έλεγχο έχουμε τρείς μεγάλες κατηγορίες : Τον Πρωτογενή , τον Δευτερογενή και τον Τριτογενή προληπτικό έλεγχο .
Στη πρώτη κατηγορία (πρωτογενής πρόληψη ) ανήκουν τα προληπτικά εκείνα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν , για την αποφυγή της έναρξης των παθογενετικών καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν στην κλινική νόσηση και το θάνατο
Πρώτη μεγάλη κατηγορία στον πρωτογενή έλεγχο είναι ο έλεγχος του εμβολιασμού και η διενέργειά του για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων.
Ο εμβολιασμός για λοιμώδη νοσήματα ξεκινάει από τη παιδική ηλικία βάση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού και θα πρέπει να ακολουθούν αναμνηστικές δόσεις μετά την ολοκλήρωση του για τα ακόλουθα :
- Ανά δεκαετία εμβολιασμός κατά του τετάνου,διφθερίτιδας,πολιομυελίτιδας
- Ανά έτος εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης σε ηλικίες άνω των 65 και σε μικρότερες ηλικίες όταν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου (πχ καρδιαγγειακό νόσημα , σακχ. Διαβήτης ,άσθμα κτλ).
- Επίσης ,στις ηλικίες άνω των 65 ετών θα πρέπει να πραγματοποιείται το εμβόλιο (ΜΙΑ ΔΟΣΗ)κατά του πνευμονιόκοκκου σε υγιή άτομα και κάτω των 65 ετών εάν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
- Κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να χορηγηθεί και δεύτερη δόση. Τέτοιες είναι:
- Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, που πήραν την πρώτη δόση όταν ήταν κάτω των 65 ετών και έχουν περάσει 5 ή περισσότερα χρόνια από την πρώτη δόση.
- Άτομα κάτω των 65 ετών τα οποία πάσχουν από
.δρεπανοκυτταρική αναιμία
.HIV ή AIDS
.καρκίνο, λευχαιμία, λέμφωμα, πολλαπλό μυέλωμα
.νεφρωσικό σύνδρομο
-Άτομα κάτω των 65 ετών τα οποία:
.δεν έχουν σπλήνα
.είναι μεταμοσχευμένοι
.λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν των άμυνα του οργανισμού (χημειοθεραπεία, μακροχρόνια στεροειδή)
Η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγείται 5 χρόνια μετά την πρώτη δόση
Δεύτερη Κατηγορία είναι η πρόληψη των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων και Σακχαρώδη Διαβήτη
Το σημαντικότερο βήμα σε αυτή τη κατηγορία είναι η έγκαιρη διαπίστωση των παραγόντων κινδύνου για αυτά τα νοσήματα .
Ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 15 ετών και να επαναλαμβάνεται ανά 5ετία και να περιλαμβάνει :
- Ιατρική επίσκεψη και αναζήτηση κληρονομικού ιστορικού
- Μέτρηση αρτηριακής πιέσεως (Σε κάθε ιατρική επίσκεψη ή τουλάχιστον ανά έτος )
- Έλεγχος διατροφικών συνηθειών και καταναλώσεως αλκοόλ
- Κάπνισμα
- Έλεγχος για παχυσαρκία
- Έλεγχος γλυκόζης αίματος
- Έλεγχος λιπιδίων σε νέους με κληρονομικό ιστορικό
Σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών θα πρέπει να γίνετε έλεγχος των λιπιδίων και Σακχ.Διαβήτη και να επαναλαμβάνετε αν 3ετία .Σε καπνιστές και Διαβητικούς συστήνετε να γίνετε ανά έτος
Στη δεύτερη κατηγορία ( δευτερογενής πρόληψη ) ανήκουν τα προληπτικά εκείνα μέτρα που εφαρμόζονται όταν έχουν αρχίσει οι νοσογόνες παθογενετικές διαδικασίες και αποσκοπούν στην προσυμπτωματική διάγνωση των νοσημάτων ,σε κάποιο πρώιμο στάδιο με σχετικά καλύτερη πρόγνωση .
Σε αυτή τη κατηγορία ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει :
Για τους άνδρες :
1. Έλεγχος για τη πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
- Έναρξη στην ηλικία των 50 ετών με δακτυλική εξέταση και μέτρηση του PSA , με επανάληψη ελέγχου ανά 2ετία έως την ηλικία των 59 ετών και ανά έτος μετά το 60ο έτος ηλικίας .
- Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό η ηλικία έναρξης θα πρέπει να είναι το 40ο έτος ηλικίας και η επανάληψη του ελέγχου ετήσια .
Σε αντίθεση με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Αντικαρκινικής Εταιρίας ( ACS Last Medical Review: 02/27/2012 ) η οποία συνιστά έναρξη του ελέγχου μετά το 50ο έτος ηλικίας αφού όμως έχουν επισκεφθεί τον ιατρό τους και έχουν συζητήσει για τα οφέλη της εξέτασης . Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μετά από τη λήψη των πληροφοριών σχετικά με τις αβεβαιότητες, τους κινδύνους και τα πιθανά οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη. Οι άνδρες δεν θα πρέπει να εξετάζονται, εκτός εάν έχουν λάβει αυτές τις πληροφορίες.
Αφού γίνει η αρχική εξέταση ο χρόνος μεταξύ των μελλοντικών επανεξετάσεων εξαρτάται από τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος PSA:
2. Έλεγχος για τη πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου
Σύμφωνα με την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρία ( Φεβρουάριος 2013 ) αλλά και την Αμερικάνικη Αντικαρκινική εταιρία
- Έναρξη στο 50ο έτος ηλικίας και για τα δύο φύλλα με μεθόδους :
Α. Πρόληψης
- κολονοσκόπηση που είναι και η προτιμώμενη μέθοδος ( επανάληψη ανά 10ετία )
- ορθοσιγμοειδοσκόπηση (επανάληψη ανά 5ετία )
- αξονική κολονοσκόπηση και
Β. Ανίχνευσης
- δοκιμασίες ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα ( επανάληψη ανά έτος )
- έλεγχος DNA στα κόπρανα
- Ο έλεγχος θα πρέπει να συνεχίζεται μέχρι το 75ο έτος ηλικίας .
Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ( π.χ. οικογενειακό ιστορικό , πολύποδες σε προηγούμενη κολονοσκόπηση ) θα πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο σε μικρότερη ηλικία .
3. Έλεγχος για οστεοπόρωση
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ενδοκρινολογική Εταιρία ( 2012 ) συνίσταται
- Έναρξη ελέγχου από το 70 έτος ηλικίας και
- Σε μικρότερη ηλικία 50-69έτη όταν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου ( κάπνισμα , χαμηλό σωματικό βάρος , κάταγμα κατά την ενήλικο ζωή κ.α )
Για τις Γυναίκες :
1. Έλεγχος για τη πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας .
Αν και οι προηγούμενες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούσαν , ότι οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν το πρώτο τους τεστ Παπανικολάου μετά από το χρόνο που είχαν σεξουαλική επαφή , πλέον δεν συνιστάται, διότι οι έφηβοι έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο για καρκίνου του τραχήλου.
Τον Μάρτιο του 2012, επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες κυκλοφόρησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Υπηρεσία Πρόληψης Task Force και από κοινού με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, την Αμερικανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου, και της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Παθολογίας. Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν ότι
- οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν το πρώτο τους τεστ Παπανικολάου σε ηλικία 21 ετών ( επανέλεγχος ανά 3ετία σε αρνητικό αποτέλεσμα )
- Οι γυναίκες ηλικίας 30 έως 65 ετών θα πρέπει να να εξετάζονται κάθε 5 χρόνια, με Pap και HPV cotesting ή κάθε 3 χρόνια με ένα τεστ Παπανικολάου μόνο , σε αρνητικό αποτέλεσμα .
Οι γυναίκες άνω των 65 ετών οι οποίες είχαν έως αυτή την ηλικία τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου , με φυσιολογικά αποτελέσματα δεν θα πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του τραχήλου. Οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εξετάζονται για τουλάχιστον 20 χρόνια μετά τη διάγνωση αυτή, έστω και αν η εξέταση συνεχίζεται μετά το 65ο έτος της ηλικίας .
2. Έλεγχος για τη πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού .
Σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες όπου θα πρέπει να διενεργείται η Μαστογραφία κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες 50-69 ετών ( Συστάσεις του Διεθνούς Κέντρου ‘Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) όσο και Συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τον Προληπτικό Έλεγχο του Καρκίνου )
Σύμφωνα με τη Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρία συνίσταται :
- Έναρξη του ελέγχου με μαστογραφία στο 40ο έτος ηλικίας ( επανάληψη ανά έτος ) συνεχίζοντας για όσο διάστημα είναι υγιής .
- Ιατρική ψηλάφηση του μαστού ανά 3ετία για γυναίκες ηλικίας 20-39 και ετήσια για γυναίκες άνω των 40 ετών .
- Οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν πώς φαίνονται και νιώθουν τα στήθη τους συνήθως και να αναφέρουν οποιαδήποτε αλλαγή στο μαστό , αμέσως στον Ιατρό τους . Η αυτοεξέταση , είναι μια επιλογή για τις γυναίκες που πρέπει να αρχίζει στα 20 τους.
3. Έλεγχος για τη πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου
Οι οδηγίες είναι οι ίδιες όπως και για τους άνδρες
4. Έλεγχος για οστεοπόρωση
Η Υπηρεσία Προληπτικής Ιατρικής των ΗΠΑ , το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης της ίδιας χώρας και η Αμερικανική Ένωση Κλινικών Ενδοκρινολόγων, συστήνουν την έναρξη της μέτρησης της οστικής πυκνότητας σε όλες τις γυναίκες στην ηλικία των 65 ετών. Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μικρότερης ηλικίας ή σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση , συνιστάται η μέτρηση της οστικής πυκνότητας όταν υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες κινδύνου για οστεοπορωτικό κάταγμα .
Μερικές συμβουλές για τη πρόληψη όλων αυτών :
- Μείνετε μακριά από τον κάπνισμα.
- Διατηρείστε ένα υγιές βάρος.
- Έχετε τακτική σωματική άσκηση.
- Τρώτε υγιεινά με άφθονα φρούτα και λαχανικά.
- Περιορίστε το αλκοόλ που πίνετε .
- Προστατέψτε το δέρμα σας.
- Γνωρίστε τον εαυτό σας%2

***  Αξονική στεφανιογραφία: μια στεφανιογραφία αναίμακτη και χωρίς καθετηριασμό
~  Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια σύγχρονη εφαρμογή της αξονικής τομογραφίας με μεγάλη χρησιμότητα, καθώς με αυτήν μπορούν να απεικονιστούν και να μελετηθούν με λεπτομέρεια και ακρίβεια τα στεφανιαία αγγεία. Έτσι, μπορούν να προληφθούν ή να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τυχόν προβλήματα από στεφανιαία νόσο. Πώς γίνεται, λοιπόν, η εξέταση και για ποιους ενδείκνυται;
~ Γράφει η Ρωξάνη Ευθυμιάδου
Αν. Διευθύντρια Τμήματος Αξονικής - Μαγνητικής Τομογραφίας Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ
Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια σύγχρονη απεικονιστική μέθοδος που αποτελεί προϊόν της προηγμένης τεχνολογίας των νεότερων αξονικών τομογράφων και του εξελιγμένου λογισμικού των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με απλά λόγια, είναι μια σύγχρονη εφαρμογή της αξονικής τομογραφίας που μας παρέχει τη δυνατότητα να απεικονίσουμε και να μελετήσουμε με λεπτομέρεια και ακρίβεια τα στεφανιαία αγγεία.
Είναι γνωστό ότι η στεφανιαία νόσος αποτελεί κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στον πολιτισμένο κόσμο. Η στεφανιαία νόσος οφείλεται στην ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στο τοίχωμα των λεπτών αγγείων της καρδιάς, των στεφανιαίων αγγείων. Μέχρι σήμερα η καθιερωμένη μέθοδος μελέτης των στεφανιαίων αγγείων, η μέθοδος αναφοράς όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι η εκλεκτική αγγειογραφία των στεφανιαίων αρτηριών.
Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια εναλλακτική μέθοδος μελέτης των στεφανιαίων αρτηριών, από την οποία μπορεί να επωφεληθεί μεγάλος αριθμός εξεταζομένων ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του θεράποντος ειδικού ιατρού, ο οποίος και θα παραπέμψει για την εξέταση. Η αξονική στεφανιογραφία είναι μέθοδος απλή, ανώδυνη και αναίμακτη, καθώς δεν απαιτείται καθετηριασμός όπως στην εκλεκτική στεφανιογραφία.
Η χορήγηση του σκιαγραφικού διενεργείται μέσω μιας περιφερικής φλέβας και η διενέργεια της εξέτασης ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.
Ακολουθεί μελέτη και ανασύσταση των εικόνων από εξειδικευμένους ακτινολόγους σε ειδικούς σταθμούς μετεπεξεργασίας. Η αξονική στεφανιογραφία δεν απαιτεί νοσηλεία του εξεταζομένου και, ως μη επεμβατική μέθοδος, δεν τον εκθέτει στους μικρούς, αλλά υπαρκτούς κινδύνους επιπλοκών που συνοδεύουν την εκλεκτική στεφανιογραφία. Φυσικά λόγω της χορηγήσεως σκιαγραφικής ουσίας, η μέθοδος, όπως άλλωστε και η εκλεκτική στεφανιογραφία, προϋποθέτει καλή νεφρική λειτουργία, καθώς το χρησιμοποιούμενο ιωδιούχο σκιαγραφικό μέσο σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αποβεί νεφροτοξικό.
Η αξονική στεφανιογραφία είναι μέθοδος με μεγάλη αρνητική προγνωστική αξία, δηλαδή μια φυσιολογική εξέταση ουσιαστικά αποκλείει τη στεφανιαία νόσο. Επιπροσθέτως με την αξονική στεφανιογραφία μπορούμε να εκτιμήσουμε όχι μόνο τον αυλό των στεφανιαίων αγγείων -όπως η εκλεκτική στεφανιογραφία- αλλά και να μελετήσουμε το τοίχωμα αυτών όπου μπορεί να αναπτύσσονται μαλακές ή επασβεστωμένες αθηρωματικές πλάκες και να εξετάσουμε στο πλαίσιο της ίδιας μεθόδου την υπόλοιπη έκταση του θώρακος.
Τα πλεονεκτήματα
Λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων της η αξονική στεφανιογραφία κερδίζει συνεχώς έδαφος για την εφαρμογή της στην κλινική πράξη και αποτελεί πλέον ένα αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο στη φαρέτρα του κλινικού ιατρού.
Η εξέταση ωστόσο θα πρέπει να διενεργείται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού καρδιολόγου, ο οποίος και θα καθορίσει αν ο ασθενής του μπορεί πραγματικά να επωφεληθεί από την εν λόγω μέθοδο ή να προχωρήσει στην εκλεκτική στεφανιογραφία.
Γενικά, από την αξονική στεφανιογραφία μπορούν να επωφεληθούν οι ασθενείς χαμηλού ή μέσου κινδύνου για στεφανιαία νόσο, όπως και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με αυξημένους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, υψηλή χοληστερίνη, διαβήτης, παχυσαρκία κ.λπ.) ή οι ασθενείς με αμφίβολα αποτελέσματα από τον υπόλοιπο καρδιολογικό έλεγχο.
Τουναντίον, οι ασθενείς που έχουν σοβαρή ένδειξη από τον λοιπό κλινικοεργαστηριακό έλεγχο για στεφανιαία νόσο οφείλουν να προχωρήσουν στην εκλεκτική στεφανιογραφία.
Άλλωστε στους ασθενείς αυτούς είναι πολύ πιθανό διά της εκλεκτικής στεφανιογραφίας να διενεργηθεί αγγειοπλαστική ή τοποθέτηση stent, πράξεις φυσικά που δεν είναι δυνατές παρά μόνο στο πλαίσιο της επεμβατικής μεθόδου. Η αξονική στεφανιογραφία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα για τη μελέτη της βατότητας των stent σε επανελέγχους μετά την τοποθέτησή τους, καθώς και για τη βατότητα των μοσχευμάτων έπειτα από παρακαμπτήριες επεμβάσεις (by pass).
Με τους νεότερους πολυτομικούς τομογράφους η διαγνωστική ακρίβεια και η ευαισθησία της αξονικής στεφανιογραφίας έχουν αυξηθεί, ενώ έχει περιοριστεί η ακτινική επιβάρυνση που δέχεται ο εξεταζόμενος.
Σε ποιους απευθύνεται
Η αξονική στεφανιογραφία, λοιπόν, δεν απευθύνεται μόνο σε πάσχοντες. Μπορεί να επωφεληθεί από αυτή ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού: οι έχοντες -όπως αναφέρθηκε- χαμηλή ή μέση πιθανότητα για στεφανιαία νόσο, εφόσον η εξέταση διενεργείται πάντοτε στο πλαίσιο ενός γενικότερου κλινικοεργαστηριακού ελέγχου και σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού κλινικού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί ένα πιθανό ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ του βασικού κλινικοεργαστηριακού καρδιολογικού ελέγχου και της εκλεκτικής στεφανιογραφίας.
Η αξιόπιστη μελέτη των στεφανιαίων αγγείων έχει ως αποτέλεσμα αυτοί που έχουν φυσιολογική εξέταση να αποφύγουν την επεμβατική πράξη της εκλεκτικής στεφανιογραφίας (άλλωστε το 25% των εκλεκτικών στεφανιογραφιών που εκτελούνται ανά έτος είναι φυσιολογικές, επομένως δυνητικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν), ενώ οι έχοντες παθολογικά ευρήματα μπορούν να παραπεμφθούν για περαιτέρω λεπτομερέστερο εργαστηριακό έλεγχο.
Ρωξάνη Ευθυμιάδου
Αν. Διευθύντρια Τμήματος Αξονικής - Μαγνητικής Τομογραφίας
Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

***  Γερά δόντια σημαίνει και γερή καρδιά. Δώστε προσοχή
~  Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε πως για τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται το κάπνισμα, το μεγάλο βάρος, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και η αρτηριακή υπέρταση. Όμως, πρόσφατες μελέτες στην Ευρώπη και στην Αμερική πρόσθεσαν στους παράγοντες αυτούς και την περιοδοντική νόσο (περιοδοντίτιδα, ουλίτιδα). Πώς, όμως, η υγεία των δοντιών μας επηρεάζει την καρδιά μας;
~ Γράφει ο Περικλής Έξαρχος
Χειρουργός - Οδοντίατρος, Συνεργάτης Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ
Οι ασθένειες του περιοδοντίου, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, προσβάλλουν τα ούλα και τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια και αποτελούν τη συνηθέστερη αιτία για την απώλεια γερών δοντιών. Αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, η ουλίτιδα (διόγκωση ούλων, ερεθισμός, αιμορραγία), προκαλεί την περιοδοντίτιδα (έντονη αιμορραγία ούλων, πύον, κακοσμία, άσχημη γεύση). Αν η περιοδοντίτιδα δεν θεραπευτεί, τα δόντια γίνονται χαλαρά και, όταν χάσουν τη στήριξή τους, πρέπει να εξαχθούν.
Με ποιον τρόπο, όμως, η περιοδοντική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα; Η σχέση μεταξύ περιοδοντικής νόσου και καρδιαγγειακών παθήσεων έχει διαφανεί εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια. Είναι επιστημονικά παραδεκτό ότι η χρόνια ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα συμβάλλουν στη στένωση και στην απόφραξη των αρτηριών με τους εξής τρόπους:
- Τα βακτηρίδια μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και κάθονται πάνω σε αθηρωματικές πλάκες στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Με τον τρόπο αυτόν μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία πήγματος αίματος, που είναι δυνατόν να προκαλέσει απόφραξη του αγγείου.
- Η χρόνια φλεγμονή διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την παραγωγή χημικών ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη, της πλούσιας σε χοληστερόλη, αθηρωματικής πλάκας.
- Οι παθήσεις του περιοδοντίου αυξάνουν την ύπαρξη στο αίμα πρωτεϊνών της φλεγμονής, όπως η CRP, το ινωδογόνο και η χοληστερόλη HDL.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα εργαστηριακών και επιδημιολογικών μελετών (American Academy of Periodontology) φαίνεται ότι όσοι πάσχουν από νοσήματα του περιοδοντίου διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με άτομα που έχουν υγιές περιοδόντιο.
Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν στο 14ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, που διοργάνωσε, τον Νοέμβριο του 2010, το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, η περιοδοντίτιδα μας κάνει πιο εύκολα υπερτασικούς και στους υπερτασικούς επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ ο κίνδυνος για εμφάνιση νεφρικής ή αγγειακής βλάβης σχεδόν πενταπλασιάζεται στα άτομα με σοβαρή περιοδοντική νόσο.
Η διατήρηση της υγείας του περιοδοντίου, μαζί με τον έλεγχο των άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, υπέρταση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης), μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Για το λόγο αυτό συνιστάται ο συχνός περιοδοντικός έλεγχος και η περιοδοντική θεραπεία.
Περικλής Έξαρχος
Χειρουργός - Οδοντίατρος, Συνεργάτης Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ

***  Πόσες φορές τη μέρα πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας;
~  Για να είναι τα δόντια μας υγιή, θα πρέπει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη; Πως και γιατί το κάπνισμα καταστρέφει τα δόντια; Γιατί μυρίζει η αναπνοή μας; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πλυμένου και καθαρού στόματος; Πόσες φορές πρέπει να πλένουμε τη μέρα τα δόντια μας; Κάθε πότε πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο; Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνές απορίες που έχουμε όλοι μας και οι οποίες αφορούν τη στοματική υγιεινή. Είναι ερωτήσεις που θα θέλαμε να απευθύνουμε στον οδοντίατρο μας. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα βρείτε απαντήσεις που αφορούν τη στοματική υγιεινή και την πρόληψη της υγείας των δοντιών μας.
- Γιατί πρόληψη; (…Είστε σίγουροι πως είναι εύκολη η απάντηση;)
Προφανώς, πρόκειται για ρητορική ερώτηση. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του να προσέχουμε την υγεία μας, αυτό που με μια λέξη λέμε «πρόληψη». Ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη ήταν γνωστή η σημασία της προληπτικής Ιατρικής. «Προλαμβάνειν γάρ μάλλον ἤ θεραπεῦειν» (=είναι προτιμότερο να προλαβαίνει κανείς, παρά να θεραπεύει) έλεγε ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, πολλούς αιώνες προ Χριστού. Σήμερα η πρόληψη κατέχει πρωτεύουσα θέση στην σύγχρονη Ιατρική. Και βεβαίως, το στόμα μας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σώματός μας, κι έτσι ό,τι ισχύει για το υπόλοιπο σώμα μας ισχύει εξίσου και για το στόμα μας.
Το ερώτημα επομένως δεν είναι εάν γνωρίζουμε τι είναι πρόληψη και γιατί πρέπει να της δίνουμε μεγάλη σημασία. Αν και είναι δυνατό να προληφθεί 100% η τερηδόνα και τα περισσότερα προβλήματα των ούλων με ένα σωστό κι απλό προληπτικό πρόγραμμα, είναι δύσκολο να κάνεις τους ανθρώπους να μείνουν για πολύ σε ένα τέτοιο πρόγραμμα (και ιδιαίτερα τους …Έλληνες, που έχουμε οδηγό το «δε βαριέσαι»). Και αν ο Οδοντίατρός σας βάλει σε ένα προληπτικό πρόγραμμα κι εσείς συμμορφωθείτε, τα αποτελέσματα θα είναι καταπληκτικά. Για πόσο όμως καιρό θα μπορέσετε να είστε το ίδιο συνεπείς στην φροντίδα των δοντιών; Η ερώτηση λοιπόν που πρέπει να θέσει ο καθένας στον εαυτό του είναι γιατί, αν και γνωρίζουμε την αναγκαιότητά της πρόληψης, αμελούμε να της δώσουμε έμπρακτα τη θέση που της αξίζει στην καθημερινότητά μας. Άλλο λοιπόν είναι η ενημέρωση (όλοι γνωρίζουμε για την πρόληψη), άλλο η συνειδητοποίηση (να καταλάβουμε βαθιά μέσα μας ότι μας αφορά προσωπικά και να θελήσουμε να ενεργοποιηθούμε), και άλλο η πράξη (να αποκτήσουμε καθημερινές συνήθειες υγιεινής συμπεριφοράς). Σε ποιο στάδιο είμαι εγώ και γιατί; Ας απαντήσει ο καθένας για τον εαυτό του. Συχνά είναι δύσκολο να δώσουμε ειλικρινείς απαντήσεις, ιδίως στον εαυτό μας…
- Σε ποιους αφορά η πρόληψη;
Η πρόληψη μας αφορά όλους. Η έγκαιρη εφαρμογή της πρωτογενούς πρόληψης μπορεί να προλάβει, να περιορίσει ή ακόμη και να εξαλείψει την εμφάνιση πολλών νόσων του στόματος. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικές ομάδες ασθενειών που έχουν εκδηλώσεις από το στόμα και μπορεί να διαγνωστούν από τον Οδοντίατρο:
Οδοντική τερηδόνα
Νόσοι του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, κλπ.)
Ορθοδοντικές ανωμαλίες
Κατάγματα των δοντιών (από αθλητισμό, παιχνίδι, κα.)
Γενετικά νοσήματα (πχ. νευροϊνομάτωση, σπίλοι, κα.)
Αλλεργίες
Ιογενείς λοιμώξεις (πχ. ερπητικές βλάβες, AIDS, μυρμηγκιές, κα.)
Βακτηριακές λοιμώξεις (πχ. φυματίωση, λέπρα, σύφιλη, κα.)
Μυκητιάσεις (πχ. καντιντίαση, κα.)
Δερματικές νόσοι (πχ. πέμφιγα, ψωρίαση, κα.)
Αιματολογικές νόσοι (πχ. αναιμίες, ουδετεροπενία, κα.)
Νοσήματα μεταβολισμού (πχ. αμυλοείδωση, κα.)
Αυτοάνοσα νοσήματα (πχ. ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία, κα.)
Νόσοι αγνώστου αιτιολογίας (πχ. άφθες)
Αβιταμινώσεις
Νοσήματα ενδοκρινών αδένων (πχ. σακχαρώδης διαβήτης, κα.)
Βλάβες από μηχανικά, χημικά, θερμικά αίτια ή από λήψη φαρμάκων
Παθήσεις σιαλογόνων αδένων (πχ σιελαδενίτιδα, σιαλολιθίαση, κα.)
Καλοήθη νεοπλάσματα (πχ. θηλώματα, ινώματα, κα.)
Προκαρκινικές βλάβες (πχ. λευκοπλακία, ερυθροπλακία, κα.)
Κακοήθη νεοπλάσματα (πχ. καρκίνος του στόματος)
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην πρόληψη των κυρίων νόσων του στόματος, τερηδόνας και νόσων του περιοδοντίου, γιατί αυτές προσβάλλουν από νωρίς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Επιπλέον, η λήψη ειδικών προληπτικών μέτρων όπως η χρήση ναρθήκων κατά τη διεξαγωγή διαφόρων αθλημάτων και παιχνιδιών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των καταγμάτων των δοντιών, ιδιαίτερα των παιδιών και των εφήβων. Πολλά από τα νοσήματα που προαναφέρθηκαν μπορεί να διαγνωστούν στο στόμα πριν ακόμη δώσουν άλλες εκδηλώσεις από το υπόλοιπο σώμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που πρώτος ο Οδοντίατρος διαγιγνώσκει κάποια σοβαρή πάθηση (πχ. καρκίνος του στόματος, AIDS, διαβήτης, κα.), προσφέροντας ανεκτίμητη υπηρεσία στον ασθενή του. Σε τελική ανάλυση, η πρόληψη και η θεραπεία που προσφέρει η σημερινή Οδοντιατρική δεν περιορίζεται στα δόντια, αλλά αφορά σε ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα, καθιστώντας τους Οδοντιάτρους από οδοντο-ιατρούς σε ιατρούς του στόματος.
Επομένως, παρά το γεγονός ότι η πρόληψη πρέπει να αρχίζει να εφαρμόζεται όσο το δυνατόν ενωρίτερα μετά τη γέννηση του παιδιού, εντούτοις αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν δόντια. Τα νωδά (=χωρίς δόντια) άτομα με την επίσκεψη στον οδοντίατρο κατά τακτά χρονικά διαστήματα, έχουν την ευκαιρία ελέγχου της υγείας του στοματικού τους βλεννογόνου και της έγκαιρης διάγνωσης παθολογικών καταστάσεων όπως ο καρκίνος του στόματος, προκαρκινικές βλάβες και πολλές άλλες νοσολογικές οντότητες.
- Πώς εφαρμόζεται η πρόληψη που αφορά τη στοματική υγεία;
Λίγο–πολύ, κι εδώ τα πράγματα είναι σε γενικές γραμμές γνωστά. Μπορεί να ακούγονται απλά και χιλιοειπωμένα, αλλά οι βασικοί κανόνες για ένα γερό και υγιές χαμόγελο είναι οι εξής:
Υγιεινές διατροφικές συνήθειες
Σωστή στοματική υγιεινή
Καθημερινή πρόσληψη φθορίου
Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (Sealants)
Πλήρης αποχή από την χρήση καπνού
Τακτικός έλεγχος από τον Οδοντίατρο
Και οι πέντε αυτοί κανόνες είναι εξίσου σημαντικοί. Αυτό σημαίνει ότι και μόνο η παράλειψη ή η πλημμελής εφαρμογή ενός και μόνο κανόνα, είναι αρκετή να καταστρέψει όλη την προσπάθειά μας για στοματική υγεία. Στη συνέχεια, θα εξηγήσουμε κάθε έναν από αυτούς τους κανόνες, με σύντομα και όσο γίνεται περιεκτικά λόγια.
- Υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει απλά αποφυγή κατανάλωσης ζάχαρης
Όχι πολύ παλιά, οι οδοντίατροι έλεγαν «για να μην χαλάνε τα δόντια σας σταματήστε να τρώτε γλυκά, καραμέλες, τσίχλες, κλπ.» Σήμερα τα δεδομένα στον χώρο της Προληπτικής Οδοντιατρικής έχουν αλλάξει. Ενδεχομένως να συναντήσετε ακόμη οδοντιάτρους που να επιμένουν στο δόγμα εξοστρακισμού της ζάχαρης από το διαιτολόγιό μας, παρ’ όλα αυτά η σύγχρονη Οδοντιατρική και η Υγιεινολογία δεν αναθεματίζουν τη ζάχαρη στη δίαιτα του σύγχρονου ανθρώπου. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, και ας τα πάρουμε από την αρχή.
Ένας γενικός κανόνας είναι ότι, όποιες τροφές θεωρούνται υγιεινές για τον οργανισμό μας, είναι υγιεινές και για το στόμα και τα δόντια μας. Έτσι μία ισορροπημένη διατροφή, με ταυτόχρονη και καθημερινή λήψη τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων (κρέας, γαλακτοκομικά, αμυλούχες τροφές, φρούτα, όσπρια και λαχανικά) είναι απαραίτητη τόσο για τη στοματική όσο και για τη γενική μας υγεία. Το ίδιο ισχύει και για τον περιορισμό των σακχάρων, των λιπών και της χοληστερίνης, καθώς και την αποφυγή της υψηλής κατανάλωσης οινοπνεύματος.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα δόντια, η επαρκής (όχι η αυξημένη ή η υπερβολική) λήψη γαλακτοκομικών προϊόντων, φρούτων λαχανικών και οσπρίων, κρίνεται αναγκαία. Παράλληλα, σαφώς δεν μπορούμε να σταματήσουμε να καταναλώνουμε ζάχαρη. Η συντριπτική πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού αγαπά τη γλυκιά γεύση. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και με τα περισσότερα είδη του ζωικού βασιλείου, κι αυτό δεν είναι τυχαίο: η γλυκόζη, κύριο συστατικό όλων των σακχάρων, αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας και το σημαντικότερο ¨καύσιμο¨ του μεταβολισμού όλων πρακτικά των ζωντανών οργανισμών. Από το πιο απλοϊκό μονοκύτταρο βακτήριο ως την τριανταφυλλιά του κήπου μας, και από τα φύκη του ωκεανού ως το τελειότερο πλάσμα του Θεού, τον άνθρωπο. Είναι επομένως ουτοπικό να απαγορεύσει κανείς την κατανάλωση ζάχαρης και να εξαλείψει τις γλυκές τροφές από τη διατροφή του ανθρώπου.
Η λογικευμένη χρήση της ωστόσο, επιβάλλεται. Πρέπει να ξέρουμε πως, σε ό,τι αφορά τα δόντια, η συχνότητα λήψης των σακχαρούχων τροφών ή ροφημάτων είναι πολύ σημαντικότερη από την ποσότητα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι είναι προτιμότερο να συμπεριλάβουμε ένα γλυκό σε κάποιο κύριο γεύμα, παρά να το φάμε μόνο του, σαν ενδιάμεσο γεύμα, ή ότι είναι προτιμότερο έναν «φραπέ» να τον πιούμε μέσα σε 10-15 λεπτά παρά να τον πίνουμε γουλιά-γουλιά όλο το πρωΐ. Ακόμη, πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και τις τροφές με «κρυμμένη ζάχαρη», δηλ. τροφές που περιέχουν ζάχαρη σαν συστατικό αλλά δεν την έχουμε προσθέσει εμείς, ή δεν είναι προφανής η ύπαρξή της πχ. σοκολατούχα ροφήματα σε σκόνη, αναψυκτικά, μικρογλυκά (κουλούρια, καραμέλες, ζαχαρωτά, τσίχλες κα.), κλπ.
Κάτι που επίσης πολλοί αγνοούν, είναι ότι δεν είναι μόνο η ζάχαρη (σακχαρόζη ή σουκρόζη) τερηδονογόνος. Όλα τα σάκχαρα (ζάχαρη, φρουκτόζη, λακτόζη, γλυκόζη κλπ.) ακόμη και το άμυλο των τροφών (που διασπάται στο στόμα σε μόρια σακχάρου) ανήκουν στην ίδια οικογένεια ουσιών και είναι επικίνδυνα για τα δόντια. Τέλος, εκτός από τα σάκχαρα, μία άλλη κατηγορία τροφών και ροφημάτων που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, είναι τα όξινα φαγητά και ποτά. Η συχνή και έντονη χρήση όξινων αρτυμάτων στο φαγητό (πχ. λεμόνι) ή η κατάχρηση όξινων ποτών (πχ. χυμοί εσπεριδοειδών, ανθρακούχα αναψυκτικά, κα.) μπορεί να καταστεί καταστροφική για τα δόντια. Τα κάθε είδους οξέα που παίρνουμε με την τροφή (κιτρικό οξύ, ανθρακικό οξύ, κα.) καταστρέφουν τα δόντια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και τα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας.
- Σωστή στοματική υγιεινή: η διαφορά μεταξύ…πλυμένου και καθαρού
Μία από τις πιο συχνές απορίες των ασθενών είναι γιατί ενώ πλένουν τα δόντια τους, αυτά εξακολουθούν να χαλάνε. Η απάντηση είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ απλή. Μιλώντας ειλικρινά, θα παραδεχτούμε ότι η φροντίδα του στόματος γίνεται συνήθως πρόχειρα, και αυτό μόνο για λόγους αισθητικούς και κοινωνικούς (για απομάκρυνση των τροφών και των ορατών χρωστικών από τα δόντια και για δροσερή αναπνοή). Δεν αρκεί όμως ένα γρήγορο βούρτσισμα κάθε μέρα για να επιτύχουμε σωστές συνθήκες υγιεινής στο στόμα μας. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να μάθουμε να βουρτσίζουμε σωστά. Κι έπειτα, το βούρτσισμα δεν απομακρύνει την πλάκα από όλες τις οδοντικές επιφάνειες, πχ τα μεσοδόντια διαστήματα, ή τις βαθειές αύλακες των πίσω δοντιών. Σε αυτές τις περιοχές είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ το οδοντικό νήμα και τα sealants αντίστοιχα. Υπάρχουν διάφορες καλές τεχνικές βουρτσίσματος, αλλά το ποια είναι η καλύτερη για την περίπτωσή μας μόνο ο Οδοντίατρος μπορεί να το πει. Υπάρχουν κάποιες ευρέως εφαρμόσιμες τεχνικές, αλλά ενδεχομένως το στόμα κάποιων ανθρώπων να έχει ιδιαιτερότητες που να επιβάλλουν διαφοροποίηση από το γενικό σχήμα. Επιπλέον, το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη και με τις σωστές κινήσεις μία τεχνική, είναι κάτι που δεν είναι συνήθως αρκετό το να το διαβάσουμε σε κάποιο έντυπο ή να μας το περιγράψει κάποιος μη ειδήμων. Ο Οδοντίατρός σας μπορεί να σας διδάξει σωστά το σωστό βούρτσισμα.
Είναι προφανές, αλλά δεν εφαρμόζεται στην πράξη, το ότι πρέπει να καθαρίζονται όλες οι επιφάνειες των δοντιών, και όχι «μόνο όσα φαίνονται». Εμπρός και πίσω δόντια, μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών, μέσα κι έξω όλα τα δόντια και φυσικά, και οι ενδιάμεσες επιφάνειες μεταξύ των δοντιών. Παρά τα όσα ισχυρίζονται οι διαφημίσεις, καμία οδοντόβουρτσα και καμία οδοντόκρεμα δεν μπορεί να καθαρίσει ανάμεσα στα δόντια. Για τις περιοχές αυτές υπάρχουν ειδικά μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού. Τα πιο γνωστά και συνηθισμένα είναι το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Η σωστή επιλογή του πλέον κατάλληλου μέσου για το κάθε στόμα, καθώς και η διδασκαλία της ορθής χρήσης του, είναι επίσης αρμοδιότητα του Οδοντιάτρου σας.
Το βούρτσισμα των δοντιών είναι ιδανικό να γίνεται (πάντα με το σωστό τρόπο) τρεις φορές τη μέρα, μετά τα κύρια γεύματα (πρωΐ-μεσημέρι-βράδυ), με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Αν αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές κάθε μέρα. Αντίθετα, ο μεσοδόντιος καθαρισμός με το νήμα ή με άλλο μέσο πρέπει να γίνεται μία φορά κάθε ημέρα, κατά προτίμηση αμέσως πριν το βραδυνό βούρτσισμα. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι σωστό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, σε συνδυασμό με μεσοδόντιο καθαρισμό μία φορά την ημέρα, επαρκούν για να διατηρήσουν τα δόντια μας ελεύθερα τερηδόνας, εαν τρώμε έως και 5 γεύματα την ημέρα (πχ. πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδυνό). Λέγοντας όμως “γευμα” εννοούμε ο,τιδήποτε μπαίνει στο στόμα (πχ. ακόμα και ένας χυμός ή ένα κουλουράκι). Η χρήση στοματικών διαλυμάτων (φθοριούχων ή αντισηπτικών) αν και χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, έχει μόνο συμπληρωματικό χαρακτήρα, δεν είναι απολύτως αναγκαία, και καλό είναι να γίνεται σε συνεννόηση με τον Οδοντίατρο.
- Τι ακριβώς είναι το φθόριο και γιατί είναι απαραίτητο για τα δόντια μου;
Το φθόριο, όπως ίσως θυμόσαστε από την Χημεία είναι ένα από τα χημικά στοιχεία και συμβολίζεται με το γράμμα F. (Και για να σας θυμίσω περισσότερο τα χρόνια του σχολείου, θα σας υπενθυμίσω ότι το φθόριο ανήκει στα αμέταλλα στοιχεία, και μάλιστα είναι το πρώτο μέλος της ομάδας των αλογόνων, μαζί με το χλώριο, το ιώδιο, και άλλα στοιχεία). Το φθόριο δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ ελεύθερο στη φύση. Πάντοτε απαντάται δεσμευμένο σε χημικές ενώσεις, συνήθως διάφορα άλατα του φθορίου.
Αρκετά όμως με την Χημεία. Τι δουλειά έχει το φθόριο μέσα στο στόμα μας; Το φθόριο κατέχει σήμερα μία υψηλότατη θέση στην ιεραρχία των όπλων που διαθέτει η Προληπτική Οδοντιατρική για την καταπολέμηση της τερηδόνας και των σφραγισμάτων. Εκατοντάδες έρευνες που γίνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, αποδεικνύουν το ρόλο και την αξία του φθορίου στην στοματική υγιεινή. Το φθόριο ενσωματώνεται στους κρυστάλλους της αδαμαντίνης και της οδοντίνης ενισχύοντας την αντοχή τους στην επίθεση των οξέων. Έτσι τα δόντια γίνονται λιγότερο ευπαθή απέναντι στα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια της μικροβιακής πλάκας, και επομένως ελαττώνεται η δυνατότητα τερηδονισμού των δοντιών.
Πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν εδώ και δεκαετίες προχωρήσει σε συστηματική φθορίωση του πόσιμου νερού των δικτύων ύδρευσης τους (ΗΠΑ, Καναδάς, Μ.Βρεττανία, Σκανδιναβικές χώρες, κα.) για να καταπολεμήσουν την τερηδόνα του πληθυσμού, με τον ίδιο τρόπο που χλωριώνουμε το νερό για τα μικρόβια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) συνιστά τη χρήση του φθορίου για την πρόληψη της τερηδόνας, είτε μέσω του πόσιμου νερού, είτε με άλλους τρόπους χορήγησης. Στην χώρα μας, κύριος τρόπος χορήγησης φθορίου στον γενικό πληθυσμό δεν είναι το πόσιμο νερό, αλλά η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας. Ευτυχώς, σχεδόν όλες οι οδοντόκρεμες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι πλέον φθοριούχες, ή όπως το λέμε σήμερα στα …ελληνικά, έχουν «fluoride». Καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση σκευασμάτων οδοντόκρεμας που δεν έχουν φθόριο (fluoride) σε κάποια μορφή.
Αλλά οι ανάγκες ενός ατόμου σε φθόριο για την πρόληψη της τερηδόνας δεν καλύπτονται συχνά μόνο από την χρήση κοινής φθοριούχου οδοντόκρεμας. Ανάλογα με την περίπτωση, ο Οδοντίατρος μπορεί να συστήσει τη συμπληρωματική χορήγηση ή εφαρμογή φθορίου και με άλλους τρόπους, όπως η φθορίωση στο οδοντιατρείο με ειδικό φθοριούχο gel ή φθοριούχο βερνίκι για τα δόντια, ή ειδική οδοντόκρεμα ενισχυμένης περιεκτικότητας σε φθόριο, καθώς και η χορήγηση φθορίου σε τροχίσκους (= δισκία που τα πιπιλάς σαν καραμέλα) ή σταγόνες για παιδιά. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η τοπική φθορίωση (με gel ή βερνίκι) δεν αφορά μόνο στα παιδιά, αλλά και σε ενηλίκους με αυξημένο κίνδυνο τερηδονισμού.
- Και τι τον νοιάζει τον Οδοντίατρο αν εγώ καπνίζω; Πνευμονολόγος είναι;
Μπορεί να έχουμε βαρεθεί να ακούμε για τις κακές επιπτώσεις του καπνού στη γενική υγεία μας. Βεβαίως, οι γιατροί που δεν σταματούν να το φωνάζουν δεν το κάνουν από κακεντρέχεια προς τη συμπαθή ομάδα των καπνιστών. Ακόμα και οι ίδιοι οι καπνιστές γνωρίζουν ότι κάθε τσιγάρο αφαιρεί πέντε λεπτά από την προσδόκιμη διάρκεια της ζωής τους. Πόσοι όμως γνωρίζουν τις συνέπειες του καπνού στο ίδιο τους το στόμα;
Σκεφτείτε μόνο ότι το στόμα μας είναι αυτό που δέχεται πρώτο και με τη μεγαλύτερη ένταση την επίδραση του καπνού. Και ο καπνός, εκτός του ότι αφήνει αυτήν την αντιαισθητική κιτρινίλα στα νύχια, τα μουστάκια και στα δόντια, έχει και πολύ πιο σοβαρές συνέπειες. Όλες οι έρευνες που ασχολούνται με το περιοδόντιο τονίζουν την κακή επίδραση του καπνίσματος στην υγεία των ούλων. Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος επιβαρυντικός παράγοντας για ασθενείς με νόσο του περιοδοντίου (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα). Τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας είναι σημαντικά πιο επιθετικά, παθογόνα και τοξικά στο στόμα καπνιστών, σε σχέση με αυτά σε μη καπνιστές.
Ο καπνός περιορίζει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα ούλα και το κάπνισμα επιδρά ανασταλτικά στην επούλωση των ιστών, ενώ ταυτόχρονα ρίχνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι έρευνες δείχνουν ότι κατά μέσον όρο οι καπνιστές έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν περιοδοντίτιδα, σε σχέση με αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ. Επίσης, φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζει ένας καπνιστής και του κινδύνου ανάπτυξης περιοδοντίτιδας. Όσοι καπνίζουν λιγότερο από μισό πακέτο έχουν τριπλάσια πιθανότητα, ενώ όταν ξεπερνούν το 1,5 πακέτο ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται. Και ακόμη κι αν διακόψουν το κάπνισμα, η επίδρασή του συνεχίζεται για πολύ καιρό.
Μία πρόσφατη έρευνα που έγινε σε 13.650 άτομα άνω των 18 ετών, έδειξε ότι πρέπει να περάσουν 11 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, για να έχει ο πρώην καπνιστής τον ίδιο κίνδυνο περιοδοντίτιδας με αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ. Οι οδοντίατροι και οι περιοδοντολόγοι βλέπουν καθημερινά την καταστροφή που προκαλεί το κάπνισμα. Η περιοδοντίτιδα είναι πολύ πιο επιθετική στους καπνιστές, προκαλεί έντονες καταστροφές και απώλεια δοντιών σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ανθίσταται στις προσπάθειες θεραπείας. Η συνέπεια είναι ιδιαιτέρως φτωχά θεραπευτικά αποτελέσματα σε καπνιστές και εκτεταμένη απώλεια δοντιών ακόμα και σε νέους ανθρώπους.
Η περιοδοντική νόσος είναι η πιο συχνή εμφανής επίδραση του καπνίσματος στο στόμα. Δεν είναι όμως η μόνη, ούτε και η πιο σοβαρή. Άφησα επίτηδες τελευταίο τον ιδιαίτερα επικίνδυνο και επιθετικό καρκίνο του στόματος. Το κάπνισμα καπνού θεωρείται ως η κυριότερη αιτία του καρκίνου του στόματος στις δυτικές χώρες. Ενοχοποιείται επίσης το οινόπνευμα, αλλά απ’ ό,τι δείχνουν οι έρευνες φαίνεται πως ο ρόλος του αλκοόλ είναι μόνο συνεργητικός με τον καπνό (το αλκοόλ από μόνο του δεν προκαλεί καρκίνο του στόματος). Η ταυτόχρονη λήψη όμως οινοπνεύματος και καπνού φαίνεται πως εκτινάσσει στα ύψη τον κίνδυνο για στοματικό καρκίνο. Στις Ευρωπαϊκές χώρες περίπου το 2%-3% όλων των κακοηθειών που μπορεί να αναπτυχθούν στο σώμα, αναπτύσσονται στην στοματική κοιλότητα, με μία τάση αύξησής του, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ατόμων.
Σε ορισμένες άλλες περιοχές του πλανήτη, όπου η χρήση του καπνού είναι διαφορετική (πχ το μάσημα betel-quid ή η συνήθεια του ανάστροφου καπνίσματος) τα ποσοστά είναι ιδιαιτέρως υψηλότερα. Ακόμη, η χρήση πίπας αυξάνει τα ποσοστά του στοματικού καρκίνου(σε σχέση με το κάπνισμα τσιγάρων), αφού συχνά οι καπνιστές πίπας δεν καταπίνουν τον καπνό, αλλά τον συγκρατούν περισσότερο χρόνο μέσα στο στόμα τους.
Λέγοντας καρκίνο του στόματος, εννοούμε τις εντοπίσεις του καρκίνου μέσα στο στόμα και στις γνάθους, στο βλεννογόνο του στόματος και της γλώσσας, καθώς και στα χείλη. Οι περιοχές του φάρυγγα εξετάζονται χωριστά και δεν συμπεριλαμβάνονται στον στοματικό καρκίνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, αλλά συναντώνται και κακοήθη μελανώματα, όγκοι των σιελογόνων αδένων, σαρκώματα των μαλακών ή των σκληρών ιστών, κα. Εκτός από τον καθεαυτό καρκίνο, υπάρχουν και οι λεγόμενες προκαρκινικές βλάβες, που είναι ορατές λευκωπές (λευκοπλακία) ή κοκκινωπές(ερυθροπλακία) αλλοιώσεις, και που προηγούνται για μήνες (ενίοτε και για χρόνια), πριν εξελιχθούν σε καρκίνο.
Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να προληφθεί. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλες οι μορφές του καρκίνου του στόματος εντοπίζονται στους μαλακούς ιστούς (επιφανειακά) και μπορούν σχετικά εύκολα να διαγνωστούν εγκαίρως με μία κατάλληλη προσεκτική εξέταση της στοματικής κοιλότητας. Οι Οδοντίατροι μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη των προκαρκινικών βλαβών και του καρκίνου του στόματος και, κυριολεκτικά, να σώσουν ζωές.
- Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον Οδοντίατρό μου;
Συνήθως οι Οδοντίατροι προτείνουμε μία έως δύο επισκέψεις ανά έτος. Αυτό προκύπτει από στατιστικούς υπολογισμούς, με βάση το μέσο όρο των αναγκών του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι άλλοι έχουν ανάγκη από συχνότερες και άλλοι από αραιότερες επισκέψεις. Ο βασικός κανόνας λέει ότι η συχνότητα των επισκέψεων καθορίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενή. Επομένως ο Οδοντίατρός σας είναι αυτός που θα καθορίσει πόσο πρέπει να είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ των προληπτικών ελέγχων, αφού πρώτα εκτιμήσει την κατάσταση του στόματός σας και τις ιδιαιτερότητές του.
Βασίλειος Λόντος   Xειρουργός Οδοντίατρος  email: dr_vassilis@yahoo.gr

***  Κακοσμία στο στόμα-που οφείλεται;-πως αντιμετωπίζεται;
~ Η κακοσμία του στόματος είναι ένα ...αόρατο οπτικά αλλά ζωντανό οσφρητικά γεγονός που δεν είναι μια απλή υπόθεση και πρέπει πάντα να της δίνουμε σημασία, γιατί τις περισσότερες φορές κάτι υπάρχει που την προκαλεί. Όταν λέμε κακοσμία του στόματος εννοούμε την άσχημη, τη δυσάρεστη (για τους άλλους) αναπνοή. Και δεν αναφερόμαστε στην άσχημη αναπνοή που έχει προκληθεί από κάποια τροφή που φάγαμε (πχ σκόρδο) αλλά σε εκείνη που οφείλεται σε ενδοστοματικά αίτια.
~  Η κακοσμία μέσα στο στόμα προκαλείται με απλά λόγια από τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα του κάθε ανθρώπου. Τα μικρόβια και τα βακτήρια χρησιμεύουν στη διάσπαση των τροφών και υπάρχουν στο σάλιο και όχι μόνο. Η διάσπαση αυτή είναι που προκαλεί την δυσάρεστη αναπνοή. Σημειωτέον ότι ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να αισθανθεί πόσο άσχημα μυρίζει η αναπνοή του αφού η μύτη μας συνηθίζει τις οικείες μυρωδιές. Μυρίζουμε μόνο την αναπνοή των άλλων.
Βέβαια τις περισσότερες φορές υπάρχει κάποιο θέμα στην...στοματική μας κοιλότητα και γιαυτό μυρίζει η αναπνοή μας. Οι πιο συχνές παθήσεις που την προκαλούν είναι η ουλίτιδα, η τερηδόνα, η ξηροστομία, τα σφηνωμένα κατάλοιπα τροφών, ακάθαρτες οδοντοστοιχίες κ.α. Όταν δε, καπνίζουμε η κακοσμία ευνοείται και γίνεται εντονότερη. Δεν πρέπει βέβαια να αποκλείσουμε και άλλες αιτίες που δεν έχουν να κάνουν με το στόμα μας αλλά με άλλα όργανα όπως το στομάχι, ή θέμα με το αναπνευστικό, αλλά ποσοστιαία αυτού του είδους οι κακοσμίες είναι το 10% με 20%. Το υπόλοιπο οφείλεται σε αίτια εντός του στόματος.
- Ο πιο απλός τρόπος για να απαλλαγούμε είναι το καθημερινό βούρτσισμα και καθάρισμα όχι μόνο των δοντιών αλλά και της γλώσσας και των ούλων. Το βούρτσισμα δεν θα πρέπει να γίνεται μια μόνο φορά τη μέρα αλλά τουλάχιστον μετά από κάθε γεύμα. Η χρήση στοματικού διαλύματος βοηθάει αρκετά αφού εξοντώνει μεγάλο ποσοστό μικροβίων.
- Το στόμα μας θα πρέπει πάντα να είναι ενυδατωμένο. Για να έχουμε σωστή ισορροπία σάλιου θα πρέπει να πίνουμε πολλά νερά (ο καφές βοηθά την κακοσμία)
- προσοχή στο τι τρώμε. Ένα στόμα με άσχημη οσμή, γίνεται ακόμη πιο...κάκοσμο, όταν τρώμε τροφές όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κουνουπίδι, κ.α. Πρέπει να εντάξουμε περισσότερες τροφές με υδατάνθρακες, περισσότερα λαχανικά, και φρούτα και να πίνουμε τσάι. Ειδικά το τσάι με τις πολυφαινόλες που περιέχει εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για την κακοσμία
- Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι μια λύση αλλά όπως λένε χαριτολογώντας οι γιατροί είναι “λύση για το πρώτο ραντεβού” και δεν λύνει το πρόβλημα.
- Κόψτε το κάπνισμα ή ελαττώστε το τσιγάρο. Επίσης και το αλκοόλ δεν βοηθά.
- Μασήστε λίγο μαϊντανό που εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές από τις άλλες τροφές.
- Παλιά πιπίλιζαν μπαχαρικό γαρύφαλλο που βοηθούσε στην όμορφη αναπνοή.
Ο οδοντίατρος μας είναι εκείνος που θα διαγνώσει τα αίτια και θα προτείνει τρόπους για να ...αλλάξουμε την αναπνοή μας και να μυρίζει φυσιολογικά.

*** Η άγνωστη τσουκνίδα και οι θεραπευτικές της ιδιότητες
~  Ο ίδιος ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης την είχε χαρακτηρίσει πριν από 2500 χρόνια, “πανάκεια” δηλαδή την είχε εντάξει στα φυτά που κάνουν για όλες τις ασθένειες. Και είναι γεγονός ότι η τσουκνίδα πέρα από τις ευεργετικές της ιδιότητες δεν προκαλεί καμία παρενέργεια. Δικαίως μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα φαρμακευτικό φυτό.
~ Η τσουκνίδα έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες, ελέγχει τις αιμορραγίες, αυξάνει την αιμογλομπίνη, ελέγχει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τις πηκτικές ουσίες του αίματος, και σαν ρόφημα μπορεί να κατεβάσει την πίεση αλλά και το σάκχαρο στο αίμα. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες, η τσουκνίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων και ασθενειών.
Έτσι από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα έδιναν αφέψημα τσουκνίδας όταν κάποιος είχε αιμορραγία, διάρροια (ακόμη και εάν είχε διάρροια από χολέρα), όταν οι γυναίκες κατά την περίοδο πονούσαν ή είχαν υπερβολικά έμμηνα, για να ανακουφίσουν από τις αιμορροΐδες, από την ποδάγρα, από τα εκζέματα στο δέρμα και πολλά άλλα. Την έδιναν επίσης σαν ελαφρύ διουρητικό, για τα προβλήματα στα νεφρά αλλά και για τους ρευματισμούς.
Οι βρασμένοι σπόροι τσουκνίδας κάνουν καλό στο συκώτι στη χολή, στην αρτηριοσκλήρυνση, βοηθούν στη δυσκοιλιότητα ενώ λειτουργούν και σαν καθαρτικό. Επίσης όταν πονάει το στομάχι μας από γαστρίτιδα ή από υπερέκκριση πεπτικών υγρών το αφέψημα αυτό βοηθάει και ανακουφίζει.
Στην τσουκνίδα έχουν ανακαλυφθεί δραστικές βιολογικές ουσίες παρόμοιες με τις θηλυκές ορμόνες των γυναικών. Έτσι η τσουκνίδα, είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά μέσα για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών ασθενειών ή προβλημάτων. (από την περίοδο μέχρι τις αιμορραγίες μετά τον τοκετό.) Μόνο σε περιπτώσεις αδενωμάτων της μήτρας ΔΕΝ συνίσταται να παίρνονται σκευάσματα τσουκνίδας.
Η τσουκνίδα, αυτό το ζιζάνιο που κάποτε το ξερίζωναν, είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα σε ασβέστιο, χαλκό, χλώριο, κάλιο, πυρίτιο, νάτριο και σίδηρο. Το είδος που απαντάται στην χώρα μας θεωρείται εξαιρετικό, δεν είναι δηλητηριώδες και λειτουργεί εξαιρετικά σαν σύμμαχος κατά πολλών ασθενειών.

*** Καφές: φίλος ή εχθρός;
~  Τελικά αυτό το υπέροχο ρόφημα που πίνουμε σχεδόν όλοι κάθε πρωί, με την απίστευτη μυρωδιά που ως δια μαγείας μας ξυπνάει και κάνει τις αισθήσεις μας να δουλεύουν πιο γρήγορα, είναι τόσο αθώο όσο νομίζουμε ή το αντίθετο είναι τόσο ένοχο όσο πολλοί πιστεύουν; Ο καφές είναι ίσως το ρόφημα για το οποίο έχουν γραφτεί τόσο αντίθετες απόψεις.
~ Άλλοι θεωρούν ότι σε γενικές γραμμές είναι βλαβερός και άλλοι υποστηρίζουν ότι σε κανονικές ποσότητες βοηθάει τον οργανισμό να αντεπεξέλθει αλλά και να θωρακιστεί. Ας δούμε τα θετικά και τα αρνητικά του ροφήματος που θεωρείται ένα από τα πλέον δημοφιλή στον κόσμο.
- Ο καφές σε μέτριες ποσότητες, βελτιώνει τη νοητική λειτουργία του ανθρώπου και έρευνες που έγιναν (μιλάμε πάντα για μέτριες ποσότητες και όχι για υπερκατανάλωση) έδειξαν ότι άτομα που πίνουν καφέ έχουν 80% λιγότερο κίνδυνο να νοσήσουν από Πάρκινσον.
- Ο καφές βοηθάει στο να μην εμφανισθεί καρκίνος στο παχύ έντερο. Έρευνες έδειξαν ότι 2 - 3 φλυτζάνια την ημέρα μειώνουν κατά 25% τον κίνδυνο αυτό.
- Καφές και Διαβήτης: Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι άτομα που καταναλώνουν συχνά καφέ, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης τύπου ΙΙ Διαβήτη, σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν καθόλου καφέ.
- Είναι γνωστό ότι μικρές ποσότητες καφεΐνης βοηθούν στη κεφαλαλγία, και τις ημικρανίες.
- Ο καφές σε μικρές ποσότητες έχει αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας.
Η καφεΐνη είναι μια ουσία που δρα διεγερτικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, και αυξάνει επίσης και τα επίπεδα της αδρεναλίνης, κρατώντας μας σε εγρήγορση.
- Όταν πίνουμε καφέ ακόμη και μικρή ποσότητα, η αδρεναλίνη μπορεί να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς μας και να νιώσουμε αρρυθμίες. Επίσης, η κατανάλωση καφέ αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
- Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Αλήθεια πόσοι από εμάς το πρώτο που ζητάμε αμέσως μόλις ξυπνήσουμε είναι ένα φλιτζάνι καφέ;
- Κάποιοι μιλούν και για αφυδάτωση του οργανισμού όταν προσλαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες καφέ.
-Στρες και ευερεθιστικότητα. Ακριβώς επειδή δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού, μεγάλες ποσότητες καφέ μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες. Σε έρευνα που έγινε, το 50% των ανθρώπων που έβαζαν καφεΐνη στον οργανισμό τους, παραδέχτηκαν ότι είχαν στρες και πολλές φορές στη δουλειά τους, ασυγκράτητα νεύρα.
- Ο καφές περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ που επιφέρει πήξη του αίματος. Εν δυνάμει λοιπόν μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό η θρομβώσεις.
Σε όλες τις περιπτώσεις αναφερόμαστε στην υπερκατανάλωση καφέ. Όταν καταφέρουμε να πίνουμε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα, τα θετικά του καφέ εκμηδενίζουν τα αρνητικά του. Και μια συμβουλή για τους εθισμένους. Εάν αποφασίσετε να τον κόψετε “μαχαίρι” μπορεί να παρουσιάσετε συμπτώματα στέρησης. Αϋπνίες, νεύρα, ένταση και διάφορα άλλα. Καλό θα ήταν λοιπόν η διακοπή να γίνει σταδιακά και να μειώνεται μέρα με τη μέρα.

*** Φοβάστε τον οδοντίατρο; θα τον φοβάται και το παιδί σας
~  Κάθεστε στην καρέκλα του οδοντίατρου και σας λούζει κρύος ιδρώτας; Ο ήχος από τον τροχό και η μυρωδιά του οδοντιατρείου σας παραλύει; Το πρόσωπο του οδοντίατρου όταν πλησιάζει το ανοιχτό σας στόμα, σας μοιάζει σαν πρόσωπο δράκοντα έτοιμο να σας κατασπαράξει; Τότε ναι έχετε μια φοβία για τους οδοντιάτρους, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι η φοβία σας αυτή θα περάσει και στα παιδιά σας. Το γιατί και το πως διαβάστε το αμέσως...
~  Επιστήμονες από το το πανεπιστήμιο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι ο φόβος για τον οδοντίατρο μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά και κυρίως από τον πατέρα, ο οποίος εάν φοβάται τότε θα το περάσει και στο παιδί του.
Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό παιδοδοντιατρικής "International Journal of Paediatric Dentistry". Οι ερευνητές μελέτησαν 183 παιδιά ηλικίας επτά έως 12 ετών, καθώς και τους γονείς τους, σε σχέση με τις φοβίες τους για τον οδοντίατρο.
Όσο πιο πολύ ο πατέρας φοβόταν τον οδοντίατρο τόσο περισσότερο ο φόβος μεταδιδόταν και στα παιδιά του. Μάλιστα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο φόβος του πατέρα μεταδίδεται πιο εύκολα από ότι ο φόβος της μητέρας.
«Τα παιδιά φαίνεται να δίνουν πρωτίστως προσοχή στις συναισθηματικές αντιδράσεις των πατέρων τους, όταν σχηματίζουν τη δική τους άποψη για το πόσο πρέπει να τους αγχώνει ο οδοντίατρος», δήλωσε η Λάρα-Σασίδο, επικεφαλής της έρευνας.
Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι αν η μητέρα δεν φοβάται αλλά ο πατέρας φοβάται και η μητέρα προσπαθεί να περάσει ηρεμία και καθησυχαστικά μηνύματα στα παιδιά της να μην φοβούνται τον οδοντίατρο, τα μηνύματα θα πέσουν στο κενό, αφού η “επιρροή” του πατρικού φόβου είναι ισχυρότερη.
Επειδή είναι απαραίτητο τα παιδιά από μικρά να πηγαίνουν στον παιδοδοντίατρο και μετά στον οδοντίατρο η σύσταση των ερευνητών προς τους γονείς είναι, να παραμένουν ψύχραιμοι, χαλαροί και να κυρίως οι πατεράδες να προσπαθούν να μην μεταδίδουν τις φοβίες τους στα τέκνα τους.

***  10 φυσικοί τρόποι για να μην μυρίζει το στόμα σας άσχημα
~  Πλησιάζετε κάποιον να του μιλήσετε από κοντά και διακριτικά εκείνος στρέφει το πρόσωπο του αλλού; Φλερτάρετε με επιτυχία μια γυναίκα και όταν έρθει η στιγμή του πρώτου φιλιού εκείνη αναπάντεχα, σας λέει πως δεν μπορείτε να ξανασυναντηθείτε; Μιλάτε στο τηλέφωνο και από το ακουστικό σας μυρίζει κάτι άσχημα; Μήπως είναι η ίδια σας η αναπνοή; Μήπως το στόμα σας μυρίζει σαν οχετός και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι από το να μασάτε τσίχλες όλη την ώρα; Υπάρχει λύση; πως θα βελτιώσετε την ποιότητα της αναπνοή σας, να μην μυρίζει, να είναι δροσερή και καθαρή; Σας παρουσιάζουμε 10 απλά κόλπα για να μην σας αποκαλούν... “βρωμόστομα”.
~  Αρχικά δεν είναι απαραίτητο να μασάτε τσίχλα όλη την ώρα, κάθε ημέρα. Εξάλλου η καθαρή αναπνοή δεν είναι μόνο θέμα μυρωδιάς, αλλά και υγιεινής του στόματος. Οπότε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο για κάποιο χαλασμένο δόντι ίσως να είναι η λύση.
Επίσης πρώτα από όλα, θα πρέπει μετά από κάθε γεύμα να βουρτσίζετε τα δόντια σας και όχι μόνο, αλλά και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, το οποίο μπορεί να απομακρύνει υπολείμματα τροφών που κρύβονται ανάμεσα στα δόντια και προκαλούν με τον καιρό κακοσμία.
Σημαντικό επίσης είναι όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, να μην ξεχνάτε τη... γλώσσα σας. Ναι καλά διαβάσατε. Το να βουρτσίζουμε (ελαφριά σαν μασάζ) τη γλώσσα μας, απομακρύνουμε πολλά μικρόβια που υπάρχουν εκεί και που συντελούν και εκείνα στην κακοσμία.
Μπορείτε να έχετε μαζί σας γαρίφαλα. Όχι το λουλούδι αλλά το μπαχαρικό, το οποίο μπορείτε να πιπιλάτε και θα αφήνει μια ευχάριστη δροσιά στο στόμα, αλλά και μια ευχάριστη μυρωδιά για τους άλλους.
Να τρώτε σπόρια κάρδαμου. Σε πολλές καραμέλες χρησιμοποιούνται διότι δίνουν μια γλυκύτητα αλλά και αρωματίζουν την αναπνοή. Ομοίως μπορείτε να μασήσετε και λίγο μαϊντανό. Έχει ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες και καθαρίζει την αναπνοή. Εδώ χρειάζεται μια μικρή προσοχή διότι μπορεί κάποιο πράσινο φυλλαράκι να κολλήσει στα δόντια σας και όταν χαμογελάσετε, να ξεκαρδιστούν οι άλλοι.
Να τρώτε πολλά φρούτα με βιταμίνη C, όπως οι φράπες, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα ακτινίδια. Η συγκεκριμένη βιταμίνη εξουδετερώνει τα βακτήρια του σώματος και καταπολεμά την κακοσμία.
Ο δυόσμος, η μέντα και ο ευκάλυπτος χαρίζουν ευχάριστη αναπνοή αλλά επίσης μπορούν να δράσουν και κατά διαφόρων μικροβίων στο λαιμό και στο στόμα.
Μια πολύ καλή λύση που δρα σε λίγες ημέρες είναι η κατανάλωση γιαουρτιού. Μέσα σε ένα 15νθήμερο τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας θα περιορισθούν και η αναπνοή θα είναι πιο απελευθερωμένη και πιο ευχάριστη.
Τέλος είναι πολύ σημαντικό να ελαττώσετε, όσο μπορείτε τους καφέδες και τα διάφορα αναψυκτικά τα οποία μαζί με το τσιγάρο κάνουν το στόμα μας να μυρίζει χειρότερα και από θάλαμο αερίων.

***  Γιατί οι άνθρωποι κλαίμε;
~  Υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην έχει κλάψει; Ακόμη και οι “σκληροί” άνδρες, όταν μένουν μόνοι τους δακρύζουν. Ο άνθρωπος σαν μέλος του ζωικού βασιλείου είναι το μοναδικό ον το οποίο κλαίει όταν υπερφορτίζεται συναισθηματικά. Τα υπόλοιπα όντα κλαίνε, ή καλύτερα δακρύζουν επειδή βιολογικά πρέπει οι οφθαλμοί τους να διατηρούνται υγροί. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ένας Βρετανός επιστήμονας στο βιβλίο του που τιτλοφορείται «Why Humans Like to Cry». Διαβάστε τι υποστηρίζει ο επιστήμονας για το κλάμα των ανθρώπων...
~ Ο δρ Μάικλ Τρίμπλ, ομότιμος καθηγητής Συμπεριφορικής Νευρολογίας στο Ίδρυμα Νευρολογίας του University College, στο Λονδίνο, θεωρεί ότι ο άνθρωπος ανέπτυξε την συμπεριφορά του κλάματος κυρίως για λόγους επικοινωνίας κυρίως στις προϊστορικές περιόδους. Εξέφραζε έτσι τα συναισθήματα του προς τα άλλα μέλη της κοινωνίας του, πριν καν καταφέρει να αναπτύξει την ομιλία και φυσικά τη γραφή. Κλαίγαμε λοιπόν για δυο λόγους. Πρώτον για να είναι υγρό το μάτι και να μην παθαίνει εύκολα μολύνσεις από μικρόβια, αλλά και δεύτερον για να εκφράσουμε τη λύπη ή τη χαρά μας προς τους άλλους.
Αντίθετα υποστηρίζει ο Άγγλος επιστήμονας τα ζώα όσο και συναισθηματικά να φορτίζονται δεν κλαίνε. Κλαίνε μόνο για να καθαρίζουν τα μάτια τους. Στο περιοδικό «Scientific American», ο δρ Τριμπλ, τόνισε: “Δεν κλαίνε, όμως, όλοι οι άνθρωποι εξίσου, και δεν κλαίνε και για τους ίδιους λόγους. Οι περισσότεροι για παράδειγμα θα κλάψουν για συναισθηματικούς λόγους, όπως το πένθος και η θλίψη για μία απώλεια, αλλά πολλοί λίγοι θα κλάψουν για αισθητικούς λόγους, δηλαδή, όταν κοιτάζουν έναν πίνακα, ένα γλυπτό ή ένα άλλο εξαίσιο έργο τέχνης. Έχουμε επίσης τα δάκρυα χαράς, τα οποία κατά κανόνα διαρκούν λιγότερο από εκείνα της θλίψης και του πένθους».
Ο καθηγητής τονίζει επίσης ότι το κλάμα και όχι το δάκρυ, πρέπει να αναπτύχθηκε στους πρώτους ανθρώπους σε κάποια καθοριστική εξελικτική στιγμή. Όπως λέει, η εμφάνιση του συναισθηματικού κλάματος σχετίζεται με την εμφάνιση της αυτό-συνειδητοποίησης και την αντίληψη ότι και οι άλλοι άνθρωποι έχουν συνείδηση του εαυτού τους. Αυτό το γεγονός οδήγησε στην συνειδητοποίηση ότι ο εαυτός και οι άλλοι μπορούν να υποφέρουν, να νιώσουν θλίψη, αλλά και να εξαφανιστούν. Συμπίπτει επίσης με την εμφάνιση της συναισθηματικής προσκόλλησης, που οδήγησε στην έκφραση συναισθημάτων με χαρακτηριστικές κινήσεις του προσώπου και τελικά με τα δάκρυα.
Ο δρ Τιμπλ προσθέτει πως όλ’ αυτά σημαίνουν ότι τα δάκρυα αποτελούν φυσική αντίδραση όχι μόνον στον πόνο, αλλά και στην συμπόνια προς τους άλλους. Και καταλήγει: “Δεν πρέπει να φοβόμαστε τα συναισθήματά μας, ιδίως όσα σχετίζονται με την συμπόνια, διότι η ικανότητά μας να νιώθουμε συμπόνια και να κλαίμε εξαιτίας της, αποτελεί το θεμέλιο της ηθικής και του πολιτισμού, κάτι που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα όντα.”

***

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 01 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Ιουλίου 2017  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-02-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/07/news-03-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 04 Ιουλίου 017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-04-017.html .-

~ * ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ...... 
Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
~
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2017  :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη  01 Ιουνίου  2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/news-01-2017.html .-  
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μαςΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! ....
Η ευλογία της Παναγίας μας όλους να μας σκεπάζει.. 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-02-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 03 Ιουνίου  2017 :  ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/06/news-03-2017.html .-
~*Εικόνες για αρφαρα μεσσηνιας φωτογραφιες
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 04- Ιουνίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/news-04-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05  Ιουνίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-05-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 06 Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-06-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03,04 και 05 ΙΟΥΝΙΟΥ  2017  :Με  ανασκόπηση των αθλητικών γεγονότων της εβδομάδος που πέρασε : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/0304-54-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 07 Ιουνίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-07-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 08  Ιουνίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας    :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/news-08-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 10  Ιουνίου 2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-10-2017.html .-
 
~ *  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 11 Ιουνίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/06/news-11-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017  : Στο   αγιάζι της ενημέρωσης : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   2  Δευτέρα 12  Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-2-12-2017.html .- 
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11 Ιουνίου  2017  : Με  Ανασκόπηση όλων των αθλητικών νέων της εβδομάδας που πέρασε  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/10-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 13 Ιουνίου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/06/news-13-2017.html .-
~*  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τετάρτη  14  Ιουνίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-14-2017.html .-   
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 16 Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Σ/Κ/Δ  17, 18 ΚΑΙ 19 Ιουνίου  2017 :
 
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...... τριήμερη έκδοση λόγο τριημέρου απουσίας εκδρομής  στην Ελλάδα μας  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-17-18-19-2017.html - 

~*  Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 20  Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-20-2017.html .-  
 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-21-2017.html .-

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-22-2017.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 23 Ιουνίου  2017  ~:Στο  αγιάζι της ενημέρωσης 
: http://snsarfara.blogspot.gr/2017/06/news-23-2017.html .-  

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 24  Ιουνίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-24-2017.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 25 Ιουνίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-25-2017.html .- 

~ ΜΙΑ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ :   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/06/blog-post.html .-
  ~Δευτέρα 26-06-2017:   Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~Τρίτη 27-06-2017 : Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~Τετάρτη 28-06-2017:Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~Πέμπτη 29-06-2017 : Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~ Παρασκευή 30-06-2017 :   Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
-----------------------------
~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5723   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3651   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3655 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.019  βίντεο   .-
  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ

 1.-~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  Stamatis
2.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            
3.- https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
4.- https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
***
5.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .- Stamatios Skoulikas
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
~
 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr .-
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
httpimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
~   
 

~
~    ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :  
ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  : 
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   
12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015:
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,
ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  
18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
 http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
 ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   : 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
 58.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-
  Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μαςhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .-   
 
65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
66.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 23-11-2016  : 

http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .-  
 67.-   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .- 

 68~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

70~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .-   
71 .-~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 25 Ιανουαρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/25-2017-to-o.html .-   
72.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-  
73.- ~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας : ΥΓΕΙΑ  ..από το Α - Ω ....16/02/2017  :  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html .-    
74.- ~*  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...υγεία το Α και το Ω  .. Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου  2017:  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post_24.html .- 
75.-
  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  Μαρτίου 2017  :
  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .-   
76.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
77.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 
78~*ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη  25 Μαΐου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post_24.html .-   
79 .- ~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ...... 
Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
80.-