ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018  Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας.....

ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΣ  ΠΑΛΗ-ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ -ΑΡΡΩΣΤΕΙΑΣ....

~


~
*** “Γναθοχειρουργική”
 
   Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική
Η ειδικότητα της Οδοντιατρικής και της Ιατρικής που ασχολείται με τα προβλήματα των γνάθων, του προσώπου και του στόματος και τα αντιμετωπίζει με κατάλληλες εγχειρήσεις ή άλλα βοηθητικά μέσα.  Δηλαδή η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική(Γναθοχειρουργική)  εμπλεκεται με τη διάγνωση, την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη των οξέων ή χρόνιων προβλημάτων, νοσημάτων, συγγενών δυσμορφιών ή τραυματικών κακώσεων της περιοχής του προσώπου, των γνάθων και του στόματος.
~**  ΟΡΘΟΓΝΑΘΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Είναι η χειρουργική των γνάθων με σκοπό τη διόρθωση κάποιας ανωμαλίας στην ανάπτυξη των γνάθων και των οστών του προσώπου ευρύτερα και απαιτεί συνδυασμό προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής ορθοδοντικής θεραπείας.
Ουσιαστικά είναι ένα εξειδικευμένο αντικείμενο της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής χειρουργικής που αποκαθιστά την εμφάνιση, τη λειτουργία και την αισθητική σε περιπτώσεις ανωμαλιών στην κατασκευή των γνάθων. όπως για παράδειγμα όταν εξέχει η κάτω γνάθος  ή η άνω γνάθος είναι πιο μέσα. Γενικά δίνει λύσεις σε  περιπτώσεις δυσμορφιών ή ασυμμετριών του σκελετού του προσώπου.
Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου τα δόντια έχουν ανώμαλη κατασκευή και δεν κλείνουν ομαλά και συμμετρικά. Όταν αυτή η ανωμαλία οφείλεται μόνο στα δόντια, τότε αρκεί η βοήθεια του ορθοδοντικού.
Όταν όμως οφείλεται στην κακή θέση των γνάθων και την ασύμμετρη ανάπτυξη τους τότε χρειάζεται η παρέμβαση του γναθοπροσωπικου χειρουργού, ο οποίος με κατάλληλες (ορθογναθικές)  εγχειρήσεις θα αποκαταστήσει τη σχέση των σιαγόνων και θα βελτιώσει τόσο τη λειτουργία τους όσο και την εμφάνιση του προσώπου.
Όταν το αποτέλεσμα της διορθωτικής επέμβασης αποκαταστήσει τη συμμετρία και εξασφαλίσει καλή λειτουργία, θα υποχωρήσουν και οι διαταραχές της μάσησης, της ομιλίας, της κατάποσης και της αναπνοής που υπήρχαν πριν από την επέμβαση.
Αποφρακτική Άπνοια του ύπνου & ροχαλητό
 Πολλοί άνθρωποι (υπολογίζεται περίπου το 45% του πληθυσμού ιδιαίτερα παχύσαρκοι μεσήλικες), υποφέρουν από αποφρακτική υπνική άπνοια ή ροχαλητό ή και τα δύο.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι με τη χαλάρωση που επέρχεται κατά τη διάρκεια του ύπνου αποφράσσεται η είσοδος του αεραγωγού (φάρυγγας) ή προκαλείται διαταραχή της αναπνοής με παύσεις (διαστήματα άπνοιας). Παράλληλα ή σταφυλή (αυτή η σαρκώδης απόφυση που κρέμεται από τον ουρανίσκο στο βάθος του στόματος) πάλλεται και προκαλεί το ροχαλητό.
Η σημασία αυτών των προβλημάτων έχει πια μελετηθεί και είναι γνωστές οι επιπτώσεις τους (υπνηλία την ημέρα, αίσθημα κόπωσης, υπέρταση, αρρυθμίες, καρδιοπάθειες)
Η διάγνωση του προβλήματος απαιτεί σειρά κλινικοεργαστηριακών μελετών όπου περιλαμβάνεται και η μελέτη ύπνου.
Ανάλογα την εντόπιση του προβλήματος συνίστανται διάφορες λύσεις, συντηρητικές η χειρουργικές.
 
Η Στοματική και Γναθοπροσωπική χειρουργική συμβάλλει στις χειρουργικές λύσεις του προβλήματος εφόσον ο σκελετός του προσώπου του ασθενούς είναι η αιτία του.
Αν το πρόβλημα εντοπίζεται στην υποπλασία της άνω και κάτω γνάθου τότε η μετακίνησή των σε μία σωστή φυσιολογική σχέση με τη βοήθεια των οστεοτομιών των γνάθων και της οστεοσύνθεσης λύνει το πρόβλημα του ασθενούς.
Ο σκοπός αυτών των επεμβάσεων είναι η δημιουργία ικανού χώρου στην αεροφορο οδό και η ανάρτηση της βάσης της γλώσσας σε ευνοικότερη θέση. 
~* Θεραπεύονται οι Γναθοπροσωπικές ανωμαλίες;
Η σκελετική διαταραχή των γνάθων έχει σαν αποτέλεσμα την κακή μασητική λειτουργία, τη διαταραχή της ομιλίας και τη δυσαρμονία της αισθητικής του προσώπου. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν αμέσως με τη γέννηση του παιδιού οπότε χαρακτηρίζονται «συγγενή» η να εμφανιστούν κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του σκελετού και εκδηλώνονται εμφανώς μετά τα 11 με 12 χρόνια .
Συνήθως διαπιστώνεται ότι η μία από τις δύο γνάθους είναι μεγαλύτερη η μικρότερη σε ανάπτυξη συγκριτικά με την άλλη οπότε χαρακτηρίζεται σαν προγναθισμός είτε υποπλασία γνάθου είτε ασυμμετρία προσώπου η συνδυασμός των παραπάνω διαταραχών.
Υπάρχουν σήμερα δυνατότητες ανάλυσης των προβλημάτων αυτών  στα τρία επίπεδα του χώρου με την χρήση διαφόρων  μεθόδων μελέτης και ηλεκτρικών υπολογιστών ώστε να εντοπιστεί ακριβώς το πρόβλημα και να καταστρωθεί το σχέδιο θεραπείας

***  ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
 
Στους περισσότερους ανθρώπους, ο τρίτος γομφίος η φρονιμίτης) εμφανίζεται ακτινογραφικά γύρω στην ηλικία των 16 ετών και είναι το τελευταίο δόντι που συμπληρώνει τη φυσική οδοντοστοιχία.
Συχνά το δόντι αναπτύσσεται  σε ανώμαλη θέση χωρίς να τρυπήσει το ούλο και να «ανατείλει» στη στοματική κοιλότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί η γνάθος μερικών ανθρώπων δεν έχει αρκετό μέγεθος για να «χωρέσει» 32 δόντια σε κανονική θέση. Έτσι εμποδίζεται η ομαλή διευθέτιση των διπλανών δοντιών και το κυριότερο, μπορεί να δημιουργηθεί μια κύστη με υγρό γύρω από τον φρονιμίτη, βάζοντας σε κίνδυνο τα γειτονικά ανατομικά μόρια και απορροφώντας το οστούν της γνάθου.
Ένα τέτοιο δόντι σε νέο άνθρωπο, ακόμη και αν δεν προκαλεί αξιόλογα προβλήματα πρέπει να αφαιρεθεί, γιατί αν αυτό γίνει σε μεγάλη ηλικία οι δυσκολίες και οι επιπλοκές θα είναι πολλές. Η εγχείρηση για να αφαιρεθεί είναι αρμοδιότητα του Στοματικού και Γναθοπροσωπικού Χειρουργού.
~**   Χειρουργική αποκάλυψη εγκλείστων κυνοδόντων
 Ο κυνόδοντας κυρίως της άνω γνάθου μερικές φορές αδυνατεί να ανατείλει και βρίσκεται σε λοξή φορά και περίεργη θέση στη γνάθο.
Το δόντι αυτό είναι στρατηγικής σημασίας για την λειτουργικότητα της οδοντικής σύγκλεισης και γιαυτό είναι απαραίτητο να τον βοηθήσουμε να ανατείλει στη θέση του .
Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μια θεραπεία με ορθοδοντικά σιδεράκια και να αποκαλυφθεί χειρουργικά αυτό το δόντι σε μία μικρή επέμβαση με τοπική αναισθησία στο ιατρείο όπου θα κολληθεί σε αυτό το δόντι ένα σιδεράκι (bracket) και με τη βοήθεια ειδικού σύρματος θα βοηθηθεί να ανατείλει στη σωστή θέση του.
Μερικες φορες αναλογα την περιπτωση γίνεται ένα χειρουργικό ΄παραθυρο΄ώστε να φαίνεται η επιφανεια του δοντιου όπου ο Ορθοδοντικός θα τοποθετίσει σε δευτερο χρόνο το σιδεράκι (bracket).

 ~** Χειρουργική αφαίρεση κύστεων γνάθων – ακρορριζεκτομές
 Συχνά μετα από τερηδονισμο και φλεγμονές των δοντιών παρουσιάζονται στην άκρη των ριζών κύστεις γνάθων που αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να μεγαλώσουν με την πάροδο του χρόνου και να καταστρέψουν το οστούν της γνάθου καθώς και να επηρεάσουν παρακείμενα ανατομικά στοιχεία όπως π.χ. το ιγμόρειο.
Η αντιμετώπιση του προβλλήματος ξεκινά με καλή ενδοδοντική θεραπεία του η των υπευθύνων δοντιών και ακολουθεί η χειρουργική αφαίρεση της κύστης με σύγχρονη εκτομή της σχετικής ρίζας του υπαίτιου δοντιού η δοντιών συνήθως με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.
Με αυτό τον τρόπο διατηρείται το δόντι σε λειτουργία και αφαιρείται η παθολογική βλάβη. Το οστουν της γνάθου στο σημείο που υπήρχε η κύστη επαναδομείται μετα από  χρονικό διάστημα μερικών μηνών.
 ~**  Χειρουργική αφαίρεση ογκιδίων στόματος – βιοψίες
 Ογκίδια των βλεννογόνου του στόματος που μπορεί να έχουν εμφανιστεί είτε από κάποιο τραυματισμό(δάγκωμα)του βλεννογόνου είτε από μόνα τους χωρίς κάποια αιτία που να γνωρίζουμε είναι καλό να αφαιρούνται και να αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση.
Αυτό γίνεται πολύ εύκολα και ανώδυνα με τοπική αναισθησία στο ιατρείο μετά από μια πολύ σύντομη επέμβαση.
Η παραμονή ογκιδίων η άλλων βλαβών που δεν είναι φυσιολογικές στο στόμα λόγω των συχνών τραυματισμών από τη λήψη τροφής η γενικότερα τη συνεχή λειτουργία του στόματος υπόκεινται σε χρόνιο και συνεχή τραυματισμό που μπορεί να τους αλλάξει τη επιφάνεια και να τα μετατρέψει σε κακοήθεις νεοπλασίες.

 ~ **   Πλαστική χειρουργική των φατνίων των γνάθων (φατνιοπλαστική)





Μετά από τις εξαγωγές των δοντιών τα φατνία των γνάθων ενίοτε δεν επουλώνονται ομαλά ώστε να είναι εύκολη η κατασκευή τεχνητής οδοντοστοιχίας.
Έτσι λοιπόν απαιτείται να γίνει πλαστική διόρθωση όλων των ανωμαλιών των φατνίων με μία επέμβαση στο ιατρείο με τοπική αναισθησία,γρήγορα και ανώδυνα ώστε να διαμορφωθεί ένα ομαλό πεδίο που θα στηριχθεί η οδοντοστοιχία.
Η επέμβαση γίνεται σε μία επίσκεψη και απαιτουνται μετεγχειρητικές επισκέψεις επίσης.
Ακολουθώντας τις κατάλληλες οδηγίες η πορεία μετά την επέμβαση είναι πολύ ομαλή και ανεκτή ακόμα και από άτομα μεγάλης ηλικίας.














*** Πάρκινσον: Που οφείλονται οι διακυμάνσεις στην κίνηση των ασθενών
~ Περισσότεροι από εννέα στους δέκα ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον παρουσιάζουν στην πορεία της ασθένειάς τους εναλλαγές καλής κινητικότητας και κινητικών προβλημάτων, οι οποίες μειώνουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.
Οι διακυμάνσεις αυτές εκδηλώνονται έπειτα από μήνες ή χρόνια λήψης της  κλασικής φαρμακευτικής θεραπείας και επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των ασθενών να λειτουργούν φυσιολογικά στην καθημερινή ζωή.
Μάλιστα οι εναλλαγές της καλής κινητικότητας με την ακινησία ή και την υπερκινησία θεωρούνται από τους ασθενείς ως μία από τις δυσκολότερες παραμέτρους της ασθένειάς τους.
Όπως αναφέρει ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και υπεύθυνος του Ιατρείου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Πάρκινσον στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν, όταν εμφανιστούν κινητικές διακυμάνσεις που δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς, τότε ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι βρίσκεται στο προχωρημένο στάδιο της νόσου.
«Η νόσος Πάρκινσον οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή μιας ουσίας στον εγκέφαλο που λέγεται ντοπαμίνη», εξηγεί. «Την έλλειψη αυτή αποκαθιστά το φάρμακο λεβοντόπα, που είναι η κλασική αγωγή για τη νόσο. Όταν οι ασθενείς πρωτοαρχίζουν να παίρνουν λεβοντόπα, αυτή επαναφέρει σε πολύ καλό επίπεδο την ντοπαμίνη τους και έτσι η κινητικότητά τους είναι σταθερή και καλή. Καθώς περνά ο καιρός, όμως, η ασθένειά τους εξελίσσεται και ο εγκέφαλός τους παράγει ολοένα λιγότερη ντοπαμίνη, με αποτέλεσμα να μην κατορθώνει η λεβοντόπα να την επαναφέρει στο επιθυμητό επίπεδο ή/και για όλες τις ώρες που μεσολαβούν μέχρι την επόμενη δόση. Όταν, δε, ο γιατρός δώσει παραπάνω δόση, τότε αυτή πλημμυρίζει τον εγκέφαλο και προκαλεί υπερβολική κίνηση (υπερκινησία)».
Είναι σύνηθες για τους ασθενείς να αρχίζουν να εκδηλώνουν διακυμάνσεις της κινητικότητας ύστερα από 3-5 χρόνια θεραπείας, αλλά μπορεί να παρατηρηθούν ακόμα και έπειτα από μόλις 5-6 μήνες ή ύστερα από πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα, «το 50% των ασθενών μας τις παρουσιάζουν μέσα σε 1-2 χρόνια από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής και το σχεδόν 90% μέσα σε 15 έτη», προσθέτει ο Δρ. Ζήκος.
Έτσι εναλλάσσονται περίοδοι καλής κινητικότητας ή υπερκινησίας με περιόδους μειωμένης κινητικότητας ή ακόμα και ακινησίας – ένα φαινόμενο το οποίο γιατροί και ασθενείς αποκαλούν «ON-OFF».
«Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι λαμβάνοντας ο ασθενής μία δόση φαρμάκου, νιώθει σε μισή ώρα το ευεργετικό του αποτέλεσμα (φάση ΟΝ) το οποίο θα διαρκέσει για μία έως δύο ώρες, κατά τις οποίες μπορεί να έχει και τουλάχιστον μισή ώρα υπερβολική κίνηση, δηλαδή ακούσιες  κινήσεις του κορμού ή των άκρων ή του προσώπου», λέει ο Δρ. Ζήκος. «Στη συνέχεια και τουλάχιστον μισή ώρα πριν την επόμενη δόση του, η δράση του φαρμάκου αρχίζει να τον “αφήνει” και νιώθει αργός, βαρύς, με τρόμο (τρέμουλο) στα άκρα, δυσκολία στην βάδιση, δεν μπορεί να σηκωθεί από την καρέκλα ή έχει και μη κινητικά συμπτώματα (φάση OFF). Για να αντιμετωπίσουν αυτή την φάση, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να πάρουν νωρίτερα την επόμενη δόση του φαρμάκου τους, φτάνοντας τις 5 και 6 δόσεις την ημέρα (δηλαδή ανά 2-3 ώρες), δίχως όμως να μπορούν να αντιμετωπίσουν την περίοδο ανάμεσα στις δύο δόσεις, όπου το φάρμακο είναι στο υπερμέγιστο και προκαλεί υπερβολική κίνηση. Αν τους ρωτήσει κανείς, όμως, προτιμούν να έχουν υπερκινησία παρά να βρίσκονται σε κατάσταση OFF».
Η εμφάνιση του σταδίου των κινητικών διακυμάνσεων μπορεί στην αρχή να είναι αδιόρατη και να μην εκδηλώνεται σε κάθε δόση της λεβοντόπας ούτε κάθε μέρα. Επειδή, όμως, τα κινητικά συμπτώματα είναι τα πιο εμφανή, ο ασθενής αρχίζει σιγά-σιγά να νιώθει ότι το σώμα του δεν είναι όπως παλιά. Ειδικότερα, μπορεί να αρχίσει πάλι να έχει αργές κινήσεις (βραδυκινησία) που είναι το κύριο σύμπτωμα της νόσου Πάρκινσον, δυσκαμψία ή/και τρόμο. Μερικοί ασθενείς εκδηλώνουν επίσης ολική ή μερική ακινησία.
Το στάδιο των κινητικών διακυμάνσεων της νόσου Πάρκινσον μπορεί να εκδηλωθεί και με άλλα συμπτώματα. «Η επανεμφάνιση μη-κινητικών συμπτωμάτων επίσης μπορεί να υποδηλώνει ότι ο ασθενής έχει μπει στο στάδιο ON-OFF», τονίζει ο Δρ. Ζήκος. «Τέτοια συμπτώματα είναι το άγχος, η κατάθλιψη, οι διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, ο πόνος, οι κρίσεις πανικού, η επιβράδυνση της σκέψης και η κόπωση, ειδικά τις ώρες πριν από την λήψη της επόμενης δόσης της λεβοντόπας».
Τι να κάνετε
Επειδή οι ασθενείς με Πάρκινσον συνήθως επισκέπτονται τον γιατρό τους όταν βρίσκονται σε φάση ON (δηλαδή όταν το φάρμακο αποδίδει), ο γιατρός μπορεί να μην αντιληφθεί ότι τα συμπτώματά τους έχουν επιστρέψει. Επομένως «είναι πολύ σημαντικό να μην περιμένουν τον γιατρό να τους ρωτήσει, αλλά να του αναφέρουν μόνοι τους οποιαδήποτε διαφορά παρατηρούν στην κινητικότητα ή στα άλλα συμπτώματά τους», επισημαίνει ο Δρ. Ζήκος. «Είναι πιθανό ο γιατρός να τους δώσει ένα ειδικό ημερολόγιο για να σημειώνουν αυτές τις διακυμάνσεις και να τις αξιολογήσει ορθότερα».
Αυτό είναι σημαντικό διότι ο ασθενής μπορεί να χρειάζεται τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής, που μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή ή/και συνδυασμούς φαρμάκων, διαφορετικές δόσεις ή/και αλλαγή στη συχνότητα λήψης.
Οι τροποποιήσεις, όμως, λίγο μπορεί να βοηθήσουν στις υπερκινησίες. Πολύ σύντομα ο ασθενής θα αναγκαστεί να λαμβάνει δόσεις ανά 2-3 ώρες,  δυσκολεύοντας σημαντικά την καθημερινότητά του και τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων.
«Υπάρχουν πια επιστημονικά δεδομένα (μελέτη early STIM) όπου γνωρίζουμε ότι όταν ο ασθενής βιώσει το στάδιο των κινητικών διακυμάνσεων, τότε η ζωή του μακροχρόνια θα βελτιωθεί πολύ καλύτερα αν επιλέξει να κάνει τοποθέτηση ενός “βηματοδότη” στον θώρακα που ενώνεται με ηλεκτρόδιο με τον εγκέφαλο (το σύστημα λέγεται νευροδιεγέρτης DBS) ή μίας αντλίας συνεχούς χορήγησης φαρμάκων στην κοιλιά», λέει ο ειδικός.
Η χειρουργική αντιμετώπιση εφαρμόζεται στους ασθενείς με κινητικές διακυμάνσεις έπειτα από επιλογή, η οποία γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. την γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, τις δόσεις των φαρμάκων που παίρνουν, τις εναλλαγές της κινητικότητας κ.λπ.). Όταν γίνεται σωστή επιλογή ασθενών, μπορεί να τεθούν για τουλάχιστον άλλη μία δεκαετία υπό έλεγχο τα συμπτώματά τους.
Η διάγνωση του σταδίου των κινητικών διακυμάνσεων της νόσου Πάρκινσον δεν είναι εύκολη και απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση από τον γιατρό. Και αυτό, διότι η νόσος Πάρκινσον έχει διαφορετική ταχύτητα εξέλιξης σε κάθε ασθενή και η μειωμένη ανταπόκριση στη λεβοντόπα εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα, καταλήγει ο Δρ. Ζήκος.
 
 *** Κατάγματα

~ Τι είναι το κάταγμα?
Είναι η λύση της συνέχειας του οστού που επέρχεται μετά από άσκηση βίας. Το οστό χάνει την μηχανική ιδιότητα της στηρίξεως και υπάρχει έντονος πόνος στη περιοχή του κατάγματος.
Τις πρώτες 48 ώρες, στην περιοχή δημιουργείται αιμάτωμα με συρροή οστεοβλαστών. Μετά το πρώτο διήμερο, ο οργανισμός αρχίζει να μετατρέπει το αιμάτωμα σε οστικό πώρο (κόκαλο). Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται μέχρι την πλήρη συγκόλληση του οστού. Αφού ο οργανισμός επιτύχει την σταθεροποίηση του κατάγματος, αρχίζει να ανακατασκευάζει και να ομαλοποιεί το σημείο της βλάβης (REMODELING). Όλη αυτή η διαδικασία διαρκεί από εβδομάδες μέχρι χρόνια και χρησιμεύει στην διόρθωση μικρών παραμορφώσεων. Στα παιδιά , ο οργανισμός επιτυγχάνει μεγάλες διορθώσεις και αυτό είναι ένα από τα αίτια που σπανίως η θεραπεία είναι χειρουργική σε μικρές ηλικίες.
Μάθε όλα τα είδη και μορφές καταγμάτων και πως αυτά αντιμετωπίζονται:
 ~  Είναι πολύ σημαντικό όλα τα κατάγματα να αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη τεχνική από την αρχή. Το κάθε κάταγμα χρειάζεται την ανάλογη αντιμετώπιση. Επικοινωνήστε μαζί μας για να εξετάσουμε το πρόβλημά σας και να το αντιμετωπίσουμε κατάλληλα.
 Ενδαρθρικό κάταγμα γόνατος Η πόρωση είναι 6 εβδομάδες και ο τρόπος μπορεί να είναι χειρουργικός ή συντηρητικός. Η απλή ακτινογραφία ΔΕΝ δείχνει το...
Κατάγματα μηρού Πάντοτε χειρουργικά και η πόρωση είναι 3 μήνες. Στον μηρό το βάρος του σώματος διέρχεται από την εσωτερική πλευρά. Αυτό...
Κατάγματα βραχιονίου Αντιμετωπίζεται σχεδόν πάντοτε συντηρητικά με λειτουργικούς νάρθηκες τύπου Sarmiendo και ο χρόνος πορώσεως είναι 2 μήνες. Στην προκειμένη περίπτωση, οι...
Αποσπαστικό Κάταγμα Είναι το κάταγμα όπου ένα μικρό τμήμα του οστού έχει αποσπαστεί από τη θέση του, δίχως όμως το οστό να...
 ~*  Διαγνωστικές Εξετάσεις
 Μαγνητική Τομογραφία , Αξονική Τομογραφία  , Ακτινογραφία  , Αρθροσκόπηση  .-
~* Μορφές Καταγμάτων
Επιπλεγμένα Κατάγματα , Αποσπαστικό Κάταγμα , Ενδαρθρικό Κάταγμα
Συντριπτικό Κάταγμα ,  Λοξό Κάταγμα , Εγκάρσιο Κάταγμα , Ρωγμώδες Κάταγμα , Κατάγματα σπονδυλικής στήλης τραυματικής ή οστεοπορωτικής αιτιολογίας  , Κατάγματα βραχιονίου , Κατάγματα κεφαλής κερκίδας , Κατάγματα αντιβραχίου (κερκίδας ή ωλένης ή αμφότερων)  ,Κατάγματα πηχεοκαρπικής  .-

*** Σεξ μετά από έμφραγμα: Είναι ασφαλές;

~    Απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα για πολλές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες είναι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί πρόσφατα έμφραγμα.  Όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να επανενταχθούν στην καθημερινότητά τους, αποφεύγοντας την υιοθέτηση καθιστικού και παθητικού τρόπου ζωής, διότι αυτός είναι πιθανό να τους οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη, με πιθανή συνέπεια την καθυστέρηση της ανάρρωσης.
«Πράγματι το έμφραγμα είναι πολύ τρομακτική εμπειρία για το σύνολο των ατόμων που το βιώνουν. Συχνά συνειδητοποιούν ότι αλλάζουν και αυτή η αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τόσο τον τρόπο που νοιώθουν όσο και τις σχέσεις τους με τους άλλους και ειδικά με τους ερωτικούς συντρόφους τους», επισημαίνει ο καρδιολόγος Σταύρος Αλεξάκης, συνεργάτης του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης
Μεταξύ των πολύ εύλογων αποριών που έχουν οι ασθενείς είναι εάν θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν τη σεξουαλική ζωή τους και εάν ναι, πότε. Κι αυτό γιατί ανησυχούν μήπως επαναληφθεί το επεισόδιο ή ακόμα μήπως πεθάνουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.
«Παρά τη σημασία που έχει το σεξ στη ζωή όλων, μεγάλη μερίδα ανθρώπων που έχουν υποστεί έμφραγμα νοιώθουν άβολα να το συζητήσουν. Επιχειρώντας να δώσουμε πληροφορίες για τη συχνή αυτή απορία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές μετά την παρέλευση ενός μήνα από το επεισόδιο και εάν ο ασθενής μπορεί να ανέβει τις σκάλες δύο ορόφων χωρίς να νοιώσει πόνο στο στήθος ή δύσπνοια, τότε μπορεί να έρθει σε ερωτική επαφή. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να επιτραπεί η σεξουαλική πράξη χωρίς να προκύψουν προβλήματα», μας εξηγεί ο κ. Αλεξάκης.
Η δοκιμασία κόπωσης -χαμηλής έντασης- μετά την αποκατάσταση από το έμφραγμα, χρησιμοποιείται συχνά για να αξιολογήσει την αντοχή στην άσκηση και την ικανότητα για ασφαλή επανέναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.
    Σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό του χρόνου επανέναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι εάν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε κάποιου είδους επέμβαση για την αποκατάσταση της ροής του αίματος. Εάν έχει τοποθετηθεί stent (το οποίο είναι ενδαρτηριακή πρόθεση που διατηρεί  ανοιχτό το σημείο της αρτηρίας που είχε παρατηρηθεί στένωση και τοποθετείται διαμέσου αρτηρίας της βουβωνικής χώρας ή του βραχίονα) η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να επαναληφθεί αμέσως μόλις θεραπευτεί η περιοχή – συνήθως μετά από 3-4 εβδομάδες περίπου. Εάν έχει γίνει επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, όπως π.χ. αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass), ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει 7-8 εβδομάδες ούτως ώστε να επιτρέψει τη σωστή επούλωση των τραυμάτων.
    Ορισμένοι εμφραγματίες βιώνουν παράλληλα στυτική δυσλειτουργία. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η μείωση του ερωτικού ενδιαφέροντος και της ικανότητας είναι προσωρινό πρόβλημα και οφείλεται στην κόπωση, στην κατάθλιψη και στο άγχος. Επίσης, όσοι βρίσκονται στη φάση της ανάρρωσης ενδεχομένως να λαμβάνουν φάρμακα που να προκαλούν ή επιδεινώνουν τη στυτική δυσλειτουργία. Υπάρχει όμως κι ένα ποσοστό ασθενών που το πρόβλημα προϋπήρχε του εμφράγματος κι επιθυμούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή για τη στυτική δυσλειτουργία. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να αναφέρουν στον θεράποντα ιατρό τους τα φάρμακα που παίρνουν συνολικά, διότι υπάρχουν ορισμένα που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δεν  ενδείκνυται η συγχορήγησή τους.
Η ύπαρξη καθιστικού τρόπου ζωής αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφράγματος, αλλά το σεξ συχνά τον μειώνει, επειδή βελτιώνει τη φυσική κατάσταση του οργανισμού. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 0,6 έως 1,7% των θανάτων που σχετίζονται με καρδιακή προσβολή συνέβησαν κατά τη διάρκεια του σεξ και από αυτά σχεδόν το 75% προέκυψε σε άνδρες που επιδόθηκαν σε εξωσυζυγικές σεξουαλικές πράξεις, σε άγνωστα περιβάλλοντα, με νεότερους παρτενέρ. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια του σεξ είναι ο ίδιος για τους άνδρες είτε έχουν στεφανιαία νόσο είτε όχι.
Η επικοινωνία με τον σύντροφο και τον γιατρό αποτελεί το σημείο κλειδί για την ανάρρωση και την κατανόηση του πότε είναι ασφαλές να επαναληφθεί η σεξουαλική δραστηριότητα. Η συζήτηση με το έτερον ήμισυ για τους φόβους του ασθενή σχετικά με το σεξ μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο μπορεί να αποτελεί έναν καλό τρόπο έναρξης της αποκατάστασης.
«Η επάνοδος στην ενεργή σεξουαλική ζωή πρέπει να γίνει σταδιακά. Στην αρχή καλό είναι να υπάρχει μέτρο και όχι μεγάλη ένταση», συμβουλεύει ο κ. Αλεξάκης. Στην πραγματικότητα το έμφραγμα αποτελεί συχνά το έναυσμα για την ανανέωση της ερωτικής σχέσης, καθώς ορισμένες αλλαγές είναι επιβεβλημένες. Για παράδειγμα, αρχικά ο ασθενής είναι προτιμότερο να είναι το λιγότερο ενεργό μέλος, το οποίο αυτομάτως μπορεί να οδηγήσει το ζευγάρι στην ανακάλυψη νέων τρόπων ευχαρίστησης.
Εν κατακλείδι, «το σεξ είναι ασφαλές μετά από μια καρδιακή προσβολή για την πλειοψηφία των ασθενών. Η ύπαρξη πόνου στο στήθος ή δύσπνοιας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αποτελεί ένδειξη για διακοπή της και για επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση. Εάν όμως τα συμπτώματα δεν υποχωρούν παρά τη διακοπή της επαφής, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί στα επείγοντα περιστατικά για εκτίμηση», προειδοποιεί ο κ. Σταύρος Αλεξάκης.
Σε κάθε περίπτωση είναι επιτακτική ανάγκη οι ασθενείς και οι γιατροί να αισθάνονται άνετα μεταξύ τους και να συζητούν για το σεξ μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο.

*** Αρθροπάθειας εναντίον Αρθρίτιδα: Ποια είναι η διαφορά τα συμπτώματα και η θεραπεία.
~ Αρθροπάθειας εναντίον Αρθρίτιδα: Ποια είναι η διαφορά; Αρθρίτιδα και αρθροπάθειας ακούγεται πολύ παρόμοια, και οι δύο όροι έχουν πολλά κοινά σημεία. Και οι δύο επηρεάζουν τα οστά, τους συνδέσμους σας, και τις αρθρώσεις. Μοιράζονται επίσης πολλά από τα ίδια συμπτώματα, όπως δυσκαμψία των αρθρώσεων και πόνο. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο είναι σημαντική.
Κάντε κλικ για να μάθετε τη διάκριση μεταξύ της αρθροπάθειας και της αρθρίτιδας, πώς θα γίνει η διάγνωση, και τι να ρωτήσω, όταν μιλάτε με το γιατρό σας.
Τι είναι η αρθρίτιδα;
Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διάφορους τύπους αρθρίτιδας που όλα προκαλούν φλεγμονή στις αρθρώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρθρίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει το δέρμα σας, όργανα και μύες.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA) είναι ένας τύπος αρθρίτιδας. RA προσβάλλει τις αρθρικές μεμβράνες που περιβάλλουν τις αρθρώσεις σας. Προκαλεί η μεμβράνη να γίνει φλεγμονή και πρησμένο. Πάροδο του χρόνου, RA καταστρέφει τη μεμβράνη, χόνδρου στα άκρα των οστών σας, και, ενδεχομένως, το οστό.
Τι είναι η αρθροπάθεια;
 Αρθροπάθεια είναι ένα άλλο όνομα για την οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ). ΟΑ είναι ο πιο κοινός τύπος της αρθρίτιδας, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα αρθρίτιδας και του μυοσκελετικού συστήματος και Δερματικών Νόσων.
Αρθροπάθειας προκαλείται από φυσιολογική φθορά στις αρθρώσεις και τους χόνδρους σας. Χόνδρος είναι το ολισθηρό ιστό που καλύπτει τα άκρα των οστών και βοηθά τις αρθρώσεις κινούνται ομαλά. Τελικά, ο χόνδρος μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς, και η άρθρωσή σας μπορεί να έχει οστού-επαφή με το οστό.
Αρθροπάθεια είναι πιο συχνή στις αρθρώσεις των χεριών σας, το λαιμό, τα γόνατα, τα ισχία και. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επηρεάσει κανένα κοινό.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
 Τα συμπτώματα είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε εξαρτώνται από τον τύπο της αρθρίτιδας που έχετε. Κοινή πόνο και δυσκαμψία είναι οι δύο πιο κοινά συμπτώματα της αρθρίτιδας. Αν και κάθε τύπος της αρθρίτιδας έχει πολλές μοναδικές συμπτώματα, οι περισσότεροι έχουν παρόμοια συμπτώματα. Αυτό μπορεί να κάνει τον προσδιορισμό του τύπου της αρθρίτιδας που έχετε πιο δύσκολη.
Άλλα κοινά συμπτώματα όλων των τύπων φλεγμονή που προκαλείται από αρθρίτιδα περιλαμβάνουν:
πρήξιμο στις αρθρώσεις
ερυθρότητα του δέρματος γύρω από τις αρθρώσεις που επηρεάζονται
μειωμένο εύρος κίνησης σε προσβεβλημένων αρθρώσεων
Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθροπάθειας;
Μερικά συμπτώματα της αρθροπάθειας είναι πολύ παρόμοια με άλλους τύπους αρθρίτιδας. Ωστόσο, μερικά συμπτώματα που αρθροπάθεια, εκτός από τις άλλες μορφές αρθρίτιδας.
 Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αρθροπάθειας περιλαμβάνουν:
πόνος στις αρθρώσεις
δυσκαμψία των αρθρώσεων
τρυφερότητα γύρω από προσβεβλημένες αρθρώσεις
μειωμένη ευελιξία στις πληγείσες αρθρώσεις
οστού προς οστό τρίψιμο ή τρίψιμο
σπιρούνια των οστών (μικρά κομμάτια επιπλέον ανάπτυξη των οστών επηρεάζονται γύρω από τις αρθρώσεις)
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την αρθρίτιδα;
Ηλικία. Διάφοροι τύποι αρθρίτιδας είναι πιο συχνές σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Φύλο. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν RA από ό, τι οι άνδρες. Ωστόσο, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα.
Γονίδια. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποιες μορφές αρθρίτιδας, εάν ένα μέλος της οικογένειας που έχει.
Βάρος. Το επιπλέον βάρος προκαλεί επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις σας, έτσι ώστε οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αρθρίτιδα.
Τραυματισμός. Τα ατυχήματα και οι λοιμώξεις μπορεί να βλάψει τις αρθρώσεις σας. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αρθρίτιδα από αρθρώσεις χωρίς προηγούμενη βλάβη.
 Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την αρθροπάθεια;
Ηλικία. Όσο μεγαλώνεις, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο σας.
Φύλο. Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρθροπάθειας.
Βάρος. Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο βλάβης των αρθρώσεων λόγω της πίεσης επιπλέον βάρος βάζει στις αρθρώσεις.
Τραυματισμός. Η μόλυνση ή ατυχήματα μπορεί να βλάψει την άρθρωσή σας και να αυξήσει τον κίνδυνο σας.
Κοινή παραμορφώσεις. Η άνιση αρθρώσεις ή δυσπλασία του χόνδρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αρθροπάθειας.
Επάγγελμα. Μια εργασία που απαιτεί από εσάς να βάλετε το συνεχές άγχος σε συγκεκριμένες αρθρώσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σας.
Πώς γίνεται η διάγνωση τις δύο προϋποθέσεις;
Για τη διάγνωση οποιοδήποτε τύπο αρθρίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να διεξάγει διάφορες δοκιμές.
Οι δοκιμές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
πλήρη φυσική εξέταση
απεικονιστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ακτίνων Χ ή μαγνητικής τομογραφίας
εξετάσεις αίματος για να ελέγξει για τους δείκτες φλεγμονής και μόλυνσης
ένα κοινό υγρό δοκιμής: το υγρό γύρω από την άρθρωσή σας μπορεί να αναφέρει τι ακριβώς τον τύπο της αρθρίτιδας που έχετε
αρθροσκόπηση: μια μικρή κάμερα εισάγεται κοντά στην πληγείσα από κοινού για να πάρετε μια πιο προσεκτική ματιά στο ζημιά
 Ποιες θεραπείες Να έχουν κοινό;
Η θεραπεία για την αρθρίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της αρθροπάθειας, μπορεί να περιλαμβάνει:
Η φαρμακευτική αγωγή. Πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας καθένα. Αρθροπάθεια, ή ΟΑ, αντιμετωπίζεται συχνά με παυσίπονων, όπως over-the-counter (OTC) ακεταμινοφαίνη ή ναρκωτικών συνταγή. Μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφένη και η ναπροξένη, μπορεί να θεραπεύσει τον πόνο και τη φλεγμονή.
Φυσική θεραπεία. Ελεγχόμενη φυσικές κινήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν χάσει το εύρος της κίνησης και την ενίσχυση των αρθρώσεων για να ανακτήσει ένα μέρος της.
Κοινή χειρουργική επέμβαση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η αντικατάσταση της άρθρωσης ή κοινή χειρουργική επέμβαση σύντηξης μπορεί να είναι χρήσιμο για τον καθαρισμό, αντικατάσταση ή συγχωνεύονται ζημιά στις αρθρώσεις.
Συμπληρωματικές Θεραπείες για Πάθηση των αρθρώσεων
Οι θεραπευτικές επιλογές για τα άτομα με αρθροπάθεια, ή ΟΑ, περιλαμβάνουν:
~ Εργοθεραπεία. Εάν η εργασία ή τα χόμπι σας έχουν προκαλέσει αρθροπάθεια σας ή να επιδεινώσουν αυτό, ένας εργοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξουν τρόπους για να αποφευχθούν πρόσθετες ζημίες.
Ορθωτική. Τιράντες, νάρθηκες, ή ένθετα παπούτσι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες και την πίεση στα κατεστραμμένα αρθρώσεις σας και να αποτρέψει επιπλέον βλάβη.

~**  Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου -
Ολική αντικατάσταση ισχίου

Βίντεο :
https://youtu.be/_eP1WdC-TmI .-
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ;
Η Ολική Αρθροπλαστική του ισχίου είναι μία επέμβαση η οποία γίνεται όταν ο ασθενής πάσχει από Αρθρίτιδα του Ισχίου δηλαδή όταν η άρθρωση του ισχίου έχει υποστεί σημαντική φθορά, είτε από την πλευρά της αρθρικής επιφάνειας της κεφαλής του μηριαίου είτε από την πλευρά της αρθρικής επιφάνειας της κοτύλης της λεκάνης είτε και από τις δύο επιφάνειες, . Πρόκειται για επέμβαση αντικατάστασης της φθαρμένης κεφαλής του μηριαίου και της φθαρμένης κοτύλης με μεταλλικές προθέσεις οι οποίες τοποθετούνται και στερεώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό είτε με συμπιεστική ενσφήνωση (press-fit) είτε με τη χρήση βιολογικού τσιμέντου.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ AMIS;
Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS ονομάζεται έτσι από τα αρχικά των λέξεων Anterior Minimal Invasive Surgery και σημαίνει Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με Πρόσθια (Anterior) Ελαχίστης (Minimal) Επεμβατικότητας Προσπέλαση (Invasive Surgery). Πρόκειται για μία επέμβαση ισχίου στην οποία όπως και στην κλασσική προσπέλαση, γίνεται αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου με μεταλλικές προθέσεις, αλλά διαφέρει η χειρουργική προσπέλαση που εφαρμόζεται (δηλαδή ο δρόμος που ακολουθεί ο χειρουργός για να φτάσει στην άρθρωση του ισχίου). Και στην κλασσική και στην AMIS προσπέλαση χρησιμοποιούνται τα ίδια υλικά (ενδοπροθέσεις).
ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ Η AMIS ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ;
Διαφέρει στο μέγεθος της τομής, και στον χρόνο αποκατάστασης του ασθενούς. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ολικής Αρθροπλαστικής του Ισχίου με τη μέθοδο AMIS εκτός από το μήκος της τομής το οποίο δεν υπερβαίνει τα 8 cm, είναι το γεγονός ότι, αντίθετα με την κλασσική προσπέλαση, δεν γίνεται καμία διατομή μυός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να είναι σε θέση να κινεί το χειρουργημένο σκέλος άμεσα μετεγχειρητικά και μέσα σε λίγες ημέρες να μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη δραστηριότητα.
ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΕ AMIS;
Η μέση διάρκεια παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι 3-4 ημέρες. Ο ασθενής κινητοποιείται το ίδιο απόγευμα της ημέρας που έχει χειρουργηθεί και από την επομένη το πρωί με την καθοδήγηση ειδικού φυσικοθεραπευτή εκπαιδεύεται να σηκώνεται και να επιστρέφει στο κρεβάτι, να βαδίζει, να πηγαίνει στην τουαλέτα και να ανεβαίνει και να κατεβαίνει τις σκάλες μόνος του.
ΤΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ AMIS;
Χρησιμοποιούνται οι ίδιες προθέσεις που χρησιμοποιούνται στην Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου με την κλασσική προσπέλαση. Οι προθέσεις αυτές, αφού πέρασαν από διάφορα στάδια εξέλιξης και μελέτης τα προηγούμενα σχεδόν πενήντα χρόνια, σήμερα αποτελούνται από Τιτάνιο, ένα υλικό που συγκεντρώνει εξαιρετικές φυσικές και χημικές ιδιότητες ώστε να γίνεται βιοανεκτό σε όλους τους ανθρώπους και να είναι τόσο ανθεκτικό που να αποτελεί τη βασική επιλογή μετάλλου σε όλες τις προθέσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα.
ΓΙΑΤΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ AMIS ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ;
Η πρόσθια προσπέλαση (Anterior) του ισχίου δεν είναι νέα. Έχει μελετηθεί και περιγραφεί από το 1870 από τον Hueter. Έκτοτε η προσπέλαση αυτή χρησιμοποιήθηκε από πολλούς ορθοπαιδικούς χειρουργούς για διάφορες παθήσεις του ισχίου, όχι όμως για την Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου. Ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε μόλις πρόσφατα για την Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου είναι ότι χρειαζόταν ειδικά εργαλεία, ώστε μέσα από μία τόσο μικρή τομή να τοποθετηθούν υλικά τέτοια που μέχρι σήμερα χρειάζονταν μεγάλη τομή και ευρεία προσπέλαση, και τέτοια εργαλεία με τη σωστή εργονομία κατασκευάστηκαν μόλις προ 15ετίας.
ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ AMIS ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ;
Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και ταχεία επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα του ασθενή. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, να οδηγήσει, να επανέλθει στην εργασία του και να ασχοληθεί με τα αγαπημένα του σπορ, γρήγορα, ανώδυνα και χωρίς μεγάλα διαστήματα αποχής από αυτά. Αισθάνεται ότι θέλει να κάνει τα πάντα ακόμα και πριν τον πρώτο μετεγχειρητικό επανέλεγχο στο χειρουργό του. Επίσης, ειδικές κατηγορίες ασθενών οι οποίοι πάσχουν από καρδιαγγειακά, κυκλοφορικά, νεφρολογικά, ηπατολογικά, αιματολογικά και άλλα νοσήματα, έχουν απόλυτη ένδειξη να χειρουργήσουν το ισχίο τους με AMIS καθώς οι ασθενείς αυτοί πρέπει να αποφύγουν την πολυήμερη κατάκλιση. Γενικά, η μέθοδος είναι άριστη για το σύνολο σχεδόν των ασθενών που πάσχουν από Αρθρίτιδα στο Ισχίο τους.
 Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με την μέθοδο AMIS (Animation)

***  'Έλλειψη σε μαγνήσιο...? Κάντε το γρήγορο τεστ και δείτε τι πρέπει να τρώτε για να το επαναφέρετε

~ Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του σώματος.
Το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα, συμβάλλει στην δόμηση δυνατών οστών και στην σταθεροποίηση του καρδιακού ρυθμού.
Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται άμεσα με αυξημένη ευερεθιστότητα του νευρικού συστήματος με τετανία (σπασμοί των χεριών και των ποδιών, μυϊκή σύσπαση και κράμπες, σπασμός του λάρυγγα, κ.λπ.).
Το χαμηλό επίπεδο μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία) συχνά συνδέεται με χαμηλά επίπεδα ασβεστίου (υπασβεστιαιμία) και καλίου (υποκαλιαιμία).
H έλλειψη σε μαγνήσιο μπορεί να φανεί σε αιματολογικές εξετάσεις μόνο όταν αυτή έχει φτάσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα.
Δηλαδή, όταν το αποθηκευμένο στα οστά μαγνήσιο έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταναλωθεί από τον οργανισμό.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δοθεί προσοχή στα πρώτα πιθανά συμπτώματα.
~ Κάντε το τεστ και δείτε εάν έχετε έλλειψη μαγνησίου
Ερώτηση 1: Νιώθετε τους μύες του αυχένα και της πλάτης συχνά να «πιάνονται» ή να πονάνε;
Ερώτηση 2: Ξυπνάτε κάποιες φορές την νύχτα από επίπονες κράμπες στις γάμπες;
Ερώτηση 3: «Παίζει» συχνά το μάτι σας ή έχετε νευρικές – μυϊκές συσπάσεις στο πρόσωπο ή σε άλλα σημεία του σώματος;
Ερώτηση 4: Έχετε συχνά κρύα ακροδάχτυλα και κρύα πέλματα;
Ερώτηση 5: Έχετε ανεξήγητη νευρικότητα και εσωτερική ανησυχία;
Ερώτηση 6: Δυσκολεύστε να κρατήστε τα πόδια σας ήρεμα;
Ερώτηση 7: Νιώθετε τακτικά άγχος;
Ερώτηση 8: Νιώθετε τακτικά κόπωση, υπνηλία ή βρίσκομαι κάτω από ένταση;
Ερώτηση 9: Νιώθετε συχνά θλίψη ή αποθάρρυνση;
Ερώτηση 10: Υποφέρετε συχνά από πονοκεφάλους και ημικρανίες ;
Ερώτηση 11: Έχετε κάποιες φορές ταχυκαρδία ή αρρυθμία στους χτύπους της καρδιάς, ενώ δεν πάσχετε από κάποιο καρδιακό νόσημα;
Ερώτηση 12: Πάσχετε τακτικά από κρίσεις πανικού;
Ερώτηση 13: Νιώθετε αεικινησία, υπερδραστηριότητα και κάνετε αγχωτικές κινήσεις ενώ παράλληλα έχετε έλλειψη συγκέντρωσης;
Ερώτηση 14: Κοιμάστε καλά; Σας «παίρνει» εύκολα ο ύπνος;
Ερώτηση 15: Τρίζετε τα δόντια σας την νύχτα;
Ερώτηση 16: Πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη;
Ερώτηση 17: Λαμβάνετε κάπου – κάπου καθαρτικό;
Ερώτηση 18: Λαμβάνετε τακτικά διουρητικά ή φάρμακα κατά της κατακράτησης υγρών;
Ερώτηση 19: Λαμβάνετε τακτικά φάρμακα για την προστασία του στομάχου (αναστολείς της αντλίας πρωτονίων)
Ερώτηση 20: Καταναλώνετε πάνω από 2 φορές την εβδομάδα αλκοόλ;
Προσοχή: 
Τα συμπτώματα της έλλειψης σε μαγνήσιο είναι συχνά όμοια με αυτά του υποθυρεοειδισμού. Σημαντικό λοιπόν είναι για άτομα που πάσχουν από χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ή από χρόνιο υποθυρεοειδισμό, να είναι κατάλληλα ορμονικά ρυθμισμένες οι θυρεοειδικές ορμόνες (και οι ελεύθερες ορμόνες FT3, FT4).
Εάν έχετε απαντήσει με «Ναι» σε πάνω από 5 ερωτήσεις, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να πάσχετε από έλλειψη μαγνησίου.
Είναι σημαντικό να δώσετε βάση σε μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο και ενδείκνυται να γίνει αιματολογικός έλεγχος για να κριθεί αν τυχόν χρειαστεί να λάβετε συμπλήρωμα διατροφής.
'Ελλειψη μαγνησίου και διατροφή: Σε ποιες τροφές θα βρείτε το μαγνήσιο
Οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να παίρνουν περίπου 310 mg μαγνησίου καθημερινά και οι ενήλικες άνδρες 400 mg. Αυτό αυξάνεται στα 320 mg και 420 mg αντίστοιχα μετά την ηλικία των 30 ετών.
Μπορείτε να βρείτε μαγνήσιο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Σε γενικές γραμμές, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συνήθως είναι πλούσιες και σε μαγνήσιο.
~* Εδώ είναι μερικές καλές πηγές μαγνησίου:
Αμύγδαλα, ψημένα, 30 γραμμάρια: 80 mg
Σπανάκι, βρασμένο, 1/2 φλιτζάνι: 78 mg
Κάσιους, ψημένα, 30 γραμμάρια: 74 mg
Φιστίκια, καβουρδισμένα, 1/4 φλιτζανιού: 63 mg
Γάλα σόγιας, 1 φλιτζάνι: 61 mg
Μαύρα φασόλια, μαγειρεμένα, 1/2 φλιτζάνι: 60 mg
Φυστικοβούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας: 49 mg
Ψωμί, ολικής αλέσεως, 2 φέτες: 46 mg
Αβοκάντο, 1 φλιτζάνι: 44 mg
Πατάτες, ψημένες με τη φλούδα, 85 γραμμάρια: 43 mg
Ρύζι, καφέ, μαγειρεμένο, 1/2 φλιτζάνι: 42 mg
Γιαούρτι, απλό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, 225 γραμμάρια: 42 mg
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

***  Η βιταμίνη Κ2 - Πώς μια μικρή άγνωστη Βιταμίνη θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας

~ Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη πιο γνωστή για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην πήξη του αίματος. Ωστόσο, τα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Κ2 ξεπερνούν κατά πολύ την πήξη του αίματος, η οποία γίνεται από τη βιταμίνη Κ1, ενώ η βιταμίνη Κ2 λειτουργεί επίσης συνεργιστικά με έναν αριθμό άλλων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων του ασβεστίου και βιταμίνης D. Ας μάθουμε περισσότερα για τη Βιταμίνη Κ2. Πώς μια μικρή άγνωστη Βιταμίνη θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας!
To 2006 δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, το Χάρβαρντ και το UCLA, διεκπεραίωσαν ένα πείραμα που σήμερα θεωρείται πλέον ιστορικής σημασίας. Απέδειξαν ότι για να έχουν πρόσβαση τα κύτταρά μας στο DNA και για την επιτέλεση βασικών λειτουργιών στο σώμα μας, είναι απαραίτητη η παρουσία της βιταμίνης D.
Από τότε μέχρι σήμερα χιλιάδες μελέτες έχουν αναδείξει τη σημασία της συγκεκριμένης βιταμίνης σχετικά με: τον καρκίνο, τα καρδιολογικά νοσήματα, το διαβήτη, τη φυματίωση, τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τα αυτοάνοσα νοσήματα, την υγεία του μυο-σκελετικού συστήματος, τη μείωση του κινδύνου για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 1491 κλινικές μελέτες που αφορούν τη θεραπευτική δράση της D σε πληθώρα νοσημάτων και καταστάσεων.
Η Ανακάλυψη του Παράγοντα Χ
* vitamin_dΕννέα χρόνια μετά το ντεμπούτο της βιταμίνης D, η ιατρική δεν είναι πια η ίδια. Έχει όμως αρχίσει να διαφαίνεται ότι η έρευνα αναδεικνύει μια ακόμη βιταμίνη που διεκδικεί μια θέση δίπλα στη D.
Η σημαντικότητα αυτής της ένωσης στη διατήρηση της καλής υγείας είχε ήδη εντοπιστεί 80 χρόνια πριν. Τη δεκαετία του ’30 ο Γουέστον Πράις μελέτησε τις διαφορές στη διατροφή πληθυσμών που κατανάλωναν την τότε σύγχρονη δυτική διατροφή, σε σχέση με ιθαγενείς που ζούσαν σε αναλλοίωτο φυσικό περιβάλλον. Εξερεύνησε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη μας ταξιδεύοντας στον Αμαζόνιο, εντοπίζοντας απομονωμένους πληθυσμούς σε χωριά της Ελβετίας αλλά και φυλές στην Αφρική που τρέφονταν χωρίς επιρροές από το δυτικό πολιτισμό. Μετά από χρόνια επίπονων μελετών ο Πράις απέδειξε ότι η δυτική διατροφή είναι σημαντικά φτωχότερη σε θρεπτικά συστατικά απ’ ό,τι οι πρωτόγονες δίαιτες. Όταν ανέλυσε την περιεκτικότητα της διατροφής εντόπισε ένα συστατικό που χαρακτήρισε ως το χαμένο κρίκο της ανθρώπινης διατροφής. Ονόμασε αυτό το συστατικό «Παράγοντα Χ» και βρήκε ότι βρισκόταν στις δίαιτες των ιθαγενών σε 10πλάσια ποσότητα σε σχέση με τη σύγχρονη διατροφή. Ο Παράγοντας Χ, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Πράις, τους προσέδιδε αξιοθαύμαστες ιδιότητες. Τέλεια δόντια, όμορφα χαμόγελα, χαρούμενες προσωπικότητες, μεγάλη φυσική δύναμη, καλοσχηματισμένα σώματα με χαμηλό ποσοστό λίπους και το σημαντικότερο, απουσία νόσου. Οι συγκεκριμένοι ιθαγενείς δεν εμφάνιζαν αξιοσημείωτη πτώση της υγείας και του σφρίγους τους με το πέρασμα του χρόνου και η πιο συχνή αιτία θανάτου σε αυτές τις φυλές ήταν τα ατυχήματα, πτώσεις ή θάνατος από κάποιο άγριο ζώο κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή της εύρεσης τροφής.
Ο ίδιος ο Πράις είχε δηλώσει το 1930 ότι «Είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι να γίνει ο Παράγοντας Χ το επόμενο παγκόσμιο φαινόμενο …»
shoulder_bonesΣύνδεση του παράγοντα Χ με τη βιταμίνη Κ2
Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Παράγοντας Χ που περιέγραψε ο Γουέστον Πράις είναι η βιταμίνη Κ2. Η σύγχρονη έρευνα αναδεικνύει ότι η επάρκεια ή η έλλειψη της Κ2 συνδέεται με:
 Μείωση των θανάτων από καρδιολογικά αίτια
Τον καρκίνο του προστάτη, του ήπατος, του πνεύμονα και την λευχαιμία
Την οστεοπόρωση
Την αρτηριοσκλήρυνση
Τη φλεβική ανεπάρκεια
Τα λοιμώδη νοσήματα
Την υγεία των δοντιών
~Η βιταμίνη Κ2 είναι περισσότερο γνωστή για τη δράση της στους μηχανισμούς πήξης του αίματος. Όταν έχουμε σοβαρή έλλειψή της κάποιες πρωτεΐνες που συμμετέχουν στη διαδικασία πήξης δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν. Με τον ίδιο μηχανισμό η βιταμίνη Κ2 είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση και άλλων πρωτεϊνών μέσα στο σώμα μας.
Ένα σημαντικό μέρος αυτών των πρωτεϊνών (οστεκαλσίνη, MGP, Gas-6) συμμετέχουν στη διαχείριση των μεταλλικών στοιχείων στους ιστούς. Μια από τις επιπτώσεις της έλλειψης βιταμίνης Κ είναι η αυξημένη εναπόθεση μεταλλικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο, σε μαλακούς ιστούς.
Ασβέστιο – Φλεγμονή – Αθηρωμάτωση
 Όταν οι ιστοί στο σώμα μας υπόκεινται σε βλάβη ανταποκρίνονται με φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί να καταλήξει στη συνέχεια σε εναπόθεση ασβεστίου στον ιστό που έχει υποστεί βλάβη, όπως για παράδειγμα στην περιαρθρίτιδα του ώμου. Όταν αυτό συμβαίνει στα αγγεία, έχουμε αρτηριοσκλήρυνση και στεφανιαία νόσο. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου χωρίς την παράλληλη λήψη βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και αιφνίδιου θανάτου. Η ποσότητα ασβεστίου στα στεφανιαία αγγεία και στην αορτή σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος της βλάβης και τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο, ενώ η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ2 συνδέεται με μειωμένη εναπόθεση ασβεστίου στα στεφανιαία αγγεία.
Συμπαράγοντες της Βιταμίνης Κ
 Για να μπορέσει το σώμα μας να διαχειριστεί σωστά το ασβέστιο και τα υπόλοιπα μεταλλικά στοιχεία και για να τα εναποθέσει εκεί που πρέπει και στην ποσότητα που πρέπει, χρειάζεται κάποιους παράγοντες οι οποίοι λειτουργούν συνεργικά μεταξύ τους.
Η βιταμίνη Κ σε συνεργασία με
Τη Βιταμίνη D
Το μαγνήσιο
Τον ψευδάργυρο και
Το βόριο
Αν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα βιταμίνης Κ, τότε το σώμα μας δεν είναι σε θέση να διακρίνει πού και πόσο ασβέστιο χρειάζεται. Τα αγγεία μας είναι από τα πρώτα όργανα που πλήττονται και αναπόφευκτα δημιουργείται αρτηριοσκλήρυνση.
Είμαστε τόσο γηρασμένοι όσο και τα αγγεία μας!
Η μειωμένη ελαστικότητα των αγγείων από την εναπόθεση ασβεστίου (αρτηριοσκλήρυνση) έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εύρους των αγγείων και της παροχής αίματος στην καρδιά αλλά και σε άλλα όργανα, όπως ο εγκέφαλος ή τα νεφρά.
Η μειωμένη παροχή αίματος οδηγεί σε προβληματική λειτουργία των συγκεκριμένων οργάνων και ιστών. Ο ίδιος μηχανισμός κρύβεται πίσω και από την πρόκληση του γήρατος επηρεάζοντας τελικά κάθε κύτταρο και όργανο στο σώμα μας.
Η βιταμίνη Κ και οι συμπαράγοντές της παίζουν ζωτικό ρόλο στη διαχείριση των επιπτώσεων της Φλεγμονής, τον «Μυστικό Δολοφόνο» όπως την αποκάλεσε το Περιοδικό ΤΙΜΕ, λίγο καιρό πριν.
Πλούσιες πηγές βιταμίνης Κ
 Πλούσιες διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ είναι το μπρόκολο (154 μgr ανά 100 gr τροφής), το κουνουπίδι (191 μgr), το λάχανο (149-275 μgr), ανάλογα με το είδος του λάχανου), το σογιέλαιο (200 μgr), το μαρούλι (113 μgr) και το σπανάκι (266 μgr), αλλά επίσης το ελαιόλαδο (58 μgr), ο φλοιός σιταριού (83 μgr) και επομένως τα περισσότερα αναποφλοίωτα δημητριακά προγεύματος, η βρώμη (63 μgr), τα ρεβίθια (48 μgr), οι ντομάτες (48 μgr), τα αυγά (50 μgr), οι φράουλες (14 μgr), τα σπαράγγια (39 μgr), τα φασόλια (28-33 μgr) και το συκώτι.
Τοξικότητα – Δοσολογία
 Η Κ2 είναι ένα λιποδιαλυτό κλάσμα της βιταμίνης Κ και σε σχέση με τα υπόλοιπα κλάσματα της (Κ1, ΜΚ4, ΜΚ8,ΜΚ9) διατηρεί σταθερά επίπεδα στο αίμα μετά από τη λήψη της. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις γυναίκες είναι τα 90 μgr και για τους άνδρες τα 120 μgr. Είναι αξιοσημείωτο ότι η βιταμίνη Κ δεν εμφανίζει καμιά τοξικότητα και δεν έχει οριστεί ανώτερο όριο ασφαλείας για τη χορήγησή της. Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 45 μgr πρόσληψης βιταμίνης Κ2 ημερησίως. Αυτή όμως η δόση μειώνει τον κίνδυνο για αγγειακή βλάβη και σταθεροποιεί τα επίπεδα του INR (χρόνος πήξης) και διευκολύνεται η θεραπευτική τους αγωγή.
Για να λάβουμε 45 μgr Κ2 από τη διατροφή μας πρέπει να καταναλώσουμε: 4 κιλά μοσχαρίσιου κρέατος ή 5 λίτρα γάλα ή 5 λίτρα γιαούρτι πλήρες ή 80 γρ. μαλακό τυρί ή 59 γρ. σκληρό τυρί ή 8 κρόκους αυγού.
Μια νέα βιταμίνη D;
Το σώμα μας για να λειτουργήσει χρειάζεται συγκεκριμένα συστατικά, σε συγκεκριμένες ποσότητες. Είναι προφανές ότι η έλλειψή τους προκαλεί δυσλειτουργία και νόσο. Η επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας είναι ο δρόμος για την αποκατάσταση της υγείας και την εξάλειψη των χρόνιων νοσημάτων. Όσο προχωρά η ιατρική έρευνα τόσο κατανοούμε σε μεγαλύτερο βάθος τη σημαντικότητα των θρεπτικών συστατικών και το ρόλο που αυτά παίζουν στην υγεία και στη νόσο.
Η βιταμίνη Κ θα είναι ο επόμενος πρωταγωνιστής και θα ακούσουμε πολλά γι’ αυτήν στο εγγύς μέλλον.

***  Τα διατροφικά οφέλη της γλυκοπατάτας
~ Η γλυκοπατάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να «ταιριάξει» γευστικά σε πολλά πιάτα και σίγουρα αξίζει μια θέση στο διαιτολόγιό σας.
Ειδικότερα, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία της όρασης και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Ενδεικτικά, μια μέτρια γλυκοπατάτα καλύπτει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη Α. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνες Β-6 και C, ενώ τα καροτενοειδή που περιέχει δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών.
Στη γλυκοπατάτα θα βρούμε επίσης σημαντικά ποσά φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και καλίου, το οποίο συμμετέχει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Από την άλλη, διαθέτει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει και μια πιο υγιεινή εναλλακτική έναντι της «κλασικής» πατάτας, για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Πηγή: neadiatrofis.gr

***  10 σημάδια που δείχνουν ότι τα νεφρά σου δεν λειτουργούν σωστά

Κάθε μέρα το μυαλό μας επεξεργάζεται χιλιάδες πληροφορίες, το σώμα μας εκτελεί άλλες τόσες κινήσεις.

Όταν είστε σε μια διαρκή εγρήγορση και τόσο πολυάσχολοι, αυτό καθιστά πολύ εύκολονα μην αντιληφθείτε μερικά μηνύματα που ίσως να στέλνει το σώμα σας. Σε αυτή την περίπτωση οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστρεπτικές για την υγεία σας.
Φτιάξαμε για εσάς μια λίστα από σημάδια που δείχνουν ότι τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά. Πόσα από αυτά αναγνωρίζετε να σας συμβαίνουν;
Προβλήματα στον ύπνο
Όταν τα νεφρά σας δε λειτουργούν σωστά, αυτό σημαίνει ότι οι τοξίνες δεν μπορούν να αποβληθούν από το σώμα μέσω των ούρων κι έτσι παραμένουν στο αίμα. Το αυξημένο επίπεδο τοξινών καθιστά δύσκολη τη χαλάρωση και τον ύπνο. Γι ‘αυτό, όταν κοιμάστε λιγότερο, αυξάνετε τις πιθανότητες μείωσης της νεφρικής λειτουργίας.
Προειδοποίηση: Οι άνθρωποι με Χρόνια Νεφρική Νόσο υποφέρουν συχνότερα από άπνοια στον ύπνο. Οι άπνοιες αυτές είναι μια διαταραχή που προκαλεί μία ή περισσότερες παύσεις στην αναπνοή σας όταν κοιμάστε. Αυτές οι παύσεις μπορεί να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό. Μετά από κάθε παύση, η κανονική αναπνοή επιστρέφει με δυνατό ροχαλητό, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Πονοκέφαλοι, κόπωση και γενική αδυναμία
Τα υγιή νεφρά που λειτουργούν σωστά, χρησιμοποιούν τη βιταμίνη D στο σώμα μας (η οποία διατηρεί δυνατά τα οστά) για να παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται Ερυθροποιητίνη (EPO). Αυτή η ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, παράγουν λιγότερη ΕΡΟ. Η μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (εκείνων δηλαδή που μεταφέρουν το οξυγόνο) οδηγεί σε γρήγορη κόπωση των μυών και του εγκεφάλου.
Προειδοποίηση: Συνήθως τα  άτομα με Χρόνια Νεφρική Νόσο έχουν αναιμία. Η αναιμία μπορεί να αρχίσει να εξελίσσεται όταν κάποιος έχει 20% έως 50% της κανονικής νεφρικής λειτουργίας. Εάν ξεκουράζεστε και κοιμάστε αρκετά, αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζετε να αισθάνεστε κούραση και γενική αδυναμία, πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση.
Ξηρότητα και φαγούρα στο δέρμα
Loading... Τα υγιή νεφρά απομακρύνουν τα απόβλητα και τα επιπλέον υγρά από το αίμα, συμβάλλοντας στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διατήρηση της σωστής ποσότητας μεταλλικών στοιχείων στο σώμα σας. Η φαγούρα και το ξηρό δέρμα σηματοδοτούν την αποτυχία των νεφρών να διατηρήσουν τη σωστή ισορροπία των μεταλλικών στοιχείων και των θρεπτικών ουσιών, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα νεφρικές παθήσεις αλλά και παθήσεις στα οστά.
Προειδοποίηση: Αν έχετε ξηρότητα και φαγούρα στο δέρμα, προσπαθήστε να ενυδατώνεστε. Θυμηθείτε, πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο για τη φαγούρα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ορισμένα φάρμακα έχουν συστατικά που πιθανώς θα μπορούσαν να βλάψουν τη λειτουργία των νεφρών σας ακόμη περισσότερο.
7. Δύσοσμη αναπνοή και μεταλλική γεύση
Όταν το αίμα δεν καθαρίζεται σωστά από τα νεφρά, τότε αλλάζει η γεύση των τροφίμων και υπάρχει μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας. Η δύσοσμη αναπνοή είναι ένα άλλο σημάδι ότι έχετε πάρα πολλές τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, μπορεί να σταματήσετε να θέλετε να φάτε κρέας και να χάσετε την όρεξη σας γενικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Προειδοποίηση: Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα τρόφιμα μπορούν να έχουν μεταλλική γεύση (από αλλεργίες έως μια κακή στοματική υγεία). Κανονικά, η μεταλλική γεύση στο στόμα σας θα πρέπει να εξαφανιστεί αν η αιτία είναι ασήμαντη και παροδική. Εάν η γεύση αυτή εξακολουθεί να υπάρχει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
6. Δύσπνοια
Η σχέση μεταξύ της νεφρικής νόσου και της δυσκολίας στην αναπνοή, προκαλείται από δύο παράγοντες. Πρώτον, το επιπλέον υγρό στο σώμα μετακινείται στους πνεύμονες όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά. Δεύτερον, η αναιμία στερεί το οξυγόνο από τον οργανισμό σας κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία στην αναπνοή.
Προειδοποίηση: Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τη δύσπνοια, από τη νεφρική ανεπάρκεια, το άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα, μέχρι και την καρδιακή ανεπάρκεια. Αν παρατηρήσετε ότι έχετε συνεχώς δύσπνοια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας.
5. Οίδημα στους αστραγάλους, στα πόδια και στα χέρια
Τα  νεφρά που αποτυγχάνουν να λειτουργήσουν σωστά δεν αφαιρούν τα υγρά από το σώμα. Αυτό οδηγεί σε κατακράτηση νατρίου που προκαλεί οίδημα στους αστραγάλους, τα πόδια και τα χέρια σας. Το πρήξιμο των κατώτερων τμημάτων του σώματός σας μπορεί επίσης να σηματοδοτεί προβλήματα στην καρδιά και στο ήπαρ ή ακόμη και φλεβίτιδα.
Προειδοποίηση: Μερικές φορές η λήψη φαρμάκων και η μείωση του αλατιού μπορεί να σταματήσει το πρήξιμο. Αν τίποτα δε βοηθήσει, τότε χρειάζεστε ξεχωριστή θεραπεία από τον γιατρό σας.
4. Πόνος στην πλάτη
Η αποτυχία των νεφρών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πόνο στην πλάτη που είναι συνήθως βαθύς και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το πλευρό. Μπορεί να αισθανθείτε και πόνο στην βουβωνική περιοχή ή στο ισχίο. Ο πόνος στα πόδια μπορεί να προκληθεί από κύστεις των νεφρών. Αυτές είναι μεγάλοι σάκοι γεμάτοι με υγρό και είναι το αποτέλεσμα της πολυκυστικής νεφρικής νόσου.
Συμβουλή: Ο πόνος στην πλάτη που προκαλείται από νεφρική ανεπάρκεια συνοδεύεται από αίσθημα αδιαθεσίας, εμετό, υψηλή θερμοκρασία σώματος και συχνή ούρηση. Ο κανονικός πόνος στην πλάτη που δεν έχει καμία συσχέτιση με τα νεφρά συμπεριφέρεται διαφορετικά. Είναι πιο τοπικός και συμβαίνει ξαφνικά, χωρίς να υπάρχει πυρετός. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε πόνο στην πλάτη και τα αναλγητικά χάπια είναι αναποτελεσματικά, φροντίστε να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
3. Σακούλες και πρήξιμο κάτω από τα μάτια
Ένα πρώιμο σημάδι ότι το νεφρικό σας σύστημα έχει υποστεί βλάβη είναι η εμφάνιση πρωτεΐνης στα ούρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο γύρω από την περιοχή των ματιών. Το πρήξιμο αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι νεφροί σας διαχέουν μια μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα αντί να την κρατήσουν και να την διανείμουν σε όλο το σώμα.
Συμβουλή: Εάν είστε βέβαιοι ότι ξεκουράζεστε κι ότι τρώτε τρόφιμα με πρωτεϊνη, αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθείτε να παρατηρείτε πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας, φροντίστε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας.
2. Υψηλή αρτηριακή πίεση
Το κυκλοφορικό σύστημα και τα νεφρά εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Τα νεφρά έχουν μικρά νεφρώνια που απομακρύνουν τις τοξίνες και τα επιπλέον υγρά από το αίμα. Εάν τα αιμοφόρα αγγεία καταστραφούν, τότε τα νεφρώνια που φιλτράρουν το αίμα σας δε θα λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Γι ‘αυτό η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η δεύτερη κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας.
Συμβουλή: Μάθετε να διαχειρίζεστε την υψηλή αρτηριακή σας πίεση για να αποφύγετε τη νεφρική ανεπάρκεια. Προσθέστε τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ, καθώς αυτό βοηθάει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη της αναιμίας.
 1. Αλλαγές στην ούρηση
Τα νεφρά σας είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ούρων και την εξάλειψη των τοξινών μέσω αυτών. Οι αλλαγές στη συχνότητα, την οσμή, το χρώμα και την εμφάνιση των ούρων δεν πρέπει να αγνοούνται. Οι συνήθεις τύποι αλλαγών περιλαμβάνουν:
* Αυξημένη ανάγκη για ούρηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συχνότητα 4 έως 10 φορές την ημέρα θεωρείται φυσιολογική.
  • Αν δείτε αίμα στα ούρα. Τα υγιή νεφρά καταστρέφουν τα απόβλητα που βρίσκονται στο αίμα για να παράγουν ούρα, εάν όμως το φίλτρο των νεφρών έχει καταστραφεί, τα αιμοσφαίρια μπορεί να αρχίσουν να εισέρχονται στα ούρα.
  •  Αν τα ούρα σας αφρίζουν. Οι φυσαλίδες στα ούρα, υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανεπιθύμητη πρωτεΐνη στα ούρα.    Πηγή            
*** Αυτό είναι το ρόφημα που κάνει καλό στα οστά
~Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν….
από οστεοπόρωση.
Δεν το λέω εγώ αλλά το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF), το οποίο σημειώνει ότι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το ποσοστό των γυναικών που εκδηλώνουν την πάθηση μετά την εμμηνόπαυση αγγίζει το 30%, ενώ τουλάχιστον το 40% των γυναικών αυτών αλλά και ποσοστό έως 30% των ανδρών θα πάθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης.
Μια νέα επιστημονική έρευνα λοιπόν έρχεται να σου δείξει ότι ένα από τα ροφήματα που θα προστατεύσει τα οστά σου και θα μειώσει τον κίνδυνο για κατάγματα είναι το τσάι.
Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Φλίντερς στην Αυστραλία παρακολούθησαν την πορεία της υγείας σχεδόν 1.200 γυναικών για δέκα χρόνια.
Οι ερευνητές ρωτούσαν τακτικά τις συμμετέχουσες, οι οποίες είχαν μέση ηλικία τα 80 έτη κατά την έναρξη της μελέτης, σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποσότητα τσαγιού που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση.
Κατά τη 10ετία που διήρκησε η μελέτη, 288 γυναίκες έπαθαν κάταγμα, με 129 από τα περιστατικά να εντοπίζονται στην περιοχή του ισχίου.
Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι όσες γυναίκες έπιναν τουλάχιστον τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν σχεδόν 33% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κάταγμα σε σύγκριση με όσες έπιναν πολύ σπάνια ή δεν έπιναν ποτέ τσάι.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η συσχέτιση ανάμεσα στο τσάι και το κάταγμα παρέμεινε ισχυρή ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την εκφύλιση των οστών, όπως η αποχή από τη σωματική άσκηση.
Η ευεργετική επίδραση του τσαγιού θεωρείται ότι προκύπτει κυρίως από τα φλαβονοειδή, μια ομάδα σύνθετων φυτικών χημικών ουσιών, τα οποία επιταχύνουν τη διαδικασία δημιουργίας νέων κυττάρων και παράλληλα επιβραδύνουν την καταστροφή του οστού.
Εκτός από το τσάι, τα πολύτιμα φλαβονοειδή βρίσκονται επίσης στα φρούτα και τα λαχανικά και έχουν διαπιστωμένα οφέλη για την καρδιά.
Δεδομένου ότι στην τρίτη ηλικία η φθορά των οστών προχωρά ταχύτερα απ’ ό,τι η διαδικασία ανάπλασής τους, το τσάι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό διατροφικό «σύμμαχο» στην πρόληψη των καταγμάτων.

*** Ξηρό δέρμα τον χειμώνα: 5 λύσεις πέρα από την κρέμα χεριών
Κάθε φορά που φυσάει ο κρύος άνεμος τον χειμώνα, αφαιρεί και κάποιο ποσοστό υγρασίας από το δέρμα μας. Οι κρέμες χεριών και προσώπου, σίγουρα κάνουν καλό, αλλά είναι ουσιαστικά μια θεραπεία για το ξηρό δέρμα και όσι πρόληψη.
Το ξηρό δέρμα τον χειμώνα είναι κάτι που εκτός από να αντιμετωπιστεί, μπορεί και να προληφθεί.
Δείτε 5 εύκολες λύσεις γι' αυτό:Αλλαγή στο... ντους: Το καυτό νερό και τα μεγάλα σε διάρκεια ντους αφαιρούν τα έλαια από το δέρμα σας. Μπορείτε, επομένως, να δείτε μια βελτίωση, αν περιορίσετε την χρονική διάρκεια του μπάνιου και αν χρησιμοποιείτε νερό που είναι απλά ζεστό και όχι καυτό. Επίσης, αν βάζετε ενυδατική κρέμα, ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα ελαφρώς υγρό, αυτό θα βοηθήσει να “παγιδεύσετε” υγρασία στα κύτταρα της επιδερμίδας.Πείτε “όχι” στα πρόσθετα αρώματα: Πολλά από τα προϊόντα ομορφιάς, όπως κρέμες και αποσμητικά, είναι αρωματικά, αλλά αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα
Τα πρόσθετα αρώματα στα προϊόντα αυτά μπορεί να επιδεινώσουν το ξηρό δέρμα. Ως εναλλακτική, αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν φυσικά συστατικά, όπως μέλι και βανίλια, ή και προϊόντα με βούτυρα από καρπούς, όπως το κακάο και το καριτέ.Πείτε “ναι” στην βιταμίνη Ε: Αυτή η βιταμίνη έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του δέρματος από τον ήλιο, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Είναι προτιμότερο να την εφαρμόζετε το βράδυ, επειδή είναι παχιά και λιπαρή βιταμίνη. Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να αγοράσετε μια κρέμα χεριών που να περιέχει βιταμίνη E. Μπορείτε ακόμα και να δαγκώσετε ελαφρά μια κάψουλα βιταμίνης Ε για να απελευθερώσει το υγρό και να το επαλείψετε άμεσα σε ερεθισμένες περιοχές.Ντυθείτε καλά: Όσο περισσότερο δέρμα έχετε καλυμμένο, όταν βγαίνετε έξω, τόσο το καλύτερο. Ο κρύος καιρός τον χειμώνα είναι μία από τις βασικές αιτίες του ξηρού δέρματος. Φορέστε κασκόλ, σκούφο και γάντια λοιπόν!Διατροφή: Το τι τρώτε μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο υγρασίας του δέρματός σας. Στον κατάλογο των τροφίμων που μπορούν να ανακουφίσουν το ξηρό δέρμα είναι τα ψάρια, το αβοκάντο και οι γλυκοπατάτες
medicaldaily.com

 *** Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, 4 πιθανές αιτίες και πώς να ανακουφιστείτε

Ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης είναι ένα από τα πιο συχνά παράπονα της σημερινής εποχής.

Η κακή στάση του σώματος, το να κοιμόσαστε λανθασμένα, ή ακόμη και μια παράξενη κίνηση είναι συχνά αυτά που οδηγούν στο αίσθημα καύσου χαμηλά στη σπονδυλική σας στήλη, που δεν μπορείτε να εξηγήσετε εύκολα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η μυοσκελετική πάθηση, επηρεάζει τόσο νέους ανθρώπους όσο και μεγαλύτερης ηλικίας. Τόσο ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή όσο και τους αθλητές, δεν κάνει διακρίσεις.
Ξεχνάμε συχνά πόσο ευαίσθητη είναι αυτή η τέλεια κατασκευή που υποστηρίζει τη σπονδυλική μας στήλη. Αυτή η ομάδα σπονδύλων, δίσκων, νεύρων, συνδέσμων και αρθρώσεων που μαζί αποτελούν τον θεμελιώδη πυλώνα των κινήσεών μας, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο μέρος του σώματός μας.
Αν σας έχει χτυπήσει την πόρτα ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, τότε σίγουρα ξέρετε για ποιο πράγμα μιλάμε.
Ας μάθουμε για τις πιο κοινές αιτίες πρόκλησης αυτού του πόνου και πώς να τις καταπολεμήσουμε.
ΠΌΝΟΣ ΣΤΟ ΚΆΤΩ ΜΈΡΟΣ ΤΗΣ ΠΛΆΤΗΣ: ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΈΣ ΑΙΤΊΕΣ 1-ponos-sto-katw-meros-ths-plaths-plath.
1. ΤΡΑΒΉΓΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΥΣ Φανταστείτε πως κάθεστε στο γραφείο σας και γυρνάτε απότομα, στρίβοντας την πλάτη και το στήθος σας.
Το κάνετε τόσο απότομα που αισθάνεστε κατευθείαν ένα καυτό, οξύ πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Αργότερα, όταν σηκωθείτε, ο πόνος γίνεται τόσο έντονος που χτυπάει μέχρι κάτω στο πόδι σας και γύρω από τη μέση σας.
Loading... Τα τραβήγματα στους μυς μπορούν να συμβούν όταν ξεκουράζεστε ή κινείστε έπειτα από μια απότομη κίνηση ή χτύπημα.
Τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν οτιδήποτε από μυϊκούς σπασμούς έως πλήρη ανικανότητα κίνησης. Ένα τράβηγμα στον μυ μπορεί να επηρεάσει τους τένοντες και τους συνδέσμους της προσβεβλημένης από φλεγμονή περιοχής.
ΠΏΣ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΎΣΕΤΕ ΈΝΑΝ ΤΡΑΒΗΓΜΈΝΟ ΜΥ
  • Όταν αισθανθείτε «τράβηγμα», βάλτε αμέσως πάγο. Αργότερα, κάντε εναλλαγές μεταξύ ζεστού και κρύου.
  • Ξεκουραστείτε για 24 ώρες. Μετά από αυτό το διάστημα, μπορείτε να ξεκινήσετε διαφορετικές ήπιες ασκήσεις για να ανακτήσετε την κινητικότητά σας.
  • Τα ζελέ και οι φυσικές θεραπείες με άρνικα είναι θαυμάσιες για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς είναι τέλεια αντιφλεγμονώδη.
2. ΠΡΌΠΤΩΣΗ Ή ΔΙΣΚΟΚΉΛΗ 2-ponos-sto-katw-meros-ths-plaths-spondy
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι μικροί σάκοι γεμάτοι υγρό, που δρουν ως «μαξιλάρια» μεταξύ των σπονδύλων, κάνοντας απαλότερες τις κινήσεις σας.
Εάν έχετε πρόπτωση δίσκου εξαιτίας ενός χτυπήματος ή λάθος κίνησης, δεν θα νιώθετε μόνο πόνο αλλά και μυρμήγκιασμα, κράμπες, και θα έχετε ένα μικρό καρούμπαλο στην πλάτη σας. Ο πόνος θα γίνει πιο έντονος το πρωί.
Οι ολισθαίνοντες δίσκοι είναι συχνοί στους αθλητές.
ΠΏΣ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΎΣΕΤΕ ΜΊΑ ΔΙΣΚΟΚΉΛΗ Για να θεραπεύσετε μια δισκοκήλη, θα χρειαστείτε μια σωστή ιατρική διάγνωση, καθώς κάποιες φορές ο τραυματισμός μπορεί να είναι σοβαρός και να απαιτεί χειρουργική επέμβαση.
Σε αυτή την περίπτωση, η αποθεραπεία και η βοήθεια ενός καλού φυσικοθεραπευτή είναι απαραίτητες.
3. ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΌΣ ΑΠΌ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΌΜΕΝΗ ΠΊΕΣΗ 3-ponos-sto-katw-meros-ths-plaths-eylygi
Η εργασία στην ίδια θέση ή η σκληρή φυσική εργασία που απαιτεί κίνηση της πλάτης, έχουν το τίμημά τους.
Οποιοδήποτε μοτίβο επαναλαμβανόμενης κίνησης, όπως το να γυρνάτε το στέρνο σας στα δεξιά, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη συμπίεση ή τη φλεγμονή των δομών της σπονδυλικής στήλης.
Στο τέλος, θα οδηγήσει σε εξουθενωτικό πόνο.
ΠΏΣ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΎΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΎΣ ΑΠΌ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΌΜΕΝΗ ΠΊΕΣΗ Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη θεραπεία τέτοιων τραυματισμών. Αυτοί περιλαμβάνουν:
  • Μασάζ
  • Γιόγκα ή κολύμβηση
  • Διορθωτικές ζώνες ή ζώνες στήριξης της πλάτης
  • Το να προσέχετε τη στάση του σώματός σας
4. ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΈΣ ΠΑΘΉΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΏΣΕΩΝ 4-ponos-sto-katw-meros-ths-plaths-ekfyli
Όσο μεγαλώνετε, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι σας γίνονται λεπτότεροι και οι αρθρώσεις σας συμπιέζονται.
Οι χόνδροι χάνουν την ελαστικότητά τους, γίνονται άκαμπτοι, και τελικά ανοίγουν τον δρόμο στην οστεοαρθρίτιδα.
Γενετικοί παράγοντες, παχυσαρκία ή παρελθοντικοί τραυματισμοί μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την αργή πρόοδο της ασθένειας.
ΠΏΣ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΎΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΈΣ ΑΣΘΈΝΕΙΕΣ Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, αρχικά, ότι αυτού του τύπου οι εκφυλιστικές ασθένειες δεν θεραπεύονται: δεν είναι αναστρέψιμες.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε, ωστόσο, είναι να θέσετε υπό έλεγχο τα συμπτώματα για να μειώσετε τον πόνο και κατ’ επέκταση να απολαύσετε καλύτερης ποιότητας ζωή.
Ορίστε μερικές συμβουλές:
* Παραμείνετε δραστήριοι. Η έλλειψη δραστηριότητας κάνει τις αρθρώσεις δύσκαμπτες, και η καθιστική στάση για μεγάλες χρονικές περιόδους συμπιέζει περισσότερο τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Πηγαίνετε για μία βόλτα ή κάντε καθημερινά γυμναστική. Υπάρχουν κάποιες καταπληκτικές ασκήσεις για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στην πλάτη, όπως το «Τσι Κουνγκ». Αυτή είναι μια Κινέζικη άσκηση που συνδυάζει συγκεκριμένες φυσικές στάσεις με τεχνικές αναπνοής.
  • Να τρώτε αντιφλεγμονώδεις τροφές όπως εκείνες που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Κάντε διατάσεις όταν ξυπνάτε κάθε πρωί.
  • Ρωτήστε τον γιατρό σας για το αν συμπληρώματα βιταμίνης D και μαγνησίου θα βοηθήσουν. Αυτά είναι πολύ καλά για την ενδυνάμωση των οστών και των αρθρώσεων σας.
5-ponos-sto-katw-meros-ths-plaths-dialog
Είναι οπωσδήποτε σημαντικό να θυμάστε ότι ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης χρήζει ιατρικής φροντίδας και σωστής παρακολούθησης.
Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε όλων των ειδών τις θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων του διαλογισμού όπως και της φυσικής άσκησης. Εν τω μεταξύ, να θυμάστε να τρώτε πάντα καλά και να προσέχετε τη στάση του σώματός σας.
Οτιδήποτε κάνετε για τη σπονδυλική σας στήλη σημαίνει καλύτερη υγεία και ευεξία.  Πηγή

*** Πόνος στα γόνατα: Τι δείχνει για την υγεία σας
Ο πόνος στα γόνατα μπορεί να μην οφείλεται στα γόνατα!
Ερευνητές από τη Δανία διαπίστωσαν ότι ο πόνος στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος μπορεί να πηγάζει από την αδυναμία άλλης μυϊκής ομάδας.
Όπως έδειξε σχετική μελέτη, εάν τα γόνατα πονούν κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης είναι πιθανό να ευθύνονται οι αδύναμοι μύες του ισχίου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν πιο γυμνασμένους μύες στην περιοχή των γοφών έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πόνους στα γόνατα και η συσχέτιση αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αποτελεσματικότερη πρόληψη, ακριβέστερη διάγνωση και ταχύτερη αντιμετώπιση του πόνου στα γόνατα.
~ Όταν μύες του ισχίου είναι αδύναμοι, τα γόνατα έχουν την τάση να στρέφονται προς τα μέσα, με αποτέλεσμα να ασκείται υπερβολική πίεση στο πρόσθιο μέρος του γόνατος.
Αντιθέτως, εάν οι μύες του ισχίου είναι δυνατοί, ελέγχεται καλύτερα η κίνηση των ποδιών και του γόνατος όταν τρέχουμε και όταν γυμναζόμαστε γενικότερα, καθώς ασκείται πολύ λιγότερη πίεση στην άρθρωση του γόνατος.

***  Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια
Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη την... επείγουσα ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα με πόνους στην κοιλιά.
Η διάρροια είναι τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα κάποιας τροφής που καταναλώσαμε ή ήπιαμε. Είναι μια ιδιαιτέρως άβολη κατάσταση, αφού οι τακτικές και επώδυνες επισκέψεις στην τουαλέτα ακυρώνουν κάθε άλλο σχέδιο που έχουμε για την ημέρα.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η διάρροια μπορεί να μην οφείλεται απλά σε κάποια φλεγμονή (οπότε και διαρκεί για 1-2 μέρες το πολύ) αλλά σε κάποιον ιό ή λοίμωξη (όπως η γαστρεντερίτιδα). Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα είναι μεν ίδια, αλλά διαρκούν περισσότερες ημέρες και χρειάζεται προσοχή στην λήψη υγρών για να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός.
Άλλες αιτίες οξείας διάρροιας είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, κάποιες γλυκαντικές ουσίες που επηρεάζουν ορισμένους ανθρώπους (όπως η σορβιτόλη), ορισμένα αντιόξινα φάρμακα που περιέχουν μαγνήσιο, η υπερβολική λήψη βιταμίνης C και κάποια αντιβιοτικά.
Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια
Παραμένετε ενυδατωμένοι
Μπορείτε να χάσετε πολλά υγρά κατά τη διάρροια, αλλά θα χάσετε και ηλεκτρολύτες και μέταλλα όπως το νάτριο και το κάλιο, που είναι σημαντικά για τη λειτουργία του σώματός σας.
Πίνετε άφθονα υγρά. Καταναλώστε δύο λίτρα (οκτώ ποτήρια) υγρών την ημέρα, τρία λίτρα (12 ποτήρια), αν έχετε ταυτόχρονα και πυρετό. Το νερό της βρύσης δεν έχει ηλεκτρολύτες, αλλά είναι "ευγενικό" με το στομάχι και θα σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε ορισμένα από τα υγρά που έχετε χάσει. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν το τσάι με λίγη ζάχαρη/μέλι, τα αθλητικά ποτά, τα αναψυκτικά χωρίς ανθρακικό και χωρίς καφεΐνη, καθώς και χυμοί φρούτων εκτός από μήλο και από δαμάσκηνο, που έχουν καθαρτική δράση.
Μην πίνετε μεγάλες γουλιές. Είναι προτιμότερο να πίνετε τα υγρά κρύα και με μικρές, συχνές γουλιές.
Φάτε Γιαούρτι
Επιλέξτε γιαούρτι με "φιλικά βακτήρια" που παρασκευάζεται ειδικά για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή γαλακτικού οξέος στο έντερο, το οποίο σκοτώνει τα "εχθρικά βακτήρια" και θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα, γρηγορότερα.
Το γιαούρτι είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της διάρροιας που προκαλεί καμιά φορά η λήψη αντιβιοτικών από το στόμα. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο, αλλά τα το γιαούρτι μπορεί να τα αναπληρώσει.
Αποφύγετε συγκεκριμένες τροφές
Αποφύγετε το γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (εκτός από το γιαούρτι με προβιοτικά), για όσο έχετε διάρροια, καθώς και για μία έως τρεις εβδομάδες αφότου σας περάσει. Το λεπτό έντερο, όπου το γάλα χωνεύεται, επηρεάζεται από τη διάρροια και δεν λειτουργεί τόσο καλά για λίγο καιρό.
Επίσης, αποφύγετε την καφεΐνη επειδή θέτει σε έντονη λειτουργία το εντερικό σας σύστημα και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε όταν έχετε διάρροια.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις ζάχαρης μπορεί επίσης να αυξήσουν τη διάρροια. Η ζάχαρη στα φρούτα μπορεί να κάνει το ίδιο.
Τέλος, αποφύγετε λιπαρές ή πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές. Αυτές είναι πιο δύσκολο για το έντερό σας να τις χειριστεί σωστά.
Επιλέξτε τροφές που είναι "ήπιες" στο στομάχι και το έντερο, όπως σούπα, τζελ φρούτων, ρύζι, ζυμαρικά, μπανάνες, πατάτες, τοστ, μαγειρεμένα καρότα και κοτόπουλο χωρίς την πέτσα.
Πιείτε χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι καλό για τη θεραπεία της φλεγμονής του εντέρου, και έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες. Πίνετε έως και 3 φλιτζάνια την ημέρα.
Πηγή            

*** Κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε οδοντόβουρτσα
Η οδοντόβουρτσα είναι ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα προσωπικής υγιεινής που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Αποτελεί ωστόσο, ένα αντικείμενο που πολλές φορές ξεχνάμε να αντικαταστήσουμε ενώ θα έπρεπε καθώς οι ίνες της οδοντόβουρτσας φθείρονται με την καθημερινή χρήση στο βούρτσισμα και μετά από κάποιο διάστημα δεν προσφέρουν πλέον επαρκή καθαρισμό των δοντιών από τη μικροβιακή πλάκα.

Επιπλέον οι φθαρμένες ίνες χάνουν την στιλπνότητα τους με αποτέλεσμα να συγκρατούν ανάμεσα τους υπολείμματα τροφών και μικροοργανισμούς καθιστώντας ακατάλληλη την οδοντόβουρτσα. Κάθε πότε, λοιπόν, θα πρέπει να την αλλάζουμε; Οι ειδικοί συμβουλεύουν κάθε 3-4 μήνες ανεξάρτητα από τη φθορά που έχουμε παρατηρήσει.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που θα πρέπει να την αλλάζουμε ακόμη πιο σύντομα. Μετά από ένα κρύωμα, γρίπη, ή στοματίτιδα. Όσο καλά και αν ξεπλύνετε την οδοντόβουρτσα σας κάποια μικρόβια θα παραμείνουν.
Για αυτό το λόγο θα πρέπει πάντα να την αλλάζετε μετά από ένα κρύωμα, γρίπη ή άλλη ασθένεια του αναπνευστικού. Το ίδιο ισχύει και μετά από μια μυκητίαση ή άλλη μορφή στοματίτιδας.

***  Γιατί το κινητό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το κεφάλι
Τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν αρνητικά τον οργανισμό όταν έρχονται σε επαφή με το κεφάλι. Ο μόνος ασφαλής τρόπος χρήσης τους, είναι τα γραπτά μηνύματα.
Η υγειονομική υπηρεσία της Καλιφόρνια, με δημοσίευσή της προειδοποίησε ότι κάποια εργαστηριακά πειράματα δείχνουν, τις βλαβερές συνέπειες της μακροχρόνιας χρήσης κινητού. Για παράδειγμα, η συνεχόμενη χρήση κινητών συνδέεται με ασθένειες όπως ο όγκος στον εγκέφαλο και στο ακουστικό νεύρο.
Αρνητικό αντίκτυπο έχει επίσης και στη γονιμότητα, καθώς μειώνεται η παραγωγή σπερματοζωαρίων.
Σε μικρότερες ηλικίες, παρατηρούνται προβλήματα στη μνήμη αλλά και στις μαθησιακές ικανότητες.
Οι αρνητικές επιπτώσεις αποδίδονται στην ακτινοβολία που εκπέμπουν και μετράται σε ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων (RF).
Οι εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων, στα εγχειρίδια χρήσης ενημερώνουν ότι πρέπει το κινητό να απέχει κάποια εκατοστά από το κεφάλι όταν χρησιμοποιείται.
Πιο συγκεκριμένα, τα εγχειρίδια χρήσης των i phone, διευκρινίζουν ότι πρέπει οι χρήστες να μιλούν είτε με μεγάφωνο είτε με ακουστικά, για να μειώσουν την έκθεση στην ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων.
Επισημαίνεται γραπτώς, ότι ακόμη πραγματοποιούνται μετρήσεις για την ακτινοβολία των συσκευών και η απόσταση που χρειάζεται να έχουν από το κεφάλι ή το σώμα είναι περίπου τα 5 εκατοστά.
Δηλαδή, δεν είναι καλό ούτε να μιλάμε στο κινητό χωρίς ακουστικά, ούτε να το τοποθετούμε κοντά στο μαξιλάρι όταν κοιμόμαστε.
Ενώ γίνονται πειράματα με την απόσταση που πρέπει να έχει η συσκευή από το κεφάλι, δεν γίνεται καμία προσπάθεια να ελεγχθεί η προτεινόμενη απόσταση κατά τη μεταφορά.
Οι επιστήμονες δηλαδή δε γνωρίζουν τις ακριβείς επιπτώσεις στο σώμα και στον οργανισμό από τη μεταφορά των κινητών στην τσέπη του παντελονιού, του μπουφάν ή κρατώντας τα στο χέρι.
 Σε όλες τις εκθέσεις που δημοσιεύονται, θεωρείται αυτονόητο ότι η μεταφορά του κινητού γίνεται μακριά από το σώμα.

Έτσι, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει ανακρίβεια, καθώς η έκθεση στην ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων αυξάνεται έντονα όταν το τηλέφωνο έρχεται σε επαφή με το σώμα.
Εφόσον η οποιαδήποτε επαφή με το κεφάλι έχει την πιθανότητα επιπλοκών, παρόμοιες θα είναι και οι επιπτώσεις από την επαφή με άλλα μέλη του σώματος.
Ο ασφαλέστερος τρόπος επικοινωνίας μέσω των κινητών, είναι τα γραπτά μηνύματα.
Είναι από τις λίγες λειτουργίες του κινητού που δεν χρειάζονται μεγάλη ραδιοσυχνότητα, άρα βλάπτουν ελάχιστα αν όχι καθόλου.
Το ασύρματο σήμα 3G ή 4G, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ασθενές.
Για παράδειγμα σε υπόγεια, σε ασανσέρ, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλα.
Τότε, η σύνδεση απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια, επομένως εκπέμπει και υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας.
Όταν βρίσκεστε σε σημεία που το σήμα είναι αδύναμο, ενεργοποιήστε τη λειτουργία πτήσης.
Με αυτό τον τρόπο, σταματάει να εκπέμπει ακτινοβολία
 valueforlife.gr   https://youtu.be/zKAKT6YM2Ws?t=2  .-

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
 ~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 23 και 24  Δεκεμβρίου 2017 :Μια  αθλητική επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/23-24-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-27-2017.html .-
~* 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. : Δ ΄ ΜΕΡΟΣ  .. .. Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017  :  Πελοποννησιακό και Aρφαραίϊκο λαϊκό γλωσσάρι  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .-
~***  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 28  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το ..2008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-28-2017.html .-
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-30-2017.html .-
~* 

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  : ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~*
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5950   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3806   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3805  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 581   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~



 ** ~  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :  ΥΓΕΙΑ  από το  Α   έως  και το -Ω  ......  :
 1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html  .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html  .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   
12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,
ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  
18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
 http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html  .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html  .-
 ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html  .-
49.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
50.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαΐου  2016 :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαΐου  2016  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
 58.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-   Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html  .-   
 65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
66.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 23-11-2016  : 

http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .-  
 67.-   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .- 
 68~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

70~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .-   
71 .-~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 25 Ιανουαρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/25-2017-to-o.html .-   
72.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-  

73.- ~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας : ΥΓΕΙΑ  ..από το Α - Ω ....16/02/2017  :  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html .-    
74.- ~*  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...υγεία το Α και το Ω  .. Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου  2017:  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post_24.html .- 
75.-
  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  Μαρτίου 2017  :

  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .-    76.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
77.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 
78~*ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη  25 Μαΐου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post_24.html .-   
79 .- ~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
80.-
   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ....το  Α-και το  Ω ...

΄Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017  ..
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
81.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !!
82.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:  Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post_30.html .-
83~  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..: Τετάρτη  22 Νοεμβρίου  2017 .. , http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html .-   
84 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
85 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017  , 
Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας    : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .- 

86.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
87 ~