ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Αυτό το Σαββατοκύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης

Αυτό  το  Σαββατοκύριακο στο  αγιάζι της ενημέρωσης :
Σαββάτο 17  και Κυριακή 18 Δεκεμβρίου  2011 στον Υπολογιστή μας για όλους μας !!   .
* Όλους σας βλέπω ...! Όλους σας παρακολουθώ !! Είμαι  Παναθηναϊκός ! Σταματάκος ο γλυκός !!

~** *  Bουλιάζει το πλωτό δέντρο της Θεσσαλονίκης , στο Θερμαϊκό!

** Δεκάδες Θεσσαλονικείς βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους και παρακολουθούν το «βούλιαγμα» του πλωτού χριστουγεννιάτικου δέντρου.
 * Ο αέρας σήκωσε κύμα και η βάση με τα αστέρια δεν άντεξε τα μποφόρ. Ήδη τα τρία πρώτα αστέρια έχουν βουλιάξει και απ’ ότι φαίνεται έπεται συνέχεια. Θυμίζουμε ότι την ημέρα της φωταγώγησης του πλωτού δέντρου αρκετοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν την προχειρότητα με την οποία στήθηκε ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στην κεντρική πλατεία και στη θάλασσα της πόλης.

~** Τρίκαλα: Λήστεψαν χορεύτριες στριπτιτζάδικου
* Σκηνικό τρόμου έζησαν δύο νεαρές κοπέλες στην είσοδο της πολυκατοικίας που μένουν στο κέντρο των Τρικάλων.
 * Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του trikalanews.gr τα ξημερώματα της Τρίτης που πέρασε, γύρω στις 6.00 δύο άγνωστοι δράστες φορώντας κουκούλες πλησίασαν τις δύο χορεύτριες που εργάζονται σε κεντρικό μαγαζί των Τρικάλων ως χορεύτριες και οι οποίες είχαν τελειώσει το πρόγραμμα τους, καταγόμενες από την Ρουμανία ηλικίας 18 και 20 ετών και με την απειλή μαχαιριών όπως περιγράφουν, τους απέσπασαν 2500 ευρώ που είχαν μαζί τους και τρία κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν και έσπευσαν να εξαφανιστούν.
 * Αμέσως οι κοπέλες τρομοκρατημένες ενημέρωσαν των ιδιοκτήτη του καταστήματος και αυτός με την σειρά του την αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνα για το συμβάν.

~** USD: Προβλέπεται διόρθωση εάν η ευρωπαϊκή κρίση δεν ενταθεί


~** NZD: Τα μεγάλα ελλείμματα θα επισκιάσουν την ανάπτυξη;


~**CAD: Αναμένεται να συνεχιστούν οι πιέσεις αν το πετρέλαιο συνεχίσει να υποχωρεί


~** Χρυσός: Εξαιρετικά αρνητικές οι προοπτικές καθώς η Fed μείωσε τις προσδοκίες για QE3

~** GBP: Πιθανή άνοδος λόγω κατοχύρωσης κερδών – τα πρακτικά της ΒΟΕ στο προσκήνιο


~**EUR: Το ευρώ διέσπασε το 1,30 καθώς δε διαφαίνεται λύση – Τι ακολουθεί;


  ~** Πτώση 3% στην εβδομάδα για την Wall Street


~** Σε χαμηλό έξι εβδομάδων το αργό


~** Από Οδ. Βουδούρη, Θαν. Οικονόμου και Φρ. Παρασύρη

~ Προτάσεις για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στο ΠΑΣΟΚ και το κράτος  * Με φωνές και διαμαρτυρίες από ομάδα διαδηλωτών ξεκίνησε η χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο «Rex» με θέμα την πρόσφατη πρόταση που κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Βουδούρης, Θανάσης Οικονόμου και Φραγκίσκος Παρασύρης, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε «το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει με καθαρούς πολιτικούς όρους, χωρίς κούφια συνθήματα, τη θετική προοπτική της πατρίδας, που να υλοποιείται μέσα απ’ έναν οδικό χάρτη συγκεκριμένων αλλαγών».
* Η παρουσία των διαμαρτυρόμενων πολιτών, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε φραστικές αντεγκλήσεις και μικροεπεισόδια μεταξύ των ίδιων και των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση.
*  Τα πράγματα έγιναν χειρότερα, όταν σήκωσαν κι ένα πανό που έγραφε «έξω οι δωσίλογοι από την πόλη μας», στρεφόμενοι κατ’ αυτό τον τρόπο εναντίον των τριών βουλευτών που ψήφισαν το Μνημόνιο.
* Κάποια στιγμή στην «αντισυγκέντρωση» βρέθηκε και ο βουλευτής Μεσσηνίας, ο οποίος προσπάθησε να «συνομιλήσει» με τους συγκεντρωθέντες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
* Τελικά, μέσα σε φωνές και διαμαρτυρίες, ένθεν κακείθεν, οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες αποσύρθηκαν και η συζήτηση ξεκίνησε όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.
* Στην έναρξή της ο κ. Βουδούρης, όπως και στη συνέχεια οι υπόλοιποι βουλευτές, αφού καταδίκασε την παραπάνω διαμαρτυρία ως «φασιστική», δήλωσε ότι «ο εκφοβισμός που επιχειρούν ορισμένοι δεν πρόκειται να περάσει» και θα παραβρίσκεται σε όποια εκδήλωση πρέπει.
 ~ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Τρία ήταν τα σημεία στα οποία αναφέρθηκαν οι ομιλητές και που, κατά την άποψή τους, αποτελούν την απαρχή για έναν άλλο βηματισμό της χώρας. Βασικά συστατικά του πρώτου είναι: εκλογικό σύστημα με κατάργηση του σταυρού προτίμησης, σε βάση μονοεδρικών ή ολιγοεδρικών περιφερειών και με ανοιχτές προκαταρκτικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων. Ασυμβίβαστο το λειτούργημα του βουλευτή και το λειτούργημα του υπουργού και ασυμβίβαστο το αξίωμα του πρωθυπουργού και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας. Χρονικό όριο στις συνεχιζόμενες θητείες των βουλευτών. Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που εκχωρεί δικαστικές αρμοδιότητες στους βουλευτές. Κατάργηση του προνομιακού συνταξιοδοτικού καθεστώτος των βουλευτών και εξορθολογισμός των απολαβών τους. Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, χωρίς αλλαγή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του.
 ~ ΚΡΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ. «Ελάχιστο εισόδημα» για κάθε πολίτη που κινδυνεύει από ανέχεια. Το μέτρο αυτό πρέπει να κοστολογηθεί και να οριστούν οι πηγές εξασφάλισης των σχετικών πόρων.
* Ταυτόχρονα, πρέπει στην περίοδο της κρίσης να οριστεί και ανώτατο όριο απολαβών στο Δημόσιο: «Μέγιστο εισόδημα» για όλους τους ανώτατους δημόσιους υπαλλήλους, δημόσιους λειτουργούς, πολιτικούς, προέδρους κρατικών επιχειρήσεων. Διορισμός γενικών γραμματέων με επικύρωση από το Κοινοβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία, ώστε να κατοχυρώνεται η αξιοκρατία σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού.
 ~ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Κομβικό σημείο είναι η δημιουργία ενός συστήματος που συνδυάζει σταθερό φορολογικό νόμο με αποτελεσματικό και αδιάφθορο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ο οποίος πρέπει να ανασυγκροτηθεί από την αρχή. Το νέο αυτό σύστημα πρέπει να υιοθετηθεί από την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία στο πλαίσιο μιας εθνικής διαβούλευσης.
* Περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Δηλαδή, της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία επιδιώκει μεν το κέρδος, υποτάσσοντάς το όμως σ’ ένα συλλογικό στόχο, με κυρίαρχους της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους ίδιους τους εμπλεκόμενους.
* Σε αυτήν την κατεύθυνση προτείνεται: να διευρυνθούν οι δυνατότητες δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας και από όλους τους πολίτες. Η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας είναι η κατεξοχήν κοινωνική απάντηση στην παρούσα κρίση .-

~** Τόνισε η Ν. Γιαννακοπούλου

~ Ανανέωση και ανασυγκρότηση για να βγει το ΠΑΣΟΚ από την… εφεδρεία
 * Προτάσεις προκειμένου να βγάλουν το ΠΑΣΟΚ από την πολιτική… εφεδρεία στην οποία βρίσκεται εδώ και μήνες, μετά την επιβολή του Μνημονίου στη χώρα μας, και η οποία παρουσιάζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, κατέθεσε χθες το πρωί, μιλώντας με δημοσιογράφους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η βουλευτής του κόμματος στη Μεσσηνία, Νάντια Γιαννακοπούλου.
* Λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωνε με το ίδιο θέμα περίπου ο συνάδελφός της Οδυσσέας Βουδούρης, κάποια οικοδομικά τετράγωνα πιο κάτω, η κυρία Γιαννακοπούλου παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» με τους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προχωρήσει στην αναγκαία επαναθεμελίωσή του, απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών.
 * Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και επί της ουσίας στην «αντιπαράθεσή» της με τον έτερο συνάδελφό της, Δημήτρη Κουσελά, για τον προσδιορισμό των τιμών ζώνης σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.
 ~ ΑΛΛΑΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Από την αρχή της συζήτησης η βουλευτής ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετη στην επιβολή των πρόσθετων οικονομικών μέτρων που ενδεχομένως αποφασίσει η σημερινή κυβέρνηση, στην προσπάθειά της, κατόπιν οδηγιών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, να φέρει το… καράβι της χώρας σε πιο ασφαλή ρότα. «Τα μέτρα που πήραμε μέχρι σήμερα μπορεί να ήταν επαχθή για την πλειοψηφία του κόσμου, αλλά σε μεγάλο βαθμό ήταν και αναγκαία, προκειμένου να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία. Περιθώρια, όμως, για καινούργια δεν υπάρχουν πλέον. Η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της και γι’ αυτό απαιτείται να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να βγούμε από το αδιέξοδο που βρισκόμαστε. Και θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει τα όπλα για να στραφεί σε μια άλλου είδους πολιτική. Η μείωση της γραφειοκρατίας, η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και το ουσιαστικό ψαλίδισμα του σπάταλου κράτους, είναι μερικά από αυτά. Επίσης, θα πρέπει, επιτέλους, να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να αντιστρέψουμε τις διαδικασίες απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Θα πρέπει, επίσης, να προχωρήσουμε στην επιβολή ενός απλούστερου και δικαιότερου φορολογικού συστήματος, το οποίο, σημειωτέον, δε θα πρέπει να γίνεται “σουρωτήρι” με την εκάστοτε αλλαγή υπουργού στο υπεύθυνο υπουργείο», υποστήριξε.
~ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ. Όπως ήταν φυσικό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κυρία Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε και στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα της και τη διαδοχολογία που έχει “ανοίξει” το τελευταίο διάστημα. Όπως τόνισε, «είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη ανασυγκρότηση σε πρόσωπα αλλά και ιδέες. Κι αυτά πρέπει να γίνουν πριν από τις εκλογές. Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ είναι ένα άδειο κέλυφος. Για να αντιστρέψουμε την εικόνα αυτή, πρέπει να συμβούν δύο τινά: Το πρώτο είναι να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε ανασυγκρότηση των δυνάμεών του. Κι αυτό θα γίνει, δεύτερη προϋπόθεση, με πλήρη ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες. Θα χρειαστεί να έρθουν νέα πρόσωπα στο προσκήνιο της πολιτικής, να εκλείψουν από το κόμμα μας ο λαϊκισμός και ο συντεχνιασμός».
~ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Η βουλευτής Μεσσηνίας μίλησε και για τα ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πολιτικό μας σύστημα, το οποίο, όπως παραδέχτηκε, πνέει τα λοίσθια.
* Στη συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και καιρό για εκλογή των βουλευτών με σταυρό ή λίστα, τάχθηκε καθαρά υπέρ της πρώτης διαδικασίας, την οποία χαρακτήρισε ως πιο δημοκρατική. Παραδέχτηκε, βέβαια, ότι η λίστα έχει ορισμένα θετικά στοιχεία στο σκεπτικό της, αλλά ο σταυρός προτίμησης είναι δικαιότερο σύστημα εκλογής. Στη συνέχεια, τάχθηκε υπέρ της επιβολής χρονικού περιορισμού στη θητεία των βουλευτών, της κατάργησης της βουλευτικής σύνταξης και του περαιτέρω περιορισμού της βουλευτικής αποζημίωσης. Τέλος, για το ίδιο θέμα, μίλησε και υπέρ της ουσιαστικής μείωσης της κρατικής δαπάνης για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
~ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΣΕΛΑ. Όσο για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με τον Δημήτρη Κουσελά, η κυρία Γιαννακοπούλου τόνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται για καμία προσωπική κόντρα. Άσχετα με το ποιος ευθύνεται για το θέμα που έχει δημιουργηθεί, η ουσία είναι ότι η πολιτική με τον προσδιορισμό των τιμών ζωνών στις αξίες των ακινήτων στη Μεσσηνία είναι άδικη και παράλογη. «Δεν είναι δυνατό το Τρίκορφο και κάποια άλλα ορεινά χωριά της Μεσσηνίας να έχουν υψηλότερες τιμές ζώνης από διάφορες περιοχές της Καλαμάτας. Οι πολίτες που συνάντησα στις διάφορες επαφές που είχα είναι οργισμένοι με το συγκεκριμένο θέμα και, όπως και να το κάνουμε, έχουν δίκιο. Το σύστημα πρέπει ν’ αλλάξει, κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα» σχολίασε.

~** Aυτοκινητόδρομος Τσακώνα-Καλαμάτα

* Έως τον Απρίλιο το τμήμα μέχρι τη Σπερχογεία
 * Με ιδιαιτέρως γοργούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Τσακώνας – Καλαμάτας, σύμφωνα με όσα μας είπε στέλεχος της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας. Από πέρσι μέχρι φέτος έχει ολοκληρωθεί τμήμα του δρόμου που ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα με τις παραπλεύρους οδούς, όλα τα σοβαρά τεχνικά έργα μέχρι τον κλάδο της Σπερχογείας, έχει τελειώσει ο ηλεκτροφωτισμός, έχει προχωρήσει η κατασκευή των μετωπικών και πλευρικών διοδίων στο Πήδημα, ενώ εξελίσσονται οι διαδικασίες κατασκευής του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων και του Κέντρου Ελέγχου Στάθμευσης στα Αρφαρά. Απομένουν, δε, μόνο οι διαγραμμίσεις.
 * Από την άλλη πλευρά, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου έως και τον κλάδο της Σπερχογείας, που θα επιτρέπει την έξοδο προς το Praktiker και τη Μεσσήνη, αντίστοιχα. Όπως μας επισημάνθηκε, αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν επιπλοκές, το συγκεκριμένο τμήμα αναμένεται να έχει τελειώσει έως την άνοιξη.
 ~ Από Σπερχογεία προς περιμετρικό
* Από τον κλάδο της Σπερχογείας έως και τον κόμβο Καρέλια έχουν προχωρήσει οι επιτάξεις, ενώ έχει ξεκινήσει η κατασκευή κάποιων τεχνικών έργων. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η συμπληρωματική απαλλοτρίωση στην περιοχή της ΔΕΗ, εκεί που ο νέος αυτοκινητόδρομος συναντάται με την υφιστάμενη εθνική οδό, ενώ πρόσφατα έγινε και η παρακατάθεση της αρχικής απαλλοτρίωσης έως τον κόμβο Καρέλια. Πλέον αναμένεται η σχετική δημοσίευση σε ΦΕΚ και από τα μέσα Ιανουαρίου (και προς το τέλος) να εντατικοποιηθούν τα έργα και σε αυτό το τμήμα, με εξαίρεση την παραλλαγή της χάραξης στη ΔΕΗ, όπου υπάρχει η συμπληρωματική απαλλοτρίωση. Θα αρχίσουν τα έργα κατάληψης χώρων, ενώ οι χωματουργικές εργασίες κατά την άνοιξη, αν φυσικά το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες.
* Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε παρακατάθεση της αρχικής απαλλοτρίωσης για το τμήμα της συνέχειας από τον κόμβο του Καρέλια. Αναμένεται και η δημοσίευση αυτού στο ΦΕΚ, προκειμένου να προκύψουν οι ιδιοκτησίες στις οποίες θα γίνει κατάληψη του χώρου.
* Στο ερώτημα που θέσαμε, αν η συζήτηση στο Εφετείο, στις 20 Φεβρουαρίου, καθυστερεί την πορεία του έργου, η απάντηση ήταν αρνητική: «Δε μας φέρνει πολύ πίσω, αφού αφορά καθορισμό τιμών, αλλά εξαρτάται και από το πώς θα προχωρήσει η απαλλοτρίωση».
* Ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά όπως μας αναφέρθηκε, θα ακολουθηθεί η διαδικασία των διοικητικών αποβολών και δε θα αναμένεται η συζήτηση στο Δικαστήριο.
 ~ «Δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης
* Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του έργου, επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ για το αν υπάρχει περίπτωση καθυστέρησης του χρονοδιαγράμματος για το τμήμα έως τη Σπερχογεία, επισημάνθηκε μια πιθανή καθυστέρηση λόγω των γεωλογικών προβλημάτων στην περιοχή του Παμίσου, όπου αναμένεται η ολοκλήρωση κάποιων καθιζήσεων και να επιτραπεί από τους μελετητές η κατασκευή ενός τμήματος μήκους 200 μέτρων.
* Ένα ακόμη ζήτημα, που ίσως να καθυστερήσει την παράδοση του συγκεκριμένου τμήματος, είναι μία ιδιοκτησία που βρίσκεται στην περιοχή. Για αυτή αναμένεται η έκδοση δικαστικής απόφασης για τη διοικητική αποβολή, θέμα που συζητήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου σε δικαστήριο της Καλαμάτας.

~** Δασικοί χάρτες

* ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 60 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
 ~ Αναρτήθηκαν σε Ασπρόχωμα, Αντικάλαμο, Σπερχογεία, Θουρία και Μεσσήνη
 * Η ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών της Μεσσηνίας έγινε χθες με πανηγυρικό τρόπο, σε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Μεσσήνη και Καλαμάτα, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου και του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργου Αμοργιανού.
* Οι χάρτες που αναρτήθηκαν χθες αφορούν στις Τοπικές Κοινότητες Ασπροχώματος, Αντικαλάμου, Σπερχογείας και Θουρίας για το νέο Δήμο Καλαμάτας και Μεσσήνης για το νέο Δήμο Μεσσήνης. Θα αναρτηθούν στις Δασικές Υπηρεσίες, στα Δημαρχεία των δύο Δήμων, καθώς και στις Τοπικές Κοινότητες. Οι δε πολίτες μπορούν να διατυπώσουν τις ενστάσεις και αμφισβητήσεις τους μέσα σε προθεσμία 60 ημερών από την ανάρτηση, η οποία αυξάνεται κατά 20 ημέρες για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού.
* Μετά τη συζήτηση και επίλυση των ενστάσεων, θα ακολουθεί η κύρωση του δασικού χάρτη.
* Υπογραμμίσθηκε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων είναι η πρώτη που άρχισε το θέμα των δασικών χαρτών και ήδη αναρτήθηκε και κυρώθηκε ο πρώτος δασικός χάρτης σε όλη την Ελλάδα, στα Λεχαινά Ηλείας, ενώ στη Μεσσηνία είναι οι δεύτεροι κατά σειρά που αναρτώνται.
 ~ Ικανοποίηση
* Πρώτη έγινε χθες το πρωί η εκδήλωση στο Δημαρχείο Μεσσήνης. Κατά την έναρξή της ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του που η διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών ξεκινά από τη Μεσσήνη. Ευχαρίστησε δε ιδιαίτερα τον κ. Αποστολόπουλο, ο οποίος, όπως είπε, τήρησε τη δέσμευσή του και υλοποίησε την υπόσχεσή του για τους δασικούς χάρτες.
* Στην αντίστοιχη εκδήλωση στην Καλαμάτα, το μεσημέρι, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ευτυχισμένος από τις εξελίξεις, λέγοντας πως «όλοι μας έχουμε ταλαιπωρηθεί από την απουσία δασολογίου». Η ανάρτηση των χαρτών, είπε, σηματοδοτεί πολλά και θα συνεισφέρει στην επίλυση πολλών προβλημάτων, ενώ επικαλέστηκε προσωπικό του παράδειγμα από τη Μάνη: όταν ρωτούσες «ποια είναι τα κτήματά μας», η απάντηση ήταν «όσο πιάνει το μάτι σου». Αυτό, όπως σχολίασε, οφείλεται στις προσπάθειες του κ. Αποστολόπουλου, σημειώνοντας ότι θα αφήσει «χώρο» στις δασικές υπηρεσίες να αναπτύξουν το πραγματικό τους ρόλο, και να μην είναι υπηρεσίες αντεγκλήσεων με πολίτες.
 ~ Δασικοί χάρτες
* Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσος Αποστολόπουλος, τόνισε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες είναι ότι δεν εξυπηρετείται ο πολίτης, κι αυτό συμβαίνει και με τον ίδιο τον υπάλληλο, όταν γίνεται πολίτης και θέλει να εξυπηρετηθεί σε κάποια υπηρεσία. Αν εμβαθύνουμε, όπως είπε, στο πρόβλημα, θα διαπιστώσουμε πως το όλο νομοθετικό πλέγμα είναι δαιδαλώδες και ερμηνεύεται κατά το δοκούν. Έτσι, αντί ο δημόσιος υπάλληλος απλώς να εφαρμόζει τους νόμους, τους ερμηνεύει. Αυτό, όμως, όπως εξήγησε, για να συμβεί πρέπει το νομικό πλαίσιο να είναι ξεκάθαρο.
* Επεκτείνοντας τη σκέψη του στα δασικά ζητήματα, είπε ότι το νομικό πλαίσιο αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες και ιδιαίτερα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί με ακίνητα για τα οποία πριν από το 1940 δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Παρατήρησε, λοιπόν, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαρισθεί τι είναι δάσος, τι δημόσια έκταση και τι ιδιωτική και να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης.
* Για παράδειγμα, ακόμα και αν κάποιος θέλει να χτίσει σε πόλεις όπως η Καλαμάτα και η Μεσσήνη, πρέπει να ζητήσει και να πάρει άδεια από το Δασαρχείο, η οποία μπορεί να καθυστερήσει να εκδοθεί μεγάλο διάστημα.
* Με τη σύνταξη των δασικών χαρτών ηλεκτρονικά θα λύνεται το ζήτημα, ενώ ο κ. Αποστολόπουλος υπογράμμισε ότι οι δασικοί χάρτες έρχονται σε σύγκρουση με οργανωμένα συμφέροντα. Επίσης, υπάρχει χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί το έργο για ολόκληρο το νομό.
* Ακολούθως, είπε ότι είναι η πρώτη Αποκεντρωμένη Διοίκηση που προχωρά σε αναρτήσεις δασικών χαρτών, σημειώνοντας ότι η πρώτη ανάρτηση έγινε στα Λεχαινά Ηλείας και ήδη οι χάρτες κυρώθηκαν.
* Στόχος, τέλος, είναι έως το 2013 η ΔΕΠΙΝ να είναι έτοιμη να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες σε όλες τις περιοχές αρμοδιότητάς της από την Κέρκυρα έως την Ελαφόνησο.
* Κλείνοντας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους συνεργάτες του και τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών για την εργασία που έχουν κάνει, ώστε να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες.
 ~ Σε άλλους 21 νομούς
* Από την πλευρά του, ο κ. Αμοργιανός τόνισε ότι οι δασικοί χάρτες είναι υψηλή προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ και δυστυχώς μέχρι σήμερα υπήρξαν σημαντικές δυσκολίες. Παρατήρησε ότι το 1976 ξεκίνησε η διαδικασία του Κτηματολογίου, έφτασε όμως σε αδιέξοδο και ατέλειωτους δικαστικούς αγώνες. Το 2009 συντάχθηκαν δασικοί χάρτες για 320 ΟΤΑ, αλλά κανένας δεν αναρτήθηκε και αποφασίσθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών, διότι «ήταν ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τον κυκεώνα που είμαστε. Όλη η κακοδαιμονία του ελληνικού κράτους θα φανεί μέσα από αυτούς τους χάρτες».
* Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου συνεχάρη τον κ. Αποστολόπουλο, σημειώνοντας ότι κατάφερε να είναι πρώτος που ανάρτησε και κύρωσε δασικό χάρτη και ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2011 άλλοι 21 νομοί θα έχουν δασικούς χάρτες. Συγκεκριμένα, είπε ότι ήδη έχει προκηρυχθεί η σύνταξη δασικών χαρτών για 11 νομούς και τις επόμενες ημέρες προκηρύσσεται η διαδικασία για άλλους 10.
* Καταλήγοντας είπε ότι χωρίς δασικούς χάρτες δεν μπορούμε να έχουμε ούτε κτηματολόγιο, ούτε χωροταξία και, κατά συνέπεια, ούτε επενδύσεις.
*  Ο γενικός διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Αντώνης Καρνταζόπουλος, σημείωσε ότι στόχος είναι έως το 2013 να έχουν γίνει αναρτήσεις των δασικών χαρτών σε όλους τους νομούς.
* Ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας κ. Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε γενικότερα στα οφέλη μιας κοινωνίας και των πολιτών από τη σύνταξη των δασικών χαρτών, ενώ στη συνέχεια ο προϊστάμενος του αρμόδιου Τμήματος, κ. Αγγελόπουλος, παρουσίασε στο κοινό αναλυτικά τη διαδικασία.
* Ανακοίνωσε τις πέντε περιοχές που αναρτώνται οι χάρτες και είπε ότι έχουν ετοιμασθεί και των περιοχών Καλαμάτας και Λεΐκων, η ανάρτηση των οποίων θα ακολουθήσει την άνοιξη. Αρχές καλοκαιριού θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και για τις υπόλοιπες περιοχές του νομού.

~** Αλσύλλιο Μπούκας

* Μελέτη για ανάπτυξη και αξιοποίησή του από Δ. Μεσσήνης, την αποκεντρωμένη διοίκηση και το ΥΠΕΚΑ  * Στο αλσύλλιο της Μπούκας βρέθηκε χθες το πρωί ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος, συνοδευόμενος από το δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο και τον ειδικό γραμματέα Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Αμοργιανίτη, παρουσία του διευθυντή Δασών Μεσσηνίας Γ. Σωτηρόπουλου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και του αντιδημάρχου Σπ. Κοντοθανάση.
* Ο δήμαρχος Μεσσήνης επισήμανε ότι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι η ανάδειξη και ανάπτυξη του αλσυλλίου, αλλά και η αξιοποίησή του από το κοινό, με ταυτόχρονη εγκατάσταση κάποιας ήπιας μορφής αναψυχής (αναψυκτήριο), αν αυτό είναι δυνατό.
* Επίσης, ζητούμενο είναι η κατασκευή διαδρόμων στο χώρο του αλσυλλίου, προκειμένου να είναι επισκέψιμο από τους πολίτες και λειτουργικό, με την τοποθέτηση καθιστικών και με δεδομένη πάντα την προσαρμογή αυτών στην υφιστάμενη νομοθεσία, λόγω του ότι ο χώρος προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία και επιπλέον έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέος. Σε συνδυασμό δε με την προώθηση των διαδικασιών πολεοδόμησης της περιοχής, για την οποία έχουν ήδη αναρτηθεί οι σχετικοί πίνακες, οι εξελίξεις είναι θετικές.
 ~ Χώρος για ανάπτυξη
* «Αυτό το άλσος πρέπει να αξιοποιηθεί», σημείωσε από την πλευρά του ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως η επίσκεψη στην Μπούκα κατέληξε στα εξής: υπάρχει η πολιτική βούληση για την αξιοποίησή του, θα παραχωρηθεί η χρήση του στο Δήμο Μεσσήνης, εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα, και, τέλος, θα εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιοποίηση του από το Δήμο Μεσσήνης με πόρους από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
* «Αυτή μας η προσπάθεια για το παραλιακό μέτωπο, σε συνδυασμό με την πολοεδομόηση πέριξ του αλσυλλίου, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια διφορετική ανάπτυξη της Μπούκας», είπε χαρακτηριστικά.
* Τέλος, ο κ. Αμοργιανίτης, ο οποίος βρέθηκε για πρώτη φορά στην Μπούκα, υποστήριξε πως θα εξεταστεί το θέμα από πλευράς υπουργείου, συναινώντας στην ανάδειξη και προστασία του χώρου, που «είναι ιδιαίτερα αξιόλογος, καθώς έχει τις προϋποθέσεις γενικότερης ανάπτυξης».

~** Γράμμα στον Άγιο Βασίλη

~ Δουλειά για τον μπαμπά ζητούν τα παιδιά  * Γύρω από το φωτισμένο έλατο στην πλατεία, λίγα θυμίζουν την κρίση που μας βασανίζει. Αποφασισμένοι να μη στερήσουν στα παιδιά τους τη χαρά και το μήνυμα ελπίδας των Χριστουγέννων, οι γονείς τούς προσφέρουν μια βόλτα με το καρουσέλ, ακούνε προσεκτικά όσα μας λένε οι πιτσιρικάδες ότι θα ζητήσουν από τον Άγιο Βασίλη στο γράμμα τους και οι περισσότεροι έχουν φροντίσει –κι ας τους λείπουν άλλα- να κάνουν τις ευχές τους πραγματικότητα. Στο δικό τους… γράμμα στον Άγιο Βασίλη, οι μεγάλοι ζητούν το θαύμα της ανατροπής της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ζητούν να μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα, να έχουν σπίτι, να έχουν δουλειά, και τη νέα χρονιά.
* Από τα παιδιά, δεν μπορείς να στερήσεις τη μαγεία των γιορτών. Ούτε να τους ζητήσεις να σκεφτούν πραγματιστικά για λεφτά και ύφεση και ανεργία. Όταν όμως ο μπαμπάς δεν έχει δουλειά, το αντιλαμβάνονται και ξέρουν τι να ζητήσουν από τον Άγιο. Ή όταν, όπως στην περίπτωση του 12χρονου Άρι που ζητιανεύει στο κέντρο, δε ζουν ως παιδιά, ακόμη και μια γκοφρέτα φαντάζει το πιο μεγάλο, το πιο υπέροχο δώρο.
 * Η 7χρονη Μάνια ήταν η πρώτη που μου μίλησε για το περιεχόμενο της… επιστολής της στον Άγιο Βασίλη.
* «Έχω γράψει ήδη το γράμμα μου», ξεκαθάρισε. «και ζητώ να μου φέρει ένα παιχνίδι, ό,τι παιχνίδι θέλει. Θέλω όλα τα παιδιά να έχουν παιχνίδια, να παίζουν και να μην πεινάνε».
* Η μητέρα της Νίκη, 35 ετών, ιδιωτική υπάλληλος, περιγράφει το δικό της γράμμα στον Άγιο: «Μακάρι να γινόταν το θαύμα και να μπορούσαν οι ευχές μας να εισακουστούν. Πάνω απ’ όλα, θέλουμε υγεία. Αντοχή, να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε από εδώ και πέρα. Η ευχή μου είναι να έχουμε δουλειά και με τον καινούριο χρόνο, να έχουμε σπίτι, να μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας τα αναγκαία. Μακάρι να βγει γρήγορα η χώρα μας και ο κόσμος όλος από τη δύσκολη κατάσταση. Μακάρι οι άνθρωποι να μάθουν να βοηθούν ο ένας τον άλλο. Παρά τις δυσκολίες, δε θα στερήσουμε από τα παιδιά τη χαρά των Χριστουγέννων. Θα τα γιορτάσουμε οικογενειακά, θα βρεθούμε με τους συγγενείς μας και θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το μήνυμα των Χριστουγέννων: Την ελπίδα».
* Στα παγκάκια της πλατείας, οι επτάχρονοι δίδυμοι Αλμάν και Μπαϊράμ χαζεύουν με τον πατέρα τους, Αλτίν, το φωτισμένο δέντρο.
* Ο Αλμάν ζητά από τον Άγιο Βασίλη ένα φορτηγό. Ο Μπαϊράμ θέλει ένα αυτοκινητάκι και του ζητά «να έρθει και φέτος και να είναι καλά τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, να έχουν ειρήνη και ευτυχία».
* «Το 2012 μακάρι να είναι ευτυχισμένο», λέει ο Αλτίν. «Να έρθει με το καλό πρώτα και ο Θεός να μας βοηθήσει για να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση».
* Έξω από το χριστουγεννιάτικο σπιτάκι του ΚΕΚΥΚΑμεΑ, ο Γιάννης και οι δύο Μαρίες έχουν τις δικές τους… παραγγελίες για τον Άγιο.
* Τριάντα τεσσάρων ετών, ο Γιάννης θέλει να του φέρει ο Άγιος Βασίλης ένα λάπτοπ. «Αυτό θέλω μόνο, είναι το όνειρό μου», λέει. «Γράμμα δε θα του γράψω, αλλά αυτό έχω ευχηθεί και αυτό του ζητώ. Η ευχή μου είναι να είναι καλά ο κόσμος. Όσο μπορούν να βοηθούν ο ένας τον άλλον και να βοηθήσουν τα παιδιά που είναι στην Αφρική. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να ζήσουν. Αυτό θα ζητούσα: Όσο μπορούν, όλοι, να βοηθήσουν τα παιδιά, τον κόσμο που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, πολύ πιο δύσκολη από τη δικιά μας. Καλή χρονιά να έρθει και η ζωή να γίνει καλύτερη. Να μην έχει πρόβλημα κανένας άνθρωπος, να μην υπάρχει πόνος. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα με στενοχωρεί πολύ. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και δεν μπορεί να πάρει ούτε τα βασικά. Τα μετράς και δε βγαίνουν. Αν μπορούσε λοιπόν ο Άγιος Βασίλης να μας ακούσει, ας του ζητήσουμε όλοι αυτό το δώρο: Να βοηθήσει ώστε να γίνουν καλύτερα τα πράγματα για τη χώρα μας και να βρούμε την ειρήνη.
* Στον Άγιο Βασίλη θα ζητούσα η ευχή που έκανα να γίνει πραγματικότητα. Για να δούμε…».
* Η Μαρία, 33 ετών, θα ζητούσε «αγάπη, ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Κι αν μπορούσα να ζητήσω και ένα δώρο, θα ήθελα μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή».
* Όσο για την 32χρονη Μαρία, θα του έγραφε να της φέρει μια κούκλα. «Μια Μπάρμπι. Και να είναι καλά οι άνθρωποι, να είναι ευτυχισμένοι».
* Ο μικρός Αλέξανδρος μου λέει πως είναι βοηθός του Άγιου Βασίλη στον παιδικό σταθμό, αλλά δεν αποκαλύπτει τα… μυστικά του. Θέλει ένα τρενάκι.
* Ο αδελφός του Νίκος, 6,5 ετών, θα του ζητήσει «ένα ρομπότ που μιλάει. Να είναι όλοι καλά και να μη στενοχωριούνται».
* «Στο δικό μου γράμμα στο Άγιο Βασίλη», λέει ο πατέρας τους Γιώργος Δημόπουλος, «θα ζητούσα να έχουμε υγεία πάνω απ’ όλα και χρήματα. Η ευχή μου είναι να αλλάξει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, να περάσουμε όσο μπορούμε αυτή την κρίση πιο ανώδυνα και να είμαστε όλοι καλά. Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της ελπίδας και εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Οι Έλληνες είμαστε από τους λαούς που τις γιορτές θα τις χαρούμε».
* Η 5χρονη Μαρία δεν έχει ιδιαίτερη προτίμηση. Φυσικά, αυτό που θα ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη είναι ένα παιχνίδι, «αλλά ό,τι και να μου φέρει, θα μου αρέσει. Για τους ανθρώπους εύχομαι να είναι ευτυχισμένοι και τα παιδιά να παίζουν πάντα χαρούμενα».
* Αδελφάκια, η Ειρήνη, 5,5 ετών, και ο Γιώργος, 9,5, θέλουν η μεν «ένα dvd και ένα γκλίτερ και μία κούκλα» και το αγόρι «ένα κάστρο και να είναι καλά, και οι μεγάλοι και τα παιδιά».
* «Από τον Άγιο Βασίλη θα ήθελα να μας φέρει ειρήνη, υγεία και περισσότερη πίστη γιατί αυτό μας λείπει, περισσότερο Θεό», λέει ο πατέρας του. «Οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά αν δεν αλλάξουμε πρώτα οι ίδιοι την κατάστασή μας, δεν πρόκειται να μας βοηθήσει κανείς. Εμείς απαρτίζουμε τη χώρα, το κάθε άτομο ξεχωριστά και όλοι μαζί. Χωρίς Θεό, δε γίνεται. Λίγη προσευχή. Απ’ όλους λείπει αυτό το πράγμα. Αν λίγη προσπάθεια κάναμε όλοι, όλα θα είχαν διορθωθεί. Να είστε σίγουρη για αυτό».
* Από την αρχή του ρεπορτάζ, έχει κολλήσει δίπλα μου ο Άρις και μου ζητάει λεφτά. Του πιάνω την κουβέντα. Δε φαίνεται να γνωρίζει τον Άγιο Βασίλη. Ζητιανεύει στο δρόμο. Οι γονείς του καθαρίζουν τζάμια στα φανάρια. Λέει ότι πηγαίνει σχολείο, αλλά όχι πολύ, γιατί το σχολείο δεν έχει λεφτά. Θέλει να βοηθήσει τους γονείς του.
* Τι θα ήθελες να σου φέρει ο Άγιος Βασίλης για τα Χριστούγεννα; τον ρωτάω.
~ Τι έχει να μου φέρει; μου λέει.
* Αρχίζω να του απαριθμώ παιχνίδια. Μήπως θα ήθελε να περνάει καλά; Να είναι ευτυχισμένοι; Να έχουν λεφτά στην οικογένεια; Τι απ’ όλα θα ήθελε;
* Μόνο τέτοια έχει; με ρωτάει παραξενεμένος.
~ Εσύ τι θα ήθελες; του λέω.
* Σοκοφρέτες δεν έχει; ρωτάει με αγωνία.
~ Αν έχει, λέει!
* «Αυτό θα ήθελα. Μια σοκοφρέτα. Και μετά ένα τρένο, ένα από αυτό το μεγάλο με τον πολύ κόσμο, ένα λεωφορείο και ένα αεροπλάνο».
* Παρακάτω, όταν ρωτάω την 8χρονη Ελένη τι θα γράψει στον Άγιο Βασίλη να της φέρει, απαντά σταθερά: «Μια δουλειά για τον μπαμπά».
~  Δε θα ήθελες ένα δώρο, ένα παιχνίδι; «Όχι», λέει μονολεκτικά.
* Στρέφομαι στη μητέρα της.
~ «Τι να πω;» λέει η γυναίκα. «Η Ελένη τα είπε όλα».

~** Σεμινάριο υδροπονίας χθες στο ΤΕΙ

~ Καλλιέργεια λαχανικών χωρίς… έδαφος
 * Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες το σεμινάριο για το υδροπονικό σύστημα καλλιέργειας λαχανοκομικών φυτών, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο ΤΕΙ Καλαμάτας.
* Εισηγητής ήταν ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής, Αναστάσιος Κώτσιρας, ο οποίος μίλησε για την υδροπονία, την καλλιέργεια εκτός εδάφους (γίνεται π.χ. σε νερό ή ελαφρόπετρα), ενώ ξενάγησε το ακροατήριό του στο πειραματικό θερμοκήπιο του ιδρύματος, όπου, μεταξύ άλλων, καλλιεργούνται μαρούλια και άλλα λαχανικά με το σύστημα της επιπλέουσας υδροπονίας. Δηλαδή, μέσα σε δεξαμενή χαμηλού βάθους με νερό, στο οποίο τα λαχανικά επιπλέουν.
 ~ «Γρήγορο αυτοκίνητο»
* Ο κ. Κώτσιρας έκανε λόγο για μια καλλιεργητική μέθοδο που λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια, ίσως και περισσότερο, σε άλλες προηγμένες, όπως τις χαρακτήρισε, χώρες, ενώ πρόσθεσε: «Η υδροπονία είναι ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο, το οποίο πρέπει να ξέρεις να οδηγήσεις». Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματά της, απαρίθμησε μερικά από αυτά:
-Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη εδάφους
-Μεγάλη αποδοτικότητα της χρήσης νερού
-Καθαρό περιβάλλον εργασίας
-Αυξημένες αποδόσεις, με ταυτόχρονη διατήρηση της ποιότητας
-Πρωίμηση
-Προγραμματισμός της παραγωγής
-Μείωση του κόστους παραγωγής, σε ένα βάθος χρόνου
-Βελτιστοποίηση του ελέγχου των συνθηκών ανάπτυξης των φυτών
-Αποφυγή προβλημάτων που σχετίζονται με την ποιότητα του νερού άρδευσης (διαχείριση και κακής ποιότητας νερού, κάτι που στο έδαφος μπορεί να είναι απαγορευτικό) κ.λπ.
 ~ Ενημέρωση καταναλωτών
* Ο επ. καθηγητής του ΤΕΙ κ. Κώτσιρας έκρινε αναγκαία την ενημέρωση των καταναλωτών, φέρνοντας ένα παράδειγμα. Παραγωγός, με τον οποίο συνεργάζεται, του ανέφερε πως μια μέρα στη λαϊκή ένας καταναλωτής τον ρώτησε εάν οι ντομάτες έχουν παραχθεί με υδροπονία ή στο έδαφος. Όταν ο παραγωγός απάντησε στον πελάτη ότι οι ντομάτες είναι υδροπονίας, εκείνος τις άφησε κάτω κι έφυγε. «Πρέπει να μάθουν οι καταναλωτές ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Υπάρχει μια εσφαλμένη εντύπωση» σχολίασε ο κ. Κώτσιρας.
* Λανθασμένη χαρακτήρισε, επίσης, την άποψη ότι τα υδροπονικά προϊόντα είναι άνοστα και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Είπε ακόμη ότι δεν είναι βιολογικά, όμως εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν υδροπονικά προϊόντα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως τέτοια.
* Στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα τριετούς εμπειρίας και τεχνογνωσίας του Εργαστηρίου Λαχανοκομίας, που αφορούν στην προσαρμογή του υδροπονικού συστήματος στις ελληνικές περιβαλλοντικές, τεχνικές και οικονομικές συνθήκες.
* Το σεμινάριο, το οποίο παρακολούθησαν αρκετοί Μεσσήνιοι αγρότες και γεωπόνοι, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΤΕΙ να στηρίξει επιστημονικά τη λειτουργία τέτοιων μονάδων από ενδιαφερόμενους παραγωγούς. Την έναρξη έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ανδρέας Κανάκης, ο οποίος μίλησε επίσης για άνοιγμα του ιδρύματος στην τοπική κοινωνία.

~** Πρώην φιλοσοφικό κέντρο


ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ
~ Επιστροφή του χώρου ζητά ο Δήμος Μεσσήνης
 * Στην απόφαση έκδοσης διαπιστωτικής πράξης, στην οποία θα αναφέρεται ότι ανακαλείται η δωρεά του χώρου που παραχώρησε ο Δήμος Μεσσήνης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κατέληξε ομόφωνα στη χθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.
* Η πενταετής προθεσμία της δωρεάς που είχε υπογραφεί στις 15 Δεκεμβρίου 2006 για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία στο κτήριο του πρώην Φιλοσοφικού Κέντρου πανεπιστημιακής σχολής ή τμημάτων, έληξε προχθές και χθες συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, προκειμένου να αποτιμήσει αν έχουν πληρωθεί οι όροι της.
 ~ Αυτοψία
* Η αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου ανέγνωσε την έκθεση αυτοψίας που διενήργησε στο χώρο η Τεχνική Υπηρεσία. Σύμφωνα με αυτή, έχει διαμορφωθεί η είσοδος, έχουν αποπερατωθεί δύο χώροι του ισογείου στο βορειοανατολικό κτήριο, έχουν τοποθετηθεί σιδερένια κάγκελα κι έχουν γίνει φυτεύσεις, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα δεν έχει γίνει κάποια εργασία και το κτήριο παρουσιάζει εικόνα αποσάρθρωσης και εγκατάλειψης. Υπάρχουν φθορές στο φέροντα οργανισμό του κτηρίου, που οφείλονται σε εγκατάλειψη και το κτίσμα χρήζει εκτεταμένων εργασιών για την αποκατάστασή του.
* Επίσης, δεν έχει συσταθεί τμήμα ή σχολή. Ανέφερε και το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου για τη μη τέλεση των βεβιασμένων, όπως χαρακτηρίστηκαν, εγκαινίων, αλλά και τις άκαρπες, όπως αποδείχθηκε, προσπάθειες που κατέβαλε ο Δήμος ώστε να έρθει σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο.
* Η κα Τσέλιου παρατήρησε ότι αφού δεν πληρούνται οι όροι της δωρεάς, το ακίνητο επανέρχεται αυτοδίκαια στο Δήμο Μεσσήνης, ο οποίος θα καλέσει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να αποδώσει την κατοχή και νομή του χώρου σε χρονικό διάστημα 30 ημερών μετά την έγκριση της απόφασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
* Επίσης, ανέφερε ότι θα δοθεί χώρος ή χώροι στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αν αυτό ζητηθεί.
* Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει κατατεθεί αίτημα ίδρυσης σχολής στη Μεσσήνη από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά και ότι εγκρίθηκε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών την περίοδο 2008-2009, με τίτλο «Ειδική Φιλοσοφία», το οποίο, όπως είπε, παρουσιάζεται πως υλοποιήθηκε φέτος, κάτι που δεν ισχύει.
 ~ «Δεν είμαστε κατά του Πανεπιστημίου»
* Ο δήμαρχος Μεσσήνης επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή δεν εναντιώνεται στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, όπως αναφέρονται σε σχετικές δηλώσεις που δημιουργούν στρεβλή εικόνα, αλλά επιθυμεί να ολοκληρωθεί και το κτήριο.
* Ακολούθησε η ανάγνωση της αλληλογραφίας μεταξύ του Δήμου και του πρύτανη του Πανεπιστημίου, όπου, όπως προκύπτει από την τελευταία απάντηση του κ. Παπαθεοδώρου, υπάρχει η βούληση για βελτίωση και αξιοποίηση μέρους του ακινήτου, αφού δεν υπάρξει άλλη δικαστική εμπλοκή, έννοια την οποία μετέφρασε ο κ. Αναστασόπουλος ως «να έχουμε καλή μεταχείριση».
 ~ Απόψεις
* «Να ξεκινήσουμε τον αγώνα, πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε αφού έχουμε μαζί μας και την τοπική κοινωνία», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νικ. Τζώρτζης, ο οποίος παρατήρησε πως τόσο ο πρύτανης όσο και η κα Ξανθάκη έγιναν προκλητικοί.
* Υπέρ της επιστροφής του χώρου στο Δήμο Μεσσήνης τάχθηκαν και οι δύο εκπρόσωποι των συνδυασμών της ελάσσονος μειοψηφίας.
* Από την πλευρά του, ο Νικ. Κωνσταντέλος επισήμανε ότι ο μόνος τρόπος για να επισκευαστεί το κτήριο είναι να επανέλθει στο Δήμο, κάτι που αποτελεί και γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

~** Σήμερα στο Ιόνιο και τη Δυτ. Πελοπόννησο


~ Καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και χιονοπτώσεις
 * Για καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους στα πελάγη και χιονοπτώσεις στα ορεινά προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, για σήμερα Σάββατο, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
* Ειδικότερα, για σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, όπου αναμένεται ύφεση των φαινομένων τη νύκτα. Παράλληλα, οι νότιοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά στα πελάγη στα 9 μποφόρ και θα εξασθενήσουν το βράδυ, κυρίως στα δυτικά.
* Τη Δευτέρα αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού στη χώρα, με έντονες βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Βόρειο Αιγαίο.

~** Πριν 94 χρόνια

- Η χθεσινή αγορά γιομάτη μονάχα από λεμόνια, πορτοκάλια και μανδαρίνια. Τίποτε άλλο. Τα μαπόφυλλα δηλαδή τα ξηρά φύλλα έφθασαν πόσο νομίζετε; Τεσσαράκοντα λεπτά το μάτσο. Έτσι δε μάτσο φύλλα ξηρά τέσσερα. Αμ τα σινάπια και τα γογγύλια πόσο νομίζετε; Σαράντα έως πενήντα λεπτά η οκά, βγαλμένα με όλες τις ρίζες τους γιομάτες χώματα και φέροντα εις τα φυλλώματά των ύδωρ αρκετόν δι’ ολόκληρη κουζίνα.
- ΕΠΕΙΤΑ από βροχή και λάσπες πέντε ημερών, ανεφάνη και χθες την πρωίαν λίγος ήλιος. Και λίγος βορηάς πρωινός εστέγνωσε μερικές λάσπες.
 - Ο εσωτερικός διάκοσμος του θεάτρου «Πάνθεον» δια την οπερέτταν Παπαϊωάννου σχεδόν ετελείωσε. Αι παραστάσεις θ’ αρχίσουν ασφαλώς προ των εορτών. Η δε άφιξις του μεγάλου θιάσου θα συμπέση προς την 18ην Δεκεμβρίου κατά πάσαν πιθανότητα.
 - ΑΥΡΙΟΝ θα ενεργηθή η τρίτη διανομή άρτου, υπολειπομένης μιας ακόμη τοιαύτης εκ των αφιχθέντων 38.000 οκάδων, ήτις θα ενεργηθή την προσεχή Τετάρτην.

~** Aυτή η κυβέρνηση "δεν τραβάει" - Ένα μήνα μετά... ανασχηματισμός!

~ Ίσως θα είναι ο πιο σύντομος ανασχηματισμός στην ιστορία μιας κυβέρνησης αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες έκλεισε ένα μήνα ζωής.Ούτως ή άλλως όμως, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με όλες τις άλλες που έχουμε ζήσει στην πορεία των χρόνων. * Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι εμφανές ότι δεν τραβάει και αυτό γιατί πολλά από τα μέλη της δεν είναι προσηλωμένα στο έργο που πρέπει να γίνει ώστε να κλείσει ο κύκλος της και να οδηγηθούμε σε εκλογές.
 * Ο πρώτος μήνας του χρόνου θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικός για την πορεία της χώρας και όπως λένε όλοι, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κορυφαίοι υπουργοί οι οποίοι αντί να ασχολούνται με τα καυτά ζητήματα που πρέπει να λυθούν, να ασχολούνται με τα εσωκομματικά τους. Για παράδειγμα, πως να είναι προσηλωμένοι στα καθήκοντάς τους οι κύριοι Βενιζέλος, Λοβέρδος και Χρυσοχοϊδης, ακόμα και η κα Διαμαντοπούλου, όταν έχει ανοίξει η κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ;
* Γι' αυτό και αυτό που προκρίνεται είναι ένα μικρότερο σχήμα με κυβέρνηση τεχνοκρατών όπως στην Ιταλία.
* Για να γίνει όμως ο ανασχηματισμός πρέπει να συμφωνούν όλοι. Και απ' ότι φαίνεται, εκτός από τον Γ.Καρατζαφέρη που το έθεσε και επίσημα στον πρωθυπουργό, σύμφωνος φέρεται να είναι και ο Γ.Παπανδρέου.
* Όσο για τον Α.Σαμαρά, δεν φαίνεται κι εκείνος να είναι αρνητικός όπως για παράδειγμα στο θέμα της παράτασης της ζωής της κυβέρνησης. Ισα - ίσα, έλεγαν πηγές από τη ΝΔ, αν βελτιωθεί το σχημα και προχωρήσει με πιο γρόγορους ρυθμούς το έργο του, τόσο πιο γρήγορα θα πάμε σε εκλογές.

~** Στην κλήρωση της 16 Δεκεμβρίου 2011 για Ευρωπαϊκούς αγώνες στο ποδόσφαιρο των Ελληνικών ομάδων :
Στο Europa League  στους 32 : Ρουμπίν Καζάν - Ολυμπιακός Πειραιώς   και Ουντινέζε - ΠΑΟΚ Θεσ/κης
Στο  Τσάμπιονς Λίγκ στους 16 : Λιόν - ΑΠΟΕΛ  Λευκωσίας

** ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ 17, 18-12-2011  :
~** Για την Σούπερ Λίγκα στο ελληνικό ποδόφαισφαιρο :
*Σα , ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  1-0 , (1-0).- ^
Tα γκόλ: 30΄ Μάρκο Μαρκόφσκι .-^
Κάρτες : Στάθης Ρόκκας , Μιχάλ Στάσιακ , Δημ. Κομεσίδης  , Αμίρι Κουρντί , Αντρέ Σέμπρι , Κώστας Σταυροθανασόπουλος , Μάουρο Πόϊ , Κώστας Φλίσκας .-^
*Σα,  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΣΡΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ  3-1  , (1-0) .- ^
 Tα γκόλ : 8΄ και 79΄ Σεμπάστιαν Λέτο ,(το 14ο του γκόλ στο πρωτάθλημα ), 66 ΄ Ζαν Αλέν Μπουμσόνκ ,( 3α τα γκόλ του στο πρωτάθλημα) , 84΄ Φερνάντο Ουσέρο .- ^ (Ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει 16 γκόλ στα εντός έδρας 5 μάτς πρωταθλήματος  ).-
Κάρτες : Χακόμπο , Κώστας Κατσουράνης , Σεμπάστιαν Λέτο  , Σάββας Τσαμπούρης , Στέργιος Μαρίνος , Χούλι , Μάτε Τζούνιορ Σιμάο .- ^
* Σα , ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΔΕΝ  0-1 .-^
Τα γκόλ : 7΄ αυτογκόλ Χρήστος Λισγάρας  .-^
 Κάρτες :Θανάσης Μουλόπουλος , Μάριο Χίμπλιγκερ , Δημ. Κοιλιάρας .- ^
* Κυ, ΑΡΗΣ  ΘΕΣΣΑΛ/ΚΗΣ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  0-0 , (0-0).- ^
Κάρτες : Νέρι Καστίγιο , Ντάνιελ Τσέζαρεκ ,Ρικάρντο Φατίχ (κόκκινη)  Παύλος Μητρόπουλος , .-^
* ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ - ΠΑΟΚ ΘΕΣ/ΚΗΣ  0-2 , (0-2).- ^
Τα γκόλ : 27΄Δημ. Σαλπιγκίδης , 37΄ Γιώργος Φωτάκης .-^
Κάρτες : Άγγελος Βέρτζος , Χρήστος Αραβίδης , Πέτρος Κανακούδης , Κόστα Βιάρνα Βάντερσον , Λεάντρο , Σωτήρης Μπαλάφας .- ^
* ΟΦΗ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑ  0-0 .- ^
Κάρτες : Ματίας Ρικάρντο Βερόν , Γιώργος Γεωργίου , Λεωνίδας Καπάνταης , Ζέλικο Καλάϊτζιτς , Δημ. Γραμμόζης , Ηλίας Ιωάννου , Απτούλ Οσμάν , .-^
* ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  ΑΘ. - ΑΕΚ  ΑΘ.   1-0 , (0-0).- ^
Tα γκόλ : 57΄Στέλιος Σφακιανάκης , .-^
 Κάρτες : Τσάρλς Ιτάντζ , Φρασίνσκο ,  Ζουέλα , Ανδρέας Τάτος , Νίκος Λυμπερόπουλος , Νίκος Καράμπελας , Κώστας Μανωλάς , Γιάννης Κοντερές , .-^
* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡ. - ΠΑΣ  ΓΙΑΝΝΙΝΑ    2-0  , (2-0).-
Τα γκόλ : 9΄ Ντεβίντ Φουστέρ , 43΄ Ραφίτ Τσιμπούρ ,
Κάρτες : Χοσέ Χολέβας , Παρασκευάς Ανδράλας , Ηλίας Κότσιος ,

~ Την επόμενη αγωνιστική 15η αγωνιστική : 
* ΑΕΚ  Αθηνών - Δόξα Δράμας
* Εργοτέλης - Ξάνθη
* Κέρκυρα - Άρης Θεσ.
* Ολυμπιακός Πειρ. - Ατρόμητος Αθην.
* Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός
* Πανιώνιος - Αστέρας Τρίπολης
* ΠΑΟΚ Θεσσαλ. - Λεβαδειακός
* ΠΑΣ Γιάννινα -  ΟΦΗ
~** Στην  Football League , Φουτ Μπώλ  2 της Β΄ εθνική στο ποδόσφαιρο :
~Σα,  Βύζας Μεγάρων  - Καλονή Μυτιλίνης 1-1 , (0-0).- ^
~ Σα,  Θρασύβουλος  - Αγροτικός Αστέρας  0-1 , (0-0).- ^
~Σα,  Πιερικός  -  Αναγέννηση Γιανιτσών   1-0 , (0-0) .- ^
~ Πλατανιάς - Πανσεραϊκός  1-1 , (1-0).- ^
Βέροια - Διαγόρας   2-0 , (2-0).- ^
~ Εθνικός Αστέρας - Παναχαϊκή  1-1 , (1-0).- ^
Καλλιθέα - Φωκικός  3-0 , (2-0).- ^
~ ΑΕ. Λάρισσα - Αναγέννηση Επανωμής  5-2 , (1-1).- ^

~** A 1  Στο  Ελληνικό Μπάσκετ πρωτάθλημα :
*Σα , Κολοσσός Ρόδου - ΠΑΟΚ  Θεσσαλ.   76-67 .- ^
* Σα, Περιστέρι - Α.Γ.Ο. Ρεθύμνου    62-75 .- ^
*Σα ,  Άρης Θεσσαλονίκης - Ηλυσιακός 83-67 .- ^
* Σα, ΚΑΟΔ Δράμας - Καβάλα  81-58   .- ^
* Κυ, Ικαρος Καλιθέας - Ολυμπιακός Πειραιώς  57-105 , (31-53)  .-   ^
*

~** Στην Γ΄ εθνική στο  Εληνικό ποδόσφαιρο :
~ΝΟΤΙΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ :
* ΠΣ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ -  Γλυφάδα 0-0 .- ^
* Χανιά - Αστέρας Μαγούλας  2-0 .-^
* Ηλυσιακός Ζωγράφου -  ΠΑΟ Ρούφ  1-1 .- ^
* Προοδευτική - Πανηλειακός  1-0 .- ^
* Ρουβάς  -Απόλλων Σμύρνης  0-3 .- ^
~ ΒΟΡΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ :
* Αετός Σκύδρας - Απόλλων Καλαμαριάς 0-1 .- ^
* Μ. Αλέξανδρος - Βοτανιακός  0-0 .- ^
* Νίκη Βόλου - Τύρναβος  0-0 .- ^
* Οικονόμος Τσαριτσάνης - Εθνικός  Γαζώρου  0-1 .- ^
* Τυλικράτης Λευκάδας - Δόξα Κρανούλας  2-0 .- ^
*Πόντιοι Κατερίνης - Οδυσσέας Αναγέννησης Σερρών  4-0 .- ^

~* Για το κύπελλο Ελλάδας Πέμπτη 22-12-2011 :
~ ΠΣ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ  -  ΑΕΚ Αθηνών  -

~** Στην  Δ΄ εθνική και στον 6ο όμιλο στο ποδόσφαιρο 7η αγωνιστική  :
* Παναιγιάλειος - Τσιλιβή  1-0 .- ^
* Πάμισος Μεσσήνης - Ατρόμητος Λάππα  0-1 .- ^
* Βρασιές Αρκαδίας - Θύελλα Πατρών  2-0 .- ^
* Εράνη Φιλιατρών - Ολυμπιακός Γυθείου 0-0 .- ^
* Αχαϊκή - Αστέρας Αμαλιάδος 3-1 .- ^
* Π.Φ.Ο. Πανόπουλο - Διαγόρας Βραχναίϊκων 2-1 .- ^
* Τριταϊκός - Εικοσιμία ! 0-3 α.α (χ.α.).- ^
 Επόμενη αγώνες 8η αγωνιστική:
~ Αστέρας Αμαλιάδος - Πάμισος Μεσσήνης
~ Ατρόμητος Λάππας - Βρασιές
~ Διαγόρας Βραχναίϊκών - Τριταιϊκός
~ Εράνη Φιλιατρών - Παναιγιάλειος
~ Τσιλιβή  - Αχαϊκή
~ Ολυμπιακός Γυθείου - Π.Φ.Ο. Πανάπουλο
~ Εικοσιμία -Θύελλα Πατρών


~** ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ :
Α΄ Τοπική :
*Σα ,  Ακρίτας Κορώνης - Ηρακλής Καλαμάτας  2-2 .- ^
*Σα,  Ομόνοια Καλαμάτας - Παναθηναϊκός Καλ. 1-1 .- ^
* Σα , Α.Ο. Ασπρόχωμα - Μεσσηνιακός  Γ.Σ.  2-2 .- ^
* Σα ,  Α.Ο. Φαρραί - Α.Ο. Κυπαρισσία  0-1 .- ^
* Κυ, Α. Π .Σ .Αστέρας  Αρφαρών -  Απόλλων Καλαμάτας  4-0 .- ^  Tα γκόλ :  5΄ Κοτταρίδης ,  25΄ Γ.Α. Γιαννακούντζος , 37΄ Σάκης Αντωναίος , 52΄ Γ.Ι. Μπούρας .- ^
Ο ΑΣΤΕΡΑΣ αγωνίστηκε με τους : Ματθαίος - Λίβας , Τσιλίκος , Χαραλαμπόπουλος , Χριστόπουλος , Κ. Φέστας , Η. Καπόγλης  ,Γ. Γιαννακούτζος , Φρ. Κεράνης ( Σταθόπουλος ) , Σάκης Αντωναίος ( Πουλόπουλος ) , Γ. Μπούρας  , Κοτταρίδης ( Πολυχρόνης ) .- ^
* Α.Ο. Σπερχογεία -  Α.Ε. Μάνης  2-1 .- ^
* Τέλος Άγρας Γαργαλ. - Ολυμπιακός Καλαμ . 2-1 .- ^
* Αίας  Καλαμάτας - Εθνικός Μελιγαλά  0-4 .- ^

Β΄ Τοπική :
1ος  Όμιλος :
~Σα,  Α.Ο. Διαβολίτσι - Ατρόμητος Πλατύ  5-2 .- ^
~Σα ,  Νίκη Πλάτης - Δωριεύς Δωρίου  0-2 .- ^
~Σα ,  Αστέρας Μικρομάνης  - Α.Ο. Πατίστα Καλαμάτας  0-0 .- ^
~ Κυ, Αστέρας Βαλύρας  - ΠΑΟ  Καλό Νερό 6-0 .- ^
~ Ηρακλής Κυπαρισσίας - Α.Ο. Ανδρούσα  1-4 .- ^
~ Πανιώνιος Καλαμάτας - Ενωμένα Σωματεία Καλαμάτας  5-2 .- ^
~ Άρις Καλαμάτας - Α.Ε. Μάνεσι  3-2 .- ^
2ος Όμιλος :
*Σα,  Παπαφλέσσας Χώρας - Α.Ο. Στενωσιάς  5-2  .- ^
* Σα, Δόξα Καλαμάτας - Απόλλων Πεταλιδίου 1-2 .- ^
* Κυ, Α.Ο.  Μεθώνης -  Τσικλητήρας Πύλου  0-1 .- ^
* Α.Ο. Χανδριναϊκός - Α.Ε. Λογγά  1-0 .- ^
* Θύελλα Χαροκοπειού - Ολυμπιακός Ανάλυψης  1-2 .- ^
*  Νέστωρ Πύλου - Α.Ε.  Καλλιθέας  1-3 .- ^
* Μιλτιάδης Τριφυλίας - Α.Ο. Βέργα  2-0 .- ^

Γ΄ Τοπική :
1ος Όμιλος :
 ~ Σα, Α.Ο. Διόδια - Διαγόρας Κοπανακίου 2-1 .- ^
~Σα,  Α.Ο. Σελλά - Πανευαϊκός  1-2 .- ^
~ Κυ, Α.Ε.  Αιθαίας - Νέος Άρις  0-4 .- ^
~ Αμφιθέα - Α.Ε. Γαργαλιάνων  2-1 .- ^
~ Πανθουριακός - Άμφεια (Γαρίκι)  2-1 .- ^
~ Πάμισος Άριος - Ολυμπιακός Διαβολιτσίου  5-0 .- ^
2ος Όμιλος :
* Σα, Δαναός Καλαμ. - Πράσινα Πουλιά Καλ.  1-2 .- ^
* Κυ, Θησέας  Καλαμ. - Νέδουσα Αλαγωνίας  2-0 .- ^
* Θύελλα Παραλίας Καλ. - ΑΕΚ  Καλαμάτας 1-3 .- ^
* Ίκαρος Καλαμ . - Α.Ο. Χατζή  2-5 .- ^
* Κεραυνός Καλαμ . - Α.Ε. Μάνης 5-3 .- ^

~* Για το παιδικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα :
2ος Όμιλος :
* Σα, Δωριεύς Δωρίου - Αστέρας Αρφαρών
* Σα, Α.Ο. Σπερχογεία - Εθνικός Μελιγαλά

***
**  http://www.atdhe.net/  .-


** http://www.livebet.com/ , Ζωντανά αποτελέσματα .-

** http://periferiako.com/  , Αποτελέσματα ποδοσφαιρικών αγώνων .

** http://www.sport-fm.gr/  .-

** http://www.derby.gr/  .-

** http://www.agioritikovima.gr/  .-

~* http://notosspor.blogspot.com/  .- TA SPOR TOY NOTOY .-

** http://www.fromsport.com/  .- Ζωντανοί όλοι οι Ποδοσφαιρικοί αγώνες .-


** http://www.atdhe.tv/  , Ζωντανά αθλήματα !

http://www.bet365.com/home/FlashGen4/WebConsoleApp.asp?affiliate=365_069610  , .-

~* http://www.streamhunter.tv/  , Ζωντανό ποδόσφαιρο !


~-- ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011:


** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/blog-post.html  , Διαλεγμένες Φωτογραφίσεις ..Φωτογραφίες που αρέσουν , Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 .-

** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/1-2011.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011.- .-

** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/2-3-2011.html  , Aυττό το Σαββατο - Κύριακο στην ενημέρωση 3 και 4 Δεκεμβρίου 2011 , Παρασκευή 2/12/2011.-

** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/5-2011.html  , Πρίν από τα Χριστούγεννα Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2011 .-

** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/12/5122011_05.html  , Λόγια Αγάπης Χαράς και Ανθρωπιάς για όλους μας 5/12/2011 Δευτέρα .-

** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/12/5122011_5419.html  , Έρχοντε γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς Δευτέρα , 5/12/2011 .-

** http://snsarfara.blogspot.com/2011/12/6-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011 .-

** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/12/7-12-2011.html  , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα 7-12-2011 .-

** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/12/7-2011.html  , Κάθε ημέρα κοντά σας στο αγιάζι της καθημερινότητας Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011 .-

** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/12/8-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 .-

** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/12/9-2011.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 .-

~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/10-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/10-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 .-

** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/11-2011.html  , Φωτογραφίες και Ανέκδοτα -Σήμερα είναι Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 σας ενημερώνουνε .-

** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/12-2011.html  . όλα όμορφα και ωραία με πολλά Νέα , Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου

** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/12/blog-post_12.html  , Φωτογραφίες και Βίντεο :Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου .-

** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/12/13-2011.html  , Ωραία μέρα για σήμερα με ενημέρωση και άλλα : Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 .-

** http://snsarfara.blogspot.com/2011/12/blog-post.html  , Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 . ANΚΔΟΤΑ ...ΚΑΙ ΓΕΛΙΟ .-

** http://snsarfara.blogspot.com/2011/12/blog-post_14.html  , Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 , Στο Αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωης .-

** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/14122011.html  , Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα 14/12/2011.-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/14122011-2.html  , Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα 14/12/2011 Νούμερο 2

** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/14122011-3.html  , Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα 14/12/2011 Νούμερο 3

** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/14-2011.html  , Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , TΕΤΆΡΤΗ 14 Δεκεμβρίου 2011 .-

** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/2011.html  , Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 , ΥΜΝΟΙ ΑΓΙΩΝ Βυζαντινή μουσική - βυζαντινές εκκλησιαστικές μελωδίες 2011, No 1 .-

** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/2011-2.html  , Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 , ΥΜΝΟΙ ΑΓΙΩΝ Βυζαντινή μουσική - βυζαντινές εκκλησιαστικές μελωδίες 2011 No -2- .-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/15-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας ,Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/01/h-nellh-says-24012011.html  , Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011 , ΤHΕ NELLH SAY΄S Η ΝΕΛΛΗ ΜΑΣ ΛΕΕΙ 24/01/2011.-

1. !!~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2011/12/blog-post.html#!/2011/12/blog-post.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ενημέρωση - Εδήσεις -Σχόλια κ.α ,Παρασκευή 16 /12/201 1η Δημοσίευση ! .-

**  http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/blog-post.html  , Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου