ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Εφημερίδα Αρφαρά , Τα  Νέα μας  .
Σάββατο 19 Μαΐου 2018 :



Οταν η Ποντιακή Γενοκτονία είναι… Pontus Soykirim! (ΒΙΝΤΕΟ)
~  του Νίκου Χειλαδάκη, Δημοσιογράφου, Συγγραφέα, Τουρκολόγου
Όταν πολλοί επώνυμοι εδώ στην Ελλάδα αρνούνται την ιστορική πραγματικότητα της διάπραξης της φρικτής γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων και των Χριστιανών της Ανατολής, ηχηρό χαστούκι σε όλους αυτούς είναι η αναγνώριση αυτής της γενοκτονίας από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
* Στο εξαίρετο τελευταίο βιβλίο του γνωστού Πόντιου καθηγητή ιστορίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη, αναφέρονται μια σειρά από επωνύμους διανοουμένους της άλλης πλευράς του Αιγαίου οι οποίοι παρά την πέλεκυ του τουρκικού καθεστώτος να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια τους, έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν την γενοκτονία, δίνοντας μάθημα συνείδησης σε πολλούς εδώ στην δική μας πλευρά.
~* Pontos Rum Soykırımı  : https://youtu.be/5twFdlyfFvI  .-
~ Διακρίνουμε την συγγραφέα, Elif Şafak : «Αν οδηγούνταν στην δικαιοσύνη οι ένοχοι των σφαγών και των αγριοτήτων στο παρελθόν δεν θα ήταν εύκολο για το κράτος να καταπιέζει τις μειονότητες με επικριτικές φωνές». Τον διανοούμενο, Ali Ertem : «Βασικό καθήκον των της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αναγνώριση και η καταδίκη της γενοκτονίας των χριστιανών από το τουρκικό κράτος και την τουρκική κοινωνία. Το ακαδημαϊκό, Ali Sait Çetinoğlu, τον καθηγητή ιστορίας και κοινωνιολογίας στις ΗΠΑ, Tamer Akçam, την καθηγήτρια κοινωνιολογίας γεωγραφίας και γλωσσολογίας στο πανεπιστημίου της Άγκυρας, Pervin Erbil : «Το Νοέμβριο του 1916 τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο. Σε συνθήκες βαρυχειμωνιάς, με φοβερό κρύο και χιόνι ανάγκασαν όλους τους Έλληνες ορθοδόξους χριστιανούς αδιακρίτως ηλικίας νέους γέρους γυναίκες και παιδιά να μετακινηθούν στα νότια χωρίς επιπλέον να τους επιτρέψουν να πάρουν μαζί τους τίποτα πέρα από ελάχιστα χρειώδη που μπορούσαν να μεταφέρουν.
* Η διαταγή δεν είχε εξαιρέσεις. Δεν έδειξαν την παραμικρή επιείκεια στους αρρώστους ούτε στους υπερήλικες που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν». Την γνωστή αρθρογράφο, Ayşe Hür, τον ποιητή Serkan Engin, τον διανοούμενο, Halil Berktay, (ανεπιθύμητος στην Τουρκία) : «Ιστορικά το γεγονός ότι η γενοκτονία των Αρμενίων των Ποντίων και των Ασσυρίων αποτέλεσε οργανωμένο σχέδιο εθνοκάθαρσης και εκτουρκισμού της Ανατολίας», την καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Fatma Müge Göçek, τον καθηγητή γλωσσολογίας, Ahmet Oral, τον συγγραφέα, Attila Tuygan και πολλοί άλλοι που δεν τους γνωρίζουμε.
Μαζί στο άσμα την γενοκτονίας η Κική Σαβίδου και η Τουρκάλα Dilek Koç. ~* Kikis Savvidou ve Dilek Koç'dan muhteşem Düet 'Gemiler Giresune : https://youtu.be/L8CT65OERFI .-
~ Μια παρέα Τούρκων θρηνεί με τον δικό τους τρόπο αυτό που έγινε στον Πόντο στις αρχές του εικοστού αιώνα.
~* Vocca - Gemiler Giresun'e : https://youtu.be/ZKU0y8yR0CE  .-
* Τέλος θα ακούσουμε την γνωστή θαρραλέα Τουρκάλα τραγουδίστρια, Şevval Sam, στο τραγούδι της γενοκτονίας.
~* σε τούρκικο κανάλι şevval sam gemiler giresun'a türkçe rumca : https://youtu.be/suZNtnawyIE  .-

*** Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Μεσσηνίας 
Τη λειτουργία διευρυμένου ωραρίου κατά τη θερινή περίοδο θα ακολουθήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στο πλαίσιο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αρμοδιότητάς της.
Ειδικότερα:
Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης: 8.00 – 20.00
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας: 8.00 – 20.00, Δευτέρα 13.30 – 20.00
Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Τριφυλίας: 8.00 – 15.00 (εκτός Δευτέρας)
Αρχαιολογικός Χώρος Περιστεριάς: 8.00 – 16.00 (εκτός Δευτέρας)
Αρχαιολογικός Χώρος Καρποφόρας (Νιχώρια): 8.00 – 16.00 (εκτός Δευτέρας)
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου: 8.00 – 20.00 (εκτός Δευτέρας)
Ανάκτορο Νέστορος: 8.00 – 20.00 (εκτός Δευτέρας)
Κάστρο Καλαμάτας: 8.00 – 20.00 (εκτός Δευτέρας)
Κάστρο Μεθώνης: 8.00 – 20.00 (εκτός Δευτέρας)
Νιόκαστρο Πύλου: 8.00 – 20.00 (εκτός Δευτέρας)
Αρχαιολογικός Χώρος Ακοβίτικα: 8.00 – 16.00 (εκτός Δευτέρας)
Οχυρό συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, Παλιά Καρδαμύλη: 8.00 – 20.00 (εκτός Δευτέρας)
Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Χριστιάνοι Τριφυλίας: 8.00 – 16.00 (εκτός Δευτέρας)
Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Ανδρομονάστηρο), Πετράλωνα: 8.00 – 16.00 (εκτός Δευτέρας)
Θολωτός τάφος Άνθειας: Επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ
Θολωτός τάφος Μάλθης: Επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για την επίσκεψη σε χώρους κατόπιν συνεννόησης, το κοινό μπορεί να απευθύνεται στα ακόλουθα τηλέφωνα της ΕΦΑ Μεσσηνίας: 27210-22534, 26770 και 27210-26410, 63100.

*** Μέχρι τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο το πάρκο στο λιμάνι της Καλαμάτας 
Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις των παραπηγμάτων
Ύστερα από πολλές προσπάθειες και συζητήσεις ξεκίνησε η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτηρίων που υπήρχαν για χρόνια στο λιμάνι της Καλαμάτας και ειδικότερα στο σημείο που ξεκινά ο μόλος.
Χθες, λοιπόν, γκρεμίστηκε το κτήριο που τελευταία στέγαζε τους Διασώστες, καθώς έπειτα από συνεννόηση με το Δήμο τούς δόθηκε χώρος στο σταθμό του ΟΣΕ. Έτσι δε σημειώθηκε καμία αντίδραση για την κατεδάφιση του κτηρίου και για αυτό το λόγο ο δήμαρχος Καλαμάτας θέλησε να τους ευχαριστήσει.
Επίσης, ο κ. Νίκας θέλησε να τονίσει ότι, κατασκευάζοντας αυθαίρετα σε τουριστικές περιοχές, ουσιαστικά υποθηκεύεται το μέλλον τους. Όπως είπε, ένα αυθαίρετο με την ελληνική γραφειοκρατία είναι δύσκολο να κατεδαφιστεί.
Μιλώντας για το παραλιακό μέτωπο, σημείωσε ότι αποτελεί πλέον την πιο τουριστική ζώνη της Καλαμάτας και έτσι μετά το αυθαίρετο που κατεδαφίστηκε χθες, θα γκρεμιστούν και όλα τα γειτονικά.
Όσο για εκείνα στα οποία στεγάζονται οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, είπε ότι θα γίνουν νέες, σε συνεννόηση με τους συλλόγους.
  Πάρκο Πανελληνίου
Σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών στο πάρκο που δημιουργείται μπροστά στο Πανελλήνιο, ο δήμαρχος Καλαμάτας είπε ότι μέχρι να φτάσει στο φόρτε της η τουριστική περίοδος αναμένεται να έχει τελειώσει η κατασκευή. Κατασκευή που γίνεται με χορηγία του Γεωργίου Μαντζή, τον οποίον ο Παναγιώτης Νίκας θέλησε να ευχαριστήσει, καθώς αν γινόταν με εμπλοκή του Δημόσιου Λογιστικού και της ελληνικής γραφειοκρατίας, δε θα είχε ολοκληρωθεί ούτε σε 3 χρόνια, κάτι που, όπως σχολίασε, συμβαίνει ήδη με τη μονοδρόμηση και πλακόστρωση της Ναυαρίνου.
Τέλος, ο κ. Νίκας θέλησε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους του Λιμενικού Σώματος, αλλά και του Λιμενικού Ταμείου, για την άψογη συνεργασία που έχουν με το Δήμο.  Π.Μπ.

***  Στο ΜΟΔ Κυπαρισσίας ή Γυθείου παραπέμπεται η άγρια δολοφονία του Π. Γυφτέα 
Φως στα σκοτεινά σημεία μιας από τις πιο άγριες δολοφονίες που έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία στην Καλαμάτα, εκείνης του επιχειρηματία Παναγιώτη Γυφτέα το Φεβρουάριο του 2011, αναμένεται να ρίξει το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου παραπέμφθηκε η υπόθεση ύστερα από 7 και πλέον χρόνια.
Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται μόνο ένας 51χρονος που κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός, ενώ οι φυσικοί δράστες της δολοφονίας, αν και έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία τους, δεν έχουν συλληφθεί και εκτιμάται ότι έχουν διαφύγει από τη χώρα.
Ο 51χρονος που είχε συλληφθεί τα προηγούμενα χρόνια και κρατείται για άλλες υποθέσεις, κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ως ηθικός αυτουργός για ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα και για διακεκριμένη κλοπή.
Αρχικά η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, όμως το δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο λόγω της ανθρωποκτονίας και παρέπεμψε την υπόθεση στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Το επόμενο διάστημα ο εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας αναμένεται να ορίσει την ημερομηνία εκδίκασης, καθώς και αν θα γίνει στο ΜΟΔ Κυπαρισσίας ή στο ΜΟΔ Γυθείου.
  Φρικτός θάνατος
Ο 46χρονος επιχειρηματίας, Παναγιώτης Γυφτέας, ο οποίος μόλις τα προηγούμενα χρόνια είχε επιστρέψει από το εξωτερικό, στις 28 Φεβρουαρίου 2011 βρέθηκε άγρια δολοφονημένος στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, ακινητοποιημένος με χειροπέδες και κολλητική ταινία, με πολλαπλά χτυπήματα κυρίως στο κεφάλι, στην αγροτική περιοχή Αγριώματα στα Γιαννιτσάνικα Καλαμάτας.
Σόκαρε το γεγονός ότι ο 46χρονος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, έπεσε θύμα ενέδρας ελάχιστα μέτρα από την είσοδο του σπιτιού του.
Η Αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λίγο πριν από την είσοδο του σπιτιού του οι δράστες τού έκλεισαν με αυτοκίνητο το δρόμο και τον αιφνιδίασαν. Εκτιμούσαν δε ότι κάτι είχε που δεν τους έδινε ο άτυχος 46χρονος και η κατάσταση ξέφυγε, καθώς λόγω της προσωπικότητας και της σωματικής του διάπλασης κρίθηκε σίγουρο ότι το θύμα αντιστάθηκε σθεναρά και πάλεψε μέχρις εσχάτων με τους δολοφόνους του.
Οι διαπιστώσεις της ιατροδικαστού σόκαραν, καθώς αναγνώρισε πάρα πολλά χτυπήματα με σιδερολοστό ή σιδερογροθιά στο κεφάλι του θύματος, όπου πιθανότατα κάποιοι τον κρατούσαν και ένας χτυπούσε. Η τραγική ειρωνεία είναι πως όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως όταν οι δολοφόνοι έκλεισαν το σωματώδη άντρα στον πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, ήταν ακόμα ζωντανός και παρά τα σοβαρότατα τραύματά του, επιχείρησε να φωνάξει και να το ανοίξει. Κανείς, όμως, στη γειτονιά δεν άκουσε το παραμικρό.
  Ηθικός αυτουργός
Ένα χρόνο μετά, το Φεβρουάριο του  2012, από την Εισαγγελία Καλαμάτας εκδίδονται εντάλματα σύλληψης. Ένα για 51χρονο Μεσσήνιο, φίλο του θύματος, που τότε είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στον οποίο αποδιδόταν  ο ρόλος του ηθικού αυτουργού, και ενός Ελληνορωσοπόντιου, ο οποίος κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας. Στην υπόθεση θεωρείται ότι εμπλέκονται άλλα τρία άτομα.
Το Μάιο του 2012 στην Αττική εξαρθρώθηκαν δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, ύστερα από πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι οποίες «πουλούσαν προστασία» σε καταστήματα και επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Στις συνομιλίες που είχαν καταγραφεί τότε για την παρακολούθηση των δύο ομάδων υπήρχαν τουλάχιστον δύο αναφορές στην ανθρωποκτονία του Γυφτέα από τον αρχηγό της μίας. Μάλιστα, τότε είχε ανακοινωθεί ότι και από τη έρευνα στα σπίτια των συλληφθέντων είχαν προκύψει αξιοποιήσιμα στοιχεία για αυτή την υπόθεση δολοφονίας.
Από τις συνομιλίες και του 51χρονου «φίλου» του θύματος κατά την υπόθεση που οδήγησε στη δική του σύλληψη, είχε προκύψει ότι οι φυσικοί δράστες του εγκλήματος, παίρνοντας εντολές από τον 51χρονο, είχαν επιχειρήσει και μερικές ημέρες νωρίτερα να στήσουν καρτέρι στον άτυχο επιχειρηματία, χωρίς όμως να τα καταφέρουν,  μιας και αυτός αιφνιδίως είχε αλλάξει το πρόγραμμά του, με αποτέλεσμα να επιχειρήσουν εκ νέου, και αυτή τη φορά επιτυγχάνοντας το σκοπό τους, στο τέλος Φεβρουαρίου.
Φως σε όλα αυτά τα σκοτεινά σημεία και στους ακριβείς λόγους για τους οποίους έγινε η στυγνή δολοφονία αναμένεται να ρίξει η παρουσίαση των στοιχείων κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Κάθειρξη 26,5 χρόνων στον Αιγύπτιο που τραυμάτισε αστυνομικούς στην Καλαμάτα
 
Είκοσι έξι χρόνια και έξι μήνες κάθειρξης είναι η ποινή που επέβαλε χθες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας στον Αιγύπτιο που το Σεπτέμβρη του 2017 αποπειράθηκε να σκοτώσει και τραυμάτισε δύο αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ.
Χθες, στο Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, διεξήχθη η τέταρτη και τελευταία συνεδρίαση για την πολύκροτη δίκη που έχει συγκλονίσει τη Μεσσηνία αλλά και το πανελλήνιο. Ο Αιγύπτιος είχε παραπεμφθεί για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελεσθείσας κατά συρροή, της παράνομης οπλοφορίας, της ληστρικής κλοπής, της οπλοχρησίας, της αντίστασης κατά της Αρχής, τελεσθείσας από δράστη που οπλοφορούσε, ενώ τα πρόσωπα κατά των οποίων στράφηκε η πράξη διέτρεξαν σοβαρό προσωπικό κίνδυνο, και της απόπειρας βιασμού.
Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία πρότεινε την ενοχή του για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της ληστρικής κλοπής, της οπλοκατοχής και της αντίστασης κατά της Αρχής, όπως αυτά περιγράφονταν στο κατηγορητήριο, ενώ για την κατηγορία της απόπειρας βιασμού δέχθηκε τον αυτοτελή ισχυρισμό του συνηγόρου υπεράσπισης, Νικολάου Αγγελόπουλου, περί μη πλήρωσης της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος και πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας στο πλημμέλημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας της παθούσας.
Στη συνέχεια αγόρευσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Γιώργος Ράλλης, που ζήτησε την καταδίκη του για όλα τα αδικήματα, παραθέτοντας νομικά επιχειρήματα στη βάση των συμβάντων.
Ακολούθως αγόρευσε ο συνήγορος υπεράσπισης, Νικόλαος Αγγελόπουλος.
Το Μ.Ο.Δ. Κυπαρισσίας έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για όλες τις κατηγορίες, εκτός αυτής της απόπειρας βιασμού, την οποία, τελικά, μετέτρεψε σε πλημμέλημα, αυτό της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, επιδικάζοντας συνολική ποινή καθείρξεως 26 ετών και 6 μηνών.
Σε δηλώσεις του, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο συνήγορος υπεράσπισης, Νικόλαος Αγγελόπουλος, επισήμανε ότι στόχος της υπεράσπισης, από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, δεν ήταν η υποστήριξη της αθωότητας του κατηγορουμένου, αλλά η ανάληψη της ευθύνης για εκείνες και μόνο τις πράξεις που πράγματι διέπραξε και στο βαθμό που συμμετείχε σ’ αυτές και όχι αυτές για τις οποίες κατηγορούνταν. Ευχαρίστησε, δε, το δικαστήριο για την ορθή αξιολόγηση των υπερασπιστικών ισχυρισμών και την ευθυκρισία του.

*** Κρήτη: Ταχύπλοο καρφώθηκε στα βράχια - Τρεις νεκροί
 
Τραγικό θάνατο βρήκαν ξημερώματα Σαββάτου τρείς νεαροί Κρητικοί όταν το ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε βράχια σε ακτή των Σφακιών. Δυο από τους νεκρούς είναι αδέλφια 32 και 33 ετών αντίστοιχα. Ο τρίτος νεκρός είναι ηλικίας 35 ετών. Στην παρέα βρισκόταν και ένας 30 χρόνος ο οποίος έχει τραυματιστεί σοβαρά. ΄Εχει κατάγματα στους σπονδύλους και στα πλευρά. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας των Σφακιών και στη συνέχεια στο νοσοκομείο των Χανίων. Από την σφοδρή πρόσκρουση οι επιβαίνοντες λόγω της μεγάλης ταχύτητας εκσφενδονίστηκαν από το σκάφος.
Δύο από τους τρεις νεκρούς τους απεγκλώβισε από τα βράχια όπου είχαν σφηνωθεί τα κορμιά τους κλιμάκιο της ΕΜΑΚ νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του Λιμενικού οι τέσσερις νεαροί ήταν παρέα και κάτοικοι της περιοχής. Γνώριζαν τη θαλάσσια περιοχή. Προς διερεύνηση είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το ταχύπλοο ενώ βρισκόταν κοντά στην ακτή ανέπτυξε ταχύτητα και καρφώθηκε στη βραχώδη έκταση.
Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 2:00 τη νύχτα, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τέσσερις φίλοι επέστρεφαν στο Λουτρό από όπου και είχαν ξεκινήσει τη θαλασσινή τους βόλτα με το ταχύπλοο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος ενώ πλησίαζε στον Φοίνικα ξαφνικά ανέπτυξε ταχύτητα και έπεσε πάνω στα βράχια.
Οι αυτοψίες που θα πραγματοποιηθούν, η διαδικασία της νεκροψίας – νεκροτομής αλλά κυρίως η μαρτυρία του επιζήσαντα αναμένεται να ρίξουν φως τα αίτια της τραγωδίας.  protothema.gr

***  Ήθελαν να πετάξουν για Ντίσελντορφ και Μόναχο αλλά κατέληξαν στα κρατητήρια της Καλαμάτας
 
Συνελήφθησαν, χθες (18.5.2018) το πρωί και το απόγευμα, σε δύο (2) ξεχωριστές περιπτώσεις, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας (1) 19χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ιράκ και ένας (1) 29χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, για πλαστογραφία, Ψευδή Ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της Νομοθεσίας για τους Αλλοδαπούς.
Ειδικότερα, αστυνομικοί του Αστυνομικού Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων του 19χρονου και του 29χρονου, οι οποίοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για το Μόναχο και για το Ντίσελντορφ Γερμανίας, αντίστοιχα, διαπίστωσαν ότι τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ήταν προφανώς πλαστά.
Κατά τους αστυνομικούς ελέγχους βρέθηκαν και κατασχέθηκε ένα (1) δελτίο ταυτότητας Αρχών Βουλγαρίας και ένα (1) Διαβατήριο Αρχών Πακιστάν. Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

*** Ο συγκοινωνιολόγος Π. Παπαντωνίου για το νέο σύστημα εξετάσεων απόκτησης διπλώματος οδήγησης 
Για διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχει προωθήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα εξετάσεων απόκτησης διπλώματος οδήγησης, όπως αναφέρει ο συγκοινωνιολόγος Παναγιώτης Παπαντωνίου.
Όπως εξηγεί ακόμα: «Στόχος του σχεδίου νόμου είναι η δημιουργία ενός εντελώς νέου αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού συστήματος, με αξιοποίηση της τεχνολογίας και την καθιέρωση αδιάβλητων διαδικασιών.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαΐου, οπότε και θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου προς ψήφιση στη Βουλή. Εκπροσωπώντας ως γενικός γραμματέας το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων συμμετείχα σε έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας καταθέτοντας παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου και συμμετέχοντας στη διαβούλευση.
Ανάμεσα στα κύρια σημεία του νομοσχεδίου προβλέπονται:
-Οι εξετάσεις πλέον θα πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένο εκπαιδευτικό όχημα (όχι στο όχημα της σχολής οδηγού), που θα  διαθέτει διαδικτυακή σύνδεση, ώστε να επιτυγχάνεται αδιάλειπτη σύνδεση αυτού με το Κέντρο Ελέγχου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
-Εντός του οχήματος θα υπάρχει κάμερα με μικρόφωνο, που να εικονίζει ευδιάκριτα ολόκληρη την καμπίνα του οχήματος ή τις θέσεις ανάβασης των μοτοσικλετών και θα είναι διασυνδεδεμένη αδιάλειπτα με το Κέντρο Ελέγχου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κατά τη διάρκεια της εξέτασης
-Η οδήγηση θα γίνεται σε μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή πίστες εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών
-Οδήγηση από τα 17. Εισάγεται το σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης που προβλέπει για άτομα 17 ετών εκπαίδευση από ειδικό εκπαιδευτή, διεξαγωγή θεωρητικής εκπαίδευσης και βεβαίωση από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών. Ο ανήλικος θα έχει τη δυνατότητα πριν από τα 18 έτη να οδηγεί για διάστημα έξι μηνών ή 100 ωρών, εκ των οποίων οι 10 μπορούν να πραγματοποιηθούν μια ώρα μετά τη δύση του ηλίου. Όταν ο υποψήφιος συμπληρώσει τα 18 έτη του, θα δίνει τις εξετάσεις που προβλέπονται για την απόκτηση κανονικού διπλώματος.
Πιθανότατα να έχει ενδιαφέρον η γνώμη εκπαιδευτών οδήγησης επί του νομοσχεδίου, καθώς αλλάζει ριζικά της διαδικασία απόκτησης διπλώματος».

*** Οι αυθαίρετες κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας
 
Με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας περί αυθαιρεσιών και γκρεμισμάτων, θέσαμε το ερώτημα τι γίνεται πέραν του χώρου του ΝΟΚ, αφού κάθε χρόνο ακούμε ότι θα βγουν μπουλντόζες ή όλους να δηλώνουν αναρμόδιοι.
Ο κ. Παναγιώτης Νίκας, λοιπόν, απάντησε ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, λέγοντας μάλιστα ότι πριν από λίγο καιρό τού στάλθηκε έγγραφο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το οποίο και αναφέρει τις αυθαιρεσίες που υπάρχουν στην παραλιακή ζώνη.
Στόχος του εγγράφου ήταν να μάθει τις προθέσεις του Δήμου για το αν θέλει να βοηθήσει στην κατεδάφισή τους.
Ο Δήμος, όπως είπε ο κ. Νίκας, απάντησε στην επιστολή ότι θα δοθούν όλα τα μέσα, ενώ θα αναλάβει και το κόστος για τις κατεδαφίσεις, ωστόσο στη συνέχεια δεν υπήρξε απάντηση από την Αποκεντρωμένη.
Επίσης, ο δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχει η διάθεση, αλλά η συνδρομή του κράτους σε κεντρικό επίπεδο δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Π.Μπ.

*** Επανατοποθέτηση των Seatrac στην παραλία της Καλαμάτας
 
Τοποθετήθηκε νοτίως του Ιερού Ναού της Ανάστασης ο μηχανισμός Seatrac, καθώς και εκείνος στην ακρογιαλιά της Καλαμάτας, πλησίον του Filoxenia. Με τους μηχανισμούς αυτούς είναι δυνατόν να κάνουν αυτόνομα μπάνιο στη θάλασσα συνάνθρωποί μας με κινητικά προβλήματα.
Οι μηχανισμοί βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ την προσεχή Δευτέρα 21 Μαΐου θα συμπληρωθούν με τα αναγκαία επιπλέον τμήματα οι ράμπες πρόσβασης και θα γίνει σύνδεση των ενσωματωμένων στους μηχανισμούς ντους από τη ΔΕΥΑΚ.
Σημειώνεται ότι από 1ης Ιουνίου τους μηχανισμούς Seatrac θα πλαισιώσουν ναυαγοσώστες, οι οποίοι θα διαθέτουν τηλεχειριστήριο για την εξυπηρέτηση των λουομένων που δεν έχουν εφοδιασθεί με το εξάρτημα αυτό.
Επισημαίνεται ότι κατά το 2017 κατεγράφη αύξηση 50% στη χρήση των Seatrac, σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που απέστειλε στο Δήμο Καλαμάτας η «ΤΟΒΕΑ Μηχανολογικές Εφαρμογές Ε.Π.Ε. Εταιρεία Τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών».
Συνολικά, οι δύο μηχανισμοί χρησιμοποιήθηκαν 1.706 φορές (αύξηση 50% αθροιστικά), το πρώτο Seatrac στην Ανάσταση 1.169 φορές και το δεύτερο στο Filoxenia 537. Οι χρήσεις ανά ημέρα ήταν συνολικά 14 το 2017.
Αποτέλεσμα της τοποθέτησης των Seatrac είναι να επισκέπτονται την Καλαμάτα τουρίστες με κινητικά προβλήματα από διάφορες περιοχές, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη θάλασσα χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς αυτούς.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 ο Δήμος Καλαμάτας, με δαπάνες από δημοτικούς πόρους, εγκατέστησε το πρώτο Seatrac στην παραλία του Ιερού Ναού Ανάστασης, ενώ το 2017, με δαπάνες του Δήμου και των χορηγών Διάπλαση ΑΕ Κέντρο Αποκατάστασης και ξενοδοχείο Filoxenia (Πανελένη ΞΤΑΕ) ομίλου Grecotel, αγοράσθηκε άλλο ένα Seatrac, το οποίο τοποθετήθηκε στο τέρμα της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων από το πρώτο.
Τέλος, ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της αγοράς και εγκατάστασης νέων μηχανισμών Seatrac στα εξής σημεία: Παραλία Μικρής Μαντίνειας, παραλία πάρκου Αλμυρού και παραλία οικισμού Κορδία.
Στο πλαίσιο του ίδιου αιτήματος χρηματοδότησης, συνολικού προϋπολογισμού 184.750,50 ευρώ, περιλαμβάνεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Seatrac στο Filoxenia (σκίαστρα, τουαλέτες).

*** Κάθειρξη 12 ετών σε νεαρό Αρμένιο για το βιασμό στην Κηπούπολη κοπέλας με νοητική υστέρηση 
Ακόμη και σε δεύτερο βαθμό καταδικάσθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας ένας νεαρός Αρμένιος για το βιασμό (χωρίς συνουσία) μίας 19χρονης κοπέλας με προβλήματα νοητικής υστέρησης τον Οκτώβριο του 2014 στην Καλαμάτα, καθώς και για απόπειρα παράνομης βίας.
Ο 23χρονος σήμερα Αρμένιος καταδικάστηκε και για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας άλλης μίας νεαρής κοπέλας.
Από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου τού είχε επιβληθεί κάθειρξη 20 ετών. Τώρα, από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο, η ποινή μειώθηκε σε κάθειρξη 12 ετών και 8 μηνών.
Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνήθηκε και τα δύο περιστατικά: για το μεν πρώτο είπε πως ό,τι έγινε, έγινε με τη θέληση και των δύο, ενώ για το δεύτερο δήλωσε πλήρη άγνοια.
Ο νεαρός Αρμένιος έχει απασχολήσει κι άλλη φορά τις αρχές, καθώς το Φεβρουάριο του 2011, όταν ήταν 16 ετών, είχε ληστέψει το κατάστημα ταχυμεταφορών Western Union  - ΤΝΤ στην οδό Ασκληπιού στην Καλαμάτα μαζί με ένα 19χρονο Ρουμάνο. Με τη χρήση ενός πλαστικού πιστολιού είχαν αποσπάσει 2.500 ευρώ.
  Στο δρόμο
Το πρώτο περιστατικό είχε συμβεί στις 24 Οκτωβρίου 2014, όταν λίγο μετά τη 1.30 τη νύχτα μια 20χρονη κοπέλα, έντρομη και σε κατάσταση σοκ έφτασε σε πιάτσα ταξί της Καλαμάτας και σχεδόν λιποθύμησε. Όπως εξήγησε λίγη ώρα αργότερα στους αστυνομικούς, επέστρεφε στο σπίτι της, κινούμενη πεζή επί της οδού Αναγνωσταρά, πίσω από το Πνευματικό Κέντρο, και μιλώντας στο κινητό τηλέφωνο. Πριν καλά καλά προλάβει να συνειδητοποιήσει ότι κάποιος την ακολουθεί, ένιωσε έναν άγνωστο να της σηκώνει τη φούστα και να τη θωπεύει, τόσο βίαια που σκίσθηκε το καλσόν της.
Η κοπέλα αντέδρασε άμεσα, φωνάζοντας δυνατά, με αποτέλεσμα ο δράστης να τραπεί σε φυγή. Αν και δεν είδε τα χαρακτηριστικά του, κατάφερε να συγκρατήσει αρκετά στοιχεία από το σωματότυπό του και να τα περιγράψει στους αστυνομικούς.
Εκείνη την περίοδο αξιωματικοί της Ασφάλειας είχαν ήδη δεχτεί πληροφορίες για αλλοδαπό που παρενοχλεί σεξουαλικά κοπέλες. Το επόμενο βράδυ, αστυνομικοί παρακολούθησαν και συνέλαβαν στο κέντρο της Καλαμάτας τον Αρμένιο, ο οποίος αναγνωρίσθηκε από την κοπέλα.
  Βιασμός
Έπειτα από αυτό, όμως, προέκυψε ότι το βράδυ στις 10 Οκτωβρίου ο 19χρονος τότε Αρμένιος έπεισε 19χρονη με προβλήματα νοητικής υστέρησης να τη μεταφέρει με το μηχανάκι του στο σπίτι της. Η 19χρονη πείσθηκε και έφυγαν από την πλατεία Ταξιαρχών, όπου κάθονταν. Όμως, ο Αρμένιος, αντί για το σπίτι της, την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία στην  περιοχή της Κηπούπολης και τη βίασε χωρίς συνεύρεση (με τα χέρια του).
Μάλιστα, στη συνέχεια την εγκατέλειψε στο σημείο, με την έντρομη κοπέλα σε άθλια κατάσταση να περπατά χιλιόμετρα για να επιστρέψει στο σπίτι της. Και σαν μην έφταναν αυτά, ο 19χρονος την απείλησε να μην πει τίποτα απ’ ό,τι συνέβη, διότι θα σκοτώσει μέλη της οικογένειάς της. Έτσι, η κοπέλα δεν το αποκάλυψε αμέσως, όμως έγινε αντιληπτό από τη μητέρα της και, τελικά, καταγγέλθηκε στην Ασφάλεια Καλαμάτας.
Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
***  «Ηλία, ρίχτο»… 
Ολόκληρη φιέστα διοργάνωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας για να κατεδαφιστεί ένα παράπηγμα στο λιμάνι. Σκηνές απείρου κάλλους, που θύμισαν κάτι από την ταινία «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, εκτυλίχθηκαν χθες στο λιμάνι της Καλαμάτας, με τον Παναγιώτη Νίκα να ερμηνεύει το ρόλο του Γιώργου Αρμένη και τον οδηγό της μπουλντόζας (Γιώργος κι όχι Ηλίας εδώ), μετά την εντολή του δημάρχου να ρίξει τους τρεις τοίχους που είχαν απομείνει όρθιοι.
Καλό θα είναι τέτοιες υπερβολές να αποφεύγονται σε ανάλογα γεγονότα.
Π.Μπ.
 
***  Εθελοντική αιμοδοσία και δωρεά μυελού των οστών με αφορμή την ίδρυση Τράπεζας Αίματος 
Εθελοντική αιμοδοσία και δωρεά μυελού των οστών διοργανώνουν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και η εκπαιδευτική κοινότητα του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας και τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γ.Ν. Καλαμάτας, με αφορμή την ίδρυση Τράπεζας Αίματος με τίτλο «Σταγόνα ζωής», την προσεχή Κυριακή, 20 Μαΐου, στις 10.00 το πρωί.
Μέλη της Τράπεζας Αίματος μπορούν να γίνουν όλοι όσοι συμμετέχουν στις τακτικές αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται, ενώ στο χώρο του σχολείου θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για τα παιδιά με παιχνίδια γύρω από το θέμα της αιμοδοσίας όπως κρυπτόλεξο, παζλ, τσουβαλοδρομίες, σκυταλοδρομία.
«Ελάτε, παιδιά και γονείς, να συνεχίσουμε την αλυσίδα της ζωής και να χτίσουμε σταγόνα σταγόνα  την Τράπεζα Αίματος προωθώντας την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς στο συλλογικό και το κοινωνικό περιβάλλον. Την Κυριακή 20 Μαΐου ιδρύουμε τη δική μας Τράπεζα Αίματος με τίτλο “Σταγόνα ζωής”. Τη δράση υποστηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Κέλλυ Μακροπούλου» αναφέρεται σε σχετική πρόκληση.

***  Συνάντηση για την ίδρυση Alliance Francaise στην Καλαμάτα 
Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκε χθες ο δρ. Eric Pinzelli με συνεργάτες του και συναντήθηκε με το δήμαρχο, παρουσία της Αγγελικής Μήτρου, πρώην συνεργάτιδος του Δήμου Καλαμάτας και πρώην διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Ο κ. Pinzelli επιδιώκει την ίδρυση Alliance Francaise στην Καλαμάτα, για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού και την ενθάρρυνση των πολιτιστικών ανταλλαγών Καλαμάτας - Μεσσηνίας και γαλλόφωνου κόσμου.
Ενημέρωσε δε το δήμαρχο ότι στην Καλαμάτα και στη γύρω περιοχή κατοικούν περί τα 200 άτομα με γαλλική καταγωγή και υπηκοότητα, μεταξύ των οποίων και οι συνεργάτες του.
Για το θέμα της συγκεκριμένης πολιτιστικής δράσης, ο δήμαρχος είπε ότι πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, ώστε να πείσουμε τη Γαλλική Κυβέρνηση να παραχωρήσει το κτήριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου στο Δήμο Καλαμάτας.

***  Έλληνας ο δράστης του μακελειού σε λύκειο του Τέξας - Πάνω από 8 οι νεκροι 
Ελληνικής καταγωγής είναι ο δράστης του μακελειού στο λύκειο Santa Fe, όπου άνοιξε πυρ αδιακρίτως, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, στην πλειονότητά τους μαθητών, στο 22ο μακελειό σε σχολείο στις ΗΠΑ τους τελευταίους πέντε μήνες.
Ο δράστης ονομάζεται Δημήτρης Παγκουρτζής και έχει συλληφθεί, ενώ έχει γίνει η σύλληψη ενός ακόμη ατόμου.
Ο δράστης ή οι δράστες φαίνεται ότι ήθελαν πολλούς νεκρούς καθώς στο λύκειο, αλλά και περιμετρικά του κάμπους, βρέθηκαν εκρηκτικά. Η περιοχή γύρω από το σχολείο έχει εκκενωθεί, προκειμένου οι ειδικές μονάδες να πραγματοποιήσουν ασφαλώς την εξουδετέρωση των μηχανισμών.
Ο σερίφης της κομητείας είχε ήδη δηλώσει ότι πυροτεχνουργοί βρίσκονται επί τόπου και έχει ξεκινήσει η διαδικασία.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα εκρηκτικά που βρέθηκαν ήταν αυτοσχέδιες βόμβες και βόβμες με χύτρες ταχύτητας.
Φώναξε «έκπληξη» και άρχισε να πυροβολεί
Τουλάχιστον δέκα νεκροί και δώδεκα τραυματίες είναι ο απολογισμός του αιματηρού επεισοδίου με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στο λύκειο Santa Fe.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Houston Chronicle, ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι AR-15, ένα πιστόλι, μια κοντόκανη καραμπίνα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
«Οι αστυνομικοί που μπήκαν μέσα βρήκαν μια λίμνη αίματος στο σχολείο. Προφανώς, αυτός ο τύπος έριχνε εκρηκτικούς μηχανισμούς παντού. Δεν ξέρουμε αν κάποιος από αυτούς εξερράγη», είπε η πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα.
Ο δράστης, που είναι μαθητής και  έχει συλληφθεί, εισέβαλε νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) στην αίθουσα των καλλιτεχνικών πυροβολώντας, αρχικά μία μαθήτρια στο πόδι και στη συνέχεια αδιακρίτως.
Μάλιστα, φώναξε «Έκπληξη» στους μαθητές προτού αρχίσει να πυροβολεί.
Ο σερίφης της κομητείας Χάρις, Εντ Γκονζάλες επιβεβαίωσε στο Twitter ότι το περιστατικό έχει λήξει, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν θύματα.  Ανακοίνωσε, ακόμη, τη σύλληψη ενός ακόμη ατόμου, που ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί, αν ήταν συνεργός του δράστη και συμμετείχε στο περιστατικό.
Ο υποδιευθυντής του λυκείου, δρ. Κρις Ρίτσαρντσον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρχε ένοπλος μέσα στο σχολείο και ότι συνελήφθη.
«Κάναμε μία εξαιρετική δουλειά, βγάζοντας τους μαθητές με ασφάλεια έξω από το κτίριο και τους παραδώσαμε στους γονείς τους και αυτό είναι που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή».
Νωρίτερα, η ανακοίνωση του Santa Fe είχε επισημάνει ότι η κατάσταση βρισκόταν υπό έλεγχο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τραυματίες. «Θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, όταν θα λάβουμε περαιτέρω πληροφορίες», τονίζει η ανακοίνωση, ενώ αναφέρει ότι όλοι οι μαθητές έχουν μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία.
Ήταν περίπου στις 7.45 το πρωί (τοπική ώρα), όταν ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός πυρασφάλειας και οι μαθητές εγκατέλειψαν τις τάξεις τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι εκ των μαθητών άκουσαν τους πυροβολισμούς, ενώ μαζί με τους δασκάλους τους έχουν μεταφερθεί σε χώρο ασφαλείας κοντά στο campus.
Η αστυνομία έσπευσε στο σημείο και επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένοπλος στο σχολείο, όπου διεξήγαγε έρευνες για τον εντοπισμό του ενόπλου.
Τρία ελικόπτερα προσγειώθηκαν στον χώρο πάρκινγκ του πανεπιστημίου, προκειμένου να μεταφερθούν οι τραυματίες
Στους δώδεκα οι τραυματίες
Τουλάχιστον 12 είναι οι τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία του Τέξας.
Ειδικότερα, επτά άτομα νοσηλεύονται στο Clear Lake Regional Medical του Γουέμπστερ, δύο στο Ιατρικό Κέντρο στην πόλη του Τέξας, και άλλοι τρεις στο «John Sealy» του Γκάλβεστον.
Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ένας αστυνομικός.
«Χτύπησε ο συναγερμός πυρασφάλειας, μετά ακούσαμε πυροβολισμούς»
Μαθήτρια περιέγραψε τη στιγμή που όλοι άκουσαν τους πυροβολισμούς. «Ήταν μία κανονική μέρα σαν όλες τις άλλες. Ξαφνικά ακούσαμε κάτι σαν συναγερμό για πυρκαγιά», δήλωσε μία 14χρονη μαθήτρια.
«Ακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία σαν σε περιστατικό φωτιάς. Βγήκαμε έξω. Στεκόμασταν εκεί, δεν πέρασαν πέντε λεπτά και αρχίσαμε να ακούμε πυροβολισμούς. Τότε άρχισαν να τρέχουν όλοι, αν και οι δάσκαλοι έλεγνα να παραμείνουμε στις θέσεις μας. Όμως όλοι αρχίσαμε να τρέχουμε», πρόσθεσε.
Όπως δήλωσε μάρτυρας στο CNN, ο ένοπλος εισέβαλε στην αίθουσα των καλλιτεχνικών και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, τραυματίζοντας μία μαθήτρια στο πόδι.
Η 16χρονη MaKenna Evans, μιλώντας στο CNN, δήλωσε ότι βρισκόταν στην αίθουσα της γεωμετρίας, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.
«Αρχικά ακούσαμε τη σειρήνα πυρασφάλειας. Όταν οι μαθητές βγήκαν έξω, ο διευθυντής είπε σε όλους να τρέξουν», ανέφερε.
Η Έβανς πρόσθεσε ότι κάποιοι μαθητές κρύφτηκαν πίσω από ένα κτίριο στο δρόμο που βρίσκεται το σχολείο.
Τραμπ: Μία εξαιρετικά θλιβερή μέρα
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μήνυμά του από τον Λευκό Οίκο, εξέφρασε τη θλίψη του για το αιματοκύλισμα στο λύκειο του Τέξας.
Όπως τόνισε, περιστατικά σαν το σημερινό συμβαίνουν εδώ και καιρό στη χώρα και δεσμεύτηκε η κυβέρνησή του να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσει τους μαθητές, τα σχολεία και να κρατήσει τα όπλα μακριά από τα χέρια που εμφανίζονται ως απειλή ως προς τους ίδιους, αλλά και τους άλλους.  protothema.gr

*** Πώς θα είναι ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα 
Το νέο κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα (Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων - ΚΣΥΛ) παρουσίασε στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ο υποδιευθυντής Νέων Έργων στη Διεύθυνση Στρατηγικής Ανάπτυξης της Αττικό Μετρό, Παναγιώτης Κλήμης.
Ο νέος κεντρικός σταθμός, στον οποίο θα μετεγκατασταθούν τα ΚΤΕΛ από τον Κηφισό και τη Λιοσίων, θα εξυπηρετεί ετησίως 16 εκατομμύρια επιβάτες.
Οι εγκαταστάσεις του ΚΣΥΛ θα έχουν συνολική επιφάνεια 40.000 τ.μ. και, ανά κατηγορία, οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου θα εκτείνονται σε επιφάνεια 20.000 τ.μ. και οι χώροι για εμπορικές χρήσεις σε 11.750 τ.μ., ενώ οι χώροι στάθμευσης θα είναι 572, εκ των οποίων οι 100 θα είναι για τους επιβάτες του μετρό, δεδομένης της σύνδεσής του με το σταθμό «Ελαιώνα» του μετρό.
Όπως ανέφερε ο κ. Κλήμης στο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, που συνδιοργάνωσαν οι ιστοσελίδες ypodomes.gr και metafores.gr, η διαδικασία των απαλλοτριώσεων τελείωσε πρόσφατα και η προμελέτη του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία Αντικειμένου, προκειμένου να ανατεθεί σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Σε επίπεδο χρηματοδότησης, ανέφερε πως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες ένταξης του έργου στο «Πακέτο Γιούνκερ».
Υπενθυμίζεται ότι οι σταθμοί Κηφισού και Λιοσίων, που εξυπηρετούν σήμερα την πρωτεύουσα, φιλοξενούν συνολικά 49 γραμμές και δέχονται έναν ημερήσιο φόρτο που κυμαίνεται από 24 - 44 χιλ. επιβάτες ή 12 εκατ. ετησίως.
Ο νέος σταθμός θα ανακουφίσει τις περιοχές που στέγαζαν επί δεκαετίες τους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει σημαντικά την υποβαθμισμένη περιοχή του Ελαιώνα, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, «αυτή τη στιγμή δεν έχει καθόλου υποδομές».
«Στόχος ήταν ο σχεδιασμός ενός τέρμιναλ που θα έμοιαζε με αεροδρομίου, λαμβάνοντας υπόψη και την αντίστοιχη διεθνή εμπειρία», σχολίασε το στέλεχος της Αττικό Μετρό, προσθέτοντας ότι η λογική του έργου είναι η δημιουργία ενός συγκοινωνιακού κόμβου που θα φιλοξενεί και διεθνείς λεωφορειακές γραμμές και θα αγγίξει έναν ετήσιο φόρτο της τάξης των 16 εκατ. επιβατών.
Σημειώνεται ότι η Αττικό Μετρό, μετά το «ξεπάγωμα» του έργου το 2012 και την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με την ΚΣΑΥΛΕ και το Δήμο Αιγάλεω, προχώρησε στην απαλλοτρίωση 18 περίπου στρεμμάτων για την υλοποίησή του, αναλαμβάνοντας παράλληλα το ρόλο του Project Manager.
Καταλήγοντας, ο κ. Κλήμης εκτίμησε το κόστος του έργου στα 170 - 180 εκατ. ευρώ και διευκρίνισε πως η αρμόδια αρχή για τη δημοπράτηση, βάσει του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, είναι ο συνεταιρισμός ΚΣΑΥΛΕ και όχι η Αττικό Μετρό.
Τέλος, εξήγησε πως η αποπληρωμή του έργου θα γίνει τόσο από την εκμετάλλευση των εμπορευματικών χρήσεων στις εγκαταστάσεις του σταθμού όσο και από τα ΚΤΕΛ, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν στο κοινοπρακτικό σχήμα εκμετάλλευσής του και θα συνεισφέρουν στην αποπληρωμή των κεφαλαίων από τα εισιτήρια.
ΠΗΓΗ: AΠΕ - ΜΠΕ

*** Η Γενοκτονία των Ποντίων! TO ΕΓΚΛΗΜΑ κατά του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ
~ Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.
Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.
Το 1908 ήταν μια χρονιά – ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.
Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.
* Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.
Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!
Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
sansimera

***  TI AΠΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ; Θα γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ;..
 Ο κύβος ερρίφθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισφραγίζει δια των κεντρικών οργάνων του την στρατηγική των συνεργασιών καλώντας για ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και το φλερτ του με την σοσιαλδημοκρατία επηρεάζουν ωστόσο πέρα από τις πολιτικές και την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών αποτελεί παρελθόν από το 2014. Τώρα ήρθε η ώρα και για το τέλος των τάσεων.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κάραβελ την προηγούμενη Τρίτη επιβεβαιώνει μία διάθεση της ηγεσίας του κόμματος να απεγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα στεγανά της Κουμουνδούρου και να τον βγάλει πιο δυναμικά στην κοινωνία. Επί της ουσίας οι τρεις διακριτές τάσεις που είχαν διατηρηθεί στον ΣΥΡΙZA μετά την διάσπαση του 2015 και την αποχώρηση του Αριστερού Ρεύματος επιχειρούν την ενοποίησή τους και την έκφρασή τους με ενιαία φωνή. “Αφού εκφράζουμε τις ίδιες θέσεις γιατί οργανωτικά και πολιτικά να δρούμε χωριστά;” αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες για την νέα μεγάλη πλειοψηφία στο εσωτερικό του κόμματος.
~ Σε πρακτικό επίπεδο η Ενωτική Τάση (προεδρικοί), η Πλατφόρμα (2010 η πιο δεξιά πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ) και η Σοσιαλιστική Τάση (πασοκογενείς) ενοποιούνται για την συγκρότηση ενός ισχυρού πλειοψηφικού πόλου στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου που θα επιδιώξει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο μετά τις επόμενες εκλογές.
Η Ενωτική συγκροτείται από στελέχη που κινούνται κοντά στον Πρόεδρο και είναι ως επί το πλείστον “τσιπρικοί”. Η Πλατφόρμα 2010 απαρτίζεται κατ’ εξοχήν από τα στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας που δεν συμμετείχαν στην διάσπαση του 2010 -και ίδρυσαν αργότερα την ΔΗΜΑΡ- όπως η Ρένα Δούρου, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιάννης Μπαλάφας, Κώστας Ζαχαριάδης. Και οι Σοσιαλιστές έχουν ως πυρήνα τους το πρώην οργανωτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Αντώνη Κοτσακά.
Η ενοποίηση των τριών τάσεων όπως φάνηκε από την εκδήλωση της Αθήνας έχει και την σφραγίδα κυβερνητικών στελεχών όπως ο Νίκος Παππάς, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Σωκράτης Φάμελλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Βασιλειάδης.
~ Η ένωση των επιμέρους τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε μία, θα οδηγήσει επί της ουσίας στην συγκρότηση ενός ισχυρού πλειοψηφικού πόλου που θα έχει εκ των πραγμάτων τον έλεγχο του κόμματος την επόμενη μέρα των εκλογών. Μ’ αυτόν τον τρόπο σε περίπτωση μιας εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ η νέα πλειοψηφία θα διαφυλάξει την πρωτοκαθεδρία του Αλέξη Τσίπρα έναντι όσων θεωρούν ότι μπορεί και να τεθεί ζήτημα αμφισβήτησης του αρχηγού.
Η κινητικότητα στο εσωτερικό των προεδρικών δεν είναι άσχετη με την έντονη δραστηριότητα της κίνησης των “53” που πρακτικά αποτελούν τον αντίπαλο πόλο στους προεδρικούς. Οι “53” είναι μία σκληρή κομματική ομάδα που δεν διαθέτει όμως ομογενοποιημένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα είναι διαφορετικό το ύφος του αναγνωρισμένου ως επικεφαλής των 53 Ευκλείδη Τσακαλώτου και άλλη η ρητορική της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ή του Πέτρου Λάμπρου. Στους “53” με τις πολλές αποχρώσεις είναι άλλωστε ενταγμένοι και κεντρικοί υπουργοί της κυβέρνησης που έχουν άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό, όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης.
* Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε παλαιότερη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Κοντά στους “53” αλλά χωρίς να ανήκουν στην κίνησή τους βρίσκονται στελέχη όπως οι Νϊκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης . Ο Πρόεδρος της Βουλής ενοχλείται όταν τον κατατάσσουν στους 53 -επειδή όπως σχολιάζουν η ρητορική τους έχει κοινά στοιχεία- και ξεκαθαρίζει ότι δεν συμμετέχει σε κανέναν πόλο. Ο υπουργός Εσωτερικών εσχάτως βρέθηκε πιο κοντά στην ομάδα των 53 όμως δεν έχει ενταχθεί κανονικά σ’ αυτήν χωρίς αυτό να αποκλείεται. Επίσης, ο Νίκος Φίλης έχει πάει αρκετές φορές στις συγκεντρώσεις τους, όμως δεν συμμετείχε στην τελευταία πανελλαδική συνάντηση. Σήμερα, ο πρώην υπουργός αποτελεί έναν αντιπολιτευτικό πόλο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του. Όμως προσώρας δεν δείχνει διάθεση να ηγηθεί της κίνησης των 53 όπως πολλοί πιστεύουν.
Οι 53 στην πλειονότητά τους αποτελούν ένα μείγμα στελεχών από τις διαλυθείσες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά τους από το Αριστερό Ρεύμα στο οποίο ηγείτο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 βρίσκεται στην επιλογή τους να μην καταψηφίζουν στο σύνολό τους τις επιλογές της πλειοψηφίας. Κάτι που φαίνεται και στις ψηφοφορίες στη Βουλή. Το Αριστερό Ρεύμα που κατά την ομογενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ μετονομάστηκε σε Αριστερή Πλατφόρμα λειτουργούσε ως “κόμμα μέσα στο κόμμα” και δεν ψήφισε ούτε μία από τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος επιλέγοντας να κατεβάζει δικές του εισηγήσεις. Η ομάδα Λαφαζάνη, Λεουτσάκου, Στρατούλη αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταψήφιση του Μνημονίου δημιούργησε την Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ).
Bούλα Κεχαγιά για το news247

***  ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ίλιντεν για τα Σκόπια! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΜΕ
~ Με την συζήτηση για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος των Σκοπίων να βρίσκεται “στα μισά της διαδρομής” σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σήμερα ήρθε στην επιφάνεια η πληροφορία που έκανε λόγο και για ένα άλλο όνομα που τίθεται επί τάπητος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αλβανικά και Σκοπιανά που επικαλείτα το skai.gr το νέο όνομα είναι το «Ρεπούμπλικα Ιλιντένσκα Ματσεντόνγια» (Republika Ilindenska Makedonija – Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν)
~* https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/1152475451567269/?t=7 .-
* Τι σημαίνει όμως το Ίλιντεν;
Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija), φαίνεται να είναι η νέα πρόταση των Σκοπίων για το όνομα της πΓΔΜ, εμπνευσμένο από την εξέγερση του Ίλιντεν. H εξέγερση αυτή έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα και είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας» στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη.
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας γιορτάζεται ως εθνική επέτειος και για πολλούς θεωρείται ως η αρχή της Σλαβομακεδονικής εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1903 και πήρε το όνομά της από τον Προφήτη Ηλία, που εορτάζεται εκείνη την ημέρα.
Η εξέργεση
Η Εξέγερση του Ίλιντεν (σ.σ Εξέγερση του Προφήτη Ηλία-Μεταμορφώσεως) ήταν επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο Μακεδονικό έδαφος από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση τον Ιούλιο (σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο) / Αύγουστο (σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο) του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, σύμφωνα με δημοσίευμα του skai.gr.
Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικης εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία.
Γιατί ονομάστηκε Ίλιντεν
Ονομάστηκε έτσι από την ημέρα που ξεκίνησε, την ημέρα του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου (Ιουλιανό Ημερολόγιο) / 2 Αυγούστου 1903 (γρηγοριανό ημερολόγιο), στο Βιλαέτι του Μοναστηρίου και συγκεκριμένα στους καζάδες Αχρίδας, Πρέσπας, Κιτσόβου, Μοναστηρίου, Φλώρινας, Καστοριάς και Καϊλαρίων. Εκεί σημειώθηκε και η πιο έντονη και εντυπωσιακή σε αποτελέσματα δράση, στα βόρεια διαμερίσματα του Βιλαετίου της Θεσσαλονίκης, που γειτόνευαν με τη βουλγαρική ηγεμονία και σε ορισμένες περιοχές του Βιλαετίου της Αδριανούπολης, κυρίως στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών.
Προετοιμασία της εξέγερσης
Το 1897 δημιουργήθηκε η Σλαβόφωνη Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΑΕΟ) ώστε να οργανώσει και να προκαλέσει μια εξέγερση, με την υπόσχεση αυτοδιάθεσης και αυτονομίας στον τοπικό πληθυσμό. Αρχική επιδίωξη της ήταν έπειτα από την αυτονόμηση της Μακεδονίας και της Θράκης, να ενταχθούν οι δυο περιοχές στο Βουλγαρικό Βασίλειο, όπως έγινε στην περίπτωση της Ανατολικής Ρωμηλίας. Εκείνη την εποχή με βάση τη συνθήκη του Βερολίνου το 1878 η περιοχή αυτονομήθηκε και αργότερα, με πραξικόπημα ενάντια στην οθωμανική αρχή, προσαρτήθηκε στην Βουλγαρία.
Ωστόσο πριν την εξέγερση του Ίλιντεν η οργάνωση είχε ανοιχθεί σε μεγαλύτερο μέρος του Μακεδόνικου πληθυσμού και η ιδέα της ένωσης με τη Βουλγαρία είχε εγκαταλειφθεί.
~  Η οργάνωση, που άλλαζε διάφορα ονόματα πριν και μετά την εξέγερση, ξεκίνησε κυρίως ως Βουλγαρομακεδόνικη υποστηρίζοντας την ιδέα της αυτόνομης Μακεδονίας αλλά και των περιοχών της Αδριανούπολης με την Θράκη που ανήκαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία και την προστασία της Βουλγαρικής εθνικής ταυτότητας. Η οργάνωση είχε ως σύνθημα το «Η Μακεδονία για τους Μακεδόνες».
Τα δύο ρεύματα
Σύντομα στην οργάνωση αυτή δημιουργήθηκαν δύο ρεύματα. Το ένα, οι Αυτονομιστές, υποστήριζε την αυτονόμηση της Μακεδονίας ως υπόσχεση για την διαφύλαξη της υπόσχεσης της αυτονομίας και αυτοδιάθεσης της περιοχής. Η άλλη ομάδα δημιουργήθηκε από μέλη του Ανώτατου Μακεδονικού Κομιτάτου, μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1894 στη Σόφια και υποστήριζε την άμεση προσχώρηση στην Βουλγαρία. Τα μέλη της ομάδας αυτής ονομάστηκαν Ενωτικοί ή Βερχοβιστές, σε αντίθεση με τους Αυτονομιστές, επειδή πίστευαν στον υπέρτατο στόχο, την άμεση προσάρτηση της Μακεδονίας στην Βουλγαρία.
Έτσι η οργάνωση ΕΜΑΕΟ που δημιούργησε το Ίλιντεν φαίνεται πως είχε ως τελικό στόχο την απελευθέρωση των υπόδουλων Χριστιανών από τον Σουλτάνο και τους Οθωμανούς, τη στιγμή που οι ντόπιοι έβλεπαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία να καταρρέει και να δημιουργούνται τα πρώτα βαλκανικά κράτη (με εξαίρεση την Ελλάδα που είχε ήδη δημιουργήσει το πρώτο εθνικό κράτος το 1830), και μία αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία πιθανότατα μέσα σε μία ομόσπονδη ένωση Βαλκανικών κρατών.
Η στάση της Ελλάδας
Η στάση του τότε Ελληνικού κράτους, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα ιστορικά, επάνω στην Σλάβομακεδόνικη επανάσταση του Ίλιντεν δεν φαίνεται να ήταν θετική γιατί προφανώς μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία θα ήταν κόντρα στις εδαφικές βλέψεις της χώρας στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Πεζά, τον τότε πρόξενο της Ελλάδας στο τότε Οθωμανικό Μοναστήρι (Μπίτολα), και τα όσα γράφει σε έκθεση προς τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης το 1902, η επερχόμενη εξέγερση (Ίλιντεν) έχει ως στόχο μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία, προτίθενται να την ακολουθήσουν και πατριαρχικοί και εξαρχικοί πληθυσμοί και περιγράφονται οι άθλιες συνθήκες ζωής πολλών Μακεδόνων (κυρίως αγροτών).
Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Πεζάς αναφέρει πως ο ίδιος και το Ελληνικό κράτος επιδιώκει μια συνεργασία με τις Οθωμανικές αρχές. Όλες αυτές τις πληροφορίες που έχει μαζέψει σχετικά με τις κινήσεις των αυτονομιστών, τις είχε μαζέψει καθώς επιθυμεί τη συντριβή του κινήματος. Αναφέρει ακόμα πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ηρεμία και την ευημερία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς φοβάται πως η αναταραχή θα μπορούσε να επεκταθεί και μέσα στην Ελλάδα.
Τις παραμονές της επανάστασης ο νέος πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι Κ.Κυπραίος αναφέρει πως υπάρχει συνεργασία του με την Οθωμανική αυτοκρατορία σε επίπεδο πληροφοριών για την επερχόμενη επανάσταση και πως ξοδεύονται χρήματα για προπαγάνδα που θα απέτρεπε τον πατριαρχικό πληθυσμό να μπει στην επανάσταση.
Τέλος ο τότε μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης χαρακτηρίζει με ύβρεις τους επαναστάτες, ενώ φαίνεται πως ο συνεργάτης του και συνεργάτης των Οθωμανών Βαγγέλης Στρεμπενιώτης με τους άντρες του είχε συμμετοχή σε μία εκστρατεία κατά των επαναστατών στις 4 Αυγούστου.
«Το όνομα αυτό, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν παραπέμπει ευθέως στην Εξέγερση του Ίλιντεν που έλαβε χώρα στις 20 Ιουλίου το 1903 και επρόκειτο για μια επανάσταση των Σλαβόφωνων της περιοχής εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γιορτάζεται στα Σκόπια ως Εθνική επέτειος» όπως είπε στον ΣΚΑΙ ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλιάς.
«Παραπέμπει επίσης στην αντίστοιχη ημερομηνία του 1944 στη συνάντηση του Ασνόμ όπου άρχισε να οικοδομείται η σύγχρονη εθνική ταυτότητα των Σκοπιανών» τόνισε επίσης ο κ. Μαλιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλιά το Ίλιντεν βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην εθνική συνείδηση των Σκοπιανών παρότι την εξέγερση την διεκδικεί και η Βουλγαρία. onalert  Πηγές: wikipedia, skai.gr

*** ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ… (ΒΙΝΤΕΟ)
~ Ο Κ. Βελόπουλος μας έστειλε τα βίντεο από τη σημερινή του πτήση προς την Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικά αυτού που λέμε εδώ και μέρες.
Όπως θα ακούσετε στα βίντεο η λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, για το αεροδρόμιο, δεν ακούγεται πουθενά.
Το μόνο που ακούγεται είναι καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη.
* https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/1152490214899126/?t=0  .-
~ https://voicenews.gr/wp-content/uploads/2018/05/0-02-04-9b3936185faa65afcda9eba3e5727356d2157b0c8ac4ac88a01bbff33df8c1a8_f282d184.mp4?_=1  .-
* https://voicenews.gr/wp-content/uploads/2018/05/0-02-04-b396332502b34b5083cc4e360410bba9edaf6e12ea6f88826bee2a7681f0fbc4_9511c6db.mp4?_=2 .-
Διαβάστε και το άρθρο μας τις προάλλες, που δείχνει ότι επιβεβαιώνεται.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
~*  https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/1151934144954733/?t=5 .-

***  Ο Ελληνισμός υπό ιστορικό διωγμό
Ο Ελληνισμός υπό ιστορικό διωγμόΚώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
Η ιστορία δεν θα γλύτωνε από την ανθρώπινη μανία (αυτο) καταστροφής. Ηγέτες συγκεκριμένων Κρατών επιχειρούν να … ξαναγράψουν τα ιστορικά γεγονότα όπως θα επιθυμούσαν να είχαν συμβεί τότε, προκειμένου να επιτύχουν ικανοποίηση τωρινών τους στοχεύσεων /βλέψεων (!).(Σ.Σ Οι ιστορικοί του παρελθόντος και του μέλλοντος αντικαθίστανται πλέον από τους «ιστορικούς του παρόντος» οι οποίοι … όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν -κυριολεκτικά και μεταφορικά- προς αποκατάσταση της ιστορικής (τους) αλήθειας !
Μας πληροφορούν οι γείτονές και «φίλοι» μας πως:
– Μουσουλμάνοι ανακάλυψαν τον Νέο Κόσμο (προφανώς με πλοία τα οποία κατασκευάζουν οι Τάταροι και οι Μογγόλοι στις στέπες).
– Τα ελληνικά νησιά, η Θράκη κ. α ελληνικά εδάφη ανήκαν εδώ και … εκατομμύρια χρόνια στην Τουρκία (;).
-Έλληνες Νέρωνες έκαψαν φεύγοντας , την Σμύρνη της Μ. Ασίας (Σ.Σ Προφανώς μιμήθηκαν τον πρόγονό τους τον Αττίλα, ο οποίος δεν άφηνε τίποτα απυρπόλητο στο πέρασμά του).
-Ο Αχιλλέας ήταν Τουρκαλβανός ήρωας.
– Οι Σκοπιανοί είναι γνήσιοι απόγονοι του Μεγ. Αλέξανδρου (Σ.Σ Απόδειξη τα αμέτρητα αγάλματα /ανδριάντες του στα Σκόπια) και φυσικά η Μακεδονία που είναι Σλαβική (Απόδειξη ότι μιλούν Ελληνικά) .
Όλα αυτά θα μπορούσαν να αγνοηθούν, να διακωμωδηθούν, να αποτελέσουν υλικό για έργα επιθεώρησης, παραδείγματα άφατης αυτογελοιοποίησης . Όμως – όπως περίτρανα αποδείχτηκε στο «Σκοπιανό /Μακεδονικό» ζήτημα – τελικά η σκόπιμη /προγραμματισμένη ιστορική παραχάραξη ετών; οδηγεί σε δημιουργία … «τετελεσμένων». Χώρες, ηγέτες, διεθνές οργανισμοί αποδέχονται (;) την ιστορική στρέβλωση /αλλοίωση και αναγνωρίζουν τα ακατανόητα, πιστεύουν τα ανιστόρητα, τα κραυγαλέα ψεύδη των ανίδεων και ανίερων διαστρεβλωτών /παραχαρακτών.
* Επ’ ουδενί θα πρέπει να μεταθέσουμε, να παραθεωρήσουμε, ή να αποσιωπήσουμε τις δικές μας ευθύνες. (Σ.Σ Δεν αναφέρομαι σε ανθελληνικές θέσεις στρατευμένων «ιστορικών»- όπως πχ της κας, η οποία τόσο γλαφυρά, ρομαντικά περιέγραψε τον αλήστου μνήμης σφαγιασμό, ως … σ υ ν ω σ τ ι σ μ ό στην προκυμαία της Σμύρνης – αλλά στους «Πολιτικούς» του Τόπου που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν με αβάσταχτη ελαφρότητα και επικίνδυνη ανευθυνότητα τις καταστάσεις. Τώρα τρέχουν, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν ποτέ φθάσουν σε εθνωφελές αποτέλεσμα).
Οι Έλληνες ταγοί οφείλουν να αλλάξουν ρότα.
Επιβάλλεται η ομόφωνη χάραξη ενιαίας στρατηγικής εξωτερικών και άμυνας για αντιμετώπιση των πλαστογράφων της ιστορίας που επιβουλεύονται την πατρίδα μας.
Είναι ανώφελο και ανόητο να αναλωνόμαστε σε σχοινοτενείς συζητήσεις, σε περισπούδαστες αναλύσεις για το πως θα μεταστρέψουμε σε πραγματικούς φίλους, τους ΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣ γείτονες.
Ακόμα και σωστά άρθρα, που γράφονται, δεν συγκινούν, ούτε τους δικούς μας, ούτε τους ξένους ηγέτες. Κείμενα όπως τα προηγούμενα, αλλά και το σημερινό δικό μου και των άλλων κειμενογράφων δεν έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν, ιδίως τους ξένους. Ενδιαφέρουσα η ανοιχτή επιστολή της εφημερίδας ΕΣΤΙΑΣ (Σ.Σ Στην οποία και προσωπικά ενίοτε αρθρογραφώ) προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Στην υποθετική περίπτωση που θα την διαβάσει πόσο θα την λάβει σοβαρά υπόψιν του; ρητορικό το ερώτημα.
Δεν νομίζω πως ιδρώνει εύκολα το αυτί αποφασισμένων, αδίστακτων μεγαλομανών ασημαντοτήτων. Μικροσκοπικοί ηγετίσκοι, οι οποίοι θέλουν να μείνουν στην ιστορία ως μεγαλοπρεπείς Σουλτάνοι, Μεγαλέξανδροι διαμορφωτές της, δεν επηρεάζονται ούτε από άρθρα ή επιστολές, ούτε από χαμόγελα, αγκαλιές, ζεμπεκιές, ή υποχωρήσεις. Άλλη είναι η γλώσσα που αντιλαμβάνονται. (Σ.Σ Προϋπόθεση βέβαια αυτό να το καταλάβουν οι ταγοί μας). Το να τους θυμίζουμε την φιλειρηνικότητά μας, τα κοινά συμφέροντα, «τις θάλασσες ειρήνης που μας ενώνουν» κ. α φληναφήματα, μάλλον εκθέτουν ανεπίτρεπτα την αφέλειά μας.
ΥΓ Ο Ε λ λ η ν ι σ μ ό ς β ρ ί σ κ ε τ α ι -κ α ι – υ π ό α π η ν ή
«ι σ τ ο ρ ι κ ό » δ ι ω γ μ ό, α π ό α δ ί σ τ α κ τ ο υ ς π α ρ α
χ α ρ ά κ τ ε ς /π λ α σ τ ο γ ρ ά φ ο υ ς τ η ς ι σ τ ο ρ ί α ς κ α θ ώ ς κ α ι α π ό β δ ε λ υ ρ ο ύ ς α β α ν τ α δ ό ρ ο υ ς , η μ έ τ ε ρ ο υ ς κ α ι ξ έ ν ο υ ς » φ ι λ έ λ λ η ν ε ς » κ α ι ε λ λ η ν ό φ ω ν ο υ ς !
Έ λ λ η ν ε ς γ ρ η γ ο ρ ε ί τ ε !….

*** Γενοκτονία Ποντίων: Οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου
~  Οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου μηχανεύονταν χίλιους τρόπους, για να μπορέσουν να θάψουν τους νεκρούς τους σύμφωνα με το τυπικό της χριστιανικής λατρείας.
* Υπήρχαν πολλοί μοναχοί ντυμένοι δερβίσηδες, που ταξίδευαν από χωριό σε χωριό, για να εξυπηρετούν κρυφά τις θρησκευτικές ανάγκες των κρυπτοχριστιανών.
Ένα τέτοιο περιστατικό μας περιγράφει ο μεγάλος Ρώσος γεωλόγος και γεωγράφος Τσίχατσεφ, ο οποίος επισκέφτηκε αρκετές φορές για τις έρευνές του τον Πόντο.
Το πρωτοδημοσίευσε το 1858 στην εφημερίδα «Nord» των Βρυξελλών και ένα χρόνο αργότερα στο γερμανικό λογοτεχνικό περιοδικό «Magazin fur die Literatur des Auslandes». Διαβάζω ένα απόσπασμα: «Οι κάτοικοι στα πρωτόγονα χωριά της περιοχής Κερασούντος, Τρίπολης και Αργυρούπολης παρουσιάζουν ένα περίεργο φαινόμενο. Η εθνικότητα των κατοίκων είναι μεικτή.
Αυτοί φανερά ανήκουν στο Ισλάμ. Σε δημόσια μέρη μιλούν τουρκικά. Κρυφά, όμως, λατρεύουν την τελετή της ανατολικής ελληνικής Εκκλησίας. Στο σπίτι μιλούν ελληνικά και ο καθένας έχει δύο ονόματα.
Έτσι, αν κάποιος απ” αυτούς παρουσιάζεται με ένα άσπρο ή πράσινο τουρμπάνι και ονομάζεται Μεχμέτ ή Σελίμ, το βράδυ στο καλυβόσπιτό του ή σε κρυφές σπηλιές, αυτός ενώνεται με τους ομοθρήσκους του για να ιερουργήσει κρυφά την τελετή της χριστιανικής θρησκείας κάτω από την καθοδήγηση του παπά. Εδώ οι άνθρωποι μιλούν ελληνικά και ονομάζονται Πέτρος, Γεώργιος ή Συμεών.
«Τον καιρό της παραμονής μου στην Κερασούντα, μ” επισκέφτηκε ο Μουσουλμάνος Σουλεϊμάν. Εάν αυτός δεν επέμενε τόσο πολύ να μου μιλήσει, εγώ θα αρνιόμουν να τον δεχτώ, γιατί δεν είχα ούτε καιρό ούτε διάθεση να λογομαχώ μ” ένα Μουσουλμάνο πάνω σε θέματα του Κορανίου.
Όταν όμως ο ψευτοϊερωμένος Μουσουλμάνος Σουλεϊμάν με πληροφόρησε ότι συγχρόνως είναι και Έλληνας ιερέας με το όνομα Παρθένιος η έκπληξη μου ήταν μεγάλη. Ακριβώς γι” αυτό είχε αποφασίσει να μ” ενοχλήσει.
Αυτός με παρακάλεσε ως χριστιανός να τον βοηθήσω να βγει από μια τρομερά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται:
«Τη βοήθεια τη χρειάζομαι εγώ, μου είπε ο γέρος, και ένα χοντρό δάκρυ κύλησε στα άσπρα μακριά και μεταξωτά γένια του. Εμένα δε μου έμεινε πολύς καιρός να ζήσω και μπορώ να συνεχίσω κρυφά να υπηρετώ τον δικό μου Θεό, έτσι όπως τον υπηρετώ σχεδόν 70 χρόνια.
Εγώ, όμως, έχω μια κόρη την οποία μπροστά στον κόσμο τη φωνάζω Φατημέ, όμως όταν είμαστε οι δυο μας, τη σφίγγω στο στήθος μου, τη χαϊδεύω και τρυφερά προφέρω το όνομά της Σοφία.
Εγώ πρέπει να γλιτώσω το αγνό αυτό πλάσμα. Ήρθε ο καιρός να παντρευτεί και δεν μπορώ πολύ καιρό ακόμη να αρνούμαι να τη δώσω στους Μουσουλμάνους, που άκουσαν πολλά για την ομορφιά της.
Μεταξύ τους υπάρχουν και παντοδύναμοι Μουσουλμάνοι. Εγώ νιώθω ότι δεν θα επιζήσω εκείνη τη μέρα, όταν ο Τούρκος που θα την παντρευτεί θα κλείσει τον άγγελό μου στο χαρέμι. Σας παρακαλώ να βοηθήσετε την καημένη μου Σοφία κι έναν συγγενή συνοδό της, κι αυτός χριστιανός, να περάσουν στην Κριμαία, στην Τιφλίδα ή σε κάποια άλλη χριστιανική χώρα. Θα του δώσω λεφτά, για να εξασφαλίσει την ύπαρξη της κόρης μου και θα αφιερώσω την υπόλοιπη ζωή μου στις προσευχές παρακαλώντας το Θεό να ανταμείψει την καλοσύνη σας.
»Τα λόγια του γέρου με συγκίνησαν βαθιά, γράφει ο Τσίχατσεφ, κι εγώ βιάστηκα να κάνω ό,τι μπορώ κι ό,τι μου επέτρεπε η θέση μου για την κόρη του ιερέα Παρθένιου».
Από το βιβλίο «Γ” Πανελλήνιο Συνέδριο Εθνικής Αυτογνωσίας»
Βέροια 1996.

***

*** Αθλητικά Νέα :
ΣΗΜΕΡΑ :
2οι αγώνες στα πλέϊ-οφ στο Ελληνικό μπάσκετ  Σάββατο 19-05-2018 :
~* ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  69-87 ,(39-42) .-^
Τα  δεκάλεπτα :16-20 , 23-22 , 13-25 , 17-20 .- ^
~  Άνετα στα ημιτελικά ο Παναθηναϊκός, νίκησε δεύτερη φορά τον Κολοσσό
* ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Συμεωνίδης, Θεονάς, Πιτσίλκας.
Τα δεκάλεπτα: 16-20, 39-42, 52-67, 69-87.
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (Άρης Λυκογιάννης): Χάρις 2, Αγγελάκος 2, Μπρέι 16 (3), Ράιτ 14, Γιανγκ, Ουέαρ 6 (1), Σχίζας 5 (1), Γεωργαλλής 3 (1), Μπιλλής, Σταμάτης 8 (1), Παπαδάκης 9 (2), Τσαλμπούρης 4.ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγλετον 14 (2), Ρίβερς 7 (1), Παππάς 11 (1), Βουγιούκας, Καλάθης 8, Τζέιμς 11, Γκιστ 4), Λεκαβίτσιους 5 (1), Όγκαστ 6, Λοτζέσκι 3, Αντετοκούνμπο 9, Μήτογλου 9.

~* ΑΕΚ Αθηνών -ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης   88-93 ,(41-46) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 23-28 , 18-18 , 23-24 , 24-22 .- ^
~  Ο ΠΑΟΚ στα ημιτελικά, άλωσε το ΟΑΚΑ και πέταξε έξω την ΑΕΚ Τεράστιο «διπλό» στο ΟΑΚΑ, με το οποίο έγραψε το 2-0 στη σειρά της προημιτελικής φάσης των πλέι οφ της Α1 Ανδρών, που του χάρισε την πρόκριση στην τετράδα, πανηγύρισε ο ΠΑΟΚ.
* Τεράστιο «διπλό» στο ΟΑΚΑ, με το οποίο έγραψε το 2-0 στη σειρά της προημιτελικής φάσης των πλέι οφ της Α1 Ανδρών, που του χάρισε την πρόκριση στην τετράδα, πανηγύρισε ο ΠΑΟΚ.

~* ΚΥΜΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  67-88 ,(37- 40) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 13-21 , 24-19 , 12-23 , 18-25 .-^

~  «Σκούπισε» την Κύμη και πέρασε στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός Ο Ολυμπιακός έκανε το 2-0 επί της Κύμης και προκρίθηκε στα ημιτελικά της Α1  .-
* Ένα ξέσπασμα του Ολυμπιακού στην τρίτη περίοδο ήταν αρκετό για τους «ερυθρόλευκους», προκειμένου να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες δύο νίκες και να τυπώσουν «εισιτήριο» για τα ημιτελικά των πλέι οφ της Α1 Ανδρών, όπου θα αντιμετωπίσουν με πλεονέκτημα έδρας το νικητή του ζευγαριού Προμηθέας-Λαύριo.

~* Γ.Σ. ΛΑΥΡΙΟΥ - ΠΡΩΤΕΑΣ Πάτρας  77-79, (32-44) .-
Τα  δεκάλεπτα : 19-22 , 13-22 , 24-21 ,  21-14  .-

*** Για τα Ημιτελικά στα Playoffs :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΡΩΤΕΑΣ Πατρών
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης

*** ΧΘΕΣ :
Για το  Eoroleague , Playoffs Ημιτελικά , μονός αγώνας στο Βελιγράδι Παρασκευή 18 Μαϊου  2018 στο Ευρωμπάσκετ περιόδου  2017-18 :  
~** ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΕΣ 76-67, (39-33) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 19-13 , 20-20 , 15-17 , 22-17 .- ^

~ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Ράντοβιτς (Κροατία), Λάτισεβς (Λετονία)ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τόμπσον, Μέλι 4, Ουαναμέικερ 9 (1), Σλούκας 14 (1), Νάναλι, Γκούντουριτς, Βέσελι 8, Κάλινιτς 2, Ντίξον 19 (3), Ντουβερίογλου 4, Ντατόμε 16.ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους): Ντέιβις 12, Πάνγκος 16 (1), Ούντριχ 2, Γιανκούνας 4, Μιλάκνις, Μίτσιτς 5, Ουάιτ 10, Καβαλιάουσκας 5, Ουλανόβας 7 (1).
* H Φενερμπαχτσέ ήταν μία κλάση ανώτερη στον χρονικά πρώτο ημιτελικό του φάιναλ φορ της Euroleague, είχε έτοιμη απάντηση σε κάθε προσπάθεια ανατροπής της Ζαλγκίρις Κάουνας και πήρε πανηγυρική πρόκριση για τον τελικό της Κυριακής (20/5), όπου απέναντι στο νικητή του ζευγαριού Ρεάλ Μαδρίτης-ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα διεκδικήσει το δεύτερο ευρωπαϊκό της ιστορίας της και μάλιστα διαδοχικό.

~** ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΡΕΑΛ Μαδρίτης 83-92 ,(46-47).-^
Τα  δεκάλεπτα : 30-20 , 16-27 , 10-16 , 27-29 .- ^

~ Τα δύο μεγαθήρια της διοργάνωσης, Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, θα παλέψουν για το δεύτερο εισιτήριο του τελικού, όπου ήδη περιμένει η Φενέρμπαχτσε
*  Το εγκώμιο του Κώστα Σλούκα έπλεξε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του τελικού της Euroleague .-

*** ΑΥΡΙΟ  : Κυριακή 20-05-2018 :
Μικρός Τελικός :  ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ζαγκλίρις Κάουνας

ΤΕΛΙΚΟΣ : ΡΕΑΛ Μαδρίτης - Φενέρμπαχτσε Τουρκίας

***  Νέος «πόλεμος» ανάμεσα σε Δ.Γιαννακόπουλο και Μπερτομέου
 Οι δηλώσεις του Μπερτομέου στο Βελιγράδι έφερε το ξέσπασμα από την πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
~  Οι τοποθετήσεις του Τζόρντι Μπερτομέου σε δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Βελιγράδι για το φάιναλ φορ της Euroleague, και οι οποίες αφορούσαν τον Παναθηναϊκό και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, έφεραν το ξέσπασμα του «ισχυρού άνδρα» της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.
Ο διοικητικός ηγέτης των «πράσινων» αποκάλεσε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram «παθολογικό ψεύτη» τον εκτελεστικό διευθυντή της Euroleague, ενώ αποκάλυψε ότι η διοργανώτρια αρχή προχώρησε σε δύο νέες τιμωρίες σε βάρος του: ετήσια απαγόρευση εισόδου από τα γήπεδα της διοργάνωσης και πρόστιμο 410.000 ευρώ.Στο «στρατόπεδο» του Παναθηναϊκού, όπως διαφαίνεται από την τοποθέτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο instagram, θεωρούν ότι ο Μπερτομέου ξεπέρασε τα… όρια με την τοποθέτησή του περί απόρριψης της συμπεριφοράς του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τις υπόλοιπες ομάδες της διοργάνωσης, τη στιγμή που υπήρχε συμφωνία κυρίων, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και όλα να συζητηθούν μετά το φάιναλ φορ. Ο «ισχυρός άνδρας» της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ξετυλίγει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο instagram το ιστορικό των συζητήσεων με τον Τζόρντι Μπερτομέου, επισημαίνοντας τη μεταξύ τους συμφωνία για… εκεχειρία και επαναδιαπραγμάτευση μετά το φάιναλ φορ.
Για αυτό άλλωστε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός δεν είχε δημοσιοποιήσει το περασμένο διάστημα τις νέες «καμπάνες» που είχαν επιβληθεί από την Euroleague και το instagram του Δημήτρη Γιαννακόπουλου δεν έκανε καμία αναφορά στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και τον Τζόρντι Μπερτομέου.
Η σημερινή τοποθέτηση, όμως, του εκτελεστικού διευθυντή της Euroleague άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου και πλέον τα πάντα είναι ρευστά, όσον αφορά την παραμονή ή όχι του Παναθηναϊκού στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

***  Η Βουλιαγμένη αντίπαλος του Ολυμπιακού στον τελικό της Α1 πόλο Στους τελικούς της Α1 υδατοσφαίρισης των ανδρών προκρίθηκε για 16η φορά στην ιστορία της η Βουλιαγμένη, επικρατώντας εύκολα της Χίου με 11-5 στο Λαιμό, στον τρίτο και αποφασιστικό αγώνα για την ημιτελική φάση των πλέι-οφ.
~Στους τελικούς της Α1 υδατοσφαίρισης των ανδρών προκρίθηκε για 16η φορά στην ιστορία της η Βουλιαγμένη, επικρατώντας εύκολα της Χίου με 11-5 στο Λαιμό, στον τρίτο και αποφασιστικό αγώνα για την ημιτελική φάση των πλέι-οφ.
* Τα οκτάλεπτα: 3-0, 4-1, 2-1, 2-3
Τα γκολ:
ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: Καπότσης 4, Χρυσοσπάθης 3, Σαρτζετάκης, Βάσιτς, Αφρουδάκης, ΣολανάκηςΧΙΟΣ: Ρουστάμοφ 2, Μιμίδης, Καλογεράκος, Καζάζης

*** Στην  A2  Playouts  στο Ελληνικό μπάσκετΣάββατο 19-05-2018 ,
~*  ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ - ΨΥΧΙΚΟ   66-82 .- ^
~*  Α.Σ. ΠΑΠΑΓΟΥ - ΜΑΡΟΥΣΙ   72-74 .-^
16-05-2018: Ψυχικό - Αρκαδικός  70-62 .-^
16-05-2018 : Μαρούσι -Παπάγου 71-62 .-^
~* ΠΑΠΑΓΟΥ και ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ = Υποβιβάζοντε ...

*** Για  Α2  για τα Playoffs στο Ελληνικό μπάσκετ : Σάββατο 19-05-2018 ,
~* ΑΠΟΛΛΩΝ Πάτρας - ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσσαλονίκης  84-74 .-^
~ *  ΕΘΝΙΚΟΣ Πειραιώς - ΧΟΛΑΡΓΟΣ 81-75 .-^
Ο Απόλλων Πάτρας  έκανε το 2-1  στις νίκες  με Ηρακλή  , και ο Εθνικός Πειραιώς  το  1-1 σε νίκες με Χολαργό .-
16-05-2018 :
Χολαργός -Εθνικός Πειραιώς 87-66 .- ^
Ηρακλής Θεσσαλονίκης - Απόλλων Πάτρας  89-73 .- ^
23-05-2018 :
ΧΟΛΑΡΓΟΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ Πειραιώς 

*** Η Τσέλσι Κυπελλούχος Αγγλίας, νίκησε 1-0 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Το γκολ του Αζάρ με πέναλτι στο 22 έκρινε τον νικητή του αγώνα
~Το 8ο κύπελλο της ιστορίας της (πρώτο από το 2012) κατέκτησε η Τσέλσι, που επικράτησε 1-0 στο Γουέμπλεϊ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στον 137ο τελικό του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού.
* ΤΣΕΛΣΙ (Αντόνιο Κόντε): Κουρτουά, Αθπιλικουέτα, Κέιχιλ, Ρούντιγκερ, Μόουζες, Φάμπρεγας, Καντέ, Μπακαγιόκο, Μάρκος Αλόνσο, Αζάρ (90΄ Γουίλιαν), Ζιρού (89΄ Μοράτα)
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ (Ζοζέ Μουρίνιο): Ντε Χέα, Γιανγκ, Τζόουνς (87΄ Μάτα), Σμόλινγκ, Βαλένσια, Πογκμπά, Ερέρα, Μάτιτς, Σάντσες, Λίνγκαρντ (73΄ Μαρσιάλ), Ράσφορντ (73΄ Λουκάκου)ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ13 Άρσεναλ
12 Μάντσεστερ Γ.
8 Τότεναμ, Τσέλσι
7 Αστον Βίλα, Λίβερπουλ
6 Μπλάκμπερν, Νιούκαστλ
5 Γουόντερερς, Γουέστ Μπρόμιτς Αλμπιον, Εβερτον, Μάντσεστερ Σίτι
4 Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Μπόλτον, Γουλβς
3 Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Γουέστ Χαμ
2 Ολντ Ετόνιανς, Μπέρι, Πρέστον Νορθ Εντ, Νότιγχαμ Φόρεστ, Σάντερλαντ, Πόρτσμουθ
1 Οξφορντ Γιουνιβέρσιτι, Ρόγιαλ Εντζινίρς, Κλάπαμ Ρόβερς, Ολντ Καρθούζιανς, Μπλάκμπερν Ολύμπικ, Νοτς Κάουντι, Μπάρνσλεϊ, Μπράντφορντ, Μπέρνλι, Χάντερσφιλντ, Κάρντιφ, Ντέρμπι Κάουντι, Τσάρλτον, Μπλάκπουλ, Σαουθάμπτον, Λιντς, Ιπσουϊτς, Κόβεντρι, Γουϊμπλεντον, Γουίγκαν

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΊΟΥ  2018 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 1  Μαΐου  2018 . ~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !ΟΜΟΡΦΗ και χαρούμενη Πρωτομαγιά ! :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_30.html  .-                                  

~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 02  Μαΐου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html  .-                      

~ * Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .-                                                                                                            
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή  04  Μαΐου 2018   
http://snsarfara.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html .   -
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .-Σάββατο 05  Μαΐου  2018    
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/news.html .-   
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  06  Μαΐου  2018 
  

 http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/05/news.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 07 Μαΐου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html   -            

1~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη  08  Μαΐου  2018 :
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html  .-                                                                                                                     
2~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη  09 Μαΐου 2018   :    http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/05/news.html .-
3 ~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας , Τετάρτη 09 Μαΐου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018-09-2018.html .- 
4~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας ,
Πέμπτη  10  Μαΐου  2018  :

 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018-10-2018.html  .-
5 ~*  Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας . Παρασκευή  11Μαϊου 2018 :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018.html  .-    
6~~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 
Σάββατο 12 Μαΐου 2018     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_11.html .

7~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 Κυριακή  13  Μαΐου  2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018.html .-  

8~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_14.html .-
9~  Εφημερίδα Αρφαρά  2018  , Τα  Νέα μας .Τετάρτη  16 Μαΐου 2018   :     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_16.html .-
10~  Εφημερίδα μας Αρφαρα , Τα  Νέα μας .Πέμπτη 17 Μαΐου  2018  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .-  
11~  Εφημερίδα Αρφαρά  Τα  Νέα μας .Παρασκευή 18 Μαϊου 2018 :
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .- 
12~

1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6415  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3987  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14. 319   βίντεο   .-  
 

1~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
2~  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-
3~ https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS     https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων   
4~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.
5~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .-                                                                                                        
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου