ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Εφημερίδα Αρφαρά , Τα  Νέα μας .
Δευτέρα 21  Μαΐου  2018 .
 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους τους εορτάζοντας και εορτάζουσες !
~
~* Άγιος Κωνσταντίνος Αρφαρών   2018 :
 
 
~* Τραπέζι , γιορτή Ελένης Μαρίν  Μπούρα 20/05/2018 ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ ΑΡΦΑΡΑ: https://youtu.be/op-Kh9pmxfk  .-
 ~  21 Μαΐου: Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
~  Τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τιμά σήμερα, 21 Μαΐου,η Εκκλησία μας. Ως γενέτειρα πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου αναφέρεται τόσο η Ταρσός της Κιλικίας όσο και το Δρέπανο της Βιθυνίας.
*  Ωστόσο η άποψη που επικρατεί φέρει τον Μέγα Κωνσταντίνο να έχει γεννηθεί στη Ναϊσό της Άνω Μοισίας (σημερινή Νις της Σερβίας). Το ακριβές έτος της γεννήσεώς του δεν είναι γνωστό, θεωρείται όμως ότι γεννήθηκε μεταξύ των ετών 272-288 μ.Χ.
Πατέρας του ήταν ο Κωνστάντιος, που λόγω της χλωμότητος του προσώπου του ονομάσθηκε Χλωρός, και ήταν συγγενής του αυτοκράτορα Κλαυδίου.
Μητέρα του ήταν η Αγία Ελένη, θυγατέρα ενός πανδοχέως από το Δρέπανο της Βιθυνίας.
Το 305 μ.Χ. ο Κωνσταντίνος ευρίσκεται στην αυλή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στη Νικομήδεια με το αξίωμα του χιλίαρχου. Το ίδιο έτος οι δύο Αύγουστοι, Διοκλητιανός και Μαξιμιανός, παραιτούνται από τα αξιώματά τους και αποσύρονται. στο ύπατο αξίωμα του Αυγούστου προάγονται ο Κωνστάντιος ο Χλωρός στη Δύση και ο Γαλέριος στην Ανατολή.
Ο Κωνστάντιος ο Χλωρός πέθανε στις 25 Ιουλίου 306 μ.Χ. και ο στρατός ανακήρυξε Αύγουστο τον Μέγα Κωνσταντίνο, κάτι όμως που δεν αποδέχθηκε ο Γαλέριος. Μετά από μια σειρά διαφόρων ιστορικών γεγονότων ο Μέγας Κωνσταντίνος συγκρούεται με τον Μαξέντιο, υιό του Μαξιμιανού, ο οποίος πλεονεκτούσε στρατηγικά, επειδή διέθετε τετραπλάσιο στράτευμα και ο στρατός του Κωνσταντίνου ήταν ήδη καταπονημένος.
Από την πλευρά του ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε κάθε λόγο να αισθάνεται συγκρατημένος. δεν είχε καμία άλλη επιλογή εκτός από την επίκληση της δυνάμεως του Θεού. Ήθελε να προσευχηθεί, να ζητήσει βοήθεια, αλλά καθώς διηγείται ο ιστορικός Ευσέβιος, δεν ήξερε σε ποιόν Θεό να απευθυνθεί. Τότε έφερε νοερά στη σκέψη του όλους αυτούς που μαζί τους συνδιοικούσε την αυτοκρατορία.
Όλοι τους, εκτός από τον πατέρα του, πίστευαν σε πολλούς θεούς και όλοι τους είχαν τραγικό τέλος. Άρχισε, λοιπόν, να προσεύχεται στον Θεό, υψώνοντας το δεξί του χέρι και ικετεύοντάς Τον να του αποκαλυφθεί. Ενώ προσευχόταν, διαγράφεται στον ουρανό μία πρωτόγνωρη θεοσημία. Περί τις μεσημβρινές ώρες του ηλίου, κατά το δειλινό δηλαδή, είδε στον ουρανό το τρόπαιο του Σταυρού, που έγραφε «τούτω νίκα».
Και ενώ προσπαθούσε να κατανοήσει τη σημασία αυτού του μυστηριακού θεάματος, τον κατέλαβε η νύχτα. Τότε εμφανίζεται ο Κύριος στον ύπνο του μαζί με το σύμβολο του Σταυρού και τον προέτρεψε να κατασκευάσει απομίμηση αυτού και να το χρησιμοποιεί ως φυλακτήριο πιο πολέμους.
Έχοντας ως σημαία του το Χριστιανικό λάβαρο, αρχίζει να προελαύνει προς την Ρώμη εκμηδενίζοντας κάθε αντίσταση.
Όταν φθάνει στη Ρώμη ενδιαφέρεται για τους Χριστιανούς της πόλεως. Όμως το ενδιαφέρον του δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς. Πολύ σύντομα πληροφορείται για την πενιχρή κατάσταση της Εκκλησίας της Αφρικής και ενισχύει από το δημόσιο ταμείο τα έργα διακονίας αυτής.
Το Φεβρουάριο του 313 μ.Χ., στα Μεδιόλανα, όπου γίνεται ο γάμος του Λικινίου με την Κωνσταντία, αδελφή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, επέρχεται μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών που καθιερώνει την αρχή της ανεξιθρησκείας.
Τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο Μέγας Κωνσταντίνος ήσαν πολλά. Η αιρετική διδασκαλία του Αρείου, πρεσβυτέρου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ήλθε να ταράξει την ενότητα της Εκκλησίας. Η διδασκαλία αυτή, που ονομάσθηκε αρειανισμός, κατέλυε ουσιαστικά το δόγμα της Τριαδικότητας του Θεού.
Μόλις ο Μέγας Κωνσταντίνος πληροφορήθηκε τα όσα θλιβερά συνέβαιναν στην Αλεξάνδρεια, απέστειλε με τον πνευματικό του σύμβουλο Όσιο, Επίσκοπο Κορδούης της Ισπανίας, επιστολή στον Επίσκοπο Αλεξανδρείας Αλέξανδρο (313 – 328 μ.Χ.) και τον Άρειο. Η προσπάθεια επιλύσεως του θέματος δεν ευδοκίμησε. Έτσι αποφασίσθηκε η σύγκλιση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ.
Η περιγραφή της εναρκτήριας τελετής από τον ιστορικό Ευσέβιο είναι ομολογουμένως ενδιαφέρουσα. στο μεσαίο οίκο των ανακτόρων είχαν προσέλθει όλοι οι σύνεδροι. Επικρατούσε απόλυτη σιγή και όλοι περίμεναν την είσοδο του αυτοκράτορα, τον οποίο οι περισσότεροι θα έβλεπαν για πρώτη φορά.
Ο Κωνσταντίνος εισήλθε ταπεινά, με σεμνότητα και πραότητα. στην ομιλία του προς τη Σύνοδο χαρακτηρίζει τις ενδοεκκλησιαστικές συγκρούσεις ως το μεγαλύτερο δεινό και από τους πολέμους. Ο λόγος του υπήρξε ευθύς και σαφής. Δεν ήθελε να ασχοληθεί παρά μονάχα με θέματα που αφορούσαν στην ορθοτόμηση της πίστεως. Η κρίσιμη φράση του, «περί τής πίστεως σπουδάσωμεν», διασώζεται σχεδόν από όλους τους ιστορικούς συγγραφείς.
Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου ο αυτοκράτορας ανέλαβε πρωτοβουλίες για την εδραίωση των αποφάσεών της. Απέστειλε εγκύκλιο επιστολή προς την Εκκλησία της Αιγύπτου, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αλεξανδρείας, στην οποία γνωστοποιεί τις αποφάσεις της Συνόδου.
Ο ίδιος γνωστοποιεί προς όλη την επικράτεια της αυτοκρατορίας την καταδίκη του Αρείου και απαγορεύει την απόκτηση και την απόκρυψη των συγγραμμάτων του. Η εντυπωσιακή του όμως ενέργεια είναι η επιστολή του προς τον Άρειο. Επιτιμά τον αιρεσιάρχη και τον καταδικάζει με αυστηρότητα για τις κακοδοξίες του.
Όμως περί τα τέλη του 327 μ.Χ. ο Μέγας Κωνσταντίνος καλεί τον Άρειο στα ανάκτορα. Ο αιρεσιάρχης φυσικά δεν χάνει την ευκαιρία και υποβάλλει μία ομολογία γεμάτη από έντεχνες θεολογικές ανακρίβειες, πείθοντας μάλιστα τον Μέγα Κωνσταντίνο ότι αυτή δεν διαφέρει ουσιαστικά από όσα είχε αποφασίσει η Α’ Οικουμενική Σύνοδος.
Τελικά ο αυτοκράτορας συγκαλεί νέα Σύνοδο, το Νοέμβριο του 327 μ.Χ., η οποία ανακαλεί τον Άρειο από την εξορία και αποκαθιστά τους εξόριστους Επισκόπους Νικομηδείας Ευσέβιο και Νικαίας Θεόγνιο. Η ανάκληση του Αρείου και η αποκατάσταση των περί αυτών πυροδότησε νέες έριδες πιο κόλπους της Εκκλησίας. Ο Επίσκοπος Αλεξανδρείας Αλέξανδρος και στην συνέχεια ο διάδοχός του Μέγας Αθανάσιος αρνούνται να δεχθούν τον Άρειο στην Αλεξάνδρεια.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος απειλεί με καθαίρεση τον Μέγα Αθανάσιο, ενώ σε Σύνοδο που συνήλθε στην Αντιόχεια το 330 μ.Χ. καθαιρείται και εξορίζεται από τους αιρετικούς ο Άγιος Ευστάθιος, Επίσκοπος Αντιοχείας. Η Σύνοδος της Τύρου της Συρίας, που συνήλθε το 335 μ.Χ., καταδικάζει ερήμην με την ποινή της καθαιρέσεως τον Μέγα Αθανάσιο, ο οποίος φεύγει, για να συναντήσει τον Μέγα Κωνσταντίνο.
Είναι γεγονός πως ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν έδειξε να αποδέχεται το αίτημα του Μεγάλου Αθανασίου για ακρόαση. Πείσθηκε όμως να τον ακούσει, όταν ο Μέγας Αθανάσιος του απηύθυνε την ρήση: «Δικάσει Κύριος ανά μέσον εμού καί σού». Ο Μέγας Κωνσταντίνος κατενόησε την κατάφωρη αδικία και τις άθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος του Μεγάλου Αθανασίου και έκανε δεκτό το αίτημά του νά προσκληθούν όλοι οι συνοδικοί της Τύρου και η διαδικασία να λάβει χώρα ενώπιόν του.
Ο Ευσέβιος Νικομηδείας αγνόησε την αυτοκρατορική εντολή. Πήρε μόνο ελάχιστους από τους συνοδικούς και εμφανίσθηκε στον αυτοκράτορα. Ξέχασε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες και για πρώτη φορά έθεσε το θέμα της δήθεν παρακωλύσεως της αποστολής σιταριού προς την Βασιλεύουσα. Ο αυτοκράτορας εξοργίζεται και εξορίζει τον Μέγα Αθανάσιο στα Τρέβιρα της Γαλλίας. Παρά ταύτα δεν επικυρώνει την απόφαση της Συνόδου της Τύρου για καθαίρεση και ούτε διατάσσει την αναπλήρωση του επισκοπικού θρόνου της Αλεξάνδρειας.
Η τελευταία περίοδος της ζωής του Μεγάλου Κωνσταντίνου είναι αυτή που τον καταξιώνει στην εκκλησιαστική συνείδηση και τον οδηγεί στο απόγειο της πνευματικής του πορείας. Ο Άγιος, κατά τον Απρίλιο του 337 μ.Χ., αισθάνεται τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα κάποιας ασθένειας.
Οι πηγές μάς πληροφορούν πως ο Μέγας Κωνσταντίνος κατέφυγε σε ιαματικά λουτρά. Βλέποντας όμως την υγεία του να επιδεινώνεται θεώρησε σκόπιμο να μεταβεί στην πόλη Ελενόπολη της Βιθυνίας, που είχε ονομασθεί έτσι λόγω της Αγίας μητέρας του. Εκεί παρέμεινε στο ναό των Μαρτύρων, όπου ανέπεμπε ικετήριες ευχές και λιτανείες προς τον Θεό. Ο Μέγας Κωνσταντίνος αντιλαμβάνεται πως η επίγεια ζωή του πλησιάζει στο τέλος της. Η μνήμη του θανάτου καλλιεργείται στην καρδιά του και τον οδηγεί στο μυστήριο της μετάνοιας και του βαπτίσματος.
Μετά από αυτά καταφεύγει σε κάποιο προάστιο της Νικομήδειας, συγκαλεί τους Επισκόπους και τους απευθύνει τον εξής λόγο: «Αυτός ήταν ο καιρός που προσδοκούσα από παλιά και διψούσα και ευχόμουν να καταξιωθώ της εν Θεώ σωτηρίας. Ήλθε η ώρα να απολαύσουμε και εμείς την αθανατοποιό σφραγίδα, ήλθε η ώρα να συμμετάσχουμε στο σωτήριο σφράγισμα, πράγμα που κάποτε επιθυμούσα να κάνω στα ρείθρα του Ιορδάνου, στα οποία, όπως παραδίδεται, ο Σωτήρας μας έλαβε το βάπτισμα εις ημέτερον τύπον.
Ο Θεός όμως, που γνωρίζει το συμφέρον, μας αξιώνει να λάβουμε το βάπτισμα εδώ. Ας μην υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία. Γιατί και εάν ακόμη είναι θέλημα του Κυρίου της ζωής και του θανάτου να συνεχισθεί η επίγεια ζωή μας και να συνυπάρχω με το λαό του Θεού, θα πλαισιώσω τη ζωή μου με όλους εκείνους τους κανόνες που αρμόζουν στον Θεό».
Μετά το βάπτισμα ο Άγιος Κωνσταντίνος δεν ξαναφόρεσε τον αυτοκρατορικό χιτώνα, αλλά παρέμεινε ενδεδυμένος με το λευκό ένδυμα του βαπτίσματος, μέχρι την ημέρα της κοιμήσεώς του το 337 μ.Χ. Ήταν η ημέρα εορτασμού της Πεντηκοστής, γράφει ο ιστορικός Ευσέβιος.
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει ο Ευσέβιος τα γεγονότα, τα οποία ακολούθησαν την κοίμηση του Αγίου. Όλοι οι σωματοφύλακες του αυτοκράτορα, αφού έσχισαν τα ρούχα τους και έπεσαν στο έδαφος, έκλαιγαν και φώναζαν δυνατά, σαν να μην έχαναν το βασιλέα τους, αλλά τον πατέρα τους. Οι ταξίαρχοι και οι λοχαγοί έκλαιγαν τον ευεργέτη τους. Οι δήμοι ήσαν λυπημένοι και κάθε κάτοικος της Κωνσταντινουπόλεως πενθούσε, σαν να έχανε το κοινό αγαθό.
Αφού οι στρατιωτικοί τοποθέτησαν το σκήνωμα του Αγίου σε χρυσή λάρνακα, το μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη και το εναπέθεσαν σε βάθρο στον βασιλικό οίκο. Το ιερό λείψανό του ενταφιάσθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων.
Δίκαια η ιστορία τον ονόμασε Μέγα και η Εκκλησία Ισαπόστολο.
Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. δ’.
Τού Σταυρού σου τον τύπον εν ουρανώ θεασάμενος, και ως ο Παύλος την κλήσιν ουκ εξ ανθρώπων δεξάμενος, ο εν βασιλεύσιν, Απόστολός σου Κύριε, Βασιλεύουσαν πόλιν τη χειρί σου παρέθετο: ην περίσωζε διά παντός εν ειρήνη, πρεσβείαις της Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε.
~* Απολυτίκιο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης - 21 ΜΑΙΟΥ : https://youtu.be/0vGNUfK6wUU .-
 
**   Παναγιά μου τι να κάνω;
~  Σ’ ένα μοναστήρι του Αγίου Όρους, το γνωρίζετε, ιδιόρυθμο ήτανε. Είπε ο παπάς στον αγωγιάτη: Κύριε Δημήτριε, μου φέρνεις και μένα πέντε-δέκα φορτία ξύλα, να κάψω το χειμώνα;
*  -Θα σου φέρω, παπα-Εφραίμ.
Έφερε.
-Φερ’ τα από ‘δω.
-Όχι από ‘κει, το ζώο φοβάται, Γέροντα.
-Φερ’ τα από ‘δω, ντε.
Μαλώσανε.
-Ασυγχώρητος.
Κι εσύ ακοινώνητος.
Έφυγε ο αγωγιάτης πήγε απάνω στο βουνό. Ο παπάς τώρα τι πρέπει να κάνει; Μπορεί να λειτουργήσει, να φέρει σε αδιαφορία, ότι εγώ είχα δίκιο; Όχι. Μπορεί να λειτουργήσει; Όχι. Τι να κάνει. Τώρα μάχονται δύο: «Καλά, αύριο που θά ‘ρθει -γιατί ήτανε βραδάκι- αύριο που θά ‘ρθει ο αγωγιάτης, του λέω ότι να με συγχωρέσει». Ο άλλος λέει: «Καλά, αν δεν έρθει ο αγωγιάτης αύριο κι έλαβε ένα τηλεγράφημα από τη γυναίκα του να πάει ότι το παιδί αρρώστησε, τι θα κάνεις;» Πάτερ, εδώ είναι ο θησαυρός του καλογήρου. Προσευχή.
-Παναγία μου, τι να κάνω; (Το Ιβήρων ήταν το μοναστήρι.)
-Παναγία Πορταΐτισσα, τι να κάνω, βοηθησέ με.
Κεραυνοβόλος έρχεται η πληροφορία, η έμπνευση, να πούμε, η παρουσία της Παναγίας.
Όλοι μας ξέρομε ότι τα μοναστήρια τα Αγιορείτικα, όταν βασιλεύει ο ήλιος κλείνουνε. Έχουν όμως κι ένα πορτάκι μικρό τόσο, που εν καιρώ, σπάνια το ανοίγουν αυτό. Ανάβει λοιπόν ο παπάς το φανάρι του, περνάει το πορτάκι κι ανεβαίνει απάνω στο βουνό.
~  -Καλησπέρα σας.
-Καλώς τον παπά.
-Ευλογημένε κύριε Δημήτρη, να με συγχωρέσεις.
-Θεός σχωρέσου. Συγχώρεσέ με κι εσύ.
Συγχωρεθήκανε και κατέβηκε κάτω ο παπάς πάλι και λειτούργησε την άλλη μέρα. Βλέπετε ότι σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται η προσευχή. Δεν μπορείς εκείνη την ώρα τι να κάνεις, σαστίζεις δεν ξέρεις τι να κάνεις. «Παναγία μου, τι να κάνω;» Και σε βοηθάει η Παναγία. Δεν μπορείς, πάτερ, να λειτουργήσεις. «Μη τα αμαρτήματά μου κωλύσωσι ενθάδε παραγενέσθαι το Άγιόν Σου Πνεύμα». Πάτερ μου, λειτουργάμε, μεταλαμβάνομε, η χάρις κατέρχεται, αλλά «μη εις κρίμα ή εις κατάκριμα», το λέμε κι αυτό.

***  Η Ειρήνη και η Αγάπη…
~  Όλοι επιθυμούν την ειρήνη, μα δεν ξέρουν πώς να την αποκτήσουν. Ο Μέγας Παΐσιος κυριεύθηκε από θυμό και παρακάλεσε τον Κύριο να τον ελευθερώσει από αυτό το πάθος. Ο Κύριος εμφανίστηκε σ’ αυτόν και του είπε:
* «Παΐσιε, αν θέλεις να μην οργίζεσαι, μην επιθυμείς τίποτε, μη κρίνεις και μη μισήσεις κανένα και θα έχεις την ειρήνη».
Έτσι κάθε άνθρωπος που κάνει το θέλημα του να υποχωρεί έναντι του Θεού και των ανθρώπων, θα είναι πάντα ειρηνικός στην ψυχή. Όποιος όμως αγαπά να κάνει το θέλημά του, αυτός δεν θάχει ειρήνη.
Ψυχή που παραδόθηκε στο θέλημα του Θεού υποφέρει εύκολα κάθε θλίψη και κάθε ασθένεια· γιατί τον καιρό της ασθένειας παραμένει στη θέα του Θεού και προσεύχεται: «Κύριε, Συ βλέπεις την ασθένειά μου. Εσύ ξέρεις πόσο αμαρτωλός και αδύνατος είμαι· βοήθησέ με να υπομένω και να ευχαριστώ την αγαθότητά Σου». Και ο Κύριος ανακουφίζει τον πόνο και η ψυχή αισθάνεται την εγγύτητα του Θεού και μένει κοντά στον Θεό γεμάτη χαρά και ευγνωμοσύνη.
Αν υποστείς καμιάν αποτυχία, σκέψου: «Ο Κύριος βλέπει την καρδιά μου και αν είναι θέλημά Του, όλα θα είναι για το καλό το δικό μου και των άλλων». Έτσι η ψυχή σου θα έχει πάντα ειρήνη. Αλλ’ αν αρχίζει κανείς να παραπονείται: αυτό δεν είναι καλό, εκείνο δεν είναι όπως πρέπει, τότε ποτέ στην ψυχή του δεν θα υπάρχει ειρήνη, έστω κι αν νηστεύει και προσεύχεται πολύ….
… Ο Κύριος μας αγαπά κι έτσι μπορούμε να μη φοβόμαστε τίποτε, εκτός από την αμαρτία· γιατί εξαιτίας της αμαρτίας χάνεται η χάρη και χωρίς την χάρη του Θεού ο εχθρός παρασύρει την ψυχή, όπως παρασύρει ο άνεμος τα ξερά φύλλα ή τον καπνό….
… Το κατόρθωνε γιατί αγαπούσε τον λαό και δεν έπαυε να προσεύχεται γι’ αυτόν:
«Κύριε, δώσε την ειρήνη Σου στον λαό Σου».
«Κύριε, δώσε στους δούλους Σου το Πνεύμα Σου το Άγιο, για να θάλπει τις ψυχές τους με την αγάπη Σου και να τους οδηγεί σ’ όλη την αλήθεια και σε κάθε αγαθό»….
… Έτσι, προσευχόμενος συνεχώς για τον λαό, διαφύλασσε την ειρήνη της ψυχής, ενώ εμείς την στερούμαστε, γιατί δεν υπάρχει μέσα μας αγάπη για τον λαό. Οι Άγιοι Απόστολοι και όλοι οι Άγιοι ποθούσαν την σωτηρία του λαού και, όταν βρίσκονταν ανάμεσα σ’ ανθρώπους, προσεύχονταν διακαώς γι’ αυτούς. Το Άγιο Πνεύμα τους έδινε τη δύναμη ν’ αγαπούν τον λαό. Κι εμείς, αν δεν αγαπούμε τον αδελφό, δεν θα έχουμε ειρήνη….
… Ο Όσιος Παΐσιος ο Μέγας προσευχόταν για ένα μαθητή του που αρνήθηκε τον Χριστό. Ενώ λοιπόν προσευχόταν, του εμφανίστηκε ο Κύριος και του είπε: «Παΐσιε, για ποιόν παρακαλείς; Δεν ξέρεις πώς μ’ έχει αρνηθεί;» Ο Παΐσιος όμως εσυνέχιζε να λυπάται τον μαθητή του και τότε του είπε ο Κύριος: «Παΐσιε, έγινες όμοιος με μένα στην αγάπη».
Έτσι αποκτάται η ειρήνη και εκτός απ’ αυτόν δεν υπάρχει άλλος δρόμος….
… Ψυχή αμαρτωλή, αιχμάλωτη στα πάθη, δεν μπορεί να έχει ειρήνη και χαρά εν Κύριω, έστω κι αν έχει όλα τα πλούτη της γης, έστω κι αν βασιλεύει σ’ όλο τον κόσμο. Αν σ’ ένα τέτοιο βασιλιά, την ώρα που διασκεδάζει σε συμπόσιο με τους πρίγκιπες του καθισμένος στο θρόνο του δοξασμένος, αν του πούμε ξαφνικά: «Βασιλιά, πεθαίνεις σε λίγο», τότε η ψυχή του θα ταραζόταν, θα έτρεμε από το φόβο και θα έβλεπε την αδυναμία του.
Πόσοι όμως υπάρχουν φτωχοί, αλλά πλούσιοι σε αγάπη για τον Θεό, που αν τους έλεγαν: «Τώρα πεθαίνεις», θα απαντούσαν ειρηνικά: «Ας γίνει το θέλημα του Κυρίου. Ας είναι δοξασμένος ο Κύριος, γιατί με θυμήθηκε και θέλει να με πάρει εκεί, όπου πρώτος μπήκε ο ληστής»….
… Δόξα Σοι, Κύριε, γιατί τώρα έρχομαι σε Σένα και θα βλέπω αιώνια με ειρήνη και αγάπη το Πρόσωπό Σου. Το ιλαρό, πράο βλέμμα Σου αιχμαλώτισε την ψυχή μου και αυτή λιώνει για Σένα»….
… Αν όμως συνηθίσουμε να προσευχόμαστε θερμά για τους εχθρούς μας και να τους αγαπούμε, θα παραμείνει για πάντα η ειρήνη στις καρδιές μας.
Δεν μπορεί να έχει ειρήνη η ψυχή, αν δεν μελετά μέρα και νύχτα τον νόμο του Θεού. Γιατί αυτός ο νόμος γράφτηκε από το Πνεύμα του Θεού και το Πνεύμα του Θεού πηγαίνει από τη Γραφή στην ψυχή. Κι η ψυχή αισθάνεται γλυκύτητα και ευχαρίστηση γι’ αυτό και δεν θέλει πια ν’ αγαπά τα επίγεια, γιατί η αγάπη για τα επίγεια ερημώνει τον νου. Η ψυχή τότε καταλαμβάνεται από αθυμία, αγριεύει και παύει να προσεύχεται. Κι ο εχθρός, βλέποντας πώς η ψυχή απομακρύνθηκε από τον Θεό, την σαλεύει και εύκολα συγχύζει τον νου με διάφορους άτακτους λογισμούς κι έτσι περνά ολόκληρη τη μέρα και δεν μπορεί να βλέπει καθαρά τον Κύριο.
Όποιος έχει μέσα του την ειρήνη του Αγίου Πνεύματος, σκορπίζει ειρήνη και στους άλλους. Όποιος όμως έχει μέσα του πνεύμα κακό, σκορπά και στους άλλους το κακό….
… Ο θυμώδης άνθρωπος υποφέρει ο ίδιος μεγάλο μαρτύριο από πονηρό πνεύμα, εξαιτίας της υπερηφάνειας του. Ο υφιστάμενος, όποιος κι αν είναι, πρέπει να το καταλαβαίνει και να προσεύχεται για τον ψυχικά άρρωστο προϊστάμενό του και τότε ο Κύριος, βλέποντας την υπομονή του, θα του δώσει άφεση αμαρτιών και αδιάλειπτη προσευχή. Είναι μέγα έργον ενώπιον του Θεού, το να προσεύχεται κανείς γι’ αυτούς που τον αδικούν και τον προσβάλλουν. Εξαιτίας αυτού θα του δώσει ο Κύριος τη χάρη και θα γνωρίσει με το Άγιο Πνεύμα τον Κύριο. Κι έτσι θα υπομείνει τότε, χάριν του Κυρίου, με χαρά όλες τις θλίψεις και θα του δώσει ο Κύριος αγάπη για όλο τον κόσμο και θα επιθυμεί ολόψυχα το καλό για όλους και θα προσεύχεται για όλους όπως για την ψυχή του.
Ο Κύριος μας έδωσε την εντολή ν’ αγαπούμε τους εχθρούς και όποιος αγαπά τους εχθρούς εξομοιώνεται με τον Κύριο. Η αγάπη για τους εχθρούς δεν είναι δυνατή παρά μόνο με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Γι’ αυτό, μόλις σε προσβάλει κανείς, προσευχήσου γι’ αυτόν στον Θεό κι έτσι θα διατηρήσεις την ειρήνη του Θεού στην ψυχή σου….
… Αν κάποιος ως προϊστάμενος αναγκαστεί να δικάσει έναν άλλο για κάποιο παράπτωμα, πρέπει να παρακαλεί τον Κύριο να του δώσει συμπάσχουσα καρδιά, την οποία αγαπά ο Κύριος, και τότε θα κρίνει σωστά. Αν κρίνει όμως λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα έργα του υποδίκου, τότε θα πέσει σε λάθη και δεν θ’ αρέσει στον Κύριο.
Πρέπει να κρίνει κανείς με σκοπό τη διόρθωση του ανθρώπου και συνεπώς είναι ανάγκη να συμπονή ο δικαστής κάθε ψυχή, κάθε πλάσμα και κτίσμα του Θεού και να έχει καθαρή συνείδηση σ’ όλες τις πτυχές της ζωής του και τότε θα βρει βαθιά ειρήνη στην ψυχή και τον νου….
… Αν εγνώριζαν οι βασιλιάδες και οι κυβερνήτες των λαών την αγάπη του Θεού, δεν θα έκαναν ποτέ πόλεμο. Ο πόλεμος προέρχεται από τις αμαρτίες και όχι από την αγάπη. Ο Κύριος μας εδημιούργησε κατά την αγάπη Του και μας παρήγγειλε να ζούμε με αγάπη.
Αν οι άρχοντες τηρούσαν τις εντολές του Κυρίου και ο λαός και οι υπήκοοι υπάκουαν με ταπείνωση, θα υπήρχε μεγάλη ειρήνη και αγαλλίαση πάνω στη γη. Εξαιτίας όμως της φιλαρχίας και της ανυπακοής των υπερήφανων υποφέρει όλη η οικουμένη….
Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

***  Καταιγιστικές εξελίξεις για συμφωνία ή ναυάγιο με τα Σκόπια Η πρόταση της σκοπιανής πλευράς έφερε τα «πάνω-κάτω» στη διπλωματική διελκυστίνδα του ονοματολογικού και ενδεχομένως αιφνιδίασε την Αθήνα ~  Η πρόταση της σκοπιανής πλευράς για την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» έφερε τα «πάνω-κάτω» στη διπλωματική διελκυστίνδα του ονοματολογικού και ενδεχομένως αιφνιδίασε την Αθήνα. Ωστόσο, οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν ποια θα είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων που πλέον θα λάβουν καταιγιστικούς ρυθμούς. Ήδη, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ για τις 24 Μαϊου στη Νέα Υόρκη μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Μάθιου Νίμιτς.
Ο κ. Κοτζιάς θα βρίσκεται από την προηγούμενη ημέρα στη Νέα Υόρκη διότι θα έχει συνάντηση με τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ ο κ. Ντιμιτρόφ ακύρωσε σειρά ταξιδιών για να βρεθεί στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Κρίνοντας από όσα ακούγονται στο παρασκήνιο, δεν αποκλείεται εκεί να καταρτιστούν τα οριστικά έγγραφα της συμφωνίας. Αν αυτό συμβεί, τότε θα έχει ανοίξει ο δρόμος για μία νέα συνάντηση των Πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου – πιθανόν στις Πρέσπες. Αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να επισφραγίσει τη λύση στην οποία θα έχουν καταλήξει οι δύο χώρες. Θα μπορούσε όμως και να σημάνει πισωγύρισμα, δεδομένων των χρονοδιαγραμμάτων για πρόσκληση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου.Η κατάσταση δεν είναι βέβαια ρόδινη. Η πρόταση από την πλευρά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα – κάτι που με τη σειρά του οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει αποστάσεις με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού το απόγευμα του Σαββάτου. Είχε προηγηθεί η δήλωση του κ. Ζάεφ, μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και τους προέδρους του VMRO – DPMNE Χρίστιαν Μισκόφσκι και του DUI Αλί Αχμέτι, με την οποία επιβεβαίωνε δημοσίως ότι είχε καταθέσει την πρόταση «Republika Ilindenska Makedonija» (στα αγγλικά «Republic of Ilinden Macedonia»).   Το παρασκήνιο του «όχι»Βλέποντας προφανώς όχι μόνο την απορριπτική στάση της αντιπολίτευσης εντός Ελλάδος αλλά και την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια, η Αθήνα χαιρέτισε την αποδοχή από τα Σκόπια την ανάγκης εφαρμογής της νέας ονομασίας για όλες τις χρήσεις (erga omnes) αλλά ανέφερε ότι εργάζεται «για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένου του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς».Από την άλλη πλευρά, μοιάζει ξεκάθαρο ότι η πΓΔΜ έχει μορφοποιήσει μία πρόταση – πακέτο που εκτιμά ότι καλύπτει δύο βασικά αιτήματα της Αθήνας: πρώτον, τη ρήτρα erga omnes, δεύτερον, έναν προσδιορισμό (χρονικό) που είναι στη σλαβική γλώσσα και εκ των πραγμάτων αμετάφραστο. Σε ό,τι αφορά δε την ίδια, διασφαλίζει την ταυτότητα και τη γλώσσα («μακεδονική»), ζητήματα στα οποία η Αθήνα δεν μοιάζει να έχει αντίρρηση.Μία σειρά λεπτομερειών έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αναφορά στη Δέσμη Ιδεών Νίμιτς του περασμένου Ιανουαρίου δείχνει ότι η κυβέρνηση, αν και δεν απέρριψε, δεν αισθάνεται άνετα πλέον με την πρόταση για μία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Τούτο μάλιστα συνέβη παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η νέα πρόταση, η οποία κατατέθηκε από τη σκοπιανή πλευρά στον κ. Κοτζιά κατά τη συνάντηση που ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε το Σάββατο 12 Μαϊου στο Σούνιο με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία του κ. Νίμιτς, αντιμετωπίστηκε θετικά από την Αθήνα – εξ’ ου και αποφασίστηκε να συναντηθούν οι δύο Πρωθυπουργοί στη Σόφια.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η αναφορά στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού περί «χρονικού προσδιορισμού» (σσ. η επίσημη ελληνική θέση αφορά ως σήμερα σε γεωγραφικό προσδιορισμό, τουλάχιστον έτσι όπως καταγράφεται πχ στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών) ίσως να δείχνει ότι η κυβέρνηση να έβλεπε θετικά το όνομα «Republika Nova Makedonija» (μία εκ των προτάσεων Νίμιτς).
Την ίδια στιγμή όμως, ο επικεφαλής του VMRO – DPMNE κ. Μισκόφσκι δήλωσε ότι δεν αποδέχεται αναθεώρηση Συντάγματος για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Αν και αυτή η δήλωση συνιστά πάγια θέση του άλλοτε κυβερνώντος κόμματος, κυβερνητικές πηγές στα Σκόπια σημείωναν ότι η νέα πρόταση που κατατέθηκε θα μπορούσε να διεμβολίσει την κοινοβουλευτική ομάδα του VMRO – DPMNE και να επιτρέψει τη συγκέντρωση των 80 εδρών που απαιτούνται για συνταγματική αναθεώρηση. Έξυπνη κίνησηΟ κ. Ζάεφ εμφανίστηκε με όσα είπε μετά τη συνάντηση με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας του με εθνικό προφίλ. Αναμφίβολα, πρόκειται για έξυπνη κίνηση διότι εκτιμά ότι με τη νέα ονομασία που πρότεινε επιδιώκει ουσιαστικά να υπερκεράσει την κριτική εκ δεξιών και να εμφανιστεί ενωτικός. Με το VMRO – DPMNE υπό πίεση, ίσως διακρίνει την ευκαιρία μεγάλης διεύρυνσης της εκλογικής δύναμής του. Άλλωστε, θέλει να περάσει μία λύση με δημοψήφισμα και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να υπάρχουν σκέψεις και για πρόωρες εκλογές. Ο κ. Ζάεφ επανήλθε με νεότερη δήλωσή του το πρωί της Κυριακής, στην οποία επισημαίνει ότι ο όρος «Ilindenska» είναι χρονικός προσδιορισμός και ότι η χώρα του δεν εγείρει καμία εδαφική αξίωση έναντι της Ελλάδος, σέβεται το απαραβίαστο των συνόρων και την πολιτισμική κληρονομιά του ελληνικού λαού.Στο παιχνίδι εμφανίστηκαν και οι Αμερικανοί. Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς, που παρακολουθεί στενά τα θέματα των Βαλκανίων, το απόγευμα του Σαββάτου 19 Μαΐου. Σύμφωνα με την αρκετά αναλυτική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Πενς εξέφρασε προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό «την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μία ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει να ληφθεί υπόψη».

*** Πέθανε ο Χαρρυ Κλυνν Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας
~  Ο δημοφιλής κωμικός και σατιρικός ηθοποιός Βασίλης Τριανταφυλλίδης, ευρύτερα γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Χαρρυ Κλυνν, απεβίωσε τη Δευτέρα το πρωί, σε ηλικία 78 ετών.
Μετά τον θάνατο του γιου του σκηνοθέτη Νίκου Τριανταφυλλίδη το 2016, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.Ο Χαρρυ Κλυνν είχε γεννηθεί στη Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου 1940, από γονείς ποντιακής καταγωγής. Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη αλλάζει τη ζωή του, καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, «κερδίζει» την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.Παράλληλα με τις δραματικές του σπουδές στη σχολή του Π. Kατσέλη, εμφανίζεται περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα, όπως το «Kάστρο», ο «Bράχος», το «Tροκαντερό», το «Άλσος», και το «Γκρην Παρκ». Στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ, που ανθούσαν εκείνη την εποχή, για μια τριετία ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος.Μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου, άρχισε να γίνεται πιο γνωστός.Καθιερώθηκε με την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978.
Αυτός και οι υπόλοιποι δίσκοι του κρατάνε για χρόνια τις πρώτες θέσεις στα δισκογραφικά charts και οι ταινίες του σπάνε όλα τα ρεκόρ των εισιτηρίων.
Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χαρίζουν τον τίτλο του εμπορικότερου καλλιτέχνη της χιλιετίας σύμφωνα με την AGB και οι παραστάσεις του στα θέατρα «Ορφέας», «Άλσος», «Δελφινάριο» και «Μινώα» κ.ά. καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ.Το 1998 παρουσιάζεται η πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον «Εικαστικό Κύκλο».Από το 2006 είχε μετακομίσει μόνιμα στη γενέτειρά του Καλαμαριά και είχε αφοσιωθεί στη συγγραφή βιβλίων (κυκλοφορούν 12 βιβλία του), έπαιζε στο θέατρο, ζωγράφιζε (8 ατομικές εκθέσεις) ενώ είχε εμπλακεί και με τα αυτοδιοικητικά στο Δήμο Καλαμαριάς.

*** Δασικοί χάρτες: Η καθυστέρηση εξέτασης των ενστάσεων έχει αναστείλει τις δικαιοπραξίες στα επίδικα ακίνητα 
Αρχικά η εκτίμηση ήταν ότι η συνεδρίαση των επιτροπών που θα εξετάσει τις αντιρρήσεις (ενστάσεις) που έχουν κατατεθεί για τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία θα ξεκινήσει περίπου στις 25 Ιανουαρίου. Ακολούθως, εκτιμήθηκε ότι αυτό θα γίνει μέσα στην Άνοιξη. Ωστόσο, διανύουμε το τελευταίο μέρος του Μαΐου, και ακόμα οι επιτροπές δεν έχουν συνεδριάσει ούτε μια φορά.
Ο προγραμματισμός τώρα μετατέθηκε για  τον επόμενο μήνα και είναι άγνωστο αν η εξέταση των ενστάσεων θα ξεκινήσει, πότε τελικά θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί. Τα μόνα σίγουρα δεδομένα, είναι ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα με τα μέλη που απαρτίζουν αυτές τις επιτροπές και τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.
Επίσης, η καθυστέρηση αυτή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ιδιοκτήτες και συμβολαιογράφους, καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία πράξη αγοραπωλησίας σε αυτά τα ακίνητα που εκκρεμεί αντίρρηση, ούτε αποδοχή κληρονομιάς, ούτε καν προσύμφωνο!
  Σε αναμονή 14.300 ενστάσεις
Το Δεκέμβριο προχώρησε η κύρωση ποσοστού 94,22% των εκτάσεων στη Μεσσηνία που περιλαμβάνονται στο δασικό χάρτη. Από τότε βρίσκονται σε αναμονή 14.300 αντιρρήσεις, τις οποίες οι 4 επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί αναμενόταν να ξεκινήσουν να εξετάζουν προς το τέλος Ιανουαρίου. Μάλιστα, υπήρχε και μια πρώτη πρόβλεψη ολοκλήρωσης της διαδικασίας προς το τέλος του καλοκαιριού, αλλά απ’ ότι φαίνεται μπορεί ακόμη και τότε η διαδικασία ούτε καν να έχει ξεκινήσει!
Στη Λακωνία, τη Μεσσηνία και την Αχαΐα έχει υποβληθεί το μεγαλύτερο πλήθος αντιρρήσεων. Συνολικά και στους 3 νομούς έχουν υποβληθεί πάνω από 41.000 αντιρρήσεις, με τις περισσότερες στη Μεσσηνία, όπου  έχουν κατατεθεί  14.300 αντιρρήσεις.
  Προβλήματα
Οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες της Μεσσηνίας, έχουν συγκροτηθεί εδώ και πολλούς μήνες με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.
Συνολικά έχουν συγκροτηθεί 4 Επιτροπές για τη Μεσσηνία και από τα βασικά προβλήματα είναι η συμμετοχή σε αυτές υπηρεσιακών παραγόντων γειτονικών νομών.
Πρόεδροι των Επιτροπών είναι δασολόγοι και μάλιστα και οι 4 για τις Επιτροπές της Μεσσηνίας είναι Προϊστάμενοι υπηρεσιών άλλων νομών. Ειδικότερα είναι ο Διευθυντής δασών Αρκαδίας, ο Δασάρχης Τρίπολης, ο Δασάρχης Σπάρτης και ο Δασάρχης Μολάων. Αυτό σημαίνει ότι για πολύ καιρό, οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να «εγκαταλείψουν» υπηρεσιακά τις υπηρεσίες τους και να βρίσκονται στην Καλαμάτα για την εξέταση των ενστάσεων. Κάτι τέτοιο όπως είναι λογικό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις κατά τόπους υπηρεσίες, με δεόμενο και τα προβλήματα προσωπικού που αντιμετωπίζουν.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο δασάρχης Μολάων έχει ήδη δηλώσει εγγράφως πως δεν μπορεί να εγκαταλείψει την υπηρεσία του, καθώς δεν υπάρχει άλλος δασολόγος.
Πάντως, στην περιοχή ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου δεν έχει ξεκινήσει η εκδίκαση των ενστάσεων σε κανένα νομό.
Καμία δικαιοπραξία
Και η εξέταση των ενστάσεων δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Μόνο να φυλλομετρήσεις τα επισυναπτόμενα έγγραφα 14.300 αιτήσεων θέλεις ώρες και ημέρες ατελείωτες.
Και στην περίπτωση που η επιτροπή αποφασίσει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να γίνει και αυτοψία, εκεί οι χρόνοι πολλαπλασιάζονται. Η προηγούμενη, δε, εμπειρία που υπάρχει είναι πολύ μικρή, καθώς για τις 5 κοινότητες της Μεσσηνίας που έγινε κύρωση δασικών χαρτών είχαν κατατεθεί μόνο 25 ενστάσεις και χρειάσθηκε περίπου ένα 4μηνο για την εξέτασή τους, καθώς έγινε σε όλες αυτοψία.
Τέλος, το ζήτημα των δικαιοπραξιών είναι ένα μεγάλο θέμα. Όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας, Παναγιώτης Δουμουλάκης, για όσες εκτάσεις δεν υπάρχει ο χαρακτηρισμός ΑΑ, δεν επιτρέπεται να γίνει ούτε αποδοχή κληρονομιάς, ούτε αγοραπωλησία, ούτε προσύμφωνο, ούτε καν πληρεξούσιο.
Καθώς όλα αυτά τα προβλήματα και κυρίως των επιτροπών, δεν φαίνεται να ξεπερνιούνται εύκολα, από το Υπουργείο πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, καθώς θα περάσουν χρόνια και ακόμα θα μιλάμε για τις ενστάσεις των δασικών χαρτών.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Η Μαρία Βεργινάδη αναλαμβάνει καθήκοντα συντονίστριας
 
Σε καινούργια φάση λειτουργίας μπαίνει, από τις επόμενες ημέρες, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών του 2017 (σ.σ. είχαν τους ίδιους ψήφους και οι δύο), ο μέχρι σήμερα συντονιστής Τάσος Πολυχρονόπουλος θα πρέπει να παραδώσει την…καρέκλα του στη Μαρία Βεργινάδη.
Από την άλλη πλευρά, η παραπάνω διαδικασία δεν είναι μόνο τυπική. Θεωρείται, φυσικό, να υπάρξουν αλλαγές, μικρές ή μεγάλες και στον τρόπο λειτουργίας της Νομαρχιακής Επιτροπής, αλλά και σε ό,τι έχει αναφορά με το άνοιγμα στην κοινωνία του Νομού.
Με λίγα λόγια, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών θα πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που καταγράφηκαν στη συνεδρίαση του οργάνου παρουσία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Παναγιώτη Ρήγα.
Από την άλλη πλευρά, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και της δημοτικής παράταξης "Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες", που υποστηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 Το συμπέρασμα από τη συζήτηση, που προηγήθηκε, είναι ότι η δημοτική παράταξη προχωρά προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, με μπούσουλα τη διεύρυνση της βάσης και των φίλων της, χωρίς, όμως, να δεσμεύεται από τώρα για τους εταίρους και συμμάχους της.
Χθες, ο γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τόνισε μεταξύ άλλων ότι "είναι προφανές ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και σε ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό κλίμα από εκείνο των προηγούμενων, την άνοιξη 2014".
Τόνισε, μάλιστα, ότι η απλή αναλογική, είναι το μόνο σύστημα που εκφράζει τη λαϊκή εντολή και πρόσθεσε ότι «η παρέμβασή μας στις εκλογές θα πρέπει να αφορά την επικράτηση μιας νέας λογικής για την αυτοδιοίκηση και τη σύγκρουση με παρελθούσες λογικές» και παράλληλα, να εδραιώνει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις προηγούμενες εκλογές υπήρξε μεγάλη αναντιστοιχία τόσο του κοινωνικού ρεύματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του εκλογικού σώματος που τον εμπιστεύτηκε δύο φορές το 2015. Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Ξεκινά από την Παρασκευή ο νέος Κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα
 
Πολλές και σημαντικές αλλαγές επιφέρει στο μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων, ο νέος γενικός κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που ξεκινάει να εφαρμόζεται από  την ερχόμενη Παρασκευή.
Αυτός ήταν και ο λόγος της επιστημονικής εκδήλωσης που διοργάνωσε την Παρασκευή το απόγευμα o Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, με θέμα το νέο κανονισμό.
  Ενημέρωση
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, ενώ για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται εν όψει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR)» μίλησε ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για τεχνικά και οργανωτικά θέματα, καθώς και για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και την τοποθέτηση Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer – DPO), μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, Δ.Ν., μέλος ΕΔΙΠ Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  Υποχρεωτικός
Ο Ευρωπαϊκός Kανονισμός 2016/679 (General Data Protection Regulation, GDPR) ψηφίστηκε στις 27.04.2016 και τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25.05.2018, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο, χωρίς την ανάγκη ψήφισης εθνικής νομοθεσίας και καταργώντας την υφιστάμενη νομοθεσία.
Αφορά όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και τις κρατικές αρχές, που με οποιονδήποτε τρόπο συγκεντρώνουν, επεξεργάζονται και εν γένει διαχειρίζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πελατών, σχετιζόμενων με τους πελάτες τους, εργαζομένων, συνεργατών ή άλλων φυσικών προσώπων. Ως εκ τούτου, υπόκεινται στην τήρησή του όλες οι επιχειρήσεις, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον τα δεδομένα αφορούν Ευρωπαίους πολίτες.
Στο πλαίσιο του νέου κανονισμού, μεταξύ των προβλημάτων, που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, είναι: ακριβή γνώση για το ποια δεδομένα συλλέγουν και επεξεργάζονται σε κάθε φάση των δραστηριοτήτων τους, ακριβή καθορισμό και διαχωρισμό των επιχειρησιακών αναγκών, συστηματικό έλεγχο για την κάλυψη των απαιτήσεων του κανονισμού σε κάθε στάδιο επεξεργασίας των δεδομένων, αξιολόγηση των κινδύνων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, με αποτέλεσμα βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις και επιπτώσεις στην εταιρική φήμη, λήψη αποτελεσματικών ψηφιακών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου παραβιάσεων του κανονισμού κ.α.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Είναι το ελληνικό ελαιόλαδο το καλύτερο;
 
Το Ζάππειο αποτέλεσε ιδανικό σκηνικό για τη διαδικασία γευσιγνωσίας των ελαιολάδων που βραβεύθηκαν πρόσφατα στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Athena. Ήταν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τα premium ελαιόλαδα, πολλά εκ των οποίων ελληνικά. Αν και η θέση του εγχώριου ελαιολάδου παραπέμπει σε εκείνη που κατείχε 20 χρόνια πριν το κρασί, αργά αλλά σταθερά βρίσκει πλέον τον βηματισμό του στην τεράστια παγκόσμια αγορά.
Τα αδιαφανή μπλε τουλιπόσχημα «καντηλάκια», τα επίσημα ποτήρια δοκιμής σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, είναι παραταγμένα ακριβώς μπροστά στα εξαιρετικής αισθητικής μπουκάλια.
Το ηλιόλουστο Ζάππειο αναμφίβολα αποτελεί ιδανικό σκηνικό για να υποδεχθεί τη διαδικασία γευσιγνωσίας των ελαιολάδων, τα οποία βραβεύθηκαν πρόσφατα στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Athena. Είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία να γνωρίσει κανείς τα premium ελαιόλαδα, πολλά εκ των οποίων ελληνικά.
 Αν και η θέση του εγχώριου ελαιολάδου παραπέμπει σε εκείνη που κατείχε 20 χρόνια πριν το κρασί, αργά αλλά σταθερά βρίσκει πλέον τον βηματισμό του στην τεράστια παγκόσμια αγορά.
Η εγκατάσταση είναι δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Stavropoulou Architects. Το θέμα της εγκατάστασης που δημιούργησε η Έλενα Σταυροπούλου είναι, "Κατασκευάζοντας τα Κοινά: Ελιά| Λάδι | Φως". Aναπαρήχθη στο Ζάππειο Μέγαρο στα πλαίσια του "Athena International Olive Oil Competition" και επιχειρούσε να αναδείξει την διαχρονική οικονομική και πολιτισμική σημασία της ενασχόλησης με το λάδι, με το βλέμμα στραμμένο στη νέα εποχή του.
Είμαστε οι καλύτεροι στο λάδι, όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι; «Δεν είμαστε, αλλά γίνονται μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ακούγεται ότι μας “φθονούν οι ξένοι”, ότι “παίρνουν τα λάδια μας για να τα ανακατέψουν με σπορέλαια” – δεν ισχύει. Όταν η συγκομιδή γίνεται τον Ιανουάριο ή τα μηχανήματα του ελαιουργείου μένουν άπλυτα...», τοποθετείται ο κ. Ντίνος Στεργίδης, ιδιοκτήτης της διοργανώτριας εταιρείας Vinetum και πρόεδρος του διαγωνισμού Athena. Και συμπληρώνει: «Με στενοχωρεί η άγνοια του Έλληνα καταναλωτή αλλά και των επαγγελματιών. Καλέσαμε όλα τα καλά εστιατόρια, όλους τους σεφ. Ελάχιστοι ήρθαν. Λέμε ότι είμαστε οι καλύτεροι και χρησιμοποιούμε το ίδιο λάδι για όλες τις δουλειές: στο τηγάνι, στην κατσαρόλα, στη σαλάτα».
«Είναι σημαντική η σωστή προώθηση του ελαιολάδου σε συνδυασμό με την εξήγηση για τη σωστή χρήση του. Δεν αρκεί να μάθουμε τον ξένο να τρώει χωριάτικη σαλάτα. Πρέπει να τον πείσουμε να αντικαταστήσει το βούτυρο στη διατροφή του με ελαιόλαδο», αναφέρει η κ. Κική Ζηνοβιάδου, επίκουρη καθηγήτρια στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Σύμφωνα δε με τον κ. Στεργίδη, «το καλό ελληνικό ελαιόλαδο χρειάζεται ένα αφήγημα ανάλογο με εκείνο του κρασιού – ιστορία, γεωγραφική προέλευση, ποικιλίες, παραγωγός, μέθοδοι παραγωγής, γευσιγνωσία του τελικού προϊόντος και διασύνδεσή του με την υψηλή εστίαση. Έτσι, αφενός θα δημιουργηθεί μία πελατεία γνώστρια του ελαιόλαδου, αφετέρου ο μέσος καταναλωτής θα αποδεχθεί τη διαφορά τιμής μεταξύ ενός απλού λαδιού και ενός premium ελαιολάδου. Πιο απλά, το ελληνικό ελαιόλαδο θα αναδειχθεί σε ανταγωνιστικό πρωταγωνιστή στη διεθνή ελαιουργική αρένα».
   Γευσιγνωσία
«242 βραβευμένα ελαιόλαδα, τόσο ελληνικά όσο και από το εξωτερικό, εκτίθενται για γευστική δοκιμή στο κοινό. Ανάμεσά τους, η εξαιρετικά σπάνια ποικιλία ελιάς Νεμουτιάνα, που καλλιεργείται μόνο στη Δυτική Πελοπόννησο. Παρόντες οι παραγωγοί αλλά και γευσιγνώστες, πρόθυμοι να ενημερώσουν τον κόσμο για όλα όσα θέλουν να μάθουν γύρω από το λάδι, καθώς και πώς θα μάθουν να ξεχωρίζουν τις γεύσεις», εξηγεί ο κ. Στεργίδης προσθέτοντας: «Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στους Δελφούς και ήταν μία αυστηρή, κλειστή διαδικασία με “τυφλή” δοκιμή. Συμμετείχαν 20 κριτές, οι 15 προερχόμενοι από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι γευσιγνώστες, όπως ο Ισπανός Juan Ramon Izquierdo, ο Αυστραλός Richard Gawel, η Καλιφορνέζα Alexandra Devarenne».
 Ο λόγος συμμετοχής τόσων αλλοδαπών; «Εκτός του κριτηρίου της αξιοπιστίας, ακόμη σημαντικότερο είναι ότι ξένοι κριτές γνωρίζουν τις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς. Αναζητούν προϊόντα καθαρά στη γεύση, με έντονο φρουτώδες, αρκετά υψηλή πικρίλα. Επιβεβλημένη η προσαρμογή στα διεθνή γευστικά κριτήρια του Ελληνα παραγωγού ελαιολάδου, ο οποίος επιθυμεί να διεισδύσει στις αγορές του εξωτερικού.
Επιπλέον, επειδή πρόκειται για σημαντικούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης στις πατρίδες τους, θέλουμε να προβάλουμε στους ξένους κριτές τον ελληνικό ελαιώνα. Γι’ αυτό και ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοπαραγωγό περιοχή της χώρας. Προσπαθώντας πάντα να συνδυάζουμε και την ιστορία, τις αρχαιότητες αλλά και τη γαστρονομία, τους εμπλέξαμε σε δράσεις, ώστε φεύγοντας να έχουν αποκομίσει μία φανταστική εμπειρία», επισημαίνει ο κ. Στεργίδης.
Πώς δοκιμάζουν λάδι οι... αδαείς; «Το σχήμα τουλίπας στο ποτήρι δοκιμής είναι για να παίρνουμε τα αρώματα. Το χρώμα, εσκεμμένα σκούρο, για να μη βλέπουμε το χρώμα και να γίνεται ανεπηρέαστα η αξιολόγηση», υποδεικνύει η κ. Ζηνοβιάδου: «Ζεσταίνουμε στα χέρια μας το δοχείο, το μυρίζουμε. Το γευόμαστε, βάζοντας μία μικρή ποσότητα στο στόμα, την απλώνουμε. Ρουφάμε λίγο αέρα, ώστε να μπει το οξυγόνο και να αναδυθούν περισσότερο τα αρώματα. Αξιολογούμε έτσι το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο. Ανάλογα με την ποικιλία, αναμένονται και διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενώ παίζει πάντα ρόλο και η επεξεργασία, αλλά και ο χρόνος συγκομιδής», καταλήγει.
Της Βασιλικής Χρυσοστομίδου, εφημερίδα "Καθημερινή

*** Η παραλία των 2 χιλιομέτρων
 
Η παραλία των 2 χιλιομέτρων στη Μεσσηνία, ήταν ο τίτλος αφιερώματος αθηναϊκών Μέσων Ενημέρωσης για τον Λαγκούβαρδο.
Τα δημοσιεύματα μιλούσαν για καταγάλανα νερά και χρυσή άμμο, που προσδίδουν εξωτική ομορφιά.
Μεταξύ άλλων στα δημοσιεύματα αναφέρονταν: «Η παραλία του Λαγκούβαρδου, η οποία διαθέτει «χρυσή» αμμώδη παραλία και εκτείνεται σε μήκος περίπου 2 χιλιομέτρων, είναι φημισμένη ως μια από τις συνηθισμένες επιλογές για τους ενασχολούμενους με το wind surfing.
Ο Λαγκούβαρδος είναι μικρός παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στα Φιλιατρά και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας, του Νομού Μεσσηνίας. Το ποτάμι του Λαγκούβαρδου, από το οποίο πήρε το όνομα της και η γνωστή παραλία, εκβάλλει στη βόρεια πλευρά της παραλίας, αφού πρώτα διασχίσει το δαιδαλώδες ομώνυμο φαράγγι του Λαγκούβαρδου, το οποίο είναι καταπράσινο από την πυκνή βλάστηση».   Β.Β. 

***  «Τρέχει» ηλεκτρονικός διαγωνισμός μεταφοράς μαθητών της Μεσσηνίας
 
Με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών 31 Μαΐου 2018, ώρα 23:59, «τρέχει» ο νέος ηλεκτρονικός ανοικτός διαγωνισμός μεταφορά μαθητών Μεσσηνίας, ενώ η διαδικασία διενεργείται με τη χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.), μέσω της διαδικτυακής πύλης promitheus.gov.gr.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6.943.856,08 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. (8.610.381,55 ευρώ με Φ.Π.Α.).
Ο διαγωνισμός αφορά σε τριακόσια είκοσι έξι (326) τμήματα (παρτίδες) ή δρομολόγια (λεωφορείων και ΤΑΞΙ), στα οποία μπορούν να υποβληθούν προσφορές για ένα ή περισσότερα ή όλα τα τμήματα – δρομολόγια.
Κριτήριο ανάθεσης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση τιμή που προκύπτει από το προσφερόμενο ποσό έκπτωσης (%) σε ακέραιες μονάδες.
Τα δικαιολογητικά συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία των προσφερόντων είναι:
α) Το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Σύμβασης (Ε.Ε.Ε.Σ.), όπως  προβλέπεται στην παρ. 1 και 3 του άρθρου 79 του Ν. 4412/2016
β)  Εγγύηση συμμετοχής (1%)
γ) Αποδεικτικά - νομιμοποιητικά έγγραφα κάθε συμμετέχοντος
δ) Υπεύθυνη δήλωση ψηφιακά υπογεγραμμένη
ε) Μόνο για Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.): Αναγκαία προϋπόθεση είναι η ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου (άρθρο 8, παρ.4 του Ν. 3310/2005). Η συνδρομή αυτής της προϋπόθεσης αποδεικνύεται με συγκεκριμένα δικαιολογητικά, που αναφέρονται στην προκήρυξη
στ) Τεχνική προσφορά, με τα εξής δικαιολογητικά:
•Υπεύθυνη δήλωση, ψηφιακά υπογεγραμμένη, με συγκεκριμένο περιεχόμενο
•Φωτοτυπία άδειας κυκλοφορίας
•Φωτοτυπία τα πρόσφατα φύλλα τεχνικού ελέγχου Κ.Τ.Ε.Ο.
•Φωτοτυπία ασφαλιστηρίου συμβολαίου
•Φωτοτυπία άδεια οδήγησης
•Φωτοαντίγραφο ειδικής άδειας οδήγησης (ΤΑΞΙ)
•Φωτοτυπία άδειας οδικού μεταφορέα (λεωφορεία)
Με την έκδοση των αποτελεσμάτων (για τους διαγωνιζόμενους που οι προσφορές τους θα κριθούν οικονομικά πιο συμφέρουσες) ανάμεσα στα δικαιολογητικά κατακύρωσης συμπεριλαμβάνονται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

***  Τράπεζα Πειραιώς: Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων
 
Δίνοντας έμφαση στην παροχή ρευστότητας, η Τράπεζα Πειραιώς  απευθύνεται στις μικρές  επιχειρήσεις που αναζητούν υποστήριξη και  λύσεις  ώστε να διαχειριστούν τις καθημερινές λειτουργικές τους ανάγκες, ενισχύοντας παράλληλα τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες και την ανταγωνιστικότητά τους.
Πιο συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης μίας μικρής επιχείρησης μπορεί επισκεφτεί ένα κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς και να συζητήσει με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο τα κύρια θέματα που τον απασχολούν, όπως  η ανάπτυξη των πωλήσεων, η βελτίωση της κερδοφορίας, η μείωση του κόστους λειτουργίας κ.α. Σε δεύτερο βαθμό, ο υπάλληλος της Τράπεζας επισκέπτεται την επιχείρηση, συνεργάζεται με τον επιχειρηματία  αναλύοντας και κατανοώντας  τις βαθύτερες ανάγκες του, προκειμένου να προτείνει υπεύθυνες λύσεις χρηματοδότησης, όπως:
  • κεφάλαια κίνησης που εξασφαλίζουν την καθημερινή επάρκεια ρευστότητας και λειτουργούν ως εργαλεία στην ανάπτυξη του συναλλακτικού κυκλώματος
  • μεσομακροπρόθεσμα κεφάλαια για επαγγελματική στέγη και εξοπλισμό που λειτουργούν ως στηρίγματα στις επενδύσεις, οδηγώντας σε περαιτέρω εξέλιξη και καθιέρωση
  • κεφάλαια που απευθύνονται στην υλοποίηση ειδικών σκοπών, όπως υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ,  πράσινες επενδύσεις κ.α.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο ιδιοκτήτης μίας μικρής επιχείρησης θα πρέπει να αναζητήσει ανάμεσα στα διαθέσιμα προγράμματα από αναπτυξιακούς φορείς, καθώς και στα δανειακά προϊόντα της Τράπεζας, την κατάλληλη χρηματοδοτική λύση, ώστε να καλύψει τις ιδιαίτερες επιχειρηματικές του ανάγκες.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει το 2018 τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας με τουλάχιστον €1,5 δισ. νέων χρηματοδοτήσεων, στοχεύοντας στην σταδιακή αύξηση τους, έτσι ώστε το 2020 να ανέλθουν στα €5 δισ. ετησίως, από περίπου €2 δισ. που ήταν το 2016. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αναπτύξει συνεργασίες με Εθνικούς φορείς, όπως με το ΕΤΕΑΝ για το ΤΕΠΙΧ Ι, καθώς και με Ευρωπαϊκούς φορείς, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για το COSME, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους για την παροχή ρευστότητας με προνομιακούς όρους στις ελληνικές μικρές - μεσαίες αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
  ΕΤΕΑΝ - ΤΕΠΙΧ Ι: Επιχειρηματική Επανεκκίνηση
Σε συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), η Τράπεζα συμμετέχει στην ενεργοποίηση του Ενδιάμεσου ΤΕΠΙΧ Ι. Το ΕΤΕΑΝ, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, διαθέτει πόρους συνολικού ύψους  192 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αυτών μέσω κεφαλαίων κίνησης ή/ και επενδυτικών δανείων. Το τελικό επιτόκιο χορήγησης είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και φθάνει έως 4,9%, σταθερό. Το ύψος των δανείων ανέρχεται έως 300.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης και 800.000 ευρώ για επενδυτικά δάνεια.
  COSME: Ρευστότητα προς ΜμΕ
Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, η Τράπεζα συμμετέχει στο εγγυοδοτικό εργαλείο COSME που έχει ως στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση με προνομιακούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις.
Στο πλαίσιο του COSME, η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα, ανάλογα με τις ανάγκες και τον τομέα δραστηριοποίησης της κάθε επιχείρησης. Το συνολικό ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ, και ήδη η Τράπεζα επιδιώκει την επέκταση της.
Πλεονεκτήματα του προγράμματος COSME είναι:
  • η ενίσχυση της ρευστότητας με μειωμένες εξασφαλίσεις, καθώς παρέχεται εγγύηση COSME στο 50% της χρηματοδότησης,
  • η ευνοϊκή τιμολόγηση,
  • τα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα, όπως:
    • COSME Πειραιώς Επιχειρείν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης και την υλοποίηση επενδύσεων (ύψος χρηματοδότησης 30.000 - 750.000 ευρώ),
    • COSME Πειραιώς Επιχειρείν Ανοικτό POS για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας έναντι μελλοντικών απαιτήσεων από πωλήσεις μέσω POS, (ύψος χρηματοδότησης 4.000 - 300.000 ευρώ ),
    • COSME Πειραιώς Επιχειρείν Κεφάλαιο Κίνησης Αγροεφοδιών για επιχειρήσεις και επαγγελματίες του κλάδου των αγροτικών εφοδίων, (ύψος χρηματοδότησης 15.000 - 750.000 ευρώ).
***  18χρονος έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ για το λάδι της Καλαμάτας και μας καλεί να το δούμε 
Ο Βασίλης Μαρλαντής γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Καλαμάτα και πλέον ζει στο Μιλάνο όπου σπουδάζει αρχιτεκτονική. Από μικρός είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τέχνη του βίντεο η οποία έχει εξελιχθεί σε μία από τις βασικότερες του ασχολίες. Πέρα από αυτό, του αρέσει και η φωτογραφία η οποία του έχει ανοίξει πόρτες για μεγάλα project στο Μιλάνο και φυσικά λατρεύει αρχιτεκτονική η οποία θεωρεί πώς δίνει τα απαραίτητα εφόδια για την καλύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω μας.
Ο ίδιος, πριν από περίπου τρία χρόνια, είχε συνειδητοποιήσει ότι στο εξωτερικό το ελαιόλαδο της Καλαμάτας – Μεσσηνίας θεωρείται ένα εκλεπτυσμένο προϊόν και από τα καλύτερα ελαιόλαδα παγκοσμίως. Παρατήρησε όμως ότι οι φίλοι του, όπως και ο ίδιος, που ζούσαν στην περιοχή της Καλαμάτας από μικροί καθώς και άλλοι άνθρωποι γύρω τους θεωρούσαν αυτό το προϊόν δεδομένο, έχοντας ταυτόχρονα ελλιπείς πληροφορίες για τον τρόπο παραγωγής του.
Η ιδέα
Κάπως έτσι σκέφτηκε πως θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον αν δημιουργούσε ένα ντοκιμαντέρ που θα προέβαλλε όλη αυτή διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου αλλά και αναλυτικά τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό. Ο Βασίλης ήθελε να δώσει έμφαση στην δυσκολία που έχει το συγκεκριμένο αντικείμενο, ένα αντικείμενο που θεωρείται δεδομένο για όλους μας. Κάπως έτσι, σκέφτηκα πως με τις ικανότητες του στον τομέα του video και το πάθος του γι’ αυτό, θα μπορούσε να βοηθήσει τον καθένα να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις για το ελαιόλαδο, μαθαίνοντας καλύτερα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτού του προϊόντος, προωθώντας το στο εξωτερικό.
Τα γυρίσματα διήρκεσαν περίπου δύο βδομάδες, αλλά αυτό που χρειάστηκε τον περισσότερο χρόνο ήταν η έρευνα του Βασίλη για χορηγούς, συνεργάτες και ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν από λάδι και θέλουν να λάβουν μέρος στο ντοκιμαντέρ. Έτσι ανακάλυψε έναν κόσμο ο οποίος για τον ίδιο δεν υπήρχε μέχρι τότε. Μέχρι πριν δύο μήνες ασχολιόταν με το όλο project μόνος του με μόνη βοήθεια αυτή του φίλου του Χρήστου Λόντου. Έπειτα όμως παρατήρησε ότι τα πράγματα γινόντουσαν λίγο πιο περίπλοκα και πως δεν μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες του project μόνος γιατί έτσι θα έμεναν πίσω άλλοι τομείς στη ζωή του. Γι’ αυτό ζήτησε τη βοήθεια μερικών κοντινών του ανθρώπων και δημιουργώντας μία μικρή ομάδα για να μπορέσουν να γράψουν καλούς αγγλικούς υπότιτλους που χρειάστηκαν για το ντοκιμαντέρ, να σχεδιάσουν πιο εύκολα τα γραφικά του και να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα η δουλειά τους.
Στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των ανθρώπων με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή και μπορούν να προβάλουν το ντοκιμαντέρ, είναι αρκετά θετικοί με την ιδέα. Συνήθως, ενθουσιάζονται με το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ έχει δημιουργηθεί από άτομα που μεγάλωσαν στη Μεσσηνία, έχουν άμεση σχέση με το προϊόν και είναι τόσο νεαρά σε ηλικία. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται. Το ντοκιμαντέρ δεν είναι ακριβώς μικρού μήκους ταινία αλλά ούτε μία 2ωρη παραγωγή και γι’ αυτό αρκετοί χώροι δεν έχουν την δυνατότητα να το προβάλουν σύμφωνα το πρόγραμμα τους ή με συμβόλαια που έχουν υπογράψει με μεγάλες εταιρίες ταινιών. Οι προσδοκίες που έχει ο Βασίλης  για το ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα είναι να προβληθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να το δουν και περισσότεροι άνθρωποι. Ο στόχος του είναι να προβληθεί σίγουρα στην περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά και στην Αθήνα, όπου ήδη έχουν κανονίσει το πρώτο μέρος προβολής. Ακόμα, η ομάδα θα ήθελε να πάρει μέρος σε όσο το δυνατόν περισσότερα φεστιβάλ ταινιών και ντοκιμαντέρ για να μπορέσουν περισσότεροι άνθρωποι να μάθουν για την αξία αυτού του εξαιρετικού προϊόντος.«
Το 2015, στην πρώτη του συνέντευξη, ο Άρης είχε ρωτήσει τον Βασίλη πως φαντάζεται τον εαυτό του σε πέντε χρόνια από τώρα. Τότε είχε απαντήσει:
«Στην Ελλάδα η τέχνη του video δεν έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ γι’ αυτό μάλλον και εγώ θα αναγκαστώ να μεταναστεύσω. Θα ήθελα να γίνω διευθυντής φωτογραφίας και να μπορώ να ζω μέσα από αυτό, αυτό που αγαπάω, φτιάχνοντας και βοηθώντας σε μικρά και μεγάλα projects ή ακόμα και ταινίες. Ήδη έχω αργήσει να φτιάχνω πορτοφόλιο. Η τελευταία μικρή μήκους ταινία μου τραβηγμένη σε 3h και μονταρισμένη την επόμενη μέρα και είναι αυτή: «STILL»»
Την ίδια ερώτηση του έκανα και εγώ φέτος. Να τι μου απάντησε:
«Σε πέντε χρόνια από τώρα θα ήθελα πολύ να συνεχίσω να θεωρούμαι «A Millennial Renaissance Man». Ο όρος αυτός σημαίνει πως ουσιαστικά ο άνθρωπος που τον κατέχει έχει ταυτόχρονα πολλές ασχολίες. Όπως και οι άνθρωποι της αναγέννησης ήταν γνώστες πολλών τεχνών, έτσι και εγώ θα ήθελα σε μερικά χρόνια να μην έχω ένα συγκεκριμένο τίτλο αλλά να ασχολούμαι την ίδια στιγμή με το βίντεο, την αρχιτεκτονική, την φωτογραφία, το design, τη μουσική, τη μόδα κ.ά.»
Σήμερα
Mετά από 2 χρόνια προσπάθειας και με την βοήθεια του Ιδρύματος Καρέλια και τις ομάδας του, ο Βασίλης βγάζει αυτό το 27λεπτό ντοκιμαντέρ/φιλμ για το ελαιόλαδο από την Καλαμάτα, το οποίο θα προβληθεί στο www.mindsofnow.com για μια φορά αυτήν την Κυριακή 20 Μαΐου με Αγγλικούς υποτίτλους. Στη συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να το δουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας από τον Ιούνιο!

***  Ο καιρός  σήμερα Δευτέρα στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 21/5/2018 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις, κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες και μετά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Α-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ, προς το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Α-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 8.9 (Πολύ Υψηλός).
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης σε μέτριες ποσότητες, με αποτέλεσμα να επικρατεί κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Κωνσταντίνα Δουβόγιαννη: «Ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του... Εμείς επιλέγουμε πως θα ζήσουμε» 
Το βιβλίο της «Η ζωή έχει δυο όψεις» υποψήφιο στα βραβεία του «Public»
Ανάμεσα στα 10 βιβλία των βραβείων βιβλίων του “Public” , στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, βρίσκεται και το «Η ζωή έχει δυο όψεις» της Καλαματιανής πολιτικού μηχανικού και συγγραφέως, Κωνσταντίνας Δουβόγιαννη. Ήδη το κοινό έδειξε την προτίμηση του στο βιβλίο με την επιλογή του στα 10 καλύτερα, ενώ αύριο 21 Μαΐου λήγει η ψηφοφορία για την επιλογή των βραβείων! Το βιβλίο αυτό δεν είναι το πρώτο για την Κωνσταντίνα αλλά το πρώτο που εκδόθηκε. Η ίδια μας μίλησε για την ανάγκη που την ώθησε στο να «γράψει» , για τα όσα «πραγματεύεται» μέσα από το «Η ζωή έχει δυο όψεις», για το πως συνδυάζει το επάγγελμα της Μηχανικού με το γράψιμο αλλά και για τα επόμενα συγγραφικά της «βήματα».
   Αυτή είναι η πρώτη σας συγγραφική «απόπειρα» …και με αρκετά σημαντική επιτυχία πως φαίνεται από την «κρίση» του κοινού. Τι σας οδήγησε για να το επιχειρήσετε και πόσος χρόνος χρειάστηκε;
Άρχισα να γράφω όταν προέκυψε η ανάγκη να εκφράσω σκέψεις και συναισθήματα, που με είχαν κατακλύσει εκείνη την περίοδο. Ήταν το 2016, όταν είχε τελειώσει η σύμβασή μου στο Υπουργείο Πολιτισμού και από εργασία πλήρους απασχόληση που είχα, βρέθηκα να μην έχω τι να κάνω. Δεν ήταν τόσο η ενασχόλησή μου ως πολιτικός μηχανικός που έδινε νόημα και αξία στη ζωή μου, όσο το ότι είχα έναν σκοπό, να ολοκληρωθεί η αναστήλωση της εκκλησίας στην οποία συμμετείχα. Όταν λοιπόν τελείωσε το έργο, εκτός από ότι βρέθηκα να μην έχω χρήματα, το κυριότερο ήταν ότι δεν είχα πια έναν σκοπό, είχα όμως άπλετο χρόνο να σκεφτώ.
Για να βάλω τις σκέψεις μου σε μία σειρά έγραφα συνέχεια. Έγραψα γράμμα ακόμα και στον Πρωθυπουργό και συνάδελφο κ. Αλέξη Τσίπρα (όποιος θέλει μπορεί να το διαβάσει στο twitter του), για να εκφράσω την απογοήτευσή μου για την τότε κατάσταση, αλλά και την ελπίδα μου ότι μπορώ να παλέψω για έναν μέλλον όχι ως επαίτης, αλλά ως αξιοπρεπής επιστήμονας και προπάντων άνθρωπος. Εκείνη την περίοδο έγραψα και το πρώτο βιβλίο «Τα 3Α». Συνειδητοποίησα πώς είμαστε ό,τι κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας. Για την ολοκλήρωση του βιβλίου δεν μου πήρε αρκετό χρόνο, γιατί ήξερα ακριβώς τι ήθελα να γράψω.
   Η δική σας όψη για τη ζωή ποια είναι ; Περνάει μέσα από το βιβλίο;
Θέλω να πιστεύω ότι η δική μου όψη για τη ζωή είναι η δεύτερη, όπως περιγράφονται στο βιβλίο. Αν και είναι δύσκολο κάποιες φορές να το πετύχω, προσπαθώ να αποφεύγω τη ναρκισσιστική όψη της ζωής. Πιστεύω ότι αν βάλουμε αγάπη σε ό,τι και αν κάνουμε, μπορούμε να ανατρέψουμε τη ζωή μας και να δούμε τη δεύτερη όψης της. Μπορούμε να απελευθερωθούμε από κάθε στενό όριο του μυαλού και να ζήσουμε αληθινά.
Θεωρώ ότι η δική μου όψη για τη ζωή, περνάει μέσα από το βιβλίο. Όπως αναφέρω στο τέλος, ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του. Κάθε μέρα μπορείς να κάνεις μια καινούργια αρχή. Εσύ επιλέγεις πώς θα ζήσεις!
Τι προτιμούσατε να διαβάζετε τα προηγούμενα χρόνια; Πιστεύεται σήμερα οι νέοι διαβάζουν βιβλία ή κερδίζει κατά κράτος η τεχνολογία;
Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας που μπορώ να πω ότι είναι το αγαπημένο μου. Διαβάζω σχεδόν τα πάντα, εκτός αστυνομικού περιεχομένου και βιβλία που έχουν μέσα βία. Θέλω να πιστεύω ότι οι νέοι διαβάζουν ότι τους προκαλεί το ενδιαφέρον, είτε είναι εξωσχολικά, είτε είναι σχολικά βιβλία. Η τεχνολογία σίγουρα κερδίζει, γιατί ζούμε στην εποχή της εικόνας. Δεν χρειάζεται πλέον να αναρωτηθούμε που βρίσκεται κάποιος ή τι κάνει, γιατί υπάρχει η ενημέρωση από τα social media (π.χ. instragam). Κατά τη γνώμη μου, το χειρότερο για τους νέους δεν είναι να μην διαβάζουν βιβλία, αλλά να πάψουν να έχουν φαντασία. Η εξέλιξη ενός νέου ανθρώπου εξαρτάται από την απόκτηση κριτικής ικανότητας και όταν του προσφέρονται όλα έτοιμα από εικόνες μέχρι απίστευτο αριθμό πληροφοριών, αποπροσανατολίζεται από τον δρόμο του.
  Πολιτικός μηχανικός ή συγγραφέας… ή μήπως όλα συνδυάζονται τελικά;
Αυτή την περίοδο μπορώ να τα συνδυάζω και τα δύο. Mου αρέσει να εξασκώ το επάγγελμα του μηχανικού, γιατί το επέλεξα. Μάλιστα προσπαθώ να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ και να εξελίσσω τις γνώσεις μου. Η συγγραφή με επέλεξε και έχει γίνει «διέξοδος», τρόπος και ανάγκη ζωής.
  Υπάρχει στη σκέψη σας το επόμενο «βήμα»;
Η Ζωή έχει δύο όψεις’ από τις εκδόσεις Πηγή είναι το δεύτερο βιβλίο που έγραψα και είναι το μόνο που έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα. Το πρώτο βιβλίο είναι διδακτικό παραμύθι με τίτλο ‘Τα 3Α’ και βασίζεται στην εντροπία. Πάντα μου άρεσε η έννοια της θερμοδυναμικής, η εντροπία. Είναι η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση (ομογενοποίηση των πάντων) και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής ή αλλιώς της εξέλιξης. Αυτό σημαίνει ότι αν γίνουμε όλοι ίδιοι μεταξύ μας, τότε θα πάψει να υφίσταται η ζωή. Η διαφορετικότητά μας θα σώσει τον κόσμο!
Το τρίτο βιβλίο με τίτλο «Κοιτάζοντας προς του αιθέρες» είναι μυθιστόρημα σχεδόν διπλάσιου μεγέθους σε σελίδες από το «Η Ζωή έχει δύο όψεις».
Το τέταρτο βιβλίο «Ο πόνος της αγάπης» το ολοκλήρωσα πριν λίγο καιρό. Στις σελίδες του επιθυμώ να περιγράψω, μέσα από τη δική μου οπτική διάσταση, το πώς βιώνουν οι γονείς την απώλεια του παιδιού τους από τροχαίο δυστύχημα. Μάλιστα, έχω ενημερώσει συναδέλφους μηχανικούς να γίνει ένα συνέδριο στην πόλη μας, με καλεσμένη την κα Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά, πρόεδρο του ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» για να μιλήσει για την απώλειά της. Διαπίστωσα ότι σχεδόν ο περισσότερος κόσμος έχει να εξιστορήσει μία ιστορία από τροχαίο και είναι απίστευτα τραγικό.   *Το βιβλίο μπορείτε να το ψηφίσετε εδώ 
Του Κώστα Γαζούλη

***  Πέθανε σε ηλικία 51 ετών ο δημοσιογράφος Γιάννης Κοκκινίδης Τους τελευταίους μήνες της ζωής του νοσηλευόταν στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων υγείας
~ Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών ο δημοσιογράφος Γιάννης Κοκκινίδης.
Τους τελευταίους μήνες της ζωής του νοσηλευόταν στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων υγείας.Ο Γιάννης Κοκκινίδης εργάστηκε επί σειρά ετών σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, καλύπτοντας ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε στο γραφείο Τύπου του υπουργείου.

***  Έλληνας ο δράστης του μακελειού σε λύκειο του Τέξας - Πάνω από 8 οι νεκροι 
Ελληνικής καταγωγής είναι ο δράστης του μακελειού στο λύκειο Santa Fe, όπου άνοιξε πυρ αδιακρίτως, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, στην πλειονότητά τους μαθητών, στο 22ο μακελειό σε σχολείο στις ΗΠΑ τους τελευταίους πέντε μήνες.
Ο δράστης ονομάζεται Δημήτρης Παγκουρτζής και έχει συλληφθεί, ενώ έχει γίνει η σύλληψη ενός ακόμη ατόμου.
Ο δράστης ή οι δράστες φαίνεται ότι ήθελαν πολλούς νεκρούς καθώς στο λύκειο, αλλά και περιμετρικά του κάμπους, βρέθηκαν εκρηκτικά. Η περιοχή γύρω από το σχολείο έχει εκκενωθεί, προκειμένου οι ειδικές μονάδες να πραγματοποιήσουν ασφαλώς την εξουδετέρωση των μηχανισμών.
Ο σερίφης της κομητείας είχε ήδη δηλώσει ότι πυροτεχνουργοί βρίσκονται επί τόπου και έχει ξεκινήσει η διαδικασία.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα εκρηκτικά που βρέθηκαν ήταν αυτοσχέδιες βόμβες και βόβμες με χύτρες ταχύτητας.
Φώναξε «έκπληξη» και άρχισε να πυροβολεί
Τουλάχιστον δέκα νεκροί και δώδεκα τραυματίες είναι ο απολογισμός του αιματηρού επεισοδίου με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στο λύκειο Santa Fe.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Houston Chronicle, ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι AR-15, ένα πιστόλι, μια κοντόκανη καραμπίνα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
«Οι αστυνομικοί που μπήκαν μέσα βρήκαν μια λίμνη αίματος στο σχολείο. Προφανώς, αυτός ο τύπος έριχνε εκρηκτικούς μηχανισμούς παντού. Δεν ξέρουμε αν κάποιος από αυτούς εξερράγη», είπε η πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα.
Ο δράστης, που είναι μαθητής και  έχει συλληφθεί, εισέβαλε νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) στην αίθουσα των καλλιτεχνικών πυροβολώντας, αρχικά μία μαθήτρια στο πόδι και στη συνέχεια αδιακρίτως.
Μάλιστα, φώναξε «Έκπληξη» στους μαθητές προτού αρχίσει να πυροβολεί.
Ο σερίφης της κομητείας Χάρις, Εντ Γκονζάλες επιβεβαίωσε στο Twitter ότι το περιστατικό έχει λήξει, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν θύματα.  Ανακοίνωσε, ακόμη, τη σύλληψη ενός ακόμη ατόμου, που ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί, αν ήταν συνεργός του δράστη και συμμετείχε στο περιστατικό.
Ο υποδιευθυντής του λυκείου, δρ. Κρις Ρίτσαρντσον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρχε ένοπλος μέσα στο σχολείο και ότι συνελήφθη.
«Κάναμε μία εξαιρετική δουλειά, βγάζοντας τους μαθητές με ασφάλεια έξω από το κτίριο και τους παραδώσαμε στους γονείς τους και αυτό είναι που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή».
Νωρίτερα, η ανακοίνωση του Santa Fe είχε επισημάνει ότι η κατάσταση βρισκόταν υπό έλεγχο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τραυματίες. «Θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, όταν θα λάβουμε περαιτέρω πληροφορίες», τονίζει η ανακοίνωση, ενώ αναφέρει ότι όλοι οι μαθητές έχουν μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία.
Ήταν περίπου στις 7.45 το πρωί (τοπική ώρα), όταν ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός πυρασφάλειας και οι μαθητές εγκατέλειψαν τις τάξεις τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι εκ των μαθητών άκουσαν τους πυροβολισμούς, ενώ μαζί με τους δασκάλους τους έχουν μεταφερθεί σε χώρο ασφαλείας κοντά στο campus.
Η αστυνομία έσπευσε στο σημείο και επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένοπλος στο σχολείο, όπου διεξήγαγε έρευνες για τον εντοπισμό του ενόπλου.
Τρία ελικόπτερα προσγειώθηκαν στον χώρο πάρκινγκ του πανεπιστημίου, προκειμένου να μεταφερθούν οι τραυματίες
Στους δώδεκα οι τραυματίες
Τουλάχιστον 12 είναι οι τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία του Τέξας.
Ειδικότερα, επτά άτομα νοσηλεύονται στο Clear Lake Regional Medical του Γουέμπστερ, δύο στο Ιατρικό Κέντρο στην πόλη του Τέξας, και άλλοι τρεις στο «John Sealy» του Γκάλβεστον.
Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ένας αστυνομικός.
«Χτύπησε ο συναγερμός πυρασφάλειας, μετά ακούσαμε πυροβολισμούς»
Μαθήτρια περιέγραψε τη στιγμή που όλοι άκουσαν τους πυροβολισμούς. «Ήταν μία κανονική μέρα σαν όλες τις άλλες. Ξαφνικά ακούσαμε κάτι σαν συναγερμό για πυρκαγιά», δήλωσε μία 14χρονη μαθήτρια.
«Ακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία σαν σε περιστατικό φωτιάς. Βγήκαμε έξω. Στεκόμασταν εκεί, δεν πέρασαν πέντε λεπτά και αρχίσαμε να ακούμε πυροβολισμούς. Τότε άρχισαν να τρέχουν όλοι, αν και οι δάσκαλοι έλεγνα να παραμείνουμε στις θέσεις μας. Όμως όλοι αρχίσαμε να τρέχουμε», πρόσθεσε.
Όπως δήλωσε μάρτυρας στο CNN, ο ένοπλος εισέβαλε στην αίθουσα των καλλιτεχνικών και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, τραυματίζοντας μία μαθήτρια στο πόδι.
Η 16χρονη MaKenna Evans, μιλώντας στο CNN, δήλωσε ότι βρισκόταν στην αίθουσα της γεωμετρίας, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.
«Αρχικά ακούσαμε τη σειρήνα πυρασφάλειας. Όταν οι μαθητές βγήκαν έξω, ο διευθυντής είπε σε όλους να τρέξουν», ανέφερε.
Η Έβανς πρόσθεσε ότι κάποιοι μαθητές κρύφτηκαν πίσω από ένα κτίριο στο δρόμο που βρίσκεται το σχολείο.
Τραμπ: Μία εξαιρετικά θλιβερή μέρα
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μήνυμά του από τον Λευκό Οίκο, εξέφρασε τη θλίψη του για το αιματοκύλισμα στο λύκειο του Τέξας.
Όπως τόνισε, περιστατικά σαν το σημερινό συμβαίνουν εδώ και καιρό στη χώρα και δεσμεύτηκε η κυβέρνησή του να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσει τους μαθητές, τα σχολεία και να κρατήσει τα όπλα μακριά από τα χέρια που εμφανίζονται ως απειλή ως προς τους ίδιους, αλλά και τους άλλους. protothema.gr

*** ΜΙΣΟΥΝ τους ΕΛΛΗΝΕΣ! Μετά το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της Μακεδονίας μας, προχωράει και η κατασκευή του ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ στην Αθήνα…
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει σκοπό να αφήσει τίποτα όρθιο σε αυτή τη χώρα. Αφού έδωσαν το δικαίωμα στους ομοφυλόφιλους να έχουν έχουν παιδιά, και ενώ ετοιμάζεται να…
ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας μας, τώρα αποφάσισε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.
Διαβάζουμε στην Καθημερινή στις 17/5: «Ένα ακόμη βήμα για τη λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα έκανε χθες η κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τον οργανισμό λειτουργίας του. Το κύριο πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική της υποχρέωση για τη λειτουργία του τεμένους, το οποίο θα είναι δημόσια υπηρεσία εποπτευόμενη από το ελληνικό κράτος.
* Μάλιστα, ξεχωρίζει ο τρόπος στελέχωσης του τεμένους, με κυρίως αποσπασμένους υπαλλήλους και αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο. Ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του τεμένους θα κριθεί και από την πορεία των κατασκευαστικών έργων στον χώρο στον Βοτανικό, όπου ήδη έχουν κτισθεί οι βασικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», απομένουν –αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών– οι διαδικασίες προκήρυξης και κατασκευής των έργων για την πρόσβαση στο τέμενος καθώς και για τη διαμόρφωση των εσωτερικών του χώρων. Εκτιμάται ότι γι’ αυτές θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα έτος«.
Έχουν αποφασίσει να διαλύσουν με κάθε τρόπο τον κοινωνικό ιστό της χώρας, μισούν τους Έλληνες και γι’ αυτό προσπαθούν να μας εξαφανίσουν με κάθε τρόπο. Δεν θα περάσει όμως, θα αντισταθούμε (και) σ’ αυτή την ανθελληνική απόφαση…

***  Οι «τουρκόψυχοι» βουλευτές ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ το Γιάννη Μπουτάρη… (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Οι Τούρκοι στηρίζουν το Γιάννη Μπουτάρη και το δείχνουν με κάθε τρόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι επί των ημερών του άνοιξε η κερκόπορτα και πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν…
αγοράσει επιχειρήσεις και οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα το νεο-οθωμανικό σχέδιό τους για οικονομική διείσδυση να προχωράει ακάθεκτο.
* Μάλιστα ο μουσουλμάνος βουλευτής Ilhan Ahmet, βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έσπευσε χθες να ανεβάσει φωτογραφία με τον Γιάννη Μπουτάρη και να γράψει «Με τον Γιάννη Μπουτάρη. Για την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο εν λόγω βουλευτής είναι γνωστός «τουρκόψυχος» και με κάθε ευκαιρία βρίσκεται στο τουρκικό προξενείο. Δείτε την δημοσίευσή του στο twitter:
ILHAN AHMET @ILHANAHMET    

*** Ο Μπουτάρης άρχισε την ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ περίοδο με αφορμή τον ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟ του… (ΒΙΝΤΕΟ)

Φαίνεται ότι ο Γιάννης Μπουτάρης προσπαθεί με άθλιο τρόπο να εκμεταλλευτεί την αήθη επίθεση που δέχτηκε προχθές από αγνώστους στην εκδήλωση των Ποντίων.
Κομματικά στελέχη, βουλευτές, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και φορείς γέμισαν το δημοτικό συμβούλιο για να κάνουν σόου υπέρ του δημάρχου. μεταξύ αυτών ήταν και ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο κύριος Μπουτάρης προσπαθεί να ξεκινήσει από τώρα τον προεκλογικό του αγώνα οργανώνοντας φιέστες μέσα στο ίδιο το χώρο του δήμου.
~*  Thestival.gr Μπουταρης  : https://youtu.be/E7lgIdTW-gc .-
Μάλιστα προκάλεσε κατά την ομιλία του λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είχε «καμία όρεξη» να πάει στην εκδήλωση, όπου ήταν γεμάτη με λάβαρα (ακόμη κι αυτά τον ενοχλούν).
Με λίγα λόγια δεν πήγε επειδή το ήθελε πραγματικά αλλά για άλλους λόγους. Οι λόγοι είναι πλέον ξεκάθαροι αφού πια μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του θύμα της «ακροδεξιάς» και του «φασισμού»…


***  Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΗΘΙΚΟ ΑΥΤΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟY ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΗ… (βίντεο)
~ Πολύς λόγος γίνεται για τα όσα έχει πει ή δεν έχει πει, κατά καιρούς, ο κος Μπουτάρης και για τον ηθικό αυτουργό πίσω από αυτήν (την επίθεση).
Ας ξεκινήσουμε με ορισμένα στοιχεία κι ορισμένες παραδοχές.
Ο κος Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έχει λόγο που ξεφεύγει από τον θεσμικό του ρόλο. Πολλές φορές μιλά ως ιδιώτης κι όχι ως θεσμικός παράγοντας. Ξεχνά ποιο ρόλο του έχουν δώσει οι πολίτες.
Θέλουμε επίσης να σκεφτείτε το εξής. Ισραηλινός δήμαρχος να πει “Ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν μεγάλος ηγέτης για την χώρα του, έκανε μεγάλες αλλαγές για την Γερμανία και δεν δίνω δεκάρα (σημ. Μπουτάρης στην κάμερα: “I don’t give a shit”) αν σκότωσε ή δεν σκότωσε Εβραίους”. Όλα αυτά βέβαια στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης, είναι όμως δεδομένο πως θα προκαλέσει αγανάκτηση κι οργή. Βλέπετε κάποιες πράξεις, όπως η Γενοκτονία των Ποντίων, ή των Αρμενίων ή το Ολοκαύτωμα είναι ιστορικά γεγονότα κι εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Δεν μπορούν να ερμηνεύονται και να σχολιάζονται  (από θεσμικούς παράγοντες) ούτε με πολιτικά, ούτε με οικονομικά κριτήρια.
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις παραθέτουμε όλο το απόσπασμα από την συνέντευξη του κου Μπουτάρη που είχε πει το αμίμητο «χέστηκα αν σκότωσε Έλληνες».
«…χέστηκα αν σκότωσε Έλληνες ο Κεμάλ», αλλά στην ίδια φράση συνεχίζει: «αυτό που ξέρω είναι ότι οι Τούρκοι τον αγαπάνε, και για τον ίδιο λόγο που εμείς επισκεπτόμαστε την ιερή για εμάς Κωνσταντινούπολη (…) θέλουν να έρθουν εδώ» κ.λπ.
~* Mayor Boutaris in a TellAll Interview Greece is the Last Soviet Type of Society : https://youtu.be/PsWob05TxvM .-
~* Ο αντικομφορμισμός και ο χωρίς σκέψη λόγος, δεν δικαιολογείται όταν είσαι Δήμαρχος, έχεις δηλαδή θεσμικό ρόλο.
Να θυμίσουμε τις δηλώσεις του (12/02/2018) για το Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, να μετονομαστεί σε Νίκος Γκάλης, καθώς και για τα ΚΤΕΛ;
«Αν ετίθετο θέμα μετονομασίας του αεροδρομίου, θα πρότεινα να το πούμε «Νίκος Γκάλης», ώστε να μην ξύνουμε μόνιμα πληγές. Είναι μια φυσιογνωμία διεθνής, ο μόνος μπασκετμπολίστας που μπήκε στο Hall of Fame το αμερικάνικο. Καλύτερα να νομίζουμε ότι είναι μπασκετομάνα η Θεσσαλονίκη, παρά να την συγχέουν με ονομασίες που έχουμε χάσει παταγωδώς», εξήγησε.
~* Δηλώσεις Γιάννη Μπουτάρη για αλλαγή ονόματος του αεροδρομίου «Μακεδονία» - Voria.gr : https://youtu.be/ZJjDjbWYTzc  .-
~ «Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα βλέπεις το Alexander the Great και σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει, όμως, να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Το θέμα είναι και το τι κάνουμε εμείς. Έχουμε το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όλοι που κατεβαίνουν εδώ, νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια. Τι θα κάνουμε εμείς, θα κρατήσουμε τα ονόματα αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων και ότι άλλα τέτοια έχουμε; Χάσαμε, πρέπει να το καταλάβουμε ότι χάσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.
Bέβαια την επόμενη μέρα φρόντισε να ανασκευάσει λέγοντας πως «Λυπάμαι που οι δηλώσεις που έκανα χτες στο δημοτικό συμβούλιο παρερμηνεύτηκαν», και «απομονώθηκε μια φράση υπό ένα σύνολο προβληματισμών που εξέφρασα και αποδόθηκε παντελώς λανθασμένα. Κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς εάν δει ολόκληρη την ομιλία μου».
Πάλι δηλαδή θέμα παρερμηνείας. Ακόμα κι όταν ανασκεύασε όμως τα περί ονόματος του αεροδρομίου δήλωσε πως «Αυτό που είπα και δεν παίρνω πίσω είναι ότι στο ζήτημα αυτό έχουμε χάσει προ πολλού, αφού ήδη 140 κράτη έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είμαι ο μόνος που έχει το θάρρος να λέει τα πράγματα με το όνομά τούς και όλοι οι εθνολαϊκιστές που σήμερα βγαίνουν και με κατηγορούν είναι αυτοί που ευθύνονται για την ήττα αυτή»
Μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ( 22/01/2018) δήλωσε : «Η αντίληψη πως η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική και τίποτε άλλο, είναι κακή. Όταν πας να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να δεις και τα προβλήματα του άλλου. Οι αλυτρωτικές τάσεις πρέπει να τελειώνουν. Δεν είναι μόνο το όνομα. Εάν οι γείτονες εξακολουθούν να έχουν στο Σύνταγμα τους αλυτρωτικές τάσεις, δεν αλλάζει το θέμα».
Συνέχισε δε λέγοντας (πάντα για το συλλαλητήριο): «ο πυρήνας της οργάνωσης εχθές ήταν ακροδεξιοί αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν όλοι οι συμμετέχοντες ακροδεξιοί. Εχθές είδα μία κατάσταση παρέλασης. Το σύνθημα η Μακεδονία είναι ελληνική είναι επιθετικό. Το 50% ανήκει σε εμάς το 30% στα Σκόπια και το υπόλοιπο στην Βουλγαρία. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη των αρχηγών όλων των κομμάτων ανεξαιρέτως που άφησαν να καλλιεργηθεί επί δεκαετίες το αίσθημα ανασφάλειας στη χώρα μας».
Μάλιστα έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τους Έλληνες για τον εθνικό παλμό που επέδειξαν: «Ο εθνικός παλμός ο οποίος δεν εξυπηρετεί σε τίποτα την κατάσταση. Μετά από 20 χρόνια που υφίσταται το πρόβλημα φαίνεται πως δεν μάθαμε τίποτα, όπως και με το Κυπριακό υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο διαιωνίζεται. Όταν κάνεις μία διαπραγμάτευση δεν κοιτάς μόνο να επιβάλεις την άποψή σου στον απέναντι αλλά κοιτάζεις να ενημερώσεις και τον κόσμο. Αυτούς όλους που νομίζουν ότι αυτό το κράτος είναι ανύπαρκτο και δεν έχει ιστορία, το οποίο είναι δικό τους πρόβλημα. Αλλά εμείς αντί να κοιτάξουμε να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν την ταυτότητα τους χαρακτηρίζουμε άχρηστους και τους πετάμε στην γωνία, τους προσβάλλουμε και εμείς».
Σκεφτείτε πόσες δηλώσεις έκανε μέσα στο 2018, από αυτές που παραθέσαμε. Το «χέστηκα αν σκότωσε Έλληνες» το είπε το 2016. Μιας και είμαστε στο 2016 θα θυμίσουμε και την άλλη δήλωση που είχε προκαλέσει οργή.
Ο κ. Μπουτάρης λοιπόν, κατά την παρουσία του στην ΠΓΔΜ το 2016, είχε μιλήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Sitel και μεταξύ άλλων είχε αναφερθεί στις σχέσεις Ελλάδας – Σκοπίων, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα πρέπει να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όσο περισσότερο τη «Μακεδονία» να γίνει μέλος της ΕΕ. Η ένταξη σημαίνει πολύ περισσότερα από μία οικονομική συμφωνία». (ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με νεύμα του πριν απαντήσει φαίνεται πως ονομάζει «Μακεδονία» τα Σκόπια επειδή έτσι του τέθηκε η ερώτηση αλλά και πάλι, FYROM είναι το όνομα).
~* Бутарис за Сител: Немам проблем со Македонија и македонскиот јазик   : https://youtu.be/WIJszpw3ov8  ,.-
~ Στο cnn.gr (23 Φεβρουαρίου 2016) διαβάζουμε την τότε ’επίθεση’ του κου Μπουτάρη κατά των Μητροπολιτών Άνθιμου και Σεραφείμ. «»Έχουμε ένα Μητροπολίτη, λίγο ακραίων αντιλήψεων. Εμένα με ενοχλεί, όταν πάω σε δοξολογία να ακούω τον εθνικό ύμνο. Αν δεν ξεχωρίσει η πολιτική με την εκκλησιαστική εξουσία θα έχουμε πάντα έναν Άνθιμο να μας δημιουργεί προβλήματα. Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ είναι για ξύλο. Τι να τον κάνεις;» είπε ο κ. Μπουτάρης.
Υποκίνηση σε βία; πιστεύουμε πως δεν είναι παράλογο να πει κάποιος πως είναι υποκίνηση.
Πάμε τώρα στο προκείμενο. Την επίθεση που δέχτηκε.
Κάποιοι νομικοί υποστηρίζουν πως η επίθεση εμπίπτει στο γράμμα και στο πνεύμα του άρθρου 308 παρ. 3 περί Σωματικής Βλάβης, όπου αναφέρεται: “Ο υπαίτιος της πράξης της παρ. 1 είναι δυνατό να απαλλαγεί από κάθε ποινή αν παρασύρθηκε στην πράξη αυτή από δικαιολογημένη αγανάκτηση εξαιτίας μιας αμέσως προηγούμενης πράξης που τέλεσε ο παθών εναντίον του ή ενώπιον του και που ήταν ιδιαίτερη σκληρή ή βάναυση”. Το ίδιο ισχύει κατ’ αναλογίαν και για την εξύβριση. Κοινώς πως οι επιτιθέμενοι απαλλάσσονται καθώς ο κος Μπουτάρης προκάλεσε με τα λεχθέντα του την επίθεση. Οι ίδιοι νομικοί υποστηρίζουν πως ο κος Μπουτάρης παραβιάζει και τον αντιρατσιστικό νόμο καθώς μιλά απαξιωτικά για τους νεκρούς, από τους Τούρκους, Έλληνες.
Δεν είμαστε νομικοί ωστόσο παραθέτουμε την άποψη που έχει εκφραστεί, από νομικούς.
Οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης και η δικαιοσύνη θα αποφασίσει.
Ποιος όμως είναι ο ηθικός αυτουργός;
Eίναι ο άνθρωπος που προκαλεί με δηλώσεις του, που ξεφεύγουν από την Εθνική γραμμή αλλά και τον θεσμικό του ρόλο;
Το αφήνουμε στην κρίση σας.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος εξέφρασε την άποψή του.
~*  https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/1153032554844892/?t=4  .-
~ * https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/1153707501444064/?t=16  .-
~* velopky     
Η προβοκάτσια Μπουτάρη έπιασε!Ενοχοποίησαν τα ΜΜΕ (λόγω της παγίδευσης κάποιων ) τον πατριωτισμό και την αντίδραση των Ελλήνων !Τώρα θα τα λύσουν όλα:Σκοπιανό κτλ !!! ΞΕΦΤΊΛΑ @ellinikilisi
Κυριάκος Βελόπουλος Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ @velopky   τα ΜΜΕ θέλουν σώνει και καλά να ξανακάνουν τον Μπουτάρη δήμαρχο !!Τέτοια προβολή δεν είχε όταν έβριζε τους Πόντιους και Μακεδόνες !Όλα τα κόμματα λούφαξαν!Ποιο αόρατο χέρι τον προωθεί και γιατί ;Η βία η λεκτική και υβριστική που χρόνια ασκεί δεν φταίει; @ellinikilisi
Κυριάκος Βελόπουλος Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ @velopky      Για τους "οπαδούς " κομμάτων και Ελληνοφοβικων απόψεων :Εσείς θα πηγαίνατε στην θύρα 7 όταν βρίζετε ΟΣΦΠ ή στην θύρα 4 όταν βρίζετε ΠΑΟΚ ή στην 21 όταν βρίζετε ΑΕΚ ;ΕΙΣΤΕ ΟΠΑΔΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΙΣΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ;"ΟΠΑΔΟΙ" ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ Η ΒΙΑ ΑΛΛΑ Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΕ ΜΑΛΛΟΝ
~Κυριάκος Βελόπουλος Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ @velopky    
Η ΕΛΛΗΝΟΦΟΒΙΑ ΘΡΙΑΜΒΕΎΕΙ! ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ; ΜΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΙ; ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΊΓΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΊΔΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΗ! ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΗΡΩΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑΕΚΛΕΞΟΥΝ! ΗΤΑΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ! ΒΟΛΕΨΕ ΤΟΝ.... ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΝ "ΠΟΥΣΑΡΕΙ" @ellinikilisi
 ~  ΥΓ. για να μην πει κάποιος πως προωθούμε τη βία, όχι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτήν. Παράλληλα πρέπει και οι θεσμικοί παράγοντες να προσέχουν τα λόγια τους. Η βία είναι απαράδεκτη είτε προέρχεται από τα δεξιά είτε από τα αριστερά. Είναι αυτονόητο.
Γι όλους όσοι διαφωνούν με τον κο Μπουτάρη υπάρχουν άπειρα επιχειρήματα που μπορούν να αποδομήσουν τη σκέψη του. Με αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν όσοι μιλούν κατά της Πατρίδας κι εκφράζουν αντ- εθνικές θέσεις. ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
**  Όταν ο Χάρρυ Κλυν έριξε ΑΓΡΙΟ ΚΡΑΞΙΜΟ στον Γιάννη Μπουτάρη: «Σε ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ, είσαι μ@λάκ@ς»…
Ο μεγάλος ηθοποιός Χάρρυ Κλυν, ο οποίος έφυγε σήμερα ξαφνικά από τη ζωή, είχε απασχολήσει πολλές φορές τα εγχώρια ΜΜΕ την εποχή της κρίσεως με τα διάφορα σχόλια που έκανε για την πολιτική.
Σε ένα από αυτά, ο γνωστός ηθοποιός είχε κράξει τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος το 2012 είχε προτείνει να ονομαστεί κάποια οδός Κεμάλ Ατατούρκ.
Λόγω αυτού ο Χάρρυ Κλυν έγραψε στο προσωπικό του blog στις 5/3/12 μια σειρά… προτάσεων για τη μετονομασία των οδών της Θεσσαλονίκης βρίζοντας τον δήμαρχο:
Αγαπητέ Δήμαρχε της Θεσσαλονίκης, με όλο το θάρρος θα πρότεινα
Η Λεωφόρος Νίκης να μετονομαστεί Καφενέ ταπί παζάρ…
Η Τσιμισκή σε Σεφτέ γιοκ καλτερίμ…
Η Βασ. Ολγας σε Τσουτσού Χανούμ ντοβλέτ…
Η πλατεία Αριστοτέλους σε Φερετζέ ασκέρ μαχαλά…
Το Δημαρχείο σε Νταχτιρντί τσουτσού Οντά…
Και το γραφείο δημάρχου σε Καραγκιόζ μπερντέ…
Και αν μου επιτρέπετε, θα σας πρότεινα να αλλάζατε και το όνομά σας από Γιάννης Μπουτάρης σε Σιχτιρ Χαϊβάν Πασσά
Σα δε ντρεπόμαστε λέω εγώ…
Όπως δεν σταμάτησε εκεί. Το 2015 έκανε εκ νέου σχόλιο κατά του απίστευτου δημάρχου, λόγω της επιθέσεως που έκανε ο Μπουτάρης στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε πει σε συνέντευξή του ο Μπουτάρης: «Τους μισώ. Είναι εντελώς ηλίθιοι. Το μεγαλύτερο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται σαν να είναι εδώ η Κούβα. Ή η Σοβιετική Ένωση στη δεκαετία του 1920».
Ο γνωστός ηθοποιός είχε γράψει απευθυνόμενος στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης: «Εγώ δεν σε μισώ Μπουτάρη, σε σιχαίνομαι, μου προκαλείς ναυτία, γιατί είσαι εντελώς μαλάκας» είχε γράψει στην προσωπική του ιστοσελίδα. Και συνέχισε στο ίδιο ύφος: «Ως καλός ταγματασφαλίτης δεν θα μπορούσες να κάνεις κάτι καλύτερο…Αλητομπεκροτσόγλανε. Ουστ παρείσακτε...».

***

***  Αθλητικά Νέα :

*** ΡΕΑΛ Μαδρίτης -ΦΕΡΝΡΜΠΑΧΤΣΕ  85-80 , (38-40).-^
Τα δεκάλεπτα : 21-17 , 17-23 , 25-15 , 22-25 .-^
Η ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ  Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Μπάσκετ  .-
~ Η Ρεάλ Μαδρίτης πρωταθλήτρια Ευρώπης για 10η φορά στην ιστορία της Η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε με 85-80 στον τελικό της Ευρωλίγκα της Φενέρμπαχτσε και έφτασε στην κατάκτηση του 10ου τροπαίου
*  Η Ρεάλ Μαδρίτης «αποκαθήλωσε» τη Φενερμπαχτσέ και κάθισε στον θρόνο της  για δέκατη φορά στην ιστορία της (1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980, 1995, 2015, 2018).
Η Βασίλισσα ήταν ένα επίπεδο πάνω από την ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον τελικό του φάιναλ φορ της Euroleague, στο Βελιγράδι, και χωρίς διάθεση για «αυτοχειρίες» έκοψε το νήμα του τερματισμού με 85-80. -
~*  Ντόντσιτς: Το κλειδί ήταν να μένουμε πάντα ομάδα Ποιο ήταν όμως το «κλειδί» της επιτυχία για το «παιδί-θαύμα» του σλοβένικου μπάσκετ; «Να μένουμε πάντα ομάδα, ανεξαρτήτως δυσκολιών», όπως επεσήμανε με νόημα.
~  Ευτυχισμένος που ανήκει στην οικογένεια της Ρεάλ δήλωσε ο συλλέκτης τίτλων στο εφετινό φάιναλ φορ της Euroleague, Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης με τους Μαδριλένους, κερδίζοντας παράλληλα τα βραβεία του MVP της χρονιάς, της καταληκτικής φάσης, όπως και αυτό του Rising Star.
Ποιο ήταν όμως το «κλειδί» της επιτυχία για το «παιδί-θαύμα» του σλοβένικου μπάσκετ; «Να μένουμε πάντα ομάδα, ανεξαρτήτως δυσκολιών», όπως επεσήμανε με νόημα.«Είναι υπέροχο το συναίσθημα», είπε αρχικά ο Ντόντσιτς και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω αυτόν τον προπονητή και τους συγκεκριμένους συμπαίκτες. Πρέπει να τους ευχαριστήσω όλους. Όταν είμαι στο παρκέ, θέλω απλά να διασκεδάζω. Από εκεί και πέρα, οφείλω να είμαι σοβαρός και να προσέχω κάθε κατοχή της ομάδας μου. Το κλειδί ήταν να μένουμε πάντα ομάδα, ανεξαρτήτως δυσκολιών. Είμαι ευτυχισμένος που ανήκω στην οικογένεια της Ρεάλ».

*** ΤΣΣΚΑ Μόσχας -ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  77-79 , (35-41) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 19-22 ,  16-19 , 13-28 , 29-10 .- ^

***   ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΣ Μεσσηνίας
 Σάββατο  19-05-2018 :
Α΄ ΤΟΠΙΚΟ  30η  αγωνιστική ,
ΠΑΜΙΣΟΣ -ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ  6-0 .-^
ΕΡΑΝΗ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας 1-0 ^
ΑΝΔΡΟΥΣΑ -ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ  0-1 .-^
ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας 6-0 .- ^
ΟΜΟΝΟΙΑ -ΦΑΡΑΙ  3-0 .-^
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας -ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ  3-3 ^
ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ - ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ  0-2 .- ^
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ  2-9 .- ^
~*
ΒΑΘΜΟΛΟΣΙΑ Τελική :
ΟμάδαΒαθμοίΑγώνεςΝίκεςΙσοπαλίεςΉττεςΥπέρΚατά
1. ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 8130263110317
2. Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ723023349424
3. Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ 673020734813
4. Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ 553017494327
5. ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 543015967638
6. ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 533016595633
7. Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ513014976231
8. ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ 4830146104739
9. ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ 4030117123938
10. Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ 3530105154155
11. Α.Ο. ΦΑΡΑΙ343097143540
12. Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ343097143945
13. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 233065192570
14. Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ213056192066
15. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 630132619109
16. Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ230022816118

*** ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ Πρωτάθλημα  ΕΠΣ Μεσσηνίας :
Ολυμπιακός Καλαμάτας - Δαναός  2-1 .- ^
Ασπρόχωμα -Αναγέννηση  Παραλίας  -
Τ. Άγρας -Εράνη Φιλιατρών  4-0 .- ^

***  Την άνοδο στην Α2 Βόλεϊ Γυναικών πανηγύρισε στην Κρήτη ο Απόλλων Καλαμάτας 
Ο Απόλλωνας Καλαμάτας είναι μια από τις 7 ομάδες της Β’ Εθνικής που κέρδισαν την άνοδο στην Α2 Βόλεϊ Γυναικών, μέσα από το ειδικό τουρνουά ανόδου που ολοκληρώθηκε την Κυριακή σε δύο Ομίλους. Ως πανάξιος πρωταθλητής Πελοποννήσου το μεσσηνιακό συγκρότημα αγωνίστηκε στο Ηράκλειο και πέτυχε τον μεγάλο στόχο του, χάρις στη νίκη που σημείωσε το περασμένο Σάββατο επί του Νηρέα Καρδαμύλων. ‘Ηταν αυτοί οι βαθμοί που έκαναν τη διαφορά, με τον Απόλλωνα να εξασφαλίζει την 4η θέση στον όμιλο Νότου και την ομάδα από τη Χίο να μένει στην μη προνομιούχο 5η, δεδομένου και ότι την Κυριακή οι δυό τους ηττήθηκαν από ανώτερους αντιπάλους –τον Απολλώνιο και την Άθλεση αντίστοιχα , που μαζί με τον Άγιο Δημήτριο πήραν τα άλλα εισιτήρια προς τα επάνω.
Από τον Βόρειο Όμιλο, οι αγώνες του οποίου φιλοξενήθηκαν στην Πρέβεζα στην Α2 ανέβηκαν οι Πρωταθλητές Πεύκων, Ποσειδώνας Βέροιας και Ένωση Ελασσόνας .
  Νότιος Όμιλος
1η αγωνιστική - 16 Μαΐου

ΑΘΛΕΣ Ηρακλείου - ΟΦΑ Απολλώνιος 1-3 (14-25, 19-25, 25-17, 16-25)
Αστέρας Αγ. Δημητρίου - ΑΣ Νηρέας 3-1 (25-06, 23-25, 25-10, 25-13)
Ρεπό ο Απόλλων Καλαμάτας
 2η αγωνιστική - 17 Μαΐου
Απόλλων Καλαμάτας - ΑΘΛΕΣ Ηρακλείου 1-3 (25-21, 19-25, 22-25, 22-25)
ΟΦΑ Απολλώνιος - Αστέρας Αγ. Δημητρίου 3-2 (17-25, 25-13, 25-22, 14-25, 15-13)
Ρεπό ο ΑΣ Νηρέας
 3η αγωνιστική - 18 Μαΐου
Αστέρας Αγ. Δημητρίου - Απόλλων Καλαμάτας 3-0 (25-19, 25-17, 25-10)
ΑΣ Νηρέας - ΟΦΑ Απολλώνιος 0-3 (20-25, 12-25, 08-25)
Ρεπό η ΑΘΛΕΣΗ
 4η αγωνιστική - 19 Μαΐου
Απόλλων Καλαμάτας - ΑΣ Νήρεας (25-23, 25-19, 25-18)
ΑΘΛΕΣ Ηρακλείου - Αστέρας Αγ. Δημητρίου 1-3 (14-25, 20-25, 25-22, 17-25)
Ρεπό ο ΟΦΑ Απολλώνιος
 5η αγωνιστική - 20 Μαΐου
ΟΦΑ Απολλώνιος - Απόλλων Καλαμάτας 3-0 (25-20, 25-23, 25-17)
ΟΦΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ (Δεναξάς): Καμπούρη, Μπουρέκα, Συρίγου, Μαστορά, Γκιούρδα Στ., Κορακιανίτη, Βυθούλκα, Βαζαίου (λ), Γούνου, Θεοδωρακέα, Μαντούβαλου, Γκιούρδα Ελ., Βελιανίτη (λ).
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Μυτσκίδης): Μπελογιάννη, Μπίτσικα, Βομβυλά, Κατσαρού, Αντωνοπούλου, Δεδούση, Κοτσώρη, Καραχάλιου, Ιωσηφίδη, Μπούνα.
ΑΣ Νηρέας - ΑΘΛΕΣ Ηρακλείου 1-3 (16-25, 21-25, 25-17, 20-25)
ΝΗΡΕΑΣ (Κυλαδίτης): Μοσχούρη, Μπλάνη, Καλογεροπούλου, Τσότα, Ντιμπουρλιάγκα, Μπεκιάρη, Λιόλιου, Μπινιάκου, Κουσκουσάκη, Αθανασίου, Μανδαλάκη, Σουλτάνη, Μυλωνά.
ΑΘΛΕΣΗ (Μανωλάκης): Μανωλάκη, Κουφαλιτάκη, Αλεξάκη, Καρουζάκη, Μανάΐ, Δρακάκη, Τσιμαρίδου, Φακουρέλη, Νησιώτη, Μασέλη, Γενειατάκη, Ρουμτάκη, Γαραζανάκη (λ), Πλούμη (λ).
Ρεπό ο Αστέρας Αγ. Δημητρίου
 Βαθμολογία
1. ΟΦΑ Απολλώνιος 11β. (12-3)
2. Αστέρας Αγ. Δημητρίου 10β. (11-5)
3. ΑΘΛΕΣ Ηρακλείου 6β. (8-8)
4. Απόλλων Καλαμάτας 3β. (4-9)
5. ΑΣ Νηρέας 0β. (2-12)
   *Tην άνοδο στην Α2 Γυναικών παίρνουν οι 4 πρώτοι του ομίλου.

***


~   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΊΟΥ  2018 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 1  Μαΐου  2018 . ~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !ΟΜΟΡΦΗ και χαρούμενη Πρωτομαγιά ! :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_30.html  .-                                  

~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 02  Μαΐου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html  .-                      

~ * Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .-                                                                                                            
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή  04  Μαΐου 2018   
http://snsarfara.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html .   -
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .-Σάββατο 05  Μαΐου  2018    
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/news.html .-   
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  06  Μαΐου  2018 
  

 http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/05/news.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 07 Μαΐου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html   -            

1~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη  08  Μαΐου  2018 :
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html  .-                                                                                                                     
2~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη  09 Μαΐου 2018   :    http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/05/news.html .-
3 ~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας , Τετάρτη 09 Μαΐου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018-09-2018.html .- 
4~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας ,
Πέμπτη  10  Μαΐου  2018  :

 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018-10-2018.html  .-
5 ~*  Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας . Παρασκευή  11Μαϊου 2018 :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018.html  .-    
6~~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 
Σάββατο 12 Μαΐου 2018     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_11.html .

7~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 Κυριακή  13  Μαΐου  2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018.html .-  

8~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_14.html .-
9~  Εφημερίδα Αρφαρά  2018  , Τα  Νέα μας .Τετάρτη  16 Μαΐου 2018   :     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_16.html .-
10~  Εφημερίδα μας Αρφαρα , Τα  Νέα μας .Πέμπτη 17 Μαΐου  2018  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .-  
11~  Εφημερίδα Αρφαρά  Τα  Νέα μας .Παρασκευή 18 Μαϊου 2018 :
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .- 
12~   Εφημερίδα Αρφαρά , Τα Νέα μας .
Κυριακή 20  Μαΐου 2018
:

 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_20.html  .-  
13~  Εφημερίδα Αρφαρά , Τα  Νέα μας .
Δευτέρα 21  Μαΐου  2018
 :

http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post_21.html .-   
14~
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6415  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3987  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14. 319   βίντεο   .-  
 

1~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
2~  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-
3~ https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS     https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων   
4~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.
5~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .-                                                                                                        
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου