ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ενημέρωση της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου 2014

Ενημέρωση  της  Δευτέρας  27  Ιανουαρίου  2014   :

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :
Φωτογραφίες από Μεθώνη  Ν. Μεσσηνίας  2013
<<Η ζωή περνά από μέσα μου, με διαποτίζει με την ασκήμια της, με γεμίζει λύσσα με την αδικία της την οργανωμένη, με ταπεινώνει με την ανημποριά μου να αντιδράσω , να επαναστατήσω αποτελεσματικά, να υπερασπιστώ το μαζικό μας ...εξευτελισμό.
Αν ξαναγινόμουν είκοσι χρόνων θα ξεκινούσα από τις κορυφές των βουνών, αντάρτης, ληστής πειρατής ν'ανοίξω τα μάτια εκείνων που δέχονται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα τους,όσο και εκείνων που εθελοτυφλούν.
Όχι η επαναστασή μου δεν θα στρεφόταν κατά του κατεστημένου και του συστήματός του, αλλά εναντίον εκείνων που το ανέχονται.
Θα σκότωνα, θα τσάκιζα την κακομοιριά, την υποταγή, την ταπεινοφροσύνη. Η γη έτσι κι αλλιώς δεν χωρά άλλους ταπεινούς και καταφρονεμένους. Όπως δε χωρά άλλα φερέφωνα
...>>
Λιλή Ζωγράφου

***  Επίσκεψη της Ντίνας  Αντιπεφεριάρχου .κ.. Νικολάκου στα έργα στο Ακρογιάλι          
           

Στα έργα που εκτελούνται  για την προστασία και την ανάπλαση των ακτών στο Ακρογιάλι βρίσκεται αυτή την ώρα , η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου , Ντίνα Νικολάκου . Η κ. Νικολάκου ενημερώνει τους κατοίκους για το έργο και συζητά μαζί τους τις όποιες αντιρρήσεις τους σχετικά με την πορεία του έργου. Μαζί με την κ. Νικολάκου βρίσκεται και ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Δημήτρης Γιαννημάρας .

*** Βασίλης Σαραντόπουλος: Από Καλαμάτα… Τουρκία και τώρα… Αλγερία         
            
Από την Καλαμάτα… στην Πάτρα… από εκεί Τουρκία… και τώρα Αλγερία. Αυτή είναι η διαδρομή που έχει ακολουθήσει ως τώρα ο Καλαματιανός πολιτικός μηχανικός, Βασίλης Σαραντόπουλος, ο οποίος μιλά σήμερα στο «Θάρρος» για τη ζωή στο εξωτερικό:
-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Στο εξωτερικό εργάζομαι από το 2010. Έζησα και εργάστηκα στο Denizli της Τουρκίας, μια βιομηχανική πόλη ανατολικά της Σμύρνης, για 3,5 χρόνια. Τους τελευταίους μήνες ζω και εργάζομαι πλέον μόνιμα στην πόλη Laghouat της Αλγερίας. Η απόφαση να φύγω ήταν εύκολη. Οι δυσκολίες εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα με έκαναν αρχικά να σκεφτώ το εξωτερικό και όταν αργότερα μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία να εργαστώ για μεγάλα και διεθνή έργα, δεν άργησα να την «αρπάξω». Η ιδέα να συνεργαστώ με εταιρείες από όλο τον κόσμο και να μάθω από αυτές με έκανε να αποφασίσω μέσα σε λίγες μέρες.
-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Στην περίπτωσή μου βρήκα τη δουλειά από την Ελλάδα, οπότε όχι δε δυσκολεύτηκα. Η δυσκολία στην ανεύρεση είχε προηγηθεί στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, από τη διαμονή μου στην Τουρκία κατάλαβα ότι υπάρχουν αρκετές και καλές ευκαιρίες για νέους μηχανικούς, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη, χωρίς να απαιτείται οπωσδήποτε η γνώση της τουρκικής γλώσσας.
Όσον αφορά στην Αλγερία, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα και διαφορετικά.
-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Πριν φύγω για την Τουρκία σκεφτόμουν έντονα αυτό το θέμα. Αναρωτιόμουν, όντως, πώς αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι τους Έλληνες. Από τις πρώτες, όμως, μέρες κατάλαβα ότι έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις και αρκετή συμπάθεια προς εμάς. Είναι φιλικοί, πρόθυμοι να σε βοηθήσουν και να σε εξυπηρετήσουν. Η πρώτη τους λέξη, όταν τους λες πως είσαι Έλληνας, είναι «γείτονας» και η δεύτερη «αδελφός». Πολλές φορές θα βρεις κάποιον να σου πει ότι έχει ένα συγγενή στην Ελλάδα ή πέρασε από την Ελλάδα και θα σου διηγηθεί μια ιστορία για εκεί.
Στην Αλγερία, οι άνθρωποι είναι επίσης πολύ φιλικοί και χαμογελούν, όταν τους λες ότι ζεις στη χώρα τους.
-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Τόσο η Αλγερία όσο και η Τουρκία είναι μουσουλμανικά κράτη και ο καθημερινός τρόπος ζωής και η κουλτούρα τους βασίζεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στη θρησκεία τους. Όλη αυτή η στάση ζωής έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, δύο αντιλήψεις οι οποίες είναι κοινές στις δύο χώρες μού έχουν κάνει εντύπωση και θα ήθελα να τις έχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό και στη χώρα μας. Η πρώτη είναι ο απλός τρόπος ζωής τους. Χαίρονται και διασκεδάζουν με πολύ απλά καθημερινά πράγματα, όπως μια βόλτα με φίλους στην παραλία ή στο εμπορικό, με κάποιο πικνίκ στο πάρκο, με ένα πρωινό σε μια καφετέρια της γειτονιάς, να παίζουν μουσική σε σπίτια φίλων και να τραγουδούν.
Η δεύτερη είναι ο σεβασμός που έχουν στην αξία της οικογένειας. Βρίσκουν χρόνο να περάσουν με την οικογένειά τους, σέβονται τους μεγαλύτερους σε ηλικία και είναι υπερπροστατευτικοί με τους νεότερους.
-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Η πόλη που ζω λέγεται Laghouat και βρίσκεται 400 χλμ. νότια από το Αλγέρι, την πρωτεύουσα. Αποτελεί το βόρειο σύνορο της Σαχάρας και είναι περισσότερο ένα διοικητικό κέντρο πάρα τουριστικός προορισμός. Παρ’ όλα αυτά, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το λαογραφικό μουσείο της πόλης, να περάσει λίγες ώρες και να πιει το παραδοσιακό τσάι στις σκηνές των βεδουίνων, να συζητήσει μαζί τους και να δει τις καμήλες τους. Από εδώ ξεκίνησε η επανάσταση εναντίων των Γάλλων, μια πόλη με πλούσια ιστορία και έναν αυθεντικό αραβικό χαρακτήρα. Μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα βρίσκεται η πόλη Ghardaia, που από το 1982 συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και αξίζει κανείς να την επισκεφτεί.
-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Αυτά που μου λείπουν από την Καλαμάτα νομίζω είναι ο ήλιος της, η θάλασσά της, τα πολύ ωραία και κοντινά μέρη που την περιβάλλουν, το ωραίο φαγητό, οι παλιοί φίλοι, καθώς και ο ήρεμος και μη-αγχωτικός τρόπος ζωής των κατοίκων της.
-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Δε θα μπορούσε να μην υπάρχει στο μυαλό μου η σκέψη να γυρίσω στην Καλαμάτα. Εδώ μεγάλωσα, την πόλη αυτή την αγαπώ και θα ήθελα να επιστρέψω κάποια στιγμή. Τώρα έχω διαφορετικές προτεραιότητες, όμως, και μου αρέσει πολύ η δουλειά και η ζωή μου στο εξωτερικό. Όταν οι προτεραιότητές μου και οι συνθήκες αλλάξουν, η Καλαμάτα πάντα θα έχει μια θέση στις επιλογές μου.
  
  
Ποιος είναι ο Βασίλης 
«Γεννήθηκα στην Καλαμάτα το 1983. Τελείωσα Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο στην Καλαμάτα. Το 2002 πέρασα στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Το 2010 εργάστηκα στην κατασκευή ηλεκτρικού σταθμού στους Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου και την ίδια χρονιά συνέχισα στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ισχύος 780ΜW στο Denizli της Τουρκίας. Από τα τέλη του 2013 εργάζομαι στην Αλγερία για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, ισχύος 590 ΜW, σε συνεργασία με την General Electric.
Των Κώστα Γαζούλη & Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

*** Μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά ταρακούνησε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα (φωτογραφίες  )         
  
Αρκετές είναι οι ζημιές σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο νησί της Κεφαλονιάς από το μεγάλο σεισμό 5 λεπτά πριν τις 4 το απόγευμα κυρίως όμως από πτώση αντικειμένων. Μεγάλα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι κάτοικοι του νησιού είναι εγκλωβισμένοι στους Πετανούς και αστυνομικές δυνάμεις σπεύδουν στο σημείο για να τους απεγκλωβίσουν.  Με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Νησί μεταβαίνει αυτή τη στιγμή ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης .
Ο Σεισμός ήταν στη στεριά για αυτό και ήταν πολύ αισθητός και έχει προκαλέσει ζημιές στο νησί καθώς διαφέρει από άλλες σεισμικές δονήσεις παλιότερα στο νησί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Σεισμολόγου , που κατάγεται και από την περιοχή , Άκη Τσελέντη στο protothema.gr , η δόνηση των 5.8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στη Μεσσηνία με κύριο χαρακτηριστικό την αρκετά μεγάλη διάρκεια.
  
  
  
Η δόνηση ήταν έγινε πολύ αισθητή και σε ολόκληρη τη Μεσσηνία
 Αμέσως μετά την πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.  
Ο Μεγάλος σεισμός είχε μέγεθος 5.7βαθμών  της Κλίμακας ρίχτερ και ήταν σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από το Ληξούρι ενώ σημειώθηκε στις 15:55 μ.μ ταρακουνόντας ολόκληρη την Πελοπόννησο  .   Μεγέθους 5.7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση στην Κεφαλονιά που ταρακούνησε λίγα λεπτά πριν τις 4 ολόκληρη την Πελοπόννησο με κύριο χαρακτηριστικό την πολύ μεγάλη διάρκεια .
Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή πριν λίγα λεπτά στην Καλαμάτα αλλά και σε μεγάλο μέρος της δυτικής Πελοποννήσου  - 

***  «Καμπανάκι» από το ΕΛΚΕΘΕ για τα ποτάμια της Μεσσηνίας!         
      
Της Βίκυς Βετουλάκη 
Σημαντικές παρατηρήσεις, αλλά και προτάσεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καταθέτουν οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ στην τελική τους έκθεση για τα ποτάμια της Μεσσηνίας, μετά την τριετή παρακολούθησή τους. Ρίψη αποβλήτων από ελαιοτριβεία επιβαρύνουν τα ποτάμια, ενώ ανιχνεύθηκε και εντομοκτόνο που έχει απαγορευτεί από το 2007.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας καθώς και Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Η δε υλοποίησή του ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2010 από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στα εξής ποτάμια: Πάμισος, Άρις, Λυγδού, Έπης, Καρυά, Τζάνε-Πολυλίμνιο, Μαυροζούμενα, Δεσπότης, Μουρτιά, Αρκαδικός, Νέδα και Βελίκας.
Το πολυσέλιδο πόρισμα του ΕΛΚΕΘΕ περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων, των φυσικοχημικών αναλύσεων, των υδρομορφολογικών χαρακτηριστικών και της βενθικής πανίδας στο δίκτυο των 19 σταθμών των ποταμών της Μεσσηνίας και της παράκτιας ζώνης του Μεσσηνιακού κόλπου.
Το πρόβλημα, όσον αφορά στη ρύπανση των ποταμών της Μεσσηνίας, εστιάζεται σε τμήματα των ποταμών Έπη, Δεσπότη, Μουρτιά, Λυγδού και Καρυά, καθώς και στον κάτω ρου του Παμίσου και του Άρι.
Μιλώντας για το έργο αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς υπογράμμισε τη σπουδαιότητά του, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα των ερευνών θα χρησιμοποιηθούν για τη λήψη απαραίτητων μέτρων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλή κατάσταση σε όλα τα υδάτινα σώματα του νομού.
Επίσης, όπως είπε ο κ. Αλευράς, ήδη έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Υγείας, Διεύθυνση Ανάπτυξης και Τμήμα Περιβάλλοντος) να αξιολογήσουν τα συμπεράσματα και με σωστό προγραμματισμό και επιστημονικά κριτήρια να συμβάλουν στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων για μια αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.
Σήμερα παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των ερευνών σε τέσσερα από τα ποτάμια της Μεσσηνίας, μαζί με τις προτάσεις των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ, ενώ την επόμενη Κυριακή θα παρουσιασθούν τα υπόλοιπα.
Ποταμός Μουρτιά
Οι μετρήσεις που έγιναν στον ποταμό Μουρτιά έδειξαν ότι παρουσιάζει σημαντική επιβάρυνση, καθώς καταγράφηκαν αυξημένες αρκετές από τις σημαντικότερες παραμέτρους κατά τις χειμερινές δειγματοληψίες, όπως φαινόλες, ολικός οργανικός άνθρακας, αλλά και βαρέα μέταλλα.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, την ξηρά περίοδο οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων ήταν μηδαμινές και στις περισσότερες περιπτώσεις κάτω από το όριο ανίχνευσης. Τα βαρέα μέταλλα εμφανίζονται στα νερά του ποταμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η κατανομή των βαρέων μετάλλων το 2013 στον ποταμό Μουρτιά βρέθηκε παρόμοια με αυτή στον ποταμό Έπη. Σε αυτά τα δύο ποτάμια καταγράφηκαν, επίσης, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ολικού οργανικού άνθρακα το χειμώνα, γεγονός που προφανώς αποδίδεται στα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων που καταλήγουν εκεί.
Επίσης, από τις αναλύσεις ιζήματος βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις οργανικού άνθρακα και αζώτου και το ίζημα ήταν δύσοσμο, με αποτέλεσμα να καταγράφονται οι χαμηλότερες τιμές διαλυμένου οξυγόνου. Από τις αναλύσεις που έγιναν αποδείχτηκε ότι οι συγκεντρώσεις διαλυμένου οξυγόνου πλησιάζουν το κατώτατο όριο για την ανάπτυξη και τις δραστηριότητες των υδρόβιων οργανισμών.
Στον ποταμό Μουρτιά ανιχνεύτηκε και φυτοφάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως στην περιοχή. Σημειώνεται ταυτόχρονα η πολύ υψηλή συγκέντρωση καλίου και φωσφορικών το χειμώνα. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις καλίου το χειμώνα αποδίδονται στις αποπλύσεις εδαφών που είναι επιβαρυμένα από την εντατική χρήση λιπασμάτων στις καλλιέργειες. Παρά ταύτα, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τη ρύπανση εποχιακή, διότι η ποιότητα των νερών επανέρχεται ως ένα βαθμό το καλοκαίρι.
Ωστόσο, ο ποταμός είναι επιβαρυμένος από διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην περιοχή.
Προτείνεται να εστιαστεί η προσοχή των αρμοδίων στην εξάλειψη του φαινομένου της απόρριψης ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων, καθώς και στον περιορισμό της χρήσης λιπασμάτων.
Ποταμός Έπης
Στον ποταμό Έπη, επίσης, ανιχνεύθηκαν στοιχεία που δείχνουν ρίψη υγρών αποβλήτων από ελαιοτριβεία. Παράλληλα, καταγράφηκαν ορισμένες από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις τόσο ολικού οργανικού άνθρακα όσο και σωματιδιακού οργανικού άνθρακα, κατά το χειμώνα, οι οποίες υποδεικνύουν την ύπαρξη ανθρωπογενών πιέσεων.
Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν το χρώμιο και το νικέλιο στο ίζημα του ποταμού, με το χρώμιο να συγκεντρώνει πολύ υψηλές τιμές. Όπως αναφέρεται, οι συγκεντρώσεις χρωμίου και νικελίου δεν προέρχονται από ανθρωπογενείς επεμβάσεις, αλλά από την απόπλυση των πετρωμάτων των λεκανών απορροής των ποταμών.
Η κατάσταση κι αυτού του ποταμού βελτιώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά τις μετρήσεις έχει ανιχνευθεί και πολύ χαμηλή τιμή διαλυμένου οξυγόνου, πολύ χαμηλότερη από το κατώτατο όριο που απαιτείται για την ανάπτυξη και τις δραστηριότητες των υδρόβιων οργανισμών.
Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό πως, όπως αναφέρεται, ανιχνεύθηκε (σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση) εντομοκτόνο, η χρήση του οποίου έχει απαγορευθεί από το 2007 και παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ευρέως στην καλλιέργεια της ελιάς.
Ο συγκεκριμένος ποταμός δέχεται σημαντικές ποσότητες υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων και το υδάτινο σύστημα του ποταμού υποβαθμίζεται σημαντικά την περίοδο που η ελαιοπαραγωγική διαδικασία φτάνει στην κορύφωσή της, δηλαδή το Δεκέμβριο.
Για το εν λόγω ποτάμι αναφέρεται ακόμη ότι οι ασυνήθιστα υψηλές τιμές φωσφόρου, καλίου, φαινολών και ο εμπλουτισμός των υδάτων με βαρέα μέταλλα κατά τις χειμερινές δειγματοληψίες αποδίδονται σε περιστατικά οξείας ρύπανσης.
Οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ προτείνουν την ένταξη του συγκεκριμένου ποταμού σε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, καθώς, όπως διαπιστώνεται, καταγράφεται εποχιακή ρύπανση των υδάτων σε σημαντικό βαθμό και πρέπει να ληφθούν μέτρα που να αφορούν στην απαγόρευση της απόρριψης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων και άλλων ρύπων, ειδικά τη χειμερινή περίοδο.
Σημειώνεται ότι καταγράφηκαν σημαντικές εποχιακές διακυμάνσεις και έτσι απαιτείται η πιο συστηματική παρακολούθηση των ποιοτικών στοιχείων.
Τέλος, σημειώνεται ότι θα πρέπει να τηρείται αυστηρά η απαγόρευση ρίψης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων και αστικών λυμάτων, καθώς οι συγκεντρώσεις των ολικών φαινολών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των χειμερινών δειγματοληψιών ξεπερνούν κατά πολύ το ανώτατο επιτρεπτό όριο.
Ποταμός Τζάννες
Στις εκβολές του ποταμού Τζάννε καταγράφηκαν φαινόλες και στις τρεις χειμερινές δειγματοληψίες. Ανιχνεύθηκε και σε αυτό το ποταμό εντομοκτόνο, η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί από το 2007.
Σε όλες τις περιπτώσεις η υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων το χειμώνα οφείλεται στις υψηλές συγκεντρώσεις φωσφορικών αλάτων και ολικού φωσφόρου. Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, στις υπόλοιπες δειγματοληψίες τα σημεία του ποταμού ταξινομήθηκαν στην καλή κατάσταση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι λίγο πριν από τις εκβολές του ποτάμου καταγράφονται συστηματικά και κάθε έτος υψηλές συγκεντρώσεις φωσφορικών αλατών, ολικού φωσφόρου το χειμώνα και νιτρικών αλάτων το καλοκαίρι. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε και τα τρία έτη. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι πιέσεις που δέχεται το συγκεκριμένο ποτάμι είναι διαφορετικές, ανάλογα με την εποχή της δειγματοληψίας.
Και γι’ αυτό το ποτάμι προτείνεται η μείωση της απόρριψης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων, ενώ τα μέτρα προστασίας το καλοκαίρι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ελεγχόμενη χρήση λιπασμάτων.
Ποταμός Πάμισος
Στη μεγαλύτερη υδρολογική λεκάνη της Μεσσηνίας, που είναι ο Πάμισος, τοποθετήθηκαν 6 σταθμοί δειγματοληψίας (Άγιος Φλώρος, φράγμα Άρι, εκβολές Παμίσου, Δεσπότης, Μαυροζούμενα και Κοπρινίτσα). Καταγράφηκαν σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων. Οι μέγιστες τιμές των περισσοτέρων βαρέων μετάλλων καταγράφηκαν την υγρή περίοδο του 2011 στο Δεσπότη.
Οι υδρολογικές λεκάνες με το μεγαλύτερο ρυπαντικό φορτίο σε βαρέα μέταλλα το 2012, φάνηκε ότι είναι ο Μουρτιάς και ο Πάμισος, αλλά σε καμιά από τις δειγματοληψίες που έγιναν διαχρονικά δεν καταγράφηκαν υπερβάσεις των νομοθετικών ορίων.
Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι το 2013 καταγράφηκαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις μετάλλων στη λεκάνη του Παμίσου. Σε ό,τι αφορά το ίζημα, χρώμιο και νικέλιο ανιχνεύθηκαν σε όλα τα σημεία μέτρησης.
Όσον αφορά στα φυτοφάρμακα, τα επίπεδα των συγκεντρώσεων που ανιχνεύθηκαν στον Πάμισο κρίθηκαν χαμηλά για επιφανειακά ύδατα και το σύνολο των ανιχνεύσιμων φυτοφαρμάκων δεν ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια.
Στην υδρολογική λεκάνη του Παμίσου φυτοφάρμακα ανιχνεύτηκαν, κυρίως, στο φράγμα του Άρι και στις εκβολές του Παμίσου. Στοιχεία από τα απόβλητα ελαιοτριβείων βρέθηκαν στο Δεσπότη και στη Μαυροζούμενα.
Από την ταξινόμηση που έγινε βάσει βιολογικών δεικτών, ο Δεσπότης κατατάχθηκε στην κακή κατάσταση για το 2011 και το 2012, ενώ τα υπόλοιπα σημεία αυτές τις δύο χρονιές κατατάχθηκαν από μέτρια έως ανεπαρκή. Μοναδική εξαίρεση, όπως σημειώνεται, αποτελεί ο Άγιος Φλώρος, η ποιότητα του οποίου ταξινομηθηκε στην κατηγορία υψηλή.
Μάλιστα, για τον Δεσπότη αναφέρεται ότι η ποιότητα των υδάτων υποβαθμίζεται περισσότερο με το πέρασμα των χρόνων. Σε Μαυροζούμενα και Δεσπότη απαιτούνται μέτρα αναβάθμισης της ποιότητας των υδάτων, καθώς καταγράφηκε υποβαθμισμένη χημική – φυσικοχημική κατάσταση.
Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι πρέπει να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στα νερά του ποταμού. Ιδιαίτερα τονίζεται ότι η υποβάθμιση στο Δεσπότη έχει αποκτήσει σχετικά μόνιμο χαρακτήρα και απαιτούνται άμεσα μέτρα για να βελτιωθεί η ποιότητα των υδάτων. Πάρθηκαν δε επιπλέον δείγματα ιζήματος, από την ανάλυση των οποίων θα υπάρξουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις εστίες ρύπανσης, ώστε να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά στα εξειδικευμένα μέτρα που πρέπει να εφαρμοσθούν.
Υπογραμμίζεται ότι σε Δεσπότη και Μαυροζούμενα πρέπει να απαγορευθεί η περαιτέρω επιβάρυνσή τους από απόβλητα, καθώς από εκεί επιβαρύνεται ολόκληρο το υδάτινο σύστημα της λεκάνης απορροής του Παμίσου. 
 
***  Καλημέρα και καλή εβδομάδα από την Καλαμάτα, με μοναδικές φωτογραφίες από ψηλά
  
  
Μια διαφορετική καλημέρα σας γράφουμε σήμερα, με φωτογραφίες ενός αξιαγάπητου τετράποδου με θέα την Καλαμάτα. Γιατί η πόλη μας είναι τόσο μοναδική, που διανύοντας μόνο μια μικρή απόσταση μπορεί κάποιος να δει αυτό το θέαμα. - 

*** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/25-2014.html ,




*** Έκρηξη στο δικαστικό μέγαρο Κορίνθου

  Έκρηξη σημειώθηκε, στις 7:13 το πρωί, στο δικαστικό μέγαρο Κορίνθου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, που έγιναν γνωστά από την αστυνομία, πρόκειται πιθανότατα για εμπρηστικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί έξω από την πόρτα του γραφείου του β΄τακτικού ανακριτή. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που έμπαινε στο κτίριο ο πρώτος υπάλληλος, αλλά δεν υπήρξε τραυματισμός. Ωστόσο, προκλήθηκε πυρκαγιά από την οποία καταστράφηκε το γραφείο του ανακριτή. Η πυρκαγιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική, ενώ οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο, βρήκαν στον τόπο της έκρηξης ένα μεταλλικό κουτί, που εξετάζεται αν έχει σχέση με τον μηχανισμό. Στην Κόρινθο έχει μεταβεί κλιμάκιο της εγκληματολογικής υπηρεσίας για έρευνες, ενώ για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από τις αρμόδιες αρχές. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - 

***  Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ και την κρίση (φωτογραφίες)         
        
Συζήτηση, με ιδιαίτερο θεματικό ενδιαφέρον, όπως είναι η κρίση, τα ΜΜΕ, η κουλτούρα του θεάματος και ο ρόλος της Αριστεράς, διοργάνωσε η Ομάδα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας.
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», η Πόλυ Κρημνιώτη, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αυγή» και ο Βασίλης Μουλόπουλος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Πουλόπουλος.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου η Ομάδα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας σημειώνει για το θέμα: «Σχεδόν όλοι οι Έλληνες αντελήφθησαν ότι από την πρώτη στιγμή τα κυρίαρχα ιδιωτικά ΜΜΕ, αλλά και τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, στρατεύθηκαν μονολιθικά στην υπόθεση της υπεράσπισης του μνημονίου.
Ο λόγος τους άρχισε να ομογενοποιείται, χρησιμοποιώντας τις ίδιες συγκεκριμένες συνταγές -από το χώρο της διαφήμισης και όχι της δημοσιογραφίας- και λέξεις κλειδιά μιας οργουελιανού τύπου νεογλώσσας, ενώ υπήρχε και ένας απόλυτος συγχρονισμός ως προς το χρόνο ανάδειξης κάποιου θέματος της επικαιρότητας, αλλά και συντονισμένη αποσιώπηση σημαντικών γεγονότων.
Ταυτόχρονα και κατά τρόπο οξύμωρο, μια ολόκληρη βιομηχανία θεάματος, που προέβαλλε συστηματικά την επιδεικτική σπατάλη ως μέτρο κοινωνικής καταξίωσης, και προωθούσε τη μονοκρατορία του lifestyle, βρέθηκε ξαφνικά να ηθικολογεί, να ωραιοποιεί τη φτωχοποίηση ως επιστροφή στο μέτρον, και να δακτυλοδεικτεί την κοινωνία συνολικά ως υπαίτιο μιας κρίσης που στην πραγματικότητα ήταν παγκόσμια.
Τίποτε απ’ αυτά δεν είναι ακατανόητο. Τα μεγάλα ιδιωτικά ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι η αυθεντικότερη έκφραση κρατικοδίαιτου "αντικρατισμού". Όπως είχε επισημανθεί εύστοχα, αν ένα γνωστό μεγάλο κανάλι ήταν χώρα, θα λέγαμε ότι έχει χρέος 200% του ΑΕΠ, ετήσιο έλλειμμα 30% -ζημιές δηλαδή- εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια, και παρ’ όλα αυτά δανείζεται απρόσκοπτα ποσά ίσα με το 100% του ΑΕΠ του, από πτωχευμένες τράπεζες που χρειάστηκε να ανακεφαλαιοποιηθούν απ’ τους πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση, η θέση της Αριστεράς απέναντι στους διαχειριστές της μαζικής κουλτούρας (η οποία βρίσκεται και η ίδια σε κατάσταση υπαρξιακής κρίσης στο πλαίσιο της γενικότερης κρίσης, οικονομικής και αξιών), αλλά και απέναντι στους διαχειριστές της 4ης εξουσίας και των δημόσιων συχνοτήτων, άπτεται συνολικότερα του προβληματισμού για την εξυγίανση των θεσμών και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ένα από τα στοιχεία που φάνηκαν είναι ότι αν η κουλτούρα είναι μόνον ψυχαγωγία, τίποτα δεν είναι σημαντικό. Αν το ζητούμενο είναι να διασκεδάζουμε, ένας απατεώνας μπορεί να με διασκεδάσει πολύ περισσότερο από ένα πρόσωπο βαθιά αυθεντικό. Αν, όμως, η κουλτούρα σημαίνει κάτι περισσότερο από αυτό, τότε είμαστε σε άσχημη κατάσταση. Ο καπιταλισμός συνέβαλε σε μια μεγάλη πρόοδο της ανθρωπότητας. Ωστόσο, οι μεγάλοι θεωρητικοί της αγοράς έλεγαν πάντοτε ότι ο καπιταλισμός είναι ένας ψυχρός μηχανισμός, που δημιουργεί πλούτο αλλά και εγωισμό.   Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Παράταση στην έκθεση της Βούλας Κούτρου

 Μέχρι το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014 θα συνεχιστεί η έκθεση ζωγραφικής της Βούλας Κούτρου ( dot ) με τον τίτλο '' Εγώ ο κλόουν '' στο νέο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Barfly cafe-bar, ''tiny will''. - 

***  Επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους         
          
Mε αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που διευρύνει την καταβολή του επιδόματος ανεργίας και σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:
«Πριν από ένα χρόνο αναλάβαμε μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, καταβάλλοντας – για πρώτη φορά στη χώρα μας – επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους. Σε μια επαγγελματική κατηγορία που παρότι είχε πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, παρέμενε ως τότε ακάλυπτη από το σύστημα κοινωνικής προστασίας.
Σήμερα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα.
Με υπουργική απόφαση διευρύνουμε σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων, επεκτείνοντας την καταβολή αυτού του επιδόματος ανεργίας και σε όσους  έχουν προβεί σε ρύθμιση των ασφαλιστικών τους εισφορών και είναι συνεπείς με τις οφειλές τους.
Ικανοποιούμε, έτσι, το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοτελώς απασχολουμένων».
 
*** 

***  Αθλητική  ενημέρωση  :

***  Όταν η "Μαύρη Θύελλα" νίκησε τον Παναθηναϊκό (βίντεο)         
   
Ήταν , σαν σήμερα, Σάββατο 25 Ιανουαρίου ... πριν 17 χρόνια όταν η Καλαμάτα πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της.
Η σεζόν 1996-97 βρήκε τη Μαύρη Θύελλα για πρώτη φορά στην ιστορία της δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Α' Εθνική. Από την ομάδα είχαν αποχώρησει οι Λυμπερόπουλοs (ΠΑΟ),  Τζόνσον (Αντερλεχτ), Μιλόγεβιτs,  Μουφ, Δερμιτζάκηs, Τσάναs, Γκόλιαs, Δουβίκαs, Βαβίληs, Τζαναβάραs και Κωνσταντινίδηs ενώ εκείνη τη σεζόν ήρθαν οι Αλβέρτηs, Κουτσουρέs, Μικέs, Λάρσον, Μπάτσιοs, Mποντίν και Ντάντασον.Προπονητήs ήταν από την προηγούμενη ο Σουηδόs Μπο Πέτερσον.
Η Καλαμάτα το απόγευμα του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου , νίκησε με 1-0 τον Παναθηναϊκό , που την προηγούμενη σεζόν είχε φτάσει στους 4 της Ευρώπης και είχε πάρει το πρωτάθλημα. Το χρυσό γκολ για τη Μαύρη Θύελλα είχε πετύχει ο 17χρονος τότε Πίτερ Οφορίκουε.  Προπονητής του Παναθηναϊκού ήταν ο Βέλιμιρ Ζάετς.
Η Μαύρη Θύελλα κέρδισε σχετικά εύκολα την παραμονή της εκείνη τη σεζόν και εκτός από τη νίκη με το Παναθηναϊκό είχε αποσπάσει ισοπαλία με 2-2 στο Καραϊσκάκη απέναντι στον Ολυμπιακό ενώ είχε συντρίψει και με 5-0 την  ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης.
Πηγή: www.kalamatafchistory.gr  ,   Video: 


***   Χορεύοντας στην βροχή ...άγγιξε την κορυφή η Καλαμάτα (φωτογραφίες)         
      
   
   
   
Ακόμα μια μεγάλη νίκη για τη Μαύρη Θύελλα που επικράτησε με 2-0 του Εθνικού Σαγέικων σε ένα γήπεδο ακατάλληλο για ποδόσφαιρο , με τα γκολ στο 28ο λεπτό του Ηλιόπουλου και στο 50ο του Καλογερόπουλου. Η ήττα του Καραισκάκη μέσα στην έδρα του από το Μεσολόγγι με 1-2 φέρνει πλέον τη Μαύρη Θύελλα σε απόσταση 3 βαθμών από τη κορυφή με το τέλος του πρώτου γύρου. Η Καλαμάτα εκτός από τον αντίπαλο σήμερα "νίκησε" και τις πολλές και σημαντικές απουσίες που αντιμετώπιζε ενώ παράλληλα παρά το πολύ βαρύ τερέν κατάφερε να παίξει , ελκυστικό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα και το σκορ στο 2ο ημίχρονο θα μπορούσε άνετα να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Την αναμέτρηση πάρα τις άσχημες καιρικές συνθήκες  παρακολούθησαν περίπου 700 οπαδοί της Καλαμάτας.  Video  :  http://youtu.be/FHQDsKrplxA ,

VIDEO   :   http://youtu.be/LQzvhdhmQEQ   ,

*** O Πρόεδρος κ. Γ. Ράλης ...:

Εμφανώς αδυνατισμένος (περίπου 20 κιλά) και βέβαια πολύ καταβεβλημένος από την πρόσφατη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του, ο Γιώργος Ράλλης – παρά τις συστάσεις των γιατρών περί του αντιθέτου – «έδωσε το παρών» (ΦΩΤΟ) χθες το απόγευμα στο Στάδιο της Παραλίας, στον αγώνα με τα Σαγέικα.
    «Πρόεδρε, σου ευχόμαστε ολόψυχα  περαστικά και από κοντά», του ευχηθήκαμε καθώς βέβαια σπεύσαμε να τον χαιρετήσουμε όταν τον είδαμε μετά το τέλος του εν λόγω πάντα παιχνιδιού της αγαπημένης του ομάδας.
«Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά, να’ στε όλοι καλά…», μας απάντησε ο πρόεδρος της Μαύρης Θύελλας, ο οποίος συγκίνησε όλο τον κόσμο με την παρουσία του, παρά τον τσουχτερό κρύο και την δυνατή βροχή, χθες στην Παραλία…Σ.Κ.Γ.

*** 21η  Αγωνιστική  Σ/Κ  25 , 26-01-2014 :

~ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ  - ΟΦΗ   0-0 .- ^
Ο ΟΦΗ «απέδρασε» με τον βαθμό της ισοπαλίας από την Τρίπολη
  (Φωτογραφία:)  Την 5η ισοπαλία στην έδρα του παραχώρησε ο Αστέρας Τρίπολης στον ΟΦΗ (0-0), στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ.-
Διαιτητής: Α.ΠαπαπέτρουΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Στ. Βεργέτης): Μπαντής, Λούι (83΄ Κάφα), Κοντοές, Σανκαρέ, Γκοϊάν, Ουσέρο, Εντό, Μουνάφο (62΄ Χουάνμα), Μπαράλες, Ντε Μπλάσις, Καράσκο
ΟΦΗ (Ρικάρντο Σα Πίντο): Φερνάντεζ, Μπούρμπος, Μιλιάζες, Ζόρο, Τριποτσέρης, Κάλαϊτζιτς, Ζε Εντουάρντο, Λαμπρόπουλος (69΄ Στάθης), Παπάζογλου (90`+2 Ροβύθης), Μακρής, Περογαμβράκης (86΄ Μπανούσης)
 
Λεβαδειακός - Άρης   4-3 , (0-1) .-  ^
Η απόλυτη ανατροπή του Λεβαδειακού και το «ναυάγιο» του Αρη
 (Φωτογραφία:)   Με 4-3 από 1-3 , .-

Τα  γκόλ : 30΄ , 49 ΄Μπακασέτας ,  64΄  , 86΄ Κώτσιος , 82΄Μανιάς , 84 ΄Ιντζίδης , 95΄Βαρέλα .-Διαιτητές : Ιωαννίδης ,  Σωτηρόπουλος  , Ελευθερίου .- Κάρτες : Μπουγαϊδης(2) = κόκκινη  , Γιανίτσης  , Αγκάνθο  , Καπό ,Σουνάς , Βλάχος , Ρόντζερ , Πετράτσι ,Γουναρίδης , Μανιάς .-
 Αρης (Παπαδόπουλος): Γουναρίδης, Γιανίτσης  , Οικονομόπουλος, Σουνάς (Ηρακλής), Αγκάνθο (Τάτος) , τσουμάνης, Μπακασέτας (Κυργιάς ) , καμινιώτης, Μανιάς, Βλάχος, Μπουγαϊδης
Στον πάγκο του Αρη: Γκέλης, Κύργιας, Πουλίδο, Τάτος, Παπαδόπουλος, Ηρακλής, Κουσίδης
Τα  Βίντεο  από  αγώνα  :     Λεβαδειακός -  Άρης   ημίχρονο  0 - 1  26/012014 : http://youtu.be/xWZSXSl5CKs ,
Λεβαδειακός  -  Άρης  2ο  γκολ Άρη  0 - 2  26/01/2014 : http://youtu.be/0cCuJmH3j ,
Λεβαδειακός -  Άρης   μείωση  1 - 2  26/01/02014 : http://youtu.be/AB5A1Tq3ZxM ,
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ  4 - 3  ανατροπή δηλώσεις  γκόλ 26/01/2014 : http://youtu.be/HMaw6KIVBj0 ,
Λεβαδειακός -  Άρης  3ο  γκολ Άρη  1 - 3  26/01/2014 : http://youtu.be/3rZfQvCXKhM ,
Λεβαδειακός -  Άρης  μείωση  2 - 3  26/01/2014 : http://youtu.be/tgpP6jMxebw  ,
Λεβαδειακός -  Άρης   ισοφάριση  3 - 3  26/ 01/ 2014 : http://youtu.be/6RyPuSLpgwg ,

*** ΠΑΟΚ - Βέροια   4-1 , (3-0) .-  ^Τα γκόλ : 1΄Ολίσε , 5΄Μαντούρο , 13΄Σαλπιγκίδης , 56΄Γκονσάλβες ,66΄Σαλπιγκίδης ,
Διαιτητές : Τριτσώνης , Σίπκας , ΄Καραβασίλης ,
Κάρτες :Μαντούρο , Μπαργκάν ,
 Η 11άδα του ΠΑΟΚ (4-2-3-1): Γλύκος - Κίτσιου, Σκόνδρας, Κατσουράνης, Σπυρόπουλος - Κάτσε, Μαντούρο - Λούκας, Βούκιτς, Ολίσε - Σαλπιγγίδης
Στον πάγκο για τους γηπεδούχους: Γιακουμής, Λίνο, Αθανασιάδης, Νίνης, Γεωργιάδης, Λάζαρ, Τζιόλης
 Η 11άδα της Βέροιας (4-3-3): Καντιμοίρης - Γεωργιάδης, Βέρτζος, Σιόντης(Γκονσάλβες), Αμαραντίδης - Τραπ, Καλτσάς, Σισοκό - Μπεν, Ζεζίνιο, Μπαργκάν (Παυλίδης) .
Στον πάγκο για τους φιλοξενούμενους: Λόπεθ, Παυλίδης, Γκονσάλβες, Κομόλοφ, Βεργώνης, Μάνος, Τζημογιάννης
Τα  Βίντεο  από  τον  αγώνα  : ΠΑΟΚ - ΒΕΡΟΙΑ  το α΄ γκόλ  1 - 0  26/ 01/2014 : http://youtu.be/VzeFgSGpuCY ,
ΠΑΟΚ  -  ΒΕΡΟΙΑ  το  2ο  γκολ  2 - 0  26 /01/ 2014 : http://youtu.be/5-bkFSauMuQ  ,
ΠΑΟΚ - ΒΕΡΟΙΑ  το  3ο  γκολ  3 - 0   26/ 01/ 2014 : http://youtu.be/tqD0Mf0Qs7w ,
 ΠΑΟΚ  ΒΕΡΟΙΑ  4 - 1  γκόλ  Βέροιας  26/01/2014 : http://youtu.be/sfpZmZx6UY4 ,
  ~ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ  -ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  4-1    .-
Ο Πανθρακικός έβαλε πλώρη για την 5άδα με... τέσσερα στον Πανιώνιο
  (Φωτογραφία)
Τα  γκόλ : Ο Πανθρακικός εκμεταλλεύτηκε την έδρα του και επικράτησε άνετα με 4-1 του Πανιωνίου, στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ. Ο Ιγκόρ στο 16΄, ο Ρομέου στο 59΄, ο Χασομέρης στο 63΄ και ο Τζάνης στο 68΄ ήταν οι σκόρερ των γηπεδούχων, ενώ για τους Νεοσμυρνιώτες το γκολ πέτυχε ο Ντούνης στο 27΄.Διαιτητής: Τ.Κάκος (Κέρκυρας)
Κίτρινες: Μπαϊκαρά, Σαρακατσάνος, Καθάριος - Κουλουχέρης
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Απόστολος Μάντζιος): Σέρεμετ, Παπαγεωργίου, Σαρακατσάνος, Ιγκόρ, Ρομέου, Λαδάκης, Μακρυδημήτρης, Έμποου, Μπαϊκαρά (32΄ Χασομέρης), Τζάνης (80΄ Μολίνα), Ντιόγκο (46΄ Καθάριος).
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Κώστας Παναγόπουλος): Ανέστης, Αραβίδης, Ντούνης (66΄ Γιάννου), Κολοβός (52΄ Λάζνικ), Κουλουχέρης, Κούρντι, Αυλωνίτης, Κούρος (76΄ Πάνος), Λαμπρόπουλος, Παντίδος, Μητρόπουλος.  Τα  βίντεο από αγώνα  :

~ Πανθρακικός - Πανιώνιος φάσεις  1ο  ημίχρονο  26/01/2014 : http://youtu.be/9O9x6xolsQk  ,
~ Πανθρακικός - Πανιώνιος  ισοφάριση   1 - 1  ΗΜΙΧΡ  26/01/2014 : http://youtu.be/oZ0pn5-RFgg  ,
~ Πανθρακικός - Πανιώνιος  3 - 1   2ο  γκόλ  26/01/2014 : http://youtu.be/aCYA-5SQWCg  ,
~ Πανθρακικός -  Πανιώνιος  3 - 1    το 3ο  γκόλ  26/01/2014 : http://youtu.be/-zCXD9gvVwQ
~ Πανθρακικός - Πανιώνιος  4 - 1  4ο γκόλ  26/01/2014 : http://youtu.be/q-ZpjxohZxw  ,

*** Ξάνθη - Ολυμπιακός   0-2 .- ^
 Ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε αλλά πέρασε από τα Πηγάδια
Τα  γκολ : Την 19η νίκη του, 8η εκτός έδρας, πέτυχε απόψε ο Ολυμπιακός στα Πηγάδια επί της Ξάνθης με 2-0, στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο Ολαϊτάν στο 24΄ άνοιξε το σκορ για τους Πειραιώτες και στο 89΄ ο Ιμπαγάσα «κλείδωσε» το «τρίποντο».
Διαιτητής: Αρετόπουλος (Τρικάλων)
Κίτρινες: Ντε Γκουζμάν - Φουστέρ, Μπονγκ
Κόκκινες: Ντε Γκουζμάν (48΄ δεύτερη κίτρινη) - Χολέμπας (74΄)
ΞΑΝΘΗ (Ράινερ Μάουρερ): Τσέμα, Μπέρτος, Κάλβο, Γούτας, Βασιλάκης, Ντε Γκουζμάν, Βάλλας, Φλίσκας (83΄ Ράνος), Μάνταλος, Σολάρι (61΄ Κομεσίδης), Τριάδης (61΄ Σολτάνι).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Μανωλάς, Παπαδόπουλος, Σαλίνο, Χολέμπας, Σάμαρης, Μανιάτης, Φουστέρ (86΄ Εντινγκά), Κάμπελ (77΄ Μπονγκ), Ντομίνγκες (69΄ Ιμπαγάσα), Ολαϊτάν
  Βίντεο  από αγώνες :    ~ Τα 10  γκόλ  σε 2  αγώνες  26 - 01 – 2014 : http://youtu.be/Obi9SuS86qg  ,
 ~ Ξάνθη -  ΟΣΦΠ  0 - 2  ΓΚΌΛ  26/01/2014 : http://youtu.be/5_NTwaByyTI ,
~ Ξάνθη - ΟΣΦΠ  0 - 2 πριν  τον αγώνα  26/ 01/ 2014: http://youtu.be/PABSSp2w3Vw

*** Η βαθμολογία (σε 21 αγώνες)1. Ολυμπιακός 59
2. ΠΑΟΚ 48
3. Ατρόμητος 40
4. Παναθηναϊκός 39
5. Αστέρας Τρ. 36
6. Πανθρακικός 30
7. Παναιτωλικός 27 -20αγ.
8. Καλλονή 26
. ΟΦΗ 26
10. Ξάνθη 25
11. Πανιώνιος 24
12. ΠΑΣ Γιάννινα 23
. Λεβαδειακός 23
14. Εργοτέλης 21 -20αγ.
. Απόλλων Σμύρνης Αθηνών 21
16. Πλατανιάς 19
17. Βέροια 18
18. Άρης 12

Δευτέρα  27/01/2014 :
~ Εργοτέλης - Παναιτωλικός    0-1 , (0-1) .- ^
Τα γκολ : 43΄Καμαρά ,
Διαιτητές :Γ. Κομίνης ,Γ.  Καλφόγλου ,Β. Καμπούρης
Κάρτες : Ρομάνο , Ζούνιορ , Δαλμάς,
Εργοτέλης (Ουζουνίδης): Αθανασίου, Τζανακάκης, Αζίζ, Σαρρής, Μεχία, Καρντόσο, Μπουχαλάκης(Διαμαντάκος), Μπαντιμπανγκά, Ρομάνο, Χαντί( Κουμπίκ), Αναστασάκος(Βερπακόφσκι)
Παναιτωλικός (Χάβος): Ράφαελ, Γκάλο Άνεν, Κούσας, Μπικέι, Γοδόι, Ζούνιορ, Μπακάκης(Κουτρουμάνος), Θεοδωρίδης(Νταλμάτ), Καμαρά (Μπουντιμίρ), Σφακιανάκης.

VIDEO  από αγώνα  :
Εργοτέλης - Παναιτωλικός  0 - 1 27/01/2014  δηλώσεις  γκολ : http://youtu.be/rA87Q5toHCw ,


Σάββατο 25/01/2014 : Καλλονή - Απόλλων Αθηνών   0-0, (0-0) .-  ^
Τα   γκολ :  -
Διαιτητές : Σπάθας , Τάτσης , Τσολάκης ,
Κάρτες  : Αναστασιάδης , Αργυρόπουλος ,Λεοζίνιο  , κόκκινη : Δεληζήσης ,Μίγκας , Φαρινόλα ,  
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Καλλονή (Γ. Ματζουράκης): Χογκ, Αναστασιάδης, Ζακουάνι, Ποντάνι, Χωριανόπουλος, Μαρσέλο, Κεϊτά, Λεοζίνιο, Μανούσος, Νιαμπούγιου, Περόνε (Καζάκης) ,

Αναπληρωματικοί για την Καλλονή είναι οι: Μάππας, Καζάκης, Φουρλάνος, Φαρία, Βαλιός, Καλτσάς, Γιορέντε
Απόλλων (Λ. Σάντσεζ): Τζόρβας, Δεληζήσης, Κανακούδης, Παντελιάδης, Μίνγκας(Καμαρά), Φαρινόλα (Πετρόπουλος ) , Αργυρόπουλος, Τσοκάνης, Ντάλμπεργκ, Λουσέρο,(Τσιλιγγίρης) Παπαζαχαρίας ,
Στον πάγκο του Απόλλωνα βρίσκονται οι: Γουμάγιας, Χατζηζήσης, Πετρόπουλος, Τσιλιγκίρης, Μπάρκογλου, Καμαρά, Άμπροουζ .-

Βίντεο  από  αγώνα  :

~ ΚΑΛΟΝΗ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ  0 - 0  25/01/2014  Δηλώσεις : http://youtu.be/5mPkqT5G8oQ ,
 *** ~ Σάββατο 25/01  :Ατρόμητος Αθηνών - ΠΑΣ Γιάννινα  1-0 ,(1-0).- Τα  γκόλ :  33΄Παπαδόπουλος , .-
Διαιτητές :Γ , Δασκαλόπουλος ,Π,  Σταθόπουλος ,Χρυσούλα  Κουρομπύλια .
Κάρτες : Ναπολεόνι , Δημούτσος ,
Η σύνθεση του Ατρόμητου (4-4-2): Τσέναμο - Νάστος, Ταυλαρίδης, Λαζαρίδης, Γιαννούλης - Καραμάνος(Μπρίτο) , Δημούτσος (Φυντανίδης) , Ιγκλέσιας, Ούμπιδες - Ναπολεόνι (Γκαρσία), Καραμάνος.-
Στον πάγκο για τον Ατρόμητο: Σηφάκης, Φυτανίδης, Μπρίτο, Μπάλλας, Ταβάρες, Γκαρσία, Γεωργίου  , 
 Η σύνθεση του ΠΑΣ Γιάννινα (4-2-3-1): Βελλίδης - Ντάσιος (Ρουμπουλάκης) , Κολοβέτσιος, Μπέριος (Γιάκος) , Μιχαήλ - Στρούνα, Τσουκαλάς - Κοροβέσης, Αυγενικού (Κρητικός) , Ακόστα - Ίλιτς .-
   Στον πάγκο για τον ΠΑΣ: Σωτηρίου, Κυβελίδης, Κρητικός, Ρουμπουλάκου, Σκόνδρας, Γιάκος, Χαρίσης .- Η σύνθεση του ΠΑΣ Γιάννινα (4-2-3-1): Βελλίδης - Ντάσιος (Ρουμπουλάκης) , Κολοβέτσιος, Μπέριος (Γιάκος) , Μιχαήλ - Στρούνα, Τσουκαλάς - Κοροβέσης, Αυγενικού (Κρητικός) , Ακόστα - Ίλιτς .-
   Στον πάγκο για τον ΠΑΣ: Σωτηρίου, Κυβελίδης, Κρητικός, Ρουμπουλάκου, Σκόνδρας, Γιάκος, Χαρίσης .- Τα  βίντεο  από αγώνα :   ~ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΠΑΣ Γιάννενα  στο ημίχρονο  1 - 0  25/01/2014http://youtu.be/PtfwXuXRAtA ,

~  ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ  1 - 0   δηλώσεις γκολ  25/ 01/ 2014 : http://youtu.be/5kbYjKst88A  ,

 *** ~ Σάββατο  25/01/   : Παναθηναϊκός - Πλατανιάς 1-0 ,(1-0) .- ^
Διαιτητής του αγώνα είναι ο Σιδηρόπουλος με βοηθούς τους Γκαγκα και Γεωργιάδη.
Τα  γκολ : 40΄ Αμπέϊντ  ,
Κάρτες :Λαγός , Τριανταφυλλόπουλος ,Μπέργκ ,  Τετές , Φάϊσακα , Βλαχοδήμος  (2)= κόκκινη ,
Παναθηναϊκός (Γιάννης Αναστασίου): Καπίνο, Νάνο, Μαρινάκης(Κουτρουμπής), Τριαντυφυλλόπουλος, Ρισβάνης, Αμπέιντ, Ζέκα, Λαγός (Μπαϊράμη), Πράνιτς, Κλωναρίδης (Καρέλης), Μπεργκ.
Στον πάγκο των «πράσινων» κάθονται οι Κοτσόλης, Σπυρόπουλος, Κουτρουμπής, Μπαϊράμι, Ατζαγκούν, Καρέλης, Ντίνας.
Πλατανιάς (Νίκος Αναστόπουλος): Γεωργαλίδης, Φερνάντες, Ινκούμ, Φαίσκα, Αγκιλέρα, Καζναφέρης (Σιώπης) , Γουνδουλάκης(Σαλμάς) , Τετέ, Τόρες, Κατάι (Μπέλιτς) , Βλαχοδήμος ,
Αναπληρωματικοί για τους Κρητικούς είναι οι Περιστερίδης, Δημήτρης, Σιώπης, Μπέλιτς, Ντεντάκης, Σουκιάς, Σιαλμάς
Βίντεο  από αγώνα  :   
 ~* ΠΑΟ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ  στο  ημίχρονο  1- 0 γκολ Αμπέϊντ  25/01/2014 : http://youtu.be/tgFdH8YhtwQ ,

,Παναθηναϊκός -  Πλατανιάς  1 - 0  δηλώσεις  25/01/2014 : http://youtu.be/6H8kSkNbdFI ,
*  
*** ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ - ΕΠΙΜΑΧΕΣ  ΦΑΣΕΙΣ  κρίσεις  από  διαιτητές στην 21 η αγωνισική  της Σούπερ Λίγκας :
Στο ματς της Λιβαδειάς έγιναν τα περισσότερα διαιτητικά "εγκλήματα" της 21ης αγωνιστικής της Super League, σύμφωνα με τους κριτές του Master Ref, Κώστα Ακρίδα και τον καλαματιανό Ηρακλή Τσίκινη.
    Σημαντικό λάθος και στη Λεωφόρο, για μη καταλογισμό πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού.
Επίσης, πέναλτι δεν δόθηκαν σε ακόμη δύο γήπεδα, στο ΟΑΚΑ υπέρ του Απόλλωνα (στο ένα από τα δύο που ζητά η ομάδα της Ριζούπολης) και ένα για τον Ατρόμητο, στο ματς κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα.
Πιο συγκεκριμένα...
Στο Skoda Ξάνθη-Ολυμπιακός, ο Ηρακλής Τσίκινης κρίνει ότι "ήταν σωστές και οι δύο αποβολές. Ο Αρετόπουλος σωστά δείχνει στον Ντε Γκουζμάν δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 49’, καθώς ο παίκτης βάζει το χέρι του για να ανακόψει τη μπάλα με πρόθεση. Σωστή και η απ’ ευθείας κόκκινη στον Χολέμπας (73’), γιατί χτύπησε εκτός φάσης με τον αγκώνα τον αντίπαλό του. Αυτήν τη φάση δεν την είδε ο διαιτητής, αλλά ο βοηθός, που ενήργησε σωστά -βάσει κανονισμού- και υπέδειξε τη φάση".
 "Καθαρό" ήταν από αμφισβητούμενες φάσεις -σύμφωνα με τον κριτή του Master Ref- το ματς Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ.
 Επίσης, στο ματς ΑΕΛ Καλλονής-Απόλλων Σμύρνης, ο Ηρακλής Τσίκινης θεωρεί ότι ο Σπάθας έκανε ένα λάθος στις τρεις αμφισβητούμενες φάσεις του ματς. "Στο 13’ ήταν σωστή η κόκκινη πάνω στον Δεληζήση για αγκωνιά στον Κεϊτά. Σωστά δεν δόθηκε πέναλτι στον Απόλλωνα στο 45’ Δεν υπάρχει κάποια παράβαση από τον Νιαμπούγιου, αν και η φάση είναι δύσκολη. Παράλληλα, υπάρχει πέναλτι για τον Απόλλωνα στο 87’, καθώς ο παίκτης της Καλλονής πατάει το πόδι του αντιπάλου. Ο Κεϊτά δεν έχει... πάρει ψηλά τον Αργυρόπουλο, αλλά υπάρχει πάτημα στο πόδι. Κακώς δεν δόθηκε".
Στο Ατρόμητος-ΠΑΣ Γιάννινα, o Κώστας Ακρίδας κρίνει ότι "υπήρχε πέναλτι στον Ναπολεόνι στο 29’ με το σκορ στο 0-0. Όχι σε δεύτερη φάση από τον Ακόστα, που πήρε σωστά με τάκλιν τη μπάλα, αλλά σε πρώτο χρόνο από τον Μπέριο, πού σπρώχνει τον παίκτη των γηπεδούχων. Με αποτέλεσμα αυτός να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στα πόδια του ποδοσφαιριστή των Ιωαννίνων. Κατά τ’ άλλα ο Δασκαλόπουλος ήταν καλός".
 Στο ΠΑΟΚ-Βέροια ο κριτής του Master Ref θεωρεί ότι "ο Τριτσώνης έκανε μια πολύ καλή διαιτησία, χωρίς κανένα λάθος. Σωστό και το οφ σάιντ που δεν δόθηκε από τον βοηθό στο πρώτο γκολ των γηπεδούχων".
Στο Πανθρακικός-Πανιώνιος για τον Κώστα Ακρίδα "ο Κάκος δεν είχε κανένα πρόβλημα. Στο πέναλτι που ζητά η γηπεδούχος ομάδα δεν υπάρχει καμία, μα καμία επαφή. Ο Ιγκόρ έπεσε μόνος του, για να εκβιάσει το πέναλτι. Ο Κουλουχέρης δεν τον βρίσκει".   http://www.sportstonoto.gr/  ,

***  Για  την Γ΄ εθνική  4ος  όμιλος  15ης  αγωνιστικής  στο ποδόσφαιρο Κυριακή  26/01/2014 : :
1. Μαύρη Θύελλα – Εθνικός Σαγέικων    2-0   , (1-0) .-

Τα  γκόλ   : 29΄ Ηλιόπουλος , 54΄ Γιάννης Καλογερόπουλος ,
 Αντωνίου, Μήταρης, Λάμπρου (Σ.Δ. Ανατ. Αττικής)

Κάρτες : Μπινιέρης ,
Γιάννης Ριγανάς, Ανδρέας Κολοβούρης, Βασίλης Αθανασόπουλος, Νίκος Βασιλόπουλος, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, Μιχάλης Ζαχαρόπουλος, Κώστας Ηλιόπουλος, Γιάννης Καλογερόπουλος, Τάσος Καντούτσης, Αλέξανδρος Καραχάλιος, Αντώνης Κωνσταντόπουλος, Ηλίας Κουντάνης, Νίκος Λιόλιος, Βαγγέλης Μπελεβέτης, Θεόδωρος Πούτσης, Δημήτρης Μαρτίνος, Γιάννης Τσόπελας, Δημήτρης Κουρούπης, Βασίλης Κακαλής, Σπύρος Οδεμισιώτης.
Εκτός αποστολής έμειναν οι τιμωρημένοι Χρήστος Καλαντζής, Παναγιώτης Τσιμικλής, ο τραυματίας Βασίλης Σκαρλάτος και οι Νίκος Τριανταφυλλάκης, Τάσος Κωνσταντακόπουλος, Παναγιώτης Σοφός
~~ Μαύρη Θύελλα: Ρηγανάς, Τσόπελας, Καλογερόπουλος, Καντούτσης, Κωνσταντόπουλος, Λιόλιος, Ζαχαρόπουλος, Μαρτίνος, Ηλιόπουλος, Πούτσης και Καραχάλιος.
~~ ο Εθνικός αγωνίζεται με τους Κανελλόπουλο, Μπινιέρη, Πυρή, Νικολόπουλο, Αυγερινό, Τζίφα, Κότσα, Αγγελάτο, Δαλιάνη, Φωτόπουλο και Αθανασόπουλο .
BINTEO  , VIDEO :
~ Τα καλύτερα  γκολ της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1ος  γύρος 2013 -14  Γ΄ εθνική : http://youtu.be/kjFI_N9Ej1w ,
~   Συνέντευξη  Σ  Παπαδόπουλου  και Γ  Ράλλη  26/ 01/ 2014 : http://youtu.be/Cov ,
 1o   ~  ΚΑΛΑΜΑΤΑ  - ΣΑΓΕΪΚΑ  2 - 0 τα γκολ  26/01/2014  :  http://youtu.be/YKWQ150Eggs ,
 
2o  ~   ΚΑΛΑΜΑΤΑ –ΕΘΝΙΚΟΣ  ΣΑΓΕΪΚΑ  2-0  : http://youtu.be/FHQDsKrplxA ,


 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ  Α. ΚΩΣΤΑΝΤΟΜΠΟΥΛΟΥ – ΜΙΛΤΟΥ ΓΚΟΦΑ  : http://youtu.be/LQzvhdhmQEQ ,
 
Α.Ε.ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ-Α.Ε ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ  1-2 .- : http://youtu.be/Fv6-Tl3KxeI ,
 

ΕΝΩΣΗ ΕΡΜΙΩΝΙΔΑΣ – ΠΑΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ  4-1  : http://youtu.be/IuWGKjfhn48 ,
 TΑ ΚΑΡΝΤΑΣΙΑΝΣ  -ΠΗΔΗΜΑ  : http://youtu.be/7o8CkjRihyc ,
  2. Δόξα Νέας Μανωλάδας – Μεσσηνιακός   2-0   , (2-0)  .-  Τα γκόλ  : 11΄ Μελετίδης , 24 ΄Γούρμος ,
 Παπαγεωργίου, Αργυρός, Χριστοδούλου (Αθηνών)

ΔΟΞΑ Ν. ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ: Τσάκωνας, Νιφορόπουλος, Μπίζος, Νικολόπουλος, Κωστής, Δαβουρλής, Καλυβωκάς, Μικελάτος, Νικολόπουλος, Μελετίδηςς και Γούρμος
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Κυριακόπουλος, Νινιός, Μπαστακός, Κουρεντζής, Μπιμπίρης, Μπεγέτης, Αργυρόπουλος, Ταχματζίδης, Βιτάλι, Δασκαλάκης και, Χελάς, ενώ στο πάγκο βρίσκονται και οι Τσουκάλης, Πετρόγιαννης, Σταματελόπουλος, Ζησιμάτος, Μπιζίμης, Σπανός, Πουλάκος

3. ΠΑΣ Κόρινθος – ΠΑΟ Βάρδας  1-1 , (0-0) .- ^
Λάμπρου, Σπανός, Παντελάκης (Σ.Δ. Εύβοιας)
4. Αρης Αιτωλικού – ΠΦΟ Πανόπουλου   1-1  , (0-1) .- ^
Σταματελόπουλος, Σαρλής, Μπουντούρης (Σ.Δ. Άρτας)
5. Παναργειακός – Ατρόμητος Αχαΐας 2-2  ,(0-1).- ^  !!
Καρυοφίλλης, Ζησιμόπουλος, Κουρομιχελάκης (Σ.Δ. Πειραιά)
6. Α.Ε. Ερμιονίδας – Πανναυπλιακός  4-1  , (3-1)  .- ^ !!!
Ψύχουλας, Φίλος, Πριόνας (Σ.Δ. Εύβοιας)
7. Αχαϊκή – Παναρκαδικός  0-0   , (0-0) .- ^
Σταθόπουλος, Σαββόγλου, Πρέντζας (Σ.Δ. Δυτ. Αττικής)
8. Α.Ε. Καραϊσκάκης – ΑΕ Μεσολογγίου  1-2  , (0-1) .-^ !!!!!!!!!
Αναστασίου, Νίκζας, Ζάχος (Σ.Δ. Λάρισας)

 ***   H    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  ΤΗΣ  Γ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ  ΣΤΟΝ 4ο  ΝΟΤΙΟ ΟΜΙΛΟ  :   
Ένωση Ερμιονίδας Ένωση Ερμιονίδας 15  11 1313 34
2 ΑΕ Καραϊσκάκης ΑΕ Καραϊσκάκης 1511 13634
3 Μαύρη Θύελλα Μαύρη Θύελλα 1510141631
4 Παναργειακός Παναργειακός 15924929
5 Μεσσηνιακός Μεσσηνιακός 15825726
6 Κόρινθος Κόρινθος 15825626
7 ΠΑΟ Βάρδας ΠΑΟ Βάρδας 15744325
8 Αχαϊκή Αχαϊκή 15735324
9 Δόξα Νέας Μανωλάδας Δόξα Νέας Μανωλάδας 15726323
10 Ατρόμητος Αχαΐας Ατρόμητος Αχαΐας 15555520
11 Παναρκαδικός Παναρκαδικός 15555020
12 ΑΕ Μεσολογγίου ΑΕ Μεσολογγίου 15357-814
13 Πανναυπλιακός Πανναυπλιακός 153210-1111
14 Εθνικός Σαγέικων Εθνικός Σαγέικων 15249-1910
15 Άρης Αιτωλικού Άρης Αιτωλικού 151311-126
16 Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλο Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλο 151212-215


15η Αγωνιστική 26-01-2014 15:00 Κόρινθος1 : 1 ΠΑΟ Βάρδας
  26-01-2014 15:00 Ένωση Ερμιονίδας4 : 1 Πανναυπλιακός
  26-01-2014 15:00 Άρης Αιτωλικού1 : 1 Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλο
  26-01-2014 15:00 Αχαϊκή0 : 0 Παναρκαδικός
  26-01-2014 15:00 Μαύρη Θύελλα2 : 0 Εθνικός Σαγέικων
  26-01-2014 15:00 ΑΕ Καραϊσκάκης1 : 2 ΑΕ Μεσολογγίου
  26-01-2014 15:00 Παναργειακός2 : 2 Ατρόμητος Αχαΐας
  26-01-2014 15:00 Δόξα Νέας Μανωλάδας2 : 0 Μεσσηνιακός

16η Αγωνιστική 02-02-2014 15:00 Άρης Αιτωλικού- : - Κόρινθος
  02-02-2014 15:00 Ατρόμητος Αχαΐας- : - Αχαϊκή
  02-02-2014 15:00 ΠΑΟ Βάρδας- : - Μαύρη Θύελλα
  02-02-2014 15:00 Πανναυπλιακός- : - ΑΕ Καραϊσκάκης
  02-02-2014 15:00 Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλο- : - Παναργειακός
  02-02-2014 15:00 Παναρκαδικός- : - Δόξα Νέας Μανωλάδας
  02-02-2014 15:00 Εθνικός Σαγέικων- : - Ένωση Ερμιονίδας
  02-02-2014 15:00 Μεσσηνιακός- : - ΑΕ Μεσολογγίου
***  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  Β΄ εθνικής Football League - 2ος Ομιλος :
17η Αγωνιστική
24/01/2014 Αναγέννηση Καρδίτσας Τύρναβος 0 - 0
26/01/2014 Εθνικός Γαζώρου Καβάλα 1 - 1
26/01/2014 ΑΟ Κασσιόπη Δόξα Δράμας 2 - 0
26/01/2014 Αναγέννηση Γιαννιτσών Ηρακλής 0 - 1
26/01/2014 Αιγινιακός Βατανιακός 3 - 0
27/01/2014 Πιερικός Ζάκυνθος 2 - 0
27/01/2014 Απόλλων Καλαμαριάς Νίκη Βόλου 1-3

***   ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ  ΟΜΙΛΟ :
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΦΩΚΙΚΟΣ  3-0 .- ^


  *** Σαββατοκύριακο  στο Τοπικό  ποδόσφαιρο  της  ΕΠΣΜεσσηνίας  :
**** Α΄ Μεσσηνίας (17η αγωνιστική) Σάββατο 25/01/2014 :
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ   2-2 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ   1-0 .- ^
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  1-1 .- ^
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ   2-3 .- ^
Κυριακή 26/01/2014 :
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ   3-0 .- ^
ΠΑΜΙΣΟΣ  - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ     3-0 .- ^
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ      2-2 .- ^
ΕΡΑΝΗ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ    1-1 .-^ 

*** Β΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος (16η αγωνιστική) Σάββατο 25/01/ 2014 :
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ - ΔΟΞΑ  Καλαμάτας  3-3  .- ^
Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ – ΚΕΡΑΥΝΟΣ   3-1 .- ^
 Κυριακή 26/01/ 2014 :
ΑΣΤ. ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ - ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ  1-1 .- ^
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ - Α.Σ. ΜΑΝΕΣΙ   4-1.- ^ 

Ασπρόχωμα  -Κεραυνός   3-1 .- ^
 ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ - Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ  0-5  .- ^
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ε. ΑΒΙΑΣ   - ?
Τετάρτη 29/01/ 2014 :
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ –ΑΡΙΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΣΤ. ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ
ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ - Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ
Α.Σ. ΜΑΝΕΣΙ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ - Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ 
ΚΕΡΑΥΝΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Β΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος (16η αγωνιστική Σάββατο 25/01/ 2014 :
Α.Ο. ΒΕΡΓΑΣ – ΠΕΤΑΛΙΔΙ    2-2 .-  ^
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΌ-ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ   3-1 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ - ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ
Κυριακή 26/01/ 2014 :
ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ   1-1 .- ^
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - Π.Α.Ο. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ  4-3 .- ^
 Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ – ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ   1-1 .- ^
ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ – ΠΑΟ  ΚΑΛ/ΤΑΣ  1-0
Γ΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος "StartPC-ΣΤΟΥΠΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ" (13η αγωνιστική)
Σάββατο  25/01/ 2014 :
ΑΣ ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΡΟΠΗΣ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ    - ?
" Κυριακή 26/01/ 2014 :
Π.Α.Ο.ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ   1-2 .- ^
Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ - Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ   0-0 .- ^
Γ΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος "StartPC-ΣΤΟΥΠΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ" (11η αγωνιστική)
Σάββατο 25/01/ 2014 :
Α.Ο. ΧΑΤΖΗ - ΝΕΣΤΩΡ ΠΥΛΟΥ  0-1 .- ^
ΑΣ ΑΜΦΙΘΕΑΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ   0-1 .- ^
Κυριακή 26/01/ 2014 :
ΑΕ ΑΙΘΑΙΑΣ - ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ  1-0 .- ^
Α.Ο. ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ - ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΒΡΑΜΙΟΥ   5-0 .-^
Γ΄ Κατηγορία - 3ος Όμιλος "StartPC-ΣΤΟΥΠΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ" (13η αγωνιστική)
Σάββατο 25/01/ 2014 :
ΑΣ ΔΑΝΑΟΣ - Α.Ε. ΜΑΝΗΣ   1-2 .- ^
Κυριακή 26/01/ 2014 :
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ  0-3 .- ^
ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ - ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  0-4 .- ^
Δευτέρα 27/01/ 2014 :
ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΙΚΑΡΟΣ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ


***  Το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής:
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου
 ΚΑΟΔ - ΑΕΝΚ Δημούλας Ν. Κηφισιά     76-77 .- ^
 ΤΡΙΚΑΛΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ   83-84 .-  ^
ΑΟΡ ΡΕΘΥΜΝΟ - ΚΟΛΟΣΣΟΣ    86-67  (52-31) .- ^
ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ   56-49 .- ^  
Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 :
 
~  ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  54-76 .-^ Καλή προπόνηση του Παναθηναϊκού στην Ελευσίνα πριν από τη Μπαρτσελόνα
 (Φωτογραφία) Τα δεκάλεπτα: 8-22, 22-40, 36-58, 54-76.
Πανελευσινιακός (Σκαραφίγκας): Νίκου 5 (5 ασίστ), Παπαμακάριος 13 (3), Αράπης, Ράλεϊ-Ρος 3, Δημάκος, Τζόουνς 15 (12 ριμπάουντ), Μελισσαράτος 4, Τέρνερ 8 (8 ριμπάουντ), Μάντζαρης, Αβραμίδης 6, Χουχούμης
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 2, Κάρι 13 (6 ριμπάουντ), Μπατίστ 2, Φώτσης 2, Ούκιτς 6 (5 ασίστ), Λάσμε 10 (9 ριμπάουντ), Μαυροκεφαλίδης 6, Διαμαντίδης, Γκιστ 6, Παππάς 15 (5 ριμπάουντ), Γιάνκοβιτς 5 (1), Ματσιούλις 9 (2)
~ ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 54 - 76   26/01/2014 : http://youtu.be/UvsW0or0vZ4 ,
*** Απόλλων Πατρών-Ίκαρος Χαλκίδας  71-65 .- ^ «Οξυγόνο» για τον Απόλλωνα, στη ζώνη του υποβιβασμού ο Ίκαρος
 (Φωτογραφία:)    
Τα δεκάλεπτα: 21-21, 33-35, 53-53, 71-65.
Διαιτητές:
Τανατζής-Μάνος-Γκούμας (Σπυρίδωνος)
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Νίκος Βετούλας): Ρος 6, Αργυρόπουλος 16 (2), Ντάνιελ 9 (12 ριμπ.), Ουίλσον 13 (1 τριπ., 8 ριμπ.), Λιανός 1, Πέτροβιτς 2, Πελεκούδας, Μιλουτίνοβιτς 12 (2), Μπολντς 12 (2).
ΊΚΑΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (Άρης Λυκογιάννης): Στρναντ 5 (1), Γκόβενς 3, Άσκα 21 (13 ριμπ.), Μανωλόπουλος 10 (1), Σούτον 14 (10 ριμπ.), Γκαγκαλούδης 4, Σποανός, Μάσιτς 3(1), Ρίτσαρντς 4.


Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου  2014 : ~ Ολυμπιακός-Ηλυσιακός   83-73 .- ^

***
 ***
Το  όμορφο  Αρφαρά  Μεσσηνίας  
*** ~   ANARTHSEIS  IANOYARIOY  2014   : ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/2014-01-2014.html , ~  Πρώτη  μέρα  του  2014  στην  ενημέρωση  Τετάρτη  01  Ιανουαρίου  2014   : ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ !!!  ΓΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑ  , ΕΥΗΜΕΡΙΑ ! , ΕΛΠΙΔΑ  ! , ΑΓΑΠΗ  . ΕΙΡΗΝΗ ,  ΧΑΡΑ  ΚΑΙ  ΑΝΘΡΩΠΙΑ !!!  ~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/01-2014.html , Ενημέρωση  Τετάρτης  01  Ιανουαρίου  2014.-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/02-2014.html , Ενημέρωση  της  Πέμπτης  02  Ιανουαρίου  2014  .-
  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Ενημέρωση  της Παρασκευής  03  Ιανουαρίου  2014 .- 
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  03  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/04-2014.html?showComment=1388836276942#c3402382603892749924 ,   Ενημέρωση  του  Σαββάτου  04  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/4-5-6-2014.html ,   ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ Σάββατο Κυριακή Δευτέρα 4 , 5 και 6 Ιανουαρίου 2014  .-
~   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/05-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  05  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/06-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  06 Ιανουαρίου  2014   .-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/07-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  07  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/08-2014.html , Ενημέρωση  της  Τετάρτης  08  Ιανουαρίου  2014.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/01/09-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  09 Ιανουαρίου  2014 .-
~ ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/10-2014.html  , Ενημέρωση  της  Παρασκευής 10  Ιανουαρίου  2014 ~
 ~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/11-2014.html  , Ενημέρωση  του  Σαββάτου  11 Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/01/12-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  12  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/01/13-2014.html , Ενημέρωση της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 2014.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/01/15-2014.html ; , Ενημέρωση Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/01/16-2014.html , Ενημέρωση Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 .-
  ~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html ,   Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/01/18-2014.html , Ενημέρωση του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/01/19-2014.html , Ενημέρωση της Κυριακής 19 Ιανουαρίου 2014.-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/20-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα   20  Ιανουαρίου  2014
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/01/21-2014.html , Ενημέρωση της  Τρίτης  21  Ιανουαρίου  2014  ,.  
~    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/22-2014.html   , Ενημέρωση Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 .- 

  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/01/23-2014.html ,    Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 , .-
~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/24-2014.html , Ενημέρωση Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 .- 

  ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html  , Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιανουαρίου 2014.-
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/25-2014.html  , Ενημέρωση του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου 2014 .- 

~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/25-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 .- 

~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/26-2014.html  ,  Ενημέρωση  της  Κυριακής  26  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/27-2014.html , Ενημέρωση  της  Δευτέρας  27  Ιανουαρίου  2014 .- 

 

  
**  https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -  402  φίλοι .-
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~
http://www.youtube.com/stamos01 ,        =  3061    video.-
~   
http://www.youtube.com/stamatios01 , =  1475 video.-
~    
http://www.youtube.com/vlasiskal ,    =     1467   video.-
                                                        **   Σύνολον    6003   βίντεο αναρτημένα .-

~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home ,   2472 .-
~**
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  , 252   φίλοι .- 
~** ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΑΠΟ  50   ΜΠΛΟΚΣ  ΠΟΥ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ :
*** www.blogtv.gr   , www.tometopo.gr  , www.antarsya.gr  , www.express.gr   , www.zougla.gr  , www.cybc.com.gr , www.enikos.gr,http://www.spirospero.gr,http://www.kairos.gr  ,http://www.seismoi.gr , www.mamakouzina.tv,http://www.newsbeast.gr, www.sansimera.grhttp://www.sportstonoto.gr/  , http://www.epsmes.gr/ , www.in.gr , www.epsmes.gr  ,    www.pospert.gr,www.iatro.gr,www.news.gr, www.planetgreece.gr, www.piazzadelpo.gr  , www.anexartiti.gr,www.aixmi.gr,www.lifo.gr, www.pospertnews.gr , www.atita.gr , www.nocomments.gr , www.tometopo.gr , www.veetle.com , www.news247.gr ,  www.apela.gr,www.koutipandoras.gr, www.sintagespareas.grhttp://www.defencenet.gr.www.thepressproject.gr, ww.ebu.ch,www.inthecity.gr,www.readio.gr,www.24h.com.cy,www.tvx.gr,www.antassya.gr, www.apela.gr,www.rwf.gr=ΡΕΠΟΡΤΑΖΧΩΡΙΣΣΥΝΟΡΑ.-  WWW.FOLDERS.GR,=ΝέοιΦάκελοι,www.liveu.gr,~ http://www.tithafame.gr/,www.novasports.gr ,,  www.kalamatain.gr ,  http://www.twitter.com/stamos01/ 
 
 ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου