ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

 Η  Εφημερίδα  μας ARFARA NEWS  το  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 23  Οκτωβρίου  2015 :
~

 


 


 
23 Οκτωβρίου
Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου (1), πρώτου επισκόπου Ιεροσολύμων (†63). Νεομάρτυρος Ιωάννου του Ηπειρώτου. Οσίων Ιγνατίου Α` (2), πατριάρχου Κ ων/ πόλεως, Μακαρίου του Ρωμαίου, Νικηφόρου. Πετρωνίου και Ιακώβου του Ρώσου.
(1) Ονομάσθηκε αδελφόθεος όχι μόνο διότι ήταν γιος του Ιωσήφ, αλλά και γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, μόνος αυτός από τα υπόλοιπα αδέρφια του δέχθηκε να μοιραστεί με τον Ιησού την περιουσία που τους άφησε πεθαίνοντας ο Ιωσήφ. Ο Ιησούς εκτιμούσε πολύ τον Ιάκωβο γι` αυτό τον έκανε επίσκοπο Ιεροσολύμων. Εποίμανε με μεγάλη σύνεση την επισκοπή του. Συνέγραψε τη πρώτη Θεία Λειτουργία. Διώχθηκε από φανατικούς Ιουδαίους και σώθηκε από θαύμα. Τελικά πέθανε από επίθεση ενός φανατικού Ιουδαίου.
(2) Ο Άγιος Ιγνάτιος ήταν γιος του αυτοκράτορα Μιχαήλ Α` του Ραγκαβέ και της αυτοκράτειρας Προκοπίας, αδερφός του Θεοφύλακτου. Ο Ιγνάτιος ήτανε μοναχός και έγινε ηγούμενος της Μονής του Αρχαγγέλου. Το 846 εκλέχτηκε και χειροτονήθηκε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, όπου και υπηρέτησε την Εκκλησία για έντεκα έτη και πέντε μήνες. Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ` τον εκθρόνισε και έκανε Πατριάρχη τον Φώτιο. Κατόπιν το 867 ο αυτοκράτορας Βασίλειος Α` ο Μακεδών επανέφερε τον Ιγνάτιο στον Πατριαρχικό θρόνο. Η δεύτερη αυτή πατριαρχία κράτησε δέκα χρόνια, κατά τα οποία ο Άγιος ποίμανε θεοφιλώς την Εκκλησία τού Χριστού. Πριν το τέλος του αποσύρθηκε στη Μονή Σατύρου, στην οποία και άφησε την τελευταία του πνοή. Εκεί δε και τάφηκε.

23/10 Απολυτίκιο Αγ. Ιακώβου του Αδελφοθέου - 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/oKJPoZISMWA?list=PL8B79C6FF1DA9FFD5 ,


***  Στην Καλαμάτα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης (φωτογραφίες)          
       
  
  
  
  
  
  
  
Θερμή υποδοχή επεφύλαξε, χθες, στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προβολής της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της, σήμερα και αύριο,  σε συνέχεια προβολής της Καλαμάτας στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο 27 – 29 Μαρτίου.
Ο κ. Νίκας σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως «είναι τιμή μας που βρίσκεται στην πόλη μας ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα δημάρχου γιατί έδωσε στη Θεσσαλονίκη εξωστρέφεια, με αποτέλεσμα φέρει πλούτο και κόσμο στην πόλη».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αποκάλυψε ότι έχει συναισθηματικούς δεσμούς με την Καλαμάτα, αφού εδώ έκανε το ταξίδι του μέλιτος.
Ο κ. Μπουτάρης μίλησε για την αύξηση του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη προβάλλοντας την ιστορία της, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη Δημοτική Αστυνομία και τη συμβολή της στην ομαλή λειτουργία της πόλης. Επίσης, ανέφερε την πρότασή του τα πρόστιμα και οι παραβάσεις να γίνουν ανταποδοτικά και έτσι η Πολιτεία να αφήσει τους Δήμους να προσλαμβάνουν δημοτικούς αστυνομικούς.
Επιπρόσθετα, σημείωσε: «Δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου, αν δεν ξέρεις καλά το παρελθόν σου. Το παρελθόν της Θεσσαλονίκης είναι πολυπολιτισμικό, πολυεθνικό και όλα τα σχετικά, με κυρίαρχο το οθωμανικό και το εβραϊκό στοιχείο, πέρα από την ελληνικότητα της περιοχής, με τα βυζαντινά μνημεία κ.λπ.
Δε μας κόστισε τίποτα να ανοίξουμε την πόλη και να αναδείξουμε όλη αυτή την ιστορική ταυτότητα και το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος, οι οποίοι δεν έρχονται για τις παραλίες της περιοχής, αλλά για τη Σαλονίκη.
Αυτό μας έχει δώσει μια πολύ μεγάλη ευχαρίστηση για τον απλούστατο λόγο ότι ο τουρισμός είναι αποτέλεσμα, το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι έχουν αρχίσει οι Σαλονικιοί να αγαπούν την πόλη τους πιο πολύ».
  Εγκαίνια έκθεσης
Να σημειωθεί πω στις 7.00 το απόγευμα, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των εκδηλώσεων προβολής της Θεσσαλονίκης και της έκθεσης ζωγραφικών έργων που έχει ετοιμάσει η Αγιορείτικη Εστία.
Η έκθεση «Ζωγραφίζοντας σε τόπους ιερούς. Άθως – Σινά», με έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των χθεσινών εκδηλώσεων είχε ως εξής:
  Πνευματικό Κέντρο
-20.00 Παρουσιάσεις για την πόλη της Θεσσαλονίκης
Παρουσίαση της πόλης της Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μπαζμαδέλης, Τμήμα Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης
Παρουσίαση Συνεδριακού Τουρισμού,  Δέσποινα Αμαραντίδου, πρόεδρος Convention Bureau
Παρουσίαση «Η Θεσσαλονίκη των κινημάτων», Αντώνης Καράγιωργας, Βιοχημικός
 Στο χώρο έμπροσθεν
του Πνευματικού Κέντρου
-18.00 Προβολή της Θεσσαλονίκης με έντυπο υλικό και παραδοσιακά προϊόντα. Παρασκευή περέκ από το Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό «Άγιος Αντώνιος»
 -21.00 Παιχνίδι «Μια μέρα στην εικονική Θεσσαλονίκη». Η εφαρμογή SKG.360 που δημιούργησε η ομάδα Google Developers, είναι ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας που μεταφέρει τον συμμετέχοντα σε μνημεία και πλατείες της Θεσσαλονίκης.
Ελεύθερη συμμετοχή με δώρα διαμονή στη Θεσσαλονίκη, προσφορά της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
  ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΩΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
Το πρωί σήμερα θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο ηρώο των Μεσσηνίων Μακεδονομάχων, έμπροσθεν του Διοικητηρίου.

 ***  Εκρηκτικός μηχανισμός στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)          
       
     
Ήταν 4 τα ξημερώματα όταν ένας δυνατός κρότος κυριολεκτικά ταρακούνησε το κέντρο της Καλαμάτας.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εκρηκτικό μηχανισμό στην Τράπεζα της Ελλάδος από την πλευρά της οδού Νικηταρά, το σημείο έχει αποκλειστεί από εκείνη την ώρα, ενώ δεν έχουν αναφερθεί κάποιες σοβαρές ζημίες.  Video:  Εκρηκτικός μηχανισμός στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα   , https://youtu.be/JWyzOARi-rU  .-

*** Θανατηφόρο τροχαίο στην Ε.Ο. Καλαμάτας- Αρεόπολης         
     
Θανατηφόρο τροχαίο  συνέβη λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ στην Ε.Ο. Καλαμάτας- Αρεόπολης (3ο χλμ).
Το ατύχημα συνέβη όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες αυτοκίνητο συγκρούστηκε με φορτηγό.
Ο οδηγός του αυτοκίνητου ηλικίας περίπου 50 ετών διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου και εξέπνευσε.

Χθες (22.10.2015) το βράδυ, στο 3ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Καλαμάτας- Αρεόπολης, Ι.Χ. επιβατηγό όχημα που οδηγούσε 48χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε με Ι.Χ. φορτηγό όχημα που οδηγούσε 51χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 48χρονου. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας.

***

Ο Δημοσθένης Μιχαλακόπουλος παρουσιάζει τη νέα του ποιητική συλλογή τα "Αταξίδευτα"

Τελευταία Ενημέρωση: 22/10/2015 20:58
Τα "Αταξίδευτα", η νέα συλλογή του Μεσσήνιου ποιητή Δημοσθένη Μιχαλακόπουλου, παρουσιάζονται από τις εκδόσεις (poema) την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο "Καφέ Σινέ".
  Για το βιβλίο θα μιλήσει η ποιήτρια Ελένη Κοφτερού και η φιλόλογος Φωτεινή Βασιλοπούλου - ενώ ζωντανή κλασική μουσική θα παίξει ο Δονάτος Νίκου.
Ο Δημοσθένης Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε το 1979 στην Καλαμάτα, όπου κατοικεί ακόμη. Οι ποιητικές συλλογές του "Ημερολόγιο στρώματος" και "Σημειώματα στην πέτρα" κυκλοφορούν σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου. Στα "Αταξίδευτα" αφήνει το στίγμα του στοχασμού του πάνω σε σύντομες ποιητικές φράσεις. Η στιχουργική αφήγηση διαβαθμίζει το ενδιαφέρον, και γίνεται εμφανής η διάθεση καταγραφής ενός ιδεώδους κόσμου.

*** Τα μέτρα στράγγισαν νοικοκυριά και αγορά 

Στα ύψη τα χρέη και το Σεπτέμβριο Η μη πληρωμή φόρων και προστίμων, που στο εννεάμηνο ξεπερνά συνολικά τα 84 δισ. ευρώ, είναι η «δαμόκλειος σπάθη» που επικρέμεται πλέον πάνω από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και την επιτυχή υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών, αφού πριν καν αρχίσει η αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, εισοδήματος και τελών κυκλοφορίας, με στόχο την είσπραξη ποσού άνω των 4 δισ. ευρώ, φυσικά και νομικά πρόσωπα κηρύσσουν «στάση πληρωμών». Λόγω της οικονομικής ασφυξίας των νοικοκυριών, αλλά και της έλλειψης ρευστότητας που μαστίζει την αγορά και τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με το «κίνημα δεν πληρώνω», τη στιγμή μάλιστα που ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι ήδη έχουν εκφράσει έντονες αμφιβολίες για την επίτευξη των φετινών στόχων όσον αφορά στα έσοδα, υπό την «απειλή» της υποχρεωτικής λήψης νέων εισπρακτικών μέτρων έως το τέλος του έτους. Παρά το γεγονός δε ότι οι υπόχρεοι που δεν πληρώνουν βρίσκονται αντιμέτωποι με «μπαράζ» κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, καταθέσεων αλλά και περιουσιακών στοιχείων με βάση τις επιταγές του τρίτου μνημονίου, το Σεπτέμβριο άφησαν χρέη στην εφορία ύψους 1,469 δισ. ευρώ, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό από την αρχή του τρέχοντος έτους, όταν και τα νέα χρέη έχουν εκτοξευτεί κατά 8,392 δισ. ευρώ. Θα πρέπει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι εάν στο ανωτέρω ποσό προστεθούν τα παλαιά χρέη που τον προηγούμενο μήνα ανέρχονταν στο ποσό των 72,028 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό ποσό φθάνει στα 80,420 δισ. ευρώ και εάν σε αυτά προστεθούν και τα χρέη των τελωνείων, ύψους 3,7 δισ. ευρώ, το συνολικό «πακέτο» που μένει απλήρωτο προς την εφορία ανέρχεται στα 84,120 δισ. ευρώ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των 8,392 δισ. ευρώ, το 1,317 δισ. ευρώ αφορά χρέη του Ιανουαρίου, το 1,163 δισ. ευρώ χρέη του Φεβρουαρίου, τα 989 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη του Μαρτίου, τα 737 εκατ. ευρώ του Απριλίου, το 1,028 δισ. χρέη του Μαΐου, τα 656 εκατ. ευρώ του Ιουνίου, τα 388 εκατ. ευρώ του Ιουλίου, τα 645 εκατ. ευρώ χρέη του Αυγούστου και 1,469 δισ. ευρώ είναι τα χρέη του Σεπτεμβρίου. Ποσά τα οποία αναμφισβήτητα πιστοποιούν, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι το «χτύπημα» που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, από τα εφαρμοζόμενα μέτρα λιτότητας και την πολυετή ύφεση, η οποία μάλιστα έχει επανέλθει, είναι τόσο ισχυρό, που όποιες ρυθμίσεις χρεών και αν εφαρμόζονταν ή και εφαρμόζονται, μοιάζουν με «σταγόνα» στον ωκεανό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί «πανικός» για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς φοβούνται ότι το επόμενο διάστημα η εικόνα μπορεί να γίνει περισσότερο εφιαλτική, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι έρχονται αυτές τις ημέρες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του μήνα και συνολικά απαιτεί την καταβολή από τους ιδιοκτήτες 2,65 δισ. ευρώ, έρχεται ο ΦΠΑ μετά την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων, για αρκετούς υπάρχει η δόση του φόρου εισοδήματος και έπονται τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2016, από τα οποία αναμένονται έσοδα κατ’ ελάχιστο 1,1 δισ. ευρώ. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι και οι φορολογούμενοι που πρέπει να πληρώσουν τη δόση της ρύθμισής τους, αλλά και αυτοί που έχουν λάβει νέα εκκαθαριστικά με τον πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης επειδή είχαν σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων, Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, αλλά και ακίνητα με πισίνα. Παρελθόν οι 100 δόσεις- 12 και υπό προϋποθέσεις Ένας ακόμη παράγοντας που ανησυχεί ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι πλέον έχει κλείσει η «πόρτα» της ρύθμισης των 100 δόσεων, ενώ ακόμη και όσοι έχουν ενταχθεί σε αυτή, μπορεί με τις αλλαγές που τέθηκαν σε ισχύ (την αύξηση του επιτοκίου στο 5,05% και τις λιγότερες δόσεις) να σταματήσουν να πληρώνουν. Από την άλλη βέβαια πλευρά, όσοι επιθυμούν να ρυθμίσουν πλέον τις οφειλές τους θα πρέπει να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, 24 δόσεων, η οποία πάντως από τις 14 Οκτωβρίου έχει γίνει ελκυστικότερη, καθώς μειώθηκε το επιτόκιο από 8,05% στο 5,05%. Υπενθυμίζεται ότι για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης στην πάγια ρύθμιση θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις: *Να αποδεικνύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού *Να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής *Να έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Ταυτόχρονα, όμως, με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει: α) Να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του β) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 50.000 ευρώ, να προσκομίσει υποχρεωτικά βεβαίωση, από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων, καθώς και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής αλλά και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού γ) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 150.000 ευρώ, εκτός από όλα τα ανωτέρω στοιχεία, απαιτείται να παρέχει εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες για τη διασφάλιση της οφειλής. 

***   Ημερίδα Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παρουσία υπουργού Δικαιοσύνης         
     
Ημερίδα με θέμα «Οι πρόσφατες τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας Παρουσίαση - Κριτική προσέγγιση» οργανώνουν για το Σάββατο 24 του μήνα, στην Costa Navarino στην Πύλο, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας.
Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί με χαιρετισμούς της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτας Στενιώτη, του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νικόλαου Παρασκευόπουλου και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστα Μαργέλη.
Του πρώτου μέρους της ημερίδας θα προεδρεύσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, ενώ του δεύτερου ο αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος. 

*** Μια βραδιά εις μνήμην του Κωστή Παπαγιώργη          
     
Έφυγε στα 67 του, ένα χρόνο πριν, Μάρτιο μήνα, αλλά μας άφησε μερικά από τα σημαντικότερα κείμενα και μεταφράσεις των τελευταίων δεκαετιών. Ένα ράφι της βιβλιοθήκης μου είναι δικό του και δεν το «μετακόμισα» ποτέ, στις τακτικές αποσυμφορήσεις, κάθε που πλημμυρίζουν τα βιβλία. Τον έμαθα πριν από πολλά χρόνια, μέσω ενός φίλου, και από τότε τον λάτρεψα. Ήταν και κάποια προσωπικά θέματα που μας συνέδεαν, κάτι που τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό σε μένα. Πάντα η προδημοσίευση βιβλίου του ήταν καμπανάκι, να έρθουν οι ημέρες για να το αγοράσω. Έτσι η αυριανή εκδήλωση για τον Κωστή Παπαγιώργη στην Καλαμάτα είναι για εμένα κάτι σαν δώρο…
Η πρωτοβουλία ανήκει στο βιβλιοπωλείο «greekbooks» και στην ΚΟΙΝΣΕΠ «πράματα και θάματα». Καλεσμένος ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης και μαζί του στο πάνελ ο εκδότης και συγγραφέας Νίκος Χριστόπουλος. Στις 7.00 το απόγευμα, στο “bar-bar”, πλατεία Παπλωματάδικων.
  «Η χώρα θυμίζει την ύαινα
που κυλιέται πάνω στον εμετό της»
Σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις του είχε πει: «Όλη η χώρα, αυτή τέλος πάντων που απέμεινε, θυμίζει την ύαινα που κυλιέται πάνω στον εμετό της. Οι κοινότητες απανταχού της Ελλάδος είχαν χαρακτήρα, εμπορικό πνεύμα, θετική αντίληψη για τη ζωή. Σήμερα αυτή η κοινωνία διαλύεται προκλητικά και το μόνο που τη συγκρατεί είναι η ελπίδα για πολιτικό-κομματική εκδίκηση…
Θα μπορούσα να γράφω ένα βιβλίο χρόνος μπαίνει- χρόνος βγαίνει, τα θέματα δε μου λείπουν ούτε και η διάθεση. Αυτό που με σταμάτησε ήταν το μάταιο της όλης υπόθεσης: αν είχα κάτι να πω, το εξέφρασα- λίγο πολύ σε καμιά εικοσαριά βιβλιαράκια που ευτυχώς διαβάστηκαν και έτσι έδιωξαν από πάνω μου τη σκιά του αδικημένου. Γιατί να συνεχίζω;…
Φέρνω στο νου μου τους γραφιάδες κάθε λογής που κατασκοτώθηκαν μια ζωή να γράφουν ποιήματα και μυθιστορήματα, που μασκαρεύτηκαν με τα ρούχα του “πνευματικού ανθρώπου” και τώρα ψάχνουν το Νόμπελ. Ποιος θα παρηγορήσει αυτό το σινάφι που, σημειωτέον, δεν είναι θλιμμένα πρόσωπα, αλλά διεκδικητές μιας δόξας που για διάφορους λόγους δεν την απήλαυσαν;…
Η αποτυχία είναι το γούστο μου. Και η τιμωρία βέβαια».
Ο σπουδαίος δοκιμιογράφος, συγγραφέας λαμπρών βιβλίων, με έντονη αυτοβιογραφική χροιά πάνω σε ποικίλα ανθρώπινα πάθη και ιδιότητες, γεννήθηκε το 1947 στο Nεοχώρι Yπάτης, όπου εργαζόταν ως δάσκαλος ο πατέρας του. Στη συνέχεια έζησε στην Παραλία της Kύμης (1951-1960), στο Xαλάνδρι και, τέλος, στην περιοχή του Μουσείου, μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο, Ράνια Σταθοπούλου.
Το 1966 μετέβη στη Θεσσαλονίκη για σπουδές Νομικής και παρέμεινε εκεί για ένα χρόνο. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για σπουδές Φιλοσοφίας και παρέμεινε εκεί ως το 1975. Δεν ολοκλήρωσε ούτε τις σπουδές Νομικής ούτε αυτές της Φιλοσοφίας.
Το 1975 επέστρεψε οριστικά στην Αθήνα και δόθηκε με ορμή στη ζωή, σχεδιάζοντας μέσα στις υπερβολές του ποτού, της τέχνης του την περιοχή. Την εποχή της υπερβολής διαδέχθηκε η εποχή της εγκράτειας και της δημιουργίας. Από κάθε παλιό πάθος, από κάθε εμπειρία θανάτου ή ζωής, επρόκειτο να αναβλύσει ένα σπουδαίο βιβλίο. Ταυτόχρονα, ένα ικανό σώμα τίτλων πάνω σε σημαντικές ιστορικές και λογοτεχνικές μορφές. Το 2002 τιμήθηκε με το κρατικό λογοτεχνικό βραβείο μαρτυρίας - χρονικού για τον "Κανέλλο Δεληγιάννη".
Διαβάζω και πάλι επ' ευκαιρία της εκδήλωσης για τη ζωή του και από το βιβλίο του («Σιαμαία και ετεροθαλή», 1987) πέφτω τρεις φορές πάνω στη λέξη «αδυναμία»: προσήλωση του Κωστή Παπαγιώργη στην ανθρώπινη αδυναμία, επείγουσα ανάγκη να γράψει απ’ τη μεριά της.
Στο «Σύνδρομο αγοραφοβίας» (1998), αναφερόταν στη "χρόνια αναπηρία του", ένα τραύλισμα που τον ταλαιπωρούσε, μέχρι που τη δεκαετία του ’80 ανακάλυψε πως το αλκοόλ ήταν ικανό να το ξεμπλοκάρει.
Εκείνη ήταν και η δεκαετία που ο Παπαγιώργης διέλυσε το σώμα του. Το έλιωσε, μια δεκάχρονη καύση ως τα σαράντα, για να επιστρέψει στο γράψιμο, αναγεννημένος πλέον, έχοντας δηλαδή καλλιεργήσει την πιο ελαττωματική του πλευρά, που του επέτρεψε να γράψει για τα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια, χρησιμοποιώντας, επιτέλους, τη δική του πείρα.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

***  Μπλόκαρε το… σύστημα         
     
Το τηλέφωνο χτυπά. Απαντά φίλη της στήλης, πρώην επαγγελματίας, που έχει αναστείλει την επαγγελματική της δραστηριότητα από το 2011. Στην άλλη άκρη υπάλληλος εισπρακτικής εταιρείας, αφού εξακριβώνει τα στοιχεία, γνωστοποιεί πως είναι εκ των τυχερών που η τράπεζα αποφάσισε να μειώσει κατά 40% την οφειλή της από επιχειρηματικό δάνειο που είχε συνάψει και να προβεί σε διακανονισμό για το υπόλοιπο του ποσού, με ελάχιστη δόση 200 ευρώ το μήνα. Το δάνειο, έως το 2011, ήταν περί τα 36.000 ευρώ και έχει ανέλθει σε 66.000 ευρώ περίπου.
Όταν η πρώην επαγγελματίας πληροφόρησε για την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης, η υπάλληλος έμεινε άφωνη. Ξετυλίγοντας την προσωπική της ιστορία η φίλη της στήλης, την πληροφόρησε πως έκτοτε φιλοξενείται στους γονείς της, είναι άπορη και διαθέτει βιβλιάριο της Πρόνοιας για την ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη. Όσο τα έλεγε αυτά, η σιωπή μεγάλωνε. Οι όποιες προσπάθειες «απειλής» πως θα της δημευτεί η περιουσία, έπεσαν στο κενό και η σιωπή έγινε ακόμη μεγαλύτερη, όταν έγινε γνωστό στην υπάλληλο πως δεν υπάρχει περιουσιακό στοιχείο.
Το τηλεφώνημα ολοκληρώθηκε με την υπάλληλο να προσπαθεί να πείσει την πρώην επαγγελματία πως κάτι μπορεί να γίνει. Το τι, παραμένει άγνωστο…  Χ.Χ.  

***  Πρόστιμο στο υπουργείο Οικονομικών για «Αλειφέρη» από το Δήμο Καλαμάτας

 Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε άμεση άρση επικινδυνότητας Αποσαθρώνεται το κτήριο πρώην Αλειφέρη στο κέντρο της Καλαμάτας και προχθές αποκολλήθηκαν και πάλι δομικά του μέρη από την πλευρά της οδού Σφακτηρίας και πάνω από την προστατευτική διάταξη που έχει εγκατασταθεί. Η Δημοτική Αστυνομία απέκλεισε το χώρο για την αποφυγή ατυχήματος. Ο δήμαρχος Π. Νίκας ζήτησε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και γι’ αυτό το ζήτημα, η δε συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Δυστυχώς, υπάρχει χρόνια απραξία και τίθενται θέματα ασφάλειας των πολιτών, ο δε Δήμος Καλαμάτας πρόκειται να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες και επιβολή προστίμου στο υπουργείο, εφόσον δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση. -

***  Το υπουργικό αποφάσισε την «αποπομπή Σαββαΐδου»

Την αποπομπή της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου αποφάσισε κατά πληροφορίες το υπουργικό συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση. Η κυρία Σαββαΐδου με δημόσια δήλωσή της είχε αρνηθεί να παραιτηθεί από τη θέση της ΓΓΔΕ. - 

***  Τροχαίο στην Ε.Ο. Καλού Νερού - Τσακώνας (φωτογραφίες) 

 
Η ολισθηρότητα του οδοστρώματος οδήγησε σε ένα απίστευτο τροχαίο ατύχημα το πρωί της Πέμπτης, στην εθνικό οδό Καλού Νερού – Τσακώνας, λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση του Αρτικίου. Αυτοκίνητο που κινούνταν με κατεύθυνση την Καλαμάτα, εξετράπη της πορείας του και βγήκε εκτός δρόμου. Οι επιβαίνοντες σε αυτό, ευτυχώς, χωρίς να έχουν υποστεί τραυματισμούς, ειδοποίησαν εταιρία οδικής βοήθειας και σε λίγα λεπτά έφτασε στο σημείο το φορτηγό για να «πάρει» το αυτοκίνητο. Γύρω στις 12 το μεσημέρι, όταν η οδική βοήθεια είχε φορτώσει το αυτοκίνητο, εκτός οδοστρώματος, αυτοκίνητο που κινούνταν από Τσακώνα προς Καλό Νερό, εξετράπη της πορείας του, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, βγήκε εκτός του δρόμου και χτύπησε το φορτηγό της εταιρίας οδικής βοήθειας. Από θαύμα σώθηκαν οι επιβάτες του πρώτου αυτοκινήτου και οι άνθρωποι της εταιρίας οδικής βοήθειας που ήταν δίπλα στο φορτηγό, ενώ από την πρόσκρουση σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές στα δύο οχήματα. Ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας καθώς πονούσε στο πόδι. - 

***  Ξεκίνησε η δίκη Σύρων για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα με μετανάστες         
      
Η υπόθεση εξάρθρωσης πέρυσι το Σεπτέμβριο από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας κυκλώματος που εξέδιδε πλαστά έγγραφα μεταναστών για να φύγουν από την Ελλάδα, ακόμα και μέσω του αεροδρομίου Καλαμάτας, εκδικάζεται από χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Χθες κατέθεσε ως μάρτυρας αστυνομικός της  Ασφάλειας που συμμετείχε στην επιχείρηση, ενώ λόγω του προχωρημένου της ώρας η δίκη διεκόπη και θα συνεχισθεί στις 30 Οκτωβρίου.
Στο εδώλιο κάθονται δύο Σύροι και ένας Ρουμάνος, που έχουν προφυλακισθεί, ενώ δεν εμφανίσθηκαν άλλοι τρεις Σύροι που είναι κατηγορούμενοι και είχαν αφεθεί ελεύθεροι.
  Ετοιμαζόταν να «πετάξει»
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται, όταν στις 7 Σεπτεμβρίου 2014 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας διαπίστωσαν ότι ένας 24χρονος Σύρος, που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, είχε πλαστά ρουμάνικα έγγραφα.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν μαζί και έναν 35χρονο Ρουμάνο που συνόδευε το Σύρο και τον οποίο υπέδειξε ο 24χρονος ως αυτόν που τον είχε προμηθεύσει με τα πλαστά έγγραφα και τον είχε συνοδεύσει από την Αθήνα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και θα ταξίδευαν μαζί.
Ο αστυνομικός, που κατέθεσε χθες, είπε ότι βρήκαν πάνω τους ένα χαρτάκι με μια διεύθυνση στην Αθήνα και ο Σύρος τούς είπε πως εκεί του έβγαλαν τα πλαστά έγγραφα.
Οργανώθηκε επιχείρηση και κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης από την Καλαμάτα μετέβη την άλλη ημέρα το πρωί στην Αθήνα, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Στη διεύθυνση που ανέφερε το χαρτάκι βρήκαν ένα ημιυπόγειο κατάστημα, που φαινόταν ως αποθήκη ρούχων.
  Διεθνές κύκλωμα
Όσοι, όμως, ήταν εκεί μόλις είδαν τους αστυνομικούς πανικοβλήθηκαν και κάποιοι άρχισαν να κρύβουν κινητά και χρήματα, άλλοι σημειώσεις και έγγραφα που υπήρχαν στο χώρο και άλλοι δεσμίδες με χαρτονομίσματα.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν πέντε Σύρους που ήταν εκεί και κατέσχεσαν συνολικά 35.915 ευρώ και 26 δολάρια ΗΠΑ, δελτίο ταυτότητας Κυπριακών και Σουηδικών Αρχών, άδεια ικανότητας οδηγήσεως Συριακών Αρχών και κινητά τηλέφωνα.
Μάλιστα, τότε οι Αρχές έκαναν λόγο για διεθνές κύκλωμα, του οποίου το «κεντρικό» γραφείο βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και λειτουργούσε με Τουρκοσύρους και είχε «υποκαταστήματα»  σε Σμύρνη και Αθήνα.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο 59χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος, ο οποίος την ημέρα της επιχείρησης της Αστυνομίας δε βρισκόταν εκεί και συνελήφθη αργότερα με ένταλμα.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Προβλήματα από την ισχυρή βροχή και στην Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο) - 
 
Δύσκολη θα είναι και η σημερινή ημέρα για την Καλαμάτα, οι βροχές που έχουν ξεκινήσει από χθες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και το Σάββατο.
Το πρωί της Πέμπτης άλλη μια ισχυρή καταιγίδα ήταν ικανή για να μετατρέψει τους δρόμους της Καλαμάτας.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την οδό Βας. Κωνσταντίνου η δεύτερη από την Φραντζή από τις κάμερες του Κώστα Μενούνου από διάφορα σημεία της πόλης
  Η πρόγνωση του καιρού για το υπόλοιπο της ημέρας 
Τις πρώτες μεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες. Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης. Κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες. Επίσης τοπικά υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης. Προσοχή, τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες. Υπάρχει μικρή πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 18 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-95%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και προς τις βραδινές ώρες θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/
Video:  ΒΡΟΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 22-10-2015   , https://youtu.be/l0aq2z1i_dY  .-
 
*** 7 κατηγορούμενοι, 7 διαφορετικές εκδοχές στην υπόθεση για τα λαθραία τσιγάρα

Ολοκληρώνεται σήμερα η δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων της Καλαμάτας Τη δική του, τελείως διαφορετική από των υπολοίπων, εκδοχή για το τι συνέβη στην υπόθεση με τα λαθραία τσιγάρα, που εκδικάζεται από την Τρίτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, έδωσε ο κάθε κατηγορούμενος χθες κατά τις απολογίες τους. Ο ένας «κάρφωνε» τον άλλον, αρνούμενοι κάθε εμπλοκή, ενώ μόνο ένας είπε ότι ομολογεί, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι όλοι γνώριζαν ότι η δουλειά αφορούσε λαθρεμπόριο τσιγάρων. Μάλιστα, ο εν λόγω αποκάλυψε ότι με εντολή του συνταξιούχου αστυνομικού, που είναι κατηγορούμενος, είχαν αρχίσει και μερικές ημέρες πριν να κάνουν μεταφορά, αλλά τελευταία στιγμή τούς ειδοποίησε ότι ακυρώνεται, διότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η δίκη χθες ολοκληρώθηκε με τις απολογίες των κατηγορουμένων και σήμερα θα συνεχισθεί με την πρόταση της εισαγγελέως και τις αγορεύσεις των δικηγόρων. Τους «αλλοδαπούς» έκαναν οι Πακιστανοί Πρώτοι απολογήθηκαν οι δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν στο φουσκωτό όπου είχαν εκφορτωθεί χαρτοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα από το φορτηγό πλοίο, για να τα βγάλουν στη στεριά στη Μαραθούπολη. Όπως είπαν, αρχικά δε γνωρίζονταν και ζούσαν στην Αθήνα. Ένας ομοεθνής τους, ονόματι Αλί, τους είπε να έρθουν στους Γαργαλιάνους για αγροτικές εργασίες. Αμφότεροι έφτασαν με το ΚΤΕΛ σε διαφορετικές, κοντινές όμως, ημερομηνίες. Μεταξύ τους γνωρίσθηκαν στο κατάλυμα που έμειναν, όπου υπήρχαν και άλλοι 5-6 αλλοδαποί. Είπαν ότι από το ΚΤΕΛ Γαργαλιάνων πήγαν και τους πήραν με αυτοκίνητο ο Αλί με τον κατηγορούμενο από τη Ραφήνα (που είναι και ιδιοκτήτης του φουσκωτού σκάφους) και τους πήγαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Μαραθούπολη, ο ιδιοκτήτης των οποίων είναι επίσης κατηγορούμενος. Ο Αλί τους είπε μια ημέρα, όπως κατέθεσαν, ότι το βράδυ θα δούλευαν για 2 ώρες και θα έπαιρναν 50 ευρώ. Εκείνο το βράδυ ο Αλί μαζί με τον ιδιοκτήτη των ενοικιαζόμενων δωματίων τούς πήγαν στην παραλία με ένα κόκκινο αυτοκίνητο, όπου ήταν το φουσκωτό, το οποίο οδηγούσε ο κατηγορούμενος ψαράς. Έπειτα από μερικές βόλτες με το φουσκωτό, προσέγγισαν το μεγάλο πλοίο. Τους έδωσαν σακούλες με λαχανικά, ενώ από το φορτηγό πλοίο τούς έδωσαν και φόρτωσαν 110-120 χαρτοκιβώτια. Και οι δύο δήλωσαν ότι δε γνώριζαν τι περιείχαν τα κιβώτια. Μετά, όπως είπαν, ήρθε το Λιμενικό και τους συνέλαβε. Επίσης, είπαν ότι η δουλειά τους θα τελείωνε όταν επέστρεφαν στην ακτή και δεν το είχαν κάνει άλλο βράδυ. Ο δε Αλί είχε μείνει και περίμενε στην ακτή. Για τον κατηγορούμενο συνταξιούχο αστυνομικό είπαν ότι τον είδαν στην αυλή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά δεν είχαν μιλήσει μαζί του. Ομολογία Ο κατηγορούμενος ψαράς δήλωσε εξ αρχής ότι ομολογεί. Εξήγησε ότι είναι φίλος με τον ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων, μια μέρα τον κάλεσε και του γνώρισε τον πρώην αστυνομικό και το φίλο του από τη Ραφήνα. Του είπαν για τη δουλειά με τα τσιγάρα και επειδή βρισκόταν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, δέχθηκε. Θα έπαιρνε 600 ευρώ για κάθε μεταφορά. Η δουλειά του ήταν να οδηγήσει το φουσκωτό έως το φορτηγό πλοίο, οι Πακιστανοί να φορτώσουν τα χαρτοκιβώτια με τα τσιγάρα και να επιστρέψει στην ακτή. Χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την πράξη του και δήλωσε μετανιωμένος. Στο σημείο, όπως είπε, είχε πάει άλλες δύο φορές. Τη μία για να δει πώς λειτουργεί το φουσκωτό και άλλη μία, όταν ξεκίνησαν, αλλά ο πρώην αστυνομικός τούς ενημέρωσε ότι ακυρώθηκε η δουλειά, γιατί κάτι είχε συμβεί. Μάλιστα, είπε ότι κατά τη δοκιμή του σκάφους την πρώτη φορά η μηχανή έκανε διακοπές, τους το είπε και το βράδυ που έκαναν τη μεταφορά των τσιγάρων, είδε ότι είχε προστεθεί μία βοηθητική. Είπε ακόμα ότι ο πρώην αστυνομικός ήταν ο αρχηγός όλης της επιχείρησης στην περιοχή και ο φίλος του από τη Ραφήνα το δεξί του χέρι. Μάλιστα, αυτοί οι δύο τον πήγαν στην παραλία για να του δείξουν το σκάφος και εξήγησαν πώς θα γίνει η δουλειά. Περιέγραψε συνομιλίες που είχε με τον κατηγορούμενο συνταξιούχο αστυνομικό, ο οποίος του είχε πει να μη φοβάται, πως όταν κάτι δεν πάει καλά ακυρώνεται η επιχείρηση και πως όταν δοθεί «άκυρο» 3 συνεχόμενες φορές, χαλάει όλη η δουλειά και δε γίνεται τίποτα. Παραδέχθηκε ότι ο ιδιοκτήτης των ενοικιαζομένων είχε ακούσει όλες τις συζητήσεις, αλλά δεν ξέρει ποιος ήταν ο δικός του ρόλος, ενώ είπε ότι γνώριζε και ο νεαρός που με το τρακτέρ του έριξε το φουσκωτό στη θάλασσα. «Όλοι ξέραμε» Ο κατηγορούμενος νεαρός ιδιοκτήτης του τρακτέρ αρνήθηκε τις κατηγορίες. Είπε ότι δούλευε στο κτήμα του ιδιοκτήτη των ενοικιαζομένων και εκεί γνώρισε τον πρώην αστυνομικό, ο οποίος του είπε ότι θέλει να ρίξει ένα φουσκωτό στη θάλασσα. Τον πήγε σε χώρο άλλων ενοικιαζομένων, όπου ήταν το σκάφος, έκαναν δοκιμή για να το ρίξουν στη θάλασσα και του είπε να πάει το επόμενο βράδυ. Το επόμενο βράδυ πήγε, το έριξε στη θάλασσα και έφυγε. Το δικαστήριο κάλεσε εκ νέου τον κατηγορούμενο ψαρά, ο οποίος είπε πως και το βράδυ που γινόταν η μεταφορά των τσιγάρων ο νεαρός ήταν στην ακτή και περίμενε με το τρακτέρ του για να τελειώσει η δουλειά και να βγάλει και πάλι το σκάφος στη στεριά. Επίσης, είπε ότι σε κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχαν, συζήτησαν ότι πρόκειται για λαθραία τσιγάρα και ο νεαρός τού έδωσε την εντύπωση ότι το γνώριζε. Συμπλήρωσε δε, πως και την πρώτη φορά που έκανε τη δοκιμαστική βόλτα ο νεαρός με το τρακτέρ έβαλε το σκάφος στο νερό, όπως και τη δεύτερη. Την τρίτη φορά, όταν έφθασε στην παραλία, το φουσκωτό ήταν ήδη μέσα στο νερό. Ερωτώμενος απάντησε ακόμα ότι ο συνταξιούχος αστυνομικός τού είχε δώσει έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και του είχε πει να το πετάξει αν συμβεί κάτι. Όταν εμφανίσθηκε το Λιμενικό, πέταξε στη θάλασσα όλη τη συσκευή του τηλεφώνου. Πρόσθεσε ότι και οι Πακιστανοί γνώριζαν τι γινόταν, ενώ ο ένας από αυτούς ήταν και στην προσπάθεια που έγινε αλλά ακυρώθηκε. Για το ότι προσπάθησε να φύγει, υποστήριξε πως όταν εμφανίσθηκε το Λιμενικό, το φουσκωτό ήταν δεμένο πάνω στο φορτηγό πλοίο για να γίνει η φόρτωση των χαρτοκιβωτίων. Το φορτηγό που είχε αναμμένες τις μηχανές ξεκίνησε να φύγει και άρχισε να το παρασέρνει μαζί του. Ευτυχώς ο Πακιστανός έκοψε με μαχαίρι το σκοινί που τους συγκρατούσε και έφυγε με ταχύτητα, γιατί είχε φουλάρει τις μηχανές. Κάθε κατηγορούμενος και εκδοχή Ο ιδιοκτήτης των ενοικιαζομένων κατηγόρησε το φίλο του ψαρά ότι λέει ψέματα και ότι γνωρίσθηκαν με τον πρώην αστυνομικό και μίλησαν για ψάρεμα, αλλά μετά αυτός δεν ήταν στις συναντήσεις τους. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί τα λέει αυτά. Ψέματα είπε ότι λένε και οι Πακιστανοί. Για τον πρώην αστυνομικό, είπε ότι πήγε στην περιοχή με τη φίλη του και νοίκιασε όλα τα δωμάτια της επιχείρησής του, εκτός από αυτό που έμενε ο ίδιος, και του έδωσε προκαταβολή 1.000 ευρώ. Του είχε πει ότι θα φέρει νόμιμους Σύρους, γιατί θα ασχοληθεί με θερμοκήπια τουλίπας και εμπόριο καρπουζιών. Κατέθεσε ότι τρεις ημέρες μετά ήρθε και έμεινε μαζί με το ζευγάρι και ο κατηγορούμενος από τη Ραφήνα, που του συστήθηκε ως επαγγελματίας οδηγός, ενώ το ζευγάρι έμεινε συνολικά 18 ημέρες. Τέλος, είπε ότι δεν έχει οδηγήσει κανένα φορτηγό, ενώ αυτό που ήταν στο κτήμα του κάποιες ημέρες, ήταν πιο μικρό από εκείνο που βρέθηκε στον κόμβο Γαργαλιάνων με λαθραία τσιγάρα. Ο κατηγορούμενος από τη Ραφήνα κατέθεσε ότι του είπαν να πάει στη Μαραθούπολη να βρει τον ιδιοκτήτη των ενοικιαζομένων για να δουλέψει σε αγροτικές εργασίες. Τυχαία, όπως είπε, μετέφερε τους Πακιστανούς από το ΚΤΕΛ στη Μαραθούπολη, όταν είχε πάει στους Γαργαλιάνους, ενώ για το φουσκωτό, ανέφερε ότι ο ιδιοκτήτης των ενοικιαζομένων το είχε αγοράσει, αλλά το έβαλε στο δικό του όνομα για φορολογικούς λόγους. Μάλιστα, θα έπαιρνε και ως αμοιβή 2000 ευρώ, ενώ του είχε πει ότι το ήθελε για παράνομο ψάρεμα. Τυχαία, όπως είπε, συνάντησε εκεί και τον πρώην αστυνομικό, που είχε να δει 7 χρόνια και έμειναν μαζί δύο βράδια. Αυτός πάλι είπε ότι το φορτηγό που είδε στο κτήμα των ενοικιαζομένων εκτιμά ότι είναι αυτό στο οποίο βρέθηκαν λαθραία τσιγάρα. Συνταξιούχος αστυνομικός Τέλος, ο πρώην αστυνομικός στην απολογία του αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες λέγοντας ότι αυτός βρέθηκε εκεί για τριήμερο με γυναίκα που είχε εξωσυζυγική σχέση και η οποία γνώριζε την καθαρίστρια των ενοικιαζομένων, ο γιος της οποίας έχει το τρακτέρ και είναι κατηγορούμενος. Αρνήθηκε ότι είχε νοικιάσει όλα τα δωμάτια, παρά μόνο ένα, και ότι είχε δει στον επάνω όροφο να μένουν αλλοδαποί. Μία από τις ημέρες που έμεινε είδε τον ιδιοκτήτη των ενοικιαζομένων στον κόμβο των Γαργαλιάνων να οδηγεί το άσπρο φορτηγό, στο οποίο μετά βρέθηκε να έχει τσιγάρα, ενώ περιέγραψε κι ένα περίεργο περιστατικό όπου ο ιδιοκτήτης τον απείλησε, εν είδει αστείου, με ένα πλαστικό πιστόλι. Επίσης, σημείωσε ότι το φορτηγό αυτό το είχε δει λίγες ημέρες νωρίτερα στο κτήμα των ενοικιαζομένων, ενώ άκουσε τον ιδιοκτήτη να μιλά στο κινητό και έτσι έμαθε πού είναι το φορτηγό και όταν τον συνέλαβαν, το είπε στους λιμενικούς. Για τον κατηγορούμενο ψαρά, είπε ότι δεν ξέρει τι λέει. Όσο για τη βοηθητική μηχανή που βρέθηκε στο φουσκωτό και προερχόταν από δική του βάρκα, υποστήριξε ότι είχε πάρει τη βάρκα μαζί του γιατί του αρέσει να ψαρεύει και πως κάποιος πήρε τη μηχανή, αλλά είναι πολύ μικρής δύναμης για να κάνει οτιδήποτε. της Βίκυς Βετουλάκη - 

***  Ψάχνοντας το σπίτι σου…

Χθες το μεσημέρι μάς έγινε μια επώνυμη καταγγελία. Δε γνωρίζουμε αν αυτά που μας είπαν έγιναν όπως ακριβώς τα περιέγραψε ο συνομιλητής μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το γεγονός πρέπει να καταγραφεί. Μια γυναίκα ηλικιωμένη πήρε χθες το πρωί ταξί από την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, προκειμένου να την πάει στο σπίτι της. Ύστερα από κάποιες… στροφές και… γύρους ο επαγγελματίας πληροφόρησε την κυρία ότι έφτασε στο σπίτι της, σε περιοχή πίσω από την οδό Αθηνών. Όμως, το σπίτι βρισκόταν αρκετές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά και η ηλικιωμένη έψαχνε να το βρει εναγωνίως, αφού είχε χαθεί λόγω και της προχωρημένης ηλικίας της. Ευτυχώς, βρέθηκε ένας κύριος που με υπομονή την άκουσε και την έφτασε έξω από την πόρτα του σπιτιού της. Εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, ο επαγγελματίας μόνο τέτοιος δε θα πρέπει να χαρακτηριστεί. Επειδή υπάρχει και καταγγελία στο Σύνδεσμο Ραδιοταξί, τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν… Α.Π. - 

***  Δε… λύθηκε μύτη

Αν θυμάμαι καλά, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο δήμαρχος Π. Νίκας κατήγγειλε δημόσια ότι η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, το Δεκέμβριο του 2014, "δώρισε" στο γαλάζιο δήμαρχο Αμαρουσίου, Γ. Πατούλη, το ποσό των 78 εκατομμυρίων ευρώ. Κάτι παραπάνω, δηλαδή, από ορισμένα… ισοδύναμα που ψάχνει η σημερινή κυβέρνηση για να ελαφρύνει τον πόνο στους πολίτες από τους φόρους. Κι όμως. Η δημόσια καταγγελία του δημάρχου Καλαμάτας δε συγκίνησε καμία δημοτική παράταξη, καμία εισαγγελική αρχή, κανένα κόμμα, καμία κυβέρνηση. Αν είναι νόμιμο να… δωρίζονται τόσα εκατομμύρια ευρώ, να πιάσουμε σειρά κι εμείς… Α.Π. - 

***  Ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας 

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού, στις 25 Οκτωβρίου, ειδικό κλιμάκιο αποτελούμενο από επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας (ιατροί, νοσηλεύτριες, επισκέπτριες υγείας) θα βρίσκεται αύριο Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη και τη σωστή αυτοεξέταση. Στην προσπάθεια αυτή αρωγούς έχουν το Δήμο Καλαμάτας, το τοπικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού και το Σύλλογο Ξαναρχίζω. Άλλωστε, ο καρκίνος του μαστού, παρότι μία σοβαρή και συχνή, δεν είναι πλέον ανίατος και μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της γρήγορης παρέμβασης. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται απαραίτητη η σωστή ενημέρωση και πρόληψη, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της συχνής αυτοεξέτασης, της μαστογραφίας και της κλινικής εξέτασης όποτε χρειάζεται. Να σημειωθεί ότι στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας λειτουργεί από τις 31/7/2013 Ιατρείο Μαστού και μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 1.197 άτομα. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του ιατρείου μαστού, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 27210 46698 κάθε Τετάρτη (πρωινές ώρες). Ραντεβού μπορείτε να κλείσετε μέσω της υπηρεσίας 14500. - 

***  Θεματικός τουρισμός & πολιτισμός ελιάς στην Πύλο (φωτογραφίες)

     
Ημερίδα για «Bιοτουρισμό και Ανάδειξη του Πολιτισμού της Ελιάς στη Μεσσηνιακή Γη» Επιτυχία σημείωσε η ημερίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου με τίτλο «Bιοτουρισμός και Ανάδειξη του Πολιτισμού της Ελιάς στη Μεσσηνιακή Γη» και στόχο την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Μεσσηνίας και της διαχρονικής αξίας του πολιτισμού της ελιάς για την τουριστική ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στην Πύλο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα Ναυαρίνια 2015. Το έργο εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LEADER και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος και ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, καθηγήτρια Αγνή Βλαβιανού - Αρβανίτη. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, «διαμέσου πολυάριθμων εκδηλώσεων, εκδόσεων και άλλων πρωτοβουλιών θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε ηγετικές προσωπικότητες και κέντρα αποφάσεων διεθνώς ως προς τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής, την αναχαίτιση της Κλιματικής Αλλαγής και την ανάληψη ηγεσίας με όραμα και ευθύνη». Υπογράμμισε πως ο βιοτουρισμός είναι πρωτοβουλία με παγκόσμια εμβέλεια, που ενισχύει τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, μπορεί να αντιστρέψει την ανεργία και να δώσει κίνητρα ανάπτυξης και ευημερίας, υπογραμμίζοντας πως ο αρχαίος πολιτισμός του τόπου, η παραγωγή ελαιολάδου και ο συμβολισμός αμέτρητων χιλιετιών, προσδίδουν τις απαραίτητες διαχρονικές διαστάσεις, για να αποτελέσει η Μεσσηνία διεθνή πόλο έλξης και αξιόλογο τουριστικό προορισμό. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρης, υπογράμμισε τη σημασία της προσπάθειας της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής για να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο τη διάσωση όσο και τη διάδοση της μεσογειακής κουλτούρας, του τρόπου συγκομιδής και παραγωγής της ελιάς και του ελαιόλαδου της Μεσσηνίας. Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας, Βασ. Παπαθεοδοσίου, χαιρέτισε τη διοργάνωση της ημερίδας και ανέφερε την Τριφυλία ως περιοχή με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ως κατεξοχήν αγροτική και ελαιοκομική στη Μεσσηνία, με σπουδαία ετήσια παραγωγή ελαιολάδου, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και παγκόσμια αναγνώριση, όπως και τη δυνατότητα ανάπτυξης της προσπάθειας του βιοτουρισμού σε ένα τόσο εύφορο, σε περιβαλλοντικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, έδαφος. Ενδιαφέρουσες προτάσεις Η πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης- Μακεδονίας εν Αθήναις, Καίτη Καψή, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «ο αγώνας της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, αν ευοδωθεί και τα λόγια γίνουν πράξεις, τόσο η Μεσσηνία όσο και η χώρα ολόκληρη μπορούν να ατενίσουν το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία». Ο οικονομικός διπλωμάτης και πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας, Γιάννης Τζεν, σημείωσε πως μέσα από τις συναντήσεις που οργανώνει η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής η Ελλάδα μπορεί να προωθεί και να προβάλει τα βιοτουριστικά και τα παραδοσιακά προϊόντα της μεσσηνιακής γης, όπως το ελαιόλαδο. Πρότεινε την προώθηση-χάραξη πρωτοβουλίας που σε συνεργασία με τους tour operators θα έδινε τη δυνατότητα στους τουρίστες να επισκέπτονται τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία και να παρακολουθούν τον τρόπο παραγωγής του ελαιόλαδου, όπως το ΠΟΠ Καλαμάτας. Τόνισε την αναγκαιότητα και τη σημασία να δημιουργηθούν καλύτερες και πιο σύγχρονες συνθήκες στην τυποποίηση των εξαγωγών, που θα κάνουν το προϊόν ανταγωνιστικότερο έναντι άλλων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες γιγαντιαίων αγορών, ωστόσο μπορεί μέσω της δημιουργίας brand names να δημιουργεί προϊόντα ανώτερης ποιότητας, προϊόντα delicatessen, οι τιμές των οποίων θα μπορούσαν να είναι πιο ανταγωνιστικές. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, δήλωσε ότι ο Ελληνο-Ρωσικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια ελληνορωσικής φιλίας, θα διοργανώσει ειδικό διεθνές οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό forum. Ο επιχειρηματίας και δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κανάκης, χαρακτήρισε το βιοτουρισμό ως σημαντικό πεδίο υγιούς οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τόνισε την πολιτιστική, διατροφική και ιστορική σύνδεση ελιάς και Μεσσηνίας, που μετριέται από την αρχαιότητα και προέβη σε τρεις προτάσεις βιοτουριστικής ανάπτυξης, ως πόλους έλξης του κοινού: τη δημιουργία καινοτόμου Μουσείου της Ελιάς στην περιοχή, όπου θα παρέχεται από ειδικούς επιστημονική και εκπαιδευτική πληροφόρηση γύρω από το προϊόν, τη διοργάνωση διαγωνισμών γευσιγνωσίας ελαιολάδου εντός του χώρου του Ανακτόρου του Βασιλιά Νέστορα, συνδέοντας την αρχαιότητα, την ιστορία και το μύθο με το σήμερα και τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών στους τουρίστες μέσα από προγράμματα και δράσεις εκμάθησης της διαδικασίας ελαιοσυγκομιδής και δενδροφύτευσης. Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, Ι. Αργυράκης, τόνισε ότι ο βιοτουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού που μπορεί να δώσει νέα διάσταση στο ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας, χάριν του φυσικού και ανθρωπογενούς της περιβάλλοντος. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, το πολιτιστικό απόθεμα συνδυαζόμενο με πληθώρα φυσικών πόρων και η παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς είναι οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί ο βιοτουρισμός στη Μεσσηνία, είπε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα συνεργασίας τοπικών αρχών, μικρών επιχειρήσεων και την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινότητας. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», Γ. Καραμπάτος, αναφέρθηκε στη διοργάνωση της AGORA, μιας πολιτιστικής διαδρομής με ποικίλες εκδηλώσεις και σκοπό την προβολή του πολιτισμού της Μεσογείου της Ελιάς για την επιβίωση όσων συμβάλλουν στη διατήρηση αυτού του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος που κινδυνεύει με αφανισμό. Επίσης, σημαντική είναι η δημιουργία ευκαιριών που θα επιτρέψουν στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της Μεσογείου να ξεχωρίσουν σε ένα όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Την εισήγησή του συμπλήρωσε η υπεύθυνη Τεχνικής Υποστήριξης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct Καλαμάτας και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», Βασιλική Βασιλαδιώτη. Η κα Βασιλαδιώτη τοποθετήθηκε επί του θέματος της ημερίδας σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης για τη δημιουργία δικτύων. Σε σύντομη παρέμβασή του, ο εισαγγελέας παρ’ Αρείω Πάγω, Γ. Αρβανίτης, επισήμανε τη σχέση του με τον πολιτισμό της ελιάς και του ελαιολάδου από τα πατρογονικά του χώματα, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα εύρεσης άμεσου τρόπου να ενημερώνονται οι παραγωγοί για το πώς θα ξεκινούν την προβολή του προϊόντος τους. Σε χαιρετισμό του που αναγνώστηκε, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δ. Μανιάτης, τόνισε το βιοτουρισμό ως μονοπάτι για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Ο πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Γιάλοβας, Κώστας Μπαλαφούτης, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πύλου–Νέστορος για την αποδοχή της πρόσκλησής του για διοργάνωση ενός φεστιβάλ δημοτικού τραγουδιού στην Πύλο, τόνισε τη μακρόχρονη παράδοση και το τεράστιας σημασίας πολιτιστικό φορτίο που φέρει το δημοτικό τραγούδι σε όλη τη Μεσσηνία. - 

*** Εγκαίνια έκθεσης με εικαστικά έργα της Αγαθής Τσορώνη

Αύριο - σήμερα   Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, στις 9.00 το βράδυ, θα εγκαινιαστεί η ατομική έκθεση με εικαστικά έργα της Αγαθής Τσορώνη με τίτλο «Μετασχηματισμοί» στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου, έχει ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα –Παρασκευή 14.00 – 21.00 Σάββατο 10.30 -17.00. - 

***  Georges de Paris, η τελευταία βελονιά ράφτηκε στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)          
      
 
 
 
Πάμφτωχος ο Γεώργιος Χριστόπουλος (Georges de Paris όπως έγινε γνωστός) μετανάστευσε από την Καλαμάτα την περίοδο του πολέμου στη Γαλλία και μετά στην Αμερική, όπου κατάφερε να γίνει ο αγαπημένος ράφτης 9 Αμερικανών προέδρων, από τον Λίντον Τζόνσομ έως τον Μπάρακ Ομπάμα. Σύμφωνα, δε, με την τελευταία του επιθυμία, κηδεύτηκε χθες στην πατρώα γη.
  Μετανάστευσε στην Αμερική το 1960. Έζησε κάποια χρόνια πάμφτωχος και άστεγος. Το ταλέντο του όμως έλαμψε, η τύχη τον βοήθησε και μερικά χρόνια αργότερα έραβε τον τότε πρόεδρο της Αμερικής Λίντον Τζόνσον. Από το 1969 έως το 2010 έραψε κουστούμια για 9 Αμερικανούς προέδρους, συμπεριλαμβανομένου του Μπαράκ Ομπάμα. Πέθανε πριν από ένα μήνα στην Αμερική και χθες κηδεύτηκε στη Καλαμάτα. Το όνομά του Γεώργιος Χριστόπουλος, έμεινε γνωστός ως Georges de Paris.
Μια ζωή σαν παραμύθι, σαν κινηματογραφική ταινία του Ελία Καζάν, σαν μυθιστόρημα του Πολ Όστερ. Ο Γεώργιος Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1934 και την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στη Μασσαλία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού “New Yorker”, ως παιδί συμμετείχε στη γαλλική αντίσταση και μετέφερε μηνύματα κάτω από τη μύτη των Γερμανών. Οι πληροφορίες του περιοδικού αναφέρουν, επίσης, ότι έμαθε την τέχνη του ράφτη στη Γαλλία και μετά το τέλος του πολέμου στη Γερμανία.
  Από τα παγκάκια…
Αρχές της δεκαετίας του 1960 βρέθηκε στην Αμερική μαζί με τη Γαλλίδα σύντροφό του. Δυστυχώς για εκείνον, η ίδια το έσκασε μαζί με τις οικονομίες του (κάπου 3.000 δολάρια). Έμεινε άστεγος, πεινασμένος και ζούσε σε παγκάκια στα πάρκα της Ουάσιγκτον ως ρακοσυλλέκτης. Η γνωριμία του με μια άλλη γυναίκα τον βοήθησε να βρει δουλειά και λίγο καιρό αργότερα άνοιξε το δικό του μαγαζί.
Η γνωριμία του με τον Ότο Πρέσμαν, μέλος του Κογκρέσου, θα του ανοίξει τις πόρτες του Λευκού Οίκου. Ο Λίντον Τζόνσον θα είναι ο πρώτος πρόεδρος τον οποίο θα ράψει ο Georges de Paris, το μαγαζί του οποίου έχει έδρα μόλις τρία τετράγωνα απ’ την κατοικία των Αμερικανών προέδρων.
«Η Μπέτυ ήταν πολύ ευτυχισμένη, όταν τον χρησιμοποίησα ως ράφτη μου. Τα ρούχα που έραβε έδιναν μια προεδρική όψη σ’ εκείνον που τα φορούσε», δήλωνε το 2004 στο περιοδικό “New Yorker” ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ (σ.σ. η Μπέτυ ήταν η σύζυγός του).
Η στιλιστική ιστορία του Λευκού Οίκου έχει καταγράψει, επίσης, το γεγονός ότι ο Ρόναλντ Ρέιγκαν φορούσε κοστούμι του Georges de Paris, όταν σημειώθηκε η δολοφονική απόπειρα εναντίον του στις 30 Μαρτίου του 1981.
Η ίδια ιστορία αναφέρει ότι και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος φορούσε κοστούμι του Καλαματιανού δημιουργού, όταν απευθύνθηκε προς το αμερικάνικο έθνος μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.
Απ’ όλους τους προέδρους που είχε ντύσει, ο πιο «δύσκολος» ήταν ο Μπιλ Κλίντον. «Ήταν πολύ απαιτητικός, πάντα απασχολημένος και σχεδόν πάντα “κρύος”», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Washington Post” πριν από μερικά χρόνια ο Georges de Paris.
Το πελατολόγιό του, εκτός από τους προέδρους, περιελάμβανε εκατοντάδες λομπίστες, στελέχη και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Κάποια στιγμή βρέθηκε στο κατώφλι του καταστήματός του κι ένας ταξιτζής, ο οποίος το ’χε καημό να φτιάξει ένα καλό κουστούμι που θα τον έκανε να μοιάζει με Αμερικανό Πρόεδρο. «Πρόεδρο, δεν μπορώ να σε κάνω, ωστόσο μπορώ να σου φτιάξω ένα κουστούμι που θα σε κάνει μα μοιάζεις με τέτοιον», του είπε ο Georges de Paris.
Ο Καλαματιανός ράφτης, που εξελίχθηκε στον καλύτερο του είδους του στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, έδωσε ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο και τελικά απεβίωσε στις 13 Σεπτεμβρίου σε νοσοκομείο του Άριλινγκτον. Τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στην Καλαματιανή γη, πράγμα που έγινε χθες στις 5.00 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό του νεκροταφείου της πόλης.
Δημήτρης Τερζής, Εφημερίδα των Συντακτών

***  Ευλογημένη, αλλά όχι “έξυπνη” η Καλαμάτα          
     
Η Καλαμάτα… αρμενίζει στραβά
Συμπεράσματα από μια συνέντευξη τύπου
Με αφορμή των έναρξη των εκδηλώσεων «Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015»
Από μεθαύριο Σάββατο 24 Οκτωβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015» στους χώρους του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου, αλλά και σε διάφορες εγκαταστάσεις στην πόλη, όπου θα παρουσιαστούν αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές και εικαστικές προτάσεις οι οποίες αφορούν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή, προσκαλώντας κατοίκους και φορείς να φανταστούν το αστικό τους τοπίο.
Η έκθεση θα είναι με ελεύθερη είσοδο και στο πλαίσιό της θα φιλοξενηθούν δράσεις αστικού πολιτισμού, διαλέξεις πανεπιστημιακών και ερευνητών, fora συζητήσεων, αλλά και παράλληλες δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά και δρώμενα σε δημόσιους χώρους.
ΣΤΟΧΟI ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Στόχοι για την Καλαμάτα είναι:
-Να αναδειχθούν νέες ταυτότητες και δυνατότητες της πόλης με άξονες την βιώσιμη πόλη, την αειφόρο ανάπτυξη και το μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα
-Να τεθούν οι βάσεις ενός δημιουργικού διαλόγου μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας πάνω στην ανάλυση και αποκατάσταση των εννοιών «βιώσιμη και αειφόρος πόλη»
-Να αναδειχθεί ο δημόσιος χώρος ως εν δυνάμει πλατφόρμα της κοινωνικοπολιτικής ζωής στην πόλη
-Να συνεργαστούν οι ενεργές ομάδες της πόλης ως προς τους στόχους της έκθεσης, πραγματοποιώντας κοινές δράσεις
-Να ενεργοποιηθεί το φαντασιακό των πολιτών, ώστε να οραματιστούν την πόλη που επιθυμούν και να συνδιαμορφώσουν το χώρο που ζουν.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές και καλλιτεχνικές μελέτες, διπλωματικές, μεταπτυχιακές και ερευνητικές εργασίες, προτάσεις συλλόγων και μεμονωμένων κατοίκων που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας είναι δυνατόν να παρουσιασθούν στην έκθεση.
Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή, χρειάζεται να προωθήσουν το όνομα και τα στοιχεία τους για περαιτέρω επικοινωνία στο eutopos.kalamata@gmail.com.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Kalamata:21 και έχουν προσκληθεί ως υποστηρικτές το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Καλαμάτας, το ΤΕΕ Πελοποννήσου, ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας, η ΠΕ.ΕΚ.Π.Ε Πελοποννήσου, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, το Re:Think Project, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, και άλλοι φορείς.
Η ομάδα ΕΥ- ΤΟΠΟΣ, που έχει και την ευθύνη των εκδηλώσεων, είναι μια διεπιστημονική ομάδα με κοινό σημείο αναφοράς την Καλαμάτα. Δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2014 με τον ενθουσιασμό να διοργανώσει την έκθεση "Φαντάσου την πόλη, Καλαμάτα 2015" και να συνεχίσει την έρευνα και το διάλογο για το δημόσιο χώρο της πόλης.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου και μετά την παρουσίαση των εκδηλώσεων, σε ερώτηση του «Θ» κατά πόσο αυτό που ζούμε όλοι μας καθημερινά έχει σχέση με τα χαρακτηριστικά μιας "έξυπνης", "βιώσιμης" και "οικολογικής" πόλης, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι η Καλαμάτα δεν έχει εκμεταλλευτεί, όπως θα έπρεπε, τη θέση της και ότι υπάρχει μια ισοπεδωτική διαφορά ανάμεσα σε παρόμοια έργα που εκτελούνται εδώ και σε πόλεις ου εξωτερικού.
Μάλιστα, σημειώθηκε ότι οι σημειακές παρεμβάσεις που αποφασίζει η Δημοτική Αρχή δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πίσω τους ένας γενικός μπούσουλας, ένας… οδικός χάρτης.   του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Όμορφες εκπαιδευτικές δράσεις στο 2ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών! (φωτογραφίες) 


   
Όμορφες εκπαιδευτικές δράσεις – επισκέψεις και δραστηριότητες υλοποιούνται στο 2ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών, στις οποίες τα μικρά παιδιά συμμετέχουν με χαρά και ενδιαφέρον, συνδυάζοντας τη γνώση, την ψυχαγωγία και το παιχνίδι! Στις 16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, οι Νηπιαγωγοί προσκάλεσαν τη Διατροφολόγο Ασημίνα (Μίνα) Λιακοπούλου η οποία και παρουσίασε στα παιδιά την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής! Χθες, το Νηπιαγωγείο πραγματοποίησε επίσκεψη σε Οινοποιείο στη Μώραινα Φιλιατρών, καθώς και σε θερμοκήπιο ντομάτας, όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν για τους αμπελώνες και την παραγωγή κρασιού καθώς και για την παραγωγή ντομάτας. Προϊόντα της Τριφυλιακής γης που έχουν ξεχωριστή φήμη για την ποιότητά τους. Μάλιστα, στα παιδιά και τις Νηπιαγωγούς, προσφέρθηκαν μπαμπανάτσα ή αλλιώς ριγανάδα καθώς και σπιτική μηλόπιτα! - 

***

***Αθλητική  ενημέρωση  :

 ***  ΑΠΟΕΛ ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης  2-1  .- ^
Τα  γκόλ  : 8΄ Λούι  , 445+9 ΄  Καβενάγκι ,  60΄ Καρλάο .-*
Διαιτητής του αγώνα ο Αλεξέι Έσκοβ, με βοηθούς τους Ντιμίτρι Μοσιάκιν και Βαλερί Ντατσένκο
ΑΠΟΕΛ: Bάτερμαν, Αμορίν, Καρλάο, Αντωνιάδης, Αρτυματάς, Μοράις, Βινίσιους, Στίλιτς, Βάντερ, Εφραίμ, Καβενάγκι
Αστέρας Τρίπολης: Θεοδωρόπουλος, Αλόκο, Σανκαρέ, Γιαννούλης, Λούι, Δημούτσος, Μπερτόλιο, Κουρμπέλης, Ιγκλέσιας, Μάσα, Γιάννου

***  ΠΑΟΚ - Κράσνονταρ Ρωσίας   0-0 .- *
Κίτρινες - Κόκκινες κάρτες: Ζάϊρο - Τζεντρζέτζικ.
Διαιτητής: Έκμπεργκ (Σουηδία)
Βοηθοί: Νίλσον-Σιόλμπλομ (Σουηδία)
ΠΑΟΚ: Γλύκος, Σκόνδρας, Μαλεζάς, Βίτορ (46΄ Λέοβατς), Κόστα, Ροντρίγκες, Κάτσε, Σάμπο, Πέλκας (72΄ Μακ), Ζάιρο, Αθανασιάδης (57' Μπερμπάτοφ).
Κράσνονταρ: Ντικάν, Στράντμπεργκ, Τζεντρζέτζικ, Γκράνγκβιστ, Καλέσιν, Τορμπίνσκι, Αχμέντοφ (65' Μαμάεφ) , Λαμπόρντε, Καμπορέ, Ζοαοζίνιο, Σμόλοφ (63' Αρι).
Ο ΠΑΟΚ έ-Χ-ασε κι άλλο έδαφος, ήττα με ανατροπή για Αστέρα
ΠΑΟΚ: Γλύκος, Σκόνδρας, Βίτορ, Κόστα, Μαλεζάς, Ροντρίγκες, Κάτσε, Σάμπο, Πέλκας, Ζάιρο, Αθανασιάδης.
Κράσνονταρ: Ντικάν, Στράντμπεργκ, Τζεντρζέτζικ, Γκράνγκβιστ, Καλέσιν, Τορμπίνσκι, Αχμέντοφ, Λαμπόρντε, Καμπορέ, Ζοαοζίνιο, Σμόλοφ
Στον πάγκο για τον ΠΑΟΚ βρίσκονται οι: Όλσεν, Τζαβέλλας, Μακ, Γκολάσα, Μπερμπάτοφ, Λέοβατς, Τζιόλης
Στον πάγκο των Ρώσων είναι οι : Σίνιτσιν, Σίγκουρτσον, Μαμάεφ, Γκαζίνσκι, Μπιστρόφ, Πετρόφ, Άρι
***  Συνοπτικά τα αποτελέσματα, Europa League (3η στροφή)  οι σκόρερ και οι βαθμολογίες ανά όμιλο:
1ος ΟΜΙΛΟΣ

Μόλντε-Σέλτικ 3-1
(11΄ Καμάρα, 18΄ Φόρεν, 56΄ Ελγιουνούσι - 55΄ Κόμονς)

Φενέρμπαχτσε-Αγιαξ 1-0
(89΄ Φερναντάο)

Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Μόλντε 2 1 0 7-3 7
Φενέρμπαχτσε 1 1 1 4-5 4
Σέλτικ 0 2 1 5-7 2
Αγιαξ 0 2 1 3-4 2

2ος ΟΜΙΛΟΣ


Λίβερπουλ-Ρούμπιν Καζάν 1-1
(37΄ Τσαν - 15΄ Ντέβιτς)

Μπορντό-Σιόν 0-1
(21΄ Λακρουά)

Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Σιόν 2 1 0 4-2 7
Λίβερπουλ 0 3 0 3-3 3
Μπορντό 0 2 1 1-2 2
Ρούμπιν Καζάν 0 2 1 2-3 2

3ος ΟΜΙΛΟΣ


ΠΑΟΚ-FC Κράσνονταρ 0-0

Καμπάλα-Ντόρτμουντ 1-3
(90+3΄ Ντοντό - 31΄,38΄,72΄ Ομπαμεγιάνγκ)

Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Ντόρτμουντ 2 1 0 6-3 7
FC Κράσνονταρ 1 1 1 3-3 4
ΠΑΟΚ 0 3 0 1-1 3
Καμπάλα 0 1 2 2-5 1

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Λέγκια Βαρσοβίας-Μπριζ 1-1
(51΄ Κούχαρτσικ - 39΄ Ντε Φάου)

Μίντιλαντ-Νάπολι 1-4
(43΄ Πούσιτς - 19΄ Καγεχόν, 31΄,40΄ Γκαμπιαντίνι, 90+4΄ Ιγκουαϊν)

Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Νάπολι 3 0 0 11-1 9
Μίντιλαντ 2 0 1 5-5 6
Λέγκια Βαρσοβίας 0 1 2 1-4 1
Μπριζ 0 1 2 2-9 1

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Βιγιαρεάλ-Ντιναμό Μινσκ 4-0
(17΄,32΄ Μπακαμπού, 61΄ Σολντάδο, 70΄ Μπεϊγί)

Ραπίντ Βιένης-Βικτόρια Πλζεν 3-2
(34΄ Χόφμαν, 52΄ Σάουμπ, 67΄ Πέτσος - 12΄ Ντούρις, 76΄ Χροσόφσκι)

Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Ραπίντ Βιένης 3 0 0 6-3 9
Βιγιαρεάλ 2 0 1 6-2 6
Βικτόρια Πλζεν 1 0 2 4-4 3
Ντιναμό Μινσκ 0 0 3 0-7 0

6ος ΟΜΙΛΟΣ

Μπράγκα-Μαρσέιγ 3-2
(61΄ Χασάν, 77΄ Εντουάρντο, 88΄ Αλαν - 84΄ Αλεσαντρινί, 87΄ Μπατσουαγί)

Σλόβαν Λίμπερετς-Γκρόνινγκεν 1-1
(87΄ Λούκασεν - 90+6΄ Χούσεν)

Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Μπράγκα 3 0 0 5-2 9
Σλόβαν Λίμπερετς 1 1 1 2-2 4
Μαρσέιγ 1 0 2 5-4 3
Γκρόνινγκεν 0 1 2 1-5 1

7ος ΟΜΙΛΟΣ

Λάτσιο-Ρόζενμποργκ 3-1
(28΄ Μάτρι, 54΄ Φελίπε Αντερσον, 79΄ Καντρέβα - 69΄ Σόντερλουντ)

Ντνίπρο-Σεντ Ετιέν 0-1
(44΄ Αμουμά)

Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Λάτσιο 2 1 0 7-4 7
Σεντ Ετιέν 1 1 1 5-5 4
Ντνίπρο 1 1 1 2-2 4
Ρόζενμποργκ 0 1 2 2-4 1

8ος ΟΜΙΛΟΣ

Λοκομοτίβ Μόσχας-Μπεσίκτας 1-1
(54΄ Μαϊκόν - 64΄ Μάριο Γκόμεζ)

Σπόρτινγκ Λισ.-Σκεντέρμπεου 5-1
(38΄πεν. Ακουϊλάνι, 41΄πεν. Μοντέρο, 64΄ Ματέους, 69΄ Φιγκεϊρέντο, 77΄ Ζοάο Περέιρα - 89΄ Γιασάνιτσα)

Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Λοκομοτίβ Μόσχας 2 1 0 6-2 7
Μπεσίκτας 1 2 0 3-2 5
Σπόρτινγκ Λισ. 1 1 1 7-5 4
Σκεντέρμπεου 0 0 3 1-8 0

9ος ΟΜΙΛΟΣ


Βασιλεία-Μπελενένσες 1-2
(15΄ Λανγκ - 27΄ Λουϊς Λεάλ, 45΄ Κούτσα)

Φιορεντίνα-Λεχ Πόζναν 1-2
(90΄ Ρόσι - 65΄ Κοβνάτσκι, 82΄ Γκάιος)

Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Βασιλεία 2 0 1 5-3 6
Λεχ Πόζναν 1 1 1 2-3 4
Μπελενένσες 1 1 1 2-5 4
Φιορεντίνα 1 0 2 5-4 3

10ος ΟΜΙΛΟΣ


Μονακό-Καραμπάχ 1-0
(70΄ Τραορέ)

Άντερλεχτ-Τότεναμ 2-1
(13΄ Ζιλέ, 75΄ Οκάκα - 4΄ Ερικσεν)

Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Βασιλεία 2 0 1 5-3 6
Λεχ Πόζναν 1 1 1 2-3 4
Μπελενένσες 1 1 1 2-5 4
Φιορεντίνα 1 0 2 5-4 3

11ος ΟΜΙΛΟΣ

Σάλκε-Σπάρτα Πράγας 2-2
(6΄ Ντι Σάντο, 73΄ Σάνε - 50΄ Φατάι, 63΄ Λάφατα)

ΑΠΟΕΛ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 2-1
(+45΄πεν. Καβενάγκι, 59΄ Καρλάο - 8΄ Λιούι)

Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Σάλκε 2 1 0 9-2 7
Σπάρτα Πράγας 1 2 0 5-3 5
ΑΠΟΕΛ 1 0 2 2-6 3
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 0 1 2 2-7 1

12ος ΟΜΙΛΟΣ


Άλκμααρ-Άουγκσμπουργκ 0-1
(43΄ Τροχόφσκι)

Παρτιζάν Βελ.-Αθλέτικ Μπιλμπάο 0-2
(32' Ραούλ Γκαρσία, 85΄ Ετσεμπαρία)
Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Αθλέτικ Μπιλμπάο 2 0 1 6-2 6
Παρτιζάν Βελ. 2 0 1 6-5 6
Άουγκσμπουργκ 1 0 2 3-6 3
Άλκμααρ 1 0 2 4-5 3

***  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΚΑΡΣΙΓΙΑΚΑ  85-73  .-^
Ο Παναθηναϊκός «τσάκισε» την Καρσίγιακα με 85-73
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ράντοβιτς (Κροατία), Ζαμοΐσκι (Πολωνία), Χιμένεθ (Ισπανία)
Τα δεκάλεπτα: 30-15, 47-34, 65-52, 85-73
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 8 (2), Χαραλαμπόπουλος 2, Γιάνκοβιτς 4, Φώτσης 8 (2), Ραντούλιτσα 8, Φελντέιν 2, Διαμαντίδης 12 (3), Γκιστ 27 (3), Καλάθης 6, Παπαγιάννης, Κούζμιτς 8.
ΚΑΡΣΙΓΙΑΚΑ (Ουφούκ Σαρίτσα): Ράγκλαντ 12 (1), Παλάσιος 14 (2), Άιβερσον 5, Μπαϊγκούλ 2, Αλτιντίγκ 2, Κάρτερ 4, Γκονλούμ 4, Γκάμπριελ 17 (2), Κάρτερ 10 (2), Σιπάχι 3.
 *** Ο Γιάννης Αναστασίου βρέθηκε για πρώτη φορά στο κλειστό του ΟΑΚΑ και παρακολούθησε τον μπασκετικό Παναθηναϊκό.
***Τα αποτελέσματα Στην Ευρωλίγκα... και οι βαθμολογίες της 2η αγωνιστικής:Α' όμιλος
Μπάγερν Μονάχου-Χίμκι 69-60
Ρεάλ Μαδρίτης-Ερυθρός Αστέρας (22/10, 23:00)
Στρασβούργο-Φενέρμπαχτσε (23/10, 21:45)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

Μπάγερν Μονάου 1-1 3
Κίμκι 1-1 3
Ερυθρός Αστέρας 1-0 2
Φενερμπαχτσέ 1-0 2
Στρασμπούρ 0-1 1
Ρεάλ Μαδρίτης 0-1 1

B' όμιλος
Αναντολού Εφές-Εμπόριο Αρμάνι 89-73
Τσεντεβίτα-Λιμόζ 80-84
Λαμποράλ Κούτσα-Ολυμπιακός (23/10, 21:30)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

Αναντολού Εφές 2-0 4
Αρμάνι Μιλάνο 1-1 3
Λιμόζ 1-1 3
Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ 0-2 2
Ολυμπιακός 1-0 2
Λαμποράλ Κούτσα 0-1 1

Γ' όμιλος

Παναθηναϊκός-Καρσίγιακα 85-73
Ζαλγκίρις Κάουνας-Λοκομοτίβ Κουμπάν (23/10, 19:45)
Μπαρτσελόνα-Ζιέλονα Γκόρα (23/10, 22:00)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

Παναθηναϊκός 1-1 3
Καρσίγιακα 1-1 3
Λοκομοτίβ Κουμπάν 1-0 2
Ζαλγκίρις Κάουνας 1-0 2
Μπαρτσελόνα 0-1 1
Ζιέλονα Γκόρα 0-1 1

Δ' όμιλος
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ουνικάχα Μάλαγα 82-93
Μπάμπεργκ-Νταρουσάφακα (23/10, 21:00)
Ντιναμό Σασάρι-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (23/10, 21:45)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

Μάλαγα 2-0 4
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-0 2
Νταρουσάφακα 1-0 2
Μακάμπι Τελ Αβίβ 0-2 2
Σάσαρι 0-1 1
Μπάμπεργκ 0-1 1

*** Εντυπωσιακές νίκες της Μεσσηνίας κόντρα στην Αρκαδία         
      
 
Εντυπωσιακή πρεμιέρα στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Προεπιλογής Εθνικών ομάδων Παίδων και Νέων της ΕΠΣΜ, καθώς επικράτησαν με 5-0 των αντίστοιχων συγκροτημάτων της Αρκαδίας χθες στο Αθλητικό Κέντρο της Ένωσης στον Κορδία.
  ΟΙ ΠΑΙΔΕΣ
Η Μεικτή ομάδα Παίδων Μεσσηνίας θριάμβευσε με 5-0 της Αρκαδίας στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του 11ου ομίλου.
Η Μεικτή της Ένωσής μας πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση και εκτός από τα 5 γκολ έχασε ορισμένες αξιόλογες ευκαιρίες.
Τα γκολ σημείωσαν οι Γιώργος Κωστέας (12΄ με ωραίο πλασέ), Περικλής Δημητρίου (17΄ και 24΄ με σουτ), Γιώργος Χαρλέπας (65΄ με κεφαλιά μετά από κόρνερ του Χρήστου Λαμπρόπουλου) και Γιώργος Στασινόπουλος (75΄ με σουτ).
Το ματς σφύριξε ο Γιάννης Κουτσαναστάσης από την ΕΠΣ Μεσσηνίας, ενώ βοηθοί ήταν οι Δημήτρης Γιαννόπουλος και Γιάννης Γιαννέτσος από την ίδια Ένωση.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ (Παναγιώτης Δρούγας, Θεόδωρος Ασημακόπουλος): Ε. Καραχάλιος, Μωραγιάννης, Οικονομέας (57΄ Δημητρακόπουλος), Κ. Παπαθεοδωρίδης, Νικολακόπουλος (67΄ Μεϊντάνης), Χαρλέπας, Ζαχαριάς (57΄ Τσιγαρίδης), Δημόπουλος (52΄ Λαμπρόπουλος), Κωστέας (67΄ Βρυώνης), Δημητρίου, Στασινόπουλος.
ΑΡΚΑΔΙΑ (Βασίλης Λιώρης): Θεοδοσόπουλος, Πουτσέλας (62΄ Αλαμανιώτης), Γ. Καρασούλος, Ζαφειρίου (62΄ Μένης), Αδαμόπουλος, Γεωργακόπουλος, Μιχόπουλος, Καραμάνης, Τζήλος, Χατζόπουλος (41΄ Ορφανόπουλος), Δαύρο ς(35΄ λ. τρ. Κοψαύτης).
-          Γιατρός αγώνα ήταν ο Γιάννης Στεφανούρης.
  Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 1 αγώνα)
1. Μεσσηνία    5-0       3
2. Αρκαδία      0-5       0
3. Λακωνία      -           -
* Ρεπό έχει κάνει η Λακωνία.
  ΟΙ ΝΕΟΙ
Η Μεικτή ομάδα Νέων Μεσσηνίας επιβλήθηκε με 5-0 της Αρκαδίας, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του 11ου ομίλου.
Τα γκολ σημείωσαν οι Αλέξανδρος Παπαδήμος (7΄ με φοβερό σουτ, έπειτα από ωραίο γύρισμα του Νίκου Συρμπόπουλου), Γιάννης Σαρδέλης (23΄ με κεφαλιά η μπάλα κόντραρε στο σώμα του Νίκου Γκαύρου έπειτα από κόρνερ του Νέστορα Μπάκα), ο Χρήστος Δικαίος (40΄ μ’ αυτογκόλ προσπάθησε ν’ απομακρύνει την μπάλα έπειτα από κόρνερ του Νέστορα Μπάκα), ο Διονύσης Θεοχαρόπουλος (83΄ με σουτ, έπειτα από γύρισμα του Ορέστη Αντεμάι) και Διονύσης – Παναγιώτης Σαραντόπουλος (85΄ με πλασέ, πήρε το ριμπάουντ έπειτα από απόκρουση του Γιάννη  Κωνσταντά σ’ εκτέλεση πέναλτι του Ορέστη Αντεμάι – ανατροπή του ίδιου από τον Μιχάλη Καρασούλο).
Τον αγώνα σφύριξε ο Δημήτρης Γιαννόπουλος από την ΕΠΣΜ, ενώ βοηθοί ήταν οι Γιάννης Κουτσαναστάσης και Γιάννης Γιαννέτσος από την ίδια Ένωση.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ (Παναγιώτης Δρούγας, Θεόδωρος Ασημακόπουλος): Μπαχράμης, Συρμπόπουλος, Θεοχαρόπουλος, Τσιλιγωνέας, Δεδούσης, Μπαζάνης, Ι. Καραχάλιος (52΄ Σαραντόπουλος), Αντεμάι, Παπαδήμος, Σαρδέλης (67΄ Β. Παπαθεοδωρίδης), Μπάκας (62΄ Κάππος).
ΑΡΚΑΔΙΑ (Βασίλης Λιώρης): Κωνσταντάς, Γκαύρος, Σακελλαράκης, Δικαίος, Μ. Καρασούλος, Μπουλούγαρης, Δολιανίτης (46΄ Κ. Δικαίος), Τσεμπελής, Δράνιας (70΄ Σεφέρης), Καλογερόπουλος, Τσουμπλέκας.
-          Γιατρός αγώνα ήταν ο Γιάννης Στεφανούρης.
  Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 1 αγώνα)
1. Μεσσηνία 5-0         3
2. Αρκαδία 0-5            0
3. Λακωνία      -           -
Ρεπό έχει κάνει η Λακωνία.
  Η ΕΠΟΜΕΝΗ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
(Τετάρτη 4 Νοεμβρίου)
Λακωνία – Μεσσηνία
Ρεπό: Αρκαδία
 -          Κοντά στις Μεικτές ομάδες της  ΕΠΣΜ βρέθηκαν ο τεχνικός διευθυντής της ΕΠΣΜ Άγγελος Σκαφιδάς, ο σκάουτερ της Ένωσης Αλέκος Τσατάς και φυσικά τα μέλη του Δ.Σ. και υπεύθυνοι των ομάδων Παίδων και Νέων Κώστας Κανελλόπουλος, Ηλίας Αλεξανδρόπουλος.
-          Koντά στις Μεικτές της ΕΠΣ Αρκαδίας βρέθηκαν οι Γιώργος Κουρούσιας, Γιώργος Μπιρμπίλης.
-          Στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ στον Κορδία διακρίναμε τον πρόεδρο της ΕΠΣΜ Λεωνίδα Οικονομίδη, τον γενικό γραμματέα Αντώνη Τουρλομούση, τον Καλαματιανό Ομοσπονδιακό προπονητή της Εθνικής ομάδας Παίδων Βασίλη Γεωργόπουλο, τον παλιό διεθνή ποδοσφαιριστή και σκάουτερ του Ολυμπιακού Πειραιώς Γιώργο Αμανατίδη, τα μέλη της επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΣΜ Χρήστο Κότσαρη, Παναγιώτη Μανωλόπουλο και αρκετούς προπονητές τοπικών ομάδων (όπως τον Αντώνη Μαυρέα, τον Λάκη Σπάλα, τον Λεωνίδα Μούργο, τον Παναγιώτη Μπιζίμη, τον Πέτρο Δημόπουλο, τον Αλέκο Δέδε, τον Τάκη Καλόμαλο, τον Χρήστο Πλάγο και τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο).

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015  :                 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  01  Οκτωβρίου  2015  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-01-2015.html .-                                                                                                
 ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  02  Οκτωβρίου 2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-02-2015.html .-                  
~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  02  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/02-2015.html .-                    
~Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  03  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-03-2015.html .-                                                                                               
~  Αθλητικό Σαββάτο-κύριακο 03 , 04  και  05  Οκτωβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/03-04-05-2015.html .-                                                                                                                   
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  03  Οκτωβρίου  2015:   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/10/03-2015.html .- 
 ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  04  Οκτωβρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-04-2015.html .-                                                                                                                   
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 05  Οκτωβρίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-05-2015.html .-                                                                                                             
 ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS Στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  06  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-06-2015.html .-                                                                                                        
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 06  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/06-2015.html                                                                                                                                
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   Στο  αγιάζι της  ενημέρωσης   Τετάρτη  07 Οκτωβρίου  2015 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-07-2015.html .-     
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  08  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-08-2015.html .-                                                                                                                     
~ Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  09  Οκτωβρίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-09-2015.html .-                                                                                                
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 09  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/10/09-2015.html ,                                                                                                                                               
~ Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  10  και  11  Οκτωβρίου 2015:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .-                                                           
 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 10  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-10-2015.html .-                            
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-                                                                                                                       
~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ   Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-                                                                                                             
~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-                                                                                                                         
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-11-2015.html .-                                                                                                                  
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Δευτέρα   12  Οκτωβρίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-12-2015.html .-                                                                                                         ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  13  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-13-2015.html .-                                                                                                              
~Η  Εφημερίδα  μας  Arfara  News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  14  Οκτωβρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-14-2015.html .-                                 
~Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 14  Οκτωβρίου  2015   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/10/14-2015.html .-                                                                                                                       
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  15  Οκτωβρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-15-2015.html .-                                                                                                                     
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  16  Οκτωβρίου  2015: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-16-2015.html .-                                                                                             
~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html .-                                         
 ~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 17 , 18  και 19  Οκτωβρίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/17-18-19-2015.html    ~ Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  19  Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-19-2015.html .-                                                                                                               
~Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  20  Οκτωβρίου  2015 :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-20-2015.html .-                                                                                                             
~ Η  Εφημερίδα  μας   ASRFARA  NEWS  το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/10/asrfara-news-21-2015.html .-    
~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-                                                                                                              
~Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Πέμπτη  22 Οκτωβρίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-22-2015.html ,.-                 
 ~   ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ Πέμπτη  22  Οκτωβρίου  2015     Εκδρομές - Διαδρομές - Διασκέδαση στις  Ελληνικές Ομορφιές !!  Φωτογραφίες  και Βίντεο !! :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/22-2015.html .-                                                                                                                           
~~ Η  Εφημερίδα  μας ARFARA NEWS  το  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 23  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-23-2015.html .-                                                                                                                   

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 

~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-

~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 

Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/10-11-2015.html .- 

~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 
 
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  

1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4409  video.  -    Σταματης Σκουλικας  

2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  

http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2617 video.     σταμος σκουλικας ,  

3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.

http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2618 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,

Σύνολον                                        9645   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4580 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 556 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.333   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   521 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  476. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 84 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου