ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις , Τετάρτη  27 Ιανουαρίου  2016 
~



~
***  Οι γραφικές Σπέτσες
Ένας αγαπημένος προορισμός πολλών κατοίκων της πρωτεύουσας είναι οι Σπέτσες, που με την αρχοντιά του, την πλούσια ιστορία του και τις γραφικές γωνιές του το κάνουν ασυναγώνιστο αν πρόκειται για ένα ολιγοήμερο ταξίδι.
Με το που μπαίνεις στο λιμάνι την προσοχή σου τραβούν τα παραδοσιακά σπίτι με τις κεραμοσκεπές και τα αναπαλαιωμένα ιστορικά κτίρια.
Αγαπημένη βόλτα των περισσοτέρων είναι αυτή κατά μήκος του προβλήτα, που ξεκινάει από τα ξενοδοχεία και το κέντρο του οικισμού και φτάνει μέχρι το σημείο που έχει τα καφέ, τις ταβέρνες και τα παραθαλάσσια μπαράκια. Αυτή η βόλτα μπορεί να γίνει τόσο με τα πόδια όσο και με μια από τις άμαξες που υπάρχουν στο νησί.
Το απόγευμα είναι η ιδανική ώρα για να κάνετε μια χαλαρή βόλτα στο κέντρο του οικισμού, να αγοράσετε πρωτότυπα σουβενίρ από τα μαγαζιά με τα είδη δώρων αλλά και να δοκιμάσετε τα μοναδικά αμυγδαλωτά, γλυκό – σήμα κατατεθέν του νησιού!
To μουσείο των Σπετσών και το μουσείο Μπουμπουλίνας είναι σίγουρα δύο από τα must του νησιού.
Δείτε τις φωτογραφίες:
Σπέτσες Σπέτσες Σπέτσες Σπέτσες Σπέτσες Σπέτσες                                                                                                                   
Πηγή φωτο: Wikipedia

***  Το Δοξάτο της Δράμας
Με το που φτάνει κανείς στο Δοξάτο της Δράμας το πρώτο πράγμα που προσέχει είναι τα αρχοντικά που χτίστηκαν τον περασμένο αιώνα και είναι χαρακτηριστικά δείγματα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής αυτής της περιόδου.
Οι κάτοικοί του είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι, αγαπούν την παράδοση και διαφυλάσσουν την ιστορία του τόπου τους.
Αν κάνετε μια βόλτα στο κέντρο του χωριού, αξίζει να κάνετε μια στάση στην βασιλική του Αγίου Αθανασίου, στο πνευματικό κέντρο που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό, στην καπναποθήκη που σε ταξιδεύει στις εποχές που οι περιοχή γνώριζε μεγάλη ακμή λόγω του καπνού αλλά και στο μνημείο της εκτέλεσης των κατοίκων του Δοξάτου το 1941.
Στις ταβέρνες της περιοχής θα δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ, τις υπέροχες πίτες και τα ντόπια κρέατα και αλλαντικά.
Οι κάτοικοι τους καλοκαιρινούς μήνες περνάνε την ώρα τους και διασκεδάζουν στις πλατείες του Δοξάτου, που είναι και το σημείο συνάντησης των νέων της περιοχής.
Δοξάτο, σχολείο

***  Το νησάκι Βίδο στη Κέρκυρα
 
 
Το Ιόνιο είναι γεμάτο από ομορφιές! Πέρα από τα μεγάλα νησιά, όπως θα γνωρίζετε, υπάρχουν πολλά μικρά νησάκια, πραγματικοί παράδεισοι, που άλλοι κατοικούνται και άλλοι όχι.
Μια φίλη μας, μας έστειλε φωτογραφίες για το Βίδο και μας έγραψε: « Πρόκειται για το νησάκι Βίδο στην Κέρκυρα. Οι περισσότεροι, σχεδόν όλοι βασικά μόλις ακούν Κέρκυρα σκέφτονται το Ποντικονήσι. Αυτό όμως που ελάχιστοι νομίζω ξέρουν ( εκτός από τους Κερκυραίους φυσικά) είναι το Βίδο. Το Βίδο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη και συγκεκριμένα απέναντι από το παλιό λιμάνι. Είναι ένα πολύ μικρό νησάκι, ακατοίκητο, μέσα στο πράσινο και λίγο "έξω από τον πολιτισμό" θα μπορούσε να πει κανείς. Είναι τόσο μικρό που μέσα σε λίγη ώρα μπορείς να το γυρίσεις όλο περπατώντας στα μονοπάτια που υπάρχουν. Στο νησί υπάρχουν τα βασικά (ένα καφέ -εστιατόριο, εγκαταστάσεις υγιεινής) και φυσικά παραλίες. Βέβαια αν κάποιος θέλει την ησυχία του, μπορεί να βρει τη δική του προσωπική παραλία καθώς σε πολλά σημεία του νησιού υπάρχουν σημεία που μπορεί κάποιος να κολυμπήσει. Στο νησί υπάρχει επίσης το Σέρβικο Μαυσωλείο (που είναι ένα μνημείο των Σέρβων στρατιωτικών ) , μια εκκλησία και οι δημοτικές κατασκηνώσεις που φιλοξενούν πολλά παιδιά. Με το καραβάκι που φεύγει κάθε ώρα από το παλιό λιμάνι είσαι εκεί σε 10 λεπτά. Αξίζει να το επισκεφτείς αν βρεθείς στην Κέρκυρα».
Δείτε τις φωτογραφίες:
Βίδο,Κέρκυρα Βίδο,Κέρκυρα Βίδο,Κέρκυρα Βίδο,Κέρκυρα Βίδο,Κέρκυρα

 ***   Πρέβεζα: Ένα «νησί» στην Ήπειρο
 
Πολλά μέρη στη χώρα μας μπορεί να είναι στην Ήπειρο ή τη Μακεδονία, αλλά το τοπίο να θυμίζει νησί. Έτσι είναι και η γραφική Πρέβεζα, όπως θα διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες που μας έστειλε η Σόνια.
Ειδικά μετά την δημιουργία της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου ολοένα και περισσότεροι είναι οι επισκέπτες στην ευρύτερη περιοχή.
Το σκηνικό είναι μοναδικό: Από τη μία απέραντες εκτάσεις με ελαιώνες, από την άλλη δαντελωτές ακρογιαλιές και τρεχούμενα νερά.
Εκατοντάδες σκάφη φιλοξενούνται στο λιμάνι της και μια βόλτα το απόγευμα είναι απαραίτητη πριν καθίσετε σε κάποιο από τα εστιατόρια ή τα καφέ για να απολαύσετε το φαγητό ή το ποτό σας.
Αν είστε λάτρεις των μουσείων και των συλλογών θα βρείτε πολλά για να επισκεφθείτε: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Νεοχωρίου, το Υπαίθριο Εθνολογικό Μουσείο Φλάμπουρων και το Ναυτικό Μουσείο είναι μόνο κάποια από αυτά.
Χιλιάδες επισκέπτες θαυμάζουν αρχαιολογικούς χώρους όπως την Αρχαία Νικόπολη, τον Ενετικό Πύργο, τα Οθωμανικά Λουτρά και τα φρούρια του Παντοκράτορα ή της Λασκάρας.
Όσο για τις παραλίες, ακόμη και οι πιο απαιτητικοί θα μείνουν ικανοποιημένοι. Η Κυανή Ακτή είναι δίπλα στην πόλη, το Αλωνάκι έχει χρυσαφένια αμμουδιά και καταγάλανα νερά, ο Μύτικας είναι για τους πιο...κοσμικούς, ενώ ξεχωρίζουν το Μονολίθι, το Κανάλι, τα Αρτολίθια και η Καστροσυκιά.
Πρέβεζα Πρέβεζα Πρέβεζα
Ευχαριστούμε την Σόνια για τις υπέροχες φωτογραφίες.

 ***  Λυδία Καβάλας: Ιδανικός προορισμός για φθινοπωρινή απόδραση
Μπορεί από την Αθήνα η Καβάλα και τα χωριά της να πέφτουν λίγο μακριά, ωστόσο αξίζει η διαδρομή αυτή για να απολαύσετε τα μοναδικά τοπία της περιοχής, να ξεναγηθείτε στα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία και να γνωρίσετε τις παραδόσεις και τα έθιμα.
Η Λυδία Καβάλας, που οι νεότεροι την έχετε συνδέσει με τον Θοδωρή Ζαζοράκη καθώς είναι ο τόπος καταγωγής του, είναι ένας πανέμορφος τόπος με πλούσια ιστορία.
Έχει ενδιαφέρον: Η πρώτη επίσκεψη σας προτείνουμε αυτή στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και στο αρχαίο θέατρο, που έχει αναστηλωθεί.
Στην περιοχή υπάρχει η Φυλακή του Αγίου Παύλου αλλά και το Ιερό Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας.
Τι να δοκιμάσουμε:  Στην περιοχή υπάρχει εξαιρετικό κρασί, κουραμπιέδες, σιροπιαστοί λουκουμάδες και γλυκά κουταλιού όπως το καρυδάκι.
Λυδία Λυδία Λυδία
Πηγή φωτο: kavalagreece.gr

***  Σαραβάλι Αχαΐας
Το Σαραβάλι είναι οικισμός της δημοτικής ενότητας Μεσσάτιδος του δήμου Πατρέων. Βρίσκεται νότια-νοτιοδυτικά έξω από την Πάτρα και απέχει οδικώς 8 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο της. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο μεταξύ 70-180 μέτρων, στα ρίζα του Ομπλού που αποτελεί πρόβουνο του Παναχαϊκού όρους.
Έχει πληθυσμό 735 κατοίκους και αποτελεί έδρα της ομώνυμης δημοτικής κοινότητας που ανήκουν επίσης οι οικισμοί των Δεμενίκων, του Κεφαλόβρυσου, του Μπακαρίου και του Αγίου Στεφάνου, με συνολικό πληθυσμό 4202 κατοίκους.
Στα βόρεια όρια του οικισμού του Σαραβαλίου διέρχεται ένα μέρος της Περιμετρική Οδού Πατρών, η οποία συνδέει την Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου και την Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών.
Η ονομασία του οφείλεται στον Ντε Σαραβάλε, Γάλλο φεουδάρχη της περιοχής και σταυροφόρο, ο οποίος είχε κτίσει στην περιοχή την οικία του, ένα κάστρο, απομεινάρια του οποίου υπάρχουν και σήμερα. Σύμφωνα με την παράδοση, στο κάστρο αυτό έμεινε, το 1425, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ονομάστηκε έτσι από τον Ιταλό φεουδάρχη της περιοχής, Ραϊνάλδο, ο οποίος καταγόταν από το Σαραβάλε (Saravale) της Βόρειας Ιταλίας.
Το κάστρο του Σαραβαλίου
Το κάστρο είχε κατασκευαστεί από Φράγκους, άγνωστο ακριβώς πότε, χρησιμοποιούταν σαν
κατοικία του εκάστοτε φεουδάρχη της περιοχής, βρισκόταν κοντά στην πόλη και σε στρατηγικό σημείο για την άμυνα της. Το κάστρο ήταν μικρό, είχε κυκλικό σχήμα και περίβολο. Υπήρχε και υπόνομος από το κάστρο προς τους αγρούς και χρησίμευε σε περιπτώσεις πολιορκίας. Αναφέρεται σε χρήση έως το 1471. Σήμερα το κάστρο δεν υπάρχει εκτός από ένα μικρό τμήμα του τείχους του που χρησιμεύει σαν μαντρότοιχος. Στην θέση του βρίσκεται η κεντρική πλατεία του Σαραβαλίου
Μάχη του Σαραβαλίου
Στις 9 Μαρτίου 1822 στις τοποθεσίες του Πετρωτού Παλαιόπυργος και νερόμυλος του Σαϊταγά έγινε η γνωστή Μάχη του Σαραβαλίου. Η μάχη έγινε ανάμεσα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους Τούρκους που ήταν κλεισμένοι στο κάστρο της Πάτρας. Ήταν κατά την πρώτη πολιορκία της πόλης από τους Έλληνες και στο χωριό είχε στρατοπεδεύσει και είχε το στρατηγείο όλων των ελληνικών δυνάμεων ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Κάθε χρόνο σε ανάμνηση της μάχης γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις και αναπαράσταση της.

***  Κρυονέρι Καρδίτσας
Το Κρυονέρι είναι χωριό που ανήκει στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα του Νομού Καρδίτσας και απέχει από την πρωτεύουσα του Νομού 22 χλμ. Βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 850 μ. στον ορεινό όγκο των Αγράφων και βορειοδυτικά σε σχέση με τη Λίμνη Πλαστήρα.Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με 595 κατοίκους συνολικά. Σε αυτήν περιλαμβάνονται, εκτός του Κρυονερίου που αποτελεί έδρα της, και οι οικισμοί Κουτσοδήμος (78 κάτοικοι) και Προσήλια (102 κάτοικοι). Αρχικά το χωριό βρισκόταν λίγο ανατολικότερα από το σημερινό και ονομαζόταν Τσιφλίκι. Είναι από τα λίγα χωριά της περιοχής όπου ο πληθυσμός δε μεταβάλλεται σημαντικά (λειτουργεί και Δημοτικό Σχολείο), καθώς βρίσκεται σε νευραλγική θέση (ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη που έλαβε χώρα στην περιοχή της λίμνης) και έχουν δοθεί κίνητρα στους νέους να μείνουν και να κάνουν οικογένειες εκεί. Σε αυτό συντελεί η τοποθεσία, όπως και το έδαφος που είναι πρόσφορο για καλλιέργειες.
Ιστορικά στοιχεία
Το χωριό αρχικά βρισκόταν ανατολικότερα και νοτιότερα της σημερινής του τοποθεσίας. Μάλιστα, στο κέντρο του χωριού δέσποζε ο ναός του Προφήτη Ηλία. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο ναός κάηκε από τους κατακτητές στη διάρκεια της θείας Λειτουργίας. Τότε ήταν που οι κάτοικοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Κρυονέρι.
Από την άλλη υπήρξαν φήμες και για ελονοσία που αφάνισε μεγάλο μέρος του πληθυσμού καθώς το χωριό βρισκόταν κοντά σε έλος (τη γνωστή "Της Βαβάς τη γούρνα"), που αργότερα καλύφθηκε με τη δημιουργία της λίμνης. Το νέο χωριό (στη σημερινή του τοποθεσία) ονομάστηκε Στούγκο (Στούγκ: τουρκική ονομασία. Η συνθήκη του Ταμασίου (1525) θα ευνοήσει την περιοχή και τα Άγραφα θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους(εξ ου και η ονομασία "ΑΓΡΑΦΑ" γιατί ποτέ δεν καταγράφηκαν στις επίσημες κατακτήσεις των Τούρκων.
Οι κάτοικοι άρχισαν να μετακινούνται από τον κάμπο προς το Κρυονέρι και ο πληθυσμός αυξήθηκε και κατά συνέπεια το χωριό εκείνη την εποχή ήταν γνωστότερο ως "Μέγα Στούγκο". Το χωριό ήταν βακούφικο της Μονής Κορώνης ανήκε δηλαδή στην εδαφική της περιουσία της. Μετά το 1923 ωστόσο, οι 103 οικογένειες που ζούσαν μόνιμα στο Στούγκο εξαγόρασαν την τιμή του χωριού από τη Μονή Κορώνης και έτσι απέκτησαν την πλήρη ανεξαρτησία τους. Το χωριό πάντως μετονομάστηκε σε Κρυονέρι μόλις το 1935.
Σήμερα το Κρυονέρι παράγει κηπευτικά προϊόντα. Επιπλέον προσφέρει πολλά καταλύματα, χώρους εστίασης για χειμερινές διακοπές, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο, με υποδομές για αθλήματα (ιππασία, ποδήλατο βουνού, ποδήλατο λίμνης, κανό, ορειβασία κτλ.). Κάθε χρόνο, την πασχαλινή περίοδο, αναβιώνουν στο Κρυονέρι παλαιά έθιμα και χορευτικές εκδηλώσεις. Στις 20 Ιουλίου γιορτάζεται το τοπικό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία (στη νέα του πια θέση, βορειοανατολικά του Κρυονερίου) ενώ κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται ποδηλατικός γύρος.
 ***  Μυρόφυλλο Τρικάλων
Βρίσκεται στα όρια τριών νομών κι αν ανατρέξει κάποιος πίσω στον χρόνο, θα βρει γεγονότα
εξαιρετικής ιστορικής αξίας, που συνδέονται άρρηκτα με το όνομά του.  Πρόκειται για το χωριό Μυρόφυλλο, το τελευταίο χωριό της επαρχίας Τρικάλων, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Ασπροποτάμου, στα όρια των νομών Τρικάλων, Άρτας και Καρδίτσας, ανάμεσα στα Θεσσαλικά Άγραφα και τα Τζουμέρκα.  Η παλιά ονομασία του είναι Μυρόκοβο (αναφέρεται σε χρυσόβουλο του 1336 μ.Χ.) και κατά μία άποψη προήλθε πιθανόν από τη σύνθεση του Μυρ-(σημαίνει σύμπαν) και την παραγωγική κατάληξη -οβο (σημαίνει χωριό). Έτσι, Μυρόκοβο είναι το χωριό με ανοιχτούς ορίζοντες. Μία άλλη εκδοχή λέει ότι, η ονομασία Μερόκοβο (έγινε Μυρόκοβο με την κώφωση του φθόγγου ε) προήλθε από το κόβω και μέρος, επειδή, ως γνωστόν, η Πίνδος είχε πολλές κατολισθήσεις. 
Το χωριό, σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του, Γιώργου Ράπτη, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 500 έως 900μ. Απέχει από τα Τρίκαλα 90 χλμ και από την Άρτα 85χλμ. Οι κάτοικοι, βάσει απογραφής, είναι 800, ενώ το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 1800. Γενικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής είναι το ανώμαλο και σε πολλά σημεία απόκρημνο έδαφος. Αυτό τον άγριο και δύσβατο τόπο τον μεταμόρφωσαν με την παρουσία και εργατικότητά τους οι άνθρωποι, δημιουργώντας μια μικρή κοινωνία, αποτελούμενη από πολλούς οικισμούς, ασύμμετρα κατανεμημένους, σε μια έκταση 45.000 στρεμμάτων. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και σε μικρότερο αριθμό με άλλα επαγγέλματα (παντοπώλης, μελισσοκόμος, κρεοπώλης κτλ).
Κοντά στις όχθες του Αχελώου και σε μικρή απόσταση απ’ αυτές, στα νότια του χωριού, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, μέσα σε ένα ιδιόμορφο και εντυπωσιακό τοπίο. Όπως αναφέρει ο κ. Ράπτης, προσελκύει εύκολα το ενδιαφέρον του επισκέπτη και προκαλεί το θαυμασμό του προσκυνητή, χάρη στο ογκώδες και μεγαλόπρεπο του σχήματός του.
Στην εξέταση της ιστορίας του μοναστηριού θα πρέπει να διακρίνουμε δύο χρονικές περιόδους στην μακραίωνη πορεία του. Η πρώτη περίοδος, που είναι η πιο μεγάλη χρονικά, εκτείνεται έως τις αρχές του 17ου αι. και η δεύτερη έως σήμερα. Η πρώτη είχε ως κέντρο λατρείας τον Ιερό Ναό της Παναγίας και η δεύτερη του Αγίου Γεωργίου. Δεν γνωρίζουμε τη χρονολογία δράσης του, αλλά οι τελευταίες σωστικές ανασκαφές στα Βαργίανια έδειξαν μία αξιόλογη δράση, από τα πρώτα κιόλας χριστιανικά χρόνια. Πάντως, στις αρχές του 17ου αι. χτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Η οχυρωματική διάταξη των κτηρίων γίνεται φανερή και από τον υψηλό πύργο της εισόδου, τις πολλές πολεμίστρες, τις εξόδους κινδύνου, τις κρύπτες-καταφύγια. Σήμερα, το καθολικό της Μονής είναι η Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και έτσι φαίνεται να ήταν, τουλάχιστον από τις αρχές του 19ου αι., με όλα τα κτίσματα του μοναστηριακού συγκροτήματος.
Η παράδοση θέλει τον Αϊ-Γιώργη κτίσμα της Φιλικής Εταιρείας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο των αγωνιστών στον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα. Κτήτορας του μοναστηριού είναι ο ηγούμενος παπά-Κοσμάς, όπως παριστάνεται στην είσοδο της εκκλησίας. Οι εργασίες τελείωσαν το 1836.
Σύμφωνα με τον κ. Ράπτη, η πνευματική δράση της Μονής, στην πρώτη φάση της ιστορικής πορείας της, όπως αυτή καταγράφεται μέσα από τη σωζόμενη αλληλογραφία του κώδικα των Βρυξελλών ΙΙ 2406 του παπά-Νικόλα Μυροκοβίτου, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική. «Διαφαίνεται- προσθέτει ο κ. Ράπτης- πως με κέντρο τη Μονή Μυροκόβου, απ’ όπου έπαιρναν τα πρώτα γράμματα, εξακτινώνονται έπειτα οι λόγιοι στα κέντρα του ελληνισμού. Αφέθηκε να σβήσει έτσι άδοξα, στο πρώτο μισό του 20ου αι., από τους τελευταίους μοναχούς αυτό το προπύργιο του πνεύματος και της ελευθερίας στο κέντρο της ορεινής Ελλάδας». Κάθε χρόνο, στις 23 Απριλίου ή τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, πανηγυρίζει το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και γίνεται παραδοσιακό ημερήσιο πανηγύρι που κρατάει ως αργά το απόγευμα.
Ακόμη, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μοναδικό άθικτο κομμάτι του ποταμού Αχελώου και να επισκεφτεί το Διάσελο, όπου στις τελευταίες ανασκαφές βρέθηκε οικισμός, που χρονολογείται 300π.Χ. Τα Βαργιάνια, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ναό του 5ου μ.Χ. αιώνα και τάφους του 10ου αι. Στο Μυλογόζι-Χειρόλακος υπάρχει το μονοπάτι, απ’ όπου πέρασε ο Άρης Βελουχιώτης και η τοποθεσία «Φάγκος», όπου σκοτώθηκε.
Στο Μυρόφυλλο έγινε η συνάντηση των αντιστασιακών οργανώσεων ΕΛΑΣ, με τον Αρχικαπετάνιο Άρη Βελουχιώτη και τον Στρατηγό Σαράφη, ΕΔΕΣ, με τον Στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα και ΕΚΑ, με τον αρχηγό Ψαρό, όπου υπέγραψαν το Σύμφωνο Μυρόφυλλο-Πλάκα.
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα μοναδικού κάλλους φυσικό τοπίο στα βουνά, τα φαράγγια, τις σπηλιές και τις άθικτες εξοχές του χωριού, τους ζωντανούς οικισμούς του, Γκολφάρι, Γλύστρα, Πύργος, Φτέρη, Μπουρνιάς, Καραβδέϊκα, Μηλότοπος, τις κορφές Χατζή, Αλαμάνος και Αηλιάς.
Κάθε χρόνο, εκτός από το πανηγύρι του Αϊ Γιώργη, γιορτάζονται η Αγία Παρασκευή, στις 26 Ιουλίου, ο προφήτης Ηλίας, στις 20 Ιουλίου, τριήμερο παραδοσιακό πανηγύρι, στις 15 Αυγούστου, με πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Παρά τις ιδιαιτερότητες, οι κάτοικοι- μόνιμοι και απόδημοι- συσπειρώνονται γύρω από τους έξι εκπολιτιστικούς συλλόγους: » Σύλλογος αποδήμων Μυροφυλλιτών « με έδρα την Αθήνα, « Παν-θεσσαλικός Σύλλογος Μυροφυλλιτών ‘Ο Άγιος Γεώργιος'», με έδρα την Αγριά Βόλου, «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Πίνδου & μνημείων Αχελώου-Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου», «Σύλλογος Γκολφαρίου», «Σύλλογος Γλύστρας» και «Σύλλογος Μυροφυλλιτών Τρικάλων «, με κοινό σκοπό την αναδιοργάνωση του χωριού, τη στήριξη και ανάπτυξη και τη διάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι’ αυτό εκδίδεται εδώ και 30 χρόνια η εφημερίδα «Το Μυρόφυλλο «, ( Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών ) από το Σύλλογο Αποδήμων Μυροφυλλιτών.
Για την ιστορία της περιοχής εκδόθηκαν και έξι βιβλία: »Ένας δάσκαλος θυμάται » του Δημ. Παπανικολάου, αναφορικά με την αντίσταση στο χωριό, »Αφύλακτοι θησαυροί » του Δημητρίου Ελ. Ράπτη, »Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων» του Ελευθερίου Καρακίτσιου, »Το Μυρόφυλλο Τρικάλων 1880 – 1980 ‘‘ του Δημητρίου Ελ. Ράπτη (κοινωνιολογική μελέτη ), »Εις μάτην» έκδοση της Κοινότητας Μυροφύλλου για την Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου και τέλος ‘‘Ένας Άγιος – Ένα Χωριό» έκδοση της Κοινότητας Μυροφύλλου για την Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου και το Μυρόφυλλο.  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




***  Φασκομηλιά Θεσπρωτίας
Η Φασκομηλιά (Τοπική Κοινότητα Φασκομηλιάς - Δημοτική Ενότητα ΣΥΒΟΤΩΝ), ανήκει στον δήμο ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “η Φασκομηλιά”. Έδρα του δήμου είναι η Ηγουμενίτσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Φασκομηλιά ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Φασκομηλιάς, του πρώην Δήμου ΣΥΒΟΤΩΝ του Νομού ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.
Η Φασκομηλιά έχει υψόμετρο 57 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,4489125415 και γεωγραφικό μήκος 20,3047019639. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στη Φασκομηλιά θα βρείτε εδώ.
***  Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας
Η Κανδήλα είναι χωριό στην περιοχή του Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία και έδρα του πρώην δήμου Αλυζίας. Το 2001 είχε πληθυσμό 1.266 κατοίκων (απογραφή 2001). Σήμερα ανήκει πλέον στο Δήμο Ξηρομέρου, ο οποίος έχει ως έδρα τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Αποτελείται στην ουσία από δυο χωριά, την Πάνω και την Κάτω Κανδήλα.
Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες των Ακαρνανικών Ορεων μέσα σε έναν καταπράσινο ελαιώνα. Εικάζεται ότι η ονομασία του, οφείλεται στην προσομοίωση του χωριού με Καντήλι, το οποίο φέγγει από μακριά μέσα στην θάλασσα. Εκεί βρισκόταν στα αρχαία χρόνια η Αλυζία της οποίας η έκταση έφτανε μέχρι το διπλανό χωριό, τον Μύτικα, απέναντι από το νησί Κάλαμος. 
Η θάλασσα βρίσκεται μόλις σε τρία χιλιόμετρα απόσταση. Παλιά είχε δύο ενορίες, την εκκλησία του Αγιου Ανδρέα στην Ανω Κανδήλα και αυτήν την Ζωοδόχου Πηγής στην Κάτω Κανδήλα, ενώ σήμερα πλέον έχει μόνο έναν μόνιμο Ιερέα, αυτόν της ενορίας της Ζωοδόχου Πηγής. Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Ανω Κανδήλα βρίσκεται σε ένα ύψωμα από το οποίο η αμφιθεατρική θέα προς την θάλασσα, τον ελαιώνα, τα Ακαρνανικά όρη και το χωριό είναι πραγματικά καταπληκτική!
Η γειτονιά της Ανω Κανδήλας που βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του χωριού ονομάζεται "κουκουβάγια" και διαθέτει μια από τις ωραιότερες θέες της περιοχής. Το χωριό διαθέτει Παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο το οποίο στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο που βρίσκεται στον δρόμο που ενώνει την Κάτω Κανδήλα και το διπλανό χωριό Βάρνακας.
Στις πλατεία του Κάτω χωριού υπάρχουν καφετέριες και πολλές ψησταριές όπου σερβίρονται παραδοσιακά εδέσματα, όπως κοκορέτσι, γουρνοπούλες, φριγαδέλια και σπληνάντερα, οι οποίες είναι γεμάτες κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αντίστοιχα και στην πλατεία του πάνω χωριού βρίσκονται παραδοσιακά καφενεία και ψησταριά. Και στις δύο πλατείες υπάρχουν κανάλια με τρεχούμενο νερό!
Στην Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας, βρισκόταν στα αρχαία χρόνια η Αλυζία. Η έκτασή της έφτανε μέχρι το διπλανό χωριό, τον Μύτικα, απέναντι από το νησί Κάλαμος. Γι αυτό ο πρώην Δήμος Αλυζίας ονομάστηκε έτσι.
Το χωριό είναι χτισμένο στα ερείπια παλαιοτέρων οικισμών, μεταξύ των οποίων και του οικισμού που ίδρυσαν οι πρώτοι απόγονοι των Αλυζαίων. Φέρεται να έλαβε το όνομα Κανδήλα από το Κανδήλι = λυχνία, ίσως επειδή τα φώτα του χωριού από απόσταση έμοιαζαν με κρεμάμενες λυχνίες – κανδήλια.
Επί Τουρκοκρατίας το χωριό αποτέλεσε έδρα του τούρκικου αποσπάσματος, το οποίο είχε υπό την επίβλεψή του τα γύρω χωριά του Δήμου. Η οικονομία των κατοίκων και η ζωή τους χαρακτηρίζονταν και χαρακτηρίζεται ακόμη από τις αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι εκκλησίες της περιοχής:
Η Αγία Παρασκευή: O Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται σε απόσταση 10χλμ από την Κανδήλα στη θέση Αγία Παρασκευή. Χρονολογείται τον 11ο αι. μΧ και διατηρούσε λαξευμένες τοιχογραφίες. Ο ναός έχει χτιστεί στο βάθος σπηλαίου. Σήμερα, στο ίδιο σημείο έχει χτιστεί πέτρινος σταυροειδής ναός αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή. Αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο και κατά τον εορτασμό της στις 26 Ιουλίου, συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές όχι μόνο από το Δήμο αλλά και από άλλες περιοχές.
Παναγία η Παλαιοχωρίτισσα: Ο Ναός της Παλαιοχωρίτισσας βρίσκεται στο Παλαιοχώρι Κανδήλας και αποτέλεσε μέχρι και το 1800 τον εφημεριακό ναό του χωριού. Φέρει τέμπλο τοιχογραφημένο με εικόνες. Αξιόλογο δείγμα της χριστιανικής παράδοσης στην περιοχή αποτελεί και το Μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων με τα σωζόμενα κελιά.

***  Κλεπά Αιτωλοακαρνανίας
Η Κλεπά είναι κεφαλοχώρι της Δημοτικής Ενότητας Πλατάνου του Δήμου Ναυπακτίας στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, στην καρδιά της περιοχής των Κραβάρων, κτισμένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Εύηνου.
Έχει υψόμετρο 800 m, και περιβάλλεται από τα βουνά Κοκκινιά (1832 m), Καραβάκι (1547 m) και Ξεροβούνι (1415 m). Συνδέεται οδικά με την Ναύπακτο και το Θέρμο, αλλά και με το Καρπενήσι και την Λαμία. Έχει περίπου 40 μόνιμους κατοίκους. Αποτελείται από τρεις συνοικίες κτισμένες αμφιθεατρικά γύρω από το μικρό παραπόποταμο Μέγα Ρέμα.
Την ονομασία του το χωριό την οφείλει πιθανόν σε Σλαβική ρίζα, που σημαίνει «τόπος ευήλιος». Σύμφωνα όμως με τις προφορικές παραδόσεις, το όνομα του χωριού μπορεί και να οφείλεται στον Απόστολο Κλεώπα που πέρασε από την περιοχή και έκτισε έναν ναό στη θέση που σήμερα βρίσκεται η Κλεπά.
Ιστορία
Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί νομίσματα της Ελληνιστικής και της Ρωμαϊκής περιόδου, μία επιγραφή στην οποία αναγράφεται η φράση: ΛΥΚΟΡΜΑ ΧΑΙΡΕ, ένα χρυσό ομοίωμα φιδιού και αρκετοί αρχαίοι τάφοι που μαρτυρούν την εγκατάσταση των ανθρώπων στην περιοχή από την αρχαία εποχή. Από το 1763 μέχρι το 1770 το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του επειδή δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τους φόρους που επέβαλλε η Οθωμανική διοίκηση.
Οι κάτοικοι του χωριού έλαβαν μέρος στον Ελληνικό Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821-1827 συνεισφέροντας πολεμοφόδια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα την ιδιαίτερα σημαντική στρατηγικώς θέση του χωριού. Η Κλεπά διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό φυσικών σπηλαίων που βρίσκονται περιμετρικά της, ανάμεσα σε απόκρημνους βράχους. Τα σπήλαια αυτά χρησίμευαν ως κρησφύγετα και ορμητήρια, παρέχοντας στους κατοίκους της Κλεπάς επιθετικά και αμυντικά πλεονεκτήματα από την ίδια θέση, κατά την διάρκεια πολεμικών αναμετρήσεων στην περιοχή.
Διοίκηση
Η Κλεπά μετά την απελευθέρωση του 1821 ανήκε αρχικά στην επαρχία Κραβάρων. Το 1833 στην επαρχία Ναυπακτίας, το 1835 στο Δήμο Αραχόβης, το 1836 στο Δήμο Προσχίου, το 1868 έως το 1912 στο Δήμο Κλεπαϊδος. Πρωτεύουσα του Δήμου Κλεπαΐδος ήταν η Κλεπά και περιελάμβανε τα χωριά Κλεπά, Αράχωβα, Νεοχώρι, Δενδροχώρι (πρώην Τέρνοβα), Λιβαδάκι (πρώην Αβώρανη), Διπλάτανο (πρώην Τερπίτσα) και Περδικόβρυση (πρώην Σινίστα)]. Από το 1912 έως την αναγκαστική συνένωση των κοινοτήτων (Καποδίστριας) αποτελούσε την Κοινότητα Κλεπάς.
Οικονομία
Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, την εκτροφή μεταξοσκωλήκων για την παραγωγή μεταξιού, την αμπελουργία και την καπνοκαλλιέργεια.
Χλωρίδα και πανίδα
Στην Κλεπά βρίσκεται το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης του γένους Φηγός (κοινώς: οξιάς) στην Ευρώπη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή τα δάση είναι πυκνά και αποτελούνται από έλατα, βελανιδιές, πλατάνους και καστανιές. Διαθέτει πολλές πηγές και έχει θέα προς τη Λίμνη του Εύηνου.
Στα δάση της Κλεπάς ζουν λύκοι, ζαρκάδια, αγριόχοιροι, Αγριόγατοι, αλεπούδες, ασβοί, νυφίτσες, κουνάβια και σκίουροι, ενώ στη ευρύτερη περιοχή έχουν επανεμφανισθεί και άρκτοι. Στα βουνά που την περιβάλλουν έχουν τις φωλιές τους μεγάλα και σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο φιδαετός και άλλα (ο μπούφος, κουκουβάγιες της οικογένειας των Τυτονιδών κ.α. Στα παραποτάμια δάση της περιοχής την άνοιξη βρίσκουν καταφύγιο τα Αηδόνια, οι Κούκοι και οι κότσυφες. Μέσα στα δάση επίσης βρίσκουν καταφύγιο οι δρυοκολάπτες, τα Παρδαλοτσικλιτάρα, Μεσοτσικλιτάρα και Λευκονωτοτσικλιτάρα. Επίσης έχουν καταγραφεί και μερικά Στρουθιόμορφα, όπως ο γαλαζοκότσυφας και η κάργια.

 *** Βαλτερό Σερρών
Το Βαλτερό βρίσκεται κεντρικά του Δήμου Ηράκλειας Σερρών και βορειοανατολικά της Λίμνης Κερκίνης (περίπου 20χλμ.) και στο βορειοδυτικό τμήμα της εύφορης πεδιάδας του ποταμού Στρυμόνα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (βαμβάκι, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα) και την κτηνοτροφία. Στο Βαλτερό υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, γαλακτοκομικές μονάδες, εκκοκκιστήρια βάμβακος και «σιλό» για την αποθήκευση της σοδειάς. 
Στο Βαλτερό υπάρχει ένας από τους πιο δραστήριους Πολιτιστικούς Συλλόγους, Ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Βαλτερού «Αριστοτέλης». 
Καθόλη την διάρκεια του χρόνου διοργανώνει με επιτυχία διάφορες εκδηλώσεις. Μερικές εξ αυτών είναι η γιορτή της Μπάμπως που διοργανώνεται στις 8 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Συλλόγου (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), τα κούλουμα (Καθαρά Δευτέρα), η γιορτή της γυναίκας στις 8 Μαρτίου (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), του Αγίου Πνεύματος όπου πανηγυρίζει και η εκκλησία του οικισμού, η Αγία Τριάδα! Επίσης ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Βαλτερού «Αριστοτέλης» διοργανώνεται κάθε Ιούλιο και τη «γιορτή του καλαμποκιού»!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκκλησία του Βαλτερού είναι ιδιαίτερη δραστήρια αφού διοργανώνει θρησκευτικές εκδηλώσεις με εικόνες και ιερά λείψανα Αγίων, καθώς επίσης βοηθάει, όσο μπορεί, φτωχές οικογένειες! Στο Βαλτερό λειτουργεί εξαθέσιο δημοτικό σχολείο αλλά και νηπιαγωγείο! Εχει πολλά μαγαζιά και οι μόνιμοι φιλόξενοι κάτοικοι του είναι περίπου 1440.
Πηγή φωτογραφιών:

***  Άγιος Νίκων (Πολιάνα) Μεσσηνίας
Ο Άγιος Νίκωνας Μεσσηνίας είναι το τελευταίο χωριό της Δυτικής Μάνης, στο δρόμο Καλαμάτας – Αρεόπολης. Μετονομάστηκε από Πολιάνα σε Άγιο Νίκωνα το 1929, προς τιμή του Οσίου Νίκωνα του Μετανοείτε, ο οποίος έδρασε στην ευρύτερη περιοχή κατά το β’ μισό του 10ου αιώνα και προσηλύτισε τους Μηλιγγούς του Ταϋγέτου ενώ σύμφωνα με την τοπική παράδοση έζησε σε μια σπηλιά ανατολικά του χωριού.
Η αρχική του ονομασία, Πολιάνα, έχει σλάβικες ρίζες και σημαίνει ξέφωτο, επίπεδο μέρος. Η ονομασία αυτή αποδίδεται στη φυσιολογία της περιοχής, λόγος που την έκανε να αποτελέσει βοσκότοπο προτού κατοικηθεί.
Ιστορικά στοιχεία
Ιστορικά, ο οικισμός υφίσταται για περισσότερα από 250 χρόνια και φέρεται να δημιουργήθηκε από κατοίκους προερχόμενους από τα γειτονικά χωριά Λαγκάδα και Κουτήφαρη. Κατά τα προεπαναστατικά χρόνια, το χωριό υπαγόταν στην καπετανία της Πλάτσας. Το 1805, επισκέφτηκε το χωριό κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στον ελλαδικό χώρο, ο Άγγλος στρατιωτικός, τοπογράφος και αρχαιολόγος Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ, ο οποίος μάλιστα κάνει μνεία στον οικισμό. Η σημερινή ονομασία ( Άγιος Νίκων ) δόθηκε στις 30 Απριλίου του 1929 και αποδίδεται στον Όσιο Νίκωνα τον Μετανοείτε ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή στα τέλη του 10ου αιώνα ως ιεροκήρυκας του Χριστιανισμού και σύμφωνα με την τοπική παράδοση βρίσκεται θαμμένος στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Άγιος Νίκων αποτελούσε μέχρι το 1997 ομώνυμη κοινότητα εντός των ορίων της επαρχίας Καλαμών και κατόπιν των μεταρρυθμίσεων του νόμου "Ιωάννης Καποδίστριας" απετέλεσε κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Λεύκτρου. Μετά τις τελευταίες διαρθρωτικές αλλαγές,υπήχθη στο δήμο Δυτικής Μάνης. Κατά την απογραφή του 2011, ο επίσημος πληθυσμός του χωριού ήταν 79 άτομα.
Γενικά στοιχεία
Γεωγραφικά αποτελεί το τελευταίο χωριό της Μεσσηνίας επί της επαρχιακής οδού Καλαμάτας-Αρεόπολης, ενώ απέχει 64 χιλιόμετρα από την πρώτη. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ημιορεινή, ούσα σε υψόμετρο 400 περίπου μέτρων σε δυτική πλαγιά του Ταΰγετου. Η κορυφή πάνω από το χωριό φέρει και αυτή την ονομασία Άγιος Νίκων και βρίσκεται σε υψόμετρο 1214 μ. Από το χωριό υπάρχει άποψη του Μεσσηνιακού Κόλπου, ενώ -με καθαρό τον ορίζοντα- είναι εμφανείς οι ανατολικές περιοχές του πρώτου άκρου της Πελοποννήσου ( Κορώνη κ.α.). Η πρόσβαση στην θάλασσα είναι εφικτή σε περίπου 20 λεπτά με οδικά μέσα ενώ το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετεί το χωριό είναι το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας με 4 δρομολόγια από Καλαμάτα καθημερινά.
Από τον Άγιο Νίκωνα κατάγονται ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας τη δεκαετία του '80 Νίκων Αρκουδέας, ο υποστράτηγος Μιχαήλ Πετροπουλέας, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνος Αρκουδέας, ο συγγραφέας Κώστας Αρκουδέας, ο Πάνος Κατσαρέας ( αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και των Ταγμάτων Ασφαλείας καθώς και αρχηγός ένοπλων αντικομμουνιστών κατά τον Εμφύλιο ), ο Σμήναρχος της πολεμικής αεροπορίας και πρώην διοικητής της Στρατιωτικής Σχο­λής Αεροπορίας καθώς και Διοικητής της Στρατιωτικής Αεροπορίας Πέτρος Πετροπουλέας καθώς και ο ηθοποιός Ηλίας Πετροπουλέας.
***  Αλτομιρά Μεσσηνίας
Τα Αλτομιρά βρίσκονται στο12ο χιλιόμετρο του δρόμου Κάμπου-Καλαμάτας, σε ανηφορικό δρόμο προς το Ταΰγετο, αμφιθεατρικά κτισμένα σε μια βουνοπλαγιά. Αποτελoύσε Δημοτικό Διαμέρισμα του τ. Δήμου Αβίας, αφού σήμερα ανήκει στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Σύμφωνα με τοπική παράδοση το χωριό οφείλει το όνομά του σε κάποιο ληστή ή φυγάδα, που ονομαζόταν Αλτόμορος και είχε καταφύγει στην περιοχή. Το ορεινό του έδαφος αποτελούσε καταφύγιο των κλεφτών επί Τουρκοκρατίας και ανήκε στην καπετανία και εξαρχία της Ζαρνάτας. Στη περιοχή υπάρχει παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι που άρχιζε στο Κάμπο με προορισμό το Μυστρά. Ενδιάμεσα είναι το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, της Μαρβίνιτσας, τα Αλτομιρά και τα Πηγάδια. Η περιοχή αυτή ήταν υπό τον έλεγχο των Καπετανάκηδων, που είχαν έδρα τη Τρικότσοβα, όπου υπάρχει ερειπωμένο φρουριακό συγκρότημα.
Οι Αλτομιριανοί έλαβαν μέρος στη μάχη της Βέργας εναντίον του Ιμπραήμ στις 22 Ιουνίου 1826. Ο παλαίμαχος αγωνιστής της Βέργας γιατρός Α. Μαυρογένης γράφει για τη συμμετοχή των Αλτομιριανών στη μάχη κατά του Ιμπραήμ: «Οι Καπετανάκαι κυρίως δια των γενναίων Σελιτσιάνων, Αλτομιριανών και άλλων Αβιατών έκτισαν την Βέργαν…και κατέλαβαν τα επικινδυνώτερα σημεία». Το χωριό είναι ακατοίκητο, παρ’ όλο που στην πρόσφατη απογραφή απογράφησαν 92 κάτοικοι. Μερικοί κτηνοτρόφοι παραμένουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και κατόπιν κατεβαίνουν χαμηλότερα σε άλλα χωριά για να ξεχειμωνιάσουν και επανέρχονται την Άνοιξη.
Τα Αλτομιρά έχουν παλιά πέτρινα σπίτια εξαίρετα δείγματα της Μανιάτικης αρχιτεκτονικής, εκ των οποίων αρκετά έχουν αναπαλαιωθεί. Το 1999 κηρύχθηκε διατηρητέος οικισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει εκκλησίες με θαυμάσιες τοιχογραφίες, ενώ ονομαστό είναι το διπλό πέτρινο γεφύρι στο Μπίλιοβο, στο φαράγγι του Ριντόμου.

*** Η αγορά της Δράμας με τα παραδοσιακά προϊόντα
Αν κάνετε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης της Δράμας, σίγουρα θα σας τραβήξουν την προσοχή τα μικρά καταστήματα με τα παραδοσιακά και τα τοπικά προϊόντα.
Αν είστε λάτρεις των παραδοσιακών αλλαντικών και τον παστουρμάδων το κατάστημα του κυρίου Σαρήμπογια είναι ένα γευστικός παράδεισος: Αλλάντικά, σουτζούκια και παστουρμάδες που φτιάχνονται στην παραδοσιακή αλλαντοποιία του έξω από την πόλη.
Συνεχίζοντας την βόλτα θα βρείτε τα μαγαζιά με τα βότανα, τα μυρωδικά, τα όσπρια και τις διάσημες πατάτες νευροκοπίου.
Δείτε φωτογραφίες:
Η αγορά της Δράμας Η αγορά της Δράμας Η αγορά της Δράμας Η αγορά της Δράμας Η αγορά της Δράμας

~BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4463 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2782 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2753   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9997   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4736 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 575 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.524   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   552 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  496. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139                 
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
  ~
 
~   Από τις τελευταίες  μας αναρτήσεις   του Ιανουαρίου  2016  :
~ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ  , ...Πέμπτη 14  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-

~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  15  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-15-2016.html .-                                                                                                                                           
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-  
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
~  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  16  Ιανουαρίου  2016:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-16-2016.html .-  
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  16 και  17 Ιανουαρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/16-17-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 17  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-17-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 18  Ιανουαρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-18-2016.html .-   
 ~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  19 Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-19-2016.html .-   
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFAR  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης   Τετάρτη  20  Ιανουαρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfar-news-20-2016.html .-  
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  21  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-21-2016.html .-              
~  Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  22 Ιανουαρίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-22-2016.html  .-
Το  αγιάζι  στην ενημέρωση Παρασκευή  22  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/01/22-2016.html .-    
 Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 23  Ιανουαρίου  2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-23-2016.html .-                           
  Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  23  και  24  Ιανουαρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .-  
~  Η  Εφημερίδα  μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 24  Ιανουαρίου  2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-24-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  25  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-25-2016.html .-  
~  Η  Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016  :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-26-2016.html
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
~    Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  27  Ιανουαρίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-27-2016.html .- 
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη  27/01/2016  Μέρος 6ο : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/27012016.html .-                                             
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις , Τετάρτη  27 Ιανουαρίου  2016 : 7ο  μέρος  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/27-2016.html .-                                                    

 ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  καί 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html  
1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-   
1./~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος:
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-  
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-   
3./  ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-   

4./ Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  
     Μέρος 4ο Τέταρτο :
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7500111888172518932#allposts/postNum=0 .-

~ 5.-/Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας Μέρος 5ο  :http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-  
~6.-  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη  27/01/2016  Μέρος 6ο : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/27012016.html .- 
~7.-ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις , Τετάρτη  27 Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/27-2016.html .-                                                    
~8

5.-/Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
 ~  Μέρος 5ο :
Λαγκάδια Αρκαδίας
Ο  μυθικός Αχέροντας στην Ήπειρο
Πύλος Ν. Μεσσηνίας
Παλαιόπυργος Πωγωνίου Ιωαννίνων
Μηλιά Φωκίδας
Καρυδιά Πέλλας
Βαρβάρα Χαλκιδικής
 Μελιγαλάς Μεσσηνίας
Μεσσήνη  Ν. Μεσσηνίας    

6.-/ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη  27/01/2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/27012016.html .-                                             
6ο
Σέρβια  Κοζάνης
Λίμνη Βουλιαγμένης Κορινθίας
Σαντορίνη το καλοκαίρι
Γλυφάδα  παραλία Γύθειο
Μηλιανά Άρτας
Ελληνόπυργος Καρδίτσας
Ρόδος  μιά βόλτα  το απόγευμα
Σαντορίνη  μια άλλη  περιήγηση-επίσκεψη
Φισκάρδο  Κεφαλονιάς 
Σπαθαραίοι Σάμου
Το  νησάκι Μονή Αργοσαρωνικού
Φολέγανδρος μοναδικές  παραλίες 
Δίβρη  Ηλείας  (επανάληψη)
 Δελφοί
Ύδρα
  


7ο μέρος  : Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
Σπέτσες  σε επανάληψη
Δοξάτο  Δράμας
 Νησάκι Βίδο Κέρκυρας
 Πρέβεζα Ήπειρος
Λυδία  Καβάλας
Σαραβάλι Αχαϊας
Κρυονέρι  Καρδίτσας
Μυρόφυλλο  Τρικάλων
 Φασκομηλιά Θεσπρωτίας
 Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας
Κλεπά  Αιτωλοακαρνανίας
Βαλτερό Σερρών
 Άγιος Νίκων (Πολιάνα) Μάνη Μεσσηνίας
Αλτομιρά  Μεσσηνίας
Δράμα  η αγορά της