ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 01 Μαρτίου 2016

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
`~


~ Πονόδοντος: Τρεις άμεσες και εύκολες λύσεις για να σας περάσει
Ο πονόδοντος είναι μια σχετικά συχνή και πολύ επώδυνη κατάσταση για πάρα πολλούς ανθρώπους. Υπάρχει μια εξαιρετική σπιτική θεραπεία που μπορείτε να δοκιμάσετε και η οποία λειτουργεί σαν αντισηπτικό και αναισθητικό, που μειώνει τον πόνο σε ελάχιστο χρόνο.
Ο πονόδοντος έχει μια "αχίλλειο πτέρνα": Το γαρύφαλλο είναι ένα μπαχαρικό με γλυκιά γεύση που έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Περιέχει ευγενόλη, η οποία είναι ένα ισχυρό αναισθητικό και αντισηπτικό που θα σταματήσει τον πόνο, αλλά και θα καθαρίσει το στόμα σας και θα αφαιρέσει την κακή αναπνοή.
Υπάρχουν τρεις τρόποι που πρέπει να ξέρετε για να απαλλαγείτε από τον πονόδοντο, χρησιμοποιώντας κλωναράκια από μαγειρικό γαρύφαλλο:
1. Γαρύφαλλο σε σκόνη
 Θα πρέπει πρώτα να ξεπλύνετε το στόμα σας με χλιαρό αλατόνερο. Στην συνέχεια πάρτε μια “πρέζα” από το τριμμένο γαρύφαλλο και εφαρμόστε τη στο σημείο των ούλων του δοντιού που σας πονάει. Μετά από λίγα λεπτά θα νιώσετε ανακούφιση από το μούδιασμα στο συγκεκριμένο σημείο.
2. Ολόκληρα γαρίφαλα
 Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε και πάλι είναι να ξεπλύνετε το στόμα σας με χλιαρό αλατόνερο. Στην συνέχεια βάλτε δύο ή τρία κλωναράκια γαρύφαλλου στο στόμα σας, κοντά στην περιοχή που πονάει και περιμένετε λίγο μέχρι να μαλακώσουν. Όταν μαλακώσουν, μασήστε τα (όσο σας... επιτρέπει ο πονόδοντος) και στη συνέχεια το γαρύφαλλο θα απελευθερώσει τα φυσικά φαρμακευτικά του έλαια.
3. Έλαιο από γαρύφαλλο
 Αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσετε το γαρύφαλλο ενάντια στον πονόδοντο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι: έλαιο από γαρύφαλλο, βαμβάκι και μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Τι πρέπει να κάνετε: Χρησιμοποιούν ζεστό αλατισμένο νερό για να ξεπλύνετε το στόμα σας, διαδικασία που θα προετοιμάσει τα ούλα και τα δόντια να απορροφήσουν το έλαιο. Ανακατέψτε μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο με λίγες σταγόνες από έλαιο γαρύφαλλου. Εφαρμόστε το στην περιοχή που αισθάνεστε πόνο χρησιμοποιώντας λίγο βαμβάκι. Απλώστε το με αρκετές, αλλά απαλές κινήσεις.
Μην ξεχνάτε ότι το γαρύφαλλο είναι μια “πρόχειρη” και προσωρινή αντιμετώπιση του πονόδοντου, που σκοπό έχει την άμεση ανακούφιση, αλλά όχι φυσικά την ίαση. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες θεραπείες για να απαλλαγείτε οριστικά από τον πόνο.
iatropedia.gr

 ***  Ενδείξεις ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να επιφέρει σύνδρομο παράλυσης
 Τις πρώτες ενδείξεις ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να προκαλέσει το νευρολογικό σύνδρομο παράλυσης Γκιγιέν-Μπαρέ, παρουσίασαν Γάλλοι επιστήμονες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αν 100.000 άνθρωποι μολυνθούν με τον ιό, οι 24 θα εμφανίσουν το σύνδρομο παράλυσης, δηλαδή περίπου ένας άνθρωπος ανά 4.150.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αρνό Φοντανέ του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέλυσαν δείγματα αίματος από 42 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με το εν λόγω σύνδρομο στη διάρκεια του ξεσπάσματος του ιού Ζίκα στην Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, μεταξύ Οκτωβρίου 2013-Απριλίου 2014.
Οι περισσότεροι ασθενείς με σύνδρομο είχαν εκδηλώσει συμπτώμαστα μόλυνσης από τον ιό Ζίκα περίπου έξι μέρες πριν την εκδήλωση νευρολογικών συμπτωμάτων. Όλοι οι ασθενείς διέθεταν αντισώματα κατά του Ζίκα στο αίμα τους.
Από τους 42 ασθενείς με το σύνδρομο, οι 16 (38%) εισήχθησαν σε εντατική μονάδα νοσοκομείου και οι 12 (29%) χρειάσθηκαν αναπνευστική υποστήριξη. Κατά μέσο όρο, η νοσηλεία των ασθενών διήρκεσε 11 μέρες, ενώ όσων ήσαν στην εντατική, κράτησε 51 μέρες. Κανένας ασθενής δεν πέθανε, αλλά πολλοί χρειάζονταν βοήθεια για να περπατήσουν αρκετούς μήνες αφότου είχαν αρρωστήσει.
Ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια και έχει προκαλέσει συναγερμό στη Νότια Αμερική, προκαλεί πυρετό, εξανθήματα, πόνους σε μυς και αρθρώσεις κ.α. Εκτός από το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, έχει συσχετισθεί με μικροκεφαλία σε παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν προσβληθεί από τον ιό.
Το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ είναι μια διαταραχή που πλήττει το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας συνήθως παροδική παράλυση. Τα συμπτώματα εξελίσσονται γρήγορα, ενώ σε 20-30% των περιστατικών ακολουθεί σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια και το 5% περίπου των ασθενών πεθαίνουν. Η νόσος συνήθως πυροδοτείται από κάποια λοίμωξη και μερικές φορές εμφανίζεται μετά από έρπη, γρίπη ή δάγκειο πυρετό. Στην Ευρώπη από το εν λόγω σύνδρομο πάσχουν ένα έως δύο άνθρωποι ανά 100.000 ετησίως.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο ιός Ζίκα θα έπρεπε να προστεθεί στον κατάλογο των λοιμωδών παθογόνων μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ», δήλωσε ο Φοντανέ.

***  Πειραματικό φάρμακο δίνει ελπίδες θεραπείας της νόσου του Χάντιγκτον
 Αποτελεσματικό και ασφαλές φαίνεται να είναι το πρώτο φάρμακο κατά της αιτίας -και όχι μόνο των συμπτωμάτων- της νόσου του Χάντιγκτον, όπως έδειξαν οι δοκιμές σε ποντίκια και μαϊμούδες. Ήδη ξεκίνησε η πρώτη κλινική δοκιμή και στους ανθρώπους. Η ελπιδοφόρα ανακοίνωση έγινε από τους επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Βανκούβερ του Καναδά.
Η νόσος Χάντιγκτον είναι μια σπάνια κληρονομική νευροεκφυλιστική πάθηση, που προκαλεί ανεξέλεγκτες κινήσεις, απώλεια νοητικών ικανοτήτων, συναισθηματικά προβλήματα και τελικά θάνατο. Η νόσος κληροδοτείται από τον γονέα στο παιδί μέσω μιας μετάλλαξης σε ένα γονίδιο, η οποία έχει ως συνέπεια την παραγωγή μιας πρωτεϊνης που προξενεί την ασθένεια. Κάθε παιδί έχει 50-50% πιθανότητες να κληρονομήσει τη νόσο, αν ο ένας γονιός του την έχει, και από τη στιγμή που θα κληρονομήσει την μετάλλαξη, αναπόφευκτα θα νοσήσει.
Το νέο φάρμακο IONIS-HTTRx επιφέρει «σίγαση» (απενεργοποίηση) του μεταλλαγμένου γονιδίου, αναστέλλοντας έτσι την παραγωγή της «ένοχης» πρωτεϊνης. Το φάρμακο χορηγείται στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό μέσω ένεσης.
Η ανάπτυξη του φαρμάκου έγινε από τη φαρμακευτική εταιρεία Ionis Pharmaceuticals, σε συνεργασία με τη φαρμακευτική Roche Pharmaceuticals και ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο. Στην τρέχουσα κλινική δοκιμή χορηγείται το φάρμακο σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις. Στο μέλλον θα δοκιμασθούν και άλλες δοσολογίες.
«Είναι πολύ συναρπαστικό να έχουμε τη δυνατότητα μιας θεραπείας που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία
 αυτής της τρομερής νόσου. Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο θεραπείες που αφορούν τα συμπτώματά της», δήλωσε ο επικεφαλής της κλινικής δοκιμής Μπλερ Λίβιτ του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ. Τόνισε πάντως πως θα περάσουν χρόνια, εωσότου το φάρμακο αξιοποιηθεί κλινικά σε ασθενείς.
Οι έως τώρα μελέτες του φαρμάκου σε ποντίκια έχουν αφήσει υποσχέσεις ότι μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου και να την αναστρέψει τελικά. Η βελτίωση στα κινητικά προβλήματα εκδηλώνεται από τον πρώτο κιόλας μήνα της θεραπείας.
Οι δοκιμές στα τρωκτικά και τις μαϊμούδες έδειξαν ότι το φάρμακο γίνεται καλά ανεκτό, χωρίς παρενέργειες που να καθιστούν αναγκαστική την μείωση της δοσολογίας του.

***  Νέο όπλο στην φαρέτρα των γιατρών κατά της ψωρίασης και της σπονδυλοαρθρίτιδας
 Στη θετική λίστα φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) περιλαμβάνεται η δραστική ουσία σεκουκινουμάμπη, που έχει λάβει έγκριση για την θεραπεία ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με την νέα θεραπεία επιτυγχάνονται γρήγορα και παρατεταμένα κλινικά οφέλη. Το σκεύασμα διατίθεται μόνον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και το κόστος της θεραπείας υπολογίζεται στα 500 με 1000 ευρώ ανά μήνα, ανάλογα με την δοσολογία, την πάθηση και τη βαρύτητά της.
«Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι σε 8 από τους 10 ασθενείς με ψωρίαση, επιτυγχάνεται πλήρης ή σχεδόν πλήρης υποχώρηση της νόσου μετά από 16 εβδομάδες. Η πλειοψηφία, μάλιστα, των ασθενών, διατηρεί αυτό το θετικό αποτέλεσμα επί τουλάχιστον 3 χρόνια, υπό συνεχή βέβαια αγωγή», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δημήτρης Ιωαννίδης, Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Α.Π.Θ. στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης–Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο.
«Οι προσδοκίες των ασθενών με ψωρίαση έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το καθαρό δέρμα αποτελεί πλέον τον νέο θεραπευτικό στόχο», ανέφερε ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας-Aφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων νόσων του Νοσοκομείου «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας. Η ψωρίαση είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει περίπου 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από παχιές και εκτεταμένες δερματικές βλάβες (πλάκες) που συνήθως προκαλούν αποφολίδωση, κνησμό και πόνο. Η συμπτωματολογία αυτή συσχετίζεται με σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής, τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη. Σύμφωνα με τον κ. Ρηγόπουλο, 1 στους 4 αντιμετωπίζει πρόβλημα στη σεξουαλική του ζωή και 9 στους 10, ποσοστό 94%, δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα στη ζωή τους. Τα άτομα με ψωρίαση είναι πιθανότερο να εμφανίζουν συννοσηρότητες, όπως ψωριασική αρθρίτιδα, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψη.
Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα και Ψωριασική αρθρίτιδα
Πρόκειται για χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, οι οποίες χωρίς την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη και αναπηρία, ανέφερε ο Γκίκας Κατσιφής, διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα από φλεγμονώδεις σπονδυλαρθρίτιδες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι νεώτεροι των 40 ετών.
Πρόσφατες μελέτες της σεκουκινουμάμπης έδειξαν ότι εμφανίζει γρήγορα και παρατεταμένα κλινικά οφέλη στην αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα και την ψωριασική αρθρίτιδα Στο 80% των ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα η σεκουκινουμάμπη έδειξε δυνατότητα αναστολής της δομικής βλάβης της σπονδυλικής στήλης σε διάστημα δύο ετών, ενώ στους ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα έδειξε αναστολή της περαιτέρω εξέλιξης της βλάβης των αρθρώσεων σε ποσοστό άνω του 84% των περιπτώσεων, με παράλληλη διατήρηση της βελτίωσης των αρθρικών και δερματικών εκδηλώσεων, της σωματικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής.
Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για τα ρευματικά νοσήματα
Τη σημασία που δίνει η επιστημονική κοινότητα στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ρευματικά νοσήματα, ανέπτυξε ο Χαράλαμπος Μπερμπερίδης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ). Στόχος είναι ο έλεγχος της νόσου, η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και βέβαια η αναστολή των καταστροφικών βλαβών που μπορούν να προκληθούν.

***  Ποια ανθεκτικά μικρόβια καταπολεμά το μέλι
 Οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του μελιού έχουν επιβεβαιωθεί από πληθώρα ερευνών.
Το μέλι έχει αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, όσο πιο σκούρο χρώμα έχει, τόσο πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι.
Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε σάκχαρα σε συνδυασμό με την παχύρρευστη μορφή του, το καθιστούν αποτελεσματικό αντίπαλο των μικροβίων που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στην αντιβίωση.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο Βαϊκάτο στη Νέα Ζηλανδία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέλι θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του υπερανθεκτικού στη θεραπεία χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (MRSA), ενός νοσοκομειακού μικροβίου, που πλήττει πλήθος ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το παράγωγο των μελισσών, όταν εφαρμόστηκε τοπικά, λειτούργησε ως ασπίδα κατά της μόλυνσης σε περιπτώσεις ελκών και αποστημάτων που είχαν προηγουμένως εμφανίσει εξαιρετική ανοχή στη θεραπεία με αντιβιοτικά.
Οι εν λόγω ιδιότητες του μελιού αποδίδονται σε συγκεκριμένη ομάδα ενζύμων, που προέρχονται είτε από τις ίδιες τις μέλισσες, είτε από τη γύρη των λουλουδιών.
Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να ελαττώνουν τα ποσοστά χοληστερόλης στο αίμα.
bigstock Macro of working bee on honey 25963553
Τα πιο θεραπευτικά είδη μελιού
Το θυμαρίσιο
Ο Γάλλος καθηγητής Μπερνάρ Ντεκότ, μετά τον έλεγχο εκατοντάδων ειδών μελιού από ολόκληρο τον κόσμο, ανέδειξε πρώτο και με διαφορά το θυμαρίσιο μέλι, το οποίο περιέχει θυμόλη, μια φαινόλη με αναγνωρισμένες αντισηπτικές ιδιότητες. Οι έρευνές του έδειξαν ότι εξασφαλίζει την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων δύο φορές πιο γρήγορα απ΄ ό,τι η ειδική γάζα.
Το μέλι μανούκα
Το μέλι μανούκα προέρχεται από τα δέντρα Leptospermum scoparium της Νέας Ζηλανδίας και είναι έως και 100 φορές πλουσιότερο από τα υπόλοιπα είδη μελιού σε μεθυλγλυοξάλη, μια ουσία που δρα δραστικά κατά του πονόλαιμου, της γαστρεντερίτιδας, της τερηδόνας, των μυκητιάσεων αλλά και των εντερόκοκκων και σταφυλόκοκκων.
onmed.gr

***  Πώς να αποφύγετε το… εγκεφαλικό του ματιού
 Σύμφωνα με μια πρόσφατη γερμανική μελέτη, η απόφραξη κεντρικής αρτηρίας αμφιβληστροειδούς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αδιάγνωστων καρδιαγγειακών προβλημάτων περισσότερο απ' όσο γνωρίζαμε στο παρελθόν.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο Ευστράτιος Γκοτζαρίδης χειρούργος οφθαλμίατρος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Υαλοειδούς - αμφιβληστροειδούς, η ανάλυση κράτησε σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα όμως ήταν σημαντικά, καθώς παρατηρήθηκε υψηλό ποσοστό των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Στη μελέτη βρέθηκε υψηλό ποσοστό ασθενών με στένωση των καρωτίδων, ενώ 5 ασθενείς εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε 4 εβδομάδες μετά από απόφραξη κεντρικής αρτηρίας αμφιβληστροειδούς. Επιπλέον, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι ενώ οι παράγοντες κινδύνου ήταν παρόντες στο 67% των ασθενών, που στο ιστορικό τους είχαν απόφραξη της κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς, η ολοκληρωμένη επεξεργασία της μελέτης εντόπισε τουλάχιστον έναν νέο παράγοντα κινδύνου στο 78% των ασθενών. Ακόμη, 31 ασθενείς (40%) είχαν στένωση καρωτίδας, τουλάχιστον σε ποσοστό 70% και 11 ασθενείς εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Αρτηριακή υπέρταση βρέθηκε σε 56 ασθενείς (73%), ενώ σε 12 συμμετέχοντες της μελέτης (16%) διαγνώστηκε για πρώτη φορά. Η συχνότητα εμφάνισης καρδιακών ασθενειών ήταν επίσης διαδεδομένη (22% στεφανιαία νόσο,20% κολπική μαρμαρυγή, 17% βαλβιδική καρδιακή νόσος).
Επιπλέον, σημαντικό εύρημα της μελέτης, είναι ότι οι παράγοντες κινδύνου υπερισχύουν σε ασθενείς με απόφραξη κεντρικής αρτηρίας αμφιβληστροειδούς, όπου ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι 2,7 φορές μεγαλύτερος στους ασθενείς αυτούς σε σχέση με τους υγιείς.
Ο αμφιβληστροειδής είναι ο σπουδαιότερος χιτώνας του ματιού, στον οποίο απεικονίζεται το είδωλο που βλέπουμε. Είναι επίσης υπεύθυνος για τη μετατροπή της φωτεινής ενέργειας (φωτός) σε ηλεκτρικό σήμα, έτσι ώστε να μεταφερθεί η πληροφορία στον εγκέφαλο.
Στις αγγειακές (κυκλοφορικές) παθήσεις του αμφιβληστροειδούς ανήκει η απόφραξη της κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς, η οποία αναδύεται από την οπτική θηλή (κεφαλή οπτικού νεύρου). Στη διαταραχή αυτή παρατηρείται παύση της ροής του αίματος προς τις εσωτερικές στιβάδες με αποτέλεσμα ο βυθός να φαίνεται πιο ανοιχτός σε χρώμα σ' αυτή την περιοχή. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η απότομη μείωση της όρασης από το ένα μάτι, χωρίς πόνο.
Τα «εγκεφαλικά» στο μάτι είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις στην οφθαλμολογία λέει ο κ. Γκοτζαρίδης.
Όπως αναφέρθηκε στο περιοδικό Ophthalmology της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, δεν υπάρχει κάποια σίγουρη θεραπεία για την οξεία αντιμετώπιση της κατάστασης, επισημαίνει ο κ. Γκοτζαρίδης.
Ωστόσο, έχει αναγνωριστεί ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Προσθέτει επίσης, ότι σύμφωνα με την Dr Pielen της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου του Ανόβερου της Γερμανίας, μετά τη μη φλεγμονώδη απόφραξη της κεντρικής αρτηρίας αμφιβληστροειδούς, οι θεραπευτικές επιλογές για το μάτι είναι πολύ περιορισμένες, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματική σε μια προοπτική και τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη.
Πως μπορεί να αποφευχθεί το «εγκεφαλικό»
Για να αποφευχθεί το εγκεφαλικό σε ασθενείς με απόφραξη κεντρικής αρτηρίας αμφιβληστροειδούς, θα πρέπει όλοι οι ασθενείς να υποβάλλονται σε ολοκληρωμένο έλεγχο καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η Ελληνική Εταιρία Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς συστήνει να επεκταθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που παρουσιάζονται δευτεροπαθώς σε οφθαλμικά εγκεφαλικά, αλλά και να υπάρχει συνεργασία από ειδικούς όπως οι οφθαλμίατροι, οι καρδιολόγοι και οι νευρολόγοι για την πρόληψη των ασθενών και την καλύτερη πρόγνωση παρόμοιων σοβαρών καταστάσεων, όπως για παράδειγμα η μερική απόφραξη της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς ή η παροδική αμαύρωση οπτικού πεδίου.  Πηγή: news.gr

***  Υπέρβαροι και αγύμναστοι πάνω από τους μισούς Έλληνες
 Ανησυχητικό «καμπανάκι» για τις διατροφικές συνήθειες και την συχνότητα εκγύμνασης των Ελλήνων αποτελεί έρευνα υγείας που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι πάνω από τους μισούς Έλληνες ηλικίας άνω των 15 ετών, με το ποσοστό να βρίσκεται στο 56,3%
Στις ηλικίες 15 έως 24 ετών, φυσιολογικό βάρος έχει το 63,4% των ανδρών και το 77,5% των γυναικών αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα, οι μισοί Έλληνες άνω των 75 ετών είναι υπέρβαροι. Στους ανήλικους, 7 στους 10 νέους ηλικίας 15 έως 18 ετών, έχουν φυσιολογικό βάρος.
Μόλις το 50% των Ελλήνων έχει υποχρεωτική δραστηριότητα  που να απαιτεί μέτρια σωματική προσπάθεια, ενώ ποδήλατο, έστω και μία φορά μέσα στην εβδομάδα, χρησιμοποιεί το 9,2% των Ελλήνων.
Η εικόνα αλλάζει εντελώς όταν από την υποχρέωση περνάμε στην ψυχαγωγία, αφού το 77% δεν κάνει καμία απολύτως γυμναστική στον ελεύθερο του χρόνο, ενώ μόλις το 3,1% αθλείται καθημερινά για περισσότερο από 10 λεπτά.

*** Αντίο χολή σε λίγα λεπτά!
Η χολολιθίαση είναι η νόσος κατά την οποία ο οργανισμός εμφανίζει πέτρες στην χολή εντός της χοληδόχου κύστεως.
Επηρεάζει 2 στους 10 ενήλικες και είναι η κατάσταση στην οποία αναφερόμαστε, όταν λέμε “έχω τη χολή μου”. Εάν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί (ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος) απλά να ταλαιπωρήσει τον ασθενεί ή ακόμη και να θέσει την ζωή του σε κίνδυνο.
Η αντιμετώπιση της με λαπαροσκοπική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο. Μπορεί η λέξη και μόνο «χειρουργείο» να τρομάζει, αλλά μιλάμε πλέον για μια ολιγόλεπτη επέμβαση που απαιτεί ελάχιστη νοσηλεία και αποτελεί παγκοσμίως μια από τις πιο συχνά εκτελούμενες χειρουργικές τεχνικές. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα δεδομένα της νόσου, πως θα αντιληφθούμε την ύπαρξη της και τον τρόπο αντιμετώπισης της.
Τι είναι η χολή;
Η χολή είναι ένα παχύρρευστο πράσινου χρώματος υγρό, το οποίο παράγεται στο συκώτι. Μέρος αυτού του υγρού αποθηκεύεται προσωρινά στη χοληδόχο κύστη. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα αχλαδοειδούς σχήματος όργανο, τοποθετημένο στην κατώτερη πλευρά του ήπατος (συκωτιού) και απελευθερώνει τη χολή, η οποία αδειάζει μέσω στενών σωλήνων (κυστικός πόρος και χοληδόχος πόρος) εντός του δωδεκαδακτύλου (πρώτο τμήμα λεπτού εντέρου μετά το στομάχι). Η διαδικασία αυτή γίνεται κάποια στιγμή μετά το φαγητό και βοηθά στην πέψη, καθώς η χολή διασπά σε μικρότερα τμήματα τις λιπαρές ουσίες. Εάν η χολή είναι πλούσια σε χολικά άλατα και χοληστερόλη, τότε διευκολύνεται η δημιουργία λίθων εντός  της χοληδόχου κύστεως. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται χολολιθίαση. Η ύπαρξη χολολίθων δυσχεραίνει την απελευθέρωση της χολής από τη χοληδόχο κύστη με αποτέλεσμα την αναστολή πέψης των λιπαρών ουσιών. Αυτή λοιπόν η δυσπεψία προκαλεί έντονο μετεωρισμό (το γνωστό “φούσκωμα”) και ενίοτε πόνο και εμέτους. Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό, χολή έχουμε όλοι φυσιολογικά.
Πόσο συχνή είναι; Κινδυνεύω;
Περίπου 2 στους 10 ενήλικες έχουν ή θα αποκτήσουν χολολιθίαση. Η νόσος είναι συχνότερη στις γυναίκες, σε ασθενείς που ακολουθούν εντατικές δίαιτες και στους παχύσαρκους.
Η ενσφήνωση λίθου, είτε στην έξοδο της χοληδόχου κύστεως, ή στους σωλήνες που την συνδέουν με το δωδεκαδάκτυλο (κυστικός πόρος και χοληδόχος πόρος), μπορεί να προκαλέσει χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως), χολαγγειίτιδα (φλεγμονή των αγγείων που φέρουν χολή εντός κι εκτός του συκωτιού) και παγκρεατίτιδα. Αυτές οι καταστάσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή.
Πως θα καταλάβω ότι «έχω χολή»;
Μόνο 2 στους 10 ασθενείς με χολολιθίαση εμφανίζουν συμπτώματα. Τα συχνότερα είναι η δυσπεψία, ο πόνος στο επιγάστριο (μπροστά από το στομάχι) ή στο δεξιό ανώτερο τεταρτημόριο της κοιλιακής χώρας και οι έμετοι, λίγη ώρα μετά από το γεύμα. Σπανιότερα μπορεί να εμφανισθεί εμπύρετο και ίκτερος. Παρόμοια συμπτώματα μπορεί να έχουν επίσης οι ασθενείς με χολικό ίζημα (“λάσπη στη χολή”), καθώς κι αυτοί που πάσχουν από λειτουργική μη λιθιασική χολοκυστίτιδα ή ακινησία της χοληδόχου κύστεως, που αφορούν σπανιότερες μορφές χολοκυστοπάθειας.
Το 80% των ασθενών με χολολιθίαση είναι ασυμπτωματικοί. Δυστυχώς σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι ασθενείς με δυσπεψία (μετεωρισμό, “φούσκωμα”, “βαρυστομαχιά”). Το οποιοδήποτε σύμπτωμα δυσπεψίας ιδιαίτερα μετά από λήψη τροφών οι οποίες είναι πλούσιες σε λιπαρά, τηγανητές, πικάντικες, περιέχουν χορταρικά κ.α. μπορεί να σημάνουν κίνδυνο ύπαρξης χολολιθίασης. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση φουσκώματος μετά από λήψη αλκοολούχων ποτών ή καφέ. Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις;
Η χολολιθίαση μπορεί να διαγνωσθεί με ευκολία, ανώδυνα και οικονομικά με υπερηχοτομογραφία. Εξίσου σημαντικό ρόλο έχει η ειδική κλινική εξέταση από έμπειρο Γενικό Χειρουργό.
Πως θεραπεύεται;
Η μοναδική θεραπεία της χολολιθίασης γίνεται με χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως. Από το 1882 που διενεργήθηκε η πρώτη ανοικτή χολοκυστεκτομή έως και το 1985 που έγινε η πρώτη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως ήταν μία σχετικά επώδυνη επέμβαση με μεγάλη τομή στην κοιλιακή χώρα, που απαιτούσε πολυήμερη νοσηλεία. Από τις αρχές του 1990 που η λαπαροσκοπική χειρουργική διαδόθηκε ευρέως έως και σήμερα, άλλαξαν τα δεδομένα. Η επέμβαση γίνεται με πολύ μικρές τομές (0,5 έως και 1 εκ.) μέσω των οποίων εισάγονται εντός της κοιλίας οπτική κάμερα και ειδικά εργαλεία. Μέσα από αυτά ο χειρουργός βλέπει και διενεργεί την επέμβαση. Έτσι, ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος και ο χρόνος νοσηλείας. Η επέμβαση συνήθως ολοκληρώνεται σε 20 με 30 λεπτά της ώρας κι ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την επόμενη μέρα.

***  Ποια φάρμακα δεν πρέπει να παίρνετε με άδειο στομάχι
Συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται πάντα ύστερα από γεύμα, ώστε να μην ερεθίσουν το γαστρεντερικό σύστημα του οργανισμού σας.
Αυτά είναι τα φάρμακα που πρέπει να παίρνετε μετά το φαγητό:
1. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAIDs) για την αντιμετώπιση του πόνου
Πρέπει να λαμβάνονται μετά από φαγητό ώστε να αποφευχθούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις και αιμορραγίες στο στομάχι και το έντερο.
2. Οπιοειδή
Ο συνδυασμός των οπιοειδών με φαγητό προλαμβάνει παρενέργειες όπως η ναυτία κα ο εμετός.

*** Αυχενικό σύνδρομο: Γιατί και πότε έχετε πόνους στον αυχένα
 
Το αυχενικό σύνδρομο περιγράφει την φθορά στους σπονδύλους στο επάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης (αυχένας), η οποία έρχεται με το πέρασμα του χρόνου.
Το αυχενικό σύνδρομο είναι πολύ συχνή πάθηση που επιδεινώνεται με την ηλικία. Πάνω από το 85% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών ταλαιπωρείται σε κάποιο βαθμό από προβλήματα στον αυχένα.
Καθώς οι δίσκοι στους σπονδύλους αφυδατώνονται και συρρικνώνονται, εκδηλώνονται συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των οστικών προεξοχών κατά μήκος των άκρων των οστών.
Αυχενικό σύνδρομο: Αιτίες εμφάνισης και επιδείνωσης του πόνου στον αυχένα
 Καθώς μεγαλώνετε, τα οστά και οι χόνδροι που συνθέτουν σπονδυλική στήλη και τον αυχένα σας να αναπτυχθεί, αρχίζουν και φθείρονται σταδιακά. Αυτή η φθορά επιφέρει ορισμένες αλλαγές, όπως:
Αφυδατωμένοι δίσκοι: Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι λειτουργούν σαν “μαξιλαράκια” ανάμεσα στους σπονδύλους της σπονδυλικής σας στήλης. Περίπου από την ηλικία των 40 ετών και μετά, οι δίσκοι αυτοί αρχίζουν να αφυδατώνονται και να συρρικνώνονται. Αυτό, σταδιακά επιτρέπει περισσότερη άμεση επαφή (και άρα φθορά) οστό-με-οστό μεταξύ των σπονδύλων.
Δισκοκήλη: Η ηλικία επηρεάζει επίσης το εξωτερικό περίβλημα των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές, κάτι που οδηγεί σε διόγκωση (κήλη) του δίσκου. Αυτή η διόγκωση οδηγεί πολλές φορές σε πίεση στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και ως εκ τούτου σε πόνους που εκτείνονται μέχρι το χέρι ή το πόδι.
Οστικά εξογκώματα: Η εκφύλιση του δίσκου οδηγεί συχνά στην αύξηση των οστών της σπονδυλικής στήλης σε μια προσπάθεια του οργανισμού να εξισορροπήσει το πρόβλημα, ενισχύοντας περισσότερο τα οστά της σπονδυλικής στήλης. Αυτό δημιουργεί οστικά εξογκώματα στους σπονδύλους, τα οποία μερικές φορές ασκούν πίεση στα τοπικά νεύρα.
Δύσκαμπτοι σύνδεσμοι: Οι σύνδεσμοι είναι σας “κορδόνια” ιστού που συνδέονται με τα οστά. Οι σπονδυλικοί αυτοί σύνδεσμοι σκληραίνουν με την ηλικία, καθιστώντας τον αυχένα σας λιγότερο εύκαμπτο.  iatropedia.gr

*** Νέο δαχτυλίδι που προστατεύει τις γυναίκες από το AIDS
Σύμφωνα με κλινική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής (Μαλάουι, Νότιο Αφρική, Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε), το κολπικό δαχτυλίδι της φωτογραφίας εκπέμπει ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο μειώνει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού HIV στις γυναίκες.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα κατέληξε ότι το δαχτυλίδι ,που περιέχει την ουσία dapivirine, ήταν πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της εξάπλωσης του AIDS μεταξύ των γυναικών ηλικίας άνω των 25 ετών.
Συνολικά, το δαχτυλίδι ήταν αποτελεσματικό για λίγο πάνω από το 25% των περιπτώσεων. Όμως, αυτό το σχετικά χαμηλό ποσοστό δεν οφειλόταν στο ίδιο το δαχτυλίδι, αλλά στο γεγονός ότι πολλές συμμετέχουσες στην έρευνα δεν το χρησιμοποιούσαν καθόλου, ή το έκαναν με λάθος τρόπο. Η εξάπλωση του ιού HIV μειώθηκε σημαντικά όταν το δαχτυλίδι χρησιμοποιήθηκε σωστά.
Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι στην υποσαχάρια Αφρική έχουν τον ιό HIV. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 9 στα 10 παιδιά στον κόσμο που έχει τον ιό, ζει σε εκείνη την ευρύτερη περιοχή του πλανήτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο κολπικός δακτύλιος που εκκρίνει dapivirine θα μπορούσε να αποδώσει σπουδαία αποτελέσματα στον έλεγχο της εξάπλωσης του AIDS, καθώς οι γυναίκες θα μπορούν να ελέγχουν πλήρως τη χρήση του, σε αντίθεση με τα προφυλακτικά, που η μεγαλύτερη ευθύνη σωστής χρήσης τους αφορά τους άνδρες.
Το κόστος του δαχτυλιδιού είναι σχετικά μικρό(περίπου 5 δολάρια), μπορεί να φορεθεί για έναν ολόκληρο μήνα, δεν χρειάζεται ψυγείο και μπορεί να μείνει στην συσκευασία του για πέντε χρόνια.
Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 2.629 γυναικών σε 15 κλινικές υγείας μεταξύ των ηλικιών 18 και 45 ετών, που ήταν σε υψηλό κίνδυνο για μόλυνση από τον ιό HIV. Στις μισές έδωσαν το δαχτυλίδι με dapivirine και στις άλλες ένα ψευδοφάρμακο. Όλες οι γυναίκες στη μελέτη έλαβαν επίσης συμβουλές για την μείωση του κινδύνου για AIDS, καθώς και για την αντιμετώπιση σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Τέλος τους έδωσαν και δωρεάν κλασικά προφυλακτικά.
Στο τέλος της έρευνας υπήρχαν συνολικά 71 μολύνσεις από HIV στην ομάδα με το δαχτυλίδι dapivirine και 97 στην ομάδα με το ψευδοφάρμακο. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 27% στον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές αυτό το ποσοστό ανέβηκε στο 37%.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ηλικίας άνω των 25 είχαν 61% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από HIV. Αυτό συνέβη επειδή οι νεαρότερες γυναίκες δεν χρησιμοποίησαν το δαχτυλίδι όσο συχνά και με τον τρόπο που έπρεπε. Ο κολπικός δακτύλιος με dapivirine μείωσε σε πολλές ηλικιακές ομάδες τον κίνδυνο AIDS κατά 56%, αλλά είχε πολύ μικρό αντίκτυπο στις γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 18 και 21, επειδή δεν το χρησιμοποιούσαν καθόλου, ή το έκαναν με λάθος τρόπο.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί εκείνος ο συνδυασμός παραγόντων (συμπεριφορά, βιολογία, ή και τα δύο) που κάνει αυτό το πρωτοποριακό δαχτυλίδι πιο αποτελεσματικό στις νεότερες γυναίκες, υπογράμμισαν οι ερευνητές.
Βίντεο σχετικά  : Vaginal Ring Shows Some Promise At Preventing HIV , https://youtu.be/PYDtSJYwdq0  .-

***  Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΦΑΚΟΥ ΟΣΩΝ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ
  Την προσοχή, όσων πάσχουν από γλαύκωμα και καταρράκτη ταυτόχρονα και προχωρήσουν σε εγχείρηση για την τοποθέτηση ενδοφακού,  εφιστά ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser   Αθηνών κ .Βασίλης Κοζομπόλης.     
 « Κι αυτό γιατί η επιλογή του τύπου του ενδοφακού που θα τοποθετηθεί σε αυτούς τους ασθενείς είναι ιδιαίτερα σημαντική» ανέφερε μιλώντας  πριν από λίγες ημέρες  στην Κωνσταντινούπολη  σε διεθνή ημερίδα για το γλαύκωμα με θέμα: «Νέες προσεγγίσεις σε παλαιά προβλήματα» ο καθηγητής κ Κοζομπόλης
 Σύμφωνα με τον Έλληνα Καθηγητή Οφθαλμολογίας οι ασθενείς αυτοί  αποτελούν πολύ ειδική κατηγορία και  πρέπει να τυχαίνουν ιδιαίτερης και προσεκτικής αντιμετώπισης . Και αυτό διότι παρουσιάζουν λειτουργικές και ανατομικές ιδιαιτερότητες που επηρεάζουν τόσο την προεγχειρητική προετοιμασία τους όσο και την ειδική διεγχειρητική και μετεγχειρητική προσέγγιση που απαιτείται.
Ο βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι  το γλαύκωμα είναι χρόνια νόσος, που προοδευτικά εξελίσσεται και όποια βλάβη προκαλέσει δεν είναι αναστρέψιμη.
Αντίθετα ο καταρράκτης είναι αντιμετωπίσιμη χειρουργικά νόσος.
   ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ  ΘΕΡΑΠΕΙΑ  ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ – ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ  ΜΕ  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ  ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Η χειρουργική θεραπεία των δυο παθήσεων μπορεί να γίνει ταυτόχρονα. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την επέμβαση για το καλύτερο δυνατό οπτικό αποτέλεσμα παίζουν τα χαρακτηριστικά του ενδοφακού που θα τοποθετηθεί.
Οι ενδοφακοί για τους  ασθενείς  με καταρράκτη έχουν συγκεκριμένα  χαρακτηριστικά ως προς τον σχεδιασμό, το υλικό κατασκευής τους (ακρυλικοί, σιλικόνης, PMMA) και τοποθετούνται σε συγκεκριμένη θέση στο μάτι.
 «Οι παράμετροι αυτοί έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους ασθενείς με υψηλή ενδοφθάλμια πίεση ή αυτούς που πάσχουν από γλαύκωμα ή από άλλα σύνδρομα όπως αυτό της ψευδοαποφολίδωσης» εξηγεί ο κ Κοζομπόλης και προσθέτει.
«Ο τρόπος επίσης με τον οποίο υπολογίζεται η ισχύς του ενδοφακού είναι πολύ σημαντικός αλλά και αρκετά περίπλοκος αφού πρέπει να χρησιμοποιηθεί η σωστή φόρμουλα υπολογισμού του ενδοφακού για να έχουμε το σωστό οπτικό αποτέλεσμα για τον ασθενή.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι στους ασθενείς   με γλαύκωμα ή λειτουργία της «ευαισθησίας των αντιθεσέων» (contrast sensitivity) είναι μειωμένη. Αν λοιπόν τοποθετηθεί είδος ενδοφακού που μειώνει περαιτέρω την παραπάνω λειτουργία, τότε ο ασθενής μας θα αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα»
                  Η  ΣΩΣΤΗ   ΕΠΙΛΟΓΗ   ΤΟΥ   ΦΑΚΟΥ
Σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή οφθαλμολογίας η επιλογή του ενδοφακού πρέπει να στοχεύει ώστε ο ασθενής  με γλαύκωμα να αποφύγει την εμφάνιση θάμβους που οφείλεται σε αυξημένη «σφαιρική εκτροπή»  και να αποφύγει την εμφάνιση δευτερογενούς καταρράκτου, φλεγμονής κ.λ.π.
Σε ότι αφορά τους επονομαζόμενους πρεσβυωπικούς ενδοφακούς, σε γενικές γραμμές και εφόσον ο ασθενής  με γλαύκωμα δεν είναι απολύτως ελεγχόμενος και σταθερός, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με περίσκεψη αν όχι να αποφεύγονται τελείως.
Οι ακρυλικοί ενδοφακοί παρουσιάζουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα σε ότι αφορά στο υλικό κατασκευής.
Τέλος με περίσκεψη επίσης πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ενδοφακοί με επίστρωση για την συγκράτηση της υπεριώδους και μπλε ακτινοβολίας.
«Το επίπεδο της γλαυκωματικής βλάβης, τα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του ματιού σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ενδοφακού είναι αυτά που θα οδηγήσουν τον οφθαλμίατρο στην καλύτερη επιλογή του ενδοφακού για τον κάθε γλαυκωματικό ή υπερτονικό ασθενή. Απαιτείται δηλαδή θεραπευτική λύση με απολύτως εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση για να έχουμε την βέλτιστη και υψηλής ποιότητας όραση» καταλήγει ο κ Κοζομπόλης.
~  http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr   Τηλ.  213Ο325910

***  Πόση ζάχαρη την ημέρα μπορούν να τρώνε οι άντρες και πόση οι γυναίκες
Η πρόσθετη ζάχαρη στις τροφές, εκείνη που συνήθως δεν αναγράφεται στις συσκευασίες, είναι το χειρότερο συστατικό στη σύγχρονη διατροφή. Παρέχει πολλές θερμίδες χωρίς πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να βλάψει τον μεταβολισμό σας σε μακροπρόθεσμη βάση.
Η υπερβολική ζάχαρη συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους και διάφορες σοβαρές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου-2 και η καρδιακή νόσος.
Αλλά πόση ζάχαρη ημερησίως θεωρείται ότι είναι υπερβολική ποσότητα; Μπορείτε να φάτε λίγη ζάχαρη κάθε μέρα χωρίς να πάθετε τίποτα, ή θα πρέπει να την αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο;
Πρόσθετα σάκχαρα VS φυσικά σάκχαρα: Τεράστια διαφορά
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των προστιθέμενων σακχάρων και εκείνων που υπάρχουν φυσικά σε τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά. Αυτές είναι υγιεινές τροφές που περιέχουν νερό, φυτικές ίνες και διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά. Τα φυσικά σάκχαρα είναι απολύτως ασφαλή.
Ωστόσο, τα πρόσθετα σάκχαρα είναι εκείνα που προστίθενται επιπλέον στα τρόφιμα. Τα πιο κοινά πρόσθετα σάκχαρα είναι η κλασική επιτραπέζια κρυσταλλική ζάχαρη (σακχαρόζη), ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.
Αν θέλετε να χάσετε βάρος και να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας, τότε θα πρέπει να αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.
Πόση ζάχαρη μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια κάθε μέρα;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει απλή απάντηση στο ερώτημα αυτό. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να τρώνε λίγη ζάχαρη, χωρίς να πάθουν τίποτα, ενώ άλλοι θα πρέπει να την αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association - ΑΗΑ) η μέγιστη ποσότητα προστιθέμενων σακχάρων που επιτρέπεται να τρώτε κάθε μέρα είναι:
  • Άνδρες: 150 θερμίδες/ημέρα (37,5 γραμμάρια ή 9 κουταλάκια του γλυκού)
  • Γυναίκες: 100 θερμίδες/ημέρα (25 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια του γλυκού)
Για να το κάνουμε αυτό πιο “χειροπιαστό”, σκεφτείτε ότι ένα κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να περιέχει 140 θερμίδες μόνο από τη ζάχαρη, ενώ μια (όχι μεγάλη!) μπάρα σοκολάτας περιέχει 120 θερμίδες μόνο από τη ζάχαρη.
Αν είστε υγιές, δραστήριο άτομο και χωρίς πολλά περιττά κιλά, τότε αυτές οι ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης είναι λογικές. Μάλλον θα κάψετε αυτές τις μικρές ποσότητες ζάχαρης, χωρίς να σας προκαλέσει πολύ κακό.
Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι, επί της ουσίας, δεν έχει ανάγκη ο οργανισμός σας για πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή. Δεν εξυπηρετούν κανένα απολύτως φυσιολογικό σκοπό. Μάλιστα, όσο λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη καταναλώνετε, τόσο πιο υγιείς θα είστε.
Πώς θα μειώσετε την ζάχαρη στη διατροφή σας
Αποφύγετε τις παρακάτω τροφές, με σειρά προτεραιότητας:
  • Αναψυκτικά: Είναι μακράν τα χειρότερα. Θα πρέπει να τα αποφεύγετε με κάθε τρόπο.
  • Χυμοί φρούτων: Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά οι χυμοί φρούτων που δεν είναι 100% φρέσκοι, περιέχουν στην πραγματικότητα σχεδόν την ίδια ποσότητα ζάχαρης με τα αναψυκτικά!
  • Καραμέλες και γλυκά: Θα πρέπει να περιορίσετε δραστικά την κατανάλωση γλυκών.
  • Ψημένα αγαθά (μπισκότα, κέικ κλπ.) Αυτά τείνουν να έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
  • Φρούτα σε κονσέρβες σε σιρόπι: Επιλέξτε φρέσκα φρούτα αντί για κονσερβοποιημένα.
  • Τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή “διαίτης”: Οι τροφές από τις οποίες αφαιρείται το λίπος, συνήθως έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, για να είναι “αρεστές” στον καταναλωτή.
  • Αποξηραμένα φρούτα: Αποφύγετε τα αποξηραμένα φρούτα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Γενικά: Πίνετε νερό αντί για αναψυκτικά, ή χυμούς και μην βάζετε ζάχαρη στον καφέ ή το τσάι σας. Αντί της ζάχαρης στις συνταγές, μπορείτε να δοκιμάσετε άλλα προϊόντα, όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, εκχύλισμα αμυγδάλου, βανίλια, τζίντζερ, ή λεμόνι.

***  Πόνος στην πλάτη: Τι ρόλο παίζει το κάπνισμα και το άγχος
Συζητάμε συχνά για τον πόνο στον αυχένα και στη μέση, αλλά πιο σπάνια γι΄ αυτόν στην πλάτη που συχνά δεν είναι μόνο ψυχοσωματικός- όπως πιστεύουμε -αλλά μπορεί να κρύβει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο πόνος στην πλάτη (ραχιαλγία), πιθανότατα προέρχεται από κάποια μηχανική ή εκφυλιστική πάθηση της σπονδυλικής στήλης. Όμως, όπως επισημαίνει στο www.praktoreio-ygeias.gr η ορθοπεδικός στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης, Καλλιόπη Αλπαντάκη, ο πόνος αυτός μπορεί να σχετίζεται με ψυχολογικούς παράγοντες ή κατάθλιψη και σοβαρά νοσήματα όπως ο καρκίνος, ενώ παράγοντες όπως το κάπνισμα φαίνεται να έχουν δυσμενή επίδραση.
Ο ρόλος του ψυχισμού και το κάπνισμα
Ο πόνος αυτός προκαλείται από σωματικούς και ψυχικούς παράγοντες, καθώς έχει παρατηρηθεί οτι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν τον πόνο με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Όπως επισημαίνει η κ. Αλπαντάκη, οι διαταραχές του συναισθήματος, όπως κατάθλιψη και άγχος, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση των συμπτωμάτων και στην έκβαση της θεραπείας.
Επίσης, έχει διαπιστωθεί πως διαταραχές της προσωπικότητας (υστερική , υποχονδριακή, σχιζοειδής και άλλες διαταραχές) επηρεάζουν την έκφραση και την έκβασή του.
«Σημαντικός είναι ο παράγοντας εργασία. 'Ατομα που δεν είναι ικανοποιημένα από την εργασία τους, βιώνουν έντονο εργασιακό άγχος ή νιώθουν ότι δεν έχουν κανένα έλεγχο στην εργασιακή τους ζωή , ή φοβούνται οτι θα χάσουν τη δουλειά τους, εμφανίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά πόνου στη ράχη» αναφέρει η κ. Αλπαντάκη.
Μάλιστα, τονίζει ότι ρόλο στην εμφάνιση του πόνου στην πλάτη, έχει σύμφωνα και με βιβλιογραφικές ενδείξεις, το κάπνισμα. Σύμφωνα με αυτές, οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνιο πόνο στη ράχη και τη μέση. Φαίνεται πάντως, όπως εξηγεί, ότι το κάπνισμα αποτελεί μέτριας βαρύτητας προδιαθεσικό παράγοντα.
Πρέπει να ανησυχήσουμε;
Είναι σημαντικό να διευκρινισθεί το αίτιο του πόνου. Συνήθως, ο πόνος οφείλεται σε απόλυτα καλοήθη αίτια και είναι αυτοπεριοριζόμενος. Ενδέχεται όμως να οφείλεται σε σοβαρά εξωσπονδυλικά ή σπονδυλικά νοσήματα.
Η κ. Αλπαντάκη τονίζει ότι λόγω της χαμηλής συχνότητας των συμπτωματικών εκφυλιστικών αλλοιώσεων ο πόνος στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, πρέπει να εξετάζεται με μεγάλη προσοχή και με υψηλό βαθμό υποψίας για τυχόν υποκείμενη νόσο.
Τα χαρακτηριστικά του πόνου
Ο πόνος σπάνια είναι «απόλυτα εντοπισμένος», έστω και αν πρόκειται για σπονδυλικό κάταγμα. Συνήθως εμφανίζει μια ευρεία πρωτογενή επώδυνη βάση (εστία), η οποία διαχέεται γύρω απο τους σπονδύλους και προς τις πλευρές συνοδευόμενος από ποικίλου βαθμού μυικό σπασμό. Κατά συνέπεια, η ραχιαλγία δεν είναι αυστηρά σπονδυλικός πόνος. Συχνά, μπορεί να είναι αντανακλαστικό άλγος εξωσπονδυλικής αιτιολογίας απο σπλαχνικά νοσήματα καλοήθη ή κακοήθη.
Οι αιτίες του πόνου
Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να οφείλεται σε μηχανικά-εκφυλιστικά-φλεγμονώδη νοσήματα, όπως σπονδυλαρθρίτιδα, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, άλλα αυτοάνοσης αρχής νοσήματα όπως ινομυαλγία, ρευματική πολυμυαλγία.
Αιτία μπορεί να είναι η οστεοπόρωση που προκαλεί σπονδυλικά κατάγματα ή και τα σπλαχνικά νοσήματα, όπως καρδιολογικά, πνευμονολογικά νοσήματα, νοσήματα του μεσοθωρακίου, ενδοκοιλιακά νοσήματα και οπισθοπεριτοναικά νοσήματα.
Πίσω από τον πόνο στην πλάτη, σπανιότερα μπορούν να κρύβονται νεοπλάσματα, όπως όγκοι (πρωτοπαθείς ή μεταστατικοί) ή ογκοι του νωτιαίου μυελού, λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης, ή άλλα αίτια, όπως νευραλγία και έρπης ζωστήρας.
Ο εξωσπονδυλικός πόνος
Προέρχεται από τα σπλάχνα ή τις περιτονίες των παρεγχυματικών οργάνων, οι οποίες περιέχουν υποδοχείς πόνου. Είναι πόνος από απομακρυσμένη εστία, προβαλλόμενος στη ράχη με ασαφή όρια, χαρακτήρα οξύ, διαξιφιστικό σαν μαχαιριά, συσφικτικό και διακυμαινόμενο ή μετακινούμενο και συνοδεύεται με αντιδράσεις από το αυτόνομο νευρικό σύστημα.
Τα συνήθη σπλαχνικά νοσήματα που προκαλούν αντανακλαστικό πόνο στη (ραχιαία) θωρακική και λιγότερο στην οσφυϊκή περιοχή είναι: παγκρεατίτιδα και καρκίνος παγκρέατος, έμφραγμα μυοκαρδίου, ανεύρυσμα αορτής, χολολιθίαση, πνευμονία, πλευρίτιδα, διαφραγματοκήλη, έλκος ή διάτρηση στομάχου, σπασμός οισοφάγου, πυελονεφρίτιδα, κολικός νεφρού, καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του εντέρου και του πνεύμονα, ποσθοπεριτοναϊκά νοσήματα, όπως ιδιοπαθής ίνωση κ.α.
Ο νεοπλασματικός πόνος
Ο νεοπλασματικός πόνος στην πλάτη είναι σχεδόν συνεχής, αυτόματος με κύριο χαραχτηριστικό την επιδείνωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, τονίζει η κα Αλπαντάκη. Συνοδεύεται συχνά από ανορεξία, καταβολή ή συμπτώματα καχεξίας.
Η ένταση του πόνου με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται και μπορεί να πάρει οδυνηρές ή δραματικές προεκτάσεις, ενώ τα συνήθη αναλγητικά δεν ανακουφίζουν τον πόνο.
«Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι αρκετές φορές οι σπονδυλικές μεταστάσεις μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικές, υποσημαινόμενα επώδυνες ή να αποτελούν την πρώτη εκδήλωση της νεοπλασματικής νόσου, η πρωτοπαθής εστία της οποίας να βρίσκεται αρκετά μακριά π.χ. στο πνεύμονα» εξηγεί.
Οι λοιμώξεις στην σπονδυλική στήλη
Η κλινική εικόνα ποικίλει από ήπια έως θορυβώδης. Εξαρτάται από το είδος του μικροοργανισμού και την αντίσταση του ασθενούς. "Οι βακτηριακές λοιμώξεις συνήθως συνοδεύονται από οξέα συμπτώματα ή τοξικά συμπτώματα (έντονη οσφυαλγία και μυϊκό σπασμό, δυσκαμψία, σηψαιμία), ενώ οι κοκκιωματώδεις λοιμώξεις έχουν συνήθως ηπιότερη διαδρομή"
Η διάγνωση της λοιμώδους σπονδυλίτιδας μπορεί εύκολα να διαφύγει, γιατί τα επώδυνα συμπτώματα μπορεί να αποδοθούν λανθασμένα στις συχνές τοπικές εκφυλιστικές παθήσεις της μέσης.
Πότε πάμε στο γιατρό
Οι πρώτες βοήθειες όταν ο πόνος είναι σε έξαρση είναι λίγο ως πολύ γνωστά σε όλους. Απλά παυσίπονα, μασάζ, ξεκούραση, αποφυγή δραστηριοτήτων, που επιτείνουν, ή πυροδοτούν τον πόνο.
Όμως αν τα συμπτώματα επιμένουν πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας, καθώς, όπως καταλήγει η κα. Αλπαντάκη, είναι σημαντικό να διευκρινισθεί το αίτιο του πόνου.
«Συνήθως, ο πόνος οφείλεται σε απόλυτα καλοήθη αίτια και είναι αυτοπεριοριζόμενος. Υποχωρεί με παυσίπονα και αλλαγές στη στάση του σώματος ή φυσιοθεραπεία» εξηγεί, αλλά τονίζει ότι ενδέχεται να οφείλεται και σε σοβαρά εξωσπονδυλικά ή σπονδυλικά νοσήματα που μπορεί να έχουν επείγον χαρακτήρα.
Πηγή: www.madata.gr

***  Βιταμίνη C, το ελιξήριο της νιότης και όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Παρά τα νέα δραστικά συστατικά που ανακαλύπτει συνεχώς η κοσμετολογία, η βιταμίνη C εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα στον τομέα της αντιγήρανσης. Ωστόσο, νέες μελέτες τής προσθέτουν έξτρα πλεονεκτήματα. Τελικά, τι ακριβώς συμβαίνει με αυτήν τη βιταμίνη;
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου Duke των Η.Π.Α. δημοσίευσε μια πρωτοποριακή έρευνα, η οποία αποδείκνυε ότι η τοπική χρήση βιταμίνης C σε πειραματόζωα μείωνε τις φθορές που προκαλούσε η UVB ακτινοβολία στο δέρμα τους. Όπως ήταν φυσικό, το πόρισμα της μελέτης εξαπλώθηκε ταχύτατα παγκοσμίως και η κοσμετολογία ανακάλυψε ένα από τα πιο δραστικά συστατικά που μπορούσαν να καταπολεμήσουν τη φωτογήρανση και τις δυσχρωμίες που προκαλούσε ο ήλιος.
Πάντως, είναι γεγονός ότι η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ αποτελεί σημείο αναφοράς στην κοσμετολογία. Δηλαδή, όποτε οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα νέο συστατικό αντιγήρανσης, το συγκρίνουν με τη βιταμίνη C, για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά του.
Η βιταμίνη με τα πολλά ονόματα
Ψάχνουμε μια καλλυντική σύνθεση με βιταμίνη C; Ένας τρόπος για να διαπιστώσουμε ότι την περιέχει είναι να ελέγξουμε την ετικέτα με τα συστατικά της, όπου δεν είναι απαραίτητο ότι θα αναγράφεται ως βιταμίνη C. Άλλες ονομασίες και μορφές της που χρησιμοποιούνται συνήθως στα καλλυντικά είναι: ascorbic acid, L-ascorbic acid, ascorbyl palmitate, sodium ascorbyl phosphate, retinyl ascorbate, tetrahexyldecyl ascorbate και magnesium ascorbyl phosphate. Όλες αυτές οι μορφές βιταμίνης C έχουν αποδειχθεί πιο σταθερές, άρα και αποτελεσματικές στις καλλυντικές συνθέσεις. Όπως όλα τα αντιοξειδωτικά, έτσι και η βιταμίνη C είναι ευάλωτη στο φως και τον αέρα. Άρα, επιλέγουμε καλλυντικά με σκούρες και αεροστεγείς συσκευασίες. Αφού τις ανοίξουμε, τις κρατάμε σε σκιερό και στεγνό περιβάλλον.
Η βιταμίνη-«κλειδί»
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η βιταμίνη C είναι τα «κλειδί» για την επανόρθωση, την αναδόμηση και τη διατήρηση των υγιών κυττάρων σε όλο τον οργανισμό. Αυτό, όμως, που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα είναι η ικανότητά της να αυξάνει θεαματικά την παραγωγή κολλαγόνου. Στο δέρμα μας υπάρχουν κάποια κύτταρα που λέγονται ινοβλάστες, τα οποία παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, δηλαδή τις πρωτεΐνες που διατηρούν το δέρμα ελαστικό και τονωμένο. Όμως, καθώς μεγαλώνουμε, αυτή η παραγωγή φθίνει. Η βιταμίνη C είναι εκείνη η ουσία που διεγείρει τους ινοβλάστες να συνεχίζουν να παράγουν τις πρωτεΐνες της νεότητας.
Τα οφέλη της στο δέρμα:
1 Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.
2 Λειαίνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
3 Αναστρέφει τη διαδικασία της φωτογήρανσης.
4 Βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, άρα και τη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων.
5 Δυναμώνει τα τοιχώματα των αγγείων και καταπολεμά τις ευρυαγγείες.
6 Αυξάνει τη φωτεινότητα του δέρματος.
7 Καταπολεμά την υπερμελάγχρωση και τις δυσχρωμίες.
8 Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία.
9 Απομακρύνει τα κατεστραμμένα κύτταρα και προλαμβάνει την καταστροφή νέων.
Για φωτεινή επιδερμίδα
Όταν η βιταμίνη C συνδυάζεται με το γλυκολικό οξύ και τους απολεπιστικούς κόκκους, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Κι αυτό γιατί απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα και η βιταμίνη C εισχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα.
Πλάνο Ομορφιάς:
1 Για το ντεμακιγιάζ, επιλέγουμε μια βιταμινούχα λοσιόν για πρόσωπο και μάτια, χωρίς οινόπνευμα, που θα αναζωογονήσει και θα αποκαλύψει τη φωτεινότητα της επιδερμίδας.
2 Mία-τρεις φορές την εβδομάδα (ανάλογα με την ευαισθησία της επιδερμίδας μας) κάνουμε απολέπιση με βιταμίνη C και οξέα φρούτων. Αν δεν μας αρέσει το τρίψιμο, χρησιμοποιούμε μια μάσκα που κάνει πίλινγκ.
3 Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε έναν ορό λάμψης με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και υαλουρονικό οξύ.
Τρώγοντας έρχεται… η ομορφιά
Εκτός από την καλλυντική θεραπεία με την τοπική εφαρμογή της βιταμίνης C, ενισχύουμε την καθημερινή διατροφή μας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C – κάτι που επιβάλλεται, ιδίως αν είμαστε καπνιστές, γιατί το τσιγάρο μειώνει τα επίπεδά της στον οργανισμό.
Οι πιο πλούσιες τροφές σε περιεκτικότητα αυτής της ουσίας είναι οι εξής:
Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, μούρα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, μάνγκο,    σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πιπεριές, όσπρια
 Όπως αναφέρει και ο διάσημος δερματολόγος δρ. Murad, «για να αποκτήσουμε λαμπερή, όμορφη και υγιή επιδερμίδα, πρέπει να υιοθετήσουμε μια άλλη φιλοσοφία ζωής, που να περιλαμβάνει τη φροντίδα με τα κατάλληλα καλλυντικά, την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών ουσιών και την αποβολή βλαβερών συνηθειών, όπως π.χ. το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ξενύχτια».
vita.gr

***  Οι τροφές που καθαρίζουν φυσικά το συκώτι
Το νερό έχει το ρόλο “κλειδί”
Το συκώτι αποτελεί τον μηχανισμό φιλτραρίσματος του σώματος, καθώς αποβάλλει τις τοξίνες, ενώ παράλληλα συνθέτει τις πρωτεΐνες και παράγει βιοχημικές ουσίες απαραίτητες για την πέψη των τροφών.
Ο ρόλος του είναι σημαντικός στην καλή κυκλοφορία του αίματος γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ, την πολλή λευκή ζάχαρη και την ακινησία και να προσπαθείτε να καταναλώνετε τροφές που το «καθαρίζουν» φυσικά.
Παντζάρια
Είναι γεμάτα με φυτικά φλαβονοειδή, ουσίες που βελτιώνουν συνολικά την εύρυθμη λειτουργία του ήπατος.
Σκόρδο
Βοηθά το συκώτι να ενεργοποιήσει ένζυμα που απωθούν τις τοξίνες, ενώ είναι πλούσιο σε σελήνιο και αλλισίνη, δύο φυσικά στοιχεία που βοηθούν στον καθαρισμό του.
Γκρέιπφρουτ
Βοηθά το συκώτι να αποβάλλει τοξικές ουσίες από τον οργανισμό, ενώ είναι ταυτόχρονα πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
Πράσινο τσάι
Οι κατεχίνες, φυτικά αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στο πράσινο τσάι, έχει βρεθεί πως βελτιώνουν την ηπατική λειτουργία.
Σταυρανθή λαχανικά
Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το λάχανο αυξάνουν την παρουσία οργανικών ενώσεων στο σώμα μας, οι οποίες συντελούν στην δημιουργία ενζύμων απαραίτητων στην χώνεψη.
Λεμόνι
Απομακρύνει τις τοξικές ουσίες και τονώνει τη διαδικασία της πέψης.
Τέλος, μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό.  Πηγή

***    Υπνική παράλυση: Τι είναι ακριβώς, πότε, γιατί και σε ποιους έρχεται η… δαιμονική “Μόρα”
Έχετε νιώσει ποτέ σαν να είστε ξύπνιοι στο κρεβάτι, αλλά να μην μπορείτε να κινηθείτε;
Μπορεί να έχετε νιώσει πολύ μεγάλο φόβο εκείνη τη στιγμή, αλλά όσο και αν προσπαθείτε δεν μπορείτε να καλέσετε για βοήθεια.
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπνική παράλυση. Είναι γνωστή και με την ονομασία “Μόρα” και, εκτός από έντονο φόβο, μπορεί να σας κάνει να δείτε ή να ακούσετε πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.
Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου υποστηρίζουν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η υπνική παράλυση είναι απλά ένα σημάδι ότι το σώμα σας δεν περνάει ομαλά μέσα από τα επιμέρους στάδια του ύπνου. Είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο η “Μόρα” να συνδέεται με κάποια βαθύτερα ψυχικά προβλήματα.
Μέσα από τους αιώνες, τα συμπτώματα της υπνικής παράλυσης έχουν περιγραφεί με πολλούς τρόπους και συχνά αποδίδονται σε κάποια “κακή”, ή “διαβολική” παρουσία: αόρατοι αρχαίοι δαίμονες της νύχτας και εξωγήινες παρουσίες έχουν αναφερθεί ως “υπαίτιοι” του φαινομένου. Σχεδόν κάθε πολιτισμός στο διηνεκές του χρόνου έχει κάποιες τέτοιες μυστηριώδεις ιστορίες με “κακά πλάσματα” που τρομοκρατούν ανήμπορος ανθρώπους τη νύχτα!
Τι είναι η υπνική παράλυση
Πρόκειται επί της ουσίας για ένα περίεργο συναίσθημα, όπου, ενώ το άτομο έχει αίσθηση του περιβάλλοντος και συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του, δεν μπορεί να κινηθεί, να μιλήσει και να ανταποκριθεί. Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος και όλο το σώμα δεν “συγχρονίζονται” στον τρόπο που μεταβαίνουν από την μία φάση ύπνου στην επόμενη.
Κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβάσεων, ενδέχεται να μην μπορεί να κινηθεί, ή να μιλήσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται πίεση στο σώμα τους, ή μια αίσθηση πνιγμού. Η υπνική παράλυση μπορεί να συνοδεύει άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως η ναρκοληψία, η οποία είναι μια ακατανίκητη ανάγκη για ύπνο, που προκαλείται από ένα πρόβλημα με την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τον ύπνο.
Πότε συμβαίνει η υπνική παράλυση
Συνήθως συμβαίνει σε μία από τις εξής δύο φορές:
  • Την στιγμή που σας παίρνει ο ύπνος, οπότε και ονομάζεται υπναγωγική, ή προϋπνική παράλυση ύπνου.
  • Την στιγμή που ξυπνάτε από τον ύπνο, οπότε και ονομάζεται υπνοπομπική, ή μεταϋπνική παράλυση ύπνου.
Τι συμβαίνει με την υπναγωγική παράλυση ύπνου
Καθώς σας παίρνει ο ύπνος, το σώμα χαλαρώνει σταδιακά. Συνήθως, αρχίζετε να μην έχετε αίσθηση του τι συμβαίνει γύρω σας και, ως εκ τούτου, δεν αντιλαμβάνεστε την αλλαγή. Ωστόσο, εάν ο εγκέφαλος παραμείνει σε εγρήγορση, ενώ το σώμα πέφτει σε υπνική καταστολή, τότε μπορεί να εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του, χωρίς, ωστόσο, το σώμα να μπορεί να κινηθεί και άρα να αντιδράσει σε αυτές.
Τι συμβαίνει με την υπνοπομπική παράλυση ύπνου
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μεταπέφτει από κατάσταση REM (γρήγορη κίνηση των ματιών) σε NREM (μη ταχεία κίνηση των ματιών) κατάσταση ύπνου. Ένας κύκλος ύπνου REM και NREM διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Πρώτα εμφανίζεται ο κύκλος NREM και διαρκεί έως και το 75% του συνολικού χρόνου του ύπνου σας. Κατά τη διάρκεια του κύκλου NREM, το σώμα σας χαλαρώνει και ανασυγκροτείται. Καθώς ολοκληρώνεται ο κύκλος NREM, το σώμα αρχίζει να περνάει στον κύκλο ύπνου REM. Τα μάτια σας κινούνται γρήγορα και βλέπετε όνειρα, αλλά το υπόλοιπο σώμα σας εξακολουθεί να είναι πολύ χαλαρό. Οι μυς σας είναι “απενεργοποιημένοι” κατά τη διάρκεια του κύκλου REM. Αν κάτι πέσει στην αντίληψή σας προτού ολοκληρωθεί αυτό ο κύκλος ύπνου, θα δείτε ότι δεν θα μπορείτε να αντιδράσετε ή να μιλήσετε προσωρινά.
Ποιος κινδυνεύει με υπνική παράλυση
Περίπου το 40% των ανθρώπων μπορεί να βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό στην διάρκεια της ζωής του. Είναι μια σχετικά κοινή κατάσταση που παρατηρείται συνήθως στα εφηβικά χρόνια. Άνδρες και οι γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν να το βιώσουν, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι είναι μια κατάσταση που μπορεί να έχει και κληρονομικά χαρακτηριστικά. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συνδέονται με την υπνική παράλυση είναι:
~     Η έλλειψη ύπνου
  • Ένα ακανόνιστο, μη σταθερό πρόγραμμα ύπνου που αλλάζει συχνά
  • Ψυχικές παθήσεις όπως αυξημένο στρες, ή διπολική διαταραχή
  • Το να κοιμάται κανείς ανάσκελα
  • Άλλα προβλήματα ύπνου, όπως ναρκοληψία, ή νυχτερινές κράμπες στα πόδια
  • Χρήση ορισμένων φαρμάκων
  • Κατάχρηση ουσιών
*** Κινέζοι έφτιαξαν τεχνητό σπέρμα

Ένα τεράστιο βήμα για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας έκαναν Κινέζοι επιστήμονες.
Οι ερευνητές του Νότιου Ιατρικού Πανεπιστημίου στη Γκουανκτζού δημιούργησαν για πρώτη φορά ζωή από τεχνητό σπέρμα. Παρόλο που στο παρελθόν έχει επιτευχθεί η μετατροπή βλαστοκυττάρων σε σπερματοζωάρια, η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Σιάο-Γιανκ Ζάο κατάφερε για πρώτη φορά να φέρει στη ζωή υγιή ποντικάκια ανοίγοντας τον δρόμο για πειράματα σε πιθήκους με στόχο την εφαρμογή της μεθόδου και στον άνθρωπο. Για να γίνει αυτό «πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ηθικά ζητήματα και να αποκλειστούν οι πιθανοί κίνδυνοι» τόνισε ο Ζάο.

Τα επί 15 μήνες υγιή ποντίκια γέννησαν αργότερα, με τη σειρά τους, και τους δικούς τους υγιείς απογόνους. Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση «Cell Stem Cell», τα σπερματοζωάρια που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο δεν ήταν τα ώριμα επιμήκη αλλά ένα προστάδιό τους, οι στρογγυλές σπερματίδες, που δεν κολυμπούν, αλλά με την αναγκαία τροποποίηση εισήχθησαν με επιτυχία στα ωάρια μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.       Πηγή: Ethnos.gr

***  Ξεζουμίστε τις στυμμένες λεμονόκουπες - Με ποιους τρόπους μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε

Χρησιμοποίησες λεμόνια για να φτιάξεις σπιτική λεμονάδα, να δώσεις γεύση στις σαλάτες και στα όσπριά σου ή στο ποτό σου;
Μη βιαστείς να τα πετάξεις, γιατί τις στυμμένες λεμονόκουπες μπορείς να τις… ξεζουμίσεις και άλλο! Πώς;

Αποσμητικό κουζίνας 
Ρίξε φλούδες λεμονιού στον κάδο των απορριμμάτων σου, για να μειώσεις τις δυσάρεστες οσμές από τα σκουπίδια. Θυμήσου, ωστόσο, να τις αλλάζεις τακτικά, για να μη μυρίσουν και αυτές.
Αντισηπτική δράση 
Το λεμόνι είναι ιδανική επιλογή για την καθημερινή απολύμανση του πάγκου της κουζίνας ή της επιφάνειας κοπής. Μπορεί να μην είναι το ισχυρότερο καθαριστικό στον πλανήτη, αλλά είναι από τα πιο φιλικά στο περιβάλλον, μυρίζει καλύτερα από τα χημικά και σκοτώνει τα βακτήρια και τα μικρόβια. Σίγουρα, αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία: κόψε το λεμόνι στη μέση και πιέζοντάς το, ώστε να απελευθερωθεί ο χυμός του, πέρνα με αυτό τον πάγκο ή την επιφάνεια κοπής. Για καλύτερα αποτελέσματα πρόσθεσε λίγο αλάτι.
Αρωματικό χώρου 
Πάρε ένα μικρό σκεύος, βάλε 4 φλιτζάνια νερό και ρίξε μέσα φέτες από 2-3 λεμόνια. Άφησε το νερό να σιγοβράσει για λίγες ώρες και το σπίτι σου θα έχει ένα ευχάριστο άρωμα λεμονιού. Αν θες, πρόσθεσε και δεντρολίβανο!
Καθαριστικό φούρνου μικροκυμάτων  Αν ο φούρνος μικροκυμάτων σου έχει γεμίσει λεκέδες από σάλτσες, μπορείς να τον καθαρίσεις εύκολα. Βάζεις σε ένα φλιτζάνι νερό μερικές φέτες λεμονιού και θέτεις το φούρνο σε λειτουργία για 30 δευτερόλεπτα σε υψηλή θερμοκρασία. Στη συνέχεια, περνάς το εσωτερικό με ένα στεγνό πανί και... καθάρισες!   Πηγή: govastileto.gr

***  Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν στην υγεία των νεφρών!

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, τα οποία βοηθούν και βελτιώνουν την λειτουργία των νεφρών, καθώς έχουν πληθώρα θρεπτικών στοιχείων που έχουν σημαντικό ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Άλλωστε, τα νεφρά απωθούν από το σώμα μας τις τοξίνες και τις λοιπές  επιβλαβείς ουσίες, επομένως χρειάζεται να έχουμε μία ορθή και ισορροπημένη διατροφή, προκειμένου να μην τα επιβαρύνουμε. Ποια όμως είναι αυτά τα τρόφιμα;
 1)Κράνμπερι:
Πρόκειται για φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αφού αυξάνει δραστικά την οξύτητα των ούρων. Το κράνμπερι αποτρέπει τα μικρόβια και τα βακτήρια από τα ενσωματωθούν στα τοιχώματα της κύστης και είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.
 2)Σκόρδο:
Η  αντιφλεγμονώδης δράση και σύσταση του σκόρδου βοηθά αισθητά τον οργανισμό και μειώνει τη χοληστερίνη που υπάρχει στο αίμα, ενώ επίσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
 3)Αυγό:
Το ασπράδι του αυγού περιέχει πληθώρα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, γεγονός που το καθιστά χρησιμότατο για την ορθή λειτουργία του οργανισμού. Το σίδηρο που περιέχει είναι σημαντικό για την σωστή λειτουργία των νεφρών.
 4)Λαχανίδα:
Τόσο η λαχανίδα, όσο και τα υπόλοιπα λαχανικά της κατηγορίας αυτής, όπως είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Κ, σίδηρο, καροτένιο, ασβέστιο και φυσικά περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες. Όλα αυτά τα συστατικά συμβάλουν δραστικά στην ορθή λειτουργία του οργανισμού μας.
 5)Κρεμμύδι:
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο κρεμμύδι ενισχύουν αισθητά την καρδιαγγειακή λειτουργία και έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση όταν καταναλώνονται ωμά.
 6)Ψάρι
Τα φρέσκα ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, η σαρδέλα και ρέγκα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και Ω3.

***  «Θαυματουργό» το πράσινο τσάι! Ενημερωθείτε...

«Αντίδοτο» για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι το πράσινο τσάι, σύμφωνα με νέα έρευνα από Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arthritis and Rheumatology.
Το αυτοάνοσο νόσημα που ταλαιπωρεί πλήθος κόσμου, προκαλεί βλάβες στα οστά, ενώ δημιουργεί φλεγμονές και οιδήματα στις αρθρώσεις.
Σύμφωνα όμως με την έρευνα, όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού, το οποίο περιέχει επιγαλλοκατεχίνη, μια ουσία που θεραπεύει την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Το αποτέλεσμα, ότι το πράσινο τσάι θεραπεύει τον εν λόγω τύπο αρθρίτιδας, ήρθε ύστερα από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκε για 10 μέρες πράσινο τσάι.
Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν μετά το πέρας του πειράματος, καθώς το οίδημα στους αστραγάλους των ποντικιών και οι φλεγμονές, είχαν εξαφανιστεί.

***  Μην ξανάπιείτε αυτόν τον καφέ! Δείτε τι προκαλεί...

Διπλά καρκινογόνες είναι οι κάψουλες καφέ, που χρησιμοποιούν οι μηχανές παραγωγής ροφημάτων, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης.
Οι απλές καφετιέρες είναι αθώες σχετικά με τις μηχανές που χρησιμοποιούν κάψουλες καφέ, βάσει της έρευνας, λόγω του φουράνιου που συγκεντρώνουν και είναι βλαβερό για τον άνθρωπο.
«Τα χημικά συστατικά που παράγονται φτιάχνοντας καφέ φίλτρου, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με αυτά που παράγονται από μία μηχανή εσπρέσο με κάψουλα, καθώς κατά τη διαδικασία υπάρχει μεγάλη διαφορά στην απελευθέρωση φουρανίου», διευκρίνισε ο καθηγητής του τμήματος Αναλυτικής Χημείας και επικεφαλής της έρευνας, Javier Santos.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη μελέτη, αποδεικνύουν πως συγκεντρώνεται φουράνιο ανά:
*Ο καφές φίλτρου περιέχει από 20 έως 78 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml)
*Ο στιγμιαίος καφές περιέχει από 12 έως 35 ng/ml
*Ο εσπρέσο απλής μηχανής από 43 έως 146 ng/ml
*Ο εσπρέσο από κάψουλα περιέχει 117 έως 244ng/ml
«Τα αυξημένα επίπεδα οφείλονται στις ερμητικά κλειστές κάψουλες, οι οποίες εμποδίζουν το φουράνιο, που είναι ιδιαίτερα πτητικό, να απελευθερωθεί όταν με την πίεση και το καυτό νερό το συστατικό εισέρχεται στο ρόφημα» αναφέρει ο Santos.

***  Τα φυσικά πόσιμα «εμβόλια» κατά του ιού της γρίπης H1N1!

1. Ενδοφλέβια βιταμίνη C ή λιπόσωμη βιταμίνη C
Η ενδοφλέβια βιταμίνη C μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης H1N1 σε νοσοκομεία και κλινικές, αλλά δυστυχώς δεν προσφέρεται στα ελληνικά νοσοκομεία. Οι ασθενείς αντί για ενδοφλέβια βιταμίνη C μπορούν να πάρουν μεγάλες δόσεις λιπόσωμης βιταμίνης C. Η λιπόσωμη βιταμίνη C είναι μια διαφορετική μορφή από την κλασσική υδατοδιαλυτή βιταμίνη C, η οποία απορροφάται καλύτερα από το σώμα, διεισδύει σε όλους τους ιστούς και ασκεί σημαντικότερη θεραπευτική δράση από ό, τι η πόσιμη υδατοδιαλυτή βιταμίνη C. Η λιπόσωμη μορφή της στοματικής βιταμίνης C δεν είναι υποκατάστατο της ενδοφλέβιας βιταμίνης C, αλλά κάθε μορφή βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, αν δίνεται μέχρι το σημείο εντερικής ανεκτικότητας (μέχρι το σημείο που θα προκαλέσει διάρροια). Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι ανέχονται στοματικά μέχρι και 10 γραμμάρια βιταμίνης C χωρίς εντερικά προβλήματα.
Οι ιϊικές μολύνσεις συνήθως αδειάζουν τις αποθήκες βιταμίνης C. Μερικοί ιοί είναι ιδιαίτερα ικανοί να μειώνουν γρήγορα τις αποθήκες της βιταμίνης C. Η ενέσιμη βιταμίνη C έχει μακρά ιστορία στην αντιμετώπιση σοβαρών ιογενών παθήσεων. Ο πρώτος που χορηγούσε υψηλές δόσεις ενδοφλέβιας βιταμίνης C για μεταδοτικές παθήσεις όπως η ιλαρά με εξαιρετική επιτυχία ήταν ο γιατρός Frederick Klenner.
2. Υδατοδιαλυτή βιταμίνη C
Η βιταμίνη C θεωρείται η κατ’ εξοχήν βιταμίνη που μας προφυλάσσει από το κοινό κρυολόγημα. Ενισχύει τη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ιδιαίτερα διάφορους τύπους λευκών αιμοσφαιρίων. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά δόσεις βιταμίνης C μεγαλύτερες των 1000 mg.
Ο Linus Pauling, πατέρας της ορθομοριακήςιατρικής και τιμημένος με βραβείο Nobel δύο  φορές, βρήκε ότι η βιταμίνη C ακόμα και σε ποσότητα 1000 mg έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές με διπλές-τυφλές έρευνες ότι μειώνει την  εμφάνιση κρυολογημάτων σε ποσοστό 45% και τη διάρκειά τους σε μεγάλο ποσοστό. Έχει γράψει ειδικό βιβλίο πάνω σε αυτό το θέμα με τίτλοVitamin C and the Common Cold”.
O γιατρός Frederic R. Klener, ο οποίος για 27 χρόνια είχε χρησιμοποιήσει την βιταμίνη C για τηθεραπεία ιογενών λοιμώξεων, αναφέρει: «Έχωεκατοντάδες ασθενείς που έχουν πάρει 10gr ήπαραπάνω βιταμίνη C καθημερινά για 3 ως 15χρόνια. Το 90% αυτών ποτέ δεν κρυολόγησε» (οιυπόλοιποι χρειάζονταν περισσότερη βιταμίνη C). Έχουν διεξαχθεί πολλές διπλές-τυφλές μελέτες που επιβεβαιώνουν τους ανωτέρω ισχυρισμούς.
Μια δημοφιλής προληπτική μέθοδος είναι ναπαίρνουμε 1000 mg βιταμίνης C κάθε οκτώώρες. Αν αισθανθούμε ότι έρχεται κρυολόγημα μπορούμε να πάρουμε 2000 mg βιταμίνης κάθε πρωί και να συνεχίσουμε με αυτή τη δόσημέχρι να περάσει το κρυολόγημα. Άλλοι συνιστούν όταν κρυολογήσουμε να παίρνουμε κάθεδύο ώρες, όσο είμαστε ξύπνιοι 500 mg βιταμίνης C, μέχρι να φύγουν τα συμπτώματα.
3. Λιπόσωμη γλουταθειόνη
Η γλουταθειόνη είναι το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό του σώματος. Δυστυχώς η κλασσική μορφή γλουταθειόνης που μπορεί να βρει κάποιος ως διατροφικό συμπλήρωμα δεν μπορεί να απορροφηθεί καλά. Αντίθετα, η λιπόσωμη γλουταθειόνη απορροφάται πολύ καλά από τον οργανισμό. Ένας ασθενής με ιό της γρίπης χρειάζεται λιπόσωμη γλουταθειόνη, διότι η στοματική της λήψη βοηθά στην ανακύκλωση της βιταμίνης C και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν ένας ασθενής λοιπόν λαμβάνει λιπόσωμη βιταμίνη C, καλό θα ήταν να λαμβάνει ταυτόχρονα και λιπόσωμη γλουταθειόνη.
 4. Βιταμίνη D3
Η βιταμίνη D3 είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να καταπολεμά τους ιούς. Έχουμε δυο τύπους ανοσοποιητικής άμυνας: την προσαρμοστική άμυνα, η οποία μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε προσχηματισμένα αντισώματα και αντιϊικά φονικά κύτταρα, και την έμφυτη άμυνα, η οποία μας επιτρέπει να καταπολεμάμε έναν μικροοργανισμό που δεν έχουμε ποτέ συναντήσει. Και οι δυο άμυνες εξαρτώνται αρκετά από τη διαθεσιμότητα βιταμίνης D3. Όταν το καλοκαίρι τελειώνει, τα επίπεδα βιταμίνης D3 ξεκινούν την εποχιακή πτώση και έχουμε δραματική αύξηση στις ιογενείς ασθένειες. Μερικοί ιοί που είναι πολύ ευάλωτοι στην καθελισιντίνη. Οι καθελισιντίνες είναι αντιμικροβιακά πεπτίδια που βρίσκονται στα λυσοσώματα των μακροφάγων και των πολυμορφοπύρηνων λευκοκυττάρων. Η βιταμίνη D3 ρυθμίζει την παραγωγή καθελισιντινών και είναι βασική σε κάθε στρατηγική που αποσκοπεί στην αναβάθμιση του αμυντικού ανοσοποιητικού συστήματος κατά των ιών. Μεγαδόσεις βιταμίνης D3 είναι απαραίτητες για τα άτομα υψηλού κινδύνου. Η τρέχουσα βαθμίδα αναφοράς στη συμβατική ιατρική για επαρκή επίπεδα βιταμίνης D3 στο αίμα είναι 30-100 ng/ml. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται 10.000 IU καθημερινά συμπληρώματος βιταμίνης D3, για να φτάσουν πάνω από 60. Η βιταμίνη D στο αίμα θεωρείται από πολλούς ειδικούς ότι είναι περισσότερο αντιϊική γύρω στα 70 ng/ml.
5. Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α κέρδισε τη φήμη της «βιταμίνης κατά των μολύνσεων» αρκετό καιρό πριν η βιταμίνη C κερδίσει αυτόν τον τίτλο. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Με την έναρξη ενός κρυολογήματος παίρνουμε 50.000-100.000 IU καθημερινά μαζί με μεγάλες δόσεις βιταμίνης C και ψευδάργυρου. Τα επίπεδα βιταμίνης Α στο αίμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά στις βιομηχανοποιημένες χώρες δεν πεθαίνουν από ιογενείς ασθένειες όπως η ιλαρά, σε αντίθεση με τα παιδιά των υπανάπτυκτων χωρών. Αν καλύπτονταν οι ανάγκες σε βιταμίνη Α σε όλο τον κόσμο θα σώζονταν 1,5-2,5 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Ο αριθμός των θανάτων από αναπνευστικές ασθένειες θα μειωνόταν στο 70%. Ο αριθμός θανάτων από ασθένειες που σχετίζονται με τη διάρροια θα έπεφτε 39%. Η βιταμίνη Α ενισχύει την αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλες τις μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του AIDS. Η βιταμίνη Α θα μπορούσε να βοηθήσει προληπτικά κατά του ιού της γρίπης H1N1, αφού ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και μελέτες έχουν δείξει ότι έχει προληπτική δράση σε άλλες μολυσματικές ασθένειες.
6. Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Γνωρίζουμε ότι ο ψευδάργυρος καταπολεμά το απλό κρυολόγημα. Γνωρίζουμε επίσης ότι σταθεροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα στους ασθενείς με AIDS και μειώνει τις επιπλοκές της ασθένειας. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος δρα κατά της μετάδοσης του ιού της γαστρεντερίτιδας.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Όλα όσα δεν ξέρετε για το αυχενικό σύνδρομο!
Αυξάνονται τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου με το πέρασμα των χρόνων κυρίως όμως, σε άτομα άνω των 60 ετών, οι οποίοι κατά πλειοψηφία θα εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα στον αυχένα, λόγω της αφυδάτωσης αλλά και συρρίκνωσης των δίσκων στους σπόνδυλους.
Τα «μαξιλαράκια» όπως χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς, είναι αυτά που διατηρούν τον αυχένα υγιή, ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων αυτά αφυδατόνται και αρχίζουν οι επιπτώσεις, όπως πόνοι, μούδιασμα αλλά και ζαλάδες.
Συχνά είναι τα περιστατικά και σε νεότερες ηλικίες, λόγω πολύωρης εργασίας σε υπολογιστή κλπ.
Σημαντικό ρόλο στο αυχενικό σύνδρομο, έχουν και οι σύνδεσμοι οι οποίοι ευθύνονται για την ακαμψία του αυχένα.
Σε περίπτωση που νιώσετε κάποια ενόχληση στον αυχένα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας, για την άμεση περίθαλψη.

***  ΕΚΤΑΚΤΟ! Πετάξτε αμέσως αυτά τα φάρμακα!
\Ο ΕΟΦ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σκευάσματα που υπόσχονται απώλεια βάρους αλλά και ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικότητας .
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοινώνει ότι τα προϊόντα Pink Bikini, Xero Xtreme και Lipo Escultura που προωθούνται για την απώλεια βάρους περιέχουν τις φαρμακευτικές ουσίες diclofenac και siboutramine, χωρίς να αναγράφεται στη συσκευασία τους, και μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία του χρήστη.
Επίσης τα προϊόντα PUSHER capsules, AUMVA capsules, VIRILIX, και BEST capsules και ZR capsules που προωθούνται για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας περιέχουν τις φαρμακολογικά δραστικές ουσίες sildenafil και yohimbine, χωρίς να αναγράφονται στην επισήμανσή τους.
Η δικλοφαινάκη είναι δραστική ουσία που περιέχεται σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό. Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.
Από την άλλη πλευρά η δραστική ουσία sildenafil περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.
Σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής έχει στην κατοχή του προϊόν με τα συγκεκριμένα συστατικά καλείται να μην το χρησιμοποιήσει και να απευθυνθεί άμεσα στον ΕΟΦ.

***  ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ! Αυτό είναι το λαχανικό που προστατεύει από τον καρκίνο...
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "American Journal Of Clinical Nutrition, αποδείχθηκε πως το καρότο προστατεύει τον γυναικείο οργανισμό από τον καρκίνο, καθώς όταν καταναλώνεται τακτικά το συγκεκριμένο λαχανικό, ο κίνδυνος για εμφάνιση του καρκίνου του μαστού μειώνεται μέχρι και 60%.
 Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τη διατροφή και τον καρκίνο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας εξετάστηκαν διάφορα φυτικά συστατικά και ποια σχέση έχουν αυτά με την πρόληψη του καρκίνου. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 1.500 οι οποίες έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και 1.500 που δεν είχαν λάβει κάποια σχετική διάγνωση για την νόσο.
 Αφού αναλύθηκαν εις βάθος οι διατροφικές τους συνήθειες, λήφθηκαν αιματολογικά δείγματα, προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα ορισμένων συστατικών, όπως είναι το βήτα-καροτένιο, η βιταμίνη C αλλά και το λυκοπένιο.
 Εν τέλει οι αναλύσει απέδειξαν πως η αυξημένη λήψη βήτα-καροτένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μείωσης καρκίνου του μαστού από 40 μέχρι και 60%. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον καρκίνο που δεν οφείλεται στην επίδραση οιστρογόνων.

***  Έχετε λίθους στα νεφρά; Δείτε ποιο τσάι από 7 βότανα μπορεί να τους διαλύσει!
nefra
~ Υπάρχουν βότανα που μπορούν να συμβάλλουν στη διάλυση και αποβολή όλων των λίθων στα νεφρά, είτε πρόκειται για λίθους ουρικού οξέος, οξαλικού οξέος και φωσφορικών αλάτων. Αυτά τα βότανα μπορείτε να τα παίρνετε για ένα μήνα.
Τα βότανα αυτά είναι τα εξής:
1.-    Μαντζουράνα (Origanum majorana)
Σύμφυτο (Symphytum officinale)
2.Μαραθόσπορος (Foeniculum vulgare)
Κιχώριο (Chichorium itybus)
Αρκτοστάφυλο (Arctostaphylos)
Ευπατόρειο (Eupatorium purpureum)
Αλθαία (Althea officinalis)
Πάρτε 20 γραμμάρια από τα πρώτα δυο βότανα και 40 γραμμάρια από τα υπόλοιπα. Αναμείξτε τα καλά και διατηρείστε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο. Μουλιάστε τρεις κουταλιές της σούπας σε ένα φλιτζάνι νερό το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Το επόμενο πρωί βράστε το μείγμα και φιλτράρετε το. Πιείτε λίγο κάθε φορά 6 φορές την ημέρα. Να πίνετε το μείγμα ζεστό και όχι κρύο.      
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

*** Προσοχή! Δείτε τις τροφές που προκαλούν καρκίνο!
Σύμφωνα με τα δεδομένα που επεξεργάζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο, καθώς κάθε χρόνο νοσούν από την επάρατη νόσο 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.
Αν και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι σωτήρια για την υγεία του ασθενή, η πρόληψη μέσω της σωστής διατροφής μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την προστασία του οργανισμού μας. Αρκεί να μειώσουμε αισθητά κάποιες τροφές που θεωρούνται ύστερα από έρευνες των ειδικών ως ένοχες. Ποιες όμως είναι αυτές; Σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά:
Επεξεργασμένα κρέατα:
Τα επεξεργασμένα κρέατα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ περιέχουν νάτριο και χημικά συντηρητικά Ε σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας προώρου θανάτου κατά 43%, καθώς το νιτρικό νάτριο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και μπορεί να προωθήσει την δημιουργία καρκινικών όγκων σε σημεία όπως τα παχύ έντερο.
Επεξεργασμένη ζάχαρη:
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστατική, καθώς συναντάται σχεδόν σε όλα τα επεξεργασμένα σνακ και στα ροφήματα. Η επεξεργασμένη ζάχαρη αποτελεί τροφή για τα καρκινικά κύτταρα, καθώς τα βοηθάει να μεγαλώσουν.
Σιρόπι καλαμποκιού:
Πρόκειται για ένα συστατικό πλούσιο σε φρουκτόζη, το οποίο μπορεί εύκολα να μεταβολιστεί από τα καρκινικά τρόφιμα. Συνήθως περιέχεται σε γλυκά του εμπορίου, όπως είναι τα κέικ, τα μπισκότα, τα αναψυκτικά, οι σάλτσες, οι χυμοί και πολλά ακόμη τρόφιμα.
Επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι:
Με την χημική επεξεργασία το αλεύρι χάνει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά. Η λεύκανση του με το χημικό αέριο χλώριο, το μετατρέπει σε ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία.
Τεχνητά γλυκαντικά:
Τα τεχνητά γλυκαντικά αποτελούν  βασικό ένοχο για την αύξηση του βάρους , ενώ μπορούν να προκαλέσουν εκτός από παχυσαρκία διαβήτη και κάποιες μορφές καρκίνου.
Αλκοόλ:
Όταν καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, αυξάνουμε τις πιθανότητες για κύρωση του ύπατος, η οποία αποτελεί και προστάδιο του καρκίνου. Επιπλέον το αλκοόλ είναι υπαίτιο για πολλές μορφές καρκίνου, πρόκληση διαβήτη και παχυσαρκία.
Σολομός ιχθυοτροφείο:
Μέσω των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί σχετικά με τη μόλυνση της θάλασσας αλλά και του συγκεκριμένου είδους από παράσιτα, χημικά και αντιβιοτικά, ο σολομός ιχθυοτροφείου θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος για την υγεία.
Γενετικά μεταλλαγμένες τροφές:
Σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων, η κατανάλωση γενετικά μεταλλαγμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καρκινικών όγκων. Συνήθως πρόκειται για γενετικά τροποποιημένα καλαμπόκι και σόγια.
Κόκκινο κρέας:
Σε σωστές ποσότητες το κόκκινο κρέας είναι χρήσιμο για την υγεία μας. Όταν όμως υπερβάλλουμε με την κατανάλωσή του, τότε αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες για καρκίνο του παχέος εντέρου.

*** Αυτές είναι οι τροφές που βελτιώνουν την υγεία των καπνιστών!
 Όπως είναι φυσικό, ο οργανισμός ενός καπνιστή να επιβαρύνεται καθημερινά από τις βλαβερές ουσίες των τσιγάρων. Προκειμένου να μειώσει τις συνέπειες ένας καπνιστής, πρέπει να καταναλώνει συγκεκριμένες τροφές.
Αρχικά πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση της βιταμίνης C, η οποία αποτελεί χρησιμότατο αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό μας, καθώς ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό και μειώνει τις ελεύθερες ρίζες. Επειδή η νικοτίνη βλάπτει σημαντικά τις αντιοξειδωτικές ουσίες οι οργανισμοί των καπνιστών χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες. Επιπλέον χρειάζεται η κατανάλωση κι άλλων αντιοξειδωτικών, όπως είναι οι βιταμίνες Α και Ε και τα καροτένια.
Τα γαλακτοκομικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την θωράκιση του οργανισμού, τα ω-3 λιπαρά μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό και να αποτρέψουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων, ενώ το καστανό ρύζι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν όλα τα χρήσιμα συστατικά που καταστρέφει ο καπνός. Επιπλέον σημαντική είναι και η κατανάλωση πράσινων φρούτων και μελιού, αφού περιέχουν χρήσιμα συστατικά και μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα παχυντικά τρόφιμα.
Η νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, για αυτό το λόγο σημαντική είναι κατανάλωση 8 ποτηριών νερού καθημερινά, προκειμένου να αποβληθούν κι όλες οι τοξίνες που επιβαρύνουν τον οργανισμό. Οι τοξίνες, λόγω του καπνού, πολλαπλασιάζονται στους καπνιστές.

***  Σοκ!  Δείτε τι μορφή καρκίνου μπορεί να προκαλέσει το αγελαδινό γάλα του εμπορίου!
 Στις μέρες, σε μια προσπάθεια να κάνουν τις αγελάδες να παράγουν όλο και περισσότερο γάλα για περισσότερη περίοδο του χρόνου, οι κτηνοτρόφοι τις χορηγούν ορμόνες, οι οποίες εισέρχονται στο σώμα μας με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία  μας.
Σύμφωνα με το World Cancer Research Fund και το American Institute for Cancer Research έντεκα ξεχωριστές μελέτες σε ανθρώπινους πληθυσμούς έχουν συνδέσει την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με καρκίνο του προστάτη. Οι άνδρες που αποφεύγουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτή τη μορφή καρκίνου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Cancer έδειξε ότι οι άνδρες που ακολουθούσαν μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν χαμηλότερα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που συνδέεται με την εκδήλωση του καρκίνου του προστάτη, του IGF-1, ενός ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα που  πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση αυτού του είδους καρκίνου.
Αιτία για την αύξηση κινδύνου για καρκίνο του προστάτη από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μην είναι μόνο οι αυξητικές ορμόνες που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και το ίδιο το ασβέστιο. Μια μελέτη στη Σουηδία εξέτασε τη σχέση των γαλακτοκομικών προϊόντων, του διατροφικού ασβεστίου, του φωσφόρου και της βιταμίνης D με τον κίνδυνο για ολικό και μεταστατικό καρκίνο του προστάτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόσληψη ασβεστίου ήταν ένας ανεξάρτητος παράγοντας πρόβλεψης του καρκίνου του προστάτη [σχετικός κίνδυνος (ΣΚ) = 1,91] για προσλήψεις ασβεστίου μεγαλύτερες από ή ισοδύναμες με 1183 mg την ημέρα σε αντίθεση με προσλήψεις λιγότερες από 825 mg την ημέρα. Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέθηκε με 50% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.
Μια δεύτερη μελέτη στις ΗΠΑ συμπεριέλαβε 1012 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη ανάμεσα σε 20.885 άνδρες για μια περίοδο παρακολούθησης 11 χρόνων. Οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερες από 2,5 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα είχαν σχετικό κίνδυνο (ΣΚ) 1,34 για καρκίνο του προστάτη. Σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν λιγότερο από ή ισοδύναμα με 150 mg ασβεστίου την ημέρα από γαλακτοκομικά προϊόντα, οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερο από 600 mg ασβεστίου την ημέρα είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερο από 600 mg ασβεστίου την ημέρα από άπαχο γάλα είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις 1,5 (ΟΗ)(2)D(3) (δηλαδή βιταμίνης D3) στο πλάσμα από ό, τι αυτοί που κατανάλωναν λιγότερο από ή ισοδύναμο με 150 mg ασβεστίου την ημέρα. 
Ο σχετικός κίνδυνος (ΣΚ) για διάγνωση προχωρημένου καρκίνου του προστάτη ήταν 2,97 στους άνδρες με καθημερινή κατανάλωση ασβεστίου μεγαλύτερη από ή ισοδύναμη με 2000 mg σε αντίθεση με προσλήψεις λιγότερες από 500 mg την ημέρα. Το ίδιο ήταν αλήθεια για κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου, αλλά με ισχυρότερο σχετικό κίνδυνο (ΣΚ) 4,57. (Σχετικός κίνδυνος 4,57 σημαίνει 4,57 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη). Το ασβέστιο από διατροφικές πηγές αύξησε τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005 στο American Journal of Clinical Nutrition με τίτλο «Προσλήψεις γαλακτοκομικών, ασβεστίου και βιταμίνης D και κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη στην επιδημιολογική μελέτη παρακολούθησης του National Health and Nutrition Examination» εξήχθη το συμπέρασμα ότι «η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη με έναν μηχανισμό που σχετίζεται με το ασβέστιο» (84).
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Καρραγενάνη (Ε407): Ένα πρόσθετο ένοχο για καρκινογένεση!
 
 Η καρραγενάνη (Ε407) είναι ένα συχνό προσθετικό τροφίμων που εξάγεται από το κόκκινο θαλάσσιο φύκι Chondrus crispus, το οποίο είναι γνωστό ως ιρλανδική βρύα (Irish moss). Η καρραγενάνη, η οποία δεν έχει διατροφική αξία, έχει χρησιμοποιηθεί ως πηκτικό και ως γαλακτοματοποιητής, για να βελτιώσει την υφή των παγωτών, των γιαουρτιών, των τυριών cottage, του γάλακτος σόγιας και άλλων επεξεργασμένων τροφών.
Πριν δέκα και πλέον χρόνια, μερικές μελέτες σε ζώα είχαν συνδέσει κάποιες μορφές καρραγενάνης (που δεν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα) με έλκη και καρκίνους του γαστρεντερικού σωλήνα. Αργότερα όμως μια διακεκριμένη ερευνήτρια σε αυτόν τον τομέα, η γιατρός Joanne Tobacman, επίκουρος καθηγήτρια κλινικής ιατρικής στο Ιατρικό Κολλέγιο του πανεπιστημίου Illinois, διεξήγαγε μελέτες που σύνδεσαν τη μη υποβαθμισμένη μορφή καρραγενάνης (τη μορφή που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα) με κακοήθειες και άλλα στομαχικά προβλήματα.
Η Dr. Tobacman έχει δημοσιεύσει 18 μελέτες αξιολόγησης που αφορούν στις βιολογικές επιδράσεις της καρραγενάνης και είναι πεπεισμένη ότι είναι βλαβερή για την ανθρώπινη υγεία. Τον Απρίλιο του 2012 απευθύνθηκε στο National Organic Standards Board για αυτό το θέμα και προέτρεψε να αναθεωρηθεί η χρήση της καρραγενάνης στα βιολογικά τρόφιμα. Στην παρουσίασή της ο D. Tobacman είπε ότι η έρευνά της έχει δείξει ότι η έκθεση στην καρραγενάνη προκαλεί φλεγμονή και ότι όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές που την περιέχουν, καταναλώνουμε αρκετό από αυτήν, ώστε να προκληθεί φλεγμονή στο σώμα μας. Εξήγησε ότι όλες οι μορφές καρραγενάνης μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Αυτό είναι κακό νέο. Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή είναι η αιτία πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιοπάθεια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και καρκίνο.
Η Dr. Tobacman είπε επίσης στον εν λόγω οργανισμό ότι στο παρελθόν οι ερευνητές φαρμάκων χρησιμοποιούσαν την καρραγενάνη για να προκαλέσουν φλεγμονή στους ιστούς, ώστε να ελέγξουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες νέων φαρμάκων. Ανέφερε επιπλέον ότι όταν ποντίκια του εργαστηρίου εκτέθηκαν σε χαμηλές συγκεντρώσεις της καρραγενάνης για 18 ημέρες, ανέπτυξαν μη ανοχή στη γλυκόζη και διαταραγμένη δράση ινσουλίνης, που και τα δύο μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαβήτη.
Η Dr. Tobacman αναφέρει ότι και οι δυο τύποι της καρραγενάνης είναι βλαβεροί και σημειώνει ότι η υποβαθμισμένη μορφή καρραγενάνης προκύπτει από την υψηλού μοριακού βάρους καραγγενάνη που βρίσκεται στις τροφές. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα πεπτικά οξέα, η θερμότητα, η δράση των βακτηρίων και οι μηχανικές επεξεργασίες μπορούν να επιταχύνουν την αποδόμηση της καρραγενάνης που βρίσκεται στις τροφές.
Θα πρέπει να αποφεύγετε την τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν καρραγενάνη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Προφυλακτικά εντοπίζουν νοσήματα!

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική εξέλιξη.
Το νέο προφυλακτικό που θα φέρει την ονομασία ‘S.T.EYE’ condom όταν εντοπίσει βακτήρια θα αλλάζει χρώμα ούτως ώστε το ζεύγος να λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα.
Θα έχει έναν ενσωματωμένο δείκτη που θα αλλάζει το υλικό του προφυλακτικού και του δίνει ένα διαφορετικό χρώμα κάθε φορά που βρίσκει μολυσμένα βακτήρια που έχουν να κάνουν με κάποιο ΣΜΝ.
Οι μαθητές που σχεδίασαν τα ξεχωριστά αυτά προφυλακτικά  κέρδισαν το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο TeenTech για την καλύτερη καινοτομία για την υγεία. Οι Daanyal Ali, Muaz Nawaz and Chirag Shah, από την Isaac Newton Academy στο Ilford, Essex «κρύβονται» πίσω από αυτήν την καινοτομία.
Οι έφηβοι κέρδισαν βραβείο ύψους 1.000 λιρών ($1.750 δολάρια) και μια επίσκεψη στο Buckingham Palace για την σωτήρια ανακάλυψή τους. Η καινοτόμος ιδέα τους θα επηρεάσει θετικά αναρίθμητα ζευγάρια ανά τον κόσμο, που θέλουν ασφαλές και υγιές σεξ και φυσικά θα μπορέσουν να το κάνουν περισσότερο ασφαλές.
Αυτό το επαναστατικό προϊόν θα κάνει τους ανθρώπους να αποκτήσουν περισσότερη επίγνωση για την ασφάλεια στον σεξουαλικό τομέα της ζωής τους. Κατά κάποιο τρόπο πέτυχαν να προωθήσουν την «επαγρύπνηση» της υγιούς σεξουαλικής ζωής στη νέα γενιά.

***  Επαναστατικό τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο σε 10 μόλις λεπτά!
Μία νέα και σημαντική ανακάλυψη ήρθε για το χώρο της υγείας από ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή ογκολογίας Ντέιβιντ Γουόνγκ, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως έχουν αναπτύξει ένα τεστ σάλιου, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε δέκα μόλις λεπτά.
Μάλιστα, το τεστ δύναται να γίνει στο ιατρείο ή ακόμη και στο σπίτι του ασθενή. Δρα εντοπίζοντας το DNA πιθανών όγκων, το οποίο κυκλοφορεί στα σωματικά υγρά του ανθρωπίνου οργανισμού. Η διαδικασία αυτή της άμεσης ανίχνευσης γενετικών μεταλλάξεων σε υγρά ονομάζεται υγρή βιοψία.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως αρκεί μία σταγόνα σάλιο και πως το τεστ είναι φθηνό, αφού θα κοστίζει περίπου 20 δολάρια. Επιπλέον, εγγυώνται πως είναι 100% ακριβές και πως είναι εύκολο στη χρήση.
Αναμένεται μέσα στο 2016 να αξιολογηθεί το τεστ σάλιου, σε κλινικές δομές όπου νοσηλεύονται ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων. Η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αναμένεται πως θα εγκρίνουν το τεστ εντός μίας διετίας.

***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Ραγδαία εξάπλωση της ηπατίτιδας!

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννης Μπασκόζος, δήλωσε κατά τη διάρκεια της 1ης Συνόδου Κορυφής για τη Εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας, ότι κάθε χρόνο ανιχνεύονται 4.000 νέες μολύνσεις από ηπατίτιδα C και πως ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών.
Παράλληλα τόνισε πως οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ηπατίτιδα είναι η θεραπεία των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από ηπατίτιδα C, η πρόληψη νέων περιπτώσεων αλλά και η ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας.
Ο κ. Μπασκόζος υπογράμμισε πως η γνώση έρχεται πριν από το σχεδιασμό και την άσκηση πολιτική, ενώ ανέφερε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με χρόνια λοίμωξη HCV, φθάνει τους 160.000. Εφόσον όμως ο πληθυσμός της χώρας ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια, το φορτίο της νόσου είναι βαρύ.
"Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., πρέπει να διαπραγματευτεί μια χαμηλότερη τιμή για αυτά τα φάρμακα, και να εξασφαλίσει ότι η παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών γίνεται με τρόπο που έχει θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία", δήλωσε σχετικά με το ζήτημα της πρόσβασης στα φάρμακα νέας γενιάς.

***  Δείτε σε τι ωφελεί η απώλεια ακόμη και λίγων κιλών!
Αν ένα παχύσαρκο άτομο απολέσει έστω και το 5% του σωματικού του βάρους, τότε μπορεί να δει τεράστια οφέλη στην υγεία του, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη του επιστημονικού εντύπου Cell Metabolism.
Σύμφωνα λοιπόν με την επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, το όφελος προέρχεται από τον καλύτερο έλεγχο της ινσουλίνης, καθώς και από τη μείωση του λιπώδους ιστού με παράλληλη μυϊκή ενδυνάμωση.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν 40 παχύσαρκους ανθρώπους, ηλικίας 32 έως 56 ετών. Εκείνους τους σύγκριναν με 20 άτομα που είχαν διατηρήσει το βάρος τους και 20 ακόμη άτομα που προσπάθησαν να μειώσουν το βάρος τους από 5 έως 15%.
Η απώλεια βάρους μέχρι και 5% είναι αρκετή για να υπάρξει βελτίωση του μεταβολισμού των παχύσαρκων και μειωθεί αισθητά ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη και καρδιοπάθειας.
Ο επικεφαλής της ομάδας, Σάμουελ Κλάιν, δήλωσε πως "είναι πολύ πιο δύσκολο να χάσει κανείς το 10% του βάρους του, όμως ακόμη και με ένα 5% είδαμε πραγματικά σημαντικά οφέλη για πολλά όργανα ταυτόχρονα. Πολλές παθήσεις εμφανίζονται στους παχύσαρκους, επειδή το σώμα τους χάνει την ικανότητα να ελέγχει την ινσουλίνη, μία ορμόνη-κλειδί που μπορεί να ανοίξει την "πόρτα" σε αρκετές καρδιομεταβολικές ασθένειες εκτός του διαβήτη τύπου ΙΙ".
Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και ο Έλληνας Φαίδων Μάγκος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λούις.

***  Απίστευτο! Δείτε τι προκαλεί η τηλεόραση!
Όπως γράφουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στην επιθεώρηση «Thorax», παρακολούθησαν την πορεία της υγείας περισσότερων από 3.000 παιδιών από τη γέννησή τους έως ότου έκλεισαν τα 11 τους χρόνια.
 Οι επιστήμονες έπαιρναν κάθε χρόνο συνεντεύξεις από τους γονείς τους, για να ενημερώνονται για τυχόν αναπνευστικά προβλήματα των παιδιών, ενώ από την ηλικία των 3,5 ετών και μετά, ρωτούσαν και πόση τηλεόραση έβλεπαν.

***  Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε αν έχετε υψηλό ουρικό οξύ...
Η διατροφική αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
1. Διατροφή χαμηλή σε πουρίνες
2. Περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ
3. Επίτευξη ιδανικού βάρους
4. Άφθονη κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων
5. Χαμηλή πρόσληψη κακής ποιότητας λίπους
6. Χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών
7. Άφθονη πρόσληψη υγρών
8. Άφθονη κατανάλωση σέλινου, κερασιών και βατόμουρων
Μια δίαιτα χαμηλή σε πουρίνες είναι η βασική διατροφική θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα. Οι πουρίνες αποτελούν σημαντικό τμήμα των νουκλεϊκών οξέων (DNA,RNA)  του οργανισμού μας, αλλά ανευρίσκονται και σε πλήθος τροφών σε διαφορετικές συγκεντρώσεις. Μεταβολίζονται προς ουρικό οξύ, το οποίο φυσιολογικά, αποβάλλεται κυρίως από τους νεφρούς και λιγότερο μέσω των κοπράνων. Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα πρέπει να σταματήσουν εντελώς να τρώνε τροφές που είναι υψηλές σε πουρίνες. Αυτές περιλαμβάνουν όργανα ζώων (συκώτι, μυαλό, νεφρά), μαγιά (μαγιά μπύρας και μαγιά αρτοποιίας), ρέγγα, σαρδέλες, σκουμπρί και γαύρος. Η πρόσληψη τροφών με μέτρια επίπεδα πρωτεϊνών πρέπει να περιοριστεί σε μία μέρίδα κάθε δύο ή τρεις ημέρες. Οι τροφές που περιέχουν χαμηλά επίπεδα πουρινών πρέπει να τρώγονται σε μικρές ποσότητες.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
 
***  Δείτε ποια αναψυκτικά οδηγούν σε οστεοπόρωση!
 
Τα αναψυκτικά που περιέχουν φωσφορικό οξύ συνδέονται με οστεοπόρωση, διότι οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου και υψηλότερα επίπεδα φωσφόρου στο αίμα. Όταν τα επίπεδα φωσφόρου είναι υψηλά και τα επίπεδα ασβεστίου είναι χαμηλά, το ασβέστιο τραβιέται από τα οστά. Το περιεχόμενο σε φωσφορικά οξέα των αναψυκτικών, όπως τα ποτά τύπου Cola, είναι πολύ υψηλό, και δεν περιέχουν καθόλου ασβέστιο. Αν δεν θέλετε να αναπτύξετε ή να είστε σε κίνδυνο να αναπτύξετε οστεοπόρωση, θα πρέπει να εξαλείψετε τα αναψυκτικά τύπου Cola από τη διατροφή σας.  
 Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Βρέθηκε η λύση για καλύτερη σεξουαλική ζωή…
 
Η θεραπεία τεστοστερόνης είναι σύμφωνα με ειδικούς η καλύτερη λύση για υγιή σεξουαλική ζωή,  για τους άντρες άνω των 65 χρόνων.
Τα στοιχεία των ειδικών παρουσιάζουν, πως όσοι άντρες περπατούν και παράλληλα κάνουν θεραπεία με τεστοστερόνη, έχουν καλύτερη ψυχολογία και σεξουαλική ζωή.
Το περπάτημα λοιπόν, δεν ευνοεί μόνο στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, αλλά και στην καλή διάθεση.
Τα αποτελέσματα ήρθαν ύστερα από μελέτη της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που πραγματοποιήθηκε σε 790 άντρες, στους οποίους χορηγήθηκε τζελ τεστοστερόνης και placebo.
Βελτίωση της σεξουαλικής ζωής και ευχάριστη διάθεση, παρατηρήθηκε σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας και του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, τον καθηγητή Πίτερ Σνάϊντερ,  σε αυτούς που χορηγήθηκε το τζελ.
 «Για πρώτη φορά δείξαμε ότι, όντως, η θεραπεία τεστοστερόνης επιφέρει κάποια οφέλη στους άνδρες με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης» υποστήριξε ο Σνάϊντερ.

***  Σημαντική ανακάλυψη για το Αλτσχάιμερ! Ενημερωθείτε…
 
Σε μια σημαντική ιστορικά αποκάλυψη προχώρησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, σύμφωνα με τους οποίους εντόπισαν πιο Τμήμα του εγκεφάλου επηρεάζεται πρώτο από την νόσο του Αλτσχάιμερ, ανακάλυψη που μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην πρόληψη της ασθένειας.
Το σημείο coeruleus, που ρυθμίζει τη δραστηριότητα των αιμοφόρων αγγείων, είναι αυτό που πλήττεται πρώτο από τη νόσο.
Οι ειδικοί έχουν αναφέρει επανειλημμένα πως η γνωστική και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της νόσου, ωστόσο πλέον η ανακάλυψη για το σημείο που εμφανίζεται αρχικά η ασθένεια, μπορεί να βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό.
Ουσιαστικά η νόσος του Αλτσχάιμερ, εμφανιζεται όταν συσσωρευτούν πρωτεΐνες στον εγκέφαλο και λιπίδια.

***  Έρευνα ΣΟΚ για το κρέας! Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει…
 
Κρέας τέλος για τους Άγγλους!
Αρκετοί Άγγλοι αναγκάστηκαν να… μην υπολογίζουν πλέον το κρέας στην διατροφή τους γιατί έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτυχθούν καρκινικά κύτταρα…
 Σύμφωνα λοιπόν με βρετανική έρευνα, ένας στους τρεις Άγγλους έχουν μειώσει σημαντικά την κατανάλωση κρέατος και περίπου το 10% το χουν κόψει ολοκληρωτικά.
Το 20% είπαν πως έκοψαν το κρέας για να γλιτώσουν χρήματα.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας πριν έναν χρόνο ανέφερε πως η κατάποση κρέατος προκαλεί καρκίνο. 50 γραμμάρια κρέατος την μέρα λιγότερο από δυο κομμάτια μπέικον) αυξάνει την δημιουργία καρκινικών κυττάρων.
Επιβεβαίωσαν πως το κόκκινο κρέας είναι καρκινογόνο αλλά δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για αυτό.

*** ΖΕΛΑΤΙΝΗ (Ζαχαροπλαστικής)

1.- Σε  φύλλα  και  σε
 2.- Σκόνη .

~ Τι είναι η Ζελατίνη ; Είναι μια ουσία που προέρχεται από τους συνδετικούς ιστούς των ζώων .-Όλα τα χόνδρινα μέρη του κάθε ζώου είναι πλούσια σε ζελατίνη ,από όπου και παράγεται  η ζελατίνα ή σε μορφή φύλλων ή σε μορφή σκόνης .- Υπάρχει επίσης η ζελατίνη σε ζωμό κοκάλων . Η ζαχαροπλαστική ζελατίνη του εμπορίου  , είναι  ζωικής προελεύσεως (υπάρχει και φυτική ,όπως το Άγαρ-άγαρ , αλλά αυτή είναι ακριβή και δεν έχει την ίδια σύσταση με την ζωική) με κύρια ιδιότητα της να είναι η πηκτικότητα .- Η ζελατίνη για την πρακτικότητα της χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και στην μαγειρική .-  Έχει δε πολλά οφέλη  για την ανθρώπινη υγεία , στην αντιμετώπιση της Αρθρίτιδας και την αναζωογόνηση της επιδερμίδας , συμβάλλοντας στην ομορφιά και την νεαροποίηση του δέρματος (επιδερμίδας ).-

Σε  ποιες παθήσεις βοηθά η ζελατίνη ;     1.- Βοηθά στην πέψη των τροφών .   2.- Μειώνει τον κίνδυνο για αλλεργίες   3.- Καταπολεμά την αρθρίτιδα .   4.-  Εμποδίζει την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης και  5.- Έχει αντιγηραντική δράση , βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και  υποστηρίζει  την εμφάνιση του δέρματος , των μαλλιών και των νυχιών .-  Η χρησιμοποίηση της 5 γραμμαρίων  σε φύλλα ή σε σκόνη σε θεραπεία  ενός (1) μηνός με άδειο στομάχι (κυρίως το πρωί) , συνολικού χρόνου λήψης  ενός μήνα θεραπεύει πόνους στη μέση , στις αρθρώσεις και στα πόδια ,.- Θεραπεία για ένα (1) μήνα 150 γραμμάρια ζελατίνης , σε ημερήσια χρήση 5 γραμμαρίων και επανάληψη θεραπεία μετά από έξη μήνες .-
Πως παρασκευάζεται και χρησιμοποιείται η ζωική (από βοοειδή ελεύθερης βοσκής ή βιολογικής κτηνοτροφίας ).-
Το  βράδυ σε κρύο νερό σ΄ένα ποτήρι νερό βάζουμε 5 γραμμάρια ζελατίνης  σε φύλλα (3α φύλλα=5 γραμμάρια) ή  5  γραμμάρια= δύο επίπεδα κουταλάκια του γλυκού  (κοφτά) σε σκόνη σε ένα τέταρτο φλιτζάνι κρύο από το ψυγείο νερό.- Ανακινείστε τα καλά και αφήστε το να σταθεί  σε ζελέ κατά τη διάρκεια της νύχτας .-   Το πρωί , πίνουμε το μείγμα με άδειο στομάχι ή  προσθέστε το σε χυμό ή ανακατέψτε με γιαούρτι .-   Η διάρκεια της θεραπείας είναι ένας μήνας  και Επαναλαμβάνετε ξανά σε  6 μήνες .- Είναι ένας τρόπος αποκατάστασης με « λίπανση» των αρθρώσεων .-
~*  Η λήψη της ζελατίνης , μπορεί επίσης να γίνει σε καθημερινή βάση σε διάφορες συνταγές παρασκευής   ¨π.χ.
1.-  1 κουταλάκι γλυκού σκόνης ζελατίνης (για 4  μερίδες) το κάθε κουταλάκι .- 2.- ½ φλυτζάνι κρύο νερό  3.- 1 ½ κούπα ζεστό νερό .- Εκτέλεση : Μαλακώνουμε την ζελατίνη σε ½ ποτήρι κρύο νερό . Στη συνέχεια διαλύεται σε 1 ½ κούπα με πολύ θερμό νερό , στο οποίο μπορεί να προσθέσουμε γλυκαντική ουσία ή ζάχαρη ή στέβια .  – Το ρίχνουμε σε δύο φλιτζάνια και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να γίνει στερεό –ζελές .- Αυτό είναι για χρήση  τεσσάρων ατόμων κάθε πρωϊ με άδειο στομάχι .- κ.λ.π.

 ***   ΤΟ   ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ    
Τι είναι το κολλαγόνο ;  Είναι  μια βασική πρωτεϊνη , που συνθέτει ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός  και είναι υπεύθυνη για τη συνεχή και εύρυθμη λειτουργία του κάθε οργανισμού.-  Είναι βασικό συστατικό των οστών , των αρθρώσεων , των τενόντων , των συνδέσμων , των νυχιών , των μαλλιών και του συνδετικού μας ιστού .-  Αποτελεί δομικό συστατικό –υλικό των εσωτερικών μας οργάνων , υπεύθυνο το κολλαγόνο για των σχηματισμό και την λειτουργία τους .- Στην πραγματικότητα το κολλαγόνο κρατά το σώμα  μας συνδεδεμένο .- Με την πάροδο της ανθρώπινης εν ζωή ηλικίας  , το κολλαγόνο αρχίζει να μειώνεται κατά 1,5 % κάθε χρόνο .- Αποτελέσματα , πόνος στις αρθρώσεις , τους μύς , χαλάρωση των μυών , και αδυναμία , λέπτυνση της επιδερμίδας , συχνά προβλήματα υγείας , που συνδέονται με την ανθρώπινη γήρανση , όλα αυτά τα προβλήματα υγείας , είναι κοινές ενδείξεις της μείωσης παραγωγής κολλαγόνου από τον κάθε οργανισμό .- Στη μείωση παραγωγής κολλαγόνου συμβάλλουν έτι περισσότερο  το κάπνισμα , η κατάχρηση αλκοόλ , η έλλειψη σωστών διατροφικών στοιχείων , η υπερβολική άσκηση , οι λοιμώξεις , η ρύπανσης και το άγχος .-   Η λήψης του υδρολυμένου κολλαγόνου είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής σε κολλαγόνο που μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία και τη υγεία του οργανισμού και να αναστρέψει τις ζημιές του χρόνου , του τρόπου ζωής με την λήψη των απαραίτητων αμινοξέων τρυπτοφάνης , γλυκίνης , προλίνης , υδροξυπρολίνης ,γλουταμινικού οξέος , αλανίνης , αργινίνης και τέλος του ασπαρτικού οξέος .- Αποτέλεσμα : 1.- Βελτίωση εμφάνισης επιδερμίδας , 2.- Βελτίωση στην κυκλοφορία του αίματος   3.- Προάγει την θεραπεία των τραυμάτων 4.- Ανακουφίζουν από την αρθρίτιδα  , 5.- Μειώνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας .-

ΠΗΓΕΣ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ  και  οικονομική Παρασκευή από τον καθένα μας .-
1.- Από ζωμό κοκάλων πηγή κολλαγόνου . Είναι οικονομική εύκολη –υπερτροφή που ωφελεί άμεσα για την υγεία μας .-Είναι η καλύτερη πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών , είναι πολύ καλός για τους αθλητές .Διότι , Κτίζει κολλαγόνο , παρέχει μέταλλα , μαλακώνει τις αρθρώσεις , μειώνει πόνους αρθρώσεων , κάνει πιο λαμπερά μαλλιά δέρμα νύχια , θεραπεύει το έντερο , ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα , αποτελεί υπερτροφή , διώχνει τις τοξίνες και τέλος είναι μια αλκαλική τροφή .-
Γι΄αυτό είναι σημαντικό να τρώμε ζωμό κοκάλων , μια φτηνή διατροφή για την λήψη κολλαγόνου …κ. λ. π.

~*  Παρασκευή ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ στο σπίτι μας 
 ΥΛΙΚΑ :
Α/  4  ΓΟΥΡΝΟΠΌΔΑΡΑ  , ¼  ΣΈΛΙΝΟ , ΔΎΟ 2  ΜΕΓΆΛΑ ΚΡΕΜΜΎΔΙΑ , ΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙ ΣΚΟΡΔΟ , ½ ποτήρι Μηλόξυδο και 1 ½ -2  λίτρα νερό .-     
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :  Δυνατό βράσιμο για μια ώρα  ,  στη συνέχεια στο πολύ χαμηλό θερμοκρασία , για βράσιμο  από 6-24 ώρας .- Εν συνεχεία , αφήνεται να κρυώσει τελείως . Στραγγίζεται  και ο ζωμός τοποθετείται σε γυάλινα βάζα και τοποθετείται στο ψυγείο , όπου και γίνεται ζελές .-
Λήψης :  Κάθε πρωί με άδειο στομάχι μια τουλάχιστον κουταλιά της σούπας .- Σε διάστημα  περίπου 7 ημερών εμφανίζονται  ολοφάνερα αποτελέσματα σε βελτίωση αρθραλγιών κ.λ.π.  -

***   Αϋπνία και υψηλή χοληστερίνη δεν συνδέονται
Όμως η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με την παχυσαρκία
 Αϋπνία και υψηλή χοληστερίνη δεν συνδέονται
Η αϋπνία δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης, εκτός και κανείς παίρνει συχνά υπνωτικά χάπια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής γιατρό δρα Νικόλαο Βοζώρη του Νοσοκομείου «'Αγιος Μιχαήλ» του Τορόντο στον Καναδά.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα ύπνου "Sleep", καθησυχάζει όσους πάσχουν από αϋπνία και φοβούνται ότι αυτή αυξάνει τη χοληστερόλη τους και, κατ' επέκταση, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Έως τώρα είχαν γίνει λίγες μόνο μελέτες για τη σχέση αϋπνίας και χοληστερόλης και τα ευρήματά τους δεν είχαν δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση - κάτι που φαίνεται πλέον να κάνει η νέα έρευνα.
Η μελέτη δείχνει ότι μεταξύ όσων έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, δεν διαφέρει το ποσοστό εκείνων που πάσχουν από αϋπνία, σε σχέση με όσους κοιμούνται κανονικά.
Όμως όσοι παίρνουν υπνωτικά, είναι 118% πιθανότερο να έχουν υψηλή «κακή» χοληστερόλη (LDL). Όπως είπε ο Βοζώρης, με δεδομένη τη συνεχή αύξηση της χρήσης υπνωτικών τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα αυτό πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, αναλύοντας τις επιπτώσεις κάθε ξεχωριστής κατηγορίας υπνωτικών. Τα χάπια αυτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εθισμό, για υπερδοσολογία, τροχαία, πτώσεις κ.α.
Ο ίδιος ερευνητής, σε προηγούμενη μελέτη του το 2014, που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό κλινικής ψυχιατρικής "Journal of Clinical Psychiatry", είχε διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην αϋπνία και στην υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
Εξάλλου, μια άλλη επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής την ενδοκρινολόγο Ένριν Χάνλον του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στο περιοδικό "Sleep", επιβεβαίωσε ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού (συχνά κακής ποιότητας) και σε αύξηση του βάρους.
Η μελέτη δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου ανοίγει τη όρεξη κυρίως αργά το απόγευμα και το βράδυ. Από άποψη βιολογικού μηχανισμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, η έλλειψη ύπνου τονώνει την αίσθηση ηδονής και απόλαυσης που παίρνει κανείς όταν τρώει - με συνέπεια να θέλει να φάει παραπάνω από το κανονικό.

***  Το ερυθρό της Βεγγάλης: Ήρθε το κόκκινο που θα νικήσει τον καρκίνο;
Η ουσία που είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια ως χρωστική έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Το ερυθρό της Βεγγάλης: Ήρθε το κόκκινο που θα νικήσει τον καρκίνο;
Ονομάζεται ερυθρό της Βεγγάλης και είναι μια ουσία που είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως χρωστική. Όμως οι επιστήμονες την έχουν βάλει στο μικροσκόπιο για έναν άλλο λόγο: το ερυθρό της Βεγγάλης είναι μια ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες.
Πρόκειται για μια πολύ φθηνή βιομηχανική βαφή, μη τοξική, που χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό υφασμάτων, τροφίμων κ.ά. Πρόσφατα άρχισε να αξιοποιείται ως διαγνωστικό μέσο.
Ήδη αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρίες κάνουν κλινικές δοκιμές της ουσίας για τη θεραπεία του μελανώματος, μιας εξαιρετικά επιθετικής μορφής καρκίνου.
Η πρώτη κλινική δοκιμή είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Βεβαίως ακόμη και αν επαληθευτεί επιστημονικά η αντικαρκινική της δράση, θα πρέπει να ολοκληρωθούν πολλές διαδικασίες προκειμένου ο Αμερικανικός και οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Φαρμάκων να δώσουν το πράσινο φως για να κυκλοφορήσει στην αγορά, κάτι που δεν αναμένεται πριν το 2019.
Η πιθανή αντικαρκινική δράση του «ερυθρού της Βεγγάλης» ανακαλύφθηκε κατά τύχη το 1998 από ερευνητές.
Η πρώτη μικρή κλινική δοκιμή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό χειρουργικής ογκολογίας “Journal of Surgical Oncology”, αφορούσε 80 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα. Όταν τους χορηγήθηκε «ερυθρό της Βεγγάλης», στους μισούς εξαφανίσθηκε ο καρκίνος μετά από ένα δίμηνο κατά μέσο όρο, ενώ μετά από ένα έτος το 11% των ασθενών παρέμεναν απαλλαγμένοι από κάθε ίχνος καρκίνου. Η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων έγινε εκ των έσω, χωρίς να πειραχθεί ο γύρω υγιής ιστός, ενώ ως παρενέργειες της θεραπείας αναφέρθηκαν πόνος στο σημείο χορήγησης και φουσκάλες.

***  Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, το έμφραγμα κάνει πέρα
Ασπίδα στον κίνδυνο από τα καρδιοαγγειακή νοσήματα, ένα ποτήρι κρασί, καθημερινά, μεσογειακή διατροφή και άσκηση
 Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, το έμφραγμα κάνει πέρα
Η έγκαιρη μεταφορά στο νοσοκομείο είναι καθοριστική για τη ζωή του ασθενούς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, το 95% από αυτούς που μεταφέρονται έγκαιρα σε νοσοκομείο με αιμοδυναμικό εργαστήριο επιβιώνουν, ενώ αντίθετα εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα «ο φονιάς», όπως αποκαλείται από τους καρδιολόγους το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σκοτώνει χωρίς διακρίσεις άνδρες και γυναίκες.
Στην Ελλάδα σκοτώνει περίπου 4000 έως 5.000 άτομα το χρόνο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Στέφανος Φούσας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη δεύτερη διάλεξη του 1ου κύκλου ομιλιών του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Φούσα, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερα άτομα από όλες τις μορφές καρκίνου και τα τροχαία μαζί και η βασική αιτία αυτής της δυσμενούς εξέλιξης είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις δυτικές κοινωνίες, που μαστίζονται από κάπνισμα, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη.
Η αλλαγή του τρόπου ζωής με σωστή μεσογειακή διατροφή και καθημερινή άσκηση είναι «η μόνη μας ασπίδα στον κίνδυνο από τα καρδιοαγγειακή νοσήματα» τόνισε ο κ. Φούσας, επισημαίνοντας ότι «τα άτομα που τρέφονται σωστά και ασκούνται συστηματικά έχουν ελαττωμένο ιξώδες αίματος και κινδυνεύουν λιγότερο από θρομβοεμβολικά επεισόδια». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεσογειακή διατροφή με ψάρι και κοτόπουλο και την προσθήκη ενός ποτηριού κρασιού καθημερινά είναι η καλύτερη ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι το κρασί, στην ποσότητα του ενός ποτηριού, βοηθάει στη διάλυση του λίπους στο αίμα και δημιουργεί ευεξία.
Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους και την άσκηση είναι «ισχυρά όπλα στην φαρέτρα» κάθε ανθρώπου απέναντι στα καρδιοαγγειακά νοσήματα, κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΕ.

***  Το χρόνιο στρες επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη  
Επιπτώσεις και στο ανοσοποιητικό σύστημα
Το χρόνιο στρες επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργικότητα της μνήμης και αυτό έχει συνέπειες και στο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience. Αν και η μελέτη έγινε σε ποντίκια, ειναι η πρώτη που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο χρόνιο στρες και στη βραχυχρόνια μνήμη.
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Νευροεπιστήμης Τζόναθαν Γκοντμπάουτ, εξηγούν ότι τα πειράματα αυτού του είδους μπορεί να ανοίξουν το δρόμο σε νέες θεραπείες για όσους ανθρώπους υποφέρουν από απώλεια μνήμης λόγω μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής.
«Η μελέτη μας αφορά το χρόνιο στρες, όχι το στρες που προκαλείται παροδικά, όταν κανείς για παράδειγμα δίνει μια ομιλία ή συναντά κάποιον άγνωστο άνθρωπο», διευκρινίζει ο Δρ Γκονμπάουτ.
Τα πειράματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που είχαν για καιρό εκτεθεί στη στρεσογόνα συμπεριφορά άλλων επιθετικών τρωκτικών, δυσκολεύονταν να θυμηθούν πού βρισκόταν η έξοδος διαφυγής σε έναν λαβύρινθο, παρόλο που πριν ξεκινήσει η περίοδος πρόκλησης στρες, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τη θυμηθούν. Το πρόβλημα μνήμης των ποντικιών διαρκούσε περίπου ένα μήνα, ενώ και αργότερα έδειχναν σημάδια αντικοινωνικότητας.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα στρεσαρισμένα πειραματόζωα είχαν αισθητές αλλαγές στον εγκέφαλό τους, όπως ίχνη φλεγμονής λόγω της αντίδρασης του ανσοσοποιητικού συστήματός τους στην έξωθεν πίεση. Όσο μεγαλύτερη ήταν η φλεγμονή και η ανοσολογική αντίδραση (με παρουσία μακροφάγων κυττάρων στον εγκέφαλο), τόσο πιο έντονη ήταν η απώλεια μνήμης.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν να χορηγήσουν στα πειραματόζωα μια χημική ουσία για τον έλεγχο της φλεγμονής, ωστόσο τα συμπτώματα κατάθλιψης των ποντικιών δεν εξαλείφθηκαν, αλλά εξαφανίστηκε το πρόβλημα της μνήμης. Αυτό κάνει τους ερευνητές να ελπίζουν ότι στο μέλλον θα ανακαλύψουν νέες φαρμακευτικές ή άλλες θεραπείες για τα προβλήματα μνήμης, στοχεύοντας στο να μπλοκάρουν τη διαδικασία εγκεφαλικής φλεγμονής λόγω στρες.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή   health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
***  Ανακαλύφθηκαν γονίδια για τα γκρίζα μαλλιά και το πυκνό μούσι  
Φως στην γενετική πτυχή της τριχοφυΐας
 
Το πρώτο γονίδιο που παίζει ρόλο στο γκριζάρισμα των μαλλιών υποστηρίζει ότι ανακάλυψε διεθνής επιστημονική ομάδα, ενισχύοντας την άποψη ότι ειναι γενετικά προκαθορισμένο πόσο γρήγορα θα αρχίσουν να ασπρίζουν τα μαλλιά μας. Επίσης, ανακάλυψαν και άλλα γονίδια που αυξάνουν την προδιάθεση για κατσαρά μαλλιά, πυκνό μούσι και πυκνά και ενωμένα φρύδια.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Communications, ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Καουστμπούχ Αντικάρι του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), ανέλυσαν γενετικά περίπου 6.400 ανθρώπους (55% γυναίκες, 45% άνδρες) και εντόπισαν το γονίδιο IRF4.
Το γονίδιο IRF4 ευθύνεται για το γκριζάρισμα των μαλλιών, καθώς εμπλέκεται στην παραγωγή και αποθήκευσης μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που καθορίζει το χρώμα του δέρματος, του τριχωτού και των ματιών. Για άγνωστες αιτίες, το γκιζάρισμα είναι πολύ πιο συχνό στους Ευρωπαίους σε σχέση με άλλους πληθυσμούς και αυτό πιθανώς εξηγείται επειδή το γονίδιο IRF4 συναντάται σχεδόν μόνο σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής.
Επίσης, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το γονίδιο PRSS53 επηρεάζει πόσο κατσαρά θα γίνουν τα μαλλιά, το γονίδιο EDAR πόσο πυκνό θα είναι το μούσι, το FOXL2 πόσο πυκνά θα είναι τα φρύδια και το PAX3 αν τα φρύδια θα είναι ενωμένα πάνω από την μύτη (σύνοφρυς).
Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι κανένα γονίδιο δεν «δουλεύει» απο μόνο του για να κάνει τα μαλλιά κατσαρά ή το μούσι πολύ πυκνό, αλλά συμβάλλει μαζί με άλλους παράγοντες, γενετικούς, ψυχολογικούς (π.χ. μια τραυματική κατάσταση) και περιβαλλοντικούς.
Οι ερευνητές ελπίζουν οι νέες αυτές ανακαλύψεις να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως στο μέλλον, από την Ιατρική έως τις εταιρείες καλλυντικών και τα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή  ,  health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
***
 
~ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βοτανοθεραπείας στη ζωή  μας :  
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαϊου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -

7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαϊου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   

12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 

14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  

18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-

 26.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.- ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
!!! 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-         
   43.- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-   ~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html

47.-  ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 

50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       




  
ΑΠΟ ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016  :
 ~ Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου  2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-25-2016.html  .-  
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  26 Φεβρουαρίου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-26- 2016.html .-  
Το  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-26-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 27 Φεβρουαρίου  2016   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-27-2016.html .-  
~   ~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  27  και 28  Φεβρουαρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/02/27-28-2016.html .-   

~    Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28  Φεβρουαρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-28-2016.html .- 
 Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29 Φεβρουαρίου 2016    : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-29-2016.html .-
  Το αγιάζι στην ενημέρωση  Arfara News Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-29-2016_29.html .-




       
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2016  : 
    ~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  01  Μαρτίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-01-2016.html  .- 
~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                        ~
~



                                                                                                                                                                                                                           
~ Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων: 
 1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
, 2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
, 3. Stamos
Arfara Messinias Greece
, 4. ARFARA - KALAMATAS , 5. ASTERAS ARFARON
2011
, 6. Arfara-Messinias 2 , 7. stamos-dynami , 8. Arfara-Messinias , 9. Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
, 10. vlasios , 11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 
15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  ,
  
 

 
 
 

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4486 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =  Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2795 video.     σταμος σκουλικας ,  3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2819   video. -  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.097  βίντεο   .- 
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4801 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.561   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου