ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου  2016 :
~ Η  Ιστοσελίδα μας  από 11/09  έως και 16/09/2016 δεν θα έχει αναρτήσεις , λόγο απουσίας μας -επίσκεψη προσκύνημα στο Περιβόλι της Παναγιάς μας !
 Αθωνιάδα Σχολή στο Άγιο Όρος
~ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ -ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  -ΑΘΩΣ Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 ΟΛΑ ΟΣΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ !  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/30-2016.html  .- 

                     Φωτογραφίες από προσκύνημα στην Ι.Μ. Ζωγράφου  (Βουλγάρικο)  2016




















Αρχονταρίκι Ι.Μ. Ζωγράφου  










*** Συνταρακτική είδηση από το Άγιο Όρος! Μήνυμα για όσα θα έρθουν...

~  Σοκάρει το μήνυμα που στέλνει το Άγιο Όρος για τα γεγονότα που πρόκειται να συμβούν.
Με την ενόραση που διαθέτουν οι Άγιοι πατέρες, προβλέπουν ότι η μνημονιακή πολιτική πλησιάζει στο τέλος της και ότι ένας "γενικός" πόλεμος είναι προ των πυλών, όπως τον αποκαλεί ο Άγιος Κοσμάς.
Ο πόλεμος θα φέρει πείνα και κακουχίες, καταστροφές και η πολιτισμένη κοινωνία θα στραφεί σε άλλες λύσεις για να σώσει τη ψυχή της.

~ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά Μεσσηνίας Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/…/24-2014.html .-




Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασαΗ Παναγία κλαίει, κάθε μέρα κλαίει. Λέει στον Υιόν της: «Υιέ μου και Θεέ μου, δώσε στον κόσμον σοφία. Συγχώρεσε τον κόσμον». Παναγία μου, προσκυνώ την χάρη σου. Ο Κύριος λέει: «Εγώ κατέβηκα, σταυρώθηκα, καρφώθηκα και αυτοί δεν πιστεύουν». Αναμένει ο Θεός, αναμένει. Κάνει υπομονή.
~ 10 Σεπτεμβρίου
Αποστόλων (Ο΄) Απελλού, Λουκά και Κλήμεντος. Μαρτύρων Ιάς, Μηνοδώρας, Μητροδώρας, Νυμφοδώρας (1) (†305-311), Ευδοκίας και Βαρυψαβά. Οσίου Πέτρου επισκόπου Νικαίας. Αγίας Πουλχερίας της παρθένου.
(1)Οι Άγιες Μηνοδώρα, Μητροδώρα, και Νυμφοδώρα, ήταν αδελφές και από μικρή ηλικία αφοσιώθηκαν στον Κύριο. Οι αρετές τους τις έκαναν αγαπητές στους χριστιανούς. Πήγαν σε μία τοποθεσία όπου ανάβλυζαν τα θερμά νερά των Πυθιών, όπου και ασκήτεψαν στην εγκράτεια. Έλαβαν από το Θεό το χάρισμα να τελούν θαύματα. Θεράπευσαν πολλούς χριστιανούς και για τη δράση τους αυτή συνελήφθηκαν και οι τρεις. Δεν φοβήθηκαν όμως και με θάρρος ομολόγησαν την πίστη τους στο Θεό. Βασανίστηκαν φρικτά, και παρέδωσαν το πνεύμα τους στον Κύριο. Όταν μάλιστα ρίχτηκαν τα λείψανά τους στη φωτιά μία δυνατή βροχή την έσβησε.
~
11 Σεπτεμβρίου
Μαρτύρων Δημητρίου του φιλοσόφου και Ευανθίας, και Δημητριανού του υιού αυτών. Γεμινιανού, Διδύμου, Διόδωρου, Διομήδους κα Ιάς της γραίας. Οσίων Θεοδώρας(1) της εν Αλεξάνδρεια (†491), Ευφρόσυνου του μαγείρου († θ΄αι.) και Θεοδούλου.
(1)Η όσια Θεοδώρα, καταγόταν από την Αλεξάνδρεια. Ήταν αφοσιωμένη στον ευσεβή άντρα της. Κάποια στιγμή όμως έπεσε στο αμάρτημα της μοιχείας. Όταν κατάλαβε τι αμαρτία έκανε μετάνιωσε και φορώντας ανδρικά ρούχα αποσύρθηκε σε μοναστήρι ανδρών για να μη την βρει ο σύζυγός της. Το νεό της όνομα ήταν Θεόδωρος. Μετά από δύο χρόνια μετάνοιας βρήκε έξω από την πόρτα του μοναστηριού ένα μωρό. Κάποιος την συκοφάντησε ότι διέπραξε μοιχεία με μία γυναίκα η οποία γέννησε το μωρό. Η Θεοδώρα για επτά χρόνια ζούσε σ` ένα καλύβι με το παιδί και έξω από το μοναστήρι, μέχρι πού αποκαλύφθηκε η συκοφαντία εναντίον της. Όταν η Θεοδώρα παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο και διαπίστωσαν το φύλο της οι μοναχοί, δόξασαν το Θεό.~
Σήμερα 10/09/2016 εορτάζουν:
Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα
~ Ἦχος α’.
~ Τὸν τρισάριθμον σύλλογον καὶ θεόπλοκον τῶν αὐτάδελφων παρθένων στέψωμεν θείαις ᾠδαῖς· ἀνδρικῶς γὰρ τὸν ἐχθρὸν κατετροπώσαντο· ὅθεν προϊστάντι ἡμῶν τῶν βοώντων ἐκτενῶς· χαῖρε, σεμνὴ Μηνοδώρα, σὺν Μητροδώρα τῇ θείᾳ καὶ Νυμφοδώρα τῇ θεόφρονι.
~* Απολυτίκιο Αγ. Μηνοδώρας, Μητροδώρας και Νυμφοδώρας - 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/cKaepWF5Q-0  .-

~
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
Οσία Κασσιανή η Υμνογράφος

Οσία Κασσιανή η Υμνογράφος
Προεόρτια της Γέννησης της Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας

Προεόρτια της Γέννησης της Δεσποίνης ημώ....
Προφήτης Ζαχαρίας και η σύζυγος του Ελισάβετ

Προφήτης Ζαχαρίας και η σύζυγος του Ελισάβετ
Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ι....
Σύναξη των Ευρυτάνων Αγίων

Σύναξη των Ευρυτάνων Αγίων
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
Εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας στην Ξυνιάδα Δομοκού

Εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας τη....
~
Όσιος Παύλος ο Υπάκουος ο «εν τω Σπηλαίω» Σύναξη της Παναγίας της Σκριπούς στον Ορχομενό Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα Όσιος Ησαΐας κτίτωρ της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου
Αγία Πουλχερία η βασίλισσα  Σύναξη της Παναγίας της Τρικεριώτισσας Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα

*** Εκδήλωση για την επέτειο του ολοκαυτώματος στον Αετό 
Εκδήλωση για την επέτειο του ολοκαυτώματος στον Αετό 
~ Εκδήλωση για την 73η επέτειο του ολοκαυτώματος του Αετού, στη μνήμη των θυμάτων της κατοχικής θηριωδίας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο στο μαρτυρικό χωριό από το Δήμο Τριφυλίας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα: Στις 11.30 το πρωί θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα, από το μητροπολίτη Τριφυλίας και  Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και θα μιλήσει ο Βασίλειος Πετρόπουλος, πρώην σχολικός σύμβουλος, προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θα γίνει προσκλητήριο πεσόντων - οι οποίοι να θυμίσουμε ότι από τον μαρτυρικό Αετό είναι οι Αλέξιος Δημ. Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Κων. Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Γρ. Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Γ. Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Θ. Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Π. Γκότσης (Κόρος), Γεώργιος Ι. Χαϊμανάς (Γιωργιάννης). Και από γειτονικά χωριά οι Κωνσταντίνος Κατσιάρας, Μήτρος Πετρόπουλος, Γιαννούλα Δημητροπούλου, Βασιλική Βόγκα (Κοπανάκι 1944), Μιχάλης Αποστολόπουλος (Κοπανάκι 1944), Νικόλαος Μανωλόπουλος, Γρηγόριος Γ. Παναγιωτόπουλος (Σελλά Τριφυλίας).  Κ.Μπ.

***  Αυτοψία στους αρχαιολογικούς χώρους και καταγραφή των προβλημάτων από τη θεομηνία 
Ύστερα από τη θεομηνία που έπληξε τη Μεσσηνία στις 7 Σεπτεμβρίου, ειδικό εντεταλμένο κλιμάκιο  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, υπό το συντονισμό και την καθοδήγηση  της προϊσταμένης Ε. Μηλίτση, διενήργησε από την πρώτη στιγμή αυτοψία, προκειμένου να διαπιστώσει και να καταγράψει το είδος και την έκταση των προβλημάτων που έχουν προκύψει σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητάς της.
Tα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίσθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων (πρωτοελλαδικό μέγαρο και ιερό Ποσειδώνος) στην Καλαμάτα, τα οποία ωστόσο δεν αφορούν στα ίδια τα μνημεία, αλλά κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο τους και στην προσβασιμότητα σε αυτά.
Ήδη στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης άρχισαν οι εργασίες καθαρισμού των αγωγών ομβρίων, από συνεργεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και της Εταιρείας Μεσσηνιακών Σπουδών, που έχει την ευθύνη των ανασκαφών του χώρου.
Με αυθημερόν ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ προχώρησε κατεπειγόντως η έγκριση χορήγησης όλων των απαραίτητων πιστώσεων για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας και τον καθαρισμό των μνημείων από την ιλύ και λοιπά παρασυρμένα από τα όμβρια ύδατα υλικά στους εν λόγω αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μνημείο κρίνεται απαραίτητο.
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Αρχαίας Μεσσήνης και των Ακοβίτικων θα παραμείνουν κλειστοί για το κοινό μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής τους, που αναμένεται κατά το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα.
  Η Αρχαία Μεσσήνη βυθίστηκε στη λάσπη
Λάσπη, κορμούς, ογκόλιθους, σπασμένα κλαδιά μετέφερε η θεομηνία στην Αρχαία Μεσσήνη. Χιλιάδες τόνοι λάσπης, που κατέκλυσαν το γειτονικό χωριό, μεταφέρθηκαν αστραπιαία στον αρχαιολογικό χώρο και τον κάλυψαν. Ο ανασκαφέας Πέτρος Θέμελης παλεύει με τους εργάτες να καθαρίσει το χώρο με αντλίες και εύχεται να είχε περισσότερες.
«Να, εδώ είμαστε, με τους εργάτες της ανασκαφής», δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος» και συνέχισε: «Μόνο που αντί να κάνουμε ανασκαφή, αντλούμε ύδατα και, κυρίως, λάσπη».
Όπως εξηγεί, το αντικρινό βουνό κάηκε το καλοκαίρι του 2014, τότε που είχε κινδυνεύσει και η αρχαία Μεσσήνη. Έτσι, τα νερά της βροχής δεν απορροφήθηκαν από δέντρα και κατέβηκαν μέχρι τον κάμπο ορμητικά. Μετατράπηκαν σύντομα σε λάσπη, η οποία έχει σκεπάσει τα πάντα και μαζί παρέσυραν φερτά υλικά που τα εναπόθεσαν και αυτά στο χωριό, στον αρχαιολογικό χώρο και στις γύρω περιοχές.
Σε ερώτησή αν υπήρξε πρόβλημα και στο μουσείο, απάντησε πως υπήρξε, αλλά, ευτυχώς, δεν ήταν εκτεταμένο και έχει ήδη αντιμετωπιστεί. Μπήκαν νερά και λάσπες που αντλήθηκαν αμέσως και ακολούθησε καθαρισμός. Αυτό ήταν πιο «εύκολο», κάτι που δεν ισχύει για τον αρχαιολογικό χώρο. Αυτήν τη στιγμή έχουν καταστραφεί διαδρομές για το κοινό μέσα στην Αρχαία Μεσσήνη. Πρέπει, ωστόσο, να αντληθούν τα νερά και οι λάσπες ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος των καταστροφών.
Στην Αρχαία Μεσσήνη επρόκειτο να εγκαινιαστεί σήμερα έκθεση με τίτλο «Θώρακες, άλογα και άνθη». Περιλαμβάνει γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη και νωπογραφίες της Ιόλης Ξιφαρά, σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη.
Η κα Καραπιδάκη διαβεβαίωσε πως τα έργα τέχνης δεν έπαθαν τίποτα από τις βροχοπτώσεις και ότι, φυσικά, τα εγκαίνια αναβάλλονται, θα γίνουν ωστόσο μόλις αποκατασταθεί ο χώρος.
Όπως σημειώνει ο Π. Θέμελης για την έκθεση, που ήδη λειτουργούσε «στο μνημειώδες Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου τα νιάτα της μεσσηνιακής επικράτειας ασκούνταν σε γυμνικά και ιππικά αγωνίσματα, αυτή θα προσφέρει στον επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου μια μοναδική εμπειρία μετάβασης από το σύγχρονο στον αρχαίο κόσμο της δημιουργίας, της θέασης και της ακρόασης».

*** Γερμανία: 75χρονη οδηγός "πήρε αμπάριζα" 14 αυτοκίνητα σε πάρκινγκ
Γερμανία: 75χρονη οδηγός "πήρε αμπάριζα" 14 αυτοκίνητα σε πάρκινγκ
~   Μια Γερμανίδα συνταξιούχος προσέκρουσε με το όχημά της σε άλλα 14 αυτοκίνητα σε έναν χώρο στάθμευσης και προκάλεσε ζημιές ύψους 25.000 ευρώ σε συνολικά 15 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του δικού της, ανακοίνωσε η αστυνομία στην πόλη Ντίρεν στη δυτική Γερμανία.
Η 75χρονη γυναίκα, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα, ανέπτυξε ξαφνικά ταχύτητα ενώ βρισκόταν στο πάρκινγκ και συγκρούστηκε με τα σταθμευμένα οχήματα, σύμφωνα με την αστυνομία.
"Ο χώρος στάθμευσης μετατράπηκε σε μια τεράστια χωματερή με παλιοσίδερα έως τη στιγμή που το όχημα (της 75χρονης) ακινητοποιήθηκε", επισημαίνεται στην έκθεση των αστυνομικών.
"Το αυτοκίνητό της καταστράφηκε σε τέτοιο βαθμό που χρειάστηκε να το σηκώσει γερανός, όπως επίσης συνέβη και με άλλα οχήματα στα οποία προσέκρουσε" σημειώνουν οι αρχές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Συμφωνήθηκε η διεύρυνση οδικού χάρτη Ελλάδας-Ρωσίας στον αγροτικό τομέα
Συμφωνήθηκε η διεύρυνση οδικού χάρτη Ελλάδας-Ρωσίας στον αγροτικό τομέα
~ Διεύρυνση του οδικού χάρτη μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στον αγροτικό τομέα και της θεσμικής συνεργασίας των ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διαδικασιών για την διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, είναι τα βασικά συμπεράσματα της σημερινής στρογγυλής τράπεζας, που έγινε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ 10 -18/9.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, στην διάρκεια της τοποθέτησής του υπογράμμισε μεταξύ άλλων το σαφή προσανατολισμό της κυβέρνησης στο ποιοτικό μοντέλο ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας την εντατική δουλειά που γίνεται για την ενσωμάτωση της καινοτομίας και την εδραίωση της επωνυμίας των ελληνικών προϊόντων, ώστε αυτά να τοποθετηθούν στα "πιο απαιτητικά ράφια σε όλο τον κόσμο".
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των διμερών σχέσεων με αμείωτη ένταση, ώστε και όταν αρθεί το εμπάργκο "να είμαστε έτοιμοι οι Έλληνες να μπούμε στην ρωσική αγορά, όπου το πεδίο δράσης είναι ευρύ".
Αναγκαία η επικαιροποίηση της συμφωνίας
Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπος Κασίμης υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για οικονομική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων, στο πλαίσιο της οποίας, όπως είπε, θα προβλέπεται και η σύσταση μικτής Ελληνορωσικής επιτροπής στο συγκεκριμένο πεδίο.
Την δικτύωση των δρόμων που έχουν ανοίξει οι δύο πλευρές με "μια κεντρική λεωφόρο", κάλεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει το "κλειδί" στη σχέση των Ελλάδας και Ρωσίας.
«Να αρθεί το εμπάργκο»
Με την φράση "σήμερα μετρούν τα συμφέροντα και όχι οι σχέσεις των λαών", ο πρόεδρος της Ζευς Ακτινίδια ΑΕ και μέλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας Δημήτρης Μανώσης, τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του την ανάγκη να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια των διμερών επαφών, ώστε να αρθεί το εμπάργκο, υπογραμμίζοντας ότι ενώ στο α΄ εξάμηνο του 2012 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά ανέρχονταν στα 109 εκατ. ευρώ, ενώ στο στο α΄ εξάμηνο του 2016 διαμορφώθηκαν στα 14,3 εκατ. ευρώ, πτώση 87%. Επίσης, στο α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 12,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εξαγωγές εκ των οποίων το 50% αφορά προϊόντα από την Β. Ελλάδα, με το 30% να αφορά σε αγροτικά προϊόντα, νωπά, μεταποιημένα, καπνά και ποτά. Όσον αφορά το φετινό α΄ εξάμηνο, τα 8 εκατ. ευρώ του όγκου των εξαγωγών προέρχονται από τα καπνά.
Υπογραμμίζοντας δε, την δυναμική των ελληνικών προϊόντων, ο Δημήτρης Μανώσης επισήμανε ότι είναι τα πιο ασφαλή για τη δημόσια υγεία και σημείωσε ότι στη χώρα μας αυτό που λείπει είναι ο συνεργατισμός. "Πρέπει να χορεύουμε καλαματιανό και όχι ζεϊμπέκικο", επισήμανε χαρακτηριστικά.
«Ξεχωρίζουν τα ελληνικά προϊόντα στην ρωσική αγορά»
Την "ιδιαίτερη θέση των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, τα οποία ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την ασφάλειά τους, υπογράμμισε ο βοηθός προϊσταμένου Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης (Rosselkhoznadzor) Βασίλι Βλαντιμίροβιτς Λαβρόβσκι. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι παρατηρούνται φαινόμενα καταπάτησης του εμπάργκο και στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη των ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, ώστε "να μην πληγεί η αξιοπιστία μεταξύ των δύο πλευρών". Παράλληλα, ανέφερε ότι στην υπηρεσία όπου είναι τοποθετημένος, γίνεται δουλειά για την ανάπτυξη νέων μεθόδων και εμβολίων για την καταπολέμηση νοσημάτων, όπως αυτού της οζώδους δερματίτιδας των βοειδών, που υπάρχει και στη χώρα μας.
Σύστημα ηλεκτρονικής συμπλήρωσης πιστοποιητικών
Για τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, η προϊσταμένη τμήματος αλιευμάτων, γάλακτος, αυγών, μελιού και λοιπών προϊόντων ζωικής προέλευσης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονυσία Μίντζα, επισήμανε ότι στην ΕΕ υπάρχει ήδη ένα σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης πιστοποιητικών, που αφορά τα κράτη μέλη και τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, το οποίο λέγεται "Traces".
Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ύστερα από σχετική ερώτηση, το συγκεκριμένο σύστημα θα συνδεθεί με ένα ρωσικό αντίστοιχο σύστημα, ώστε "για τις εξαγωγές από τα κράτη - μέλη της ΕΕ να γίνεται ηλεκτρονική συμπλήρωση πιστοποιητικών και έτσι η ρωσική πλευρά θα ξέρει από την αρχή τι θα περιμένει, από ποιόν και πότε".
Όπως μας διευκρίνισε "πιλοτικά δοκιμάζονται δύο ήδη εφαρμογές για μια ομάδα τριών προϊόντων, από τα μέσα του 2016, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το 2017".
ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Κατέληξε από φωτιά στην Κυψέλη 45χρονος με κινητικά προβλήματα
Κατέληξε από φωτιά στην Κυψέλη 45χρονος με κινητικά προβλήματα
~ Κατέληξε τελικά ο 45χρονος που το απόγευμα της Παρασκευής υπέστη βαριά εγκαύματα μετά τη φωτιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα 1ου ορόφου στην οδό Αστυπάλαιας 22, στην Κυψέλη Αττικής.
Το θύμα, που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, απεγκλωβίστηκε από τους πυροσβέστες και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο εκεί υπέκυψε στα τραύματά του.
Τη φωτιά κατάσβεσαν 24 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα.
Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς.

*** Διαρρήκτες ρήμαξαν 47 σπίτια σε Μεσσηνία και Χανιά
Διαρρήκτες ρήμαξαν 47 σπίτια σε Μεσσηνία και Χανιά
~  Μία ακόμα εγκληματική οργάνωση τσιγγάνων με δράση σε Μεσσηνία και Κρήτη, τα μέλη της οποίας είχαν βάλει στο στόχο σπίτια και είχαν ήδη αποκομίσει λεία πάνω από 20.000 ευρώ, ξεσκεπάστηκε από την Ασφάλεια Καλαμάτας. Οπως προέκυψε από τις έρευνες, η σπείρα είχε αναπτύξει δράση από τον Οκτώβριο του 2015 και μέχρι σήμερα είχε χτυπήσει 46 φορές στη Μεσσηνία και μία στα Χανιά.
Το πρωί της Παρασκευής στην Καλαμάτα συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας σε συνεργασία με αστυνομικούς της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας ένας 30χρονος, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή Καλαμάτας, ενώ ήδη έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα 12 άτομα, εκ των οποίων δέκα άνδρες από 17 έως 36 ετών και δύο γυναίκες 19 και 46 ετών. Ολοι τους είναι κάτοικοι Μεσσηνίας και συγκεκριμένα από Θουρία, Ασπρόχωμα, Ασπροπουλιά, Πλατύ και Αρφαρά.
Τα παραπάνω άτομα, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, φαίνεται ότι από τις 10 Οκτωβρίου 2015 έως και τις 7 Αυγούστου 2016 είχαν προσπαθήσει να διαρρήξουν -και στις περισσότερες περιπτώσεις τα κατάφεραν- 46 σπίτια στην Καλαμάτα, τον Αρι και τα Λέικα, και ένα στις Μουρνιές Χανίων. Από τη δράση τους αυτή κατάφεραν να αποσπάσουν χρήματα, χρυσαφικά, κοσμήματα και διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, η αξία των οποίων κατά τους ιδιοκτήτες τους ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
Από τις έως τώρα έρευνες πάντως, και κατά τη σύλληψη του 30χρονου, δεν βρέθηκε κάτι από τα κλοπιμαία.
Ο 30χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ σε βάρος και των 13 ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας, η συμμετοχή τους σε διάπραξη και άλλων συναφών αδικημάτων και η τυχόν εμπλοκή περισσότερων ατόμων στην εγκληματική οργάνωση. 

*** Γαλλία: Μια νέα τρομοκρατική επίθεση, που θα διέπραταν γυναίκες, απετράπη
Γαλλία: Μια νέα τρομοκρατική επίθεση, που θα διέπραταν γυναίκες, απετράπη
~ H Γαλλία, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων τζιχαντιστών από τις αρχές του 2015, γλύτωσε από μια νέα επίθεση: τρεις γυναίκες, η μία εκ των οποίων ορκίστηκε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, συνελήφθησαν την Πέμπτη ενώ ετοιμάζονταν να διαπράξουν ένα σφοδρό τρομοκρατικό χτύπημα.
«Πρόθεση αυτής της ομάδας ήταν ξεκάθαρα να διαπράξει μια επίθεση» υπογράμμισε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν επισημαίνοντας ότι οι νεαρές γυναίκες καθοδηγούνταν από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονταν στη Συρία.
Ο εντοπισμός ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος στην καρδιά του Παρισιού τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή αναζωπύρωσε τον φόβο, που έχει καταλάβει τις ψυχές των Γάλλων αρχής γενομένης από την επίθεση εναντίον της σατυρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό τον Ιανουάριο του 2015.
Το αυτοκίνητο βρέθηκε πλησίον του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και μετέφερε φιάλες υγραερίου ενώ βρέθηκαν και ίχνη πετρελαίου εσωτερικής καύσης.
«Ένα τσιγάρο που δεν είχε καπνιστεί ολόκληρο», με το οποίο φαίνεται πως ήθελαν να βάλουν φωτιά και να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά, εντοπίστηκε επίσης στο σημείο, υπογράμμισε ο εισαγγελέας.
Σε έναν «αγώνα ενάντια στον χρόνο», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, οι ερευνητές κατέληξαν σε πολλούς υπόπτους, στην κορυφή της λίστας ήταν η κόρη του ιδιοκτήτη του οχήματος, Ινές Μαντανί.
Γνώριμη στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας λόγω της πρόθεσής της να φύγει για τη Συρία, η νεαρή γυναίκα, ηλικίας 19 ετών, διατηρούσε επαφές με Βέλγους που είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί και βρισκόταν στο μικροσκόπιο των αρχών την χώρας, μετέδωσε το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.
Συνελήφθη την Πέμπτη το βράδυ μαζί με δύο φέρομενες συνεργούς της- την Αμέλ (39 ετών) και τη Σαρά (23 ετών)- στο νοτιοανατολικό Παρίσι. Η ύποπτη τραυματίστηκε από σφαίρα ενώ όρμησε εναντίον ενός αστυνομικού, οπλισμένη με μαχαίρι. Πάνω της βρέθηκε μια επιστολή όπου ορκιζόταν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διευκρίνισε ο Μολέν.
Η μεγαλύτερη κόρη της Αμέλ, ηλικίας 15 ετών, συνελήφθη την Παρασκευή το πρωί.
Η Σαρά ήταν γνωστή «για στενές διασυνδέσεις με τζιχαντιστικές οργανώσεις» υπογράμμισε ο εισαγγελέας. Ήταν «πρώην μνηστή του Λαροσί Αμπαλά» που είχε δολοφονήσει δύο αστυνομικούς τον Ιούνιο προτού τον σκοτώσουν, κατόπιν του Αντέλ Κερμίς, του δράστη της δολοφονίας ενός ιερέα τον Ιούλιο, όπως αποκαλύφθηκε.
ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Ο εισαγγελέας το Παρισιού, που είχε ήδη προειδοποιήσει «για τα πολύ ανησυχητικά προφίλ» ορισμένων νεαρών κοριτσιών μεταξύ των επίδοξων τζιχαντιστών, σημείωσε σήμερα ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούσε «όχι μόνο άνδρες αλλά επίσης και γυναίκες, που ενημερώνονται και εξυφαίνουν τα σχέδιά τους εξ αποστάσεως».
Συνολικά 59 γυναίκες έχουν συλληφθεί στη Γαλλία με κατηγορίες περί τρομοκρατίας, από συνολικά 280 συλληφθέντες, σύμφωνα με τον Μολέν.
Ο σύντροφος μίας από τις τρεις ύποπτες, γνωστός για σχέσεις με το ριζοσπαστικοποιημένο ισλάμ, συνελήφθη επίσης την Πέμπτη το βράδυ στο Μιρό, στα δυτικά προάστια του Παρισιού. Από τα τέσσερα πρόσωπα που συνελήφθησαν νωρίτερα, μονάχα δύο παραμένουν σήμερα υπό κράτηση.
«Μια επίθεση απετράπη» και «μια οργάνωση εξαρθρώθηκε, όμως υπάρχουν κι άλλοι» τόνισε σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την Αθήνα.
Πολλές εκατοντάδες Γάλλοι και Βέλγοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και το Παρίσι απειλείται από αντίποινα λόγω της συμμετοχής του στο διεθνή συνασπισμό που βομβαρδίζει τη Συρία και το Ιράκ.
«Θα βρεθούμε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τη μαζική επιστροφή» αυτών των μαχητών, προειδοποίησε ο Φρανσουά Μολέν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** O Δήμαρχος Καλαμάτας πετά την «μπάλα στην εξέδρα» 
Με 3 νεκρούς και τεράστιες ευθύνες για την ανυπαρξία έργων υποδομών
 Έκτακτη συνέντευξη Τύπου - ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, μια μέρα μετά τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή. Όπως επισήμανε, μείζον ζήτημα αποτελεί η λειτουργία του αεροδρομίου, ξεχνώντας τους νεκρούς και τις ζημιές των 45.000.000 ευρώ που υπέστη ο νομός, ενώ ανέφερε ότι η πόλη προσδοκά αρκετά από τη βοήθεια του συντοπίτη μας υπουργού κ. Χαρίτση.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υποδομών κάνει λόγο «για  πλήρη απουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει την κύρια αρμοδιότητα…».

*** Να μη σταλούν λογαριασμοί νερού 
Τα τηλεφωνήματα που δέχεται η εφημερίδα αυτές τις ημέρες είναι εκατοντάδες. Σε όλα υπάρχει οργή και αγανάκτηση από δημότες που μένουν στις πληγείσες περιοχές.
Χθες το πρωί, χαρακτηριστικά, μία κυρία από την οδό Μπουλούκου μάς τόνισε (για πολλοστή φορά γίνεται αυτό) την απουσία του δημάρχου από τις περιοχές που καταστράφηκαν, αλλά και να μη διανοηθεί να επιβάλει αύξηση στην κατανάλωση του νερού, αφού μόνοι τους προσπαθούν να καθαρίσουν τις λάσπες από τα σπίτια τους, επί σειρά ημερών.
Εμείς θα το πάμε ένα βήμα παρακάτω. Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και κατανόησης στους ταλαιπωρημένους πολίτες, η ΔΕΥΑΚ για δύο δίμηνα να μη στείλει καθόλου λογαριασμούς νερού στους δημότες. Α.Π.

*** Δυνατότητα χορήγησης εφάπαξ βοηθήματος και αποζημιώσεως σε πληγέντες πολίτες του Δήμου Μεσσήνης 
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Μεσσήνης αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν όσοι επλήγησαν από τη θεομηνία:
«Καλούνται οι κάτοικοι του Δήμου Μεσσήνης, οι οποίοι αποδεδειγμένα επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2016 και υπέστησαν βλάβη (π.χ. ζημίες στην οικοσκευή τους, ή έχουν υποστεί τραυματισμό ή χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης απλών επισκευαστικών εργασιών των πληγεισών κατοικιών και αντικατάστασης της οικοσκευής τους), όπως υποβάλουν αίτηση στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης ( Θεριός Ηλίας -τηλ: 27223 60179 και Ηλιόπουλος Κων/νος – τηλ: 27223 60185), τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι οι υπάλληλοι του Τμήματος θα δέχονται αιτήσεις και το Σαββατοκύριακο, 10 και 11 Σεπτεμβρίου, από 10.00 έως 14.00.
Τα κοινωνικά βοηθήματα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία δύνανται να είναι αναλόγως:
Α) εφάπαξ χρηματικό βοήθημα για την αντιμετώπιση βασικών και επιτακτικών αναγκών
•Μέχρι 600,00 ευρώ
•Μέχρι 586,94 ευρώ συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση για ειδικές κατηγορίες θεομηνιόπληκτων (πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες)
Β) Εφάπαξ χρηματικό βοήθημα για την αντιμετώπιση βασικών βιοτικών στεγαστικών αναγκών μέχρι 586,94 ευρώ.
Γ) Εφάπαξ χρηματικό βοήθημα για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των πληγεισών κατοικιών και την αντικατάσταση της οικοσκευής τους ποσού 5.869,41 ευρώ κατά ανώτατο όριο ανά νοικοκυριό.
Δ) Εφάπαξ χρηματικό βοήθημα σε άτομα που λόγω τραυματισμού τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ποσού 4.402,05 ευρώ.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εξειδικεύονται κατά περίπτωση:
1) Αίτηση- υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου (χορηγείται από την υπηρεσία)
2) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
3) Έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι η πληγείσα κατοικία ήταν η κύρια κατοικία των δικαιούχων, π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο, ένορκη βεβαίωση, αντίγραφα λογαριασμών ΔΕΚΟ κ.ά.
4) Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης (Ε1)
5) Αντίγραφο Εντύπου Ε9
6) Οποιοδήποτε έγγραφο ζητηθεί από την αρμόδια επιτροπή ανάλογα με την περίπτωση στην οποία αιτείται να ενταχθεί ο ενδιαφερόμενος (αναλυτική εξειδίκευση των δικαιολογητικών στο έντυπο της αίτησης).
Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης, η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, έπειτα από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.
Η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι 1 μήνας (7 Οκτωβρίου 2016). Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δε θα γίνεται δεκτή καμία αίτηση για το συγκεκριμένο λόγο.
Τονίζεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ Π2/οικ./2673/29-8-2001 παρ. 12 εδ. 3α (ΦΕΚ 1185/Β/2001), η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Κοινωνικών Υποθέσεων ασκεί την κρατική αρμοδιότητα της καταγραφής των ζημιών της οικοσκευής των κύριων κατοικιών, συγκεντρώνει τα κατά το νόμο απαιτούμενα δικαιολογητικά από τους πολίτες και αποστέλλει συγκεντρωτικό αίτημα προς το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το σύνολο των εφάπαξ χρηματικών βοηθημάτων προς τα νοικοκυριά που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης βοηθήματος.
Το χρηματικό βοήθημα έχει ως στόχο την οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών (πρώτες κατοικίες και όχι δευτερεύουσες ή εξοχικές) που έχουν υποστεί ζημιές στην οικοσκευή της κατοικίας αυτής, είτε χρήζουν απλών επισκευαστικών εργασιών. Ενδεικτικά, αναφέρονται περιπτώσεις ζημιών όπως: ζημιές σε έπιπλα, είδη υγιεινής, κουφώματα, στρώματα, λεβητοστάσια, εντοιχισμένα έπιπλα, πλακάκια, δάπεδα, επιφανειακές ζημιές τοίχων της κατοικίας, ηελκτρονικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός για τη λειτουργία του νοικοκυριού, κατεστραμμένα χαλιά ή μοκέτες, ιματισμός κ.ά. Επισημαίνεται ότι το χρηματικό βοήθημα έχει προνοιακό χαρακτήρα και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποζημίωση της αποτίμησης του κόστους των ζημιών. Άλλωστε, το ύψος του βοηθήματος δεν εξαρτάται από το κόστος των ζημιών, αλλά από το μέγεθος των μελών του νοικοκυριού, την επιφάνεια της πρώτης κατοικίας και από το βαθμό ζημιάς όπως εκτιμάται από το κλιμάκιο αυτοψιών (Α ή Β ή Γ).
Περιπτώσεις ζημιών αρμοδιότητας άλλων φορέων:
1. Για ελέγχους σε κτήρια και υποδομές καθώς και τεχνικές άρσης επικινδυνοτήτων και άλλες τεχνικές παρεμβάσεις, θα υποβάλουν την αίτησή τους στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Δ/νση Πολιτικής Προστασίας στο τηλ. 27213 61424- FAX 27210 24201.
2. Για ζημιές σε επιχειρήσεις, θα απευθύνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας στον 4ο όροφο, γραφείο 424 στο Διοικητήριο (Καλαμάτα, οδός Ψαρών) πληροφορίες στο τηλ.27213 61424.
3. Για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ΕΛΓΑ Τρίπολης εντός 48 ωρών, στο τηλέφωνο: 2710 230643.
4. Για ζημιές στο φυτικό και στο πάγιο κεφάλαιο (π.χ. μηχανήματα), θα απευθύνονται στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ της κάθε Δημοτικής Ενότητας εντός 15 ημερών.
Δυνατότητα διευκόλυνσης των πολιτών και μεταβίβαση της αίτησής τους στην αρμόδια υπηρεσία
Σημειώνεται ότι και στις περιπτώσεις (1, 2) οι πολίτες που αδυνατούν να μεταβούν στην Καλαμάτα, μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους στο Δήμο Μεσσήνης, ο οποίος υποχρεούται για τη μεταβίβασή της στην αρμόδια υπηρεσία» 

***  Ο καιρός  σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Σάββατο 10/9/2016 προβλέπεται σχεδόν αίθριος στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Τις πρώτες απογευματινές και απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 1 (Χαμηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για τα προβλήματα στην Καλαμάτα 
Μέχρι το πρωί της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου οι πρόεδροι των Κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας οι οποίες επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα, θα παραδώσουν αναλυτική καταγραφή της κατάστασης ανά Κοινότητα, προκειμένου ο Δήμος Καλαμάτας να συμπεριλάβει τα σχετικά στοιχεία στην αποτύπωση των προβλημάτων που προκάλεσε αυτή η φυσική καταστροφή.
Σε σχετική σύσκεψη στο Δημαρχείο, χθες το πρωί, ο δήμαρχος έδωσε σχετικές κατευθύνσεις και οδηγίες και οι πρόεδροι προέβησαν σε μία περιληπτική περιγραφή της κατάστασης, η οποία κατεγράφη.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Νίκας θα μεταβεί στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, για να μετάσχει σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, στις 9.30 το πρωί, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών, όπου θα θέσει το θέμα της αποκατάστασης, καταθέτοντας εμπεριστατωμένα υπομνήματα, με σχετική φωτογραφική και τεχνική τεκμηρίωση, αναφορικά με τις ζημιές σε υποδομές, για τα προβλήματα σε σπίτια και οικοσκευές, όπως και για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και το πάγιο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
Οι κατευθύνσεις είναι οι εξής:
•Για την πόλη της Καλαμάτας θα πραγματοποιηθούν από το Δήμο πολλές εργολαβίες αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών
•Άμεση θα είναι η παρέμβαση σε όλη την περιφέρεια του Δήμου, ώστε να διεξάγεται με ασφάλεια η κυκλοφορία σε όλες τις δημοτικές οδούς
•Θα οργανώσει ο Δήμος Καλαμάτας μία εργολαβία αποκατάστασης ανά Δημοτική Ενότητα (Καλαμάτας, Άριος, Αρφαρών, Θουρίας), με αντικείμενο την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας, με ταχείες διαδικασίες
•Ειδική εργολαβία θα υπάρξει για το Πήδημα, λόγω της ιδιαίτερης σφοδρότητας με την οποίαν επλήγη η συγκεκριμένη Τοπική Κοινότητα, ενώ θα αντιμετωπισθούν άμεσα σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν στην Πολιανή, τη Θουρία, την Ασπροπουλιά, τα Αλώνια και το Αριοχώρι
•Θα πραγματοποιηθούν και εργολαβίες διάνοιξης ρεμάτων που έχουν κατακλυσθεί από φερτά υλικά.
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, στο περιθώριο επίσκεψής του στο Δημαρχείο, παρευρέθη στη σύσκεψη κατά την έναρξή της και εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

*** Δυνατότητα χορήγησης εφάπαξ βοηθήματος και αποζημιώσεως σε πληγέντες πολίτες του Δήμου Μεσσήνης 
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Μεσσήνης αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν όσοι επλήγησαν από τη θεομηνία:
«Καλούνται οι κάτοικοι του Δήμου Μεσσήνης, οι οποίοι αποδεδειγμένα επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2016 και υπέστησαν βλάβη (π.χ. ζημίες στην οικοσκευή τους, ή έχουν υποστεί τραυματισμό ή χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης απλών επισκευαστικών εργασιών των πληγεισών κατοικιών και αντικατάστασης της οικοσκευής τους), όπως υποβάλουν αίτηση στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης ( Θεριός Ηλίας -τηλ: 27223 60179 και Ηλιόπουλος Κων/νος – τηλ: 27223 60185), τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι οι υπάλληλοι του Τμήματος θα δέχονται αιτήσεις και το Σαββατοκύριακο, 10 και 11 Σεπτεμβρίου, από 10.00 έως 14.00.
Τα κοινωνικά βοηθήματα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία δύνανται να είναι αναλόγως:
Α) εφάπαξ χρηματικό βοήθημα για την αντιμετώπιση βασικών και επιτακτικών αναγκών
•Μέχρι 600,00 ευρώ
•Μέχρι 586,94 ευρώ συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση για ειδικές κατηγορίες θεομηνιόπληκτων (πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες)
Β) Εφάπαξ χρηματικό βοήθημα για την αντιμετώπιση βασικών βιοτικών στεγαστικών αναγκών μέχρι 586,94 ευρώ.
Γ) Εφάπαξ χρηματικό βοήθημα για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των πληγεισών κατοικιών και την αντικατάσταση της οικοσκευής τους ποσού 5.869,41 ευρώ κατά ανώτατο όριο ανά νοικοκυριό.
Δ) Εφάπαξ χρηματικό βοήθημα σε άτομα που λόγω τραυματισμού τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ποσού 4.402,05 ευρώ.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εξειδικεύονται κατά περίπτωση:
1) Αίτηση- υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου (χορηγείται από την υπηρεσία)
2) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
3) Έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι η πληγείσα κατοικία ήταν η κύρια κατοικία των δικαιούχων, π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο, ένορκη βεβαίωση, αντίγραφα λογαριασμών ΔΕΚΟ κ.ά.
4) Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης (Ε1)
5) Αντίγραφο Εντύπου Ε9
6) Οποιοδήποτε έγγραφο ζητηθεί από την αρμόδια επιτροπή ανάλογα με την περίπτωση στην οποία αιτείται να ενταχθεί ο ενδιαφερόμενος (αναλυτική εξειδίκευση των δικαιολογητικών στο έντυπο της αίτησης).
Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης, η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, έπειτα από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.
Η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι 1 μήνας (7 Οκτωβρίου 2016). Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δε θα γίνεται δεκτή καμία αίτηση για το συγκεκριμένο λόγο.
Τονίζεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ Π2/οικ./2673/29-8-2001 παρ. 12 εδ. 3α (ΦΕΚ 1185/Β/2001), η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Κοινωνικών Υποθέσεων ασκεί την κρατική αρμοδιότητα της καταγραφής των ζημιών της οικοσκευής των κύριων κατοικιών, συγκεντρώνει τα κατά το νόμο απαιτούμενα δικαιολογητικά από τους πολίτες και αποστέλλει συγκεντρωτικό αίτημα προς το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το σύνολο των εφάπαξ χρηματικών βοηθημάτων προς τα νοικοκυριά που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης βοηθήματος.
Το χρηματικό βοήθημα έχει ως στόχο την οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών (πρώτες κατοικίες και όχι δευτερεύουσες ή εξοχικές) που έχουν υποστεί ζημιές στην οικοσκευή της κατοικίας αυτής, είτε χρήζουν απλών επισκευαστικών εργασιών. Ενδεικτικά, αναφέρονται περιπτώσεις ζημιών όπως: ζημιές σε έπιπλα, είδη υγιεινής, κουφώματα, στρώματα, λεβητοστάσια, εντοιχισμένα έπιπλα, πλακάκια, δάπεδα, επιφανειακές ζημιές τοίχων της κατοικίας, ηελκτρονικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός για τη λειτουργία του νοικοκυριού, κατεστραμμένα χαλιά ή μοκέτες, ιματισμός κ.ά. Επισημαίνεται ότι το χρηματικό βοήθημα έχει προνοιακό χαρακτήρα και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποζημίωση της αποτίμησης του κόστους των ζημιών. Άλλωστε, το ύψος του βοηθήματος δεν εξαρτάται από το κόστος των ζημιών, αλλά από το μέγεθος των μελών του νοικοκυριού, την επιφάνεια της πρώτης κατοικίας και από το βαθμό ζημιάς όπως εκτιμάται από το κλιμάκιο αυτοψιών (Α ή Β ή Γ).
Περιπτώσεις ζημιών αρμοδιότητας άλλων φορέων:
1. Για ελέγχους σε κτήρια και υποδομές καθώς και τεχνικές άρσης επικινδυνοτήτων και άλλες τεχνικές παρεμβάσεις, θα υποβάλουν την αίτησή τους στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Δ/νση Πολιτικής Προστασίας στο τηλ. 27213 61424- FAX 27210 24201.
2. Για ζημιές σε επιχειρήσεις, θα απευθύνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας στον 4ο όροφο, γραφείο 424 στο Διοικητήριο (Καλαμάτα, οδός Ψαρών) πληροφορίες στο τηλ.27213 61424.
3. Για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ΕΛΓΑ Τρίπολης εντός 48 ωρών, στο τηλέφωνο: 2710 230643.
4. Για ζημιές στο φυτικό και στο πάγιο κεφάλαιο (π.χ. μηχανήματα), θα απευθύνονται στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ της κάθε Δημοτικής Ενότητας εντός 15 ημερών.
Δυνατότητα διευκόλυνσης των πολιτών και μεταβίβαση της αίτησής τους στην αρμόδια υπηρεσία
Σημειώνεται ότι και στις περιπτώσεις (1, 2) οι πολίτες που αδυνατούν να μεταβούν στην Καλαμάτα, μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους στο Δήμο Μεσσήνης, ο οποίος υποχρεούται για τη μεταβίβασή της στην αρμόδια υπηρεσία» 

*** Οι τοπικές ευθύνες, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η ανθρώπινη μοναξιά 
Μετρώντας τις… πληγές της «Μαύρης» Τετάρτης
   Εδώ και χρόνια ακούμε από το δήμαρχο Καλαμάτας να κάνει λόγο για «ακραία καιρικά φαινόμενα» και… τόνους βροχής ανά στρέμμα που έπεσαν ξαφνικά στην πόλη, και είναι η αιτία που πνίγονται άτομα, που πλημμυρίζει το νοσοκομείο και οι εργατικές κατοικίες, που το ΚΤΕΛ σταματά τα δρομολόγιά του, που καταστρέφονται επιχειρήσεις, σπίτια, δρόμοι, που κλείνουν το αεροδρόμιο και ο εθνικός αυτοκινητόδρομος.
Αναρωτιόμαστε, όμως, πότε άραγε οι αρμόδιοι του Δήμου Καλαμάτας καθάρισαν τα φρεάτια, τα ρέματα και τους χείμαρρους της πόλης εν όψει χειμώνα και… ακραίων καιρικών φαινομένων; Πού είναι οι σχετικές δράσεις και τα κονδύλια; Υπάρχουν μπαζωμένα και καταπατημένα ρέματα στην πόλη της Καλαμάτας και από ποιους; Υπάρχουν κακοτεχνίες στα αποστραγγιστικά έργα και γιατί αυτές δεν εντοπίστηκαν έγκαιρα από τους αρμοδίους; Υπάρχει υλοποίηση αντιπλημμυρικού έργου στον Νέδοντα;
Πίσω από τις απαντήσεις των ανωτέρω (και άλλων πολλών ερωτημάτων) θα πρέπει να αναζητήσουν οι δικαστικές Αρχές της Μεσσηνίας τις αιτίες της πρόσφατης καταστροφής, που είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες υλικές ζημιές και το θάνατο τριών συμπολιτών μας.
Για να ξαναγυρίσουμε στις καταστροφές που προκαλούν πλέον πολύ συχνά τα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, αυτές οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην παραβίαση όλων των κανόνων από τους πολίτες, ιδιαίτερα με την αυθαίρετη δόμηση και, φυσικά, στην ανεπάρκεια των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας.
Παντού ξεφυτρώνουν οικοδομές, παντού μπαζώνονται ρέματα, παντού υπάρχουν παράνομες και επικίνδυνες χωματερές, παντού ο καθένας κάνει κυριολεκτικά ό,τι του καπνίσει, παντού οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αποφεύγουν να καθαρίσουν δρόμους και φρεάτια, αρνούνται ακόμη και να παρέμβουν για να εφαρμοστούν οι νόμοι, παντού τα τοπικά κυκλώματα επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες, παντού τα μικρά έργα ανατίθενται σε ντόπιους εργολάβους και είναι ελαττωματικά, πουθενά δεν υπάρχει αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.
Κάποια στιγμή, βέβαια, έρχεται η ώρα της καταστροφής και τότε η δικαιολογία είναι έτοιμη. Φωνάζουν, κλαίνε, οδύρονται και καταριούνται οι αυθαιρετούχοι και από δίπλα οι δήμαρχοι με σκοτεινιασμένα πρόσωπα ρίχνουν τις ευθύνες από πάνω τους.
Με όλα αυτά είναι φανερό ότι οι υποδομές στους Δήμους που συνήθως πλήττονται από βροχές και πυρκαγιές δεν πρόκειται να βελτιωθούν, ό,τι και να κάνει το κράτος. Δε θα βελτιωθούν γιατί δεν το επιτρέπουν οι πολίτες, οι δήμαρχοι. Αρκούνται στα κλάματα και στις κατάρες, κάθε φορά που τους έρχεται στο κεφάλι κάποιο έντονο φυσικό φαινόμενο, που φυσικά μετατρέπεται σε θεομηνία εξαιτίας των δικών τους παρεμβάσεων στη φύση και παραλείψεων στις πόλεις, ακόμη και στα σπίτια τους.
09KATASTROFES-3.JPG
  Ευστ. Σαμπαζιώτης
Πριν από περίπου δύο χρόνια το "Θάρρος" είχε δημοσιεύσει συνέντευξη του γεωλόγου – υδρογεωλόγου με μάστερ στην εφαρμοσμένη Περιβαλλοντική Γεωλογία, Ευστ. Σαμπαζιώτη.
Μιλώντας στην εφημερίδα, είχε τονίσει την αναγκαιότητα εκτίμησης του πλημμυρικού κινδύνου για την πολεοδομική ζώνη του Δήμου Καλαμάτας, μέσω εκπόνησης ειδικής μελέτης, που θα περιλαμβάνει και τη γεωλογική μελέτη των ρεμάτων που υπάρχουν, με τη χαρτογράφησή τους.
Ο κ. Σαμπαζιώτης είχε αναφέρει πως η πλημμύρα οφείλεται τόσο στη φύση όσο και στον άνθρωπο. Ο τελευταίος, όμως, διογκώνει το μέγεθος και τις συνέπειές της τόσο για τον ίδιο όσο και για το περιβάλλον. Το γεγονός αυτό συμβαίνει γιατί ο άνθρωπος με τα έργα του παρεμβαίνει στις λειτουργίες του φυσικού περιβάλλοντος.
Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, «ο Δήμος Καλαμάτας κινδυνεύει τα μέγιστα από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, λόγω της διάσχισης των πολεοδομημένων περιοχών από πάμπολλα παραταϋγέτεια ρέματα. Το πρόβλημα προέρχεται από το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά ξεκινούν από μεγάλα υψόμετρα, αποφορτίζοντας μεγάλους όγκους βροχής και η κλίση της κοίτης τους μεταβάλλεται απότομα λόγω της υψομετρικής διαφοράς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η λεγόμενη ενέργεια των χειμάρρων και δυνητικά κατά θέσεις να μπορούν να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως αστραπιαίας και βίαιης μορφής flash floods.
Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται σε περιπτώσεις που τα ρέματα ή έχουν μπαζωθεί ή η κοίτη τους έχει αντικατασταθεί από οδικό δίκτυο. Η πρόσφατη ενασχόλησή μου με τις γεωλογικές μελέτες καταλληλότητας του Ασπροχώματος και της Μικρής Μαντίνειας για λογαριασμό του Δήμου Καλαμάτας, μου έδωσε τη δυνατότητα να μελετήσω πολλά από αυτά τα ρέματα και να διαπιστώσω ιδίοις όμμασιν ότι τα περισσότερα είτε είναι μπαζωμένα είτε η κοίτη τους έχει αλλοιωθεί από ανθρώπινες επεμβάσεις, πολλά από αυτά, δε, έχουν αντικατασταθεί από οδικό δίκτυο (π.χ. ρέμα Λαγκάδας Ασπρόχωμα, ρέματα Μικρής Μαντίνειας).
Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, η εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου για την πολεοδομημένη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας με ειδική μελέτη, που θα πρέπει να εκπονηθεί και θα περιλαμβάνει απαραιτήτως και γεωλογική μελέτη των ρεμάτων αυτών με χαρτογράφησή  τους».
09NEDODAS-3.JPG
  Γιώργος Μιγκίρος
Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στη Μεσσηνία, εκτιμά ο κ. Γιώργος Μιγκίρος, καθηγητής Γεωλογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερμηνεύονται ως εξής:. «Σε ό,τι αφορά τον αστικό ιστό, το μπάζωμα ή η εγκατάλειψη των αστικών ρεμάτων, σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους προβλήματα.
Έξω από τις πόλεις, τόσο οι περιφερειακές οδοποιίες όσο και τα όποια τεχνικά έργα στα ρέματα, δεν έχουν σχεδιαστεί ώστε να αντέχουν τόσο μεγάλο όγκο νερού μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Τα περισσότερα έργα σχεδιάζονται με τις μέσες τιμές βροχόπτωσης και όχι με τις ανώτερες 50ετίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντέξουν ένα πλημμυρικό κύμα.
Τέλος, στις παραλιακές αστικές περιοχές που πλημμύρισαν, η αιτία είναι πάντα η ίδια: το οδικό σύστημα αναπτύσσεται παράλληλα με την ακτή, σε μεγαλύτερο ύψος, με πεζοδρόμια, κράσπεδα και έργα πρασίνου, δημιουργώντας ένα “τείχος” που δεν επιτρέπει στο νερό να καταλήξει γρήγορα στη θάλασσα».
  Aκραία φαινόμενα μοναξιάς
Εντάξει, με την εξουσία καθαρίσαμε. Τα είπαμε παραπάνω. Τρεις άνθρωποι, όμως,  βρήκαν το θάνατο λόγω της έντονης κακοκαιρίας που έπληξε τη Μεσσηνία. Tα ακραία φαινόμενα που ξέσπασαν, σε μήνα με γλυκό κλίμα, όπως είναι συνήθως ο Σεπτέμβριος, τα είχε προβλέψει και αναγγείλει η μετεωρολογική υπηρεσία μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια και το διαδίκτυο.
Eκείνο που δεν είχε έγκαιρα επισημάνει, όπως σημειώνει η Ελένη Μπίστικα στη χθεσινή "Καθημερινή", «είναι η αδυναμία των μοναχικών ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες στα ισόγεια ή υπόγεια καταλύματα στα σπίτια που είχαν γεννηθεί, μεγαλώσει, παντρευτεί, μεγαλώσει παιδιά και φροντίσει τους γέρους γονείς τους σε άλλα χρόνια, όταν η απομόνωση και η μοναξιά δεν είχαν ακόμη επισημανθεί από καμιά κοινωνική υπηρεσία, πόσο μάλλον παίρνοντας ανάλογα μέτρα.
Ξεκινώντας την ημέρα μας ακούσαμε για τις τραγικές αυτές περιπτώσεις, και τις περιοχές όπου συνέβησαν, αλλά όχι ονόματα ή εάν είχαν συγγενείς που τους φρόντιζαν. Mόνον ότι η βοηθός ενός 91χρονου υπερήλικα είχε εξαφανιστεί, αφήνοντάς τον να αντιμετωπίσει την οργή της φύσης, και του καιρού, αβοήθητο ως το τέλος. Όχι ότι θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε περίοικος να σπεύσει να βοηθήσει.
Στις καιρικές καταστροφές ο καθένας φροντίζει τη ζωή του και της οικογενείας του. Πέρα από τη μήνιν της φθινοπωρινής αυτής κακοκαιρίας, η μοναξιά είναι η μεγάλη αιτία για τους μεγάλους στα χρόνια, άνδρες και γυναίκες, που αδυνατούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, αυτοί που φρόντισαν τους δικούς τους με κάθε τρόπο, όταν μπορούσαν. Και δεν είναι φαινόμενο μόνον της υπαίθρου οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν όσοι είναι μόνοι τους σε περασμένη ηλικία και με αναπηρίες...
Και οι παραπάνω τραγικές ειδήσεις δεν είναι περιστασιακές. Συμβαίνουν δίπλα μας, ολόγυρά μας, μέσα στην πόλη, καθημερινά, μόνον που δεν τις παίρνουμε είδηση, ή προτιμάμε “να μην ανακατευόμαστε”».
Πολλοί υπέργηροι ζουν μόνοι τους, για να μη φέρουν βάρος στα παιδιά τους που κάνουν αγώνα για τα δικά τους παιδιά. Και προσφέρουν και από την πενιχρή σύνταξή τους στον οικογενειακό «κουμπαρά». Στην πόλη οι συνθήκες ευνοούν κάπως τους μοναχικούς που μπορούν να ειδοποιήσουν σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης ή κάποιον δικό τους, με ένα φίλο τους, ή μια κοινωνική υπηρεσία.
Στα χωριά, όταν ανοίγουν οι ουρανοί και πλημμυρίζουν δρόμοι, ξεχειλίζουν ποτάμια, η βοήθεια δεν είναι εύκολη. Aπομένει η προσευχή, αλλά αυτή δε δίνει ειδήσεις… Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Μίλτος Χρυσομάλλης: Έλεος κύριε Κατρούγκαλε με την υποκρισία σας 
Αποτελεί απαύγασμα υποκρισίας και εμπαιγμού προς τους Μεσσήνιους η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργού και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας κ. Κατρούγκαλου. Τρείς μέρες μετά το θάνατο τριών συμπολιτών μας και τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν εκατοντάδες  άλλοι, στα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους και το βιος τους είναι εμπαιγμός από την πλευρά του κ. Κατρούγκαλου να κάνει μικροπολιτική πάνω στην καταστροφή υποβοηθούμενος από δεξιά εξαπτέρυγα.
Έχουν περάσει τρείς μέρες και ο κ. Κατρούγκαλος δεν έχει έρθει ακόμα στη Μεσσηνία να δει τις πληγές της από τη θεομηνία. Όσο και αν προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε γι’ αυτό, καθώς δεν του είναι εύκολο να επισκεφτεί έναν άγνωστο για τον ίδιο τόπο,  δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη «μαυρογυαλούρικη»  ανακοίνωση του, τύπου : "κατόπιν εισηγήσεως μου  στον κ. Κουρουμπλή την άλλη Τετάρτη θα γίνει σύσκεψη κτλ" . Πάλι καλά που δεν θα γίνει η σύσκεψη τον άλλο μήνα!!! Προφανώς προηγείται η φιέστα ψεμάτων του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και μετά οι καταστροφές στη Μεσσηνία.
Αυτά τα 24ωρα δεν έχω σταματήσει να επισκέπτομαι όλες τις πληγείσες περιοχές του Νομού προσπαθώντας να βοηθήσω και να φανώ χρήσιμος σε συνανθρώπους που βρεθήκανε σε τραγική κατάσταση. Μέσα σε λίγες ώρες, τρεις  συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, σπίτια διαλύθηκαν, αμέτρητες καλλιέργειες καταστράφηκαν, άνθρωποι έχασαν τα αυτοκίνητα τους, επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές εκατομμυρίων, χωριά αποκλειστήκαν από την καταστροφή του οδικού δικτύου εκεί. Συνάντησα σύσσωμο το δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας, από τη πρώτη στιγμή, να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να σώσει ανθρώπινες ζωές αλλά και το βιος των ανθρώπων και θέλω να τους συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Εκεί είδα βιοπαλαιστές να μάχονται κυριολεκτικά μέσα στις λάσπες προσπαθώντας να σώσουν ότι σώζεται.  Μέσα στις λάσπες είδα τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του από την πρώτη στιγμή αυτής της τραγωδίας, για να δώσει κουράγιο στους ανθρώπους στις φτωχογειτονιές της Καλαμάτας, αλλά και να συμμετάσχει σε συσκέψεις στην Περιφέρεια για να ενημερωθεί από τους  αρμόδιους. Είδα επίσης, τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας μέσα στις λάσπες να δίνει κουράγιο στους συνανθρώπους μας, να καταγράφει τους έχοντες ανάγκη ώστε να προσφέρει τα μέγιστα που μπορεί.  Εκεί δεν σας είδα πουθενά κ. Κατρούγκαλε. Ούτε εσάς ούτε  και κάποιους άλλους που σίγουρα θα έπρεπε να ήταν εκεί, αλλά προτίμησαν το ρόλο του δεξιού σας εξαπτέρυγου.
Αυτή τη στιγμή πρέπει η πολιτεία να στηρίξει το συντομότερο όλους αυτούς που είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται μέσα σε 3 ώρες. Οι υπηρεσίες να κινηθούν άμεσα, να γίνει σύντομα η καταγραφή των καταστροφών, ώστε να «ανοίξουν» και οι κοινοτικοί πόροι, από τα «ευρωπαϊκά ταμεία», που προβλέπονται γι’ αυτές τις καταστάσεις. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενήργησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με τον Τομεάρχη Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον Τομεάρχη Αγροτικής Παραγωγής Γιώργο Κασαπίδη,  που έσπευσαν με εντολή του Προέδρου του κόμματος κ. Μητσοτάκη, διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» τις τεράστιες καταστροφές και πρόκειται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου να συνδράμει τα μέγιστα, ώστε σύντομα οι πληγέντες να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους.
Ευθύνες όμως υπάρχουν, και αφού γίνουν όλα τα παραπάνω αυτές θα αναζητηθούν. Πρώτον για να μην ξαναζήσουμε μια ανάλογη τραγωδία ,δεύτερον για να γνωρίζει όλος ο κόσμος ποιοι είναι υπεύθυνοι για τα αντιπλημμυρικά έργα και ποια κυβέρνηση έδωσε τα ποσά για να γίνουν όλα αυτά, ποιοι τα «παγώσανε» και ποιοι τα «ξεπαγώσανε» με μεγάλη καθυστέρηση. Ο κόσμος πολύ σύντομα θα ενημερωθεί για όλα αυτά. Μέχρι  τότε  καλό θα είναι κάποιοι,  να αφήσουν την μικροπολιτική στην άκρη.
Μίλτος Χρυσομάλλης
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός
Πολιτευτής  Ν.Δ.
~
***  Καράβια βγήκαν στη στεριά… 
«…ποιος είδε βάρκα στο Χελμό, στο Μέτσοβο βαπόρι»... Σουρεαλιστικό το άσμα, αλλά στη Μεσσηνία ταιριάζει απόλυτα, γιατί οι φωτογραφίες της καταστροφής από τη θεομηνία που έπληξε χθες ανελέητα την Καλαμάτα, όπως και περιοχές του νομού, είναι βιβλικές.
Επειδή δε ζούμε στην εποχή της καταστροφής του Νώε, οπότε οι επιστήμες και η τεχνολογία ήταν άγνωστες λέξεις, αλλά υποτίθεται- ναι, υποτίθεται- στο σύγχρονο κόσμο, ας μη μείνουμε στην μήνιν του θεού παρά στα ανθρώπων έργα.
Οι άνθρωποι, λοιπόν (και για να το κάνουμε εντελώς συγκεκριμένο, οι εξουσίες τις οποίες διαχειρίζονται) είναι υπεύθυνοι -φορείς της χθεσινής καταστροφής, η οποία είχε ως συνέπεια να χαθούν τρεις ανθρώπινες ζωές, αλλά και περιουσίες, το κόστος των οποίων αντιστοιχεί, με μια πρώτη εκτίμηση, στα 45.000.000 ευρώ. Αυτές είναι οι φανερές ζημιές. Αν υπολογίσουμε, ωστόσο, και το πλήγμα που δέχτηκε ο τουρισμός της περιοχής, αυξάνονται, εν δυνάμει, δραματικά, καθώς το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με την trivago, η Καλαμάτα θα είχε μεγάλη επισκεψιμότητα. Ήδη, μέχρι το Σαββατοκύριακο χάθηκαν 7.000 ελεύσεις, λόγω και του κλεισίματος του αεροδρομίου.
Τις πταίει, λοιπόν;
Όσον αφορά στην ανατολική πλευρά της πόλης, ο Δήμος, γιατί το ρέμα της Κερεζένιας είναι μπαζωμένο, ενώ το Πολιτέικο δεν είχε καθαριστεί. Μάλιστα, έχουν πέσει και σχετικά πρόστιμα από την Περιφέρεια.
Εκείνο που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το Δήμο είναι ότι, κατ’ ομολογία του κ. Νίκα,  είχε ειδοποιηθεί για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά ο δήμαρχος της πόλης πόνταρε, ως φαίνεται, στον από μηχανής θεό που θα την έσωζε από την επερχόμενη τραγωδία. Φευ, όμως…
Στη δυτική πλευρά, όπου είχαμε νεκρούς και έγινε η μεγαλύτερη καταστροφή, αιτία είναι η περιμετρική οδός της πόλης. Για την κατασκευή της κόπηκαν δυο χιλιάδες ελαιόδεντρα, που μαζί με τους θάμνους και τα χορτάρια συγκρατούσαν την ορμή του νερού. Παράλληλα, δεν υπάρχουν λούκια απορροής σ’ ένα έργο που θα παραδοθεί σ’ ένα μήνα…
Μ’ άλλα λόγια, πρώτα ολοκληρώνουμε την κατασκευή ενός σπιτιού και στη συνέχεια περνάμε τις αποχετευτικές-υδραυλικές εγκαταστάσεις;
Εδώ θα έχουμε και προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών από το Δήμο στην κατασκευάστρια εταιρεία (ΜΟΡΕΑΣ) και τούμπαλιν.
Το ζήτημα είναι πως η πόλις εάλω, όχι από κερκόπορτα, αλλά από πύλες ορθάνοιχτες, και οι πολίτες περιμένουν απόδοση ευθυνών για τις εγκληματικές, στην κυριολεξία, παραλείψεις που έγιναν.
Δεν μπορεί η Καλαμάτα που βιώνει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη (;) να είναι αθωράκιστη, την ώρα μάλιστα που διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Γιατί, αν συμβεί κάτι ανάλογο εκείνη την εποχή, θα λέμε: «Αχ Ευρώπη, εσύ μας μάρανες». Και βεβαίως, θα έχει εξευτελιστεί η πόλη, αλλά και η χώρα μαζί.
Αλλά στις ξεφτίλες είμαστε, πλέον, πρωταθλητές.
Του Δημήτρη Γιατράκου
 Υ.Γ. Θα υπάρξει συνέχεια στο θέμα για να αποδοθούν ευθύνες και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι. Ήδη η Εισαγγελία Καλαμάτας διέταξε προκαταρτική εξέταση…

*** Το… κοντέινερ δεν έχει δώρα 
Εν συντομία, υπάρχουν δύο σημαντικές αξίες χωρίς τις οποίες η ανθρώπινη ζωή είναι απλώς αδιανόητη. Η μία είναι η ασφάλεια, το να νιώθεις ασφαλής. Η άλλη είναι η ελευθερία, η δυνατότητα να κάνεις αυτό που θέλεις. Είναι και οι δύο απαραίτητες. Ασφάλεια χωρίς ελευθερία είναι δουλεία. Ελευθερία χωρίς ασφάλεια είναι απόλυτο χάος μέσα στο οποίο είσαι χαμένος, εγκαταλελειμμένος, δεν ξέρεις τι να κάνεις.
Χρειάζεται, λοιπόν, μέτρο και στο ένα και στο άλλο. Είμαστε απίστευτα πιο ελεύθεροι από τους παππούδες μας. Πληρώσαμε ένα τίμημα όμως. Το ανταλλάξαμε με την ασφάλεια. Ένα μεγάλο μέρος ασφάλειας παραχωρήθηκε.
Τώρα παρατηρούμε «το γύρισμα του εκκρεμούς». Οι άνθρωποι νιώθουν αβέβαιοι, χαμένοι, λειτουργούν χωρίς βεβαιότητα, χωρίς εξασφάλιση. Ανάμεσα σε άλλα πράγματα σημαίνει και ανάδειξη πολιτικών φαινομένων τύπου Ντόναλντ Τραμπ ή Μαρί Λεπέν.
Υπάρχει περιεχόμενο σ’ αυτού του είδους τις υποσχέσεις που επαγγέλλονται; "Η δημοκρατία δεν πέρασε τις εξετάσεις, η δημοκρατία είναι αδύναμη, η δημοκρατία δεν μπορεί να αποδώσει, η δημοκρατία είναι πολύ δυνατή στα λόγια αλλά όχι στις πράξεις. Όμως, εμπιστευτείτε με και θα αλλάξω την κατάσταση. Η Αμερική θα ξαναγίνει μεγάλη», λέει ο ένας. Ή η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία: «Η Γαλλία θα ξαναγίνει μεγάλη δύναμη, και δε θα επιτρέψουμε αυτή η δύναμη να διαλυθεί και να εξαφανιστεί».
Το άλλο πράγμα, όμως, είναι ότι στην οικονομική πρόοδο, στο ΑΕΠ που μεγαλώνει, υπάρχουν πάντα νικητές και χαμένοι. Η διάλυση του δικτύου ασφάλειας έγινε ιδιαίτερα αισθητή από ανθρώπους που βρίσκονται χαμηλότερα στην κοινωνική ιεραρχία, ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια ή κοντά στη φτώχεια.
Ίσως διά μαγείας, λοιπόν, κάποιος ισχυρός άνδρας που δεν τον περιορίζει η πολιτική ορθότητα, που λέει αυτό που όλοι σκέφτονται και δεν τολμούν να το πουν δημοσίως, ίσως αυτός να κάνει ένα θαύμα. Φυσικά, χάνει το χρόνο του όποιος έχει τέτοια όνειρα, αν και υπό αυτές τις συνθήκες είναι κατανοητό.
Αλλά θυμάμαι και το μεγάλο Γερμανό ποιητή Γκαίτε, όταν τον ρώτησαν, αν είχε ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή, τι πίστευε για τη ζωή του. Η απάντησή του ήταν «Ναι. Έζησα μια πολύ, πολύ ευτυχισμένη ζωή. Αλλά», πρόσθεσε αμέσως, «δε θυμάμαι ούτε μια ευτυχισμένη βδομάδα».
Είναι μια προειδοποίηση για μας, που, επειδή μεγαλώσαμε με το μάρκετινγκ και τις διαφημίσεις, τους νέους πειρασμούς, τις προκλήσεις, τις νέες μόδες, θεωρούμε την ευτυχία ως μια σειρά από όλο και καλύτερες απολαύσεις.
Κι αυτό που προτείνει ο Γκαίτε, είναι ότι η ευτυχία βρίσκεται στο να ξεπερνιέται η δυστυχία, τα προβλήματα. Σε ένα από τα ποιήματά του λέει ότι ο χειρότερος εφιάλτης είναι μια μακριά σειρά από ηλιόλουστες μέρες. Το αποτέλεσμα δεν είναι η ευτυχία, αλλά η πλήξη, η έλλειψη του ενθουσιασμού, η έλλειψη του σκοπού για να κυνηγήσει, για να αγωνιστεί κανείς, και ούτω καθεξής.
Αυτό που είπε ο Γκαίτε ήταν μια προειδοποίηση. Μη νομίζετε ότι η ζωή σας είναι μια συλλογή από δώρα δίχως τέλος, διαλεγμένα από ένα κοντέινερ γεμάτο ευχάριστα αντικείμενα. Να σκέφτεστε τη ζωή σας ως έναν μακρύ αγώνα. Λύνετε ένα πρόβλημα, έρχεται ένα άλλο, και οι παρενέργειες είναι συχνά δυσάρεστες…
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Όχι, φίλε παραγωγέ, η αλήθεια δε βρίσκεται στο αγουρέλαιο 
Διαβάζω άρθρα με διθυραμβικά σχόλια και πηχυαίους τίτλους για το αγουρέλαιο: «Αγουρέλαιο: ο βασιλιάς των λαδιών», «Αγουρέλαιο: το πολυτιμότερο ελαιόλαδο», «Αγουρέλαιο: η αφρόκρεμα του λαδιού», «Αγουρέλαιο: το «φάρμακο του μέλλοντος», «Το αγουρέλαιο σώζει την καρδιά», «Κερδίζει τις αγορές το αγουρέλαιο». Αναζητώ στη βιβλιογραφία την επίσημη κατηγορία ελαιολάδου «αγουρέλαιο» και τις προδιαγραφές του. Δε βρίσκω τίποτα. Άλλος ένας ελληνικός μύθος, σκέφτομαι! Τι, όμως, πραγματικά ισχύει με τη μόδα του αγουρέλαιου;
Κάποιος, συνδυάζοντας τις διάσπαρτες πληροφορίες για το αγουρέλαιο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που προέρχεται από τις καλύτερες ελιές που μαζεύονται με το χέρι (και όχι από ραβδισμό ή πτώση) έως το τέλος Οκτωβρίου. Ο ελαιόκαρπος είναι άγουρος και πράσινος και η επεξεργασία του γίνεται την ίδια ή, το πολύ, την επομένη ημέρα. Συνήθως διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα και έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής έως 9 μήνες. Το αγουρέλαιο ή πρωτόλαδο ξεχωρίζει επειδή έχει πλούσια, φρουτώδη, πικάντικη οσμή, αλλά και χαρακτηριστική πικρή γεύση.
Αλήθεια, όλοι οι παραγωγοί που διαφημίζουν το προϊόν τους ως αγουρέλαιο συμμορφώνονται με όλες αυτές (τις ανεπίσημες έστω) προδιαγραφές; Ή μήπως επιλεκτικά εφαρμόζουν αυτά που νομίζουν ότι τους βολεύουν ή τους φαίνονται πιο εύκολα; Αυτό είναι το πρώτο σημείο που θα ήθελα να σας εφιστήσω την προσοχή. Αν θέλουμε να παράγουμε ελαιόλαδο κορυφαίας ποιότητας, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε μια ολιστική προσέγγιση από την επιλογή των δενδρυλλίων της ελιάς που θα φυτέψουμε μέχρι να φτάσει η φιάλη μας στον καταναλωτή.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή της ελληνικής ελαιοκαλλιέργειας και ελαιοπαραγωγής προς τη βελτίωση και την εξασφάλιση προϊόντων ανώτερης αξίας. Οι περισσότερες προσπάθειες έχουν, δυστυχώς, επικεντρωθεί αποκλειστικά στα στάδια της πρώιμης συγκομιδής του καρπού και της διαδικασίας της μάλαξης (θερμοκρασία, χρόνος). Ενώ υπάρχει και ένα ευρύ φάσμα άλλων παραγόντων, που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ελαιολάδου. Η ορθολογική λίπανση του ελαιώνα σύμφωνα με τις ανάγκες των δέντρων, το σωστό κλάδεμα των ελαιοδέντρων (περίοδος, τρόπος και ένταση), η αποτελεσματική φυτοπροστασία (βλ. δάκος), η χρήση κατάλληλων μέσων μεταφοράς ελαιοκάρπου (μόνο πλαστικά αεριζόμενα κιβώτια και όχι σακιά), η ικανοποιητική λειτουργία του decanter και των διαχωριστήρων (ποσότητα και θερμοκρασία νερού που προστίθεται), το άμεσο φιλτράρισμα μετά την παραγωγή, η εξασφάλιση βέλτιστων συνθηκών αποθήκευσης (θερμοκρασία, άζωτο).
Εγώ, όμως, προσωπικά πιστεύω ότι 3 είναι οι απαράβατοι κανόνες στην αλυσίδα παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου: υγιής καρπός, άμεση άλεση, υγιεινή ελαιοτριβείου. Ο καρπός να μην είναι χτυπημένος – μωλωπισμένος, σαπισμένος και να είναι απαλλαγμένος από περιττά φύλλα και κλαδιά. Η συγκομιδή με τον κλασσικό τρόπο ραβδίσματος προκαλεί σοβαρά προβλήματα που επιδεινώνονται με την πολύωρη παραμονή στα σακιά και είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί από λιγότερο καταστροφικές μεθόδους. Επειδή θα βρεθούν σίγουρα και παρτίδες με προσβολές από δάκο ή άλλες ασθένειες, ξηρασία, πάγο, πρέπει να αποφεύγεται η ανάμειξη και συλλογική άλεση καρπών διαφορετικής ποιότητας. Απαιτείται η κατηγοριοποίηση τόσο κατά την ελαιοποίηση των καρπών, όσο και κατά την αποθήκευση του ελαιολάδου. Η άλεση της κάθε παρτίδας του ελαιοκάρπου να είναι σωστά προγραμματισμένη και άμεση στο ελαιοτριβείο. Από σακιά στοιβαγμένα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, υγρασίας και βροχής για μέρες είναι βέβαιο ότι θα προκύψει ελαιόλαδο χαμηλής ποιότητας. Η κοινή άλεση είναι ένα εργαλείο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Η υγιεινή του εργοστασίου περιλαμβάνει: την επαρκή απομάκρυνση των φύλλων στο αποφυλλωτήριο (ανεμιστήρες), το πλύσιμο με καθαρό νερό, που ανανεώνεται τακτικά σε κάθε βάρδια, τη συχνή καθαριότητα των μηχανημάτων: του σπαστήρα, των διαχωριστήρων, και, κυρίως, των μαλακτήρων (εξονυχιστική).
Το δεύτερο σημείο που επιθυμώ να τονίσω είναι τα καθαυτά χαρακτηριστικά του αγουρελαίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Η γευσιγνωστική χαρτογράφηση της κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία», που υλοποίησε το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης στην Αρχαία Ολυμπία, δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση του σταδίου ωρίμανσης του καρπού με την ένταση του φρουτώδους, αλλά και του πικρού και πικάντικου του παραγόμενου ελαιολάδου. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν, επίσης, στο Διεθνές Συμπόσιο Ελιάς στο Split της Κροατίας και στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για το Ελαιόλαδο στη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει μόνο άμεση συσχέτιση ανάμεσα στο στάδιο ωρίμανσης και το αρωματικό προφίλ του ελαιόλαδου – τα αρώματα που προσδίδουν φρεσκάδα.
Οι εντάσεις του φρουτώδους και των άλλων θετικών χαρακτηριστικών κυρίως σχετίζονται με το γονιδίωμα (dna) του δέντρου, το ιδιαίτερο μικροκλίμα κάθε περιοχής, αλλά και τις σωστές πρακτικές που ανέφερα πρωτύτερα. Η πρώιμη συλλογή ελιάς, εκτός των πλεονεκτημάτων που έχω αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο «Μύθοι, αλήθειες και συμπεράσματα για το ισπανικό ελαιόλαδο: από το χωράφι στο ελαιοτριβείο», έχει και κάποια μειονεκτήματα. Τα σημαντικότερα είναι η μειωμένη απόδοση, αλλά και η χαμηλή συγκέντρωση των ολικών στερολών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ολικές στερόλες στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι υποχρεωτικό να υπερβαίνουν τις 1.000, ενώ ειδικά για το ΠΟΠ Καλαμάτα, ο «φωστήρας» μελετητής αύξησε αυτό το όριο σε 1.100.
Το πρόβλημα της λανθασμένης πληροφόρησης στο χώρο του ελαιολάδου, δυστυχώς, δεν περιορίζεται στην περίπτωση του αγουρελαίου. Μια πληθώρα από σχέδια, προτάσεις, μελέτες, πολιτικές, στρατηγικές για το ελαιόλαδο που προβάλλονται από τράπεζες, συνδέσμους, αγροτικές διευθύνσεις βασίζονται σε αναχρονιστικά και μη επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία.
Εν κατακλείδι, η διάθεσή μου απέναντι στο αγουρέλαιο δεν είναι πολεμική. Δεν ταυτίζομαι βέβαια και με την άποψη ότι μόλις μπει ο Οκτώβρης πρέπει να ξεχυθούμε με τα κοντομάνικα στα ελαιοπερίβολα, μιας και η γνώμη μου είναι ότι και το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη μπορούμε να πάρουμε ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, αρκεί να ακολουθήσουμε την αλυσίδα των ορθών πρακτικών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ AN. ΤΣΟΡΩΝΗΣ
Χημικός – ελαιολόγος, διαπιστευμένος γευσιγνώστης και σύμβουλος ποιότητας ελαιόλαδου

*** Να σταματήσει να κρύβεται ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση 
Χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Με ανακοίνωση, όμως, της Δημοτικής Αρχής αναβλήθηκε λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η πόλη. Βέβαια, η δικαιολογία αυτή δεν ίσχυσε ούτε για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ούτε για την Οικονομική, που έγιναν κανονικά.
Στην άδεια αίθουσα, λοιπόν, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, ο επικεφαλής της "Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος και της "Ελληνικής Δράσης", Γιώργος Δημητρούλιας, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.
Κοινός τόπος και των τριών η απουσία του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα από τις πληγείσες περιοχές, τακτική που ακολούθησε και στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Ο Γ. Δημητρούλιας τόνισε ότι δεν αξίζει το κόψιμο καμιάς κορδέλας εγκαινίων μπροστά στο χαμό τριών ανθρώπων. Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, εκτός των άλλων, αναφέρθηκε στη χείριστη κατάσταση που βρίσκονται οι υποδομές του Δήμου Καλαμάτας, αλλά ζήτησε κοινή πορεία και συνεννόηση όλων των παρατάξεων, ώστε ο Δήμος να ξεπεράσει όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν τα μείζονα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.
Ο Μανώλης Μάκαρης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των τριών θυμάτων και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους ασθενείς που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Από εκεί και πέρα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε από το δήμαρχο Καλαμάτας "να πάψει να κρύβεται από την πόλη και το Δημοτικό Συμβούλιο». Στη συνέχεια, σχολίασε το γεγονός ότι στα δέκα χρόνια της θητείας του ο κ. Νίκας δεν επένδυσε σε κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας.
«Αν εξοικονομούσε κάθε χρόνο 300.000 ευρώ, στα δέκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, θα είχε τη δυνατότητα να κάνει όλα τα απαραίτητα έργα προστασίας του Δήμου. Αντίθετα, δανείστηκε 5,5 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει, πρωτίστως, έργα αναπλάσεων".
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 (φωτό αρχείου)

*** Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στη Μεσσήνη – «Εικόνες Αποκάλυψης» σε Ανάληψη & Βελίκα 
Αιχμές για μηδαμινά έργα υποδομής από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή άφησε ο Γ. Τσώνης
 IMG_1433.jpg
  Τις «πληγές» και τις καταστροφές… μετρούν ακόμα στο Δήμο Μεσσήνης. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, οι καταστροφές, ειδικά στην αγροτική παραγωγή, είναι ανυπολόγιστες, ενώ χαρακτήρισε ως «βιβλική την καταστροφή» στις περιοχές της Ανάληψης και της Βελίκας έως τον Πάμισο.
Ο κ. Τσώνης ανέφερε ότι από τα ξημερώματα της Τετάρτης τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες, ήταν στο δρόμο, ενώ από τις πρώτες στιγμές αυτής της θεομηνίας έσωσαν ανθρώπινες ζωές με απεγκλωβισμούς στη Βελίκα. Επίσης, σημείωσε ότι ο ίδιος διέθεσε 14 δικά του μηχανήματα, τα οποία και «καθάρισαν» την περιοχή της Ιθώμης από 5.000 κυβικά κατολίσθησης. Τα μηχανήματα όλα, τόσο του Δήμου όσο και των εργολάβων, παραμένουν σε επιφυλακή, συμπλήρωσε.
Σε σχέση με την κυβερνητική αντίδραση, ο κ. Τσώνης δήλωσε ικανοποιημένος, όσο και για την αντίδραση της Περιφέρειας, αλλά ιδιαίτερα για την άμεση ανταπόκριση που έδειξαν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου.
Από την κυβέρνηση ζήτησε την άμεση ενίσχυση των αγροτών, την οποία έχουν πραγματικά ανάγκη…
Ο κ. Τσώνης άφησε αιχμές και για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, για το γεγονός ότι δεν είχε κάνει τίποτα σε υποδομές για το Δήμο Μεσσήνης. Αντιθέτως, όπως είπε, ο ίδιος ως προεκλογικό σύνθημα είχε την αξιοποίηση του Παμίσου και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν η μελέτη αυτού του έργου, η οποία εγκρίθηκε στις 29 Ιουλίου, εμπεριέχει τα αντιπλημμυρικά έργα του ποταμού και του αεροδρομίου και φέρει την υπογραφή «Τσώνη» και της κυβέρνησης, τόνισε. Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι τα έργα θα γίνουν ακόμα πιο γρήγορα από το διάστημα που χρειάστηκε η μελέτη…
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, επίσης, έθεσε ερωτήματα, γιατί χθες παρέμεινε κλειστός, έστω για φορτηγά και λεωφορεία, ο δρόμος Καλαμάτας – Μεσσήνης και δινόταν η κυκλοφορία από τον επαρχιακό δρόμο Βαλύρας – Εύας, τον οποίο και χαρακτήρισε άκρως επικίνδυνο, θέτοντας παράλληλα για ακόμα μια φορά την ανάγκη βελτίωσης του οδικού άξονα Μεσσήνης – Εύας – Αρχαίας Μεσσήνης – Βαλύρας.
Σχετικά με τις διακοπές νερού, ο κ. Τσώνης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν σύντομα, ενώ δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει το συντομότερο και το σύνολο των αγροτικών δρόμων που καταστράφηκαν ολοσχερώς.   Του Κώστα Γαζούλη

*** 5 σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από τις πλημμύρες 
Δήμαρχος μόνος με τις ευθύνες του ο κ. Νίκας
 Στο… κενό να μεταθέσει ευθύνες για αντιπλημμυρικά έργα στην κυβέρνηση Σαμαρά 
   IMG_1423.JPG
  Την ώρα που η Καλαμάτα και η Μεσσηνία συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους από το χτύπημα της κακοκαιρίας, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας έψαχνε για… εξιλαστήρια θύματα. Τα βρήκε στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2013, όταν κατέθεσε έναν κατάλογο έργων και δεν του δόθηκε η αναγκαία χρηματοδότηση.
Πριν περάσουμε, όμως, στην απόδοση ευθυνών, να αναφέρουμε κάτι που μάθαμε από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και ιατρό- καρδιολόγο, Μανώλη Μάκαρη, ο οποίος εκείνη τη μαύρη" νύχτα" εφημέρευε στο νοσοκομείο. Εκτός από τους τρεις νεκρούς, είχαμε και τη μεταφορά πέντε (5) συνδημοτών μας στο νοσοκομείο. Οι δύο είχαν υποστεί έμφραγμα και οι υπόλοιποι τρεις έφεραν παθολογικά τραύματα, αιτία της πλημμύρας που σκέπασε την Καλαμάτα.
Περνάμε τώρα στην ουσία. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ηγείται του Δήμου από τον Ιανουάριο του 2007 και θα συνεχίσει μέχρι το 2019. Όλα αυτά τα χρόνια δεν προχώρησε καμία σοβαρή αντιπλημμυρική μελέτη για την προστασία της πόλης. Οι δύο που εξαγγέλθηκαν θα ξεκινήσουν από τη σημερινή κυβέρνηση, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής, με ελλιπή έως ανύπαρκτη προετοιμασία σε μία αναμενόμενη νεροποντή, τα φρεάτια που δεν είχαν καθαριστεί, τα μπάζα που είχαν πεταχτεί στο ρέμα "Κερεζένια", τα ρέματα που δεν είχαν καθαριστεί όπως θα έπρεπε, ο ελλιπής σχεδιασμός για τη διευθέτηση ομβρίων και, φυσικά, η κατασκευή του περιμετρικού, είναι θέματα που, αν είχαν προβλεφθεί, η καταστροφή θα μπορούσε να έχει περιοριστεί.
Υπάρχει στη "Διαύγεια" κάποια απόφαση δημάρχου που ανατρέπει τα παραπάνω "πρέπει" σε ένα αναμενόμενο φυσικό γεγονός; Έτσι, ο δήμαρχος έπρεπε να βρει έναν "ένοχο".
Και γιατί δεν έκανε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας το 2007, το 2008, το 2009, το 2010, όταν στο ταμείο του Δήμου έμπαιναν χρήματα για… κορδέλες και κινέζικες πλάκες; Ο λόγος είναι απλός. Τα έργα υποδομών δε φαίνονται, γιατί είναι κάτω από την επιφάνεια, άρα δεν δίνουν και ψήφους. Οι κάθε είδους αναπλάσεις κάνουν το αντίθετο.
Επί των γεγονότων. Προχθές, με μία ξαφνική επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας, διαβάσαμε ότι από το 2013 ο Δήμος Καλαμάτας μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου, που ήταν μικρότερης έντασης από τις πρόσφατες, είχε προβεί στη σύνταξη εμπεριστατωμένου υπομνήματος, το οποίο υποβλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών (τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013), στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, το υπόμνημα περιλάμβανε αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων, προτάσεις θεραπείας τους και ζητούνταν χρηματοδότηση –μεταξύ άλλων - για αντιπλημμυρικά έργα ύψους τουλάχιστον 3.450.000 ευρώ. Ο Δήμος Καλαμάτας αναφέρει ότι υποβλήθηκαν αιτήματα για πραγματοποίηση των παρακάτω έργων:
1. Επαναφορά της διατομής του ποταμού Άρι στο αρχικό της εύρος καθώς και αφαίρεση της βλάστησης, με εκτιμώμενο κόστος 300.000 ευρώ
2. Άμεση αποκατάσταση πρανών ρεμάτων και καθαρισμός, με εκτιμώμενο κόστος 300.000 ευρώ
3. Επανεξέταση λειτουργίας αντλιοστασίων ΓΟΕΒ και καθαρισμός καναλιών, πρωτευόντων και δευτερευόντων (έργο της Περιφέρειας)
4. Αντιπλημμυρική προστασία Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, με εκτιμώμενο κόστος 1.200.000 ευρώ
5. Αποχέτευση ομβρίων εθνικού δρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας, από ΤΕΙ έως κόμβο Ζαφείρη, με εκτιμώμενο κόστος 1.500.000 ευρώ
6. Προστασία συνοικισμού Κατσαραίικα Τοπικής Κοινότητας Λαιΐκων, με εκτιμώμενο κόστος 150.000 ευρώ κ.λπ.
  Ανάρτηση Σαμαρά
10samaras-1.jpg
 Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δείχνει το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ως "πρωταγωνιστή" των όσων συνέβησαν στην Καλαμάτα. "Οι Δήμοι οφείλουν να κατασκευάσουν αγωγούς ομβρίων υδάτων" και "δεν είναι 3 σπίτια που έχουν πληγεί, αλλά 103…", υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός, μετά και την περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές.
Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του σημειώνει ο κ. Σαμαράς: «Περπάτησα σπίτι σπίτι από την οδό Αθηνών ως το Φραγκοπήγαδο και, δυστυχώς, διαπίστωσα ότι δεν είναι 3 σπίτια που έχουν πληγεί, αλλά 103… Μιλάμε για πραγματικές ανθρώπινες τραγωδίες… Μέσα σε 3 ώρες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι το βιός τους. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην ξανασυμβεί μια τέτοια καταστροφή… Το πρώτο πράγμα είναι πως οι Δήμοι οφείλουν να κατασκευάσουν αγωγούς ομβρίων υδάτων. Το δεύτερο το οποίο πρέπει να γίνει είναι να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες… Από το πρωί κινητοποίησα τους ευρωβουλευτές που ήδη έκαναν παρέμβαση στην Κομισιόν… Οι άνθρωποι εδώ δεν πρέπει να χάσουν την ελπίδα τους ότι θα ξαναχτίσουν το μαγαζάκι τους ή την οικοσκευή τους… Οι Μεσσήνιοι και ειδικά οι Καλαματιανοί έχουμε περάσει πολλά και ακόμα δυσκολότερα… Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και τώρα να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη καταστροφή".
  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  «Απόβαση» του στρατού στην παραλία της Καλαμάτας (φωτογραφίες & βίντεο) 
 
 
 
 
 
 
«Απόβαση» στην κυριολεξία πραγματοποίησαν λίγο μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου, οπλίτες του 9ου Συντάγματος Πεζικού, στην παραλία της Καλαμάτας. Οι στρατιώτες προσφέρουν την βοήθεια τους, στην προσπάθεια που κάνει η πόλη να μαζέψει τις ζημιές που άφησε πίσω της η θεομηνία, και να επανέλθει στην κανονικότητα. Έτσι, από το πρωί μαζί με ειδικά μηχανήματα του στρατού, έχουν αναλάβει τον καθαρισμό της ακτής της παραλίας της Καλαμάτας.
Video:  Στρατός στην παραλία της Καλαμάτας , https://youtu.be/eS90aEE6X4U  ,

*** Βολές σε Σαμαρά και Περιφέρεια Πελοποννήσου από τον Υπουργό Γ. Κατρούγκαλο 
Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών με την παρουσία όλων των δημάρχων της Μεσσηνίας και όλων των βουλευτών του νομού. Η σύσκεψη θα διεξαχθεί κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού και βουλευτή Μεσσηνίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνεται: «Οι καταστροφές στη Μεσσηνία από την πρόσφατη θεομηνία είναι μεγάλες. Δεν ήταν αναπόφευκτες. Η σκέψη μας είναι πρώτα από όλα στους νεκρούς και τις οικογένειες τους. Δεν αρκούν, όμως, οι αυτονόητες δηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Η Πολιτεία έχει ευθύνες. “Δεν υπήρξε ανταπόκριση” από την προηγούμενη  κυβέρνηση και την Περιφέρεια στις προειδοποιήσεις και προτάσεις που υποβλήθηκαν το 2013, δηλώνει σε ανάρτησή του ο Δήμος Καλαμάτας. Η αβελτηρία του κράτους πρέπει να τελειώσει. Η περιουσία των πολιτών, η ίδια η ζωή τους, πρέπει να προστατευτεί».

***  Ο δήμαρχος δε χρειάζεται μόνο για τις «φιέστες»… 
Την ώρα που η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή μετρούν τις πληγές τους… ο δήμαρχος Καλαμάτας αποφάσισε να μεταθέσει τις «ευθύνες» του στην προηγούμενη κυβέρνηση ή να ασχοληθεί για ακόμα μια φορά με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά - όπως συνηθίζει, χωρίς να τον κατονομάζει, από τη μέρα όμως που αυτός έπαψε να είναι πρωθυπουργός…
Χθες έδωσε στη δημοσιότητα ένα υπόμνημα με το οποίο ζητούσε το 2013, και ύστερα από τις πλημμύρες στην περιοχή της οδού Αθηνών, 3.5 εκ ευρώ από την τότε κυβέρνηση για αντιπλημμυρικά έργα…
Εδώ προκύπτουν ερωτήματα: γιατί εφόσον ο Δήμος Καλαμάτας αναγνώριζε την αναγκαιότητα αυτών των έργων δε συνέταξε μελέτες ώστε αυτά να ενταχθούν και σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ; Εν έτει 2013, αν ένας Δήμος έπαιρνε 3,5 εκ. ευρώ με ένα υπόμνημα, θα ήταν ή όχι σκάνδαλο;
Αλλά ας δεχθούμε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει δίκιο για τα παράπονά του προς το Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό… Στην ανακοίνωση με το υπόμνημα που έδωσε ο Δήμος στη δημοσιότητα αναφέρεται στο 6ο σημείο «Προστασία συνοικισμού Κατσαραίικα Τοπικής Κοινότητας Λαιΐκων», με εκτιμώμενο κόστος 150.000 ευρώ κ.λπ. και στο 2ο «Άμεση αποκατάσταση πρανών ρεμάτων και καθαρισμός», με εκτιμώμενο κόστος 300.000 ευρώ… Αυτά αφορούν στο υπόμνημα και την καταστροφή στα πέριξ της οδού Αθηνών… 
Μπορεί, λοιπόν, η «κακή» πρώην κυβέρνηση να μην έδωσε αυτά τα λεφτά, ο Δήμος Καλαμάτας που, απ’ ό,τι φαίνεται, αναγνωρίζει το πρόβλημα, πόσα έχει ξοδέψει, άραγε, από τότε σε «Καρναβάλια» ή «Ερυθρόλευκες νύχτες»; Πόσα λεφτά έχουν πέσει σε έργα ανάπλασης και «βιτρίνας» από τότε;
Επίσης απορία δημιουργεί το γεγονός ότι ο κ. Νίκας είναι δήμαρχος από το 2006… Το 2013 αντιλήφθηκε την άμεση ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων που περιγράφονται στο υπόμνημα, κι αφού «πνίγηκε» η περιοχή της Αθηνών;
Και τέλος, αφού ο πρώην πρωθυπουργός τού είχε συμπεριφερθεί με τέτοιο τρόπο, γιατί παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2014 υπήρχε «συνωστισμός» δημάρχου και αντιδημάρχων για το ποιος θα φωτογραφηθεί δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά σε κεντρικό «ουζερί» της πόλης;
Δε μας απασχολεί, όμως, τι «προηγούμενα» μπορεί να έχει ο κ. Νίκας με τον Αντώνη Σαμαρά, όπως δεν απασχολεί και κανέναν από τους ανθρώπους που καταστράφηκαν. Ο κ. Νίκας είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας και πριν πει όλα αυτά θα έπρεπε να είχε πάει μια βόλτα τουλάχιστον, έστω «σ’ αυτόν τον ένα δρόμο», που μπορεί να μην είναι όλη η Καλαμάτα… αλλά έχει οικογένειες και πολίτες αυτού του Δήμου που καταστράφηκαν ολοσχερώς… Αυτός είναι ο δήμαρχος που έχουν επιλέξει οι πολίτες για 10 συνεχόμενα χρόνια και δεν επιθυμούν να τον βλέπουν μόνο σε «φιέστες», αλλά κι όταν έχουν πραγματική ανάγκη… Κ. Γαζ.

***Το αεροδρόμιο Καλαμάτας… 
Μπορεί πολύ να… θριαμβολογούν για το γεγονός ότι το αεροδρόμιο Καλαμάτας άνοιξε, αλλά τα συγχαρητήρια ανήκουν σε συγκεκριμένους ανθρώπους που εργάστηκαν μερόνυχτα στις εγκαταστάσεις του διαδρόμου και της πίστας για να καθαρίσουν τη λάσπη.
Αυτοί είναι τα μέλη τριών οχημάτων της Πυροσβεστικής του αεροδρομίου, τα μέλη ενός οχήματος της 120 ΠΕΑ και τα μέλη του οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας.  Α.Π. 

*** ΝΟΔΕ ΝΔ Μεσσηνίας: «Είναι υποκριτικό να μιλάει ο κ. Κατρούγκαλος»
Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μιλάει ο κ. Κατρούγκαλος για τη Μεσσηνία και την προηγούμενη κυβέρνηση. Θα του προτείναμε, αντί των ανούσιων μικροπολιτικών δηλώσεων, να κάνει τον κόπο να βγει από το γραφείο του, να βγάλει τη γραβάτα και το μαντηλάκι στο πέτο και να έρθει μια βόλτα στην εκλογική του περιφέρεια, να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους πληγέντες και να τους εξηγήσει τι έχει κάνει αυτός για τη Μεσσηνία εδώ και δύο χρόνια, πέρα από το να κόβει συνεχώς τους μισθούς και τις συντάξεις ως αρμόδιος υπουργός.
Εκτός κι αν θεωρεί ότι η υλοποίηση χρηματοδοτήσεων που είχε δεσμεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την Καλαμάτα αποτελούν δικό του επίτευγμα και όχι υποχρέωσή του.
Ντροπή, είναι η μόνη απάντηση στις δηλώσεις του.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΒΙΝΤΕΟ  από προσκύνημα στο Άγιο Όρος  το  2015 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ  :        
~** Άλμπουμ φωτογραφιών από επίσκεψη προσκύνημα στο Άγιο Όρος το  2015 : https://youtu.be/wkUyxf17Kik .-                                                         
Φώτο άλμπου ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2015:
https://youtu.be/SWOnIdwjwIY .-
Σκήτη Αγίου Ανδρέα ¨Σαράϊ  Καρυές Άγιο Όρος  28/07/2015 : https://youtu.be/TS5YsPmahWI .-                                                                       Σκήτη Αγίας Άννης Άγιο Όρος Οστεοφυλάκιο  25/07/2015 : https://youtu.be/cesuAhhew5E .-                                                                           Πηγαίνοντας για Άγιο Όρος  24/07/2015  τρείς φίλοι : https://youtu.be/A5sEywhYgkI . - 
ΚΑΡΤΣΩΝΑΙΪΚΟ  Σκήτης Αγίας Άννης  25/07/2015  Γέροντας Γαβριήλ : https://youtu.be/UxYGD17or-k .-                                           
ΔΑΦΝΗ  Ι Μ Αγίου Παντελεήμονα και Ξηροποτάμου  27/07/2015 : https://youtu.be/86bUKG0FIdk .-                                                                            ΔΑΦΝΗ  Άγιο Όρος 27/07/2015 :
 https://youtu.be/VXMAB7fS2lI .-
 Καλύβα Αγίου Γεωργίου  Καρτσωναίϊκο ανεβαίνοντας 25/07/2015 : https://youtu.be/U7oAzeNW05E .- 
Ι Μ  Γρηγορίου 26/07/2015 :
https://youtu.be/RZBSGe634c4 .-                           
Σκήτη Αγίας Άννης από Καρτσωναίϊκο  25/07/2015 : https://youtu.be/wucim3C9F-w .-                                                                               ΑΡΣΑΝΑΣ Αγίου Διονυσίου Άγιο Όρος 28/07/2015 : https://youtu.be/V1xpQj7MY-E .- 
Ι Κ Αγίου Γεωργίου Σκήτης Αγίας Άννης Καρτσωναίων ανεβαίνοντας με τα μουλάρια  25/07/2015 :
 https://youtu.be/m0OCb6mvD0U .- 
Ι Κ  Καρτσωναίων Αγίου Γεωργίου 
Ι Σ  Αγίας Άννης  25/07/2015  : https://youtu.be/Xd6WXpEW4Pk .-                                                                           
Ι Μ Αγίου Διονυσίου  λιμάνι  αρσανάς 27/07/2015  : https://youtu.be/ugDkpG7ANiY  .-                                                                                    ΔΑΦΝΗ και  Ι Μ  ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ  Άγιο Όρος 27/07/2015: https://youtu.be/mxWQbcQUNWc .-                                                                     
Ι Μ  ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 26/07/2015  πηγαίνοντας : https://youtu.be/bEPYdIv9A0o .-                                                                           
 Ι Μ  Αγίου  Γρηγορίου Άγιο Όρος  26/07/2015 : https://youtu.be/ONV7dtxVdi0 .-                                                                           
Ι Σ  Αγίας Άννης καθολικός Ι Ν   ομιλία ενημέρωση από ιερομόναχο Διονύσιο 25/07/2015: https://youtu.be/-F2k9bR1C1M  .-   
Ι Κ Αγίου Γεωργίου Καρτσωναίϊκο Εσπερινός  25/07 2015 : https://youtu.be/9WkoBr0C7l8  .-                                                                             Αρσανάς μονής ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ  Άγιο Όρος 27/07/2015 : https://youtu.be/H1Z3etmOea8 .-                                                                             
Ι Μ  Διονυσίου  και Ι Μ   Γρηγορίου  2015 : https://youtu.be/24tB9kWqy24 .-                                                           
Σκήτη Αγίου Ανδρέα ¨Σαράϊ  Καρυές Άγιο Όρος  28/07/2015 : https://youtu.be/7FGkXBi2CXA  .-                                                                                 Σκήτη Αγίας Άννης Άγιο Όρος Οστεοφυλάκιο  25/07/2015 : https://youtu.be/Q-Zb9FUNUnM .-                                                                   Πηγαίνοντας για Άγιο Όρος  24/07/2015  τρείς φίλοι : https://youtu.be/VhahAPkgETM .-                                                                    Καλύβα Αγίου Γεωργίου Καρτσωναίϊκο  φτάνοντας 25/07/2015 : https://youtu.be/4Mpnck6eSgA  .-                                                                          
Ι Ν  Αγίου Γεωργίου εντός ¨Καρτσωναίϊκο'' Αγίας Άννης Άγιο Όρος  26/07/2015 : https://youtu.be/KhW8G7mCcE4 .- 
 Ι Μ  Βατοπεδίου στην τράπεζα  μετά Θεία Λειτουργία  28/07/2015 : https://youtu.be/tIcwnps62jU .-                                                                                     Ι Μ Διονυσίου  Καθολικό  Ι Ν  Άγιον Όρος  27/07/2015 απόδειπνο : https://youtu.be/4m09c_E0gxE .-                                                                            
Ι Μ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Άγιον Όρος  το καραβάκι φτάνει στον αρσανά  27/07/2015: https://youtu.be/zTjrmDBv64c .-                                                         
Άγιον Όρος  ανεβαίνοντας για Καρτσωναίϊκα Αγίας Άννης 25/07/2015 : https://youtu.be/WVp-IkNcrvA .-                                                    
ΨΑΛΛΕΙ Ο ΟΣΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ στο Άγιο Όρος  1974-78 : https://youtu.be/ZmtmFccINrE .-

***  Είδηση BOMBA! Tα βρήκαν ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ! Ραγδαίες εξελίξεις...

~ Έδωσαν τα χέρια ΗΠΑ  και Ρωσία και συμφωνήσαν σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.
Σε συνάντηση που είχε στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών  των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με τον Ρώσο ομόλογο το, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισαν ότι το σχέδιο αποτελεί μια ελπίδα για να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή.
Όπως σημείωσε ο Κέρι: "Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να καταβάλλει επιπρόσθετη προσπάθεια διότι πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να ασκήσει πίεση στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να προσέλθει στο τραπέζι και να συμφωνήσει να τερματιστεί ο πόλεμος".
Επιπλέον, ο Κέρι τόνισε ότι αν τηρηθεί η κατάπαυση των εχθροπραξιών, τότε εφτά ημέρες μετά οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν ένα κοινό κέντρο για να πολεμήσουν από κοινού το Ισλαμικό Κράτος.

***  ΒΟΜΒΑ από Σκόπια! "Δεν είμαστε Μακεδόνες, είμαστε Σλάβοι"...  
~ Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, εξαπέλυσε επίθεση σε όσους ισχυρίζονται ότι προέρχονται από τους Μακεδόνες.

"Η πΓΔΜ δεν έχει όχι μόνο ρίζες, αλλά ούτε ίχνη,  που να σχετίζονται με την αρχαία ιστορία της περιοχής. Οι ρίζες  του λαού των Σκοπίων είναι σλαβικές", τόνισε και συνέχισε λέγοντας:
"Υπάρχει το ζήτημα του προβλήματος με την Ελλάδα. Το κύριο επιχείρημα της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι αν βάλεις έναν όρο εκτός από το όνομα του κράτους, όπως ‘Βόρεια’ ή ‘Άνω’ θα αλλάξει η ταυτότητα του ψευδομακεδονικού έθνους. Η μόνη σημαντική αλλαγή  της ταυτότητας που έγινε στο λαό μας,  την έκανε το σημερινό VMRO-DPMNE.
Η πρώτη αλλαγή ταυτότητας ήταν με το κομμάτι της εισβολής της αρχαιοποίησης που δεν έχει καμία βάση. Είναι μόνο προπαγάνδα και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι ρίζες του ψευδομακεδονικού έθνους είναι σλαβικές. Η αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι στην αντι-αρχαιοποίηση, γιατί όχι μόνο δεν υπάρχει ρίζα αρχαία, αλλά, ούτε ίχνος ιστορικό από την αρχαιότητα  της περιοχής αυτής".

*** ΠΑΝΙΚΟΣ! "Έχασαν" 8.000 λαθρομετανάστες από τους καταυλισμούς...

~  Χάος επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας σχετικά με τον ακριβή αριθμό προσφύγων που βρίσκονται σε αυτά, αφού σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες "χάνονται" 8.000 άτομα.
Η ΕΛ.ΑΣ είναι ιδιαιτέρως ανήσυχη με το γεγονός αυτό, καθώς είναι αδύνατον να ερευνηθεί πως έχει εξαφανιστεί ένα τόσος μεγάλος αριθμός προσφύγων. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ακόμα προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα είναι "μέλι-γάλα" και ότι οι πρόσφυγες δεν ξεπερνούν τους 60.000 (τους χαμένους τους έχει βάλει μέσα;).
Οι... "εξαφανισμένοι" μετανάστες απλώς δεν είναι εξαφανισμένοι, υπάρχουν μέσα στην Ελληνική επικράτεια ανάμεσα στους υπόλοιπους λαθραίους του Κράτους, για να μην αναφέρουμε την ένταξη κάποιων σε εξτρεμιστικές ομάδες.

*** KATI ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ...

~ Σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016  ένα σημαντικό γεγονός πρόκειται να δει το φως της δημοσιότητας και πρόκειται να αλλάξει μια για πάντα  τη χώρα.
Οι Έλληνες είναι έτοιμοι για την ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ. Πρόκειται για μεγάλη ανατροπή στα τωρινά δεδομένα που αφορά γεωστρατηγικά θέματα, πρωτογενή παραγωγή αλλά και την ανάπτυξη σε οικονομικό επίπεδο  καθώς αυτό που θα συμβεί ενδιαφέρει όλους τους  Έλληνες από κάθε σημείο της χώρας. Παραμείνετε συντονισμένοι και για ότι νεότερο  από μέρα σε μέρα θα επανέλθουμε με νέο άρθρο που θα περιέχει όλες τις πληροφορίες...

*** Παιδιά, Δάσκαλοι, Γονείς: Καλή Σχολική Χρονιά!

~ Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*
      Την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, μετά τα «πανηγύρια» των εγκαινίων και συνεντεύξεων της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα έρθουν στο προσκήνιο χτυποκάρδια, αγωνίες, χαρές και προσδοκίες με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.
     Ήδη ξεκίνησαν και οι εγγραφές σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ για τα παιδιά που με τις επιδόσεις τους στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις πέτυχαν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
     Τι θα μπορούσα, όμως, ως συνταξιούχος πια Πανεπιστημιακός δάσκαλος (και περήφανος παππούς εγγονιού της 5ης Δημοτικού) να καταθέσω από αυτό το βήμα ως συμβουλές σε παιδιά, γονείς, συγγενείς και συναδέλφους μου για το ξεκίνημα της Νέας Χρονιάς;
     Για τα «πρωτάκια» και τους γονείς τους τα χτυποκάρδια έχουν μέσα τους την ανυπέρβλητη γοητεία και δυσκολία του πώς θα αποχωρισθεί η μανούλα τον κανακάρη ή την κανακάρισσα της, πώς θα φανεί στα παιδιά ο κόσμος του σχολείου όπου θα πρέπει να υποταχθούν  σε νέους κανόνες, να μάθουν να συνυπάρχουν με ένα τσούρμο άλλα παιδάκια να δεχθούν ότι δεν είναι ΟΛΑ δικά τους, ότι στο σχολείο ΔΕΝ πρόκειται να ικανοποιηθούν όλες οι επιθυμίες τους όπως συνέβαινε μέχρι τώρα στο σπίτι τους;
     Η συμβουλή μου εδώ είναι απλή: ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ!...
     Μαμάδες (κυρίως και δευτερευόντως μπαμπάδες) κόψτε τον συμβολικό «ομφάλιο λώρο» και αφήστε το παιδί σας να ενταχθεί στην ομάδα, να απελευθερωθεί από την οίκο-στρέφεια που άθελά μας γονείς και συγγενικό περιβάλλον καλλιεργούμε.
     Τη νεότερη στην ηλικία και σχετικά άπειρη δασκάλα, αυτήν που θα κληθεί, όπως το θέλει και ο ποιητής μας, «να σμιλέψει ψυχές» θα συμβούλευα να μάθει  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!
     Να μάθει, ως δασκάλα, να κρατά ίσες αποστάσεις καθώς  θα σκύβει με αγάπη πάνω από όλα τα παιδιά, να ξεπεράσει τις δικές της ανθρώπινες υποκειμενικές αδυναμίες διαφορετικής αντιμετώπισης των παιδιών που η Πολιτεία της εμπιστεύθηκε.
     Για τους συναδέλφους της μέσης εκπαίδευσης οι συμβουλές μου υποχρεωτικά επικεντρώνονται στο ιδιόμορφα απαιτητικό θέμα της εφηβείας που ταλανίζει κάθε γενιά.     Οι έφηβοι δεν αντιμετωπίζουν μόνο τις εγγενείς στα μαθήματα απαιτήσεις και δυσκολίες αλλά παράλληλα με ιδιαίτερη έμφαση απαιτήσεις ψυχοκοινωνικές καθώς οδεύουν από την παιδική στην εφηβική ηλικία.
     Στο κρίσιμο σταυροδρόμι της εφηβείας αρχίζουν οι υποκειμενικές δυσκολίες της αποδοχής ή απόρριψης του μυοσκελετικού και ψυχό-συναισθηματικού τους ΕΓΩ που ταυτίζεται με το πώς το ίδιο το παιδί “βλέπει” τον εαυτό του, πώς νομίζει ότι το βλέπουν οι άλλοι και κατά πόσο αισθάνεται ότι αυτό που ΕΙΝΑΙ βρίσκεται μέσα ή έξω από τα πρότυπα που το κοινωνικό σύστημα καθιερώνει και προβάλλει με τα ΜΜΕ.  
     Η συμβουλή μου στους γονείς των εφήβων περικλείεται πάλι σε απλή αλλά ταυτόχρονα  απαιτητική έννοια ..ΥΠΟΜΟΝΗ.
     Στους λιγότερο έμπειρους συναδέλφους της Μέσης εκπαίδευσης θα συνιστούσα να επιδείχνουν στον σύγχρονο έφηβο ΑΓΑΠΗ και ΑΝΟΧΗ την ίδια στιγμή που θα απαιτούν και προσήλωση σε κάποια πλαίσια ευπρέπειας.
     Στα παιδιά συνιστώ περισσότερη προσπάθεια για δημιουργικότητα και απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων με συνεπή και σταθερή προσήλωση στην επίτευξη στόχων.
     Για γονείς παιδιών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι συμβουλές μου αφορούν στις αυξημένες προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
     Είναι δεδομένο ότι στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ προετοιμάζονται τα  αυριανά στελέχη και οι ηγέτες του κοινωνικού και οικονομικού μας συστήματος.
     Το πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ από μόνο του ποτέ ΔΕΝ εξασφάλιζε την επιθυμητή θέση εργασίας αλλά ήταν και είναι το ΚΛΕΙΔΙ με το οποίο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα ανοίξουν την πόρτα της προσωπικής τους κοινωνικής, οικονομικής και επαγγελματικής ολοκλήρωσης μέσα στο δεδομένο δραματικό ελληνικό οικονομικό περιβάλλον .
     Και εσείς οι πανεπιστημιακοί «δάσκαλοι» σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ απαιτείται (όσο και αν μου θυμώσουν οι ιδιοκτήτες καφετεριών και «ορθάδικων» θα το πω) να επαναφέρεται τα παιδιά στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες διδασκαλίας.
     Να συνεχίσετε άοκνα και δημιουργικά τις προσπάθειες  για παραγωγική ζεύξη των γνώσεων και δεξιοτήτων που προσφέρει η τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας (με την οποία προσωπικά δέχομαι την διασύνδεση αλλά απορρίπτω ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ την υποτέλεια) σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα κορεσμένα με πληθώρα πτυχιούχων και ελάχιστες θέσεις εργασίας!..
     Σίγουρα η σχολική χρονιά του 2016-2017 ξεκινά με πολλές δυσκολίες σε κάθε ελληνική οικογένεια, σε κάθε ελληνικό σπίτι.
     Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για σπίτια με άνεργους και σπίτια με παππούδες και γιαγιάδες με «σακατεμένες» συντάξεις…
      Αλλά προσωπικά σήμερα από βάθος καρδιάς για παιδιά, γονείς και δασκάλους εύχομαι να είναι παραγωγική, με υγεία και μεράκι για απόκτηση χρήσιμων γνώσεων η νέα  ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!..
*O Γιώργος Πιπερόπουλος είναι συνταξιούχος καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας - Επισκέπτης καθηγητής στο Business School, Newcastle University, United Kingdom.

*** Η διαπλοκή ως παράγωγο του ολοκληρωτισμού...

~ Γράφει ο Αντώνης Κρούστης
 Δεν νοείται διαπλοκή εάν δε συμμετέχει ενεργά σ'αυτη το κράτος. Για να θυμηθώ μια γνωστή ρήση που λέει : "Ελεύθερη οικονομία χωρίς Δημοκρατία μπορεί να υπάρξει, Δημοκρατία όμως χωρίς Ελεύθερη οικονομία ποτέ".
Με λύπη διαπιστώνει κανείς ότι η κυβέρνηση της Πρώτης φοράς… διολισθαίνει στην απολυταρχία, με πλήθος από νομοθετήματα που
περιορίζουν την ελευθερία των πολιτών στον οικονομικό στίβο και κατ’ επέκτασιν και στον κοινωνικό.
Το ξεκίνησε με το πογκρόμ των φόρων σε κάθε οικονομική δραστηριότητα, το συνέχισε με τις παρεμβάσεις της στη Δικαιοσύνη (σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων), το αναδεικνύει με την αντίληψη της περί Αριστείας στην Παιδεία και το αποδεικνύει απροκάλυπτα με τις πολιτικές της σκοπιμότητες στα ΜΜΕ.
 Ισχυρίζεται  με περισσή σοφία, ότι η διαφημιστική πίτα είναι 200εκ. και  δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 4 κανάλια. Προφανώς αγνοεί τον τρόπο να την αυξήσει.  Άρα εγώ θα ορίσω, σκέπτεται, τη μοιρασιά στο όνομα της βιωσιμότητας σας. Για το καλό που θα σας κάνω λοιπόν, θα σας κλείσω σε ένα δωμάτιο χωρίς καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο και όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει και την άδεια.  Η μπίλια έκατσε κατά μέσο όρο περίπου στα 60 εκ ανά άδεια για να μοιραστούν διαφημιστική πίτα 50 εκ έκαστος. Αριστερά μαθηματικά!
Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα κέρδη (αν υπάρχουν) από μια τέτοια επιχείρηση δεν ξεπερνούν τα 2εκ το χρόνο, η απόσβεση μόνο της άδειας θα ξεπεράσει τα 30 χρόνια.  Τους βρίσκεται ανόητους τους 4 επιχειρηματίες να δαπανήσουν τόσα χρήματα γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην τα πάρουν και ποτέ, τουλάχιστον όσο βρίσκονται στη ζωή; Δυο λύσεις υπάρχουν, η δεν θα τα δώσουν ποτέ ή θα τα πάρουν με άλλο τρόπο. Ο χρόνος θα φανερώσει τι από τα δυο θα συμβεί ή και τα δύο. Αφού ήδη είναι γνωστό ότι ο ένας εκ των τεσσάρων αναλαμβάνει δημόσια έργα που του δίνει η κυβέρνηση και ο άλλος θα συνεργαστεί με πρώην καναλάρχη-εργολάβο.  Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο «Ρομπέν των Δασών» της Ελλάδος,  ήδη σκέπτεται το επόμενο ψέμα που θα πει στα πλήθη που ανοήτως θα τον χειροκροτούν, για την αθέτηση του λόγου περί καταβολής του ποσού σε ευπαθείς ομάδες.
Όταν όμως τελειώσουν και τα τελευταία επικοινωνιακά απροσανατολιστικά χαρτιά του «Μάο της Ελλάδος», τότε όλοι θα καταλάβουν  τι εννοούν οι δανειστές μας όταν λένε ότι δεν θα πάρει φράγκο από την πρώτη αξιολόγηση, λίγο πριν κλείσει η δεύτερη, αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν το ελληνικό κράτος σε μια δυτικού τύπου οικονομία.
Τότε θα φανεί και το δεύτερο παράγωγο της κόκκινης απολυταρχίας που είναι η εξαθλίωση.

*** ΔΗΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ...

~  Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 A) ΕΙΚΟΝΟΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ  και Βαφτίσια V/S ΛΥΣΕΩΝ
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Συνέβαινε - παραδοσιακά - στο πάλαι ποτέ "Π.Σ" = Πολιτικό Σύστημα και νυν "Κ.Σ" = Κομματικό  Σύστημα. Όλο το βάρος έπεφτε στις εντυπώσεις , την τηλεοπτική εικόνα ώστε το πόπολο να εντυπωσιάζεται και να ψηφίζει υπό την επήρεια τους , παρασυρμένο από την ξύλινη δημαγωγική γλώσσα καθώς και τα τερατώδη, ξεδιάντροπα ψεύδη  τους.
Η εφεύρεση λέξεων εντυπωσιασμού αποτέλεσε - πρίν, νυν και αεί- βασικό μέλημα των πολιτικάντηδων. 'Όσο για τις αντιγραφές /κλοπές συνθημάτων , δεν υπήρξε φραγμός, ούτε καν προστασία των .... "πνευματικών δικαιωμάτων". Δεν ξεπατίκωναν /αντέγραφαν / έκλεβαν αναμεταξύ τους, αλλά και από ξένες χώρες (θυμάστε το περίφημο: Αλλαγή = Γαλλικό ήταν) .
Τώρα μας προτείνουν: "Νέα Μεταπολίτευση" (Σ.Σ Όπως λέμε: Νέα Καβάλα, νέος Πανιώνιος. Αυτές οι ποδοσφαιρικές ομάδες είχαν βέβαια λόγους - οικονομικούς βασικά-).
Αναπόφευκτοι οι συνειρμοί:
Μήπως - διόλου απίθανο - άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι όντως πτωχεύσαμε / χρεοκοπήσαμε και σκέπτονται υπαγωγή σε κάποιο άρθρο πχ 99,69 κ.ο.κ για να διασωθούμε μέσω μετονομασίας;
ΥΓ Παράκληση να αποφύγουν να μη μας προκύψει κανένα "ΝΕΚΟΣ" = Νέο Κομματικό Σύνταγμα.
Β) ΦΙΛΟΙΘΑΓΕΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Κάτι πρέπει να γίνει και για τους ντόπιους ιθαγενείς.
Μια καλή ιδέα, για την προστασία τους από τους ντόπιους και ξένους αγαπητικούς, θα ήταν η μίμηση /αντιγραφή κατά τα πρότυπα των (μαχητικών ) φιλοζωικών εταιριών.
Να ιδρυθεί μια Πανελλήνια : ΦΙΛΟΙΘΑΓΕΝΙΚΗ Εταιρία!....
ΥΓ Είναι κρίμα κι άδικο να προστατεύονται τα ζώα και να μένουν απροστάτευτοι οι άνθρωποι.
Γ) Παραδαρμένοι, Άσκεφτοι , Πελαγωμένοι, Άσχετοι
Ατέρμονες οι συζητήσεις εντός Βουλής , εκτός, καθώς και στα τηλεπαράθυρα, με ανούσιες , αχρείαστες  λεπτομέρειες όπως:
•    Πόσο θα είναι το ύψος του ΕΝΦΙΑ , πόσες και από πότε οι  δόσεις, και τι θα περιλαμβάνεται  ώστε να γίνει (στραγγαλιστική) υπερφορολόγηση.
•    ΟΝΟΣΚΙΑΜΑΧΟΥΜΕ (Ερίζουμε περί όνου σκιάς ) Επιχειρηματολογούμε πάνω σε έναν φόρο που : οικονομικά, ηθικά, νομικά, συνταγματικά, λογικά δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Χάνουμε το δάσος.
•    Προσωπικά αρνούμαι να επιχειρηματολογήσω ασχολούμενος με τα επί μέρους , αφού δεν αποδέχομαι αυτόν τον άθλιο φόρο.
 ΥΓ Σε προηγούμενο κείμενό μου - επειδή μου αρέσει , όπου γίνεται, να κάνω προτάσεις και να μην είμαι ένας ακόμα ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΗΣ - είχα προτείνει και λύσεις ισοδύναμων.
Θα επανέλθω, γιατί το ζήτημα είναι τεράστιας σημασίας, τέτοιας  που μόνο με την αναλγησία του "Κ.Σ" μπορεί να συγκριθεί!

***  Παλιοί και νέοι τσοπάνηδες της ενημέρωσης...

~ Του πολίτη Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου
 Η πολιτική ιλαροτραγωδία έληξε: Οι «εθνικοί» καναλάρχες «νίκησαν». Έδωσαν 246 εκ. ευρώ και αγόρασαν τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς. Δύο παλιοί και δύο νέοι.
Σαράντα χρόνια της μεταπολίτευσης τα παλιά κανάλια έκαναν πλύση εγκεφάλου στον «κυρίαρχο» λαό τον οποίο χλωροφορίασαν ποικιλότροπα τόσο πολύ ώστε ένα μεγάλο τμήμα του να πιστεύει ότι «τον ψεκάζουν οι νεφελίν»!
Μια χλωροφορμίαση που συνετέλεσε στην εθνική τραγωδία που βιώνει ο «κυρίαρχος» λαός με τα μνημόνια.
Μ’ άλλα λόγια, οι τσοπάνηδες της «ενημέρωσης» σφυρηλάτησαν κοπρίτες – πρόβατα και όχι πολίτες.
Συνεπώς: Το πρώτο και κύριο καθήκον και η πατριωτική αποστολή των ΜΜΕ που αρχίζουν το νέο ξεκίνημα είναι τούτο:
Αποπροβατοποίηση – αποκοπριτοποίηση των ευνουχισμένων ψηφοφόρων της Ελλάδος.
Σ’ αυτό το μεγίστης εθνικής σημασίας θέμα θα κριθούν.
Η ανείπωτη ζημιά που προκάλεσαν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα όλα ετούτα τα χρόνια της σήψης είναι ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.
Εκείνο το οποίο θα έλεγα ως προς το μοναδικο κριτήριο της επιλογής που ήταν «τα πιο πολλά λεφτά», για να γίνει κανείς ιδιοκτήτης του καναλιού – και συνεπώς οδηγός και διαμορφωτής της πολιτιστικής και ηθικής και πολιτικής διαμόρφωσης του λαού – πρόκειται περί ενός χυδαίου υλισμού (τη διαφορά ανάμεσα στον μαρξικό υλισμό και τον χυδαίο υλισμό, βλ. στο «Φιλοσοφικό λεξικό των Ρέζενταλ – Γιουντίν, Α’ εκδ. Μόσχα 1945 και επανέκδοση «Γ. Οικονόμου», Αθήνα 1956, λήμμα «Υλισμός»).
Πρόκειται για μια πρακτική και μια θεωρία της χυδαιότητας, η οποία αγνοεί καθετί το κοινωνικά παραδεκτό και το ανθρώπινο και τους στοιχειώδεις κανόνες δικαίου, οι οποίοι ισχύουν προκειμένου να γίνει κανείς κλητήρας σε υπουργείο. Ανάμεσα στα προσόντα του δημοσίου υπαλλήλου είναι και «η έλλειψις ποινικής καταδίκης» και το «ήθος».
Ο δάσκαλός μου στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Μ. Στασινόπουλος, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και μετέπειτα της Δημοκρατίας που υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Συντάξεως του Υπαλληλικού Κώδικα του 1951, αναλύοντας τα εννοιολογικά στοιχεία ορισμένων προσόντων - προϋποθέσεων, που συνιστούν κωλύματα διορισμού δημοσίου υπαλλήλου γράφει: «Η υποδικία: Είναι ιδιαίτερος λόγος ανικανότητας προς διορισμόν ήτοι η δια τελεσίδικου βουλεύματος παραπομπή επί κακουργήματι ή επί τινί των πλημελημάτων, τα οποία μνημονεύονται αμέσως ανωτέρω» και τα παραθέτει στο άρθρο 18. Ήτοι: Επί κλοπή, απάτη, υπεξαιρέσει, εκβιάσει, πλαστογραφία, δωροδοκία, εγκλήματι κατά των ηθών κ.λπ.».
Προχωρώντας και αναλύοντας την έννοια του ήθους θα πει: «Τι είναι το προσήκον ήθος, αποτελεί ζήτημα ουσιαστικής εκτιμήσεως. Προς μόρφωσιν της έννοιας ταύτης πρέπει βεβαίως να λαμβάνωνται υπ’ όψιν οι κρατούσαι αντιλήψεις της κοινής γνώμης και δη ο μέσος όρος των υγιώς σκεπτόμενων μελών της ελληνικής κοινωνίας περί της ηθικής ποιότητας, ή τις δέον να ενυπάρχη εις το πρόσωπον, ίνα τούτο έμπνευση την εμπιστοσύνην και την εκτίμησιν των πολιτών, άνευ της οποίας ούτε ευχερής ούτε επωφελής είναι η άσκησις της δημοσίας υπηρεσίας…» (βλ. Μ.Δ. Στασινοπούλου: «Μαθήματα Διοικητικού Δικαίου» Αθήναι 1957, σελ. 296-297 και 299).
Περαιτέρω, ο αείμνηστος δάσκαλος αναπτύσσει την υποχρέωση των δημοσίων υπαλλήλων για την υποβολή δηλώσεως των περιστασιακών στοιχείων κατά την είσοδον και έξοδον από την δημόσια υπηρεσία (σελ. 368).
Συμπέρασμα: Όταν δρακόντειοι ποινικοί και ηθικοί κανόνες ισχύουν για τον κλητήρα του υπουργείου, τι θα έπρεπε να ισχύουν για τους καναλάρχες οι οποίοι ουσιαστικά κρατούν τις τύχες ενός ολόκληρου λαού στα χέρια τους; Έχω τη γνώμη ότι αυτοί θα έπρεπε να είναι εφτά φορές πιο αγνοί από τον Άγιο Πέτρο! Είναι;
Ως προς τα όσα συνέβησαν κατά τον ταπεινωτικό εγκλεισμό τους στην αίθουσα του πλειστηριασμού, μου ήρθαν στο νου τούτα τα λόγια του Γερμανού διανοητού Γκαίτε: Ήρθε ο καιρός ν’ αποδείξουμε με πράξεις ότι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου ισούται με το μεγαλείο των θεών!
Αξιοπρέπεια! Ένα αίσθημα ανθρώπινο άγνωστο παρά τοις Ελλήσι, βιούντων εις το πλέον διεφθαρμένον υποπροτεκτοράτο της Οικουμένης. Κοστίζει ακριβά, πολύ ακριβά, πάνω από την τιμή ενός καναλιού!
Ήδη οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης – τσοπάνηδες της «ενημέρωσης» - άρχισαν να δυστροπούν στην καταβολή της Α’ δόσης!
Τι έχουμε να … διδαχθούμε.

***

*** Αθλητική ενημέρωση :
Το ελληνικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών
*** Παρά-ολυμπιακοί  ΡΙΟ Βραζιλίας  2016 :
 Θη-ρίο ο Κωνσταντινίδης με χρυσό και τρία παγκόσμια ρεκόρΧάλκινο ο Ζησίδης
Θη-ρίο ο Κωνσταντινίδης με χρυσό και τρία παγκόσμια ρεκόρ!
~ Ιδανικότερο ξεκίνημα στους 15ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο δεν θα μπορούσε να φανταστεί η ελληνική αποστολή. Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης με φοβερά παγκόσμια ρεκόρ (το κατέρριψε συνολικά τρεις φορές!) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφαίρα κατηγορίας F32, την ίδια στιγμή που ο Δημήτρης Ζησίδης ήταν «χάλκινος» στην ίδια κατηγορία.
Οι αθλητές του Λάζαρου Στεφανίδη χάρισαν έτσι στην Ελλάδα τα πρώτα της μετάλλια στη διοργάνωση του Ρίο, τα οποία θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην ψυχολογία ολόκληρης της ελληνικής ομάδας που ήρθε εδώ στην Βραζιλία με στόχο να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο ψηλά στη γενική κατάταξη.
~** Τα πρώτα μετάλλια για την Εθνική ομάδα: O Αθανάσιος Κωνσταντινίδης με παγκόσμιο ρεκόρ (10,39) και ο Δημήτρης Ζησίδης έκαναν το αδύνατο δυνατό και κατέκτησαν το χρυσό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα στη σφαίρα (F32)!
Με τον ιδανικότερο τρόπο ξεκίνησαν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες για την Ελλάδα στο Ρίο με δύο μετάλλια.
Η Ελλάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με τον Θανάση Κωνσταντινίδη στον τελικό της σφαιροβολίας κατηγορίας F32, με τον Ελληνα αθλητή να κάνει μάλιστα και παγκόσμιο ρεκόρ! Το ρεκόρ ήταν στα 9.86 και ο Κωνσταντινίδης το... διέλυσε έχοντας διαδοχικά βολές στα 10.09, 10.15 και τελικά 10.39.
Το βάθρο όμως θα έχει κι άλλο «γαλανόλευκο» χρώμα, αφού στον ίδιο τελικό του αγωνίσματος ο Δημήτρης Ζησίδης κατέλαβε την τρίτη θέση με βολή στα 9.24 μέτρα και πήρε το χάλκινο μετάλλιο.
Συγχαρητήρια στους Παραολυμπιονίκες μας, Αθ. Κωνσταντινίδη και Δ. Ζησίδη! Μας έκαναν υπερήφανους!
 ***  Δεύτερο χρυσό για την Ελλάδα στο Ρίο!
Μια ακόμα επιτυχία προστέθηκε στο ελληνικό σύνολο, στη δεύτερη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο! Ο Μανώλης Στεφανουδάκης με ρεκόρ αγώνων στην κατηγορία F45 του ακοντισμού κρέμασε το χρυσό στο στήθος .-
Είναι ο καλύτερος και το απέδειξε ξανά
Ο Μανώλης Στεφανουδάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία F54 του ακοντισμού των Παραολυμπιακών αγώνων του Ρίο, διαλύοντας, μάλιστα, το ρεκόρ αγώνων με βολή στα 29.45μ. 
Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος πρωταθλητής σχεδόν δεν είχε... αντίπαλο, αφού με την πρώτη του βολή έθεσε πολύ ψηλά των πήχη. Μάλιστα, χρυσό θα έπαιρνε και με την δεύτερη καλύτερη βολή του, που ήταν 29.42μ
Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Μεξικανός Λουίς Αλμπέρτο Φέλιξ Σεπέδα με 25.92μ. και στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Λευκορώσος Αλιακσάντρ Τρίπουτς με 23.56μ.
 ***  Και τέταρτο μετάλλιο στο Ρίο!
Η συλλογή μεταλλίων αυξάνεται στους Παραολυμπιακούς!Στη δεύτερη μέρα των αγώνων ο Δημήτρης Μπακοχρήστος κατέκτησε την 3η θέση στον τελικό των 54κ άρσης βαρών και χάρισε το τέταρτο μετάλλιο στην Ελλάδα               ~Με τεράστια επιτυχία συνεχίζεται η παρουσία της Ελλάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. 
Ο Δημήτρης Μπακοχρήστος χάρισε στην Ελλάδα το τέταρτο μετάλλιο, κατακτώντας την τρίτη θέση στον τελικό των 54κ. άρσης βαρών σε πάγκο.
Ο Έλληνας πρωταθλητής τον τελευταίο καιρό αντιμετώπισε πρόβλημα με το χέρι του, όμως αυτό δεν τον σταμάτησε να σηκώσει 162 κιλά στην πρώτη του προσπάθεια και να πάρει την τρίτη θέση
Μάλιστα, είχε άλλες δύο προσπάθειες στα 170 κιλά, όμως το πρόβλημα στο χέρι δεν τον άφησε να πλησιάσει τον καλύτερό του εαυτό.
Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Νιγηριανός Ρολάντ Εζουρούκε με παραολυμπιακό ρεκόρ στα 200κ. και δεύτερος αναδείχτηκε ο Κινέζος Γιαν Γουάνγκ με 170κ.

~**   Αποκλείστηκε νωρίς ο Διαμαντής
Στον πρώτο γύρο του τένις με αμαξίδιο αποχαιρέτησε τους Παραολυμπιακούς του Ρίο ο Στέφανος Διαμαντής, ο οποίος ηττήθηκε 6-0, 6-3 από τον Γάλλο Μισέλ Ζερεμιάζ.              
Νωρίς αποχαιρέτισε τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ο Στέφανος Διαμαντής. 
Ο 29χρονος τενίστας δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση στην μεγαλύτερη διοργάνωση. 
Αποκλείστηκε από το Νο16 της παγκόσμιας κατάταξης, Μισέλ Ζερεμιάζ, γνωρίζοντας την ήττα με 6-0, 6-3, σε αγώνα διάρκειας 47 λεπτών.

 *** Προκρίθηκε στον τελικό η σκυταλοδρομία
Με εκπληκτική εμφάνιση οι τέσσερις Έλληνες αθλητές πήραν με άνεση την πρόκριση στον τελικό των 4Χ50 ελεύθερο μεικτό, στους Παραολυπιακούς Αγώνες του Ρίο.   
Η Ελληνική σκυταλοδρομία που αποτελείται από τους: Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Χρυσούλα Αντωνιάδου, Παναγιώτη Χριστάκη και Γεώργιο Σφαλτό εξασφάλισαν την είσοδό τους στον τελικό της κολύμβησης στα 4x50 ελεύθερο μεικτό, με χρόνο 2:43:43.
Η επίδοσή τους αυτή τους έφερε στην πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης, με τους οκτώ καλύτερους χρόνους να δίνουν το εισιτήριο για τον τελικό, που θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα του Σαββάτου (10/9/2016) στις 2:40, ώρα Ελλάδος.
*** Στη δέκατη και 14η θέση οι Ελληνίδες ποδηλάτριες
Την δέκατη θέση κατέλαβε η Αδαμαντία Χαλκιαδάκη, ενώ τέσσερις θέσεις παρακάτω βρέθηκε η Παρασκευή Καντζά, στον τελικό της ποδηλασίας πίστας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.  Τον καλύτερό τους εαυτό έδωσαν οι Ελληνίδες, ωστόσο δεν κατάφεραν να πετύχουν τον μεγάλο στόχο ενός Παραολυμπιακού μεταλλίου.
Η Αδαμαντία Χαλκιαδάκη, με βοηθό την Αργυρώ Μηλάκη στην κατηγορία Β των 1000 μέτρων στην ποδηλασία πίστας πήρε την δέκατη θέση με χρόνο 1:13:431.
Ενώ στην ίδια κατηγορία η Παρασκευή Καντζά, με βοηθό την Βασιλική Βουτσαλή και με χρόνο 1:23:748 βρέθηκε στην 14η θέση.            

  *** Πάει τελικό ο Μακροδημήτρης
Στον τελικό των 100 μέτρων στο ύπτιο των Παραολυμπιακών αγώνων του Ρίο προκρίθηκε ο Αριστείδης Μακροδημήτρης, ενώ δεν κατάφεραν να προκριθούν ο Καπελλάκης και ο Χρηστάκης.              
~ Σε δύσκολο προκριματικό γύρο στην κατηγορία S2 - 100μ ύπτιο αγωνίστηκαν οι δύο Έλληνες κολυμβητές, Αριστείδης Μακροδημήτρης και Γεώργιος Καπελλάνης, με τον Κινέζο συναθλητή τους, Liu Benying, να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ, με χρόνο 1:50:67.
Αυτό όμως δεν κόστισε στον Μακροδημήτρη, ο οποίος με χρόνο 2:19:25 κατέλαβε την έβδομη θέση κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να βρεθεί στον τελικό που θα γίνει σήμερα στις 23:40, ώρα Ελλάδος.
Αντίθετα ο Καπελλάκης δεν τα κάταφερε καθώς με χρόνο 2:45:85 έμεινε εκτός οκτάδας.
Εκτός τελικού έμεινε και ο Παναγιώτης Χρηστάκης στην κατηγορία S6 – 50 μέτρα πεταλούδα, με χρόνο 35:46. Στην σειρά που αγωνίστηκε τερμάτισε στην έβδομη θέση, ενώ στην γενική κατάταξη ήταν ενδέκατος.
***  Στην έκτη θέση η Σταματοπούλου, δέκατοι Σμαραγδή-Σεΐτης
Εκτός μεταλλίων έμεινε η Αλ. Σταματοπούλου που βγήκε στον τελικό των 100 μέτρων ελεύθερο της κατηγορίας S3 γυναικών, αλλά και οι Στέλλα Σμαραγδή (τελικό μήκους), Μιχάλης Σεΐτης (100 μέτρα-Τ43/44).              
Με χρόνο 1:47.16 η ελληνίδα κολυμβήτρια, Αλεξάνδρα Σταματόπουλου, κατετάγη έκτη στον τελικό ων 100 μέτρων ελεύθερο της κατηγορίας S3 γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Στη συγκεκριμένη κούρσα έγινε παγκόσμιο ρεκόρ από τη Ζούλφια Γκαμπιντούλινα από το Καζακστάν με 1:30.07. Δεύτερη ήταν η Κινέζα Πενγκ και τρίτη η Ουκρανή Σβιντέρσκα. 
Τη δέκατη στον τελικό του μήκους των κατηγοριών Τ45/46/47 πήρε η Στέλλα Σμαραγδή με καλύτερο άλμα στα 4.87 και τα άλλα δύο έγκυρα ήταν στα 4.83 και 4.84. Στα προκριματικά των 100 μέτρων των κατηγοριών Τ43/44 ο Μιχάλης Σεΐτης βγήκε δέκατος, κάνοντας ατομικό ρεκόρ και για τέσσερα εκατοστά του δευτερολέπτου έχασε το εισιτήριο για τον τελικό.

 ***Με αλλαγές στο πρόγραμμα η πρώτη μέρα των Παραολυμπιακών
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ξεκινάνε σήμερα, μετά από μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης. Η πρώτη μέρα έχει αρκετές ελληνικές συμμετοχές, στο πρόγραμμα των οποίων έχουν σημειωθεί ορισμένες αλλαγές. Η πρώτη μέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων έφτασε λοιπόν και θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αρκετούς Έλληνες αθλητές. Το σημερινό πρόγραμμα παρουσιάζει κάποιες αλλαγές.
Στην κολύμβηση και στα 200 μέτρα ελεύθερο S5 των προκριματικών, θα αγωνιστεί η Χρυσούλα Αντωνιάδου στις 17:43 ώρα Ελλάδος.
Η Σεμίχα Ριζάογλου και η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου θα συμμετέχουν με την σειρά τους στα 100 μέτρα ελεύθερο προκριματικά στην κατηγορία S3, στις 16:41 ώρα Ελλάδος. Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 00:44.
Όσον αφορά τον στίβο, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην σφαίρα ανδρών F32, τον Νίκο Γονιό, τον Δημήτρη Ζησίδη και τον Θανάση Κωνσταντινίδη. 
Οι τρείς αθλητές θα αγωνιστούν στις 16:05 με τον Κωνσταντινίδη να είναι αυτός που έχει και το πανελλήνιο ρεκόρ. Στα προκριματικά των 100 μέτρων θα έχουμε την συμμετοχή του Μιχάλη Σείτη, ο οποίος έχει πανελλήνιο ρεκόρ με 11:43. Οι συμμετοχές στον στίβο για την πρώτη μέρα ολοκληρώνονται με την Στέλλα Σμαραγδή, η οποία θα λάβει μέρος στον τελικό του μήκους στην κατηγορία Τ47 στις 00:08 και η οποία κατέχει και το πανελλήνιο ρεκόρ με 5,32 μέτρα.
Τέλος, στην ποδηλασία πίστας, θα δώσουν την δική τους μάχη οι Θανάσης Μπαράκας και Κωνσταντίνος Τρουλινός, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στα προκριματικά της ατομικής καταδίωξης ανδρών στις 17:57. Οι δύο ποδηλάτες κατέχουν και το πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 4:54.911.

~*(* Οι σημερινές συμμετοχές των Ελλήνων στους Παραολυμπιακούς
Η πρώτη μέρα για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες ολοκληρώθηκε, με την Ελλάδα να πανηγυρίζει ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο.              
Μετά το χρυσό μετάλλιο του Θανάση Κωνσταντινίδη και το χάλκινο του Δημήτρη Ζησίδη, με τα οποία η Ελλάδα έκανε ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα, ελπίζοντας και για ακόμα περισσότερες επιτυχίες, συνεχίζεται το πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων.
Στην δεύτερη μέρα των αγώνων, υπάρχουν ακόμα περισσότερες ελληνικές συμμετοχές, όχι μόνο στον στίβο αλλά και στην κολύμβηση, την ποδηλασία, την άρση βαρών καθώς και στο τένις.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας, Παρασκευή 9/9 με τις ελληνικές συμμετοχές έχει ως εξής:
Στην κολύμβηση, είναι πολλοί οι αθλητές μας που ρίχνονται στην μάχη. Στο ύπτιο ανδρών S2 και ώρα 15:30, έχουμε τις συμμετοχές του Μακροδημήτρη Αριστείδη και του Καπελλάκη Γεωργίου. Στις 16:04, ο Χριστάκης Παναγιώτης θα αγωνιστεί στα 50 μέτρα πεταλούδα S6. Στις 17:31, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Εθνική μας ομάδα με τους Σταματοπούλου Αλεξάνδρα, Αντωνιάδου Χρυσούλα, Τσαπατάκη Αντώνης και Σφάλτο Αντώνη, οι οποίοι θα αγωνιστούν στα 4x50 ελεύθερο μεικτής. 
Οι μάχες στην κολύμβηση συνεχίζονται, με πολλές συμμετοχές μάλιστα στο ύπτιο. Έτσι, στις 23:30, θα πραγματοποιηθεί ο τελικός στα 100 μέτρα ύπτιο ανδρών S1, με δύο αθλητές μας, τον Ταμπαξή Χρήστο και τον Καρυπίδη Δημήτριο, ενώ στις 23:49, θα ακολουθήσει και ο τελικός στα 100 μέτρα ύπτιο γυναικών S2, με την Καλπακίδου Μαρία που θα προσπαθήσει να διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή θέση. 
Στον στίβο, θα έχουμε μόνο την συμμετοχή του Στεφανουδάκη Μανώλη, ο οποίος θα αγωνιστεί στις 16:05 στο ακόντιο ανδρών F54, προσπαθώντας να διεκδικήσει ένα μετάλλιο.
Εκπροσώπηση όμως έχουμε και στο τένις με αμαξίδιο στις 18:00, με τον Στέφανο Διαμαντή να λαμβάνει μέρος στον 1ο γύρο στο μονό ανδρών.
Όσον αφορά την άρση βαρών σε πάγκο, ο Μπακοχρήστος Δημήτριος θα αγωνιστεί στις 19:00 στα 54 κιλά, ενώ στις 22:00 έχουμε και την συμμετοχή του Κουλουμόγλου Πασχάλη, στα 59 κιλά.
Η δεύτερη ημέρα θα ολοκληρωθεί με τις ελληνικές παρουσίες, στην ποδηλασία της πίστας. Συγκεκριμένα, η Χαλκιδάκη Αδαμαντία - Μηλάκη Αργυρώ και η Κάντζα Παρασκευή – Βουτζαλή Παρασκευή θα συμμετάσχουν στις 16:00 στα 1000 μέτρα ατομική χρονομέτρηση.

~** Παραλίγο βάθρο στη σφαίρα στο Ρίο!
Mια ανάσα από το βάθρο των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο βρέθηκε η Κυργιοβανάκη, που κατέκτησε την 4η θέση στον τελικό της σφαιροβολίας F20. Ένατη η Μαντουδή. Αποκλείστηκε ο Παπαχρήστος στο τζούντο.
               ** Την ήττα με 74-68 από την ΑΕΚ Λάρνακας, γνώρισε η ΑΕΚ, σε ματς προπονητικού χαρακτήρα που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο ΟΑΚΑ.


*** Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής , της Σούπερ Λίγκα :
 Σάββατο
16:00 Κέρκυρα-Πλατανιάς     0-1 .-^
Το  γκόλ : 11΄ Γιακουμάκης .-
18:15 ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός
20:30 Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός    0-3, (0-2).-
Τα γκόλ : 8΄πεν. Λεντέσμαν , ΄37΄΄ Γουακασό , 74΄ Λέτο , 
Διαιτητής του αγώνα, να σημειώσουμε, είναι ο Σιδηρόπουλος, με βοηθούς του τους Ευθυμιάδη και Κωσταρά. Τέταρτος είναι ο Γιαννουλάκης, ενώ παρατηρητής της αναμέτρησης έχει οριστεί ο Γιανναδάκης.
 Λεβαδειακός (4-2-3-1): Ναμάσκο, ΤριποτσέρΚυριακήης, Μιλιάζες, Ουόν, Μαχαίρας, Γιακουμάκης, Μάντζιος, Μπαλγκαζουανί, Ζεζίνιο, Μουλόπουλος, Καλτσάς.
Παναθηναϊκός (4-2-3-1): Στίλ, Μέστο, Ιβάνοφ, Κουτρουμπής, Χούλτ, Ζέκα, Λεντέσμα, Γουακάσο, Ιμπάρμπο, Λούντ, Μπέργκ.
Στον πάγκο των Βοιωτών κάθονται οι: Μοσχονάς, Μάγκας, Τόπι, Παππάς, Σένκα, Καραχάλιος, Βασιλείου.
 Στον πάγκο του «τριφυλλιού» βρίσκονται οι: Οδυσσέας Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Ρέις, Βιγιαφάνιες, Εμποκού, Ρινάλντι, Λέτο.

16:00 ΑΕΚ-Ξάνθη

18:15 Πανιώνιος-Αστέρας Τρίπολης   3-0 .^
Τα γκόλ : 24΄ και 57΄ Φούντας , 51΄Ανσάρ .-

18:15 ΠΑΣ Γιάννινα-Ατρόμητος

20:30 Ολυμπιακός-Βέροια
Δευτέρα
19:30 Ηρακλής-Λάρισα
*** Κυπέλλου ΕΠΣ Μεσσηνίας 3η Φάση 10  και 11/09/2016:
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών
ΔΩΡΙΟ -Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Καλαμάτας
ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας
Α.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ -ΠΑΠΑΦΛΕΣΙΑΣ Χώρας
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ-ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών
ΑΝΔΡΟΥΣΑ-ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης
και Α.Ο. ΦΑΡΑΙ -Α.Ο. ΔΙΑΒΙΛΙΤΣΙ


*  ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  :
Αντιμέτωπος με εξοντωτικές ποινές θα βρεθεί ο Ολυμπιακός εάν –τελικά- το Συμβούλιο Εφετών αποδεχθεί την πρόταση του εισαγγελέα Δασκαλόπουλου και να παραπέμψει σε δίκη τον Βαγγέλη Μαρινάκη την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.
Βάσει του βουλεύματος ο πρόεδρος των ερυθρολεύκων κατηγορείται για τέσσερα κακουργήματα. Ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση που λυμαίνονταν στον χώρο του ποδοσφαίρου, κατ’ εξακολούθηση δωροδοκία – δωροληψία, για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικό κουπόνι.
Βάσει του Πειθαρχικού Κώδικα ο Ολυμπιακός κινδυνεύει...
- Αφαίρεση τροπαίων
Το άρθρο 5 αναφέρει τις ποινές που μπορεί να επιβληθούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αυτές είναι προειδοποίηση, επίπληξη, χρηματική ποινή, επιστροφή τροπαίων.
- Με υποβιβασμό και αφαίρεση βαθμών
Στο άρθρο 18 προβλέπεται σε περίπτωση που η υπαίτια είναι η ομάδα και η δωροδοκία σχετίζετα με αποτέλεσμα αγώνα η ομάδα θα τιμωρηθεί με υποβιβασμό, αφαίρεση έξι βαθμών από το πρωτάθλημα και χρηματικό πρόστιμο 300.000 ευρώ.
Εάν η ομάδα κατηγορηθεί για χειραγώγηση αγώνα τότε προβλέπεται υποβιβασμός και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ.
-Αποβολή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
Μεταξύ άλλων υπάρχει και το ενδεχόμενο για αποβολή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πρόκειται για κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν με παραδείγματα τον Ολυμπιακό Βόλου και τη Φενέρμπαχτσε.

~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ  2015  : 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 01  Σεπτεμβρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-01-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  01  Σεπτεμβρίου  2016   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-01-2016.html .-
~ ΑΡΦΑΡΑ  -ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ  για το χωριό μας ΑΡΦΑΡΑ -ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πέμπτη 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-02-2016.html .-
~Εφημερίδα μας  Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-02-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2016   ~  ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-2016.html .-
~Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο-κύριακο 03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου  2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-05-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-06-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-07-2016.html .-
~    Η Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2016: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/09/arfara-nwes-08-2016.html .-

  ~ Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-08-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-09-2016.html ,-.-  

~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11 Σεπτεμβρίου  2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/10-11-2016.html .-  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου 2016  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-09-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-10-2016.html .-
~
 


~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4970  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3084 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3099  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11. 153     βίντεο   .-  
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 29 Αυγούστου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-29-2016.html .-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 27  και 28  Αυγούστου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/27-28-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  Arfara  News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29  Αυγούστου  2016: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-29-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30  Αυγούστου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-30-2016.html .-
~ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ -ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  -ΑΘΩΣ Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 ΟΛΑ ΟΣΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ !  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/30-2016.html  .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο Αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  31 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-31-2016.html .-
~ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά Μεσσηνίας Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/…/24-2014.html .-
~~Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         

*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
  και


~** ΑΠΟ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ στην ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ 03 και 04/09/2016 :
 ~ΑΙΔΗΨΟΣ  από πλοίο από Αρκίτσα  03/09/2016:
~Αιδηψός στο λιμάνι από Αρκίτσα  03/09/2016:
https://youtu.be/kkwAqwY_pFs .-
~Αλιβέρι  Εύβοιας  διαδρομή 03/09/2016 :
 https://youtu.be/WoNXHqTKojE .-
~ΑΡΚΙΤΣΑ  λιμάνι  φερυ μπώτ   03/09/2016:
 https://youtu.be/Nr10S6rD6lE .-
~Αρκίτσα  Αταλάντης  Αιδηψός  Εύβοιας  με το φέρυ 03/09/2016:    https://youtu.be/Le7xmV8nwRE .-
~Διαδρομή εκδρομή Εύβοια με τραγούδια 03/09/2016:
~ΕΡΕΤΡΙΑ  Εύβοια  03/09/2016 :
  https://youtu.be/jiYnwuadU-U .- 
~Εύβοια  διαδρομή Ερέτριας Αμάρυνθος  4-09-2016:
https://youtu.be/kTzlbNrCL8w .-
~Εύβοια  εκδρομή 03/09/2016 ενημέρωση για Προκόπη και Α  Ιωάννη Ρώσο :
https://youtu.be/aMVXnLLISuc .-
~Εύβοια εκδρομή 03/09/2016  ενημέρωση για Άγιο Ιωάννη Ρώσο από Αθανασία : https://youtu.be/fvP6kmkmxZg .-
~ΛΙΜΝΗ Ευβοίας  φαγητό 03/09/2016:
https://youtu.be/KLbIcO5k4KI  .
~*  Ι Μ  Σωτήρος Κύμη Ευβοίας Θεία Λειτουργία 04/09/2016: .-
https://youtu.be/NRCFW9KQI0E .-
~*Χαλκίδα διαδρομή 04/09/2016 :
 https://youtu.be/QGY6jPUUb9M .-
~*   Ι Μ  Σωτήρος Κύμη πηγαίνοντας  04/09/2016
https://youtu.be/trNbyCt69_Q .-
~*   Ι Μ  Σωτήρος Κύμης Πηγαίνοντας 04/09/2016:
 https://youtu.be/GiDzU5a5JF4 .-
~*Ι Μ  Αγίου Νικολάου Άνω Βάθεια  Αμάρυνθος Εύβοια 04/09/2016: https://youtu.be/Wy8hH9Y0GGI .-
~*Κύμη Εύβοιας βρύσες χωνευτικό 04/09/2016:
 https://youtu.be/3IEv52QyuqQ .-
~* Ξενοδοχείο  Κύμη  παραλία  04/09/2016:
 https://youtu.be/VdhIf5mpbUs .-
~*Ξενοδοχείο ΚΥΜΗ  04/09/2016:
 https://youtu.be/GLYoSACNins .-
~Προκόπι Άγιος Ιωάννης Ρώσος προσκύνημα 03/09/2016: https://youtu.be/1tcmfkBGUIQ .-
~ ΠΡΟΚΟΠΙ Εύβοιας Αγιάννης Ρώσος 03/09/2016:
 https://youtu.be/tEDjgJ7jiQY .-
~**  ΚΥΜΗ  Εύβοιας ανεβαίνοντας 04/09/2016 :
 https://youtu.be/mqo-szgAoc4 .-
~**ΚΥΜΗ  και Ι Μ  Σωτήρος  ενημέρωση Αθανασία 04/09/2016: https://youtu.be/q092QK7aB7g .- 
~** Τραγούδι  εκδρομή Εύβοια 03/09/2016 Χρ. Α. Δαβίλλα   και Μαρ. Μπούρας: https://youtu.be/tNIf7CoWuV8 .-
~**Διαδρομή Ε Ο  Ελλάδα  04/09/2016:
 https://youtu.be/Y4M4wuTumc8 .-
~** Διασκέδαση τραγούδι διαδρομή Άνω Βάθεια Αμάρυνθος Εύβοια 04/09/2016: https://youtu.be/Y3egHx0OZzY .-
~**Ι  Μ  Σωτήρος Κύμης Θεία Λειτουργία 04/09/2016:
https://youtu.be/2g3-yONGFzk  .
~** ΛΙΜΝΗ Εύβοιας 03/09/2016  ενημέρωση Αθανασία  : https://youtu.be/LmEOwY9d8Ts .
~ΧΑΛΚΙΔΑ Εύβοιας  ενημέρωση από Αθανασία 04/09/2016 : https://youtu.be/57dVZ2QPvuc   .
~Τραγούδι διασκέδαση  διαδρομή Αμάρυνθος Χαλκίδα 04/09/2016 : https://youtu.be/vl9jgBtnCUE  .-
~ΚΥΜΗ Εύβοιας διαδρομή 04/09/2016 :
https://youtu.be/y0qfTWE3sKs .- -
  Μ Αγίου Νικολάου 04/09/2016 φευγοντας  διαδρομή: https://youtu.be/B1MWxALqAzA .-
~Κύμη Εύβοια  βρύσες περιοχής Χωνευτικό 04/09/2016: https://youtu.be/XGltieF7Vv8 .-
~* τέμπλο εκκλησίας Εύβοια  4-9-2016 :
 https://youtu.be/hqOAvhkjBnM .-
~**Διαδρομή Εύβοια 04/09/2016:
 https://youtu.be/gBuiITlXd-Q .-
 ~**  Διαδρομή Ε Ο  Ελλάδα  04/09/2016:
https://youtu.be/LqhtJRH9wgY .-
~**ΑΛΙΒΕΡΙ Εύβοιας ενημέρωση από Αθανασία 04/09/2016:
~** ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ  ενημέρωση από Αθανασία 04/09/2016: https://youtu.be/rfs_hhC7njE  .-
~**Ανέκδοτο από Θεόδ  Γεωργακόπουλο 04/09/2016 ΑΦΉΓΗΣΗ:
~**^ Άνω Βάθεια  διαδρομή  για Ι Μ  Αγίου Νικολάου Εύβοια 04/09/2016: https://youtu.be/M-ITuJntm8E .-
~**Άνω Βάθεια Αμαρυνθος Εύβοιας  04/09/2016:
https://youtu.be/nK2eF7nmz-w .-
~**Άνω Βάθεια Εύβοιας 04/09/2016 :
https://youtu.be/i6msOAOJRmQ .-
~**Διασκέδαση τραγούδι διαδρομή Άνω Βάθεια Αμάρυνθος Εύβοια 04/09/2016: https://youtu.be/P1b28rRTH08 .-
~**ΚΥΜΗ Εύβοιας  διαδρομές 04/09/2016:
https://youtu.be/OkNlr8pELCk .- 
~**ΚΥΜΗ ΕΥΒΟΙΑΣ 04/09/2016 :
https://youtu.be/YEpp8m2aSrI .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου