ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...από το Α- το  Ω ..:
Τρίτη  10  Οκτωβρίου 2017  ,
~




~**  Harmony test: Η επανάσταση στον προγεννητικό έλεγχο
~  Μία νέα μη επεμβατική αιματολογική εξέταση μπορεί να εντοπίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν ένα αγέννητο μωρό πάσχει από σύνδρομο Down και άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Ο προγεννητικός έλεγχος Harmony Prenatal Test (cell free fetal DNA test) είναι μια ακριβής εξέταση για τον έλεγχο του συνδρόμου Down (Τ21) και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τρισωμίες στα χρωμοσώματα 13 και 18 (Τ13, Τ18).
Όπως ξέρουμε, η εξέταση για το σύνδρομο Down, καθώς και για άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπου χαρακτηρίζονται από ένα επιπλέον χρωμόσωμα, γίνεται μεταξύ της 11ης και 13ης εβδομάδας κύησης μέσω υπερήχου (η λεγόμενη αυχενική διαφάνεια) και ορμονικής ανάλυσης του αίματος της εγκύου. Οι εξετάσεις αυτές δείχνουν τις πιθανότητες που έχει το μωρό για σύνδρομο Down, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και την ηλικία της μέλλουσας μαμάς. Προς το παρόν, οι μοναδικές εξετάσεις που είναι ακριβείς στη διάγνωσή τους είναι η λήψη χοριακών λαχνών (τροφοβλάστης), γνωστή και ως CVS, όπου λαμβάνεται δείγμα από τον πλακούντα και η αμνιοκέντηση, που εξετάζεται το αμνιακό υγρό γύρω από το μωρό. Ωστόσο, και οι δύο εξετάσεις ενέχουν τον κίνδυνο αποβολής σε ποσοστό 1 προς 200.
Για τη νέα αυτή αιματολογική εξέταση, που φαίνεται ότι θα αποτελέσει την επανάσταση στον προγεννητικό έλεγχο, ρωτήσαμε την Δρ. Μαρία Παπαδοπούλου, Μαιευτήρα - Χειρουργό Γυναικολόγο να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Πως ακριβώς γίνεται η εξέταση αυτή;
Η εξέταση αυτή γίνεται αφού προηγηθεί η υπερηχογραφική εξέταση του εμβρύου για την καταγραφή της εμβρυικής καρδιακής λειτουργίας και αποκλεισμό δομικών ανωμαλιών.  Λαμβάνεται λίγο αίμα από τη μητέρα, το οποίο και στέλνεται σε εργαστήριο του εξωτερικού με ασφάλεια.
Ποιες γυναίκες μπορούν να την κάνουν; Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το νέο αιματολογικό - γενετικό τεστ είναι αποτελεσματικό στις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες υψηλού κινδύνου (συνήθως άνω των 35 ετών). Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι το πολλά υποσχόμενο τεστ μπορεί να επεκταθεί τελικά σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους και του πόσο κινδυνεύουν να γεννήσουν παιδί με σύνδρομο Down.  Σε πρώτη φάση, πάντως, θεωρείται πιθανότερο ότι το νέο τεστ θα εφαρμόζεται σε εκείνες τις γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, προτού υποβληθούν σε αμνιοπαρακέντηση. Μόνον όσες είναι θετικές στο πρώτο τεστ, θα συνεχίζουν με την εξέταση του αμνιακού υγρού, ενώ όσες είναι αρνητικές, θα αποφεύγουν την αμνιοπαρακέντηση. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα μειωθεί αισθητά ο αριθμός των γυναικών που θα υποχρεώνονται στην εν λόγω επεμβατική εξέταση. Πιο συγκεκριμένα:-  Οι γυναίκες που διανύουν τουλάχιστον τη 10η εβδομάδα κύησης
-  Οι έγκυες γυναίκες που δεν θέλουν να προβούν σε επεμβατικό έλεγχο για ιατρικούς και προσωπικούς λόγους
-  Οι έγκυες γυναίκες με μονήρη κύηση, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από τεχνητή γονιμοποίηση. Στη δίδυμη κύηση δεν δίνεται αποτέλεσμα για τα φυλοσύνδετα χρωμοσώματα και η εξέταση δεν είναι ακριβής.
-  Οι γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό κύησης με χρωμοσωμική ανωμαλία.
-  Οι  γυναίκες που κινδυνεύουν να αποβάλλουν από κάποιο επεμβατικό τεστ (αμνιοπαρακέντηση, CVS), όπως σε περιπτώσεις αιματώματος / κολπικής αιμορραγίας πρώτου τριμήνου.
Κάποια άλλα επιπρόσθετα πλεονεκτήματα;  -  Έχει συνδυασμένη επιτυχία στην ανίχνευση και των τριών τρισωμιών ταυτόχρονα >99%
-  Ελέγχει τα φυλετικά χρωμοσώματα
-  Έχει τις περισσότερες κλινικές μελέτες με πάνω από 24000 ελέγχους εγκύων για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του
-  Δεν ενέχει κίνδυνο αποβολής
Χρειάζεται να γίνουν επιπλέον τεστ / υπερηχογραφήματα;
To cell free fetal DNA test δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με άλλες σπάνιες χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Εάν το υπερηχογράφημα στις 11-14 εβδομάδες δείξει αυξημένη μέτρηση αυχενικής διαφάνειας ή μείζονες δομικές ανωμαλίες στο έμβρυο (όπως εξόμφαλο, ολοπροσεγκεφαλία, ανωμαλίες της καρδίας ή μεγακύστη) τότε ο κίνδυνος για ορισμένες σπάνιες χρωμοσωμικές ανωμαλίες γίνεται υψηλός. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται διαγνωστική εξέταση (αμνιοπαρακέντηση, CVS). Επίσης, το cell free fetal DNA test δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με δομικές ανωμαλίες του εμβρύου, όπως στην καρδιά ή ανωμαλίες του εγκεφάλου και δισχιδή ράχη ή πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη του εμβρύου. Ως εκ τούτου είναι σκόπιμο να γίνουν υπερηχογραφήματα στις 12 εβδομάδες, στις 20-23 εβδομάδες για να εξετάσουμε την ανατομία του εμβρύου και στις 32 εβδομάδες για να αξιολογήσουμε τη εμβρυική ανάπτυξη.
Πότε άρχισε να γίνεται και στην χώρα σας αυτή η εξέταση;
Η εξέταση αυτή άρχισε να εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και δύο χρόνια. Δυστυχώς, τα δείγματα μέχρι στιγμής στέλνονται στο εξωτερικό, ΗΠΑ και Τσεχία, γιατί ακόμη δεν υπάρχει εργαστήριο στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα τα έχουμε σε δεκαπέντε ημέρες περίπου.
Θεωρείται η τελευταία εξέλιξη στον προγεννητικό έλεγχο;
Η εξέταση αυτή, θεωρείται πράγματι ότι νεότερο υπάρχει στον προγεννητικό έλεγχο. Ακόμη όμως, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, έτσι ώστε να αντικαταστήσουμε τον επεμβατικό έλεγχο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Αυτό συμβαίνει γιατί, ακόμη η επιτυχία της εξέτασης έχει κάποια μειονεκτήματα. Αυτά είναι, το εργαστήριο αυτό καθ' εαυτό, η αιμοληψία, το πότε αυτή γίνεται και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Για να έχουμε όσο πιο ακριβή αποτελέσματα, θα πρέπει να υπάρχει στο αίμα της μητέρας τουλάχιστον 4% εμβρυικού αίματος. Αν το ποσοστό είναι λιγότερο, τα αποτελέσματα δεν είναι ακριβή.
Τέλος και το πιο σημαντικό είναι, ότι και αυτή η εξέταση αναφέρεται πάλι σε ποσοστά για την ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Δηλαδή, πάλι έχουμε να αναλύσουμε την πιθανότητα και όχι τη βεβαιότητα. Για το λόγο αυτό, εάν έχουμε κατά την αυχενική διαφάνεια, οποιαδήποτε υπόνοια για την ύπαρξη χρωμοσωμικής ανωμαλίας, καλό θα ήταν να προχωρήσουμε στον επεμβατικό έλεγχο, με χοριακές λάχνες ή αμνιοπαρακέντηση. 
Συμπερασματικά, το Harmony Test, αποτελεί πρωτοπορία στον προγεννητικό έλεγχο, αλλά χρειάζεται ακόμη χρόνος για να αντικαταστήσει πλήρως τον επεμβατικό έλεγχο και γνώση για τη σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

~**  Β - χοριακή: τι είναι και τι σημαίνει
~ Τι είναι η β-χοριακή, πώς ανιχνεύεται και τι μας λέει για την εγκυμοσύνη μας; Η β- χοριακή γοναδοτροπίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας, δηλαδή περίπου 7 ημέρες από τη γονιμοποίηση.
Πώς ανιχνεύεται
Η β- χοριακή είναι η ορμόνη που ανιχνεύεται στα τεστ εγκυμοσύνης, γιατί βρίσκεται και στα ούρα και στο αίμα της εγκύου.  Τα συνήθη τεστ κύησης του εμπορίου είναι ικανά να διαπιστώσουν την εγκυμοσύνη περίπου 4 με 5 ημέρες μετά την ημερομηνία της αναμενόμενης περιόδου. Η μέτρηση της β -χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα, μπορεί να μας δώσει το αποτέλεσμα πολύ πιο νωρίς, συνήθως στις 10 ημέρες από τη γονιμοποίηση.
Πότε μπορούμε να τη μετρήσουμε;
Η β- χοριακή μπορεί να μετρηθεί στο αίμα της εγκύου περίπου 10-14 μέρες μετά την σύλληψη.
Πόσο αξιόπιστη είναι;  
Γενικά θεωρείται πολύ πιο αξιόπιστη από την μέτρηση στα ούρα και δίνει συγκεκριμένες τιμές, κάτι που δεν ισχύει στο τεστ ούρων. Οι τιμές της τείνουν να διπλασιάζονται κάθε 48-72 ώρες σε μια φυσιολογική κύηση. Το εύρος των φυσιολογικών τιμών είναι μεγάλο και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και από κύηση σε κύηση.
Πότε οι τιμές της είναι υψηλές
Οι τιμές της β- χοριακής, είναι υψηλότερες στις δίδυμες (ή πολύδυμες) κυήσεις καθώς και σε μερικές παθολογικές καταστάσεις εντός και εκτός εγκυμοσύνης (μύλη κύηση, παθολογίες του πλακούντα)
Πότε οι τιμές της είναι χαμηλές
Χαμηλές τιμές συναντάμε σε αποβολές, σύνδρομο κενού σάκου και εξωμήτριας κύησης
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;
Η τιμή της β -χοριακής γοναδοτροπίνης σε μια εγκυμοσύνη που εξελίσσεται φυσιολογικά, διπλασιάζεται κάθε 48-72 ώρες, μέχρι και την 9η εβδομάδα της κύησης. Στη συνέχεια μειώνεται σε χαμηλότερες τιμές, αλλά διατηρείται αυξημένη σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αύξηση των επιπέδων της β -χοριακής γοναδοτροπίνης, μικρότερη του 50% σε διάστημα 48 με 72 ωρών ή σταθερά επίπεδα β χοριακής γοναδοτροπίνης, συνηγορούν για εξωμήτριο κύηση.
Μείωση των επιπέδων της β χοριακής γοναδοτροπίνης υποδηλώνει μια κύηση που δεν εξελίσσεται φυσιολογικά (παλίνδρομη κύηση, αποβολή). Υπερηχογραφική διάγνωση της κύησης.
Η υπερηχογραφική διάγνωση της κύησης
Η υπερηχογραφική διάγνωση της κύησης, είναι δυνατή μετά την 4η εβδομάδα, οπότε εμφανίζεται ο σάκος της κύησης. Μετά την 5η εβδομάδα, μπορεί να απεικονισθεί ο λεκιθικός ασκός, που αποτελεί εμβρυικό στοιχεία και μας επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ενδομήτρια κύηση. 
Το έμβρυο και η καρδιακή λειτουργία μπορούν να γίνουν αντιληπτά από την 6η εβδομάδα της κύησης.
Πότε χρειάζεται να επαναληφθεί η μέτρηση της β-χοριακής;
Η επαναλαμβανόμενη μέτρηση της χοριακής δεν είναι μια εξέταση ρουτίνας στην εγκυμοσύνη. Ο γιατρός σας θα την συστήσει μόνο σε περιπτώσεις που το κρίνει αυτός απαραίτητο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι μια κολπική αιμορραγία ή δυνατές κράμπες, μια υπερηχογραφική εικόνα που δημιουργεί διαγνωστικά ερωτηματικά, η υποψία εξωμήτριας κύησης, κ.α.
Με τη συνεργασία του Σπύρου Α. Βλάχου,  Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

~** Χαμηλή χοριακή που δεν διπλασιάζεται: Τι σημαίνει;
~ Η μέτρηση της β-χοριακής είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην διάγνωση και θεραπεία πολλών φυσιολογικών και παθολογικών καταστάσεων, η εκτίμηση της όμως θα πρέπει πάντα να γίνεται από ειδικό γιατρό, γιατί μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο άγχος στη μέλλουσα μαμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!  
Η β- χοριακή είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα κύτταρα του πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη. Ο πλακούντας ως γνωστόν είναι το όργανο που σχηματίζεται μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας και έχει ως σκοπό την θρέψη του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη.
  Η β- χοριακή είναι η ορμόνη που ανιχνεύεται στα τεστ εγκυμοσύνης, γιατί βρίσκεται και στα ούρα και στο αίμα της εγκύου.Στα ούρα ανιχνεύεται σε μικρότερες ποσότητες, γι’ αυτό και τα τεστ ούρων θεωρούνται αξιόπιστα κυρίως μετά την καθυστέρηση της περιόδου σε πρωινά ούρα.
Η β- χοριακή μπορεί να μετρηθεί στο αίμα της εγκύου περίπου 10-14 μέρες μετά την σύλληψη. Η μέτρηση της χοριακής στο αίμα δεν επηρεάζεται από την ώρα της ημέρας, το φαγητό ή την λήψη άλλων φαρμάκων πλην ορισμένων σκευασμάτων που λαμβάνονται σε ορισμένες περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης. Γενικά θεωρείται πολύ πιο αξιόπιστη από την μέτρηση στα ούρα και δίνει συγκεκριμένες τιμές, κάτι που δεν ισχύει στο τεστ ούρων.
Οι τιμές της β-χοριακής τείνουν να διπλασιάζονται κάθε 48-72 ώρες σε μια φυσιολογική κύηση. Το εύρος των φυσιολογικών τιμών είναι μεγάλο και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και από κύηση σε κύηση. Είναι υψηλότερες στις δίδυμες ή πολύδυμες κυήσεις καθώς και σε μερικές παθολογικές καταστάσεις εντός και εκτός εγκυμοσύνης.
Πότε συναντάμε χαμηλές τιμές στη β -χοριακή
Χαμηλές τιμές συναντάμε σε αποβολές, σύνδρομο κενού σάκου και εξωμήτριας κύησης. Ποιες είναι οι χαμηλές τιμές στη β-χοριακή  Οι τιμές κάτω από 5 mIU/ml θεωρούνται αρνητικές για εγκυμοσύνη και οι τιμές πάνω από 25 mIU/ml θεωρούνται θετικές. Η υπερηχογραφική επιβεβαίωση της κύησης μπορεί να γίνει όταν η τιμή της β- χοριακής είναι πάνω από 1000-2000 mIU/ml.
Τι γίνεται όταν η β-χοριακή δεν διπλασιάζεται;
Η χαμηλή τιμή χοριακής δεν είναι από μόνη της σημάδι ότι η κύηση δεν θα προχωρήσει καλά. Αυτό που θέλουμε είναι να διπλασιάζεται η ορμόνη κάθε 48-72 ώρες, μέχρι να φτάσει τα 1200 mIU/ml
Να ανησυχήσω;
Η μέτρηση μόνο μιας τιμής της β- χοριακής δεν είναι αρκετή για να μας δώσει απαντήσεις για την πορεία μιας εγκυμοσύνης ή να θέσει συγκεκριμένη διάγνωση. Συνήθως χρειάζονται πολλαπλές μετρήσεις ανά 48-72 ώρες , καθώς και υπερηχογραφική παρακολούθηση.
Η επαναλαμβανόμενη μέτρηση της χοριακής δεν είναι μια εξέταση ρουτίνας στην εγκυμοσύνη. Ο γιατρός σας θα την συστήσει μόνο σε περιπτώσεις που το κρίνει αυτός απαραίτητο.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι μια κολπική αιμορραγία ή δυνατές κράμπες, μια υπερηχογραφική εικόνα που δημιουργεί διαγνωστικά ερωτηματικά, η υποψία εξωμητρίου κυήσεως, κ.α.
Οι τιμές της χοριακής επιστρέφουν στα φυσιολογικά όρια ( <5 4-6="" a="" href="http://www.imommy.gr/anazitisi/?word=%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82" miu="" ml="" target="_blank">τοκετό.
Το διάστημα αυτό μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τις τιμές της κατά την διάρκεια του συμβάντος και τη ηλικία κύησης. Σε συνδυασμό με την μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου και ορισμένων άλλων υπερηχογραφιών και ορμονικών μετρήσεων στην 12η -14η εβδομάδα, οι τιμές της χοριακής αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο τεστ ( Papp-A) για την ανίχνευση πιθανών χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου.
Με τη συνεργασία του Σπύρου Α. Βλάχου,  Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος 

~** Αυχενική διαφάνεια: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
~ Η σημαντικότερη υπερηχογραφική εξέταση της εγκυμοσύνης είναι η αυχενική διαφάνεια, η οποία δείχνει την παρουσία υποδόριου υγρού πίσω από τον αυχένα του εμβρύου, κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, και η ποσότητά του κρίνει την υγεία του εμβρύου.
Είναι μία από τις πρώτες εξετάσεις που περιλαμβάνει σήμερα ο προγεννητικός έλεγχος και αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της προγεννητικής διάγνωσης. Με την εξέταση αυτή (η οποία συνδυάζεται με εξέταση αίματος ) μπορούν να διαγνωσθούν σοβαρές γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου και, κατ' επέκταση, να προσδιοριστεί εγκαίρως αλλά και με ασφάλεια κατά πόσο το έμβρυο είναι υγιές. Σήμερα αποτελεί εξέταση ρουτίνας, αφού γίνεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.
Πως γίνεται…
Ο κατάλληλος χρόνος για την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας  είναι μεταξύ της   11ης - 14ης εβδομάδα της κύησης. Όπως θα σας εξηγήσει και ο γιατρός σας η  διαδικασία είναι πολύ απλή: Ξαπλώνετε στο γνώριμο πια κρεβάτι του ιατρείου και ο γιατρός σας αφού επαλείψει στην κοιλίτσα σας το ειδικό τζελ, θα τοποθετήσει στην επιφάνειά της την κεφαλή του υπερηχογράφου  την οποία και θα κινεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης προκειμένου να απεικονίζεται στην οθόνη του υπολογιστή όσο το δυνατόν περισσότερο και σαφέστερα η εικόνα του εμβρύου. Εσείς μπορείτε άνετα να απολαμβάνετε το πρωτόγνωρο θέαμα από την οθόνη του υπολογιστή. Η διάρκεια της  εξέτασης δεν  υπερβαίνει τα 30 λεπτά, ωστόσο αν το μωρό δεν έχει την σωστή θέση, μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο, καθώς θα πρέπει να επαναληφθούν οι σχετικές μετρήσεις αρκετές φορές. Μπορεί ο γιατρός να κουνήσει ελαφρά τα κοιλιακά σας τοιχώματα, ώστε να αλλάξει τη θέση του εμβρύου. Μπορεί ακόμα να σας ζητηθεί να γίνει κάποιο διάλειμμα, μέχρι να επιτευχθεί η κατάλληλη θέση του. Όπως και να' χει, η εξέταση αυτή απαιτεί αρκετή υπομονή και θα πρέπει να δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος για να μελετηθεί με προσοχή το έμβρυο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει διακολπικό υπερηχογράφημα.
Τι μας δείχνει;
- Το πάχος της αυχενικής διαφάνειας: Όσο πιο λεπτό είναι το πάχος τόσο πιο μικρός είναι ο κίνδυνος για σύνδρομο Down.
- Το ορατό ή μη ορατό ρινικό οστό
- Η ροή του αίματος στην τριγλώχινα βαλβίδα της καρδιάς του εμβρύου
- Η ροή του αίματος στον φλεβώδη πόρο, στο ήπαρ του εμβρύου
- Το μήκος της άνω γνάθου
- Το κεφαλουριαίο μήκος
- Την παρουσία μεγακύστης, η οποία αυξάνει την πιθανότητα για χρωμοσωμικές ανωμαλίες
- Η καρδιακή συχνότητα.
- Η παρουσία ή μη παρουσία ανατομικών ανωμαλιών στο έμβρυο.
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η τιμή της αυχενικής διαφάνειας αυξάνεται όσο αυξάνεται ο χρόνος κύησης άρα και το μήκος του εμβρύου. Γι' αυτό οι τιμές της εξέτασης αντιστοιχίζονται απαραίτητα τόσο με το κεφαλουριαίο μήκος  του εμβρύου όσο και με την ακριβή ηλικία κύησης.
Βασική μέτρηση που αφορά στο παράγοντα κινδύνου για το Σύνδρομο Down και άλλες γενετικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες  είναι η μέτρηση του υγρού κάτω ακριβώς από το αυχένα του εμβρύου. Όσο πιο λεπτό είναι το πάχος της αυχενικής μοίρας τόσο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος, ενώ όσο πιο μεγάλο είναι το πάχος και αντίστοιχα η τιμή του δείκτη, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες ύπαρξης κάποιας ανωμαλίας στο έμβρυο.
Με το τέλος της εξέτασης οι μετρήσεις ενσωματώνονται στο  ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα υπολογισμού, μαζί με την ηλικία και το βάρος της εγκύου. Το αποτέλεσμα εκτυπώνεται άμεσα και είναι ένα κλάσμα πχ 1/1800 που δείχνει την πιθανότητα το μωρό να έχει την τρισωμία 21 (σύνδρομο Down - μογγολισμός), την τρισωμία 13 και την τρισωμία 18. Παράλληλα θα σας ζητηθεί και η λήψη αίματος προκειμένου να γίνουν ορμονικές μετρήσεις (PAPP-A, ελεύθερη β-hCG). Οι τιμές αυτές εισάγονται στο παραπάνω πρόγραμμα του υπολογιστή και το αποτέλεσμα είναι ένα ακόμη κλάσμα. Το 2ο αυτό κλάσμα μπορεί να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από το 1ο. Ευτυχές αποτέλεσμα της εξέτασης θεωρείται αυτό που  είναι μικρότερο από 1/280 (πχ 1/500, 1/1200, 1/2700) που σημαίνει ότι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος γενετικής ή χρωμοσωμικής ανωμαλίας στο έμβρυο. Μεγαλύτερη τιμή  (πχ 1/220, 1/140, 1/80) καθιστά σοβαρή την πιθανότητα τέτοιου κινδύνου.
*  Στα αποτελέσματα της αυχενικής διαφάνειας που θα σας δώσει ο γιατρός σας, θα φαίνεται η πρώτη τιμή (προϋπάρχουσα πιθανότητα) που προκύπτει λόγω της ηλικίας σας και στην συνέχεια η δεύτερη (τροποποιημένη πιθανότητα) που προκύπτει (μεγαλύτερη ή μικρότερη), μετά την μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και των ορμονών στο αίμα σας και η οποία είναι και αυτή που μας ενδιαφέρει γιατί θα δώσει και το «τελικό» αποτέλεσμα.
Με την συνεργασία του κ. Πέτρου Στεφανή (μαιευτήρας - γυναικολόγος)

~** Αμνιοπαρακέντηση:
Υπάρχει γυναίκα που να περιμένει παιδί και δεν προσπαθεί να φανταστεί το μωρό της; Γλυκά όνειρα που καμιά φορά έρχονται αντιμέτωπα με ένα μεγάλο φόβο: θα γεννηθεί υγιές; Οι περισσότερες γυναίκες κυριεύονται από την επιθυμία να τα ξέρουν όλα και να τα έχουν όλα υπό έλεγχο. Κι έτσι γεννιούνται οι αμφιβολίες. Πρέπει να γίνει αμνιοπαρακέντηση; Αμνιοπαρακέντηση είναι η επεμβατική εξέταση με την οποία διαπιστώνονται ενδεχόμενες γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου. Είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό τσίμπημα με τη βελόνα. Η βελόνα, με την καθοδήγηση του αισθητήρα του υπερήχου, τρυπάει το δέρμα της κοιλιάς εισάγεται μέσα στον αμνιακό σάκο και αναρροφά μια μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού, το οποίο είναι πλούσιο σε ζωντανά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά υποβάλλονται σε καλλιέργεια και αποκαλύπτουν το γενετικό υλικό του παιδιού. Έτσι, διαπιστώνεται αν είναι υγιές ή εμφανίζει γενετικά προβλήματα. Οι προγεννητικές αυτές έρευνες προσφέρουν αποτελέσματα 100% ασφαλή, αλλά αφορούν μόνο τις πιο διαδεδομένες χρωμοσωμικές αλλοιώσεις, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι το σύνδρομο Down. Η αμνιοπαρακέντηση είναι αναγκαία σε γυναίκες που  έχουν οικογενειακό ιστορικό χρωμοσωμικών ανωμαλιών, σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από 40 ετών ή σε γυναίκες όπου ο προγεννητικός έλεγχος έχει αναδείξει μεγάλο ρίσκο χρωμοσωμικών ανωμαλιών.
Το ρίσκο υπολογίζεται από την αυχενική διαφάνεια και την εξέταση PAP A στην οποία υποβάλλεται η γυναίκα μεταξύ 11-13 εβδομάδα της κύησης  Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που μπορεί να γίνεται αμνιοπαρακέντηση χωρίς να τηρούνται οι προηγούμενες προϋποθέσεις καθώς σε κάποιες περιπτώσεις τα κριτήρια είναι δύσκολο να αξιολογηθούν στην πραγματική τους βάση . Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, γύρω στο 20% των γυναικών που επιλέγουν την αμνιοπαρακέντηση δεν τη χρειάζονται. Πολλοί ειδικοί, μάλιστα, αντιτίθενται στην υπερβολική χρήση της εξέτασης αυτής, η οποία συχνά υπερεκτιμάται για να τροφοδοτηθεί μια ολόκληρη αγορά διαγνωστικών εξετάσεων σε βάρος των ασθενών. 
Tι να προσέξετε
Ο πραγματικός φόβος που συνδέεται με αυτή την εξέταση είναι ο κίνδυνος πρόκλησης αποβολής, που, ωστόσο, το ποσοστό κυμαίνεται από 0,5% έως 1%. Για τη λήψη χοριακής λάχνης (τροφοβλάστης) -εξέταση που γίνεται κατά το πρώτο τρίμηνο και συγκεκριμένα τη 10η με 12η εβδομάδα- το ποσοστό είναι μεγαλύτερο, περίπου 2%, δεδομένου ότι η εξέταση γίνεται όταν τα ποσοστά του κινδύνου είναι φυσιολογικά υψηλότερα.
Επιπλέον γεννάται το μεγάλο ερώτημα: τι θα κάνουμε εάν αποκαλυφθεί ότι το έμβρυο δεν είναι υγιές; Φόβο επίσης προκαλεί, όσο παιδικό κι αν ακούγεται, η ιδέα της βελόνας που τρυπάει την κοιλιά, παρόλο που η έγκυος δε νιώθει τίποτα. Ωστόσο, πριν υποβληθείτε σε αμνιοπαρακέντηση, πρέπει έχετε σκεφτεί όλες τις παραμέτρους και να έχετε σκεφτεί με τον σύντροφό σας πώς θα συμπεριφερθείτε σε περίπτωση που μάθετε κάτι δεν πάει καλά με το μωράκι σας.
- Αν αποκαλυφθεί ότι μωρό δεν είναι υγιές...
Πρέπει να γνωρίζετε ότι γενικά η εξέταση αυτή γίνεται γύρω στην 16η -19η εβδομάδα και χρειάζονται σχεδόν 20 ημέρες για να βγουν τα τελικά αποτελέσματα. Τα πρώτα αποτελέσματα με τεχνική PCR βγαίνουν σε 3 μέρες αλλά θα πρέπει να περιμένετε το τελικό αποτέλεσμα  Εάν, λοιπόν, αποφασίσετε τη διακοπή της κύησης, η εγκυμοσύνη θα έχει ήδη προχωρήσει αρκετά και η εμπειρία θα είναι αρκετά τραυματική. 
Η  λήψη χοριακής λάχνης, γίνεται στην 11η -13η εβδομάδα προκείμενου να αναλυθούν μεγαλύτερα ρίσκα ανάπτυξης χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Και πάλι το πρώτο αποτέλεσμα εξάγεται σε 3 μέρες προκειμένου να προβούμε σε διακοπή κύησης ενός παθολογικού εμβρύου χωρίς συνέπειες για τη μητέρα. 
Μην αφήνετε τους άλλους να σας προκαλούν άγχος
Κάτι άλλο που προκαλεί άγχος σχετικά με αυτές τις εξετάσεις είναι οι συμβουλές που οι άλλες μαμάδες σπεύδουν να σας δώσουν, π.χ. σε ποιο γιατρό να πάτε, αλλά και διάφορες τρομακτικές ιστορίες που καλό θα ήταν να αποφεύγετε να ακούσετε μέχρι να γεννήσετε. Για να εξασφαλίσετε μια εγκυμοσύνη με το μικρότερο δυνατό στρες πρέπει να έχετε συμπεριφορά ζεν, όχι μόνο όταν περιμένετε τα αποτελέσματα της εξέτασης, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 
Βέβαια, οι αμφιβολίες και οι αγωνίες είναι απολύτως φυσιολογικές. Επί εννέα μήνες, η μέλλουσα μαμά προσπαθεί να διαχειριστεί κάτι το άγνωστο. Φυσικά η ένταση των συναισθημάτων εξαρτάται από την προσωπικότητα, τη φυσική κατάσταση και τις εμπειρίες της καθεμιάς. Αλλά ακόμη και η διατάραξη της ορμονικής θεραπείας μπορεί να παίξει άσχημα παιχνίδια στη διάθεσή σας κάνοντάς σας πιο ανασφαλείς και ευάλωτες. Δε χρειάζεται να δραματοποιείτε την κατάσταση, αλλά να μάθετε να ζείτε με αυτές τις μεταπτώσεις. Πάρτε την απόφαση για τις προγεννητικές εξετάσεις όταν νιώθετε πραγματικά σίγουρη, ώστε να αποφύγετε υπερβολικούς φόβους αργότερα. 
Ποιος αποφασίζει;
Η πολύ σοβαρή απόφαση επιλογής των εγκύων εκείνων που πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω προγεννητικό έλεγχο και δη επεμβατικό δεν μπορεί να ληφθεί από την ίδια την έγκυο αλλά από τον γιατρό -μαιευτήρα που παρακολουθεί την εν λόγο κύηση. Πάντα βέβαια σε συνεννόηση με τη μητέρα και αφού πρώτα εξηγηθούν όλες οι παράμετροι.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στα ποσοστά επεμβατικών εξετάσεων καθώς οι γυναίκες μένουν έγκυοι σε μεγαλύτερη ηλικία και η επιστήμη έχει αποκτήσει μεγαλύτερη γνώση 
Ένα άλλο στοιχείο που δεν πρέπει να υποτιμάτε εάν αποφασίσετε ότι δε θα κάνετε τις εξετάσεις είναι τα σχόλια συγγενών και φίλων. Καθώς θα προχωρά η εγκυμοσύνη, θα έρθει η στιγμή κατά την οποία η κοιλιά δε θα κρύβεται πια και όλοι, μα όλοι, θα σας βομβαρδίζουν με ερωτήσεις. Δεδομένου ότι η αμνιοπαρακέντηση είναι μια σημαντική εμπειρία για κάθε γυναίκα που την θυμάται και τη βιώνει, μπορεί να ερωτηθείτε για το θέμα Δε χρειάζεται να επηρεάζεστε και να αγχώνεστε από τις άσκοπες παρατηρήσεις όσων επεμβαίνουν στην αυστηρά προσωπική σας σφαίρα. Παραμείνετε ψύχραιμη και υπερασπιστείτε την απόφασή σας με χαμόγελο.
Άλλες προγεννητικές εξετάσεις
Πέρα από την αμνιοπαρακέντηση και τη λήψη χοριακής λάχνης, μερικές ακόμη εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι και οι ακόλουθες: 
-      Το Α-test (τριπλή εξέταση) είναι μια εξέταση αίματος της μητέρας που γίνεται μεταξύ 15ης και 16ης εβδομάδας και δείχνει την πιθανότητα το παιδί να πάσχει από σύνδρομο Down. Το ποσοστό εσφαλμένων θετικών ή αρνητικών αποτελεσμάτων είναι της τάξης του 10-20%. Τα αποτελέσματα δεν είναι ασφαλή εάν η μητέρα είναι άνω των 35 ετών. Εάν εμφανιστεί πρόβλημα συνιστάται αμνιοπαρακέντηση. Η εξέταση αυτή έχει εγκαταλειφθεί και αντικατασταθεί από την αυχενική διαφάνεια. Πραγματοποιείται μόνο σε περιπτώσεις που δεν έχει γίνει αυχενική διαφάνεια για διάφορους λόγους όπως ανακάλυψη της κύησης σε προχωρημένη ηλικία η από αμέλεια 
-       Αυχενική διαφάνεια. υπερηχογράφημα με το οποίο ελέγχεται η αυχενική πτυχή του εμβρύου, ώστε να φανεί εάν υπάρχει σύνδρομο Down. Όταν συνδυάζεται με τη μέτρηση του PAPP-A και της ελεύθερης β-χοριακής γοναδοτροπίνης, η διαγνωστική αξία ανεβαίνει. Για περαιτέρω έρευνα συνιστάται και πάλι η αμνιοπαρακέντηση.
Μεγάλη επιστημονική πρόοδος  από τώρα...
Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια μεγάλη επιστημονική πρόοδος στο κεφάλαιο της προγεννητικής εξέτασης χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Πρόκειται για τον μη παρεμβατικό έλεγχο των χρωμοσωμικών ανωμαλιών όπου ο καρυότυπος του εμβρύου εξετάζεται από το αίμα της μητέρας και όχι από το αμνιακό υγρό του εμβρυϊκού σάκου.  Απομονώνονται τα κύτταρα του εμβρύου που βρίσκονται στο αίμα της μητέρας, συλλέγονται και πολλαπλασιάζονται μέχρι να επιτευχθεί ένας αριθμός αρκετός για χρωμοσωμική ανάλυση. Η νέα εξέταση, που γίνεται από 14η εβδομάδα, επιτρέπει την ανάλυση των πέντε χρωμοσωμάτων τα οποία ευθύνονται για το 80% των γενετικών ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένου και του συνδρόμου Down 
Με την συνεργασία της  Ιωάννα Τσιαούση (μαιευτήρας χειρουργός-γυναικολόγος)

~**  Εγκυμοσύνη: Τι σημαίνει ότι το μωρό μου είναι μικρό;
~ Μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η άποψη ότι τα μωρά έπαιρναν όλα όσα χρειάζονταν από τη μητέρα τους πριν από τη γέννα. Σήμερα πλέον γνωρίζουμε ότι πολλά πράγματα, μεταξύ αυτών η διατροφή και ο τρόπος ζωής σας, επηρεάζουν το μωρό ήδη από την στιγμή της σύλληψής του και ενδεχομένως θέτουν τις προϋπόθεσης για την κατάσταση της υγείας του στο μέλλον.
Όταν ένα μωρό περιγράφεται ως «μικρό» για το στάδιο της κύησης, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι όσο μεγάλο θα αναμενόταν για το στάδιο στο οποίο έχει φτάσει η εγκυμοσύνη σας. Το μέγεθος όμως δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ανάπτυξη- τα περισσότερα μικρόσωμα μωρά αναπτύσσονται τέλεια, εντούτοις μερικά μωρά μπορεί να είναι μικρά γιατί υποσιτίζονται.
Συχνά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε γιατί ένα μωρό είναι μικρό, αλλά είναι μέρος της συνηθισμένης προγεννητικής φροντίδας να αναζητούνται σημάδια υποσιτισμού του. Με τη βοήθεια εξετάσεων μπορούμε να διακρίνουμε τα μωρά που απλά είναι μικρόσωμα από αυτά που είναι υποσιτισμένα, γιατί συνήθως στις δεύτερες περιπτώσεις διαπιστώνεται πρόβλημα στον πλακούντα ή στην παροχή αίματος. Σε αυτή την περίπτωση το μωρό κινείται λιγότερο ζωηρά, ενώ διοχετεύει την ποσότητα αίματος που χρειάζονται τα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά και εγκέφαλος, παρέχοντας αίμα από το συκώτι και τα νεφρά του. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης.
Πού μπορεί να οφείλεται;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα, αλλά έρευνες στις εγκύους που το παρουσίασαν, μας οδηγούν σε γενικά συμπεράσματα. Για παράδειγμα:
-  Tο συναισθηματικό και το φυσικό άγχος (συχνό αποτέλεσμα των οικονομικών προβλημάτων, του έντονου ρυθμού εργασίας ή της έλλειψης υποστήριξης από τον κοινωνικό περίγυρο) συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο.
-  Οι γυναίκες που είναι πολύ αδύνατες, παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές, ακολουθούν αυστηρή δίαιτα ή συνεχίζουν να υποφέρουν από ναυτία και εμετούς ακόμη και μετά τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
-  Το ίδιο συμβαίνει και με γυναίκες που έχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους ή υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες όπως η νεφρική ανεπάρκεια.
-  Το κάπνισμα, η διαμονή σε μεγάλο υψόμετρο (που επηρεάζει τον πλακούντα) και η έκθεση της εγκύου σε χημικές ουσίες παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο.
-  Προσοχή χρειάζεται επίσης και για τα μωρά που γεννιούνται με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους. -  Με την αργή ανάπτυξη συνδέονται και συγκεκριμένες χρωμοσωματικές ανωμαλίες ενώ ίσως υπάρχει και γενετική αιτία του προβλήματος, ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί η γέννηση ενός μωρού με καθυστερημένη ανάπτυξη ή αν η ίδια η μητέρα ήταν ένα μωρό που δεν τρεφόταν επαρκώς κατά τη διάρκεια της κύησής της.
-  Τέλος, άλλα στοιχεία που συντείνουν στο πρόβλημα είναι η ανεπαρκής αύξηση του επιπέδου του πλάσματος στο αίμα της μητέρας και η έλλειψη προγεστερόνης.
  Συμβουλές για μια καλή αρχή
Η εγκυμοσύνη έχει μεγάλες απαιτήσεις από το σώμα σας, γι' αυτό προσπαθήστε να μην αγνοείτε τις ανάγκες του. Αν και οι πιο πολύπλοκοι λόγοι για την περιορισμένη ανάπτυξη του εμβρύου δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν, μερικοί κίνδυνοι μπορούν να προβλεφθούν και να εξαλειφθούν.
-  Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό από την εποχή της σύλληψης του μωρού)
-  Ζητείστε τη βοήθεια του γιατρού σας αν πάσχετε από χρόνια ασθένεια, αν σας ταλαιπωρεί κάποια μόλυνση ή αντιμετωπίζετε διατροφικές διαταραχές.
-  Αποφύγετε όλα τα φάρμακα- εκτός αν σας τα συστήσει ο γιατρός σας.
-  Συζητείστε με τον προϊστάμενο σας αν δουλεύετε σε περιβάλλον με επικίνδυνες ουσίες ή αν η δουλειά σας προκαλεί πολύ άγχος.
-  Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όσο το δυνατό περισσότερο, ιδιαίτερα αν περιμένετε περισσότερα από ένα μωρά.
-  Δώστε στο σώμα σας ένα περιθώριο τουλάχιστον 8 μηνών να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάστασή του πριν ξαναμείνετε έγκυος.
Προσδιορίζοντας το πρόβλημα
Ο γιατρός θα υπολογίσει την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού και θα κρίνει την ανάπτυξη του παιδιού σας από την υπερηχογραφική σας εξέταση και παραδοσιακά από το μέγεθος της μήτρας. Τη 12η εβδομάδα της κύησης η μήτρα βρίσκεται ακριβώς πάνω από το ηβικό οστό. Την 20ή θα έχει φτάσει στον ομφαλό σας, ενώ την 24η θα έχει φτάσει περίπου στη βάση των πλευρών. Ίσως κάνετε εξετάσεις για να διαπιστωθεί η ακριβής ηλικία του εμβρύου- το διάστημα σε εβδομάδες από την αρχή της τελευταίας σας περιόδου. Τα μωρά που φαίνεται να έχουν ελλιπή ανάπτυξη περιγράφονται είτε ως SFD (από τα αρχικά των λέξεων small for dates ή ως SGA (small for gestational age).
Η μέτρηση μεταξύ του ηβικού οστού και του πάνω μέρους της μήτρας μπορεί να διαπιστώσει κάποια από τα μωρά που ανήκουν στην κατηγορία SGA, αλλά συχνά οδηγεί σε ανακριβείς εκτιμήσεις.
Η εξέταση με υπέρηχο μπορεί να μετρήσει την κοιλιά και το κεφάλι του μωρού, να ελέγξει την συμπεριφορά του, να εξετάσει τον πλακούντα και τον όγκο του αμνιακού υγρού. Οι συχνοί υπέρηχοι παρακολουθούν την εξέλιξη του μωρού και αποδεικνύουν ότι τα έμβρυα συχνά ξεπερνούν το πρόβλημα μετά από μια περίοδο αργής ανάπτυξης.
Πως αντιμετωπίζεται;
Μερικές φορές είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί ένα μωρό δεν αναπτύσσεται κανονικά και να θεραπεύσουμε το πρόβλημα με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε υγιεινή διατροφή ή να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με το κάπνισμα ή το οινόπνευμα. Οι πολύ βαριές ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με ενδοφλεβια διατροφή. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να θεραπεύσει μια μόλυνση, μια χρόνια ασθένεια ή τις επιπλοκές μια εγκυμοσύνης. Τα φάρμακα μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στον πλακούντα ενώ η ξεκούραση και η καλή διατροφή τον βοηθούν να λειτουργήσει σωστά, ιδιαίτερα αν περιμένετε περισσότερα από ένα μωρά. Η διαμονή στο νοσοκομείο είναι πιθανή, όταν δεν πρέπει να κινείστε και όταν δε μπορείτε να ξεκουραστείτε στο σπίτι. Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν η καλύτερη λύση θα είναι να γεννήσετε το μωρό είτε με καισαρική τομή ή με προγραμματισμένο τοκετό.
Δίδυμη & τρίδυμη κύηση  
Περίπου τα μισά από τα δίδυμα που γεννιούνται ζυγίζουν λιγότερο από 2,5 κιλά, το όριο που θεωρείται χαμηλό βάρος στη γέννα. Τα τρίδυμα είναι κατά μέσο όρο μικρότερα -ζυγίζουν περίπου 2 κιλά. Το μικρό βάρος δε σημαίνει ότι τα μωρά έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη, αλλά σε μια πολλαπλή κύηση διεκδικούν όσο το δυνατό περισσότερα θρεπτικά στοιχεία, οπότε η καλή διατροφή της μητέρας θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη των εμβρύων. Τα δίδυμα από διαφορετικά ωάρια έχουν το καθένα το δικό του πλακούντα, αλλά όσα προέρχονται από το ίδιο ωάριο μοιράζονται τον ίδιο, και καθώς πάντα κάποιο από τα δυο τείνει να πάρει προτεραιότητα, τα δίδυμα συχνά μεγαλώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Το μικρότερο από τα δυο ίσως να μην καταφέρει να αναπτυχθεί τόσο στο μέγεθος όσο και στο βάρος ακόμα και μετά τη γέννηση του - όμως κάθε μωρό είναι μοναδικό.
Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Τσιαούση (μαιευτήρας - γυναικολόγος)

*** 10 (απλά) πράγματα που είναι αδύνατον να κάνει μια έγκυος!
~ Κακά τα ψέματα. Όσο fit και να είναι μια μέλλουσα μανούλα, σε όσο «υπέροχη φόρμα» και αν βρίσκεται, όσο και να θέλει να κάνει κάποια πράγματα, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της, απλώς είναι αδύνατον να τα κάνει! Η συγγραφέας και blogger Chelsea Foy, μας λέει αυτά με τον μεγαλύτερο βαθμό…δυσκολίας!
1. Να σηκωθώ από το πάτωμα
Αυτή η συγκεκριμένη μανούβρα χρειάζεται μια ιδιαίτερη δεξιοτεχνία αλλά και μια συγκεκριμένη τεχνική. Η συγκεκριμένη τεχνική συνοδεύεται από... βογκητά, αναστεναγμούς, ενώ κάποιες φορές διαρκεί έως και 30 δευτερόλεπτα!
2. Να καθίσω στο πάτωμα
Ίσως για κάποιον που δεν είναι έγκυος στον όγδοο μήνα να φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι καθόλου. Μερικές φορές μάλιστα χρειάζεται να…αλλάξω πολλές, πολλές και διάφορες στάσεις μέχρι να βρω κάποια… σχετικά βολική.
3. Να αλλάξω πλευρό στο κρεβάτι
Χα, λες και από θαύμα, ξαφνικά έχει χαθεί όλος ο έλεγχος των μυών της κοιλιάς μου και χρειάζομαι πλήρη συγκέντρωση και συντονισμό κινήσεων για να βρεθώ από τη μια άκρη του κρεβατιού στην άλλη. (Για να μην αναφέρω τι γίνεται όταν το μωρό γυρνάει από αριστερά και εσύ θέλεις να γυρίσεις δεξιά)
4. Να βάλω παπούτσια
Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το κάνω αυτό για τις επόμενες 8 εβδομάδες. Γι΄αυτό και προτιμάω να φοράω απλώς σαγιονάρες...
5. Να πλύνω τα πιάτα
Και ξαφνικά... δεν μπορώ να φτάσω τον νεροχύτη! Οι πάγκοι της κουζίνας είναι στο ίδιο ύψος με την κοιλιά μου, επομένως πρέπει να πλένω τα πιάτα με τεντωμένα χέρια.
6. Να αγκαλιάσω
Όταν πλέον ο καλός μου θέλει να με αγκαλιάσει έρχεται από πίσω, πράγμα βολικό αλλά...κάπως παράξενο. Κάποιες φορές πάλι το επιχειρεί από το πλάι, (πράγμα επίσης παράξενο). Αχ πόσο μου λείπουν οι κανονικές αγκαλιές.
7. Να φορέσω το παντελόνι μου  
Βέβαια, τα τζιν είναι πολύ βολικά…όταν κάποια στιγμή καταφέρνεις να τα φορέσεις!
8. Να καθίσω στο γραφείο
Ισχύει ότι και για το…λήμμα 5 «Να πλύνω τα πιάτα».
9. Να κρατήσω ένα κουτί
Γενικά, υποθέτω, ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν επιχειρούν να κουβαλήσουν κουτιά στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αν χρειαστεί θυμηθείτε: το να κρατάς ένα κουτί έχοντας κοιλιά με διάμετρο περίπου ενάμιση μέτρο, είναι μάλλον αδύνατο.
10. Να σκύψω για να πιάσω κάτι που έπεσε  
Μπορώ ακόμα -οριακά- να σκύψω και να πιάσω κάτι από κάτω , χωρίς να λυγίσω τα γόνατά μου. Θέλω όμως; Όχι. Δεν θέλω!

***  Τα οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία της καρδιάς - Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες
Η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τα προστατευτικά για την καρδιά οφέλη της «καλής» χοληστερίνης, δηλαδή της υψηλής πυκνότητας λιπροπρωτεΐνης (HDL).Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, διευκολύνουν την «καλή» χοληστερίνη να γίνει ακόμη πιο καλή.
Τα υψηλά επίπεδα τόσο της «κακής» χοληστερίνης ή της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), όσο και των τριγλυκεριδίων (των λιπιδίων του αίματος) σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Από την άλλη, η «καλή» χοληστερίνη (HDL) σχετίζεται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Η λειτουργική προστατευτική ικανότητα της «καλής» χοληστερίνης έχει εξίσου μεγάλη σημασία με το επίπεδό της, δηλαδή πόσο υψηλή είναι σε έναν άνθρωπο. Όμως, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η HDL δεν «δουλεύει» εξίσου καλά στους ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ακριβώς η λειτουργική και προστατευτική ικανότητα της HDL βελτιώνεται χάρη στη μεσογειακή διατροφή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μοντσερά Φιτό του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του Νοσοκομείου ντελ Μαρ της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", μελέτησαν σχεδόν 300 ανθρώπους με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και με μέση ηλικία 66 ετών.
Οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: μία που έκανε παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (τέσσερα κουταλάκια τη μέρα κατά μέσο όρο), μία που έκανε μεσογειακή διατροφή με ξηρούς καρπούς αντί για ελαιόλαδο και μία που απλώς έτρωγε υγιεινά αλλά όχι μεσογειακά.
Οι αναλύσεις αίματος και άλλες μετά την μελέτη που κράτησε ένα έτος, έδειξαν ότι μόνο η τρίτη (απλώς υγιεινή) διατροφή μείωσε τόσο την ολική όσο και την «κακή» χοληστερίνη (LDL). Καμία από τις τρεις ομάδες δεν εμφάνισε σημαντική αύξηση της «καλής» χοληστερίνης (HDL). Όμως το βασικότερο ποιοτικό εύρημα ήταν ότι η πρώτη ομάδα (με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) είχε πλέον σημαντικά αποτελεσματικότερη λειτουργία της HDL.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η μεσογειακή διατροφή διευκολύνει την «καλή» χοληστερίνη να απομακρύνει την παραπανίσια χοληστερίνη από τις πλάκες των αρτηριών και να τη μεταφέρει στο ήπαρ, όπου τελικά χρησιμοποιείται για την παραγωγή ορμονών ή απομακρύνεται από το σώμα τελείως.
Η μεσογειακή διατροφή αυξάνει επίσης την αντιοξειδωτική προστασία της HDL, βελτιώνοντας την ικανότητά της να αντισταθμίζει την οξειδωτική δράση της LDL, η οποία «πυροδοτεί» το σχηματισμό πλακών στις αρτηρίες.
Ακόμη, βοηθά να χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και το αίμα να ρέει πιο ελεύθερα.
Από την άλλη, οι ερευνητές δήλωσαν έκπληκτοι από το ότι η απλώς υγιεινή διατροφή, παρόλο που μειώνει το επίπεδο της ολικής και της κακής χοληστερίνης, επιδρά αρνητικά στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της HDL. Και όσο μειώνεται η αντιφλεγμονώδης ικανότητα της καλής χοληστερίνης, τόσο αυξάνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Πηγή: onmed.gr
~***  Μύκητες στα νύχια χεριών και ποδιών: Οι 8 κανόνες πρόληψης
~ Στην ονυχομυκητίαση, τα δερματόφυτα, τα οποία σχετίζονται με τους μύκητες του γένους Trichophyton, Epidermophyton και Microsporum, είναι οι πλέον συχνοί τύποι των μυκήτων της πάθησης και ευθύνονται για το 90% των λοιμώξεων των νυχιών.
* Οι μύκητες στα νύχια (ονυχομυκητίαση) δεν είναι ένα απλό αισθητικό πρόβλημα. Μπορεί να προσβληθεί ένα ή περισσότερα από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών, αλλά πιο συχνά αυτό συμβαίνει στα πόδια. Αυτή η λοίμωξη (η μυκητίαση) δημιουργεί πάχυνση των νυχιών (λόγω συσσώρρευσης σαθρού υλικού κάτω απ τα νύχια), δυσχρωμία (το νύχι αλλάζει χρώμα, γίνεται κίτρινο, καφέ, μαύρο) και ονυχόλυση (αποκόλληση του νυχιού απ το υγιές δέρμα).
Όσο καλύτερα φροντίζει κανείς για τη σωστή υγιεινή των νυχιών και ξεκινήσει γρήγορα την θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγεί.
~ Γιατί αναπτύσσονται μύκητες στα νύχια;Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί. Συχνότερα όμως συμβαίνει σε άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή κυκλοφορικές διαταραχές (αγγειοπάθεια). Στα παιδιά οι μύκητες στα νύχια είναι σχετικά σπάνιο να συμβούν.
Οι μύκητες μεταδίδονται είτε με άμεση επαφή, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από ζώα σε άνθρωπο, είτε με έμμεση. Είναι δυνατόν, δηλαδή, να μεταδοθούν στον άνθρωπο από το έδαφος, την άμμο και τις πετσέτες. Γι' αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η άμεση κατάκλιση στην άμμο. Χρησιμοποιήστε κάποια ψάθας, ή πετσέτας, η οποία καλό είναι να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα ίδια άτομα κάθε φορά. Αλλιώς να είναι άτομα που γνωρίζουμε ασφαλώς, ότι δεν εμφανίζουν κάποια μορφή μυκητιάσεως. Επίσης εάν έχουμε μόλυνση από μύκητες, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε ψάθα αντί για πετσέτα στην παραλία. Αυτήν, μάλιστα, πρέπει να την πλένουμε πριν από κάθε χρήση.
Εκείνο που βοηθά στην ανάπτυξη των μυκήτων είναι η υγρασία και η αυξημένη θερμοκρασία. Εάν π.χ. φοράτε συχνά μπότες, οι οποίες κάνουν τα πόδια σας ζεστά και υγρά, τότε ένας μύκητας μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται γύρω από τα νύχια των ποδιών. Επίσης, εάν συνηθίζετε να περπατάτε με γυμνά πόδια σε αποδυτήρια-γυμναστήρια, μπορεί να "κολλήσετε" ένα μύκητα από το ζεστό και υγρό πάτωμα. Μπορεί ακόμη, να μεταδοθούν στον άνθρωπο από τα ζώα. Αυτό πιο συχνά γίνεται από τους σκύλους και τις γάτες. Γι' αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με άγνωστα, ή αδέσποτα ζώα.
Οι άνθρωποι που βρέχουν συχνά τα χέρια τους (π.χ., οι νοικοκυρές, αυτοί που πλένουν πιάτα στα εστιατόρια, οι καθαρίστριες) έχουν αυξημένη πιθανότητα να προσβληθούν από μυκητίαση.
Μύκητες στα νύχια: Θεραπεία
Σήμερα, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι φαρμακευτικών αγωγών για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης. Υπάρχουν οι τοπικές θεραπείες και οι από του στόματος θεραπείες. Η θεραπεία εξαρτάται από την βαρύτητα της λοίμωξης. Η θεραπεία μπορεί να είναι μόνο τοπική, εάν η μήτρα του νυχιού δεν είναι προσβεβλημένη, ή συνδυασμός τοπικής και από του στόματος, εάν η μήτρα του νυχιού είναι προσβεβλημένη.
Και οι δύο θεραπείες σκοτώνουν τον μύκητα και αποτρέπουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό κάθε υπολειπόμενου μύκητα κάτω από τα νύχια. Αυτό συμβαίνει μόνο εφόσον ακολουθηθεί σωστά η θεραπεία. Για να θεραπευτεί η ονυχομυκητίαση, η λοίμωξη πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς από το νύχι. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να ακολουθηθεί πιστά η θεραπεία για όσο καιρό χρειάζεται το νύχι να μεγαλώσει και να βγει καινούργιο.
Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως 6 μήνες για τα νύχια των χεριών και 9-12 μήνες για τα νύχια των ποδιών, ανάλογα με τη βαρύτητα της ονυχομυκητίασης.
Εάν δεν θεραπευτεί η ονυχομυκητίαση μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες. Τα μολυσμένα νύχια μπορεί να γίνουν πιο παραμορφωμένα και επώδυνα και οι ασθενείς μπορεί να δυσκολευτούν ακόμη και να περπατήσουν στην περίπτωση που είναι προσβεβλημένα τα νύχια των ποδιών.
Επίσης, η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα νύχια ή από άτομο σε άτομο ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, π.χ. χρησιμοποιώντας κοινές πετσέτες σε κοινά μπάνια, κοινά εργαλεία για μανικιούρ ή πεντικιούρ. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να θεραπεύσει κανείς μία μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών το συντομότερο δυνατό.

Μύκητες στα νύχια: Τι πρέπει να προσέχετε πάντα

  1. Για να προστατεύετε τα χέρια σας απ την υγρασία, όταν πρόκειται να κάνετε "υγρή" δουλειά (π.χ. πλύσιμο πιάτων) να φοράτε 100% βαμβακερά γάντια και από πάνω αδιάβροχα γάντια.
  2. Να σκουπίζετε σχολαστικά τα χέρια σας. Μια φορά την ημέρα να τα φροντίζετε με μια κρέμα θρέψης και ενυδάτωσης. Όσο πιο γερά είναι τα νύχια σας τόσο πιο δύσκολα θα παρουσιάσουν ονυχομυκητίαση.
  3. Να έχετε κομμένα τα νύχια σας μικρά. Να καθαρίζετε τις περιοχές που έχουν πάχυνση.
  4. Να μην χρησιμοποιείτε τα ίδια εργαλεία (π.χ. νυχοκόπτης) στα προσβεβλημένα και στα υγιή νύχια. Εάν η περιποίηση των νυχιών σας γίνεται από επαγγελματία, να του δίνετε να χρησιμοποιεί τα δικά σας ατομικά εργαλεία, ειδικά την περίοδο της θεραπείας σας. Τα νύχια που τραυματίζονται, είτε από ένα χτύπημα, είτε επειδή τα κόβουμε πολύ κοντά, μπορούν να προσβληθούν πιο εύκολα από μύκητες.
  5. Να φοράτε παπούτσια με ανατομική στήριξη και με πλατύ πέλμα (όχι στενά). Να μη φοράτε μυτερά παπούτσια, τα οποία πιέζουν τα δάκτυλα των ποδιών σας.
  6. Να προτιμάτε τις βαμβακερές κάλτσες. Να αλλάζετε αμέσως τις κάλτσες σας όταν ιδρώνετε, ή όταν βρέχονται τα πόδια σας. Να φοράτε καθαρές κάλτσες κάθε μέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αντιμυκητιασική σκόνη (τάλκ) μέσα στα παπούτσια. Αυτή απορροφά την υγρασία και να διατηρεί τα πόδια σας στεγνά.
  7. Οι διαβητικοί ή αυτοί που πάσχουν από ψωρίαση ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου της νόσου. Επιρρεπείς στη νόσο είναι επίσης και όλοι όσοι ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες. Το υγρό περιβάλλον (π.χ. αθλητικά παπούτσια) είναι το ευνοϊκότερο για τη δημιουργία μυκήτων.
  8. Να αποφεύγετε το περπάτημα με γυμνά πόδια σε δημόσιους χώρους, όπως π.χ. τα αποδυτήρια στα γυμναστήρια.
Η ονυχομυκητίαση δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι. Η γνώμη του ειδικού και η κατάλληλη θεραπεία με αντιμυκητιασικά χάπια, ή η τοπική εφαρμογή κατάλληλης αλοιφής θα φέρουν άμεσα τη λύση.
http://www.mayoclinic.org

***  Πώς να σταματήσετε την καρδιακή προσβολή σ’ένα λεπτό!!
~  Το ότι δεν το ξέρεις δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κιόλας και το σημαντικότερο…σώζει ζωές! Ξέρατε ότι το κόκκινο πιπέρι μπορεί να εμποδίσει την καρδιακή προσβολή σ’ένα λεπτό; Έτσι καλό θα ήταν να το έχετε πρόχειρο τουλάχιστον στο ντουλάπι της κουζίνας σας γιατί ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να χρειαστείτε αυτό το πολύτιμο συστατικό.
Ένας Αμερικάνος βοτανολόγος, ο Δρ.Κρίστοφερ , δεν έχει χάσει κανέναν ασθενή του από καρδιακή προσβολή στα 35 χρόνιατης καριέρας του.Αυτό που κάνει είναι να δίνει ένα κουταλάκι του τσαγιού κόκκινο πιπέρι σε μια κούπα του τσαγιού νερό σε ασθενείς που έχουν τις αισθήσεις τους.Αυτή η θεωρία είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη από προσωπική εμπειρία κια όχι από μελέτες που γίνονται σε ελεγχόμενες συνθήκες.Άρα είναι ακόμα πιο αξιόπιστη.
Ο λόγος που το κόκκινο πιπέρι αποτρέπει την καρδιακή προσβολή είναι γιατι έχει 90 ουσίες τουλάχιστον και σ’αυτές περιλαμβάνοναι η Χαμπανέρο,το Τά’ι’ τσί,το Άφρικαν μπερντ,Χαλαπίνο,καυτό πιπέρι από τη Τζαμάικα και το Σκοτς Μπόνετ(ένα είδος πολύ καυτής ξερής κόκκινης πιπεριάς). Ο συνδυασμός του κουταλιού κόκκινο πιπέρι και ενός ποτηριού νερό μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που έχουν πάθει καρδιακή προσβολή αλλά έχουν τις αισθήσεις τους και αναπνέουν.
Αν το άτομο είναι αναίσθητο, βάλτε μερικές σταγόνες από το απόσταγμα κόκκινου πιπεριού κάτω από τη γλώσσα του ασθενούς.
Αυτό θα αυξήσει το ρυθμό της καρδιάς και θα μεταφέρει το αίμα σ’όλα τα μέρη του σώματος έτσι ώστε να έρθει σε ισορροπία η κυκλοφορία.Έχει επίσης αιμοστατικά αποτελέσματα,σταματά την αιμορραγία κια βοηθά στην ανάρρωση της καρδιάς.
Το φάρμακο που ακολουθεί θεωρείται το καλύτερο για έκτακτες ανάγκες καρδιακής προσβολής. Απλώς θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινο πιπέρι και όχι καυτό.
Συστατικά:
Σκόνη από κόκκινο πιπέρι, μερικές φρέσκιες, κόκκινες πιπεριές, 50% αλκοόλ (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βότκα),1 λίτρο μπουκάλι νερό και γάντια.
Προετοιμασία:
1.Φορέστε τα γάντια , γιατί οι πιπεριές είναι πολύ καυτές.
2.Γεμίστε το ένα τέταρτο του μπουκαλιού με τη σκόνη από κόκκινο πιπέρι και βάλτε αρκετό αλκοόλ να καλύψετε τη σκόνη. Αν είναι δυνατόν, κάντε το αυτό την πρώτη μέρα της Νέας Σελήνης.
3.Ανακατέψτε μερικές φρέσκιες ,κόκκινες πιπεριές και προσθέστε αρκετό αλκοόλ ώστε να έχει υφή σάλτσας.
4.Προσθέστε το μείγμα στο μπουκάλι που πρέπει τώρα να είναι κατά τα ¾ γεμάτο.
5.Γεμίστε ως απάνω το μπουκάλι με αλκοόλ και κλείστε το καλά. Ανακινείστε το αρκετές φορές μέσα στη μέρα.
6.Αφήστε το μείγμα μέχρι την επόμενη Νέα Σελήνη(μετά από 28-29 μέρες) και στραγγίστε το χρησιμοποιώντας μια γάζα. Κρατείστε το σε σκούρο μπουκάλι.
7.Αν θέλετε να έχετε μια πολύ δυνατή χροιά , στραγγίστε το μετά από 3 μήνες.
8.Κλείστε το μπουκάλι και αποθηκεύστε το σε ξηρό και σκοτεινό μέρος.Δε χαλάει επομένως μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για όσο καιρό θέλετε.
Δοσολογία: 5-10 σταγόνες αυτού του βάμματο σε ασθενή που έχει τις αισθήσεις του και έχει πάθει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο . Δώστε του άλλες 5 με 10 σταγόνες σε 5 λεπτά . Επαναλάβετε τη θεραπεία μέχρι η κατάσταση του ασθενούς να βελτιωθεί . Αν ο ασθενής είναι αναίσθητος , βάλτε 1-3 σταγόνες κάτω από τη γλώσσα του και αρχίστε ΚΑΡ.Π.Α.(ανάνηψη). Επαναλάβετε τη θεραπεία κάθε 5 λεπτά μέχρι ο ασθενής να συνέλθει .
Τα ωφέλη στην υγεία:
-Το κόκκινο πιπέρι έχει ιδιότητες κατά των μηκύτων.
-Έχει θετικές επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα γιατί διεγείρει την παραγωγή γαστρικών υγρών και ανακουφίζει από τα αέρια.
-Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες ιδιαίτερα για τον καρκίνο του πνεύμονος και τους καπνιστές.Η καπσα’ι’σίνη στο κόκκινο πιπέρι είναι γνωστή για την αποφυγή ανάπτυξης όγκων από τον καπνό και έχει παρόμοια αποτελέσματα σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο συκωτιού.
-Βοηθάει στη θεραπεία στομαχικών προβλημάτων,ημικρανιών,συμπτωμάτων γρίπης,αλλεργιών,παχυσαρκίας,ερυθρότητος,πονόδοντου και αρθριτικών.
Υπάρχουν 26 διαφορετικά συστατικά στο πιπέρι αυτό , όπως ασβέστιο ,ψευδάργυρος ,σελήνιο ,μαγνήσιο ,βιταμίνες Α και C.
Ετοιμάστε αυτό αυτό το φάρμακο και πάντοτε να το έχετε πρόχειρο γιατί το κόκκινο πιπέρι είναι ένα από τα πιο δυνατά φυσικά μπαχαρικά που μπορούν να κάνουν θαύματα στην καρδιά

***  Νέα θεραπεία για τον HIV
 
~ Έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρώτο ολοκληρωμένο σχήμα ενός δισκίου για την αντιμετώπιση του HIV σε ενήλικες και εφήβους στην Ευρώπη.
* Ο συνδυασμός δαρουναβίρης/κομπισιστάτης/εμτρισιταβίνης/τενοφοβίρης αλαφεναμίδης αποτελεί το μοναδικό σχήμα ενός δισκίου (STR) με βάση τη δαρουναβίρη που έχει λάβει έγκριση για την αντιμετώπιση του HIV-1 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μοναδικό αυτό STR με βάση τη δαρουναβίρη που ενδείκνυται για τη θεραπεία αυτής της ομάδας ασθενών, συνδυάζει την αποδεδειγμένη και μακροχρόνια αποτελεσματικότητα της δαρουναβίρης με το βελτιωμένο προφίλ των νεφρικών εργαστηριακών εξετάσεων και της οστικής πυκνότητας του συνδυασμού F/TAF σε σύγκριση με τον συνδυασμό F/TDF (εμτρισιταβίνη / φουμαρική τενοφοβίρη δισοπροξίλη). Είναι η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία που προσφέρει τα πλεονεκτήματα ενός STR, σε συνδυασμό με τον υψηλό γενετικό φραγμό στην ανάπτυξη αντοχής που προσφέρει η δαρουναβίρη.
«Υπάρχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή που είναι φορείς του HIV. Η διαθεσιμότητα θεραπευτικού σχήματος ενός δισκίου, με υψηλό φραγμό στις μεταλλάξεις αντοχής, περιορίζει την ανάγκη χορήγησης ξεχωριστών δισκίων, μειώνοντας την επιβάρυνση από τη λήψη δισκίων στην καθημερινότητα των ασθενών, και βοηθώντας τους να επιτύχουν καλύτερη συμμόρφωση στη θεραπεία και ιολογική καταστολή», είπε ο Jean-Michel Molina, Καθηγητής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Paris Diderot.
«Στη Janssen, έχουμε αναλάβει τη δέσμευση για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και καινοτόμων θεραπειών που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της συμμόρφωσης και της αντοχής. Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τον HIV πιο απλά, βοηθώντας όλους όσους ζουν με τον ιό HIV να επιτύχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα βελτιωμένη ποιότητα ζωής», είπε ο ο Lawrence M. Blatt, Ph.D., Γενικός Διευθυντής Θεραπευτικής Κατηγορίας, Janssen Infectious Diseases Therapeutics.
Στις 20 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Χρήση στον Άνθρωπο (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για το D/C/F/TAF. Αυτή η επακόλουθη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει στη Janssen να κυκλοφορήσει εμπορικά το D/C/F/TAF σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

*** Φάρμακα για βήχα και κρυολόγημα στο παιδί: Απαντήσεις σε 5 συχνές ερωτήσεις
 
~ Η θεραπεία ενός παιδιού που έχει βήχα μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από όσο νομίζετε, ειδικά όσον αφορά στην επιλογή του σωστού τύπου φαρμακευτικής αγωγής.
 * Παρακάτω δίνονται απαντήσεις σε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις των γονιών σχετικά με τα φάρμακα για τον βήχα (π.χ. σιρόπι) και το κρυολόγημα στο παιδί:
1. Ποια φάρμακα/σιρόπια για τον βήχα και το κρυολόγημα των παιδιών θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά πριν από τη χρήση;
Τα απλά φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού. Τα προμηθεύεστε απευθείας από το φαρμακείο (συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα και τις ρινικές σταγόνες) και τα οποία περιέχουν τα ακόλουθα συστατικά:
Ρινικά αποσυμφορητικά (ψευδοεφεδρίνη, εφεδρίνη, φαινυλεφρίνη, οξυμεταζολίνη και ξυλομεταζολίνη)
Αντιισταμινικά (διφαινυδραμίνη, χλωροφεναμίνη, bromopheniramine, προμεθαζίνη, τριπρολιδίνη και δοξυλαμίνη)
Αντιβηχικά (δεξτρομεθορφάνη και φολκοδίνη)
Αποχρεμπτικά (γουαϊφενεσίνη και ιπεκακουάνχα)
2. Είναι πραγματικά αποτελεσματικά τα φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα για τα παιδιά;
Δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις επ' αυτού. Όταν πολλά απλά φάρμακα άνευ συνταγής εγκρίθηκαν για χρήση σε παιδιά θεωρήθηκε, ότι θα λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και στους ενήλικες. Απλά η δοσολογία υπολογίστηκε με βάση εκείνη στους ενήλικες. Επίσης οι κλινικές δοκιμές δεν γίνονται συνήθως σε παιδιά.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουμε κατανοήσει καλύτερα ότι τα παιδιά δεν είναι “μικροί ενήλικες”. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα προϊόντα διατίθενται εδώ και χρόνια σε παιδιά, τώρα αναπτύσσεται ουσιαστικά η έρευνα γύρω από πιο εξειδικευμένα φάρμακα για τον παιδικό οργανισμό. Αυτά έχουν εξελιχθεί και ελεγχθεί κλινικά επάνω σε παιδιά. Απαιτείται μεγαλύτερη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων σε παιδιά άνω των 6 ετών.
3. Τι πρόβλημα υπάρχει με την χορήγηση φαρμάκων για τον βήχα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών;
Παρά το γεγονός ότι αυτά τα φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια στα παιδιά, δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι λειτουργούν σωστά. Κάποιες σπάνιες φορές μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, προβλήματα στον ύπνο ή ακόμα και παραισθήσεις.
Οι κίνδυνοι από αυτές τις επιδράσεις μειώνονται στα μεγαλύτερα παιδιά, επειδή ζυγίζουν περισσότερο, κρυολογούν σπανιότερα και μπορούν να επικοινωνήσουν για το αν το φάρμακο τα βοηθάει. Το σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει το πώς λειτουργούν τα φάρμακα. Μερικά παιδιά μεταξύ 2 και 6 ετών μπορεί να ζυγίζουν το ίδιο με άλλα παιδιά που είναι κάτω των 2 ετών.
Από την εξέταση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, η Διεύθυνση Ανθρωπίνων Φαρμάκων στην Μ. Βρετανία (Commission on Human Medicines - CHM) υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι υπερτερούν των πλεονεκτημάτων σε παιδιά κάτω των 6 ετών.
Τον Μάρτιο του 2008 η CHM εξέδωσε οδηγία -με βάση μια προκαταρκτική εξέταση- ότι τα παιδιά κάτω των δύο ετών μπορεί να είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο από τυχόν παρενέργειες αυτών των φαρμάκων, ιδιαίτερα αν χορηγηθούν σε υπερδοσολογία, λόγω του μικρού μεγέθους των παιδιών και ότι αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να μην επιλέγονται για παιδιά κάτω των 2 ετών.
4. Χρειάζεται να ανησυχήσω αν έχω ήδη δώσει στο παιδί μου ένα από αυτά τα φάρμακα;
Υπό την προϋπόθεση ότι του έχετε χορηγήσει την σωστή δόση, όπως αυτή αναγράφεται στην ετικέτα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν παιδίατρο.
5. Τι πρέπει να κάνουμε όταν ένα παιδί έχει βήχα ή κρυολόγημα;
Και τα δύο συνήθως υποχωρούν από μόνα τους. Απλά μέτρα, όπως η καλή ενυδάτωση του παιδιού και η ξεκούραση θα βοηθήσουν. Η παρακεταμόλη, ή η ιβουπροφαίνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τον πυρετό του παιδιού σας.
Για τα μικρά μωρά, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν δυσκολία στην σίτιση, ρινικές σταγόνες φυσιολογικού ορού μπορούν α βοηθήσουν σε πιο αποτελεσματικές ρινικές εκκρίσεις. Εάν το παιδί σας είναι πάνω από την ηλικία του ενός έτους, ένα ζεστό ρόφημα (π.χ. τσάι) με λεμόνι και μέλι μπορεί να βοηθήσει με τον βήχα.
Εάν το παιδί σας δεν έχει βελτιωθεί μετά από 5 ημέρες, επικοινωνήστε με έναν παιδίατρο για συμβουλές.
http://www.health24.com

 *** Γιατί ξαφνικά οι γιατροί λένε να τρώμε αβοκάντο και μπανάνες [vid]
~  Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις στους ανθρώπους, λένε επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ.
* Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνουν αβοκάντο, μπανάνες, σπανάκι, σολομό και γλυκοπατάτες. Και, σύμφωνα με την έρευνα, τα πλούσια σε κάλιο τρόφιμα συνδέονται με την προστασία από καρδιακές παθήσεις.
Η νέα έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες με συμπληρώματα διατροφής. Θεραπείες που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον οργανισμό από την συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες.
Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα σε ποντίκια για να βρουν τη σχέση ανάμεσα σε τροφές πλούσιες σε κάλιο και της καρδιακής υγείας. Έδωσαν σε ποντίκια διάφορες ποσότητες καλίου στη διατροφή τους. Εν συνεχεία εξέτασαν την κατάσταση στην οποία ήταν οι αρτηρίες τους. Συγκεκριμένα, έψαξαν για τυχόν συσσώρευση ή όχι από λιπαρές συσσωρεύσεις.
 ~ Πόσο κάλιο από αβοκάντο, μπανάνες και άλλες τροφές κάνει καλό στην καρδιά
Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη χορηγήθηκε ποσότητα καλίου ίση με το 0,3% του βάρους τους. Στην δεύτερη και στην τρίτη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,7% και 2,1% αντίστοιχα.
Διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που έλαβαν διατροφή χαμηλού καλίου είχαν περισσότερες λιπαρές εναποθέσεις στις αρτηρίες τους. Αυτό είναι γνωστό ως αγγειακή ασβεστοποίηση.
Από την άλλη, τα ποντίκια στην διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο εμφάνισαν πολύ λιγότερη αγγειακή ασβεστοποίηση.
Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ανέφερε: “Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά. Αποδεικνύουν το όφελος της επαρκούς συμπλήρωσης καλίου για την πρόληψη της αγγειακής ασβεστοποίησης. Αυτό επαληθεύεται σε ποντίκια επιρρεπή σε αθηροσκλήρωση”.
Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Θα μας σώσουν δηλαδή τα αβοκάντο και οι μπανάνες;
Εάν τα ευρήματα επαληθευτούν και σε έρευνες σε ανθρώπους, τότε τα νέα θα είναι θετικά. Τα άτομα που κινδυνεύουν από καρδιακή νόσο θα μπορούν, θεωρητικά, να λαμβάνουν συμπληρώματα καλίου για να μειώσουν την αγγειακή ασβεστοποίηση.
Αυτό θα βοηθούσε στην μείωση της ροής του αίματος γύρω από το σώμα και θα βοηθούσε  στην παροχή οξυγόνου σε ζωτικά όργανα.
Ένας άλλος ερευνητής, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: “Η αγγειακή ασβεστοποίηση είναι ένας παράγοντας κινδύνου που προβλέπει τις πολυποίκιλες καρδιαγγειακές επιπλοκές αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης”.
Και πρόσθεσε: “Η μειωμένη πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η υπέρταση και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, οι υποκείμενοι μοριακοί μηχανισμοί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι”.
Όλα αυτά ΔΕΝ σημαίνουν ότι πρέπει να το παρακάνετε με την πρόσληψη καλίου
Σύμφωνα με τους το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι ενήλικες θα πρέπει να παίρνουν 3.500mg καλίου την ημέρα.
Αλλά χρειάζεται προσοχή και συνεννόηση με τον γιατρό σας! Η υπερβολική ποσότητα καλίου μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, διάρροια, ναυτία και νεφρική νόσο.
Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι οι ηλικιωμένοι. Αυτό ισχύει διότι οι νεφροί τους είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στην μείωση του καλίου από το αίμα.
http://www.express.co.uk

***  Ημικρανία με αύρα: Πώς συνδέεται με το εγκεφαλικό [vid]
~  Εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από ημικρανία, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την μέτριο έως οξύ πόνο σε μία, ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού.
* Περίπου το 25% των ατόμων αυτών, βιώνει ημικρανία με αύρα. Πρόκειται για ένα σύνολο νευρολογικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν τον οξύ πονοκέφαλο. Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται σημαντικά στα άτομα που εμφανίζουν ημικρανία με αύρα.
Ημικρανία με αύρα: Βασικά συμπτώματα
Τα νευρολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • Οπτικές διαταραχές, όπως χρωματιστά σημάδια
  • Προσωρινή τύφλωση
  • Ζάλη
  • Μούδιασμα
  • Μυρμήγκιασμα στην μία πλευρά του σώματος
  • Δυσκολίες ομιλίας 
  • Πώς έγινε η νέα έρευνα
Της νέας έρευνας ηγήθηκε η δρ. Maria Lantz του Τμήματος Κλινικής Νευροεπιστήμης στο Karolinska Institutet στη Σουηδία. Εκείνη και οι συνεργάτες της διερεύνησαν το αν οι οικογενειακοί παράγοντες μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην πιθανή σχέση μεταξύ ημικρανίας και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς λίγες μελέτες έχουν γίνει γι' αυτόν τον παράγοντα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από το Σουηδικό Twin Registry. Εξέτασαν τις περιπτώσεις 53.000 διδύμων, που γεννήθηκαν μεταξύ 1935 και 1958, ή μεταξύ 1959 και 1985.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από ερωτηματολόγια για την κεφαλαλγία, διαπίστωσαν ότι συνολικά 8.635 δίδυμα παρουσίασαν ημικρανία. Από αυτά, τα 5.082 είχαν ημικρανία χωρίς αύρα και 3.553 είχαν ημικρανία με αύρα.
Κατά μέσο όρο, στα 12 χρόνια παρακολούθησης, υπήρξαν 1.297 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων αυτών των συμμετεχόντων. Ημικρανία με αύρα: Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξήθηκε κατά 27%
Σε σύγκριση με τα δίδυμα που δεν είχαν ημικρανία, τα δίδυμα που παρουσίασαν ημικρανία με αύρα ήταν 27% πιο πιθανό να έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τα δίδυμα που είχαν ημικρανία χωρίς αύρα. Αυτά τα ευρήματα παρέμειναν και μετά την καταγραφή ορισμένων παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Τέτοιοι θεωρήθηκαν η υπέρταση, το κάπνισμα και ορισμένοι παράγοντες διατροφής.
 Βίντεο : https://youtu.be/qVFIcF9lyk8  .-
 ~ Ημικρανία με αύρα και εγκεφαλικό: Οι οικογενειακοί παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν τη σύνδεση
Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης με δίδυμα άτομα, οι ερευνητές αναγνώρισαν κάποιους οικογενειακούς παράγοντες. Τέτοιοι θεωρήθηκαν το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και οι κληρονομικότητα. Αυτά φαίνεται να επιδεινώνουν τη σχέση ανάμεσα στην ημικρανία με αύρα και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματά τους συμφωνούν με προηγούμενες παρόμοιες μελέτες. Εκείνες έχουν, επίσης, δείξει ότι η ημικρανία με αύρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι συγγραφείς γράφουν: “Συμπερασματικά, δεν παρατηρήσαμε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σχετιζόμενο με την ημικρανία συνολικά. Αλλά υπήρξε αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με ημικρανία με αύρα. Οι αναλύσεις σε δίδυμα άτομα υποδηλώνουν, ότι οι οικογενειακοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν τη σύνδεση”https://www.medicalnewstoday.com

*** Η λεναλιδομίδη ως μονοθεραπεία είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα για τη θεραπεία του πολλαπλoύ μυελώματος
~ Η επέκταση της ένδειξης της λεναλιδομίδης στην Ελλάδα ως μονοθεραπεία για τη θεραπεία συντήρησης ασθενών με νεοδιαγνωσθέν πολλαπλούν μυέλωμα μετά από αυτόλογη μεταμόσχευση έρχεται μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο.
  • Η από του στόματος χορηγούμενη λεναλιδομίδη είναι το πρώτο και μοναδικό φάρμακο που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για χρήση ως θεραπεία συντήρησης στο πολλαπλούν μυέλωμα μετά από αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
  • Η νέα ένδειξη επεκτείνει τη διαθεσιμότητα της λεναλιδομίδης σε ολόκληρο το φάσμα της νόσου του πολλαπλού μυελώματος.
  •  Η λεναλιδομίδη ως μονοθεραπεία συντήρησης ενηλίκων ασθενών με νεοδιαγνωσθέν πολλαπλούν μυέλωμα που έχουν υποβληθεί σε αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων είναι πλέον διαθέσιμη και στη χώρα μας. Η επέκταση της ένδειξης έρχεται ως συνέχεια της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Φεβρουάριο. Η λεναλιδομίδη είναι η πρώτη και μοναδική εγκεκριμένη θεραπεία συντήρησης για αυτούς τους ασθενείς. Η Άδεια Κυκλοφορίας της λεναλιδομίδης έχει επικαιροποιηθεί και συμπεριλαμβάνει τη νέα αυτή ένδειξη, η οποία προστίθεται στις υφιστάμενες ενδείξεις για το πολλαπλούν μυέλωμα ως συνδυαστική θεραπεία, είτε για ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση και είναι νεοδιαγνωσθέντες, είτε για όσους έχουν λάβει τουλάχιστον μία προηγούμενη θεραπεία.
     Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ένας ανίατος και απειλητικός για τη ζωή αιματολογικός καρκίνος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από κλωνική υπερπλασία και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι μία σπάνια αλλά θανατηφόρα νόσος: περίπου 39.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με πολλαπλούν μυέλωμα στην Ευρώπη, ενώ περίπου 24.000 ασθενείς καταλήγουν από τη νόσο ετησίως. Η διάμεση ηλικία διάγνωσης στην Ευρώπη είναι τα 65-70 έτη. Στην Ευρώπη, ασθενείς με καλή φυσική και κλινική κατάσταση, θεωρούνται κατά κανόνα κατάλληλοι για αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
    Το 30% των ασθενών είναι σε ηλικία παραγωγική, αλλά το σύνολο της πάθησης χτυπάει κυρίως ηλικίες μεταξύ 65 και 70 ετών. Αν είναι καλοσυντηρημένος ο οργανισμός μπορεί να ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής της πενταετίας και να φτάσει την δεκαετία.
    Για τους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς που είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση, οι βασικοί θεραπευτικοί στόχοι είναι η καθυστέρηση της εξέλιξης του πολλαπλού μυελώματος και τελικά η επίτευξη και διατήρηση ελέγχου της νόσου σε βάθος χρόνου. Αυτοί οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν μια αρχική θεραπεία εφόδου και χημειοθεραπεία με υψηλή δόση μελφαλάνης ακολουθούμενη από αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για περισσότερο από μία εικοσαετία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς υποτροπιάζουν εντός 2 έως 3 ετών μετά την αυτόλογη μεταμόσχευση, η έγκριση μίας θεραπείας συντήρησης μετά τη μεταμόσχευση που μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου αποτελεί μια σημαντική πρόοδο για αυτούς τους ασθενείς.
     Ο Δρ. Μελέτιος Α. Δημόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» δήλωσε: «Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μία σχετικά συχνή νεοπλασία που οφείλεται στην αύξηση των πλασματοκυττάρων του μυελού των οστών. Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από τα οστά και τους νεφρούς, ενώ συχνά συνδυάζεται με αναιμία. Οι θεραπευτικές εξελίξεις στο πολλαπλούν μυέλωμα την τελευταία εικοσαετία είναι πολύ σημαντικές και έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των ποσοστών επιβίωσης των ασθενών. Παρά το γεγονός αυτό, πολλοί ασθενείς υποτροπιάζουν μετά την επίτευξη της αρχικής ύφεσης. Επομένως, είναι σημαντικό να υπάρξουν θεραπευτικές προσεγγίσεις που να παρατείνουν την πρώτη ύφεση όσο γίνεται περισσότερο. Αυτό είναι επιθυμητό τόσο στους ηλικιωμένους ασθενείς που αντιμετωπίζονται χωρίς μεγαθεραπεία όσο και στους νεότερους ασθενείς μετά από μεγαθεραπεία και αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων». 
     Ο Δρ. Ευάγγελος Τέρπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας Ε.Κ.Π.Α., Θεραπευτική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» ανέφερε: «Μετά την αυτόλογη μεταμόσχευση, οι περισσότεροι ασθενείς θα εμφανίσουν και πάλι υποτροπή ή εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, η λεναλιδομίδη ως θεραπεία συντήρησης μετά από μεταμόσχευση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της υποτροπής, να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου και να παρατείνει σημαντικά τη συνολική επιβίωση με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και ανοχής σε βάθος χρόνου».
     Ο Tuomo Pätsi, Πρόεδρος, Διεθνείς Αγορές, Τομέας Αιματολογίας & Ογκολογίας της Celgene ανέφερε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρέχουμε μία θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα για τους οποίους δεν υπήρχε κανένα εγκεκριμένο φάρμακο ως θεραπεία συντήρησης μετά από αυτόλογη μεταμόσχευση. Η πρόσφατη αυτή έγκριση υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η λεναλιδομίδη στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος, επεκτείνοντας τη χρήση της σε ολόκληρο το φάσμα της νόσου και καταδεικνύοντας τη δέσμευσή μας απέναντι στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, προσπαθώντας να μετατρέψουμε το πολλαπλούν μυέλωμα και άλλα νοσήματα που σήμερα θεωρούνται ανίατα σε διαχειρίσιμες παθήσεις».

    ***  Ήρθε ο βιονικός φακός επαφής
    ~ Βιονικός φακός(Bionic Lens),που δημιούργησαν καναδοί επιστήμονες, αναμένεται να βάζει τέλος στα γυαλιά και του φακούς επαφής!
    Ο βιονικός φακός (BionicLens), που  έρχεται να αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και να ανοίξει νέες σελίδες στην οφθαλμολογία, είναι έτοιμος και η καναδική εταιρεία παραγωγής του Ocumetics Technology Corporation  κάνει τις πρώτες κλινικές δοκιμές.
     Εάν όλα πάνε ομαλά, ο βιονικός φακός θα  να είναι στα χέρια των οφθαλμοχειρουργών και στην συνέχεια  στα μάτια των ασθενών μέσα στα επόμενα  δύο χρόνια.
    «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι καναδοί συνάδελφοι οι δυνατότητες που θα προσφέρει ο βιονικός φακός  είναι πραγματικά τεράστιες αφού η χρήση του θα μπορούσε να δώσει υπεράνθρωπες ικανότητες» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης.
     ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  ΒΙΟΝΙΚΟΥ   ΦΑΚΟΥ
    Ο βιονικός φακός (BionicLens) είναι ένας δυναμικός φακός που θα αντικαθιστά τον φυσικό φακό μέσα στο μάτι, κατά την διάρκεια της κλασικής επέμβασης καταρράκτη, που είναι μια από τις πιο συχνές και επιτυχημένες χειρουργικές διαδικασίες στην οφθαλμολογία.
    Αφού τοποθετηθεί εκεί, ο φακός αποκαθιστά την καθαρή όραση σε όλες τις αποστάσεις χωρίς προβλήματα οπτικής ποιότητας. Μπορεί να εστιάζει σε διαφορετικές αποστάσεις και περιοχές έχοντας δυνατότητες τις οποίες δεν διαθέτει ο φυσιολογικός κρυσταλλοειδής φακός ακόμη και του νεαρού ατόμου.
    Ο Bionic Lens θα μπορούσε να βελτιώσει την όραση πέραν του άριστου που θεωρείται το  20/20. Φανταστείτε ότι θα είναι ορατός ο δείκτης ενός ρολογιού στα 30 μέτρα. Θα μπορεί κανείς να βλέπει καθαρά, με λεπτομέρειες  και τα πλέον κοντινά αντικείμενα. Θα είναι διακριτή σχεδόν η κυτταρική λεπτομέρεια εάν π.χ. εστιάσει στην άκρη του δακτύλου του!
    Αυτό που είναι ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι ο φακός θα διαθέτει τη δυνατότητα αναβαθμίσεων και τροποποιήσεων. Για παράδειγμα, εγκαθιστώντας συστήματα προβολής, θα δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα προβολής της οθόνης του τηλεφώνου ή την ενσωμάτωση τεχνολογιών NASA για καλύτερη εστίαση και ανάλυσης της εικόνας.
    Ο Δρ. Garth Webb, που είναι από τους βασικούς συντελεστές της εξέλιξης του Bionic Lens , τόνισε μιλώντας για το βιονικό φακό:
    «Έχουμε αναπτύξει τον BionicLensγια να λειτουργήσει ομαλά και εντός  του ψηφιακού κόσμου. Η ταπεινή μου αντίληψη είναι ότι τα ανθρώπινα όντα θα αποτελέσουν το κέντρο της δραστηριότητας της τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθεί στον άνθρωπο και θα αυξήσουμε τις ανθρώπινες δυνατότητες πέρα ​​από τα προβλεπόμενα και νωρίτερα απ’ ότι πιστεύουμε».
    Σε ότι αφορά το ηθικό σκέλος αυτών των προηγμένων τεχνολογιών και της ενσωμάτωσης στον άνθρωπο φαίνεται ότι θα δημιουργήσει νέο επίπεδο ανισοτήτων αφού στην πραγματικότητα θα παρέχει «άδικο» πλεονέκτημα σε όσους διαθέτουν τον BionicLens, αφού θα μπορούν να διαθέσουν τα 3200 $ που υπολογίζεται το κόστος του βιονικού φακού σε πρώτη φάση τουλάχιστον.
    «Ο Bionic Lens δεν θα είναι πανάκεια για όλους τους τύπους των οφθαλμικών παθήσεων. Δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει διαταραχές στην αντίληψη χρωμάτων, θολώσεις κερατοειδούς, εκτεταμένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σοβαρές γενετικές νόσους του αμφιβληστροειδούς ή κατεστραμμένα οπτικά νεύρα» διευκρινίζει ο κ Κοζομπόλης και καταλήγει.
    «Μπορεί, ωστόσο, να θεωρηθεί ως μια εξαιρετικά αναβαθμισμένη έκδοση του βιολογικού μας φακού, ο οποίος αναπόφευκτα φθείρεται με τηνηλικία».

     ***  Επανεπέμβαση στον θυρεοειδή
     ~  Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σε 35χρονη ασθενή επανεπέμβαση στο θυρεοειδή της, η οποία κρίθηκε απαραίτητη, λόγω υποτροπής. Μετά την αρχική επέμβαση για αφαίρεση του θυρεοειδή, λόγω τοξικής βρογχοκήλης, η ασθένεια της υποτροπίασε, λόγω πολύ μεγάλου υπολείμματος (θυρεοειδικός ιστός που δεν αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης επέμβασης), το οποίο και προκάλεσε νέα «έντονα» και «θορυβώδη» συμπτώματα.
    Ο υπερθυρεοειδισμός, λόγω τοξικής βρογχοκήλης, είναι μια διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα, κατά την οποία αυτός  υπερλειτουργεί και προκαλεί επιτάχυνση του μεταβολισμού. Ο θυρεοειδής μπορεί μορφολογικά να είναι φυσιολογικός ή να είναι διογκωμένος (βρογχοκήλη), συνήθως όμως έχει αυξημένο μέγεθος και παρουσιάζει όζους. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής είναι απώλεια βάρους που δεν δικαιολογείται από τη σωματική άσκηση ή το φαγητό, ταχυπαλμία ίσως και αρρυθμία, ιδρώτας, δυσανεξία στη ζέστη, νευρικότητα, τρέμουλο, καθώς και εξόφθαλμο που πολλές φορές είναι ο λόγος για τον οποίο ο ασθενής πάει στον γιατρό. Όλα αυτά είναι συμπτώματα που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενή.
    Η ασθενής έπασχε από τη νόσο Graves ή διάχυτη τοξική βρογχοκήλη, η οποία είναι αυτοάνοσο νόσημα, δηλαδή ο οργανισμός παράγει αυτοαντισώματα τα οποία κάνουν τον αδένα να υπερλειτουργεί, με συνέπεια να μην ρυθμίζεται, να έχει έντονες ταχυκαρδίες, απώλεια βάρους, τρέμουλο στα χέρια κ.ά.
    Παρόλο που η 35χρονη  είχε χειρουργηθεί για να αφαιρέσει το θυρεοειδή της,  λίγο μετά την επέμβαση τα συμπτώματά της επανεμφανίστηκαν και διαπιστώθηκε ότι κατά την επέμβαση δεν είχε αφαιρεθεί όλος ο αδένας και είχε παραμείνει ένα πολύ μεγάλο υπόλειμμα θυρεοειδούς. Τέτοια υπολείμματα συνήθως κάνουν την νόσο να υποτροπιάσει και απαιτούν επανεπέμβαση,  όπου σε αυτήν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.
    Αυτή όμως η πιθανότητα που υπήρχε για σοβαρές επιπλοκές, έκανε διστακτικούς αρκετούς  χειρουργούς, όπως μας ανέφερε η ίδια η ασθενής, οι οποίοι αρνήθηκαν δηλώνοντας αδυναμία, να αναλάβουν το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο όμως απαιτούσε άμεση αντιμετώπιση.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι η χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα είναι μια απαιτητική χειρουργική και αυτό γιατί πέραν των άλλων, ο θυρεοειδής, έρχεται σε στενή επαφή αφενός με ένα νεύρο από την κάθε πλευρά του, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ομιλία και αφετέρου με τους παραθυρεοειδείς αδένες.
    Ακόμα δυσκολότερη χαρακτηρίζεται η επανεπέμβαση η οποία και διενεργήθηκε στη συγκεκριμένη ασθενή, επέμβαση η οποία πάντα πρέπει να διενεργείται από χειρουργούς με εξειδικευμένη κατάρτιση και πολυετή εμπειρία. Και αυτό, γιατί, τόσο το νεύρο όσο και οι παραθυρεοειδείς αδένες πρέπει να διατηρούνται άθικτοι κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
    Από τη μια πλευρά δηλαδή πρέπει να αφαιρεθεί μέχρι και το τελευταίο κύτταρο ενώ από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να γίνουν τραυματισμοί σε αυτά τα στοιχεία, κατά τη διάρκεια του διαχωρισμού του ενός στοιχείου από το άλλο. Αυτό δεν είναι εύκολο, αφού ο θυρεοειδής έρχεται σε άμεση επαφή με αυτά και πρέπει στην ουσία να τα ‘’ξεκολλήσουμε’’ πάνω από τον αδένα, χωρίς να τα τραυματίσουμε.
    Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητή η δυσκολία της επέμβασης, αξίζει να τονίσουμε ότι ένας χειρουργός ο οποίος δεν είναι εξειδικευμένος με το θυρεοειδή, δυσκολεύεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης να δει, να αναγνωρίσει και να εντοπίσει αυτά τα στοιχεία και γι’ αυτό το λόγο αφήνει ένα τμήμα του αδένα από την κάθε πλευρά, ώστε να μην έρθει σε επαφή με αυτά.
    Ο εξειδικευμένος χειρουργός όμως μπορεί να τα αναγνωρίσει, γνωρίζει τη σημασία της ολικής αφαίρεσης του αδένα και αφού η εμπειρία, η γνώση και η δεξιότητα του το επιτρέπουν, προβαίνει στην ολική αφαίρεση του αδένα, προφυλάσσοντας αυτά τα στοιχεία.
    Η μέθοδος που εφαρμόστηκε από τον υπογράφοντα και την ομάδα του, είναι η ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή,  η χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς που διενεργείται μέσω μιας τομής η οποία είναι 3εκ. ή και μικρότερη. Οι ασθενείς συνήθως έχουν λιγότερο πόνο, πιο γρήγορη ανάρρωση, σε σχέση με τις κλασικές παραδοσιακές θυρεοειδεκτομές και σίγουρα ελάχιστη ουλή, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, αφού η μετεγχειρητική ουλή βρίσκεται σε εμφανές σημείο και θα την έχει ο ασθενής για μια ολόκληρη ζωή.
    Η ασθενής μας λοιπόν υποβλήθηκε σε αυτή την επέμβαση, η οποία ήταν επιτυχής. Εντοπίστηκαν με επιτυχία τα υπολείμματα, τα δύο εκ των οποίων ήταν ακριβώς πάνω στα νεύρα εκατέρωθεν(αυτά είναι και τα πιο συνηθισμένα σημεία, αφού εκεί υπάρχει ο κίνδυνος κάκωσης του νεύρου) και τα άλλα δύο ήταν σε διαφορετικά σημεία.
    Την επομένη της επέμβασης, αφού δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα ούτε με τη φωνή της αλλά ούτε και με τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα της, έφυγε από το κέντρο μας σε πολύ καλή κατάσταση και απόλυτα καθησυχασμένη από το άγχος που την διακατείχε πριν την επέμβαση, λόγω της δυσκολίας να βρει χειρουργό.
    Το αποδεκτό υπόλειμμα που θέτει η επιστημονική κοινότητα, δεν πρέπει να ξεπερνά το 2,5%.  Τα υπολείμματα τα δικά μας,  στο 95% των ασθενών μας, είναι κάτω από 1%, επομένως γίνεται αντιληπτό το όφελος του ασθενούς με μετρούμενο υπόλειμμα κάτω του 1%, ή ακόμα και σε πολλές περιπτώσεις, το 0,5%.
    Αξίζει να επισημανθεί τέλος, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, όλες οι επιστημονικές εταιρίες για τον θυρεοειδή θεωρούν απαραίτητη την εξειδίκευση όχι μόνο του χειρουργού που διενεργεί την επέμβαση, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού και του κέντρου που πραγματοποιείται η επέμβαση, γιατί έτσι μόνο εξασφαλίζεται η ασφαλής αλλά και επιτυχής θεραπευτική αντιμετώπιση.
    Οι επανεπεμβάσεις γενικότερα, αλλά ιδίως στον θυρεοειδή, έχουν αυξημένο ποσοστό εμφάνισης επιπλοκών. Εκτός από αυτό βέβαια, οι επανεπεμβάσεις ταλαιπωρούν τους ασθενείς ψυχικά, σωματικά αλλά και οικονομικά. Οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να κάνουν πολλές εξετάσεις, να έχουν μεγάλες νοσηλείες, αλλά και να έχουν πολλές ημέρες απώλειας εργασίας είτε λόγω των νοσηλειών είτε λόγω της ανάρρωσης. Επομένως η διενέργεια επεμβάσεων στο θυρεοειδή, όταν γίνονται από εξειδικευμένους χειρουργούς σαφώς και έχουν πλεονεκτήματα, από τα οποία μπορούν να επωφελούνται οι ασθενείς. Ακόμη και το μέγεθος της τομής παίζει και αυτό το ρόλο του, γιατί, κανείς δεν θα ήθελε για ‘’κόσμημα’’ στο λαιμό του μια μεγάλη και δύσμορφη ουλή, αντί μιας ουλής μικρής, η οποία μετά από λίγο διάστημα, δύσκολα θα διακρίνεται.  Δρ. Σταύρος Τσιριγωτάκης
    Χειρουργός Θυρεοειδούς και Ενδοκρινών Αδένων

    *** Πάνω από 200.000 έλληνες πάσχουν από Alzheimer και κοστίζουν 3 δις ευρώ το χρόνο
     ~ Πάνω από 200.000 έλληνες πάσχουν από Alzheimer και κοστίζουν 3 δις ευρώ στο σύστημα υγείας και τις δομές του. Στις ΗΠΑ το κόστος της νόσους αγγίζει τα 200 δις δολάρια όσο δηλαδή και ο πόλεμος στο ΙΡάκ. Κάθε ασθενής κοστίζει όσο τρεις μισθούς και απαιτεί φροντίδα από 3 έως 6 χρόνια. Στον κόσμο διαγιγνώσκεται ένα περιστατικό κάθε τρία δευτερόλεπτα. Οι βλάβες ξεκινούν σιγά σιγά πριν από 15 ή 20 χρόνια από τότε που θα εκδηλωθεί η νόσος. Δυστυχώς όμως για την ελληνική πολιτεία η νόσος δεν θεωρείται ούτε καν αναπηρία για να μπορέσει ο ασθενής να έχει ένα επίδομα ανάλογα τις ανάγκες του και μια βοηθό για την καθημερινότητά του. Αυτή τη στιγμή το 50% των ασθενών φροντίζεται από μέλη της οικογένειας μέσα σε αυτήν.
    Σημαντικά ερευνητικά δεδομένα για τη διαχείριση και την πρόληψη της άνοιας- Νόσου Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα, ανακοινώθηκαν, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η Eταιρεία Alzheimer Αθηνών. Στην εκδήλωση συμμετείχε με ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Γιαννόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε τις ενέργειες του Υπουργείου αναφορικά με τη διαχείριση της νόσου στη χώρα μας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια – Νόσο Αλτσχάιμερ. Ειδικότερα, ο κ. Γιαννόπουλος ανακοίνωσε την ίδρυση 8 Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με άνοια σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, 6 Ιατρείων Μνήμης σε Γενικά Νοσοκομεία της χώρας, 5 Μονάδες Φροντίδας για Ασθενείς Τελικού Σταδίου (hospices), καθώς και την υλοποίηση 10 Προγραμμάτων Διασύνδεσης με τους ΟΤΑ.
     Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, ο Νίκος Σκαρμέας, Αν. καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet), αναφορικά με την εκτίμηση του επιπολασμού (συχνότητας) της άνοιας στον ελληνικό πληθυσμό. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας επιδημιολογική μελέτη για την άνοια στη χώρα μας, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα αυτά πολύ σημαντικά για το σχεδιασμό δράσεων διαχείρισης της νόσου σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η συχνότητα της άνοιας στην Ελλάδα εμφανίζεται χαμηλότερη κατά 4,6% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η συχνότητα της ήπιας νοητικής διαταραχής 11,8% χαμηλότερη. Παράλληλα, από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα.
     O κ. Σκαρμέας παρουσίασε επίσης τις νεότερες εξελίξεις ως προς την πρόληψη της άνοιας. Σύμφωνα με τη φινλανδική μελέτη FINGER (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability), η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή, η νοητική ενδυνάμωση και ο έλεγχος των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης, αυξημένη χοληστερίνη, κάπνισμα, παχυσαρκία) διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου. «Ο αριθμός των ατόμων με άνοια στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί, κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής του ελληνικού πληθυσμού και ανάλογα θα αυξηθεί η επιβάρυνση της νόσου σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Για αυτόν το λόγο, η διεύρυνσή των γνώσεών μας για την πρόληψη της άνοιας είναι εξαιρετικά σημαντική και μελέτες όπως αυτή αποτελούν ορόσημα στην προσπάθειά μας για τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση της νόσου» δήλωσε ο κ. Σκαρμέας.
     Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, η επίτιμη πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Παρασκευή Σακκά, παρουσίασε το έργο και τη νέα εταιρική ταυτότητα της Εταιρείας. «Το 2017 είναι διπλή επέτειος για εμάς. Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών συμπληρώνει 15 χρόνια στο πλευρό των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους, ενώ φέτος συμπληρώνονται επίσης 10 χρόνια από τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια στην Αθήνα.  Όλα αυτά τα χρόνια, βοηθήσαμε χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους να λάβουν τη φροντίδα, την ψυχολογική υποστήριξη, την ενημέρωση και την εκπαίδευση που χρειάζονταν. Το 2017 ξεκινά επίσης η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, του πιο ισχυρού εργαλείου για την αντιμετώπιση της νόσου και της κάλυψης των αναγκών των ασθενών σε εθνικό επίπεδο – στην εκπόνηση του οποίου είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε. Σήμερα είμαστε εδώ ανανεωμένοι, με νέα δυναμική για να συνεχίσουμε το έργο μας ακόμη πιο αποτελεσματικά στα επόμενα χρόνια» ανέφερε κατά την ομιλία της η κ. Σακκά.
     Αναφερόμενη στις πολύπλευρες επιπτώσεις της νόσου στην καθημερινότητα των φροντιστών ανοϊκών ασθενών, η κ. Σακκά  παρουσίασε τα αποτελέσματα σχετικής πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Εταιρεία Alzheimer Aθηνών με σκοπό τη διερεύνηση των αναγκών των φροντιστών ατόμων με άνοια. Όπως διαπιστώθηκε, οι Έλληνες φροντιστές ανοϊκών ασθενών είναι σε ποσοστό 75% γυναίκες, σε ποσοστό 56% μέσης ηλικίας και φροντίζουν τον ασθενή κατά μέσο όρο 40 ώρες την εβδομάδα. Η υποβάθμιση της ψυχικής υγείας των φροντιστών αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη πτυχή του αποκαλούμενου «φορτίου των φροντιστών», ενώ η σωστή εκπαίδευση των φροντιστών σε θέματα πρακτικής καθημερινής φροντίδας του ασθενούς αναδεικνύεται ως η κυριότερη ανάγκη τους.
     O δημοσιογράφος Δημήτρης Τάκης μίλησε για την προσωπική του εμπειρία ως φροντιστής ατόμου με νόσο Αλτσχάιμερ και για τη στήριξη που έχει λάβει από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.
     Σημειώνεται τέλος, ότι στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών θα πραγματοποιήσει στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στη μνήμη, την ενημέρωση και την πρόληψη».

    *** Κίνδυνος πρόωρου τοκετού από την αφυδάτωση
    Το καλοκαίρι δέν τελείωσε ….για κάποιους τώρα ξεκινούν οι διακοπές !ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥΑπλοί κανόνες για τις μέλλουσες μητέρες με έμφαση σε διατροφή, κολύμπι, μετακινήσεις
    Η εγκυμοσύνη τους καλοκαιρινούς μήνες δεν πρέπει να στερήσει καμία από τις χαρές του καλοκαιριού στις γυναίκες, αρκεί να λάβουν υπόψη τους μερικούς απλούς κανόνες, έτσι ώστε και τις χαρές της θάλασσας να απολαύσουν αλλά και να μην ταλαιπωρηθούν από επιπτώσεις μυκητιάσεων, κολπίτιδων και άλλων όχι σοβαρών, αλλά σίγουρα ενοχλητικών καταστάσεων.
    « Το νερό αναδεικνύεται σε ‘’βασιλιά’’ του καλοκαιριού για τις εγκύους», τονίζει ο Δρ. Νίκος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνοντας πως η σωστή ενυδάτωση της γυναίκας που ετοιμάζεται να γίνει μητέρα, αποτελεί ασπίδα προστασίας της απέναντι σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, που μπορεί να προκληθούν από την αφυδάτωση, με σοβαρότερη αυτή της διακοπής της κύησης.
    Όλες οι καλοκαιρινές δραστηριότητες επιτρέπονται στην έγκυο, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων ενδεχόμενης καταπόνησης, συνεχίζει ο ιατρός, αρκεί να λαμβάνει μέτρα προστασίας, επιλέγοντας καθαρά νερά για το κολύμπι της σε θάλασσα ή πισίνα, να αποφεύγει τα μακροβούτια, να χρησιμοποιεί αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, η διατροφή της να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να είναι προσεκτική σε μακρινές μετακινήσεις που ενδεχόμενα την ταλαιπωρήσουν.
    «Η εγκυμοσύνη το καλοκαίρι, πέραν της αναμονής για το ευχάριστο γεγονός της έλευσης του νέου μέλους της οικογένειας, θα πρέπει να θέτει τη γυναίκα σε κατάσταση χαλάρωσης, ανάπαυσης, προσεκτικής παρακολούθησης των αλλαγών στο σώμα της και να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το ιατρό της για οποιοδήποτε πόνο ή αδιαθεσία» επισημαίνει ο Δρ Σκαρτάδος.
    Παράλληλα, αναφερόμενος στις  σεξουαλικές επαφές της εγκύου το καλοκαίρι, σημειώνει πως «το καλοκαίρι ευνοεί το σεξ λόγω των διακοπών, της χαλαρότητας, της μείωσης του άγχους και τα ζευγάρια μπορούν να το απολαμβάνουν, με προσοχή όμως γιατί οι σεξουαλικές επαφές ενδεχόμενα  περικλείουν τον κίνδυνο των μυκητιάσεων, οπότε καλό θα είναι η έγκυος να καταναλώνει αρκετό νερό και γιαούρτι που με τα ένζυμα που περιέχει αποτελεί φραγμό στις μυκητιάσεις, ειδικά αν είναι επιρρεπής σε αυτές».

    *** Ρόδι: 10+1 λόγοι να το βάλετε στην καθημερινότητά σας
    ~  Η φύση είναι γεμάτη δώρα για τον οργανισμό μας.
    Τροφές που μπορούν να «οχυρώσουν» το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να γίνουν σύμμαχοί μας για μια καλή υγεία. Οι ευεργετικές ιδιότητες αυτής της τροφής είναι γνωστές από την αρχαιότητα.
    Καλοτυχία, ευημερία, γονιμότητα. Το ρόδι είναι μια τροφή-θησαυρός. Δίνει ενέργεια, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μπορεί να αλλάξει θεαματικά την εικόνα της επιδερμίδας μας.
    Η διατροφολόγος Ζωή Γιαννακάκη απαριθμεί 10+1 λόγους που το καθιστούν υπερ-τροφή!

    1) Είναι πηγή βιταμινών Α,C, E, σιδήρου, κάλιου, φυτικών ινών, υδατανθρακών και περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες (τανίνες, πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες)
    2) H περιεκτικότητα του χυμού του σε αντιοξειδωτικά είναι τρεις φορές υψηλότερη από του πράσινου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού
    3) Ενα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας.
    4) Οι σπόροι του μπορούν να ανταγωνιστούν το ακριβότερο καλλυντικό: αναζωογονούν την επιδερμίδα και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση και τη φθορά που φέρουν οι ηλιακές ακτίνες.
    5) Καθαρίζει το δέρμα και λειαίνει τις ρυτίδες.
    6) Κάνει απολέπιση και ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα.
    7) Βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής και είναι ιδανικό για τους νέους και τους έφηβους.
    8) Φέρνει εξαιρετικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας ακόμα και σε δύσκολες περιοχές όπως είναι τα γόνατα και οι αγκώνες.
    9) Βοηθά στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων αλλά και του ιού του έρπητα.
    10) Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ψωρίασης και εκζεμάτων.
    11) To ρόδι βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και μας θωρακίζει από ασθένειες.
    Ζωή Γιαννακάκη
    Διαιτολόγος - διατροφολόγος με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Ψυχογενή Παχυσαρκία
    info@anutritionisteats.gr

    ***  Ιγμορίτιδα: Μάθε το γιατροσόφι που βρίσκεται στην κουζίνα σας και καθαρίστε σε 30 δευτερόλεπτα!

    ~ Η χρόνια ιγμορίτιδα είναι μια κοινή κατάσταση κατά την οποία οι κοιλότητες γύρω από τις ρινικές διόδους ( ιγμόρεια ) αναπτύσσουν φλεγμονή και πρήζονται, για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες , παρά τις προσπάθειες θεραπείας . Επίσης είναι γνωστή ως χρόνια ρινοκολπίτιδα και εάν πάσχετε από χρόνια ιγμορίτιδα , μπορεί να είναι δύσκολο να αναπνεύσετε από τη μύτη σας. Η περιοχή γύρω από τα μάτια και το πρόσωπό σας μπορεί να την αισθάνεστε πρησμένη ή μπορεί να πόνο ή πονοκέφαλο.
    Καρότο, λεμόνι και λεβάντα η λύση στο πρόβλημα
    Η ιγμορίτιδα για κάποιους αποτελεί ένα…βάσανο χωρίς τέλος. Άλλοι πίνουν νερά, πορτοκαλάδες κάνουν πλύσεις με αλατόνερο και βέβαια κάποιοι αναγκάζονται να καταφύγουν σε φαρμακευτική αγωγή.
    Ωστόσο υπάρχει ένας τρόπος, αυτός της γιαγιάς ώστε να ανακουφιστείτε κάπως από την ιγμορίτιδα.
    Αρχικά μπορείτε κάθε πρωί να βάζετε μια σταγόνα χυμό καρότου σε κάθε ρουθούνι και κάθε βράδυ μια σταγόνα χυμό λεμονιού.
    Το καρότο έχει αντιφλεγμονώδη δράση και το λεμόνι είναι μικροβιοκτόνο.
    Επίσης, μπορείτε να βράσετε δυο φλιτζάνια νερό, να βάλετε το χυμό δυο λεμονιών, πιπέρι, μια κουταλιά αλάτι και λίγα φύλλα λεβάντας. Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα κατεβάστε το από τη φωτιά και σκύψτε από πάνω του με μια πετσέτα κάνοντας εισπνοές.  Πηγή            
    Η χρόνια ιγμορίτιδα είναι μια κοινή κατάσταση κατά την οποία οι κοιλότητες γύρω από τις ρινικές διόδους ( ιγμόρεια ) αναπτύσσουν φλεγμονή και πρήζονται, για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες , παρά τις προσπάθειες θεραπείας . Επίσης είναι γνωστή ως χρόνια ρινοκολπίτιδα και εάν πάσχετε από χρόνια ιγμορίτιδα , μπορεί να είναι δύσκολο να αναπνεύσετε από τη μύτη σας. Η περιοχή γύρω από τα μάτια και το πρόσωπό σας μπορεί να την αισθάνεστε πρησμένη ή μπορεί να πόνο ή πονοκέφαλο.
    Καρότο, λεμόνι και λεβάντα η λύση στο πρόβλημα
    Η ιγμορίτιδα για κάποιους αποτελεί ένα…βάσανο χωρίς τέλος. Άλλοι πίνουν νερά, πορτοκαλάδες κάνουν πλύσεις με αλατόνερο και βέβαια κάποιοι αναγκάζονται να καταφύγουν σε φαρμακευτική αγωγή.
    Ωστόσο υπάρχει ένας τρόπος, αυτός της γιαγιάς ώστε να ανακουφιστείτε κάπως από την ιγμορίτιδα.
    Αρχικά μπορείτε κάθε πρωί να βάζετε μια σταγόνα χυμό καρότου σε κάθε ρουθούνι και κάθε βράδυ μια σταγόνα χυμό λεμονιού.
    Το καρότο έχει αντιφλεγμονώδη δράση και το λεμόνι είναι μικροβιοκτόνο.
    Επίσης, μπορείτε να βράσετε δυο φλιτζάνια νερό, να βάλετε το χυμό δυο λεμονιών, πιπέρι, μια κουταλιά αλάτι και λίγα φύλλα λεβάντας. Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα κατεβάστε το από τη φωτιά και σκύψτε από πάνω του με μια πετσέτα κάνοντας εισπνοές. Πηγή            
    *** Αντίθετη με την αλλαγή φύλου στα 15 η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος
    Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος είναι αντίθετη με την αλλαγή φύλου στα 15. Δείτε τι αναφέρει σε επιστολή της...Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος σε επιστολή της δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στην αλλαγή φύλου στα 15 θεωρώντας ότι η διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική κατάσταση αυτών των παιδιών.
    Οι παιδοψυχίατροι, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση για τις βαρύτατες και μη αναστρέψιμες συνέπειες από τη φυλομετάβαση στην ηλικία των 15 που επιχειρεί να νομοθετήσει. Με αφορμή το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή , η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος απέστειλε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξάνθο. Η εν λόγω Εταιρεία κάνει ευθέως λόγο για υψηλή συννοσηρότητα κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας στις περιπτώσεις αλλαγής φύλου στα 15 μέχρι την ενηλικίωση. Η  συννοσηρότητα αυτή δεν υποχωρεί με την αλλαγή φύλου μέσω της ιατρικής διαδικασίας αλλαγής φύλου (ιατρικές επεμβάσεις). Την ίδια στιγμή, γράφει το ρεπορτάζ, επισημαίνει και την υψηλή δυσφορία που «εγκαθίσταται» στα άτομα αυτά, όπως και την πολύ υψηλή ψυχοπαθολογία που μπορεί να δημιουργηθεί.
    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ως συννοσηρότητα ή διπλή διάγνωση ορίζεται η συνύπαρξη στο ίδιο άτομο μιας διαταραχής οφειλόμενης στη χρήση ψυχοδραστικής ουσίας και μιας άλλης ψυχιατρικής διαταραχής.
    «Θεωρούμε καθήκον μας», υπογραμμίζει η Εταιρεία, «να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα αυτής της ηλικίας (15 μέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου, καθώς και τις ανησυχίες μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στη διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική αποκατάσταση».
    Οι παιδοψυχίατροι δεν κρύβουν ότι σε όλο αυτό το συγκρουόμενο ψυχικό κόσμο των εφήβων οι οποίοι εκφράζουν τάσεις μετάβασης από το ένα φύλο στο άλλο, δεν αποκλείεται να έχει συμβάλει και η ίδια η οικογένεια, που τώρα με το νομοσχέδιο Κοντονή, καλείται να συναινέσει στην αλλαγή φύλου. Ειδικότερα, αναφέρουν «η προϋπόθεση συναίνεσης των γονέων δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει δυσμενείς εκβάσεις, καθώς είναι γνωστό ότι η επιμένουσα στην εφηβεία δυσφορία φύλου μπορεί να έχει τροφοδοτηθεί από γονεϊκή ανοχή ή και ενθάρρυνση».

    *** «Mίνι» εγκεφαλικό: Αυτά είναι τα συμπτώματα
    ~ Τα συμπτώματα σε ένα "μίνι" εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σύντομα, συνήθως διαρκεί μερικά λεπτά έως μερικές ώρες, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα για έως και μία ολόκληρη ημέρα. Με το να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημάδια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου θα καταφέρετε να το ξεπεράσετε ταχύτερα και με ασφάλεια.Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, που ονομάζεται επίσης μίνι εγκεφαλικό, εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτή η απόφραξη είναι προσωρινή (παροδική). Σε αντίθεση με το κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το "μίνι" εγκεφαλικό δεν σκοτώνει γενικά τον εγκεφαλικό ιστό.
    Μίνι εγκεφαλικό: Συμπτώματα
    Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την κινητική δυσλειτουργία. Τις περισσότερες φορές, αυτό εκδηλώνεται ως αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος. Αυτή ονομάζεται ημιπάρεση.
    Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Εάν, ένας φίλος ή κάποιος κοντινός σας άνθρωπος βιώνει ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να παρατηρήσετε ήπια συμπτώματα, όπως αδεξιότητα των χεριών ή των δακτύλων.
    Ή, μπορεί να παρατηρήσετε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως μια πλήρη ανικανότητα βαδίσματος, ή αδυναμία μετακίνησης των χεριών και των μυών του προσώπου.
    Ένας ασθενής μπορεί επίσης να παραπονεθεί για αδυναμία και στις δύο πλευρές του σώματος. Είναι επίσης πιθανό για έναν ασθενή, ο οποίος την στιγμή του επεισοδίου περπατάει, να παραπονεθεί για πόνο στο ένα πόδι, στο αντίστοιχο χέρι και αδυναμία στο πρόσωπο.
    Επίσης, ένα "μίνι" εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην ομιλία και προσωρινή τύφλωση στο ένα μάτι. Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου δεν μπορούσαν να αρθρώσουν ή και να κατανοήσουν λέξεις (δυσφασία). Μάλιστα, η δυσφασία είναι πιθανό να αποτελέσει το μοναδικό σύμπτωμα του “μίνι εγκεφαλικού”.
    Όσον αφορά την τύφλωση στο ένα μάτι, αυτό είναι κάτι που διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά. Ο ασθενής με μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί επίσης να νιώθει μεγάλη ενόχληση, όταν εκτίθεται σε έντονο φως. Αν συμβαίνει αυτό, ίσως να μην είναι σε θέση να διαβάσει τις λέξεις σε λευκές σελίδες.
    Τέλος, ένα άτομο που παθαίνει παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί ζαλάδα, ίλιγγο και απώλεια προσανατολισμού.
    Τα συμπτώματα σε ένα "μίνι" εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σύντομα, συνήθως διαρκεί μερικά λεπτά έως μερικές ώρες, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα για έως και μία ολόκληρη ημέρα. Με το να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημάδια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου θα καταφέρετε να το ξεπεράσετε ταχύτερα και με ασφάλεια.Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, που ονομάζεται επίσης μίνι εγκεφαλικό, εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτή η απόφραξη είναι προσωρινή (παροδική). Σε αντίθεση με το κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το "μίνι" εγκεφαλικό δεν σκοτώνει γενικά τον εγκεφαλικό ιστό.
    Μίνι εγκεφαλικό: Συμπτώματα
    Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την κινητική δυσλειτουργία. Τις περισσότερες φορές, αυτό εκδηλώνεται ως αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος. Αυτή ονομάζεται ημιπάρεση.
    Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Εάν, ένας φίλος ή κάποιος κοντινός σας άνθρωπος βιώνει ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να παρατηρήσετε ήπια συμπτώματα, όπως αδεξιότητα των χεριών ή των δακτύλων.
    Ή, μπορεί να παρατηρήσετε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως μια πλήρη ανικανότητα βαδίσματος, ή αδυναμία μετακίνησης των χεριών και των μυών του προσώπου.
    Ένας ασθενής μπορεί επίσης να παραπονεθεί για αδυναμία και στις δύο πλευρές του σώματος. Είναι επίσης πιθανό για έναν ασθενή, ο οποίος την στιγμή του επεισοδίου περπατάει, να παραπονεθεί για πόνο στο ένα πόδι, στο αντίστοιχο χέρι και αδυναμία στο πρόσωπο.
    Επίσης, ένα "μίνι" εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην ομιλία και προσωρινή τύφλωση στο ένα μάτι. Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου δεν μπορούσαν να αρθρώσουν ή και να κατανοήσουν λέξεις (δυσφασία). Μάλιστα, η δυσφασία είναι πιθανό να αποτελέσει το μοναδικό σύμπτωμα του “μίνι εγκεφαλικού”.
    Όσον αφορά την τύφλωση στο ένα μάτι, αυτό είναι κάτι που διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά. Ο ασθενής με μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί επίσης να νιώθει μεγάλη ενόχληση, όταν εκτίθεται σε έντονο φως. Αν συμβαίνει αυτό, ίσως να μην είναι σε θέση να διαβάσει τις λέξεις σε λευκές σελίδες.
    Τέλος, ένα άτομο που παθαίνει παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί ζαλάδα, ίλιγγο και απώλεια προσανατολισμού.
    *** Πέτρες στα νεφρά: Τι είναι και πώς θα τις αποφύγετε; 
    ~ Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν διάφορα μέταλλα – όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο – και άλατα κρυσταλλοποιούνται και συσσωρεύονται στα νεφρά...
    Συχνά οφείλονται στη χρόνια αφυδάτωση και σε παθήσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η νόσος του Crohn. Η πάθηση μπορεί να είναι επίσης κληρονομική.
    Οι πέτρες στα νεφρά προκαλούν ισχυρό πόνο που υποχωρεί όταν:
    - αυτές απομακρύνονται φυσιολογικά μέσω των ούρων
    - ο ασθενής υποβάλλεται σε λιθοτριψία
    - αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση
    Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Renal and Urology News έδειξε ότι οι πέτρες στα νεφρά αυξάνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών).
    Για να αποφύγετε τις πέτρες στα νεφρά, θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις παρακάτω οδηγίες:
    - Να πίνετε πολύ νερό: Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό. Προσπαθήστε να κρατάτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που χάνονται σημαντικές ποσότητες νερού μέσω του ιδρώτα.
    - Βάλτε στη ζωή σας το λεμόνι και το λάιμ: Ο χυμός των δύο εσπεριδοειδών περιέχει σημαντικές ποσότητες κιτρικού οξέος, το οποίο προλαμβάνει το σχηματισμό της πέτρας.
    - Να παρατηρείτε το χρώμα των ούρων: Τα ούρα θα πρέπει να είναι εντελώς διάφανα ή λίγο κίτρινα. Εάν το χρώμα τους είναι σκούρο, σημαίνει πως συγκεντρώνουν βλαβερές ουσίες και τοξίνες, βασικός παράγοντας για το σχηματισμό της πέτρας στα νεφρά.
    - Αποφύγετε συγκεκριμένες τροφές σε μεγάλες ποσότητες: Τα λιπαρά και τα αλμυρά ψάρια συνδέονται με τις πέτρες στα νεφρά, οπότε θα πρέπει να καταναλώνονται το πολύ τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης, το παντζάρι, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα περιέχουν οξαλικά άλατα, τα οποία συμβάλλουν στο σχηματισμό της πέτρας στα νεφρά. Πηγή
     Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν διάφορα μέταλλα – όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο – και άλατα κρυσταλλοποιούνται και συσσωρεύονται στα νεφρά...
    Συχνά οφείλονται στη χρόνια αφυδάτωση και σε παθήσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η νόσος του Crohn. Η πάθηση μπορεί να είναι επίσης κληρονομική.
    Οι πέτρες στα νεφρά προκαλούν ισχυρό πόνο που υποχωρεί όταν:
    - αυτές απομακρύνονται φυσιολογικά μέσω των ούρων
    - ο ασθενής υποβάλλεται σε λιθοτριψία
    - αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση
    Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Renal and Urology News έδειξε ότι οι πέτρες στα νεφρά αυξάνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών).
    Για να αποφύγετε τις πέτρες στα νεφρά, θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις παρακάτω οδηγίες:
    - Να πίνετε πολύ νερό: Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό. Προσπαθήστε να κρατάτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που χάνονται σημαντικές ποσότητες νερού μέσω του ιδρώτα.
    - Βάλτε στη ζωή σας το λεμόνι και το λάιμ: Ο χυμός των δύο εσπεριδοειδών περιέχει σημαντικές ποσότητες κιτρικού οξέος, το οποίο προλαμβάνει το σχηματισμό της πέτρας.
    - Να παρατηρείτε το χρώμα των ούρων: Τα ούρα θα πρέπει να είναι εντελώς διάφανα ή λίγο κίτρινα. Εάν το χρώμα τους είναι σκούρο, σημαίνει πως συγκεντρώνουν βλαβερές ουσίες και τοξίνες, βασικός παράγοντας για το σχηματισμό της πέτρας στα νεφρά.
    - Αποφύγετε συγκεκριμένες τροφές σε μεγάλες ποσότητες: Τα λιπαρά και τα αλμυρά ψάρια συνδέονται με τις πέτρες στα νεφρά, οπότε θα πρέπει να καταναλώνονται το πολύ τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης, το παντζάρι, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα περιέχουν οξαλικά άλατα, τα οποία συμβάλλουν στο σχηματισμό της πέτρας στα νεφρά. Πηγή

    *** Τα 5 αιθέρια έλαια που χρειάζεσαι για καλύτερη υγεία

    Μια βαθιά ανάσα ίσως είναι αρκετή για να τονωθείς!Μπορεί η αρωματοθεραπεία να θεωρείται «εναλλακτική» πρακτική, έχει βρεθεί όμως στο επίκεντρο αρκετών επιστημονικών μελετών και μάλιστα με πολύ θετικά αποτελέσματα.
    Πολλά αιθέρια έλαια έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες ή ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ενώ άλλα προλαμβάνουν τις ημικρανίες ή βοηθούν στην αντιμετώπιση ορμονικών διαταραχών.
    Μπορείς να επωφεληθείς από τα αιθέρια έλαια εφαρμόζοντάς τα απευθείας στο δέρμα σου (αρκεί να μην έχεις αλλεργία!), προσθέτοντάς τα στο νερό που θα κάνεις το μπάνιο σου ή ψεκάζοντας το σαλόνι σου με ένα μείγμα ελαίου και νερού.
    Παρακάτω θα δεις ποια είναι τα πέντε αιθέρια έλαια που ξεχωρίζουν για τα οφέλη τους στην υγεία.
    1. Λεβάντα
    1 gettyimages 585048326
    Πού βοηθά: άγχος, ημικρανία
    Είναι το έλαιο που έχει μελετηθεί στον μεγαλύτερο βαθμό από τους επιστήμονες. Μειώνει το αίσθημα του άγχους, βελτιώνει τη διάθεση, προωθεί τη χαλάρωση και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ενοχλητικής ημικρανίας. Μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Herbal Medicine έδειξε ότι μετά από τρεις μήνες «θεραπείας» με έλαιο λεβάντας οι συμμετέχοντες ανέφεραν μείωση στη συχνότητα και την ένταση των επεισοδίων ημικρανίας.
    2. Δεντρολίβανο
    2 gettyimages 557387581
    Πού βοηθά: τριχόπτωση
    Για τα άτομα που έχουν γυροειδή αλωπεκία, μια πάθηση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα «επιτίθεται» στους θύλακες της τρίχας και προκαλεί τριχόπτωση, συστήνεται η εφαρμογή ελαίων απευθείας στην επιδερμίδα του κρανίου. Το απαλό μασάζ με έναν συνδυασμό ελαίων (δεντρολίβανο, λεβάντα, θυμάρι, κέδρος) μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των μαλλιών, σύμφωνα με έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Τόσο το μασάζ όσο και τα ίδια τα αιθέρια έλαια προωθούν την κυκλοφορία του αίματος προς τους θύλακες ώστε να αναπτυχθούν τα μαλλιά.
    3. Μέντα
    3 gettyimages 673386912
    Πού βοηθά: σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κεφαλαλγία τάσης, μυϊκοί πόνοι
    Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Σαν Ντιέγκο σε 726 ανθρώπους έδειξε ότι το έλαιο μέντας σε μορφή κάψουλας προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και τον πόνο στην κοιλιά. Όταν εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα, το έλαιο μέντας μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο της κεφαλαλγίας τάσης, να ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας, να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις και να αντιμετωπίσει τους μυϊκούς πόνους στο σώμα κι αυτό χάρη στην αναζωογονητική και αντιφλεγμονώδη δράση του.
    4. Πορτοκάλι
    4 main gettyimages 639933432
    Πού βοηθά: άγχος, κατάθλιψη
    Σε περιόδους έντονης ψυχολογικής πίεσης ή καταπόνησης, η μυρωδιά των εσπεριδοειδών μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη διάθεσή σου. Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία έδειξε πως η μυρωδιά του πορτοκαλιού σε έναν εσωτερικό χώρο οδηγεί σε μικρότερο αίσθημα άγχους και βελτίωση της διάθεσης. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι η ίδια μυρωδιά βοηθά τους ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
    5. Φασκόμηλο
    5 gettyimages 596324806
    Πού βοηθά: ορμονικές διαταραχές, δυσφορία λόγω περιόδου, κακή κυκλοφορία
    Το φασκόμηλο περιέχει φυτικά οιστρογόνα επομένως βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών στον γυναικείο οργανισμό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πονοκεφάλου, κοιλιακής κράμπας ή στομαχόπονου λόγω περιόδου. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο φασκόμηλου βελτιώνει και την κυκλοφορία του αίματος ώστε να αποφευχθεί το μούδιασμα και η κατακράτηση υγρών στα άκρα.
    Πηγή: prevention.com  Πηγή
     
    ~* ~    ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :  
    ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  : 
    1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   :
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .-  
    2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
    3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
    4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
    5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
     
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
    6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
    7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
    8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
    9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
    10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
     11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
     
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   
    12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  

    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
    13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
    14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
     
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
    15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015:
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,
    ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 

    16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
     
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
    17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  
    18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
     
    http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
    19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
     20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
    21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
     
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
    22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
    23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
     γ΄ μέρος  
     24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
    25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
     26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
    27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
    28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
    29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
      30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
     
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
     δ΄ Μέρος 
      31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
     
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
    32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
    33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
     
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
     34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
      
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
    35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
     ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
    37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
    38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
     
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
    39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
     40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
    41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
     
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
    42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
    43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
     
    http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
    44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
    45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
    46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
    47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
     
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
    47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  : 
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
    48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
    49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
    50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
    51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
     
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
    52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
    Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
    53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
    54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
      
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
    55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  :
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
    56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :  
     
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
    57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  :
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
     58.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
     
    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
    59.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
     
    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
    60 .- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 
     
    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
    61.-   Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   : 
     
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
    62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016
     :
     
    ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
    63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 :
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
    64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .-   
     
    65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
    66.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 23-11-2016  : 

    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .-  
     67.-   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .- 
     68~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
    69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
     : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

    70~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .-   
    71 .-~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 25 Ιανουαρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/25-2017-to-o.html .-   
    72.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-  
    73.- ~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας : ΥΓΕΙΑ  ..από το Α - Ω ....16/02/2017  :  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html .-    
    74.- ~*  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...υγεία το Α και το Ω  .. Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου  2017:  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post_24.html .- 
    75.-
      ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  Μαρτίου 2017  :
      : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .-   
    76.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
    77.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 
    78~*ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη  25 Μαΐου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post_24.html .-   79 .- ~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
    80.-
       ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ....το  Α-και το  Ω ...

    ΄Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017  ..
    : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
    81.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
    Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !!
    82.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...από το Α- το  Ω ..:
    Τρίτη  10  Οκτωβρίου 2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post.html .-
    83.-

    ~* ~  ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ αναρτήσεις του ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :   
    ~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-27-2017.html .- 
    ~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS -2- Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-2-27-2017.html .-
    ~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης από το ....2008 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/news-28-2017.html .- 
    ~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/news-29-2017.html .-
    ~** ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΕΛΛΑΔΑ : Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 :  Τριήμερη απόδραση -Διαδρομή -Εκδρομή στις ΣΠΟΡΑΔΕΣ :ΣΚΙΑΘΟΣ- ΣΚΟΠΕΛΟΣ -ΑΛΟΝΗΣΟΣhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- 
    ~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 30  Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-39-2017.html .-
    ~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2017  :
    ~** ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -κρουαζιέρες στην  ΕΛΛΑΔΑ :Κυριακή  30 Σεπτεμβρίου 2017 ... Από τριήμερη εκδρομή με Γραφείο Δαβίλα τούρς  στις ΣΠΟΡΑΔΕΣ . Σάββατο 30/09/2017 Κυριακή 01/Οκτωβρίου και Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2017  :   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/10/30-2017.html  .-
    ~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 01/10  και 02- Οκτωβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-0110-02-2017.html  .-
    ~**   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  03 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-03-2017.html .- 
    ~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας ....από ΄... το 2008    : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-04-2017.html .-
    ~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από  το 2008 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/10/news-05-2017.html .-
     ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS Παρασκευή 06 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 ...  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-06-2017.html .-
    ~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 07  Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2017/10/arfara-news-07-2017.html .- 
    ~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 08 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από  το  ....2008: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/10/news-08-2017.html .-  

    ~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σαββατοκύριακο 07 και08 Οκτωβρίου 2017 :Αθλητική επισκόπησης της βδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/07-08-2017.html .- 
    ~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/10/news-10-2017.html .- 
     ~*ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...από το Α- το  Ω ..:
    Τρίτη  10  Οκτωβρίου 2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post.html .-
    ~*
    ~***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
    1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5864   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
    2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas       
    http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3731   video.     σταμος σκουλικας ,  
    3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
    http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3737  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
    Σύνολον                                  13.332   βίντεο   .-  
    The YOUTUBE:
     https://www.youtube.com/user/messiniaview  .-
     https://www.youtube.com/user/stamos01   .-
    https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
    https://www.youtube.com/user/vlasiskal  .-

    ***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ

        http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
    https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
    *** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
    -browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
    http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
    https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
    @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
    ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
    *** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

    ~**


    ~*Foto-video ΣΚΙΑΘΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΑΛΟΝΝΗΣΣΟΣ 30/09 έως 02/10/ 2017: https://youtu.be/pFc0jarO1PE   .-
    ~ *Φώτο βίντεο Εύβοια Σκιάθος Σκόπελος Αλόννησος 1,2/10/2017: https://youtu.be/5W9hPfzxdlU .-
    ~
    ~* ΠΡΕΣΠΕΣ Ψαράδες  σπήλαια  Αγία Ελεούσα  Μεγ. Πρέσπα  2017: https://youtu.be/qU00_fNqIsw  .-
    ~
    ~*2Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ και ΠΕΤΙΜΕΖΙΟΥ στο Αρφαρά 30/09/2017: https://youtu.be/DyPHrtOQ48A .-
    ~Από    γιορτή μουσταλευρίάς και πετιμεζιού στο Αρφαρά 30/09/2017: https://youtu.be/E0HTNnqaaTs .-
    ~Από    γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού στο Αρφαρά 30/09/2017 1ο : https://youtu.be/z8vJSEcLEb8 .-
    ~Από    γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού στο Αρφαρά 30-09-2017 2ο: https://youtu.be/qp7nPmtK6Q8 .-
    ~Από    γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού στο Αρφαρά 30/09/2017 3ο  : https://youtu.be/8Xte-mSIrrs .-
    ~Από    γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού στο Αρφαρά 30/09/2017 4ο: https://youtu.be/NIzzzZ5z2oY

    1 σχόλιο:

    1. Thanks for sharing the information. Previously I read most of the women are facing stress problems during pregnancy time. Here you have discussed some suggestions on how to overcome stress problems. Really this is a very useful blog.

      ΑπάντησηΔιαγραφή