ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

 Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Νοεμβρίου  2015  :
!
 Στο Μοναστηράκι Θησείο Ακρόπολη ΑΘΗΝΑΙ

 Από Θεατρική παράσταση "ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ " (Ντενίση-Βουτσάς)  μετέχοντες ηθοποιοί ,,, στο Πολιτιστικό Κέντρο " Ελληνικός Κόσμος " του ιδρύματος  μείζονος  Ελληνισμού στο Ταύρο Αθήνα Πειραιώς 342 .ΑΘΗΝΑ .-   
Στον Αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας με την Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης

 Στο  μουσείο (αρχαιολογικό) της Ελευσίνας
  ~ 15 Νοεμβρίου

 Μαρτύρων και ομολογητών Αβίβου (222), Γουρίου και Σαμωνά (299-306). Ευψυχίου, Καρτερίου και Νεάρχου. Δημητρίου του εν Δαβουδίω, Ελπιδίου και Μαρκέλλου. Οσίων Θωμά πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, «του Νέου». Κυντιριανού (Κυντιώνος ) επισκόπου Σελευκείας.
Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΗ μετάνοια για τον αγωνιζόμενο είναι ένα εργόχειρο που δεν τελειώνει ποτέ. Τους πεθαμένους τους κλαίνε, τους θάβουν, τους ξεχνούν. Τις αμαρτίες θα τις κλαίμε συνέχεια, μέχρι να πεθάνουμε.
15/11 / ~Απολυτίκιο Άγ. Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου - 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ :
https://youtu.be/A9aniJxofxw?list=PL4E0FCC4F7EB4AEDC 
~ 16 Νοεμβρίου
Αποστόλου και ευαγγελιστού Ματθαίου.
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο αδελφός του και Ελένη η μητέρα τους

Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο α....
 
Αγία Ευτροπία

Αγία Ευτροπία
 
Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια

Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια
 

Ανάμνηση της καταθέσεως της τίμιας κεφαλ....
 
Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του

Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του
 
Αγία Αναστασία η  Ρωμαία, η Οσιομάρτυς

Αγία Αναστασία η Ρωμαία, η Οσιομάρτυς
 
Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσιομάρτυρας

Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσι....
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέα του Σμολένσκ

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέ....
 
Όσιος Νέστωρ ο Χρονογράφος «ὃ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»
~  16/11/ Απολυτίκιο Άγ. Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου - 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: https://youtu.be/A9aniJxofxw?list=PL4E0FCC4F7EB4AEDC ,

  16/11/   Απολυτίκιο Ευαγγελιστού Ματθαίου - 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:
https://youtu.be/ziBCtfrsFxE?list=PL4E0FCC4F7EB4AEDC ,


***   Συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου – Επαρχίας Σετσουάν της Κίνας         
     
Τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Επαρχία Σετσουάν της Κίνας, στο επίπεδο της αγροτικής οικονομίας και ειδικότερα στην καλλιέργεια των ελαιοδέντρων και της ελιάς, συμφώνησαν ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών της Επαρχίας Σετσουάν, Yao Sidan, επικεφαλής υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας, κατά τη συνάντησή τους στην έδρα της Περιφέρειας την Πέμπτη. 
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις σχέσεις της Περιφέρειας με Κινεζικές Επαρχίες και δομές της οικονομίας και του πολιτισμού της Κίνας, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει επιτυχής πολυπεπίπεδη συνεργασία με την Επαρχία Σετσουάν. 
Ο κ. Sidan, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την Πελοπόννησο γνώριμη περιοχή, με σημαντικό πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο, και εξέφρασε τη βούληση να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με την Περιφέρεια για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στα θέματα της αγροτικής οικονομίας. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου για τους Κινέζους. 

***  Οι πρωταγωνιστές του “Φόβου” του Στέφαν Τσβάιχ, που ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕΚ, μιλούν στο “Θάρρος”         
      
Καθώς έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία για την πρεμιέρα του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με το έργο του Στέφαν Τσβάιχ «Ο φόβος», σε διασκευή και σκηνοθεσία Έλενας Πέγκα, στο πλαίσιο του αφιερώματος που έχει ξεκινήσει το «Θ», ήρθε η ώρα για μια πρώτη γνωριμία με τους πρωταγωνιστές της παράστασης Διαμ. Καραναστάση, Κατερίνα Μισιχρόνη, Κατερίνα Μαούτσου και Παν. Σούλη.
karanastasis.jpg
Διαμαντής Καραναστάσης
Ο Διαμαντής Καραναστάσης είναι ηθοποιός - σκηνοθέτης. Έχει παίξει στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει δεκάδες video. Η μεγάλη μήκους ταινία του “ΑΙΜΑ” απέσπασε 8 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Αναφερόμενος στην παράσταση, όπου υποδύεται τον Φριτς, άντρα της Ιρένε, είπε πως: «Aυτό που με παθιάζει στη δουλειά μου είναι η ψυχολογική διάσταση, ο εντοπισμός, η διαλεύκανση… Το ψυχολογικό κυνήγι, αυτό με απασχολεί…» και πρόσθεσε: «Η συνάντηση με άλλους καλλιτέχνες, η γνωριμία, η κοινή αναζήτηση, η εξερεύνηση, είναι για μένα πάντα πιο σημαντικές προτεραιότητες από το κείμενο που έχω να διαχειριστώ κάθε φορά.
Το όχημά μας εδώ, το εξαιρετικό κείμενο της διασκευής, σε συνδυασμό με τον υπέροχο τρόπο δουλειάς και τη δημιουργική ελευθερία πάνω σε αυτό, ώθησαν προς αυτές τις κατευθύνσεις. Προς το ζητούμενό μου (χωρίς κανένα φόβο)».
misixroni.jpg
Κατερίνα Μισιχρόνη
Η Κατερίνα Μισιχρόνη, η οποία υποδύεται την Ιρένε, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως επαγγελματίας χορεύτρια κλασικού μπαλέτου. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί στο θέατρο με την ομάδα bijoux de Kant και σκηνοθέτη το Γιάννη Σκουρλέτη. Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε στη σειρά «Το Νησί». Έκτοτε δουλεύει στο θέατρο την τηλεόραση και τον κινηματογράφο έχοντας την τύχη να συμμετάσχει σε βραβευμένες διεθνείς παραγωγές.
«Νιώθω χαρά που συνεργάζομαι στη συγκεκριμένη παραγωγή με την Έλενα Πέγκα και την ομάδα που έχουμε σχηματίσει. Πρόκειται για ένα υπέροχο κείμενο και μια εξίσου ενδιαφέρουσα διασκευή, μέσα από την οποία γνώρισα και αγάπησα το ρόλο της Ιρένε. Η διαδρομή αυτή με συναρπάζει, με προκαλεί και με εμπνέει εκ νέου καθημερινά. Ανυπομονώ να βρεθούμε επί σκηνής», σχολίασε .
maoutsou.jpg
Κατερίνα Μαούτσου
Η Κατερίνα Μαούτσου, υποδύεται στην παράσταση την εκβιάστρια. Το 2010 τελείωσε τη δραματική σχολή του εθνικού θεάτρου. Έχει συνεργαστεί με τους Γιάννη Μπέζο, Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Παντελή Δεντάκη, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Θεμέλη Γλυνάτση, Κωνσταντίνο Ρήγο, Μάκη Παπαδημητριου, Μπάμπη Γαλιατσάτο κ.α.
Όπως σημείωσε, «πρόκειται για ένα υπέροχο λογοτέχνημα. Μια νουβέλα που μεταμορφώνεται σε θεατρικό έργο. Από τον καναπέ καλούμαστε να αρθρώσουμε το λόγο του στη σκηνή.
Μια σκηνοθέτης συγγραφέας.  'Η σκηνοθέτης και συγγραφέας. Ειδικός κατασκευαστής κόσμων δηλαδή.
-Ένας ρόλος με τον οποίο δύσκολα θα ταυτιστεί κάποιος.
-Στη μέση μια γυναίκα που φοβάται και ασφυκτιά. Και μάλλον δεν είναι η μόνη...»
soulis.jpg
Παναγιώτης Σούλης
Ο Παναγιώτης Σούλης γεννήθηκε στην Πάτρα, είναι τελειόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης "Κάρολος Κουν". Από το 2004 ασχολείται επαγγελματικά με το θέατρο. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Γιώργο Λαζάνη, Διαγόρα Χρονόπουλο, Κωστή Καπελώνη, Θοδωρή Γράμψα, Νίκο Μαστοράκη, Εύη Γαβριηλίδη, Δημήτρη Δεγαΐτη, Γιάννη Κόκο, Ράια Μουζενίδου, Κώστα Παπακωσταντίνου, Πηγή Δημητρακοπούλου, Ένκε Φεζολάρι, Νίκο Καραγεώργο, σε αρχαίες τραγωδίες, κωμωδίες, κλασικά και σύγχρονα έργα.
Το 2013 μαζί με τους Βασίλη Μπισμπίκη και Φαίη Τζίμα δημιούργησαν τον Τεχνοχώρο Cartel στον Βοτανικό.
Στην παράσταση υποδύεται τον πιανίστα, τον εραστή της Ιρένε και όπως αναφέρει,
«ένα από τα πολύ ωραία πράγματα στη δουλειά μας είναι ότι σε κάθε νέα συνεργασία γνωρίζεις σπουδαίους συγγραφείς και ταλαντούχους ανθρώπους.
Έτσι φέτος καταπιαστήκαμε με έναν ιδιόρρυθμο αυτόχειρα, τον Στέφαν Τσβάιχ, όπου με την καθοδήγηση της Έλενας, τις δύο Κατερίνες και τον Διαμαντή θα μεταφέρουμε στη σκηνή τον ‘φόβο’ του».  Επιμέλεια: Χάρης Χαραλαμπόπουλος

***  Εφιάλτης ξανά στο Παρίσι από φήμες για πυροβολισμούς στην Παναγία των Παρισίων (φωτογραφίες)

 
Πανικός επικράτησε στην περιοχή της πλατείας των Παρισίων πριν λίγη ώρα από φήμες για πυροβολισμούς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικοινωνήσαμε, κόσμος άρχισε να τρέχει προς κάθε κατεύθυνση πανικόβλητος, αρκετοί έκλεγαν και δημιουργήθηκε πανικός. Η περιοχή άδειασε σε κλάσματα δευτερολέπτου και αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για να διαπιστώσει τι συνέβη. Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση αυτή την στιγμή στην περιοχή της Παναγίας των Παρισίων όπου λίγη ώρα πριν ακούστηκαν πυροβολισμοί Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την στιγμή τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας και του στρατού στην περιοχή γύρω από την Παναγία των Παρισίων, όπου λίγη ώρα πρίν ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί. Οι αστυνομικοί προτρέπουν τον κόσμο να απομακρυνθεί από το σημείο, όπου όπως είναι προφανές διεξάγεται κάποια σημαντική επιχείρηση. Εκατοντάδες άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι μακριά από ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τουριστικά σημεία του Παρισιού. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι συμβαίνει ακριβώς, γιατί εκτός των άλλων στην περιοχή έχουν διακοπεί και οι τηλεπικοινωνίες για λόγους ασφαλείας. Πηγή : www.protothema.gr

*** Απο  εκδρομές Διαδρομές  Κυριακή 15/11/2015  στην  όμορφη Ελλάδα  μας Βίντεο  :
~ -Αρχαιολογικό μουσείο Ελευσίνας 15/11/2015 : https://youtu.be/Ug_qqSPf6AI .-
~ Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας  15/11/2015: https://youtu.be/LH4PzPJ2Cgg 
~ Ελευσίνα  Αρχαιολ   Μουσείο  15/11/2015 : https://youtu.be/enuP8nO1eFo 
~ ΕΛΕΥΣΙΝΑ   αρχαιολογικό μουσείο  15/11/2015 : https://youtu.be/HlLx5pBYBHw 
~* ΕΛΕΥΣΙΝΑ  αρχαιολογικός  χώρος 15/11/2015: https://youtu.be/qr5YKhWcvHE .
~*Ελευσίνα  Αρχαιολογικός χώρος  15/11/2015: https://youtu.be/Y1GMbmHoceY .-
~* Θεατρικό " Σμύρνη μου Αγαπημένη"15/11/2015  Ταύρος Αθήνα: https://youtu.be/KJiIy1ocSjc .-
~ Έργο Σμύρνη μου Αγαπημένη θέατρο Ταύρος Αθήνα  15/11/2015: https://youtu.be/6O3F61uxnpU .-
~Σμύρνη μου αγαπημένη Μ  Ντενίση  15/11/2015  Ταύρος Αθήνα : https://youtu.be/sD_ON5DkQgU .-
~Σμύρνη μου Αγαπημένη Μ  Ντενίση , Βουτσάς Τσέρτος    15/11/2015: https://youtu.be/R1z0pI84qL4 .-

~ ΑΘΗΝΑ  αίθουσα Θόλος στο πολιτιστικό  κέντρο  Ελληνικός Κόσμος  ΤΙΤΑΝΕΣ 15/11/2015 : https://youtu.be/TU7MRLUhTgs .-
 
***  Σιωπηρή εκδήλωση πένθους στον Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά (φωτογραφίες)           
     
 
 
 
 
Πολίτες κάθε ηλικίας απότισαν φόρο τιμής στα θύματα, με ένα κεράκι ή ένα λουλούδι.
Στον Πύργο του Άιφελ, στα Φιλιατρά έχουν τοποθετηθεί τέσσερις μαύρες σημαίες, ενώ τα φώτα του έσβησαν από απόψε και για τρεις μέρες.
Η εκδληλωση οργανώθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Δήμου Τριφυλίας:
O Δήμος Τριφυλίας τιμά τα θύματα των χθεσινοβραδινών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής διοργανώνει εκδήλωση πένθους σήμερα, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, στον Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά. Μεσίστια θα κυματίσει η Ελληνική σημαία και κεριά θα φωτίσουν το χώρο, στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στη δοκιμασία που περνούν οι Γάλλοι πολίτες, αλλά και μήνυμα ειρήνης σ όλο τον κόσμο.
Με λουλούδια, κεράκια και χειροκροτήματα να είμαστε εκεί στις 6.00 το απόγευμα και να ενώσουμε τη φωνή μας σε μια ενωτική εκδήλωση τιμής στα αθώα θύματα και στην ελευθερία.

***  Στην Καλαμάτα απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

  Ο  υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου την Καλαμάτα στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας και των επαφών του με την κοινωνία. Το ακριβές πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι το εξής:19:00: Συνάντηση με προεδρείο ΝΟΔΕ Μεσσηνίας 19:30: Ομιλία στην Καλαμάτα (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καλαμάτας) -

***  Τιμήθηκαν το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο Πεταλιδίου και οι Γερμανοί του Καφού       
      
Tις ελλείψεις που υπάρχουν, αναγνώρισε ο Γ. Τσώνης 
Μπορεί να τους λείπουν τα μέσα για να εκτελέσουν το έργο στο οποίο έχουν εθελοντικά ταχθεί να υπηρετούν, αλλά τουλάχιστον παρέλαβαν σε αναγνώριση της προσπάθειάς τους τιμητικό έπαινο από το Δήμο Μεσσήνης για τη συμβολή τους στην πολιτική προστασία, αλλά και την αναγνώριση των ελλείψεων από το δήμαρχο Γ. Τσώνη με την υπόσχεση ότι θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Ο λόγος για τα μέλη του εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου Πεταλιδίου, που από τον Απρίλιο του 2013, οπότε ιδρύθηκε το κλιμάκιο, προσπαθούν εκ των ενόντων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με ελάχιστη έως μηδενική βοήθεια από την Πολιτεία και τις όποιες μορφές της. Και τα κενά αυτά, τουλάχιστον στον τομέα της διατροφής, ανέλαβε να καλύψει ο Σύλλογος Γυναικών Πεταλιδίου, παρέχοντας τρόφιμα και νερό όταν οι εθελοντές βρίσκονται σε περιστατικό πυρόσβεσης.
Όλα αυτά προέκυψαν το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πεταλίδι, όπου μαζί με τα μέλη του κλιμακίου τιμήθηκαν και οι Γερμανοί του Καφού, οι οποίοι έχουν προσφέρει πυροσβεστικό και άλλο εξοπλισμό στο κλιμάκιο.
Αναγνώριση των ελλείψεων
Η αρχή έγινε από το δήμαρχο Γ. Τσώνη, ο οποίος αναγνώρισε την υστέρηση που υπάρχει, υποσχόμενος πως θα επανορθώσει και πως θα κάνει το κλιμάκιο πρότυπο σε όλη την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για την ανιδιοτελή προσφορά τους και την ύπαρξη αλληλεγγύης, καθώς οι εθελοντές προστατεύουν τη ζωή των κατοίκων, την περιουσία τους και το περιβάλλον, ενώ εξήρε και την πολύτιμη συνεισφορά της γερμανικής κοινότητας του Καφού, που προσέφερε είδη για το κλιμάκιο.
Ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, επισήμανε πως «οι εθελοντές κάνουν πράγματα περισσότερα από αυτούς που πληρώνονται».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πεταλιδίου, συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, Χρυσούλα Καρανικολοπούλου, εκτός από την παροχή τροφίμων και νερού στη διάρκεια πυρόσβεσης, ανακοίνωσε πως ο Σύλλογος θα διοργανώσει αποκριάτικο χορό για την αγορά εξοπλισμού του κλιμακίου.
Τις ευχαριστίες του προς το κλιμάκιο για τις ταχύτατες επεμβάσεις του σε περιστατικά, χωρίς να απασχολήσουν δυνάμεις τη Πυροσβεστικής, εξέφρασε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Παν. Μούτογλης, ενώ ο εκπρόσωπος της Ένωσης Πυροσβεστών Μεσσηνίας Ι. Χριστόπουλος, υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, πως η συνδρομή των εθελοντών πυροσβεστών είναι ανεκτίμητη για την Πυροσβεστική και τους ευχαρίστησε για την ανεκτίμητη βοήθειά τους.
Ο αρχηγός της εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας «Αγία Σωτήρα», Δημ. Καρούντζος, ανέφερε πως η συγκεκριμένη ομάδα αποτέλεσε τον πυρήνα του εθελοντικού κλιμακίου. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2008, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και με τη βοήθεια του τότε διοικητή της Πυροσβεστικής Καλαμάτας Χαρ. Αφάλη, δεν περιορίστηκε μόνο σε συμβάντα στην περιοχή, αλλά επεκτάθηκε σε όλη τη Μεσσηνία. «Ξεκινήσαμε χωρίς υλικά, χωρίς τίποτε, αλλά το 2012 με τη βοήθεια της οικογένειας Σίνγκερ, του Γ. Αθανασόπουλου και άλλων, βρήκαμε ένα πυροσβεστικό όχημα από το Ότομπρουν της Γερμανίας, που μας παραχωρήθηκε και στη συνέχεια το διαθέσαμε για τις ανάγκες του κλιμακίου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όσοι ξεκίνησαν, συνεχίζουν την προσφορά τους στο σύνολο, θα συνεχίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό και με τα παιδιά που ακολουθούν, θα βρουν μιμητές».
Συγκινημένος από τα όσα ειπώθηκαν από πλευράς του κ. Τσώνη, δήλωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου Χρ. Καπετανάκης, διατυπώνοντας ταυτόχρονα και συναισθήματα εγκατάλειψης. Όπως είπε, «έχουμε άγχος όταν ο βαθμός επικινδυνότητας ξεπερνά το 3, όταν είμαστε χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς μηχανήματα και εξοπλισμό. Με τα ψέματα δουλεύουμε, αλλά έχουμε φτάσει σε ένα τεράστιο επίπεδο, χάρη στη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας . Παλεύουμε κυριολεκτικά μόνοι μας».
Ακολούθησε βίντεο για τον εθελοντισμό, από όπου προέκυψε ότι η πρώτη εθελοντική ομάδα δημιουργήθηκε το 2000 από τον τότε δήμαρχο Πεταλιδίου Ηλία Κουτσοδημητρόπουλο. Την ιστορία του κλιμακίου παρουσίασε ο εθελοντής πυροσβέστης Περ. Δημητρούλιας, υπογραμμίζοντας την καθοριστικής σημασίας προσπάθεια του τότε διοικητή της Πυροσβεστικής και σημερινού υπαρχηγού Β. Καπέλιου να συσταθεί και να ιδρυθεί το κλιμάκιο, που διαθέτει πλέον 26 άτομα και 2 οχήματα, λειτουργεί σε βάρδιες από τις 2.00 μετά το μεσημέρι έως τις 10.00 το βράδυ, και πως επενέβη σε 21 περιστατικά το 2015, έναντι 29 το 2014 και 27 του 2013, σε 2 τροχαία το 2014 και σε 12 ελέγχους καπνού το 2015.
Αναφέρθηκε επίσης και στην προσφορά υλικού από της γερμανική κοινότητα του Καφού και ακολούθησε η απονομή επαίνων στην οικογένεια Σίνγκερ και στον Κλάους Ορτμάγιερ, από το Ότομπρουν, ο οποίος δώρισε το πυροσβεστικό όχημα και υλικό στους εθελοντές της Αγίας Σωτήρας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κοινότητας του Καφού Βέρνερ Γκένσμπεργκ, ενώ, ο Νικ. Φύκιρης, τότε αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, «εκμεταλλεύτηκε» την απονομή επαίνου σε εθελοντή, δράττοντας την ευκαιρία να επισημάνει ότι το κλιμάκιο χρειάζεται τη στελέχωσή του με μόνιμους πυροσβέστες. Ευχαρίστησε δε και τους αλλοδαπούς κατοίκους, λέγοντας πως εμείς τους προσφέραμε νερό μετά από 40 χρόνια, λίγα δηλαδή στα πολλά που μας προσέφεραν εκείνοι .- του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  

***  Μια "πεταλούδα" ευαισθητοποίησης και μνήμης για τα θύματα τροχαίων (φωτογραφίες) 

 
 
  
 
 
 
 
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας στη 1 το μεσημέρι της Κυριακή. Ημέρα Μνήμης γι’ αυτούς που άδικα και βίαια χάθηκαν στην άσφαλτο, αναγνώρισης του πόνου που βιώνουν οι συγγενείς τους, αλλά και αφύπνισης της κοινωνίας και ευαισθητοποίησης των μελών της σε σχέση με τα θέματα της οδικής ασφάλειας. Στην εκδήλωση συμμετείχε το ΕΚΑΒ με ενημέρωση γιατρού σε θέματα πρώτης βοήθειας, όπως και διακομιδής, αλλά και εκπρόσωποι της τροχαίας. Συγγενείς, δε, και φίλοι των θυμάτων σχημάτισαν μια πεταλούδα απο κόκκινα κεριά.*Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Τρίτης       φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας - 

***  Κοπή και κάψιμο ευκαλύπτων στο γήπεδο Καρδαμύλης

Θέμα ερώτησης από πλευράς της μείζονος μειοψηφίας, αποτέλεσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης, το κόψιμο των ευκαλύπτων και η φωτιά που μπήκε στο κέντρο του γηπέδου της Καρδαμύλης, προφανώς για να καούν, ενέργειες που, όπως επισημάνθηκε, είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν βλάβη γειτονικές ιδιοκτησίες. Όπως πληροφορηθήκαμε, η μείζον μειοψηφία ανέφερε πως δεν υπήρχε άδεια κοπής των ευκαλύπτων, με τον αντιδήμαρχο Κων. Φωκέα να απαντά πως υπήρχε προφορική άδεια από το Δασαρχείο για το κλάδεμά τους. X.X. -

***  Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μηχανάκι στο κέντρο της Καλαμάτας

 
Ακόμα ένα τροχαίο σημειώθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, σε κεντρικό σημείο της Καλαμάτας. Πιο συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Ύδρας και Δημοσθένους, μηχανή παραβίασε το stop με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με διερχόμενο αυτοκίνητο. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ελαφρά ο νεαρός οδηγός της μηχανής ο οποίος και διακομίστηκε, για προληπτικούς λόγους, με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. -  

~*** Ο εγκέφαλος της επίθεσης στο Παρίσι είχε εντοπιστεί στην Ομόνοια!   Ο 27χρονος Βέλγος, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί
Ο εγκέφαλος της επίθεσης στο Παρίσι είχε εντοπιστεί στην Ομόνοια!
Ο Βέλγος Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, γνωστός και ως Αμπού Ομαρ αλ-Μπαλίκι, 27 ετών, από τη συνοικία Μόλενμπεεκ των Βρυξελλών, είναι ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι. Η έρευνα προχωρά και οδηγεί στο Βέλγιο. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, ο εγκέφαλος έχει ταυτοποιηθεί. Η αστυνομία προχώρησε σε σειρά συλλήψεων το Σάββατο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα 20 Minutes.fr. Οι πληροφορίες δημοσιεύονται και στην βελγική εφημερίδα Der Standaard.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ συνδέεται και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Βερβιέ του Βελγίου. Τότε, είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων αυτών επιθέσεων. Το κινητό του είχε εντοπισθεί τότε στην Ελλάδα. Όπως και ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, που ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μπουλβάρ  Βολτέρ στο Παρίσι, ο Αμπααούντ ήταν γνωστός για ποινικά αδικήματα στις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2010 - 2011.
Σήμερα, βρίσκεται στη Συρία, είναι ένας από τους «πιο δραστήριους δήμιους» τού Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το RTL. Βρισκόταν σε ευθεία επικοινωνία με έναν από τους τρομοκράτες της σφαγής στο Παρίσι, που κατοικούσε στην ίδια συνοικία των Βρυξελλών.
Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο, μετά την αναχώρησή του για τη Συρία, ερήμην, σε 20 χρόνια κάθειρξης από δικαστήριο των Βρυξελλών σε υπόθεση δικτύων στρατολόγησης βέλγων τζιχαντιστών με προορισμό τη Συρία.
Το 2014 βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα του βελγικού Τύπου για την απαγωγή του ίδιου του 13χρονου αδελφού του, του Γιουνές, «του μικρότερου τζιχαντιστή στο κόσμο», τον οποίο και πήρε μαζί του στη Συρία. Ο πατέρας του, ο Ομαρ Αμπααούντ, έχει καταθέσει εναντίον του αγωγή για την απαγωγή.
 Οι σχέσεις με Ελλάδα
Μυστική έρευνα για τον εντοπισμό του καταζητούμενου Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, 27 ετών, που φέρεται ως ο οργανωτής των  τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο. Είχαν, τότε, προκύψει ενδείξεις ότι ο Αμπαούντ διήθυνε από την Αθήνα τον πυρήνα τζιχαντιστών που είχε εξαρθρωθεί στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου.
 Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή",  σε παλαιότερο δημοσίευμά της, την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, ταυτόχρονα δηλαδή με την αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο και δύο 24ωρα πριν από την προσαγωγή Αλγερινών υπόπτων από την περιοχή του Παγκρατίου, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας μυστική έρευνα για τον εντοπισμό υπόπτου, που κατείχε κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου φέρεται να κατηύθυνε τους Βέλγους τζιχαντιστές.
 Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η έρευνα έγινε στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου βρέθηκε να εκπέμπει εν κινήσει το επίμαχο κινητό τηλέφωνο. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής και αξιωματούχοι ξένων υπηρεσιών Ασφαλείας.

***  Τα δαχτυλικά αποτυπώματα καμικάζι καταγράφηκαν στην Ελλάδα   Πέντε από τους τρομοκράτες που έχουν σκοτωθεί έχουν τώρα αναγνωριστεί, υπογράμμισε ο εισαγγελέας
Τα δαχτυλικά αποτυπώματα καμικάζι καταγράφηκαν στην Ελλάδα
Τα δακτυλικά αποτυπώματα του ενός από τους καμικάζι των επιθέσεων στο Σταντ ντε Φρανς στο Παρίσι ταιριάζουν με αυτά του άνδρα που είχε καταγραφεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, δηλώνει σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν σε ανακοίνωσή του.
«Σε αυτό το στάδιο, μολονότι η αυθεντικότητα του διαβατηρίου στο όνομα Άχμαντ αλ Μοχάμαντ, γεννηθέντα στις 10 Σεπτεμβρίου 1990 στην Ιντλίμπ, στη Συρία, χρειάζεται να επαληθευτεί, υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στα δακτυλικά αποτυπώματα του καμικάζι και αυτών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια ελέγχου στην Ελλάδα τον Οκτώβριο», σημειώνει ο ίδιος στην ανακοίνωση.
Ο εισαγγελέας προσθέτει ότι οι αρχές έχουν τώρα αναγνωρίσει κι έναν δεύτερο βομβιστή της αίθουσας συναυλιών Μπατακλάν. Ο εισαγγελέας τον κατονόμασε ως τον 28χρονο Σαμί Αμιμούρ από το Ντρανσί, στα βόρεια προάστια του Παρισιού, και σημειώνει ότι αυτός ήταν γνωστός στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες από το 2012 αφού είχε τεθεί υπό ανάκριση και δικαστικό έλεγχο μετά την προσπάθειά του να μεταβεί στην Υεμένη.
Αυτός εξαφανίστηκε το φθινόπωρο του 2013 και εκείνη τη χρονιά είχε εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.
«Πέντε από τους τρομοκράτες που έχουν σκοτωθεί έχουν τώρα αναγνωριστεί», υπογράμμισε ο εισαγγελέας.

***  Αυτά είναι τα νέα τέλη κυκλοφορίας: Κατατίθενται στη Βουλή   Τι θα προβλέπει η τροπολογία
Αυτά είναι τα νέα τέλη κυκλοφορίας: Κατατίθενται στη Βουλή
Με βασικό στόχο τον περιορισμό του φαινομένου της κατάθεσης πινακίδων λόγω ακριβών τελών κυκλοφορίας από ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού το οποίο κυριαρχούσε στις ΔΟΥ τα προηγούμενα χρόνια κατατίθεται εντός της εβδομάδος στη Βουλή - στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα - τροπολογία με τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία θα προβλέπει:
- για τα ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.360 κυβικών που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά πριν το 2000 μείωση των τελών κυκλοφορίας από 15 έως και 90 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό τους. Πρόκειται για αυτοκίνητα παλαιά, τα οποία έχουν χάσει την εμπορική τους αξία και η μείωση των τελών τους επιβάλλεται για λόγους αποκατάστασης της δικαιοσύνης προς τους κατόχους τους.
- για τα ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1930 κυβικών που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά από το 2000 έως και το 2005 η μείωση των τελών θα είναι από 30 ως και 60 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή πρόκειται για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού άνω της 10ετίας που επιβαρύνονται σήμερα με δυσανάλογα υψηλά τέλη σε σχέση με τη αγοραστική τους αξία.
- για τα αυτοκίνητα άνω των 1.360 κυβικών που πρωτοκυκλοφόρησαν από το 2006 έως και τον Οκτώβριο του 2010 αύξηση των τελών από 15 έως και 60 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό τους. Στόχος της αύξησης αυτής, όπως και των αλλαγών στα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2010, είναι να καλυφθεί η απώλεια των εσόδων που θα προκύψει από τις μειώσεις των τελών στα παλαιότερα αυτοκίνητα.
- για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά το Νοέμβριο του 2010 και το ύψος των τελών τους καθορίζεται με βάση τις εκπομπές ρύπων η πλήρη απαλλαγή τους θα συνεχισθεί για όσα εκπέμπουν από 0 ως 90 γραμμάρια του διοξειδίου του άνθρακα από έως 100 γραμμάρια που ισχύει σήμερα. Για όσα εκπέμπουν από 90 γραμμάρια και άνω θα υπάρξει κλίμακα που θα προβλέπει αύξηση τελών από 8 έως 32 λεπτά ανά ρύπο.

***  Έπιασαν τον πλέον καταζητούμενο, τον άφησαν ελεύθερο και τον ξανάπιασαν!
Έπιασαν τον πλέον καταζητούμενο, τον άφησαν ελεύθερο και τον ξανάπιασαν!
-  Συνελήφθη στο Βέλγιο ο τζιχαντιστής Salah Abdeslam (Αμπντεσλάμ Σαλά), εμπλεκόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τον Guardian ο Salah Abdeslam, εκ των δραστών  της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι που είχε κατάφερε να διαφύγει, ήταν το πλέον καταζητούμενο πρόσωπο - ενώ  το Σάββατο τον σταμάτησαν με άλλους δυο άντρες στα σύνορα με το Βέλγιο αλλά τον άφησαν να φύγει.
Η καταδίωξη και η γκάφα
Η γαλλική αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός υπόπτου, του Αμπντεσλάμ Σαλά, 26 ετών, κάνοντας έκκληση στους πολίτες που γνωρίζουν κάτι για αυτόν να δώσουν πληροφορίες. Ο Σαλά, που έχει γεννηθεί στο Βέλγιο, είναι «επικίνδυνος», σύμφωνα με την αστυνομία που κάλεσε τους πολίτες να μην τον πλησιάσουν αν τον δουν αλλά να ειδοποιήσουν τις αρχές.
Οι τρεις άνδρες, που Γάλλοι αστυνομικοί τους σταμάτησαν στα σύνορα με το Βέλγιο, αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί δεν βρέθηκε τίποτα εναντίον τους. Φαίνεται όμως ότι ένας από τους τρεις αυτούς άνδρες ήταν ο 26χρονος Γάλλος, γεννημένος στο Βέλγιο, τον οποίο αναζητούν οι αρχές όλης της Ευρώπης.
Ο Salah Abdeslam και οι δυο συνεπιβάτες του ταξίδευαν με ένα Volkswagen και τους έγινε σήμα από την αστυνομία να σταματήσουν κοντά στα σύνορα Γαλλίας – Βελγίου το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με την αστυνομία. Τους επετράπη όμως να συνεχίσουν το ταξίδι τους γιατί από τον έλεγχο που έγινε, τα ονόματά τους δεν προέκυψε να βρίσκονται σε καμία λίστα καταζητούμενων.
Ο αδερφός του καταζητούμενου, ο 31χρονος Ibrahim Abdeslam, γνωστός και ως Brahim Abdeslam ήταν ανάμεσα στους τζιχαντιστές καμικάζι που ανατινάχθηκε στην επίθεση στην Rue Voltaire. Ο τρίτος αδερφός Abdeslam, το μικρό όνομα του οποίου δεν είναι γνωστό, έχει συλληφθεί στο Βέλγιο.

***
 Ο OECD (ΟΟΣΑ) έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν στις ώρες εργασίας των κατοίκων των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν. Ο OECD υπολογίζει τον μέσο όρο των ωρών εργασίας ετησίως διαιρώντας τον συνολικό αριθμό των ωρών εργασίας που κατεγράφησαν πραγματικά μέσα στο έτος με τον μέσο όρο των ατόμων που βρίσκονται στην αγορά εργασίας κατά το συγκεκριμένο έτος.
Σύμφωνα με τον OECD ως πραγματικές ώρες εργασίας ορίζονται οι τακτικές ώρες εργασίας πλήρους απασχόλησης, οι ώρες της μερικής και της εποχιακής απασχόλησης, καθώς επίσης οι αμειβόμενες και οι μη αμειβόμενες υπερωρίες, αλλά και οι ώρες που κατεγράφησαν σε επιπρόσθετες εργασίες.
Από αυτές εξαιρούνται οι ώρες που δεν εργάσθηκαν λόγω των αργιών, των ετήσιων αδειών μετ' αποδοχών, των αδειών ασθένειας ή τραυματισμού, της άδειας μητρότητας, της γονικής άδειας, της άδειας εκπαίδευσης ή της κατάρτισης, της διακοπής της εργασίας για τεχνικούς ή οικονομικούς λόγους, της απεργίας ή των εργατικών διαφορών, των κακών καιρικών συνθηκών, της άδειας αποζημίωσης και άλλων παρόμοιων λόγων.
Το Βέλγιο και η Τουρκία δεν παρείχαν στοιχεία στον οργανισμό για το 2014, ενώ η Γερμανία δεν έχει προσκομίσει στοιχεία από το 2012! Ποιος είναι, άραγε, ο λόγος και πως το επιτρέπει αυτό ο OECD;
Η Ελλάδα μας, όπως είναι εμφανές και στο αρχείο excel που επισυνάπτεται, κατέχει σταθερά όλα τα χρόνια μία από τις υψηλότερες θέσεις στις ώρες εργασίας κάτι που σημαίνει πως οι Έλληνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους αμέσως μετά τους Μεξικανούς και τους Κορεάτες. Συνεπώς ο Ευρωπαϊκός μύθος για τον «τεμπέλη Έλληνα» όχι απλά δεν ευσταθεί, αλλά είναι μια φτηνή δικαιολογία για τα ανοσιουργήματα που διαπράττουν στην χώρα μας οι κατακτητές της.
Αν σε όλα αυτά συνυπολογισθεί το γεγονός ότι οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα μειώνονται διαρκώς, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως οι Έλληνες εργάζονται πολλές ώρες και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν περιορισθεί ή/και καταργηθεί.

***  Η δολοφονία της ελπίδας
ΕΙΚΟΝΑ---Ελλάδα,-Γερμανία
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έγκλημα της κυβέρνησης, το οποίο επισφραγίσθηκε ανεύθυνα από εκείνα τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, καταδικάζοντας την Ελλάδα στο θάνατο – στην πλήρη απώλεια της εθνικής της κυριαρχίας 
“Η κατοχή δεν μπορεί να είναι ανθρώπινη. Υπάρχουν επομένως δύο επιλογές: ή αποδέχεσαι την κατοχή και όλες τις μεθόδους που είναι αναγκαίες για την επιβολή της, σκύβοντας πειθήνια το κεφάλι ή, διαφορετικά, την απορρίπτεις εξ ολοκλήρου και όχι μόνο κάποια συγκεκριμένα μέρη της» (Simone de Beauvoir).
~ Ανάλυση
Εύλογα τα ερωτήματα, σχετικά με το γιατί οι Έλληνες έχουν ντροπιάσει την Ευρώπη και τη Δημοκρατία (άρθρο), συμπεριφερόμενοι τόσο παθητικά, καθώς επίσης ανεχόμενοι τόσους εξευτελισμούς – παρά το ότι στο ξεκίνημα της κρίσης, όταν είχαν ακόμη την οικονομική άνεση να αντιδράσουν, καθώς επίσης πάρα πολλές δυνατότητες στη διάθεση τους, διαδήλωναν μαζικά, εγκαινιάζοντας μεταξύ άλλων το «κίνημα της πλατείας» (το οποίο δυστυχώς «γέννησε» υπουργούς της αριστεράς που είναι ντροπή για το χώρο).
Η πρώτη αιτία είναι ασφαλώς ο φόβος τους μετά το περιστατικό στη Marfin, όπου κάηκαν άνθρωποι χωρίς να βρεθούν οι ένοχοι – αν και μάλλον δεν αναζητήθηκαν ποτέ, ενώ όλοι υποθέτουν την προέλευση τους. Η δεύτερη είναι η δύναμη της συνήθειας, η προσαρμοστικότητα της ανθρώπινης φύσης: η οποία είναι θετική από τη μία πλευρά, αφού βοηθάει στην επιβίωση, ενώ αρνητική από την άλλη, επειδή μας οδηγεί στο να ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τυχόν βασανιστήρια που μας επιβάλλονται.
Εν προκειμένω το παράδειγμα του βατράχου που έχουμε ήδη αναφέρει, ο οποίος τοποθετείται σε χλιαρό νερό, στη συνέχεια αυξάνεται σταδιακά η θερμοκρασία και δεν αντιδράει αφού τη συνηθίζει, έως ότου τελικά καίγεται, ερμηνεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παραπάνω συμπεριφορά των Ελλήνων – οι οποίοι οδηγούνται προς εκείνη ακριβώς την κατεύθυνση, την οποία θέλησαν να αποφύγουν από την αρχή:
Στην έξοδο από την Ευρωζώνη δηλαδή, μέσα από το παράλληλο τραπεζικό σύστημα που ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο νόμισμα για να πληρώνονται αρχικά οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συντάξεις – αφού με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα οικονομικά της χώρας η κυβέρνηση, δεν θα έχει άλλη επιλογή στο εγγύς μέλλον.
Κανένας δεν κατανοεί βέβαια γιατί θα πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού έχουν δοθεί  εμπράγματες εγγυήσεις στους δανειστές και όχι πριν – επί πλέον της υπογραφής του τρίτου μνημονίου. Δημόσια περιουσία δηλαδή, σημερινής τιμής 50 δις € και αξίας πάνω από 300 δις € – σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΔΝΤ από το 2010 (πηγή), χωρίς να υπολογίζονται τα ενεργειακά μας αποθέματα.
Με απλά λόγια, γιατί θα έπρεπε να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο από την Ευρωζώνη και στη χρεοκοπία, αφού προηγουμένως θα έχει λεηλατηθεί, με εξαθλιωμένο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της – όταν δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος για να συμβεί κάτι τέτοιο. Εύλογα πάντως αδιαφορούν πλέον οι δανειστές για το μέλλον της χώρας και τη δόση των 2 δις €, αφού έχουν πάρει πια τις εγγυήσεις τους – οπότε μπορούν να επιβάλλουν ότι θέλουν, όπως τη μετατροπή της Ελλάδας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, για να προστατευθεί η Ευρώπη από την εισβολή τους.
Η τρίτη αιτία τώρα, για την οποία θεωρούμε πως δεν θα συγχωρήσουν ποτέ τη σημερινή κυβέρνηση οι Έλληνες, είναι η δολοφονία εκείνης της ελπίδας που η ίδια έκανε «λάβαρο» της προεκλογικής της εκστρατείας – της ελπίδας πως υπάρχει ένας άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση, μέσω του οποίου θα ανακτούσε την αξιοπρέπεια και την υπηρηφάνεια της η χώρα, μετά τους συνεχείς εξευτελισμούς, καθώς επίσης τις επιθέσεις  που υπέστη επί έξι ολόκληρα χρόνια.
Η ελπίδα αυτή δολοφονήθηκε τη 13η Ιουλίου (άρθρο), όταν η κυβέρνηση υποτάχθηκε στις απαιτήσεις της Γερμανίας – ενός κράτους που δεν έχει ιστορία, αλλά ένα εγκληματικό ποινικό μητρώο. Συμβιβάσθηκε δε χωρίς να σεβαστεί καθόλου το δημοψήφισμα που η ίδια δρομολόγησε – ενώ η δολοφονία της ελπίδας επισφραγίσθηκε ένα μήνα μετά, από τα πέντε μεγάλα κόμματα που τάθηκαν υπέρ του τρίτου μνημονίου, γνωρίζοντας πολύ καλά πως επρόκειτο για τη θανατική καταδίκη της χώρας (με την έννοια πως η ολοκληρωτική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, είναι συνώνυμη με το θάνατο).
Η τελευταία αιτία είναι η απίστευτη χειραγώγηση των Ελλήνων από ορισμένα διατεταγμένα ΜΜΕ, καθώς επίσης από δημοσιογράφους που εκπαιδεύτηκαν στην έδρα του ΔΝΤ – με στόχο να πείσουν όλους τους Πολίτες πως ο μοναδικός δρόμος για τον παράδεισο, είναι αυτός που περνάει μέσα από την κόλαση των μνημονίων.
Όλες οι παραπάνω αιτιολογίες δεν σημαίνουν βέβαια πως οι Έλληνες δεν είναι οι ίδιοι ένοχοι για το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγήθηκε η πατρίδα τους – ειδικά επειδή υπάρχει το παράδειγμα της Ισλανδίας, η οποία κατάφερε να ξεφύγει από την κρίση, κλείνοντας στη φυλακή τους ενόχους, ενώ σήμερα πουλάει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της, σχεδιάζοντας να μοιράσει τα έσοδα στους Πολίτες της (πηγή).
.Η δύναμη της Δημοκρατίας
Περαιτέρω, ενώ η Ελλάδα υπέκυψε τελικά στη δικτατορία των αγορών, απογοητεύοντας όλους τους Ευρωπαίους με την ήττα της Δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε, η Ισλανδία αντιστάθηκε με επιτυχία, παρά τα πολύ μεγαλύτερα προβλήματα της – αρνούμενη να αναλάβει τα χρέη των τραπεζών της, τα οποία ήταν δεκαπλάσια του ΑΕΠ, αν και είχε απέναντι της πανίσχυρα κράτη (Βρετανία, Ολλανδία, Ευρωζώνη), κυρίως όμως το χρηματοπιστωτικό καρτέλ, το οποίο ήθελε να κοινωνικοποιήσει τις ζημίες του (άρθρο).
Προφανώς οι πιστωτές της Ισλανδίας δεν περίμεναν πως ολόκληρος ο λαός της χώρας, συλλογικά, μαζικά, ενωμένος, με καμία απολύτως διάθεση υποχώρησης θα πλημμύριζε τους δρόμους, χωρίς καμία καθυστέρηση – σταματώντας με συνεχή δημοψηφίσματα όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της Βουλής να μεταφέρουν τα χρέη των τραπεζών στο δημόσιο.
Σε πλήρη αντίθεση, οι Έλληνες δεν διανοήθηκαν καθόλου να κατακλύσουν τους δρόμους έξω από τη Βουλή, όταν ψηφιζόταν το τρίτο μνημόνιο ή/και οι νόμοι που το συνοδεύουν – γεγονός που σημαίνει ότι, πράγματι αποτελούν τη ντροπή της Ευρώπης.
Οι συμβιβασμοί τώρα που πρότειναν οι δανειστές της Ισλανδίας και είχε αποδεχθεί το Κοινοβούλιο, ψηφίζοντας τους, δεν έγιναν ούτε στο ελάχιστο αποδεκτοί από τους Πολίτες – μέσω ενός δημοψηφίσματος που το ΟΧΙ έφτασε στο απίστευτο 94%.
Όταν δε η Βρετανία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της Ισλανδίας, χρησιμοποιώντας το νόμο περί τρομοκρατίας, ο οποίος την εξομοίωνε με την Al Qaida, οι Πολίτες της χώρας όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά κλιμάκωσαν τις αντιδράσεις τους – χωρίς να δίνουν καμία σημασία στις «προφητείες», σύμφωνα με τις οποίες «θα κατέληγαν» στην Κούβα ή στην βόρεια Κορέα του Βορά. Ρισκάρισαν επίσης τις αγωγές εναντίον τους, οι οποίες κατατέθηκαν στα διεθνή δικαστήρια – ενώ αντιστάθηκαν αποφασιστικά σε όλους τους εκβιασμούς του κοινού μετώπου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια πως οι Ισλανδοί δεν πλήρωσαν πανάκριβα τους αγώνες που έδωσαν για τη διατήρηση της εθνικής τους ανεξαρτησίας – η οποία κινδύνευε από το απίστευτο ύψος του δημοσίου χρέους τους, λόγω της χρεοκοπίας των τραπεζών τους. Αντίθετα, η ισοτιμία του νομίσματος τους κατέρρευσε, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στα ύψη, οι πραγματικοί μισθοί βυθίστηκαν στο ναδίρ, ενώ η πτώση των τιμών στην αγορά ακινήτων έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις.
Από την άλλη πλευρά όμως, υιοθετήθηκαν άμεσα ειδικά προγράμματα ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μην χρεοκοπήσουν, ενώ λίγο αργότερα δρομολογήθηκαν διαγραφές μέρους των οφειλών που αφορούσαν τα ακίνητα – όπου οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να «αποσβέσουν» όλα εκείνα τα ποσά των δανείων, τα οποία υπερέβαιναν το 110% της εμπορικής αξίας των ακινήτων.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος είχε πάρει δάνειο 200.000 € για την αγορά ενός ακινήτου ίσης αξίας, η εμπορική τιμή του οποίου μειώθηκε στις 100.000 € λόγω της πτώσης των μισθών και εισοδημάτων, στην Ισλανδία διαγραφόταν οι 90.000 € – ενώ τα 110.000 € που απέμεναν διακανονίζονταν, έτσι ώστε να μπορεί ο οφειλέτης να εξυπηρετεί τις δόσεις του.
Δυστυχώς στην Ελλάδα το ακίνητο των 200.000 € μάλλον θα κατασχεθεί, ο ιδιοκτήτης του θα μείνει στο δρόμο, θα πλειστηριαστεί για 50.000 € και ο δύστυχος δανειολήπτης θα παραμείνει με χρέη 150.000 € – χωρίς καμία δυνατότητα εξόφλησης τους, ενώ στο μέλλον θα δημεύονται τυχόν άλλα εισοδήματα του.
Την ίδια στιγμή οι ανόητοι πανηγυρίζουν για τη νέα διάσωση των τραπεζών με δικά τους χρήματα (αφού θα προστεθούν στο δημόσιο χρέος), επειδή διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τα 25 δις € που προϋπολογιζόταν – ενώ η συμμετοχή του δημοσίου θα περιορισθεί, λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου εκ μέρους των μετόχων των τραπεζών, με τις διοικήσεις τους να παραμένουν σταθερά στη θέση τους, παρά την άθλια κερδοσκοπία που προηγήθηκε (όσον αφορά την αγοραπωλησία μετοχών από τραπεζικούς που προφανώς είχαν εσωτερική πληροφόρηση).
Αντί λοιπόν να συνειδητοποιήσουν πως η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ύψους 25 δις € χάθηκε εντελώς, ενώ οι ίδιοι την πλήρωσαν, χαίρονται ανόητα για την επόμενη – μέσω της οποίας διατηρούν την ουτοπία του μη κουρέματος των καταθέσεων τους.
~*  Η διαχείριση της κρίσης
Συνεχίζοντας, στην Ισλανδία καταγράφηκε ρεκόρ διαγραφών, ενώ εφαρμόσθηκαν πιστά όλοι οι οικονομικοί κανόνες, οι οποίοι είναι γνωστοί όσον αφορά την καταπολέμηση των κρίσεων – βασικότερος των οποίων είναι η στάση πληρωμών, έτσι ώστε να ακολουθήσει η διαπραγμάτευση περιορισμού του χρέους, με την οποία ποτέ στην ιστορία δεν συμφώνησαν οι δανειστές, εάν προηγουμένως δεν σταματούσε να πληρώνει η επιχείρηση ή η χώρα, προστατεύοντας παράλληλα τα περιουσιακά της στοιχεία.
Παραδόξως δε, συμφώνησε με τη συγκεκριμένη διαδικασία και το ΔΝΤ, αν και εκ των υστέρων – δανείζοντας στην Ισλανδία το ποσόν των 10 δις $, χωρίς το οποίο θα χρεοκοπούσε κατά τη διάρκεια του χαοτικού πρώτου έτους που ακολούθησε το κραχ του 2008. Σε πλήρη αντίθεση όμως με την Ελλάδα, η Ισλανδία πρόσεξε όσο τίποτα άλλο τις προϋποθέσεις, με τις οποίες ήταν συνδεδεμένο το δάνειο, το μνημόνιο δηλαδή – αφού απέρριψε τα δραστικά, καταστροφικά προγράμματα του ΔΝΤ (άρθρο), έχοντας αναγκασθεί μεν να περιορίσει το κοινωνικό της κράτος, χωρίς όμως να προκαλέσει ζημίες στη βασική του δομή.
Ο εντυπωσιασμός του ΔΝΤ από την επιτυχία του προγράμματος φάνηκε από την πρόταση του στον υπουργό οικονομικών της Ισλανδίας να αναλάβει την υπευθυνότητα της διάσωσης μίας άλλης χώρας: της Ελλάδας. Μία θέση που όμως εκείνος αρνήθηκε, γνωρίζοντας προφανώς πως κανένα πρόγραμμα δεν πετυχαίνει, εάν δεν έχει την πλήρη, συλλογική, μαζική στήριξη του συνόλου των Πολιτών – γεγονός που φυσικά προϋποθέτει την ωριμότητα τους.
Περαιτέρω, σε χρόνο ρεκόρ η Ισλανδία κατάφερε να μετατραπεί σε ένα ζηλευτό πρότυπο, όσον αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων – παρά το ότι προηγουμένως είχε θεωρηθεί ως ένα ανατριχιαστικό παράδειγμα προς αποφυγή για εκείνες τις χώρες που θα τολμούσαν να αντιπαρατεθούν με τις αγορές, καθώς επίσης ευρύτερα με το χρηματοπιστωτικό κτήνος.
Ενδιαφέρουσα δε είναι η αιτιολόγηση της θετικής αναθεώρησης της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Fitch το 2012 – σύμφωνα με την οποία «ήταν η προσωποποίηση της επιτυχίας της εφαρμογής ανορθόδοξων μεθόδων για την καταπολέμηση της κρίσης«, με την ανεργία πλέον στο 4%, με την υποτίμηση του νομίσματος της στο 25-30%, καθώς επίσης με τον πληθωρισμό να αποτελεί παρελθόν.
Φυσικά κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την επίθεση των αγορών εναντίον της, όταν κάποια στιγμή κρίνουν πως θα έχει αποτέλεσμα – όχι μόνο επειδή είναι εκδικητικές, αλλά λόγω του ότι δεν θέλουν να υπάρχουν τέτοιου είδους παραδείγματα, τα οποία θα εμπνεύσουν και άλλες χώρες στο μέλλον.
Ολοκληρώνοντας, προφανώς η ύπαρξη ενός εθνικού νομίσματος διευκόλυνε την Ισλανδία, αφού αύξησε τις εξαγωγές της και μείωσε τις εισαγωγές της, προς όφελος του παραγωγικού της ιστού  – παρά το ότι η ραγδαία υποτίμηση της κορώνας περιόρισε σημαντικά το ΑΕΠ σε δολάρια (γράφημα), ενώ επιβάρυνε σε τρομακτικό βαθμό τα εισοδηματικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού της.
.ΓΡΑΦΗΜΑ - ΑΕΠ, Ελλάδα, Ιρλανδία
.Βέβαια η υποτίμηση έγινε πολύ πιο υποφερτή, μετά την απόφαση των δικαστηρίων της Ισλανδίας να χαρακτηρίσουν ως παράνομα (οπότε άκυρα) τα δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα – γεγονός που τεκμηριώνει ότι, όλοι οι Θεσμοί σε μία χώρα, ειδικά τα δικαστήρια, πρέπει να λειτουργούν σωστά, για να είναι δυνατή η αντιμετώπιση μίας οικονομικής καταιγίδας.   
Εν τούτοις, το εθνικό νόμισμα δεν ήταν το βασικότερο όπλο της χώρας – αλλά, κυρίως, η συνοχή και η επιμονή του λαού της, ο οποίος δεν δίστασε να βγει στους δρόμους, παραμένοντας αποφασιστικά εκεί, έως ότου να επιβάλλει τη βούληση του στην πολιτική του ηγεσία. Χωρίς να περιμένει λοιπόν να εμφανισθεί ο από μηχανής Θεός ή ο προικισμένος ηγέτης που θα κρατούσε το «λάβαρο της επανάστασης», όπως εμείς οι Έλληνες – παρά το ότι από την Ελλάδα υιοθέτησε την άμεση Δημοκρατία η Ισλανδία.
Στα πλαίσια αυτά είναι εύλογη η συμβουλή του προέδρου της Ισλανδίας, όταν ερωτάται τι πρέπει να κάνουν οι υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου – σύμφωνα με την οποία «Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να ακούν τις αγορές, αλλά να αφουγκράζονται τους Πολίτες τους«. Ειδικά όταν, ενώ η Ισλανδία εξόφλησε πρόωρα το ΔΝΤ, η Ελλάδα εκλιπαρεί ξανά γονατιστή για έναν νέο δανεισμό της – ενώ ο αξιοθρήνητος πρωθυπουργός της προκαλεί θλίψη σε όλους τους Ευρωπαίους.
.Επίλογος
Η Ευρωζώνη πανηγυρίζει, επειδή το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε στις χώρες της κρίσης, με εξαίρεση τη Γαλλία και την Ιταλία (γράφημα). Στη Γερμανία δε αυξήθηκε επιτέλους (+15%), οπότε αποκαταστάθηκε κάπως η ισορροπία, ενώ τα επιτόκια δανεισμού μειώθηκαν ραγδαία, με τη βοήθεια των προγραμμάτων της ΕΚΤ (άρθρο) – αν και η βασική αιτία είναι το ότι, βυθίζεται στον αποπληθωρισμό.
.ΓΡΑΦΗΜΑ - Ευρωζώνη, εξέλιξη του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος
.Το πώς είναι δυνατόν να πανηγυρίζει βέβαια η Κομισιόν, όταν η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, τα χρέη επίσης, ενώ η μείωση των μισθών, με την οποία επιτεύχθηκε ο «άθλος», περιορίζει συνεχώς την κατανάλωση και τις επενδύσεις, προκαλεί ύφεση και επιδεινώνει την ήδη δυσχερή θέση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος (άρθρο), με τη μία τράπεζα μετά την άλλη να εγγράφει μεγάλες ζημίες, απολύοντας μαζικά προσωπικό, είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς.
Πόσο μάλλον όταν το συνολικό χρέος της Ιρλανδίας είναι εκτός ελέγχου, η Ισπανία παραποιεί συνεχώς τα στατιστικά της στοιχεία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι αδύνατον να επιβιώσουν χωρίς την ονομαστική διαγραφή του χρέους τους, ενώ χώρες όπως η Ολλανδία έχουν έναν υπερχρεωμένο ιδιωτικό τομέα – κρύβοντας τα προβλήματα τους κάτω από το χαλί.
Την ίδια στιγμή το ευρώ, στο οποίο είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένες όλες σχεδόν οι χώρες, χρησιμοποιείται για την επιβολή της δικτατορίας των τραπεζών, παράλληλα με την κατάργηση της Δημοκρατίας – ενώ δρομολογείται η δημιουργία του οικονομικού ΝΑΤΟ, μέσω του οποίου τα κράτη της Ευρωζώνης θα γίνουν έρμαιο τόσο των αγορών, όσο και των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Στα πλαίσια αυτά, εύλογα κράτη όπως η Ισλανδία αρνούνται να συμμετέχουν στην ΕΕ, πολύ περισσότερο στην Ευρωζώνη – γνωρίζοντας πλέον πως θα επρόκειτο για την εκούσια καταδίκη των Πολιτών τους σε μία φυλακή, από την οποία θα ήταν αδύνατον ποτέ να αποδράσουν.
Ολοκληρώνοντας η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει τη σπίθα, η οποία θα έβαζε φωτιά στο απολυταρχικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα της παγκόσμιας ελίτ – εάν φυσικά διέθετε έναν αποφασισμένο, ώριμο λαό.
Πολίτες που δεν θα είχαν την ψευδαίσθηση πως είναι δυνατόν να κερδίσουν τον πόλεμο από τον καναπέ τους, χωρίς να δώσουν καμία μάχη και χωρίς να αντιδράσουν στη συνεχή ληστεία τους – μέσω των υπερβολικών φόρων, των μειώσεων των μισθών και συντάξεων, της πτώσης των τιμών των περιουσιακών τους στοιχείων, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας κοκ.
Το ζητούμενο δεν είναι ασφαλώς η καταστροφή της Ευρωζώνης, αλλά η επιστροφή στις ιδρυτικές της αξίες – στην Ευρώπη των Πολιτών της. Εναλλακτικά, η επάνοδος όλων των κρατών μαζί στην αφετηρία – στην προ ευρώ εποχή δηλαδή, στην οποία δεν κυριαρχούσαν οι αγορές, ενώ η πολιτική είχε την πρωτοκαθεδρία.
Black-Strip
Vassilis Viliardos
Ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος είναι ένας σύγχρονος οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου – όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά για αρκετά χρόνια, με ιδιόκτητες επιχειρήσεις σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας. Έχει  εκδώσει τρία βιβλία αναφορικά με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 2.500 αναλύσεις σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, με κέντρο βάρους την εθνική και διεθνή μακροοικονομία, καθώς επίσης το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

***       Ψυχές στο ζύγι                
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή θρησκεία, ο θεός Άνουβις, κάτι σαν τον ψυχοπομπό Ερμή, ζύγιζε την καρδιά των νεκρών, προκειμένου να μετρήσει την αξία τους προτού εισέλθουν στον Κάτω Κόσμο. Στις αναπαραστάσεις της κρίσιμης αυτής στιγμής για τον νεκρό, απεικονίζεται μια ζυγαριά, με τον τσακαλόμορφο θεό να τοποθετεί στον έναν δίσκο την καρδιά του νεκρού και στον άλλον ένα φτερό στρουθοκαμήλου, που εκπροσωπεί την Maat, την αλήθεια. Αν η καρδιά του νεκρού είναι βαρύτερη από το φτερό της στρουθοκαμήλου, τότε καταβροχθίζεται από την Ammit, έναν δαίμονα με χαρακτηριστικά κροκόδειλου, λιονταριού και ιπποπόταμου.
Είμαστε ο Άνουβις; Ζυγίζουμε ψυχές;
Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα, άναβε φωτάκια σε δημόσια κτίρια για τους αδικοχαμένους του Παρισιού. Και εδώ, στην Τρίπολη, μπορεί να μην έχουμε λάμπες να φωτίσουμε τους δρόμους το βράδυ, αλλά το Μαλλιαροπούλειο φωτίστηκε με τα γαλλικά χρώματα. Γιατί; Επειδή συμπάσχουμε για τα θύματα της γειτονιάς μας περισσότερο από ό,τι συμπάσχουμε με τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα τόσων και τόσων πολέμων στους οποίους με διάφορα προσχήματα η Δύση έχει συμμετάσχει, ή άλλους που έχει υποκινήσει, θρέψει ανεξέλεγκτα και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τους δράκους που τάιζε και ταΐζει στη Μέση Ανατολή.
Εκατοντάδες χιλιάδες φορές έχουμε διαβάσει για το πόσο άλλαξε τον κόσμο η 11η Σεπτεμβρίου. Προς το χειρότερο. Η σειρά πόλεμος - τρομοκρατία - πόλεμος, μια ρουτίνα δεκάδων ετών, αναμένεται δυστυχώς να επαναληφθεί και τώρα, μετά το χτύπημα στο Παρίσι. Από το 1954, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι το Ιράν δεν έχει δικαίωμα να κρατικοποιήσει τις πετρελαιοπηγές του και «επενέβησαν» για τη «δημοκρατία», διορίζοντας μια σειρά από ανδρείκελα που μόλις γίνονταν επικίνδυνα οι ΗΠΑ τα κυνηγούσαν ανηλεώς, τοποθετώντας στη θέση τους άλλα ανδρείκελα και πάει λέγοντας. Χιλιάδες τα θύματα στις μουσουλμανικές χώρες, ενός πολέμου με πρόσχημα τη «δημοκρατία», που πολύ γρήγορα έλαβε χαρακτηριστικά θρησκευτικού πολέμου.
Πόσο βαραίνουν στη ζυγαριά μας εκείνοι οι αδικοσκοτωμένοι;
Οι φίλοι μας οι Γάλλοι. Είναι ανακατεμένοι σε κάθε πόλεμο στην Αφρική στις πρώην αποικίες τους. Έχουν βάλει το χεράκι τους ώστε εκείνες οι χώρες της πλουσιότερης σε φυσικούς πόρους ηπείρου στον κόσμο να μην έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους δικούς τους πόρους και να σκοτώνονται μεταξύ τους, να πεθαίνουν από την πείνα, να ζουν στην εξαθλίωση και να εξυπηρετούν τα δυτικά συμφέροντα.
Μας σοκάρει το τρομοκρατικό χτύπημα σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ναι, σαφώς μας σοκάρει, διότι ένα συνηθισμένο βράδυ Παρασκευής έχασαν τη ζωή τους άνθρωποι που βγήκαν να διασκεδάσουν, πιστεύοντας ότι είναι ασφαλείς. Αλλά δεν μας σοκάρει η ευρωπαϊκή πολιτική που δρα με τέτοιον τρόπο ώστε να διογκώνει το μίσος εναντίον της Ευρώπης; Και που έχει θύματα σε ολόκληρο τον κόσμο;
Μη σβήνετε τα φώτα στα σπίτια και στα δημόσια κτίρια. Ανάψτε κανένα φως καλύτερα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, μπας και ξυπνήσουμε. Καλοί οι συμβολισμοί, αλλά δεν οδηγούν πουθενά.
Ο στρατιωτικός νόμος που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε μια ευρωπαϊκή χώρα, είναι αποτέλεσμα και της πρακτικής της Ευρώπης να «πετάει χαρταετό» για το προσφυγικό. Έξι μήνες το συζητούν, συμφώνησαν στις ποσοστώσεις με χίλια ζόρια, και τώρα πρώτη η Πολωνία είπε ότι δεν θα δεχθεί πρόσφυγες, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Και το ζήτημα είναι ότι τα καμπανάκια που χτύπησαν με το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, αντί να φέρουν επιτέλους τον ορθολογισμό, που η Δύση έχει ως σημαία αλλά δεν ξέρει καν το νόημα της λέξης, θα φέρουν και άλλους βομβαρδισμούς, και άλλους πολέμους, και άλλους ξεριζωμένους, περισσότερα θύματα στο ζύγι.  Γαλανιάδη Εύα

***   Που πήγαν 5.7 εκ. € για τα νοσοκομεία μας;
Που πήγαν 5.7 εκ. € για τα νοσοκομεία μας;
-  Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, Υγείας Α. Ξανθό και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη καταθέτει ο βουλευτής Αργολίδας καθ. Γιάννης Μανιάτης προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία εξέλιξης του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων Άργους, Ναυπλίου και του ΚΕΦΙΑΠ.
Με το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 5.700.000€, που είχε ενταχθεί ως εμπροσθοβαρές στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, προβλέπεται να υπάρξει κάθε χρόνο εξοικονόμηση 500.000€ για τα δύο νοσοκομεία. Σχετικό τεχνικό δελτίο με φορέα λειτουργίας το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας είχε υπογράψει με τη ιδιότητα του υπουργού ΠΕΚΑ ο Γ. Μανιάτης (σχετ. δελτίο τύπου).
Η εξοικονόμηση ενέργειας αυτή θα επιτρέψει να απελευθερωθούν αντίστοιχοι πόροι από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων προκειμένου να διατεθούν για φαρμακευτικό και υγιεινομικό υλικό των νοσηλευόμενων.
Στην ερώτηση σημειώνεται ότι για το νοσοκομείο Ναυπλίου προβλεπόταν επένδυση ύψους 2.048.000€, για το νοσοκομείο Άργους 3.313.000€ και για το ΚΕΦΙΑΠ 401.000€.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με έγγραφό του στις 22.12.2014 (σχετ. έγγραφο αναπλ. Υπουργού ΠΕΚΑ) είχε γνωστοποιήσει προς την περιφέρεια Πελοποννήσου – Π.Ε. Αργολίδας την εξασφάλιση της σχετικής πίστωσης για τη δημοπράτηση του έργου και τη δυνατότητα προώθησης του.
Γιάννης Μανιάτης: «5.700.000 € για την Ενεργειακή Αναβάθμιση των Νοσοκομείων Άργους, Ναυπλίου και του ΚΕΦΙΑΠ»
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, προώθησε την ένταξη του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιριακών Υποδομών του Νοσοκομείου Άργους, του Νοσοκομείου Ναυπλίου και του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης – ΚΕΦΙΑΠ με την υλοποίηση δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας και Δράσεων Α.Π.Ε.» στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ)» με συνολική δημόσια δαπάνη 5.747.429,01 ευρώ. Το ανωτέρω έργο περιλαμβάνεται στην λίστα των εμπροσθοβαρών έργων για την περίοδο 2014-2020 και ήδη προ ημερών έχει τύχει αποδοχής χρηματοδότησης της πράξης, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησής της.
Ο κ. Μανιάτης, μετά την υπογραφή του Τεχνικού Δελτίου με φορέα λειτουργίας το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας, δήλωσε: «Προωθήσαμε σήμερα την ένταξη του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση των τριών μεγαλύτερων δομών υγείας της Αργολίδας συνολικού προϋπολογισμού 5.747.429,01 ευρώ.  Με τις παρεμβάσεις αυτές προβλέπεται να υπάρξει εξοικονόμηση σχεδόν 500.000 ευρώ ετησίως. Το σημαντικό αυτό ποσό μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί  για τη βελτίωση της περίθαλψης και φροντίδας των ασθενών αντί να σπαταλάται σε καύσιμα και ενεργειακές δαπάνες. Παρέμβαση υψηλής  σημασίας για τους ασθενείς, αποτελεί επίσης η εγκατάσταση εξοπλισμού για τον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας, του αερισμού και της σχετικής υγρασίας σε κάθε χώρο του κτιρίου που θα βελτιώσει τις συνθήκες νοσηλείας. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που στις σημερινές δύσκολες συνθήκες είμαστε σε θέση να προωθούμε τέτοιου  σκοπού έργα.»
Αναλυτικότερα, οι παρεμβάσεις που εγκρίνονται για το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας αφορούν στα ακόλουθα:
  1. Γενικό Νοσοκομείο Άργους
Ενεργειακή Αναβάθμιση Παλαιού Κτηρίου, και Επέκτασης (κτήριο Πυρλή) του Γενικού Νοσοκομείου Άργους με την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και με την εγκατάσταση Συστήματος Αβαθούς Γεωθερμίας και Ηλιακών Συστημάτων.  Συγκεκριμένα, προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις:
  • Θερμομόνωση Εξωτερικής Τοιχοποιίας με προθήκη θερμοπρόσωψης στα κατακόρυφα  δομικά στοιχεία, Θερμομόνωση και Υγρομόνωση Δώματος, αντικατάσταση παλαιών Υαλοπετασμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα διπλού υαλοπίνακα χαμηλής εκπομπής (Low-e) και με αεροστεγή πλαίσια,
  • Φυτεμένο Δώμα,
  • Προσθήκη τοπικών συστημάτων αερισμού με δυνατότητα ανάκτησης θερμότητας,
  • Εγκατάσταση Συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης ενέργειας (BEMS) για τον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας, του αερισμού και της σχετικής υγρασίας ανά χώρο του κτιρίου,
  • Αναβάθμιση του συστήματος ψύξης θέρμανσης με την εγκατάσταση συστήματος Αβαθούς Γεωθερμίας ανοικτού κυκλώματος (Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας),
  • Αντικατάσταση θερμαντικών σωμάτων με νέου τύπου (fan coils) και του δικτύου διανομής καθώς και
  • Αναβάθμιση του συστήματος παραγωγής ζεστών νερών χρήσης (Ζ.Ν.Χ.) με την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και γεωθερμικής αντλίας θερμότητας, όπως επίσης και παρεμβάσεις μείωσης λειτουργικού κόστους στην ήδη εγκατεστημένη ατμογεννήτρια.
Προϋπολογισμός του έργου :  3.313.923,58.
  1. Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου
Ενεργειακή Αναβάθμιση Παλαιού Κτηρίου, με τις Επεκτάσεις,  του Γενικού Νοσοκομείου Ναυπλίου, με την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και με την εγκατάσταση Συστήματος Αβαθούς Γεωθερμίας και Ηλιακών Συστημάτων παραγωγής Ζ.Ν.Χ. και Ζ.Ν. για δίκτυο διανομής θερμότητας. Ειδικότερα, προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις:
  • Θερμομόνωση Εξωτερικής Τοιχοποιίας με προθήκη Θερμοκεραμικής βαφής  στα κατακόρυφα δομικά στοιχεία της πρόσοψης,
  • Αντικατάσταση σε ποσοστό 20% των παλαιών Υαλοπετασμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα διπλού υαλοπίνακα χαμηλής εκπομπής (Low-e) και με αεροστεγή πλαίσια,
  • Προσθήκη τοπικών συστημάτων αερισμού με δυνατότητα ανάκτησης θερμότητας,
  • Εγκατάσταση Συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης ενέργειας (BEMS) για τον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας, του αερισμού και της σχετικής υγρασίας ανά χώρο του κτιρίου,
  • Αναβάθμιση του συστήματος ψύξης θέρμανσης με την εγκατάσταση συστήματος Αβαθούς Γεωθερμίας ανοικτού κυκλώματος (Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας),
  • Αντικατάσταση θερμαντικών σωμάτων με νέου τύπου (fan coils) και του δικτύου διανομής και
  • Αναβάθμιση του συστήματος παραγωγής ζεστών νερών χρήσης με την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και γεωθερμικής αντλίας θερμότητας.
Προϋπολογισμός του έργου:  2.048.124,28€.
  1. ΚΕΦΙΑΠ
Προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις:
  • Αποξήλωση των υφιστάμενων κουφωμάτων (θυρών  και παραθύρων) επί της εξωτερικής περιμέτρου του εν λόγω κτιριακού συγκροτήματος,
  • Αντικατάσταση των ανωτέρω κουφωμάτων  με νέα διπλά θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου, με διπλούς υαλοπίνακες χαμηλού συντελεστή θερμοπερατότητας, χαμηλής εκπομπής (Low-e) και με αεροστεγή πλαίσια,
  • Εγκατάσταση χαλύβδινων γαλβανισμένων συστημάτων εξωτερικής σκιάσεως των περιμετρικών παραθύρων, πακτωμένων  επί των περιμετρικών τοιχοποιιών,
  • Πλήρης αναβάθμιση, δια αποξηλώσεως και εκ νέου κατασκευής, του συστήματος υγρομονώσεως και θερμομονώσεως των δωμάτων του κτιριακού συγκροτήματος,
  • Ενεργειακή Αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, με επεμβάσεις επί του Συστήματος Κεντρικής Θερμάνσεως, επί του Συστήματος του Κεντρικού Κλιματισμού όλων των εσωτερικών χώρων του κτιρίου και επί των επιμέρους ανεξάρτητων τοπικών κλιματιστικών μονάδων (split-units),
  • Επεμβάσεις αναβαθμίσεως του Θερμαντήρα του κεντρικού ηλιοθερμικού συστήματος (εξωτερική θερμομόνωση) και τέλος επεμβάσεις επί του Ηλιοθερμικού συστήματος (ηλιακοί συλλέκτες) με την εγκατάσταση πρόσθετων συστημάτων συλλεκτών επί των στεγών και δωμάτων του εν θέματι κτιρίου.      
Προϋπολογισμός του έργου:  401.986,15€.

***  Πέτρος Θέμελης: «Η πορεία του Παυσανία να γίνει ο τουριστικός οδηγός ανάπτυξης της Μεσσηνίας»         
      
Αν ένας άνθρωπος έχει συμβάλει τα μέγιστα τις τελευταίες δεκαετίες στην πολιτισμική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, αυτός δεν είναι άλλος από τον Πέτρο Θέμελη, το Θεσσαλονικιό καθηγητή Αρχαιολογίας που πριν από περίπου 30 χρόνια άφησε τη θαλπωρή της πρωτεύουσας, πήρε την αξίνα του, εγκαταστάθηκε στην «Ιθώμη» και κατάφερε, παρά την αρχική απαισιοδοξία, να φέρει στο «φως» την πιο καλά σωζόμενη αρχαία πολιτεία σε ολόκληρη τη χώρα, αναδεικνύοντας πλήρως το μεγαλείο της.
Σήμερα η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί έναν αναγνωρισμένο αρχαιολογικό τόπο, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, βάζοντας παράλληλα ολόκληρο το νομό στον Παγκόσμιο Χάρτη.
Πριν από λίγες ημέρες συναντήσαμε τον κ. Πέτρο Θέμελη στο «φυσικό του χώρο», την Αρχαία Μεσσήνη, και μας παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη... για το πώς ξεκίνησε, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανασκαφή στα χρόνια της κρίσης, για το πότε θα αναδειχθεί πλήρως ο αρχαιολογικός χώρος, για τα ευρήματα που ήρθαν στο φως τις τελευταίες ημέρες στη Χώρα, αλλά και για την προοπτική ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής, όπως και της σύνδεσης όλων των σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της Μεσσηνίας:
Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση & Κώστα Γαζούλη 

«Σε πέντε με έξι χρόνια θα έχει αναδειχθεί πλήρως η Αρχαία Μεσσήνη»
-Όταν εγκατασταθήκατε εδώ, το 1986, μπορούσατε να φανταστείτε το μέγεθος της ανακάλυψης στην Αρχαία Μεσσήνη;
Όταν ήρθα εδώ ήταν οικόπεδα με ελιές και αμπελάκια. Όλα ήταν μικροϊδιοκτησίες. Δε φαινόταν τίποτα, πάνω από το θέατρο υπήρχε ένας δρόμος, σκάβαμε 4-5 μέτρα πιο ψηλά από αυτό που είμαστε σήμερα. Δεν πιστεύαμε αρχικά ότι θα βρούμε πολλά πράγματα, αλλά σιγά σιγά αρχίσαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και το αποτέλεσμα είναι προφανές...
-Σε τι σημείο βρίσκονται σήμερα οι ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη;
Εμείς έχουμε ανασκάψει το μεγαλύτερο μέρος της Αρχαίας Μεσσήνης. Μένει ένα μέρος της αγοράς, που είναι το τελευταίο αυτή τη στιγμή, και πρέπει να αγοράσουμε 1-2 κτήματα ιδιωτικά που είχαν μείνει εκεί, ώστε να ενοποιηθεί ο χώρος αρχικά, και μετά να σκάψουμε μέσα σε αυτά... Εκεί περιμένουμε την εύρεση δύο ναών, τουλάχιστον, που αναφέρει ο Παυσανίας, όταν αυτός ήρθε στην Αρχαία Μεσσήνη το 115 μ.Χ.
Σε αυτή τη φάση έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις από το τρέχον ΕΣΠΑ και αφορούσαν όχι μόνο στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και στην ανάδειξη ενός πύργου στην Αρκαδική Πύλη, καθώς και του ναού στην πλαγιά...
Ο αρχαιολογικός χώρος προσελκύει πλέον αρκετούς επισκέπτες, ακόμα και το χειμώνα. Ας πούμε, Νοέμβρη ποτέ δεν είχαμε κόσμο, αλλά πλέον έχουμε, όπως κι εσείς βλέπετε. Μάλιστα, φέτος βοηθά αρκετά ο καιρός και τον κόσμο που έρχεται για επίσκεψη, αλλά και εμάς για να δουλεύουμε εδώ.
Τώρα τελειώνουμε με την αναστήλωση μιας στοάς. Το έργο κανονικά και σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουμε και αφορά στους εργαζομένους, τελειώνει τέλη Νοέμβρη, όμως θα πάρουμε παράταση ακόμα για ένα μήνα, όπως με διαβεβαίωσαν από το υπουργείο.
-Πόσος χρόνος χρειάζεται ακόμα για να αναδειχθεί πλήρως ο αρχαιολογικός χώρος;
Έχουμε αποκαλύψει μέχρι σήμερα το 80% του κεντρικού χώρου, που είναι και το βασικότερο, θα έλεγα... Τα ιδιωτικά σπίτια δεν έχει νόημα να τα σκάψεις όλα ούτε ποτέ μπορείς να το κάνεις αυτό. Τα έχουμε εντοπίσει, είναι δυτικά, κάτω από το μουσείο δηλαδή, οι τοίχοι τους εξέχουν στην επιφάνεια, είναι όλα ίδια, αφού είναι σπίτια που εντάσσονται σε έναν πολεοδομικό ιστό, διώροφα κλπ. Οπότε θα σκάψουμε 1-2 ενδεικτικά.
Γενικότερα, πάντως, εμείς σε 5-6 χρόνια τελειώνουμε, με το επόμενο ΕΣΠΑ δηλαδή κλείνει το έργο. Αυτό που θα κάνουμε στα επόμενα χρόνια, είναι να ασφαλίσουμε καλύτερα το χώρο, να τον φωτίσουμε, έργα ανάδειξης και προβολής δηλαδή. Με τα χρήματα που έχουμε μπορούμε να σκάψουμε την αγορά και μετά είναι το θέμα της αναστήλωσης, που εκεί είναι και το μεγαλύτερο κόστος...
Μέχρι σήμερα έχουμε προχωρήσει στην αναστήλωση των περισσότερων μνημείων και στην ανάδειξη αυτών... Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που παίρνουμε τα εύσημα από την κοινή γνώμη και όλοι μιλούν για την Αρχαία Μεσσήνη...
«Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στα χρόνια της κρίσης»
-Υπάρχει οικονομική βοήθεια από το υπουργείο Πολιτισμού;
Το υπουργείο Πολιτισμού αυτό καθεαυτό έχει χρόνια να δώσει, οι επιδοτήσεις από τις οποίες παίρναμε παλιά λεφτά έχουν κοπεί. Φράγκο δεν πέφτει. Το ΤΑΠ μόνο ως Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων εισπράττει από τα εισιτήρια και τα πωλητέα είδη και δίνει στις Εφορείες Αρχαιοτήτων, για να καλύψουν ορισμένα έξοδα, όπως βενζίνη, καθαριότητα κ.ά. Εμείς δεν έχουμε καμιά σχέση με αυτό, ουσιαστικά καλύπτει λειτουργικές ανάγκες αυτό το Ταμείο.
Παλιότερα, μάλιστα, κάλυπτε πολύ περισσότερα, για παράδειγμα λάμπες που καίγονταν κ.τ.λ. Αυτά πλέον τα καλύπτουμε από ιδιωτικά χρήματα, βέβαια δεν ξέρουμε μέχρι πότε, αφού με αυτή την κρίση κανείς δεν ξέρει. Οι ιδιώτες έχουν μείνει κι αυτοί ελάχιστοι...
-Η άποψή σας για την απόφαση του υπουργείου να αυξήσει το εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους;
Λένε θα αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων για να εισπράττουν περισσότερα… τότε δε θα πατά κανένας Έλληνας. Εδώ είναι να πάει το εισιτήριο 12 ευρώ από 5. Είναι λιγάκι υπερβολή, και πιστεύω ότι θα έπρεπε να γίνει σταδιακά.
-Ιδανικό δε θα ήταν το κράτος μόνο του να μπορούσε να χρηματοδοτήσει τέτοιες ανασκαφές;
Το ιδανικό θα ήταν αυτό, αλλά η Ελλάδα έχει τεράστιες ανάγκες και δε θα μπορούσε ποτέ να καλύψει αυτή τη δαπάνη. Αν έπειτα από 20-30 χρόνια ορθοποδήσουμε οικονομικά και γίνει αυτό, θα είναι ένα θαύμα.
Πάντως, αυτό με τη χρηματοδότηση από τους ιδιώτες γίνεται σε όλο τον κόσμο. Νομίζω, είναι καλό να συμβάλουν κι αυτοί ως χορηγοί. Απλά θα έπρεπε να απαλλάσσονται από τους φόρους ή να τους δίνουν κάποιο προνόμιο, όπως γινόταν παλιά... έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο.
-Υπάρχει συνεργασία στις ανασκαφές με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου;
Η συνεργασία που υπάρχει είναι μικρή, θα έλεγα, αφού το Πανεπιστήμιο άρχισε με καλές προοπτικές. Χρηματοδότησε ορισμένες έρευνες, όχι μόνο στην Αρχαία Μεσσήνη, αλλά ανάλογα με τα μαθήματα των διδασκόντων, όπως, για παράδειγμα, με τα Βυζαντινά. Η καθηγήτρια κύρια Ζυμή, ως κλασσική αρχαιολόγος, δούλεψε μαζί μας 4 χρόνια με μια χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, για να καλύπτει τα έξοδα των φοιτητών, δηλαδή τη διαμονή και το φαγητό, ενώ τα τελευταία χρόνια και εργατών. Τελικά, τα δύο τελευταία χρόνια με ενημέρωσε ότι δεν κάλυπταν αυτές τις ανάγκες και έτσι δεν ήρθε. Σχετικά με τους φοιτητές, ναι φοιτητές έρχονται, φέτος είχαμε 4-5. Τους παίρνουμε εμείς ως εταιρεία, όχι ως Πανεπιστήμιο, δηλαδή ως εθελοντές φοιτητές, στους οποίους παρέχουμε τροφή και στέγη και μένουν 2 με 3 εβδομάδες.
Κανονικά, όμως, το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να έχει καθιερώσει μια σταθερή χρηματοδότηση για μιαν ανασκαφή σε συνεχή βάση, κι αν όχι στην Αρχαία Μεσσήνη, κάπου στη Μεσσηνία. Ίσως αυτό αποτελούσε μια προπαιδεία για να μάθουν οι φοιτητές πώς δουλεύει κανείς στην ανασκαφή, δηλαδή την τεχνική και τη μέθοδο, και μετά να άνοιγε τα φτερά του ο φοιτητής για όπου αυτός ήθελε.
-Ξέρετε αρχαιολογικά τη Μεσσηνία καλύτερα από τον καθέναν. Υπάρχουν σημεία που γνωρίζετε ότι κρύβουν αρχαία, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε κάτι; Σας στενοχωρεί αυτό;
Ναι, φυσικά, και τα γνωρίζω, όπως γνωρίζουν και άλλοι συνάδελφοι. Με στενοχωρεί, όχι τόσο ότι οι συνάδελφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αφού δεν τους δίνει το κράτος τα μέσα, αλλά ότι στην πολιτική της κάθε κυβέρνησης μέχρι σήμερα ποτέ δεν είχαν ως κύριο στόχο τον πολιτισμό. Μέχρι σήμερα δεν άκουσα κανέναν να μιλά για πολιτισμό, αλλά μόνο αοριστολογίες και έχω παραδείγματα πάρα πολλά.
Τελικά, αν δεν κυνηγήσεις μόνος σου τα πράγματα, κανείς δε σε βοηθά.
Αν σκεφτείτε μόνο και μόνο στη Μεσσηνία τι κάστρα υπάρχουν, Μεθώνη, Κορώνη, Πύλος, έτοιμα, που δεν αξιοποιούνται όμως.
Φύλακες δεν έχουμε, για παράδειγμα εδώ ήρθαν κάποιοι με απόσπαση, που πλέον παίρνουν και σύνταξη. Πέντε υπάρχουν στην Αρχαία Μεσσήνη και δεν είναι δυνατόν να φυλαχθεί αυτός ο χώρος έτσι… Δυστυχώς, η κατάσταση είναι απίστευτη.
Το κακό είναι ότι δεν κατανοούν ότι ο πολιτισμός είναι ένα μεγάλο έσοδο για την οικονομική ενίσχυση του κράτους.
-Πώς είδατε την τελευταία αρχαιολογική ανακάλυψη, με τον ασύλητο τάφο στη Χώρα;
Φοβερό μνημείο, πρώιμο Μυκηναϊκό. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Τζακ Ντέιβις που τόσα χρόνια δουλεύει εκεί και τώρα στάθηκε τυχερός, να βρει ένα τάφο ασύλητο. Μικρό μάλιστα κιβωτιόσχημο... Οι θολωτοί μεγαλειώδεις τάφοι έκαναν μπαμ από την αρχαιότητα και οι τυμβωρύχοι τούς έκλεβαν... Αυτός προφανώς τους ξέφυγε... και ήταν γεμάτος από φοβερά όπλα... κοσμήματα... χρυσά... σπαθιά... Κάποιος μεγάλος ηγεμόνας της πρώιμης, μάλιστα, Μυκηναϊκής περιόδου 1600-1500 π.Χ. είχε θαφτεί εκεί πέρα... Βέβαια είναι το Ανάκτορο δίπλα, και πιο παλιά ο Μαρινάτος είχε βρει μια συστάδα από τάφους, αλλά είχαν βρεθεί μόνο κάποια αγγεία, καθώς ήταν συλημένοι οι περισσότεροι και ο καθηγητής έβρισκε ό,τι άφηναν οι αρχαιοκάπηλοι.
«Η πορεία του Παυσανία ο τουριστικός οδηγός του μέλλοντος στη Μεσσηνία»
-Χάρις στην Αρχαία Μεσσήνη η Μεσσηνία έχει μπει για τα καλά στον παγκόσμιο αρχαιολογικό και τουριστικό χάρτη... Παράλληλα, συνεχίζονται τα έργα στο Ανάκτορο του Νέστορα, στην Αρχαία Θουρία, είχαμε την ανακάλυψη του Πολεμιστή στη Χώρα, αλλά και πλήθος Βυζαντινών Μνημείων έρχονται στο φως… Πώς πιστεύετε ότι ο νομός μπορεί να τα εκμεταλλευτεί όλα αυτά;
Είναι προφανές ότι υπάρχει μια ραγδαία ανάπτυξη στη Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια. Τα χρήματα των τουριστών, που χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και περισσότεροι, πέφτουν στο νομό. Η Αρχαία Μεσσήνη και η Costa Navarino είναι δυο πόλοι τουριστικής ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή.
Όσον αφορά στη σύνδεση των αρχαιολογικών ευρημάτων, πρέπει να γίνει ενοποίηση και να δημιουργηθεί μια πολιτισμική διαδρομή με μελέτη από την Περιφέρεια και τους Δήμους και να ζητήσουν χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, που δέχεται τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις.
Ήδη γνωρίζω μια τέτοια στην Ήπειρο, που έχει πάρει 35 εκατομμύρια χάρις στη δραστηριότητα του εκεί περιφερειάρχη, αρκεί όμως να θέλει η Περιφέρεια να υιοθετήσει ένα τέτοιο έργο, να συνεργαστεί με όλους τους φορείς, όπως τους αρχαιολόγους, αλλά και με εμένα. Μάλιστα, εγώ έχω έτοιμη την πορεία, και δεν είναι άλλη από την πορεία του Παυσανία, που ξεκινά από τη Μάνη και καταλήγει στο Νέστορα και αναφέρει όλα αυτά τα μνημεία που έχουν αναδειχθεί στη Μεσσηνία...
Είναι τόσο εύκολο οι Βυζαντινολόγοι με τους Κλασικούς Αρχαιολόγους να συνεργαστούν και να φτιάξουν μια πορεία, ώστε να συγκροτηθεί ένας φάκελος για να ζητήσουν άμεσα χρήματα. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, όμως, και είναι αποκλειστικά στο χέρι της Περιφέρειας Πελοποννήσου να το αξιοποιήσει.
Σε αυτή την πολιτισμική διαδρομή πρέπει να ενταχθούν και ιδιωτικές εταιρείες, όπως ταξιδιωτικοί πράκτορες, ξενοδοχεία, και θα πρέπει μπει το πιο βασικό για μένα, που δεν είναι άλλο από τη Μεσσηνιακή Διατροφή. Πλέον δεν είναι Μεσογειακή, αλλά Μεσσηνιακή, και ήδη έχει γίνει μια πρόοδος από το Μανιατάκειο Ίδρυμα. Υπάρχουν τα εχέγγυα για τη Μεσσηνία και απορώ γιατί δεν κινούνται. Σε άλλες περιοχές που πηγαίνω αυτό που σας ανέφερα πιο πάνω μού το ζητάνε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω καμία ενόχληση για το θέμα.
-Φαίνεσθε λίγο απογοητευμένος….
Σχεδόν, αλλά ως προς αυτό, πάντως εγώ θα είμαι εδώ, όσο αντέχω θα με ανεχτείτε.
-Το δικό σας μέλλον ύστερα από 30 χρόνια στη Μεσσηνία πώς το φαντάζεστε;
Η Μεσσηνία γενικά έχει μια μεγάλη τάση για ανάπτυξη. Για παράδειγμα, η Καλαμάτα για μένα τα τελευταία χρόνια είναι μια άλλη πόλη. Η θάλασσα, το κλίμα, όλοι μου λένε ότι τους αρέσει η Καλαμάτα... και εγώ επιθυμώ να αγοράσω εδώ ένα κατάλυμα για να μείνω.
Αυτό που εμένα με συγκινεί είναι η δουλειά... Κάπου θα με βρείτε να «σκαλίζω»... Απομένουν λίγα χρόνια δουλειάς στην Αρχαία Μεσσήνη και θα καταφέρουμε να την αναδείξουμε πλήρως.
 
***  Προσφυγή κατά της πρόσληψης προϊσταμένης στη νομική υπηρεσία του Δήμου Μεσσήνης

Προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως είχε αναγγείλει την Τετάρτη, υπέβαλε η «Δημοτική Ενότητα Μεσσήνης», κατά της απόφασης του δήμαρχου Γ. Τσώνη, για τον ορισμό προϊσταμένης της νομικής υπηρεσίας του Δήμου. Η προσφυγή υποβλήθηκε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «με γνώμονα τις αρχές μας περί διαφάνειας και αξιοκρατίας και με καθήκον την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών μας» κοινοποιήθηκε δε, στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο υπουργείο Εσωτερικών, στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο Συνήγορο του Πολίτη και στον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας. Την υπογράφουν και τα εννέα μέλη της δημοτικής παράταξης και συγκεκριμένα ο επικεφαλής Στ. Αναστασόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Αθανασόπουλος, Αναστ. Βλαχοδημητρόπουλος, Δημ. Γαλιάτσος, Παν. Γιαννόπουλος, Γ. Δαβίλλας, Αναστ. Παπαγεωργίου, Γ. Παπαδόπουλος και Νικ. Φύκιρης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η προσφυγή στρέφεται κατά της απόφασης του δημάρχου Μεσσήνης με την οποία όρισε ως Προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, την μέχρι πρότινος πληρεξούσια δικηγόρο του κατά τον μετεκλογικό δικαστικό του αγώνα για την διεκδίκηση του Δήμου Μεσσήνης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρόκειται για καταχρηστική άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του Δημάρχου, που μέχρι πρότινος καυχιόταν για αντικειμενικότητα, διαφάνεια και εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος . Συγκεκριμένα, ο κ. Τσώνης αφού πρώτα όρισε στον Ο.Ε.Υ του Δήμου μια νέα οργανική θέση, αυτή του προϊσταμένου Νομικής Υπηρεσίας, και χωρίς να πάρει την απαιτούμενη έγκριση από το Υπουργείο, χρησιμοποίησε την έγκριση (από τον Απρίλιο του έτους 2014) της αρμόδιας επιτροπής ΠΥΣ, η οποία είχε ληφθεί κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου το έτος 2013. Η έγκριση αυτή ήταν συγκεκριμένη και αφορούσε την πρόσληψη ενός μάχιμου δικηγόρου με διαδικασία προκήρυξης και όχι την πρόσληψη προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας, που άλλωστε όταν δόθηκε η έγκριση ΠΥΣ δεν υπήρχε τέτοια οργανική θέση στον οργανισμό του Δήμου. Σημειωτέον ότι ένας προϊστάμενος νομικής υπηρεσίας δεν μπορεί εκ του νόμου να παρίσταται σε δικαστικές υποθέσεις. Ο κ. δήμαρχος προσέλαβε την προσωπική του δικηγόρο, για μια θέση αορίστου διάρκειας κι όχι για το διάστημα της θητείας του. Σε κάθε περίπτωση είναι παράτυπη και παράδοξη η διακοπή της διαδικασίας πρόσληψης του δεύτερου μάχιμου δικηγόρου, και επιβάλλεται ο κ. δήμαρχος να ανακαλέσει την απόφασή του περί πρόσληψης προϊσταμένης και να προβεί στην πρόσληψη του δεύτερου δικηγόρου στο Δήμο με προκήρυξη, στην οποία κάλλιστα μπορεί να συμμετέχει και η ικανότατη, όπως χαρακτηρίζει, δικηγόρος του, η οποία, αφού διαθέτει όπως υποστηρίζει ο κ. δήμαρχος τα απαραίτητα προσόντα, δεν έχει λόγο να φοβηθεί τον ανταγωνισμό. Καλό θα ήταν ο κ. δήμαρχος Μεσσήνης να ενημερωνόταν για το τι γίνεται στην υπόλοιπη χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, λαμβάνοντας παραδείγματα και από τους υπόλοιπους Δήμους του νομού (Πύλου – Νέστορος, Τριφυλίας), οι οποίοι πρόσφατα έχουν προβεί σε διαδικασίες πρόσληψης, μέσω προκήρυξης, για την κάλυψη θέσεων νομικών συμβούλων». - 

***  Προκήρυξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τη μεταφορά μαθητών στη Μεσσηνία 

∆ιαδικασία διαπραγµάτευσης, σύµφωνα µε τη διακήρυξη Ανοικτού διεθνή Ηλεκτρονικού µειοδοτικού διαγωνισµού για την ανάθεση υπηρεσιών µεταφοράς µαθητών της Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τα σχολικά έτη 2015-2016-2017, προκήρυξε η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Η προθεσμία υποβολής προσφορών ξεκίνησε από την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Πέμπτης 19 Νοεμβρίου. Ο συνολικός προϋπολογισµός ανέρχεται στο ποσό των 489.322,78 ευρώ συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ και δικαιωµάτων προαίρεσης. Η διαπραγµάτευση θα πραγµατοποιηθεί µε χρήση της πλατφόρµας του Εθνικού Συστήµατος Ηλεκτρονικών ∆ηµοσίων Συµβάσεων (Ε.Σ.Η.∆Η.Σ) µέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήµατος, κατόπιν δηµοσίευσης της πρόσκλησης συµµετοχής στο δικτυακό τόπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου www.ppel.gov.gr και καλούνται όσοι ενδιαφέρονται και πληρούν τα κριτήρια για υποβολή προσφοράς να συµµετέχουν στη διαδικασία διαπραγµάτευσης για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την εκτέλεση των δροµολογίων. Οι προσφορές υποβάλλονται ηλεκτρονικά, µέσω της διαδικτυακής πύλης ww.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.∆Η.Σ., στην ελληνική γλώσσα, σε ηλεκτρονικό φάκελο. Οι ενδιαφερόµενοι θα υποβάλλουν προσφορά κανονικά επί ποινή αποκλεισµού, υποβάλλοντας δικαιολογητικά συµµετοχής – τεχνική προσφορά και οικονοµική προσφορά Πληροφορίες δίνονται στο Τµήµα Προµηθειών της ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικού-Οικονοµικού της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ∆ιοικητήριο Π.Ε. Μεσσηνίας, τηλ.27213-61402-407 (κα Γεωργία Παπαδοπούλου). - 

***  Ενημέρωση για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Ειδοποιούνται οι κάτοικοι: 1. Του πρώην ΔΗΜΟΥ ΑΡΦΑΡΩΝ και των Δ.Δ. ΑΡΙΟΧΩΡΙΟΥ – ΑΛΩΝΙΩΝ και ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ ότι, για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στις 17-11-2015 ημέρα Τρίτη από ώρα 08.30 έως 11.00. 2. Των Δ.Δ. Αρφαρών – ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ και ΒΡΟΜΩΒΡΥΣΗΣ ότι, για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στις 17-11-2015 ημέρα Τρίτη από ώρα 08.30 έως 15.00. Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ Α.Ε., θα πρέπει να θεωρούνται ότι ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΡΕΥΜΑ. Έτσι για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή σε άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. 13-11-2015 ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - 

***   Σύλληψη 44 ατόμων, τα 10 στη Μεσσηνία, σε αστυνομική επιχείρηση          
     
Συνεχόμενες είναι οι αστυνομικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο. Η τελευταία έγινε προχθές σε Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία και Μεσσηνία και είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν συνολικά 44 άτομα, με τα 10 από αυτά στη Μεσσηνία. 
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε 747 άτομα, εκ των οποίων 586 ήταν Έλληνες και 161 αλλοδαποί. Προσήχθησαν  156 άτομα, από τα οποία 98 Έλληνες και 58 αλλοδαποί.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη Μεσσηνία συνελήφθησαν 4 Έλληνες για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας, 1 Έλληνας για καταδικαστικό έγγραφο, 1 Έλληνας και 2 αλλοδαποί για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 2 αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ελέγχθηκαν 652 οχήματα, βεβαιώθηκαν συνολικά 231 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, 7 παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού και 1 παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, ενώ κατασχέθηκε 1 όχημα στην Κορινθία. 
Όσον αφορά στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, συνελήφθησαν 4 άτομα στην  Αργολίδα, 7 άτομα στην Αρκαδία και 23 στην Κορινθία. 
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

***  Στην Ελλάδα (;) βρισκόταν πριν από 6 μήνες ο "εγκέφαλος" των επιθέσεων στο Παρίσι!          
      
Τον 27χρονο Βέλγο τζιχαντιστή Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ (Abdel Hamid Abaaoud) αναφέρουν ως εγκέφαλο του μακελειού στο Παρίσι οι γαλλικές αρχές.
Πρόκειται για έναν από τους ηγέτες του πυρήνα της Βερβιέ, δηλαδή τζιχαντιστών που επέστρεψαν από τη Συρία και εναντίον των οποίων πραγματοποιήθηκε η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο τον περασμένο Ιανουάριο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ βρισκόταν στη χώρα μας πριν από μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές πως το κινητό του τηλέφωνο είχε εντοπιστεί στην Ελλάδα τον Ιανουάριο.
Οι συλλήψεις του Ιανουαρίου στο Παγκράτι
Την εποχή που το κινητό του τζιχαντιστή είχε εντοπισθεί στην Ελλάδα, η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει σε προσαγωγές υπόπτων στο Παγκράτι. Μάλιστα στα μέσα Ιανουαρίου είχε διεξαχθεί έρευνα στο κέντρο της Αθήνας για τον εντοπισμό του καταζητούμενου Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι κατεύθυνε από την ελληνική πρωτεύουσα μέσω κινητού τηλεφώνου τον πυρήνα τζιχαντιστών που είχε εξαρθρωθεί στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου.
Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ συνδεόταν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν εκείνη την περίοδο στη Βερβιέ, καθώς η βελγική Αστυνομία, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που είχε, περικύκλωσε το σπίτι των τζιχαντιστών και μετά από μάχη 10 λεπτών οι δύο επίδοξοι τρομοκράτες έπεσαν νεκροί. Τότε ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων αυτών επιθέσεων, ενώ το κινητό του είχε εντοπισθεί τότε στην Ελλάδα.
Ενας από πιο δραστήριους δήμιους του ISIS
Σήμερα o Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ ζει στη Συρία και είναι ένας από τους πιο δραστήριους δήμιους του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το RTL. Σύμφωνα με το 20 Minutes.fr., ο τζιχαντιστής, που είναι γνωστός και ως Αμπού Ομαρ αλ-Μπαλίκι από τη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, βρισκόταν σε ευθεία επικοινωνία με έναν από τους τρομοκράτες της σφαγής στο Παρίσι, που κατοικούσε στην ίδια συνοικία των Βρυξελλών.
Οπως και ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, που ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μπουλβάρ Βολτέρ στο Παρίσι, ο Αμπααούντ ήταν γνωστός για ποινικά αδικήματα στις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2010-2011. Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο, μετά την αναχώρησή του για τη Συρία, ερήμην, σε 20 χρόνια κάθειρξης από δικαστήριο των Βρυξελλών σε υπόθεση δικτύων στρατολόγησης Βέλγων τζιχαντιστών με προορισμό τη Συρία.
Πώς ξεγέλασε την Αστυνομία
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό του ISIS «Dabiq» Αμπααούντ είχε πει πως μετά την επέμβαση της Αστυνομίας στο σπίτι στο Βέλγιο είδε τη φωτογραφία του να κυκλοφορεί παντού. «Ξαφνικά είδα τη φωτογραφία μου παντού, αλλά ο Αλλάχ τους τύφλωσε και δεν με βρήκαν. Με σταμάτησε μάλιστας αστυνομικός για να με συγκρίνει με τη φωτογραφία, αλλά με άφησε να φύγω καθώς δεν βρήκε ομοιότητα! Αυτό ήταν δώρο του Αλλάχ».
Πηγαινοερχόταν ανενόχλητος
 Ο Αμπντελχασίμ είναι ένα από τα επικοινωνιακά πρόσωπα του τζιχαντισμού του Βελγίου, γιατί είχε μεγάλη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2013.
Ο νεαρός τρομοκράτης βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 γιατί θεωρήθηκε εγκέφαλος ενός δικτύου τζιχαντιστών το οποίο εξαρθρώθηκε στις 15 Ιανουαρίου στο Βερβιέ του Βελγίου.
Αυτό το δίκτυο σχεδίαζε να περάσει στη δράση στις 16 Ιανουαρίου και υπολόγιζε στη βοήθεια δεκάδων «ξένων». Από εκείνη την εποχή οι Βέλγοι ερευνητές συνεργάζονταν στενά με πολλές ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να βρουν ως που έφτανε αυτό το δίκτυο και αν είχε πλοκάμια στη Γαλλία.
Στις 11 Αυγούστου, ένας Γάλλος τζιχαντιστής, ο Ρέντα Χάμε, συνελήφθη ενώ επέστρεφε από την Συρία. Ομολογεί ότι εκπαιδεύτηκε επί 6 ημέρες σε ένα στρατόπεδο στην Ράκα και στη συνέχεια τον έστειλαν σε αποστολή στην Ευρώπη. Κατονομάζει τον Αμπντελχαντίμ Αμπααούντ ότι ήταν επικεφαλής της επιχείρησης και είχε ζητήσει (στον Ρένα Χάμε) να περάσει μέσω Πράγας για να αποφύγει να τον εντοπίσουν, πριν φτάσει στη Γαλλία για το χτύπημα.
Είχε δώσει τον Ρέντα Χάμε ένα κλειδί USB που περιείχε κρυπτογραφημένα προγράμματα καθώς και 2.000 ευρώ και του ζήτησε να χτυπήσει έναν «εύκολο» στόχο, όπως «μια αίθουσα συναυλιών» για «να κάνει όσο γίνεται περισσότερα θύματα».
Οταν οι ανακριτές τον ρώτησαν αν υπάρχουν σχέδια για επιθέσεις, ο Ρέντα Χάμε είχε προειδοποιήσει: «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνει επίθεση σύντομα. Εκεί κάτω είναι πραγματικό εργοστάσιο και ψάχνουν να χτυπήσουν τη Γαλλία και την Ευρώπη».
Δέκα ημέρες αργότερα, ένας άντρας συνελήφθη στο τρένο Thalys που έκανε τη διαδρομή Βρυξέλλες-Παρίσι ενώ ετοιμαζόταν να πυροβολήσει με ένα καλάσνικοφ και ένα αυτόματο Luger. Είχε γεννηθεί στα βόρεια του Μαρόκου και είχε διασυνδέσεις με τον  Αμπντελχαντίμ Αμπααούντ.
Ο τελευταίος απεδείχθη ότι σχετιζόταν και με την τετραπλή δολοφονία στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών και είχε στενή σχέση με τον Mehdi Nemmouche που έκανε αυτή την επίθεση καθώς και ήταν στην ίδια ομάδα μαχητών.
Οι διαδρομές του τρομοκράτης είναι μια τραγική απόδειξη του πως λειτούργησαν οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου. Ο τρομοκράτης έφυγε για τη Συρία στις αρχές του 2013, επέστρεψε στο Βέλγιο στο τέλος του έτους, μέσω της Ελλάδας και γύρισε πίσω στη Συρία, χωρίς να ενοχληθεί ούτε μια φορά από τις βελγικές αρχές.
Τον Μάρτιο του 2014 εμφανίζεται σε ένα βίντεο ισλαμικής προπαγάνδας να οδηγεί ένα αυτοκίνητο να σέρνει πίσω του πτώματα. Τον Φεβρουάριο του 2015, ο τρομοκράτης καυχιόταν στο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους Dabiq ότι πηγαινοέρχεται ανενόχλητος μεταξύ Συρίας και Βελγίου. Ελεγε, μάλιστα, ότι έμεινε στο Βέλγιο ως την επίθεση στο Βερβιέ, τον Ιανουάριο του 2015 και έφυγε για τη Συρία χωρίς να συλληφθεί.  Πηγή: iefimerida.gr
 
***  EKTAKTO: Μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα να χοροπηδάει
va1
-   «Προσέξτε, όμως, και να το πεις στους δικούς σου: Μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα να χοροπηδάει». Ανατριχιαστικοί διάλογοι μεταξύ τρομοκρατών και ποινικών κρατουμένων με στελέχη του Σύριζα έρχονται στην επιφάνεια σε δημοσίευμα του Βήματος,  μετά τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Η ΕΥΠ γνώριζε και κατέγραφε τις συνομιλίες τις οποίες κοινοποιούσε στον πρώην υπουργό. 
Μία από αυτές τις συνομιλίες είναι και η συνομιλία του σύμβουλου του υπουργού Δικαιοσύνης και στελέχους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Λάμπρου, με τον Γεράσιμο Τσάκαλο, αρχηγό της Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, όπου ο αρχηγός της Οργάνωσης αφού παραδέχεται πως μέλη της οργάνωσης  πήραν μέρος στην κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ότι μετά αποχώρησαν σε ένδειξη καλής θέλησης προς την κυβέρνηση λέει επί λέξει: «Εμείς ό,τι σας υποσχεθήκαμε το κάνουμε. Εσείς δεν είστε εντάξει.  Είπαμε ότι θα φύγουμε από την Πρυτανεία και φύγαμε, αφήνοντας εκεί μόνο δώδεκα άτομα. Προσέξτε, όμως, και να το πεις στους δικούς σου: Μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα να χοροπηδάει».
Μία άλλη συνομιλία η οποία στρέφεται σαφώς κατά του συνόλου των πολιτικών είναι και μια καταγεγραμμένη συνομιλία μεταξύ των  Γεράσιμου Τσάκαλου και  Νίκου Μαζιώτη, όταν μάλλον μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας» είχαν εισβάλλει στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, με την ανοχή της τότε προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου : «Πρέπει να χτυπήσουμε στη Βουλή. Δεν φυλάσσεται καλά. Μπορούμε να την καταλάβουμε» λέει ο Μαζιώτης, αλλά ο Τσάκαλος τον αποθαρρύνει: «Είσαι τρελός; Αυτό που λες είναι επίθεση αυτοκτονίας».   
Aπό τα υπάρχοντα στοιχεία που μέχρι σήμερα έχει καταθέσει στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου  ο πρώην υπουργός φάινεται πως δεν υπάρχει ευθέια απειλή για την ζωή του αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι άλλο κρατά στα χέρια του σαν αποδεικτικό στοιχεία. Πάντως οι διάλογοι είναι ανατριχιαστικού και φυσικά δείχνουν τις σχέσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία όπου με  βασικό της διαμεσολαβητή τον Πάνο Λάμπρου, προσπαθούσε να κρατά ποινικούς και τρομοκράτες κρατούμενους ικανοποιημένους ακόμη και νομοθετικές ρυθμίσεις  μετά από συνεννόηση με αυτούς.

***  ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ. Στην επέτειο του Πολυτεχνείου τα νέα μέτρα στην Βουλή
download
-  Μπορεί να μοιάζει με κακόγουστο αστείο αλλά η είδηση είναι  αληθινή. Αύριο, Τρίτη, στην Επέτειο του Πολυτεχνείου η Κυβέρνηση θα καταθέσει, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο με τα  νέα προαπαιτούμενα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης  πιθανώς και της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, αν συμφωνήσουν τελικά σήμερα με τους Θεσμούς.
Η  διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής  την Τετάρτη, και την Πέμπτη ψήφιση των μέτρων από την  Ολομέλεια.-
 
***  ΣΟΚ! 2 υπουργοί κάνουν ρουσφέτια 50.000 ημερησίως
mixa
-  Προς ένα νέο σκάνδαλο φαίνεται πως οδεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μεγάλη έκταση οι φήμες περί χρηματισμού πολιτικών προσώπων της κυβέρνησης, ώστε να "απλοποιούν" διαδικασίες με το αζημίωτο. Το συγκεκριμένο θέμα αποφάσισε να φέρει στο προσκήνιο ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, αφού προέβηκε σε μια ερώτηση - καταγγελία η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Οι πληροφορίες που επικαλείται ο βουλευτής, κάνουν λόγο για την ύπαρξη δυο «υψηλόβαθμων» στελεχών της κυβέρνησης, τα οποία έχοντας ανοίξει ένα γραφείο επί της λεωφόρου Συγγρού, "εξυπηρετούν" πολίτες για θέματα όπως την ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ ή την απόδοση των οφειλομένων του Δημοσίου σε κάποιον προμηθευτή, με την τακτική του «γρηγορόσημου». Φυσικά η "εξυπηρέτηση" έχει το κόστος της, αφού αναφέρεται ότι τα έσοδα της άνωθεν "επιχείρησης" ανέρχονται στα 50.000€ την ημέρα.
Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης τονίζοντας πως, στην περίπτωση που οι πληροφορίες είναι αληθείς «προκύπτει μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για την Κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος προεκλογικά διατυμπάνιζε τον «πόλεμο κατά της διαφθοράς» και εμφανιζόταν ως «Αρχάγγελος της κάθαρσης».
Στην συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ερώτησης του βουλευτή.
 ΘΕΜΑ: Με κρατική κάλυψη γραφείο διευθέτησης ζητημάτων με «γρηγορόσημο» από υψηλόβαθμα πρόσωπα της Κυβέρνησης;
 Σύμφωνα με αναφορές, οι οποίες τελευταία έχουν δει και το φως της δημοσιότητας, συζητείται πολύ έντονα ότι «δύο υψηλόβαθμα πρόσωπα της κυβέρνησης έχουν νοικιάσει ένα γραφείο επί της λεωφόρου Συγγρού όπου συνεργάτες τους δέχονται πολίτες και αντιμετωπίζουν με το αζημίωτο τις διάφορες «εκκρεμότητές» τους». Πρόκειται δηλαδή «για ένα γραφείο διευθετήσεων και εξυπηρετήσεων, δηλαδή μια μηχανή παρα-διοίκησης η οποία λύνει, υποτίθεται, θέματα πολιτών... με το αζημίωτο». Όπως αναφέρεται, το εν λόγω γραφείο ασχολείται με «όσα έχουν να κάνουν με τις σχέσεις πολιτών και Πολιτείας, δηλαδή, για παράδειγμα, ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ ή απόδοση των οφειλομένων του Δημοσίου σε κάποιον προμηθευτή. Και πώς λειτουργεί; Πάρα πολύ απλά θα έλεγα με το παλαιό, παραδοσιακό και δοκιμασμένο ελληνικό σύστημα, αυτό του «γρηγορόσημου». Προσφέρεις ένα «δωράκι» και το γραφείο «καθαρίζει»...». Όπως δε αναφέρεται: «Το «κοπτήρι» κόβει, κατά τα θρυλούμενα, κοντά στις 50.000 ευρώ την ημέρα.»
 Γίνεται αντιληπτό ότι εάν ισχύουν τα όσα περιγράφονται με κρατική κάλυψη, προκύπτει μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για την Κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος προεκλογικά διατυμπάνιζε τον «πόλεμο κατά της διαφθοράς» και εμφανιζόταν ως «Αρχάγγελος της κάθαρσης».
 Την ίδια στιγμή υποθέσεις διαφθοράς αγγίζουν ολοένα και περισσότερα στελέχη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, κατοχής offshore, συμβάσεις με απολυμένους για επαναπροσλήψεις, φοροδιαφυγής, συμμετοχής σε τεχνικές εταιρίες που αναλάμβαναν δημόσια έργα, υποθέσεις ελλειμματικών πόθεν έσχες, παράλειψης φορολογικών υποχρεώσεων προς το κράτος και πολλά άλλα για τα οποία δεν έχουν δώσει εξηγήσεις.
 Η «κοινοπραξία» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξελέγη για δεύτερη φορά, έχοντας όλο το προηγούμενο διάστημα μια πύρινη ρητορική απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά, ενώ προεκλογικά είχε υποσχεθεί ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το οποίο ακόμη δεν έχει παραδοθεί, και όπως φάνηκε συνοψίστηκε στη θεσμοθέτηση του Υπουργού για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς το οποίο πλέον μεταφέρθηκε ως Γ.Γ. στον Υπουργό Δικαιοσύνης(!). Αντίθετα όπως φαίνεται έχει η ίδια παραδοθεί ολοσχερώς στη διαπλοκή.
 Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς, από τη φύση του είναι μακρύς, δύσκολος και επίμονος με πολλά εμπόδια, όπως η κρατική κάλυψη. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει το συντομότερο να εξετάσει τα όσα έχουν αναφερθεί και να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.
 Κατόπιν των ανωτέρω,    ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Ισχύουν τα όσα περιγράφονται ανωτέρω και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η Κυβέρνηση;
Έχει ενεργοποιηθεί ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης;
 Ο ερωτών Βουλευτής
Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου
 
***  EKTAKTO. Oι πυρήνες της Φωτιάς θα σκοτώσουν Υπουργό;
 fotia
-   Μέλος της Οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» δημοσιεύει στο  Indymedia  κείμενο απειλή εναντίον του τ. υπουργού Γιάννη Πανούση.
Στο κείμενο του ο  Χρήστος Τσάκαλος, ο 34χρονος ηγέτης των «Πυρήνων της Φωτιάς» ο οποίος είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2011 στη Νέα Ιωνία Βόλου μαζί με άλλους συμμετέχοντες στην ίδια οργάνωση, αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Γιάννης Πανούσης αναβαθμίστηκε σαν  στόχος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, και όσων αγωνίζονται για την ελευθερία και καταλήγει με το: “Τα ψέματά του τον έχουν στοχοποιήσει ανεπιστρεπτί” 
 Δείτε το κείμενο της Οργάνωσης: 
"Την ώρα που η εξουσία εδραιώνει την παγκόσμια δικτατορία του φόβου και προετοιμάζει μια νέα αντιτρομοκρατική σταυροφορία, με αφετηρία τους ισλαμοφασίστες του ISIS, ο - κατά φαντασίαν - πρωθυπουργός Πανούσης συνεχίζει το σόου...
Γέμισαν οι δεξαμενές κοινωνικού ελέγχου – εφημερίδες, τηλεοράσεις – με λάσπη, ψέματα και ανύπαρκτες συνομιλίες...
Ο Πανούσης έγραψε ένα φθηνό μυθιστόρημα – ρεβάνς για την απόλυσή του από την κυβέρνηση. Οι ιδιοκτήτες του ψέματος, καναλάρχες και μεγαλοεκδότες, ανακάλυψαν στο πρόσωπό του έναν χρήσιμο ηλίθιο και σκηνοθέτησαν ένα “σκάνδαλο”, πάνω στο τίποτα...
Όμως, ο ψεύτης τις πρώτες μέρες χαίρεται... και όπως έστρωσε θα κοιμηθεί.
Μέχρι χθες, ο Πανούσης ήταν απλά ένας χαμαιλέοντας ψευτοδιανοούμενος του συστήματος. Από σήμερα, μπορεί να μην αναβαθμίστηκε ως κυβερνητικό στέλεχος, αναβαθμίστηκε ΌΜΩΣ ως στόχος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, και όσων αγωνίζονται για την ελευθερία... Τα ψέματά του τον έχουν στοχοποιήσει ανεπιστρεπτί...
Κι αυτό δεν είναι απειλή. Γιατί, σε αντίθεση με τον Πανούση, η συνέπεια και η ιστορία του αναρχικού αντάρτικου πόλης δε λέει ποτέ ψέματα..."    Τσάκαλος Χρήστος,
Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς – FAI/IRF 
 
***  Βόμβα μεγατόνων! Θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος  olan
-    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δηλώνει ανένδοτος να λυγίσει, ο ίδιος και ο λαός του στην τρομοκρατία και απαντά στις τρομοκρατικές επιθέσεις  με αντίποινα.

"Η τρομοκρατία δεν θα φοβίσει και δεν θα λυγίσει το γαλλικό λαό, ο οποίος περήφανα θα αντισταθεί σε κάθε απειλή, η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο", ανέφερε χαρακτηριστικά,  κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γαλλική εθνοσυνέλευση.   Ενώ πρόσθεσε ότι, "Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaul θα ξεκινήσει για τη Συρία την ερχόμενη Πέμπτη".


***  Η προσμονή ...της ομόδοξης Ρωσίας
 rwsia ellada
-   Πολλά ειπώθηκαν τον τελευταίο καιρό (και μάλιστα από επίσημα χείλη) για γεωπολιτική στροφή της χώρας μας προς τη Ρωσία.
Επιπλέον, αφέθηκε να εννοηθεί ότι οι Ρώσοι θα αναλάβουν και την οικονομική μας ανακούφιση, αν οι Δυτικοί σύμμαχοί μας δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Ελληνικής κυβέρνησης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προσβλέπει προς Ανατολάς.
Με ένα ποίημα του, πριν από 100 περίπου χρόνια, ο Κ. Παλαμάς στη κυριολεξία ζωγραφίζει την αγωνία των υπόδουλων Ελλήνων, και την προσμονή του ομόδοξου Ρώσου, νάρθει να βοηθήσει, νάρθει να κτυπήσει τον Τούρκο, να μπορέσουμε να ελευθερωθούμε ... Αλλά πάντα φρούδες ελπίδες, ελπίδες μάταιες...
«Ακόμα τούτ' η άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες.
Τούτο το καλοκαίρι Μοριά και Ρούμελη, όσπου ναρθεί ο Μόσκοβος...
Στο ίδιο ποίημα, παρακάτω, ο ποιητής δείχνει την ωμή πραγματικότητα και το σύνηθες αποτέλεσμα αυτής της προσμονής:
Χίλιες φορές ο Μόσκοβος τα σουβλερά του νύχια, στον Τούρκο τάμπηξε.
Χίλιες φορές τη νύχτα μας, μια χαραυγή πλανεύτρα,
ραγιάδες, ραγιάδες, πιο μαύρη έκαμε».
Ο Ρωσικός παράγοντας. Πάντα καλοδεχούμενος, ο ορθόδοξος ξανθός λαός, αλλά και πάντα με υποσχέσεις που δυστυχώς δεν τήρησε. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τα γνωστά ορλωφικά ή τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου με τη δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας εις βάρος κυρίως της Ελλάδος; Τις αλλεπάλληλες απελευθερώσεις του ανατολικού πόντου, όπου μετά τις συμφωνίες με την Τουρκία και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων οι Τούρκοι εκτελούσαν σκληρά αντίποινα κατά των Ελλήνων; Tη βοήθεια προς τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1919 και τη Ρωσοτουρκική
συμφωνία το 1921 κατά των Ελλήνων ή την παρέμβαση της με αποτέλεσμα τον αδελφοκτόνο πόλεμο του 1946-49; Ή ακόμα και το γεγονός ότι ''έτρεξε'' νωρίς-νωρίς (6/8/92) να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία;
Ούτε και στις ημέρες μας δεν κατορθώνει δυστυχώς η Ρωσία να φανεί πειστική ότι, εκτός από το καθαρό συμφέρον της, ενδιαφέρεται, έστω και λίγο ανιδιοτελώς, για την ομόδοξη Ελλάδα.
Απομένει να δούμε...

***  "Προτεινόμενες Προτεραιότητες"
ellada pethainei
-  Κώστα Δημ.Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
Είμαστε "έξω φρενών" για το κακό που μας βρήκε!
Όμως εδώ και πολλά χρόνια αδιαφορούσαμε (ή και απολαυάναμε) την φρενήρη διαδρομή κατολίσθησης μας (!).
Ζούσαμε στην φρεναπάτη, συνεχίζοντας -χωρίς φρένα (ηθικά και λογικά) - να επιλέγουμε ανίκανους, επικίνδυνους μηχανοδηγούς και φρεναδόρους.
Η φρενίτιδα του υπερκαταναλωτισμού, η παραθεώρηση των υποχρεώσεών μας, η -σε βαθμό φρενοπάθειας - αντιπαλότητες / κομματικές αντιπαραθέσεις, η μετατροπή της χώρας σε ένα ανεπιτήρητο/ αφύλακτο φρενοκομείο όπου ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει χωρίς να λαμβάνει υπ'όψιν του τον διπλανό του ή -και - το κοινωνικό σύνολο, όλα αυτά δείχνουν ότι ΔΕΝ "έχουμε σώας τας φρένας".
Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την απουσία ηθικών αναστολών, την έλλειψη Αρχών, Ήθους, Αρετής, Αυτοεκτίμησης, Αξιοπρέπειας, την απώλεια αισθήματος Δικαίου, τότε οδηγούμαστε στο θλιβερό συμπέρασμα ότι τα χειρότερα έρχονται.
Αλήθεια υπάρχει τρόπος - έστω και την ύστατη στιγμή - διάσωσης;
Υπάρχει, και ονομάζεται: Α λ λ α γ ή  Ν ο τ ρ ο π ί α ς.
Η Πατρίδα ο Ελληνισμός δεν μπορεί, δεν πρέπει να χαθούν.
Είναι χρέος όλων να βάλουμε πλάτη. Οι ασθενικοί ώμοι των πολιτικών μας δεν αρκούν, δεν αντέχουν.
Προτεινόμενες (προσιτές;) προσιδιάζουσες προτεραιότητες:
1. Πολιτικοί:
Οφείλουν να δώσουν πρώτοι, και όχι έσχατοι όπως εσχάτως επιχειρούν, το παράδειγμα, για δύο βασικούς λόγους:
- Ο πρώτος γιατί - αναλογικά, βάσει ποσοστών/ ποσοστώσεων - είναι οι βασικοί μέτοχοι της συν-ευθύνης για τη συμφορά που μας βρήκε .
- Ο δεύτερος, η ιδιότητα τους ως ταγών (;) μπροστάρηδων που οφείλουν να διαπαιδαγωγούν, να παραδειγματίζουν τον λαό, ιδιαίτερα τους νέους μας.
Το να κόψουν κατά 500 € τις υπέρογκες, σχετικά με όσα λαμβάνουν οι υπόλοιποι αμοιβές / αποζημιώσεις (10πλάσιες από κάποιον που παίρνει 600 € τον μήνα!...) αλλά να διατηρούν κατ' εξαίρεση ανεπίτρεπτα / προκλητικά προνόμια, δεν είναι κάτι προς μίμηση ή προς εκθειασμό.
Ούτε η - εξωφρενική προνομία / ανισότητα που επιτρέπει τη συνταξιοδότηση μετά από
8 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας!....
Ενδεικτικά αναφέρω
- Οι αμοιβές των ΕΘΝΟΓΟΝΕΩΝ μας βρίσκονται κατά, περίπου, 1.300 € υψηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μ.ο. (Σ.Σ Χωρίς βέβαια να συνυπολογίσουμε τα ποικιλώνυμα αδικαιολόγητα προνόμια).
- Ο αριθμός των βουλευτών είναι, περίπου, διπλάσιος του μ.ο των τεσσάρων χωρών της Ε.Ε, οι οποίες έχουν παρόμοιο / ανάλογο πληθυσμό με εμάς (!....) (Σ.Σ 1βουλευτής προς 70.000 κατοίκους εκεί. 1 βουλευτής προς 35.000 κατοίκους εδώ).
(Σ.Σ Προφανώς για καλύτερη διεκπεραίωση ρουσφετιών !).
Αλόγιστες σπατάλες έγιναν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Τώρα όμως που πάμε ξεβράκωτοι; Ο "Βασιλιάς" είναι γυμνός και προχωρεί αγέρωχος ντυμένος μόνον με τις ιδέες μεγαλείου του.
α. Ο ενδεδειγμένος αριθμός βουλευτών θα ήταν 120 (συνολικά)
β. Μείωση αποδοχών / αποζημιώσεων στο ήμισυ (1/2) των σημερινών. Χωρίς προνόμια.
2. Πολίτες:
Οφείλουν να αντιληφθούν δύο τινά:
ι. Το πάρτυ της υπερκατανάλωσης, του ατομικισμού, του ωχαδερφισμού, της φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής, φοροκλοπής, της ευζωίας με δανεικά - χωρίς στοιχειώδη παραγωγική βάση - τελείωσε.
Να ξεχάσουμε ό,τι και όπως συμπεριφερθήκαμε και να αυτοπεριοριστούμε όντας αλληλέγγυοι μεταξύ μας.
ιι. Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις εκλογικές επιλογές μας επειδή, μετεκλογικά, πληρώνουμε οδυνηρές συνέπειες.
3. Ενημέρωση:
Να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι αποδοχές (Μισθών και Συντάξεων), προ κρίσης και σημερινές.
Όλων από τον "πρώτο" μέχρι και τον "τελευταίο" πολίτη της χώρας.
Να δούμε τις αβυσσαλέες / χαοτικές διαφορές.
Όχι για να φρίξουμε μόνον, αλλά για να τις διορθώσουμε, σμικρύνουμε, εκλογικεύσουμε, .... δημοκρατικοποιήσουμε, και να τερματίσουμε την κοροϊδία.
ΥΓ Είναι άδικο, ανήθικο, φρενιτιώδες, σε μια χώρα που (δυστυχώς) "τελειώνει" / "προσμετρά το ζην", οι πολλοί να είναι ήδη τελειωμένοι ή να τελειώνουν, και κάποιοι να παραμένουν α τ ε λ ε ί ω τ α  ε υ ν ο η μ έ ν ο ι.
Τ ε λ ε ί α  κ α ι  π α ύ λ α !!!......

***

***  Αθλητική  ενημέρωση  :
Φωτογραφία  από τα  παλιά  ! Ο  αξέχαστος (αείμνηστος) Άνθρωπος και Αθλητής Λάκης (Βασίλης) Ιωαν.  Παπανικολάου !

Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η προετοιμασία της Εθνικής
*** Αύριο Τρίτη  17/11/2015 και  ώρα 20,15 στο γήπεδο  «Μπασακσεχίρ Φατίχ Τερίμ» της Κωνσταντινούπολης , για το ποδόσφαιρο   φιλικό παιγνίδι  ΤΟΥΡΚΙΑ -ΕΛΛΑΔΑ
  ~  Διαιτητής θα είναι ο Ιταλός Πάολο Βαλέρι με βοηθούς τους συμπατριώτες του Τζανλούκα Καριολάτο και Αλεσάντρο Τζαλατίνι. -

***  ΤΟΠΙΚΟ ποδόσφαιρο  ΕΠΣΜεσσηνίας Σ/ΚΔ/   14, 15  και  16/11/2015  :

Σάββατο  14/11/2015 :
Α΄ Κατηγορία (10η αγωνιστική)
Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. 2-0 .- ^   (σκόρερ των νικητών οι Στέλιος Σωτηρόπουλος στο 25ο λεπτό το 1-0 και Μπαρτσελό στο 85ο λεπτό το τελικό 2-0 για το συγκρότημα του Πύργου Τριφυλιας)
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ   2-0  .- ^

Α1 Κατηγορία (8η αγωνιστική) Σάββατο  14/11/2015 :
Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ 2-2 .- ^ (σκόρερ της Ομόνοιας οι Χατζηπανιώτης δυο (2) γκολ  και για τους γηπεδούχους οι Αντώνης Φίλιος με πέναλτι και αυτογκόλ ο Σπυρόπουλος)
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ 1-1
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ-ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ 1-3 .- ^

Β΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος (6η αγωνιστική)
Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ 0-0 .-^
ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΕ ΑΙΘΑΙΑΣ 7-1
ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ-ΑΣ ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΡΟΠΗΣ 0-0 .-^ (σ.σ ένταση και νεύρα...στο ματς, με τον έμπειρο Μελιγαλαίο αμυντικό άσο Τάσο Περδίο από τους κορυφαίους της Θύελλας Μερόπης και με το Σταύρο Νιφόρο στο πάγκο της ομάδας του Δήμου Οιχαλίας) .-
Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ - ΠΑΟ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟΥ 1-0 .- ^  (σκόρερ για το συγκρότημα του Α.Ο.  Πατίστα ο 15χρονος βασικό στέλεχος της μικτής Μεσσηνίας και πολλά υποσχόμενος Σαρδέλης στο 40ο λεπτό το τελικό 1-0)
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ 4-2  .- ^

Β΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος (6η αγωνιστική)
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ- ΠΑΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 3-0 .- ^  (σκόρερ για τη νησιώτικη ομάδα και τον Τάκη Μπιζίμη και πάλι το πάγκο των πρασίνων που επέστρεψε) ο Παπαδόπουλος στο 41ο λεπτό του α΄ημιχρόνου το 1-0, Δαβέρος στο 74ο λεπτό το 2-0, Σταθόπουλος στο 85΄το τελικό 3-0, ενώ οι πράσινοι της Καλαμάτας είχαν δοκάρι με το Δρογγίτη στο 89ο λεπτό).
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ 0-2 .-^

Γ΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος (4η αγωνιστική)
Α.Ο. ΧΑΤΖΗ - ΑΣ ΔΑΝΑΟΣ 4-1  .- ^

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
1ος ΟΜΙΛΟΣ (4η αγωνιστική)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ - Α.Ε. ΑΒΙΑΣ 3-2 .-^
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ 
 Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 0-1  .- ^

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
2ος ΟΜΙΛΟΣ (4η αγωνιστική)
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. - ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 0-7 .-^
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  2-3 .-
Α.Ε. ΜΑΝΗΣ - ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ 

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
3ος ΟΜΙΛΟΣ (3η αγωνιστική)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ 1-1 .-^
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΑΣ ΔΑΝΑΟΣ  1-7  .-^

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
4ος ΟΜΙΛΟΣ (3η αγωνιστική)
ΕΡΑΝΗ-ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ 4-0 .-^
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ 3-3 .-^

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
5ος ΟΜΙΛΟΣ (3η αγωνιστική)
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ (Αναβλήθηκε)
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ 0-7 .-^


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 15/11/2015
Α΄ Κατηγορία (10η αγωνιστική)
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - ΠΑΜΙΣΟΣ 2-1 .-^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ   2-0 .- ^
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2-1 .- ^
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ  4-1 .- ^
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ . 2-0 .- ^
Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ  5-1 .- ^


~** Α1 Κατηγορία (8η αγωνιστική)
ΑΚΡΙΤΑΣ-ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ   2-3 .- ^
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ  2-2 .- ^
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ - ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  1-0 .- ^
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΚΕΡΑΥΝΟΣ   1-1 .- ^

Β΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος (6η αγωνιστική)
ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  2-0 .- ^

Β΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος (6η αγωνιστική)
ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ  2-2 .- ^
Α.Ο. ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ - ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  1-3 .- ^
Α.Ε. ΜΑΝΗΣ - Π.Α.Ο. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ  4-0 .- ^
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ - ΑΠΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ  1-0 .- ^

Γ΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος
(4η αγωνιστική)
Α.Ο. ΒΕΡΓΑΣ - ΑΟ ΕΡΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  2-3 .- ^
Π.Α.Ο.Κ. - Α.Ο. ΛΑΙΪΚΩΝ   0-1 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ - Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ   3-0 .- ^
ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΙΚΑΡΟΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ    -
ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ   1-4 .- ^
ΝΕΣΤΩΡ ΠΥΛΟΥ - ΑΠΣ ΑΡΙΣ 
ΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣ - ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΟ  3-3 .- ^ ΝΙΑΣ

*** Κύπελλο ερασιτεχνών Ν. Μεσσηνίας :
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ -ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ  0-1 .- (1ος   αγώνας )[Τετάρτη 11/11/2015] .-

 *** Για την Β΄ εθνική στο ποδόσφαιρο  Κυριακή 15/11/2015 :
8η Αγωνιστική
15/11/2015ΛαμίαΚαλλιθέα  2-1 .- ^
15/11/2015ΠαναχαϊκήΑχαρναϊκός  1-0 .- ^
16/11/2015ΠαναιγιάλειοςΚισσαμικός  1-0 .- ^
15/11/2015Αναγέννηση ΚαρδίτσαςΖάκυνθος   2-0 .- ^
15/11/2015ΕργοτέληςΟλυμπιακός Βόλου  0-0  .- ^
15/11/2015ΤρίκαλαΠανσερραϊκος  3-0 .- ^
15/11/2015Απόλλων ΣμύρνηςΠανελευσινιακός  3-1.- ^
16/11/2015ΚασσιόπηXανιά  1-1 .- ^
14/11/2015ΛάρισαΑγροτικός Αστέρας  2-1.- ^

*** Για  την Γ΄ εθνική  3ος  όμιλος  7η  αγωνιστική  15/11/2015, : ώρα 15:00
Ηρακλής Ψαχνών-Σπάρτη  0-2  .- ^
Ερμιονίδας ΑΕ-Παναργειακός  1-2  .- ^
Παμβουπρασιακός-Χαλκίς ΑΟ  2-1  .- ^
Αιολικός-Λουτράκι ΠΑΟ  2-2 .- ^
Βύζας Μεγάρων-Λεβάντε ΑΟ  5-2 .- ^
Κανάρης Χίου-Καλαμάτα  2-1 .- ^
Δόξα Ν. Μανωλάδας-Παναρκαδικός  1-1 .- ^
Επόμενη αγωνιστική (8η)
Σπάρτη – ΠΑΟ Βάρδας
Λεβάντε – Δόξα Ν. Μανωλάδας
Ερμιονίδα – Ηρακλής Ψαχνών
Παναργειακός – Αιολικός
Χαλκίδα – Βύζας Μεγάρων
Λουτράκι – Κανάρης
Καλαμάτα – Παναρκαδικός.

***  «Καθαρή» νίκη στη Γλυφάδα ο Μεσσηνιακός

Την   εξαιρετική του πορεία συνέχισε χθες στη Γλυφάδα η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Μεσσηνιακού, κερδίζοντας με 3-0 σετ την Ευρυάλη στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Α2 Εθνικής κατηγορίας. Η καλαματιανή ομάδα μετράει τρεις νίκες και μόλις μια ήττα από τον πρωτοπόρο Πανιώνιο, ενώ έχει έναν αγώνα λιγότερο σε σχέση με τις περισσότερες ομάδες του 2ου υποομίλου του 1ου Ομίλου (είχε ρεπό στην πρεμιέρα). Η ομάδα της Γωγώς Σουρή αντιμετώπισε με τη δέουσα σοβαρότητα ένα παιχνίδι που κατατάσσεται στα θεωρητικά εύκολα και πήρε αυτό που ήθελε χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις ή απώλειες. Τα σετ μαρτυρούν την κυριαρχία της καλαματιανής ομάδας και διαμορφώθηκαν ειδικότερα ως εξής: 18-25, 17-25, 20-25. ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Σουρή, Φωτεινάκη, Ραμούνδου, Κωνσταντοπούλου, Σκλήρη, Παναγοπούλου, Σπανού, Τζούλου, Ζερίτη, Σαμπάτη, Μπούνα, Χειλαδάκη, Μπαξιβανάκη, Κουτσουροπούλου. Ψυχάρα τα κορίτσια του Ακρίτα πήραν βαθμό στην Παλλήνη! Τις αγωνιστικές τους ικανότητες, αλλά κυρίως τον …τσαμπουκά τους έδειξαν τα κορίτσια του Ακρίτα στην Παλλήνη, εξασφαλίζοντας έναν βαθμό στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Α2 κατηγορίας βόλεϊ. Το ισχυρό αθηναϊκό συγκρότημα που μετράει μόλις μια ήττα σε 5 παιχνίδι ξεπέρασε την πίεση της καλαματιανής ομάδας παίρνοντας το 1ο σετ με 25-23 και …δια περιπάτου το 2ο με 25-14. Κάπου εκεί όμως μίλησε η καλαματιανή ψυχή της ομάδας που προπονεί ο Μπάμπης Μυτσκίδης και με κορυφαία τη 17χρονη λίμπερο Δήμητρα Παυλέα, αφού μείωσε με 23-25, ισοφάρισε με καταιγιστικό τρόπο το παιχνίδι με 10-25 στο 4ο σετ! Δυστυχώς η προσπάθεια δεν ήταν ανάλογη συνέχεια στο τάι μπρέικ το οποίο κέρδισαν οι γηπεδούχες με 15-10, μαζί με τους δύο βαθμούς της νίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλαματιανή πλευρά εκφράζει παράπονα για τη διαιτησία του κ. Τουμπανάκη και της κας Λιδωρακιώτη. ΑΚΡΙΤΑΣ: Ιωσηφίδου, Χάσκου, Νιάρχου, Δεδούση, Καραχάλιου, Νικολακοπούλου (αρχική 6άδα), Παυλέα λ., Πανταζοπούλου, Μαντούδη, Κουκούτση, Κατσαρού, Κοτσώρη, Ορφανέα. - 

*** Ήττα και στη Χίο από τον Κανάρη Νενήτων με 2-1 για την Καλαμάτα (βίντεο)        
     
Ακόμα ένα άσχημο απόγευμα είχε η ομάδα της Καλαμάτας στη μακρινή Χίο όπου έχασε με 2-1 από τον Κανάρη Νενήτων. Η Μαύρη Θύελλα που αγνοεί το ροζ φύλλο αγώνα από τις 4 Οκτωβρίου δεν κάταφερε ούτε σήμερα να αποσπάσει κάτι θετικό από μια ομάδα που δεν τρομάζει. Ο Κανάρης προγήθηκε στο 28ο λεπτό και με τη σέντρα ο Αθανασόπουλος ισοφάρησε για την Καλαμάτα σε 1-1 , σκορ που έμεινε μέχρι και το τέλος του ημιχρόνου. Στο δεύτερο ημίχρονο η Μαύρη Θύελλα έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Τορεζάνι με δεύτερη κίτρινη κάρτα για θέατρο στο 50ο λεπτό . Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πάρουν του 3 βαθμούς στο '67 με γκολ του Ντάμπου.
Πλέον η τοπική μας ομάδα υποχώρησε αρκετά από την κορυφή και πρέπει να συνέλθει για να μην μπει σε περιπέτειες.
Η Καλαμάτα αγωνίστηκε με τους: Θωμάς, Καραλής, Γαλανόπουλος, Λένγκα, Καλαγκάνης, Λίπι, Τορεζάνι, Τσιμικλής, Παναγιωτόπουλος, Κερμενίδης, Αθανασόπουλος.
Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα της αναμέτρησης από το sportschios.gr
Video:  7η αγων. Γ' Εθνικής: ΚΑΝΑΡΗΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2-1   , https://youtu.be/UBBkzn-UQgQ .-
  
*** Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ έχει ως εξής:
Livescore: Καβάλα-Κηφισιά (16-13 10'), Κόροιβος-Άρης (23-22 10'), ΠΑΟΚ-Κολοσσός (21-15 10'), Λαύριο-Ρέθυμνο (20-20 10')
Σάββατο, 14/11/2015 
ΠΑΟΚ-Κολοσσός Ρόδου  64-59 , (38-34).- ^
~     Λαύριο-Ρέθυμνο   69-67 , (33-37).- ^
 ~  Κόροιβος Αμαλιάδα-Άρης  67-65 , (38-39).- 
  Καβάλα-Κηφισιά  72-77  , (27-29) .,- ^
~    ΑΕΚ-Απόλλων Πατρών  84-78 , (45-43) .-
.Κυριακή, 15/11/2015 :
     Τρίκαλα-Ολυμπιακός   69-89  .- ^  

Αήττητος στην κορυφή ο Παναθηναϊκός, 78-61 τον Αρκαδικό
Δευτέρα, 16/11/2015 
~   Αρκαδικός-Παναθηναϊκός   61-78, (33-47).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 18-27  , (33-47), 49-61 , 61-78 .-

~  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 6 αγώνες)
Παναθηναϊκός 12

ΑΕΚ 12
Ολυμπιακός 11
Αρης 10
Κηφισιά 10
Κόροιβος Αμ. 10
Κολοσσός Ρ. 9
ΠΑΟΚ 8
Λαύριο 8
Τρίκαλα 8
Ρέθυμνο 7
Καβάλα 7

Απόλλων Πατρών 7
Αρκαδικός 7

*** Στις αναμετρήσεις της 1ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:Ο Άρης έβαλε τέλος στο σερί του Εθνικού Αλεξανδρούπολης
Λαμία-Παναθηναϊκός 0-3 (21-25, 9-25, 20-25)
Α.Ο. Κηφισιάς-Παναχαϊκή 3-1 (19-25, 25-16, 25-21, 30-28)
Ορεστιάδα-Ηρακλής 0-3 (16-25, 16-25, 18-25)
Φοίνικας Σύρου-Ολυμπιακός 3-2 (23-25, 25-23, 25-20, 24-26, 16-14)
ΠΑΟΚ-Παμβοχαϊκός 3-2 (14-25, 25-22, 25-12, 23-25, 21-19)
Άρης-Εθνικός Αλεξανδρανδρούπολης 3-2 (19-25, 25-18, 22-25, 25-16, 15-12)

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015  :                        
~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-       
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-   
 ~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  27  Οκτωβρίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-27-2015.html .-  
~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/2015.html .- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  30  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/30-2015.html .- 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  31/10  και 1, 2 Νοεμβρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/3110-1-2-2015.html .-~
  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA   NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  01  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-01-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr /  .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  03  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-03-2015.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  Τετάρτη  04  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-04-2015.html .-
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-  
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Νοεμβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-05-2015.html .-  
~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  06  Νοεμβρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-06-2015.html .-    
~ Αρχαία  Ελλάδα -Έρευνα  και  Επιστήμη Παρασκευή 06Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/06-2015.html .- 
 ~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  07  Νοεμβρίου  2015  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-07-2015.html .-
~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο   07  και  08  Νοεμβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/07-08-2015.html .- 
 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή  08  Νοεμβρίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-08-2015.html .- 
 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-  
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  09  Νοεμβρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-09-2015.html .- 
~ΕΠΙΣΤΗΜΗ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  Μεγάλες Γέφυρες  Δευτέρα  09 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/09-2015.html .-     
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τρίτη 10  Νοεμβρίου  2015:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-10-2015.html .-    
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-11-2015.html .- 
~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  12  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-12-2015.html .- 
~ ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-13-2015.html  .-  
~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-14-2015.html .-
~ Εφημερίδα  μας  Σ/Κ 14, 15-11-2015 , ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/11/14-15-11-2015-arfara-news.html .-  
~  Αθλητικό Σαββατοκύριακο  14  και  15  Νοεμβρίου  2015     http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/14-15-2015.html .- 
  ~  ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-   
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-16-2015.html .-
~                                                                                                                                                                                                                                                
Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,
  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4620 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 565 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.436   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   527 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  483. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου