ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Τετάρτη 16 Μαϊου 2012

Στο  αγιάζι της καθημερινής μας  ενημέρωσης Τετάρτη  16 Μαϊου  2012  :
Το  ποντικάκι μας  ενημερώνει ! :
** Δεν  συμφώνησαν ούτε  και  για κυβέρνηση  εκλογών  τα κόμματα  που θέλουν να κυβερνήσουν στο προεδρικό μέγαρο  με τον Πρόεδρο Κάρλο Παπούλια  !
~**084.- Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος 2012 :

~   http://www.youtube.com/watch?v=ARdqZ27BY7M ,


~** Εκλογές  17  ΙΟΥΝΙΟΥ  2012  με  κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου και με Υπουργούς Εθνικής Άμυνας τον κ. Φράγκο Φραγκούλη και Δικαιοσύνης τον Χρήστο Γεράρη , Εξωτερικων  κ. Πέτρο Μολιβιάτη  .-
**Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας  την αλλαζονία του πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη , στοχεύοντας  ολοφάνερα στην συστέγαση  στο χώρο του την Λούκα Κατσέλη ! Ψαρεύοντας  ψήφους από τους απογοητευμένους του ΠΑΣΟΚ , λέτε και οι ψηφοφόροι ότι είναι πρόβατα ή γαλόπουλα ... ελευθέρας βοσκής κ.λ.π. !  
   ~** «Η Αλήθεια απλά υπάρχει ….. το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί ….»
~** Το πάθημα "Καμίνη" δεν έγινε μάθημα! στο ίδιο έργο θεατές με Τσίπρα.

~ Έτσι είχε γεμίσει ο κόσμος με μηνύματα από διάφορα παπαγαλάκια, έρχεται ο Καμίνης, ο προοδευτικός, ο αριστερός, θα τα αλλάξει όλα, θα κάνει θαύματα, θα ράνει...ήρθε τελικά ο Καμίνης και το αποτέλεσμα; εδώ και δύο χρόνια οι περισσότεροι αναθεματίζουν την ώρα και την στιγμή που τους έψησε ο giorgakis να τον ψηφίσουν....Να σημειώσουμε εδώ πως.... τότε το μήνυμα που τελικά δόθηκε ήταν πως αφού εγκρίνανε τις επιλογές παπανδρέου για τον δήμο...εγκρίνανε και το μνημόνιο!Τώρα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές....έρχεται ο Τσίπρας, ο προοδευτικός, ο αριστερός, θα καταγγείλει το μνημόνιο, (εσχάτως δεν θα το καταγγείλει..θα το επαναδιαπραγματευτει!) θα κάνει ο Τσίπρας, θα ράνει ο τσίπρας...θα αλλάξει την Ελλάδα, θα μας μεταμορφώσει...θα...θα...
~ Έχει σκεφτεί κανείς από τους υποστηρικτές του...(δεν μιλώ για τους αριστερίζοντες αλλά για τους υπόλοιπους) πως το Τσιπράκι μπορεί να είναι ο τελευταίος άσσος στο μανίκι των κερδοσκόπων;;;;;;
~ Μήπως να θυμίσουμε κάποιες συμπτώσεις;;
~ δηλώσεις έκανε ο Παπακωνσταντίνου...ανεβαίνανε τα spreads...
δηλώσεις κάνει ο Στρατούλης....τρέχει ο κόσμος στις τράπεζες να σηκώνει λεφτά...
~ δηλώσεις έκανε ο Γιωργάκης πως δεν θα πάμε στο μνημόνιο....τρέχοντας πήγαμε...
δηλώσεις έκανε ο Τσίπρας πως θα το καταγγείλει....το άλλαξε σε επαναδιαπραγματευση
~ δηλώσεις περσι το καλοκαίρι πως δεν παραιτείται ο Γιωργάκης...έπεφτε το χρηματιστήριο...
δηλώσεις φέτος πως δεν συνεργάζεται ο Τσίπρας...γκρεμίζεται το χρηματιστήριο...
~ και για να το χωνέψετε....για μια ακόμη φορα...έχει σκεφτεί κανείς πως το Τσιπράκι είναι ισως ο τρόπος ....η για την ακρίβεια ο δούρειος ίππος για να πτωχεύσουν πλήρως την Ελλάδα και να βγάλουν δισεκατομμύρια κάποιοι από την χρεοκοπία της;;;;; http://www.greekalert.com/

~** ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΓΡΑΨΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΗΦΑΙΣΤΟ Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΒΕΤΟ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ - ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΝΟ!

~



~** Η Ντόρα (και ο Καρατζαφέρης; Και Σταυρ.. Δήμας ; ) επιστρέφουν στη ΝΔ...
~ *Συζητήσεις, με στόχο *την κοινή κάθοδό τους στις εκλογές του Ιουνίου, διεξάγονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη. Οι σχετικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ, σύμφωνα με κάποιες πηγές, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας.*Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές*, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί και όροι της ενδεχόμενης συμφωνίας...

~** Ασφυξία στην αγορά λόγω έλλειψης ρευστότητας
~ Ασφυξία στην αγορά λόγω έλλειψης ρευστότητας]Μειώνεται η παροχή πίστωσης... στις εταιρείες Μειώνεται η παροχή πίστωσης στις εταιρείες, αυξάνοντας την ασφυξία στην ελληνική αγορά λόγω έλλειψης ρευστότητας, όπως προέκυψε από έρευνα της Icap Group Μεταξύ οικονομικών διευθυντών επιχειρήσεων της χώρας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του λανσαρίσματος του δικτύου Trade Exchange, ήτοι του νέου κόμβου ανταλλαγής πιστωτικών δεδομένων μεταξύ εταιρειών, που στοχεύει στο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προστατευθούν από τον πιστωτικό κίνδυνο, αλλά και να επιλέξουν συνεργασίες, …..
~*** 054. - Προεδρική σύσκεψη με 5 αρχηγών Ελληνικών  Κομμάτων 2012 :
~ http://www.youtube.com/watch?v=8K7xVkbSehE ,



~**

~**  ΑΘΛΗΤΙΚΑ :
** Στα  πλέϊ οφ  της Σούπερ Λίγκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο :
~ Ατρόμητος Αθηνών -Παναθηναϊκός  0-1  (0-0) .- Το γκόλ : 65΄ ο Σωτήρης Νίνης .- ^
~ ΑΕΚ  Αθηνών - ΠΑΟΚ  Θεσσαλονίκης  2-0  , (1-0).- Το γκόλ :  33΄Ν. Λυμπερόπουλος ,
84΄ Λεονάρντο .- ^
~ Αύριο  Πεμπτη 17 /05/2012  αρχίζουν τα πλέϊ  ¨οφ στο Ελληνικό  Μπάσκετ  Α1 του ελληνικού πρωταθλήματος για τον Πρωταθλητή Ελλάδας  σε τρείς  αγώνες με τον  1ο  αγώνα μεταξύ  Ολυμπιακου  Πειραιώς  και Παναθηναϊκού με πλεονέκτημα έδρας για τον Ολυμπιακό  .- !
~** Για τις θέσεις  3-4 στα  πλέϊ οφ  της Α1 στο  Ελληνικό Μπάσκετ :
* Κολοσσός Ρόδου  - Πανιώνιος  70-66 .- ^  Ο Κολοσσος προηγείται με 2-1  στις νίκες !
~Στον  πρώτο  αγώνα : Σα. 15/05/2012  Πανιώνιος - Κολοσσός Ρόδου 81-64 .- ^
~** ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης : Παραίτηση Πετρουλάκη με πολλές αιχμές

 * ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΥΠΟ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΟΣΤΟ
 * Η απογοήτευση ήταν διάχυτη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα… Το ίδιο και ο προβληματισμός για το εάν μπορεί να τραβήξει στις πλάτες του το βάρος της λειτουργίας ενός ιστορικού συλλόγου όπως είναι ο Πάμισος. Ο πρόεδρος του συλλόγου της Μεσσήνης, Γιώργος Πετρουλάκης, ζύγισε όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, παίρνοντας την απόφαση να αποχωρήσει από τη θέση που κατείχε τα τελευταία χρόνια, ανακοινώνοντας τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτή.
 * Στη δήλωση παραίτησής του ο ισχυρός άνδρας του Παμίσου αναφέρεται σ’ όλους αυτούς τους λόγους, βάζοντας σε προτεραιότητα τη στάση των πλουσίων της Μεσσήνης, την αδιαφορία πολλών εξ αυτών και τις ψεύτικες υποσχέσεις που δέχθηκε όλο αυτό το διάστημα. Οι αιχμές πολλές και προς διάφορες κατευθύνσεις, όμως εξίσου έντονες οι αναφορές στον απλό φτωχό κόσμο της περιοχής, που με το υστέρημά του βοηθά όλα αυτά τα χρόνια τον Πάμισο…
 ~* «ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
 * Ποδόσφαιρο. Άθλημα λαοπρόβλητο και δημοφιλές. Γεμάτο χαρές, πίκρες, αγωνία. Ένα άθλημα που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα και τον κάνει με πάθος να θέλει να το υπηρετεί. Εκατομμύρια αυτοί που τα Σαββατοκύριακα, κυρίως, τρέχουν πίσω από τη στρογγυλή θεά, χωρίς να αποτελώ κι εγώ εξαίρεση.
 * Από τα μαθητικά κιόλας χρόνια το μικρόβιο του ποδοσφαίρου και η αγάπη για τον Πάμισο, με έκαναν να υπηρετώ αυτό το Σύλλογο, αρχικώς με την ιδιότητα του φιλάθλου και σταδιακά καταλήγοντας να έχω την τιμή να ηγούμαι της ιστορικής ομάδας του Παμίσου Μεσσήνης από τη θέση του προέδρου. Όλα αυτά τα έτη έζησα χαρές, λύπες, θριάμβους, αποτυχίες. Πάντα, όμως, στεκόμουν εκεί υπηρετώντας πιστά τις ιδέες μου. Δυστυχώς, όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι αρκετά αυτά τα οποία με ενοχλούν. Κι επειδή ουδέποτε φοβήθηκα να εκφράσω ελεύθερα τη γνώμη μου, νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ με το φίλαθλο κόσμο, κυρίως, της Μεσσήνης κάποια θέματα που προσωπικά με έχουν κουράσει. Και με έχουν κουράσει κυρίως ψυχικά και όχι σωματικά ή οικονομικά.
 * Κουράστηκα με την αδιαφορία των πολλών. Εκείνων που δε συμμετέχουν σε τίποτα γύρω τους, είτε αυτό είναι αθλητισμός, ή πολιτισμός ή κοινωνική δραστηριότητα.
 * Κουράστηκα με τη στάση των δήθεν πλουσίων της πόλης, αυτών δηλαδή που η πόλη συντηρεί και τους αυξάνει καθημερινά το νούμερο των τραπεζικών τους λογαριασμών και αυτοί (ευτυχώς όχι όλοι) «ανταποδίδοντας», κόβουν βόλτες πάνω - κάτω στην πλατεία, μέχρι να βρουν κάποιον να τους κεράσει και τον καφέ τους.
 * Κουράστηκα με την κακοπροαίρετη και στείρα κριτική των ασχέτων. Αυτών που έχουν άποψη επί παντός επιστητού, αυτών που, ενώ οι περισσότεροι έχουν παίξει πιθανόν λίγα λεπτά στη “Δόξα Άνω Ραχούλας”, γνωρίζουν τα πάντα για το άθλημα.
 * Κουράστηκα με όλα τα λαμόγια, που κάθε αρχή της χρονιάς σπεύδουν να στηρίξουν την ομάδα για λίγα λεπτά δημοσιότητας και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, εξαφανίζονται με την τυχόν και ξοδέψουν τα πολύτιμα ευρώ τους.
 * Κουράστηκα να βλέπω αντιδημάρχους και υποψήφιους βουλευτές (ευτυχώς όχι όλους) να μαζεύονται στο γήπεδο και στην πλατεία παραμονές εκλογών και μόνο τότε.
 * Κουράστηκα να βλέπω κόσμο να μας χλευάζει και να μας ειρωνεύεται στην προσπάθειά μας να μαζέψουμε κάθε εβδομάδα λίγα ευρώ ,πουλώντας σαν ζητιάνοι εισιτήρια, για να καλύψουμε τα βασικά έξοδα λειτουργίας της ομάδας.
 ~ Κουράστηκα με όλους αυτούς που πιστεύουν ότι η ομάδα είναι δική μου και όχι δική ΜΑΣ.
 * Μια ομάδα που, ας μην ξεχνάμε ότι, εκτός του αντρικού τμήματος, καλλιεργεί τον αθλητισμό και το ευ αγωνίζεσθαι σε δεκάδες μικρά παιδιά αυτής της περιοχής.
 * Θεωρώ, λοιπόν, ότι υπό αυτές τις συνθήκες και αν δεν αλλάξει κάτι, είναι δύσκολο για μένα να παραμείνω στη θέση του προέδρου. Δηλώνω σήμερα κιόλας την παραίτησή μου, σε μια χρονική στιγμή που οι στόχοι της ομάδας έχουν επιτευχθεί, κόντρα στις προβλέψεις και τις αντιξοότητες της εποχής.
 * Ωστόσο, θα ήμουν αχάριστος αν δεν αναγνώριζα και κάποια θετικά στοιχεία που οφείλω δημόσια να επισημάνω και να ευχαριστήσω, όπως τη στήριξη του απλού φτωχού κόσμου της Μεσσήνης και πολλών εκ των μικρών επιχειρήσεων της περιοχής, που τις περισσότερες φορές χωρίς δισταγμό μας δίνουν από το υστέρημά τους μια μικρή οικονομική βοήθεια, για να μπορούμε στοιχειωδώς να συντηρούμαστε. Επίσης, θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω το δήμαρχο Μεσσήνης κ. Στάθη Αναστασόπουλο, καθώς και τους αρμόδιους αντιδημάρχους κ.κ. Αθανασόπουλο, Φύκιρη και Ρούτση, που εμπράκτως (κατασκευή βοηθητικού γηπέδου) βρίσκονται δίπλα στην ομάδα. Καθώς και τους στενούς μου συνεργάτες, που όλο αυτό το διάστημα μαζί τραβάμε το Γολγοθά μας, αλλά και όλους τους ποδοσφαιριστές, ποδοσφαιριστές διαμάντια της φετινής ομάδας. Και φυσικά, τον πρωτεργάτη αυτής της ομάδας, τον Γιώργο Αργυρόπουλο, έναν άριστο, καταξιωμένο και εκ των κορυφαίων προπονητών του νομού μας. Και ας μην ξεχνάμε και τον απλό φίλαθλο που κάθε Κυριακή στηρίζει και δίνει τη δική του μάχη στην κερκίδα του δημοτικού γηπέδου.
 * Γνωρίζοντας και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο φίλος Γιώργος Ράλλης και ο επίσης καλός φίλος Βαγγέλης Σταθόπουλος αγωνίζονται για να κρατήσουν ζωντανά τα Σωματεία τους, θα τους συμβούλευα και αυτούς αλλά και κάθε παράγοντα, αν δε βρουν υποστηρικτές στο δύσκολο αγώνα τους, με ένα ρητό: «Του φευγάτου και του λακητού η μάνα δεν έκλαψε ποτέ».
 * Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ίδιο τον Πάμισο, για την εμπειρία ζωής που μου χάρισε και να ευχηθώ πολύ σύντομα να καλλιεργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ενωθούν πάλι οι δρόμοι μας.  Γιώργος Πετρουλάκης»
 ~ Πληροφορίες μας θέλουν τον κ. Πετρουλάκη να μη γυρνά πάντως την πλάτη στον Πάμισο, βλέποντας, υπό διαφορετικές συνθήκες, αρκετά πιθανή την παραμονή του στα διοικητικά δρώμενα του συλλόγου. Όλα αυτά, επισημαίνουμε, υπό άλλες συνθήκες και σίγουρα όχι από τη θέση του προέδρου.

*** ΠΣ.  η ΚΑΛΑΜΑΤΑ

~ Καμία χαλάρωση μέχρι το τέλος
 * ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
 * Εκμηδενίστηκαν οι πιθανότητες εισόδου της Καλαμάτας στα μπαράζ ανόδου της Β΄ Εθνικής, ωστόσο από τη στιγμή που μαθηματικά η Μαύρη Θύελλα έχει έστω και απειροελάχιστες, πιθανότητες, είναι υποχρεωμένη να παλέψει για το όνειρο. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που ο Γιώργος Μπένος θα κρατήσει σε εγρήγορση τους ποδοσφαιριστές του όλο αυτό το διάστημα που απομένει μέχρι το ματς της τελευταίας αγωνιστικής με αντίπαλο τον Ρούβα, ωστόσο, υπάρχει και κάτι ακόμη στο οποίο φαίνεται να δίνει σημασία ο Μελιγαλαίος τεχνικός. Για κάποιους ποδοσφαιριστές το επόμενο διάστημα θ’ αποτελέσει μιας μορφής «εξέταση» και θα δώσει την ευχέρεια να σχηματιστεί ξεκάθαρη εικόνα για το εάν μπορούν να έχουν θέση στο ρόστερ και τη νέα αγωνιστική περίοδο. Μπορεί τα πάντα να βρίσκονται στον αέρα αναφορικά με την επόμενη ημέρα (διοικητικά, προπονητικά, αγωνιστικά), ωστόσο ο Μπένος έχει μάθει να λειτουργεί επαγγελματικά και αυτό θα κάνει εάν κανείς δεν γνωρίζει τι κρύβει το μέλλον.
 * Έτσι και μετά το χθεσινό ρεπό, οι παίκτες της Καλαμάτας επιστρέφουν σήμερα στο γήπεδο, ακολουθώντας νωρίς το πρωί ειδικό πρόγραμμα σε δύο γκρουπ στο δημοτικό στάδιο και δίνοντας φιλικό με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Καλαμάτας, το απόγευμα στο «Γ. Λουκαρέας».
 * Θυμίζουμε ότι για το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής – την προσεχή η ομάδα της Καλαμάτας θα κάνει το ρεπό της - δεν υπολογίζονται οι Κρητικός, Τριανταφυλλάκης, Ρουμπουλάκου και Τσόπελας, ενώ στον αντίποδα κανονικά υπολογίζεται ο Τάκης Δρούγας.

 ~**** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :
*** Δημοψήφισμα για ευρώ ή δραχμή η νέες εκλογές
* Σε νέες εκλογές οδηγείται η Ελλάδα, μετά το ναυάγιο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Στη μία το μεσημέρι σήμερα θα γίνει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. * «Βάλαμε πάνω από την καρέκλα το μέλλον της Ελλάδας, αλλά πέσαμε πάνω σε ένα τείχος αδιαλλαξίας», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. «Πήρα με αξιοπρέπεια την απόφαση να μην προδώσουμε τις ελπίδες του ελληνικού λαού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Κάποιοι έθεσαν υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό συμφέρον», είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. «Η χώρα πάει σε εκλογές με ευθύνη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. «Κάποιες δυνάμεις επέλεξαν τις εκλογές για το στενό κομματικό τους συμφέρον», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.
* Στην συνάντηση που είχε ο Κάρολος Παπούλιας με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη το μεσημέρι χθες, δεν προέκυψε συμφωνία.
* Μετά το αδιέξοδο, το επόμενο βήμα είναι να αναθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε έναν από τους επικεφαλής των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
* Αύριο Πέμπτη θα ορκιστούν οι νέοι βουλευτές που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου σε μια Σύνοδο υπό τον δ’ αντιπρόεδρο της απερχόμενης Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα. Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος, την Παρασκευή θα εκλεγεί και το νέο προεδρείο. Με βάση την εκλογική νομοθεσία, οι νέες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν με λίστα.
~* Η συνάντηση
~ Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας δε μετείχε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ενώ δεν είχε κληθεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
~ Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Κάρολος Παπούλιας ανέφερε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για το σχηματισμό μίας κυβέρνησης προσωπικοτήτων.
~ Το κλίμα δυναμιστίστηκε από την κόντρα του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά με τον Πάνο Καμμένο.
~ Στην πρώτη περίπτωση, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για το ομόλογο που λήγει σήμερα, και ο κ. Βενιζέλος τού απάντησε: «Έχεις μέντορα τον Αλέκο Αλαβάνο που διαφωνεί μαζί σου».
~ Η πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων κατατέθηκε από τον Κάρολο Παπούλια τη Δευτέρα, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης).
~ Τα κόμματα προσήλθαν στη συζήτηση με τις εξής γραμμές: Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως πρέπει να εξεταστεί ποιες πολιτικές δυνάμεις θα στήριζαν μια κυβέρνηση πολιτικών και τεχνοκρατών και έκανε λόγο για αλαζονική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση.
~ Ο Βαγγέλης Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων ως λύση ανάγκης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σχήμα θα πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη -τουλάχιστον από Ν.Δ., ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ.
~ Την κατηγορηματική αντίθεσή του στη συγκρότηση «κυβέρνησης προσωπικοτήτων» εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας για «απόδειξη ήττας της πολιτικής» και χρεώνοντας την μέχρι τώρα αποτυχία για σχηματισμό κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουβέλης επιμένει στην πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
~ Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη σύσκεψη με δεδομένες τις θέσεις του, όπως έχουν κατ’ επανάληψη εκφραστεί.

*** Λόγω πολιτικής ρευστότητας
~ Στο... ψυγείο μέχρι νεωτέρας η Ολυμπία Οδός  * «Μέσα» φαίνεται να πέφτει, τελικά, η προ μηνών προειδοποίηση του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιόχανες Χαν, ότι η εκλογική περίοδος μπορεί να προκαλέσει «πάγωμα» της επανέναρξης των μεγάλων οδικών έργων που πραγματοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης.
* Ο κ. Χαν είχε εκφράσει την ανησυχία του τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, τονίζοντας τον προβληματισμό του για το εάν η νομική «φόρμουλα» για την επανέναρξη των έργων θα προλάβαινε τις κάλπες, έπειτα από σχετική παρατήρηση της ελληνικής πλευράς.
 * Όπως παρατηρούν πηγές κοντά στην υπόθεση, εφόσον συνεχιστεί η ακυβερνησία στη χώρα, θα οδηγήσει σε ανατροπή του έως σήμερα εξαγγελθέντος χρονοδιαγράμματος για την επανεκκίνηση των τεσσάρων «παγωμένων» οδικών αξόνων (Ιονία Οδός, Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός).
* Στα επιτελεία των παραχωρησιούχων επικρατεί ανησυχία, αφού η όποια πρόοδος έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα κινδυνεύει να «παγώσει», με αποτέλεσμα να ανασταλεί τόσο το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ του δημοσίου και των κοινοπραξιών (που αναμενόταν γύρω στον Ιούλιο) όσο η συμβασιοποίησή της και η κατάθεσή της στη Βουλή (θα μπορούσε να επιτευχθεί έως το φθινόπωρο).
* Στελέχη των εταιρειών αναφέρουν ότι οι μέτοχοι των παραχωρησιούχων παρακολουθούν με ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις, αναμένοντας να δουν εάν θα προκύψει κυβέρνηση ή εάν θα πάμε εκ νέου σε εκλογές, συνεκτιμώντας, παράλληλα, τις ζυμώσεις που εκτυλίσσονται γύρω από τη χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον.
* Όπως εκτιμούν, η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με το Δημόσιο θα «παγώσει» και την έναρξη των διαπραγματεύσεων των εταιρειών με τις δανείστριες τράπεζες - οι οποίες έχουν σταματήσει την αδειοδότηση των έργων-, αφού δε θα έχουν εξασφαλιστεί τα «μετόπισθεν» του μετώπου των συμβάσεων παραχώρησης.
* «Τα έργα είναι στο κόκκινο και δεν έχουν άλλο περιθώριο καθυστερήσεων» επισημαίνουν και τονίζουν ότι όσο η χώρα παραμένει ακυβέρνητη, «δε θα υπάρχει πολιτική καθοδήγηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού επιμερισμού κινδύνου», δηλαδή το Risk Sharing Instrument (RSI) που ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και σχεδιάστηκε για τη μόχλευση πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέρ της αποπεράτωσης των έργων.
* Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών επιβεβαιώνουν ότι εφόσον δεν υπάρξει κυβέρνηση, το ζήτημα των αυτοκινητόδρομων θα παραμείνει στάσιμο, ενώ συμπληρώνουν ότι αναστέλλεται και η δημοπράτηση δημοσίων έργων, ύψους 700 εκατ. ευρώ.
* Μάλιστα, επισημαίνουν ότι τυχόν αποσταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας θα πλήξει το τραπεζικό σύστημα, κάτι που θα απομάκρυνε οποιαδήποτε δυνατότητα επαναχρηματοδότησης των συμβάσεων παραχώρησης από τις ελληνικές τράπεζες.

*** Και στο Δήμο Καλαμάτας
~ Η ακυβερνησία μπλοκάρει ρύθμιση χρεών ιδιωτών  * Την ώρα που οι Δήμοι διαμαρτύρονται προς την κεντρική κυβέρνηση για τα οικονομικά τους και τους μειωμένους πόρους, επισείοντας τον άμεσο κίνδυνο λουκέτου και έχοντας πάντα ως «κόκκινη γραμμή» τα μη εγγεγραμμένα στον κρατικό προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ (σύμφωνα και με τις δηλώσεις της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη), δύο υπουργεία, των Εσωτερικών και Οικονομικών, φαίνεται πως τους εμποδίζουν τα μαζέψουν έσοδα.
* Κι αυτό, διότι οι εκλογές και η ακυβερνησία έχουν «μπλοκάρει» τη συνέχεια του κράτους: Μέχρι σήμερα και με καθυστέρηση πέραν του μηνός, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δεν έχουν υπογράψει την κοινή υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα δίδονται διευκρινίσεις για τη ρύθμιση στα χρέη των ιδιωτών προς τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται στο άρθρο 9, παράγραφος 6 του ψηφισθέντος - μία ημέρα πριν από το κλείσιμο της προηγούμενης Βουλής - πολυνομοσχεδίου-σκούπα του ΥΠΕΣ «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση -Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ» («Καλλικράτης 2»).
* Όπως προαναφέρθηκε, αυτό πρακτικά σημαίνει τη μη δυνατότητα από τους Δήμους να μαζέψουν χρήματα και αντίστροφα τη μη δυνατότητα στους ιδιώτες να μπορέσουν να ρυθμίσουν οφειλές τους, με δεδομένη μάλιστα την οικονομική δυσπραγία που επικρατεί στην αγορά και την έλλειψη ρευστού.
 ~* Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
* Οι διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 3 του Ν. 4038/2012 (A΄ 14) (σ.σ.: νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής 2012-2015»), όπως ισχύει, εφαρμόζονται αναλόγως και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΟΤΑ, που έχουν βεβαιωθεί στις ταμειακές υπηρεσίες των ΟΤΑ ή στις ΔΟΥ. Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και Εσωτερικών ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για την αναλογική εφαρμογή των διατάξεων αυτών.
 ~* Ιδιώτες
* Κατ’ εφαρμογή, λοιπόν, του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, oι πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς Δήμους μέχρι 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 75.000 ευρώ θα μπορούν να πετύχουν ανάλογη ευνοϊκή ρύθμιση, με διακανονισμό που θα κάνουν με τον αρμόδιο ΟΤΑ και θα αφορά δόσεις με ανώτατο αριθμό τις 60 και ελάχιστη μηνιαία δόση τα 100 ευρώ. Θεσπίζεται, δε, και στους ΟΤΑ διαδικασία ρύθμισης με την καταβολή των χρεωστούμενων εφάπαξ ή μέχρι και σε 3 δόσεις, με έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, σε 4-6 δόσεις με έκπτωση 75% των προσαυξήσεων και σε 7-9 δόσεις με έκπτωση 50% των προσαυξήσεων.

***  Άνοιξε το ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
~ Πρωτοβάθμια φροντίδα για κάθε ανασφάλιστο άνθρωπο  * Παθολογικό ιατρείο, χειρουργικό, παιδιατρικό, οδοντιατρείο, καθώς και χώρος φαρμακείου προβλέπεται να λειτουργούν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έχει ήδη αρχίσει να δέχεται κόσμο στο κτήριο της Νοσηλευτικής Σχολής του Παλιού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Το Κοινωνικό Ιατρείο απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, Έλληνα ή αλλοδαπό, που δεν έχει ασφάλιση, άρα ούτε και πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
* Η λειτουργία του Ιατρείου στηρίζεται στους εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες από το χώρο της υγείας και όχι μόνο.
~ br style= Όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας, Τάσος Πουλόπουλος, «το εγχείρημα υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος και η Ιατρική Εταιρεία, ενώ ευελπιστούμε και στην ουσιαστική συμβολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου».
* Οι χώροι του παθολογικού ιατρείου, του χειρουργικού, του παιδιατρικού, του οδοντιατρείου και του φαρμακείου είναι έτοιμοι και λειτουργικοί. Στο κτήριο λειτουργεί, επίσης, γραμματεία για το συντονισμό όλων των δράσεων. «Το Ιατρείο θα λειτουργεί ως χώρος πρωτοβάθμιας ιατρικής και οδοντιατρικής φροντίδας, αλλά και ως κέντρο συντονισμού για την προσυνεννοημένη εξέταση ασθενών με ειδικά προβλήματα, από τους συναδέλφους ιατρούς και οδοντιάτρους της πόλης και της περιοχής μας», πρόσθεσε ο κ. Πουλόπουλος.
* Στόχος είναι το δίκτυο των συνεργαζόμενων ιατρείων να καλύψει όλη τη Μεσσηνία, και ήδη υπάρχουν γιατροί και από άλλες πόλεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα. «Το ιατρείο θα προσφέρει υπηρεσίες ουσιαστικές και όσο το δυνατόν καλύτερες, με μόνο μέτρο περιορισμού τους οικονομικούς πόρους που μπορούμε να έχουμε. Γι’ αυτό χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη όλων. Έχει εξοπλιστεί κατά μεγάλο μέρος, αλλά μας χρειάζονται ακόμη υλικά. Εκείνο, όμως, που έχουμε μεγάλη ανάγκη είναι φαρμακευτικό υλικό».
* Ομάδα στόχος, όπως σημείωσε ο κ. Πουλόπουλος, «είναι οι ανασφάλιστοι και οι αποκλεισμένοι κοινωνικά όλων των στρωμάτων. Αυτοί που στερούνται πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για οικονομικούς λόγους. Το Ιατρείο δε βλέπει ούτε συνταγογραφεί για ασφαλισμένους κανενός ταμείου, ούτε τους έχοντες απορία, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο νοσοκομείο. Ούτε μπορεί να υποστηρίξει επείγοντα, τα οποία πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο χωρίς καθυστέρηση. Οι υπηρεσίες είναι αυτονόητο ότι είναι δωρεάν. Το φάρμακο χορηγείται από το φαρμακείο του Ιατρείου, εφόσον υπάρχει, με την ευθύνη των φαρμακοποιών του δικτύου».
* Ο κ. Πουλόπουλος ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές που συμμετέχουν στην προσπάθεια, καθώς και εκείνους που βοήθησαν στην επισκευή του κτηρίου και τον εξοπλισμό του, ενώ κατέληξε: «Ακόμα μια φορά απευθύνουμε έκκληση, και δημόσια, στο Φαρμακευτικό Σύλλογο να αναλάβει τη λειτουργία του φαρμακείου του ιατρείου, διότι είναι πολύ χρήσιμο να είμαστε όλοι μαζί σε αυτές τις στιγμές».
* Από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου, ο πρόεδρος Μιχάλης Μιχαήλ ευχαρίστησε τους συναδέλφους του που ανταποκρίθηκαν συμμετέχοντας στο εγχείρημα, ενώ ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού, Νίκος Χρονόπουλος, πρόσθεσε ότι 40 οδοντίατροι μέλη του Συλλόγου έχουν δηλώσει συμμετοχή, για να προσφέρουν ουσιαστική πρωτοβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη.
* Η συντονίστρια των εθελοντών του Κοινωνικού Ιατρείου, Φένια Εξακουστίδου, σημείωσε ότι αυτές τις μέρες ήδη προσήλθαν για περίθαλψη οι τρεις πρώτοι ασθενείς, ενώ έκανε λόγο και για κοινωνική υποστήριξη που θα υπάρξει: «Επειδή εδώ θα έρχονται και άνθρωποι που θα αντιμετωπίζουν και άλλου είδους προβλήματα, εκτός από ιατρικά, θα υπάρχει και μια πολύ ισχυρή ομάδα κοινωνικής υποστήριξής τους, με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους».
 ~ Πρόγραμμα Ιατρείου
~ Γραμματεία: κάθε πρωί (και Σάββατο) 8.30 - 13.00.
~ Παθολογικό: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 9.00 - 13.00
~ Παιδιατρικό: Παρασκευή 8.30 - 10.00.
* Τα Ιατρεία Ειδικοτήτων δέχονται με προσυνεννόηση και παραπεμπτικό από το Ιατρείο Αλληλεγγύης. Στην πορεία, ανάλογα με τις ανάγκες, θα αναπτύσσεται συνεργασία και με άλλους γιατρούς και σε άλλους χρόνους, ενώ κάθε μεταβολή θα ανακοινώνεται
* Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27210 89840  , 27210 89840 end_of_the_skype_highlighting. E.mail: dikalkalamata@gmail.com .Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε  Της Μαρίας Νίκα span style=span style=

***  Νέα τιμολόγια από ΔΕΥΑΚ
~ Ακριβαίνει το νερό σε Θουρία, Αρφαρά, Άρι και Αλαγονία  * Μικρές αλλά και μεγαλύτερες αλλαγές στα τιμολόγια του νερού αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ στην προχθεσινή του συνεδρίαση. Έτσι, ενώ σε γενικές γραμμές τα τιμολόγια παραμένουν ίδια στην περιοχή του πρώην Δήμου Καλαμάτας, εκτός της Μ. Μαντίνειας, όπου καταργείται η ελάχιστη κατανάλωση, στις Δημοτικές Ενότητες Θουρίας, Αρφαρών και Άριος, καθώς και σε χωριά της Αλαγονίας, υπάρχει αύξηση.
* Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, στον καποδιστριακό Δήμο Καλαμάτας τα τιμολόγια δεν αλλάζουν, εκτός από χωριά της Αλαγονίας. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι σε Πηγές, Αλαγονία, Νέδουσα, Καρβέλι και Λαδά το πάγιο από 1,15 ευρώ αυξάνεται σε 2 ευρώ το μήνα και η κατανάλωση νερού αυξάνεται από 17 ευρώ σε 29,52 ευρώ.
* Στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Θουρίας και Αρφαρών γίνεται προσπάθεια να εξομοιωθούν τα τιμολόγια μεταξύ τους, να μην υπάρχουν δηλαδή μεγάλες διαφορές στις τιμές σε χωριά της ίδιας δημοτικής ενότητας. Ειδικότερα, στις τρεις αυτές ενότητες δημιουργούνται τέσσερις κλίμακες κατανάλωσης νερού, αυξάνεται το πάγιο, αλλά αντίστοιχα μειώνεται η αξία του νερού, ώστε οι τιμές να διατηρηθούν όσο γίνεται στα ίδια επίπεδα. Με την αύξηση του παγίου η ΔΕΥΑΚ θέλει να αντλήσει έσοδα από τις μικρές καταναλώσεις, όχι για εισπρακτικούς λόγους, όπως τονίστηκε, αλλά για να καλυφθούν τα έξοδα εξυπηρέτησης των μικρών καταναλωτών.
* Ένα θέμα που συζητήθηκε σε υψηλούς τόνους είναι η μείωση των τιμολογίων κατά 50% για το Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, Γιώργος Νταγιόπουλος και Νίκος Φωτέας, υποστήριξαν ότι η μείωση είναι κατ’ εντολήν του δημάρχου και στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της ΔΕΥΑΚ.
* Ο δε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Σαράντος Μαρινάκης, τόνισε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια νοικοκυρέματος της κατάστασης στις δημοτικές ενότητες στις οποίες επεκτάθηκε η ευθύνη της επιχείρησης, υποστήριξε ότι οι όποιες αυξήσεις δεν είναι ουσιαστικές και υπογράμμισε ότι η διαφορά εσόδων και εξόδων δεν πρόκειται να καλυφθεί με τα νέα αυτά τιμολόγια. Α.Π. "Θάρρος" 2012 .-

***  Τριφυλία
~ 60 - 65 λεπτά το καρπούζι θερμοκηπίου  * Στα 60 με 65 λεπτά το κιλό ξεκίνησε η τιμή παραγωγού στο καρπούζι θερμοκηπίου και της Τριφυλίας, τιμή ίδια με αυτή της Ηλείας. Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αναμένεται και το υπαίθριο, που αποτελεί και το μεγάλο μέρος της καλλιέργειας.
 * «Η παραγωγή θα είναι καλή. Αν και στην αρχή μάς καθυστέρησε με τα φυτέματα, έχουμε πάει καλά, και όπως φαίνεται θα είναι και ποιοτική. Οι τιμές στο υπαίθριο θα καθοριστούν ανάλογα με τον καιρό στην Ευρώπη, όπου απευθυνόμαστε κατά 80%, και μετά από τον καιρό που θα κάνει στην Ελλάδα. Δεν είναι κάτι δεδομένο η τιμή στο καρπούζι».
* Πέρυσι, το υπαίθριο είχε ξεκινήσει από τα 55 λεπτά περίπου. «Σίγουρα μας φοβίζει η κρίση» λέει ο κ. Αλεξανδρόπουλος, «αν και ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μας απορροφάται από το εξωτερικό, ενώ ένα μικρό ποσοστό πάει απευθείας στην ελληνική αγορά».
* Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών κάνει λόγο για μια δυναμική καλλιέργεια, αναφερόμενος στο πρώτο καρπούζι που βγαίνει στην Ευρώπη, ωστόσο επισημαίνει ως πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους καρπουζοπαραγωγούς την αφερεγγυότητα κάποιων εμπόρων: «Έναν καλό νόμο προσπάθησε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση με το μητρώο των εμπόρων, αλλά πιεζόμενη από τα συμφέροντα τον πήρε πίσω». - Της Μαρίας Νίκα Πήγη : εφημερίδα  "Θάρρος " Μεσσηνίας 2012.-

*** Mάχη της Καλαμάτας
~ Τιμήθηκε φέτος η 71η επέτειος  * Εβδομήντα ένα χρόνια πέρασαν από τη Μάχη της Καλαμάτας και χθες το πρωί, στο χώρο του μνημείου των συμμάχων στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, τιμήθηκε η επέτειός της.
* Εκ μέρους της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940-41 μίλησε η γραμματέας, Τζάνετ Μπάτερυ, κόρη του αείμνηστου Έντουιν Χόρλινγκτον, που ίδρυσε την Αδελφότητα και ξεκίνησε αυτή την ετήσια επετειακή εκδήλωση με τη βοήθεια του Καλαματιανού Νίκου Ι. Ζερβή.
 * Όπως τόνισε η κα Μπάτερυ, «είναι μοιραίο ο αριθμός των απομάχων να μικραίνει σιγά σιγά, αλλά το γεγονός αυτό καθιστά περισσότερο έντονη των επιθυμία μας να μη λησμονηθεί η εκστρατεία των πατέρων μας. Κατά συνέπεια, αυτό εξαρτάται από εμάς και τα παιδιά μας, ώστε να διασφαλίσουμε να μη λησμονηθούν οι θυσίες τους. Αισθανόμαστε ευχαριστημένοι που η πόλη της Καλαμάτας συνεχίζει να τελεί την επιμνημόσυνη δέηση και τελετή σε αυτό το μνημείο».
* Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι η πόλη θυμάται και τιμά τους αγωνιστές της Μάχης της Καλαμάτας, αλλά και πως αισθάνεται υπερήφανη που δόθηκε εδώ μια σημαντική μάχη για την αντίσταση στους κατακτητές. Διαβεβαίωσε πως ο Δήμος δε θα σταματήσει να τιμά όσους πολέμησαν, ενώ πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός περιμένει από τους συμμάχους να αναγνωρίσουν τους δικούς του αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
* Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και μικρή δεξίωση στο αναψυκτήριο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Ιωσήφ Ιωσήφ, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Θόδωρος Μπρεδήμας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην δήμαρχος Παναγής Κουμάντος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Αδαμόπουλος και οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.-  Α.Π.

*** Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  σήμερα στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολη- Καλαμάτα

 * Προκειμένου να εκτελεσθούν εργασίες τοποθέτησης ιστού κάμερας διαχείρισης κυκλοφορίας στον κόμβο Παραδεισίων, στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης- Καλαμάτας, στην κατεύθυνση προς Τρίπολη, θα γίνει σήμερα, από τις 11.00 έως τις 13.00, διακοπή κυκλοφορίας στον κλάδο εισόδου προς Αθήνα.
* Η κυκλοφορία προς Τρίπολη θα εξυπηρετείται από τον κλάδο εισόδου προς Τρίπολη- Αθήνα του ημικόμβου Αλφειού.

***  Δικάζεται νεαρός Αλβανός  για τη ληστεία στο Ταχυδρομείο Καλαμάτας

* Για τη ληστεία στο κεντρικό ταχυδρομείο της Καλαμάτας στη Βασ. Όλγας και άμεση συνέργια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών της ομάδας «ΔΙΑΣ» δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας ένας νεαρός Αλβανός.
* Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι φίλος του τού ζήτησε να τον περιμένει με το αυτοκίνητο, γιατί το δικό του είχε χαλάσει. Όταν ήρθε μαζί με έναν άλλον, τον απείλησε να φύγει γρήγορα γιατί είχαν κάνει ληστεία.
 ~* Ληστεία
* Η ληστεία είχε γίνει την 1η Φεβρουαρίου πέρυσι και, όπως περιέγραψαν οι υπάλληλοι μάρτυρες στη δίκη, ξαφνικά άκουσαν πυροβολισμούς και είδαν μέσα στο Ταχυδρομείο δύο άτομα με κουκούλες και όπλα (το ένα καλάσνικοφ). Μάλιστα, ένας υπάλληλος κατέθεσε ότι ο σωματότυπος του κατηγορουμένου ταιριάζει με αυτόν του ενός ληστή. Οι ληστές πήραν 5.000 ευρώ και διέφυγαν με μικρή μηχανή.
* Αστυνομικός της ΔΙΑΣ κατέθεσε ότι ειδοποιήθηκαν για τη ληστεία, έσπευσαν με συνάδελφό του στο σημείο και ακολούθησαν το δρόμο από τον οποίο διέφυγαν οι ληστές καθ’ υπόδειξη του κόσμου.
* Κοντά στα σχολεία της Λακωνικής είδαν τους δύο ληστές να μπαίνουν σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο έφυγε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ο αστυνομικός περιέγραψε δύο άτομα μέσα στο αυτοκίνητο και, μάλιστα, αναγνώρισε τον κατηγορούμενο ως τον οδηγό, αφού κάποια στιγμή με τη μηχανή πλησίασε το αυτοκίνητο. Τότε, ο συνοδηγός έβγαλε το σώμα του έξω από το αυτοκίνητο και αφού σκόπευσε, πυροβόλησε 3-4 φορές με το καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών. Απέφυγαν με ελιγμούς, όπως είπε, τις σφαίρες και αναγκαστικά έκοψε ταχύτητα. Ο κατηγορούμενος συνελήφθη μετά από λίγο καιρό στον Πύργο, ενώ το αυτοκίνητο βρέθηκε σε περιοχή της Καλαμάτας εγκαταλελειμμένο. Μάλιστα, ήταν χωρίς πινακίδες, αλλά κλεμμένο. Όπως παραδέχθηκε μετά ο κατηγορούμενος, όταν το εγκατέλειψαν, πήρε τις πινακίδες, γιατί ήταν δικές του από άλλο όμοιο αυτοκίνητο που είχε.
 ~* Αρνείται
* Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την εμπλοκή του στη ληστεία και κατέθεσε πως ήταν στο Άργος, όταν τον πήρε τηλέφωνο φίλος του από την Καλαμάτα και του είπε ότι πρέπει να έρθει να τον πάρει. Του έδωσε οδηγίες πώς να πάει στα σχολεία στη Λακωνικής και πως, όταν τον περίμενε, έφθασε ο φίλος του μαζί με έναν άλλον και μπήκαν στο αυτοκίνητο. Αυτός, όπως είπε, ξεκίνησε κανονικά, αλλά τον απείλησαν να φύγει γρήγορα, γιατί έκαναν ληστεία και τους κυνηγάει η Αστυνομία. Μόλις εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο, αυτός κρύφτηκε σε ένα ποτάμι.
* Η εισαγγελέας ζήτησε να μη γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί του και να κηρυχθεί ένοχος για όσα κατηγορείται. Σήμερα το Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση.- Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Από τη Μεσσήνη... στις Συρακούσες


ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ 1ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
*  Την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις» παρουσίασε στις 9 Μαΐου ο Θεατρικός Όμιλος του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσσήνης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων, στο 18ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου Αρχαίου Δράματος  στο αρχαίο ελληνικό θέατρο του Palazzolo Acreide, στις Συρακούσες.
* Στη διάρκεια αυτού του φεστιβάλ (9 - 31 Μαΐου), που το διοργανώνει το INDA (Istituto Nazionale del Dramma Antico), μαθητές και σπουδαστές από ιταλικά σχολεία και σχολεία (το 2012 συμμετέχουν 83 θεατρικές ομάδες) από 10 χώρες της Ευρώπης ανεβάζουν παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο του Palazzolo Acreide. Το εν λόγω φεστιβάλ - θεσμός παιδαγωγικής και πολιτιστικής σημασίας - αποτελεί τη σημαντικότερη συνάντηση νέων από όλο τον κόσμο με θέμα το αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό δράμα.
* Την πρώτη μέρα, ο Θεατρικός Όμιλος του σχολείου της Μεσσήνης, πέρα από την παρουσίαση της «Ιφιγένειας εν Ταύροις», επισκέφθηκε, με λεωφορείο του διοργανωτή φορέα του Φεστιβάλ, το ιστορικό κέντρο των Συρακουσών. Εκεί, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν αλλά και να βιώσουν το ελληνικό στοιχείο που έντονα ήταν αποτυπωμένο, όχι μόνο στα δημόσια κτήρια της πόλης, αλλά και στα εμπορικά καταστήματά της. Μάλιστα, πολλοί ντόπιοι κατενθουσιάστηκαν, μόλις έμαθαν πως έρχονταν από την Ελλάδα, τη «μάνα – πατρίδα» όπως έλεγαν, αφού θεωρούν τους αποίκους Κορινθίους φυσικούς προγόνους τους.
* Την επομένη τα παιδιά παρακολούθησαν δύο θεατρικές παραστάσεις των άλλων συμμετεχόντων σχολείων, ενώ επισκέφθηκαν το Δημαρχείο του Palazzolo Acreide, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου, και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Επίσης, ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της ιστορικής πόλης Νoto, όπου παρατήρησαν και θαύμασαν την μπαρόκ αρχιτεκτονική σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτήρια του 17ου αιώνα.
* Εν κατακλείδι, το τετραήμερο ταξίδι στην Ιταλία πέτυχε όλους τους εκπαιδευτικούς στόχους του και βοήθησε να ενισχυθούν οι δεσμοί φιλίας ανάμεσα στους μαθητές διαφορετικών εθνοτήτων. Επιπλέον, πρόβαλε το σχολείο, την πόλη και τη χώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από τη θεατρική παράσταση του Ευριπίδη.
* Οι δε μαθητές ένιωσαν ότι αποτελούν και αυτοί ένα μέρος της Ευρώπης και αισθάνθηκαν περήφανοι για τους προγόνους τους. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι δεν υστερούν σε τίποτα από τους άλλους συνομήλικους τους σε γνώσεις, δημιουργικότητα και υπευθυνότητα και τονώθηκε θετικά η αυτοεκτίμησή τους.
* Να σημειωθεί πως συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν ο Νίκος Φουσιάνης, φιλόλογος και η Αγγελική Ρακιντζή, χημικός.

*** Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012


~ Πλήθος δράσεων από τη ΛΗ΄ Εφορεία
 * Στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου των Μουσείων (ICOM), συμμετέχει η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, συνδιοργανώνοντας και λαμβάνοντας μέρος σε μια σειρά εκδηλώσεων από τις 18-20 Μαΐου.
~ Το δε πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
-Παρασκευή 18 Μαΐου «Η Τζαζ πάει…. Μουσείο» στις 9.00 μ.μ. στον πεζόδρομο μεταξύ του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας και του Μπενάκειου. Κοινή μουσική εκδήλωση των Μουσείων της Καλαμάτας με τη συμμετοχή του Αρίωνα Γυφτάκη (κοντραμπάσο) και του Παναγιώτη Καψαμπέλη (ηλεκτρική κιθάρα). Η βραδιά τζαζ θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Καλαμάτας, του Στρατιωτικού Μουσείου, της Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας (Δημοτική Πινακοθήκη Α. Τάσσος και Δημοτικό Ωδείο).
~ Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
-Από 18-20 Μαΐου, Νέα Μέσα και Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, «Ανακαλύψτε τα ψηφιακά παιχνίδια του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας». Υπεύθυνη: ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, ώρες: 9.00 π.μ.- 7.00 μ.μ., τηλ. 27210-26410/63100, http://www.archmusmes.gr/ , Καλαμάτα – Μπενάκη και Αγ. Ιωάννου – Ιστορικό Κέντρο.
-19 Μαΐου, «Οργάνωση ξενάγησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας με επικοινωνιακά μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – social media». Υπεύθυνη: 26η Ε.Β.Α., ώρες: 11.00 π.μ.- 12.00 μ.μ. Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής, τηλ. 27210-22534 begin_of_the_skype_highlighting 27210-22534 end_of_the_skype_highlighting.
-Κυριακή 20 Μαΐου, εκπαιδευτική δράση για γονείς και παιδιά (6-12 ετών) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, από την ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, 10.00-14.00. Ακολουθήστε τον Ευηνίωνα στο «ταξίδι» του στο χώρο και στο χρόνο της Μεσσηνίας… περιηγηθείτε στην έκθεση αναζητώντας τα αντικείμενα - σταθμούς του ταξιδιού του… αφηγηθείτε τη δική σας ιστορία δημιουργώντας ένα κολάζ… Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, τηλ. επικοινωνίας: 27210-63100 begin_of_the_skype_highlighting 27210-63100 end_of_the_skype_highlighting.
~* Μουσειολόγοι
* Στο μεταξύ, οι μουσειολόγοι, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Μουσειολόγων και σε συνεργασία με το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειολογία» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, βγαίνουν «εκτός των τειχών» στις 18, 19 και 20 Μαΐου.
* Μεταξύ άλλων, θα επισκεφθούν σχολεία για να συζητήσουν με βάση οπτικό υλικό για τη σχέση του μουσείου με το σχολείο, τη ζωή και τη καθημερινότητα και τις αντιλήψεις για τον πολιτισμό και την ιστορία. Ειδικότερα για τις επισκέψεις στα σχολεία σχεδιάστηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο: «Πάμε μια βόλτα στο… μουσείο;» για παιδιά του Δημοτικού. Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και θα πραγματοποιηθεί έως την Παρασκευή 18 Μαΐου, μέσα στις σχολικές αίθουσες, από μουσειολόγους, αρχαιολόγους, ιστορικούς τέχνης και άλλους επιστήμονες των μουσείων. Ακόμα, δημιουργήθηκε το ακόλουθο blog για τη συνέχιση της επικοινωνίας με τους μαθητές που θα το παρακολουθήσουν, αλλά και για όσους μπορούν να το επισκεφθούν: http://museum-school.blogspot.com/
* Στην Καλαμάτα θα παρουσιαστεί από την κα Αλίσσια Σπυροπούλου, φιλόλογο-μουσειολόγο, στο Δημοτικό των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.

*** Πριν 94 χρόνια

- Την παρελθούσαν Κυριακήν τα ανεγνωρισμένα εργατικά Σωματεία, ήτοι σιγαροποιών και καπνεργατών, ηλεκτροτεχνιτών, εργατών υποδηματοποιών, καραγωγέων, φορτωτών και εκφορτωτών και βυρσοδεψών ενήργησαν αρχαιρεσίας της άρτι κατά τον νόμον ενώσεώς των εις Εργατικόν καθαρώς Κέντρον.
-  Ο Αστυνομικός Σταθμός Θουρίας ανέφερεν ότι ο Παν. Κ. Αρναούτης εις Μικρομάνη επετέθη αναιτίως κατά της Σταυρούλας συζ. Ηλ. Αρναούτη, την οποίαν εκτύπησεν εις διάφορα μέρη και την ηπείλησε δια μαχαίρας.
-  ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ και κατηγγέλθη ενώπιον του Εισαγγελέως των ενταύθα Πλημμελειοδικών ο Χαρ. Δάλλας, διότι προ 6 και πλέον μηνών εκακοποίει, εξύβριζε και έκλεπτε τον πατέρα του Ευάγγελον Δάλλαν καταγόμενον εκ Ζευγολατιού.
-  ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΣ χθες προεφυλακίσθη ο Σπύρος Λαγός, κατηγορούμενος επί αντιστάσει κατά της αρχής.
- ΤΟ Μονοπώλειον Κοπανακίου παρέλαβε 14.092 οκάδες θείου.

*** Η σύμφυση των αντιθέτων στις δημοσκοπήσεις


* Αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία της χώρας μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Δεν μπορώ να συμπεράνω αν αποτελεί τη μοντέρνα έκφραση της αρχαιοελληνικής σκέψης ή την απώτερη εκδοχή εξωπραγματικής αντιμετώπισης των καταστάσεων που ζούμε. Αναφέρομαι στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται τα τελευταία χρόνια και τα ευρήματά τους. Σ’ αυτές αποτυπώνονται γνώμες που σε πρώτη προσέγγιση αποκαλύπτουν σύγχυση. Όμως, αυτή η παρατεταμένη χρονικά κατάσταση σύγχυσης δημιουργεί προβληματισμό. Και συνειρμικά μπορεί να οδηγεί και σε αποφθέγματα της φιλοσοφικής σκέψης των αρχαιοελλήνων. Ειδικότερα, μου φέρνει στο μυαλό τον Ηράκλειτο, κυρίαρχη θέση του οποίου, στα λίγα απομεινάρια της φιλοσοφικής του σκέψης που έχουν φθάσει σε μας, αποτελούσε η άποψή του «περί της συμφύσεως των αντιθέτων». Έκφραση που σημαίνει ότι οι σκέψεις ή ενέργειες που εμφανίζονται κατά την εξωτερίκευσή τους ως αντίθετες φυτρώνουν από την ίδια ρίζα. Τα αντίθετα της φιλοσοφικής έκφρασης του Ηράκλειτου, στην περίπτωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, μπορεί να σημαίνουν ότι οι ερωτώμενοι για έκφραση γνώμης συνεκτιμούν και στοιχεία που προωθούν την ατομικότητά τους και τις ανάγκες της, αλλά και στοιχεία κοινωνικότητας που αποσκοπούν στην προώθηση γενικότερων κοινωνικών αναγκών.
* Αν η αμφισημία που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις μας έχει αυτή την αιτία, η διαφορά μας από τους Βορειοευρωπαίους βρίσκεται στην έλλειψη αρμονικής σύνθεσης αυτών των δύο ομάδων στοιχείων, αυτών που προωθούν την ατομικότητα και αυτών που προωθούν την κοινωνικότητα. Εκείνοι έχουν κατορθώσει να τα ομογενοποιήσουν και να τα εξωτερικεύουν ενιαιοποιημένα, ενώ εμείς τα αφήνομε να συγκρούονται κατά την εξωτερίκευσή τους… Έχω τη γνώμη ότι το κυρίαρχο στοιχείο που δημιουργεί αυτή τη διαφορά ανάγεται στη διαφορετική συνεκτίμηση του χρόνου, αυτό που λέμε προοπτική. Οι δικές μας οι απόψεις στερούνται χρονικού ορίζοντα και εκφράζουν μια αγωνιώδη αμεσότητα για την επίτευξη εκείνων που ζητάμε. Ίσως γιατί δεν μπορέσαμε να προσαρμόσομε τις αρχαιοελληνικές καταβολές μας στις σύγχρονες συνθήκες και να ωριμάσομε τις επιδιώξεις μας, δίνοντάς τους ευρέα χρονικά όρια εφαρμογής…
* Δυστυχώς, αυτή η «λειψάδα» μάς δημιουργεί έντονα προβλήματα κυβερνησιμότητας. Προβλήματα που, συνδυασμένα με την κρισιμότητα των καταστάσεων που επικρατούν στην οικονομία της χώρας, διαμορφώνουν εκρηκτικό μείγμα, που δημιουργεί πλείστες όσες αρνητικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Γιατί αυτός ο διαχωρισμός ατομικού και κοινωνικού που αποτυπώνεται στις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες κατά τις δημοσκοπήσεις, μεταφέρεται με αντίστοιχο τρόπο και στις συμπεριφορές των κομμάτων. Άλλωστε, τα κόμματα δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά συνθετικά αποτελέσματα κοινής έκφρασης γνώμης από ομάδες πολιτών. Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες πολιτικών συμπεριφορών στις οποίες έχει διαχωριστεί το κομματικό συμφέρον από το συμφέρον της χώρας. Δυστυχώς, όμως, αυτή η κατάσταση, που σε συνθήκες σταθερότητας θα μπορούσε να αποτελέσει ευχάριστη ιδιομορφία, στην κρίσιμη που βρίσκεται η χώρα έχει ως κατάληξή της την επιδείνωση των οικονομικών των πολιτών και γενικότερες αναταράξεις του κοινωνικού ιστού της.
* Οι συνθήκες επιβάλλουν ωριμότητα σκέψης και αποφάσεων. Πολίτες και, κυρίως, πολιτικοί είναι αναγκαίο πριν πάρουν αποφάσεις να επεξεργάζονται βασανιστικά τη χρονική τους διάσταση. Να κάνουν, δηλαδή, ασφαλείς συνειρμούς σχετικά με τις επιπτώσεις που δημιουργούν αυτές οι αποφάσεις στους πολίτες κατά τις επόμενες χρονικές περιόδους. Κυρίως, όμως, οι αποφάσεις τους να έχουν αρμονικά ζυγισμένη τη σχέση κομματικού συμφέροντος και συμφέροντος της χώρας. Αυτό επιβάλλεται, εξάλλου, ως αυτονόητη προϋπόθεση για τη διαχρονική λειτουργία του έθνους μας, αλλά και από το κοινωνικό συμβόλαιο που αποτέλεσμά του αποτελεί η δημιουργία του ίδιου του κράτους μας.
*  Με αυτή την προϋπόθεση, θα μπορέσομε να δώσομε μια αυθεντική ερμηνεία του αποφθέγματος του Ηράκλειτου για τη σύμφυση των αντιθέτων, όπως αποτυπώνεται κατά τις δημοσκοπήσεις στη χώρα μας. Η ενίσχυση της κάθε γνώμης με τη συνεκτίμηση της χρονικής προοπτικής θα τις κάνει γόνιμες και τους δώσει παραγωγικό και γόνιμο χαρακτήρα. Που, αφού επηρεάσει και τις αποφάσεις των κομμάτων, θα επιστρέψει στους πολίτες ανακουφίζοντάς τους σημαντικά από τα βάρη που σηκώνουν και δημιουργώντας τους στοιχεία αισιοδοξίας για το μέλλον…

*** Στο βάθος των πραγμάτων

~ Το κόλπο της ενοχής έπιασε   Της Μαρίας Νίκα
* Όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό ακούω παράπονα από γνωστούς για την κατάσταση που έχει επικρατήσει στη δημόσια υγεία. Ο ένας αναγκάζεται να πληρώσει κάποιο φάρμακο, γιατί δε δικαιολογείται πλέον από το ταμείο του, ο άλλος μια εξέταση που δεν είναι πια στη λίστα, ο τρίτος εξωθείται σε ιδιώτη οδοντίατρο, επειδή το ΙΚΑ έχει ξεμείνει από υλικά.
* Φίλη ασφαλισμένη, από γειτονικό νομό, μου έλεγε ότι πήγε στο οδοντιατρείο του ΙΚΑ της πόλης της για ένα σφράγισμα. Όταν ρώτησε τον οδοντίατρο, πώς και δε φορούσε γάντια, εκείνος της απάντησε ότι η υπηρεσία δεν έχει να του δώσει και πως τα αγοράζει ο ίδιος με δικά του χρήματα, αλλά εκείνη τη στιγμή τού είχαν τελειώσει. Έπλυνε, λοιπόν, τα χέρια του και της έκανε το σφράγισμα. Όσο για πλαστικό ποτηράκι στο μηχάνημα - ξέρετε, αυτό που γεμίζει με νερό για να ξεπλύνεις το στόμα σου - άφαντο. Αφού υπήρχε και φάρμακο για το σφράγισμα, πάλι καλά!
* Τα περιστατικά που μου διηγούνται συγγενείς, φίλοι και γνωστοί είναι πολλά, άλλα σοβαρά και άλλα λιγότερο σοβαρά. Οι περισσότεροι, μάλιστα, εκεί που λένε το παράπονό τους, προσθέτουν κιόλας: «Ε, τι να κάνουμε, κάπου φταίμε όλοι. Τόσα χρόνια επικρατούσε ασυδοσία».
* Ακόμη και οι άνθρωποι που ήταν πάντα συνεπείς, που δεν πήραν ποτέ ψεύτικες αναρρωτικές άδειες, που δεν έδιναν τα βιβλιάριά τους σε άλλους για να τα χρησιμοποιήσουν, που δεν επιβάρυναν ποτέ χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη το κράτος, ακόμη και αυτοί που δεν κορόιδεψαν, νιώθουν ενοχές. Αυτό το «μαζί τα φάγαμε» έχει περάσει μέσα μας. Νιώθουμε όλοι συνυπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει, άρα δεχόμαστε τη σημερινή κατάσταση χωρίς να αντιδράμε.
* Για να φτάσουμε, όμως, να σκεφτόμαστε έτσι, κάτι προηγήθηκε. Το γεγονός ότι λίγο πριν ξεκινήσουν οι περικοπές στα δικαιώματα ασφαλισμένων, υπήρξε ένας απίστευτος βομβαρδισμός ειδήσεων για κατασπατάληση χρήματος στο χώρο της δημόσιας υγείας, με γενικόλογες καταγγελίες, που έκαναν μεγάλο ντόρο, αλλά τελικά δεν κατέληγαν πουθενά, βοήθησε στη δημιουργία αυτού του κλίματος. Όλοι κλέβουν, όλοι κοροϊδεύουν, άρα όλοι είμαστε υπεύθυνοι.

***

 
** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2012 :

*** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/05/1-2012.html  , 1η του ΜΑΪ 2012 Τρίτη , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
 ~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/05/2-2012.html   , * Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 2 Μαϊου 2012 ,.-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/05/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 3 Μαρτίου 2012 ,-
 ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/05/4-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 4 Μαϊου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/05/5-2012.html  , Στο αγιάζι της Σαββατιάτικης ενημέρωσης 5 Μαϊου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/05/6-2012.html  , Κυριακή 6 Μαϊου 2012 Ώρα ψήφου , ώρα αποτελεσμάτων .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/05/7-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 7 Μαϊου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/05/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 8 Μαϊου 2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/05/8-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Τρίτη 8 Μαϊου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/2012/05/9-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 9 Μαϊου 2012 .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/05/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 10 Μαϊου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/05/11-2012.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Παρασκευή 11 Μαϊου 2012 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/05/12-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Μαϊου 2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/05/12-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Σάββατο 12 Μαϊου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/05/13-2012.html  , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 13 Μαΐου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/05/15-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής Ενημέρωσης 15 Μαϊου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/05/15-2012.html  , Ενημέρωση Ελληνικής πολιτικής τριημέρου μέσα από Βίντεο Τρίτη 15 Μαϊου 2012 .-
   ~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/05/16-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Τετάρτη 16 Μαϊου 2012 .-

  ~** 056. - Δηλώσεις Πάνου Καμμένου 2012 :
~ http://www.youtube.com/watch?v=4O6EQmKAI0Q ,


  ~** 052.- για το  έγγραφο Π. Καμμένου ;2012 :
~ http://www.youtube.com/watch?v=rCr-hmIF_R8 ,


~** 085.- Πρακτικά προεδρίας αρχηγών 2012 :

~ http://www.youtube.com/watch?v=cSWvrmWGzlM ,


~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου