ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Ιατρικά Θέματα Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ Ιατρικά  Θέματα  Τετάρτη  15  Μαΐου  2013 :

1- ***  Τι ρόλο παίζει το κάπνισμα στην χρόνια περιοδοντίτιδα; :
* Περιοδοντολόγος - Laser  , Περιοδοντολόγος-Εμφυτευματολόγος Εξειδικευμένες εφαρμογές Laser  ,
* Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια νόσος που προσβάλλει τα ούλα αλλά και το οστό των γνάθων. Συχνά φλεγμονές που δημιουργούνται στα ούλα λόγω της πλημμελούς αφαίρεσης της μικροβιακής πλάκας κατά το βούρτσισμα αφήνονται αθεράπευτες με αποτέλεσμα μια τυπική ουλίτιδα να εξελίσσεται στη χρόνια περιοδοντίτιδα. Στην περιοδοντίτιδα τα ούλα είναι συχνά διογκωμένα, πιο ερυθρά, φλεγμαίνουν και πολλές φορές υποχωρούν αποκαλύπτοντας μέρος της ρίζας.
Αιτία της χρόνιας περιοδοντίτιδας είναι αποκλειστικά και μόνο η ύπαρξη μικροβιακής πλάκας στα δόντια που δεν αφαιρείται σωστά λόγω αμέλειας στο βούρτσισμα ή λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών ενός στόματος πολύ ευνοούν την κατακράτηση της (κακότεχνες προσθετικές εργασίες). Όμως εκτός της μικροβιακής πλάκας, υπάρχουν και κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες για τη χρόνια περιοδοντίτιδα.
Ένας από τους πιο σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες είναι αποδεδειγμένα το κάπνισμα. Η αρνητική επίδραση του καπνίσματος στο περιοδόντιο έγκειται στο ότι ρίχνει την άμυνα των περιοδοντικών ιστων, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στην οδοντική πλάκα. Έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση από μία πιο ήπιας μορφής περιοδοντίτιδα σε πιο βαριά μορφή. Ρόλο παίζει και ο αριθμός των τσιγάρων καθημερινά, καθώς η πρόγνωση είναι χειρότερη για τους βαρείς καπνιστές (πάνω από 20 τσιγάρα ημερησίως).
Εξάλλου, η νικοτίνη, ως συστατικό του καπνού του τσιγάρου, έχει ενοχοποιηθεί γαι το γεγονός ότι εμποδίζει τη σύνθεση του κολλαγονου, που αποτελεί δομικό συστατικό και των ούλων. Η βλαπτική επίδραση της νικοτίνης εκφράζεται και με τη μείωση της αιματικής κυκλοφορίας στους ιστούς των ούλων, επιβραδύνοντας με αυτόν τον τρόπο την επούλωση των βλαβών. Συμβαίνει συχνά οι καπνιστές να μην παρατηρούν αιμορραγίες στα ούλα τους ακριβώς λόγω αυτής της δράσης της νικοτίνης στην κυκλοφορία. Έτσι πολλές φορές πιστεύουν πως τα ούλα τους δε νοσούν, ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα υπάρχει αλλά υποκρύπτεται από τη μείωση της αιματικής ροής στην περιοχή.
Οι επιστήμονες πλεον συμφωνούν πως οι καπνιστές χρειάζονται περισσότερη περιοδοντολογική θεραπεία και πιο συχνές επανεξετάσεις από τους μη καπνιστές. Τα αποτελέσματα της θεραπείας επηρρεάζονται και είναι, κατά κανόνα, λιγότερο ευνοϊκά εαν δεν πεισθεί ο ασθενής να διακόψει το κάπνισμα. Μειωμένο είναι και το ποσοστό επιτυχίας στους καπνιστές όταν η περιοδοντιλογική θεραπεία περιλαμβάνει και χειρουργικό στάδιο. Τα ουλικά μοσχεύματα δε μπορούν να εφαρμοστούν το ίδιο επιτυχώς και φυσικά δυσχεραίνεται σημαντικά η καλή πρόγνωση της τοποθέτησης και διατήρησης ενός οδοντικού εμφυτεύματος. health.in.gr

2- *** Εγκεφαλικό εμφύτευμα προβλέπει τις επιληπτικές κρίσεις :

* Μετρητής Σακχάρου Android  , Με το Νέο Fora Diamond έχεις τις μετρήσεις στο κινητό σου !
www.atcare.gr  , Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Εγκεφαλικό εμφύτευμα μπορεί να προβλέψει τις κρίσεις επιληψίας ανιχνεύοντας τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Lancet Neurology.
Η συσκευή χρησιμοποιεί την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου για να ειδοποιήσει τον ασθενή αν ο κίνδυνος επιληπτικής κρίσης είναι μεγάλος, μέτριος, ή μικρός.
Στην μελέτη που έλαβαν μέρος 15 άτομα διαπιστώθηκε ότι το εμφύτευμα είναι εν μέρει λειτουργικό, δημιουργώντας ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση της επιληψίας στο μέλλον.
Από επιληψία πάσχουν παγκοσμίως 50 εκατομμύρια άτομα και οι κρίσεις που την χαρακτηρίζουν αποδίδονται σε μη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα.
Η ερευνητική ομάδα που συστάθηκε από τρία αυστραλιανά νοσοκομεία και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία NeuroVista, δημιούργησε τη μικροσυσκευή που συλλέγει σήματα από την επιφάνεια του εγκεφάλου και τα στέλνει μέσω καλωδίωσης σε ένα άλλο εμφύτευμα στην περιοχή του στέρνου. Από 'κει οι πληροφορίες μεταδίδονται σε μια συσκευή χειρός που ποσοτικοποιεί την πιθανότητα εκδήλωσης κρίσης επιληψίας.
Η κλινική δοκιμή του εγκεφαλικού εμφυτεύματος είχε ανάμικτα αποτελέσματα. Τους τέσσερις πρώτους μήνες ο εγκέφαλος των ασθενών ήταν υπό παρακολούθηση ώστε το μικροσύστημα να γνωρίσει την φυσιολογική δραστηριότητα πριν την εκδήλωση της κρίσης.
Στη συνέχεια μόνο σε οκτώ ασθενείς η συσκευή ήταν λειτουργική και πλήρως ενεργή, με την παροχή διαρκούς πληροφόρησης για την πιθανότητα επιληπτικής κρίσης. Στους ασθενείς αυτούς η συσκευή ήταν από αποτελεσματική από 56% έως και 100%.
Ο καθηγητής Μαρκ Κουκ από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης εξηγεί ότι αν η τεχνολογία αποδειχθεί όντως αποτελεσματική, τότε η επιστήμη θα μπορέσει να απαλείψει την απρόβλεπτη πλευρά της επιληψίας.
«Προβλέποντας τις κρίσεις που θα εκδηλωθούν μετά από μερικά λεπτά ή ώρες, ίσως αλλάξει ο τρόπος θεραπείας της επιληψίας. Για παράδειγμα η σημερινή τακτική της διαρκούς λήψης φαρμάκων για την πρόληψη των κρίσεων μπορεί να καταργηθεί», εξηγεί ο αυστραλός επιστήμονας.health.in.gr

3- ***  Τα πολλά κιλά αλλάζουν το σώμα και την προσωπικότητα :

* Νέα Υόρκη ,   Η αύξηση του σωματικού βάρους συντελεί σε αλλαγές και στην προσωπικότητα του ατόμου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science.
Από παλιά είναι γνωστό ότι κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου συντελούν στην αύξηση του βάρους. Για παράδειγμα, οι ευχάριστοι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερα σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, οι ευσυνείδητοι τύποι είναι πιθανότερο να γυμνάζονται τακτικά και όσοι έχουν προσωπικότητα τύπου Α διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων υγείας, όπως αύξηση του βάρους και καρδιακής νόσου.
«Αυτό που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι κατά πόσο οι σημαντικές αλλαγές στο βάρος σχετίζονται με αλλαγές σε βασικές παραμέτρους της προσωπικότητάς μας», εξηγεί η Δρ Αντζελίνα Σάτιν, από το Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίο της Φλόριντα. «Το σωματικό βάρος είναι και συναισθηματικό ζήτημα, αφού είναι γνωστό ότι μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του ατόμου», συμπληρώνει.
Η Δρ Σάτιν και οι συνεργάτες της στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, μελέτησαν στοιχεία για την προσωπικότητα και το βάρος 1.900 ατόμων σε δύο χρονικά σημεία, με διαφορά δέκα ετών.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, εκείνοι που είχαν αυξήσει κατά 10% το σωματικό τους βάρος είχαν γίνει και περισσότερο παρορμητικοί και ήταν πιθανότερο να ενδίδουν σε πειρασμούς, συγκριτικά με εκείνους που είχαν διατηρήσει σταθερό σωματικό βάρος.
Το ίδιο διάστημα, η αύξηση του βάρους σχετίστηκε με αύξηση της σκέψης ως προς την λήψη αποφάσεων. Οι παρατηρήσεις ίσχυαν ανεξαρτήτως του πόσο βάρος είχαν πάρει οι συμμετέχοντες και του Δείκτη Μάζας Σώματος στην αρχή της μελέτης.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα άτομα που παίρνουν πολλά κιλά ίσως έχουν καλύτερη αυτό-επίγνωση των πράξεων τους, λόγω των αρνητικών σχολίων που εισπράττουν για το βάρος τους. Αλλά και πάλι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποφυγή των πειρασμών, ενώ έχουν επίγνωση των συνεπειών των επιλογών τους.  health.in.gr

4- *** 20 σημάδια ότι το παιδί σας είναι χαρισματικό :

* Σίγουρα το παιδί σας είναι έξυπνο, μαθαίνει γρήγορα και αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Μπορεί όμως είναι κάτι παραπάνω; Μήπως είναι αληθινά χαρισματικό;Όταν λέμε «χαρισματικό» παιδί μπορεί να εννοούμε πολλά –από το ότι είναι πολύ ταλαντούχο σε κάτι μέχρι ότι είναι πιο «μπροστά» σε σχέση με τα άλλα της ίδια ηλικίας. Σύμφωνα πάντως με την Εθνική Οργάνωση για τα Χαρισματικά Παιδιά (NAGC) των ΗΠΑ ο ορισμός του χαρισματικού ατόμου είναι ο εξής: «εκείνος που επιδεικνύει σημαντική κλίση (που ερμηνεύεται ως η εξαιρετική ικανότητα κρίσης και μάθησης) ή σπάνια επίδοση σε έναν ή περισσότερους τομείς. Οι τομείς αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε δομημένη δραστηριότητα που περιλαμβάνει το δικό της συμβολικό σύστημα (π.χ. μαθηματικά, μουσική, γλώσσα) ή/και ιδιαίτερες κινητικές δεξιότητες (π.χ. χορός, σπορ, ζωγραφική κ.λπ.). Για τα παιδιά σχολική ηλικίας, υπάρχουν ειδικά τεστ που μπορούν να διαπιστώσουν εάν κάποιες δεξιότητές του κινούνται σε πλαίσια πάνω από το μέσο όρο. Όμως συχνά τα χαρισματικά παιδιά γίνονται αντιληπτά πολύ νωρίτερα, από κάποια σημάδια στη συμπεριφορά τους που παρατηρούν οι γονείς, οι δάσκαλοι ή οι φίλοι. Τέτοια σημάδια, σύμφωνα πάντα με την NAGC, είναι τα εξής:

1. Μαθαίνει γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά.

2. Έχει πολύ πλούσιο λεξιλόγιο για την ηλικία του.

3. Επιδεικνύει σπάνια ικανότητα να εκλογικεύει.

4. Έχει ασυνήθιστα ισχυρή μνήμη, αλλά βαριέται την απομνημόνευση.

5. Δεν χρειάζεται ελάχιστο έλεγχο στη συμπεριφορά του γιατί διαθέτει επαρκή αυτοέλεγχο.

6. Του αρέσει η οργάνωση, η σειρά και η σταθερότητα.

7. Έχει ευελιξία στη σκέψη και κάνει ασυνήθιστους συσχετισμούς ανάμεσα σε διαφορετικές ιδέες.

8. Δείχνει μεγάλη περιέργεια για αντικείμενα, καταστάσεις ή περιστατικά και κάνει περίεργες ερωτήσεις.

9. Παίρνει καλούς βαθμούς στα περισσότερα μαθήματα.

10. Μπορεί να συγκεντρώνεται και να δείχνει προσήλωση σε κάτι, αποκλείοντας κάθε άλλο παράγοντα.

11. Δίνει ετοιμόλογες, γρήγορες απαντήσεις στις ερωτήσεις.

12. Μπορεί να λύνει προβλήματα αξιοποιώντας εφευρετικές λύσεις.

13. Δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για την επιστήμη ή τη λογοτεχνία.

14. Μπορεί να εκφράζεται προφορικά και γραπτά με πρωτότυπο τρόπο.

15. Έχει την ικανότητα να κατανοεί αφηρημένες και σύνθετες έννοιες.

16. Είναι συναισθηματικά ασφαλές.

17. Είναι συνήθως ο αρχηγός της παρέας του.

18. Χρησιμοποιεί συνήθως την κοινή λογική.

19. Είναι πρόθυμο να δεχτεί την πολυπλοκότητα των πραγμάτων.

20. Δείχνει ενδιαφέρον στο να κατανοήσει το περιβάλλον του.

 Σημ. Για να θεωρηθεί ένα παιδί χαρισμάτικό, αρκεί να παρουσιάζει κάποια από τα σημάδια αυτά και όχι όλα. 

5- *** 10 τρόποι για να μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο παιδί :

Η απεριόριστη ελευθερία μπορεί να κάνει ένα παιδί ανεξέλεγκτο, ενώ η περιορισμένη μπορεί να το κάνει εξαρτημένο και ανασφαλές. Η ισορροπία είναι το κλειδί για να μεγαλώσουμε ένα αληθινά ανεξάρτητο παιδί.
Ποιος γονιός δεν έχει νιώσει αυτήν την ενδόμυχη ανασφάλεια όταν το παιδί του κοιμάται για πρώτη φορά στον κολλητό του, χάνεται τρέχοντας στην παιδική χαρά ή όταν για πρώτη φορά διασχίζει μόνο του το δρόμο; Το μόνο σίγουρο γεγονός είναι πως όλα τα παιδιά κάποια στιγμή θα μεγαλώσουν και θα φύγουν από την προστατευμένη μας φωλίτσα. Αυτό όμως χρειάζεται δουλειά από πολύ νωρίς μας λέει η ψυχοθεραπεύτρια Gael Lindenfield στο βιβλίο της Confident Children: Help children feel good about themselves. Το να δείχνουμε στο παιδί μας την αγάπη μας και να προσπαθούμε να του διδάξουμε την εμπιστοσύνη δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται οπωσδήποτε να του μάθουμε και πως θα γίνει ανεξάρτητο, μαθαίνοντας του παράλληλα τα όρια του.  
1. Διδάξτε του την υπευθυνότητα
Η ανεξαρτησία συνδέεται άμεσα με την υπευθυνότητα. Τα υπεύθυνα παιδιά συνεργάζονται με τους άλλους ανεξάρτητα από την αντίδραση του ατόμου απέναντι τους, ή την αποδοχή. Συνεργάζονται γιατί είναι περίεργα, για την ικανοποίηση ότι τελείωσαν μία δουλειά, για τη χαρά της μάθησης, ή για να έχουν πρόσβαση σε κάποια σημαντική δραστηριότητα ή πλεονέκτημα μέσα από αυτό που κάνουν. Τα υπεύθυνα παιδιά έχουν εμπιστοσύνη στο ένστικτο τους και στην ικανότητά τους να φροντίσουν τον εαυτό τους χωρίς να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, απλά να αποφύγουν κάποιος ή κάποιοι να τους γελοιοποιήσουν ή να τους εγκαταλείψουν αβοήθητους. Με λίγα λόγια, τα υπεύθυνα παιδιά μπορούν να ελέγξουν την ζωή τους. Και βέβαια αυτό είναι και το πρώτο μάθημα ανεξαρτησίας. 
2. Δείξτε υπομονή
Η υπομονή είναι η λέξη κλειδί για την ανεξαρτησία του νηπίου, τόσο σε σχέση με σας, όσο και με εκείνο. Όσες φορές και να προσπαθήσει να ανεβεί στην καρέκλα, άλλες τόσες θα πρέπει να προσπαθήσετε να το αφήσετε μόνο του. Σε αυτό το δύσκολο κύκλο της επανάληψης κι εκείνο αντίστοιχα δοκιμάζει τη δική σας υπομονή τα δικά σας όρια. Ίσως χρειαστεί να πείτε δεκάδες εκατοντάδες φορές όχι και τις αντίστοιχες να το ακούσετε και από αυτό. Το όχι άλλωστε είναι η πιο συνηθισμένη και δημοφιλής λέξη στο λεξιλόγιο των νηπίων.
3. Δώστε του επιλογές
Αλλά όχι και πολλές. Όταν το ρωτάτε αν πεινάει θα πρέπει ήδη να έχετε προαποφασίσει πως έχει μόνο δύο επιλογές. Οι περισσότερες μπορούν να το μπερδέψουν, αλλά και να το κάνουν να πιστεύει πως μπορεί να –σας- κάνει ότι θέλει.
4. Δώστε του ευθύνες
Αν  από μικρά μάθουν να ακολουθούν οδηγίες, να βοηθούν σε μικροδουλειές του σπιτιού και να αναλαμβάνουν τη φροντίδα του κατοικίδιου σίγουρα θα μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα ένα ανεξάρτητο και δομημένο χαρακτήρα
5. Προτρέψτε το σε δημιουργικές δραστηριότητες
Αφήστε τα να εκτονώσουν την ενεργητικότητα τους στο παιχνίδι, στη ζωγραφική, σε ένα σπορ. Αφήστε τα να νιώσουν ελεύθερα χωρίς να ξεχνάτε να τους υπενθυμίζετε πως δεν είναι ίδιοι όλοι οι χώροι ούτε και όλες οι ώρες.
6. Ενθαρρύνετε την κοινωνικότητα και τις φιλίες
Οι φίλοι είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να περάσει ένα παιδί στη φάση της ανεξαρτησίας. Η συνενοχή, η τρυφερότητα, η αγάπη, το δέσιμο είναι χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ανεξάρτητη φύση ενός ανθρώπου. Από τα δύο και μετά το παιδί αισθάνεται έντονη την ανάγκη να ανήκει κάπου. Τους φίλους του τους επιλέγει με βάση τα κοινά τους ενδιαφέροντα, ενώ πολλές φορές επιδιώκει να κάνει παρέα με παιδιά τα οποία θαυμάζει και θέλει να τους μοιάσει. Με αυτά συνάπτει πιο στενές και ουσιαστικές σχέσεις κι αρχίζει να συνειδητοποιεί ποιες συμπεριφορές το κάνουν δημοφιλές και ποιες προκαλούν αρνητικά σχόλια.
7. Αφήστε το να φοβηθεί
Η ανεξαρτησία πάντα πάει μαζί με νέους φόβους. Ο φόβος είναι ένα προστατευτικό συναίσθημα. Το παιδί πρέπει να το βγάλει κι ο γονιός να παρέμβει όταν χρειαστεί. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε  είναι να κοροιδέψετε τους φόβους του. Κλισέ όπως  «οι άντρες δεν κλαίνε» ή «τα παιδιά δε φοβούνται», είναι όχι μόνο περιττά, αλλά μπορούν να δώσουν και αντίστροφα αποτελέσματα. Για ένα παιδί πάντα υπάρχει ένα τέρας στη ντουλάπα. Το θέμα δεν είναι να του αποδείξετε πως δεν υπάρχει, αλλά να το εξαφανίσει από μόνο του.  
8. Διδάξτέ του την αισιοδοξία 
Επειδή καθώς το παιδί μεγαλώνει, δε μπορούμε να είμαστε κάθε στιγμή δίπλα του για να το προστατεύουμε από προβλήματα και στεναχώριες, είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να το μάθουμε να βλέπει από μόνο του την ζωή με θετικό μάτι. Γιατί με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρνει να τα ξεπερνά πιο εύκολα και γρήγορα. Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει η θεωρία της μίμησης του παιδιού προς τον γονιό. Είναι δεδομένο πως όσο πιο χαμογελαστοί, φιλικοί και πρόσχαροι είναι οι γονείς, άλλο τόσο θα είναι και το παιδί αν μάθει έτσι από μικρό.
9. Υποστηρίξτε τα ενδιαφέροντά τουΌσο παράξενα και να μας φαίνονται, χωρίς να ασκούμε κριτική. Ένα ανεξάρτητο και υγιές παιδί θα μπορέσει να αποκρούσει τα πειράγματα των συμμαθητών του επειδή πχ κάνει μαθήματα μαγειρικής ή χορού.
10. Δείξτε διακριτικότητα 
 Όσο κι αν σας φαίνεται παράλογο, το νήπιο έχει κι αυτό «προσωπική ζωή», μια που μεγαλώνοντας διαμορφώνει ανεξάρτητο πλέον από εσάς τις δικές του σχέσεις με άλλα παιδιά. Όταν λοιπόν καλεί φίλους στο δωμάτιό του για να παίξουν, θέλει την πόρτα κλειστή και όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο. Το δωμάτιό τους είναι η δική τους επικράτεια. Θυμηθείτε να χτυπάτε πάντα την πόρτα πριν μπείτε στο δωμάτιό του και μην εισβάλλετε αδιάκριτα. Παράλληλα, μην έχετε την απαίτηση να έχει την πόρτα συνεχώς ανοιχτή.

6- Πόσο επικίνδυνη είναι η γρίπη στην εγκυμοσύνη;  :

* Πρόσφατη αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διπολικής διαταραχής στο μωρό.          
Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Psychiatry», αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με διπολική διαταραχή αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η διπολικότητα είναι μια διαταραχή που συχνά διαγιγνώσκεται κατά το τέλος της εφηβείας και μεταξύ 20-30 ετών, προκαλώντας απότομες εναλλαγές διάθεσης στον ασθενή. Οι μεταπτώσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν για ολόκληρους μήνες, με βασική συνέπεια ο ασθενής να ακροβατεί ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη μανιακή ευφορία.
Στη συγκεκριμένη έρευνα, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου «Κολούμπια», συμμετείχαν 814 έγκυοι. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η γρίπη κατά τη διάρκεια της κύησης σχεδόν τετραπλασιάζει τον κίνδυνο το παιδί κάποια στιγμή να εκδηλώσει διπολική διαταραχή αργότερα στη ζωή του.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, περίπου 1 στα 100 άτομα πάσχει από διπολική διαταραχή, από τα οποία ένα μικρό μόνο ποσοστό, της τάξης του 3-4%, είναι παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν νοσήσει κάποια στιγμή στην εγκυμοσύνη τους. Γι’ αυτό, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι μέλλουσες μητέρες δεν χρειάζεται να ανησυχούν υπερβολικά.
Όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Άλαν Μπράουν: «Δεν θεωρώ ότι το ενδεχόμενο η γρίπη της εγκύου να προκαλέσει διπολική διαταραχή στο μωρό της αποτελεί το Νο 1 κίνδυνο στις εγκυμονούσες, γιατί οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρές. Ωστόσο, καλό θα ήταν οι γυναίκες που κυοφορούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες στο ελάχιστο».
Τα νέα ευρήματα, ωστόσο, έρχονται να προστεθούν σε εκείνα προηγούμενων μελετών, τα οποία υποδείκνυαν σύνδεση ανάμεσα στη γρίπη και τη σχιζοφρένεια. Βέβαια, ο μηχανισμός που αιτιολογεί την αρνητική επίπτωση της γρίπης πάνω στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, δεν έχει ακόμα εξηγηθεί πλήρως. Η γρίπη καθαυτή δεν θεωρείται ότι προκαλεί άμεση ζημιά στο έμβρυο, αλλά η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου απέναντι στον ιό πιστεύεται ότι είναι η αιτία που κυρίως επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξή του.

7- ***  Το μυστήριο του αυτισμού «κρύβεται» στον πλακούντα; :
      
*                     
* Οι πιθανότητες ένα παιδί να εκδηλώσει αυτισμό θα μπορούσαν να καθοριστούν μελετώντας τον πλακούντα τη στιγμή της γέννησης, υποστηρίζουν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα οδηγήσουν στην πιο έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του αυτισμού. 
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, στις ΗΠΑ ένα στα πενήντα παιδιά πάσχουν από κάποια διαταραχή που εντάσσεται στο φάσμα του αυτισμού –όμως τις περισσότερες φορές η διάγνωση γίνεται όταν φτάσουν την ηλικία των τριών-τεσσάρων ετών. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εάν η διάγνωση γίνει στη βρεφική ηλικία –όταν ακόμα ο εγκέφαλος αναπτύσσεται γοργά- τότε η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Δρ. Χάρβεϊ Κλίμαν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale «μελετώντας ανωμαλίες στην υφή και τα κύτταρα του πλακούντα μπορούμε να εκτιμήσουμε την πιθανότητα το παιδί που μόλις γεννήθηκε να αναπτύξει αυτισμό». Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τους 117 πλακούντες παιδιών που ανήκαν σε οικογένειες με ιστορικοί αυτισμού –που είχαν δηλαδή τουλάχιστον ένα ακόμα αυτιστικό παιδί- και διαπίστωσαν ότι είχαν κατά μέσο όρο 15 ανωμαλίες –ενώ ένας «φυσιολογικός» πλακούντας δεν έχει περισσότερες από δύο.
Όπως δήλωσε ο δρ Κλίμαν «εάν κάποτε η εξέταση αυτή γίνει μια διαδικασία ρουτίνας που θα εφαρμόζεται σε κάθε τοκετό, θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα και να προσφέρουμε στα παιδιά με τέτοιου είδους προβλήματα μια καλύτερη ποιότητα ζωής». 
 
8.- *** Τα «παράξενα» της εγκυμοσύνης :

              
 
Γιατί η εγκυμοσύνη συνοδεύεται συχνά από πρωινή ναυτία; Και γιατί ο τοκετός ξεκινά συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες; Ένα νέα βιβλίο επιχειρεί να ρίξει φως στην πιο μυστηριώδη περίοδο της ζωής μας.Μπορούμε βλέποντας μια έγκυο να καταλάβουμε αν θα κάνει αγόρι ή κορίτσι; Η πρωινή ναυτία είναι μια απλή ενόχληση ή απαραίτητα για την καλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης; Γιατί τα αγόρια συνήθως μοιάζουν στη μαμά τους; Η δημοσιογράφος Τζένα Πίνκοτ κατά τη διάρκεια της δικής της εγκυμοσύνης συγκέντρωσε τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τις εγκύους και τα μωρά τους σε ένα βιβλίο με τίτλο Do Chocolate Lovers Have Sweeter Babies? Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάζει είναι τα εξής: 
Το μέγεθος του στήθους μπορεί να αποκαλύψει το φύλο του μωρού Ένας παλιός αστικός μύθος θέλει τις γυναίκες που η κοιλιά τους είναι μικρή και στέκεται ψηλά να κυοφορούν αγόρι και όσες έχουν κοιλιά που ανοίγει χαμηλά και προς το πλάι, κορίτσι. Όμως οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι εάν θέλετε να κάνετε μια σχετικά ασφαλή πρόβλεψη, καλύτερα να κοιτάξετε πιο πάνω από την κοιλιά. Φαίνεται λοιπόν πως οι γυναίκες που κυοφορούν κορίτσι βλέπουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους το στήθος τους να μεγαλώνει κατά 8 εκατοστά –σε σχέση με εκείνες που περιμένουν αγόρι και διαπιστώνουν αύξηση κατά μέσο όρο 6,3 εκατοστά. Ο λόγος είναι ότι τα αρσενικά έμβρυα απορροφούν μεγαλύτερη ενέργεια από τη μητέρα τους (αφού γεννιούνται μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα κορίτσια) –γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη του μαστού.
Η πρωινή ναυτία είναι καλό πράγμα Είναι ο τρόπος που έχει βρει η φύση να προστατέψει το αγέννητο ακόμα παιδί σας από μικρόβια, ιούς και βακτήρια που μπορεί να απειλήσουν τον οργανισμό του μέσω τον τροφών που καταναλώνετε. Ένας άνθρωπος με ώριμο και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να ανεχτεί μικρές ποσότητες από τοξικά στοιχεία που ενδεχομένως υπάρχουν στις τροφές. Όμως, τα έμβρυα δεν διαθέτουν ακόμα ανοσοποιητικό και χρειάζεται να προστατευτούν διαφορετικά. Αυτό το ρόλο έχει η πρωινή ναυτία, η τάση για εμετό και η αποστροφή για πολλές γεύσεις και οσμές που νιώθουν οι έγκυες σε ποσοστό 75%. Ίσως έτσι εξηγείται γιατί, για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα ποσοστά ναυτίας στην εγκυμοσύνη παρατηρούνται στην Ιαπωνία, όπου η παραδοσιακή διατροφή είναι πλούσια σε θαλασσινά, μια ομάδα τροφών που συχνά περιέχει πολλές τοξίνες.
Οι άντρες που έχουν αδερφούς είναι πιθανότερο να αποκτήσουν γιους
Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι άντρες που προέρχονται από οικογένειες με πολλά αγόρια τείνουν να αποκτούν κι οι ίδιοι κυρίως αγόρια. Τυχαίο: Μπορεί και όχι! Φαίνεται πως σε μερικούς άντρες υπάρχει ένα γονίδιο που καθορίζει το φύλο των παιδιών που θα αποκτήσουν, Σε έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Newcastle μελετήθηκαν στοιχεία του γενεαλογικού δέντρου περισσότερων από 500.000 ατόμων που ανήκαν σε 927 οικογένειες, ξεκινώντας από τη σημερινή εποχή και φτάνοντας μέχρι το 16ο αιώνα. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι οι άντρες που είχαν περισσότερους αδερφούς ήταν πιθανότερο να αποκτήσουν γιους, ενώ όσοι είχαν περισσότερες αδερφές ήταν πιο πιθανό να κάνουν κόρες. Το μοτίβο αυτό εμφανίζεται στο γενεαλογικό δέντρο των αντρών αλλά όχι των γυναικών.
Ο τοκετός ξεκινά συνήθως τα ξημερώματα Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι συσπάσεις του τοκετού τις περισσότερες φορές ξεκινούν κάποια στιγμή ανάμεσα στα μεσάνυχτα και τις 4 το πρωί. Ο λόγος πιθανολογείται ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνεται η έκκριση ορμονών όπως η οιστριόλη και η ωκυτοκίνη, που προκαλούν τη σύσπαση της μήτρας και τη διαστολή του κόλπου. Σύμφωνα με την εξελικτική ψυχολογία, αυτό συμβαίνει επειδή τη νύχτα υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία, λιγότεροι περισπασμοί και κατά συνέπεια, είναι πιο ασφαλές για μια μητέρα να αφοσιωθεί στη γέννηση του μωρού της. Αυτό πιθανότατα ξεκινάει από τους προγόνους μας, όταν ήταν καλύτερο για μια γυναίκα να ξεκινήσει τον τοκετό κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν όλα τα μέλη της φυλής ήταν κοντά για να μπορούν να βοηθήσουν, αντί να βρίσκονται μακριά για να κυνηγήσουν.
Οι γυναίκες που αγαπούν τη σοκολάτα κάνουν πιο «γλυκά» μωρά
Όχι ότι χρειαζόσασταν δικαιολογία για να φάτε μια σοκολάτα, αλλά είναι ωραίο να ξέρετε ότι θα κάνει καλό και στο μωρό σας. Έρευνα που έγινε στη Φινλανδία έδειξε ότι η σοκολάτα δεν είναι μόνο απόλαυση για τη μαμά αλλά έχει και θετικές επιπτώσεις στο έμβρυο! Ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 300 νέες μητέρες και διαπίστωσαν ότι όσες έτρωγαν μία σοκολάτα την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έκαναν μωρά πιο κοινωνικά, λιγότερο αγχωμένα και γενικά πιο «εύκολα» σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν σοκολάτα μια φορά την εβδομάδα, λιγότερο συχνά ή καθόλου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι επειδή η σοκολάτα προκαλεί έκκριση ενδορφινών περιορίζει την παραγωγή των ορμονών του στρες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ταμπεραμέντο του εμβρύου.
Τα αγόρια είναι πράγματι «παιδιά της μαμάς» Έχετε παρατηρήσει ότι τα περισσότερα αγόρια μοιάζουν κυρίως στη μητέρα τους; Η επιστήμη εξηγεί το λόγο: Ένα κορίτσι έχει δύο χρωμοσώματα Χ και κληρονομεί το ένα από τη μητέρα και το άλλο από τον πατέρα της. Τα αγόρια από την άλλη έχουν ένα χρωμόσωμα Χ που παίρνουν από τη μητέρα και ένα Υ από τον πατέρα. Το χρωμόσωμα Χ είναι πολύ μεγαλύτερο από το Υ και περιέχει πολλαπλάσιο αριθμό γονιδίων. Έτσι, ενώ το κορίτσι παίρνει σχεδόν μοιρασμένα τα γονίδιά της από τους δύο γονείς, το αγόρι είναι ελαφρώς περισσότερο γενετικά συνδεδεμένο με τη μητέρα του.
Όλες οι μαμάδες πιστεύουν ότι το μωρό τους είναι «τέλειο» Σίγουρα, δεν έχετε δει τίποτα πιο όμορφο από το χαμόγελό του! Βέβαια, όλα τα μωρά χαμογελούν υπέροχα, όμως για κάθε μαμά το δικό της είναι το καλύτερο από όλα! Για τις ανάγκες έρευνας που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Pediatrics, νευροεπιστήμονες χρησιμοποιήσαν ειδικούς αισθητήρες για να καταγράψουν δεδομένα από τον εγκέφαλο νέων μητέρων όταν κοιτούσαν φωτογραφίες μωρών. Από τα μωρά αυτά κάποια ήταν άγνωστα σε αυτές, άλλα ήταν παιδιά φίλων τους και ένα ήταν το δικό τους. Διαπίστωσαν ότι η γλυκιά φατσούλα όλων των μωρών προκαλούσε κάποιου είδους δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους, όμως μόνο η εικόνα του δικού τους μωρού κινητοποιούσε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την προσήλωση. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μητέρες τείνουν να παραβλέπουν τα ελαττώματα του παιδιού τους, καθώς όταν κοιτούν το πρόσωπό του απομονώνονται περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κρίση, τα αρνητικά συναισθήματα και τις επικριτικές σκέψεις. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί το 73% των μαμάδων (και το 66% των μπαμπάδων) χαρακτηρίζουν το μωρό τους κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του «άψογο», ακόμα κι όταν κλαίει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

9-  ***  Εγκυμοσύνη: «Γιατί έχω τόσα νεύρα;»  :

* Η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται από τεράστιες ορμονικές αλλαγές, που μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη συναισθηματική όσο και τη σωματική κατάσταση της γυναίκας και να προκαλέσουν τρομερές αλλαγές στη διάθεσή της.
Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι το στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή να οδηγήσει στη γέννηση ελλιποβαρών μωρών. Επιπλέον, σειρά ερευνών συσχετίζουν το άγχος με αύξηση ποσοστών προεκλαμψίας, καθώς και αποβολών. Το στρες της μητέρας στην εγκυμοσύνη έχει ως αποτέλεσμα, μέσω βιοχημικών και ορμονικών αλλαγών, την αυξημένη παραγωγή ορμονών -όπως η κορτιζόλη- στο εμβρυϊκό περιβάλλον. Εξαιτίας αυτής της ορμόνης, αυξάνεται όχι μόνο ο κίνδυνος πρόωρων τοκετών και καθυστερημένης ανάπτυξης του εμβρύου, αλλά και ενδομήτριας λοίμωξης.
Οι αρνητικές επιπτώσεις στο έμβρυο
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, ο ανεξέλεγκτος θυμός επηρεάζει την ομαλή ανάπτυξη της καρδιάς του μωρού. Αυτό, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές, ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ορμονικές διαταραχές στον οργανισμό της εγκύου, όταν εκείνη βρίσκεται σε ένταση, επηρεάζουν το έμβρυο και παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη των καρδιακών του κυττάρων. Αποτέλεσμα είναι να γεννηθεί ένα μωρό με αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσει καρδιαγγειακά προβλήματα στο μέλλον.
Το στρες συνδέεται, ακόμα, με τη μετέπειτα εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, όπως υπέρταση και διαβήτης, αλλά και ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη.
Μία πρόσφατη μελέτη, επίσης, μας πληροφορεί ότι το υπερβολικό άγχος της μέλλουσας μητέρας μπορεί να επηρεάσει το IQ του εμβρύου, μειώνοντάς το κατά 2-3 μονάδες.
Άλλη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι οι εκρήξεις θυμού ή το άγχος που ενδεχομένως αντιμετωπίζει μια έγκυος, μπορούν να επηρεάσουν τις συνήθειες ύπνου του παιδιού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παιδιά και έφηβοι των οποίων οι μητέρες εμφάνισαν τέτοια συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν την τάση για περισσότερα προβλήματα ύπνου σε σχέση με άλλα παιδιά.
Τέλος και σημαντικότερο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν σκοτσέζοι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, οι γυναίκες που έχουν υπερβολικά νεύρα και στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κληροδοτούν γενικότερα προβλήματα υγείας και στις επόμενες γενιές, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων «μεταβιβάζεται» και σε μελλοντικές γενιές. Η έκθεση, όμως, του βρέφους σε στρεσογόνους παράγοντες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει και την πνευματική ανάπτυξή του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Τι να κάνω για να χαλαρώσω;
Επειδή η εγκυμοσύνη αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη γυναίκα, κατά την οποία τα επίπεδα άγχους μπορούν εύκολα να «χτυπήσουν κόκκινο», οι έγκυοι θα πρέπει να αναζητήσουν την ψυχολογική στήριξη των οικείων τους ή ακόμη και τρόπους χαλάρωσης, όπως είναι η γιόγκα ή ο διαλογισμός. Γενικά, πρέπει να περιφρουρήσετε τον εαυτό σας και να δώσετε σημασία στα πολύ σημαντικά πράγματα, αφήνοντας ίσως στην άκρη δραστηριότητες, αλλά και πρόσωπα που σας στρεσάρουν. Γι’ αυτό:
Συναναστραφείτε με πρόσωπα που σας κάνουν να αισθάνεστε ευχάριστα και να διατηρήσετε σχέσεις μόνο με ανθρώπους που ασκούν πάνω σας θετική ενέργεια.
Μην πιέζεστε να κάνετε πράγματα, αλλά να φροντίζετε πάντα να έχετε ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σας, για να κάνετε αυτό που σας αρέσει πραγματικά: από το να διαβάσετε ένα βιβλίο μέχρι να κοιμηθείτε.
Δηλώστε στο κοντινό σας περιβάλλον τι ακριβώς σας ενοχλεί και δεν θέλετε να σας το επαναφέρουν.
Ασκηθείτε. Εφόσον ο γυναικολόγος σας το επιτρέπει, επιλέξτε τον τρόπο και βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η φυσική δραστηριότητα βοηθάει στην παραγωγή ορμονών που χαλαρώνουν και σας κάνουν να νιώθετε ευχάριστα.
Ζητήστε φροντίδα και στοργή από τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
«Νεύρα» και διατροφή
Οι διατροφικές ελλείψεις είναι πιθανό να επιτείνουν την ορμονική ανισορροπία. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως αυγά, ηλιόσπορους και ψωμί ολικής άλεσης. Επιπλέον, ενισχύστε την πρόσληψη των βιταμινών B και C. Αποφύγετε τα γλυκά, τα διεγερτικά, όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ, που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας.
Οι ειδικοί προειδοποιούν
«Το ποια είσαι και πώς συμπεριφέρεσαι και νιώθεις, όταν είσαι έγκυος, θα επηρεάσει πλήρως το πώς θα είναι το μωρό σου», λέει η αναπτυξιακή ψυχολόγος του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins» Janet DiPietro. «Οι ψυχολογικές λειτουργίες των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -τα άγχη τους, το στρες, η προσωπικότητά τους- τελικά επηρεάζουν την ιδιοσυγκρασία των μωρών τους. Δεν γίνεται να μην την επηρεάζουν… τα έμβρυα ζουν μέσα σε ένα περιβάλλον χημικών ουσιών που παράγονται από τη μητέρα». Ο καθηγητής Γυναικολογίας και Παιδιατρικής του UCLA, Dr. Calvin Hobel, χαρακτηρίζει το στρες «σιωπηλή ασθένεια» και καλεί τις εγκύους να ενημερώνονται, ώστε να αναγνωρίζουν τα συμπτώματά του, τις επιπτώσεις του, καθώς και όσα μπορούν να κάνουν για να το περιορίζουν στο ελάχιστο.
Με τη συνεργασία της Κατερίνας Θεοδωρίδου (ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια).
 


 
10-  *** Βότανα στην εγκυμοσύνη. Πόσο ακίνδυνα είναι; :

* Ναυτίες, φουσκώματα, αϋπνίες. Κάποιες φορές, τα βότανα ή τα μυρωδικά μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι της μέλλουσας μαμάς. Ή οι χειρότεροι εχθροί.              
Αν είστε λάτρης των εναλλακτικών θεραπειών και των βοτάνων, αυτό που θα πρέπει να μάθετε από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης σας είναι πως τα βότανα μπορεί να θεωρούνται αθώα, μην ξεχνάτε, όμως, πως είναι και φάρμακα, γι’ αυτό η χρήση τους πρέπει να γίνεται με τη συμβουλή του γιατρού σας. Όπως δεν θα χρησιμοποιούσατε κάποιες φαρμακευτικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, έτσι πρέπει να είστε το ίδιο προσεκτικές και με τη χρήση βοτάνων. Εξαιτίας της έλλειψης τεστ ασφαλείας και των μη πιστοποιημένων συστατικών, οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν τσάι από μείγμα βοτάνων ή άλλα παρόμοια προϊόντα. Μερικά βότανα περιέχουν ισχυρά, ενεργά συστατικά. Άλλα μπορεί να είναι τοξικά ή απειλητικά για την υγεία. Αν και τα περισσότερα προϊόντα βοτάνων πωλούνται ως συμπληρωματικά τροφίμων, δεν έχουν αυστηρές προδιαγραφές όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια βότανα και βοτανικά συμπληρώματα μπορεί και να μην έχουν ελεγχθεί για την ασφάλεια της χρήσης τους και την «αγνότητά» τους. Κάποια προϊόντα από βότανα μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά, όπως γύρη ή μούχλα. Αν είστε, λοιπόν, αλλεργικές, και πάλι προσοχή στη χρήση.
Βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Τζίντζερ (πιπερόριζα) και βαλλωτή, για τη ναυτία: Το τζίντζερ (πιπερόριζα) πράγματι μπορεί να ηρεμήσει το στομάχι και να σταματήσει τις ναυτίες της εγκυμοσύνης. Χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, εμποδίζει την επίδραση της σεροτονίνης -χημική ουσία που παράγεται από τον εγκέφαλο και από το στομάχι κάθε φορά που εμφανίζεται ναυτία-, καθώς και την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Κυκλοφορεί σε κάψουλες, σκόνη, έγχυμα ή βάμμα. Γενικά, πάντως, αποφύγετέ το τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν γεννήσετε, και εντελώς αν έχετε προγραμματίσει καισαρική.
Σεντέλα, μύρτιλο και τζίνγκο μπιλόμπα, για πρησμένα πόδια: Πρήξιμο, βάρος και διαστολή των τριχοειδών αγγείων είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα. Η μήτρα, της οποίας ο όγκος αυξάνεται συνεχώς, πιέζει τις φλέβες των ποδιών εμποδίζοντας την επιστροφή του αίματος στην καρδιά. Λόγω των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι φλέβες γίνονται πιο αδύναμες και σπάνε ευκολότερα. Για να ανακουφιστείτε, κρατήστε για λίγο ανασηκωμένα τα πόδια σας και πίνετε πολύ νερό για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών.
Τζίνγκο μπιλόμπα, ανανάς, και σημύδα, για την κυτταρίτιδα: Τα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιδεινώνουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Ευεργετικά είναι τα εκχυλίσματα των παραπάνω φυτών, που βοηθούν στην αποβολή των υγρών και των άχρηστων ουσιών. Τα συστατικά αυτά περιέχονται σε φυσικά σκευάσματα με τη μορφή κρέμας, τζελ, σπρέι.
Σκόνη φτελιάς ή ρίζα δεντρομολόχας, για τις καούρες.
Ανθόνερο, τριαντάφυλλο, μελισσόχορτο και πορτοκάλι, για την αφυδάτωση.
Αμυγδαλέλαιο και έλαιο αβοκάντο, για τη χαλάρωση: Έχουν ήπια δράση, κι έτσι μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά, ακόμη και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το στήθος.
Φύλλα κόκκινης σμεουριάς: Μαλακώνουν τον τράχηλο.
Τσουκνίδα: Δυναμώνει το αίμα.
Βότανα (και μπαχαρικά) που θα πρέπει να αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Γερμανικό χαμομήλι: Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή και αϋπνίες, παρόλο που είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες.
Τσίλι: Σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει διάρροιες.
Εχινάκεια: Σε μικρές δόσεις είναι ασφαλής, αλλά αποφύγετε να τη χρησιμοποιήσετε πάνω από μία εβδομάδα συνεχόμενα.
Δίκταμο ή αλλιώς σπαθάρι: Στην αρχαιότητα, το χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης ως εκτρωτικό, κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, ειδικά στην πρώτη φάση της εγκυμοσύνης.
Αλόη: Έχει εκτρωτικές ικανότητες, γνωστές στη Φαρμακευτική.
Άνηθος: Ενώ ρυθμίζει την έμμηνο ρύση, απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη.
Αντράκλα: Η χρήση της γνωστής σε όλους μας γλιστρίδας πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μαϊντανός & ρίγανη: Πρέπει να χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες.
Κάρδαμο, δεντρολίβανο, κανέλα, κρόκος, λυγαριά, γλυκόριζα, λουίζα, καλέντουλα, μανδραγόρας, φλισκούνι, φασκόμηλο, μαύρα και μπλε μούρα.
Διατροφικά βοηθήματα στο θηλασμό
Κάποια βότανα περιέχουν φυτικές ουσίες που προάγουν την παραγωγή γάλακτος, οπότε και βοηθούν κατά πολύ στο θηλασμό, άλλα πάλι είναι εντελώς απαγορευτικά.
Τα βοηθητικά
Μάραθος, τριγονέλλα, βασιλικός, κύμινο και σκόνη γλυκάνισου: Προάγουν την παραγωγή γάλακτος.
Τσουκνίδα και πικραλίδα: Μπορούν να μειώσουν οιδήματα που δημιουργούνται στην επιλόχειο περίοδο. Βοηθητικά για την καταπολέμηση του οιδήματος είναι το σπανάκι, η ρόκα, το σέσκουλο, το λάχανο και το ραδίκι.
Τα επικίνδυνα
Χαμομήλι, δυόσμος, φασκόμηλο και αγράμπελη είναι απαγορευτικά στο θηλασμό, γιατί σταματούν το γάλα.
Με τη συνεργασία της Μάγιας Μαυράκη (ειδικός στην κινέζικη βοτανολογία).

11.- *** Τραγικές οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία  :

   * Η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα αποτυπώματά της στο σύστημα και στους δείκτες Υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών άγχους, κατάθλιψης, κατανάλωσης καπνού, οινοπνεύματος και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και του ηλεκτρονικού τζόγου, ιδιαίτερα στους εφήβους, λόγω ενοχών για το οικονομικό φορτίο της οικογένειας.
Η τραγική αυτή εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι το 58% των πολιτών αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και το 75% αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πληρωμή των φαρμάκων. «Από την υπερβολή της σπατάλης στο παρελθόν απαντάμε με άλλη υπερβολή, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται κάτω από ασφυκτικά πλαίσια» σχολίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφράζοντας το φόβο ότι μελλοντικά κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μη ικανοποίηση των αναγκών υγείας.
Τα παραπάνω συμπεράσματα, που προκύπτουν από σειρά δειγματοληπτικών ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών για το βαθμό στον οποίο επηρεάζει η οικονομική ύφεση τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων, παρουσιάστηκαν σήμερα με αφορμή τη διοργάνωση του 39ου Ετησίου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ), που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 22 - 25 Μαΐου.
Ο κ. Σουλιώτης σημείωσε ότι σύμφωνα με μελέτες του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, «το 2011 σχεδόν όλες οι ομάδες του πληθυσμού εμφανίζονται ευάλωτες στην εκδήλωση μείζονος κατάθλιψης, ενώ τα υψηλά επίπεδα οικονομικής δυσχέρειας έχουν βρεθεί να αποτελούν παράγοντα επικινδυνότητας για την εμφάνιση κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας».
Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έγινε υπό την ερευνητική ευθύνη του Καθηγητή Ιωάννη Υφαντόπουλου, προέκυψε ότι η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης.
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία πανελλήνιας έρευνας (2010), που καταγράφουν ότι ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε «έξοδό» τους τουλάχιστον 3 ποτά και το 5,7% και το 2,3% των 15χρονων αγοριών και κοριτσιών, αντίστοιχα, αναφέρουν τουλάχιστον 3 περιστατικά μέθης τις τελευταίες 30 ημέρες.
Μέσα στην τραγική αυτή κατάσταση υπάρχει και κάτι θετικό, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας, Διευθυντή της Ε' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός» και πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Αθανάσιο Σκουτέλη, καθώς η επιστημονική κοινότητα «παρεμβαίνει στην κρίση» και «ακτινογραφεί» την ελληνική κοινωνία, παρέχοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες και στοιχεία, που είναι απαραίτητα προκειμένου η πολιτεία να εστιάσει αποτελεσματικά τις προσπάθειές της στην παθογένεια και στη θεραπεία της σημερινής πραγματικότητας. «Πρόθεσή μας ως Ιατρική Επιστημονική Εταιρεία, είναι να αποκτήσουν όλοι οι Έλληνες αλλά και οι εμπλεκόμενοι με την υγεία την αναγκαία γνώση προκειμένου να διέλθουν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις επί της σωματικής και της ψυχικής τους υγείας» υπογράμμισε ο καθηγητής. Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης  

12-  ***  «Δημόσιος κίνδυνος τα λαθραία καπνικά προϊόντα» :
* Στοιχεία-σοκ αποκαλύπτονται από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στη χώρα μας σε διάφορους τύπους λαθραίων τσιγάρων για την περίοδο 2005-2012.
Έγγραφο της υφυπουργού Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, δείχνει ότι οι δειγματοληψίες που έγιναν έδειξαν υπερβάσεις των νομικά αποδεκτών τιμών σε Μονοξείδιο του Άνθρακα στο 100% των παραποιημένων λαθραίων τσιγάρων ενώ στα νόμιμης παραγωγής λαθραία τσιγάρα η υπέρβαση αφορούσε το 15% των δειγμάτων που ελέχθησαν.
Σε ό, τι αφορά την πίσσα η υπέρβαση, έστω και μικρή των νομικών ορίων ήταν αντίστοιχα περίπου 70% και 10% για τα παραποιημένα λαθραία τσιγάρα και τα νόμιμης παραγωγής λαθραία τσιγάρα αντίστοιχα. Στους ελέγχους στις δύο αυτές κατηγορίες διαπιστώθηκε ότι η υπέρβαση της νικοτίνης ήταν στο 8% και στο 15% περίπου αντίστοιχα.
Ακαθαρσίες ποντικών 
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή σχετικά με την παράνομη διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων.
Η βουλευτής είχε απευθύνει ερώτηση και στο υπουργείο Οικονομικών για την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό δημόσιο ενώ η ίδια κατέθεσε στοιχεία στη Βουλή, σύμφωνα με τα οποία έκλεισαν 3.000 περίπτερα και 12 αποθήκες επίσημων διανομέων τσιγάρων.
Όπως επισημαίνει η βουλευτής σχολιάζοντας τα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια της στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, «πλέον δεν αρκεί μόνο παρέμβαση από τον Οικονομικό Εισαγγελέα» αλλά και ανάληψη άμεσης δράσης από το υπουργείο Υγείας και τους Ιατρικούς Συλλόγους καθώς σύμφωνα «με έρευνες της Japan Tobacco International βρέθηκαν ως και ακαθαρσίες ποντικών σε λαθραία τσιγάρα».
Στο απαντητικό της έγγραφο η υφυπουργός Υγείας ενημερώνει, ότι το υπουργείο έχει λάβει γνώση της έκθεση της Χημικής Υπηρεσίας Σερρών που υπάγεται στο Γενικό Χημείο του Κράτους, έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της ποιότητας των καπνικών προϊόντων και στην οποία επισημαίνονται οι κίνδυνοι για τη χρήση καπνού από απορρίμματα και άλλα παραπροϊόντα με χρήση ανεξέλεγκτων χημικών πρόσθετων αγνώστου είδους και προέλευσης. Επισημαίνεται επίσης ότι πρέπει να ελέγχεται αν στα τσιγάρα αυτά περιέχονται βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροχημικά προϊόντα.
Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και δείχνουν τους κινδύνους για τις κατηγορίες λαθραίων καπνικών.
«Λευκά λαθραία»
Κατασκευάζονται από εταιρείες τσιγάρων χωρών της Ανατολικής κυρίως Ευρώπης.
Παράγουν δικά τους σήματα ή, με τη μέθοδο του φασόν παράγουν νόμιμα τσιγάρα με σήματα που έχουν καταχωρήσει διάφορες εμπορικές ή εικονικές εταιρείες. Με φοροδασμοφορολογικά τεχνάσματα τα προϊόντα αυτά διοχετεύονται στο παράνομο εμπόριο. Μερικά από τα σήματα αυτά κυκλοφορούν και στη νόμιμη αγορά. Η συνολική τους ποιότητα κυμαίνεται από κακή ως άριστη.
Νόμιμα τσιγάρα τρίτων χωρών 
Τον τελευταίο καιρό κατάσχονται τσιγάρα τα οποία φορολογούνται νόμιμα σε τρίτες χώρες με χαμηλή φορολόγηση, αγοράζονται από λαθρεμπόρους και διοχετεύονται παράνομα στη χώρα μας όπου διακινούνται. Η συνολική τους ποιότητα κυμαίνεται από μέτρια έως άριστη.
Παραποιημένα τσιγάρα  Κατασκευάζονται από εργοστάσια που εδρεύουν στην Κίνα και σε μικρά παράνομα εργαστήρια ευρωπαϊκών χωρών. Τα προϊόντα αυτά ιδιοποιούνται κατατεθειμένα σήματα μεγάλων εταιρειών χωρίς την έγκριση του δικαιούχου σήματος. Πρόκειται δηλαδή για απομιμήσεις. Η συνολική τους ποιότητα κυμαίνεται από πολύ κακή έως μέτρια. Χρησιμοποιείται καπνός που στην καλύτερη περίπτωση είναι χαμηλά ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίματα) καπνού και άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας. Η κακή ποιότητα της πρώτης ύλης κάνει απαραίτητη τη χρήση περισσότερων χημικών πρόσθετων άγνωστου είδους και προέλευσης. Η προέλευση του καπνού είναι άγνωστη και συχνά επιβαρυμένος με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροχημικά προϊόντα και ξένες ύλες. Η κατασκευή είναι κακή. Συχνά χρησιμοποιούνται φίλτρα των παραποιημένων που υστερούν στην τεχνολογία σχεδιασμού με συνέπεια να αυξάνονται οι περιεκτικότητες σε πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα (από 20% έως 40% για το τελευταίο).
Άγνωστες είναι οι συνθήκες υγιεινής στα εργαστήρια που παράγονται.
Καπνός καπνοπαραγωγών κομμένος για στριφτά τσιγάρα 
Είναι ένα ταχέως διογκούμενο φαινόμενο. Έλληνες καπνοπαραγωγοί πωλούν σε χαμηλή τιμή χύμα καπνό παραγωγής τους, έτοιμο κομμένο για στριφτά τσιγάρα. Οι πωλήσεις αυτές γίνονται ακόμη και από το διαδίκτυο. Πρόκειται για χωρικά επεξεργασμένο καπνό ανατολικού τύπου. Δεν είναι αναμεμιγμένος με διογκωμένο καπνό και αραιώνει το υλικό πλήρωσης ενώ τα στριφτά τσιγάρα (στην κατασκευή των οποίων χρησιμοποιείται) δεν έχουν καθόλου ή έχουν υποτυπώδες φίλτρο. Για τους λόγους αυτούς οι περιεκτικότητες πίσσας, νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ αυξημένες. Πηγή: ΑΠΕ   Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου  .-

13-  *** Πώς να δυναμώσετε την καρδιά σας :
 * Το γυμναστήριο δεν είναι ο μόνος τρόπος να δυναμώσετε την καρδιά σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω μυστικά σήμερα, για ένα καλύτερο αύριο.
Πάρτε περισσότερη βιταμίνη C
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal έδειξε ότι οι γυναίκες που παρουσιάζουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C στο αίμα τους, σημειώνουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από αυτές με μικρότερη ποσότητα. Η βιταμίνη αυτή βοηθά να μειωθεί η φλεγμονή στις αρτηρίες, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.
 Κοιμηθείτε νωρίς
Οι άνθρωποι που κοιμούνται μια ώρα παραπάνω έχουν περίπου 30% λιγότερο ασβέστιο στα αιμοφόρα αγγεία τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα που παίρνεις όταν κοιμάσαι λίγο παραπάνω, είναι παρόμοιο με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
 Σπάστε αυγά
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Καναδά βρήκαν ότι συγκεκριμένες πρωτεΐνες στα αυγά έχουν παρόμοιες επιδράσεις με τους αναστολείς ACE, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να χαμηλώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
 Πιείτε ένα ποτηράκι κρασί
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στο Annals of Epidemiology, χαμηλά επίπεδα αλκοόλ μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου και κατά προέκταση της ινσουλίνης. Ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ και βρήκαν ότι, σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, όσοι κατανάλωναν ένα αλκοολούχο ποτό κάθε μέρα εμφάνιζαν επίπεδα HbA1c, που ήταν κατά μέσο όρο 1,3% χαμηλότερα.
Κάντε μασάζ Μία από τις συχνές αιτίες αρρυθμίας είναι η υψηλή πίεση, οπότε κρατήστε την κάτω από 120/80 χιλιοστά στήλης υδραργύρου. Ένα μασάζ μπορεί να σας ανακουφίσει από το στρες. Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, οι άνθρωποι που έκαναν τρία δεκάλεπτα μασάζ την εβδομάδα πέτυχαν ικανοποιητική μείωση στην πίεσή τους μετά από 10 συνεδρίες μόνο.
Το μυστικό
Ερευνητές του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι το να σηκώνετε βάρη για μόνο 30 λεπτά την εβδομάδα είναι αρκετό για να εξαφανίσει τους κινδύνους καρδιοπάθειας. 
Πηγή: omorfamistika.gr
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

14- ***     Επαναστατική θεραπεία για το μελάνωμα * Η MSD, γνωστή ως Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χαρακτήρισε το lambrolizumab (MK-3475) ως Επαναστατική Θεραπεία για την αντιμετώπιση του μελανώματος που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Το lambrolizumab είναι μια υπό μελέτη θεραπεία με αντίσωμα της MSD, η οποία στοχεύει τον υποδοχέα προγραμματισμένου θανάτου (PD-1) και είναι υπό αξιολόγηση για την θεραπεία των ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα και άλλων τύπων καρκίνου.
«Νιώθουμε βαθιά ικανοποιημένοι που η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χαρακτήρισε το lambrolizumab ως Επαναστατική Θεραπεία για τους ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα» δήλωσε ο Gary Gilliland M.D., Ph.D., Senior Vice President και επικεφαλής του τομέα της ογκολογίας των εργαστηρίων της Merck Research Laboratories. «Η απόφαση αυτή εντάσσει το lambrolizumab σε μία κατηγορία υπό εξέταση φαρμάκων, στην οποία είναι δυνατή η ταχεία ανάπτυξη και επανεξέταση και αποτελεί ορόσημο για την MSD, καθώς προχωρούμε εν εξελίξει προγράμματα για διάφορες ενδείξεις καρκίνου».
Ο χαρακτηρισμός ενός υπό μελέτη φαρμάκου ως Επαναστατική Θεραπεία συνήθως επισπεύδει την ανάπτυξη και την επανεξέταση του υποψήφιου φαρμάκου, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί, μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα, για τη θεραπεία σοβαρών ή απειλητικών για τη ζωή ασθενειών ή παθήσεων, όταν προκαταρκτικά κλινικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι το υπό διερεύνηση φάρμακο μπορεί να επιφέρει ουσιαστική βελτίωση σε υπάρχουσες θεραπείες σε ένα ή περισσότερα κλινικά σημαντικά καταληκτικά σημεία.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων - Πράξη για την Καινοτομία (FDASIA) περιλαμβάνει μία διάταξη, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες να αιτηθούν για να χαρακτηριστεί ως Επαναστατική Θεραπεία ένα υπό διερεύνηση φάρμακό τους. Οι συνέπειες από τον χαρακτηρισμό αυτό δεν μπορούν προς το παρόν να προσδιοριστούν με ακρίβεια.
Το Νοέμβριο 2012, πρώιμα αποτελέσματα ενδιάμεσης ανάλυσης από μη συγκριτική, ανοιχτή μελέτη, Φάσης Ib του lambrolizumab (MK-3475) - το οποίο χορηγήθηκε σε 85 ασθενείς με προχωρημένο (μη εγχειρήσιμο και μεταστατικό) μελάνωμα - παρουσιάστηκαν στο 9ο Διεθνές συνέδριο της Εταιρίας για την Έρευνα του Μελανώματος (SMR) στο Χόλλυγουντ, στην Καλιφόρνια.
Σχετικά με το μελάνωμα
Το μελάνωμα σε προχωρημένο στάδιο ευθύνεται για πάνω από το 80% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος και για το 1-2% του συνόλου των θανάτων εξαιτίας του καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ογκολογική Εταιρία, το 2012 στην Αμερική υπολογίζεται ότι απεβίωσαν 9.180 άνθρωποι εξαιτίας προχωρημένου μελανώματος.
Σχετικά με το PD-1
Όπως έχει αποδειχθεί αρκετοί τύπου όγκου έχουν την δυνατότητα να κρύβονται σε κοινή θέα έχοντας ένα «μοριακό καμουφλάζ», το οποίο εξαπατά το ανοσοποιητικό σύστημα, που τους θεωρεί φυσιολογικούς κι έτσι επιτρέπει να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Η αλληλεπίδραση μεταξύ του σημείου ελέγχου του ανοσοποιητικού -υποδοχέας PD-1 (προγραμματισμένος θάνατος)- και των συνδετών του, ενδεχομένως να αποτελεί έναν σημαντικό ανοσοτροποιητικό μηχανισμό, ειδικό για όγκους. Χρησιμοποιώντας το PD-1 μονοπάτι, ένα καρκινικό κύτταρο μπορεί να εμποδίσει την δράση των Τ-λεμφοκυττάρων και επομένως μπορεί να παρεμποδίσει ένα σημαντικό στάδιο για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος

15- ***    6 +1 τρόποι μείωσης της χοληστερίνης  :
 * Όσο πολύτιμη είναι για τον οργανισμό σας όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά όρια, τόσο επιζήμια γίνεται όταν τα επίπεδά της αυξάνονται πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την υγεία της καρδιάς σας από τη χοληστερίνη.
1. Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή, εμπλουτισμένη με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, σαλάτες, ελαιόλαδο, ψητά ψάρια (σολομός και σκουμπρί με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα). Περιορίστε την κατανάλωση τροφών όπως το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά (προτιμήστε κοτόπουλο, γαλοπούλα, αλλαντικά χαμηλά σε λιπαρά) καθώς και τα γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος, βούτυρο, σαντιγί.
2. Αποφύγετε τις «διατροφικές βόμβες» κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης. Ιδού μερικές: πλήρες γάλα και πλήρες γιαούρτι, «παχιά» τυριά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος. Μειώστε την κατανάλωση σε κόκκινα κρέατα, όπως μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, καθώς επίσης και εντόσθια, όπως συκώτι, μυαλά κλπ. Καλό είναι να ελέγχετε την κατανάλωση θαλασσινών, με την επιφύλαξη, ότι περιέχουν ωφέλιμα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που μπορούν τελικά να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης.
3. Μαγειρέψτε υγιεινά. Όσο σημαντική είναι η μείωση των λιπαρών τροφών, άλλο τόσο σημαντική είναι και η παρασκευή τους. Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας, (έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι μπορεί να χάσει έως και το 43% της χοληστερίνης του και το 12-87% του κορεσμένου λίπους του), περιορίστε το τηγάνισμα και προτιμήστε το βράσιμο στον ατμό ή το ψήσιμο στο φούρνο.
4. Μείνετε στο βάρος σας. Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος στα φυσιολογικά του επίπεδα, αναλογικά με το ύψος σας. Το υπερβολικό βάρος αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
5. Κρατάτε… αναλογίες. Προσπαθήστε να διατηρείτε τις διαστάσεις της μέσης σας στις εξής αναλογίες: 94 εκατοστά για τους άντρες και 80 εκατοστά για τις γυναίκες.
6. Γυμναστείτε. Εντάξτε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα την αγαπημένη σας σωματική δραστηριότητα. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε έστω 20 λεπτά την ημέρα, 4 με 5 φορές την εβδομάδα.
7. Κόψτε το κάπνισμα. Χωρίς πολλά λόγια.
Πηγή: omorfamistika.gr
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη
 
16- ***    Λεύκανση δοντιών
 * Τι µπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας, να σας δείξει νεότερους και υγιείς; Ένα φωτεινό, ολόλευκο χαµόγελο που μόνο η λεύκανση μπορεί να σας δώσει.
Ποιοί μπορούν να κάνουν λεύκανση;
Βασική προϋπόθεση είναι τα υγιή ούλα και δόντια. Εάν υπάρχουν σφραγίσματα ή γέφυρες στα μπροστινά δόντια, θα πρέπει να αλλαχθούν. Εάν κάποιο δόντι είναι νεκρό, χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Δεν επιτρέπεται να κάνουν λεύκανση οι έγκυες ή οι μητέρες που θηλάζουν και όσοι έχουν περιοδοντίτιδα, πολύ ευαίσθητα ούλα ή δόντια. Οπωσδήποτε θα πρέπει να προηγηθεί «καθαρισμός» και η καταγραφή του αρχικού χρώματος των δοντιών με τη βοήθεια χρωματολογίου ή με τη λήψη φωτογραφίας.
Λεύκανση στο σπίτι
Γίνεται από σας με την επίβλεψη του οδοντιάτρου. Φοράτε έναν ατομικό νάρθηκα («μασελάκι») χρησιμοποιώντας ήπιους λευκαντικούς παράγοντες κάθε μέρα και για όσες ώρες σας υποδείξει ο οδοντίατρος, για 2 εβδομάδες. Καλό είναι να μην κάνετε λεύκανση με δική σας ευθύνη αγοράζοντας διάφορα λευκαντικά προϊόντα του εμπορίου. Εγκυμονεί κινδύνους όπως μόνιμη ευαισθησία στα δόντια, τραυματισμό και υφίζηση των ούλων.
• Πλεονεκτήματα: Σταθερό αποτέλεσμα.
• Μειονεκτήματα: Ο συνολικός χρόνος λεύκανσης, πιθανή ευαισθησία δοντιών.
• Πόσο κοστίζει: Από €180.
Λεύκανση στο ιατρείο
 Γίνεται από τον οδοντίατρο με τη χρήση λευκαντικών παραγόντων μεγάλης συγκέντρωσης. Αφού καλυφθούν τα χείλη και τα μάγουλα, προστατεύονται τα ούλα με το ειδικό gel και φοράς προστατευτικά γυαλιά. Στη συνέχεια τοποθετείται σε κάθε δόντι ο λευκαντικός παράγοντας, ο οποίος ενεργοποιείται με ειδικό φως. Αυτό μπορεί να είναι λυχνία αλογόνου, πλάσματος, υπεριώδους ακτινοβολίας, LED ή laser. Έπειτα από 8-15 λεπτά (ανάλογα με το σύστημα), ο λευκαντικός παράγοντας αφαιρείται. Πρέπει να επαναληφθούν 3-4 κύκλοι και γίνεται αξιολόγηση του χρώματος. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη συνεδρία, μία εβδομάδα μετά.
• Πλεονεκτήματα: Σύντομη θεραπεία, γρήγορο αποτέλεσμα.
• Μειονεκτήματα: Πιθανή ευαισθησία δοντιών.
• Πόσο κοστίζει: Από €280.
Συνδυασµένη τεχνική: Πραγματοποιείται μία συνεδρία στο ιατρείο και στη συνέχεια χρησιμοποιείτε τους ατομικούς νάρθηκες στο σπίτι, για 2 εβδομάδες.
• Πλεονεκτήματα: Σε πρόσφατες μελέτες επισημαίνεται ότι επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα.
• Μειονεκτήματα: Το κόστος.
• Πόσο κοστίζει: Από €400.
Άλλες Τεχνικές: Αλλαγή του χρώματος μπορεί να γίνει και με προσθετικές αποκαταστάσεις αισθητικού τύπου, δηλαδή με όψεις σύνθετων ρητινών, όψεις πορσελάνης ή ακόμη και με ολοκεραμικές στεφάνες (το κόστος είναι αρκετά υψηλότερο). Αυτές οι τεχνικές απαιτούν τρόχισμα δοντιών, το οποίο δε συνιστάται σε περιπτώσεις υγιών δοντιών.
Το μυστικό: Για να διαρκέσει περισσότερο το αποτέλεσμα της λεύκανσης (µέχρι και 2 χρόνια), µην καπνίζετε, µην πίνετε πολύ καφέ, αποφεύγετε τροφές με χρωστικές ουσίες, βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά, δύο φορές, µε λευκαντική οδοντόκρεμα και κάνετε καθαρισµό δύο φορές το χρόνο.
Πηγή: omorfamistika

17- ***  Εμφύτευσαν τεχνητή καρδιά σε ανθρώπους :
* Η γαλλική εταιρεία Carmat ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε την άδεια από τις υγειονομικές Αρχές τεσσάρων χωρών για να πραγματοποιήσει τεστ εμφύτευσης της τεχνητής καρδιάς της σε άνθρωπο.
Αυτή η βιοπροσθετική καρδιά, η οποία επιτρέπει την πλήρη αυτονομία του ασθενούς και θεωρείται η πιο προηγμένη στον κόσμο, θα καταστεί δυνατό να δοκιμαστεί σε τέσσερα καρδιοχειρουργικά κέντρα «διεθνούς φήμης» στο Βέλγιο, στην Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

18- ***   Ο χυμός παντζαριού ρίχνει την πίεση  * Η κατανάλωση μιας κούπας χυμού παντζαριού κάθε μέρα μπορεί να ρίξει την υψηλή πίεση του αίματος και μάλιστα γρήγορα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου «Queen Mary», με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Αμρίτα Αλουβάλια, μελέτησαν 15 ασθενείς (οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες) που είχαν υψηλή πίεση 140 έως 150 mmHg και δεν έπαιρναν αντι-υπερτασικά φάρμακα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές έπιναν 250ml παντζαροχυμό, έριχναν την πίεσή τους κατά 10 mmHg. Η υποχώρηση της πίεσης γίνεται αισθητή τρεις έως έξι ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, ενώ είναι ανιχνεύσιμη και την επόμενη μέρα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ευεργετική δράση του παντζαριού οφείλεται στα νιτρικά άλατα που αυτό περιέχει και τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου μέσα στο αίμα. Αυτό το αέριο, με τη σειρά του, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια η πίεση να πέφτει. Πάντως, οι ερευνητές ανέφεραν ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η δράση του παντζαροχυμού σε βάθος χρόνου.
«Είμαστε ακόμα αβέβαιοι κατά πόσο αυτή η πτώση της πίεσης διατηρείται μακροπρόθεσμα» είπε η Αλουβάλα, δήλωσε όμως έκπληκτη από το πόσο μικρή ποσότητα παντζαροχυμού χρειάζεται για να πέσει η πίεση σε σημαντικό βαθμό και σε σύντομο χρόνο. Γι' αυτό, συνέστησε στους ανθρώπους να τρώνε και άλλα λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα, όπως το μαρούλι.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια παρενέργεια της κατανάλωσης του παντζαριού μπορεί να είναι ότι τα ούρα θα αποκτήσουν ροζ απόχρωση. Τα νιτρικά άλατα υπάρχουν στο έδαφος και αποτελούν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες για τα φυτά, τις οποίες απορροφούν μέσω των ριζών τους.
Η παρατεταμένη υψηλή πίεση του αίματος αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Η πίεση μετριέται ως συστολική (όταν η καρδιά χτυπάει, δηλαδή αντλεί το αίμα) και διαστολική (όταν η καρδιά ηρεμεί ανάμεσα σε δύο χτύπους). Υψηλή θεωρείται συνήθως η πίεση όταν ξεπερνά τα 140/90 mmHg.

19- ***    Τι να προσέξετε όταν τρώτε έξω! :
 

* Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι βόλτες όλο και πληθαίνουν! Τι θα κάνουμε όμως με το φαγητό; Θα ήταν λάθος να αφεθούμε στους πειρασμούς και να χαλάσουμε τη σιλουέτα μας τώρα που την χρειαζόμαστε περισσότερο για να εντυπωσιάσουμε!
Σαφώς και επιτρέπεται να φάμε απ έξω, αρκεί να μην ξεφεύγουμε και να μην υπερβάλλουμε στις επιλογές μας. Εξάλλου δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, υπάρχει μόνο σωστή και λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά.
Μην ξεχνάτε, λοιπόν:

• Η σαλάτα δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το τραπέζι μας.
• Επιλέξτε σαν συνοδευτικό του κυρίως πιάτου ρύζι ή ψητά λαχανικά αντί για πατάτες τηγανιτές.
• Αποφύγετε τις λιπαρές σος, το μόνο που προσφέρουν είναι επιπλέον θερμίδες.
• Αποφύγετε τα τηγανιτά ή συνδυάστε τα με ελαφρύ συνοδευτικά όπως ψητά λαχανικά ή σαλάτες.
• Αποφύγετε να κάνετε υπερκατανάλωση στο αλκοόλ, αφού δίνει τόσες θερμίδες όσο και το λίπος.
• Προτιμήστε να αραιώσετε το κρασί σας με κάποιο light αναψυκτικό.
• Προτιμήστε το προηγούμενο κύριό σας γεύμα να είναι ένα ελαφρύ γεύμα (π.χ. μια σαλάτα ή ένα γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς) για να μπορέσετε να απολαύσετε το φαγητό σας χωρίς τύψεις.
Πηγή: nutrimed
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

20- ***     Οικονομική κρίση vs μεσογειακή διατροφή  * Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να μας βοηθήσει να «βρούμε το δρόμο» προς τη μεσογειακή διατροφή; Ή απλά αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό στην προσπάθειά μας να βρούμε τις διατροφικές μας ρίζες;
Οι μελέτες φαίνεται να δείχνουν ότι η οικονομική κρίση μάλλον μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τη μεσογειακή διατροφή. Πρόσφατη μελέτη Ιταλών έδειξε ότι όσο πιο υψηλό ήταν το εισόδημα του υπό εξέταση πληθυσμού, τόσο πιο υψηλά ήταν και τα ποσοστά τήρησης των αρχών της μεσογειακής διατροφής. Επίσης, σε έρευνα του ευρωβαρόμετρου, τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και ελαιολάδου μειώθηκε κατά 3% και 13% αντίστοιχα το 2011, συγκριτικά με το 2006 (δηλαδή πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση). Στην Ελλάδα, η ίδια έρευνα ισχυρίζεται αντίστοιχα, ότι έχει μειωθεί η κατανάλωση τόσο των φρέσκων αγαθών όσο και των συσκευασμένων προϊόντων, ωστόσο, δεν έχουμε σαφείς και ξεκάθαρες μετρήσεις. Εξάλλου, ιδίως τον τελευταίο χρόνο, τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφοροποιούνται μήνα με το μήνα.
Τι θα λέγατε όμως αν κοιτούσαμε το (διατροφικό) πρόβλημα με πιο ξεκάθαρη ματιά; Φταίει πράγματι μόνο η κρίση ή μήπως έχουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης για τις επιλογές μας;
Είναι σίγουρο ότι τρώμε πολύ λιγότερο εκτός σπιτιού, γιατί απλά δεν έχουμε το ίδιο διαθέσιμο εισόδημα για εξόδους. Όμως τελικά αυτό που μετράει είναι το τι επιλέγουμε, και κυρίως σε τι ποσότητες το επιλέγουμε και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.
Ωστόσο, οικονομική κρίση μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή, και αυτό γιατί το παραδοσιακό μας μοντέλο διατροφής είναι πολύ οικονομικό! Βασίζεται στα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα (που ευτυχώς στη χώρα μας είναι ακόμα φθηνά, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες), τα δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. το πλιγούρι και ο τραχανάς), στο ελαιόλαδο (δεν πειράζει κι αν χρειαστεί να το περιορίσετε – θα σας βοηθήσει να μειώσετε και τις θερμίδες που προσλαμβάνετε). Σε αυτό προσθέστε μία φορά την εβδομάδα μικρά ψάρια, όπως σαρδέλες ή γαύρο (στη λαϊκή μπορείτε να τα βρείτε με 3-5 ευρώ/ κιλό), και λιγότερο συχνά κοτόπουλο και κόκκινο κρέας. Και εννοείται ότι όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα ή γλυκίσματα που μπορεί να επιθυμείτε μπορείτε να τα καταναλώνετε με μέτρο! Έτσι, θα τα απολαμβάνετε χωρίς να στερήστε και χωρίς να επιβαρύνετε την τσέπη σας.
Πηγή: nutrimed.gr
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

21-  ***    Σκοράρετε με καφεΐνη!
 * Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι υδατάνθρακες και η καφεΐνη μπορούν να βελτιώσουν ορισμένες πτυχές της αθλητικής απόδοσης. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι το κατά πόσο εκδηλώνουν αντίστοιχη αποτελεσματικότητα όταν καταναλώνονται μαζί στα πλαίσια της αναπλήρωσης υγρών και υδατανθράκων κατά την άσκηση.
Αυτός ήταν μάλιστα ο σκοπός μίας πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, να εξεταστεί δηλαδή η επίδραση της προσθήκης μιας μέτριας δόσης καφεΐνης σε ένα διάλυμα υδατανθράκων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου.
Στα πλαίσια της έρευνας, συμμετείχαν δεκαπέντε άνδρες ποδοσφαιριστές οι οποίοι εκτέλεσαν δύο δοκιμασίες των 90 λεπτών. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε ένα διάλυμα υδατανθράκων-ηλεκτρολυτών το οποίο παρείχε συνολικά 1,8g υδατανθράκων / kg σωματικού βάρους ή ένα παρόμοιο διάλυμα που περιείχε επιπρόσθετα 3,7 mg καφεΐνης / kg σωματικού βάρους, τα οποία καταναλώνονταν 1 ώρα πριν από την άσκηση καθώς και ανά 15 λεπτά κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Παράλληλα, ορισμένες παράμετροι της απόδοσης στο ποδόσφαιρο όπως η ικανότητα των παικτών να πασάρουν καθώς και το ύψος του επιτόπιου άλματος εκτιμήθηκαν πριν από την άσκηση καθώς και ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του αγώνα εκτιμήθηκε και η απόδοση στο σπριντ, ο καρδιακός ρυθμός, η συγκέντρωση γαλακτικού οξέος στο αίμα καθώς και οι υποκειμενικές εμπειρίες των συμμετεχόντων.
Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι ο μέσος χρόνος ενός σπριντ 15 μέτρων ήταν μικρότερος όταν οι ποδοσφαιριστές λάμβαναν το διάλυμα με την καφεΐνη, ενώ παράλληλα η προσθήκη καφεΐνης βελτίωσε και την εκρηκτική δύναμη του ποδιού. Οι δείκτες ικανοποίησης των συμμετεχόντων που κατανάλωναν το συγκεκριμένο διάλυμα ήταν σημαντικά βελτιωμένοι σε σύγκριση με την άλλη ομάδα.
Ωστόσο, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην ικανότητα των παικτών να πασάρουν, στην υποκειμενική εκτίμηση της προσπάθειας που κατέβαλλαν, στα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα ή στην απώλεια βάρους μεταξύ των δύο διαφορετικών δοκιμασιών.
Συμπερασματικά, προέκυψε πως η προσθήκη καφεΐνης σε ένα διάλυμα υδατανθράκων-ηλεκτρολυτών βελτίωσε την απόδοση στο σπριντ, τα επιτόπια άλματα και τις υποκειμενικές εκτιμήσεις των παικτών, ενώ επιπλέον φάνηκε πως η καφεΐνη αντιστάθμισε τη μείωση που παρατηρείται σε ορισμένες παραμέτρους της αθλητικής απόδοσης λόγω κόπωσης.
Όσοι λοιπόν από εσάς κάνετε κάποιο άθλημα αντοχής, όπως είναι το ποδόσφαιρο, μπορείτε να επωφεληθείτε από την εργογόνο δράση της καφεΐνης, φροντίζοντας πάντα να την καταναλώνετε με μέτρο, χωρίς δηλαδή να ξεπερνάτε το όριο των 300 – 400 mg την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί με απλά λόγια σε 3-4 φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ.Πηγή: medicalnews.gr

22- ***    Βρείτε το κατάλληλο αθλητικό παπούτσι
* Βρείτε τον τύπο του πέλματός σας, σε πολλά καταστήματα με αθλητικά είδη κάνουν το τεστ του πέλματος, και κατόπιν ψωνίστε τα ιδανικά ζευγάρια με αυτά τα μυστικά.
Ποιος είναι ο τύπος του πέλματός σας;
Επίπεδος
Αγοράστε ένα παπούτσι με περισσότερη υποστήριξη παρά μαλακή επένδυση. Φροντίστε ο τύπος παπουτσιού να έχει πυκνή επένδυση στο μέσον της σόλας, κάτω από την εσωτερική καμάρα, δημιουργώντας ένα φράγμα που εμποδίζει τα πέλματα τα στρέφονται υπερβολικά προς τα μέσα. Επιπλέον, στο εσωτερικό του παπουτσιού, η φτέρνα παρέχει έξτρα σταθερότητα, κρατώντας ευθυγραμμισμένο το πέλμα σας, το οποίο τείνει να είναι πιο ευλύγιστο από τους άλλους τύπους, λόγω της ρηχής καμάρας. Για να σιγουρευτείτε αν επιλέγετε τη σωστή κατηγορία, ελέγξε τη σόλα: πρέπει να είναι πλατιά και επίπεδη, σαν το ίχνος του πέλματός σας.
Ψηλή καμάρα
Αγοράστε ένα παπούτσι με ουδέτερη επένδυση, τα οποία παρέχουν έξτρα επένδυση στο μέσον τη σόλας για να απαλύνουν τους κραδασμούς σε κάθε δρασκελιά. Είναι επίσης πιο ευλύγιστα από τα άλλα παπούτσια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πέλματα με ψηλή καμάρα δεν απαιτούν επιπλέον σταθερότητα, ενώ αντίθετα χρειάζονται ώθηση για να στρέφονται με ασφάλεια. Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σωστά παπούτσια στο κατάστημα; Οι σόλες έχουν σχήμα μπανάνας και αντί να ακουμπούν τελείως στο έδαφος, στρέφονται ελαφρώς προς τα πάνω στα δάχτυλα.
Όταν αγοράζετε αθλητικά παπούτσια 
Τα πέλματα σας πρήζονται μέσα στην ημέρα –το ίδιο και όταν τρέχετε- γι’ αυτό ψωνίστε το απόγευμα ή αφού πάτε για τρέξιμο. Τα πέλματά σας θα είναι μισό νούμερο μεγαλύτερα κι αυτό είναι το μέγεθος που πρέπει να πάρετε.
> Πιάστε το μπροστινό μέρος του παπουτσιού με το ένα χέρι και τη φτέρνα με το άλλο και λυγίστε το μπροστινό μέρος προς τα πάνω. Η σόλα πρέπει να κάμπτεται μπροστά, εκεί που κάμπτεται και το πέλμα. Αν λυγίζει στη μέση, δεν παρέχει αρκετή υποστήριξη στην καμάρα.
> Το ιδανικό μέγεθος είναι όταν το μεγάλο δάχτυλο απέχει όσο ένας αντίχειρας από την άκρη του παπουτσιού. Αν είναι μικρότερο, το δάχτυλο μπορεί να χτυπά στο πάνω μέρος του παπουτσιού όταν τρέχετε, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει θρόμβο αίματος κάτω από το νύχι.
Το μυστικό: Χρησιμοποιήστε το συνηθισμένο νούμερο παπουτσιού σας ως οδηγό μόνο. Τα παπούτσια φτιάχνονται με καλούπια, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία στα καλούπια διαφορετικών εταιρειών – η ακόμα και στις διάφορες σειρές της ίδιας εταιρείας. Δοκιμάστε πολλά ζευγάρια, λοιπόν, πριν επιλέξετε.  ηγή: omorfamistika .-
 
23-  ***  Είστε όντως ή νομίζετε ότι είστε άρρωστοι;
  * Νιώθετε ότι έχετε κάτι σοβαρό αλλά καμία εξέταση δεν το επιβεβαιώνει; Καταφεύγετε ξανά και ξανά στις ίδιες ή παρόμοιες εξετάσεις; Αναζητάτε τη διαβεβαίωση διαφορετικών γιατρών προκειμένου να ηρεμήσετε αλλά δεν ηρεμείτε; Τότε πιθανώς δεν είστε άρρωστοι αλλά έχετε υποχονδρίαση.
Τι είναι η υποχονδρίαση

Εάν φοβάστε ότι έχετε μια σοβαρή ασθένεια και η σκέψη αυτή κυριαρχεί στην καθημερινότητά σας είναι υποχονδρίαση. Η ενασχόλησή σας με σωματικές λειτουργίες είναι έντονη και συνήθως παρερμηνεύετε τα απλά σωματικά συμπτώματα ως παθολογικά (π.χ. ένας απλός βήχας μεταφράζεται ως ενδεχόμενος καρκίνος ή ένας απλός πόνος σε κάτι σοβαρότερο). Επαναλαμβάνετε πολλαπλές ιατρικές εξετάσεις, ακόμα και αχρείαστες επεμβάσεις και δεν πείθεστε για την υγεία σας παρά τις επανειλλημένες διαβεβαιώσεις των γιατρών.
Ποια είναι τα αίτια
Πολλοί παράγοντες μπορεί να έχουν επιδράσει στην εμφάνιση της υποχονδρίασης. Έχει αποδειχθεί η ύπαρξη κληρονομικότητας και φαίνεται να υπάρχει βιολογικό υπόβαθρο. Πιεστικοί ψυχοκοινωνικοί παράγοντες όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή η σοβαρή ασθένεια ενός οικογενειακού μέλους προδιαθέτουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων ως μία έκκληση για ενδιαφέρον και βοήθεια. Ακόμη, συμβάλλουν το απορριπτικό περιβάλλον, οι απογοητεύσεις στη ζωή, η ύπαρξη ενοχών και διάθεσης αυτοτιμωρίας καθώς και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Δεν είναι όλα υποχονδρίαση
Ο προληπτικός έλεγχος και οι γενικές εξετάσεις που μπορεί να πραγματοποιείτε ετήσια δεν είναι υποχονδρίαση. Στην υποχονδρίαση ασχολείστε έντονα και καθημερινά με σωματικές λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός, η κινητικότητα του εντέρου, η εφίδρωση κ.λπ. ή με διάφορα περιστασιακά συμπτώματα όπως ο βήχας, η δυσπεψία, κάποια πληγή κ.λπ. ή ασαφή σωματικά συμπτώματα όπως ένα γουργούρισμα ή μια καούρα στο στομάχι κ.λπ. Το να έχετε μία πάθηση και να ανησυχείτε επίσης δεν είναι υποχονδρίαση. Όμως το να παρερμηνεύετε τα συμπτώματα ή να μην τα ερμηνεύετε ρεαλιστικά (π.χ. η οισοφαγική παλλινδρόμηση να ερμηνεύεται ως ύπαρξη όγκου ακόμα κι αν έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις καθώς και επαναλαμβανόμενες γαστροσκοπήσεις) είναι.
Πώς να την αντιμετωπίσετε
Προσπαθήστε να ελαττώσετε το stress.
Ζητήστε τη στήριξη των ανθρώπων γύρω σας.
Αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις. Δεν σας βοηθούν να ηρεμήσετε.
Τονώστε την αυτοεκτίμησή σας
Αναζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου κι όχι ενός γιατρού. Όλα συμβαίνουν στο μυαλό σας.
Πηγή:.psychologos-papadakis.gr
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

***  
 

*** ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ :
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/04/25-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 .-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/04/26-2013.html  , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή   26 Απριλίου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/26-2013.html  , ΑΘΩΝΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ - ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 .-  
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/04/27-2013.html  , ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ : Σάββατο 27 Απριλίου 2013 .-
 ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/3-27-2013.html , ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ 3 Σάββατο 27 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/27-2013.html , Σάββατο το αγιάζι της ενημέρωσης 27 Απριλίου 2013 ,-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/27-04-2013.html , ΟΙ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ , Σάββατο 27-04-2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/28-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  28  Απριλίου 2013, Κυριακή των  Βαϊων : 
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/29-04-2013.html  , Μ. Δευτέρα στο αγιάζι της ενημέρωσης 29-04-2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/30-2013.html ,Μ.  ΤΡΊΤΗ 30  Απριλίου  2013 το  αγιάζι  της  ενημέρωσης.-

*** ANAΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2013 :
~*  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 01 ΜΑΪΟΣ 2013 .-
~*  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/1-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Μ. Τετάρτη  1η  Μάη  2013.-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/05/m-02-2013.html , M. ΠΕΜΠΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 02- Μαΐου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/03-2013.html ,  ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στο αγιάζι της ενημέρωσης 03- Μαΐου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/05/04-2013.html  , ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 04 ΜΑΪΟΥ 2013 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/05-2013.html , ΚΥΡΙΑΚΗ  ΠΑΣΧΑ  στο  αγιάζι της  ενημέρωσης 05 ΜΑΪΟΥ  2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/06-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 06 Μαΐου 2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/05/07-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη   07- Μαΐου   2013.-
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/05/08-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Μαΐου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/09-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Μαϊου 2013 .-

~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/05/10-2013.html , , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 10 -Μαΐου 2013.-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/11-2013.html , Το αγιάζι του Σαββάτου στην ενημέρωση 11 Μαΐου 2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/12-2013.html , Το αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 12 Μαΐου 2013 .-
 ~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/12-2013.html ., Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 12 Μαΐου 2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/05/13-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Μαΐου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/05/14-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  14  Μαΐου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/15-2013.html , Το   αγιάζι  της ενημέρωσης  Τετάρτη  15  Μαΐου  2013 .-
 ~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/15-2013.html , ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ Ιατρικά  Θέματα  Τετάρτη  15  Μαΐου  2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/16-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 16 Μαΐου 2013.


 
 *** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ …..

~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10 Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html ,  ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις .....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή , Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  :
Τετάρτη 27 Μαρτίου  2013 .-  (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~* http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες 28 Μαρτίου 2013 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί 21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-

*** 
  ~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 ,   =2522    video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =885 video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      909  video.-
                                             ***Σύνολο  4316  βίντεο ανηρτημένα .-

 
 
 

~** Κ.ΚΑΦΑΣΗΣ : Ψυχή μου καρδιά μου (καψούρης) :

https://www.youtube.com/watch?v=d-saqnGKaS0&feature=player_embedded ,

~** ΒΥΚΗ  ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ , Δεν ξέρω πόσο  σ΄ αγαπώ :

https://www.youtube.com/watch?v=rvo6VPSCesg&feature=player_embedded ,

~** ΓΙΩΡΓΟΣ  ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ  , Πώς να σε ξεχάσω :

https://www.youtube.com/watch?v=m-T3jrAlE_s&feature=player_embedded ,

 ~** ΣΤΡΑΤΟΣ  ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ  , Σε καλούν οι αναμνήσεις :

http://youtu.be/xGwIasEhGVg ,

~** ΛΙΤΣΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ Είμαι από τη Θεσσαλονίκη

https://www.youtube.com/watch?v=2umLgYRlbqU&feature=player_embedded ,

~** ΛΙΤΣΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ Πώς να γελάσουν τα χείλη σου :
https://www.youtube.com/watch?v=7sLZvcLaqrs&feature=player_embedded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου