ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  16  Μαΐου   2013  :
** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα :

*** Νεκρός Μεσσήνιος από ανατροπή γεωργικού ελκυστήρα στο Δερβένι :
 Νεκρός ανασύρθηκε αργά το βράδυ από το γεωργικό ελκυστήρα που τον είχε καταπλακώσει ένας 75χρονος στο Δερβένι, ο οποίος καταγόταν από την περιοχή της Οιχαλίας.
Στις προσπάθειες απεγκλωβισμού συμμετείχαν και δύο οχήματα διασωστικά από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μελιγαλά και άλλο ένα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, με δέκα συνολικά άτομα. Οι συνθήκες υπό τις οποίες ανετράπη ο ελκυστήρας παραμένουν άγνωστες.

***   Αναστολή των κινητοποιήσεων των καθηγητών προτείνει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ :
 Ανατράπηκαν αιφνιδιαστικά τα δεδομένα στην απεργία της ΟΛΜΕ, δεδομένης και της κοινωνικής πίεσης που προκάλεσε η εξαγγελία της κινητοποίησης αυτής μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.
 Πρόταση για αναστολή των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών εισηγήθηκε το Δ.Σ.. της ΟΛΜΕ στις τοπικές ενώσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ) οι οποίοι συζητούν για το θέμα , σε μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε πριν από περίπου13 ώρες. Ενταση πάντως επικράτησε όταν το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση καθώς πρόεδροι κάποιων ΕΛΜΕ επέμεναν για την απεργία και ακολούθησαν διαξιφισμοί. 
Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος δήλωσε«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους».  πηγή: protothema.gr

*** Αίρεται η βουλευτική ασυλία του Οδ. Βουδούρη για ανθρωποκτονία από αμέλεια :
  * Υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, καθώς και των βουλευτών της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη και της Χρυσής Αυγής κ. Παναγιώταρου, τάχθηκε η ολομέλεια της Βουλής. Αντιθέτως, τάχθηκε κατά της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Τατσόπουλου.
Συγκεκριμένα, υπέρ της άρσης ασυλίας της κυρίας Κεφαλογιάννη ψήφισαν 175 βουλευτές και 21 κατά, υπέρ για τον κ. Κακλαμάνη ψήφισαν 174 βουλευτές και 22 κατά, ενώ «ναι» για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Βουδούρη ψήφισαν 194 βουλευτές. Υπήρχαν δύο «όχι», ενώ βρέθηκαν ένα λευκό και ένα άκυρο.
Τέλος, υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κ. Παναγιώταρου ψήφισαν 196 βουλευτές και ένας κατά, ενώ η πρόταση για την άρση της ασυλίας του κ. Τατσόπουλου έλαβε 73 «ναι» και 121 «όχι». Βρέθηκαν δε τέσσερα λευκά και ένα άκυρο.
Σημειώνεται ότι τον κ. Κακλαμάνη έχει μηνύσει υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων, ενώ σε βάρος του κ. Βουδούρη έχει κατατεθεί μήνυση για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» από συγγενή ασθενούς. Τον κ. Τατσόπουλο είχε μηνύσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, ο οποίος μάλιστα κατά τη σχετική συνεδρίαση της Βουλής δε δίστασε να εξυμνήσει τον Αδόλφο Χίτλερ.

***  «Παραιτηθείτε νεκροθάφτες, Βάζετε ταφόπλακα» σε Καλό Νερό και Ελαία :
 * ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ    «Παραιτηθείτε νεκροθάφτες,
 Βάζετε ταφόπλακα» με τις απαγορεύσεις σε Καλό Νερό και Ελαία

 Του Ηλία Γιαννόπουλου
 Την οργισμένη αντίδραση και αντεπίθεση επαγγελματιών και κατοίκων του Καλού Νερού, της Ελαίας, αλλά και της Κυπαρισσίας, εισέπραξε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που προωθούνται με υπουργικές αποφάσεις - για την περιοχή -, μετά και το «όχι» του Δ.Σ. τη Μεγάλη Πέμπτη στην επιχειρηματική δραστηριότητα Παππά!
«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ - ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ» έγραφε το πανό που σήκωσαν στην είσοδο του Δημοτικού Μεγάρου, όπως έκαναν και μέσα στην αίθουσα, ζητώντας το Σώμα να πάρει απόφαση να μην μπουν απαγορεύσεις στην περιοχή.
«Παραιτηθείτε νεκροθάφτες», «βάζετε ταφόπλακα», «είστε επικίνδυνοι και επιζήμιοι για τον τόπο», «καταστρέφετε την περιοχή, το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας», είναι μερικές μόνο από τις βαρύτατες εκφράσεις που ακούστηκαν σε βάρος των δημοτικών συμβούλων Τριφυλίας, τόσο στο διάδρομο του Δημοτικού Μεγάρου Κυπαρισσίας, όπου βρίσκεται η αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ., όσο και εντός της.
Οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν έντονα, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για όσα προωθούνται με υπουργικές αποφάσεις σχετικά με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, αλλά και με τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς στην παραλία, τον αιγιαλό, τις αγροτικές καλλιέργειες, καθώς, όπως τόνιζαν σε υψηλούς τόνους, καταστρέφουν την περιοχή, τη ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους και τους οδηγούν στην απόγνωση και τη μετανάστευση.

*** «Πολύχρωμος» υποψήφιος δήμαρχος ο Κ. Μαργέλης :
 Αυτό που επί μήνες ψιθυριζόταν επιβεβαίωσε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Θάρρους», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης. Επίσημα πλέον ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο του Παναγιώτη Νίκα.
Ο κ. Μαργέλης δε θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, παρά μόνο ανέφερε πως πρόκειται για πολυκομματική κίνηση, που δε θέλει να έχει καμία σχέση με κόμματα και χρίσματα. Υποσχέθηκε, όμως, ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις.
 «Μακριά από κόμματα»
Ερωτώμενος χθες ο κ. Μαργέλης για τις έντονες φήμες που τον θέλουν να θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος Καλαμάτας, απάντησε: «Είναι γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας μιας πολυκομματικής κίνησης, από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα κοινά και που ανήκουν σε διάφορες παρατάξεις, από την κεντροδεξιά έως την κεντροαριστερά και, κυρίως, που ενδιαφέρονται για το καλό του Δήμου μας και έχουν διάθεση προσφοράς».
Διευκρίνισε, επίσης, ότι η εν λόγω κίνηση θα είναι «μακριά από κόμματα και μη επιδιώκοντας χρίσμα από κανέναν».
Ωστόσο, δε θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την κίνηση και τα άτομα που την πλαισιώνουν, λέγοντας ότι σύντομα θα γίνουν περισσότερες ανακοινώσεις. Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Με τον Ορειβατικό στο Λούσιο  :
 
 
 
 
* Όταν είδα σε ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης την ανάρτηση μιας γνωστής μου για την διοργάνωση της συγκεκριμένης πεζοπορίας, η σκέψη συμμετοχής μου σε αυτήν με κυρίευσε άμεσα. Πριν μερικά χρόνια, η επίσκεψή μου στα χωριά που απλώνονται σαν ζωγραφιά στον καταπράσινο από βλάστηση καμβά ενός μεγάλου τμήματος της ορεινής Αρκαδίας, με είχε γοητεύσει. Μια περιοχή της Πελοποννήσου για την οποία οι Αρκάδες πρέπει να νοιώθουν υπερήφανοι, καθώς θεωρείται ότι αποτελούν το αρχαιότερο ελληνικό φύλο που εγκαταστάθηκε στον Ελλαδικό χώρο σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς.
            Η ιδέα της πεζοπορίας στο Λούσιο ήταν το να πραγματοποιηθεί κοινή πορεία που θα εγκαινιάσει το κίτρινο μονοπάτι του Μαινάλου που διανοίχθηκε και σηματοδοτήθηκε από τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ) τα τελευταία τρία χρόνια, από τη Στεμνίτσα έως τη γέφυρα Καρυταίνης, με την συμμετοχή του Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας, τον ΕΟΣ Αχαρνών, τον ΕΟΣ Σπάρτης και τον ΕΟΣ Τρίπολης.
            Η αναχώρησή μας πραγματοποιήθηκε περίπου στις 08:00 το πρωί από τα γραφεία του ορειβατικού συλλόγου Καλαμάτας όπου και αντίκρισα μια ομάδα ανθρώπων διαφόρων ηλικιών αλλά με κοινό σκοπό, να ζήσουμε την εμπειρία. Έτσι και ξεκινήσαμε για την Στεμνίτσα ή “χωριατοπούλα του Μοριά”, όπως την αποκαλούσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Τόπος συνάντησης και αφετηρίας των Συλλόγων ορίστηκε η κεντρική πλατεία της Στεμνίτσας (1082μ). Η πλατεία πλημμύρισε από το πλήθος των συμμετεχόντων στην πεζοπορία. Μετά το καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Γορτυνίας και τους υπεύθυνους διοργάνωσης της πεζοπορίας ξεκινήσαμε διασχίζοντας τα σοκάκια του γραφικού ορεινού χωριού για να βρεθούμε στις κακοτράχαλες πλαγιές που το περιέβαλαν.
            Ο διάπλατος πετρώδης δρόμος κατέληξε στα αρχικά στενά μονοπάτια της πορείας, εκεί όπου η συνοχή των συλλόγων διασπάστηκε και η ανάμειξη του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων ήταν γεγονός, με αποτέλεσμα να βρεθώ μεταξύ αγνώστων. Παρ’ όλα αυτά, η προσοχή μου στις εδαφικές ανωμαλίες και η ταυτόχρονή μου παρατήρηση στο τοπίο κάθε άλλο παρά με έκανε να νοιώθω απομονωμένος από την δική μου ομάδα. Εκείνη την ώρα δεν είχε σημασία από ποιόν σύλλογο ήταν τα άτομα που ήταν για εμένα οι πλησιέστεροι συνοδοιπόροι αλλά το πνεύμα ομαδικής προσπάθειας που περιέβαλε όλους τους συμμετέχοντες. Το να δώσω το χέρι μου σε έναν άγνωστο για να τον βοηθήσω σε κάποια ιδιαίτερη εδαφική έξαρση, αλλά και η σκέψη ότι και αυτός θα κάνει το ίδιο όποτε τον χρειαστώ, με έκανε να νοιώθω ότι ήμουν ανάμεσα σε άτομα που λειτουργούσαν με πνεύμα ομαδικότητας. Είναι, πιστεύω, το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας ομάδας με συλλογική συνείδηση, κάτι το οποίο προσφέρεται στον καθένα μας με την ένταξή μας σε έναν σύλλογο. Αυτό θεωρώ ότι ήταν και ένα από τα βασικά κίνητρα να συμμετέχω στην πεζοπορία, αλλά και ευρύτερα στην ένταξή μου στον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας.
            Η πρώτη στάση για λίγες ανάσες πραγματοποιήθηκε στο “μπαλκόνι του Προδρόμου" (600μ), εκεί όπου μας προσφέρεται απλόχερα η πανέμορφη θέα προς το φαράγγι του Λούσιου. Μερικές εκατοντάδες μέτρα παρακάτω έβλεπες ανθρώπινες φιγούρες ακίνητες και τα βλέμματα να στρέφουν προς τα πάνω με τις φωτογραφικές μηχανές ανά χείρας. Σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά πάνω σε κάθετο βράχο στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου, ή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κόβει την ανάσα στον ανυποψίαστο και πρωτάρη επισκέπτη, προκαλώντας τον θαυμασμό για τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκε πάνω στα βράχια. Η Μονή χτίστηκε τον 16ο αιώνα και κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην περίθαλψη και τον ανεφοδιασμό των Ελλήνων αγωνιστών, αλλά και σημαντικό καταφύγιο στον πληθυσμό από τους διωγμούς των Τούρκων. Μου προκαλεί δέος το γεγονός ότι μεγάλοι Έλληνες οπλαρχηγοί και αγωνιστές, επί Τουρκοκρατίας, προπαρασκεύαζαν την επανάσταση ακριβώς σε αυτά τα εδάφη. Οι οπές από σφαίρες στην πόρτα της κεντρικής εισόδου μαρτυρούν την πολιορκία που υπέστη. Ο ηγούμενος της Μονής πατήρ Λεόντιος απουσίαζε αλλά ο παρευρισκόμενος πάτερ μας καλωσόρισε και μας έφτιαξε ελληνικό καφέ συνοδεύοντάς τον από γλυκύτατα λουκουμάκια μέσα σε μια ζεστή αίθουσα υποδοχής (αρχονταρίκι) όπου οι τοίχοι διακοσμούνταν από πορτρέτα προγενέστερων ηγουμένων της Μονής. Οι αγιογραφίες αιώνων πάνω στα βράχια που επιμελήθηκαν οι τότε μοναχοί που διακοσμούν την είσοδο προς την εκκλησία, ξεπερνούν σε μεγαλουργία τις αντίστοιχες κλασικές εικόνες. Σου δημιουργείται η πεποίθηση ότι είναι έργα βγαλμένα εκ των έσω, με θεϊκή παρέμβαση… Μια ευλογημένη Μονή όπου παρ’ ολες τις επιδρομές και εμπρησμούς που υπέστη, κατάφερε να διασωθεί και να αποτελεί δείγμα του μεγαλείου της χριστιανοσύνης.
            Ακριβώς δίπλα, δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, όπου σαφώς και θα επισκεπτόμουν λόγω και του ονόματός μου!
            Η συνέχεια ήταν να ακολουθήσουμε την σηματοδότηση με πορεία προς την αρχαία Γόρτυνα, κάτοικοι της οποίας ίδρυσαν και την αρχαία Γόρτυνα στη περιοχή Μεσάρα του Νομού Ηρακλείου της Κρήτης. Τα μνημεία μπορεί να μην είναι μεγάλα σε αριθμό αλλά είμαι βέβαιος, σύμφωνα με την αρχαία ιστορία της περιοχής, ότι με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις το υπέδαφος μπορεί να αναδείξει από τα σπλάχνα του ακόμη περισσότερο αρχαίο κόσμο!
            Κάπου εκεί, στα μέσα της διαδρομής περίπου μετά από 2.30 ώρες, όσοι κουράστηκαν και ήθελαν να τερματίσουν την πορεία τους μπορούσαν να μεταβούν στα λεωφορεία τους. Εμείς οι υπόλοιποι συνεχίσαμε την πορεία μας μέσα από το καταπράσινο δάσος.
            Το τελευταίο κομμάτι της πορείας ήταν και το πιο συναρπαστικό! Η πανέμορφη παραποτάμια διαδρομή στο Λούσιο ήταν βγαλμένη από γαλαζοπράσινες πινελιές στο μέγιστο κάλος που μπορούσε το ανθρώπινο μάτι να συλλάβει. Κάτι ήξεραν οι νύμφες που έλουσαν τον νεογέννητο Δία σε αυτά τα υπέροχα νερά, γεγονός από το οποίο σύμφωνα με την παράδοση πήρε ο ποταμός και το όνομά του. Ο εναλλασσόμενος ήχος από τα τρεχούμενα νερά του ποταμού καθώς και η κλιμάκωση της ροής του, που άλλοτε αγρίευε και άλλοτε ηρεμούσε, μπορούσε να γαληνεύσει και το πιο “ατίθασο πνεύμα”. Το άδειασμα του νου από άγχος, έντονες εικόνες και ήχους από την καθημερινότητα είναι κάτι που χρειαζόμαστε όλοι σε τακτά χρονικά διαστήματα για διατηρήσουμε την ψυχολογική μας ισορροπία.
            Η πορείας μας τερματίστηκε στο γραφικό πετρόχτιστο γεφύρι του Ατσιχόλου επί του Λούσιου ποταμού, μετά από 5.50 ώρες και 10.2 χιλιόμετρα σύμφωνα με το GPS ενός πυροσβέστη συνοδοιπόρου από τον Σύλλογο Αχαρνών. Από εκεί μας μετέφεραν στην Καρύταινα όπου και μετά από ένα καφεδάκι αναχωρήσαμε για την βάση μας.
            Κλείνοντας, θα ήταν αμέλειά μου να μην ευχαριστήσω τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας (Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας) για αυτήν την μοναδική εμπειρία που έζησα καθώς και τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ) που εργάστηκαν για την διάνοιξη του μονοπατιού που μας χάρισε αυτές τις όμορφες στιγμές.
            Η εμπειρία μιας ιδεατής πεζοπορίας με την ποικιλία της φυσικής ομορφιάς και ιστορίας που προσφέρει σε κάποιον που την έχει ζήσει δεν είναι απλά “εμπειρικό κτήμα” του αλλά αποτελεί και χρέος του να την μοιραστεί με όσο περισσότερους ανθρώπους γνωρίζει, γιατί υπάρχουν αρκετοί ανάμεσά μας που έχουν ανάγκη να την ζήσουν… Γι’αυτό και γω σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα!                                                                                                                                                                                                    Νάσος Κουρουνιώτης 
* Πριν στείλω το άρθρο το επέλεξα ολόκληρο (μαζί με το ονοματεπώνυμο) έκανα word counting (μέτρημα λέξεων), καθώς δεν ήθελα να περάσω τις 1000 για να μη σας κουράσω, διαπιστώνοντας έκπληκτος ότι βγήκε ο αριθμός 1082, δηλαδή το υψόμετρο της Στεμνίτσας! Για όποιον πιστεύει στην αριθμολογία (δημοφιλής ανάμεσα στους πρώτους μαθηματικούς, όπως ο Πυθαγόρας, αλλά πλέον δεν ορίζεται ως μαθηματικά και θεωρείται μέρος παραφυσικών και ψευδομαθηματικών από τους σύγχρονους επιστήμονες) τίποτα δεν είναι τυχαίο…
                       
 
*** Σαν σήμερα ...στις 16 Μαίου                  
Πριν 94 χρόνια στη Μεσσηνία
Η επί του προϋπολογισμού του Δήμου Καλαμών απόφασις της Νομαρχίας επί των εσόδων και εξόδων του Δήμου του τρέχ. έτους εξεδόθη χθες. Δια της αποφάσεως ταύτης επέρχονται τροποποιήσεις τινες επί των κονδυλίων των εσόδων του Δήμου καθώς και επί εκείνων των εξόδων ευρεθείσης εις την ανάγκην της Νομαρχίας να περικόψη τινάς των δαπανών του Δήμου προς εξοικονόμησιν.
ΕΠΙ των εσόδων η Νομαρχία δια της αποφάσεώς της αναγράφει εξ εμμέσων μεν φόρων έσοδα δραχμών 36.100, εκ φόρου δε ωνίων και εμπορευμάτων δραχ. 300.000 αντί των υπό του Δημοτικού Συμβουλίου εγκριθεισών δραχ. 400.000, διότι αι μέχρι σήμερον βεβαιωθείσαι εκ του φόρου τούτου εισπράξεις ανερχόμεναι εις 65.000 δραχ. δεν παρέχουσι την ελπίδα εις την Νομαρχίαν, ότι είναι δυνατόν να εισπραχθεί ανώτερον ποσό των υπ’ αυτής προϋπολογιζομένων δραχμών 300.000. Τα προϋπολογισθέντα έξοδα μετά των άλλων κονδυλίων συμποσούνται εις δρχ. 403.384 αντί των υπό του Δημ. Συμβουλίου προϋπολογισθεισών δραχμών 497.200.
ΚΑΙ επί του προσωπικού του Δήμου η Νομαρχία επιφέρει τροποποιήσεις δια περικοπής θέσεων μειώσασα ούτω το εκ 45.550 δρχ. ποσόν της πληρωμής μισθών εις δρχ. 39.409.
πηγή: Αρχείο "Θάρρους"

Γεγονότα
1204: Ο Βαλδουίνος της Φλάνδρας στέφεται αυτοκράτορας της καταληφθείσας από τους Σταυροφόρους Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1868: Οι Κρήτες επαναστάτες, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά εμπρηστικές ύλες, συγκρούονται με τους Τούρκους στο Γάζι Ηρακλείου και επιτυγχάνουν περιφανή νίκη.
1869: Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Θα διαρκέσουν έως τις 19 Μαΐου. Από τις 187 έδρες της Βουλής, ο Θρασύβουλος Ζαΐμης θα λάβει 90, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος 59 και ο Βούλγαρης 30.
1912: Υπογράφεται στη Σόφια η ελληνοβουλγαρική αμυντική συνθήκη, η οποία αποτελεί το προοίμιο της ελληνοβουλγαρικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου.
1927: Αποφασίζεται με συνοπτικές διαδικασίες από τη Βουλή η δίκη του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου.
1929: Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ.
Γεννήσεις
1898: Κένζι Μιζογκούτσι, ιάπωνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Θαν. 24/8/1956)
1948: Κάτια Δανδουλάκη, ηθοποιός.
1951: Τζόναθαν Ρίτσμαν, αμερικανός ρόκερ.
Θάνατοι
1703: Σαρλ Περό, γάλλος παραμυθάς. (Η Σταχτοπούτα, Η ωραία κοιμωμένη, Ο Καρυοθραύστης) (Γεν. 12/1/1628)
1953: Τζάνγκο Ράινχαρντ, τσιγγάνος από το Βέλγιο, βιρτουόζος της κιθάρας και από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τζαζ. (Γεν. 23/1/1910)
1968: Ευάγγελος Λεμπέσης, έλληνας κοινωνιολόγος και οικονομολόγος, γνωστός για το δοκίμιό του Η τεραστία κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω. (Γεν. 1904)
πηγή: www.sansimera.gr


*** «Υγειονομική βόμβα στη νότια Ευρώπη» άρθρο των New York Times :
Άρθρο του Ντέιβιντ Στάκλερ, καθηγητή Κοινωνιολογίας στην Οξφόρδη και του Σάντζεϊ Μπάσου, καθηγητή Ιατρικής και επιδημιολόγου σε Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στην εφημερίδα New York Times, αναφέρεται στις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα λιτότητας στην ανθρώπινη ζωή και στο σύστημα υγείας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η οποία, όπως λένε, «αντιμετωπίζει δημόσια υγειονομική καταστροφή».
Η παραπάνω άποψη στηρίζεται στο γεγονός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε από το 2008 κατά 40%, εν μέρει λόγω των απαιτήσεων της τρόικας για τη μείωση των ελλειμμάτων, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης. Επίσης, 35.000 γιατροί, νοσοκομειακοί υπάλληλοι και άλλοι που εργάζονται στο τομέα της υγείας έχουν χάσει τη δουλειά τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς οι Έλληνες αποφεύγουν πλέον τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής και της αύξησης της τιμής των φαρμάκων.
Παρατηρήθηκε, επίσης, αύξηση της παιδικής θνησιμότητας κατά 40%, ενώ διπλασιάσθηκαν τα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό H.I.V., λόγω της περικοπής στο πρόγραμμα παροχής συριγγών στους ναρκομανείς, που οδήγησε στην πολλαπλή χρήση των συριγγών. Αύξηση σημείωσαν και τα κρούσματα μαλάριας, για πρώτη φορά μετά τις αρχές της δεκαετίας του ’70, λόγω της κατάργησης των προγραμμάτων ψεκασμού των κουνουπιών στη βόρεια Ελλάδα.
Αναλυτικά στο άρθρο γίνεται αναφορά, επίσης, στην αύξηση των θανάτων και των αυτοκτονιών στις χώρες που πλήττονται από τη λιτότητα, λόγω της ανεργίας και της κατάρρευσης των συστημάτων υγείας, καθώς και στις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας στη δημόσια υγεία, παραθέτοντας στοιχεία από διάφορες εποχές και χώρες. Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η σχέση της ανεργίας με τις αυτοκτονίες διαπιστώθηκε από το 19ο αιώνα, καθώς το ποσοστό των αυτοκτονιών είναι διπλάσιο στους ανέργους από τους εργαζόμενους. Το ποσοστό των αυτοκτονιών εκτινάχθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης (2007-2009), όπως και τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι, εκτός από την ανεργία, στις χώρες που μειώθηκαν οι προϋπολογισμοί υγείας και κοινωνικής προστασίας, όπως σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, παρατηρήθηκε επιδείνωση της δημόσιας υγείας σε σχέση με χώρες, όπως τη Γερμανία, την Ισλανδία και τη Σουηδία, που διατήρησαν το κοινωνικό δίκτυο προστασίας και επέλεξαν την στήριξη της οικονομίας έναντι της λιτότητας. Χρυσάνθη Τασσοπούλου
 
***  Ρωμύρι: Το χωριό της θρυλικής «Παπαλάμπραινας»  :
 
 
 
 
 
  Διαδρομή στην ιστορία του χωριού
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Πλήθος κόσμου βρέθηκε την προηγούμενη Κυριακή στο Παλιό Ρωμύρι, γιορτάζοντας και φέτος τον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις. Μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, στο ναό ο οποίος χτίστηκε το 1888, οι Ρωμυραίοι γιόρτασαν για τα καλά, ενώ ο σύλλογός τους πρόσφερε άφθονα εδέσματα και ποτά. Στη γιορτή του χωριού παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος.
Με την ευκαιρία της γιορτής, αλλά και του πλούσιου φωτογραφικού υλικού που μας παραχωρήθηκε, επιχειρήσαμε ένα σύντομο ιστορικό περίπατο στη διαδρομή του χωριού στο χρόνο.
Το Ρωμύρι ήταν από τα πλούσια χωριά της Πυλίας με ανθρώπους, όπως μας τους περιέγραψαν, «σκληρούς», «εργατικούς» και πολύ «φιλόξενους». Μάλιστα, λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής, και ιδιαίτερα του δύσβατου, την περίοδο της γερμανικής κατοχής βρήκαν καταφύγιο εκεί πολλοί πατριώτες. Κάποιες δε από τις οικογένειες του χωριού πήραν μέρος και στην Εθνική Αντίσταση.
Περίεργη, πάντως, θεωρείται η ιστορία της μετακίνησης των κατοίκων του χωριού. Οι μαρτυρίες λένε ότι αυτό έγινε σταδιακά μετά τους σεισμούς του 1947, οπότε σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές στο χωριό. Μια άλλη εξήγηση αναφέρει την απομάκρυνση των κατοίκων στα μέσα της δεκαετίας του 1960 λόγω του δύσβατου της περιοχής και της μη ρευματοδότησής του.
Η επικρατούσα άποψη, βάσει του αριθμού των ανθρώπων που ρωτήσαμε, λέει ότι η μεταφορά έγινε το 1974, σύμφωνα με πρόταση της τότε Νομαρχίας και την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο μας γνωστοποίησε ο πρόεδρος του συλλόγου, Βασίλης Βασιλόπουλος. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης και αποφασίστηκε η μεταφορά τους σε περισσότερο πεδινή περιοχή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η σημερινή κοινότητα Μεσοποτάμου, σε συγχώνευση με το χωριό Βελή.
Βεβαίως, το Ρωμύρι έγινε θρύλος εξαιτίας της Παπαλάμπραινας και του γνωστού τσάμικου τραγουδιού.
  Η ιστορία του τραγουδιού «Παπαλάμπραινα»
Ο παπα-Λάμπρος Ζέρβας ήταν εφημέριος στο χωριό το 1860. Ένας συγχωριανός του, που λεγόταν Σταύρος Φιτσάλος, σκέφτηκε να συνεργαστεί με μία συμμορία για να τον ληστέψουν. Ο Φιτσάλος συνεννοήθηκε μαζί τους, προκειμένου να έρθουν στο Ρωμύρι και να κλέψουν την περιουσία του παπα-Λάμπρου.
Δύο από τους κλέφτες πήγαν στο σπίτι του με το πρόσχημα ότι ενδιαφέρονταν να αγοράσουν ένα βόδι που πουλούσε ο παπάς, ο οποίος, όμως, έλειπε στην Πύλο, όπου είχε πάει για να φέρει το παιδί του που πήγαινε σχολείο εκεί. Ο παπάς γύρισε αργά στο Ρωμύρι χωρίς το παιδί, που έμεινε στην Πύλο. Έτσι οι ξένοι φιλοξενήθηκαν στο σπίτι του τη νύχτα.
Το βράδυ, όταν η οικογένεια είχε κοιμηθεί, οι δύο κλέφτες ειδοποίησαν και τους υπόλοιπους, που είχαν κρυφτεί την ημέρα έξω από το χωριό, και μπήκαν όλοι αθόρυβα στο σπίτι του παπά, οπότε άρχισαν να αρπάζουν ό,τι έβρισκαν. Χρήματα, όμως, δε βρήκαν, οπότε άρχισαν να βασανίζουν τον παπά, προκειμένου να τους πει πού τα είχε κρύψει. Μια από τις κόρες του παπα-Λάμπρου, η Παναγιώτα, κατάφερε να κατέβει κρυφά στο κατώι και από ένα φεγγίτη άρχισε να φωνάζει, καλώντας σε βοήθεια.
Το χωριό ξύπνησε και οι άντρες ανήσυχοι πήραν τα τουφέκια και άρχισαν να ρίχνουν, με αποτέλεσμα να φοβηθούν οι κλέφτες και να το βάλουν στα πόδια. Δύο από αυτούς, όμως, τραυματίστηκαν και, μάλιστα, ο ένας θανάσιμα. Εξαιτίας του θανάτου του κλέφτη έγινε μεγάλος ντόρος σε ολόκληρη την Πυλία και ένας χωριάτης «έφτιαξε» το τραγούδι, που «ζει» μέχρι τις ημέρες μας, με παραλλαγές στους στίχους σε ορισμένες περιπτώσεις.
Αυτό είναι το γεγονός στο οποίο αναφέρεται η χιλιοτραγουδισμένη «Παπαλάμπραινα», ωστόσο η ιστορία έχει και συνέχεια. Το παιδί που πήγαινε σχολείο στην Πύλο, ο Νικολάκης, μετά το δραματικό περιστατικό πήγε στην Αθήνα και έμεινε στο σπίτι του δημάρχου Μπενάκη.
Εκεί σπούδασε και, όταν τελείωσε, ζήτησε να γίνει αστυνομικός διοικητής της επαρχίας Πυλίας. Ίσως στο μυαλό του υπήρχε η σκέψη της εκδίκησης του Φιτσάλου, ο οποίος είχε πλέον γεράσει, αλλά φοβόταν μήπως οι Παπαλάμπροι κάνουν κακό στο γιο του.
Ο Φιτσάλος, αφού τον παρακίνησε και ένας Μανιάτης, αποφάσισε να πάει στον Νικολάκη Παπαλάμπρο να του ζητήσει συγγνώμη και να του φιλήσει τα πόδια. Εκείνος, όμως, του είπε: «Φύγε βρωμόσκυλο, πήγες να μας ξεκληρίσεις και τώρα ζητάς συγγνώμη;». Μετά, όμως, το παιδί του Φιτσάλου απέκτησε το δικό του παιδί και κάλεσε τον Νικολάκη να το βαφτίσει. Έτσι έσβησε αυτή η βεντέτα…
 Η ιστορία του Περικλή Παπαλάμπρου
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην ιστορία του Περικλή Παπαλάμπρου, του τρισέγγονου της «παπα-Λάμπραινας», ο οποίος πέθανε πριν από δύο χρόνια, σε ηλικία άνω των 100 ετών.
Μικρός ακόμη έφυγε από το Ρωμύρι με τους γονείς του και πήγε στο Πεταλίδι. Εκεί παντρεύτηκε, έστησε το δικό του μαγαζί, αλλά έχασε γρήγορα τη γυναίκα του. Ξαναπαντρεύτηκε, πήγε και δούλεψε στην Αμερική, μετά στην Αθήνα και τις τελευταίες δεκαετίες ζούσε στην Καλαμάτα. Το θέμα που τον ενδιάφερε περισσότερο ήταν το χωριό του.
Παρά την ηλικία του, υπήρξε  μπροστάρης στις προσπάθειες που γίνονταν για να αποκτήσει αυτός ο παραδοσιακός οικισμός υποδομές και να επιστρέψουν οι κάτοικοι.
Σε εκείνον οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό το έργο ηλεκτροφωτισμού που έγινε, οι δρόμοι που κατασκευάστηκαν και άλλα.
Ο γιος του Περικλή Παπαλάμπρου είναι ο γνωστός γιατρός παθολόγος Ιωάννης Παπαλάμπρος.
Βίντεο :   http://www.youtube.com/watch?v=wV7ctRtoFlc&feature=player_embedded  ,


***  Προς ματαίωση (;) η κατασκευή νέου Πύργου Ελέγχου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας :
  Η ολιγωρία, η έλλειψη συντονισμού και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της Πολεμικής Αεροπορίας θέτουν σε κίνδυνο την κατασκευή του νέου Πύργου Ελέγχου στο αεροδρόμιο Καλαμάτας. Η μη έγκαιρη υποβολή πλήρους φακέλου του έργου θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη ένταξή του στο ΕΣΠΑ και, κατά συνέπεια, τη ματαίωσή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νέου Πύργου Ελέγχου με σύγχρονα συστήματα τηλεπικοινωνιών θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα το επίπεδο ασφαλείας στις παρεχόμενες υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας προς τα αεροσκάφη.
 
*** Νίκας «Όσοι περισσότεροι υποψήφιοι υπάρχουν για το Δήμο Καλαμάτας τόσο το καλύτερο». :
 Σε επικοινωνία του «Θ» με το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα, από τον οποίο ζητήσαμε μια πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κ. Μαργέλη, μας είπε ότι δεν είναι πλήρως ενημερωμένος. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε: «Ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να υπάρξει μια δήλωση. Σε κάθε περίπτωση, όλοι έχουν δικαίωμα στο εκλέγεσθαι. Άλλωστε, όσοι περισσότεροι υποψήφιοι υπάρχουν για το Δήμο Καλαμάτας τόσο το καλύτερο».
 
*** Συμβουλές της τελευταίας στιγμής…για τις Πανελλαδικές εξετάσεις  :
  Ο χρόνος για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2013 έχει ήδη ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα. 110.000 περίπου υποψήφιοι μαθητές θα ριχτούν στον αγώνα για τη διεκδίκηση 76.000 περίπου θέσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης. Αγώνας σκληρός και ψυχοφθόρος, αν αναλογιστεί κανείς πως οι μαθητές στην πλειονότητά τους έχουν προετοιμαστεί για τη στιγμή αυτή εδώ και δύο χρόνια.
Το θέμα, βεβαίως, που κυριαρχεί κάθε χρόνο στις παραμονές των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι το άγχος των μαθητών και των γονιών τους. Αυτό το περιβόητο «άγχος» που όλοι θέλουν να το ελέγξουν και να το διαχειριστούν με τρόπο, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση των υποψηφίων. Από τη δική μας πλευρά, εμείς οι καθηγητές – φροντιστές, που αναλάβαμε να προετοιμάσουμε μεθοδικά και υπεύθυνα όλο αυτό το διάστημα τους νέους γι’ αυτή τη στιγμή, κάνουμε μερικές συστάσεις στους μαθητές μας και τους γονείς τους, για την πιο αποτελεσματική προετοιμασία τους.
Αρχικά, αυτό που παρατηρείται κάθε χρόνο από τους περισσότερους μαθητές είναι να προδικάζουν αρνητικά το αποτέλεσμα των εξετάσεων. «Αν δεν περάσω, τι θα κάνω; Τι θα πουν οι γονείς μου; Ή, ακόμα, τι θα πει ο κόσμος;» Τέτοιες συμπεριφορές είναι συνηθισμένες. Οι μαθητές υποβάλλουν τον εαυτό τους σε ένα αρνητικό κλίμα σα να προσπαθούν ν’ αμυνθούν σ’ ένα ενδεχόμενο αποτέλεσμα που δεν τους ικανοποιεί. Γι’ αυτό απαιτείται τόσο οι γονείς όσο και οι καθηγητές να καλλιεργούν στον υποψήφιο θετικό κλίμα, να τον εμψυχώνουν και να του παρέχουν θετική ενέργεια.
Σίγουρα, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι για τη μελέτη του νέου. Το αν ο μαθητής προτιμά να κάνει τις επαναλήψεις του το πρωί ή το απόγευμα, είναι προσωπική του υπόθεση. Αναμφισβήτητα, υπάρχουν μαθητές που αποδίδουν πιο πολύ στη μελέτη τους μια συγκεκριμένη στιγμή, ακόμα και το βράδυ. Εδώ, λοιπόν, ο μαθητής έχει την ευχέρεια της προσωπικής του επιλογής. Πρέπει, όμως, να προσέξει ένα πράγμα: την ξεκούρασή του. Ο ύπνος είναι απαραίτητος (7 ώρες τουλάχιστον συνιστούν οι ψυχολόγοι καθημερινά) και μάλιστα να αφιερώνει τη μία περίπου ώρα το μεσημέρι. Επίσης, αν αισθανθεί κόπωση, να μη διστάσει να χαλαρώσει με μια ολιγόλεπτη βόλτα μόνος ή με παρέα. Η αναζωογόνηση του εγκεφάλου με φρέσκο αέρα ανανεώνει τη διάθεση και ξεκουράζει ψυχολογικά το νέο.
Από την άλλη, η οργάνωση και η διαχείριση του χρόνου αποτελούν σίγουρα το θεμέλιο της επιτυχίας. Γι’ αυτό απαιτείται από την πλευρά των μαθητών πειθαρχία στον κύκλο των επαναλήψεων, τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που οι ίδιοι έχουν θέσει και συνολική οργάνωση στο διάβασμα. Για παράδειγμα, καλό είναι να ολοκληρώνουν τη μελέτη και την επανάληψη ενός μαθήματος, χωρίς να παρεμβάλλεται η ενασχόληση με άλλο μάθημα. Σ’ αυτό μπορούν να συμβάλουν και οι φροντιστές καθηγητές, οι οποίοι οφείλουν να δίνουν το χρόνο για την ολοκλήρωση ενός μαθήματος προσφέροντας έτσι αίσθημα ανακούφισης και ικανοποίησης στους μαθητές.
Όλα αυτά είναι μερικές μόνο προτάσεις και συμβουλές που παρέχονται στους υποψηφίους από εμάς τους καθηγητές για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών μας. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση υπάρχει η μοναδική προσωπικότητα του νέου, που οργανώνει και φέρει εις πέρας την προσπάθειά του με το δικό τους τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχει ένα τρίπτυχο που αποτελεί κανόνα για κάθε υποψήφιο: θετική σκέψη – οργανωτικό πνεύμα – καθαρό μυαλό.
Ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη και καλή τύχη σε όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2013. Πάνος Λέλος – Φιλόλογος
 
*** "Που είσαι ΝΙΚΗΤΑΡΑ;
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΌΣ ΠΟΥ ΠΈΘΑΝΕ ΕΠΑΙΤΗΣ
Παρ΄όλο που η Ελλάδα, του φέρθηκε τόσο άσχημα, δεν βαρυγκώμησε ποτέ…Δεν ξεστόμισε ποτέ πικρή κουβέντα για την Πατρίδα… Και ειδικότερα στους ξένους δεν ήθελε να δώσει το παραμικρό δικαίωμα…
<<Ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή πιο γνωστός Νικηταράς, ήρωας από τους λίγους της Επαναστάσης του 1821, πέθανε στην ψάθα, ζητιανεύοντας στα σοκάκια του Πειραιά.
Η αρμόδια αρχή η οποία χορηγούσε τις θέσεις στους επαίτες, είχε ορίσει για τον ήρωα- επαίτη μια θέση κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Ευαγγελίστριας και του επέτρεπε να επαιτεί κάθε Παρασκευή! Ήταν τόση η φτώχεια του σχεδόν τυφλού πλέον στρατηγού- η πολιτεία δεν του είχε δώσει σύνταξη- ώστε δεν είχε χρήματα ούτε για να αγοράσει ψωμί για την άρρωστη γυναίκα του- εκείνος μπορούσε να αντέξει την πείνα περισσότερο.
Η περιπέτεια του ήρωα έφθασε στα αυτιά πρέσβη Μεγάλης Δύναμης, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την κυβέρνησή του. Έτσι κάποια στιγμή απεσταλμένος της πρεσβείας βρέθηκε στη θέση που ζητιάνευε ο στρατηγός. Μόλις ο Νικηταράς τον τον αντιλήφθηκε μάζεψε αμέσως το απλωμένο του χέρι!
-Τι κάνετε στρατηγέ μου; Ρώτησε ο απεσταλμένος.
-Απολαμβάνω την ελεύθερη πατρίδα! Απάντησε περήφανα ο ήρωας.
-Μα εδώ την απολαμβάνετε καθισμένος στο δρόμο;
-Η πατρίδα μου έχει χορηγήσει σύνταξη για να ζω καλά αλλά εγώ έρχομαι εδώ για να παίρνω μια ιδέα πώς περνάει ο κόσμος. Αντέτεινε ο περήφανος Νικηταράς.
Είδε και απόειδε ο ξένος και γύρισε να φύγει χαιρετώντας ευγενικά. Φεύγοντας όμως, άφησε να του πέσει ένα πουγγί με χρυσές λίρες ώστε να μην προσβάλει τον πάμφτωχο στρατηγό.
Ο Νικηταράς άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγγί το ψηλάφισε και φώναξε στον ξένο.
-Σου έπεσε το πουγγί σου. Πάρτο για να μην το βρει κανείς και το χάσεις!
lamiareport.gr"    Β.Γ.Τ. 2013 .- Πλατύ  Μεσσηνίας .-


*** Eurovision 2013: Σήμερα ο β’ ημιτελικός :
Με ελληνικό στίχο, βαλκανικό ήχο, φούστες, μπαγλαμά κι ένα μουστάκι που έχει κατακτήσει το Μάλμε της Σουηδίας είναι έτοιμοι οι Κόζα Μόστρα και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης να ανέβουν σε λίγες ώρες στη σκηνή για να διεκδικήσουν μια θέση στον τελικό τραγουδιού της Γιουροβίζιον.
Η ελληνική συμμετοχή έχει κληρωθεί να τραγουδήσει στην ένατη θέση ενώ ο δεύτερος ημιτελικός όπως και ο πρώτος θα ξεκινήσει στις 10.00 το βράδυ. Μέχρι στιγμής τα στοιχήματα δίνουν μια άνετη επικράτηση στην ελληνική συμμετοχή καθώς με απόδοση 1,04 έως 1,10 το Alchool is free φαίνεται ότι ξεπερνά άνετα τον σκόπελο του ημιτελικού και φτάνει στον τελικό της Γιουροβίζιον. Τώρα όσον αφορά στον τελικό τα νέα τουλάχιστον ως προς τις αποδόσεις δεν είναι πολύ αισιόδοξα καθώς τα στοιχήματα δίνουν στο ελληνικό τραγούδι απόδοση 51 κατατάσσοντάς το επί της ουσίας μεταξύ 10ης και 12ης θέσης.
Πάντως ο Αγάθωνας Ιακωβίδης δηλώνει αισιόδοξος όχι μόνο για μια καλή θέση αλλά για την πρωτιά, την ίδια στιγμή που ο Ηλίας Κόζας, ο επικεφαλής του συγκροτήματος των Κόζα Μόστρα, ψηφίσθηκε ως ο πιο σέξι άντρας του διαγωνισμού.
Στον τελικό της 18ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους δύο ημιτελικούς – δέκα από κάθε βραδιά – ενώ οι υπόλοιπες έξι, δηλαδή οι «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο) και η διοργανώτρια Σουηδία, θα συμμετάσχουν απευθείας στον τελικό χωρίς να περάσουν τη δοκιμασία των ημιτελικών.
Από τον πρώτο ημιτελικό πέρασαν η Μολδαβία, η Λιθουανία, η Ιρλανδία, η Εσθονία,η Λευκορωσία, η Δανία, η Ρωσία,το Βέλγιο, η Ουκρανία και η Ολλανδία. Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι δεν προκρίθηκε καμία από τις 4 βαλκανικές χώρες που συμμετείχαν στον πρώτο ημιτελικό, γεγονός που μπορεί να πριμοδοτήσει με μεγαλύτερους βαθμούς την ελληνική συμμετοχή αν πάνε όλα καλά και φτάσει στον τελικό. Μεγάλη ήταν η επικράτηση των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η εμφάνιση της σέξι Αλιόνα για τη Λευκορωσία που είχε την υπογραφή δύο ελλήνων του Κωνσταντίνου Κουτσομίχου και του Κωνσταντίνου Εμανουήλ και που σίγουρα θα είχε μεγάλη επιτυχία στα νυχτερινά κέντρα της παραλιάκης. Όσο για το απόλυτο φαβορί; Μετά τον πρώτο ημιτελικό παραμένει η 19χρονη Έμελι από τη Δανία η οποία δηλώνει ατύπως τρισέγγονη της Βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας!  madata.gr
   

***  Τα κουνούπια με ελονοσία «τσιμπούν περισσότερο»Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με το κουνούπι Anopheles gambiae που ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα ελονοσίας Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με το κουνούπι Anopheles gambiae που ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα ελονοσίας   .
* Λονδίνο
Ερευνητές στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι τα μολυσμένα με ελονοσία κουνούπια έλκονται περισσότερο από την ανθρώπινη οσμή (και κατ’ επέκταση μας επιτίθενται) από εκείνα που δεν κουβαλούν το παράσιτο της ασθένειας.
Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM). Πιθανολογούν ότι το παράσιτο της ελονοσίας κυριεύει τους ξενιστές του, δηλαδή τα κουνούπια, και καταφέρνει με κάποιο τρόπο να ενισχύει την όσφρηση των εντόμων. Αυτό σύμφωνα με τη μελέτη έχει αποτέλεσμα τα μολυσμένα κουνούπια να έλκονται τρεις φορές περισσότερο από την ανθρώπινη οσμή από ό,τι τα μη μολυσμένα.
«Κάτι που πάντα με εξέπληττε σχετικά με τα παράσιτα είναι το πόσο έξυπνα είναι. Μοιάζουν με αιώνια εξελισσόμενους οργανισμούς που καταφέρνουν να βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς» αναφέρει ο καθηγητής Τζέημς Λόγκαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές μόλυναν τα κουνούπια του είδους Anopheles gambiae με τα παράσιτα Plasmodium falciparum που προκαλούν την πιο θανατηφόρο μορφή της ελονοσίας. Στη συνέχεια εξέθεσαν τα κουνούπια σε ανθρώπινες οσμές όπως παραδείγματος χάριν, σε οσμή από κάλτσες τις οποίες είχαν προηγουμένως φορέσει κάποιοι εθελοντές για 20 ώρες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μολυσμένα κουνούπια έλκονταν από την ανθρώπινη οσμή τρεις φορές περισσότερο από ό,τι τα μη μολυσμένα. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την καταπολέμηση της ασθένειας. «Αν γνωρίζουμε πώς το παράσιτο καταφέρνει να επεμβαίνει στον μηχανισμό της όσφρησης ίσως καταφέρουμε να βρούμε διάφορες οσμές που έλκουν τα μολυσμένα κουνούπια και να αναπτύξουμε αποτελεσματικότερες τεχνικές παγίδευσης τους» αναφέρει ο Λόγκαν.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ελονοσία αφορούν το 2010, έτος κατά το οποίο σημειώθηκαν 219 εκατομμύρια κρούσματα της ασθένειας και 600 χιλιάδες θάνατοι. To 90% των κρουσμάτων ελονοσίας καταγράφεται στην αφρικανική ήπειρο. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One». Βήμα Science  , Newsroom ΔΟΛ

*** Με γκαλά ιταλικής όπερας επιστρέφει η Αρχαία Μεσσήνη Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/25942-gala-italikis-mousikis
Με γκαλά ιταλικής όπερας επιστρέφει η Αρχαία Μεσσήνη Στις σημαντικότερες εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού, στο πλαίσιο του φεστιβάλ συγκαταλέγονται με βεβαιότητα «θυρανοίξια» του θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης!
Στις 3 Αυγούστου, σε ένα γκαλά ιταλικής όπερας όπου τραγουδούν η Τσέλια Κοστέα και ο Δημήτρης Πλατανιάς, πλαισιωμένοι από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τον Βασίλη Χριστόπουλο, η ανθρώπινη φωνή θα ακουστεί ξανά από το χώρο της ορχήστρας του θεάτρου ύστερα από 2.300 χρόνια σιωπής. Πρόκειται για μια συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με το «Διάζωμα», την ΚΟΑ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Μεσσήνης και τη ΛΗ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/25942-gala-italikis-mousikis

***  Μείωση εισιτηρίου 20% ζητούν οι τρίτεκνοι από το υπεραστικό ΚΤΕΛ :
Μείωση εισιτηρίου 20% ζητούν οι τρίτεκνοι από το υπεραστικό ΚΤΕΛ
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/25950-meiosi-ktel-triteknoi
* Η γενική συνέλευση των μετόχων του υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, που θα γίνει στις 29 Ιουνίου, θα αποφασίσει αν θα μειωθεί το εισιτήριο για τους τρίτεκνους. Το αίτημα αυτό (για μείωση 20% στα εισιτήρια των λεωφορείων) το έχει υποβάλει ο Σύλλογος Τριτέκνων του νομού και χθες μέλη του έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο του ΚΤΕΛ. 
 Με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου Τριτέκνων Χρήστο Κορομηλά, μέλη του συλλόγου από όλο το νομό απέκλεισαν συμβολικά τον χώρο εισόδου των λεωφορείων, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της εταιρείας Νικήτα Μπούρα και του επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ μίλησε μαζί τους και τους εξήγησε ότι το μόνο αρμόδιο όργανο για να απαντήσει στο αίτημά τους για μείωση 20% στα εισιτήρια είναι η γενική συνέλευση. Και δεσμεύτηκε ότι το θέμα τους θα μπει σε ψηφοφορία αφού πρώτα, σε συνεργασία με το Χρήστο Κορομηλά, καταλήξουν σε συγκεκριμένη πρόταση που θα τεθεί υπόψη των μετόχων.-
 
***  Ξεκινά το Σαββατοκύριακο η συγκομιδή καρπουζιού  :
Ξεκινά το Σαββατοκύριακο η συγκομιδή καρπουζιού
* Από τις πιο πρώιμες χρονιές αναμένεται να είναι η φετινή για τη συγκομιδή υπαίθριου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς οι καιρικές συνθήκες μέχρι τώρα είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και ωρίμανσή του. Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ότι από αυτό το Σαββατοκύριακο και μετά θα ξεκινήσει η επιλεκτική συγκομιδή καρπουζιού από τα πρώτα κτήματα, και σταδιακά θα προχωρήσει σε κανονικούς ρυθμούς. 
 Είναι από τις πιο πρώιμες χρονιές, επισήμανε ο διευθυντής, και σε αυτό καθοριστικό παράγοντα έχουν παίξει ο εξαιρετικός καιρό που υπάρχει μέχρι τώρα βοήθησε να γίνει μια καλλιέργεια χωρίς προβλήματα. Οι καλές καιρικές συνθήκες από την καρπόδεση μέχρι και σήμερα, συμπλήρωσε, έχουν συμβάλει ώστε η ποιότητα των καρπουζιών να είναι εξαιρετική, χωρίς κούφια καρπούζια και με συμπαγή σάρκα - ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί ούτε φυτοϋγειονομικά προβλήματα.
Αυτό που απαιτείται, ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι να μην βιαστούν οι παραγωγοί και να αφήσουν τα καρπούζια να ωριμάσουν κανονικά, χωρίς να τα κόβουν βιαστικά, ώστε να έχουν και τα απαραίτητα σάκχαρα. Επίσης επισήμανε πως για ακόμη μια χρονιά χρειάζεται η καλή συνεργασία εξαγωγικών φορέων, παραγωγών και Διεύθυνσης, ώστε να γίνονται έγκαιρα οι αναγγελίες εξαγωγών για να υπάρχουν οι απαραίτητοι έλεγχοι των φορτίων. Κοινός στόχος άλλωστε είναι, όχι μόνο η διατήρηση των αγορών που υπάρχουν, αλλά και η κατάκτηση νέων. Και στην περιοχή φέτος υπάρχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, έχοντας μέχρι τώρα εξαχθεί με αναγγελίες πάνω από 1.200 τόνοι αγγούρια (η συγκομιδή τους έχει φτάσει το 60%) και περισσότεροι από 300 τόνοι ντομάτα. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/25949-karpoyzi-sigomidi
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/25949-karpoyzi-sigomidi

***  Υπέστησαν ηλεκτροπληξία από καλώδιο της ΔΕΗ σε αγρόκτημα των Φιλιατρών  :
Υπέστησαν ηλεκτροπληξία από καλώδιο της ΔΕΗ σε αγρόκτημα των Φιλιατρών
*   Δυο άντρες και μια γυναίκα υπέστησαν ηλεκτροπληξία από καλώδιο υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Το ατύχημα συνέβη σε αγρόκτημα στα Φιλιατρά.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το καλώδιο έπεσε στο αγρόκτημα για άγνωστους λόγους και ξέσπασε φωτιά. Οι 2 άντρες που είναι αδέρφια και η γυναίκα υπέστησαν ηλεκτροπληξία και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Ο ένας άντρας και η γυναίκα είναι σε σοβαρότερη κατάσταση και μεταφέρονται σε νοσοκομείο της Αθήνας.-
 
*** Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ζητεί απόσυρση επέκτασης του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας :

Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/25954-ilektrpliksia
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ζητεί απόσυρση επέκτασης του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας
Την απόσυρση του τρέχοντος αιτήματος επέκτασης ζώνης ΠΟΠ "Καλαμάτα" για το ελαιόλαδο και υποβολή νέου ολοκληρωμένου φακέλου, ώστε να μην επιτρέπεται η τυποποίησή του εκτός του νομού, ζητεί το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
 Στη σχετική επιστολή που εστάλη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος Δημήτρης Γυφτέας, αναφέρεται ότι η ΕΑΣ Μεσσηνίας χειρίστηκε μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο θέμα με τον πλέον αναποτελεσματικό τρόπο. 
Αναλυτικά η επιστολή: 
«Επανερχόμενοι στην πάγια θέση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και εφόσον δεν είναι δυνατή, ως ισχυρίζεστε, η συμπλήρωση του φακέλου με το πάγιο αίτημα της πλειονότητας των παραγωγών και τυποποιητών της περιοχής για τυποποίηση και συσκευασία εντός ζώνης Νομού Μεσσηνίας, αιτούμεθα να αποσυρθεί ο σχετικός φάκελος, ώστε αυτός να ετοιμαστεί εκ νέου με πληρότητα και την απαιτούμενη τεχνική τεκμηρίωση, για να τύχει άμεσης αποδοχής από την Κοινότητα ως προς την τυποποίηση και συσκευασία εντός ζώνης Ν. Μεσσηνίας.
Θεωρούμε δε, ότι η ΕΑΣ Μεσσηνίας χειρίστηκε μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο θέμα με τον πλέον αναποτελεσματικό τρόπο, ζημιώνοντας για σειρά ετών τόσο το προϊόν, όσο και τους παραγωγούς και τυποποιητές του νομού, απαξιώνοντας τη ταυτότητα "Καλαμάτα", η οποία κινδυνεύει από τους τέτοιους χειρισμούς να χάσει τη ταυτότητα της ποιότητας, την οποία δικαιωματικά κατέχει. Η σύγχυση που επικρατεί με τους όρους τυποποίηση, συσκευασία και εμφιάλωση, πρέπει να ξεκαθαρίσει και να γίνει σαφές ότι η τυποποίηση, εμφιάλωση και συσκευασία του προϊόντος επιτρέπεται μόνο εντός της ζώνης του νομού Μεσσηνίας. 
Επί συνόλω είκοσι (20) ετών από την αρχική αίτηση του ΠΟΠ Καλαμάτα (έτος 1993), η ΕΑΣ Μεσσηνίας, ως εκπρόσωπος του ελαιοπαραγωγικού κλάδου του νομού μας, δεν προέβη σε καμία απολύτως ενέργεια για τη στήριξη, καταξίωση και αναγνωσιμότητα του brand ΠΟΠ Καλαμάτα σε διεθνές επίπεδο, ενώ γνωρίζει τη σημασία της εξωστρέφειας για την στρατηγική ανάπτυξη της χώρας και την προκοπή του τόπου. Δεν προέβη στη σύνταξη ούτε ενός επιπλέον αιτήματος προς την ΕΕ για τη δημιουργία νέων ελαιολάδων ΠΟΠ, ως όφειλε να κάνει, για να στηρίξει την οικονομία του νομού και τις προσπάθειες των παραγωγών άριστης ποιότητας μεσσηνιακού ελαιολάδου.
Αντιθέτως, σήμερα και δυστυχώς ως φαίνεται και με την υποστήριξη του ΥΠΑΑΤ (Δ/νση Βιολογικής Γεωργίας) και αδιαφορώντας πλήρως για τις απόψεις και ενστάσεις των παραγωγών, των ελαιοκομικών συνεταιρισμών, τυποποιητών και βραβευμένων εξαγωγικών μονάδων του ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ της περιοχής μας, προσπαθεί να προκαλέσει διεθνή σύγχυση διαχωρίζοντας πλήρως από τη συνολική διεργασία τυποποίησης του ελαιολάδου που διεκπεραιώνεται σε ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια του νομού μας, την εμφιάλωση ή/και συσκευασία του τελικού προϊόντος.
Με το νέο δε αίτημα της ΕΑΣ Μεσσηνίας προς την ΕΕ, προωθείται άμεσα η διακίνηση του προϊόντος χύμα από τη Μεσσηνία, προς τυποποιητήρια σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, χάνεται η προστιθέμενη αξία της συνολικής τυποποίησης εντός του νομού και οδηγεί στην αύξηση της επικινδυνότητας εκφυλισμού του προϊόντος, εφόσον σε περίοδο κρίσης απαιτεί από το κράτος να διευρύνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε ολόκληρη την επικράτεια, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του εξαιρετικού και ιδιαίτερου ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα από μη ενδεδειγμένες πρακτικές και νοθεία.
Επιπλέον, επιθυμεί με το αίτημα της αυτό να επικυρώσει την εσφαλμένη και σε πλήρη αντίθεση με την αρχική εγκριτική απόφαση ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, πρακτική τυποποίησης εκτός νομού Μεσσηνίας. Η πρακτική αυτή θεωρούμε πως καταχρηστικά διεκπεραιώνεται σήμερα εκτός Νομού με την αιτιολογία ότι τα τυποποιητήρια του Νομού Μεσσηνίας δεν επαρκούν για την συνολική τυποποίησης του προϊόντος.
Οι τυποποιητικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα τη ΠΟΠ και είναι σκόπιμο να δώσουμε και σε άλλους την ευκαιρία να επενδύσουν στην περιοχή μας προς συμφέρον των Μεσσηνίων ελαιοπαραγωγών και του νομού μας γενικότερα.
Την πλήρη αντίθεση του στην πρόταση για τυποποίηση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα εκτός Μεσσηνίας εκφράζει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για μια ακόμη φορά, διότι αυτό θα είναι καταστροφικό για την τοπική οικονομίας και για την διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος. Ειδικότερα δε στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα και ενώ η εθνική αλλά και ευρύτερη ευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης επικαλείται την τοπική περιφερειακή ανάπτυξη, αντί να δίνεται το ερέθισμα επενδύσεων στη Μεσσηνία προς συμφέρον των ελαιοπαραγωγών και του νομού μας γενικότερα, η στρατηγική της ΕΑΣ Μεσσηνίας και του ΥΠΑΑΤ είναι η πώληση χύμα ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα.
Ολοκληρώνοντας, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο η προετοιμασία ενός αιτήματος από ανεξάρτητη αρχή, με την υποστήριξη ομάδας ειδικών επιστημόνων (τεχνικών και οικονομικών εμπειρογνώμων με εμπειρία και στο διεθνές branding), με στόχο την προστασία του προϊόντος και της τοπικής οικονομίας». Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epimelitiria/item/25948-epimelitirio-aposyrsi-pop

*** 14 μέτρα πλάτος ο δρόμος Εύα - Βαλύρα :
14 μέτρα πλάτος ο  δρόμος Εύα - Βαλύρα
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/25938-dromos
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/25954-ilektrpliksia
 *  Στα 14 μέτρα πλάτος πρόκειται να διαμορφωθεί ο δρόμος Εύα - Βαλύρα, σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου βελτίωσης που προγραμματίζεται να γίνει από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ.   Επί της μελέτης αυτής πρόκειται να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 20 Μαΐου.  Η μελέτη προβλέπει πλάτος 14 μέτρων στο εκτός οικισμών τμήμα του δρόμου και 13 μέτρων στο αστικό τμήμα του. Στην πρώτη περίπτωση η επιφάνεια κυκλοφορίας θα είναι 11 μέτρα, με 1,5 μέτρο λωρίδα έκτακτης ανάγκης και 1,5 μ. πλευρική κατασκευή και στη δεύτερη περίπτωση 10 μ. επιφάνεια κυκλοφορίας και 1,5 μ. πεζοδρόμιο σε κάθε πλευρά.  Το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή γέφυρας στη Μαυροζούμενα, στην είσοδο της Βαλύρας, νότια της σημερινής, μήκους 52 μέτρων, πλάτους οδοστρωσίας 11 μ. και πεζοδόμια 2,25 μ. σε κάθε πλευρά.  Στην εισήγησή του το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας παρατηρεί, μεταξύ άλλων, ότι «στην υπό εξέταση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Δεν περιλαμβάνεται ο προϋπολογισμός του έργου. Δεν περιγράφονται ούτε παρουσιάζονται συνημμένα στα σχέδια οι εργασίες - παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στον ποταμό Μαυροζούμενα για τη κατασκευή της νέας γέφυρας. Δε γίνεται αναφορά στην προβλεπόμενη τύχη - μελλοντική χρήση της υφιστάμενης γέφυρας του ποταμού Μαυροζούμενα».
Ακόμα, προτείνει, ανάμεσα σε άλλους και τους ακόλουθους όρους: «Να ολοκληρωθεί η διαδικασία οριοθέτησης του ποταμού Μαυροζούμενας, τουλάχιστον στην περιοχή που πραγματοποιούνται επεμβάσεις. Να καθοριστεί με βάση και τα υδρολογικά χαρακτηριστικά του ποταμού η χρονική περίοδος όπου θα λάβουν χώρα τα απαιτούμενα έργα για την κατασκευή της νέας γέφυρας. Οι τοίχοι αντιστήριξης - μαντρότοιχοι που προβλέπονται στις εντός οικισμών - κατοικημένων περιοχών θα πρέπει να επενδυθούν, π.χ. λίθινη επένδυση και να μην παραμείνουν με εμφανές σκυρόδεμα». Γ.Σ. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/25938-dromos

***  Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στα δάση της Μεσσηνίας Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/25937-apagoreysh  :
 Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στα δάση της Μεσσηνίας
*  Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Μεσσηνίας, μετά από απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που συνεδρίασε χθες στο Διοικητήριο, στην Καλαμάτα.
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, το συγκεκριμένο διάστημα της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται έλεγχοι σε πολίτες και οχήματα από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό, το Δασαρχείο, καθώς και από πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις. Εκδηλώσεις και ελεύθερη κατασκήνωση θα πραγματοποιούνται μόνο με ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία - και αφού ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα πυρασφάλειας.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της  Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, της 120 ΠΕΑ, του Δασαρχείου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, των δήμων, εθελοντών καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Μεσσηνίας, αποφασίστηκε να προωθηθεί προς έγκριση στην Περιφέρεια η αντίστοιχη περυσινή απόφαση, όσον αφορά τις περιοχές όπου ισχύει η απαγόρευση. 
Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων τέθηκε η ανάγκη χαρακτηρισμού του Ταϋγέτου ως εθνικού δρυμού, πράγμα στο οποίο συμφώνησαν τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Αλευράς όσο και ο γεν. γραμματέας του Δήμου Καλαμάτας Βασ. Χαντζής, ο οποίος ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Μεταξύ των παρατηρήσεων που έκαναν εκπρόσωποι φορέων και εθελοντικών ομάδων, ο Αργύρης Βλάχος από τους "Σαμαρείτες" του ΕΕΣ αναφέρθηκε στον κίνδυνο πυρκαγιάς που υπάρχει στη Νέδα λόγω των κατασκηνωτών που δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις, ενώ ο επικεφαλής του κλιμακίου συντήρησης του δρόμου Καλαμάτας - Σπάρτης Τάσος Νανόπουλος ζήτησε, λόγω της εξαίρεσης της εθνικής οδού, να γίνεται ιδιαίτερα προσεκτικός έλεγχος στα οχήματα που κυκλοφορούν τις ώρες της απαγόρευσης. 
 ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΙΣΧΥΕΙ  Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
 Οπως επεσήμανε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Μ. Κοβάτσης, η απαγόρευση θα ισχύει για τις περιοχές που περιλαμβάνονται στην αντίστοιχη περυσινή απόφαση, η οποία προέβλεπε τα εξής:
• Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και ευπαθείς περιοχές του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου με εξαίρεση των δρόμων: Εθνική οδός Καλαμάτας  - Σπάρτης. Διασταυρώσεις εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης (προς Μενινά  - Περιβολάκια - Ελαιοχώριο - Αράχοβα - Φαραί. Προς Καρβέλι - Λαδά - Αρτεμισία. Μέχρι Νεοχώριο. Μέχρι Νέδουσα. Από Τουριστικό Περίπτερο μέχρι Αγία Μαρίνα). Νέδουσα - Αλαγονία - Πηγές - Αρτεμισία. Διασταύρωση εθνικής οδού Καλαμάτας - Αρεόπολης μέχρι Εξωχώριο.
Στην απόφαση είχαν προστεθεί και οι περιοχές: από Ανω Βέργα μέχρι Προφήτη Ηλία στο Καλάθι, η περιοχή "Ρεγκουζενίτσα" Ταϋγέτου, ο δρόμος προς Αγιάννη στην Πολιανή του Δήμου Καλαμάτας και η περιοχή Αγίου Νικολάου στον Πύργο Μεθώνης του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Της απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιρούνται οι κάτοικοι των περιοχών, οι εργαζόμενοι σε δασικές εργασίες στο δάσος του Ταϋγέτου, οι κτηνοτρόφοι καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων.
• Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και ευπαθείς περιοχές: Στον ορεινό όγκο Μαγκλαβάς (Δήμοι Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος). Στις δασικές περιοχές της Νέδας, Σκληρού και Κακαλετρίου (Δήμος Οιχαλίας). Στις δασικές περιοχές Μάκραινας - Βούταινας και αυτές που περικλείονται από τα χωριά Πλατανόβρυσης - Χορεύτρας - Ράδου - Κουτήφαρη - Κεφαλόβρυσου (Δήμος Μεσσήνης). Στις δασικές περιοχές Δασοχωρίου - Μέλπειας - Αγ. Θεοδώρας (Δήμος Οιχαλίας). Στις δασικές περιοχές Πολιανής και Αρφαρών (Δήμος Καλαμάτας). Στις δασικές περιοχές Μάλης (Δήμος Τριφυλίας). Στις δασικές περιοχές Μεταξάδας, Αγυιάς και Μάλης προς Παλαιό Λουτρό και Φλεσσιάδα (Δήμος Πύλου-Νέστορος). Στις δασικές περιοχές Νέδας (Δήμος Οιχαλίας), Σιδηροκάστρου και δάσους Πηγαδούλας - Παναγιάς (Δήμος Τριφυλίας). Στις δασικές περιοχές Μαυροβουνίου - Ζαρναούρας - Χρυσοκελλαριάς (Δήμος Πύλου-Νέστορος). Στο δάσος της Βασιλικής με εξαίρεση τους δρόμους προς Εξωχώρι και Παναγιά Γιάτρισσα (Δήμος Δυτικής Μάνης). Στη δασική περιοχή Μαγγανιακού (Δήμος Μεσσήνης). Στις δασικές περιοχές Σελλά και Καλογερεσίου  (Δήμος Τριφυλίας). Στην περιοχή του Λυκόδημου, και συγκεκριμένα στο δρόμο που οδηγεί στις  κεραίες (Δήμος Μεσσήνης).   
Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι.
• Απαγόρευση επίσης, σε 24ωρη βάση και για όλο το χρόνο, της κυκλοφορίας στους δρόμους από ε.ο. Καλαμάτας - Σπάρτης προς τη θέση Μαραθόλακκα του Δήμου Καλαμάτας, με εξαίρεση τους έχοντες εργασία και τους παρόδιους κτηματίες. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/25937-apagoreysh

***  Κουσελάς: "Ουδέποτε έδωσα εντολή να παγώσει έλεγχος σε βάρος οποιασδήποτε εταιρείας" :
Κουσελάς: "Ουδέποτε έδωσα εντολή να παγώσει έλεγχος σε βάρος οποιασδήποτε εταιρείας"
* Δήλωση - απάντηση σχετικά με τη διαβίβαση στη Βουλή δικογραφίας που αφορά σημαντικές καταγγελίες για τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Μεσσήνιου πολιτικού.  Ακολουθεί αναλυτικά το κέιμενο της δήλωσης:  "Ουδέποτε έδωσα εντολή να παγώσει έλεγχος σε βάρος οποιασδήποτε εταιρείας και κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι αναληθής και συκοφαντικός.  Όταν ανέλαβα καθήκοντα Υφυπουργού, την 6/9/2010 εκκρεμούσε ήδη στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θέμα ερμηνείας διάταξης νόμου και συγκεκριμένα εάν απαλλάσσονται σύμφωνα με τον κώδικα ΦΠΑ οι εξαγωγές πετρελαίου από Ελλάδα σε Τρίτη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω αγωγού, όπως δηλαδή ισχύει και απαλλάσσονται οι αντίστοιχες εξαγωγές πετρελαίου προς τρίτες χώρες, οι οποίες πραγματοποιούνται με αυτοκίνητα βυτία, τρένα ή πλοία. Η αμφισβήτηση είχε προκύψει επειδή όταν είχε ψηφιστεί ο κώδικας ΦΠΑ , το 2000, δεν είχε κατασκευαστεί αγωγός και ως εκ τούτου δεν υπήρχε στον Κώδικα καμία σχετική πρόβλεψη.  Το θέμα αφορούσε μια θυγατρική εταιρεία του ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., (οιονεί κρατική εταιρεία) και συγκεκριμένα την «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -ΣΚΟΠΙΑ ΒΑΡΔΑΞ Α.Ε., η οποία εκμεταλλεύεται τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκης- Σκοπίων, μέσω του οποίου εξάγεται αργό πετρέλαιο από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.» στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «ΟΚΤΑ Α. D.» στα Σκόπια της πΓΔΜ.  Η επικρατούσα άποψη των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου θεωρούσε ότι η μεταφορά-εξαγωγή πετρελαίου μέσω του αγωγού από Θεσσαλονίκη στα Σκόπια, που πραγματοποιούσε η άνω εταιρεία, απαλλασσόταν του ΦΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ.1 ε του Ν 2859/2000 (κώδικα ΦΠΑ), ο οποίος προέβλεπε ότι «απαλλάσσονται από το φόρο…. η παροχή υπηρεσιών στις οποίες περιλαμβάνονται οι μεταφορές και οι βοηθητικές εργασίες τους, εφ όσον οι υπηρεσίες αυτές συνδέονται με εξαγωγές αγαθών…», δεδομένου ότι οι υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία εκμετάλλευσης του αγωγού αφορούν μεταφορά αγαθών (πετρελαίου) που εξάγονται σε τρίτη χώρα.Υπήρχε όμως και η άποψη ότι εφαρμόζονται τα άρθρα του κώδικα ΦΠΑ περί παροχής υπηρεσιών εκμετάλλευσης ακινήτων, αφού ο αγωγός είναι ακίνητο.Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους- στο οποίο αποστείλαμε σχετικό ερώτημα με δική μου πρωτοβουλία , κατέληξε στην άποψη ότι « δεν ενδείκνυται η απάντηση επί του ερωτήματός» μας επειδή είχαν ήδη εκδοθεί καταλογιστικές πράξεις.Μετά ταύτα η αμφισβήτηση λύθηκε νομοθετικά με προσθήκη ερμηνευτικής διάταξης, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη των Υπηρεσιών του Υπουργείου, αλλά και το σχετικό πλαίσιο της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας και με τον Ν. 3943/31-3-2011 που αφορά αποκλειστικά θέματα του Υπουργείου Οικονομικών, προστέθηκε εδάφιο στο άρ. 24 παρ 1 περίπτωση ε, του κώδικα ΦΠΑ, από τότε που ίσχυσε, το οποίο προβλέπει ότι: «Ως μεταφορές για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου νοούνται και οι μεταφορές αγαθών μέσω αγωγών ή η παροχή πρόσβασης σε τέτοιους αγωγούς».Διευκρινίστηκε δηλαδή το αυτονόητο. Αυτονόητο το οποίο κάποιοι ελεγκτές περιέργως ηρνούντο να αντιληφθούν.Ενώ εκκρεμούσε για ψήφιση στη Βουλή ο άνω διευκρινιστικός νόμος, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης ζήτησε από το Υπουργείο να πληροφορηθεί την εξέλιξη του θέματος. Επιβεβαιώσαμε ότι πράγματι το θέμα ρυθμίζεται με σχετική διάταξη στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και δεν θα υπάρχει πλέον οποιαδήποτε αμφισβήτηση ότι οι εξαγωγές Πετρελαίου μέσω αγωγού απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ , όπως απαλλάσσονται οι εξαγωγές πετρελαίου με βυτία, τρένα και πλοία.Ούτε δώσαμε εντολή να μην προχωρήσει ο έλεγχος , ούτε υπήρχε λόγος να δώσουμε , αφού με τον σχετικό διευκρινιστικό νόμο, λυνόταν το θέμα οριστικά , δηλαδή από τότε που ίσχυε ο κώδικας ΦΠΑ.Ο καταγγέλλων, ο οποίος πραγματοποιούσε ήδη έλεγχο στη συγκεκριμένη εταιρεία εκμετάλλευσης του αγωγού , αν και γνώριζε το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στη Βουλή, αφού ο ίδιος παραθέτει το ψηφισθέν άρθρο στην έκθεση ελέγχου που συνέταξε, με αδιευκρίνιστη-περίεργη εμμονή, λίγες μέρες πριν την ψήφιση του νόμου, συνέταξε έκθεση ελέγχου και καταλόγισε ΦΠΑ για τις εξαγωγές πετρελαίου προς τα Σκόπια, επιχειρηματολογώντας μάλιστα ότι ακόμα και αν ψηφιστεί ο νόμος θα είναι αντισυνταγματικός .Αυτή είναι η πραγματικότητα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του". Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/kyvernisi/item/25941-kouselas-katagelies-apantisi
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/kyvernisi/item/25941-kouselas-katagelies-apantisi
 
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/25950-meiosi-ktel-triteknoi
*** ΑθΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :
~**  Έκανε το δυο στα δυο ο Μεσσηνιακός! :
Α.Ο.ΦΑΛΑΙΣΙΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ./  0-2  .-
Τη 2η νίκη πέτυχε ο Μεσσηνιακός για τα πλευ οφ ανόδου στη Γ εθνική μέσα στην Αρκαδία απέναντι στην ομάδα της Φαλαισίας. Στο '33 οι πράσινοι άνοιξαν το σκορ με τον Μπεγέτη και στο 43' μετά από ωραίο συνδυασμό με τον Αντ. Καλογερόπουλο ο Τσουλάκος βγήκε τετ-α-τετ και με ψηλοκρεμαστό σουτ πέτυχε το 0-2.
Είχε προηγηθεί λίγα λεπτά νωρίτερα κάθετο δοκάρι του Μπεγέτη.
Στο δεύτερο ημίχρονο οι Αρκάδες πίεσαν χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στο άλλο παιχνίδι ο Τροιζηνιακός κέρδισε μέσα στο Γύθειο τον Ολυμπιακό με 2-3 και έτσι το επόμενο ματς του Μεσσηνιακού με τον Τροιζηνιακό θα κρίνει πολλά για την υπόθεση άνοδος!
ΑΟ ΦΑΛΑΙΣΙΑΣ (Τάκης Καλόμαλος): Μπραϊμλάρι, Ηλιόπουλος, Παπαδόπουλος, Γιαννακούλιας, Παναγιωτόπουλος, Κοτσίρης, Μπουζιάνης, Ν. Λυμπερόπουλος, Δ. Λυμπερόπουλος
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ (Δημήτρης Τσάκωνας): Νιάρχος, Ι. Καλογερόπουλος, Δασκαλάκης, Κουρεντζής, Μπεγέτης, Κωνσταντόπουλος, Αργυρόπουλος, Αντ. Καλογερόπουλος, Αθανασόπουλος, Τσουλάκος, Χελάς.

***  Αρχές Ιουνίου η προκήρυξη της νέας Γ΄ Εθνικής, ενώ σήμερα φιλικό με την Σπερχογεία  :
 Πληροφορίες που έρχονται από το κέντρο των αποφάσεων του ελληνικού ποδοσφαίρου θέλουν την ΕΠΟ να έχει έτοιμη την προκήρυξη για τη νέα Γ΄ Εθνική, και να περιμένει την ολοκλήρωση των μπαράζ ανόδου προκειμένου να τη δημοσιοποιήσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προκύπτουν θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα στη Δ΄ Εθνική και μία εξ αυτών εστιάζεται στον υποχρεωτικό αριθμό των νεαρών ποδοσφαιριστών. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν ο αριθμός τους να μειωθεί ή ακόμη και να εκμηδενιστεί, αφού υπάρχουν κύκλοι οι οποίοι πιέζουν στο να πάψει να ισχύει το υποχρεωτικό μέτρο της χρησιμοποίησης νεαρών παικτών. Σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση της προκήρυξης θα παίξει η γενική συνέλευση της ΕΠΟ, στα μέσα Ιουνίου, η οποία θα δώσει και τις τελικές κατευθύνσεις σχετικά με το νέο πρωτάθλημα. Μετά την πραγματοποίησή της, θα γνωστοποιηθεί η προκήρυξη της νέας Γ΄ Εθνικής.
Για τη νέα κατηγορία θα προβλέπονται σίγουρα μια σειρά από κριτήρια συμμετοχής, προκειμένου να προβιβάζονται σε αυτή ομάδες με οργάνωση και δυνατότητες. Θα είναι υποχρεωτική η δημιουργία ακαδημιών, θα υπάρχουν ειδικές προϋποθέσεις για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, ενώ οι ομάδες θα πρέπει να έχουν φιλάθλους-μέλη. Βέβαια, τα παραπάνω δεν θα εφαρμοστούν τη σεζόν 2013-14, αλλά από την μεθεπόμενη περίοδο. Στόχος πάντως της ΕΠΟ είναι να γνωστοποιηθούν άμεσα οι αλλαγές, για να δοθεί ο χρόνος στα σωματεία να τις «αντιμετωπίσουν» και να είναι έτοιμα για τη μεθεπόμενη χρονιά.
Φιλικό και δοκιμές σήμερα με Σπερχογεία
Από κει και πέρα και ενώ όλα τα παραπάνω οφείλει να τα σκεφθεί και να τα αντιμετωπίσει η διοίκηση της Καλαμάτας, εφόσον επιθυμεί να τοποθετήσει την ομάδα στα μονοπάτια πρωταθλητισμού, στο αγωνιστικό μέρος η Μαύρη Θύελλα επιστρέφει σήμερα στο γήπεδο με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει φιλικό παιχνίδι κόντρα στη Σπερχογεία. Το ματς αρχίζει στις 5.00 μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο και το τεχνικό τιμ θα χρησιμοποιήσει όλους τους ετοιμοπόλεμους ποδοσφαιριστές, αλλά και 7 νεαρούς που έχει καλέσει για την αναμέτρηση. Ο λόγος για τους Βασιλόπουλο, Κουντάνη, Κακαλή (Αίαντα), Πουλάκο, Κουρούπη (Ολυμπιακό Καλ.), Κάλλα (Ανδρούσα), Ζαχαρόπουλο (Πανιώνιο), που βοηθούν από την πλευρά τους και στην προετοιμασία της ομάδας, μιας και ο αριθμός των παικτών έχει ελαχιστοποιηθεί μετά τις αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών, τον τραυματισμό Σκαρλάτου και τη στράτευση του Τσιμικλή.
Δύσκολα με Αχαρναϊκό ο Ψυχογιόπουλος
Πρέπει ν’ αναφέρουμε κλείνοντας ότι στο σημερινό φιλικό δεν θ’ αγωνιστεί ο Αντώνης Ψυχογιόπουλος, ο οποίος ταλαιπωρείται από τραυματισμό από το πρόσφατο παιχνίδι στον Ταύρο. Μάλιστα η συμμετοχή του 30χρονου κεντρικού αμυντικού στον αγώνα της 25ης αγωνιστικής με τον Αχαρναϊκό την προσεχή Κυριακή, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη. Του Νίκου Μπαλόπουλου .-

***  Σε εγρήγορση η διοίκηση της Μαύρης Θύελλας για έναρξη σχεδιασμού  :

ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
 ΦΙΛΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ  ΜΕ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ… ΔΟΚΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
 Του Νίκου Μπαλόπουλου
 Πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την επόμενη ημέρα, την παρουσία σε αυτή της διοίκησης του Γιώργου Ράλλη και το ενδεχόμενο ισχυροποίησής της, ωστόσο για την ώρα ο πρόεδρος του ΤΑΠ και οι συνεργάτες του κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους. Πιθανότατα θα κάνουν την επόμενή τους κίνηση, εξωτερικεύοντας τις σκέψεις τους, μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων της Καλαμάτας, κάτι που κρίνεται βεβαίως απόλυτα λογικό. Κίνηση που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επιβεβαιώσει τη διάθεση του Γιώργου Ράλλη και των συνεργατών του να συνεχίσουν να καθοδηγούν τη Μαύρη Θύελλα, έστω κι αν αυτή αγωνίζεται σε ερασιτεχνικά πλέον μονοπάτια, μιας και η νέα Γ΄ Εθνική θα είναι ξεκάθαρα ερασιτεχνική κατηγορία. Μάλιστα στο μυαλό του ο κ. Ράλλης έχει ήδη κάνει ένα πρώιμο πλάνο σχετικά με το σχεδιασμό και κυρίως τους στόχους που θα έχει η ομάδα, και το πλάνο αυτό περιλαμβάνει και ονόματα.
Βασικός στόχος του πλάνου θα είναι ο πρωταθλητισμός και θα περιλαμβάνει μέρος του κορμού της φετινής ομάδας, δηλαδή τους παίκτες που είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά (π.χ. οι Ψυχογιόπουλος, Τριανταφυλλόπουλος, Τσιμικλής, Πούτση, Ρήγας κ.ά), κάποιους ταλαντούχους αλλά και έμπειρους παίκτες από το νομό, καθώς επίσης και ένα μικρό αριθμό παικτών που θα προέρχονται από τη Β΄και τη Γ΄ Εθνική κατηγορία. Κάπως έτσι είναι σχεδιασμένο το πλάνο, που για την ώρα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο αλλά σταδιακά μεγαλώνει. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, θα υπάρξουν οι τελικές συζητήσεις με το τεχνικό επιτελείο, αλλά και με τους ποδοσφαιριστές τους οποίους θέλει να διατηρήσει στο ρόστερ η διοίκηση.
 Φιλικό σήμερα  με Σπερχογεία
Από κει και πέρα η επιστροφή από την Αθήνα περιελάμβανε το καθιερωμένο χαλάρωμα για τους παίκτες της Καλαμάτας, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα. Η συνάντηση είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς ο Παναγιώτης Τσιμικλής αποχαιρέτισε τους παίκτες του - σήμερα παρουσιάζεται σε μονάδα του Ελληνικού Στρατού στη Σπάρτη – που από την πλευρά τους του ευχήθηκαν καλή θητεία.
Το σημερινό πρόγραμμα είναι κενό, με τους παίκτες να έχουν ρεπό, ενώ η επιστροφή περιλαμβάνει φιλικό παιχνίδι αύριο στις 5.30 μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο με αντίπαλο τη Σπερχογεία. Ουσιαστικά θ’ ανοίξει το δρόμο της προετοιμασίας για το νέο εκτός έδρας ματς πρωταθλήματος, με αντίπαλο τον Αχαρναϊκό αυτή τη φορά στο Μενίδι, περιλαμβάνοντας πάντως και μια σειρά δοκιμών νεαρών και όχι μονάχα ποδοσφαιριστών.
Καλαμάτα: Φιλική νίκη 4-2 τον ΑΟ Σπερχογείας χθες στο Στάδιο
 Η Καλαμάτα επικράτησε με 4-2 του ΑΟ Σπερχογείας σε φιλικό ματς που διεξήχθη το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο Παραλίας.
Για την μεν Καλαμάτα το φιλικό εντασσόταν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κυριακάτικη εκτός έδρας συνάντηση με τον Αχαρναϊκό, το δε συγκρότημα της Σπερχογείας κάνει πρόγραμμα συντήρησης, μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής.
Με την Καλαμάτα αγωνίστηκαν και 8 υπό δοκιμήν ποδοσφαιριστές. Πρόκειται για τους Κυριάκο Πουλάκο, Δημήτρη  Κουρούπη (Ολυμπιακός Καλαμάτας), Νίκο Βασιλόπουλο, Βασίλη Κακαλή, Ηλία Κουντάνη (Αίαντας Καλαμάτας), Γιώργο Κάλλα (ΑΣ Ανδρούσας), Μιχάλη Ζαχαρόπουλο (Πανιώνιος) και Νίκο Νικολόπουλο (ΑΟ Βέργας), χωρίς κάποιος ν’ αφήσει καλές εντυπώσεις (το πρωτάθλημα της Α΄ Τοπικής έχει ολοκληρωθεί εδώ και 20 ημέρες).
Με τον ΑΟ Σπερχογείας αγωνίστηκαν 4 υπό δοκιμήν ποδοσφαιριστές. Αναφερόμαστε στους  Θανάση και Παναγιώτη Καρδάση (Αστέρας Μικρομάνης), Μπομπ Ντεμάρκου (ΠΑΟΚ) και Βασίλη Βεργόπουλο (αγωνίστηκε στον Πάμισο Μεσσήνης).
* Τα γκολ Τα γκολ της Καλαμάτας σημείωσαν οι Βαγγέλης Μπελεβέντης (26΄ και 38΄ με σουτ) και Κώστας Ηλιόπουλος (54΄ και 67΄ με σουτ), ενώ για τον ΑΟ Σπερχογείας σκόραραν οι Χρήστος Εμμανουήλ (63΄ με σουτ) και Γιώργος Δωδέκατος (71΄ με  μακρινό σουτ).
Δοκάρια για την Καλαμάτα είχαν οι Βασίλης Κουρέας (24΄ σε σουτ) και Χρήστος Ρήγας (73΄ με σουτ, απέκρουσε πάντως την μπάλα ο Παναγιώτης Γιακουμής), ενώ για την ομάδα της Σπερχογείας ο Χρήστος Εμμανουήλ (58΄ σε σουτ).
Χρέη διαιτητή εκτέλεσε ο Δημήτρης Πατικόπουλος.
~ ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Νίκος Κακαλέτρης, Τάκης Σακελλαρόπουλος): Κωνσταντακόπουλος (33΄ Κοψαχείλης), Τρίψας, Κουρέας, Τσόπελας, Μπιζίμης, Σαραντόπουλος, Γεωργιόπουλος, Κάλλας, Μπελεβέντης, Πουλάκος, Ν. Βασιλόπουλος (αρχική ενδεκάδα), Κολοβούρης, Πούτσι, Κουντάνης, Ρήγας, Τριανταφυλλάκης, Ηλιόπουλος, Ζαχαρόπουλος, Κακαλής, Κουρούπης, Νικολόπουλος.
~ ΑΟ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ (Τάσος Χατζηαγγελής): Καλλιντέρης, Κουμούτσος, Ευθ. Δωδέκατος, Αθ. Κλουβάτος, Καράμπελας, Μούστος, Ι. Γιακουμής, Β. Βασιλόπουλος, Γ. Δωδέκατος, Ν. Εμμανουήλ, Μπούνας (αρχική ενδεκάδα), Π. Γιακουμής, Αθ. και Π. Καρδάσης, Χρ. Εμμανουήλ, Ντεμάρκου, Μπώκος, Καραχάλιος, Βεργόπουλος.
  
 *** Οριστική συμφωνία με Γκουίν, την Παρασκευή στην Αθήνα , με  τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ :
Αθήνα  ,  Προτού παίξει τον τρίτο μικρό τελικό με την Φέρο Ζαπορόζιε στο ουκρανικό πρωτάθλημα, ο Αρ Τι Γκουίν, οριστικοποίησε την συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό και την Παρασκευή (17/5) αναμένεται στην Αθήνα για να υπογράψει συμβόλαιο και να ενσωματωθεί στην προετοιμασία της ομάδας εν όψει των ελληνικών πλέι οφ. Η ολοκλήρωση της μεταγραφής αποκαλύφθηκε από τους Λιθουανούς και στην ουσία επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Φέρο δεσμεύτηκε να αποδεσμεύσει τον Αμερικανό, μετά τον αγώνα της Πέμπτη, κάτι που σημαίνει ότι ο Γκουίν θα μπει το πρωί της Παρασκευής στο αεροπλάνο με προορισμό την Ελλάδα για να υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν. Με την απόκτηση του Γκουίν οι «πράσινοι» ολοκληρώνουν τις διορθωτικές κινήσεις τους και με την ενσωματωσή του στην ομάδα θα ξεκινήσει η «δουλειά» για τους τελικούς.
Ο Πεδουλάκης έψαχνε έναν παίκτη για τη θέση «4» που θα έχει τα χαρακτηριστικά του Αντώνη Φώτση, δηλαδή αξιόπιστο περιφερειακό σουτ, αθλητικά προσόντα, ώστε να καλύψει το συγκεκριμένο κενό.   Άλλωστε τόσο ο Γκιστ όσο και ο Τσαρτσαρής δεν διαθέτουν αξιόπιστο σουτ από τα 6,75μ. κι αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού από τη θέση «4».-  * Ο έμπειρος άσος αγωνίστηκε στην Ουκρανία με την Ferro-Zntuμ είναι 31 ετών, έχει ύψος 2,08 μέτρα και θυμίζει κάτι από Αντώνη Φώτση, καθώς διαθέτει εξαιρετικό σουτ.
 
*** Για την Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ σε εξ αναβολής αγώνα κανονικής περιόδου :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ  81-70 .- ^

AΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2013:
 ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/29-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/30-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 .-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/31-2013.html, Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/22-2013.html , Υγεία γιά όλους μας , Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 , ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ .-
 
**ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 :

 * http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Απριλίου 2013 .-
*
http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html , Το αγιάζι της ενημερωσης Τρίτη 02 Απριλίου 2013.-
*
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας 02Απριλίου 2013 .-
*
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Απριλίου 2013 .-                                                                                    *  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/04-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ - Θέματα υγείας Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-                                          http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/to-04-2013.html, To αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-                                                             
~
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/04-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ - Θέματα υγείας Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Απριλίου 2013.-
~
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html?spref=fb , Γ΄ Χαιρετισμοί Παρασκευή 05 Απριλίου 2013 στην Ι.Μ. Παναγία Μαλεβή Αγίου Πέτρου Αρκαδίας .-
~
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/04/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Απριλίου 2013 .-
~
http://snsarfara.blogspot.gr/2013/04/07-2013.html , Το Κυριακάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 07 Απριλίου 2013 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 08 Απριλίου 2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Η Εφημερίδα της Δευτέρας 08 Απριλίου 2013
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Αναδημοσίευση Δευτέρα 08 Απριλίου 2013 ΕΝ ΟΥΡΑΝΕΙΣ .- http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/09-2013.html  ,
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης από την εφημερίδα μας Τρίτη 09 Απριλίου 2013 .-              http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html ,
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 .-
~* http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html , Υγεία γιά όλους μας -Θέματα Υγείας Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 , ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!!
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/11-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/12-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 12 Απριλίου 2013 Δ΄ Χαιρετισμοί στον Μυστρά Λακωνίας.-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/13-2013.html , Αρωμα ενημέρωσης στο αγιάζι του Σαββάτου 13Απριλίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/04/13-14.html , Άρωμα ενημέρωσης Σαββατοκύριακου 13 και 14 Απριλίου 2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/04/15-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 15 Απριλίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/15-2013.html , Ελεύθερες θέσεις -απόψεις -απόψεις Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/16-2013.html, Το αγιάζι της ενημέρωσης στην εφημερίδα 16 Απριλίου 2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/17-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 .-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/18-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/18-2013.html , ΜΙΚΡΑ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Πέμπτη 18 Απριλίου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/04/19-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/19-2013.html , ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013.html  , Αυτό το Σαββατοκύριακο 20 καί 21 Απριλίου 2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί 21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.- : `
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/04/24-2013.html  , Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 Το αγιάζι της εφημερίδας μας .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/04/25-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/26-2013.html  , ΑΘΩΝΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ - ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/04/27-2013.html  , ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ : Σάββατο 27 Απριλίου 2013 .-
 ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/3-27-2013.html , ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ 3 Σάββατο 27 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/27-2013.html , Σάββατο το αγιάζι της ενημέρωσης 27 Απριλίου 2013 ,-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/27-04-2013.html , ΟΙ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ :
Σάββατο 27-04-2013 .-

~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Απριλίου 2013, Κυριακή των Βαϊων.
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/29-04-2013.html, Μ. Δευτέρα στο αγιάζι της ενημέρωσης 29-04-2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/30-2013.html ,Μ. ΤΡΊΤΗ 30 Απριλίου 2013 το αγιάζι της ενημέρωσης.-

ANAΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2013 :
~*  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 01 ΜΑΪΟΣ 2013 .-
~* http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/1-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Μ. Τετάρτη 1η Μάη 2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/05/m-02-2013.html , M. ΠΕΜΠΤΗ το αγιάζιθ της ενημέρωσης 02- Μαϊου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/03-2013.html ,  ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στο αγιάζι της ενημέρωσης 03- Μαϊου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/05/04-2013.html  , ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 04 ΜΑΪΟΥ 2013 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/05-2013.html , ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ στο αγιάζι της ενημέρωσης 05 ΜΑΪΟΥ 2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/06-2013.html, Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 06 Μαΐου 2013 .-
~
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/05/07-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07-Μαΐου 2013.-
~
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/05/08-2013.html, Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Μαΐου 2013.-
~* http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/09-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Μαϊου 2013 .-
~* http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/05/10-2013.html , , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 10 -Μαΐου 2013.-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/11-2013.html , Το αγιάζι του Σαββάτου στην ενημέρωση 11 Μαΐου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/05/11-2013.html , ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ γιά την Υγεία του Στόματος Σάββατο 11 Μαΐου 2013
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/12-2013.html , Το αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 12 Μαΐου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/05/13-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Μαΐου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/05/14-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 14 Μαΐου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/15-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 .-
 ~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/15-2013.html, ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Ιατρικά Θέματα Τετάρτη 15 Μαΐου 2013.-
~ ~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/16-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 16 Μαΐου 2013.
~

 
** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
~ * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.- 
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013

*** ΑΠΟ  ΤΑ   ΔΙΚΑ  ΜΑΣ  ΒΙΝΤΕΟ :
~** Ι.Μ. ΣΙΜΩΝΟΣ  ΠΕΤΡΑΣ  ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑ  ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ:       Το  επταώροφο μοναστήρι στο περιβόλι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ .  
  Τηλέφωνο: 23770 71085
Φαξ: 23770 71395  and  23750-94098 .-
e-mail: 
info@mountathosinfos.gr ,  


 ~ http://www.youtube.com/watch?v=ZRo8L75T84I&feature=player_embedded
 
~** Cats to house: http://youtu.be/mL2u9zvC7Hs ,
 
~** CAT AND CATS: http://youtu.be/VWSKdm8bQV0 ,
  
~***** Γάτες  καί γατάκια : http://youtu.be/Rw535QjV1vQ ,
    
**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου