ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

 Εφημερίδα Αρφαρα , Τα  Νέα μας .
Πέμπτη 17 Μαΐου  2018 .
~





~   17 Μαΐου: Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου
~ Την ημέρα της Αναλήψεως του Κυρίου τιμά σήμερα, 17 Μαΐου, η Εκκλησία μας
* «Ο Κύριος ανελήφθη εις ουρανούς, ίνα πέμψη τον Παράκλητον τω κόσμω, οι ουρανοί ητοίμασαν τον θρόνον αυτού, νεφέλαι την επίβασιν αυτού, Άγγελοι θαυμάζουσιν, άνθρωπον ορώντες υπεράνω αυτών, ο Πατήρ εκδέχεται, ον εν κόλποις έχει συναιδιον, Το Πνεύμα το άγιον κελεύει πάσι τοις Αγγέλοις αυτού, Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών, Πάντα τα έθνη κροτήσατε χείρας. ότι ανέβη Χριστός, όπου ην το πρότερον».
Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μετά την λαμπροφόρο Ανάστασή Του από τους νεκρούς, δεν εγκατέλειψε αμέσως τον κόσμο, αλλά συνέχισε για σαράντα ημέρες να εμφανίζεται στους μαθητές Του (Πράξ.1,3). Αυτές οι μεταναστάσιμες εμφανίσεις Του προς αυτούς είχαν πολύ μεγάλη σημασία. Έπρεπε οι πρώην δύσπιστοι και φοβισμένοι μαθητές να βιώσουν το γεγονός της Αναστάσεως του Διδασκάλου τους και να αποβάλλουν κάθε δισταγμό και ψήγμα απιστίας για Εκείνον.
Την τεσσαρακοστή λοιπόν ημέρα, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, ο Κύριος τους μαθητές του «εξήγαγε έξω έως τη Βηθανία», στο όρος των Έλαιών όπου συνήθως προσηύχετο. «Και αφού σήκωσε τα χέρια του, τους ευλόγησε». (Λουκά 24,50) και «ευλογώντας τους, εχωρίσθηκε απ’ αυτούς και εφέρετο πρός τα πάνω, στον ουρανό» μέχρι που τον έχασαν από τα μάτια τους. Και μετά αφού Τον προσκύνησαν επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ με χαρά μεγάλη και έμεναν συνεχώς στο ναό υμνολογώντας και δοξολογώντας το Θεό.
Ο ευαγγελιστής Μάρκος, περιγράφοντας πιο λακωνικά το θαυμαστό και συνάμα συγκινητικό γεγονός, αναφέρει πως μετά από την ρητή αποστολή των μαθητών σε ολόκληρο τον κόσμο κηρύττοντας και βαπτίζοντας τα έθνη, «ανελήφθη εις τον ουρανόν και εκάθισεν εκ δεξιών του Θεού. Εκείνοι δε εξελθόντες εκήρυξαν πανταχού, του Κυρίου συνεργούντος και τον λόγον βεβαιούντος δια των επακολουθούντων σημείων» (Μαρκ.16,19-20).
Αυτή η ευλογία είναι πια η αρχή της Πεντηκοστής. Ο Κύριος ανέρχεται για να μας στείλει το παράκλητο Πνεύμα, όπως λέγει το τροπάριο της εορτής: «Ανυψώθηκες στη δόξα, Χριστέ Θεέ μας, αφού χαροποίησες τους μαθητές σου με την επαγγελία του Αγίου Πνεύματος και βεβαιώθηκαν από την ευλογία σου».
Η Ανάληψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αποτελεί αναμφίβολα το θριαμβευτικό πέρας της επί γης παρουσίας Του και του απολυτρωτικού έργου Του. «Ανελήφθη εν δόξη» για να επιβεβαιώσει την θεία ιδιότητά Του στους παριστάμενους μαθητές Του. Για να τους στηρίξει περισσότερο στον τιτάνιο πραγματικά αγώνα, που Εκείνος τους ανάθεσε, δηλαδή τη συνέχιση του σωτηριώδους έργου Του για το ανθρώπινο γένος.
Ο Κύριος Ιησούς Χριστός ανήλθε στους ουρανούς, αλλά δεν εγκατέλειψε το ανθρώπινο γένος, για το οποίο έχυσε το τίμιο Αίμα Του. Μπορεί να κάθισε στα δεξιά του Θεού στους ένδοξους ουρανούς, όμως η παρουσία Του εκτείνεται ως τη γη και ως τα έσχατα της δημιουργίας. Άφησε στη γη την Εκκλησία Του, η οποία είναι το ίδιο το αναστημένο, αφθαρτοποιημένο και θεωμένο σώμα Του, για να είναι το μέσον της σωτηρίας όλων των ανθρωπίνων προσώπων, που θέλουν να σωθούν. Νοητή ψυχή του σώματός Του είναι ο Θεός Παράκλητος, «το Πνεύμα της αλήθείας» (Ιωάν. 15,26), ο Οποίος επεδήμησε κατά την αγία ημέρα της Πεντηκοστής σε αυτό, για να παραμείνει ως τη συντέλεια του κόσμου.
Η σωτηρία συντελείται με την οργανική συσσωμάτωση των πιστών στο θεανδρικό Σώμα του Χριστού. Αυτό εννοούσε, όταν υποσχόταν στους μαθητές Του: «ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ.28,20).
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’.
Ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών, χαροποιήσας τους Μαθητάς, τη επαγγελία του αγίου Πνεύματος, βεβαιωθέντων αυτών διά της ευλογίας, ότι συ ει ο Υιός του Θεού, ο λυτρωτής του κόσμου.

~
***  153 χρόνια κάθειρξη σε Σύρο για μεταφορά μεταναστών 
Ακριβά πλήρωσε ένας Σύρος την απόφασή του να κυβερνήσει κλεμμένο σκάφος, το οποίο θα μετέφερε παράνομα 28 συμπατριώτες του από την Ελλάδα στην Ιταλία. Μπορεί χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας να αθωώθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αλλά καταδικάστηκε για τη διακίνηση των μεταναστών σε κάθειρξη 150 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρηματικό πρόστιμο 2.900.000 ευρώ.
Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε 153 χρόνια κάθειρξη και το ίδιο χρηματικό πρόστιμο, ενώ κατηγορούμενος τότε ήταν και επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης μεγάλου σάιτ ευρέσεως εργασίας, ιδιοκτήτης του σκάφους. Ο επιχειρηματίας είχε μπλέξει στην ιστορία εν αγνοία του, καθώς λόγω απουσίας του δεν είχε αντιληφθεί εγκαίρως την κλοπή του. Στο δικαστήριο εκείνο ο επιχειρηματίας ομόφωνα αθωώθηκε από το δικαστήριο για εμπλοκή του στην υπόθεση.
  Με ταχύπλοο
Σύμφωνα με την κατάθεση λιμενικού από το Γύθειο, ανήμερα τις 28ης Οκτωβρίου το 2014  στη Βάθεια Λακωνίας, κοντά στον όρμο Πόρτο Κάγιο, βρέθηκαν 28 μετανάστες από τη Συρία και κοντά στην ακτή προσαραγμένο ένα φουσκωτό ταχύπλοο. Ανάμεσά τους ήταν και ο Σύρος που καταδικάσθηκε ως κυβερνήτης του σκάφους και στο κινητό του τηλέφωνο βρήκαν φωτογραφίες με τον ίδιο να είναι στο τιμόνι του σκάφους και στη θέση του κυβερνήτη. Επίσης, βρήκαν να έχει σκαρίφημα χάρτη ιταλικών και ελληνικών ακτών, ενώ ο ίδιος διαμένει αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, καθώς και φωτογραφίες από την οθόνη πλοήγησης του σκάφους. Ως κυβερνήτη του σκάφους τον υπέδειξαν και ορισμένοι από τους μεταφερόμενους μετανάστες, ενώ κάποιοι άλλοι το αρνήθηκαν. Παράλληλα, βρέθηκαν μηνύματα σε σελίδα του στο διαδίκτυο, όπου μιλούσε με ομοεθνή του για «άλλα 10 άτομα που θα συμμετείχαν στο ταξίδι».  Ο λιμενικός επίσης κατέθεσε ότι από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, βρέθηκε ότι και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Σύρος συνομιλούσε με Έλληνα από τον Κορυδαλλό, ο οποίος του έδινε οδηγίες. Μάλιστα, αυτόν ενημέρωσε ο Σύρος κυβερνήτης, όταν έπαθε βλάβη η μία από τις δύο μηχανές του σκάφους και προσάραξαν.
  Για την Ιταλία
Όπως περιέγραψε ο λιμενικός, από την έρευνα προέκυψε ότι το σκάφος είχε ξεκινήσει από ερημική παραλία της Αττικής, απ’ όπου είχε παραλάβει τους μετανάστες και προορισμός τους ήταν η Σικελία της Ιταλίας.
Το σκάφος ήταν χωρητικότητας 10 ατόμων, ενώ διέθετε μόνο 7 σωσίβια. Ο λιμενικός επισήμανε ότι εκείνη την ημέρα επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Από την προανάκριση προέκυψε ότι κάθε μετανάστης θα κατέβαλε το ποσό των 3.500 ευρώ, μέρος των οποίων ήταν αμοιβή και του κατηγορούμενου Σύρου.
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος Σύρος αρνήθηκε ότι είναι ο μεταφορέας και υποστήριξε ότι ο πραγματικός διακινητής, όταν προσάραξε το σκάφος έφυγε με jet ski. Ισχυρίσθηκε ότι το κινητό του το είχε πάρει άλλος και έκανε κλήσεις, ενώ φωτογραφίες στη θέση του κυβερνήτη είχαν βγάλει όλοι. Τέλος, είπε ότι έδωσε λεφτά σε άγνωστο άτομο, σε καφενείο στην Αχαρνών στην Αθήνα, για να τον βοηθήσει να φύγει για Ιταλία και ότι ήταν κι αυτός ένας από τους μεταφερόμενους. Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Στο Δήμο Καλαμάτας οριστικά τα 49 στρέμματα στη Δυτική Παραλία  
Στην Αθήνα βρέθηκε, για πολλοστή φορά, τις προηγούμενες ημέρες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας,  για την πραγματοποίηση προγραμματισμένης συνάντησης με το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αθανάσιο Δημάκη, σχετικά με την παραχώρηση, κατά χρήση, στο Δήμο Καλαμάτας έκτασης 49 στρεμμάτων στη Δυτική Παραλία.
Σε δηλώσεις του, προχθές, ο κ. Νίκας, στο περιθώριο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, σημείωσε ότι για δέκα και πλέον χρόνια "ανοίγει και κλείνει" υπουργικά γραφεία με σκοπό την ευδοκίμηση του αιτήματος. Πρόσθεσε, δε, ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι πλήρως ενημερωμένη για το θέμα, και, σύμφωνα με όσα εισπράττει ο Δήμαρχος, πολύ σύντομα το αίτημα θα έχει ευτυχή κατάληξη για το δήμο Καλαμάτας.
 Μάλιστα, για το επίμαχο θέμα βρέθηκε, και χθες, στην Αθήνα, όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη. Όπως σχολίασε, "μετά και τη συνάντηση αυτή θεωρώ ότι το θέμα θα ολοκληρωθεί υπέρ του Δήμου". Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας "κέρδισε" το στοίχημα, αφού δόθηκε οριστική λύση στο θέμα.
Έτσι, κατά τον πλέον επίσημο τρόπο, ο συγκεκριμένος χώρος περνά κατά χρήση στο Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ελεύθερος χώρος για πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις από το Δήμο, για τους κατοίκους αλλά και τους φιλοξενούμενους της πόλης.
Γι' αυτό το σκοπό, αμέσως μετά τις 25 Μαΐου θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, αναφορικά με την παραχώρηση του χώρου στο Δήμο κατά χρήση και, μάλιστα, δωρεάν. Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Επικρατείας έκανε και τις ανάγκες συνεννοήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών.
Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Θερμά ευχαριστώ τον Υπουργό Επικρατείας και συμπατριώτη μας κ. Βερναρδάκη, γιατί έδωσε οριστική λύση σε ένα κρίσιμο ζήτημα για την πόλη της Καλαμάτας, για το οποίο αγωνίσθηκα πάνω από μία δεκαετία και για την προώθησή του έχω ανέβει δεκάδες φορές στην Αθήνα.
Οι κάτοικοι της Δυτικής Παραλίας, αλλά και όλης της Καλαμάτας, όπως και οι επισκέπτες μπορούν πλέον να έχουν ένα χώρο, που με την κατάλληλη διαμόρφωση από το Δήμο Καλαμάτας θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ο Υπουργός Επικρατείας, ευτυχώς, έλυσε το γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας».
Πέραν αυτού, ο Δήμαρχος συναντήθηκε στις 13.00 με τον Ευάγγελο Καπετάνιο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων και του έκανε πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Καλαμάτας, όσον αφορά στον τομέα αυτόν.
 Ο Π. Νίκας του επανέλαβε ότι ο Δήμος Καλαμάτας τάσσεται υπέρ της κεντρικής διαχείρισης και η τοπική διαχείριση απορριμμάτων θα σταματήσει αμέσως με το ξεκίνημα της κεντρικής.
Ο Δήμαρχος παρακάλεσε για τη συμβολή του Γενικού Γραμματέα στη χρηματοδότηση του Δήμου Καλαμάτας, με στόχο τη βελτίωση του εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων (κάδοι για οργανικά, μηχανολογικός εξοπλισμός, απορριμματοφόρα). Όλα τα αιτήματα είναι συμβατά με τον ΠΕΣΔΑ. Επίσης, τον ευχαρίστησε για την καλή συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Φοιτητικές εκλογές στην Καλαμάτα- «Σάρωσε» η ΠΑΣΠ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
 
 
Και στις Σχολές του ΑΕΙ και ΤΕΙ της πόλης στήθηκαν κάλπες για τις φοιτητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σε όλη Ελλάδα.
Στην Καλαμάτα οι παρατάξεις που διεκδίκησαν τις ψήφους των φοιτητών ήταν η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ και η ΠΚΣ, ενώ για ακόμα μια φορά σημειώθηκε αποχή των φοιτητών στο εκλογικό τους δικαίωμα.

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ειδικότερα στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών οι κάλπες άνοιξαν με καθυστέρηση, με τα τρία ψηφοδέλτια να είναι των ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΠΚΣ και να διεκδικούν συνολικά 7 έδρες.

Και στο Τμήμα Φιλολογία οι κάλπες άνοιξαν με καθυστέρηση με τις τρεις υποψήφιες παρατάξεις να δίνουν το πάρων, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που στο συγκεκριμένο Τμήμα συμμετέχουν στις εκλογές και οι 3 παρατάξεις που και σε αυτό διεκδικούν 7 έδρες.

Στο ΤΕΙ Πελοποννήσου είχαν στηθεί 3 κάλπες, ειδικότερα η πρώτη, για τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας όπου υπήρχαν 3 υποψήφιες παρατάξεις η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ και η ΠΚΣ.

Οι ίδιες υποψηφιότητες υπήρχαν και στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής όπου οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί.

Τέλος στο Τμήμα Λογοθεραπείας υπήρξε ένα μόνο ψηφοδέλτιο, αυτό της ΠΑΣΠ με την εκλογική διαδικασία να κρατά μόνο μερικές ώρες, αφού το Τμήμα ήταν να καταργηθεί, κάτι που άλλαξε πέρυσι και έτσι φέτος μετά από χρόνια δέχθηκε ξανά φοιτητές.

Τα αποτελέσματα
Η καταμέτρηση των ψήφων και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το βράδυ.
Αναλυτικά τα ανεπίσημα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου:
Τμήμα Φιλολογίας: Ψήφισαν 101

ΠΑΣΠ: 5 έδρες
ΔΑΠ: 1 έδρα
ΠΚΣ: 1 έδρα
 Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών: Ψήφισαν 170
ΠΑΣΠ: 4 έδρες
ΔΑΠ: 3 έδρες
 ΤΕΙ Πελοποννήσου:
Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας: Ψήφισαν 290

ΠΑΣΠ: 5 έδρες
ΔΑΠ: 1 έδρα
ΠΚΣ: 1 έδρα
 Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής: Ψήφισαν 261
ΠΑΣΠ: 5 έδρες
ΔΑΠ: 1 έδρα
ΠΚΣ: 1 έδρα
 Τμήμα Λογοθεραπείας: Ψήφισαν 30
ΠΑΣΠ: 7 έδρες (ήταν η μοναδική υποψηφιότητα)
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Βλέπει το δέντρο…χάνει το δάσος ο Παναγιώτης Νίκας για το ζήτημα των κρουαζιερόπλοιων
 
Στην ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου στη Μεσσηνία ώστε να υπάρξει και αύξηση στον αριθμό άφιξης των κρουαζιερόπλοιων, αναφέρθηκε, χθες, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές Μαΐου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας συναντήθηκε με τρία ηγετικά στελέχη της Celestyal Cruises, στον Πειραιά, με αντικείμενο την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι η Καλαμάτα είναι ελκυστική και οι επισκέπτες χαίρονται την πόλη και τις ομορφιές της, χωρίς να έχουν διατυπώσει κάποιο παράπονο.
 Από την περίοδο 2019/2020, η εταιρεία θα δρομολογήσει πλοία στο λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ για το 2018 έχει δώσει απόλυτη προτεραιότητα στο Αιγαίο. Τονίσθηκε, επίσης, ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων από την Ιταλία, καθώς η Καλαμάτα βρίσκεται στην πορεία τους και μπορεί να είναι ενδιάμεσος σταθμός.
Επανερχόμενος στο ίδιο θέμα, χθες, ο κ. Νίκας, επεσήμανε ότι οι τουρίστες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη της Καλαμάτα. Η ζωή τους, όμως, γίνεται δυσκολότερη όταν θελήσουν να επισκεφθούν γειτονικές περιοχές, όπως η Αρχαία Μεσσήνη, η Κορώνη και η Καρδαμύλη. Το κακό οδικό δίκτυο είναι αποτρεπτικό για τέτοιου είδους ταξίδια, αφού η χρονική τους διάρκεια είναι σημαντική.
Αυτό που ζήτησε ο Δήμαρχος είναι να υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό οδικό δίκτυο, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη και η πρόσβαση των τουριστών σε διάφορα τουριστικά μέρη του Νομού.
Βέβαια, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες θα πρέπει να θεωρείται…ουτοπικό να διατεθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις στους δρόμους της Μεσσηνίας. Εκείνο, όμως, που φαίνεται εφικτό είναι μια πολύ καλή συντήρηση του υπάρχοντος οδικού δικτύου, με μικρές διαπλατύνσεις των δρόμων, όπου αυτό είναι δυνατό.
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν λείπουν μόνο οι οδικές υποδομές. Μια εξήγηση που προκύπτει από μια σειρά ερευνών είναι και οι βασικές ελλείψεις σε υποδομές που υπάρχουν σο λιμάνι της Καλαμάτας. Πρακτικά δεν αποτελεί ελκυστικό home port για κρουαζιερόπλοια
Μάλιστα, η υστέρηση υποδομών δεν αφορά μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αλλά και μια σειρά  κριτήρια που πρέπει να πληροί για να μπορεί να είναι ελκυστικό home port και τα οποία περιλαμβάνουν από το βάθος του λιμανιού και το μήκος του προβλήτα μέχρι την πολιτική σταθερότητα και το ύψος των λιμενικών τελών. Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Σεισμική δόνηση «ταρακούνησε» την Καλαμάτα
 
Σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 1:30 τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το μέγεθος του σεισμούς ήταν 4.6 Ρίχτερ με επίκεντρο του σεισμού βόρεια της Νεάπολης Λακωνίας, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν τα 5 χλμ

*** Προσλήψεις για 2+1 ειδικότητες στην «Καρέλιας»
 
Η καπνοβιομηχανία «Καρέλιας» επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο των προσλήψεων. Με δήλωσή του στο workenter, ο Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού της εταιρείας κ. Γεώργιος Πικραμένος επισημαίνει ότι ‘’σε πρώτη φάση, η «Καρέλιας» θα προσλάβει τεχνικούς-μηχανολόγους μηχανικούς και ηλεκτρολόγους μηχανικούς. Σε δεύτερη φάση, η καπνοβιομηχανία θα επιλέξει εργατικό δυναμικό.’’
Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να αποστείλουν βιογραφικό μαζί με πρόσφατη φωτογραφία τους, έως τις 27 Μαΐου στην διεύθυνση: hr@karelia.gr (υπόψη Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού με Ref. Code: TECN2018 (μέσα στο subject).

***  Προχωρά το έργο του δυτικού ποδηλατόδρομου
 
Για την κατασκευή του δυτικού ποδηλατόδρομου, ο οποίος μέσω των οδών Νέδοντος και Σαλαμίνος θα φτάνει μέχρι τη μαρίνα και το λιμάνι Καλαμάτας, έπεσε, προχθές, η τελευταία στρώση τσιμέντου στην οδό Σαλαμίνος. Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις της Δημοτικής Αρχής το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου 2018.
Ως γνωστό η σύμβαση με τον εργολάβο του έργου υπογράφηκε στις 11 Απριλίου και ανάδοχος κατόπιν διαγωνισμού ήταν η κοινοπραξία Ολύμπιος ΑΤΕ – Τοπιοδομή ΕΠΕ, με μέση έκπτωση 58,32% επί προϋπολογισμού 1.170.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Ο ανάδοχος έχει προθεσμία 8 μηνών για την αποπεράτωση του έργου.
Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση προέρχεται από δάνειο που εξασφάλισε ο Δήμος Καλαμάτας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  Μελέτη
Η μελέτη προβλέπει ανάπλαση, με την παράλληλη κατασκευή νέου ποδηλατοδρόμου επί της ήδη μερικώς διαμορφωμένης ανατολικής ζώνης του ποταμού Νέδοντα.
Η ανάπλαση θα αναβαθμίσει έναν υπάρχοντα ζωτικό χώρο πρασίνου που αγκαλιάζει δυτικά τον οικιστικό ιστό της πόλης, καθώς εκτείνεται καθ' όλο το μήκος της Καλαμάτας από βορρά προς νότο.
Σκοπός της παρέμβασης είναι να προσφέρει τη δυνατότητα περιπάτου μέσα από ένα ευχάριστο, δροσερό, πράσινο περιβάλλον στο κέντρο της πόλης και να προστεθεί ως εναλλακτική δυνατότητα στο χώρο που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για περίπατο, εκείνον της οδού Ναυαρίνου.
Επιπροσθέτως, με τη δημιουργία του ποδηλατοδρόμου, που θα αποτελέσει ένα βασικό άξονα, θα ενισχυθεί το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη και θα συνδεθούν τα τμήματα και οι λειτουργίες της Καλαμάτας μέσα από τους βασικούς άξονες, με τον υπάρχοντα ποδηλατόδρομο.
Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί ένας πρόσθετος πόλος έλξης αθλητικών δραστηριοτήτων με τένις, μπάσκετ, πινγκ-πονγκ, παιδικές χαρές και λοιπά.
Ειδικότερα, προβλέπεται η κατασκευή ενός πεζοδρόμου – μονοπατιού, ο οποίος θα διέρχεται εντός του χώρου πρασίνου, θα έχει ως αρχή το σημείο αφετηρίας του ήδη κατασκευασθέντος παλιού ποδηλατοδρόμου (γέφυρα πλησίον Astron Electric) και ακολουθώντας πορεία παράλληλη με το νέο ποδηλατόδρομο και την όχθη του ποταμού Νέδοντα, θα τερματίζει στις εκβολές του. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μία διαδρομή για βάδισμα και τζόγκινγκ μήκους 2 χιλιομέτρων περίπου και πλάτους 1,90 μ. μέσα από κατάφυτη περιοχή.
Επίσης, θα διαμορφωθεί το υφιστάμενο ημιτελές πεζοδρόμιο που παρεμβάλλεται μεταξύ του δρόμου και του υφισταμένου παλιού ποδηλατοδρόμου και θα γίνει διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ θα εγκατασταθεί και ο αναγκαίος ηλεκτροφωτισμός από την οδό Ξενοφώντος μέχρι την οδό Μακεδονίας.
Ακόμη, θα γίνουν εργασίες αναβάθμισης του πρασίνου, από την οδό Ξενοφώντος μέχρι τη μαρίνα Καλαμάτας, με εγκατάσταση αυτοματοποιημένου συστήματος άρδευσης, συμπληρωματικές φυτεύσεις και χλοοτάπητα.
Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, επέκταση του υπάρχοντος κεντρικού ποδηλατοδρόμου στην περιοχή του Νέδοντα και της μαρίνας. Πρόκειται για ένα νέο ποδηλατόδρομο μήκους 2.780 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων, που αξιοποιεί το τμήμα του κατασκευασθέντος παλαιού ποδηλατοδρόμου κατά μήκος της οδού Νέδοντος και συνδέεται στο κέντρο της πόλης και στην Παραλία με τον υπάρχοντα κεντρικό ποδηλατόδρομο, αφού διασχίσει την περιοχή της μαρίνας. Α.Π.

*** Ξεκινά αύριο η 7η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμάτας
 
Μ' ένα όμορφο video, η 7η Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Καλαμάτας προσκαλεί το κοινό να την επισκεφθεί για να θαυμάσει και να αγοράσει ανθόφυτα, θάμνους και δένδρα, αλλά και εργαλεία και εφόδια, να λάβει πληροφορίες από ειδικούς για τη φροντίδα του κήπου, να συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα, να παρακολουθήσει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να χαρεί στιγμές ξεγνοιασιάς στο θαυμάσιο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί από την αύριο 18 Μαΐου 2018 μέχρι τη Δευτέρα 28 του μήνα στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, μ' ελεύθερη είσοδο.
Μεταξύ άλλων, από το ΤΕΙ Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο ανθοδετικής, ενώ επί διήμερο οι εκπαιδευόμενοι του Σεμιναρίου Ανθοδετικής, που διενεργείται στο ΤΕΙ, θα πραγματοποιούν ανθοκατασκευές.
Επίσης, την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 και μεταξύ των ωρών 18.00 και 21.00, μαθητές από τάξεις του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας με τους καθηγητές τους θα «γεμίσουν» με μουσική το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, δημιουργώντας μία «μουσική διαδρομή» από την είσοδο του Πάρκου μέχρι την Ανθοκομική Έκθεση.
Το Σάββατο 26 Μαΐου και από 20.00 έως 21.00, θα δοθεί συναυλία της Παιδικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και του Παιδικού Μελίφωνου.
Η Παιδική Ορχήστρα αποτελείται από 14 μαθητές του Ωδείου, από τις τάξεις βιολιού, βιολοντσέλου, φλάουτου, κλαρινέτου, κρουστών και πιάνου και θα τη διευθύνει ο μαέστρος Ιβάν Μάντζαρης.
 Το Παιδικό Μελίφωνο είναι μία χορωδία που αποτελείται από 30 και πλέον μικρούς μαθητές, υπό την καθοδήγηση της Αλεξάνδρας Μάτζαρη, η οποία επιμελείται την κινησιολογία, αλλά και συνθέτει τραγούδια για τη χορωδία, καθώς και του μαέστρου Ιβάν Μάτζαρη. Στο πιάνο θα συνοδεύσει ο Λούκας Γεώργας.
Η 7η Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Καλαμάτας θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: 09.00 - 14.00 και 18.00 - 23.00, καθημερινά. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν, μεθαύριο, Σάββατο 19 Μαΐου 2018 και ώρα 20.00, στο χώρο μπροστά από το Αναψυκτήριο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων Καλαμάτας.
Video: 7η Ανθοκομική 'Εκθεση Δήμου Καλαμάτας   , https://youtu.be/ftHprUOULsw  .-

*** «Σκοτώνουν» τα πλατάνια
 
Πολλά και απαράδεκτα είναι αυτά που συμβαίνουν στην Καλαμάτα, καθημερινά. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής σοβαρά σημάδια ξήρανσης παρουσιάζει πλατάνι, που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο της οδού Σιδηροδρομικού Σταθμού και το οποίο μέχρι πρότινος αναπτύσσονταν με εξαιρετική δυναμική.
Ειδικότερα, από το δένδρο, ηλικίας 10 ετών, ελήφθη δείγμα, το οποίο θα σταλεί σε ερευνητικό ινστιτούτο της Αθήνας, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της κατάστασης του πλατάνου. Εφόσον προκύψει δολιοφθορά, θα κατατεθεί μήνυση κατ' αγνώστων από το Δήμο Καλαμάτας. Και πολύ καλά θα κάνει η Δημοτική Αρχή… Α.Π.

*** Κάθειρξη 9 ετών σε ηλεκτρολόγο για ηθική αυτουργία σε εκβίαση καθηγητή
 
Τη δεύτερη φορά δεν στάθηκε τόσο τυχερός ένας ηλεκτρολόγος, όσο την πρώτη φορά που δικάσθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, όπου κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για ηθική αυτουργία σε εκβίαση ενός καθηγητή.
Το θύμα κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της απόφασης στον Άρειο Πάγο και έγινε δεκτή. Έτσι, η υπόθεση εκδικάσθηκε από την αρχή χθες από το ίδιο δικαστήριο.
Αυτή τη φορά ο συνταξιούχος, πλέον, ηλεκτρολόγος, που παραστάθηκε στη δίκη με πληρεξούσιο δικηγόρο, κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβιασμού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 9 ετών. Το δικαστήριο δέχτηκε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη με τον όρο να εμφανίζεται μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής κατοικίας του.
  Ξυλοδαρμός
Ο καθηγητής σε Λύκειο της Καλαμάτας κατέθεσε ότι την περίοδο 2008-2009 έφτιαχνε οικοδομή και ο κατηγορούμενος είχε αναλάβει τα ηλεκτρολογικά. Ενώ όπως είπε τον είχε πληρώσει, του ζητούσε επιπλέον για εργασίες 3.500 ευρώ, οφειλή που ο ίδιος δεν αναγνώριζε. Περιέγραψε ότι ο κατηγορούμενος είχε πάει στο σχολείο που εργαζόταν και τον είχε απειλήσει, ενώ την 3η φορά βγαίνοντας από το σχολείο για να πάει στο αυτοκίνητό του, τον προσέγγισαν δύο «φουσκωτοί» όπως χαρακτηριστικά τους περιέγραψε. Ο ένας του είπε να δώσει τα χρήματα που χρωστάει στον κατηγορούμενο για να μην πάθει κακό αυτός και η κόρη του και όταν επιχείρησε να απομακρυνθεί ο δεύτερος του έκλεισε το δρόμο και ο πρώτος τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο.
Κατάφερε, όπως περιέγραψε, να μπει στο αυτοκίνητό του και να πάει στο σπίτι, όπου αρχικά πήγε στο Νοσοκομείο και μετά στις αρχές για να καταγγείλει το περιστατικό.
Ο γιος του μάλιστα στην κατάθεσή του, είπε ότι η οικογένειά τους επί ένα 6μήνο ζούσε υπό καθεστώς τρόμου και συνόδευε την μικρή του αδελφή σε κάθε της δραστηριότητα.
  Εκβίαση
Ο αδελφός του κατηγορούμενου αρνήθηκε ότι συνέβη τέτοιο περιστατικό, λέγοντας ότι ο αδελφός του δεν ακολουθεί τέτοιες πρακτικές. Εξήγησε ότι η οφειλή ήταν πραγματική και πως ο καθηγητής τη μια έλεγε πως θα πάρει δάνειο και θα τους τα δώσει και την άλλη ότι θα πουλήσει κάποιο διαμέρισμα, αλλά ποτέ δεν τους ξεχρέωσε. Ο αδελφός του, όπως είπε, είχε πάει μόνο μια φορά στο σχολείο για να παρακαλέσει τον καθηγητή να τους δώσει τα χρήματα και όχι να τον απειλήσει. 
Ωστόσο, το δικαστήριο δεν πίστεψε τους ισχυρισμούς αυτούς και καταδίκασε τον ηλεκτρολόγο.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Εκτεθειμένη η Κυβέρνηση για το Τσακώνα - Καλό Νερό και το Ριζόμυλος -Καλαμάτα!
 
"Κρύο ντους" στην κυβέρνηση για τους οδικούς άξονες της Μεσσηνίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
  Εκτεθειμένη βρίσκεται, τουλάχιστον, η μισή κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την τύχη των έργων "Τσακώνα - Καλό Νερό" και "Καλαμάτα- Ριζόμυλος", μετά την απάντηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε επίκαιρη ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Υπενθυμίζουμε ότι εδώ κι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μια σειρά από υπουργοί της κυβέρνησης διαβεβαίωναν για την τύχη των συγκεκριμένων έργων, εξόχως σημαντικά για τη Μεσσηνία, προχωρούν οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις των από τα αρμόδια Υπουργεία (Περιβάλλοντος και Υποδομών) και έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Όπως φαίνεται, όμως, από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για τα δύο έργα "τα τμήματα του οδικού δικτύου  Τσακώνα-Καλό Νερό και Καλαμάτα-Ριζόμυλος δεν χρηματοδοτούνται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).  Η ΕΤΕπ είναι ενήμερη για τα δύο έργα στο πλαίσιο των συζητήσεών της με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν έχει υποβληθεί πρόταση στην ΕΤΕπ. Η χρηματοδότησή τους δεν προβλέπεται ούτε από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία".
  Η ερώτηση
Ειδικότερα, η ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη έχει ως εξής: "Τα οδικά δίκτυα διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη μίας περιοχής. Ειδικότερα για το νομό Μεσσηνίας που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της Πελοποννήσου η οδική διασύνδεση με τις κύριες εθνικές οδούς είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, η οποία βασίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό.
Τέτοια δίκτυα που διευκολύνουν το μεταφορικό έργο είναι και οι σχεδιαζόμενοι δρόμοι «Τσακώνα-Καλό Νερό» και «Καλαμάτα-Ριζόμυλος». Δυστυχώς, τα τελευταία τρία χρόνια η υλοποίησή τους μένει στα χαρτιά, καθώς τα προαναφερόμενα έργα δεν δημοπρατούνται.
Τις τελευταίες ημέρες έχει διαρρεύσει στον Τύπο ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει μέσω ειδικού προγράμματος την κατασκευή τους.
Η Μεσσηνία είναι ένας νομός με οδικό δίκτυο που εντάσσεται στα  διευρωπαϊκά δίκτυα και επομένως οι κάτοικοί της δικαιούνται να γνωρίζουν  με ποιο τρόπο και πότε πρόκειται να ολοκληρωθούν τα σημαντικά έργα στο οδικό της δίκτυο.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα εκ μέρους των ελληνικών αρχών για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ των δικτύων «Τσακώνα-Καλό Νερό» και «Καλαμάτα-Ριζόμυλος» ; Μπορεί  η ΕΤΕπ  να χρηματοδοτήσει τα προαναφερόμενα έργα;
  Απάντηση της κας Bulc εξ ονόματος της Επιτροπής
Η Επιτροπή θα ήθελε να ενημερώσει τον κ. βουλευτή ότι τα τμήματα του οδικού δικτύου  «Τσακώνα-Καλό Νερό» και «Καλαμάτα-Ριζόμυλος» δεν χρηματοδοτούνται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η ΕΤΕπ είναι ενήμερη για τα δύο έργα στο πλαίσιο των συζητήσεών της με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν έχει υποβληθεί πρόταση στην ΕΤΕπ. Η χρηματοδότησή τους δεν προβλέπεται ούτε από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εξετάσει όλες τις προτάσεις για έργα που είναι ώριμα για χρηματοδότηση, σύμφωνα με τους στόχους της πολιτικής μεταφορών της ΕΕ και τους πρότυπους διαδικαστικούς κανόνες για την εκτίμηση και έγκριση έργων από την ΕΤΕπ. Να αναφερθεί ενημερωτικά επίσης ότι, το 2017, η ΕΤΕπ υπέγραψε για νέα έργα στην Ελλάδα ύψους 2,1 δισ. EUR και προέβη στην εκταμίευση σχεδόν 1,9 δισ. EUR!!!  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ο Βαγγέλης Ξυγκώρος
 
Πραγματοποιήθηκε προχθές η πρώτη Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, η οποία διεξήχθη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στα γραφεία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης την «Εκλογή Προέδρου και Συγκρότηση σε Σώμα».
Συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως αυτοί ορίστηκαν με την υπ’ αριθ. 37942/03-04-2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και σύμφωνα με το άρθ. 89 του Ν. 4497/2017, ως Μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (Π.Ε.Σ.Π.).
Επιγραμματικά το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο συντονίζει τη δράση των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας και ασκεί τις εξής αρμοδιότητες:
* Υποβάλλει προτάσεις προς τον Περιφερειάρχη σχετικά με την κατάρτιση αναπτυξιακών προγραμμάτων, προγραμμάτων δράσης κ.λπ.
  • Συμμετέχει στην εκπόνηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.
  • Εκπροσωπεί τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε επιτροπές, σε όργανα διαβούλευσης που συγκροτούνται από την Περιφέρεια κ.α.
  • Υποβάλλει προτάσεις για σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων ή έργων στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
  • Αναλαμβάνει τον συντονισμό δράσεων των Επιμελητηρίων.
  • Σχεδιάζει δράσεις υποστήριξης εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
Πρόεδρος εκλέχτηκε με απόλυτη πλειοψηφία από τα μέλη του οργάνου ο κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αρκαδίας.
Θέσεις Αντιπροέδρων κατέλαβαν οι Πρόεδροι των υπολοίπων Επιμελητηρίων, βάσει του αριθμού μελών του κάθε Επιμελητηρίου και έχουν ως εξής:
Α’ Αντιπρόεδρος: Ευάγγελος Ξυγκώρος (Επιμελητήριο Μεσσηνίας)
Β’ Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Πιτσάκης (Επιμελητήριο Κορινθίας)
Γ’ Αντιπρόεδρος: Φώτιος Δαμούλος (Επιμελητήριο Αργολίδας)
Δ’ Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Παναρίτης (Επιμελητήριο Λακωνίας)
Μετά την ομόφωνη εκλογή του ο νέος Πρόεδρος Π.Ε.Σ.Π. κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, εξέφρασε την ικανοποίηση του, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για την ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του και δήλωσε μεταξύ άλλων «Με το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο μας δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να συνεργαστούμε σε θεσμικό επίπεδο. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να σκεφτούμε καινοτόμες δράσεις, να αναπτύξουμε πιο ουσιαστικές υπηρεσίες για τα μέλη μας, να βάλουμε την Πελοπόννησο σε τροχιά ανάπτυξης. Είμαστε οι μόνοι που μπορούν να υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα προώθησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια μέσω της δικτύωσης και της συνεργασίας με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς,  να προωθήσουμε καινοτόμες ιδέες.»

***  Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου 
Την παραίτησή του από τη θέση του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας γνωστοποίησε πριν από λίγο σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Σακελλαρίου.
Ο κ. Σακελλαρίου σε φορτισμένο κλίμα  ανακοίνωσε την παραίτησή του εξαπολύοντας «βολές» για τις διαρροές όσον αφορά στο νόμο Κατρούγκαλου, ενώ σε άλλο σημείο μίλησε για υποχώρηση του κράτους δικαίου.
Με δάκρυα στα μάτια ο παραιτηθείς πρόεδρος τόνισε στους δημοσιογράφους ότι αιτία της παραίτησής του ήταν η πρόσφατη διαρροή πληροφοριών από την διάσκεψη που αφορούσε την εκδίκαση της συνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου. Μίλησε για «αδιανόητη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου», λέγοντας ότι δεν μπορεί να το ελέγξει, κάτι το οποίο επιφέρει πλήγμα στο δικαστικό σώμα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί του Σαββάτου διέρρευσε η πληροφορία ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις που προβλέπονται από τον νόμο Κατρούγκαλου, προκαλώντας στη συνέχεια αντιδράσεις από τους συνταξιούχους.
«Δεν μπορούσα να ασκώ τα καθήκοντά μου με ηρεμία» δήλωσε σε άλλο σημείο χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίου.
Ο κ. Σακελλαρίου μίλησε για αδιανόητη και απαράδεκτη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου την οποία – όπως είπε – αδυνατούσα να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του ΣτΕ και «δεν μου επιτρέπει να εξακολουθώ να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντά με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα».
Έκανε λόγο για μία επώδυνη απόφαση προσθέτοντας ότι «έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι δεν αποχωρώ αμαχητί».
Ο κ. Σακελλαρίου είπε πως αυτή τη στιγμή η σκέψη του είναι στους απλούς πολίτες, που είναι – όπως είπε θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού». Πρόσθεσε πως οι αντοχές τους δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγόμενου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι΄ αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρα.
Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ ανέφερε ακόμη πως ήδη από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένου συνάδελφοί του, μεταξύ αυτών και ο ίδιος, «είχαμε επισημάνει τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού που επηρέασε καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του κράτους Δικαίου και του κοινωνικούς κράτους».
Σημείωσε δε, ότι τα χρόνια που ακολούθησαν δοκιμάστηκαν οι αντοχές όλων, ακόμη περισσότερο από τα νεώτερα μνημόνια που επέβαλαν τη λήψη και νέων επώδυνων  οικονομικών μέτρων, που συνοδεύτηκαν – όπως είπε – από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Ποιος είναι ο Νίκος Σακελλαρίου
Ο Νικόλαος Σακελλαρίου είναι Έλληνας δικαστής που από τις 28 Οκτωβρίου 2015 είναι πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1951 και κατάγεται από το Ξυλόκαστρο. Περάτωσε στις εγκύκλιες σπουδές του στη Λεόντειο Σχολή, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.
Το 1977 εισήλθε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το 2009 ανέλαβε πρόεδρος του ΣΤ’ τμήματος του ΣτΕ και τον επόμενο χρόνο, το 2010, ανέλαβε πρόεδρος του Α’ Τμήματος. Στις 30 Ιουνίου κλήθηκε, ως ο αρχαιότερος των αντιπροέδρων, να καλύψει προσωρινά την θέση του προέδρου του ΣτΕ λόγω συνταξιοδότησης του τότε προέδρου Σωτηρίου Ρίζου. Στις 22 Οκτωβρίου 2015 επελέγη για την προεδρία του ΣτΕ. Ως δικαστής έχει υποστηρίξει την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού της ΔΕΗ και του PSI. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ως πρόεδρος του ΣτΕ ματαίωσε την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου λόγω του κλίματος που είχε διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και κορυφαίων δικαστών και νομικών.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει διατελέσει πρόεδρος της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών ενώ είναι συγγραφέας ποικίλων νομικών μελετών. Το 2001 τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον τίτλο του «Αρχοντος του Μεγάλου Νομοφύλακος της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας». Κατοικεί στο Κολωνάκι. Είναι νυμφευμένος και έχει μια κόρη. in.gr

***  ΕΠΑΛ: Ένα σχολείο συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας 
Με μεγάλο ενδιαφέρον και προσέλευση γονέων και μαθητών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 14 Μαΐου στις  εγκαταστάσεις του συγκροτήματος τεχνικών και επαγγελματικών λυκείων στην Καλαμάτα (Ρ. Φεραίου & Κρήτης) η ενημερωτική ημερίδα για τη λειτουργία των ΕΠΑΛ και το  Μεταλυκειακό έτος μαθητείας.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Πετρόπουλος, αναφέρθηκε στη διαρκή επέκταση των ΕΠΑΛ, των τμημάτων και του αριθμού των μαθητών που φοιτούν εκεί, καθώς και στη σημαντική καινοτομία της μεταλυκειακής τάξης μαθητείας και παράλληλα της κατοχύρωσης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, τόνισε ότι  από το Δήμο Καλαμάτας εξασφαλίστηκαν 40 θέσεις μαθητείας για απόφοιτους ΕΠΑΛ και υπάρχει συνεργασία με άλλους Δήμους και ιδιώτες για περισσότερες. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε άλλες θεσμικές βελτιώσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια, όπως είναι η συνεργασία των σχολείων με διορισμένο ψυχολόγο, η ενισχυτική διδασκαλία που ξεκίνησε πιλοτικά και αναμένεται να επεκταθεί.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργος Σταματόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι εκτός από το απολυτήριο Λυκείου οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ εξασφαλίζουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4 (και  επιπέδου 5 με την προεραιτική Τάξη Μαθητείας και εξετάσεις) και διευκολύνονται στην εξεύρεση δουλειάς, αφού προέρχονται από σχολεία που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας.
Η Ελένη Θεοδωρακάκου, διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας, ανέλαβε την αναλυτική ενημέρωση για την λειτουργία των Επαγγελματικών Λυκείων. Επεσήμανε ότι οι απόφοιτοι γίνονται δεκτοί σε διαγωνισμούς του Δημοσίου (το πτυχίο τους είναι ισάξιο των ΙΕΚ, σχολίασε), ενώ αναφέρθηκε στην δυνατότητα για συμμετοχή σε ξεχωριστές Πανελλαδικές εξετάσεις, με 20% εισακτέων στα ΤΕΙ, 10% φέτος στο νεοϊδρυθέν ΤΕΙ Δυτικής Αττικής και 5% στα ΑΕΙ και πρόσβαση σε στρατιωτικές σχολές. «Σε τίποτα δεν υστερούν τα ΕΠΑΛ από τους άλλους τύπους Λυκείων» υπογράμμισε η κα Θεοδωρακάκου, προσθέτοντας ότι προβλέπονται για τους μαθητές τους όλα τα προγράμματα της εκπαιδευτικής βαθμίδας, όπως πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, διαγωνισμοί, καθώς και ERASMUS+ 15 ημερών για εκπαίδευση και εργασία στο εξωτερικό.
Οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ (όπως και στα Γενικά Λύκεια) υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 14 έως 31 Μαΐου στη διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr.
Στην Καλαμάτα λειτουργούν το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ (Κρήτης και Ρήγα Φεραίου), το Εσπερινό ΕΠΑΛ στον ίδιο χώρο και το  4ο ΕΠΑΛ (Αθηνών 170).
Κατά την Α’ Τάξη στα ΕΠΑΛ διδάσκονται 23 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και 35ειδικότητας (θεωρητικά/πρακτικά). Στο 1ο ΕΠΑΛ λειτουργούν ειδικότητες: Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικός Οχημάτων, Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, Αισθητικής Τέχνης, Βοηθός Νοσηλευτή, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου. Στο 2ο ΕΠΑΛ οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ειδικότητες Ηλεκτρολογία-Ηλεκτρονική, Οικονομία-Διοίκηση, Πληροφορική, Τουριστικά Επαγγέλματα, Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Στο 4ο ΕΠΑΛ διδάσκονται Πληροφορική, Μηχανολογία, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Διοίκησης και Οικονομίας. Χ.Ε.

***  Πρόταση για θεατρικό εργαστήρι στη "Φάρις" 
Για την τύχη της πρότασης του μέλους της "Φάρις" και τοπικού σύμβούλου στο Ασπρόχωμα Νίκου Χριστόπουλου, την οποία παρουσίασε  στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, ρώτησε, χθες, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Ειδικότερα, τη δημιουργία θεατρικού εργαστηρίου από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας πρότεινε, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, ο Νίκος Χριστόπουλος, αναπληρωματικό μέλος του συμβουλίου και τοπικός σύμβουλος στο Ασπρόχωμα.
 Σημείωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού δείχνει πως έχει τη διάθεση να υποστηρίξει τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα που θα δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση της θεατρικής επιμόρφωσης, ανέφερε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα έδινε ώθηση ώστε η ερασιτεχνική θεατρική δραστηριότητα να φτάσει σε άλλο επίπεδο, ενώ πρότεινε ως ιδανικό χώρο για τη στέγαση του θεατρικού εργαστηρίου το κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας, δίπλα στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ, που στο παρελθόν και αυτό ήταν κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής…
Ειδικότερα ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε ότι, δεδομένου του ενδιαφέροντος που φαίνεται ότι έχει το υπουργείο Πολιτισμού για την υποστήριξη του επιμορφωτικού ρόλου και χαρακτήρα των ΔΗΠΕΘΕ, είναι ιδιαίτερα κατάλληλη συγκυρία ώστε ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της Φάρις και του ΔΗΠΕΘΕΚ, να προχωρήσει στη δημιουργία θεατρικού εργαστηρίου, θεατρικής σχολής ουσιαστικά, που σε συνδυασμό με το πλήθος των ερασιτεχνικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, θα βελτίωνε το καλλιτεχνικό επίπεδο της θεατρικής δημιουργίας.
Πρόσθεσε ότι θα ήταν θαυμάσιο το θεατρικό εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕΚ και της Φάρις να στεγαστεί στο ερειπωμένο εδώ και πολλά χρόνια κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας, γιατί είναι σημαντικό ένα τέτοιο εργαστήριο να βρίσκεται δίπλα από την κεντρική σκηνή του δημοτικού θεάτρου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας σχολίασε ότι, για να προχωρήσει μια τέτοια πρόταση, απαιτείται γενναία χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού, την οποία ο δήμος Καλαμάτας δεν έχει. "Με 35.000 ευρώ χρηματοδότηση δεν μπορείς να κάνεις σχεδόν τίποτα", υπογράμμισε. Πρόσθεσε, δε, ότι η κατάσταση είναι τόσο τραγική ώστε "εύχεται" ο καλλιτεχνικός διευθυντής που θα επιλεγεί να είναι σκηνοθέτης ή ηθοποιός ώστε να μειωθούν ακόμα περισσότερο το κόστος μιας παραγωγής που θα ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕΚ.  Α.Π.

*** ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ στην ΜΕΣΣΗΝΗ (Νησί) :
T O Ε Θ Ι Μ Ο Τ Η Σ Π Α Π Ι Α Σ <Την ημέρα της Αναλήψεως>
Το έθιμο της πάπιας, περιμέναμε ότι θα αναβιώσει σήμερα 17 Μαιου 2018 εορτή της αναλήψεως στην παραλία του Αγίου Νικολάου Μεσσήνης. αλλά δυστυχως δεν έγινε τίποτα, το πλήθ/ος του κόσμου που παρακολούθησε με ευλάβεια την θεία λειτουργία εμεινε εκθαμβο απο την τεράστεια αυτή πολιτιστική αμέλεια των υπευθύνων.
Η γιορτή αυτή ήταν για τους Νησιώτες κάτι εντελώς παρόμοιο, προς τα <κατ’α...γρούς Διονύσια > των αρχαίων Ελλήνων .
Από τα χαράματα της ημέρας αυτής ,σχεδόν όλοι οι οικογενειάρχες έστελναν τις φαμίλιες τους εφοδιασμένες με κάθε είδους εκλεκτά τρόφιμα, με τα πόδια η με κάθε μέσον συγκοινωνίας, καρότσες, κάρα, σούστες, γαιδουρια κ.λ.π και όσοι μπορούσαν πήγαιναν μαζί, η ερχόντουσαν αργότερα, από το δρόμο του προχώματος.
Όταν έφταναν στο τεράστιο χώρο , κάτω από τους ίσκιους των δένδρων, άπλωναν τις κουβέρτες τους και συγύριζαν απάνω το υπαίθριο νοικοκυριό τους.  Στο μεταξύ είχαν στήσει γύρω εκεί παράγκες, ρακοπουλιά ,καφενεία, ταβέρνες που τηγάνιζαν εντόσθια κ.λ. π. Πωλητές ψητής γουρνοπούλας που όλο και κουβαλούσαν απ’το Νησί αχνίζοντα ταψιά < λαμαρίνες> κ.λ.π
Είχαν καταφθάσει ακόμα και φωτογράφοι ,οργανοπαίκτες ,βιολιά ,λαγούτα, κλαρίνα, κ.λ.π
Όλοι αυτοί παρακολουθούσαν πρώτα τη θεία λειτουργία , και όταν σχόλαζε άρχιζε η εορτή που έριχναν την πάπια στη θάλασσα και έπεφταν οι νέοι να την πιάσουν.
Όποιος την έπιανε έπαιρνε ένα μεγάλο χρηματικό βραβείο.
Μετά γυρνούσαν στο χώρο της διασκεδάσεως Από έθιμο , τον χορό πρώτο Καλαματιανό τον άρχιζαν οι ιερείς. Έκαναν δύο, τρείς γύρους, και αφού άνοιγαν το γλέντι πήγαιναν και καθόντουσαν στο γιατάκι της Επιτροπής, μαζί με τις συνεορτάζουσες Αρχές του τόπου μας .Το κέφι ήταν καταπληκτικό . Οι θόρυβοι , οι μουσικές, τα γέλια, τα γλέντια, τα τραγούδια, τα βιολιά, τα τούμπανα, οι πίπιζες, το κέφι και οι χοροί ήταν κάτι απερίγραπτα φανταστικό.
Επρόκειτο για ένα θαυμάσιο έθιμο της πάπιας που είναι ευχής έργον η αναβίωσή του
Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει, δια των αρμοδίων οργάνων της να μεριμνήσει… για την πολιτιστική μας κληρονομιά και να έχει στόχους – αγάπη γι’αυτό που κάνει και να γνωρίζει
Ότι ο πολιτισμός στην Ελλάδα μας θα ξαναέλθει από τις μικρές της πόλεις , και είναι πιστεύω κάτι πολύ ωραίο να δουλεύει κανείς για ένα τέτοιο σκοπό.  Πάνος Δασκαρόλης   Ν η σ ι ώ τ η


***   Οι Λόγοι άνευ έργων είναι Κενοί Και η Αρετή άνευ έργων είναι νεκρή
 Δεν αρκεί να διατυπώνονται ωραίες σκέψεις περί αρετής, όταν αποφεύγει ο άνθρωπος να πραγματοποιεί τις σκέψεις αυτές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επαναλαμβάνεται ότι αξία έχουν τα ενάρετα έργα και όχι τα περί αρετής θεωρίες. Αν ο άνθρωπος δεν ρυθμίζει σύμφωνα με αυτές την εν γένει συμπεριφορά του και τις πράξεις του, τότε είναι λίαν επίκαιρη η θαυμάσια παρομοίωση του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, που ομιλεί περί <<Χαλκού ηχούντος η αλαλάζοντος κυμβάλου >>. Δυστυχώς είναι συχνό το φαινόμενο ανθρώπων που εμφανίζουν ωραίους λόγους περί Αρετής , πλην στερούνται παντελώς έργων η έχουν διαπράξει τα αίσχιστα. Επαναλαμβάνεται ότι η αρετή δεν είναι ούτε θεωρία, ούτε απόκτημα λόγων , αλλά είναι κατάκτηση που επιτυγχάνεται με έργα αγάπης, φιλαλληλίας, ανθρωπισμοu και με την έμπρακτη αφοσίωση του ανθρώπου εις τις ηθικές και πνευματικές αξίες .Ορθότατα είπε ο Κοραής ότι <<η αρετή έχει πολλούς διδασκάλους. , αλλ ολίγους μάρτυρας….>> Επίσης ο Δημοσθένης λίαν ευτόχως διεκύριτεν <<Απας μεν ο λόγος, ον απόντα έργα έχει, μάταιόν τε φαίνεται και κενόν.>>.
Πάντως είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η αξία ενός ανθρώπου καθορίζεται από την ποιότητα των έργων του και των πράξεων του. Η αρετή των λόγων μικρά η ουδεμία αξία έχει, αν δεν είναι ενεργός, αν δηλαδή δεν ακολουθούν τα έργα. Αν δεν ακολουθούν έργα οι λόγοι παραμένουν νεκρό κεφάλαιο. Κατά τον αρχαίο λόγο <<αρετή ανευ εργων νεκρά εστίν>> και ακόμη <<ανδριάντα μεν το σχήμα , ανδρα δε η πράξης κοσμεί>>
Διά την ολοκλήρωση του θέματος υπενθυμίζεται ακόμη ότι όσα ελέγχθηκαν ανωτέρω διά την αρετή και την πράξη ισχύουν δια τον λόγο γενικώς που δεν παρουσιάζει έργα.
Εκφωνούνται, όχι λίγες φορές , λόγοι εντυπωσιακοί από πολλούς ανθρώπους (πολιτικούς ,επιστήμονες, δημόσια πρόσωπα, μορφωμένους ανθρώπους κ.λ.π με πολλές και μεγάλες υποσχέσεις. Ναι υποσχέσεις που δεν τηρούνται. Ο Δημοσθένης, μέγας της αρχαιότητος ρήτωρ, συνήθιζε να λέγει¨<< ότι οι άνθρωποι θα ήσαν καλύτεροι αν τα λόγια τους ήσαν αγοραζόμενο αγαθό. Επειδή όλοι παίρνουμε δωρεάν τον αέρα που αναπνέουμε δι’ αυτό μπορούμε να λέγομε ό τι θέλομε>>
Λόγοι καλοί και θαυμάσιοι ,ηχηρές εκφράσεις, παχυλές υποσχέσεις προκαλούν ζωηρές εντυπώσεις. Όταν συνοδεύονται από έργα γράφονται εις την ιστορία και χαράσσονται ανεξίτηλα στις καρδιές των ανθρώπων . Όταν όμως δεν ακολουθούν έργα προκαλούν λύπη και δυσπιστία..
Λίαν ευστόχως τονίζει εις το περισπούδαστο βιβλίο του ( Μονοτονικό σύστημα, έτους 1983) ο διαπρεπής διανοητής Σαρ. Καργάκος ότι κατά κανόνα <<τον πλούτο των λόγων ακολουθεί η φτώχεια των έργων>>.
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο λόγος είναι μεγάλο φυσικό χάρισμα και οφείλουμε ολοι ό,τι λέγομε και υποσχόμεθα να το κάνουμε πράξη. Αυτό επιβάλει η ευπρέπεια και ο πολιτισμός. Λογοι χωρίς ‘εργα είναι κάτι κενό. Πολύ σωστά λέγεται ότι <<λόγοι χωρίς έργα ομοιάζουν με συναλλαγματική χωρίς αντίκρισμα>>.ΟΙ Λόγοι είναι εύκολοι, αλλά τα έργα είναι δύσκολα. Οι καλές πράξεις και τα καλά έργα μένουν , ενώ οι λόγοι χωρίς έργα και πράξεις χάνονται ως η πνοή του ανέμου.
ΟΙ καλές πράξεις , και τα καλά έργα και όχι οι καλοί λόγοι κάνουν τους καλούς ανθρώπους.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το μεγάλο κακό της υποκρισίας ..Οι υποκριτές με υποκριτικούς λόγους εξαπατούν τους συνανθρώπους, μη διστάζοντες να εμφανίζονται σαν πρότυπα και θρησκευτικής ακόμα αρετής και ευλάβειας. Στην κοινωνική ζωή είναι συχνή και έντονη η παρουσία ατόμων που υποκρίνονται δι’ ανύπαρκτα έργα και κατορθώματα προκειμένου να καρπωθούν άνομα κέρδη.
Συμπέρασμα» Η αρετή χωρίς έργα¨ είναι νεκρή. Η αρετή όμως με έργα ¨α) είναι πηγή της αγάπης και δικαιοσύνης, αφού γνώμονας των ατομικών πράξεων είναι το δίκαιον και το αγαθό. Β) Κατευθύνει τον άνθρωπο προς την τελειοποίηση ψυχοπνευματικώς γ) Διευκολύνει την κοινωνική συνεργασία και τις αρμονικές διαπροσωπικές σχέσεις κ.λ.π.
Ο λόγος χωρίς εργα είναι κενός. Ο λόγος όμως με έργα προσφέρει ό,τι προσφέρει και η αρετή με έργα..
Τέλος , αρετή με έργα και λόγοι με έργα προάγουν την κοινωνία ηθικώς και πνευματικώς και παράγουν Πολιτισμό.
Πάνος Δασκαρολης   Νησιώτης

***  ΝIΚΟΛΑΟΣ ΧΙΩΤΗΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
 Ο Ευεργέτης Νικόλαος Χιώτης του Αθανασίου και της Βασιλικής που τελείται το αιώνιο μνημόσυνο, γεννήθηκε στη Μεσσήνη το ετος 1878 και απεβίωσε στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου 1955 και κηδεύθηκε εκεί.
Όπως αναφέρεται στη διαθήκη του, βαπτίσθηκε στο ποταμό Πάμισο .
Χαρακτηριστικά στη διαθήκη του, στο σημείο όπου καθορίζει τους σκοπούς διάθεσης της περιουσίας του, αναφέρει, την τέλεση μνημόσυνου και λειτουργίας κατά την εορτή του Αγίου Νικολάου του Νέου στις 9 Μαΐου εκάστου έτους <ημέρα βαπτίσεώς μου εις τον Ποταμό Πάμισο> και εις το αυτόθι, ήτοι εν Μεσσήνη Ναό του Αγίου Νικολάου του Νέου
Γιος κατεξοχήν αγροτικής οικογένειας ο Νικόλαος Χιώτης. Τελείωσε τη Δημοτική Εκπαίδευση στο 2 Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης και συνέχεια πήγε για μικρό χρονικό διάστημα στο σχολαρχείο. Δεν περίμενε όμως πολύ για να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει μακρινά.
Μπορεί η δυσκολία της εφήμερης ζωής να τον εξανάγκασε να μεταναστεύσει από πολύ μικρός 14-17 ετών στην Αθήνα στις αρχές του παρελθόντος αιώνος<όπως και τον πατέρα του τον υποχρέωσε μια καταστροφή να μεταναστεύσει < από τη Χίο στη Μεσσήνη> προς εξεύρεση περισσοτέρων ευκαιριών για μια καλύτερη ζωή, δεν ξέχασε όμως ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσήνη και τους συνανθρώπους του ιδιαίτερα τους απόρους, ούτε για μια στιγμή.
Φρόντισε να τους θυμάται ακόμη και κατά την αιώνια ζωή του, προσφέροντας σε όλους εμάς το παράδειγμά του για να μας αξιώνει στις καθημερινές μας πράξεις και να μας προτρέπει να Συμμετέχουμε στην Κοινωνία.
To παράδειγμά του υποχρεώνει καθημερινά το Δήμο να αγωνιζόμαστε και να αποδεικνυόμαστε ΚΑΛΟΣ ΔΗΜΟΣ και να μην ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι έχουμε υποχρέωση να βρισκόμαστε συνεχώς κοντά στην τοπική κοινωνία και τον συμπολίτη μας, ιδιαίτερα τον πάσχοντα και αναξιοπαθούντα.
Διαχρονικά η Δημοτική αρχή θεωρώ ότι είναι ευτυχής, όταν πέραν από το καθήκον τους έναντι της πόλης, όπως αυτό προκύπτει από τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης, υποχρεώνονται επί πλέον με το παράδειγμα μεγάλων πολιτών ευεργετών του Δήμου μας, όπως αυτό του αειμνήστου Νικολάου Χιώτη .Αυτή ακριβώς την υποχρέωση, απέναντι στον πολίτη της Μεσσήνης και την τελευταία θέλησή του Νικολάου Χιώτη που αποτυπώνονται στους καταστατικούς κανονισμούς του κληροδοτήματος. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο την ανέλαβε εξ ολοκλήρου.
Μας δίδαξε<<την οικογενειακή αγάπη και Γαλήνη>> είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του για τη σύντροφό του Μαριγώ, στη Δημόσια διαθήκη του<<Μεθ,ης αρμονικώς συν έζησα και ήτις εκοινώνησεν πάσης χαράς και θλίψεώς μου>>.Τον << κοινωνικό αλυτρωτισμό>>.Γόνος οικογενείας που βίωσε την καταστροφή της ιδιαίτερης πατρίδας της και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στη νέα του πατρίδα την Μεσσήνη, αναζήτησε με ισχυρή θέληση την κοινωνική καταξίωση και αναγνώριση, τόσο εν ζωή , όσο και μετά θάνατον ..
Μας δίδαξε, την ανεπτυγμένη κοινωνικότητα. Έτσι ακριβώς εξηγείται το γεγονός ότι, από πολύ μικρή ηλικία είχε αποκτήσει σημαντικές γνωριμίες με τον ίδιο τον Βασιλιά και τον τότε Δήμαρχο της Αθήνας Αλέξανδρο Κοντζιά.
Μας δίδαξε την θρησκευτική πίστη και την ανθρωπιστική συνείδηση.Ιδιαίτερα γνωρίσματα που τον συνόδευαν συνεχώς στη ζωή του και σημάδευσαν στον σχεδιασμό της <<αιώνιας ζωής>> του
Μας δίδαξε Την δύναμη να μετατρέπει την άρνηση σε θέληση και όχι αδιαφορία. Αρνήθηκε την προσωπική δυστυχία ( του να μείνει άκληρος) με το να υιοθετήσει απόρους της ιδιαίτερης πατρίδας του, μέσω του Κληροδοτήματος.
ΑΙωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε Ευεργέτα της Μεσσήνης.
Πάνος Δασκαρολης   Νησιώτης


*** Αθλητική Νέα :







***Διέσυρε με 96-65 τον Κολοσσό ο Παναθηναϊκός Επιβεβαίωσε την ανωτερότητα του ο Παναθηναϊκός συντρίβοντας τον Κολοσσό με 96-65 στο ΟΑΚΑ, κάνοντας το 1-0 στη σειρά των προημιτελικών της Basket League
~ Με… συνοπτικές διαδικασίες, ο Παναθηναϊκός έκανε το 1-0 επί του Κολοσσού Ρόδου στο ΟΑΚΑ, 96-65, στον πρώτο αγώνα για την προημιτελική φάση των πλέι οφ. Οι «πράσινοι» βρίσκονται πλέον μία νίκη μακριά από την πρόκριση στην ημιτελική φάση.
Τα δεκάλεπτα: 24-12, 51-23, 80-39, 96-65
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 10 (2), Γκιστ 2, Λοτζέσκι 8, Καλάθης 3 (11), Αντετοκούνμπο 9, Ρίβερς 12 (2), Τζέιμς 6, Παππάς 16 (1), Βουγιούκας 8, Λεκαβίτσιους 12, Όγκαστ 6, Μήτογλου 4
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (Αρης Λυκογιάννης): Χάρις 11 (4/10 σουτ, 5 ριμπάουντ), Αγγελάκος 3 (1), Σταμάτης, Μπρέι 10 (1), Ράιτ 7 (6 ριμπάουντ), Ουέαρ 5, Σχίζας, Γεωργαλλής, Μπιλλής 10 (2), Παπαδάκης, Τσαλμπούρης 12 (2), Γιανγκ 7
~ Ο δεύτερος αγώνας, Κολοσσός Ρόδου-Παναθηναϊκός, είναι προγραμματισμένος το ερχόμενο Σάββατο (19/5, 16:00), στο Βενετόκλειο της Ρόδου.
 
*** Λαχτάρησε αλλά τα κατάφερε ο Ολυμπιακός Πραγματοποιώντας πολύ κακή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός επικράτησε δύσκολα της μαχητικής Κύμης με 78-75
~ Η Κύμη έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, αλλά η εμπειρία των «ερυθρόλευκων» στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη νίκη των Πειραιωτών, με την οποία έκαναν το 1-0 στη σειρά της προημιτελικής φάσης των πλέι οφ της Α1 Ανδρών.\
* Τα δεκάλεπτα: 25-8, 41-28, 59-51, 78-75
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 18 (1), Παπανικολάου 10 (1), Ρόμπερτς 2, Μπόγρης 6, Ουίλτζερ 14 (4), ΜακΛιν 2, Μπράουν, Τολιόπουλος, Παπαπέτρου 7, Στρέλνιεκς 5, Πρίντεζης 7 (1), Μάντζαρης 7.
ΚΥΜΗ (Γιάννης Καστρίτης): Μανωλόπουλος 9 (3), Τζόουνς 7, ΜακΓκι 11, ΜακΦάντεν 21 (3), Σμιθ 15 (1), Γερομιχαλός, Τσαγκαράκης 3 (1), Γλυνιαδάκης, Βίλιαλμσον 3 (1), Κάιζερ 4, Μπάρλος 2.

*** Αφεντικό των «δικεφάλων» ο ΠΑΟΚ, 78-74 την ΑΕΚ Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 78-74 την ΑΕΚ, έκανε το 3/3 απέναντι στην «Ένωση» φέτος και πήρε το προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά της Basket League

~ Με δυναμική αντεπίθεση στην τέταρτη περίοδο, έχοντας βασικό πυλώνα την αμυντική αποτελεσματικότητά του και βάζοντας την μπάλα στο καλάθι με τους Βαγγέλη Μαργαρίτη, Φιλ Γκος, Αντώνη Κόνιαρη, συνεχίζοντας έτσι την άριστη επιθετικά δουλειά που έκανε νωρίτερα στο παιχνίδι ο Τεράν Πέτεγουεϊ, ο ΠΑΟΚ επικράτησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη αναμέτρηση για την προημιτελική φάση των πλέι οφ, επί της ΑΕΚ με 78-74.
* Τα δεκάλεπτα: 17-20, 37-41, 58-62, 78-74
ΠΑΟΚ (Ηλίας Παπαθεοδώρου): Πέτεγουεϊ 17 (3), Χρυσικόπουλος, Κρουμπάλι, Κόνιαρης 11 (1), Τσόχλας, Μαργαρίτης 13, Ζάρας, Χαραλαμπόπουλος 6 (2), Κατσίβελης 3, Τζάκσον 9 (1), Γκος 16 (1), Τζόουνς 3 (1)
ΑΕΚ (Ντράγκαν Σάκοτα): Πάντερ 4, Τζέιμς 14 (2), Γκριν 9 (1), Χάρις 12 (1), Ξανθόπουλος 5 (1), Σάκοτα 10 (1), Βασιλόπουλος 2, Λαρεντζάκης 9 (1), Μαυροειδής 2, Καββαδάς 5, Χάντερ 2

*** ΠΡΩΤΕΑΣ Πάτρας -ΛΑΥΡΙΟ  75-70 (31-35).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 18-22, 13-13 , 17-17 . 27-10 .- ^

~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΊΟΥ  2018 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 1  Μαΐου  2018 . ~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !ΟΜΟΡΦΗ και χαρούμενη Πρωτομαγιά ! :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_30.html  .-                                  

~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 02  Μαΐου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html  .-                      

~ * Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .-                                                                                                            
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή  04  Μαΐου 2018   
http://snsarfara.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html .   -
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .-Σάββατο 05  Μαΐου  2018    
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/news.html .-   
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  06  Μαΐου  2018 
  

 http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/05/news.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 07 Μαΐου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html   -            

1~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη  08  Μαΐου  2018 :
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html  .-                                                                                                                     
2~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη  09 Μαΐου 2018   :    http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/05/news.html .-
3 ~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας , Τετάρτη 09 Μαΐου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018-09-2018.html .- 
4~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας ,
Πέμπτη  10  Μαΐου  2018  :

 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018-10-2018.html  .-
5 ~*  Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας . Παρασκευή  11Μαϊου 2018 :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018.html  .-    
6~~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 
Σάββατο 12 Μαΐου 2018     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_11.html .

7~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 Κυριακή  13  Μαΐου  2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018.html .-  

8~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_14.html .-
9~  Εφημερίδα Αρφαρά  2018  , Τα  Νέα μας .Τετάρτη  16 Μαΐου 2018   :     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_16.html .-
10~  Εφημερίδα μας Αρφαρα , Τα  Νέα μας .
Πέμπτη 17 Μαΐου  2018  :

http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .-  
11~
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6415  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3931   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3946  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14. 292   βίντεο   .-  
 

1~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
2~  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-
3~ https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS     https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων   
4~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.
5~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .-                                                                                                        
 

 

TA  ΒΙΝΤΕΟ για  σήμερα  :
~*Η Τουρκία έχει απολυταρχικό καθεστώς  2018:
https://youtu.be/Eg4m89rAOT0  .-
~*Μετατρέπουν Αρχαιολογικούς χώρους σε βοσκοτόπους 2018:   

https://youtu.be/xS2LlrIeYNc   .-
 ~*Η  Τουρκία  το 2015-   26  εξοπλίζεται :
https://youtu.be/qNuHMoQ0r8o   .-
~*Κωστάκης Καραμανλής κατά λάθος πατά Ελλην  Σημαίαq:
https://youtu.be/G3qxLROIYUI   .-
~*ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ  ΣΤΕ  16/05/2018:

https://youtu.be/YtNAck8Jj-Y   .-
~*Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ  2018  Ντροπή του:

https://youtu.be/d6oRzDLzHTA    .-
~ *Βουτιά του ψαροντουφεκά Α  Τσίπρα  2018:
https://youtu.be/6_v1wL4RtZ4  .-
~*Σκοτωμός Τασίας Κασιδιάρη  16/05/2018:
https://youtu.be/8P-oVi3YdGQ .-
~*Παραίτηση Νικ   Σακελλαρίου  ΣτΕ  16/05/2018:
https://youtu.be/svn_LKunZCw  .-
~* Παραίτηση προέδρου  ΣτΕ  κ    Ν  ΣΑΚΕΛΛΑΡΊΟΥ:
https://youtu.be/pmE3vAEt7S0   .-



~*ΤΣΙΠΡΑΣ στη Σόφια 17/05/2018 :
https://youtu.be/wtJzw9DCZqQ  .- 
~*Τα ξένα κοράκια παίρνουν σπίτια Ελλήνων  2018  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ:
~*Τα  έλεγε ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΊΝ  2018:
https://youtu.be/6oPSF2vmwTc .-
~*ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΩΠΗΣ χάρτες 2018:

 https://youtu.be/UBTWr5esZR8 .-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου