Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018 .
~
*** Η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης μειώνει τον κίνδυνο για τη νόσο Πάρκινσον
~ Η μικροσκοπική σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να αποτελεί αφανή πηγή κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου Πάρκινσον και η αφαίρεσή της μειώνει έως κατά 25% τον κίνδυνο εμφάνισης της εν λόγω ανίατης νευρολογικής πάθησης, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.
Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες συσχετίζουν το Πάρκινσον με το συγκεκριμένο όργανο του σώματος, το οποίο φαίνεται να δρα ως «ρεζερβουάρ» για τις ανώμαλες νευρωνικές πρωτεΐνες (α-συνουκλεΐνη) που σχετίζονται με την έναρξη και την επιδείνωση της νόσου.
Οι άνθρωποι που έχουν κάνει εγχείρηση αφαίρεσης της σκωληκοειδίτιδας (σκωληκοειδούς απόφυσης που έχει φλεγμονή) έχουν μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση Πάρκινσον κατά 19% έως 25%, αρκεί η επέμβαση να έχει γίνει νωρίς στη ζωή, αρκετά χρόνια πριν από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου. Αν η επέμβαση γίνει αφότου έχει εκδηλωθεί το Πάρκινσον, δεν υπάρχει κάποιο όφελος στην εξέλιξη της νόσου. Από την άλλη, η έγκαιρη αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας καθυστερεί τη διάγνωση του Πάρκινσον στους ασθενείς κατά 3,6 χρόνια κατά μέσο όρο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Βίβιαν Λάμπρι του Ινστιτούτου Ερευνών Βαν Άντελ του Μίσιγκαν, που ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,7 εκατ. άτομα και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», επιβεβαίωσαν ότι το έντερο και το ανοσοποιητικό σύστημα παίζουν ρόλο στην πυροδότηση της νόσου Πάρκινσον.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν τη σκωληκοειδή απόφυση ως την περιοχή προέλευσης του Πάρκινσον και ανοίγουν έναν νέο δρόμο για εναλλακτικές θεραπευτικές στρατηγικές, που θα αξιοποιούν τον ρόλο του γαστρεντερικού συστήματος στην ανάπτυξη της νόσου. Παρόλο που η σκωληκοειδής απόφυση έχει αποκτήσει μια φήμη ότι είναι περιττή, στην πραγματικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, ρυθμίζοντας τα βακτήρια του εντέρου μας και, όπως φαίνεται με τη νέα μελέτη μας, παίζοντας ρόλο στη νόσο Πάρκινσον» δήλωσε η δρ Λάμπρι.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν απρόσμενα την ανώμαλη μορφή της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης, όχι μόνο στις σκωληκοειδείς αποφύσεις των ασθενών με Πάρκινσον, αλλά και των υγιών ατόμων. Έως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η τοξική α-συνουκλεΐνη -η πιο χαρακτηριστική ένδειξη του Πάρκινσον- ήταν παρούσα μόνο στους ασθενείς.«Εκπλαγήκαμε που οι παθολογικές μορφές της άλφα-συνουκλείνης ήταν τόσο εξαπλωμένες στη σκωληκοειδή απόφυση ανθρώπων τόσο με Πάρκινσον όσο και υγιών. Φαίνεται πως αυτές οι συσσωματώσεις, μολονότι είναι τοξικές στον εγκέφαλο, είναι αρκετά φυσιολογικές στην απόφυση. Συνεπώς, η παρουσία τους δεν μπορεί να αποτελεί τη μόνη αιτία της νόσου» ανέφερε η Λάμπρι.
«Το Πάρκινσον είναι σχετικά σπάνιο -σε λιγότερο από 1% του πληθυσμού-, συνεπώς πρέπει να υπάρχει κάποιος άλλος μηχανισμός που επιτρέπει στη σκωληκοειδή απόφυση να αυξάνει τον κίνδυνο για Πάρκινσον. Αυτό ακριβώς θα μελετήσουμε εφεξής: ποιος ή ποιοι παράγοντες γέρνουν τη ζυγαριά υπέρ του Πάρκινσον» πρόσθεσε.
Το Πάρκινσον είναι συχνότερο στους κατοίκους της υπαίθρου από ό,τι των πόλεων και οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι αυτό οφείλεται στη συχνότερη έκθεση των πρώτων στα παρασιτοκτόνα-εντομοκτόνα.
Δεν υπάρχουν αξιόπιστα τεστ για τη διάγνωση της νόσου, η οποία συχνά διαγιγνώσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, όταν εμφανισθούν κινητικά συμπτώματα όπως το τρέμουλο ή η μυϊκή ακαμψία, κι ενώ στο μεταξύ έχει γίνει προχωρημένη ζημιά στον εγκέφαλο. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
*** Πάνω από 350 φάρμακα είναι τοξικά για τους πνεύμονες
~ Ζήσης Ψάλλας
Μια ανασκόπηση αποκάλυψε ότι τα φάρμακα που λαμβάνονται για τη θεραπεία μιας σειράς κοινών παθήσεων είναι πολύ πιο τοξικά για τους πνεύμονες σε σχέση με αυτό που πιστευόταν.
Οι γιατροί πρέπει να επαγρυπνούν για πιθανή τοξικότητα και βλάβες στους πνεύμονες που μπορεί να προκληθούν από 350 και πλέον φάρμακα. Με όλο και περισσότερα φάρμακα να κυκλοφορούν στην αγορά, αυτό είναι ένα αυξανόμενο αλλά υποαναγνωρισμένο πρόβλημα ενώ χρειάζονται καλύτεροι τρόποι ανίχνευσης. Σε μερικές μελέτες, αναφέρθηκαν ποσοστά θνησιμότητας άνω του 50% λόγω αναπνευστικών προβλημάτων , Με έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό φαρμάκων, ο κατάλογος αυτών που είναι υπεύθυνα για σοβαρή πνευμονική νόσο αυξάνεται. Πολλά φάρμακα έχουν συσχετιστεί με πνευμονικές επιπλοκές διαφόρων τύπων, όπως οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, ο βρογχόσπασμος, το πνευμονικό οίδημα και οι υπεζωκοτικές εκκρίσεις.
Οι διάμεσες πνευμονοπάθειες είναι αποτέλεσμα βλάβης στα κύτταρα που περιβάλλουν τα αεροθυλάκια και προκαλούν εκτεταμένη φλεγμονή και πνευμονική ίνωση.
Η επαγόμενη από φάρμακα διάμεση πνευμονοπάθεια (DILD: drug-induced interstitial lung disease) μπορεί να προκληθεί από χημειοθεραπευτικούς παράγοντες, αντιβιοτικά, αντιαρρυθμικά φάρμακα και ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες. Μερικές φορές το πρόβλημα γίνεται εμφανές μόνο αφού τα φάρμακα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για χρόνια.
H ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι οι περισσότερες μελέτες είναι χαμηλής ποιότητας σχετικά με αυτό το θέμα. Ωστόσο παγκοσμίως αναφέρονται από 4,1 μέχρι 12,4 εκατομμύρια περιπτώσεις DILD το χρόνο. Σύμφωνα με την ανασκόπηση, αντιπροσωπεύουν το 3-5% όλων των περιπτώσεων διάμεσης πνευμονικής νόσου.
Σε μερικές από τις μελέτες, αναφέρθηκαν ποσοστά θνησιμότητας άνω του 50% και συνολικά το 25% όλων των ασθενών που μελετήθηκαν πέθαναν ως αποτέλεσμα αναπνευστικών συμπτωμάτων. Τα στεροειδή ήταν το πιο κοινό φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της επαγόμενης από φάρμακα διάμεσης πνευμονοπάθειας, αλλά δεν έχουν αξιολογηθεί οι επιπτώσεις τους.
Ο John Waterton, καθηγητής μεταγραφικών απεικονίσεων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, είπε: "Αν και αυτή η περιοχή δεν έχει ερευνηθεί καλά, μπορούμε να πούμε ότι οι παρενέργειες των φαρμάκων στους πνεύμονες είναι πολύ πιο διαδεδομένες από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Γνωρίζουμε ότι αυτό επηρεάζει σημαντικό αριθμό ανθρώπων, γι' αυτό θέλουμε να αναπτύξουμε καλύτερες εξετάσεις απεικόνισης ώστε να βλέπουμε τα προβλήματα στους πνεύμονες πριν αυτά γίνουν σοβαρά. Οι ασθενείς μπορούν με ασφάλεια να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους αλλά είναι επίσης σημαντικό οι γιατροί να τους παρακολουθούν και να τους αξιολογούν προσεκτικά».
Πηγή: Drug-Induced Interstitial Lung Disease: A Systematic Review
*** Θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ με χαμηλή δοσολογία ασπιρίνης;
~ Ζήσης Ψάλλας
Μια δοσολογία χαμηλής δόσης ασπιρίνης μπορεί να αποτελέσει μια νέα οδό για τη μείωση της παθολογίας της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο JNeurosci. Η μελέτη εντοπίζει νέο ρόλο για ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα στον κόσμο.~ Δεν είναι η πρώτη φορά που η ασπιρίνη συνδέεται με την αυτοφαγία. Αν και η ακριβής αιτία της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι άγνωστη, η μειωμένη κάθαρση της τοξικής πρωτεΐνης που ονομάζεται βήτα αμυλοειδές, ειδικά στον ιππόκαμπο, θεωρείται ο κύριος μηχανισμός. Η ενεργοποίηση του κυτταρικού μηχανισμού που είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση των αποβλήτων από τον εγκέφαλο προκύπτει επομένως ως μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την επιβράδυνση της νόσου.
Με βάση μελέτες που αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ της ασπιρίνης και του μειωμένου κινδύνου του επιπολασμού της νόσου του Αλτσχάιμερ, ο Kalipada Pahan, καθηγητής νευρολογίας στο Rush University, στο Σικάγο, και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι η ασπιρίνη μειώνει την παθολογία των πλακών του βήτα αμυλοειδούς στα ποντίκια με διέγερση των λυσοσωμάτων, οργανίδια που αποτοξινώνουν τα κύτταρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αυτοφαγία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ασπιρίνη συνδέεται με την αυτοφαγία. Μια σημαντική ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος βρήκε ότι η ασπιρίνη επιταχύνει τη διαδικασία της αυτοφαγίας και άρα αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων να αυτοκαθαρίζονται.
Η παρούσα έρευνα προσθέτει νέες γνώσεις πέραν από τις καθιερωμένες χρήσεις της ασπιρίνης για ανακούφιση από τον πόνο και για θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.
*** Η βιταμίνη D αυξάνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και άρα την απόδοση κατά την άσκηση
~ Ζήσης Ψάλλας
Τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται με την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «European Journal of Preventive Cardiology», μια έκδοση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).
«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την καλύτερη ικανότητα άσκησης» δήλωσε ο Amr Marawan, επίκουρος καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Virginia Commonwealth University. «Επίσης, γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι η βιταμίνη D έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιά και στα οστά» πρόσθεσε.Κάθε αύξηση κατά 10 nmol/L στη βιταμίνη D σχετίστηκε με στατιστικά σημαντική αύξηση κατά 0,80 mL/kg/min στο VO2 max Είναι βέβαιο ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για τα υγιή οστά, αλλά υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι παίζει ρόλο και σε άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και των μυών.
Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα είναι ένα αξιόπιστο υποκατάστατο της φυσικής κατάστασης, δηλαδή της ικανότητας της καρδιάς και των πνευμόνων να προμηθεύουν οξυγόνο τους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μετράται καλύτερα ως η μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης, που αναφέρεται ως VO2 max. Τα άτομα με υψηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα έχουν καλύτερη υγεία και ζουν περισσότερο.
Η μελέτη διερεύνησε αν τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους έχουν βελτιωμένη καρδιοαναπνευστική ικανότητα. Διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού των ΗΠΑ ηλικίας 20-49 ετών με τη χρήση της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) κατά την περίοδο 2001-2004. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν για τη βιταμίνη D στο αίμα και συσχετίστηκαν με τα στοιχεία που υπήρχαν για το μέγιστο VO2. Από τους 1.995 συμμετέχοντες, το 45% ήταν γυναίκες, το 49% ήταν λευκής φυλής, το 13% είχε υπέρταση και το 4% είχε διαβήτη.
Ισχυρή συσχέτιση
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τεταρτημόρια των επιπέδων βιταμίνης D. Όσοι συμμετείχαν στο ανώτερο τεταρτημόριο είχαν 4,3 φορές υψηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα από ό,τι στο κατώτατο τεταρτημόριο. Η σύνδεση παρέμεινε σημαντική, με ισχύ 2,9 φορές, αφού προσαρμόστηκε για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης.
Κάθε αύξηση κατά 10 nmol/L στη βιταμίνη D σχετίστηκε με στατιστικά σημαντική αύξηση κατά 0,80 mL/kg/min στο VO2 max. «Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει μια σχέση απόκρισης - δοσολογίας» δήλωσε ο Marawan. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή ήταν μια παρατηρητική μελέτη και πως δεν μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα για τη σχέση αιτίας - αποτελέσματος. Η συσχέτιση ωστόσο ήταν βαθμιαία και συνεπής μεταξύ των ομάδων, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ισχυρή.
*** Το εγκεφαλικό Επεισόδιο και προλαμβάνεται και θεραπεύεται
~ Την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το Εγκεφαλικό, που αποτελεί την πρώτη αιτία αναπηρίας στους ηλικιωμένους και τη δεύτερη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό την ενίσχυση της πρόληψης, υπογράμμισε η δράση που πραγματοποίησε με επιτυχία τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών (Hellenic StrokeOrganization).
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρα Εγκεφαλικών, όπως έχει καθιερωθεί η 29η Οκτωβρίου και με σύνθημα «Το Εγκεφαλικό Επεισόδιο και προλαμβάνεται και θεραπεύεται», στήθηκε μια σημαντική καμπάνια ενημέρωσης στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, στο στεγασμένο τμήμα. Για περισσότερες από τέσσερις ώρες, μέλη του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών και ειδικοί επιστήμονες, διένειμαν ενημερωτικό υλικό για το Εγκεφαλικό, την πρόληψη και τους τρόπους θεραπείας του. Εκατοντάδες πολίτες, ενημερώθηκαν για τη λήψη μέτρων προστασίας, ενώ έμαθαν πως να αναγνωρίζουν το Εγκεφαλικό, από τα πρώτα σημάδια, ώστε η αντιμετώπισή του, να καταστεί άμεση. Σε δηλώσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών Κωνσταντίνος Βέμμος και ο Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Σπέγγος, στάθηκαν στη σημασία της πρόληψης του Εγκεφαλικού Επεισοδίου, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την αντιμετώπιση των παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή του. Στο πλευρό του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών και η αγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, καθώς και συγγραφέας Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία γνωρίζει πως να περνάει μηνύματα με άμεσο τρόπο, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες. Παρούσα στη δράση ήταν και η Βικτώρια Αλεξανδράτου ιδρυτής, μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η οποία μοιράστηκε τη δική της προσωπική εμπειρία: πως είναι να χάνεις τη μητέρα σου από εγκεφαλικό. Κάθε χρόνο συμβαίνουν παγκοσμίως 17.000.000 Εγκεφαλικά, 6.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν και 5.000.000 άνθρωποι έχουν σοβαρή μόνιμη αναπηρία! Πίσω από αυτά τα νούμερα υπάρχουν αληθινές ζωές. Οι ζωές όλων μας… Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού ξεκίνησε το 2006 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικού (World Stroke Organization – WSO). Το 2010 ο WSO κήρυξε το εγκεφαλικό ως κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Αν συμβεί ένα εγκεφαλικό, είναι πολύ σημαντικό να γίνει άμεση διάγνωση, καθώς όσο πιο γρήγορα αντιμετωπισθεί το περιστατικό από τους γιατρούς, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να αποβεί θανατηφόρο ή να προξενήσει εκτεταμένη εγκεφαλική ζημιά.
*** Κυστική ίνωση: Πως να προστατεύσετε τους ασθενείς από τη γρίπη~ Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η γρίπη για τους ασθενείς με κυστική ίνωση, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της πνευμονοπάθειάς τους και να επιταχύνει την έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας τους.
Ειδικοί από τον αμερικανικό οργανισμό Cystic Fibrosis Foundation προειδοποιούν ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικείοι τους πρέπει να λαμβάνουν εντατικά μέτρα προφύλαξης από τη γρίπη, διότι αν μολυνθούν είναι πιθανό να καταλήξουν με βαριά πνευμονία για την οποία πιθανώς θα χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής: * Εμβολιασμός ασθενών και συγγενών. Το πρώτο και αυτονόητο μέτρο είναι ότι πρέπει να κάνουν εγκαίρως το αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό είναι απαραίτητο όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και στους συγγενείς και τους φίλους τους με τους οποίους ζουν στο ίδιο σπίτι ή/και έρχονται σε στενή επαφή. Δεδομένου ότι η εποχή της γρίπης στη χώρα μας αρχίζει συνήθως τον Δεκέμβριο και ότι χρειάζονται δύο εβδομάδες για να αναπτυχθεί η ανοσία, το εμβόλιο ιδανικά πρέπει να γίνεται Οκτώβριο και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Αν γίνει νωρίτερα (π.χ. Σεπτέμβριο) μπορεί να χρειασθεί και δεύτερος εμβολιασμός τον Φεβρουάριο, διότι η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο συνήθως διαρκεί για 4-5 μήνες. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και καλύπτεται εξ ολοκλήρου (έχει μηδενική συμμετοχή) από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες ανήκουν οι πάσχοντες από κυστική ίνωση. Το εμβόλιο δεν προκαλεί γρίπη, διότι περιέχει αδρανοποιημένο ιό. Μπορεί όμως το άτομο να παρουσιάσει κάποιο πόνο, κοκκίνισμα ή πρήξιμο στο σημείο όπου θα γίνει η έγχυση, καθώς και χαμηλό πυρετό (δέκατα). Τα συμπτώματα αυτά συνήθως είναι βραχύβια (διαρκούν 1-2 ημέρες). Αν τα εκδηλώσετε και δεν περάσουν σε δύο 24ωρα ή αρχίσετε να νιώθετε χειρότερα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά (ηλικίες 6 μηνών έως 8 ετών) μπορεί να χρειάζονται δύο δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου κάθε χρόνο, για να προστατευθούν πλήρως από τη γρίπη. Γενικώς συνιστάται μεσοδιάστημα 4 μηνών μεταξύ των δύο εμβολιασμών. Σε κάθε περίπτωση, ρωτήστε τον παιδίατρο αν το παιδί σας με κυστική ίνωση πρέπει να κάνει μία ή δύο δόσεις και με τι χρονική απόσταση η μία από την άλλη. Το εμβόλιο μειώνει (δεν εξαλείφει) τις πιθανότητες να πάθετε γρίπη, ενώ αν την εκδηλώσετε πιθανώς θα είναι πιο ήπια και η ανάρρωσή σας πιο γρήγορη απ’ ό,τι αν ήσασταν ανεμβολίαστοι. Ο εμβολιασμός των συγγενικών προσώπων και των φίλων των ασθενών συνιστάται για να μην τους μεταδώσουν άθελά τους τη γρίπη (συλλογική ανοσία ή ανοσία της αγέλης). * Λήψη αντιϊικών φαρμάκων. Αν παρουσιάσετε συμπτώματα γρίπης, πρέπει να αρχίσετε αμέσως τη λήψη των κατάλληλων αντιϊικών φαρμάκων. Αυτά είναι αποδοτικότερα όταν λαμβάνονται μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και μπορούν να αμβλύνουν την ένταση και τη διάρκειά τους. Τα ύποπτα συμπτώματα για γρίπη στους ασθενείς με κυστική ίνωση είναι πόνοι στο σώμα και πονοκέφαλος, κόπωση, πυρετός (πάνω από 38 βαθμοί Κελσίου) και ρίγη, αυξανόμενος βήχας και πονόλαιμος. Αν τα παρουσιάσετε, επικοινωνήστε αμέσως με τον πνευμονολόγο σας. * Παραμονή στο σπίτι. Αν εκδηλώσετε γρίπη, πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι και να μην βγείτε αν δεν περάσετε ένα 24ωρο χωρίς πυρετό και χωρίς αντιπυρετικά φάρμακα. Πυρετός θεωρούνται οι θερμοκρασίες πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου. Πρόσθετα μέτρα Επειδή ο ιός της γρίπης μεταδίδεται με την άμεση και την έμμεση επαφή με τους ασθενείς, καθώς και μέσω του αέρα, οι πάσχοντες από κυστική ίνωση και όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους πρέπει να υιοθετούν μερικά πρόσθετα μέτρα: * Να πλένετε τα χέρια σας και να τα κρατάτε μακριά απ’ το πρόσωπό σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιοί της γρίπης μπορούν να επιβιώσουν 1-2 ημέρες στις μη πορώδεις επιφάνειες (π.χ. από μέταλλο, πλαστικό κ.λπ.) και 8-12 ώρες στις πορώδεις (π.χ. ύφασμα, χαρτί). Επιπλέον, εισέρχονται στο σώμα του ανθρώπου από τους βλεννογόνους της μύτης, του στόματος και των ματιών. Πρακτικά αυτά σημαίνουν ότι ένας ασθενής με κυστική ίνωση μπορεί άνετα να μολυνθεί από ένα μολυσμένο χερούλι που έπιασε με το χέρι με το οποίο αργότερα έτριψε το μάτι του. Επομένως, για να προστατευθείτε να πλένετε καλά τα χέρια σας (θέλουν τρίψιμο επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα) με χλιαρό νερό και σαπούνι πολλές φορές την ημέρα. Και, βεβαίως, να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. * Προσέξτε πως βήχετε και πείτε στους άλλους να κάνουν το ίδιο. Ο γενικός κανόνας είναι πως δεν πρέπει να βήχουμε ούτε να φταρνιζόμαστε στον αέρα, διότι κάθε φορά εκσφενδονίζουμε έως 40.000 παθογόνους μικροοργανισμούς που μολύνουν οτιδήποτε βρίσκεται γύρω μας, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων. Επομένως πρέπει να βήχουμε και να φταρνιζόμαστε σε ένα χαρτομάντηλο. Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλο κάθε φορά, τα μανίκια (στο ύψος του αγκώνα) και οι μπλούζες είναι οι επόμενες καλύτερες επιλογές. Αν χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλο, να το πετάτε αμέσως μετά τη χρήση (μην το χρησιμοποιείτε δεύτερη φορά) και να σαπουνίζετε αμέσως καλά τα χέρια σας. Να αλείφετε επίσης τα χέρια σας με απολυμαντικό. Αν βήχετε ή φταρνίζεστε στην παλάμη σας, πρέπει να σαπουνίζετε αμέσως μετά τα χέρια σας και να βάζετε απολυμαντικό. * Να διατηρείτε απόσταση ασφαλείας. Προσπαθήστε να παραμένετε τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά από οποιοδήποτε άτομο βήχει ή φταρνίζεται, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. * Υιοθετήστε καλές συνήθειες. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά, να τρέφεστε υγιεινά, να πίνετε πολλά υγρά (όχι αλκοόλ), να περπατάτε όσο περισσότερο μπορείτε και να διατηρείτε υπό έλεγχο το στρες σας. Εξυπακούεται ότι δεν πρέπει να καπνίζετε, ούτε να επιτρέπετε το κάπνισμα στους χώρους όπου βρίσκεστε. Μην αμελείτε, τέλος, να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα για να αερίζεται καλά ο χώρος.
*** Νέα θεραπεία για τους καθημερινούς πόνους~ Η Ιβουπροφαίνη φαίνεται να υπερέχει της παρακεταμόλης στην αντιμετώπιση του καθημερινού πόνου ενώ ταυτοχρόνα έχει το ίδιο προφίλ ανοχής με αυτήν. Παράλληλα και οι δυο ουσίες είναι καλύτερα ανεκτές από το γαστρεντερικό σύστημα σε σχέση με την ασπιρίνη. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η λήψη των αναλγητικών με φαγητό παρέχει γαστροπροστασία Το 60% των καταναλωτών επιλέγει το φαρμακείο του με βάση την καλή εξυπηρέτηση
Αυτά ήταν μερικά από τα συμπεράσματα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που οργάνωσαν
ο ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. και η Reckitt Benckiser, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 150 φαρμακοποιοί της Αττικής. Βασικοί ομιλητές ήταν ο Γενικός Ιατρός, Διδάκτωρ Παν. Κρήτης και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης ΠΦΥ κος Στάθης Σκληρός και ο Καθηγητής Μάρκετινγκ Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Οικονομικού Παν. Αθηνών κος Βλάσης Σταθακόπουλος. Τρία είναι τα απαραίτητα αναλγητικά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Ασπιρίνη – Ιβουπροφαίνη – Παρακεταμόλη) για την αντιμετώπιση του καθημερινού αλλά και του οξέος πόνου, με την ιβουπροφαίνη να υπερέχει των δύο άλλων αναλγητικών τόνισε ο κος Σκληρός. Και τα τρία είναι ασφαλή φάρμακα. Η ανοχή τους, διευκρίνισε ο ομιλητής, εξαρτάται από την δόση και την διάρκεια χορήγησης. Μεγάλης κλίμακας κλινική μελέτη σε συνολικά 8633 ασθενείς, που συνέκρινε ευθέως τα τρία αναλγητικά στις εγκεκριμένες δοσολογίες τους για χορήγηση χωρίς ιατρική συνταγή, κατέδειξε ότι η ιβουπροφαίνη έχει ισοδύναμο προφίλ ανοχής με την παρακεταμόλη και ανώτερο απο την ασπιρίνη στο γαστρεντερικό σύστημα. Όσον αφορά δε τη πεποίθηση ότι η λήψη των αναλγητικών με φαγητό παρέχει γαστροπροστασία, ο κος Σκληρός επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να την τεκμηριώνει Αντίθετα, 6 διπλές τυφλές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, σε ένα σύνολο 1643 ασθενών που δεν είχαν λάβει τροφή, έδειξαν συγκρίσιμα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών ανάμεσα στην ιβουπροφαίνη ή στην σελεκοξίμπη και στο εικονικό φάρμακο.Έδειξαν επίσης ότι το φαγητό καθυστερεί την απορρόφηση των αναλγητικών και μειώνει την μέγιστη συγκέντρωσή τους στο αίμα και άρα το αναλγητικό τους αποτέλεσμα κατά 20-30%. Συμπερασματικά ο κος Σκληρός τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα των αναλγητικών διαφέρει τόσο μεταξύ δραστικών, όσο και μεταξύ διαφορετικών μορφών του ίδιου δραστικού. Η ιβουπροφαίνη ταχείας δράσης 400mg υπερέχει τόσο απο την παρακεταμόλη (500/1000mg), όσο και απο την ασπιρίνη 500mg στην αποτελεσματικότητα. Στην αγορά το σκεύασμα ιβουπροφαίνης ταχείας δράσης 400mg μαλακή κάψουλα κυκλοφορεί απο το brand Nurofen. Παράλληλα το προφίλ ανοχής της ιβουπροφαίνης είναι παρόμοιο με αυτό της παρακεταμόλης και όπως είναι γνωστό οι όποιες ανεπιθυμήτες ενέργειες είναι δοσοεξαρτώμενες. Ο δεύτερος ομιλητής κ. Σταθακόπουλος, αφού στάθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το φαρμακείο σήμερα ( νομοθετικό πλαίσιο, ανταγωνισμός, τεχνολογία, ενημερωμένος πελάτης), παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας, διασαφηνίζοντας μεταξύ άλλων τα κριτήρια επιλογής που έχει ο πελατής όταν πρόκειται να επισκεπτεί ένα φαρμακείο , τί χρειάζεται για να χτιστεί πιστότητα στη σχέση πελάτη- φαρμακείου και ποια εργαλεία χρειάζεται το σύγχρονο φαρμακείο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών και γενικότερα της αγοράς.
*** Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Νέα μέθοδος προβλέπει την ανάγκη για αρθροπλαστικήο ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. και η Reckitt Benckiser, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 150 φαρμακοποιοί της Αττικής. Βασικοί ομιλητές ήταν ο Γενικός Ιατρός, Διδάκτωρ Παν. Κρήτης και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης ΠΦΥ κος Στάθης Σκληρός και ο Καθηγητής Μάρκετινγκ Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Οικονομικού Παν. Αθηνών κος Βλάσης Σταθακόπουλος. Τρία είναι τα απαραίτητα αναλγητικά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Ασπιρίνη – Ιβουπροφαίνη – Παρακεταμόλη) για την αντιμετώπιση του καθημερινού αλλά και του οξέος πόνου, με την ιβουπροφαίνη να υπερέχει των δύο άλλων αναλγητικών τόνισε ο κος Σκληρός. Και τα τρία είναι ασφαλή φάρμακα. Η ανοχή τους, διευκρίνισε ο ομιλητής, εξαρτάται από την δόση και την διάρκεια χορήγησης. Μεγάλης κλίμακας κλινική μελέτη σε συνολικά 8633 ασθενείς, που συνέκρινε ευθέως τα τρία αναλγητικά στις εγκεκριμένες δοσολογίες τους για χορήγηση χωρίς ιατρική συνταγή, κατέδειξε ότι η ιβουπροφαίνη έχει ισοδύναμο προφίλ ανοχής με την παρακεταμόλη και ανώτερο απο την ασπιρίνη στο γαστρεντερικό σύστημα. Όσον αφορά δε τη πεποίθηση ότι η λήψη των αναλγητικών με φαγητό παρέχει γαστροπροστασία, ο κος Σκληρός επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να την τεκμηριώνει Αντίθετα, 6 διπλές τυφλές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, σε ένα σύνολο 1643 ασθενών που δεν είχαν λάβει τροφή, έδειξαν συγκρίσιμα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών ανάμεσα στην ιβουπροφαίνη ή στην σελεκοξίμπη και στο εικονικό φάρμακο.Έδειξαν επίσης ότι το φαγητό καθυστερεί την απορρόφηση των αναλγητικών και μειώνει την μέγιστη συγκέντρωσή τους στο αίμα και άρα το αναλγητικό τους αποτέλεσμα κατά 20-30%. Συμπερασματικά ο κος Σκληρός τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα των αναλγητικών διαφέρει τόσο μεταξύ δραστικών, όσο και μεταξύ διαφορετικών μορφών του ίδιου δραστικού. Η ιβουπροφαίνη ταχείας δράσης 400mg υπερέχει τόσο απο την παρακεταμόλη (500/1000mg), όσο και απο την ασπιρίνη 500mg στην αποτελεσματικότητα. Στην αγορά το σκεύασμα ιβουπροφαίνης ταχείας δράσης 400mg μαλακή κάψουλα κυκλοφορεί απο το brand Nurofen. Παράλληλα το προφίλ ανοχής της ιβουπροφαίνης είναι παρόμοιο με αυτό της παρακεταμόλης και όπως είναι γνωστό οι όποιες ανεπιθυμήτες ενέργειες είναι δοσοεξαρτώμενες. Ο δεύτερος ομιλητής κ. Σταθακόπουλος, αφού στάθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το φαρμακείο σήμερα ( νομοθετικό πλαίσιο, ανταγωνισμός, τεχνολογία, ενημερωμένος πελάτης), παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας, διασαφηνίζοντας μεταξύ άλλων τα κριτήρια επιλογής που έχει ο πελατής όταν πρόκειται να επισκεπτεί ένα φαρμακείο , τί χρειάζεται για να χτιστεί πιστότητα στη σχέση πελάτη- φαρμακείου και ποια εργαλεία χρειάζεται το σύγχρονο φαρμακείο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών και γενικότερα της αγοράς.
~ Έναν νέο τρόπο εκτίμησης της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας και του κινδύνου υποβολής του ασθενή σε ολική αρθροπλαστική γόνατος εκτιμούν ότι βρήκαν αυστραλοί ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Rheumatology, οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί ή παρουσιάζουν κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα γόνατος μπορούν να εντοπιστούν από την μεταβολή της ποσότητας του υγρού στο γόνατο. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι η φυσιολογική ποσότητα αρθρικού υγρού και η μεταβολή της σε διάστημα ενός έτους σχετίζονται θετικά με την απώλεια όγκου του χόνδρου και ακτινογραφική οστεοαρθρίτιδα σε διάστημα 4 ετών και με κίνδυνο για ολική αντικατάσταση του γόνατος σε διάστημα 6 ετών. «Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα άνω των 45 ετών. Αφορά στην εκφύλιση του χόνδρου, η οποία επιτρέπει την επαφή των οστών της άρθρωσης. Όσο η πάθηση επιδεινώνεται, προκαλεί στον ασθενή οίδημα, προοδευτικά επιδεινούμενο πόνο και απώλεια της λειτουργικότητας της άρθρωσης. Υπολογίζεται ότι η πάθηση επηρεάζει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ηλικία, το φύλο, η παχυσαρκία, η υπερχρήση, η άρση βαρών από αθλητικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες και ο τραυματισμός της άρθρωσης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας», μας εξηγεί ο εξειδικευμένος στις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Τσουτσάνης. Η πάθηση μπορεί να προκαλείται εν μέρει από αρθρική φλεγμονή, η οποία εκδηλώνεται ως πάχυνση της αρθρικής μεμβράνης και συλλογή υγρού, οδηγώντας σε πρήξιμο και έκταση των συνδέσμων γύρω από την άρθρωση, οπότε αυτή γίνεται άκαμπτη και πονά. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες διαθέσιμες μελέτες σχετικά με την επίδραση της συλλογής υγρού στην εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τον Καναδά, επιδιώκοντας τον εντοπισμό των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο ώστε να είναι εφικτή η προσαρμογή των παρεμβάσεων για πιο αργή εξέλιξή της, ανέλυσαν δεδομένα 4.115 ανθρώπων με την πάθηση. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 45 και 79 ετών (μέση ηλικία 61,2), το 57,9% ήταν γυναίκες, με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 28,6 kg/m2, και μέσο όγκο συλλογής υγρού κατά την έναρξη 5,0 ml. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε θετική συσχέτιση μεταξύ του όγκου συλλογής υγρού και της μείωσης του όγκου του έσω χόνδρου, της εξέλιξης της ακτινογραφικής οστεοαρθρίτιδας (εκείνης που στην ακτινογραφία διακρίνονται αλλαγές στο οστό, οστεόφυτα, στένωση του μεσάρθριου διαστήματος, αλλά δεν έχει δώσει ακόμα κλινικά συμπτώματα) και του κινδύνου για ολική αρθροπλαστική γόνατος. «Ο όγκος του υγρού στο γόνατο, που αξιολογήθηκε με μαγνητική τομογραφία, συσχετίστηκε με τη δομική εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος», συνοψίζουν οι συγγραφείς. Όσον αφορά τις κλινικές επιπτώσεις, σημειώνουν ότι «η ποσότητα του υγρού στο γόνατο μπορεί να αποτελέσει μια μέθοδο για τον εντοπισμό ατόμων που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο». «Η πλειονότητα των ασθενών με την πάθηση αντιμετωπίζονται αρχικώς συντηρητικά, με φυσικοθεραπείες και ασκήσεις ενδυνάμωσης των κάτω άκρων και κυρίως του τετρακέφαλου, με φαρμακευτική αγωγή, με χορήγηση γλουκοζαμίνης και χονδροϊτίνης και καψαϊκίνης (αν και δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους) και σε αποτυχία αυτών χειρουργικά, δηλαδή σε αντικατάσταση των “χαλασμένων” επιφανειών της άρθρωσης του γόνατος», εξηγεί περαιτέρω ο Δρ. Τσουτσάνης. «Ωστόσο, οι χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης γόνατος επιλέγονται ολοένα και περισσότερο από τους δραστήριους ενήλικες των οποίων οι αρθρώσεις έχουν υποστεί βλάβη». Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος έχει καθιερωθεί πια εξαιτίας της αποτελεσματικότητάς της. Η ζήτησή της αυξήθηκε ραγδαία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αφού οι εξελίξεις στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, η διαχείριση του πόνου, η αναισθησία, η προφύλαξη από θρόμβωση, η προφύλαξη με αντιβιοτικά, ο σχεδιασμός και η κατασκευή των εμφυτευμάτων προσφέρουν επιτάχυνση της μετεγχειρητικής ανάρρωσης και της διάρκειας της διαμονής σε νοσοκομείο μετά από την επέμβαση. Την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται, παγκοσμίως, αύξηση στις χειρουργικές επεμβάσεις που υποστηρίζονται από ρομπότ, οι οποίες αποδεικνύονται πιο ακριβείς και προσφέρουν συνήθως ταχύτερη ανάκαμψη. Όπως αναφέρει ο Δρ. Τσουτσάνης, ετησίως σ’ όλον τον κόσμο υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος εκατομμύρια άτομα, ηλικίας 45 ετών και άνω. Μέχρι το 2030, ο συνολικός αριθμός των επεμβάσεων αυτών αναμένεται να φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια ανά έτος. Η αρθροπλαστική γόνατος που εκτελείται για τη αποκατάσταση της άρθρωσης που έχει εκφυλιστεί λόγω οστεοαρθρίτιδας – είτε μερική είτε ολική – μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: με την κλασική μέθοδο (που εκτελείται αποκλειστικά από τον χειρουργό βάσει της οπτικής εκτίμησης της άρθρωσης και με άμεσους χειρισμούς) ή ρομποτικά (δηλαδή ο χειρουργός χρησιμοποιεί αξονική τομογραφία και ρομποτικό βραχίονα για να εκτελέσει την επέμβαση με πιο ακριβείς μετρήσεις). Δηλαδή, παρά την εσφαλμένη αντίληψη πολλών, ο χειρουργός είναι υπεύθυνος για την επέμβαση και όχι το ρομπότ. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται μια αξονική τομογραφία του γόνατος του ασθενούς για τη δημιουργία ενός 3-D εικονικού μοντέλου της συγκεκριμένης ανατομίας του γόνατος. Αυτό το μοντέλο φορτώνεται στο λογισμικό του ρομπότ και ο χειρουργός το χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο χειρουργικό πλάνο. Στην ίδια την επέμβαση, ο χειρουργός καθοδηγεί τον ρομποτικό βραχίονα, βάσει πάντα του ήδη καταρτισμένου σχεδίου. Η ρομποτική χειρουργική, σύμφωνα με τον Δρ. Αθανάσιο Τσουτσάνη, βοηθάει στον έλεγχο παραγόντων που καθιστούν μια επέμβαση επιτυχημένη. Η εξέλιξη της ρομποτικής τεχνολογίας προσφέρει ολοένα και πιο ακριβείς μετρήσεις, και συνεπώς ολοένα και καλύτερα αναμενόμενα χειρουργικά αποτελέσματα. Έτσι, οι ενημερωμένοι, εξειδικευμένοι και πεπειραμένοι χειρουργοί μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς τους αυτή την πρωτοποριακή επιλογή, βοηθώντας τους να επανενταχθούν στην ενεργό ζωή σε πολύ συντομότερο χρόνο, χωρίς χρόνιο πόνο.
*** Ολική αρθροπλαστική ισχίου: Γιατί η ALMIS supine αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή;~ Σύγχυση προκαλούν στους ενδιαφερόμενους οι διαφορετικοί όροι και τα ακρωνύμια για τις διάφορες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μην μπορούν αποφασίσουν ποια απ’ όλες είναι η καλύτερη επιλογή για τους ίδιους.
Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη επέμβαση αποτελεί κατά πολλούς την επέμβαση του αιώνα, μιας και έχει επαναφέρει τη χαμένη – λόγω της αρθρίτιδας – ποιότητα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς. «Οι νεώτερες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (minimally invasive surgery – MIS) που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια -κάθε μια από τις οποίες παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητές της- έχουν βελτιώσει περαιτέρω τα λειτουργικά αποτελέσματα, ελαττώνοντας κατά πολύ τον χρόνο αποκατάστασης. Τα νεώτερα πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης συμβάλλουν σημαντικά ώστε να είναι δυνατή ακόμα και η αυθημερόν έξοδος του ασθενούς από το νοσοκομείο, σε επιλεγμένες περιπτώσεις», μας εξηγεί ο χειρουργός ορθοπαιδικός Δρ. Νικόλαος Ροΐδης. «Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσει ο ασθενής είναι ότι η επέμβαση είναι η ίδια, απλώς αλλάζει η προσπέλαση, δηλαδή ο τρόπος εισόδου στην άρθρωση» διευκρινίζει. Ειδικότερα, οι διάφορες τεχνικές διακρίνονται σε πρόσθιες, πλάγιες και οπίσθιες. Οι παραδοσιακές προσπελάσεις που χρησιμοποιούνταν για χρόνια είναι οι οπίσθιες και πλάγιες, που συνήθως ήταν πιο τραυματικές, γιατί απαιτούνταν και διατομή μυών και τενόντων, καθυστερώντας για το λόγο αυτό την ανάρρωση των ασθενών. Αργότερα παρουσιάστηκαν νεώτερες, πιο ατραυματικές εκδοχές των παραδοσιακών οπίσθιων προσπελάσεων (PATH & SUPER PATH). Την νέα, ουσιαστική εξέλιξη στη χειρουργική του ισχίου αποτελούν οι πρόσθιες προσπελάσεις. Κάποιες από αυτές μπορούν να γίνουν με ειδικό τραπέζι έλξης και άλλες χωρίς αυτό. Η ανάγκη χρήσης τους αποτελεί άλλον έναν παράγοντα που πρέπει να αξιολογήσει ο ασθενής, προκειμένου να επιλέξει την τεχνική που θα ακολουθηθεί. «Διότι τα ειδικά τραπέζια έλξης μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως διεγχειρητικά κατάγματα, λόγω ακραίων διεγχειρητικών θέσεων του σκέλους ή ανισοσκελία λόγω αδυναμίας ακριβών μετρήσεων», σημειώνει ο Δρ. Ροΐδης. Καθοριστικό ρόλο έχει και η τοποθέτηση του ασθενούς στο χειρουργικό τραπέζι, η οποία μπορεί να είναι πλάγια ή ύπτια. Η πλάγια τοποθέτηση, σε όσες τεχνικές απαιτείται δεν δίνει τη διεγχειρητική δυνατότητα ακτινοσκόπησης με ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα, η διενέργεια της οποίας έχει αναγνωρισθεί ως ιδιαίτερης σημασίας, γιατί επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο της σωστής τοποθέτησης των υλικών και του μήκους των σκελών. Οι τεχνικές που δίνουν τη δυνατότητα διεγχειρητικής ακτινοσκόπησης είναι αυτές που γίνονται σε ύπτια θέση. Τόσο η ανάγκη χρήσης ειδικού τραπεζιού έλξης όσο και η τοποθέτηση του ασθενούς στο χειρουργικό τραπέζι αποτελούν σημαντικούς παράγοντες καθώς μπορεί να είναι καθοριστικοί για το επιτυχές αποτέλεσμα της επέμβασης. «Όλες οι τεχνικές και προσπελάσεις υπόσχονται πολύ μικρή τομή δέρματος, καμία μυϊκή βλάβη, ελάχιστη βλάβη των περιαρθρικών ιστών και απώλειας αίματος. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια υπό προϋποθέσεις. Στις πρόσθιες προσπελάσεις (AMIS & ASI) απαιτείται απολίνωση αγγειακών κλάδων και συχνά τραυματίζονται αισθητικοί κλάδοι νεύρων. Στις οπίσθιες προσπελάσεις συχνά απαιτείται διατομή τενόντων, η οποία είναι απαραίτητη για την ασφαλή ολοκλήρωση της επέμβασης», επισημαίνει. Η ύπτια τοποθέτηση του ασθενούς δίνει άλλο ένα πλεονέκτημα στον ασθενή: τη δυνατότητα αμφοτερόπλευρης αρθροπλαστικής ισχίου, διότι δεν απαιτείται επανατοποθέτηση του ασθενή η οποία είναι πολύ πιο εύκολη στις τεχνικές που απαιτείται ύπτια τοποθέτηση του ασθενούς στο χειρουργείο, καθυστερώντας σημαντικά τη χειρουργική επέμβαση, με κίνδυνο λοιμώξεων. Επίσης, η διενέργεια ολικής αρθροπλαστικής ισχίου σε υπέρβαρους ασθενείς είναι δυνατή με τη χρήση των μεθόδων που δεν χρησιμοποιούν περίπλοκα τραπέζια έλξης ή ακραίες θέσεις τοποθέτησης του σκέλους διεγχειρητικά. Ύψιστης σημασίας είναι και η δυνατότητα αντιμετώπισης, μέσω της ίδιας προσπέλασης, όλων των πιθανών επιπλοκών. Η εμπειρία του χειρουργού είναι καθοριστική για την ασφαλή διενέργεια της επέμβασης, αλλά πρέπει να υπάρχει επίσης άμεση και αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών προβλημάτων. «Οι πρόσθιες προσπελάσεις παρουσιάζουν σημαντική δυσκολία όταν χρειασθεί να επεκταθούν, διότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος τραυματισμού σημαντικών ανατομικών δομών. Επίσης, η διενέργεια πιο σύνθετων χειρουργικών επεμβάσεων (όπως οι αναθεωρήσεις ολικών αρθροπλαστικών) μπορούν να γίνουν με μεγαλύτερη ευκολία. Όσον αφορά τη χρήση τεχνικών πλοήγησης με τη βοήθεια υπολογιστή (navigation) ή τη ρομποτική χειρουργική (robotic assisted surgery), αν και αποτελούν σύγχρονες καινοτόμες προτάσεις δεν είναι εύκολα συμβατές με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας στη χειρουργική του ισχίου. Κι αυτό γιατί συνήθως οι τομές είναι αρκετά μεγαλύτερες, με χρήση ειδικών εργαλείων που πολλές φορές είναι αρκετά ογκώδη και απαιτούν επιπλέον τομές, με περαιτέρω τραυματισμό ιστών. Η εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων των τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ρομποτική χειρουργική, αφού αρκετές φορές απαιτούνται μεγαλύτερες τομές μέσω συνήθως οπίσθιων παραδοσιακών προσπελάσεων, είναι πολύ σημαντική στη σύγχρονη χειρουργική του ισχίου. Aποτελεί σήμερα την πιο σύγχρονη και ασφαλέστερη επιλογή, δεδομένου ότι είναι μια γνήσια πρόταση ελάχιστης επεμβατικότητας που διευκολύνει τον χειρουργό, δίνοντας λύσεις ακόμα και στις πιο σύνθετες καταστάσεις. Η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει πλήθος πλεονεκτημάτων στον ασθενή καθώς γίνεται μέσω μικρής τομής δέρματος, χωρίς βλάβη μυϊκών και περιαρθρικών ιστών. Με την επιλογή της περιορίζεται η πιθανότητα λοιμώξεων, η απώλεια αίματος ελαχιστοποιείται όπως και ο μετεγχειρητικός πόνος, συνεπώς και ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο, ο οποίος δεν ξεπερνά τις 2 ημέρες», καταλήγει ο Δρ. Νικόλαος Ροΐδης.
*** 8 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τον πόνο στον αχίλλειο τένοντα~ Αν νιώθετε πόνο και παρουσιάζετε πρήξιμο στον τένοντα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του αστραγάλου, ακριβώς επάνω από τη φτέρνα, είναι πιθανό να πάσχετε από φλεγμονή στον αχίλλειο τένοντα.
Η πάθηση λέγεται τενοντίτιδα του αχιλλείου και είναι πολύ συνηθισμένη. Ο αχίλλειος τένοντας ενώνει τους μυς της γάμπας με το οστό της πτέρνας και είναι ο πιο δυνατός σε όλο το σώμα, αφού στη διάρκεια του τρεξίματος ή ενός άλματος αντέχει φορτία ίσα με το δεκαπλάσιο του βάρους ενός ατόμου. Παρότι όμως είναι τόσο δυνατός, είναι και πολύ επιρρεπής στους τραυματισμούς. Ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab, παραθέτει μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τον πόνο και την τενοντίτιδα του αχιλλείου. Θεωρητικά, όλοι μπορούν να τον εκδηλώσουν. Η τενοντίτιδα του αχιλλείου αναπτύσσεται όταν ο αχίλλειος τένοντας δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα φορτία που δέχεται. Ο πόνος μπορεί να εκδηλωθεί έπειτα από ένα μεμονωμένο τραυματισμό (οξύς τραυματισμός) ή έπειτα από επαναλαμβανόμενο ερεθισμό ή μικροτραυματισμούς του αχιλλείου (χρόνιος τραυματισμός). Οι άνδρες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην τενοντίτιδα του αχιλλείου. Το ίδιο και οι αθλητές (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες) και τα παχύσαρκα άτομα. Υπολογίζεται ότι το 80% των τραυματισμών του αχιλλείου συμβαίνουν σε ερασιτέχνες ασκουμένους. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού διατρέχουν οι δρομείς. Στην πραγματικότητα, οι τραυματισμοί του αχιλλείου αντιπροσωπεύουν το 5-12% όλων των τραυματισμών σε αυτούς. Επιπλέον, οι μισοί δρομείς θα εκδηλώσουν πόνο στον αχίλλειο στη διάρκεια της καριέρας τους. Όσον αφορά τους λοιπούς αθλητές και ασκουμένους, περισσότερο κινδυνεύουν όσοι ασχολούνται με αθλήματα που εμπεριέχουν τρέξιμο (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις κ.λπ.). Μελέτες έχουν δείξει ότι το 24% από αυτούς τους ασκουμένους επίσης θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή τενοντίτιδα του αχιλλείου. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου. Ο πόνος στον αχίλλειο τένοντα γίνεται συχνότερος με την πρόοδο της ηλικίας (κυρίως στις ηλικίες 30-50 ετών), ενώ η πλατυποδία και η παχυσαρκία μπορεί να ασκήσουν πρόσθετες πιέσεις στον αχίλλειο, αυξάνοντας τον κίνδυνο τενοντίτιδας. Το τρέξιμο με φθαρμένα παπούτσια είναι ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου, το ίδιο και ο κρύος καιρός και το τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο. Στην ανάπτυξή του, τέλος, μπορεί να προδιαθέσουν ορισμένα νοσήματα (π.χ. ψωρίαση, υπέρταση) και η λήψη ορισμένων αντιβιοτικών (φθοριοκινολόνες). Ο πόνος είναι πιο έντονος το πρωί ή έπειτα από παρατεταμένη ακινησία. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι ότι συνήθως υποχωρεί έπειτα από λίγο περπάτημα (για 5-10 λεπτά). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ασθενής έγινε καλά. Αντιθέτως, ο πόνος και το πρήξιμο στην φτέρνα θα επιδεινωθούν εκ νέου, έπειτα από παρατεταμένη κινητοποίηση ή σωματική καταπόνηση. Εκτός από τον πόνο και το πρήξιμο, οι ασθενείς μπορεί επίσης να αναπτύξουν αίσθημα σφιξίματος στην φτέρνα και τον άκρο πόδα. Μπορεί ακόμα να παρουσιάσουν μειωμένη κινητικότητα του αστραγάλου όταν προσπαθούν να τον λυγίσουν. Η τενοντίτιδα του αχιλλείου αργεί να επουλωθεί. Αυτό οφείλεται στο ότι οι τένοντες δεν έχουν πλούσια αιμάτωση, με συνέπεια οι μικροαλλοιώσεις που υφίστανται με την σωματική καταπόνηση να αργούν να επουλωθούν και να αθροίζονται με το πέρασμα του χρόνου. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν πρέπει κανείς να αγνοεί τον πόνο στον αχίλλειο τένοντα, αλλά να απευθύνεται αμέσως σε έναν ειδικό για αξιολόγηση και θεραπεία. Αν η τενοντίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, υπάρχει κίνδυνος ρήξης του αχιλλείου. Όταν η οξεία τενοντίτιδα δεν αντιμετωπίζεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, μεταπίπτει σε χρονία. Η χρόνια τενοντίτιδα θεραπεύεται πολύ πιο δύσκολα από την οξεία, διότι η ανάπτυξή της ουσιαστικά σημαίνει πως ο τένοντας υφίσταται ολοένα περισσότερες μικρορρήξεις. Σε αυτό το στάδιο είναι πια ορατός ο κίνδυνος να υποστεί ρήξη ο αχίλλειος. Αν συμβεί αυτό, πιθανότατα θα χρειασθεί χειρουργική επέμβαση και η περίοδος ανάρρωσης θα είναι μακροχρόνια. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αποτραπεί σε μεγάλο βαθμό με την άμεση έναρξη της θεραπείας όταν εκδηλώνεται πόνος στον αχίλλειο τένοντα. Η αντιμετώπιση συνήθως είναι συντηρητική. Υπολογίζεται ότι στο 70% των περιπτώσεων η τενοντίτιδα του αχιλλείου μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Στους ασθενείς συνιστάται ανάπαυση, προσωρινή ακινητοποίηση του αστραγάλου με νάρθηκα κατά τη βάδιση, αποφυγή των ίσιων υποδημάτων (ένα χαμηλό τακούνι μπορεί να ανακουφίσει τις πιέσεις στον αχίλλειο) και ψυχρά επιθέματα (κομπρέσες) για να μειωθεί το πρήξιμο και να διεγερθεί η ροή του αίματος. Απαραίτητη είναι ακόμα η άμεση έναρξη της κατάλληλης φυσικοθεραπείας που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του πόνου και να αποκαταστήσει τη δύναμη, την ευλυγισία και την κινητότητα του τραυματισμένου τένοντα και της ποδοκνημικής άρθρωσης. Προς τον σκοπό αυτό μπορούν να βοηθήσουν καινοτόμες μέθοδοι, όπως η fysiotek, που στοχεύουν στο αίτιο του πόνου και έτσι με λίγες συνεδρίες οδηγούν σε γρήγορη ύφεση των συμπτωμάτων. Οι διατάσεις (στρέτσινγκ) είναι απαραίτητες για την προστασία του αχιλλείου. Δίχως αυτές, ο αχίλλειος γίνεται πολύ σφικτός και σε επόμενες δραστηριότητες μπορεί να εκδηλωθεί πόνος, τενοντίτιδα ή ακόμα και ρήξη. Τέσσερα έως πέντε λεπτά διατάσεων, δύο φορές την ημέρα, μπορεί να διατηρήσουν τον αχίλλειο τένοντα υγιή. Οι διατάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για όσους συμμετέχουν περιστασιακά σε αθλητικές δραστηριότητες και σε όσους έχουν περιττά κιλά και κάνουν καθιστική ζωή. Ένας ειδικευμένος φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας δείξει πως να κάνετε διατάσεις του αχιλλείου, καθώς και ποιες ασκήσεις μπορούν να τον δυναμώσουν.
*** Γρίπη και κρυολόγημα: Για πόσες μέρες είναι μεταδοτικά – Μην κολλήσετε~ Με τον καιρό να αλλάζει άρδην από το πρωί έως το βράδυ και τον χειμώνα να είναι στο κατώφλι μας, ολοένα και περισσότεροι από εμάς θα πέσουμε “θύματα” του κρύου καιρού, με το κρυολόγημα και την εποχική γρίπη να είναι οι πιο συνήθεις αιτίες που μας κρατούν στο σπίτι. Αλλά πόσες μέρες πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι για να μην κολλήσουμε τους άλλους; Και αν κάποιος άλλος έχει γρίπη, ή κρυολόγημα, πόσες μέρες πρέπει να “κρατήσουμε τις αποστάσεις μας” από εκείνον, για να μην αρρωστήσουμε και εμείς; Γρίπη Τι είναι η γρίπη; Είναι μια ιογενής λοίμωξη που “βαραίνει” το κεφάλι και το στήθος σας. Συνήθως θα έχετε μια ρινική καταρροή ή συμφόρηση (μερικές φορές και τα δύο την ίδια ημέρα), υγρά μάτια, πονόλαιμο και, ίσως, βήχα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το σώμα σας θα πονά, θα είστε κουρασμένοι και θα αναπτύξετε πιθανώς αρκετά υψηλό πυρετό. Μπορεί να αισθανθείτε αυτά τα συμπτώματα πρώτα, προτού αναπτύξετε και αναπνευστικά συμπτώματα. Η γρίπη είναι πολύ πιο εξουθενωτική από ένα ένα βαρύ κρυολόγημα. Πότε είναι η περίοδος της γρίπης;
Η εποχική γρίπη αρχίζει συνήθως το φθινόπωρο (αρχές Οκτωβρίου περίπου) και διαρκεί όλον το χειμώνα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό PLoS Pathogens έδειξε ότι οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται πιο εύκολα το χειμώνα, όταν ο αέρας είναι ψυχρός και ξηρός. Για πόσο καιρό είναι μεταδοτική; Η γρίπη είναι μεταδοτική 1 ημέρα ΠΡΙΝ και 5-7 ημέρες ΜΕΤΑ την έναρξή της Τα μικρά παιδιά, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι άνθρωποι με ανίατη ασθένεια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη γρίπη. Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Κρυολόγημα Τι είναι το κρυολόγημα; Τα κρυολογήματα είναι επίσης ιοί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι ιών που προκαλούν κρυολόγημα. Χτυπούν το αναπνευστικό σύστημα ακριβώς όπως η γρίπη, προκαλώντας ρινική καταρροή ή βουλωμένη μύτη, υγρά μάτια, πονόλαιμο και, μερικές φορές, βήχα. Υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξετε και πυρετό, αλλά θα είναι αρκετά χαμηλός και δεν θα εμπνέει ανησυχία. Σε αντίθεση με τη γρίπη, ένα κρυολόγημα εξελίσσεται σταδιακά και αργά. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι “θα κρυολογήσουν” τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα. Ποια περίοδος είναι η χειρότερη για το κρυολόγημα; Τα κρυολογήματα τείνουν να είναι πιο συχνά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, επειδή τότε είναι που οι άνθρωποι βρίσκονται περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Ο ιός υπάρχει στα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος. Αυτά τα σταγονίδια εξαπλώνονται στον αέρα και κατακάθονται σε διάφορες επιφάνειες (πόμολο πόρτας, διακόπτες, τηλεχειριστήρια, πληκτρολόγια κλπ) που τις ακουμπάνε πολλά χέρια καθημερινά. Από εκεί μολύνουν πολλούς άλλους ανθρώπους που θα τα αγγίξουν και στη συνέχεια θα ακουμπήσουν το ίδιο τους το πρόσωπο. Για πόσο καιρό είναι μεταδοτικό το κρυολόγημα; Τα κρυολογήματα είναι μεταδοτικά από περίπου 1 εβδομάδα ΠΡΙΝ αρρωστήσετε και ΜΕΧΡΙ όλα τα συμπτώματά σας να έχουν υποχωρήσει, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από τοhttp://www.healthline.com
*** Δυσανεξία στη γλουτένη: Ποια είναι τα πρώτα σημάδια που θα προσέξετε
~ Η δυσανεξία στη γλουτένη μοιράζεται μερικά συμπτώματα με την κοιλιοκάκη, αλλά είναι μια λιγότερο σοβαρή κατάσταση. Ωστόσο, η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία και χρειάζεται να κάνετε κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, για να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματά της. Η δυσανεξία στη γλουτένη συχνά συγχέεται με την κοιλιοκάκη, αλλά είναι ξεχωριστές καταστάσεις. Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αυτοάνοση ασθένεια και μπορεί να βλάψει το πεπτικό σύστημα του ατόμου.
Αντίθετα με την κοιλιοκάκη, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνουν τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη, αλλά δεν φαίνεται να εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα, ούτε και να βλάπτει τον γαστρεντερικό σωλήνα. Πολλοί, επίσης λανθασμένα, μπερδεύουν την δυσανεξία στη γλουτένη με την αλλεργία στα προϊόντα με σιτάρι. Μια αλλεργία στο σιτάρι μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, καθώς ορισμένα συμπτώματα μπορεί να βλάψουν την αναπνοή, ή να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης, κάτι που δεν συμβαίνει με την κοιλιοκάκη, ούτε και με την δυσανεξία στη γλουτένη. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη είναι λιγότερο σοβαρά από την κοιλιοκάκη, ή την αλλεργία από το σιτάρι και οι περισσότεροι γνωρίζουν πολύ λιγότερα για το τι ισχύει πράγματι με αυτή την κατάσταση. Αυτό το άρθρο περιγράφει επτά συμπτώματα που σχετίζονται με την δυσανεξία στη γλουτένη και ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη. https://youtu.be/KNzSEDcAp8k .- Επτά συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη Πολλά από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται λίγο μετά την κατανάλωση γλουτένης. Ωστόσο, ο ακριβής συνδυασμός συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο. Εκείνοι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη σημειώνουν τα ακόλουθα συμπτώματα ως μερικά από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα, όταν περιλαμβάνουν τροφές με γλουτένη στην διατροφή τους. 1. Διάρροια και δυσκοιλιότητα Τα τακτικά φαινόμενα διάρροιας και δυσκοιλιότητας είναι συνηθισμένο σύμπτωμα. Περιστασιακά, το να έχετε τέτοια πεπτικά προβλήματα είναι φυσιολογικό, αλλά αν σας συμβαίνει τις περισσότερες ημέρες μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη κατάσταση. Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διάρροια και δυσκοιλιότητα. Μπορεί, επίσης, να έχουν κόπρανα που να μυρίζουν ιδιαίτερα δυσάρεστα, καθώς η κατάσταση προκαλεί κακή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. 2. Φούσκωμα Ένα άλλο πολύ κοινό σύμπτωμα το φούσκωμα. Αυτό αναφέρεται στην αίσθηση ενός πλήρους στομάχου που είναι άβολη και διαρκής. Είναι σύνηθες επίσης να αισθανόμαστε μια συσσώρευση αερίων στο στομάχι. Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού είναι ο συνηθέστερος λόγος για φούσκωμα, αλλά μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, το φούσκωμα μπορεί να συμβαίνει πολύ τακτικά και δεν συνδέεται απαραίτητα με την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουν. 3. Κοιλιακός πόνος Ομοίως, πολλές διαφορετικές αιτίες μπορεί να οδηγήσουν σε κοιλιακό άλγος (πόνος). Αλλά, και πάλι, εκείνοι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη αναφέρουν συχνά κοιλιακό πόνο χωρίς άλλο προφανή λόγο. 4. Κόπωση Η κόπωση είναι ένα άλλο σύμπτωμα που δύσκολα αποδίδεται στην πάθηση αυτή, καθώς μπορεί να οφείλεται σε πολλές διαφορετικές αιτίες, οι οποίες δεν σχετίζονται με καμία ιατρική κατάσταση. Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να έχουν επίμονο και συχνό αίσθημα κούρασης. 5. Ναυτία Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει γλουτένη. Η ναυτία μπορεί να έχει πολλές άλλες αιτίες, αλλά αν συμβαίνει συχνά μετά την κατανάλωση γλουτένης, μπορεί να είναι σημάδι δυσανεξίας στη γλουτένη. 6. Πονοκέφαλος Οι τακτικοί πονοκέφαλοι είναι ένα ακόμη σύμπτωμα, που μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. 7. Άλλα συμπτώματα Υπάρχουν και τα ακόλουθα συμπτώματα, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένα: πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς κατάθλιψη, ή άγχος σύγχυση σοβαρός κοιλιακός πόνος αναιμία Ποιες τροφές να αποφεύγετε Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη προσπαθούν να αποφύγουν τυχόν τρόφιμα με γλουτένη. Αυτά περιλαμβάνουν οποιαδήποτε τροφή που περιέχει: σιτάρι και οποιαδήποτε παράγωγα του σίτου κριθάρι, συμπεριλαμβανομένης της βύνης σίκαλη ζύμη ζυθοποιίας που προέρχεται συνήθως από μπύρα Αυτή η πρακτική εξάλειψης της γλουτένης από την διατροφή αποκλείει πολλά διαφορετικά είδη τροφίμων και ποτών. Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν γλουτένη περιλαμβάνουν:
- ζυμαρικά
- ψωμί και αρτοσκευάσματα
- πολλά ψημένα προϊόντα
- ζυμαρικά
- κράκερ
- σιτηρά
- τηγανίτες, βάφλες και κρέπες
- μπισκότα
- σάλτσες
- μπύρες
- ποτά βύνης
*** Καρδιακό επεισόδιο: Δείτε τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε…Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://www.medicalnewstoday.com
~ Αν σας προκύψει ξαφνικό πρόβλημα στην καρδιά, δεν είναι σίγουρο ότι θα νιώσετε τον πόνο στο στήθος και στη συνέχεια θα πέσετε στο έδαφος, όπως βλέπετε στις ταινίες. Μερικά συμπτώματα καρδιακών προβλημάτων δεν συμβαίνουν καν στο στήθος σας, στην περιοχή της καρδιάς, και ταυτόχρονα δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε τι σας συμβαίνει. Δείτε μέσα από ένα περιεκτικό και ενημερωτικό Infographic, τα 11 συμπτώματα ενός καρδιακού επεισοδίου, τα οποία δεν θα πρέπει ΠΟΤΕ να αγνοήσετε:
Πηγή: iatropedia.gr
*** Αιμορροΐδες: Αίτια, Συμπτώματα & Ανώδυνη Αποτελεσματική Θεραπεία στις Αιμορροϊδες από τον Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο~Οι αιμορροΐδες, δηλαδή η αιμορροϊδοπάθεια, γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής και το «ευ ζείν» αυτών που πάσχουν απ’ αυτές. Επιδημιολογικά, παρουσιάζει παγκόσμια διάδοση και ο ένας στους πέντε, ή, σύμφωνα με άλλους ερευνητές, ο ένας στους τρεις ανθρώπους του πληθυσμού της γης θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής τους από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα. Η νόσος είναι γνωστή από την αρχαιότητα και αναφέρεται από τους αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους.
Επειδή η νόσος αυτή αφορά μία περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νοιώθει άβολα να συζητήσει ή και να ενδιαφερθεί σοβαρά ο ασθενής με αιμορροΐδες φθάνει στον ιατρό αργά, με προχωρημένα ενοχλήματα, χωρίς σωστή διάγνωση και, κάποιες φορές, με ελλιπή θεραπεία. Επίσης, κάθε ενόχλημα στην περιοχή του πρωκτού δεν πρέπει να αποδίδεται σε «αιμορροϊδες». Aλλες παθήσεις, που εμφανίζονται συχνότατα στο γενικό πληθυσμό, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια, αποστήματα και πλήθος άλλων μπορεί να παρουσιάζονται με ανάλογο τρόπο ή ακόμη και να συνυπάρχουν με αιμορροΐδες. Η λαθεμένη εκτίμηση από τον ασθενή αλλά και, δυστυχώς, η ανεπιτυχής διάγνωση, κάποιες φορές, από το μη ειδικό ιατρό, οδηγεί στην εμμονή των συμπτωμάτων μετά την εγχείρηση για αιμορροΐδες. Η διάγνωση της αιμορροϊδικής νόσου τίθεται από τονειδικό ιατρό και όχι από τον ίδιο τον ασθενή ή κάποιον γνωστό του. Έτσι μόνο η θεραπεία στις αιμορροΐδες μπορεί να είναι αποτελεσματική και να έχει ο ασθενής την δυνατότητα να απαλλαχθεί από το χρόνιο αυτό βασανιστικό πρόβλημα. Τι είναι οι αιμορροϊδες Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού, δηλαδή αυτές αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής αυτής. Είναι ουσιαστικά αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα αγγείων, που ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Επίσης κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια, στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα μέσα στο τελευταίο μέρος του εντέρου, αλλά και επιτρέπει την δίοδό τους κατά την αφόδευση. Το τελευταίο τμήμα του εντέρου, πάνω από τον πρωκτό, ονομάζεται ορθό, και παίζει το ρόλο αποθήκης των κοπράνων, πριν αυτά αποβληθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό, με τη λειτουργία της αφόδευσης. Τότε χαλαρώνει ο σφιγκτήρας του πρωκτού και η κάθοδος των κοπράνων προς τα έξω είναι πλέον εφικτή. Φυσιολογικά το αιμορροϊδικό πλέγμα είναι γεμάτο με αίμα. Κατά την αφόδευση, με τη χαλάρωση του πρωκτικού σφιγκτήρα, το πλέγμα αδειάζει από το αίμα και ξαναγεμίζει μετά το πέρας της λειτουργίας αυτής. Έτσι οι αιμορροιδες, σε κάποιο βαθμό, βοηθούν τον πρωκτικό σφιγκτήρα στη σύγκλειση του πρωκτού και συμβάλλουν, έτσι, στην εγκράτεια των κοπράνων. Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν. Όταν αυτό συμβεί τότε μιλάμε για πάθηση στις αιμορροΐδες, με άλλα λόγια αιμορροϊδοπάθεια. Αιμορροϊδες & Αίτια Πολλές είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται. Η δυσκοιλιότητα είναι η κυριότερη. Στις κοινωνίες με το λεγόμενο «δυτικό» τρόπο ζωής ο άστατος τρόπος διατροφής, η κρεατοφαγία, η καθιστική ζωή, η ελαττωμένη άσκηση και το καθημερινό άγχος συμβάλλει στην έξαρση της δυσκοιλιότητας, που οδηγεί στην εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας στα άτομα που έχουν κάποια προδιάθεση.
Η διατροφή αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα. Οι αιμορροίδες είναι σπάνια πάθηση στην Αφρικανική ήπειρο. Όταν όμως μετανάστες από την Αφρική στις Η.Π.Α. διατραφούν όπως και οι Αμερικανοί, αυξάνεται και σε αυτούς η συχνότητα εμφάνισης αιμορροϊδοπάθειας και σε αυτούς. Άλλες καταστάσεις που συμβάλλουν στην έξαρση στις αιμορροΐδες είναι η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, ο έντονος βήχας, όπως στην βρογχίτιδα των χρόνιων καπνιστών, η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα, η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στην λεκάνη της τουαλέτας, ακόμα και η κληρονομική προδιάθεση. Άλλες καταστάσεις που συμβάλλουν στην έξαρση στις αιμορροΐδες είναι η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, ο έντονος βήχας, όπως στην βρογχίτιδα των χρόνιων καπνιστών, η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα, η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στην λεκάνη της τουαλέτας, ακόμα και η κληρονομική προδιάθεση. Πάντως η χρόνια δυσκοιλιότητα, η έντονη προσπάθεια στην αφόδευση και η μεγάλη διάρκειά της αποτελούν τους σοβαρότερους επιβαρυντικούς παράγοντες. Η υψηλότερη συχνότητα στις αιμορροΐδες εμφανίζεται μεταξύ των 40 και 50 ετών. Οι γυναίκες, μάλιστα, εμφανίζουν σπανιότερα αιμορροιδες συγκριτικά με τους άντρες. Συμπτώματα από τις Αιμορροϊδες Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου Αιμορραγία Έκκριση βλέννης Τοπικός ερεθισμός Κνησμός Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση Αίσθημα ατελούς αφόδευσης Η οποιαδήποτε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού πρέπει να εκτιμάται άμεσα από ειδικό ιατρό. Διάγνωση για τις Αιμορροϊδες Ο γιατρός θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση, αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων παθήσεων, που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με τις αιμορροΐδες, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια και αποστήματα. Ιδιαίτερη προσοχή, μάλιστα, πρέπει να δίνεται στους ενήλικες άνω των 50 ετών, καθώς η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα μπορεί να υποκρύπτει καρκίνο του παχέος εντέρου (ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο). Αιμορροϊδες & Θεραπεία Χωρίς Κίνδυνο Ακράτειας με την εμπειρία 12.000 περιστατικών Η θεραπεία στις αιμορροΐδες εξατομικεύεται ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της νόσου. Πέραν όμως των συμπτωματικών και αιμορραγούσων αιμορροϊδων η μέθοδος των υπερήχων Trilogy ενδείκνυται και για τους τέσσερις βαθμούς αιμορροϊδων που προκαλούν προβλήματα. Είναι αναίμακτη, ανώδυνη και ολοκληρώνεται σε περίπου 15-30 λεπτά ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Ο εξειδικευμένος χειρουργός μετά την εξέταση του ασθενή κρίνει σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος, όπως συμβαίνει με όλες τις μεθόδους και τεχνικές στη χειρουργική. Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς: • 1ου βαθμού είναι αιμορροϊδες που δεν είναι εμφανείς από έξω και φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο κατά την εξέταση, • 2ου βαθμού είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό, • 3ου βαθμού αυτές που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του και • 4ου βαθμού αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα. Η θεραπεία στις αιμορροιδες των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική. Το πιο σημαντικό είναι η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι δύο πιο απλοί και απαραίτητοι τρόποι γι αυτό είναι η αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στην διατροφή. Το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών Παχέος Εντέρου και Ορθού συμβουλεύει την κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αρκεί να σκεφθούμε ότι ένα μήλο έχει μόνο 3 γραμμάρια ίνας, μία τομάτα μόνο δύο. Παρόλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η κύρια πηγή ινών. Η κατανάλωση δημητριακών γίνεται έτσι απαραίτητη: μία κούπα All Bran περιέχει 27 γραμμάρια ίνας. Υπάρχουν βέβαια ειδικοί κατάλογοι περιεχομένου των διαφόρων τροφών σε ίνες που κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευτεί από ειδικούς ιατρούς ή φαρμακεία. Το διάβασμα περιοδικών και η σπατάλη πολλού χρόνου στην λεκάνη της τουαλέτας δεν είναι τόσο καλή συνήθεια. Αιμορροϊδες: 7 Μύθοι Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται και στα δύο φύλα, προκαλώντας τους δυσφορία, κνησμό και συχνά αιμορραγία. Παρότι επηρεάζει τουλάχιστον το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι να γιορτάσουν τα πεντηκοστά τους γεννέθλια, ακόμα επικρατούν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την πάθηση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι καθημερινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση πικάντικων τροφών, το κάθισμα σε κρύα πεζοδρόμια, ή το πρωκτικό σεξ προκαλούν αιμορροΐδες. Η ανάπτυξη αιμορροΐδων όμως είναι πιο περίπλοκη και καλό είναι όλοι να γνωρίζουμε την αλήθεια. «Η γνώση μπορεί να μας προστατεύσει, αλλά και να μας απελευθερώσει από αντιλήψεις που μας περιορίζουν να απολαύσουμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε», σημειώνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr), ο οποίος μας βοηθά να μάθουμε τελικά τους μύθους που επικρατούν για τις αιμορροΐδες.
1ος Μύθος: Οι αιμορροΐδες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου Οι αιμορροΐδες παρότι στην πλειοψηφία τους είναι ακίνδυνες, μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρό πρόβλημα, αυτό όμως δεν είναι ο καρκίνος. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές παθήσεις: οι αιμορροιδες είναι διογκωμένες φλέβες, ενώ ο καρκίνος προκαλείται από ανώμαλη διαίρεση και μετάλλαξη των κυττάρων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι αιμορροΐδες πρέπει να αντιμετωπίζονται επιπόλαια, τόσο γιατί μερικοί ασθενείς με καρκίνο είναι επιρρεπείς σε αιμορροΐδες (λόγω της πίεσης που μπορεί να ασκεί ο όγκος), όσο και γιατί ορισμένα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι κοινά με αυτά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οπότε πάντα θα πρέπει να αναζητούμε ιατρική συμβουλή, προκειμένου να αποκλειστούν σοβαρότερες καταστάσεις. 2ος Μύθος: Οι πικάντικες τροφές προκαλούν αιμορροΐδες Το πολύ πιπέρι, τα ανατολίτικα φαγητά που περιέχουν πολλά μπαχαρικά, και γενικότερα οι πικάντικες τροφές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, επειδή διαταράσσουν την ισορροπία του στομάχου. Άμεσα, δεν μπορούν να προκαλέσουν αιμορροιδες, διότι δεν επηρεάζουν τις φλέβες στην περιοχή του ορθού. Αυτό για το οποίο μπορεί να κατηγορηθούν είναι η πρόκληση ερεθισμού και κνησμού στην περιοχή του ορθού και όχι σπάνια δυσκοιλιότητας, η οποία είναι η κύρια αιτία των αιμορροΐδων. 3ος Μύθος: Η κατανάλωση φυτικών ινών αποκλείει την εμφάνιση αιμορροΐδων Αν και η κατανάλωση φυτικών ινών αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης της αιμορροϊδοπάθειας, δεν είναι ούτε ο μοναδικός ούτε αρκετός. Τα φρούτα και τα λαχανικά δηλαδή δεν μας καθιστούν απρόσβλητους, απλώς μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αιμορροΐδων ή πιο σωστά καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου. Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και εξέλιξη των αιμορροΐδων, διαδραματίζουν παράγοντες όπως η καθιστική ζωή και η παρατεταμένη παραμονή στη λεκάνη της τουαλέτας. Το καλύτερο για όσους ανησυχούν μήπως εμφανίσουν αιμορροΐδες είναι να λειτουργήσουν προληπτικά: να πίνουν τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως, να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (και όταν αυτό δεν είναι εφικτό να λαμβάνουν συμπληρώματα φυτικών ινών) και να ασκούνται καθημερινά. 4ος Μύθος: Οι αιμορροΐδες μπορεί να προκληθούν από το πρωκτικό σεξ Το πρωκτικό σεξ δεν είναι η κύρια αιτία των αιμορροΐδων. Παρά το γεγονός ότι με την πρωκτική επαφή μπορεί να επιδεινωθούν, δεν υπάρχει μελέτη που να παρέχει επαρκείς αποδείξεις ότι προκαλεί αιμορροΐδες, όταν ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες σωστής πρακτικής. 5ος Μύθος : Το κάθισμα σε κρύο πεζοδρόμιο μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες Αυτός ο μύθος είναι αστείος, αλλά επικρατεί κυρίως σε άτομα ανατολικής καταγωγής. Η καθιστή στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες λόγω της πίεσης που ασκείται στον ορθό, σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι αίτιο εμφάνισής τους η ξεκούραση στο πεζοδρόμιο. 6ος Μύθος: Οι αιμορροΐδες είναι πάθηση των ηλικιωμένων Εδώ υπάρχει μια δόση αλήθειας: οι ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν απ’ αυτές, λόγω της εξασθένησης των τοιχωμάτων του ορθού με την πάροδο της ηλικίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι νεώτεροι αποκλείονται, καθώς οποιοδήποτε άτομο οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να εμφανίσει αιμορροΐδες. Εκτός από τη γήρανση, άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η εγκυμοσύνη και η χρόνια δυσκοιλιότητα. 7ος Μύθος: Οι αιμορροΐδες είναι μόνιμες και δεν θεραπεύονται Οι αιμορροΐδες είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υποτροπές και όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προβλήματα υγείας, δεν είναι απαραίτητα μόνιμες και σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζονται. Είναι διογκωμένες φλέβες που δύνανται να αλλάζουν, ιδιαίτερα όταν το αίτιο πρόκλησής τους είναι προσωρινό, όπως π.χ. ένας τοκετός. Υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας τους, που γίνονται είτε στο σπίτι, είτε σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, είτε σε χειρουργικές αίθουσες. «Όλες οι θεραπείες είναι σχετικά απλές και ανώδυνες. Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές το ενοχλητικό πρόβλημα των αιμορροΐδων μπορεί να βρει οριστική λύση, σε ελάχιστο χρόνο. Τα μόνιμα αποτελέσματα εξαρτώνται από την καλή λειτουργία του εντέρου, που σημαίνει επιμονή σε μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, επαρκή ενυδάτωση και άσκηση», συμβουλεύει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος. Εσωτερικές Αιμορροϊδες Αν περνούν πάνω από δύο ημέρες χωρίς αφόδευση ή αν χρειάζονται πάνω από 5 λεπτά μέχρι την δίοδο των κοπράνων η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη. Προσοχή, όχι καθαρκτικά φάρμακα που είναι ερεθιστικά και πρέπει να δίνονται σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Η χρήση τοπικών πρωκτικών αλοιφών βοηθά, αλλά μόνο παροδικά! Η κατάχρηση τους μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του δέρματος του πρωκτού, λόγω της κορτιζόνης που, πολλές φορές, αυτά τα σκευάσματα περιέχουν, αλλά και σε επικίνδυνες μορφές περιπρωκτικής δερματίτιδας, που μπορεί να είναι πιο βασανιστική και δυσίατη από τις ίδιες τις αιμορροΐδες. Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν, παρά τα παραπάνω μέτρα, όταν είναι πολύ διογκωμένες και δεν ξαναμπαίνουν μέσα, ιδιαίτερα όμως όταν αιμορραγούν συνεχώς τότε απαιτείται κάποια επεμβατική μέθοδος. Μια από τις παλαιότερες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η διαστολή του πρωκτού με την τοποθέτηση 6-8 δακτύλων του χειρουργού και τον ασθενή υπό νάρκωση (τεχνική Lord). Λόγω του σοβαρού κινδύνου ακράτειας και των συχνών υποτροπών της νόσου, η μέθοδος αυτή έχει καταδικαστεί ως ακατάλληλη και επικίνδυνη από τους περισσότερους ειδικούς χειρουργούς του ορθοπρωκτικού σωλήνα.Μια πλειάδα επεμβατικών τεχνικών έχουν εφαρμοστεί και έχουν προσφέρει βοήθεια στη χειρουργική επίλυση του προβλήματος της αιμορροϊδοπάθειας. Η σκληροθεραπεία, οι ελαστικοί δακτύλιοι (τεχνική Baron), η φωτοπηξία, η «ανοικτή» αιμορροϊδεκτομή (τεχνική Milligan- Morgan) της Βρεττανικής σχολής, η «κλειστή» τεχνική (Ferguson) της Αμερικάνικής σχολής, η χρήση συρραπτικού μηχανήματος (τεχνική Longo) είναι ονομαστικά κάποιες από αυτές. Το υπαρκτό ενδεχόμενο υποτροπής, τα, έστω, και μικρά ποσοστά αποτυχίας, αλλά και επιπλοκών, ο, πολλές φορές, έντονος μετεγχειρητικός πόνος, ο οποίος είναι και η κύρια αιτία καθυστέρησης και πηγή αποθάρρυνσης για αναζήτηση χειρουργικής βοήθειας από το φοβισμένο ασθενή, καθώς και η πληρέστερη κατανόηση της αιτιοπαθογένειας της αιμορροϊδικής νόσου από τους σύγχρονους χειρουργούς οδήγησαν στην ανάπτυξη μοντέρνων, λιγότερο ακρωτηριαστικών και περισσότερο αναίμακτων μεθόδων για την οριστική αντιμετώπιση στις αιμορροΐδες. Πρωτοποριακή Ανώδυνη Μέθοδος Θεραπείας Αιμορροϊδων Η γνώση της ανατομίας των αιμορροϊδικών αγγείων, η άμεση σχέση της αιματικής ροής με τη δημιουργία αιμορροϊδικών όζων και η έντονη ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπερήχων τις τελευταίες δεκαετίες, πρόσφεραν τη βάση για την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής μεθόδου:Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών είναι μια μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την ανώδυνη αντιμετώπιση στις αιμορροΐδες που έχει εφαρμοστεί σε 12.000 ασθενείς. Ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο εντοπίζει τις αιμορροϊδικές αρτηρίες με τη βοήθεια του ενσωματωμένου υπερήχου Doppler. Οι ήδη εντοπισμένες αρτηρίες απολινώνονται με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων και, έτσι διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος, οι αιμορροϊδες παύουν να τροφοδοτούνται, ατροφούν και συρρικνώνονται. Δεν απαιτείται τομή στο δέρμα ή στο βλεννογόνο του πρωκτού με νυστέρι ή με άλλο εργαλείο κοπής (π.χ. laser). H χρήση γενικής αναισθησίας δεν είναι απαραίτητη. Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της επέμβασης είναι περίπου 15-30 λεπτά. Ο πόνος είναι ελάχιστος ή και ανύπαρκτος μετά το χειρουργείο. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και στις καθημερινές του ασχολίες την επομένη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή προ- και μετεγχειρητικά. Ειδικά για αιμορροϊδες που αιμορραγούν τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Πέραν όμως των συμπτωματικών και αιμορραγούσων αιμορροϊδων η μέθοδος των υπερήχων ενδείκνυται και για τους τέσσερις βαθμούς αιμορροϊδων που προκαλούν προβλήματα. Η μέθοδος αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχει ανακουφίσει χιλιάδες αιμορροϊδοπαθείς. Επανάσταση στη Θεραπεία με Trilogy: Ανώδυνα & Αναίμακτα σε 12.000 ασθενείς Επανάσταση στη θεραπεία στις αιμορροΐδες δημιουργεί η εξέλιξη της τεχνολογίας με το νέο ασύρματο μηχάνημα υπερήχων TRILOGY! Η νέα γενιά TRILOGY, συνδυάζει όλα τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα της μεθόδου με τους υπερήχους με την ευελιξία της ασύρματης τεχνολογίας και ουσιαστικά αποτελεί την τρίτη και πιο εξελιγμένη γενιά των υπερήχων. Η μέθοδος θεραπεύει τα τρία κύρια συμπτώματα της νόσου των αιμορροΐδων. Αιμορραγία, κνησμός, πόνος. Επίσης αποκαθιστά την πρόπτωση των αιμορροΐδων έξω από τον πρωκτό και ελαχιστοποιεί τον πόνο. Ακόμη δεν προκαλεί εκτομή η ακρωτηριασμό των ιστών, αλλά ούτε και πληγή. Οι ασθενείς έχουν γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες άμεσα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα η αφαίρεση να γίνει και με τοπική αναισθησία όπου είναι εφικτό. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μετά την εμφάνιση των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων πάνω από 200000 ασθενείς έχουν αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα στις αιμορροΐδες παγκοσμίως. Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό χειρουργικών μεθόδων θεραπείας της νόσου, είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ο παράγοντας ασφάλεια αφού δεν έχει καταγραφεί ποτέ ούτε μία σοβαρή επιπλοκή μετά τη χειρουργική αποκατάσταση της αιμορροιδοπάθειας με τη χρήση υπερήχων. Μετά τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα ασύρματο μηχάνημα υπερήχων TRILOGY έχει εγκατασταθεί στη Χειρουργική Κλινική στο Ιατρικό του Περιστερίου, του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών, στην Κλινική, που διευθύνω. Αν και η χειρουργική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας έχει δυσφημιστεί σαν πολύ επώδυνη για τον ασθενή, η προσεκτική εφαρμογή νέων μεθόδων από εξειδικευμένο χειρουργό, προσφέρει άριστα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα, με γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινή του ζωή και, το πιο σημαντικό, χωρίς τη βασανιστική παρουσία των αιμορροϊδων.
~Η πνευμονία θα σκοτώσει σχεδόν 11 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών μέχρι το 2030, αν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις, προειδοποίησαν ειδικοί με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας που είναι αφιερωμένη σ’ αυτή τη λοίμωξη των πνευμόνων. Απ’ αυτό το σύνολο των 10,8 εκατομμυρίων θανάτων, 1,7 εκατομμύριο μπορεί να καταγραφούν μόνο σε δύο χώρες, τη Νιγηρία και την Ινδία, σύμφωνα με τις προβολές που πραγματοποιήθηκαν από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς-Χόπκινς και τη ΜΚΟ Save the Children. Επτακόσιες χιλιάδες παιδιά μπορεί να πεθάνουν απ’ αυτή την ασθένεια στο Πακιστάν και 635.000 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, προσθέτουν. Η πνευμονία είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που πλήττει τους πνεύμονες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι η πρώτη λοιμώδης αιτία θνησιμότητας μεταξύ των παιδιών και «ευθύνεται για το 15% του συνολικού αριθμού θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών». Ο ΠΟΥ εκτιμά πως 922.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν από πνευμονία το 2015 σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η πνευμονία μπορεί να προκληθεί από ιούς, βακτήρια ή μύκητες. «Η πρόληψη είναι δυνατή χάρη στον εμβολιασμό, μια ικανοποιητική διατροφή και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών παραγόντων», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ. Σύμφωνα με τη μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, 4,1 εκατομμύρια παιδιά θα μπορούσαν να σωθούν με την εφαρμογή ενός συνόλου μέτρων: αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης παγκοσμίως, εξασφάλιση πρόσβασης στα αντιβιοτικά και βελτίωση της διατροφής των απειλούμενων παιδιών.«Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από μια ασθένεια, την οποία ωστόσο έχουμε τη δυνατότητα να νικήσουμε», σχολίασε ο υπεύθυνος της Save the Children Κέβιν Ουάτκινς.«Δεν γίνεται παγκόσμια σύνοδος κορυφής ούτε πορεία κατά της πνευμονίας. Εντούτοις όποιος ανησυχεί για την υγεία των παιδιών θα πρέπει να θεωρεί υπόθεση προτεραιότητας αυτόν τον φονιά τον οποίο παραβλέπουμε», τόνισε ζητώντας να μειωθεί δραστικά η τιμή των εμβολίων.
~ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και βότανο-θεραπείας στη ζωή μας :
ΥΓΕΙΑ από το Α έως και το -Ω ...... :
1~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 04 Μαΐου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html. .-
2~** ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .-
4~** ~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας , Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html.-
5~*** ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .-
6~ ** ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 26 Μαΐου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html . -
7~** ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html .-
8~** ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 29 Μαΐου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .-
9~** ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και την Φραγκοσυκιά Παρασκευή 30 Μαΐου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-
10~** ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Κυριακή 07 Ιουνίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .-
11~** ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας - Δευτέρα 08 Ιουνίου 2015 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-
12 ~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 09 Ιουνίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-
13 ~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας , Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .-
14 ~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-
15 ~ ΟΛΑ για την ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ Τρίτη 16 Ιουνίου 2015:
ΟΛΑ για την ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ στη ζωή μας.
16~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας , Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας , Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-
18 - ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 :
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 09 Ιουλίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
20 .- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Σάββατο 18 Ιουλίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Σάββατο 18 Ιουλίου 2015 ΒΛΑΣΗΣ :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-
23.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 05 Αυγούστου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
γ΄ μέρος
24.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html .-
25 ~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015 :
26.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας 11 Σεπτεμβρίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
30.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-
δ΄ Μέρος
31~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας 04 Νοεμβρίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Κυριακή 08 Νοεμβρίου 2015 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
34.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html .-
35.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
~ 36.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-
37.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html.-
38.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .-
39.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
40.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 01 Δεκεμβρίου 2015 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 04 Δεκεμβρίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015 :
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα 04 Ιανουαρίου 2016 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-~
47.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 04 Φεβρουαρίου 2016 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .-
50.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 01 Μαρτίου 2016 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-
52 ~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016
Α.- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ:
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html .-
53 ~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .-
54.-~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 (55) :
56.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 04 Μαΐου 2016 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .-
57 .- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-
58.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 03 Ιουνίου 2016 :
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-
59.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 :
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html .-
60 .- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας , Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 :
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-
61.- Υγεία για όλους μας Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-
62.-~ Υγεία για όλους μας Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 :
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας:
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html .-
63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2016 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-
64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .-
65.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .-
76.-~*ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα 04 April;ioy 2017 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .-
77.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ..υγεία από το Α-Ω . Τρίτη 09 Μαΐου 2017 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .-
78~*ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ΥΓΕΙΑ το Α-Ω ...... Τετάρτη 25 Μαΐου 2017 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post_24.html .-
~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ΥΓΕΙΑ το Α-Ω ...... Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
80.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ....το Α-και το Ω ...
΄Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017 .. : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .-
81.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ... το Α και το ..Ω στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου 2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας !!
82.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ..από το Α ---έως και το Ω ..: Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post_30.html .-
83~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ..από το Α ---έως και το Ω ..: Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 .. ,
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html .-
84 ~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ..από το Α ---έως και το Ω ..: Τρίτη 28 - Νοεμβρίου 2017 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .-
85 ~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ..από το Α ---έως και το Ω ..:Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 , Με 21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας :http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .-
86.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 , Με 21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html.-
87 ~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html.-
88.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post_26.html.-
89.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας : Κυριακή 02 Σεπτεμβρίου 2018 ..... από το Α ---έως και το Ω ... :http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/09/02-2018.html .- 90.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας από το Α έως και το -Ω ......
Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2018:
http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/10/blog-post.html .-
91 .- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας από το Α έως και το -Ω ......
Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018 :https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/blog-post.html .-
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 :
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018 .Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . ~ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και όμορφη εβδομάδα για όλους μα :http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/10/arfara-news-01-2018.html .- ~**ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html. - ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Τετάρτη 03 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html .- ~**ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018 Στο αγιάζι της Ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/10/arfara-news-25-2018.html .-
~** ARFRARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/10/arfrara-news-16-2018.html .-~** ARFRARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/10/arfrara-news-16-2018.html .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από Αρφαρά Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
https://snsarfara.blogspot.com/2018/10/arfara-news-27-2018-27-27.html .- ~**ARFARA NWES ΑΡΦΑΡΑ Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
~**ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας ΑΡΦΑΡΑ Τα Νέα μας Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας :
https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/10/arfara-news-29-2018.html.- ~** ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/10/arfara-news-31-2018.html .- ~** ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news-01-2018.html .- ~** ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-
~**ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας από το Α έως και το -Ω ......
Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018 :https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/blog-post.html .-
Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018 :https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/blog-post.html .-
~** ** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ: https://twitter.com/stamos01 .- 1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01 , 6605 videos. - ΣταματηςΣκουλικας 1.486.545 προβολές, Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.-
2. - Stamos Skoulikas = Stamos Skoulikas stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01 , 3917 videos. σταμος σκουλικας, 909.125 προβολές, Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-
3. - Vlasis Skoulikas = Vlasis Skoulikas, +Stamos,
http://www.youtube.com/vlasiskal . = 4132 video. – 1.234.765 προβολές , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .-
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,. - - βλάσης σκούλικας ,Σύνολον 14.547 βίντεο .-
3.- https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias , = ARFARA MESSINIAS 1.617 Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas = Stamatis N. Skoulikas
5 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- = 157 .-stamos01 .—
5 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- = 157 .-stamos01 .—
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=pb&hc_location=friends_tab .- Αναρτήθηκε από Stamatios Skoulikas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου