ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Tο αγιάζι της Ενημέρωσης Δευτέρας και Τρίτης

Tο  αγιάζι της Ενημέρωσης Δευτέρας και Τρίτης  : Δευτέρα 25  και Τρίτη  26  Ιουλίου  2011 !

** Η  Πολιτική (οι)  της Ελλάδας  , μου θυμίζει επιθύμητο γάμο που συνεχίζεται ..!

~*** Σταματάκος ο σαλιέγκος Ο Πανάθας :

http://www.youtube.com/watch?v=h9G_pQXzqO4**  http://www.youtube.com/watch?v=n-5WDOWriLc  : Ακούστε το!!!!!! Αξίζει ...~*
**

Ιερά Μονή Παναγίας Βουλκάνου ή Βουρκάνου Ν. Μεσσηνίας 2011 . : Εδώ  θα γίνει το μυστήριο της  βάπτισης μου  το  Σαββατο  30 Ιουλίου 2011 .-

~** Σταματάκος ο κατσαπρόκος 2011 Ο Πανάθας :
http://www.youtube.com/watch?v=2QICTp79RTYΙΕΡΑ  ΜΟΝΗ  ΒΟΥΡΚΑΝΟΥ : 2011

**  Οι  διανοούμενοι των γραμμάτων , είναι οι φυσικοί λουδίτες ! Ειναι  η κουλτούρα της αμάθιας και της αγραμματοσίνης !

** Επίθεση από ΝΔ για τα ταξί
~
~ Ο Γ. Μιχελάκης αναφερόμενος στη δήλωση Μόσιαλου ότι ο κ. Ραγκούσης, σε σύντομο διάστημα θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για διάλογο με τους ιδιοκτήτες ταξί, τόνισε ότι ο κ. Μόσιαλος απέδειξε ότι εκπροσωπεί μια διαλυμένη κυβέρνηση.
~ Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο κ. Ραγκούσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για διάλογο με τους ιδιοκτήτες ταξί και στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος με συγκεκριμένους κανόνες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
~ «Ο κ. Μόσιαλος απέδειξε σήμερα ότι εκπροσωπεί μια διαλυμένη κυβέρνηση, χωρίς συνέπεια και συνέχεια. Με τη δήλωσή του για το θέμα των ταξί, ουσιαστικά αδειάζει τον κ. Ραγκούση, αφού μιλά για απελευθέρωση του επαγγέλματος με συγκεκριμένους κανόνες, πράγμα που αρνείται ο αρμόδιος υπουργός. Αλλά και διότι υπόσχεται, αντ’ αυτού, ότι ο κ. Ραγκούσης θα καταθέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκεκριμένες προτάσεις».
~ «Τα ερωτήματα είναι πολλά» τονίζει ο κ. Μιχελάκης και αναφέρει: «Γιατί ο κύριος Ραγκούσης -αφού δεν είχε καμία θέση- προκάλεσε το γνωστό χάος υπονομεύοντας τον ελληνικό τουρισμό; Πώς είναι δυνατόν ο κ. Ραγκούσης να καταργεί μια ρύθμιση χωρίς να έχει καμία αντιπρόταση; Πώς γίνεται, μετά απ’ όσα συνέβησαν, να μην έχει ακόμη συγκεκριμένες θέσεις και να χρειάζεται περισσότερο χρόνο; Επιτέλους, πόση ανευθυνότητα χρειάζεται για να προκαλέσει κανείς τόσο κακό στην οικονομία και το κοινωνικό σύνολο χωρίς να ξέρει τι θέλει να κάνει;».

** Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο
~
~ Συνεδριάζει το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν σχέδια νόμου για τα αυθαίρετα και για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Μία ημέρα αργότερα, την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.
~ Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τα σχέδια νόμου για τα αυθαίρετα αλλά και για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.
~ Ειδικότερα τα νομοσχέδια που θα συζητηθούν είναι: Σχέδιο νόμου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (εισηγητής: Γιώργος Παπακωνσταντίνου).
~ Σχέδιο νόμου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών (Γ. Παπακωνσταντίνου). Σχέδιο νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις (εισηγήτρια η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Φώφη Γεννηματά).
~ Σχέδιο νόμου για την διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια Δημοψηφίσματος (εισηγητής ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης). Σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, της φαρμακοδιέγερσης, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις (εισηγητής ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος).
~ Μία ημέρα αργότερα και συγκεκριμένα την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις των Βρυξελλών. Ο Γιώργος Παπανδρέου νωρίτερα, θα ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και θα τους παρουσιάσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ενώ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να στείλει και επιστολή στους υπουργούς του, με την οποία θα ζητάει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.
~ Την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα γίνει ανάλογη ενημέρωση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε μίνι προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

** Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών ταξί
~
* Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί. Το πανελλαδικό ραντεβού ξεκινά από τα γραφεία του ΣΑΤΑ, ενώ στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς της Βουλή την ώρα που ο Γ. Ραγκούσης θα ενημερώνει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
* Κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους σήμερα οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί με ένα πανελλαδικό ραντεβού στα γραφεία του ΣΑΤΑ.
* Από εκεί οι οδηγοί ταξί από όλη την Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσουν πορεία προς τη Βουλή, την ώρα που ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης θα ενημερώνει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα ταξί.
* Τα μέλη του κλάδου, πάντως, συνέχισαν και τη Δευτέρα, τις κινητοποιήσεις τους καταλαμβάνοντας τα διόδια των Αφιδνών, της Ελευσίνας και των Μαλγάρων, σηκώνοντας τις μπάρες και αφήνοντας τα διερχόμενα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα, χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο. Στην Κέρκυρα, οι απεργοί κατέλαβαν τα εκδοτήρια των εισιτηρίων στο φρούριο του νησιού, ενώ στην Κρήτη κατέλαβαν τις εφορίες σε Ηράκλειο και Χανιά.
* Σε δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» λέει, στους βρετανούς και ευρωπαίους τουρίστες να αποφεύγουν τη χώρα μας εξαιτίας των κινητοποιήσεων, ενώ ο επιθεωρητής της Δημόσιας Διοίκησης, προτρέπει το δημόσιο να στραφεί δικαστικά κατά, του ΣΑΤΑ για διαφυγόντα κέρδη.

** Πρώτη συνέντευξη της καμαριέρας για την υπόθεση Στρος Καν
~
~ Η καμαριέρα που κατηγορεί τον Στρος Καν ότι αποπειράθηκε να τη βιάσει, είπε σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Newsweek, ότι της φάνηκε πως είναι «τρελός» και της επιτέθηκε μόλις μπήκε στο δωμάτιο.
~ Η καμαριέρα του ξενοδοχείου Sofitel στη Νέα Υόρκη, που κατηγορεί τον πρώην γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν ότι αποπειράθηκε να τη βιάσει, είπε σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού Newsweek, ότι της φάνηκε πως είναι «τρελός» και της επιτέθηκε μόλις μπήκε στο δωμάτιο όπου διέμενε.
~ Η Ναφισάτου Ντιαλό έδωσε στο περιοδικό και στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News την άδεια να την κατονομάσουν. «Έβλεπα το Channel 7, και λένε αυτός είναι ο τύπος και ότι θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας… Και σκέφτηκα ότι θα με σκοτώσουν», είπε.
~ Είναι η πρώτη φορά που η 32χρονη μετανάστρια από τη Γουινέα μίλησε στα ΜΜΕ αφότου προκάλεσε σάλο διεθνώς όταν κατηγόρησε τον Στρος Καν ότι αποπειράθηκε να τη βιάσει την 14η Μαΐου. Το τηλεοπτικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει μια συνέντευξη με τη Ντιαλό το πρωί σήμερα. «Θέλω (να αποδοθεί) δικαιοσύνη. Θέλω να πάει στη φυλακή», ανέφερε η Ντιαλό σε αποσπάσματα της συνέντευξής της που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο την Κυριακή. «Θέλω να μάθει ότι υπάρχουν μερικά μέρη όπου δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα λεφτά σου, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την δύναμή σου όταν κάνεις κάτι σαν κι αυτό», πρόσθεσε.
~ Το ABC News ανέφερε πως η Ντιαλό παραδέχθηκε πως έκανε «λάθη», πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν πρέπει να σταματήσει τους εισαγγελείς. «Ποτέ δεν ήθελα δημοσιότητα αλλά δεν έχω επιλογή. Τώρα πρέπει να μιλήσω δημόσια. Το έχω ανάγκη, για μένα. Πρέπει να πω την αλήθεια». «Εξ αιτίας του με αποκαλούν πόρνη», πρόσθεσε, αναφερόμενη στον Στρος Καν.
~ Η Ντιαλό, που σύμφωνα με το Newsweek συμφώνησε να φωτογραφηθεί για την έκδοση της επόμενης εβδομάδας, είπε πως ο Στρος Καν «μου φάνηκε τρελός». Ο 62χρονος Στρος-Καν έχει επανειλημμένα διαψεύσει τις κατηγορίες σε βάρος του. Σε ανακοίνωσή τους που διένειμαν στα ΜΜΕ την Κυριακή, οι δικηγόροι του χαρακτήρισαν τη συνέντευξη μια ύστατη προσπάθεια από μέρους της Ντιαλό να αποσπάσει χρήματα από τον πελάτη τους.
~ Είναι «η πρώτη ενάγουσα στην ιστορία που διεξάγει μια εκστρατεία στα ΜΜΕ για να πείσει έναν εισαγγελέα να ασκήσει δίωξη εναντίον ενός ανθρώπου από τον οποίο θέλει χρήματα», ανέφεραν οι δικηγόροι Μπέντζαμιν Μπράφμαν και Ουίλιαμ Τέιλορ. «Οι δικηγόροι της και οι σύμβουλοί της για θέματα δημόσιων σχέσεων έχουν ενορχηστρώσει ένα χωρίς προηγούμενο αριθμό γεγονότων για τα μέσα ενημέρωσης… ώστε να πιέσουν τους εισαγγελείς για την υπόθεση, αφού αναγκάστηκε να παραδεχθεί τις προσπάθειές της να τους παραπλανήσει».
~ Η συνέντευξη δημοσιεύεται μετά την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της Ντιαλό, αφού εισαγγελείς αποκάλυψαν πως είχε πει ψέματα στις αρχές πολλές φορές. Φέρεται να κατασκεύασε μια ιστορία περί ομαδικού βιασμού της στη Γουινέα για να της παραχωρηθεί άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα, άλλαξε την εκδοχή της αφήγησής της για το τι συνέβη μετά τη σεξουαλική επίθεση που κατήγγειλε.
~ Η γαλλική εφημερίδα France Soir ανέφερε ότι ο Νταβίντ Κουμπί, ο δικηγόρος της γαλλίδας συγγραφέως Τριστάν Μπανόν, η οποία κατηγορεί τον Στρος Καν για σεξουαλική επίθεση εναντίον της το 2003, συναντήθηκε με τη Ντιαλό και «εντυπωσιάστηκε από το κουράγιο της». Η επόμενη ακρόαση για την υπόθεση θα γίνει την 1η Αυγούστου.

** Τηλεοπτικό διάγγελμα Ομπάμα για το χρέος

Έκκληση για συναίνεση ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ απηύθυνε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τηλεοπτικό του διάγγελμα στο αμερικανικό έθνος.
~ Έκκληση για συναίνεση ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ απηύθυνε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τηλεοπτικό του διάγγελμα στο αμερικανικό έθνος.
~ Ο Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους για το γεγονός ότι δεν έχει επέλθει συμφωνία για την αντιμετώπιση του οικονομικού ελλείμματος και προειδοποίησε για τον «ανυπολόγιστο κίνδυνο» της στάσης πληρωμών που βρίσκεται προ των πυλών. Ζήτησε να υπάρξει αποτελεσματικό σχέδιο και όχι μια περιστασιακή λύση που θα επαναφέρει το πρόβλημα ύστερα από έξι μήνες με κίνδυνο, μάλιστα, να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.
~ Η αποτυχία να βρεθεί λύση για το έλλειμμα και το χρέος μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και να βλάψει σοβαρά την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε ο Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποχρέωση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να λάβουν μέτρα.
~ «Η χρεοκοπία είναι ένα ανεύθυνο και ριψοκίνδυνο αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου...Θα διακινδυνεύαμε να προκαλέσουμε μία βαθιά οικονομική κρίση, μία κρίση που θα είχε προκληθεί σχεδόν αποκλειστικά από την Ουάσινγκτον» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η πρώτη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ θα επηρέαζε άμεσα τις ζωές των απλών αμερικανών, επειδή η κυβέρνηση δεν θα ήταν σε θέση να καταβάλει τα μηνιαία επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, τα επιδόματα των βετεράνων, τις συντάξεις και να τηρήσει τα συμβόλαια που έχει συνάψει με χιλιάδες επιχειρήσεις.
~ «Έχω ενημερώσει τους ηγέτες και των δύο κομμάτων ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβασμό μέσα στις επόμενες ημέρες που να μπορεί να ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, έναν συμβιβασμό που να μπορώ να υπογράψω» είπε και πρόσθεσε «είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτό τον συμβιβασμό».
~ Η λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους θα πρέπει να βρεθεί έως τις 2 Αυγούστου ενώ οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι είναι πιθανόν, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, να προχωρήσουν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ εάν διαφανεί οποιαδήποτε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων.
~ Ο Ομπάμα επέκρινε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους που ζητούν να υπάρξουν τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό μέσω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και αντιτίθενται στις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου για μία «ισορροπημένη» συμφωνία που θα περιελάμβανε και τις πιο εύρωστες εταιρίες και ιδιώτες περικόπτοντας ταυτόχρονα τις φοροαπαλλαγές. Ο αμερικανικός λαός μπορεί να ψήφισε μία πολωμένη κυβέρνηση, αλλά δεν ψήφισε μία δυσλειτουργική κυβέρνηση», είπε ο Ομπάμα.
~ Απαντώντας στον αμερικανό πρόεδρο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, επανέλαβε την απόρριψη από το κόμμα του του σχεδίου που προτείνει ο πρόεδρος, λέγοντας ότι η αποκαλούμενη «ισορροπημένη» προσέγγιση σημαίνει: «ξοδεύουμε περισσότερα...πληρώνετε περισσότερα». «Η πικρή αλήθεια είναι ότι πρόεδρος ήθελε μία λευκή επιταγή πριν από έξι μήνες και θέλει μία λευκή επιταγή και σήμερα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ο Μπένερ. Πάντως, οι αναλυτές τονίζουν ότι το διάγγελμα του Ομπάμα είχε στόχο περισσότερο τους ψηφοφόρους παρά να καθησυχάσει τις αγορές.

** ΤΟΠΙΚΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
** Ο Π. Αλευράς στο τιμόνι
~
Ως αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας,
 ο Ι. Αργυράκης δεν κατέθεσε υποψηφιότητα
* O γεωπόνος Παν. Αλευράς είναι από χθες το μεσημέρι ο νέος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, στη θέση του παραιτηθέντος Χρ. Μαλαπάνη. Ο κ. Αλευράς εκλέχθηκε ομόφωνα από τους περιφερειακούς συμβούλους της Περιφερειακής Ενότητας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που διεξήχθη στην Τρίπολη, καθώς ήταν η μοναδική υποψηφιότητα. Παρά τις φημολογίες που ήθελαν και έτερη υποψηφιότητα, αυτή του κ. Ι. Αργυράκη, τελικά δεν κατατέθηκε. Στη θέση του κ. Αλευρά, νέος περιφερειακός σύμβουλος αναδεικνύεται ο πρώτος επιλαχών του συνδυασμού στη Μεσσηνία, Στ. Ξηρογιάννης.
 * Μιλώντας στο «Θάρρος», ο νέος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα συγκινημένος από την ομόφωνη πρόταση των συναδέλφων του προς το πρόσωπό του:
* «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια συλλογικότητα και από κοινού θα αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο νομός μας. Είναι γνωστό ότι όλοι οι δείκτες, οικονομικοί και αναπτυξιακοί, έχουν αρνητικό πρόσημο και με τη συλλογικότητα, τη θέληση για δουλειά, αλλά και το πρόγραμμα του συνδυασμού “Νέα Πελοπόννησος” για τη Μεσσηνία, θα αλλάξουμε σελίδα για το νομό μας.
* Θεωρούμε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση του πολίτη και αυτό θα κάνουμε πράξη.
* Σαφέστατα θα δώσουμε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με σύγχρονα καλλιεργητικά πρότυπα, που θα παράγουν προϊόντα πιστοποιημένα, επώνυμα και με ποιότητα. Αυτό το τρίπτυχο θα είναι το διαβατήριο ώστε τα μεσσηνιακά προϊόντα να καταλάβουν στα ράφια της αγοράς τη θέση που τους αξίζει.
* Η εξωστρέφεια είναι το ζητούμενο σήμερα κι αυτό θα κάνουμε πράξη.
* Το επόμενο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να πετύχουμε, είναι να διαμορφώσουμε ένα δυνατό κλίμα για τις επενδύσεις στο νομό, εξαντλώντας όλα τα κίνητρα και τις δυνατότητες που υπάρχουν, είτε αυτά αφορούν νομοθεσία είτε αναπτυξιακούς νόμους, ώστε οι επενδύσεις στη Μεσσηνία να γίνονται εύκολα, χωρίς γραφειοκρατία και σύντομα, αλλά και να ενημερώνονται οι υποψήφιοι επενδυτές για τα προγράμματα που “τρέχουν”.
* Τέλος, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού, τη βαριά μας βιομηχανία, τον τουρισμό. Έχουμε τεράστια χιλιόμετρα ακτογραμμής, πολλαπλά μνημεία και πολλές δυνατότητες, που μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε όλα μαζί σε συνδυασμό με τη γεωργία. Για παράδειγμα, ο αγροτουρισμός μπορεί να “τρέξει” πολύ καλά στη Μεσσηνία, καθώς έχει όλες τις προϋποθέσεις προς τούτο».

** Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου  
~
** Η Μεσσηνία 2η σε εγκληματικότητα στην Πελοπόννησο
 * Δεύτερη σε εγκληματικότητα μετά την Κορινθία είναι η Μεσσηνία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και στη συζήτηση του θέματος για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, ταξίαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος. Ο κ. Γεωργόπουλος είπε πως στην Πελοπόννησο υπάρχει αύξηση της μικροεγκληματικότητας και μείωση στις ληστείες σε τράπεζες, με ταυτόχρονη θεαματική μείωση των θυμάτων τροχαίων.
 * Δίνοντας περισσότερα στοιχεία, είπε ότι στη Μεσσηνία υπάρχει μείωση στα τροχαία και μικρή αύξηση σε ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, ενώ μίλησε και για τα προβλήματα στην Τριφυλία που αποδίδονται στους μετανάστες και τους Ρομά. Μίλησε και για την καλλιέργεια χασίς στο νομό, αλλά και στα κρούσματα που παρατηρούνται τελευταία, όπως το λαθρεμπόριο τσιγάρων και η αποβίβαση λαθρομεταναστών.
 * Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών, αρχιπύραρχος Κων. Δεσινιώτης είχε αναφέρει ότι αναμένεται έως το τέλος του έτους έκθεση για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, κατά την οποία θα αξιολογηθούν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα πυροσβεστικά κλιμάκια και θα γίνει ενίσχυση ή μείωση δυνάμεων όπου χρειάζεται.
 ** «Θα επικρατήσει η νομιμότητα»
 ~ Ικανοποιημένος από την εικόνα της Περιφέρειας Πελοποννήσου δήλωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, σημειώνοντας, μετά από συγκεκριμένες αναφορές του, ότι στην Πελοπόννησο θα επικρατήσει η νομιμότητα. Ζήτησε καλύτερη αποτελεσματικότητα από τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και να μειωθούν περισσότερο η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα. Ο κ. Τατούλης ζήτησε να μην υπάρχουν γκέτο, καθώς αν δε διαλυθούν, θα υπάρξουν περισσότερα προβλήματα. Είπε, επίσης, πως θα πρέπει οι παρεμβάσεις να αντιμετωπίζονται με γνώμονα το σεβασμό των δικαιωμάτων, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθεί σχετικό πρόγραμμα του ΠΕΠ για την ενίσχυση των υποδομών, για την αντιμετώπιση των τροχαίων με 2 εκατ. ευρώ. Επίσης, απάντησε και στις απόψεις που είχαν διατυπώσει στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας.
 ~  Τάχθηκε δε και υπέρ της σύστασης Ταμείου, που θα ενισχύει Αστυνομία και Πυροσβεστική σε επίπεδο υποδομών, υπογραμμίζοντας ότι η υποχρέωση για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη είναι το ευγενέστερο αγαθό της ανθρώπινης κοινότητας.
 ~ Με την πρόταση του κ. Τατούλη, αλλά και με την προσθήκη ότι θα πρέπει οι αστυνομικές δυνάμεις να απεμπλακούν από τα καθήκοντα φύλαξης των ποδοσφαιρικών αγώνων, τάχθηκαν επίσης ο συνδυασμός «Δυνατή Πελοπόννησος» και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων Λάμπρος Μπούκλης. Την καταψήφισαν οι δύο εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συνεργασίας» και αυτός της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θαν. Πετράκος. Ο τελευταίος θέλησε μετά την ψηφοφορία να προβεί και σε δήλωση, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Γ. Πουλοκέφαλο να είναι πιο προσεκτικός στη διαδικασία.
 *** Ένταση για Αλευρά
 * Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένταση, όταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γ. Πουλοκέφαλος συνεχάρη από μικροφώνου τον Παν. Αλευρά, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν χειροκροτήματα, η αντίδραση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νικ. Γόντικα, αλλά και αυτή του κ. Τατούλη, ο οποίος σχολίασε αρνητικά τη συμπεριφορά του κ. Γόντικα. Ο τελευταίος αντέδρασε ακόμη πιο έντονα, λέγοντας: «Δε θα μας φιμώσετε, έκανα πολιτικό σχολιασμό». Κατά την τοποθέτησή του, ξεκίνησε λέγοντας ότι δε θα ευχηθεί καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα του κ. Αλευρά, καθώς αυτό θα σήμαινε δεινά για τη φτωχολογιά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ψέγοντας ταυτόχρονα όλους όσοι χειροκρότησαν για την εκλογή του κ. Αλευρά.
 * Συγχαρητήρια στο νεοεκλεγέντα αντιπεριφερειάρχη έδωσε και ο κ. Τατούλης, λέγοντας πως η επιλογή και η διαδικασία που έγιναν έδειξαν ένα υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού και του σύστησε να τον διακρίνει η δουλειά και η εργατικότητα.
 * Ο νέος αντιπεριφερειάρχης, αφού ευχαρίστησε όλους για τις ευχές τους, υποσχέθηκε ότι το Διοικητήριο θα είναι ανοιχτό για όλους. Δεσμεύθηκε ότι θα ασχοληθεί και με τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με αξιοποίηση και αξιοκρατία των υπαλλήλων.

** Γιορτή κολοκυθιού στην Πελεκανάδα

Η «αποκατάσταση» ενός παρεξηγημένου λαχανικού
~ «Διαλέξαμε να κάνουμε τη γιορτή κολοκυθιού, γιατί θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη χαμηλή εκτίμηση που έχουν οι περισσότεροι γι’ αυτό το νόστιμο και πολύ ωφέλιμο παραδοσιακό λαχανικό, το κολοκύθι», μας λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πελεκανάδας, Ρένα Αγγελοπούλου. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 7 Αυγούστου στις 8.00 το βράδυ, στο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου, που έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο.
 ~ «Μέχρι το 1979 το σχολείο λειτουργούσε με πολλά παιδιά. Μετά έκλεισε και εγκαταλείφθηκε. Οι γυναίκες του Συλλόγου κατορθώσαμε με πολύ προσωπική εργασία και ελάχιστα οικονομικά μέσα, να το κάνουμε λειτουργικό και να το μετατρέψουμε σε ένα ωραίο πολιτιστικό κέντρο» προσθέτει η κα Αγγελοπούλου.
~  Εκεί, λοιπόν, θα λάβει χώρα και η γιορτή, με στόχο την ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας του κολοκυθιού και του ρόλου του στην υγιεινή μεσογειακή διατροφή. «Ωραία είναι και η γουρνοπούλα, παραδοσιακή και θα την έχουμε κι εμείς, αλλά θέλουμε να προβάλλουμε και το πολιτιστικό μέρος αυτής της προσπάθειας» συμπληρώνει η πρόεδρος.
~ Αναφερόμενη στη σημαντική διατροφική αξία του κολοκυθιού, η κα Αγγελοπούλου τονίζει, μεταξύ άλλων, την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη A και C, σε μαγνήσιο, κάλιο και φυλλικό οξύ, καθώς και την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, στοιχεία που συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών.
~ Οι επισκέπτες της γιορτής κολοκυθιού θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν συνταγές με βασικό συστατικό το συγκεκριμένο λαχανικό, φτιαγμένες από τις γυναίκες του συλλόγου, με αγνά τοπικά υλικά. Τα κολοκύθια είναι προσφορά των παραγωγών της περιοχής, ενώ χορηγός της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Μεσσήνης. «Πασχίζουμε να κρατήσουμε το σύλλογο, καθώς η μόνη σταθερή πηγή εσόδων είναι η εθελοντική συνδρομή των μελών μας, με τα 5 ευρώ» λέει η κα Αγγελοπούλου.
~ Η βραδιά, εκτός από κολοκυθομαγειρέματα, θα έχει παράσταση από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Πεταλιδίου, καθώς και μουσική και τραγούδι από ορχήστρα. Επίσης, στην αίθουσα θεάτρου του σχολείου, θα λειτουργεί έκθεση με λαογραφικό περιεχόμενο.

*** Έφυγαν από τούτη τη ζωή οι από Αρφαρά Παν. Φωτ. Μπαρούνης  78 ετών και ο Χρήστος  Κορομηλάς  από το Πήδημα  77 ετών  .- Επίσης πρό ημερών η Βασιλική Ηλ. Μουτεβελή σε ηληκία 93 ετών .-

** Γιορτή πατάτας
~
Επιτυχημένη η εκδήλωση των γυναικών στη Μεσσήνη
 * Πλημμύρισε από κόσμο την Κυριακή το βράδυ η κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, όπου ο Σύλλογος Γυναικών και Περιχώρων σε συνεργασία με το Δήμο διοργάνωσε την 9η γιορτή πατάτας. Τους επισκέπτες καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Άννα Παναγιωτοπούλου, χαρακτηρίζοντας την πατάτα βασικό αγροτικό προϊόν της περιοχής, ενώ ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος έκανε λόγο για αναβάθμιση της παραγωγής και συνεργασία του Δήμου με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Μεσσήνης.
 *  Παρατήρησε δε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των καλλιεργούμενων στρεμμάτων από τις 11.000 - 10.000 στις 7.000 με 6.000, ενώ αναφέρθηκε στους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αφού δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για το προϊόν τους.
* Για τη διατροφική αξία της πατάτας επρόκειτο να μιλήσει η διατροφολόγος Κέλλυ Μπουκέα, την οποία, επειδή δεν μπόρεσε τελικά να παραστεί, αντικατέστησαν οι Μαρία Καζάνη και Νταίζη Μάχοβα.
~~** Πατάτες με ελαιόλαδο
* Γιατί πρέπει να προτιμάμε το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα της πατάτας ανέλυσε ο προσκεκλημένος ομιλητής της βραδιάς Νίκος Ανδρικόπουλος, καθηγητής Βιοχημείας - Χημείας Τροφίμων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
* «Δε θα είμαι αφοριστικός απέναντι στα σπορέλαια, αλλά θα πω ότι το ελαιόλαδο έχει το κάτι παραπάνω. Δηλαδή, έχει τα αντιοξειδωτικά συστατικά που δεν έχουν τα σπορέλαια» επισήμανε, ενώ γενικότερα για την αντιοξειδωτική δράση πρόσθεσε: «Αν έχουμε τροφοδοτήσει τον οργανισμό μας με ουσίες αντιοξειδωτικές, τότε ανταγωνιζόμαστε την οξειδωτική ιδιότητα που έχουν τα λάδια όταν τηγανίζονται. Και αυτή την οξειδωτική ιδιότητα που έχουν τα λάδια, την αναπτύσσουν όσο πιο πολλές φορές τηγανίζουμε. Μάλιστα, αν τα τηγανιτά φαγητά, τα συνοδεύσουμε με μια χωριάτικη σαλάτα με ωμό ελαιόλαδο, τότε αυξάνει περισσότερο η αντιοξειδωτική προστασία που προσφέρουμε στον οργανισμό μας».
* Ο κ. Ανδρικόπουλος χαρακτήρισε την πατάτα πολύτιμο προϊόν της γης για τη Μεσσηνία, λέγοντας ότι έχει συμπυκνωμένη διατροφική αξία, όπως και το ελαιόλαδο: «Η πατάτα, όσον αφορά στα σάκχαρα, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, και το ελαιόλαδο για τα λιπαρά που επίσης είναι απαραίτητα. Θα μπορούσε, λοιπόν, πάνω σε αυτά τα δύο προϊόντα της μεσσηνιακής γης να οικοδομηθεί μια εμπορική πολιτική, για τα εστιατόρια και τα φαστ - φουντ. Θα ήταν μια πολύ καλή διαφήμιση το να βγαίνει προς τα έξω ότι το τηγάνισμα στο τάδε μαγαζί γίνεται με ελαιόλαδο».

**  Μετατρέπεται σε κέντρο υποδοχής μεταναστών;
~
Φεύγει και η Μονάδα Επιστράτευσης
 * Εκτός από το Κέντρο Διαβιβάσεων που φεύγει από την Καλαμάτα, με τους ανθυπολοχαγούς να έχουν πάρει ήδη εδώ και 10 ημέρες φύλλα πορείας, φεύγει και η Μονάδα Επιστράτευσης, η οποία μετακομίζει στην Τρίπολη.
 * Πέραν τούτων, κάποιες πληροφορίες θέλουν το Στρατόπεδο «Παπαφλέσσα», που στεγάζει το ΚΕΔΒ, να μετατρέπεται σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, σενάριο εφιαλτικό για την τοπική κοινωνία.

** Υγραεροκίνηση
~
Κερδίζει έδαφος στη Μεσσηνία
 ~ Με κόστος ανά λίτρο μικρότερο από το μισό της βενζίνης και σαφώς μειωμένη επιβάρυνση στον κινητήρα, η υγραεριοκίνηση πατάει… γκάζι – κυριολεκτικά - στις επιλογές των Μεσσήνιων οδηγών. Προς το παρόν, τα περιβαλλοντικά οφέλη μοιάζει να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, συγκαταλέγονται όμως κι αυτά στα πλεονεκτήματα του LPG. Δεκάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στο νομό μας έχουν ήδη τοποθετήσει στα Ι.Χ. τους σύστημα υγραεριοκίνησης, παρότι το κοντινότερο πρατήριο είναι στην Τρίπολη. Το μοναδικό «φρένο» στην ανοδική πορεία της κίνησης με υγροποιημένο αέριο πετρελαίου πρόκειται, ωστόσο, σύντομα να ξεπεραστεί.
 ** Δεκάδες πελάτες… εν αναμονή πρατηρίου
 ~ Στο διαπιστευμένο συνεργείο τοποθέτησης συστημάτων υγραεριοκίνησης «Χρίστος Ζεμπίλας & Υιοί» (δίπλα στην Καπνοβιομηχανία «Καρέλια»), ο εξειδικευμένος μηχανικός Γιάννης Ζεμπίλας μού εξήγησε όσα πρέπει να ξέρει ένας οδηγός για τη νέα είσοδο στην αυτοκίνηση. Στους πρώτους έξι μήνες παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας, έχουν κάνει περίπου πεντακόσιες εγκαταστάσεις, με πολλούς πελάτες σε αναμονή, εν όψει της δημιουργίας πρατηρίων υγραερίου στη Μεσσηνία.
 ~ «Έχουμε αρχίσει ήδη και δουλεύουμε καλά. Η υγραεριοκίνηση βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από τους Μεσσήνιους», μας είπε ο Γιάννης Ζεμπίλας. «Όσοι έχουν τοποθετήσει σύστημα υγραεριοκίνησης, είναι άνθρωποι οι οποίοι ταξιδεύουν, μετακινούνται, κάνουν συχνά τις διαδρομές Καλαμάτα – Τρίπολη και Καλαμάτα – Αθήνα και συνήθως σταματούν στην Τρίπολη για να ανεφοδιαστούν με υγραέριο. Η υγραεριοκίνηση έχει ήδη προχωρήσει πολύ στην Καλαμάτα. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον! Αλλά κολλάει στο πού θα γεμίζουν. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε πρατήριο».
 ~ Ο Δημήτρης Κατσαρός, αφουγκράστηκε αρκετά νωρίς την αυξανόμενη ανάγκη για υγραεριοκίνηση και έχει δρομολογήσει τη δημιουργία σχετικού τμήματος στο βενζινάδικο της οδού Κρήτης. Η γραφειοκρατία έχει καθυστερήσει τη δημιουργία πρατηρίου.
 ~ «Πράγματι, η υγραεριοκίνηση κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα και ειδικά στη Μεσσηνία και, δυστυχώς, ο νομός μας έχει μείνει πολύ πίσω όσον αφορά στα πρατήρια», μου είπε ο κ. Κατσαρός. «Η γραφειοκρατία καλά κρατεί στην Καλαμάτα. Αναφέρομαι στην Καλαμάτα ειδικά, γιατί σε άλλους νομούς δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα και συνεχή εμπόδια από τους αρμοδίους. Έχω καταθέσει φάκελο εδώ και τρεις μήνες και, επιτέλους, φαίνεται ότι τα κωλύματα έχουν ξεπεραστεί και μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη θα είναι όλα έτοιμα, ώστε να μπορώ να λειτουργήσω. Θα είμαι ο πρώτος στη Μεσσηνία».
 ~ «Κρίνοντας από τα λεγόμενα των πελατών μου», εξακολουθεί ο κ. Κατσαρός, «υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την υγραεριοκίνηση. Το αυτοκίνητο δε χάνει τίποτα σε απόδοση και ως λύση είναι πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον. Υπάρχουν πολλοί οδηγοί που ήδη έχουν τοποθετήσει υγραεριοκίνηση στα αυτοκίνητά τους, αλλά και διαπιστευμένοι μηχανικοί. Το άνοιγμα αυτό στην υγραεριοκίνηση, θα είναι όμως καλό και για την ανεργία και για κάποιους επιχειρηματίες που έχουν συνεργεία. Μπορεί να λειτουργήσει τονωτικά για την αγορά, και να μπορέσει να δουλέψει ο κόσμος».
 ** Οικονομία
 ~ Το σύστημα υγραεριοκίνησης τοποθετείται στον ήδη υπάρχοντα κινητήρα και δεν αποκλείει τη χρήση βενζίνης. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του οδηγού – ιδιοκτήτη η κατανάλωση γκαζιού ή βενζίνης, με το πάτημα ενός κουμπιού. Στην περίπτωση που το ένα από τα δύο καύσιμα τελειώσει, το αυτοκίνητο περνά αυτόματα στο διαθέσιμο, εν κινήσει.
 ~ Βασικότερος λόγος της στροφής στην υγραεριοκίνηση είναι η απαγορευτική τιμή της βενζίνης.
 ~ «Το υγραέριο πωλείται προς 0,74 το λίτρο, ενώ η βενζίνη παραπάνω από 1,70 ευρώ. Δε χρειάζεται ερώτημα γιατί το προτιμούν οι οδηγοί», μου λέει ο Γιάννης Ζεμπίλας, ο οποίος σημειώνει ότι η σχέση κατανάλωσης/χιλιομέτρων υγραερίου και βενζίνης κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα.
 ~ Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, η τιμή του υγραερίου θα παραμείνει σταθερά στο μισό της τιμής της βενζίνης μέχρι και το 2018.
 ~ «Παράλληλα», σημειώνει ο κ. Ζεμπίλας, «το υγραέριο έχει πιο πολλά οκτάνια και προσφέρει καλύτερη ιπποδύναμη στη μηχανή. Ένας έμπειρος οδηγός βλέπει αμέσως ότι, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο με υγραεριοκίνηση, αυτό δεν υστερεί σε τίποτα του βενζινοκίνητου. Αντιθέτως, έχει νεύρο, έχει ψυχή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων υπερτερεί του συμβατικού και σαφώς είναι πολύ πιο οικονομικό ως προς τα καύσιμα».
 ~ «Αυτός που θα αποφασίσει να το τοποθετήσει», προσθέτει, «δεν αλλάζει τίποτα στον υπάρχοντα κινητήρα. Το σύστημα της υγραεριοκίνησης μπαίνει πάνω στον ήδη υπάρχοντα κινητήρα και συνυπάρχει με τη βενζινοκίνηση. Οι δύο εγκέφαλοι, του υγραερίου και της βενζίνης, συνεργάζονται».
 ** Η τοποθέτηση διαρκεί δύο ημέρες.
 ` «Συν άλλη μία ημέρα κατά την οποία περνάμε εμείς οι ίδιοι το αυτοκίνητο από ΚΤΕΟ, ώστε να επιβεβαιωθεί το ISO και όσα απαραίτητα πρέπει να ελεγχθούν. Το αυτοκίνητο δίνεται έτοιμο στον ιδιοκτήτη του. Δε χρειάζεται να μπλέξει ο ίδιος καθόλου με χαρτιά ή διαδικαστικά. Σε τρεις μέρες το έχει στα χέρια του».
 ~* Η τιμή αγοράς του συστήματος και τοποθέτησης δεν ξεπερνά συνολικά τα 1.500 ευρώ.
 ~ «Η τιμή εξαρτάται από τα συστήματα που βάζει ο κάθε μηχανικός», τονίζει ο κ. Ζεμπίλας. «Εμείς βάζουμε ένα ιταλικό σύστημα που έχει τρία χρόνια εγγύηση. Κυκλοφορούν και βουλγάρικα συστήματα και κινέζικα, που είναι λίγο πιο οικονομικά, και εδώ πρέπει να είναι προσεκτικός ο πελάτης. Αυτά έχουν μικρότερη εγγύηση, ένα ή δύο χρόνια. Μετά από δέκα χρόνια, πρέπει να αλλάξει το ντεπόζιτο και η σωλήνα παροχής, τίποτα άλλο. Επίσης, αν κάποιος πελάτης αλλάξει αυτοκίνητο, μπορεί να περάσει το ίδιο σύστημα από το προηγούμενο στο νέο του όχημα».
 ** Ασφάλεια
 ~ Υποσυνείδητα, οι περισσότεροι συνδέουμε το υγραέριο με κάποια επικινδυνότητα. Πόσο ασφαλές είναι; ρώτησα τον κ. Ζεμπίλα.
 ~ «Τα υγραεριοκίνητα αυτοκίνητα είναι 100% ασφαλή», απάντησε. «Έχουν γίνει ενδελεχείς έλεγχοι και crash tests και το υγραέριο είναι σαφέστατα πιο ασφαλές από τη βενζίνη. Σε περίπτωση τρακαρίσματος ή φωτιάς, είναι τέτοιο το σύστημα και οι δικλείδες ασφαλείας που αποκλείονται οι διαρροές, ενώ το υγραέριο διοχετεύεται αυτομάτως εκτός του αυτοκινήτου».
 ~ «Τα αυτοκίνητα υγραερίου είναι απολύτως νόμιμα στη χώρα μας», απαντά σε σχετική ερώτησή μου. «Μετά το ΚΤΕΟ, τα χαρτιά πηγαίνουν κατευθείαν στο υπουργείο Συγκοινωνιών και ο ιδιοκτήτης παραλαμβάνει νέα άδεια, όπου αναγράφεται ότι το αυτοκίνητό του καίει και βενζίνη και υγραέριο».
 ** Ρύποι
 ~ Βασικό πλεονέκτημα, πέρα από την οικονομία, ο Γιάννης Ζεμπίλας θεωρεί το περιβαλλοντικό. «Το υγραέριο είναι πολύ καθαρότερο καύσιμο από τη βενζίνη ή το πετρέλαιο», λέει.
 ~ Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις, οι εκπομπές ρύπων ενός κινητήρα με LPG (Liquefied Petroleum Gas - υγροποιημένο αέριο πετρελαίου) είναι μειωμένες σε σχέση με της βενζίνης και του πετρελαίου κατά: 60% σε μονοξείδιο του άνθρακα από τη βενζίνη και 90% από το πετρέλαιο. 40% σε υδρογονάνθρακες από τη βενζίνη και 80% από το πετρέλαιο. 60% σε οξείδια του αζώτου από τη βενζίνη και 60% από το πετρέλαιο. 10% σε διοξείδιο του άνθρακα από τη βενζίνη και 5% από το πετρέλαιο. 40% σε σωματίδια από το πετρέλαιο.
 ~ Παρότι φιλικό προς το περιβάλλον, το σύστημα δεν απολαμβάνει όμως χαμηλότερων τελών κυκλοφορίας. Στη χώρα μας εμπίπτει στις τιμές που ισχύουν για τα βενζινοκίνητα.
 ~ Για την ιστορία, στην Ιταλία υπολογίζεται ότι ήδη κυκλοφορούν πάνω από 1 εκατομμύριο οχήματα που «καίνε» υγραέριο. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη Μ. Βρετανία και την Αυστραλία είναι 40.000 και 500.000 αντίστοιχα. Στην Ιαπωνία το 90% των οχημάτων ταξί είναι υγραεριοκίνητα.
 ~ Ελλείψει εναλλακτικών μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον και… την τσέπη, οι Έλληνες πρόσφατα ανακάλυψαν την υγραεριοκίνηση. Επί του παρόντος, σε ό,τι αφορά τους Μεσσήνιους, πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων πολλών κυβικών και εκείνων που κάνουν συχνά ταξίδια και διευκολύνονται οικονομικά. Μένει να δούμε πόσο, πράγματι, ο αρχικός ενθουσιασμός θα έχει διάρκεια, στο άμεσο μέλλον.

**  Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας

Πρωτότυπη και εντυπωσιακή έκθεση για το Αλάτι
 * Μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή έκθεση οργανώθηκε και ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου να λειτουργεί στην Κυπαρισσία, με πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας». «Αλάτι, ο λευκός θησαυρός» είναι η καταπληκτική έκθεση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην ιερά πόλη του Μεσολογγίου από το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», με θέματα όπως το αλάτι στον κόσμο και την Ελλάδα, οι τρόποι παραγωγής του, η συμβολή του στη διατήρηση της ζωής του πλανήτη, η επίδρασή του στην παγκόσμια οικονομία, στην τέχνη, στο περιβάλλον και τον πολιτισμό.
 * Αλάτια σε όλα τα χρώματα, μηχανήματα και παραδοσιακά εργαλεία, κατασκευές από αλάτι, καλλιτεχνικές αναπαραγωγές, ιστορικές φωτογραφίες και έγγραφα, πίνακες ζωγραφικής και μια μεγάλη συλλογή από αλατιέρες, που χρονολογούνται από το 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας, είναι μερικά από τα εκθέματα που θα δει και θα απολαύσει ο επισκέπτης.
* Με στόχο πάντα την προβολή της Παλιάς Πόλης και την προσέλκυση ντόπιων και ξένων να την επισκεφθούν, ανεβαίνοντας τα υπέροχα καλντερίμια της, το Πρόγραμμα και η πρόεδρός του Τζίμα Ιμιρζιάδη παρουσιάζουν την έκθεση για δεύτερη φορά, μετά την πρώτη παρουσίασή της στο Μεσολόγγι, στο κατ’ όνομα ακόμη Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας «Κωστής Παλαμάς», στην πλατεία του Κάστρου των Γιγάντων.
* Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν το βράδυ του Σαββάτου και την «κορδέλα» έκοψαν οι δήμαρχοι Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και Μεσολογγίου Πάνος Κατσούλης, παρουσία αντιδημάρχων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, εκατοντάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων και ο στενός συνεργάτης της προέδρου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρας Μπακογιάννη, Θάνος Κούβελος, ο πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κώστας Δημόπουλος, ο πρόεδρος και ιδρυτής της «Διεξόδου» Ν. Κορδόσης.
* Η κα Ιμιρζιάδη στο καλωσόρισμά της είπε πως ανακάλυψε την έκθεση στο Μεσολόγγι, σε μια εκδήλωση πολιτισμού, και «ηθικός αυτουργός» είναι η σύζυγος του δημάρχου Μεσολογγίου και τότε αντινομάρχη, Σοφία Κατσούλη, που την προέτρεψε να μην τη «χάσει».
* Για τη σχέση της Κυπαρισσίας με το αλάτι, ανέφερε πως δεν έχει «καμία σχέση! Έχει τη σχέση που έχουν όλα τα όντα με το αλάτι! Όμως, η έκθεση αποτελεί μια επιστράτευση του αλατιού για την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας! Και στο μέλλον θα επιστρατεύουμε κάθε όμορφο και ποιοτικό με στόχο να προβάλλουμε την Παλιά Πόλη και να αναδείξουμε την ομορφιά της!».
* Ο κ. Κορδόσης από τη «Διέξοδο» σημείωσε πως «ήρθαμε στην Κυπαρισσία επειδή μας ενέπνευσε το όραμα που έχουν οι άνθρωποι του Προγράμματος για την Παλιά Πόλη και θεωρήσαμε πως πρέπει να συνδράμουμε και να φανούν μαζί οι δύο πόλεις μας, το Μεσολόγγι και η Κυπαρισσία!», ενώ αργότερα μίλησε για το αλάτι.
* Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας συνεχάρη το Πρόγραμμα για την πρωτοβουλία και τους ευχαρίστησε για τις δράσεις τους για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης.
* Ο, δε, δήμαρχος του Μεσολογγίου Πάνος Κατσούλης φανερά συγκινημένος σημείωσε:: «Ήρθα να εγκαινιάσω την έκθεση που λέγεται “Αλάτι, ο λευκός θησαυρός” και εμείς στο Μεσολόγγι έχουμε πραγματικά ένα θησαυρό: το αλάτι! Όμως, εσείς εδώ έχετε έναν άλλο θησαυρό, ο οποίος δεν παράγεται από τη φύση, αλλά έρχεται από την Ιστορία, το Κάστρο και την Παλιά Πόλη, που πρέπει να αναδείξετε!».
** Η βραδιά συνεχίστηκε με παραδοσιακό μπουφέ στην πέτρινη αυλή του κτηρίου.
* Σημειώνουμε πως παράλληλα με την έκθεση λειτουργεί και ένα μικρό πωλητήριο με αλάτια από όλο τον κόσμο και αντικείμενα από αλάτι, χάρις στις χορηγίες για την ενίσχυση του έργου του Προγράμματος. Η έκθεση είναι ανοιχτή κάθε μέρα μέχρι και τις 9 Αυγούστου, 11.00-13.00 και 19.00-23.00, με ελεύθερη είσοδο.

**  ΕΑΣ Μεσσηνίας

Μαραθώνια συνεδρίαση χθες το Δ.Σ.
 ~ Μέχρι αργά συνεχιζόταν χθες βράδυ η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Ο κατάλογος των θεμάτων αρκετά μακρύς, καθώς μόνο τα προγραμματισμένα ζητήματα ήταν 10.
~ Ανάμεσά τους, η ανάθεση για την υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος ISO 9001:2008 και ISO 22000 (HACCP) σε 8 ελαιοτριβεία συνεταιρισμών - μελών της ΕΑΣ Μεσσηνίας», η ανάθεση προμήθειας παγίων στο πλαίσιο εφαρμογής Επιχειρησιακού Προγράμματος Σταφίδας για το δεύτερο έτος εφαρμογής, η συνεργασία με την Ελαιουργική.
 ~ Επίσης, μεταξύ των θεμάτων, ήταν η προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση ακινήτων στα Φιλιατρά, η ανάθεση εκπόνησης μελέτης και κατάθεση φακέλου για την απόδοση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης στην Κορινθιακή Σταφίδα Μεσσηνίας, η πρόταση για αγορά εξοπλισμού τυποποιητηρίου, η έγκριση οδοιπορικών - αποζημιώσεων, κ.ά.
~ Λίγο πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε συζήτηση με μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Κορινθιακής Σταφίδας, για θέματα που αφορούν το προϊόν.

** Στην Αθήνα σήμερα οι Καλαματιανοί ταξιτζήδες
~ Σε κεντρικά σημεία των πρωτευουσών των νομών της Πελοποννήσου είχαν σταθμεύσει, από χθες το πρωί, τα αυτοκίνητά τους οι ιδιοκτήτες ταξί και δε πραγματοποίησαν κινητοποίηση.
~ Ετοιμάζονται για σήμερα, οπότε με λεωφορεία που δρομολογούν θα ξεκινήσουν από Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Άργος και Κόρινθο και θα ανέβουν στην Αθήνα, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που ετοιμάζει το ΣΑΤΑ στο Σύνταγμα.
~ Οι ταξιτζήδες της Καλαμάτας ανεβαίνουν με δυο λεωφορεία, ναυλωμένα από το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας.

**Για τα απορρίμματα της Καλαμάτας
~
Μειοδότησε η RAM με 63 ευρώ τον τόνο
 ~ Περί τα 63 ευρώ ο τόνος θα κοστίζει η επεξεργασία των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, μετά το άνοιγμα και των οικονομικών προσφορών που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού για την επεξεργασία τους.
~ Την καλύτερη πρόταση κατέθεσε η εταιρεία RAM Europe και ακολούθησαν αυτές της «Ελλάκτωρ» με 66 ευρώ τον τόνο και της «Μεσόγειος» με 133 ευρώ.
~ Η επικύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού αναμένεται να γίνει σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας.
 ** Δηλώσεις Νίκα
~ Σε δηλώσεις του μετά την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας μίλησε για «μια σημαντική εξέλιξη για το Δήμο», σημειώνοντας ότι «μπήκε σε καλή πορεία η διαχείριση του ζητήματος των απορριμμάτων». Μέχρι όμως να υπογραφεί η σχετική σύμβαση, θα γίνει ο προσυμβατικός έλεγχος. Οι δε υπογραφές αναμένεται, άνευ απροόπτου, μέσα στο Σεπτέμβριο, χωρίς αυτό όμως να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, καθώς υπάρχει παράταση από το γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο έως τις 10 Σεπτεμβρίου για την πιλοτική λειτουργία της μονάδας της RAM.
~ «Μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία μπαίνει μπροστά η διαδικασία διευθέτησης του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, αν όλα πάνε καλά», υπογράμμισε ο κ. Νίκας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού η εταιρεία θα αυξήσει τις προσπάθειές της.
~ Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι υπάρχουν προβλήματα, πολλά από τα οποία σχετίζονται και με τον εμπρησμό της προηγούμενης μονάδας, την περίοδο του Πάσχα, ενώ αναμένεται και η υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρέπει, όμως, να υπάρξει χωροθέτηση για τη λειτουργία του μηχανισμού, με άγνωστο το διάστημα που μπορεί να απαιτηθεί για την υλοποίησή του. Ο περιφερειακός σχεδιασμός δίνει, όπως είπε επίσης, δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο και δήλωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας εμμένει στην άποψη της κομποστοποίησης. Πρόσθεσε ότι υπάρχει και θέμα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει για αυτούς σε «Μαραθόλακκα» και Γιαννιτσάνικα, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ σε λατομεία Μπάκα, Θουρία και Άρι, καθώς βρέθηκαν κάποια χρήματα και προγράμματα.
~ Ακολούθως, ανέφερε ότι η Καλαμάτα είναι σε κατάσταση ανάγκης από το Φεβρουάριο του 2010, διευκρίνισε ότι είναι επιφυλακτικός και υπογράμμισε ότι όσο πιο λιγότερα απορρίμματα οδηγούνται προς επεξεργασία, τόσο το καλύτερο, ενώ συνέστησε στους πολίτες «περισσότερη ανακύκλωση, καθώς συμφέρει όλους μας».
 * Μείωση 300.000 ευρώ  στα έξοδα του Δήμου Καλαμάτας
~ Εκ μέρους της RAM EUROPE o Θ. Ρέντζος ανέφερε ότι η έκπτωση 10% που προσφέρθηκε από την εταιρεία του σημαίνει μείωση εξόδων του Δήμου Καλαμάτας κατά 300.000 ευρώ ανά έτος, σε βάση με τον προϋπολογισμό κατά τη μελέτη. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης για ένα ακόμη.
~ Παρατήρησε, όμως, πως αναζητείται άλλος χώρος για τη λειτουργία της μονάδας, προκειμένου να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα.

** Από Τσακώνα προς Μεγαλόπολη
~
Συνεχίζεται σήμερα η μεταφορά της τουρμπίνας
 * Μεταφορά μεταλλικών κατασκευών επί συρμού οχημάτων, μεγάλου μήκους, πλάτους και ύψους, για τον εξοπλισμό της υπό ανέγερση μονάδος Νο 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ Α.Ε., θα γίνει σήμερα Τρίτη.
* Η κίνηση του συρμού των οχημάτων θα ξεκινήσει στις 6.00 το πρωί από την Τσακώνα και, μέσω της Ε.Ο. Καλαμάτας – Μεγαλόπολης – Τρίπολης, θα καταλήξει στον εργοταξιακό χώρο της ΔΕΗ.
* Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι: Τσακώνα – Παραδείσια – παράκαμψη πριν από τη Μεγαλόπολη, στο 40ό χλμ. της παραπάνω Ε.Ο. και κατάληξη στον εργοταξιακό χώρο της ΔΕΗ.
** Το όριο ταχύτητος του συρμού υπολογίζεται σε 7 χιλιόμετρα ανά ώρα.
* Οι οδηγοί που θα κινούνται στο ανωτέρω οδικό δίκτυο θα πρέπει να οδηγούν με σύνεση τα οχήματά τους και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των τροχονόμων που θα συνοδεύουν το συρμό, για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

** Μεθώνη
~
Τελευταίο μπάνιο για 80χρονο
 * Αναίσθητος ανασύρθηκε χθες στις 12.00 το μεσημέρι από τη θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης, όπου κολυμπούσε, ο 80χρονος Γ. Πανταζόπουλος, ο οποίος κατοικούσε στη Μεθώνη.
* Του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειας από αγροτικό ιατρό και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Πύλου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
* Προκειμένου να καθοριστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του, παραγγέλθηκε νεκροψία και νεκροτομή. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Λιμεναρχείο Πύλου.

** Αρτεμισία
~
Εξόρμηση καθαριότητας το Σάββατο
 * Δέκα σακούλες με σκουπίδια διαφόρων ειδών μάζεψαν οι κάτοικοι της Αρτεμισίας, σε εξόρμηση καθαρισμού που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, στα όρια της Τοπικής Κοινότητας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν το Τοπικό Συμβούλιο και ο Εξωραϊστικός και Προοδευτικός Σύλλογος των εν Καλαμάτα Αρτεμισίων.
*  Τα σκουπίδια συγκεντρώθηκαν, κυρίως, στην περιοχή του εθνικού δρόμου Καλαμάτας – Σπάρτης, ενώ βαρύτητα δόθηκε και στο πάρκο της πλατείας.
 *  Στην ουσία, πρόκειται για το πρώτο δείγμα συνεργασίας των δύο πλευρών, μετά και τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Σε σχετική της επιστολή η κα Βασιλάκη προς το νέο πρόεδρο Στ. Χριστόπουλο, τον διαβεβαιώνει ότι το Τοπικό Συμβούλιο θα παράσχει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να υπάρξει δημιουργική και αγαστή συνεργασία για το καλό των κατοίκων και της περιοχής.
* Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία της για το πρώτο δείγμα καλής πρόθεσης με τη συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου στη δημιουργία ομάδας εθελοντών πυρόσβεσης και κατάσβεσης.
* Στην επιτροπή αυτή δήλωσαν συμμετοχή, πλην της κας Βασιλάκη, οι Ελένη Βασ. Βασιλάκη, Ι. Γιαννόπουλος, Χριστίνα Καντζιλιέρη, Ι. Καρνούσκος, Γ. Μασουρίδης, Παν. Μασουρίδης, Παν. Ρηγανάς, Νικήτας Σάλμας, Στ. Χριστόπουλος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μέλη του Συλλόγου.

** Δήμος Οιχαλίας
~
Πρόσληψη 13 οδηγών για τα πυροσβεστικά οχήματα
 * Ττο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (πυρκαγιές), λόγω αρμοδιότητος, ο Δήμος Οιχαλίας προσέλαβε 13 οδηγούς για την επάνδρωση των πυροσβεστικών οχημάτων του, οι οποίοι θα εργάζονται σε δύο βάρδιες, πρωί - βράδυ, όπως και 10 άτομα ΥΕ (εργάτες καθαριότητας) για τη συνδρομή των ανωτέρω και προκειμένου να φροντίσουν τον καθαρισμό των περιοχών για την πρόληψη πυρκαγιών.
* Η δαπάνη για την αποζημίωση των προσληφθέντων θα καλυφθεί από τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας, ποσό με το οποίο έχει πιστωθεί ήδη ο Δήμος.
* Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μελιγαλά των οχημάτων και των οδηγών, με σκοπό να γίνει επιθεώρηση και έλεγχος των συστημάτων των αυτοκινήτων και ενημέρωση –οδηγίες προς τους οδηγούς από ειδικούς της Πυροσβεστικής.
* Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μελιγαλά Βασίλειος Τσιγαρίδης, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μελιγαλά Σπυρίδων Αργυρόπουλος, και οι αντιδήμαρχοι Ηλίας Ντονάς και Ευστάθιος Τασιόπουλος.

**  Επιμελητήριο
~
Καμπάνια στήριξης της Μεσσηνίας με συναυλία του Μπάμπη Τσέρτου
 ~ Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και του Κοινωνικού Φορέα «Φάρις», οργανώνει «Μουσικό προσκλητήριο στους Έλληνες όλου του κόσμου», με αγαπημένα τραγούδια και νέα ακούσματα σε πρώτη εκτέλεση του Μπάμπη Τσέρτου. Με μήνυμα «Μην ξεχνάτε την Ελλάδα… επενδύστε στον τόπο μας, διαδώστε τα προϊόντα μας, προωθήστε τον τουρισμό μας», το Επιμελητήριο στέλνει SOS στους απόδημους Έλληνες και σε όλους τους φίλους της Ελλάδας να στηρίξουν τον τόπο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και να μη μείνουν απλοί παρατηρητές.
~ Το Μουσικό Προσκλητήριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 5 Αυγούστου, 9.00 το βράδυ, στο Κάστρο Καλαμάτας, με τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ. Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την παραγωγή και αποστολή του CD της συναυλίας, καθώς και προωθητικού υλικού για τη Μεσσηνία και τα προϊόντα της στους απανταχού Έλληνες, συλλόγους, επιχειρηματίες, ιδιώτες σε πάνω από 30 χώρες.
~ Προπώληση εισιτηρίων: Πνευματικό Κέντρο (Αριστομένους), Αγκάλη καφέ (Ακρογιάλι), Κύμα καφέ (Ναυαρίνου), Κατελάνος (Ναυαρίνου), Luna Lounge (Αριστομένους), Πολύτροπον (Ιστορικό Κέντρο).

** Λύκειο Ελληνίδων

~
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια
 * Πανηγυρική εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων ετοιμάζει το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας.
* Η εκδήλωση, με τίτλο «Λύκειο των Ελληνίδων: στο χρόνο και το χώρο», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1η Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, με τη συμμετοχή όλων των παραρτημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων της Πελοποννήσου.

**Εθνικό Θέατρο

~
Οι «Σκηνοβάτες» του Σταμάτη Φασουλή  στις 12 Αυγούστου στην Αρχαία Μεσσήνη
 * Την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Σκηνοβάτες», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν οι θεατρόφιλοι την Παρασκευή 12 Αυγούστου στις 9.15 το βράδυ στο Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης.
 * Η ιστορία της παράστασης αναφέρεται στο τέλος του δεύτερου μ.Χ. αιώνα. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία καταρρέει. Είναι το τέλος μιας εποχής. Μέσα σε αυτό το κλίμα της κατάρρευσης και της παρακμής φτάνουν σε ένα αρχαίο θέατρο τρεις θίασοι από τρεις άκρες της αυτοκρατορίας και στήνουν τους δικούς τους, αυτοσχέδιους δραματικούς αγώνες, κατά το πρότυπο του «ένδοξου» παρελθόντος.
 * Σε μια σπαρταριστή σκηνική σύνθεση που πηγαίνει στο βάθος του χρόνου και στις απαρχές της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας για να φτάσει στη ρωμαϊκή περίοδο, η ιστορία του θεάτρου ζωντανεύει επί σκηνής. Αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες Ελλήνων και ρωμαίων ποιητών, ύμνοι και χορικά, μίμοι καθώς και εντυπωσιακές αθλοπαιδιές, μονομαχίες, ακροβατικά και θεαματικές επιδείξεις με φωτιές - στοιχεία της ρωμαϊκής αρένας – συνθέτουν ένα ετερόκλητο, πολύχρωμο και γοητευτικό κολάζ!
 * Τιμές εισιτηρίων: κανονικά 20 ευρώ, μαθητικά - φοιτητικά 15 ευρώ.
 ~** *Μέρος των εισπράξεων θα διατεθεί για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Μεσσήνης

** 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

~
Κέρδισε ένα δύσκολο στοίχημα για μία ακόμη χρονιά
 ~ Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έκλεισε την αυλαία του παρουσία ενός ενθουσιασμένου κοινού, που χειροκρότησε και επευφήμησε όρθιο τους καλλιτέχνες και της τελευταίας παράστασης - εικόνα που είδαμε κατ’ επανάληψη σε όλες ανεξαιρέτως τις φετινές παραστάσεις. Το 17ο Φεστιβάλ, για μία ακόμη χρονιά, έφερε στην Καλαμάτα ένα απάνθισμα από τις καλύτερες ομάδες σύγχρονου χορού της Ευρώπης και της χώρας μας, στο δικό του ξεχωριστό και πάντα δυναμικό πλαίσιο συνύπαρξης καλλιτεχνών και κοινού.
 ~ Παρά την κρίση και τους μεγάλους περιορισμούς, το 17ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε αλώβητο ως προς τη δυναμική και την ποιότητά του, προσφέροντας μία έντονη καλλιτεχνική εμπειρία. Είχε την τύχη να φιλοξενήσει χορογράφους που μεσουρανούν σήμερα στο διεθνές στερέωμα, και χορογράφους που με τα πρωτοποριακά τους έργα ανοίγουν νέους δρόμους στη σύγχρονη περφόρμανς. Άνοιξε και έκλεισε με δύο μεγάλες και πολυπληθείς ομάδες χορού και παραστάσεις που έχουν διακριθεί για τη θεματολογία και το υψηλό τους επίπεδο. Οι αναγνωρισμένοι χορογράφοι Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι μαζί με τον Νταμιάν Ζαλέ και το γλύπτη Άντονυ Γκόρμλεϋ, και ο Χόφες Σέχτερ, παρουσίασαν με τις τελευταίες τους δημιουργίες Babel(words) και Political Mother, αντίστοιχα, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου, ενώ η Κροάτισσα Ίβανα Μύλλερ και ο Γάλλος Κριστιάν Ριζό με τις πρωτοποριακές τους αναζητήσεις και τα έργα τους Playing Ensemble Again and Again και b.c, janvier 1545, fontainebleau, κατέκτησαν τις καρδιές των θεατών που κατέκλυσαν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πολυκλαδικού της Καλαμάτας, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.
~ Έντονη και πολυσυλλεκτική υπήρξε και η ελληνική συμμετοχή. Το 17ο Φεστιβάλ παρουσίασε την παράσταση d.όπα! (dopamines of post Athenians) της ομάδας Αερίτες, σε χορογραφία Πατρίσιας Απέργη, αλλά και υποστήριξε ως συμπαραγωγός δύο κοινά εγχειρήματα Ελλήνων καλλιτεχνών: την παράσταση Projections του συνόλου κρουστών ΤΥΠΑΝΑ με τη σύμπραξη της sinequanon και του χιπ-χοπ ντούο Β-TWINS, καθώς και το χορογραφικό εργαστήρι «7+1», που καθοδήγησαν από κοινού οι ομάδες Amorphy (Τζένη Αργυρίου), Lemurius (Κατερίνα Σκιαδά και Γιάννης Μανταφούνης), Νταλίκα (Βάσω Γιαννακοπούλου), Πρόσχημα (Μαρία Κολιοπούλου) και Φora etc. (Μέντη Μέγα), το αποτέλεσμα του οποίου το κοινό απόλαυσε την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ σε μία συλλογικά διαμορφωμένη παράσταση.
~ Για μία ακόμη χρονιά, εντυπωσιακή υπήρξε και η ανταπόκριση των πάνω από 110 νέων χορογράφων, χορευτών, σπουδαστών και θεωρητικών των παραστατικών τεχνών, που παρακολούθησαν το σεμινάριο και τα εργαστήρια, στα οποία εφέτος δίδαξαν η Ισπανίδα Laura Aris Αlvarez, η Ολλανδή πανεπιστημιακός Maaike Bleeker, και οι ομάδες Amorphy, Lemurius, Νταλίκα, Πρόσχημα και Φora etc., μεταδίδοντας στους υπεύθυνους του Φεστιβάλ αλλά και στην πόλη συνολικά μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον.
~ Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από πολλές και διαφορετικές παράλληλες εκδηλώσεις. Πολύς ήταν ο κόσμος που αναζήτησε το μυστικό κήπο, όπου η Λίλλυ Τριαντάρη, με τη συνοδεία των κρουστών της Πέπης Αλεξανδροπούλου, μας ταξίδεψε δύο βραδιές με τα παραμύθια της - υπό το φως των κεριών και των άστρων. Που ανέβηκε τα σκαλιά έως το Δημοτικό Ωδείο για να απολαύσει τη Μαρία Παπαπετροπούλου και τον Ζακ Μπερνιέ στη συναυλία «Χοροί για ένα πιάνο, δύο πιανίστες και τέσσερα χέρια», παρακολούθησε τις προβολές στο Ζουμπούλειο Μέγαρο και το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, συνομίλησε με την Ίβανα Μύλλερ, άκουσε τη διάλεξη της Μάικε Μπλέικερ. Αξέχαστη θα μείνει η στιγμή που οι χιπ-χόπερς B-Twins, στο τέλος της παράστασή τους στην παραλία κάλεσαν τα παιδάκια πάνω στη σκηνή και η παράσταση εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο γιορτινό «μάθημα».
~ Τελικά, το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τις έξι τόσο διαφορετικές υψηλού επιπέδου ομάδες του, αλλά και το συνολικό του πρόγραμμα, για μία ακόμη χρονιά, κέρδισε ένα δύσκολο στοίχημα, ενθουσίασε, συσπείρωσε καλλιτέχνες και θεατές, δικαίωσε τη φήμη του διεθνώς και την Καλαμάτα ως πόλη του Χορού.

ΔΩΡΗΤΕΣ-ΧΟΡΗΓΟΙ

Club Hotel Casino Loutraki

Τούλα Ανδριοπούλου

Ντόρα Αθανασούλα - Ανδριοπούλου
 ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
~
Institut Francais, British Council, Βασιλικής Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα
 ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ
~ Fotolio typicon
 ** ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
~ Classical filoxenia hotel
 ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
~ ΕΡΤ, ΕΡΑ, Δίκτυο, ελculture.gr, culturenow.gr, Dancepress.gr,
~~**  http://www.dancetheater.gr/
 ** Το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας ευχαριστεί:
* Το Κτήμα Δερέσκου Α.Ε., το Μεσσηνιακό Catering, την Εταιρεία Παπαδημητρίου-Προϊόντα Μεσσηνιακής Γαστρονομίας, την Οινοποιία Οινομεσσηνιακή Α.Ε., την Οινοποιία Τσαβολάκη-Biovin, την Ποτοποιία Καλλικούνη, το Παστέλι Ζευγολατιού Κάπα Ευμελείν, την Παστελοποιία Αφοί Ι. Λάμπου, την ΕΑΣ- Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, την Παπαθεοδώρου Μ & Π. Ο.Β.Ε.Ε., τα Αρτοζαχαροπλαστεία Κανονιέρης Α.Ε., το παραδοσιακό τυροκομείο Πετρόπουλος Ηλίας & Υιοί Ο.Ε., τη Συκική, τη ΒΕΚΑΠ Μενέλαος Βαλτζής ΕΠΕ, τα ξενοδοχεία Pharae Palace/Rex/Elektra/Elite.
* Επίσης, ευχαριστεί θερμά: τον κ. Γιώργο Τέτα, το εστιατόριο του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, το διευθυντή του 4ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Πίτσικα, τη διευθύντρια του Γυμνασίου Παραλίας Καλαμάτας κα Αντωνία Παυλάκου, τον κ. Διονύση Μαλλούχο, τον κ. Λουκά Γεώργα, την κα Σύλβια Κουτουμάνου, τον κ. Βαγγέλη Ποτέα, το Studio F-Τάσος Βαμβακάς & Γιάννης Κόσσυβας, τους εθελοντές του Φεστιβάλ και όλους τους φίλους που με οποιονδήποτε τρόπο βρίσκονται κοντά του.

** Πριν 94 χρόνια

** ΠΡΟΧΘΕΣ εις το χωρίον Ανεμοχώριον του τέως Δήμου Σκυλλούντος, ο Ιωάννης Κλάμος εφόνευσε δια δικάννου κυνηγετικού όπλου τον συγχώριόν του Ιωάννην Μακρήν, ένεκα κτηματικών διαφορών. Ο δράστης μετά την πράξιν του ετράπη εις φυγήν μη κατορθωθείσης της συλλήψεώς του.
 ** -Ο αναπληρών τον Νομογεωπόνον Μεσσηνίας Γαρδίκην μετέβη χθες εις τας κοινότητας Μήλας και Νεοχωρίου προς καθοδήγησιν των εκεί παραγωγών περί του τρόπου της ενεργείας του τρυγητού και της αποξηράνσεων της σταφίδος.
 ** -Ο πρόεδρος της Κοινότητος Φιλιατρών ανέφερεν προς την ενταύθα Νομαρχίαν, ότι το ευρισκόμενον εκεί απόθεμα σταφίδος της περυσινής παραγωγής ανέρχεται εις 2.700.00 ενετικάς λίτρας, η δε εφετινή παραγωγή υπολογίζεται ότι θα ανέλθη εις 20.000.000 ενετικάς λίτρας.
 ** -ΗΡΧΙΣΑΝ από της παρελθούσης Δευτέρας τα μελισσοκομικά μαθήματα υπό του μελισσοκόμου Ξυδιά εις το εν Γιαννιτσανίκοις μελισσοκομείον της σχολής.
 ** -ΑΠΟΨΕ εις τον Κινηματογράφον το θαυμασιώτερον Κινηματογραφικόν τετράπρακτον κοινωνικόν δράμα «Αγάπη και Δάκρυα». Είναι θαυμάσιον από απόψεως θεαματικής, είναι το αρτιότερον δραματικόν έργον από απόψεως πλοκής και τέχνης με την διασημοτέραν δραματουργόν Φαβιανήν Φαβρίκε.

**

  ~**** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ... IOYLIOS 2011 :
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/07/1-2011.html  , Σήμερα Παρασκευή και 1 Ιουλίου 2011 .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/07/172011.html  , Ταξίδι στην καθημερινότητα 1/7/2011 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/07/2-3-2011.html  , Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουλίου 2011 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/07/4-5-2011.html  , Στην Καθημερινότητα Δευτέρας 4 και Τρίτης 5 Ιουλίου 2011 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/07/6-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/07/7-2011.html  , Καθημερινότητα στην Ενημέρωση Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/07/8-2011.html  , Στο αγιάζι της Τοπικής Ενημέρωσης Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/07/blog-post.html  , Στο Σαϊνοπούλειο Θέατρο Σπάρτης .... Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011 .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/07/9-10-2011.html  , Αυτό το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουλίου 2011 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/07/11-2011.html  , Στην καθημερινότητα της ζωής μας Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/07/12-2011.html  , Στην καθημερινότητα της Τρίτης 12 Ιουλίου 2011 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/07/blog-post.html  , Στο Αγιάζι της καθημερινότητας .-
~** ** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/07/blog-post.html  , Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/07/blog-post.html  , Στην καθημερινότητά μας
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/07/blog-post.html  , Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 , Όμορφα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε για όλους μας .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/07/blog-post_14.html  , Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 , Στην καθημερινότητά μας .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/07/blog-post_15.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης : Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011 , Με Ειδήσεις , Παραδοξα , Σχόλια κ.α. .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/07/blog-post_16.html  , Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011 , Στο αγιάζι του Σαββατοκύριακου .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/07/blog-post_18.html  , Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011 , Αρχίζοντας μιά νέα εβδομάδα .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/07/2011.html  , Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011 , Μιά Τρίτη του Ιούλη 2011 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/07/blog-post_21.html  , Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 , Sτο αγιάζι της καθημερινότητας .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/07/blog-post_22.html  , Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011 , Aπόδραση στην Ελληνική φύση
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/07/2011_24.html  , Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011 , Τριήμερο αγιάζι Ενημέρωσης Ιούλη 2011
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/07/t.html  , Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011 , Tο αγιάζι της Ενημέρωσης Δευτέρας και Τρίτης .-

~** Ακόμα κοιμάται μαζί σας;

* Το παιδί σας δε λέει να φύγει από το κρεβάτι σας; Αν μη τι άλλο, δεν αποτελείτε την εξαίρεση! Πολλά είναι τα παιδάκια που δε θέλουν να κοιμηθούν πουθενά αλλού παρά μόνο στο κρεβάτι των γονιών τους. Άραγε αυτό όμως, πόσο καλό τους κάνει;
* Το παιδί σας δε λέει να φύγει από το κρεβάτι σας; Αν μη τι άλλο, δεν αποτελείτε την εξαίρεση! Πολλά είναι τα παιδάκια που δε θέλουν να κοιμηθούν πουθενά αλλού παρά μόνο στο κρεβάτι των γονιών τους. Άραγε αυτό όμως, πόσο καλό τους κάνει;
 * Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σημαντικότερο είναι ένα μωρό μέχρι να κλείσει τον ένα χρόνο ζωής, να μην κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με κανέναν, αλλά οπωσδήποτε να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με τη μαμά και τον μπαμπά. Αυτό επειδή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να το πλακώσει κάποιος ενήλικας κατά τον ύπνο, με αποτέλεσμα το παιδί να χτυπήσει ή ακόμα και να πάθει ασφυξία!
 * Όταν όμως κλείσει τον πρώτο του χρόνο, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να κοιμάται με τους γονείς του ένα παιδί… τουλάχιστον όσον αφορά την υγεία του. Παρόλα αυτά όμως, είναι βέβαιο ότι, ακόμα και όταν δεν ενοχλούνται καθόλου οι ενήλικες που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με ένα μικρό παιδί και παράλληλα ο μικρός καταληψίας νοιώθει ασφάλεια, δεν κοιμάται κανένας τους καλά. Οι γονείς σίγουρα έχουν όλη τη νύχτα υποσυνείδητα στο μυαλό τους να μην ενοχλήσουν το παιδί (άρα δεν κοιμούνται ήσυχοι), ενώ εκείνο ενοχλείται από το τράνταγμα του κρεβατιού όταν κινούνται –ακόμα και αμυδρά- οι μεγάλοι (άρα ξυπνάει και ξανακοιμάται συχνά).
 * Εκτός όμως από την κακή ποιότητα του ύπνου, η συνήθεια αυτή –αν και δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση- φαίνεται να καθυστερεί και να επηρεάζει αρκετά την ανεξαρτησία, την πνευματική ανάπτυξη και τη συμπεριφορά του παιδιού.
 * Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ένα παιδί που κοιμάται με τους γονείς του, μεγαλώνοντας θα γίνει αντικοινωνικό ή άβουλο. Απλά θα καθυστερήσει λίγο περισσότερο από τα άλλα παιδιά να «απογαλακτιστεί»! Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι, η κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της ρυθμούς!

** Σωστή  Διατροφή  ...για το παιδί μας :
~
Είναι βέβαιο! Ένα ζωηρό και ευχαριστημένο παιδί, που αναπτύσσεται ικανοποιητικά, έχει καλή υγεία και δείχνει προσοχή και ενδιαφέρον για το παιχνίδι και τα μαθήματα, είναι σίγουρο ότι τρώει σωστά...
*
" Ότι τρώμε είμαστε !!...."
~  ...Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι οι τροφές μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι στο πιάτο του παιδιού μας, ανάλογα με το ποιος είναι κάθε φορά ο στόχος μας. Το παιδί σας χρειάζεται θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώσει, να παίξει ακόμα και να σκεφτεί. Η ποικιλία είναι ο πρώτος βασικός κανόνας για σωστή διατροφή - αν και στην πράξη δεν είναι πάντα εφικτός. Θα πρέπει, ωστόσο, να ξέρετε ότι το διατροφικό πρόγραμμα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού. Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην ανάπτυξη και την υγεία, αλλά και τις πνευματικές και φυσικές του επιδόσεις καθώς και στην ευεξία του. Αυτό σημαίνει ότι το διαιτολόγιο ενός παιδιού μπορεί να εξατομικευτεί ανάλογα με τον τρόπο ζωής αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Χρήσιμο είναι λοιπόν να έχουμε μια ιδέα για το διαφορετικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι τροφές σε διάφορες περιπτώσεις.
* Τι φαγητά λοιπόν χρειάζεται το παιδί αν...Παιδική διατροφή
~ Οι τροφές μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι στο πιάτο του παιδιού μας, ανάλογα με το ποιος είναι κάθε φορά ο στόχος μας!

** ~** ~** ARFARA ανεβαίνοντας από Άγιο Κωνσταντίνο 2011 :

http://www.youtube.com/watch?v=GqUScZuYjrk~**~** ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ φεύγοντας από το όμορφο  χωριά της Μεσσηνίας  2011 :
http://www.youtube.com/watch?v=Ybxp9lhXWKM~**


** ** Στην  Ιερά Μονή  Βουλκάνου  του Νομού Μεσσηνίας  2011 :
*  Στη συμβολή των ορέων της Ιθώμης και της Εύας (Ἁγίου Βασιλείου) και ενδιάμεσα στα χωριά Αρχαία Μεσσήνη (Μαυρομμάτι) και Βαλύρα του Δήμου Ιθώμης, υψώνεται τεράστιο και μεγαλοπρεπές το Ιστορικό Μοναστήρι του Βουλκάνου, το οποίο ιδρύθηκε το 17ο αιώνα. Το όνομά του "Βουλκάνος" και παλαιότερα "Βουρκάνο", "Δορκάνο" και "Βουλκάνη", το οφείλει κατά πάσα πιθανότητα σε βυζαντινό άρχοντα ή κτίτορα, στον οποίο ανήκε η περιοχή πέριξ του όρους Ιθώμη.
 * Πρόδρομος βέβαια, αυτού του μοναστηριού είναι η Μονή της Παναγίας της "Κορυφής" ή της Παναγίας "Επανωκαστριτίσσης", η σήμερα ονομαζομένη "Καθολικόν" και ευρισκομένη στην κορυφή του όρους Ιθώμη, εκεί που άλλοτε υπήρχε η Ακρόπολις της Αρχαίας Μεσσήνης.
 * Υπάρχει παράδοση ότι η Μονή της Κορυφής κτίστηκε στις αρχές του 8ου αιώνα, γύρω στο 725 από εικονολάτρες Μοναχούς, εκεί όπου ευρέθη η σεπτή Εικόνα τη Παναγίας μας, κρεμασμένης σ' ένα πουρ¬νάρι και με τη συντροφιά ενός αναμένου καντηλιού αλλά και άλλη παράδοση, που αναφέρει ότι κτίτοράς της είναι ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β΄ ο Παλαιολόγος (1282-1328) χωρίς όμως και οι δύο να επιβεβαιώνονται ιστορικά. Ο Ναός της παλαιάς μονής είναι τρίκλιτη θολωτή βασιλική, σήμερα δίκλιτη, μέ πολλές μεταγενέστερες παρεμβάσεις και έχει κτισθεί επάνω στο χώρο του ειδωλολατρικού ναού του "Ιθωμάτα" Δία αφού χρησιμοποίησαν ογκόλιθους απ΄αυτόν. Ενδιαφέρον παρουσιά¬ζουν οι τοιχογραφίες του Ναού που έχουν ζωγραφηθεί από τους Ναυπλιώτες αδελφούς Δημήτριο και Γεώργιο Μόσχου, το έτος 1608. Στη συμβολή της μεσημβρινής με τη δυτική πτέρυγα των κελλιών του μοναστηρίου υπάρχει το βυζαντινό Φωτάναμα, πού ήταν ειδικός χώρος με εστία φωτιάς και πεζούλια γύρω απ" αυτή, στα οποία κάθονταν οι μοναχοί και ζεσταίνονταν κατά το χειμώνα. Για την ιστορία αναφέρεται, ότι Φωτανάματα στην Εκκλησία της Ελλάδος υπάρχουν 11 συνολικά.
 * Το μοναστήρι της Κορυφής εγκατέλειψαν οι Πατέρες το έτος 1625 λόγω του αβάσταχτου ψύχους των χειμερινών μηνών αλλά και της δυσκολίας των προσκυνητών να φτάσουν σ’ αυτό κι έτσι αναζήτησαν τόπο νοτιότερα και τον βρήκαν στο σημερινό χώρο του νέου μοναστηριού αφού τον αγόρασαν από τον πατέρα του Τούρκου αγά της Ανδρούσης αντί 10.500 γροσίων. Στον αγορασθέντα τόπο βρήκαν μια πηγή ύδατος, τη γνωστή έως και σήμερα "Μάνα του νερού" κι έναν διώροφο πύργο, πού έγινε η αρχή του νέου μοναστηριού αφού συνέχεια αυτού έκτισαν το σημερινό επιβλητικό συγκρότητα με τα χαγιάτια και τις καμάρες.
 * Ο Ναός της νέας κάτω μονής ανηγέρθη το 1701 και είναι Βυζαντινού ρυθμού σταυροειδής μετά τρούλλου. Τιμάται στο Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου καθ’ όσον ο Ναός της παλαιάς μονής τιμάται στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, πού αποτελεί την κεντρική πανήγυρι και των δύο μοναστηριών.
 * Παλλάδιο και θησαυρός του μοναστηριού είναι η θαυμα¬τουργός Εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, πού φέρει την επιγραφή "Η Οδηγήτρια η επονομαζομένη τω όρει Βουλκάνω". Στο μοναστήρι ακόμη φυλάσσονται Ιερά Λείψανα πολλών Αγίων της Εκκλη¬σίας μας, μεταξύ των οποίων του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του Μονεμβασιώτου, του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου και του Καλαματια¬νού Αγίου Ηλία του Αρδούνη. Στη δε πλούσια βιβλιοθήκη του υπάρχουν πα¬λαιά και νέα βιβλία, ιδιόχειρα συγγράμματα, Τουρκικά έγγραφα και 4 Σιγίλλια των κατά καιρούς Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, που ανα¬γνω¬ρίζουν ή επικυρώνουν τα προνόμιά του.
 * Ιδιαίτερη προσοχή και λατρευτικό ενδιαφέρον από μέρους του ευσεβούς λαού ελκύουν οι εορτές και πανηγύρεις της μονής τόσο τον Δεκαπενταύγουστο με τη μεταφορά της Εικόνος της Παναγίας στο θρόνο Της, στο μοναστήρι της Κορυφής και την έναρξη των εορταστικών ιερών ακολουθιών όσο και τη νύκτα της 19ης προς 20ήν Σεπτεμβρίου με την Κάθοδο της Βουλκανιώτισσας στην πόλη της Μεσσήνης, σε ανάμνηση θαυματουργικής επεμβάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, όταν φοβερή επιδημία πανούκλας είχε απλωθεί σε όλη σχεδόν τη Μεσσηνία και είχε σκορπίσει το θάνατο και τη δυστυχία γύρω στα 1755 και τότε πρωτολιτανεύτηκε η Αγία Εικόνα Της. Αυτή τη νύχτα, χιλιάδες άνθρωποι οδοιπορούν και ανάμεσά τους πολλά νέα παιδιά, συνοδεύοντας τη Βουλκανιώτισσα Κυρά και διανύοντας απόσταση 20 χιλιομέτρων πεζοπορίας. Η Κάθοδος αυτή ξεκινά στις 2 το πρωί από το Βουλκάνο και καταλήγει στη "Μαυροματέϊκη Παναγίτσα" γύρω στις 7.30 το πρωί της 20ῆς Σεπτεμβρίου. Η επίσημη υποδοχή της Εικόνος γίνεται στις 9.30 π.μ. στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, παρά την είσοδο της Μεσσήνης, από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, τις αρχές του τόπου και πλήθος λαού. Πάνδημη είναι και η Λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως για να καταλήξει στο Βουλκανιώτικο Μετόχι της Πανηγυρίστρας, όπου και εναποτίθεται η Ιερά Εικόνα. Ακολουθεί οκταήμερο προσκύνημα μέχρι της 28ης Σεπτεμβρίου, οπότε την 5η απογευματινή αυτής της ημέρας άρχεται η άνοδος της Εικόνος για το μοναστήρι της, πρώτα με λιτάνευσή της εντός της Μεσσήνης και στη συνέχεια με πορεία προς το Βουλκάνο, όπου καταλήγει τη 12η νυχτερινή.
 * Η Μονή Βουλκάνου ανέκαθεν υπήρξε ανδρική και ποτέ δεν σταμάτησε η λειτουργία της. Σήμερα αποτελεί το μοναδικό ανδρώο Κοινόβιο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.-Πηγή : Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας  2011
~
~
~
~ Φωτογραφίες της Ιερά Μονής :
**
~
**
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου