ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 13  Ιουνίου  2018 .
~


 
 ~ 13 Ιουνίου: Εορτή της Αγίας Ακυλίνης
 
~ Τη μνήμη της Αγίας Ακυλίνης τιμά σήμερα, 13 Ιουνίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Ακυλίνη, η οποία καταγόταν από οικογένεια αρχοντική και εύπορη της Παλαιστίνης, έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών, βαπτίσθηκε από τον Επίσκοπο Ευθάλιο.
*  Σ’ αυτό βοήθησε και ο πατέρας της Ευτόλμιος, ο οποίος δημιούργησε και κατάλληλες συνθήκες, ώστε η κόρη του να παραμείνει σταθερή στη χριστιανική πίστη, ενισχύοντας ποικιλοτρόπως το φρόνημά της.
Έτσι σε νεαρή ακόμη ηλικία η Ακυλίνη άρχισε να κηρύττει και να διδάσκει με ζέση, το λόγο του Θεού και συναναστρεφόμενη με θυγατέρες ειδωλολατρών κατόρθωσε να προσελκύσει πολλές εξ αυτών στην ορθόδοξη πίστη. Παράλληλα παροιμιώδης στάθηκε η επίδοσή της σε έργα φιλαλληλίας και φιλανθρωπίας.
Η λαμπρή της αυτή δράση, καταγγέλθηκε στον ανθύπατο Ουλοσιανό, ο οποίος αφού τη συνέλαβε, προσπάθησε με κάθε τρόπο να την αναγκάσει να απαρνηθεί την πίστη της. Η Αγία όμως παρέμεινε ακλόνητη και ορθή και με παρρησία, αν και νεαρό κορίτσι, ομολόγησε την πίστη της στον Ένα και αληθινό Θεό. Εξοργισμένος ο ανθύπατος τη χτύπησε βίαια στο πρόσωπο ώστε η αγία πλημμύρισε από αίματα.
Στη συνέχεια υποβάλλεται σε φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος καταντροπιασμένος ο Ουλοσιανός που δεν κατόρθωσε να κάμψει την πίστη ενός αδύναμου κοριτσιού, διέταξε να την αποκεφαλίσουν κατατάσσοντάς την στο «περικείμενον νέφος μαρτύρων και αγίων».
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Παρθένος ακήρατος και αθληφόρος σεμνή εδείχθης τοις πέρασι τη αγαπήσει Χριστού, Ακυλίνα θεόνυμφε, συ γαρ καθάπερ ρόδον νοητόν τεθηλυΐα, επνεύσω εν αθλήσει της αγνείας την χάριν πρεσβεύουσα τω Κυρίω σώζεσθαι άπαντας.
~* Απολυτίκιο Αγ. Ακυλίνης - 13 ΙΟΥΝΙΟΥ : https://youtu.be/1-kR4K5yntQ .-

~** Σκοπιανό: Οι Βρυξέλλες πανηγυρίζουν για το ξεπούλημα της Μακεδονίας
-Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και , εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη εκπρόσωπος της για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.
* Στην ανακοίνωσή τους, η Φ. Μογκερίνι και ο Γ. Χαν συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», η οποία όπως τονίζουν, θα συμβάλει στην «μεταμόρφωση» ολόκληρης της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.
«Αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και τα επιτελεία τους, αλλά πρώτα από όλα ανήκει στους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης συνολικά» αναφέρουν οι Φ. Μογκερίνι και Γ. Χαν.
«Η διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την αιγίδα των Η.Ε. και η διαμεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Mάθιου Νίμιτς, μαζί με την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ, αποτελούν σαφή απόδειξη της δύναμης που έχει η πολυμερής διπλωματία, ο διάλογος, ο σεβασμός και η βούληση για εξεύρεση λύσεων όπου κερδίζουν όλες οι πλευρές (win-win), ακόμα και για τα πιο δύσκολα θέματα», τονίζουν οι δύο ευρωπαίοι επίτροποι και υπογραμμίζουν ότι έχει ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιριών», το οποίο πρέπει η ΕΕ να εκμεταλλευτεί.
Συνεχίζοντας, οι δύο επίτροποι επισημαίνουν ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, παραμένει η ισχυρότερη σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή» και καλούν το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει τη σύσταση της Επιτροπής, να ξεκινήσει με την πΓΔΜ, διαπραγματεύσεις προσχώρησης εντός του μηνός. Τονίζουν ότι αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο ως αναγνώριση των σημαντικών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της πΓΔΜ, αλλά και για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας προς όφελος και των δύο χωρών, της περιοχής και της Ευρ. Ένωσης στο σύνολό της.
«Η ΕΕ ενθάρρυνε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή. Τώρα θα συνοδεύσουμε τα επόμενα βήματα, με όλα μας τα μέσα, στο ίδιο πνεύμα διαλόγου για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση της Φ. Μογκερίνι και του Γ. Χαν.

~ Υστερόγραφο : Οι  προδότες φυλακή ή Γουδί , όλοι τους μαζί , για να ξεβρομίσει η Ελληνική μας  Γη ! ...Αυτό ο λαός επιθυμεί !!
~*Μακαριστός ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ VID 2018:  
 https://youtu.be/DB61WQhkhsA   .-


*** Σκοπιανό- Ζάεφ: «Το όνομά μας είναι Βόρεια Μακεδονία»
: Περιστοιχισμένος από το υπουργικό του συμβούλιο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, πραγματοποίησε διάγγελμα για τη συμφωνία με την Αθήνα.
* Ο Ζόραν Ζάεφ δηλώνει ότι δεν υφίσταται πλέον FYROM (ΠΓΔΜ) και παρουσίασε τα δικά του επιχειρήματα θέλοντας να πείσει την κοινή γνώμη της γείτονος ότι πέτυχε την καλύτερη δυνατή συμφωνία.
Η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε ο Ζάεφ.
Ο Ζάεφ είπε επίσης ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει.
«Η χώρας μας δεν έχει περισσότερες γενιές να χάσει. Μετην επίλυση του ζητήματος θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ, η σημαία μας θα κυματίζει στον 30ο ιστό μπροστά στο ΝΑΤΟ» τόνισε.
Σημεία από την ομιλία του:
Εχουμε μια ιστορική λύση. Με την απόφαση ενισχύουμε τη μακεδονική ταυτότητα. Μακεδόνες, προστατευμένοι και ενισχυμένοι για πάντα.
Τέρμα πια το πΓΔΜ. Δεν υπάρχουν πλέον διεθνείς συμφωνίες όπου αποφεύγεται η μακεδονική γλώσσα.
Ένα αξιοπρεπές και γεωγραφικά ακριβές όνομα – Δημοκρατία της (με μετάφραση, σε όλες τις γλώσσες).
Μακεδονική, χωρίς υποσημειώσεις. Η υπηκοότητα είναι Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Τα κέρδη μας είναι ανεκτίμητα – μια ενισχυμένη ταυτότητα και εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία
Η συμφωνία προβλέπει την επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας στα Ηνωμένα Έθνη.
Αγαπητοί πολίτες, αυτή είναι η σωστή λύση! Τον πήραμε μέσα από μια αφοσιωμένη και πατριωτική δέσμευση. Όλες οι λεπτομέρειες είναι μπροστά στο κοινό.
Μετά την επικύρωση, η Ελληνική Δημοκρατία θα στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όπου θα ενηημερώνει ότι οι δύο χώρες δεν θα αμφισβητείται ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για την χώρα να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

~ Υστερόγραφο : Για Έλληνα πατριώτη ..αυτό είναι μεγάλη ΝΤΡΟΠΗ ! Απαιτείται , παραίτηση Προέδρου Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου και όλων όσων Βουλευτών δεν ψηφίζουν τα Σκόπια με όνομα που να εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία ! Αυτή είναι η σωστή επιλογή !
~*Γ. Γ. ΝΑΤΟ 13/06/2018 : https://youtu.be/tgzrMQvlwlk   .-
~*Μακεδονία έλεγαν από  Κωστάκη   Καραμαλή:  
https://youtu.be/XAJoSPqVXY0  .-
*** Ενάρετος δεν είναι ο θεωρητικός της αρετής, αλλά ο εργάτης της αρετής
~  του Πρωτοπρεσβύτερου Διονυσίου Τάτση
Στις διάφορες συναντήσεις που πραγµατοποιούν οι χριστιανοί συχνά γίνεται λόγος για ενάρετους ανθρώπους, που είναι ανάµεσά µας και προσφέρουν σηµαντικό πνευµατικό έργο.
*   Περιγράφονται γεγονότα και καταστάσεις µε ενθουσιασµο και υπερβολή και δηµιουργούνται εντυπώσεις αδικαιολόγητες, γιατί η πραγµατικότητα είναι διαφορετική. Αυτό συµβαίνει, γιατί αγνοούν οι άνθρωποι ότι άλλο είναι η γνώση των αρετών και άλλο η απόκτησή τους.
Οι θεολόγοι και οι ιεροκήρυκες µιλούν µε άνεση και ενθουσιασµο για τις αρετές, αλλά για τον κόπο και τον ιδρώτα που απαιτεί η απόκτησή τους δεν κάνουν λόγο!
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέει ότι «αρετή που δεν ασκείται εµπρακτα, γρήγορα, κάτω από την επήρεια των διαφόρων περιστάσεων, εξαφανίζεται». Ενάρετος λοιπόν δεν είναι ο θεωρητικός της αρετής, αλλά ο εργάτης της αρετής. Όχι αυτός που µελετάει, µιλάει και γράφει για την αρετή, αλλά αυτός που ταπεινά τηρεί τις εντολές, δεν κάνει θόρυβο, συναισθάνεται τις αδυναµίες του και ζητάει το έλεος του Θεού. Αυτός που συνήθως δεν µπορεί να περιγράψει όσα βιώνει, ούτε προθυµοποιείται να διδάξει σχετικά. Ωστόσο η ζωή του µιλάει στους άλλους, τους παραδειγµατίζει και τους διδάσκει.
Το περί αρετής θεµα είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται προσοχή. ∆υστυχώς, βλέπουµε καθηµερινά ανθρώπους µε «αρετές» να µας απογοητεύουν µε τη συµπεριφορά τους και τις επιλογές τους.
Πέφτουµε από τα σύννεφα και σκανδαλιζόµαστε. Είναι νευρικοί, ανυπόµονοι, φιλόδοξοι, υποκριτές, περίεργοι, φίλοι της κατάκρισης αλλά και των αρνητικών και µαύρων λογισµων. Ενώ εµεις νοµίζαµε ότι είχαν ανέλθει και τις τελευταίες βαθµίδες της κλιµακας των αρετών.
~  Οι αδυναµίες τους αποκα-λύπτονται, όταν αντιµετωπίζουν διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις ή όταν δεν έχουν το πρώτο λόγο στο περιβάλλον τους. Αυτό φαίνεται περισσότερο στους προβεβληµένους κληρικούς, οι οποίοι βιώνουν γεγονότα που δεν τους αρέσουν, αλλά κρύβουν την ενόχλησή τους και εµφανίζονται ως ανώτεροι και ανεπηρέαστοι. Έρχονται οµως ώρες όπου τα τείχη της υποκρισίας πέφτουν και η πραγµατικότητα εµφανίζεται σε όλο το µεγαλείο.
Τότε η απογοήτευση είναι πικρή. Και διερωτάται κανείς. Που είναι οι αρετές; Γιατί χάθηκαν τόσο ξαφνικά;
Είναι ανάγκη να χτίζουµε την πνευµατική µας ζωή σε γερά θεµέλια, δηλαδή στην ακριβή τήρηση των εντολών του Ευαγγελίου. Μόνο τότε θα έχουµε πραγµατική πρόοδο. Εάν η θεωρία µας δεν είναι βιωµατική, οι «αρετές» µας θα εξανεµίζονται και θα γινόµαστε χειρότεροι και από τους κοσµικούς.

*** Πότε και πώς θα γίνουν τα Σκόπια Βόρεια Μακεδονία! ΠΩΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ;..
Η συμφωνία που θα μετατρέψει την πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία είναι ακόμη στην αρχή. Υπάρχει ένας “οδικός χάρτης” που προβλέπει τα επόμενα βήματα και αυτά είναι αρκετά.
Η αποδοχή της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία έχει δρόμο ακόμη τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια.
Πρώτα απ’ όλα η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
Στη συνέχεια η συμφωνία αυτή θα πρέπει να κυρωθεί από την βουλή των βόρειων γειτόνων μας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ανάψει το “πράσινο φως” στις 28 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ε.Ε.
Λίγο μετά η Ελλάδα θα πρέπει να ανάψει “πράσινο φως” για πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ για την ένταξή τους στη Συμμαχία.
Και οι δύο προσκλήσεις θα υπόκεινται στην αρχή της αιρεσιμότητας υπό την έννοια ότι η Ελλάδα απαιτεί την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια για την χρήση της ονομασίας έναντι όλων (erga omnes). Εάν αυτό δεν συμβεί τότε αυτόματα η Ελλάδα ακυρώνει την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και παγώνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.
Επίσης προβλέπεται δημοψήφισμα στα Σκόπια και έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας πριν η συμφωνία κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. newsit
VIDEO 1 : ~*ΓΛΕΝΤΑΝΕ ΤΣΙΠΡΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ  2018
: https://youtu.be/SRrsP15VTJg  .-

***  ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 120 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ…
Εφόσον λεγόμαστε και νιώθουμε Έλληνες, έχουμε ως Έλληνες εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η βασική μας υποχρέωση απέναντι στο Σύνταγμα είναι να το γνωρίζουμε και να το προστατεύουμε.
ΤΜΗΜΑ Δ’: Ακροτελεύτια διάταξη Άρθρο 120
1) Το Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την Ε’ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Ιουνίου 1975.
2) Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.
3) Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4) Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

***  Ο καιρός αύριο Πέμπτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Πέμπτη 14/6/2018 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες πρωινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 25-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 7.8 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μέτριες ποσότητες, με αποτέλεσμα να επικρατεί κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα, ενώ ενδέχεται να πέσουν και λασποψιχάλες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Πέθανε η τέως Υπουργός Βιργινία Τσουδερού 
Απεβίωσε σήμερα  η τέως υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού, πολιτική προσωπικότητα που έβαλε το δικό της διακριτό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή της Ελλάδας και ιδιαιτέρως στη μεταπολιτευτική περίοδο.
Την Τετάρτη (13 Ιουνίου), στις 12 το μεσημέρι, από το Α’ Νεκροταφείο, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία της Βιργινίας Τσουδερού, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών.
Κόρη του Εμμανουήλ Τσουδερού, πρωθυπουργού της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο (1941-1944) και της Μαρίας το γένος Θειακάκη, η Βιργινία Τσουδερού γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 24 Ιουνίου 1924. Σπούδασε οικονομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημοσιονομικά στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα (ΗΠΑ) και οικονομικά περιφερειακής ανάπτυξης στο Ράντκλιφ-Χάρβαρντ (ΗΠΑ).
Από υπεύθυνες θέσεις υπηρέτησε με συνέπεια τις δημοκρατικές αξίες και εργάστηκε για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Παραλλήλως, έντονη υπήρξε, η μέριμνα και η ενασχόλησή της, πρακτικά, με σοβαρά κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα τόσο στην Κρήτη, όσο και στην περιοχή της Θράκης, όπου παρουσιάζεται και πιο επείγουσα η ανάγκη ανάδειξής τους.
Κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1951-56), ενώ μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα διετέλεσε συντάκτης στις εφημερίδες «Ελευθερία» και «Βήμα» (1958-1967) και σύμβουλος στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.
Σημαντική υπήρξε και η αντιστασιακή της δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ιδιαιτέρως με την ιδιότητα της γενικής γραμματέως της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ). Ως αποτέλεσμα, συνελήφθη και να κρατήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ (Μάρτιος - Αύγουστος 1973).
Αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα και το 1974 εξελέγη, για πρώτη φορά, βουλευτής Αθηνών (Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις), θέση στην οποία επανεξελέγη στις εκλογές του 1977. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ, τον Μάρτιο 1979.
Στις εκλογές του 1985 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας ως ανεξάρτητη-συνεργαζόμενη με τη ΝΔ. Τον Ιούνιο του 1989 εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών, καθώς και βουλευτής Επικρατείας τον Νοέμβριο του 1989 και τον Απρίλιο του 1990 (ΝΔ). Διετέλεσε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ (1990-1991), πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Θράκη (1990) και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Θράκης και Αιγαίου (1991).
Με γνώση και εμπειρία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Βιργινία Τσουδερού ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών (1991-93) στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Από νεαρή ηλικία, η Βιργινία Τσουδερού είχε πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση. Συμμετείχε στο έργο της UNRRA για ανακούφιση των Παλαιστινίων προσφύγων της Μ. Ανατολής (1945-46) και αργότερα θεμελίωσε οικοτροφείο στο Ρέθυμνο για την υποστήριξη των άπορων μαθητών και μαθητριών. Με δική της πρωτοβουλία οργανώθηκε το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ υπήρξε, μεταξύ άλλων, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, του Ελεύθερου Πολιτικού Εργαστηρίου, αντιπρόεδρος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (1979-2005) και ιδρυτικό μέλος (1996) και πρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και μέχρι σήμερα επίτιμος πρόεδρός του. Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, έργο της οποίας είναι η καταπολέμηση των φαινομένων της διαφθοράς.
Σημαντικό υπήρξε και το συγγραφικό της έργο, με έκδοση βιβλίων πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Μεταξύ αυτών Με Πυξίδα την Ευρώπη (1980), το εξάτομο Αρχείο Εμμανουήλ Τσουδερού 1941-43 (1990) (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Εξωτερική Πολιτική: Η Μεγάλη Ασθενής (1994), Όραμα και Πολιτική (1999), Όταν Πέφτουν οι Τοίχοι (2007).
Της έχει απονεμηθεί το βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης». Έχει τιμηθεί με το «Αργυρό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων» (2008), με τον «Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Α'» της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τον «Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου» Α' Τάξεως του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Απόπειρα εισβολής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 
Απόπειρα εισβολής του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 8:25 το πρωί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 20 άτομα προσπάθησαν να εισβάλουν στον χώρο του υπουργείου.
Οι δράστες πέταξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Όπως λένε οι πληροφορίες, τα άτομα τελικά δεν κατάφεραν να εισβάλουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού οι φρουροί τους εμπόδισαν.
athensvoice.gr

*** Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου ψηφίζεται ο «Κλεισθένης 1» 
Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί για επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με την ονομασία «Κλεισθένης 1», που φέρνει ριζικές αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς των ΟΤΑ.
Η ψήφισή του αναμένεται να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου με την ολοκλήρωση της ψήφισης των προαπαιτουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και την κατάθεσή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που συνεχίζεται με τους φορείς των αιρετών.
 Τρία είναι τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι της διαβούλευσης και αφορούν τα εξής σημεία:
α) Την απλή αναλογική, όπου συζητείται η υιοθέτηση πλαφόν της τάξεως του 2%-3% προκειμένου ένας συνδυασμός να μπορεί να εξασφαλίσει την εκλογή δημοτικών συμβούλων.
β) Εξετάζεται το ενδεχόμενο ο δήμαρχος να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή εφόσον εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 43%.
γ) Η θητεία των αιρετών ενδέχεται να παραμείνει στα πέντε έτη. Υπάρχουν ακόμη πολλές αντιρρήσεις όσον αφορά την παράταση της θητείας των αιρετών λόγω της μεταφοράς των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο καθώς τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.
Η πιθανή υποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών ως προς τη θεσμοθέτηση της «απλής και άδολης αναλογικής» ως εκλογικού συστήματος για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στηρίζεται εν πολλοίς στις αντιδράσεις μελών της αυτοδιοίκησης που ανήκουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.
  Κριτική στον Σκουρλέτη 
Στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με θέμα τον «Κλεισθένη», ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης δέχθηκε εντονότατη κριτική για αρκετές διατάξεις, αλλά και για το ότι δεν έλαβε καθόλου υπ' όψιν του εισηγήσεις στελεχών από την αυτοδιοίκηση. Εκτιμάται ότι, σύμφωνα με το vimanews.gr,  στη σύγκρουσή του με τον κ. Σκουρλέτη για τον «Κλεισθένη» οφείλεται η παραίτηση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων προβλέπει μετάθεση των εκλογών για τον Οκτώβριο του 2019, απλή αναλογική στην εκλογή δημοτικών συμβούλων και, το κυριότερο, το σπάσιμο της Β' Περιφέρειας Αθηνών σε τρεις εκλογικές περιφέρειες και της Περιφέρειας Αττικής σε δύο.
Οι πιο σφοδρές αντιδράσεις προέρχονται από τις ηγεσίες των ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ και συνδέονται με την απλή αναλογική. Στο νέο καθεστώς που εισάγει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε εκτενώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης στις συναντήσεις που είχε στην Καρδίτσα με αυτοδιοικητικούς φορείς.
Ο κ. Πουλάκης κατηγόρησε τις ηγεσίες της αυτοδιοίκησης ότι προσπάθησαν να ναρκοθετήσουν τη διαδικασία στο διάστημα των δύο ετών που διαρκεί ο διάλογος με το υπουργείο. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε», είπε ο κ. Πουλάκης, «ότι η απλή αναλογική δεν είναι αντίθετη στην αποτελεσματική διοίκηση. Απλά αλλάζει τη λογική της παντοκρατορίας ενός δημάρχου που - με το όπλο του θηριώδους εκλογικού μπόνους - θα έχει εξασφαλισμένη την πειθαρχία του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απλή αναλογική φτιάχνει αιρετούς υπεύθυνους όχι απλούς χειροκροτητές του δημάρχου, αν είναι στη συμπολίτευση, ή μια αντιπολίτευση που απλά πετάει πέτρες από την κερκίδα».

*** ΕΣΠΑ: «Ψηφιακό Βήμα» & «Ψηφιακό Άλμα» 
«Τρέχουν» δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ («Ψηφιακό Βήμα» και «Ψηφιακό Άλμα») που αφορούν σε υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ένα («Ψηφιακό Βήμα») για επιχειρήσεις με «μικρές ανάγκες» και ένα («Ψηφιακό Άλμα») για επιχειρήσεις με «μεγάλες ψηφιακές ανάγκες».
  ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ:
«Ψηφιακό Βήμα»: Από 5.000 έως 50.000 ευρώ
«Ψηφιακό Άλμα»: Από 55.000 έως 400.000 ευρώ
 ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ: 50%
ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Με Βεβαίωση Τραπεζικού Υπολοίπου, αλλά και με άλλους τρόπους.
  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Επιχειρήσεις οι οποίες πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:
•έχουν κλείσει τουλάχιστον 2 πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και τηρούν βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας μέχρι τις 31/12/2017
•διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας
   ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Από 11/6/2018 έως 17/9/2018.
Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση χρηματοδότησης που συνοδεύεται και από ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis.

*** Προκήρυξη για την εισαγωγή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού 
Από το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εκδόθηκε η προκήρυξη για την εισαγωγή σπουδαστών/ σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ακαδημαϊκού έτους 2018-19.
Ο συνολικός αριθμός εισαχθέντων καθορίζεται σε 1.309 Έλληνες σπουδαστές/στριες (741 πλοίαρχοι – 568 μηχανικοί).
Οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώνουν τα παρακάτω προσόντα:
1. Να είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης Λυκείου ή άλλο ισότιμου τίτλου
2. Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια
3. Να μην έχουν υπερβεί το 27ο έτος της ηλικίας τους
4. Να είναι κατά γνωμοδότηση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ικανοί
5. Να μην έχουν τιμωρηθεί με στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Για την υγειονομική επιτροπή οι υποψήφιοι/ες θα πρέπει να προσέρχονται στο Γραφείο Ναυτολογίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, κάθε Τρίτη, έχοντας μαζί την αστυνομική τους ταυτότητα, 2 φωτογραφίες (πρόσφατες και έγχρωμες) και διπλότυπο είσπραξης εκδοθέν στο όνομά τους από ΔΟΥ 41,17 ευρώ στον Κ.Α.Ε: 3741 ή ηλεκτρονικό παράβολο 41,17 ευρώ με τα στοιχεία του υποψηφίου.
Η προκήρυξη έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο Διαύγεια με ΑΔΑ:Ψ2ΔΚ4653ΠΩ-Χ6Ρ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στο Γραφείο Ναυτολογίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας (27210-22218).

*** Ξήλωναν πινακίδες 
Μόνο με δραστικά μέτρα δίνονται λύσεις. Τις προηγούμενες μέρες έγινε κύρια είδηση το βίντεο το οποίο τράβηξε πλήρωμα ασθενοφόρου που προσπαθούσε να περάσει από ΛΕΑ (λωρίδα έκτακτης ανάγκης) για να βοηθήσει συνάνθρωπό μας και αυτή ήταν κλειστή από οχήματα.
Προχθές, λοιπόν, στην εθνική οδό Κορίνθου-Αθηνών συνεργείο της Τροχαίας ξήλωνε πινακίδες απ’ όλα τα οχήματα που κινούνταν πάνω στη ΛΕΑ. Μια είδηση που πρέπει να γίνει ευρέως γνωστή, προς συμμόρφωση.
Β.Β. 

*** «Όχι» Ιβανόφ στη Βόρεια Μακεδονία: Είναι ταπεινωτική συμφωνία 
«Ταπεινωτική» για τα Σκόπια χαρακτήρισε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, τη συμφωνία που επιτεύχθηξε την Τετάρτη για το νέο όνομα της γειτονικής χώρας, μετά τις αλλεπάλληλες επαφές του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του Έλληνα ομολόγου του, Αλέξη Τσίπρα.
«Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σκοπίων στο διάγγελμά του, αποφασίζοντας να έρθει σε πλήρη ρήξη με τον πρωθυπουργό της χώρας και να ξεκινήσει νέα πολιτική κρίση, με γενικότερες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή.
Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο μίλησε για μόλις 1,5 λεπτό! Όπως προέκυψε από τις επαφές των δύο κορυφαίων πολιτικών παραγόντων της γειτονικής χώρας, ο Ιβανόφ δεν συμφωνεί με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», καθώς και την αλλαγή στο Σύνταγμα, όροι που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Ζάεφ και του Τσίπρα την Τετάρτη, μετά από μακρά διάρκεια διαβουλεύσεων.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Σκόπια, ο πρόεδρος μπορεί να ασκήσει βέτο κατά της συμφωνίας, αν προηγουμένως έχει εγκριθεί από το σκοπιανό κοινοβούλιο. Η διαδικασία έχει ως εξής. Μετά την πιθανή υπερψήφιση από το σκοπιανό κοινοβούλιο, η απόφαση θα πάει στον πρόεδρο για έγκριση. Τότε, ο Ιβανόφ έχει δικαίωμα να αρνηθεί και να την «επιστρέψει» στο κοινοβούλιο. Αν η απόφαση υπερψηφιστεί για δεύτερη φορά από το σκοπιανό κοινοβούλιο, τότε η πρόταση καθίσταται ενεργή και τίθεται σε ισχύ.
Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ταπεινωτική για τα 73 χρόνια ιστορίας της χώρας του και τόνισε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί μία κακή λύση, προκειμένου η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η είσοδος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για μία κακή συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ιβανόφ άσκησε δριμύτατη κριτική εναντίον του πρωθυπουργού Ζάεφ, ο οποίος, όπως τόνισε, «δεν είχε το θάρρος να συνεργαστεί με τους παράγοντες της χώρας», ενώ χαρακτήρισε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης «μη δημοφιλή».
Ο Ιβανόφ εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Ελλάδας, προβαίνοντας στην άκρως προκλητική δήλωση:  «Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία».
Πρόσθεσε, δε, πως με τη συμφωνία, εκτός του ονόματος, αλλάζει και το άρθρο του Συντάγματος που αναφέρεται σε μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα! protothema.gr

***  Νέα γραμμή του Αστικού ΚΤΕΛ προς Βέργα και Μ. Μαντίνεια- Το δρομολόγιο 
Στην τελική ευθεία έχει μπει το ζήτημα της λειτουργίας νέας γραμμής του αστικού ΚΤΕΛ στην Καλαμάτα, προκειμένου να καλυφθούν οι περιοχές της Βέργας και της Μικράς Μαντίνειας. Η γραμμή θα ονομάζεται Νο 7 «Filoxenia – Μικρά Μαντίνεια» και θα έχει αφετηρία το υπάρχον τέρμα των γραμμών 1 και 2 στο ξενοδοχείο Filoxenia.
Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας και αύριο θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το οποίο και θα λάβει την οριστική απόφαση.
Η διαδρομή καθορίζεται ως έξης: Αφετηρία επαρχιακή οδός Καλαμάτας - Αρεόπολης (οδός Μάνης) - οδός Ίριδος - τέρμα. Οι στάσεις είναι αυτές που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ. και συγκεκριμένα οι παρακάτω:
α) Δημοτική Κοινότητα Βέργας  Αγ. Σιών
2. 80 μ. πριν την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου
3. Μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου και 23ης Μαρτίου
4.  Μάνης και Ευαγγελιστρίας
5. Μάνης και Κουμουμουνδούρου
6. Μάνης και Κολοκοτρώνη
7. Μεταξύ των οδών Παπαφλέσσα και Ηρώων
8. Στο Πάρκο του Αλμυρού
9. Στο ξενοδοχείο «ΜΕSSΙΝΙΑΝ ΒΑΥ»
β) Τοπική Κοινότητα Μικρός Μαντινείας
10. Ίριδος και Πόρου
11. Ίριδος και Σερεμετάκη
12. Ξενοδοχείο «ΑΚΤΙ ΤΑΥΓΕΤΟΥ»
13. Μάνης και Ανθέων
14. Στο ύψος του καταστήματος «ΑΚΤΑΙΟΝ»
15. «ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΥ»
16. Στο ύψος του καταστήματος «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ»
17. Ίριδος και Πεζόρτης
18. Ίριδος και Προφ. Ηλία (Λιμανάκι)
19. Ίριδος και Εκάλης (πρώην Κιούπι)
20. Τέρμα-Ίριδος και Ελαίας.

*** Με 385 ευρώ μεικτά αμείβονται 629.687 εργαζόμενοι
 Με μερική απασχόληση και μέσο μισθό 385,53 ευρώ απασχολείται το 30% όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και δηλώνονται μέσω των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων στον ΕΦΚΑ.
Τα στοιχεία του υπερταμείου, που αφορούν στο Νοέμβριο του 2017, είναι για έναν ακόμη μήνα άκρως αποκαλυπτικά και αναδεικνύουν την πραγματική εικόνα της εγχώριας αγοράς εργασίας, με αιχμή την υποαμειβόμενη μερική απασχόληση.
Αναλυτικά, από την επεξεργασία των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) που υπεβλήθησαν το Νοέμβριο του 2017, από το σύνολο των 2.071.338 ασφαλισμένων μισθωτών, οι 629.687 εργάζονται με «ευέλικτες» μορφές εργασίας και καλούνται να ζήσουν με μισθό μόλις 385,53 ευρώ μεικτά. Στην πράξη, οι εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν με ποσά που καθαρά είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα 360 ευρώ που αντιστοιχούν στο επίδομα ανεργίας. Μάλιστα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι «ελαστικά» εργαζόμενοι τον Νοέμβριο του 2017 μειώθηκαν κατά 27.855 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, κυρίως λόγω της λήξης της τουριστικής περιόδου.
Επίσης το Νοέμβριο ο αριθμός των ασφαλισμένων στις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 5,51%, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 1,39%. Η μέση απασχόληση αυξήθηκε στις επιχειρήσεις κατά 0,33% και μειώθηκε στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 1,71%. Αντίστοιχα, το μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,30% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 0,23%.
Ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,65% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 1,94%.
Στο σύνολο των ασφαλισμένων η μέση απασχόληση είναι 20,95 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,07 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 14,34.
Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 50,37 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.160,92 ευρώ, ενώ στη μερική απασχόληση ανέρχονται σε 23,38 ευρώ και 385,53 ευρώ αντίστοιχα. Στα οικοδομοτεχνικά έργα το μέσο ημερομίσθιο είναι 39,42 ευρώ και ο μέσος μισθός 565,28 ευρώ.
Στο σύνολο των επιχειρήσεων 21,75% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 52,34% έως 39 ετών. Επίσης, 71,80% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, με το ποσοστό να διατηρείται σχεδόν ίδιο στις κοινές επιχειρήσεις (71,92%) και να μειώνεται στα οικοδομοτεχνικά έργα (65,40%). Το 21,89% απασχολείται στον κλάδο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, 13,77% στον κλάδο των ξενοδοχείων και εστιατορίων και 13,38% στις μεταποιητικές βιομηχανίες.
Αυτό είναι, λοιπόν, το success story της κυβέρνησης, οι μισθοί πείνας και οι εργαζόμενοι έρμαια στα χέρια των εργοδοτών με την ανοχή της.
Μια κυβέρνηση που ξεπούλησε τις ελπίδες του λαού που η ίδια είχε υποσχεθεί ότι θα τις κάνει πραγματικότητα.
Μια κυβέρνηση που αποδείχτηκε ο καλύτερος μαθητής κατ’ ομολογία των ίδιων στις προσταγές της τρόικας, του ΔΝΤ και εσχάτως των Αμερικάνων.
Μια κυβέρνηση που λέκιασε τον όρο αριστερά και ξέπλυνε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Γιώργος Κανέλης
Γενικός γραμματέας Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ΜΕ.Τ.Α. Μεσσηνίας

*** Συγχαρητήρια στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και στο Μουσικό Λύκειο Καλαμάτας
 Κάθε Κυριακή με Θάρρος
   Ήταν όλοι εκεί, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», την Παρασκευή 1η Ιουνίου, για να τιμήσουν τους μαθητές, τους καθηγητές και τους εθελοντές επιχειρηματίες που στήριξαν τις προσπάθειες των μαθητών.
Ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, το ΣΕΝ (Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων), πολλοί καθηγητές και πολλοί μαθητές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευσε την καλύτερη μαθητική εικονική επιχείρηση, που ήταν η «Helme.t» από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα. Αυτή κέρδισε το πρώτο βραβείο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» και το εισιτήριο για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό.
Ο κ. Παυλόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Με απλές λέξεις η σωστή νοοτροπία σε μία πραγματικά ελεύθερη οικονομία, είναι ότι εμπιστευόμαστε από την αρχή αυτόν που θέλει να δημιουργήσει μία επιχείρηση, αρκεί να τηρεί τους κανόνες και μόνο αν αποδειχθεί ότι δεν είναι άξιος αυτής της εμπιστοσύνης υφίσταται αυτές τις κυρώσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, μία από τις κακοδαιμονίες που αντιμετώπισε η χώρα μας χρόνια ολόκληρα, είναι ότι συνέβαινε το αντίστροφο. Με τις προϋποθέσεις που είχαμε βάλει για το επιχειρείν, είναι σαν να λέγαμε στον επιχειρηματία -και ιδίως στο νεαρό επιχειρηματία- δε σε εμπιστευόμαστε. Σου βάζουμε τέτοιες προϋποθέσεις, ώστε σε θεωρούμε από την αρχή ύποπτο προς το επιχειρείν μέχρι να μας αποδείξεις το αντίθετο. Είναι μια στρεβλή αντίληψη, η οποία μας στοίχισε πολλά και σε επίπεδο επενδύσεων». Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε: «Τώρα, σ’ αυτούς τους ορίζοντες που ανοίγονται στον τόπο μας, κι αφού γίναμε σοφότεροι από τα λάθη του παρελθόντος, καιρός είναι να αντιληφθούμε τι σημαίνει ελεύθερη οικονομία, τι σημαίνει να εμπιστεύεσαι, ιδίως τους νέους ανθρώπους, για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους».
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Οι δεξιότητες που αποκτήσατε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδρομής θα σας είναι χρήσιμες, ό,τι κι αν κάνετε στη ζωή σας. Κάποιοι από εσάς θα γίνετε επιχειρηματίες, κάποιοι δε θα γίνετε. Μάθατε, όμως, πόσο σημαντικό είναι να εργάζεστε ως ομάδα. Να βλέπετε ότι δεν αρκεί απλά να έχει κανείς μια καλή ιδέα. Αλλά πίσω από μια καλή ιδέα κρύβεται πάντα πολύ σκληρή δουλειά και οργάνωση, συνεργασία, κατανομή ρόλων, προβολή της επιχειρηματικής σας ιδέας, δυνατότητα επικοινωνίας. Όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα. Και θα θυμάστε -για πάντα πιστεύω- αυτήν την πολύ όμορφη διαδρομή σας στο πλαίσιο αυτού του εξαιρετικού διαγωνισμού».
Ο υφυπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί, επομένως, μια ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτούς τους νέους μέσα από τα έργα τους, να αναγνωρίσουμε το δικαίωμά τους να μετέχουν ισότιμα και ενεργά στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι ως μελλοντικοί πολίτες, να εμπιστευτούμε τις ιδέες τους και να στηρίξουμε το όραμά τους να συνεισφέρουν σε ένα βιώσιμο, κοινωνικά ωφέλιμο μέλλον που δε χτίζεται με γνώμονα το κέρδος και τον άκρατο ανταγωνισμό, αλλά με άξονα τη συνεργατικότητα, την αλληλοβοήθεια, την επιχειρηματικότητα, το σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον όπου αναπτύσσεται η επιχείρηση, ανταποδίδοντας έτσι στο κοινωνικό σύνολο και προσκαλώντας όλους να γίνουν μέλη αυτής της συλλογικής επιχειρηματικής κίνησης».
Μεγάλη τιμή για την Καλαμάτα να έχει δύο από τα δέκα σχολεία στον τελικό, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και το Μουσικό Λύκειο Καλαμάτας. Ακόμα μεγαλύτερη τιμή, αφού το πρώτο βραβείο το κέρδισαν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.
Συγχαρητήρια στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, στους μαθητές, στην καθηγήτρια Σταυρούλα Κόκκαλη και στον εθελοντή Ιπποκράτη Παπαδημητράκο, της MATAROA, που στήριξε αυτή την προσπάθεια.
Συγχαρητήρια και στο Μουσικό Λύκειο Καλαμάτας, στους μαθητές, στην καθηγήτρια Νικολέτα Παναγιωτοπούλου και στον εθελοντή Γεώργιο Βασιλόπουλο, Ανέλιξη Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Ο.Ε., που στήριξε αυτή την προσπάθεια.
Ας τα βλέπουν αυτά όλοι όσοι μάχονται την αξιολόγηση, την αξιοκρατία και την αριστεία. Ας τα βλέπει αυτά η αντιδραστική οπισθοδρομική συνδικαλιστική ψευτο-αριστερή κομπανία των καθηγητών.
Ας τα βλέπουν αυτά οι κάθε λογής ιδεολόγοι και ιδεοληπτικοί που μάχονται το επιχειρείν, αγνοώντας ότι ο πλούτος μιας κοινωνίας παράγεται από το επιχειρείν.
Ας τα βλέπουν αυτά και οι εύπιστοι πολίτες που παρασύρονται από τους κάθε λογής κρατιστές, κρατολάτρες και λαϊκιστές, που συκοφαντούν την επιχειρηματικότητα.
Πολλοί δεν έμαθαν, έστω και αν κατέρρευσε ο κρατισμός όλων των πρώην κομμουνιστικών/σοσιαλιστικών χωρών, έστω και αν χρεοκόπησε, λόγω κρατισμού, το ελληνικό κράτος. Οι βραβευθέντες μαθητές και καθηγητές μάς δείχνουν το δρόμο.   Γράφει ο Παύλος Μάραντος*
   *Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης
marantosp@gmail.com

*** Ε. Αλειφέρη προς Τατούλη για πυρηνελαιουργεία: «Σταματήστε τις συκοφαντίες» 
Ολομέτωπη επίθεση μετά την ανακοίνωση της Περιφέρειας 
 Με ολομέτωπη επίθεση στην Περιφερειακή Αρχή απάντησε χθες με έγγραφη ανακοίνωσή της η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, στα όσα της καταλογίζει η πρώτη.
Η απάντηση επικεντρώνεται στο θέμα των πυρηνελαιουργείων, αλλά περιέχει μηνύματα και προς άλλα πρόσωπα της Περιφερειακής Αρχής πλην του περιφερειάρχη.
Σε ό,τι αφορά τα πυρηνελαιουργεία, η κα Αλειφέρη κάνει λόγο για υπερβολικά τραγικές υπερβάσεις στις σωματιδιακές εκπομπές, ενώ αναφέρεται και σε κάποιους που ζήτησαν από τις υπηρεσίες να μην την ενημερώσουν γι’ αυτά.
  Τραγικές υπερβάσεις
Η απάντηση της κας Αλειφέρη έχει ως εξής: «Με την πλήρως αντιφατική και αυτοαναιρούμενη χθεσινή ανακοίνωση η Περιφερειακή Αρχή επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι χάθηκε μια ακόμη χρονιά στην ήδη δρομολογηθείσα και επιβεβλημένη προσπάθεια βελτίωσης-λύσης στο πρόβλημα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποδεικνύουν πραγματικά υπερβολικές τραγικές υπερβάσεις άνω των ορίων στις σωματιδιακές εκπομπές.
Άραγε, γιατί λοιπόν πανηγυρίζετε;
Πρέπει να θυμηθούμε όλοι ότι
α) ο “Δημόκριτος” από το 2016 έχει πιστοποιήσει το πρόβλημα
β) Το 2017 είχαμε μικρότερες υπερβάσεις και φέτος υπερδιπλάσιες - υπετριπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
γ) Το πιο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του θέματος που έγινε στο Π.Σ. της 24ης-07-2017 προς έκπληξη όλων και παρά τις “δημόσιες” δεσμεύσεις μας, το “αναστείλατε”.
  «Σταματήστε τις συκοφαντίες»
Να σταματήσετε τις συκοφαντίες γιατί ουδείς επιθυμεί ή εύχεται!!! οι αναγκαίες αυτές εγκαταστάσεις για την ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας να εκπέμπουν επικίνδυνους για την υγεία των πολιτών πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες.
Όμως, η διασφάλιση της μη ύπαρξης αυτής της παραμέτρου απαιτεί νομοθετικά θέσπιση ορίων και δυνατότητα μέτρησης όλων των εγκαταστάσεων, η οποία δεν επετράπη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Αυτό περιλαμβανόταν στα 13 συμπεράσματα-προτάσεις που εισηγήθηκα μετά από εμπεριστατωμένη επεξεργασία όλων των δεδομένων από τις υπηρεσίες μας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2017. Αλλά και αυτό θυσιάστηκε στις γνωστές ανεύθυνες “εσωτερικές ίντριγκες και σκοπιμότητες” και “ασκήσεις εξουσίας”, που σίγουρα δεν υπηρετούν τους πολίτες.
Επί του πρακτέου, όμως, το οποίο αποτελεί και το μόνο ενδιαφέρον μου.
Τα πρόσφατα αποτελέσματα μόνο για εφησυχασμό και κωλυσιεργία δεν είναι. Είναι προφανές ότι κυρώσεις με τη μορφή διοικητικού προστίμου δεν αρκούν.
Η αξιοποίηση των συστηματικών προσπαθειών που έχουν γίνει τα τρία τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο μελετών όσο και σε επίπεδο ελέγχων από την Π.Ε. Μεσσηνίας και τις οποίες εσχάτως μέσω της τελευταίας ανακοίνωσης σας φαίνεται πλέον να “αναγνωρίζετε πανηγυρικά και όχι μόνον τυπικά”, αποτελεί το σωστό δρόμο και καταδεικνύει επιτακτικά πλέον την αναγκαιότητα επιβολής της τεχνικής ανασυγκρότησης των μονάδων των πυρηνελαιουργείων. Άλλωστε, η σχετική προς τούτο διοικητική διαδικασία έχει δρομολογηθεί από την Π.Ε. Μεσσηνίας και έχουν εκδοθεί και οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις από το 2017. Και φυσικά, πρέπει να επανέλθουν και να προωθηθούν όλα τα μέτρα που ήδη έχουμε εισηγηθεί ως Π.Ε. Μεσσηνίας.
  «Οι πραγματικά επικίνδυνοι»
Τέλος, ολίγα για το ποιοι-ες είναι οι πραγματικά επικίνδυνοι: Επικίνδυνοι είναι όποιοι θυσιάζουν το ορθό προς το συμφέρον των πολιτών, επειδή απλώς την πρωτοβουλία των εισηγήσεων και των κινήσεων στο θέμα των πυρηνελαιουργείων την είχα εγώ ως βεβαίως είχα καθήκον και υποχρέωση.
Επικίνδυνος–η καθίσταται όποιος απαιτεί από τις υπηρεσίες της Π.Ε Μεσσηνίας να μη με ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των μετρήσεων των πυρηνελαιουργείων.
Τέλος, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι πολίτες γνωρίζουν καλώς ότι τους υπηρετώ και θα συνεχίσω να τους υπηρετώ με υπευθυνότητα, χωρίς καμία σκοπιμότητα και με αλήθεια σε όλα τα θέματα».  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Πωλείται το κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου 
Η οικία Εφεσίου αποτελεί το σημαντικότερο και το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του νεοκλασικισμού στην πόλη της Καλαμάτας. Κατά κύριο λόγο η διάκριση αυτή οφείλεται στην πλούσια- και για την περιοχή μοναδική- διακόσμηση των ταβανιών όλου του πρώτου ορόφου και της εισόδου του κλιμακοστασίου με περίτεχνες οροφογραφίες και τοιχογραφίες. Η οικία Εφεσίου, όπως σώζεται, είναι έργο Ιταλού αρχιτέκτονα του τέλους του 19ου αιώνα.
Κατά καιρούς είχαν γραφεί πολλά για τη μελλοντική του χρήση, καθώς θα μπορούσαν να συνυπάρχουν μια σειρά από πολιτιστικές δομές. Όμως, όταν η οικονομία προηγείται του πολιτισμού, τα πράγματα παίρνουν εντελώς διαφορετική πορεία…
Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, τηλεφωνική συνομιλία είχε ο δήμαρχος με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα Christophe Chantepy, κατόπιν πρωτοβουλίας του δεύτερου.
Ο πρέσβης γνωστοποίησε στον κ. Νίκα πως αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Γαλλικής Κυβέρνησης, για δημοσιονομικούς λόγους, να πωληθεί το κτήριο πρώην Εφεσίων στην Καλαμάτα, όπου παλιά στεγαζόταν το Γαλλικό Ινστιτούτο, ένα κτήριο που αποτελεί ιδιοκτησία του Γαλλικού Κράτους.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρέσβη για την πρωτοβουλία επικοινωνίας και την άμεση πληροφόρηση και του επεσήμανε πως το ενδιαφέρον του Δήμου Καλαμάτας είναι συνεχές για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του ακινήτου αυτού, εδώ και χρόνια.
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι η αποκατάστασή του συνιστά πρώτη προτεραιότητα, ώστε να μην ερειπωθεί και να μην αποτελέσει χώρο συνάθροισης αντικοινωνικών στοιχείων. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Καλαμάτας είχε υποβάλει στο παρελθόν, στην Πρεσβεία μελέτη για την αποκατάσταση του κτηρίου με τα συνοδευτικά οικονομικά στοιχεία και πρόταση αξιοποίησής του.
Ο δήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος Καλαμάτας δεν υπεισέρχεται στην απόφαση της Γαλλικής Κυβέρνησης για πώληση του ακινήτου, καθώς πρόκειται για ιδιοκτησία του Γαλλικού Κράτους και επιθυμεί να διευκολύνει τη διαδικασία, κάτι που – όπως γίνεται αντιληπτό - θα διευκολύνει και την αποκατάσταση του κτηρίου.
Πέραν αυτού, ο πρέσβης ενημέρωσε το δήμαρχο ότι πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε στην Καλαμάτα προ ημερών, για τη σύσταση παραρτήματος της Alliance Francaise στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, δεν υποστηρίζεται από γαλλικής πλευράς.
Κλείνοντας, ο δήμαρχος εξέφρασε εκ νέου ευχαριστίες προς τον πρέσβη για την επικοινωνία, τόνισε τα φιλικά αισθήματα των κατοίκων της περιοχής μας προς τη Γαλλία και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Καλαμάτα, πρόσκληση την οποία ο κ. Chantepy απεδέχθη. Α.Π.

***  Από φέτος η υποχρεωτική φοίτηση προνηπίων σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Δυτική Μάνη 
Υποχρεωτική είναι από φέτος για τους τρεις από τους έξι Δήμους της Μεσσηνίας η φοίτηση των προνηπίων και ήδη έχουν ληφθεί τα ανάλογα μέτρα και αποφάσεις.
Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει, σε βάθος τριετίας, υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης.
Αν και όλοι οι Δήμοι της Μεσσηνίας διαθέτουν τις υποδομές για κάτι τέτοιο, μόνο οι Δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης δέχτηκαν να εφαρμόσουν το μέτρο από φέτος.
  Υποχρεωτική φοίτηση
Σύμφωνα με το νόμο, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το νέο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά Δήμους.
Πριν από το Πάσχα συγκροτήθηκαν στη Μεσσηνία και συνεδρίασαν οι αρμόδιες τριμερείς επιτροπές, τις οποίες κατά τόπους αποτελούν ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως πρόεδρος, ο οικείος δήμαρχος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Από την εξέταση των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι και στους έξι Δήμους δεν υπάρχει κτηριακό πρόβλημα και η υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων μπορεί να ξεκινήσει κανονικά. Ωστόσο, ομόφωνες αποφάσεις για να γίνει αυτό υπήρξαν μόνο από τις τριμερείς επιτροπές για Καλαμάτα, Μεσσήνη και Δυτική Μάνη, με τους δημάρχους των άλλων τριών ΟΤΑ της Μεσσηνίας να εκφράζουν την άρνησή τους. Ωστόσο και στους Δήμους Τριφυλίας, Πύλου Νέστορος και Οιχαλίας θα εφαρμοσθεί υποχρεωτικά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η διαφωνία τους στηρίζεται σε απόφαση της ΚΕΔΕ που έχει ταχθεί ενάντια στην ένταξη όλων των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία.
  Αύξηση τμημάτων
Ήδη ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Δημήτρης Οικονομόπουλος, υπέγραψε απόφαση για λειτουργία πέραν του ενός τμημάτων στα εξής Νηπιαγωγεία για φέτος:
-Στούπας, Αρφαρών, Διασποράς, Θουρίας, 1o Καλαμάτας, 2o Καλαμάτας, 3o Καλαμάτας, 4o Καλαμάτας, 5o Καλαμάτας, 6o Καλαμάτας, 7o Καλαμάτας, 8o Καλαμάτας, 9ο και 21ο Καλαμάτας, 10o Καλαμάτας, 11o Καλαμάτας, 13o Καλαμάτας, 14o Καλαμάτας, 15o Καλαμάτας, 16o Καλαμάτας, 17o Καλαμάτας, 18o Καλαμάτας, 19o Καλαμάτας, 20o Καλαμάτας, 23o Καλαμάτας, 24o Καλαμάτας, 26o Καλαμάτας, Λεΐκων, Παραλίας Βέργας, 2o Μεσσήνης, 3o Μεσσήνης, 4o Μεσσήνης, Πεταλιδίου, 1o Πύλου, Σουληναρίου, 1o Γαργαλιάνων, 2o Γαργαλιάνων, 2o Κυπαρισσίας, 3o Κυπαρισσίας και 2o Φιλιατρών.
Εννοείται ότι και στους τρεις Δήμους που δεν ελήφθησαν οι αποφάσεις για υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων, όσοι γονείς το επιθυμούσαν μπορούσαν να εγγράψουν κανονικά τα παιδιά τους στο Νηπιαγωγείο της περιοχής τους.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Δικαστική απόφαση στη Θεσσαλονίκη μονιμοποιεί συμβασιούχους Δήμων 
Το δρόμο για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων που εργάζονται σε Δήμους άνοιξε απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την οποία 193 συμβασιούχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης γίνονται αορίστου χρόνου.  Εκδίκαση παρόμοιων υποθέσεων εκκρεμεί και στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας και έχουν ορισθεί από το νέο δικαστικό έτος.
Οι συμβασιούχοι των Δήμων της Μεσσηνίας ήδη έχουν πετύχει την πρώτη τους δικαστική νίκη, με παράταση των συμβάσεών τους με προσωρινές διαταγές και μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει.
  Αορίστου χρόνου
Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης δέχεται ότι οι συμβασιούχοι «κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και ότι στην ουσία οι  διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που υπερβαίνουν το 24μηνο που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα «Παυλόπουλου» αποτελούν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μάλιστα, το δικαστήριο διατάσσει το Δήμο να συνεχίσει να τους απασχολεί έως την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.
Την απόφαση δημοσίευσε το aftodioikisi.gr, υπενθυμίζοντας ότι με βάση ρύθμιση του ΥΠΕΣ από το 2016 δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μην ασκήσουν ένδικα μέσα σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών, καθώς αίρεται η υποχρεωτικότητα άσκησης έφεσης σε πρωτόδικες αποφάσεις που όριζε ο «Καλλικράτης».
  Μεσσηνία
Στη Μεσσηνία από τα τέλη Μαρτίου κατέφυγαν στη δικαιοσύνη οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των Δήμων της Μεσσηνίας, καθώς στις 31 Μαρτίου έληξαν οι συμβάσεις τους και έτσι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ οι Δήμοι εξέφραζαν την αγωνία ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Ασφαλιστικά μέτρα είχαν καταθέσει 18 συμβασιούχοι καθαριότητας του Δήμου Μεσσήνης, 40 συμβασιούχοι καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας και 4 συμβασιούχοι του Δήμου Οιχαλίας.
Όλες οι προσωρινές διαταγές ορίζουν να επιστρέψουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι και να παραταθούν οι συμβάσεις μέχρι την έκδοση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***


*** Αθλητικά Νέα :

*** Το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Παύλο Γιαννακόπουλο Την ευκαιρία να «αποχαιρετήσουν» την εμβληματική μορφή της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Παύλο Γιαννακόπουλο θα έχουν όσοι παρευρεθούν στον περιβάλλοντα χώρο της Μητρόπολης
~  Σε λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί η σορός του Παύλου Γιαννακόπουλου σήμερα, Τετάρτη.
Πριν τη νεκρώσιμο ακολουθία, η σορός του εμβληματικού ηγέτη του Παναθηναϊκού θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Ναό Θεοτόκου Γοργοεπήκοου και Αγίου Ελευθερίου (εντός του περιβάλλοντος χώρου της Μητρόπολης) από τις 8:30 μέχρι τις 13:00, όπου φίλοι, συγγενείς αλλά ακόμη και απλός κόσμος θα μπορέσει να πει το τελευταίο «αντίο» στον ευεργέτη του Παναθηναϊκού.Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η κηδεία στο 1ο Νεκροταφείο, σε στενό οικογενειακό τίτλο. Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός:H οικογένεια του Παύλου Γιαννακόπουλου ενημερώνει πως η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 15:00, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
Όσοι επιθυμούν να αποδώσουν φόρο τιμής θα έχουν την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τον Παύλο Γιαννακόπουλο στο λαϊκό προσκύνημα στο Ναό Θεοτόκου Γοργοεπήκοου και Αγίου Ελευθερίου(εντός του περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών) από τις 08:00-13:30.
Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο.

***  Το «αντίο» του Δημήτρη Ιτούδη στον Παύλο Γιαννακόπουλο Συνεργάστηκαν για 13 χρόνια...
~  Το δικό του «αντίο» στον Παύλο Γιαννακόπουλο, με τον οποίο συνεργάστηκε επί 13 συναπτά έτη στον Παναθηναϊκό ως βοηθός του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, είπε ο Δημήτρης Ιτούδης.
Ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας επέλεξε το Facebook για να αποχαιρετήσει τον εμβληματικό παράγοντα των «πράσινων», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων…. «Αντίο Κύριε Παύλε και σε ευχαριστώ, για πολλά…».«Μεγάλη θλίψη. Απώλεια τεράστια. Ένας άνθρωπος παλιάς κοπής, λίγα λόγια και σταράτα. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του, ας βρούνε δύναμη για αυτές τις δύσκολες στιγμές να τον θυμούνται στις αμέτρητες καλές στιγμές που έζησαν μαζί του.
Ελαφρύ να’ναι το χώμα που θα τον σκεπάσει. Αντίο Κύριε Παύλε και σε ευχαριστώ, για πολλά…» έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

*** Μουντιάλ: Οι 26 αναμετρήσεις που κρίθηκαν στα πέναλτι Μέχρι στιγμής 26 αναμετρήσεις έχουν καταλήξει στα πέναλτι στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Βέλγιο, Παραγουάη και Νότια Κορέα έχουν 100% επιτυχία από την άσπρη βούλα, μιας και δεν έχουν αστοχήσει ποτέ έχοντας 5/5
~  Ρώσικη ρουλέτα, η ψυχοφθόρος διαδικασία των πέναλτι που αγαπάνε ή μισούν οι ομάδες! Η στιγμή που στέρησε στην Ελλάδα το 2014 την ευκαιρία να περάσει στα προημιτελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Μέχρι στιγμής 26 αναμετρήσεις έχουν καταλήξει στα πέναλτι στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Βέλγιο, Παραγουάη και Νότια Κορέα έχουν 100% επιτυχία από την άσπρη βούλα, μιας και δεν έχουν αστοχήσει ποτέ έχοντας 5/5. Αξιοσημείωτη είναι και η ευστοχία των Γερμανών, που έχουν εκτελέσει 18 πέναλτι και έχουν αστοχήσει μόλις σε 1, με ποσοστό 94,4%.Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στατιστικά οι ομάδες που ξεκινούν πρώτες την εκτέλεση των πέναλτι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσουν (57,7%). Από τις 26 αναμετρήσεις που κρίθηκαν στα πέναλτι, μόλις δύο φορές χρειάστηκαν οι ομάδες να εκτελέσουν περισσότερα από τα πρώτα 5. Ο τερματοφύλακας που έχει αποκρούσει τα περισσότερα πέναλτι είναι ο Σέρχιο Γκοϊκοετσέα. Ο Αργεντινός γκολκίπερ έπιασε τρία απέναντι στη Γιουγκοσλαβία το 1990 στα προημιτελικά και δύο στα ημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης, με την Ιταλία. Η εστία του Κλαούντιο Ταφαρέλ (Βραζιλία) έχει μείνει 6 φορές ανέπαφη, αλλά δύο πέναλτι κατέληξαν άουτ. Στην 3η θέση βρίσκεται ο Χάραλντ Σουμάχερ (Δυτική Γερμανία) έχοντας αποκρούσει τέσσερα πέναλτι.Αναλυτικά οι αναμετρήσεις που κρίθηκαν στα πέναλτι:Χρονιά Αγώνας Σκορ1982 Δ. Γερμανία – Γαλλία 3-3 (5-4)1986 Γαλλία – Βραζιλία 1-1 (4-3)Δ. Γερμανία – Μεξικό 0-0 (4-1)Βέλγιο – Ισπανία 1-1 (5-4)1990 Ιρλανδία – Ρουμανία 0-0 (5-4)Αργεντινή – Γιουγκοσλαβία 0-0 (3-2)Αργεντινή – Ιταλία 1-1 (4-3)Δ. Γερμανία – Αγγλία 1-1 (4-3)1994 Βουλγαρία – Μεξικό 1-1 (3-1)Σουηδία – Ρουμανία 2-2 (5-4)Βραζιλία – Ιταλία 0-0 (3-2)
1998 Αργεντινή – Αγγλία 2-2 (4-3)
Γαλλία – Ιταλία 0-0 (4-3)Βραζιλία – Ολλανδία 1-1 (4-2)2002 Ισπανία – Ιρλανδία 1-1 (3-2)Ν. Κορέα – Ισπανία 0-0 (5-3)2006 Ουκρανία – Ελβετία 0-0 (3-0)Γερμανία – Αργεντινή 1-1 (4-2)Πορτογαλία – Αγγλία 0-0 (3-1)Ιταλία – Γαλλία 1-1 (5-3)2010 Παραγουάη – Ιαπωνία 0-0 (5-3)Ουρουγουάη – Γκάνα 1-1 (4-2)2014 Βραζιλία – Χιλή 1-1 (3-2)Κόστα Ρίκα – Ελλάδα 1-1 (5-3)Ολλανδία – Κόστα Ρίκα 0-0 (4-3)Αργεντινή – Ολλανδία 0-0 (4-2)

***  Υπέγραψε στον Ατρόμητο για τρία χρόνια ο Σπύρος Ρισβάνης Από δανεικός, μόνιμος...
~  Τη φανέλα του Ατρόμητου θα συνεχίσει να φορά και για τα επόμενα τρία χρόνια ο Σπύρος Ρισβάνης. Ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός, που διακρίθηκε ιδιαίτερα στο πρωτάθλημα που έληξε πριν από μερικές εβδομάδες, βοήθησε την ομάδα των δυτικών προαστίων να κατακτήσει την έξοδο στο Europa League.
Να σημειωθεί ότι ο ποδοσφαιριστής έπαιξε στον Ατρόμητο ως δανεικός από τον Ολυμπιακό, με τον οποίο ο σύλλογος διαπραγματεύτηκε και τον απόκτησε με ελεύθερη μεταγραφή, παραχωρώντας ως αντάλλαγμα τον Ανδρέα Γιαννιώτη.Την περυσινή σεζόν ο Ρισβάνης μέτρησε 26 συμμετοχές με 1 ασίστ στο πρωτάθλημα και 5 συμμετοχές στο Κύπελλο, ενώ θα συνεχίσει να φοράει το νούμερο «44». Η ανακοίνωση:«Η ΠΑΕ Ατρόμητος είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την απόκτηση του διεθνή αμυντικού Σπύρου Ρισβάνη μέχρι το 2021 με ελεύθερη μεταγραφή! Ο Ρισβάνης που πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Ατρομήτου, διακρίθηκε ως ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της Superleague και κατάφερε να πετύχει την ύψιστη διάκριση αγωνιζόμενος με την Εθνική Ελλάδος για πρώτη φορά θα συνεχίσει να αποτελεί τον βράχο στο κέντρο της άμυνας.Η συμφωνία με τον διεθνή Έλληνα αμυντικό ήταν από την αρχή του προγραμματισμού στο πρώτο πλάνο των ιθυνόντων της ομάδας μας και η τελική θετική έκβαση με την υπογραφή του συμβολαίου τριετούς διάρκειας, σήμερα στα γραφεία της ΠΑΕ παρουσία του τεχνικού διευθυντή Γιάννη Αγγελόπουλου έφερε μεγάλη χαρά στις τάξεις του Ατρόμητου.
Μετά την υπογραφή του συμβολαίου του ο Σπύρος Ρισβάνης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Ο Ατρόμητος αποτέλεσε για εμένα την περσινή χρονιά μια δεύτερη οικογένεια κάτι που με οδήγησε από την πρώτη στιγμή στις διαπραγματεύσεις μου να σκεφτώ πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να παραμείνω στην ομάδα. Η θετική κατάληξη της συμφωνίας μας αφήνει όλους χαρούμενους και εύχομαι να συνεχίσουμε να είμαστε τόσο δυνατοί όπως την προηγούμενη χρονιά ώστε να κάνουμε τον κόσμο της ομάδας ακόμα πιο χαρούμενο.
Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Γιώργο Σπανό και τον κ. Γιάννη Αγγελόπουλο που μου έδειξαν ότι υπολογίζουν ιδιαίτερα την αξία μου ως ποδοσφαιριστή και τον προπονητή μας κ. Νταμίρ Κάναντι που με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό την περσινή χρονιά να βελτιωθώ και ευελπιστώ να επιτύχουμε μαζί ακόμα περισσότερα. Άλλωστε ο Ατρόμητος έχει τις δυνατότητες να επιτύχει ακόμα παραπάνω πράγματα λόγω της εξαιρετικής οργάνωσης που υπάρχει στο σύλλογο και των δυνατοτήτων που δίνεται στους ποδοσφαιριστές.Οι στόχοι της ομάδας για τη νέα χρονιά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει επιπλέον η συμμετοχή μας στο Europa League που θα μας δώσει την ευκαιρία να αποδείξουμε τι αξίζουμε και στην Ευρώπη. Εύχομαι όλοι να έχουμε υγεία για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε τον Ατρόμητο ακόμα πιο ψηλά».
 
*** Τα δέκα ρεκόρ του Μουντιάλ που κινδυνεύουν στην Ρωσία Το Μουντιάλ των δυο ηπείρων (Ασίας και Ευρώπης), συνολικού κόστους 16 δισ. ευρώ, που το καθιστά ως το ακριβότερο όλων των εποχών
~  Αδειάζει η κλεψύδρα για την έναρξη του Μουντιάλ της Ρωσίας, που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα (18:00) της Πέμπτης, με την συνάντηση ανάμεσα στην οικοδέσποινα Ρωσία και την Σαουδική Αραβία, στο Luzhniki Stadium της Μόσχας.
Το Μουντιάλ των δυο ηπείρων (Ασίας και Ευρώπης), συνολικού κόστους 16 δισ. ευρώ, που το καθιστά ως το ακριβότερο όλων των εποχών.Οι 64 αγώνες της κορυφαίας διοργάνωσης, που θα ολοκληρωθεί επίσης στο Luzhniki Stadium, θα φιλοξενηθούν σε 11 πόλεις και 12 στάδια και θα γίνουν για πρώτη φορά στην Ιστορία με την χρήση του Var (video assistant referee). Ενα τουρνουά με τη συνολική αξία των 736 παικτών που έχουν δηλωθεί από τους προπονητές των 32 φιναλίστ, να φτάνει τα 12,6 δισ ευρώ και με την Γαλλία να παρουσιάζει το μεγαλύτερο μέσο όρο και την Ρωσία το μικρότερο (5,03).Το Μουντιάλ της Ρωσίας, που θα μοιράσει επίσης στις 32 φιναλίστ 344.000.000 ευρώ και έχει μπροστά του την πρόκληση της κατάρριψης δέκα περίεργων ρεκόρ. Ανάμεσά τους και ένα με κοινή αναφορά τους την εθνική Ελλάδας και δύο προπονητές της. Αυτά είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της FIFΑ:1. 135 χρόνια και τρεις μήνες θα είναι η συνδυασμένη ηλικία των Οσκαρ Ταμπάρες και Φερνάντο Σάντος, εάν η Ουρουγουάη και η Πορτογαλία συναντηθούν στην πρώτη φάση των νοκ άουτ. Θα είναι ο ρεκόρ της μεγαλύτερης… αθροιστικής ηλικίας, για δύο προπονητές σε ένα παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ένα ρεκόρ που κατέχουν τα 133 χρόνια και 9 μήνες του Οτο Ρεχάγκελ της εθνικής Ελλάδας και του Λαρς Λάγκερμπακ της Νιγηρίας, στη μεταξύ τους συνάντηση στη Νότια Αφρική το 2010.2. 45 χρόνια και πέντε μήνες θα είναι η ηλικία του Αιγύπτιου τερματοφύλακα Εσάν Ελ-Χαραντί, εάν αγωνιστεί εναντίον της Ουρουγουάης. Ετσι εάν παίξει στη Ρωσία θα σπάσει το ρεκόρ του Φαρίντ Μοντραγκόν (43 χρόνια και τρεις μέρες) για να γίνει ο γηραιότερος παίκτης στην Ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.3. 13 αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου αήττητη: μεταξύ της ήττας 4-2 στην Ουγγαρία στους προημιτελικούς του 1954 και της ήττας 3-1 από την ίδια ομάδα στην φάση των ομίλων το ’66, είναι το ρεκόρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ανήκει στη Βραζιλία. Η τελευταία ήττα της Γερμανίας ήταν αυτή με 1-0 στην Ισπανία στους ημιτελικούς του 2010 και θα ξεκινήσει στη Ρωσία το 2018 έχοντας μία αήττητη σειρά οκτώ αγώνων στο τουρνουά.4. 6 γκολ ως αρχηγός είναι το ρεκόρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ανήκει στον Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Λιονέλ Μέσι θέλει τρία για να σπάσει το ορόσημο του πρώην προπονητή του.
5. 6 αγώνες χωρίς ήττα στο Παγκόσμιο Κύπελλο: αυτό είναι το ρεκόρ για την CONCACAF από το Μεξικό που καταγράφηκε στις ΗΠΑ το 1994 και τη Γαλλία το 1998. Η Κόστα Ρίκα, που δεν έχασε κανέναν από τους πέντε αγώνες της στη Βραζιλία το 2014, θα ισοφαρίσει εάν αποφύγει την ήττα εναντίον της Σερβίας και θα το ξεπεράσει εάν κάνει το ίδιο και εναντίον της Βραζιλίας.
6. 5 γκολ σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα είναι αυτό που μπορεί να παρουσιάσει ο Τόμας Μίλερ και να γίνει ο πρώτος παίκτης που το καταφέρνει. Ο 28χρονος, που ακολουθεί τον συμπατριώτη του Μίροσλαβ Κλόζε και τον Περουβιανό Τεόφιλο Κουμπίγιας, μόνοι που έχουν σκοράρει πάνω από τέσσερις φορές σε πολλαπλές εκδόσεις του τουρνουά. Ο Κλόζε, με 16 συνολικά, κρατά το ρεκόρ με τα περισσότερα γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με τον Μίλερ να είναι στα έξι.7. Σε 5 Παγκόσμια Κύπελλα θα αγωνιστεί ο Ράφα Μάρκες και θα είναι ο τρίτος παίκτης που το καταφέρνει αλλά και ο δεύτερος Μεξικανός. Ο Αντόνιο Καρμπαχάλ και ο Γερμανός Λόταρ Ματέους το είχαν καταφέρει πριν, ενώ ο Τζανλουίτζι Μπουφόν πήγε σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα, αλλά δεν αγωνίστηκε στη Γαλλία το 1998.8. 5 συνεχόμενες ισοπαλίες σε Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το ρεκόρ που παρουσίασε το Βέλγιο για το 1998 και το 2002. Η Κόστα Ρίκα έχει ήδη τρεις στις ισάριθμες τελευταίες συναντήσεις της στη Βραζιλία το 2014.9. Σε 4 Παγκόσμια Κύπελλα θα έχουν σκοράρει ο Αυστραλός Τιμ Κέιχιλ, ο Ράφα Μάρκες του Μεξικού και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, εάν τα καταφέρουν στη Ρωσία. Ούβε Ζέλερ, Πελέ και Μίροσλαβ Κλόζε είναι οι μόνοι που έχουν σκοράρει σε περισσότερα από τρία τουρνουά.10. 3 θα είναι εκείνοι που θα έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ως παίκτες και προπονητές εάν ο Ντιντιέ Ντεσάμπ οδηγήσει την Γαλλία στην κορυφή του κόσμου. Ο πρώην αμυντικός μέσος, ο οποίος πανηγύρισε με τη χώρα του τον τίτλο το 1998, θα ισοφαρίσει τον Μάριο Ζάγκαλο και τον Φραντς Μπεκενμπάουερ.
 
***
 

***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2018 :
~*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 . ~  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html  .-
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 02  Ιουνίου  2018 , Όμορφο , ΄Χαρούμενο και Ευλογημένο Σ/Κ , για όλους μας !   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA -  ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  03  Ιουνίου  2018  :   http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html .-                                                                                                                 
~* ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 04  Ιουνίου  2018 : ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΘ΄ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας ! http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html .-
~*  ARFARΑ -  ΑΡΦΑΡΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,Στο  αγιάζι  της ενημέρωσηςΤρίτη   05   ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfar.html .-
~*  ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018  : ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ για το Σκοπιανό ! http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_6.html .- 
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ Νέα ,Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .
 
Πέμπτη 07  Ιουνίου  2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_7.html .- 

~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 08 Ιουνίου 2018: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_8.html .- 
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 09  Ιουνίου  2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_9.html .- 

~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_10.html .- 
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη 12  Ιουνίου 2018 .: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_11.html  .-




~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 13  Ιουνίου  2018: http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_13.html .- 
 
* **   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6415  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4101  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14.403    βίντεο   .-  
~
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .--

 

~** Τα σημερινά μας βίντεο :
~* Ο Καλεντερίδη  αναλύει  8/6/2018:
https://youtu.be/JQYf7ieyvpw   .-
~*Απειλές Τούρκου Αντιπροέδρου 9/6/2018:
 https://youtu.be/I_v7AcxwGo4  .-
~*Συλλαλητήρια για Μακεδονία 6/6/2018:

https://youtu.be/ylxSq5t9RBU  .-
~*Γατάκια στον κήπο σπιτιού Αρφαρά   7/6/2018:

https://youtu.be/EylTP4jQVPE  . -
~*Χελώνες ΑΡΦΑΡΑ στον κήπο σπιτιού 7/6/2018:

 https://youtu.be/3v5zrtuwZns .-
~*ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ στο ξεπούλημα όνομα Μακεδονία  6/6/2018:
 https://youtu.be/kzo5LqSML0U  .-
~*Όνομα Μακεδονία 2018:

https://youtu.be/AXvin6J2DRo  .-
~*ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ για Μακεδονία  Σκοπιανό  6/6/2018:
https://youtu.be/d6GaOsjD6-E  .-
~* Τα  έλεγα πριν    2018:

https://youtu.be/1vgCVwWbaIo  .-
 ~*Υπέρογκες χρεώσεις λογαριασμών  2018:
https://youtu.be/SfC87KlEW3E  .
~*Απειλή Τούρκων να αρπάξουν τους 8  2018:

 https://youtu.be/GgB7oS0XfXc   .-
~*Παύλος Γιαννακόπουλος 1929 - 2018 ΒΙΑΝΕΞ   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:
https://youtu.be/ct0B8wLDbTY   .-
~*ΣΚΟΠΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2018:
 https://youtu.be/2L_C_XswsTQ  .-
~*ΤΣΙΠΡΑΣ σε  ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ 12/06/2018:
 https://youtu.be/Lp38NSL_1OI   .-
~*ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΚΙΜ  12/06/2018: https://youtu.be/hcr5GZ8pAcM .-
~*Σύριος μετανάστης  αφηγείται   2018:

https://youtu.be/wB5GPJWPhL4   .-
~*Οι  τούρκοι πολιτικοί λένε  2018:

 https://youtu.be/TCWezAriHQg   .-
~*Μακεδονία έλεγαν από  Κωστάκη   Καραμαλή:

   https://youtu.be/PTVOt65Kbqw  .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου