ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

ARFARA -  ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  03  Ιουνίου  2018 .
~
                 ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΑΙΓΙΟΥ - Αιγιαλείας



 
 ~  3 Ιουνίου: Εορτή των Αγίων Πάντων
Σήμερα, 3 Ιουνίου, η Εκκλησία μας τιμά τους Αγίους Πάντες.
~ Σήμερα εορτάζουμε όσους αγίασε το Άγιο Πνεύμα, τους Προπάτορες και Πατριάρχες, τους Προφήτες και ιερούς Αποστόλους, τους Μάρτυρες και τους Ιεράρχες, τους Ιερομάρτυρες και Οσιομάρτυρες, τους Όσιους και Δίκαιους και όλες γενικά τις άγιες Γυναίκες και τους υπόλοιπους ανώνυμους Αγίους.
Απολυτίκιον
Ήχος πλ. α’. Τόν συνάναρχον λόγον
(Ποίημα Κυρίλλου πατριάρχου Κων/πόλεως)
Τών αγίων Πάντων οίκος ο πάνσεπτος, ουρανός ώς τις άλλος αστράπτει αίθριος, εν μέσω έχων τόν Χριστόν, ώς περ ήλιον λαμπρόν, τήν παρθένον Μαριάμ, σελήνην ως πλησιφαή, καί κύκλω καθάπερ άστρα, χορούς τε πάντων αγίων, αεί πρεσβεύοντας σωθήναι ημάς.
~*  641_Τῶν Ἁγίων Πάντων (Ἑβρ. 11,33 - 12,2) - π.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ : https://youtu.be/prGX5SqqVNU  .- {ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ π.ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: " Τό νέφος τῶν μαρτύρων καί ὁ Ἀρχηγός τῆς Πίστεως καί Τελειωτής Ἰησοῦς Χριστός". ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 18-06-1995} .-
~** Προσευχή στους Αγίους Πάντες :
Σάς ατενίζουμε με τα μάτια της ψυχής μας Άγιοι Πάντες, όλους στον ουρανό γύρω από το θρόνο του Παντοκράτορος Θεού, γεμάτους θεία δόξα και τιμή και με πολλή παρρησία και μεγάλη οικειότητα και σύνδεσμο προς τον φιλάνθρωπο Δεσπότη και Κύριό μας.
Πόση η αξία σας πλησίον του Κυρίου!
Γι’αυτό καταφεύγουμε σε σας. Οι αμαρτίες μας είναι τόσες πολλές και η ενοχή μας τόσο μεγάλη που μόνοι μας δεν τολμούμε να παρακαλέσουμε κατευθείαν τον δίκαιο Κριτή. Παρακαλούμε, λοιπόν, εσάς Άγιοί μας Πάντες, εσάς που είστε τόσο ένδοξοι πλησίον του Δεσπότου Θεού. Ω, Άγιοι Προφήτες, πανεύφημοι Απόστολοι, καλλίνικοι Μάρτυρες, ένδοξοι Ομολογητές, όσιοι Ποιμένες και Διδάσκαλοι και θεοφόροι της Εκκλησίας μας Πατέρες, πρεσβεύσατε υπέρ ημών, οι οποίοι τόσο αμαρτωλοί βρισκόμαστε εμπρός Του.
Παρακαλέσατε τον Κύριο, να μας ελεήσει, να μας δώσει μετάνοια, να μας προστατεύει στους κινδύνους μας, να μας σώζει στους πειρασμούς μας, να μας καταστήσει αγίους όπως είστε κι εσείς.
Ναι, πρεσβεύσατε υπέρ ημών άγιοι Πάντες
~**  Στο Άγιο Όρος κείνο το προμεσήμερο
του Γιώργου Καμβυσέλλη
~   Χιλιόχρονο, ένα χοντρό μαδέρι κρεμασμένο στη σκοτεινή βεράντα του τρίτου ορόφου, κουνήθηκε ελαφρά και έσπασε την απόλυτη ησυχία.
Ισχνός, με γρήγορο βηματισμό, αθόρυβος, σχεδόν αόρατος ο ασπρομάλλης , είχε πλησιάσει και με ένα ξύλινο σφυρί χτυπούσε αργά και μεθοδικά τούτο το σήμαντρο.
Κι ο βαθύς ήχος ξεχύνονταν, τρυπούσε το σκοτάδι και μελωδικά, με στοργή, έφτανε στα τύμπανα όλων μας, στο κοινόβιο μοναστήρι Κουτλουμουσίου, εδώ δίπλα στις Καρυές, την πρωτεύουσα της αγιασμένης πολιτείας του . Άνοιξα με κόπο τα μάτια μου, έριξα κάμποσο παγωμένο νερό στο πρόσωπο, ορθοστάθηκα.
Το ρολόι, έδειχνε δυόμιση μετά τα μεσάνυχτα. Ντύθηκα πρόχειρα, ξεπόρτισα, κλειδιά δεν έχουμε εδώ κι ως κατέβαινα τις μυριοπατημένες ξύλινες σκάλες, φάνηκε ο πάτερ
Διονύσιος με ένα μικρό σήμαντρο αγκαλιά, να το χτυπάει ρυθμικά και να πηγαίνει γύρω από την κεντρική εκκλησία. Σημάδι πως ξεκινούσε η νυχτερινή λειτουργία.
Όπως κάθε βράδυ, σιωπηλοί, αέρινοι και βιαστικοί οι μοναχοί, μπαίνανε στο Καθολικό. Εμείς, οι επισκέπτες, πηγαίναμε με πιο αργό ρυθμό να απολαύσουμε την θεία ακολουθία.
Ο φωτισμός ελάχιστος από τα τρία-τέσσερα όλα κι όλα καντηλάκια, μας δυσκόλευε να προχωρήσουμε. Οι γεροντότεροι, κρατούσανε ένα μικροσκοπικό φακουδάκι στο χέρι. Αχνοπατούσα, κοντοστάθηκα, κι άξαφνα ένιωσα μια σκιά δίπλα μου να ψιθυρίζει.
– Ακολουθείστε με.
Υπάκουσα, με βοήθησε, μπήκα σε κάποιο στασίδι, έκανε ελαφρά υπόκλιση με την παλάμη στο στήθος ευχαριστώντας με που του έδωσα την ευκαιρία να με βοηθήσει και χάθηκε.
Παραδίπλα, αργότερα που συνήθισαν τα μάτια μου, διέκρινα θολά έναν άντρα ψηλό, αδύνατο, μου κίνησε την περιέργεια, μα έστειλα ευλαβικά τα μάτια μου προς τους αγίους ολόγυρα και σταμάτησαν στον τρούλο με τον Παντοκράτορα.
Ένιωθα να εξιλεώνομαι και σκεφτόμουνα πως και οι Άγιοι ήντουσαν άνθρωποι σαν κι εμάς και ζήσανε σε σπηλιές, σε ερήμους, σε στύλους απάνω για πολλά χρόνια προσευχόμενοι. Και οι πιο πολλοί είχανε μαρτυρικό θάνατο.
– Πόση η δύναμη της πίστης, ψιθύρισα κι έκανα το σημείο του σταυρού με δέος.
Βυθίστηκα σε λογισμούς, απολάμβανα γνήσιους βυζαντινούς ύμνους από τους εναλλασσόμενους ψαλτάδες – μοναχούς και το μόνο που κείνη την ώρα με απασχολούσε, ήταν η ψυχική μου ανάταση κι επικοινωνία με κάτι το υπερφυσικό και Θείο.
Ήταν, από τις ελάχιστες ευκαιρίες που είχα να νιώσω πως το σώμα μου δεν υπήρχε. Είχα απομείνει μοναχά πνεύμα και ψυχή, σ’ ένα πνευματικό Γολγοθά να εξιλεωθώ από τις αμαρτίες μου.
Συμμετείχα απόλυτα σε κάθε τελετουργική λεπτομέρεια, δεν ήμουνα ικανός, δεν κοινώνησα, ζήτησα βοήθεια να τελειώσω το χρέος μου με το βιβλίο.
 ~ Ο ψηλός ασκητικός άντρας κοίταξε αόριστα προς τη μεριά μου, κάτι τριβέλιζε μέσα μου, μα βγήκε απ’ το στασίδι του χωρίς καμιά αντίδραση, τον έχασα.
Μικρή φιάλη στον πρόναο, απ’ όπου παίρνουν τον αγιασμό μετά τη νυχτερινή λειτουργία
Πήραμε αντίδωρο, άρτο βρεγμένο με κρασί, ήπιαμε αγίασμα από τη μικρή «φιάλη» κι αμέσως, απέναντι, στην επίσημη τράπεζα μια και σήμερα ξημέρωνε Κυριακή.
Το φαγητό όπως πάντα λιτό, κρασί ένα ποτηράκι και με το σύνθημα του Γέροντα, όλοι όρθιοι και σύντομη προσευχή ευχαριστώντας τον Θεό για τη βρώση και πόση.
Βγήκαμε στον πρωινό ήλιο που ακόμα δεν είχε ζεστάνει δέντρα, βουνά κι εκκλησιά, κι όπως κάθε Κυριακή και σκόλη, πήγαμε στο δεσποτικό να μας προσφέρουν χαρούμενοι οι μοναχοί καφέ, κάποιο πρόχειρο γλυκό απ’ αυτά που φέρνουν οι προσκυνητές, μαζί και ό,τι λικέρ έχουνε στο κελάρι.
Ήμουνα αφηρημένος, σκεφτόμουν το φίλο μου Γαλανό που επί 18 χρόνια βρισκόταν σα δόκιμος μοναχός εδώ, όταν δίπλα μου ακριβώς, άκουσα τη λέξη Χανιά.
Αναπήδησαν τα σπλάχνα μου, θυμήθηκα τον τόπο μου και την οικογένειά μου τρεις μήνες μακριά τους, γύρισα, ο μυστηριώδης άντρας ακριβώς δίπλα συζητούσε με τους άλλους της παρέας του.
– Είστε από τα Χανιά; ρώτησα με ευγένεια.
– Ναι.

Χάρηκα σαν τον περιπλανώμενο που βρίσκει τους ανθρώπους του.
– Κάπου σας ξέρω, συμπλήρωσα.
– Ίσως στα Χανιώτικα Νέα… είμαι ο Αποστολάκης.
– Ωωωω! Ναι. Ο Σταμάτης Αποστολάκης! Ο σπουδαίος λαογράφος! Πολύ μεγάλη η χαρά μου που σας γνωρίζω, είπα ενθουσιασμένος.
Μια γνωριμία που την επιδίωκα πολύ καιρό.
Κι αυτός χάρηκε.
– Και ήθελα να σας γνωρίσω, μου είπε.
Χαιρέτησα και τους συνοδοιπόρους του, ήταν ο Λεωνίδας Βεγλίρης κι ο αρχηγός της παρέας Θεμιστοκλής Σηφάκης, στη μνήμη του οποίου αφιερώνω το γραφτό μου ετούτο.
Ήταν από τα ωραία παιγνίδια της ζωής, φίλοι μου.

***  Αγιο Ορος: Διαμονητήρια- Τι χρειάζεται να γνωρίζεται
~ Τηλεφωνείτε στο Γραφείο Προσκυνητών στη , τηλ.: +30 2310 252575. (Εγνατίας 109, Θεσσαλονίκη), προκειμένου να εξασφαλίσετε μια άδεια εισόδου και να εκδοθεί ένα «Διαμονητήριο» στο όνομά σας (Εκδίδεται για 4 μέρες το πολύ).
* Το γραφείο είναι ανοικτό από τις 8:30 ως τις 14:00, και το Σάββατο από τις 10:00 ως τις 12:00. Καλό είναι να κλείσετε έγκαιρα την άδεια εισόδου, (ακομά και ένα ή δύο μήνες νωρίτερα) γιατί ο αριθμός των προσκυνητών είναι περιορισμένος κάθε μέρα (εκατόν είκοσι πρόσωπα)
Θα σας ζητηθούν τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητάς σας, ενώ επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων και να δηλώσετε ποια/ποιες από τις Ιερές Μονές πρόκειται να επισκευτείτε. Οπότε, καλό θα ήταν από πριν να έχετε κάνει μια επικοινωνία με τις Ιερές Μονές, για το που θα μπορούσατε να μείνετε.
Πριν αναχωρήσουν οι επισκέπτες για το πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν τα Διαμονητήρια τους. Αυτό γίνεται στην Ουρανούπολη, στα εκεί γραφεία του Άγιου Όρους (δεξιά από το λιμάνι). Εδώ πρέπει να βρίσκονται οι επισκέπτες τουλάχιστον μία ώρα πριν από την αναχώρηση (τηλ.: +30 23770 71421)
Ειδικά για τους αλλοδαπούς επισκέπτες χρειάζονται επίσης:
– Συστατική επιστολή από την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα ή από το αντίστοιχο προξενείο της Θεσσαλονίκης.
– Άδεια εισόδου στο Όρος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας (Διεύθυνση Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) ή από το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος της Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων).
– Διαβατήριο.
~ Πάνω στο διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, ο κωδικός του αριθμός, η ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής. Συνήθως ορίζονται 4 ημέρες αλλά σε περίπτωση που ο επισκέπτης θελήσει να μείνει περισσότερες μπορεί να ζητήσει παράταση από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Από την Ιερισσό οι επισκέπτες παίρνουν το καίκι που τους πηγαίνει στην αριστερή πλευρά του Αγίου Όρους.
Από εκεί μπορούν να επισκεφθούν τις μονές: Χιλανδαρίου, Εσφιγμένου, Βατοπεδίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Ιβήρων, Μεγίστης Λαύρας. Για τις άλλες μονές θα πρέπει να κατέβουν στη μονή Ιβήρων (3 ώρες με το καίκι), από εκεί να πάνε στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο) και από εκεί στις μονές που επιθυμούν. Το δρομολόγιο της Ιερισσού γίνεται μόνο το καλοκαίρι.
Από την Ουρανούπολη ξεκινάει άλλο καραβάκι που πηγαίνει στην δεξιά πλευρά και κάνει στάση στις μονές: Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Γρηγορίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου. Για τις άλλες μονές οι επισκέπτες θα πρέπει να κατέβουν στο λιμάνι της Δάφνης (2 ώρες με το καραβάκι) και από εκεί στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο).

*** Κυριακή των Αγίων Πάντων
~  1. Η σημερινή Κυριακή, αδελφοί χριστιανοί, λέγεται εκκλησιαστικά «Κυριακή των Αγίων Πάντων». Όλοι οι άγιοι εορτάζουν σήμερα και αυτών που γνωρίζουμε τα ονόματα και αυτών που δεν τα γνωρίζουμε.
*  Για να πω την αλήθεια, όπως την νομίζω, των περισσοτέρων αγίων δεν γνωρίζουμε τα ονόματα, γιατί τα μαρτύρια γίνονταν ομαδικά, αλλά και πολλοί άγιοι επίτηδες δεν ήθελαν να φανερωθεί το όνομά τους, γι᾽ αυτό και παρέμειναν ανώνυμοι. Ανώνυμοι λοιπόν ήταν οι περισσότεροι άγιοι, γι᾽ αυτό και η Εκκλησία τιμά σήμερα όλους τους αγίους με την Κυριακή των Αγίων Πάντων.
Χριστιανοί μου, το παν είναι να αγιάσουμε. Τι να τα κάνουμε τα πλούτη και τα μεγαλεία, όταν αυτά δεν μας κάνουν ευτυχισμένους; Και ευτυχισμένους εννοώ το να ζούμε την μεγάλη χαρά της παρουσίας του Θεού μέσα μας. Βλέπετε όλα φεύγουν και σβήνονται, όλα λησμονούνται, αλλά μένουν οι άγιοι.
Αλλά τι πρέπει να κάνουμε, για να αγιάσουμε; Από ο,τι φαίνεται, αγαπητοί μου, από το σημερινό άγιο Ευαγγέλιο, το κύριο και το βασικό για να αγιάσουμε είναι να αγαπάμε τον Ιησού Χριστό πάνω απ᾽ όλα και πιο πολύ απ᾽ όλα. Αυτό είναι! Γι᾽ αυτό στην προσευχή μας να λέμε συχνά: Χριστέ μου, κάνε με να σ᾽ αγαπώ, να σ᾽ αγαπώ πολύ! Αλλά στο σημερινό άγιο Ευαγγέλιο που ακούσαμε πιο πριν μας λέγει ο Ίδιος ο Κύριος τι να κάνουμε για να είμαστε αιώνια δικοί Του. Ακούστε:
2. Ο Χριστός μας είπε να Τον ομολογούμε. «Πας όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του πατρός μου του εν ουρανοίς» (Ματθ. 10,32), μας είπε. Δηλαδή να μη ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε δικοί Του. Να λέμε θαρρετά ότι πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό, ότι τον έχουμε Θεό μας, ότι τον πιστεύουμε για Σωτήρα μας. Αυτό παλαιότερα στοίχιζε την ζωή των χριστιανών, αλλά και σήμερα στοιχίζει την περιφρόνηση και την ειρωνεία, γιατί οι πολλοί χριστιανοί σήμερα δεν έχουν τον Χριστό πάνω απ᾽ όλα. Έτσι, το να ομολογείς τον Χριστό θέλει πίστη, θέλει θερμή αγάπη σ᾽ Αυτόν. Αλλά στον λόγο Του ο Κύριος σήμερα μας είπε μια φρασούλα, που είναι πολύ δυνατή, και αν την ζούμε, δεν θα αρνηθούμε ποτέ τον Χριστό. Ακούστε την: «Πας όστις ομολογήσει εν εμοί», μας είπε. Αυτό το «εν εμοί» είναι η επιτυχία, για να μην γίνουμε αρνητές του Χριστού. Δηλαδή, το να είμαστε ενωμένοι πάντοτε με τον Χριστό. Το να μην αποκοπτόμαστε καθόλου απ᾽ Αυτόν. Το να προσευχόμαστε σ᾽ Αυτόν και να διαποτιζόμαστε συνέχεια με την χάρη Του. Όποιος ζει αυτό το «εν εμοί», δεν πρόκειται ποτέ να πάθει την μεγάλη ζημιά, το να αρνηθεί τον Ιησού Χριστό. Γιατί για άρνηση του Χριστού ακούσαμε στην συνέχεια του σημερινού Ευαγγελίου (στιχ. 10,33). Αλλά, χριστιανοί μου, τι να την κάνουμε την ζωή μας, αν έχουμε αρνηθεί τον Χριστό; Γι᾽ αυτό ας λέμε καθημερινά και μία άλλη προσευχή, γλυκειά και δυνατή: «Χριστέ μου – να λέμε – κάνε με, ο,τι και να μου συμβεί στην ζωή μου, να μη σε αρνηθώ ποτέ»!
3. Σας είπα ότι πρέπει να αγαπάμε τον Χριστό πάνω απ᾽ όλα. Και την μάνα μας βέβαια και τον πατέρα μας βέβαια και όλους πρέπει να αγαπάμε, αλλά όχι παραπάνω από τον Χριστό. Έτσι είπε σήμερα ο Κύριος στο Ευαγγέλιο: «Ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος». Και φαίνεται αυτό, το ποιόν δηλαδή αγαπάμε περισσότερο, από το ότι αν αυτά τα αγαπητά οικογενειακά πρόσωπα μας πούν λόγο ενάντιο προς την πίστη και την αγάπη του Χριστού, να είμαστε έτοιμοι να ομολογήσουμε και σ᾽ αυτούς την πίστη και όχι από αγάπη ή σεβασμό προς αυτούς να μην τους μιλήσουμε.
Τέλος, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός στο σημερινό Του Ευαγγέλιο μας είπε για την δόξα εκείνων που τα εγκατέλειψαν όλα και αφιερώθηκαν αποκλειστικά σ᾽ Αυτόν. Μας είπε ότι θα γίνουν οι κριταί οικουμένης! Έτσι ακούσαμε ότι είπε στον απόστολο Πέτρο και τους δώδεκα μαθητές Του, ότι σείς «εν τη παλιγγενεσία, όταν καθήση ο Υιός του ανθρώπου επί θρόνου δόξης, καθίσεσθε και υμείς επί δώδεκα θρόνους, κρίνοντες τας δώδεκα φυλάς του Ισραήλ»! Ο Κύριος εδώ μας λέγει για «παλιγγενεσία». Δηλαδή για δεύτερη γέννηση και ανάπλαση, για ανακαίνιση της κτίσεως. Για νέα δημιουργία. Έτσι θα γίνει με την Δεύτερη Παρουσία του Χριστού, ω χριστιανοί. Και οι άνθρωποι του Θεού, οι Άγιοι Πάντες που εορτάζουμε σήμερα, θα είναι οι «κρίνοντες», δηλαδή οι κατακρίνοντες τους αμαρτωλούς, τους παραβάτες των εντολών του Θεού. Αυτοί οι παραβάτες των θείων εντολών, πραγματικά, δεν θα μπορούν σε τίποτε να απολογηθούν για τις παραβάσεις τους, γιατί, ορίστε, εδώ οι άγιοι, οι οποίοι είχαν και αυτοί την ίδια ανθρώπινη φύση, όμως πέτυχαν να την καθαρίσουν από τα αμαρτωλά πάθη τους και να δώσουν τον εαυτό τους καθαρό στον Θεό. Δηλαδή πέτυχαν να αγιάσουν. Και σήμερα έχουμε την «Κυριακή των Αγίων Πάντων». Παρακαλούμε τους Αγίους Πάντες να πρεσβεύουν για μας στον Κύριο να μας δίνει την Χάρη Του για να ακολουθούμε το άγιο παράδειγμά τους και να είμαστε και ᾽μείς μαζί τους στην Βασιλεία του Χριστού την επουράνιο, ΑΜΗΝ.
Με πολλές ευχές, † Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

*** Εκπρόσωπος στο ΔΝΤ: Σε ρόλο τεχνικού συμβούλου πιθανότατα το Ταμείο Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος τόνισε, επίσης, ότι δεν τίθεται από κανέναν θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος πέραν της 20ης Αυγούστου
~ Σε ρόλο τεχνικού συμβούλου θα παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα εκτιμά ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και οι διαφορές για το χρέος ανάμεσα στον διεθνή οργανισμό και τους Ευρωπαίους παραμένουν ανοιχτές.
Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος τόνισε, επίσης, ότι δεν τίθεται από κανέναν θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος πέραν της 20ης Αυγούστου.Στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που από το 2015 εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Eκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, αναφέρει ότι επίκειται έκθεση από το Ταμείο για το Άρθρο 4, που θα αποτυπώνει τη γενική πορεία της οικονομίας, αλλά και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους. Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα περιλαμβάνεται στην επόμενη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο ευέλικτη σε σχέση με μια ανάλυση για το χρέος από την οποία θα εξαρτιόταν η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου.Μάλιστα, ο κ. Ψαλιδόπουλος εκτιμά πως η βελτίωση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους θα οδηγήσει το Ταμείο στο να χαρακτηρίσει βιώσιμο το χρέος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.«Δεδομένου ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με το 2017 και ότι θα ανακοινωθούν και τα μέτρα των ευρωπαϊκών θεσμών για το χρέος πιθανολογώ ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα επεκταθεί χρονολογικά σε σύγκριση με πέρσι» αναφέρει χαρακτηριστικά.Γερμανία – Βρυξέλλες – ΔΝΤ και… στη μέση η ΕλλάδαΟι δανειστές διαφωνούν ως προς το χρόνο αποπληρωμής του ελληνικού χρέους αλλά και ως προς τον μηχανισμό που θα στηθεί για να γίνει η ελάφρυνση. Η μεγαλύτερη διαφωνία εντοπίζεται ανάμεσα στη γερμανική αντιπροσωπεία και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, με τους πρώτους να ζητούν «σκληρή γραμμή» και την ΕΕ να προτείνει μια «προληπτική γραμμή στήριξης».
Κι εδώ είναι όλο το «κλειδί» στην υπόθεση. Αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα, μπορεί η Ελλάδα να βγάζει έναν «βραχνά» από πάνω της και να το «πουλάει» και επικοινωνιακά («διώξαμε το ΔΝΤ που είχε έρθει με το… Καστελόριζο») αλλά από την άλλη θα έχει διπλή απώλεια. Αφενός δεν θα έχει το «πιστοποιητικό» βιωσιμότητας του χρέους που μόνο το Ταμείο θα μπορούσε να δώσει. Κι αφετέρου χάνει έναν σύμμαχο για την μεγαλύτερη ελάφρυνση καθώς το ΔΝΤ λειτουργούσε πολλές φορές ως κυματοθραύστης ανάμεσα στη Γερμανία και τις Βρυξέλλες.
Το χειρότερο σενάριο είναι να επικρατήσει η γερμανική γραμμή για πολύ σκληρή εποπτεία, καθώς και για επέκταση των δανείων του EFSF μόλις στα τρία χρόνια.Το… ευνοϊκό σενάριο είναι τελικά η προληπτική γραμμή στήριξης που θα δώσει χρονική και ουσιαστική ανάσα στην Ελλάδα ώστε να βρεθεί λύση για το χρέος σε μεταγενέστερη περίοδο αλλά και να δοκιμάσει την έξοδο στις αγορές σε καλύτερες συνθήκες.Το Ταμείο ζητά αυτόματο μηχανισμό και εμπροσθοβαρή μέτρα για το ελληνικό χρέος, ενώ η Γερμανία από την πλευρά της απορρίπτει τον αυτόματο μηχανισμό και προτείνει οπισθοβαρή μέτρα 20% με τη λήξη του τρίτου μνημονίου και 80% σε βάθος ετών. Κάτι που σημαίνει σκληρή εποπτεία και σύνδεση των μέτρων με την πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο.

*** Διαδήλωση κατά της αλλαγής ονομασίας στα Σκόπια [Εικόνες] Τη συγκέντρωση πραγματοποίησε το κόμμα του Γκρούεφσκι - «Παρών» με βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν ~ Την αντίθεσή τους με την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων εξέφρασαν χιλιάδες, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οπαδοί του κόμματος VMRO-DPMNE που βγήκαν στους δρόμους το βράδυ του Σαββάτου.
Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, το κόμμα του δεν θα στηρίξει τη συνταγματική αλλαγή προκειμένου να αλλάξει το όνομα της χώρας.«Ας τους σταματήσουμε προτού είναι αργά, πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές μαζί με τις προεδρικές, ας σχηματίσουμε κυβέρνηση τεχνοκρατών 100 μέρες πριν από τις κάλπες και ας δούμε αν ο λαός συμφωνεί με αυτά που κάνει ο Ζόραν Ζάεφ και το κόμμα του» είπε ο Μιτσκόσκι. Παράλληλα, έκανε λόγο για ιστορικές στιγμές, τονίζοντας ότι απαιτείται ευθύνη και αποφασιστικότητα. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να εκφοβίσει τον κόσμο για να μην πάει στη συγκέντρωση.«Το μήνυμα είναι ένα και μόνο ένα: φτάνει, αρκετά. Οι υποσχέσεις του Ζάεφ έχουν γίνει ανέκδοτα. Είπε ότι η αλλαγή του Συντάγματος δεν είναι αλλαγή ταυτότητας, αλλά το Σύνταγμα είναι το βιβλίο της γέννησής μας» τόνισε  ο Μιτσκόσκι, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ο Ζάεφ θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά, από την οποία δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα».«Το VMRO δεν θα υποστηρίξει αναθεώρηση στο Σύνταγμα για να αλλάξει η ονομασία» πρόσθεσε.
«Είμαι απογοητευμένος που διαπραγματεύονται για να αλλάξει το όνομά μας» δήλωσε στο Reuters ο 41χρονος λογιστής Κιρίλ Στογιανόφκσι: «Το όνομά μας δεν πρέπει να αλλάξει, το ξέρουν ότι δεν πρόκειται να μπούμε στο ΝΑΤΟ προτού περάσουν 10 ή 15 χρόνια οπότε γιατί το κάνουν;» διερωτήθηκε ο ίδιος.
~*  Снимка од дрон од масовниот протест на ВМРО-ДПМНЕ пред Владата : https://youtu.be/9RJE3e3jdv4  .-
~ «Παρών» με βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ο Όρμπαν
Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος απευθύνθηκε στους διαδηλωτές μέσω βίντεο λέγοντας: «Σε δύσκολους καιρούς χρειάζονται ηγέτες με θάρρος, σας συγχαίρω που καταφέρατε να αποκαταστήσετε το κόμμα, μπορείτε να υπολογίζετε σ’ εμάς, ελπίζω να βάλετε τη χώρα στον σωστό δρόμο».

*** Το "Έξυπνο κράνος" από την Καλαμάτα κέρδισε την πρωτιά και συνεχίζει για την Ευρώπη 
Μια πατέντα που δημιούργησε η μαθητική ομάδα "HELMET" των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο Καλύτερης Εικονικής Επιχείρησης για το 2018 ανάμεσα σε 130 ομάδες μαθητών.
Ειδικότερα, οι Καλαματιανοί μαθητές κατασκεύασαν ένα κράνος που, αν ο αναβάτης του δικύκλου δε φορέσει, η μηχανή δεν ξεκινά. Επίσης μόλις αυτό βγει από το κεφάλι του αναβάτη, αμέσως η μηχανή σταματά.
Σύμφωνα με τους μαθητές, πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία και αυτός ήταν ο λόγος που η κατασκευή ξεχώρισε και να βραβεύτηκε.
Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σκοπός της εκδήλωσης, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece, ήταν να βραβεύσει τα σχολεία που ξεχώρισαν, αποδεικνύοντας, όπως τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός, ότι οι νέοι μπορούν να συμβάλουν δυναμικά σε ένα καλύτερο, οικονομικά βιώσιμο μέλλον, κοινωνικά και οικονομικά αλληλέγγυο για όλους.
«Μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό ζείτε μία τριπλή μοναδική εμπειρία. Πρώτον την εμπειρία του εξ απαλών ονύχων, πώς κανείς μαθαίνει να αναπτύσσει την προσωπικότητά του, μέσα από την οικονομική του δραστηριότητα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Η δεύτερη εμπειρία αφορά το ευ αγωνίζεσθαι μέσα από το οποίο φτάσατε εδώ που φτάσατε, δηλαδή τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Μαθαίνετε από αυτή την ηλικία ότι η διάκριση είναι θέμα υγιούς ανταγωνισμού, γιατί ο υγιής ανταγωνισμός σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία σε αυτόν που είναι άριστος να το αποδεικνύει. Αρκεί όμως; Κι εδώ θέλω να το παρατηρήσουμε όλοι, ιδίως όσοι διαχειριζόμαστε τις τύχες αυτού του τόπου, εδώ υπάρχει ένας βασικός κανόνας που πρέπει να θυμόμαστε όλοι. Ότι ο υγιής ανταγωνισμός οδηγεί στην αριστεία όταν δίνουμε σε όλους τους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Αυτή είναι η πραγματική αρχή της ισότητας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον ο ΠτΔ συμπλήρωσε: «Υπάρχει μία τρίτη πλευρά, η πλευρά της επιχειρηματικότητας αυτή καθ' αυτή. Έχετε αυτήν την εμπειρία από μικρή ηλικία άσχετα αν θα γίνετε επιχειρηματίες. Έχετε αυτήν την εμπειρία να γνωρίζετε τι σημαίνει επιχειρείν. Το επιχειρείν ως τρόπος δημιουργίας είναι πολύ σημαντικό πράγμα με μία πραγματικά ελεύθερη οικονομία. Ο καθένας δηλαδή μπορεί οικονομικά να δημιουργήσει αρκεί να τηρεί τους κανόνες που προβλέπονται από την πολιτεία. Η πολιτεία εδώ θέτει τις προϋποθέσεις του επιχειρείν, την εποπτεία του επιχειρείν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθένας μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα».
Πλέον τo ταξίδι των μαθητών συνεχίζεται στο Βελιγράδι, όπου από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός "Best Company of the Year Competition 2018”, στον οποίο και θα συμμετάσχουν ομάδες από όλη την Ευρώπη.  Π.Μπ.

*** «Φθηνά» τη γλίτωσε κτηνοτρόφος που πυροβόλησε κατά του βοσκού του
 
Με μετατροπή της κατηγορίας και χαμηλή ποινή τη γλίτωσε χθες από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ένας 47χρονος κτηνοτρόφος από χωριό της Τριφυλίας, ο οποίος πέρυσι το Μάρτιο πυροβόλησε τρεις φορές με καραμπίνα, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά του αλλοδαπού βοσκού που είχε στη δούλεψή του και να κινδυνεύει με πολλά χρόνια κάθειρξης.
Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ένας τακτικός δικαστής που πίστευε πως έπρεπε να καταδικασθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας) τον έκρινε ένοχο για απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και ομόφωνα για παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία. Του επέβαλε, δε, συνολικά φυλάκιση 19 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 900 ευρώ.
Το θύμα δεν παρέστη στη χθεσινή διαδικασία, ενώ ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι πυροβόλησε κατά του βοσκού, αλλά στον αέρα, καθώς ήταν νύχτα και φοβήθηκε.
  Με καραμπίνα
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ο κατηγορούμενος προσέλαβε τον αλλοδαπό στις αρχές Μαρτίου του 2017 ως βοσκό στο κοπάδι του. Όπως, όμως, είχε καταθέσει το θύμα, ο κατηγορούμενος του ζητούσε να πηγαίνει τα πρόβατα και να τα βόσκει σε ξένα χωράφια κι αυτός είχε αρνηθεί. Ο 47χρονος τον πίεζε πολύ και λίγο καιρό μετά την έναρξη της εργασίας του, στις 27 Μαρτίου του 2017 το απόγευμα, τσακώθηκαν άσχημα για το θέμα αυτό, ενώ ο αλλοδαπός αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δουλειά.
Έφυγε την ίδια στιγμή, ενώ πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας, όπου ζήτησε συμβουλές για το περιστατικό από τον αξιωματικό υπηρεσίας, χωρίς να καταθέσει μήνυση. Μάλιστα, ο αστυνομικός κάλεσε στο τηλέφωνο τον κατηγορούμενο, αλλά αυτός δεν απάντησε. Ο αλλοδαπός, λίγο πριν από τις 9.30 το βράδυ, επέστρεψε στην ιδιοκτησία του 47χρονου, προκειμένου να μαζέψει τα πράγματά του από μια καλύβα που του είχε παραχωρήσει για να μένει. Εκεί έφτασε με ταξί, λέγοντας στον οδηγό να τον περιμένει, ενώ ο ίδιος προχώρησε με τα πόδια προς το αγρόκτημα. Κάποια στιγμή και σε απόσταση περίπου 15 μέτρων είδε τον κατηγορούμενο να κρατάει μια καραμπίνα και να του φωνάζει γιατί πήγε στην Αστυνομία. Τότε πυροβόλησε 3 φορές.
Ο αλλοδαπός έχει καταθέσει ότι την πρώτη φορά πυροβόλησε εναντίον του, αλλά ήταν τυχερός και δεν τραυματίσθηκε καθώς έπεσε στο έδαφος, ενώ τις άλλες δύο φορές στον αέρα.
  Αρνήθηκε
Μάλιστα, ο οδηγός ταξί που μετέφερε εκείνο το βράδυ τον αλλοδαπό στο αγρόκτημα, κατέθεσε ότι ο πελάτης του είπε να τον περιμένει να πάρει τα πράγματά του και να φύγουν. Βγήκε από το όχημα να κάνει τσιγάρο και 3 λεπτά μετά άκουσε τους 3 πυροβολισμούς και ένιωσε τα σκάγια να πέφτουν από τον ουρανό γύρω του. Πριν προλάβει να σκεφτεί αν πρέπει να φύγει, είδε τον αλλοδαπό να έρχεται τρέχοντας και τρομαγμένος, λέγοντάς του ότι ο 47χρονος πυροβολεί. Αμέσως μετά ο αλλοδαπός πήγε στο αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλε το συμβάν. Οι αστυνομικοί από το αγρόκτημα συνέλεξαν 5 κάλυκες κυνηγετικού όπλου.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του ισχυρίσθηκε ότι νωρίτερα το βράδυ εκείνο είχε δει φώτα από ένα όχημα με βουλγάρικες πινακίδες και επειδή τον είχαν κλέψει παλιότερα, όταν άκουσε να ανοίγει η περίφραξη πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό και όχι κατά του αλλοδαπού.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Στυλιανή Γιαϊλόγλου στην αγόρευσή της επισήμανε τις αντιφάσεις στις οποίες έχουν πέσει στις καταθέσεις τους τόσο το θύμα όσο και ο κατηγορούμενος και ανέλυσε τη σημαντικότητα ή όχι αυτών. Ωστόσο, παρατήρησε ότι το θύμα σταθερά λέει από την αρχή ότι μία φορά πυροβόλησε εναντίον του και τις άλλες δύο στον αέρα. Υπογράμμισε δε ότι αν ήθελε να φέρει σε δυσχερέστερη θέση τον κατηγορούμενο θα έλεγε ότι όλοι οι πυροβολισμοί ήταν εναντίον του.
Επίσης, όπως τεκμηρίωσε την πρότασή της, ο πρώτος πυροβολισμός έγινε από κοντινή απόσταση και αυτό το στοιχείο, μαζί με το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος στόχευσε, αποδεικνύει δόλο του 47χρονου. Αναφέρθηκε στις πιέσεις που ασκούσε στο θύμα για τη βοσκή των ζώων, ενώ υπενθύμισε πως και ο αστυνομικός κατέθεσε ότι στην περιοχή υπήρχαν προβλήματα και καταγγελίες ότι ο κατηγορούμενος βοσκούσε τα ζώα του σε ξένες εκτάσεις. Καταλήγοντας ζήτησε να κριθεί ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Γεώργιος Βαρβαρίγος, επισήμανε ότι ο 47χρονος δεν πυροβόλησε κατά του αλλοδαπού και επικαλέσθηκε τη μαρτυρία του οδηγού ταξί, ότι τα σκάγια έπεσαν από τον ουρανό. Επίσης, είπε ότι πράγματι υπήρχε το αυτοκίνητο με τις βουλγάρικες πινακίδες κι αυτό ανησύχησε τον κατηγορούμενο, καθώς ήταν ήδη νύχτα. Τέλος, ανέφερε ότι είναι αληθινοί οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου, γιατί η Αστυνομία δεν εντόπισε ίχνη πυροβολισμού σε δέντρα ή άλλα αντικείμενα στο ύψος του ανθρώπου.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Συνέχεια παρεμβάσεων στο κέντρο της Καλαμάτας
 
Στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης του Προγράμματος για τη χρηματοδότηση δράσεων Αστικής Αναζωογόνησης από το Πράσινο Ταμείο σε Δήμους της χώρας, υποβλήθηκαν 130 προτάσεις από 106 Δήμους, μεταξύ των οποίων και από το Δήμο Καλαμάτας. Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων προέκυψε η δυνατότητα προένταξης για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, όσον αφορά  σε 92 προτάσεις / έργα εκ μέρους 83 Δήμων της χώρας.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται από πλευράς Δήμου Καλαμάτας η ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης της οδού Ιατροπούλου από οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού έως Νέδοντος, καθώς και η ανάπλαση δικτύου οδών και πεζοδρόμων στο Ιστορικό Κέντρο (οδοί Κολοκοτρώνη, Σφακτηρίας, Καπετάν Κρόμπα κ.λπ.) και αναβάθμιση υφιστάμενου παιδότοπου.
  ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Δήμος Καλαμάτας, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, θα προβεί στην ανάπλαση της οδού Ιατροπούλου, έργο προϋπολογισμού 200.000 ευρώ από τη Σιδηροδρομικού Σταθμού μέχρι τη Νέδοντος, ώστε να ολοκληρωθεί η σύνδεση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας με την κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου.
Έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία χώρων πρασίνου, με την τοποθέτηση ψηλών δέντρων - αυτή τη φορά σε διάταξη εναλλάξ και «ζιγκ – ζαγκ» σε σχέση με τον άξονα του πεζόδρομου - και σε διαφορετική φιλοσοφία, σε σχέση με τη γραμμική διάταξη που έχουν ήδη τοποθετηθεί τα δέντρα στο κέντρο του πεζόδρομου, στο πρώτο τμήμα της Ιατροπούλου.
  ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ
Ανάπλαση δικτύου οδών και πεζοδρόμων στο Ιστορικό Κέντρο (οδοί Κολοκοτρώνη, Σφακτηρίας, Καπετάν Κρόμπα κ.λπ.) και αναβάθμιση υφιστάμενου παιδότοπου, προϋπολογισμού 480.000 ευρώ με το ΦΠΑ.
Κυρίως σε ό,τι αφορά την οδό Κολοκοτρώνη, η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει τη διαπλάτυνση των υφισταμένων πεζοδρομίων - σημαντικότερη αυτή του νοτίου - με ταυτόχρονη δημιουργία ικανών σε μήκος εσοχών για στάθμευση οχημάτων ανάγκης, ή οχημάτων διανομής στα παρακείμενα καταστήματα, αφήνοντας έτσι καθαρό πλάτος κίνησης οχημάτων 3,20 μ. - πέραν του χώρου στάθμευσης -, ενώ στο σημερινό οδόστρωμα, αφού πρώτα φρεζαριστεί κατάλληλα η υπάρχουσα και όχι σε καλή κατάσταση άσφαλτος, προβλέπεται να τοποθετηθούν έγχρωμοι κυβόλιθοι τσιμέντου, στην ίδια στάθμη που βρίσκεται ο δρόμος.
Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, που θα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας τύπου LED, όπως και η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων (των οδών και υδρορροών των παρακειμένων κατοικιών) είτε με τη μετακίνηση των υφισταμένων φρεατίων ομβρίων είτε με την κατασκευή υπόγειου πλαστικού αγωγού, που θα μεταφέρει τα όμβρια των πεζοδρόμων προς στους κεντρικούς αγωγούς της πόλης, στην ευρύτερη περιοχή.
  ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑΣ, ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΡΟΜΠΑ, ΠΟΛΥΒΙΟΥ
Στις οδούς Σφακτηρίας, Καπετάν Κρόμπα, Πολυβίου και Αναπλιώτη, αφενός μεν λόγω της στενότητάς τους και των δυσκολιών που παρουσιάζονται καθημερινά από την προσπάθεια των οδηγών να εισέλθουν σε αυτές και, αφετέρου, λόγω των πολύ μικρών πεζοδρομίων που απομένουν τελικά για την κυκλοφορία των πεζών, αποτελεί τελικά μονόδρομο η δημιουργία ενός δικτύου πεζοδρόμων, που θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση της πορείας τόσο των διερχομένων πεζών όσο και των κατοίκων της περιοχής, αναβαθμίζοντας έτσι σε μέγιστο βαθμό ένα σημαντικό τμήμα του παραδοσιακού κέντρου, που μέχρι σήμερα μένει αναξιοποίητο, στο έλεος του αυτοκινήτου.
  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥ
Στο πλαίσιο του έργου αυτού, πρόκειται να ανακατασκευασθεί η μοναδική παιδική χαρά που βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμάτας, στο καλυμμένο τμήμα του Νέδοντα, έναντι της οδού Κολοκοτρώνη.
Η συγκεκριμένη παιδική χαρά, που λόγω της θέσης της αποτελεί χώρο ο οποίος δέχεται καθημερινά εκατοντάδες παιδιά και γονείς, χρήζει άμεσης βελτίωσης. Πρόκειται να αντικατασταθούν μέρος των υφισταμένων οργάνων, μέρος της περίφραξης, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, ενώ θα προστεθούν στέγαστρο και βρύση.

*** Προσοχή σε ό,τι σας φαίνεται ύποπτο
 
Έχουν τελείως αποθρασυνθεί τελευταία τα κλεφτρόνια, σπάζοντας παράθυρα και μπαίνοντας σε σπίτια μέρα μεσημέρι, χωρίς να υπολογίζουν καθόλου τον κίνδυνο να συλληφθούν. Κι αυτό γιατί οι… «μυημένοι» ξέρουν καλά ότι δεν θα μπουν εύκολα φυλακή, ενώ κι αν μπουν θα είναι μετά από πολλά περιστατικά και όχι για πολύ. Μάλλον περισσότερο φοβούνται μην έρθουν αντιμέτωποι με κανέναν εξαγριωμένο ιδιοκτήτη και γι’ αυτό – παρά το θράσος τους - λαμβάνουν τα μέτρα τους.
Για παράδειγμα στέλνουν «προπομπό – τσιλιαδόρο» και χτυπάει τα κουδούνια κάνοντας τον πλασιέ, ενώ ο συνεργός περιμένει το σήμα του για να «μπουκάρει» όπου του υποδείξει ο πρώτος.
Δεν διστάζουν να μπουν και σε σπίτια που διαπιστώνουν ότι λείπει ο ιδιοκτήτης, αλλά ο γείτονας που είναι μεσοτοιχία είναι δίπλα.
Επειδή όμως, ο καθένας γνωρίζει καλά τη γειτονιά του και ιδιαίτερα σε πιο απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές, ας μην διστάζει να ενημερώνει την αστυνομία, όταν βλέπει ύποπτο αυτοκίνητο ή άτομα να κινούνται στην περιοχή του. Ένας έλεγχος, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Αντιθέτως, μπορεί να σας γλυτώσει από φασαρίες.  Β.Β. 

*** Ταινία από μαθητές της Καλαμάτας κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό "Πάμε σινεμά;" (βίντεο)
 
Η ταινία "Το ποτήρι" την οποία έφτιαξε το 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας στα πλαίσια του προγράμματος "Πάμε σινεμά;" κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας γυμνασίων-λυκείων.
Στον διαγωνισμό έπαιρναν μέρος άλλες 44 ταινίες φτιαγμένες από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σχολεία.
Tο Πάμε Σινεμά; είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τον κινηματογράφο.
Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της κοινής δράσης των Yπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας για την εισαγωγή στην εκπαίδευση μαθημάτων σχετικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό.
Tο Πάμε Σινεμά; έχει ως σκοπό του την ιδιαίτερη επαφή των μαθητών με την τέχνη του κινηματογράφου αλλά και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοακουστικής αφήγησης.
Γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία εποχή που η εικόνα έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο μετάδοσης πληροφοριών, μεταφοράς γνώσης και επικοινωνίας, διαμορφώνοντας την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων και επηρεάζοντας καθοριστικά την αντίληψή τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει.
Video: ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ , https://youtu.be/RQUp5B1nM5A .-

***  Διαδρομές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, από το Θερινό Σχολείο
Επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Διαδρομές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», θα πραγματοποιηθεί τα πλαίσια του Θερινού Σχολείου της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η διάρκεια του Θερινού Σχολείου είναι δύο πλήρεις εβδομάδες και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 9 έως 21 Ιουλίου 2018.
Το Θερινό Σχολείο «Διαδρομές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» φιλοδοξεί να φέρει σε άμεση επικοινωνία το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το ευρύ φιλίστορο κοινό. Οι  «Διαδρομές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» εστιάζονται εφέτος στην ιστορία του σύντομου ελληνικού 20ού αιώνα. Παρουσιάζεται αναλυτικά η απόπειρα εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας στις αρχές του αιώνα και ειδικότερα στους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Εκστρατεία, το Μεσοπόλεμο, το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως και τη μεταπολεμική περίοδο και τις εξελίξεις στις επίμαχες πτυχές της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της Ευρώπης.
Το κόστος συμμετοχής έχει ορισθεί στο ποσό των 120 ευρώ, ενώ η τελική ημερομηνία παραλαβής εγγραφών και καταθετηρίων είναι η Τετάρτη 4 Ιουλίου.

***  Κάτι δεν πάει καλά με τα νέα πεζοδρόμια
 
Βλέποντας νέα πεζοδρόμια που κατασκευάζονται σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας παρατηρήσαμε ότι, ενώ ανά δρόμο έχουν στάνταρ πλάτος, σε κάποια σημεία στενεύουν, μετά δε αποκτούν ξανά το προηγούμενο πλάτος. Προφανώς στο στένεμα υπάρχει κατάληψη και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου - οικοπέδου δεν έχει πάει στο σημείο που όριζε το σχέδιο.
Μήπως ήρθε η ώρα ο κάθε ιδιοκτήτης που έχει αυθαιρετήσει να απελευθερώσει το σημείο και το πεζοδρόμιο να είναι ομοιόμορφο και εκείνος νόμιμος;
Σίγουρα δεν είναι εύκολο να επιβάλεις το νόμιμο σε κάποιον που για χρόνια θεωρεί δικό του ένα χώρο που δεν του ανήκει, αλλά κάποιες περιπτώσεις «κάνουν μπαμ», και οι αρμόδιοι που κάνουν τα στραβά μάτια, έχουν ευθύνη.  Π.Μπ.   Φώτο αρχείου

*** Ναυαγοσώστες στο Δήμο Καλαμάτας
 
Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο Τύπου από το Δήμο Καλαμάτας, θα προσληφθούν 10 ναυαγοσώστες από 1η Ιουνίου έως 31 Αυγούστου. Οι ναυαγοσώστες θα αναλάβουν υπηρεσία άμεσα στα σημεία που ήδη έχουν τοποθετηθεί οι γνωστοί πύργοι και θα έχουν στη διάθεσή τους το αναγκαίο υλικό (βάρκες, φάρμακα κ.λπ.) για να υποστηρίζονται στην εργασία τους.
Απαραίτητη παρέμβαση για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους της Καλαμάτας.  Α.Π.

*** Πρόβλημα στο νερό της Καλαμάτας
 
Έντονα παράπονα έχουν φτάσει στο «Θάρρος» από το πρωί της Κυριακής, σχετικά με το νερό που βγαίνει από τις βρύσες.
Το πρόβλημα είναι γενικό όπως όλα δείχνουν, αφού τα παραπόνα είναι από διάφορα σημεία της πόλης, που σε πολλά από αυτά το νερό περιέχει χώμα.
Το «Θάρρος» επιχείρησε να μιλήσει με τη ΔΕΥΑΚ αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό. Καλό θα είναι οι καταναλωτές λοιπόν μέχρι το νερό να επανέλθει στην κανονική του μορφή να μην το χρησιμοποιούν.
Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.

***
 
*** Αθλητική ενημέρωση :

** *  1ος  αγώνας Κυριακή 03-06-2018 :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  65-75 , (32-35).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 26-19 , 6-16 , 17-17 , 16-23 .- ^
~ Άλωσε το ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός και πήρε «κεφάλι» στους τελικούς Τέλος στο αήττητο του Παναθηναϊκού και μπρέικ με το καλημέρα έκανε ο Ολυμπιακός απέναντι στον Παναθηναϊκό (65-75), παίρνοντας το προβάδισμα με 1-0 στη σειρά των τελικών
~  Ο Ολυμπιακός… χάλασε το μυαλό του Καλάθη, καταστρέφοντας την έφεση του Παναθηναϊκού στη δημιουργία (σ.σ. μόλις 8 ασίστ!) και κατ` επέκταση όλο το παιχνίδι των «πράσινων».
Οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν νικηφόρα με 75-65 από το ΟΑΚΑ, «αρπάζοντας» από τον πρώτο τελικό το πλεονέκτημα της έδρας του «τριφυλλιού» και υποχρεώνοντας το στην πρώτη εφετινή ήττα του στο πρωτάθλημα, μετά από 31 διαδοχικές νίκες. Πλέον οι Πειραιώτες περιμένουν την προσεχή Πέμπτη (7/6) στο ΣΕΦ τον Παναθηναϊκό, με μοναδικό στόχο να γράψουν στο «σπίτι» τους το 2-0 στη σειρά.Ο Ολυμπιακός φρόντισε από το δεύτερο δεκάλεπτο να επιβάλει ένα αργό τέμπο, παρασύροντας σε αυτό τον Παναθηναϊκό και υποχρεώνοντας τον, μέσα από την άμυνα του, σε ρεσιτάλ… αστοχίας (18/61 σουτ εντός πεδιάς με μόλις 5/29 τρίποντα!). Την ίδια στιγμή, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο οποίος διαχειρίστηκε και τα 3 φάουλ του Πρίντεζη από το πρώτο δεκάλεπτο, είδε τους Παπανικολάου (14π.), Παπαπέτρου (10π. με 2/2τρ.) και Μάντζαρη (11π. με 3/4τρ.) να βγαίνουν μπροστά, να παίρνουν τη σκυτάλη του σκοραρίσματος από τον Ρόμπερτς (12π.) και να οδηγούν τον Ολυμπιακό στο «break». Από τον Παναθηναϊκό ξεχώρισαν οι Τζέιμς (23π.) και Σίνγκλετον (18π., 10ρ.), με τον Καλάθη να ολοκληρώνει με 8 πόντους, 5 ασίστ και 2 λάθη.Με τον Ρόμπερτς να μπαίνει «ζεστός» στο παρκέ και την περιφερειακή άμυνα να εξουδετερώνει κάθε προσπάθεια του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με το… καλημέρα με 0-5, ενώ κράτησε για περίπου 5 λεπτά το προβάδισμα, εκμεταλλευόμενος την κυριαρχία του στα επιθετικά ριμπάουντ. Ωστόσο, οι «πράσινοι» βρήκαν ενέργεια από τις εμπνεύσεις του Καλάθη και με τον Τζέιμς να βρίσκει ρυθμό από τα 6.75 σημείωσαν στο 7΄ την ανατροπή (15-13), ενώ με… τετράποντο του Αμερικανού γκαρντ οικοδόμησαν μία διαφορά ασφαλείας μέχρι το 26-19 της πρώτης περιόδου. Η λήξη μάλιστα του δεκαλέπτου βρήκε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να ψάχνει λύσεις, μετά τα 3 φάουλ που συμπλήρωσε ο Πρίντεζης.Οι «πράσινοι» εκτόξευσαν τη διαφορά στο 12΄ για πρώτη φορά στο +10 (29-19), αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη… Το «τριφύλλι» έπεσε στην… παγίδα του Ολυμπιακού, που κατάφερε να επιβάλει τον αργό ρυθμό του και σε συνδυασμό με την αστοχία των γηπεδούχων (1/11τρ., 2/13 σουτ εντός πεδιάς στο β΄ δεκ.) σημείωσε την ανατροπή και επέστρεψε δυναμικά στο παιχνίδι, μετά από επιμέρους σκορ 4-14 (30-33 στο 19΄). Οι δύο ομάδες πήραν το δρόμο προς τα αποδυτήρια με τους «ερυθρόλευκους» στο +3 (32-35) και τον Παναθηναϊκό να… αγνοεί δημιουργία (1 μόνο ασίστ στο β’ δεκ.) και παραγωγικότητα.Με πρωταγωνιστή τον Σπανούλη σε εκτέλεση και δημιουργία, ο Ολυμπιακός ξέφυγε ακόμη και με +7 (32-39 στο 22΄), τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός μάζευε τη διαφορά από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (36-39). Οι «ερυθρόλευκοι», πάντως, ήταν πιο ψύχραιμοι, εκμεταλλεύτηκαν όλα τα «μις-ματς» και με τους Παπανικολάου, Παπαπέτρου να έχουν τις απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια του Τζέιμς να μειώσει (45-47 στο 28΄ η τελευταία), διατήρησαν το προβάδισμα μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου (49-52).Ένα επιθετικό ρεσιτάλ του Στρέλνιεκς (5 διαδοχικοί πόντοι, 1 τρίποντο) εξασφάλισε στον Ολυμπιακό μία διαφορά 8 πόντων στο 33΄ (49-57), τη στιγμή που οι «πράσινοι»… ασφυκτιούσαν από την αντίπαλη άμυνα. Τα διαδοχικά φάουλ των «ερυθρόλευκων», που είχαν σαν αποτέλεσμα την έξοδο του Μιλουτίνοφ από το παρκέ στο 34΄, έχοντας συμπληρώσει 5, έφεραν τον Παναθηναϊκό στο -4 (55-59), αλλά μέχρι εκεί…Ο Στρέλνιεκς συνέχισε να δίνει λύσεις (55-61) και με τον Ολυμπιακό να κρατά την ψυχραιμία του στην αντεπίθεση των «πράσινων», μέσα από «παγίδες» (59-63 στο 35΄), η ανατροπή των γηπεδούχων δεν ήρθε ποτέ… Ο Παπανικολάου εκτέλεσε από τα 6.75, ο Μάντζαρης τον μιμήθηκε και στο 37΄ ο φωτεινός πίνακας έγραψε το 60-71, διαφορά που ήταν αρκετή για τον Ολυμπιακό, προκειμένου να την διατηρήσει μέσα από την άμυνα του και να φτάσει άνετα στο τελικό 65-75.
Τα δεκάλεπτα: 26-19, 32-35, 49-52, 65-75
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πηλοϊδης-Παναγιώτου-ΔιαμαντήςΟι συνθέσεις:ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 18 (3/4 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 9/10 βολές, 10 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο), Τζέιμς 23 (2/6 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 10/13 βολές, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Γκιστ 4, Καλάθης 8 (4/9 δίποντα, 0/7 τρίποντα, 0/2 βολές), Αντετοκούνμπο 4 (1/7 σουτ), Ρίβερς 2, Παππάς 1, Βουγιούκας 5, Λεκαβίτσιους, Λοτζέσκι, Μήτογλου.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 4 (1/9 σουτ), Μιλουτίνοβ 4, Πρίντεζης 2, Παπανικολάου 14 (4/4 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο), Ρόμπερτς 12 (2), ΜακΛίν 7 (6 ριμπάουντ), Παπαπέτρου 10 (2/2 τρίποντα), Στρέλνιεκς 7 (1), Μάντζαρης 11 (3/4 τρίποντα), Μπόγρης 2, Γουίλτζερ 2.

***  Χωρίς προβλήματα στους τελικούς της Α1 οι «αιώνιοι» Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κοντράρονται το απόγευμα της Κυριακής (19:00) για τον τίτλο του πρωταθλητή
~  Με όλα τους τα όπλα θα ριχτούν στη μάχη για τον τίτλο του πρωταθλητή της Α1 μπάσκετ οι «αιώνιοι» αντίπαλοι, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.
Το απόγευμα της Κυριακής, στις 19:00, η σειρά των τελικών ξεκινά από το «Νίκος Γκάλης» του ΟΑΚΑ, με τον πρωταθλητή να αναδεικνύεται στις τρεις νίκες.Για τους γηπεδούχους και αήττητους μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα (κανονική περίοδο και πλέι οφ) «πράσινους» ο Τσάβι Πασκουάλ είδε τους παίκτες του να ολοκληρώνουν χωρίς κανένα πρόβλημα την τελευταία προπόνηση πριν το «Game 1» της σειράς με τον Ολυμπιακό. Από την πλευρά του Ολυμπιακού, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει μόνο τα γνωστά προβλήματα των Τιλί και Αγραβάνη στο μυαλό του, καθώς οι υπόλοιποι παίκτες των «ερυθρολεύκων» θα δώσουν κανονικά το «παρών» στο ΟΑΚΑ.Μάλιστα, οι παίκτες των «Πειραιωτών» δέχθηκαν την επίσκεψη των ιδιοκτητών της ομάδας, Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου, οι οποίοι βρέθηκαν στην τελευταία προπόνηση, εκφράζοντας τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους στους παίκτες του Ολυμπιακού.

***  «Πέρασε» από την Πάτρα ο ΠΑΟΚ Στη «μάχη» για την τρίτη θέση, ο ΠΑΟΚ έκανε το πρώτο βήμα, νικώντας τον Προμηθέα στην Πάτρα με 81-79 και πραγματοποίησε το 1-0 στη σειρά των «μικρών» τελικών της Basket League
~  Το πρώτο από τα τρία βήματα που χρειάζονται για την κατάληψη της τρίτης θέσης του πρωταθλήματος της Α1 Ανδρών, έκανε με αποφασιστικό τρόπο ο ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς πέρασαν νικηφόρα με 81-79 από την Πάτρα, απέναντι στον Προμηθέα, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα στη σειρά των «μικρών» τελικών
Την προσεχή Τετάρτη (6/6) στο κλειστό της Πυλαίας έχουν την ευκαιρία να γράψουν το 2-0, πριν επιστρέψουν στην έδρα των Αχαιών.Ο Γκος πρωταγωνίστησε στο «διπλό» του ΠΑΟΚ, με το οποίο οι Θεσσαλονικείς πανηγύρισαν την πρώτη εφετινή νίκη τους απέναντι στον Προμηθέα (σ.σ. οι Αχαιοί μετρούσαν 2/2 στην κανονική περίοδο). Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου, με τον Έλληνα τεχνικό να μην έχει στη διάθεση του τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο που βρίσκεται στο Τρεβίζο για το NBA Global Camp 2018, κέρδισε τη μάχη της ρακέτας, ενώ είχε την ψυχραιμία στα τελευταία δευτερόλεπτα και «άρπαξε» το πλεονέκτημα της έδρας. Από τον Προμηθέα, που πλήρωσε την εμμονή του από τα 6.75 (11/36 τρίποντα) και έχασε την ευκαιρία να στείλει το παιχνίδι στην παράταση ή να πάρει τη νίκη για μία λάθος πάσα (σ.σ. στα 6.9΄΄ για τη λήξη με το λάθος του Νίκου Γκίκα), ξεχώρισαν οι Γκίκας (20π.) και Πράδερ (20π.), ενώ απολαυστικός ήταν για ακόμη μία φορά ο Φαγέ με νταμπλ νταμπλ σε πόντους (17) και ριμπάουντ (14). Να σημειωθεί ότι ο Μάκης Γιατράς δεν είχε στη διάθεσή του τους Σαλούστρο και Μιλόσεβιτς.Τα δεκάλεπτα: 18-25, 40-43, 55-58, 79-81Το παιχνίδι κρίθηκε κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες με τις ομάδες να συμβαδίζουν στο σκορ από το πρώτο τζάμπολ. Ακόμη κι όταν οι Θεσσαλονικείς ξέφυγαν με +12 στο 12′ (18-30), οι Αχαιοί βρήκαν τα μακρινά σουτ και μείωσαν στους -3 (40-43) με τη λήξη του ημιχρόνου.Με τον Φαγέ να γεμίζει την στατιστική του και τους παίκτες του ΠΑΟΚ να μην μπορούν να τον αναχαιτίσουν οι γηπεδούχοι έμειναν σε απόσταση αναπνοής και στην τρίτη περίοδο (55-58 στο 30΄). Ο Μαργαρίτης κράτησε το προβάδισμα του ΠΑΟΚ (71-73 στο 37΄), αλλά Πράδερ και Φαγέ πέτυχαν την ανατροπή (76-75). Ο Έλληνας πάουερ φόργουορντ/σέντερ των φιλοξενούμενων συνέχισε να βρίσκει λύσεις στην αντίπαλη ρακέτα, όπως και ο Πέτεγουεϊ, ο οποίος διαμόρφωσε το 78-79 στα 43΄΄ για τη λήξη. Ο Φαγέ διαμαρτυρήθηκε για φάουλ στην επόμενη φάση, ο Πέτεγουεϊ με 1/2 βολές έδωσε αέρα +2 πόντων στην ομάδα του (78-80 στα 18΄΄), με τον Πράδερ να τον… μιμείται και να μην επιτρέπει στον Προμηθέα να ισοφαρίσει στα 11΄΄ (79-80). Ο Τζόουνς έγραψε επίσης με 1/2 βολές το 79-81 από τη γραμμή των βολών, που ήταν και τελικό, καθώς ο Γκίκας στα 6.9΄΄ υπέπεσε σε λάθος πάσα στον Φαγέ, χαρίζοντας τη νίκη στον ΠΑΟΚ.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κορομηλάς, Ψαριανός, Τσαρούχα
Οι συνθέσεις:ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Μάκης Γιατράς): Λίποβι 11 (3), Γκίκας 20 (5), Φαγιέ 17 (1), Πράδερ 20 (2), Έλις, Τουτζιαράκης 2, Γερομιχαλός, Δημάκος 2, Χολ 7.ΠΑΟΚ (Ηλίας Παπαθεδώρου): Κρουμπάλι 10, Κόνιαρης 3 (1), Μαργαρίτης 11, Γκος 18 (3), Τζόουνς 6, Πέτεγουεϊ 11 (2), Χρυσικόπουλος 4, Ζάρας 6, Κατσίβελης 8 (1), Τζάκσον 4.

***  Αλαφούζος: Ολοκληρώνεται η μεταβίβαση Αισιόδοξος ότι ο Παναθηναϊκός θα «αλλάξει σελίδα» πολύ σύντομα εμφανίζεται ο Γιάννης Αλαφούζος ~  Αισιόδοςξος ότι ο Παναθηναϊκός θα «αλλάξει σελίδα» πολύ σύντομα εμφανίζεται ο Γιάννης Αλαφούζος.
Μετά την πολύωρη συνομιλία που είχε κατά τη διάρκεια του Σαββάτου με τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν τόσο τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και την επόμενη ημέρα της ομάδας, υπήρχε αισιοδοξία πως σύντομα θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.Αυτό το κλίμα αποτυπώθηκε και στη λακωνική τοποθέτηση του Γιάννη Αλαφούζου στην εφημερίδα Live Sport. «Πάμε εξαιρετικά. Σε λίγες ημέρες τελειώνουμε και ολοκληρώνεται η μεταβίβαση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός» ήταν το σχόλιο που έκανε ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού, δείχνοντας την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση της υπόθεσης.

***  Παναθηναϊκός: Πολύωρη συνάντηση Αλαφούζου-Πιεμπονγκσάντ Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ αναμένεται να συναντηθεί αύριο (3/6) και με τον Νίκο Νταμπίζα, για το θέμα της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού από τον Γιώργο Δώνη
~  Μετά από αρκετές ώρες συζητήσεων, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου η συνάντηση ανάμεσα στον Γιάννη Αλαφούζο και στον Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ. Ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας αναμένεται να συναντηθεί αύριο (3/6) και με τον Νίκο Νταμπίζα, όπου εκτός απρόοπτου θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού από τον Γιώργο Δώνη.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι και συζήτησαν για την πορεία του οικονομικού ελέγχου και άλλες λεπτομέρειες που αφορούν την πώλησης του Παναθηναϊκού στην Pan Asia.Δεν διέρρευσαν πολλά πράγματα από τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ τους και σε τι βαθμό έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες.

*** Βλαχοδήμος για Ουζουνίδη: Η καλύτερη επιλογή για την ΑΕΚ Το εγκώμιο του πρώην προπονητή του στον Παναθηναϊκό έπλεξε ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος
~  Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος τοποθετήθηκε σχετικά με το γεγονός της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της ΑΕΚ από τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Ο τερματοφύλακας της Μπενφίκα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην προπονητή του στον Παναθηναϊκό, τονίζοντας ότι ο Εβρίτης τεχνικός αποτέλεσε την καλύτερη επιλογή για την Ένωση.
Ο πρώην γκολκίπερ του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε επίσης και στη φετινή σεζόν κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρα πράγματα αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην ομάδα.Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Βλαχοδήμος:Για την περιπέτεια του Παναθηναϊκού: «Όσα ζήσαμε φέτος ήταν τρομερά δύσκολα. Πρωτόγνωρα. Όμως, από την άλλη, όλες αυτές οι δυσκολίες μάς δυνάμωσαν. Μας έδεσαν ως ομάδα και μας έκαναν οικογένεια. Βρήκαμε τη χημεία και τη δύναμη να ξεπερνάμε τα προβλήματα. Αυτό μας κράτησε όλη τη χρονιά. Είχαμε καλό κλίμα, είπαμε να μην τα παρατήσουμε και να δώσουμε ό,τι καλύτερο για να κλείσει η σεζόν με τη μεγαλύτερη -κατά το δυνατόν- αξιοπρέπεια για την ομάδα και για τον κόσμο μας. Κάθε παίκτης έδωσε αυτό που μπορούσε. Όμως έχω ξαναπεί πως εκτός γηπέδου δεν αποφασίζαμε εμείς. Εμείς προσπαθούσαμε κάθε εβδομάδα να παίρνουμε όσους βαθμούς μπορούσαμε στο γήπεδο». Γι αυτό που κράτησε όρθιο το τριφύλλι: «Ο προπονητής μας, το τιμ, οι παίκτες και ο κόσμος. Κι όταν λέω το τιμ, εννοώ τους πάντες. Όλους όσοι ήταν δίπλα στην ομάδα. Από τον φροντιστή μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο στο προπονητικό κέντρο. Όλοι ήταν απλήρωτοι, όπως ήταν οι παίκτες, αλλά ήταν εκεί κάθε μέρα και ο καθένας έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε από το πόστο του. Ο ένας βοηθούσε τον άλλον για να ξεχνάμε και να αφήνουμε στην άκρη λίγο τα οικονομικά θέματα και να αφοσιωνόμαστε στον στόχο μας, στην προπόνηση και στο παιχνίδι».
Για τον Ουζουνίδη: «Είναι ο μοναδικός Έλληνας προπονητής με τον οποίο έχω συνεργαστεί, όμως με όσα είδα και έχω ως εικόνα από τα 2,5 χρόνια που έμεινα στην Ελλάδα, θεωρώ πως είναι κορυφαίος. Βοήθησε πάρα πολύ τον Παναθηναϊκό, σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι κρίμα που δεν έμεινε στην ομάδα. Ξέρω ότι πλέον πήγε στην ΑΕΚ και νομίζω ότι έκαναν μια εξαιρετική επιλογή».
Η ευχή του για τον Παναθηναϊκό: «Δεν ξεχνάω όσα πέρασα στον Παναθηναϊκό. Έζησα πολύ ωραίες στιγμές, έπαιξα μαζί με τον αδερφό μου και φεύγω με υπέροχες αναμνήσεις. Με βοηθήσανε πάρα πολύ να εξελιχθώ ως τερματοφύλακας. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου τα καλύτερα στον Παναθηναϊκό και να γίνει σύντομα και πάλι ένα το κλαμπ».

***  Χάντμπολ: Ο Ολυμπιακός «άλωσε» την έδρα της ΑΕΚ και βλέπει… πρωτάθλημα Ολική επαναφορά για τον Ολυμπιακό στους τελικούς της Α1 χάντμπολ. Οι «ερυθρόλευκοι» μετά τη μείωση της σειράς σε 2-1 την περασμένη Τετάρτη (30/5), «άλωσαν» την έδρα της ΑΕΚ, ισοφάρισαν σε 2-2 και έστειλαν τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στο «Μελίνα Μερκούρη»
~  «Τεράστια» νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ με 22-21, στην αίθουσα «Κασιμάτης» στο ΟΑΚΑ. Οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν τη σειρά σε 2-2 και πλέον, ο τίτλος της Α1 χάντμπολ θα κριθεί στο 5ο παιχνίδι της σειράς στο «Μελίνα Μερκούρη».
Η ΑΕΚ από την πλευρά της, έχασε τεράστια ευκαιρία να «κλειδώσει» το πρωτάθλημα στην έδρα της και έχοντας χάσει το αρχικό προβάδισμά της στη σειρά με 2-0 νίκες, δεν έχει το «μομέντουμ» με το μέρος της.Στον αγώνα, ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, στηριζόμενος στο εξαιρετικό του πρώτο ημίχρονο, το οποίο τον βρήκε μπροστά στο σκορ με 11-8. Στο δεύτερο μέρος, η ΑΕΚ έφτασε πολλές φορές σε απόσταση ενός τέρματος και ισοφάρισε μάλιστα σε 14-14 με τον Ζαμπούνη. Η ομάδα του Κώστα Ζαραβίνα ωστόσο, άντεξε στις προσπάθειες αντεπίθεσης της «Ένωσης» και ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2.Ο καθοριστικός 5ος αγώνας της σειράς των τελικών, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (6/6, 17:30) στο «Μελίνα Μερκούρη».
ΑΕΚ (Νίκος Γραμματικός): Νικολαΐδης Χ., Τσικογιαννόπουλος, Πέρρος, Γεωργιάδης, Χόγκας, Ζαμπούνης 3, Ραντούλοβιτς, Συγγάρης, Χατσίκας, Λόκεν 3, Δομπρής 4, Βαμβακάς, Αργυρού 9, Μαντζόπουλος, Βραζάλιτσα 1, Μυλωνάς 1.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Ζαραβίνας): Κωστακίδης, Κρητικός, Πετρίσεβιτς, Τζηράς 6, Καραμπουρνιώτης 1, Μισαηλίδης, Σκρόμπιτς, Στούμπης 2, Παπαδόπουλος, Κανδύλας 5, Σανίκης 2, Αλβανός 2, Παπαδιονυσίου, Λιάπης 1, Τσιλιμπάρης, Χάλαρης

*** Χωρίς ζημιές το δάπεδο της «Τέντας» παρά τις έντονες καιρικές συνθήκες 
Η βροχή και η χαλαζόπτωση του απογεύματος, τις προηγούμενες ημέρες,  δεν προκάλεσαν ζημιές στο ξύλινο δάπεδο του κλειστού γυμναστηρίου «Τέντα». Για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχομένου εν όψει της αποξήλωσης του παλιού καλύμματος της «Τέντας», που βρίσκεται σε εξέλιξη, είχε ληφθεί μέριμνα και είχαν τοποθετηθεί προστατευτικά υλικά με άρτιο τρόπο στο πάτωμα, το δε νερό έπεσε πάνω τους και δεν τα διαπέρασε.
Στην «Τέντα» έφθασε πολύ γρήγορα μετά τη βροχόπτωση συνεργείο, που απομάκρυνε το νερό από την επιφάνεια της προστατευτικής επικάλυψης του πατώματος.
Το έργο αντικαταστάσεως του καλύμματος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Τύπου, θα έχει ολοκληρωθεί κατ' εκτίμηση μέχρι 20 Ιουνίου. Πέραν αυτού, θα γίνουν εργασίες ανακαίνισης, όπως εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων LED, νέο σύστημα εξαερισμού κ.ά. Όλα, δε, θα πληρωθούν από το Δημοτικό Προϋπολογισμό.
Περιμέναμε τόσα χρόνια να αντικατασταθεί το πανί της Τέντας, αν είχαμε και νέα προβλήματα, ποιος ξέρει πότε θα τελείωνε το έργο…  Α.Π.

***  Άτυχο στη Γουαδαλαχάρα το ελληνικό ανσάμπλ με την Καλαματιανή Αθανασουλάκη 
Οι άτυχες στιγμές στην εκτέλεση δεν επέτρεψαν στο ελληνικό ανσάμπλ, που έχει στη βασική του σύνθεση την Καλαματιανή Μυρτώ Αθανασουλάκη, να ανοίξει τα φτερά του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής, στη Γουαδαλαχάρα (1-3 Ιουνίου), όπου η νεανική Εθνική ομάδα δεν μπόρεσε να επιβραβευθεί για τους κόπους της και έμεινε χαμηλά στην κατάταξη.
Η ανανεωμένη Εθνική μας ομάδα έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια με στόχο να ξαναμπεί σταδιακά στο μονοπάτι των επιτυχιών, με το βλέμμα στην πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020».
Στην πρεμιέρα της ισπανικής διοργάνωσης, η ελληνική πεντάδα (Μαριάννα Μανδέλλου, Μυρτώ Αθανασουλάκη, Ζωή Ντίτσιου, Ιωάννα Τζιατζιά, Διώνη Διώχνου) παρουσίασε το πρόγραμμά της στα 5 στεφάνια, με μουσική επένδυση το “Code Name Vivaldi” των “The Piano Guys” και παρότι δεν απέφυγε ορισμένα μικρά λάθη, έδειξε αισθητή βελτίωση συγκριτικά με προηγούμενους διεθνείς αγώνες προετοιμασίας.
Η προσπάθεια αυτή δεν έτυχε πάντως ανάλογης βαθμολογικής επιβράβευσης, με την Ελλάδα να παίρνει 14,150 βαθμούς, που την έφερε στην προσωρινή 16η θέση του σύνθετου αγώνα και έτσι εκτός 8άδας πρόκρισης για τους αυριανούς τελικούς.
Στο δεύτερο και τελευταίο σκέλος του σύνθετου αγώνα, η ελληνική ομάδα (Μαριάννα Μανδέλλου, Μυρτώ Αθανασουλάκη, Ζωή Ντίτσιου, Ιωάννα Τζιατζιά, Διώνη Διώχνου, Αύρα Ντούρο) χόρεψε χθες «Πεντοζάλι» σε διασκευή από τους “Omega Vibes”, στο πρόγραμμα με τις 3 μπάλες / 2 σχοινάκια, ωστόσο υπέπεσε σε αρκετά λάθη στην εκτέλεσή της, με συνέπεια να περιοριστεί στους 11,000 βαθμούς.
Σε συνδυασμό με τους 14,150 βαθμούς που είχε πάρει στην πρεμιέρα της διοργάνωσης στο πρόγραμμα με τα 5 στεφάνια, η Εθνική ανσάμπλ έφτασε τους 25,150 βαθμούς στο σύνολο και αναμένεται να καταταγεί μεταξύ 16ης και 17ης θέσης στον σύνθετο αγώνα.
Στην ομαδική κατάταξη, η Ελλάδα έφτασε τους 106,025 βαθμούς ως τελικό άθροισμα (λαμβάνονται υπόψη οι έξι καλύτερες βαθμολογίες του ατομικού νεανίδων και οι δύο βαθμολογίες του ανσάμπλ γυναικών), καταλαμβάνοντας μέχρι στιγμής την 7η θέση.

~   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΊΟΥ  2018 :                         
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 1  Μαΐου  2018 . ~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !ΟΜΟΡΦΗ και χαρούμενη Πρωτομαγιά ! :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_30.html  .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 02  Μαΐου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html  .- 
~ * Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html   .- 
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή  04  Μαΐου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html  .  -
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .-Σάββατο 05  Μαΐου  2018  :   http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/news.html .-                                                                                                                             
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  06  Μαΐου  2018 
 :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/05/news.html   .-  
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 07 Μαΐου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html   -
 ~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη  08  Μαΐου  2018 :   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html .-  
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη  09 Μαΐου 2018   :    http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/05/news.html .-
~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας , Τετάρτη 09 Μαΐου 2018 :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018-09-2018.html .-  
 ~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας ,
Πέμπτη  10  Μαΐου  2018  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018-10-2018.html .-
~*  Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας . Παρασκευή  11Μαϊου 2018 :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018.html .- 
~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 
Σάββατο 12 Μαΐου 2018   :    http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_11.html .   
~*Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 Κυριακή  13  Μαΐου  2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018.html .-  ~*Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_14.html .- ~*Εφημερίδα  Αρφαρά  2018 ,Τα  Νέα μας .
Τρίτη 15  Μαΐου  2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018_15.html .- ~* Εφημερίδα Αρφαρά  2018  , Τα  Νέα μας .Τετάρτη  16 Μαΐου 2018   :     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_16.html.  .-  
 ~* Εφημερίδα μας Αρφαρα , Τα  Νέα μας .Πέμπτη 17 Μαΐου  2018  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .-  ~* Εφημερίδα Αρφαρά  Τα  Νέα μας .Παρασκευή 18 Μαϊου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .- 
~*
Εφημερίδα Αρφαρά , Τα  Νέα μας  .Σάββατο 19 Μαΐου 2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/19-2018.html .- 
~* Εφημερίδα Αρφαρά , Τα Νέα μας .
Κυριακή 20  Μαΐου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_20.html  .-  
~* Εφημερίδα Αρφαρά , Τα  Νέα μας .
Δευτέρα 21  Μαΐου  2018
  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post_21.html .-  ~*Εφημερίδα Αρφαρά , Τα Νέα μας .Τρίτη 22 Μαΐου 2018   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_21.html  .- 
~* Εφημερίδα Αρφαρα , Τα Νέα μας .
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post_23.html .-
~*Εφημερίδα Αρφαρά , Τα  Νέα μας .
Πέμπτη 24  Μαΐου  2018
  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_24.html  .-
~*ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 25  Μαΐου  2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_25.html  .-  
~*ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 26 Μαΐου 2018
  :                                                                                               http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post_26.html  .-  
~* ΑΡΦΑΡΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,.Κυριακή 27 Μαΐου  2018:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_27.html .- 
~*ARFARA- ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 28  Μαΐου  2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/arfara.html .- ~* ARFARA -ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 29 Μαΐου  2018  :     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/05/arfara_29.html  .- 
~* ARFARA -ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 30-005-2018  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/05/arfara.html .-
~*  
: ARFARA -ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/05/arfara_31.html  .-

 
***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2018 :
~*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 . ~  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html  .-
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 02  Ιουνίου  2018 , Όμορφο , ΄Χαρούμενο και Ευλογημένο Σ/Κ , για όλους μας !   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA -  ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  03  Ιουνίου  2018  :   http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html .-                                                                                                                 
~*
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6415  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4084 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14. 386   βίντεο   .-  
~
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .--


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου